ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 04/06/2024

הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 246) (פטור מדמי ביטוח בעד הכנסה שמקורה מחוץ לישראל), התשפ"ד–2024, הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון - פטור מכפל תשלום דמי ביטוח לאומי), התשפ"ג-2022, הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון - פטור מכפל תשלום דמי ביטוח לאומי), התשפ"ג-2023, הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון - פטור מכפל תשלום דמי ביטוח לאומי), התשפ"ג-2023

פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה

הכנסת העשרים-וחמש

הכנסת



28
ועדת העבודה והרווחה
04/06/2024


מושב שני


פרוטוקול מס' 223
מישיבת ועדת העבודה והרווחה
יום שלישי, כ"ז באייר התשפ"ד (04 ביוני 2024), שעה 11:30
סדר היום
1. הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון - פטור מכפל תשלום דמי ביטוח לאומי), התשפ"ג-2023, של ח"כ מירב בן ארי
2. הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון - פטור מכפל תשלום דמי ביטוח לאומי), התשפ"ג-2022, של ח"כ שמחה רוטמן
3. הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון - פטור מכפל תשלום דמי ביטוח לאומי), התשפ"ג-2022, של ח"כ שרן מרים השכל
4. הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון - פטור מכפל תשלום דמי ביטוח לאומי), התשפ"ג-2023, של ח"כ אוהד טל
נכחו
חברי הוועדה: ישראל אייכלר – היו"ר
חברי הכנסת
מירב בן ארי
שמחה רוטמן
מוזמנים
רועי בבאי - רפרנט רווחה אגף התקציבים, משרד האוצר

דניאל פדון - אגף תקציבים, משרד האוצר

הדיל יונס - עורכת דין, משרד המשפטים

דני זקן - סגן ראש מינהל הביטוח והגביה, המוסד לביטוח לאומי

סיון חיו - מרכזת ביטוח, המוסד לביטוח לאומי

יוסף פולסקי - לשכה משפטית, המוסד לביטוח לאומי
ייעוץ משפטי
יעל סלנט
מנהלת הוועדה
ענת כהן שמואל
רשמת פרלמנטרית
שרון רפאלי


רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.


1. הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון - פטור מכפל תשלום דמי ביטוח לאומי), התשפ"ג-2023, של ח"כ מירב בן ארי
2. הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון - פטור מכפל תשלום דמי ביטוח לאומי), התשפ"ג-2022, של ח"כ שמחה רוטמן
3. הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון - פטור מכפל תשלום דמי ביטוח לאומי), התשפ"ג-2022, של ח"כ שרן מרים השכל
4. הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון - פטור מכפל תשלום דמי ביטוח לאומי), התשפ"ג-2023, של ח"כ אוהד טל
היו"ר ישראל אייכלר
ברוכים הבאים לישיבת ועדת העבודה והרווחה, כ"ז באייר תשפ"ד, 4 ביוני 2024. הנושא: הצעת חוק (תיקון פטור מכפל תשלום דמי ביטוח לאומי), התשפ"ג של חבר הכנסת שמחה רוטמן. יש עוד שלוש הצעות כאלה שבסוף לפני ההצבעה נמזג אותם. אדוני חבר הכנסת רוטמן, תסביר לנו במה מדובר ובכמה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
תודה רבה, אדוני היושב-ראש, שמחתי לראות שהצטרפו חברי כנסת רבים מהקואליציה ומהאופוזיציה להצעת החוק הזאת. זאת הצעת חוק שהגשתי כבר גם בכנסת הקודמת, ואני רוצה להגיד תודה כי במידה מסוימת יש פה מרוץ שליחים – הצעות כאלה הוצעו גם בכנסות קודמות על-ידי חברי כנסת שכבר אינם איתנו בכנסת, לצערי. מדובר בבעיה אקוטית. מדינת ישראל היא מדינה קולטת עלייה. הריכוז היהודי הגדול ביותר מחוץ לישראל נמצא בארצות-הברית, ויש חסם עלייה מרכזי שהוא גם חסם עלייה וגם חסם עבור אנשים שכבר עלו בדמות כפל דמי ביטוח לאומי.
היו"ר ישראל אייכלר
בכמה כסף מדובר?
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אני תכף אדבר על זה.
היו"ר ישראל אייכלר
אני מדבר על הפרט.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אני אתן את הדוגמאות ומיד אסביר. נדמיין לעצמנו סיטואציה שבה רופא רדיולוג שהוא דוגמה הכי טובה כי הוא רופא שיכול לעבוד מרחוק ולא להיות נוכח פיזית. הוא יושב ומפענח צילומי רנטגן או צילומי MRI במשרדו. הוא יכול לשבת בישראל והוא יכול לשבת בחו"ל. הוא רופא רדיולוג שעשה את ההכשרה שלו בארצות-הברית והוא רוצה לעלות לארץ. הוא יוכל להמשיך לעבוד בבית החולים שבו הוא רגיל לעבוד בארצות-הברית גם מהארץ, אבל ההכנסה תיחשב הכנסה שמקורה בארצות-הברית. על ההכנסה שהוא מכניס בישראל הוא משלם מס הכנסה וביטוח לאומי בשיעורים כמו כל אזרח ישראלי – הכול בסדר, אין איתו בעיה ואין איתו ויכוח. על ההכנסה שהוא מפיק בארצות-הברית – בואו נניח לצורך הדיון – 100 אלף דולר בשנה – הוא משלם לפי אמנת כפל המס הקיימת בין ישראל לארצות הברית הוא משלם לפי דיני המס האמריקאים – הוא לא משלם לפי דיני המס הישראליים. יש לזה אמנת כפל מס ויש לזה מגבלות סכומים – לא ניכנס לפרטים – אבל הוא שילם את מס ההכנסה כחוק על ההכנסה האמריקאית שלו. ההכנסה הופקה בארצות-הברית ולכן הוא גם משלם דמי ביטוח לאומי אמריקאים על אותה הכנסה. כמה שיעורם? תלוי, משתנה, אני לא נכנס לשיעור של זה. אבל גם שיעור נכבד.

ואז בא הביטוח הלאומי הישראלי ואומר לו שהסכום שהוא קיבל בארצות-הברית – ברוטו של הברוטו, זאת אומרת לפני המס ולפני הביטוח הלאומי האמריקאי, דהיינו, על כל ה-100 אלף – אתה תשלם ביטוח לאומי ישראלי. אם אתה שכיר או שזה מוגדר בדרך מסוימת זה יכול להיחשב 7% - אם אתה איכשהו מנסה להכניס את זה לתיק שלך כעצמאי זה יכול גם להגיע ל-18%, תלוי איך ביטוח לאומי יגדיר את זה. זאת אומרת בגלל המס שירד שם הוא משלם 18% מהברוטו על ההכנסה, ובעצם מ-100 אלף יכול להישאר לו בסופו של דבר 20, 30, 40 או 50 אלף בגלל הכפל הזה. לפעמים אם הוא בן אדם מבוסס הוא גם ישלם כפל מס ישראלי כי גם אמנת כפל המס הישראלית מותנית בסכומים, ויכול להיווצר מצב שפשוט לא יהיה שווה לו.

מה התוצאה בסופו של דבר? אחת מהשתיים: זה ודאי לא שווה לו כי הוא יכול לשלם 18% וגם 7%. הוא לא באמת מרוויח מהדבר הזה. על הנייר הוא מרוויח מזה עוד אלמנט ביטוחי אבל בפועל אם לא קורה לו אירוע ביטוח הוא לא מקבל קצבת זקנה פעמיים בגלל הדבר הזה. את קצבת הזקנה הישראלית הוא יקבל או לא יקבל פעם או פעם. ואז הוא בוחר אחד משני המסלולים: או מסלול אחד שבכלל לא עולה – הוא אומר, אני אחכה. הרבה רופאים ועורכי דין לא עולים בגלל זה. הם אומרים, בשנייה שאני עולה עצם ההחלטה שלי על עלייה מגרזנת לי סכום די משמעותי מההכנסה הפנויה שלי – סתם בגלל שהחלטתי לעלות לארץ. אני אמשיך לעשות את אותה עבודה, ולעצם זה יש תג מחיר מאוד כבד – אני לא עולה, אני אחכה אחרי הפנסיה. זה דבר אחד שלא טוב לנו כי אנחנו רוצים לקלוט עלייה ואנחנו רוצים שאנשים מארצות-הברית בוודאי בעת הזאת ובוודאי עם האנטישמיות שהם יכולים לעלות; שנית יכול להיות מצב שהוא עולה אבל אז הוא בוחר לא להיות תושב: הוא טס, לא נמצא פה מספיק ימים, מתווכח על חזקת התושבות שלו, נמצא הרבה ימים בחו"ל. עזוב את זה שאנחנו מכריחים אותו לטוס כדי להציל את עצמו לפעמים גם מסיבות מס וכדומה. אנחנו מכריחים אותו לצאת מהארץ ולהיכנס.
היו"ר ישראל אייכלר
180 יום.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
כן. יש מבחני התושבים שזה שונה בין ביטוח לאומי ובין מס הכנסה – אני לא נכנס לפרטים. אבל הוא לא מגדיר את עצמו כתושב, ואז ממילא אנחנו נמצאים באירוע שהוא לא מייצר הכנסה בישראל כדי לא להיכנס לאירוע הזה – כל מיני תרחישים שהם לא טובים לאירוע.

תכף ידבר משרד האוצר על העלות התקציבית. אני חושב ומוכן גם לגבות את זה עם נתונים – ואני רוצה להודות לארגון נפש בנפש שישבתי איתם על הצעות החוק האלה גם בעבר – שמדינת ישראל מפסידה מזה סכומי עתק. זה לא עניין של עלות תקציבית. עלות תקציבית מבחינה משפטית ופרוצדורלית – יעשו היועצים המשפטיים ויעשו נציגי משרד האוצר, אבל היא מפסידה את זה. כי על כל עולה שמגיע מארצות הברית, בוודאי עולה בעל מקצוע, מדינת ישראל מרוויחה סכום מאוד גדול. כאשר מגיע אדם שהוא רופא – מדינת ישראל לא שילמה על לימודי הרפואה שלו אבל הוא רופא, הרווחנו רופא, כולל ההכנסות, כולל מס ההכנסה שהוא ישלם; כאשר מגיע עורך דין – לא שילמנו על לימודי עריכת הדין שלו.
היו"ר ישראל אייכלר
עורכי דין יש לנו מספיק.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
נכון, אולי נייצא קצת. אבל כאשר מגיעים בעלי מקצוע אחרים – אנשי הייטק, אקדמאים – כל הגורמים האלה שעובדים בישראל אנחנו מרוויחים עליהם מס. ארגון "נפש בנפש" עשו פעם חשבון כמה עולה ממוצע מארצות-הברית תורם לתוצר של מדינת ישראל. זה גם מצמצם את האפליה; כי אותו עולה – אם הוא עולה מצרפת שיש לנו אמנת כפל ביטוח לאומי איתם – לא משלם את הדאבל הזה. אם הוא עולה מאנגליה הוא לא משלם את הדאבל הזה. אבל בארצות הברית – הריכוז הגדול ביותר של יהודים, בוודאי עכשיו עם מה שהוא חווה – אנחנו אומרים להם, חכו עם העלייה.
היו"ר ישראל אייכלר
למה לא לעשות את אותה אמנה עם האמריקאים? היהודים שולטים בממשל ביידן. הם יכלו לעשות את ההסכם הזה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אם ירצו יסבירו. אני יכול להגיד את התשובה שאני יודע: בגלל המאפיינים של כמות הישראלים שיש בארצות הברית וכמות האמריקאים שיש בישראל ההשלכות של אמנה הן לא ודאיות אבל הן לא כדאיות כלכלית או לנו או להם או גם וגם. זה תלוי באמנות השונות אבל בדרך כלל אמנת ביטוח לאומי אומרת שאתה תצטרך לשלם את הביטוח הלאומי של כל הישראלים שגרים בחו"ל לפי דיני ארצות-הברית. החשיפה שם היא אדירה. יכול להיות שבסוף זה ישתלם לנו ויכול להיות שלא, אבל אם טעית קצת במספר האנשים שהכנסת באירוע אתה יכול למצוא את עצמך עם 10 מיליארד שקלים שהמוסד לביטוח לאומי צריך פתאום לשלם, ואולי הוא יגבה את זה ואולי לא. אז זה אירוע לא פשוט וכנ"ל להפך בגלל המספרים הגדולים. מדינת ישראל, למיטב ידיעתי, היא הריכוז הגדול ביותר של אזרחי ארצות-הברית מחוץ לארצות-הברית - -
היו"ר ישראל אייכלר
בקיצור, המדינה ה-51.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
- - ובארצות-הברית יש הריכוז הגדול ביותר של אזרחי ישראל מחוץ לישראל.
היו"ר ישראל אייכלר
תודה רבה, חבר הכנסת רוטמן.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
עד כאן. לכן ההצעה הזאת היא חשובה. היא נתמכת על-ידי חברי כנסת רבים שהצטרפו לדבר הזה. זה חסם עלייה מאוד משמעותי וגם יש המון אנשים בעלי אזרחות כפולה שהם ישראלים-אמריקאים שהם כבר ישראלים, הם כבר עשו עלייה והם מקבלים עכשיו הצעת עבודה מחו"ל. הם כבר יישארו, זה לא חסם עלייה, הם כבר פה. אבל הם מקבלים הצעת עבודה מחו"ל. הם יכלו עכשיו להרוויח עוד כסף ולהגדיל את ההכנסה הפנויה שלהם בישראל, והדלתא בין לקבל את העבודה לבין לא לקבל את העבודה שתהיה רווחית להם לעומת לא רווחית להם זה העובדה שהם מצליחים לשלם עליה כפל ביטוח לאומי, ובגלל הדבר הזה אנחנו מונעים מהם לפתח מקורות תעסוקה. סתם פוגעים בהם בגלל שיש להם אזרחות אמריקאית.
היו"ר ישראל אייכלר
זה צרות לעשירים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
לא, ממש לא. להפך: לעשירים זה לא בעיה.
היו"ר ישראל אייכלר
אדם שמרוויח לעומת רופא או עורך דין – אני רוצה לשאול את היועצת המשפטית שלנו: בכמה מדובר לאדם הפשוט שמרוויח משכורת ממוצעת?
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אני רק אגיד לך לפני כן: לעשירים זה לא בעיה כי יש תקרת ביטוח לאומי. זאת אומרת מישהו שמרוויח משכורת מעל 49 אלף שקלים בחודש את הסכום הזה, כבר משלם מקסימום ביטוח לאומי, וגם אם יהיו לו עוד מקורות הכנסה הוא לא ישלם עוד ביטוח לאומי.
היו"ר ישראל אייכלר
טוב שהגבלת את זה. עכשיו בוא נשמע כמה אדם שמרוויח ממוצע, כמה הוא מפסיד מזה שהוא משלם פה ושם?
יעל סלנט
לדעתי, זאת שאלה לביטוח הלאומי. כדאי גם שתסבירו מה ההבדל בין הצעת החוק אם היא תתקבל, ומה היא מייצרת. כי היא לא מייצרת פטור מתשלום דמי ביטוח לאומי, אם אני מבינה נכון, אלא היא אומרת שהאנשים האלה ישלמו ביטוח לאומי כלעל"ע – לא עובד ולא עובד עצמאי. אז אני מבינה שזה הבדל אחד מול מדינות אמנה; ואני מבינה שגם בהיבט של הכיסוי הביטוחי יש הבדל. אני אשמח שתפרטו קצת כדי שתהיה תשתית ואיך אתם רואים את ההכנסות שמופקות בחו"ל – האם באמת משלמים עליהן כהכנסות עבודה או משלמים עליהן כהכנסות שהן לא מעבודה – קצת תיתנו את כל התשתית של העבודה שלכם.
יוסף פולסקי
שלום רב לוועדה. אני מהלשכה המשפטית של הביטוח הלאומי. קודם כול, זאת הצעה שנראית פשוטה לכאורה אבל היא הצעה מורכבת מאוד. אני חייב להודות כתמיד לצוות הייעוץ המשפטי של הוועדה שעושה עבודה מקצועית ומעמיקה תוך ירידה לפרטי הפרטים עם שיחות רבות ודברים שלא רואים אותם פה בוועדה. על כך תודה.
היו"ר ישראל אייכלר
בוועדות אחרות לא רואים אותם.
יוסף פולסקי
אנחנו עובדים בעיקר עם הוועדה הזאת, אדוני. כמובן, אנחנו עובדים עם כל הצוותים.
היו"ר ישראל אייכלר
רק תיקנתי מה שרצית להגיד, לא?
יוסף פולסקי
הרעיון המסדר של ההצעה הזאת מבחינתנו היא לקרב את המדינות, כמו ארצות-הברית, למדינות שיש איתן אמנה. כיום מדינות שיש בהן אמנה האמנות מסדירות את הפטור מכפל תשלום דמי ביטוח לאומי. חשוב להדגיש שהן לא מסדירות את נושא דמי ביטוח הבריאות שאותם חייבים בכל מקרה, וגם ההצעה הזאת כמו שכתוב בדברי ההסבר לא מכוונת לפטור מדמי ביטוח בריאות, אלא רק מכוונת לפטור מדמי ביטוח לאומי.

מה ההצעה הזאת באה לעשות? אם אדם נמצא במדינת אמנה, כמו צרפת שהוזכרה פה קודם, אז האמנה מסדירה שני נושאים: נושא אחד: החיוב בדמי ביטוח. בדרך כלל האדם מחויב לדמי ביטוח לפי המדינה שבה הוא מפיק את ההכנסה. בנוסף יש נושא של הסדרת זכויות, העברת גמלאות, רצף זכויות בין צבירת אכשרה בין מדינה א' ל-ב' או ייצוא של גמלאות. זאת, בין היתר, הסיבה שהיושב-ראש שאל למה אין אמנה בין ישראל לבין ארצות הברית. זה מגוון של שיקולים. חבר הכנסת רוטמן רמז לחלק מהשיקולים, וזה יותר רחב מהדיון כאן כרגע. אנחנו באים להסדיר שגם מדינות שאין בהן אמנה יתקרבו למדינה שיש בה אמנה. היועצת המשפטית יעל אמרה בצדק שבמדינות שיש בהן אמנה יש פטור לגמרי מדמי ביטוח לאומי, זאת אומרת הוא לא משלם בכלל. ההצעה הזאת לא באה להביא לפטור מוחלט מדמי ביטוח לאומי, אלא יהיה פטור על ההכנסה. אותה הכנסה שנסביר בהמשך שתהיה פטורה מדמי ביטוח לאומי תהיה עצמה פטורה ולא יתחשבו בה כהכנסה לעניין גביית דמי הביטוח הלאומי. אבל כיוון שהאדם יהיה עדיין תושב הוא יהיה מחויב בסכום המינימום. אצלנו בביטוח לאומי זה מוגדר בראשי התיבות "לעל"ע" – לא עובד ולא עובד עצמאי. אז כל מי שהוא בגדר לעל"ע כי אין לו הכנסה אחרת, למשל מובטל שאין לו שום הכנסות, משלם את סכום המינימום של דמי הביטוח הלאומי.
היו"ר ישראל אייכלר
מהו סכום המינימום היום?
יוסף פולסקי
נכון להיום זה עומד על 87 שקלים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
ואם יש לו הכנסה אחרת חייבת אז הוא לא יחויב פעמיים.
יוסף פולסקי
הוא לא יחויב פעמיים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
זאת אומרת אם בן אדם הוא גם שכיר בישראל ומרוויח 10,000 שקל בישראל והוא גם שכיר בארצות הברית ומרוויח 10,000, 10,000 בארצות-הברית פשוט לא ייספרו לעניין ביטוח לאומי.
היו"ר ישראל אייכלר
זה לפי החוק שלכם.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
כן.
היו"ר ישראל אייכלר
ומה המצב הקיים היום?
יוסף פולסקי
רק העירו לי בצדק: 87 שקלים זה דמי ביטוח לאומי שעליהם אנחנו מדברים, שבמדינת אמנה הוא יכול להיות פטור לגמרי. בהצעה הזאת ככל שתקודם ותעבור הוא עדיין יהיה מחויב ב-87 שקלים על דמי הביטוח הלאומי, ובדמי ביטוח בריאות זה יישאר אותו דבר. אדם שלא עובד ולא עובד עצמאי – לעל"ע – משלם 116 שקלים, אבל אדם שיש לו הכנסה משלם אותה כאחוז מההכנסה שלו. יש שתי מדרגות של דמי ביטוח בריאות: 3.1 ו-5 בדמי ביטוח בריאות.
היו"ר ישראל אייכלר
על מה דיבר חבר הכנסת רוטמן כשהוא דיבר על 18%?
יוסף פולסקי
בשיעורים של עצמאים יש שתי מדרגות גבייה – גם בביטוח לאומי וגם בביטוח בריאות. המדרגה הנמוכה שנקראת אצלנו שיעור מופחת זה עד 60% מהשכר הממוצע. כלומר הוא משלם 2.87%, והשיעור הגבוה יותר, המלא, מה שנקרא, זה 12.83%. כל מה שהוא מעל 60% מהשכר הממוצע ועד לתקרה של דמי הביטוח, כמו שאמרו קודם.
היו"ר ישראל אייכלר
אני רוצה להתמקד בסביבות השכר הממוצע. אני רוצה מספרים.
יוסף פולסקי
אם השכר הממוצע הוא 10,000 שקל אז 60% - צריך מחשבון, אין לי פה הנתונים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אני אגיד לך.
היו"ר ישראל אייכלר
שמחה רוטמן יעשה את זה ברגע.

דני זקן, בבקשה, יש הרבה פניות אליך בעניין הזה? יש מצוקה של הרבה אנשים או שזה סקטור קטן של רופאים ועורכי דין?
דני זקן
אנחנו מדברים פה על נושא שמלווה אותנו אולי עשר שנים עם ארגון "נפש בנפש". שמנו לב למצוקה של האוכלוסייה כפי שפורט פה בהרחבה. הדגש הוא על אלמנט של אפליה. כי מבחינת הביטוח הלאומי מה ההבדל בין אדם שהלך עכשיו לעבוד באנגליה שזאת מדינת אמנה, והוא מרוויח שם 100 אלף דולר במשך שנתיים באנגליה ומשלם דמי ביטוח בריאות בלבד על סך 5% ופטור לחלוטין מדמי ביטוח לאומי; לעומת מישהו שהלך לעבוד עכשיו בארצות-הברית וצריך לשלם גם 5% של ביטוח בריאות ועוד 7% של ביטוח לאומי.

דיברת על ביקורת תלונות – בהחלט. אנחנו מקבלים הרבה מאוד תלונות על כך שאותו אדם שיש לו אזרחות אמריקאית מגיע במצטבר לתשלום ביטוח בריאות, ביטוח לאומי ומס הכנסה של כמעט ל-60%-70% מההכנסה. על כל שקל הוא מגיע לתשלום של כ-70%.
היו"ר ישראל אייכלר
מההכנסה הכוללת שלו?
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
כן. הוא מרוויח 100 אלף ומקבל 30 אלף שקל.
דני זקן
נכון.
היו"ר ישראל אייכלר
זה טירוף.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
כן. לכן צריך לתקן את החוק.
דני זקן
זה דבר אחד. דבר שני שאנחנו שמים לו לב זה שמכיוון שהסכום הזה מאוד גבוה זה גורם לאנשים בסופו של דבר לנתק תושבות בביטוח לאומי. אנחנו רואים את הנתונים. אנשים כאלה אומרים, אנחנו נמצאים עכשיו שנתיים-שלוש בחו"ל אז שווה לנו לנתק תושבות בביטוח לאומי, ואז הם יהיו פטורים מדמי ביטוח לאומי וגם מביטוח בריאות, ויכניסו לכיס שלהם עוד 12% דמי ביטוח וביטוח בריאות נטו. מבחינתם הם לא מודאגים שאין להם פה עכשיו קופת חולים – יש להם ביטוחים רפואיים די טובים.
היו"ר ישראל אייכלר
אתם ממילא מפסיקים את הזכויות של מי שלא נמצא פה שישה חודשים.
דני זקן
אותו אדם שניתק תושבות אנחנו גם מנתקים לו את שירותי הבריאות.
היו"ר ישראל אייכלר
גם אם הוא לא מנתק. עצם העובדה שהוא לא נמצא פה שישה חודשים אתם מנתקים.
דני זקן
לא, לא, זה משהו אחר. יש לנו מבחנים שונים של - - -
יוסף פולסקי
חשוב להבהיר בנושא הזה, אדוני, שכל ההצעה מדברת על מישהו שהוא תושב, לפי המבחנים של הביטוח הלאומי. מרכז חייו עדיין פה. ברגע שמרכז חייו לא פה הוא פטור לגמרי מדמי ביטוח לאומי.
היו"ר ישראל אייכלר
על זה דיבר דני. לכן אנשים מעדיפים להיות שם תושבים.
דני זקן
כל אחד כזה שהולך לעבוד בחו"ל הולך לרואה חשבון וליועץ מס, הם עושים להם את החישובים ואומרים להם שככל שההכנסה שלהם גבוהה יותר שווה להם לעשות ניתוק תושבות. שאלת פה על הכנסה של 10,000 שקלים – על הכנסה כזאת זה לא בהכרח יהיה כדאי לנתק תושבות כי הסכום הוא לא כזה גבוה. אבל האוכלוסייה הזאת שיש לה 20, 30, 40 אלף שקלים בחודש, שווה להם כלכלית לנתק תושבות. אנחנו רוצים שהאוכלוסייה הזאת לא תנתק תושבות, לא להאיץ בהם. אם נצליח להשוות את המעמד שלהם למעמד של אותו אחד שעובד במדינת אמנה הביטוח הלאומי בסופו של דבר ירוויח פעמיים – פעם אחת ביטוח לאומי יקבל 5% של ביטוח בריאות; דבר שני, הביטוח הלאומי לא רוצה שאנשים ינתקו תושבות אלא שאנשים ישמרו על זיקה לישראל ושיהיה להם רצף של תושבות. אותו אדם, ברגע שכבר גרעתי אותו מתושבות עושה חישוב לעצמו שהוא צריך לעבור מבחן של תושבות ושוב בירוקרטיה. אנחנו רוצים לשמר את האוכלוסייה הזאת. לכן אנחנו מאוד תומכים בהצעה הזאת. לדעתנו, כבר מזמן היה צריך שהיא תעבור בקריאה שלישית.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אני רק אגיד את הסכומים. עשיתי את החשבון שביקשת: נניח שהמקרה שעליו נדבר הוא מקרה שאדם מרוויח בישראל 10,000 שקל. אז הוא משלם 500 שקל לביטוח לאומי ו-344 שקלים לביטוח בריאות. כשהוא מקבל הצעת עבודה מארצות הברית שבה הוא ירוויח עוד 10,000 שקל ויכפיל את הכנסתו ביטוח הבריאות שלו יהיה 812 – בזה אין שינוי – כלומר הוא ישלם 5% נוספים, עוד 500 שקל על 10,000 שקלים נוספים. זאת ההצעה ואף אחד לא מציע לגעת בזה. דמי הביטוח הלאומי שלו גדלים מ-500 ל-1,700 שקלים. כלומר על 10,000 שקל האלה הוא משלם 12% לביטוח לאומי. על-פניו, אם הוא הרוויח את זה בישראל אני אומר, בסדר גמור, שיהיה לו בהצלחה, שישלם 12%, אין בעיה. הבעיה היא ש-12% האלה מצטרפים לכך שמ-10,000 שקל שם הוא משלם מס הכנסה אמריקאי. אז הוא לא מקבל 10,000 אלא משלם 20%, 30% מס. אז מראש הוא משלם ביטוח לאומי אמריקאי שיכול להגיע ל-12% בערך ואז עוד 12%. זאת אומרת 12% האלה מצטרפים, ומ-10,000 שקל שהוא מייצר שם כהכנסה נוספת יישארו לו 3,000 או 4,000 שקל.
היו"ר ישראל אייכלר
על זה אומרים: "כל חלה נסתיימה במוציא". למה - - - "המוציא לחם מן הארץ"? פתאום הוא מוצא שכל החלה כבר נגמרה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
בדיוק. ואז הוא אומר שהוא לא עושה את זה ואז גם 500 שקל של ביטוח בריאות - - - וגם עם תוספת מס הכנסה.
היו"ר ישראל אייכלר
ואם ביטוח לאומי מסכים, מי לא מסכים?
מירב בן ארי (יש עתיד)
מי מתנגד?
היו"ר ישראל אייכלר
האוצר?
רועי בבאי
אני מאגף תקציבים. בגלל שהממשלה לא נתנה את הסכמתה לעלות התקציבית של ההצעה אז עקרונית זאת הצעת חוק תקציבית על כל המשתמע מכך, ונדרשים 50 חברי כנסת.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
בסדר גמור.
מירב בן ארי (יש עתיד)
אין בעיה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
להערכתי, בגלל התמיכה של קואליציה-אופוזיציה לא תהיה לנו בעיה לגייס את הרוב המתאים.
היו"ר ישראל אייכלר
מה העלות התקציבית שלכם?
רועי בבאי
עם הערכה של ביטוח לאומי אנחנו מעריכים ב-20 מיליון בערך.
היו"ר ישראל אייכלר
20 מיליון בשנה? כל כך הרבה אנשים במעמד דואלי יש?
רועי בבאי
כן, זה גם אנשים עם הכנסות קבועות.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
ביטוח לאומי, אתם רוצים להסביר את המספר?
דני זקן
בבדיקה שעשינו לפני שנתיים הגענו להערכה כספית של 20 מיליון שקלים. גודל האוכלוסייה הרלוונטית שבדקנו עמד על כ-2,300 איש. אבל כמו שאמרתי לפני כן אנחנו חושבים שזה רק עלות תקציבית לכאורה כי בסופו של דבר אנחנו שכתוצאה מכך יהיו פחות ניתוקי תושבות. כשהביטוח הלאומי יגבה 5% ביטוח בריאות מאותה אוכלוסייה פלוס מינימום של 87% במצטבר, העלות התקציבית תהיה הרבה יותר נמוכה ואפילו יכולה גם להתהפך כך שהביטוח הלאומי יגבה יותר מ-20 מיליון.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
הרב אייכלר, תעשה את החשבון: אם 2,300 איש משלמים כרגע וכל אחד מהם משלם 1,000 שקל לביטוח לאומי זה 2.3 מיליון שקל. נכון?
היו"ר ישראל אייכלר
איך הגענו ל-20 מיליון?
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
זה לחודש.
היו"ר ישראל אייכלר
אה, לחודש.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אני מדבר על 2,300 איש. גם החשבון שעשיתי קודם הוא חשבון חודשי. שנתית תכפיל ב-12 חודשים והגעת. זאת אומרת בחישוב גס זה בערך האירוע. הטענה היא שזה יביא הרבה מאוד אנשים שנכון להיום לא עולים, וההצעה הזאת תביא הרבה כסף והרבה עולים חדשים למדינת ישראל, ותפתח מקורות הכנסה גם לאזרחים הקיימים. רק שתבין, לפי הערות סטטיסטיות יש במדינת ישראל עד 300,000 אזרחים במדינת ישראל – וזה מספר הולך וגדל כי יש גם אזרחים מארצות-הברית – ומספיק שכל אחד מהם מייצר הכנסה נוספת של 10,000 שקל בשנה, רק על ביטוח בריאות אנחנו מרוויחים את כל מה שחשבנו.
היו"ר ישראל אייכלר
אתה רוצה לומר שזה שהם אומרים שזה רק 2,300 זה בגלל שכל מאות האלפים לא רוצים להירשם?
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
או לא עולים או לא מייצרים את ההכנסה בחו"ל או מנתקים תושבות, כמו שהם אומרים.
היו"ר ישראל אייכלר
אבל קראת להם duals.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
הם אזרחים ישראלים ואמריקאים.
מירב בן ארי (יש עתיד)
אזרחות כפולה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
הם עובדים רק בישראל. אם עכשיו אזרח אמריקאי מקבל הצעת עבודה מארצות-הברית – לא שווה לו.
היו"ר ישראל אייכלר
הבנתי.

ליועצת המשפטית יש כמה שאלות ובזה נסכם.
יוסף פולסקי
רק לפני כן, ברשות אדוני, בהמשך למה שאמרה חבר הכנסת רוטמן קודם – אותו אחד שישלם על ההכנסה שלו במדרגות הגבוהות יהיה זכאי לביטוח כפול. לא תמיד הוא יממש את הביטוח הכפול כי זה הכול תלוי בקרות אירוע ביטוחי או בהגיעו לגיל פרישה וזקנה. אבל הוא יהיה זכאי, ובוודאי במדינות שאין בהן אמנה. כיוון שאין ייצוא וייבוא של אמנות הוא יכול לקבל לכאורה בכפל.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
בקצבת זקנה וכאלה. אבל בקצבות מחליפות שכר אנחנו לא מחשיבים לו את זה כהכנסה אם הוא לא משלם בעדן.
יוסף פולסקי
דיברת בעיקר על המדרגות הגבוהות. ככל שהוא משלם ומגיע למדרגה הגבוהה זה אומר שביטוח לאומי, לפי ההגדרות שלו, כבר החשיב את זה כהכנסה אקטיבית, כהכנסה מעבודה או ממשלח יד, והוא כן יהיה זכאי לגמלאות המחליפות שכר, מה שנקרא.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
כן. אם הוא משלם עליהן ביטוח לאומי.
יעל סלנט
ברובד הביטוחי.
יוסף פולסקי
כן, ברובד הביטוחי. אם הוא משלם על זה במדרגת הגבייה הנמוכה יותר אז זה נחשב כהכנסה לא מעבודה, אלא הכנסה פסיבית; ואז הוא יהיה זכאי רק לגמלאות ארוכות הטווח: נכות, זקנה, סיעוד וכולי ולא למחליפות השכר.
יעל סלנט
אולי תסביר באיזה מקרים משלמים כשכיר? באיזה מקרים אתם רואים בזה הכנסה אקטיבית שנותנת גם יותר ביטוח, ובאיזה מקרים אתם מסתכלים על מזה כהכנסה פסיבית, ואז אתה אומר שאין פה עניין של עוד ביטוח, זה לא משנה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אני עורך דין עם אזרחות כפולה וקיבלתי הצעה ממשרד עורכי דין אמריקאי לעבוד עבורם כ-free lancer. אני התחלתי לעבוד עבורם וקיבלתי כסף – אתם תסווגו לי את זה כהכנסת עבודה או כהכנסה פסיבית.
היו"ר ישראל אייכלר
אתה אזרח אמריקאי?
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
לא.
היו"ר ישראל אייכלר
אז למה - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
נתתי דוגמה תאורטית.
היו"ר ישראל אייכלר
אז אל תגיד "אני" כי תכף - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
מובן. אני גם לא קיבלתי הצעה לעבוד כ-free lancer.
יוסף פולסקי
ביחס לשכיר שעובד אצל מעסיק זר בחו"ל ההכנסה הזאת נחשבת כהכנסה לא מעבודה, מה שנקרא, הכנסה פסיבית. הוא ישלם על זה גם ממדרגות הגבייה הנמוכות יותר; גם יש לו, מה שנקרא disregard, כלומר אי הבאה בחשבון שלא לוקחים 25% מהשכר הממוצע, והוא לא משלם עליהם דמי ביטוח. אם הוא שכיר בארץ, כמובן שזאת הכנסה אקטיבית. המעסיק שלו ישלם על זה וחלק ינוכה ממנו כדמי ביטוח לאומי אבל כמובן הוא יבוטח באופן מלא גם על גמלאות מחליפות שכר. אם הוא עצמאי אז אם כל ההכנסה שלו היא רק מחו"ל אז ההכנסה שלו כולה תיחשב הכנסה לא מהעבודה, הכנסה פסיבית; הוא ישלם על זה מדרגה נמוכה יותר, יקבל את ההטבה של 25% והוא גם לא יבוטח בגמלאות מחליפות שכר. אם יש לו הכנסה גם בארץ וגם בחו"ל אז אי אפשר להפריד בתוך השומה ולעשות פילוח כזה, אז כל ההכנסה שלו תיחשב הכנסה מעבודה. הוא ישלם על זה את המדרגה הגבוהה יותר אבל גם יבוטח על זה, על הגמלה מחליפת שכר בכוכבית קטנה למעט דמי אבטלה כי אין דמי אבטלה לעצמאים.
מירב בן ארי (יש עתיד)
אבל ה- disregard מתחיל בדרך כלל מסכום מסוים, לא?
יוסף פולסקי
Disregard זה 25% מהשכר הממוצע ועל זה הוא לא משלם.
מירב בן ארי (יש עתיד)
אז על כל שקל יותר מתחיל ה- disregard ויש מדרגות.
יוסף פולסקי
לא, 25% מהשכר.
מירב בן ארי (יש עתיד)
לא משנה מה. זה מלא כי בדרך כלל יש מדרגות בשכר.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
לכן כאשר מדובר על עצמאי אנחנו יכולים להגיע לסיטואציה שעצמאי שעובד גם בישראל וגם בחו"ל, על חלק ההכנסה שלו בחו"ל הוא ישלם 19.2%.
יוסף פולסקי
קצת פחות מ-18%.
יעל סלנט
זה בגלל שהם אומרים שהם לא יודעים להפריד שומות. לכאורה אם הם היו יודעים להפריד שומות אז אפשר היה להסתכל על כל הכנסה שמופקת בארץ ובחו"ל בנפרד.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אבל עצמאי במקרה הזה גם היה רוצה שאם קורה לו משהו ההכנסה הזאת מבוטחת.
יעל סלנט
נכון.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אז בסופו של דבר הוא מבוטח על אותה הכנסה גם בארצות-הברית וגם בישראל. האירוע מאוד מורכב. עכשיו אנחנו נותנים לו את האפשרות.
יעל סלנט
אתה אומר שלא יראו בזה הכנסה. הוא לא יכול לבחור.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
הוא לא יכול לבחור, נכון. כי הוא שילם בעדם ביטוח לאומי במדינה אחרת.
יוסף פולסקי
הדבר היחיד שאנחנו נותנים לו בו בחירה זה אם הוא רוצה לעבוד או לנתק תושבות וכולי.
יעל סלנט
אז בעצם רק לגבי עצמאים שמשתכרים גם בארץ וגם בחו"ל אתם גובים על הכנסה כזאת כאקטיבית, ובכל יתר המקרים אתם גובים עליה כהכנסה פסיבית?
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
מה שיעור הביטוח הלאומי על הכנסה פסיבית?
דני זקן
דמי ביטוח לאומי זה 7%, ביטוח בריאות זה 5%. זה השיעור המלא.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אבל ביטוח בריאות אנחנו לא מבטלים לו.
דני זקן
כמו שאמר עורך דין פולסקי, 25% הראשונים פטורים. כלומר מתחילים משקל מעל 25%.
היו"ר ישראל אייכלר
יש עוד שאלה?
יעל סלנט
יש הסוגיה של מעסיק ישראלי – חוזה עבודה שכורתים אותו בארץ אבל העובד עובד בחו"ל. איך אתם מסתכלים על הסיטואציה הזאת? גם הצעת החוק מתייחסת אליה ואתמול הפניתם אותנו גם לסעיף 76 של נפגעי עבודה וגם לסעיף 40(ב) בביטוח אימהות. השאלה איך מסתכלים על אותה סיטואציה.
יוסף פולסקי
המנגנון בביטוח לאומי הוא כזה שאדם מבוטח לפי פרקים מסוימים. הוא יכול להיות מבוטח לגמלאות מסוימות ולא מבוטח לגמלאות אחרות. למשל, יש גמלאות תלויות עבודה. אם אתה לא עובד אתה לא מבוטח בהן. בתוך הפרק של נפגעי עבודה אתה מבוטח אם אתה עובד בארץ. אם אתה עובד בחו"ל ומפיק את ההכנסה בחו"ל הביטוח בסופו של דבר הוא טריטוריאלי, ואני לא אבטח אותך על הכנסה שהפקת בחו"ל. חריג לזה הוא סעיף 76 לחוק הביטוח הלאומי, שאם המעסיק הוא תושב ישראל וגם המבוטח העובד הוא תושב ישראל חוזה העבודה נקשר בישראל. יש חריג שהוא לא כל כך רלוונטי שחוזה עבודה שנקשר בישראל נחשב מבוטח לפרק נפגעי העבודה גם אם העבודה שלו היא בחו"ל. במקרה הזה הוא משלם דמי ביטוח קצת יותר גבוהים כי הוא מבוטח, ולכן היקף הביטוח שלו יותר גבוה. אותו דבר, כמו שאמרת, יעל, לגבי דמי לידה. אותה אישה מבוטחת אם היא ביצעה את העבודה בישראל. חריג לזה הוא אם היא תושבת ישראל ומעסיקה הוא תושב ישראל וחוזה העבודה נקשר בישראל אז היא תהיה מבוטחת גם על עבודה שהיא ביצעה בחו"ל.
יעל סלנט
את זה מבקשים להחריג.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
תוך כדי התשובה הזאת נחשפנו לסיטואציה המשונה הבאה: בן אדם שעובד בחו"ל משלם על ההכנסה שלו בחו"ל ביטוח לאומי; אבל אם הוא נפצע בחו"ל במסגרת העבודה שלו אומר לו הביטוח הלאומי – שלום ותודה, אני לא מבטח את זה.
היו"ר ישראל אייכלר
גם אם הוא חתם עם ישראלי?
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
לא, לא במקרה שהוא חתם עם ישראלי. אותו רופא שדיברנו עליו קודם שהחליק במסדרון בשבוע שהוא עובד בחו"ל פעם בחודש - -
היו"ר ישראל אייכלר
אז הוא מבוטח בביטוח הלאומי האמריקאי.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
הוא מבוטח בביטוח הלאומי האמריקאי אבל הוא משלם גם ביטוח לאומי אמריקאי וגם ביטוח לאומי ישראלי. אבל על פגיעה בעבודה הוא לא יקבל.
היו"ר ישראל אייכלר
אבל הוא לא מסכן, הוא לא נשאר בלי טיפול.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אבל הוא לא יקבל - -
היו"ר ישראל אייכלר
אתה מציג את זה כאילו הוא מסכן.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
הוא משלם ביטוח לאומי לפי גובה השכר שלו, והוא משלם פעמיים ומבוטח פעם אחת.
היו"ר ישראל אייכלר
משלם פעמיים זה נכון.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
הוא לא יקבל פעמיים פיצוי.
יוסף פולסקי
חבר הכנסת רוטמן, זה נכון שהוא משלם תשלום כלשהו פעמיים. אבל בסופו של דבר בתוך התשלום כשמורידים לך מהתלוש מהסכום שמורידים לך אתה לא נכנס ללוח י' בחוק הביטוח הלאומי ויודע מה מופרש לאיזה ענף.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
בסדר. בסופו של דבר על ההכנסה הזאת אותם 10,000 שקל שהוא מרוויח בחו"ל, הוא משלם עליהם ביטוח לאומי ישראלי, והוא משלם כפל ביטוח אבל לא יקבל כפל פיצוי.
יעל סלנט
יוסף, תקן אותי אם אני טועה. אתה אומר שרק אותו עצמאי שמשתכר הכנסה מעורבת ואני לא אדע להפריד את השומות שלו אז אני גם אקח לו דמי ביטוח לאומי כהכנסת עבודה אבל הוא גם יהיה מבוטח. אבל במקרה אחר אתה גובה ממנו כהכנסה פסיבית ואז גם בכיסוי הביטוחי הוא באמת לא מכוסה, כמו שאתה אומר, בגמלאות מחליפות שכר כמו נפגעי עבודה, למשל.
יוסף פולסקי
למשל מקרה של שכיר של בית חולים בארץ שהוא גם שכיר בבית חולים כלשהו בחו"ל. על ההכנסה שלו בארץ כשכיר הוא משלם מלא, או יותר נכון – חלק הוא וחלק המעסיק שלו – והוא גם מבוטח מלא; על ההכנסה שלו בחו"ל הוא משלם סכום מסוים אבל הוא משלם סכום נמוך יותר ממה שהוא משלם על ההכנסה שלו בארץ, ולכן היקף הביטוח נמוך יותר. אם הוא ייפגע, חלילה, בעבודה הוא יקבל את הביטוח שלו מארצות-הברית ולא מהארץ.
יעל סלנט
כי אתה מסווג את זה כהכנסה שהיא לא מעבודה.
יוסף פולסקי
נכון.
יעל סלנט
זאת אומרת שאת המקרים האלה של מעסיק ישראלי ששולח עובד לחו"ל וגם המעסיק הוא תושב ישראל, גם העובד הוא תושב ישראל וגם החוזה נכרת בישראל – את זה אנחנו מחריגים מהפטור. הוא ישלם כמו שהוא משלם באופן מלא, אבל גם הביטוח שלו יהיה, כמובן, כזה. אותו דבר עם העצמאי שההכנסה שלו מעורבת.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
ובלבד שהוא לא משלם דמי ביטוח סוציאלי במדינה אחרת.
יוסף פולסקי
לא, הוא מוחרג. הרי חלק מהרעיון המסדר של ההצעה הזאת, להבנתי, שכאשר אתה משלם על ההכנסה הפסיבית שלך אתה משלם אבל לא נותן לך תוספת ביטוח; כאשר אתה משלם על המלא עצם התשלום המלא גם נותן לך תוספת ביטוחית. אבל כאשר אתה משלם מדרגה נמוכה יותר אתה רק משלם ואין לך תוספת ביטוח בצד השני של זה. לכן, להבנתנו, כאשר אתה משלם זה נותן לך תוספת ביטוח. לא ראינו לנכון הצדקה לפטור - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
זה ברור. אבל אם מישהו עובד כעצמאי לסירוגין בישראל ומחוץ לישראל ההכנסות שהוא משלם בעדן דמי ביטוח סוציאלי במדינה אחרת – עליהם הוא לא יהיה חייב בביטוח לאומי ישראלי.
יוסף פולסקי
עליו לא.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
ככה כתוב.
יעל סלנט
אחד הדברים שעלו זה שצריך לתקן את הנוסח.
יוסף פולסקי
יש הבהרות וחידודי נוסח שצריך לעשות. אבל, להבנתנו, זה לא יחול עליו.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
הוא כן ישלם כפל ביטוח לאומי?
יוסף פולסקי
הוא כן ישלם כפל ביטוח לאומי.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
למה?
יוסף פולסקי
יש הצדקה שאתה משלם נטל מס, נטל גבייה, וההצדקה השנייה היא שבצד התשלום אין לך תוספת ביטוח. זאת אומרת יש אדם שהוא מובטל בארץ והוא משלם דמי ביטוח והוא מבוטח לגמלאות ארוכות הטווח - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אני מבין. בזמנו בשיח המקדים שהיה ומאז חלף קצת זמן, בדרך כלל עצמאי שעובד גם וגם אין לו בעיה להוציא את החשבונית בישראל ולהיות מחויב בישראל. ההכנסה שהוא משלם בעדה ביטוח לאומי בחו"ל, הרציונל הוא שהוא לא יהיה מבוטח בישראל, שהוא גם לא יהיה מבוטח בעדה.
יוסף פולסקי
אבל הוא כן יבוטח.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
למה? אם אתם מחריגים ואתם אומרים שזה לא נחשב הכנסה לעניין ביטוח לאומי אז הוא לא מבוטח בעדה.
דני זקן
אני אגיד לכם מה הקושי שלנו: הקושי שלנו הוא לפרק את השומה. מה זאת אומרת? אותו אדם שעובד כעצמאי בישראל ובחו"ל לסירוגין – אם ההכנסות שלו הן 70% מישראל ו-30% מעבודה בארצות-הברית, סך הכול זה נשמע טכני, ומ-30% האלה נוכו דמי ביטוח לאומי בארצות-הברית. אבל הקושי של היישום שלנו הוא שזה אם אני לוקח 70%-30% לגבי ההכנסות, אבל מה לגבי ההוצאות? בסופו של דבר השומה שמגיעה לביטוח לאומי היא אחרי ההוצאות. יכול להיות שיש לו הרבה יותר הוצאות מההכנסות של 30% שהוא הפיק בארצות-הברית כי יש פה הרבה מאוד הוצאות של טיסות וכדומה - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
הכול טוב. איך אתה עושה את זה כשיש אמנה?
דני זקן
- - ואז כשתגיע השומה יהיה לנו קושי לפרק את זה - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
הקושי ברור. אני שואל איך אתם מתמודדים עם הקושי הזה כשיש אמנה? הרי אותו קושי קיים כשיש אמנה. בוא נניח שאדם עצמאי שיש לו הכנסה בישראל ובצרפת – מה אתה עושה?
דני זקן
רוב האמנות חלות על מי שהוא עובד שכיר בחו"ל במדינות אמנה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
על עצמאי אין?
דני זקן
גם לפי הנתונים שאנחנו עשינו על אותם 2,300 – איך הגענו לנתונים האלה? בדקנו כמה שומות התקבלו ממס הכנסה ומביטוח לאומי שהן שומות שכיר בחו"ל, שהמעסיק הוא מעסיק זר. אין הרבה מקרים של אנשים עצמאים, לפי הדוגמה שאתה נתת. יכול להיות בהחלט שאם יעבור התיקון הזה תהיה מוטיבציה לאותה אוכלוסייה להתחיל לעבוד. אבל בגלל שיש לנו קושי לפרק את השומה אני אומר שתהיה פה בעיה.

דבר שני, תסתכל על זה מתוך מקום של פטרנליזם. אותו אדם שעובד פה בישראל הביטוח הלאומי רוצה לבטח אותו על מלוא הכנסה. מה שיקרה פה – ברגע שנבטח אותו על הכנסה חלקית תמיד יבוא אותו אחד שנפצע קשה מאוד בעבודה ואז מה יקרה? הוא יגיד, איך עשיתי את הטעות הזאת שעכשיו מפחיתים?
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
יכול להיות. אני רק אגיד שבכל הנוגע לעצמאים ספציפית לגבי ארצות-הברית אני מבקש שנשאיר את זה לדיון בין הראשונה, השנייה והשלישית. לעצמאים זה אירוע שצריך לנתח אותו בנפרד. אחרי שזה יעבור קריאה ראשונה אני מניח שנקבל יותר פניות ציבור – כרגע זה יותר רעיון באוויר. יבואו לפה אנשים, כולל אנשים שעוסקים בזה בפרקטיקה.

מה שקורה בארצות-הברית זה שה-dual citizens זה האירוע המרכזי כי בשנייה שהם פותחים תיק עצמאי בישראל על מלוא ההכנסה הישראלית שלהם הם מחויבים בביטוח לאומי אמריקאי. כלומר גם אם הם עובדים מאה אחוז בישראל האמריקאים מחייבים אותם כי באמריקה המיסוי איננו טריטוריאלי, אלא פרסונלי. על כל ההכנסה שלהם בישראל הם מחויבים בביטוח לאומי אמריקאי. ואז הסיטואציה הפטרנליסטית מובנת מצד אחד; ומצד שני, בוודאי כאשר מדובר במישהו שהוא גם שכיר וגם עצמאי זה חסם מאוד מרכזי לפתיחת תיק עצמאי להגדלת הכנסה. לכן אני מציע שכרגע נשאיר את זה כמו שזה לקריאה הראשונה. בין הראשונה והשלישית שזה לא יהיה נושא חדש אבל אנחנו נתייחס לזה, ויכול להיות שנפתח לזה איזשהו פתרון. ולגבי ארצות-הברית שזה האירוע המרכזי – בעד 100% מההכנסה שלהם משולמת דמי ביטוח סוציאלי במדינה אחרת כשמדובר ב-dual citizens. וזאת אוכלוסייה גדולה – זה 300-200 אלף איש.
יעל סלנט
אז למה למעט אותם בכלל?
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
כי הטיעון הזה שהוא אומר הוא באמת טיעון. לעצמאי ישראלי בסופו של דבר יקרה משהו, והוא ויגיד, נגדע מקור לחמי פה בישראל. זה ששילמתי לארצות-הברית – לא צברתי תקופת אכשרה. אז אני אומר שנשמור את זה בין הראשונה לשנייה והשלישית כדי לראות איך מתמודדים עם זה. כי זה באמת אירוע נפרד ויכול להיות שצריך לייצר לזה את מנגנון השומה הנפרד.
דני זקן
גם לגבי דמי לידה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
נכון, אמת. לכן אני כן חושב שצריך היה לייצר פה מנגנון של opt in, opt out.
דני זקן
יתרה מכך, אם הוא שכיר שמעסיקו לא תושב ישראל ועובד פה בישראל הוא מבוטח גם בענף אבטלה למרות שאין לו מעסיק ישראלי.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
בסדר. בוא נשמור את סוגית העצמאים כי סוגית העצמאים היא נכבדת. אם נפתור את הבעיה לשכירים עשינו דבר גדול. עצמאים – בוא נדון בזה יותר לעומק בין קריאה ראשונה לקריאה השנייה והשלישית.
מירב בן ארי (יש עתיד)
אם היית עושה את הצעת החוק רק לשכירים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
כרגע היא רק לשכירים.
מירב בן ארי (יש עתיד)
אני מדברת באופן עקרוני. אם הצעת החוק הזאת תהיה רק לשכירים, כולל בקריאה שנייה ושלישית היא גם אירוע טוב.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
היא גם מצוינת. אבל אני מקווה שנצליח לפצח אותה.
יוסף פולסקי
תהיה קצת קושי בהבחנה בין השכירים לעצמאים.
מירב בן ארי (יש עתיד)
- - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
לא תהיה בעיה.
מירב בן ארי (יש עתיד)
לא תהיה בעיה, אבל זה בהתנגדות שלהם?
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
לא, לא, יהיה מקור תקציבי. יהיה בסדר.
יעל סלנט
אבל כרגע, לפי העמדה של האוצר - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
כרגע לא. כרגע זה הוגדר תקציבי. ככל שלא תינתן עד הקריאה הראשונה הסכמת הממשלה לעלות התקציבית.
מירב בן ארי (יש עתיד)
מכיוון שזה חוק שלך ושלי נוכל להביא. העניין הוא איך זה עובד מבחינת ההתנגדות של האוצר. כי, אגב, צריך לומר בצדק שביטוח לאומי אמר כאן ביושר שיכול להיות שהאירוע דווקא יתהפך. אתם רואים שזה יכול להכניס הכנסה?
יוסף פולסקי
זאת השערה ולא ידיעה.
רועי בבאי
בדיוק. אנחנו לא מבטאים - -
מירב בן ארי (יש עתיד)
אולי לעשות הוראת שעה ולבדוק, לא? לתת סיכוי. מספיק שהוא אמר שיש סיכוי שזה כן יתהפך לטובה – לא שווה לך, לפחות, לבדוק את זה?
רועי בבאי
אין לנו הנתונים. אם הביטוח הלאומי יתכבדו לעשות את החישוב ולהעביר לנו את הנתונים אז נוכל - -
יוסף פולסקי
הביטוח הלאומי עשה את החישוב.
דני זקן
- - - הוראת שעה לשלוש או לחמש שנים, אחרי פרק זמן אתם יכולים לעשות את החישוב הזה.
מירב בן ארי (יש עתיד)
הנה.
רועי בבאי
אנחנו כרגע מחשבים את העלות של ההצעה כפי שאנחנו מכירים את הנתונים. אם יהיו לנו נתונים נוספים ונוכל לעשות הערכות כאלה אז נעשה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אבל העלות היא שנתית.
מירב בן ארי (יש עתיד)
50 חברי כנסת יהיו – זאת לא בעיה - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
יותר מזה – גם הסכמת ממשלה תהיה, בעזרת השם, וגם מקור תקציבי.
מירב בן ארי (יש עתיד)
- - אבל אני מנסה לבוא גם בצורה עניינית למרות שאני אופוזיציה והכי קל לעשות פופוליזם. אבל בצורה עניינית אני חושבת שאם החוק יכול להניב הכנסה למדינה למה שלא תאפשרו - -
דניאל פדון
אני מאגף תקציבים. אני אסביר. בסופו של דבר אנחנו עושים הערכות עלות לכל הצעת חוק באשר היא שעולה בין היא ממשלתית ובין היא פרטית, לפי מתודולוגיה שאנחנו מנסים לשמור עליה אחידה ככל הניתן. בהרבה מקרים מגיעים חברי כנסת או מציעים אחרים עם הצעות, שלטענתם - -
מירב בן ארי (יש עתיד)
לא אני, הוא אמר. אני לא טענתי כלום.
דניאל פדון
אני לא מתווכח עם הטענה עצמה. אומרים, אם נעשה X אז תהיה הכנסה תאורטית Y, וזה ייטיב עם המשק. אפשר לפנות כמה אבל אני לא אטריח אתכם. בסופו של דבר הערכת העלות שאנחנו מייצרים היא של העלות עצמה הקונקרטית. אחר כך אם יהיו אדוות חיוביות זה דבר נהדר, ואנחנו כמובן בעד. אבל אין לנו שום דרך לדעת כמה אנשים חדשים שלא שילמו עד היום יגידו: עכשיו זה כדאי לי, ועכשיו אני אעשה את זה ולכן תגדל ההכנסה במקביל. אין לי שום נתון שמאפשר לי להיאחז בו ולהגיד את זה. בכל מקרה כפי שאמר חבר הכנסת רוטמן יש שיח בנושא של המקור, ואם יימצא מקור להחלטה הזאת אז זאת לא תהיה החלטה תקציבית.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אדוני היושב-ראש, האמירה שנאמרת היא שככל שלא תינתן הסכמת הממשלה לעלות התקציבית ההצעה הזאת היא תקציבית. אין בעיה. עד למועד שבו זה יעלה לקריאה הראשונה – או שתינתן הסכמת הממשלה לעלות התקציבית או שנגייס 50 איש להצביע. הכול בסדר.
יעל סלנט
כרגע מדובר בהצעת חוק תקציבית.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
כרגע מדובר בהצעת חוק תקציבית, ואני אומר שלי יש סיכום עם האוצר שתינתן הסכמה.
היו"ר ישראל אייכלר
שר האוצר לא שולט על הפקידים שלו.
מירב בן ארי (יש עתיד)
מכיוון שיש לי ארבע שנות ניסיון של ראש מפלגה שר אוצר – אם שר רוצה הוא עושה.
היו"ר ישראל אייכלר
זה היה כאשר אתם הייתם בשלטון.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
חברת הכנסת מירב בן ארי, הסיכום התקציבי הוא שזה בא על חשבון הכספים הקואליציוניים של מפלגת יש עתיד.
מירב בן ארי (יש עתיד)
אם היה לי כסף קואליציוני – בכיף. לא היה לי דבר כזה.
היו"ר ישראל אייכלר
חברת הכנסת בן ארי, בשעתכם לשר האוצר הייתה השפעה על פקידי האוצר.
מירב בן ארי (יש עתיד)
פשוט הוא היה שר אוצר תותח – מה לעשות.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
או שמאלני. זה אותו דבר.
מירב בן ארי (יש עתיד)
מה קשור שמאלני? גם כחלון שמאלני?
היו"ר ישראל אייכלר
היום פקידי האוצר - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
למה אתה מסכסך? באנו אחדות.
מירב בן ארי (יש עתיד)
אנחנו באנו ברוח טובה. דעתי פה על שר האוצר ברורה?
היו"ר ישראל אייכלר
היום פקידי האוצר, בלי לעשות הכללות, לא סופרים את שר האוצר - -
מירב בן ארי (יש עתיד)
אז ששר האוצר יעשה בדק בית.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אני מוחה.
היו"ר ישראל אייכלר
אתה יכול למחות אבל זאת המציאות.

- - בפרט בדברים שיכולים להפיל את הממשלה וזה בשבילם רווח מסוים. אז אל תבנה על זה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אנחנו נגיש על זה או הסכמה או 50 חתימות – מה שיבוא קודם.
היו"ר ישראל אייכלר
השאלה היא כזאת: האם אתה רוצה שאנחנו נצביע עכשיו על קריאה ראשונה?
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
כן.
מירב בן ארי (יש עתיד)
קודם צריך להצביע על מיזוג, לא?
היו"ר ישראל אייכלר
כן, כן. אבל השאלה מה אתה רוצה כי היועצת המשפטית שואלת אם אולי כדאי שתגבשו את הדברים לפני קריאה ראשונה כי אז לגייס 50 חברי כנסת זה לא כל כך פשוט.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אבל אם ניתנת הסכמה ומודיעים על זה במליאה – השר העונה מודיע שניתנה הסכמה וסוגר את האירוע. אין בעיה.
מירב בן ארי (יש עתיד)
אתה צריך לתת לנו משהו.
היו"ר ישראל אייכלר
לי אין בעיה לתת לכם משהו.
מירב בן ארי (יש עתיד)
כן, תן לנו משהו ואנחנו - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אנחנו נסתדר. עד אז או שתינתן הסכמה או שנעשה גיוס. יהיה בסדר.
יוסף פולסקי
רק הערה אחת שלא קשורה לדיונים הפרלמנטריים – בעקבות השיח עם הייעוץ המשפטי של הוועדה בכל מקרה בכל שלב של החקיקה יצטרכו חידודי נוסח.
היו"ר ישראל אייכלר
זה ברור.
יעל סלנט
בכלל לא קראנו את הנוסח. עברנו לשלב של הדיון המהותי.
היו"ר ישראל אייכלר
אי אפשר להצביע בלי לקרוא את הנוסח?
מירב בן ארי (יש עתיד)
לא. אני מתפלאת עליך.
יעל סלנט
לאור מה שהעלית לגבי עצמאים חשוב לי לחדד את הנקודה של מה שאתם רוצים שיהיה בנוסח.
היו"ר ישראל אייכלר
לא, אני צוחק.
יעל סלנט
תיקון סעיף 350
1.
בחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה–1995, בסעיף 350(א), אחרי פסקה (9) יבוא:



"(10) הכנסה שמקורה בעבודה מחוץ לישראל ומשולמים בעדה דמי ביטוח סוציאלי במדינה אחרת" - -
ועכשיו אולי לחדד
"הוראה זו לא תחול על מי שעובד בחו"ל ובלבד שהוא ומעסיקו הם תושבי ישראל וחוזה העבודה נקשר לישראל" – בהתאמה לסעיף 76 וסעיף 40(ב) שדיברנו עליהם קודם – "וכן על מי שבאותה שנת מס עבד כעצמאי בישראל ומחוץ לישראל".

ועכשיו אתה מבקש לכתוב בכל זאת: "לגבי הכנסות שאינו משלם בעדן דמי ביטוח סוציאלי במדינה אחרת". זאת אומרת העצמאי הזה שעובד לסירוגין – אנחנו נמעט אותו רק לגבי הכנסה שהוא לא משלם בעדה דמי ביטוח סוציאלי במדינה אחרת. נכון?
היו"ר ישראל אייכלר
זה הנוסח?
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
הפוך.
יעל סלנט
אתה כן רוצה להשאיר את זה?
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
כן, אני רוצה להשאיר את הנוסח כמו בקריאה הטרומית בנושא הזה. עזבי את השינויים בהתחלה, אני מדבר לגבי סיום. הכוונה, כדי שיהיה ברור, וצריך שזה יבוא לידי ביטוי בנוסח, שמי שעובד כעצמאי בישראל ומחוץ לישראל, עליו כרגע, לפי הנוסח - -
יוסף פולסקי
זה שינוי מהמהות, להבנתי. כי סדר הדברים של ההצעה אומר ככה: ההכנסה שמקורה מחוץ לישראל ומשולמים בעדה דמי ביטוח לאומי במדינה אחרת לא נחשבת הכנסה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
והכנסה של עצמאי לסירוגין בישראל ומחוץ לישראל - -
יוסף פולסקי
אני מסכים איתך. הנוסח אומר מה שאתה אומר. זאת לא הייתה כוונתנו.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
הבנתי. אתה אומר שמי שעובד כעצמאי לסירוגין בישראל ומחוץ לישראל, הכנסות שהוא משלם בעדן דמי ביטוח סוציאלי במדינה אחרת כן ייחשבו?
יוסף פולסקי
כן ייחשבו. חזרנו על זה גם דני וגם אני.
דני זקן
הקושי היישומי פה - -
יוסף פולסקי
זה לא רק הקושי היישומי.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
מי שעובד בישראל ומחוץ לישראל כעצמאי – אני מבין את הקושי היישומי - -
יוסף פולסקי
זה לא רק קושי יישומי.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
- - אבל אני רוצה שיהיה ברור שמי שעובד כעצמאי רק מחוץ לישראל או מי שעובד כעצמאי רק בישראל – נמצא לו פתרון בין הקריאה הראשונה לקריאה השנייה והשלישית.
יוסף פולסקי
זה לא צריך פתרון.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
כרגע צריך פתרון – הסברתי למה. מי שעובד כעצמאי רק בישראל אבל משלם בעד הכנסתו דמי ביטוח לאומי למדינה אחרת - -
יוסף פולסקי
חבר הכנסת רוטמן, זה חורג מכל גבולות הגזרה של ההצעה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אני לא אומר כרגע מה נעשה לגבי זה. אני רק רוצה לוודא שזה לא יהיה בגדר נושא חדש. נדון בזה בין הקריאה הראשונה לבין השנייה והשלישית ונמצא פתרון. לדעתי, זה לא בגדר נושא חדש.
יעל סלנט
אם הטענה תעלה ועדת הכנסת תחליט.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
בסדר גמור.

אז בנוסח אתם רוצים שמי שעובד כעצמאי בישראל ומחוץ לישראל - -
יוסף פולסקי
אפילו אם הוא מחויב במדינה אחרת בדמי ביטוח הכנסתו כן תהיה חייבת. למה? גם בנושא היישומי אבל לא רק; בסוף יש לו רמת חיים מסוימת.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
הנושא הפטרנליסטי. על-פניו, אני לא אוהב את זה. זה נכון, זה יכול להיות פטרנליסטי, אבל רמת שיקול הדעת של עצמאי להחליט האם הכנסה מסוימת הופקה בישראל או לא הופקה בישראל כשהוא עובד בשני המקומות היא מאוד גבוהה. אני לא מרגיש צורך לדאוג לו כפטרנליסט. גם על הכנסה שהוא עושה עבור לקוח אמריקאי הוא יכול להגדיר – החופש שלו די גדול בדרך כלל גם לעניין חו"ל וגם לעניין הארץ. הבעיה שלי היא שבסיטואציה הנפוצה על מלוא הכנסתו הוא משלם דמי ביטוח סוציאלי במדינה אחרת. כלומר בסיטואציה של ארצות-הברית הוא בעצם לעולם לא ישלם.
היו"ר ישראל אייכלר
חזרת על זה פעם עשירית.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
לא, לא.
מירב בן ארי (יש עתיד)
די, שמחה, שחרר. אפשר להתקדם?
היו"ר ישראל אייכלר
זה דרכם של עורכי דין.
מירב בן ארי (יש עתיד)
גם אני עורכת דין ואני לא חוזרת 20 פעם.
יוסף פולסקי
כרגע חבר הכנסת רוטמן הסכים לעמדת הביטוח הלאומי.
יעל סלנט
אז אתם רוצים שהנוסח יהיה כזה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
"למעט מי שנשלח מטעם מעסיקו הישראלי לעבוד מחוץ לישראל".
היו"ר ישראל אייכלר
תן ליועצת המשפטית להגיד.
יעל סלנט
אמרנו את זה עם התיקון: "הכנסה שמקורה מחוץ לישראל ומשולמים בעדה דמי ביטוח סוציאלי במדינה אחרת. הוראה זו לא תחול על מי שעובד בחו"ל ובלבד שהוא ומעסיקו הם תושבי ישראל וחוזה העבודה נקשר בישראל- -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
או על מי שעובד בעצמאי לסירוגין בישראל או מחוץ לישראל.
יעל סלנט
- - - על מי שבאותה שנת מס עבד כעצמאי בישראל או מחוץ לישראל".

אמרנו שלקראת שנייה ושלישית נדון בכל הדברים שציינת עכשיו שמטרידים אותך, וההסדר נראה לך פחות מיטבי לגביהם.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
כן.
הדיל יונס
הנוסח הזה לא מתייחס להבחנה בין מדינות עם אמנה ומדינות שאין להן אמנה. השאלה האם הנוסח הזה לא צריך לשקף את זה.
יעל סלנט
אני רוצה שהמוסד לביטוח לאומי יענה לך. אנחנו גם שאלנו את זה אתמול.
יוסף פולסקי
עשינו על זה אתמול חשיבה מעמיקה – גם הייעוץ המשפטי של הכנסת. להבנתנו, לא צריך לעשות הסדרה כי הרעיון של ההצעה אומר כך: ברגע שאתה משלם דמי ביטוח סוציאלי במדינה שאין איתה אמנה ההכנסה הזאת תהיה פטורה, ואז תישאר בחיוב דמי ביטוח לאומי לפי המינימום – מה שנקרא לעל"ע. אם אתה נמצא במדינת אמנה אז גם שם אתה משלם דמי ביטוח לאומי או דמי ביטוח סוציאלי – זה חלק מהתנאי לפטור מהאמנה. ואז לא משנה מה תהיה רמת החיוב שלך – בין הוא על אחוז מההכנסה ובין הוא תשלום מינימום – האמנה קובעת שכאשר אתה משלם שם אתה פטור בארץ. לכן לא צריך להתייחס.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
לכן הביטוח הלאומי נותן את הפטור מכוח האמנה, הוא לא צריך לתת את הפטור מכוח הסעיף הזה בחוק.
יוסף פולסקי
לכן לא צריך להתייחס בנפרד למדינת אמנה או לא.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
זה הוראות סעיף הפטור נותנות לו.
יעל סלנט
ושוב – דמי ביטוח בריאות ממלכתי – זה ברור שהוא ישלם את התשלום המלא. הפטור הזה לא חל לגבי ביטוח בריאות.
יוסף פולסקי
בעצם אנחנו מקרבים את המצב החוקי למדינות שאין איתן אמנה למדינות שיש איתן אמנה. ודמי בריאות ישלמו כרגיל אחוז מההכנסה.
היו"ר ישראל אייכלר
יופי. אנחנו יכולים לגשת להצבעה.
מירב בן ארי (יש עתיד)
קודם על המיזוג.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
יש פה ארבע.
היו"ר ישראל אייכלר
אם הם לא ירצו הם ימחקו. אז בואו נמזג את כולן.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
הם רוצים. אוהד ודאי רוצה.
מירב בן ארי (יש עתיד)
הם אמרו לכם?
היו"ר ישראל אייכלר
אף אחד לא אמר כלום.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אני יודע שאוהד רוצה. הוא מהמפלגה שלי. אבל אין סיבה. בשביל זה הם באו לפה. הם הצמידו.
היו"ר ישראל אייכלר
אז אני צריך לפרט את החוקים?
יעל סלנט
יש לנו ארבע הצעות חוק: הראשונה של חבר הכנסת שמחה רוטמן, פ/592/25; השנייה של חברת הכנסת שרן השכל פ/706/25; השלישית של אוהד טל ושמחה רוטמן, פ/2643/25; ושל חברת הכנסת מירב בן ארי, פ/3003/25. צריך להצביע על המיזוג שלהן.
היו"ר ישראל אייכלר
מי בעד המיזוג של ארבעת החוקים שהיועצת המשפטית יעל סלנט ציינה? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה

ההצעה אושרה.
היו"ר ישראל אייכלר
בעד – 3, אין מתנגדים, אין נמנעים. המיזוג אושר.

עכשיו ניגש להצבעה להכנה לקריאה ראשונה. מי בעד ההצעה לאשר את הצעת החוק לקריאה ראשונה?

הצבעה

ההצעה אושרה.
היו"ר ישראל אייכלר
בעד – 3, אין מתנגדים, אין נמנעים. ההצעה אושרה ותעלה לקריאה ראשונה במליאה.
מירב בן ארי (יש עתיד)
אני מבקשת שההצעה שמגיעה לקריאה ראשונה תגיע ביום רביעי, בבקשה, בסוף סדר היום ולא ביום שלישי.
היו"ר ישראל אייכלר
ביום רביעי זה?
מירב בן ארי (יש עתיד)
לא. בכל יום רביעי, רק לא ביום שלישי.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
לא ביום שלישי בשביל האופציה להרחבה ל-50. נפתור את הבעיה אבל שיהיה ליתר ביטחון.
מירב בן ארי (יש עתיד)
אנחנו נפתור.
היו"ר ישראל אייכלר
בכל אופן ההצעה אושרה ותעלה למליאת הכנסת לקריאה ראשונה.
מירב בן ארי (יש עתיד)
תודה רבה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
תודה רבה, אדוני היושב-ראש.
היו"ר ישראל אייכלר
תודה רבה. ישיבה זו נעולה.


הישיבה ננעלה בשעה 12:45.

קוד המקור של הנתונים