פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת
122
ועדת הכלכלה
19/03/2024
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
מושב שני
פרוטוקול מס' 337
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שלישי, ט' באדר ב' התשפ"ד (19 במרץ 2024), שעה 11:27
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 19/03/2024
חוק הפרות תעבורה מינהליות, התשפ"ד-2024
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הפרות תעבורה מינהליות, התשפ"ב-2021
מוזמנים
¶
ברקת שמאי - זרוע אסטרטגיה, משרד המשפטים
מרגנית לוי - עו"ד, משפטנית בייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
יובל שפיצר - זרוע אסטרטגיה, משרד המשפטים
נתנאל יעקב חי - עו"ד, ראש תחום המשפט המנהלי, הסנגוריה הציבורית
אושרת דיין אליהו - עו"ד, ממונה בכירה ייעוץ משפטי במג"ק, רשות האכיפה והגבייה
עידו חי - רפרנט בט"פ ואכיפה באגף תקציבים, משרד האוצר
רותם סיון - עו"ד, עוזרת משפטית ליועמ"ש, המשרד לביטחון לאומי
רפ"ק אמיר ליפשיץ - ר' חו' ייעוץ וחקיקה את"ן, משטרת ישראל, המשרד לביטחון לאומי
מירה סלומון - ראש מנהל משפט וכנסת, מרכז השלטון המקומי
רזיאל אלישיב - מנהל תחום ענפי, איגוד לשכות המסחר
אריה אשד - מנכ"ל איגוד המוסכים
צורי סבן - עו"ד, נציג לשכת עורכי הדין
נמרוד הגלילי - מנכ"ל הארגון להשכרת רכב וליסינג
רישום פרלמנטרי
¶
חבר מתרגמים; מיטל פורמוזה
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
הצעת חוק הפרות תעבורה מינהליות, התשפ"ב-2021, מ/1478
היו"ר דוד ביטן
¶
המשך דיון של הצעת חוק הפרת התעבורה מנהליות התשפ"ב-2021. התקדמתם קצת, הייעוץ המשפטי שלי ואתם בסעיפים? ומה שאמרנו ולא התקדמתם, תיקנתם כבר?
מרגנית לוי
¶
לא, אין לנו. אבל אנחנו לא 'לא עובדים על זה', אנחנו עובדים על זה. פשוט כיוון שיש הרבה שותפים בממשלה אז זה מצריך ישיבות מורכבות. אבל אנחנו עובדים על הכול במקביל ולא באופן טורי.
היו"ר דוד ביטן
¶
טוב. אני קבעתי היום ישיבה עם יושב-ראש ועדת חוקה על הסיפור הזה. אנחנו נשב על זה. כי אמרתי שזה צריך להיות בהתאמה של הפיגורים והכול. גם פנו אליי משלטון מקומי ואמרתי אנחנו עוד לא סגרנו את הנושא. אחרי הישיבה הזאת אנחנו ננסה לראות מה קורה עם זה.
דבר נוסף, והשלטון המקומי טוען לגבי הנוסח הזה של ההוצאה לפועל, אז אנחנו נדבר על זה עוד, נבחן את זה שוב. של המכתב.
אוקיי, נמשיך לקרוא.
מרגנית לוי
¶
אוקיי. לפני שנמשיך לקרוא אני רק רוצה להגיד שבאחר הנושאים שדנו בהם בדיון ההקראות הראשון ב-4 במרץ אז זה היה בעצם הנושא של הגדרת הפרת תעבורה וההוראה שקבועה בסעיף 2א לעניין תאונת דרכים שנגרם בה נזק בלבד. אז קיימנו על זה דיון וכאן אנחנו דווקא רוצים להחזיר תשובה לוועדה ולך אדוני יושב-הראש, שבעצם חידדנו את הדברים. משטרת ישראל כמובן כאן ובמידת הצורך אתם תדייקו אותי, אבל אני אציג את הדברים באופן כללי.
יש בעצם היום נוהל של משטרת ישראל שמדבר על בעצם אכיפה של תאונות דרכים מסוג נזק בלבד. ולפי הנוהל הזה בעצם כשיש תאונת דרכים מסוג נזק בלבד, אז יש מקרים מסוימים שבהם ייפתח תיק חקירה. המקרים האלה נקבעים לפי חומרת ההפרה שבוצעה ולא לפי הנזק או גובהו או עוצמתו וכדומה. ולכן במקרים כאלה שבהם נפתח תיק חקירה, זאת אומרת שזה מצדיק לפתוח תיק חקירה, אז באמת ההיבט הראייתי שם הוא מאוד מאוד מורכב במובן הזה שיש גביית עדויות יש כל מיני מדידות שונות וכדומה. לכן באמת זה לא מתאים לדיון בפני בית דין מנהלי, אלא צריך את ההליך הפלילי שקיים היום. במקרים שבהם אין הצדקה לפתוח תיק חקירה אז למעשה האירוע מתברר במישור הנזיקי אזרחי ולא במישור הפלילי.
לכן בעצם הצעת החוק הממשלתית בנוסחה המקורי ביקשה בעצם לשמר את האכיפה הזאת במובן הזה שמה שהוא תיק נזק תיפתח בגינו חקירה ויידון בפני בית משפט לענייני תעבורה – כמו ההליך הקיים היום. ומה שלא, לא ייכנס לחוק הזה.
לכן אנחנו מבקשים בשורה התחתונה, בהגדרת הפרת תעבורה, אם צריך איתי, אז אני אקריא עוד פעם. להקריא?
מרגנית לוי
¶
בסדר. אז אני רק אשלים את ההסבר הכללי ואני אקריא מיד את מה שאנחנו מבקשים לעשות. בעצם אנחנו מבקשים לסייג מהגדרה של הפרת תעבורה תאונת דרכים שניזוק בה רכוש ולתקן את סעיף 2א בהתאם. אני מקריאה.
"הפרת תעבורה" – הפרה של הוראה לפי פקודת התעבורה המנויה בחלק ב' לתוספת הראשונה, למעט הפרה כאמור שכתוצאה ממנה או בקשר עמה נגרמה תאונת דרכים שבה נפגע אדם או ניזוק רכוש.
היו"ר דוד ביטן
¶
מה שהיא אומרת שאם אין חקירה ואין ראיות מסובכות, עדויות וכו', אז זה לא יהיה במישור המנהלי. אז תציינו את זה.
מרגנית לוי
¶
בעצם זה מוציא כל תאונת דרכים. כי יש בה או שנפגע בה אדם או שניזוק רכוש. זאת המשמעות של הסיפה של ההגדרה.
היו"ר דוד ביטן
¶
הבנתי. גם צריכים להוסיף אבל לגבי העניין הזה, אמרת את זה בעצמך. בנושא של הראיות והעדויות. תציינו שאיפה שנגרם נזק רכוש ואין פה תסבוכת חקירתית אז כן יהיה במנהלי. מה את רוצה? אני לא מבין.
היו"ר דוד ביטן
¶
תכתבו את זה במפורש. היא אמרה שיש דבר כזה. נגרם נזק ברכוש ואתם לא עושים חקירת משטרה.
רפ"ק אמיר ליפשיץ
¶
אני אסביר. ברגע שמדובר בתאונת דרכים: אם מדובר בתאונת דרכים מאוד קלה, לפי הנוהל שלנו לא אמור להגיע בוחן למקום. זה אומר שמבחינתנו גם לא נפתח תיק חקירה. אין תיק. המשטרה לא מעורבת. המשטרה מעורבת רק כשיש נזק חמור שהוא קבוע בנוהל.
היו"ר דוד ביטן
¶
כל נזק. זה כל העניין. ההגדרה אומרת או שניזוק ברכוש. אני אומר תציינו שאם לא נפתח תיק חקירה אז כן יעבור.
מרגנית לוי
¶
זה לא קורה היום. אני לא עוסקת בחוק הזה במדיניות האכיפה של משטרת ישראל. זה כיום לא קורה. אז אני לא רוצה לשנות.
רפ"ק אמיר ליפשיץ
¶
אין מצב שמישהו מרים טלפון ואומר יש לי פה שפשוף בפגוש, תביאו לכאן בוחן תנועה דחוף, והוא מגיע. אין, זה לא קורה.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, אבל זה לא מתקבל. זה לא הגיוני שאם נגרם נזק רכוש קל שאין לזה גם שום חקירה, תעביר את זה לבית הדין. מה הבעיה עם זה?
רפ"ק אמיר ליפשיץ
¶
בדיוק. זה לא להפרה מנהלית ולא לבית משפט. זה פשוט לא נחקר, לא מטפלים בזה, לא נוגעים בזה.
רפ"ק אמיר ליפשיץ
¶
כשיש נזק חמור שהוא קבוע בנוהל ומדובר בעבירה שבוצעה שהיא עבירה חמורה. כשיש עבירה חמורה שתוצאתה תאונת דרכים עם נזק, על פי נוהל יגיע בוחן למקום. בסיטואציה הזאת או שיוגש כתב אישום או שהתיק ייסגר.
רפ"ק אמיר ליפשיץ
¶
בדיוק. זה יהיה תיק תאונת דרכים ואז יוגש כתב אישום לבית משפט, על זה שהוא עבר באור אדום וגרם לנזק, רק לרכוש. בן אדם לא נפגע. אבל העבירה היא מספיק חמורה כדי שאנחנו נצטרך לחקור עדים. נחקור אותו ונחקור את הרכב שנפגע.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא יודע. לדעתי אתם פה מגזימים קצת. אבל לא משנה. אם לא נגרם, אם הנזק הוא קל מאוד וזה לא.
רפ"ק אמיר ליפשיץ
¶
לא קורה. אם המשטרה לא מגיעה לחקור אנחנו לא נזכרים בשלב מאוחר ואומרים אה, בעצם עברת באדום. זה לא עובד ככה.
מרגנית לוי
¶
בדיוק. אז בעצם בסעיף 2א מה שצריך זה למחוק בעצם את פסקה (1). אתה רוצה שאני אקריא כת כל 2א(א)?
מרגנית לוי
¶
צריך למחוק את פסקה (1) בסעיף (א) של סעיף 2א. כלומר אי אפשר יהיה לפתוח בהליך פלילי בגין הפרת תעבורה שנגרמה. כלומר, אפשר יהיה. אבל כאילו זה לא נכנס להסדר הזה. לא יהיה הסדר מקביל. זה פשוט יוצא מכל התכולה של החוק הזה.
איתי עצמון
¶
אני רק אזכיר, הגדרתה של הפרה של הוראה מהוראות לפי פקודת התעבורה כהפרת תעבורה אין בה כדי לגרוע מהיותה עבירת תעבורה. אולם הליך פלילי בשל עבירת תעבורה המהווה הפרת תעבורה ייפתח רק אם יתקיים אחד מאלה. וכאן בעצם מה שמופיע היום בנוסח זה – "כתוצאה מהפרת התעבורה או בקשר עמה נגרמה תאונת דרכים שבה ניזוק רכוש" – אז הפסקה הזאת תימחק.
איתי עצמון
¶
אנחנו בפרק ה'. פרק ה' נוגע להקמת בית דין לתעבורה, ערר וערעור. זה בעמוד 11 בנוסח שמונח לשולחן הוועדה.
מרגנית לוי
¶
טוב. אז אנחנו בסעיף 13.
מינוי חברי בית דין לתעבורה וראש בית דין לתעבורה
13.
1. שר המשפטים ימנה, לפי בחירת ועדה כאמור בסעיפים קטנים (ג) או (ד), לפי העניין, ראש בית דין לתעבורה וחברי בית דין לתעבורה.
1. ראש בית דין לתעבורה או חבר בית דין לתעבורה יהיה אזרח ישראלי הבקיא בדיני תעבורה ובכללי המשפט המינהלי והכשיר להתמנות לשופט בית משפט מחוזי, באם מדובר בראש בית הדין, או לשופט בית משפט שלום, באם מדובר בחבר בית הדין.
1. הוועדה לבחירת ראש בית דין לתעבורה תהיה בת שלושה חברים, והם:
1. המנהל הכללי של משרד המשפטים, והוא יהיה יושב הראש;
1. עובד מדינה שהוא משפטן הבקיא בכללי המשפט המינהלי, שימנה היועץ המשפטי לממשלה;
1. נציג ציבור שהוא משפטן הבקיא בדיני התעבורה, שימנה נציב שירות המדינה בהסכמת היועץ המשפטי לממשלה.
1. הוועדה לבחירת חברי בית דין לתעבורה תהיה בת שלושה חברים, והם:
1. שופט בדימוס שימנה שר המשפטים בהסכמת נשיא בית המשפט העליון, והוא יהיה יושב הראש;
1. ראש בית דין לתעבורה;
1. נציג ציבור כאמור בפסקה (3) של סעיף קטן (ג).
1. שר המשפטים רשאי, בהסכמת ראש בית דין לתעבורה, למנות חבר בית דין לתעבורה, אחד או יותר, לסגן ראש בית הדין לתעבורה; פקעה כהונתו של סגן ראש בית הדין כחבר בית דין לתעבורה, תפקע גם כהונתו כסגן ראש בית הדין לתעבורה.
1. על מינוי ראש בית דין לתעבורה וחבר בית דין לתעבורה לא תחול חובת המכרז לפי סעיף 19 לחוק שירות המדינה (מינויים), התשי"ט-1959.
1. הודעה על מינוי חבר בית דין לתעבורה, סגן ראש בית דין לתעבורה וראש בית דין לתעבורה, לפי סעיף זה, תפורסם ברשומות ובאתר האינטרנט של בית הדין לתעבורה.
1. רשימת שמותיהם של ראש בית הדין לתעבורה, סגנו אם מונה וחברי בית הדין לתעבורה יפורסמו באתר האינטרנט של של בית הדין לתעבורה; אין בפרסום זה כדי להשליך על תוקף המינויים; רשימת השמות לפי סעיף קטן זה תתעדכן מעת לעת.
אני עוצרת רגע ואני אסביר את סעיף 13. בעצם סעיף 13 מסדיר את אופן המינוי של ראש בית הדין לתעבורה ושל חברי בית הדין. סעיף קטן (ב) קובע את הכשירות של ראש בית הדין ושל חבריו. סעיף קטן (ג) קובע את אופן מינוי ראש בית הדין לתעבורה וסעיף קטן (ד) קובע את אופן מינוי חברי בית הדין לתעבורה.
בעצם אנחנו מציעים בשני הסעיפים הקטנים האלה שמינויים של ראש בית הדין ושל חברי בית הדין ייעשו לפי בחירת ועדה, כפי שמקובל במינוי דיינים לבתי דין מנהליים. אני אציין רק שסעיף (ח) נוסף בעקבות השיח שלנו עם הייעוץ המשפטי לוועדה. ובעצם על מנת לאפשר נקרא לזה בשפה קצת יותר חופשית רשימה דינמית של הדיינים בבתי הדין לתעבורה שתהיה מפורסמת לציבור. וכמובן זה מקובל עלינו, זה נוסף. רק ביקשנו להבהיר כאן ואכן הוספנו את זה שאין בפרסום כזה כדי להשליך על תוקף המינויים.
היו"ר דוד ביטן
¶
תסבירי לי מה זה בקיא בדיני תעבורה ובכללי המשפט המנהלי? מה, הוא צריך להיות עורך דין כזה? מה בדיוק העניין?
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, לא על זה. זה שהם צריכים להיות עורכי דין, בסדר. מה זה בקיא? מה, אם זה עורך דין שמתמנה כדיין, מה הוא היה צריך לעבוד בתחום הזה?
מרגנית לוי
¶
או שהוא צריך לעבור, או שהוא צריך להכיר את זה. למשל מלימודים עיוניים. הוא יכול ללמוד את זה באוניברסיטה או לעסוק בזה בספרות, בכתיבה וכדומה. הוא לא חייב להיות עורך דין שמתמחה בתחום. אבל הוא צריך להכיר את התחום. כי זה תחום מאוד מאוד ייחודי. בשפה המקצועית זה נקרא תחום נישה, שצריך להכיר את הרזולוציות שלו. ובפרט כשאתה עושה מהלך כזה שהוא מעבר, בשפה חופשית אני אגיד, מעבר חד.
מרגנית לוי
¶
אתה רוצה להדק את זה? אני רק אציין שזה לא איזה שהוא סעיף מינוי שהוא זר לעולם המינויים של בתי הדין המנהליים. כלומר, אני מיד מוציאה רגע את חוק כניסה לישראל. בדרך כלל, גם בחוק הכניסה לישראל, סליחה רגע, אני אסביר לוועדה. חוק הכניסה לישראל מקים שני בתי דין מנהליים: בית דין אחד בית דין לעררים לפי חוק הכניסה לישראל, שבעצם דן בכל החלטות רשות האוכלוסין בהקשר של אשרות שהייה, איחוד משפחות וכדומה. ויש את בית הדין לביקורת משמורת שדן במשמורת של שוהים כלא כדין בישראל. אלא שני בתי דין מנהליים בדיוק כמו בית הדין לתעבורה. וגם שם בהקשר של בית הדין לעררים למשל אני בטוחה שכתוב את זה גם בבית הדין לביקורת משמורת ואם תרצו נפתח את הסעיף הנוגע בדבר. אבל גם שם בסעיף 13כ"ג(ב)(2), סליחה, אני קוראת במקום הלא נכון. רגע. סעיף קטן (ג). סליחה, פשוט הלכתי לסעיף של הוועדה ולא לסעיף של הדיין: "כשיר להתמנות לבית הדין לעררים שופט בדימוס או מי שכשיר להתמנות לשופט בית משפט שלום הבקיא בדיני הכניסה לישראל והיציאה ממנה ובדיני האזרחות".
זה לא איזה שהוא ניסוח שהוא זר. זה ניסוח שהוא מאוד מקובל במינוי של חברי בית דין מנהליים. הכוונה כאן שתהיה לו איזה שהיא בקיאות מקצועית בשני התחומים שרלוונטיים לבית הדין הזה.
מרגנית לוי
¶
בוודאי, מה זאת אומרת? הוועדה תשאל אותו שאלות מקצועיות והוא גם יוכל להוכיח את זה במסמכים. אם למשל הוא יהיה, מסמכים שמעידים על ניסיון מקצועי.
היו"ר דוד ביטן
¶
תראה, ההגדרה של מישהו שראוי להיות שופט, יש הגדרה, נכון? אין ויכוח על זה. הנושא שבקיא בדיני המשפט המנהלי הוא דבר פתוח. אז שיפורסם נוהל. אני רוצה שאנשים יידעו בדיוק למה הם הולכים להגיש ואיך בוחרים אותם. לא להשאיר את זה באוויר לוועדת הבחירה.
היו"ר דוד ביטן
¶
נוהל שמגדיר מה זה בקיא בדיני תעבורה וכללי המשפט. מה זה? עורך דין שמתעסק בזה, שעסק בזה? לא יודע.
מרגנית לוי
¶
אני חושבת שהדבר מוסדר בנוהל של נציב שירות המדינה שעוסק בוועדות כאלה באופן כללי. אנחנו נבדוק את זה ונחזיר תשובה בפעם הבאה.
מרגנית לוי
¶
יש כל מיני נהלים גם של נציב שירות המדינה וגם של היועץ המשפטי לממשלה שמגדירים איך הוועדות האלה שבוחרות - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
זה צריך להיות ברור העניין הזה. זה לא יכול להיות באופן כללי בקיא ולא בקיא. אז יש שיקול דעת מוחלט. הם יכולים על סמך זה לפסול אנשים.
מרגנית לוי
¶
כן, בוודאי שזה מדיד. בעל ידע? בעל ידע זה לא מדיד? אם אני אשב מולך ואני לא אבין כלום במשפט מנהלי, אז זה מדיד.
היו"ר דוד ביטן
¶
מה יעשו להם? אני רוצה לבין, מה יעשו לו, בחינה? עזבי את הנשיא, בסדר? הנשיא זה דבר אחר.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, רגע. נשיא בית הדין, לדעתי עדיף למנות שופט שהיה שופט תעבורה. נראה לי. אבל אתם לא כותבים את זה. אתם כותבים יכול לכהן כשופט.
מרגנית לוי
¶
לא, באופן זמני הוא לא יכול. ברגע שהוא מפסיק את השפיטה שלו הוא מפסיק את השפיטה שלו, הוא צריך להיבחר מחדש.
מרגנית לוי
¶
כי שופט, ברגע שממונה לשפיטה הוא ממונה לשפיטה עד שהוא יוצא לפנסיה או מתפטר או חס וחלילה קורות אחת הנסיבות שמפרישים אותו, ולא נדון במקרים. הוא לא יכול.
היו"ר דוד ביטן
¶
שימי לב, הרי זה תנאים מצטברים. קודם כל צריך להיות בעל ידע. אחר כך הוא צריך להיות כשיר להתמנות לשופט שלום או מחוזי.
מרגנית לוי
¶
נכון. נכון מאוד. אבל אני אגיד שזה לא איזה שהיא שיטת מינוי חדשה. ככה ממנים בתי דין מנהליים. ואם תרצה אדוני אני אכין לך רשימה של כל הסעיפים בחקיקה שזה קיים שם. זה לא איזה שהוא תקדים או משהו כזה.
היו"ר דוד ביטן
¶
זהו. שלא יהיה יותר מידי שיקול דעת לפסול. אני לא מפחד משיקול דעת למנות, אני מפחד משיקול דעת לפסילה. יגישו 100 מועמדים אז מפרסמים זה לא בקיא, זה כן בקיא, זה בקיא יותר מידי, זה בקיא פחות מידי.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
¶
אם את מגדירה שיעבור מבחן X – זה מדיד. אם את אומרת שהם יבדקו אם בעל ידע או לא – זה לא מדיד.
איתי עצמון
¶
שנייה, סליחה שאני קוטע. אנחנו בעצם נשנה בסעיף קטן (ב) במקום "הבקיא" "בעל ידע". עכשיו, התיבה הזאת נמצאת גם לעניין הוועדה הבוחרת. גם שם?
היו"ר דוד ביטן
¶
תדעו לכם שזה פתח מאוד גדול לפסילה, כל הסיפור הזה. זה לא דבר מדיד, זה דבר לשיקול דעת מוחלט.
היו"ר דוד ביטן
¶
אין ויכוח מכירים את התחום, אין על זה ויכוח בכלל. אבל זה לא פרמטר שאתה, זה פרמטר לשיקול דעת מוחלט. מוחלט אבל.
איתי עצמון
¶
אבל אני חושב שזו הערה שיכולה להיות נכונה לעשרות סעיפי מיני בחקיקה. יש לנו עשרות סעיפי מינוי שמדברים על ידע, לפעמים על ידע וניסיון, ידע ומומחיות. זה משהו קיים.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, ידע, אני אסביר לך. ידע יכול להיות לו, מה שהיא אמרה פרופסור באוניברסיטה שיש לו ידע, אבל אין לו ניסיון בכלל.
מרגנית לוי
¶
אני יכולה לכם שאני מקבלת הרבה פניות מאנשים, גם חיצוניים וגם פנימיים שרוצים, ממש חושקים במשרה הזאת.
היו"ר דוד ביטן
¶
יכול להיות שהיא מוסיפה להם למשכורת, מה את רוצה? גם יש בזה כבוד וגם מוסיפה במשכורת. כמה ירוויח דיין בבית הדין?
מרגנית לוי
¶
זה נורא תלוי בדרגות שהאוצר ייתן, אני לא יודעת. אם הוא יגיד מה הדרגות אני יכולה להגיד לך בערך מה שכר הבסיס.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, זה נושא שאנחנו נדבר עליו. אני רוצה אנשים רציניים בדבר הזה ולא סתם אנשים. הרי בעיריות, בהנדסה, מה הם עושים? מביאים מהנדסת, כן? שתהיה מהנדסת רישוי ונותנים לה משכורת של 7,000 שקלים, אז אף אחד לא בא. אז אנחנו רוצים פה אנשים רציניים. ולכן איפה האוצר?
היו"ר דוד ביטן
¶
אז קח את זה בחשבון, אנחנו לא מאשרים את החוק אם אנחנו לא נדע מה המשכורות של הדיינים. אוקיי? זה יהיה דבר שתתחייבו לו.
ברקת שמאי
¶
ברקת שמאי, חטיבת אסטרטגיה, משרד המשפטים. אנחנו כבר התחלנו עבודה. אנחנו פשוט לא קובעים שום דבר כמובן עד שהחוק יעבור. אבל התחלנו כמובן עבודה מול נציבות שירות המדינה כדי לקבוע ולהסדיר את כל נושא דרג הדיינים. דיינים זה תפקידים שכבר קיימים במשרד המשפטים. זה זכויות ותנאים.
היו"ר דוד ביטן
¶
בואי אני אראה לך מה קורה בעיריות. ראשי ערים נלחמים שיבואו להם מהנדסים עם משכורות של 15,000-17,000 שקלים. המשכורת שמוציאים להם זה 7,000 שקלים. בעיקר זה בעיריות. תגידו לי, אז מהנדס יבוא לעבוד? אז מי בא? בחייכם. פעם אחת ולתמיד אתם עושים חוק? תגידו לי כמה מרוויחים הדיינים. אם זה לא משכורת רצינית, אל תעשו את החוק הזה בכלל.
אני רוצה גם לדעת, אני רוצה שיהיה, בגלל שאמרת לי שעובדי מדינה רוצים ללכת לעבודה בזה.
היו"ר דוד ביטן
¶
רגע, אבל לא יהיה מצב שרק עובדי מדינה יעבדו בזה. אני רוצה שעורכי דין שהם לא עובדי מדינה.
מרגנית לוי
¶
לא, לא. אני גם יכולה להפנות רגע לחברתי ברקת שתסביר על ההקשר של תנאי עבודה, שאנחנו גם רוצים בכוונה שיהיה כאן גיוון וכדומה. כדאי לשמוע.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר? את יכולה לבדוק. הנה, אני אעשה הפסקה 10 דקות, תנהלו ביניכם שיחות. אני רוצה תמהיל שגם מהמגזר הפרטים יהיו דיינים. זה הכול.
היו"ר דוד ביטן
¶
למה לא? כנראה אם לא נעשה את זה הוועדה תעשה מה שהיא רוצה. אני רוצה להגביל את הוועדה בעניין הזה. בסדר? תעשו דיונים. גם איתנו אתם צריכים לעשות דיונים, לא?
היו"ר דוד ביטן
¶
תעשי מה שאת רוצה. כן, אני רוצה גיוון גם פרטי. זה הכול. שהוועדה לא יכולה מה שהיא רוצה לעשות.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני מחדש את הישיבה.
אני רוצה להבין, אנחנו עומדים על זה שהוועדה תמנה, יהיה גיוון במובן הזה שגם עורכי דין פרטיים ימונו לבית הדין. אני לא קובע לכם את האחוזים, אבל שיהיה משהו, גיוון סביר. אני יודע שאתם לא רוצים לשים שום אבן ריחיים לוועדה, אבל יש גם כללים. אני אומר את זה במפורש, אני לא מוכן שבסוף 90% מהדיינים יהיו תובעים ותובעות משטרתיים לשעבר שהופיעו בבית הדין לתעבורה, אנשי פרקליטות או עובדי מדינה ובסוף ייתנו שניים לעורכי דין. גם עורכי דין שמופיעים בבית משפט לתעבורה יש להם ניסיון.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז זה הכול. אז אני יודע, אני לא אומר שהוועדה לא תעשה את העבודה, אבל מדובר באנשים שהם באו מהתחום של שירות המדינה מהשפיטה וזה. והם יעדיפו אנשים אחרים. אני צריך שזה יהיה כתוב בחוק, כי אין לי ברירה. אז תמשיכו לדון בזה.
מרגנית לוי
¶
אני רק אבהיר לפרוטוקול לפני לשכת עורכי הדין. שאנחנו כמובן אין לנו שום מחלוקת על העיקרון, אנחנו מסכימים.
איתי עצמון
¶
כן. יש עוד שתי נקודות לגבי הסעיף הזה. אם תוכלו רק להסביר את סעיף קטן (ו) שהוסף לבקשתכם.
מרגנית לוי
¶
כן. זה בעצם אין כאן חובת מכרז, כי בעצם הליך המינוי נעשה באמצעות ועדה, כמו שהקראתי מקודם, אם תרצו אני אסביר שוב. באמצעות ועדת בחירה שהיא בעצם פועלת כמו ועדת איתור שייקבע לה כמובן נוהל עבודה וסדרי עבודה.
מרגנית לוי
¶
נכון. בגלל זה כתוב ועדה לבחירה. בסעיפים קטנים (ג) ו-(ד) כתוב ועדה לבחירת ראש בית הדין וועדה לבחירת חברי בית הדין.
מרגנית לוי
¶
בוודאי. גם בחוק הכניסה לישראל, מה שהקראתי מקודם, אם תרצו אני אפנה שוב לסעיף. גם בוועדות הערר של הקורונה. ככה בדרך כלל נבחרים דיינים לבתי דין מנהליים.
מרגנית לוי
¶
יש לה כללים. יש הנחיה של נציב שירות המדינה איך הוועדות האלה פועלות. אלה ועדות שקיימות בשירות המדינה באופן רוחבי, זה לא משהו חדש. לא רק בבתי דין מנהליים, גם בבתי דין מנהליים. יש גם הנחיות יועץ משפטי לממשלה של איך הדברים האלה פועלים. זאת אומרת זה לא איזה משהו פתוח. אם תרצה הוועדה אנחנו נשלח לה את הנהלים.
מרגנית לוי
¶
לא צריך לכתוב את הנהלים הכלליים. אני כן אומרת, כמו שאמרתי בהערת ביניים לאדוני יושב-הראש מקודם, שגם יותקן נוהל ייעודי לעבודות הוועדות האלה. זה אין בעיה להוסיף לחוק.
איתי עצמון
¶
לא כל הוראה לעניין נוהל נקבעת בחקיקה ראשית. יש מקרים שבהם אנחנו קובעים גם בחקיקה ראשית הסמכה לנוהל ומה, אילו הוראות יכללו בנוהל. אבל בכלל זה ברור שהדבר אינו גורע מהסמכות לקבוע נהלים כדבר שבשגרה, כפי שקורה במגוון של תחומים. ואנחנו שומעים שגם בעניין הזה ייקבע נוהל עבודת הוועדה הזו.
איתי עצמון
¶
אבל בעיניי זה פשיטא, בעיניי זה דבר שהוא ברור מאליו. אני לא חושב שזה דבר שצריך לכתוב אותו בחוק. זה גם יכול להשליך על כל המקומות האחרים בחקיקה שהדבר הזה לא נכתב. האם בחוק שלא כתוב בו שיפעלו לפי נוהל קבעו שאין נוהל? לכן אני ממליץ שלא לכתוב את זה.
מרגנית לוי
¶
לא, יש נוהל כללי של נציב שירות המדינה של איך התהליך הזה מתנהל. ואם תרצה הוועדה אנחנו נשלח לה אותו. זה לא איזה שהוא הליך חדש שהומצא. זה כבר שנים. יש על זה פסיקה רבת שנים איך בוחרים כן מועמד אחד, לא מועמד אחד, שלושה מועמדים ממליצים לשר, לא שלושה מועמדים, פסק דין אשר אם אני לא טועה. זה ממש עולם שלם של פסיקות ונוהגים ונהלים. זה לא משהו פרוץ.
איתי עצמון
¶
נושא אבל שאנחנו כן העלינו, אני רק אזכיר את הנקודה הזאת. גם בכנסת הקודמת וגם בדיונים הפנימיים שערכנו לעניין הכשירות לכהונה של חברי הוועדה ותהינו האם לא נכון לכתוב כאן לפחות איזה שהן הוראות שנוגעות למניעת ניגוד עניינים למשל של חברי הוועדה לבחירה ראש בית הדין.
איתי עצמון
¶
נכון. אבל למה אנחנו שאלנו? כי יש מקרים בחקיקה לגבי גופים אחרים שהדברים האלה, ההוראות אלה - - -
מרגנית לוי
¶
אני חושבת שממילא התשובה שלנו לגבי העניין של התמהיל תתייחס לנוהל ולכן אולי אפשר לכרוך בין הדברים.
מרגנית לוי
¶
תנאי כשירות, אז עוד פעם, הדברים האלה קבועים בנוהל של נציב שירות המדינה ובהנחיית היועץ המשפטי לממשלה שעוסקים בדבר ולכן אין סיבה לקבוע כאן דין פרטני.
מרגנית לוי
¶
הגדרה מסודרת של מהו מקורב שיוצר ניגוד עניינים או באיזה עניין שאסור לעסוק בו שיוצר ניגוד עניינים. זה באמת תורה שלמה.
מרגנית לוי
¶
כן, בוודאי, זו הוועדה. זו ועדת איתור. הוועדה הזאת פועלת כמו ועדת איתור. ייצא קול קורא מטעם הוועדה בעצם.
מרגנית לוי
¶
אין בעיה. אז כמו שהיועץ המשפטי לוועדה הסביר. פשוט אנחנו בדרך כלל לא מפנים לנהלים בחקיקה ראשית. הנהלים, כל העולם של הנחיות היועץ המשפטי למשל, כל העולם של הנחיות נציב המדינה, שיש המון הנחיות של נציב שירות המדינה על הליך מכרזי כזה או אחר. זה לא דברים שבאים לידי ביטוי בחקיקה ראשית.
איתי עצמון
¶
עוד הערה קטנה לגבי סעיף קטן (ח), אני לא בטוח שצריך לכתוב במפורש שאין בפרסום כדי להשליך על תוקף המינוי אם יש הוראות בחקיקה שמחייבות פרסום של רשימת הרכב של מועצה או רשות או בהקשר הזה של בית הדין לתעבורה. זה ברור שהרשימה הזאת היא בעצם לטובת כלל הציבור ולמען השקיפות.
איתי עצמון
¶
לא, אני מדבר עכשיו על הסעיף שביקשנו להוסיף שבעיניי הוא דבר שהיה צריך להיעשות גם בלי קביעה מפורשת בחקיקה, שרשימת שמות ראש בית הדין והדיינים יפורסמו לציבור באתר האינטרנט של בית הדין לתעבורה. זה ברור שזה לא משליך על התוקף על המינויים, זו הודעה דקלרטיבית.
היו"ר דוד ביטן
¶
איתי, אם יש משהו שהוועדה הקודמת בכנסת הקודמת שדנה שינתה, תפנו את תשומת ליבנו לעניין.
מרגנית לוי
¶
אגב, אני רק אגיד שכמובן כמו שהיועץ המשפט לוועדה אומר ברור היה לנו שאנחנו צריכים לפרסם את הרשימה, פשוט לא חשבנו גם פה שצריך לקבוע את זה בחקיקה ראשית. אך כיוון שהייעוץ המשפטי לוועדה העיר ואנחנו עובדים בשיתוף פעולה עם הייעוץ המשפטי אז כמובן.
מרגנית לוי
¶
אז אני אקריא את סעיפים 14 ו-15 ואני אסביר את שניהם ביחד.
חבר בית דין לתעבורה וראש בית הדין לתעבורה – עובדי מדינה
14.
חבר בית דין לתעבורה וראש בית דין לתעבורה יהיו עובדי מדינה.
תקופת כהונה
15.
חבר בית דין לתעבורה וראש בית דין לתעבורה ימונו לתקופת כהונה אחת בת שבע שנים.
אז בעצם אנחנו מציעים ממש כמו שהסעיף אומר שהדיינים לרבות ראש בית הדין לתעבורה יהיו עובדי מדינה ושתקופת הכהונה שלהם תהיה תקופת כהונה אחת של שבע שנים. שזה בעצם מודל ששופר במהלך השנים. בהתחלה היה מודל קצת שונה והגיעו למסקנה, אגב, גם שרי משפטים, מובן מאליו, כי זו הצעה שהוגשה על ידי שר המשפטים, שנכון יותר שתהיה תקופת כהונה אחת ארוכה ולא שתיים או שלוש קצרות יותר.
מרגנית לוי
¶
כדי שלא תהיה השפעה על הארכת הכהונה. זה בא מהמקום של עיקרון אי התלות שחל על הדיינים ובעצם כדי שהם יהיו כפופים, שלא יהיו כפופים לאף אחד ולא תחול עליהם אף מורה למעט מרות הדין.
מרגנית לוי
¶
כן, אני מניחה שכן.
הפסקת כהונה לפני תום תקופת הכהונה
16.
1. חבר בית דין לתעבורה או ראש בית דין לתעבורה יחדל לכהן לפני תום תקופת כהונתו, אם התפטר במסירת כתב התפטרות לראש בית דין לתעבורה, ולעניין ראש בית דין לתעבורה – למנהל הכללי של משרד המשפטים.
1. התקיימה נסיבה מהנסיבות כמפורט להלן לגבי חבר בית דין לתעבורה או ראש בית דין לתעבורה, יעבירו שר המשפטים מכהונתו לפני תום תקופת הכהונה ובסמוך למועד התקיימות הנסיבה, בהודעה בכתב:
1. הוא הורשע בעבירה פלילית או בעבירת משמעת, שמפאת מהותה, חומרתה או נסיבותיה, אין הוא ראוי, לדעת האחראי על בירור תלונות, לכהן כחבר בית דין לתעבורה או כראש בית דין לתעבורה, או הוגשו נגדו כתב אישום או קובלנה בעבירה כאמור; בסעיף זה, "האחראי על בירור תלונות" – כמשמעותו בסעיף 14א(א) לחוק בתי דין מינהליים;
1. נבצר ממנו דרך קבע למלא את תפקידו;
1. על פי החלטת הוועדה כאמור בסעיף 13(ג) או (ד), לפי העניין, שהתקבלה לפי המלצת האחראי על בירור תלונות בהתאם לסעיף 14ב(ב) לחוק בתי דין מינהליים.
1. שר המשפטים לא יפסיק את כהונתו של חבר בית דין או ראש בית הדין לפי סעיף קטן (ב), אלא לאחר שניתנה לו הזדמנות לטעון טענותיו לעניין זה.
אז אני עוצרת רגע, כי סעיף 16 הוא סעיף שטעון הסבר והתייחסות. הסעיף בעצם מסדיר את המצבים שבהם תופסק הכהונה של ראש בית הדין לתעבורה או של חבריו. זה בעצם קובע את העילות. סעיף קטן (א) מדבר על מצב שבו חבר בית דין או ראש בית הדין מחליט להתפטר. ואנחנו נבקש להוסיף לו, ותודה לייעוץ המשפטי ששם לב, נבקש להוסיף לו את המועד למתי תחול, ייכנס לתוקף הפסקת הכהונה.
אני אקריא רגע את ההוראה שאנחנו מבקשים ואני אסביר אותה. בעצם נבקש להוסיף בסוף סעיף קטן (א) את ההוראה הבאה: "כהונתו תיפסק בתום שלושה חודשים מהגשת כתב ההתפטרות, אלא אם כן קבע ראש בית הדין לתעבורה או המנהל הכללי של משרד המשפטים, לפי העניין, מועד מוקדם יותר". אז אני מתנצלת שזה לא מופיע בנוסח, זה פשוט עלה אתמול בשיח שלנו עם הייעוץ המשפטי לוועדה. שבעצם נשמטה כאן ההוראה של המועד לכניסה לתוקף. ההוראה הזאת שהקראתי כרגע שנבקש להוסיף אותה בעצם לקוחה מסעיף 14א לחוק בתי דין מינהליים. נגיע אליו בהמשך, בהמשך הסעיפים שנדון בהם היום אני מקווה.
בכל מקרה, רק כדי לציין כבר כעת לפרוטוקול ולפני חברי הוועדה שבעצם חוק בתי הדין המינהליים זה חוק המסגרת שלנו שחל על כל בתי הדין המינהליים במדינת ישראל ובכלל זה על בית הדין לתעבורה שלפנינו.
עכשיו, הסעיף הזה בסעיף קטן (ב) מתייחס כמובן לעילות שבהן הפסקת הכהונה תיעשה מצד השר ולא מצד הדיין עצמו. כשאני אומרת דיין אני מתכוונת או לחבר בית הדין או לראש בית הדין. וזה סעיף שהוא די גנרי בחקיקה. אין כאן משהו שהוא מאוד מאוד חריג, למעט העניין של האחראי בירור תלונות, שנגיע אליו בהמשך הצעת החוק. זה בעצם תיקון שאנחנו מבקשים להכניס לחוק בתי דין מינהליים, שהוא כאמור חוק המסגרת שיוצר גוף חדש שנקרא אחראי על בירור תלונות.
דיברנו על זה, לדעתי אם אני לא טועה, באחד הדיונים הכלליים שלנו בהצעת החוק. בעצם זה נועד להתמודד עם מצבים שבהם אין בעצם כתובת לתלונות כלפי דיינים שהיא לא תלונה שהיא בגדר ערעור על הקביעה המשפטית. למשל הוא דיבר אליי לא יפה, הוא השפיל אותי וכדומה – זה לא מקום לערעור משפטי. וכיוון שעד היום לא נוצר כזה גוף בעצם מה שעושים בדרך כלל פונים לחברי כנסת או כל מיני שרים שנוגעים בדבר ואומרים להם 'תשמע זה נורא ואיום, היה דיון, הוא התייחס ככה וככה, אתה חייב לעשות עם זה משהו' וכן הלאה וכן הלאה.
אז בעצם נגיע לפרק הזה בהמשך בתיקונים העקיפים ונדון בו בהרחבה, אבל אנחנו מתכוונים בעצם להקים גוף שידון בכל התלונות האלו והוא בעצם ימליץ לשר לפי עילות הפסקת הכהונה שקראתי מקודם.
איתי עצמון
¶
אז כאן בעצם עלתה אצלנו שאלה לגבי פסקה 1 לעניין גדר שיקול הדעת של שר המשפטים. כי מה שאתם מציעים הוא ששר המשפטים יעבירו מכהונתו, כלומר זה אפילו לא סמכות שבשיקול דעת איך שזה מנוסח. אם אותו אדם הורשע בעבירה שבשלה אין הוא ראוי לדעת האחראי על בירור התלונות לכהן כחבר בית הדין לתעבורה או כראש בית הדין לתעבורה.
איתי עצמון
¶
לכן זה מודל, האמת, שהוא קצת חריג. אני לא מכיר כזה מודל. בדרך כלל מה שמקובל לקבוע בחקיקה הוא שהגורם שהוא בעל איזה שהיא סמכות להפרת שיקול הדעת בעניין הזה הוא זה שבעצם בוחן.
איתי עצמון
¶
לא, זה בסדר. אם זה לפי המלצה כפי שכתבתם בפסקה (3). זאת ההערה שלנו. אני אומר, בפסקה (3) אם תראו כתוב שהתקבלה לפי המלצת האחראי על בירור תלונות. כאן כתוב שאין ראוי לדעת האחראי על בירור תלונות. ובעצם לא כל כך ברור מה גדר שיקול הדעת של שר המשפטים. בעיניי זה כן טעון תיקון.
מרגנית לוי
¶
אז אני אתייחס. אמרתי קודם שזה גוף שאנחנו יוצרים כאן לראשונה. התכוונתי במובן של תכולת המאקרו של הגוף הזה. כי בעצם כשנגיע לזה ונדון בזה, אז תראו שזה בעצם אנחנו מציעים ליצור את זה כתיקון לחוק בתי דין מינהליים, כך שזה יחול על כל בתי הדין המינהליים באשר הם במדינת ישראל.
מרגנית לוי
¶
לא, רגע, שנייה. אבל כן אני אגיד שלפני, אני לא זוכרת בדיוק, לפני כשנה בערך נדון תיקון דומה אבל נקודתי. לא ברמת מאקרו אלא ברמת מיקרו בוועדת הבריאות של הכנסת.
מרגנית לוי
¶
רק תן לי להשלים ואז אולי זה יניח את דעתכם. בהקשר של אחראי לבירור תלונות בוועדות של לפי חוק טיפול בחולי נפש. ושם באמת הייעוץ המשפטי לוועדה העיר את אותה הערה שמעיר עכשיו היועץ המשפטי לוועדה, שבעצם זה יוצר איזה שהוא חוסר סימטריה במובן הזה שהשר הוא הגורם הממנה ועכשיו אנחנו בעצם את שיקול הדעת נותנים רק לאחראי על בירור תלונות. אז כבר שם עשינו את הבדיקה ובאמת כך חוקק התיקון לחוק טיפול בחולי נפש, שבעצם החזרנו את הסמכות הזאת לשר.
אז אפשר להחזיר את זה לשר, אני משאירה את זה.
מרגנית לוי
¶
לא, אבל זה לא משהו שהוא חדש. כי בעצם נגיד אם עכשיו חס וחלילה מוגש נגדו כתב אישום מאוד חמור, שאני מזכירה שצריך להתקיים גם הרישה של הסעיף. זה לא רק כתב אישום, נקודה.
איתי עצמון
¶
כתוב "הורשע בעבירה פלילית או בעבירת משמעת שמפאת מהותה, חומרתה או נסיבותיה". ולעניין כתב האישום כתוב "או הוגשו נגדו כתב אישום או קובלה בעבירה כאמור". כלומר בעצם באותה עבירה שמפאת מהותה וכו'.
מרגנית לוי
¶
נכון, זה חובה. אבל הוא, שיקול הדעת שלו חל בעיקר ברישה. כי הסיפה היא עובדתית. אם הוא הורשע זה עובדה, אם הוגש כתב אישום זו עובדה. אבל שיקול הדעת בא לידי ביטוי ברישה של הסעיף. כלומר מה שהקראת מקודם "מפאת מהותה, חומרתה או נסיבותיה" אין הוא ראוי. כל תיבת המילים הזאת חובקת את כל שיקול הדעת. כלומר צריך ממש לשבת פה ולהחליט האם זה נכנס או לא.
איתי עצמון
¶
אוקיי. עכשיו לגבי כתב אישום או קובלה, האם לא צריך להוסיף בטרם ניתן פסק דין או החלטה סופית?
קריאה
¶
לא, השאלה מה קורה - - - של דיין. אולי מתאים לשים גם כן דיין שאוסף X עבירות תנועה גם כן יועבר מתפקידו.
מרגנית לוי
¶
להמשיך? אוקיי.
סמכויות ראש בית דין לתעבורה
17.
הסמכויות הנתונות לחבר בית דין לתעבורה לפי פרק זה יהיו נתונות גם לראש בית הדין לתעבורה.
זה סעיף די פשוט, כלשונו כן הוא. זה בעצם אומר שראש בית הדין הוא גם יושב כדיין. זאת המשמעות של הסעיף ולכן יש לו גם את כל הסמכויות של חבר בית הדין לתעבורה. הוא לא רק בתפקיד ניהולי הוא גם דיין וגם בתפקיד ניהול.
ערר על החלטה להטיל קנס
18.
1. על החלטה להטיל קנס ניתן לערור לבית דין לתעבורה.
1. ערר לפי סעיף זה יוגש בתוך 90 ימים מיום ההמצאה, ואם הגיש העורר השגה בשל אותה הפרת תעבורה – בתוך 30 ימים מיום שנמסרה לו ההחלטה בהשגה.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, אמרנו יש תשובה תוך 45 ימים. אז את מקטינה לו את הזמן. שימי לב, הייתה שם תשובה תוך 45 ימים, אז תעשי 45 ימים.
היו"ר דוד ביטן
¶
נדבר על זה. הם דווקא רוצים להקל, אתה רוצה להחמיר. אבל בסדר. אמרנו נעשה את זה כמו בהוצאה לפועל. הם טוענים טענות לעניין הזה. נשב, נדבר על זה.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
¶
זאת אחת הנקודות שעלו. אנשים מקבלים את הדואר אחרי שכבר עבר זמן ערעור והגיע זמן של הכפלה והכול.
היו"ר דוד ביטן
¶
באמת, אני רואה עיריות. מה, אתם כבר לא, זה לא קשור לדיון. תו נכה אתם כבר לא מכבדים אותו? אתם נותנים קנסות גם לתו נכה ואתם לא מבטלים אותם.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, לא מבטלים אותם גם אחרי שאתה מגיש ערר. אז בשביל מה יש תו נכה? אז אולי אנחנו נתקן את החוק.
מירה סלומון
¶
יש חוק שקיים שאומר שיש עבירות מסוימות שאי אפשר להטיל על רקע תלונות לתו נכה. אבל אני לא מכירה את הנושא, אני לא יכולה.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, איזה, אנשים עובדים. באמת תפסיקו כבר. במיוחד עיריית תל אביב עושה מה שהיא רוצה. חלק מכבדים, חלק לא מכבדים.
היו"ר דוד ביטן
¶
והכול היום מצולם. הם עוברים, מצלמים, ויאללה, קדימה צעד. לא מבין את זה. אתם רק גובים כסף, זה מה שמעניין אתכם.
היו"ר דוד ביטן
¶
אנחנו כבר דיברנו, אתה לא היית בדיון. אנחנו נחזור על זה. אמרתי שבגלל הערר של העיריות על מה שאמרנו אנחנו נחזור לזה.
מרגנית לוי
¶
אז רשמתי לי את ההערה. אני ממשיכה מסעיף קטן (ג).
1. בית דין לתעבורה רשאי להאריך את המועדים האמורים בסעיף קטן (ב), מטעמים מיוחדים שיירשמו.
1. הגיש מפר ערר על החלטה להטיל קנס, יהיה המועד לתשלום הקנס בשל הפרת התעבורה 30 ימים מיום שניתנה החלטה סופית של בית דין לתעבורה בערר או פסק דין של בית משפט, לפי העניין, המאשרת את ההחלטה להטיל קנס, אך רשאי בית דין לתעבורה או בית משפט, לפי העניין, לצוות שהקנס בשל הפרת התעבורה ישולם בתוך תקופה שקבע ובתנאים שקבע, ורשאי הוא לקבוע שעל סכום הקנס שתשלומו נדחה או על חלק ממנו תשולם תוספת פיגור כאמור בסעיף 10 לגבי תקופת הדחיה.
אני אסביר את סעיף 18. סעיף 18 בעצם הוא זה שמסדיר את תחילת ההליך השיפוטי, לא המינהלי, להבדיל מהליך השגה. שהליך השגה הוא הליך מינהלי שמתרחש בעצם בתוך גבולות הגזרה של הרשות המינהלית. הליך הערר הוא הליך שמתנהל בפני ערכאה שהיא מעין שיפוטית בעלת סמכות שפיטה. במקרה שלנו בית הדין לתעבורה. הוא קובע בעצם את המועדים ומתי אפשר להאריך את המועדים וכן הלאה.
מירה סלומון
¶
יש הבדל בין ההסדר שקבוע כאן לבין ההסדר שקבוע בסעיף 230 לחסד"פ וההבדל הזה אנחנו קצת מוטרדים ממנו, אנחנו רוצים להבין קודם כל למה יש הבדל בנוסח והאם הדבר הזה יכול לעורר הרבה מאוד שאלות משפטיות להבדל ולאי ההתאמה ומה המשמעויות של זה.
מירה סלומון
¶
אני מדברת על כך שרשאי בית המשפט לקיים את המשפט גם אם אותו אדם ביקש להישפט באיחור. כלומר הארכת זמן מעבר למועד שצריך ובלבד שהתקיימו התנאים האמורים בסעיף 229ה בשינויים המחויבים או מנימוקים מיוחדים אחרים שיפרט בהחלטתו.
אז הנימוקים המיוחדים נשאר כאן. אבל 229ה - - -
מרגנית לוי
¶
רגע מירה, רק להבין. את מדברת בעצם על תיבת המילים בסעיף קטן (ג) "מטעמים מיוחדים שיירשמו"?
מירה סלומון
¶
נכון. אז זה נשאר ויש לזה התאמה. אבל 229, ב-230 כתוב או 229ה או מנימוקים מיוחדים שיירשמו. בסעיף 229 כתוב שתובע רשאי לדון בבקשה שהוגשה לאחר המועדים האמורים בסעיף קטן (א) אם שוכנע שהבקשה לא הוגשה במועד בשל סיבות שלא היו תלויות במבקש ושמנעו ממנו להגישה במועד והיא הוגשה מיד לאחר שהוסרה המניעה – זה בנפרד מנימוקים מיוחדים שיירשמו. ואני מזכירה ש-229ה מדבר על התובע, אבל 230 מכיל את אותו הנימוק הזה גם על בית משפט שדן.
מירה סלומון
¶
בגלל שאם אין התאמה בין הנוסח החדש לנוסח הקיים נשאלת השאלה האם כוונת המחוקק הייתה לקבוע שסעיף 229ה לא נחשב נימוקים מיוחדים שיירשמו, כן נחשב? לכן אני מעלה את זה כסימן שאלה. מה המשמעות של ההשמטה כאילו של ההתאמה אחד לאחד?
מרגנית לוי
¶
אני אענה. צריך להסתכל על כל סוגיית ההשמטה והפרשנות שאולי תבוא בעקבותיה בעיניים קצת אחרות מעיניים רגילות שאנחנו מסתכלים בדרך כלל. כיוון שכאן אנחנו עושים בעצם שיפטינג מהליך פלילי להליך מינהלי. ולכן אין הצדקה להעתיק את הדין הפלילי as is. בהליכים מינהליים בדרך כלל אנחנו מאפשרים לדיין לאפשר הארכת מועד בכל עילה שהיא, אנחנו לא מגבילים אותו.
לכן טוב שהעלית את זה, כי טוב שנגיד את זה גם לפרוטוקול ונבהיר שבעצם מטעמים מיוחדים שיירשמו אין כאן הגבלה של עילות. הוא יכול להאריך את המועד בכל עילה שהיא, רק זה מצריך לנמק את זה מטעמים מיוחדים שיירשמו. כלומר, המסגרת היא מסגרת הזמנים שקבועה בחוק. כל עילה שלדעת הדיין מניחה את דעתו שאכן יש צורך לתת הארכת מועד היא תאפשר הארכת מועד.
מירה סלומון
¶
ולשיטתכם סעיף 229ה שאומר שאם הייתה מניעה ועכשיו זה רק מוגש זה בוודאות נחשב עמוק בתוך נימוקים מיוחדים שיירשו, כי זה שיקול דעת מינהלי וברור שזה - - -
נמרוד הגלילי
¶
נמרוד הגלילי מארגון חברות הליסינג. הסוגייה שעלתה פה באמת עולה שהיא רלוונטית באמת במקרים שהדוחות לא הגיעו ואז יש בקשה אחרי שעבר הזמן לבצע את ביצוע ההסבה. ופה באמת מצוין פה מטעמים מיוחדים. השאלה האם יהיה פירוט של מה זה טעמים מיוחדים או שזה יהיה נתון לשיקול דעתו של הדיין בלבד?
מרגנית לוי
¶
אני אסביר שוב. טעמים מיוחדים זה לא עילה. טעמים מיוחדים זה תיבת מילים שנהוגה מאוד בחקיקה, יכולים להעיד כאן החבר'ה מהייעוץ המשפטי לוועדה. שבעצם בא להכווין את הדיין לכך שיש מסגרת זמנים שקבועה בחוק. המחוקק ברגע שהוא יאשר את החוק בקריאה שנייה ושלישית יגלה את דעתו שבעצם זו מסגרת הזמנים, זו דרך המלך לנהל את ההליך.
אבל הדיין שיושב בתיק בסופו של דבר יש לו סמכות שפיטה והוא לא כפוף אלא לדין. ואם מובאת לפניו בקשה להארכת מועד מעילה כזו או אחרת ללא הגבלה בחקיקה. כלומר, אפשר כאן, ואני בכוונה לוקחת את זה למקרה קיצון. אפשר כאן גם לכתוב החתול שלי נפטר אתמול ולא הספקתי כי אני נורא נורא עצוב. הדיין שיושב בדין יישב רגע, יקבל את הבקשה להארכת מועד ויבחן האם לדעתו השיפוטית מתוקף סמכות השפיטה שנתונה בידיו זה מצדיק הארכת מועד, כן או לא? ברגע שהוא יחליט שכן, הוא יצטרך פשוט לכתוב מה הטעמים ששכנעו אותו שכן. זו לא הגבלה עילתית.
מרגנית לוי
¶
כל דיין כפוף אך ורק למרות הדין. והדין כאן לא מגביל אותו בעילות. הוא רק אומר לו החלטת להאריך? תסביר בבקשה מדוע מטעמים מיוחדים. זה הכול. כל ערר לגופו.
מרגנית לוי
¶
איפה אתה רואה לקצר את התקופה? סעיף קטן (ד) מדבר על המועד תשלום הקנס, לא על המועד להגשת ערר. סעיף קטן (ג) שדנו בו מקודם מדבר על המועד להגשת ערר. וסעיף קטן (ד) אומר שבעצם הכלל הרגיל הוא שהמועד יהיה 30 ימים מיום שניתן פסק דין. זה פסק דין והחלטה סופית זה היינו הך. או לחילופין שהדיין יכול לקבוע שהקנס ישולם בתקופה אחרת.
מרגנית לוי
¶
לקצר אני לא מאמינה, קשה לי להאמין שהוא יקצר. הוא יכול. על פניו הוא יכול גם לקצר ולהאריך. קשה לי להאמין שדיין שיש לו הכוונה בדין ל-30 ימים יבוא ויגיד לעורר תקצר לשבעה ימים.
מרגנית לוי
¶
לפי החוק המוצע אין חובה להגיש השגה. אפשר להתחיל ישר משלב הערר. ולכן אם מתדיין מחליט להגיש ישר ערר ולא להגיש השגה משיקוליו שלו. השגה היא הליך וולונטרי במובן הזה שיש אפשרות להגיש אותה, אבל אין חובה.
מרגנית לוי
¶
אפשר לקפוץ ישר למדרגת הערר. ואז הסעיף אומר שאם אתה רוצה לקפוץ ישר לסעיף הערר אז המועד שקובע הוא 90 ימים מהיום שקיבלת את הדוח.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה גם אתם צריכים לציין, בכפוף לאמור בסעיף זה וזה. בסדר? אל תשכחו את זה. אם קיבלת תשובה תוך 45 יום, מה שכתוב, אז יש לך, בעצם זה לא ממש. אם קיבלת תשובה אחרי 20 יום, אתה צריך להשלים ל-90 יום. צריך לסדר את הנוסח.
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל אם למשל אתה לא קיבלת תשובה. אתה יודע, עיריית תל אביב בוא ניקח אותה לצורך הדוגמה. לא נתנה לך תשובה בזמן אז הכול נדחה לך בהתאמה. ה-45 יום האלה, ההשלמה, יידחו בהתאם לזה, עד שתקבל את התשובה. זה העונש שאנחנו נותנים למי שלא נותן תשובה בזמן – משטרה או משהו אחר.
הייתה הצעה להקטין את הקנס, לבטל אותו – לזה לא הסכמתי.
מרגנית לוי
¶
בדיוק ביקשתי מיובל שיפתח לי את בקבוק המים. טוב, סעיף 19.
ניהול הליכי ערר באמצעות מערכת מקוונת
19.
1. בית דין לתעבורה ינהל את הליכי הערר, לרבות הגשת כתבי בי-דין ומסמכים נוספים וצפייה בהחלטות ובמועדי דיון, באמצעות מערכת מקוונת כפי שקבע שר המשפטים; לעניין זה, "מערכת מקוונת" – מערכת מחשבים שבאמצעותה פועל בית הדין לתעבורה ומתנהלים בה הליכים משפטיים.
1. משרד המשפטים יפעיל עמדות שירות, בפריסה ארצית, שתפקידן לסייע למי שמבקש לעשות שימוש במערכת המקוונת לצורך ביצוע פעולות בהליכים כאמור בסעיף קטן (א).
אז אני עוצרת רגע ואסביר את סעיף 19.
בעצם אנחנו כחלק מהפקת הלקחים שאנחנו רוצים בעצם שההליכים יתנהלו בצורה יעילה וטובה.
מרגנית לוי
¶
מהירה, במידת הצורך, בהתאם לנסיבות המקרה. לא מהירה ככלל קובע, אבל כן יעילה. יעילה זו לא מילה גסה.
אז אנחנו בעצם מציעים כאן שבית הדין ינהל את כל ההליכים באמצעות מערכת מקוונת. ההגשה תהיה מקוונת, הדיון עצמו יהיה מקוון.
מרגנית לוי
¶
רגע, אז אני בדיוק באה להסביר. ואם יהיה צורך בהרחבה בנושא התפעולי אז יש כאן את ברקת ויובל מאגף אסטרטגיה.
מרגנית לוי
¶
סעיף קטן (ב) בעצם מה שהוא אומר, שהוא נוסף על הכחול, בכחול הוא לא היה. ואנחנו באמת בעקבות הערות הוועדה בכנסת ה-24 והערות הייעוץ המשפטי לוועדה הוספנו אותו. לא שלא הייתה לנו כוונה להקים כאלה עמדות, אני אסביר רגע. אבל לא כתבנו את זה בצורה כזו מפורשת ועכשיו זה כתוב כן בצורה מפורשת.
ברקת שמאי
¶
רגע חברים, כל בן אדם יכול לשלוח מכל מחשב, מכל טלפון. העובדה שנציב מחשב בבית משפט לא משנה, אין פה איזה יתרון.
ברקת שמאי
¶
אדוני חבר הכנסת, אז אני מסבירה. וכפי שציינה מרגנית, זה היה ברור לנו מיד כשהמחשבה בכלל עלתה, התחילה עבודת מטה מאוד מסודרת עם חטיבת השירות במשרד המשפטים ואגף הלוגיסטיקה מתוך הבנה שככל שאנחנו צועדים לתוך עתיד שהוא דיגיטלי, לא רק בחוק הזה, גם בחוקים אחרים. יותר ויותר שהאזרח פוגש אותנו בכל מיני מקומות. הקורונה מאוד קידמה את הדבר הזה. מאוד חשוב לנו לא להשאיר אוכלוסיות מאחור, כפי שציינת: מבוגרים, אנשים בלי אוריינות דיגיטלית וכו'. לכן מה שאנחנו רוצים זה להקים עמדות שירות שיהיה בהם מחשבים. המחשבים יהיו מחשבים רגילים, כמו שיש לכל בן אדם בבית. התוספת זה שיהיו שם דיילים. יהיו שם אנשים שיוכלו לסייע.
ברקת שמאי
¶
כשאנחנו אומרים פריסה ארצית הכוונה היא לכל הפחות בכל מחוז שיפוט. בסדר? אמרתם בתי משפט, בכל מחוז שיפוט בארץ, יש שישה מחוזות. אנחנו מתכוונים להקים לכל הפחות שבע עמדות כבר בהתחלה. אבל שבע עמדות של משרד המשפטים. בנוסף לזה, יש לנו שיח עם רשויות מוניציפליות.
איתי עצמון
¶
אני אומר, בכנסת הקודמת דובר על הוספת איזה שהיא הוראת שעה שתחייב אתכם כמשרד המשפטים להציב לפחות 10 עמדות שירות בפריסה ארצית רחבה. לתקופה של בעצם שלוש שנים כדי לראות איך הציבור מתרגל להסדר החדש. אני לא בטוח שזה לגמרי מבטל את כל הקשיים בסעיף.
ברקת שמאי
¶
גם צריך להגיד, אדוני יושב-הראש, אנחנו נוטים להאמין ואנחנו רואים את זה מהרבה מאוד שירותים דיגיטליים אחרים. ברגע שאתה מוריד את החסם של כרטיס חכם, חתימה, כל מיני דברים שהם לא פשוטים בלחיצת כפתור, אז גם מי שלא מסתדר בדרך כלל, מעדיף להיעזר בקרוב משפחה, במכר, מאשר ללכת למדינה.
ברקת שמאי
¶
לא, לא, זה לא המענה. חשוב לי להגיד, אנחנו הלכנו וחקרנו כולל מה קורה בחברה הערבית, שהחברה הערבית מהווים היום 50% מהאנשים שמקבלים דוחות ומגיעים לבתי המשפט. זו אוכלוסייה במיקוד מבחינתנו לגבי הנגשת השירות. אז כן יש לנו שיח עם עיריות בצפון ובדרום כדי לייצר.
איתי עצמון
¶
כתוב כאן, שימו לב בסעיף קטן (א) באמצעות מערכת מקוונת, "כפי שקבע שר המשפטים". קבע הכוונה היא בתקנות.
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל אני כן רוצה שיהיה כתוב מה שחבר הכנסת אומר שמדובר בפריסה ארצית, אז שיהיה כתוב לכל הפחות עשרה מקומות.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה אחד. עדיין הוא יכול להשתמש בכל מחשב. בדרך כלל גם אנשים יגישו את זה עם עורכי דין. עורך הדין הוא פתוח והוא יכול להגיש את זה באופן עצמאי מהמשרד שלו. זה לא שאתה צריך עכשיו בכל מקום לשים מחשבים לעניין הזה.
מה שכן, במערכת המקוונת שלכם צריך לכתוב שיהיה מספר שפות גם. אי אפשר להשאיר את זה באוויר לתקנות. עברית, אנגלית, ערבית, רוסית ואמהרית. אין מה לעשות.
ברקת שמאי
¶
נכון. דבר אחד זה לתרגם את המילים הכתובות. אני רק רוצה לחדד משהו. דבר אחד זה לתרגם את המילים בתוך המערכת. זאת אומרת איפה שכתוב שם, אז יהיה כתוב name וכו'. אבל אנחנו כן נגביל את המשתמשים. הם יצטרכו להגיש, כפי שהיום הם חייבים להגיש בכתב לבית משפט בעברית. בסדר? זאת אומרת גם אם המערכת מתורגמת לאמהרית, בסוף הדיין צריך לקבל.
ברקת שמאי
¶
או שיבוא ייעזר בדייל או שהם ילכו לעורך דין שיעזור להם. או שהם יבואו לדיילים שלנו שיעזרו להם לתרגם את זה.
ברקת שמאי
¶
לא. בכל מקרה את הערר אתה צריך להגיש בכתב. אחרי זה תגיע לדיון ויעמידו לך מתורגמן, אין שום בעיה.
מרגנית לוי
¶
את הפריסה הארצית אנחנו כמובן הכוונה היא שתהיה פריסה שמניחה את הדעת בהיבט הגיאוגרפי אני מתכוונת. חד משמעית. אבל אני כן רוצה להסב את תשומת לב הוועדה שברגע שאנחנו קובעים מספר עמדות שירות בחקיקה ולא יהיה בהכרח צורך בכולן, כלומר יש גם ניסיון של המשרד שבו הוקמה כפיילוט עמדת שירות בתחום הטאבו אם אני לא טועה, ברקת תרחיב במידת הצורך. ואף אחד פשוט לא ניגש אליה וזה פשוט היה בזבוז כספי ציבור. אז ברגע שאנחנו קובעים מספר בחקיקה ראשית הקושי הוא שיהיה קשה לתקן את זה במידה ולא תהיה היענות או צורך. ואז אנחנו נוביל לבזבוז כספי ציבור.
היו"ר דוד ביטן
¶
בדרך כלל יבוא האוצר, יגיד לכם תשמעו, יש הרבה הוצאות, לא צריך את זה ולא צריך את זה. תמיד האוצר בא ומכריח אתכם.
מרגנית לוי
¶
לא, זה לא בהכרח בגלל האוצר. באמת ברקת הסבה את תשומת ליבי בשיחה פנימית שלנו שבאמת עשינו את זה בטאבו.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני אומר אין בעיה להפחית, אין בעיה להוסיף. תביאו לנו את זה, אנחנו נשאר לכם, הכול בסדר. מה הבעיה? זה שירות לתושב. לכן זה לא עניין משפטי.
היו"ר דוד ביטן
¶
לכן כן צריך את העמדה של חברי הכנסת. אם השר רוצה להפחית או להוסיף. לא סתם אנחנו אומרים את זה.
מרגנית לוי
¶
ההיבט המשפטי הוא בהליך החקיקה של איך מתקנים את זה וגם בהקשר של ההנגשה. אני כן חושבת שיש כאן היבט משפטי ואנחנו כמובן בעד הנגשה.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, היבט לא בעניין של כמה יהיה. כמה יהיה זה עניין של שירות לתושב אני קורא לזה. שירות לתושב לחברי הכנסת יש מה להגיד.
איתי עצמון
¶
לא, אבל זה שירות לתושב שבסוף משפיע על גישה. צריך גם לזכור את זה. אני אומר, לפני שאנחנו עוסקים בפרטים הטכניים צריך להבין על מה מדובר כאן. בעצם הגשת ערר תהיה אך ורק באמצעות מערכת מקוונת ששר המשפטים קובע בתקנות. השאלה אם לא ראוי לאפשר הגשה גם בדרך אחרת?
היו"ר דוד ביטן
¶
שאלתי אותה והיא אמרה שיש סעיף שאומר משהו אחר. לא, לא, אז זה לא יהיה. ואם מישהו רוצה לכתוב מכתב, הוא לא יכול?
ברקת שמאי
¶
רגע, הוא יכול. אדוני יושב-הראש, הוא יוכל לבוא עם המכתב לעמדת השירות ודייל יכניס לו את זה למערכת.
ברקת שמאי
¶
לא, רגע. חברים, זוהי נקודה דרמטית. זה בדיוק העניין שאנחנו עוברים למערכות. אני מדברת מנקודת מבטנו.
ברקת שמאי
¶
אין בעיה, שיבוא עם מכתב. שיגיע לעמדת השירות עם מכתב. יהיה שם דייל, יקליד לו את זה לתוך המערכת.
ברקת שמאי
¶
כן, כן. הכוונה היא שיהיה בן אדם שיסייע. אנחנו לא רק מנגישים מחשב, אנחנו גם מנגישים את העזרה.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
¶
הוא הגיש מכתב ואז על סמך המכתב הזה התנהל ההליך המשפטי. זה נשמע מטורף. הוא לא יודע אפילו מה הוא צריך להגיש.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
¶
מעביר את המכתב. השופט מקבל את המכתב הזה, על פי זה הוא אומר חסר לי, הוא לא מדבר איתו אפילו.
איתי עצמון
¶
נציגי שירות במספר שפות. המערכת המקוונת תפעל במספר שפות. יהיו לפחות בכל מחוז שיפוט, אבל מינימום 10 עמדות שירות או מספר אחר כפי שייקבע בצו.
איתי עצמון
¶
לא, התקנות זה לא באישור ועדה. זה מה שאמרתי לכם. אמרתי לכם שכרגע ההסמכה היא "קבע שר המשפטים בתקנות". התקנות כרגע לא טעונות אישור ועדה. רק הצו.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר, עזוב. לא חייב כל דבר. הניסיון והידע שלנו לא פחות טוב מהידע שלהם בעניין הזה. לא פחות טוב. אני מעריך ששלהם יותר טוב מאיתנו, כי אנחנו לא מומחי מחשבים. אני חושב שפה אין בעיה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז העם, פתרנו את הבעיה בזה שנתנו נגישות למחשבים למי שאין לו ודיילים שיסבירו לו. מה אתה רוצה? פתרנו את הבעיה וגם הם לא יכולים לשנות בלי אישור שלנו.
מרגנית לוי
¶
בתור התחלה נציב אחת בכל מחוז. כשאומרים מחוז הכוונה היא מחוז שיפוט. כלומר יש כידוע לנו במערכת המשפט שישה מחוזות שיפוט. יהיה אחד בכל מחוז ואנחנו נתאים את היתר לפי ההיצע והביקוש. אנחנו ננסה, בהתחלה נצטרך קצת לנחש.
ברקת שמאי
¶
לא, בוודאי. המגזר החרדי והמגזר הערבי הם מגזרים ממש במיקוד מבחינתנו בחוק הזה. בסדר? והכוונה שלנו היא להקים את העמדות.
ברקת שמאי
¶
כל הנושא של להגיע לקהילות, מעבר לזה שאנחנו מלכתחילה נמקם את העמדות במקומות שהם קרובים לתחבורה ציבורית, תחנות מרכזיות, ערים גדולות וכו'.
ברקת שמאי
¶
לא, לא אמרתי. בסוף אני יכולה לבחור לצורך עניין במחוז תל אביב. החשדנות הרי שמופגנת פה כלפינו כמדינה שאנחנו נשים את זה באיזה חור שלא יהיה לאנשים נוח להגיע ולא יהיה.
ברקת שמאי
¶
אני מקבלת את ההערה. במחוז תל אביב, אנחנו ננתח את זה בהתאם למספרים שנקבעו פה. יש את קריית הממשלה בתל אביב שהיא מקום שאנשים יודעים להגיע לשם לצרוך שירותי ממשלה, שזה מקום מאוד מרכזי מבחינת תחבורה ציבורית. אנחנו יוצרים קשר עם עיריות, אנחנו ניצור קשר גם עם עיריית בני ברק. אם עיריית בני ברק תוכל בשיתוף פעולה איתנו להעמיד לנו איזה שהוא מקום שהוא מקום מרכזי שנוח לאוכלוסייה להגיע ששם נוכל להקים, אנחנו בשמחה נקדם את זה. יצרנו קשר עם כמה רשויות ערביות גדולות כדי לקדם את זה. אנחנו חושבים שבסוף המוניציפליים יודעים הכי טוב איפה נמצאים הריכוזים ואיפה נוח לאנשים להגיע. מכירים את האוכלוסיות.
היו"ר דוד ביטן
¶
עוד דבר אחד קטן. זה לא רקום בהערות של היועץ המשפטי. אם יש תקלה באפליקציה מצד ההגשה. תקלה ארצית או מקומית, אני לא יודע מה. אז צריך לדחות את המועד של ה-90 יום.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, אבל אז הוא צריך להגיש בקשה להארכת מועד. למה הוא צריך להגיש? אם יש תקלה יום שלישי אז מועד האחרון להגשה עובר לרביעי. בלי להגיש בקשה.
מרגנית לוי
¶
אבל כך נוצר מצב שיכול להיות שאתה תקל על מישהו שיהיה מה שנקרא תלמיד שקדן וירצה להגיש ערר כבר ביום הראשון ויש לו עוד 89 ימים.
היו"ר דוד ביטן
¶
אה, את מכניסה למערכת באופן פשוט שהיום הבא זה היום האחרון למי שזה יומו האחרון. זה הכול. למה הוא צריך להגיש בקשה על תקלה?
מרגנית לוי
¶
אני לא אדע מראש שהוא התכוון להגיש ערר, הוא בכל מקרה יצטרך לפנות אליי ולהסביר לי ניסיתי להגיש ערר יום לפני.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז הדיין מסתכל במחשב ורואה שה-90 יום שלו, בגלל התקלה זה עבר ל-91 יום. מה הבעיה עם זה? אני לא מבין.
מרגנית לוי
¶
אז אולי רגע אני אנסה לדייק. אולי צריך לקבוע הוראה שאומרת שבמידה והייתה תקלה ארצית אז לא יהיה צורך בנימוק מיוחד וזה יהווה נימוק להארכת מועד. ואז הוא יגיש בקשה.
מרגנית לוי
¶
אני רק אשלים את ההסבר. הוא יגיש את הבקשה להארכת מועד, הדיין יראה שהייתה תקלה ואוטומטית המועד יוארך.
מרגנית לוי
¶
אני רק אחזור לבקשת הייעוץ המשפטי לוועדה. בעצם מה שאני אומרת שבמקרה שבו בן אדם רוצה להגיש ערר ולא הצליחה בעקבות תקלה רוחבית שגרמה לכך שהמועד חלף, המועד שלו, הפרטני, חלף. אז בעצם הוא יגיש בקשה.
מרגנית לוי
¶
אין בעיה. במקרה שבו יש תקלה הוא יצטרך להגיש בקשה והדיין ברגע שהוא יראה ותהיה איזה שהיא ראיה, צילום מסך, שבאמת הייתה תקלה והוא לא הצליח להגיש, הוא יאריך לו את המועד. כאן הוא לא יצטרך להפעיל שיקול דעת, אלא תהיה הארכת מועד.
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל הם לא יודעים מי הגיע ל-90 יום, זאת הבעיה. הם לא יודעים. אוקיי. מה הנושא הבא? נמשיך לקרוא? עברנו את סעיף 19? אין הערות נוספות לסעיף 19?
מירה סלומון
¶
תודה אדוני. רק רציתי לוודא שהמערכת הזאת שמוקמת היא לא תייצר קושי בהתממשקות של הרשויות המקומיות להעלאה של הדברים, להתייחסות לדברים במערכות האלה. כי אדם פרטי יש לו את האפליקציה בטלפון וזה חשוב ואנחנו מברכים על כל השיח שהתקיים.
מירה סלומון
¶
הרשויות המקומיות בקורקינטים ואופניים חשמליים ובנת"צים כן מהווים גורם אכיף. והרשויות המקומיות יש להם מערכות מידע של הרשויות המקומיות. אז צריך לוודא שהמערכת שמוקמת לנושא הזה זה משהו שלא יטיל עול.
ברקת שמאי
¶
זה יהיה לבחירתכם. או שזה יהיה התממשקות, לנוחות שלכם, כדי שיוכלו בלחיצת כפתור להעביר את המערכות הפנימיות אלינו. או שלא יהיה עול ואז תצטרכו באופן ידני להוריד את הקובץ ולהעלות אותו. אנחנו בונים מערכת שתאפשר התממשקות. אנחנו עושים את זה עם המשטרה ואנחנו נאפשר גם לרשויות. זו תהיה בחירה של הרשות האם היא רוצה להשקיע משאבים בהתממשקות הזאת או לתת לתובע העירוני או למי שמייצג באופן ידני להוריד.
ברקת שמאי
¶
לא, לא. המערכת הזאת מתבססת על מערכות שאנחנו מפתחים כבר לבתי דין קיימים ולכן, אתמול במקרה הייתה לנו ישיבה עם האגף הטכנולוגי ואנחנו מעריכים שלא יותר משנה ברגע שיינתן הגונג.
ברקת שמאי
¶
חשוב לנו אדוני יושב-הראש, קודם כל, ניתנו פה גם דגשים, שפות וכו'. אבל מעבר לזה חשוב לנו לבנות מערכת שהיא לא זבנג וגמרנו. אנחנו רוצים לעשות, להביא משתמשים, לבחון אותם, לראות שהמערכת מונגשת לכולם.
היו"ר דוד ביטן
¶
תאמיני לי שהאוצר כל כך חם על הדבר הזה שהוא ייתן לכם כמה כסף שאתם רוצים על מנת לעשות את זה תוך חודשיים. תראו, הנה, הוא חייך. כמה כסף שאתם רוצים. ככה הוא יגבה יותר והדוחות לא יתבטלו בעקבות הזמן שעובר. הכול בסדר.
היו"ר דוד ביטן
¶
תדע לך, אתה בניגוד עניינים רציני. אין דבר כזה שאגף התקציבים לא רוצה הכנסות. אם היה פה החשב הכללי פה ואומר את זה, אז בסדר. אני אשלח מכתב לממונה על אגף התקציבים שאתה אמרת שאתה לא מעניין אותך הכנסות.
עידו חי
¶
אני אומר ביושרה מלאה מה שהנחה אותנו בתמיכה בהצעה הזאת זה לחלוטין הגברת אכיפה וייעול ההליך המשפטי.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר, נגיד. או שאתה לא מרגיש טוב היום או משהו. נמשיך לקרוא? אין הערות על הסעיף הזה? קדימה, סעיף 20.
היו"ר דוד ביטן
¶
אולי זה על סעיף 20. תראי מה זה. יש לו פה דף ירוק ויש לו פה בצד. אז מה זה הדף הירוק הזה?
מרגנית לוי
¶
אני רק רוצה להגיד לך אדוני יושב-הראש שבורכת ביועץ משפטי לוועדה ובצוות משפטי לעילא ולעילא ותענוג לעבוד איתם.
היו"ר דוד ביטן
¶
שופטים הם היחידים שמקבלים פנסיה תקציבים, 4% לשנה ויכולים לעבור מעל 70%. אפילו 100% יכול לקבל. אתה מבין? אין את זה בשום מקום בעולם.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
¶
אז כבוד יושב-הראש, אני מבקש להביא לפה תקנות להשאיר אותו פה עם הפנסיה של שופט.
מרגנית לוי
¶
עילת הפרסונליות זה פאסה. אני ממשיכה, בסדר?
דיון בערר
20.
1. בית דין לתעבורה ידון ויחליט בערר על פי טענות וראיות שהוגשו בכתב בלבד, אלא אם כן מצא שיש בכך כדי לפגוע בעשיית צדק בעניינם של הצדדים.
היו"ר דוד ביטן
¶
הצדדים פה, תסבירי לי מה זה הצדדים – זה אחד. ושתיים, אם יש הסכמה למה אתם לא רושמים שיש הסכמה? אם יש הסכמה בין הצדדים?
מרגנית לוי
¶
אני רק אתייחס שנייה. בעניינם של הצדדים הכוונה לצדדים להליך. זה אחד זה או המדינה או השלטון המקומי. צד שני זה בעניינו של העורר. אני כן אגיד למען ההגינות שבחוקים אחרים זה אכן כתוב בעניינו של העורר. אבל כאן מכיוון שיש מעבר מפלילי למינהלי, אז החליטו לכתוב בהצעת החוק הממשלתית בעניינם של שני הצדדים.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה התפקיד של השופט. לא, אנחנו מדברים. התפקיד של השופט לקבוע עם זה פוגע, עשיית צדק. תנו לו לקבוע. מה אתם עכשיו אומרים רק אם שני הצדדים? תגיד לי, המשטרה.
רותם סיון
¶
יכול להיות שאינטרס המדינה ייפגע, האינטרס הציבורי ייפגע אם לא יתקיים דיון בעל פה. יכול להיות מקרה כזה.
איתי עצמון
¶
לא, אתם כתבתם כאן שברירת המחדל היא דיון על סמך טענות וראיות שהוגשו בכתב בלבד, אלא אם כן מצא שיש בכך כדי לפגוע. אז אתם אומרים שהדיון בעל פה יכול לפגוע?
מרגנית לוי
¶
לא. הוא יקיים דיון בכתב אלא אם כן זה פוגע בעשיית צדק של אחד מהם. פשוט עצרתם אותי. אני אעשה ספוילר ואז נמשיך להקריא. אבל אז אם חלילה עלול להיפגע עשיית הצדק אז עוברים לדיון בהשתתפות הצדדים באמצעות המערכת המקוונת, אלא אם כן זה גם פוגע בעשיית צדק ואז עוברים לנוכחות.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, עשיית צדק זה רק המערער. זה לא משטרה. מה הקשר למשטרה? אבל כן צריך לכתוב, להוסיף עוד סעיפים. או יש הסכמה של שני הצדדים או - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
רגע, לאט לאט. או יש אינטרס ציבורי בעניין הזה ואז המשטרה נכנסת לתמונה. אין בעיה, תכתוב את זה.
מרגנית לוי
¶
אבל זה לא צדק. אמיר, מכיוון שכבר הערת לוועדה, אז אני אשיב לך בפורום של הוועדה. דיברנו על זה בדיון הפנימי.
היו"ר דוד ביטן
¶
מרגנית, הנוסח הזה לא מספיק. צריך לכתוב אם תהיה פגיעה באינטרס הציבורי אז כן או הסכמה בין הצדדים.
היו"ר דוד ביטן
¶
תבוא המשטרה ותציג לשופט, לדיין, לא משנה, אם אני אומר שופט הכוונה לדיין. שיש פגיעה באינטרס הציבורי, לא יהיה דיון. אני לא יודע מה.
היו"ר דוד ביטן
¶
גם העורר, אין לי בעיה. לכתוב או פגיעה באינטרס או הסכמה בכתב. אם יש הסכמה בכתב למה שהדיין לא יסכים? אז המשטרה לא תסכים סתם.
איתי עצמון
¶
אני רוצה רגע לפני שאנחנו נכנסים בעצם לתיקון של ההסדר הזה לדבר בכלל על ברירת המחדל שמוצעת כאן, שהיא הפוכה ממה שאנחנו מכירים בחקיקה דומה. בעצם אתם מדברים כאן על ברירת מחדל של דיון על סמך ראיות בכתב. השאלה, השאלה למה? השאלה אם לא נכון להפוך את ברירת המחדל ולדבר על כך שיהיה דיון בעצם בכתב רק אם הצדדים הסכימו לכך?
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, אני אומר לך, מתווכח איתך עכשיו. אני אומר לך שזאת התכלית של העניין. זה השינוי. אם אתה אומר הכול בעל פה ורק אם מסכימים הצדדים, אז זה לא יקרה. כולם ירצו ללכת לבית משפט, בוודאי.
איתי עצמון
¶
בהליכים האלה יכולה להיות חשיבות מבחינת בדיקת מהימנות הצדדים לדיון שהוא, להחלטה שהיא לא רק על סמך כתב.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא. אם צד לא רוצה. בית הדין יש לו סמכות פה לקבוע שזה יהיה לשמוע כמו בית משפט. אבל אם אתה תיתן רק זה, אז אף אחד לא יבקש. אז בואו נשאיר את בית הדין לתעבורה, מי צריך משהו אחר?
מירה סלומון
¶
רגע, רגע, שנייה, לפני שהוועדה. לכן אמרתי לפני שהוועדה מקבלת החלטה על הנקודה הזאת ספציפית.
היו"ר דוד ביטן
¶
אצלי את במצב שאני תמיד מסתכל שאת מסתכלת על האינטרס של העיריות רק, לא של הציבור הרחב.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר, אז הם לא מקבלים. בואו נראה למה הם לא מקבלים. אם ככה, בואו נשמע את כולם. אנחנו אמרנו שאנחנו רוצים זה מה שאמרת. זה או להוסיף אינטרס ציבורי ולהוסיף הסכמה.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, ברור שבמצב הזה, הצדדים, עשיית צדק בעניינו של העורר. עשיית צדק בעניינו של העורר. המדינה לא מחפשת צדק, היא מחפשת - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
או הסכמה בכתב או אינטרס ציבורי. אתם רק מייצגים את האינטרס הציבורי. אם יש בעיה ציבורית אז כן.
מרגנית לוי
¶
לגבי יתר הדברים אנחנו כמובן רשמנו ושמענו ואנחנו ננסח את זה אחרי שתהיה כמובן ונביא את זה להסכמת השרים. בסדר?
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר, אני מבין אותך. אמרתי לך תלכי, תתייעצי, מצידי עם נשיא ארצות הברית. מה את רוצה?
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, זה משהו אחר. הוא לא קובע כלום, הוא רק יושב ליד השופט. ומבסוט מזה שהוא יושב. אבל פה מדובר על דיינים שיהיו גם מהמגזר הפרטי ולא רק מהמגזר הציבורי.
היו"ר דוד ביטן
¶
אנחנו דנים סעיף סעיף. פעם אחת הייתי, כעורך דין הייתי, היה לנו סעיף בוררות בהסכם בבית הדין של הרב קרליץ. אז הגעתי לשם בבני ברק והיו עשרה דיונים. כל דיון מתחילים מאפס. כל דיון אתה מתחיל את כל הדיון מאפס. אמרתי מה הולך פה, הם מקבלים שכר לפי דיונים או מה? אז אותו דבר אנחנו עושים פה.
טוב, מה רצית מירה? שימי לב מה את מעירה פה. כן?
מירה סלומון
¶
אז אנחנו סבורים שצריך לקיים דיון ראשון מקדמי בעל פה. הניסיון הצבור לנו במה שקורה בהליכים האלה, ואחרי שבדקנו מול רשות מקומית שבאמת יש לה המון הליכים בפני בית המשפט לעניינים מקומיים, הניסיון מראה שבין 80% ל-90% מהתיקים במעמד ההקראה שבו אין נטל לא על התובע מטעם הרשות המקומית וגם לא על האזרח שמבקש להתדיין. אין עדיין נטל של הכנת כתבי טענות, אין עדיין נטל של עשייה כתובה. יש בקשה להישפט, מגיעים למעמד ההקראה.
היו"ר דוד ביטן
¶
את טועה בגדול. אני אגיד לך למה. הסברתי את זה גם ליעוץ המשפטי שלי. זה מהות העניין. אם אני, תראי, מה קורה בבית משפט לתעבורה? את יודעת? היית שם פעם, הופעת?
היו"ר דוד ביטן
¶
תקשיבי רגע. באים לדיון אחד בעיקר. כל אחד בא כדי לגמור את התיק וללכת. אנחנו לא רוצים עכשיו להקים את בית הדין כבית משפט לתעבורה. אז נשאיר את בית משפט לתעבורה. נוסיף כמה שופטים ונסיים את העניין. זה לא מהות החוק. מהות החוק היא בכוונה שמנו רק לעבירות הקלות, שאפילו נותנים שש נקודות. לא מדובר במי יודע מה סיפור גדול. אבל כן מאפשרים שאם יש פגיעה בצדק, אם יש אינטרס ציבורי, אם יש הסכמה בין הצדדים, אנחנו כן מאפשרים להם לקיים דיון בעל פה ולא דיון בכתב. כדי שהשופט יתרשם מהעניין. זה הכול.
אבל אם נשים את זה כעיקר הדיון אחד או לא משנה, אנחנו כאילו לא צריכים את החוק הזה. תזרקו אותו לפח.
מירה סלומון
¶
אבל כפי שאמר אדוני, כפי שאדוני גם יודע, בבית משפט לענייני תעבורה, אחת הסיבות שהדברים נגמרים ביום אחד זה כי בחוץ כבר סוגרים את הדברים.
מירה סלומון
¶
כאן אדם צריך ללכת, כנראה להסתייע עורך דין כדי לגשת להגיש את כתב הטענות שלו. כי עכשיו הוא יצטרך להגיש טיעונים כתובים. גם אנחנו נצטרך להגיש טיעונים כתובים. כשיש 80%-90% מהתיקים שלנו היו נסגרים בלאו הכי בשלב של - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
זה אומר, תראי, זה אומר, נכון, המשטרה פה תעבוד קשה מאוד והיא תצטרך תמיד להתייחס בכתב. ברור. אבל הנה, למרות זאת הם מסכימים לחוק הזה, נכון?
היו"ר דוד ביטן
¶
הם כנראה יקבלו תוספת כוח אדם לעניין הזה, זה ברור. אני לא, אני מאמין שהמשטרה יודעת לעשות את העבודה. אני אבל כן, מרגנית, כן אני ארצה, עוד לא הגענו לזה. שהדיין הוא יהיה מוסמך אולי להפחית את הנקודות. אמרנו עד שש נקודות, בסדר. אבל אם הוא יקרא את הנסיבות של העבירה, יכול להיות שתהיה לו סמכות להגיד אוקיי, לא צריך נקודות. זה יקטין לכם.
היו"ר דוד ביטן
¶
כן, אבל לא עברתי. אז אני עובר יחד אתכם על החוק. הוא עבר על החוק ואני עובר על החוק יחד אתכם. ורק על הדברים החיוניים דנתי אתכם. בדברים החשובים.
נתנאל יעקב חי
¶
אני רוצה רגע להתעכב על ברירת המחדל בכל זאת, נתנאל מהסנגוריה הציבורית. יש אנשים, ואנחנו רואים אותם, הלקוחות שלנו, חלקם מתקשים מאוד להביע את עצמם בכתב, זה מבחינתם חסם שהם לא יצליחו להתגבר עליו. אם עצם הבקשה, הבחינה של האם לקיים את הדיון שלא בכתב יצטרך להיעשות בעצמה בכתב אנחנו נכנסים כאן לאיזה לופ. הבן אדם לא יוכל לשכנע ואז הדיון בהכרח יהיה, זו ברירת המחדל. ואז הוא לא יקבל את יומו.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר, יכול להיות. אבל אין מה לעשות. אז יש משפחה, יש עורכי דין. מה נראה לך, שלא ילכו לעורכי דין? חלק ילכו לעורכי דין.
נתנאל יעקב חי
¶
אז ההצעה שלי שזה יהיה בכתב לבקשת העורר. הרי 90% מהאנשים יבקשו שזה יהיה בכתב. הם לא ירצו טרטור לא לזום ולא להגיע.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא נכון. בדרך כלל אנשים שלא רוצים דיון בכלל משלמים והולכים הביתה. ישלמו את הקנס וזהו. אתה מדבר על אנשים שאם הם מגישים כבר בקשה הם רוצים החלטה. אם הם רוצים החלטה הם צריכים להגיש את זה בכתב. מה רצית, שמה יעשו? ידברו בטלפון עם השוטר? מה יעשו?
נתנאל יעקב חי
¶
אנשים שלא יכולים לכתוב, שלא יכולים לבטא את עצמם, רוצים לקבל את יומם באופן שהם יוכלו להתבטא בפני שופט.
נתנאל יעקב חי
¶
שלא יהיה בכתב בלבד, אלא שזה יהיה או לבקשת אותו אדם או שזה לא יהיה כברירת המחדל. שברירת המחדל תהיה באמצעים טכנולוגיים, בזום.
נתנאל יעקב חי
¶
ואז חוזרים למכשול המרכזי, אם הוא לא יכול לעשות את זה, אם הוא לא יכול לבטא את עצמו בכתב.
ברקת שמאי
¶
הוא יגיע לעמדת שירות, יגיד שיש לו קושי והדייל יכתוב בשמו "אני מתקשה לכתוב" כל סיבה, מוגבלות, קושי שפתי, לא משנה מה.
ברקת שמאי
¶
לא, הוא יצטט את מה שבן האדם אמר. קשה לי, אני לא יכול, אני מבקש להגיע בפני דיין ולדבר. זהו.
אריה אשד
¶
אדוני, אם אתה מרשה. עקרונית לפי הסעיף הזה זה מאיין זכות בסיסית ועקרונית של כל אחד להתעמת עם המאשים שלו. עכשיו, אדוני יודע שבבית משפט לתעבורה השופט מתרשם מהמהימנות הן של צד אחד והן של צד אחר.
אריה אשד
¶
תני לי בבקשה. את לא נותנת לי לסיים מה שאני אומר. עקרונית זה תלוי בשופט אם נותן את הזכות לטעון בעל פה או לא.
היו"ר דוד ביטן
¶
יש לו זכות לא חוקתית ואנחנו מאפשרים את הזכות הזאת במקרים מיוחדים כשיש פגיעה, כשהשופט רואה, בשביל זה יש דיין. רואה פגיעה בצדק, רואה דברים מסוימים. אז הייתה לך דוגמה אינטרס ציבורי, כן? היו בעיות עם המצלמות מהירות. זה אינטרס ציבורי, שכל התיקים האלה יכלו להיות נידונים בצורה אחרת ולא בצורה מהירה.
אין זכות חוקתית. אתם ממציאים זכויות חוקתיות.
אריה אשד
¶
אדוני, לא ממציא. וגם יש דברים שרק מתבררים כשיש את המאשים, שיש אי דיוקים בכתב. זה יש לי ניסיון אישי בנושא הזה בבית משפט.
עכשיו, מה שאני מבקש לשאול, משום שאחר כך אם הוא מערער לבית משפט לתעבורה, שזה מעליו, בית משפט שיושב בערעור לא ישמע את העובדות. לא ישמע את הצדדים ואת העובדות. זאת אומרת אין אפשרות לשני הצדדים, למערער לבוא ולטעון את השאלות שלו.
אריה אשד
¶
אני מבקש אולי בקשה אם אפשר. שברגע שבן אדם מערער יש שם גם משהו שיכול להגיד אני מבקש שזה יהיה בעל פה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני מסכים לחוק הזה במהות שלו ואני לא מוכן עכשיו להפוך אותו למשהו אחר. אם רוצים משהו אחר אז שמשרד המשפטים ידון וימשוך את החוק הזה. החוק הזה מדבר על היעילות והמהירות של העניין. ושאף אחד לא ינצל את המצב של חוסר יעילות של המערכת לטובתו. זה החוק, על זה נדבר. אנשים מגישים בקשה להישפט על שיעבור הזמן. אז 50% מתבטלים. השאר מגישים בקשה על מנת שיבואו לדיון ויפחיתו להם את הנקודות. הכול אנחנו מבינים ויודעים. אנחנו רוצים גם לייצג את המדינה פה, לא רק את האזרחים. וזה גם ייצוג של המדינה ושל האזרחים. כי אנשים עושים תאונות דרכים, אנשים מתים מתאונות דרכים, אנשים יוצרים תאונות דרכים. אז לאט, לאט בעניין הזה.
אנחנו מאפשרים לאנשים לבקש אם הם רוצים דיון בעל פה ויש כללים מתי הדיון הזה יהיה. זה הכול. ואני חושב שאתם צריכים להסכים. מה ששינינו זה לא מי יודע מה משהו שהוא לא נכון וצודק, זה הכול.
לגבי הסנגוריה, אם יש לכם איזה הצעה שפותרת לי את הבעיה עם אנשים קשי יום, תציעו אותה. אני לא שמעתי ממך הצעה. רק אמרת יש כאלה. יש תמיד כאלה, אז מה אני יכול לעשות? לא לעשות כלום?
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל אני שואל אותך שאלה: אדם שיש לו עסק והוא לא יודע לכתוב כלום. אבל הוא יודע לייצר בורקסים ומוכר אותם ומרוויח יפה מאוד. איך הוא מגיש דוח שנתי? הוא הולך, הוא לא יודע לכתוב, לא מבין. אז הוא הולך לרואה חשבון, מגיש לו. מגיש לו את הדוח השנתי. חברה, יש עורכי דין, יש כל מיני פתרונות. מעט מאוד יפלו בין הכיסאות. והם אמרו אפשר לבוא לנקודת משוב הזאת והם ינסחו להם.
נתנאל יעקב חי
¶
הדייל אולי לא יבטא את זה כמו שהוא היה רוצה לבטא את זה בעל פה. וכאן הוא יפגוש רק דייל וזה יהיה כל יומו. הוא יקבל בסופו של דבר את ההחלטה שדוחה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל זה רק על דברים מינוריים, זה לא על דברים מי יודע מה. אז יש קנס 700 שקלים, קנס 500 שקלים, 1,000 שקלים. אם הוא עבר באור אדום ורוצה להגיש מכתב, למה אני צריך ללכת לקראתו? במה? בגלל שהוא לא יודע לכתוב? שלא יעבור באור אדום אז לא תהיה לו בעיה לכתוב.
היו"ר דוד ביטן
¶
בחייך, מספיק כבר עם זה. אני לא צריך להגן על המדינה. אני חושב שכל אחד מאתנו צריך לדאוג שלא יהיו תאונות דברים ולא יהיו עבירות כאלה. זה הכול. לא רק דוד ביטן או חברי כנסת.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
אבל אני חושב שאנחנו מקטינים את הזה. כי בן אדם שיש לו רישיון, דוד, אז יש לו איזה רמת כישורים שהוא עבר. הוא לא אחד.
היו"ר דוד ביטן
¶
גם אמרנו שבנקודות האלה יהיו מספר שפות. זאת אומרת אם הוא רוסי והוא לא יודע עברית, אז יהיה לו, הוא ילמד איך להגיש את זה. אם הוא אתיופי, אותו דבר. ערבי.
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל שלום צודק. בכל זאת יש לו רישיון נהיגה, בכל זאת יש לו, אל תגזימו עם העניין. זה לא המקרה שצריך לדאוג לאנשים.
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל יש? על עבירות כאלה אתם נותנים? על עבירה של קנס, נסעתי באור אדום. אתה נותן לו? אתה נותן לו את הסנגור?
היו"ר דוד ביטן
¶
אתה יודע מה? אתה לא רוצה שאני אתן לך עבודה לעשות. תביא לי את זה בישיבה הבאה כמה מקרים. אין מקרים כאלה. אני לא אגיד לך, כי אתה סתם אני אעסיק אותך בדבר שהוא לא רלוונטי.
רוצה היועץ המשפטי שתסבירו את הסעיף הזה, מה המשמעות. אני הסברתי, אבל תסבירו אתם.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
¶
אז אני שואל שאלה. אם שולח מכתב ולא התרשם או שחסר השלמות, יש לו אפשרות עוד לעשות השלמות?
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
¶
אז שלא ייווצר מצב שהדיין יגיד לא, אני יש לי רק בחוק אפשרות לדון על מה שהוא שלח בפעם הראשונה.
מרגנית לוי
¶
לא. זה שיקול דעת של הדיין. גם בבית משפט כשהשופט מרגיש שחסר לו איזה חומר או מידע אז הוא אומר לתגובת הצדדים בעניין כך וכך. זה לא משהו שאנחנו אוסרים על הדיין. אבל הוא יכול לבקש.
ברקת שמאי
¶
צריך לזכור שבסופו של דבר הדיינים, ההליך מאפשר לערער לבית משפט לתעבורה בזכות. גם הם לא ירצו להיות חתומים על פסקי דין שהם ניתנו ככה כלאחר יד בלי מסמכים, בלי שום דבר. האינטרס שלהם זה שיהיה מולם תיק מלא, עם כל המידע. מבחינתם אין שום עלות. לבוא ולהגיד אני צריך פה השלמה. הוא טען טענה, הוא לא הביא מסמך. מה שהיום אנחנו רואים בבית הדין שנפוץ מאוד הפרוצדורה שבה המזכירות אחרי עיון ראשוני של הדיון פונה חזרה לבן האדם ואומרת חסר משהו. תשלים ורק אז אנחנו נדון.
היו"ר דוד ביטן
¶
היה עד 15:00, עד 14:00. בגלל שהתבטלה הישיבה הוספתי. ויש לנו ב-15:00 ישיבה עם יושב ראש ועדת חוקה, שאני ארצה שהיא תצטרף לזה גם. את יודעת מה, גם מירה, תצטרפי, את טוענת טענה על זה. ונסכם את העניין הזה. כי גם הם עוסקים בנושא של הקנס הפלילי. בואו נסיים את העניין הזה.
טוב, אז ביקשו ממני הפסקה קצת. יעשו הפסקה ואז. הצוות לא רוצה הפסקה. איתי? כן, תמשיכי לקרוא ואז תסבירי.
מרגנית לוי
¶
אוקיי. אני אקריא את כל סעיף 20 ואני אסביר אותו.
דיון בערר
20.
1. בית דין לתעבורה ידון ויחליט בערר על פי טענות וראיות שהוגשו בכתב בלבד, אלא אם כן מצא שיש בכך כדי לפגוע בעשיית צדק בעניינם של הצדדים.
1. החליט בית דין לתעבורה לקיים דיון בהשתתפות הצדדים, יקיים את הדיון באמצעים טכנולוגיים בהתאם להוראות שקבע שר המשפטים לפי סעיף קטן (ג), אלא אם כן מצא מיוזמתו או לבקשת אחד הצדדים, שיש בכך כדי לפגוע בעשיית צדק בעניינם של הצדדים; לעניין זה, "אמצעים טכנולוגיים" – אמצעים המאפשרים העברת תמונה וקול בזמן אמת, שבהם ניתן לשמוע ולראות את המשתתפים בדיון וכן להישמע במהלכו.
1. שר המשפטים יקבע הוראות לעניין אופן קיום דיונים לפני בית דין לתעבורה, ובכלל זה הוראות בעניינים המפורטים להלן, והכל בשים לב, בין השאר, לעקרונות חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, באופן שיבטיח קיום הליך נגיש ומתאים לצרכי אדם עם מוגבלות ובשים לב למאפייניהם הייחודיים של קטינים ולעקרונות חוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול), התשל"א-1971 -
1. מקרים שבהם יתקיים דיון באמצעים טכנולוגיים, ועריכת התאמות נגישות נדרשות בהתאם להוראות שנקבעו לפי חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות;
1. אפשרות להורות, בהחלטה מנומקת, על קיום דיון בנוכחות הצדדים.
אוקיי, אז זה סעיף 20. סעיף 20 בעצם עניינו אופן הדיון בערר. בעצם אנחנו מציעים כאן מנגנון שאומר שככלל, זה כבר קראנו ודנו, אבל בכל זאת, שבית הדין ידון ככלל על דרך הכתב. אלא אם כן נפגעה עשיית צדק בעניינו, כבר הסכמנו, בעניינו של העורר. ואני זוכרת כמובן את ההערות שנאמרו מקודם. אני כרגע מסבירה את הכחול בעיקר.
איתי עצמון
¶
אם תוכלי רק להתמקד גם ברציונלים לקביעת ההסדרים האלה. כלומר, לברירת המחדל של ראיות בכתב וכו'.
מרגנית לוי
¶
כן. אני רק אסיים את כל המנגנון ואני אתייחס לרציונל.
במידה ואכן עלולה להיפגע עשיית צדק כאמור, אז אנחנו מתקדמים לדיון בהשתתפות הצדדים באמצעים טכנולוגיים. ובמידה וגם במקרה הזה עלולה להיפגע עשיית צדק אז יתקיים דיון בנוכחות הצדדים.
הנוסחה למעבר בין שלוש הדרכים האלה היא כמו שאמרתי פגיעה בעשיית צדק ואנחנו מציעים להסמיך כאן את שר המשפטים לקבוע הוראות לעניין אופן קיום הדיון. בשים לב בין היתר לעקרונות חוק שוויון הזדמנויות לאנשים עם מוגבלות ולעקרונות חוק הנוער.
באשר לרציונל, אז בעצם כמו שאמרנו בדיונים הכלליים, כל הצעת החוק הזאת מתבססת על כך שבעצם עבירות הקנס שבה הצעת החוק דנה הן עבירות שההליך בעניינן משקף הליך שהוא פשוט יותר במובן הזה שהראיות הן בדרך כלל ראיות חד חד ערכיות. במובן הזה שאם יש צילום של מישהו שנוהג בנתיב תחבורה ציבורית אז אין איזה שהיא הצדקה לדון בהליך הזה בהליך פרונטלי, בהליך כמו שהיום בהליך פלילי. ולכן הרציונל אומר שאנחנו א' מעבירים את זה להליך מינהלי. ועל זה דיברנו כבר ארוכות, אני לא ארחיב, אלא אם כן צריך שוב. והרציונל השני אומר שהכלל בדיונים בבית הדין לעררים, סליחה, בבית הדין לתעבורה, יהיה כלל של דיון על דרך הכתב, בכפוף לכל הסייגים שאמרתי.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
¶
קודם דיברנו על עמדות השירות, נכון? ובעצם זה בא לפתור בעיה של אנשים שהם לא מכירים את העולם המקוון. אבל בסוף מחזירים אותם לדיון בעולם מקוון. מה הפתרון לזה?
מרגנית לוי
¶
הם יכולים להגיש בקשה לדון בהשתתפות הצדדים או בנוכחות הצדדים והדיין יצטרך לשקול האם יש כאן הצדקה באמת לחרוג מהכלל של דיון על דרך הכתב.
מרגנית לוי
¶
לא, זה היה כתוב בסעיף 19 במובן של ינהל, אני חוזרת רגע לסעיף 19(א) ינהל את הליכי הערר, לרבות הגשה וצפייה בהחלטות ומועדי דיון.
יובל שפיצר
¶
לא, זה יהיה בחדר פרטי. כן, אנחנו רוצים לאפשר גם למי שצריך ואין לו נגישות או אוריינות להתחבר באופן מכבד ופרטי בעמדת שירות לדיון המקוון.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה אם הוא קבע שהדיון מקוון. השאלה אם זה רק בכתב או לא. אם זה רק בכתב מה הוא צריך זה? הוא קובע ונגמר הסיפור.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז בנוכחות הצדדים זה לא מתאים לתיבת השירות הזאת. איך הוא יעשה את זה? הוא לא יודע איפה ממוקמת תיבת השירות, כמה אנשים מסביב יש.
מרגנית לוי
¶
לא. אם הדיין ייתן את האפשרות לדון באופן מקוון, כלומר בהשתתפות ולא בנוכחות, תהיה לו את האפשרות לעשות את זה מעמדת השירות.
איתי עצמון
¶
לכן אני אומר שאני לא בטוח שזה מתחדד מהנוסח מה שעכשיו אתם אומרים. כי למעשה עמדות השירות, איך שאני מבין אותן, מתייחסות כרגע לסעיף קטן 19(א), הגשת כתבי בית הדין, מסמכים נוספים, צפייה בהחלטות ובמועדי דיון. לא ממש ניהול.
ברקת שמאי
¶
איתי, בדיוק כמו הדיילים. לא מצאנו לנכון לפרט בחקיקה ראשית איך ייבנו עמדות השירות. אנחנו תכננו, יש לי כבר פרוגרמה להראות לכם.
מרגנית לוי
¶
כתוב ינהל את הליכי הערר. 19(א). בית דין לתעבורה ינהל את הליכי הערר. בתיבת המילים האלה זה לפחות לעמדתנו כולל גם את הדיונים עצמם.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
¶
כן, אבל ב-(ב) אתם מפרטים מה זה עמדת שירות ואתם אומרים ביצוע פעולות בהליכים כאמור בסעיף קטן (א). אתם אומרים כאילו רק להגיש את הבקשה הזאת.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני רוצה שתסבירי את הסיפור הזה של אנשים עם מוגבלויות. כתבתם את זה, זה יפה מאוד שכתבתם. אבל איך אתם מתכוונים ליישם את זה בטכנולוגיה. תסבירי לי את זה.
מרגנית לוי
¶
בעצם יש כל מיני עקרונות שצריכים לעשות כהנגשה. בין היתר גם במערכת המקוונת עצמה וגם בעמדות השירות. ואלה דברים שייקבעו בתקנות של שר המשפטים. מה בדיוק ייקבע שם? אני לא יודעת להגיד לך כרגע. אבל אם תרצה הוועדה אפשר כמובן גם להביא לפה נציג של נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות בפעם הבאה שיפרט מהן העקרונות.
ברקת שמאי
¶
לא, לא, אדוני צודק מאוד. זו נקודה שאין עליה מספיק מודעות. אנחנו, את המערכת מלכתחילה יועצת נגישות ליוותה אותנו, שמומחיות שלה זה בעלי מוגבלויות. איך אנחנו מתאימים את המערכת קודם כל לחומרה, שיש לאנשים, למשל מי שיש לו בבית מחשב מיוחד שמגדיל, שמקריא טקסטים, שעושה דברים כאלה. אז אנחנו דואגים שהמערכת שלנו מלכתחילה תאפשר את החיבוריות לכל מיני סוגים של מכשירים נפוצים של בעלי מוגבלויות. יש סטנדרט שקבוע בחוק. ואנחנו מוודאים שהמערכת שלנו תואמת מהבחינה הזאת כדי שאנשים שעכשיו צריכים להתחבר ויש להם איזה שהיא תוספת אצלם. שיש להם בעיה לראות צבעים, צריכים להגדיל את הטקסט, הקראה, כל מיני דברים כאלה – המערכת שלנו תותאם לזה. זה לגבי הנושא של בעלי מוגבלויות.
היו"ר דוד ביטן
¶
תראו, אתם בעצם הפניתם אותי למשהו שלא חשבתי עליו. מה קורה עם עיוורים? עיוורים הם לא יכולים לכתוב בכתב. אנחנו צריכים שלגבי עיוורים הם יוחרגו מהחוק הזה.
היו"ר דוד ביטן
¶
שמיעה לא, שמיעה הוא יכול לכתוב, אין בעיה. עיוור לא יכול לכתוב. ואם יש לו נהג נגיד? אבל זה העבירה על שמו, הוא יכול להגיש.
מירה סלומון
¶
עבירת חניה יכולה להיות כאשר רכב הנכה הוא על שם העיוור ואז העיוור הוא זה שמקבל את הדוח.
היו"ר דוד ביטן
¶
צריך להחריג אותם מהחוק לגמרי. הם יכולים לבוא לבית המשפט. הם לא יכולים לכתוב בקשות ולא שום דבר.
ברקת שמאי
¶
צריך לראות אבל אדוני. לפעמים אנחנו חושבים שאנחנו באים לקראת, אבל בסופו של דבר, בסוף החוק להרבה אנשים יהיה הרבה יותר נוח להגיש מאשר ללכת לבית משפט.
ברקת שמאי
¶
בדיוק. שלא ייצא שאנחנו מחריגים וכופים עליהם ללכת לבית משפט כאשר למעשה יש להם מערכת שמאפשר להם.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, אם הוא רוצה. אבל זה נכון שעיוורים אין להם רישיון. כמעט אין להם, יש קנסות שהם מקבלים על שמם בגלל שהרכב הוא שלהם, נכון?
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, לא. גם אם הרכב על שמו והוא עבר באדום, הנהג שלו או נהג אחר, הקנס בא אליו. הקנס בא אליו, זה לא נכון להגיד אם הוא עיוור, אין לו רישיון, הוא לא זה. תחשבו על זה. כי הכול בכתב. אז עיוור לא יכול להיות בעניין.
היו"ר דוד ביטן
¶
נקודה. על זה אין ויכוח, נכון. שהוא לא יכול להיות בעניין. אז אם הוא רוצה שילך לבית משפט.
איתי עצמון
¶
לא, עבר אותם כרגע הסעיף המסמיך. אבל אני אומר לגבי עצם התקנות שנוגעות לאנשים עם מוגבלות יכול להיות שצריך חובת התייעצות.
איתי עצמון
¶
לא, אני מדבר על משהו אחר. אני מדבר על חובת היוועצות, כמו שאנחנו קובעים חובת היוועצות סטטוטורית עם גוף אחר. גם אם הוא באותו משרד. שר התחבורה למשל חייב להיוועץ עם רשות התעופה האזרחית, שהיא באותו משרד, לגבי תקנות הטיס לדוגמה. כאן אני אומר במקרה הזה אולי צריך לקבוע חובת היוועצות עם הנציבות.
מרגנית לוי
¶
מכיוון שאני יודעת שהשר מקיים ממשקי עבודה סדירים ורצופים, לא רק השר הספציפי הזה, אלא שר המשפטים כמוסד, עם הנציבות עצמה, אז זה נשמע לי שאין בהכרח כאן צורך בזה. כי זה באמת מתוכלל על ידי המשרד. זאת אומרת יש פ"ע סדורים, אני מכירה את זה מתפקידי בלשכת השר. וזה לא נראה לי משהו שבאמת יש בו צורך.
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל כתוב באופן שיבטיח. על מנת להבטיח הוא חייב להתייעץ עם אנשים, הוא לא מומחה לזה. זה הגופים המקצועיים מגישים את התקנות. וגם תקנות הם חייבים, אתם מוציאים הודעה לציבור, נכון?
מרגנית לוי
¶
מפרסמים לציבור. וגם אני לפני הדיון בכנסת גם שוחחתי עם הלשכה המשפטית שם, אנחנו בקשר איתם. ולכן אמרתי, אני רק אקיים איתה התייעצות יותר מדויקת לגבי ההערות שעלו כאן וכמובן נחזיר תשובה סדורה. הכוונה היא, מלכתחילה כתבנו את זה כדי להידרש לנושאים האלה.
איתי עצמון
¶
איך בעצם תתנו מענה לנושאים שונים של סדרי דין, שאנחנו מכירים, בפני ערכאות משפטיות כאשר הדיון הוא מקוון? כלומר, מהי אי התייצבות למשל? איך מגדירים ביזיון בית משפט?
מרגנית לוי
¶
קודם כל, זה לא, דיון מקוון, בטח אחרי הקורונה, זה לא משהו שהוא חדש למערכת המשפט. זה קיים היום, אני מזכירה שזה קיים היום גם לנוכח המלחמה, זה היה קיים אפילו במעצרים.
מרגנית לוי
¶
חד משמעית. אתה כמובן צודק. אבל עדיין ההסדרים לגבי סדרי הדין הם לא הסדרים שהם חדשים לגמרי למערכת המשפט. ואנחנו כמובן נשב עם כל הגורמים המשפטיים שעשו הליכים כאלה דומים. ניקח מהם לקחים ונבנה את סדרי הדין בהתאם.
אני מזכירה שגם בתקופת הקורונה אפילו בית הדין לעררים לפי חוק הכניסה לישראל קיים דיונים מקוונים. שזה בית דין מינהלי.
קריאה
¶
בנוסף, גם בתקנות סדר הדין האזרחי יש הסדר שהוא לא הוראת שעה, תקנה 61ג שבעצם מכניסת התקנות החדשות לתוקף ניתן לקיים קדמי משפט ב-VC, אז זה דברים קבועים.
איתי עצמון
¶
אני כן רוצה, אני מבין שככל שהוועדה מקבלת את המודל הזה צריך להבין שזה כן מודל חריג שבו בעצם ברירת המחדל היא כמו שאמרנו הגשה בכתב. אם זה דיון בהשתתפות הצדדים מדובר על דיון באמצעים טכנולוגיים, למשל בזום. ויש לכך השלכה על נגישות של הצדדים לעשיית צדק בעניינם. זה מודל חריג.
איתי עצמון
¶
לא משנה. אמרתי שוב, הוועדה תחליט כפי שתחליט. אני מסב את תשומת הלב שלכם, חברי הכנסת, לעניין.
איתי עצמון
¶
בסעיף 20 לא הוסכם עם הממשלה בקדנציה הזאת על אף תיקון. לכן אתם לא רואים תיקונים בסעיף 20. אני רק אומר שבהחלט יש כאן קשיים.
איתי עצמון
¶
לא, סדרי דין אין צורך. אבל ספציפית כאן לעניין סעיף 20 ובגלל ההשלכות של ההסדר המוצע. בכל זאת הזכות גישה לערכאות, כדי להבטיח בעצם את כל העקרונות שדיברנו עליהם.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר. מה שתחליטו זה מקובל עליי, אין בעיה. כן? תמשיכי לקרוא. יש עוד הערות למישהו? עוד מישהו רוצה להעיר? מה עם העמותה, אין לך הערות פתאום? אתה לא חייב. ישר מושיט את היד.
רזיאל אלישיב
¶
אדוני, אני אעיר הערה קצרה. אני מייצג את הקורקינטים השיתופיים. אני רק אזכיר שבזמנו היה דיון על הפחתת הקנס של פי 4 במסגרת ערר. אני רק אגיד שאנחנו בדיונים עם נציגי הממשלה לגבי הסיפור הזה של הקנס פי 4 לחברות הקורקינטים. ולכן כרגע לא נתייחס לזה. אחרי שנמצה את השיח.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, אבל יש דבר אחד, אני הסברתי את זה גם. אם אני לא עושה לכם קנס התוצאה היא שיכול לבוא בן אדם שהבן שלו נסע, יבוא אליכם, ישלם ויגיד לכם אני משלם את ה-1,000 שקלים, אל תגידו שזה אני. וזה אני לא מוכן לאפשר את האופציה הזאת. אני צריך שיהיה לכם אינטרס לתת את השם של בן האדם. האינטרס נובע מזה שנותנים לכם הכפלה או משולשת או מרובעת. אז אני מבין את הבעיה הזאת וננסה לראות איך פותרים אותה, אבל בלי אפשרות לעשות קומבינציה עם זה שנהג. יש דברים כאלה בחיים. אל תגידו לי שזה לא יהיה.
רזיאל אלישיב
¶
אני רק אגיד שבאופן כללי גם קנס רגיל של 100% הוא מספיק מתמרץ את החברות לשלם אותו. לא מדובר בחברות שיש להן איזה קשר ישיר עם הרוכבים.
רזיאל אלישיב
¶
לא, אנשים בסוף שרוכבים באמצעות אפליקציה. אין להם איזה יכולת ליצור איזה קומבינציה בינם לבין הרוכבים.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני לא רוצה שתהיה אופציה כזאת. אני מסביר לך את זה בצורה מפורשת. יש דברים כאלה בחיים לצערי הרב, ואני לא מוכן שזה יהיה. לכן אולי צריך לפתור לכם את הבעיה, כי אתם מדברים פה על כמויות וכו', מקובל עליי. אבל צריך חשוב על פתרון.
היו"ר דוד ביטן
¶
הפתרון הוא לא זה שיגידו לכם לא יהיה פה שום דבר, שישלמו את הקנס. אם זה המצב ישלמו הרבה.
רפ"ק אמיר ליפשיץ
¶
משפט קטן. אני מסכים עם אדוני. בסופו של דבר כל האינטרס שעומד מאחורי ה-פי 4 היום זה רק כדי להסב משם החברה על שם הנהג. זה האינטרס, זו הקומבינה שאמרתי.
היו"ר דוד ביטן
¶
הם יודעים. אז אמרנו שאיפה שיש בעיה טכנולוגית לאתר את השם, עכשיו אני נזכר, שחררנו אתכם מהפי 4 הזה, מה אתם רוצים? אני לא מבין באמת. למה אתה מעלה את זה עוד פעם? עכשיו נזכרתי.
רזיאל אלישיב
¶
לא. בזמנו אתה אמרת שזה יהיה במסגרת ערר. אז לכן כשהגענו לסעיף ערר הזכרתי שאנחנו בשיח עם הממשלה לגבי העניין הזה.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר. אם זה רק זה, תגידו לי מה התשובה. אבל תכלס, כשיש בעיה לאתר, בעיה טכנולוגית או צילומית וזה, לאתר, מקובל עליי. לא צריכים להשית עליכם שום דבר. אבל סתם לשחרר אתכם כדי שאתם, יש אופציה במירכאות, אני לא מאשים אתכם בכלום. יש אופציה קיימת שיעשו כל מיני קומבינות וזה אני לא מוכן לזה.
אביגיל כספי
¶
רק עוד הערה אחרונה. אנחנו מציעים שבסעיף 20, בסעיף קטן (א) הוא קובע את עניין הכתב ובסעיף קטן (ב) את האמצעים הטכנולוגיים. אנחנו מציעים שבהחלטה גם לגבי סעיף קטן (א) שמדבר על הכתב וגם לגבי סעיף קטן (ב) שמדבר על האמצעים הטכנולוגיים, יכללו בסעיף 20 השיקולים של בית הדין לתעבורה בהחלטה. כלומר, נגיד מורכבות של ההליך, היקף ראיות, נימוקי הבקשה.
היו"ר דוד ביטן
¶
משפטי אבל. מה אני עכשיו אכנס אליו? זה שאני עורך דין זה לא אומר שאני צריך להיות עורך דין פה. כן?
מרגנית לוי
¶
יש דין רצוי ודין מצוי. טוב, אני ממשיכה לסעיף 21.
ביקורת שיפוטית
21.
1. בית דין לתעבורה מוסמך לאשר את ההחלטה להטיל קנס, לשנותה, לבטלה ולקבל החלטה אחרת במקומה או להחזיר את העניין עם הוראות לגורם שקיבל את ההחלטה.
1. בלי לגרוע באמור בסעיף קטן (א), בית דין לתעבורה אינו מוסמך לשנות את שיעור הקנס בשל הפרת תעבורה הקבוע בתוספת הראשונה או לקבל החלטה שהרשות המינהלית, אשר על החלטתה הוגש הערר, אינה מוסמכת לקבל.
1. החליט בית הדין לתעבורה לשנות את ההחלטה להטיל קנס או לבטלה ולקבל החלטה אחרת במקומה ינמק הוא את החלטתו מטעמים מיוחדים שיירשמו.
אני אסביר רגע. בעצם מה שאנחנו מציעים בסעיף 21 זה לאמץ את הסדר הביקורת השיפוטית שקבוע בסעיף 37 לחוק בתי דין מינהליים, שהוא חוק המסגרת, כפי שהסברתי עוד קודם לכן בהקשר אחר. ובעצם אנחנו מציעים שבית הדין יהיה מוסמך לאשר את ההחלטה, לשנות אותה, לבטל אותה או לקבל אחרת במקומה או להחזיר את העניין עם הוראות למי שקיבל את ההחלטה.
התכלית של סעיף קטן (ב) היא תכלית של הבהרה. זה חשוב. אני ממש מבקשת להדגיש את הדברים לפרוטוקול. המטרה של סעיף קטן (ב) היא להבהיר שאין בסמכותו של בית הדין לתעבורה לשנות את שיעור הקנס הקבוע בתוספת הראשונה או לקבל החלטה אחרת שהרשות המינהלית שבהחלטתה הוא דן אינה מוסמכת לקבל. עכשיו, זה חשוב, סליחה, אני אאריך בכוונה. זה מאוד חשוב ברמה המשפטית להבהיר לפרוטוקול שבעצם הסעיף הזה, סעיף קטן (ב) מבטא כלל פרשני שאנחנו עושים בו שימוש מעת לעת ועיקרו בכך שבית הדין המינהלי הוא גדור בעצם לגבולות הגזרה של העניין שמונח לפתחו.
מרגנית לוי
¶
לא. זה לא מה שאני מנסה להגיד. אני אומרת השוני כאן שעשינו זה שבעצם בית הדין לתעבורה יהיה מוסמך לא רק לאשר או לבטל, אלא יהיה מוסמך לשנות גם. בסדר?
מרגנית לוי
¶
אני אתייחס גם לזה, אבל זה באמת חשוב שנעשה את זה סדור. כי הדברים שנאמרים לפרוטוקול בהקשר הזה הם מאוד מאוד חשובים. למשל מישהו קיבל הפרה על שימוש בטלפון נייד תוך כדי נהיגה ומשנים לו את זה לאי אחיזה בהגה בשתי ידיים. זה למשל דוגמה ל-לשנות. לבטל ולקבל החלטה אחרת במקומה זה בעצם, האמת שזה גם יכול להיות דוגמה לזה.
מרגנית לוי
¶
לא, את גובה הקנס הוא לא יכול לשנות וזה בדיוק מה שבאנו להבהיר בסעיף קטן (ב). כי בעצם גובה הקנס הוא החלטה שלכם. של המחוקק. זה הדין הקבוע. גובה הקנס גם היום משטרת ישראל או רשויות מקומיות בהתאמה אינן מוסמכות. שוטרים ומפקחים לא מוסמכים לשנות את גובה הקנס.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר, אבל עכשיו הוא ניגש לבית הדין והוא מבקש מבית הדין שהוא חושב שלא מגיע לו לשלם כלום. אבל אם יקבעו הוא רוצה את זה בחמישה תשלומים, השופט קבע שלושה. מה הבעיה עם זה? לא הבנתי. מה, אני צריך שיהיה לי הוצאה לפועל על מנת לעשות את זה?
אושרת דיין אליהו
¶
אושרת מהמרכז לגביית קנסות. יש תיקון חקיקה בהתהוות שהוא מאפשר למרכז לגביית קנסות לפרוס קנסות עוד בשלב הטרום.
אושרת דיין אליהו
¶
אנחנו סבורים שלא נכון שיהיה סמכויות מקבילות. אפילו יש הלכה פסוקה שמדברת על קנסות אחרים, לא על הקנסות האלה.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה לא סמכויות מקבילות. הוא שופט, הוא דיין. הוא בודק את העובדות, בודק את הטענות. זו זכותו. מה? אני לא מבין את העניין הזה. מה, אתם שוללים את זה ממנו? היום אתה הולך לבית משפט לתעבורה. בית המשפט אומר מחלק את זה לתשלומים. אז הוא יכול. אז מה, אתם מורידים לו סמכויות? הרי זה אותו עניין.
היו"ר דוד ביטן
¶
כמו בית המשפט, יכול? גם הוא יכול. מה זה מעניין אותי? המרכז לגביית קנסות, זה לא מעניין.
רפ"ק אמיר ליפשיץ
¶
אפשר הערה קטנה בעניין הזה? היום המרכז לגביית קנסות יכול בעצם לגבות את החוב מהיום הראשון ולכן הוא יכול לחלק את הקנס גם מהיום הראשון. זה לא צריך להיות חוב, זה לא הוצאה לפועל.
אושרת דיין אליהו
¶
נכון להיום אנחנו מוסמכים לפרוס רק בחלוף המועד לתשלום. אבל יש תיקון חקיקה, יש תסקיר חוק בהתהוות שיאפשר למרכז, יאפשר יותר נכון לנקנס, לאזרח, לפרוס קנס עוד בטרם חלוף המועד לתשלום, לפי טבלה. זה תסקיר חוק שהוא ממש בהתהוות והוא אוטוטו אמור להגיע לפרסום לציבור. אז לשיקולכם אם להכניס סמכות נוספת לשופט שידון. אמנם הסמכות קיימת, אבל עדיין.
מרגנית לוי
¶
אז אני רק רוצה להגיד, באמת אני מתנצלת, אני בדרך כלל לא נוהגת לעשות את זה, אבל זה באמת חשוב להגיד את זה לפרוטוקול, כדי שחלילה זה לא ישמש אחר כך כמקור פרשני.
מרגנית לוי
¶
כמובן. לוועדה ולפרוטוקול. פשוט נדמה לי שאדוני יושב הראש וחברי הכנסת הנוכחים כבר הבינו את ההסבר ולכן אני ביקשתי בפני הפרוטוקול. כמובן שהוועדה חשובה ומעל הכול.
בעצם מה שחשוב לי להדגיש לגבי סעיף קטן (ב) שזה עיקרון פרשני שאנחנו משתמשים בו. אנחנו הוספנו אותו, לכן ככלל אנחנו לא מחוקקים אותו. הוספנו אותו כאן ממש ברחל בתך הקטנה, מכיוון שאנחנו עושים מעבר שבשפה חופשית הוא מעבר חד ממשפט פלילי למשפט מינהלי ורצינו להדגיש ולהבהיר שהכלל הזה כמובן חל. אבל זה לא אומר שהכלל הזה לא חל אם הוא לא קבוע בדברי חקיקה אחרים. זה לגבי סעיף קטן (ב).
לגבי סעיף קטן (ג), אני רק אסביר אותו רגע. סעיף קטן (ג) בעצם אומר לדיין שאם הוא רוצה מה שנקרא לשנות או לבטל את ההחלטה ולקבל אחרת במקומה, עליו לעשות כן בשום שכל ולכן הוא צריך לנמק את זה מטעמים מיוחדים שיירשמו.
היו"ר דוד ביטן
¶
מה זה מטעמים מיוחדים? ינמק. הוא שופט, ריבונו של עולם. אתם אומרים לו מאיזה טעמים לנמק? אתם לא מוצא חן בעיניכם תגישו ערעור על ההחלטה שלו. מה זה מטעמים מיוחדים? השופט יכול לקבל את ההחלטה ולנמק אותה. זה הכול. אתם לא תגידו לו מה לנמק. אם אתם חושבים שהוא לא נימק נכון או שהוא השתגע, יש הליך פה של ערעור. נכון? אפשר לערער על ההחלטות שלו. אז תערערו עליה.
היו"ר דוד ביטן
¶
מה פתאום אתם אומרים לו מראש טעמים מראש שיירשמו. כאילו אתם מגבילים אותו בטעמים. לא, הוא השופט.
איתי עצמון
¶
אני אבקש להעיר רק לעניין סעיף קטן (ב) לעניין הסיפה. תהיו איתי רגע לגבי ההערה הזאת. אני לא מכיר דוגמאות בחקיקה שאנחנו כותבים את הסיפה של סעיף קטן (ב) שבית הדין לא רשאי לקבל החלטה שהרשות המינהלית שעל החלטתה הוגש ערר אינה מוסמכת לקבל. כמו שאמרת, זה עיקרון פרשני.
מרגנית לוי
¶
לנוכח החשש של מעבר מדין פלילי לדין מינהלי. ואני אגיד את זה רגע בשפה חופשית. השינוי שכל הגורמים הנוגעים בדבר צריכים לעשות מ-DNA פלילי ל-DNA מינהלי, עלה בעצם הצורך לחדד את זה גם בחקיקה ראשית כדי בעצם להבהיר לכולם את הדין שחל. אני מסכימה שזה עיקרון פרשני. אני אמרתי את זה. אבל אנחנו מבקשים להכניס את זה.
היו"ר דוד ביטן
¶
כן, אבל מה זה לקבל החלטה, לא יודע, יש בעיה עם זה, אני אומר לך את האמת. מה זה החלטה שקצין המשטרה לא מסוגל לקבל?
היו"ר דוד ביטן
¶
הוא לא יכול לשנות את שיעור הקנס, מקובל. שיעור הקנס פורסם ברשומות. מעבר לזה, הוא יכול, מה זאת אומרת?
מרגנית לוי
¶
נכון. אבל הוא לא מוסמך לשנות את שיעור הקנס שבתוספת, כך כתבנו. כלומר, הוא לא יכול להגיד על הפרה שקבוע בגינה שיעור קנס של 200, פתאום זה יהפוך ל-50 כי יש נסיבות שלדעתו.
צורי סבן
¶
זה צריך להיות רשום, זה לא רשום. אם יש הסכמה של שני הצדדים בהליך הערר, יש הסכמה שלהם שהסעיף ישונה לסעיף אחר.
מרגנית לוי
¶
לא, זה לא קשור להסכמה. אפשר גם בהסכמה עוד לפני שההליך מתנהל, בדין ודברים, שזה לא מתבטל האפשרות הזאת. זה תמיד קיים בכל הליך משפטי. אתה מכיר את זה. הכול בסדר, כי זה לא המקום כרגע במיקום שלנו בהליך. אבל לשנות סעיף הוא יכול, זה בדיוק מה שכתוב כאן בסעיף קטן (א), תסתכל, לשנות את ההחלטה. בסדר? או לבטל ולקבל החלטה.
היו"ר דוד ביטן
¶
תראו, אתם עושים את זה הרי לא הוראת שעה. הכוונה אתם בודקים שנתיים איך זה. אז תראו. אם נראה שכל הדיינים השתגעו ועושים מה שהם רוצים אז נראה מה יהיה. תורידו את הסעיף הזה. אל תגבילו יותר מידי. ברור שהוא לא יכול לקבל החלטה מטומטמת. אבל להגיד לו רק מה שהשוטר יכול היה לקבל אתה תקבל, זה קצת מוגזם.
רפ"ק אמיר ליפשיץ
¶
רק עיקרון כללי, אנחנו מאוד חוששים שהרכיב שמתקיימים היום החולאים נקרא לזה, שיש היום בבית משפט לתעבורה יועתקו למנגנון המינהלי. אנחנו מנסים ליצור איזה שהם מנגנונים שמאזנים את הדברים, כדי שלא ייווצר מצב שבו - - -
רפ"ק אמיר ליפשיץ
¶
השופט יכול. ואז יוצא שהתובע עומד מחוץ לאולם ואומר בוא נסגור עסקה וכך החיים שלנו מתקיימים. אנחנו מנסים להימנע מזה. אנחנו לא רוצים לשנות את האפשרות.
היו"ר דוד ביטן
¶
כן. בוא, אני רוצה להסביר לך משהו. אנחנו אמרנו שזה חל רק על קנסות. אז רגע. גם הקנסות האלה, כשזה בא לבית משפט לתעבורה השופט יכול לקבל החלטות שהן לא, שאתה לא מוסמך. אז למה פה לא?
רפ"ק אמיר ליפשיץ
¶
אני אומר, אנחנו רוצים ליצור איזה שהוא מנגנון מאוזן, איזה שהוא איזון. כדי שלא ייווצר מצב שבו בן אדם מבקש להעלות את הטיעונים שלו רק כדי לשנות את הסעיף.
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל זה חל בבית משפט תעבורה לקנסות האלה שאנחנו מעבירים, יחול גם פה. אני אומר אם הדיינים השתגעו ואתה יודע שכל החלטות שלהם הם בעייתיות אז בבדיקה שאתם תעשו בתוך שנה שנתיים תחליטו לשנות את החוק, נשנה אותו. אין בעיה.
היו"ר דוד ביטן
¶
הוא לא יכול לשנות את הקנס. זאת אומרת לקבוע שהקנס על עבירה של אור אדום יהיה 500 שקלים ולא 1,000, זה הוא לא יכול לעשות. אין לי בעיה.
מירה סלומון
¶
אבל זה קיים היום. קיים היום מצב שבו בעקבות דיון של ברירת משפט כן עולים לגובה המקסימלי של העבירה שקבועה לזה. זאת אומרת הרי יש את עבירות הקנס שהם עבירות קנס מסוג - - - אבל אפשר, אני רגע אדבר מהעולם שלי, כי אני פשוט מכירה את זה הרבה יותר קל. אבל יש את זה גם בתעבורה, ביררנו את זה.
למשל אם יש בחוק העזר איסור על שפיכת אשפה מחוץ לכלי האצירה ויש על זה עבירת קנס מסוג ברירת משפט. ומגיעים לבית משפט לעניינים מקומיים הוא יכול להעלות את זה עד לגובה הקנס שקבוע בפקודת העיריות.
מירה סלומון
¶
בפקודת העיריות, כי זה בדיוק, זה גובה הקנס המקסימלי העונשי, בגין העונשין, העבירה העונשית.
מירה סלומון
¶
נכון. אבל זה עדיין בפקודה. ולכן הוא יכול כן לעלות עד לגובה המקסימלי שנקבע בהוראה העונשית ולא בגובה הקנס שקבוע בצו עבירות הקנס. זה קיים אותו דבר גם בתעבורה. אם תוכלו לעזור לי, כי אני ביררתי את זה אתמול, אבל אני לא יודעת להסביר את זה. שכאילו אפשר להעלות את גובה הקנס שנקבע בצו עבירות הקנס עד לגובה הקנס העונשי המקסימלי שקבוע בחוק העונשין, בדיוק. אם תוכלו להסביר את זה לוועדה. כי עכשיו לכאורה אי אפשר יהיה לעשות את זה.
מירה סלומון
¶
לא השר. לא לשנות את צו עבירות הקנס, אלא בית המשפט. שהוא אומר תדע לכם שאם אתם מתדיינים ואני חושב שיש כאן נסיבות שהן חמורות יותר אז אני יכול לעלות את זה עוד קדימה למעלה.
רפ"ק אמיר ליפשיץ
¶
ולכן זה מתחיל או באישור או בביטול בגלל המישור המינהלי. זו נקודת הבסיס. ומפה כל הרחבה היא כבר פתח.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, לא, בסדר, מקובל, הוא לא יכול לשנות.
אני רוצה להבין לגבי הנקודות. יש סמכות לקצין בהשגה?
מרגנית לוי
¶
לא. הנקודות לא קשורות למשטרת ישראל. הנקודות קשורות למשרד התחבורה. חוה ביקשה שאני אתנצל בשמה, היא לא יכלה להגיע היום, היא תגיע בישיבה הבאה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אם כך, אז בסדר, אז נעזוב את הטיעון הזה. אני אומר דבר כזה: בגלל שזה בכתב, אם הדיין רואה את הטענות, רואה את התשובה ויש לו ספק, אבל הספק לא מספיק כדי לבטל את הקנס אבל כן ספק לעניין הנקודות, למה לא יכול לתת לו סמכות דווקא בגלל זה בכתב? הוא לא שומע את האנשים, לבטל את הנקודות.
מרגנית לוי
¶
כיוון שזה לא, יש סוג של הפרדה בין ההפרה עצמה והסנקציה של שיעור הקנס, לא סוג, יש הפרדה. ששיעור הקנס, כפי שאתם יודעים הוא קבוע כאן בתוספת גם לבין הנקודות עצמן. הנקודות זה לא עניין של סנקציה, זה עניין של הכוונת התנהגות וזה נקבע בכלל על ידי משטר אחר לגמרי, של משרד התחבורה, של שרת התחבורה. זה לא קשור לסמכות של המשטרה.
מרגנית לוי
¶
זה קצת דומה לשיעור הקנס. במובן הזה שמי שקובע את הדין בהקשר הזה זה המחוקק או מחוקק המשנה. לדעתי 69א טעון אישור שלכם, נכון? תקנות לפי 69א.
רפ"ק אמיר ליפשיץ
¶
אדוני, אבקש בקצרה. זה כמו הדוגמה שנתנה מרגנית מקודם והיא דוגמה טובה. אדם שנרשם נגדו הפרה, דוח, הפרה על דיבור בפלאפון. והוא אומר זה לא היה פלאפון, פשוט לא החזקתי בשתי ידיים בהגה. עכשיו הוא מעלה את הטיעון הזה בפני הדיין. והדיין אומר אני מקבל את זה. לכן התוצאה של קבלת הטיעון הזה יכול להיות שינוי סעיף העבירה, שהתוצאה שלו גם הקטנה של הקנס וגם הניקוד. כי הנקודות על לא להחזיק את ההגה בשתי ידיים לעומת לדבר בפלאפון היא פחותה. אבל זה לא שהוא אומר עכשיו אני מפחית לך את גובה הקנס. אתה דיברת בפלאפון, אבל אני אוריד לך את גובה הקנס וגם את הנקודות או אחד מהשניים. הוא פשוט אומר יש עבירה אחרת שהוכחה ולכן אני לא מבטל, אני פשוט מפחית, משנה, מקבל החלטה אחרת לשנות את סעיף העבירה. התוצאה המעשית של זה היא הפחתה בניקוד והפחתה בקנסות.
אני חושב שזה המנגנון הקיים, הוא גם המנגנון הנכון. זה מאפשר שיקול דעת לדיין. זה לא מגביל אותו. אבל זה לא פורץ את הגבולות לגמרי. היום שופט הוא שופט. ופה אנחנו מתמקדים בעבירה הספציפית.
מרגנית לוי
¶
לא, זה לא פורץ, אני אשלים אותך אמיר. תודה רבה על הדיוק. זה לא פורץ את גבולות הגזרה הנורמטיבי במובן של המסגרת הנורמטיבית. המסגרת הנורמטיבית המחוקק ומחוקק המשנה קובעים. את ההחלטה הפרטנית בהחלט יש לו סמכות לדיין, כמו שיש לשופט, כפי שהסביר אמיר.
צורי סבן
¶
סליחה, אבל למה לא תהיה אופציה ברגע שיש את ההפרה ומגישים ערר למה שלא תהיה אופציה לעורכי הדין לדבר עם הצד השני?
ברקת שמאי
¶
אם הצדדים מגיעים להבנה וכתוצאה מכך התביעה המשטרתית מחליטה למשוך בכלל את הדוח ולהחליף בדוח אחר אז אין בעיה, אז ההליך מתייתר.
ברקת שמאי
¶
גם היום בהליך הפלילי אין אמירה מפורשת שאומרת הצדדים יכולים להגיע להבנות בחוץ. אין שום כוונה.
צורי סבן
¶
לא, כי לפי מה שחברי פה אמר אך ורק בבית המשפט. רק בית המשפט יכול להחליט בנוגע לשינוי או לעשות דברים.
מרגנית לוי
¶
בכל הליך משפטי, אנחנו לא כותבים באף חוק שעניינו הליך משפטי כזה או אחר, בין אם בפני בית דין מינהלי ובין אם בפני בית משפט, שהצדדים רשאים לקיים שיח ביניהם. זה ברור מאליו. אתה יודע איך זה מתנהל. הצדדים מגיעים להסכמות ביניהם.
מרגנית לוי
¶
לעניין הזה כן. לשוטר יש סמכות לשנות סעיף, זה לא שונה. אמרנו את זה, אגב, גם בדיונים הכלליים שלנו.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
¶
רק לא הבנתי משהו אחד. כבוד יושב-הראש, איתי, אם אנחנו לוקחים את הזכות של בן האדם, נקרא לזה את הזכות לבוא ולטעון את הטענות שלו ולתת לשופט להתרשם מבן האדם בצורה ישירה והכול מעבירים בכתב, אז צריך לתת לשופט את האפשרות, לדיין את האפשרות להוריד את הניקוד. דרך אגב, גם לקחו לו זכויות. באמת, לקחו לו זכויות חריגות שמוקנות לו. הזכות הזאת לבוא ולטעון בפני שופט שיש לו היום – לוקחים לו את זה. בסוף יש התרשמות, יש משהו שלא עובר בכתב.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני רוצה שאותן סמכויות של השופט אני רוצה שיהיה פה. אם אין את זה לשופט לא יהיה את זה גם פה. אבל יש לי בעיה עם הנוסח של הסעיף.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, אני אגיד לך מה הבעיה. בית הדין אינו מוסמך לשנות את שיעור הקנס בשל הפרת התעבורה הקבועה בתוספת הראשונה, אלא אם כן השתנו האישומים.
נתנאל יעקב חי
¶
למה יש את הכפילות ב-(א) גם לשנותה וגם לקבל החלטה אחרת במקומה? זה נראה שזה גורע מהיכולת שלו לבטל ולא לתת לו.
מרגנית לוי
¶
לא, זה ממש לא גורע. אמרתי בתחילת דבריי ואני מפנה אותך שוב לסעיף 37 לחוק בתי דין מינהליים. זה הנוסח של הסעיף הזה ואנחנו לא נשנה אותו כדי לא לגרום, להיפך, לקונה או גריעה מהסעיף שקיים. זה סעיף שקיים מאז 1992.
ברקת שמאי
¶
אנחנו מפחדים ממצב הפוך, נתנאל, שאם נוריד משהו ותגידו רגע, למה הם עשו שונה משם? מה הייתה הכוונה?
נתנאל יעקב חי
¶
אין בעיה. חשוב שזה יהיה כתוב גם בפרוטוקול ויובהר גם מטעם המדינה שאין כאן יומרה לתחם את הסמכויות של הדיין.
מרגנית לוי
¶
אמרנו את זה חמש פעמים ואני אגיד עוד פעם. הדיין מוסמך לאשר את ההחלטה, לשנות את ההחלטה, לבטל את ההחלטה ולקבל החלטה אחרת במקומה או להחזיר את העניין עם הוראות למי שקיבל את ההחלטה. אין בכל אחד מהרכיבים אין כדי לגרוע מהשני. זה או או.
מירה סלומון
¶
האמת היא שלנו כן הייתה שאלה בעניין הזה. כבר שאלנו מה ההבדל בין לשנות את ההחלטה לבין לבטל ולקבל אחרת. לבטל בפני עצמו ברור. לאשר, לבטל, זה ברור. אבל לבטל ולקבל אחרת, לשנות, לא ברור מה ההבדל ביניהם.
וגם מה זה אומר להחזיר את ההחלטה למי שקיבל אותה? בעולם המאוד מאוד שחור לבן של הפרות התעבורה המינהליות מה המשמעות? איזה סמכות יכולה להיות דוגמה לדבר כזה?
מרגנית לוי
¶
אין בעיה, בסדר, סליחה. גם אני כבר אחרי שלוש שעות. לשנות ולבטל, לשנות זו סיטואציה שבה יש החלטה והוא רק משנה נגיד מסביב. למשל לעניין שיעור תוספת פיגור שגורם מוסמך קיבל החלטה מסוימת והוא לא משנה את ההפרה עצמה, אלא הוא רק מחליט כן לפטור מתוספת פיגור. בסדר? זו דוגמה ל-לשנות.
לבטל זה למשל להחליף את הסעיפים. הדוגמה שנתתי קודם בהקשר של לשנות היא יותר מתאימה ל-לבטל ולקבל החלטה אחרת.
להחזיר את העניין עם הוראות לגורם שקיבל את ההחלטה זו סיטואציה שבה בית הדין לא רוצה בעצם, מה שנקרא בשפה היותר חופשית, להיכנס לנעלי הרשות. אלא הוא אומר אני מכבד את הרשות המינהלית, במקרה הזה המפקחים שלכם. ואני מבקש מהמפקח, בשים לב ל-א', ב', ג', ד', תקבל בבקשה החלטה אחרת. זה בעצם ההוראות. זו בעצם שיטה אחרת להגיד לו אני לא מאשר את ההחלטה שקיבלת, אבל אני לא מפריך לחלוטין את ההחלטה. אלא אני אומר לך בוא, שים לב שזה לא הומצא כדין, ותקבל בבקשה החלטה. זה בעצם מאפשר לדיין יותר לכבד את המקום של חזקת תקינות הרשות.
אריה אשד
¶
אדוני הדגיש שהמטרה העיקרית של החוק זה כדי להוריד את העומס. עכשיו, בבית משפט אנחנו מוצאים - - -
אריה אשד
¶
מוצאים שאחת הסיבות העיקריות שבאים אנשים זה או בתקווה לקבל הורדה בקנס או בתקווה לקבל פריסת חובות. שכנתי אמרה שכבר עובדים שם במרכז על נושא של פריסת חובות, כדי שזה לא יהיה עילה לגשת לעשות ערר. כמו כן, אני מציע לאדוני גם כן לא לתת את האפשרות לדיין לשנות את גובה הקנס. בגלל שזה בניגוד למטרה של החוק. מה שאומרים המשטרה שהסעיף הוא גם מוריד את הקנס וזה נכון.
אריה אשד
¶
נכון. אבל מה שאני אומר שהסיבות שאנשים באים לעררים. תגיד תערערו ואולי אפשר לשנות מספר הנקודות – לא עשית כלום.
היו"ר דוד ביטן
¶
הבנתי, הורדתי את זה. אני הולך לפי כללים מסוימים. אני רוצה שהסמכויות של השופט בקנסות האלה שהעברנו לבית הדין יהיו אותם סמכויות לדיין. וכיוון שאין סמכות לשופט לעשות את השינוי הזה, גם הדיין לא יהיה לו. לעומת זאת בדברים אחרים יש, אז יהיה לו. זה הכול. פשוט מאוד, לא צריך פה להיות גאון הדור מבחינתי. אז ירדתי מהטיעון הזה.
איתי עצמון
¶
אז אני רק רגע אסכם כדי שנבין פחות או יותר מה ההחלטות. בסעיף 21, סעיף קטן (ב), את הרישה נצטרך לדייק את הנוסח. את הסיפה החל מ-"או לקבל" – מוחקים.
מרגנית לוי
¶
סדרי הדין, סדרי המינהל ודיני ראיות בבית דין לתעבורה
22.
(1) שר המשפטים רשאי להתקין תקנות בעניינים אלה:
(1)
סדרי הדין ודיני הראיות בבית הדין לתעבורה, ובכלל זה הדרך להגשת ערר;
(2)
סדרי המינהל בבית הדין לתעבורה.
(2) ראש בית דין לתעבורה יהיה אחראי בפני שר המשפטים על ביצועם של סדרי הדין וסדרי המינהל שנקבעו לפי סעיף קטן (א), או סדרי דין שנקבעו לפי חוק בתי דין מינהליים, ולשם כך יהיה רשאי לקבוע הוראות מפורטות, לצורך יישום סדרי הדין וסדרי המינהל, ובכלל זה בעניינים אלה:
(1) דחיית מועד דיון והחלטה בבקשה להארכת מועד;
(2) דיון והכרעה בבקשות המוגשות לאחר שבית דין לתעבורה נתן החלטה סופית;
(3) אופן קיום דיונים.
(3) הוראות לפי סעיף קטן (ב) יפורסמו באתר האינטרנט של משרד המשפטים.
אז בעצם זה סעיף הסמכה, שאני מזכירה שאנחנו נמצאים בתוך הפרק של ניהול הליכי הערר ששמו המלא הוא "הקמת בית הדין לתעבורה, ערר וערעור". ולכן התקנות שאנחנו רואים כאן בסעיף ההסמכה קשורות לעניינים האלה.
אנחנו בעצם בסעיף קטן (א) מציעים להסמיך את שר המשפטים להתקין תקנות, סדרי דין וסדרי מנהל. אני אתן דוגמה בעקבות שיח שלי עם הייעוץ המשפטי לוועדה, למה זה סדרי מינהל. אז למשל איך רושמים תיקים במזכירות בית הדין וכן הלאה.
סעיף קטן (ב) אנחנו בעצם מסדירים שם את האחריות של ראש בית הדין לתעבורה כלפי שר המשפטים, בכל הקשור לביצוע סדרי דין וסדרי מינהל שקבע השר כאמור. בעצם לצורך כך ראש בית הדין יהיה מוסמך לקבוע הוראות מפורטות יותר בעניינים מסוימים שהקראנו אותם קודם.
מרגנית לוי
¶
כן, אלה תקנות רשות. שכמובן שיש לנו כל כוונה להתקין אותן מבעוד מועד כמובן. אבל אלה תקנות רשות כי בדרך כלל סדר דין הוא תקנות רשות. ואני אזכיר תקנות בתי הדין המינהליים שכן קובעות סדר דין מסוים תחולנה במידה ולא תהייה תקנות. אבל אני אומרת שהכוונה היא כמובן להתקין תקנות ולא להשאיר את זה.
איתי עצמון
¶
מדובר כאן על תקנות גם שיהיו באישור ועדת הכלכלה של הכנסת. כאן בעצם מדובר על סמכות רשות מבחינתכם.
איתי עצמון
¶
וככל שלא יהיו תקנות כאלה? או כל עוד לא הותקנו תקנות כאלה בית הדין לא יכול לפעול או שזה יופעל?
מרגנית לוי
¶
כן. וגם אני אזכיר שבסעיף קטן (ב) כתוב שהוא אחראי לביצועם גם של סדרי הדין שנקבעו לפי חוק בתי דין מינהליים וזה בעצם קושר את הדברים. אבל אני אומרת עוד פעם, חד משמעית, שיש לנו כוונה להתקין תקנות סדרי דין מבעוד מועד. אין כאן כוונה להשאיר את זה.
איתי עצמון
¶
אתם לא רוצים לכתוב שכל עוד לא הותקנו יחולו הוראות לפי חוק בתי דין מינהליים? כי אתם החלתם אותם.
מרגנית לוי
¶
תחולת הוראות חוק בתי דין מינהליים
23.
ההוראות לפי חוק בתי דין מינהליים, למעט לפי סעיפים 5, 7, 8, 13, 14, 16, 17, 18, 22, 26(א) ו-(ג), 37, 38, 41 45, 54(ב)(3), (7) ו-(9) ו-54(ג) יחולו על ערר המוגש לפי חוק זה ועל בית דין לתעבורה, בשינויים המחויבים ובשינוי זה: הסמכויות הנתונות לבית משפט מחוזי לפי סעיף 28(ד) ו-(ה) לחוק האמור יהיו נתונות לבית משפט שלום לענייני תעבורה, לבית משפט לעניינים מקומיים או לבית משפט שלום במקרים המפורטים בסעיף 24(ג).
אז אמרתי, חוק בתי דין מינהליים הוא חוק המסגרת שלנו. זה בעצם בהשוואה, כדי להסביר את זה באמצעות המחשה – זה כמו חוק בתי המשפט ביחס לבתי המשפט. זה חוק המסגרת שלנו. ומה שאנחנו עושים שאנחנו מחילים את החוק הזה, תמיד שזה עובר דרכנו, את החוק הזה, כי הוא חוק המסגרת. אנחנו בעצם מסייגים את ההוראות שלא צריכות לחול על בית הדין הנוגע בדבר וזה ככלל במקרים שבהם יש הסדר פרטני בחוק הפרטני ואין צורך בהסדר הכללי ואנחנו לא רוצים שבעצם תתעוררנה כל מיני שאלות שמה חל זה או זה או שחלילה ההוראות תסתורנה אחת את השנייה. ראו ערך הדיון על דרך הכתב.
איתי עצמון
¶
אבל אני מציע שבכל זאת, אם תוכלי לעבור על רשימת הסעיפים שהחרגתם. פשוט מבחינת הנושא שלהם.
איתי עצמון
¶
אני רק אגיד שבעצם ברגע שאנחנו אומרים למעט לפי סעיפים, אז אם מפנים לסעיף 54 לחוק בתי דין מינהליים זה סעיף התקנות.
איתי עצמון
¶
וסעיף התקנות, סעיף 54 מסמיך את שר המשפטים לקבוע בין היתר סדרי דין ודיני ראיות בבתי הדין. אז כל עוד בעצם לפי מה שאתם אומרים כאן, כל עוד לא יהיו תקנות ספציפיות מכוח החוק המוצע, יחולו תקנות סדרי הדין מכוח חוק בתי דין מינהליים?
איתי עצמון
¶
אוקיי. אז אני עדיין חושב שצריך לכתוב כאן את ההבהרה הזאת. שבעצם כל עוד לא נקבעו התקנות לפי סעיף 22 לעניין סדרי הדין והראיות.
מרגנית לוי
¶
אני יודעת. אבל הבהרתי בערך בכל דרך אפשרית, בעוד הנאום שלי היה ארוך יותר וקיצרתי כי חשתי בחוסר זה. אין בעיה. בוא נבדוק את זה. בוא נתעמק בזה רגע.
מרגנית לוי
¶
אוקיי, בסדר. אז חוק בתי דין מינהליים. הסעיף הראשון שאנחנו מסייגים זה סעיף 5 שהוא עוסק בעצם במינוי בית הדין. וכיוון שכבר הקראנו אפילו בישיבה הזאת אז אנחנו מסייגים את ההסדר הכללי. סעיף 7 שזה הסעיף השני, שזה סעיף שעניינו יושב-ראש המוטב. שזה סעיף שקובע את הכשירות של יושב-ראש מוטב וגם פה זה קבוע בחוק שלנו ולכן סייגנו.
סעיף 8 לחוק בתי דין מינהליים מדבר על תקופת הכהונה. אותו הסבר, אין צורך כי זה מוסדר אצלנו. סעיף 13 מדבר על גמול לחברים בבית הדין. זה סעיף שבעצם מיועד עבור בתי דין מינהליים שבהם חברי בתי הדין הם לא עובדי מדינה. כאן הם עובדי מדינה ולכן הם לא צריכים לקבל גמול, אלא הם יקבלו פשוט משכורת ולכן הוא סויג.
סעיף 4 לחוק בתי דין מינהליים מדבר על הפסקת כהונה. אותו הסבר כמו מקודם: יש הסדר פרטני ולכן הוא סויג. סעיף 16, אני אתייחס רגע לסעיפים 16 ו-17 ביחד. סעיף 16 מדבר על מוטב חסר וסעיף 17 מדבר על מוטב קטוע. ובבית דין לתעבורה אנחנו מדברים על דן יחיד ולכן סייגנו את זה.
סעיף 18 מדבר על יושב-ראש שהוא שופט. יש לנו בתי דין מינהליים שיושבי הראש הם שופטים, זה לא המקרה ולכן סייגנו. סעיף 22 מדבר על המועד להגשת ערר.
מרגנית לוי
¶
סעיף 22 לחוק בתי דין מינהליים מדבר על המועד להגשת ערר. וגם פה, אני אזכיר שהקראנו את הסעיף, אני חושבת שזה היה היום אפילו, אני פשוט כבר מבולבלת. ואמרנו שבעצם המועד להגשת ערר ייקבע בתקנות סדרי הדין.
סעיף 26(א) מדבר על אופן הטיעון לפני, (א) ו-(ג) על אופן הטיעון לפני בית הדין המינהלי וסייגנו את זה כי דיברנו ארוכות על סעיף 20 ויש הסדר פרטני בעצם.
אני קופצת ל-37. סעיף 37 עליו דיברנו ממש עכשיו, לא מזמן, לגבי הסמכות של בית דין מינהלי. שבעצם העתקנו אותו לסעיף 21, אז דיברנו על זה ולכן סייגנו את זה.
סעיף 38 מדבר על סמכות נגררת. סמכות נגררת זה בעצם מצב שבו בית הדין יכול לדון בעניין שזה לא העניין העיקרי, אלא עניין אגבי. ואנחנו בדרך כלל מסייגים את זה כדי באמת מתוך תפיסה שבתי דין מינהליים ככלל הם בתי דין לעניין מאוד מאוד מסוים ואנחנו לא רוצים עכשיו שהם יתחילו לדון בדברים שהם לא החלטה להטיל קנס כמו במקרה הזה.
סעיף 41 זה סעיף שעוסק בבית דין שנחלקו בו הדעות. שוב, פה אנחנו בדן יחיד ולכן סייגנו את זה. סעיף 45 לחוק בתי דין מינהליים זה סעיף הערעור. יש כאן סעיף פרטני בחוק שלנו, אנחנו תכף נגיע אליו, לסעיף 24 ולכן הוא סויג.
אני קופצת רגע לסעיף התקנות. בסעיף התקנות שזה בעצם סעיף ההסמכה שקבוע בחוק בתי דין מינהליים. בסעיף הזה סייגנו רק דברים שבהם יש לנו הסדרים פרטניים כמו 54(ב)(3), או שהם לא רלוונטיים. 54(ב)(3) זה בעצם סמכות להתקין תקנות לעניין הדיון במועצה לפי סעיף 14. זה לא רלוונטי לחוק שלנו, לכן זה סויג.
54(ב)(37) שזה הוצאות ושכר טרחה, אנחנו נגיע לזה בשלב של סעיף ההסמכה הכללי שלנו. אנחנו בעצם, זה לא רלוונטי להסדר הכללי. ו-54(ב)(9) זה סעיף שמדבר, סעיף הסמכה להתקין תקנות אגרות. וגם פה אנחנו נגיע לזה. יש סעיף פרטני אצלנו.
מרגנית לוי
¶
טוב. נדון בזה בסעיף האגרות. אבל בכל מקרה צריכה לסייג את סעיף האגרות. ו-54(ג) זה פשוט סעיף שקובע שם שתקנות של הוצאות ואגרות טעונות אישור ועדת חוקה וסייגנו את זה כי אנחנו נמצאים בפניכם.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, אבל למה צריך לדון? חמש שנים ראשונות אל תעשו. אחר כך נדבר. אמרנו, היום אתה הולך לבית משפט, אתה משלם אגרה בפלילי? תעבורה זה פלילי. אתה לא משלם. למה פה? אין אגרה. האגרה היחידה זה עורך הדיון, זו האגרה היחידה.
היו"ר דוד ביטן
¶
הוא כנראה רצה להגיד לי שהוא הולך. לא מספיק שבזכות ההליך הזה אתם יכולים לגבות מאות מיליונים בשנה שלא גביתם לפני.
מרגנית לוי
¶
אני רק כותבת את ההערה על האגרות ואת ההסכמה של ברקת. אוקיי, סעיף 24.
ערעור על החלטת בית דין לתעבורה
24.
(1) על החלטה סופית של בית דין לתעבורה בערר ניתן לערער לבית משפט שלום לענייני תעבורה.
(2) על החלטה אחרת של בית דין לתעבורה ניתן לערער לבית משפט שלום לענייני תעבורה, אם ניתנה לכך רשות מאת שופט של בית משפט שלום לענייני תעבורה; לעניין זה, "החלטה אחרת" –
(1) החלטה שניתנה לאחר ההחלטה הסופית ואינה נבלעת בה;
(2) החלטה בעניין סמכות עניינית;
(3) החלטה בעניין פסלות חבר בית דין;
(4) החלטה בעניין אגרה, עירבון או ערובה;
(5) החלטה בעניינים נוספים שקבע שר המשפטים בצו, באישור ועדת הכלכלה של הכנסת.
(3) על אף האמור בסעיפים קטנים (א) ו-(ב), ערעור או בקשת רשות ערעור, לפי העניין, כאמור באותם סעיפים קטנים, בעניין קנס בשל הפרת תעבורה שהטיל מפקח שהוא פקח או עובד רשות מקומית כאמור בסעיף 27, יוגשו לבית משפט לעניינים מקומיים; ואולם אם אין בית משפט לעניינים מקומיים שאזור שיפוטו בתחום הרשות המקומית הנוגעת בדבר, הערעור או בקשת רשות הערעור יוגשו לבית משפט שלום.
(4) אין בהגשת ערעור לפי סעיף זה כדי לעכב את תשלום הקנס בשל הפרת תעבורה, אלא אם כן בית המשפט הורה על כך.
בעצם זה סעיף הערעור שלנו. הסעיף מבחין, כמקובל, בין החלטה סופית, שמסיימת את ההליך, לבין החלטה אחרת שהיא בדרך כלל מתקבלת תוך כדי ההליך ובעצם לא מסיימת אותו. ככלל על החלטה סופית יש במשפט הישראלי ערעור בזכות וזה אכן מה שנקבע כאן כפי שמוצע. בעוד שעל החלטה אחרת יש ערעור ברשות בכפוף להגדרתה כפי שכבר כאן מוצע גם.
אני כן אבהיר לגבי ערכאת הערעור שככל שמדובר בקנס שהמדינה, הערעור יוגש לבית משפט שלום לענייני תעבורה. וככל שמדובר בקנס של שלטון מקומי הערעור יוגש לבית משפט לעניינים מקומיים. ואם אין כזה, לבית משפט שלום. כן?
מרגנית לוי
¶
זה בדרך כלל כל מיני הוויות לגבי הבהרה של פסק דין, החלטה סופית ופסק דין זה היינו הך, לאחר מתן פסק הדין. למשל אם הוא אמר שזה ישולם בתוך X ימים ולא ברור ממתי סופרים את הימים.
מרגנית לוי
¶
לא, בית משפט שלום לענייני תעבורה. בית משפט לתעבורה זה בית משפט שלום לענייני תעבורה. זה הולך לשלום רק אם זה קנס, מה שנקרא מקומי, שהוטל בשלטון המקומי, ואין בית משפט מקומי.
מרגנית לוי
¶
זה אגרות בשלב הערעור. ככל שתוטל אגרה ורוצים לתקוף אותה אפשר יהיה לתקוף אותה במהלך ההליך. כי הכלל בעצם לגבי החלטה אחרת שהחלטה אחרת תוקפים רק בסוף ההליך ולא במהלך ההליך. כאן מכיוון שמדובר בהיבט כספי קנייני מאפשרים לתקוף כזאת החלטה. אגב, זה לא משהו חריג, זה קבוע כמעט תמיד, תוך כדי ההליך.
מרגנית לוי
¶
בשעה טובה ומוצלחת.
רשות ערעור על פסק דין של בית משפט שלום לענייני תעבורה
25.
על פסק דין בערעור לפי סעיף 24, ניתן לערער לבית משפט מחוזי, אם ניתנה לכך רשות מאת שופט של בית משפט מחוזי.
אז הסעיף הזה בעצם מבטא את הכלל הידוע במערכת המשפט הישראלית, לפיו הערעור הראשון הוא ככלל ערעור בזכות, אבל אין ערעור בזכות פעמיים. הערעור השני הוא ערעור ברשות. ובעצם אני רק אשרטט רגע את כל ההליך שמוצע כאן. אני מדברת רק על ההליך השיפוטי ולא על ההליך המינהלי, סליחה. אז אנחנו מדברים על ערר לבית הדין לתעבורה. אחר כך ערעור בזכות לבית משפט שלום לענייני תעבורה. במקרה של שלטון מקומי זה לבית משפט לעניינים מקומיים או לבית משפט שלום אם אין בית משפט לעניינים מקומיים. ואחר כך זה ערעור ברשות לבית משפט מחוזי.
סיימנו את פרק ה'.
מרגנית לוי
¶
אוקיי. עמדת המדינה היא שההרכב צריך להיות כפי שהקראנו בתחילת הדיון. אני לא מכירה שיש בית דין מינהלי שבו יש נציג של לשכת עורכי הדין.
מרגנית לוי
¶
אתה לא נותן לי להשלים. בית דין מינהלי הוא איזה שהוא יצור שהוא חי תחת הרשות המבצעת. זה לא מערך השפיטה הרגילה. ובהליכים כאלה אין נציג של לשכת עורכי הדין ואנחנו לא רואים צורך לשנות את זה כרגע. אתם רוצים לייעץ, אתם מוזמנים. אנחנו לא מגבילים אנשים להתייעץ עם אנשים אחרים.
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל אני לא רוצה להגדיל את הוועדה הזאת לוועדה למינוי שופטים שיהיו שבעה או תשעה. זו ועדה למינוי דיינים שהם בתחום המינהלי. זה מעין שיפוטי. אם תשכנע את שר המשפטים תחזרו אליי. בסדר?
זהו, עוד מישהו רוצה? מה עם הפרופסור, אין? אתה לא חייב.
מרגנית לוי
¶
לא, אני אומרת, אני לא יודעת לצפות על מה תעירו. וזה בסדר גמור שאתם מעירים, אני לא אומרת שלא.
איתי עצמון
¶
לא, אבל צריך יהיה להסביר ולשמוע הערות. צריך להבין מה המסגרת שלה. מונחת בפני חברי הכנסת, אבל את המסגרת צריך להקריא.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר. אז אני מציע גם למשטרה ולשכת עורכי הדין, תעברו על הסעיפים שאנחנו מחילים לגביהם את החוק הזה. כדי שנקצר את התהליך. אם יש לכם הערות תעירו במקשה אחת על הכול. את זה אני לא מתכוון לבדוק, אני סומך עליכם בעניין הזה.
תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 14:34.