פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
26
ועדת הכספים
16/07/2024
מושב שני
פרוטוקול מס' 438
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, י' בתמוז התשפ"ד (16 ביולי 2024), שעה 11:25
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 16/07/2024
הצעת חוק לתיקון פקודת מסי העירייה ומסי הממשלה (פטורין) (פטור מארנונה למצללה), התשפ"ג-2023
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק לתיקון פקודת מסי העירייה ומסי הממשלה (פטורין) (פטור מארנונה למצללה), התשפ"ג-2023, של ח"כ משה פסל
נכחו
¶
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
ינון אזולאי
ולדימיר בליאק
אלי דלל
אימאן ח'טיב יאסין
יצחק פינדרוס
נאור שירי
מוזמנים
¶
לירון סביון - רפרנטית פנים, אגף התקציבים, משרד האוצר
נעמי אברהם - עו"ד, משרד המשפטים
גליה כהן - מנהלת תחום בקרה, תקצוב ופיתוח, מינהל שלטון מקומי, משרד הפנים
שחר פרלמוטר - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד הפנים
הילה זהבי אדם - ממונה על תחום תקציב, מרכז השלטון המקומי
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון, חבר תרגומים
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. יתכנו אי-דיוקים והשמטות.
הצעת חוק לתיקון פקודת מסי העירייה ומסי הממשלה (פטורין) (פטור מארנונה למצללה), התשפ"ג-2023, פ/3467/25
היו"ר משה גפני
¶
שלום לכולם. אני פותח את ישיבת ועדת הכספים. על סדר הצעת חוק לתיקון פקודת מסי העירייה ומסי הממשלה (פטורין) (פטור מארנונה למצללה), התשפ"ג-2023.
ע
נאור שירי (יש עתיד)
¶
באת הקמת הממשלה נחתם הסכם קואליציוני. זה היה כמעט לפני שנתיים. בהסכם הקואליציוני נחתם שלאחר כשנתיים תתבצע רוטציה במשרד האוצר. להבנתי אחרי פגרה שתבוא עלינו לרעה בסוף החודש הנוכחי, שר האוצר ההיסטורי סיים את תפקידו הבאמת היסטורי בממשלת ישראל. אנחנו ערוכים לכך? אני חושב שיש כאן זעזוע ברמה של השבר הסורי אפריקאי לעזיבתו של השר סמוטריץ' את משרד האוצר. דיוני תקציב 2025, זה משהו שמעניין אותנו?
נאור שירי (יש עתיד)
¶
אתה ידעת ששר האוצר עוזב? אלה חדשות מרעישות. תסתכל, סעיף 6(1) לנספח ההסכם הקואליציוני.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
ינון אזולאי. בואו נציע אותו.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
הוא בן אדם טוב, עד כדי כך שלא ירצה להיות שם.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
צחוק בצד. רק משפט אחרון. תקציב 2025 אמור להגיע לוועדה. הקיצוצים. אני יודע שגם זה, למרות שזה חוק יסודות התקציב, לא באמת משנה. אני חושב שלוועדה, נוכח המציאות הפיננסית במדינת ישראל, יש אחריות. אני לא רוצה שאנחנו נגיע חודש אחרי שהמשרד אמור להגיש את התקציב ואז נגיד מה נעשה ומה לא נעשה. בואו נטפל בזה עכשיו.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
מה זה אתה לא רוצה לטפל? אתה יושב-ראש ועדת הכספים של הכנסת. אין לך אחריות לגבי תקציב 2025?
היו"ר משה גפני
¶
יש לי אחריות ועוד איך. על המציאות הזאת יש לי אחריות ואני נושא באחריות. האם אני הולך לבקש מאגף התקציבים שישבו עם שר האוצר כדי להכין תקציב? לא.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
אני יודע. אתה כועס על תקציב 2025? אגב, ראש אגף תקציבים היה היום בוועדת חוץ וביטחון.
היו"ר משה גפני
¶
בימים הרגילים שאני הייתי כאן יושב-ראש ועדה נורמלי, לא כמו היום, היו מדברים איתי מאגף התקציבים זמן רב מאוד לפני שהיו הולכים לתקציב, לפני שהיו מדברים עם השרים, זה הי המתנהל אחרת. היום לא דיברו איתי והכול בסדר.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
זה על שר האוצר או על אגף התקציבים? אלי, אתה ידעת שאחרי הפגרה יש רוטציה אני לא ידעתי על כך. הנה, גם אלי לא ידע.
היו"ר משה גפני
¶
סיימת. תודה רבה. הצעת חוק לתיקון פקודת מסי העירייה ומסי הממשלה (פטורין) (פטור מארנונה למצללה), התשפ"ג-2023. משה פסל, בבקשה, זה החוק שלך.
משה פסל (הליכוד)
¶
החוק הזה הוא חוק שנכנס לחוק ההסדרים כבר ב-2018, חוק שמדבר על כך שאדם פשוט יכול ליהנות מצל במרפסת שלו באופן הכי פשוט שיש. הוא משלם מס שבח, מס קנייה, קונה דירה, משלם מיסים, משלם ארנונה ממיטב כספי ובמרפסת שלו הוא רוצה קצת צל. פרגולה.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
לא. הצל, אם כבר, מה שנקרא עכשיו דממה, משה פסל על הבמה, הצל קיבל דרגות קצונה, בואו נצא כולנו לחגיגה. אני יכול להמשיך בזה אם לא תעצור אותי.
משה פסל (הליכוד)
¶
מה שקרה זה שלמרות החוק הזה, כנראה שהוא לא היה בהיר ונהיר, יש עיריות שהמשיכו לגבות. אני לא אלאה אותך בפרטים.
משה פסל (הליכוד)
¶
שנה וחצי אחר כך השר דודי אמסלם חוקק את החוק פעם נוספת כדי להבהיר. לצערי היום אנחנו עדיין במצב שאין אחידות בנושא הזה.
משה פסל (הליכוד)
¶
זה המצב בגלל שהחוק לא בהיר. לכן אני מציע שאנחנו נתייחס גם לפרגולה שסגורה מעבר ל-50 אחוזים, עד 90 אחוזים. נתייחס אליה כפרגולה ולא נגבה מהאזרח מיסים מיותרים.
משה פסל (הליכוד)
¶
ארנונה. מתייחסים לזה כאילו זה חדר. אין הצדקה לעניין הזה. יתרה מזאת, אם אנחנו נתחיל לגבות מיסים על צל, נשלם גם מס חמצן. יש גבול עד כמה אפשר לקחת.
משה פסל (הליכוד)
¶
עד 90 אחוזים לא לקחת.
אני מכבד מאוד את השלטון המקומי, שלטון חשוב, עושה עבודה מעולה והוא בקשר ישיר עם האזרח. אני מבין את החששות. דיברתי גם איתם. יש חששות שכאילו תחת החוק הזה יוכלו אנשים לסגור את כל המרפסת ולא לשלם על זה ארנונה. בחוק עצמו רשום מה זה פרגולה. זאת אומרת, אי אפשר להחשיב כחדר. אם סגרת את החדר והוא לא פתוח, אי אפשר. זה לא ניתן. זאת אומרת, מצב כזה לא יקרה. אני מקבל פניות מהרבה תושבים בעיריות מסוימות – אני לא רוצה לעשות שיימינג לעיריות ספציפיות - לפיהן היום יש הרבה עיריות שמכבדות את החוק ולא גובות על פרגולה ועל הצללה ועל שמשייה אבל יש כאלה שעדיין מצאו את הפטנט איך כן לגבות. החוק הזה לא יאפשר להן להמשיך לגבות.
היו"ר משה גפני
¶
אבל בחוק אתה לא פוטר את הבעיה כי אתה כותב שמבנה בלא קירות המוקם בחצר, בגג או במרפסת של בית מגורים. מה זה מבנה בלא קירות? יש קירות.
משה פסל (הליכוד)
¶
היום האפשרות של העיריות לגבות, הטענה העיקרית היא שנכון שהחרגנו את הפרגולות אבל זה לא פרגולה כי אתה סגרת בגג מעל 50 אחוזים.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
בהצעה שלך אתה לא מתייחס ממה הפרגולה יוצרת, אם זה אבן או עץ או זכוכית?
משה פסל (הליכוד)
¶
את השיפוי כבר סגרנו. זה כבר ב-2018 בחוק ההסדרים. אני מזכיר לכם שהחוק הזה כבר חוקק פעמיים וכל הסיפור על השיפוי כבר נסגר. אחרת החוק לא היה מחוקק גם בחוק ההסדרים וגם השר דודי אמסלם חוקק את החוק. אנחנו לא דנים כאן על השיפוי אלא על האחוזים.
הילה זהבי אדם
¶
בעבר לא היה שיפוי על הצעת החוק והצעת החוק הזאת הולכת להרחיב את המצב הקיים. הולכת להרחיב את הפטור.
היו"ר משה גפני
¶
קריאת הביניים שלך לא תיכנס להיסטוריה בגלל שלא אמרת את שמך ובפרוטוקול לא כתוב מי את.
אלי דלל (הליכוד)
¶
אני אשאל שאלה אחרת. למה המדינה לא נותנת שיפוי על חוקים שהכנסת מוציאה בנושא של תכנון ובנייה? דוגמה, הנחות על פי חוק. גם זה צריך לעשות.
היו"ר משה גפני
¶
ברור. אתה צודק. תכף נברר מה העלות. השלטון המקומי, אתם יודעים לומר על איזה סכום אנחנו מדברים?
הילה זהבי אדם
¶
רק בנתון שקיבלנו מעיריית תל אביב מדובר באובדן הכנסות שנתי של 10 מיליון שקלים, לפי החישוב שנעשה.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
לפי תיאור המצב שתיאר מציע החוק, יש עיריות שעושות כך ויש עיריות שעושות אחרת. אלה חישובי ברוטו? זה קשור?
נאור שירי (יש עתיד)
¶
אם המצב הוא ש-50 אחוזים עושים ו-50 אחוזים לא, זאת אומרת שהשיפוי שתיארת בעמדת שר הפנים, הוא יצטרך להיות לגבי 100 אחוזים מהרשויות המקומיות במדינת ישראל, לכשתתקבל הצעת החוק הזאת או אחרת. נכון?
שחר פרלמוטר
¶
זאת שאלה לגליה שנגזרת מהמצב המשפטי כפי שאנחנו מבינים אותו. אנחנו חושבים שיש אומדן הכנסות.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
ברור שיש אובדן הכנסות. השאלה שלי היא מה השערוך התקציבי של הצעת החוק בשני המצבים.
הילה זהבי אדם
¶
איך אתה יכול לדעת מי עושה ב-10 אחוזים, ב-20 אחוזים, ב-30 אחוזים וב-40 אחוזים? אתה יכול לעשות בדיקה כזאת על כל התושבים בארץ? נראה לי מסובך מדי.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
אני אתן לך דוגמה משבוע שעבר. עיריית קריית אתא מסרה תגובה רשמית במדינת ישראל שבמשך 20 השנים האחרונות כמדיניות היא לא אוכפת עבירות תכנון ובנייה. כמדיניות.
אלי דלל (הליכוד)
¶
יש הבדל. כשאתה מדבר על נושא של הריסה או בנייה ללא היתר, זה חלק מאכיפה. לגבי הנושא של ארנונה, זה לא עניין של אכיפה. אתה בודק ואתה נותן את אותו חשבון ארנונה.
היו"ר משה גפני
¶
שחר פרלמוטר, אני רואה את החלטת ועדת השרים. קראתי את החלטת ועדת השרים. ועדת השרים עשתה כדרכה, רואים את טביעות האצבעות של משרד האוצר ומשרד הפנים כמובן הולך אחריו. אתם אומרים לאשר את זה לקריאה הראשונה רק לאחר שתהיה הסכמה של משרד האוצר, משרד הפנים ומשרד המשפטים כאשר ב בהחלטה כזאת אפשר להחליט על הרבה דברים מעניינים. רק לאחר מכן, לפני שמביאים את זה לקריאה ראשונה במליאת הכנסת, להביא את זה לוועדת שרים לחקיקה.
אני יושב-ראש הוועדה באופן זמני. חבר הכנסת פסל הביא הצעת חוק שעקרונית נראית לי הצעת חוק שראשי הרשויות רוצים בה. הם לא רוצים לגבות מהאזרחים שלהם כספים שלא מגיע לעירייה. כשיש פרגולה, זה לא שבנו עוד חדר ולגבות על זה ארנונה, אני חושב שזה דבר לא נכון והם לא רוצים את זה. מנסים לנצל את העניין הזה ולבקש שיפוי ממשרד האוצר.
משרד האוצר ייתן תשובה שלילית, הוא לא ישפה את החוק הזה. ונחנו צריכים להחליט האם אנחנו אומרים שנביא את זה כך, כמו שהבאתי ניכוי הוצאות הנפקה בפעם הקודמת והעברתי את זה בקריאה שנייה ושלישית בהתנגדות של האוצר. החוק הזה הוא חוק נכון. השלטון המקומי רוצה אותו .
היו"ר משה גפני
¶
ראשי הרשויות, כשהם באים ערב הבחירות, באים לשכונת ג'סי כהן, יש שם פרגולה, ושואלים את ראש העיר למה צריך לשלם ארנונה עליה, הוא אומר שהוא יוריד את הארנונה. אתה לא מכיר את זה? אני מכיר.
הילה זהבי אדם
¶
עמדת השלטון המקומי עלתה בוועדת שרים לענייני חקיקה. עמדתנו נמסרה לוועדת השרים באופן רשמי. אני לא יודעת מה יש מאחורי הקלעים.
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש לדעת, לפני שאתם באים להתנגד ולומר שעמדתם היא נגד, על כמה מדובר. כמה שטחי פרגולה יש במדינת ישראל.
הילה זהבי אדם
¶
הנתון שיש לנו נמסר. מנהל הארנונה של עיריית תל אביב מסר נתון של 10 מיליון שקלים שנתי.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
אתה יודע מה אני הולך לומר לך עכשיו על אופקים. מה עם ה-700 מיליון שקלים החלטת ממשלה שצריכה להגיע לאופקים?
היו"ר משה גפני
¶
נכון. המציאות הזאת היא מציאות שאי אפשר להסכים לדבר כזה, שעיריות יגבו ארנונה על פרגולה.
שחר פרלמוטר
¶
אני רוצה לחדד לכם לצורך הדיון את המצב המשפטי כפי שאנחנו מבינים אותו ממנו נגזרת הטענה של אובדן הכנסות. זה רק חידוד.
המצב המשפטי הבסיסי הוא שיש שינוי בשיטת המדידה. בשנות ה-90 הייתה הקפאה של שיטות החישוב שקדמו לכך ולכן יש שונות בכך שבחלק מהרשויות אתה מחשב פרגולה ושטחים נוספים ובחלק לא. זה דיון אחר שלם שאתה מכיר אותו ואני לא מחדש לך מה הסיבה לשונות ולמה אין אחידות. זה המצב המשפטי.
שחר פרלמוטר
¶
בשנת 2018 התיקון של השר אמסלם, והיינו כאן, התייחס וצומצם בסוף לרשות שלא לקחה בחשבון בשיטת המדידה שלה את הפרגולות. כלומר, היא לא עסקה במי שמחשב את הפרגולות. הטענה הייתה שיש מי שלא מחשב את הפרגולות. כלומר, היא לא צריכה לחשב אותן. רק בגלל שהמחזיק, התושב, כיסה באיזשהו פלסטיק, זה עוד קיר וזה הפך את זה לעוד חדר. התיקון בשנת 2018 אמר שעל אף האמור בכל דין, רשות מקומית וכולי, מי שלא לקחה בחשבון את הפרגולות, עדיין לא תיקח את זה אך ורק משום שאותו מחזיק שם את הכיסוי. עברתי אתמול על הפרוטוקול.
שחר פרלמוטר
¶
רשות מקומית ששיטת החישוב שלה אמרה שהיא לא מחשבת פרגולות, היא לא תנצל את זה שעכשיו אפשר.
שחר פרלמוטר
¶
לכן הטענה אז הייתה שאובדן ההכנסות הוא תיאורטי. ההצעה מבקשת לתקן את פקודת הפיטורין – אני חושב שזה לא המקום ואחר כך אתייחס לזה, זאת לא האכסנייה המשפטית - שבכל רשות ששיטת החישוב שלה היא כזאת שהפרגולה היא חלק משטח הנכס, זה לא יהיה. לכן התיקון של 2018 לא עסק בזה ולכן המשמעות המקצועית היא אובדן הכנסות. אנשי המקצוע יאמרו מה הסכום אבל זה המצב המשפטי כפי שאנחנו רואים אותו וכפי שתיארנו.
משה פסל (הליכוד)
¶
אני לא שותף לתיאור הנתונים הזה. היום אזרח ששואל למה גובים ממנו כסף על פרגולה, הרי כתוב בחוק לא לגבות, מסבירים לו שלמעלה מ-50 אחוזים סגור, זאת לא פרגולה. זאת אומרת, מי שהיום גובים ממנו בגין הפרגולה, זה בטענה שהפרגולה היא לא לפי החוק. בסופו של דבר כל העניין הזה של ה-50 אחוזים בא רק אחרי 2018. זאת אומרת, זה מעין פטנט שמצאו כדי לגבות למרות שכוונת המחוקק וכך גם בחוק ההסדרים הייתה לא לגבות ועל זה אין ויכוח. יכול להיות שמצאו פטנט לגבות אבל לא זאת הייתה כוונת המחוקק.
הילה זהבי אדם
¶
היום יש רשויות מקומיות שגוןבות ויש כאלה שלא גובות. אין לנו משהו מתכלל שיכול לומר מי כן ומי לא מתוך 260 רשויות. הנתון שיש לנו הוא של עיריית תל אביב שקיבלנו ממנהל הארנונה של עיריית תל אביב שאמד את אובדן ההכנסות.
הילה זהבי אדם
¶
אני רק רוצה לומר את העמדה שלנו בצורה מסודרת. כל פעם יש קריאות ואני לא מצליחה לומר. אנחנו מתנגדים להצעת החוק שכרגע היא מבקשת להרחיב את הפטור הקיים היום וזה אומר שלרשויות יהיה אובדן הכנסה בגין הרחבת הפטור. כל עוד אין שיפוי אנחנו מתנגדים להצעת החוק הזאת.
צריך לזכור שהרשויות נמצאות עכשיו בטלטלה כמו כל המדינה, במלחמה, והרשויות נושאות והיו הראשונות לשאת בנטל ובעלויות הנוספות שהושתו עליהן כתוצאה מהמלחמה. הן היו הראשונות לשאת את האלונקה. הן העמידו עובדים סוציאליים, אנשי רווחה, את כל מי שהן יכלו, הן הוציאו את ההוצאות, קיבלו שיפוי חלקי ועדיין לא קיבלו שיפוי על אובדן הכנסות בגין הפסד הכנסות ואתם יודעים את זה ואתם מכירים את כל הדיונים שהתקיימו בוועדה.
זאת עוד דוגמה להצעת חוק פרטית שאין עליה הגנה תקציבית על הרשויות המקומיות.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
ינון, אני המלצתי עליך לתפקיד שר האוצר כי אתה לא ידעת, או ידעת, שיש רוטציה במשרד האוצר.
היו"ר משה גפני
¶
עם כל הכבוד, אני מבקש לא לומר את זה. אני יושב כאן בוועדה הזאת והצעת חוק פרטית שלי שעברה בוועדת שרים לחקיקה, הודעתי כאן שאם לא יהיה שיפוי לא יהיה חוק. עכשיו את אומרת שיש חוקים שפוגעים ברשויות המקומיות? כאן אנחנו מדברים על משהו אחר. לא מפריע לך שרשות אחת גובה כסף ורשות אחרת לא גובה כסף. יש ג'ונגל בעניין הזה.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
אני מסכים איתך שיש ג'ונגל אבל זאת בעיה שלכם בפיזוריות והריכוזיות בשלטון המקומי במדינת ישראל. קרן הארנונה, קרן ההטמנה.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו המחוקק, אנחנו השלטון המרכזי, לכל הדעות יש כאן בעיה . יכול להיות שיש איש עני בעיר מסוימת שגובים ממנו כסף ואיש עשיר בעיר אחרת שלא גובים ממנו כסף וזה על אותו דבר, על אותה פרגולה. החישוב בעיר הזאת הוא אחד והחישוב בעיר השנייה הוא הפוך ואתם מסכימים עם הדבר הזה?
הילה זהבי אדם
¶
אני מסבירה למה יש היום שונות וזה בגלל דיני ההקפאה שלא הפשירו אותם ובגללם הרשויות לא יכולות לעשות שום דבר. לא יכולות להעלות את הארנונה בלי אישור של השרים. זו בעיה ידועה.
נעמי אברהם
¶
משרד המשפטים. הצעת החוק מבקשת לפטור מתשלום ארנונה כל פרגולה שמשמשת לכל תכלית וצמודה לנכס למגורים ולבטל את התיקון מ-2018 של חבר הכנסת אמסלם.
התיקון היה שיש את מי שערב התיקון בשנות ה-90 קבעו שאפשר לשלם ארנונה על פרגולה ויש את מי שלא. כמו שאמרו כאן, רק בגלל שכיסו את הפרגולה באיזשהו חומר פלסטי שקוף אמרו שזה חלק מהדירה, מהנכס.
משה פסל (הליכוד)
¶
מה שאני אומר לך עכשיו זה מידיעה. יש עיריות שעד 2018 לא החשיבו פרגולות, לא גבו עבור פרגולות ומשנת 2018 באמצעות הטריק הזה של ה-50 אחוזים התחילו לגבות בטענה שזאת לא פרגולה לפי החוק. בשנת 2018 צצה הטענה הזאת.
לגבי השלטון המקומי. אני חייב לומר לך שאני מבין שאתם מתנגדים. אמרתי שאני מאוד מכבד את השלטון המקומי, הוא עשה הרבה וצריך להודות לו על הרבה דברים והוא בקשר ישיר עם האזרח, אבל אני דיברתי אתמול עם חיים ביבס, יושב-ראש השלטון המקומי, והוא אמר לי שזה בחוק, מבחינתם החוק בסדר מלבד זה שהם חוששים – וזה החשש שהוא הביע – שאנשים יסגרו עכשיו חדרים שלמים ויתחמקו מתשלום. אני מסכים שאת זה צריך לפתור ואפשר לפתור את זה מבחינה משפטית. המטרה שלי היא לא שאנשים רמאים יעשו חדרים שלמים ויתחמקו מתשלום ארנונה. המטרה שלי והמטרה של כולנו היא שלתושב שיש מרפסת, הוא רוצה לשים צילייה קטנה וליהנות מהצל, לא יצטרך עכשיו לשלם מיסים נוספים.
נעמי אברהם
¶
הזכרת מרפסת. אני אומר שהפטור מתשלום ארנונה עבור פרגולה עלול בקלות להוביל לדרישות נוספות כמו מרפסת, חניונים, שטחים משותפים שגם הם שטחים נלווים.
משה פסל (הליכוד)
¶
אם העירייה גובה על מרפסת, בסדר. אני רק אומר שאם מישהו במרפסת רוצה ליהנות מצל, הוא לא יצטרך להוסיף על זה כסף. הרי לא חל שינוי בנכס. הבן אדם שם צילייה ולמה עכשיו להתחיל להתייחס לזה כאל חדר ולגבות ארנונה?
נעמי אברהם
¶
אני אשמח להשלים. כרגע המצב הוא שהגדרה של פרגולה אומרת ש-60 אחוזים זה בנוי ו-40 אחוזים רווחים. כרגע הצעת החוק מבקשת להעלות את זה ל-90 אחוזים.
נעמי אברהם
¶
אנחנו מזהים כאן קושי.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
עכשיו יש גם את הפרגולות החשמליות שנפתחות ונסגרות.
משה פסל (הליכוד)
¶
לא. ההגדרה של פרגולה בחוק מדברת לא על בניין קבע אלא על החומר ממנו היא עשויה, היא מדברת על כך שהיא פתוחה משני הצדדים. אם אתם חושבים שיש בעיה ויש רמאים שיוכלו לנצל את זה, בואו נפתור את זה בחוק ונגדיר את החששות שלכם.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
אני חושב שהצעת החוק אמנם מדברת כאן על צל ואני מבין, אבל היא נוגעת בסוגייה הרבה יותר משמעותית, בריכוזיות בהשתת המיסים על השלטון המקומי. נניח שאנחנו מסכימים שעל צל לא צריך לשלם בעניין הנקודתי, אבל למה על שטחים משותפים כן? למה על תיבות דואר אני צריך לשלם ארנונה? תבטל לי את תיבת הדואר, אני לא מעוניין בתיבת דואר. אתה מחייב אותי במשהו שאני לא מעוניין בו. אגב, אני לא רוצה שישלחו לי דואר.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
אני יודע שהפרגולה הוא הנושא. זה בדיוק אותו דבר. משרדי הממשלה והשלטון המקומי אומרים שאם את הנותן על הצל שכולנו נניח מסכימים שהפרגולה צריכה להיות לא ממוסה, אתה פותח צוהר לכל שיטת החישוב של הארנונה במדינת ישראל. זאת הסוגייה שהם מעלים. הם אומרים לך שאתה נוגע להם בהכנסות, אתה לא יכול לבחור לגעת רק בצל, או שתיתן לנו 100 אחוזי שליטה ואתה כשלטון מרכזי לא מתערב, או שאם אתה מתערב, אני רוצה שיפוי. אלה מאות מיליוני שקלים, אם לא יותר. מאיפה תביא את הכסף? אולי שר האוצר הבא ינון אזולאי ייתן התייחסות?
נאור שירי (יש עתיד)
¶
גם אני אבל בתמורה למשהו אחר שולדימיר בליאק יחליף אותו כאן. אנחנו חלק מה-דיל. אמרת הסכמה רחבה.
היו"ר משה גפני
¶
רק רגע. יש לי דירה, יש לי מרפסת ואני לא משלם עליה ארנונה. אומר חבר הכנסת פסל שהוא מבקש לבנות פרגולה כדי שיהיה לו צל במרפסת. הוא לא משנה כלום. אותה דירה, אותם קירות, הכול נשאר אותו הדבר ואתם פתאום באים, בעקבות החוק מ-2018 או לא חשוב איזו רפורמה הייתה בדרך, ודורשים ממני ארנונה. לא שיניתי כלום, לא הוספתי קירות, הפרגולה ששמתי היא מעל 60 אחוזים צל. עשיתי צל. למה אתם מחייבים אותי? מי אמר בחוק שמחייבים אותי?
שחר פרלמוטר
¶
אם אתה ברשות מקומית שאינה מחייבת לפי צו ארנונה פרגולות אבל אתה כיסית בשנת 2018 ואתה כיסית את זה בכיסוי שעונה להגדרה שהוועדה קבעה אז, שזה בלבד שהמרווחים בין החלקים הוא באופן שווה 40 אחוזים, שזו הגדרה שמעיון שלי בפרוטוקול אתמול מחוק תכנון ובנייה, ככל שעשית את זה, הרשות המקומית אינה רשאית לגבות ארנונה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אתה מוכן לישון בחדר שהוא 60 אחוזים צל אבל נכנס גשם? אני מדבר על כולנו. אתה הופך את זה לחדר שנכנס אליו גשם ונכנסת השמש. זה לא אמור להיות חדר. אם לפרגולה יש את הגג השקוף, לא סתם אני שואל אתכם. תבדקו בחוק.
נעמי אברהם
¶
זה התיקון שב-2018 ניסה לפתור. לא בגלל שעד עכשיו היה פטור ובעצם הכיסוי בחומר הפלסטי השקוף הופך את זה לשטח בר חיוב. לכן נקבע שרק עד 60 חוזים קירוי, לא משלמים. זה לא בהכרח חדר למגורים.
משה פסל (הליכוד)
¶
הוא לא הופך לחדר מגורים אבל גובים עליו כאילו הוא לא פרגולה. זה המצב היום. ההגדרה של פרגולה היא עד 50 אחוזים. אם אלה 60 אחוזים, לפי ההגדרה בחוק זאת כבר לא פרגולה. בפרקטיקה אנחנו מכירים את הפרגולות. פרגולות זה סגור. זה גג. מה זאת הפרגולה אם היא לא סגורה? אני גדלתי במושב ואני אומר לכם שאני מכיר פרגולות ואין פרגולה שהיא לא סגורה.
לירון סביון
¶
משרד האוצר. משרד האוצר מתנגד להצעת החוק מכיוון שהצעת החוק הינה בעלת משמעות תקציבית לשלטון המקומי. במידה ותתקבל, משמעותה פיחות בהכנסות הרשויות המקומיות. אנחנו מתנגדים להפחתת ההכנסות בתקציבי הרשויות המקומיות ללא הצבעה על מקור הכנסה חלופי.
לירון סביון
¶
אנחנו עובדים ביחד עם משרד הפנים כדי לבצע אומדן עלות. בכל מצב מדובר בעלות תקציבית של מעל לשישה מיליון שקלים ולכן יש כאן עלות תקציבית.
לירון סביון
¶
מדובר בעלות תקציבית שהיא מעל לשישה מיליון שקלים ולכן יש כאן עלות תקציבית, פיחות בהכנסות לרשויות המקומיות.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אתם לא יודעים בערך כמה? מעל שישה מיליון שקלים קרוב ל-100 שקלים או קרוב לשבעה מיליון?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
זה שאתם עובדים על אומדנים, בסדר, אבל אני שואל אם יש שיח ביניכם לבין משרד הפנים לגבי האומדן.
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש לנסח את זה באופן כזה שבו לאדם יש דירה, יש לו מרפסת והוא מבקש לא לשנות דבר, לא שבאים ואומרים שעכשיו הוא רוצה להפוך את זה לחדר, הוא רוצה לבנות קירות. הוא לא בונה קירות ולא עושה שום דבר, הוא רוצה שתהיה לו הצללה. הוא רוצה לשים שמשייה, הוא רוצה לשים פרגולה, הוא רוצה צל. אני מבקש לדעת מה העמדה שלכם בעניין הזה. אני מבקש לדעת מה העמדה של שר האוצר. עמדת השלטון המקומי ברורה. הוא לא רוצה שפתאום ירד להם כסף בארנונה. לא ירד כסף בארנונה, ישלמו אותו הדבר, אבל רק עשו הצללה. זאת הצעת החוק ועל זה אני מבקש תשובה כדי שנוכל להצביע על זה.
לירון סביון
¶
כבוד היושב-ראש, בנוגע לשיפוי המדובר, אני רוצה לומר שככל שהממשלה תהיה מעוניינת להצביע בעד הצעת החוק, צריך להצביע על המקורות התקציביים.
היו"ר משה גפני
¶
אתם לא רוצים לתת שיפוי. ממש הפתעה בשבילי אבל הבנתי. חבר הכנסת פסל אומר שהוא לא רוצה לשנות כלום בארנונה. הוא לא רוצה להוריד כסף מהרשויות המקומיות. הוא רוצה לאפשר לאזרח לשים הצללה במרפסת שלו, שהוא יוכל לשבת לקרוא. עד עכשיו לא גביתם כסף עבור זה ואני מבקש שגם לא תגבו בהמשך. לא עשיתי כלום. עשיתי צל. זה הכול. על זה אני מבקש התייחסות. אני לא מצביע עדיין כי אני צריך להתייעץ איתכם, לפי החלטת השרים. אני מבקש לקבל תשובה בתוך שבוע.
משה פסל (הליכוד)
¶
הצעת החוק היא שלי ולכן אני רוצה להסביר. אני מסכים עם מה שאמר היושב-ראש. אותי לא מעניין איך, אני לא משפטן, אותי מעניין שבן אדם שרוצה לשים לעצמו וליהנות מצל, הווה אומר פרגולה, שמשייה, לא יצטרך לשלם כסף נוסף.
משה פסל (הליכוד)
¶
כרגע יש שינוי. כרגע גובים. אולי כרגע נראית לך הצעת החוק איזוטרית, אני חבר כנסת חדש, לא חוקקתי הרבה חוקים אבל בקשר לנושא אנשים רבים פונים אלי כי כן גובים מהם ואני אפתיע אותך ואומר גובים אפילו על שמשיות. בן אדם שם שתי שמשיות גדולות, גובים ממנו כסף.
היו"ר משה גפני
¶
בואו נסכם. בהחלטת ועדת השרים, אם אני רוצה לשמוע לוועדת השרים אני צריך, לפני שאני מצביע בקריאה הראשונה ולפני שאני מביא את זה למליאה, להביא את עמדתנו לאחר הדיון כאן. אני פונה אליכם. אני לא מבקש שאת החוק כפי שהוא מנוסח. אני מבקש את המצב הזה של מה שאמר חבר הכנסת פסל בדיון. אני פשוט מסכם את זה. אנחנו לא מדברים על הורדת כסף לשלטון המקומי. אנחנו אומרים שאם יש מישהו שיש לו דירה והוא משלם ארנונה על החדרים שבדירה, יש לו מרפסת עליה הוא לא שילם ארנונה, הוא רוצה לעשות הצללה. הוא רוצה לשים פרגולה. אנחנו מבקשים בהצעת החוק הזאת את התייחסות שר האוצר והתייחסות שר הפנים. לפני שאני הולך להצביע, אני מבקש את ההתייחסות שלכם להצעה הזאת. אתם לא חייבים להגיד לא בכל מחיר.
היו"ר משה גפני
¶
מגיע בן אדם למחלקת הגבייה בעירייה ואומר שהוא שילם כך וכך ארנונה על חמישה חדרים. אלה החדרים שיש לו בדירה. יש לו מרפסת שעליה הוא משלם והוא מבקש לשים בה פרגולה, שמשייה, כל דבר שעושה צל. הוא לא משנה את הקירות, הוא לא משנה שום דבר בכל התהליך הזה והוא מבקש שיתייחסו אליו בהתאם לעניין הזה. את זה אני מבקש לכתוב בחוק. על זה אני מבקש תשובה.
היו"ר משה גפני
¶
אם אפשר בתוך שבוע. להגיד לשר שאני הצעתי את זה וכי זה בהסכמת המציע. זה לא השלטון המקומי ואת לא צריכה להתאמץ.
משה פסל (הליכוד)
¶
לגבי הפרגולה רשום שהיא סגורה רק 50 אחוזים ואם היא סגורה מעל 50 אחוזים, יחייבו אותך כאילו זה חדר. הם לא מחייבים כאילו זה חדר אלא הם מחייבים כאילו זה חדר.
משה פסל (הליכוד)
¶
כבוד היושב-ראש, אני חייב להבהיר משהו. תבין, היום לא גובים מהאנשים. הרי הטענה כאן היא שהיו כאלה שגבו מהם בגין הפרגולות. אני לא מדבר איתכם על כאלה שגבו מהם בגין פרגולה. הם היום אומרים שמה שבנית, זאת לא פרגולה אלא זה חדר ועל זה הם מחייבים. זה טריק.
היו"ר משה גפני
¶
חבר הכנסת פסל, מה שאמרת זה נכון. אני מבקש להסביר את מה שאמרת ואני מבקש שהשרים ידעו שעל זה אנחנו עכשיו מדברים. לא לבוא ולהגיד שאתם לוקחים כסף מהשלטון המקומי. לא. אנחנו ננסח את זה באופן כזה – בינתיים אנחנו עוד לא מנסחים – ואת ממשרד האוצר לא צריכה להתאמץ כי זה לא עולה כסף. הרי לא גובים מהשלטון המקומי יותר כסף.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אני רוצה לחדד את זה. עם כל הכבוד, לוקחים כסף מהשלטון המקומי או לא לוקחים ממנו. בעיריית ירושלים היו לי הרבה מקרים. הגיע שכן, בנה מרפסת, הגיע לוועדת תכנון ובנייה כי שכן מתחתיו התנגד למרפסת. לא קיבלו את ההתנגדות שלו. האיש אמר שהוא צריך סוכה ונתנו לו מרפסת. הגיעה העירייה ואמרה לשכן מתחת שהתנגד למרפסת שיש לו עכשיו מרפסת מקורה ושישלם ארנונה על מרפסת מקורה. אז אתה לא לוקח כסף מהשלטון המקומי, זה לא נקרא לקחת כסף מהשלטון המקומי.
גליה כהן
¶
אין לי את הנתונים ואני לא אומר סתם. חברתי אמרה שבתל אביב מדובר ב-10 מיליון שקלים בשנה. אני לא יודעת לומר ארצי.
היו"ר משה גפני
¶
הבנתי. שאלה טובה. אני מבקש תשובה לשאלה ששאלתי. אם יתברר אחרי כן שאנחנו בדיון הבא, אחרי שתבואו עם תשובה חיובית אני מקווה על העקרון הזה, אם תהיה שאלה מה עושים עם אלה שעד עכשיו היו מחויבים בארנונה, יכול להיות שנעשה הוראת שעה. נראה. נתמודד עם זה. כרגע אני שואל לגבי העקרון. מי ששם הצללה, עד היום הוא לא שילם ארנונה, לא חייבו אותו ואני רוצה לדעת אם אפשר לנסח את זה כך.
היו"ר משה גפני
¶
אני חוזר על דבריי ואני מסכם. שחר, אני מבקש לא לדון בעניין הזה של מה יהיה עם אלה שהיו חייבים ועכשיו לפי הצעת החוק הזאת, אם אכן היא תהיה בהסכמה, יהיו פטורים מתשלום. אני מבקש לא לדון בזה. אני מבקש לדבר על העקרון. אם מדברים על העקרון, אנחנו נפעיל את כל המוח היצירתי שיש לנו כדי לפתור את הבעיה. אולי לעשות הוראת שעה אבל קודם תנו תשובה על הנושא הזה. אני גר בסביון ואני רוצה להצליל את המרפסת שיש לי שעליה אני לא חייב בתשלום.
היו"ר משה גפני
¶
אתם צודקים. הם שאלו את השאלה הזאת וזאת שאלה נכונה. אני מבקש לא לדון בזה. אנחנו לא דנים בזה עכשיו. אני מבקש לדון בשאלה העקרונית. לגבי הנושא של מה יהיה דינה של מרפסת כזאת שעד היום הייתה מחויבת ובעצם על פי החוק הזה הי אלא תהיה מחויבת, נדון בנפרד. אני מסכים שאני לא רוצה לשפות את השלטון המקומי כי משרד האוצר ייתן תשובה שלילית וזה ברור לגמרי. ברגע שאומרים שיפוי, התשובה של משרד האוצר היא שלילית. לא רוצה לדבר על זה עכשיו. אם תהיה תשובה חיובית, עברתי את המחסום של ועדת השרים ואז תהיה הבעיה. אני לא רוצה לגרוע מהכסף של השלטון המקומי ואנחנו נמצא פתרון.
תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:24.