ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 21/05/2024

טיפול הרשויות ביתומי טבח השבעה באוקטובר

פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה

הכנסת העשרים-וחמש

הכנסת



27
הוועדה המיוחדת לזכויות הילד
21/05/2024


מושב שני




פרוטוקול מס' 59
מישיבת הוועדה המיוחדת לזכויות הילד
יום שלישי, י"ג באייר התשפ"ד (21 במאי 2024), שעה 11:15
סדר היום
טיפול הרשויות ביתומי טבח ה-7 באוקטובר – במסגרת יום מיוחד לציון שורדי טבח השבעה באוקטובר -
לציון יום מיוחד בנושא שורדי טבח ה-7 באוקטובר
נכחו
חברי הוועדה: אלי דלל – היו"ר
מיכל שיר סגמן
חברי הכנסת
קארין אלהרר
טטיאנה מזרסקי
יוליה מלינובסקי
יואב סגלוביץ'
מוזמנים
יעל גורן חזקיה - ראש אגף מדיניות וממשל, מינהלת החטופים, משרד ראש הממשלה

לירון הנץ - סמנכ"לית ממשל וחברה, משרד ראש הממשלה

ליאת יעקובוביץ' - עו"ד, מחלקת ייעוץ וחקיקה (ציבורי-חוקתי), משרד המשפטים

נטע הופמן-חדד - עו"ד, יחידת התיאום לזכויות ילדים ונוער, משרד המשפטים

ד"ר זהר סהר - השירות הארצי לעבודה סוציאלית, משרד הבריאות

יפעת פולק-כהן - משרד הבריאות

ד"ר נעה טייך פייר - שפ"י - שירות פסיכולוגי ייעוצי, משרד החינוך

קרן רוט איטח - מנהלת אגף תוכניות סיוע ומניעה, שפ"י - שירות פסיכולוגי ייעוצי, משרד החינוך

אור צוברי - מנהלת אגף חרבות ברזל, משרד הרווחה והביטחון החברתי

רקפת עצמון - עובדת סוציאלית, משרד הרווחה והביטחון החברתי

שרון טימר - רכזת שיקום ארצית בכירה, המוסד לביטוח לאומי

יובל וורגן - ראש צוות, מרכז המחקר והמידע של הכנסת

נועם וילדר - עו"ד, המועצה הלאומית לשלום הילד

ד"ר כרמל בלנק - חוקרת, מרכז טאוב, והמרכז האקדמי רופין

הדר קס - מייסדת ומנכ"לית, עמותת חמניות

גל גורן - יתום, אביו נרצח בטבח ב-7 באוקטובר ואימו נרצחה בשבי בעזה

מורן שיין אסולין - אימא לילדים שאיבדו את אביהם בטבח ב-7 באוקטובר

אסתר בוכשטב - אימו של יגב בוכשטב, חטוף בעזה
משתתפת באמצעים מקוונים
יעל שור מילניצקי - עובדת סוציאלית, מפקחת ארצית, אגף משפחות, הנצחה ומורשת, משרד הביטחון
מנהלת הוועדה
תמי ברנע
רישום פרלמנטרי
א.ב. חבר תרגומים



רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.



טיפול הרשויות ביתומי טבח ה-7 באוקטובר – במסגרת יום מיוחד לציון שורדי טבח השבעה באוקטובר
לציון יום מיוחד בנושא שורדי טבח ה-7 באוקטובר
היו"ר אלי דלל
שלום לכולם, אני רוצה לפתוח את הישיבה השנייה שלנו היום בתפילה לחזרתם של כל החטופים, ולשלומם של חיילינו, חיילי צבא הגנה לישראל, ולהחלמתם של כל הפצועים. נאחל הצלחה לחיילינו ונברך אותם, שנמצאים בכל הגזרות, בצפון, בדרום. אני יודע שהתחיל גם מבצע בג'נין. היכן שהם נמצאים נברך אותם ושיחזרו כולם בשלום.

היום מצוין בכנסת יום מיוחד לציון שורדי טבח ה-7 באוקטובר. את היום המיוחד יזמה חברת הכנסת קארין אלהרר ואני מודה לה על כך ומעריך מאוד. הוועדה שלנו תעסוק היום בטיפול הרשויות ביתומי הטבח. זו לא הפעם הראשונה שאנחנו עוסקים בנושא. אנחנו קיימנו כמה דיונים בנקודות האלה, דיונים מאוד מעמיקים.

אני מזכיר שהישיבה מצולמת וכל שנאמר נרשם בפרוטוקול. אני מבקש מכל מי שמדבר, שיציג את שמו ואת תפקידו לפרוטוקול. בגלל רגישות הנושאים הצפויים להעלות בישיבה, אני קובע כי בהתאם לסעיף 120 לתקנון הכנסת, ככל שתהיה בקשה מטעם חברת כנסת או חבר כנסת, שר או נציגו, או אם יעלה הצורך, יימחקו מהפרוטוקול המפורסם לעיון הציבור פרטים מזהים של דוברים או קטינים. כמו כן יימחקו פרטים אשר הדבר יידרש לבקשת משתתף בישיבה, אם פרסום הפרוטוקול עשוי לגרום נזק לו או לזולתו. זה לפי הפרוצדורה שלנו.

אני רוצה פשוט איזשהו משפט אחד או שניים, ואחר כך אנחנו ניכנס לעומק הישיבה וניתן גם לחברת הכנסת קארין אלהרר שהיא יזמה, לומר מספר דברים. אירועי ה-7 באוקטובר גבו מחיר כבד בגוף ובנפש. מאות ילדים איבדו את הוריהם באסון הנורא והפכו ליתומים במכה אחת. הטראומה והסבל שחוו הם עצומים ובלתי נתפסים. יתומי המלחמה הם קבוצה פגיעה במיוחד שנאלצת להתמודד לא רק עם האובדן הכואב והבלתי נתפס של הוריהם, אלא גם הם פליטים בביתם, מה שנקרא, מקהילתם, חוסר ביטחון וטראומות נפשיות עמוקות.

כמי שמגיע בעברו מהשלטון המקומי, אני יודע ומכיר שעל הרשויות המקומיות מוטלת המשימה המורכבת לטפל ביתומים אלה ולנסות להקל על סבלם. ראשית, הרשויות נדרשו להיערך במהירות ולספק מקלט זמני ליתומים תוך כדי הפעלת מנגנוני החירום. היה צורך לדאוג במקביל לצרכים הבסיסיים כמו מזון, ביגוד, טיפול רפואי, דיור. במקביל הופעלו צוותים של עובדים סוציאליים ופסיכולוגיים על מנת לתת סיוע נפשי ראשוני במצב חירום.

לאחר היערכות החירום הראשונית החלו הרשויות לטפל באופן יסודי ומקיף יותר. הוקצו מקומות במשפחות אומנה ומוסדות חינוך מיוחדים ליתומים, תוך התאמה למוצאם ולצרכיהם המשתנים. הופנו משאבים לטיפול פסיכולוגי וטראומטי עמוק לכלל היתומים, והחל תהליך של שיקום והחזרה לשגרה. ההתגייסות הרחבה של כל הרשויות כללה גם סיוע של קהילות מקומיות, מתנדבים וארגונים לא ממשלתיים שסייעו בדרכים רבות ומגוונות. עם זאת, נדרש מאמץ ממושך וארוך טווח על מנת לסייע באופן קבוע להשתקם ולשקם את חייהם לאחר הטראומה האיומה שעברו.

טיפול הולם ביתומי המלחמה הוא אתגר מורכב, אך מחויבות חברתית ושלטונית בלתי נמנעת כלפי הקבוצה הפגיעה הזאת. נדרשת התערבות מקיפה ורב-מערכתית מתחומים שונים כדי לספק סיוע לכל היתומים – בריאותי, חינוכי, נפשי, חברתי. רק בדרך זו ניתן לאפשר להם לשקם במעט את חייהם ולצמוח מחדש מהאסון האיום שקרה להם.

אני מבקש מחברת הכנסת קארין אלהרר שהיא יזמה גם את היום הזה וגם את הדיון הזה. אני באמת מודה לך על כך.
קארין אלהרר (יש עתיד)
תודה רבה לך, אדוני היושב-ראש, לך ולצוות הוועדה על ההירתמות באמת מעוררת ההשראה ועל קביעת הדיון המהיר ביותר. כמו שאמרת, אדוני היושב-ראש, במסגרת המלחמה גם אירועי ה-7 באוקטובר, הטבח, וגם מלחמה, חרבות ברזל, אנחנו עדים למספר כמעט בלתי נתפס של יתומים חדשים, יתומים גם משני הורים וגם כאלה שאיבדו הורה אחד. אני לא זוכרת אירוע כזה, ויש פה צרכים מאוד משמעותיים שצריכים לקבל מענה.

בדיון שקיימתם בחודש מרץ בהמשך לדוח של המועצה לשלום הילד, ניתנה סקירה לגבי מה המענים שהמשרדים השונים נתנו. כבר אז דובר על 700 יתומים מאז פרוץ האירועים. אני מניחה שאנחנו במספרים אחרים למרבה הצער, אז אני אשמח לקבל נתונים לגבי המספרים העדכניים, מי משני הורים, מי מהורה אחד, מי הגוף המתכלל, איזה מענים ניתנים, מעגל התמיכה שניתן להם – נפשי, סוציאלי, כלכלי.

בדיון שהיה בחודש מרץ התבקש מענה ייעודי לחברה הבדואית שגם היא סבלה, אז לדעת האם נעשו התאמות?
היו"ר אלי דלל
דרך אגב, ביקרנו אז אצל המשפחה. זה הביקור שהיה לנו בדרום.
קארין אלהרר (יש עתיד)
זה חשוב מאוד. האם הוקצו משאבים לטובת הכשרה וייעוד מענה ספציפי בקופות החולים לטיפול בילדים שהם גם יתומים וגם שורדי טבח?

אני רוצה להודות למשרדים ולהפציר בהם להמשיך במלוא הכוח, כי באמת זו אוכלוסייה שהכי זקוקה, ממש הכי פגיעה. אנחנו לא רוצים לאבד אותם. איבדנו כבר מספיק. תודה רבה.
היו"ר אלי דלל
תודה. אני חושב שהשאלות שהעלית וההתייחסות אליהן באמת היא החשובה בדיון הזה.

אני רוצה להתחיל דווקא מהמועצה הלאומית לשלום הילד. נועם וילדר, בבקשה.
נועם וילדר
תודה. האמת שלא התכוונתי לפתוח אבל תודה על הדיון החשוב הזה.
היו"ר אלי דלל
לפני זה אני רוצה לציין שיש לנו פה את גל. אנחנו ניתן לך יותר מאוחר גם את זכות הדיבור פה. אני שמח שאתה איתנו אבל חבל שבנסיבות האלה. אנחנו כולנו נעשה כמיטב יכולתנו כדי לעזור ולתמוך.
נועם וילדר
תודה על הדיון החשוב הזה. כמו שנאמר, באמת מדובר באוכלוסייה כל כך פגיעה. יש ילדים שהם חלק ממשפחות החטופים, שהם יתומים ויש להם הורה אחד נרצח והורה אחד בשבי. גם הורה בשבי כשלא יודעים מה קורה איתו בתקופה כל כך ממושכת זה כל כך קשה ונורא, ותחושה של אובדן גם אם לא אובדן ממשי. יש ילדים שאיבדו את הוריהם במערכה. זה באמת מספר בלתי נתפס ואני שמחה שמייחדים דיון מיוחד לאותם ילדים.

אני אגיד שמנכ"לית המועצה לשלום הילד, ורד וינדמן, היא עדיין יושבת-ראש משותפת עם משרד המשפטים בשולחן הבין-מגזרי לילדים ונוער שהוקם במלחמה. זה השולחן הראשון שהוקם. הוא יושב תחת משרד ראש הממשלה. אחד הנושאים הראשונים שעלו שם זה הסוגיה של הילדים היתומים והצורך בתכלול האירוע על ידי משרדי הממשלה, שאותם ילדים, יהיה להם גורם אחד שרואה אותם, שמטפל בהם ושהם לא צריכים לדפוק בדלתות של כל משרד ומשרד. זה כמובן דרש עבודה ולקח לזה זמן להניע, אבל זה משהו שנעשתה עבודה ואני מקווה שגם נוכל לשמוע בדיון הזה עוד דברים מהשטח כדי שהעבודה של המשרדים תדע להיות יעילה ואפקטיבית יותר וטובה יותר עבור אותם ילדים. זאת כן דוגמה למצב שבו משרדי ממשלה נרתמים כולם ביחד לקידום זכויות ילדים. זה חלק מהאג'נדה שהמועצה גם מקדמת לאורך השנים. יושבת פה מיכל שיר שהייתה שותפה להקמת היחידה הממשלתית.
היו"ר אלי דלל
היא הייתה גם היו"ר לשעבר פה.
נועם וילדר
נכון. אני גם אשמח להקשיב.
היו"ר אלי דלל
תודה. אנחנו נבקש מעמותת חמניות, תודה שאת פה איתנו. היית גם בפעם הקודמת והיה חשוב לשמוע אותך אז וגם עכשיו.
הדר קס
תודה רבה. אנחנו כאן כבר כמה גלגולים. הדר קס, מייסדת ומנכ"לית עמותת חמניות. אנחנו העמותה הגדולה ביותר היום בישראל לילדים ובני נוער שאיבדו את אחד או את שני ההורים שלהם. אני אגיד בקצרה, שעוסקים בשלושה דברים: מפעילים מעני שטח לכ-750 משפחות שמגיעות אלינו כל שבוע לקבל שירותים. זה בשותפות עם משרד החינוך, 2,500 יתומים צעירים שמקבלים מאיתנו שירותים לצד מודעות ומחקר ופעילות מדיניות כאן, כדי שמדינת ישראל תיקח אחריות על ילדים ובני נוער יתומים.

אני אגיד שמאז הדיון הקודם ובכלל, אנחנו מכירים במספרים שלנו, כ-775 ילדים שהתייתמו כתוצאה מהמלחמה הזו. נפתחו כל מיני יוזמות פילנטרופיות. אני בקרן שמשתפת את היוזמות. כן חשוב לי להגיד שמבחינה כלכלית יש מענים ענפים שניתנים למשפחות. באופן ספציפי מאז הדיון הקודם משרד החינוך נרתם ויצא חוזר מנכ"ל, שזה אחד הדברים שהיה צריך לעקוב אחריהם מהדיון הקודם, אז תודה רבה למשרד החינוך שבאמת עשה עבודה מהירה. נוסף לחוזר מנכ"ל, היום כשמגיעה יועצת לבית ספר, היא לא מוכשרת בלימודים שלה לעבוד עם ילדים בתחומי האובדן והשכול, אז זה משהו נוסף שאנחנו צריכים להכניס בהקשרי המל"ג. יועצת היום פוגשת ילד יתום, היא לא הוכשרה על זה בלימודים. זה נקודה ראשונה שצריך לשים אליה לב.

נקודה שנייה, אלי, אתה אמרת שהגעת מהרשויות המקומיות. אני מצאתי את עצמי, אני לא רוצה להגיד לאיזה ראש עיר בדרום, מספרת לו שיש משפחה של ילדים יתומים מהמלחמה האחרונה שהוא לא ידע עליה.
היו"ר אלי דלל
וואו.
הדר קס
הוא לא ידע עליה, לא כי הוא לא ראש עיר טוב. ייאמר לזכותו, ראש עיר מקסים, אלא כי אין לו מאגר. אנחנו עכשיו בעבודה עם משרד הפנים, משרד הרווחה ומשרד העבודה, כי תחתיו יושב הביטוח הלאומי. נייצר מאגר שיגיד לראשי ערים מי היתומים אצלם ברשות כי הם לא יודעים. כאן צריכה באמת עבודה משולבת, גם רווחה.
היו"ר אלי דלל
גם חינוך דרך בתי הספר.
הדר קס
נכון. מאגר הנתונים היחיד שיש היום שהוא כביכול הכי רשמי שיש, זה ביטוח לאומי, אבל חייבים לצאת מכאן עם החלטה ועם מעקב שלכל ראש עיר במדינת ישראל תהיה רשימה של ילדים יתומים שהוא יכול להפנות אליהם שירותים. רשויות שיש להן הרבה משאבים כמו עיריית תל אביב, יש להן את האפשרות לבוא ולעזור לאותם ילדים ובני נוער יתומים.
היו"ר אלי דלל
אין ספק, זו הערה מאוד נכונה.
קארין אלהרר (יש עתיד)
לא הבנתי מה החסם.
היו"ר אלי דלל
לא שיש חסם. היא אומרת שאין מאגר באופן פורמלי. אני חושב שראש עיר יכול במסגרת שיש לו, במסגרת היכולת שלו, הכול פרוס לפניו. כל הנושא הסוציאלי, מחלקת הרווחה, ראש מינהל חינוך. כל אלה יכולים לסייע ולתת לו את המאגר כולל הביטוח הלאומי.
הדר קס
אבל היתומים לא רשומים ברווחה. בסוף 75% מהיתומים במדינת ישראל לא רשומים ברווחה. הביטוח הלאומי לא משחרר נתונים. צריך לייצר איזשהו מאגר אחד כולל שמכיל את כל הילדים האלה. ראש עיר מוציא פלט שאומר, זה ילד יתום, כאן הוא גר, אני רוצה לתת לו שירות. שהוא יוכל לעשות את זה.
מיכל שיר סגמן (יש עתיד)
אם אפשר, אני רק אבהיר מה שהיא מתכוונת. כשיש גורם שהוא מתכלל, שהוא העירייה, אז אם הילד היה בגן עירייה ואחר כך עלה לכיתה א', הגננות אולי יודעות אבל מערכת החינוך לא יודעת. המורים לא יודעים. המורים לא יודעים, אז אולי מערכת אחרת שהוא שייך אליה לא יודעת. בכל פעם צריך לעדכן את המערכות.
היו"ר אלי דלל
אבל הביטוח לאומי יודע, נכון?
מיכל שיר סגמן (יש עתיד)
הוא היחיד שיודע והוא לא חולק את המידע. ילד משתולל ואף אחד מסביבו בעצם לא מבין למה.
היו"ר אלי דלל
אנחנו צריכים להפנות את השאלה הזאת למרכז לשלטון מקומי, כולל הביטוח הלאומי.
קארין אלהרר (יש עתיד)
השאלה אם זה בגלל הגנת הפרטיות או משהו אחר?
היו"ר אלי דלל
יכול להיות, אבל אני מניח שהגופים האלה הם מספיק בוגרים כדי לאפשר פר רשות כדי שבאמת יהיה אפשר לקדם את זה, כי אם נניח שהפרטים האלה מגיעים לראש העיר, אז הוא יידע מה לעשות איתם. זה לא צריך להיות מאוד גלוי, אלא זה דבר שצריך לעבור לראש עיר. ראש עיר, אני חושב שהוא יהיה מספיק חכם ונבון כדי לטפל בזה בצורה דיסקרטית ולא להפיץ את הנתונים, לכן מה שאני מציע פה, שהמרכז לשלטון מקומי, ויש פה גם מהביטוח הלאומי, אני מניח. אני מניח שאתם יכולים לשבת ביחד עם המרכז לשלטון מקומי ולנסות לראות איך מעבירים את המידע לראש הרשות בצורה דיסקרטית, שהוא יוכל להפעיל חלק מהיכולות שלו לטובת אותם יתומים ברשות שלו. זה דבר שיהיה נכון לעשות אותו.
הדר קס
אנחנו מדברים כאן על 775 ילדים יתומים מהמלחמה. יש בישראל 35,000 ילדים ובני נוער שאיבדו הורה בנסיבות אזרחיות, שהם לא מקבלים מהמדינה כלום. אני אומרת כלום כי אני התייתמתי מאבא שלי בגיל 14. הוא נהרג בתאונת דרכים. מצאתי את עצמי מקוששת עזרה, עוברת בין עובדת סוציאלית ליועצת בבית ספר וכולם מסבירים שאין את המשאבים, את הכלים או את הידע לעזור לי. צריך לטעמי להיות כאן דיון נפרד שמדבר על זכויות של יתומים אזרחיים. גם הם, חלקם כרגע מפונים. גם להם יש הרעת מצב. זו אוכלוסייה שמשרד הרווחה חייב להפסיק לטאטא אותם מתחת לשולחן.
היו"ר אלי דלל
הדר, היה נכון לשמוע אותך. תודה רבה שאת פה. נתת לנו פה שתי הערות מאוד חשובות.

אני רוצה לתת לממ"מ של הכנסת, יובל, שהוא ייתן לנו נתונים שנוכל אחר כך להפיק מהם ולפחות שיהיה לנו משהו שנוכל להתבסס עליו. בבקשה, יובל.
יובל וורגן
תודה רבה, אדוני היושב-ראש. יובל וורגן, ראש צוות בממ"מ. מריה מייצגת את הכנסת בתחרויות המחוזיאדה כרגע, מתחרה באילת. היא כתבה את המסמך הקצר שנמצא גם בחומרי הרקע של הוועדה. הנתונים הם קצת יותר נמוכים ממה שהציגה נציגת עמותת חמניות, וזה משתי סיבות עיקריות. המסמך הזה נכתב במהלך חודש מרץ, לכן הנתונים בו הם עד סוף אפריל ולא ממש נכון להרגע. ככל שהיושב-ראש או הוועדה ירצו, אנחנו נשמח גם לעדכן את זה.
היו"ר אלי דלל
בסדר, אבל זה מראה לנו סדר גודל.
יובל וורגן
זה נותן סדר גודל של מינימום לפחות אם אנחנו מדברים עליו. כמו כן הנתונים שלנו מתמקדים אך ורק בקטינים גילאי 18 פחות יום. מי שהוא כבר בן 18, ויש יתומים שזכאים להטבות מסוימות גם אחרי גיל 18, הם לא נכללים בתוך הנתונים האלה. אנחנו פנינו גם למשרד הביטחון וגם למוסד לביטוח לאומי לקבל מהם תשובה רשמית לגבי הילדים הקטינים היתומים. בסך הכול נכון למועד כתיבת המסמך היו 643 ילדים שעדיין לא מלאו להם 18, שהתייתמו אך רק כתוצאה מהמלחמה, לא תאונות עבודה או תאונות דרכים.
היו"ר אלי דלל
כמה משני הורים?
יובל וורגן
רובם הם מהורה אחד.
קריאה
זה כולל משרד הביטחון, נכון?
יובל וורגן
גם משרד הביטחון וגם המוסד לביטוח לאומי. רובם יתומי צה"ל וכוחות הביטחון, זה 392 יתומים ועוד 251 יתומים שהם נפגעי פעולות איבה. מבין היתומים שהם יתומים של נפגעי פעולות איבה, 15 היו יתומים משני הורים וכל השאר יתומים מהורה אחד.
היו"ר אלי דלל
אני יודע שהיו 20 ומשהו.
קריאה
21 ילדים יתומים.
יובל וורגן
קודם כל הנתון מתעדכן.
קריאה
לא, לא, זה נתון קבוע מתחילת המלחמה.
היו"ר אלי דלל
בדיון האחרון אני יודע שזה היה קרוב ל-21 או משהו בסגנון הזה.
יובל וורגן
אני לא יודע אם מי שמתקנת אותי זו נציגת הביטוח הלאומי.
היו"ר אלי דלל
יש לי בקשה. אי אפשר לכתוב פרוטוקול כשכולם מדברים ביחד.
יובל וורגן
הנתונים הם נכונים למועד מסירתם. הם רק למי שלא מלאו לו 18, ומה שאני מקריא זה תשובה רשמית לביטוח הלאומי, כמובן לא משהו שאנחנו המצאנו. אם היו עדכונים אחר כך, יש חטופים שמוכרזים כהרוגים או נרצחים רק מאוחר יותר. הנתונים מתעדכנים כל הזמן.

עוד שני דברים ממש קטנים שחשוב לי להגיד. יש הבדלים גם בגילים של היתומים. אמנם רוב היתומים של נפגעי פעולות האיבה הם בני נוער, גילי 13 עד 17, אבל יש גם יותר מ-80 כאלה שהם קטנים יותר, עד גיל 12. יכול להיות שגם המענים הנדרשים הם שונים.

עוד נתון מאוד מעניין שקיבלנו מהמוסד לביטוח לאומי. יש משפחה אחת או יותר, אבל זה מעניין לראות שיש לא מעט משפחות שבהן יותר מיתום אחד באותה משפחה. היו קרוב ל-50 משפחות עם שני יתומים קטינים, 18 משפחות עם שלושה יתומים באותה משפחה, ואפילו כמה וכמה משפחות עם יותר מזה. גם להם אולי דרוש מענה אחר.
היו"ר אלי דלל
תודה.

גל, כשתרצה לדבר יש לך זכות דיבור.
גל גורן
אני יכול עכשיו?
היו"ר אלי דלל
כן, מתי שתרצה.
גל גורן
שלום לכולם, לי קוראים גל גורן. אני בן 21. אני מקיבוץ ניר עוז, יתום איבה כפול מאז שהוכרז על הירצחה של אימי בשבי. בעצם ההורים שלי, אבנר ומיה גורן נרצחו ב-7 באוקטובר, כשאת אבא שלי זיהו אי שם בשדות ניר עוז בדרך לרצועה אחרי כעשרה ימים. בהמשך נודע לנו שאימא נחטפה פצועה, כשבסוף לאחר הפסקת האש בסוף נובמבר תחילת דצמבר הוכרז על הירצחה. היא עדיין חטופה, דרך אגב.

אני אגיד קודם כל ברמה הישירה. ארבעתנו, ארבעת האחים, הכי קטנה היא בת 19. הכי גדול הוא בן 25, אוכלוסייה שמקבלת התייחסות נפרדת. ברמה הישירה אנחנו גם מטופלים טוב על ידי הביטוח הלאומי, על ידי גם מספר עמותות מקיפות, על ידי מינהלת החטופים כל עוד אנחנו עדיין גם משפחה.

היום באתי להעלות דווקא סוגיה שהיא קצת שונה, ומאמין שאם היא לא תוסדר בחוק בצורה כזאת או אחרת, בעוד שנה, שנתיים, שלוש אנחנו נתחיל לפגוש אותה יותר ויותר. באתי לדבר קצת על המעגל השני, על הדודים והדודות שהרבה מהם אחים שכולים בעצמם בעצם, והתמיכה בהם מאוד מעורערת ומאוד תלויה בחתירה של מי שמלווה אותם ברמה האישית.

אני יכול להגיד בתור צעיר שמאז ה-7 באוקטובר לומד איך להתמודד עם ירושות ועם ביטוח לאומי ועם פנסיות ועם כל דבר אפשרי בערך, שלולא התמיכה של הדודים שלנו, סמדר, אחותו של אבא שלי ז"ל, בת ניר עוז בעצמה לשעבר, ובעלה שלמה, לולא המעורבות הישירה שלהם במאבק החטופים למען הגיסה שלהם, למען אימא שלנו, כנראה שלא היינו מצליחים לעמוד היום. כנראה שלא היינו מצליחים לתפקד. כנראה שהאחים שלי לא היו מצליחים לחזור להיות סטודנטים. אני שוחררתי ולא הייתי מצליח לחזור לשירות. אחותי לא הייתה מצליחה לחזור לשנת השירות שלה.

באתי להעלות היום קצת את הסוגיה הזאת שבעצם בהרבה משפחות, תקנו אותי אם אני טועה, גם של הקטינים, הרבה מהם, הגורם המשפחתי היחיד שנשאר להם הם דודים ודודות, משפחות שכולות בעצמם, שכולנו יודעים גם שמעמדם של אחים שכולים בישראל הוא קצת מורכב. קצת – זה המילה המדויקת. בסיטואציה האישית שלנו מהיום הראשון סמדר הפסיקה לעבוד. היא ירדה איתנו ועם הקהילה שלה לאילת. שלמה צמצם את המשרה שלו. בני דודים שלנו בגילנו נהיו מעורבים אקטיביים במאבק. הם נהיו מעורבים אקטיביים בסיוע ושיקום המשפחה, בסיוע בשיקום קהילת ניר עוז, צמצמו מאוד את החיים האישיים שלהם בשבילנו. בסופו של דבר לא היינו מחזיקים בלעדיהם. לא היינו מגיעים לשום מקום. לא היינו מצליחים להתאושש בלעדיהם, בלי המעורבות שלהם. כשהם ניסו להשיג תמיכה, בהתחלה קודם כל הוצע להם פתרון קצת הזוי יש להגיד, של טוב, אז תחלקו את המענקים של הילדים אתכם, שזה כאילו ברור שהם סרבו. מי היה מסכים? איזה דוד שמסתכל על האחיינים היתומים שלו היה מתחיל להיתמך על ידם? מאז הם בכל מיני ועדות.

ייאמר לזכותה של מינהלת החטופים, של קצינת נפגעים שלנו, של העובדים הסוציאליים הספציפיים של המשפחה שהם מנסים לשחק פה עם מיליון ושתיים הגדרות שונות כדי שהם יוכלו לקבל תמיכה מתקציב נפרד, אבל אני פשוט חושב שזה לא מספיק, בסופו של יום לא רק בשבילם. אמרנו פה בני 17, בני 15, 16. עוד שנתיים-שלוש הסוגיה הזאת עומדת להתרחב בעצם. עוד שנתיים-שלוש אנחנו צפויים לראות יותר ויותר אחים שכולים שאימצו את האחיינים שלהם והם מפסיקים להיות אפוטרופוס כי הם הגיעו לגיל 18, אבל לא מנתקים איתם קשר ועדיין מהווים של סוג של, הורים זו מילה גדולה.

אני חושב שבכללי, ואמרתי את זה גם בוועדה לפדויי שבי, שכל התייחסות המלחמה הזאת, ואני רואה מכמה ועדות שהייתי שכבר מתייחסות למלחמה, רואה את הלב הפתוח, רואה את הרצון הטוב, ואני חושב שהאירוע עדיין לא נתפס עד הסוף, שבאירוע כל כך גדול וכל כך רחב שבו אחריות המדינה מהדהדת פשוט מכל קיר אפשרי, לפחות לחמש-שש השנים הקרובות אין מגבלת צ'קים מהעיניים שלי. יכול להיות, לא יודע, סתם אידיאליסט סוציאליסט אחד מקיבוץ, אבל באירוע שבו מדינת ישראל כמדינה הפקירה עשרות יישובים, אלפי בני אדם, משפחות שלמות. בניר עוז לא היה צבא כמו שאתם יודעים. באירוע כל כך גדול אני חושב שהמדינה צריכה. באמת אני רואה את הלב הרחב שלכם ואני חושב שפשוט צריך להתחיל, אמרתי את זה גם בוועדה לפדויי שבי בשבוע שעבר, להתייחס רק אליו. להרחיב את המטריה ולהפסיק לחפש רק מסלולים ירוקים יצירתיים במיוחד כדי לפתור בעיות, ולפחות לשנים הקרובות להרחיב את המטריה. לאפשר פתרון של עוד ועוד בעיות. כמובן בסוגיה הספציפית הזאת של הצעירים מול הדודים שלהם, ברור שזה רק בהסכמת הצעירים, כי בסוף הם בגירים ומחליטים ויודעים כמה הם תומכים בהם או לא. אני מאוד חושב וזה צריך תמיד לשבת לנו בראש, כמה המטריה צריכה להיות רחבה, כמה אוכלוסיות פגיעות נוספו לנו מאז ה-7 באוקטובר, מפונים מהדרום ומהצפון, ילדים שראו את הבתים שלהם נשרפים, ילדים שההורים שלהם נחטפו, הורים שהילדים שלהם נחטפו או נרצחו, אוסף מטורף של משפחות שכולות שלא מפסיק לגדול, וכל יום אנחנו נתקלים בעוד 'הותר לפרסום', בעוד חייל שנפל, בעוד מילואימניק שלא יחזור לילדים שלו, בעוד חטוף שנרצח בשבי.

מפונים מהצפון שיצא לי לעבוד איתם בחודשים האחרונים, אין כיוון למתי הם יחזרו, מה קורה איתם, - - - להורים שלהם שנופלים בכיתות כוננות. כל כך הרבה אוכלוסיות פגיעות ובסופו של דבר המסר היחיד שיהיה היום זה תיתנו ללב שלכם להיפתח. תורידו רגע את המגבלות של הצ'קים, של המכסות. תרחיבו כמה שרק אפשר כדי שכל סיטואציה חריגה, יהיה אפשר לטפל בה ולא תצטרכו לעשות הלוך ושוב ולחשוב עליה. זהו, תודה על הזכות להיות פה היום.
היו"ר אלי דלל
גל, תודה רבה שהגעת אלינו. היה חשוב מאוד לשמוע אותך. אני חושב שנכנסת ללב של כולנו. בוא, תן חיבוק.

טוב, נתחיל ממשרד הרווחה.
אור צוברי
וואו, קשה לדבר אחרי גל.
היו"ר אלי דלל
נכון. גם לי לקח כמה שניות.
אור צוברי
כן. אור צוברי, מנהלת אגף חרבות ברזל במשרד הרווחה. קודם כל אני אגיד שמשרד הרווחה הקים אגף ויחידה שהתפקיד זה לתכלל את הטיפול בנפגעי ה-7 באוקטובר, וחלק מהנפגעים זה גם האוכלוסייה שאני הולכת לדבר עליה עכשיו, זה ילדים שבעצם נותרו ללא הורים מה-7 באוקטובר. אני אפרוט את המענים שיש לנו, את המנגנון שיש לנו. דיברה פה קודם על העבודה הבין-משרדית, אז גם על זה אני אתייחס.

קודם כל מבחינת נתונים. אצלנו יש 21 ילדים שנותרו ללא הורים, עד גיל 18. כ-14 צעירים שנותרו ללא הורים עד גיל 26, ו-255 ילדים שנותרו עם הורה אחד, עד גיל 18. שוב, אני מדברת פה רק על האזרחי. אנחנו מהשבוע הראשון פעלנו מול הרשויות ומול כל הגורמים האפשריים כדי לפעול לאיתור ולזיהוי של הילדים האלה ושל המשפחות האלה, כדי שרגע אחד לא ייווצר איזשהו פער וחלל בסיטואציה המורכבת הזאת. גם מתוקף תפקידנו כמשרד הרווחה וגם בנוכחות שלנו התקיימה ועדת מנכ"לים יחד עם משרד המשפטים שהם גם תיכף יתייחסו, ומשרד ראש הממשלה, והחליטו שמשרד הרווחה הוא זה שיתכלל את הטיפול בילדים שנותרו ללא הורים. מרגע שזה התקבל פורמלית, אבל גם מתחילת הדרך הקצנו עובדת סוציאלית ייעודית מתכללת. היא ה-case manager של הילדים האלה. רקפת תיכף תרחיב פה על הליווי שאנחנו עושים לאור המורכבויות. בעצם היא זאת שמתכללת ומטפלת בילדים ובמשפחה שבעצם מגדלת את הילדים האלה, והיא עושה את החיבורים.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
בכל משפחה יש כזאת מלווה או אחת לכולם?
אור צוברי
כן, לכל משפחה יש כתובת והיא זאת שפועלת מול הביטוח הלאומי, מול הגורמים בבתי הספר ומול הגורמים במשרד הבריאות ובקהילה שהילד נמצא בה.

אני אגיד שבהיבט הבין-משרדי משרד הרווחה מוביל ועדה בין-משרדית שיושבים בה גם משרד המשפטים, הסיוע המשפטי, המתאמת הממשלתית, משרד הבריאות, האפוטרופוס הכללי, ביטוח לאומי כמובן, משרד החינוך, משרד הביטחון, שבעצם שם אנחנו פותרים חסמים שהם ברמה המבנית. אנחנו לא מתייחסים לגופו של מקרה פרטני. כל משרד מביא את הבעיות והחסמים והמענים שיש לנו להציע בכמה שפחות ביורוקרטיה, בכמה שפחות התנהלות שיכולה להיות לפעמים מסורבלת בממשלה. כל המשרדים התגייסו. כל מקרה לגופו. אני באמת לא יכולה להגיד על איזשהו כלל אצבע. אין כלל אצבע. זה מקרים שהם באמת ייחודיים.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
לפעמים יש מקרה מיוחד ספציפי שמדבר על משפחה ספציפית שזה משהו מיוחד, אבל אולי יש משהו שהוא רוחבי שאפשר לתקן את זה וייתן מענה ל-80%.
היו"ר אלי דלל
גל גורן בעצם אמר ככה, הוא מקבל תמיכה מכל המשרדים. הוא אמר את זה במילים, אני אפילו לא רוצה לחזור עליהם, אבל הוא פירגן פה כמעט לכל המשרדים. הוא אמר דבר פשוט, שיש פה משפחה, הצד הרגשי שאני לא בטוח שהמשרדים יכולים לתת תשובה לזה. יכול להיות שהמשרדים כן יכולים להרחיב את התמיכה במשפחה התומכת, וזה בדיוק הנקודה שלדעתי נצטרך לתת עליה את הדעת, כי כשיש משפחה שזה דודה או דוד או בני דודים שנותנים את המענה הרגשי ואת התמיכה ואת הביטחון, שזה דבר שלא כל משרד יכול לתת אותו, את הנקודה הזאת צריך לחזק. לדעתי זו בדיוק הבעיה וטוב ששמענו את גל, כי אני לא הייתי מגיע לבעיה הזאת ללא הדברים של גל. אני חושב שאנחנו באמת צריכים להפיק את הלקח הזה.

אני אתן עכשיו לחברת הכנסת מיכל שיר לומר משהו. בבקשה.
מיכל שיר סגמן (יש עתיד)
תודה. אני רק אמשיך את מה שאתה אמרת. זה נכון מאוד. אני חושבת שאנחנו מבינים שהתמיכה העיקרית היא עבור המשפחות שמאמצות את הילדים, שעוטפות את הילדים, שנותנות את המענה לילדים. לצערי אני אומרת את זה, אני חוששת מאוד שלמדינה, והלוואי ואני טועה, יהיה קשה להכיר באותן המשפחות, כי בדיוק כפי שאנחנו רואים את המעגלים השניים שעוטפים את משפחות החטופים, קרי בני זוג או בני דודים. מאחר והמשפחות לא מתפקדות, אז הרבה מאוד פעמים אנחנו רואים את בני הדודים שמסתובבים כאן במסדרונות. גם הם קורסים כלכלית וגם רגשית. הרבה מאוד פעמים, ואני פתוחה עם זה, אנחנו רואים שהמדינה אומרת, אני לא אעשה צעד אחד כדי לא לפתוח פתח. אנחנו מכירים את זה הרי כחברי כנסת, לא לפתוח פתח.
היו"ר אלי דלל
תלוי גם עד איזה גיל. עד גיל 18? מעבר לגיל 18?
מיכל שיר סגמן (יש עתיד)
כן, בדיוק. אני אומרת, בוא נפתח את הפתח הזה כי בסוף לא מדובר על המונים, לשמחתנו. זה דבר אחד.

אני יכולה לומר כמישהי שמשפחתה לא נשחטה ב-7 באוקטובר, לא הייתה שם, אבל אני כן יודעת מה זה להיות יתומה בגילי 20 המוקדמים. זה אני כן מכירה, בלי כל התוספת הלא סימפטית של טבח וטראומה וחטיפות וזוועות. זה קשה. זה קשה ביורוקרטית. זה קשה בכל גיל. אי אפשר להגיד, אנחנו נותנים ליתום ולא נותנים למי שנותן לו את המעטפת. זה בעצם להגיד, אנחנו לא נותנים.
היו"ר אלי דלל
האמת היא שעד גיל 18 אנחנו יודעים שיש מעטפת די - - -
מיכל שיר סגמן (יש עתיד)
אבל בדיוק כמו שהוא אמר, עוד שנה, שנתיים, שלוש, חמש.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
ילד בן 17 עוד שנה הוא יהיה יותר חכם? לא.
היו"ר אלי דלל
יוליה, בשביל זה אנחנו פה. אני חושב שהדברים ששמענו היום מגל הם מאוד חשובים, ויכול להיות שאנחנו נצטרך להמליץ שגם את הנושא של המעטפת הנוספת שהיא בדרך כלל בגיל 18, כי עד גיל 18 יש את המשפחות שמקבלות את התמיכה. לא רק הילד עצמו אלא גם המשפחה שהיא מאמצת את הילד. יש מעטפת די גדולה בנקודה הזאת. גם בוועדת הכספים אנחנו לא מעט דיברנו על זה, ואני חושב שגם גל ציין שיש את התמיכה, אבל מעבר לגיל 18 זה כבר משהו אחר לגמרי, ופה יכול להיות שאם צריך באמת לדעת, כי באמת המספרים לא גדולים.
מיכל שיר סגמן (יש עתיד)
אבל כן המשפחות האלה של המעגלים, של הדודים והדודות, הם קורסים וצריך לתת לזה מענה.
היו"ר אלי דלל
כן, בבקשה יוליה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
ילד בגיל 18 ילך לצבא, מי שירצה מהיתומים. הוא יהיה חייל בודד או לא?
היו"ר אלי דלל
ברור.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
מה ברור? זה לא ברור לאף אחד.
הדר קס
אני אגיד רגע בכלל. כל הנושא של צעירים, הולך להיות על זה דיון שאנחנו מקדמים עם נעמה לזימי בצעירים. כל הנושא של צעירים הוא ממש פרוץ.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
את מאיפה?
הדר קס
עמותת חמניות לילדים יתומים.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
רגע, אני לא צריכה ממך, אני צריכה תשובה ממשרד הביטחון. אתה הבנת את הכיוון?
היו"ר אלי דלל
כן, כן. התשובה היא ברורה. אנחנו עוד מעט נעלה את משרד הביטחון בזום.
גל גורן
אני אגיד שאני הייתי חייל בודד עד השחרור, ושוב, זה יושב על אותו עניין שדיברנו, שאת המעטפת הכלכלית אני אכן מקבל, אבל השאלה אם על המעטפת הרגשית הנוכחית שלי מצליחה לעמוד או לא?
היו"ר אלי דלל
זאת באמת השאלה ולכן אתה הארת את עינינו. אני חושב שאנחנו צריכים לבחון את האפשרות הזאת.
יעל שור מילניצקי
שלום לכולם, אני יעל שור מילניצקי, עובדת סוציאלית, מפקחת ארצית במשרד הביטחון באגף משפחות, הנצחה ומורשת.
היו"ר אלי דלל
יעל, עלתה פה שאלה לגבי יתומים. איך תהיה ההגדרה שלהם במערכת הביטחון ברגע שהם יתגייסו? אם הם יתומים משני הורים אז זה חייל בודד, ככה הבנו, ואם הוא יתום מהורה אחד, אז הוא בעצם לא יקרא חייל בודד. אם כן, האם יש איזה שהן זכויות או משהו שמשרד הביטחון או מענים שהוא נותן?
יעל שור מילניצקי
ההגדרה הכוללת של חייל בודד זה חייל שאין לו תמיכה הורית, ומן הסתם במעמד הזה שחייל שאיבד את שני הוריו, ייקרא, אני מאמינה, אני פחות בקיאה בחוקים של הכוונת חיילים משוחררים, אבל שהוא ייקרא חייל בודד. יש לנו מן הסתם לא מעט חיילים שהם יתומים מהורה אחד והם לא מוכרים כחיילים בודדים, שוב, אלא אם יש משהו במערכת היחסים עם ההורה הנותר, כי היא מצדיקה הכרה של החייל כחייל בודד. יש לנו גם מקרים של יתומים בוגרים יותר, שבעקבות מערכת יחסים כזו או אחרת עם ההורה הנותר הם מקבלים זכויות שונות מתוקף העובדה שהם נחשבים יתומים ללא תמיכה הורית.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
אוקיי, זה אנחנו מכירים. אני מכירה את הנושא של חיילים בודדים. לדוגמה, בחור חרדי שהתגייס והמשפחה לא מקבלת אותו, הוא יכול לקבל הכרה.
היו"ר אלי דלל
מה השאלה?
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
כפי שאני עכשיו הבנתי מהתשובה, על הסוגיה הזאת הם פשוט לא חשבו.
יעל שור מילניצקי
אני לא יודעת אם לא חשבו. אני יודעת להגיד שבאגף שלנו אני באופן אישי לא נתקלתי בסוגיה הזו.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
כי זה פשוט עוד לא קרה, אבל אתם מבינים שזה יקרה. אני ממליצה לכם כבר עכשיו לחשוב על זה, ואם צריך לעשות הגדרה בתוך פקודת הצבא או בתוך החקיקה, לדעתי זה בתוך המסמכים הפנימיים של הצבא, אז תתייחסו לזה. תחשבו על זה. כשזה יקרה, שלא יהיה גוועלד שאנחנו לא יודעים מה לעשות. זה הכול.
יעל שור מילניצקי
נכון.
היו"ר אלי דלל
אוקיי, תודה.
גל גורן
אני יכול להגיד עוד משהו בהקשר של הצבא?
היו"ר אלי דלל
בבקשה, גל.
גל גורן
אין מה לעשות, יש לי הרבה חברים יתומים בגילי, צעירים. אירועי ה-7 לא פסחו על רוב הקיבוצים והמושבים בעצם. חייב להגיד שכל מי שהוא לא מוגדר כחייל בודד, ואנחנו מדברים רגע על יתומי איבה ויתומי מלחמה. כן יש איזשהו מערך זכויות. אני לא סגור עליו עד הסוף כי אני יושב תחת בודד.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
חייל בודד מקבל למשל סיוע בשכר דירה. יש לו לדעתי משכורת יותר מוגדלת. יש לו שם מכלול של זכויות כולל אחר כך בלימודים וכן הלאה. אם זה ההגדרה שצריך להתאים אותה ולקחת את זה בחשבון שזה יקרה, וזה יקרה מתישהו. קחו את זה בחשבון.
היו"ר אלי דלל
תודה, יוליה.
גל גורן
עקב זה שאנחנו עדיין במלחמה, המענה של תנאי השירות המסודרים ליתומי ה-7 באוקטובר מהורה אחד, ומפונים עוד - - - את עצמו. מאוד משתנה מיחידה ליחידה. היחידה שלי הייתה מאוד טובה. גם החברים שלי שהם היו - - - . התחילו להשריש כל מיני נהלים מסודרים, אבל זה עוד בתהליך פיתוח ואולי זה שווה התייחסות מצד משרד הביטחון בעתיד.
היו"ר אלי דלל
אוקיי. תודה, גל.

אני רוצה לשמוע את מורן שיין אסולין.
מורן שיין אסולין
שלום לכולם, תודה על זכות הדיבור. אני מורן שיין אסולין, אימא של רום, סאן ואמור שהתייתמו מאבא שלהם, ליאור אסולין, ב-7 באוקטובר. קודם כל רום התגייס לפני שבוע וחצי, ואני רוצה לדבר על זה שבדיוק נכנסתי גם בזמן. הוא לא מוגדר כחייל בודד. אני וליאור היינו גרושים על הנייר, זאת אומרת שבגיל 18 גם אני לא מקבלת עבורו שום קצבה. אין לי שום זכויות, גם לא לטיפול, ואני באמת מנסה להחזיק את עצמי חזקה מול המערכת גם הצבאית שפניתי גם למפקד, דרך אגב גם היום, ואין לי מענה. פשוט אף אחד לא מורשה לדבר איתי. הילד בהתקפי חרדה קשים, לא מפסיק לבכות לי בטלפון. אין לו אוויר והוא מרגיש שהוא נחנק. אני אציין גם שמ-07:00 לוקחים לו את הטלפון עד 22:00. הוא התחיל קד"צ, זה קורס לפני הטירונות ואין לו שום מעטפת. אין לי עם מי לדבר גם. אני לא יודעת למי לפנות כי אף אחד לא מדבר איתי. זה לגבי רום.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
מה מצפים במערכת הביטחון?
מורן שיין אסולין
מה המעטפת שהילד הזה יכול לקבל? הוא עם התקפי חרדה. הילד שלי מחונן. בחיים לא היה לו קשיים, לא נפשיים, אף פעם. מהרגע שהוא התגייס התחילו לו התקפי חרדה מאוד קשים.
היו"ר אלי דלל
מערכת הביטחון מכירה את המקרה שלך? דיברת עם מערכת הביטחון?
מורן שיין אסולין
אף אחד לא פנה אליי.
היו"ר אלי דלל
לא שיפנו אליך. צריך גם שאת תיפני.
מורן שיין אסולין
אף פעם לא עמדתי במצב כזה. אני לא יודעת מה לעשות.
היו"ר אלי דלל
אין ספק שהנקודה שהעלית היא נקודה חשובה, כי יכול להיות במצב שלך עוד ילדים או עוד אימהות. בכל מקרה משרד הביטחון, וקודם יעל אמרה פה שהוא בעצם נותן מענה לכל מי שפונה אליו. זה לא אומר שנותן פתרון אבל יעל שומעת את זה. אני מציע שמאחר והנושא הוא מאוד פרטני, אישי, שאני לא חושב שאנחנו צריכים להיכנס אליו בתוך הוועדה, אני מציע שלאחר הוועדה, יעל, תיקחי את הפרטים. תהיו בקשר ותמצאו מענה שיהיה גם לילד שהוא חייל. יש פה חייל שהוא יתום.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
אני לא חושבת שזה נכון. זה לא פנייה פרטנית. היא מייצגת לנו בעיה הרבה יותר עמוקה.
מיכל שיר סגמן (יש עתיד)
היא הגיעה לפה. יש עוד אימהות שלא הגיעו.
מורן שיין אסולין
אני מסוגלת להגיע לפה בשארית כוחותיי האחרונים באמת. יש לי עוד שתי מתבגרות בבית שגם איתן אני עוברת, באמת זה כמו שאתה אומר. זה פרטני. אני עם התמודדות יום-יומית שאני בעצמי, אין לי זמן לטיפול. הארגון לנפגעי פעולות איבה, בגדול, עושים לי טובה שהם מטפלים בי. הילדים נחשבים יתומים. אני לא נחשבת כי היינו גרושים.
מיכל שיר סגמן (יש עתיד)
העובדה שאין כותרת במשרד הביטחון שבא ואומר, 7 באוקטובר, יש יתומים שאמורים להתגייס, יש אחים שכולים שאמורים להתגייס, בוא נראה איך אנחנו מתכללים את האירוע הזה ונותנים את המענה הנכון. אין את זה. היא לא לבד. היא פשוט הגיעה לכאן.
מורן שיין אסולין
אני מייצגת לגמרי עוד יתומים.
מיכל שיר סגמן (יש עתיד)
ברור.
היו"ר אלי דלל
סליחה, יעל רוצה לומר משהו.

בבקשה, יעל.
יעל שור מילניצקי
אני לא מכירה את המקרה הפרטני. כמו שאמרת, הוא מצריך בהחלט בדיקה מעמיקה, אבל אני יכולה להגיד באופן מאוד ברור וחד משמעי שאנחנו נותנים טיפול נפשי והתערבות רגשית ליתומי צה"ל ללא מגבלת גיל.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
אבל הוא לא יתום צה"ל. הילד הוא לא יתום צה"ל.
מורן שיין אסולין
הוא לא. אבא שלו נרצח ב-7 באוקטובר במסיבה, בנובה.
מיכל שיר סגמן (יש עתיד)
הוא נפגע ה-7 באוקטובר.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
זה אירוע של 7 באוקטובר.
מורן שיין אסולין
בדיוק. לאלה אין מעטפת. לנרצחים של הנובה שהם לא של הקיבוצים אין מעטפת.
יעל שור מילניצקי
זה של נפגעי פעולות איבה, של ביטוח לאומי.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
לא, את לא קולטת.
מורן שיין אסולין
הם נופלים בין הכיסאות. ממש ככה.
היו"ר אלי דלל
סליחה, רגע. לדעתי זה מקרה מיוחד.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
לא, זה לא מקרה מיוחד.
היו"ר אלי דלל
אמרתי את דעתי, חברים.
מורן שיין אסולין
תתפלא, לא.
הדר קס
אני באמת חייבת להגיד, כי ברבות השנים יש לנו עשרות יתומים. 2,500 יתומים צעירים יש אצלנו. כמות המקרים שאנחנו שומעים מהצבא, החל ברמת האובדנות עד רמת אנשים שאיבדו הורה בצוק איתן והם עכשיו בצבא. אף אחד לא זוכר את זה, אף אחד לא מכיר את זה. ילד כזה שמגיע בהתחלה לצבא והוא איבד "רק" הורה אחד, הצבא לא יודע לתת לו כלום. לצבא אין מנגנונים, אין מענים. זה לא מקרה פרטני.
היו"ר אלי דלל
הדר, מהניסיון שלך זה הביטוח הלאומי?
הדר קס
זה לא האגף שלה. היא אחראית על יתומי צה"ל. בהקשר הזה זה לא האגף שלה, זה אגף אחר שהאחריות שלו היא לייצר מענים. מערך הת"ש, לייצר מענים עבור יתומים מאחד ההורים בתוך הצבא. זה קורה עשרות ויותר פעמים.
היו"ר אלי דלל
אני אשאל שאלה אחרת. האם הביטוח הלאומי מעביר או שהוא צריך להעביר פרטים על מידע של אלה שנפגעו ב-7 באוקטובר, בנובה או במקום אחר, ואותם יתומים התגייסו לצה"ל. הוא יתום מהורה אחד שנפגע ב-7 באוקטובר. הצבא, אם לא אמרו לו את זה, אז הוא לא יודע. הוא לא יודע אם הוא יתום של ה-7 באוקטובר. הוא לא יודע את כל המקרים מסביב, את התמיכה אם בכלל שצה"ל צריך לתת. איפה הוא מסווג את הילד הזה באיזשהו מקום, או מה הילד הזה חווה? עכשיו הוא בצה"ל. מה החייל הזה חווה קודם.
שרון טימר
אני אגיד כך, אין לי תשובה ברורה. למיטב הבנתי לא עובר מידע מהסוג הזה באופן שוטף ורגיל מהביטוח הלאומי לצבא. הביטוח הלאומי בהחלט מלווה את היתומים שהם יתומי איבה, אבל האם המידע הזה עובר לצבא? אני לא מדברת על מי שנמצא עכשיו בשירות ואז הפך להיות יתום. אני מדברת על מי שהיה יתום קודם לגיוסו.
ליאת יעקובוביץ'
אני רוצה לעזור אולי אם אפשר מבחינה פרקטית.
היו"ר אלי דלל
כן.
ליאת יעקובוביץ'
על פי סעיף 23/ג לחוק הגנת הפרטיות יש העברות מידע בין גופים ציבוריים, זאת אומרת שאם משרד הביטחון יפנה לביטוח הלאומי שגם הוא מוגדר כגוף ציבורי, ויבקש את המידע לצורך הפעלת הסמכויות שלהם, אז יהיה את כל הפרוצדורה של ועדות, אבל יש תשתית חוקית לבקש העברת מידע. גם בהקשר למה שהדר אמרה לפני זה, הסיפור של העברת מידע עם רשות מקומית, גם רשות מקומית היא בגדר גוף ציבורי לפי אותו חוק.

מבחינת הדרך הנכונה לפעול גם בהיבט של מדיניות ציבורית, הגנה של מידע והגנות סייבר וכל מיני דברים נוספים, בין היתר נכון יותר לפעול בדרך של בקשה של העברות מידע בין גופים ציבוריים במקום ללכת למאגרי מידע כלליים וגדולים. יש תשתית חוקית על פי החוק לבקש. אם רשות מקומית תיפנה לביטוח הלאומי בהיבט של יתומי נפגעי פעולות איבה, אז אנחנו באותו עניין.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
אתם יכולים לצאת מהקופסה של הביורוקרטיה?
ליאת יעקובוביץ'
זה לא ביורוקרטיה. הדברים האלה נעשים בצורה תדירה.
מיכל שיר סגמן (יש עתיד)
זה לא קורה בצורה תדירה. היינו כאן דיונים אחרים. ילדי אסירים, לא עובר אינפורמציה בסיסית.
היו"ר אלי דלל
סליחה רגע, אני אתן לכולם את רשות הדיבור, אבל אי אפשר לנהל ככה את הישיבה. הישיבה אצלי מתנהלת כשאני נותן לכולם לדבר. אני רוצה לשמוע את כולם. כשכולם מדברים ביחד אז לא שומעים את אף אחד.

מיכל, בבקשה, הייתה לך הערה.
מיכל שיר סגמן (יש עתיד)
כן, ההערה שלי זה שהרעיון הוא רעיון נכון. זה שמותר ואפשר זה הכול טוב ויפה, אבל אדוני היושב-ראש, אנחנו יודעים וקיימנו כל כך הרבה דיונים גם פה בוועדה הזו, ואנחנו יודעים שיד ימין לא מדברת עם יד שמאל בצורה שהיא הזויה, לא רק בנוגע ל-7 באוקטובר שהקושי והכאב מתבטאים אצל כולנו בזעזוע עמוק. הדברים הרבה יותר בסיסיים. אני לא אשכח שקיימתי פה ממש דיון על ילדי אסירים. זה דיון שאני כנראה לא אשכח אותו בחיים שלי. שאלנו שאלות פשוטות את השב"ס, את המשטרה. אף אחד לא יודע להעביר נתונים, מצד אחד. מצד שני אותה מדינה, מותר על פי חוק, מותר לעשות הכול, הכול טוב ויפה. לא קורה הלכה למעשה. אני מציעה שהדיון הזה יסתיים באיזשהו משהו עם תשובות מדויקות, אתה מדבר איתו, מעביר את הרשימות, תודיעו לוועדה בבקשה עד מתי הרשימות עוברות. ממש לעשות את זה בצעדים, כי אחרת, אדוני היושב-ראש, זה לא יקרה. המדינה לצערי לא יודעת לעבוד בצורה כזאת.
היו"ר אלי דלל
תודה.

יוליה, בבקשה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
קודם כל מה שאת דיברת זה לא מקרה פרטי, זה מקרה מייצג, כי עכשיו זה הבן שלך שהוא התגייס, ולפי מספר ששמענו ממשרד הרווחה, יש עוד הרבה ילדים. כמה ילדים יש לנו שאיבדו הורה אחד?
אור צוברי
255 עד גיל 18, רק אזרחי.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
אני מדברת רק על אזרחי. יתומי צה"ל זה סיפור אחר, זה מטופל.
היו"ר אלי דלל
מטופל על פעולות איבה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
כנראה שהמספר יותר גדול כי יש גם את עד גיל 26.
אור צוברי
זה ילדים שאיבדו הורה אחד.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
זה בדיוק המקרה. זה הילדים שבסבירות גדולה במשך השנים הקרובות יתחילו להתגייס לצה"ל.
אור צוברי
כן.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
מה שאני אבקש לדעתי אם היושב-ראש יסכים. בצוות ההיגוי שלכם תבקשו מצה"ל להגיע לשם, שהם יתנו מענה ספציפי לקבוצה הזאת, כי אני לא רוצה חלילה שעודX זמן אני אשמע שקרה משהו עם הילד המתוק הזה, כי הם צריכים לדעת להתייחס לזה כי הילד עבר טראומה. הוא איבד הורה. ברור שיש תוצאה, תאונת דרכים חלילה או משהו כזה - - -
מורן שיין אסולין
סליחה שאני קוטעת אותך אבל המקום הזה כצבא, זה בסך הכול ילד בן 18. לבן שלי זה הציף הכול. הוא היה מופנם. מעל שבעה חודשים שהוא לא דיבר על אבא שלו ופתאום הוא לא מפסיק לבכות והוא פתאום מבין. הוא אומר, למה זה קרה לי?
היו"ר אלי דלל
אור, יש לי שאלה אליך. נאמר פה שאפשר לבקש, זאת אומרת הצבא יכול לבקש מהביטוח לאומי ויקבל וכך הלאה. אני חושב שנכון שאולי הביטוח הלאומי יזום את הרשימה שיש לו, שיפנה אותה לצבא ויגיד, חבר'ה, תיראו, יש פה רשימה של 200, 300 ילדים שהם בגילי כך וכך, בטח ירצו להתגייס בשלב כזה או אחר, לתשומת לבכם. צריך לתת להם איזשהו סיוע, איזושהי תמיכה, איזושהי חשיבה.
אור צוברי
אני אגיד קודם כל על משרד הרווחה. אנחנו מתכללים את האירוע. אי אפשר לדלג על השלב שמשרד הביטחון מבקש את הנתונים. ביטוח לאומי לא יכול על דעת עצמו להעביר. יש פה רציונל שהוא גם חשוב ואסור לדלג עליו.
היו"ר אלי דלל
במקרה כזה של ביורוקרטיה, את אומרת לי, תשמע, תגיד ליעל שהיא תבקש מכם. אני אומר לך שעכשיו בישיבה הזאת, לא יודע אם יעל נמצאת, אנחנו יכולים לומר שיש פנייה של משרד הביטחון אליכם. תעבירו את הנתונים למשרד הביטחון שהוא בעצם יידע שיש קבוצה כזאת של נפגעי פעולות איבה מה-7 באוקטובר, שהוא יידע בקבוצה הזאת איך לטפל באותם ילדים ברגע שירצו גם להתגייס.
אור צוברי
רק חשוב לי להגיד שהסיפור של העברת מידע, כי נאמרה פה המילה ביורוקרטיה. יש פה גם עניין מהותי שחשוב לכולנו לשמור עליו, אבל זה בלי קשר.
היו"ר אלי דלל
אתם רשויות ציבוריות. אנחנו לא ביקשנו עכשיו לפרסם או לומר שיש מישהו פרטי שמבקש את זה. בין משרדי ממשלה אפשר לבקש ואפשר גם לקבל לפי החוק, וזה נאמר פה.
מיכל שיר סגמן (יש עתיד)
אם אני לא טועה, שר המשפטים יכול לשחרר לכם את זה, לא?
הדר קס
אני חייבת להגיד רגע, זאת לא הבעיה. הבעיה היא שהצבא לא יודע לעבוד איתם. מגיעה ילדה שאבא שלה התאבד שבוע לפי שהיא התגייסה. הצבא לא יודע לתת לה כלום. אם תטפלו באותם 200 ומשהו ילדים, כל הכבוד, סחתיין עליכם. ילדים של יתומי צה"ל שמתגייסים לצבא, אני יכולה לתת מקרים כאלה בערימות. גם הם, שיש להם מענים על ידי משרד הביטחון, הצבא לא יודע מה לתת להם כי לצבא עצמו, לת"ש של הצבא אין נהלים מה לעשות עם ילד שאיבד הורה. הבעיה היא לא מה יעשו נקודתית כאן. אנחנו מסתכלים על הדברים בשנייה הזאת. יתומי צוק איתן, מי עוזר להם כשהם עכשיו בצבא? אף אחד לא זוכר את זה. המסקנה פה היא לייצר מנגנון של עבודה של הצבא לכל הילדים היתומים, שיידע לעזור להם.
קריאה
יתומים באופן כללי את מתכוונת?
הדר קס
שאיבד הורה. אני אספר רגע אולי ברמה האישית. כשהוא מגיע למש"קית ת"ש, היא תדע ותבוא להגיד, את זה אתה יכול לקבל, את זה אתה לא יכול לקבל. זה שגם הם יקבלו עוד תמיכה, מעולה.
היו"ר אלי דלל
הדר, מה את מציעה?
הדר קס
אני מציעה שמשרד הביטחון ישלח את נציגיו הרלוונטיים לא מאגף משפחות והנצחה, כי זה לא האגף שאחראי על זה, אלא מאגף הת"ש שהוא בעצם יבוא ויגיד מה המענה שהצבא נותן ליתומים מאחד ההורים. זה צריך להיות הדיון שלנו. לכנס עוד ועדה שמדברת על יתומים מאחד או משני ההורים, מה הצבא יודע לתת להם, מכלל הנסיבות.
היו"ר אלי דלל
אוקיי. טוב, זה נקודה שאנחנו צריכים לדרוש ממשרד הביטחון. תודה, הדר.
רקפת עצמון
אני יכולה לומר משהו בעניין הזה?
היו"ר אלי דלל
כן.
רקפת עצמון
שמי רקפת עצמון, אני עובדת סוציאלית. אני עובדת במשרד הרווחה. אני חושבת שהדברים שנאמרים פה הם סופר חשובים. אני מבקשת להוסיף לדיון עוד פן אחד שצריך לזכור אותו. כאשר אנחנו מדברים על אנשים מעל גיל 18, זכותם לפרטיות חייבת להיות חלק מהדיון, זאת אומרת שהמחשבה שאוטומטית השמות יועברו ויגידו גם בין משרדי ממשלה שונים, צריכה לעצור רגע עם השאלה האם הם רוצים שהמידע אודותיהם יעבור והאם יש הכרח שיעבור גם בניגוד לרצונם? אני לא אומרת פה עמדה מקצועית אם צריך שיהיה כך או אחרת. עד 18 זה סיפור אחד ומעל 18 זה סיפור אחר.

דיברו פה על העברת מידע ביחס ליתומים מעל גיל 18 שהם אנשים בגירים בעלי זכות לקבלת החלטה עצמאית. המנגנון שתיארה ליאת הוא מנגנון שבתוכו בוחן את השאלה של חובת הרשויות לדעת, לבין זכות האדם לשמור על פרטיות, ולכן לדלג על המנגנון משמעו לא לשאול את שאלת הפרטיות.
מיכל שיר סגמן (יש עתיד)
זה לא לדלג. זה פתיר. זה חתימה.
רקפת עצמון
הדבר היחיד שביקשתי לשים פה בחדר, זה לקחת גם את זה בחשבון.
מיכל שיר סגמן (יש עתיד)
בסדר גמור. זאת בעיה קטנה כי היא פתירה בקלות.
היו"ר אלי דלל
יש לי בקשה. תיראו, אנחנו כבר פשוט חוצים את גבולות המנדט של הוועדה הזאת, לצערי. טוב או לא טוב, אין ברירה. נתנו לזה באמת ביטוי. אני רוצה פשוט להתמקד כי אנחנו בזכויות הילד מתחת לגיל 18, וזו מטרת הישיבה ועל זה בעצם אני רוצה כרגע לחזור חזרה, לגבולות שלנו, מה שנקרא.
נועם וילדר
אפשר לשאול שאלה?
היו"ר אלי דלל
כן.
נועם וילדר
אני עכשיו מדברת על הקטינים. אני מבינה את המנגנון שרשות מקומית יכולה לבקש מביטוח לאומי את הפרטים והביטוח הלאומי יעביר. האם יש היבטי פרטיות, וכמובן צריך לחשוב על זה, אבל ליצירת מנגנון שהוא הפוך, שבו יש איזושהי התראה לגורם ספציפי ברשות המקומית באגף הרווחה, שברגע שיש יתום מרשות שהוא מצטרף למעגל השכול, מרשות X, יהיה איזשהו איתות לרשות המקומית שיגידו, שתדעו, כך וכך, זה שמו, הוא נמצא אצלנו במאגר כמי שהתאכלס אצלכם. יש פה חשיבות שהצורך להפוך את ברירת המחדל היא חשובה כי לא כל רשות בודקת. לא כל רשות בודקת כל שבוע, כל חודש. כמובן שאני רוצה להתייחס גם לסוגיית הפרטיות של הילד. זו בוודאי לא צריכה להיות רשימה כוללת של הנה זה מתפרסם וכל אחד יאתר לעצמו. זה כמובן לא צריך להגיע לדעתי לראש העיר. זה צריך להגיע למישהו ספציפי.
ליאת יעקובוביץ'
זה רעיון שצריך לבחון אותו וצריך לחשוב מאוד בזהירות על כל ההיבטים, כי כמו שאת אומרת, לצד הדברים האלה אני באמת לא רוצה שמידע אישי שלו יהיה מפורסם הרבה יותר רחב מכפי הנדרש, וכל העברת המידע הזאת שדיברתי לפי חוק הגנת הפרטיות הוא בעצם לצורך הסמכויות שלהם והטיפול שלהם. צריך לחשוב, אבל נראה לי שהבעיה היא עוד לפני זה לפי מה שמתארת פה הדר, כי היא אומרת שהרשות המקומית בכלל לא יודעת שאותו אחד הוא נמצא. זה עוד לפני זה.
נועם וילדר
זה דווקא מנגנון שלדעתי יכול לעזור ואני חושבת שעם איזשהו נוהל מסודר של מי מקבל את המידע, מה עושים עם המידע.
ליאת יעקובוביץ'
נועם, מישהו צריך לפני זה עוד לאתר אותו. מישהו צריך לדעת שיש לי כאלה.
היו"ר אלי דלל
טוב, חברים, תודה. אני רוצה להתכנס בבקשה. הדיון הזה היה חשוב כי שמענו פה את גל. למרות שאנחנו עד גיל 18, היה חשוב גם לבדוק ולראות גם דברים נוספים. קיבלנו גם תובנות מהדר. היה חשוב מאוד לשמוע אותך. אם יש עוד מישהו שרוצה לומר משהו בקצרה, ואנחנו נסכם את הדיון.
כרמל בלנק
אני אשמח.
היו"ר אלי דלל
בבקשה.
כרמל בלנק
ד"ר כרמל בלנק ממרכז טאוב. יש לנו מצגת של שלושה שקפים.
היו"ר אלי דלל
בבקשה. אין לי בעיה.
כרמל בלנק
תודה רבה.
היו"ר אלי דלל
שלושה שקפים בדקה, אני אשמח.
כרמל בלנק
(הצגת מצגת)

אנחנו עשינו מחקר שמתבסס על בסיס נתונים מאוד גדול, שבחן את ההשלכות לטווח ארוך של ילדים שחווים מוות במשפחה. אנחנו היוזמה לחקר אי שוויון בגיל הרך, אז התמקדנו בילדים בגיל לידה עד שבע, אבל המצב דומה גם אצל ילדים בגיל שבע עד 18.

יש ספרות מהעולם שלא תפתיע אתכם, שמראה שיש השלכות שליליות לטווח ארוך מאוד גם של ילדים שמאבדים הורה או אח או אחות, גם כשהם בגיל הרך למרות שהתפיסה שלנו היא שילדים צעירים אולי לא מבינים מה זה אובדן, בני שנתיים, שלוש, ארבע. רואים מצב בריאותי פחות טוב, סיכוי פחות טוב להקמת משפחה, הישגים לימודיים יותר נמוכים בטווח הארוך.

המחקר שלנו התבסס על כל ילידי ישראל בשנים 1985 עד 1998, למעלה ממיליון ילדים שבחנו. כמעט 2% איבדו הורה או אח או אחות עוד לפני ה-7 באוקטובר. בעצם זה תקופה מ-1985 עד 1998 של שגרה מסוימת.
היו"ר אלי דלל
נכון. כמעט ולא היו מלחמות.
כרמל בלנק
היינו בלבנון אבל לא מלחמות גדולות, ועדיין זה כמעט 16,000 ילדים. הממצאים מראים שאנחנו בדקנו את הסיכוי שלהם לקבל תעודת בגרות. ילד שאיבד הורה, אנחנו מדברים כרגע על הורה אחד, אבא או אימא או אח או אחות, הסיכויים שלו לקבל תעודת בגרות הם רק 76% מהסיכויים של ילד שלא חווה כזה מוות, ושוב, אלו ילדים שאיבדו מישהו מהמשפחה, עד גיל שבע. אנחנו בוחנים את הסיכוי שלהם לבגרות עשר שנים אחר כך, חלק אפילו יותר. ילדים שאיבדו בגיל שנה אח או אחות, יש להם 25% סיכוי פחות להשיג תעודת בגרות.

הנקודה החשובה זה שהפגיעה היא דומה בין אם מדובר בהורה ובין אם מדובר באח או אחות. איפשהו מדברים הרבה על ההורים שהם הדמויות היציבות והמשמעויות והעוגן של הילדים בטח בגיל הרך, והממצא הזה היה מאוד מפתיע, שגם לאבד אח או אחות, בטח ובטח בסיטואציה מורכבת כמו ה-7 באוקטובר זה מאוד טראומטי, והטיפול והמענים צריכים להיות גם בילדים שלא איבדו הורה או זוג הורים כמובן, ויש להם כביכול איזושהי מעטפת תמיכה יציבה. ההשלכות של האובדן הזה עלולות להיות לטווח ארוך מאוד.

שתי נקודות שרק רציתי להדגיש, זה שקודם כל לחשוב גם על מי שאיבד אחים, וגם לחשוב על ההשלכות אפילו אחרי הצבא ואיך מלווים לטווח הארוך.
היו"ר אלי דלל
קודם כל תודה רבה. אני חושב שהשקפים האלה מאוד חשובים. אני אשמח לקבל אותם.

יחד עם חבר הכנסת ירון לוי יזמתי שדולה של הורים ואחים שכולים בדיוק בנקודה הזאת, כי אני חושב שעד תקופה מסוימת אחים שכולים היו שקופים ולא הכירו בהם או שלא ידעו בעצם איך לטפל באותם אחים בהרבה מאוד דברים, גם בצד הרגשי, גם בצד שהעוגן השתנה. כל הזמן חושבים על האח שנפטר, שנהרג, ולא תמיד חושבים על הילד שנשאר, לכן יש פה גם מן מעבר רגשי לא פשוט. גם הנושא של הלימודים, לתת לאחים שכולים ואחיות שכולות את התמיכה בלימודים, שכר לימוד. גם זה חוק שאנחנו מנסים כרגע לקדם, כי היה עד גיל מסוים, אני חושב שגם את נגעת כזה.
מיכל שיר סגמן (יש עתיד)
החוק שהעברתי בקדנציה הקודמת זה חוק הכרה לאחים שכולים, שלראשונה מזה 15 שנה מדינת ישראל בכלל הסכימה להתייחס אליהם באיזשהו אופן, ויש הרבה מאוד תיקונים גם בהצעת החוק שהגשתי היום.
היו"ר אלי דלל
יפה, אז כך שהנקודה הזאת היא מאוד חשובה. אני חושב שהמחקר שעשיתם הוא פשוט תואם גם לתפיסה. אמנם לא הקמנו את השדולה וגם לא קידמנו דברים על סמך המחקר הזה, אבל אני מאוד אשמח גם לקבל אותו כי זה בסיס מדעי לדברים האלה.

עוד מישהו רוצה לומר משהו?
גל גורן
אני יכול לשאול שאלה?
היו"ר אלי דלל
כן, בבקשה גל.
גל גורן
להעלות פה נקודה על השולחן שאני מניח שהיא בראש שלכם, מאוד מאמין שכן, בקשר לשאלת ההשלכות. האם יש אומדן מדויק על כמה ילדים יתומים ואחים שכולים היו חטופים בעצמם? כי אני מניח שההשלכות שם מכופלות. מבחינת היכולת לתת מענה, השאלה היא אם אתם כבר יודעים להגיד מה האומדן. השאלה בעיקר בשבילכם. אני מניח שזה בראש אבל שיהיה על השולחן.
קריאה
גל, תחזור שוב.
גל גורן
להבין אם יש אומדן כיום. אני ארחיב את השאלה. כמה ילדים יתומים ואחים שכולים מה-7 באוקטובר היו בשבי בעצמם, וכמה מהם הם מפונים לטווח ארוך, לצורך העניין ניר עוז, כפר עזה, בארי, חולית.
מיכל שיר סגמן (יש עתיד)
יש את הנתונים?
קריאה
יש נתונים.
היו"ר אלי דלל
אוקיי, נכניס אותם לפרוטוקול.
קרן רוט איטח
אני יכולה להתייחס?
היו"ר אלי דלל
כן, בבקשה.
קרן רוט איטח
קרן רוט איטח, מנהלת אגף תוכניות סיוע ומניעה בשפ"י, משרד החינוך. גם אני רוצה להצטרף ולהודות על הדיון המאוד חשוב, ולומר שזה מאוד מתכתב גם לממצאים של המחקר שהוצגו כאן הרגע.

התפרסם ב-14 באפריל חוזר מנכ"ל חדש שהוא בעצם נסמך על מסמכי מדיניות שהיו קיימים בעבר במשרד, ומתייחס לליווי ארוך טווח של תלמידים שהם חוו משבר מתמשך. הוא מתייחס לילדים שקרוב משפחתם חטוף, נעדר, שב, יתומים, כשכל הרעיון הוא להנחות את המערכת למתן כלים, איזשהו פרוטוקול של איך מלווים ילדים יתומים, או כל המעגלים, גם אחים שכולים בטווח הקצר ובטווח הארוך, מתוך הבנה שלא תמיד ילדים בטווח הקצר מוכנים לשתף פעולה, ומתוך גם הבנה של ההשפעות ארוכות הטווח של האובדן, לכן מנחה את הצוותים איזה סדירויות יש לקיים על מנת ללוות את התלמידים לאורך זמן. זה כולל גם הנחיה של הצוותים החינוכיים, כי גם הצוותים החינוכיים צריכים הנחיה על איך עושים את הדבר הזה, הנחיה של הורים וליווי של הורים.

לטענה שנשמעה פה על ידי הדר מחמניות על זה שיועצים חינוכיים חסרים את הידע בליווי ילדים שחווים אובדן, אני חייבת לומר שזה לא מדויק, כי בנוסף להכשרה, יועצים שנכנסים חדשים למערכת, בשנה הראשונה לעבודתם מקבלים ליווי והדרכה. אחד הנושאים הראשונים שעליהם הם עובדים הוא הסיפור של התמודדות במצבי חירום, אובדן ושכול שלצערנו הרב מדינת ישראל מבורכת באירועים האלה, וזה אחד מהכלים שיועצים חינוכיים נדרשים לדעת להתמודד איתם. בנוסף לכך משרד החינוך גם שותף לשולחן עגול בין-משרדי בעבודה ובחשיבה על איך מתמודדים בצורה הטובה ביותר ומתן המענים המדויקים יותר לילדים האלה.
היו"ר אלי דלל
אוקיי. תודה.

עוד מישהו רוצה להוסיף לפני שנסכם? בבקשה.
נעה טייך פייר
הערה קטנה אם אפשר. ד"ר נעה טייך פייר משפ"י. רק להוסיף שהחוזר שיצא הפר את התפיסה של מעגלי פגיעות. זה הייחוד של החוזר הזה. אם קודם, גל, התייחסת ברגישות מאוד גדולה לבני דודים, לאחיינים, לנכדים, חוזר המנכ"ל נותן מענה לכל אותם מעגלי פגיעות ללא התבוננות רק על המעגל הראשון, אלא מעגלים נרחבים יותר.
היו"ר אלי דלל
אוקיי, תודה.

בבקשה.
נטע הופמן-חדד
אני אגיד בקצרה. עו"ד נטע הופמן-חדד, יחידת התיאום לזכויות ילדים ונוער במשרד המשפטים. רציתי פשוט קצת להגיד לגבי הצוות שהוקם. הרבה מהדברים שעלו פה, הנושא הזה של הנתונים והתיאום הבין-משרדי וזה שכל משרד ידע מה כולם עושים ביחד. משרד המשפטים ביחד עם משרד ראש הממשלה ומשרד הרווחה, נפגשו המנכ"לים והקימו את הצוות הבין-משרדי, ובעצם אנחנו מלווים את הצוות ומרכזים ומגבשים תמונת מצב לגבי הזכויות, אני חושבת שחשוב להגיד את זה, הזכויות של הקטינים, ומדייקים ברמה הבין-משרדית את הזכויות. אנחנו עסוקים מאוד בנושא הזה של ההנגשה של הזכויות, של איך הזכויות יגיעו גם לילדים, למשפחות, לצוותים שמלווים אותם. עכשיו אנחנו דנים בנושא של מיצוי הזכויות.

נושא של העברות מידע זה גם משהו שעובר אצלנו בצוות. אנחנו מדברים עליו. כבר עברו בקשות בין-משרדים בגלל הנושאים שעלו כאן, והצוות ממשיך לפעול.
היו"ר אלי דלל
אוקיי, תודה רבה.
מורן שיין אסולין
אפשר משהו לפני סיום?
היו"ר אלי דלל
כן, ממש בקצרה.
מורן שיין אסולין
נתתי דוגמה על רום. יש לי את סאן שהיא בכיתה י"א בעיצומן של הבגרויות. סאן מה-7 באוקטובר לא לומדת, זאת אומרת ששלשום קיבלתי טלפון מהמנהלת ומהמורה שלא תגיע לבגרות בלשון כי יש לה פערים בחומר והיא לא יודעת. בעצם היא לא למדה כל השבעה חודשים האלה. ניסיתי עוד אחרי ה-7 באוקטובר לעשות לה אבחון שיהיה לה הקלות. אמרתי למנהלת באותה שיחה, אם אני אגיע בעצמי למשרד החינוך, יהיה לילדה הקלות? היא אמרה לי, מה זה יעזור לה הקלות? גם אם אני לפנים משורת הדין אתן לה הקלות של עוד שעה או שהבוחנת תכתוב לה את התשובות - - -
היו"ר אלי דלל
מורן, יש לי בקשה. מאחר והנושא באמת - - -
מורן שיין אסולין
זה פרטני אבל זה לא פרטני.
היו"ר אלי דלל
אנחנו בשידור חי.
קריאה
תדברי איתם אחר כך.
מורן שיין אסולין
הילדה שלי נושרת מהבגרויות, הילד שלי עומד לצאת מהצבא.
היו"ר אלי דלל
אנחנו נישאר פה לא בשידור ונדבר.
מורן שיין אסולין
אני חודשים נשארת פה אחרי. שום דבר לא קורה.
היו"ר אלי דלל
תודה.
מורן שיין אסולין
תודה גם לכם.
היו"ר אלי דלל
אני מקבל פה את ההחלטות. מורן, תישארי איתנו.

הוועדה קובעת שילדים שחווים אובדן של הורים, של הורה אחד ושל אח או אחות, חשופים לקשיים ואתגרים, וקוראת לכל הרשויות להעניק את כל התמיכה הנדרשת כדי למזער נזקים ארוכי טווח בקרב ילדים אלה. הוועדה קוראת להקצות מענים גם ליתומי שכול אזרחי שהם מרבית היתומים בישראל.

למשרד הפנים, מרכז השלטון המקומי, משרד הרווחה, למוסד לביטוח לאומי ומשרד הביטחון הוועדה קוראת לשתף פעולה כדי ליצור מאגר נתונים בנוגע לילדים יתומים, מאגר שלרשויות המקומיות תהיה גישה אליו.

למשרד האוצר, הוועדה מכירה בכך שמשפחות המאמצות והתומכות הן עוגן של היתומים, והן מצמצמות את חייהן על מנת לסייע ליתומים. על כך הוועדה קוראת להרחיב את המענקים לכל מעגלי התמיכה ביתומים, כולל למשפחות ומעגלי התמיכה שתומכים ביתומים בגירים.

למשרד החינוך הוועדה קוראת להכשיר יועצת לטיפול בילדים שחוו שכול ואובדן.

למוסד לביטוח לאומי ומשרד הביטחון הוועדה קוראת לשתף פעולה על מנת להעביר נתונים מהמוסד לביטוח לאומי למשרד הביטחון בנוגע ליתומי פעולות איבה מלש"בים. הוועדה שמעה שמדובר על 255 ילדים יתומים בגילי טרום גיוס, והתשתית החוקית קיימת. הוועדה מבקשת לוח זמנים להסדרת נוהל העברת הנתונים.

למשרד הביטחון הוועדה קוראת להכיר ביתומי הטבח גם עם הורה אחד כחייל בודד. הוועדה קוראת ליצור מערך תמיכה בתוך מערכת ת"ש של צה"ל ליתומים, גם יתומים מהורה אחד.

תודה רבה.
מיכל שיר סגמן (יש עתיד)
אדוני היושב-ראש, אם אפשר לקבוע כבר עכשיו דיון מעקב על כל הבקשות, כדי שנדע שאכן מה שנאמר כאן ומה שאנחנו מצפים שיקרה אכן קורה.
היו"ר אלי דלל
בסדר, נבחן את זה.
ליאת יעקובוביץ'
אני חייבת רק עוד משפט אחד.
היו"ר אלי דלל
כן.
ליאת יעקובוביץ'
יש שני סעיפים שהם סותרים. דיברת על הסיפור של העברות מידע לפי החוק, שזה טוב. כמו שכבר ציינתי מקודם, מאגר המידע, אתה תגיע לאותה תוצאה ברגע שתבקש בקשות העברת המידע. מאגר מידע כשלעצמו, יש חששות שאותם הצפתי, וקשיים, לכן אנחנו כמדיניות ממשלתית הולכים על העברות מידע בין גופים ציבוריים, ולא מקימים איזה מאגר מידע שיש לו סיכונים לדליפת מידע.
היו"ר אלי דלל
אוקיי, אתקן את זה. תודה רבה.
קרן רוט איטח
אני מבקשת אם אפשר להתייחס להערה שהתייחסת למשרד החינוך, שנדרשת הכשרה ליועצות. אני התייחסתי לזה בדברים שלי. יש הכשרה ליועצות. יש לנו יחידה שעוסקת בדבר הזה.
היו"ר אלי דלל
לא כתבנו - - -
קרן רוט איטח
כן, כתבת פנייה למשרד החינוך.
היו"ר אלי דלל
אם יש, מצוין. תודה.

תודה רבה, יום טוב לכולם.


הישיבה ננעלה בשעה 12:34.

קוד המקור של הנתונים