פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
37
הוועדה המיוחדת לזכויות הילד
03/06/2024
מושב שני
פרוטוקול מס' 61
מישיבת הוועדה המיוחדת לזכויות הילד
יום שני, כ"ו באייר התשפ"ד (3 ביוני 2024), שעה 12:24
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 03/06/2024
מענים לילדים ובני נוער מפונים לקראת החופש הגדול
פרוטוקול
סדר-היום
מענים לילדים ובני נוער מפונים לקראת החופש הגדול
מוזמנים
¶
טלי אלון - מנהלת תחום תוכניות משלימות במנהל שלם לבני נוער בסיכון, משרד הרווחה והביטחון החברתי
איתן טימן - מנהל אגף חברתי קהילתי, מנהל חברה ונוער, משרד החינוך
אתי סאסי - סגנית בכירה למנהלת המנהל הפדגוגי, משרד החינוך
אלה גוראל יונסי - מפקדת מאמץ העורף מפונים ומתפנים ומפקדת יח' הכנה לצה"ל, חיל החינוך והנוער, משרד הביטחון
אסף בג'איו - ראש חוליית מניעה והסברה, מדור נוער, משטרת ישראל, המשרד לביטחון לאומי
לירון נוי לוי - קמ"ד שותפויות מדור נוער חטיבת קהילות, משטרת ישראל, המשרד לביטחון לאומי
מריה רבינוביץ - מרכז המחקר והמידע של הכנסת
יפעת קרמר אורן - עו"ס, יחידת התיאום הממשלתית לזכויות ילדים ונוער
לירון לבנה - סטודנטית יחידת התיאום הממשלתית לזכויות ילדים ונוער
הילה הלוי - עו"ס, מנהלת יחידה לנוער וצעירים, מועצה אזורית אשכול
דגן קרן - אגף חינוך בלתי פורמלי שבילים, התנועה הקיבוצית
אפרת פלזר ביזמן - יועמ"ש, המועצה לשלום הילד
הדר קס - מייסדת ומנכ"לית, עמותת חומניות
ליאת קליין חץ - יועמ"שית, עמותת חמניות
יורם כהן - מנהל אגף מקצועי, התאחדות הספורט לבתי הספר בישראל
נעם עידן בן עזרא - אחות של צחי עידן, משפחות החטופים
גל גורן - מיה גורן ז"ל, תושב ניר עוז, משפחות החטופים
אלון גת - אח של כרמל גת החטופה, משפחות החטופים
נכחו באמצעים מקוונים
¶
אבי כליף - סגן ראש מנהל הספורט, מפקח מחוז דרום, משרד התרבות והספורט
חן אופיר - מנהלת מחלקת הנוער, עיריית טבריה
רישום פרלמנטרי
¶
רינת בן מוחה, חבר תרגומים
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי -דיוקים והשמטות
מענים לילדים ובני נוער מפונים לקראת החופש הגדול
היו"ר אלי דלל
¶
צוהריים טובים, אנחנו פותחים את הישיבה של הוועדה לזכויות הילד. הפעם אנחנו מדברים על מענים לילדים ובני נוער המפונים, לקראת החופש הגדול. אני אפתח ראשית בתפילה לחזרתם המהירה של כל החטופים, בריאים ושלמים, ולשלומם של חיילי צה"ל וכוחות הביטחון אשר פועלים גם בשעות אלה בכל החזיתות.
אנו נפגשים היום לדיון מיוחד וחשוב בנושא מענים וילדים ובני נוער מפונים מבתיהם לקראת החופש הגדול. תקופת החופש הגדול עבור בני הנוער זו תקופה שהם מחכים לה במשך כל שנת הלימודים. תקופה שהיא זמן של הנעה ופנאי עבורם.
השנה, עבור רבים מבני הנוער שפונו מבתיהם נוכח הנסיבות, תקופה זו עלולה להיות קשה ומאתגרת. עקב המלחמה, ילדים ובני נוער רבים לא נמצאים בסביבה בה גדלו – דרך אגב, ראינו את זה בסיור שלנו בטבריה של ילדי המפונים, חברת הכנסת דבי ביטון הייתה ביחד איתי שם – תקופה זו עלולה להיות קשה ומאתגרת. עקב המלחמה ילדים ובני הנוער רבים לא נמצאים בסביבה שבה גדלו. רבים להם לא יחד עם קהילותיהם, ולא עם חבריהם ממקום מגוריהם. חובתנו כוועדה וכחברה לבדוק, לקיים דיון, ולמצוא פתרונות עבורם. עלינו לפעול ביחד, הן ברמה הממשלתית והן ברמה המקומית כדי להפעיל מגוון רחב של מענים שיתאימו לצרכים הייחודיים של כל ילד.
חופשת הקיץ היא הזדמנות ייחודית עבורנו לפעול, אנו יכולים להשקיע משאבים נוספים בתוכניות חינוכיות, תרבותיות וחברתיות עבור ילדים אלה. אנו יכולים לגייס מתנדבים שיסייעו להם, ולהעניק להם תחושת שייכות וקהילה. לכל ילד יש סיפור שונה, צרכים שונים ותחביבים שונים. בדיון היום נרצה להביא בשורה ונתאים את המענים שלנו לכל ילד וילד תוך הקשבה לצרכים שלו ורצונותיו.
אני יודע שהימים האלה הם לא ימים שגרתיים, אך אני משוכנע ששיתוף פעולה עם כל הגורמים הנוגעים בדבר יאפשר לנו למצוא פתרונות יצירתיים ויעילים שיסייעו לילדים ובני הנוער לצלוח את החופש הגדול בשלום ובבטחה. אני רוצה להודות לכל מי שתרם להכנת הדיון היום, לכם, חברי הוועדה, לצוות הוועדה על נכונותם לקחת חלק בדיון חשוב זה.
לפני שניכנס לדיון, גל גורן רצית לומר משהו, בבקשה.
גל גורן
¶
לי קוראים גל, נולדתי וגדלתי בקיבוץ ניר עוז, בנם של אבנר ומיה גורן זיכרונם לברכה, שנרצחו ב-7. את אבא שלי "זכינו" לקבור, אמא שלי עודנה חטופה. גילינו שנחטפה כשהיא פצועה קשה ולאחר הפסקת האש הוכרז על מותה.
היום באתי קצת לדבר על אוכלוסייה ספציפית מתוך המפונים, מפוני ניר עוז, ילדים שהם עדיין חלקם ממשפחות החטופים וחלקם מהמשפחות השכולות. אגיד לפני בגילוי נאות שבעצמי, מעבר להיותי מפונה בחצי השנה האחרונה, יצא לי לעבוד לא מעט עם מפונים, ואף אחמיא לחיל חינוך והגורמים הנוספים שעבדו ונתנו את כלל המרץ שלהם בכל הזירות.
באתי לשאול אתכם היום, שישב בראש, איך אתם חושבים שתיראה חופשת הקיץ של ילדים שאבא שלהם עוד שם, חלקם בעצמם חזרו מהשבי? באתי לשאול איך תיראה חופשת הקיץ של נכדים שהיו רגילים בכל חופש לבקר בקיבוצים, לבקר אצל סבא וסבתא, וסבא עוד מעבר לגדר? רציתי להעלות מחשבה איך תיראה חופשת הקיץ גם של ילדי הצפון, שאלוקים יודע אם ומתי יוכלו לחזור לבתים? איך תיראה חופשת הקיץ של ילדים של חיילים, של מילואימניקים? האם גם בכל הפעילויות שנפעיל – וסומך על כל הגורמים שיהיו כל כך הרבה כאלה – האם הם בכלל יוכלו להנות, להתרכז, לקבל קצת אתנחתא? איך תנועות נוער יפעילו מחנות קיץ כשחצי מהרכזים שלהם עוד במילואים בכלל?
באתי להציב איזושהי אלטרנטיבה לאור ההתפתחויות האחרונות. היא ככל הנראה האלטרנטיבה הכי רחוקה אי פעם מלהיות מושלמת, אבל אחרי שמונה חודשים היא אולי הדבר הכי טוב שיש לנו ביד. אני יודע שהעסקה הנוכחית היא מהמפחידות שיש, באמת. בתור אחד שגדל 20-21 שנים על הגדר, ברור שהייתי רוצה שזה יסתיים אחרת. ברור, ואני סומך ב-200, 300, 400 אחוזים על כוחות צה"ל הלוחמים והלוחמות שמנסים לעשות את הכי טוב שלהם כדי להחזיר בדרכים אחרות את החטופים והחטופות, ואין דבר יותר כואב מלהודות שצריך את העסקה הזאת, שהפסקת המלחמה צריכה לקרות לא כי זה מה שמגיע לחמאס, לחמאס מגיע ליפול ולהתמוטט ולקרוס ומה לא.
העסקה הזאת תוכל להביא לנו קצת נחת, קצת התארגנות להמשך, לתת לילדים ולילדות את החופש הגדול שמגיע להם אחרי שנה מזעזעת, אחרי שמונה חודשים שחלקם מפונים ואלוקים יודע מה יקרה איתם, לאן הם יגיעו? האם הם יראו את אבא שלהם?
היום התבשרנו על הירצחו של דולב יהוד זכרו לברכה, וגם מפה אני רוצה לחבק את משפחת יהוד, את יחי, את יעל, את סיגי, את נטע, את סבתא חנה, את הילדים. לא ארחיב במילים מכבודה של המשפחה ובקשתה לשמור על הפרטיות. אבל אני אגיד דבר אחד שדודו קפץ להציל חיים כמו רבים אחרים, כמו תמיר, כמו אביב, כמו רביד, והילדים של כל אלה לא הולכים לבלות חופש גדול מוצלח במיוחד, בלשון המעטה.
אני יודע וסומך על כל מי שפה שאתם תעשו את מיטב יכולתכם כדי להנעים קצת את זמנם. לחברי הכנסת יש גם את היכולת ללחוץ על ראשי המפלגות שלהם לקבל גם את העסקה, ולהנעים טיפה יותר. תודה.
טלי אלון
¶
טלי אלון, מנהלת תחום תוכניות משלימות במנהל שלם במשרד הרווחה, ואני אמונה על תוכניות לנוער על רצף הסיכון סכנה וניתוק. אני אציג את התוכניות של מנהל שלם לנוער שנמצא ברצף הסיכון.
התוכנית הראשונה שיש לנו היא נקראת מוגנות קיץ, היא תוכנית שכל רשות מקומית בסיוע המחלקה לשירותים חברתיים רואים מה הצרכים של הנוער שנמצא אצלם ברשות.
טלי אלון
¶
אין לנו מספר כי אנחנו לקראת זה שהרשויות עכשיו צריכות להגיש את התוכניות שלהן. הן קיבלו עכשיו את התקציבים והן צריכות לבנות את התוכנית. הם בוחרים תוכניות, בונים תוכניות בתחום התעסוקה, בהתנדבות.
טלי אלון
¶
וכל רשות בעצם בונה את התוכנית בהתאם לצרכים שהיא רואה בתוך הרשות שלה. המשרד מקצה את התקציבים לטובת התוכניות האלה, והתקציבים ממש עכשיו בשלב של הקצאה, כשאנחנו מחכים לאישור לתוספת תקציבית ליישובי הדרום, לתגבור של התוכנית הזאת שיוכלו להיכנס יותר נערים לטובת התוכנית. זו תוכנית אחת שלנו.
היו"ר אלי דלל
¶
אני אחדד את השאלה, כשאומרים או או - - אנחנו התכנסנו פה כדי לראות גם תוכניות. ואם אין אותם, אז באמת זה לא הגיוני.
טלי אלון
¶
אני מנסה להסביר. כרגע הרשויות בתהליך של בניית התוכנית שאותה הם יציגו למפקחים, יקבלו את האישור של המשרד, אבל אני לא יכולה להציג תוכניות שכרגע נמצאות בתהליך של בניית הרשויות.
היו"ר אלי דלל
¶
ברור לי, ובאמת אני חושב שיש לי קצת ניסיון, שיולי אוגוסט זה החופש הגדול. אני מנסה לנחש שיולי אוגוסט.
היו"ר אלי דלל
¶
נכון. אנחנו נמצאים כרגע בשבוע הראשון של יוני, אם עדיין אין תוכניות אז קשה לי להאמין מתי יבצעו אותן, ואם יש, אנחנו צריכים לראות אותן, ואם נקבע תאריך, עד מתי יציגו את התוכניות האלה?
היו"ר אלי דלל
¶
אני מאוד מצטער. גם אני הייתי ברשות מקומית לשמחתי, ואני מכיר קצת מה רשות מקומית אמורה לעשות, ובמצב שבו יש מפונים זה דבר שהוא מאוד חשוב, כי הם לא נמצאים בבית שלהם, לא נמצאים במתנ"ס שלהם, הם לא נמצאים בסביבה שלהם ולכן התעסוקה היא חשובה מאוד-מאוד. ולכן אנחנו עושים את הישיבה הזאת, כי במצב רגיל לא היינו עושים את הישיבה הזאת.
אני אומר לך שאני מכיר לא מעט פעילויות כמו מגרשים מוארים שהיו פשוט נותנים מגרשים ופרוז'קטורים על המגרשים במשך כל שעות הערב והלילה כדי שילדים ישחקו. מישהו צריך להפעיל את אותם מגרשים, מישהו צריך להפעיל את אותם מפונים, את הילדים, מי אחראי עליהם? כשאין תוכנית, לצערי - -
היו"ר אלי דלל
¶
סליחה, אני אתן לכולם לדבר. טלי באמת, יש לי בקשה אליך, יש פה חברי כנסת שלכולם יש ניסיון רב בנושאים האלה, ותודה שבאתם גם. אני מאוד מבקש, אם יש תוכניות, תציגו אותן. אם אין תוכניות אז אני מבקש בתוך שבוע מהיום להעביר את התוכניות האלה לוועדה. אני לא מוכן לחכות מעבר לזה, כי יכול להיות שיש לנו גם רעיונות ויש לנו הערות, ויותר מזה אנחנו רוצים גם לוודא ולהגיע לאותם מקומות שאנחנו רואים את הילדים האלה בפעילות כי זה מאוד חשוב לנו. אני חושב שזה גם חשוב להם שאנחנו כחברי כנסת מתעניינים בפעילויות שלהם.
תעסוקה זה ימנע הרבה מאוד דברים, ספורט ימנע הרבה מאוד דברים. אני לא רוצה לומר לכם מה יכול לקרות אם לילדים האלה לא תהיה פעילות. גם מבחינה נפשית וגם מבחינות אחרות, שלא נדבר חס וחלילה גם על ונדליזם או סמים או לא יודע מה, כל מיני תופעות שאני לא רוצה אפילו לדבר עליהם. אז זו חובה שלנו, של הוועדה, של הרשויות המקומיות, של משרדי הממשלה, שאתם אחראים על הביצוע הזה, ואם יש תקציבים מיוחדים גם תגידו לנו. בבקשה טלי.
הילה הלוי
¶
שלום נעים מאוד, אני עובדת סוציאלית במועצה אזורית אשכול, אני מרכזת את התחום של נוער וצעירים ברווחה.
הילה הלוי
¶
הילה הלוי. קודם כול חשוב לי להגיד שלפני שאנחנו נדבר על הסיכון ועל הצורך לדאוג לילדים, אנחנו קודם כול צריכים לדבר על העוצמות והכוחות שלהם כי יש לנו ילדים מדהימים ונהדרים שדואגים אחד לשני, וזה לא מובן מאליו אחרי מה שהם עברו, וקודם כול זה להם. אני חייבת להגיד שאני גם הזמנתי נוער לבוא ולדבר איתי כי אני לא מתיימרת לבוא ולדבר בשמם, והם צריכים להגיד מה הם צריכים. לצערי הם לא יכלו להגיע.
היו"ר אלי דלל
¶
אין לי ספק שיש לנו נוער נהדר, אנחנו רק צריכים לעשות יוזמות כאלה, ראינו באחת הוועדות פה, אני רק יכול לשבח את הנוער, אבל אנחנו צריכים לכוון אותו.
הילה הלוי
¶
אנחנו צריכים לכוון אותו, אני יכולה לדבר על הפערים, אני יכולה לדבר גם על המענים שאנחנו כבר נותנים.
הילה הלוי
¶
אנחנו בונים להם גם תוכניות של תעסוקה, ויש שכבות שנוסעות גם לקמפים בחו"ל לתקופה ממושכת של מעל חודש. שוב, כל קיבוץ בונה לעצמו אני מדברת על מועצה אזורית אשכול.
היו"ר אלי דלל
¶
אוקי אבל אני אחדד את השאלה שלי. אנחנו מדברים על ילדי מפונים, אבל בין המפונים יש גם ילדים שהם יתומים.
הדר קס
¶
אנחנו לא מכירים כאלה תוכניות מיוחדות לבני נוער ויתומים מהסתובבות בשטח ומגעים איתם שעובדים עם הרשויות. יש 800 ילדים יתומים שהתייתמו במלחמה האחרונה ובהקשר הזה לא ראינו, אנחנו כאן כדי לדבר גם עם משרד הרווחה, משרד הביטחון.
הילה הלוי
¶
אני חושבת שאני חייבת להעלות פה נתון מאוד משמעותי וזה המחסור בכוח אדם. אנחנו מדברים על ילדים שעברו טראומה מאוד קשה.
הילה הלוי
¶
באנשים, לא בכסף. באנשים ובצורה מקצועית. אנשים שמוכנים להישאר לאורך זמן ולא מגיעים. הנערים כבר מאבדים אמון בעולם המבוגרים. בכל פעם מגיעים מדריכים, מגיעים מפעילים, מגיעים אנשים ועוזבים אותם. אנחנו לא צריכים לדבר על האבל והאובדן שהם גם ככה חווים שוב ושוב – כמו שהיום גל הזכיר על דולב – קהילת ניר עוז שוב מחדש נופלת אחרי שהיא טיפה הצליחה להתרומם.
אנחנו באמת במצוקה מאוד משמעותית של כוח אדם, אני פונה אליכם כממשלה וכחברי כנסת למצוא פתרון לזה שיהיו לנו כוח אדם איכותי, מקצועי ולאורך זמן. אני לא הבנתי – אולי הייתה תוכנית כזו – איך לא ברגע שהתחילה המלחמה כל הסטודנטים לא הופנו לסייע לנו לאורך זמן. באמת אני שואלת איך אני צריכה בנוסף לכל העבודה שלי עם הנוער ועם הצעירים, עוד להמשיך ולפרסם מודעות דרושים ולראיין ולחפש? זה פשוט בלתי סביר בעיניי. כי בסוף, כשאנחנו בונים תשתית נכונה לנוער הזה, זה יותר שווה מכל טיסה לחו"ל.
כשיש להם מערכת חינוכית, חברתית, לאורך זמן יציבה, שבונה להם את האמון, לא צריך עוד הרבה חוץ מזה, וזו המטרה שלנו ושלי היום לבוא ולצעוק שבזה אנחנו צריכים את העזרה שלכם. כסף יש לנו תודה לאל, באמת ארגונים מרעיפים אלינו, אנחנו צריכים את הבסיס, את התשתית.
הילה הלוי
¶
אני פניתי לסטודנטים לעבודה סוציאלית וקיבלתי. שוב, אני לא אחראית בהכרח על המדריכים, אני זועקת את הזעקה, אבל נעשו דברים אבל אנחנו צריכים אותכם. אנחנו פונים ומטפלים במשפחות השכולות, במשפחות של החטופים, בילדים. בסוף במועצה אזורית אשכול, כל המועצה כולה נפגעה, זה לא משהו קטן.
טלי אלון
¶
כן, אני אשמח להמשיך את התוכניות הנוספות שיש. יש לנו תוכניות של פעילויות טיפוליות חווייתיות גם בבתי המלון וגם ברשויות, שזה בשותפות עם החברה למתנ"סים.
טלי אלון
¶
הפעילויות יכולות להיות בתחום של ODT, קונדיטוריה, מיניות וזוגיות, רכיבה על סוסים, סאפ בכנרת, בישול אפייה. תחומים מגוונים שהרעיון הוא באמת לתת פעילות שהיא גם חווייתית והיא גם טיפולית שיהיה אפשר להתחבר למקום הטיפולי באמצעות הפעילויות השונות שמתקיימות.
יש לנו תוכנית בשותפות עם המשטרה, של מיל"ה בקיץ, של קבוצות במהלך חודשי הקיץ, שייפגשו שלוש פעמים בשבוע לפעילויות בשעות היום, שיכולות להיות פעילויות מגוונות – אולי ניתן אחר כך למשטרה להציג יותר – אבל באמת בהכרה של תחנות המשטרה, פעילויות, סדנאות, פעילויות כיף, מגוון של דברים שניתנים באמצעות התוכנית הזאת.
היו לנו את הפעילויות עם עמותת הגל שלי עד סוף אפריל, אנחנו מחכים עכשיו למשרד האוצר שיאשר לנו את המשך המיזם, מחכים לאישור סופי של משרד האוצר, ואז בעצם יהיו גם בחודשי הקיץ פעילויות של גלישת גלים באמצעות עמותת הגל שלי.
יש לנו מרחבי איתור שקיימים גם במלונות וגם כאשכול, וגם מרחבי איתור נודדים שמסתובבים במקומות בהתאם לצורך, שתפקידם בעצם גם לאתר נוער שנמצא, לספק איזשהו מקום בטוח שאפשר לבוא, לדבר עם איש מקצוע, ובסופו של דבר גם המשך – אם מרגישים צורך – של ליווי וטיפול.
אנחנו שותפים תחת התוכנית הלאומית 360, זו תוכנית חופים שהיא בעצם נותנת שמונה מרחבים במהלך חופשת הקיץ במספר חופים וערים. ושוב, נותנים את המקום לנוער שמשוטט, שיצא לא בתחום הרשות שלו, ויצא לחופשת הקיץ, ונמצאים ומסתובבים. זה באמת נותן איזשהו מענה של מבוגר שרואה את הנוער.
אם מישהו מרגיש באיזשהו סיכון במקום שהוא נמצא הוא יכול לפנות, לקבל עזרה. הוא יכול לקבל סיוע במקום באותו זמן, וליווי מתמשך בהתאם לצורך.
טלי אלון
¶
בכל טווח התוכניות, התוכניות מתייחסות גם ברשויות של המגזר, למשל המגזר הערבי והבדואי. רהט נמצאים בתוכנית מיל"ה בקיץ, מוגנות קיץ, אמרתי, זה על כולם. חוויות טיפוליות זה כל רשות שמבקשת את התוכנית יכולה לפנות ולקבל את הפעילויות האלה. רשויות ובתי מלון.
היו"ר אלי דלל
¶
חברת הכנסת יוליה, אני אתן לך עוד מעט. יש פה עוד חברי כנסת שגם רוצים לדבר, הם נמצאים ברשימה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
אבל הייתה עכשיו חופשת פסח, נכון? דיברנו על זה שצריך לעשות איזשהם פעילויות בתוך בתי המלון עם הילדים והנוער. היו פעילויות לנוער?
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
בפסח היה משהו באיזשהו מקום? או שלא, לא היה כלום. אז עכשיו ממציאים תוכניות, באמת.
טלי אלון
¶
אני רק אגיד דבר אחרון, יש לנו את המענים השוטפים שלנו שניתנים במהלך השנה, בתים חמים שפועלים, כאילו התוכניות השוטפות שפועלות.
היו"ר אלי דלל
¶
אוקיי, מה שאני מבקש וביקשתי גם קודם, אנחנו מבקשים בתוך שבוע לראות איפה מתבצעות התוכניות האלה? באילו רשויות? אילו פעילויות יש? הוועדה תבחר באיזשהו מיקום להיות, אפשר להגיד שאפילו בצורה של ביקור פתע, כדי לראות מה קורה עם ילדי המפונים באותן רשויות. אני מבקש לקבל את זה בתוך שבוע.
דבר נוסף, האם יש מצ'ינג? מישהו אמור לתת איזשהו מצ'ינג בנושא הזה או לא?
היו"ר אלי דלל
¶
בסדר, לא כל התשובות כרגע. אם לא ידוע לך, אז תבדקי. ואם כן, אני רוצה לדעת באילו רשויות הפעילות נמנעת בגלל מצ'ינג. כי אם יש באיזושהי רשות שלא יכולים לתת את המצ'ינג ואין פעילות אז דווקא באותה רשות חלשה אנחנו עוד פוגעים בה יותר.
היו"ר אלי דלל
¶
אז כדאי לציין איזה פעילות כן או לא. קודם כול תודה לחברי הכנסת שהגיעו לפה, אני נורא מעריך את זה. בבקשה, סימון.
סימון דוידסון (יש עתיד)
¶
תודה רבה אדוני יושב-הראש. בשבוע שעבר היה דיון בוועדת מניעת סמים ואלכוהול – אני חבר בוועדה והוועדה הזאת מאוד חשובה. אני לא יודע מה הדרגה, אבל יושב פה גם אסף מהמשטרה שנמצא כל הזמן בדיונים – הנתונים שאנחנו מקבלים הם מחרידים. העלייה בשימוש בסמים ואלכוהול שגם גורמת לאלימות מאז תחילת המלחמה ועוד מאז תקופת הקורונה, רק עולה. אנחנו לא מצליחים לעצור את זה, אנחנו מאבדים את הילדים שלנו. ולא מדובר על ילדים עבריינים ולא מדובר על מסכנים שגרים ברחוב. משפחות נורמטיביות שהילדים שלהם מגיעים אל הסם ולאלכוהול.
אני נורא שמחתי על הדיון הזה, ואני חייב לומר לכם שזה לא רק עניין של המפונים, בסוף זה עניין של מדינת ישראל שהמפונים צריכים להיות חלק מהפעילות ,בכל רשות ובכל מועצה ובכל אזור. וכשאתה דיברת על סוגי פעילויות, אתה זרקת את המילה ספורט.
היו"ר אלי דלל
¶
נכון, כי אני זוכר היטב את המגרשים המוארים, שזה בא מתוך השטח. ילדים אמרו אנחנו רוצים כדור אנחנו נשחק, רק תפעילו לנו את המגרשים.
סימון דוידסון (יש עתיד)
¶
חד משמעית. חברים, הספורט הוא הכלי הכי טוב שיכול להיות למניעה של הילדים להגיע למקומות הרעים שאנחנו לא רוצים שיגיעו. אז אני מברך את משרד הרווחה אבל בואו תתמקדו, אנחנו לא המצאנו את הגלגל, בעולם יש נתונים על זה שהספורט מנע מהילדים להגיע למקומות שאנחנו לא רוצים להגיע. מדינות שעשו שינוי בחשיבה שלהן, והתחילו לבנות מתקנים, והפעילו את הילדים, הנושא של האלימות וסמים ואלכוהול ירדו לנקודות של אפס. זה קרה. בואו נעשה אותו דבר.
יש לנו עוד שלושה שבועות עכשיו עד לקיץ – זה לא חודש זה שלושה שבועות – יש את התאחדות בתי הספר, אתה זוכר את הסיפור? ברוך השם עכשיו הם במשרד החינוך. זה כלי אדיר שאפשר להפעיל אותם. יש את החברה למתנסים, יש אגודות, יש גופים שב-day one יכולים להפעיל את זה, פשוט צריך להגיד להם מה לעשות.
אתם יודעים מה, יש רשויות שיעשו את זה מצוין ויש כאלו שפחות. אנחנו צריכים לעזור להן ולהגיד להן אחד שתיים שלוש, זה מה שאנחנו רוצים. זה פשוט, זה קל, הנושא של המגרשים המוארים או לילות לבנים לא יודע איך תקראו לזה, זו הייתה הצלחה בלתי רגילה. אז הנה יש לנו הצלחה, בואו נפעיל את זה, בוא נגיד שאת זה עושים בעוד שלושה שבועות.
הילה הלוי
¶
אין לנו כוח אדם, מי יפעיל את המגרשים? יש לי מגרשים, מי יפעיל? למועצה אזורית תמר יש מגרשים, מי יפעיל?
סימון דוידסון (יש עתיד)
¶
יש כוח אדם, רק צריכים לתקצב את זה וזה ירוץ מהר מאוד. כשאני מדבר על התאחדות בתי הספר, כשאני מדבר על החברה למתנ"סים, כשאני מדבר על אגודות זה כוח האדם. כי מאמן היום עובד עשרה חודשים ביולי אוגוסט אין לו עבודה, קחו אותם. תאמינו לי הם יפעילו אותם בצורה מיטבית.
טלי אלון
¶
אבל אני ציינתי שאנחנו עובדים עם החברה למתנ"סים בדיוק על הדברים שבחלקם אתה אמרת, על פעילויות, בין השאר גם פעילויות ספורט שהם חלק מהרשויות שמעדיפות.
סימון דוידסון (יש עתיד)
¶
ובשעות הלילה בשעות הערב המאוחרות גם, זה מאוד חשוב. כי אלו השעות הכי קשות, פה הם נופלים. נכון אסף? אסף מסתכל עליי, מהפחד אני מקבל אישור. אז זהו, זה מה שאני רוצה להגיד, אפשר להפעיל את זה.
היו"ר אלי דלל
¶
אמרת דברים נכונים, חבר הכנסת סימון דוידסון, אתה בעל ניסיון, אתה מכיר את הדברים ואני חושב שבאמת בכוח אדם מזערי אפשר לנתב פעילויות שלא תמיד צריך כוח אדם גדול בשביל זה, זה יותר בכיוונים של יותר פיקוח, הכוונה, אחריות, אבל ראינו שבאמת בעיקר בשעות הערב כי הילדים בדרך כלל ישנים עד מאוחר ואז הם יוצאים לערב ומבלים בלילות ואם לא ניתן להם שם תעסוקה, אין ספק שזה דבר לא נכון.
היו"ר אלי דלל
¶
הדר, יש לי בקשה. את פשוט מתפרצת, אני אתן לך לדבר, בסדר? את יודעת שאני נוהג לתת לכולם. זה בסדר, תבקשי רשות אני אתן לך. אני הייתי באמצע המשפט, אני רוצה לתת למשרד החינוך להציג מצגת ואחרי זה הדר, אנחנו רשמנו אותך, אני אתן לך לדבר. בבקשה.
אתי סאסי
¶
תודה רבה, שומעים אותי? אני אגיד עד שהמצגת עולה, שמי אתי סאסי, אני סגנית בכירה למנהלת המנהל הפדגוגי. לצידי יושב איתן טימן שהוא מומחה לתחום החברתי לילדים ונוער והוא ישלים אותי בעקבות המצגת שאני אציג. עד שהמצגת תעלה אני מודה לך, חבר הכנסת, על הנושא החשוב הזה שהבאת אותו לדיון. אני חושבת שהוא באמת ראוי וחשוב לסדר-היום.
אתי סאסי
¶
אז אני אומרת שבאמת ראוי, נכון וטוב להעלות את הנושא הזה על סדר-היום. אני אגיד שמשרד החינוך החל מה-7 באוקטובר מפעיל לאורך כל החודשים האחרונים, עבור המפונים, פתרונות, מענים, שמותאמים לגילאים השונים, בתוך בתי המלון, מחוץ לבתי המלון, בתוך בתי הספר ביישובים, בתי ספר ייחודיים שהוקמו עבור המפונים, מרכזים מיוחדים בתוך בתי המלון.
אפרופו שאלתה של חברת הכנסת יוליה, גם בפסח ובחנוכה משרד החינוך הפעיל פתרונות קיץ, מענים לקיץ לכל התלמידים בכל ימות השבוע. מדובר על חמישה ימים בשבוע בכל יום מהבוקר ועד הצהריים לילדים הצעירים, ולילדים הבוגרים יותר במסגרת מתחמי נוער שהוקמו במרכזים שונים, לרבות לילות לבנים.
כעת אני אציג את התוכנית שבנינו עבור האוכלוסייה הזו, מה היה הרציונל? מה היו המטרות שלנו? איך תיראה התוכנית?
אתי סאסי
¶
הם עושים תוכנית – כמו שהיא אמרה – לילדים ונוער בסיכון, אנחנו מדברים על כלל הילדים, תכף נציג פה את החלק הבסיסי. ולאחר מכן נציג את החלק של המפונים. ברשותך חבר הכנסת דלל, אני אתחיל.
אתי סאסי
¶
(הצגת מצגת)
אני אציג פה שלוש שכבות הפעלה, השכבה הראשונה היא פחות קשורה לדיון הזה אבל אני חושבת שכן חשוב להציג אותה כשכבת בסיס. משרד החינוך כבר מעל עשר שנים מפעיל בתי הספר של החופש הגדול – זו השכבה שאתם רואים למעלה – עבור כיתות גן עד ג' לכלל האוכלוסייה, בלי קשר להיותם מפונים או לא מפונים בדרום בצפון במרכז בתל אביב, בכל המקומות בארץ, בין ה-1 ביולי ועד ה-21 ביולי, עבור כלל התלמידים.
בשכבה הבוגרת מידי שנה מתקיימות פעילויות שונות – אנחנו עוד מעט נסקור אותם – בשכבת הבסיס הזו שעליה אני מדברת.
השכבה השנייה, שעליה נדבר היום, אלו מפוני הצפון שרובם עדיין מצויים ברחבי הארץ במתקנים שונים, בדירות שכורות, ולומדים בבתי הספר, במלונות ובבתי הספר הייחודיים שהוקמו עבורם, ופה אנחנו מבקשים להפעיל עבור ילדי גן עד כיתות ג' תוכנית השלמה לבית הספר של החופש הגדול באותה מתכונת ובכל ימות השבוע עד ה-15 באוגוסט. זאת אומרת הארכה של שלושה שבועות נוספים ובאופן כללי חודש וחצי הפעלה עבור גן עד כיתות ג'. מ-08:00-13:00 עם צהרונים בחלק מהמקומות.
אתי סאסי
¶
100%, תודה ואנחנו נענה ככל שתהיה אפשרות. לכיתות ד' עד ו' התוכנית שאנחנו מבקשים להפעיל היא מה-1 ביולי ועד ה-15 באוגוסט היא תוכנית של חודש וחצי. עבור תלמידי כיתות ז' עד י"ב תוכנית מה-1 ביולי ועד ה-30 באוגוסט, והסיבות שהתוכנית הזאת היא עד ה-30 באוגוסט , האחת כי התוכנית הזאת תפעל באופן הרבה יותר גמיש על פי הצרכים של הקהילות, והדבר השני – אפרופו מה שחבר הכנסת המכובד אמר – נוער מסתובב ברחובות, במיוחד בתקופה של סוף הקיץ שכבר נמאס להם, נגמר להם מכל הפעילויות שהם תיכננו לעצמם, אם תכננו, ולכן התוכנית מבחינתנו צריכה להיות עד סוף אוגוסט.
עבור מפוני דרום מי שיפעיל את התוכנית – זה עוד לא סופי אבל נגיד כך – מנהלת תקומה היא זו שמתכננת את התוכנית על פי קווים שאנחנו מנחים. גן עד ג' תוכנית משלימה כפי שאמרתי, משלימה של בית ספר של החופש הגדול באותה מתכונת כך שלילדים בגילאים האלה תהיה מסגרת יומיומית עד ה-15 באוגוסט. לילדי ד' עד ו' מה-1 ועד ה-15, ולתלמידי כיתות ז' עד י"ב תוכנית גמישה.
אתמול כבר ראינו נציגים של משרד החינוך בשני יישובים, גם באשכול. נמצאת פה נציגה של אשכול, אם היית, בוודאי שמעת את התוכניות שהציג מנהל אגף החינוך אצלכם בשדות נגב, הרשויות הציגו את התוכניות שהן מתכננות, תוכניות מפורטות. בדיוק כמה תלמידים, למי ניתן את התוכנית? באילו שעות? באיזו מתכונת?
אפשר להמשיך לשקף הבא, זו תוכנית שמתארת את תוכנית הבסיס, תיארתי אותה עכשיו בקול רם. מבחינת פוטנציאל נרשמים, לכל התוכנית של הקיץ יש כ-1 מיליון תלמידים שהולכים להשתתף בתוכנית הקיץ מגן עד ג'. המפונים הם בתוך התוכנית הזאת לכן בחרתי כן להציג אותה.
תשלומי ההורים לתלמידים מפונים והתלמידים שחזרו לביתם בחמשת הרשויות של תקומה, ללא תשלום. אנחנו בעצם מכסים על התשלום הזה. וכמובן התשלום הוא מאוד סמלי, אשכולות המס הם ב-1-4 75 שקלים לכל התקופה לכל שלושת השבועות, וכך הלאה ככל שהרמה הסוציואקונומית גבוהה יותר.
תוכניות הנוער בחודשי הקיץ, שמתקיימים עבור כלל האוכלוסייה ובתוכה גם אוכלוסיית המפונים. איתן, אתה רוצה להגיד כמה מילים על התוכניות שפועלות מידי שנה לכולם? תכף נצלול לגבי התלמידים המפונים.
איתן טימן
¶
לגבינו, הקיץ הוא המאתגר ביותר בגלל מה שאתה אמרת, ולכן יש לנו כבר שילוב עם הרווחה בשני תחומים, אני אתחיל דווקא עם זה. חופים, למעשה, אנחנו מובילים אותם במקומות כשאתה בא לאילת, יש מעל 200,000 ילדים שמגיעים לאילת באופן שוטף. זה מדיר שינה ממדינת ישראל. השנה צופים את המספרים הגבוהים א' אל חול, וב' רוצים לפרוץ גבולות ולכן ההיערכות שלנו באילת, של משרד החינוך ומשרד הרווחה והתוכנית הלאומית וגם משטרת ישראל צמודה לזה, זה להקים שם מתחם ענק. גם הצבא היה בשנה שעברה איתנו להכנה לצה"ל, גם השנה הצבא יהיה שם. שם אנחנו נותנים מענה, למעשה, שההורה יכול לדעת שהילד שלו.
איתן טימן
¶
כן, בכל שנה אנחנו עושים. השנה הוא יהיה עוד יותר גדול. אנחנו עושים יותר מזה, הוא יפעל יותר שבועות, הוא יפעל כמעט עד סוף אוגוסט ושם אנחנו נערכים כמעט ל-200,000 איש שעוברים שם, ביחד עם העיר אילת, עם משרד החינוך, עם משרד הרווחה וכל הדברים.
גל גורן
¶
פתחנו מתחם דומה כשעוד הייתי חייל באילת במהלך מלחמה. בתור אחד שיצא לו להיות - - בעצם שירתי עד לא מזמן – אלה יכולה להעיד –ביחידת ההכנה לצה"ל, באילת בין היתר. קודם כול גם אגיד שהמתחם של 360 והאוהל והחופים הוא מהמוצלחים שיצא לי לחוות בתור מדריך נוער, גם יש שם מגרשים מוארים, שההערה היחידה שלי לגבי המגרשים שהם עדיין דורשים במקביל גם מאמנים, מדריכי נוער. המתחם עבד גם בתור מתחם למפונים בחודשים נובמבר עד ינואר, נכון? אלו מתחמים שדווקא הם יכולים להיות מענה מאוד מוצלח, גם בסוגייה הספציפית הזאת.
איתן טימן
¶
אנחנו נמצאים בעיבוי מערכות, שותפים עם הרווחה, זה טבריה רבתית, זה עוטף כינרת. בטבריה, ירדנית ובדוגית, שלושה מתחמי ענק עומדים לקום לקיץ שיהיו לאורך כל החודשיים האלה בשיתוף אדיר של רוב משרדי הממשלה, אבל הובלה של - - -
איתן טימן
¶
כן, אנחנו חותמים את העסקאות עם העיר טבריה, עם מועצה אזורית עמק הירדן, מועצה אזורית גולן. התוכנית הלאומית שמה אנשים, משרד החינוך שם אנשים, הרווחה, משטרת ישראל. יש שם מנהלת, הקמה. מנהל מחוז צפון שלנו הוא במנהלת עצמה. ואני מציע לוועדה לסייר במתחמים האלה כי אתה תראה שם דברים מדהימים.
איתן טימן
¶
אני אומר לכם את המקומות. אחד זה אילת, שתיים כינרת בשלושה מוקדים, שלוש על חוף תל אביב גם יש לנו בכיוון ליפו, השנה כנראה יוסיפו את בת ים. ירושלים כיכר החתולות, האזור הזה, יש לנו הגעה גדולה מאוד. וצפת שאנחנו צריכים לראות כי שם החרדים בבין הזמנים.
איתן טימן
¶
אני אגיד לך מה אנחנו עושים. כבוד חבר הכנסת, אתה צודק, זה בא לבני נוער לא מהעיר. חוץ מזה, אנחנו עושים בערים כמו נתניה.
איתן טימן
¶
אז אני אגיד לכם מה אנחנו עושים. בערים הגדולות שיש את ריכוזי ענק של מפונים, בנינו את מתחמי הנוער של משרד החינוך – זה מה שאמרנו – עם חברת המתנ"סים. חברת המתנ"סים מחזיקה קרוב ל-2,000, היא זרוע ביצוע שלנו. אני במקרה גם אמון עליה מהמשרד, ואנחנו עובדים. בנתניה יש להם רשת גדולה, בנינו מתחמי נוער ענקיים שאושרו על ידי המדינה, ונותנים שם למפונים סל ענק.
אני רוצה לתת תשובה לכם. הבעיה הכי גדולה של המדינה באמת זה עם מדריכי הנוער. נתונים 45% מהם מגויסים, זה הגילאים.
סימון דוידסון (יש עתיד)
¶
אני אתן לך טיפ, אעזור לך. כמו שאמרתי מקודם, בכל נושאי הספורט בחודשים יולי אוגוסט לכל המאמנים והמדריכים אין עבודה.
איתן טימן
¶
לקיץ התחלנו בגיוס כוח אדם ייעודי מהמקומות שאמרת. אין לי ספק שנהיה מכוסים בכול, אנחנו יודעים לעשות את זה. הבעיה שלנו היא יותר במהלך השנה, בקיץ אנחנו נערכים.
אני רוצה להגיד לכם עוד משהו, תנועות הנוער וארגוני הנוער נערכו מלא. המדינה עשתה ריכוז מאמץ אדיר במרכז הארץ רבתית בגלל אזורי הסיכון. כ-200,000 ילדים יצאו למחנות על אף כל המצב, באישור פיקוד העורף וכדומה. כל ילדי המפונים פטורים מתשלום, בנינו את זה מהמנגנון של סבסוד מלא. אחרי שאתי תגיד את כל התוכנית, אני אגיד לכם גם מה הוספנו לקיץ, כי אנחנו יודעים שילדים גדולים לא מסוגלים לשבת על הכיסא. ילד קטן אתה יכול לשים אותו, ולכן שינינו את כל תפיסת תוכנית הקיץ, אחרי שתגיד אני אגיד מה עשינו.
אתי סאסי
¶
אנחנו משתדלים להציג באופן שיטתי, ככל שיהיו שאלות אנחנו מקווים שאנחנו מציגים פרקטית. הצגנו מספרי תלמידים, הצגנו מה יש באופן בסיסי, הצגנו את השעות. אם זה לא פרקטי אני לא יודעת מה זה פרקטי, בואו נמשיך.
זאת התוכנית שאנחנו מייעדים לתלמידים המפונים מעבר לתוכנית הבסיס. היה לי חשוב להציג את תוכנית הבסיס כי היא לכולם. אנחנו מרחיבים לשכבות נוספות, מאריכים לשכבות הצעירות שיש להם בית ספר של הקיץ.
א' אוכלוסיית היעד הם תלמידים שפונו מביתם בהחלטת ממשלה בצפון וחמשת רשויות תקומה. אמרתי כבר שאתמול היינו בשתי רשויות, כל התוכניות מאושרות על ידי משרד החינוך, היחידה של איתן טימן כאן, כל יחידות מנהל הנוער ברשויות המקומיות ביחד עם האנשים שלנו במשרד החינוך, ומי שרואה את זה הם אנשים מקצועיים שנותנים לזה אישור.
מה המטרות שלנו? אני חושבת שנאמרו כאן מבין הדברים כבר בתחילת הדיון. א' לתת מענה חינוכי, לשמור על רצף חינוכי, לתת סדר-יום לתלמידים. לתת להם סיבה לקום בבוקר גם בתקופה של חופשה, לייצר קשרים חברתיים גם לאלו שנמצאים במקום שלא מוכר להם. לחזק את תחושת המוגנות ולהקל על ההורים שנמצאים במקום שהוא לא ביתם. נמשיך הלאה.
אני אגיד קצת מספרים, אנחנו מדברים על תוכנית שתינתן לכ-38,000 תלמידים, בגילאי גן עד ג' בצפון ובדרום כ-13,000 תלמידים. בכיתות ד' עד ו' גם בצפון וגם בדרום כ-13,000 תלמידים, סליחה, קצת פחות. כיתות ז'-י"ב אנחנו מדברים על כ-8,000 תלמידים. בנוסף, משרד החינוך יממן את התלמידים שהם לא תחת יישובי תקומה, אבל הם כן נמצאים בחמשת הרשויות שפונו מבתיהם. מדובר פה על כ-8,000 תלמידים. סך הכול אנחנו מדברים על כ-38,000 תלמידים שיזכו לפעילות קיץ, פעילות משמעותית.
אלון שוסטר (המחנה הממלכתי)
¶
אני מאוד מברך על ההחלטה, אמרת את זה בהיסח הדעת אבל זה מאוד חשוב לתחושת השותפות של היישובים העורפיים יותר שחושבים שלא סופרים אותם. הנה דוגמה שפרטנית אתם סופרים אותם.
איתן טימן
¶
האמת שפה השר במפורש אמר, אין היגיון. פנו אליו ראשי המועצות והוא נענה ש-100% התושבים בחמשת הרשויות יקבלו.
אתי סאסי
¶
כן, כי באותה כיתה יכולים להיות תלמידים מפה ומפה ולא יכול להיות שאנחנו נעשה איפה ואיפה. אלו הדגשים הפדגוגים, ואנחנו באים מעולם החינוך הפדגוגי ולכן זה מה שנציג.
המסגרת הכללית שנראה בתוכנית היא פעילויות חברתיות, פעילויות תרבות, פעילויות העשרה, חוגים, יציאה לטיולים קצרים בתוך היישוב לילדים הצעירים, ותגבור לימודי אנחנו מציעים למי שירצה בכך לתלמידים מפונים שהיו פחות פנויים ללמידה בתחילת התקופה ובהמשך ירצו.
אתי סאסי
¶
יש פה כל מיני אסכולות, יש כאלה שבאים ואומרים רגע צריכים לעשות רק דברים חברתיים, רק דברים רגשיים, כדי שהם יהיו פנויים ורק אחר כך למידה. יש אסכולה שמדברת על מה שמחזיר אנשים לפעולה זה דווקא העוגן הלימודי. דווקא כשאתה יכול לשבת ולעשות, גם תרגילים וגם קריאת סיפור וגם טקסט מסוים וגם אנגלית קצת, זה משולב במהלך היום, וזה משהו שמחזיר את הילדים להאמין בעצמם, לתפקוד. כמובן בקבוצות קטנות, בתגבורים פרטניים ואישיים.
סימון דוידסון (יש עתיד)
¶
אבל אם אתם מאמינים במה שאמרתי לגבי המשמעות של הספורט, למה אני לא רואה את זה פה?
סימון דוידסון (יש עתיד)
¶
לא, חבר'ה, אני מסביר עוד פעם ועוד פעם כבר שנתיים, ספורט זו לא פעילות חברתית. זה לא פעילות חברתית ולא פנאי. יש פעילות ספורטיבית ככה זה נקרא, מה לעשות.
סימון דוידסון (יש עתיד)
¶
אני מזכיר שבאוגוסט יש גם משחקים אולימפיים וזו לא פעילות חברתית, מה לעשות. יש פה אנשי מקצוע, יש פה מועדונים.
היו"ר אלי דלל
¶
אנחנו עוד מעט נעלה אותו. אני מבקש לקחת לתשומת ליבכם את ההערה של חבר הכנסת סימון דוידסון, כי באמת אנחנו לא תמיד מסתכלים על הספורט בצורה ממוקדת, כי ספורט בפני עצמו זה דבר פשוט מדהים, וחייב שיהיה באופן – הייתי קורא לו – ברור, ובלי להתייחס אליו באופן כללי.
כי אנחנו, גם סימון וגם אני, כשאנחנו מסתכלים על הספורט – ובאנו מהרשויות המקומיות – וכשמגדירים בדיוק ספורט צריך להבין שמגדירים את הספורט ולא פעילות שילדים משחקים מחבואים, אלא משחקים כדורגל, משחקים כדורסל, הרבה מאוד דברים שקשורים לספורט, שחייה, אלו דברים שצריכים להיות ברורים כחלק מהתוכנית. בסדר?
אתי סאסי
¶
כן, ואפילו גם תודה לכם. דבר נוסף שאני רוצה לציין, נמצאת ליידי אלה, שמסייעים לנו בכל השנה באמצעות מורות חיילות, מורים חיילים שמגיעים אלינו לאורך כל השנה וגם כעת לקראת הקיץ, אנחנו בישיבות היערכות לקראת הקיץ כדי לקבל גם סיוע של מורות חיילות.
בנוסף, תכף איתן יציג יותר באופן מפורט את הפעילויות של הנוער שיש להם גם אטרקציות גם טיולים ומסעות וכו'.
הדבר האחרון שאני אגיד זה שהתוכנית בהתהוות למרות שאנחנו פועלים כבר והנחנו כבר להתחיל לתכנן את התוכניות ולהגיש אותן, עדיין לא קיבלנו אישור תקציבי מהאוצר ואנחנו ממתינים לו.
סימון דוידסון (יש עתיד)
¶
בנושא של מורים חיילים, במסגרת הספורטאים המצטיינים של מדינת ישראל, יש כ-350 מורים או מורות חיילים שהם כולם ספורטאי צמרת. אפשר לקחת אותם, להביא אותם להרצאות, שיראו אותם.
איתן טימן
¶
עשית לי את היום שבאתי. אני, שלטון מקומי, כשבאתי הייתי ראש אגף הספורט, אז אני בדיוק כמוך, אז אני אגיד לך שתי דברים שאני עשיתי במשרד - - - אני רק אשלים, אנחנו מסיימים.
איתן טימן
¶
אני אשלים את הנושא שאנחנו בפעילות הקיץ מחייבים את המתנ"ס ביחד עם מחלקת - - - הספורט לייצר תוכנית אחת, כי אני טוען שיש בספורט יותר ילדים מכלל הפעילות הבלתי פורמלית בערים, מי שאני בדקתי את זה בזמנו למשרד, חצי מיליון ילדי ישראל בספורט על אותה כמות שנמצאים בשאר. שתי המערכות האלה מקיפות כמיליון. אם לא עושים את החיבור ביניהם זה עוול. ולכן אנחנו מחייבים את המגרשים המוארים בכל הארץ. מחייבים את החוגים.
איתן טימן
¶
כן. אנחנו נותנים להם. חלק מהתקציב שאנחנו מעבירים מותר להם לעשות עד הבוקר. תבינו, אנחנו עושים חיבורים. לנו עם מחלקות הספורט ברוב הרשויות כי אני עובד עם השלטון המקומי יד ביד, ואמרתי למנהל מחלקת נוער תנצלו את העובדה, כי אצלנו הנושא של הילדים הוא קריטי וגם במתנ"סים יש המון חוגים של הספורט.
איתן טימן
¶
לא, לא. לא דרך סל הספורט, אין קשר. על זה אולי ידבר משרד הספורט. רציתי להגיד עוד דבר בגלל מה שאתם אמרתם. אחד הדברים שהכנסנו לקיץ זה שכל ילד מחטיבה ומעלה יצא פעמיים בשבוע לאטרקציה מחוץ ליישוב שלו, אני מדבר על המפונים כי אנחנו רוצים להוציא אותם בהסעות.
נעם עידן בן עזרא
¶
מה עם משפחות החטופים? מה עם האדווה הזו? הילדים שלי שקופים. עכשיו, כשאני אומרת הילדים שלי אז אני מתכוונת באופן רוחבי. אבל אנחנו לא מפונים, והזוועות והדברים שאנחנו חווים הם לא פחות או אפילו יותר, או שונות, מהמפונים.
נעם עידן בן עזרא
¶
ברור. שלום, קוראים לי נעם עידן בן עזרא, אני אחות של צחי עידן שחטוף בעזה. הבת שלו נרצחה לו בידיים ב-7 באוקטובר, ככה הוא יצא לעזה. אני רק רוצה לציין פה רגע לתאר לכם את הקיץ שאנחנו הולכים לחווות משפחות החטופים שאינם בין המפונים.
איתן טימן
¶
הדבר שאנחנו עושים זה אנחנו מוציאים כבר מד' עד ו' יום בשבוע לטיול, וכנ"ל לז' עד י"ב. ולז' עד י"ב אנחנו נותנים גם שלוש פעמים יומיים עם לינה על חשבון המדינה. כי אחד הדברים שעלינו בשיחות עם בני הנוער, הם רוצים מקסימום להתאוורר ולצאת, גם עם – אמרתי לך – פעילויות ספורט. חייבנו את המתנ"סים ואת הרשויות להכניס, כי בלילה לא יעזור כלום. מגרשים מוארים שעשיתם את זה – התחיל אז אני זוכר מאילת ועוד מקומות – ראינו פלאים. וחייבנו, לפחות פעם בשבוע לילה לבן עד הבוקר. כלומר מ-05:00-01:00 כל יום לנוער, אבל 01:00 עד הבוקר.
הדבר שאני רוצה לסיים, ואנחנו עושים איתו, אנחנו נפעיל חמל מתנדבים של נוער. אחד הדברים שאנחנו רוצים לשכנע בני נוער באמת לבוא להתנדב, אמרת ממקום למקום דרך חמ"ל משרדי עם סבסוד בהסעות ומקומות השמה, כי אחד הדברים שהמדינה גילתה זה שהנוער רוצה מאוד גם לתת מעצמו.
איתן טימן
¶
כן, אנחנו עושים שילובים איתם, אבל אנחנו גם מקבלים את כל הצרכים, גם מהרשויות, גם מהנוער. אצלנו מודל הפעלה, חלק מהתקציב אנחנו נותנים לגוף הקולט, חלק לגוף המפונה.
סימון דוידסון (יש עתיד)
¶
אז איתן תרשום לך שחבר הכנסת דלל וחבר הכנסת דוידסון רוצים להגיע לנתניה לפעילות של הלילות הלבנים. אנחנו אפילו נשחק איתם כדורגל.
אתי סאסי
¶
רציתי להגיד שאני מאוד ממליצה, חבר הכנסת דלל, לקבוע מועד שבו אתם תגיעו. אני חושבת שאז לא ישאלו שאלות האם יש פעילות או אין פעילות.
היו"ר אלי דלל
¶
ציינתי בתחילת דבריי שאנחנו נגיע. כל אחד יש לו את היחוד שלו, סימון זה שחיה, אני אופניים. אפשר לעשות את זה גם בבריכה נכון?
היו"ר אלי דלל
¶
משרד החינוך, סיימתם? אני מבקש, אני אתן לחברת הכנסת מיכל שיר, ואחר כך אני אתן גם למישהו המשתתפים, נחזור גם אליך. בבקשה מיכל.
מיכל שיר סגמן (יש עתיד)
¶
קודם כול תודה רבה, אני מברכת את הדיון הכל-כך חשוב הזה. אנחנו נמצאים כבר בקיץ, הקיץ לא מגיע, הקיץ כבר כאן. לכן כשפתחת ודיברת, אנחנו מדברים על קיץ, אנחנו מדברים על משהו שקורה בעוד חודש, ולכן נשמח לראות תוכניות בהקדם האפשרי כי אנחנו בקיץ.
יש כמה נקודות שרשמתי לעצמי, הראשון, זה בני נוער שעובדים ונמצאים מחוץ לאזורי הפינוי, צריך לחשוב על איך אנחנו מסייעים להם מעבר לקייטנות ומעבר לפעילות, יש בני נוער שרגילים לצאת לעבודה, גם כדי לסייע למשפחה שלהם, לבתים שלהם, ואולי אפשר כן לסייע להם בצורה כזו או אחרת.
יש ילדים מפונים, לרבות גם משפחות החטופים שנמצאת ביניהם שמתחילים לחזור לאט-לאט לבתים שלהם, אבל הם חוזרים בסוף לאזורי ירי, עדיין יש שם ירי וצריך לקחת את זה בחשבון גם ברמת המעטפת והסיוע והעזרה, כי זה הולך להיות קיץ – כנראה לפי מה שאנחנו שומעים – שעלול להיות עדיין לא פשוט לחלק מהאנשים שם.
משהו שקשור לדיון אחר שנעשה פה בוועדה לזכויות הילד, דיברנו שחודשי הקיץ הם חודשים שהם מסוכנים לכלל בני הנוער בישראל נקודה. אנחנו יודעים שיש אחוזים גבוהים בטביעות בחופי הים, מצילים שמסיימים את עבודתם בשעה מוקדמת ולא בשעה יותר מאוחרת, למרות שבני הנוער רק קמים בצהריים ומתחילים ללכת לים. כל זה נכון לתל אביבים, לאשדודים, לחיפאים, לנתניה, למי שרגיל לחיות ליד קו החוף. יש לנו מפונים שלא רגילים לקו חוף, כלומר הסכנה פה הולכת ועולה, ואולי כן כדאי להיכנס למלונות המפונים ולתת להם סוג של הדרכה וסכנה עד כמה חופי הים מסוכנים ובגלל שיש יותר בני נוער באזורים האלה, כן לתגבר מצילים וכל מה שמתריע בפני סכנות.
היו"ר אלי דלל
¶
לא ניתן לתגבר יותר, אלא פשוט אם משרד הפנים יסכימו לפתוח חופים מוכרזים, כי בסך הכול בכל תחנת הצלה יש מספיק מצילים, בדרך כלל שלושה ועוד מפקח, זאת לא הבעיה. הבעיה היא רק אם אתה הולך לחוף שהוא לא מוכרז. אבל ההסברה היא נכונה.
היו"ר אלי דלל
¶
עם זה אני מסכים איתך לחלוטין. הנושא של להביא יותר מצילים אתה לא צריך כי יש תחנות הצלה, ורק אם אתה פותח תחנות נוספות זה באישור משרד הפנים.
מיכל שיר סגמן (יש עתיד)
¶
ודבר אחרון, חסרים לי כאן עוד נציגים של המפונים. עברנו כאן את פסח, ופעילויות של משרד החינוך בין היתר, גם בפסח, ואני שומעת פה רק את הצד של משרדי הממשלה וזה בסדר, אני לא חושבת שמישהו מנסה כאן - - אבל בסוף חסרה לי המשקולת השנייה, של לשמוע את ההורים, לשמוע את התלמידים, לשמוע את הנציגים, כי אני שומעת כאן – יש את התנועה הקיבוצית – וכולם מהנהנים ואנחנו תכף נשמע כנראה – ואני אומרת את זה בזהירות פשוט מתוך ניסיון גם בוועדה בין היתר – שכנראה לא הכול ורוד. ולכן חשובה המשקולת השנייה שאם יש משהו על משהו שקורה בעוד פחות מחודש, שעכשיו נשים עליו את הדגש, כי לא כולם שייכים לתנועה הקיבוצית שיש לה גב, ולא כולם שייכים לתנועת המושבים שיש לה גב, אנחנו יודעים שהרבה מאוד פעמים הם נכנסו מתחת לאלונקה גם בין היתר, במקום המדינה.
היו"ר אלי דלל
¶
תודה מיכל, אני רק רוצה למקד דברים. הנושא של הסברה לדעתי הוא חייב לבוא מהרשות המקומית כי רשויות מקומיות ששוכנות לחופי ים, הם צריכים לדאוג לנושא הזה, אז כדאי.
נעם, בבקשה. איפה את גרה?
נעם עידן בן עזרא
¶
אני רוצה להפנות את תשומת ליבכם לאחיינים של. כרגיל, אנחנו מגיעים, אני בכמה וכמה ועדות עוברת כבר מספר חודשים, האחיינים של או הקרבה השנייה לא נספרת כשמוצעים איזשהם נתונים או איזשהן עזרות. אז א' אני מבקשת מהוועדה ומיושב-הראש כן לקחת אותנו בחשבון ולעזור גם לנו. אני לא אומרת שצריך להמציא המצאות חדשות אלא פשוט להכניס את הילדים של האחים גם לתוך, או את בני הדודים גם לתוך, זה דבר אחד.
דבר שני, אני רוצה לתאר פה את הזוועות שאנחנו הולכים לעבור בדמות טרור פסיכולוגי, שלא הולך להפסיק גם בחודשי הקיץ. העסקה שתגיע, בעזרת השם, כמה שיותר מהר, עדיין תימשך זמן רב. הדברים שאנחנו נחווה ונעבור הם על סף הבלתי נסבלים, אני לא יכולה להסביר את זה למישהו שהוא לא ממשפחות החטופים כדי שהוא יבין את הטרור הפסיכולוגי, ואני רוצה לבקש ממך שתדאג גם לפן הזה. מה הולך להיות ואילו מענים יהיו במהלך החופשה?
כיום יש את מערכת החינוך או יש את הרווחה. השאלה היא האם במהלך החופשה אנחנו גם נקבל? כי אני לא רואה שהילדים שלנו, המשפחות, יחוו איזשהו חופש מזהיר. הם יצאו אבל עדיין מה שקורה בלב זה לא אותו דבר. תודה.
היו"ר אלי דלל
¶
אוקיי. גם פה אני חושב שצריכה להיות פניה לשלטון המקומי שיהיה לו את המידע מי נמצא אצלו ברשות כדי שהוא יוכל לנסות לבדוק, ולפי זה אולי למקד פעילויות או לפחות לתת תשומת לב לאותן משפחות. בסדר? יש לנו את המשרד לביטחון לאומי, נכון? בבקשה.
אסף בגאיו
¶
שלום לכולם, אסף בג'איו משטרת ישראל, מדור נוער, ראש חוליית מניעה והסברה. משטרת ישראל נערכת לחופש הגדול, לקיץ. לפני כשבוע וחצי-שבועיים ירדה פקודת היערכות מסודרת מהמטה הארצי למפקדים ביחידות השטח להיערך לכל הנושאים בקיץ. זה יכול להיות במיקוד פעילות בעולם הסמים, מיקוד פעילות וחיכוך בעולם האלכוהול. זה להתאים את משמרות היחידות שעוסקות בזה לשעון הפעילות כמו של בני הנוער. זה יכול היות בתחום ההימורים זה יכול להיות בתחום גם זנות קטינים ואנחנו עושים את ההתאמות.
בימים האלה בעצם יחידות השטח מתרגמות את פקודת ההיערכות למבצעים. בעצם מתבצעים כל הפעולות האלה גם כדי לבצע חשיפה של עבירות, גם כדי לבצע אכיפה של עבודות מסוימות וגם כדי לבצע מניעה, זה אחד.
דבר שני, אנחנו מבצעים הדרכות בנושא מצבי סיכון במקומות שנמצאים שם ילדי מפונים, בני נוער מפונים. עשינו את זה בחודשים האחרונים במספר בתי מלון בטבריה, בנתניה, בים המלח, באילת. אנחנו נמשיך את זה גם בחודשי הקיץ. סתם לסבר את האוזן בשבוע שעבר, בקרית חינוך בטבריה במוסד חינוכי שהוקם עבור ילדי המפונים, ביצענו שם הדרכה מסודרת.
לפני כשבועיים הפצנו ליחידות השטח מצגת הדרכה מתוקפת, מסודרת, בנושא הכנה לקיץ, שמעבירים את זה בבתי הספר בחודש הזה ביתר שאת. היא מדברת בדיוק על מצבי הסיכון גם סמים, גם אלכוהול גם גז קצפות, גם כל מה שקשור לעבירות AI, לפגיעות מיניות בנושא הזה ועוד מגוון נושאים.
דבר אחרון, אנחנו שותפים ביחד עם שאר המשרדים בכל מה שקשור לפרויקט חופים. אנחנו מעבירים את ההדרכה למנהלי המתחמים, אנחנו שותפים מלאים בפרויקט הזה. דרך אגב, פרויקט מדהים, ראיתי את זה בשנה שעברה, ואנחנו נמשיך את זה גם השנה.
אלון שוסטר (המחנה הממלכתי)
¶
בקצרה. ראשית, תודה על העשייה היום בכלל אדוני יושב-הראש, ולכם המשרדים, משרד החינוך ואחרים. אני רציתי רק לוודא שכל הדברים החשובים והראויים הללו קורים גם עבור המפונים שחזרו, מי שלא יצא, אבל הוא באזור המדובר. זה ברור, בעוטף או בצפון.
אלון שוסטר (המחנה הממלכתי)
¶
אני רוצה לשים דגש על דבר שנאמר, קראנו לזה התנדבותי. אנחנו יודעים כאנשים מבוגרים שאחת הדרכים הטובות לצאת מהדיכאון, מהבאסה, מסיטואציה קשה זה לעשות למען אחרים. אז ההתנדבות היא אמירה נכונה, לעשות למען האחרים ומהבחינה הזאת לא רק כיף, לא רק אירועי שיא של לנסות לשכוח – סוג של אסקפיזם שאין ברירה וטוב לעשות אותו מידי פעם, או סתם לבלות – אבל דגש ככל האפשר על עשייה למען עצמנו, למען מבוגרים בסביבה, למען הסביבה ובכלל למען עניינים אחרים של מדינת ישראל.
אני רוצה לחזק את ההערה בעניין הסיוע הנפשי אונליין, אני לא יודע אם השפ"ח עובד לא עובד, מרכזי החוסן קיימים. הקיץ הוא מקום בו אנחנו צריכים – הקיץ הזה בוודאי – לחזק את המערכות הללו, הנפשיות.
סימון דוידסון (יש עתיד)
¶
אסף יש לי שאלה, הפעילות שאתם עושים, האם הפקחים או הפיקוח ברשויות הוא חלק מזה?
אסף בג'איו
¶
אז כן, פקודת ההיערכות כוללת את כלל האגפים, זה יכול להיות בתחום של יחידות הנוער עם יחידות הבילוש נוער לרבות מתנדבי נוער. אני מדבר גם על רכזי מניעת עבריינות נוער, וגם כל מה שקשור לעולם האגמי, כולל אכיפה של פקח.
אלון גת
¶
נכון. דבר ראשון – זה מובן מאליו אבל עדיין אני אגיד את זה וחשוב לזכור – כשאתם רואים את התמונות של הילדים ששוחררו מאחורה, ולזכור שיש ילדים שעדיין ההורים שלהם בשבי והתוצר הכי טוב שהם יכלו לקבל זה פשוט לקבל את ההורים שלהם ואת הדודים שלהם. לדוגמה, גפן הבת שלי שתקבל את דודה שלה, את כרמל, וזה משהו שהכי חשוב כרגע להתעסק בו, זה להחזיר את החטופים לפה, לבית שלהם, וזה קרה וזה אפשרי, וזה יקרה עכשיו.
לעניינינו, עוד שני דברים בקשר למה שאמרתם לדוגמה עם התוכנית לחופש הגדול שהעליתם, אני לדוגמה בתור הורה לילד ואנחנו מפונים, לא מודע לזה, לא הייתי מודע לזה, ואני כבר עושה תוכניות למה אני עושה בחופש הגדול ואין לי מושג.
אלון גת
¶
בגבעתיים. וזה מוביל אותי לדבר השני. דבר ראשון, צריך לדעת שיש את הדברים האלה ולטפל בזה שכל המפונים ידעו על התוכניות האלה. ודבר שני אני לא כל כך הבנתי אם יש תוכנית למישהו שהוא לא בקהילה, לדוגמה אנחנו בגבעתיים באופן פרטי כביכול, איך אנחנו משתלבים עם הדבר הזה, והאם יש מענים למישהו שרוצה משהו פרטי? אם אני רוצה ללכת לדברים פרטיים, אם יש מענה? או רק דברים כלליים שהם יותר לקבוצה?
היו"ר אלי דלל
¶
אוקיי הבנתי, תודה רבה לך. אנחנו נעבור למשרד התרבות והספורט בזום, בבקשה.
עד שיעלו משרד התרבות והספורט, עלתה פה שאלה ממשפחת כרמל גת, הוא שאל שאלה מי בעצם אמור לתת פרסום והסברה לכל המפונים כדי שידעו אילו תוכניות?
אתי סאסי
¶
אז קודם כול ייצא מכתב מטעם משרד החינוך לכל המפונים, וחוץ מזה החברה שתבצע את העבודה עבורנו – וכרגע כמו שאמרתי הדברים עוד לא סגורים כספית אבל כפי הנראה זו תהיה החברה למתנ"סים – והם אלה שיהיו גם אחראים להפיץ, לפרסם, בכל הרשויות המקומיות.
אלון גת
¶
רק להדגיש את הדחיפות. כרגע כבר נקבע הסדר עם ההארכה של הגן שהבת שלי נמצאת בו לעוד שבועיים. אני עד היום הייתי צריך לחתום על ההארכה הזאת, ואם הייתי יודע שיש משהו כזה אולי לא הייתי הולך.
אתי סאסי
¶
קודם כול היא זכאית לבית הספר של החופש הגדול שמתקיים בגן שלה, ואת המידע אתה יכול לקבל ברשות המקומית.
היו"ר אלי דלל
¶
בכל מקרה אנחנו רואים פה איזושהי לקונה, וטוב שהעלית את זה, שהנושא של המידע, פרסום וכך הלאה, לאותן משפחות מפונים וילדיהם לא תמיד יש להם את כל המידע, וחשוב שיקבלו. כי אם המדינה נותנת משהו כדאי לנצל את זה. בבקשה, אבי.
סימון דוידסון (יש עתיד)
¶
רגע נתחיל קודם כול, אבי קיבל מינוי בשבוע שעבר, סגן ראש מנהל הספורט, בהצלחה אבי, תעשה דברים טובים, אתה נכנס לנעליים גדולות, אבל אני בטוח שתצליח.
אבי כליף
¶
אני גם מפקח מחוז דרום ככה אני עובד עם מנהלת תקומה בכל הנושא של הרשויות בעוטף, מקרוב. אז בעצם אנחנו באמצעות מנהלי מחלקות הספורט, יוצרים את הקשר בין היישוב המפונה והרשות הקולטת ומייצרים מסגרות ספורטיביות לילדי המפונים בשעות הפנאי.
אנחנו מבינים – כמו שחבר הכנסת סימון ציין – ששעות הפנאי זה מאוד חשוב להעסיק את הילדים במסגרות ספורטיביות כדי למנוע את השעמום ואת הדברים היותר גרועים. לכן אנחנו כרגע באיסוף נתונים שכל רשות קולטת מציינת לנו את המסגרות הספורטיביות שיתנו מענה לילדים המפונים בשעות אחר הצהריים והערב בשני מישורים.
יש את המישור הקהילתי ששם בעצם הם מציעים גם קייטנות ספורט, גם חוגי ספורט וגם ליגות בערבים, ויש את המישור התחרותי שאנחנו מאפשרים את מחנות הקיץ, מחנות האימונים שהם ספציפיים לענפים מסוימים כדי להכשיר את הספורטאים האלה לעונת המשחקים הבאה כפי שקורה בכל הרשויות האחרות, וחשוב לנו שינתן גם המענה הזה לילדי המפונים ברשויות הקולטות.
אבי כליף
¶
לא במסגרת פנימייה, זה בשעות אחר הצהריים בדרך כלל, אבל זה במסגרת הספורטיבית עם המאמן המקצועי ועם הילדים שהם מכירים, וזה חשוב לנו גם לאסוף את הילדים ממקומות אחרים, ממרחקים, אל תוך המחנות האלה.
בנוסף, אנחנו בוחנים השבוע את המשך ההתקשרות לחודשי יולי-אוגוסט עם התאחדות הספורט לבתי הספר כמי שהפעילה במוקדי המפונים פעילויות הפגה, והם אמורים להיות פעילים עד ה-30 ביוני ואנחנו מבינים את החשיבות של חודשי הקיץ, ואנחנו רוצים להמשיך את זה, אבל זה גם תלוי באישור תקציבי.
יפעת קרמר אורן
¶
יפעת קרמר אורן, אני עובדת סוציאלית ביחידת התיאום. דבר ראשון אני רוצה להודות ליו"ר הוועדה על קביעת הנושא בדיון החשוב הזה, הקיץ, בפרט הם זמנים מאתגרים עבור בני הנוער ובעיקר עבור בני הנוער המפונים שמנותקים מסביבתם הטבעית.
יש לנו שלוש נקודות שהיחידה רוצה להתייחס אליהם, נושא המוגנות של הילדים והנוער במלונות, זו סוגייה מרכזית שנידונה במסגרת השולחן העגול לילדים ונוער במלחמה, ועם בואו של הקיץ חשוב שנמשיך ונקדם אותו. אני שמחה לעדכן שמאמצי השולחן בנושא הביאו פרי, ובהחלטת ממשלה שעברה בשיקום הצפון, נקבע כי הרשות לביטחון קהילתי, במשרד לביטחון לאומי תהיה אמונה על קידומו ויש לכך תקציבים.
פיתוח נוסף שעלה מתוך דיוני השולחן והוצג פה – ואני חושבת שזה גם מתחבר לנושא תוכניות שהוצגו פה – זה הקמת ה-dashboard שמיכל הציגה באחת הוועדות, שזה בעצם ריכוז של המענים הניתנים במתקני הקליטה, האזורים שבהם נמצאים המפונים, עם פילוח מספרי של כמה בני נוער נמצאים במתקן ובאיזה גילאים.
אני שבה ומזכירה את החשיבות הגבוהה של עדכון הנתונים – ובמיוחד עכשיו לקראת הקיץ – שנקבל תמונה מהימנה של מה שקורה. השימוש יסייע למשרדים האחראים להבין איפה יש ואיפה אין, כדי לדעת איפה צריך להכניס עוד מענים ואיפה צריך עוד לפתח. אז אם יש משהו שחשוב פה זה להעביר מסר שצריך למלא את ה-dashboard.
ניתן להגיע אליו בקלות, כותבים בגוגל יחידת התיאום הממשלתית לזכויות ילדים ונוער, ויראו את ה-dashboard שם. מאוד קל להכניס את הנתונים פנימה, ואז גם אנחנו נוכל לעזור בתיאום עם המשרדים הנוספים שלכל משרדי הממשלה יש גישה אליו.
עוד דיון חשוב בנושא של הקיץ, אנחנו ביום ראשון ב-9 ביוני מקיימים שולחן עגול נוסף בשעה 14:30, גם שם ניתן לראות את ההזמנה.
היו"ר אלי דלל
¶
כי השולחן העגול, יש לו הרבה מאוד כוח לדעתי, כי אצלכם אתם אמונים על זה. אנחנו רק יכולים לפקח במסגרת הכנסת.
יפעת קרמר אורן
¶
אז כל מי שנוכח בדיון מוזמן להצטרף, יש קישור להזמנה, אפשר להיכנס פנימה. השולחן ייתן.
אפרת פלזר ביזמן
¶
אדוני אם אפשר להמשיך את יפעת, אני אפרת, היועצת המשפטית של המועצה לשלום הילד, ואני רק ארחיב עוד טיפה על אותו שולחן בין מגזרי שאני יודעת שאדוני מכיר את השולחן הזה אבל חשוב שהנוכחים פה ישמעו אותו, שבאמת הייחודיות של השולחן הזה שהוא משתף בין משרדי הממשלה לבין ארגונים אזרחיים שונים.
אפרת פלזר ביזמן
¶
אפרת פלזר ביזמן, היועצת המשפטית של המועצה לשלום הילד. הייחודיות של השולחן הזה שהוא מאפשר תיאום בין משרדי ממשלה לבין ארגונים אזרחיים שיכולים לתת מענה גם הם לכל מיני דברים, לבין, גם, קולות מן השטח, שמציפים כל מיני בעיות. זה הדבר הכי חשוב, ולכן גם אנחנו מזמינים אנשים נוספים להצטרף לדיון הזה כדי שנוכל לשמוע מהשטח ממש את הדברים, זה דבר אחד.
עוד דבר שחשוב לי לומר זה שבמועצה לשלום הילד אנחנו שמים תמיד דגש על שיתוף נוער בכלל וכמובן גם של מפונים. אני יודעת שבוועדה הזאת תמיד נותנים מקום למועצת הנוער הארצית וגם לפרלמנט הנוער, שכנראה בגלל שאנחנו נמצאים בימים האחרונים של הלימודים הם לא יכלו להגיע, אבל כן חשוב לי להעלות כל מיני תובנות משיתוף נוער שאנחנו כן עשינו, ולהשמיע את הקול שלהם, הנוער המפונה, שאנחנו פגשנו אותם גם במלונות וגם הצטרפנו לוועדה בסיור האחרון שהיה בטבריה.
ארבעה נושאים מרכזיים – ואני חושבת שכדאי כן לשים אותם על השולחן, שמענו את זה גם ממשרד הרווחה וגם ממשרד החינוך אבל באמת לתת את הדגש לדבר הזה – אחד, זה מענים רגשיים שצריך לחזק אותם בכל המקומות שיש בהם מפונים. לאפשר השלמת פערים לימודיים כי יש נוער שכן רוצה בזה עכשיו אפילו שיש את החופש שהוא איזושהי הפוגה, יש נוער שדווקא רוצה לנצל את הזמן הזה שהוא לא יכל אז כן רוצה היום וצריך לאפשר להם את הדבר הזה. עבודה והתנדבות, יש נוער שרוצה לעבוד כדי לעזור ויש נוער שפשוט רוצה להרגיש משמעותי.
אז בהקשר הזה שני דברים משמעותיים שזה קודם כל הנושא של הזכויות שלהם שצריך לשמור עליהם. אנחנו יודעים שמשרד העבודה עושה עבודה מאוד חשובה ויפה בדבר הזה, זה להנגיש את הזכויות שלהם, והדבר השני זו אכיפה של הזכויות והשמירה על הנוער בסיטואציות האלה. וכאן אני פונה גם למשרדי הממשלה על הדבר החשוב הזה.
הדבר האחרון – וזה לפני שחבר הכנסת דוידסון יוצא – שאנחנו תמיד שומעים מהנוער זה החשיבות של הספורט. באמת פשוט לאפשר את הגישה למתקנים כמו שנאמר כבר גם על ידי היו"ר בתחילת הדיון, את התאורה, שעת הפעילות. לפעמים כל מה שהם צריכים זה כדור ואור ומקום לעשות את הדברים האלה, ופשוט צריך שהרשויות המקומיות יאפשרו את הדבר הזה ואנחנו כאן בשביל לעזור לתאם בדברים האלה.
אפרת פלזר ביזמן
¶
הדבר האחרון שאני רוצה להגיד זה שהמועצה לשלום הילד יש לה מוקד, ואני ורצה להגיד את זה כבר כאן , אנחנו מזמינים לפנות אלינו, להציף בעיות, ואנחנו נדע לעשות את החיבורים, אם זה בשולחן המגזרי ואם זה להפנות את זה למשרדי ממשלה.
היו"ר אלי דלל
¶
שלום חן, מה שלומך? נפגשנו בטבריה וקיבלת את, ובכלל גם ראש העיר, פירגון גדול מאוד, ראינו את הפעולה שלכם ואת הפעילות שלכם, אז באמת יישר כוח.
חן אופיר
¶
אני חן אופיר, אני מנהלת את מחלקת הנוער בעיריית טבריה. מחלקת הנוער, כפי שאתם יודעים חברי הוועדה, יושבת תחת מנהל חברה ונוער במשרד החינוך והיא אמונה על תוכניות הקיץ, זאת אומרת שכל מה שנאמר פה בסופו של דבר פוגש אותנו בשטח.
מעבר לזה אני גם אחראית מפונים שהגיעו לטבריה ובגלל זה יושב-ראש הוועדה גם זכה להכיר את העשייה של טבריה בהקשר הזה.
חן אופיר
¶
תודה רבה, הזכות היא שלנו ובאמת זה מתוך שליחות ואמונה שמגיע להם את הטוב ביותר. זה ברור לנו.
אני אתייחס לכמה דברים ומרכיבים שעלו פה, כי אני חושבת שבסוף כמו שנאמר, פעילות הקיץ היא פעילות סופר מאתגרת בשגרה ועל אחת כמה וכמה בחירום כשאנחנו מתמודדים עם סיטואציה, במיקרו, בטבריה יש כ-4,500 בני נוער ועוד 1,200 בני נוער מפונים שהגיעו מתשע מועצות ורשויות. בני נוער שאנחנו, הצוות של מחלקת הנוער, לא מכיר אותם, ולכן הקשר פה עם הרשויות שהתפנו לעיר הוא סופר חשוב.
דיבר פה מקודם אחד החברים על זה של הנגשת המידע, זה סופר חשוב לנו בהקשר הזה של רשות, כמקום מוניציפלי, להנגיש את המידע ואת התוכניות ואת הפעילויות גם ברמת הדוברות המקומית וגם בעזרת משרדי הממשלה השונים, שזה באמת פוגש אחר כך את הרשויות. בטבריה אנחנו באמת עובדים בפיילוט נכון ומותאם ואנחנו בשולחן עגול עם כל הרשויות שהתפנו לעיר ופה אנחנו באמת נותנים את המענה ומגשרים.
דובר פה על אדפטציה של פעילות, התאמה. אתם יודעים, בסוף נוער צריך מקום ומשמעות, ונכון שהמתודה להפעיל אותם היא מאוד מגוונת ומשתנה וגם מדובר פה על פעילות ספורט שהיא סופר חשובה, ואנחנו באמת בזכות גם משרד מחלקת ספורט והתרבות עושים פה פעילויות לרבות מאמני כושר שמגיעים למגרשים ומביאים צוות כוח מקצועי, הפעילות היא נעשית.
אני אדבר על זה שבסוף כל התוכניות והרעיונות צריכים לפגוש את השטח, וכשזה אומר לפגוש את השטח זה אומר ברמה הפרקטית הרשאות תקציביות, חברים, אנחנו בסוף מייצרים את הפעילות בין אם זה עם החברה למתנ"סים, ובין אם זה עם משרדי הממשלה השונים אבל ברגע שהתקציב לא מגיע אלינו ויש כל הזמן עיכובים כאלה ואחרים, אנחנו בסוף צריכים להעמיד תוכנית קיץ. תוכנית הקיץ שלנו לא עכשיו נבנית, היא נבנית כבר לפני כחודש, ולכן אני אומרת מפה לוועדה, תעזרו לנו ברשויות המקומיות לקבל את ההרשאות התקציביות ולהוציא את הפעילות לשטח, זו באמת המטרה והעשייה.
היו"ר אלי דלל
¶
תודה, נציין את זה במסקנות שלנו. חן, תמסרי דרישת שלום ויישר כוח לכל ההנהלה אצלכם, לראש העיר, למנכ"ל, ובכל מקום שאני הולך אני מציין אתכם כדוגמה לרשות שיודעת לקלוט מפונים ועושה את זה בצורה טובה. יישר כוח, תודה רבה. עכשיו קרן דגן בבקשה.
דגן קרן
¶
אני נציג התנועה הקיבוצית, אני אתייחס גם למפונים מהדרום וגם למפונים מהצפון. התחלת יפה ואמרת שכל ילד צריך שיראו אותו, ולכן הדבר הראשון שצריך לקרות זה שחרור החטופים כי יש הרבה מאוד ילדים שהמבוגרים הראשוניים שלהם לא רואים אותם כי הם לא בפניות, והקהילות שלהם לא יוכלו להשתקם עד שלא יחזרו החטופים.
חוץ מזה, בעצם בעולם השיקום אנחנו מדברים על שני עקרונות, אחד אתה לא לבד, ואתה בוחר. ברגע שאני לא לבד ואני בוחר יש לי כבר כוחות, יש לי יכולות להתמודד. זה נכון ברמת הילד, ברמת המשפחה, ברמת הקהילה וברמת הרשות המקומית. וכל העקרונות, כל הדברים שהם נהדרים, הם מאוד יפים שהציגו פה כל משרדי הממשלה צריכים בסוף לרדת ולהגיע לרשות, והרשות היא בעצם מכירה את המאפיינים. מה ההבדל בין ישע, יתד בארי ומגן? כי אלו עולמות אחרים לגמרי, והרשות צריכה לקבל את המנדט להשתמש בצורה הנכונה במה שמשרדי הממשלה מציעים. זה דבר אחד.
הדבר השני שהוא מאוד חשוב, כדי לא להיות לבד צריך מבוגר משמעותי. זה מאוד יפה שפתחנו את מגרשי הכדורסל בנתניה ומגיעים ילדים ואולי אילי דולינסקי בא לחגוג אל העלייה ומשחק איתם, נהדר, אבל אנחנו צריכים את אנשי החינוך. אומרת לי ליטל משער הנגב אני יכולה לקחת אותם לגן שלי, אני יכולה לקחת אותם למלא סדנאות. אם לא יהיה שם את המבוגר המשמעותי שיראה אותם שבוע אחרי שבוע, יום אחרי יום, ויודע לעבד את זה, ויודע לבנות את החוסן האישי שלהם ודרך זה את החוסן הקהילתי, לא עשינו כלום.
אנחנו לא צריכים את המתנדבים הזמניים שבאים והולכים, אנחנו צריכים את אנשי החינוך הקבועים בשטח, את המבוגר המשמעותי לילדים ולבני הנוער, כי אלו העצמות שסביבן נבנה המרקם הקהילתית. המרחב הכפרי הוא לא המרחב העירוני, הוא בנוי קהילות-קהילות. לעשות מגרשים מוארים, להביא את כולם זה לא פשוט, אלו אתגרים.
חלק ממה שאני מצפה מכם זה לדעת לעשות את החיבורים בין המועצות. זאת אומרת, כרם שלום יושבים באשלים, איך אנחנו מביאים אותם לדברים של רמת נגב כדי לחזק את כרם שלום, לא כדי שהם ייטמעו ברמת הנגב? זה אתגר מאוד גדול שאנחנו צריכים את כל השותפים שיעבדו ביחד.
דבר נוסף על לעבוד ביחד, מגיעה מורה חיילת עובדת עם קיבוץ אילון בבית אלפא, היא תכף משתחררת. אנחנו רוצים שהיא תמשיך עם ילדי קיבוץ אילון, אנחנו רוצים שמשרד החינוך ידע לתגמל, לתמרץ, אנשי חינוך ברמת הפרופסיה. כי להביא מתנדב שלושה חודשים זה לא לקטוף אבוקדו, זה לגדול ילדים, זה לבנות קהילה וזה לוקח שנים. ואם אנחנו לא נדע לעשות את זה - -.
ואני קורא לכם לעשות את החיבורים. אנחנו יודעים שמניעה זה יותר זול, ורבותיי, איפה שיש איש חינוך לא צריך שוטר, איפה שיש אנשי חינוך, הנחיצות באנשי הרווחה יורדת, ולכן שם המדינה צריכה לשים את מה שהיא צריכה לשים ולבנות ולהביא את האנשים. כי אנחנו בסוף נצטרך לחזור הביתה, ולחזור הביתה זה פיזית לחזור הביתה.
היום יש הרבה מאוד ילדים ונוער בקו עימות, הם מופצצים יום-יום, וכל התוכניות שלכם על מפונים צריכים לתת גם את המענה לילדים בנאות מרדכי שרצו מסוכות למיגונית, ולילדים שלא יכולים להיות יותר מחצי שעה בדשא כי הם מופגזים, צריך לתת מענה גם להם, ובאמת לדעת לשרשר את הדברים היפים גם למטה כי אם לא יודעים, אז מה עשינו בזה?
היו"ר אלי דלל
¶
דגן תודה רבה, אמרת דברים מאוד חשובים. אני חושב שבשביל הסיכום, קודם כול הנושא הזה שארעיות לא נותנת ביטחון אלא מחנך קבוע נותן הרבה מאוד ביטחון לילדים וודאות.
אני רוצה לחזק את הדברים שאמר דגן כי אנחנו צריכים בסופו של דבר לסכם את הדברים כי חשוב מאוד שהם ייכנסו פנימה. אמנם מהמשטרה קודם לא היית פה אבל אני כן רוצה לומר שאחד הדברים שנעשו בשנים האחרונות במשטרת ישראל זה הנושא של השיטור הקהילתי, כי השיטור הקהילתי עוסק במניעה, ואנחנו רואים את זה בשנים האחרונות ועל זה ישר כוח.
עכשיו, בבקשה, ואחר כך אני אתן לך יורם.
לירון לבנה
¶
נעים מאוד, אני לירון, אני ראש חוליית שותפויות נוער בחטיבת קהילות, אז קודם כול אני רוצה לברך על הדיון החשוב הזה, ולחזק אותכם כי אתם בעצם הצינור והגורם שמניע.
אני נציגה של חטיבת קהילות, וכן, נכון, חטיבת קהילות הוקמה לפני כשלוש שנים מתוך הבנה ומתוך הצורך ובעיקר אני אוכל להגיד את זה בפורום הזה בגאווה מאוד גדולה, ההבנה שמשטרת ישראל היא לא רק מקום של אכיפה אלא ממקום של שיתוף פעולה. מרגע שהקהילה והמשטרה עובדים ביחד אנחנו מגיעים לתוצאות טובות יותר. ומכאן בעצם זו התולדה והצורך.
לירון לבנה
¶
בדיוק. ואנחנו רואים את זה שאני מדברת איתכם גם ברמת המאקרו וגם ברמת המיקרו, היום כל מת"ח מבין שהקשר שלו עם הקהילה שנמצאת אצלו והשפה, שהיא שונה. יש לנו את קהילת יוצאי אתיופיה ויש את הנוער ויש את האוכלוסייה של הערבים, ויש כל כך הרבה אוכלוסיות, ואנחנו בכלל עוד לא מדברים פה על אנשים עם מוגבלויות ויש לנו עכשיו גם את הנושא של המפונים שזה גם נושא שצריך לתת עליו את הדגש, ואנחנו מבינים שהשפה המיוחדת שאנחנו צריכים לדבר עם כל קהילה וקהילה זו בעצם העבודה הקשה, אבל זה גם מה שמביא אותנו למניעה.
לירון לבנה
¶
רק דבר אחד אחרון אני אומר גם בעניין של המפונים, אנחנו מנסים לעשות ככל יכולתנו, גם עבודה משותפת עם משרד הרווחה, מיל"ה בקיץ זה באמת לבני הנוער שיש לנו שם הרבה מאוד מפונים וגם עושים דברים יזומים תחנתיים, ניידת המשאלות אני יכולה לומר לכם שאנחנו מגיעים למלונות עם המפונים ועושים יום. אז תודה רבה לכם.
יורם כהן
¶
שלום, אני יורם כהן, מנהל אגף מקצועי בהתאחדות הספורט בבתי ספר. התאחדות ספורט בתי הספר היא עמותה של משרד החינוך, מטעם משרד החינוך, שאחראית על ארגון כל פעילויות הספורט של מערכת החינוך שאינם קשורים לחינוך עצמו, כל מה שמתבצע מעבר לשעות הלימודים תחרויות בין בתי ספר וכו'.
בשנה רגילה אנחנו מפעילים מעל 300,000 ילדים בפעילויות ספורט בשעות החינוך הלא פורמלי עבור מערכת החינוך, ובחודשים האחרונים, אנחנו התחלנו בשבוע הראשון של אוקטובר כבר בפעילות, אבל בפעילות האחרונה שאנחנו עושים כבר מעל חצי שנה – דיבר על זה אבי כליף – אנחנו הקמנו מעל 250 מסגרות פעילות לילדים ובני נוער של חוגי ספורט קבועים פעמיים בשבוע. הילדים מחכים לזה שבוע אחרי שבוע. יש קריאה שנמשיך את זה בקיץ. אבי כליף אמר שהם בוחנים את הנושא, לא הגיע לפתחנו.
אני קורא כאן לכולם, 250 קבוצות, מעל 4,000 ילדים פעילים באופן קבוע פעמיים בשבוע כבר מחודש דצמבר ועד היום. אנחנו היינו שמחים, רוצים, מזמינים, את כל המשרדים, כל מי שנמצא גם - - -חינוך, גם ספורט, להשתמש במנוף הזה. אנחנו גוף גמיש שיכול לבצע מהיום למחר פעולות, תשתמשו בנו, יש את החברה למתנ"סים, גם אנחנו יכולים לתת את המענה הזה. חסר כוח אדם? לפנות אלינו, לראות אם יש כוח אדם, בתחום שלנו בתחום הספורט, כפי שסימון דוידסון הדגיש מקודם. ואני קורא לכולם להשתמש ביכולות שלנו.
היו"ר אלי דלל
¶
יפה. תודה רבה, אני לקראת סיום רוצה גם היבט נוסף, יש לנו בני נוער 16, 17, 18, שרוצים לעבוד והיום אנחנו יודעים שחסר כוח אדם בהרבה מאוד מקומות, אם זה בחקלאות או במקומות אחרים. האם יש לנו את הכלים או ריכוז של אותו היצע של אותם מקצועות או אותם ענפים שבהם יש את ההיצע? והביקוש זה אותם תלמידים. איך נעשה החיבור הזה אם בכלל?
איתן טימן
¶
בחקלאות יש, כי יש מערכת מסודרת במשרד החינוך שעבדה גם בשנה. היו ימים שהוצאנו מעל 20,000 ילדים בהסעות והכול כנגד מצוקות.
איתן טימן
¶
בקיץ, בדיוק עכשיו שלחו לי, יוצא חוזר מיוחד שגם הנוער העובד עם משרד החינוך מציג לכלל בני הנוער על כל נוהלי העבודה, גם כדי שמצד אחד הרי החוק מחייב לשלם לבני נוער מגיל 15, אז גם שנעמוד, וחלק מהחמ"ל שאנחנו עושים למתנדבים יהיה גם למקומות שרוצים גם לשלם יוכלו לפנות ולנתב. אז המטרה היא כן לעשות את זה.
היו"ר אלי דלל
¶
אוקיי, אז זה חשוב, זו נקודה שבאמת נותנת גם תעסוקה וגם מציל משקים מסוימים וענפים מסוימים של ידיים עובדות.
גל גורן
¶
אני אתייחס לכמה נקודות שעלו פה, קודם כול לגבי מה שעידן אמרה קודם, נראה לי שגם בוועדה הקודמת הראית התייחסות שגם קיבלה מענה מצידכם מבחינת ברמת האמירה לנושא המעגל השני, בהתחשב בזה שזו מצוקה רב גילאית בכל מיני כיוונים אז אני חושב שראוי למצוא איזה מקום בכנסת, לכנס ועדה שהיא קצת יותר רחבה, בנושא המעגל השני של משפחות החטופים והמשפחות השכולות.
היו"ר אלי דלל
¶
אוקיי, זה נושא שדובר עליו בוועדת הכספים. זה לא דבר שאני יכול - - אפשר להעלות אותו, אבל הפתרונות נמצאים באמצעות או ועדת הכלכלה או הכספים.
גל גורן
¶
בוודאי. לגבי עבודת נוער באמת העליתם פה – ואני קצת משוחד, שם בעיקרון עשיתי את שנת השירות שלי וגם הייתי במסלול הנחל – אני חושב שבאמת לעודד ולהגביר שת"פים עם תנועות הנוער בכלל והנוער העובד בפרט גם זו דרך להגביר את ההתנדבות והמעורבות החברתית. בסופו של דבר התמחות של תנועות נוער זה עידוד מעורבות חברתית ואקטיביזם בחברה, מעבר למענים שכבר ניתנים היום מצידם לאורך המלחמה ולפניה, והנוער העובד באמת התמחה בזכויות עובדים.
אני בטוח שלאיגוד המקצועי של הנוער העובד יש המון מה להביא, בכלל בנושא ובפרט בקרב קהילות מפונים, שאין מה לעשות, מי שמחפש שם עבודה זה לא אזור הנוחות הרגיל והביתי שלו שהוא יודע להסתמך על זה בכזאת קלות. בעצמי כשעבדתי עם מפונים נתקלתי גם בנוער עובד. זהו.
אלה גוראל יונסי
¶
אני אלה גוראל, מפקדת יחידת הכנה לצה"ל, מפקדת מאמץ העורף מפונים ומתפנים. החיילים שלי נמצאים בקהילה מאז ה-15 באוקטובר בכלל מרכזי הסיוע, ביחד עם משרד החינוך ומתקני יחד. אני רק אתייחס לדבריו של חבר הכנסת, אין 350 מורים חיילים ספורטאים, יש 57, הם אינם אולימפיים, הם במעמד ספורטאי פעיל או לחילופים ספורטאי מצטיין. הם מופעלים ברשויות המקומיות בעזרתם של הרפרנטים של מנהל חברה ונוער. אז רגע כדי שגם הנתונים שיצאו בוועדה, אנא שיהיו מדויקים.
אלה גוראל יונסי
¶
אני אגיד כמענה לסיפור הזה של הקשרים שנוצרו, אני אגיד שהחיילים שלנו נמצאים באמת באהבה רבה ביכולת לתת מענה גם לילדים וגם לנוער. החיילים משתחררים, גלגל חיים, זה קורה, ורשות מקומית שמספיק זריזה יכולה ללכוד אותם. מהרגע שהם משתחררים הם יכולים להישאר לעבוד, זה לבחירתם, זה להחלטתם. אנחנו, צבא הגנה לישראל, לא יכולים להכריח אותם להמשיך בשירות הזה.
אני גם אגיד שבאמת אנחנו נמצאים – עדה אתי – שמונה חודשים נמצאים בבתי הספר, במלונות, במתקני הקליטה, ביכולת שלנו רגע לחבק. אני גם אגיד שאנחנו מפעילים יחד את כל תוכניות הקיץ, בין אם זה ברשויות הקולטות.
היו"ר אלי דלל
¶
אוקיי, תודה. החלטות הוועדה, הוועדה קובעת שתוכניות תעסוקה פנאי וספורט הם חובה לילדים ובני נוער בזמן שגרה ובעת הזאת עבור ילדים מפונים במיוחד.
הוועדה קובעת שאיש חינוך קבוע בתוכניות השונות מהוות מרכיב משמעותי במניעת התנהגויות סיכוניות. למשרד החינוך הוועדה מודה על התוכניות שהוצגו בפניה. אנחנו נצטרך כמובן לתאם איזשהו יום ומיקום, אנחנו נבוא לראות, יישר כוח.
למשרד הרווחה, הוועדה מוחה על כך ששלושת שבועות לפני תחילת החודש תוכניות המוגנות לקיץ מיועדות לגיל 13-18 עדיין לא בנויות ומאושרות. אני מבקש שבתוך שבוע תעבירו לנו את החומרים, כולל פילוח של המקומות בהם יפעלו התוכניות. גם שם כנראה שאנחנו נצטרך לבוא לראות, לבקר, לתת תמיכה אם צריך.
לרשויות המקומיות הוועדה קוראת לבדוק האם ברשות יש משפחות מהמעגל הראשון והשני של משפחות החטופים ולהרחיב את התמיכה והמענים לילדי המשפחות בחופש הגדול.
למועצה להשכלה גבוהה הוועדה קוראת לפעול לשיתוף פעולה בין סטודנטים לעבודה סוציאלית. גם סטודנטים בכלל, לא חייב רק עבודה סוציאלית.
היו"ר אלי דלל
¶
סליחה, אנחנו נוסיף סטודנטים לעבודה סוציאלית, לחינוך, ובכלל סטודנטים שיכולים לתת פה ערך נוסף לאורך זמן.
לבין המחלקות לשירותים חברתיים ברשויות המקומיות, המפונות והקולטות כדי לענות על מחסור בכוח אדם מקצועי, לעבודה עם ילדים ובני נוער. למשרד האוצר הוועדה קוראת לתקצב בהקדם – הם תקצבו רק לא העבירו זה מה שאני מבין – את תוכניות משרד החינוך, משרד הרווחה והרשויות המקומיות. פה כדאי לומר שלא ניתנו הרשאות או שכן ניתנו, אבל הכספים לא הועברו, זה מה שהבנו, נכון?
טלי אלון
¶
מטבריה אמרו. אני אמרתי ואני חוזרת על זה שעדיין לא קיבלנו אישור מהאוצר על התקציב שביקשנו בגין התוכניות.
היו"ר אלי דלל
¶
אז לא תוקצב אם ככה. אוקיי. אז קודם כול גם לתקצב ואם כן אז להעביר את הכספים; למשרד החינוך, הרווחה והרשויות המקומיות, הוועדה קוראת לפעול לפרסום כלל התוכניות והזכאויות בפני המפונים, גם במפונים העצמאית בערים וביישובים שונים.
למשרד הספורט והרשויות המקומיות הוועדה קוראת להנגיש את מגרשי ואולמות הספורט לטובת פעילות ספורטיבית גם בשעות הערב והלילה; למשרד הרווחה הוועדה קוראת לחזק את המענים הרגשיים בקרב הילדים המפונים; למשרד העבודה והחקלאות העבודה קוראת לשתף פעולה.
הוועדה תקיים ביקור באחד מהמתחמים בהם מתקיימת פעילות חינוכית לא פורמלית לילדים מפונים בזמן החופש הגדול. תודה רבה לכולם.
הישיבה ננעלה בשעה 14:09.