פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
26
הוועדה המיוחדת לפניות הציבור
01/04/2024
מושב שני
פרוטוקול מס' 62
מישיבת הוועדה המיוחדת לפניות הציבור
יום שני, כ"ב באדר ב' התשפ"ד (01 באפריל 2024), שעה 9:45
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 01/04/2024
דיווח רשות המיסים ובנק ישראל בדבר המתווים שגובשו עבור משפחות הנרצחים והנפגעים מהמסיבות נובה, פסיידאק ויישובי הסביבה
פרוטוקול
סדר היום
דיווח רשות המיסים ובנק ישראל בדבר המתווים שגובשו עבור משפחות הנרצחים והנפגעים מהמסיבות נובה, פסיידאק ויישובי הסביבה
מוזמנים
¶
אלי טובול - סגן בכיר למנהל רשות שוק ההון, משרד האוצר
ניר בן שמש - מנהל מחלקת אשראי חוץ בנקאי, רשות שוק ההון
ציפי יוסף - מנהלת אגף א' גביה מיסים ישירים, רשות המיסים, משרד האוצר
יעל אסיף - ייעוץ משפטי, רשות המיסים, משרד האוצר
אילון בנימין - אחראי תחום הסברה ופרויקטים מיוחדים, הפיקוח על הבנקים, בנק ישראל
נטע אלגבסי - ראש תחום בכיר חברה, משרד ראש הממשלה
אור צוברי - מנהלת אגף חרבות ברזל, משרד הרווחה והביטחון החברתי
ענת גולדשטיין מגנזי - נציגת משפחות שכולות
ראומה ערוסי - נציגת משפחות נרצחים
נועה פורד - יתומה ואחות שכולה
יניב גל - עו"ד, יועץ משפטי, עמותת קימה
שלומית יהב - מייסדת עמותת קימה
יצחק בן לולו - משפחות שכולות, ארגון קימה
יורם יהודאי - נציגות פרחי 7.10
איליה טרשצנסקי - משפחה שכולה
ענבל צח - בת דודה של טל שוהם החטוף בעזה
גיל דיקמן - בן דודה של כרמל גת החטופה בעזה
רישום פרלמנטרי
¶
חבר תרגומים, מיטל פורמוזה
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
דיווח רשות המיסים ובנק ישראל בדבר המתווים שגובשו עבור משפחות הנרצחים והנפגעים מהמסיבות נובה, פסיידאק ויישובי הסביבה
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני מתכבד לפתוח את הישיבה של הוועדה המיוחדת לפניות הציבור. אני רק מזכיר, הישיבה הזאת היא הישיבה החמישית על משפחות הנספים בנובה ובמסיבות. קיימנו 9 ישיבות עם המפונים, שלושה סיורים. סך הכול 12 ישיבות עם המפונים וזו הישיבה החמישית בנושא נרצחי נובה.
אני רוצה להתחיל עם משהו שעמדנו עליו מהפגישה הראשונה. אני רוצה גם להגיד לנציגי משרדי הממשלה שנמצאים כאן, כפי שאמרתי בישיבה האחרונה, היא אמורה להיות פגישה עם שר האוצר. שר האוצר אתמול חתם על מינוי של ועדה ציבורית בראשותו של פרופ' אביעד הכהן, יחד עם שלמה מור יוסף, עם מר שטרן, המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, אגף תקציבים והמוסד לביטוח לאומי, בדיוק על הנושאים שעלו בחמש הישיבות במלוא עוצמתם. השוני בין האירועים שהיו בשמחת תורה לאירועי טרור אחרים. השוני במשפחות, ההתמודדות השונה שראינו פה בוועדה פעם אחר פעם. גם בשדולה שמענו, בשדולה שהיה יחד עם קארין אלהרר שמענו את המצוקה של אותן משפחות. גם מהניצולים, מה שהם עוברים, גם זה עלה פה בוועדה וגם בשיחות שהיו לנו איתם.
אני שמח ששר האוצר נעתר לבקשה והקים ועדה ציבורית שבאמת תוכל להתמודד עם אותה בירוקרטיה ולשנות אותה. אני במקביל אשוחח עם קארין אחר כך. אני חושב שאנחנו לא נוותר ונמשיך גם שבוע הבא ונדרוש להמשיך את הדיון בוועדת העבודה והרווחה על החוק. זאת אומרת שהדברים יהיו במקביל. שלא יהיה מצב שאחד מהם ייפול. אני חושב שאנחנו צריכים להיות ממוקדים ולירות לכל הכיוונים בשביל שהדבר הזה יקרה. אבל אני כן חושב שוועדה מכובדת שאביעד הכהן עומד בראשה, עורך דין מוערך ומכיר את הנושאים האלה, יוכל להתמודד. אני חושב, אני אומר את זה לאלה שנוכחים כאן בוועדה. אני חושב שאנחנו נצטרך כולנו להביא חומרים לוועדה ולשתף פעולה עם הוועדה. אני גם איזום את זה, שאנשים שהיו פה מעורבים בעניין הזה שיישבו עם הוועדה בשביל אכן לקדם את כל הדברים שאמרנו, שהם באמת שונים באירוע הזה ואת השוני הזה, את זה צריך לחדד. יש פה דברים שהם שונים. הם עלו פה פעם אחר פעם בכל ישיבה.
אז אני שמח שהיום אנחנו אחרי קצת התעקשות, ישיבות, נכון. לצערי הרב היינו צריכים יותר מידי סבלנות בשביל הדבר הזה, לקח יותר מידי זמן. אבל אני חושב שזה הוכיח את עצמו זה שהתכנסנו פעם אחר פעם ועמדנו על הדבר הזה שהוא יקרה, הוא אכן קרה.
היום אנחנו נייחד את הישיבה, כפי שאמרנו בישיבה הקודמת, על הנושאים של בנקים, מס הכנסה. העלו כאן המשפחות את הקשיים שהם נתקלים, על אף ההוראות. ואני באמת אתחיל איתך ענת, נתחיל עם הנושא שלנו.
ענת גולדשטיין מגנזי
¶
בוקר טוב. אני ענת גולדשטיין מגנזי, אמא של עמית מגנזי שנרצח בנובה. ואני באמת רציתי להעלות פה איזה שהיא סוגיה, כל מה שקשור לעניין מיסוי הכספים של הנרצחים. אני נתקלתי בזה מספר פעמים, אם זה בחשבונות הבנק, פיקדונות שהיו, ניירות ערך, חברות הביטוח. שעכשיו שלחו לי הודעה שיש שם כספי פנסיה וקופות גמל ותגמולים, שאמור להיות על זה מיסוי. ואני נאלצתי לגשת בעצמי לפקיד שומה במס הכנסה כדי לקבל פטור. גם אתמול קיבלתי מכתב מרשות המיסים, מס רכוש. קודם כל, זה מופיע, בסדר, על הבן שלי, בלי שום ז"ל או איזה שהוא משהו. שהוא עכשיו יהיה מחויב במס רכוש במיסוי המתאים. ואם הוא רוצה הוא יכול לערער תוך 30 יום. הלוואי והיה יכול לערער גם תוך 60 יום.
אני חושבת שיש פה איזה שהיא סוגיה. אנחנו לא פודים את הכספים של היקירים שלנו כי אנחנו רוצים אותם, כי אנחנו מתכוונים איכשהו להתעשר או משהו. אני חושבת שצריכה להגיע מאיזה שהוא מקום גבוה הוראה מפורשת שלא יריצו אותנו לפקידי שומה. שלא נתחנן ונבקש את הפטור הזה מהמיסוי. שזה יבוא באופן אוטומטי. וכספים שקוזזו לנו יוחזרו חזרה. ומס רכוש לא יכול לשלוח לי הודעה שעכשיו הוא ייקח מיסוי על הכסף שהוחזר בעקבות הנזק שנגרם לרכב שלו. עכשיו, הם גם כותבים שהוא סוג של נכס, הילד שלי. אבל בסדר, זה גם לא ניסוח שנשמע, הוא לא נכס. הוא ממש לא נכס הילד שלי.
אז זאת סוגיה שעולה אצל רוב ההורים. והרבה הורים שבכלל לא יכולים לגשת ולעשות את הדבר הזה. אני חושבת שבנקודה הזאת צריכים, כל הטופסיאדה וזה באיזה שהוא מקום לבוא ולהקל על המשפחות וכן לתת את ההוראה הזאת שמיסוי חד וחלק לא יחול על הכספים של הנרצחים, בכל רשות שהיא. בנקים, חברות ביטוח, עבודה, לא יודעת מה. אין מיסוי, לא למדינה ולא לחברות, לבנקים, לא יודעת, איך שזה עובד. תודה.
שלומית יהב
¶
שלומית יהב מקימה. אנחנו פועלים כבר תקופה ארוכה מול משפחות בנושא של מימוש כספים בתוכניות הפנסיוניות. ובהחלט אחת הלקונות הגדולות ביותר זה הצורך של ללכת ולהנפיק מסמכים שונים. יש מספר נקודות שאנחנו העלינו אותן גם מול משרד המשפטים, אני רואה שתמר לא כאן היום. אני אתן דוגמה, הנושא של שארים. אני רואה כאן שניר בן שמש טרם הגיע, אבל יש סוגיות מאוד חשובות. יש המון זוגיות שלא כל כך מוצהרת ומוכרת. לא מודעים לכך. מונפקים צווי ירושה שהם בדרך כלל להורים. ואז נוצרת סיטואציה שגם מול קרן הפנסיה לא יודעים שיש בעצם בן או בת זוג. וכספים נפדים טרם הזמן וגם בהליך הפדיון יש הליך שההורים לא מודעים לו, המשפחות לא מודעות לו בנושא של פיצוי מוגדל במקרה של פטירה וכן הלאה. ודי יש נפילות בין הכיסאות, כולל מיסוי במקור שניתן ומשלוח.
מה שאנחנו הצענו, שלחנו את זה גם לוועדת העבודה. לצערי עדיין לא קיבלנו מענה לכך. קודם כל לתת את הפטור האוטומטי הכפול לנושא של פדיון פיצויים. כי בכל אופן בן אדם נרצח, במקרה מותו יש פטור כפול על כספי פיצויים של פעמיים תקרה. לאפשר אותו באופן אוטומטי. לשנות את הנוסח של משיכת הכספים ולהצהיר שאין בת/בת זוג כדי שלא ייפלו מקרים בין הכיסאות של פדיונות שהם לא נכונים.
ומעבר לכך עוד סוגיה מאוד מהותית שענת דיברה עליה, אכן מונפקים מכתבים בלי תזכורת של ז"ל, גם על ידי חברות הביטוח וגם על ידי הרשויות. במידה רבה אני רואה משפחות, אנחנו מגיעים למשפחות שהן קורסות עם מכתב כזה. הן מקבלות את המכתב הזה. זה כמו, זה מזכיר לי את הסיפור של ההודעה לבוחר שמגיעה לנפטרים. על אותו משקל, קצת רגישות. לתת את ההוראה הזאת. חברות הביטוח מסוגלות ליישם אותה יחסית מאוד מהר. המערכות היום ממוחשבות ואפשר לעשות את זה די בקלות. לנסח טיפה אחרת. הניירות מאוד רשמיים. רוב המשפחות לא מגיעות אלינו ולא מגיעות לסוכן הביטוח כי זה הדבר האחרון שהן רוצות לטפל בו. יחד עם זאת, החקיקה באה ואומרת לחברות הביטוח וקרנות הפנסיה ברגע שיש לכם הודעה של נפטר ממשרד הפנים תפנו למשפחה. וזה מה שהן עושות כדי לעמוד בחוק. אבל הנוסח מאוד לוקה בחסר. זאת אומרת, אתם יכולים לראות את הנוסחים. זו דקירה בנשמה ברגע שאתה מקבל כזה מכתב.
אז גם הפטור הכפול, אם אפשר בבקשה ליידע את כולם לאפשר את הפטור הכפול באופן אוטומטי בלי פנייה לנציבות. וגם כמובן הנוסח השונה. תודה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
עוד מישהו מהמשפחות, לפני שאני אעבור למשפות החטופים, על הנושא של המיסוי? נועה, רצית להוסיף משהו בנושא של המיסוי?
נועה פורד
¶
אני גם רק עכשיו מתחילה לקבל כל מיני. לאמא שלי היה עסק. קצת קשה להבין מה, איזה מיסוי, מה מיסוי. מס רכוש כן פונים אליי ואני כן צריכה להעביר להם מסמכים. זה קצת קשה לנו להתארגן על זה כשאנחנו לא מבינים וכאשר לא בא מישהו, כמו שלא בא מישהו מביטוח לאומי ואומר לנו מה הזכויות שלנו. מה אנחנו צריכים לעשות? איזה ניירות לגייס?
נועה פורד
¶
עורכת הדין מהסיוע המשפטי, ואמרתי את זה כבר בעבר פה בוועדה. אין לי מילים להודות כמה שהם עושים עבודת קודש. עורכת הדין שציוותו לנו מדהימה. וזה הדבר היחיד שמתקתק.
נועה פורד
¶
היא כן. אבל שוב, דיברנו על זה בפעם הקודמת שאני הייתי על זה שיש עורכי דין שמתמחים בתחומים שונים. אמנם עורכת הדין שלי היא באמת רתומה לפרויקט הזה ממש מההתחלה ויש לה הרבה ידע בהרבה נושאים.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
הבנתי. זה מה שניסיתי לחדד, להבין את זה. את אומרת היא מומחית לנושאים שהיא עוזרת לך בהם מאוד. אבל בנושא מיסוי פחות יודעת. זאת אומרת דומה למה שהועלה בעבר, שבנושא פיצויים הם פחות ובנושא פיצויי נזיקין הם פחות.
נועה פורד
¶
היא מאוד עוזרת לנו באמת עכשיו בפדיון של כספי הפנסיה. מה שענת אמרה עכשיו, זה משהו שהיא טיפלה לי בו, אני לא הייתי צריכה להתעסק איתו בכלל. היא בקשר איתי, היא גם הייתה אצלי בחודש הראשון. היא הגיעה אליי. זאת אומרת, היא עושה עבודת קודש.
נועה פורד
¶
משפטית היא עושה הכול. זאת אומרת, כל מה שביקשתי נעשה. יש דברים מיוחדים שהם ספציפיים למשפחה שלי.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
קארין, מה שאני מבין ומה שהיא מעוררת ומה שהיה פעם קודמת, והעלינו את זה בפני משרד המשפטים, הסנכרון בידע בין עורכי הדין. יש 150 עורכי דין שהמדינה לקחה. צריכים לסנכרן את הידע ומעבר ל- case manager. זאת אומרת יש לה, אבל היא צריך להיות לה קשר עם עורך דין נוסף שמתמחה בנושאים אחרים, שיעבור המידע ביניהם בשביל לעזור למשפחות. כי בסוף, דיברנו על זה. משרד המשפטים, אני אשמח לשמוע התייחסות שלכם. קצת לסנכרן בין 150 עורכי הדין, להעביר תיק מאחד לשני. לא את כל התיק, את כל הטיפול, אלא את הטיפול הספציפי אם נתקלים. לנועה יש בעיה בנושא מיסוי, אז אם יש מתוך ה-150 אחד שמומחה במיסוי, שיעזור לעורך הדין שעוזר לה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לא, לא. בסוף אנחנו מדברים, בשביל שלא ייפול בין הכיסאות אנחנו צריכים case manager.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אבל בסוף בפול הקיים לנסות לעזור. אם יצטרכו את לשכת יועצי המס, ייקחו. אבל בסוף שיהיה איזה סנכרון. חבל, המדינה הרי מוציאה, כבר לקחה 150 עורכי דין בדיוק לעשות את הדבר הזה.
נועה פורד
¶
אני רק רוצה להוסיף שהיא במקרים כאלו היא באמת מפנה אותי לרואי החשבון, אבל רואי החשבון שלי, הפרטי, שאני משלמת לו מכיסי. וזה טוב, כי יש לי רואה חשבון. אבל זה לא מספיק.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
בסדר. עוד מישהו? אז אני אעבור למשפחות החטופים שרצו לדבר ואני מיד עובר למשרדי הממשלה. ענבל צח?
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אין שום בעיה. אז בנק ישראל או רשות המיסים? אז רשות המיסים. התייחסות למה שענת דיברה בעיקר.
יעל אסיף
¶
שלום, בוקר טוב לכולם. אני קודם כל אגיד ככה כרקע כללי, אנחנו הקמנו אצלנו ממש מהרגע הראשון מה-7 באוקטובר מוקד מיוחד שהיה מיועד גם למשפחות המפונים 0 עד 4 ק"מ מעוטף עזה וגם לנפגעים והניצולים והמשפחות של החטופים והנרצחים מהסיבה בנובה, כדי שבאמת תהיה אפשרות לתת מענה מהיר יותר ואישי יותר. אנחנו המשכנו אחר כך עם צוות מיוחד שליווה את המשפחות ובמידת הצורך גם הגענו לאן שהיה צריך ונתנו את כל ההסברים והסיוע. היו לנו גם נציגים שלנו שהגיעו לכוכב הים ולחוות רונית. זה היה בנושא הנזק הישיר.
בנזק העקיף זה יותר מורכב מזה. אין לנו אפשרות לפתוח עמדות ולתת ייעוץ איזה סוג תביעה להגיש. אנחנו מודעים לזה שצריך סיוע בעניין הזה. אבל פה אין לנו דרך לקצר את הנושא של רואה החשבון. בסוף רואה החשבון או יועצי המס או מנהלי החשבונות הם אלה שמכירים את העסק ואת הנתונים. יש מספר מסלולי פיצוי שלעסק מסוים אחד מתאים, לעסק אחד אחר. אנחנו לא יכולים להמליץ איזה מסלול לבחור. כי בסוף באמת מי שמכיר את העסק יודע מה המסלול שהכי מתאים. אז אין לנו דרך לקצר את העניין הזה. מה שכן, אנחנו באמת נותנים הרבה מאוד הרצאות ומפרסמים אותם. גם מגיעים לכמה שיותר מקומות, גם למועצות, גם ללשכת רואי חשבון, לשכת יועצי המס. הכול מפורסם גם במדיה. יש הרבה מאוד תביעות שדי פשוט להגיש אותם. נכנסים לאזור האישי והאתר מאוד ידידותי.
יעל אסיף
¶
ברור. אבל עוד פעם, אנחנו לא יכולים לבחור עבור עסק איזה מסלול הכי מתאים לו. זה גם יכול לעשות עוול לעסק. בסוף מי שמלווה את העסק ברמה המקצועית, מנהל החשבונות, רואה החשבון, הוא זה שיודע איך להגיש ומה להגיש.
נועה פורד
¶
הוא יודע, אבל אני לא יודעת מה לבקש. במובן מסוים אני אפילו לא יודעת מה אני צריכה. אני צריכה שיבוא אליי מישהו. פנו אליי מנטורים של 8200, הם עשרו לי יותר שהרבה אנשים שבאו אליי, באו לעזור.
יעל אסיף
¶
אז מה שבאמת אנחנו יכולים לעשות זה רק להנגיש את המידע על המסלולים לציבור. גם לציבור בכללותו וגם לרואי החשבון ומנהלי החשבונות ויועצי המס. אנחנו כל הזמן עושים ימי עיון ומסבירים. אבל אני מבינה, אנחנו מבינים את הבעיה, אבל אין לנו דרך לבחור עבור העסקים מה מתאים להם. זה גם יעשה עוול.
יעל אסיף
¶
אני מאוד מתפלאת לשמוע את זה, כי אני באופן אישי, עם עשרות, אם לא מאות משפחות כאלה הייתי בקשר במסגרת הצוות הזה וגם עובדים בצוות שעבדו איתי. אנחנו הגענו ספציפית למקומות, לכל המלונות של כל המפונים. גם למרכזים של ניצולי נובה הגענו. ואני חייבת להגיד גם שאני הייתי במספר ועדות, בוועדת צעירים לניצולי נובה, שגם כולם הכירו ומכירים את המקומות שאנחנו הגענו. אני מאוד מופתעת לשמוע את זה. זה לא כל כך מסתדר עם מה שקורה בשטח.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני מודה שגם פה בוועדה וגם בסיורים שעשינו פגשנו את האיש שלכם. היה גם איש נחמד. אבל יכול להיות שצריך לשקול באיזה שהיא דרך כן לפרסם את הקו הזה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לא, לא, צריך למצוא דרך להעביר את זה למשפחות. אני מבין שהנזק אין דרך לנבא אותו, כי בסוף רק הבן אדם יודע מה יכול להיות הנזק העקיף. אין לרשות המיסים דרך לשחזר אותו. אבל השאלה אם גם מול המשפחות, כמו שעשיתם מול המפונים, יש לכם איזה שהוא reaching out. כי שם היה reaching out. זאת אומרת במלונות הייתם. יומיים אחרי האירוע, ב-9 באוקטובר פגשתי אתכם באילת, בים המלח, בירושלים, במלונות. הרי יהודה. ראינו אתכם שם פיזית, יחד עם משרד הרווחה.
יצחק בן לולו
¶
סליחה, אבל למה לא ליצור קשר באופן ישיר עם כל אדם שהוא אמור להיות נפגע של הדבר הזה? למה שאנחנו נצטרך לפנות אליכם כוכבית 4954 ולא יתקשרו אישית?
יעל אסיף
¶
אנחנו לא יכולים להגיע לכל הנפגעים שהיו. לצערנו היו הרבה נפגעים. לא יכולים להגיע לכל אחד הביתה.
יעל אסיף
¶
בואו, אני רוצה רגע להבין. איך אנחנו, מאיפה יש לנו את המידע שמישהו נפגע והוא רוצה להגיש תביעה?
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לא, אבל ביטוח לאומי מעביר אליך מיד. פה זה גמול פגיעה. מס הכנסה, מס רכוש יותר נכון. נותן לך על נזק שנגרם לך. עכשיו, נזק שנגרם לך מישהו צריך לעדכן אותו שנגרם לו נזק. ביטוח לאומי יודע כבר שאתה נפגע טרור ומגיע לך סך כך וכך. מס רכוש הוא על הנזק שקרה.
שלומית יהב
¶
קרן פיצויים הסתובבה בשטח, אני מכירה את העבודה שלהם מקרוב והם עושים עבודת קודש. הם לקחו את כל מספרי הרכבים. הם ידעו בדיוק איזה רכב נפגע, איזה בית נשרף. הם ידעו את כל הדברים האלה. כלומר כן ניתן היה ובחלק מהמקרים גם נעשתה פנייה ישירה.
יעל אסיף
¶
אז אני אומר, אנחנו ניסינו לפעול בכל הכיוונים. מה שאנחנו יכולנו ליזום מיוזמתנו יזמנו מיוזמתנו. אנחנו עשינו מבצע משותף עם הצבא של גרירה של כל הרכבים שהיו באזור המסיבה ובעוטף עזה לשני חניונים מסודרים, ששם אנחנו עברנו על הרכבים, גם רכבים שלא היו ניתנים לזיהוי ונשרפו.
יעל אסיף
¶
גם רכבים שנגררו לעזה שהציגו בפנינו אפשרות של איכון או שאיתרו אותם, אז גם אנחנו פיצינו בגינם. אבל רכבים שהגיעו, אלפי רכבים שהגיעו למגרשים האלה, אנחנו עברנו רכב רכב וזיהינו רכבים ויצרנו קשר עם המשפחות.
מה שאנחנו הגענו לנכסים והסתובבנו בשטח. עד היום אנחנו מסתובבים בשטח, גם בדרום וגם בצפון. ומה שאנחנו הצלחנו לזהות מיוזמתנו וליצור קשר יצרנו קשר. אבל יש דברים שאנחנו לא יכולים לזהות מיוזמתנו ואנחנו צריכים שיגישו תביעה. אז לכן אנחנו השתדלנו לפעול בכל הכיוונים. גם דברים שיכולנו ליזום מיוזמתנו, גם להגיע למקומות מרוכזים שנמצאים שם. אם זה קשור למסיבה בנובה, אז הגענו למרכזים ששם נמצאים. לא פעם ולא פעמיים ולא שלוש. גם הקמנו מוקד ייעודי ספציפי למשפחות האלה כדי שיהיה להם יותר קל להשיג אותנו. גם יצרנו צוות ספציפי שנותן מענה מהיר יותר. מה שנקרא ירינו לכל הכיוונים כדי להקל ולתת את השירות כמה שאפשר להקל עליכם.
יורם יהודאי
¶
יושב-הראש פינדרוס, ברשותך, אנחנו חוזרים פה לדעתי לנקודת ההתחלה. אני יורם יהודאי, נציגי המשפחות השכולות, אבא של רון יהודאי. כבר פעם שישית או שביעית שאני כאן. אומרים לא, זה מהאוצר. לא, זה מביטוח לאומי. לא, זה מלהב 433. אה, לא, רגע, אז תלך ל-הוא. אם היה מתמנה פה גורם אחד על, פרויקטור, הוא היה ממפה את הכול. והוא היה דואג שרשות המיסים או משרד האוצר יגיע למי שצריך, כי הוא מבין. כי הוא ישים מומחים שיבינו מי צריך מה. לא שמנו. אם היינו מתנהגים בצורה הזאת בקורונה היינו אולי, בכל מקום. כמו שב-9/11 מינו מנהלת שלושה ימים לאחר מכן, כך היה קורה. לא מבין למה עד היום שישה חודשים אחרי אין גורם מתכלל. אין מנהל פרויקט. והפנייה שלי פה היא לראש הממשלה, זה רק בסמכות שלו. וכנראה שזה לא מעניין אותו.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
הוקמה ועדה, מה שדיברנו בוועדה הקודמת. הוקמה ועדה ציבורית, שר האוצר, ואני מודה לו על כך, הקים ועדה. חתם על המינוי אתמול. הייתה לנו פגישה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לא. הגורם המתכלל בסופו של דבר, כפי שדיברנו בוועדה הקודמת, אני מזכיר לך, זה בסוף הביטוח הלאומי. הביטוח הלאומי אמור להיות הגורם המתכלל ואנחנו צריכים לדאוג שיהיו לו את הכלים להתמודד. מה שאנחנו עושים עכשיו זה לדאוג שיהיו לו את הכלים להתמודד, כולל מה שדיברנו עם הסיוע המשפטי. בסוף מי שאמור לתכלל, כי מי שעומד אתכם בסוף בקשר, ואתם יודעים את זה, זה בסוף הביטוח הלאומי. הוא יודע לעשות. רק הטענה שעלתה פה בוועדה זה שאין לו את הכלים. אנחנו מנסים לעזור לו עם הכלים האלה.
רק יעל, אני הייתי מבקש ממש שעלה פה בוועדה, לפרסם כן את המוקד הזה. פשוט לפרסם אותו גם למשפחות. לבקש מביטוח לאומי, שמטפל במשפחות השכולות שיעביר לכל אנשי הקשר שלו את זה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לא, לא דיברתי על קמפיין פרסומי בטלוויזיה. כי לא כל אחד, הם יושבים פה בוועדה ולא רואים כרגע טלוויזיה. לעשות שאיש ביטוח הלאומי, בדיוק כמו שיורם אמר, שאיש ביטוח הלאומי שעומד איתם בקשר יהיה מודע למספר הזה וידע. כי באופן, אמרנו את זה, כמו שלקחו עוד 150 עורכי דין ולא כל אחד מתמחה בכל, הם צריכים לקבל את המידע הזה. אז אנחנו מנסים לעזור להם בקביים. כן, בדיוק שאיש ביטוח הלאומי יקבל את מספר הטלפון. בדיוק כמו שביקשנו שהוא יקבל גם מידע על התביעות של מס הכנסה.
שלומית יהב
¶
אם אפשר אבל להתייחס לנושא של הנרצחים ומה שהותירו אחריהם. זו סוגיה מאוד מורכבת. היא הופכת להיות מאוד מורכבת למשפחות.
שלומית יהב
¶
ציינתי קודם, הנושא של הפטור הכפול שיינתן אוטומטית. שהם לא יצטרכו לבקש אותו במיוחד מרשות המיסים. שלא יצטרכו להגיע לפקיד השומה, שהם לא יצטרכו לשכור שירותיו של יועץ.
שלומית יהב
¶
זה נכון שיש הרבה שעושים את זה בהתנדבות, אבל אני חושבת שאפשר להקל עם התהליכים. התהליכים הם מאוד מורכבים לכל אדם. על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בנרצח. הרי יש את הפטור האוטומטי הכפול שאפשר לתת להם. לעשות אותו באמת אוטומטי, לא שצריך לבקש את הפטור הזה. גם הנושא של הפדיונות לפשט את זה. הנושא של מס רווחי הון, שיש אותם על הפיצויים. אדם נרצח לפני חצי שנה ויש מס רווחי הון פתאום. לפטור אותו. גם את זה אפשר לעשות. אין שום סיבה שישולם והם יצטרכו להתמודד עם הניכויים האלה. פשוט אפשר לעשות את זה.
אילון בנימין
¶
שלום, בוקר טוב. אילון בנימין מהפיקוח על הבנקים, בנק ישראל. אנחנו כשבוע אחרי פרוץ המלחמה גיבשנו מתווה סיוע להקלה על הלוואות ועמלות לכל נפגעי המלחמה. גם תושבי הדרום, חיילי מילואים וכו'. אבל ספציפית לגבי הדיון הזה אני אתייחס לקרובי הנרצחים, קרבה ראשונה. שזה בעצם הורים, בני זוג, אחים וילדים של קרובי הנרצחים במלחמה. ולכל משתתפי המסיבות: נובה, פסיידאק ומידברן. הם זכאים לקבל דחייה של משכנתאות, הלוואות צרכניות והלוואות עסקיות.
אילון בנימין
¶
לתקופה של שלושה חודשים. תלוי. מי שהתחיל, מי שמימש את הזכות בהתחלה, יכול להגיע במצטבר עד תשעה חודשים. ומי שלא, יכול כל שלושה חודשים. זה מתווה מינימום שהבנקים בעצם באו והרוב המכריע שלא נטל מעבר לכך. בנוסף ניתן גם פטור מעמלות. הרעיון של המתווה הוא בעצם הקלה תזרימית. לתת לאותם משפחות, לאותם קרובי נרצחים הקלה תזרימית כדי לצלוח את התקופה הזאת בצורה הכי פשוטה שניתן. אז גם ניתן פטור מריבית על המינוס בתנאים מסוימים.
לגבי קרובי משפחה שהם בעצם בעלי עסק, ניתנה להם גם אפשרות לדחות, עסק עם 25 מיליון שקלים מחזור שנתי יכול לדחות הלוואות עד 2 מיליון שקלים למשך שלושה חודשים או תשעה, תלוי מתי הוא התחיל. גם, ללא ריבית וללא עמלות. יכול לקבל עסק עד 5 מיליון שקלים יכול לקבל פטור מריבית על המינוס לתקופה של שלושה חודשים על 30,000 שקלים.
אלה הם עיקרי המתווה. אני יכול לרדת טיפה יותר פרטים אם אתם רוצים. אבל זה בגדול המתווה. אנחנו הארכנו אותו עכשיו, ניתן להגיש בקשה עד סוף חודש יוני. כמו שאמרתי, הבנקים בעצמם אימצו את המתווה הזה לחלוטין והרוב המכריע שלו גם נתן מעבר.
לגבי העברת המסרים למתווים האלו, אז גם עשינו קמפיינים, גם היום מתחיל קמפיין נוסף ברדיו ובדיגיטל לגבי המתווה. אנחנו היינו בקשר, היינו בשדות ים כדי להעביר את המתווה שם לשורדי מסיבת הנובה. היינו גם בקשר עם המלונות, מפונים וכו'. אבל ספציפית באוכלוסייה הזאת העברנו את המסר גם דרך התקשורת וגם דרך מנהלת החטופים, היינו איתם גם בקשר. עשינו כנסי און ליין, וובינרים, כדי להעביר את המידע הזה. אם צריך להגיע לעוד מקומות כמובן שנגיע ונעביר. אם צריך פניות פרטניות אז ניתן לפנות אלינו, פניות הציבור של הפיקוח על הבנקים, כוכבית 9086, לכל מקרה פרטני שיהיה. ואנחנו ננסה כמובן לסייע כמה שיותר.
ענבל צח
¶
קודם כל, אני ענבל, בת דודה של טל שוהם. יצא שיש לנו פה נציגות של קיבוץ בארי, לצערנו. אנחנו פה. אני לא מבינה איפה החברים שלכם, אולי הפגרה כבר התחילה ולא הודיעו לנו. דברים מוזרים מאוד נאמרים פה. אתם נותנים כל מיני כוכביות לאנשים להתקשר. אתם חושבים שמשפחות של חטופים או משפחות של נרצחים, במקרה שלנו, אגב, שלושתנו זה גם וגם. אצלי נרצחו שלושה, נחטפו שבעה. גיל יספר על עצמו, ראומה תספר על עצמה. אבל אתם חושבים שזה מה שמעניין אותי להתחיל לחפש את הכוכביות שלכם ואת בנק ישראל ולהתחיל להתמודד עם הבנק שלי למה הכרטיס אשראי כן עבר, לא עבר. אתם בשלב זה אחרי חצי שנה, אנחנו כבר מדברים בשנים, רבותיי, ולא בחודשים. אתם כבר אמורים לדעת מי המשפחות ומה אנחנו עוברים.
וזה לא רק קרבה ראשונה שנפגעת כשנרצח או נחטף חטוף. אתם טיפה מתבלבלים פה כולכם. כשאני צריכה לעמוד מול הבנק ולהסביר להם שכרטיס אשראי לא עבר כי אני כבר לא עובדת חצי שנה, אני עובדת בלהחזיר את בן דוד שלי. ואתה מדבר איתי רק על קרבה ראשונה, אבא, אמא, אח, אחות. לא. בן דוד, בת דודה. יש רבים כאלה כמונו.
ענבל צח
¶
אני פניתי לבנק, ואז הם אמרו לי תקבעי פגישה, את לא תגיעי מתי שאת רוצה. תקבעי פגישה דרך האפליקציה. עזבו אותי מהשטויות האלה. אתם יכולים לסדר את זה באופן מערכתי, מחשבתי. הכול ממוחשב היום, שאם אני מקישה תעודת זהות בכניסה לבנק אומרים לי בבקשה, ולא תקבעי תור תגיעי בכסלו הבא. די. אנחנו, אני רבה עם ביטוח לאומי.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
סליחה. העלינו את זה פה בוועדה, דרך אגב, לפני ה-7 באוקטובר. הסיפור הזה עם הבנקים. אתם צריכים לעשות סוף לזה. זה גם מהווה פגישה אצלי במשרד. הייתה אצלי יחד עם המפקח על הבנקים. הדבר הזה הוא בלתי מתקבל על הדעת. אנחנו התרענו על הדבר הזה כמה פעמים. הנושא הזה שבנקים לא מקבלים אנשים בלי פגישה מאז הקורונה, משחקים והם נותנים דיווח לא נכון. עכשיו, אני אמרתי זה גם דיווח חי שלי. הוכחתי את זה. יצאתי מפה אותו דבר. יושבת פה גברת ואומרת לך אמרו לי אתה לא תבוא מתי שאתה רוצה, אתה תקבע תור. עכשיו, אני מכיר את זה גם על בשרי. אתם צריכים לעשות לדבר הזה סוף. זה דבר שהוא בלתי מתקבל על הדעת. הבנקים מנצלים את הקורונה עד היום. עכשיו, אני כבר לא מדבר כשעושים את זה על משפחות של חטופים ונרצחים.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
זה עובר כל גבול. אבל גם לאזרח, זה לא יכול להיות. אני אומר את זה כהערה. סליחה שאני אומר את זה, כי אני דיברתי על בקיץ, נכון שלא קיימנו דיון. בגלל מה שקרה ב-7 באוקטובר לא קיימנו דיון. לא קיימנו דיון המשך. אבל אני אמרתי את זה אז גם למפקח על הבנקים. הדבר הזה הוא בלתי מתקבל על הדעת.
אילון בנימין
¶
אנחנו מטפלים בזה. קנסנו בנק אחד לאחרונה שקיבל לקוחות, סירב לקבל לקוחות ללא תור מראש. הגיעו, הוא פשוט סירב לקבל אותם. הוא קיבל קנס על זה במסגרת הסמכויות שיש לנו. אנחנו עשינו ביקורות סמויות בעניין הזה.
ענבל צח
¶
אני לא יודעת להגיד לך היום שאני יכולה לקבוע תור ליום ראשון בבוקר אם אני צריכה את הבנק אתמול.
ענבל צח
¶
אבל יושב-הראש, זה גם הדואר, זה משרד הפנים, זה הכול. זה כל המקומות האלה. אני לא יודעת להגיד לכם היום, מחר מה התכוונתי לעשות אתמול.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
כן. לא, לא, הסיפור שלך לא קשור אפילו לקרבה ראשונה. את אזרחית במדינת ישראל וזה לא אמור להיות. מה זה קשור לקרבה אפילו? זה אפילו לא קשור לקרבה. את אזרחית במדינת ישראל.
אילון בנימין
¶
המדיניות של הפיקוח על הבנקים שכל לקוח יכול להיכנס גם אם הוא לא קבע תור ואנחנו אוכפים את זה. ואני אקח את הפרטים שלך אישית ואבדוק את זה.
ענבל צח
¶
תודה רבה. לענייננו וענייני החטופים, כי זה טיפה יותר חשוב מחשבון הבנק הקלוקל שלי. זה היום ה-178. אנחנו קודם כל נמסור תנחומים מפה למשפחות שהתבשרו, של החיילים, היום בבוקר ואתמול על מותם של הילדים היקרים שלהם. ואני אשאל עוד כמה ועד מתי נקום בבוקר עם "הותר לפרסום" כזה? ואני מפחדת לשאול או לחשוב על זה שיכול להיות שה-"הותר לפרסום" הבא יהיה שלנו, כי אני לא יודעת עליו כלום. 178 ימים שהילדים שלו, שחזרו מהשבי ביום ה-50, לא היו עם אבא, לא ראו את אבא. ואני לא מבינה איך אנחנו עדיין פה מדברים על זה שאתם יוצאים לפגרה וכל הדברים האלה בעצם ייעצרו. כאילו, מה קורה?
ענבל צח
¶
הכול נשאר לוט באפלה. די, אז אם אתם לא תבואו לעבוד, אנחנו מודיעים שאנחנו כן נבוא לעבוד. מיום ראשון הבא ועד שתחזרו אנחנו נהיה כאן. שיהיה ברור, יום ראשון הבא אנחנו כבר מדברים בחצי שנה ולא בחודשים. ואני מבקשת מכל אחד מהנוכחים בחדר לדמיין שבן המשפחה שלו לא היה בבית ולא ראה אור יום והוא לא נשם כבר חצי שנה. והאם עדיין תמשיכו להתעסק עם שטויות? לא הדיון הזה חלילה כי הוא הכי חשוב שיש פה במתחם היום. אבל האם נדבר על חקלאות ועל החמורים והגמלים? כי גם זה קורה פה היום במתחם. תודה.
גיל דיקמן
¶
גיל דיקמן, בן דודה של כרמל גת החטופה בעזה. שמעתי את החלקים הראשונים של הדיון. נאמרים פה דברים חשובים ומתעסקים פה בדברים משמעותיים. נראה ונשמע מתשומת הלב שאתם שניכם מקדישים לעניין שנעשית פה עבודת קודש של ממש. ברמה שאנשים באים עם הצרכים שלכם ומקבלים מהם מענה. בדיוק בשביל זה קיימת הכנסת.
אני אשמח לשאול אם כך כמה פעמים מתכוונת הוועדה הזאת להתכנס בפגרה?
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לפחות 3-4 פעמים. לפחות. ואני מזכיר לך שהפגרה בפועל היא שלושה שבועות, תיאורטית. ואני עכשיו רוצה להתייחס, כי עשו עליי סיבוב תקשורתי מדהים בהקשר של הפגרה. אז אני רוצה להתייחס לעניין הזה. בואו, צריך לעשות, עם כל הזה ואני מכבד את קארין ואני מכבד את האופוזיציה. עשו סיבוב מאוד מאוד נחמד על הסיפור הזה. ואני לא נגד, זכותה של האופוזיציה לעשות.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני רוצה קודם כל לומר. בפגרה, זה לא פגרת הקיץ שקוראים לה הדממה. בסדר? אני מציע לכם להיכנס, יש אתר שהוא לא אתר דתי, הוא גם לא שייך לזה, קוראים לו זמן הכנסת. באתר הזה כתוב בדיוק. אני לא זוכר שיצאתי לחופשה מאז שהגעתי לכנסת לפני ארבע שנים. אולי לסופי שבוע. אולי. בסדר? אני נמצא פה בכנסת מה-8 באוקטובר עד עכשיו. מספר 5 בנוכחות והוועדה הזאת, כפי שאמרתי, התכנסה, רק על נושא 7 באוקטובר עד לרגע זה, 18 פעמים. חוץ מדיונים שיזמנו בגלל שלא נתנו לנו להתכנס בחודשיים האחרונים בוועדת כלכלה על המפונים. יזמנו בגלל שעקפנו את אי כינוס הוועדה הזאת שלא נתנו להתכנס. אנחנו מתכנסים שבוע אחרי שבוע. לא מתכוננים להפסיק לא שבוע הבא ולא שבוע לאחר מכן ולא שבוע לאחר מכן. אני אישית נמצא פה בפגרה סדר גודל של 10-12 שעות ביממה. אתם יכולים לבדוק את זה, זה מופיע באתר. מתחילת הכנסת שהגעתי, אני חושב שאני מספר 2 או מספר 3 בנוכחות.
ולכן כשאני אומר ליושב ראש בוועדה בדיון תמשיך לסעיף הבא, כי אני באתי כדי בשביל להצביע על סעיף הבא, לא הופך לזלזול בחטופים. והאמת, אני במערכת הציבורית 30 שנה. כתבו עליי הכול, כותבים עליי הרבה וזה בסדר. ואני בן אדם שלא נפגע כאשר כותבים עליי. אבל פעם ראשונה שנפגעתי. באמת נפגעתי כשעשו עליי סיבוב תקשורתי מבחיל. כי אני באמת, אני נמצא פה בנושא, אתה יודע מה? לא קשור לציבור בוחריי. סליחה שאני אומר את זה. רוב הנושאים שאני עוסק בהם בחצי שנה האחרונה לא קשור לציבור בוחריי. אבל אני מרגיש כשליחות ציבורית. נמצא עם המשפחות של הנרצחים. כן, הייתי גם בבארי, מיד בשבוע הראשון. הייתי במלונות באילת, גם כבר בשבוע הראשון. על אף שצעקו עליי בדרך. כי זה היה שאריות מהמחאה הציבורית של לפני כן. ולא הפריע לי, אני לא נפגע. אני לא מתבייש בעמדתי הפוליטית. אבל שאני מתעלם מהחטופים ואני יוצא לחופשה זו לא חופשה. כל הסיפור של הפגרה הוא סיפור פוליטי. האם בימי רביעי יהיו הצעות חוק פרטיות. בסדר? בואו נעשה סדר. והאם יוצבע אי אמון ביום שני. ומדובר בדיוק על שבועיים. תעשו את החשבון.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לא, לא שינו את זה. זה היה צריך לשנות. היה צריך לשנות את ההחלטה. לא שינו. השאירו, כי זה היה סדר היום של הכנסת. הוועדה הולכת להתכנס, כל הוועדות, ארבע פעמים. זה אומר, אתם יודעים מה זה 20 ועדות ארבע פעמים? תעשו לבד את החשבון, בשבועיים. זה 80 ועדות. קחו את זה בחשבון.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
הכול ממשיך. וגם החקיקה הממשלתית ממשיכה. זה לו"ז פוליטי שלא קשור לא לחטופים, סליחה שאני אומר את זה, ובטח לא למשפחות. אני גם כבר ביקשתי מקארין, על החוק הנושא של נפגעי המסיבות, שימשיך הדיון בפגרה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
כן, ביקשנו. שאמור להמשיך את הדיון. אף אחד לא יוצא לחופש. הסיפור של ההוא שאמר שהולכים לסגור את שדה התעופה, תסגרו את שדה התעופה. אני לא מכיר כמעט, בוא נאמר מהקולגות שלי בטח לא, אני לא חושב שגם מאחרים, מישהו שהולך לצאת לחופש. פגרה זה סדר היום של מה שאתם מכירים, הבדיחה הזאת, סליחה שאני אומר, של אי האמון ביום שני, שאף אחד לא עולה לשם. אף אחד לא עולה לשם, הוא ריק. המליאה ריקה. ויום רביעי חקיקה פרטית שהיא כרגע - - - זו המשמעות של הפגרה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
היא מגיעה. מכנסים, אם יש חקיקה ממשלתית מכנסים גם בפגרה. כולנו מכירים את זה. ואמרו את זה, כל מה שיהיה נוגע לנושא של המלחמה ייכנסו גם בפגרה. חבר'ה, גם בואו, מדובר על שבועיים. הרי עד פסח זה שבועיים.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
בוא, אני מסכים שאם יחיא סינוואר היה חבר כנסת היינו צריכים להתכנס פה 24 שעות, כל היום להיות פה. אם אני הייתי חושב שיש פעולה בכנסת שהולכת לעזור לחטופים ואני מוכיח את זה במעשים הייתי נמצא פה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לא, טרומית לא. אני מדבר אתכם על הצעות חוק שעברו טרומית. אין שום, וגם הצעת החוק שאנחנו דיברנו עליה טרומית, אנחנו רוצים הצעת חוק ממשלתית. ובסופו של דבר, כפי שאמרתי, וזה לא היית כשהודעתי. שר האוצר, וזה מה שאמרתי שאני אדווח לוועדה אחרי הפגישה. הקים ועדה, חתם על הוועדה. גם על הנושא של המענק החד פעמי, גם על הנושא של השוני של מעבר למעגל ראשון. אביעד הכהן עומד בראש הוועדה הזאת יחד עם פרופ' שלמה מור יוסף ומור שטרן, אביטל סיפולינסקי וענבר דוד ונועה היימן מאגף תקציבים. ביטוח לאומי, ענבר דוד שהייתה בוועדה והציגה את הבעיות שעלו פה.
לכן בוא, אני לא הולך להיכנס לוויכוח על זה. אני אומר, הסיבוב על זה שאנחנו רוצים לצאת לחופש כשאנחנו ביקשנו הצבעה, אני חושב, אתם יודעים מה? יש דברים שהם גם במערכת הפוליטית, עם כל הכבוד לסיבוב תקשורתי, הוא לא הגון.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לא. גם לא. הרי לא הייתי לידו. אמרתי ליושב הראש. חן אביגדורי קפץ פתאום. אני לא ישבתי אפילו בשולחן במיקרופון. אני עומד ליד יושב הראש.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לא, מה זה, סיבוב תקשורתי של כל הזה, כולל אתמול. במקום לשאול את ראש הממשלה איך משחררים את החטופים שואלים אותו מה אתה אומר על ה-יאללה יאללה של פינדרוס. נו, באמת.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אתה תמצא פה אנשים שנמצאים פה איתי, כמו שאמרתי, כבר שישה חודשים יום אחרי יום אחרי יום.
שלומית יהב
¶
אני חייבת להתפרץ, אני מצטערת. אני הצגתי את עצמי קודם, אני מארגון קימה. ואנחנו נמצאים בוועדה הזו בזכותו של פינדרוס ובזכותה של קארין אלהרר. אני לא רואה כאן את אושר שקלים. יש כאן חבורה שעושה כאן עבודת קודש. ואני יכולה להגיד לך שכל טלפון שאנחנו פונים וכל מייל שאנחנו שולחים נענה. הפגישה הזאת היא פגישת עבודה. אני גאה להיות כאן, כאזרחית. לכן אני אומרת, באמת, הפוליטיקה, אני הוצאתי את הפוליטיקה מהדם שלי לחלוטין.
שלומית יהב
¶
חשוב לי לומר שיש כאן צוות שלקח את החקיקה הזאת צעד קדימה ובזכות חבר הכנסת יצחק פינדרוס, הרב יצחק פינדרוס, הוא עשה את זה כל כך מהר. אני לא ראיתי עוד חקיקה כזאת. אני מעורבת מאוד ויודעת מה קורה. הוא לקח חוק שהוא כל כך חשוב. נכתב בזריזות מדהימה. חתמו עליו כל כך הרבה חברי כנסת. והוא עשה את זה, אני חושבת כמה? 24 שעות? וקארין אלהרר. זה פשוט מדהים איך שזה קרה. יש כאן עבודה ואני חושבת שצריך להעריך את מה שקורה כאן. כי זה לא קורה בכל מקום אחר. אני לא רואה את זה בוועדות אחרות כל כך ויש כאן ועדה שמתכנסת ויש כאן סוף סוף פורום שהולך.
שלומית יהב
¶
ברור שלא. לי חשוב אבל לציין את זה גם מהצד של הציבור כציבור. לי כואב כשוועדות אחרות כרגע לא ממש פועלות כמו שאנחנו חושבים לנכון.
שלומית יהב
¶
עם זאת אני באה ואומרת לא צריך להגיד לילד המצטיין להפיל עליו. הילדים המצטיינים נגיד להם אתם מצטיינים, בואו תמשיכו ככה ותחזקו אותנו במקומות האחרים.
גיל דיקמן
¶
אז אני אחזק את מה שאת אומרת. ולכן גם באתי, לכן הופתעתי ממה שקרה בתגובה הזאת ברגע הזה. בגלל שאני יודע שהעבודה שנעשית כאן היא כל כך חשובה וכל כך משמעותית. אז אני רוצה להגיד לכם, בחוץ עומדים כאן אנשים שמפגינים, חלקם אגב מהמשפחה שלי. אנשים שבאמת לא מבינים למה יוצאים לפגרה. וכל ההסברים האלה על זה שזה בעצם לא פגרה ושבקיץ תהיה פגרה וכל הדברים האלה. הם לא מצליחים להבין אותם. למה בעצם זה דחוף לצאת? למה אי אפשר פשוט להשאיר את הדברים כמו שהם בדיוק? נעשתה פה עבודה כל כך משמעותית חצי שנה. למה לא להמשיך את העבודה הזאת כמו שהיא? ואולי אפילו להגביר אותה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אין קשר בין בינה לפגרה, זה מה שאני מנסה להגיד לך. עזוב, אין קשר. תאמין לי אין קשר.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
יש, צריך להבין שפה של כנסת. לכן אמרתי, אני לא נכנס לוויכוח הפוליטי. לאופוזיציה יש אינטרס תמיד שלא תהיה פגרה, לקואליציה יש שתהיה פגרה. כי יש תהליכים אופוזיציוניים שקורים בפגרה. עזבו, זה ויכוח פוליטי. וזכותה של אופוזיציה לצעוק אני לא רוצה פגרה וזכותה של קואליציה לרצות פגרה. סליחה, לא קואליציה, ממשלה. ממשלה תמיד רוצה פגרה ואופוזיציה תמיד לא רוצה פגרה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
שנייה. אני הייתי גם חבר אופוזיציה ודאגנו שלא תהיה פגרה ועשינו את אותו משחק פוליטי – זה בסדר. מכאן ועד להשתמש בו על דם המרחק הוא גדול. זה מה שהתכוונתי לומר. אני לא התכוונתי לזלזל בשום מאבק פוליטי. מותר לעשות מאבק פוליטי, זה בסדר. אני לא מיתמם. אמרתי, אם אני הייתי אופוזיציה גם הייתי צועק פגרה, פגרה. אבל עד, אמרתי, אין לזה קשר לא לחטופים, לא למשפחות. אני אומר לכם באמת, יש לזה קשר למאבק אופוזיציוני, זה בסדר גמור. יכול להיות שאם היה, אני לא רוצה, בוא, יוציאו עוד פעם ביטוי שאני אגיד. אם היה כרגע עוד שבוע לא פגרה, אז גם יכול להיות שהיו עוד חוקים מוזרים שעולים בנושאים, בהקשרים פוליטיים. בנושא של המשפחות והחטופים אנחנו לא הולכים לנוח. אף אחד מאתנו. ואני אומר לך את זה מידיעה. לא אופיר כץ, לא אני ולא האנשים שנמצאים פה ולא יושבי ראש הוועדות, אף אחד לא עולה על מטוס, אף אחד לא נוסע למלון. כולם נמצאים פה ואתם תראו את זה. אתם תראו את זה בנוכחות בכנסת, נמצאים פה.
כשאני יושב מול חברי כנסת, סליחה שאני אומר את זה, ואני לא קארין אלהרר, בסדר? ונמצא פה, כמו שאמרתי, כמעט 1,000 שעות ומולי נמצאים חברי כנסת שצועקים לא לצאת לפגרה והם היו פה סדר גודל של 300 שעות תבין שאני מבין שהדיון הוא פוליטי ולא דיון ענייני. כי אותם חברי כנסת שצועקים לא רוצים פגרה לא היו פה אפילו שליש מהשעות שאחרים היו פה. אז הדיון פוליטי. אבל מותר שיהיה דיון פוליטי. אבל בוא, לפחות נדע את המסגרת הנכונה שהדיון הזה נמצא בו. זה הכול.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לכן למה אמרתי לך שנפגעתי? כי מפוליטיקה לא נפגעים. אבל אני הולך נגד משפחות החטופים? אני יש לי יום אחד שאני, כמו שאמרתי, פנייה אחת. תאמין לי, פנייה אחת שלא עושים הכול. וכשאני אומר הכול, זה הכול. תאמינו לי, הכול. מחוץ לקופסה, בתוך הקופסה, בשביל שהדבר הזה ייפתר. ועל הדבר הזה אמרתי שזה מקומם.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
צריכה מיד. הוא חתם על המינוי אתמול. משרד המשפטים היום אישר את הנוסח הסופי. עכשיו קיבלתי, לפני 10 דקות. שדרך אגב, נכנס בו הנושא המרכזי שעלה פה, המענק החד פעמי. שלא היה. נכנס לתוך המנדט של הוועדה. הולך מיידית.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
ממה שאני מכיר את פרופ' אביעד הכהן הוא איש רציני. הוא לא ייתן למסמס את העניין הזה. הוא עורך דין רציני מאוד. אם מדברים פוליטיקה, הוא לא שייך למחנה הפוליטי שלנו. אני לא יודע למה שר האוצר מינה אותו, אבל בסדר. הוא איש באמת רציני.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אמרתי את זה בהומור. הוא איש מקצוע מדרגה ראשונה. אין לי ספק שהוא מתחיל מיד. ואמרתי, את כל החומרים מהוועדה אנחנו נעביר לו מיידית.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
גם את מה שהיה, משרדי הממשלה. וברור שגם המשפחות. אמרתי, הוועדה תדאג שגם יהיה מפגש עם המשפחות בשביל הדבר הזה.
גיל דיקמן
¶
כמו שאמרתי, כבוד יושב-ראש הוועדה, אם נפגעת ממשפחות החטופים אני אישית מתנצל. לא הייתה כוונה לפגוע בך באופן אישי. אני אומר לך שעומדים עכשיו מחוץ לכנסת, חלקם בני משפחה שלי, שדיברו איתי בימים האחרונים ובשבועות האחרונים ואומרים אנחנו מאבדים תקווה. אנחנו מאבדים תקווה בממשלה הזאת ובכנסת הזאת. שברגעים שבהם אנחנו הכי צריכים אותם הם לא שם. זה מה שאומר להם המושג פגרה. וזה מה שאומר להם המושג הזה.
גיל דיקמן
¶
לא קר שיהיו פה ויראו את הוועדה מתכנסת. אלא גם שיידעו שיש תקווה לזה שהחטופים חוזרים. אני אומר לך באמת, והדבר הזה קשור גם בפעילות הכנסת וגם בפעילות הממשלה. אנחנו יודעים כי אנחנו נמצאים פה. ואנחנו רואים שהדבר הזה הוא בנושאים שמתעסקים בהם כל הזמן ובנו המשפחות מתעסקים כל הזמן. כל הזמן. ואגב, בצדק. אנחנו מעלים את הנושאים האלה ומתעסקים בהם. ואז אנשים פונים אליי ואומרים לי אני לא מאמין שהממשלה הזאת ומי שעומד בראשה מסוגל לעשות את מה שצריך לעשות. ואנשים איבדו אמון. וחלקם גם אמרו, מצטרפים לקריאות להחלפת הממשלה. אני לא מאמין שצריך להחליף שום דבר. אני מאמין בכם. אנני מאמין שאתם יכולים לעשות את זה. תן לי סיבה אחת להגיד להם, לאח של כרמל, שהצטרף למי שעכשיו מפגין, כדי שיחליפו את הממשלה ואת ראש הממשלה. הוא חושב שהממשלה הזאת והכנסת הזאת עומדת בדרך בינינו לבין החזרת החטופים. מה אני יכול להגיד לו? מה אני יכול להגיד לו?
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
שהכנסת תמשיך לעשות הכול גם למען החטופים וגם למשפחות. והוא יגלה את זה. אמרתי לך, עשו כותרת, זה בסדר. אבל אני אומר לך שבסופו של דבר הוא יראה את זה בפועל.
גיל דיקמן
¶
ההודעות להלוואות מהירות שאנחנו מקבלים כל הזמן, כמי שנמצאים במצב חירום. זה קשור אליך? אני מקבל כל כמה ימים הצעות להלוואה בתנאים מצוינים, כמובן. שאני לא יודע איך מקבלים דווקא את המספרים שלנו, אבל אני חושב שיש עוד הרבה נפגעים אחרים שמשום מה מקבלים את ההודעות האלה. זה קשור אליכם בתור אשראי חוץ בנקאי?
ניר בן שמש
¶
אם עושים שימוש לא ראוי במידע שאתה העברת אליהם אז בוודאי זה קשור אלינו. אם הם נכנסו לאיזה שהוא מאגר ועברו על חוקי הפרטיות או קיבלו לידים, זה דבר שנדרש לבדוק אותו. אני לא מכיר את התופעה הזאת.
גיל דיקמן
¶
אני לא קיבלתי לפני כן הצעות להלוואות. אני גם ברמה האישית אומר לך אני לא זקוק להלוואה. מרגע שנהייתי משפחה של חטופה והמספרים שלי מופיעים בכל מיני מקומות אני מקבל המון הודעות S.M.S שמציעות לי הלוואות.
ניר בן שמש
¶
אני לא הכרתי את התופעה. כמובן אנחנו נפנה לגופים ונבקש מהם, נדרוש מהם לא לעשות את זה. אם עושים שימוש שהוא לא ראוי במידע שהוא פרטי שלך, אז יש עבירה כמובן על חוקי הפרטיות וצריך לבדוק את זה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
דרך אגב, יש חוק שהעברנו בכנסת הקודמת על הנושא של הודעות לאנשים, על ספאם. העברנו חוק. לדעתי צריך להודיע שאתה לא צריך לקבל.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לא הסרה לאותו אחד. אתה יכול להיכנס למאגר של משרד התקשורת. העברנו חוק כזה. וצריך לראות איך לדאוג, משרד המשפטים לפרסם את זה. שאנשים יידעו לאן לפנות. כי אני רוצה לפנות ואני לא יודע לאן אפילו.
גיל דיקמן
¶
"להתכונן מראש להוצאות הגדולות, עם הלוואה לחג!! עד 50,000 ₪ באישור מיידי, פריסה ארוכה והחזר בהוראת קבע". אני נכנס ללינק, אני אפילו לא יודע איזה גוף זה שמציע לי. ואני מניח שהתנאים שם לא כל כך טובים. עכשיו, אני יודע להסתכל על הדבר הזה ולא לקחת את ההלוואה הזאת. האם כל אדם שנמצא במצב שלנו גם יודע לעשות את הדבר הזה? אני לא בטוח. יש דרך להוציא אותנו כ-Default להוציא את האנשים שקשורים פה מתוך המאגרים האלה או שאנחנו נצטרך גם את זה לבקש בעצמנו?
ניר בן שמש
¶
אני באמת לא מכיר את הסוגייה. אני לא רוצה להגיד דברים שאני לא יכול לעמוד מאחוריהם. אז אני אשמח שניפגש אחר כך תסביר לי קצת במה מדובר.
ניר בן שמש
¶
אז רשות שוק ההון עשתה מספר פעולות על מנת לסייע, ככל שאנחנו יכולים, לנפגעי ה-7 באוקטובר. מדובר גם בחטופים וגם באנשים שנפגעו במעגלים שניים. אני רק אזכיר בהקשר הזה שחשוב בפורום הזה להבין שגופי אשראי חוץ בנקאיים, להבדיל מבנקים, למעשה הם מגייסים את ההון שלהם, את ההון שבאמצעותו הם נותנים הלוואות, מהבנקים עצמם. זאת אומרת זה לא כספי פיקדונות או לא כספים שהם כאילו מבנק ישראל בשל המשבר. והמחטף, אנחנו הוצאנו מכתב לכל הגופים למעשה אשראי חוץ בנקאי מיד אחרי המשבר וביקשנו מהם לנהוג באופן הגון והוגן כלפי אותם נפגעים. בנוסף התחלנו לקבל דיווחים, דיווחים אחת לשבועיים שהתייחסו למספר פרמטרים, בין היתר גם התייחסו לפניות ציבור שהתקבלו אגב אותו משבר.
אני יכול להגיד שרשות שוק ההון התערבה במספר פעמים באופן אישי היכן שהיה צריך. בשל הפרטיות אני לא אנקוב בשמות, אבל היו מספר מקרים שגופים אגב פנייה שלנו מחלו על חובות באופן גורף, כולל של משפחות חטופים. כולל כאלה שעדיין חטופים. והיו מקרים רבים של נפגעים שנפגע להם רכוש, בין היתר בעיקר מדובר ברכבים, רכבים שהיו משועבדים לחברות מימון, שבעקבות התערבות שלנו השעבוד הותר. זה למקרים השכיחים ביותר.
ניר בן שמש
¶
לא קיבלנו פנייה ספציפית ממשפחות נרצחים. אני יכול להגיד לכם, כמו שאמרתי קודם, שהיה לנו דיווח אתי אחד לשבועיים שלמעשה עדיין ממשיך. וראינו עלייה לא מאוד גדולה במספר הפניות. הייתה עלייה בחודשיים הראשונים. לאחר מכן העלייה התייצבה. זאת אומרת אנחנו יוצאים מתוך איזה שהיא הנחה שמרבית הנפגעים כבר הגיעו לאיזה שהוא מיצוי מול החברות. ואנחנו מעבר לפיק כרגע.
ניר בן שמש
¶
בדיוק. אז כיוון שיש פה נציגות של משפחות הנפגעים אז אני יכול להציע לפנות אליי או לפנות למחלקת פניות ציבור שלנו. יש לנו מחלקה שעוסקת בזה. אנחנו ננסה לסייע ככל שאנחנו יכולים, כולל פניות אישיות. והיו מקרים שפתרנו גם מקרים שהיו מורכבים.
נועה פורד
¶
אני יכולה להגיד, אגב, הסיוע המשפטי עזר לי בדיוק בדברים כאלה. אז שתדעו אתם. צריך לתת את זה למשפחות, גם את זה. את המידע הזה.
גיל דיקמן
¶
יש דרך גם את הפניות האלה לעשות בפוש ולא בפול? כי זה כאילו כל הזמן אנשים שיודעים שהם צריכים להסתייע מתקשרים אליכם ומבקשים את העזרה הזאת. אבל אני מניח שיש עוד הרבה אלפי אנשים.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
הפתרון הוא, כמו שאמרתי ליורם, אתה צודק. הפתרון, כמו שאמרתי ליורם זה שהנציג של ביטוח לאומי יהיה מודע לזה. אם לא, זה לא יעבוד.
ניר בן שמש
¶
כן, בדיוק. והרבה פניות מגיעות אלינו דרכה. דברים שקשורים אליי, כמו שאתם מבינים אני באשראי חוץ בנקאי, יש לנו עוד תחומי ביטוח ופנסיה. היא הגורם ומגיע ישירות אליי ואני דואג לטפל בזה באופן אישי.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
טוב, אני רוצה לנסות לכנס את הישיבה. דבר ראשון, אני רוצה להודות גם לשר האוצר, גם לחברי הכנסת כולם, בעיקר לקארין, שדחפו את העניין הזה ושהוועדה הזאת קמה. כפי שאמרתי, נכנסה גם לנושא של המענק החד פעמי, גם לנושא של הדברים שהם שונים באירוע הזה.
ביטוח לאומי, סיוע משפטי, סנכרון. נציגת הביטוח הלאומי צריכה מול השולחן העגול לקבל את כל המידע. אותו דבר הסיוע המשפטי, צריך להיות מסונכרן כל עורכי הדין להיות מסונכרנים, שיוכלו להשתמש אחד בשני. זאת אומרת גם אם עורך דין הוצמד למשפחת נועה פורד היא צריכה לדעת שיש נושאים אחרים, היא יכולה לקבל סיוע מעורכי דין אחרים. חייבים את הדבר הזה לעשות.
אני אפנה ליושב ראש הוועדה, לפרופ' אביעד הכהן, לנסות לייצר מפגש עם המשפחות. ננסה לייצר את זה כבר בשבוע הבא כאן בוועדות עם המשפחות, לשמוע אותם. נראה את הפורום שהוא רוצה. בסוף הוא יושב ראש הוועדה, אז נראה את הפורום שהוא רוצה. אם הוא יעדיף לא לעשות את זה כוועדה פרלמנטרית אלא מפגש איתו אז נעשה את זה איתו.
הנושא שעלה פה בדרך אגב, הנושא של הבנקים. אני מבקש על המפקח על הבנקים לקחת לתשומת ליבו את העניין הזה. אנחנו נייחד דיון עוד פעם לנושא הזה במושב הקיץ. זה כן לא נעשה בפגרה, זה פחות דחוף. אבל כן במושב הקיץ אנחנו נעשה דיון עוד פעם על הנושא הזה של הבנקים, של נושא של תור. זה דבר שהוא בלתי מתקבל על הדעת והוא לא יכול להיות. זה בניגוד לתקנות, בניגוד להוראות. הבנקים לא נמצאים במצוקה כלכלית עקב משבר מסוים. למיטב ידיעתי כל משבר הם מרוויחים עוד קצת. כל אירוע הם מרוויחים עוד קצת. וחלק מהדברים שהם מרוויחים זה שהם סוגרים סניפים והם נותנים פחות שירות. אמרנו, הגיל השלישי נפגע, משפחות נפגעות, אנשים נפגעים. זה בלתי מתקבל על הדעת. הניצול הציני הזה חייב להיפסק. הם באיזה שהוא מקום מונופול, הם מחזיקים את רוב השוק. שלושה בנקים מחזיקים את כל השוק. הדבר הזה חייב להיפסק ואנחנו נקיים על זה דיון כבר בתחילת מושב הקיץ. אנחנו נקיים על זה דיון מעקב לראות מה קורה עם הדבר הזה.
הנושא של הפנסיה וביטוח. יעל תבדוק את הנושא הזה. היא תוכל לדווח על זה מיד. אנחנו נקבע את הכינוס של שבוע הבא בתלוי במה שאני אדבר עם אביעד הכהן פשוט כדי שיהיה יעיל. אני אדבר עם יושב ראש הוועדה לראות מתי הוא מתכנס ולראות לפי זה נעשה את לוח הזמנים שלנו גם של שבוע הבא, של הוועדה.
תודה רבה, ישיבה זו נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:48.