פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
73
ועדת החוץ והביטחון
03/04/2024
מושב שני
פרוטוקול מס' 176
מישיבת ועדת החוץ והביטחון
יום רביעי, כ"ד באדר ב' התשפ"ד (03 באפריל 2024), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 03/04/2024
הצעת צו העונשין (הכרזה על עניין סודי) (הוראת שעה) (תיקון), התשפ"ד-2024
פרוטוקול
סדר היום
הצעת צו העונשין (הכרזה על עניין סודי) (הוראת שעה) (תיקון), התשפ"ד–2024
נכחו
¶
חברי הוועדה: יולי יואל אדלשטיין – היו"ר
זאב אלקין
טלי גוטליב
שלום דנינו
ניסים ואטורי
משה טור פז
מאיר כהן
מתן כהנא
שרון ניר
אלעזר שטרן
מוזמנים
¶
מיכל - משרד ראש הממשלה
אלון - משרד ראש הממשלה
מתן - משרד ראש הממשלה
אוריה סבג - רו"ח ראש תחום גביה בחשכ"ל, משרד האוצר
אפרת נחלון - עו"ד בלשכה המשפטית, משרד האוצר
עמית שטאובר - סגן היועץ המשפטי, משרד האוצר
איילת פלדמן - עו"ד, ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
מעיין פורת גנץ - הלשכה המשפטית, המשרד להגנת הסביבה
רוזלין אטיס - הלשכה המשפטית, המשרד להגנת הסביבה
איציק לוי - מנכ"ל חברת קצא"א
צבי ניקסון - יועץ משפטי, חברת קצא"א
ציפי איסר - עו"ד, יועצת משפטית, איגוד ערים לשמירת איכות הסביבה
מיטל אמיתי - מנכ"לית איגוד ערים לאיכות הסביבה נפת אשקלון, איגוד ערים לשמירת איכות הסביבה
יובל ארבל - סמנכ"ל ים וקשרי ממשל, עמותת צלול
אסף בן לוי - יועמ"ש, החברה להגנת הטבע
מירב עבאדי - עו"ד, ראש תחום רגולציה, אדם טבע ודין
אור סיון - הלשכה המשפטית, רשות הטבע והגנים הלאומיים
רוית ברעם מזור - עו"ד, עיריית אילת
שלמה בוטבגה - אחראי קשרי ממשל, נוער למען האקלים
עזרי קידר - מנכ"ל עמותת קשת - קהילה, תרבות סביבה, מוזמנים נוספים
אפרת אבסקר-יהלומי - אחות של אוהד יהלומי, משפחות החטופים
סיגל עודד - בת דודה של אוהד יהלומי, משפחות החטופים
יעקב גודו - אב שכול
גלעד גרבר - נווט קרב לשעבר
רישום פרלמנטרי
¶
אלון דמלה
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
הצעת צו העונשין (הכרזה על עניין סודי) (הוראת שעה) (תיקון), התשפ"ד–2024
אסף פרידמן
¶
בוקר טוב לכולם. היושב-ראש ביקש ממני לפתוח את הישיבה, מאחר שהוא איבד את קולו. אז בוקר טוב לכולם.
יעקב גודו
¶
בוקר טוב. שמי יעקב גודו. הבן שלי נרצח בכיסופים בבוקר ה-8 באוקטובר. אני הקמתי את המאהל שצופה אל מול הכנסת, המאהל על שמו ועל משפחות הנרצחים באירועי ה-7 באוקטובר. אני לא יודע, יושב מולי חבר הכנסת יולי אדלשטיין שלפני כמה ימים נפנף מהעיניים שלו חברי שלי שהגיש לו משהו. אוקיי. אנחנו כאן.
גלעד גרבר
¶
בוקר טוב. שמי גלעד גרבר, נווט קרב בעברי בטייסת ה-1. היום היא די מפורסמת. במלחמת יום כיפור נפלתי בשבי בסוריה. ביליתי שם שמונה חודשים, מתוכם ארבעה וחצי חודשים בבידוד מוחלט מהעולם, בתא בודד, חקירות קשות, עינויים כמיטב המסורת העותומאנית וגם עם קצת מודרניזציה של חשמל, מכות רצח וכו'.
במדדים האובייקטיביים, השבי היה אמור להיות הרבה יותר קשה מהשבי של החטופים, שהם נשארים ביחד, הם מחוברים לעולם, הם שומעים רדיו, מקבלים אוכל, לא הרבה אבל מקבלים. אבל במדדים סובייקטיביים השוואתיים, המצב שלהם הרבה יותר קשה. אני בחרתי בעיסוק שלי. ידעתי שזה מסיכוני המקצוע. הכינו אותי למצב של שבי. ידעתי לקראת מה אני הולך. אימנו אותי לזה. וידעתי שכל מדינת ישראל מאחוריי.
נפגשתי עם טנקיסטים שנפלו בשבי במצרים, והיו בשבי לא יותר משלושה שבועות. אבל מכיוון שלא הכינו אותם ומכיוון שלא ידעו מה זה שבי, האימפקט של השבי עליהם היה הרסני. יש אנשים שעד היום מאושפזים במוסדות סגורים. יש אנשים שהם פוסט-טראומתיים קשים ולא מתפקדים.
האנשים שנלקחו כבני ערובה ב-7 באוקטובר הם אזרחים שלווים. הדבר הזה נפל עליהם כרעם ביום בהיר משום מקום כאשר בעצם המדינה נכשלה במחויבות שלה להגן עליהם כאזרחים שלה. ולכן מהטעמים שפירטתי קודם, הם נמצאים במצב הרבה יותר קשה ממני. זאת אומרת, כשעברתי את תרגיל השבי, או כשאנחנו, המחזור שלנו עבר את תרגיל השבי, מי שלא עמד בו, מי שלא התגלה כאישיות מספיק חזקה, לא המשיך בקורס טייס. אנשים מהשורה, בטח נשים, ילדים או אנשים מבוגרים, יכולת ההתמודדות שלהם עם המצב הזה היא כמעט ולא קיימת.
אני אומר את כל הדברים האלה כדי שתבינו עד כמה חיוני היה להחזיר אותם כבר כמעט מייד. אנחנו כבר יודעים שחלק מהחטופים כבר בחיים. זהו, זה מה שהיה לי להגיד.
עדן בן הרוש
¶
צו העונשין (הכרזה על עניין סודי) (הוראת שעה), תשע"ז–2016
בתוקף סמכותה לפי סעיף 113(ד) לחוק העונשין, התשל"ז–1977 (להלן – החוק), ובאישור ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, מצווה הממשלה לאמור:
עניין סודי
1.
(א) כל ידיעה הנוגעת לחברת קו צינור אילת אשקלון בע"מ (קצא"א), או לחברת Trans Asiatic Oil Ltd. S.A., או לחברת Eilat Corporation S.A., לרבות זהות בעלי מניותיהן, עסקאותיהן בתחום הנפט, שוויין ואופן ניהולן, וכן כל ידיעה הנוגעת לחברת קו צינור אירופה אסיה בע"מ (להלן – גורם מפעיל ראשון) לרבות עסקאותיה בתחום הנפט ושוויה, מוכרזות עניין סודי לעניין החוק.
(ב) על אף האמור בסעיף קטן (א) מידע העוסק באחד מאלה לא יהיה עניין סודי:
(1) מידע על איכות הסביבה למעט מידע הנוגע לכמויות חומרים שאינם חומרים שנפלטו, שנשפכו, שסולקו או שהושלכו לסביבה, ומידע הנוגע לעסקאות של קצא"א או של הגורם המפעיל הראשון;
(2) תכנון ובנייה או הליך לפי סעיף 5 לשטר שבתוספת א' לחוק זיכיון צינור הנפט, התשכ"ח–1968;
(3) רישוי עסקים, למעט מידע הנוגע לכמויות חומרים שאינם חומרים שנפלטו, שנשפכו, שסולקו או שהושלכו לסביבה, ומידע הנוגע לעסקאות של קצא"א או של הגורם המפעיל הראשון;
(4) חברת שירותי תשתיות אילת אשקלון בע"מ (שתא"א);
(5) אמצעי בטיחות, למעט מידע הנוגע לכמויות חומרים שאינם חומרים שנפלטו, שנשפכו, שסולקו או שהושלכו לסביבה, ולמעט מידע הנוגע לעסקאות של קצא"א או של הגורם המפעיל הראשון;
(6) פגיעה בשמורת טבע, בגנים לאומיים, באתרים לאומיים ובערכי טבע מוגנים; לעניין זה, "פגיעה" – כמשמעה בסעיף 30(ד), 33(ה) או 37 לחוק גנים לאומיים, שמורות טבע, אתרים לאומיים ואתרי הנצחה, התשנ"ח–1998, לפי העניין;
(7) בעלי המניות של הגורם המפעיל הראשון;
(8) אופן ניהולו של הגורם המפעיל הראשון;
(9) מסמכים המנויים בתוספת הראשונה הנמצאים בחזקתו של הגורם המפעיל הראשון או מי מטעמו, בלי לגרוע מהאמור בפסקאות (1)-(8).
(ג) הוראות סעיף קטן (א) יחולו רק על ידיעה שהוכרזה ענין סודי גם במקרה שבו מידע כולל נושא המפורט בסעיף קטן (ב) וידיעה שהוכרזה עניין סודי. בסעיף קטן זה – "ידיעה שהוכרזה עניין סודי" – לרבות מידע הנוגע לכמויות חומרים שאינם חומרים שנפלטו, שנשפכו, שסולקו או שהושלכו לסביבה, ומידע הנוגע לעסקאות של קצא"א או של הגורם המפעיל הראשון.
עדן בן הרוש
¶
(ד) על אף האמור בסעיף קטן (א), ידיעה כאמור באותו סעיף קטן שפרסומה הותר בידי שר האוצר או מי מטעמו, לאחר שקיבל את חוות דעתו של היועץ המשפטי לממשלה או נציגו – לא תהיה עניין סודי; החליט שר האוצר או מי מטעמו כאמור, ביחס לידיעה הנוגעת לגורם המפעיל הראשון, תפורסם החלטתו באתר האינטרנט של משרד האוצר והידיעה תפורסם באתר האינטרנט של הגורם המפעיל הראשון, למעט החלטות שהתקבלו על ידי הצנזור הצבאי.
(ה) על אף האמור בסעיף קטן (א), רשאי שר האוצר או מי מטעמו לאחר שקיבל את חוות דעתו של היועץ המשפטי לממשלה או נציגו, להתיר עיון בידיעה לצורך מסוים ובתנאים מסוימים.
(ו) בסעיף זה –
"הצנזור הצבאי" – כמשמעותו בתקנות ההגנה (שעת חירום), 1945.
"מידע על איכות הסביבה" – אחד מאלה
¶
(1) מידע על חומרים שנפלטו, שנשפכו, שסולקו או שהושלכו לסביבה ותוצאות של מדידות רעש, ריח וקרינה;
(2) מידע על אמצעים לצמצום או למניעת מפגעים סביבתיים; לעניין זה, "מפגע סביבתי" – זיהום אוויר, רעש, ריח, זיהום מים, זיהום מי-ים, זיהום על ידי פסולת, זיהום על ידי חומרים מסוכנים, זיהום על ידי קרינה, פגיעה בסביבה החופית, מפגע אסבסט, כהגדרתם בחוק למניעת מפגעים סביבתיים (תביעות אזרחיות), התשנ"ב–1992, וכן דליפה כהגדרתה בתקנות המים וקו דלק לא אטום כמשמעו בתקנות האמורות;
(3) היתרים, רישיונות וצווים שהמשרד להגנת הסביבה או הרשות הממשלתית למים ולביוב (להלן – רשות המים) נתנו לקצא"א או לגורם המפעיל הראשון;
(4) מידע על הליכי פיקוח ואכיפה שנקטו המשרד להגנת הסביבה, רשות המים או הרשות לשמירת הטבע והגנים הלאומיים נגד קצא"א או נגד הגורם המפעיל הראשון;
(5) מידע על הפרות ותקלות של קצא"א או של הגורם המפעיל הראשון;
(6) דיווחים בדבר קו לא אטום לפי תקנה 10(א) לתקנות המים;
"נפט" – כהגדרתו בסעיף 1 לשטר הזיכיון שבתוספת א' לחוק זיכיון צינור הנפט, התשכ"ח–1968;
"תקנות המים" – תקנות המים (מניעת זיהום מים) (קווי דלק), התשס"ו–2006.
איילת פלדמן
¶
בוקר טוב. שמי איילת פלדמן, משרד המשפטים, ייעוץ וחקיקה (כלכלי). אנחנו נחלק בינינו לבין משרד האוצר את ההערות. נתחיל רק בהערה טכנית. אנחנו מדברים כאן על צו מתקן. כלומר, למעשה, רוב מה שהוקרא הוא צו קיים, ואנחנו בעצם נבקש שהוועדה תצביע על התיקונים לצו. הנוסח שעלה לאתר הוועדה הוא, מה שנקרא, נוסח משולב. כמובן הצו שיוצבע ויפורסם יהיה רק התיקונים. כלומר, אם אנחנו מתסכלים על הסעיף שהוקרא כעת, אנחנו מדברים על תוספת לסעיף (ב)(3), תוספת של פרט 9 בתוך סעיף (ב), סעיף (ג) ותיקונים – זה לא יהיה (ג).
איילת פלדמן
¶
זה יהיה (ב1) כמובן. ותיקונים לסעיף (ג) הקיים, תוספת של סעיף (ג1), ותיקונים לסעיף (ד) הקיים.
מירי פרנקל-שור
¶
אבל, איילת, אני רק מבקשת להדגיש שלאור המורכבות של הצו, אנחנו אכן בחרנו להביא נוסח משולב, וברור שהוועדה מאשרת את התיקונים. אבל כל שינוי אחר שיהיה נוסח, הוא חייב לעבור אותנו, אם תחליטו לשנות את הנוסח. בלי אישורנו הצו לא יפורסם. אני מבקשת שהוועדה תקבל הנחיה שכזו.
איילת פלדמן
¶
אז כמובן, אנחנו נעשה שינויי נוסח. למשל, אנחנו נרצה להציע בסעיף קטן (ב1) החדש שינויי נוסח של הגדרות.
מירי פרנקל-שור
¶
הוא לא יתפסם עד שאנחנו לא נאשר אותו. זה דבר הראשון. מעבר לזה, אני מבינה, אני רק רוצה לעדכן את הוועדה שהוועדה האריכה טכנית, מכיוון שלא סיימנו לחדד את הדברים עם הממשלה, היא האריכה טכנית בשבוע שעבר את הצו עד יום ראשון זה.
מירי פרנקל-שור
¶
אנחנו שלחנו נוסח עוד ביום חמישי בערב, רחב, סיום המפגש עם נציגי הממשלה. מאז ועד רגע זה, מלבד שיח שהיה לי עם המשנה ליועץ המשפטי לממשלה הבין-לאומי, לא שמעתי שום דבר הממשלה. כך שאני יוצאת מתוך נקודת הנחה שכל ההערות שאנחנו העברנו וסיכמנו הן על דעת הממשלה.
מירי פרנקל-שור
¶
אני רק רוצה להוסיף לפרוטוקול, שאם את רוצה להגיב, שגם פניות שלי אלייך, גם טלפוניות וגם הודעות כתובות, לא נענו, ותסתכלי בנייד שלך. אבל נאמר את זה.
אפרת נחלון
¶
מירי, אני חזרתי אלייך לטלפון. עדן ענתה לטלפון ואמרה שתחזרו אליי. לא חזרתם. אני התכתבתי עם עדן בווטסאפ.
מירי פרנקל-שור
¶
אפרת, אני לא פותחת את זה. אני רק רוצה שיהיה מתועד בפרוטוקול. אני רק רוצה שיהיה מתועד בפרוטוקול שכל הניסיונות שלי ליצור איתכם קשר עלו בתוהו.
אפרת נחלון
¶
אוקיי. אז אני רוצה שיהיה מתועד בפרוטוקול שהממשלה הייתה בקשר עם הייעוץ המשפטי של הוועדה. היינו בקשר גם עם עדן.
אפרת נחלון
¶
היינו בקשר עם עדן לגבי העובדה שאנחנו מחכים להחלטות של משרד המשפטים כדי שאנחנו נוכל להעביר התייחסות אחידה. שלחנו הבוקר, אחרי שקיבלנו גם התייחסות של המשרד להגנת הסביבה - - -
אפרת נחלון
¶
אנחנו בהחלט היינו איתכם ביחד. אני מזכירה שגם אתמול בערב שלחתם נוסח חדש עם התייחסות לנושאים שלא היו לפני כן בהסמכות של התכנון והבנייה.
אפרת נחלון
¶
אז רק לטובת הפרוטוקול, שמי אפרת נחלון, הלשכה המשפטית, משרד האוצר. אז ככה. בסעיף קטן שאתם הקראתם אותו כ-(ג), וכמו שאיילת אמרה, הוא יהיה (ב1), אז מעבר לשינויי נסחות, אנחנו סבורים שכדי לשמור על הסוד – טוב, אז אני אומרת שוב, מה שעדן הקריאה כסעיף קטן (ג) שמתחיל במילים "הוראות סעיף קטן (א) יחולו רק על ידיעה", אנחנו חושבים שכדי לשמור על הסוד, מכיוון שהוועדה מעוניינת למחוק את המילים "באופן בלבדי" שברישה של סעיף קטן (ב) הקיים, וזו נקודה שהוסברה בוועדת המשנה, אנחנו חושבים שצריך להוסיף בסוף: "ואולם המידע שהוא הנושא שבסעיף קטן (ב) ייחשף רק באופן שיחליט שר האוצר או מי מטעמו, והכול מבלי שהדבר יביא לחשיפת ידיעה שהוכרזה עניין סודי". נושא שבסעיף קטן (ב), המשמעות של זה, זה נושא שנקבע בסעיף קטן (ב), היא שהוא לא יהיה עניין סודי, ו"ידיעה שהוכרזה עניין סודי" – ידיעה כאמור בסעיף קטן (א).
אני מזכירה שהסברנו בחדר שיש סיטואציה שבה גם אופן חשיפת המידע יכול להביא נזק. ולכן המטרה היא שהמידע ייחשף באופן שיחליט שר האוצר או מי מטעמו. אין כוונה שהמידע לא ייחשף, ואין לנו שום התנגדות שהסעיף מבהיר שהסודיות חלה רק על "ידיעה שהוכרזה עניין סודי", שכאמור דיברנו עם הנסחות ואנחנו חושבים שצריך להגדיר ידיעה כאמור בסעיף קטן (א). אבל אנחנו כן חושבים שכדי לשמור על הסוד ולמנוע תקלה צריך שאופן החשיפה יהיה באופן שיחליט שר האוצר או מי מטעמו.
מירי פרנקל-שור
¶
אני מבקשת להתייחס לסעיף הזה. קודם כול, אני אקדים ואומר שהסעיף הזה מבחינתי הוא בכלל לא הכרחי. מעבר לזה, הסעיף הזה, עוד ועוד תוספות, הוא בעצם מאיין את הרצון של הוועדה לשחרר מידע. ומדוע הסעיף הזה לא הכרחי? אני רוצה להסביר מה הסעיף הזה אומר. סעיף קטן (א) מדבר על עניינים שהם עניינים סודיים שעליהם מכריזה הממשלה באישור ועדת חוץ וביטחון. בסעיף קטן (ב) יש עניינים שהם לא עניינים סודיים.
עכשיו מתעוררת השאלה מה קורה כאשר יש לנו מסמך שכולל גם ידיעה סודית וגם נושא שקשור, למשל, לאמצעי בטיחות. אני חושבת שברור, כאשר יש מסמך, אז הנושא הסודי ממשיך להיות סודי והנושא הלא סודי ממשיך להיות לא סודי. לדעתי, לא יכולה להיות פרשנות שעצם היותו מופיע במסמך מידע שהוא לא סודי, הוא חושף את כל המסמך. לכן אני חושבת שהסעיף הזה מיותר, הוא מעורר קשיים במקומות אחרים. ולכן אני חושבת שהסעיף צריך להימחק. אבל מכיוון שבמהלך השיחה עם חבריי מהממשלה הבנתי שאני צריכה לתת מענה למסמך הכלאיים, למסמך שכולל גם מידע סודי וגם מידע לא סודי, החלטנו ללכת ולקבוע במפורש את המובן מאליו, מה שסודי ימשיך להיות סודי ומה שלא סודי ימשיך להיות לא סודי.
דווקא לא נכנסנו לאופן החשיפה. מכיוון שאני חושבת שברגע שיש מסמך שהוא לא סודי או מידע – אנחנו גם לא מדברים על מסמכים; אנחנו מדברים על מידע – תחליט הממשלה, כלומר נמצא את הדרך, וגם יש פתרונות למצוא את הדרך, איך חושפים את הנושא. אני חושבת שאין לקבל את הצעת הממשלה ששר האוצר יקבע את דרך החשיפה. אני לא חושבת שלשר האוצר יש מומחיות מסוימת על דרך החשיפה. אני לא חושבת שהסעיף הזה מעורר קשיים. אני חושבת שצריך למצוא את הדרך, והממשלה, בהנחיית היועצת המשפטית לממשלה, תמצאו את הדרך איך להעביר את המידע.
מירי פרנקל-שור
¶
בשום פנים ואופן, אני אומרת כאן, המלצתי לוועדה, אני לא חושבת שהנושא צריך לחזור לשר האוצר. אני לא חושבת שלשר האוצר יש מומחיות לקבוע דרכי חשיפה של חומר מסווג. זה לא עניינו. זו לא דרכו. ואם צריך לקבוע, צריך להיות בטח בהנחיית היועצת המשפטית לממשלה. אבל אני גם לזה מתנגדת. ואני ממליצה לוועדה למחוק את הסעיף.
אפרת נחלון
¶
לגבי המעורבות של היועצת המשפטית לממשלה, משרד המשפטים יתייחס בהמשך. האמירה שממילא הממשלה תבוא ותחליט על אופן חשיפת המידע לא מתיישבת עם העובדה שמדובר בסעיף שהוא כאילו המסלול האוטומטי. זה לא יגיע לעיונה של הממשלה, כי זה נושא שמפורט בסעיף קטן (ב). מי שמסתכל עליו יבוא ויחשוב שהוא יכול לפרסם את זה יחד עם האופן שנראה לו האופן הנכון לחשיפה.
אפרת נחלון
¶
מירי, צר לי. ההנחה שרק שהצו הפלילי הזה שנועד למנוע מסירת מידע על ידי כל אדם, לא משנה איך הגיע אליו המידע - - -
מירי פרנקל-שור
¶
זה לא כל אדם. הרי אצל מישהו נמצא המידע. הרי את מדברת על אנשים. אצל מישהו נמצא מידע מסווג.
אפרת נחלון
¶
אצל מישהו נמצא המידע כדין. נכון. אבל ההנחה היא שאם מישהו השיג מידע שלא כדין, אז הצו צריך לחול גם על הדבר הזה.
מירי פרנקל-שור
¶
אבל, אפרת, את מניחה הנחות שהן לא ריאליות. לא, זו הנחה לא ריאלית. מה זאת אומרת שהמידע ייצא? הרי אם יש מידע שהוא מידע מסווג, אותו אדם שבידו נמצא המידע המסווג והמידע הלא מסווג, הוא מספיק אחראי על מנת להחליט איך המידע המסווג יישאר מסווג ואיך המידע הלא המסווג לא יישאר מסווג. הרי מי שלא חשוף למידע ולא יודע להתמודד עם מידע מסווג ולא יכול להסתכל במידע מסווג, הרי מלכתחילה לא יהיה אצלו מידע מסווג. אז על מה אנחנו בונים פה תילי תילים של היפותזה?
אפרת נחלון
¶
אוקיי. אז, ראשית, אני מזכירה שהצו הזה הוא אינטרס של המדינה, לא של החברה. הרבה מהמידע שמתייחסים אליו זה מידע שנמצא בידי החברה. החברה לא אמורה לדעת איך לבוא ולהפעיל את אופן חשיפת המידע. החברה היום פונה לאוצר כשהיא צריכה לדעת איך ליישם את הוראות הצו. כאמור, האינטרס והסוד הוא של המדינה. אבל כשאת אומרת שהחברה תפנה - - -
מירי פרנקל-שור
¶
אז היא תפנה והיועצת המשפטית לממשלה תוציא הנחיות איך מתמודדים עם פרסום מידע חסוי ולא חסוי.
אפרת נחלון
¶
אבל שוב ההנחה שלך, מירי, שהצו הזה היה מראש יכול להיות מופנה רק כלפי גורמים מסוימים ולא כלפי כל אדם, זו לא המטרה של הצו. המטרה היא למנוע מסירת מידע בכל אופן שהוא. אנחנו לא מתייחסים רק לסיטואציה שבה מישהו מחזיק מידע באופן לגיטימי.
אפרת נחלון
¶
אנחנו רוצים למנוע את התרחיש הזה גם במקרה השני. ואני אומרת שוב, מדובר פה בצורה שהדברים צריכים להיות ברורים, איך הדברים מסדירים ומי מחליט, איך הדברים נעשים בפועל. כשמישהו מעביר מידע הוא צריך לדעת שהוא יכול לעשות את זה.
אפרת אבסקר-יהלומי
¶
שמי אפרת. אני רוצה לספר לכם על אח שלי אוהד. אוהד מוחזק כבר 180 ימים. הוא נחטף מביתו בקיבוץ ניר עוז כשהוא פצוע. הוא נורה ברגל שלו וביד. הבן שלו איתן בן ה-12 נחטף גם הוא. הוא היה בעזה 52 ימים. לשמחתנו ועם הרבה הקלה הוא חזר.
אפרת אבסקר-יהלומי
¶
קודם כול, אני אספר שאיתן חגג בר מצווה לפני שבוע וחצי, ואוהד יחגגו 50 ב-9 באפריל. אני לא גרה בארץ. אני באתי לחגוג לאח שלי יום הולדת, או לא לחגוג – לציין את יום ההולדת של אח שלי כשהוא לא נמצא כאן. אני חושבת שאוהד, אדם מאוד מאוד חזק. הדבר היחיד שיכול לשבור אותו הוא שהמשפחה שלו, מה שהוא יודע הוא שהמשפחה שלו נחטפה ונמצאת בעזה. הוא לא יודע שהיא במקום בטוח. כל המשפחה נחטפה. בת שבע והבנות, הבנות שלו, הצליחו לברוח. אני לא מצליחה להפסיק לחשוב על זה שהוא נמצא שם והוא יודע שהמשפחה שלו חטופה ובידיים עוינות.
אתם יודעים, אחד הדברים שאני חושבת עליהם כל הזמן הוא שבן אדם מבוגר, בן 49, תכף 50, שרגיל לקום בבוקר, לשתות קפה, לפתוח עיתון, לדעת מה קורה ואכפת לו ממה שקורה במדינה, ממה שקורה בעולם, הולך לעבודה, עושה דברים משמעותיים, רץ כל בוקר, אבא לתפארת, בן אדם שהוא דמות מחנך, שעובד ברשות הטבע והגנים, שמשפיע על כל כך הרבה אנשים מכל המגזרים, דרך אגב. אני לא יודעת אם אתם ראיתם, אבל לאחרונה הייתה כתבה של אישה צעירה מהמגזר הבדואי שהשפיע עליה מאוד ובחרה ללכת ולהיות מדריכת טיולים.
אפרת אבסקר-יהלומי
¶
בן אדם שפשוט, החופש שלו נגנב ממנו. והוא יושב היום, אני לא רוצה אפילו לחשוב מה הוא עובר שם, באיזה תנאים הוא מוחזק. והוא לא חופשי. והוא צריך להיות כאן. הוא צריך להיות כאן לחגוג את יום ההולדת 50 שלו. הוא צריך להיות כאן כדי שאיתן יוכל לעלות לתורה ולחגוג את בר המצווה שלו. הוא פשוט צריך להיות כאן.
איילת פלדמן
¶
לא, לא. ברור. להפך, אני צריכה רגע.
במסגרת ההצעה של הוועדה, הייעוץ המשפטי של הוועדה הציע בנוסח שהחלטות מסוימות של שר האוצר או נציגו יתקבלו לאחר שהתקבלה חוות דעת היועצת המשפטית לממשלה או נציג של הייעוץ המשפטי לממשלה. אנחנו גם בדיון קודם הסברנו מדוע לדעתנו הגדרת החובה הזאת בתוך הצו איננה נדרשת. ציינו שאנחנו צריכים לבדוק את הנושא מול היועצת המשפטית לממשלה. והתבקשנו להבהיר שהיועצת המשפטית לממשלה מתנגדת להכללתה באופן מפורש בצו. הרציונל הוא שברור, שבעצם כל החלטה מנהלית של גורם במדינה מלווה על ידי ייעוץ משפטי. במקרים הנדרשים גם הדברים מובאים ליועצת המשפטית לממשלה. ולכן הקביעה הפוזיטיבית בתוך הצו איננה נדרשת כשברור לחלוטין שהחלטה של שר האוצר בכל היבט מלווה בייעוץ משפטי.
מירי פרנקל-שור
¶
איילת, אני מבקשת לחדד. אתמול אחרי ששוחחתי עם גלעד נעם, הועברו לי הדברים. אבל לא הועברו לי באותו אופן שאת מעבירה כאן. אני הבנתי שהיועצת המשפטית לממשלה חושבת שאין צורך ולא נדרש להכליל את ההתייעצות או הגשת חוות דעת על ידי היועצת המשפטית לממשלה או ממי טעמה. כאן את אומרת קצת משהו אחר. את אומרת שהיא מתנגדת. כלומר אתם ביררתם עם היועצת המשפטית לממשלה, והיא מתנגדת להכללת החובה להתייעץ או לקבל את חוות דעתה של היועצת המשפטית לממשלה.
מירי פרנקל-שור
¶
אז בואי נדבר על מצב הדברים הרגיל. כאשר שאל יושב-ראש הוועדה את נציגי האוצר כיצד מתקבלת ההחלטה, מה שנאמר, אם אני זוכרת נכון ואני מדייקת, כשמגיעה בקשה לאוצר לחשיפת מידע, היא מועברת לקצא"א, ובהתאם לתשובה שמתקבלת מקצא"א, הם נותנים מידע. אתם לא הייתם מעורבים – שנייה, אפרת – אתם לא הייתם, משרד המשפטים לא היה מעורב בהליך חשיפת המידע, כלומר בהחלטה האם לחשוף את המידע או לא לחשוף את המידע.
מירי פרנקל-שור
¶
זה מה שאני לפחות הבנתי. ולכן על אופן חשיפת המידע, כשיש כאן זכויות שונות שיש צורך לאזן את כל הזכויות אל מול ביטחון המדינה, ויש דרכים לחשוף מידע, חשבנו שצריך לחדד את התהליך וגם את המובן מאליו. אם אתם מתחייבים שאכן כל בקשה לחשיפת מידע עוברת דרך חוות דעתה של היועצת המשפטית לממשלה או מי מטעמה, אז לא נכלול. אבל כן התגלו קשיים בהליך הבקשה לחשיפת מידע.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
היום כשמישהו רוצה לקבל מידע כמה טנקים יש לצה"ל, כמה מטוסי קרב, וזה סוד, איך התהליך הזה, מי אומר לו: אתה לא יכול לקבל את האינפורמציה הזאת? אולי נלמד מהמודל הזה מה צריך לעשות. זאת אומרת, אם יש סוד והוא מוגדר כסוד – אני לא מכיר אותו כי זה היה בוועדת משנה שאני לא חבר בה – אבל הוא הוגדר כסוד, יש לקוחות שמבקשים לדעת את האינפורמציה הזאת. עכשיו אנחנו בכלל מתלבטים על המודל איך לדחות את העניין.
מירי פרנקל-שור
¶
לא, אנחנו לא מתלבטים על המודל איך לחשוף כמה טנקים יש לצה"ל. אנחנו שואלים אם הטנקים נמצאים במקום אחר שהוא לא סוד, איך חושפים את מה שהוא לא סוד.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
לא. ברור לי. אני עכשיו מנסה רגע, מכיוון שהסוד ידוע לכם, אני לא מכיר אותו, אז קשה לי להתייחס, אז אני מנסה רגע ללמוד ממקרה אחר.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
אז אני שואל, אם מטוסי הקרב הם סודיים, מה קורה היום? אני רוצה לדעת כמה מטוסי קרב יש, כאזרח. איך אנחנו שומרים על הסוד? מי דוחה את קבלת האינפורמציה הזאת? מה המנגנון שמקובל היום?
שלום דנינו (הליכוד)
¶
כי הצו המקורי קודם, אם אני זוכר נכון, היה שר האוצר ושר הביטחון, ופה אני מבין שזה מצטמצם.
אפרת נחלון
¶
מעולם לא. אני אומר, יש חוק חופש המידע. הוא חל על רשות ציבורית. פונים לרשות ציבורית. היא יכולה להשיב או שאין בידיה את המידע. יש גם אפשרות לבוא ולומר שלא ניתן למסור את המידע לפי דין. יש עילות של ביטחון מדינה ויחסי חוץ. חוק חופש המידע.
פה אנחנו מדברים על צו שהוא מכוח חוק העונשין. הוא חל על כל אדם, לא רק על רשות, שחוק חופש המידע חל רק על רשות. למעשה, אנחנו נמצאים בסיטואציה שבה אמרנו שהצו הוא אינטרס של המדינה, לא של החברה. חלק גדול מהמידע הרלוונטי שבו מתעניינים אנשים שונים נמצא בידי החברה, למשל, דברים שנוגעים להיבטים התפעוליים. ולכן בעצם כשפונים לחברה ומבקשים ממנה מידע, החברה פונה אלינו כדי לבוא ולוודא שהיא בסדר מבחינת הוראות הצו. אנחנו כשנדרש בודקים את הדבר גם עם משרד המשפטים והגורמים הרלוונטיים. ואז מתקבלת החלטה האם ניתן לאשר את מסירת המידע ובאיזה אופן.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
אז משרד המשפטים מחזיק במידע, מה שמוגדר תחת הסוד? כאילו הוא יודע או שהוא פונה למישהו לקבל את האינפורמציה?
אפרת נחלון
¶
אז יש חלק מהסוד שאנחנו יודעים. יש חלק מהסוד שנמצא בידיעת החברה, אף שהסיבה לכך שזה סוד זה לא משהו שהחברה חשופה לו, וכאמור זה אינטרס של המדינה. ולכן כשפונים לחברה ומבקשים ממנה מידע, אז החברה, כדי לראות שהיא פועלת בהתאם להוראות הצו, פונה אלינו ואומרת: זה המידע, זה מה שאני רוצה לתת; האם מקובל? ואנחנו משיבים.
צבי ניקסון
¶
אני עורך דין ניקסון, עורך דין של קצא"א, כמי שלמעשה פועל כאדם המקשר בין הבקשות שמופנות לחברה לבין המדינה. שר האוצר למעשה אחראי על חברות הללו כבר מ-1968. ולמעשה, האמירה שהוא לא יודע מה קורה בחברות, הוא וכמובן המשרד שלו, היא אמירה לא מדויקת. הוא מטפל בחברות האלה באמת מאז 1968. הוא מעורב בפרטים, המשרד מעורב בפרטים, ויודע מה קורה.
בשנים האחרונות בהחלט משרד המשפטים נכנס לעניין יותר מכל מיני שיקולים. ואכן היום כשאני פונה מטעם החברה לבקש מידע או לבקש אישור או הנחייה לגבי חשיפת מידע, אנחנו פונים למשרד האוצר. מדברים גם עם משרד המשפטים בעת הצורך. יש התייעצות שמתקיימת בצורה סדורה. אם אומרים פה שהיועצת המשפטית מתנגדת לכתוב משהו פורמלי בנושא הזה, אני חושב שצריכים לכבד את זה.
אני רק אומר עוד משפט לגבי העניין של הסעיף המיותר. הבעיה האמיתית היא שמידע כזה יכול להיות דוח של גוף ממשלתי, שחשוף למידע מטעמים כאלו או אחרים. לא תמיד הגופים האלה רגישים לחשיבות של המידע ולחשיבות של הסודיות של המידע. ואז ייתכן דוח, ומישהו ידבר על זה, 99% לא גלוי, סודי. זה לא שאלה של כמות המידע. השאלה היא מה החשיבות של המידע, ואותה שורה אחת שהוא עשירית האחוז מתוכן של הדוח יכולה להיות מאוד משמעותי.
ולכן אין מנוס למעשה שמישהו צריך להחליט איך חושפים את המידע הזה. ולהגיד שאנחנו משאירים את זה פתוח ולסמוך על הסדר הטוב, אני חושב שזו טעות. ואני חושב שצריכים לעשות מנגנון. ומאחר ששר האוצר הוא הממונה על הצו, נראה לי שמתאים שהוא יעשה את זה. וכאמור, בפרקטיקה אכן משרד המשפטים מעורב בזה ושוקלים את השיקולים השונים. תודה.
מירי פרנקל-שור
¶
איילת, אם את יכולה להגיד לפרוטוקול שאתם לוקחים על עצמכם שכל בקשה שמוגשת לשחרור מידע, בין אם ההחלטה תהיה פוזיטיבית לשחרר את המידע ובין אם ההחלטה לא תהיה לשחרר את המידע, קודם כול אתם תהיו בתהליך קבלת ההחלטות. זה דבר אחד. ומעבר לזה, כל החלטה של שר האוצר, בין אם לחשוף מידע ולבין אם לא לחשוף מידע, צריכה להתפרסם באתר משרד האוצר. את זה לחדד. אנחנו כמובן, ואני ההבהרתי את זה אתמול לגלעד נעם, אם ההתנגדות היא התנגדות שתוזכר היועצת המשפטית, חובתה של היועצת המשפטית להגיש חוות דעת, אני אמליץ לוועדה, נסיר את הצעתנו. אבל אני חושבת שנכון, אדוני היושב-ראש, שמשרד המשפטים כאן יהיה מעורב לכל אורך התהליך.
אפרת נחלון
¶
רק אם אפשר, פשוט לגבי סעיף, מה שהקראתם כ-(ג), שמבחינתנו (ב1), התוספת שאנחנו מעוניינים בה לגבי חשיפת המידע, הוועדה רוצה שמשרד המשפטים יבדוק ויצהיר גם לגבי זה?
אפרת נחלון
¶
שהדברים ייעשו לאחר התייעצות, לאחר שמשרד המשפטים יהיו בהליך קבלת ההחלטות. אני אומרת גם לגבי סעיף (ב1).
מירי פרנקל-שור
¶
לא, זו אמירה עקרונית. זו אמירה עקרונית. אני מתנגדת. המלצתי לוועדה היא להתנגד לתוספת. סעיף (ג) הוא אמירה עקרונית שלדעתי הוא בכלל לא נצרך. אמירה עקרונית, מה שהיה חסוי יהיה חסוי, ומה שלא היה חסוי ימשיך להיות לא חסוי. אופן חשיפת המידע, אנחנו לא צריכים לעגן את זה בהחלטה, לדעתי, תוציא היועצת המשפטית לממשלה הנחיות כיצד יש לפעול ולחשוף את המידע.
אפרת נחלון
¶
אז אנחנו, כאמור, מבקשים, כדי למנוע תקלות, ומכיוון שממילא לפי הוועדה זה דבר שאמור לקרות, ראוי שזה יוזכר בצו. וכאמור אנחנו גם חושבים שהצו מתייחס למקרים בהם לא מי שמחזיק במידע תמיד יבוא ויפנה. ולכן אנחנו מבקשים שכן יתווסף בסוף הסעיף: "ואולם מידע שהוא נושא שבסעיף קטן (ב) ייחשף רק באופן שיחליט שר האוצר או מי מטעמו, והכל מבלי שהדבר יביא לחשיפת ידיעה שהוכרזה עניין סודי".
עמית שטאובר
¶
שנייה. זה לא עניין של היועצת המשפטית. שמי עמית שטאובר, סגן היועץ המשפטי למשרד האוצר. התוספת שאפרת כרגע הזכירה, אפרת, זה בשביל לתת מענה לעניין של הבלבדי, ממה שאני מבין.
עמית שטאובר
¶
ולכן אני באתי לכאן במיוחד, כמובן כולם הגיעו בזמן, אבל היו גם פקקים בדרך, חסימות, לכאן. אנחנו על הנושא הזה באמת גם עם מירי וגם עם שאר גורמי הממשלה בשבועות האחרונים לקחנו את הערות הוועדה ויושבים על זה. העניין של הבלבדי ביחס לכלל גורמי המקצוע בממשלה שמעורבים ורלוונטיים, הם סבורים שהעניין של הבלבדי הוא עם מילה אחת, אבל היא מילה חשובה, כדי לשמור על הסוד במתכונתו הנוכחי, במיוחד שהוא כולל את כלל החברות הרלוונטיות. הוועדה ביקשה להוריד את זה. אנחנו מבינים את דרישת הוועדה. ולכן במקביל ביקשנו שהדבר הזה – וגם יתר הנציגים וגם מהרשויות וגם מהארגונים הירוקים, אמרו: מה הבעיה? תפרסמו, נשחיר מה שצריך.
מירי פרנקל-שור
¶
לא. לא. זה לא נכון. לא נכון. אנחנו עוסקים כאן במידע מסווג ובפרסום לציבור כחלק מהותי מהעיסוק שלנו. ולכן אני אומרת לך שקודם כול סעיף קטן (ג), ואני חוזרת, הוא לא נצרך, אם אתה קורא אותו. מה שהיה חסוי יישאר חסוי ומה שלא היה חסוי יישאר לא חסוי. אז מבחינתי, סעיף קטן (ג) מיותר. ולא רק שהוא מיותר, הוא גם מעורר קשיים. אבל אם אתם מתעקשים על סעיף קטן (ג), הוועדה קובעת עיקרון, ואתם תקבעו, היועצת המשפטית לממשלה תקבע את אופן יישומו של הסעיף.
עמית שטאובר
¶
כלומר, מידע מעורב כרגע, למרות שהורדנו את הבלבדי, הוא לא יפורסם, אלא אם כן יהיה אישור של שר האוצר.
עמית שטאובר
¶
זה לא למסור את המידע. יש מידע גם שאנחנו לא מפרסמים. יש מידע שהגיע לציבור גם בלי פרסום שלנו.
מירי פרנקל-שור
¶
אני יודעת. ונתתי גם לזה מענה, על הדברים סודיים. אני לא רוצה להיכנס לכאן איזה פתרונות נתתי לכם. אנחנו גם בוועדה, כמו שאנחנו יודעים לעשות את זה בוועדה, אתם גם תדעו לעשות את זה בממשלה.
עמית שטאובר
¶
אנחנו יודעים מה משך הזמן של הצו, כבוד היושב-ראש? זאת אומרת, אני אומר, ההתעקשות על התוספת היא לא בכדי. זאת אומרת, אם אנחנו מדברים עכשיו על חמש שנים, הוועדה - - -
עמית שטאובר
¶
זה ברור מאליו, אנחנו לא מתייחסים ליועצת המשפטית. ההסבר הוא מאוד מאוד פשוט. ככל שהתוקף של הצו, הוועדה תקבע אותו לשנים, אז קשה לבוא ולהגיד שהולכים להיות שינויים בתקופה הזו. ולכן לא קיבלנו עדיין תשובה.
עמית שטאובר
¶
- - אז אתה אומר: אני חייב עכשיו כבר לעשות את המנגנון; אני לא יודע לבוא ולהתיישר או לאמץ את עמדת גורמי המקצוע והממשלה שאומרת שצריכים את הסעיף. לעומת זאת, אם תוקף הצו הוא קצר, אז יש זמן לבחינה איך באמת המנגנון הזה עובד, לפי התוספת שאנחנו מציעים. ולכן אני חושב שאם כל גורמי המקצוע - - -
אפרת נחלון
¶
לא. החשש שלה הוא להפך, שהמידע ייחשף, אדוני היושב-ראש, וזו בעיה. על ההפך לא קיים. על הפך זו פגיעה.
עמית שטאובר
¶
היום עוד חצי שנה, נניח הוועדה מאריכה בשנה, אז היום עוד שנה צריך לבוא ולתת דין וחשבון לוועדה מה בשנה החולפת הזו, איך המנגנון הזה, יחד עם התוספת, הופעל. אם הוא הופעל לא טוב, אז הוועדה מתקנת, מה שנקרא. היא באה ואומרת: אוקיי, הבנו, המנגנון לא טוב, חוזרים להצעה שלך.
עמית שטאובר
¶
לא. אבל כאן, להבדיל מתקנות, זה אפס או אחד. כאן כל גורמי המקצוע אומרים שהתוספת הזו נדרשת.
אפרת נחלון
¶
לא, "ואולם המידע שהוא נושא שבסעיף קטן (ב) ייחשף רק באופן שיחליט שר האוצר או מי מטעמו, והכול מבלי שהדבר יביא לחשיפת ידיעה שהוכרזה עניין סודי". ובהגדרות, "בסעיף קטן זה ידיעה שהוכרזה עניין סודי", אז ההגדרה היא ידיעה כאמור בסעיף קטן (א). ונושא שבסעיף קטן (ב) זה נושא שנקבע בסעיף קטן (ב), שהוא לא יהיה עניין סודי.
מירי פרנקל-שור
¶
עמית, מה שמשיב לך היושב-ראש, שאם לכל תקופה שהוועדה תחליט להאריך את הצו, אם יתגלו קשיים, הוועדה יכולה - - -
אפרת נחלון
¶
אבל אדוני היושב-ראש, אם יתגלו קשיים, החשש שלנו מהיעדר הסעיף הזה הוא שדברים ייחשפו בצורה שתפגע בנו. לבוא ולומר שזה קשיים - - -
היו"ר יולי יואל אדלשטיין
¶
ברגע שיהיה מקרה שמוביל למשהו לא טוב, תתייצבו פה מייד. אם הכול יהיה כאילו לפי המנגנון שאתם מציעים, תתייצבו פה יום לפני תום השנה ותגידו: הכול בסדר, בואו נמשיך.
מירי פרנקל-שור
¶
איפה המידע המעורב? הוא נמצא אצלכם. הוא נמצא אצל הממשלה. הוא נמצא אצל קצא"א. נמצא אצל החברה. אז תחליטו איך אתם עובדים עם החברה ותפרסמו את הדברים שאתם צריכים. ואל תפרסמו את הדברים. זה פשוט.
אפרת נחלון
¶
אדוני, אני רק אומר, קודם כול, אם מבחינת הוועדה ממילא שר האוצר אמור להחליט על אופן חשיפת המידע שבנושא סעיף קטן (ב), אז אני לא מבינה מה הבעיה לכתוב את זה.
מירי פרנקל-שור
¶
אמרתי לך, היות שזו חברה ממשלתית ומדובר בסוגיה יותר מורכבת, לעמדתי, היועצת המשפטית לממשלה צריכה להוציא הנחיות.
מירי פרנקל-שור
¶
לא, לא. לא, זה סתם היפותזה. המידע לא נמצא אצל אדם פרטי. נו, באמת. המידע לא נמצא אצל אדם פרטי. המידע נמצא, למיטב הבנתנו, אצל קצא"א.
עמית שטאובר
¶
אנחנו לא נגד. אנחנו אומרים: בואו, את ההשחרות שביקשו כל הגורמים, שיהיה גורם שיבחן את זה.
מירי פרנקל-שור
¶
המידע נמצא אצל קצא"א. וקצא"א תחליט לפרסם את כל המידע על דעת עצמה? אתם מעלים פה דוגמאות לא רלוונטיות.
אפרת נחלון
¶
מירי, אני אתן לך דוגמה אחרת. מישהו מתצפת. מירי, אני נותנת לך דוגמה אחרת. את מניחה שהמידע רק אצל קצא"א. אני נותנת לך דוגמה אחרת. מישהו מתצפת על כל מה שקורה ורושם לעצמו את הדברים. מישהו מנסה לחדור ולקבל - - -
אפרת נחלון
¶
זו המשמעות של לקבוע עבירה. אם את אומרת שמי שרוצה לגנוב ממילא יגנוב, למה שתהיה גנבה עבירה בספר החוקים?
מירי פרנקל-שור
¶
בין אם כתוב ששר האוצר יחשוף אותו, הוא נשאר מידע – אם הוא פרסם מידע סודי, אז הוא עבר עבירה. ואם הוא פרסם מידע לא סודי, אז הוא לא עבר עבירה.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
אבל למה צריכה להיות לנו התנגדות, אם הצו מטפל גם בעבריינים? כאילו, מה, למה צריכה להיות התנגדות?
עמית שטאובר
¶
היושב-ראש סיכם, אז אני לא רוצה להוסיף. אבל אנחנו סבורים שתוחלת הנזק, תוחלת הנזק מהנוסח הנוכחי לעומת מה שאנחנו מבקשים להוסיף בתוספת, להוסיף את הבקרה ולהוסיף גם אם צריך דיווח, מבחינתי, כבוד היושב-ראש, גם דיווח לוועדה בתוך תקופת הצו, איך זה מתנהל, אנחנו גם מוכנים לזה.
עמית שטאובר
¶
את לא נותנת מענה למקום שבו המידע הגיע לא דרך החברה או דרך מקומות אחרים. את לא נותנת מענה. זה לא יעזור.
עמית שטאובר
¶
אבל הוא לא יכול, כי הציבור פשוט, או אותו גורם יחשוף את זה בלי שום יכולת בקרה, בלי שום יכולת השחרה. והנזק כבר ייגרם, מירי. ואת לא נותנת לזה מענה.
מירי פרנקל-שור
¶
לא. אני נותנת מענה לכל דבר. האופן שבו חשיפת המידע תהיה – זו המחלוקת בינינו – על ידי מי? אם אתם רוצים לעגן פה שלייקס על שלייקס, אתם רוצים שזה יהיה אצל שר האוצר.
עמית שטאובר
¶
בהיבט של הסוד שמדובר פה, ברור שאנחנו מתייעצים עם הגורמים המשפטיים הרלוונטיים. זה גם נאמר כאן לפרוטוקול. זה נאמר.
איילת פלדמן
¶
גם על מה שביקשתם, שאנחנו נצהיר לפרוטוקול שכל החלטה, הן על פרסום והן על אי פרסום, תעבור דרך הגורמים הרלוונטיים במשרד המשפטים, והן על השאלה של אופן הפרסום. אני מציעה שאנחנו נמשיך בדיון, כי אני פשוט נדרשת פה גם לסעיף הבא. אני לא יכולה לצאת להתייעצות.
מירי פרנקל-שור
¶
אני רק מבקשת להוסיף ששר האוצר יפרסם כל החלטה לא רק על מה הוא החליט לפרסם, אלא גם על מה הוא החליט לא לפרסם.
מירי פרנקל-שור
¶
אם הוגשה בקשת מידע לפרסם משהו, אתם יכולים להגיד: בקשת המידע סורבה, ולפרסם אותה באתר משרד האוצר. מה הבעיה?
צבי ניקסון
¶
לא הבנתי. לפי חוק חופש המידע, סליחה, אם מגיעה פנייה לחברה לחשוף מידע, והחברה לאחר התייעצות עם הגורמים משיבה שבגלל צו החיסיון היא לא מפרסמת את המידע, זו התשובה שחברה נותנת למי שפונה אליה.
מירי פרנקל-שור
¶
בסדר. אז שר האוצר יפרסם את החלטה באתר משרד האוצר, שהוא החליט לא לפרסם את המידע ולא להיענות לבקשה.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
ואפשר להוסיף למנגנון ההתייעצות ולשותפי הסוד – סליחה, רגע, אדוני – אפשר להוסיף לתהליך הזה של ההתייעצות ושותפי הסוד, שזה עלה פה בכל הדיונים, את ראש הרשות של אשקלון, שהם המרכזיים פה?
צבי ניקסון
¶
החברה קיבלה פנייה לפי חוק חופש המידע, החברה חייבת להשיב לפנייה הזאת. אז היא משיבה שבגלל צו החיסיון ובגלל הנושא של ביטחון המדינה וכו', החברה איננה משיבה. לבוא להגיד למשרד האוצר שהוא חייב לפרסם באתר שלו שהייתה פנייה מסוימת בנושא מסוים וסירב לתת תשובה, זה לתת חצי מהתשובה פה. אני באמת לא מבין את זה.
מירי פרנקל-שור
¶
עורך דין ניקסון, אם הייתה פנייה לשר האוצר – אני מחדדת את מה שאני אומרת, וזה לא מה שאמרתי – אם הייתה פנייה לשר האוצר להתיר מידע, ושר האוצר בסופו של דבר סירב, את ההחלטה שלו הוא צריך לפרסם באתר משרד האוצר. זה שונה ממה שאתה אומר.
אפרת נחלון
¶
רגע. אני רק אומר. היו כן שינויי נוסח שרצינו, שזה יהיה "הותר פרסום כאמור". אבל על זה אנחנו נדבר איתך בהיבט הספציפי, על הגדרת הצנזור.
אפרת נחלון
¶
אבל משהו מהותי, שנייה, שנייה. לגבי ההתייחסות לצנזור, אנחנו מבקשים שזה יהיה "והכל למעט החלטות שקיבל הצנזור הצבאי הראשי, אם מונה בידי שר האוצר, להתיר פרסומים מטעמו". כלומר, לא שישתמע שיש חובה למנות. הוא כבר מינה. אבל ההתייחסות לצנזור, שזה יהיה הצנזור הצבאי הראשי, אם מונה בידי שר האוצר להתיר פרסומים מטעמו.
אפרת נחלון
¶
הצנזור הצבאי הראשי היה. אנחנו פשוט אומרים, מירי, שמהנוסח לא ישתמע שחייבים להסמיך. הוא הסמיך וזה עדיין רלוונטי. פשוט שלא ישתמע שחייבים להסמיך, ולכן אם מונה בידי שר אוצר להתיר פרסומים מטעמו. עכשיו, אני רק אומר שאצלנו זה הצנזור הצבאי הראשי, ואנחנו מציעים שההגדרה תהיה הצנזור כהגדרתו בתקנה 86 לתקנות ההגנה.
אפרת נחלון
¶
להתיר פרסומים מטעמו. זה הרי שר האוצר או מי מטעמו? אז ההתייחסות לצנזור היא: "והכל למעט החלטות שקיבל הצנזור הצבאי הראשי אם מונה בידי שר האוצר להתיר פרסומים מטעמו".
יובל ארבל
¶
שמי ד"ר יובל ארבל, עמותת צלול. הוא מתייחס אך ורק למידע, שהוגשה בקשת מידע לקצא"א או לאחת הרשויות, ואז כאילו חלה התייעצות אם לתת את המידע או לא לתת את מידע. הוא מתייחס אך ורק לזה. זה מידע שהוא חשוף לציבור, כי הוא נמצא ברשת בכל מקרה, או כל אדם רואה אותו, אוקיי? גם רואים אותו מעקבה. ואני פשוט מעלה אותו באתר האינטרנט של העמותה.
אפרת נחלון
¶
אז הינה בדיוק הדוגמה שדיברנו עליה, מירי, שאת מניחה שהמידע נמצא רק בידי הממשלה, ואנחנו נתנו לך דוגמה של מישהו שמתצפת. ואנחנו רוצים שלא יהיה פרסום מרוכז ונוח של המידע הזה. ולכן אנחנו בדיוק בשביל זה ביקשנו את הסעיף הזה.
עדן בן הרוש
¶
1א.
(א) עובד אחד מבין עובדי כל אחת מהרשויות המקומיות, המנויות בתוספת השנייה, רשאי לעיין במידע על כמויות חומרים שבחזקת הגורם המפעיל הראשון או מי מטעמו שאינם חומרים שנפלטו, שנשפכו, שסולקו או שהושלכו לסביבה, לצורך הפעלת סמכויותיו לפי חוק הרשויות המקומיות, חוק רישוי עסקים או חוק התכנון והבניה.
(ב) מנהל רשות הטבע והגנים רשאי לעיין במידע על כמויות חומרים שבחזקת הגורם המפעיל הראשון או מי מטעמו, שאינם חומרים שנפלטו, שנשפכו, שסולקו או שהושלכו לסביבה, לצורך הפעלת סמכויותיו לפי סעיפים 30, 33, 54, 55 לחוק גנים לאומיים.
(ג) עובד או מנהל רשות הטבע והגנים רשאי לעיין במידע, כאמור בסעיף קטן (א), רק אם נקבעה לו התאמה ביטחונית מתאימה לכך; הודעה על התאמתו הביטחונית של עובד תימסר לרשות המקומית בה הוא עובד ולגורם המפעיל הראשון והודעה על התאמתו הביטחונית של מנהל רשות הטבע והגנים תימסר לו ולגורם המפעיל הראשון.
(ד) עובד או מנהל רשות הטבע והגנים אינו רשאי להעביר לאחר מידע על כמויות חומרים כאמור בסעיף קטן (א) ו-(ב).
(ה) אין באמור בסעיף זה כדי לגרוע מהאמור בכל דין.
(ו) בסעיף זה –
"התאמה ביטחונית" – כמשמעותה בחוק שירות הביטחון הכללי התשס"ב – 2002;
"חוק גנים לאומיים" – חוק גנים לאומיים, שמורות טבע, אתרים לאומיים ואתרי הנצחה, תשנ"ח – 1998;
"חוק הרשויות המקומיות" – חוק הרשויות המקומיות (אכיפה סביבתית – סמכויות פקחים), התשס"ח – 2008;
"חוק התכנון והבניה" – חוק התכנון והבניה, תשכ"ה – 1965;
"חוק רישוי עסקים" – חוק רישוי עסקים, תשכ"ח–1968;
מנהל רשות הטבע והגנים – כמשמעותו בחוק גנים לאומיים, שמורות טבע, אתרים לאומיים ואתרי הנצחה, תשנ"ח – 1998;
"עובד" – פקח כהגדרתו בחוק הרשויות המקומיות, מפקח שהוסמך לפי סעיף 28 לחוק רישוי עסקים, יועץ סביבתי כמשמעותו בסעיף 119ג לחוק התכנון והבניה או מפקח שהוסמך לפי סעיף 205 לחוק התכנון והבניה;
"רשות מקומית" – כהגדרתה בחוק הרשויות המקומיות;
איילת פלדמן
¶
אני מתייחסת באופן כללי לסעיף 1א המוצע, ואני אגיד אמירה כללית. ואז אכנס לשלושה עניינים קונקרטיים שאנחנו רוצים להתייחס. אז כפי שהובהר בשיחות המקדימות, לעמדת גורמי הממשלה, אין צורך מקצועי במתן אפשרות לפקח הרשויות המקומיות להיחשף למידע מסווג לצורך פיקוח. יש גם פיקוח שנעשה על ידי המשרד להגנת הסביבה.
איילת פלדמן
¶
מלכתחילה הממשלה סברה שהפיקוח של הרשויות המקומיות באיגודי הערים יכול להיעשות בלי בהכרח להיחשף למידע המסווג על הכמויות בפועל.
איילת פלדמן
¶
רק תנו לי להשלים, בבקשה, בסדר? מלכתחילה סברנו שיש פיקוח של המשרד להגנת הסביבה שגם נעשה. אבל מאחר שהוועדה ביקשה להוסיף חשיפה של פקחים של רשויות מקומיות ואיגודי ערים למידע המסווג, אנחנו סבורים שאין מניעה משפטית לאפשר את החשיפה הזאת, ובלבד שאותם פקחים עומדים בדרישה להתאמה ביטחונית וכן שמכל גורם בעל סמכויות פיקוח יהיה בעצם אדם אחד בלבד שיהיה חשוף למידע הזה. בהקשר הזה יש לנו מספר - - -
מירי פרנקל-שור
¶
לא, לא. רק שנייה. את אומרת כאן דברים – "אין מניעה משפטית". את יודעת, כשאומרים "אין משניעה משפטית", צריך להשתמש במילים האלה בזהירות מרבית מאוד. ולומר "מניעה משפטית", אני לא חושבת שזה קשור לעניין.
מירי פרנקל-שור
¶
ההצעה של הוועדה להרחיב את מעגל החשופים לחלק מהסוד עלה כצורך מהשטח לאורך השנים, ולכן לאורך, במיוחד בצו, בדיונים שהתקיימו על הארכת הצו הנוכחי, כאשר ראינו שבכל זאת אין התקדמות באיזון הזכויות שבין ביטחון המדינה לזכויות האחרות, סברנו שיש לעשות בזהירות מרבית, להרחיב את מעגל החשופים לסוד.
מירי פרנקל-שור
¶
זאת אומרת, כן, יש צורך. אני לא חושבת שהסוגייה של מניעה משפטית כן או לא בכלל רלוונטית לעניין. נכון שלמשרד לאיכות הסביבה יש סמכויות. אבל אנחנו לא ניכנס לדיונים הקודמים שהיו פה. אני מבקשת שאת הסוגייה של "אין מניעה משפטית" נשאיר אותה בצד.
איילת פלדמן
¶
אז אם אני אשלים את ההסבר, אני חושבת שיהיה מובן יותר למה אמרתי את זה. אז כמו שאמרתי, צריך שאותם פקחים יעברו התאמה ביטחונית, סיווג ביטחוני מתאים. נכון לעכשיו, בדיונים המקדימים שהיו אנחנו דיברנו על המתווה שמכוחו אפשר יהיה לעשות הליך התאמה ביטחונית לאותם פקחים, מאחר שיש פה עניין חדש של התאמה ביטחונית לעובדי רשויות מקומיות. ונכון לעכשיו, כולל ישיבה אתמול בערב עם המשנה ליועצת המשפטית לממשלה ושיחות עם השירות, עדיין לא נמצא מתווה שמכוחו אפשר יהיה לעשות שהשירות יוכל לבצע הליכי התאמה ביטחונית מבחינה משפטית ומעשית.
איילת פלדמן
¶
שנייה, אני רק אשלים, בבקשה. אנחנו צריכים עוד זמן בשביל ללבן את המתווה המשפטי והמעשי שאפשר יהיה לעשות התאמה ביטחונית לפקחים. אבל בעינינו הצורך בבירור הזה לא מונע את האישור של הצו כמו שהוא. ותכף אני אגיע לעוד הערות פרטניות אחרות.
איילת פלדמן
¶
אז שוב אנחנו רוצים להדגיש, אפשר לאשר את הצו כך. אבל צריך להבין שאנחנו צריכים עוד פרק זמן כדי להשלים את האופן שבו ייעשה - - -
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אחרי שניסיונות ההסבר, אז היא מודיעה לנו קבל העם ועדה שזה בסדר שאנחנו נעביר את זה היום.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
אוקיי. להבנתי, פקחי רט"ג עובדים כבר היום בתוך בסיסי צה"ל, חשופים למידע מסווג ועובדים. זאת אומרת, איך את מדברת על מניעה עכשיו כשאני מכיר את המצב בפועל שבו פקחי רט"ג, שאנחנו רוצים גם לאפשר להם, בעיניי, לפי הצו הזה גם סמכויות פיקוח לעשות את זה?
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
אבל אני אומר, אם יש מתווה משפטי שמאפשר לפקחי רט"ג סיווג ויכולת לעבוד בתוך בסיסי צה"ל, ייחשף למידע מסווג ולעבוד גם מתוך שטחי אש, איזה מתווה משפטי מאפשר את זה, נגיד?
מיכל
¶
שמי מיכל, יועצת משפטית במשרד ראש הממשלה. אני אתאר בקצרה את הליך התאמה הביטחונית. אחר מכן אני אציג את הקשיים בסעיף המוצע. ראשית, אני אגיד שנושא ההתאמה הביטחונית מוסדר בחוק שירות הביטחון הכללי בתקנות, בכללים, בהחלטות הממשלה ובהנחיות. החוק והתקנות הם גלויים, וזה המתווה שאני אתאר פה. הכללים, החלטות הממשלה והנחיות הפנימיות הם חסויים. וככל שהוועדה תבקש, אנחנו נבקש לסגור דלתיים ונציג כמובן לוועדה את ההיבטים המעשיים שכלולים באותם כללים, החלטות ממשלה והנחיות.
אז אני אתחיל ואני אומר התאמה ביטחונית זה הליך דו-שלבי. השלב הראשון הוא קביעת רמות סיווג, רמות סיווג לתפקיד או למשרה. והשלב השני הוא רק אחרי שנקבעת רמת סיווג להליך או למשרה, זאת אומרת, לאיזה מידע נחשף אותו תפקיד, נדרש להיחשף, מבוצעת ההתאמה הביטחונית. אלא מה, לפי חוק שב"כ, לא כל התפקידים באשר הם יכולים לקבל רמת סיווג. התפקידים או המשרות שהם ברי הם אלה שהממשלה מחליטה עליהם, שנקבעו בהחלטת ממשלה - -
מיכל
¶
- - בהחלטת ועדת השרים לענייני שב"כ. וההחלטה הזאת כאמור היא מסווגת, של התפקידים והמשרות, שנכון להיום הם ברי סיווג. זה השלב הראשון גם לשאלתכם, של חברי הכנסת, איך הדבר הזה מבוצע היום. מדובר בהליך דו-שלבי. קודם כול, מסווגים את המשרה או התפקיד, ולאחר מכן שלב ההתאמה הביטחונית.
מיכל
¶
זה חל על התפקידים והמשרות שקבועים בהחלטת הממשלה. והחלטת הממשלה, אמרתי כבר, היא מסווגת, ולכן אני לא אתייחס כאן לתפקידים ולמשרות.
מירי פרנקל-שור
¶
אני אענה לך. יש הנחיות של שירות הביטחון הכללי לכל משרדי הממשלה שכפופים להנחיותיו, ובהתאם לכך, כל קב"ט של כל משרד ממשלתי מסווג את המשרות. זה מתחיל מרמה מאוד מאוד גבוהה וממשיך לרמות נמוכות יותר. ואז ליד כל תפקיד, למשל, יועץ משפטי של משרד, מחליט הקב"ט, בהתאם לחומר שבא בפניו, מה צריכה להיות רמת החשיפה. אז הוא קובע רמה 2, שזו רמה גבוהה. ואחרים במשרד - - -
מירי פרנקל-שור
¶
וכך נקבעות רמות סיווג מסוימות לכל תפקיד במשרה. אז עכשיו יש לך את המפה של התפקידים, וכאשר אני באה להתמודד על תפקיד, אז אומרים לי: את הולכת להתמודד לתפקיד יועץ משפטי. ואז את צריכה לעבור, בהתאם להנחיות השירות, מה אופן הבדיקה כדי להכשיר אותי לתפקיד ברמה מסוימת.
מיכל
¶
זו השאלה. זו השאלה וזה הקושי. התהליך שמירי תיארה פה הוא תהליך שקבוע בתקנות שבאמת השירות קובע הנחיות של איך קובעים את אותן רמות סיווג, איך מסווגים את המשרות והתפקידים. ואחר כך תקנה 4 קובעת שהמנב"ט, זה הממונה על הביטחון, יבצע את אותם סיווג של משרות והתפקידים בגוף שעליו הוא מופקד, אוקיי? כך זה גם קבוע, בגוף שעליו הוא מופקד בהתאם להנחיות המקצועיות.
מיכל
¶
אז אני מבקשת שלהיבטים הפרטניים, אמרתי, זאת אומרת, המשרות ותפקידים, אם אפשר לסגור את הדיון, ואנחנו נשיב גם לתפקידים והמשרות ספציפית.
מיכל
¶
ולכן הקושי שעלה – אמרנו הרי שהמנב"ט יבצע תפקידים בגוף עליו הוא מופקדים – הקושי שעלה הוא באמת מי מסווג את המשרות. האם קצא"א, שהם בעל הסוד, הם יסווגו את המשרות של הגורם המפקח עליהם? יש פה איזושהי אנומליה. קצא"א אומנם מכירה את המסמכים שברשותה, אבל קיים קושי לראות בקצא"א כגורם מפוקח כזה שאמון על סיווג אותן משרות. ואני מזכירה שלאחר מכן, וזה הסיפה של הסעיף, אותן תקנות שב"כ קובעות גם את אופן מסירת המידע למועמד, וגם זה מוטל על הגורם המפנה. האם מנב"ט קצא"א יבוא וימסור את ההודעה לאותם פקחים, יש פה היבטים של יחסי מפקח-מפוקח.
מירי פרנקל-שור
¶
אז נתנו לכם גם פתרון בדיון המקדים. אני אמרתי לכם מה אני חושבת שצריך להיות, איך צריכה להיות בנויה החלטת הממשלה.
מיכל
¶
זאת אומרת, מעבר לפן הנורמטיבי של השלמת באמת של עיגון, התהליך המוצע שבנורמה המשפטית, יש פה גם השלכות מעשיות של איך הדברים האלה מבוצעים בפועל, מי נותן את ההנחיות וכן הלאה..
מיכל
¶
ועוד דבר אחד לסיפה, לעניין מסירת ההודעה, הדבר הזה מבחינתנו לא נדרש. כל הנושא, אמרתי, התאמה הביטחונית מקצה לקצה, לרבות מסירת הודעה למי שעבר את ההתאמה הביטחונית, הוא כולו כבר מוסדר. לא נכון לקבוע בצו פרטני הליך שהוא הליך חורג מדרך הפעולה המקובלת.
מירי פרנקל-שור
¶
אתם ביקשתם. אז איפה? בסעיף קטן (ג) סיפה, "הודעה על התאמתו הביטחונית של עובד...". את זה אתם רוצים למחוק?
מירי פרנקל-שור
¶
ב-(ג) הסעיף יהיה כך: עובד ומנהל רשות הטבע והגנים רשאי לעיין במידע, כאמור בסעיף קטן (א), רק אם נקבעה לו התאמה ביטחונית מתאימה לכך.
איילת פלדמן
¶
אוקיי. אז אני אעבור לעוד שני עניינים אחרונים בקשר לסעיף הזה. כמו שאמרתי, אלמנט אחד של הסמכת הפקחים לקבל מידע מסווג הוא ההתאמה הביטחונית שדיברנו עליה עכשיו. האלמנט השני הוא שאותו עובד של רשות מקומית חייב להיות עובד אחד בלבד, ולכן אנחנו נבקש להוסיף בתוך סעיף קטן (א) עובד אחד בלבד מבין עובדי כל אחת מהרשויות המקומיות.
איילת פלדמן
¶
את המילה "בלבד" להוסיף, כן. ואני אוסיף גם שאותו עובד יכול להיות מוסמך מכוח מספר חיקוקים חלופיים. בעצם אותה רשות מקומית תוכל להחליט האם אותו עובד יהיה מוסמך מכוח חוק הרשויות המקומיות (אכיפה סביבתית), או חוק רישוי עסקים, או שניהם, זה לא משנה, ובלבד שאנחנו מדברים רק על עובד אחד. בהקשר הזה אנחנו לגבי חוק תכנון והבנייה סבורים שלא נדרש להוסיף את הסמכויות האלה.
אפרת נחלון
¶
לגבי הפקח דיברנו עם יחידת האכיפה ונאמר לנו שלגבי סמכויות של פקח שעוסק בפיקוח על תכנון ובנייה, אין רלוונטיות לכמויות. הוא בודק את המיקום של המתקנים, הכמויות לא נדרשות לו. אם רוצים להזמין את היועצת המשפטית של יחידת האכיפה, בשמחה. דיברנו איתה.
מעיין פורת גנץ
¶
שמי מעיין פורת גנץ, מהמשרד להגנת הסביבה. לגבי יועץ סביבתי, ההסדר בסעיף 119ג נוגע ליועץ סביבתי של המשרד להגנת הסביבה לעניין תוכנית דרך. זה הסדר מאוד מאוד ספציפי שהוא לא רלוונטי לרשויות המקומיות, ולכן אנחנו הסכמנו שהסעיף הזה לא רלוונטי. צריך להיות בעצם סעיף שמסמיך בפועל את הרשויות המקומיות, שיש להן הסמכות שבאמת יוכלו לעשות בהן שימוש.
אפרת נחלון
¶
הרעיון הוא שיועץ סביבתי – אני מזכירה שתכנון ובנייה זה לא נושא מסווג. הוא מופיע בסעיף קטן (ב) כתכנון ובנייה. להבנתנו, לצורך תכנון ובנייה גם יועץ סביבתי - - -
מירי פרנקל-שור
¶
שנייה, אפרת. הצורך עלה מאיגוד ערים אשקלון וגם מעיריית אילת. אנחנו חשבנו שהיות שמדובר באותו אדם, שאנחנו נותנים לרשות את הסמכות להחליט מי יהיה אותו אדם, הוא יוכל, ויש צורך כן להיות חשוף לכמויות, צורך מאוד מאוד ספציפי, כדאי לשמוע את עמדת איגוד ערים אשקלון.
מיטל אמיתי
¶
כן, הצורך עלה מאיגוד ערים לאיכות הסביבה נפת אשקלון. אנחנו נציגים בוועדות המקומיות, בעשר ועדות מקומיות. מקודמות כיום תוכניות מאוד משמעותיות על ידי קצא"א, כמו תת"ל 95, שמסדירות בעצם את התוכניות של קצא"א, שיש להן השלכות סביבתיות משמעותיות על העיר אשקלון.
מיטל אמיתי
¶
ויש בקשה להיתרי בנייה. יש תוספת של תשעה מכלים, שזה הגדלה של 40% מנפח הפעילות. כלומר, הבדיקה של תסקירי השפעה והמסמכים הסביבתיים נעשים על ידי האיגוד, וההתייחסות שלנו היא מאוד חשובה בוועדה המקומית, וגם במועצה הארצית.
מיטל אמיתי
¶
כדי לבחון את האמצעים שאנחנו צריכים לנקוט בהם, אנחנו צריכים לדעת את הכמויות, כדי להציע אמצעים שימנעו את ההשפעות הסביבתיות על התושבים.
אפרת נחלון
¶
אם את אומרת שאת רוצה לדעת מה הכמות שתאוחסן במכל שאת הקמתו מבקשים, אז יש לך את המידע על הנפח של המכל ואת יודעת כמה הוא יכול להכיל.
מתן כהנא (המחנה הממלכתי)
¶
אפשר שאלה רגע? סליחה, אני רוצה לשאול. אם בסוף אתם יודעים איזה חומרים יש שם, אמורים להיות שם, יכולים להיות שם, ומה הכמות המקסימלית של החומרים שיכולה להיות שם, אז כל התכנונים הם בהתאם לכמות המקסימלית האפשרית ולסוג החומרים.
מתן כהנא (המחנה הממלכתי)
¶
ומספיק שיש לכם גוף שאומר לכם עומדים בזה או לא עומדים בזה. כל השאר לא מעניין.
ציפי איסר
¶
טוב, אתה תדבר ואז אני אגיב, בבקשה. זכות הדיבור שלי או שלך? נו, באמת.
יש מודלים של פיזור מזהמים באוויר, שמצריכים בדיקה מאוד מורכבת, שכוללת לא רק שני פרמטרים; היא כוללת הרבה מאוד פרמטרים. אנשים עושים תואר בהנדסת סביבה בשביל לעשות את זה. והם יודעים היטב שבשביל לבדוק את מהימנות המודלים שמוגשים בתוך תסקירי ההשפעה על הסביבה, שהם ספר, אנחנו צריכים יותר מאשר שני נתונים. את שני הנתונים שציינת אולי יש.
מתן כהנא (המחנה הממלכתי)
¶
אני שוב רוצה לשאול אותך שאלה. מה זה משנה לך אם עכשיו, בנקודת זמן מסוימת יש X חומרים בריכוז כזה או אחר, או שאת צריכה לתכנן, את אומרת: אלה כל החומרים שמותר שיהיו שם; זו הכמות המקסימלית של החומרים האלה, ואת כל התכנונים של עיריית אשקלון את עושה בהתאם לכמות המקסימלית הזאת. ולכן כל מה שמעניין אותך מאותו רגע והלאה הוא האם הם עומדים בזה או לא עומדים בזה.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אבל מתן, אני אשאל שאלה אותך. תגיד, אם זה צינור, אז מהירות זרימה. אם זה מכל, מספר פעמים של החלפה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
אתה לא בעד שיהיה להם את כל המידע שהם אומרים שהם צריכים בשביל לוודא שבריאות הציבור נשמרת?
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
מה האינטרס הציבורי? להסתיר מהם מידע או לתת להם את כל הכלים כדי לשמור על הבריאות שלנו?
מתן כהנא (המחנה הממלכתי)
¶
הם צריכים להתייחס – כשאתה מתייחס לבריאות הציבור, אתה מתייחס למצב הכי גרוע שיכול להיות, עם הכי הרבה חומרים, עם הכי הרבה תחלופה, עם הכי הרבה זרימה.
מירי פרנקל-שור
¶
אנחנו לא מרחיבים. הרי הצורך עולה באיזון שבין החשיפה, הצורך בחשיפה לסוד, לבין מעגל המסווגים. אנחנו אומרים שבכל מקרה, באיגוד ערים אשקלון יהיה אדם אחד.
מירי פרנקל-שור
¶
אדם אחד. אנחנו כן קושרים בין הצורך לבין חשיפת הסוד. אז אני לא מצליחה להבין על מה הוויכוח.
ציפי איסר
¶
ולבין האצלת הסמכות, על פי דין, על פי דין. ואנחנו פה בצו. יש לנו סמכות על פי חוק, ואנחנו מדברים פה על צו לגבי הפעלת חקיקה. באמת, אני לא מבינה בכלל מה הוויכוח. אלה סמכויות שיש לנו בחוק. כנסת ישראל נתנה לנו את הסמכות הזו. אני לא מצליחה להבין, איך יכול להיות שאנחנו כרגע מדברים בצו על צמצום סמכות שבחוק שנועדה להגן על האינטרס הציבורי. אני לא מצליחה להבין. על מה הדיון בכלל? על מה דיון פה?
ניסים ואטורי (הליכוד)
¶
סליחה, חברים. חברים, סליחה רגע. אני מבקש רגע לשמור על זכות הדיבור. היושב-ראש קצת צרוד. אני ממש הקול שלו ברגע הזה. אז תקשיבו לו, בבקשה. תודה רבה.
מירי פרנקל-שור
¶
מבקש היושב-ראש להדגיש שבכל זאת מדובר כאן באותו אדם לכל רשות מקומית. ואנחנו נוסיף את המילה "בלבד", על מנת להדגיש שבכל רשות מקומית שמופיעה בתוספת השנייה יהיה חשוף אדם אחד בלבד לסוד.
מירי פרנקל-שור
¶
זאת אומרת, מבחינה פרקטית, אין שום בעיה. אנחנו לא מרחיבים כאן את מעגל החשופים. וגם איגוד ערים אשקלון או כל רשות מקומית, וכל מועצה אזורית תחליט את מי היא רוצה להסמיך על מנת שיעבור את ההתאמה הביטחונית ויהיה חשוף לסוד.
מירי פרנקל-שור
¶
כך שבאופן עקרוני מעשית אין פה שום עניין. אם אומר האיגוד שהוא צריך את החשיפה לצורך מקצועי, על מנת לשמור על תושבי האשקלון, על בריאותם, על הזיהום, על איכות הסביבה, אני פשוט לא מצליחה להבין מה ההתנגדות.
אפרת נחלון
¶
אוקיי. אנחנו אומרים, אם יש להם סמכות, אז זה. אנחנו כן מזכירים שיועץ סביבתי זה לעניין בקשה ספציפית שמוגשת והנתונים של הבקשה שמוגשת, וזה לא עכשיו משהו שאומר לגבי כל שאר המתקן או דברים כאלה.
מירי פרנקל-שור
¶
אנחנו לא יכולים לכתוב כזה דבר. זה ברור ומובן מאליו. אנחנו לאורך כל הדרך, אנחנו קישרנו ודייקנו את הקשר שבין הפעלת הסמכות לצורך.
זאב אלקין (הימין הממלכתי)
¶
כי אנחנו פה מייצרים מראש – אני כבר שמעתי בטון של השאלה לאן אנחנו הולכים – שיהיה ויכוח, שיבואו גורמי הממשלה ויגידו: זה לא לצורך הפעלת סמכות, לדעתנו.
מירי פרנקל-שור
¶
לא. אז כאן אנחנו כן קושרים בצו לצורך חוק הרשויות המקומיות, חוק רישוי עסקים, שעל זה אין מחלוקת, וגם לעמדתו ייעוץ הסביבה - - -
זאב אלקין (הימין הממלכתי)
¶
אבל הינה, את כבר עכשיו פה סביב השולחן ראית מחלוקת. זאת אומרת, שתגיע קצא"א מגובה על ידי משרדי הממשלה ותגיד: אתם לא צריכים את זה לצורך הפעלת סמכויות.
מירי פרנקל-שור
¶
אבל הוועדה קובעת, הוועדה קובעת שכן לצורך הפעלת הסמכויות לפי חוק הרשויות המקומיות, אנחנו קובעים את זה בסעיף 1א(א).
זאב אלקין (הימין הממלכתי)
¶
אבל מי יהיה הפרשן איפה הגבול הזה עובר? זה מטריד אותי מאוד, כי בסוף יש פה גורם שמחזיק במידע. הוא יגיד: אני הולך לפי הפרשנות שלי, לא אתן לך את המידע. לפי הייעוץ המשפטי שלי, את לא צריכה את זה.
אפרת נחלון
¶
אבל אז היועץ הסביבתי יגיד לוועדה: אני לא יכול לדון בנושא. ואז הבקשה לא תתקדם, אלא אם יהיה הליך משפטי ובו - - -
זאב אלקין (הימין הממלכתי)
¶
אבל המידע נדרש. הרי בסופו של דבר גם לצורכי פיקוח, הוא נדרש להרבה דברים אחרים.
זאב אלקין (הימין הממלכתי)
¶
כתוב פה: לפי החוק, הרשויות המקומיות, חוק רישוי העסקים או חוק תכנון ובנייה.
ציפי איסר
¶
יהיה כתוב: על פי כל דין. לא להגביל את זה לחוקים ספציפיים, אלא את הפעלת הסמכויות על פי דין שכנסת ישראל נתנה לנו.
רוית ברעם מזור
¶
הסמכויות גם לא צריכות להיות סמכויות הפקח, אלא סמכות הרשות המקומית וסמכות רשות הרישוי המקומית. אלה הסמכויות, סמכות הרשות המקומית וסמכות רישוי עסקים המקומית.
מירי פרנקל-שור
¶
ההערה הובאה בפנינו. אנחנו חשבנו, היות שזה סעיף חדשני, ואנחנו צריכים גם לעבור את סיכון החלטת הממשלה - -
מירי פרנקל-שור
¶
- - ולראות איך הוא פועל, כן לצמצם את הפעלת הסמכויות, שמבחינתנו לא היו נתונות בספק. זו הפעלת סמכויות לפי חוק הרשויות המקומיות, חוק רישוי עסקים וחוק התכנון והבנייה. אין ספק, מבחינתי - - -
מירי פרנקל-שור
¶
לכן אני אומרת, צריך לראות. אני בטח לא אתנגד לצורך הפעלת הסמכויות על פי דין. אני חושבת שצריך בכל זאת ללכת - - -
עמית שטאובר
¶
גם סמכויות על פי דין, זה בסוף, אם תהיה מחלוקת, אז היא תוכרע. כל הדיון כאן הוא באמת פתוח. זה דיון באמת פתוח של כולנו. ובסוף אם יש מחלוקת, אז מגיע משרד אוצר, יועץ משפטי שצריך לבדוק, לצורך העניין. ובסוף יש גם מערכת משפט. אבל כמובן, אתה יודע, בענייני חוק תכנון ובנייה יש פסיקה ענפה, מה הסמכויות, מה לא סמכויות. זאת אומרת, זה לא איזה שדה לא חרוש בהיבט של סמכויות של חוק תכנון ובנייה.
מירי פרנקל-שור
¶
עמית, אם זה לצורך הפעלת סמכויות על פי דין, זו החלטה שלכם. אם כבר, זו החלטה של משרד המשפטים. אני מתעקשת על הנקודה הזאת.
רוית ברעם מזור
¶
האופן שבו זה נקבע לא רלוונטי כרגע. הוא כל כך מצומצם שיהיה בלתי אפשרי בכלל לקבל את המידע הזה. ככה זה מנוסח כרגע. מונעים את האפשרות הפרקטית לעשות שימוש בסעיף הזה.
זאב אלקין (הימין הממלכתי)
¶
כי ייתכן שיש סמכויות שלא רלוונטיות לחוקים, לשלושת החוקים שצוינו פה, או שלושת התחומים יותר, נכון שצוינו פה. אז זה לא יברח בניסוח הכללי. זה דבר אחד. עדיין תישאר אופציה למחלוקת משפטית, יכולה להיווצר. אבל בסדר.
רוית ברעם מזור
¶
כל הסמכויות לפי חוקי עזר עירוניים. כל הסמכויות כלליות לפי פקודת העיריות לפעול למניעת מטרדים.
רוית ברעם מזור
¶
יש סמכויות כלליות בפקודת העיריות, סמכויות לפעול למניעת מטרדים. אלה סמכויות כלליות. כרגע, האופן שבו הדבר הזה מנוסח למעשה מונע באמת שימוש יעיל במידע, כי אי-אפשר יהיה לקבל אותו ואי-אפשר יהיה להשתמש בו. הסיבה לזה, נקבעו פה עובד אחד בלבד ושלושה תחומים עם הסמכות שונות, הסמכות כל כך קונקרטיות של סמכויות. אלה לא הסמכויות הרלוונטיות. הסמכויות הרלוונטיות הן הסמכויות הכלליות של העירייה ושל רשות המקומית.
רוית ברעם מזור
¶
הסמכות איננה סמכות של הפקח. הסמכות היא סמכות כללית או של הרשות המקומית או של איגוד הערים או של רשות הרישוי המקומית. אלה הסמכויות.
רוית ברעם מזור
¶
ימונה אחד בלבד ויקבל את ההתאמה הביטחונית. אבל לא יכול להיות כרגע, ההרשאות שדיברתם עליהן - - -
רוית ברעם מזור
¶
בנוסח הנוכחי ההרשאות לא מאפשרות לאף אחד לעשות אכיפה בשלושת התחומים, כי מי שמוסמך כמפקח, לצורך רישוי עסקים, הוא לא מוסמך כפקח לצורך חוק רישוי עסקים. זהו. זה החוק.
מירי פרנקל-שור
¶
זה ממש עניין מהותי. זאת אומרת, מה שאתה מציע, חבר הכנסת אלקין, בהמשך לדברים שנאמרו, זה להסמיך עובד של הרשות המקומית, שהוא יהיה חשוף למידע.
זאב אלקין (הימין הממלכתי)
¶
שהוא יהיה למידע רלוונטי לצורך הפעלה של כל סמכות של הרשות המקומית או איגוד ערים שהוא מייצג, לאו דווקא הסמכויות שהן ספציפיות סמכויות אישיות שלו. זה עדיין יהיה רק עובד אחד ברשות. אני לא חורג מזה. אבל צריך לחדד את זה, שלא יבוא מישהו ויגיד: בגלל שהסמכות של העובד הספציפי הזה היא רק בנושא מסוים, כל השאר זה מידע לא רלוונטי לסמכויות שלו.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
לא. הוא יכול להשיב, למשל, הינה דוגמה, הוא יוכל להשיב, נגיד בעיריית אשקלון מגישים בקשה, איגוד ערים, אז הם שואלים אותו שאלות: האם זה יפגע לנו אם נעשה ככה וככה. אפשר לשאול שאלות עקיפות מבלי למסור את האינפורמציה הישירה.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
אבל זה נותן איזשהו גם אמון לציבור שאיגודי הערים האלה שמכילים מאות אלפי אנשים, שהם סמוכים לעיקרי החברה, אותו דבר באילת, את מינימום הביטחון שיש פה מישהו מטעם הרשויות ששומע ויודע שאין בסוד משהו, חס וחלילה, שמסכן את הציבור, פחות או יותר.
זאב אלקין (הימין הממלכתי)
¶
העובד הזה הוא יד הארוכה של הגוף שהוא מייצג. ולכן הסמכויות הרלוונטיות הן סמכויות הגוף, ולא סמכויות אישיות שלו. הוא היחידי בגוף הזה שהוסמך לקבל את המידע. ולכן את הנקודה הזאת צריך לחדד.
זאב אלקין (הימין הממלכתי)
¶
והנקודה השנייה היא באמת ללכת, במפשט הכללי, על פי כל דין, כי כנראה זה ייתן ביטחון הרבה יותר מלא שלא בורח פה משהו ואנחנו לא מגדירים אותו.
ציפי איסר
¶
אבל אני כן רוצה לציין זה פותר את הבעיה הפרשנית, כי כאשר לא ברור מהחוקים, האם הסמכות היא של סמכות של הרשות או סמכות אישית של הפקח, אז - - -
צבי ניקסון
¶
סליחה, יש כאן הרחבה רחבה של חשיפת מידע לגורמים שחשופים למידע. החלטה של הוועדה, מה היא רוצה. החלטה של המדינה כמה היא רוצה לחשוף מידע. מאחר שאני מבין מאמירות קודמות מישיבה קודמת, שאין כוונה להאריך את הצו בעוד חמש שנים, אלא הכוונה היא לתקופה יותר מצומצמת, אני הייתי מציע, יש כבר החלטה כרגע על השולחן, הייתי מציע שנבדוק בעוד שנה או שנה וחצי, כמה שתאריכו את זה, עד כמה הייתה בעיה בפועל; כי למעשה מה שקורה פה, אתם חושפים מידע להרבה יותר אנשים.
זאב אלקין (הימין הממלכתי)
¶
לא, לא. זה לא נכון. שנייה. רגע, רגע. אני לא מבין פשוט את ההיגיון. הנוסח שעל השולחן מדבר מראש על חשיפה של עובד אחד בכל אחת מהרשויות.
זאב אלקין (הימין הממלכתי)
¶
כמות האנשים החשופים למידע לא משתנה מול התיקון הזה שביקשנו. נשארת אותה כמות. אנחנו לא מרחיבים את המעגל. זה הנוסח שמונח כאן. זה הכיוון. אנחנו רק מדייקים מה הצרכים שלשמם המידע נחשף. זה הכול.
זאב אלקין (הימין הממלכתי)
¶
בדיוק. גם לא מוסיפים סמכויות. לא שום דבר. אנחנו מונעים חלק ממחלוקות אפשריות שיכולות להיווצר. זה הכול.
מירי פרנקל-שור
¶
כן, כן. ברור, ברור. זאת אומרת, לפי הצעתו של חבר הכנסת אלקין, סעיף קטן (א) יהיה כך: עובד אחד בלבד מבין עובדי כל אחת מהרשויות המקומיות, המנויות בתוספת השנייה, רשאי לעיין במידע על כמויות חומרים שבחזקת הגורם המפעיל הראשון או מי מטעמו, שאינם חומרים שנפלטו, שנשפכו, שסולקו ושהושלכו לסביבה לצורך הפעלת סמכויות לפי כל דין.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
מודע, מה זה משנה? אותו עובד שיודע משהו, מה מותר לו לעשות עם זה, אם זה רק עובד אחד?
מיטל אמיתי
¶
אני אומרת, זו שאלה מצוינת. אנחנו גם העלינו את זה בפני הוועדה. יש לי, למשל, באיגוד מנהל מחלקת תעשייה בוגר טכניון שמכיר את החומרים המסוכנים ויודע להתעסק עם זה. ויש נציג של האיגוד שהוא מנהל מחלקת תכנון סביבתי, רישוי עסקים, נציג בוועדה המקומית, שיש לו התמחות בתכנון ובנייה. ויש פקח שמוסמך על פי – איך זה נקרא?
מיטל אמיתי
¶
חוק הרשויות המקומיות, ויש לו אפשרות לתת דוחות ולהגיע לאירועי סביבה. נכון, אלה שלושה אנשים, זה בעייתי. הבקשה לעובד אחד היא מאוד בעייתית. אבל אנחנו מוכנים.
זאב אלקין (הימין הממלכתי)
¶
שנייה, רגע. רשות המקומית תצטרך למצוא מישהו שיתמקצע דווקא בקצא"א בהיבטים השונים של הסמכויות שיש לאותה רשות מקומית.
איילת פלדמן
¶
אז זהו. בהקשר הזה, חשוב להבהיר, אנחנו לא מדברים פה על סמכויות של הרשות. למשל, פקח שמוסמך לתת קנס, זאת סמכות פרטנית שלו. הוא ממונה על ידי ראש העירייה. ולכן אנחנו חושבים שזה לא יהיה נכון לכתוב "הפעלת סמכויות הרשות", אלא סמכויותיו.
זאב אלקין (הימין הממלכתי)
¶
בדיוק לא. לא, לא, לא. בדיוק לא. שנייה. כי בדיוק עכשיו כרגע נותנו לך דוגמה, שיש שלושה אנשים שעוסקים בשלושת התחומים השונים. בשלושתם המידע רלוונטי. בגלל שהמדינה דורשת שרק אחד ייחשף למידע, אז הוא חייב להיחשף למידע שרלוונטי לכלל הסמכויות של הרשות. האלטרנטיבה היא, אם זה רק לסמכויות של הבן אדם, אז לכל אחד צריך להיות.
רוית ברעם מזור
¶
זה לא סמכויותיו. זה בדיוק העניין, שיש סמכויות כלליות שפשוט לא נמצאות בסמכויות המפקחים או המפקחים.
איילת פלדמן
¶
אנחנו צריכים עוד לצאת להפסקה גם לגבי "כל דין", אני חושבת, וגם לגבי הדברים שדיברנו עליהם.
מירי פרנקל-שור
¶
שנייה, שנייה. אנחנו נשלים את קריאת התוספת השנייה. אנחנו צריכים לקרוא את כל הצו, את התוספת הראשונה והשנייה.
עדן בן הרוש
¶
תוספת ראשונה
(סעיף 1(ב)(9))
(1) אישור על ביצוע בדיקות תקופתיות של ציוד לפי הוראות יצרן;
(2) פנקס הדרכות אודות תנאי היתר הרעלים ויומן אירועים סביבתיים;
(3) אישורים בדבר פסולת מסוכנת: אישור מנהל לפי תקנות רישוי עסקים (סילוק חומרים מסוכנים), התשנ"א – 1990, היתרים לייצור פסולת מסוכנת לפי תקנות החומרים המסוכנים (ייבוא וייצוא פסולת חומרים מסוכנים) התשנ"ד–1994, פניות מוקדמות למתקני טיפול בפסולת מסוכנת והסכמת מתקני טיפול לקבל את הפסולת וטפסים מלווים של פסולת מסוכנת;
(4) מסמכי היערכות לחירום ותגובה מידית לאירועי חומרים מסוכנים, פנקס תיעוד תרגילים ותחקירי תרגילים;
(5) תחקירי אירועי חומרים מסוכנים;
(6) סקרים סיסמיים וסקרים גיאולוגיים המעידים על עמידות חוות המכלים, הצינורות והמסוף הימי לרעידות אדמה;
(7) נהלי בטיחות ונהלים למניעות תאונות ודליפות במסופים הימיים ובחוות המכלים;
תוספת שנייה
(סעיף 1א(א))
(1) איגוד ערים נפת אשקלון;
(2) בני שמעון;
(3) חבל אילות;
(4) מרחבים;
(5) עיריית אילת;
(6) ערבה תיכונה;
(7) רמת הנגב.
מירי פרנקל-שור
¶
איגוד ערים לאיכות סביבה. ושאלת, ציפי, לגבי עובד. אז אנחנו, לדעתי, כרגע, מה שנראה לי, מוחקים את הגדרת עובד.
שלמה בוטבגה
¶
תודה רבה. אני שלומי בוטבגה, בן 15, ממחאת הנוער למען האקלים. אני רוצה קודם כול לומר תודה לחברי הוועדה שאתם עומדים איתנים נגד כל האינטרסים של להסתיר כמה שיותר מהציבור ולא לתת לנו את המידע שאנחנו צריכים כדי לפקח ולשמור על הסביבה שלנו. תישארו חזקים ותעבירו את החיסיון שנוכל לפעול בשקיפות מלאה כמה שיותר.
אז נוסח החיסיון הנוכחי, באמת העברתם תיקונים משמעותיים, אתם חברי הוועדה וארגוני הסביבה. יש נקודה אחת שנורא מפריעה לנו, והיא שתחת החיסיון נשארו עדיין פרטי העסקאות של קצא"א. אנחנו לא נדע מה הם עושים, וזה מאוד מלחיץ אותנו, במיוחד לאור העובדה שעכשיו מקודמת במסגרת קצא"א עסקה להגדלת שינוע הנפט. עסקה שיכולה לסתור את החוק.
אני באמת מצטער להגיד, אבל לציבור בישראל יש פחות ופחות אמון בממשלה מאז האסון שפקד אותנו לפני חצי שנה. אנחנו רוצים לדעת שאתם מפקחים על הדברים האלה כמו שצריך. אנחנו רוצים לדעת שחברת קצא"א לא עוברת על היתרי הפליטה שלה והיתרי הרעלים שלה, ולא משנעת יותר נפט ממה שמגיע לה וממה שהיא צריכה על פי החוק. ואנחנו רוצים שתפעלו מולנו בשקיפות.
הליקוי השני הוא ששר האוצר מוסמך לתת עוד מידע מעבר למה שהיה בדברים שהורדתם מהחיסיון. ואני רוצה להבין למה דווקא שר האוצר הוא זה שאחראי על זה. אני מבין שקצא"א מסכנת גם את הכלכלה של ישראל; אבל בראש ובראשונה היא מסכנת את הביטחון ואת הסביבה. לכן אנחנו מבקשים שהסמכויות האלה יינתנו לעוד שרים בממשלה, אולי לשר הפנים ולשרה להגנת הסביבה. כמה שיותר פיקוח על חברה עבריינית ומסוכנת כמו קצא"א, כמה שיותר טוב.
לסיכום, למרות שבעינינו החיסיון מיותר לגמרי ויש להפסיקו לאלתר, אנחנו שמחים על החלטת הוועדה לסיים את שערוריית החיסיון הזו ומבקשים שתתקנו את שני הליקויים שציינתי לפני שתעבירו את נוסח החיסיון הנוכחי. תודה רבה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
אני מכיר את העבודה המאומצת שבוצעה בוועדה כדי לעדכן את הצו בעניין חיסיון קצא"א. אני רוצה להודות גם לך, אדוני היושב-ראש, וגם לך, גברתי.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
וגם ליועצת המשפטית לוועדה שעמלה שעות רבות כדי להביא נוסח מאוזן, שמצד אחד מגן על האינטרסים של ביטחון המדינה, ומצד שני מגן על הביטחון הלאומי שלנו, שמורכב מהגנת הסביבה ובריאות הציבור. הדבר חשוב במיוחד על רקע הדיווחים שאני מבין, אדוני היושב-ראש, על דיונים שמתקיימים בימים אלה במשרד ראש הממשלה על שינוי במדיניות אפס תוספת סיכון במפרץ אילת. בעיניי, מדובר בסכנה לביטחון הלאומי, שתסכן גם את כלכלת העיר אילת, גם היא בפוטנציאל לייצר אירוע אקולוגי, אסונות אקולוגיים נוספים, גם, במידה ויהיו דליפות במפרץ אשקלון, להשבית את כל מתקני ההתפלה של מדינת ישראל. השינוי במדיניות הזאת הוא פוטנציאל לאסון לאומי. ולכן צריך להתנגד לכך. אני אפנה לשרי הממשלה הרלוונטיים בהקשר הזה.
אבל בלי קשר ועם קשר, יש צורך דחוף לתקן את הצו כפי שאנחנו עושים היום, במטרה להביא לפיקוח הולם ונכון וראוי על חברה, שכפי שחברי למחאת נוער למען האקלים אמר, היא חברה שיש לה שורה ארוכה של עבירות סביבתיות ושבכיריה הורשעו פעם אחר פעם בעבירות של זיהום, ראוי לעשות פיקוח אפקטיבי.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
ואני מרגיש שאנחנו מבצעים פה כברת דרך משמעותית לכיוון הזה. אז תודה רבה לך, אדון היושב-ראש.
זאב אלקין (הימין הממלכתי)
¶
אסף, בישיבות בבל היה מקובל שלראש ישיבה יש מתורגמן שמכריז בקול רם מה שראש הישיבה בשקט.
אסף בן לוי
¶
סליחה, אולי אפשר קודם אנשים שיושבים כאן? שמי עורך דין אסף בן לוי, החברה להגנת הטבע, הערה אחת קצרה, ברשותכם.
אסף בן לוי
¶
תודה רבה. קודם כול, אנחנו מודים מאוד לוועדה על ההתנהלות כאן. לנוסח הצעת החוק הוגשו כ-400 - - -
אסף בן לוי
¶
הצו. הוגשו כ-400 התייחסויות מהציבור באתר התזכירים. לא תמיד אנחנו זוכים לכזה קשב ולכזו התייחסות רצינית. שוב, אנחנו מודים מאוד ליושב-ראש, ליועצת המשפטית.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
ברור. לכל חברי הוועדה שעבדו על זה מאוד קשה. תראו את הנוסח המקורי ומה אל שאנחנו בסופו של דבר הגענו. זו לא ועדה שהיא חותמת גומי. זו ועדה שמפעילה היגיון עמוק מאוד ודאגה לכלל האלמנטים שכרוכים, ומלבד כמובן שעיקרון ביטחון מדינת ישראל עומד בסיס הכול מהכול כאן.
אסף בן לוי
¶
חד-משמעית. אז אני לא ארחיב. הדברים נאמרו פה בצורה מצוינת עכשיו.
הערה אחת שאנחנו כן רוצים לבקש – סעיף התוקף נשאר פתוח. תוקף הצו עדיין נשאר פתוח מסיבה לא ברורה וגם לא נידון כאן. אנחנו מבקשים שהתוקף יהיה לשנה. הסיבה לכך היא, כמו ששמענו, יש כוונות להגדיל בצורה משמעותית מאוד את היקף השינוע. לדבר הזה יש השלכות סביבתיות משמעותיות.
אסף בן לוי
¶
גם בחלק מהדברים שהועלו כאן גם על ידי משרד האוצר, נאמר שיידרש דיון נוסף בעתיד. ולכן תוקף של שנה נראה לנו הולם בנסיבות העניין. אני אסיים. ושוב, תודה רבה.
עזרי קידר
¶
בוקר טוב. שמי עזרי קידר. אני המנכ"ל של עמותת קשת במצפה רמון. זו עמותה שאחראית לזה שעמודי החשמל במכתש הוסרו. מדינת ישראל השקיעה בפרויקט הזה 45 מיליון שקלים נוספים. הצינור של קצא"א עובר במכתש רמון, באחד השטחים הרגישים ביותר סביבתית. מדוח שקיבלתי מצלול ב-2019, בבדיקה התגלו בצינור הזה 28 אלף פגמים בדופן הצינור. זאת אומרת, דופן הצינור, העובי שלה קטן בין 10% ל-80%, שזה כלום. הצינור הזה הוא באורך של 254 קילומטר. אז יש לנו פגם בצינור בכל תשעה מטרים בממוצע. הבדיקה הזאת נעשתה לפני חמש שנים. היום עושים בדיקה נוספת. סביר להניח שמספר הפגמים הוכפל, אם אנחנו מדברים על עלייה לינארית.
עכשיו, לפני חודש וחצי אנחנו הגשנו בקשת חופש מידע לקצא"א על מנת לקבל נתונים של מיקומי כל הפגמים האלה. אני מבקש מיושב-ראש הוועדה הנכבד, ומחברי הכנסת, לשאול את נציגי קצא"א ואת משרד האוצר, האם תחת ההצעה החדשה לחיסיון, האם אנחנו נקבל את המידע? האם הציבור ידע איפה בצינור הזה יש כשלים? מה ריכוזם? מה חומרתם? האם פגמים כאלה נמצאים בשטחים רגישים? ביטחון השטחים הרגישים הוא ביטחון המדינה לא פחות מהכמויות שקצא"א משנעת. המידע עליו. אז אני מבקש לשאול, האם אתם מתכוננים להיענות לבקשת חופש המידע הזה?
אסף פרידמן
¶
כן. פשוט היושב-ראש מציין, שמאחר ואנחנו חייבים לסיים בשעה 11:00 כי מתחילה המליאה, אז אנחנו נפנה את השאלה לגורמים.
מירי פרנקל-שור
¶
ותכף אני אומר לך עוד משהו.
עובד אחד בלבד מבין עובדי כל אחת מהרשויות המקומיות, המנויות בתוספת השנייה, רשאי לעיין במידע על כמויות חומרים שבחזקת הגורם המפעיל הראשון, או מי מטעמו, שאינם חומרים שנפלטו וכו', לצורך הפעלת סמכויות העובד או הרשות המקומית או רשות הרישוי, לפי כל דין.
מה שאני רק רוצה – איפה הבחור?
מירי פרנקל-שור
¶
שלומי, אני רק רוצה לומר לך שהצו שמונח על שולחן הוועדה לאישור, אם חברי הכנסת יאשרו, הוא הוא כברת דרך ארוכה.
מירי פרנקל-שור
¶
אנחנו יוצאים לדרך אחרת. אנחנו נבחן את הדברים. הוועדה תמשיך לעקוב ולפקח אחרי יישום הצו, ואם יהיה צורך נעשה תיקונים. אבל צריך לעשות את הדברים, כיוון שיש לנו מצד אחד עניינים של ביטחון המדינה ומצד שני כל הזכויות האחרות, לעשות את הדברים נכון ובזהירות, אבל באופן שבסופו של דבר ייתן את המענה לכל הצרכים.
מבקש יושב-ראש הוועדה שראש השירות ידווח לוועדה בתוך 30 ימים על תיקון החלטת הממשלה הנדרשת ועל מציאת הפתרונות.
מירי פרנקל-שור
¶
או על דרכי פעולה אחרות שאתם תחליטו על מנת שסעיף 1א בסוגיית ההתאמה הביטחונית אכן ייצא לדרך.
מיטל אמיתי
¶
לגמרי. אבל בהחלט נעשה פה מאמץ, ואנחנו מברכים גם את היועצת המשפטית של הוועדה וגם את יושב-ראש הוועדה ואת חברי הכנסת שתמכו שבאמת לתקן את המצב המעוות, של צו מעוות שהיה, לטובת תושבי אשקלון והסביבה. אז תודה רבה באמת.
איילת פלדמן
¶
יצאנו להתייעצות קצרצרה. היו בעצם שלושה עניינים שאנחנו היינו צריכים לחזור לגביהם. האחד הוא "לפי כל דין" בסעיף 1א רבתי, אנחנו מסכימים ל"לפי כל דין". ושתי סוגיות בהקשר של סעיף 1, האחת לעניין אופן חשיפת מידע באותו סעיף (ב1). אנחנו לאור הדברים שרצינו שאלו בוועדה גם פה וגם בדיונים קודמים, אנחנו מצטרפים לבקשת האוצר להוסיף את האמירה לגבי אופן חשיפת מידע מעורב.
איילת פלדמן
¶
שר האוצר. כלומר, המידע שהוא נושא שמנוי בסעיף קטן (ב) ייחשף רק באופן שיחליט שר האוצר או מי מטעמו, והכול מבלי שהדבר יביא לחשיפת ידיעה שהוכרזה עניין סודי. ובאשר למעורבות של היועצת המשפטית לממשלה, אז כמו שאמרנו, זאת החלטה מנהלית. אני מבינה שמוסכם עם משרד האוצר שהוא יעביר את ההחלטות המנהליות שנוגעות לפרסום, חשיפה, אי פרסום.
איילת פלדמן
¶
הדברים יעברו כנהוג דרך הלשכה המשפטית של האוצר, ובמקרה הזה גם בשיתוף ובהיוועצות עם הייעוץ המשפטי לממשלה בכל ההיבטים. כלומר גם החלטות שר האוצר על פרסום, החלטות על אי פרסום והחלטות של שר האוצר באשר לאופן החשיפה.
אפרת נחלון
¶
כי ההגדרה "ידיעה שהוכרזה עניין סודי" ידיעה כאמור בסעיף קטן (א). נושא של סעיף קטן (ב), נושא שנקרא בסעיף קטן (ב) שהוא לא יהיה עניין סודי.
מירי פרנקל-שור
¶
רק רגע. הנוסח נשאר אותו נוסח, (ג), אך הוועדה תחליט. מה שעומד כרגע להחלטת הוועדה הוא האם להוסיף את התוספת שאתם מבקשים. זה דבר אחד. דבר נוסף, אתם מבקשים למחוק את המילים ככל שהן מתייחסות לחוות דעתה של היועצת המשפטית לממשלה, גם מסעיפים קטנים (ד) ו-(ה).
אפרת נחלון
¶
אני רק אומרת, מירי, לגבי הנקודה הראשונה והתוספת, אז אני אומרת שכשאנחנו הקראנו ההגדרות היו "ידיעה שהוכרזה עניין סודי" – ידיעה כאמור בסעיף קטן (א). נושא שבסעיף קטן (ב), נושא שנקבע בסעיף קטן (ב), שהוא לא יהיה עניין סודי. זה פשוט בא ביחד.
מירי פרנקל-שור
¶
אני לא יכולה לעבוד. אני לא יכולה תוך כדי דיון להחליט. כרגע מונח לאישור סעיף קטן (ג), שקיבלתם אותו ביום חמישי. ברור מה הוא סודי ומה הוא לא סודי. אני ממליצה לוועדה כרגע, כשאנחנו עומדים לפני הצבעה, לא לשנות את סעיף קטן (ג). אם זה ענייני נוסח, אז אנחנו נראה. ואם זה לא ענייני נוסח, נחזור לוועדה.
מירי פרנקל-שור
¶
בסעיף קטן (ג), אני מבהירה חד-משמעית שאנחנו לא משנים את סעיף קטן (ג), אלא להחלטת הוועדה לגבי התוספת של שר האוצר. כרגע סעיף קטן (ג) הוא כהצעתנו שהועברה אליכם ביום חמישי.
מירי פרנקל-שור
¶
אז נעבור קודם כול לגבי סעיף קטן (ג) כהצעה של הייעוץ המשפטי שהונח על שולחן הוועדה, בקשת האוצר להוסיף את התוספת.
אתה רוצה לומר מה עמדתך?
מירי פרנקל-שור
¶
נוסח הוועדה. גם בסעיף קטן (ד) וגם סעיף קטן (ה), השמטה של חובה של היועצת המשפטית לממשלה להגיש את חוות דעתה, אם זו בקשתה, אז אנחנו ממליצים להסיר.
אפרת נחלון
¶
סליחה. לגבי זה שהבקשה שלנו לא התקבלה, אני מזכירה, אם הבנתי נכון, מבחינתך, בכל מקרה חשיפה צריכה להיות, את אומרת, באופן שבו הממשלה תתנהל בפועל, ומבחינתך, אלה ממילא הדברים.
מירי פרנקל-שור
¶
באופן שאתם תמצאו את הדרך לחשוף את המידע שצריך לחשוף, ולא לחשוף את המידע שלא צריך לחשוף.
מירי פרנקל-שור
¶
עכשיו, היושב-ראש מעמיד להצבעה את נוסח צו העונשין (הכרזה על עניין סודי) (הוראת שעה), תשע"ז–2016, עם התיקונים. תוקף עד 1 ביוני 2025. הודעת ראש השירות, דיווח ראש השירות לא ייכנס לצו, אבל דיווח ראש השירות - - -
מירי פרנקל-שור
¶
זה נכון. הסמכה של הוועדה שנוסח הצו, לאחר שיעבור את הניסוח במשרד המשפטים. הצו לא יפורסם עד שהוא יהיה על דעתנו. הסמכה של היושב-ראש לייעוץ המשפטי. אם יתגלו בכל זאת איזשהן מחלוקות, אני מבקשת להביא את זה להחלטת הוועדה.