פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
14
ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
07/01/2025
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 247
מישיבת ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
יום שלישי, ז' בטבת התשפ"ה (07 בינואר 2025), שעה 12:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 07/01/2025
זמני המתנה ממושכים לשקילת תארים של עולים חדשים
פרוטוקול
סדר היום
זמני המתנה ממושכים לשקילת תארים של עולים חדשים - ישיבת מעקב מיום 8.7.24, 18.7.24 ו־23.9.24
מוזמנים
¶
ציפי ויינברג - ממונה הערכת תארים אקדמיים מחו"ל, משרד החינוך
מרים סלע - מנהלת תחום בכיר תכנון, מדיניות ואסטרטגיה, משרד העלייה והקליטה
ולרי קארסנטי - רכזת אקדמית, C.N.E.F, מרכז לסטודנטים עולים דוברי צרפתית
אסתר בלום - קשרי ממשל, ארגון קעליטה, עמותות הפועלות למען עולי צרפת
מאיר לב - יו"ר מועצת ארגוני עולים
דב ליפמן - חכ"ל, מנכ"ל יד לעולים
סטפני שטראוס - מנכ"לית, ישיבה יוניברסיטי בישראל
סרגי שטרנברג - משפטן, יחצ"ן
נטליה רוז'דסטבנסקי - פסיכולוגית
גלינה פטוחובה - ביולוגיה, וירולוגיה
איגור לוסב - ביולוגיה, וירולוגיה
אולגה לוקיאנובה - פילולוגיה, מורה
רישום פרלמנטרי
¶
סמדר לביא, חבר תרגומים
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
זמני המתנה ממושכים לשקילת תארים של עולים חדשים
היו"ר עודד פורר
¶
אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות, היום ה-7 בינואר 2025, ז' בטבת תשפ"ה. נושא הדיון הוא זמני המתנה ממושכים לשקילת תארים של עולים חדשים.
זה דיון רביעי שאנחנו מקיימים בנושא. גב' מרים סלע, מנהלת אגף אסטרטגיה במשרד העלייה והקליטה, הודיעה בדיון שקיימנו בספטמבר כי בהתאם להחלטת ממשלה 2104 מיום 4 באוגוסט 2024, סעיף 3, האגף החדש לשקילת תארים במשרד העלייה והקליטה יחל לפעול החל מ-1 בינואר ויטפל בבקשות עולים שיגיעו לישראל החל מה-1 בינואר 2025.
בדיון אז הביעו חברי הוועדה את עמדתם לגבי פתיחת אגף חדש בנוסף לאגף להערכת תארים, דבר שעלול ליצור כפילות ובלבול ולא ישחרר את העומס. הצענו שיוקצו עובדים רלוונטיים לאגף במשרד החינוך שהם יטפלו בבקשות, אבל כשכבר יהיה אישור שהוא יהיה אישור אחד של שקילת תואר בצורה מסודרת.
גב' דלית אטרקצ'י, מנהלת אגף בכיר קשרי חוץ במשרד החינוך, הודיעה בדיון כי אישור מזורז של תואר שלא למגזר הציבורי נמצא באישורים אחרונים בלשכת מנכ"ל משרד החינוך. אני אבקש לקבל פה מידע אם העניין הזה הוסדר.
בדיון הקודם הדגישו במשרד החינוך שאין קשר בין אישור שקילת תואר לבין רישוי מקצועות במשרד הבריאות, לדוגמה פסיכולוגים, ואין צורך בהמתנה כדי להגיש. זה מידע חשוב. ביקשנו ממשרד העלייה והקליטה להעביר את זה לכל הפרויקטים ויועצי הקליטה כדי שהם יעבירו את המידע הזה לעולים.
הגב' אסתר בלום מארגון קעליטה ביקשה בדיון הקודם להשיג דובר צרפתית באגף להערכת תארים במשרד החינוך שכן עלות התרגום היא כ-2,500 שקלים ללא החזר כי לא מדובר במקצועות רישוי. נבקש גם לדעת האם העניין הזה הוסדר.
מהתייחסות משרד החינוך לקראת הדיון עולה כי במערכת שלהם קיימות 10,635 בקשות שממתינות לטיפול, מתוכן 7,695 הן בקשות מרוסיה ואוקראינה, קרוב לוודאי כולם עולים חדשים. כל היתר זה ממדינות שונות. יש לציין כי בדיונים הקודמים דווח על כ-11,000 ממתינים. האם טופל הפער של בין 11,000 ל-10,635? זה מה שטופל בשלושה חודשים מאז הדיון האחרון? או בכמה בקשות אתם מצליחים לטפל בחודש? אנחנו מבינים שכרגע אתם מטפלים בפניות שהוגשו ביולי 2023. זאת אומרת מי שפנה ביולי 2023 פנייתו מטופלת כעת, בינואר 2025.
אנחנו שלחנו בקשות מידע, אחת לגבי הנושא האם האגף לשקילת תארים החדש שמוקם במשרד העלייה והקליטה יטפל בכל אלה שהגיעו לכאן עד ה-1 בינואר 2025 או רק באלה שהגיעו מ-1 ינואר 2025, ונענינו שיטפלו בעולים שהגיעו רק מינואר 2025. זאת אומרת שכל אותם 8,000 הממתינים עדיין זקוקים לשירותי משרד החינוך. לפי מה שאנחנו מבינים, הטיפול בבקשות האלה לא יעבור למשרד הקליטה.
לא נענינו לגבי כמה עובדים אמורים לעבוד באגף החדש במשרד הקליטה, תיכף נשמע מהנציגה. זימנו גם את נציבות שירות המדינה שענו שהנושא הוא באחריות משרד העלייה והקליטה, לכן הם לא מגיעים לדיון. אני לא יודע מי העובדים שיעבדו באגף החדש, אנחנו נקווה שנציגת משרד העלייה והקליטה תצליח להגיע לדיון בוועדת העלייה והקליטה, ולא בפעם הראשונה.
טטיאנה מזרסקי (יש עתיד)
¶
(תרגום דבריה של הפונה אולגה לוקיאנובה): אולגה מייצגת את קהילת העולים דוברי רוסית, נטליה וסרגי גם הם עולים שעדיין סובלים מזה שלא מאשרים להם את ההשכלה, הם לא מקבלים שקילת תארים. שנה, שנה וחצי, שנתיים מחכים לשקילת תארים. בנובמבר הם קיבלו מכתב ממשרד החינוך שהבטיחו לתת להם אישור כללי אשר יכול להקל במציאת עבודה או אישור שיאפשר להם להתקבל לקורס.
היו"ר עודד פורר
¶
כדי שנקצר, כי אנחנו בדיון מעקב, מה שצריך זה נתונים. שכל אחד יגיד מתי הוא הגיש את הבקשה, למה היא דרושה, למה הוא צריך את האישור הזה ומתי הוא עלה לארץ.
טטיאנה מזרסקי (יש עתיד)
¶
(תרגום דבריה של הפונה אולגה לוקיאנובה): היא עלתה לפני שנתיים, ממתינה מעל שנה והיא מייצגת גם עולים אחרים שלא הגיעו.
טטיאנה מזרסקי (יש עתיד)
¶
(תרגום דבריה של הפונה אולגה לוקיאנובה): כן, מעל שנה, כולל מחכה לאישור של התואר השלישי בהוראת ספרות ושפה רוסית.
טטיאנה מזרסקי (יש עתיד)
¶
(תרגום דבריה של הפונה אולגה לוקיאנובה): היא ניסתה פעמיים להתקבל למגזר הציבורי ונאמר לה שהיא חייבת אישור השכלה אפילו להגשת מועמדות. עכשיו אנחנו כבר בינואר ולא קיבלנו שום אישור. בעיה נוספת שהיא נתקלה בה, רשימת מסמכים שהיא צריכה להגיש לצורך אישור שקילת תואר שלישי, אי אפשר להמציא עכשיו, לקבל את כל האישורים ברוסיה כי ברוסיה מתייחסים לאלה שעזבו לחו"ל כבוגדים ובאוניברסיטאות לא משתפים פעולה ולא ממציאים את האישורים.
טטיאנה מזרסקי (יש עתיד)
¶
(תרגום דבריה של הפונה אולגה לוקיאנובה): פרוטוקול הגשת הדוקטורט ורשימת מורים מרצים שהיו חברים בוועדה של הדוקטורט. יש רשימה ארוכה של דרישות של מסמכים שצריך להמציא.
היו"ר עודד פורר
¶
אני מבקש, תתייחסו בקצרה לשאלות האלה, מתי עליתם, כמה זמן אתם ממתינים לאישור ומה התואר שלכם ולמה אתם זקוקים לאישור.
טטיאנה מזרסקי (יש עתיד)
¶
(תרגום דבריו של הפונה סרגי שטרנברג): הם הגיעו ב-9 בפברואר בשנה שעברה, בחודש מאי הגישו את המסמכים, שמונה חודשים בהמתנה.
טטיאנה מזרסקי (יש עתיד)
¶
(תרגום דבריו של הפונה סרגי שטרנברג): הוא רוצה להמשיך בתחום ההוראה ואשתו רוצה להמשיך הוראה בבית ספר, במערכת החינוך.
טטיאנה מזרסקי (יש עתיד)
¶
(תרגום דבריו של הפונה סרגי שטרנברג): לא מקבלים בלי אישור, לא באוניברסיטה ולא במכללה.
טטיאנה מזרסקי (יש עתיד)
¶
(תרגום דבריו של הפונה איגור לוסב): הם הגיעו בסוף מאי 2023, מיד הגישו את המסמכים לאישור תואר ראשון ותואר שני, עוד לפני שהיו להם את המסמכים הנדרשים לתואר שלישי ובאמצע 2024 השלימו גם את המסמכים לתואר שלישי.
טטיאנה מזרסקי (יש עתיד)
¶
(תרגום דבריו של הפונה איגור לוסב): בווירולוגיה, חקר וירוסים. היה במחקר מדעי לפיתוח חיסונים ועכשיו הוא נאלץ לעבוד בייצור במפעל.
טטיאנה מזרסקי (יש עתיד)
¶
(תרגום דבריו של הפונה איגור לוסב): כל פעם שהם מנסים למצוא עבודה בתחום שהם עבדו, במחקר, מבקשים את אישור ההשכלה שלהם.
טטיאנה מזרסקי (יש עתיד)
¶
(תרגום דבריה של הפונה גלינה פטוחובה): היא גם באותו מצב, יש לה תואר דוקטורט בביולוגיה ורוצה להמשיך במחקר מדעי. הם הגישו גם בקשה למענק מדעי ולא קיבלו.
נטליה רוז'דסטבנסקי
¶
שלום לכולם, תודה על ההזמנה, אני פה פעם שנייה כבר. אני מחכה לאישור לתואר שני. עליתי לישראל בפברואר 2022. ביקשו ממני ממשרד החינוך פעם אחת אישור ממשרד הפנים וזו בעיה כי אני מתחילה ללמוד.
נטליה רוז'דסטבנסקי
¶
אני מתחילה ללמוד ברוסיה והתחלתי כשהייתי בישראל, אחר כך ביקשו ממני אישור תרגום של התעודה לתואר שני מנוטריון, אחר כך היה שאלון על כל הקורסים שאני סיימתי. אני עושה את השאלון עם הפרויקטור ממשרד העלייה והקליטה, אבל הם לא יודעים מה כתוב שם בשאלון. הפרויקטורים לא יודעים וגם אני לא יודעת. בדצמבר הם ביקשו ממני לכתוב על כל קורס שאני סיימתי, אבל 24 קורסים היו בתואר שני וכל קורס צריך להירשם אצל עורך דין, זה הרבה כסף.
אני עכשיו מקבלת ממשרד העלייה והקליטה כסף על תרגום תואר שני, אבל 24 קורסים זה הרבה, זה כל כך הרבה. אני עכשיו כבר זוכרת על כל קורס מתי הוא התחיל, מתי הסתיים, כמה זמן זה יהיה, אבל הבעיה שאולגה כבר אמרה שבאוניברסיטאות ברוסיה לא רוצים לעזור לאנשים שעלו לישראל, זו בעיה גדולה.
עכשיו גם אני מסיימת בישראל קורס הדרכת עולים ואולי אני ארצה לעבוד בפנימיות ובבתי ספר, אבל זה משפיע לי על המשכורת.
ציפי ויינברג
¶
כמו שאנשים אמרו וכמו שאני כבר כתבתי בתגובות לבקשות שיש פה, אנחנו כרגע מעריכים תארים, הגענו לאנשים שהגישו בקשות ביולי 2023, זאת אומרת באמת אנשים ממתינים כרגע שנה וחצי. כל מי שהגיש לאחר מכן, עדיין לא הגענו לטפל בו, הוא צריך להמשיך ולהמתין.
תארים שלישיים. צריך קודם להעריך את התארים הראשון והשני ורק לאחר מכן את התואר השלישי, אז כולם צריכים להגיש גם בקשות לתואר ראשון ושני.
היו"ר עודד פורר
¶
זו פנייה אישית, אני לא מתרגם עכשיו פניות אישיות, אני רוצה לדבר ברמה הכללית, אחר כך נעשה את הקישור ברמה האישית. ברמה הכללית, מה עושה משרד החינוך כדי שאנשים לא יחכו פה שנה וחצי או שנתיים לטיפול? אנחנו דנים בעניין הזה כבר חצי שנה. חצי שנה, לא קרה כלום מאז?
היו"ר עודד פורר
¶
אני חייב לומר, אתם אותה ממשלה, אתם ומשרד הקליטה, הפטנט הזה, החלטתם שאתם מקימים מִנהלת, כמה עובדים היום במִנהלת של משרד הקליטה להכרה בתארים?
מרים סלע
¶
כרגע יש פרויקטורים שלנו במשרד, שניים. אני אשמח להגיד מהתחלה, לתת סטטוס. כמו שהצגתי בפעם הקודמת בדיון, אנחנו ביצענו עבודת מטה רחבה בהקשר של הכרה בתארים בהמשך להחלטת ממשלה על הנושא של רישוי מקצועות עולים. אנחנו הסתכלנו על כל מיני מדינות, כמו בריטניה, קנדה, גרמניה - - -
היו"ר עודד פורר
¶
עזבי, סליחה, זה לא מעניין. אני רוצה להבין, משרד העלייה והקליטה, אתם יודעים היום על 10,000 עולים שממתינים להכרה בתארים ממשרד החינוך, איך אתם פותרים את הבעיה הזאת? הקמתם מִנהלת שלא נוגעת בבעיה הזאת בכלל.
מרים סלע
¶
קודם כל אני אגיד שאנחנו ערוכים, החל מה-1 בינואר, כפי שנכתב בהחלטת הממשלה, יש לנו פורטל באוויר שאליו אפשר להגיש פניות של עולים שעלו החל מ-1 בינואר.
מרים סלע
¶
אנחנו עובדים ביחד עם משרד החינוך ונשמח להדק את שיתוף הפעולה כדי לתת מענה גם אחורה. אנחנו כרגע מסתכלים קדימה, נפגשנו עם הממונה על השכר, עם הנציבות, אנחנו לקראת יציאה למכרז, יש לנו פרויקטורים - - -
היו"ר עודד פורר
¶
אני מציע לכם, תרדו מהארץ, תעשו עלייה שוב ב-8 בינואר 2025 ואז משרד הקליטה יטפל בכם. תודיעו שאתם יורדים מהארץ, כמובן בצחוק, ותחזרו. זה נשמע לכם הגיוני?
היו"ר עודד פורר
¶
בסדר, נו, אז החלטת הממשלה מטומטמת, תסלחו לי. זה מטומטם להשאיר 10,000 איש ממתינים ולהגיד להם שאתם מטפלים במי שעלה מה-1 בינואר. מה, אתם לא מבינים את זה?
היו"ר עודד פורר
¶
יש פה עולים שעלו לפני שנתיים ועוד לא הכירו להם בתואר, מה הם צריכים לעשות? מה משרד העלייה והקליטה אומר ל-10,000 איש שממתינים שנתיים להכרה בתואר? מה הם צריכים לעשות?
היו"ר עודד פורר
¶
מה הם צריכים לעשות כדי שיכירו בתואר שלהם, לא שימצאו להם עבודה, לא שיסדרו להם ריאיון. שיכירו בתואר שלהם. מישהו שעלה לארץ לפני שנתיים, מה הוא אמור לעשות?
היו"ר עודד פורר
¶
אני חייב לומר לך, יש דבר אחד שברור לי, לא נראה לי שהמערכת לחוצה, לא משרד החינוך לחוץ ולא אתם לחוצים.
מרים סלע
¶
היום, למיטב ידיעתי, תהליך השקילה מתבצע בצורה ידנית. לא סתם הזכרתי את עבודת המטה שאנחנו עשינו. ראינו דוגמאות לתהליכי שקילת תארים שנעשים במדינות מעודדות הגירה כמו גרמניה וקנדה ובריטניה, שהן מצליחות לעשות שקילת תארים תוך שישה ימים, זו הכוונה שלנו. ברגע שאנחנו נוכל לייצר את המערכות האלה, אנחנו כבר ערוכים עם פורטל ויש לנו כוונה לעשות את הדברים האלה בצורה שתייצר אופטימיזציה, אנחנו נוכל לתת גם שירות אחורה. כרגע אנחנו מעמידים את השירות לעולים החל מ-1 בינואר.
טטיאנה מזרסקי (יש עתיד)
¶
יש לי הצעת ייעול, תגייסו למשרות זמניות עוד שניים-שלושה עובדים שיעזרו לכם לטפל בעומס שנצבר לכם. שניים-שלושה אנשים לחצי שנה ואתם מסיימים בכל 10,000 הבקשות האלה, מה הבעיה?
היו"ר עודד פורר
¶
הם לא יכולים כי החלטת הממשלה קבעה שהם יטפלו רק מ-1 בינואר 2025. יש שתי ממשלות, יש את הממשלה הזאת ויש את הממשלה הזאת והממשלה הזאת. אני אומר לכם, סליחה, זה מעלייך, זה לא את ברמה האישית, אבל זה נשמע מטומטם לחלוטין, פשוט מטומטם.
אני לא מסוגל להסביר לאנשים שיושבים פה למה הם צריכים לחכות לתואר ולהישאר במדינת ישראל. למה שיישארו? אחר כך יבואו ויגידו, תראו, הם באו ועזבו. למה שמישהו שלמד תואר שלישי ושנתיים מחכה להכרה בתעודה יישאר פה? למה? תסבירו לי, תנו לי את הסיבה למה שיישארו פה ולא יעזבו למקום אחר כשבמדינות אחרות מכירים להם תוך שישה ימים? למה? מה אני עונה להם? מה אני יכול לענות להם, שיחכו עוד חצי שנה?
היו"ר עודד פורר
¶
אז מה אני אסכם בדיון? "עולים יקרים, תעלו בטווח הרחוק, מי שנמצא פה שיירד מהארץ ויחזור כדי שיבדקו את הבקשה שלו"?
10,000 בקשות ממתינות במשרד החינוך, אתם חיים עם זה בשלום?
מרים סלע
¶
לא, שייתנו מענה למי שעלה החל מ-1 בינואר 2025 אבל גם ינסו לצמצם את הפער שנוצר לא אצלנו אלא במשרד החינוך. שוב, אנחנו דואגים לעולים, אנחנו רוצים לתת להם מענה.
היו"ר עודד פורר
¶
לא מצליח לגרום לכם להבנה הזו. חכו אתם פעם אחת להכרה. חכו במשרד החינוך פעם אחת, תחכי למשכורת שלך חודש, לא שנתיים.
היו"ר עודד פורר
¶
שערורייה שמדינת ישראל מאפשרת לאנשים שעלו לכאן להמתין שנתיים לבדיקה של תואר, זאת שערורייה, אין שערורייה גדולה מזו. מה אני אגיד להם? מה אפשר להגיד לאנשים שממתינים? מה אני אגיד להם, תמתינו עוד חצי שנה?
היו"ר עודד פורר
¶
ואתם מבקשים מהם אישורים ממדינה שלא מוכנה לשלוח להם את האישורים האלה, כשהם עלו לפה עם תעודות כבר לפני שנתיים. הם מקבלים עכשיו את התשובות על פנייה שהם הגישו לפני שנה וחצי. אגב יכול להיות שלפני שנה וחצי הם עוד היו יכולים להביא את המסמכים.
אני לא יודע מה לעשות כבר, אני אומר לכם את האמת. אני לא יודע מה לעשות, אני לא מקבל תשובות מהשרים שלכם, זה פשוט לא מעניין אותם. תעשו טקסים, תעשו הופעות, תעשו מסיבות, בסוף יש 10,000 איש שמחכים להכרה בתואר שלהם ואין לכם תשובה לתת להם, אין לכם. מה יעזור כל ההופעות האלה וכל המסיבות והטקסים והנאומים? ברוכים הבאים, אתם העולים ואתם חשובים לנו, תמתינו שנתיים להכרה בתואר. בכל מדינה אחרת בעולם זה יכול לקחת שישה ימים?
אין לי מה לסכם, מה אני אסכם? שמה? מה אני יכול לסכם? אני אומר לכם, לא נתקלתי בדבר כזה, אין לי מה לסכם על הדיון הזה.
מרים סלע
¶
אני כן רוצה להגיד, מה שהשתנה מהדיון הקודם, שהיה למיטב זיכרוני באוגוסט, אנחנו אמרנו שאנחנו נהיה ערוכים החל מ-1 בינואר ואכן אנחנו ערוכים. אני יודעת, זה לא נותן מענה אחורה, אני מקווה שגם את המענה הזה אנחנו נוכל לתת, אבל כן יש עכשיו עולים שיגיעו קדימה שיקבלו שירות ויקבלו שירות מהיר.
היו"ר עודד פורר
¶
זו ההודעה של הממשלה. כל העולים שעלו עד 1 בינואר 2025, מדינת ישראל אומרת להם תמתינו, אכלתם אותה, חבל שעליתם, הייתם עולים אחרי 1 בינואר, היו מטפלים בכם.
ציפי ויינברג
¶
אני יכולה גם לעדכן שהאישור הכללי אושר על ידי המנכ"ל ובמהלך החודש האחרון התחלנו להוציא אישורים כלליים, אבל אנחנו קודם נותנים עדיפות למי שעובד במגזר הציבורי.
היו"ר עודד פורר
¶
אז הם סתם באים? הם סתם עולים לירושלים ועומדים בתור להיכנס לכנסת ועושים את הבדיקות פעם שלישית ורביעית? כיף להם לבוא לפה?
טטיאנה מזרסקי (יש עתיד)
¶
היושב ראש, אני אביא דוגמה. אחד העולים, רציתי לקחת אותו כיועץ אצלי פה בלשכה בכנסת, זה נחשב מגזר ציבורי, עבודה בכנסת?
טטיאנה מזרסקי (יש עתיד)
¶
נתתי אישור אישי שלי שהוא מועמד לתפקיד יועץ פרלמנטרי בכנסת ישראל בלשכה של חברת הכנסת, את חושבת שהוא קיבל קדימות שמישהו יעיין בבקשתו? לא, הוא קיבל אותו מענה אוטומטי, שההמתנה היא כ-18 חודשים, נא להמתין. זה בסדר? או שזה זלזול במכתב אישי של חברת כנסת או שזה זלזול בעולים או שניהם.
היו"ר עודד פורר
¶
אחר כך נעשה דיון על מגמת הירידה מהארץ. השבוע פורסמו בכל העיתונים המספרים שהוציאה רשות האוכלוסין על ירידה מהארץ.
טטיאנה מזרסקי (יש עתיד)
¶
אם מדען חוקר שיכול לתרום למדינה נאלץ לעבוד במפעל ייצור זו השפלה ובושה וחרפה לכל המערכת, במיוחד למשרד החינוך.
היו"ר עודד פורר
¶
מישהו נוסף רוצה להתייחס פה מארגוני העולים לפני שאני סוגר את הדיון? כי פשוט חבל על המילים פה.
מאיר לב
¶
אני לא מבין מה שקורה, אבל אולי תגידו לי כמה אישורים אתם נותנים ביום? כדי לדעת כמה שנים הם יצטרכו לחכות. אולי הם נותנים שני אישורים, אז ייקח עוד 15-10 שנה לחכות. זה שערורייה, זה בושה מה שקורה. אני לא מבין איך יכולים לעבוד ככה.
מאיר לב
¶
אני מציע לבדוק את זה ולבדוק כמה עובדים יש, כמה אישורים מוציאים ביום, מה עושים, אם עושים משהו בכלל. אפשר להעלות את זה למעלה, אפשרות אחת זה שאנחנו נתחיל לפרסם.
אסתר בלום
¶
אני מצטרפת לקושי. יש לנו עשרות עולים שמחכים לתשובות. הייתי שמחה אם הייתה אפשרות גם לתת קדימות, לא רק למי שכבר עובד או כבר הגיש בקשה למשרד ממשלתי, אלא גם מקצועות כמו קלינאי תקשורת, סיעוד, דימותן, אותם אנשים שהם נמצאים כרגע בתהליך הכרה מול משרד הבריאות ושלא נחכה לרגע שהם צריכים להגיש, כי זה מה שנאמר, הם צריכים כבר את האישור ביד כדי שיזרזו את התהליך. אחות לא יכולה לעבוד לבד, היא תהיה חייבת לעבוד בקופת חולים.
שלומית אבינח
¶
מה שנאמר בדיון הקודם שהיה לנו על מִנהלת הרופאים, שרוקחים, אחיות ורופאים מטופלים דרך המִנהלת.
אסתר בלום
¶
מבחינת משרד הבריאות, לא מבחינת ההכרה של התואר הראשון. הן גם צריכות שקילה של התואר, הן צריכות לעשות שני תהליכים. דימותן, הם לא מטפלים במִנהלת, קלינאי תקשורת לא מטפלים. אנשים שבסופו של דבר יצטרכו את האישור ומה שאומרים לנו, חכו שהעולה המועמד יסיים את כל המבחנים שלו במשרד הבריאות ואת האישורים ויקבל את הרישיון. כאשר הוא יקבל את הרישיון הוא יתחיל לחפש עבודה, יתחיל לעשות מיונים, ואז כשהוא יעשה את המיונים הוא יצטרך לרוץ ולהגיש את הבקשה ולהיות בלחץ נוראי, כי זה לחץ נוסף, הרי הוא נמצא כרגע במיונים והוא צריך בו זמנית להגיש בקשות למשרד. המקצועות האלה, אם אפשר לראות בהם מלכתחילה כעובדי ציבור.
ציפי ויינברג
¶
כשאדם מגיש בקשה במערכת המקוונת ואנחנו עדיין לא הגענו לטפל בו ולא פתחנו את הבקשה שלו אין לנו מושג מיהו ומהו, ולכן מי שמבקש קדימות אנחנו מבקשים לשלוח את אישור ההעסקה במייל נפרד, יש לנו מישהו שעוברת על המיילים האלה, במייל נפרד אישור העסקה או אישור קבלה או אישור הרשמה להסבת אקדמאים לסיעוד או הוראה. כל הדברים האלה ניתנים, אנחנו יודעים את זה כי אנחנו מקבלים את זה. ברגע שזה נשלח במייל הבקשה שלו עוברת לתעדוף, למסלול המהיר, והוא יקבל קדימות בטיפול.
אסתר בלום
¶
נכון, זה אכן עובד, השאלה שלי אם לתת תעדוף לפני שהוא התחיל לחפש עבודה. זאת אחות, היא עכשיו - - -
היו"ר עודד פורר
¶
תודה. אני רוצה לסכם את הדיון הזה. הנתונים שמוצגים בפני הוועדה הם פשוט שערורייתיים בכל קנה מידה. אני אבקש לקיים דיון יחד עם הוועדה לביקורת המדינה, אני אפנה לחבר הכנסת מיקי לוי, אני רוצה שמבקר המדינה ייכנס לבדיקה של הליך שקילת התארים ושל הליך ההמתנה הזה אל מול העולים. הדבר הזה הוא בלתי מקובל בעליל, הוא לא סביר בעליל. ההחלטה הזו לבדוק רק את מי שעלה מ-1 בינואר 2025 בהקלות של משרד הקליטה, אין בזה שום הצדקה. לא מצליח להבין את זה.
בתוך כך אנחנו נבקש גם בדיון המשותף את נתוני רשות האוכלוסין ונבקש נציג רשות האוכלוסין על נתוני ירידה מהארץ.
אני לא יודע מה לענות למישהו שממתין שנתיים להכרה בתעודה, להגיד לו מה לעשות. אין לי. בדרך כלל אני אומר תלך לזה, נעשה את זה, נפנה לפה, נשיג את האישור הזה, קטונתי כשהמדינה אומרת זה המצב. אני אומר לכם, לא נתקלתי בהרבה מקרים כאלה. אין מה לומר, פשוט אין לי מה לומר.
תודה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 13:05.