פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
2
ועדת המשנה לענייני איו"ש
11/07/2024
11/08/2024
11:05
מושב שני
פרוטוקול מס' 34
מישיבת ועדת המשנה לענייני איו"ש
יום חמישי, ה' בתמוז התשפ"ד (11 ביולי 2024), שעה 11:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 11/07/2024
שימור אתרים ארכאולוגים ביו"ש
פרוטוקול
סדר היום
שימור אתרים ארכיאולוגים ביו"ש
מוזמנים
¶
סא"ל אדם אבידן - רע"ן תשתית, משרד הביטחון
ענבל דה פז - רת"ח התקשרויות וסביבה, משרד הביטחון
הדר אופנהיימר - מנהלת מחלקת קרקעות, מועצה אזורית שומרון
ירון רוזנטל - ראש המועצה האזורית גוש עציון
יואב וינברג - מוזמן
אסף כהן - מוזמן
רישום פרלמנטרי
¶
שי אבדיאייב – איטייפ
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
שימור אתרים ארכיאולוגים ביו"ש
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
תודה רבה לכולם, אנחנו ממש קצרים בזמן, כולם פה? ברוכים הבאים לכולם, מתחילים דיון קצר בנושא האכיפה בעניין הארכיאולוגיה ביהודה ושומרון. בסוף אנשים שואלים למה אנחנו מקיימים דיון על ארכיאולוגיה בזמן מלחמה, בסוף הסיבה שאנחנו פה, בארץ הזו, היא העבר והמורשת שלנו כעם, היסוד הכי בסיסי של המלחמה הזו, שהיא בסופו של דבר מלחמה על הארץ הזו. בכל בית בעזה אנחנו רואים תמונות של הר הבית, בכל מקום בעולם בהפגנות מדברים על מהירדן ועד הים, הכל מתחיל בדבר אחד פשוט, למי השורשים הכי עמוקים למקום הזה, מי נולד כא, ומי חי כאן.
במלחמה הזו לצערי מדינת ישראל מפסידה, הארכיאולוגיה ביהודה ושומרון, במקום שבו נולד העם הזה והתרחשו רוב סיפורי התנ"ך, מדינת ישראל מפסידה במלחמה הזו כבר שנים ארוכות, ואנחנו כאן כדי לראות מה השתנה, בעיקר בעקבות ההחלטה האחרונה של הקבינט. ירון, אתה רוצה להגיד משהו?
ירון רוזנטל
¶
כמה דברים לגבי שוד עתיקות והמורשת ביהודה ושומרון. דבר ראשון, אני מעריך שכל הנמצאים בדיון יודעים את הדבר הזה, המורשת של העם הזה נמצאת בעיקר באזורים שבין ירושלים לחברון ומצפון לירושלים, מה שאנחנו קוראים להם יהודה ושומרון, שם ישב עם ישראל בעבר, באזורים אחרים היו תקופות כאלה ותקופות אחרות, אבל זה לב היישוב היהודי של העם הזה בארץ הזאת ולכן באופן טבעי, השרידים של העם הזה בארץ הזאת נמצאים באזור הזה, בשטח הזה של יהודה ושומרון ששחררנו במלחמת ששת הימים.
מה שקורה ביהודה ושומרון הוא הרס טוטאלי של מאות אתרי עתיקות. בעבר השוו את זה לדאעש, ומה שדאעש עשו לאתרים הארכיאולוגיים המונומנטאלים במזרח הרבה יותר גרוע. כשחפרת אתר, אתה יודע להבין מה היה בו, ולמעשה למדת את ההיסטוריה. עכשיו הוא פתוח למבקרים וזה חשוב וטוב, זה באמת יפה, אבל פה, כשהורסים אתרים עוד לפני שחפרו אותם, ההיסטוריה נעלמת לנצח, את זה כבר לא נוכל יותר להכיר, לא נדע מה קרה באזורים וביישובים האלה, וזה משהו שצריך להבין.
הרס אתר ארכיאולוגי, חפירת שוד של אתר ארכיאולוגי הורסת את האתר. גם אם בסוף תפסנו את הממצאים אצל שודדים, וכמעט אף פעם לא תופסים, זה לא עוזר לנו כל-כך. אני רוצה לספר מקרה שקרה לי כשהייתי סטודנט לארכיאולוגיה. ערכתי סקר עצמאי, בלי לחפור, אלא רק מדדתי מערות קבורה באזור גוש עציון. פתאום ראיתי מעליי שודד עתיקות, הייתי בחור צעיר, רדפתי אחריו ותפסתי אותו, קראתי לצבא והם אמרו "אנחנו מעמיד אותך לדין", בגלל שרדפתי בלי סמכות אחרי שודד עתיקות.
בשטחי C יש תופעה אדירה של שוד עתיקות. מטפלים בזה, אבל מטפלים מעט. הכוחות שצריך להקצות הם בערך פי חמישה מאשר בישראל הקטנה, בגלל העושר הארכיאולוגי של האזורים האלה. בפועל מקצית חמישית, במקום להקצות פי חמישה. מקצים חמישית, תעשו את החשבון ותבינו כמה תוספת כוח-אדם צריך בשביל לטפל בבעיה הזו. בשטחי A ו-B יש הרס בלתי רגיל של אתרים, בארמונות החשמונאים, בגדה הדרומית של ואדי קלט, בבריכות שלמה ובעוד הרבה מאוד אתרים אחרים, שהם מונומנטליים, ואת ההרס הזה לא נוכל לתקן לעולם.
המורשת שלנו בארץ הזאת היא גם העתיד שלנו, הפיתוח התיירותי של הארץ טמון גם בשרידי המורשת שקיימים אצלנו. אני קורא ליושב-ראש הוועדה ולחברי הכנסת, תמשיכו לתבוע תשובות לשאלות, כי בסופו של דבר, אם זה לא יקרה, נהיה בודדים במערכה. אני יודע שאי אפשר לפתור את כל הבעיות ביום אחד, אבל אנחנו רוצים לראות עוד ועוד צעדים, כדי שנדע שאנחנו מתקדמים גם בנושא הזה.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
תודה רבה ירון. במאמר מוסגר, כמי שהקדיש שנים רבות מחייו בתחום הזה, וכיום מכהן בתפקיד של ראש מועצה עם הרבה מאוד אתרים, ברמה האישית אני מתרגש לראות אותך ולשמוע את הדברים שנאמרים מהלב. אלפי שנים הדברים האלה היו כאן ואף אחד לא נגע בהם. האתרים הארכיאולוגיים, שאבותינו וסבינו והעם שלנו נולדו בהם, אף אחד לא נגע בהם, לא בתקופה של הרומאים, לא בתקופה של הממלוכים, לא בתקופה של הטורקים, אפילו לא בתקופה של הירדנים.
במשמרת שלנו, של מדינת ישראל, אחרי שחזרנו לארץ ישראל כעבור אלפי שנים, חזרנו ליהודה ושומרון, ופתאום במשמרת שלנו מתבצע ההרס הכי גדול של המורשת שלנו ביהודה ושומרון. זה אירוע שלא נקבל לעולם, אין סיכוי שנקבל אותו, זה השורש של הקיום שלנו בארץ הזו, ההצדקה שלנו לסיבה שלנו פה. ירון, ריגשת עם הדברים שלך כאן.
אסף כהן
¶
אני אקדים ואומר שאני חוזר מחפירה בתל שילה, לזכרו של שילה הר אבן, מ"פ מבנחל עוז, בנו של בני הר אבן. זו הסיבה המוצדקת לכך שבני לא נמצא פה, גיבור ישראל שבמקרה גם נקרא על שם מקום המשכן. קודם כל, הטענות ידועות ומוכרות, אין חולק על המצב היום ביהודה ושומרון. כנציג משרד המורשת, חשוב לומר ואני חושב שכולם יסכימו פה, אין ממשלה שהשקיעה בנושא הזה יותר מהממשלה האחרונה. ירון יודע שמרגע כניסתו כבר היינו בשני סיורים, גם בתל בתיר וגם בהרודיון ביחד עם השר.
אתמול הייתה לנו פגישה. מכניסתה של הממשלה, התחילה אכיפה מאסיבית בשטחי B, דבר שלא היה אף-פעם. כמובן אחרי החלטת הקבינט בשבוע שעבר, זה יקרה ביתר שאת, בלי שנצטרך אישור מדיני. אנחנו עובדים יום-יום כדי להגדיל את סמכויות האכיפה של הקמ"ט. אדם יכול להגיד את זה, בשיתוף המנהלת. אני אדבר על כמות הפקחים שנוספו לקמ"ט ארכיאולוגיה בשנתיים האחרונות, משלושה פקחים נוספו עוד שישה, ועוד שלושה תקנים שונים של רע"ן מודיעין ודברים מסוג זה.
הממשלה השקיעה 120 מיליון שקל בהחלטה האחרונה, חלק גדול מזה, קרוב ל-65 מיליון שקל הולכים להיות מושקעים באתרי דגל, וכבר בשבועות הקרובים נתחיל לראות את התוצאות של כך, אם זה סלילה של כביש להורקניה ולסרטבה, שאני מקווה שכבר בחודש הקרוב יצא לפועל. חשוב לומר, אין פתרונות קסם, מי שחושב - - -
אסף כהן
¶
סבסטיה, ארמונות החשמונאים, הרודיון, תל חברון, כל האתרים האלה בעזרת השם יהיו חלק בהחלטה הזו. חשוב לי לומר, אדוני חבר הכנסת עמית הלוי, מי שחושב שכניסתה של רשות העתיקות לתוך השטח היא זו שתביא את הפתרון, לדעתי הוא טועה. ברור שזה יכול לקדם אותנו, אבל כמו שמערכת הביטחון מתקשה בטיפול הטרור שביהודה ושומרון בגלל המורכבות - - -
אסף כהן
¶
כנ"ל גם טרור המורשת שמתרחש בשנים האחרונות ביהודה ושומרון. קשה מאוד לאכוף אותו, ביתר שאת מתחילתה של המלחמה, כי הפלסטינים משועממים ומחפשים פרנסה.
אסף כהן
¶
כי כל פעולת אכיפה דורשת צבא. קודם כל, זה נאמר פה כבר, יחסית לכמות הקיימת של השוד, אנחנו צריכים להרוויח את היחידה פי חמישה במקרה טוב, ואין תקנים, וכמובן שכל כניסה לשטחים מסוימים דורשת תיאום עם יחידת האכיפה, שזה משהו שאנחנו רוצים לשנות בעזרת השם.
אסף כהן
¶
היום קמ"ט ארכיאולוגיה מוגבל ביכולת שלו לאכוף, ואדם יתקן אותי אם אני טועה. אבל לגבי בבח"ים, הם יכולים לבוא ולתת צו, אבל מרגע שנותנים את הצו זה כבר יוצא מתחום האחריות שלהם ועובר לאחריות יחידת הפיקוח, ברצונה אם היא הולכת ואוכפת, ברצונה היא לא אוכפת. מובן שיש להם סדר יום משלהם, וארכיאולוגיה לא בראש סדר מעייניהם. אנחנו רוצים לשנות את זה, שיחידת קמ"ט - - -
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אתה אומר שהם ממונים על כל הפיקוח ביהודה ושומרון, ואתה רוצה שזה יהיה כמו במקום אחר בארץ, שתביא את הטרקטורים שלך, ותביא את הצבא שילווה אותך.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
אני שואל מהן הסמכויות שלהם, של הפקחים של המנהל. הם רואים שוד או בנייה על אתר עתיקות, אז מהן הסמכויות שלהם? הם יכולים לעצור את השודד? או שגם לא?
עמית הלוי (הליכוד)
¶
לגהי פוטנציאל השוד אתה אומר, וגם כמות האתרים, כלומר אפשר לשנע 30 פקחים, אני אומר את זה בהתייחסות קצרה, כי יש עוד היבטים לחוק הזה - - -
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
נשארה לנו חצי שעה, תעשו דיון חקיקה על זה ואני מבטיח שאני אבוא להקשיב. בואו נעשה סדר.
אסף כהן
¶
סיימתי את דבריי, ואני אומר שוב, זה תלוי אמצעים, תלוי תקציב, העברנו החלטת ממשלה על 120 מיליון שקל, 10 מיליון מתוכם ליחידת אופק, יחידת השוד, אבל זה כלום - - -
אסף כהן
¶
שטח B הוא אירוע מורכב שהתחיל רק בממשלה האחרונה. ייאמר לזכותו של שר הביטחון שנתן דגש על כך, ביחד עם העוזר שלו. לראשונה הייתה אכיפה בשטחי B. האם טופלו בבח"ים? לדעתי כן, אבל אדם ירחיב את העניין. העניין הזה הוא טיפה בים וזה כמובן תלוי תקציב. אני אנצל את הבמה ואומר לאדוני יושב-הראש, אם הוא יכול להתקשר ליו"ר מפלגתו בשבתו כשר במשרד הביטחון, שיואילו לשחרר לנו את התקציב שהובטח ב-2023, לקמ"ט ארכיאולוגיה לצורך כל הדברים האלה, שעד עכשיו לא שוחרר.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
יש לי שתי שאלות כדי להבין את מה שאתה אומר. אחת, ב-120 מיליון השקלים, תוספת התקנים היא חד-פעמית על פי תקציב תוספתי, או שמעכשיו יש שמעכשיו יש תקנים עד הודעה חדשה?
עמית הלוי (הליכוד)
¶
האם זו תוספת תקציב או תוספת קבועה? זה מאוד חשוב, כי אם זה רק לשנה, שרים באים ומתחלפים. היה פה דיון קודם. האם יש סמכות חקירה? הם צריכים שוטר, ואני מכיר שלרשות העתיקות יש סמכות חקירה, לפי דעתי.
ירון רוזנטל
¶
תוספת התקנים היא על פקחים בכלל, לא רק על שוד. צריך להבין, בישראל הקטנה יש פקחי עתיקות שמסתובבים ויש יחידת שוד. ביהודה ושומרון – תקן אותי אם אני טועה – יש רק פקחים, אין יחידה למניעת שוד ביו"ש.
אדם אבידן
¶
יש יחידה, היא מונה 12 אנשים ויש בראשה סא"ל במילואים. היחידה עוסקת בשוד עתיקות, ויש להם מבצעים בלילות יחד עם כוחות צבא, למעצרים ותפיסה של שודדי עתיקות.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
הבנו. חברים, יש לנו 20 דקות לטובת העניין, חברי הכנסת, הארגונים והמועצות שנמצאים כאן, אני מתנצל באמת הזמן קצר. אם אתם רוצים לדבר, אני מציע שנשמע אותם ונתרכז בשאלות שתשאלו אותם, ואם יש למישהו משהו חשוב להגיד ויישאר אחר כך, בשמחה.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
למי שעוד לא הבין, יש פה מאבק על הנרטיב ועל הסיפור שיסופר, יש מי שמנסה למחוק את הנרטיב הזה.
אדם אבידן
¶
אם השאלה נוגעת לחשד לפגיעה באתרים הנמצאים ב-A ו-B, אני שם בצד את נושא הבנייה, תכף אתייחס אליו. יש סמכויות ב-12 האתרים שמוכרזים והועברו בהסכמי הביניים באופן פורמלי לרשות, ויש 12 אתרים כאלה שהוגדרו בעלי חשיבות מיוחדת לצד הישראלי, שם יש סמכויות לעצור, לבלום ולחקור גורמים שפוגעים אם יש חשד לפגיעה באתרים האלה.
אדם אבידן
¶
אני אקריא אותם. בית הכנסת בא-סמוע ליד אשתמוע, בית הכנסת במעון, בית הכנסת ב - - - תל רומיידה, קבר רות וישי, בתיר ליד ביתר, ארמונות החשמונאים, סבסטיה, אלוני ממרא, בית הכנסת בנערן, בית הקברות היהודי בתל סמאראת, בית הכנסת "שלום על ישראל" ביריחו, ובית הכנסת היהודי בעיר עזה, רלוונטי מתמיד אבל לא אצלנו ביו"ש. אלה 12 האתרים.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
זה היה בדיון הקודם שלא היית בו. אנחנו צריכים לשמוע דברים אחרים, היה דיון על הר עיבל.
אדם אבידן
¶
האתרים שמניתי הם אלה שהובאו בהסכמי הבניניים ב-1994 ומה שלא הועבר, לא נמצא ברשימה הזו, כמו שציינתם, ביחס למזבח יהושע, אנחנו פועלים עכשיו לקחת את הדוחות והסקרים שנעשו עוד כשהייתה אחריות מלאה על שטחי A ו-B, כשהכרנו באתר הזה בעל חשיבות דתית, לאומית ומורשת, ולהכריז עליו, אם צריך באופן חד צדדי, זה יהיה סוג של פיילוט, כי זה לא נעשה מאז הסכמי הביניים.
אדם אבידן
¶
לגבי מזבח יהושע אנחנו אוכפים, יש אישור של שר הביטחון בפוליגון שהוגדר, לפעול למרות שהוא לא - - -
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אין קשר. תכף נדבר על הקבינט. בעבר, עוד לפני הקבינט, הייתה החלטה של שר הביטחון. זו פעם ראשונה שאני שומע אותה בצורה רשמית, שאפשר לאכוף בשטח B.
אדם אבידן
¶
יש אישור והנחיה למנוע פגיעה, שוד והרס עתיקות, ולא רק במזבח יהושע. יש רשימה רק מהשנה האחרונה, במקומות שפעלנו בהם בשטח B בחורבת נעלין, ליד כרם רעים, בבורג' א-ליסאנה מעל צומת המשטרה הבריטית.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
אני הולך לאיבוד. אתה אומר שהיה הסכם אוסלו והיו בו הפרות, ועכשיו יש החלטות ממשלה חדשות שאומרות לך כמנהל אזרחי, שאתה יכול לפעול בלי קשר ל-12 האלו. אתה מונה עוד אתרים, תעזוב את הרשימה הזו.
אדם אבידן
¶
אני אסביר מה ההבדל. כשיש פגיעה באחד מ-12 האתרים הללו, יש זכות ולגיטימציה, וגם על פי חוק והסכמי הביניים, אפשר לבצע אכיפה מיידית ו"לא לשאול אף אחד". כשיש פעולות כאלה או פגיעה באתרים שהם לא ברשימה הזו, נדרש אישור הדרג המדיני, כי יש פה הפרה של הסכמי הביניים, ואז זה תהליך קצת יותר מורכב.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
מהמציאות בשטח, בסבסטיה למשל אין אכיפה. מדי יום שבת יש שוד עתיקות בהיקפים גדולים.
אדם אבידן
¶
עשינו שם לא מעט פעולות. בכל פעם שמקבלים דיווח, מגיע כוח שתופס ובולם. אנחנו בתהליך של הפקעה עכשיו בסבסטיה, יש שם עבודות של שימור, הצלה ופיתוח של האתר, ופתיחת המקום לקהל.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
ענבל, התכוננת לדיון, נכון? אנחנו רוצים תשובות, הייתה החלטת קבינט לפני שבוע וחצי. מחר בבוקר, האם אדם יכול לאכוף זאת או לא?
ענבל דה פז
¶
עוד לפני החלטת הקבינט, ואדם התייחס לכך, הייתה אכיפה בשטחי B, אם באישור של דרג מדיני ואם בשימוש בסמכויות של האלוף, שנוגעות לסדר הציבורי. לכאורה, החלטת הקבינט מכשירה את ההיבט של הדרג המדיני ומקלה עליו בצורה משמעותית. עכשיו צריך לשבת ולעשות סדר אכיפויות לאכיפה בהתאם לצרכים, בהתאם לנזקים, בהתאם לדחיפויות ובהתאם ליכולת של אנשים האכיפה ולצאת לדרך.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
ברור, אבל מבחינת ההחלטה, האם נכון לומר, כפי שהבנתי מחבר הכנסת סוכות, שהיו בהתחלה הסכמים, שמרנו עליהם, היו 12 אתרים שהוגדרו, ואחר כך הייתה החלטת שר הביטחון מסיבות כאלה ואחרות, הפרת הסכמים וכו', שאפשר לפעול גם בשטח A ו-B לפי החלטות נקודתיות.
ב כל פעם שיש דיווח ואדם רצה לפעול, הוא פנה לשר הביטחון. אם הוא נתן לו אישור מדיני לפעילות מסוימת באתר מסוים, זה אושר. החלטת הקבינט הזו אומרת את הדבר הבא, אתה לא חייב לפנות אלינו בכלל, כל מקום שאתה רואה - - -
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
השאלה מאוד פשוטה. האם כיום, אם יחידת הפיקוח מקבלת דיווח שיש מבנה לא חוקי שפוגע באתר מורשת וארכיאולוגיה בשטח B, יחידת הפיקוח יכולה להגיע ולאכוף?
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
ירון, למה לחכות? זה פשוט מאוד. יש החלטת קבינט, עד היום הוא היה צריך אישור דרג מדיני, תקני אותי אם אני טועה - - -
ענבל דה פז
¶
לפני שאני נותנת תשובה, אדם ואני צריכים לשבת ולדבר על החלטת הקבינט, מה המשמעות שלה מבחינתו, מהם הצרכים שלו, מה אני עושה עם הדברים האלה, ולכן - - -
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
החלטת הקבינט אומרת, ואני מקריא לך מתוך ההחלטה, "והכל מבלי לפגוע בשיקול הדעת של גורמי האכיפה". החלטת הקבינט אומרת שלא נפגע בשיקול הדעת של גורמי האכיפה, וברור שתמיד יש לגורמי האכיפה שיקולי דעת. השאלה היא אם מחר הוא צריך אישור של דרג מדיני כדי לאכוף פגיעה לא חוקית שפוגעת באתרי מורשת וארכיאולוגיה בשטחי B.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
הוא אומר שדווקא איתך הוא לא צריך להיפגש, למרות שאנחנו בעד שייפגש איתך באופן כללי, אין לנו התנגדות, אבל הוא לא צריך היתר משפטי. חוות הדעת ברורה, והוא צריך שיקולים אחרים של צורכי האכיפה. זה המצב כעת?
ענבל דה פז
¶
חברים, התשובה היא כן. אנחנו חדשים בתחום, אנחנו פועלים בצירים לא רק של ארכיאולוגיה, אלא של כמה תחומים, כדי להתקדם כמה שיותר מהר באכיפה. בדיוק סיימנו דיון של שעתיים על אכיפה בתחומים אחרים, ואנחנו צריכים לשבת רגע עם - - -
ענבל דה פז
¶
שעוסקים בהיבטים האזרחיים שיושבים תחת המנהלת. אנחנו צריכים רגע לשבת עם היועצים והלקוחות שלנו, ולדבר על זה. המטרה היא להקל כמה שאפשר – איפה שלא נדרשים אישורים אחרים, לא נבקש אישורים נוספים. אין לי שום אינטרס לייצר לעצמי עבודה, אבל אני צריכה להיפגש עם גורם המקצוע, וזו לא פעם ראשונה בוועדה.
אדם אבידן
¶
יש פה שינוי דרסטי, לא משנה אם לטובה או לרעה. יש שינוי שבמילים אחרות נקרא אכיפת חוקי התכנון והבנייה, במקומות שעד היום למדינת ישראל ולגופי התכנון שלה סמכות כזו. אנחנו מתקשים לעשות את זה ב-C, עם כל הבירוקרטיה והפרוצדורה התכנונית וכו', בטח ובטח שהדבר קשה שבעתיים ב-B. אנחנו לא אוכפים את חוקי תכנון הבנייה בשטחי A ו-B, אלא אם בצווים צבאיים ומצורך ביטחוני, ולכן גם אם התהליך המשפטי ייקח - - -
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
למה זה מסובך? אני מנסה להבין. יש כאן בסופו של דבר החלטת קבינט פשוטה, שאומרת לעשות כפי שנעשה בשטחי C, זו החלטת הקבינט.
ענבל דה פז
¶
אני מניחה שהתשובה פחות משביעת רצון. מדובר בהחלטה חדשה, שעוסקת בסמכויות לכאורה של קמ"ט ארכיאולוגיה בלבד, ולא בסמכויות של גופים נוספים שהוא נדרש אליהם. גם כשהוא מפעיל בשטח C, שם זה יותר פשוט, אנחנו, גורמי המקצוע, צריכים לשבת ולמפות את כל התרחישים, חקירת עדים, תפיסת טרקטור, בנייה בלתי חוקית, כי הפגיעה לא נעשית בדרך אחת בלבד, אלא בדרכים רבות שחלקן נעשות כבר תקופה ארוכה וחלקן אד הוק, לתת מענה לכל אחד מהתרחישים הללו בהתאם לדריקטיבה הזו, שלכאורה מקלה בצורה משמעותית על הצורך בקבלת אישור דרג מדיני.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
חשוב להדגיש את הדחיפות של העניין. אתם מבינים שכל יום כזה יהיה בכייה לדורות? הרס כזה הוא מחיקת הסיפור היהודי מהמקום הזה.
ענבל דה פז
¶
אני מבינה, זאת הסיבה שאני בתפקיד הזה, זאת הסיבה שהנושא הזה נמצא תחת האחריות שלנו ועבר אלינו. אין פה אדם אחר שיש לו אחריות לכך, בשביל זה אני כאן, ובשביל זה אדם כאן, אנחנו יד ביד עם גורמי המקצוע. יש לנו שורה של מפגשים מקצועיים, שהמטרה שלהם היא לעשות העברת מקל מסודרת, להבין את סדרי העדיפויות, מה דחוף ומה יותר דחוף, וברור שזה אחד מהנושאים. אנחנו כאן כדי לתת מענה ככל שאנו יכולים, כמובן בכפוף להגבלות שקיימות אצלנו וגם - - -
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אבל את משפטנית. בסוף אנחנו שואלים שאלה משפטית טהורה ולא מקבלים תשובה. למה שאלה משפטית פתאום הופכת להיות תלויה ביכולות שלהם?
ענבל דה פז
¶
השאלה המשפטית היא פונקציה של כל שעוד לא צללתי לעומק העניין, לבדוק אם חוץ ממה שאומר הדרג המדיני יש היבטים נוספים. אני לא רוצה לתת תשובה לא מקצועית שאחר כך אני אצטרך לתקן או להסביר אותה.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
אדוני יושב-הראש, התשובה מכובדת כשלעצמה. אני מציע שניקח כמה ימים, זה לא אירוע של שבועות, תקראי את ההחלטה, תבחני אותה ונעשה דיון עוד כמה ימים. גם אם הוא יהיה דיון קצר, נקבל תשובה שלך לניתוח ההחלטה הזו על המשמעויות שלה.
אני מדלג לשבוע הבא או למתי שניפגש פה, ואני מציע שנקיים יותר ישיבות בפגרה בנושאים האלה. אני מקדים את השאלה, צריכה להיות התאמה בין הפעולות שנוצר אישור אד הוק, כמו שאדם הציע. הרי כשהיה אישור אד הוק של שר הביטחון, עשיתם לכאורה הכל, גם הרסתם כמו שתיארת, כל הפעולות נעשו - - -
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
השאלה אם עכשיו לבלימה, תפיסה וחקירה הוא צריך הנחיה של דרג מדיני? חבל, לא קיבלתם את ההודעה על הדיון הזה עכשיו, וזו לא נראית לי שאלה משפטית מסובכת מדי.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
זה לא יכול להיות פחות ממה שהיה עד עכשיו אד הוק, ולכן, הציפייה של חבר הכנסת סוכות, כמו שאומרים המשפטנים, "לכאורה", שזה יהיה לפחות אותו הדבר. אנחנו מכירים את סדר העדיפויות, נערך פה דיון, אני לא יודע אם אצלך בוועדת המשנה, כי הוצג לנו סדר עדיפויות ע"י מרקו בן שבת של שישה או שבעה סעיפים שהיו אז.
יש פה עניין של סדרי עדיפויות, ואני מצטרף להערה של חברת הכנסת הר מלך, שבנושא הזה כיוון שהמלחמה כפולה, כמו שגם אמר ראש המועצה, צריך להכניס את זה לסדר העדיפויות. אגב, בהחלטת שר הביטחון - - -
אדם אבידן
¶
זה קטגוריאלי וגיאוגרפי. מתקפים את זה שזה יהיה חכם יותר באתרי המורשת והטבע והדת. זו עבודה שמתבצעת עכשיו.
הדר אופנהיימר
¶
מחלקת קרקעות, מועצה אזורית שומרון. הגעתי כדי לגעת בנושא הארכיאולוגיה. אנחנו מדברים על חודש יוני, על 16 דיווחים רק בארכיאלוגיה שנגמרו בהיעדר אכיפה, לא בגלל חוסר רצון של מערכת האכיפה, זה כן בסדרי העדיפויות, ולכן אני לא מפנה את השאלה בהכרח לגורמי המנהל האזרחי, אלא בגלל השיטה.
בסופו של דבר, גם אם יש לנו סיירים, רחפנים, מתנדבים ותצפיתנים ואנחנו מצליחים בזמן אמת, כי אנחנו רואים את ההריסות של המבנים – אנחנו לא מגיעים לתוצאות. אנחנו מדברים על 15 דיווחים בחודש האחרון של שוד פעיל, של יציקות בטון. היציקות נגמרות מהר מאוד, וכשהעלינו את הרחפן ותפסנו את התמונות - - -
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אנחנו נקיים על זה דיון ארוך יותר הדר, תודה רבה ואני מתנצל. חברי הכנסת, אתם רוצים להתייחס בדקה? לימור?
יואב וינברג
¶
לגבי האכיפה בשטח B שהייתה עד היום, אני מדבר על אתרים שכבר הייתה החלטה מדינית לאכוף אותם, ח'רבת טרפין וכו'. מפרוץ המלחמה הופסקה שם האכיפה, ואנחנו כמובן מבינים את המגבלות, אבל לגבי מה שכבר נחרב וכן התקדמנו וקיבלנו אישור, מאז 7 באוקטובר הלכנו אחורה. האם יש אפשרות להמשיך לאכוף שם?
עמית הלוי (הליכוד)
¶
המלחמה היא לא רק להרוג את האנשים כמו שאמרתי, אלא להרוג את הסיפור היהודי. אחד הרגעים היותר קשים שלי ב-53 השנים שלי, הוא שעמד מולי ד"ר לארכיאולוגיה שחוקר ביו"ש, ובהתרגשות סיפר שהוא לא יכול לפרסם. בארץ, אם אתה רוצה להיות פרופסור, בניגוד לארה"ב למשל, שם זה על פי פרסומים והוא לא יכול לפרסם בכתבי עת אירופאיים, A או A+ או A++, כי יש איסור רשמי של כתבי העת האירופאיים לארכיאולוגיה לאנשים המפרסמים על הארכיאולוגיה ביו"ש.
זה אומר שהאירופאים אומרים לנו "לא רק שלא תחיו פה, לא ניתן לכם לספר את הסיפור". מול זה אנחנו מתמודדים, ולכן אני מקווה שהעובדה הזה שהחוק שעבר במליאה בהרבה מאוד הצבעות, תכליתו לומר שלא רק שישראל לא מסתירה את הסיפור, היא מספרת אותו על ידי הגוף הרשמי, הממלכתי של מדינת ישראל, היא מספרת את הסיפור של ישראל, ואני מקווה שנתקדם עם החקיקה הזו עד הקריאה השלישית בהקדם.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
יהיו דיוני חקיקה בוועדה הזו. מתי נקבל תשובה? תני לי זמן – שבוע, שבועיים, חודש, חודשיים?
ירון רוזנטל
¶
יישר כוח לחברי הכנסת, ליושב-ראש הוועדה וגם למשרד המורשת ולמנהל האזרחי. בנושא הזה השתפרנו, הדרך ארוכה מאוד, אבל השתפרנו.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אני אופטימי לגבי התשובה שנקבל, נראה בעוד שבועיים.
הישיבה ננעלה בשעה 12:15. הישיבה ננעלה בשעה 12:15.