פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
32
ועדת החינוך, התרבות והספורט
29/05/2024
מושב שני
פרוטוקול מס' 209
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום רביעי, כ"א באייר התשפ"ד (29 במאי 2024), שעה 9:10
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 29/05/2024
המשבר בחינוך העל יסודי
פרוטוקול
המשבר בחינוך העל יסודי
מאיר שמעוני - מנכ"ל משרד החינוך
אוהד אלקבץ - סגן הממונה על השכר והסכמי עבודה, משרד האוצר
רן ארז - יו"ר ארגון המורים, ארגוני מורים
נטע משה - פיקוח תקציבי, מרכז המחקר והמידע
עינב דלח - יו״ר על-יסודי וחברת הנהלה, הנהגת ארצית, ארגוני הורים
ספיר מוספי - יו"ר, מועצת התלמידים והנוער הארצית
איתי קובי - סגן יו"ר, מועצת התלמידים והנוער הארצית
הילי שושן - חברת ועדת על-יסודי בהנהגה הארצית, הנהגת ההורים הארצית
מירום שיף - יו"ר, הנהגת ההורים הארצית
אלכס מילר - יו"ר דירקטוריון, רשת עמל-הרב תחומי
בועז גור - עו"ד, מנהל המחלקה הציבורית, פורום ארלוזרוב
חן מטס - רכזת פרלמנטרית וקשרי ממשל, פורום ארלוזרוב
יאיר וייגלר - מנכ"ל מורים מובילים שינוי
דורית יצחק - מנכ"לית, ארגון מאירים
רווית אקרשטיין - אימהות בחזית
אפרת שלמה, חבר תרגומים
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
המשבר בחינוך העל יסודי
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את ועדת החינוך, התרבות והספורט בנושא המשבר בחינוך העל יסודי, בהשתתפות ארגוני המורים ויושב-ראש ארגון המורים מר רן ארז, מנכ"ל משרד החינוך מאיר שמעוני.
אני רוצה להגיד בתחילת דבריי כפי שאמרתי, הנושא הזה עולה חדשות לבקרים, באמת אני רוצה גם לברך את חבר הכנסת מיקי לוי יושב-ראש ועדת הביקורת שבאמת לקח את הנושא לתשומת ליבו ומכנס פעם אחר פעם ישיבות סביב הנושא הזה, אני חושב כוועדת חינוך הנושא הזה הוא במהות ההתעסקות של נושאים שהוועדה מתעסקת בהם.
כפי שאמרתי בפעם אחרונה בוועדת הביקורת ואני רוצה להגיד את זה גם עכשיו, אני חושב שבסוף זה שאנחנו רוצים לדאוג למורים וצריך לדאוג למורים, יחד עם זאת אני חושב שאסור לנו לקחת את תלמידי ישראל בני ערובה סביב הנושא הזה, ברור הרי לכולם שבצורה כזו או אחרת, ייקח עוד יום עוד יומיים, שבועיים, חודש, חודשיים, בסוף הנושא יגיע לפתרון, אז אני אומר למה לתת לתלמידי ישראל ולכל המערכת להיכנס לסחרחורת ולעבור את כל מה שהם עוברים, מעבר לכך שיש השלכות רוחב מאוד גדולות על תלמידי ישראל, אני מקבל ואין לי ספק שגם חברי הכנסת ומשרד החינוך, ואין לי ספק שגם ארגון המורים מקבל מאות פניות סביב תלמידים שבסוף לצורך העניין מה שקשור לעכשיו, לא מקבלים את הציונים שלהם ויש לזה השפעה ישירה על המשך דרכם, בחברה הישראלית אם זה בצבא אם זה בחברה האזרחית.
ולכן בפתיחת דברי אני רוצה להגיד, אין לי ספק שבסוף שני הצדדים לוחמים מלחמת צדק כל אחד בטענותיו וכל אחד בדרכו, אבל בוא נשים בראש סדר העדיפויות את תלמידי ישראל, אסור לנו לערב אותם בסיפור הזה, תמצאו את הדרך שהם לא יפגעו מהסיפור הזה, ואני באמת אני פונה אליך אדוני מנכ"ל משרד החינוך מאיר, תעשה הכל כדי שהסיפור הזה של הציונים שילדים צריכים לקבל כדי להיכנס ליחידות מובחרות, מחליט ללכת לעתודה יוכל ללכת ושהנושא הזה לא יפגע בו, בוא קודם כל זה משהו שפוגע בו דה פקטו בצורה מיידית, את הדבר הזה תורידו מסדר היום.
נמשיך לריב לנסות להגיע לפתרון כמה שיותר מהר, האוצר אגב נמצא פה אוהד? אה כן, ושבו ביחד ותגיעו לפתרון הזה, בואו באמת אני צולל לתוך הדברים, אני מבין שיש מחלוקות מסוימות אבל יש מחלוקת אחת וצריך לשים את זה פה על השולחן שהיא הנושא של החוזים האישיים, ששני הצדדים נסגרים ולא מוכנים לדון סביב הנושא הזה, שבו סביב שולחן תגיעו להבנות סביב הנושא הזה, ועדת החינוך לא תוריד את זה מסדר היום, אם צריך אנחנו ניפגש פה כל שבוע, אם צריך אנחנו נוריד שאילתות כל שבוע, אם צריך נעלה את זה לסדר היום של מליאת הכנסת כל שבוע עד שתמצאו את הפתרון, ואם אני אצטרך לתקוף את האוצר אני אתקוף את האוצר, ואם אני אצטרך לתקוף את ארגון המורים אני אתקוף את ארגון המורים ואת משרד החינוך משרד החינוך, תשבו תפתרו את הבעיה הזאת.
בדיוק, אבל תדע לך אבל יו"ר הוועדה תדע לך, שמשבר בסדר גודל כזה ראש ממשלה פותר לא פחות, זה כסף, זה מיליארדים, זה עקרונות, מאוד חשוב שהמנכ"ל נמצא פה, מאוד חשוב שרן ארז נמצא פה, ראש הממשלה צריך להכניס את הידיים לבוץ ולהתערב, דרך אגב לפני שנתיים היינו בסיטואציה דומה כשראש הממשלה התערב זה נגמר ככה ב-31 לאוגוסט דרך אגב.
אדוני היושב-ראש, אני מצטרף כמעט לכל מה שאמרת, צר לי שאנחנו נמצאים בסיטואציה הזאת, אנחנו נמצאים כמו שאנחנו מבינים, מי שמוביל פה את המהלך כי האחריות היא בידו, הסמכות היא בידו זה משרד האוצר ואנחנו שחקן שלישי בכל האירוע, יחד עם זאת אני לא מוריד מהאחריות הכוללת כי בסוף ילדי ישראל אני אחראי עליהם ואני אחראי לחינוכם, ואנחנו נמצאים פה בדילמה, מצד אחד אנחנו רוצים שהמורים יקבלו את שכרם ויקבלו את התנאים המיטביים על מנת שיהיו מורים הכי טובים, אם לא יהיו מורים טובים ומתוגמלים וכולי אז גם מערכת החינוך תרד, ולכן אנחנו מאוד רוצים שהמורים לא יפגעו והתנאים והשכר שמגיע וכל מה שמגיע יקבלו, מצד שני היושב-ראש אני מצטרף מצד שני למה שאמרת, אנחנו לא מוכנים ולא ניתן שילדי ישראל ייפגעו בכל היבט, לא בטיולים שנתיים, לא בציונים ציוני בגרות, לא במסעות גדנ"ע, לא במשלחות פולין וכולי וכולי, זה לא ייתכן, לא יתכן יש פה דור שעבר קורונה, יש פה דור שלא יצא לטיולים, לא יצא למסעות גדנ"ע, לא קיבל ציונים וכולי וזה מאוד מאוד מתסכל.
עניינית פרקטית למה שאמרת לגבי ציוני הבגרות, קודם כל נעשה עשינו ונעשה הכל על מנת שילדי ישראל לא יפגעו, במיוחד אלה שהולכים לאקדמיה, לעתודה, ליחידות מובחרות שצריכים ציונים כאלה ואחרים, נעשה הכול שזה לא יקרה, פתחנו מערכות סגרנו, פתחנו מחדש, אנחנו מטפלים פרטני כללי וכולי ברזולוציה של ילד, כיתה, בית ספר, מקום, אם יש איזושהי בעיה ביחידה מסוימת כן קיבל לא קיבל, פשוט עושים הכל על מנת שבסוף במטרה ילדים לא יפגעו מכל המהלך הגדול הזה שאני מקווה שנגיע לסיומו.
אבל דה-פקטו הם כן נפגעים היום אדוני, אני מקבל עשרות פניות רק בשבוע האחרון של ילדים שרוצים ללכת לעתודה, רוצים להביא את הציונים שלהם לאכ"א רוצים להתחיל להתקדם וכלום הכל חסום.
מתוך 100% הרי יש עיצומים, זה חלק מההנחיות שניתנו למורים לא להעביר ציונים, לצערי בפועל יש נתון שאי אפשר להתווכח עם נתון, נכון לאתמול מעל 92% כבר העבירו ציונים ויש להם ציונים, הווה אומר שיש למרות הכול 8% מהילדים שיכול להיות שחלק מהם גם שנמצאים שם לצערי, אנחנו מבחינתנו ברגע שזה יינתן פה ואולי זה ישוחרר, אנחנו שנייה אחרי זה נעביר את מה שצריך להעביר.
רן ההתייחסות שלך ואם אתה יכול להתייחס גם לנושא הזה של הציונים, אנא ממך לפחות בנושא הזה שחררו את הפקק, שאותם תלמידים באמת אני כבר לא נכנס לעומק הוויכוח לא נכנס האם ואיך לעשות את זה, אבל בנקודה הזאת אנא מכם תגיעו להבנה, תיתנו את האישור למורים להעביר את הציונים האלה בוא נשחרר לפחות את הדבר הזה, בקשה רן.
כבוד היושב-ראש חברי הכנסת הנכבדים שאני מכיר כמעט את כולכם. אני הוזמנתי היום לישיבה הזאת על מנת לדון במשבר בחינוך העל יסודי ואני רוצה לומר לכם איך אני רואה את המשבר הזה, אני רואה את המשבר הזה שמתמשך כבר שלוש שנים, כאשר הייתה מגפת הקורונה המורים הם הסקטור היחידי ששינו דפוסי עבודה והרגלי חשיבה, שינו את מבנה עבודתם, עבדו בזום עבדו מקוון, נכנסו מתחת לאלונקה על מנת לתת לתלמידים מסגרת סדר יום והמשכנו ככה לעבוד שונה מכל הסקטורים האחרים בארץ.
התחילה המלחמה היינו בין המפונים, עוטף עזה, הצפון, הקמנו כיתות אלטרנטיביות בבתי מלון על מנת ללמד את הילדים, הלכנו וכארגון מורים חילקנו להם לפטופים, פתחנו בכל מלון ומלון משחקים מתנפחים כאלה כדי לתת הרגשה יותר טובה לתלמידים, אנחנו נרתמנו עשינו זאת, הסקטור שלנו ברובו נשי והבעלים היו כולם במילואים, ובנוסף לדאגה לבעלים ובנוסף לדאגה לילדים הם המשיכו לעבוד כאילו שום דבר לא קרה, ובכל זאת ובכל זאת הכנסת בעצמה פרסמה לא מזמן שהתקבלו למערכת החינוך 2,600 עובדים חדשים ללא השכלה פדגוגית ללא תעודות הוראה.
זה משבר, זה משבר כי למרות כל מה שאנחנו רוצים מורים לא באים, והם לא באים בגלל תנאי עבודה קשים, בגלל שכר נמוך ובגלל חוסר הערכה של המוסדות, הם רואים בנו פיונים, הם רואים בנו סקטור שאפשר לרמוס אותו, ולכן הם גם רוצים לפרק את העבודה המאורגנת, את העזרה הדדית, את הערבות הדדית, והם רוצים לפרק את העבודה הקיבוצית ולהעביר אותה לחוזי קבלן, ככה אנחנו מגדירים את זה זאת המטרה.
כאשר אדון אפי מלחין ממונה על השכר אומר לי כהאי לישנא, אם לא תסכימו לחוזים אישיים אין על מה לדבר אני צריך להביא את זה לבוס שלי, מי זה הבוס שלו? כל אחד יודע, אם זה בעצם מה שאומר אם לא תסכימו לחוזים אישיים ולפירוק העבודה המאורגנת והפרטת מערכת החינוך הציבורית והממלכתית, כי זה הצד הראשון בהפרטה, אין על מה לדבר, אז אם הוא לא רוצה לדבר אנחנו נמצאים בסכסוך עבודה, זה זכותנו הדמוקרטית כארגון מקצועי להכריז על סכסוך עבודה, ואם לא מדברים איתנו אין שום פתרון אחר, כי אנחנו לא נסכים לחוזים אישיים ולפירוק העבודה מאורגת, על ביטול של העזרה ההדדית והערבות הדדית ונעבור מהסכמים קיבוציים להסכמים אישיים, כאשר כל מורה צריך לנהל משא ומתן מול המנהל שלו או מול המעסיק שלו על שכרו ועל פני עבודתו, ולהתנתק בעצם מהתנאים וההגנה של הרוב של הקבוצה, לא יהיה זה מאבק עקרוני, זה דבר שאנחנו לא יכולים להסכים.
פעם הקודמת אמרתי בוועדת לביקורת המדינה, מבחינתנו זה צלם בהיכל ולא נסכים לזה, ואם כתוצאה מכך הם לא ירצו לדבר זה בסדר אל תדברו, אבל תדעו שסכסוך העבודה ימשיך, ותדעו שמורים לא יגיעו למערכת, כי עם משכורות כאלה אף אחד לא רוצה לעשות עבודה כל כך קשה כמו שאנחנו עושים, ואתם אומרים כולכם שהיא עבודה חשובה.
לא ניתן יד להפרטת מערכת החינוך ולפגיעה בעבודה המאורגנת, אנחנו דואגים לכל אחד ואחד, ולצערי הרב אנחנו אלה שעומדים עכשיו בכוונת של האוצר, כי שאר האיגודים חתמו על הסכמים ועכשיו יש להם הזדמנות מנהלים משא ומתן עם הארגון נשים להם את הסכין בין הצלעות שיסכימו, לא יסכימו לא יקבלו כלום, ולכן אנחנו נמצאים פה בתוצאה של משבר, הסכסוך עבודה הוא רק סממן של המשבר שנמשך שלוש שנים.
ואני חושב שאם אתה רוצה כבודו לדבר על המשבר במערכת החינוך, למה לא באים מורים, למה מורים שלא עברו הכשרה במקצוע מסוים מלמדים מקצועות אחרים כדי לסתום חורים, למה יש מורים לאנגלית שלא יודעים אנגלית, למה יש מורה למתמטיקה שצריך ללמד גם היסטוריה, כי למעשה חסר מורים, המקצוע הזה הוא לא אטרקטיבי.
אם במזרח הרחוק, אם זה קוריאה יפן וכל המדינות המפותחות האחרות במזרח הרחוק, על כל מקום פנוי בהוראה יש שניים שלושה מתמודדים ובוחרים את הכי טוב, פה מקבלים מי שמוכן להגיע, זה המשבר.
נכון, רן תגיד לנו בבקשה, מה הם מבקשים שכל החדשים יהיו על חוזה אישי או כמה אחוזים מה הם מדברים?
הם מדברים על 10% מהמורים ו-10% מהמנהלים שיהיו בחוזים אישיים, כאשר למעשה זה הצעד הראשון הרגל הראשונה ששמים בדלת, אחר כך דוחפים עם הכתף ובסוף מתפרצים פנימה, ויגידו הרי הסכמתם זה העיקרון, הסכמתם אז מה זה משנה אם זה 10% יהיו 20%, זה תהליך שמתחיל ולא נוכל לעצור אותו אחר כך, וכל הורה וכל תלמיד צריך להיות מודאג.
אומנם נכון הילדים של המחזור הזה נפגעים הם סובלים, אבל אנחנו מסתכלים גם לדורות הבאים גם על האחים והאחיות שלהם שעכשיו הם בדרך, מה יהיה להם איזה מורים ילמדו אותם? מה הם ילמדו? ולכן זה מדובר פה כמו שאמרה חברת הכנסת מדובר פה גם בערכים, מדובר פה גם ברוח, מי שבא כי לוקחים אותו לסתום חור במערכת החינוך לא בטוח שיש לו את היכולות גם לחנך ולא רק ללמד, זה למעשה המשבר הגדול של מערכת החינוך ובזה צריך לטפל, ואנחנו מוכנים כפי שנכנסנו מתחת לאלונקה בקורונה וגם במלחמה גם בזה, אבל אי אפשר להחזיק את המקל משני הקצוות, מצד אחד לתת כי אנחנו מעורבים אישית ונפשית בעבודתנו, ומצד שני לנצל אותנו, כי לרוב ההתייחסות אלינו זה סקטור נשי אפשר לרמוס אותו.
אני רק רוצה לומר רן, עם כל הדברים ועם כל הצדק בדברים ואני מתחבר לרוב הדברים שאמרת, אבל אני חושב שהמטרה פה לא יכולה לקדש את האמצעי כפי שאמרתי בהתחלה.
תאמין לי אני אפנה גם לאוצר בלי כפפות, אבל רק אני אומר: הילדים אנא מכם התלמידים האלה אני אומר לכם רן זה מאות מקרים שמגיעים לא רק אליי, לכל חברי הכנסת גם אליך גם לאוצר, אנא מכם.
אני מאוד מכבד אותך אדוני גם בגלל הרקע שלך וגם בגלל הרצון הטוב שלך, אבל מה לעשות אנחנו מורים ומחנכים ועובדים במערכת החינוך, אילו היינו סוגרים את נתב"ג מיד היו נעתרים לנו, אם היינו משביתים את הנוסעים באגד בוודאי, אנחנו לא יכולים לעשות את זה, המקום היחיד שאנחנו יכולים להיאבק זה במערכת החינוך, מה הדבר השונה שאנחנו יכולים לעשות, לעשות שביתה כללית? אולי גם נגיע לזה, אבל זה למעשה אי אפשר לבוא ולהגיד אתם צודקים אבל אל תאבקו, אם לא היינו נאבקים אני גם לא בטוח שהיו מתקיימות כל הישיבות האלה.
שלום לכולם, חבריי חברי הכנסת, שמעתם אותנו מתבטאים בנושא החוזים האישיים אז אני אנסה רגע ללכת טיפה אחורה, אנחנו הגענו למשא ומתן הזה עם ארגון המורים במצב שבו נחרדנו מכמות הפעמים שהמערכת הזאת איבדה יציבות, בעשור האחרון כמעט כל שנה חוץ משנת הקורונה היו עיצומים במערכת החינוך העל יסודי, בסבב האחרון על אף המשאים והמתנים השונים שהלכו לכל מיני סוגים של הסכמים והגיעו להסכמות כבר בסבב האחרון, הגיעו להסכמות והתפוצץ ההסכם, הנה הגענו להסכמות עוד פעם ועוד פעם והתפוצץ ההסכם.
דרשנו בראש ובראשונה יציבות, הדרישה הראשונה של ארגון המורים הייתה הסכם קצר, לא היינו מוכנים לזה, אמרנו לא יכול להיות ילדי ישראל לא יכולים לסבול שוב מחוסר יציבות, אנחנו חייבים הסכם ארוך טווח ונלחמנו על הסכם ארוך טווח, רן ביקש סכום מסוים של תוספת שכר גם נלחמנו כדי להביא את הסכום הזה, רן יודע אני לא יודע מי בקיא בפרטים שהיינו רחוקים מאוד מאוד מאוד מהסכומים האלה ביחס לארגונים האחרים, וזה מאוד מטריד אותנו, אני אומר לכם עשיתי בדיקה עשור אחורה רק עשור אחורה, כל שנה היו עיצומים, חוץ משנת הקורונה כל שנה היו עיצומים, זה מצב לא סביר.
אנחנו בממונה על השכר אחראים על השכר של כל עובדי המגזר הציבורי, רופאים, עובדי ההסתדרות הכללית, עובדי השלטון המקומי, עובדי משרדי הממשלה, עם כולם עשינו כמה וכמה הסכמים בעשור האחרון, גם בשנה האחרונה סיימנו הסכם עם ההסתדרות הכללית סיימנו הסכם עם הסתדרות המורים, אנחנו בשיח עם הרופאים, אנחנו בשיח עם הסגל האקדמי - - -
מה התעקשות שלכם על חוזים אישיים, תעזוב נו אנחנו מסכימים איתך עד כאן, אבל מה ההתעקשות על 10% חוזים אישיים, מאיפה זה בא? אני ניהלתי עשרות מאבקים מול האוצר מעולם הסיפור של החוזים האישיים לא היה על השולחן, מה קרה השנה? זה הצעה של קהלת, זה בגלל השר שלכם? תגידו לי מה חדש? למה אתם רוצים לפרק את הארגון הזה שנקרא ארגון המורים.
אדוני היושב-ראש אם אתה רוצה שאני אתייחס, סליחה אדוני חבר הכנסת, אדוני היושב-ראש אם אתה רוצה שאני אתייחס בבקשה, תן לי רגע להתייחס.
אלקבץ, אני יודע שלא אתה האיש, אני יודע שקשה לך לבוא ולהגן על משהו שאולי גם אתה לא מאמין בו, אבל מה הסיפור הזה של היום חוזים אישיים, תעזבו את זה.
מאיר הנקודה שלך הובהרה, אתה יודע שאני לא יכול לעצור אותך אני מכבד, אמרתי את זה אתמול.
אני אסביר גם בנוגע לחוזים האישיים, מלבד הסיפור הזה של היציבות והמערכת, ביקשנו לבצע במערכת מספר צעדים שלטעמנו מבחינה מקצועית יקדמו אותה, החוזים האישיים, אדוני חבר הכנסת רגע סליחה שניה סליחה שניה סליחה.
אדוני חבר הכנסת, הדרישה שלנו להכניס שיטת העסקה נוספת לבתי הספר על יסודיים, היא דרישה מקצועית חשובה מאוד שיכולה להעצים את מערכת החינוך האל יסודי בצורה מאוד משמעותית, הכוונה שלנו לשיטת העסקה אחרת והדרישה שלנו והצורך שלנו בה הוא: כי ההסכמים הקיבוציים של ארגון המורים מאוד מאוד מאוד נוקשים אתה לא יכול לעשות כלום, יש לך מסגרת שעות מסוימת, יש לך מה עושים - - -
המערכת ההסכמית היא מאוד מאוד, רק כדי לחדד את הנקודה של מירום אין חוזים אישיים במערכת החינוך על יסודית בכל הכבוד. כדי להעסיק מורים בשיטת העסקה אחרת שהיא לא בדמות ההסכמים הקיבוציים, בשעות אחרות עושים דברים אחרים, מומחים, כאלה שבאים עם ניסיון שהוא לא מניסיון הוראה, כאלה שיכולים לעשות הדרכות למורים בבתי הספר ודברים אחרים צריכים את שיטת ההעסקה הזו, אגב שיטת העסקה הזו השונה שיטת העסקה שחורגת מההסכמים הקיבוציים קיימת בכל ארגוני העובדים במגזר הציבורי בכולם ואני אסביר למה צריך את זה, עושים הסכם קיבוצי מגדירים בו שורה של כללים, זה בסדר כללים נוקשים, זה לא רק שכר, זה שכר, זה כמה שעות עובדים, זה מה עושים בשעה הזו זה מה עושים בשעה הזו, זה מתי יוצאים לטיולים, זה כמה וכן הלאה וכן הלאה זה מארג של כללים.
בכל מערכת יש את המעט את החלק המסוים שצריך להעסיק אותו בשיטה אחרת, בשיטה יותר גמישה בשיטה דינאמית, זה קיים בכל סוגי המערכות.
למה? אני לא הבנתי למה עם כל ההסבר הזה אבל יש לי שאלה שאני רוצה לשאול את אוהד, מצב היפותטי בוא נגיד והסכמנו על 10% ועכשיו אנחנו נמצאים כאן בחדר מורים, יש שני מורים למתמטיקה אחד בחוזה אישי ואחד בהסכם קיבוצי, שניהם מרוויחים אותו דבר לשניהם יש אותם התנאים? אם המערכת רוצה לשבות כולם ישבתו?
אני יכול לעצור את גלעד? אני אשמח שתענה, אנחנו חוזרים על אותם דברים אבל לצורך המחשה, איך זה אמור להתנהל במערכת חינוך?
אז אני אנסה להסביר, לצורך המחשה מערכת החינוך גם בבתי הספר אתה צריך מורה שעובד הוראה עובד בית ספר שיעבוד בצורה אחרת, מה זאת אומרת? היום מורה הוראה מגיע צריך לעשות 24 שעות פרונטליות 6 שעות פרטניות 10 שעות תומכות הוראה שכאלה בכל מיני הקשרים, אתה רוצה משהו אחר, אתה רוצה שיבוא לך עובד שיגיע אולי - - -
אתה זה מנהל בית הספר, אתה זה מערכת החינוך, אני מזכיר שוב לחברי הכנסת ההמלצה להעסקת מורים בשיטת העסקה אחרת קיימת עוד בדוח ועדת דוברת אי שם הרבה לפני - - -
גלעד לא אמרנו שצריך ליישם את ועדת דוברת, אמרנו שהעמדה המקצועית שלנו בין היתר, כי מאשימים פה את פורום קהלת כאילו זה עכשיו נולד, אני מסביר עוד פעם קודם כל כבר בוועדת דוברת המליצו על זה, אנחנו מיישמים את זה בכל המערכות במגזר הציבורי, הגענו להסכמה - - -
רגע לפני שאני נותן לך, שנייה אתה מביא פה עמדה שאתה אומר אני בעצם דרך זה רוצה לשפר את מערכת החינוך בישראל, אני רוצה לשמוע יושב פה איתנו מנכ"ל משרד החינוך אני רוצה לשמוע את הדעה שלו בזה.
אדוני היושב-ראש, קודם כל יש פה בלבול בין תמריצים בעדיפות לבין חוזים אישיים לבין מה שמשרד האוצר באמת מתכוון לחוזה אישי, שזה שינוי אחר עם תנאי העסקה אחרים וכולי וכולי, צריך לא להתבלבל ולא לבלבל במונחים.
עניינית מבחינתנו זה לא דגל אדום, זה עוד אלטרנטיבה אבל זה לא דגל אדום, מבחינתנו מערכת החינוך יכולה להתנהל גם אחרת שאתה מתמרץ מורים בפיתוח מקצועי, בהכשרה, בשכר הוגן וכולי וכולי, אבל זה עלה כנושא לפני כשנה בהסכם שלא נחתם וכולי ולכן זה עומד כרגע כסלע מחלוקת, זה עלה בסיכום שבעל פה רק לא נחתם.
חבר הכנסת גלעד רגע. ולכן זה חלק מסיכום שהיה לפני שנה, אתה שואל אותו מקצועית זה לא התכלית של הסיפור, התכלית של הסיפור זה איך מפתחים מורים, מכשירים אותם, מתגמלים אותם, מתמרצים אותם הכי טוב שיש על מנת שיהיו מורים הכי טובים במערכת.
אדוני היושב-ראש אני רוצה לומר כמה דברים, קודם כל גילוי נאות מאיר שמעוני המנכ"ל ואני עבדנו ביחד חמש שנים בהנהלת משרד החינוך יש לי הרבה מאוד הערכה אליו.
כן לגמרי, עכשיו אני רק רוצה לומר כן שמנו כיסא להפרדה.
דבר שני אני רוצה לומר כאן כמו שאמר המנכ"ל נכון, יש פה כשאומרים חוזה אישי אנשים רואים כל מיני דברים בעיניים, ומזה עשרות שנים יש במערכת החינוך מערכת תמריצים המכונה חוזה אישי, לי בבית ספר כמנהל בית ספר היו שלושה כאלה, כדי לשמור מורים מעולים לפריפריה אנחנו תמרצנו אותם ב-80% תוספת על שכר הבסיס, והיית צריך כל שנה לקבל איזה אישור פעם אחת מהמשרד, פעם שניה מארגון המורים וזה עבד וזה עובד עד היום, היו רק 2,600 לדעתי אפשר להגדיל את זה מאוד, אחד.
שתיים בהסכם עם הסתדרות המורים לפני שנתיים אכן הושגה הסכמה על סך מסוים של חוזים אישיים, ואני חושב שבוויכוח הזה - - -
נכון, שם זה משהו אחר, אמרתי זה לא חוזה אישי זה שיתוף השם בלבד.
אני חושב שיש פה דיון שהוא דיון שיש הסכמה על הנתונים, הנתונים הם שמצב מערכת כוח האדם במערכת החינוך הוא על הפנים, אין ויכוח על זה, אמר גם יו"ר ארגון המורים, וכשנבקש מהמנכ"ל עוד כמה שבועות להסביר לנו מה המצב מבחינת גיוס מורים וכולי, כולם מכירים את הבעיה.
יש לנו אלפי אנשים שמלמדים בלי הכשרה, עכשיו המשרד במיזם של קיצור ההכשרה, אני חושב דרך אגב לא בטוח שזה רעיון רע אבל לא להוריד סטנדרטי, אפשר לקצר את ההכשרה ולא להוריד סטנדרטים, זה אני בטוח שזה היעד של מאיר, אנחנו בבעיית כוח אדם, וכל רעיון כולל חוזים אישיים צריך להיות על השולחן, אבל כמו שאמר המנכ"ל זה לא הרעיון היחיד.
אני יושב גם בוועדת חוץ וביטחון והשנה לראשונה אישרנו בצה"ל חוזים אישיים, יש דבר כזה, עד לפני שנה לא היה, 75 שנה הסתדרנו בלי, גילה צה"ל שבתפקידים מסוימים אל מול דברים מסוימים הוא חייב, כי הבן זוג של האחיינית שלי שהוא מה לעשות גאון מחשבים, אם רוצים להשאיר אותו בצה"ל צריכים לתת לו חוזה אישי.
לכן אני אומר הכל צריך להיות על השולחן, אני מציע כאן הצעת פשרה: ישבו ארגון המורים האוצר, קודם כל שישבו כי אנחנו שומעים שלא יושבים, ישבו בדרגים הכי גבוהים ונקרא לנערה ונשאלה לפיה, בוא נשאל נקרא למורים הצעירים בעיקר המועמדים לשנה הבאה ונשאל אותם, מה אתה רוצה? הרי אנחנו קיבלנו כאן דיווח בוועדה על ירידה דרמטית בחלק מהכשרות המורים, שמענו ממנכ"ל של מכללה בשדולה שקיים חברי ירון לוי על זה שיש להם בעיית רישום קשה, אנשים לא רוצים לבוא להוראה.
בוא נשאל אותם, מה יגרום לך לבוא לחינוך? עכשיו יכול להיות שזה לא חוזה אישי, יכול להיות שהם צריכים תנאים טובים יותר בחדר המורים, יכול להיות שחוזה אישי כן יביא אותם, בוא נשאל אותם, אתם יודעים מה יש לי הצעה יותר טובה מזה, בוא נציע להם את שני המסלולים, כנסו למערכת ככה בוא נעמיד דברים, הרי המשבר זה לא רק ארגון המורים משרד האוצר, זה משבר בחינוך בנושא איכות כוח האדם, יש מצבים וגם אני נאלצתי כמנהל בית ספר להביא בן אדם בלי הכשרה במתמטיקה ללמד מתמטיקה, זה מזעזע, זה גרוע מאוד, אז בואו רק לפני שאנחנו נכנסים למשא ומתן הזה בוא נשים הכול על השולחן.
רק אני מוטרד מדבר אחד, זה שהמנכ"ל עוסק בזה אני יודע לא סתם אמרתי, שר החינוך לא עסוק בזה, ואם ראש ממשלה רוצה לגמור משבר עם ארגון המורים ראש ממשלה חייב להתערב לא פחות, ככה גומרים כבר שנים, הרי בסוף זה מיליארדים, זה חוזים אישיים, זה פלטפורמה שלמה של הסכמים, זה לא נגמר בדרג הפקידים, זה החלטות מדיניות שצריכה להוביל הממשלה בראשות מי שעומד בראשה, ושר החינוך ששקוע בהרבה דברים ובזה לא, ולסיים את זה, ולא להגיע שוב ל-31 באוגוסט שנשב פה ונגיד איזה יופי גמרנו בפשרה, עכשיו במאי.
קינלי כמה מילים רק אני ממש בקצרה, ראשית חשוב להבהיר חוזה אישי לא מחייבים אף אחד, מציעים את שני המסלולים לכל אחד שרוצה לבוא לעבוד, אומרים לו אתה רוצה חוזה אישי? אתה רוצה הסכם קיבוצי? מציעים להם את שני המסלולים הוא בוחר.
אני כוועדה לא הולך פה לנהל את המשא ומתן בתוך חדר הוועדה שניה, את מה שאנחנו עושים עכשיו, שניה לא, מה שאנחנו עושים עכשיו אתם יודעים לעשות ביניכם או שאנחנו חייבים לעשות את זה פה בוועדה?
ויש לנו עוד ישיבה ליום שני, ויש עוד ישיבה שאמורה להיקבע, אנחנו יושבים.
אני גם רוצה להגיד, ההסכם כולל מכלול של נושאים, אני ממש מקווה שנניח ונוותר על החוזים האישיים כל הדברים האחרים יתקדמו, לפי ההערות שקיבלתי לא נראה שזה יהיה ככה, אז שלא נהיה פה עוד חצי שנה אחרי שנוותר על החוזים האישיים ואז תבואו עם נושא אחר, נגיד מודל המנהלים שגם שמה לא מוכנים - - - ואז יגידו לא מנהלים אנחנו לא מוכנים.
ציפור לחשה לי באוזן שאם הנושא של החוזים האישיים יסתדר על השאר אפשר להסתדר, ככה ציפור לחשה לי באוזן, אולי הציפור משקרת.
ציפור לחשה לי באוזן שאם תפתרו את הנושא של החוזים האישיים על השאר אפשר לסגור את זה בחדר אחד ביום אחד.
אני הייתי שמח אבל אני סקפטי, בכל אופן ההסכם כולל מכלול של נושאים שכולם באים לטובת שיפור מערכת החינוך, גם באפשרות להעסיק יותר מורים, גם באפשרות לתת שירותים יותר טובים, גם באפשרות לייצר למנהלים מעמד מיוחד למנהלים שישפר את מערכת החינוך, זה כל הרעיון וגם לתת תוספת שכר מאוד גדולה.
בוא נדבר על משבר בעל יסודי, איך הוא נראה בעל יסודי אצל התלמידים שלנו, אין טיולים מה זה אומר? אין פעילות חברתית משותפת, אין מקום לפרוק לחץ, ואולי זה היה צריך להיות הטיול האחרון שלהם בחיים, רבותיי אנחנו נמצאים במלחמה אל תשכחו את זה, אין פעילות תרבות, אתם מבינים שזה רק מגדיל פערים חברתיים? אין אפשרות לערער על ציוני מגן, זה זכות שלכל אחד פה למעט התלמידים האלה הייתה, עד לפני חודש הם לא קיבלו ציונים, בעקבות בקשה שלנו נעתר ארגון המורים ושיחרר את הציונים בבחינות, תודה רן.
אבל לפני זה חודש וחצי הם לא קיבלו את הציונים, ואז כשאין ציון מגן לא מקבלים ציון בגרות, מה המשמעות של הדבר הזה? ילד לא יודע אם הוא צריך או לא צריך לגשת למועד ב', למישהו נשמע נורמלי שכיתות שלמות בתי ספר שלמים ייגשו למועדי ב'? במתמטיקה במקצועות כבדים, המשרד לא ערוך לזה, אין אפשרות לעשות את זה באמת זה לא ריאלי.
כל זה קורה בשנה הכי נוראית שיכלנו לתאר אותה, מלחמה, ארבע שנים של קורונה, לחץ נפשי ורגשי שכולנו חווים ובטח ובטח התלמידים והתלמידות שחשופים לכל הדברים האלה.
בוא נדבר על מה מתווכחים פה, חוזים אישיים, למה זה חשוב ושמעתי את מה שאמר חבר הכנסת קינלי, לפני כמה זמן חתמתם הסכם עם הסתדרות המורים שנתיים בערך? אוגוסט 2020.
כמה חוזים אישיים, שמעתי את יפה בן דוד אומרת, כמה חוזים אישיים נחתמו מיום ההסכם? אפס.
זאת אומרת הנושא שבגללו אין הסכם ככה כולם אומרים, רגע אל תפריע לי לא הפרעתי אל תפריע לי, עכשיו לא נחתם הסכם אחד למה? אין בכלל הסכם על מה לחתום אין על מה, עכשיו למה? זה לא חשוב, כנראה זה לא חשוב למערכת מספיק, אם זה היה חשוב היה הסכמים הרי, יש אפשרות להביא 6% מהמורים, טאלנטים לא על טאלנטים, לא קיים.
ובעל יסודי בוא נדבר על העל יסודי מה שאמרתי קודם, אפשר יש חוזים אישיים אל תספרו סיפורים, אני מכיר מורים שמלמדים בחוזים אישיים, מועסקים על ידי הבעלויות, מועסקים על ידי הרשויות, אל תמציאו המצאות, חבר הכנסת קינלי סיפר פה על ורסיה אחרת, אז במקום כל המלחמות והוויכוחים ושמעתי פה את המנכ"ל, הוא אומר החשוב צריך לדאוג שיהיה מורים טובים, איך לעשות הכשרות, איך לקדם אותם, אז על זה אנחנו הולכים?
אז אני אגיד לכם מה הציפיות שלנו: אנחנו ההורים והתלמידים אדוני המנכ"ל, ידידי, חברי, שותפי, אני מצפה ממך שתוביל ולא תהיה גלגל שלישי, אתה צריך להוביל אותם, כי בסוף הצרכים צריכים לבוא ממך הם צריכים לעבוד בשבילך, אתה צריך להוביל את מערכת החינוך כי אתה יודע מה צריך במערכת הזאת.
או זה בדיוק העניין אין פרויקטור לאירוע הזה, זו נקודה מאוד חשובה, איך יכול להיות שלמשבר אין פרויקטור.
משרד האוצר, מה ההתעקשות שלכם בתקופה כזאת? נגיד שרן לא בסדר הפר את הכול כל מה שאתם אומרים, מה זה נראה לכם נורמלי האירוע הזה? נראה לכם שבתקופה הזאת, עוד מעט אתם תגיעו לפי ההסכמים שלכם לחוזה הבא כבר לחתום עליו ואז תכניסו את הסעיף המחורבן הזה, יש דברים שאנחנו מסכים איתכם ושלא, אבל צריך לגמור את האירוע הזה.
רן ידידי, אי אפשר להשתמש בילדים אי אפשר, ראיתי את ההקלות שנתת אני מאוד מכבד אותם.
ראיתי הכל ראיתי, אבל רן הילדים הם לא פיונים, הם בלעדיהם אין מערכת חינוך לא מורים לא כלום, חייבים לשחרר, שאלת אותי אם צריך לעשות שביתה תשבית, אני לא אמרתי לך מילה על ההשבתות של השעתיים, זה הילד שלי שנפגע אין לו תגבורים אין לו דברים מילה לא שמעת ממני על זה, אבל ציוני בגרות? איך אפשר לא לתת אותם חייבים לתת את זה.
אתם מבינים למה כולם פה אשמים? כי אין תשובות טובות לזה, כי זה לא יכול להימשך האירוע הזה, תבינו אנחנו שנה שניה, זה שנה שנייה באותו אירוע, תזכרו רק דבר אחד, בלי ילדים בלי תלמידים ותלמידות אין מערכת חינוך, אתם פועלים נגד התלמידים והתלמידות שזה העיקר במערכת הזאת, בשביל זה כולנו התכנסנו ובהם אי אפשר לפגוע.
תודה רבה חבר הכנסת יוסף טייב גם על כינוס הדיון בפעם אני לא יודעת כמה. באמת לפני שבוע התכנסנו עם חבר הכנסת ירון לוי ועם רן ארז, ורן אנחנו גם מאוד מודים לך על המחווה על המסיבות סיום שבאמת עכשיו התאפשר לנו לחגוג את המסיבות ואנחנו מעריכים.
טקסים נכון יש ככה עוד רשימה, אבל עם זאת אנחנו באמת נמצאים כאן בכל דיון שמתקיים, וכל דיון נראה ונשמע אותו דבר בדיוק, אתם מדברים פה על חוזים על לא חוזים, זה משהו שאני שומעת מהרגע הראשון עוד מאוגוסט, ומדברים פה על בסופו של דבר חוזה שנחתם, היו הסכמות אבל לא נחתם סופית, עד שהדברים לא נחתמו אין הסכם, אני לא יודעת איך זה עובד במשא ומתן של מבוגרים אני לא שם אוקיי - - -
אז עצוב לי מאוד כי לי אין את הניסיון שיש פה למבוגרים, ועם זאת כן חשוב לומר שיש בעיות במערכת החינוך עם ההסכם ובלי ההסכם, אני תלמידה אני רואה את הקושי של המורים שלי ואני רואה את המחסור בכוח אדם שיש ובמקצועות, ויש מקצועות שלא מלומדים ורואים את זה בשטח, והנפגעים הבלעדיים מכל הדבר הזה זה לא אנשים שיושבים בסופו של דבר למעלה ובמשרדים וראשי הארגון, זה בסופו של דבר האנשים ששם בשטח, המורים, המנהלים, התלמידים, ועצם זה שאני שומעת פה אני סקפטי אם זה הולך להיפתר עוד כמה זמן, מכעיס מכעיס אותי כי למי יש את הזמן הזה? למי יש את הזמן לחכות עד שיתכנסו ועד שיפתרו? חאלס כאילו באמת למי?
אני מסיימת י"ב ב-18 ביוני, וגם ככה כל החברים שלי השמיניסטים הציונים שלי גרועים בוודאות וגם של חברים שלי, אין לי מושג מה הציונים, אני לא יודעת מה הנתונים שיש לכם, אני אין לי מושג מה הציון שלי, אני הולכת לסיים את המערכת הזאת עם ציונים גרועים ואני לא אוכל לשפר אותם, וככה גם עוד הרבה תלמידים, ובאמת עם כל הכבוד לכל מה שקורה, מישהו פה צריך לקחת אחריות, לא יודעת למי יש את הסמכות, מבחינתי לכולם יש את הסמכות, כל מי שיושב פה יכול לקחת אחריות ולומר שהדבר הזה נפתר מחר והוא באמת ייפתר מחר.
אני חושבת ואני באמת אסכם, כי יש לדבר הזה באמת פתרון אחד, אי אפשר להתחבט ולומר הוסכם משהו והוא חזר בו והוא חזר בו, ככה לא מגיעים לפתרון, אם צד אחד לא משנה מה בסופו של דבר לא מסכים על משהו נגמר הסיפור, אם הוא לא משתכנע אין איך לשכנע, אין איך לחכות שמשהו ישתנה שפתאום יקרה איזה קריעת ים סוף ופתאום הדברים ישתנו, זה לא סיטואציה שהולכת לקרות, אז בסופו של דבר צריך לשים את הדברים על השולחן, רן ארז לא רוצה את החוזים האישיים, אוקיי איך מתקדמים מפה? מה האלטרנטיבה האחרת שבאמת צריך לדבר עליה? מה הבעיה במערכת החינוך שאפשר לפתור?
אני רק אסכם ואני אגיד שבאמת זה בשיא הרצינות, אי אפשר לשכנע אנשים להסכים על משהו שהם לא מסכימים להם ואי אפשר לצפות שדברים ישתנו משום מקום, אז צריך להתמודד עם הסיטואציה כמו שהיא ולהתמודד עם הבעיות ולמצוא אלטרנטיבות אחרות ויש אלטרנטיבות אחרות, תשאלו את המנהלים ותשאלו את המורים יש אלטרנטיבות אחרות לפתור את הדבר הזה,
ואני מצפה מכם מאנשים שבאמת מייצגים אותי, מאנשים שמייצגים את המורים שלי, ומאנשים שבסופו של דבר מחזיקים באמת את הכספים ואחראים לחתום את ההסכם הזה, שיעשו הכל כדי למצוא את האלטרנטיבות האחרות האלה כי יש, ולא להילחם על דברים מיותרים כי אי אפשר לשכנע אחרת, אז אני מצפה שזה מה שיקרה.
אני אוסיף בבקשה שזה המשבר באמת כמו שאמרתם פה עברנו לא מעט משברים הדור שלנו במהלך השנים, הקורונה, המלחמה השנה, אבל זה המשבר הכי כואב כי זה דווקא מנוהל על ידי אנשים שאמורים לתרום לחינוך שלנו ולא אנשים שאמורים לפגוע בחינוך שלנו, אז באמת כמו שספיר אמרה ישבנו פה מאוגוסט ואנחנו נמצאים באותה סאגה, אני מקווה שהיא תיפתר עד תחילת שנה הבאה ובאמת תתכנסו לסיום הדברים.
תודה רבה היושב-ראש. ספיר שאלת איך מנהלים משא ומתן, התחלה של משא ומתן זה קודם כל לשבת לדבר בלי תנאים מוקדמים, רן כמה חודשים משרד האוצר ומשרד החינוך לא פנו אליכם ולא נענו לבקשות שלכם? כמה חודשים?
למעשה מפברואר 2022 זה שנתיים ימים ויותר שאנחנו מדברים והנושאים, קודם כול שנה וחצי לא קיבלנו שום תשובה ולאחרונה מתנים את העניין הזה בהפרטה, בחוזה קבלן וכדומה.
יש תנאים מוקדמים, אז אני רוצה לספר לכם כבוד היושב-ראש, ספיר העלתה את זה, אני השתתפתי בישיבות בוועדת ביקורת המדינה אצל חבר הכנסת מיקי לוי, ואז הבנתי במהלך כל הדיונים האלה שעות על גבי שעות, שבעצם ארגון המורים לא מבקש כסף, הוא מבקש לשמור על המערכת כפי שהיא, הוא מבקש להתנגד לתפיסה הממשלתית שבאה ואומרת בוא נפריט את מערכת החינוך.
הדבר המאוד חשוב, אמרתי בואו חבר'ה יש משא ומתן, אנחנו במשא ומתן יודעים על מה אנחנו לא מסכימים אבל יש דברים שבטוח אנחנו מסכימים, ואם לא נשב ונדבר לא נפתור אותם, אז הצעתי לרן מניסיוני הרב בחודשים האחרונים בבניין הזה לשבת, והוא נענה לבקשה וישבנו, ואמרתי לו שאני רוצה שישמע את בני הנוער מועצת הנוער והזמנו את ספיר לפגישה שנייה, באותה פגישה שאנשים מדברים ושומעים ואנחנו שומעים מהגרון החנוק שלהם כמה קשה להם וחשוב להם, רן החליט לבטל כמה סנקציות בגלל השעה, בגלל המורכבות, בגלל כל האירוע הטראומתי שחווינו.
אני פונה למשרד האוצר ולמשרד החינוך, רן ברשותך אתה רגע בצד, הם לא בעיה אין כאן דיאלוג, למה ארגון המורים צריך להיות הגוף הזה שפוגע בתלמידים? הם שומרים על התלמידים, אם אני בא ואני אומר שאני מייצג את בני הנוער במדינת ישראל חרטתי על דגלי, הוא דואג למורים, אם לא יהיו מורים טובים במערכת החינוך אני לא עושה את התפקיד שלי, ואני רוצה להודות לך פעמיים, פעם אחת על זה שאתה ישבת וכיבדת את בני הנוער והגעת איתם לפשרות, בלי האוצר בלי טובות של אף אחד בלי שר החינוך, כי אם שר החינוך היה יושב בכיסא הייתם מתקדמים לעוד הרבה דברים קדימה, ופעם שניה אני רוצה להודות לך שאתה שומר כאן על המורים במדינת ישראל, כי בתקופה האחרונה ובשנים האחרונות רמסו את מעמדם ואתה חומה בצורה, ואין לך יכולת ואין לך, אם היית עכשיו בהסתדרות המורים היית משבית את בתי הספר, אשתי לא הייתה הולכת לעבודה, היינו צורחים מישהו מהמדינה מהממשלה הזאת היה קם ודופק על השולחן, איזה כלים איזה עוגנים יש לו מנופי לחץ על הממשלה? אין לו וצריך להבין את זה.
ספיר וכל הנוער במדינת ישראל וציבור ההורים, ארגון המורים הוא לא הבעיה, חוסר התקשורת והאכפתיות של שר החינוך ושל משרד האוצר זאת הבעיה, תשימו את זה על השולחן, זה לא עניין של כסף זה עניין של עיקרון, ואני רוצה לומר לך אני לא הכרתי אותך ואתה חייב להמשיך ואנחנו נמשיך על המאבק הזה כדי לשמור על המורים במדינת ישראל, ולדאוג שהם יגדלו כאן את הדור הבא בכבוד ובתנאים המתאימים שיש להם, תודה.
תודה בוקר טוב, אני נטע ממרכז המחקר והמידע של הכנסת. אני אציג בקצרה שלושה שקפים ממוקדים על נתונים על שכר המורים בחטיבה העליונה, כמובן שהמשבר בחינוך העל יסודי והמחלוקות בהסכם השכר הן רחבות הרבה יותר בעניין של שכר המורים, אבל בכל זאת אנחנו כן חושבים שיהיה בפני חברי הכנסת והוועדה את הנתונים שקיימים מבלי לגרוע מהנושאים האחרים.
(הצגת מצגת)
אז השכר הממוצע של מורים בחטיבה העליונה בשנת 2022 היה 16,700 שקלים, מדובר על שכר חודשי ממוצע למשרה מלאה, הפרדנו כאן רק מורים בלי מנהלים וזה על בסיס עיבוד מיוחד של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, שזו כמובן סטטיסטיקה רשמית של המדינה וכאן תודה ללמ"ס על הפקת הנתונים.
למי ששואל בדקנו גם שכר חציוני, הוא מאוד מאוד דומה, במספרים כאלה גדולים של עובדי הוראה אז הנתונים של הממוצע והחציון דומים.
נטע אני רוצה להתייחס רגע, רק לארז ולאלה שמטפלים בהסכמי שכר, תסתכלו על קבוצת הגיל, עכשיו תבינו מזה למה מורים צעירים עוזבים, שימו לב כשהם בני 29 כשהם צריכים לשלם משכנתאות ולהקים את המשפחה ולהתחיל להתארגן, הם מקבלים את השכר הכי נמוך, בני מעל 50 כשכבר שכבר מבוססים מקבלים יותר גבוה.
לכן אני מציע לך ארז, היות ואני תומך גדול מאוד במאבק שלך, אבל חלק מהדברים זה להפוך את זה, כשאני חתמתי על הסכם עם העובדים הסוציאליים האחרון עם הסתדרות, אני הקפדתי על כך שהתוספות המשמעותיות יהיו אצל הצעירים בכדי להחזיק אותם.
אתם שואלים למה מורים עוזבים? הם גומרים ללמוד והם עוזבים את מערכת ההוראה, זאת הסיבה.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
סליחה אני חייבת להגיד משהו כאן, אני חושבת שזה לא פייר וזה לא צודק וזה לא הגיוני, מי שעבד במערכת עשרות שנים, לבוא עכשיו ולהפוך אז כאילו צריך לתת - - -
חבר הכנסת כהן, בהסכם הקיבוצי האחרון אנחנו נתנו תוספות הרבה יותר גדולות למורים החדשים כדי שיהיה יותר אטרקטיבי, הקטנו את הפערים בוותק למורים הוותיקים, הגדלנו למורים החדשים, זה תהליך ארוך אי אפשר לעשות את זה בהסכם אחד.
אני אמשיך ותכף נראה גם נתונים שמעידים על חלק מזה. אז כמו שאמרו כאן חברי הכנסת, באמת אני לא אקריא פה את הכל, מי שרוצה המסמך נמצא באתר הממ"מ, אבל בפילוח על פי ותק ועל פי גיל אנחנו רואים שבגילאים הנמוכים או בוותק הנמוך אז זה סביב 10,000 שקל עד 12,000 שקל בממוצע, וככל שעולים עם הגיל והותק, זאת אומרת מעל גיל 50 או מעל 31 שנות ותק מגיעים לסביבות ה-20,000, 22,000 שקלים בממוצע לשכר של מורה במשרה מלאה.
בשקף הזה אתם רואים את ההתפתחות על פני שני עשורים, בחרנו בעצם יש פה מ-2022 עד 2022 2022 ובאמצע זה תשע"ב, תחילת יישום עוז לתמורה.
בעשירונים פה רואים את הממוצע באמצע העשירון העליון ועשירון תחתון, כאן זה לא פילוח על פי גיל או ותק, אלא מקרב כלל המורים מי העשירון שמשתכר הכי הרבה והכי מעט, זו מתודולוגיה מאוד מקובלת לבחון על פיה, והפער הוא בין סביבות ה-10,000 שקל עד 23,000, 24,000 שקל.
מה שכן אני אגיד לכם, בניתוח על פי זמן הפערים האלה מצטמצמים, זאת אומרת אם בתחילת התקופה הנזכרת כאן ב-2002 הפער בין העשירון העליון לעשירון התחתון היה בערך פי שלושה, עם השנים השכר של כולם עלה, אבל השכר של המשתכרים עשירון תחתון עלה יותר, ככה שהפערים הצטמצמו לסביבות 2.3.
לא לא סליחה, באבסולוטית המספרים גדלים, אבל באחוזים הוא קטן גם כל אחד בפני עצמו וגם ביחס ביניהם, אז הנתונים האלה נמשכים על פני בערך 20 שנה באופן איטי עד שהגענו לפער הנוכחי שהוא 2.3.
השקף האחרון, כאן השוונו על פני בערך עשור בהשוואה לשתי קבוצות עובדים אחרות שהם עם מאפייני העסקה או השכלה יותר נכון יחסית דומים, זה אקדמאים במגזר הציבורי, יש לנו גם אקדמאים במשרדי ממשלה וגם אקדמאים בגופים ציבוריים, ואנחנו רואים שבשנה האחרונה 2022 השכר של כולם מאוד דומה, סביב 16,000 שקל, כשלמורים מעט גבוה יותר 2%, 3%, בתחילת התקופה השכר של המורים היה נמוך יותר, ובעצם המשמעות של זה שלאורך עשור השכר של המורים עלה ב - - -
זה לא בחלוקה בוותק, זה חלוקה של כולם על פי שכר ממוצע למשרה מלאה, במסגרת התמציתית עכשיו זה מה שאני מציגה, אז של מורים עלה 35% ושל האקדמאים האחרים 22% ו-15%, זו ההצגה הקצרה שלי.
אדוני היושב-ראש תודה על הדיון, תודה למנכ"ל משרד החינוך שנמצא בדיון הזה, התקיימו בכנסת מספר דיונים בעיצומים הנוכחיים ובחוסר היכולת להביא את המשא ומתן הקיבוצי לכדי סיום מוצלח, אני חושב שזה הדיון הראשון, הדיונים האחרים התקיימו בוועדה לביקורת המדינה, זה הדיון הראשון שאתה משתתף בו.
במידה רבה כל מי שנכחו בדיונים הקודמים יכולים להעיד על כך שיש פה מעין שידור חוזר של כל הדברים שהוצגו ושנאמרו, ועדיין יש כאן מבחינתי בדיון הזה שתי התפתחויות חשובות שצריך לתת עליהם את הדעת: האחת היא שנמצא איתנו לראשונה מנכ"ל משרד החינוך, והוא אומר שאפשר לדבר על הכל ואפשר לבחון כל פתרון, אבל שהדרישה החד משמעית שאין ממנה נסיגה, שבחוזה העתידי יוכנס סעיף לגבי חוזים אישיים במתכונת שהאוצר מדבר עליה, הדרישה הזו לא מגיעה מכיוונו של משרד החינוך, שמשרד החינוך בהחלט חושב שצריך לטפל בבעיה של קליטת מורים צעירים, איך הופכים את מקצוע ההוראה לאטרקטיבי, אבל משרד החינוך מכיר מגוון של כלים ומגוון של דרכים, והדרישה החד משמעית הזו למתכונת של חוזים אישיים שמחריגה קבוצת מורים גדולה מההסכם הקיבוצי, הרי אפשר לחשוב על כל מיני מתכונות של חוזים אישיים, חברינו טור פז אמר, תחת הכותרת הזו הרי נכנסות כל מיני הגדרות נכון? אז אנחנו לא מדברים על מתכונת שבאה ואומרת שמעבר לקומה הבסיסית של ההסכם הקיבוצי יש תוספת תמרוץ, אבל ברור שכל מורה הוא חלק מההבנות הבסיסיות של התנהלות יחסי העבודה במערכת, אנחנו מדברים על הגרסה הכי קיצונית של מושג החוזים האישיים, שבו לוקחים את העובד ומוציאים אותו לחלוטין ממערכת יחסי העבודה הקיבוציים.
מכיוון שאפשר לחשוב על דגמים של תמרוץ, של תוספת שכר גם בתוך הסכם קיבוצי, אי אפשר להתחמק מהמסקנה שהסיבה היחידה שהאוצר מתעקש על המתכונת הזו של החוזים האישיים, הסיבה היחידה היא הרצון להחליש את כוחו של הארגון היציג, הרצון להעמיד יכולת לשבש את הכלים הארגוניים של ציבור המורים, כדי שפעם הבאה יוציאו את הטיול השנתי לא עם המחנכים של הכיתות אלא עם אותו אחוז, 6% מורים שאסור להם לשבות, זה לא שהם בוחרים לא לשבות אסור להם לשבות על פי החוזה האישי שרוצים להכתיב להם, זו הסיבה היחידה להתעקשות, אין פה עניין של גיוס מורים צעירים, אין פה עניין של שיפור התנאים שלהם, יש פה דבר אחד, שבירת היכולת של עשרות אלפי מורים בפעם הבאה להיאבק בעוצמה על שיפור התנאים שלהם.
גלעד, אני רק מאוד מקווה שאין שיקולים כלכליים לארגון המורים בזה ש-10% יעברו לחוזים אישיים, אתה יודע שאצלי אף אחד לא חסין ביקורת, אבל כשמביאים את הדברים צריך להביא את שני צדדי המטבע.
יוסי לא, אני רוצה לומר לך אני התפקיד שלי אני לא פרשן באולפני הטלוויזיה, אני חבר כנסת ולי יש צד והצד שלי כולל את תלמידי ישראל ואת מורי ישראל, מכיוון שמבחינתי ההתנהלות של האוצר היא התנהלות לא תמימת לב בכל האירוע הזה מה לעשות, אני אסביר לך למה: מכיוון שאתם מבחינתכם אתם יצרתם סדר עדיפויות מעוות, התפקיד שלי כחבר כנסת הוא לומר את הדברים שאני מאמין בהם כהווייתם, אני בתפקיד של הפיקוח הפרלמנטרי וכן אתם יצרתם סדר עדיפויות מעוות שבו כל הדברים האחרים הם משניים לעניין הזה, לדגל שאנחנו הרמתם של חוזים אישיים במתכונת הכי קיצונית שלהם.
יושב כאן מנכ"ל משרד החינוך אומר, חברים זה בעיניי לא היהרג ובל יעבור של ההסכם הקיבוצי אבל האוצר מתעקש, האוצר מתעקש ולכן אני מודה לך על הפגישה הזאת כי הגיע מנכ"ל משרד החינוך ואומר לפרוטוקול באומץ, חברים יקרים אפשר לשבת אפשר לדון, אבל ההצגה של 6% או 10% חוזים אישיים לא מגיעה ממשרד החינוך, משרד החינוך לא מוכן להעמיד את זה כדרישה החד משמעית, והאוצר עושה פה את מה שהוא רוצה זה המצב.
אנחנו אמרנו בדיון בוועדה לביקורת המדינה, ניחא היינו אחרי שלוש שנים שהפיילוט בהסתדרות המורים כבר היה מיושם, והיה מגיע משרד האוצר ואומר תראו, החוזים האישיים בהסתדרות המורים מה זה הקפיצו את מערכת החינוך היסודית, אלפי אנשים עומדים בתור ללמד כיתות ביסודי, למרות העומס בכיתות, למרות שאין לשום מורה מקום לשבת נורמלי לדבר, אבל אין בגלל החוזים האישיים הם רצים באלפים לסמינרים, אז בסדר תביאו את ההישגים שלכם בתחום הזה עוד שלוש שנים - - -
אדוני תראה האוצר מסביר שלקח שנתיים להכין הכול בסדר אז תבואו בסיבוב הבא, אבל איך אפשר להסביר שמ-2022 אין חוזה קיבוצי, אין חוזה קיבוצי עדכני, האוצר חושב שצריך להעלות את המשכורות למורים הצעירים אבל על המזבח הזה של החוזים האישיים הוא כבר שנתיים מוכן לא לשפר את התנאים של המורים הצעירים, כי הכי חשוב זה החוזים האישיים.
אז בוא אני לא צריך אני לא מייצג פה שני צדדים, אתם מתנהלים בצורה כוחנית לא תמת לב, יש לכם עיקרון מקודש אחד והוא החלשת כוחה של העבודה המאורגנת במדינת ישראל, הכל מבחינתכם זה אותו דבר, קצינים בצה"ל ואקדמאים בשירות המדינה ועובדים סוציאליים ומורים, כולם צריכים להיכנס תחת האחדה שלכם של חוזים אישיים, אין הבחנה בין סקטורים, אין דיון רציני ומה החוזים האישיים עושים, וצריך אני מבקש ממך אדוני בסדר לא להיות דיפלומט.
אני מבקש שתצא מכאן, אני מבקש והנה אני מסיים לסיכום כי כבר היינו פה כבר לעסנו הכל, כבר ראינו איזה צד כן עשה הקלות בצעדים שלו ואיזה צד אוחז בקרנות המזבח, אני מציע אדוני אני לא חבר ועדה זו רק הצעה, אני מציע שתביא לדיון הזה הצעת החלטה שאומרת בצורה מאוד מאוד ברורה, שוועדת החינוך של הכנסת דורשת ממשרד האוצר לאור דבריו של מנכ"ל משרד החינוך, להפסיק להעמיד את נושא החוזים האישיים כתנאי בל יעבור לחתימת הסכם קיבוצי, ושיכנסו מיד למשא ומתן שבו הדרישה לחוזים אישיים היא לא התנאי לחתימת הסכם קיבוצי.
היושב-ראש אני רוצה רגע קצת לדייק ולהתייחס: א' בנושא החוזים האישיים נשאלתי מקצועית עניתי מקצועית, מקצועית אפשר לבדוק את זה גם מחקרית זה לא הפרמטר שישפיע על איכות מערכת החינוך, זה לא הפרמטר אבל אני לא נגד החוזים האישיים.
שנייה חבר כנסת אני לא הפרעתי אני הקשבתי ורשמתי. אבל זה לא הפרמטר מקצועית זה מה שנשאל, והייתי גם מנהל בית ספר, עשיתי שרשרת של תפקידים כאלה ואחרים, לא באתי ממקום אחר מעבר באמת המחקרים ואפשר לבדוק את זה.
דבר שני אנחנו לא מתנגדים כי זאת אלטרנטיבה, זו אלטרנטיבה, אמר את זה חבר הכנסת קינלי שיצא, אמר חבר'ה בוא נשים אלטרנטיבה ושיבחרו, ויש מצד שני יש אנשים כולל מורים שתשים להם את האופציה לבחור בחוזה אישי הוא יבחר בחוזה אישי, לא הרבה לא הרבה אבל יש כאלה.
שמחתי לשמוע, שמחתי כי אני גם באתי מהצבא גדלתי שם, מה שאמר חבר הכנסת קינלי או חבר הכנסת לוי, שגם בצבא לא לכולם לחלק, לחלק לא יודע 2%, 1% לא יודע כמה או לפי בעלי תפקידים, אבל אפשרו שמו אלטרנטיבה ולא סגרו ואמרו לא, זה לא שחור לבן יש גם קצת משהו באמצע, לכן אני חושב שפרקטית לא צריך לסגור פה את הדלת, אולי צריך לגדר את זה ולהגיד לא יותר מ-6%.
שלוש, לגבי הסתדרות המורים, הסכם החוזים האישיים אז לדייק, נכון אנחנו בסוף תהליך של הכנסה של כאלף מורים חדשים ב-פ.ה. בחוזים אישיים, לא כולם, לא כולם בתיאום עם משרד האוצר והסתדרות המורים וכולי.
תנו לי רגע לדייק את זה, יש מכסה של כ-1,000 מורים, כמה ייכנסו בסוף כי זה לא כפייה זה בחירה, כמה יכנסו? לא יודע, לכן אני פותח ואומר - - -
לכן אני מציע היושב-ראש, בוא נעשה את זה גם במכסה מסוימת בכמות, נבחן את זה את האפקטיביות, אני לא יודע להגיד היום את אותם אלה שייכנסו שנייה סליחה אל תפריעי לי בבקשה תודה, אלה שנכנסים בוא נבדוק את האפקטיביות שנה שנתיים שלוש ונראה, יכול להיות שזה באמת בשטח לא עובד, לא עובד וזה לא אפקטיבי לא יעיל וכולי, נעשה מחקר על זה וכולי.
הדבר הרביעי זה עניין יותר עקרוני, אמרה את זה ספיר יו"ר מועצת התלמידים, היה פה הסכם היה סיכום לפני שנה, אני לא הייתי באותו חדר אבל היה סיכום אז צריך לעמוד בסיכום, בתוך הסיכום היה סיפור של חוזים אישיים, לכן זה עוד נישה לגבי הנושא של החוזים האישיים.
לגבי הנושא של מעורבות שר החינוך וכולי, תראו אני יכול להגיד לכם מקצועית, השר מעורב אישית בכל מהלך שקורה פה בתהליך הזה כולל במשבר הזה, והוא מוביל צוות מקצועי כולל אותי וצוות מקצועי שנפגש שנאמר פה על ידי משרד האוצר, ואני לא נכנס עכשיו לכל מיני שיקולים כאלה ואחרים אני רק אומר את זה לפרוטוקול, השר מעודכן, מעורב, יודע, נפגש וכולי, וכדאי גם את זה לשים על השולחן.
תעדכן אותו בבקשה שישבנו במשא ומתן עם ארגון הנוער וארגון המורים והגענו לביטול סנקציות לגבי השנה לגבי הי"בניקים, הוא גם יכול היה לעשות את זה אם הוא היה מספיק מעורב.
אני לא רוצה, אתה יודע זה לא זה לא החזית שלי, אני חייב להגיד את העובדות הכי ישירות פה על השולחן, זה לגבי הנושא הזה.
הדבר האחרון לגבי הנושא של הבגרויות והחסמים בכלל, אני מבקש שיצא פה סיכום שישחרר פה ולא יפגע בילדים, מה שאמר יו"ר הנהגת ההורים, לא בטיולים, לא בסיורים, לא במסעות גדנ"ע, לא במשלחות פולין שצריכות להיות ברקע, לא בציוני בגרות וכולי.
דרך אגב יש גם עניין של טוהר בחינות, יש חוזר מנכ"ל בטח חבר הכנסת כהן זוכר את זה, יש חוזר מנכ"ל בנושא טוהר הבחינות, אם עכשיו לא שלחו ציונים והילד קיבל ציון כך וכך, אז יש חשש להסתה של הציון הפנימי, חבר'ה צריך לקחת את זה בחשבון, אנחנו לא רוצים להיות באירוע כזה מבחינת טוהר המידות, אז כמה שנמתח גם את החבל פה אז אנחנו צפויים גם לפגיעה בנושא של פגיעה בטוהר המידות.
לכן אני מציע שתצא מפה החלטה ברשותך שלפחות התלמידים לא יפגעו פה, לא ייפגעו עד שיסתיים פה כל המשא ומתן תודה.
תודה רבה, תודה רבה אני לא רוצה להוציא אותך, לא לעניין לא לעניין תוציא אותה בבקשה, את פוגעת זה סתם, או שתשבי ותקשיבי ותיקחי זכות דיבור כשאני אתן לך או שתצאי החוצה בבקשה זהו תודה. יאיר בבקשה.
תודה רבה. אני מורה במשרה מלאה ובזמני הפנוי מנכ"ל ארגון מורים מובילים שינוי, אנחנו ארגון של מורים ומורות מהשטח שמרגיש שארגון המורים כבר לא מייצג אותו, מעיד על זה מנכ"ל משרד החינוך בעצמו, רוב המורים מגישים ציונים וממשיכים בעבודתם מתוך הבנה שהפגיעה בתלמידים היא לא נכונה, אני אגיד אני אתייחס לדברים שנאמרו, אני לא מכיר את החוזה האישי שחבר הכנסת קריב דיבר עליו שפוגע בזכויות בסיסיות וסוציאליות של עובדים בכל המשק, אבל אני מבקש בקשה אחת יחידה, תנו למורים, אני בן 29 אז שמחתי לראות איפה עומד השכר שלי, תנו למורים לבחור, זאת הבקשה שלי, זאת הבקשה של החברים, לא בכפייה, לא בפירוק, גם במאבק האחרון מול ארגון המורים בעצמו אנחנו בארגון שלנו נלחמנו כדי שהתוספות שכר יהיו שקליות ולא אחוזייות, ארגון המורים רצה לעלות תוספות אחוזייות שיעלו למורים הוותיקים ולמורים הצעירים באותה מידה.
אני אענה, אנחנו לא ארגון עובדים אנחנו לא ארגון מייצג ולכן אני מייצג מאות מורים שעומדים מאחורינו בין אם בקבוצות - - אני מבין שזה נושא רגיש, אני לא בא לפרק אני לא פרוקסי של אף אחד את המילה הזאת שהשתמשו על ארגונים אחרים, יש לנו מאות מורים בקבוצות.
אני לא ארגון מייצג באופן הפורמלי, זו בעיה חוקית היום להיות ארגון מייצג על אותה דיסציפלינה שארגון המורים בעצמו עושה, שניה ואנחנו אוספים היום אנשים ואנחנו עומדים מאחורינו אנשים והכוח שלנו גדל - - -.
עוד הערה של מישהו שנכנס באמצע דבריו אני מוציא החוצה חד משמעית, חבר הכנסת סלומון אני לא צריך עזרה.
סולומון לא מעניין ואני לא בא להוביל עכשיו מאבק בעד קהלת או נגד קהלת, זה לא הדיון וזה למעניין, יאיר בבקשה.
אני מוכן לשתף פעולה עם כל ארגון שאני מסכים איתו על דעותיו ולא אכפת לי איזו כותרת נמצאת, אני נפגש עם ארגון קהלת ועם ארגון לא יודע כל ארגון אחר, ישבתי במכון הישראלי לדמוקרטיה ואני מרגיש שזה, נפגשתי איתם היו מוכנים לפגוש אותי ולדבר על איך מקדמים את החינוך, כי מתנהל פה דיון שלם ומועצת התלמידים היא חשובה אבל מתנהל פה דיון על המורים, וכדאי שישמעו גם את המורים הצעירים וגם את המורים שרוצים לשנות את המערכת, מורים שהמערכת חשובה להם.
אני לא מחפש להילחם כי צריך להילחם, יש לנו מלחמות חשובות מזה, את רוב השנה אני ביליתי בעזה ואני בוחר להיות פה ולא בבגרות במתמטיקה ברגעים אלה עם תלמידים שלי, כי המערכת הזאת חשובה לי.
אני אשתף פעולה עם כל מי שמוכן ועם כל מי שאני מסכים עם דעותיו, בין אם זה פורום קהלת או כל ארגון אחר, בעיניי האמירה הכותרת של חוזים אישיים היא כותרת לא מעניינת, אני אומר את זה גם למשרד האוצר ואני אומר את זה גם לארגון המורים, ארגון המורים כבר שנים אומר לא ולא ולא על כל הצעה והמערכת קורסת, היא באמת קורסת.
הסיפור של חוזה אישי, משפט אחרון באמת, הסיפור של חוזה אישי הוא לא עוד 1,000 שקל פה או במקום אחר, הוא מבנה אחר, הוא לאפשר גמישות ועל זה אנחנו רוצים להילחם, תודה רבה.
אתם באים לכאן בדיונים האחרונים ואומרים שאתם מייצגים ציבור גדול, לא כופר בזה אבל בכל זאת נדרשת שקיפות, אתם מייצגים ארגון שטוען שהמטרה שלו היא לשפר את מערכת החינוך, המטרה היחידה הרשמית של העמותה שלכם מה לעשות,
אני שואל האם נכון שהמטרה היחידה שרשומה שלכם כעמותה היא מתן אפשרות העסקה באמצעות חוזה אישי, שהתחשב בביקוש, בהיצע, באיכות ומצוינות?
מה זה גם? זה המטרה שלכם? האם זו המטרה הרשומה היחידה של הארגון שאתה עומד בראשו, כן או לא?
אני אענה בקצרה למרות שמורים אוהבים לדבר, אתה מוזמן להיכנס לאתר שלנו יש לנו הרבה מטרות, זה נכון שיש כותרת ברישום עמותות, הסיפור שאנחנו רוצים לקדם זה גמישות, זה רלוונטיות ואוטונומיה.
אני לא רוצה שנטריח את החבר'ה הצעירים שבאו לכאן ודיברו יפה מאוד מעומק ליבם וחבל שזה ילך לקהלת או לא קהלת, אני עמדתי האישית יש לי המון ניסיון אני 40 שנה הייתי במערכת, עמדתי האישית היא נגד כל הפרטה של מערכת החינוך עם כל התחלואים שבתוך המערכת, אבל אם מישהו חושב שחוזים אישיים זה הבעיה זה לא, הבעיה זה גודל הכיתות, והבעיה זה האטמוספירה החברתית בתוך בתי הספר, יש 1,001 בעיות.
לכן לקחת את הכל ולשים את זה על הוויכוח בין קהלת ללא קהלת, למרות שאני חושב שארגוני המורים כשאני מסתכל על ההיסטוריה, לא היו שרי חינוך שהיה להם אומץ לעשות שינויים דרמטיים, מי שעשה את השינוי היו ארגוני המורים, מי שגרם לצמצום כזה וצמצום אחר עם מורים זה רק ארגוני המורים.
לכן אי אפשר היום לבוא ולהגיד בואו תעזבו את ארגוני המורים ואנחנו נתחיל במערכת יחסים בין האוצר לבין המורים, אני לא רוצה שפקיד אוצר יחליט על תפקידי, אני מעדיף עם כל מה שאומרים על ארגוני המורים, כי ברובם הגדול זה מנהלים לשעבר ומורים לשעבר, לכן צריך מאוד להיזהר.
אתה חושב שזה מה שאתה רוצה לעשות בחיים אני אומר לך שאתה טועה, חדר מורים תאמין לי, חדר מורים שיהיה בנוי על חוזים אישיים הוא יהיה הכי מנוכר גם לתלמידים וגם אחד לשני וגם למערכת החינוך, אתה פשוט אתם צעירים אתם לא מבינים מה המשמעות, ואני חילקתי חוזים אישיים, שניה ואני חילקתי חוזים אישיים אצלי בבית הספר וגם כראש עיר, אבל החוזים האישיים היו במסגרת כשאני רציתי להביא מורה למתמטיקה טוב, אני בניתי תיכון והבאתי מרצים מהאוניברסיטה אני, תיבדל לחיים ארוכים מנהלת בית הספר קראו לה דוקטור אסתר גוסארסקי ואנשים נהדרים שהלכנו והבאנו כסף ממשרד החינוך, והיו כ-15 מורים עם חוזים אישיים שהם הקימו את הפיזיקה והכימיה וכו'.
כלומר אפשר להכניס חוזים אישיים לתוך המערכת אבל זה מורים שנמצאים בתוך הארגון ואתה משפר את שכרם, זה לגיטימי זה נהדר, לכן אני אומר היום ואגב מי שתמך בי זה היה הסתדרות המורים, אז הייתי שייך להסתדרות המורים, והם רצו איתי למשרד החינוך להביא חוזים אישיים, משרד החינוך בעקבות הדרישה מדימונה התחילו עם 500 חוזים אישיים אני לא יודע כמה יש היום אבל יש 500.
עכשיו נחזור לעניין שלנו ואני רוצה להגיד אדוני היושב-ראש, אנחנו אני באתי לכאן כי אני מחויב לספיר ואיתי, לכן אני מגיע לישיבה הזאת, אני מחויב למורים ובמאבקים שלהם אני תומך גדול מאוד, אבל היום עכשיו בכדי לזקק את כל הוויכוח הזה אנחנו חייבים לתת תשובות לספיר ולאיתי, ולייצר מציאות שבה בחודש הקרוב בימים הקרובים האלה החבר'ה האלה שרצים לצבא עוד חודש אנחנו לא נגרום להם עוול גדול.
והאמן לי אדוני, גם בימים רגילים אם אתה מזעזע את החודש או החודשיים שיש בהם בחינות בגרות לילדים האלה זה מפרק אותם, זה לא הוגן שאנחנו עושים את זה.
לכן אנחנו צריכים לבוא בבקשה ואני יודע שאתם מקריבים ארז, אבל ההקרבה הזאת הפעם תקשור בינינו בין כל חברי הכנסת איתך את הקשר הגורדי שהוא לא יפרם אף פעם, אני חושב שהפעם כן לחפש כמה דברים שהם חשובים לילדים האלה ולעשות דבר שאולי יאדיר את שמכם כי זה הדבר הנכון, במקום השיחות עם משרד החינוך, במקום לשבת עם האוצר שבו עם הילדים, שבו עם הילדים, שנייה שנייה, שבו עם הילדים האלה והדבר שמפריע להם תנסו לוותר עליו, אני אומר לך אנחנו נהיה חסידים שלכם, אנחנו אני מדבר בשמי, בשמו, בשם החברים שלי כאן, נלך איתכם למאבק הזה ללא פשרות, אבל היום אפשר טיפה להוריד את הראש וספיר ואיתי יצאו מכאן וילכו לחברה שלהם עם בשורה.
אחרי שירון ישב איתם ואיתך וסיפר לנו ודיבר בשבחך עד כמה אתם כן הייתם מוכנים, אולי ברגע הזה של האתנחתא אנחנו נגיד כן לזה, את המאבק עם האוצר אנחנו נמשיך ונצטרף אליכם בכל הכוח ויש לנו מה להגיד.
תודה רבה, אני לא חבר הוועדה אבל היה חשוב לי להגיע, שמעתי ככה את חלק מתחילת הדיון גם דרך המדיה וברשותך אדוני היושב-ראש, כולנו יודעים על שתי מטרות מאוד משמעותיות בתוך מערכת החינוך: אחת זה ההצלחה של מערכת החינוך לממש את הייעוד שלה לחנך דור עם כל הערכים שהיא מנסה להנחיל, ולחנך דור של הצלחה ושל יכולות מאוד מאוד גבוהות שלהם.
ומצד שני נכון אני מסכים על כל ההיבטים את צודקת, זה גם ערכים, גם אידיאולוגיה וגם מצוינות כל הדבר, על זה כולנו תמימי דעים, הדבר השני זה שהיא תקלוט אליה איכות גבוהה מאוד מאוד של אנשים שיובילו אותם, מרמת המורה ועד רמת המנהל ועד המפקח ועד בכלל.
כל שתי המטרות לדעתי כולנו כאן תמימי דעים, אנחנו אולי חולקים קצת על הדרך להשיג אותם, יצא לנו פה בדיון יחד איתך לדבר גם עם המנהלים בזמנו, ואני אומר ברור לחלוטין באטמוספירה של השנים האחרונות לפחות העשור האחרון לפחות, אנחנו מבינים שתגמול, אנחנו מבינים שיחס מצוין לאנשים מסוימים גורם להם להשקיע יותר ולעשות יותר, אנחנו רואים את זה גם בצבא, אנחנו רואים את זה בהרבה מאוד מקומות, גם בחברות מצליחות, אנחנו רואים את זה בהרבה מקומות, אי אפשר להתעלם מזה.
אני הייתי בצבא, דוגמה מהצבא ביקשו ממני לעשות מיונים ל-8200 ואנחנו יודעים במיונים אנשים אומרים לאן הם רוצים להגיע, ואנחנו בעקבות זה קובעים את השכר שלהם לאחר השירות הסדיר, ואנחנו ככה מחזיקים את האנשים כדי שיתנו לנו תוצרים מאוד איכותיים לביטחון ישראל, כלומר הסוגייה של התגמול היא מאוד משמעותית.
ולכן אי אפשר להשאיר מערכת שיש לה איזה שהם כללים מאוד מאוד מובנים שהם של ותק או של תפקיד כזה או אחר, מבלי לייצר מוטיבציה נוספת למורה, למנהל לבעל תפקיד, ברגע שאתה לא נותן את זה האדם מחפש ערוצים אחרים, כלומר אי אפשר להישאר באותו מקום של עולם ערכי של אידיאולוגיה שבן אדם אומר אני כל מהותי שליחות חיי היא להיות מורה לא משנה מה התנאים זה לא קיים, זה קיים אבל למעט אנשים ולכן אי אפשר להישאר באותו מקום.
ולכן אני לא חושב, לא חושב שהצלם בהיכל שדיברת עליו ארז של החוזים האישיים זה צלם בהיכל, לא אני חושב שזה דבר נכון, יכול להיות שהיחס, יכול להיות שיש פה הצעות נוספות איך עושים את זה, אבל לקרוא לחוזים אישיים צלם בהיכל זה להקריס את המערכת לאורך זמן, ובעיניי אי אפשר להגיד שחוזים זה דבר שהוא לא נכון, אני האחרון שכל כל חיי עבדתי במקומות שאני מרגיש בהם שליחות ולא כסף, אבל לצערנו או לשמחתנו המציאות היא אחרת, אי אפשר להמשיך בדבר הזה.
דבר נוסף, חברה מצליחה זה חברה שיש בה מנהל עם יכולות מתוגמל ויש לו יכולת להשפיע על מי שעובד תחתיו, אם אין לו את היכולת האלה אין לו יכולת להצליח וגם אין לו מוטיבציה להישאר, ובדיוק אותו דבר יש לנו כאן מנהלים שאם אין להם את הגמישות כמו שאמר כאן המורה, אם אין לנו את הגמישות הבסיסית גם באופן קביעת מי האנשים שתחתיו או לייצר להם תגמול או מוטיבציה נוספת על מה שהם משקיעים, אין לו יכולת לנהל מערכת טובה או גם לפטר הפוך גם חלילה אם יש כאלה.
אשתי סגנית מנהל בית ספר, אני יודע להגיד לכם שהיו לה מורים שהיא רצתה לפטר והיא ולא יכלה, היא לא יכלה הם לא התאימו לעשות את העבודה היא לא יכלה - - -
משרד החינוך, בסדר אני רק אומר, בגדול הגמישות אני באמת מאמין במערכת החינוך, באמת חושב שאין דבר יותר חשוב מזה כאן במדינת ישראל עם כל האתגרים שיש לנו, אבל אם נהיה מקובעים לאיזושהי דירקטיבה שעשרות שנים היא נשארת באותו מצב, אנחנו ניתקע ואנחנו כבר נתקעים אנחנו רואים שאנחנו נתקעים בהרבה מאוד מבחנים בינלאומיים ב-OECD וכן הלאה.
ולכן בעיניי שלוש נקודות אני אומר את זה ובזה אני אסיים: אחד זה היכולת שלנו כן לתגמל כן לייצר מוטיבציה למורים, אם זה בחוזים אישיים או כל דרך אחרת, אני לא חסיד של שום דבר, אבל אם אני נשאר באותו מקום אני נתקע.
דבר שני זה כן יכולת לאתר מנהלים שא' הם בעצמם מתוגמלים היטב, וב' יש להם יכולת להשפיע על המערכת שלהם, קרי אני יכול להזיז אנשים ממקום למקום או לתגמל אנשים ביתר שאת, כי אם הוא נותן הוא משקיע יותר, זו נקודה שחייבים לתת עליה את הדעת זו מערכת שלמה.
דבר שלישי כמובן מה אנחנו מלמדים שם, התוכנית עצמה היא חלק, זרקו פה עכשיו ואני מסכים עם האמירה הקשה שאני לא יודע איך קוראים לך עם הטלפון פה מולי עם התנ"ך, אבל אני מסכים איתך אני מסכים לגמרי שעולם ערכי שלא מושתת על היסודות המאוד עמוקים שלנו שזה התנ"ך וזה ההיסטוריה וזה כל הערכים שאנחנו גדלים עליהם, אנחנו נאבד את האנשים, אנחנו רואים את הלוחמים שלנו בחזית שמה שהם עושים ומה שהם נאבקים או מתמודדים איתו הם מצליחים בזה, רק בגלל עולמות הערכים שהם ספגו במערכת החינוך ספגו בתוך הבתים שלהם, וחשוב שהדבר הזה יימשך לעתיד, תודה.
תודה אדוני היושב-ראש, אני כאן היום בכובע של יו"ר דירקטוריון רשת עמל, תקשיבו אנחנו בקטסטרופה אני אומר לך אדוני היושב-ראש, מהשנים של מה שאנחנו עוברים כאן במדינה, ותחשבו על אותם התלמידים שנכנסו לשכבת ט' בקורונה והמשיכו עד היום עם כל המשברים שהיו במדינה, כולל המלחמה האחרונה שאנחנו עוברים, וכל זה ובעצם מתכנס לאותם הבוגרים שיצאו ממערכת החינוך.
אנחנו במלחמה, אנחנו רואים את הגיבורים האלו שנלחמים עבורנו ובעצם מספקים לנו את הביטחון למדינה שלנו, אדוני היושב-ראש יש לי קיר שלם של נופלים, קיר שלם ברשת של נופלים של בוגרי רשת עמל, וזה אותם אנשים שקיבלו את החינוך את הערכים מאותם המורים שהיום ניצבים, וגם גם עם המשכורות וגם עם אלה שנמצאים במילואים, ותאמין לי לא חסר לנו גם אלה שנמצאים במילואים היום, והם היום צריכים לעבור את כל הסאגות האלה ואת כל המלחמות האלו וחבל.
אנחנו במצב לא פשוט אנחנו במצב של מלחמה, ולפעמים כשבמלחמה ואני רואה את זה גם במקומות אחרים, אדוני היושב-ראש אנחנו מנהלים הרבה משאים ומתנים ואני רואה את זה במקומות אחרים, לפעמים צריך לשחרר, כי אחרת תראה אנחנו מסתכלים על עצמנו לפעמים ולא רואים מה קורה בעולם, ואני יכול להסתכל על המקומות אחרים בעולם איפה שגם יש מלחמות, ואני רואה שיש קבוצה ענקית של צעירים שבורחים ממדינות שלהם שלא רוצים להתגייס, למה? כי לא אכפת להם בדיוק, אולי ממצב הפוליטי אולי במצב אחר, אבל כאן אצלנו אנשים חוזרים מחו"ל בשביל להתגייס, ולמה? כי קיבלו את הערכים האלו גם בבית וגם בבתי ספר, ואם אנחנו נמשיך להיות במצב כזה שכל פעם ממשבר למשבר יש משא ומתן אין משא ומתן, אנחנו מגיעים למצב שאותם הילדים פשוט מאבדים את הערכים הכי חזקים שמדינה יכולה לתת כי הם לא נמצאים בבתי ספר.
ואני אומר לך אני אמשיך גם את הדברים שאמר המנכ"ל, תראה אדוני היושב-ראש יש לנו את המפונים, אתה יודע מה ההבדל יהיה בעוד כמה חודשים שנים שאנחנו נראה בין ההשכלה לאלה שפונו גם מצפון גם מדרום למול אלו שנמצאים במרכז הארץ? ותאמין לי היית אצלי בבתי ספר אתה מכיר את המצב, יש לנו גם בתי ספר במרכז הארץ ויש לנו גם בתי ספר בצפון וגם בדרום, אתה יודע מה יהיה ההבדל בין השכלה אצל אותם התלמידים שפונו שנמצאים היום בין לבין? ואתה יודע למי יש אפשרות להשלים את הפער? רק לאלה שהמצב הסוציו-אקונומי שלהם גבוה ויכולים לשלם על שיעורים פרטיים.
איזה דור אנחנו נקבל פה? מי ילחם מי יבנה את המשך המדינה? מאיפה נביא את הילדים? אז צריכה להיות פה אחריות לא רק לאלו שנותנים חינוך, גם צריכה להיות אחריות לאלו שיודעים שבעוד כמה שנים אנשים שיצאו ממערכות החינוך, הערכים שלהם לשמור על המדינה צריכים להיות מספיק חזקים והם חייבים לכל אלה שנופלים היום, חייבים להם כי בסופו של דבר הם נופלים בשביל שיהיה עתיד מוצלח יותר, ואם לא נדאג לזה אז אין לנו מדינה.
אדוני היושב-הראש אני ישבתי בכיסך לפני 10 שנים כיושב-ראש ועדת חינוך, ואני אומר לך כבר אז קיבלנו נתונים מאוד הזויים על זה שיש בריחת מוחות, ויושבים מגייסים באוניברסיטאות שלנו ומגייסים מורים למדעים מדויקים שעוברים למדינות אחרות לעבוד שם, איך נלחם בזה עם איזה כלים? אם אנחנו רואים את השכר המסכן?
אדוני היושב-ראש אני חושב שפה באמת צריך לקבל החלטות, ואנחנו צריכים לדאוג לכך שהמערכת הזאת תמשיך לפרוח ותמשיך לתת את החינוך הטוב ביותר, לא רק ברמה של ההשכלה וכל יום עם בגרויות וכאלה, אלא גם לחינוך לערכים, אנחנו רשת של החינוך הממלכתי דמוקרטי ביסודה של ההסתדרות הכללית, ואנחנו בטוחים שאת כל הדברים האלו אנחנו נמשיך לעשות אם המדינה תדאג לתת את מה שתלוי בה, זה חשוב מאוד תודה אדוני היושב-ראש.
תודה רבה. רן שאלה לי אליך, הייתה הצעה של מנכ"ל משרד החינוך לנסות אולי להגביל את החוזים האישיים ל6% פרק זמן כפיילוט לשנה שנתיים ובאמת לראות מה זה נותן, האם גם על זה עמדתך של צלם בהיכל עומדת בעיניו ואתה לא מוכן?
כבוד היושב-ראש, מנכ"ל משרד החינוך מכיר וגם אני מכיר אנחנו עובדים ביחד הרבה מאוד שנים, ישנו הסכם קיבוצי שהוא הרובד הבסיסי ומעל ההסכם הקיבוצי שהוא הרובד הראשון יש הסכמים אישיים ותוספות מיוחדות בחוזה אישי למורים שהמערכת מחליטה שמגיע להם.
עכשיו אנחנו באים ואומרים, חוזה אישי כזה אנחנו מוכנים לקבל אבל על הרובד האישי, מה שאומר משרד האוצר, לא אנחנו רוצים מהבסיס, אנחנו לא רוצים יותר הסכמים קיבוציים, יש פה ויכוח אנחנו בעד תגמול מורים בתוספת אם הם מצטיינים, הם נדירים, אם הם טאלנטים וכדומה, כן.
ואם הם לא מה קורה רן? במידה והם לא מה קורה? אתה אומר אני מוכן לשפר ולשדרג ולהכשיר מורה שהוא טוב וכך צריך להיות, ומורה שהוא לא כזה מה עושים?
מורים, אנחנו מדברים על החינוך העל יסודי כיתות י' עד י"ב, אלה בתי ספר שבבעלות הרשויות המקומיות לא ברשות המדינה, ברשות המדינה מורים עובדי המדינה בכיתות גן עד לכיתה ט' עובדים על פי התקשי"ר של עובדי המדינה, שם לפטר מורה זה נורא קשה צריך שני מפקחים צריך ועדות.
בחינוך על יסודי בכיתות י' עד י"ב שעובדים כעובדי בעלות, התהליך הזה לא קיים ואפילו חיים ביבס במשא ומתן אמר, אותי לא מעניין העניין של הפיטורין, מי שאני לא רוצה הוא הולך הביתה ועובר את הכביש לבית הספר השני, אין בעיה כי חסר מורים אין לו בעיה של פיטורי מורים.
ולכן אני אומר, הנה אתמול פוטרה מורה לאנגלית מבאר שבע לא רוצה להגיד את שמה כי היא לא הייתה מורה טובה היא פוטרה, ולכן אנחנו בעד הוצאת מורים לא טובים מהמערכת על פי קריטריונים יש קריטריונים, לא קשה לפטר אדון סולומון לא קשה.
יחד עם זאת צריך קודם כל להביא מורים טובים למערכת, ואם אין פה, אני רוצה להגיד לך דבר אחד שאולי אתה מכיר, בסוף מלחמת עולם השנייה גם יפן הקיסרית וגם גרמניה היו הרוסות לגמרי, והם החליטו שכדי להקים את עצמם מחדש הם צריכים להשקיע בחינוך, וביפן החליטו שעל על כל מקום פנוי במערכת החינוך צריכים להיות חמישה מועמדים ולקבל את הכי טוב מבין החמישה, הכי מתאים מבין החמישה, כשראו שהמועמדים יורדים לשלושה העלו את השכר, ובצורה כזאת אנחנו רואים איפה יפן היום ואיפה גרמניה שנהגו באותו דבר, איזה תעשיות ואיזה מדע הם משקיעים שם.
ואנחנו פה עם הספר ורואים במורים יותר בייביסיטר להחזיק את הילדים, 40 תלמידים בכיתה, 38 תלמידים בכיתה, ללחוץ עליהם בכל דרך אפשרית.
אני בא ואני אומר לך בפירוש כך, לא ניתן יד להפרטה ולחוזים אישיים מנותקים מההסכם הקיבוצי, כי הסכם אישי מעל כרובד שני מעל ההסכם הקיבוצי אנחנו - - -
רן מה ההבדל ביניכם לבין הסתדרות המורים ששם כן הסכימו ל-6% אם אני לא טועה בחתימה האחרונה נכון כן?
נכון, יש שם רפורמה שנקראת אופק, יש להם תקשי"ר הם עובדי מדינה, אצלנו זה כללים אחרים, אנחנו רואים את מערכת החינוך דרך פריזמה אחרת.
תודה. פורום ארלוזורוב הוא מכון מחקר מבית ההסתדרות, אנחנו עוסקים במחקר בנושא מדיניות כלכלית חברתית, אחד מהנושאים שאנחנו עוסקים בהם כמובן זה תחום החינוך כאחד השירותים החברתיים המרכזיים במדינה בכל מדינה.
שלושה דברים שאני רוצה רגע להוסיף לדיון ואני חושב שיוכלו לעזור: אחד שאנחנו נכנסים היום ואנחנו מדברים על המצב של מערכת החינוך, צריך לזכור שב-20 השנה האחרונות מערכת החינוך אגב כמו שאר המערכות הציבוריות הגדולות יובשה פשוט יובשה, ישראל נמצאת היום בפער ממדינות שאנחנו משווים את עצמנו עליהם כמו המדינות המפותחות ב-OECD בפער אדיר של כמעט 40% בהשקעה בכל השירותים האזרחיים, אחד מהשירותים הגדולים כמובן זה מערכת החינוך, לכן זו מערכת יבשה וחסרת אמצעים.
זו הנקודה הראשונה, וצריך להבין שאנחנו נכנסים כבר לדיון בתוך מערכת שהיא מערכת רעבה ומורעבת.
הדבר השני אני רוצה להתייחס למה שאמרה מועצת התלמידים ולהוסיף דבר, הם צודקים מאוד כי זה נכון שבעצם התלמידים היום שהם בחינוך העל יסודי, זה ילדים שבעצם עוברים כבר רצף של שנים שהן שנים משבריות, מהקורונה ועד היום, תחשבו באמת לדמיין מה זה להיות ילד במצב הזה בתקופת הלמידה המשמעותית של חטיבת הביניים ואילך, אני קשה לדמיין את זה והייתי בבית ספר וגם היו לי שביתות כשהייתי בבית ספר, דבר כזה אני לא יכול לדמיין.
אבל אסור לשכוח שיחד עם התלמידים האלה, גם המורים עברו את המשברים האלה, אני בהקשר הזה חושב, יש לי שלושה ילדים במערכת, אני חושב על המחנכת של הבן הבכור שלי שהבן שלי כשהוא נכנס לכיתה א' התחילה הקורונה, מי ליוותה אותו? מי החזיקה אותו? מי החזיקה את הכיתה? מי הייתה צריכה לעבור את המשברים האלה ולתת פתרונות לכל ההורים וההורים זה עם לא קל, ההורים זה עם שגם לפעמים מתנהג למורים כאילו הוא צרכן, תביאו לי, תעשו לי, תטפלו לי, תפתרו לי, מי עשה את זה? המורים.
אז זה לא רק שהתלמידים היו במשבר גם המורים היו במשבר, וצריך להפסיק להתייחס אליהם כמו אל איזה פקידים שאנחנו לקוחות שלהם, הם חלק מאיתנו, ואם נתייחס אליהם כאילו הם חלק מאיתנו אולי נבין כמה אחריות יש לנו לפתור את המשבר הזה.
ולכן הפתרון של המשבר הזה לא נמצא בללכת ולהפעיל עוד לחץ על המגזר הציבורי, לא לקחת את המורים שהם עובדי ציבור ולהפעיל עליהם עוד לחץ ולהגיד בכלל הבעיה שלכם זה בגלל שאין לכם חוזה אישי אתם לא יעילים מספיק, אתם לא עובדים מספיק, אתם לא פה אתם לא שם.
מערכת החינוך כמו הרבה מערכות חברתיות אחרות, האנשים שמגיעים אליה מה שמניע אותם זה לא היגיון עסקי, והניסיון להכניס היגיון עסקי לתוך מערכת חינוך היא באמת יש לומר צלם בהיכל, דבר לא קשור לשני, אתה לא משיג מורה טוב, דיברו פה על חינוך על ערכים על כל הדברים האלה, אתה משיג את זה דרך היגיון עסקי? ראינו פה איזה שהם חברות עסקיות ששמות לעצמם כל יום בבוקר את סולם הערכים שלהם וסולם הערכים שלהם עומד לפני שיקולי הרווח? נו באמת, אין דבר כזה, אין דבר כזה באף מדינה בעולם, אין דבר כזה באף מדינה ששמה את מערכת החינוך בראש סדר העדיפויות שלה.
הדבר האחרון זה שצריך להגיד שההיגיון העסקי לא נגמר בחוזים אישיים של 6% זה מתחיל שם, אבל אם באמת ההיגיון הזה יצליח ללכת ולהחליש את ארגוני העובדים, זה אומר שההיגיון העסקי הזה ימשיך, ואז בהסכם הבא אנחנו נפגוש הצעה שכנראה תגיע ממשרד האוצר או ממקומות אחרים והיא תבוא ותגיד, אוקיי עכשיו בוא נלך צעד אחד קדימה, עכשיו שגם הרשויות המקומיות לפי יכולתן הכלכלית יש לומר, יוכלו למשוך אליהם את המורים הטובים ביותר, ואז גם נייצר פער שאני לא יודע איך אפשר עוד לייצר פער יותר גדול בין רשויות חזקות לחלשות, ואז הדבר הבא מה יהיה? שנגיד אוקיי אם זה עובד בוא נמשיך נלך גם לארגוני ההורים, אולי גם ארגוני ההורים יתחילו לקנות מורים.
ככה נראה ריסוק של מערכת ציבורית, אסור לתת לזה יד וצריך להבין שהסיבה מספר אחת ובזה אני מסיים, של מערכת החינוך כמו יתר המערכות הציבוריות היא שייבשו אותם, וההחלטה היא בסוף החלטת סדרי עדיפויות, מכניסים כסף לשירותים האזרחיים או לא, אם כן המערכת תשתפר היטב וללכת ולהוציא מורים מההסכם הקיבוצי, זה פשוט מסך עשן ואסור לתת לזה יד.
אני חייב פה להעיר, מערכת החינוך לא יבשו ולא רעבה ולא כלום, מערכת החינוך מתוקצבת גדל התקציב משנה לשנה, היעילות והאפקטיביות זה כבר סיפור אחר.
תודה רבה. תודה רבה חברים, המליאה נפתחת עוד חמש דקות ואני חייב לנעול לפי כללי תקנון הכנסת את הדיון.
הוועדה מודה למאיר שמעוני מנכ"ל משרד החינוך, רן ארז יו"ר ארגון המורים, ולכל המשתתפים בדיון.
הוועדה שולחת תנחומים למשפחות החללים ואיחולי החלמה מהירה לפצועים ומתפללת ומקווה לחזרתם לשלום במהירה של כל החטופים והחיילים.
הוועדה תומכת במורים ומצדיקה את מאבקם, אך, מאבקם כפי שאמרתי בתחילת הדברים לא יכול להיות על חשבון התלמידים. עיצומי המורים משליכים ישירות על התלמידים ועל עתידם, יש לשים את התלמידים בראש סדר העדיפויות ולכן אני מאוד מבקש מארגון המורים לפחות לשחרר את הנושא הזה של הבגרויות במאה אחוז העברת ציונים כאבן דרך, ולהראות שבסוף התלמידים האלה כן נמצאים בראש סדר העדיפויות, אין לי ספק שאתם שם, אין לי ספק שאין ברצונכם לפגוע בהם, אבל אנא מכם בקשה אחת, תיכף אני אגיד גם, אני נותן שכר בצידה אבל אנא מכם על הסיפור הזה לפחות, כמובן שישנם עוד דברים שעלו ואם תוכלו ללכת עוד צעד נוסף קדימה, לטיולים ולכל מה שמנכ"ל משרד החינוך הזכיר הרי זה שכרכם.
הוועדה מצפה שהצדדים ייכנסו למשא ומתן אינטנסיבי למציאת פתרון, במשא ומתן יש להעלות את כל האפשרויות, כולל החוזים האישיים לפחות כבחירה, לתת למורים לבחור בין שני מסלולי השכר. במידה והדבר הזה הופך להיות אבן נגף אני חושב שלפחות חברי הוועדה יסכימו איתי, יש להסיר את הבקשה הזאת מסדר המשא ומתן.
אם הבעיה לא תיפתר, הוועדה תתכנס מידי שבוע פעם אחר פעם עד למציאת הפתרון.
הוועדה מברכת את חבר הכנסת מיקי לוי, יו"ר הוועדה לענייני ביקורת המדינה, שאכן קיים בנושא מספר ישיבות, לקדם פתרון.
רן אני רוצה להודות לך שוב על זה שהסכמת להגיע לדיון הזה, ואני שוב אומר ואני אומר גם לכם משרד החינוך, כנסו לחדר אפשר לסיים את הסיפור הזה, רן אפשר להתפשר פה ושם, אתם באוצר אם אתם מבינים שכרגע זה לא הולך, הרי בסוף מישהו יתקפל אז תעשו את זה עכשיו למה לחכות חודשיים, סתם להתעלל בתלמידים, להתעלל במורים, להתעלל במערכת, לשבש את המערכת, לא מספיק מה שאנחנו עוברים עכשיו בתקופה האחרונה?
ברשותכם אני נועל את הדיון.
הישיבה ננעלה בשעה 11:00.