ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 26/03/2024

חוק איסור העסקת עובדי הוראה ושלילת תקציב ממוסדות חינוך עקב הזדהות עם מעשה טרור או עם ארגון טרור (תיקוני חקיקה), התשפ"ה–2024

פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה

הכנסת העשרים-וחמש

הכנסת



98
ועדת החינוך, התרבות והספורט
26/03/2024


מושב שני


פרוטוקול מס' 179, 183
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום שלישי, ט"ז באדר ב התשפ"ד (26 במרץ 2024), שעה 9:00
סדר היום
הצעת חוק איסור העסקת עובדי הוראה ושלילת תקציב ממוסדות חינוך עקב הזדהות עם מעשה טרור או עם ארגון טרור (תיקוני חקיקה), התשפ"ד–2024, של ח"כ צביקה פוגל
נכחו
חברי הוועדה: יוסף טייב – היו"ר
עמית הלוי
מיכל מרים וולדיגר
משה טור פז
צגה מלקו
לימור סון הר מלך
יוסף עטאונה
קטי קטרין שטרית
חברי הכנסת
גלעד קריב
מוזמנים
מ' - משרד ראש הממשלה

ע' - משרד ראש הממשלה

לירון ספרד - ממונה ייעוץ משפטי, לשכה משפטית, משרד החינוך

אסנת הראל וינשטיין - אשכול ביטחון, משרד המשפטים

לילך וגנר - ראש אשכול עונשין ופשיעה חמורה, משרד המשפטים

לירון בנית ששון - מח' ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים

גיא דוד - מנהל אגף בכיר משמעת, נציבות שירות המדינה

גיא רוטנברג - מנהל חטיבה ארצי, הסתדרות עובדי הבניין, ההסתדרות הכללית החדשה

עדנה הראל פישר - עמיתת מחקר וראש תוכנית לאתיקה שלטונית, המכון הישראלי לדמוקרטיה

שי גליק - מנכ"ל ארגון בצלמו

עדי - משפחות החטופים

זאב
ייעוץ משפטי
נירה לאמעי רכלבסקי
מנהלת הוועדה
יהודית גידלי
רישום פרלמנטרי
סמדר לביא, חבר תרגומים

רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.



הצעת חוק איסור העסקת עובדי הוראה ושלילת תקציב ממוסדות חינוך עקב הזדהות עם מעשה טרור או עם ארגון טרור (תיקוני חקיקה), התשפ"ד–2024, פ/2265/25 כ/988
היו"ר יוסף טייב
בוקר טוב. אני מתכבד לפתוח את ועדת החינוך התרבות והספורט בנושא הצעת חוק איסור העסקת עובדי הוראה ושלילת תקציב ממוסדות חינוך עקב הזדהות עם מעשה טרור או עם ארגון טרור (תיקוני חקיקה), התשפ"ד-2024, הצעת חוק של חבר הכנסת צביקה פוגל וחבר הכנסת עמית הלוי. ברשותכם, משפחות החטופים, בבקשה.
עדי (משפחות החטופים)
שלום. קוראים לי עדי, אני בת דודה של יגב בוכשטב. יגב חטוף בעזה כבר 172 ימים ואנחנו לא רואים את הסוף. עכשיו אנחנו שומעים חוץ מהדיבורים על עסקה גם דיבורים על שהקהילה הבין-לאומית כבר לא מחבקת אותנו כמו פעם, שאנשים כבר לא מבינים את גודל האירוע, בחוץ. המדינה שלנו הפקירה את הנושא הזה ומפקירה אותנו תוך כדי.

לא יכול לקרות מצב שאנחנו מפסיקים מלחמה בגלל לחץ בין-לאומי כשהחטופים שלנו לא איתנו. לא יכול לקרות מצב שהכנסת יוצאת לפגרה עוד שבוע וחצי כשהחטופים שלנו לא איתנו. אם עד ה-7.4, זה התאריך שאמורים לצאת לפגרה, לא נמצאים פה כל 134 החטופים שלנו אין לכנסת את הזכות לצאת לפגרה, להפסיק את העבודה שלה, להפסיק להילחם עליהם. אין לכם את הזכות לעשות את זה. אין את הזכות לעשות את זה כשיש עוד חיילים שנמצאים שם במלחמה, שנלחמים כדי להביא אותם, אין דבר כזה. צריך להמשיך ללחוץ לכיוון עסקה, צריך להחזיר אותם כמה שיותר מהר, אין להם זמן, לנו אין זמן. אנחנו לא יכולים להפקיר אותם ואם הקהילה הבין-לאומית עכשיו מנסה לדחוף לכיוון הזה, זה לא משהו שיכול לקרות וזה מאוד מאוד חשוב להמשיך לדבר על זה ולהמשיך לדחוף לזה, כי אין להם זמן. תודה רבה.
היו"ר יוסף טייב
תודה רבה.
נירה לאמעי רכלבסקי
בוקר טוב. אנחנו מחדשים את הדיון בנוסח שהיה מונח על שולחן הוועדה בשבוע שעבר, 19 במרץ. הפסקנו את הדיון איפה שהוא באמצע על נושא הפיטורים המנהליים, סעיף 1(3), ויש כאן שינוי בנוסח מנוסח קודם לגבי הנושא של החומרה המיוחדת. אני יודעת שההסתדרות רצתה להתייחס לזה, אבל אני לא רואה – אלא אם כן יש נציגים שאני לא מכירה, אבל הגענו לשלב הזה של ההתייחסות לנושא החומרה המיוחדת שהנוסח השתנה. אני אקריא שוב את הסעיף הזה.
היו"ר יוסף טייב
אני רק אגיד שהיו לי שיחות אינטנסיביות עם הסתדרות המורים, יפה בן דוד והצוות המשפטי שלה, ולאור זה שהסברנו לה על הסיפור של מעשה טרור כפי שאת הסברת אותו היא חוזרת מעמדתה ומוכנה להשאיר את הסעיף כפי שהוא שיכלול גם את הנוסח של מעשה טרור.
נירה לאמעי רכלבסקי
אני אומר רק שהייתה אחרי הישיבה בבוקר, ב-19 במרץ, גם ישיבה פנימית שבה נשות משרד המשפטים הסבירו לה גם כדי להניח את דעתה בעניין הזה. אני אקריא שוב. הגענו למרכז הסעיף.





(1) בלי לגרוע מהוראות כל דין, המנהל הכללי של משרד החינוך רשאי לפטר עובד הוראה המועסק על ידי המדינה אם הוכח להנחת דעתו כי התקיים אחד מאלה:





(1) העובד עשה מעשה של הזדהות עם ארגון טרור בפומבי כמשמעותו בסעיף 24(א)(1) לחוק המאבק בטרור, פרסם קריאה ישירה לביצוע מעשה טרור או פרסם דברי שבח, אהדה או עידוד למעשה טרור, תמיכה בו או הזדהות עימו - - -



וכאן מגיע השינוי. במקור היה כתוב 'ויש בכך משום חומרה מיוחדת נוכח היותו עובד הוראה ובכלל זה בעבודתו עם קטינים או חסרי ישע' ונעשה איזה שהוא שינוי שמשנה את המשמעות של הסטנדרט הנוסף הזה של חומרה מיוחדת וכרגע מופיע:





- - - וזאת משום החומרה המיוחדת נוכח היותו עובד הוראה, ובכלל זה בעבודתו עם קטינים או חסרי ישע;



הניסוח הזה, שאני עוד לא בטוחה שהוא ניסוח נכון תחבירית להגיד, אבל הכוונה הייתה לבטא את העובדה שעצם המעשים הללו מהווים חומרה יתרה בעוד שבמקור הנוסח של 'ויש בכך משום', בדומה להצעת החוק שתיקנה את חוק חינוך ממלכתי לגבי הגנה על קטינים מפני התנהגות בעלת אופי מיני, שהעברנו לפני שבועיים, שבעצם יש כאן התנהגות ונוסף לה איזה שהוא סטנדרט נוסף של חומרה מיוחדת על רקע היות האדם עובד הוראה.

זה משהו שאמור לבטא את ההתנהלות מול המקרים הגבוליים, אני מניחה, בשתי הצעות החוק, בחוק שעבר וגם אמור היה לבטא בהצעת החוק הזו. כלומר שבמקרים הגבוליים שבהם יש איזה שהוא פרסום, אבל הנסיבות, אני נתתי את הדוגמה של לכתוב משהו בקבוצת ווטסאפ משפחתית למשל, שלכאורה זה איזה שהוא פרסום, בקבוצת הווטסאפ המשפחתית יש עשרה אנשים, זה כבר מהווה סוג של פרסום והשאלה אם התבטאות שיש בה אולי רגש כזה או אחר בתוך קבוצת ווטסאפ שאיכשהו מקבלת פומבי או למישהו נודע עליה, זה משהו שאנחנו רוצים לפטר בגינו עובד הוראה.
עמית הלוי (הליכוד)
רק להבהיר, לפעמים הפרוטוקול אחר כך מדבר בכל מיני אינסטנציות אחרות, אז התשובה היא כן. מבחינתי לפחות כמחוקק התשובה היא כן.
נירה לאמעי רכלבסקי
אני שמה את השאלה על השולחן כי יש כאן עניין שיכול להיות שזאת גזרה שהציבור לא לגמרי יכול לעמוד בה. כשאנחנו מוסיפים את הסטנדרט של החומרה המיוחדת אנחנו אומרים אוקיי, הדברים נעשו, נאמרו מבחינה עובדתית, אבל השאלה היא אם בנסיבות מתקיימת אותה חומרה מיוחדת על רקע היותו עובד הוראה כשבעצם הדברים לא נאמרו בבית ספר, או יש בנסיבות שלהם משהו פחות חמור. וזאת השאלה שנמצאת פה על השולחן.

אני משאירה את הדוגמה שלי, אתם יכולים לקחת דוגמה דווקא לא מהצד של המגזר הערבי אולי אלא של מגזרים אחרים, של מישהו שאחרי פיגוע מביע את עצמו בקבוצת ווטסאפ משפחתית ואומר דברים שעשויים להיות איזה שהיא קריאה למעשה טרור.
עמית הלוי (הליכוד)
אני רק רוצה להעיר שתי הערות קצרות. כמובן הכול אם הוכח להנחת דעתו ושיקול הדעת נמצא אצל המנהל הכללי של משרד החינוך, במובן הזה תמיד יש מנעד של שיקול דעת ושיקול דעת כולל גם נסיבות וכולל הכול, אבל באופן עקרוני מבחינת כוונת החוק הזה, וכמו שנאמר כאן על ידי נציג משרד החינוך בעבר, אין הכוונה שהוא דווקא אמר בבית הספר אלא הכוונה שאם הוא הביע, לא רגש כזה או אחר, אלא תמיכה במעשה טרור, הוא בהחלט אדם שלא ראוי לבוא בשערי בית הספר.

הנוסח הזה עלה למעשה מהסבר של היועצת המשפטית של משרד החינוך בסוף ישיבה עם שר החינוך, היא אמרה לי כשיצאנו שזאת הכוונה 'ויש בה משום חומרה מיוחדת', לא, לא, לא, הכוונה היא 'וזאת משום החומרה המיוחדת', אז אמרתי שאם זאת הכוונה בואי נרשום את זה בחוק, אז היא אמרה שזאת הפרשנות שלה, שהיא קובעת.

אבל יותר טוב, במקום להסתמך על עולם הפרשנויות פשוט לומר את דבריה של היועצת המשפטית, לציין אותם, וזאת באמת גם הכוונה שלי, שבעצם הבעה של תמיכה יש חומרה מיוחדת ואם רוצים להדגיש את זה שזה משום החומרה המיוחדת ולכן, כמו שאמר פה עורך דין ספרד בעבר, גם אם זה לא בבית הספר, זה קשור לדמות המורה, וזה דבר שקיים גם היום בהשפעה מזיקה, לאו דווקא אם הוא בתוך בית ספר. אז בהחלט זאת הכוונה.

בכל מקרה, כמו שאמרתי, מבחינתי שיקול הדעת תמיד נותר שיקול הדעת המנהלי בפיטורים האלה של אי התאמה עמוקה, היא נשארת בידי מנכ"ל משרד החינוך והוא ישקול את שיקול דעתו כמובן. זאת המדיניות שלו, זאת האחריות שלו גם.
לירון ספרד
אנחנו רוצים לדייק, הנוסח שהוצע בזמנו לנוכח אותו עובד הוראה במשרד החינוך באמת התכתב עם הצעת החוק בגרסה הקודמת שלה. אין ספק שיש בהחלט משקל לתפקיד של עובד הוראה ולכל התבטאות שלו יש משקל מיוחד לאותו עובד הוראה, אבל אני לא משוכנע בהיבט הזה שהכוונה הייתה לבוא ולהדגיש שכיוון שהוא עובד הוראה אז יש חזקה שיש חומרה מיוחדת.

כלומר יכול להיות שבאותה שיחה שלך עם היועצת המשפטית הכוונה הייתה אמירה כללית שבהחלט יש חומרה מיוחדת לעובדי הוראה שמתבטאים בצורה כזאת, אבל המרכיב של החומרה המיוחדת, וגם שמנו לזה למיטב זיכרוני דגש בפגישה בזמנו שהייתה בנוכחותך, בנוכחות יו"ר ועדת החינוך, אצל השר, המרכיב של החומרה המיוחדת, כפי שגם בא לידי ביטוי בדברים שציינה לירון ממשרד המשפטים, יש לזה אמת מידה בפני עצמה, שבהחלט יש חומרה מיוחדת בהתבטאויות כאלה. אבל לא כל אמירה או התבטאות יש בה ישר כדי לבוא ולהצדיק הליך של פיטורים מנהליים, אלא צריך להיות גם רכיב של חומרה מיוחדת.

זה בדיוק מתחבר לדברים שנירה אמרה, שאם הדברים נאמרו באיזה סיטואציה מסוימת, בהיבט מסוים, ושיכול להיות שהם יכולים להתפרש, לצורך העניין כשמישהו כותב משהו הוא לפעמים יכול לדבר בצורה צינית או יכול לומר דברים בצורה - - -
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
אבל זה לא הנוסח. לפי הנוסח הזה עולה שעצם זה שהוא עובד הוראה ואמר את הדברים, זו החומרה המיוחדת. טוען עמית שזה מה שהוא רוצה, אתה טוען אחרת.
לירון ספרד
אז אני מבקש לצמצם ולהדק את הדברים בהתאם לרוח הדברים שנאמרה על ידי משרד המשפטים שהרכיב של החומרה המיוחדת הוא רכיב נדרש כדי להבטיח שאנחנו מדברים על התבטאויות שיש בהן חומרה מיוחדת, כמו שבתיקון 18א לחוק חינוך ממלכתי הדגשנו שיש בהתנהגותו של - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
התנהגות בעלת אופי מיני שיש בה חומרה מיוחדת.
לירון ספרד
שיש בה חומרה מיוחדת לאור היותו עובד הוראה. כי לא כל התנהגות בעלת אופי מיני מצדיקה פיטורים. נכון, אופי מיני זה דבר מאוד מאוד רחב וכללי ויכול להיות שמישהו מפריח נשיקה באוויר ויגידו שיש לזה אופי מיני, אבל לא בהכרח שיש בזה חומרה מיוחדת. זה לא תקין, זה לא בסדר, אם עושה את זה עובד הוראה בתפקיד.
נירה לאמעי רכלבסקי
כנ"ל לגבי בחיים הפרטיים.
לירון ספרד
יפה, בגלל זה אנחנו צריכים מה שנקרא לייצר את האיזון ואני חושב שהחומרה המיוחדת מבטיח את האיזון הזה ואין מה לחשוש מהתיבה הזאת בתוך לשון הסעיף.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
אז מה עונה להגדרה הזאת?
לירון ספרד
מה ששאלה חברת הכנסת סון הר מלך, מה עונה לשאלת החומרה המיוחדת. בסופו של דבר - - -
עמית הלוי (הליכוד)
לא רק, אני אחלק את השאלה. מה זה חומרה, מה זה חומרה מיוחדת, מה זה חומרה מיוחדת מאוד.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
ואיזה הזדהות עם פעולת טרור היא לא חומרה ולא חומרה מיוחדת?
לירון ספרד
אני הדגשתי שקודם כל אנחנו רוצים להבטיח שאנחנו מדברים על התבטאויות שיש – עוד פעם, החיים מורכבים ויכול להיות שדברים שנאמרים במקום מסוים הם נאמרים לקהל מסוים בצורה מסוימת ושמפרשים אותם בצורה אחרת. אנחנו רוצים להבטיח שהכוונה הייתה, כמו שאנחנו נפרש אותה בשיקול הדעת המנהלי שלנו, שבאמת הייתה פה כוונה של הזדהות, של דבר שבח, של תמיכה במעשה טרור. זה קודם כל, אנחנו רוצים להבטיח את זה, בגלל זה אנחנו רוצים את הרכיב הזה שיהיה שם.

מה זה חומרה מיוחדת? זה כמו שתשאלי אותי מה זה השפעה מזיקה. מה זה השפעה מזיקה על תלמידים? בסופו של דבר כשאנחנו נשקול את הדברים האלה בכלים המנהליים שיש לנו, כמו שאנחנו עושים ביום יום, אנחנו נבחן היכן הדברים נאמרו, האם הדברים הם פרסומים שיטתיים, נאמרו פעם אחת, יותר מפעם אחת, מה הייתה התגובה של הקהל שהיה, באיזה הקשר הדברים נאמרו, האם הדברים נאמרו בשיעור או שהם נאמרו בשולחן השבת.

עוד פעם, יש פה הרבה הרבה דברים שאנחנו צריכים לקחת אותם בחשבון ולשקול אותם, כמו שהממשלה וכל משרדי הממשלה נוקטים ביום יום, ואז כשאנחנו עושים את מלאכת האיזונים האלה בין כל הנסיבות, בין כל ההיבטים, כשאנחנו נשקול את הדברים אנחנו נבחן. זה התוכן שאנחנו ניצוק.
עמית הלוי (הליכוד)
אני חייב לומר לך שאפילו בדין הפלילי פרסום יחיד, יש פה 158 אנשים שעמדו לדין לא על פרסומים שיטתיים. רובם.
לירון ספרד
אני אמרתי גם בוועדה שיש מקרים שבהם אם מישהו יכריז בקול רם שאירועי ה-7 באוקטובר הם מוצדקים וזו התקפה מוצדקת, יש בהם חומרה מיוחדת בפני עצמה. לפעמים גם פרסום יחיד ובודד - - -
עמית הלוי (הליכוד)
אבל, לירון, אתה מבין את החשש? הרי בהשפעה מזיקה אתם לא עושים את זה, אתם לא אומרים השפעה מזיקה עם חומרה מיוחדת.
לירון ספרד
אבל זה לא נכון.
עמית הלוי (הליכוד)
לא מוסיפים מרכיב בשום מקום.
לירון ספרד
חבר הכנסת עמית הלוי, זה לא נכון, כי גם כשאנחנו דנים בהשפעה מזיקה יש לנו הבניה של שיקול הדעת.
עמית הלוי (הליכוד)
כן, אבל לא בחוק.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
אני רוצה שתיתן לי דוגמה לאירוע של הסתה שהוא לא חומרה מיוחדת.
עמית הלוי (הליכוד)
אירוע של אדם שפרסם דברי שבח, אהדה או עידוד.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
שזה לא חומרה מיוחדת בעיניך.
לירון ספרד
אני אגיד לך איפה הדברים לפעמים יכולים להיכנס וזה משהו ש- - - יש מצבים שבהם אדם מביע סולידריות, אדם מהמגזר הערבי הביע סולידריות, הם אזרחים.
עמית הלוי (הליכוד)
אבל זה לא קשור לפרסם דברי שבח. היא שואלת שאלה אחרת, לירון.
לירון ספרד
אבל אני רק רוצה לתאר מצב דברים.
עמית הלוי (הליכוד)
אבל היא שאלה שאלה אחרת.
לירון ספרד
היום במציאות של היום על כל הבעת סולידריות מיד פונים למשרד החינוך, אני מדבר איתכם על דברים שמונחים על שולחננו, ואומרים: הנה, תראו, הוא תומך בעזה.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
זה שבן אדם יגיד שיש אוכלוסייה לא מעורבת זה לא תמיכה בטרור. פה כשאומרים לך אהדה או עידוד למעשה טרור או תמיכה או הזדהות עימו, הזדהות עם התושבים בעזה לא תיכנס לסעיף הזה.
עמית הלוי (הליכוד)
אז יש לך דוגמה? היא שואלת אם יש לך דוגמה, אם אין דוגמה אחת אפילו אין צורך בחומרה מיוחדת, לירון.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
אני רוצה שעובדי הוראה יבינו כמה הם אנשים מדהימים שכל מילה שיוצאת להם מפה הם צריכים לשקול אותה כי יש להם ילדים מאחוריהם שמקשיבים לכל מילה ולכן הם צריכים להיזהר וגם לא לפלוט סתם דברים.
לירון ספרד
אתם יודעים מה, השאלה שלכם היא שאלה טובה והעניין הוא שזה עניין תיאורטי, אתם יודעים למה? כי עד היום לא היה שום צורך במצב הדברים היום, כל מי שהביע הסתה היו לנו כלים להתמודד איתו. אז להגיד לכם מי נופל בדיוק לקטגוריה של הסעיף הזה, בוא נשאל את אגף המשמעת בנציבות שירות המדינה על מקרים של הסתה ואני בטוח שהם ייפלו לתוך הקטגוריה הזאת. מר גיא דוד, מנהל אגף המשמעת, כי עד היום - - -
עמית הלוי (הליכוד)
לא הבנתי, כל המקרים שפסלת עד עכשיו, המקרים שאתה אומר, זה לא היה חומרה מיוחדת?
לירון ספרד
לא, אני רק אומר שתמיד יש חומרה מיוחדת.
עמית הלוי (הליכוד)
בסדר, לכן אין צורך במרכיב - - -
לירון ספרד
לכן אני אומר להדגיש את זה ולהביא את זה לידי ביטוי כדי להצדיק, כי אנחנו הולכים לאקט הקשה ביותר של פיטורים מנהליים אחרי ההליך הפלילי וההליך המשמעתי.
עמית הלוי (הליכוד)
לא, האקט הקשה היה ההזדהות עם הטרור. זה היה האקט הקשה.
לירון ספרד
בגלל זה אני אומר, בגלל שלא היו תחתיי מקרים כאלה, מבחינתי כל המקרים היה בהם אלמנט של חומרה מיוחדת, אני לא זוכר עכשיו איזה מקרה שאמרתי: אה, זה – אני אגיד לכם מה, אני כן אביא דוגמה. היה ציטוט של סעיף מקוראן.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
מה הוא אמר?
לירון ספרד
אני אכנס למחשב ואני אאתר.
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
אני אפשט לך, אני אתן לך דוגמה.
לירון ספרד
אין בעיה, אדוני, בבקשה, בזמן הזה אני אאתר.
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
איפה זה נופל כשאזרח שמביע הזדהות עם מעשה טרור הכי נתעב של שריפת משפחת דוואבשה – והוא אומר עליו שהוא צדיק וקדוש; זה לא הזדהות? זה לא תמיכה בטרור?
לירון ספרד
אנחנו אמרנו שזה חל על כל הצדדים ואין פה בכלל היבט של ימין שמאל, יהודים ערבים, אירוע טרור הוא אירוע טרור.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
אני גם אמרתי שהוא חף מפשע. אני לא תמכתי במעשה. אבל כרגיל שום דבר אצלכם לא קשור.
לירון ספרד
כל מה שהרשויות בישראל יראו אותו כמעשה, אנחנו הדגשנו את זה. אנחנו אמרנו את זה כל הזמן ולא הייתי בכלל לא הייתי נכנס להיבט הפוליטי.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
זו המומחיות שלכם להוציא את הדברים מהקשרם.
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
זה דברים שלך, זה לא – אני אמרתי - - -
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
אני אמרתי גם שהוא חף מפשע. אמרתי שהוא צדיק וקדוש על זה שהוא חף.
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
אני לא רוצה להתייחס אלייך, אני נתתי דוגמה חיה שאת בוועדה.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
אדוני היושב ראש, אני אמרתי שהוא חף מפשע.
עמית הלוי (הליכוד)
היא אומרת שהיא לא הזדהתה עם העבירה.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
לא הזדהיתי, בניגוד למה שמנסים להציג.
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
היא הזדהתה עם העבירה.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
אני לא תמכתי במעשה.
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
הזדהתה עם העבירה ועם עושה העבירה שהורשע בבית משפט ישראלי.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
בוודאי שאני לא תומכת במעשה והדמגוגיה שלך והניסיון - - -
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
זו פרשנות שלך.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
הניסיון שלך והדמגוגיה שלך להפוך את הדברים כשאתם הטרוריסטים העיקריים - - -
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
מי שמזדהה עם מבצע מעשה טרור – הוא תומך בטרור.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
אבל היא לא עודדה מעשה טרור.
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
לפחות בינתיים אנחנו לא עושים את זה, גם מורים ערבים לא עושים את זה; את עושה את זה.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
א', היא לא עובדת הוראה.
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
היא לא יכולה להיות עובדת הוראה.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
גיס חמישי שנותן מידע על מסלול של סיור של ועדת חוץ וביטחון, אתה לא תדבר איתי על תמיכה בטרור.
היו"ר יוסף טייב
טוב, משרד המשפטים.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
רגע, הוא מחפש את הציטוט מהקוראן.
היו"ר יוסף טייב
עד שהוא ימצא את הציטוט.
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
את הטרור בעינו.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
אני הטרור? לא, כי בעלי לא נרצח בפיגוע טרור. חצוף.
לירון ספרד
נגיד ככה, פורסם שיר מסוים. אנחנו יחידים בלתי מזוינים והם כנופיות. המולדת היפה, אלבוראק שלנו איתן ללחימה מול הכנופיות מהשמים לעבר נחלתנו כאשר הוא מביט עליהם, הוא בחר את מולדתו במולדתנו כשהם מכונפים במותם, הם השהידים שחררו אותנו, הוא מוביל לנקמות, הוא הוביל אותנו לנקמה. הפרסום הזה תלוי בהקשר כי גם למילה שהיד יש כל מיני הקשרים.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
אתה שומע את מה שאתה אומר עכשיו? הוא מדבר שם על דם. על מה אתה מדבר?
לירון ספרד
זה מאוד קשור להקשר.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
הקשר?
עמית הלוי (הליכוד)
אבל, לירון, זה לא קשור לחומרה. זה קשור להקשר. בסדר גמור, מותר לומר - - -
לירון ספרד
ההקשר יוצר חומרה.
עמית הלוי (הליכוד)
הוא קשור לפרשנות. לא, הוא לא קשור לחומרה, החומרה היא בעצם הטרור.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
פרשנות? עמית, אתה יכול לפרש את זה אחרת?
היו"ר יוסף טייב
חברי הכנסת, בואו ניתן ללירון לסיים את המהלך שלו.
עמית הלוי (הליכוד)
זה לא קשור למושג חומרה, זה קשור להקשר התרבותי דתי של הדברים.
לירון ספרד
תקשיבו, הרבה פעמים ההקשר תלוי וההקשר יוצר חומרה. אם השיר הזה פורסם בסמוך לביצוע פיגוע כזה או אחר או שהוא פורסם באיזה הקשר כי מישהו רצה לשתף שיר של המשורר הפלסטיני תמים ברגותי. מנותק מהקשר שלא במסגרת. חופש הביטוי זה דבר שאנחנו צריכים לשמור עליו.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
כשחופש הביטוי קורא לרצח וטבח הוא לא חופש ביטוי, גם אם הוא פסוק בקוראן.
לירון ספרד
אין בעיה, אבל השיר הזה ספציפית הוא תלוי ב - - -
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
אני שמעתי מה קראת.
היו"ר יוסף טייב
לא, זה לא חופש ביטוי.
עמית הלוי (הליכוד)
הוא יכול להתבטא בכל מקום, אף אחד לא מונע ממנו להתבטא, הוא לא יכול להיות מורה. אל תבלבל את הזכות לחופש ביטוי, אין קשר, אנחנו לא דנים בחופש ביטוי.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
אתה רוצה לקרוא עוד פעם וש- - -
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
לירון, למנכ"ל נשאר שיקול דעת. כתוב כאן למעשה טרור, תמיכה בו או הזדהות עימו. המנכ"ל יחליט אם הוא כן מתאים או לא מתאים.
לירון ספרד
יפה, אבל בגלל שהסעיף הזה הוא סעיף שמתייחס לביטויים בלבד, לפרסום דברי שבח ולא למעשים, פרסום דברים, אז באיזון הזה אנחנו חושבים - - -
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
אבל, לירון, עצם העובדה שהוא מורה. הרי אנחנו לא מדברים פה בכלל על עבירות נוספות בספר החוקים, אנחנו מדברים על עובדי הוראה.
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
דווקא בגלל שהוא מורה חופש הביטוי מאוד חשוב. איך הוא יכול להיות מורה בלי חופש ביטוי?
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
דווקא בגלל שהוא מורה הוא צריך לשמור טוב מאוד על פיו ולשונו - -
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
הוא בא להגן על תומך טרור.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
- - ועל נפשם הרכה של הילדים שתחתיו והוא צריך להיזהר יותר והוא לא יפרסם שיר שעלול - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
אבל, מיכל, אם הוא לא פרסם את זה. אני רוצה לתת דוגמה, סליחה, שהיא דוגמה קשה, אדם שכותב בקבוצת הווטסאפ המשפחתית שלו או כתב יום אחרי פיגוע בחווארה בקבוצת ווטסאפ משפחתית של עשרה אנשים: צריך לשרוף את חווארה. לכאורה בהגדרה הקרה יש כאן התנהלות שיכולה להיתמך בסעיף הזה, אבל אנחנו כנראה את האדם מהיישוב לא נלך להעמיד לדין על כזה דבר.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
אם הוא עובד הוראה, הוא כן, שלא יגיד את זה.
נירה לאמעי רכלבסקי
אז אם הדבר הזה מתפרסם, זו בדיוק החומרה המיוחדת. אדם מן היישוב, אנחנו לא נשפוט אותו על זה, אבל מישהו שהוא מורה וכתב כזה דבר בקבוצת ווטסאפ משפחתית וזה איכשהו התפרסם, אנחנו אומרים: אתה מורה ולכן עליך יש חומרה מיוחדת.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
נכון.
נירה לאמעי רכלבסקי
ומצטערים, אתה נכנס כאן לסעיף הזה.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
נכון.
נירה לאמעי רכלבסקי
אבל אולי אם לא היית מורה, אלא מוכר - - -
היו"ר יוסף טייב
נירה, את רק מחזקת את זה שמשום היותו מורה יש פה חומרה מיוחדת.
לירון ספרד
אבל זה כבר קיים מלכתחילה.
נירה לאמעי רכלבסקי
זה בדיוק, יש בכך חומרה מיוחדת כי הוא מורה. זה מה שאני אומרת. אין בזה אולי חומרה כשאדם מן היישוב כותב את זה וכנראה לא יעמידו אותו לדין, אבל כשמורה אומר את זה יש בכך חומרה מיוחדת.
עמית הלוי (הליכוד)
יש שיקול דעת. למה אתה הופך את הטרור לדבר קל? יש שיקול דעת, לירון, אתה בעצמך אומר שיש תהליך סדור בתוך המשרד לכל החלטה מנהלית מהסוג הזה. אנחנו רק אומרים, כל זלזול וכל הקלה, תחושה לפחות, גם ציבורית, לא שאתה מתכוון אבל בפועל זו המשמעות - - -
לירון ספרד
זו לא הכוונה חלילה.
עמית הלוי (הליכוד)
לא, אבל המשמעות לומר שרק אם יש חומרה מיוחדת, אתה אומר שאתה מוסיף מרכיב - - -
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
מה שקראת עכשיו אי אפשר לפרש אותו – אם מורה כתב את זה אי אפשר לפרש את זה - - -
עמית הלוי (הליכוד)
אתה אומר שאתה מוסיף מרכיב כדי לאזן. אנחנו לא צריכים עוד מרכיבים בנושא הזה של טרור.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
אתה שמעת את השיר שהוא ציטט?
לירון ספרד
שמעתי את השיר. בגלל זה הייתה פה נקיטה בהליכים במקרה הזה.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
אוקיי, בסדר, חשבתי שאתה מביא את זה כדוגמה - - -
לירון ספרד
זה מאוד תלוי - - -
עמית הלוי (הליכוד)
אבל זה דיון על המשמעות, לא על החומרה. אם המשמעות היא טרור היא חמורה באופן אוטומטי.
לירון ספרד
אבל המשמעות יוצרת את החומרה.
עמית הלוי (הליכוד)
בסדר גמור, אז תדון על המשמעות.
לירון ספרד
לכן אנחנו מבקשים להסביר שיש התבטאויות שאין שום חומרה מיוחדת, אני לא חושב שזה מייצר. גם המועצה לשלום הילד, כשאמרו על אופי מיני, אמרו: מה זה? איך יכול להיות שאנחנו אומרים אופי מיני ואנחנו צריכים את החומרה המיוחדת? נכון, הסברנו שיש פה הרבה פעמים את ההיבט - - -
עמית הלוי (הליכוד)
כי שם יש מנעד רחב של פעולות ושל דיבורים, פה לא מדובר על זה, פה זה כל כך מפורט בחוק הטרור, פרסם קריאה ישירה לביצוע או פרסם דברי שבח, אהדה או עידוד למעשה טרור, תמיכה בו או הזדהות עימו. מה יותר מזה?
לירון ספרד
אז אני מציע להחזיר את זה למשרד המשפטים כדי שיבהירו את זה יותר.
עמית הלוי (הליכוד)
מה יותר מזה? אני לא מבין.
לירון ספרד
את אמות המידה החוקתיות שהם הדגישו בדיון הקודם.
היו"ר יוסף טייב
משרד המשפטים, בבקשה.
לירון בנית ששון
בישיבה הקודמת פתחתי ואמרתי שנקודת המוצא היא שהעיקרון שבבסיס הצעת החוק מקובל עלינו כמובן וגם אנחנו חושבים שאין מקום להזדהות עם ארגון טרור או עם הסתה לטרור ושהקושי הוא באופן ובהסדרים עצמם. אני אתייחס על דעת המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, משפט ציבורי חוקתי, לקשיים שאנחנו רואים בפיטורים מנהליים בשל ביצוע מעשה הזדהות של עובד הוראה עם טרור.

דרך המלך לפיטורין של עובד הוראה היא באמצעות העמדתו לדין משמעתי לפי חוק שירות המדינה (משמעת). הליך זה מעמיד הגנות דיוניות ומהותיות הכוללת בירור עובדתי מחמיר על בסיס רף ראייתי גבוה. הסעיף המוצע כאן מבקש לאפשר למנכ"ל משרד החינוך לפטר עובד הוראה בפיטורים מנהליים בהיעדר הגנות דיוניות ומהותיות הקיימות בדין הפלילי ובדין המשמעתי.

לפי הנוסח המוצע די בכך שמנכ"ל המשרד שוכנע שעובד הוראה הזדהה עם מעשה טרור ולא נדרשת רמת ההוכחה בהתאם לדין המשמעתי או הפלילי שהינה מעל ספק סביר. כלומר ניתן לפטר עובד על בסיס רף ראייתי נמוך מאוד גם אם מעשים אלו לא עולים כדי עבירה לפי הרף המשמעתי וללא תלות בקיומם של הליכים פליליים. למעשה מוצע להתגבר על דרך המלך של העמדה לדין משמעתי או פלילי במקרה שבו לא נפתח הליך פלילי כי לא נמצא מקום לכך, או משום שקיים קושי ראייתי בהוכחת המעשה שבגינו מבוקש להעמיד לדין את עובד ההוראה. בחירת מסלול הפיטורים המנהליים כמסלול עוקף לפיטורים משמעתיים כאמור מעוררת קושי משפטי משמעותי.
עמית הלוי (הליכוד)
למה עוקף? מקביל.
לירון בנית ששון
אני אסיים ואז אני אסביר הכול.
עמית הלוי (הליכוד)
כמו בכל משרד ממשלתי, למה עוקף?
לירון בנית ששון
כי זה עוקף את המסלול של פיטורים משמעתיים.
עמית הלוי (הליכוד)
כל פיטורים מנהליים את יכולה לומר שהם עוקפים. הם מקבילים, למה עוקפים?
לירון בנית ששון
יש דוגמאות לפיטורים מנהליים, אני תיכף אדבר עליהם, אבל הם כוללים רכיב מאזן שלא נכלל בהצעה הזאת.
עמית הלוי (הליכוד)
איזה רכיב יש?
לירון בנית ששון
אני אגיע לזה, ואם יהיו לך שאלות בסוף, בשמחה. משום שפיטורים מנהליים אינם מספקים מנגנונים לצורך הגנה על חופש העיסוק ועל חופש הביטוי של העובד. אכן ישנם הסדרים בחקיקה, הגעתי לזה, שמאפשרים פיטורים מנהליים ואולם בהסדרים אלה נכלל רכיב מאזן שנעדר מההצעה שלפנינו. כך למשל בחוק הפיקוח על בתי הספר נכלל רכיב מאזן שמחייב בחינת השפעה מזיקה על תלמידים וממילא לא קיים מנגנון משמעתי ביחס לעובדים אלה משום שאינם עובדי מדינה.

כמו כן לאחרונה נקבע בחוק חינוך ממלכתי רכיב של חומרה מיוחדת בנוגע להתנהגות בעלת אופי מיני שאמנם נדרש במטרה להתמודד עם רף נמוך מאוד של התנהגות בעלת אופי מיני, אולם גם בהצעה שלפנינו קיומו נדרש בשל החשש מהכללת ביטויים ברף נמוך שתביא לפגיעה בחופש הביטוי של העובד ויצירת אפקט מצנן בקרב עובדים.

עבירות התמיכה וההזדהות עם מעשה טרור בשל מהותן מוגדרות באופן רחב ועמום והפגיעה בחופש הביטוי הטמונה בהן מחייבת זהירות רבה באכיפתן. הזהירות בהליך הפלילי באה לידי ביטוי - - -
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
זה כתוב מאוד-מאוד יפה, אבל תני דוגמה למקרה שבו יש תמיכה בטרור וזה נקרא אצלך חופש ביטוי. זה נורא נחמד לכתוב את זה כמלל אובייקטיבי בחלל החיצון, אבל דוגמה קונקרטית לתמיכה בטרור שזה כן שווה לחופש ביטוי. אנחנו מדברים על עובדי הוראה.
עמית הלוי (הליכוד)
הוא יכול להמשיך להתבטא, אנחנו לא מדברים על חופש ביטוי.
לירון בנית ששון
אני כן חושבת שההוראה וההסדר שקבוע כאן עלול לפגוע בחופש הביטוי.
עמית הלוי (הליכוד)
הוא יכול להתבטא בכל מקום, מי מונע ממנו להתבטא? יש לו חופש ביטוי מלא, אין לו חופש להיות עובד בבית ספר.
לירון בנית ששון
בשביל למנוע את הפגיעה אנחנו חייבים להדק - - -
היו"ר יוסף טייב
חברים, תנו ללירון לסיים, בבקשה.
לירון בנית ששון
אנחנו חייבים להדק וחייבים לקבוע רכיב מאזן שיצלח את מבחני המידתיות.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
אז תנו דוגמה.
לירון בנית ששון
נשמעו כאן דוגמאות.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
שום דוגמה לא נשמעה.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
לא נשמעה שום דוגמה, גם בדוגמה הזאת עשו מולם הליכים.
היו"ר יוסף טייב
לירון, תמשיכי, בבקשה.
לירון בנית ששון
הזהירות בהליך הפלילי באה לידי ביטוי בין היתר בצורך ביסוד הסתברותי להתקיימות התוצאה המזיקה ומטרה מיוחדת וכן בדרישה לאישור של היועצת המשפטית לממשלה לצורך הגשת כתב אישום. אגב זה בדיוק ממחיש את זה שכן ראו בעבירות מהסוג הזה, בשל החשש מהפגיעה בחופש הביטוי, את הצורך גם שיהיה לנו את היועצת המשפטית לממשלה שתאשר הגשת כתב אישום וגם את הצורך בבחינת היסוד ההסתברותי. כלומר כבר המחוקק נתן את דעתו למקרים האלה וקבע שזו הדרך לאזן.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
אבל זה לא פלילי, אנחנו לא עסוקים בדין פלילי. האם הוא יכול להיות מורה או לא יכול להיות מורה, זה האירוע.
עמית הלוי (הליכוד)
לירון, במוכש"ר זה לא נכון, אם הוא מחליט שיש לו השפעה מזיקה הוא מפטר אותו בלי יועץ משפטי ובלי כלום.
לירון בנית ששון
עם יועץ משפטי והוא מפעיל את אותו שיקול הדעת כמו במקרה הזה.
עמית הלוי (הליכוד)
בפיטורים מנהליים, אם הוכח להנחת דעתו - - -
לירון ספרד
אבל המנהל הכללי לא עושה את השימועים בעצמו.
עמית הלוי (הליכוד)
רגע, לא אמרתי איך זה קורה, הוא יכול להחליט איך הוא רוצה - - -
היו"ר יוסף טייב
השאלה אם זה מופיע בחקיקה.
עמית הלוי (הליכוד)
הוא יכול להחליט איך הוא רוצה לעשות את זה.
היו"ר יוסף טייב
אם בהשפעה מזיקה זה לא מופיע בחקיקה - - -
עמית הלוי (הליכוד)
בסוף זו אחריות שלו. אגב, אין שם שום בחינה, זה אותו נוסח במוכש"ר, 'הוכח להנחת דעתו'. אני לא יודע למה את מקלה במורים שאינם עובדי מדינה או עובדי מדינה, אנחנו מדברים על עובדי הוראה מצד האחריות החינוכית שלהם. אנשים שעובדים בבתי ספר מוכרים שאינם רשמיים, שזה אחוז עצום אגב במדינת ישראל, הם מפוטרים, גם בדיבור, והיו מקרים כאלה, גם בדיבור התברר בביטוי שיש להם השפעה מזיקה על תלמידים. לא עשו על זה התייעצות עם היועצת המשפטית לממשלה, לא כלום, זה החוק הקיים ואת החוק הזה אנחנו מחילים על ממלכתי. לא רואה שום סיבה לעשות איזה שהיא הבחנה ביניהם ואני לא מבין מה שאת אומרת, איזה מרכיב מאזן יש בהשפעה מזיקה שאין פה, איזה מרכיב מאזן?
לירון בנית ששון
אפשר להשאיר את ההשפעה המזיקה - - -
עמית הלוי (הליכוד)
לא, את אמרת ככה, במשמעתי יש רף ראיות קרוב לפלילי כידוע וכו'. נכון, אנחנו מדברים פה על מסלול מנהלי של אי התאמה של אדם שתומך בטרור, הוא לא מתאים וזה עניין מנהלי, זה לא עניין משמעתי בכלל. זה עניין מנהלי, זה כל מהות החוק כאן. ואני אומר את זה כאן כדי שיהיה ברור גם בהמשך, מהות החוק זה אי התאמה שהיא עניין מנהלי נטו, טהור, כמו בדיוק השפעה מזיקה שלירון ספרד תיאר לנו פה לאורך הזמן, אנשים שדיברו, שהתבטאו בצורה שמבחינת מנכ"ל משרד החינוך ושר החינוך הם לא ראויים לשמש מורים ולכן פיטרו אותם. מנהלית.

יש מסלול נוסף, אפשר ללכת למשמעתי, לא חייבים ללכת. הנה, כמו שנאמר פה בנציב, הדבר הזה לא מחייב. יש שתי עילות, יכול מנכ"ל משרד החינוך להגיד שהוא הולך על המסלול המנהלי ולא שמעתי בדברייך שום דבר שיש מרכיב מאזן בחוק הפיקוח, לא שמעתי, לא אמרת שום מרכיב מאזן, פשוט אמרת לבחון את ההשפעה. ברור שלבחון, אם הוכח, מה זה הוכח? ביקשתם לשנות ל'הוכח', הכוונה שהוכח להנחת דעתו של מנכ"ל משרד החינוך שיש השפעה מזיקה או הוכח להנחת דעתו שהוא הזדהה עם טרור. זה הכול.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
אני רוצה רגע להבין על מה הוויכוח, כי אם הוויכוח הוא האם לכתוב 'ויש בכך משום' או 'וזאת משום החומרה', על זה אנחנו מתווכחים עכשיו?
לירון בנית ששון
כן.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
אני, ככל שאני מבינה מהייעוץ המשפטי - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
קודם כל 'וזאת משום' גם תחבירית זה משפט טיפה בעייתי. אני חושבת שהדוגמה שנתתי כאן וזה שאתם הסכמתם לה, 'יש בכך משום' מבטא בדיוק את זה שיש התנהגויות שאתם ישר תגידו זה גבולי, מה פתאום? זה אולי נכנס לאירוע אבל זה מאוד מאוד גבולי, אבל בגלל שאתה מורה אנחנו נחזיק אותך באמת מידה - - -
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
נכון, אבל פה כל החוק עוסק במורים, בעובדי הוראה. לכן אני לא רואה את הצורך להגדיר את החומרה המיוחדת. לא צריך את הדבר הזה, כי זה ברור שאם הוא מורה אז יש לזה חומרה מיוחדת.
נירה לאמעי רכלבסקי
אבל זה בדיוק מה שהמשפט הזה מבטא.
היו"ר יוסף טייב
הרעיון הובהר. משרד המשפטים, ברשותכם אני רוצה תשובה לגבי ההבדל, למה בהשפעה מזיקה אתם לא מבקשים את החומרה המיוחדת ובפיטורים מנהליים של חינוך ממלכתי אתם כן מבקשים.
לירון בנית ששון
אפשר גם לכתוב השפעה מזיקה על תלמידים אם זה הנוסח ש- - -
לירון ספרד
לא, השפעה מזיקה על תלמידים, אם נכניס את הסעיף הזה זה יחבר בין הקריאה לבין התלמידים ואנחנו מסתכלים על הקריאה בפני עצמה.
עמית הלוי (הליכוד)
לא, הוא שאל האם אתם בעד לשנות את חוק הפיקוח. הוא שאל אם אתם בחוק הפיקוח גם רוצים להוסיף.
היו"ר יוסף טייב
משרד המשפטים, אני חוזר על השאלה, בהשפעה מזיקה לא מופיע חומרה מיוחדת, למה אתם מבקשים בסעיף הזה כן להוסיף את החומרה המיוחדת?
עדנה הראל פישר
בגלל ששם יש השפעה, פה אין השפעה.
לירון ספרד
אנחנו לא מקשרים בין ההשפעה המזיקה לבין פרסום דבר שבח, מי שמפרסם דבר שבח - -
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
מעצם היותו מורה יש השפעה. מה זה אין השפעה?
לירון ספרד
- - והוא לא נאמר בכיתה, יש בזה אירוע בפני עצמו. אנחנו לא - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
לירון, אני רוצה רק להזכיר שמבחינת האיזון בין עובדי ההוראה, על עובדי ההוראה שהם מועסקי בעלויות אין שום דבר חוץ מהשפעה מזיקה, על מורים עובדי המדינה יש את כל הדין המשמעתי, מנגנון שלם של דין משמעתי, זה לא עומד אחד מול השני. אם המדינה רוצה לשנות את האיזון בין העובדים האלה, ואולי צריך לעשות את זה, זה משהו הרבה יותר עמוק, אבל כרגע על עובדי המדינה יש את הדין המשמעתי שאין על העובדים של הבעלויות.
היו"ר יוסף טייב
טוב, עד שנקבל את התשובה לשאלה שלי ממשרד המשפטים, גיא דוד, בבקשה.
לירון בנית ששון
אנחנו יכולים להשלים אם אתה רוצה.
היו"ר יוסף טייב
נשמח, יש לכם תשובה או לא?
לילך וגנר
מבחינתנו החומרה המיוחדת היא תחליף להשפעה המזיקה.
עמית הלוי (הליכוד)
זאת לא הייתה השאלה.
לילך וגנר
זאת הייתה השאלה של היושב ראש.
היו"ר יוסף טייב
לא ביקשתי להחליף את זה להשפעה מזיקה, אמרתי אם אכן בהשפעה מזיקה אתם לא דורשים ולא - - -
לילך וגנר
אבל אנחנו בוחנים אותו דבר כי השפעה מזיקה כוללת את הקשר הסיבתי.
עמית הלוי (הליכוד)
הוא לא שואל את זה.
היו"ר יוסף טייב
אני שואל, בהשפעה מזיקה לא מופיע חומרה מיוחדת.
לילך וגנר
נכון, לא אכפת לנו שיהיה השפעה מזיקה, לנו זה לא משנה, אנחנו צריכים את הרכיב הזה שהוא רכיב נוסף מאחר שכמו שאנחנו אמרנו - - -
עמית הלוי (הליכוד)
זו לא השאלה. הוא שואל אותך למה ב-16(ב)(3) לא מופיע חומרה מיוחדת.
לילך וגנר
אבל זה העניין, או חומרה מיוחדת או השפעה מזיקה.
עמית הלוי (הליכוד)
אה, הבנתי, כלומר הזדהות עם טרור איננה השפעה מזיקה בעינייך. תעני לציבור.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
של מורה.
לילך וגנר
אני עונה לציבור שכמו שאני מכירה את התיקים הפליליים היטב ואני מבינה שכרגע זה יהיה ברף מנהלי, אני מכירה היטב את המקרים שמגיעים, יש מקרים גבוליים - - -
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
של מורים.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
תני לנו דוגמה, לילך.
לילך וגנר
אני חושבת שניתנו פה דוגמאות.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
אבל של מורים, עובדי הוראה.
עמית הלוי (הליכוד)
רגע, זה נורא מעניין, במקרים הגבוליים שאת מכירה, וגם אני מכיר, האם במקרים האלה את חושבת שהוא יכול להיות מורה, לילך? במקרים הגבוליים שלא הגשת נגדו כתב אישום, אבל קצין המודיעין חשב כן להגיש.
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
זה בדיוק התפקיד - - - עובדי ציבור, איך שאתה מהלך אימים עליהם, זה בדיוק מה שהמנכ"ל וגם השר - - -
לילך וגנר
אני חושבת שצריך להפעיל שיקול דעת במקרים האלה.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
אבל המנכ"ל יפעיל שיקול דעת.
לילך וגנר
לא, המנכ"ל לא יפעיל שיקול דעת, זה אוטומטי.
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
מה, הם צריכים לענות איך שהוא רוצה?
לילך וגנר
אם אתם לא מכניסים איזה שהוא מבחן של שיקול דעת - - -
עמית הלוי (הליכוד)
לא, 'הוכח להנחת דעתו' זה לא אוטומטי.
לילך וגנר
זה כן אוטומטי כי אין פה קשר לתפקיד שלו כמורה.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
בטח שיש, מורה זה חיים.
לילך וגנר
לא בנוסח. שוב, תסתכלו על הנוסח.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
זה מה שכתוב בסוף, כתוב כאן 'לנוכח היותו עובד הוראה'.
לילך וגנר
מה שאנחנו אומרים, אנחנו לא צריכים קשר. בנושא של השפעה מזיקה יש קשר ולכן החלפנו את זה בחומרה מיוחדת.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
גם פה יש.
עמית הלוי (הליכוד)
מה הקשר בהשפעה מזיקה?
לילך וגנר
אתם רוצים השפעה מזיקה? אפשר לחזור להשפעה מזיקה.
היו"ר יוסף טייב
בהשפעה מזיקה יש השפעה ישירה על התלמיד.
נירה לאמעי רכלבסקי
השפעה מזיקה זה ביטוי ישן.
היו"ר יוסף טייב
אבל פה אנחנו מדברים על זה שעצם היותו מורה מבחינתנו היא ההשפעה המזיקה.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
בדיוק, זו החומרה.
נירה לאמעי רכלבסקי
אבל 'ויש בכך', אלה המילים שמבטאות את זה מבחינה ניסוחית.
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
אבל אי אפשר להשאיר את זה לפי תפיסת עולמו של השר או של המנכ"ל.
היו"ר יוסף טייב
אבל כמו שאמר לירון, השר והמנכ"ל לא מחליטים לבד.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
יש כאן מעשה טרור.
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
חברים, איזה שרים יש לנו היום? אנחנו יודעים.
היו"ר יוסף טייב
אבל יש תהליך סדור, השר או המנכ"ל לא מחליט בבוקר אחד שהוא בא ומפטר מורה, יש לו התייעצות רחבה עם המחלקה המשפטית של המשרד שלו ויחד לוקחים את ההחלטה.
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
לפי הדברים של עמית זה בדיוק ככה.
נירה לאמעי רכלבסקי
אני רוצה להגיד שכל מה שנאמר פה, המילים 'ויש בכך' מבטאות אותו גם מבחינת עברית, מבחינה תחבירית ובעברית, כתבנו את זה כבר בחוק שקיים כשהתכוונו בדיוק לאותו דבר לגבי התנהגות בעלת אופי מיני וזה מבטא בדיוק את מה שנאמר פה. בהתנהגויות גבוליות, כשבן אדם - - -
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
נירה, את יודעת מה הבעיה שלי? מה שאת אומרת לי בשקט זה לא מה שהיא אומרת.
לילך וגנר
זה בדיוק - - -
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
לא נכון, כי מה שנירה אומרת זה שזה לא רכיב נוסף, נירה אומרת שעצם העובדה שבן האדם הוא עובד הוראה עצם התמיכה שלו בטרור, כתיבת שירים בקונוטציה מסוימת של נניח פיגוע טרור, עצם העובדה הזו אזי הוא נכנס לתוך הסעיף הזה, לא צריך להוכיח עוד משהו. זה מה שאת אומרת. מה שאת אומרת, כן צריך להוכיח עוד משהו. לכן אתן לא אומרות את אותו דבר.
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
אבל, מיכל, את סותרת את עצמך, אם הוא תומך טרור יש מסלול איך לטפל בו, למה את צריכה את הסעיף הזה?
לילך וגנר
בעיניי אנחנו אומרות את אותו דבר. מה שאנחנו אומרים, במקרים מובהקים, והדוגמאות שהובאו פה, גם על ידי חבר הכנסת הלוי וגם על ידי המשתתפים פה, אנחנו מסכימים, באמת לא ייתכן שמורה יעשה אינדוקטרינציה של התלמידים שלו לטרור, זה לא יעלה על הדעת, כולנו מסכימים - - -
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
לא, גם בקבוצת ווטסאפ משפחתית, גם שם.
לילך וגנר
הבעיה שלנו היא כן במקרי גבול שבהם, אני מכירה את מקרי הגבול, זאת אומרת לא כל המקרים הם כל כך מובהקים כמו שאתם אומרים.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
לילך, אני רוצה לשמוע מקרה גבולי, שאת חושבת שבמקרה הזה הוא צריך להמשיך להיות מורה.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
מישהו בקבוצת ווטסאפ כתב במשפחה שלו.
לילך וגנר
אני חושבת שמי שמתבטא - - -
עמית הלוי (הליכוד)
אני אומר לך משהו, נניח הפיקוח שלנו על התרבות היהודית, אפילו זה, מורה הוא לא צריך להיות.
לילך וגנר
פה יש לנו מחלוקת, חבר הכנסת הלוי. אני לא חושבת שמי שמתבטא בקבוצת ווטסאפ משפחתית ואומר, בתגובה לפיגוע שנעשה, צריך לשרוף את חווארה, אני לא חושבת שאם הוא אמר את זה בלהט הרגע בקבוצת ווטסאפ משפחתית אני צריכה לפטר אותו. אני באמת חושבת שבמקרים כאלה צריך שיהיה לי שיקול דעת ושיקול הדעת בא לידי ביטוי - - -
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
ואם זה התפרסם?
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
בינתיים לא נתת לי שום –
לילך וגנר
הפרסום, ההגדרה היא מאוד רחבה, זה מה שניסינו להסביר.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
אפשר עוד דוגמה חוץ מזה?
נירה לאמעי רכלבסקי
לימור, זו דוגמה חשובה כי אנחנו צריכים להיזהר.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
אני חושבת שמורה לא אמור - - -
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
אבל אני לא מצליחה לראות איך החוק הזה מגן באמת על ה –
לילך וגנר
אני רוצה לאפשר למנכ"ל כלי להפעיל שיקול דעת.
עמית הלוי (הליכוד)
אבל יש לו שיקול דעת, מה זה הנחת דעתו?
לילך וגנר
אבל אתם לא נותנים לו כלי, כי אתם אומרים לו אם התקיים הדבר הזה - - -
עמית הלוי (הליכוד)
למה? אבל לא, כתוב 'אם הוכח להנחת דעתו'.
לילך וגנר
אבל מה זה להנחת דעתו? הנה הוכח להנחת דעתך.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
אני אגיד לך מה, הוכח שזה תמיכה בטרור או קריאה למעשה טרור.
לילך וגנר
אבל זה הוכח, הנה.
עמית הלוי (הליכוד)
הנוסח הראשון היה אחר, אתם ביקשתם 'הוכח להנחת דעתו'.
לילך וגנר
שנייה רגע, מישהו צילם את קבוצת הווטסאפ המשפחתית הזאת שיש בה ארבעה אנשים, אבל הוכח להנחת דעתו, מי יגיד לו ש- - -
עמית הלוי (הליכוד)
לירון, מה היה הנוסח הראשון? לא היה 'הוכח להנחת דעתו'.
לילך וגנר
אני צריכה שיהיה שיקול דעת.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
תני לי דוגמה של תמיכה בטרור, את יודעת לאיזה טרור אני מתכוונת, בבקשה תנו דוגמה שלדעתך מורה שתמך בטבח או תמך ברצח יהודים - - -
לילך וגנר
אין מחלוקת - - -
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
אולי תעני לה?
היו"ר יוסף טייב
חברי הכנסת, הנקודה הובהרה.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
לירון, נירה אומרת שאת מסכימה שאם מורה כותב בקבוצת הווטסאפ המשפחתית שלו לשרוף את חווארה, מבחינתך אפשר לפטר אותו.
לילך וגנר
לא, אמרתי הפוך, אני רוצה לאפשר שיקול דעת למנכ"ל.
נירה לאמעי רכלבסקי
אני נותנת דוגמה להתנהגות גבולית שעל אדם מן היישוב אולי לא היית תופס, אבל אולי יש בכך משום חומרה מיוחדת כי הוא מורה.
לילך וגנר
אני רוצה ששיקול הדעת יבחן את כל הנסיבות, אני רוצה לאפשר לו כלי שהוא לא פיטורין אוטומטיים אם הונח פה, הנחת דעתו היא שהבן אדם פרסם את הדבר הזה. אני עדיין רוצה שהוא יפעיל שיקול דעת.
עמית הלוי (הליכוד)
אני מבין. בנוסח הראשון לא היה 'הונח להנחת דעתו', זו הייתה בקשה שלכם. הנוסח היה לפי שיקול דעתו או משהו כזה, נכון? איך היה הנוסח הראשון?
נירה לאמעי רכלבסקי
עמית, זה מנהלי, תמיד הוכח להנחת דעתו.
עמית הלוי (הליכוד)
לא, זה שונה, בהתחלה היה לשיקול דעתו, משהו כזה. אתם ביקשתם 'הוכח', לא אכפת לי שיהיה כתוב 'לשיקול דעתו'. אני מסכים איתך שצריך שיקול דעת, אף אחד לא מחליף את הסבירות ואת שיקול הדעת המנהלי, אבל לא לייצר מרכיב – בסדר, את לא רוצה לכתוב הוכח, תרשמי 'לפי שיקול דעתו', אבל את רוצה לייצר מרכיב שהוא יכול לגרום גם במקרים שמבחינתנו כמחוקקים הם בתוך הנורמה והם עלולים לצאת, ויש לנו ניסיון כזה, כמו שאת יודעת, יש לנו ניסיון רע מזה - - -
לילך וגנר
חבר הכנסת הלוי, המנכ"ל, אם מדובר באמירות, כמו שאתם אומרים, ברור שיש בהם חומרה מיוחדת ולכן אין בעיה עם החומרה המיוחדת. כולנו מסכימים על זה, אנחנו אומרים את זה לפרוטוקול, ברור שבדברים האלה יש חומרה מיוחדת ולא יעלה על הדעת ש - - -
עמית הלוי (הליכוד)
למרות זאת את לא מסתפקת בזה.
לילך וגנר
אני צריכה את שיקול הדעת - - -
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
מקודם, לפני שהגעת לכאן, לירון הקריא שיר, אולי תקריא את השיר?
היו"ר יוסף טייב
לא, מספיק.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
לא, אני רוצה לדעת אם זה עונה להגדרה של חומרה מיוחדת או לא עונה, כי זה שיר וזה חופש הביטוי.
קריאה
חופש האמנות.
לירון ספרד
אני רק רוצה להדגיש, הפרסום של השיר הזה שהיה בסמוך לפיגוע יצר פה הקשר שהצדיק נקיטה בצעדים.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
למרות שהשיר מדבר באופן מפורש על שפיכות - - -
לירון ספרד
אני לא מורה לספרות, בסדר?
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
אני כן, אני למדתי ספרות, אז אני כן ואני יודעת בדיוק מה המסר שעובר דרך זה, למרות שבספרות זה מאוד רחב.
לירון ספרד
בגלל זה אני אומר, אנחנו בוחנים את הדברים, באמת בוחנים אותם בהקשר וזה יצר חומרה. הנה זה מקרה שיצר חומרה, אז אני אומר, לא כל פרסום של כל שיר בפייסבוק של מישהו ישר יוצר את החומרה המיוחדת, זה תלוי הקשר.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
אבל למה דווקא השיר הזה ולא שיר אחר?
לירון ספרד
תלוי מה מופיע בשיר, מה התוכן שלו. אז פה נוצרה חומרה.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
זאת אומרת שיש משהו בתוכן של השיר הזה שאי אפשר לפרש אותו ל - - -
לירון ספרד
אבל אם הוא קרא באיזה אירוע ספרותי, עכשיו דנים בשירתו של המשורר הזה והזה וקוראים את זה. אם באים ומצלמים אותו ככה ואז מישהו מפרסם רק את הקטע הזה שרואים אותו מתוך קריאת משוררים פלסטינים, מישהו קורא את הטקסט הזה, אז זה יוצר איזה הקשר מסוים, ויכול להיות שזה היה במסגרת איזה - - -
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
אבל הוא בחר קטע מתוך.
לירון ספרד
אבל, גברתי, יכול להיות שהוא בחר כדי לקיים שיח ספרותי ואז מישהו הקליט את זה ופרסם את זה עכשיו ברשת וזה רץ ברשת והמורה הזה הוא מורה לספרות בעירוני ג' בבאר שבע, והנה עכשיו המורה הזה הפך להיות מה שנקרא אויב העם כי הוא פרסם את הקטע הזה. בפני עצמו יש פה מראית עין, אבל כשאנחנו נבוא ונבחן מה ההקשר שהוא קרא את זה ושזה היה בערב קריאת שירים ואחר כך היה סימפוזיון והוא הביע את הדעה המנוגדת שלו ואמר שההתבטאות הזאת, אפשר לפרש אותה ככה ואפשר לפרש אותה ככה, הנה, החומרה המיוחדת נשמטה. אבל מי שקורא את זה לבד, בפני עצמו, יכול לייצר - - -
עמית הלוי (הליכוד)
לירון, אנחנו לא מחפשים את החומרה, אנחנו מחפשים את המשמעות.
לירון ספרד
אבל זה ההסבר.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
אתה מבין שזה התחכום שהחוק מאפשר להם.
עמית הלוי (הליכוד)
לירון, מה שתיארת עכשיו זה חיפוש אחרי - - -
לירון ספרד
היה מקרה שפנית או חבר כנסת אחר פנה אלינו עם מקרה מסוים שדיבר על הסתה - - -
עמית הלוי (הליכוד)
לא משנה, יש עשרות מקרים בפן הפלילי שיש על זה ויכוח.
שי גליק
אני פניתי, מורה בבית הספר הניסויי ולא קיבלנו תשובה לזה.
לירון ספרד
יפה. מר שי גליק פנה לבית הספר הניסויי, היה בירור.
שי גליק
ולא קיבלנו תשובה.
לירון ספרד
אני לא יודע אם עדיין לא ניתנה לך תשובה, אבל היה בירור והבירור העלה תמונת דברים אחרים ממה שמתואר.
עמית הלוי (הליכוד)
אבל זה משהו אחר. לירון, מה שאתה אומר עכשיו זה לברר האם יש משמעות של הזדהות עם טרור או אין משמעות של הזדהות עם טרור, ברור שאתה חייב לעשות את זה וברור שיש שיקול דעת והנסיבות, הפרשנות של הטקסט הדתי, לפעמים יש לו פרשנות כזאת, פרשנות אחרת, מה שתיארת עכשיו זה בירור האם לנאמר יש משמעות של הזדהות עם טרור. אבל מרגע שיש לה משמעות של הזדהות עם מעשה טרור זה לא עניין של רמת החומרה, אין פה מד חומרה, יש פה פרשנות של המשמעות.
לירון ספרד
אני מבין את הפלפול.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
זה לא פלפול, זה אמיתי. זה הסעיף.
לירון ספרד
אני מבין את החידוד, הפלפול.
עמית הלוי (הליכוד)
זה מה שאתה אומר. מה שאתה מתאר עכשיו, ובצדק אגב, אתה צודק, אתם צריכים לפרש האם אדם אמר X, Y, Z, האם בקונטקסט הכוונה היא כזאת או שהכוונה היא אחרת וזה בסדר גמור אבל זה לא קשור לרמת החומרה.
נירה לאמעי רכלבסקי
אבל זה בדיוק הבדיקה של החומרה המיוחדת.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
לא, זה לא חומרה מיוחדת.
עמית הלוי (הליכוד)
רמת חומרה זה עוד - - -
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
תמחה את זכר עמלק מתחת השמים. אמרתי את זה בקונטקסט של פורים, אז מה, זה נחשב מעשה טרור? לא, כי כן אני מצפה ממנכ"ל המשרד - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
זה בדיוק העניין.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
לא, זה שיקול הדעת של מנכ"ל המשרד. הוא לא הוצנח שם, בדקו אותו, אמרו שהבן אדם ראוי להיות מנכ"ל משרד, הוא בודק את זה.
נירה לאמעי רכלבסקי
בסדר, אז הוא אומר לו תבדוק אם הדבר הזה, כמו שאת אומרת שמשפט כזה מישהו עוד יכול להגיד שיש חומרה מיוחדת כי הוא מורה, כי הוא אמר את זה בבית ספר.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
לא, גם למה הוא התכוון.
לילך וגנר
נירה, הוא לא צריך להגיד את זה בבית ספר. כל הרכיבים, אנחנו בעצם עשינו עילה מאוד מאוד רחבה ולכן חשוב על העילה הזאת להלביש איזה שהוא אלמנט של שיקול דעת בהקשר הספציפי הזה. בדיוק, מיכל, הדוגמה שלך היא מצוינת כי אנחנו לא רוצים - - -
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
אבל תסכימי איתי, לילך, שנניח תמחה את זכר עמלק, מישהו יתלונן עליי, הייתי מורה ויגיש את זה למנכ"ל משרד החינוך, הוא יגיד סליחה, זה נאמר בפורים, במגילת אסתר בבית הכנסת וצילמו את זה בבית הכנסת שאני אומרת את זה, והוא יגיד שזה לא נכנס לסעיף כי זה נאמר בקונטקסט מסוים. הבן אדם הוא לא רובוט, מנכ"ל משרד החינוך, הוא אמור לפי הנחת דעתו לראות האם במעשה הזה יש קריאה לטרור או אין קריאה לטרור. עזבי את החומרה המיוחדת, הוא יבין לבד. אנחנו מדברים על אנשים סבירים.
לילך וגנר
אני שמחה שאתם תומכים בעילת הסבירות, אבל אני עדיין חושבת - - -
עמית הלוי (הליכוד)
תומכים בסבירות.
לילך וגנר
סתם. אני מנסה להקליל מעט את האווירה. נראה לי שכולנו מסכימים - - -
היו"ר יוסף טייב
נראה לי שהדלקת את האווירה פה, לילך.
לילך וגנר
מה שאנחנו מנסים להגיד זה שכשמדובר במקרים מובהקים החומרה המיוחדת עולה מתוך המובהקות של האמירה. אם מדובר באמירה שפורסמה אפילו ברשתות חברתיות בהיקף גדול, במקרים האלה לא תהיה מחלוקת ותהיה חומרה מיוחדת וזה אינהרנטי לדוגמאות שלכם. אנחנו דווקא מנסים להסב את תשומת ליבכם בדיוק למקרים האלה שאנחנו נותנים כוח מאוד גדול לגורם פוליטי לפטר עובד, זה בכל זאת די חריג, ואנחנו רוצים מעט להתוות את שיקול דעתו בהקשר הזה כדי לחפש בדיוק את האלמנטים האלה שאתם בעצמכם מצביעים עליהם. זה מה שאנחנו מנסים להתוות ביחד איתכם.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
אני הייתי מורידה את הגורם הפוליטי כי הפוליטי לא רלוונטי פה. המנכ"ל הוא בן אדם סביר שבא לפניו מקרה והוא אומר יש כאן קריאה לטרור או אין כאן קריאה לטרור.
עמית הלוי (הליכוד)
היא אמרה את זה לשבח. אמרת את זה, גורם פוליטי, לשבח או לגנאי?
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
ודאי שלא, מה שאמר לירון, הנסיבות הן חלק מבחינת האירוע על ידי המנכ"ל.
היו"ר יוסף טייב
לירון בנית, בבקשה תסיימי את הדברים.
לירון בנית ששון
מקודם הדבר האחרון שבו סיימתי, דיברתי על הזהירות המיוחדת בהליך הפלילי. במשך השנים עוצבו בעניינן של עבירות אלה הלכות שמתוות את שיקול הדעת של גורמי התביעה בנוגע להגשת כתבי אישום ואת הכרעת הדין בבתי המשפט, הן בנוגע ליסוד התוכני והן בנוגע ליסוד ההסתברותי. כך למשל יש לבחון את תוכן הביטוי האסור וכן את השיקולים הנוגעים לחומרת המעשה ולפרסום כגון האם די בעצם הבעת התמיכה, האם נדרש דפוס פעולה חוזר או צבר ביטויים, האם הפרסום היה במסגרת העבודה, בפומבי או בפורום מצומצם וכיוצא בזה. קרי לא כל ביטוי מקומם או מרגיז הוא ביטוי אסור, גם אמירות שנויות במחלוקת מוגנות בחברה דמוקרטית.

כמו כן ההסדר המוצע מפנה למושגים המופיעים בחוק המאבק בטרור ולהגדרתם שם אשר אינם נמצאים במומחיות של המנכ"ל, המנכ"ל אינו מומחה בשאלות המשפטיות הרגישות של בחינת התקיימותם של יסודות עבירות אלה ובפרט בהתקיימותו של מעשה הזדהות עם ארגון טרור באופן פומבי והתקיימותו של היסוד התוכני ופרסום הביטוי, לכן דווקא במקרים הגבוליים שאינם חד משמעיים עשוי להיווצר פער בין הפרשנות והמשמעות שמעניקים ליסוד התוכני ולמעשה ההזדהות גורמי האכיפה המוסמכים לפי חוק המאבק בטרור ומערכת המשפט לבין המשמעות שתינתן להם ביישום הוראות החוק המוצע.

בשים לב לכל האמור ובמיוחד בשל הקו הדק והרגיש בין התבטאות פוליטית לגיטימית, גם אם היא שנויה במחלוקת, מרגיזה ומקוממת, לבין מעשה פומבי או פרסום העלול להימצא בגדר אותן עבירות הקניית סמכות למנכ"ל כפי שמוצע עלולה להביא לאפקט מצנן על מעשים וביטויים לגיטימיים של עובדי ההוראה גם בחייהם הפרטיים ובכך מביאה לפגיעה בלתי מידתית בחופש הביטוי ובחופש העיסוק. יש להבנות מנגנון הכרעה משמעותי יותר שיכלול הגנות מהותיות ודיוניות שהן הכרחיות בשים לב לזכויות העומדות על הפרק אשר מבטיח כי הוא יופעל במקרים המתאימים.

במהלך הדיונים בוועדה עלו גם מצידנו נוסחים שיש בהם כדי למתן את הקשיים שמנינו לעיל, אך אלה לא נכללים בנוסח המוצע עתה לדיון. כדי לעמוד באמות המידה החוקתיות נדרש לכל הפחות להוסיף רכיב מאזן והוא דרישה של חומרה מיוחדת ביחס לאותה התבטאות ויצירת קשר סיבתי בין מעשה ההזדהות או פרסום הביטוי האסור לבין השפעתו על תלמידי בית הספר.

דרישה של חומרה מיוחדת יכולה לתת מענה מסוים לקשיים שתוארו לעיל, גם אם לא מענה מלא, כך דרישה זו עשויה למנוע מצב שבו פרסום ביטוי שהוא גבולי ואינו חד משמעי בפורום פרטי שאין לו כל אפשרות לפגיעה בסביבה הפדגוגית או בציבור אחר יאפשר בשל מנגנון מקל מבחינה ראייתית ומנהלית פיטורים של עובד הוראה בשל ביטויים.
עמית הלוי (הליכוד)
אני רק חייב לומר שזה בניגוד למה שקורה עכשיו, לירון, רק שתדעי, אין קשר סיבתי, כמו שאמר פה עו"ד ספרד, שיהיה לפרוטוקול. אין קשר סיבתי, הקשר הסיבתי היחיד הוא בעצם היותו עובד הוראה. רק שתכירי את זה לפחות, שמשרד המשפטים יכיר, לא קיים. כל אלה שפוטרו, אלו שהזכרת לנו בחינוך המוכש"ר, בשום אופן לא היה קשר סיבתי ישיר, לא נדרש הדבר הזה, זה לא נמצא בנוהל היום, זה לא מתבצע היום, כרגע.

מתבצע היום עצם דמות המורה, נכון? ככה אתה הסברת את זה באריכות יותר מפעם אחת, בעצם ההתבטאות שלו או הפעולה שלו, כזאת או אחרת, הוא לא ראוי להיות מורה מצד עצם השפעתו כמורה בלי הקשר הסיבתי.
לירון בנית ששון
נכון, נוכח היותו עובד הוראה בבית הספר.
עמית הלוי (הליכוד)
לא, עצם תפקידו, לא קשור למה שהוא עשה בבית ספר. שום דבר. זה נעשה מחוץ לבית הספר ואין קשר סיבתי.
לירון בנית ששון
נכון, נוכח היותו עובד הוראה בבית הספר, אבל החומרה המיוחדת נדרשת, שוב, בשביל אותם מקרים גבוליים וכדי להגן - - -
עמית הלוי (הליכוד)
התייחסתי למרכיב אחד שאמרת שהוא פשוט לא נכון כרגע.
לירון בנית ששון
אני אמשיך, כי חבל, נראה לי קשה. לא נשאר לי הרבה. מנגנון מאזן נוסף שלא נכלל בהצעה הוא מתן ביטוי לשיוריות הכלי של פיטורים מנהליים במקרה של פיטורים על בסיס מעשה הזדהות עם טרור או פרסום ביטוי אסור. בנסיבות שבהן פיטורים משמעתיים הם דרך המלך לפיטוריו של עובד הוראה יש מקום להעביר את שיוריות הפיטורים המנהליים כלומר שהשימוש בכלי זה ייעשה רק במקום שבו לא ניתן היה לקיים הליך משמעתי ולא מתקיים הליך פלילי. מנגנון זה אף ראוי ומתבקש כדי להימנע ממצב בו המדינה מדברת בשני קולות, למשל ביחס לפרשנות היסוד התוכני של הביטויים.

לסיכום, ההסדר המוצע אינו מאוזן גם בהיבטים אלה ונדרש להוסיף לו את המנגנונים המאזנים האמורים על מנת שיעמוד באמות המידה החוקתיות.
עמית הלוי (הליכוד)
טוב, בסדר, בניגוד לדעת נציבות שירות המדינה.
היו"ר יוסף טייב
המכון הישראלי לדמוקרטיה, בבקשה.
עדנה הראל פישר
תודה רבה. אני מבקשת להוסיף על הדיון שהיה עכשיו בהקשר הספציפי ובהרבה מובנים בהתאם לעמדה שהציג משרד המשפטים. הכלי שמוצע כאן נע בין שני קטבים שאין ביניהם התאמה. מצד אחד נאמר בשלבים מסוימים של הדיון שיש מצבים שבהם ההסדרים הקיימים לא מאפשרים העמדה לדין, יש לנו ראיות שלא עומדות ברף הנדרש משמעתית ונציבות שירות המדינה לא יכולה לפעול, מצד שני אומר המציע, אמר את זה בצורה מפורשת בדיון הקודם וגם השתמע מדבריו היום, שמבחינתו זה אמור להיות כלי מקביל לכל דבר ועניין להליכים המשמעתיים.

הדבר יוצר חשיפה שהיא בלתי מאוזנת, לא מתקבלת על הדעת, במיוחד כשמדובר בעניינים של ביטוי, ולא מתקבלת על הדעת בשום היבט כאשר בעצם באופן מובהק מנופפים בזה שלא צריך שיהיו הגנות ולא צריך שהוכחות תעמודנה ברף שנדרש בהליכים משמעתיים ואנה אנו באים? זאת אומרת בהחלט עובדי הוראה יכולים להיות במצב שהם מרגישים שיכולים להאשים אותם בכל מיני דברים והם לא יוכלו להגן על עצמם. איך מצפים שעובדי חינוך יעסקו בחינוך בדרך הזאת? כשחינוך לוקח בחשבון שאנחנו רוצים - - -
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
חינוך זה לא חינוך לטרור.
עדנה הראל פישר
לא, חינוך לוקח בחשבון שאנחנו רוצים לגדל אנשים שמסוגלים לחשוב חשיבה ביקורתית, שמסוגלים לשאול את עצמם שאלות. אני רוצה להקריא רגע לפרוטוקול דברים שנאמרו - - -
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
איך הסתה קשורה לחשיבה ביקורתית? איך הסתה ותמיכה בטרור קשורה לחשיבה ביקורתית?
עדנה הראל פישר
אני מבקשת להקריא לפרוטוקול דברים שנאמרו כאן בוועדה הזו ולו אני מורה הייתי רוצה לקיים עליהם דיון עם התלמידים ולהקריא אותם. שימו לב מה קורה בעוזה, שימו לב מה קורה בחמאס, יש להם כוח אין סופי, הם גאים במוות שלהם, בעוני שלהם, בסבל שהם עוברים כי יש להם אללה.

אני רוצה לקיים על זה דיון עם התלמידים ואיזה שאלות זה מעורר. האם אפשר לטעון שאני מעודדות ומזדהה עם טרור? יכול להיות שכן. אמרה את זה חברת כנסת בכירה שהייתה שרת ההסברה עד לאחרונה. כאן בכנסת, בכנסת ישראל. האם לא לגיטימי להקריא את זה בשיעור ולעורר דיון על שאלת ההשוואה וההקבלה שביקשה חברת הכנסת לקיים בין הכוח המניע של אמונה דתית ופעולות שנעשות בשם האמונה הדתית. האם זה קיים רק אצל החמאס, האם אולי זה קיים גם בדתות אחרות?

זו שאלה חשובה שצריך להעלות אותה לדיון, להבין למשל מה הכוח המניע של הדת יכול לעשות. גם טרור, נכון. כדי לקיים את הדיון הזה, כדי לעורר חשיבה ביקורתית צריך להקריא את זה. האם כתוצאה מזה אפשר לטעון שאותו מורה מזדהה עם טרור? ואם אותו מורה ציטט את הציטוט הזה באותה קבוצת ווטסאפ משפחתית מפוארת שמוזכרת כאן שוב ושוב ומישהו טרח להדליף את זה? האם כתוצאה מזה הוא השפיע על התלמידים? לא. יש פה איזה שהוא ערבוב שהוא ערבוב מאוד מאוד מסוכן בין ההשפעה המזיקה על תלמידים, ששם נבחנת השפעה, זה בתוך המונח השפעה.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
אבל איך ציטוט של חברת כנסת זה תמיכה בטרור? אני שואלת.
עדנה הראל פישר
כשבתוך המונח השפעה כבר יש השפעה, ולעומת זאת בהסדר שמוצע פה אין שום צורך - - -
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
כשאני מקשיבה לה אני מבינה איך באמת אפשר לבצע טבח בעם שלנו.
עמית הלוי (הליכוד)
עדנה, לא נבחנת השפעה, רק פוטנציאל ההשפעה.
עדנה הראל פישר
צריך להוכיח פוטנציאל השפעה. פוטנציאל השפעה לא עולה משיח שלי עם גיסתי, אין שום קשר בין הדברים. כאן השיח שלי עם גיסתי לא צריך בכלל להוכיח שיש לו איזה שהוא קשר להתנהגות שלי מחוץ לבית או להתנהגות שלי בכיתה.
היו"ר יוסף טייב
מורה שהטריד מינית שלא במסגרת בית הספר יכול להיות מורה או לא?
עדנה הראל פישר
זאת עבירה פלילית.
היו"ר יוסף טייב
אין לי הוכחות ברף הפלילי. הוא יכול להיות מורה או לא? תודה רבה.
עדנה הראל פישר
אם אין לי הוכחות - - -
היו"ר יוסף טייב
תודה רבה.
עדנה הראל פישר
לא, סליחה, אני אענה לך. אם אין לי הוכחות ברף הפלילי אני לא יודעת - - -
היו"ר יוסף טייב
זה אותו דבר, הטריד מינית על ידי ביטוי.
עדנה הראל פישר
ענייני הביטוי שמעוגנים בחוק המאבק בטרור - - -
עמית הלוי (הליכוד)
אבל זה קורה היום. רק שתכירי, תכירי שזה קורה היום.
עדנה הראל פישר
השתתפתי בישיבות ושמעתי את מה שקורה היום, כאן אנחנו מדברים על ביטויים, הביטויים בחוק המאבק בטרור, הביטויים המקבילים - - -
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
הביטויים האלה מביאים לרצח ולשפיכות דמים. לזה מביאים הביטויים האלה.
עדנה הראל פישר
הביטויים בחוק המאבק בטרור שמביאים ל- - -
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
זה לא חופש הביטוי, זה חופש הדימום של העם היהודי.
עדנה הראל פישר
הביטויים בחוק המאבק בטרור שמביאים לרצח, ויש בהחלט חשיבות למנוע אותם, הם מהווים עבירות פליליות כאשר יש צבר של דרישות. למשל צריך להוכיח שזה במטרה להזדהות עם ארגון טרור, במטרה להזדהות עם ארגון טרור לא קיים בנוסח שלנו. זאת אומרת הציטוט שנעשה באותה דוגמה שאני הבאתי של המורה בכיתה שלא נעשה במטרה להזדהות עם ארגון טרור, אלא במטרה להביא את התלמידים להבנה שאסור לפעול פעולות מסוימות הוא דרישה שפה לא קיימת.

זאת אומרת גם ציטוט של אותו שיר שצוטט קודם, אם מביאים אותו כדי להוכיח באותו שיעור ספרות ששירה יכולה לגרום לטרור, עצם הציטוט - - -
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
אבל זה לא מה שכתוב בסעיף, כתוב כאן עשה מעשה של הזדהות.
עדנה הראל פישר
אבל הדרישה בחוק המאבק בטרור היא - - -
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
היא לא תיתן למציאות לבלבל אותה.
עדנה הראל פישר
הדרישה בחוק המאבק - - -
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
היום אי אפשר להקשיב לדברים כאלה, יודעים כמה הדברים האלה - - -
היו"ר יוסף טייב
לימור, תודה.
עדנה הראל פישר
הדרישה בחוק המאבק בטרור היא שצריך להוכיח מטרה של הזדהות, אחת, שתיים, גם היועץ המשפטי לממשלה צריך לאשר את כתב האישום מכיוון שמדובר בענייני ביטוי. פה שתי ההגנות האלה לא קיימות. זאת אומרת הביטוי, כשהוא מנותק לגמרי מהכוונה שלו, הוא לא צריך להוכיח מטרה של הזדהות, אין את המומחיות של היועץ המשפטי לממשלה בהגנה על ביטוי ולא צריך שיהיו בכלל ראיות שהן ראיות ממשיות אלא הן יכולות להיות ראיות בלתי קבילות.

הצירוף של שלושת הדברים האלה יוצר, כמו שאנחנו אמרנו, מהמכתב הראשון, מהעמדה הראשונה שהבענו, לאווירה של משטר טרור בבתי הספר שבו רק אמירות מסוג מסוים תהיינה לגיטימיות, אמירות שמעודדות איזה שהיא חשיבה ביקורתית, התייחסות למה שנאמר שאולי יש בו בעייתיות ומלמד איך לזהות בעייתיות. כל הדברים האלה יגבילו את המורים מלמלא את תפקידם האמיתי, החינוכי, הנדרש לנו במערכת החינוך של מדינה דמוקרטית. תודה.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
אני רק אגלה לך, אנחנו במלחמה קיומית על הקיום שלנו, לכן הדברים שלך – אם לא שמת לב, אם לא הבחנת בזה, אנחנו במלחמה קיומית.
עדנה הראל פישר
המלחמה הקיומית מחייבת אותנו להיות בני אדם שמסוגלים להסתכל על המציאות ולדון בה.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
אנחנו במלחמה קיומית, האויב שלנו לא מתנהל כמו בן אדם.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
עדנה, שמעתי בקשב רב את כל מה שאמרת ואני חייבת לומר שאלה דברים שבהחלט מעוררים מחשבה, ועדיין כשאני קוראת את הסעיף כפי שהוא מוגדר אני רואה בהחלט מקום למנכ"ל שזה להנחת דעתו והוא צריך להחליט האם באמת בהקראה של דברי חברת הכנסת דיסטל בכיתה ואז להעלות אותו לשיח, בעיניי זה לא עולה לכדי האמור פה. המורה הזה לא יפוטר, כי המנכ"ל, ואפשר לזלזל בו עד מחר, אבל בעיניי יש כאן בן אדם שבעצם זה תפקידו והוא נבחן כדי להגיע לתפקיד על ידי ועדות איתור וכו' וכו' וכו', שהוא באמת אומר האם יש בקריאה של הדברים הזדהות עם ארגון טרור בפומבי או קריאה למעשה טרור או דברי שבח. לא, אין בזה, לכן בעיניי זה לא נכנס לסעיף.
עדנה הראל פישר
אז למה בחוק המאבק בטרור יש את התוספת של המילים במטרה להזדהות?
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
כי פה זה לא פלילי.
עדנה הראל פישר
לא, אבל לא הייתה מטרה להזדהות - - -
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
פה זה להגיד למורה שהוא צריך להיות מעל העם. אני רוצה להחזיר למורים את הדמות שמורה זה הדבר הכי חשוב.
עדנה הראל פישר
בגלל זה יש לו הליך לא משמעתי?
היו"ר יוסף טייב
תודה רבה. אני מציע להיצמד לאיפה שאנחנו שולחים, אנחנו שולחים לסעיף 24(א)(1) שאני קורא, 'העושה מעשה של הזדהות עם ארגון טרור, לרבות בדרך של פרסום דברי שבח, תמיכה או אהדה', וכו' וכו' '(1) בפומבי, במטרה להזדהות עם ארגון טרור', אני מציע שנוסיף לנוסח בנושא של ארגון טרור, כפי שמופיע בסעיף 24(א) לחוק המאבק בטרור, בפומבי, במטרה להזדהות עם ארגון טרור, ולהיצמד לגבי מעשה טרור, שלא צריך מטרה כפי שמופיע בחוק המאבק בטרור. אני נצמד לסעיף 24(א).
נירה לאמעי רכלבסקי
אני רק רוצה להגיד שזה עדיין לא - - -
היו"ר יוסף טייב
מבחינתי זה מספיק. אני נצמד לחוק המאבק בטרור, מה שכתוב שם יהיה כתוב פה.
לירון בנית ששון
זה אומר גם התייעצות עם היועץ המשפטי לממשלה. גם זו דרישה שיש בחוק המאבק בטרור.
עמית הלוי (הליכוד)
רוצה לומר העובד עשה מעשה של הזדהות עם ארגון טרור בפומבי במטרה להזדהות עם ארגון טרור כמשמעותו –
נירה לאמעי רכלבסקי
אבל יש לנו חצי שני לסעיף. זה לא רק ההזדהות עם ארגון טרור, יש לנו גם את העניין של פרסם דברי שבח, אהדה או עידוד למעשה טרור, תמיכה בו או הזדהות עימו.
עדנה הראל פישר
הכול המטרה להזדהות עם ארגון טרור.
עמית הלוי (הליכוד)
לא, מעשה טרור לא קשור.
עדנה הראל פישר
בוודאי, כך הסעיף בנוי.
היו"ר יוסף טייב
לא, לחוק מאבק בטרור, הוא לא מופיע כמטרה. זה לא מופיע.
עדנה הראל פישר
זה מופיע ברישה, צריך לקרוא את הרישה עם הסעיף הזה. הרישה עם הסעיף הזה אומרת שהמטרה להזדהות עם ארגון טרור חלה על כל העניינים של ההזדהות. תקראו את הסעיף עם הרישה ב-24.
היו"ר יוסף טייב
לגבי ארגון או לגבי מעשה טרור.
עדנה הראל פישר
לא.
נירה לאמעי רכלבסקי
זה לא ברישה.
היו"ר יוסף טייב
לא, זה מופיע רק בסעיף 1. נירה, אני מבקש להתקדם לסעיף הבא.
קריאה
אפשר לחזור על ההצעה לתיקון לפני?
היו"ר יוסף טייב
להוסיף העושה מעשה במטרה של הזדהות עם ארגון טרור.
עמית הלוי (הליכוד)
לא, עושה מעשה של הזדהות עם ארגון טרור בפומבי, במקום כמשמעותו. לפני משמעותו. זה מה שאני מבין אותך, אתה רוצה לומר במטרה להזדהות.
היו"ר יוסף טייב
הם מתעקשים שיהיה רשום במטרה אז יהיה רשום.
נירה לאמעי רכלבסקי
אבל גם העניין של ההזדהות עם טרור יש לו משמעות מהנסיבות. זה חלק מהעניין. גם את זה אתה גוזר מהנסיבות.
עמית הלוי (הליכוד)
בסדר, יוסי רוצה להוסיף, אחרי המילה 'בפומבי' אתה רוצה להוסיף 'במטרה להזדהות עם ארגון טרור'. בסדר.
קריאה
להכניס את סעיף 24(א)(1) לתוך החוק?
עמית הלוי (הליכוד)
לא, להוסיף רק אחרי המילה בפומבי 'במטרה להזדהות עם ארגון טרור'.
קריאה
אבל זו המשמעות של סעיף 24(א)(1).
היו"ר יוסף טייב
נכון.
קריאה
אז לא הבנתי.
היו"ר יוסף טייב
לא יודע, אתם מתעקשים שיהיה כתוב, אני אומר לא צריך, זה מופיע. אני מפנה לסעיף 24 - - -
עדנה הראל פישר
לא, אני רוצה להסביר רגע את ההערה. אני מבקשת, תסתכלו על החוק. 24(א) אומר 'העושה מעשה של הזדהות לרבות בדרך של פרסום דברי שבח, תמיכה או אהדה, הנפת דגל, הצגה או פרסום של סמל או הצגה, השמעה או פרסום של סיסמה', זאת אומרת המעשה של ההזדהות כולל פרסום של דברי שבח, החלופה הראשונה אומרת, זה 24(א)(1) שאתם מפנים אליו, 'בפומבי'. זאת אומרת השאלה של ווטסאפ משפחתי, יכול להיות שלא נכנס בכלל, אני לא יודעת מבחינת הדין הפלילי, ובמטרה להזדהות עם ארגון טרור. זאת אומרת יכול להיות בפומבי, כמו שעשתה חברת הכנסת שציטטתי, אבל זה לא היה במטרה להזדהות עם ארגון טרור. את שני הרכיבים האלה צריך.
נירה לאמעי רכלבסקי
אבל יש גם את המשך הסעיף שאומר, 'פרסם קריאה ישירה לביצוע מעשה'.
עמית הלוי (הליכוד)
זה סעיף 24(ב). זה משהו אחר.
נירה לאמעי רכלבסקי
או פרסם דברי שבח, אהדה או עידוד, תמיכה בו או הזדהות עימו.
עדנה הראל פישר
נכון, אבל אין את הרכיב, צריך להוסיף בסוף את הרכיב של הכול במטרה להזדהות.
היו"ר יוסף טייב
זה לא מופיע בחוק המאבק בטרור. הסעיף הזה לא מופיע.
עדנה הראל פישר
זה מופיע.
היו"ר יוסף טייב
לא, זה מונח מולי. זה לא מופיע, נירה.
עדנה הראל פישר
אני מקריאה את זה מתוך חוק המאבק בטרור.
עמית הלוי (הליכוד)
זה 24(א) וזה 24(ב), זה ארגון טרור וזה מעשה טרור.
היו"ר יוסף טייב
עמית, ניסיתי, לא הולך. משאירים את הסעיף כמו שהוא.
נירה לאמעי רכלבסקי
אנחנו הופכים פה את המנכ"ל ליועץ המשפטי לממשלה.
עמית הלוי (הליכוד)
לא, לא הופכים, שום דבר. אנחנו בהליך מנהלי, לא בכתב אישום.
נירה לאמעי רכלבסקי
אנחנו שאלנו מחוק המאבק בטרור כדי שיהיה לנו איזה שהוא בנצ'מארק, אבל לא הפכנו עכשיו את המנכ"ל לייעוץ המשפטי לממשלה ולפרקליט המדינה.
היו"ר יוסף טייב
אבל למנכ"ל יש תהליך - - -
עמית הלוי (הליכוד)
הוא לא יועץ משפטי, זה מנהלי.
עדנה הראל פישר
אבל הוויכוח הוא על חומרה מיוחדת, אז המינימום זה שתוכח מטרה.
היו"ר יוסף טייב
לירון, המנכ"ל שמתחיל תהליך של פיטורים מנהליים הוא מתייעץ עם מישהו?
לירון ספרד
חד משמעית.
היו"ר יוסף טייב
עם מי?
לירון ספרד
תלוי בהקשר, אבל תמיד יהיה ייעוץ משפטי.
היו"ר יוסף טייב
תודה רבה.
לירון ספרד
תמיד יהיה.
היו"ר יוסף טייב
תם ונשלם. נירה, מבחינתי אנחנו ממשיכים.
נירה לאמעי רכלבסקי
בסדר גמור, אבל ההערה היא שמבחינה תחבירית ומבחינת מה שאנחנו רוצים לבטא, מה שנאמר פה מסביב לשולחן, 'יש בכך משום חומרה מיוחדת' ולא 'זאת משום' ואני מזכירה שתיקנו את החוק הזה לפני שבועיים. אני לא יודעת מה זה עושה לספר החוקים שאנחנו עכשיו פתאום ממציאים את אותו סטנדרט במילים אחרות.
עמית הלוי (הליכוד)
לא, זאת הפרשנות של היועצת המשפטית של משרד החינוך.
נירה לאמעי רכלבסקי
אבל נאמר כאן שלא.
עמית הלוי (הליכוד)
לא, הבנתי אותה במדויק, לא שלא הבנתי אותה. היו שם עוד כמה אנשים מסביבי.
לירון ספרד
אבל אנחנו יושבים כאן כנציגים של היועצת המשפטית של המשרד ואנחנו אומרים שהנוסח הזה הוא לא הכוונה המקורית של הדברים.
עמית הלוי (הליכוד)
בסדר גמור.
נירה לאמעי רכלבסקי
אני שוב אומרת, זה לא מבטא את - - -
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
אבל גם הייעוץ של המשרד, גם של הוועדה, אומרים לך את זה.
נירה לאמעי רכלבסקי
אני לא יודעת מה זה 'וזאת משום החומרה המיוחדת', באמת אני לא מבינה מה זה מבטא בעברית. זה לא נוסח שאני הבאתי.
עמית הלוי (הליכוד)
זה לחדד את – זה מבטא את זה, אני אסביר.
לירון ספרד
היא יותר חזקה כשעובד הוראה - - -
עמית הלוי (הליכוד)
נכון, בדיוק.
נירה לאמעי רכלבסקי
אני לא מבינה מה זה מבטא בעברית.
עמית הלוי (הליכוד)
זה אומר את מה שאמרת כאן כל הזמן, שבעצם היותו עובד חינוך יש חומרה מיוחדת בגלל שהוא עובד – חידדת את זה, לכן צריך שהוא לא יהיה דווקא בבית הספר, אלא נוכח עצם היותו עובד הוראה.
נירה לאמעי רכלבסקי
'יש בכך' מבטא בדיוק את כל האפשרויות האלה.
עמית הלוי (הליכוד)
לא, 'יש בכך' מוסיף מרכיב, כמו שנאמר כאן, ואני לא חושב שצריך להוסיף עוד מרכיב.
לירון ספרד
לא, זו לא הכוונה שרצינו להעמיד לסעיף הזה, שלייצר חזקה ש - - -
עמית הלוי (הליכוד)
הוא לא היה בכלל בהתחלה. זו הכוונה של אילת, ככה היא הסבירה לי בקול רם.
נירה לאמעי רכלבסקי
אבל אומר כאן יועץ משפטי שזו לא הייתה הכוונה שלה.
עמית הלוי (הליכוד)
אין בעיה, אפשר להוריד את זה בכלל.
נירה לאמעי רכלבסקי
אפשר להתקשר לאילת.
עמית הלוי (הליכוד)
אפשר להתקשר גם לאילת.
קריאה
לא, זה לא רלוונטי, אנחנו הבהרנו בדיוק מה העמדה שלנו, של משרד החינוך.
נירה לאמעי רכלבסקי
והעמדה שלכם שצריך להיות 'ויש בכך משום חומרה מיוחדת'.
קריאה
נכון.
נירה לאמעי רכלבסקי
אני לא מבינה. עכשיו זה גם משליך פרשנית על מה שעשינו בחוק לפני שלושה שבועות.
עמית הלוי (הליכוד)
לא, בחוק שם זה משהו אחר.
נירה לאמעי רכלבסקי
זה ממש משליך על זה.
עמית הלוי (הליכוד)
בחוק זה משהו אחר כי בחוק ההוא לא כתוב 'פרסום דברי שבח, אהדה או עידוד'.
לירון ספרד
אני מסכים עם נירה, זה יוצר פה ממש דיסהרמוניה של החוק.
נירה לאמעי רכלבסקי
בדיוק.
עמית הלוי (הליכוד)
גם בהשפעה מזיקה יש דיסהרמוניה, אולי תוסיף השפעה מזיקה ויש בה משום חומרה מיוחדת.
נירה לאמעי רכלבסקי
לא, זה משפיע פרשנית על החוק שעשינו לפני שלושה שבועות.
עמית הלוי (הליכוד)
למה? תוסיף 'ויש בה משום חומרה מיוחדת', דיסהרמוניה.
לירון ספרד
אנחנו באמת רוצים שתהיה הרמוניה חקיקתית.
עמית הלוי (הליכוד)
אז תוסיף גם בהשפעה מזיקה במוכש"ר.
לירון ספרד
עמדתנו המשפטית נאמרה.
נירה לאמעי רכלבסקי
כן, ואני גם טוענת שזה מבטא בדיוק את כל מה שנאמר כאן מסביב לשולחן.
עמית הלוי (הליכוד)
לא, זה שונה.
נירה לאמעי רכלבסקי
מבטא בדיוק את מה שנאמר כאן מסביב לשולחן.
עמית הלוי (הליכוד)
לא, לא מסכים, נירה. זה מבטא את מה שלילך אמרה כאן, תוספת מרכיב כדי לאזן ואנחנו אומרים שוב, בקול רם, מי שהזדהה עם טרור, יש 'הוכח להנחת דעתו', את רוצה לשנות את זה? אני מקבל. את רוצה לומר שיקול דעתו בלי הוכח? בלי לייצר אוטומציה שהמנכ"ל חייב כאילו או משהו כזה? אני מקבל, יש שיקול דעת, יש סבירות לדרג הפוליטי, הנבחר, שזו האחריות שלו, דרג רציני שהוא צריך לקבל החלטות. הוא נבחר על זה, זה מצוין. אבל להוסיף מרכיב כאילו שהזדהות עם טרור איננה חומרה, זה לא צריך להיות.
נירה לאמעי רכלבסקי
זה נכנס לחדרי חדרים, יהיו פה הלשנות ודברים, אנשים יקליטו אנשים ויגידו: הנה, אתה מורה.
עמית הלוי (הליכוד)
שיהיה הלשנות. מה זאת אומרת הלשנות?
נירה לאמעי רכלבסקי
זה בדיוק מה שזה אומר.
עמית הלוי (הליכוד)
שיהיה הלשנות. אם יש מורה שהוא מחנך לטרור צריך להוציא אותו, מה השאלה?
נירה לאמעי רכלבסקי
הוא לא מחנך לטרור.
עמית הלוי (הליכוד)
אגב, אני יכול לומר לך מי יהיו המלשינים. יש לי כבר מלשינים, מנהלי בתי ספר שמאוד ישמחו להוציא כמה מורים והם לא יכולים.
היו"ר יוסף טייב
תלמידים והורים ילשינו.
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
זה מעביר את שיקול הדעת לפוליטיקאים שמסיתים לטרור בוקר וערב, בלי סוף.
זאב
מה שקורה, שחוזרים למקרים הקיצוניים ואז לפיהם מנסים לנסח את הסעיף. כשאנחנו באים ומנסים להביא את הצעת החוק למקום מאוזן שישיג את התוצאה, שמורה שאומר דברי טרור מובהקים ומשפיע על תלמידיו לא יהיה מורה, כפי שאמרה קודם לילך, זאת לא הכוונה למנוע את זה, אבל כשאנחנו מנסים לייצר איזה הסדר מאזן אז קופצים ואומרים אבל הצעת החוק הזאת תאפשר טרור. לא, הצעת החוק לא תאפשר טרור, אבל כשמדובר בביטויים של טרור, ההגדרה שלהם והזיהוי שלהם הוא דבר מורכב ולא בכדי גם כשבית משפט, עם כל הכלים הראייתיים שלו, מנסה לברר ולהכריע זה דבר מורכב. זה דבר מורכב למי שמעמיד לדין, וקל וחומר זה מורכב - - -
עמית הלוי (הליכוד)
פלילית זה מורכב, זאב. חינוכית זה פחות מורכב.
זאב
מורכב לזיהוי עבור המנהל של משרד החינוך, אבל גם, שימו לב, עבור המורים עצמם.
נירה לאמעי רכלבסקי
שאין לו צוות חקירה.
עמית הלוי (הליכוד)
אבל זה לא פלילי, נירה.
זאב
עבור המורים עצמם, באיזה מובן? במובן זה שאם החוק לא יהיה ברור ויגיד שכל דבר, ביטוי, בלי הקשר, כפי שלירון הציג את כל המקרים ולילך ולירון השנייה, בכל ביטוי כזה, גם בקבוצת הווטסאפ המשפחתי, עלול לגרום לכך שיחקרו אותו.
עמית הלוי (הליכוד)
כן, עלול.
זאב
הרי שזה ייצור אי בהירות וגם במקרים שאין הצדקה, גם בדיעבד אם יתברר שלא הייתה הצדקה לפטר אותו זה ימנע מאנשים לדבר בצורה חופשית. זה מייצר אפקט מצנן ולא משיג את התוצאה שחברי הכנסת מבקשים אלא מעבר לתוצאה הדרושה. וכשאנחנו פוגעים בזכויות יסוד מעבר לדרוש המחוקק לא עושה את מלאכתו.
עמית הלוי (הליכוד)
יש לו שימוע.
זאב
אז לא נקפוץ ונגיד שההסדר שאנחנו מציעים מאפשר טרור, הוא מונע ביטויי טרור מובהקים והוא מאפשר את האיזון כפי שמחוקק צריך לאזן, בין הצורך והבעיה, שדרך אגב לא ברור שהיא קיימת, לבין הכלים החריפים והלא מידתיים שמוצעים פה. וזו הבעיה. ההתנגדות להוסיף את הרכיב הזה משקפת איזה – אני לא יודע מה היא משקפת, אבל היא מובילה לתוצאה שהפגיעה היא פשוט מאוד לא מידתית.

ההצעה שלנו מאפשרת להתמודד עם תופעה של מורה שמתבטא באמת בצורה פומבית, מממש או מבצע את הרכיבים האלה שמופיעים בעבירה כפי שדיברנו, וכן, זה יהיה רף מנהלי, אבל לפחות אנחנו יודעים שיש איזה שהוא קשר, איזה שהיא זיקה ויש איזה שהיא חומרה. זה לא כל דבר בכל צורה. האפקט המצנן פה גם הוא מאוד מאוד בעייתי.

ודבר אחרון, האמירה שאומרת שאנחנו לא פוגעים בחופש הביטוי – אז מושגית כן, זו פגיעה בחופש הביטוי ולהגיד לאדם: 'אתה יכול להגיד מה שאתה רוצה; רק תאבד את פרנסתך', לא ככה מתנהלים, הכנסת לא מחוקקת לגבי זכויות. אם בן אדם יאבד את פרנסתו בגלל משהו שהוא אמר בוודאי זה פוגע בחופש הביטוי שלו. אם הוא אומר דברי טרור נעמיד אותו לדין. בסדר, אולי הוא גם אומר דברי טרור מובהקים, גם נפטר אותו, הרי הצעת החוק תעשה את הדבר הזה, אבל אנחנו מדברים על אותה נגזרת, אותו נתח, שהוא מעבר לדרוש, וכדי למנוע אותו צריך את ההיבטים המאזנים כי אחרת הצעת החוק לא תעמוד באמת מידה חוקתית.
עמית הלוי (הליכוד)
אמרתם חופש ביטוי, לא חופש העיסוק.
נירה לאמעי רכלבסקי
זה הופך את ההצעה ללא מידתית.
שי גליק
אתה אומר משהו מדהים, אתה אומר: לא אכפת לי שהמורה מסית בבית, העיקר שהוא לא מסית בכיתה. זה לא נתפס. זה מה שאתה אומר.
זאב
זה לא מה שאמרתי, גם לפי הפרוטוקול, בבקשה לא לייחס לי דברים, בוודאי לא אמרתי לא אכפת.
היו"ר יוסף טייב
סעיף (ג) בבקשה.
נירה לאמעי רכלבסקי
הסעיף הבא זה סעיף שהוסף בנוסח שהבאנו לשבוע שעבר ולא הספקנו לדון בו, וזה עילה נוספת לפיטורים המנהליים, היא מופיעה כאן ב-(ג).





(3) גורם מוסמך בשירות הביטחון הכללי כהגדרתו - - -



אני הוספתי כאן 'כהגדרתו', אנחנו נמצא הגדרה.





הביא לידיעת המנהל הכללי כי מצא שהעובד הוא בעל זיקה לטרור.



אני פותחת את הסעיף הזה לדיון כי זה לא משהו שאני הכרתי קודם. לא מצאתי בשיטוטיי בספר החוקים איזה שהיא הגדרה לזיקה לטרור שנעשה בה שימוש באיזה שהוא חוק או תקנות.
עמית הלוי (הליכוד)
אני אומר איפה זה עלה, זה עלה בהערה של מ'.
נירה לאמעי רכלבסקי
לא, אני לא מבינה מה זה זיקה לטרור ואני לא בטוחה שהשב"כ מבין מה מבקשים ממנו שיהווה זיקה לטרור.
עמית הלוי (הליכוד)
עוד שנייה היא תתבטא. מ', אמרת בסוף אחד הדיונים, לגבי הסעיף הזה, עזבי שנייה את הסעיף של הבדיקה שאני מתעקש עליו ויופיע כאן לפחות בהסתייגות שלי ואני מקווה שהוא יזכה לרוב במליאה, אבל אני מדבר על הסעיף הזה שהוא כן מוסכם על היושב ראש ועלה באחד הדיונים פה בסוף שאמרת שבסוף החקיקה הזאת תמנע את מה שקורה היום, מעבר הפרפראזות למשרד החינוך והוצאה על פי פרפראזות. לכן מהסיבה הזאת אמרנו שזה יהיה מוגדר כדי שלא יהיה פה הסדר שלילי או משהו כזה בחלק הראשון, שכמו שמתנהל היום אגב, לא שינינו בזה כלום. גם היום השב"כ, גם עכשיו, אם תהיה לכם את הרשימה, אם גיל לימון יואיל בטובו להעביר, או עורכת הדין בהרב מיארה.
אסנת הראל וינשטיין
לא, לא, לא, נעדכן.
עמית הלוי (הליכוד)
שמא תעבור חוות דעת ותוכלו להתיך את רשימת המורים ואז כשתדעו רק, מראש אתם לא מוכנים אבל כשתדעו תוכלו להעביר. בכל אופן זה דבר שקורה עכשיו, רק רצינו למסמך את זה שלא יהיה הסדר שלילי. רק הערתי איך זה קרה בסוף הדיון ההוא ולכן לפי דעתי זה באמת חשוב. אני מתעקש על זה גם מהסיבה שאני רוצה שיהיה חובת בדיקה לשב"כ, גם זה נראה לי דבר טבעי במדינה, אבל נניח בצד רגע את הסעיף הנוסף שלי כהסתייגות.
אסנת הראל וינשטיין
קודם כל בטרם שנציג את עמדתנו ביחס להסדר המוצע בסעיף קטן (ג) ובהמשך לבקשת יושב ראש הוועדה אנחנו נבקש לעדכן בעמדת היועצת המשפטית לממשלה בעניין בקשת משרד החינוך והשב"כ למסד נוהג של העברת מידע שוטפת בין הגופים.

משרד החינוך פנה אלינו במנותק מהליך החקיקה על מנת לבחון מבחינה משפטית את האפשרות למסד נוהל להעברה שוטפת של מידע ממשרד החינוך לשירות שמכוחו תועבר לשירות באופן עיתי וסדיר רשימה של כלל עובדי ההוראה הפעילים, זאת על מנת לשפר את יכולתו של השירות לקיים את הפרקטיקה הנוהגת בין הגופים אשר במסגרתה הוא מעביר למשרד החינוך באופן נקודתי ולפי הצורך מידע ביחס לעובדי הוראה מסוימים שקיים בעניינם חשש שהעיסוק שלהם בהוראה עלול להקים סיכון ביטחוני. השינוי המתואר נועד להביא לכך שהשירות יוכל לדעת מבעוד מועד שאדם מסוים הוא עובד הוראה ולא רק באופן אגבי.

כפי שהצגנו בדיונים הקודמים מדובר לטעמנו בסוגיה מורכבת שמעוררת קשיים משפטיים משמעותיים ואשר לעמדת היועצת המשפטית לממשלה בנסיבות מסוימות הסדרתה בחקיקה יכולה אף לעלות לכדי מניעה משפטית משום פגיעתה הגורפת בזכות לפרטיות כמו גם התיוג הגורף של אוכלוסיית עובדי ההוראה והאפקט המצנן שעשוי להיות לה ביחס לחופש הביטוי ואני אפרט.

ראשית, לאחר שבחנו את הפנייה והתקיים שיח עם הגופים, ובשים לב לבירור העובדתי שנערך על ידי השירות במהלך הדיונים בוועדה נמצא כי לא הונחה תשתית עובדתית שיכולה להצדיק את מיסוד העברת המידע. זאת שכן, כפי שהוצג בדיונים בוועדה, אוכלוסיית המורים אינה בגדר אוכלוסיית סיכון שמקימה איום ביטחוני וגם לא הוצגה תשתית עובדתית שמצביעה על מעורבות מיוחדת של עובדי הוראה בטרור או בהסתה לטרור. כלומר לא בוסס צורך להתייחס לאוכלוסייה זו באופן שונה מאשר לאוכלוסייה אחרת.
עמית הלוי (הליכוד)
רק שאלת הבהרה, היועצת המשפטית קיבלה את השמות הספציפיים שאמר לי נציג השב"כ בדיון החסוי? את השמות של המחבלים האלו?
אסנת הראל וינשטיין
לא.
עמית הלוי (הליכוד)
היא קיבלה את השמות? היא בדקה אותם? היא יכולה להוציא חוות דעת כזאת בלי שהיא בדקה את אותם אנשים? אני לא רוצה להזכיר מספר. האנשים הספציפיים האלו, את יודעת למה הם היו שותפים?
נירה לאמעי רכלבסקי
עמית, לא נאמר לנו שהאנשים האלה - - -
עמית הלוי (הליכוד)
נאמר לי על ידי נציג השב"כ, נאמר לי בפרוטרוט אחרי הישיבה ואני מציע ליועצת המשפטית בנושאים האלו של ביטחון לאומי של מדינת ישראל, לפני שהיא מהינה להוציא כזאת חוות דעת, לבקש מהשב"כ את השמות של המורים, לבקש ולהיות קצת עם שיקול דעת ואחריות לאומית לפני שהיא מוציאה משפטים כאלה. לא יאומן.
אסנת הראל וינשטיין
חשוב לחדד שההעברה כפי שנעשית היום במקרים המתאימים תמשיך להיעשות - - -
עמית הלוי (הליכוד)
הם לא יודעים שהם מורים. הם לא ידעו שהם מורים. את יודעת מה הם עשו בשנים האחרונות המורים האלה? בדקתם את השמות? אני מבקש ממך, תאמרי ליועצת המשפטית שתבדוק את השמות האלו אישית אחד אחד, זו אחריות שלה. אתם לא יכולים למנוע ולא לדעת על מה מדובר. אתם לא יודעים על מה מדובר. יושבת בהרב מיארה, היא לא יודעת על איזה מורים מדובר, לא יאומן, והיא מוציאה חוות דעת שאסור לה. היא לא יודעת באיזה מורים מדובר, מה הם חינכו בשנים האחרונות, איך היא מעזה לעשות דבר כזה? באמת. אין לה אחריות ציבורית, אתם לא עובדי ציבור. ריבונו של עולם, אני לא מבין את הדבר הזה. ביקשתם את השמות, לילך?
לילך וגנר
אבל בדיון החסוי זה לא מה שעלה.
עמית הלוי (הליכוד)
בטח שעלה, את רוצה שאני אומר לך מה עלה?
אסנת הראל וינשטיין
אנחנו לא נתייחס למה שנאמר בדיון החסוי.
עמית הלוי (הליכוד)
אה, אתם לא יכולים להתייחס? אבל בדיון הסגור אתם יכולים להתייחס, נכון?
לילך וגנר
נכון.
עמית הלוי (הליכוד)
תיקחו את השמות שאמר פה י' מהשב"כ, תראו מה הם עשו בבתי ספר בשנים האחרונות ואז תוציאו חוות דעת.
לילך וגנר
אבל זה לא משנה מה - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
אבל הם מטופלים. עמית, אם השב"כ יודע עליהם הם מטופלים.
עמית הלוי (הליכוד)
הם לא מטופלים כי לא ידעו עליהם. על אף אחד מהם לא ידעו, לילך, תבדקי מה שאני אומר.
לילך וגנר
זה לא מה שאמרו.
עמית הלוי (הליכוד)
זה בדיוק מה שאמרו.
אסנת הראל וינשטיין
זה לא נאמר לנו בשום צורה.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
אסנת, מה הבעיה שלך עם הסעיף? לא הבנתי מה הבעיה עם הסעיף.
עמית הלוי (הליכוד)
חמור מאוד שלא נאמר לך.
אסנת הראל וינשטיין
אני אסיים להתייחס לבקשה שהועברה ואני אתייחס גם ל - - -
עמית הלוי (הליכוד)
רגע, אני רק מבקש שהבחור שהיה פה, נציג השב"כ שדיבר איתי באופן אישי - - -
היו"ר יוסף טייב
עמית, בסדר.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
מה הבעיה עם סעיף קטן (ג)?
אסנת הראל וינשטיין
אני אמשיך להתייחס ולעדכן בדבר עמדת היועצת ביחס לבקשה הגורפת שהועברה אלינו שלעמדתנו קיים ספק בנוגע למידתיות הצעד המבוקש ובפרט באשר להיעדר אמצעי שפגיעתו פחותה להשגת התועלת המבוקשת ולקיומו של יחס ראוי בין התועלת שעשויה לצמוח לבין הנזק המשמעותי שייגרם כתוצאה מהעברה גורפת של המידע, זאת שכן העברת פרטיהם של כלל עובדי ההוראה לידי גוף הביטחון המסכל של המדינה באופן גורף ולא על בסיס חשש קונקרטי נראית כצעד חריג במדינה דמוקרטית אשר כרוך, גם אם לא במכוון, בתיוג גורף של אוכלוסייה זו ככזו שנשקף ממנה איום מיוחד שמצדיק את טיפולם של גורמי הביטחון.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
זה לא מה שכתוב בסעיף.
אסנת הראל וינשטיין
אני כבר אתייחס לסעיף. מעבר לכך למהלך כזה עשוי להיות אפקט מצנן ביחס לחופש הביטוי של מורים ואף להשפיע על בחירתם לעסוק במקצוע ההוראה. על יסוד אלו ובשים לב לכך שלא הונחה תשתית עובדתית המצדיקה מיסוד של העברת מידע גורפת ממשרד החינוך לשירות עמדת היועצת המשפטית לממשלה היא שאין מקום למסד העברה שיטתית איטית וסדורה של מידע אודות כלל עובדי ציבור ההוראה ממשרד החינוך לשירות וזאת מבלי שיש אינדיקציה לסיכון ביטחוני שנשקף מעובדי הוראה אלו.

בכוונתנו להמשיך וללבן את הנושא עם השירות על מנת לעמוד באופן מדויק על צרכי הביטחון באופן שיאפשר לתת מענה הולם לצרכי השירות תוך הימנעות מפגיעה בלתי מידתית בזכויות.
עמית הלוי (הליכוד)
לא הבנתי, מבחינה משפטית איזה זכות נפגעה? הרי לפי חוק הגנת הפרטיות אפשר להבהיר, השב"כ הוא אחד מהגופים המנויים בחוק הגנת הפרטיות שהוא יכול לדעת כל תעודת זהות של כל אדם במדינת ישראל, איזה זכות בדיוק נפגעה בעצם מעבר על תעודות זהות? מה שאמר פה זאב, חופש העיסוק, הזכויות האחרות, בעצם העברת תעודת זהות לשירות הביטחון על פי חוק הגנת הפרטיות איזה זכות, ריבונו של עולם, נפגעה? לא נגעו באף אדם.
אסנת הראל וינשטיין
אז נשים בצד רגע את ההעברה החד פעמית שדנו בה. העברה גורפת של מידע כלפי מי שלא נשקף מהם סיכון ביטחוני עשויה לפגוע באופן בלתי מידתי בזכות לפרטיות.
עמית הלוי (הליכוד)
אבל איזה פגיעה בתעודות זהות? שב"כ יודע תעודות זהות של כל המדינה, באיזה פגיעה הוא פגע?
גלעד קריב (העבודה)
מה אתה מיתמם?
עמית הלוי (הליכוד)
הוא עוד לא פגע בשום זכות. לא פגע לו בחופש העיסוק, לא פגע לו בחופש הביטוי. לא פגע לו בכלום.
נירה לאמעי רכלבסקי
השב"כ לא יכול לבדוק כל אחד, יש לו חוק.
עמית הלוי (הליכוד)
לפי החוק הוא יכול. יש חוק הגנת הפרטיות.
גלעד קריב (העבודה)
אני לא בטוח.
עמית הלוי (הליכוד)
לא הבנתי מה אמרת, איזו זכות נפגעה ששירות הביטחון יודע את תעודת הזהות שלך? הרי משרד הפנים יודע את תעודת הזהות שלך, משרד החינוך יודע את תעודת הזהות שלך, מה הבעיה ששירות הביטחון יודע את תעודות הזהות?
גלעד קריב (העבודה)
כשמכוח החוק השב"כ מריץ בדיקה על רבע מיליון איש אתה לא יודע מה הפגיעה?
עמית הלוי (הליכוד)
אנחנו לא מדברים על זה, אנחנו לא שם בבדיקות. גלעד, הגעת באיחור, אנחנו בחוות הדעת על עצם העברת המידע שהוא מידע גלוי שהשב"כ יכול לקחת אותו לפי חוק הגנת הפרטיות ולא הסברת איזה זכות נפגעה. לא נפגעה שום זכות.
גלעד קריב (העבודה)
בוודאי שהיא נפגעה.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
אני רוצה לשמוע התייחסות ל-(ג).
אסנת הראל וינשטיין
אני מבקשת להתייחס. ביחס לסעיף קטן (ג) המוצע שמאפשר למנכ"ל לפטר עובד הוראה על סמך מידע שהועבר מהשירות. העמדה שלנו על דעת המשנים ליועצת המשפטית לממשלה היא שבשונה מסעיפים קטנים (א) ו-(ב) סעיף קטן (ג) המוצע לא קובע בגין אילו עבירות או מעשים שביצע לכאורה עובד הוראה תקום למנכ"ל משרד החינוך סמכות לפטרו בפיטורים מנהליים. חלף האמור הסעיף מקים למנכ"ל את הסמכות מטעמים הליכיים, כלומר בשל אופן קבלת המידע בלבד ללא כל התייחסות לסוג המעשה שבוצע, לטיבו, לאופיו ובפרט להיותו כזה אשר יש בביצועו משום חומרה מיוחדת לנוכח עבודתו של עובד הוראה במוסד חינוכי.

כלל לא ברור מדוע נדרש לייחד סעיף המסדיר את אופן קבלת המידע בידי משרד החינוך שעה שכבר היום משרד החינוך רשאי לקבל מידע מגופים ציבוריים שונים לרבות רשויות ביטחון בהתאם לסמכות הנתונה לו על פי דין. מעבר לכך, כיוון שממילא מידע אודות מעשה שבוצע על ידי עובד הוראה, כאמור בסעיף קטן (א) עשוי להתקבל מרשויות האכיפה הרי שסעיף קטן (ג) בנוסחו הנוכחי מאיין את הצורך בהסדר המעוגן בסעיף קטן (א) אשר כשלעצמו כפי שהצגנו מעורר קשיים ואינו עומד לשיטתנו באמות מידה חוקתיות ולמעשה מרחיב את האמור בו באופן לא מידתי.

שנית, גם נוסחו של סעיף קטן (ג) מעורר לטעמנו קשיים משפטיים משמעותיים. כך הסעיף המוצע אינו מתווה גבולות ברורים ביחס לסוג המידע שעשוי להיות מועבר לידיעת משרד החינוך או לחילופין מבנה את שיקול הדעת, הן של השירות בהעברת המידע והן של מנכ"ל משרד החינוך ביחס לשיקולים שנדרש לשקול טרם נקיטה בהליך של פיטורים מנהליים.

כמו כן המונח בעל זיקה לטרור עלול להתפרש באופן רחב ביותר ובהיעדר שוליים משפטיים ברורים יכול לאפשר בגדרו גם פיטורים של עובד בעל זיקה קלושה מאוד לטרור ואף זיקה שאין בה כדי להעיד על התנהגות מעוררת קושי של העובד עצמו באופן שמצדיק את פיטוריו. בהקשר זה, כפי שהסבירו גורמי משרד החינוך, הם מקבלים מעת לעת מידע מגורמים שונים ונוספים ברשויות האכיפה לכן התייחסות לשירות או לשב"כ כגורם הרלוונטי הבלעדי להעברת מידע כאמור ממילא אינה תואמת את האופן שבו פועל משרד החינוך ועלולה להצר את צעדיו בהקשר זה.

בשים לב לכלל האמור עמדתנו כי סעיף קטן (ג) בנוסחו המוצע מאפשר להרחיב את סעיף הפיטורים המנהליים כך שהמקרים שיוכלו להיכנס בגדרו עלולים להיות מקרים שמגלמים זיקה קלושה לטרור ובהיעדר קריטריונים ברורים להפעלת שיקול הדעת סעיף זה עשוי להיות מופעל באופן שרירותי. לכן עמדתנו ביחס לנוסחו של סעיף קטן (ג), על דעת המשנים ליועצת המשפטית לממשלה, היא שהוא מעורר קשיים משפטיים משמעותיים ובוודאי ב - - - של הדברים הוא לא עומד באמות מידה חוקתיות.
עמית הלוי (הליכוד)
פשיטת רגל.
היו"ר יוסף טייב
משרד ראש הממשלה, בבקשה.
מ'
זה רק להמשיך את הדברים של ייעוץ וחקיקה. היות שהיועצת הצביעה על קשיים חוקתיים ביחס לסעיף אנחנו בשלב הזה לא נביע עמדה ביחס אליו עד שלא נשלים את השיח הפנים ממשלתי מול אנשי משרד המשפטים. אני מזכירה פה שאנחנו חלק מהרשות המבצעת, כפופים ליועצת, ולכן ראשית נשלים את השיח ונבוא לשולחן הזה עם עמדה מקובלת.
עמית הלוי (הליכוד)
זה שאתם כפופים ליועצת זה אומר שאין לכם דעה באופן אישי? אין לכם עמדה? אדם שכפוף ליועצת המשפטית הכוונה אדם חסר דעה או שיש לכם דעה ואת גם מקשיבה לעמדה של היועצת? אנחנו ביקשנו את הדעה שלך, מ', את הדעה של היועצת המשפטית שמענו.
מ'
יש כללים להליך החקיקה, בהליך החקיקה אנחנו חלק מהרשות המבצעת.
עמית הלוי (הליכוד)
לא, בכנסת אנחנו הליך החקיקה, אנחנו מבקשים עמדה של כל גוף. זה חלק מהליך החקיקה, מה העמדה שלך? מה זאת אומרת?
מ'
אתם בכנסת סוברנים כמובן להחליט, אנחנו - - -
עמית הלוי (הליכוד)
לא, הדיון הפומבי בהצעת החוק כולל עמדה של כל גורם, מבקשים את העמדה שלך. אין עמדה כי היועצת המשפטית אמרה.
היו"ר יוסף טייב
קודם כל משרד ראש הממשלה יכול להגיד: כרגע עדיין לא גיבשתי עמדה.
עמית הלוי (הליכוד)
לא, זה בסדר, הוא לא אומר את זה. הוא אומר: אני כפוף ליועצת המשפטית ולכן אני לא משמיע את עמדתי. מנזר השתקנים.
גלעד קריב (העבודה)
אם הוא לא משמיע את העמדה שחבר הכנסת הלוי רוצה לשמוע אז הוא מכפיף את דעתו, אז אין לו עמדה. זאת אומרת זה שגוף שלטוני בא ואומר: אנחנו חושבים שצריך ללבן את הסוגיה הזאת עם הייעוץ המשפטי לממשלה זה לא רלוונטי. וכדרך אגב, אדוני, אתה שמעת פה פעם אחרי פעם עמדות של השירות, אבל הן לא התאימו לך.
עמית הלוי (הליכוד)
לא, דווקא היא הייתה בעד, זה עלה מתוך - - -
גלעד קריב (העבודה)
פעם אחרי פעם בחסוי ובגלוי.
עמית הלוי (הליכוד)
לא, הסעיף הזה נולד מהשב"כ. אני רק רוצה לתקן משהו - - -
גלעד קריב (העבודה)
לא, הסעיף הזה נולד ממך כי אתה סירבת לשמוע את האמירות של שירות הביטחון לגבי ניהול הסיכונים והאיזונים.
עמית הלוי (הליכוד)
לא זה הנושא עכשיו.
גלעד קריב (העבודה)
אתה מבחינתך לא רוצה איזונים. עד שלא יגיעו לעמדה שלך אז כולם לא בסדר.
עמית הלוי (הליכוד)
אני רוצה איזונים, רוצחים פה יהודים, אנחנו מנסים לאזן את הרצח. רוצים לאזן.
גלעד קריב (העבודה)
אין ספק שהממשלה שלכם מטפלת - - - אתם מטפלים ברצח הילדים.
היו"ר יוסף טייב
עו"ד לירון ספרד, אני רוצה לקבל איך זה עובד היום.
קריאה
אתה מגזים.
גלעד קריב (העבודה)
אני מגזים?
עמית הלוי (הליכוד)
השב"כ מעביר אליך מידע, איך זה עובר היום?
היו"ר יוסף טייב
איך השב"כ היום מעביר לך מידע ובאיזה מקרים אתם אכן מפטרים בעקבות אותה פרפראזה?
לירון ספרד
כשלשב"כ יש מידע שלדעתו הוא חושב שראוי שמשרד החינוך יידע ויבחן כדי שמשרד החינוך ישקול את הפעולות בהתאם לאמצעים החוקיים שעומדים לרשותו, אם מדובר בעובדי מדינה ואם מדובר בעובדי בעלויות, כל אחד בהתאם לסמכויות הקבועות בדין לגביהם, השב"כ מעביר את המידע בצורה של מידע גולמי בפרפראזה, עוד פעם תלוי בהיקשרי הסיווג. על בסיס המידע הזה אנחנו בוחנים, קוראים אותו, שוקלים את הצעדים הנדרשים ולפי זה אנחנו מחליטים.
נירה לאמעי רכלבסקי
מה זה כולל בדיוק?
עמית הלוי (הליכוד)
יצא לך לפטר פעם בעקבות מידע של השב"כ?
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
אתה יכול לתת לנו מספרים או נתונים?
לירון ספרד
זה מספרים בודדים מאוד. המידע שמועבר מהשירות - - -
צגה מלקו (הליכוד)
יש בכלל?
לירון ספרד
כן, יש מקרה. אני אביא לכם דוגמה.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
אגב ישבתי בוועדה שהתקיימה פה בדלתיים סגורות והנתונים הם אפסיים כמעט. אין.
לירון ספרד
זה בדיוק מה שאני אומר.
היו"ר יוסף טייב
חברים, אני מבקש לא להתייחס למה שקרה פה בדלתיים סגורות, תודה.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
לא, אני לא מפרטת.
לירון ספרד
אני אביא לכם דוגמה, הדוגמה שהבאתי גם בוועדות הקודמות. היה מידע שהועבר למשרד על גוף שמבקש לפתוח בית ספר במזרח ירושלים ולגוף הזה, מהמידע שהיה, עלו קשרים מובהקים לחמאס, בתקופה מוקדמת יותר. על בסיס המידע שהגיע משירות הביטחון הכללי העברנו הודעה על אי מתן רישיון, אחרי ששקלנו את המידע ובחנו אותו וראינו שהוא מידע מבוסס, שהוא עולה בהקשר אחד עם החקיקה שקיימת, על בסיס זה מנכ"ל או מנכ"לית בזמנו, אני כבר לא זוכר בדיוק, מסרו החלטת שלילת רישיון.

על ההחלטה הזאת הוגש ערר ואז באו ואמרו הנציגים שהם רוצים לראות את החומר, אז המידע המפורט הזה הוצג במעמד צד אחד לחברי ועדת ערר, שהיא ועדה מעין שיפוטית, הפרפראזה של המידע, כלומר אנחנו לא שוללים זכות מבלי שאנחנו נותנים איזה אמירה מסוימת, זה לא במחשכים, המידע, מה שאפשר להשיג מהפרפראזה שמועבר מהשירות, בסיס זה הועבר לעוררים והיה אחר כך גם הליך בבית המשפט המחוזי. גם בבית המשפט המחוזי הוצג המידע במעמד צד אחד ולעוררים הפרפראזה שניתנה ועל בסיס זה ניתנה החלטה.
נירה לאמעי רכלבסקי
יש לכם פיטורים של מורה?
לירון ספרד
לא זכור לי שיש פיטורים של עובד מדינה, לפחות לא בעשר השנים האחרונות.
נירה לאמעי רכלבסקי
בכלל, מורה בכלל.
לירון ספרד
יש הליך שגם עליו היה פסיקה.
נירה לאמעי רכלבסקי
שקיבלתם מידע מהשב"כ על מורה.
לירון ספרד
כן, הגיע מידע מהשב"כ על אדם שמחזיק בעמדות של הסלפיה הג'יהאדיה, כלומר עמדות דאעש, עמדות כאלה קיצוניות, שהוא מחזיק בעמדות כאלה, שהוא צורך תכנים כאלה. אני מדבר על משהו מלפני עשור בערך. הוא בעל קשרים לרשתות כאלה. הוא לא היה פעיל טרור, אבל הוא צרך תכנים של טרור והזדהה לפחות אידיאולוגית עם המשנה של הסלפיה הג'יהאדיה ועל בסיס זה היה הליך של השפעה מזיקה על תלמידים, הנה סעיף 16(ב)(3), למרות שעוד פעם, זה לא אירוע ספציפי שהיה בבית ספר, אבל מדובר במורה. על בסיס המידע הזה ועל התפיסות האידיאולוגיות היה הליך של ביטול אישור העסקה.
נירה לאמעי רכלבסקי
הוא ערער על זה?
לירון ספרד
הוא ערער לבית הדין לענייני עבודה, אם אני לא טועה. היה הליך בצפון ובית הדין קיבל את עמדת משרד החינוך.
עמית הלוי (הליכוד)
אבל איך אתה עושה דבר כזה? שזה מניעה חוקתית, דבר כזה. אתה לוקח חומר מהשב"כ - - -
לירון ספרד
לא.
עמית הלוי (הליכוד)
זה נשמע ככה. לא, אתה לוקח מידע מהשב"כ - - -
קריאה
זה לא מה שנאמר.
עמית הלוי (הליכוד)
זה בדיוק מה שנאמר.
לירון ספרד
המידע הגיע מהשב"כ, הגיע בדין, לשירות הביטחון הכללי יש בהתאם לסמכויות - - -
עמית הלוי (הליכוד)
איזה סמכות יש לו?
לירון ספרד
יש פה נציגת השירות שתוכל ל- - -
עמית הלוי (הליכוד)
היא תענה. איזה סמכות יש?
לירון ספרד
יש חוק השב"כ שמאפשר להעביר מידע לרשויות לצורך מה שנקרא קידום הצרכים הביטחוניים.
עמית הלוי (הליכוד)
להעביר מידע. לקבל מידע הם לא יכולים לפי החוק, רק להעביר.
לירון ספרד
הנה, יש מקרים שבהם רוצים לחדד, יכולים לפנות אלינו ולשאול: האם האדם הזה הוא עובד הוראה? כי יש לנו מידע לגביו, ואז אנחנו בוחנים. זה יכול להיות מידע על מישהו שהיה בעבר עובד הוראה ואז כמובן המידע הזה לא רלוונטי ואנחנו לא נקבל אותו, אבל אם מישהו - - -
עמית הלוי (הליכוד)
לא, אבל המידע הזה לא מוגדר. יש מידע מוגדר?
לירון ספרד
מה זאת אומר מידע מוגדר?
עמית הלוי (הליכוד)
כמו בסעיף (א), כמו שהיא אמרה, יש מידע מוגדר או כל מידע שהוא מעביר לך? שהוא שייך לסלפיה הג'יהאדיה.
לירון ספרד
לא, המידע שהשירות מעביר - - -
עמית הלוי (הליכוד)
איך היית מגדיר את המידע, שהעובד הוא מה?
לירון ספרד
מידע שמעיד על זיקה או קשר או תמיכה או במקרה הזה הייתה שם הזדהות או אפילו מעשים שבאים לידי ביטוי בהתנהגות של אותו אדם שיש בהם כדי להצביע על - - -
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
אבל למה צריך את הסעיף הזה? כי הרי אם אומרת אסנת - - -
לירון ספרד
לא זכור לי בעשר השנים האחרונות. יכול להיות שהזיכרון הארגוני שלי לא מספיק טוב, אבל לי לא זכור בעשר השנים האחרונות שעבר מידע כלשהו מהשירות לגבי עובדי מדינה. אני יכול לעשות שוב את הבדיקה הזאת, אבל לי לא זכור.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
עמית, יש לי שאלה, למה צריך לכתוב פה מקורות של המידע? הרי הסעיף הכללי מדבר על שמשרד החינוך יודע על א' ב' ג' ד' ה', לא כתוב מי העביר לו. מורה העביר לו, בן אדם פרטי העביר לו, שב"כ העביר לו, משטרה העבירה לו. למה אתה מגביל את זה רק לעובדי שב"כ? דווקא אם אתה מכניס את זה, אז מן ההן אתה למד על לאו שלכל האחרים אסור להעביר. פה אין לך שום דבר, כל אחד יכול להעביר מידע למשרד החינוך.
עמית הלוי (הליכוד)
בסעיף (א) כל אחד יכול להעביר, הזדהות עם מעשה וזה. לשב"כ יש עוד מרכיבים, למשל אדם חבר בתנועת החמאס.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
אבל הוא לא יפטר על סמך זה. הוא יבדוק את זה, שיקול דעת.
עמית הלוי (הליכוד)
שיקול דעת, אבל לא (א).
נירה לאמעי רכלבסקי
צריך לציין שמחוץ לחוק שב"כ השב"כ מצוין בחוקים אחרים רק בהקשר של בדיקות התאמה ביטחוניות. למשל בחוק המאגר הביומטרי כתוב שעובדי המאגר הביומטרי יעברו בדיקת התאמה ביטחונית כאמור בחוק השב"כ. למה להכניס את שירות הביטחון הכללי עכשיו לחוקים כמו חוק חינוך ממלכתי? אומרים לך שכבר עושים את זה, אומרים שזה סיפור.
עמית הלוי (הליכוד)
לא, קודם כל עושים את זה במוכש"ר.
נירה לאמעי רכלבסקי
אבל למה להכניס סעיף שמכניס את החקיקה הזאת לחוסר איזון עוד יותר גדול?
עמית הלוי (הליכוד)
למה חוסר איזון? שירות הביטחון הכללי זה גורם לא מאוזן? שירות הביטחון הכללי הוא גורם מאוזן.
נירה לאמעי רכלבסקי
אבל אנחנו מתמודדים כאן עכשיו עם עניין של זיקה לטרור שאנחנו לא יודעים להגדיר אותו. אנחנו מבינים שזה עובד היום וזה גם מגיע לבית משפט מחוזי ובתי משפט מאשרים את זה. כלומר זה לא שתגיד שיש - - -
עמית הלוי (הליכוד)
קודם כל זה לא קיים בממלכתי, נירה. אנחנו כרגע בממלכתי. דבר שני - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
כי הוא אומר שעשר שנים לא היה מקרה אחד כזה, מורה בחינוך הממלכתי.
עמית הלוי (הליכוד)
לא, לא היה מקרה כי הם לא ידעו על עשרות רבות של מקרים. אל תספרי לי, אני ראיתי פה בדיון. לא היה מקרה כי הם לא ידעו פשוט על מקרים. אני אדרוש, אני אומר לך כבר מראש, מ', לקבל - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
אבל, עמית, אם האדם הוא מחבל השב"כ יודע עליו בכל מקרה.
היו"ר יוסף טייב
אני לא רוצה להתייחס למה שהיה פה בדיון חסוי.
עמית הלוי (הליכוד)
אוקיי, בואו נתקדם. אני כן מקבל את ההערה שלך לגבי הניסוח שהוא לא מדויק. אולי אפשר לנסח, לירון, בניסוח של חוק הפיקוח. בחוק הפיקוח כתוב 'הוכח להנחת דעתו של המנהל הכללי שיש בהתנהגותו של העובד משום', אז אפשר פה לכתוב כדי לייצר משהו כללי, כמו שלירון אמר, זה גם בהתנהגות שלו, גם בזיקה שלו, גם בהזדהות שלו, גם בתמיכה שלו, אז אפשר לומר, גורם מוסמך בשירות הביטחון הכללי הביא לידיעת המנהל הכללי כי יש בהתנהגותו של העובד משום זיקה לטרור. כל ההיבטים.
אסנת הראל וינשטיין
מה זה המונח של זיקה לטרור? זיקה לטרור זה מונח שהוא מאוד מאוד מאוד רחב, הוא יכול להיות כל דבר. בן משפחה, בן דוד מדרגה שלישית.
עמית הלוי (הליכוד)
אני מבין, אבל זה השב"כ מחליט. השב"כ היום מעביר פרפראזה. מה זה ההזדהות על הג'יהאדיה סלפיה למשל?
אסנת הראל וינשטיין
לא, ההחלטה לפטר היא החלטה של מנכ"ל משרד החינוך - - -
עמית הלוי (הליכוד)
בסדר, אבל פה הוא יכול רק על בסיס שב"כ ושב"כ מעביר היום כבר פרפראזות, כמו ששמעת כרגע, ועל הבסיס הזה הם בוחנים. ברור שיש בזה תשתית עובדתית של הזדהות, של זיקה. זה הדבר. את לא רוצה לומר זיקה? את רוצה לומר משהו אחר?
לילך וגנר
חבר הכנסת הלוי, זו הנחת המבוקש. להגיד השב"כ ממילא יעביר רק במקרים שראוי לפטר זה כאילו הנחת המבוקש.
עמית הלוי (הליכוד)
לא אמרתי את זה, אמרתי שהוא יעביר את המידע.
לילך וגנר
איזה מידע הוא יעביר? אתה כותב זיקה לטרור, זיקה לטרור זה מונח מאוד מאוד עמום, כמו שהוסבר פה.
עמית הלוי (הליכוד)
לא, זיקה לטרור, למה זה עמום?
לילך וגנר
ולא רק זה, זה הרבה הרבה יותר רחב כשבסעיף (ב) אנחנו מדברים על הרשעה. כאן זה הרבה הרבה יותר רחב.
עמית הלוי (הליכוד)
ברור שזה יהיה רחב, בסעיף (א) אנחנו מדברים על הזדהות עם מעשה טרור או הזדהות עם ארגון טרור.
לילך וגנר
את זה גידרת לעילות שנמצאות פה. זיקה לטרור היא עילה עמומה, רחבה, שלא ברור בדיוק מה המשמעות שלה.
עמית הלוי (הליכוד)
השפעה מזיקה זה רחב?
גלעד קריב (העבודה)
זו לא החלטה מנהלית.
עמית הלוי (הליכוד)
את יודעת מה? אני מוכן שיהיה כתוב 'שיש בהתנהגותו של העובד משום השפעה מזיקה נוכח הזיקה שלו לטרור'.
גלעד קריב (העבודה)
לא, ההחלטה על השפעה מזיקה היא לא החלטה של המנכ"ל.
זאב
הזיקה זה הדבר הרחב.
עמית הלוי (הליכוד)
הזיקה זה דבר רחב.
זאב
מאוד רחב, מעבר גם לדרוש. זה שהשב"כ מעורב בדבר, הוא בודק אולי את העובדות, אבל המחוקק מגדיר זיקה, אז היא יכולה להיות כל זיקה, גם רחוקה ביותר שאין סיבה שהיא תוביל לכך שבכלל הדבר נידון.
אסנת הראל וינשטיין
בן דוד מדרגה - - -
גלעד קריב (העבודה)
תיקנו עכשיו את החוק לגבי צריכה מתמשכת של תכנים כעדות להזדהות, אבל אתם רוצים להוסיף עוד מונחים ועוד מונחים.
לילך וגנר
לא רק בן דוד מדרגה שנייה, גם קרוב משפחה מדרגה ראשונה.
עמית הלוי (הליכוד)
בסדר, זאב, שיש בהתנהגותו של העובד הזדהות או תמיכה בטרור.
לילך וגנר
אבל זה יש לך ב-1.
עמית הלוי (הליכוד)
לא דרך השב"כ. השב"כ צריך להיות פה, כי זה לא מופיע, לא דרך השב"כ. ב-1 לא דרך השב"כ, השב"כ יכול להעביר מידע.
לילך וגנר
1 זה כל אחד, כולל שב"כ. כל אחד יכול להעביר מידע על העילה ב-1, כולל שב"כ.
נירה לאמעי רכלבסקי
שגם ככה מעביר.
עמית הלוי (הליכוד)
כמו ששמעת עכשיו, הרי השב"כ מעביר מידע שהוא לא יכול להיות גלוי לפעמים, לכן זה מועבר בצורת פרפראזה.
גלעד קריב (העבודה)
זה לא סותר את 1. 1 דורש שהמידע יהיה גלוי?
לילך וגנר
זה יכול להיות גם מקרים שהם נכנסים בסעיף קטן (1).
עמית הלוי (הליכוד)
לא, אבל זה הליך מיוחד אחר.
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
אני חושב שככל שאנחנו מתקדמים בדיון סביב הצעת החוק הזו ולאור כל ההתעקשויות של המציע, חבר הכנסת עמית הלוי, מתבהרת התמונה מה התכלית של החוק הזה. אני חושב שבחסות המאבק בטרור כביכול בהצעת החוק בסעיפים שמכניסים אותם, כולל להכניס בחזרה את מעורבות השב"כ במערכת החינוך בכלל והערבית בפרט, יש ניסיון, במיוחד כלפי האוכלוסייה הערבית, זו התחושה, זו הכוונה שקיימת מאחורי המציעים, והיא להפעיל טרור על מערכת החינוך.

ראינו לאורך כל הדיונים, לגבי ארגז הכלים שקיים, לגבי סוג העבירות ואיך זה מתקרב לרף הפלילי או המשמעתי ומה יכולים לעשות במשרדי הממשלה כיום, כולל העמדה של שירות הביטחון הכללי שלאורך כל הדרך אמר את דבריו לגבי ההצעה הזו ומעורבות השב"כ, ובכל זאת המציע מנסה להלך אימים, להפעיל באמצעות החוק הזה טרור על מערכת החינוך ועל המורים הערבים. במיוחד מערכת החינוך, כי השב"כ היה במערכת החינוך. שלטון צבאי היה במדינת ישראל וכל מערכת החינוך הייתה תחת שלטון צבאי, עד תחילת שנות ה-90 היה נציג השב"כ גם יושב בכל הוועדות.

זה עבר מהעולם ובאים בהצעה כזו, במיוחד בסעיף הזה, להחזיר אותנו 30 ו-40 שנה ולפגוע ולהכתים ציבור שלם שמחנך לערכים, לדמוקרטיה, שמתעסק במערכת החינוך ביום יום, לבוא לשים עליו שוט ולאיים עליו בהצעה כזו. לכן אני חושב, עוד פעם, אין מקום להתקדם יותר בהצעה הזו וכל הניסיון, גם של חבר הכנסת עמית, בדיון כשאתה גם כיושב ראש, אני פונה אליך, אתה מאפשר לו גם לאיים ולהלך אימים על פקידי ממשלה בתוך החדר הזה, לאורך כל הדרך. אל תגיד לי בתנועה כזו - - -
היו"ר יוסף טייב
- - - על מי?
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
לא, הוא מאיים על כולם אחד אחד ואתה מאפשר את זה.
היו"ר יוסף טייב
לא היה.
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
וזה בעיניי פסול גם בהליך של חקיקה.
היו"ר יוסף טייב
יוסף, דברים שלא היו מעולם. אף אחד לא איים פה על אף אחד.
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
זה היה. תחזור לכל הדיונים, תחזור להקלטות.
עמית הלוי (הליכוד)
אם מישהו הילך פה אימים זה אתה, על יפה בן דוד שאמרת לה שכל המורים - - -
היו"ר יוסף טייב
חבר הכנסת הלוי, אתה רוצה להביע? תשב במקום.
עמית הלוי (הליכוד)
יותר איום מזה, מה?
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
שמעתי את הדברים, השנאה שלך לאורך כל הדרך, ולא התערבתי לך אז תשתוק. אני מציע לך שתשתוק, עדיף שתשתוק.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
אבל מי שבסדר בסדר, למה אתה מכליל את כולם? יש מורים טובים ויש מורים שמובילים טרור. לא כולם. מישהו אמר שכל ערביי ארץ ישראל? כל המורים?
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
יש ארגז כלים לטפל, פה באים להלך אימים, להכתים ציבור שלם.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
לא, לא נכון.
גלעד קריב (העבודה)
קטי, הלשון הזאת היא הפלת דופי ב - - -
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
זה לא נכון. אתה הראשון - - -
גלעד קריב (העבודה)
תיכף תאמרי שכמה מחברייך הטובים ביותר.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
אתה הראשון שצריך לקום ולהגיד שמי שסורר יילך. אתה הראשון.
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
ענה לך נציג משרד החינוך, מה אמרו לך?
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
לא, מי שלא בסדר שיילך, מי שבסדר ברור שיישאר.
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
אמר לך נציג משרד החינוך שהיו מקרים, גם שירות הביטחון הכללי פנה מיוזמתו למשרד החינוך ואמר יש אחד, שניים, שלושה, זה קיים, אבל לבוא בחקיקה - - -
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
כמי שעבדה במשרד החינוך שנים רבות, אם אין חקיקה אין טיפול. לצערי הרב.
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
אבל לא חקיקה כזו. לא לאיים על ציבור מורים שלם.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
לא, לא לבוא ולהגיד שזה כל המורים, ברור שלא. לא כל המורים, חס וחלילה.
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
כבוד היושב ראש, אני חושב שהסעיף הזה הוא מאוד מסוכן, אין מקום לסעיף כזה. אני יודע שזה בא באלתור כי שירות הביטחון הכללי מתנגד לעמדה הזו חד משמעית.
גלעד קריב (העבודה)
חד משמעית.
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
ולכן בכדי לרצות את עמית הלוי, זה לא המקום, אפשר לרצות אותו בתחומים אחרים, לא על חשבון מערכת החינוך, לא על המורים שעושים את העבודה, באים לאיים עליהם, באים להכתים אותם, אין מקום בספר החוקים, אין מקום במדינה דמוקרטית, אין מקום בשום שלטון אזרחי להצעה וחוק כזה ולכן צריך לעצור כאן ולא להמשיך.
היו"ר יוסף טייב
חבר הכנסת גלעד קריב, בבקשה.
גלעד קריב (העבודה)
אדוני, את מה שיש לי לומר על האופי לצערי הפופוליסטי שהצעת החוק הזאת מקודמת – אמרתי כבר בדיונים קודמים. מדובר באמת בחוק שהיה יכול להסתיים כבר לפני שבועות ארוכים, אלמלא הח"כ המציע וח"כים נוספים מתעקשים לדחוף לכאן דברים שמקומם לא יכירם בחקיקה במדינה דמוקרטית. קודם כל כדאי להזכיר שאנחנו נמצאים בסעיף שעוסק בפיטורין של עובדי הוראה שמועסקים על ידי המדינה, דהיינו בחינוך הממלכתי. ולמה חשוב להזכיר את זה? מכיוון שהוועדה הזאת שמעה כבר אלף פעמים שמרכז הכובד של הבעיה שעליה מדבר חבר הכנסת הלוי בכלל לא נמצאת בחינוך הממלכתי.

אני לא אתייחס למה שדובר בו בחינוך החסוי, אבל גם בלי קשר לדיון החסוי לכולם ברור איפה נמצאת הבעיה ועצם ההתעקשות לדבר על החינוך הממלכתי מתוך ידיעה ברורה שמדברים בעיקר על החינוך הממלכתי הערבי במדינת ישראל זה פשוט פופוליזם גס ומסוכן, מכיוון שבכלל הבעיה לא נמצאת כאן. אז הולכים על בעיה של קיימת. אומר לנו משרד החינוך, הבעיה לא קיימת. הולכים ופורצים מערכת כל כך בסיסית של איזונים ובלמים בחקיקה?

אז קודם כל מתחילים עם הפיטורים המנהליים ולא רוצים להכניס סעיף שיוריות. כבר חטא ראשון. במקום לומר שהסעיף הזה רלוונטי רק כשהדין הפלילי והדין המשמעתי מגיעים למבוי סתום אז חבר הכנסת המציע לא מוכן להכניס אמירה שזה מסלול רק במקרה שזה לא עובד במסלולים שהם דרך המלך.
עמית הלוי (הליכוד)
כמו בכל משרדי הממשלה.
גלעד קריב (העבודה)
לא, ממש לא.
עמית הלוי (הליכוד)
ממש כן.
גלעד קריב (העבודה)
קודם כל חטא ראשון. אחר כך באים לסעיף ואומרים שאנחנו יוצרים כאן חריג שלא צריך להמתין להרשעה של האדם. זו המשמעות של סעיף (א). לא צריך להמתין להרשעה של אדם בעבירה, די בעצם שהוא נחשד ויש איזה שהיא תשתית ראייתית. אז אומרים לגבי המצב הזה שהאדם עוד לא הורשע. נכניס כאן איזה שהוא סיוג שזאת על רקע החומרה המיוחדת שיש בעבודה כדי שיהיה במצב הנדיר הזה - - -
עמית הלוי (הליכוד)
זה הסכמתי. על רקע.
גלעד קריב (העבודה)
לא נכון, שינית את הנוסח כדי להקל - - -
עמית הלוי (הליכוד)
'זאת על רקע החומרה המיוחדת', אני חותם.
גלעד קריב (העבודה)
לא, סליחה, עמית, בוא. מה שעשיתם כאן בסעיף (א), אמרו שמכיוון שהולכים לכיוון שבו מפטרים אדם גם אם הוא לא הורשע, אז נכניס איזה שהוא מנגנון מסייג שיאמר שבהתנהלות שלו, שהוא עוד לא הורשע בגינה, הוא רק חשוד - - -
עמית הלוי (הליכוד)
הוא לא הורשע, אבל הוא לא מתאים להיות מורה. זה לא קשור להרשעה.
גלעד קריב (העבודה)
סליחה, אני יכול לסיים?
עמית הלוי (הליכוד)
לא, אבל אל תערבב הרשעה, הוא פשוט לא מתאים להיות מורה.
גלעד קריב (העבודה)
אני יכול לסיים?
עמית הלוי (הליכוד)
הוא לא הורשע והוא לא מתאים. אין קשר. יש הרבה אנשים שלא הורשעו והם לא מתאימים להיות מורים.
גלעד קריב (העבודה)
עמית, אני מבין שאתה מבחינתך כל הדיון הזה זה בעצם דיון פנימי שלך עם אנשים שאתה רוצה לסגור את החוק, זה לא עובד ככה. הנוסח כאן היה מאוד מאוד ברור, הוא אמר שבצד החשד שמקים את אי ההתאמה חייב להיות גורם מסייג מכיוון שאדם עוד לא הורשע. אם הוא הורשע זה סעיף (ב), אנחנו מדברים לפני הרשעה. אז אם אתם רוצים לפני הרשעה צריך לומר שיש איזה שהיא זיקה מסוימת שהמנהל הכללי מחליט בין העובדה שאדם פועל כאיש חינוך לבין המעשים, שהוא ישקול את השאלה האם ראוי לפטר את האדם לפני הרשעתו בגלל החומרה המיוחדת שהוא מתעסק עם קטינים. אז חבר הכנסת הלוי דורש לעקר בעצם את העניין.
עמית הלוי (הליכוד)
אני מסכים למה שאתה אומר. חותם על זה.
גלעד קריב (העבודה)
עכשיו באים, יש גם סעיף (א) וגם סעיף (ב) ואז כי עמית הלוי לא יכול להרשות לעצמו שהחוק הזה יחוקק בלי המילה שב"כ הוא עובר לסעיף (ג) מתוך ידיעה ברורה מה המטען ההיסטורי של מעורבות השב"כ במערכת חינוך של 2 מיליון אזרחים, הוא יודע, בגלל זה הוא עושה את זה.
עמית הלוי (הליכוד)
10 מיליון אזרחים, למה 2 מיליון אזרחים?
גלעד קריב (העבודה)
אתה יכול להמשיך את ההיתממות שלך, בסדר? הוא עושה את המהלך הזה של להחזיר את השב"כ בסעיף לתוך חקיקת חינוך בנוגע לעובדים שעובדים בחינוך הממלכתי, עובדי מדינה, כשאין שום צורך בסעיף הזה.
עמית הלוי (הליכוד)
לא דווקא בממלכתי יש צורך. גלעד, בממלכתי הוא לא יכול לקבל ראיות חסויות, לא ככה, גיא? הממלכתי זה הדבר היחיד שיש צורך, אתה יכול לומר את זה על המוכש"ר.
היו"ר יוסף טייב
תיכף נשמע את גיא. גיא יודע לדבר, תיכף ניתן לו.
גלעד קריב (העבודה)
אין שום צורך בסעיף הזה באמת ואני אסביר מדוע. והנה הדוגמה לפופוליזם. סליחה, עמית, תסלח לי, הרי כל הסעיף הזה לא מדבר על המסלול המשמעתי. גיא לא יכול להשתמש לצורך הרשעה בדין משמעתי בראיות חסויות, אבל הסעיף לא מדבר על זה. הסעיף פה מדבר על פיטורים מנהליים ותחת סעיף (א) שאומר שגם אם האדם לא הורשע אבל יש איזה שהיא תשתית ראייתית משמעותית להתנהלות שלו, התשתית הראייתית הזו יכולה להגיע גם משירות הביטחון הכללי, אין שום צורך בסעיף (ג). לסעיף (ג) אפשר לקרוא סעיף הכבוד של עמית הלוי.
עמית הלוי (הליכוד)
לא. מוחל על כבודי.
גלעד קריב (העבודה)
כי עמית הלוי לא מוכן שחוק שכל כולו עוסק בחינוך של האזרחים והתושבים הערבים במדינת ישראל ייצא בלי המילה שב"כ ואז כדי להוסיף חטא על פשע, לא מספיק שמכניסים את השב"כ כדרך אגב, לא דרך חקיקת השב"כ, יש במדינת ישראל חוק מאוד מאוד מוקפד לגבי מה התפקידים של השב"כ, עכשיו רוצים להוסיף לשב"כ תפקידים בחקיקה עקיפה. אין בעיה, ככה מטפלים במדינה דמוקרטית בסמכויות של שירותי ביטחון חשאיים, שבהצעת חוק פרטית חבר כנסת שלא מוכן להתפשר על כלום עוסק בתפקידים של השב"כ.
עמית הלוי (הליכוד)
התפשרתי פה על עשרה דברים.
גלעד קריב (העבודה)
עוסק בתפקידים של השב"כ לא בחוק של השב"כ אלא בחוק שעוסק בחינוך כשאין בזה צורך.
עמית הלוי (הליכוד)
למה אתה לא סופר את עשר הפשרות שעשיתי פה? עשר פשרות עשיתי בחוק הזה.
גלעד קריב (העבודה)
כי סעיף (א) מספיק. אבל לא רק זה, לא רק שהוא מכניס את השב"כ, עכשיו הוא גם רוצה בחקיקת החינוך לייסד דוקטרינה חדשה בחקיקת המאבק לטרור. יש חוק מאבק בטרור, הוא מגדיר מה העבירות על פיו, לא מופיעה בו התיבה זיקה לטרור, אבל חבר הכנסת הלוי גם רוצה להגדיר דרך החוק הזה מה התפקידים של השב"כ, גם רוצה לקבוע מה זה עבירות טרור.

יש חוק מאבק בטרור במדינת ישראל. דרך אגב ב-11:00 מתחיל דיון בהצעת חוק בוועדת חוקה לשנות את זה. רק לפני כמה שבועות שינו את החוק הזה כשקבעו שגם צריכה חוזרת ומתמשכת של תכנים, בלי לעשות לייק, בלי להביע, גם זה יכול להיחשב כעבירה פלילית, אבל זה לא מספיק לעמית הלוי. עמית הלוי על גבם של עובדי החינוך ובעיקר על גבם של אזרחי ישראל הערבים ששולחים את הילדים לא לרשתות פרטיות אלא לבתי הספר הממלכתיים.
עמית הלוי (הליכוד)
למענם.
גלעד קריב (העבודה)
לא למענם, זה הדבר האחרון שמעניין אותך.
עמית הלוי (הליכוד)
למען הילדים.
גלעד קריב (העבודה)
די, שמענו.
עמית הלוי (הליכוד)
פעם תהיה איתי בבית ספר ערבי במזרח ירושלים.
גלעד קריב (העבודה)
תאמר לי, אדוני היושב ראש, מה זה זיקה לטרור? תעזוב את זה שאני במקומך הייתי אומר, חבר הכנסת הלוי, יש לך בעיות עם זיקה לטרור? לך תקן את חוק המאבק בטרור, לך תקן את חוק השב"כ. מה אתה מנסה לעשות פה? הוא אומר מה רע? הרי כשתופיע פה התיבה זיקה לטרור מחר הוא יכתוב עוד הצעות חוק שלוקחות את התיבה הזו לאלף תחומים אחרים. אנחנו ברגע של מדרון חלקלק מובהק, ההיתממות הזאת של עמית, 'מה, זה רק עובדי הוראה', יום אחרי שהחוק הזה יעבור הוא יגיש את אותו חוק על עובדי מערכת הבריאות, אחרי שהוא יגמור עם עובדי מערכת הבריאות הוא יעבור למערכת הרווחה.
עמית הלוי (הליכוד)
הלוואי.
גלעד קריב (העבודה)
שמעת, זה בדיוק הסיפור. לכן, אדוני היושב ראש - - -
עמית הלוי (הליכוד)
אני לא אמרתי שלא, רק אמרתי שמורים הם בעלי השפעה הכי גדולה.
גלעד קריב (העבודה)
מספיק עם הטרלול הזה.
עמית הלוי (הליכוד)
כל מי שמזדהה עם טרור לא צריך לעבוד בשירות המדינה.
גלעד קריב (העבודה)
מספיק עם הטרלול הזה שאצלך בוועדת החינוך, חבר הכנסת הלוי, בהצעת חוק פרטית רוצה לחדש עבירה במאבק בטרור, עמומה לחלוטין. מה זה זיקה לטרור? כשיש לי בן דוד שהורשע בטרור? או שאולי לפני 20 שנה אבא שלי נחשד בטרור? ואולי מחר יאמרו כי התפרסם שאני הצבעתי בשביל מפלגה כזו או אחרת אז פתאום אני בזיקה לטרור. מה זה זיקה לטרור?
עמית הלוי (הליכוד)
אני הסכמתי לשנות. אם אתה שואל ברצינות ולא פופוליזם, להערתו של זאב אמרתי שיש בהתנהגותו של האדם זיקה לטרור.
גלעד קריב (העבודה)
אין צורך בסעיף (ג).
עמית הלוי (הליכוד)
לא של בן דוד שלו, שיש בהתנהגותו שלו.
גלעד קריב (העבודה)
אין צורך בסעיף (ג) והמילים 'שירות הביטחון הכללי' לא צריכות להופיע בחקיקת חינוך. אם לשב"כ יש מידע שאדם שהוא עובד הוראה במערכת הממלכתית, יש לגביו חשד שלא ניתן לטפל בו, לא בדין פלילי ולא בדין משמעתי וזה מקרה כל כך חריג שלא קיים, שמענו את זה, צל הרים כהרים, הוא לא קיים, אז בשביל זה יש את סעיף (א) שגם אותו צריך לתקן. אבל חבר הכנסת הלוי לא יסתפק, הוא יטרטר פה את כל הקואליציה עד שהמילים 'שירות הביטחון הכללי' תודבקנה שוב למערכת החינוך הממלכתית.
עמית הלוי (הליכוד)
לביטחון אזרחי ישראל.
גלעד קריב (העבודה)
שום ביטחון אזרחי ישראל. כמות הזמן שאתה והחברים שלך מבזבזים על הצעות חוק הזויות, לא פרופורציונליות – אנחנו יושבים עכשיו בוועדה לביטחון לאומי על ההצעה לסגור את אל ג'זירה כשכולם יודעים שראש הממשלה לא יעז לסגור את אל ג'זירה, אבל בזה מתעסקת הוועדה לביטחון לאומי, בהצעות החוק המופרכות של חברי כנסת מהקואליציה. כולן כדרך אגב פרטיות.
עמית הלוי (הליכוד)
באמת הצעה לא טובה.
גלעד קריב (העבודה)
כולן כולן פרטיות, אף אחת מהן לא מובאת על ידי הממשלה והוועדה לביטחון לאומי, במקום לדבר ברצינות על מה שקורה בקריסת הביטחון הפנימי שלנו מבזבזת על זה – כמו שהוועדה הזו צריכה לקבוע דיון על עיצומי המורים בתיכונים למחר, יום שלא של דיונים, שחברי כנסת לא יכולים להגיע. במקום שוועדת החינוך תדבר היום על ההתעללות שעוברים תלמידי התיכון במדינת ישראל שאחרי הקורונה ואחרי ה - - -
היו"ר יוסף טייב
לא, גלעד, לא. הסיבה הייתה כי הייעוץ המשפטי ביקש שאנחנו נדון בחקיקה כשחברי כנסת נמצאים פה ולכן קבענו את זה להיום.
גלעד קריב (העבודה)
אבל זו הנקודה, כשמבזבזים את זמנה של ועדת החינוך על חקיקת סרק - - -
היו"ר יוסף טייב
טוב, חבר הכנסת גלעד קריב, תודה רבה. מיצינו.
גלעד קריב (העבודה)
חקיקת סרק שלא תעזור לשום תלמיד.
היו"ר יוסף טייב
חבר הכנסת גלעד קריב, תודה רבה. אנחנו חלוקים בנושא הזה.
גלעד קריב (העבודה)
בוודאי שאנחנו חלוקים, אבל העובדה היא שמחר מתקיים הדיון על העיצומים ולא היום כשחברי הכנסת נמצאים. לא מחר, מוחרתיים, ביום חמישי.
היו"ר יוסף טייב
גלעד, תודה רבה. אגב, אפשר לעבוד גם ביום חמישי, אני פה חמישה ימים בשבוע.
גלעד קריב (העבודה)
אני פה. אתה מכיר היטב מתי אני עובד, אבל - - -
היו"ר יוסף טייב
אני יודע ולכן אני מתפלא על הביקורת.
גלעד קריב (העבודה)
אל תדאג, אני אהיה גם ביום חמישי בדיון הדחוי על העיצומים.
עמית הלוי (הליכוד)
אגב, לירון, אל-ראשידיה זה בית ספר ממלכתי? זה תיכון ממלכתי, לא?
לירון ספרד
עירוני, ירושלים. כל התיכונים במדינה כמעט כולם בבעלות של תאגיד, בין אם זה רשות מקומית ובין אם זה רשת או עמותה.
גלעד קריב (העבודה)
הסעיף הזה לא רלוונטי להם.
עמית הלוי (הליכוד)
אבל הפיקוח ממלכתי, מה זה נקרא פיקוח ממלכתי?
לירון ספרד
הפיקוח ממלכתי זה אומר שזה תיכון לא דתי. או פיקוח ממלכתי או ממלכתי דתי או חרדי.
עמית הלוי (הליכוד)
אה, במובן הזה. אבל בסוף ההחלה היא דרך המוכש"ר?
לירון ספרד
למיטב זיכרוני חטיבת הביניים היא רשמית, כלומר העובדים בחטיבת הביניים הם עובדי הוראה שמועסקים על ידי המדינה, ועובדי הוראה בתיכון, כלומר ב-י' עד י"ב מועסקים - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
על ידי הרשות המקומית.
עמית הלוי (הליכוד)
כלומר החטיבה היא ממלכתית?
גלעד קריב (העבודה)
אבל בשביל זה יש לך את סעיף (א).
עמית הלוי (הליכוד)
אני שואל את זה כדי שמ' תבדוק אם אבו שחאדה חינך גם בחטיבת הביניים.
גלעד קריב (העבודה)
יוסי, אתה לא יכול להרשות תחת פיקודך שהמילים שירות הביטחון הכללי יופיעו בחקיקת החינוך. זו פשוט חצייה של כל הקווים האדומים לגבי חקיקת החינוך במדינת ישראל.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
אבל יש פה תשובה לא נכונה. בתי ספר תיכוניים שהם תחת רשת, משרד החינוך נותן את הכסף.
גלעד קריב (העבודה)
משרד החינוך נותן את הכסף לכולם.
היו"ר יוסף טייב
אבל הוא מועסק על ידי הבעלויות.
נירה לאמעי רכלבסקי
אבל, קטי, הוא לא המעסיק. את צודקת. אני רוצה רק להגיד שדרך המלך לכל הסיפור של ראיות חסויות אמורה להיות לגבי חינוך ממלכתי, אולי תיקון בחוק שירות המדינה (משמעת) שאומר שניתן להשתמש בראיות חסויות אולי לגבי עובדים מסוימים שהם עובדי הוראה. זו דרך המלך. אם יש בעיה להשתמש בראיות חסויות בדין המשמעתי, לגבי עובדי מדינה כמובן, ההבהרה צריכה להיות בחוק המשמעת, כי לגבי הבעלויות אנחנו שומעים שאין בעיה.
גיא דוד
הנושא הזה עולה כל פעם, לא יהיה דין משמעת ייחודי לעובדי מדינה שאפשר להשתמש בראיות שאי אפשר להשתמש ביחס לעובדים אחרים.
נירה לאמעי רכלבסקי
אז יכול להיות שצריך לתקן את החוק באופן כללי.
גיא דוד
אז אפשר לשנות את כל חוקי המשמעת, זה לא קשור לוועדה הזאת.
גלעד קריב (העבודה)
נכון.
נירה לאמעי רכלבסקי
לא, אני רק אומרת שזו דרך המלך.
גיא דוד
חוק המשמעת עובר עכשיו רוויזיה, אנחנו עובדים עליו עם משרד המשפטים, אף אחד לא מעלה בדעתו - - -
גלעד קריב (העבודה)
גיא, מה הצורך בזה אם יש את סעיף (א)?
גיא דוד
אף אחד לא מעלה בדעתו לשנות את חוק המשמעת ככה שיהיו בו ראיות חסויות או ראיות שאי אפשר להתמודד איתן בהליך - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
אני לא יודעת, לא כתוב היום בחוק מה הרף שאתם צריכים.
גלעד קריב (העבודה)
גיא, בשביל מה צריך - - -
גיא דוד
אני לא יודע, אני לא מכיר את ההבדלים בין הסעיפים האלה.
נירה לאמעי רכלבסקי
גיא, אני רוצה להזכיר לך, בבתי דין למשמעת משתמשים בסעיפים אחרים כדי להביא ראיות שהן לאו דווקא ברף הפלילי.
גיא דוד
כתוב בפסיקה באופן חד משמעי שאנחנו צריכים להוכיח מעל ספק סביר ואין אפשרות להוכיח מעל ספק סביר כשמתייחסים לראיות שאי אפשר להביא אותן למבחן של חקירה נגדית.
נירה לאמעי רכלבסקי
גיא, אנחנו מדברים על שינוי חקיקה.
קריאה
אז למה לעובדי הוראה עושים את כל ההסדר הזה?
גיא דוד
נירה, בסדר, מישהו רוצה להציע הצעת חוק המשמעת ולתקן את כל חוקי המשמעת? בסדר.
גלעד קריב (העבודה)
אין דינים במדינת ישראל איך בהליכים פליליים מציגים ראיות חסויות?
גיא דוד
לא מציגים גם בהליך פלילי, לא מרשיעים על בסיס ראיות שאי אפשר להעמיד אותן במבחן.
גלעד קריב (העבודה)
זה בסדר גמור ולכן זה בסדר שיהיה, וגם יפה בן דוד אמרה, לאותם מקרים - - -
עמית הלוי (הליכוד)
אבל זה לא קיים לכן אנחנו מתקנים.
גלעד קריב (העבודה)
לא נכון.
עמית הלוי (הליכוד)
זה לא קיים. אבל הסעיף הזה היה חלק מסעיף שלי נוסף.
גלעד קריב (העבודה)
אתה לוקח בעיה שפותרים אותה באזמל ומוריד פטיש חמישה קילו, זו הבעיה עם הצעת החוק שלך.
עמית הלוי (הליכוד)
50 גרם נשאר פה.
גלעד קריב (העבודה)
גם יפה בן דוד אמרה לך וראינו שזו העובדה, לא היה בתולדות מדינת ישראל מצב שבו פנו לארגוני המורים ואמרו יש פה הליך של מורה שאי אפשר לדון בעניינו בדין המשמעתי בגלל שהמידע הוא מידע ביטחוני וארגוני המורים לא שיתפו פעולה.
עמית הלוי (הליכוד)
זה לא קשור לארגוני המורים.
גלעד קריב (העבודה)
אם אתה גם רוצה לומר פה, אבל אני רוצה לחסום את זה, אני רוצה לחסום את האפשרות הזאת, אז די בסעיף (א) במתכונת שיורית שאומרת שבמקרה שבו לא ניתן לפעול דרך הדין המשמעתי ויש חוות דעת בעניין הזה של נציב שירות המדינה או של היועצת המשפטית לממשלה אז הולכים למסלול של (א). ואין שום סיבה, אני אחזור על השורה התחתונה ואז לגבי הסעיף הזה אני אסיים, ההכנסה של השב"כ לחקיקת החינוך בישראל היא אם כל חטאת, היא מסיגה אותנו לאחור 30 שנים.

ואז באים לפה אנשים שאומרים שהם רוצים להפחית מתחים, לייצר סביבה חינוכית שמעודדת אנשים לנאמנות, להרגיש חלק מהמדינה, להתנגד כמובן לכל צל צלו של גילוי של הסתה לאלימות, ומה הם עושים בדרך? מחזירים את מערכת היחסים בין הציבור היהודי לציבור הערבי 30 שנה אחורה ואיפה? לא במזרח ירושלים שעד הרגע הזה ראש מנח"י לא הגיע לדיון אחד בהצעת החוק הזאת שכל כולה עוסקת במזרח ירושלים.
נירה לאמעי רכלבסקי
והוזמן.
גלעד קריב (העבודה)
לא הוזמן, לא הוא, לא משה ליאון.
היו"ר יוסף טייב
הוא הוזמן.
גלעד קריב (העבודה)
אם לראש עיריית ירושלים יש זמן לצעוד ב"עדלאידעות", שיתכבד ויבוא לוועדת החינוך של הכנסת לדבר על חוק שכולו מדבר על מזרח ירושלים.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
אבל זה לא רק מזרח ירושלים.
גלעד קריב (העבודה)
זה רק מזרח ירושלים.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
לא, מה פתאום?
גלעד קריב (העבודה)
זה רק מזרח ירושלים. חוק מזרח ירושלים של עמית הלוי.
היו"ר יוסף טייב
גלעד, תודה רבה. לירון, אני צריך את הסעיף הזה או שאני יכול להסתפק בסעיף (א)?
לירון ספרד
אני חושב שמשרד המשפטים בחוות הדעת הביעו את הדגשים שדרושים לעניין הסעיף הזה, שהוא כרגע מאוד מאוד רחב והוא לא עולה בקנה אחד עם הסטנדרטים הנדרשים. היום כרגע יש העברת מידע. העניין היחידי שצריך לפתור אותו זה הנושא של העברת מידע שנוגע לעובדי מדינה. עוד פעם, אמרתי בוועדה שלא ראיתי מידע כזה, אני עכשיו עושה סקירה לאחור אל מול כל הגופים הרלוונטיים כדי לוודא אם אכן לא התקבל מידע ואם היה מידע איך - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
מה, אתה חושב שהיה מידע ולא העבירו אותו כי זה עובדי מדינה?
לירון ספרד
לא. מידע שעבר וטופל.
נירה לאמעי רכלבסקי
לא, כי זה נשמע שזה מה שאתה אומר.
לירון ספרד
לא, אני עושה פה בדיקה כדי לוודא - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
השאלה היא זאת, נניח, עד היום לא העבירו, אבל נניח שיהיה מידע על עובד מדינה מהשב"כ, שואל אותך היו"ר האם בסעיפים שקיימים היום אתה יכול לעשות בו שימוש לפי סעיף (א), 'הוכח להנחת דעתו' ולקיים את ההליך הזה?
לירון ספרד
ככל שהוא עולה לקריטריונים שמופיעים שם שמדברים על פרסום, הבעת הזדהות.
נירה לאמעי רכלבסקי
כן, ברור.
לירון ספרד
בוודאי, חד משמעית. ככל שהוא עונה לקריטריונים שקבועים באותו סעיף.
נירה לאמעי רכלבסקי
השב"כ מביא לך מידע שאומר שעובד בחינוך ממלכתי פרסם קריאה ישירה במסגד ויש להם ראיות.
לירון ספרד
חד משמעית. חד משמעית זה נקרא לתוך הסעיף כי הסעיף לא מדבר על מקור המידע, הוא מדבר על הפעולה עצמה שבגינה אנחנו מבצעים את עילת הפיטורין. אז חד משמעית שזה עונה לקריטריונים האלה.
היו"ר יוסף טייב
ברשותכם, נשאר לנו לדון בסעיף הזיקה.
עמית הלוי (הליכוד)
אני רק אומר שהסעיף של השב"כ, אדוני היושב ראש, היה חלק מסעיף יותר רחב שאני מתעקש עליו, גם אם אתה תחליט שלא, אבל אני מתעקש עליו שלחייב את השב"כ, כמו שאמר פה גלעד קריב, זה דבר מאוד חשוב בגלל ההשפעה העצומה של עובדי ההוראה, לחייב את השב"כ בחוק. זה הנוסח שאני הגשתי פה, הוא לא מופיע לפניכם, אני רק אקריא אותו כדי שהדברים ייאמרו כאן: אחרי סעיף 16 יבוא סעיף 16א, במסגרת סעיף 16(ב)(6) גורם מוסמך בשירות הביטחון הכללי יבדוק רק אנשים שלגביהם קיים מידע המצביע על זיקה לטרור. לצורך יישום סעיף זה ייקבע נוהל על ידי השר או מי מטעמו.

המטרה היא, בוויכוח ביני לבין השב"כ, ששירות הביטחון יהיה מחויב לעשות בדיקה פוזיטיבית לכל אלה שקיבלתם עליהם מידע, מ'. יש להם מידע, לא לכל המורים, לכל המורים שעלו, בדבר הקל ביותר הזה, עושים השוואת תעודות זהות, קופצים לכם מורים וקפצו לכם מורים - - -
היו"ר יוסף טייב
לא הבנתי, עמית, אתה רוצה להתערב בעבודת השב"כ? השב"כ יודע את מה הוא בודק ואיך הוא בודק.
עמית הלוי (הליכוד)
בוודאי שהמחוקק יכול להתערב וההתערבות היא כזאת שהשב"כ מחויב – אני הזדעזעתי לשמוע שאתם לא מוכנים לעשות את זה, ששירות הביטחון הכללי לגבי אנשים שיש לו מידע שיש להם זיקה לטרור לא מוכן לבדוק. מה קרה? שירות הביטחון הכללי, רונן בר, יש לך מידע, עשית הצלבת תעודות זהות, גילית אנשים שיש עליהם מידע על הטרור אתה לא בודק אותם? אתה לא מוכן לקבל כל שנה 7,000 שמות - - -
היו"ר יוסף טייב
חבר הכנסת עמית הלוי, מי קבע שהם לא בודקים? אתה יוצא מנקודת הנחה שהם לא בודקים ואתה רוצה לחייב אותם לבדוק.
עמית הלוי (הליכוד)
יוסי, נאמר כאן על ידי מ' שהם מוכנים שרק אם ייצא מידע, פתאום התגלה בשטח שלבן אדם יש זיקה לטרור הם יעבירו, אבל לקחת את ה-7,000 מורים לעשות מאטצ' לתעודות הזהות ומי שעולה להיכנס ולבדוק אותו, מ', זה א'-ב' בכל מדינה.
מ'
השבנו וחזרנו על זה גם בדיונים קודמים, השירות מתנגד לחובת אבחון פוזיטיבית של - - -
עמית הלוי (הליכוד)
של אנשים שיש עליהם מידע.
מ'
של כל עובדי ההוראה במדינת ישראל.
עמית הלוי (הליכוד)
לא כל עובדי ההוראה. זה לא הנושא, את יכולה לחזור על זה אלף פעם.
נירה לאמעי רכלבסקי
אתם לא מדברים על אותו דבר.
עמית הלוי (הליכוד)
אנחנו מדברים על אותו דבר.
מ'
ככל שלשירות יש מידע, ואני לא אפרט פה את אופן פעילותו של השירות, שמצדיק העברת מידע למשרד החינוך השירות - - -
עמית הלוי (הליכוד)
לא, למה אתם מתנגדים למצב שבו יש לכם מידע על בסיס בדיקת תעודות זהות, כמו שעשיתם חד פעמי, לעשות את זה באופן קבוע על כל 7,000 או 9,000 מורים שמשרד החינוך יעביר לכם? ריבונו של עולם, למה במדינת ישראל אתם מתנגדים לזה? העבירו לכם 7,000 מורים כל שנה, עשיתם בדיקות תעודות זהות, קפצו לכם מורים, על פי החיווי שלכם, אני לא קבעתי לכם איזה חיווי, יכול להיות שהוא השתתף בהפרות סדר, יכול להיות שהוא תרם לחמאס, לא יודע מה, תבדקו את זה, למה לא? למה להשאיר את הגורמים האלה במערכת החינוך? אני לא מבין את זה.

אגב אף אזרח שדיברתי איתו מאז לא מצליח להבין איך שירות הביטחון הכללי מתנגד לאנשים שיש להם מידע. אני לא אמרתי על כל המורים, אמרתי רק המורים שקפצו לכם. ועשינו ניסיון, אדוני היושב ראש, וקפצו מורים. את המורים האלה תבדקו ותוציאו את הרשע הזה ממערכת החינוך.
היו"ר יוסף טייב
חבר הכנסת עמית הלוי, אתה יוצא מנקודת הנחה שהשב"כ אומר שהוא לא יבדוק. השב"כ אומר: אני יודע את מי לבדוק ואיך לבדוק ומה לעשות עם זה. לא אני כיו"ר ועדת חינוך צריך לקבוע מה השב"כ עושה, עם כל הכבוד.
עמית הלוי (הליכוד)
הוא לא מוכן לבדוק, היא אומרת לך.
היו"ר יוסף טייב
לא, הם לא מוכנים שתביא את זה בחקיקה. הם לא אומרים שהם לא בודקים, עם כל הכבוד.
עמית הלוי (הליכוד)
הם לא מוכנים לבדוק מראש.
היו"ר יוסף טייב
את העמדה שלי כבר אמרתי לך, אני לא חושב שתפקידה של ועדת החינוך לקבוע איך השב"כ פועל ובאיזה צורה הוא פועל ומי שיש לו עליו חיווי איך הוא פועל ולמה הוא פועל, עם כל הכבוד.

ברשותכם, אנחנו נצא להפסקה, אנחנו נבדוק עם הגורמים הרלוונטיים אם אפשר להתכנס שוב בשעה 14:15, אם כן, נתכנס שוב. ברשותכם, אנחנו יוצאים להפסקה.


(הישיבה נפסקה בשעה 11:09 ונתחדשה בשעה 14:33.)
היו"ר יוסף טייב
צוהריים טובים, אני מחדש את ישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט בנושא הצעת חוק איסור העסקת עובדי הוראה ושלילת תקציב ממוסדות חינוך עקב הזדהות עם מעשה טרור או עם ארגון טרור (תיקוני חקיקה), הצעת חוק של חבר הכנסת עמית הלוי וחבר הכנסת צביקה פוגל.

בדיון הקודם אנחנו עצרנו בסעיף (ג), לגבי הסעיף השב"כי. אני מציע אלא אם חברי הכנסת רוצים להתייחס לסעיף (ג), אם לא, אנחנו נתקדם לסעיף הבא.
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
אני מציע להוריד אותו.
לירון ספרד
יש לנו התייחסות בעניין הזה.
עמית הלוי (הליכוד)
אתה מדבר על סעיף (ג), אז אני רק מחדד, נאמר לנו על ידי עו"ד גיא דוד שבחינוך הממלכתי אין אפשרות להעביר את הדברים משום שהרף הדרוש, המשמעתי שקרוב לרף הפלילי, אי אפשר להעביר ראיות במעמד צד אחד. זה היה נימוק ראשון שהנחת אותו כאן ולכן הוא חשוב לעניין שלנו, לפחות לגבי הממלכתי.

דבר שני, אני אומר שוב, אפשר לשנות את זה מבחינתי, בגלל ההערות של נציגות משרד המשפטים פה, ל'כי מצא שהעובד בהתנהגותו', כמו שכתוב בסעיף של השפעה מזיקה, שלא תאמר שזה זיקה רחוקה, 'שבהתנהגותו הוא בעל זיקה לטרור', או משהו שנוגע להתנהגות שלו ולא איזה משהו כללי. זאת הצעתי.
נירה לאמעי רכלבסקי
הסיכום של הדיון היה שהמונח זיקה לטרור הוא מונח בעייתי שאנחנו לא יודעים מה להכניס אליו. במיוחד בהצעת החוק הזאת שאנחנו מדברים בה כל היום בבלמים ואיזונים והצורך לאזן, הביטוי הזה הופך לנו את הכול.

הסיכום היה שבכל מה שמופיע בסעיף (א), אותה התנהגות, של הזדהות עם טרור, תמיכה בטרור וכדומה, שאנחנו רוצים לעצור, גם ראיות חסויות יכולות להיות מובאות לפני המנכ"ל. זאת אומרת סעיף (א) יכול להסתמך על ראיות חסויות שהביא השב"כ גם בנוסחו הנוכחי מבלי שאנחנו מכניסים את סעיף (ג). זה היה הסיכום של הדיון.

שאלנו את לירון אם אפשר להפעיל ראיות חסויות דרך סעיף (א), על ההתנהגות שאסורה שם, פורסם דברי שבח, הזדהות ותמיכה במעשה טרור ולהשתמש בראיות חסויות. את זה המנכ"ל היום יכול לעשות, על כך אין עוררין, כולם מסכימים מבחינה משפטית. לא רק מה שהביא השב"כ אגב, גם המשטרה יכולה להביא לו ראיות, גוף אחר יכול להביא לו ראיות. מבחינתנו כל ראיה שהגיעה אליו והוא שקל אותה והוכח להנחת דעתו בראיות שהובאו בפניו, ואנחנו לא אומרים איזה, להיפך, הראיות הרבה יותר רחבות מבחינת האפשרות להשתמש בהן, מבחינת הקבילות שלהן, מראיות פליליות, זה הרבה יותר רחב. ככה סיימנו את הדיון, בזה שכולם מסכימים שאפשר להשתמש גם בראיות חסויות בסעיף (א).
עמית הלוי (הליכוד)
אני רק אומר, כיוון שאני מתעקש על סעיף 16(ב)(6) לכן סעיף (ג) הוא קריטי מבחינתי.
נירה לאמעי רכלבסקי
16 מדבר על חוק הפיקוח.
עמית הלוי (הליכוד)
בשניהם זה מופיע, גם ב-16 וגם ב-18.
נירה לאמעי רכלבסקי
אתה ביקשת שההסדר שאנחנו דנים לגביו בסעיף 18(א) שיהיה לחוק חינוך ממלכתי יועתק גם לחוק הפיקוח.
עמית הלוי (הליכוד)
נכון. אני רק אומר שגם ב-18 וגם ב-16, בשניהם אני מבקש שתהיה מחויבות, ועל זה יש לי פגישה עם מי שאחראי על השב"כ ואני מקווה שנגיע להסדרה בעניין הזה גם אם אני לא מגיע להסכמה איתך, וככה היה לי רושם, עד שזה יגיע למליאה נגיע להסכמות.
היו"ר יוסף טייב
אני הבעתי את דעתי לגבי מה שאתה אומר. כיו"ר הוועדה אני לא חושב שזה נכון להתערב בעבודת השב"כ.
עמית הלוי (הליכוד)
להיפך, דווקא עמדת השב"כ זה הכרחי, לכן אני אומר שזה סעיף משלים. מבחינתי (ג) זה משלים לסעיף הבא שלא מופיע כאן, שכיוון שהוא לא מופיע כאן אני אעלה אותו כהסתייגות שאומרת שגורם מוסמך בשירות הביטחון הכללי לשם יישום יבדוק את האנשים שיש לגביהם מידע המצביע על זיקה לטרור. מכיוון שאני אומר את זה אז אותו סעיף (ג) שאנחנו דנים בו, ב-16 או ב-18, בממלכתי או במוכש"ר - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
אבל, עמית, כרגע מה שכתוב ב-(ג) מבחינה משפטית, כל ההתנהגות שאנחנו רוצים לאסור ב-(א), כל הרשימה שכתובה שם, יכולה להיתמך בראיה חסויה שמביא השב"כ בלי סעיף (ג). זה אומרים לך גם כל היועצים המשפטיים שעוסקים בתחום הזה, שזה נכלל. אנחנו לא צריכים את סעיף (ג) בשביל להסתמך על ראיות שמביא השב"כ. לא צריך לצמצם, כל ראיה שמגיעה לידי המנכ"ל, בין אם זה מהשב"כ, מהמוסד, מהמשטרה, מהמשמר האזרחי, לא יודעת, אם זאת ראיה והוכח להנחת דעתו.
היו"ר יוסף טייב
אוקיי. חבר הכנסת עטאונה, בבקשה.
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
אני חוזר על הדברים שלי גם מהבוקר לגבי סעיף (ג), אין לו מקום במערכת החינוך וחבל שאנחנו גם מתדיינים על זה בוועדת החינוך, על נושא כזה. זה עבר מהעולם, זה היה לפני אולי 30 שנה ומנסים בכל זאת להחזיר ולאיים ואמרתי, להפעיל טרור על מערכת חינוך שלמה, על ציבור מורים במערכת החינוך. אנחנו מתנגדים ואני מבקש, גם ממך כיושב ראש, אין מקום לסעיף כזה בחוק שדן במערכת החינוך. אין מקום, חד משמעית.
לירון ספרד
אחרי שאמרתי את שאמרתי לגבי מידע שהגיע עשיתי בדיקה נוספת, הלכתי ובדקתי עוד פעם לעומק את המקרים בשליפה ידנית, מה שנקרא פיזית - - -
עמית הלוי (הליכוד)
שהם לא הזדהות עם מעשה או ארגון, שלא כלולים ב-(א), לטענת נירה.
לירון ספרד
נכון, כבר אני אתייחס לזה.
עמית הלוי (הליכוד)
יכול להיות מקרים כאלה, תיאורטית.
לירון ספרד
איתרתי מקרה אחד מתחילת שנת הלימודים הקודמת באזור אוגוסט-ספטמבר 2022, שהתקבלה פרפראזה מהשירות לגבי עובד מדינה.
עמית הלוי (הליכוד)
זה חידוש קודם כל.
לירון ספרד
נכון, חידוש. עד עכשיו אמרנו שלא היה, איתרנו, עשינו שליפה ידנית כדי להיות בטוח.
עמית הלוי (הליכוד)
אז אני אומר לך שתבדוק את התשעה האלו גם.
לירון ספרד
אנחנו רוצים להביא תמיד בפני הכנסת, בפני הוועדה, את הנתונים המדויקים המלאים ביותר. עשינו שוב בדיקה נוספת.
עמית הלוי (הליכוד)
אגב, אבו שחאדה לימד בחטיבה?
לירון ספרד
אני לא זוכר.
עמית הלוי (הליכוד)
יכול להיות שהוא גם לימד בממלכתי.
לירון ספרד
לא.
עמית הלוי (הליכוד)
בחטיבה הוא לא לימד? רק בתיכון? אני מדבר על אל-ראשידיה, חטיבה.
לירון ספרד
הוא היה עובד בעלות, הוא לא היה עובד מדינה. איתרנו מידע על עובד מדינה אחד שהתקבל מידע גם על הזדהות עם משנה אידיאולוגית קיצונית של הסלפיה הג'יהאדיה, היה בירור ראשוני במשרד החינוך. כיוון שהוא עובד מדינה לאחר הבירור ולאור עמדת השירות שהם מוכנים להתייצב בבתי המשפט ביחד עם משרד החינוך כדי להציג את המידע במעמד צד אחד המידע הועבר לנציבות שירות המדינה, לאגף המשמעת, כיוון שמדובר בעובד מדינה. אגף המשמעת, כמו העמדה שהוא הציג פה, הודיע שהוא לא יכול לעשות שימוש במידע הזה ולכן אותו עובד במערכת עדיין.
נירה לאמעי רכלבסקי
אבל לו היה לכם את החוק עכשיו עם סעיף (א) כן הייתם יכולים לפטר?
עמית הלוי (הליכוד)
לא.
גיא דוד
ההמלצה של אגף המשמעת הייתה לבחון אי התאמה לאור העמדות שלו שאינן תואמות את דמות המורה.
נירה לאמעי רכלבסקי
פיטורים פדגוגיים?
גלעד קריב (העבודה)
אבל זה סעיף (א).
עמית הלוי (הליכוד)
קודם כל טוב שנמצא ועדיין הוא עובד במערכת, אתם עוקבים אחריו במשרד החינוך מה הוא עושה בשנתיים האחרונות?
לירון ספרד
עכשיו יש שאלה פרשנית. הוא לוקח חלק במפגשים סגורים של אותה קבוצה. פה זה משהו שדורש ליבון עם משרד המשפטים, האם המקרה שלו נופל לקטגוריה שקבועה בעילה ב - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
מה זה מפגשים סגורים? של כמה אנשים? עם עצמו, עם עוד בן אדם אחד?
לירון ספרד
לא, עם עוד תומכים. מפגשים סגורים, אלה מפגשים שהם – לא יודע אם להגיד במחתרת. ואז השאלה - - -
עמית הלוי (הליכוד)
רגע, בא שירות הביטחון, אומר ללירון שיש בן אדם שהוא חלק מחבורה, לא משנה, הסלפיה וואט אבר, אבל הוא לא הזדהה בהכרח, אז את אומרת זיקה זה רחב, אבל מצד שני את לא יכולה להשאיר אנשים כאלה במערכת החינוך גם אם הם לא עשו פעולה שמופיעה בסעיף (א), הזדהות עם מעשה או עם ארגון. יש להם זיקה.
נירה לאמעי רכלבסקי
לא, אבל הוא אומר שהוא לומד תורה של - - -
עמית הלוי (הליכוד)
אבל את צריכה הזדהה עם ארגון טרור בפומבי.
נירה לאמעי רכלבסקי
אתה לומד אותה אתה לא מזדהה?
עמית הלוי (הליכוד)
הוא הזדהה עם ארגון טרור בפומבי? לא. מי אמר שהוא הזדהה עם ארגון טרור בפומבי? לא, הוא ישב שם, אז מה? בכל זאת שירות הביטחון טרח להגיש פרפראזה ולומר שהוא לא צריך להיות במערכת החינוך, למרות שעדיין הוא במערכת החינוך, אולי מחכים לאיזה חוות דעת, הוא בכל זאת שנתיים פה. אז זה לא נכלל ב-(1) בהכרח.
אסנת הראל וינשטיין
לא בטוח, כלומר צריך לבחון את זה. צריך להגיד שזה לא מקרה שאירע ממש עכשיו, עברה לדעתי למעלה משנה, יכול להיות שעכשיו עם החוק זה כן היה מקבל מענה, זה משהו שצריך בחינה.
לירון ספרד
נכון, עדכנו גם את משרד המשפטים וביקשנו שיבחן את העניין.
עמית הלוי (הליכוד)
בסדר, זה שזה צריך מצריך בחינה זו הבעיה. אם את אומרת פה כנציגת משרד המשפטים שזה מצריך בחינה זה הצידוק להוסיף סעיף כולל יותר שאומר שגם אם אדם הוא פעיל כללי, הזדהה, חצי הזדהה, יש לו שותפות, יש לו זיקה. זיקה זה לא מושג חריג היום בחוק, מופיעה המילה זיקה.
נירה לאמעי רכלבסקי
לא, היא לא מופיעה, עמית. אין בחוקים אחרים את המילה 'זיקה'.
עמית הלוי (הליכוד)
זיקה לישראל, אני זוכר שיש בכמה מקומות.
נירה לאמעי רכלבסקי
זיקה לישראל זה משהו ש - - -
עמית הלוי (הליכוד)
לדוגמה. אני רק אמרתי על המילה זיקה. אומר לך לירון, בצדק, אדם לא בהכרח הזדהה עם ארגון טרור או הזדהה עם מעשה טרור, אבל הוא לא יכול להיות חלק ממערכת החינוך. אז תמצאי ניסוח.
נירה לאמעי רכלבסקי
אבל אם הוא יושב עם אנשים נוספים, אם הבנתי נכון, מה הוא עושה? הוא יושב ועושה מה? אמרת מפגשים מחתרתיים, אוקיי, אבל הוא עדיין עושה את זה עם עוד אנשים ומה הם עושים?
לירון ספרד
תומכים באותו רעיון אידיאולוגי קיצוני.
יהודית גידלי
יש לזה מטרה מעשית?
לירון ספרד
אנחנו לא יודעים אם יש לזה היבטים מעשיים?
נירה לאמעי רכלבסקי
אני לא בטוחה שאי אפשר להשתמש בהגדרות האלה למשהו כזה קיצוני.
לירון ספרד
כל הארגונים הללו הוגדרו כהתאחדות בלתי מותרת בישראל.
נירה לאמעי רכלבסקי
זאת אומרת הוא בכלל מבצע עבירה.
עמית הלוי (הליכוד)
יכול להיות, אולי הוא היה שותף לתכנון של עבירה.
נירה לאמעי רכלבסקי
אבל הוא מבצע עבירה פלילית.
עמית הלוי (הליכוד)
הוא לא ביצע עדיין.
נירה לאמעי רכלבסקי
למה?
עמית הלוי (הליכוד)
כי הוא לא ביצע, לא הגישו נגדו כתב אישום. נניח שהוא תכנן פיגוע אפילו.
גיא דוד
אבל החברות היא עבירה פלילית.
עמית הלוי (הליכוד)
אבל הוא לא חבר רשמית. הוא ישב איתם.
נירה לאמעי רכלבסקי
אבל גיא יכול להשעות אותו עכשיו.
גיא דוד
לא יכול להשעות אותו. אתם צריכים להבדיל בין השאלה האם יש עבירה פלילית להאם יש ראיות לעבירה פלילית.
עמית הלוי (הליכוד)
אין את זה ואין את זה.
גיא דוד
כי המסמך הזה זאת פרפראזה משב"כ, היא אינה ראיה. היא מלמדת על כך שנעברה עבירה פלילית, אבל אי אפשר להעמיד לדין עליה.
היו"ר יוסף טייב
ואילו סעיף (ג) היה קיים יכולת לעשות משהו?
גיא דוד
סעיף (א) מדבר על העבירות האלה? זה נכלל בסעיף (א), העבירות האלה?
היו"ר יוסף טייב
אבל הוא לא הזדהה, גיא.
עמית הלוי (הליכוד)
גיא, היית בשב"כ, נכון?
גיא דוד
נכון.
עמית הלוי (הליכוד)
יש מידע בשב"כ שהוא קטגורית מסגרת דיונית אחרת, הוא לא מסגרת דיונית של הזדהות עם מעשה או עם ארגון ועדיין השב"כ אומר שהאיש הזה מסוכן גם אם זה לא מוגדר בהגדרות של הזדהות פומבית, בין אם הוא תרם באופן עקיף, גם אם הוא לא הזדהה, עשה מעשה של הזדהות. יש לשב"כ קטגוריות אחרות, יש פה הרבה קטגוריות.
גיא דוד
אני לא מייצג פה את השב"כ בדיון.
עמית הלוי (הליכוד)
יש הרבה קטגוריות, מ' יכולה לומר. לכן המטרה של סעיף (ג) לומר, גם מי שלא הזדהה עם מעשה או עם ארגון, אבל שירות הביטחון סבור שיש לגביו מידע, בין אם הוא יכול להציג אותו ובין אם הוא לא יכול להציג אותו - - -
גיא דוד
מידע שאומר מה?
עמית הלוי (הליכוד)
מידע שאומר שלבן אדם יש זיקה - - -
גלעד קריב (העבודה)
מה זה זיקה?
עמית הלוי (הליכוד)
אז אמרתי, יש הרבה דברים, הוא יכול לשבת – הנה דוגמה, אמר לך לירון, הוא חלק מחבורה, לא משנה מה היא תכננה שם, הוא לא הזדהה בפומבי עם מעשה טרור, הוא ישב עם הסלפיה הג'יאהדיה, הוא כנראה כבר שנתיים יושב איתם, אולי הוא עושה את הפגישות בבית ספר, יכול להיות, בשעות אחרי הלימודים. זאת הסיטואציה שאנחנו מתמודדים אותה.
לירון ספרד
יש מידע שהוא תומך בזרם הזה והוא לוקח חלק במפגשים סגורים.
עמית הלוי (הליכוד)
מה זה תמיכה בזרם? בזרם, לא בארגון.
היו"ר יוסף טייב
אם הוא תומך אז הוא בסעיף (א).
עמית הלוי (הליכוד)
לא בארגון, בזרם. באסכולה, לא בארגון. מ', זה חדש? השב"כ מוציא פרפראזות רק על הזדהות עם מעשה או ארגון טרור? השב"כ מוציא פרפראזות, לא רק הדוגמה הזאת שהוא הביא, הוא מוציא פרפראזות, הוא אומר, הבן אדם הזה, יש לו קשר עקיף, הוא משמש צינור בכלל לחלפנות כספים.
גלעד קריב (העבודה)
אם הוא משמש צינור - - -
עמית הלוי (הליכוד)
לא, הוא לא מזדהה.
גלעד קריב (העבודה)
אז הוא עובר עבירה.
עמית הלוי (הליכוד)
אנחנו לא רוצים עבירה, עבירה זה אירוע אחר.
נירה לאמעי רכלבסקי
ההתנהגות מהווה עבירה, אפשר לאסוף ראיות נוספות.
גלעד קריב (העבודה)
שהשב"כ ישים עליו מעקב ויביא - - -
עמית הלוי (הליכוד)
זו לא המטרה של החוק, המטרה של החוק היא להוציא אותו מבית ספר מחר.
גלעד קריב (העבודה)
אבל זה לא יכול לעבוד במדינה דמוקרטית.
עמית הלוי (הליכוד)
יכול, חובה.
גלעד קריב (העבודה)
כי אם אין תשתית עובדתית על חשד לעבירה אז לא מוציאים - - -
עמית הלוי (הליכוד)
בוודאי, מה השאלה? גלעד, יש אי התאמה בכל משרד ממשלתי. אם השב"כ קבע שהבן אדם הזה משמש לדוגמה חלפן לארגון טרור הוא לא מתאים להיות מורה בבית ספר.
גלעד קריב (העבודה)
אם הוא משמש חלפן לארגון טרור הוא עבר עבירה פלילית.
עמית הלוי (הליכוד)
זה לא קשור לעבירה.
נירה לאמעי רכלבסקי
גיא, כשאתם משעים את ההשעיה הראשונית הדחופה על סמך מה אתם עושים את ההשעיה הראשונית?
גיא דוד
קודם כל אנחנו לא משעים השעיה ראשונית, זה מנכ"ל המשרד.
נירה לאמעי רכלבסקי
מנכ"ל המשרד. מנכ"ל משרד החינוך, על מה הוא יכול להשעות השעיה דחופה?
גיא דוד
השעיה דחופה יכולה להיות או על רקע פתיחה בחקירה פלילית או על רקע עבירת משמעת זדונית ופוגענית, אלה ההגדרות.
נירה לאמעי רכלבסקי
לא, מבחינה ראייתית על מה הוא יכול להישען?
גיא דוד
אם זה על רקע של חקירה פלילית מספיק דיווח מהמשטרה על פתיחה בחקירה. אבל אנחנו לא מדברים פה על מקרים שיש פתיחה בחקירה.
עמית הלוי (הליכוד)
נכון, אנחנו גם לא רוצים להגיע לזה.
נירה לאמעי רכלבסקי
למה?
עמית הלוי (הליכוד)
כי השב"כ לא רוצה לפתוח בחקירה.
גיא דוד
שוב אני חוזר לשאלת הליכים חלופיים, הליכים שיוריים. לא ניכנס עוד פעם לוויכוח הזה, אבל אם יש הליך פלילי אז יש לנו את הכלים, יש את הכלים גם של ההשעיה הדחופה, שהארכנו אותה לגבי עובדי הוראה לפני שלושה שבועות ל-60 יום, והשעיית נציב אחר כך והליך פלילי והליך משמעתי, בין עצמאית ובין בעקבות פלילי.

אנחנו לא בעולם הפלילי, בעולם הפלילי יש פתרונות. הפערים שקיימים הם במצבים שיש מידע מודיעיני, ששוב, אני לא יודע אם יש מקרים כאלה או לא, מצאנו מקרה אחד שפנו אלינו. אני מעל שש שנים בתפקיד ואני מכיר רק את המקרה הזה וגם אותו לקח זמן למצוא ואת המקרים שאמרנו שיש בעיה ראייתית כי הגורם שנחשף למידע זה התלמידים שהם ילדים וההורים שלהם לא רוצים שהם ימסרו עדות. זה שני האזורים שבהם אני כאגף משמעת אין לי פתרון.
היו"ר יוסף טייב
סעיף (א) נותן לזה פתרון, נכון, גיא?
עמית הלוי (הליכוד)
לא, הוא לא מכסה את המקרים שהשב"כ לא רוצה ל - - -
גיא דוד
סעיף (א) נותן פתרון לשני המקרים האלה, להבנתי.
היו"ר יוסף טייב
לירון וגיא, אני מבין, לפי מה שאתם אומרים, שאני לא צריך את סעיף (ג).
עמית הלוי (הליכוד)
הרגע הסברת שאדם השתתף - - -
היו"ר יוסף טייב
עמית, אני רוצה להבין. אתה מבקש פה להוסיף סעיף שלכאורה הוא לא תורם פה כלום.
עמית הלוי (הליכוד)
הרגע הוא הסביר למה כן. ממה שאני הבנתי. למיטב השגתי, מה שלירון אמר - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
מה שלירון צריך לעשות זה כמו שהוא יעשה במציאות, הוא יילך למשרד המשפטים ויתייעץ איתם.
עמית הלוי (הליכוד)
לא.
נירה לאמעי רכלבסקי
בוודאי, איך אתה חושב שהוא ייעץ למנכ"ל על זה? מישהו צריך לייעץ לו על הדברים האלה.
עמית הלוי (הליכוד)
הוא גם צריך ייעוץ? עם מי הן יתייעצו?
לירון ספרד
העניין שדורש ליבון אל מול משרד המשפטים, בדוגמה כמו שנתנו, כיוון שהנוסח כפי שהוא מופיע כרגע זה 'עשה מעשה של הזדהות עם ארגון טרור בפומבי' או פרסם, כאלה דברים, האם מקרה כזה שאין פה פומביות במובן שעכשיו הלך בחוצות העיר והכריז על התמיכה, אלא עשה את זה בקבוצה סגורה אבל עם אנשים נוספים, האם הדרישה לפומביות נכנסת פה או לא נכנסת פה?
נירה לאמעי רכלבסקי
או לפרסום.
לירון ספרד
אבל אין פה פרסום.
נירה לאמעי רכלבסקי
אבל בחלק השני יש - - -
לירון ספרד
אבל במקרה שנתנו כדוגמה, שלא ניתן היה לקדם הליך משמעתי, היה מקרה שהוא לא מקרה שבא לידי ביטוי בפומבי, הוא בא בקבוצה סגורה, בתמיכה סגורה, על בסיס כנראה מידע מודיעיני שהגיע מגורם כזה או אחר.
נירה לאמעי רכלבסקי
המידע המודיעיני אף פעם לא משתכלל לידי חקירה? אני רוצה להבין.
לירון ספרד
לפעמים כן ולפעמים לא.
גיא דוד
אם הוא משתכלל לכדי חקירה אז יש הליך פלילי והליך משמעתי ויש פתרון. אנחנו מדברים על המקרה שזה לא.
לירון ספרד
נירה, זה מקרה שאין הליך פלילי, זה מקרה שיש אך ורק מידע שהגיע מרשות ביטחונית, זה מידע שהרשות הביטחונית שקלה והחליטה שנכון להעביר את המידע הזה למשרד החינוך כי היא חושבת שאותו אדם, יש קושי או חשש לגבי אותו עובד הוראה - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
והיא לא מעבירה את זה למשטרה לאסוף עוד ראיות להעמיד לדין?
עמית הלוי (הליכוד)
לא תמיד.
לירון ספרד
אני לא יודע, זה לא תפקיד שלנו לבדוק אם זה עבר למשטרה.
היו"ר יוסף טייב
משרד ראש הממשלה, מ', בבקשה.
עמית הלוי (הליכוד)
אגב יכול להיות שתכננו פיגוע באותה ישיבה והוא ישב והקשיב והוא היה חלק מזה.
היו"ר יוסף טייב
בסדר, לא רלוונטי עכשיו, עמית.
גלעד קריב (העבודה)
זו עבירה פלילית.
לירון ספרד
משרד החינוך לא אחראי על סיכול פיגועים.
היו"ר יוסף טייב
לירון, הנקודה הובהרה. מ', בבקשה.
מ'
ראשית יש התנהגויות שלא עולות במפורש לכדי סעיף (א), לירון דיבר עליהן, למשל אותה הזדהות שהשאלה אם זה בפומבי או לא ועל הדבר הזה אנחנו נדרשים בהמשך שיח עם ייעוץ וחקיקה לעניין גדרי סעיף קטן (ג). לגבי הפתיחה בחקירה והראיות הקבילות - - -
היו"ר יוסף טייב
כמה זמן אתם צריכים לבדוק את זה, מ'?
נירה לאמעי רכלבסקי
אבל אני רוצה להבין, כי למיטב הבנתי הרעיון הוא שבסוף מעמידים לדין, שהדבר הזה הוא התחלה של – ואז אפשר להשעות.
לירון ספרד
נירה, זה שיקולי מקורות.
נירה לאמעי רכלבסקי
אני שואלת. אני מבינה את זה.
מ'
לא כל מידע מודיעיני משתכלל למידע ראייתי. ברור שככל שיש מידע שיכול להביא לפתיחה בחקירה פלילית זו העדיפות שלנו. העדיפות זה להביא לחקירה והעמדה לדין, לדין פלילי.
נירה לאמעי רכלבסקי
את יודעת להגיד למה פה זה לא שוכלל לחקירה?
מ'
אני לא יודעת במקרה הפרטני.
גיא דוד
ראית את הדיווח?
מ'
לא, האמת שלא. אבל מקום שיש מידע - - -
עמית הלוי (הליכוד)
אבל יש המון מקרים כאלה בשב"כ.
נירה לאמעי רכלבסקי
עמית, אין המון, כי אם היה המון היינו שומעים.
עמית הלוי (הליכוד)
לא, של אי חשיפת מקורות. יש המון מקרים כאלה.
נירה לאמעי רכלבסקי
לא, אבל לפחות הם היו יודעים שיש - - -
גלעד קריב (העבודה)
נהדר, אז גם האדם לא יוכל להתלונן. אין בעיה, אתם רוצים לחיות במדינה שעובד מערכת החינוך הממלכתית – בסדר.
היו"ר יוסף טייב
גלעד, תן לה לסיים, אני אתן לך אחריה.
מ'
מקום שמדובר במידע שמבוסס על מקורות מודיעיניים, מקורות רגישים, מן הסתם המידע הזה לא ייחשף בדרך של חקירה גלויה ואז הדרך היא להעביר פרפראזה למשרד החינוך. ואני אומרת שוב, ככל שיש מידע ראייתי או מידע שאנחנו יכולים לחשוף העדיפות היא להליך הפלילי.

אני אגיד עוד דבר, כי זה גם עלה פה על ידי ייעוץ וחקיקה וגם עליו אמרתי בדיון הקודם, לגבי סעיף קטן (ג), גורם מוסמך בשירות הביטחון הכללי, וזה נאמר פה מכמה גורמים, אין מקום לייחד את שירות הביטחון הכללי בחקיקה הזאת, המידע יכול להיות מגורמי מודיעין אחרים, ממודיעין משטרתי, מגורמים אחרים. זה לא נכון וזו גם עמדתנו ביחס לרישה של הסעיף, שהסעיף הזה ייוחד אך ורק למידע שמעביר השב"כ.

אני אחזור על העמדה שלנו, לגבי הרישה אנחנו שבים ואומרים שאנחנו מבקשים, ככל שהסעיף הזה נשאר, שהמידע הזה יכול להיות מועבר למשרד החינוך על ידי שורה של גורמים, בדומה לסעיף קטן (א). ולגבי העילה, הדבר הזה מחייב דיוק ודיון עם ייעוץ וחקיקה כדי לראות שמצד אחד אנחנו לא מרחיבים את זה, המונח זיקה לטרור, גם אנחנו לא יודעים איך לפרש אותו, אנחנו יודעים איך לפרש עבירות, למשל מחוק המאבק בטרור וכן הלאה, הדבר הזה עוד מחייב דיוק עם משרד המשפטים, ייעוץ וחקיקה.
נירה לאמעי רכלבסקי
איזה עבירה מקבילה להתנהגות הזאת שלירון תיאר בחוק המאבק בטרור, אסנת?
אסנת הראל וינשטיין
אני יכולה לבדוק את זה.
עמית הלוי (הליכוד)
אגב, בחוק המאבק הטרור מופיע זיקה. אני לא יודע מה אתם עושים עם הזיקה הזאת, מופיע זיקה בהגדרת ארגון טרור. יש מושג כזה, זיקה ממשית לארגון. אני לא יודע איך אתם מפרשים את הזיקה אם אתם לא יודעים מה זה זיקה, אבל יש מושג כזה.

אבל בכל מקרה, מבחינת הנוסח, אדוני היושב ראש, אני בעד שיהיה כתוב גורם מוסמך באחד מגופי הביטחון, אני מסכים עם מ' פה בהקשר הזה. לגבי ההגדרה, אני חוזר על מה שאמרתי, שבהתנהגותו של עובד הינו בעל זיקה לארגון טרור או למעשה טרור.
היו"ר יוסף טייב
חבר הכנסת גלעד קריב, בבקשה.
גלעד קריב (העבודה)
מעשה חקיקה הוא לעולם מהלך של ניהול סיכונים. יש חקיקה שעוסקת בדיני תעבורה, היא מאפשרת לאנשים לנהוג למרות שאנשים גם נפגעים מתאונות דרכים. התפקיד של מחוקקים הוא כל הזמן במהלך של חקיקה לבצע ניהול סיכונים, להעריך את עוצמת הסכנה למול עוצמת הנזק שיכול להיגרם ממעשה החקיקה.

אנחנו עסוקים כאן בסעיף שבו פעם אחרי פעם, גם בדיון הגלוי, הדברים של עו"ד ספרְד, אני לא אתייחס למה שקורה בדיונים החסויים - - -
לירון ספרד
ספרַד.
גלעד קריב (העבודה)
ואני עוד חיתנתי אותו.
עמית הלוי (הליכוד)
זה מעשה עשוי, לירון, החתונה, אין לך מה לדאוג, אי אפשר לחזור.
גלעד קריב (העבודה)
אני מבקש לציין בפרוטוקול שחבר הכנסת עמית הלוי אמר שחתונה רפורמית היא מעשה עשוי. רק בשביל זה היה שווה לבוא לכאן.
עמית הלוי (הליכוד)
כל הסכמה בין בני הזוג. הרב לא מעלה ולא מוריד, כמו שאתה יודע, באורתודוקסי ובזה, צריך טבעת, כלה יפה, כמו שיש ללירון, וקידושין, זה הכול. זה מדין תורה ככה.
גלעד קריב (העבודה)
שמעת, יוסי?
היו"ר יוסף טייב
אני מעדיף לא להיכנס לזה כרגע, יש לנו מספיק חזיתות פתוחות, אתה רוצה לפתוח עוד אחת?
עמית הלוי (הליכוד)
ושני עדים, כמובן.
גלעד קריב (העבודה)
בכל מקרה אני באמת אומר, מהדברים כאן, גם של משרד החינוך, גם של הנציבות, גם בסופו של דבר של השירות, אנחנו מבינים שכל הדיון פה הוא על מספר זעום של מקרים שרלוונטיים לעניין הזה. בשביל לטפל באותו מספר זעום, ותיכף אנחנו נגיע לשאלות האם יש כלים לטפל בעניין, מבקשים לעשות כאן מהלך שיש בו שני נזקים גדולים. א', לוקחים את גורמי הביטחון ומייצרים בעבורם, וזה לא משנה אם יהיה כתוב שירות הביטחון הכללי או יהיה כתוב גורמי הביטחון בסעיף (ג) - - -
עמית הלוי (הליכוד)
גופי ביטחון.
גלעד קריב (העבודה)
כל עוד סעיף (ג) מנוסח בצורה פרטנית או כללית הוא מתייחס באופן ספציפי גם לשירות. הרי זה ברור שבעניין המאבק בטרור זו הטריטוריה המרכזית של השירות ולא של גורמי ביטחון או גופי ביטחון אחרים. מה זה מכבסת המילים הזאת? כל עוד משאירים את סעיף (ג) בנוסח שלו אז בעצם אומרים שאנחנו מייצרים כאן איזה שהוא קשר ישיר בין גופי הביטחון לבין מערכת החינוך, הממלכתית, בצורה דרמטית מעבר למה שנדרש מכיוון שכל הטריטוריה המורכבת מכוסה בסעיף (א).

הרי כל סעיף (א) נועד למקרים שבהם, בין אם מסיבה ראייתית, בין אם מסיבה ביטחונית של אי חשיפת מקורות ובין אם מסיבה משפטית כזו או אחרת, אי אפשר להביא להרשעה פלילית, אבל יש מצבור של ראיות שאומרות שהאדם עובר עבירות שקשורות לטרור. לא ייתכן שיש במדינת ישראל חוק של מאבק בטרור, בחוק הזה מנויות כל מיני עבירות ועכשיו באים בחקיקת חינוך ואומרים לעניין הזה נייצר איזה דוקטרינה של עבירה שהיא לא עבירה או התנהגות עבריינית שהיא לא עד כדי עבירה שלא מופיעה בחוק המאבק בטרור.
עמית הלוי (הליכוד)
אבל הרגע היא אמרה לך שיש כאלה. אמרה מ' שיש דברים שלא נכנסים לסעיף (א). הרגע היא הסבירה, רק אני שמעתי את זה פה? לא הסברת ככה? יש דברים שלא נכנסים בסעיף (א), הם מחייבים פרפראזות כלליות שקשורות לשותפויות ולזיקות שונות שהשב"כ לא רוצה להוליך אותם בהליך פלילי או משמעתי.