ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 20/02/2024

הצעת תקנות הטיס (הפעלת מערכת כטב"ם קטן), התשפ"ד-2024, הצעת תקנות הטיס (הפעלת טיסן), התשפ"ד- 2024

פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה

הכנסת העשרים-וחמש

הכנסת



155
ועדת הכלכלה
20/02/2024



מושב שני


פרוטוקול מס' 308
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שלישי, י"א באדר התשפ"ד (20 בפברואר 2024), שעה 9:00
סדר היום
1. הצעת תקנות הטיס (הפעלת מערכת כטב"ם קטן), התשפ"ד-2024
2. הצעת תקנות הטיס (הפעלת טיסן), התשפ"ד- 2024
נכחו
חברי הוועדה: אליהו ברוכי – מ"מ היו"ר
חברי הכנסת
אחמד טיבי
מוזמנים
גד רגב - מנהל הרלב"ת, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים

רון שלמה סולומון - ייעוץ וחקיקה משפט כלכלי, משרד המשפטים

עומרי גרובר - רע"ן תעבורה ופיקוח טיסה, משרד הביטחון

נועם אידה - סגן ע' יועמ"ש חיל האוויר, משרד הביטחון

רפ"ק שמעון מנטאל - מ' גף כטב"ם, הערך האווירי מ"י, המשרד לביטחון לאומי

רב כלאי שחר קשת - רת"ח הפעלה מבצעית, שב"ס, המשרד לביטחון לאומי

פקד חן רייז - יועמ"ש המערך האווירי מ"י, משרד הביטחון הלאומי

יאיר מתוק - עוזר משפטי ליועמ"ש, המשרד לביטחון לאומי

משה מדיוני - קצין מודיעין, המשרד לביטחון לאומי

תומר לוי - לשכה משפטית, כב"ה, המשרד לביטחון לאומי

להב ראמי האשול - ק' סיוע אווירי כב"ה, המשרד לביטחון לאומי

עמי וייס - מנהל מח' פיתוח וניסויים, רשות התעופה האזרחית

צחי גליצנשטיין - מפקח כטב"ם, רשות התעופה האזרחית

אבישי פדהצור - ייעוץ משפטי, רשות התעופה האזרחית

יוחאי וג'ימה - ראש מינהל ביטחון ותפקידים מיוחדים, מרכז השלטון המקומי

נדב ליפשין - אגף החינוך ויו"ר קלוב התעופה, עיריית חדרה

יובל סגל - מדרך הטסה ראשי, מנכ"ל פריפלייט בע"מ

ניר שדה - מפעיל אווירי רחפנים ואנשים, הטייסת NVDF

איציק בן שבת - יו"ר ומנכ"ל הארגון הישראלי לרב להב

ברק הראל - ר"ת רישוי ורגולציה אף.טי פתרונות אוויריים

עמרי בישור - סמנכ"ל טכנולוגיה אגרי דרונס בע"מ

טל אנגל - מנכ"ל ארוספייס ביטוח

אייזיק כץ - יועץ פרלמנטרי לחה"כ אליהו ברוכי
משתתפים באמצעים מקוונים
טל שחר - מנהל מוקד עירוני, קרית אונו

רונית מיאסניקוב - מנכ"לית קלוב התעופה לישראל

דודי קאופמן - מנכ"ל חברת לול טי.וי

עומר דהן - מנהל מבצעים אטיס תעופה
ייעוץ משפטי
נעמה דניאל
מנהלת הוועדה
ד"ר עידית חנוכה
רישום פרלמנטרי
סמדר לביא, חבר תרגומים


רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.



הצעת תקנות הטיס (הפעלת מערכת כטב"ם קטן), התשפ"ד-2024
היו"ר אליהו ברוכי
בוקר טוב, אני פותח את ישיבת ועדת הכלכלה, 20.2.24, י"א באדר א'. על סדר היום הצעת תקנות הטיס (הפעלת מערכת כטב"ם קטן), התשפ"ד-2024. נעמה, בבקשה.
נעמה דניאל
הוועדה קיימה כבר שני דיונים בהצעת התקנות, ב-30 בינואר וב-13 בפברואר, הוקראו תקנות 1 עד 20 כולל, ומתוכם הוועדה אישרה את תקנות 2 עד 6, 11 ו-11א, 13 ו-13א ו-18 ו-19. הנוסח שמונח כרגע על שולחן הוועדה כולל בתוכו גם טיוטות של תיקונים שהוועדה ביקשה בסעיפים שכבר אושרו וזה לנוחות הקוראים והמשתתפים בלבד, אנחנו צופים שם עוד שינויים ותיקוני נוסח. אפשר להתחיל מתקנה מספר 21.
אבישי פדהצור
בוקר טוב ותודה רבה לוועדה ולצוותה המסור. ברשות אדוני אנחנו נתחיל בקריאת התקנות.

מניעת התנגשות וזכות קדימה
21.
1. לא יטיס אדם כטב"ם קטן בקרבה לכלי טיס אחר או לכלי רחיפה אם יש בה כדי ליצור סיכון להתנגשות בין הכטב"ם הקטן לבין כלי הטיס האחר או כלי הרחיפה.



1. מטיס ייתן זכות קדימה לכל כלי טיס מאויש ולכל כלי רחיפה מאויש, ובכלל זה יפנה את המרחב האווירי סביב כלי הטיס או כלי הרחיפה שלו ניתנת זכות קדימה, ויימנע ממעבר מעל, מתחת או לפני כלי הטיס או כלי הרחיפה כאמור, אלא אם כן הדבר יכול להיעשות באופן המאפשר הפעלה בטוחה.



1. נוכח אדם כי הוא מטיס כטב"ם קטן בקרבה לכלי טיס אחר או לכלי רחיפה שיש בה כדי ליצור סיכון להתנגשות ביניהם, ינחית את הכטב"ם הקטן מיידית, ולא יחדש את טיסתו אלא אם כן מתקיימים כל אלה:




1. כלי הטיס האחר או כלי הרחיפה עזב את המרחב האווירי המיועד להפעלה;




1. הוא וידא כי ניתן לחדש את הטיסה באופן המאפשר הפעלה בטוחה, ובכלל זה:





1. הוא בדק את המידע הנוגע למרחב האווירי המיועד להפעלה כפי שהוא מפורסם בפמ"ת ובנוטאם, ובכלל זה את קיומם ומיקומם של נתיבי טיסה ואזורי אימון, ואת אפשרות המשך הטסת הכטב"ם הקטן באופן המאפשר הפעלה בטוחה נוכח מגבלות ותנאים שנקבעו לגבי המרחב האמור או לגבי שימוש בו;





1. הוא סקר את המרחב האווירי המיועד להפעלה, במטרה למנוע הישנות של קרבה לכלי טיס אחר או לכלי רחיפה שיש בה כדי ליצור סיכון להתנגשות ביניהם, ובכלל זה בחן את המרחב האווירי המיועד להפעלה, בראייה ובשמיעה, במטרה לעמוד על הימצאות כלי טיס אחר או כלי רחיפה בסביבתו.



אני אסביר. אנחנו בשעה טובה מתקדמים לתוך מה שנקרא לו כללי הדרך, כללי הטיסה, איך אתה מתנהג ואיך אתה מתנהל במרחב האווירי כאשר אתה מפעיל בו מערכת כטב"ם קטן. אחד הכללים הבסיסיים בתעופה האזרחית בכלל, המאוישת והלא מאוישת, זה הרעיון להימנע מהתרגשות, זו אם כל חטאת, מזה אנחנו רוצים להימנע ויש לנו הוראות שבאות להסדיר את זה. הן קובעות קודם כל את החובה הכללית, תטיס כך שתימנע מהתנגשות, אל תתקרב, אל תסכן אחרים, אל תסתקרן ובוא נטוס קרוב להוא באופן שיש בו כדי לסכן אותו.

בצד הכלל הכללי הזה, נקרא לזה ככה, אנחנו קובעים כמה חובות פרטניות. חובה אחת זה לתת זכות קדימה, רוצה לומר אתה, גם כטב"ם קטן, אמרנו כל הרקע שלו, אתה משתלב באזור המאויש, תן כבוד להם, יש בהם אנשים, אל תסכן אותם, אם הם מגיעים תיסוג אתה בפניהם. זה כלל שמקובל בעולם וזה גם הגיוני בהקשר שלנו, של המאויש מול שלא מאויש.

אחת אם באופן מתוכנן או לא מתוכנן גילית, עדיף שזה יהיה מתוכנן כמובן, שאתה בקרבה לכלי טיס כזה אנחנו אומרים לך מה לעשות, אל תמשיך לטוס, תנחת ותבדוק שוב את צעדיך. תבדוק שוב שלא שגית במידע, כי הרי תכננת את הטיסה, ראינו את זה קודם, זה לא היה אמור לקרות בכלל שיגיע כלי טיס כזה, האם זה מקרי או שמא זו טעות שלך כמתכנן הטיסה וכמי שאחראי עליה. תבצע את הפעולות שהגדרנו שם, תבדוק את המידע שוב, אולי לא קראת, אולי היו עדכונים, תסתכל שוב סביבך אולי חלילה יש תאונה ופתאום מגיעים מסוקים של ארגוני הצלה או של חיל האוויר לחלץ אותם ויש איזה שהיא התרחשות שלא הייתה צפויה, אבל היא כן כזו שאנחנו לא רוצים שתפריע או תסכן כלי טיס שמעורבים בה. נוכחת שכל אלה שלווים, חזור לטוס, הכול בסדר.
היו"ר אליהו ברוכי
יש הערות?
נעמה דניאל
לגבי תקנה 21(ג)(2)(א), הוא בדק את המידע הנוגע למרחב האווירי וכו' וכו', זה לא משהו שהוא אמור לעשות בכל מקרה?
אבישי פדהצור
זה מה שאמרתי קודם. אמרנו, יש לו אחריות לתכנן את הטיסה ובמסגרת האחריות הזאת הוא צריך לבחון את המידע התעופתי, פגמת ונוטאם וכו', אממה? עובדה שכמעט התנגשת במשהו, אז עצור, תבדוק שוב את צעדיך, תבדוק שוב את המידע, גם כי יכול להיות שהמידע שבדקת בסמוך לטיסה השתנה, פרסמו פתאום איזה נוטאם, וגם כי יכול להיות, וזה קורה לכולנו, רחמנא ליצלן, שטעית, חשבת שהמרחב הזה הוא כזה והסתבר שקראת את ההוראה הלא נכונה. אז תעצור, הכלי על הרצפה, הכול בסדר, תבדוק שוב את המידע, נוכחת שהכול בסדר ושזה אירוע שהוא לא מתוכנן ובלתי צפוי וקרוב לוודאי שלא יישנה אם תמשיך בהפעלה בטוחה תחזור להפעלה הבטוחה, הכול בסדר.
נעמה דניאל
יש לי הערה אחר כך לגבי הבדיקה הראשונית של הנתונים האלה שהיא מופיעה בהמשך של התקנות, שאמרנו גם שנעביר אותה - - -
אבישי פדהצור
שאולי נעביר דירות את התקנות?
נעמה דניאל
כן, אז רק כדי להבהיר.
אבישי פדהצור
כל דבר בעיתו, אבל כעיקרון כן, זו הכוונה.
היו"ר אליהו ברוכי
סעיף 22.
אבישי פדהצור
הפעלה מעל אדם או תשתית
22.
1. לא יטיס אדם כטב"ם קטן אם מתקיים אחד מאלה:




1. מעל אדם או אם המרחק בין הכטב"ם הקטן לבין אדם קטן מגובה הטיסה של הכטב"ם הקטן או מ-50 מטרים, לפי הגדול מביניהם, אלא אם כן אותו אדם משתתף באופן ישיר בהפעלת מערכת הכטב"ם הקטן;




1. הכטב"ם הקטן מוטס מעל כלי רכב בתנועה, בין שכלי הרכב ממונע ובין שאינו ממונע;




1. מעל תשתית או אם המרחק בין הכטב"ם הקטן לבין התשתית קטן מגובה הטיסה שלו, אלא אם כן התשתית היא בבעלותו או בחזקתו של מי שמפעיל את הכטב"ם הקטן, או שהבעלים או המחזיק של התשתית הסכים לכך.



פה אנחנו גם נבקש, ברשות גברתי היועצת לתקן את הנוסח, כי כתוב פה 'של מי שמפעיל' בעוד שהרישה אומרת 'מי שמטיס'. אנחנו צריכים לזכור לתקן את זה, התנצלותנו על הטעות הזו, אבל אני אסביר עכשיו.

דיברנו על ההתנהלות במרחב, עכשיו אנחנו מתייחסים לסיכונים פרטניים יותר שזה, מה שהגדרנו אותו, אדם ותשתית, ובגדול הכלל בא ואומר אל תטוס מעל אדם. ניסינו להגדיר את הכלל הזה, הסתמכנו פה על הבריטים, מה זה מעל אדם? קודם כל ברור שזה מעליו, אבל גם אתה יכול לטוס בסמוך אליו וכתוצאה מהתנועה ומאפייני התנועה זה ייפול לו על הראש ולכן הגדרנו פה כלל שאומר או גובה הטיסה, או לכל הפחות 50 מטרים. זאת אומרת אם אתה טס בגובה 70 תשמור ממנו 70 מטרים, תיצור כזה משולש שווה שוקיים, תשמור תמיד מרחק כגובה הטיסה ולא פחות מ-50 מטרים, בשביל שאם חלילה יש איזה שהיא תקלה שהנפילה של הכטב"ם תהיה כמה שניתן רחוק מאותו אדם ולא עליו.
היו"ר אליהו ברוכי
אני לא חושב שבקריאה של הסעיף אפשר להבין את מה שהגדרת. בוא נאמר שאני לא חושב שאני כזה חכם גדול, אבל אני לא הבנתי את זה ככה מהסעיף.
אבישי פדהצור
אם העיקרון מוסכם אז אנחנו כמובן נחדד את הנוסח ככל הנדרש, אבל, שוב, זה נתון כמובן לזה שהעיקרון מוסכם. אם העיקרון מוסכם אנחנו נדע למצוא את הנוסח. בעינינו זה ברור, אבל זה קל כי אנחנו כתבנו את זה אז ברור שאנחנו קוראים פה את מה שאנחנו רוצים.
יובל סגל
בוקר טוב. אני רק אגיד, אני אנסה הכי פחות דרמטי שיש להגיד שזה אחד הסעיפים באמת אחד הכי אקוטיים ברמת כל התעשייה, אני לא אומר את זה רק על הגב של מה שאני עושה. אנחנו היום חיים תחת ההגדרה הזאת שצוינה בסוף, של המשולש הזה, של אחד לאחד מהתקהלויות וגם אם זה קשה לנו לחיות, אבל למדנו לחיות, ואני אומר את זה באמת כתעשייה בגדול, הנושא הזה של לקבל את אישורו של אדם לטוס מעל תשתית או לחילופין להימנע מינימום - - -
היו"ר אליהו ברוכי
ברשותך, סעיף (1) כן מקובל? אתה מדבר כבר על סעיף (3).
יובל סגל
לא, אני מתחיל מ-(1) ואני אומר, הנושא הזה של מינימום 50 מטר הוא כבסיס די יהפוך את הקהילה לעבריינית או לבלתי אפשרית לביצוע עבודות. ובאמת אני לא סתם דרמטי. הייתי שמח אם הוועדה תבקש נתונים מספריים שמצדיקים את הדבר הזה. אנחנו היום מבצעים טיסות כבר המון שנים בתוך שטח עירוני, אני מבקש להעלות את השאלה של שטח פרטי בשמים, כי אין שטח פרטי בשמים, גם בואינג טס לך מעל השמים והוא לא מבקש אישור לחלוף מעל התשתית שלך.
היו"ר אליהו ברוכי
תשתית, סעיף (3) נדבר. משטרה, מה אתם אומרים על 50 מטרים?
שמעון מנטאל
בוקר טוב. גם לנו זה בעיה ה-50 מטר מבחינת האחד לאחד, כי אנחנו טסים בתוך שטח בנוי, אבל אנחנו מול רת"א נבקש מה שנקרא את ההחרגה ואז אני פחות –
היו"ר אליהו ברוכי
באיזה מצב לא תצטרך החרגה?
שמעון מנטאל
מעל הגובה שצוין.
היו"ר אליהו ברוכי
אם זה יוקטן ל-30?
שמעון מנטאל
לא, 30 מטר אנחנו נישאר בבית כנראה. עוד פעם, המינימום של עבודה זה 70-50 ומעלה, אנחנו לא עובדים פחות מזה.
היו"ר אליהו ברוכי
אז אמרת 50 זה לא כזה קריטי, זה מה שאתה אומר.
רפ"ק שמעון מנטאל
אתה שואל על גובה טיסה או מרחק מהתקהלות?
היו"ר אליהו ברוכי
מרחק מאדם.
שמעון מנטאל
זו שאלה אחרת. עוד פעם, אנחנו עובדים בהתאם לצורך מקצועי, לפעמים אני צריך להיות קרוב לאדם כדי - - -
היו"ר אליהו ברוכי
באיזה רמת מבצעים נראה לך הגיוני ולא תצטרך החרגה?
שמעון מנטאל
זו שאלה קצת קשה כי היא מאוד מגוונת.
היו"ר אליהו ברוכי
אתה לא חדש במקצוע, לכן אני שואל אותך.
שמעון מנטאל
אני חושב ש-50 ומעלה. מאדם.
היו"ר אליהו ברוכי
באופן שוטף 50 לא תצטרך החרגה.
שמעון מנטאל
אני לא טס קרוב לאדם 30 מטר או 20 מטר.
יובל סגל
אני לא משטרת ישראל, כן?
היו"ר אליהו ברוכי
בסדר, אבל הוא תעשיין לא קטן בשטח.
שמעון מנטאל
יכול להיות שהוא בסוג העבודה שלו כריסוס לדוגמה כן צריך - - -
יובל סגל
אנחנו מדברים גם על כלים מאוד מאוד קטנים, צריך לזכור. אני מקווה שעוד תחזרו לדון בהגדרות כי גם שם יש כמה נושאים אקוטיים, אבל מדברים על כל דבר שטס בשמים, צריך להתרחק עכשיו 50 מטר מכל אדם שהוא. תחשוב על מישהו שמטייל עם הכלב ברחוב שהוא עכשיו 30 מטר ממני ואני מצלם איזה גג של בית ועכשיו אסור לי לטוס כי מישהו מטייל שם ברחוב. ההתניה הזאת כגורפת היא מאוד מאוד קיצונית ולדעתי זה גם מתחבר לנושא של טיסה מעל תשתית. כדאי כן שנייה לפתוח את הנושא הזה באופן כללי ואז לחזור לסעיפים.
היו"ר אליהו ברוכי
אני מקבל את זה. אבישי, מה אתה אומר?
אבישי פדהצור
אני רק אומר, אדוני, כמו שגם אמרה משטרת ישראל, זה הכלל, זו דרך המלך, על זה אתה יכול לבקש את ההרשאה להפעלה חריגה אם מאפייני הטיסה שלך במתווי ההפעלה מחייבים קרבה לבן אדם הזה ואז בודקים את ההתאמה של כלי הטיס ואת היכולות שלך ואת הניסיון שלך. אני מזכיר שוב, היום הכלים האלה באים רובם ככולם מעולם לא מאוסדר, זה לא כלי טיס מסורתי עם תכן ואסדרה ותקנים בטיחותיים של איך עושים אותו. זה, במרכאות, אני מתנצל שוב אם אני אומר את זה, אבל זה חוזר על עצמו, הם באים מעולם הצעצועים.

אני מצפה שאנשים, אחת, לא יטיסו את זה מעל אנשים אחרים באופן שיש בו כדי לסכן, והמבחן שאנחנו מצאנו על כדי לסכן זה בדיוק אותו משולש אחד לאחד. מי שכן יכול לעשות את זה בצורה שלא מסכנת את הזולת יבקש הרשאה להפעלה חריגה, קרוב לוודאי שיקבלה אם הוא יעמוד בתנאים, אבל לשנות את כל הכלל - - -
היו"ר אליהו ברוכי
יש לי הרגשה, אבישי, שאם תשנו את ההגדרה מהפעלה חריגה לרישיון להפעלה מקצועית זה ישנה פה הרבה בסמנטיקה.
יובל סגל
הכותרת שלך היא מה זה מדויקת, אבל תזכור שהכול פה מקצועי.
היו"ר אליהו ברוכי
אנחנו כל הזמן נכנסים לזה שוב ושוב, שההפעלה החריגה מקשה, היא נשמעת שכל פעם יצטרכו לבקש עוד פעם ועוד פעם. אנחנו דיברנו על זה ואמרנו את זה וחזרנו שוב ושוב. משהו בבסיס השפה ישתנה, יבקשו רישיון להפעלה מקצועית ואני חושב שמשהו פה בחלל ישתנה.
אבישי פדהצור
כמו שאמרתי בשעתו, אם יקראו לזה רישיון להפעלה מקצועית או רישיון להפעלה בחריגה, לא הפעלה חריגה אלא בְּחריגה, או שיקראו לזה, כמו שאמרתי, 'הרשלה', כל עוד המהות לא משתנה אז השם, לכל איש יש שם, יש לו את החשיבות שלו. על זה נוכל להסכים, מה שיניח את דעת הציבור, אבל מה שחשוב לנו פה זאת המהות.

אם נחזור שוב לכאן, אנשים, כמו החברים הנכבדים מהתעשייה, יוכלו לבקש את אותו 'הרשלה', יוכיחו שהם עומדים בדרישות ויקבלו אותו כמו שהם מתקיימים היום. לכן אנחנו לא חושבים שיש פה בעיה. זה לא פטור, זה מנגנון שבשגרה כן יכול לאפשר את הפעילויות האלה ואנחנו צריכים לזכור שוב תמיד שיש פה ציבור שלא מדבר, שזה אותו ציבור שלא מטיס את הכלים האלה, אבל נחשף חלילה לסיכון שכרוך בהם ואנחנו שלוחים שלו גם לעניין הזה.
יובל סגל
אדוני יכול לפרסם נתונים?
צחי גליצנשטיין
משהו נוסף. בהקשר של החברות שפועלות היום, נעשה יישור קו, היום כן מוגדר להם שהם יכולים לשמור אחד לאחד ללא מינימום של 50 מטרים בגלל התהליך שהם עשו. חלק מהוראות המעבר, או הכוונה שלנו בחלק מהוראות המעבר, כן לאפשר לחברות האלה לקבל הרשאה חריגה גם למרחק הזה של 50 מטרים וגם לדברים אחרים כמו טיסה בשטח מאוכלס. אבל צריך להבין שבתקנות החדשות יכול להיות עכשיו מישהו שיש לו כלי של 24 קילו.
היו"ר אליהו ברוכי
אנחנו רוצים להתקדם. תעבור לתשתית עכשיו.
יובל סגל
נעבור לתשתית, אני חושב שהבסיס הוא שאין שטח פרטי בשמים, כאילו להגיד: תבקש אישור. תחשבו, יש לנו פה איזה תמונה של אנשי התעשייה שמחפשים רק לעשות כסף וזה, גם עובד עירייה שנשלח לצלם - - -
היו"ר אליהו ברוכי
יש לנו תמונה כזאת, מבחינתנו זה טוב ותועלתי לכם ולנו. הפוך.
יובל סגל
נהדר. אז כשנגיע לאישורי טיסות אתה תשמע מה הבעיות שלנו שם, אבל באמת אני אומר, הנושא הזה של לבקש אישור בשביל לטוס מעל תשתיות, אין את זה בתעופה. תחשוב על כל כלי טיס שחולף לך מעל הבית, הוא לא מבקש את האישור שלך. אין לזה גם שום ביסוס. ושוב אני אומר, שיציגו נתונים, מה, נפלנו על גגות? הרגנו אנשים? בסוף 20 שנה הקהילה הזאת פעילה פה, עשר שנים בוודאות מסחרית, טסים פה בכמויות.
עמי וייס
אני רוצה להגיד משהו על זה. אני אשאל אותך שאלה הפוכה, בתעופה האזרחית הבין-לאומית, בואינג ואיירבאס, יש יחסית בשנים האחרונות ירידה מאוד משמעותית בכמות הנפגעים וההרוגים, האם זה אומר שאפשר לוותר על תהליכי הרישוי של כלי טיס כי הם מספיק בטוחים?
יובל סגל
אני מלכתחילה לא פה כי אני חושב שצריך לוותר על תהליכי רישוי, אתם רוצים לוותר על תהליכי רישוי.
עמי וייס
נכון, לקטגוריה מאוד מסוימת של כלי טיס, כדי להקל על הציבור, אבל הולכים כברת דרך, לא הולכים עד הסוף ברמה שעכשיו אומרים שמכיוון שאף אחד לא נפגע עד היום או שנפגעו מעט מאוד אנשים, ולא בגלל שעשינו תהליכי רישוי או בדיקה של הכלים האלה, אלא כי זו התוצאה שיצאה.
יובל סגל
השאלה מה השארת לנו בשמים לטוס.
היו"ר אליהו ברוכי
עמי, אני רוצה לשאול שאלה, הכי פרקטית, הכי פשוטה. אדם גר ברחוב עמוס 5, הוא מזמין את פלוני שיצלם לו את הגג שלו, הפלוני הזה עולה בחלק מהטיסה מעל עמוד 3 או 1, או 9, אתה מצפה שהוא יתחיל לבקש אישור מכל בעלי הנכסים?
עמי וייס
אני עניתי הרגע לגבי כלי הטיס. לגבי זכויות על קרקע - - -
היו"ר אליהו ברוכי
זה מה שהוא אמר, איך אתה מצפה שאני אבקש אישור מעל - - -
יובל סגל
ולמה? למה לבקש אישור? באמת.
היו"ר אליהו ברוכי
לא, למה, הוא אומר עניין בטיחותי, לא עניין קנייני, אם אני מבין נכון.
עמי וייס
זו לא שאלה בתחום המקצועי שלי, אז אבישי יענה.
אבישי פדהצור
אני אסביר קודם כל מה קורה בתעופה המסורתית המאוישת בשביל שנוכל לדעת ממה אנחנו עושים גזרה שווה והאם ועד כמה הגזרה הזו שווה. בתעופה המאוישת אנחנו מדברים, ויש פה כמה עניינים, קודם כל, כמו שאמרנו, כלי הטיס שם עוברים תהליכים מאוד מאוד מפורטים ברישוי הייצור שלהם. הם לא באים מעולם הצעצועים, הם באים מעולם של תיכוּן וייצור מאוד מאוד קפדניים, עם רישיונות ייצור, עם אמות מידה מאוד גבוהות, עם הוכחה של סיכון מאוד מאוד קטן להתרסקות וכו' וכו'. זה אחת. שתיים, הם טסים בדרך כלל ברומים הרבה יותר גבוהים מהכלים הללו. הכלים הללו, אני מזכיר, הם מוגבלים עד 60 מטרים או 100 מטרים, או עשר פעמים ח"י מטרים, הם לא טסים בגובה של מאות או עשרות קילומטרים, או מטרים או רגליים, כל אחד איך שהוא מונה את זה, מעל לפני השטח.
היו"ר אליהו ברוכי
עדיין עניין הסכנה זה אותו דבר, אולי אפילו יותר גרוע מה שיותר גבוה.
אבישי פדהצור
אני חולק על אדוני, ואני רק אשלים פה את הדבר הזה. צריכים גם לזכור, בגלל זה יש בחוק הטיס, כמו בדינים אחרים, הוראה שאומרת לא שהשמים הם של כולם, זה לא נכון לומר את זה ככה, יש הוראה שאומרת שמי שעובר תוך כדי טיסה מעל שמים של מישהו אחר הוא לא עושה בזה עוולה נזיקית, זאת אומרת לא מפקיעים את השמים, אלא זה דה מינימיס, זה עניין של מה בכך, הוא עובר וזה בסדר ואין עילת תביעה, אחרת התעופה לא הייתה יכולה להתקיים.

הדברים האלה מתקיימים ברום הקרוב לקרקע, הם נוסעים נמוך, הם מסכנים באופן מובנה, יותר או פחות, אפשר להתווכח על זה, זה עניין מקצועי, את מי שנמצא תחתם. שוב, אפשר להתווכח האם סיכון לקולט שמש או לדוד שמש שווה לסיכון לראש של ילד חלילה או משהו כזה? זה ויכוח אחר, אבל בראייתי הבית הוא שלי, בדוגמה שדיברת, השכן שלי ממספר 7 רוצה שיצלמו אצלו ועכשיו הוא מביא איש מקצוע שטס מעל 5 והכטב"ם שלו נופל והורס לי את דוד השמש, מי שיתקלח היום בערב במים קרים זה הילדים שלי, זה לא הילדים של 7. אז אם אדוני אומר שזה בסדר ושזה לגיטימי להסב את הנזקים הסביבתיים האלה, שוב בשים לב לכלים האלה ולעולם התיכוּן והעולם שממנו הם באים, זאת הערכה ערכית, אבל אנחנו כעמדה משפטית סבורים שזה לא נכון.
יובל סגל
כמה דוודים הרסנו?
היו"ר אליהו ברוכי
אבישי, לא שכנעת אותי כי מותר לי להיכנס לכניסה ולבניין של השכנים שלי גם בלי רשות. אני נכנס לבניינים, אני לא צריך לבקש אישור מכל בעלי הנכס בשביל להיכנס לשם. אותו דבר גם למעלה. אני אומר לך, בפרקטיקה זה לא יכול לעבוד. מצטער, צריך לחפש משהו אחר.
יוחאי וג'ימה
רשות מקומית שתצלם אצלה היא צריכה לבקש מכולם אישורים?
היו"ר אליהו ברוכי
נכון. לא לחזור, אנחנו רוצים להתקדם.
ניר שדה
לא חוזר. לדוגמה שלך, השכן שלי, הבן שלו משחק בכדורגל מחוץ לחצר שלי והכדור שלו עף לחצר שלי, אז בוא אני אגדיר לו שב-50 מטר הוא לא יכול לשחק. דבר נוסף, בתקנה כתוב פה אם אותו אדם השתתף באופן ישיר. האם אני, כצלם של הפקות, קליפים, וידאו, באירועים, לא יכול עכשיו לטוס, רק מעל עצמי? האם התקנות מאפשרות לי לבצע את זה? אני עכשיו מצלם קליפ לזמר, אני עושה חתונה, אני יכול להטיס לפי התקנות החדשות?
אבישי פדהצור
אם הוא משתתף באופן ישיר בהפעלה.
ניר שדה
הוא לא משתתף בהפעלה.
אבישי פדהצור
אז אתה צריך לקבל את ההסכמה שלו.
ניר שדה
איפה זה מופיע?
היו"ר אליהו ברוכי
אבישי, הוא שואל שאלה נכונה, כל המשתתפים בחתונה צריכים לאשר את ההפעלה של הכטב"ם של הצלם?
אבישי פדהצור
אם הוא רוצה לטוס מעליהם בוודאי שכן. אם הוא ייפול להם על הראש, אדוני, במחילה?
היו"ר אליהו ברוכי
ממש לא. מצטער, לא. זה לא פרקטי.
אבישי פדהצור
שוב, אם הוועדה תחליט שזה לא סביר זה בסדר.
היו"ר אליהו ברוכי
זה לא פרקטי. אתה רוצה לחיות בעולם המעשי?
ניר שדה
הוא חלק מההפקה.
אבישי פדהצור
אני רוצה לדעת שאני לא חושף אדם בעל כורחו לפוטנציאל הנזק שלי. אם הוועדה סבורה שכן, כעמדה ערכית, אנחנו מוכנים לסכן אנשים שאינם מעורבים בהפעלה הישירה של הכטב"ם הקטן ואת רכושם, אז שוב, זו קביעה ערכית, אני לא יכול להתווכח איתה.
ניר שדה
המונח הפעלה ישירה הוא לא נכון, הם לא מפעילים את הכטב"ם.
היו"ר אליהו ברוכי
אבישי, סיכום שלי לסעיף הזה, סעיף 22, הנושא הזה של המשולש הזה לא מוגדר טוב, אני מצטער לומר.
אבישי פדהצור
אז אנחנו נבהיר את הנוסח.
היו"ר אליהו ברוכי
דבר נוסף, צריך למצוא פתרון פרקטי להפעלה של צילום של חתונות ואירועים. אי אפשר לקבל אישור מכל אדם שמשתתף במקום וגם הנושא הזה של ברשות של מי שמחזיק בתשתית, זה לא מעשי.
אבישי פדהצור
מי שעושה את זה דרך שגרה יבקש ויקבל הרשאה להפעלה חריגה, ואז הוא יראה שיש לו כלי - - -
היו"ר אליהו ברוכי
הרשאה מקצועית.
אבישי פדהצור
הרשאה מקצועית, סליחה. ואז הוא מראה שיש לו כלי שאם חלילה הוא עכשיו מאבד שליטה או נופל אז יש לו אמצעים לרכך את הנפילה שלו כך שהוא לא יזיק, או שהוא יראה שדרך הפעלה שלו היא כזו שלא מסכנת את הרכוש, ואז במסגרת התהליך הזה ההפעלה שלו תתאפשר. מה שאדוני אומר עכשיו זה שלא צריכים בשביל הדברים האלה את ההפעלה המיוחדת או את ההפעלה המקצועית, אלא שכל אחד כאוות נפשו יכול לסכן את רכוש הזולת, או את נפש הזולת. נתקן את האחד על אחד הזה וננסה - - -
היו"ר אליהו ברוכי
כן, זה עניין מקצועי.
אבישי פדהצור
זה דבר שהוא מאוד מאוד קשה. זה לא שאנחנו שמים אותם בפני שוקת שבורה ואומרים אל תעשו יותר את הפעילות הזו לעולם, אנחנו באים ואומרים אתם רוצים לעשות את הפעילות הזו שכרוך בה סיכון גדול יותר לבלתי מעורבים? עשו את המאמץ המזערי יחסית שנדרש, בטח אם כבר היום יש לכם הרשאה להפעלה חריגה, תעודת כושר טיסה, שמאפשר לכם את זה. תבקשו את אותה הפעלה מקצועית ואם תעמדו בדרישות תיעתרו. זה לא שאנחנו חוסמים פה את הדרך.
יובל סגל
סליחה, אבל כל ההפעלות פה הן מקצועיות. כל הזמן מציגים פה עולם של ילדים שמשחקים עם רחפנים.
היו"ר אליהו ברוכי
ברשותך, אני שואל שאלה כזאת. מחר יבוא אדם שירצה לצלם חתונות, הוא לא קיים עדיין בשוק, הוא פותח עסק חדש, הוא לא מחזיק ברישיון, אין לו הוראות מעבר, הוא יפנה אליך ואתה תגיד לו: אתה תבקש אישור מכל הנוכחים בחתונה? וגם מה זה אישור? אישור בכתב?
צחי גליצנשטיין
אני אומר גם היום החברות שעושות צילומים שומרות יחס של אחד לאחד, הם לא מטיסים מעל האנשים בכל מקרה, צריך להבין את זה. לא מטיסים עכשיו מעל החתונה, גם אפשר לקחת 20 מטר ו-20 מטר גובה, זה אומר שגם אם כעיקרון עכשיו רוצים לצלם חתונה, בשביל לעשות אחלה תמונות אתה לא חייב להיות ממש מעל הקהל, אתה יכול להיות 50 מטר גובה ו-50 מטר בצד ולעשות תמונות יפות.

דרך אגב אנחנו בסיכוי מאוד מאוד נמוך נאשר לאנשים, גם עם הרשאה חריגה, לטוס עכשיו מעל 1,000 איש, זה לא קורה, לא רק אצלנו. זה משהו שהוא חריג ומסוכן, זה משהו שצריך להבין שלכלים האלה אין TC, אין Type Certificate, תעודת סוג, לצורך העניין התהליך שאבישי אמר שעובר רישוי הנדסי, אם יש לו ארבעה מנועים, לא משנה כמה המטיסים טובים, אחד המנועים הלך, זה נופל מגובה 50, 60, 70 מטר על קהל, פשוט ימות מישהו. היום לא מטיסים ככה.
היו"ר אליהו ברוכי
וכמה פעמים זה קרה עד היום?
צחי גליצנשטיין
פציעות קרו הרבה, מת ילד מטיסן והיו גם מקרים בעולם שהיו. אבל שוב, כמו שאמר עמי, אז בוא נעשה לא רישוי יותר ל-777 כי אין פה כל יום תאונה.
קריאה
כמה מתו מתאונות טיס ומאופניים חשמליים?
יובל סגל
יש פה שני נתונים שדילגו עליהם. אחד זה אותו ילד, שזה מקרה מאוד מאוד עצוב, שנהרג, הוא נהרג מהפעלה חובבת ולא מהפעלה מסחרית, ושתיים, התקנות החדשות מגדירות כטב"ם מאפס גרם. היום גם צלם החתונות יודע שהוא יכול להשלים פעילות עם דבר כזה, מחר זה דורש רישיון, זה דורש רישום וזה בתקנות. צריך לזכור את זה.
צחי גליצנשטיין
זה כטב"ם שנדבר עליו בהמשך שיש לו יכולות יותר טובות לטוס.
יובל סגל
לא משנה, זה צריך להיות רשום, זה מטויס אר אס, כן? אז להתחיל את התקנות החדשות מאפס, להגיד אנחנו יותר מתירנים אבל רק תתרחקו מהכול זו תמונה לא אמיתית של המציאות בשטח.
צחי גליצנשטיין
היום, גם היום, כי ניכר פה כאילו היום מרשים הכול, גם אם זה עם רישוי או אם גם בלי רישוי.
היו"ר אליהו ברוכי
לא, היום לא מרשים כלום.
צחי גליצנשטיין
גם בחתונות לא טסים מעל אנשים, גם לא מעל אצטדיון טדי ולא מעל - - -
יובל סגל
זה לא נכון, פשוט לא עושים את זה עם כלים שאתה מפקח.
היו"ר אליהו ברוכי
זה לא מדויק.
עמרי בישור
צריך לעשות הפרדה בין אנשים לבין רכוש.
צחי גליצנשטיין
אנחנו לא נותנים אישור לעשות את זה. זה שיש אולי עבריינים שעושים את זה, זה משהו אחר. אנחנו לא נותנים אישור לעשות דבר כזה, כמו שבעתיד, אמרנו, מי שרוצה לטוס במקום שלא מסכן ועומד בתקנות לא נדרוש כלום. מי שאומר שהוא רוצה לעשות סיכון לאחר או סיכון לתשתית יכול לפנות בצורה מקוונת פשוטה, להגיד: זה הכלי שלי, זה הניסיון שלי, והוא יקבל הרשאה חריגה לחמש שנים לבצע את הדבר הזה.

מצד אחד אומרים בחברות שהם רוצים לעשות תהליכי רישוי ושנאפשר להם הכול, אבל כשאנחנו דורשים הרשאה חריגה, שזה סוג של תהליך רישוי מופחת יחסית, אומרים שזה קשה להם לעשות את כל הבקשות האלה.
יובל סגל
אף אחד לא אמר שזה קשה, תגדיר מה אתה רוצה. אתה רוצה מצנחים? תגדיר מה אתה רוצה, זה תלוי בהפעלה.
היו"ר אליהו ברוכי
צחי, זה לא עניין של קשה, בסוף זה לא ישים. אי אפשר לבקש מבן אדם שבא לצלם גג או שטח לבקש אישור מכל בעלי הנכסים מסביב.
צחי גליצנשטיין
אבל זה לא המצב כי אם אתה טס עשרה מטרים מעל הגג והגג הוא ברדיוס של 40 מטר אתה לא צריך לבקש הרשאה. גם היום עושים הטסות כאלה.
היו"ר אליהו ברוכי
אבל אתה מגביל אותו מאוד לעלייה ישרה, ככה, לצלם ולרדת. אם הוא טיפה הלך לצד של השכן, לשטח, אתה עשית אותו עבריין.
יובל סגל
כשאתה עושה מיפוי למבנה אתה לא יכול לשמור את ה-30-20 האלה, אי אפשר.
היו"ר אליהו ברוכי
אחד שטס מעל שטח של אחר, לא משנה באיזה גובה, צריך אישור, נכון?
צחי גליצנשטיין
נכון.
עמרי בישור
הבעיה היא לא רק בהגדרה של סיכון של אנשים, אלא גם הגדרה של רכוש, וגם אם רוצים לצלם אירוע ויש רכוש, בין אם זה האולם עצמו או האתר עצמו, גם על זה חלה המגבלה ולא רק על האנשים.
צחי גליצנשטיין
נכון, בעל האולם צריך לתת לך לטוס.
עמרי בישור
זה עניין אחד ואם אנחנו חוזרים - - -
נעמה דניאל
בעצם אסור להפעיל מעל תשתית אם המרחק בין הכטב"ם הקטן לבין התשתית קטן מגובה הטיסה שלו.
צחי גליצנשטיין
נכון.
נעמה דניאל
זה אומר שמעל אפשר. או שזו לא הייתה הכוונה?
אבישי פדהצור
לא, זו לא הייתה הכוונה, זה המשולש.
היו"ר אליהו ברוכי
מעל המשולש אפשר להטיס בלי רשות?
צחי גליצנשטיין
לא, אם אתה עכשיו 40 מטרים וטס 50 מטר גובה אז אין בעיה. הכוונה היא שאם אתה טס אתה צריך שגובה הטיסה יהיה יותר מהמרחק מהתשתית. זו הכוונה.
היו"ר אליהו ברוכי
זאת אומרת אין איסור להיכנס לטוס מעל שטח של מישהו אחר אלא רק אם המשולש קטן?
צחי גליצנשטיין
לא, יש איסור. אם אתה טס מעל מקום מסוים בהכרח גובה הטיסה שלך יותר מהמרחק.
יובל סגל
המשולש הוא מה שאסור, לא מה שמותר. זה מה שהוא אומר.
היו"ר אליהו ברוכי
המשולש הוא מה שאסור?
צחי גליצנשטיין
כמובן, כן.
היו"ר אליהו ברוכי
ואם אני מעל המשולש אז מותר לטוס גם מעל שטח של אחר?
יובל סגל
אסור לך להיות מעל הגובה, אתה לא יכול.
צחי גליצנשטיין
שוב, אם אתה טס 50 מטרים אתה צריך להיות לפחות 50 מטרים מהתשתית של האחר. בשביל לעמוד בתקנה הזאת, אם אתה 40 מטרים מהתשתית שלו אתה צריך לטוס לפחות 40 מטר.
קריאה
גם אם יש לך החרגה?
אבישי פדהצור
אם יש לך החרגה אתה עושה מה שההחרגה מתירה לך לעשות.
היו"ר אליהו ברוכי
אם אני עומד 40 מטר מהאובייקט ואני טס מעליו בעוד 40 מטר, זה המשולש?
צחי גליצנשטיין
אתה טס 40 מטר ואתה טס 50 מטר?
היו"ר אליהו ברוכי
אם אני טס 50 מטר אז אני כבר לא צריך את האישור שלו.
אבישי פדהצור
נכון מאוד.
עמרי בישור
זה לא מדויק. אם לצורך העניין אתה הזמנת צלם לצלם את הגג של הבית שלך והוא עלה לגובה של 50 מטרים משמע הוא צריך לקבל רשות של כל בעלי הרכוש במרחק של 50 מטרים. כלומר אם הבית של השכן שלך נמצא במרחק של 50 מטרים אתה צריך רשות של השכן, ואם יש כבלים של חשמל אתה צריך אישור של חברת חשמל, כי גם זו תשתית. משמע, ככל שעלית בגובה אתה צריך לבקש רשות ברדיוס רחב יותר. זה רדיוס בסופו של דבר. כלומר 50 מטרים גובה 50 מטרים רדיוס של אישור.
צחי גליצנשטיין
נכון.
עמרי בישור
ולא מדובר רק על סיכון של אנשים אלא גם על רכוש.
היו"ר אליהו ברוכי
אני מזכיר לך שהגדרת תשתית בהגדרות נמחקה.
עמרי בישור
לא, תשתית לאומית נמחקה.
אבישי פדהצור
המבחן בתשתית, אנחנו עוד נחזור לזה היום, מתעסק באתר שהכטב"ם יכול לסכן בו אנשים או רכוש. אם אתה תחת המסקנה המקצועית שזה לא מסכן אותם אז זה לא נחשב תשתית. אבל ממה נפשך? גם אם הורדנו עכשיו את ההגדרה של תשתית לאומית - - -
נעמה דניאל
סליחה, אבישי, זה גם כולל אזור מאוכלס, אזור מאוכלס מוגדר באופן די רחב.
קריאה
בית ספר שסגור בלילה זה אזור מאוכלס?
אבישי פדהצור
זה נועד למנוע את התממשות הסיכון שעליו אנחנו מדברים. שוב, אני מזכיר, יש לנו פה ציבור שקוף שלם שלא בא לצעוק כאן והיה לנו גם מקרה, עם כל הכבוד, שלפני שלוש או ארבע שנים כטב"ם נכנס לזנב של מסוק. אני לא מכיר כל כך את עולם המסוקים, אבל אמרו לי שמסוק עם מדחף זנב תקול זה לא סגולה לבריאות ולאריכות ימים ובנס זה נגמר, יש פה גם את החוקר הראשי - - -
יובל סגל
כמה טיסות היו מאז? מה המספרים? נתת אחד מתוך כמה? באמת אני שואל.
אבישי פדהצור
אתה מזכיר לי את המשל על האופניים.
יובל סגל
אני לא שאלתי על משלים, שאלתי על טיסות.
אבישי פדהצור
מה שאמר האדון כאן, האם היה צריך לחכות שיהיו ארבעה או שישה, אני לא יודע מה הסטטיסטיקה, הרוגים בשנה בתאונות אופניים בשביל לאסדר את זה? אז בואו לא נאסדר את כל מה שאין בו התממשות של סיכון כי יש אסדרה.
יובל סגל
אבל לך יש את הנתונים, כבר 15 שנה טסים פה, זה לא תיאורטי.
היו"ר אליהו ברוכי
ברשותכם, נמצא פה החוקר. בבקשה, אשמח לשמוע.
גד רגב
בוקר טוב. אני החוקר הראשי של תאונות בתעופה במשרד התחבורה, היום זה נקרא הרשות לחקירת תאונות בתעופה. אנחנו חוקרים את כל סוגי התעופה כולל הכטב"מים.

אני יכול להתייחס, באמת יש אירועים יחסית ספורים שבהם יש פגיעה שכתוצאה מאיזה שהיא תקלה או אירוע כזה או אחר יש פגיעה מהותית או באנשים או בציוד. הדוגמה שאבישי פה נתן זה אכן דוגמה שהייתה לפני כמה שנים של כטב"ם שפגע במסוק והמסוק נאלץ לעשות נחיתת חירום.
היו"ר אליהו ברוכי
לפני כמה שנים?
גד רגב
קשה לי להעריך אם זה שלוש או ארבע או חמש שנים, אני לא הכנתי נתונים.
אחמד טיבי (חד"ש-תע"ל)
מה שיעור התאונות?
היו"ר אליהו ברוכי
כמה זמן העולם הזה כבר פעיל? כמה זמן אתה מכיר את העולם הזה?
גד רגב
אני מכיר את זה מהרבה שנים משום שהייתי לפני זה ברשות תעופה אזרחית ומזה ארבע שנים אני בתפקיד.
אחמד טיבי (חד"ש-תע"ל)
מה שיעור התאונות בכטב"ם?
גד רגב
אין לי פה סטטיסטיקה, גם אני לא בטוח שמדווחים על כל התאונות, שזו הסוגיה העיקרית. בדיווחים של חברות מסודרות יש לנו את המידע כי אנחנו מקבלים את זה מהחברות המסודרות, מכל הפעלה שהיא קצת פחות של חברה מסודרת אנחנו לא מקבלים את זה. בגדול יש שני אירועים גדולים שקרו בתעופה שמוכרים, אחד זה המסוק הזה, סוגיית המסוק, וסוגיה אחרת זה כטב"ם יותר גדול שפגע בבית ונפצעו. אבל זה על פני בערך עשר, 12, 15 שנה, מה שאנחנו עוסקים. מדי פעם אנחנו מקבלים מידע על התרסקות, אבל בדרך כלל זו התרסקות ללא תוצאות לוואי, ללא נזקי לוואי, ללא פגיעות לוואי.
אבישי פדהצור
שאלה, אדוני, אז מה ההסדר שכן מציעים שיהיה פה? מה ההסדר שמציעים שיחול? אנחנו באנו ואמרנו שאנחנו רוצים לשמור מרחק מתשתית כגובה הטיסה שלך, טס מטר שמור מטר, טס 20 מטרים, שמור 20 מטרים. אומרים לנו שהדבר הזה בלתי קביל, ושוב, הכול כפוף להרשאה להפעלה חריגה, או ל'הרשלה', שאתה יכול לקבל אם אתה מוכיח את רמת הבטיחות. עכשיו באים ואומרים לנו שההסדר הזה אינו קביל, אז אנחנו אומרים עם מה כן יכול ציבור בעלי העניין לחיות באופן שכן יוצר את האיזון הסביר בין החשש מפגיעה בבלתי מעורבים לבין חופש הפעולה שלכם?
יובל סגל
התשובה הקיימת היום היא תשובה נהדרת, מאנשים בלתי מעורבים אנחנו מתרחקים היום אחד לאחד בצורת המשולש שאתם דורשים גם היום, תשתיות לא קשורות לדיון, אני לא מבין למה אסור לטוס מעל גג.
קריאה
או מכונית או רכושו של מישהו.
אבישי פדהצור
ומעל שנאי של חברת חשמל שמספק חשמל לשכונה מותר לך לטוס?
יובל סגל
שאלת שאלה מעולה, בגלל זה אני טס עם ביטוח של מיליון וחצי דולר.
אבישי פדהצור
הביטוח שלך יעזור?
יובל סגל
צד ג'.
אבישי פדהצור
תן לי בבקשה, כי אתם חוזרים על נושא הביטוח. איך הביטוח שלך יעזור לי, אבישי, כשעכשיו אין לו חשמל בבית? הרי אני לא תובע אותך אישית כי אני לא יודע אפילו מי אתה, אולי חברת חשמל תתבע אותך. אני אגיד יותר מזה, איך הביטוח שלך יעזור חלילה אם פגעת לי בילד או בכלב או הרסת את אוטו האספנות שלי? מה, אני אחפש אותך, אני אמצא אותך?
קריאה
אבל זה התקנות, אתם עושים רישום כלים, אתם עושים את כל נושא הרישום שדנו בו בשבוע שעבר.
היו"ר אליהו ברוכי
גם ברכב אנחנו נוסעים ככה. גם רכבים נוסעים על כבישים ואופניים והכול.
אבישי פדהצור
אדוני, אני אגיד עוד משהו על נושא הביטוח כי הוא טיעון חוזר ואני חושב שיש פה משהו שהוא לא מספיק ברור. זה שיש לי ביטוח לא נותן לי רשות להזיק לזולת.
היו"ר אליהו ברוכי
חס וחלילה.
קריאה
כמו ברישיון נהיגה, בדיוק אותו דבר.
אבישי פדהצור
אבל זה בדיוק הטיעון, לכן אני יכול לעשות כפי רצוני. השאלה מה אתם מציעים.
יובל סגל
גם הכדורגל של הבן שלו יכול לפגוע בשנאי. בעיטה של כדור ברחוב יכולה לפגוע גם בשנאי.
היו"ר אליהו ברוכי
אבישי, אנחנו צריכים לעשות על זה חשיבה נוספת.
אבישי פדהצור
אני מבין שאדוני לא מסכים איתי.
היו"ר אליהו ברוכי
אני מסכים איתך מאוד, רק הנוסח, אני חושב שהלכת מדי רחוק.
אבישי פדהצור
אז שוב אנחנו שואלים מה ההסדר - - -
היו"ר אליהו ברוכי
אנחנו צריכים לחשוב על זה ביחד.
ברק הראל
אני חושב שסוגיית היחס גובה-מרחק קיימת גם היום וחיים איתה, אני חושב שגם חיים איתה בשלום, מה שמקפיץ פה זה מה שכתוב בסעיף (3), כשאתה טס במרחב ציבורי ואתה צריך לבקש מכל מי שמסתובב שם אישור.
היו"ר אליהו ברוכי
דיברנו על זה, לא לחזור.
ברק הראל
זאת הבעיה.
היו"ר אליהו ברוכי
סיכמנו את זה, נעמה כתבה, אנחנו ממשיכים הלאה.
ניר שדה
לעניין תאונת המסוק, פגע באזור השמאלי התחתון של המסוק והחליט לנחות, הטייס מסר כי התנהגות המסוק הייתה תקינה לחלוטין. 20 שנה התחום הזה קיים בארץ, אולי מקרה אחד, בוא נגיד נספור על יד אחת.
היו"ר אליהו ברוכי
בסדר, דיברנו. הלאה, סעיף (ב).
חן רייז
רק חשוב לי להגיד, אמנם זאת לא חקיקה של ביטחון, אבל אנחנו חייבים להתייחס גם לדברים האלה. בסוף לכל הגבלות הבטיחות האלה יש משמעויות מבחינת איום הכטב"ם, מבחינת אם יהיו הרבה כטב"מים שיעשו מה שהם רוצים בשמים, מבחינת המשטרה אחר כך לדעת מי כטב"ם מאיים ומי לא, יהיה הרבה יותר קשה. אז כל היתר כזה שנותנים למפעיל כטב"ם הוא משמעותי כי הוא מצמצם גם את האנשים שיש להם את היכולות לפעול בניגוד לתקנות. רק לקחת בחשבון גם את הדברים האלה.
אבישי פדהצור
תקנת משנה (ב), אדוני, ברשותך, אלא אם כן יש עוד הערות.



1. על אף האמור בתקנת משנה (א), רשאי אדם להטיס כטב"ם קטן בנסיבות כאמור בפסקאות משנה (1) עד (3) ובלבד שמתקיימים כל אלה:




1. מדובר בכטב"ם זעיר;




1. אין בכטב"ם הזעיר חלקים נעים גלויים שעלולים לגרום נזק לאדם או לרכוש במקרה של התנגשות;




1. הוא מטיס את הכטב"ם הזעיר כך שבעת טיסתו הכטב"ם הזעיר לא שוהה מעל אדם בשטח פתוח או מעל כלי רכב בתנועה; לעניין זה, "שוהה" - לרבות מרחף, טס באופן חוזר או במעגלים, מעל אדם בשטח פתוח או מעל כלי הרכב, לפי העניין, ולגבי אדם בשטח פתוח - למעט מעבר קצר וחד-פעמי מעליו, כאשר המעבר נועד לצורך טיסה מנקודה-לנקודה.
נעמה דניאל
אם אתה יכול כשאתה מסביר גם לתת מידע לוועדה מה חל היום לגבי כלים מתחת ל-300 גרם.
אבישי פדהצור
בדיוק. זה עניין חשוב וזה כבר הוזכר פה ונתייחס לזה כי זה גם יחסוך לנו אולי זמן בהתייחסות להגדרות. נכון להיום לפי תקנות הטיס (הפעלת כלי טיס וכללי טיסה), מה שהמסה שלו היא פחות מ-300 גרם אינו נחשב בכלל כלי טיס. בעולם התקינה הייתה 250 גרם, לא משנה, לכן היום מי שמפעיל כלי טיס, כטב"מים, ששוקלים פחות מ-300 גרם הוא בכלל מחוץ לחוק הטיס.

אנחנו חושבים שעדיין הוא חייב בחובת זהירות ולכן צריך לטוס לפי כללי הטיסה, אבל פורמלית, לפחות לצורך תקנות ההפעלה הוא לא נחשב כלי טיס. הוא כן נחשב כלי טיס למשל לצורך תקנות הרישום, זאת אומרת כאילו הוא לא כלי טיס לצורך התקנות האלה, אבל כן צריך לרשום אותו לפי התקנות האלה. יש פה איזה שהוא אי סדר שנובע מזה שהכלים האלה התפתחו אחרי קביעת התקנות ואחרי חקיקת חוק הטיס ולא היה זמן לעשות את כל ההתאמות האלה.

במסגרת התקנות האלה אנחנו כן מבקשים להחיל עליהם אסדרה ולבטל את מגבלת המשקל הזאת, אבל אנחנו לא עושים את זה באופן עיוור, אנחנו מודעים לזה שיש משמעות למסה של כלי הטיס ולכן כלי טיס בעלי מסה נמוכה, שבהקשר הזה אנחנו מגדירים אותם לא כ-300 גרם אלא 250 גרם, שהם קטנים יותר, הם נושאים פחות משקל, ובעיקר כאשר הם פוגעים במישהו הנזק שלהם קטן יותר, כי זה אנרגיה קינטית, זה מסה כפול מהירות בריבוע וכו', ולכן לגבי אלה אנחנו כן מאפשרים הקלות מסוימות למשל בהקשר של הטסה מעל אנשים או מעל תשתית, ואלה שתי החלופות שיש לנו כאן, כי זה מביא בחשבון את העובדה שאם חלילה קורה איזה שהוא מקרה אז הסיכון שנשקף מהם הוא קטן מאוד, או הוא קטן יחסית.

לכן לגבי אלה אנחנו אומרים כן, אפשר להטיס אותם מעל אנשים או מעל תשתית ובלבד שמתקיימים התנאים הבאים, קודם כל המסה קטנה מ-250 גרם. מעל 250 גרם הוא כבר ילד גדול הוא יכול להזיק יותר. כמו שאמרנו, עם 249 או 251, תמיד צריך להיות איזה שהוא קו. הדבר השני, נכון, אולי האגרוף של הכטב"ם הזה כשהוא פוגע בך לא יגרום לך נזק בגלל המסה הקטנה, אבל אם יש עליו חלקים נעים, כמו להבים וכו' שיכולים לפצוע אל תעשה, אז אין בו חלקים נעים שיכולים לגרום נזק לאדם או רכוש.
היו"ר אליהו ברוכי
יש כטב"ם בלי חלקים נעים?
אבישי פדהצור
יש חלקים נעים, אבל יש כאלה שהם מגודרים.
צחי גליצנשטיין
הנה, זו הדוגמה שיש לך פה.
אבישי פדהצור
או למשל, עכשיו יהרגו אותי כי אני בטח אומר שטות, יש להבים שבפגיעה הם קורסים. זה פחות שכיח בכלים הקטנים האלה, אבל סוג של חומר שברגע שהוא פוגע במשהו הוא קורס ואז האנרגיה נספגת בקריסה ולא בגוף האדם או ברכוש חלילה.

התנאי השלישי הוא, הסיכון קטן, נכון, אבל לגבי אנשים אל תטוס עליהם באופן קבוע כי אז הפוטנציאל של התממשות הסיכון גדול יותר. אז אתה יכול לחלוף מעליהם אבל לא לעשות רונדלים מעל טדי ולהגיד הכול סבבה, זה כטב"ם קטן ואז זה ייפול למישהו על הראש. טדי או כל אצטדיון אחר, כל אחד כפי העדפתו כמובן.

לכן אנחנו מבקשים במסגרת ההסדר הזה כן לאפשר את הטיסה מעל אנשים ותשתיות של כטב"מים זעירים תוך הניסיון הזה לעשות את האיזון בין פוטנציאל הסיכון לבלתי מעורבים, לצורך ולערך של זה. למשל חלק מהצילומים, תקנו אותי אם אני טועה, נעשים, היום לפחות, לא רק בגלל הרגולציה שאיננה אלא גם בגלל הסיכון, בכלי טיס קטנים.

דרך אגב, הגויים בחוכמתם הרבה בכל מקום שבו הייתה אסדרה של 250 גרם המציאו כטב"מים של 249 גרם, זו דרכו של עולם. לכן אצלנו לא הלכנו על המגבלה הזאת לחלוטין אלא אמרנו מה שפחות מ-250 נכנס לעולם הזה, מה שמעליו לעולם של אחרים. בראייתנו זה הסדר שהוא הגיוני, הוא נושא את עצמו והוא מאפשר הפעלות בטוחות יחסית בהקשר הזה.
יובל סגל
זה באמת קצת חוזר לאותה נקודה, אבל קצת גם לא. אנחנו לא ניכנס עכשיו לדיון בהגדרות, נחזור לזה אחרי זה, אבל אם אדוני ישים לב גם מטוס נייר נכלל בתקנות. ומעבר להגדרה הלא נכונה, הנושא הזה של כלים מתחת ל-250 גרם, לא סתם המכונים הגויים המציאו כלים ב-249 גרם, כי הציבור צריך את זה, הוא משתמש בזה, הוא עוסק בזה לצרכיו העסקיים, החובבים וכו'. להכניס רגולציה לעולם הזה, אם בתחילת הדיון דובר על דה-רגולציה בכל התחום הזה, להתחיל להגיד כן, גם זה כלי טיס, זה דורש רישום וזה דורש נהלים, זה עולם לא הגיוני בעיניי. ושוב, אדוני שאל על הסיכונים, מה יקרה לו כשהוא יפגוש את הדבר הזה.
היו"ר אליהו ברוכי
עדיין דיברנו על זה שצריך את זה, גם מה שנאמר פה בדיון הקודם, אנחנו רוצים לדעת מה קורה וגם מהמשטרה העירו את ההערה שלהם, אני חושב שכן צריך את הרישום הזה.
יובל סגל
יש גם השלכות ברמת חנויות צעצועים, ברמת יבוא, ברגע שזה יוגדר כלי טיס טויס אר אס כבר לא מכניס צעצועים, הוא מכניס כלי טיס. סליחה שאני נותן את הדוגמה שלהם, לא פרסום או משהו, אין לי קשר אליהם. אתם מבינים שכולם ידרשו את אישור רת"א כי זה יבוא של כלי טיס כי עכשיו הם יקוטלגו אחרת במכס, כאילו הם שינו את העולם.
אבישי פדהצור
אני לא עד כדי כך בקי בנושא המכס, אבל קודם כל כלים שהיום טעונים תקינה, למשל משרד התקשורת, עוברים את התקינה של משרד התקשורת אלא אם כן הם פטורים לפי התקנות של הטלגרף האלחוטי.
יובל סגל
נכון, אבל הם נכנסים כצעצוע.
קריאה
היום התקינה היא מתחת ל-300 והוא לא נחשב כלי טיס.
אבישי פדהצור
הטלגרף האלחוטי לא מתייחס ל - - -
יובל סגל
אני מדבר על תקשורת.
נעמה דניאל
אבל גם יש פטורים.
אבישי פדהצור
תיכף נוסיף. קודם כל אני לא שולט בדיני המס ורת"א לא קובעת את דיני המס - - -
היו"ר אליהו ברוכי
אבל הוא אמר נכון, אם מכניסים את זה לכלל של אסדרות טיס, נותנים לזה שם של כלי טיס, יצטרכו מחר רישיונות, אישורים מיוחדים.
צחי גליצנשטיין
זה לא חלק מהדיון שלנו פה, אבל מהלך שרת"א מקדמת, היום כשעושים יבוא כזה בדרך כלל צריך שני אישורים, צריך אישור של משרד התקשורת, כי להם, כמו שאמרנו, לא כל כך אכפת מה המשקל, אכפת שהתדר יפריע, ויש אישור של רת"א. אנחנו מקדמים בלי קשר לנושא הזה, יכול להיות שזה כבר עבר, זה לא אצלי וגם לא אצל אבישי, זה אצל עו"ד אחרת מהמחלקה, לבטל את זה שלא ידרוש אישור רת"א, אפילו לא קשור למשקל.
היו"ר אליהו ברוכי
אתה אומר שכל מה שקשור למתחת ל-250 גרם לא יצטרך אישור של רת"א?
צחי גליצנשטיין
לפי מה שאני מכיר, שוב, גם מעל 250 גרם כבר לא יצטרך את אישור רת"א, רק את אישור התקשורת לכטב"ם.
נעמה דניאל
השאלה אם זה לא כלול בתקנה 34(א)(2) עם הסעיפים שם שמחריגים.
אבישי פדהצור
אני חושב שלא ואני אגיד גם למה, כי בסופו של יום מה שמגדיר את הכניסה להגדרות או לסיווגים או למספרי פריט, אם אני לא טועה קוראים לזה ככה, של רשויות המכס, זה איך הם מגדירים את זה. כאן אנחנו עוסקים באיך אנחנו מגדירים את זה לצורך חוק הטיס ובעולם המשפטי, זה קצת קשה בעולם האנושי אבל בעולם המשפטי יכול להיות שאני אכנה משהו כלי טיס לצורך האסדרה שלי ואילו רשות ממשלתית אחרת תבוא ותגיד שהיא עובדת עם הגדרות אחרות ולכן אצלה זה לא כלי טיס אלא זה חמור גרם.
היו"ר אליהו ברוכי
יש מניעה להכניס איזה שהוא סעיף שיגיד את זה?
אבישי פדהצור
בוודאי, כי זה לא בסמכותנו. מי שאחראי בסופו של יום על דיני המכס והמיסוי זה שר האוצר וזה משרד האוצר ושוב, הם מתייעצים איתנו היכן שזה שייך לעניין, אבל אין לנו דעה מכרעת כי זה לא בסמכות שרת התחבורה והבטיחות בדרכים לפי חוק הטיס. כמו שאמרתי, ההגדרות שלהם לא כורכות עצמן בהגדרות שלי לפי חוק הטיס, יש להם את ההגדרות שלהם. אז הם מתייעצים וכנראה שהם מפעילים שכל ישר, חזקה עליהם, ואני גם לא חושב שזה מה שישנה, כי אם היום הם דורשים את המיסוי על הדברים האלה אז הם ימשיכו לדרוש אותו, אם היום הם לא דורשים אז זה תלוי בהחלטה פנימית שלהם בשים לב לכל השיח הזה בינינו וחזקה עליהם שהם יידעו לעשות מה שהם עושים.
היו"ר אליהו ברוכי
טוב, ההערה נשמעה.
ניר שדה
שאלה, אבישי. היום בתקנות החדשות כשהן יעברו, בן אדם קונה מיני, 249 גרם, הוא יוכל לעבוד איתו?
אבישי פדהצור
התקנות חלות עליו. בוודאי שהוא יוכל, לא אמרנו שלא.
ניר שדה
מסחרית, היום הוא לא יכול לקבל מספר זנב, יעבור החוק הוא יידרש לרשום והוא יוכל לעבוד איתו מסחרית?
אבישי פדהצור
כן, הוא יוכל לעבוד מסחרית, הוא לא יצטרך רישיון הפעלה אווירי, הוא יוכל לטוס מעל אנשים לפי התקנות, לחלוף מעליהם.
היו"ר אליהו ברוכי
סעיף 23.
יובל סגל
אפשר לדבר על סעיף (3), לא רק על המשקל? הפעילות הזאת של לא שוהה מעליו, זה כל מה שהתחום הזה עושה, לטוס במעגלים מעל מה שאתה מצלם, זו העבודה.
היו"ר אליהו ברוכי
הוא לא רוצה שישהה.
יובל סגל
אני מבין שהוא לא רוצה.
היו"ר אליהו ברוכי
דעתו המקצועית היא שבאופן גורף רחפן לא צריך להיות מעל אנשים, הוא יכול לעשות את אותו שירות בסוף גם כשהוא עומד לצידם.
יובל סגל
זה אומר תעשה כל הזמן חליפות מעליהם, אבל אסור לך לעמוד, זה פחות מסוכן. זה מה שהוא אומר.
היו"ר אליהו ברוכי
אל תעשה כל הזמן ככה - - -
יובל סגל
זה מה שהוא מגדיר לי.
היו"ר אליהו ברוכי
- - - לצורך הפעלה ותעמוד מהצד תעשה את העבודה.
צחי גליצנשטיין
לא, אם אתה קורא את הסעיף זה, שוב, מעבר קצר וחד פעמי כאשר המעבר נועד לצורך טיסה מנקודה לנקודה, לא בשביל לרחף מעל. צריך להבין, אמרת שהאסדרה היא מיוחדת בישראל, אבל זו אסדרה שקיימת גם בארה"ב, לדעתי קטגוריה ד', וגם אצלם רושמים מתחת ל-250 גרם ולקחנו את האסדרה הזאת מהגויים לצורך העניין, זה לא משהו שהמצאנו, גם ההגדרות.
נעמה דניאל
ובעצם מי שרוצה להפעיל כטב"ם זעיר כך שהוא מרחף מעל אנשים צריך גם לקבל הרשאה להפעלה מקצועית.
אבישי פדהצור
בהחלט. תקנה 23, הפעלה בניגוד להוראות תעבורה אווירית, היה צריך להיות 'הטסה' בכותרת השוליים. נחשוב על זה.
נעמה דניאל
נכון.
אבישי פדהצור
הפעלה בניגוד להוראות תעבורה אווירית
23.
לא יטיס אדם כטב"ם קטן בניגוד להוראות תעבורה אווירית, ובכלל זה לא יטיסו באחד מאלה:




1. באזור אסור לטיסה או באזור מסוכן לטיסה - אלא אם כן אישר המנהל את ההפעלה המבוקשת;




1. באזור מוגבל לטיסה - אלא לפי התנאים והמגבלות שנקבעו לגבי אותו אזור או באישור הגורם השולט באותו אזור, הגורם המשתמש באותו אזור ויחידת הנת"א המתאימה, כפי שפורסם בפמ"ת או בנוטאם;
נעמה דניאל
היושב ראש מעיר לסעיף (1), זה גם צריך להיות הטסה.
אבישי פדהצור
כן, בהחלט.




1. בניגוד לנוטאם בדבר הגבלות על טיסה באזורים מסוימים, אלא לפי אותן הגבלות או באישור הגורם השולט באותו אזור, הגורם המשתמש באותו אזור ויחידת הנת"א המתאימה, כפי שפורסם בנוטאם.



פה אנחנו ממשיכים עם כללי הדרך ואנחנו קובעים את החובה לפעול בהתאם להוראות תעבורה אווירית. לפי סעיף 82 לחוק הטיס מנהל רת"א מוסמך לפרסם הוראות תעבורה אווירית שזה סוג של כללי דרך. זה לא כללי הטיסה, אלא זה יותר פרטני בדרך כלל לגבי מרחבים מסוימים או נתיבים. בסעיף 82 לחוק הטיס מוגדר כל מה שבסמכותו לעשות ומה שאנחנו אומרים פה זה למעשה איסורים שקיימים גם לגבי כלי טיס מאוישים.

יש משפחה שלמה של אזורים, אסורים, מוגבלים, מסוכנים, כל אחד מהם מתפרסם או בפמ"ת או בנוטאם, לכל אחד יש את המאפיינים שלו, יש מקומות שאסור בכלל לטוס, יש מקומות שמותר לטוס בתנאים ויש מקומות שמותר לטוס אבל תיזהר, כי זה אזור מסוכן. אני לא אוסר עליך, אבל תעשה את ניהול הסיכונים שלך ותהיה מודע לזה שיש בזה סיכון. ומה שאנחנו אומרים פה, פשוט תטוס בהתאם להוראות האלה.
היו"ר אליהו ברוכי
בסעיף (1) נתת אופציה אם הוא אישר, לבקש אישור ולמנהל לאשר. בסעיפים (2) ו-(3) אין את זה. באזור אסור לטיסה, נתת אלא אם כן אישר לו המנהל, באזור מוגבל לטיסה לא נתת את זה.
אבישי פדהצור
אזור מוגבל הוא שונה. מה זה אזור מוגבל? זה אזור שאני אומר שמותר לטוס בו, אבל יש מגבלות כאלה ואחרות ולכל מגבלה כזאת אני קושר בעל בית בפרסום בפמ"ת.
היו"ר אליהו ברוכי
הבנתי, באישור הגורם השולט.
אבישי פדהצור
הגורם השולט או הגורם המשתמש. למשל בארץ אני חושב שזה אזורים אסורים, אבל בחו"ל מטווחים של ארטילריה הם אזורים שנחשבים מוגבלים או אפילו מסוכנים לטיסה. זאת אומרת לא אסור לטוס בהם ואז אתה עושה את ניהול הסיכונים שלך.
נעמה דניאל
ותמיד מתפרסם בפמ"ת או בנוטאם הגורם השולט באותם אזורים?
אבישי פדהצור
זה אמור להתפרסם, זה צריך להתפרסם כי אחרת זה שטר שאין שובר בצדו.
קריאה
זה מופיע בפמ"ת.
אבישי פדהצור
לא, השאלה שנשאלה האם זה תמיד מופיע. ברוך ה' אני לא בקי בכל פרסומי הפמ"ת, זה לא מה שאני עושה לפני השינה, אבל התקווה שלנו היא כן שזה יופיע שם, כי אחרת באמת איך הבן אדם יוכל לבוא ולשים את עצמו במגבלות בהנחה שזה מוצדק.
היו"ר אליהו ברוכי
נמשיך הלאה.
אבישי פדהצור
הטסה במרחבים אוויריים מסוימים ובקרבת שדה תעופה, מנחת או שטח הפעלה
24.
לא יטיס אדם כטב"ם קטן באחד מאלה
1. באזור פיקוח, באזור פיקוח שדה או באזור שדה;




1. בתחום שהמרחק בין גבולותיו לבין כל נקודה על מסלול שדה תעופה או מסלול מנחת קטן מ-2 קילומטרים, או, אם נקבע בפמ"ת מרחק גדול יותר לגבי שדה תעופה או מנחת מסוים - מהמרחק האמור בפמ"ת;




1. בתחום שהמרחק בין גבולותיו לבין כל נקודה על מסלול תשתית צבאית קטן מ-3 קילומטרים;




1. ביום, במרחק קטן מ-500 מטרים מתחום אזור אימונים שלפי הפמ"ת מיועד למטוס זעיר; לעניין זה: "מטוס זעיר" - כהגדרתו בתקנות ההפעלה; אלא אם כן מתקיים אחד מאלה:




1. הטסת הכטב"ם הקטן אושרה מראש בידי יחידת הנת"א המתאימה או בידי מי שנקבע לכך בפמ"ת לגבי אותו מרחב או תחום, לפי העניין;




1. נקבע בפמ"ת אחרת לגבי אותו מרחב או תחום, לפי העניין, ובלבד שהוא פועל לפי הקבוע בפמ"ת.



גם כאן אנחנו ממשיכים בכללי הדרך ואנחנו אומרים שיש אתרים שככלל תתרחק מהם, מדובר באתרים שפועלים בהם בדרך כלל כלי טיס מאוישים, וזה אומר שדות תעופה, מנחתים, אזורי פיקוח, זאת אומרת המרחב האווירי הסמוך לשם ששם מתנהלת התעבורה האווירית בשלבים הקריטיים של הטיסה, זאת אומרת לא בשיוט אלא או בהמראות או בנחיתות, ובגדול באזורים האלה, שהם צפופים, יש בהם כלי טיס מאוישים בגובה נמוך כי הם או ממריאים או נוחתים, תשמור מרחק.

אתה רוצה לטוס שם? או שתקבל את האישור של יחידת הנת"א. למשל אצלנו בקרית שדה התעופה יש לא אחת כטב"מים שעושים כל מיני עבודות ועד כמה שאני יודע הם מתאמים את זה עם מגדל נתב"ג, מגדל נתב"ג אומר להם שבאזור הזה המסלול לא פעיל או שעכשיו אין צפי להמראות או נחיתות בשעה הקרובה ומאשר להם לפעול. זאת אומרת יש אפשרות להתיר את המגבלה הזאת, אבל בבסיס כן יש את המגבלה הזאת, אל תטוס בקרבת שדות תעופה, אזורי אימון, שדות תעופה צבאיים, תשתיות צבאיות של שדות תעופה, שוב, בשביל להרחיק את עצמך עם הכטב"ם שלך מאותם אתרים שיש בהם פעילות מאוישת ברום הנמוך.
צחי גליצנשטיין
או שזה מוגדר בפמ"ת שאפשר בשעות מסוימות או בימים מסוימים.
איציק בן שבת
אני רוצה לתת הבהרה בתקנה הזו. בתקנה רשום אושרה מראש, אנחנו מבינים שהיום אנחנו מבקשים מיחידת הנת"א בקשת אישור ואכן הם מאשרים, האישור מתבצע בעל פה, אין לנו שום מסמך, אין תקנה, אין משהו שאומר שביקשנו אישור ויש לנו אסמכתא לנושא הזה, חוץ משיחת טלפון: אוקיי, סבבה. אני אשמח למשהו בסגנון, היום אין את זה.
אבישי פדהצור
אני אגיד לך מה העמדה שלנו. אנחנו בדרך כלל כמאסדרים נורא אוהבים להטיל חובות ופה לא מצאנו צורך להטיל חובה. זאת אומרת דיברתם עם יחידת הנת"א, יש לה את התיעוד שלה, תדאג לתיעוד שלך. אני לא רוצה לכפות תיעוד איפה שאני כמאסדר לא סבור - - -
איציק בן שבת
לא ביקשנו תיעוד, גם במייל זה מספיק. אבל לבוא ולהגיד לי אוקיי, סבבה, אתה יכול, זה קצת לא מובן. אני זוכר שהייתה לי שיחה לא אחת ולא שתיים עם צחי וצחי אמר לי: תדאג לי לאיזה שהוא SMS או מייל שישלחו. זה בסדר, שתהיה לי הוכחה.
צחי גליצנשטיין
תמיד תדאג שיהיה לך תיעוד.
איציק בן שבת
נכון, הבעיה שביחידות הנת"א אין תיעוד.
צחי גליצנשטיין
אם אתה חושש שיגידו לך אחרי זה שלא קיבלת אישור אז תקליט את השיחה.
שמעון מנטאל
דרך אגב השיחות בנת"א מוקלטות, השיחות מוקלטות אצלך בטלפון באופן אוטומטי. מקלים עליך פה.
צחי גליצנשטיין
אני לא רואה פה מקום לדרוש פה אישור בכתב, זה נראה לי סתם הקשחה.
איציק בן שבת
לא הייתה כוונה להקשיח, הכוונה הייתה הקלה, בשביל שלכל אחד יהיה את הכסת"ח שלו.
אבישי פדהצור
שום דבר לא יכול להחליף אחריות אישית.
איציק בן שבת
בזה אין ספק.
אבישי פדהצור
גם חוק-יסוד אישור יחידת הנת"א לצערי לא יכול לגרום לבן אדם בצד הזה או בצד האחר להפגין את האחריות הנדרשת. אנחנו פקידים, אנחנו עובדים עם ניירות, לייצר סתם זה נראה לי לא הכרחי.
יובל סגל
אני אשמח להעיר הערה ראשונה על הנושא הזה של אזורי אימונים של מטוסים זעירים. להזכיר שאנחנו כלי טיס מסחריים. אנחנו אמנם צריכים לתת זכות קדימה להכול, אבל אימונים של מטוס זעיר זה ראוי לשקול האם אנחנו צריכים גם להתרחק מהם או שמותר לנו גם לעבוד, ולגבי אלא אם כן התקיים אחד מאלה, זאת אומרת קבלת האישורים זה נושא שמאוד מאוד דורש את התערבותכם.

השורה הנחמדה הזאת שאומרים פה ושיחת הטלפון שמתארים פה שמתקשרים למגדל של נתב"ג הם ממש לא היום יום של התחום הזה. אנחנו מדברים על אלפי טיסות ביום, לא מעט טיסות, שיטת הבקשה לא קיימת, מתי עונים לנו על בקשה, אנחנו לפעמים צריכים לחכות 14 יום, אין שום מערכת ממוחשבת שאפשר דרכה לבקש אישורים, לקבל אישורים, מתי ייתנו, מתי לא ייתנו, אנחנו בחסדו של מי שחושב שאנחנו צלמי חתונות קטנים או משהו כזה כל פעם. אנחנו מאוד צריכים עזרה בעניין הזה, המגדלים לא אוהבים לדבר איתנו, הם לא נהנים שאנחנו מתקשרים ואנחנו צריכים פה תמיכה תוכנתית.
איציק בן שבת
וזה לא הקשחה.
אבישי פדהצור
אני אומר על זה כמה דברים. קודם כל לגבי המרחק מאזורי אימון של מטוסים זעירי משקל, מה שמנחה אותנו פה זה לא השאלה אם אתה מפעיל כטב"ם באופן מסחרי או לא, אלא העובדה שיש בכלי הטיס האלה אנשים ולכן בהיבט הזה אנחנו סבורים, ויכול להיות שיש מישהו אחר שסבור אחרת, שבהינתן האינטרס של הכלי שיושב בו אדם לכלי שלא יושב בו אדם, אז האינטרס של הכלי שיש בו אדם יש לו עדיפות מסוימת והכלי שאין בו אדם צריך לסגת בפניו. אפשר להתווכח על זה, אבל אני חושב שהעמדה שלנו, כמו שהיא קיימת גם במקומות אחרים, לא רק בחקיקה ישראלית, אלא גם בעולם, שהיא מעדיפה את חיי האדם בכלי הלא מסחרי על היעדר חיי אדם בכלי המסחרי זה איזון נכון וטוב.
יובל סגל
זה נכון מאוד, לא דיברתי על חיי אדם, דיברתי על זה שמראש תיתן לנו בטוס בתנאים, כמו שהגדרת קודם, הגדרת להתרחק מהם, לנחות אם הם מתקרבים, כאלה דברים, אבל שוב זה בסוף אזור אימונים של מטוסים זעירים, זה בשביל הפאן שלהם, זה לא הפרנסה היום יומית שלהם.
אבישי פדהצור
ועדיין אם חלילה זה פוגע בהם.
יובל סגל
אני לא רוצה לפגוע בהם, בגלל זה אני מבקש שתסדיר את זה אחרת.
אבישי פדהצור
ולכן אנחנו רוצים שיישמרו 500 מטרים מהאנשים האלה.
היו"ר אליהו ברוכי
זה רק ביום, בלילה אתה לא נותן גישה.
אבישי פדהצור
לא, בלילה למטוסים האלה אסור לטוס, למז"מים, הם מוגבלים לטוס בתנאי יום בלבד, שם אין מגבלות, יש מגבלות אחרות שחלות, לכן זה לא העניין.

לגבי ההתנהלות מול רשות שדות התעופה, אין לנו שליטה עליה. רשות שדות התעופה היא בעל רישיון למתן שירותי נת"א, ניהול תעבורה אווירית, הם גורם עצמאי. האם הם נותנים את השירותים האלה בצורה טובה או פחות טובה, יעילה או לא יעילה, אם הם יכולים או צריכים לעשות את זה באופן מקוון או לא זה לא משהו שאני יכול לכפות עליהם.
היו"ר אליהו ברוכי
הוא לא ביקש כפייה, ליצור ערוץ הידברות שבו יוגדר תוך כמה זמן הם עונים תשובה, הדבר המינימלי ביותר.
אבישי פדהצור
ערוצי הידברות זו עצה.
צחי גליצנשטיין
יש להם הגדרות, לפי מה שהבנתי מהחבר'ה הן פשוט כבדות. לדעתי יש להם, אם אני לא טועה, נוהל שהם צריכים לענות תוך שבועיים אם אתה רוצה לטוס בתוך שדה תעופה או מנחתים. מן הסתם זה נורא סובייקטיבי כי יש מגדלים שיש פעילות נורא קטנה אז הם יכולים לתת אישור גם תוך עשר דקות ויש כאלה שלוקח להם זמן.
איציק בן שבת
זה לא תוך עשר דקות, כי המינימום, יש 14 יום ויש שלושה ימים לפני.
צחי גליצנשטיין
אמרתי, זה תלוי. אנחנו לא הגדרנו פה שצריך לבקש תוכנית טיסה או משהו כזה אלא אישור. אם יש דברים נקודתיים אנחנו תמיד מנסים לגשר בין שדות תעופה, מנחתים לאוכלוסיות, יש מנחת בראשון שממש סגרנו שעות מסוימות לכטב"ם, זה תמיד בהידברות, אבל זה לא משנה את התקנות בהקשר של התקנות. שוב, זה לא משהו שהוא רת"אי או נוהל שאני יכול לעשות, אני לא נותן אישורים.
איציק בן שבת
אז נשמח שבפעם הבאה הם יהיו פה.
צחי גליצנשטיין
נעשה הידברות, אבל זה לא קשור לתקנות פה.
יובל סגל
סליחה, אבל זה כן קשור לתקנה כי אם אתה אומר לי שאסור לטוס אלא רק באישורם אז זה כן קשור לתקנה.
היו"ר אליהו ברוכי
ברשותכם, גם אם זה לא קשור לתקנות אנחנו בסוף נמצאים פה באסדרה של הפרנסה הזאת וחלק מחובתנו זה לדאוג להידברות הזאת.
אבישי פדהצור
אין מחלוקת.
היו"ר אליהו ברוכי
אין מחלוקת, אז אנחנו יכולים לבקש את הדבר הזה? ליצור את הקישור ועד שאנחנו מחוקקים את זה שתהיה אסדרה מסודרת תוך כמה זמן הם עונים. ולא 14 יום, בבקשה.
אבישי פדהצור
אנחנו לא יכולים להתחייב לזה, אדוני, כי זה לא בתחום סמכותנו ושליטתנו איך שרשות שדות התעופה מנהלת כל אחת ואחת מיחידותיה. מנהל רת"א לא כאן בגופו, אבל הוא כאן איתנו ברוחו ובקשב שלו.
היו"ר אליהו ברוכי
ועדיין, זה לא בסמכותו.
אבישי פדהצור
אבל כן הוא יכול לדבר איתם וכן הוא יכול להסביר להם כמה זה חשוב. לכן שיח והידברות יש ויהיו ואני יודע שזה בין הדברים שמונחים על שולחנו של מנהל רת"א, אבל אני לא יכול להתחייב עכשיו כאן לאיזה שהוא תוצר אופרטיבי, אבל הידברות וקשב, אנחנו גם רוצים שיהיה, זה קונצנזוס.
היו"ר אליהו ברוכי
בסדר גמור.
נעמה דניאל
כמה זה בעצם מגביל את הטיסות שלכם? נראה לי שאם אסור לטוס בתוך אזור פיקוח או בתוך שדה תעופה או בתחום שהמרחק בין גבולותיו לכל נקודה על מסלול שדה תעופה או מסלול מנחת קטן משני קילומטרים.
יובל סגל
שאלה מעולה את שואלת. אם היה פה רק את המגבלות של הקילומטרים באישור שלהם אף אחד פה לא היה אומר מילה, תחום הפיקוח שלהם הוא מטורף, מטורף ברמת כל גוש דן. דמייני מקו פתח תקווה ועד רמלה, זה נתב"ג ונתתי לך רק צפון דרום, כמובן מקו החוף, כולל מי שממריא בחוף הים בתל אביב ועד איסור הטיסה של איו"ש. כל זה שייך לנתב"ג וזה רק מרכז המדינה, זה עוד לא שאר המגדלים.
נעמה דניאל
ושם קבועים נתיבי הטיסה?
יובל סגל
זה נקרא CTR, Control Tower Region, כל האזור שהמגדל אחראי על כל אישור המראה שם ואנחנו לא רשאים להמריא שם בלי אישורו. הנושא הזה של מרחקים, אם הולכים לתקינה האמריקאית, ששם זה עובד ככה, אז יש להם מעגלים של רדיוסים, זאת אומרת בשני קילומטרים מסביב חייבים את האישור. זה כמו עוגה הפוכה, יש פרוסת גובה בגבהים שאנחנו טסים שלא צריך לאשר והפרוסות האלה עולות יותר ויותר כמה שמתרחקים. ממש אין לנו את היכולת לטוס באזורים האלה בלי האישורים שלהם ו-14 יום מראש למשימה שהיא טלפון של מישהו אתמול שהתקשר לעבודה זה לא ריאלי.
עמרי בישור
לשם המחשה, אנחנו עושים עבודה של ריסוס בגובה של עשרה מטרים ואנחנו נדרשים במרחק של עשרות קילומטרים לבקש אישורים של נתב"ג. יש אזורים שהם שטחי אימונים, לצורך העניין של יחידות מסוימות ששם אין איזה שהוא SLA למתי מקבלים תשובה, יש בועה של יחידת רחפנים של אמ"ן, צריך לבקש מהם תשובות, אין שם שבועות תשובות לטלפון. אין איזה שהם סטנדרטים לתשובות לתיאומי הטיסה. אז בנתב"ג בגלל הכמויות יש איש קשר שנותן מענה מצוין, אבל גם כאן נדרשת בקשה מראש, אבל יש גופים שצריך לתאם איתם, אין מולם SLA והמשימה הזו דורשת מאיתנו השקעה של המון משאבים. להזכיר, בעבודה של גובה של עשרה מטרים בשטח שיכול להיות רחוק מאוד מאותו גורם.
היו"ר אליהו ברוכי
ההגבלה של התקנות האלה מצד אחד היא ברורה, מצד שני צריך לתחום אותן.
אבישי פדהצור
אני אתייחס למעט שאני יודע וגורמי המקצוע פה ישלימו אותי. קודם כל זה מצב הדברים שקיים כבר היום.
יובל סגל
האסדרה באה לתקן.
היו"ר אליהו ברוכי
סליחה שאני אומר, ואז מה?
אבישי פדהצור
זה מצב הדברים שקיים כבר היום ורת"א מודעת לזה ועד כמה שאני יודע מנסים כל הזמן לשפר ולטייב את הממשקים עם כל בעלי העניין, עם רש"ת או עם צבא ההגנה לישראל, אבל מה שאמרתי קודם לגבי היכולת שלי להכתיב לרשת את סדרי העדיפויות ואת אופן הקצאת המשאבים היא עשרות מונים קטנה יותר מול צבא ההגנה לישראל שיש לו באמת סדרי העדיפויות שלו והקצאות כוח אדם שונות וכו' וכו'. וקטונתי, אם אני הייתי ראש המטה הכללי של צבא ההגנה לישראל אולי הייתי מתנהל אחרת, אבל זו הפררוגטיבה שלו, זו הסמכות שלו, זו האחריות שלו.

אז יש כל הזמן שיח, יש פה את נציג זרוע האוויר של צבא ההגנה לישראל, האוויר והחלל, והם יודעים כמה מנסים לקדם את הדבר הזה כי גם רת"א היא, בניגוד לאולי מה שמשתמע כאן, היא בעד התעופה האזרחית, אבל אלה תהליכים קשים שלוקחים זמן. וכן, אנחנו מודעים לזה שיש איים שחורים, אבל ממה נפשך? זה לא שאם נגיד התקנה הזו לא תתקיים הם יוכלו להמשיך לטוס שם, או הם יוכלו להתחיל לטוס שם באופן חופשי והם יוכלו להתחיל לסכן כלי טיס צבאיים ומשימות צבאיות או משימות אמ"ניות או כלי טיס אזרחיים שנמצאים במעגלים של המראה או נחיתה בשדות תעופה. הבעיה היא בעיה וזה שצריך לפתור אותה אנחנו מודעים לזה ומנסים, אבל בצד זאת צריכים להיות מודעים לזה ולהכיר במגבלות הכוח, גם היכולת שלנו להשפיע על זה - - -
היו"ר אליהו ברוכי
בסדר, אנחנו מבקשים לקחת את זה ברצינות.
אבישי פדהצור
בוודאי.
יובל סגל
בינתיים לא מצביעים על הסעיף הזה?
שמעון מנטאל
אני רוצה לתת פה איזה שהוא רעיון שאני התחלתי לעבוד מול רת"א, לא כל כך סיימנו, לא צלחנו אותו, אבל אני מסכים עם החבר'ה בקטע של מרכז הארץ. מרכז הארץ, רמלה עד טייבה, טירה, קלנסואה וכל האזור הזה הוא אזור סגור TMA נתב"ג ובאמת מקשה מאוד על העבודה. גם אנחנו בפעילות מבצעית נדרשים לקבל אישור לעבוד בתוך התחום הזה ואנחנו לא מקבלים אותו מסיבה אחת שהיא תקנה, יש תקנה שאומרת שצריך להיות הפרדות אנכיות והפרדות אופקיות ממטוס שהוא חמישה קילומטר רדיוס ו-2,000 רגל גובה.

בזמנו ניסינו לעשות משהו, ופה אני אומר אולי נבוא הפוך, נבוא דווקא מצד הכטב"ם, לא מצד רש"ת, ואם צריך להביא את רש"ת לפה אז להביא את רש"ת לפה ולעשות הפרדות מופחתות. יש מה שנקרא הפרדות מופחתות שאנחנו יכולים לקחת כטב"ם, במקרה שלי אני מסתכל על זה כמשטרה, ובמקום לטוס, במקום לבקש אישור, אז אם הכטב"ם מסוג 1, מסוג 2, מסוג 3, אנחנו יכולים בהרשאה לטוס, לצמצם ל-1,002.5 קילומטר ואז אני כן יכול לעבוד.

זה משהו שניסו לעשות את זה עם רת"א, יושבים פה חבר'ה טובים שניסו גם לעזור לנו ובאיזה שהוא מקום זה לא צלח, וזה יפתור המון המון בעיות, גם מבצעיות, ואין שום סיכון. מטוס שמגיע מהים למסלול 2-6 או 3-0 טס ב-4,000 רגל, למה אני לא יכול לטוס ב-70 מטר? כאילו חבל, כל האזור של מרכז הארץ אנחנו כמשטרה לא מצליחים אז קל וחומר האזרחים.
אבישי פדהצור
אז אני אתייחס פה שוב.
היו"ר אליהו ברוכי
זה פתרון או שאנחנו חוזרים לנושא הזה שאנחנו הולכים להידברות ועד הדיון הבא –
אבישי פדהצור
זה חידוד וגם יש פתח לפתרון ואני אסביר אותו. אז קודם כל חידוד. אם אנחנו רואים בנוסח של פסקה (1), היה פה במקור אזור פיקוח טרמינלי, שזה מה שאתם מכנים אותו ה-TMA, הדבר הזה הוצא מכאן, זאת אומרת הוא כבר לא מגביל. אני לא יודע אם בעבר הוא הגביל אבל הוא כבר לא מגביל, הוא לא מגבלה, מה שנשאר זה אזורי הפיקוח ואזורי פיקוח שדה או אזור שדה שזה האזורים היותר קרובים לשדה התעופה.
היו"ר אליהו ברוכי
וזה לא קשור לגדרה עד חדרה, מה שהם דיברו פה?
אבישי פדהצור
זה פחות קשור, ה-TMA היה הרבה יותר גדרה עד חדרה, פה עכשיו קצת צמצמנו אותו.
יובל סגל
זה לא נכון.
קריאה
לא בהרבה.
אבישי פדהצור
צמצמנו אותו קצת.
שמעון מנטאל
בטירה, טייבה, באזור אתה צריך אישור מנתב"ג.
אבישי פדהצור
אם אנחנו מסתכלים פה בפסקה (2) - - -
היו"ר אליהו ברוכי
ברשותך, יש לך הגדרה אחרת לאזור פיקוח או אזור פיקוח שדה או אזור שדה?
שמעון מנטאל
יש CTR ו-TMA.
יובל סגל
אבל, תסתכל על הסעיף הבא, אדוני. הסעיף הבא, שמדבר על שני הקילומטרים סוגר את כל הסיכון למטוסים.
אבישי פדהצור
שוב, בסיפה יש לנו את פסקה (2) שמאפשרת למנהל רת"א במסגרת הוראות תעבורה אווירית לקבוע פרטנית לאזורי שדה או לאזורי פיקוח מסוימים הוראות אחרות, למשל אזור מאוכלס בצפיפות.
היו"ר אליהו ברוכי
בבקשה. סליחה, אמרת שזה לא באחריותך, פה אתה מקבל אחריות על זה.
אבישי פדהצור
אני אסביר. השהות של רש"ת והמענה שלהם הוא לא באחריותי. לבוא ולהגיד שבמרחק של עד 300 מטרים מקו הבתים האחרון של העיר מותר לטוס בגובה כזה או אחר כי צה"ל לא טס שם ותעופה אזרחית לא טס שם, זה אני יכול לעשות באמצעות הפמ"ת וזה דבר שחלקו מושלם כבר עכשיו וחלקו יושלם בעתיד בעקבות שיח עם בעלי העניין. ואז בצד האיסור הזה יהיו לכם איים, אני לא יודע אם זה טירה, קלנסואה וגדרה, אבל יהיו לך איים שיפורסמו בפמ"ת שבהם אתה תוכל להטיס למרות שהם סמוכים לשדה תעופה. למשל סתם כמשל, אם אתה טס בצילו של בניין גבוה אז ברור שאתה לא מסכן אף מטוס כי אף מטוס לא מתקרב לבניין הזה ולכן ההוראה הזאת - - -
יובל סגל
אגב, גם זה היינו שמחים שיתווסף פה, החרגה. אם אנחנו ב-500 מטר מגובה מכשולים היינו רוצים לטוס.
צחי גליצנשטיין
אמרנו, זה יכול להיות בפמ"ת.
אבישי פדהצור
כי זה מחייב ניתוח פרטני של המרחב האווירי ושל התנועה שם. זה לא משהו שאני יכול להגיד לך: טוס בצל בניין.
צחי גליצנשטיין
שמבחינתך זה בסדר כי זה סעיף (2).
היו"ר אליהו ברוכי
מה שאתה אומר, אבישי, שבסעיף (2) אתה לוקח סמכות בסוף גם להקטין את המרחבים.
אבישי פדהצור
לגבי מרחבים מסוימים שיהיה בהם ניהול סיכונים שאומר שאני מאפשר את זה למרות שהם כאילו בתוך שני הקילומטרים של שדה התעופה, כי למשל, הדוגמה שנתתי - - -
היו"ר אליהו ברוכי
ובאזור הפיקוח?
אבישי פדהצור
באזור פיקוח צל בתים או סמיכות לבניינים וכו', אז המקום לזה הוא בפמ"ת, אבל זה לא משהו שאני יכול לקבוע אותו ככלל טיסה באופן גורף כי זה מחייב ניהול סיכונים וניתוח פרטני של המרחב ודפוסי הנחיתה וההמראה ממנו, וזה קיים.
היו"ר אליהו ברוכי
אז למה לא תכניס בסעיף הזה שאתה יכול לקחת גם סמכות על המרחבים האלה ותעשה את ניהול הסיכונים הזה - - -
אבישי פדהצור
אבל זה קיים, אדוני, זה מופיע בסעיף (2). אני יכול לקרוא שוב את הסיפה, אלא אם כן נקבע בפמ"ת אחרת לגבי אותו מרחב או תחום. אפשר גם אולי לכתוב אזור.
היו"ר אליהו ברוכי
והפמ"ת הוא בסוף באחריות שלכם.
אבישי פדהצור
כן, הפמ"ת זה הוראות תעבורה אווירית שמנהל רת"א מפרסם, זה מעין חקיקת משנה שהיא ייעודית להוראות תעבורה אווירית ולמרחבים מסוימים וכו', כמו שמופיע בסעיף 82 לחוק הטיס.
יובל סגל
אז תורידו את ההנחיה של אזור פיקוח, מה זה משנה? אם אתה שולט בשני קילומטרים שמסביב למסלולים ואתה תגדיר מה מותר ומה אסור בשני קילומטר, זה המון, זה מרחק מטורף, למה אני צריך אישור מגדל פיקוח בכלל?
אבישי פדהצור
כי הכלל הוא שאתה לא מקרב את כלי הטיס הלא מאוישים האלה למרחב שבו מטוסים ממריאים ונוחתים, מטוסים עם אנשים.
היו"ר אליהו ברוכי
בוא נשמע את החוקר.
גד רגב
אני רוצה בעניין הזה לחזק את ההערות של רת"א. תזכרו ותחשבו שבמטוסים הגדולים האלה שנכנסים לנתב"ג, נכנסים לחיפה, נכנסים לרמון, יושבת המשפחה שלך, יושבים 200 איש במטוסים האלה, הם גם לפעמים טועים בגובה ומנמיכים, הם לפעמים סוטים קצת מהמסלול כי יש בעיות GPS, אתה מוכרח להשאיר למטוסים אלה, כמו שנהוג בעולם ובכל מקום אחר, את מרחב הבטיחות. לפעמים מטוס בא לנחיתה והולך סביב, אז הנה הוא כבר בצד השני של המסלול.

אתם צריכים להבין את המהות של שדה תעופה, שזה לא אזור המסלולים בלבד, זה נפח אווירי שצריך לשמור אותו נקי לטובת בטיחות הטיסה של מאות טיסות ביום. וגם לא הכול מתוכנן, יש מטוסים שמגיעים לא בזמן, יש מטוסים שמסיבה כלשהי מאחרים בהמראה או בנחיתה, זה הרבה יותר מורכב מהפשטות או הפשטנות הזאת כפי שזה מוצג.
היו"ר אליהו ברוכי
אני לגמרי מקבל את מה שאתה אומר, רק נשאר לנו בסוף הנושא של תשובות תוך X זמן.
גד רגב
זה רת"א.
היו"ר אליהו ברוכי
זה לא רת"א, הם אומרים שזה לא בסמכותם.
נעמה דניאל
אבישי, רק לחדד. הצעת להוסיף בפסקה (2), 'נקבע בפמ"ת אחרת לגבי אותו מרחב, תחום או אזור', נכון?
אבישי פדהצור
כן, כי אנחנו מדברים בפסקה (1) על אזור פיקוח, היה אזור טרמינלי ויש אזור פיקוח שדה או אזור שדה, אז אולי כדאי להכניס גם את האזור שלא יהיה ספק. זאת אומרת לנו ברור שאם המציאות הבטיחותית מאפשרת את החריגות האלה אז לפרסם את זה בפמ"ת, אבל בשביל שלא יהיה את הספק המשפטי של האם זה חל גם על האזורים האלה, אני לא חושב שיש פה בעיה, כי זה גם אזור וגם מיקום.
עומרי גרובר
בהמשך לפגישה הקודמת שלנו יכול להיות שאחד הסעיפים שיש פה, סעיף (4), יהיה אחת מהדרכים שלנו להתגבר על הנושא של הגובה, שבפעם הקודמת עדיין לא הסכמנו עליו, השארנו אותו פתוח. אני מציע שאת הסעיף הזה נשאיר - - -
היו"ר אליהו ברוכי
אנחנו לא מצביעים עכשיו. נשאיר את זה פתוח.
אבישי פדהצור
גם נושא הגובה נשאר פתוח לדעתי מהפעם שעברה.
עומרי גרובר
נכון, אבל יכול להיות שזו תהיה אחת מהדרכים שלנו לאסדר את המקומות שבהם לחיל האוויר חשוב לשמור על הבטיחות בצורה יותר גבוהה מאשר במקומות אחרים.
אבישי פדהצור
פעולות נדרשות לפני הפעלה
25.
1. לא יפעיל מטיס-מפקד מערכת כטב"ם קטן, ולא יתיר הפעלת מערכת כטב"ם קטן שהוא משמש לגביה בתפקיד מטיס-מפקד, אלא אם כן, סמוך לפני תחילת ההפעלה, הוא עשה את כל אלה:




1. בדק את סביבת ההפעלה, תוך שקילת הסיכון לאדם, לרכוש ולתשתית בסביבת ההפעלה, על פני השטח ובמרחב האווירי המיועד להפעלה, במטרה להבטיח את היכולת להפעיל את מערכת הכטב"ם הקטן בהפעלה בטוחה; הערכה של סביבת ההפעלה תכלול, לכל הפחות, את כל אלה:





1. תנאי מזג האוויר, קיימים וחזויים, בסביבת ההפעלה;





1. מידע אודות המרחב האווירי המיועד להפעלה, ובכלל זה נתיבי טיסה, אזורי אימון, מגבלות או תנאים שנקבעו לגבי המרחב האמור או לגבי שימוש בו;





1. מיקום אדם, רכוש ותשתית על פני השטח והימצאות כלי טיס או כלי רחיפה במרחב האווירי;





1. מפגעי בטיחות, אוויריים וקרקעיים, ובכלל זה מכשולים, תשתית וכל דבר שיכול להפריע להפעלה בטוחה;




(1א) הוא הביא לידיעת כל מי שמשתתף באופן ישיר בהפעלת מערכת הכטב"ם הקטן מידע הנוגע לביצוע הפעלה בטוחה, ובכלל זה סביבת ההפעלה, תנאים להפעלה, נהלים לעניין חירום, נהלים לעניין התמודדות עם מקרים בלתי צפויים וחלוקת תפקידים ואחריות לגבי ההפעלה;




1. הבטיח שהתקיימו כל אלה:





1. יש מספיק הספק (power) זמין להפעלת מערכת הכטב"ם הקטן למשך זמן ההפעלה הצפוי;





1. כל מטען שמחובר לכטב"ם הקטן או נישא על-ידיו, מאובטח לגוף הכטב"ם הקטן ואינו משפיע על מאפייני הטיסה של הכטב"ם הקטן או על היכולת לשלוט בו .



1. במילוי חובותיו לפי תקנת משנה (א) יביא בחשבון המטיס-המפקד את הוראות יצרן מערכת הכטב"ם הקטן.


עברנו מכללי הדרך, עכשיו אנחנו כבר נכנסים לתכלס של בוא נלך להניע את הדבר הזה. אנחנו קובעים פה את ההחלטות של המטיס המפקד שהוא בסופו של יום מי שנושא באחריות העליונה והבלעדית לבטיחות ההפעלה של מערכת הכטב"ם הקטן ואומרים לו את הכלל הבסיסי שלנו בחיים, סוף מעשה במחשבה תחילה. לפני שאתה יוצא למשימה הזאת ומרשה למטיס שתחתיך לבצע את המשימה הזאת, אנא בדוק את סביבת ההפעלה, וגם אומרים לו פה מה הוא צריך לבדוק, שלא יגיד אחרי זה לא ידעתי, לא רציתי, תראה שלפי המידע התעופתי אתה יכול לפעול שם, שזה לא אזור אסור, אזור מוגבל, תראה מזג אוויר, שאין פתאום איזה בסיס ענן או איזה תופעה מטאורולוגית שתפריע לבטיחות ההפעלה.

תבדוק את הסביבה, תכיר אותה, כי אתה לפעמים מתכנן את ההתנהלות שלך בהתאם לסביבה. אם אתה יודע שאתה בקרבה לבתים או לאנשים או לאתרים רגישים אז אתה תטוס קצת אחרת מאשר באמצע המדבר כשאתה לא מסכן איש. יש פה רשימה של עניינים שהוא צריך לכלול וכמובן זה לא מחליף את השכל הישר שצריך להיות לאדם בנוסף על אלה, ולכן כתוב פה ברישה, תכלול לכל הפחות את כל אלה.

זה באמת א'-ב' של היגיון, של סוף מעשה במחשבה תחילה. אתה יוצא לפעולה הזו, תבדוק קודם כל שאתה יכול לבצע אותה בצורה בטוחה. בנוסף התרשמת, נוכחת, עשית את הניתוח המקצועי שלך, אז אם תשמור את הידע הזה לעצמך, זה אושר השמור לבעליו לרעתו. שתף בזה, חלוק את זה עם כל האחרים שמשתתפים. יש לך מטיסים תחתיך, יש עוד מטיס-מפקד שמונה להחליף אותך, מה שקראנו מטיס-מפקד אחר, או שעוד לא קראנו, תצפיתן, תגיד לו: שים לב, פה בית, פה עץ. תחלוק את המידע הזה. זו תקנת משנה (1א).
ניר שדה
הייתי שמח שב-(ג) תתייחסו למרחקים כי אתה מגיע לאתר ועכשיו אני צריך למפות את כל כלי הטיס והרחיפה באזור, זה קצת בעייתי.
צחי גליצנשטיין
סביבת ההפעלה.
אבישי פדהצור
אז אני אסביר, אדוני. כמו שצחי אמר פה ולא הספיק לומר את זה לפני שחתכתי אותו, הוא צריך לבדוק את סביבת ההפעלה. רוצה לומר, אתה יודע מה מתווה ההפעלה שאתה הולך לעשות, אתה יודע אם אתה הולך להטיס אותו במרחק של 50 מטרים ממך או במרחק של 250 מטרים ממך, כל עוד זה בקשר עין, ואפילו אם זה לא קשר עין אתה פועל לפי הרשאה להפעלה חריגה. אי אפשר לעשות פה מגבלה של מטרים ספורים כי זה באמת תלוי בכל מקרה לפי נסיבותיו, לפי מאפייני ההפעלה.

לכן כן, איציק, אחריות אישית, אתה מרים את הדבר הזה לאוויר, אחריות אישית. אם אתה עכשיו מטיס אותו עשרה מטרים ממך אז פשיטא שאתה מסתכל 40, 50, 70 מטרים קדימה ובגובה נניח של עשרה מטרים כי התרחיש הכי גרוע הוא אובדן שליטה, אז אתה בעשרה מטרים ונופל. אתה מטיס אותו במרחק 400 מטרים ממך ויש נתיב סמוך שיש חשש לזליגה, תפעיל את שיקול דעתך, תגיד אוקיי, יש פה את הנתיב הזה שיוצר לי סיכון וזה על גבול קשר העין ואולי מזג האוויר ישתנה ותעשה את זה ככה. שוב, אני לא רוצה לקבוע חובה זעירה מדי שתעשה חסר, או חובה מקיפה מדי, חמישה קילומטרים.
איציק בן שבת
מובן לי. את השאלה הוא שאל, לא אני, אבל אני באמת מקבל את כל התקנה הזאת במלואה, מחזק את מה שכרגע אבישי אמר, מה שאני טוען, הכול טוב ויפה, כל זה חייב גם להתבצע, השאלה שלי, וזה מביא אותי לנקודה אחרת ולתקנה אחרת, איך בעצם ילד בן 16 שקיבל את הרישיון ועבר רק היתר, רק מבחן עיוני באינטרנט, יידע את כל מה שעכשיו מתבקש ממנו ויידע לעשות את זה ויידע לבצע את זה. זאת השאלה שלי, השאלה אם יש מנגנון איך אנחנו פועלים בנקודה הזאת. כל מה שהתבקש כאן מובן לחלוטין ומתקבל.
אבישי פדהצור
אני אחדד. שתי נקודות, ברשותך, אדוני, צחי ועמי ישלימו אותי וכמובן הציבור יתקנני כשאטעה. קודם כל הוא לא עושה את זה באינטרנט, כי אם הוא מפעל כטב"ם הוא מתכבד ומגיע למשרדי רת"א ועובר מבחן להפעלת כטב"ם, הוא מקבל רישיון מטיס. זאת אומרת זה לא התחום של הפנאי וספורט, אחת.

שתיים, במבחן הזה הוא יצטרך בין היתר להוכיח את היכולות שלו לעשות את הפעולות האלה. שוב, אני מכיר נערים בני 14 שהם הרבה יותר פיקחים ומסוגלים מאנשים בני 50 שאני מכיר, ואני לא מעיד פה על עצמי, אבל אתם מבינים על מי אני מדבר, ולכן זה עניין של אחריות אישית, אבל זה כמו כל דבר בחיים, אתה עולה על אופניים, אתה עולה על האוטו, אם אתה לא כשיר, אם אתה לא מרגיש כשיר להפעיל אותו, אל תחכה שידפוק לך שוטר על הדלת ויגיד לך: הכול בסדר, אתה יכול להפעיל את זה.
איציק בן שבת
לא, זה ברור, האחריות האישית היא ברורה ואני מסכים עם כל האחריות האישית, השאלה היא אם יש את המנגנון שאנחנו יכולים להבטיח את זה גם, מעבר לאחריות האישית.
אבישי פדהצור
להבטיח אחריות ושכל ישר, אני לא מכיר חוק בעולם שיכול לעשות את זה. אנחנו כן יכולים להנגיש מידע, אנחנו כן יכולים להקשות - - -
איציק בן שבת
אנחנו, המסחריים, דווקא כן מכירים פתרון.
אבישי פדהצור
לא, שוב, שום דבר לא יחליף את תחושת האחריות האישית של הבן אדם. הוא יכול להיות לעניין זה בן 16 והוא יכול להיות לעניין זה בן 66.
איציק בן שבת
פה אני חולק.
אבישי פדהצור
אם אתה לא יודע לקיים את החובות הבסיסיות שלך, אז אני כמאסדר יכול להגיד או אל תעשה את זה בכלל, לא תרחיש טוב, או תעשה את זה בסבבה שלך, גם פחות טוב לבלתי מעורבים, או תעשה את זה תוך כדי שאני מכתיב לך איזה שהיא דרך. תמיד אפשר להוסיף עוד מבחן ועוד הגבלה ורישיון למתקדמים, או אם עוד לא מלאו לך 19 שנים תטיס רק ב-20 מטרים ממך ורק כלי של פחות מארבעה קילו, אבל שזה יהיה בחודש אי זוגי.
איציק בן שבת
לא, זה כל מיני תרחישים שהם לא נכונים. ברור שאין סוף.
אבישי פדהצור
השאלה מה כן יכול להיות. אני שואל אותך.
איציק בן שבת
התקנה שקיימת היום, פשוט.
אבישי פדהצור
שאומרת מה?
איציק בן שבת
שאומרת תעבור הכשרה מעשית, פשוטה.
אבישי פדהצור
אז חזרנו לאותו - - -
איציק בן שבת
נכון, בדיוק אנחנו חוזרים לתקנה הזאת ואם אנחנו נחזור לתקנה הזאת היא לדעתי התקנה הכי נכונה. אז אני לא בא ואומר לעשות שש שעות או חמש שעות ולהגדיר שעות, אפשר שעה מעשית, זה גם בסדר, זה גם תקין, אבל לוותר על מעשי לגמרי? לדעתי זה –
יובל סגל
יש לי הערה טכנית על סעיף (2)(ג). כתוב פה כל מטען שמחובר לכטב"ם או נישא על ידו מאובטח ואינו משפיע על מאפיינים, זה משפט שצריך לתקן אותו כי כל דבר שמחובר בהכרח ישפיע על המאפיינים. אני מניח שיסכימו איתי. אי אפשר לא להשפיע על מאפיינים כשאתה תולה משהו. היה פה במקור לרעה, אני רואה שהורידו את זה, אבל בפני עצמו ברור שזה יקרה.
נעמה דניאל
אבישי, אפשר להוסיף שם 'באופן הפוגע בהפעלה'?
היו"ר אליהו ברוכי
או להחזיר את המילה 'לרעה'.
אבישי פדהצור
אפשר להוסיף לסיפה, 'ליכולת לשלוט בו או לבצע הפעלה בטוחה ולמחוק את המשפיע'.
היו"ר אליהו ברוכי
בסדר.
נעמה דניאל
היו לי כמה שאלות. הדבר הראשון זה אחת התקנות שאמרנו שתצטרך להיות מוקדמת יותר בסדר התקנות, כי בעצם כאן אנחנו אומרים מה צריך לבדוק לראשונה, דברים שבתקנה 21 שקראנו היום - - -
אבישי פדהצור
כבר צריך לדווח עליהם, נכון.
נעמה דניאל
הערה טכנית לנוסח. בתקנת משנה (א) כתוב 'לא יפעיל מטיס-מפקד מערכת כטב"ם קטן ולא יתיר הפעלת מערכת כטב"ם קטן שהוא משמש לגביה בתפקיד מטיס-מפקד', יכול להיות שהתוספת הזאת מיותרת לאור ההגדרה של הפעלה בתקנות הטיס.
אבישי פדהצור
לאור ההגדרה הרחבה של הפעלה.
נעמה דניאל
אם נצטרך נתקן את זה. והערה אחרונה שדיברנו עליה ואני מבקשת גם שתביא את זה לידיעת הוועדה, המטיס-המפקד – אגב, צריך להוסיף כאן התייחסות לפמ"ת ולנוטאם כמו שיש ב-21, כתוב מידע, אבל –
אבישי פדהצור
מידע זה משהו יותר רחב, אפשר לומר ובכלל זה כפי שפורסם בפמ"ת ובנוטאם.
נעמה דניאל
נראה לי שכדאי. ולגבי תקנת משנה (2)(ב), דיברנו על זה, אני רק מבקשת שתסבירו לוועדה. כתוב ש'במילוי חובותיו לפי תקנת משנה (א) יביא בחשבון המטיס-המפקד את הוראות יצרן מערכת הכטב"ם הקטן'. אני שאלתי אם צריך להוסיף כאן 'ויפעל לפיהן' ואתם עניתם שלא צריך, רק אם אתם יכולים להסביר לוועדה למה.
אבישי פדהצור
כי, שוב, זה מחזיר אותנו לזה שלא תמיד יש כאלה הוראות. לא תמיד יש הוראות יצרן שאומרות מה מותר ומה אסור. חלק מהפריטים פה באים מעולם הצעצועים ותשים סוללות ותטוס, וחלק מהפריטים מגיעים או בייצור עצמי שאתה היצרן אתה מכיר את זה, או שיש הוראות מפורטות יותר. לכן אם ישנן שקול אותן, אבל צריכים לזכור שבסופו של יום, בגלל שההפעלות פה הן מאוד נזילות ומאוד גמישות ויש הרבה מאוד שיקול דעת למטיס-המפקד ויש המון תזזיתיות, לא כמו כלי טיס מסורתיים שאתה לא יכול להזיז מתג בלי לעבור את עמי ואת כל רת"א מ-א' ועד ת', אז הוראות היצרן הן חשובות, אבל הן לא כובלות או מגבילות את שיקול הדעת של המטיס-המפקד.
נעמה דניאל
כלומר כל עוד ההפעלה בטוחה הוא ישקול את הוראות היצרן, אבל הוא רשאי גם לסטות מהן.
אבישי פדהצור
כן, בגלל זה לא כבלנו אותו שיפעל לפיהן.
ברק הראל
כי הוראות היצרן לפעמים באות לכסות נושא של אחריות וביטוח של היצרן עצמו ולאו דווקא את סוגיית ההפעלה. לכן זה הגיוני לא לחייב את זה קטגורית.
אבישי פדהצור
שוב, בתעופה האזרחית המאוישת הוראות היצרן, בגלל תהליך הרישוי והאסדרה של היצרנים הן כופות, את לא יכולה לסטות מהן ולחרוג מהן ואם את רוצה לסטות או לחרוג מהן את צריכה לעבור ברת"א, אני לא אגיד שבעה מדורי גיהינום, אבל צריכה לעבור את עמי לפחות.
היו"ר אליהו ברוכי
תקנה 26, בבקשה.
אבישי פדהצור
מגבלות כלליות על הפעלת מערכת כטב"ם קטן
26.
לא יטיס אדם כטב"ם קטן אלא אם כן מתקיימים כל אלה:



1. המהירות ביחס לקרקע של הכטב"ם הקטן לא עולה על 87 קשר;



1. גובה הטיסה של הכטב"ם הקטן לא עולה על אחד מאלה, לפי העניין:




1. 60 מטרים מעל פני השטח;




1. 100 מטרים מעל פני השטח, ובלבד שניתן אישור להפעלה בגובה כאמור בידי מי שמפקד חיל האוויר הסמיכו לכך ובידי יחידת הנת"א המתאימה;



1. מתקיימת ראות טיסה של 5 קילומטרים לפחות;



1. בין הכטב"ם הקטן לבין ענן נשמר מרחק מזערי של -




1. 150 מטרים מתחת לענן;




1. 600 מטרים מהענן במישור האופקי.



אני אסביר ואז נתחיל לריב על הגובה. אנחנו ממשיכים פה עם כללי הטיסה ופה עברנו את כל הרקע ואנחנו הולכים לתכלס. מהירות מקסימלית 87 קשר. תטוס יותר מהר, זה גם פוגע ביכולת של השליטה וגם הסיכון גדול יותר למי שנפגע מזה, אמרנו אנרגיה קינטית וכו'.
ברק הראל
מה זה המהירות הזאת? 87 זה לא איזה מספר עגול, מה זה המספר הזה?
אבישי פדהצור
זה אחד לאחד מה-FAR, אני יכול לנסות לאתר את זה. אפשר לעשות 90, 85, כמו שאמרנו, העדפנו להסתמך פה על מה שמופיע ב-FAR, אם אני לא טועה.
קריאה
זה 170 קמ"ש בערך.
קריאה
כן, זה המון, הכלים לא מגיעים לשם.
אבישי פדהצור
על גובה הטיסה תיכף נדבר.
קריאה
המהירות לא מטריד אותנו.
אבישי פדהצור
160 קמ"ש.
ברק הראל
אני שואל את השאלה הזאת כי בתוך הדבר הזה, לדוגמה, טיסנים סילוניים שטסים במהירויות יותר גדולות והם אפילו ספורט - - -
אבישי פדהצור
כשנדבר על טיסנים נדבר על זה.
ברק הראל
כי גם שם זה אותה מהירות.
צחי גליצנשטיין
אתה לחלוטין צודק, זה בתקנות שהלוואי שנגיע אליהן היום.
אבישי פדהצור
אני אדלג על (2) כי תלכו מכות על זה תיכף. (3) ראות טיסה, תקנו את ההגדרה מקודם, ראות טיסה זה שעברנו מהאלכסוני לאופקי, פשוט לראות חמישה קילומטרים. אם צריך להטיס בקשר עין אז פשיטא שאני גם צריך לראות מה קורה סביבה בחמישה הקילומטרים האלה ואל תלך לי לאיבוד בתוך ענן. אם אתה הולך לאיבוד בתוך ענן אתה כבר לא רואה, אתה מאבד שליטה וכו' ונוסיף שמהתקנה הזאת אפשר לבקש 'הרשלה', זאת אומרת את אותה הפעלה מקצועית שדיברנו עליה. עד כאן.
יובל סגל
אני רוצה להעיר דווקא לא על גובה, כי גובה כבר שמעתם מספיק. קודם כל ראות, היום אנחנו נדרשים לשלושה קילומטר, לא יודע למה זה עלה לחמישה קילומטר, זה מגבלה חדשה, והנושא של להישמר מעננות, עד היום היינו 500 רגל מבסיס ענן במישור האנכי, אני לא יודע למה עברו לדבר במטרים פה, ובמישור אופקי העננים הם עם רוח, כאילו להישמר מעננים במישור אופקי, אני לא מבין למה זה נולד בכלל ולמי אכפת שהם זזים, סליחה על השאלה.
קריאה
אם הם בכיוון שלך.
יובל סגל
אז זה משנה לי מה הגובה שלהם, כמו שנאמר, אני לא רוצה להיכנס לתוך ענן, אבל אם אני מופרד בגובה מה זה משנה באיזה מרחק אני ממנו? כאילו למה זה קשור? זה אגב גם נתון שאין לנו אותו, זאת אומרת כשאני בודק היום מזג אוויר אני יודע מה בסיס ענן, אני לא יודע מה קצב ההתקדמות שלו ומתי הוא יהיה מעליי ובאיזה מרחק הוא ממני.
שמעון מנטאל
אני אגע רק בנושא של הראות האופקית. נכון, שלושה קילומטר היה בקודם, ואם קודם דיברנו על שני קילומטר כמה זה רחוק מהמסלול אז חמישה קילומטר, אם ראות היא לא חמישה קילומטר לגמרי זה בין עיר לעיר, זאת אומרת שאנחנו עוד פעם מאוד מאוד מוגבלים. אני חושב שלהשאיר את זה בשלושה קילומטר זה מספיק רחוק.
צחי גליצנשטיין
נבדוק את הנושא, זה גם כנראה נתונים שנלקחו מה-FAR, כמו שאומר אבישי.
שמעון מנטאל
שם יש שטחים גדולים.
צחי גליצנשטיין
לגבי המרחק זה לאו דווקא בשביל היכולת - - -
היו"ר אליהו ברוכי
שמעת את ההערה שלו? אי אפשר לקחת בסוף אחד לאחד כי שם יש שטחים הרבה יותר גדולים.
שמעון מנטאל
בארה"ב המרחקים מאוד גדולים וגם באירופה.
היו"ר אליהו ברוכי
הם יכולים לקחת את הטווח הזה ואת המרחקים האלה.
צחי גליצנשטיין
אני אסביר את הרציונל של הראות האופקית. ההקשר של הראות זה לאו דווקא בשביל להטיס טוב, זה בשביל לראות אם מגיע כלי טיס של חיל אוויר או משהו כזה, שחלקם מגיעים מהר, שתוכל שתהיה לך יותר ראות כי אתה יכול כעיקרון, גם עם קילומטר ממך אתה יכול להטיס, אין בעיה להטיס, אבל הכוונה היא כן לראות את הסביבה הרחוקה יותר.
שמעון מנטאל
אבל, צחי, עוד פעם, אתה מדבר על מטוס קרב שבא מהר. שום מטוס קרב לא טס ב-100 מטר גובה. זה ברור.
קריאה
ואם כן אז הוא מספיק מהיר כדי שזה לא ישנה.
שמעון מנטאל
עוד פעם אנחנו אומרים, הוא טס במצדה בניווט נמוך, הוא לא טס בתל אביב ב-100 מטר גובה. אנחנו מדברים על מצדה.
יובל סגל
אנחנו היום שומרים שלושה קילומטר של ראות ואני חושב שאנחנו לא מסכנים את התעופה המאוישת והוכיחו את זה מספרית פה.
היו"ר אליהו ברוכי
הנושא של הקילומטרים ייבדק. מה לגבי ה-600 מטרים ענן אופקי.
אבישי פדהצור
אני מסתכל עכשיו ב-FAR, ב-FAR זה בדיוק הניסוח, זאת אומרת The minimum distance of small unmanned aircraft from clouds must be no less than - - -
יובל סגל
אם אפשר להגיד, אנחנו טסים הרבה לפני שה-FAR הזה יצא. עם כל הכבוד לאמריקאים שהם נהדרים אנחנו טסים פה המון שנים לפני שהם ישבו לכתוב את זה. זה לא תורה מסיני.
אבישי פדהצור
אני לא מתווכח, תורה מסיני יש רק אחת. חברים, רק שנבין מה שיש שם ואחרי זה יחליטו גורמי המקצוע מה מתאים להם, אבל שנדע מה קיים אצלם. 500 feet below the clouds ו-2,000 feet horizontally from the clouds, גם אצלם יש את שני המדדים האלה.
ברק הראל
זה גם הגיוני מכיוון שהממד האנכי אומר שהענן משפיע עליך עכשיו, זרמים עולים ויורדים ומזג אוויר וה-600 מטר אומר שאתה מרוחק 600 מטר אז אתה לא צריך להרים את הראש למעלה, אבל אם הענן מתקרב אליך אז אתה צריך להתחיל להתייחס אליו, לכן זה מאוד הגיוני התקנה הזאת.
אבישי פדהצור
קשה לי להתווכח עם היגיון.
צחי גליצנשטיין
לגבי החמישה ושלושה קילומטר, זה משהו שנחשוב עליו ונשקול. אם יש באמת את המבחן שאנחנו פועלים שנים וזה שלושה קילומטר, נחשוב על זה ונחזיר תשובה לוועדה.
יובל סגל
לגבי עננות אופקית, צחי?
צחי גליצנשטיין
אני אישית לא רואה סיבה להוריד את זה, כי אני כן רואה היגיון במה שכתבו ב-FAR.
יובל סגל
למרות שהיום אנחנו שומרים הפרדות אנכיות וזה מספק?
צחי גליצנשטיין
כן, עדיין אני רואה בזה היגיון.
היו"ר אליהו ברוכי
מהמשטרה מה אתה אומר?
שחר קשת
מבחינת מטיס הכטב"ם נמצא ב-70 מטר. אין שום כלי שיכול להגיד לך מרחק. אני לא יודע איך אתם עובדים עם המרחקים, איך הוא יכול לעלות לגובה מענן. זה אשליה אופטית. זה צריך לדעת שהוא לא מוסתר מענן - - - 500 מטר אתה בחיים לא תדע בתור מטיס - - -
צחי גליצנשטיין
שוב, גם חמישה, אני מבטיח שאף אחד לא יוכל להגיד, הוא יסתכל הוא יראה חמישה קילומטר והוא יגיד זה הבניין שהוא בדיוק חמישה קילומטר. כמו שאבישי אמר, שוב, אם יש לך ספק אז אין ספק ותיקח את השפיל ואת מקדם הבטיחות. כמובן שאף אחד לא יכול למדוד על הסנטימטר.
שמעון מנטאל
אני מזכיר לכם שיש את אתרי מזג האוויר. בסיס הענן אפשר לדעת בערך באזור שאתה טס מהו, כך עושים בתעופה אזרחית, ב-GA, אנחנו הולכים לטוס אז אני בודק מה בסיס הענן, אם הוא פחות מ-1,000 רגל אני לא ממריא.
היו"ר אליהו ברוכי
לדעתך זה מיותר הסעיף השני?
שמעון מנטאל
זה לא מיותר, אבל זה קשה בעין לדעת אם זה 450 או 600, אבל לא להיכנס לתוך ענן - - -
היו"ר אליהו ברוכי
כל המדידות האלה, השאלה אם הנושא הזה של 600 מטרים מענן במישור - - -
שמעון מנטאל
לנו הספיק גם 500 וזה היה בסדר.
היו"ר אליהו ברוכי
השאלה אם הסעיף הזה בכלל מיותר.
קריאה
לא, הוא אומר שהאנכי הספיק. 500 זה האנכי.
שמעון מנטאל
היה עד היום 500 אנכי והם עכשיו עלו ל-600 אופקי.
אבישי פדהצור
אם הוויכוח הוא על 100 מטרים כאלה או אחרים ולא על המהות, אז זה גורמי המקצוע יכריעו אבל אני מבין שסביב המהות יש קונצנזוס.
קריאה
אבל היום באופקי אין דרישה.
היו"ר אליהו ברוכי
אופקי לא, אבל יש 500 אנכי.
יובל סגל
500 רגל. הם שינו למטרים פה אז צריך לעשות פה את המתמטיקה.
אבישי פדהצור
500 רגל לחלק לשלוש זה 180, בגסות.
היו"ר אליהו ברוכי
אנחנו נדבר על זה. גם זה צריך לרדת קצת, הרבה. הלאה, תקנה 27, בבקשה.
אבישי פדהצור
לא רצינו לדבר על הגובה?
היו"ר אליהו ברוכי
אתה רוצה לדבר על הגובה היום?
עומרי גרובר
רצינו מאוד, לא הצלחנו, חיל האוויר קצת עסוקים בדברים אחרים, אבל אנחנו בתהליכים, אני מקווה מאוד שבדיון הבא.
היו"ר אליהו ברוכי
כן, הוא גם העיר קודם שהסעיף הזה אולי ייתן איזה שהוא פתח.
אבישי פדהצור
בסדר גמור.

המראה משטח הפעלה ונחיתה בו
27.
מטיס רשאי להמריא כטב"ם קטן משטח הפעלה וכן להנחית כטב"ם קטן בשטח הפעלה, ובלבד שהוא בדק מראש, סמוך להמראה או לנחיתה, את שטח ההפעלה ואת סביבתו ומצא אותם מתאימים להפעלה בטוחה.



בגדול סעיף 75 לחוק הטיס אומר שאסור לבן אדם להמריא או להנחית כלי טיס אלא בשדה תעופה או מנחת שניתן רישיון להפעלתם או במקום אחר שקבע השר בתקנות. זו בדיוק הקביעה הזו. רוב הכלים האלה או חלק לא מבוטל מהכלים האלה ממריאים מכף היד שלי, תיאורטית, הם לא צריכים שדה תעופה, הם לא צריכים מנחת, להיפך, אנחנו ראינו עד עכשיו שאנחנו מנסים להדיר אותם, להרחיק אותם משדות תעופה ומנחתים, הם יכולים למעשה לפעול תחת כל עץ רענן. אנחנו אומרים, מצא לך עץ רענן, אבל תבדוק שסביבתו מאפשרת לך להפעיל את זה בצורה בטוחה, שאתה לא פוגע באנשים או ברכוש או בתשתיות וזה הכול.
היו"ר אליהו ברוכי
אוקיי, נמשיך הלאה. פרק ד'.
אבישי פדהצור
פרק ד': הרשאה להפעלה חריגה

הרשאה להפעלה חריגה
28.
1. המנהל רשאי להרשות לבעלים רשום, באמצעות הרשאה להפעלה חריגה, להפעיל את מערכת הכטב"ם הקטן, שהכטב"ם הקטן שהוא בעליו הוא חלק ממנה, בהפעלה חריגה, אם שוכנע, לפי בקשת הבעלים הרשום כאמור בתקנה 29, כי הפעלת מערכת הכטב"ם הקטן בהפעלה חריגה יכולה להיעשות באופן המאפשר הפעלה בטוחה; לשם כך רשאי המנהל לדרוש מהבעלים הרשום למסור לו מידע בדבר תיכון (design) מערכת הכטב"ם הקטן ומאפייניה ולערוך ולהגיש לו ניהול סיכונים מפורט לגבי ההפעלה החריגה שהוא מבקש.



פה אנחנו למעשה נכנסים לאותו 'הרשלה' שדיברנו עליו מקדמת דנא וזו ההרשאה להפעילה חריגה שאם רוצים כבר עכשיו זה הזמן לכנות אותה בשם שיהלום אותה, הרשאה להפעלה מקצועית, הרשאה להפעלה שונה, מה שתחפצו. אני לא רוצה לקרוא לזה פטור כי זה מתנגש לי עם מושג חוקי אחר. אפשר לקרוא לזה סתם הרשאה, אבל אז אנא אני בא?
קריאה
אפשר הרשאה מיוחדת.
היו"ר אליהו ברוכי
כן, הרשאה מיוחדת.
אבישי פדהצור
אז להלן תכונה בישראל הרשאה מיוחדת ונעשה את התיקונים בהתאמה. תקנת משנה (א) אומרת לנו את הבסיס, התקנות אומרות לך לפעול לפי הכללים, אתה רוצה בגלל הצרכים המסחריים או הכלליים שלך לחרוג מהכללים? בסדר גמור, אני סולל לך פה נתיב, מסלול, שתפסע דרכו, זו אותה הפעלה מיוחדת ואני אומר לך: אתה רוצה את זה? תגיש למנהל בקשה, עוד מעט נדבר מה אתה צריך לכלול בה, ובתור התחלה, בשביל להתחיל את השיח בינך לבין המאסדר. זה לא בינארי, יש פה איזה שהוא שיח שאולי צריך להתנהל.

אתה תמסור לו, בצד הפרטים ההם, מידע לגבי התיכון אם דורש ממך המנהל. תיכון זה איך בנויה המערכת, מה גורם לה לפעול ולפעום, ותביא ניהול סיכונים לגבי ההפעלה. זאת אומרת אני הולך להפעיל עכשיו מחוץ לקשר עין, הסיכונים שאני צופה הם אובדן שליטה, אי ראיית הסביבה, התמצאות עם מכשולים וכו' וכו' ואני מציע להתמודד עם זה עם תצפיתן, מערכת חישה לכטב"ם שאם הוא מתקרב לחפץ היא מסיטה אותו וכו' וכו'. ואז יושבים גורמי המקצוע ברת"א, בוחנים את זה ואומרים: די לי בכך בשביל להיעתר להרשאה להפעלה חריגה או שמא אני צריך עוד מידע.

צריכים עוד מידע? תקנת משנה (א1), ברשות אדוני.



(א1) נוכח המנהל, בין השאר על סמך המידע וניהול הסיכונים שנמסרו לו כאמור בתקנת משנה (א), שמאפייני ההפעלה החריגה המבוקשת או מאפייני מערכת הכטב"ם הקטן שהפעלתה מתבקשת כאמור, מחייבים זאת, רשאי הוא לדרוש מהבעלים הרשום, בהחלטה מנומקת בכתב, כל אחד מאלה:




(1) להוכיח בפניו כי לאיש צוות המשמש בהפעלת מערכת הכטב"ם הקטן ידע מקצועי או מיומנות טיסה הנדרשים, לדעת המנהל, להפעלה בטוחה של מערכת הכטב"ם הקטן בהפעלה החריגה המבוקשת, ובכלל זה ניסיון מוקדם בהפעלתה של המערכת כאמור והוכחת יכולת להפעלה בטוחה מתמשכת שלה ושל מערכות כטב"ם קטן ככלל; הורה המנהל על הוכחת ידע מקצועי או מיומנות טיסה, יחולו כל אלה:





1. הוכחת הידע תיעשה באופן שהורה המנהל לבעלים הרשום, ובכלל זה באמצעות מעבר מבחן עיוני או מעשי מתאים;





1. על מי שנדרש להוכיח ידע מקצועי או מיומנות טיסה יחולו ההוראות בתקנות הרישיונות הנוגעות להוכחת ידע מקצועי או מיומנות טיסה, בהתאם לידע המקצועי או מיומנות הטיסה שהוא נדרש להוכיח, בשינויים המתחייבים;



אני אסביר. עכשיו אנחנו כבר נכנסים לקרביים של הקרביים. הגישו למנהל את הבקשה, צירפו את המידע, צירפו את ניהול הסיכונים ואת המידע לגבי התיכון ואומר המנהל: זאת הפעלה מורכבת, אני רוצה מכם עוד, תוכיחו לי עוד דברים בשביל שתנוח דעתי שאתם יכולים לבצע את ההפעלה הזאת בצורה בטוחה.

ואז בואו נתחיל באנשי הצוות. תראו לי אילו אנשי צוות נדרשים, זה חלק מהסב-טקסט, אבל אני רוצה שאיש צוות, למשל אם אתה מבקש לעשות הטסה מחוץ לקשר עין ואתה צריך בשביל זה מה שמכונה בעגה מטיס פנים ומטיס חוץ, אני רוצה שמטיס הפנים, צחי, תקן אותי כשאטעה, אני רוצה שיהיה כמה שיותר קרוב לטייס שמבצע פעילות דומה. זאת אומרת שהוא לא רואה את כלי הטיס, זה טיסת מכשירים או השד יודע מה, טיסת כלי, טיסת מכשירים, ואז הוא שולח אותך לעשות מבחן כזה, קודם כל מבחן עיוני מתאים, שיש לך ידע בפמ"ת, במטאורולוגיה וכו' וכו', זה עוד נוסף על מה שהיה לך כשקיבלת את הרישיון ובנוסף יכול להיות שאני אדרוש ממך להוכיח איזה שהיא מיומנות טיסה, כך וכך שעות או מבחן כזה או אחר.

ההוראות כאן די מנציחות את מה שקיים היום מכוח נהלים ואיזה שהיא שגרה ואנחנו נדבר על זה גם בהוראות המעבר מכל מיני הרשאות, תעודות כושר טיסה וכו' שנתנו, ולמעשה מה שהיה הוא פחות או יותר מה שיהיה. היום יש לנו כבר נהלים, תקן אותי, צחי, אם אני טועה לגבי חלק לא מבוטל מהפעולות שצריך לעשות כאן, כמובן שהן יותאמו ויתוקנו בעתיד ככל שיהיה צורך וככל שנלמד מהאירוע.
צחי גליצנשטיין
רק משהו קטן, לדייק. המנגנון שיש לנו עכשיו לצורך העניין זה מנגנון שהוא יותר שחור או לבן, זה אומר שמי שמטיס בקשר עין נדרש ב-X דברים ומי שיוצא מקשר עין נדרש בחבילה יחסית גדולה של דברים. מה שיצר לחלק מהחברות או למשטרה שלא רוצים עכשיו להטיס משהו בגובה 4,000 רגל ולקחת 100 קילומטר, שיש כלים כאלה בתעשייה מתחת ל-25 קילו שטסים ככה, אלא הם אומרים שהם רוצים לטוס ברדיוס של קילומטר רק, שזה מחוץ לקשר עין, אבל זה עדיין תיחום מסוים באזור מסוים ובגובה מסוים וכן יכול להיות שבהרשאה חריגה בעתיד אני אדרוש ממנו דברים בסיכוי מאוד גבוה מופחתים בצורה ניכרת ממה שאנחנו דורשים היום.

היום יש לנו בקשות, בייחוד בעולם של רבי להב, של רחפנים, של הטסה שהיא לא 100 קילומטר, כמו תעשיות ביטחוניות שרוצות לעשות הפעלה, שאנחנו דורשים מהם יחסית הרבה דברים, כי ההטסה היא באמת מורכבת ותקלה מסוימת ב-80 קילומטר או ב-60 קילומטר התפעול שלו מאוד שונה אם הכטב"ם הוא ממש מעל הראש בגובה 30 מטר. בגלל זה ההכשרות הן קשות יותר.

ועוד תיקון קטן, יכול להיות שנדרוש הכשרה מסוימת גם להטסה בקשר עין, לאו דווקא להטסה מחוץ לקשר עין, יכול להיות שתהיה מערכת עכשיו של כנף קבועה שהם רוצים לטוס בקרבת אנשים או בקרבת דברים, אנחנו רוצים כן לאפשר את זה ולא לדרוש ממנו מטיס פנים, כי זה לא קשור, יכול להיות שכן נדרוש מיומנות הטסה מסוימת. כל הקונספט הזה שאמרנו לחייב אנשים בהכשרה הוא בעינינו לא נכון, אבל זה המקום אם היא נדרשת לעשות חבילה אישית ומתאימה לפי הדרישות, לא להגיד אנחנו לא עושים והאחריות שלך על כל הפעלה. אנחנו לא מורידים אחריות מהמאסדר בדרישות שלנו לגבי הפעלות.
היו"ר אליהו ברוכי
אני רק מזכיר שדיברנו על זה שזה צריך להיות מאוד מוגדר בזמנים ודיברנו שההחלטות שלכם יפורסמו כדי שאנשים יידעו לפעמים לעשות העתק-הדבק מראש ולבוא אליכם.
צחי גליצנשטיין
נכון, זה אפילו רשום בתקנות שאנחנו נפרסם. זה בהמשך, שאנחנו נפרסם לאו דווקא את הבקשה ואיפה הולכים לעשות, כי יש פה עניין מסחרי, אבל את כל הקריטריונים שאנחנו הגדרנו. לכן אם חברה מסוימת ראתה שנתנו לחברה אחרת עם כטב"ם מסוים לעשות הפעלה היא לא צריכה כל פעם להמציא את העולם מחדש. זה מה שעשו האמריקאים.

לגבי טווח זמן למענה, מענה ראשוני גם בתקשי"ר מוגדר שבועיים. אנחנו בכל מקרה ניתן מענה ראשוני, כל התהליך הוא מן הסתם מאוד תלוי בהפעלה, יכול להיות שנדרוש המון דברים, יכול להיות שנדרוש קצת דברים, יכול להיות תהליך קצר.
היו"ר אליהו ברוכי
זה לא קשור לזמן המענה שלכם. זמן המענה שלכם, אולי בשלב הראשון כשתלמדו את ה - - -
צחי גליצנשטיין
לא, כי המענה הראשוני, שוב, הוא מוגדר גם בתקשי"ר שהוא שבועיים, זה תמיד יהיה, לא משנה מה יהיה. כן יש לנו כבר בנהלים הפנימיים שלנו שאחת לשבוע, אחת לשבועיים אנחנו נתכנס, נדון בכל הבקשות החריגות ונחליט האם לאשר באופן גורף, הוא עשה ניהול סיכונים מצוין אנחנו מאשרים לו, או שאנחנו אומרים שניהול הסיכונים שלו לא מספק או חסר לנו מידע ונפנה אליו שיביא לנו מידע נוסף, תלוי בתהליך, ביכולת. יכול להיות שנדרוש עכשיו הכשרה מעשית והוא יצטרך לעשות הכשרה מעשית.
היו"ר אליהו ברוכי
לא מענה שלו, מענה שלכם. את הדרישות אתם תצטרכו להציב תוך X זמן.
צחי גליצנשטיין
המענה הראשוני שלנו של אושר או לא אושר וצריך, אפשר גם להגדיר אותו פה כשבועיים או שלושה שבועות.
היו"ר אליהו ברוכי
אני חושב ששבועיים זה הרבה.
יובל סגל
נאמרו פה הרבה דברים, זה סעיף מאוד מאוד גדול. אני רוצה להגיד כזה דבר, ואני אתחיל מלצטט, בכל מה שקשור להטסה מחוץ לקשר עין, גם נאמר פה, יש היום נהלים קיימים, יש היום כשירות לכלי טיס, יש דוחות בטיחות, יש רישיונות למטיסים, מטיסי פנים, מטיסי חוץ, ולכן זה זועק שרגע נזכיר לאדוני שאפשר פשוט להכניס בכותרת שזה לעולם הקשר העין, פשוט לעזוב את התחום הזה שיש לו את הנהלים שלו, יש לו את השיטות שלו וגם נאמר פה שהם ימשיכו להיות. אם ירצו לשנות אותם הם יכולים לשנות אותם, זה נהלים שלהם, הם לא באים לפה כדי לשנות את זה ולכן כל הנושא של הטיסה מחוץ לקשר עין, לדבר עליה פה זה בעצם קצת לסנוור מהדיון פה. הדיון פה הוא בסוף על הטסות של כטב"מים קטנים וכולנו גם הבנו את סוג המשימות, מי שרוצה לטוס מחוץ לקשר עין, יש לו נהלים.
שמעון מנטאל
לא, אבל רוצים לשנות פה את התקנה. לנו לדוגמה זה חשוב. אני לא רוצה להוציא לכל ה-300 מטיסים מטיס פנים או מטיס חוץ, זה מטורף.
יובל סגל
אבל הוא אומר שגם היום הוא ידרוש כשירות מכלי הטיס, הוא ידרוש - - -
שמעון מנטאל
אבל הוא ידרוש את זה בהתאם לבקשה. אם אני מוכיח לו את הכלי ואם אני מוכיח לו את המיומנות של המטיס יכול להיות שעמי במשהו פשוט מאשר לי את זה, למה אני צריך תקנה שלמה?
עמי וייס
אני רוצה להבהיר בקצרה. מה שאנחנו עושים היום אנחנו נפסיק לעשות. ברמת השיטות, המתודות, אנחנו נעבור לשיטה הזאת, למי שמתאים לו, ולכן לא יהיה גם וגם. היום כדי לטוס מחוץ לקשר עין אתה חייב להיות מטיס פנים לפי תפיסת הרישוי. פה יכול להיות שהטסה מחוץ לקשר עין שלך היא לטוס, שוטר רוצה להטיס מעבר לבניין, 50 מטר ממנו, עשרה מטר ממנו, הוא לא רואה, הוא מחוץ לקשר עין, אבל עכשיו יכול להיות שההגדרות שהוא יקבל הן לא להיות מטיס פנים אלא משהו אחר.
יובל סגל
נהדר, מה שאני רוצה להגיד זה שלהגיד שכל העולם המאוד מאוד גדול הזה, והוא גם העתיד והוא התעשייה וכולם יודעים על מה אנחנו מדברים, להכניס אותו בשורה של: תפנו אליי לבקשות חריגות ולא לתקן תקנות מסודרות בתחום הזה, זה מאוד מאוד מוזר. זה קל להגיד אני אכתוב נהלים, אני אעשה, אבל בסוף אנחנו פה בשביל לתקן תקנות, שאדם יידע מה הוא צריך, מה הוא נדרש, איזה רישיון הוא יקבל.

ושוב, גם נכנס פה הנושא שדיבר עליו עומר, שהוא לא פה היום, מהפעם הקודמת, הנושא של זכויות מטיס, בסוף כולם פה מקבלים איזה שהיא התניה כללית כזאת של אתה מטיס כטב"ם קטן.
צחי גליצנשטיין
אז אני אזכיר שוב, כל דבר שלנו יש מספיק ניסיון או לעולם להגדיר בתקנות כבר מראש עשינו זאת. להגדיר כרגע כל הטסה מקשר עין כהגדרה, אז כמו שאמרנו, היינו הולכים למחמיר, ואז גם המשטרה וגם חברות אחרות שרוצות לטוס מעבר היו נדרשות - - -
היו"ר אליהו ברוכי
זה נאמר מספיק פעמים, גם הרוח של כל התקנות האלה זה איך אפשר לשחרר, יותר להקל. הם אמרו בעצמם, לכן דיברנו על זה, שהם יפרסמו את ההחלטות שלהם ואז אדם יוכל לעשות העתק-הדבק מראש, לדעת מראש מה הוא צריך.
יובל סגל
הערה נוספת שקשורה למטיסים בקשר עין במשקלים הכבדים יותר. דיבר על זה קודם איציק, על נושא ההכשרות, וגם אני מתפרנס מהתחום הזה. נושא ההכשרות, מי שדורש אותו היום זה רת"א, אני באופן אישי לא מתנגד לזה שזה יירד, אני חושב שזה ראוי שזה יירד, אני חושב שלא לגיטימי להוריד את חובת המבחנים מהצד של רת"א. אני חושב שזה בסדר שאדם ייגש חופשי למבחן ואם הוא יעבור את בוחן רת"א הוא יעבור את בוחן רת"א.

היום הנהלים הקיימים מדברים על הפרדה מעל ומתחת ארבעה קילוגרם, זאת אומרת כלים קטנים יעברו מבחן תיאוריה ובהצלחה. אני אישית לא שלם עם זה, אבל אני אחיה עם זה, אבל מעל ארבעה קילוגרם אני חושב שזה לא לגיטימי לוותר על הנושא של הבוחנים.

אני רוצה להזכיר לוועדה שהיא עדיין לא קיבלה תשובה על כמות האנשים שנכשלים במבחנים היום על ידי בוחני רת"א. אי אפשר להתעלם מהעולם הזה של אנשים שהיום בוחנים, כשהמנהל שלח אותם הם אמרו שלא לגיטימי שהם יטיסו את הכלים האלה כשהם היום פוגשים אותם.
צחי גליצנשטיין
יש לי תשובה גם לזה. כמו שאמרנו, מבחינתנו הרכיב של המשקל הוא אחד מהרכיבים של הסיכון, הוא לא הרכיב הבלעדי. כמו שניתן את הדוגמה עם הפלפלים, אם מישהו מטיס כלי של 24.5 קילו בנגב בלי שום דבר, אני לא רוצה לבחון אותו כי הוא לא מסכן אף אחד, אבל כן המשקל הוא פרמטר, לכן גם ציינתי או תיקנתי את אבישי בהקשר הזה שיכול להיות שנדרוש מבחנים עיוניים נוספים ומעשיים נוספים.
היו"ר אליהו ברוכי
מעל 25?
צחי גליצנשטיין
לא, מתחת גם.
יובל סגל
פה אני פונה לאדוני בבקשה - - -
צחי גליצנשטיין
אבל אני רוצה להשלים את המשפט.
יובל סגל
אני אגיד ככה, חברות כלכליות לא מתנהלות מ'אולי נדרוש'. אני רוצה להגיד פה משהו, אם הם יורידו את החובה, בסוף הם כותבים כמה שעות צריך, שימחקו את השעות, שאף אחד לא יבוא לבית הספר אצלי, סבבה, אני אמצא ממה להתפרנס, אבל אז כשהוא יגיד להם: כן, אבל תבוא אליי להיבחן, מי ילמד אותם? מי ילמד אותם את כל הדברים האלה שאנחנו מלמדים היום?

אין לי בעיה שהוא יוריד את החובה של השעות ואין לי בעיה שהוא יגדיר שזה רק למי שרוצה להטיס מעל משקל X, לשקול את הנושא, ואם הוא רוצה כלים קטנים שיטוסו רק על בסיס תיאוריה, מאה אחוז, אני חושב שזה מסוכן אבל זו החלטה שלו, אבל לא להשאיר כוכבית שאולי אנחנו נדרוש כי בסוף אנחנו נגווע ונמות כתעשייה.
היו"ר אליהו ברוכי
קודם כל אני באמת רוצה לקבל את הנתונים של האחוזים של אלה שעוברים את המבחנים ואלה שלא עוברים. מה הבעיה לשקול לקחת בחשבון האם כן לעשות איזה שהיא חלוקה, כמו שהוא מציע בתוך הקילוגרם?
צחי גליצנשטיין
שוב אני אומר, מבחינתי - - -
היו"ר אליהו ברוכי
אני הבנתי שהקילוגרם הוא לא המאפיין היחיד שאתה לוקח בשיקול, עדיין.
צחי גליצנשטיין
שוב, אם אין סיכון למה לתת עכשיו לאזרח – שוב, אני עכשיו מייצג את רוב הציבור, לתת עכשיו מבחן שהעלות שלו היא 2,600.
קריאה
אז תוריד את העלות, זו אגרה.
איציק בן שבת
זה אתה גובה את זה.
נעמה דניאל
אני רק רציתי לתת לאבישי להשלים גם את פסקה (2), אבל כמו שאתם רואים יש פה הרבה תיקונים בתקנה הזאת, זה עקב שיח אינטנסיבי שלנו עם רת"א ועשינו כמה דברים כאן. הדבר הראשון זה פשוט לסדר את התקנה ככה שהחלק הראשון שלה עוסק במה המנהל יכול לדרוש והחלק השני עוסק במגבלות שאפשר להטיל בזמן מתן ההרשאה.

עוד עניין שקבענו, אנחנו הוטרדנו מהנטלים שהוטלו כאן על מבקשי הרשאות מיוחדות, וכמו שתראו, מה שנכתב בתקנה בסוף, ואני חושבת שרת"א לא אהבה את זה, אבל לזכותה ייאמר שהם הסכימו לזה בסוף, שבשלב הראשון המנהל ידרוש דברים שחשבנו שהם יחסית קלים למסירה, כמו מידע בדבר התיכון של מערכת הכטב"ם הקטן וניהול הסיכונים, ובשלב השני, אם המנהל נוכח שאין לו מספיק מידע אז הוא יכול לדרוש בהחלטה מנומקת בכתב אלמנטים שמטילים נטלים יותר גדולים על מבקש ההרשאה, כמו למשל ביצוע מבחנים, דברים שכרוכים באגרות, נגיע אחר כך לעניין של תעודות, למתן תעודת כושר טיסה לשימוש ניסיוני או הרשאה מיוחדת, וזה היה לנו חשוב בשביל לוודא שלא יוטל נטל מיותר על מבקשי הרשאה חריגה.
היו"ר אליהו ברוכי
מיוחדת.
נעמה דניאל
סליחה, מיוחדת. ואני רק אציין שהעניין שרת"א, אני חושבת שהעליתם גם פה, שאם תוכלו להוציא נהלים לגבי מאפיינים מסוימים של טיסות שתמצאו שלגביהם צריך לדרוש דברים כאלה ואחרים, אז תוציאו אותם.
צחי גליצנשטיין
זה קיים כבר היום.
נעמה דניאל
אנחנו רצינו לאפשר את זה ומבחינתנו, אני חושבת שזה גם עלה בשיחות שלנו, ההחלטה המנומקת בכתב של המנהל יכולה להפנות לנהלים האלה ששם מפורטות הדרישות לקבלת ההרשאה.
אבישי פדהצור
אני רק אשלים. דיברנו הרבה על התזזיתיות של התעשייה הזאת ולכן גם הלכנו מלכתחילה למודל האמריקאי שלפי ההתרשמות שלנו הוא מאוד חכם, הוא אומר שאלה הכללים. איך יוצאים מהכללים? תבואו אליי אתפור לכם חליפה. ברגע שאני אראה שיש לי מספיק חליפות לפס ייצור אז קודם כל אני עובר לשלב ראשון של להוציא לכם נהלים, AP, ובשלב הבא, כמו שהם עשו למשל הטסה מעל אנשים, אני מתקן את התקנות שלי. זאת אומרת יש פה הסדרה שבעיניי היא מאוד נבונה כי היא לומדת, היא לא מתקבעת בזמן, היא כן מאפשרת לתעשייה לגדול וברגע שיש בשלות מספיקה אני מפסיק לעבוד עם נהלים, אני מעביר את זה לתקנות שלי.

אז כמובן שאני כפקיד מעדיף כמה שפחות תקנות, אבל יש לנו רוח מפקד וגם זה הנכון לעשותו, באמת לתת לזה להבשיל, לגדול ואז להעביר אותו לתקנות ולא להתחייב עכשיו, כמו שאמרנו, על one size fits all, כי one size fits all זה לא מתאים לאף אחד, זה one size fits none. זאת העמדה המקצועית שלנו וגם האמריקאים עובדים ככה וזה עובד להם לא רע.
שמעון מנטאל
לעניין המבחן, אני רוצה גם להגיד פה משהו וגם לתת הצעה שאנחנו עושים אצלנו. אז קודם כל אני חושב שבאים להקל, רת"א באה להקל חד משמעית, זה מאוד מאוד חיובי, גם האגרות מאוד מאוד יקרות. אני בוחן של רת"א, אני יכול להגיד עליי, 5% נכשלים. אני חושב, צחי, שהכנתי בין הכמויות הכי גדולות של האנשים במשטרה ואין הרבה נכשלים, זאת אומרת אלה שעוברים את הקורס בסך הכול מגיעים לרמה טובה של מבחן. מצד שני הולכים להוריד את המבחן ויש חששות, אני מבין לגמרי. גם אצלנו.

אני יכול להגיד מה שאני הולך לעשות במשטרה ברגע שהתקנות האלה ייכנסו לתוקף, אנחנו עושים מבחנים פנימיים, זאת אומרת שאני עושה את המבחן, האחריות מוטלת עליי, אני לא אתן למישהו שהטיס MAVIC 3 להעלות ל-25 קילו בלי לעבור אצלי או את אחד המדריכים שלי ואז אנחנו מיישרים קו. מצד שני אין לי את המחויבות של רת"א, אין לי את האגרות של רת"א, אני לוקח את האחריות עליי ואני זה שאעשה את המבחן ואני שאסמיך. אותו דבר אפשר לעשות בבתי הספר, הוא יכול לגבות על המבחן שהוא עושה לאותו חניך. אדרבא, אני חושב שהוא יעשה את זה הרבה יותר טוב כי השם שלו על השולחן ופתרתם את הבעיה.
יובל סגל
אני אגיב לזה כי זו הצעה נחמדה, אבל יש הבדל בין שוטר שרוצה להגיע ליחידה האווירית ומחויב לעבור אצל שמעון לבין מישהו שמעוניין עכשיו להטיס את הרחפנים שלו שהוא קנה ב-20 קילו למטרות ריסוס ועכשיו רוצה לצאת לשוק החופשי לעבוד איתם. כי אם הוא לא חייב להיבחן וללמוד הוא לא יעשה את זה. לכן אני אומר שהוא יבחן אותו, אני לא רוצה לבחון אותו.
שמעון מנטאל
הוא לא יבחן אותו, הוא יגיד לך שתבחן.
יובל סגל
אם הוא רוצה להסמיך אותי לבחון אותו שיעשה תקנות בתי הספר, הם השאירו את זה על השולחן לפני עשר שנים כבר. אני לא מבקש לבחון אותו, אני מבקש שהוא יבחן אותו כי אני אומר שאם כולם דואגים מהפרנסה שאנחנו מחפשים אותו, אני אומר שהציבור יבוא, ברגע שהוא יצטרך להיבחן הוא יבוא, כי ה-5% שהם שוטרים שעברו את הקורס, כמו שנאמר פה, זה לא המספרים שרת"א פוגשים, שזה האדם מהרחוב שמחר רוצה להתחיל להטיס כלים. לאדוני גם, להבנתי, יצא לראות כלים, אתה יודע מה זה 25 קילוגרם. שמעון אומר פה MAVIC כאילו כולם יודעים מה זה, זה לא קילו קטן שמצלם.
היו"ר אליהו ברוכי
דווקא בגלל שראיתי אני חושב שמי שיקנה לא יטיס את זה לפני שהוא יידע טוב.
יובל סגל
כי מניחים כולם שהאדם הסטנדרטי לא מנסה לבד.
היו"ר אליהו ברוכי
בחברות יעשו את המבחנים הפנימיים שלהם, בחברות המקצועיות, ואדם שקונה את זה גם כן לא ישחק עם זה.
יובל סגל
אבל ברגע שירד העולם הזה של מפעיל אווירי, זאת אומרת המעטפת הארגונית, האדם הוא בפני עצמו. אז נכון, למשטרת ישראל יש יחידה והיא תהיה מסודרת והיא שומרת את המעטפת הארגונית, הוא יעשה את הנהלים שלו והוא ישמור על היחידה והיא תהיה מקצועית והוא יכול לעשות את זה ברמה הפנימית כי הוא יכול לחייב נהלים, הוא משטרת ישראל. בסוף התקנות פה פתחו את העולם, אולי בצדק, לפרילנסרים, וזה בסדר, לפרילנסר אין חברה, אין מי שיגיד לו אולי זה לא רעיון טוב, אולי תתאמן, אולי זה.

סליחה על התקנות האמריקאיות, אנחנו מכירים ישראלים, הם לא יעשו מה שהם לא חייבים לעשות. הוא מכריח אותם תיאוריה הם יעשו תיאוריה והם ייצאו להטיס ואז כן יהיה להם תאונות וכן יהיו להם אירועים. ושוב אני אומר, ביום שיגידו אולי אני אבחן אותם לא יישאר מי שילמד אותם, יהיה רק מי שיבחן אותם כי הם החליטו שהם בוחנים.
היו"ר אליהו ברוכי
מה דעתך, החוקר?
גד רגב
אני לא כל כך התכוננתי וציפיתי לשאלה הזאת. אני מבקש לא להתייחס לשאלה הזאת, אני צריך להתלבט קצת ולחשוב, יש פה יותר מדי נתונים והיבטים. אני בא מהזווית של בטיחות, של חקירת תאונה בדיעבד, לכן תמונת המצב שלי היא קצת שונה מהתמונה הכלכלית, מהתמונה של הרישיון וכו'. אני מבקש בשלב הזה, ברשותך, לא להתייחס.
היו"ר אליהו ברוכי
בשלב הזה אני חושב שנזרום עם רת"א.
עומרי גרובר
אני כן אגיד, כמי שכן טס מעל שדות הפלפלים, לא אני טס, אבל אני נותן להם את הוראות הטיסה בגובה הנמוך שם, אני כן מצפה מהמנהל לקחת גם את שדות הפלפלים בדרום, לא כי יש שם אזרחים שצריך להגן עליהם, אבל אני מצפה ממנו גם להגן על הבטיחות של כלי הטיס הצבאיים אחרת אני לא אוכל להתבסס על הידע והניסיון שלהם להתרחק ממני על פי כללי זכות הקדימה שדיברנו עליהם מקודם.

כשאני הולך למפקדים שלי ואני אומר להם שיש כללי זכות קדימה ואני סומך על המפעילים המסחריים, בניגוד למה שאנחנו נדבר עוד מעט על התקנות של החובבנים, אני צריך שיהיה לי על מה שיסמוך. אם אין לי אז יהיה להם קשה לקבל את הדבר הזה ולכן אני כן חושב שצריך למצוא פה איזה שהוא איזון ואולי כן לחייב באיזה שהיא צורה את הנושא הזה של המבחן. אני מבין את המבחן העיוני, אבל יכול להיות שיש פה גם ערך למבחן המעשי שיעזור לי מול המפקדים שלי כדי לסדר את הנושא של הגובה. בסוף גם אנחנו צריכים לאזן את הסיכונים.
היו"ר אליהו ברוכי
בחלוקה של קילו, בוא נאמר לא 25 אלא משהו באמצע שכן?
עומרי גרובר
אני סומך על רת"א שימצאו את המספר הנכון שבו הסיכון מתחיל להיות כזה שהוא מאוזן, לא להציק מדי ומצד שני לעזור לי ולנו לשמור על הבטיחות כי אנחנו טסים בגובה של 100 מטר ולא רק בעין יהב, אנחנו טסים גם במקומות יותר מעניינים, לא תמיד מטוסי קרב, אבל גם קרנף ושמשון, עד שהם לא עברו אותך אתה לא יודע שהם היו שם, אתה לא שומע אותם מגיעים, זאת העבודה שלהם, זאת המשימה שלהם וככה אנחנו מגיעים לאן שאנחנו צריכים להגיע. לכן צריך להסתכל פה ולעזור גם לנו למצוא את האיזון של הבטיחות אל מול הנטל על הציבור.
צחי גליצנשטיין
שוב, אני אחזור על מה שאני אומר - - -
היו"ר אליהו ברוכי
לא, אם אתה חוזר אז לא, אז אין תועלת.
צחי גליצנשטיין
העמדה המקצועית של רת"א - - -
היו"ר אליהו ברוכי
בסדר, שמענו עמדה מקצועית מאוד חשובה פה.
צחי גליצנשטיין
גם בהתבסס על מה שאמר נציג חיל האוויר, דרך אגב שלא עלה בשנתיים דיונים איתם, שהם יאפשרו יותר אזורי טיסה עקב מבחן מעשי, הדרישה של מישהו שמטיס גם אם הוא לא עבר הכשרה מעשית, שיעורי כלי טיס, זה להנמיך. אני לא חושב שנכון להחיל על ציבור גדול אגרה גבוהה והכשרה שנלווית, כי צריך להבין שאם אנחנו דורשים מהם עכשיו מבחן מעשי זה לא רק האגרה של המבחן המעשי, זה לדרוש ממנו גם שעות.
היו"ר אליהו ברוכי
נכון, זה בית הספר.
צחי גליצנשטיין
אני חושב שהנטל על הציבור פה הוא לא סביר. זו גם העמדה של מנהל רת"א.
היו"ר אליהו ברוכי
יש מישהו שמוסמך או מורשה לנהוג על טוסטוס על הכביש בלי קורס מעשי ובלי ללמוד בבית ספר לפני זה?
צחי גליצנשטיין
גם על בואינג 777, אבל זה לא – זה כמו שאין הכשרה לפתוח חלון. לא על כל דבר יש הכשרה ולא על הכול נדרש הכשרה, העניין הוא בין הבטיחות, ואנחנו עושים את זה דרך ההרשאה החריגה, לבין הנטל על הציבור. העמדה המקצועית של רת"א - - -
היו"ר אליהו ברוכי
זו אחת החולות שיש לנו, לא? אנחנו נרצה לקבל חלוקה, לא לסגור את זה בצורה כזאת.
אבישי פדהצור
אני אתייחס, אדוני, למתווה החוקי. בעניינים המקצועיים קטונתי, אבל מבחינה חוקית יש למנהל רת"א בהרשאות המיוחדות המתאימות את הסמכות לדרוש גם הוכחת ידע עיוני ומקצועי מקדים, וגם, עוד מעט נגיע לזה, לקבוע תנאים בהרשאה להפעלה חריגה, מיוחדת, לקבוע בזה הוראות לגבי הידע והמיומנות שנדרשים ממי שמבצע את ההפעלה.
היו"ר אליהו ברוכי
מעל 25.
אבישי פדהצור
25 זה בכלל נשאר בעולם המסורתי של כאילו זה כלי טיס מאויש עם כל מה שעשינו פה, אני מדבר על אותם כלים נניח של 12, 14, 20 ואם אנחנו מתחכמים אז 24 קילוגרם.
היו"ר אליהו ברוכי
והם עם קשר עין הוא בכלל לא יבוא אליך.
אבישי פדהצור
לא. אם הוא בקשר עין ולפי הכללים, לא מעל אנשים, לא מעל תשתיות, לא זה ולא זה, אז הוא לא יבוא אליי.
היו"ר אליהו ברוכי
עומד פה בן אדם עם אחריות גדולה על הכתפיים שאומר: אדוני, אתה פוגע בי.
אבישי פדהצור
שוב, זה עניין של דיון מקצועי, אבל אם הוא טס לפי הכללים שלי הוא לא אמור לסכן אף אחד כי הוא יודע שאסור לטוס מעל גובה מסוים, הוא יודע שאם הוא רואה כלי טיס מתקרב הוא צריך להנמיך והוא יודע שהוא צריך לתכנן את המשימה שלו. אנחנו מניחים שהבן אדם מציית לתקנות ולא מפר אותן. באותם מקומות שבהם תתבקש הרשאה להפעלה חריגה שתאתגר את המוסכמות האלה אז כן, יכול להיות שידרשו מבחן מעשי וכו'.

יכול להיות שהדוגמה שלי עכשיו לא רלוונטית ותצחקו ואני רגיל וזה בסדר, נניח שאני רוצה עכשיו הרשאה להפעלה חריגה למערכת כטב"ם שהכטב"ם לפי התכן שלו, זאת אומרת לפי סוג ההפעלה שלו, הוא רתום לעגלה. ברגע שהרתמה הזאת מתנתקת הוא מתוכנת להשבית את עצמו, לנחות. האם נדרש לחייב אותו בהיתר מטיס פנים, היתר מטיס חוץ, לדבר הזה? לא, כי המתווה של ההפעלה המיוחדת הזאת יוצר מכלול של איזונים שאומר שהחשש שלי שכלי הטיס הזה יברח ויסכן כלי טיס של חיל אוויר וכלי טיס מאוישים מנוטרל על ידי זה שיש בו מנגנון שמונע ממנו להשתחרר למרחב הפתוח התעופתי. לכן אם אני אבוא עכשיו ואכפה הר כגיגית אמצעי כזה, מבחן מעשי על כל אחד או רק על מה שהוא מעל שבעה קילו אז אני עלול לעוות את השוק.

יכול להיות שכמו שאמרנו עם התפתחות ההרשאות האלה וההתקדמות של התחום נמצא קווים כלליים שמאפיינים סוגים שונים של הפעלות ויכול להיות שבעוד שנתיים-שלוש נבוא ונגיד רגע, כל מי שמפעיל כטב"ם שמשקלו מעל תשעה קילוגרם באזור מאוכלס או בסמיכות לאזורי אימון של חיל האוויר, כי כשהוא מבקש ממני הרשאה להפעלה חריגה הוא גם צריך להגיד לי איפה הוא מתכונן לעשות אותה, באופן כללי או באופן פרטני, אז יכול להיות שבעוד, בעזרת ה', אני אופטימי, 12 שנים, כי זה חמש שנים להחליט ואז שבע שנים שהממשלה תאשר לי להביא את התקנות האלה לוועדה, אז בעוד 12 שנים אני מגיע לפה עם תקנה שאומרת: המבקש הרשאה להפעלה חריגה שעניינה מעל בלה בלה בלה, בנוסף על האמור יחויב ב-א' ב' ג' ד'. זאת אומרת אנחנו כן רוצים לאפשר לזה להתפתח. אם יש ברת"א אנשי מקצוע לא אחראיים, חסרי דעת, שלא יידעו לבנות את התנאים אז גם אם נכתוב את התקנות האלה - - -
היו"ר אליהו ברוכי
כל מה שאמרת עכשיו זה רק מגבה אותנו, מה פירוש? שים את המגבלה וככל שיתפתח העסק תוריד את המגבלה בהמשך. אם אין לך את המגבלה והעולם מתפתח אז – הפוך, אתה הולך בכיוון הפוך.
אבישי פדהצור
נקודת המבט פה היא שונה. נקודת המבט פה אומרת לא להציב את המגבלה על כולם, למשל חובת המבחן על כולם באופן גורף, כי היא לא נדרשת.
יובל סגל
לא ביקשנו על כולם באופן גורף. זה לא מה שאמרנו.
היו"ר אליהו ברוכי
אבישי, אני כן חושב שצריכה להיות איזה שהיא מגבלה.
יובל סגל
אי אפשר לטעון ש-250 גרם זה מסוכן ואז לתת 25 קילו.
צחי גליצנשטיין
יושב ראש הוועדה, זה המקצוע שלנו, בטיחות, ואנחנו סבורים ש - - -
היו"ר אליהו ברוכי
בסדר, יושבים פה עוד אנשי מקצוע שיש להם עוד שיקולים.
צחי גליצנשטיין
זה שיקולים של לבצע הכשרה.
יובל סגל
ושוב אני אומר, אדוני עדיין לא קיבל מספרים כמה נכשלים היום על ידי הרגולטור.
היו"ר אליהו ברוכי
אנשי חיל האוויר גם הציגו עמדה מאוד מאוד - - -
צחי גליצנשטיין
אני עדיין לא סבור שהמבחן המעשי שהם יעשו, שוב, כמו שהוא אמר שיש כלים שעוברים, שאתה יודע שהם עברו רק אחרי שהם כבר מזמן עברו אותך, שהמבחן המעשי יגרום לחיל האוויר להגיד עכשיו אני נותן 100 מטר בכל ישראל. אבל אם זאת תהיה עמדתם אז –
אבישי פדהצור
מבחן מעשי אומר שאני יודע לציית לחוק, הוא אומר שאני יודע לטוס ימינה, שמאלה, למטה, למעלה.
יובל סגל
סליחה, אבל זה לא נכון, אדוני מוזמן לגשת למבחן והוא יבלה את השעה הראשונה בזה שצולבים אותו בשאלות על חוק הטיס מה מותר ומה אסור.
אבישי פדהצור
זה מבחן עיוני.
שמעון מנטאל
לא, זה החלק הראשון של המבחן המעשי.
יובל סגל
זה מבחן מעשי, יש פה בוחן של רת"א ולידך האחראי על התחום.
היו"ר אליהו ברוכי
אבישי וצחי, תשבו ותביאו נוסחה חדשה על מבחן ל-X משקל.
שמעון מנטאל
אני יכול להציע משהו. אני מבין למה רת"א, אפשר לעשות משהו אחר, יש מה שנקרא בוחן ממונה, זה קורה גם בתעשיות וגם במשטרה בקטע גם של המסוקים, הם יכולים לאפשר את הבוחן הממונה של אותה חברה שמדריכה, הוא יבצע את המבחן. אני חושב שלא תהיה להם בעיה לבצע דבר כזה. תהיה לכם בעיה?
אבישי פדהצור
לא, הבעיה היא לא במי מבצע את המבחן אלא בהאם צריך מבחן.
שמעון מנטאל
אם קבעתם והאם צריך, באיזה קטגוריה, תנו להם שהם יעשו את המבחן.
היו"ר אליהו ברוכי
סליחה שאני אומר, רת"א חושבים שלא, יש פה עוד אנשים חשובים מאוד שאומרים שצריך. הוא אומר שצריך בשטח וגם הוא אומר: אני צריך לחזור לאנשים שלי, להגיד להם שהתקנות האלה הן טובות, הן נכונות, הן בטוחות, אני לא יכול לחזור עכשיו.
אבישי פדהצור
אבל נציג חיל האוויר אמר בסוף דבריו, ותקן אותי אם אני טועה, שהוא סומך על רת"א.
עומרי גרובר
כן, אבל בתקנות הנוכחיות, צחי, לגבי מה שאמרת, ששנתיים ישבנו על זה, בתקנות הנוכחיות מפקד חיל האוויר ביקש להרחיק את התעופה הזאת מהסוג הזה מכלי הטיס של חיל האוויר. הוועדה ביקשה מאיתנו לצמצם ולהגיע למצב שהם טסים ביחד. בנקודת הזמן הזאת, בנקודת העבודה הזאת אני צריך לבוא למפקדים שלי ולהסביר להם איזה אמצעי אפחות אנחנו מבצעים, והם ישאלו אותי מה עובר אותו בן אדם, אם אני אגיד להם שהוא עובר תיאוריה במחשב אז הסיכוי שאני אחזור לפה לוועדה ונוכל לאפשר את ה-100 מטר כנראה לא גבוה. אני צריך כלים מול המפקדים שלי. יכול להיות שהם יפתיעו אותי ויגידו סבבה.
אבישי פדהצור
הנושא ברור, אדוני, גורמי המקצוע ידונו, נגבש עמדה ונביא אותה לוועדה.
היו"ר אליהו ברוכי
צריך שיהיה ברור, או איזה שהיא חלוקה במשקל הזה, איזה משקל כן צריך להיות. לחילופין אנחנו לא נוכל להתקדם גם עם ה-100 מטר אם לא.
יובל סגל
ובבקשה שאדוני יבקש מספרים מהשנה האחרונה של אנשים שנבחנו במבחן ראשון, לא בטוטאל, במבחן ראשון ולא עברו, לא רק אלה שחוזרים שוב ואז הם משפרים.
איציק בן שבת
וזה מעבר לתשלום הנוסף, אני ממש עכשיו מקבל הודעה ב-SMS, ממש עכשיו, שני תלמידים נכשלו במבחן מעשי, למה? כרגע לא יודע את הסיבה, אבל זה מראה את הנכשלים והתשלום שהם צריכים עכשיו לשלם הוא הרבה יותר גבוה, פעם נוספת ושוב פעם להתחיל הכול מהתחלה, שזה לא דבר טוב.
נעמה דניאל
מה העלויות?
יובל סגל
2,450 שקלים למבחן מעשי וזה אגרה. אפשר להוריד גם את סכומי האגרות, אבל זה מה שמשלם היום מי שמבקש להיות מטיס כטב"ם עד 25 קילוגרם.
איציק בן שבת
אתה טועה, זה 2,670.
קריאה
וזה ללא הכשרה.
היו"ר אליהו ברוכי
אז אפשר להוריד את זה.
יובל סגל
לכן אנחנו אומרים, תורידו את ההכשרה, הם ירצו הכשרה לבד ואז השוק יהיה אחרת כי אין חובת שעות.
איציק בן שבת
זה בתנאי שהוא עבר. אם הוא נכשל זה תשלום נוסף.
היו"ר אליהו ברוכי
טוב, אנחנו נצטרך לדון שוב על הנושא הזה.

בזום מחכה דודי קאופמן. בבקשה, דודי.
דודי קאופמן
בוקר טוב לכולם. אני מתאר לעצמי שרוב האנשים שיושבים שם, אנחנו מכירים. אני המנכ"ל של חברת לול טי.וי. לול טי.וי היא חברה שמייבאת, מפעילה ועושה אינטגרציות בשוק הכלים הלא מאוישים. אני מקשיב לדיון הזה מהבוקר על הבטיחות שנדרשת פה, על המלחמה של 50 מטר גובה, על כל גורמי הסיכון האפשריים ומצד שני כשזה מגיע לדבר הנכון ולמבחן המעשי של אנשים שהולכים להטיס את הכלים האלה פתאום אין סיכון.
היו"ר אליהו ברוכי
דודי, אני מתנצל, הנושא הזה עלה וסוכם שהוא יעלה לדיון. סליחה, דודי, באמת. אני מתנצל, חיכית הרבה זמן בזום. אנחנו רוצים להתקדם, ייבחן ויעלה מחדש.
דודי קאופמן
אוקיי, אז בוא נבחן אותו ונעלה אותו מחדש. רציתי לדבר קודם גם על משקל הצעצועים, כמו שאתם קוראים להם, ואם זה ייבחן מחדש גם, עד 250 גרם ואני עכשיו מדבר בתור היבואן של הצעצועים האלה, גם שם אני אשמח להגיב.
היו"ר אליהו ברוכי
על זה לא דיברנו, אמרנו רק שלא תהיה החלה על הנושא של היבוא, לא תהיה החלה של רישיונות מיוחדים.
דודי קאופמן
ברגע שזה מוגדר ככלי טיס יחולו על זה רת"א, יחול על זה אישור תקשורת, יחול על זה אישור תקינה של - - -
היו"ר אליהו ברוכי
היועצת המשפטית שמה לב לנושא הזה, יש הוראות בהמשך איזה שהיא הגבלה לדבר הזה והנושא הזה ייכנס שם, בעזרת ה'.
דודי קאופמן
אוקיי, אז נדבר עליו גם כן. אני אמשיך להקשיב.
היו"ר אליהו ברוכי
סליחה ותודה. אבישי.
אבישי פדהצור
פסקה (2). שוב אני מחבר אותנו להקשר, לא הספיק החומר שהובא בראשונה מה רשאי המנהל לדרוש בסבב השני בהחלטה מנומקת.




(2) למסור לו מידע ונתונים וביצוע בדיקות למתן תעודת כושר טיסה לשימוש ניסיוני או הרשאה מיוחדת קבועה לטיסה לכלי טיס בלתי מאויש לפי הפרק התשיעי לתקנות התיעוד, לפי העניין, ולהתנות את ההפעלה החריגה בקיומה של תעודת כושר טיסה או הרשאה מיוחדת קבועה לטיסה, כאמור; התנה המנהל הפעלה חריגה בקיומה של תעודת כושר טיסה לשימוש ניסיוני או הרשאה מיוחדת קבועה לטיסה לכלי טיס בלתי מאויש כאמור, יחולו לעניין זה הוראות הפרק התשיעי לתקנות התיעוד והוראות הפרק השלישי לתקנות האגרות, ויראו את הבעלים הרשום כאילו הוא מבקש תעודת כושר טיסה או בעל תעודת כושר טיסה, לפי העניין, בשינויים המתחייבים;



פה אנחנו עלינו עוד מדרגה בדרישות שלנו. אנחנו כבר לא מתייחסים להכשרה האישית, תהיה או לא תהיה חובה כזאת או אחרת, אלא אומרים בוא ספר לי על כלי הטיס הזה שאתה רוצה להפעיל, מה המאפיינים שלו, ויכול מאוד להיות שאני אדרוש כרת"א, בגלל המורכבות של ההפעלה, בגלל המאפיינים של הכלי, דרישות שמאוד מאוד דומות למה שנדרש היום גם ככה ומה שנדרש לפעמים לגבי כלי טיס מאוישים שזה מה שנקרא או תעודת כושר טיסה, או הרשאה מיוחדת קבועה לטיסה לכלי טיס, כל מיני מונחים שאומרים שבסופו של יום אתה צריך לבוא לרת"א ולקבל ממנה "רישיון", לא לך אישית, אלא למערכת הזאת שאתה מפעיל אותה.

אמרנו, הכלל הוא שבדרך כלל המערכות האלה זה מעולם הצעצועים, זה מעולם הבנייה החופשית האישית, זה לא עובר תהליכי רישוי תעופתיים. פה יכול מאוד להיות, ואנחנו רוצים לשמור את הסמכות, שמערכות חריגות מחוץ לקשר עין, כנף קבועה מהירה, השד יודע מה, תהיה את הסמכות בשביל, שוב, לדברים האלה יש פוטנציאל סיכון גדול יותר ולכן הדרך לאזן אותה זה על ידי פיקוח על הייצור, התיכון והכשירות האווירית.
נעמה דניאל
אם אתם רק יכולים להרחיב במה זה כרוך, כלומר אגרות ובמה זה עוד כרוך. וגם רציתי לשאול אם צריך בהתחלה את ה'למסור לו מידע ונתונים' וצריך לבצע בדיקות למתן תעודה?
אבישי פדהצור
כתוב פה למסור מידע ונתונים וביצוע בדיקות.
עמי וייס
זה איזה שהוא סוג של חזרה אחורה למצב שיש לנו היום שהיום כולם חייבים לעבור את התהליך הזה. אם מדובר על הפעלות שהן או מורכבות או כלים יחסית גדולים, בסביבות ה-25 קילו, רוצים להטיס אותם לצורך העניין מעל מרכזי הערים, לעשות כל מיני נסיעות מיוחדות, אז רמת העומק שאנחנו בודקים מבחינה הנדסית וטכנית והפעלתית היא יותר מורכבת ואז יש לנו מנגנון, שהוא המנגנון שקיים היום, שבו מגישים בקשה לתעודה כזאת. זה מופיע בתקנות האגרות, בסעיף 11, ומשלמים על שעות העבודה שרת"א משקיעה בבדיקה של הבקשה הזאת.
נעמה דניאל
כמה זה יוצא?
עמי וייס
היום שעת עבודה 400 שקלים.
אבישי פדהצור
התקנה פתוחה פה לנגד עיניי: המבקש תעודת כושר טיסה לכלי טיס בלתי מאויש, תיקונה או חידושה, עד 25 קילו, שזה העולם שלנו, ישלם בעדה 499 שקלים, אבל בזה לא נגמר הסיפור. נוסף על האמור בפסקה (1), המבקש לכלי טיס בלתי מאויש תעודת כושר טיסה לשימוש ניסיוני וכו' וכו' ישלם תוספת אגרה בסכום של 400 שקלים חדשים בעד כל שעת עבודה של עובד הרשות ומי שהסמיכה אשר הושקעה במתן השירות לכל שעת עבודה שמעבר לשעתיים הראשונות.
איציק בן שבת
כן, אבל יש גם פתיחת תיק שאתם שוכחים.
עמי וייס
לא, זה 499.
איציק בן שבת
זה עכשיו בחדש?
עמי וייס
זה גם היום.
איציק בן שבת
אז למה שילמתי קרוב ל--10,000 שקל על הרשאת כטב"ם מסוים?
עמי וייס
שמה משקלו?
איציק בן שבת
מעל 150.
עמי וייס
אנחנו דיברנו על 25, זה לפי המשקל. אני רק רוצה להדגיש פה משהו חשוב, כי זו הקלה ותיקה כבר שהכנסנו, בניגוד לכלי טיס מאוישים שמשלמים פר כלי, כאן אם מדובר על חברה שמקימה צי של 200 כלים האגרה הזאת משולמת פעם אחת. זה ייחודי לכטב"ם ומוטמע פה מהמקור.
נעמה דניאל
וההתייחסות למידע ונתונים בפתיח, אתם צריכים אותה?
אבישי פדהצור
הנוסח הוא למסור לו מידע ונתונים ולבצע בדיקות למתן תעודת כושר טיסה.
נעמה דניאל
כלומר מדובר במידע נוסף?
עמי וייס
זה בערך אותו דבר.
אבישי פדהצור
הם כרוכים זה בזה, אבל לפעמים אולי המידע הוא זה שיוביל למסקנה אם צריכים או לא צריכים את זה, לכן לא הייתי מוריד את זה. אני לא חושב שזה מיותר.
עמי וייס
להבין רגע את המסר, אנחנו נשתדל להישאר בתוך ההרשאה המיוחדת ככל האפשר והיציאה למסלול של התעודה אמור להיות חריג מאוד מאוד.
איציק בן שבת
כן, אבל לצורך העניין יש לנו כלים שאנחנו כבר מכירים, למשל אני חברה שיש לי כלי טי-16, דגם מסוים של רחפן, קיבלתי עליו הרשאה מיוחדת, שילמתי את כל האגרות המתאימות, הכול נחמד, הכול בסדר, יש לי עוד אחד, למה גם עליו אני צריך להתחיל מהתחלה?
עמי וייס
לפני שנייה אמרתי את זה שלא.
היו"ר אליהו ברוכי
הוא אמר שחברה משלמת אחד.
עמי וייס
אם הכלים הם זהים וההפעלה היא אותה הפעלה אז –
איציק בן שבת
מצוין, כנראה שפספסתי את זה. תודה.
אבישי פדהצור
(א1) המנהל רשאי לקבוע בהרשאה להפעלה חריגה כאמור בתקנת משנה (ג) תנאים ומגבלות, ככל שהדבר נדרש לביצוע הפעלה בטוחה, ובכלל זה בעניינים הבאים:



ופה עשינו חריש עמוק. היועצת המשפטית של הוועדה חרשה ונטעה מחדש את ההסדר שלנו ואנחנו מקבלים את זה בתודה ובהכנעה.





(1) אנשי הצוות שישתתפו בהפעלת מערכת הכטב"ם הקטן בהפעלה החריגה, ובכלל זה בעניינים הבאים:






1. מספרם והתפקידים בהם ישמשו בהפעלה החריגה;






1. התאמתם הבריאותית והצורך כי יחזיקו בתעודה רפואית; הורה המנהל כי על איש צוות שישמש בהפעלה החריגה להחזיק בתעודה רפואית תקפה לשם מילוי תפקידו, יראו את מי שהמנהל הורה לגביו שהוא צריך תעודה רפואית כאילו הוא מבקש תעודה רפואית או מחזיק בתעודה רפואית מתאימה לדרגת בריאות סוג 3, ויחולו לגביו הוראות הפרק השמיני לתקנות הרישיונות, לפי העניין;






1. הידע העיוני והניסיון המעשי הנדרש מהם לגבי תפקיד כאמור.





(2) הגבלת ההפעלה בזמן או במרחב;





(3) שמירת מערכת הכטב"ם הקטן כשירה להפעלה בטוחה לאורך זמן.


פה כבר הגענו לשלב שבו המנהל נותן את המסמך ומה התנאים שהוא רשאי לקבוע במסמך. בין היתר אנחנו אומרים, אנשי הצוות, אחד, שניים, מטיס פנים, מטיס חוץ, תצפיתן, אחד, שניים, שלושה, עוד מישהו. זה (1).

מה הם צריכים מבחינה בריאותית, יכול להיות שהם לא צריכים כלום, למשל, כי אין צורך בזה, ויכול להיות שאנחנו דורשים מהם כמו שהיום זאת התעודה היחידה שדורשים לגבי מטיסי פנים או משהו כזה, אם אני לא טועה, שזה מה שדורשים ממפקח על תנועה אווירית. נגיד בגדול, לכל מקצוע עובד טיס יש תעודה רפואית שמתאימה לו ותעודה רפואית כזאת ניתנת לפי מערך בדיקות שקבוע בתקנות. אז פה יש דרגה 3 שבוחנים שם מה שמשמש מפקח על תנועה אווירית כי הוא לא מטיס את כלי הטיס ביושבו בתוך כלי הטיס וכו'.

ידע עיוני וניסיון מעשי זה בהמשך למה שאמרנו קודם כתנאי מקדמי, אז אני גם יכול לדרוש ממך מה שאמרתי קודם, שההפעלה הזאת תבוצע רק בידי מי שעבר מבחן מעשי, או מי שהוכיח ידע עיוני נוסף בנוסף על זה וזה. זאת אומרת כבר במנגנון ההרשאה להפעלה חריגה, מה שאדוני חשש ממנו קודם, יש לי את האפשרות במקרים המתאימים, לא באופן גורף מעל או מתחת משקל כזה או אחר, לדרוש כן תעשה מבחן מעשי, כן תעשה עוד איזה שהוא צעד להוכיח את המיומנות שלך ושל אנשי הצוות שמשמשים איתך. כך שהדלת לא סגורה בפני דרישה למבחנים מעשיים, אבל זה נכון שזה לא מטיל על המנהל חובה תמיד לדרוש מבחן מעשי וזה, כמו שאמרנו, נחזור לאדוני עם תשובה.
יובל סגל
אני רק רוצה לוודא, הסעיף מתחיל ב'אנשי הצוות שישתתפו בהפעלת מערכת הכטב"ם', לא מדובר במי האנשים, נכון? אני צודק? מדובר במאפיינים.
אבישי פדהצור
הכוונה היא לא ליחידים, זאת אומרת אני לא אכתוב לך בהרשאה להפעלה חריגה צחי.
יובל סגל
אתה תכתוב מטיס בעל הגדר כך, שעות כך.
אבישי פדהצור
אבל אם ניהול הסיכונים שלך היה על צחי כאב טיפוס, מישהו שיש לו כך וכך, הגדר כזה, הגדר אחר, זה מאוד מאוד תלוי באיך שאתה מאפיין את הבקשה שלך ואת ניהול הסיכונים שלך. ככל ששם התנאים יהיו יותר מדויקים אז לא יצטרכו לכתוב צחי, כי יהיה ברור מיהו הצחי שלך.
יובל סגל
זה אומר שכשאתה תקבל בקשה אתה לא תדע מי הולך להטיס, אתה תדע מישהו בעל 20 שנות ניסיון ואתה תחליט אם זה מספק או לא מספק.
צחי גליצנשטיין
אתה יכול להגדיר קריטריונים.
נעמה דניאל
אני חושבת שבדיוק בגלל זה עשינו את התיקון ברישה, גם אני שאלתי את זה לפי הנוסח הזה, שהתנאים בתקנת משנה (א1), כתוב תנאים ומגבלות ובכלל זה בעניינים הבאים, ואז אנשי הצוות הוא עניין, הוא לא איש צוות ספציפי.
צחי גליצנשטיין
שוחחנו על זה בהקשר של נגיד לחברה יש הרשאה חריגה, הרשאה מיוחדת, אז אדם יכול להטיס בחברה הזאת ויום אחרי זה הוא יוכל להטיס בחברה אחרת כל עוד הוא עומד בתנאים שהוגדרו לו בהרשאה. היה איזה חשש שכל אחד שיצטרך לבקש לכל זה, אז זה לא המצב.
שמעון מנטאל
לנושא תעודה רפואית סוג 3, אני רוצה להבין, בהרשאה חריגה אתם רשאים לדרוש תעודה סוג 3 או שאתם יכולים להגיד לנו על מה. כי אנחנו לדוגמה עם מאות מטיסים, אני עכשיו הולך לבקש לא מעט החרגות, האם נצטרך לעשות לכולם תעודה רפואית? כי היום אין תעודה רפואית, יש היום הצהרת בריאות.
צחי גליצנשטיין
שוב, בטיסה הסטנדרטית הרגילה של קשר עין אנחנו בהכרח לא נדרוש תעודה רפואית.
שמעון מנטאל
אני יודע, אני מדבר על החרגות, איזה סוג של החרגה? אם אני רוצה לטוס עכשיו באזור מסוים שלושה ימים כי יש לי שם מבצע ואני צריך עכשיו - - -
צחי גליצנשטיין
לא, שוב, אתה מדבר פה על ספציפית מה ניתן בעתיד, אני יכול להגיד רציונל, כמו שקורה היום, אם תגיד לי שאתה מטיס כלי של 20 קילו - - -
שמעון מנטאל
לא, אותם כלים ואני מבקש החרגות על נגיד תשתיות ומקומות.
צחי גליצנשטיין
נגיד 100 קילומטר, אתה רוצה דבר כזה, אז כנראה נדרוש. בדברים האחרים שאמרת אנחנו כנראה לא נדרוש.
שמעון מנטאל
אבל זה בדיוק, ה'כנראה' הזה מחר יכול להתהפך עלינו ואני עם 400 מטיסים עם תעודות רפואיות.
צחי גליצנשטיין
זה לא כנראה. יש נהלים גם היום מתי אנחנו דורשים ומתי אנחנו לא דורשים. אנחנו דורשים על מטיסי פנים וחוץ.
שמעון מנטאל
אנחנו לא שם, אז אין לי בעיה עם זה, אני מכיר את התקנה.
צחי גליצנשטיין
זה מה שאמרתי. כנראה שאם תגיד לי שאתה רוצה מעבר לזה אנחנו לא נדרוש ממך את כל החבילה. מה שיש פה בתקנות אומר שיש לנו את היכולת לבקש בתרחיש מסוים.
שמעון מנטאל
זה בדיוק העניין, היכולת הזאת שהיום אתה אומר X, מחר יבוא מישהו אחר ויגיד לא, אני דורש מכולם, אתה מבקש לטוס מעל - - -
צחי גליצנשטיין
אתה רוצה שאני אדרוש מכולם בפנים, גם כשאתה מטיס - - -
שמעון מנטאל
לא בפנים, בפנים אני מסכים שתדרוש, זה בסדר, זה כמו טייס, אין בעיה, אנחנו לא שם בפנים כרגע. אנחנו בהפעלה חריגה אחרת, שאני הולך לדרוש כמה חריגות.
צחי גליצנשטיין
כל הקונספט בהרשאה המיוחדת הוא שאנחנו לא מגדירים מראש מה אנחנו דורשים מכולם בכל סצנריו, אנחנו אומרים מה אנחנו יכולים לדרוש, כי אחרת אתה יכול להגיד לי, אם לא הייתי רושם את זה והייתי דורש, היית אומר לי - - -
היו"ר אליהו ברוכי
השאלה אם אתה יכול להגדיר מאיזה כלי תדרוש בריאות 3.
צחי גליצנשטיין
אמרתי, זה תלוי בסוג - - -
שמעון מנטאל
לא, אפילו נגיד סתם - - - 2.5 קילומטר אני אדרוש.
צחי גליצנשטיין
אמרתי, זה תלוי בסוג הכלי, בהפעלה ובאזור ההפעלה ובגובה שלו.
היו"ר אליהו ברוכי
זה נכון, השאלה אם אתה יכול לקבוע פה, סליחה שאני אומר ככה, לקשור לך את הידיים שמרמה מסוימת ומטה לא תדרוש בריאות 3.
שמעון מנטאל
אני בכוונה אומר, יכול להיות שלמישהו אזרחי זה פחות חשוב שיש לו ארבעה מטיסים וזה פחות מטריד אותו, לי יש 400 ו-500, זאת אומרת אם היום אני הולך לבקש הרשאה חריגה לטוס באיזה שהוא משהו של תשתית, משהו שאסור בחוק אבל לי אני רוצה לבקש ממך, האם שם אתה יכול להגיד לי: אין בעיה, אני רוצה שלכולם תהיה תעודה סוג 3. אצלי כל השוטרים יטיסו שם, אז מה עכשיו אני עושה?
היו"ר אליהו ברוכי
ברשותך, באיזה שהיא רמה של כלי הוא כן יוכל?
שמעון מנטאל
או רמה של כלי, או רמה של מרחק, או רמה של גובה או רמה של קשר עין.
צחי גליצנשטיין
מה שאפשר לעשות, לבקשתך, כן לשנות את זה ולהגדיר שתעודות סוג 3 יהיו רק בבקשות שהן בקשות להרשאה מיוחדת שהן מחוץ לקשר עין, לצורך העניין מישהו רוצה עכשיו לטוס באזור מאוכלס או להטיס כמה במקביל, אפילו לא תהיה לי את היכולת לדרוש ממנו את זה, אם זה החשש שלכם.
שמעון מנטאל
זה מצוין.
צחי גליצנשטיין
זה אומר שבהטסה שמחוץ לקשר עין, יש לנו אחרי זה את הרשימה של הדברים, רק בבקשה הזאת אני אבחן את הבקשה ואגיד אם נדרש או לא נדרש.
אבישי פדהצור
לא קבוע.
צחי גליצנשטיין
אם עכשיו הוא מעבר למבנה, אני כנראה לא אדרוש. אם הוא רוצה להטיס 100 קילומטר בגובה 5,000 רגל, שיש שם תעופה שהיא יותר זה אני כן אדרוש. דרך אגב גם להטסה בין-לאומית של כטב"מים כבר הגדירו באפנדיקסים שדורשים את התעודה הזאת, אפילו קצת הקדמנו את זה בנהלים שלנו ברת"א, אבל אפשר להגדיר את זה, לבקשתך.
שמעון מנטאל
הפנים זה מובן.
היו"ר אליהו ברוכי
מאיזה מדרגה ומטה לא דורשים את זה. זה מה שהוא רוצה.
אבישי פדהצור
יש לנו בהמשך, אנחנו נראה תיכף, אדוני, רשימה של תקנות שמהן אפשר לבקש הרשאה להפעלה חריגה וצחי אומר שהוא מוכן למקד את הדרישה הזאת לתעודה רפואית לבקשות שהן הפעלה מחוץ לקשר עין.
איציק בן שבת
ברשותך יש פה איזה שהיא בעיה קטנה, שצריך גם אותה לפתור. צחי נתן מקודם דוגמה וגם שמעון, מה שאתה הסכמת, שאם עכשיו הוא מטיס כלי שהוא רחפן קטן והוא עבר לבניין והוא יצא מחוץ לקשר עין, זאת אומרת הוא ביקש את ההחרגה, הוא קיבל את ההחרגה לצאת מקשר עין, כי הוא עבר את הבניין, סך הכול הקיף אותו, השאלה אם פה תדרוש.
היו"ר אליהו ברוכי
אז הוא אמר שלא.
איציק בן שבת
אבל זו החרגה.
שמעון מנטאל
זה לא משנה, בתוך ההחרגה הוא לא ידרוש ממני תעודה רפואית.
אבישי פדהצור
התקנה מתחילה במילים 'המנהל רשאי', לא המנהל ידרוש או חייב. לכן פה זה יהיה לפי העניין והוספנו פה סייג על גדר ואמרנו שלמרות שזה רק שיקול דעת אנחנו מגבילים את שיקול הדעת רק להרשאות להפעלות חריגות שעניינן חוץ לקשר עין ותצפיתן, לדעתי הם הולכים ביחד. בסדר, אם גורמי המקצוע חיים עם זה בנחת מה טוב.
היו"ר אליהו ברוכי
נצא להפסקה של רבע שעה.


(הישיבה נפסקה בשעה 11:30 ונתחדשה בשעה 11:50.)
אבישי פדהצור
1. המנהל רשאי להרשות הפעלה חריגה לגבי כל אחת מהתקנות הבאות:




1. תקנה 2(ב);




1. תקנה 15;




1. תקנה 16(ג)(5);




1. תקנה 17;




1. תקנה 18;




1. תקנה 19;




1. תקנה 22;




1. תקנה 26.



נעשה את זה בפשטות. כמו שאמרנו מקודם, המסלול המקביל הזה לציות, אני רוצה לייחד אותו למספר תקנות מוגדרות מראש, בדומה למה שעשו האמריקאים, והתקנות האלה נוגעות, הראשונה 2(ב), זה לחובת הרישיון, זה נותן מענה לאותן מערכות אוטומטיות שיש לנו, שאין שם או שלא נדרש שם מטיס מפקד שיש לו רישיון, אז אנחנו נפטור אותו מחובת הרישיון אם זה יהיה מתאים ונכון.

הפעלה מכלי טיס או מכלי רכב בתנועה וכו', יכול להיות שיהיו מתארים שגם יאפשרו את זה ואז אם תהיה הרשאה להפעלה מתאימה נאפשר את זה. 16(ג)(5), גובה בלילה. אותו רעיון, נאפשר לך בניהול הסיכונים. 17 ו-18, היילכו שניים יחדיו בלתי אם נועדו, האחד זה קשר עין והשני זה תצפיתן, בדרך כלל הם מדברים אחד עם השני, כי תצפיתן הוא המשך קשר העין שלך למקום שאתה כמטיס או מטיס-מפקד איבדת.

תקנה 19, הפעלת מספר כטב"מים בו זמנית. אני מזכיר, יש לנו איסור שאוסר עליך לשמש בתפקיד לגבי מספר כטב"מים בעת ובעונה אחת, וזה מאפשר את זה שהן כבר מערכות כאלה שפועלות.

תקנה 22, זו השכיחה יותר, זו הפעלה מעל אדם או תשתית, נגדיר אותם כפי שנגדיר אותם בהמשך אבל יש לנו פה את האפשרות לעשות את זה. ותקנה 26, זה מה שקראנו קודם לכן המגבלות הכלליות, מהירות, גבהים וכו' וכו', מרחקים מענן, גם כן, כאשר ההרשאה המיוחדת תתאים אנחנו רוצים לאפשר את זה במנגנון הזה.

שוב אני מזכיר שברקע תמיד יש לנו את הפטור לפי 165 לחוק הטיס, שזאת הפקה אחרת והיא באמת לאותם מקרים של תקנות שלא מנויות כאן, אבל התקיימו התנאים שם. פה זה לא פטור, אנחנו חוזרים על זה שוב, פה אתה לא צריך להראות שהתקנה לא סבירה או לא מתאימה, אלא רק להראות איך אתה מקיים באופן אחר את ההפעלה שלך.
נעמה דניאל
לעניין פסקה (8) שמתייחסת לתקנה 26, ההרשאה להפעלה מיוחדת יכולה להתגבר על מה שקבוע גם בתקנה 26(2)(ב) שזה מצריך אישור של חיל האוויר ויחידת הנת"א הרלוונטית?
אבישי פדהצור
הכוונה היא לא שזה יאפשר להתגבר על זה. כל עוד, שוב, המגבלות של חיל האוויר בעת הזו הן כולן אילוץ כופה, זה הכול טעון את הסכמת שר הביטחון והסכמת שר הביטחון ניתנה לגבי זה, אז אפשר לעשות שני דברים - - -
צחי גליצנשטיין
אני אשלים לגבי הגובה. אחת מהדרישות שלנו, במידה שמישהו רוצה להטיס עכשיו 800 מטר עם כלי, זה יכול לקרות, הרי אמרנו שהכלים בקשר עין טסים בגבהים הרבה יותר גבוהים, אז אנחנו מחילים עליהם דברים שונים שמן הסתם מוסכמים עם חיל האוויר, לצורך העניין סגירה אווירית או הפרדות יותר גבוהות. זה בהכרח יהיה משהו שהוא יותר מכביד או דרישה שהיא כמובן יותר גדולה.
נעמה דניאל
זה נוסח שאני מניחה שהוא מתואם עם חיל האוויר.
היו"ר אליהו ברוכי
כן, מהנהנים.
אבישי פדהצור
השאלה אם רוצים לכתוב במפורש שזה יהיה ולעניין תקנה זה וזה בתיאום עם מי שמפקד חיל האוויר הסמיכו או משהו כזה, או שאנחנו סומכים על שיקול הדעת שלנו?
עומרי גרובר
אנחנו סומכים על שיקול הדעת וגם על ה-normal procedure של האנשים, אנחנו מכירים את המנגנונים, השיח הוא קיים ומקצועי ולכן מבחינתנו זה בסדר.
אבישי פדהצור
אין צורך למסד את זה פורמלית. תודה.
עמרי בישור
אני רוצה לחזור לשני סעיפים שלא מופיעים כאן בהרשאות. אני מדבר על תקנה 14, שזה חומרים מסוכנים, שניהלנו על זה דיון וזה לא הועלה להצבעה.
עמי וייס
אנחנו נענה על זה בהמשך היום, עשינו על זה הבהרות.
עמרי בישור
זה בעצם להתיר איזה שהוא מתווה שהמנהל כן יכול לאשר את זה, בין אם זה בפטור, בין אם זה בהקלה.
עמי וייס
אתה תקבל תשובה היום.
עמרי בישור
הסעיף השני זה הסעיף שמדבר על הטלת חומרים, לדעתי זה סעיף 20, שגם שם יש לסכן אדם או רכוש. אדם לא נרצה לסכן בכל מצב, רכוש יש מקרים שמסכנים ולטובת העניין יש מתווים של ביטוח ושיפוי, אבל אי אפשר בכל סוג של הטלה להבטיח שלא יהיה סיכון לרכוש.
היו"ר אליהו ברוכי
לא הבנתי. אתה מפנה לאיזה שהוא סעיף שלא מוגדר בהחרגות.
עמרי בישור
יש את סעיף 20 'לא יפעיל אדם כטב"ם קטן הנושא חומר מסוכן' שלגביו כן צריך שיהיה איזה שהוא מתווה להקלה. ויש את סעיף 14 שזה הטלה של חומרים, בין אם באופן כללי ובין אם בחקלאות, ששם הבעיה שזה כפוף לכך שלא יסכן אדם או רכוש. אז אדם בוודאות לא נרצה לסכן, אבל רכוש יכול להיות מצב שנרצה לסכן וצריך איזה שהוא מתווה שכן יהיה אפשר להחריג את זה. בלי שזה יהיה בסעיפים המותרים לאישור המנהל, להקלה על ידי המנהל, לא יהיה מתווה להקל על כך.
אבישי פדהצור
לחומרים המסוכנים תיכף עמי יתייחס, אבל כל הרעיון של הרשאה להפעלה מיוחדת זה שאני מאפשר לעשות משהו בניגוד לתקנות והכול חוסה תחת עיקרון העל של בטיחות התעופה האזרחית. מה שמבקשים ממני פה זה שמנהל רת"א ייתן הרשאה להפעלה חריגה שיש בה כדי לסכן רכוש של אחר. הדבר הזה סותר חזיתית את התכלית והמטרה של התקנות האלה.

רציתי לומר את זה קודם ואדוני אמר שאני חוזר על דברים, אבל עכשיו יש לי הזדמנות לומר את זה. העובדה שיש לי ביטוח לא נותנת לי היתר או רשות להזיק לשני, היא לא מפקיעה את הגוף שלו או את הקניין שלו. אני שמעתי את זה כבר כמה פעמים, זה לא נורא אם אני מסכן רכוש של אחר, יש לי ביטוח. זה נטל עם כל הכבוד קצת הפוך, יש עליך איסור לכתחילה לפגוע ברכושו של אדם או בגופו ואם פגעת והזקת לו אז הביטוח עוזר לך לממש את האחריות שלך, אבל לכתחילה החובה שלך היא סור מרע ועשה טוב, אתה לא יכול לסכן רכוש של אחר.
היו"ר אליהו ברוכי
השאלה היא מה מגדיר שיש פה חשש לסכנה.
אבישי פדהצור
זו האחריות שלו. יש לו שיקול דעת, הוא המטיס-המפקד, הוא הבעלים הרשום, כשהוא מבקש הרשאה להפעלה חריגה הוא יודע לפי מאפייני הטיסה וההפעלה החריגה איפה הסיכון ואם הוא מציג ניהול סיכונים כמו שהוא נדרש לפי תקנת משנה (א)(1) או וואט אבר ונחה דעתו של המנהל אז הוא מאפשר את זה, אבל זה לא מה שהאדון הנכבד אומר פה, הוא אומר פה שיש הפעלות שבהן הוא יסכן והוא רוצה שתהיה לו הרשאה להפעלה חריגה גם במקומות שאני מסכן. מנהל רת"א לא כאן בגופו, אבל רוחו והווייתו כמאסדר נמצאים כאן, אי אפשר לאסדר את זה. אין סתירה גדולה מזה.
עמרי בישור
וכשטס מטוס ריסוס ופוגע בקווי מתח הוא מסכן תשתית של קווי מתח ועדיין הוא טס, וגם אנחנו מסכנים.
אבישי פדהצור
ועדיין בשום מקום מנהל רת"א לא אומר לו: בסבבה שלך תיכנס בקווי מתח.
עמרי בישור
אבל עדיין זה יכול לקרות.
אבישי פדהצור
אין מתווה אסדרתי לדבר הזה.
היו"ר אליהו ברוכי
זה שזה יכול לקרות זה לא אומר שבטיסה שלו כשהוא עולה הוא מסכן אותם, כי הוא עולה לא על מנת לפגוע.
עמרי בישור
נכון, גם אנחנו לא עולים על מנת לפגוע.
צחי גליצנשטיין
אז אם אתה לא חושב שתסכן תשתית זה בסדר.
עמרי בישור
אבל זה יכול לקרות וזה קורה.
צחי גליצנשטיין
הכול יכול לקרות, אבל בידיעה שאתה הולך לסכן זה אנחנו לא נרשה.
עמרי בישור
עצם זה שאנחנו טסים בסביבה, יש פה איזה שהיא רמה של סיכון, הכלי יכול לפגוע.
אבישי פדהצור
להבדיל מהביטוח שאולי יש לך מנהל רת"א הוא לא מבטח של הסיכונים של בעלי העניין. להיפך.
היו"ר אליהו ברוכי
ההערה נשמעה, לא התקבלה.
אבישי פדהצור
1. החליט המנהל, על-פי בקשה להרשאה להפעלה חריגה שהוגשה לו כאמור בתקנה 29, להרשות לבעלים רשום להפעיל את מערכת הכטב"ם הקטן שהכטב"ם הקטן שהוא בעליו הוא חלק ממנה בהפעלה חריגה, יעשה את כל אלה:




1. יודיע בכתב על החלטתו לבעלים הרשום שהגיש את הבקשה, ויפרט בה את פרטי הבעלים הרשום כאמור, פרטי ההפעלה החריגה שהרשה, תקופת תוקפה של ההרשאה, התקנה לגביה ניתנה ההרשאה להפעלה חריגה כאמור בתקנת משנה (ג) ותנאים ומגבלות עליהם הורה כתנאי להחלטתו (להלן - הרשאה להפעלה חריגה);




(1א) יפרסם את ההרשאה להפעלה חריגה באתר הרשות באינטרנט, ואולם לא יפרסם המנהל הרשאה להפעלה חריגה שניתנה לאחד מהגופים המפורטים להלן, אם אותו גוף ביקש זאת לגבי אותה הרשאה להפעלה חריגה:





1. משטרת ישראל;





1. הרשות להגנה על עדים שהוקמה לפי חוק להגנה על עדים, התשס"ט-2008;





1. שירות בתי הסוהר הפועל לפי פקודת בתי הסוהר [נוסח חדש], התשל"ב-1971;





1. מלמ"ב כמשמעותו בסעיף 21 לחוק להסדרת הביטחון בגופים ציבוריים, התשנ"ח-1998;





1. משמר הכנסת.






1. ימסור העתק של ההרשאה להפעלה חריגה למי שמפקד חיל האוויר הסמיך לכך (להלן - נציג חיל האוויר), ורשאי הוא להעביר לנציג חיל האוויר, לפי בקשתו, פרטים נוספים הנוגעים לאותה בקשה להרשאה להפעלה חריגה, הדרושים לו לשם הבטחת בטיחות הפעלתם של כלי טיס צבאיים.



לפני שאני מסביר את זה, הזכיר לי עמי שהייתה פה הערה לגבי חומרים מסוכנים ובגסותי ומהירותי לא ענינו עליה, אז אני אתן לעמי ברשותך להשיב על זה.
היו"ר אליהו ברוכי
תן את ההסבר למה שהקראת ואחר כך נחזור לעמי. אני רק מעיר לך הערה קטנה, בפרסום לא יהיה את הגוף העסקי שביקש את ההרשאה, נכון?
אבישי פדהצור
הוא יהיה, אבל הרזים המסחריים של ההפעלה לא יהיו שם. ביקשתי פטור לטוס בלילה, לא יהיה כתוב אבישי, שיש לו עסק למופעים אורקוליים בלילה ביקש, יהיה כתוב 'אבישי ובנותיו', התקנה ממנה התבקש, אם ביקשתי באזורים מסוימים וקבעו לי לגביהם מגבלות זה יופיע שם, אבל הנושאים של ההיבטים המסחריים, הסודות העסקיים והמסחריים, לא אמורים להימצא שם. כמובן שבר דעת יכול להסיק מבקשת חברו לאן הוא מכוון, אבל המטרה היא לא לעשות העתק-הדבק לבקשה שלו ולשים אותה בהחלטה.

אז פה אנחנו כבר מבנים את שיקול דעתו של המנהל אחרי שהוא החליט. עברנו את המסכת של הבקשה והדרישה של המסמכים ויש החלטה בשעה טובה ומוצלחת, ואז אנחנו אומרים: אדוני המנהל, החלטת, דיברנו על זה שזה צריך להיות מנומק, זה צריך להיות פומבי וזה צריך להיות מסודר וככה אנחנו אומרים לו לעשות את זה. אז קודם כל הוא צריך להודיע לבעלים הרשום אם הוא קיבל את הבקשה שלו וכו' וכו' והצטלה הזה הופך להיות הרשאה להפעלה חריגה. זה למעשה האישור הפורמלי שמאפשר לו את זה.

עכשיו עוברים לשלב השני שזה שלב הפומביות, לפרסם את זה באתר הרשות באינטרנט ושם יש את הפרטים, כמו שאמרנו קודם, ובהקשר הזה קיבלנו בקשה ממספר גופים שהרשאות להפעלה חריגה שהם מפרסמים, זה כבר לא סודות מסחריים, זה סודות תפעוליים של גופי ביטחון למיניהם, לא יפורסמו. יש פה רשימה שאנחנו הגענו אליה, בין היתר על מה שיש לנו היום בתקנות שמחריגות את החובה של הזיהוי מרחוק, את ה-Remote ID. אפשר לדייק אותה, אפשר להוסיף לה, זה משהו שבעיקר תלוי בצורך של הגופים המקצועיים.

אני אדגיש פה כמה דברים. קודם כל כללנו פה גם את משמר הכנסת, גם כי הוא מופיע שם בצו וגם אנחנו מצדיעים, אם סבורים שאין צורך נשמח להוריד את זה, אבל אני חושב שלפעמים, אולי במתווים של אבטחת אישים וכו', יש דברים שהשתיקה יפה להם, אז עדיף שהם יישארו כאן.

לגבי מלמ"ב אני מבהיר שבשונה ממה שיש לנו בצו של ה-Remote ID, של הזיהוי מרחוק, ששם החריגו את המלמ"ב ואת כל הגופים המסונפים האחראים עליו, לא רק המלמ"ב מוחרג, אם יש גוף שהוא תחת פיקוח מלמ"ב, תעשייה ביטחונית כזאת או אחרת, ולכלי טיס שהם חלק מהתעשייה שלה, אין שום הצדקה להחריג אותם. שוב, אני לא מגלה את הסודות המסחריים שלהם, אבל כן, פלוני אבישי ובנותיו תעשייה ביטחונית קיבל אישור לטוס מחוץ לקשר עין עם כלי של 24.9 קילו, הוא מטיס את זה באזור חדרה עד גובה 30 והטייס שלו צריך להיות בלונדיני. שלום על ישראל.
איציק בן שבת
אבל למה זה צריך להיות מפורסם בכלל, מראש?
היו"ר אליהו ברוכי
אנחנו רצינו את הפרסום כדי שאנשים יידעו, יכירו את העולם הזה ויוכלו לשכפל את הבקשות האלה הלאה.
איציק בן שבת
אבל אם יש חברה מסוימת שמבקשת לא לפרסם? אז אנחנו רוצים שזה גם יופיע.
אבישי פדהצור
קודם כל אז כולם יבקשו לא לפרסם כי אף אחד - - -
היו"ר אליהו ברוכי
אבישי ואיציק, שנייה, הוא ביקש.
יובל סגל
זה דווקא מתקשר לדיון, אולי אני אפילו אגיד משהו טוב ואולי לא. ברגע שמסתירים את שם המבקש ומסתירים מיהו וכו' אז בסוף מדובר פה באיזה שהיא שאלה בטיחותית, מישהו ביקש משהו חריג ואמרו לו: בהינתן א' ב' ג' ו-ד' אני מאשר לך. בבסיס אין אפילו סיבה לפטור אף אחד מלהראות את זה, זאת אומרת אם שירות בתי הסוהר מחליט, סתם לקחתי אותו כדוגמה, שהוא עושה איזה שהוא ניהול סיכונים ורשות התעופה החליטה שהוא לא מסכן את הציבור והיא מרשה לו לעשות משהו למה שאני לא אלמד את השיטה שלו. אין פה סודות.
איציק בן שבת
למה אצלו זה לא יפורסם ואצלנו זה יפורסם?
יובל סגל
ומצד שני אם הוא רוצה לשמור את הסודות שלו, למה לו מותר? אז גם אני רוצה לשמור את הסודות שלי. האיפה ואיפה פה היא שאלה בטיחותית.
שמעון מנטאל
אצלנו זה הרבה יותר פשוט, אנחנו גוף ביטחוני, אין לי סודות עסקיים, יש לי סודות שבהם אני פועל לטובת הציבור ולדוגמה, אם נגיד עכשיו מפורסם שקיבלתי איזה שהיא הפעלה חריגה באזור מסוים למשך שלושה ימים כל בר דעת יכול לדעת שהמשטרה פועלת באזור שלושה ימים וכולם יתחילו ללכת - - -
יובל סגל
אבל זה לא מה שיפורסם.
שמעון מנטאל
לא, זה למה אנחנו מוחרגים בכלל.
יובל סגל
אני לא מבקש את ההחרגה הסודית שלו. אם לי מותר לטוס 60 מטר ומשטרת ישראל תקבל אישור ל-120 מטר כי היא עשתה להם הכשרה של 90 שעות אני רוצה לדעת, כי אם אני מכשיר אדם ל-90 שעות הוא יקבל את האישור הזה גם.
היו"ר אליהו ברוכי
שמעון, הוא אומר שמה שאמור להיות מפורסם זה פרטים טכניים לחלוטין, לא מי והרבה פחות מה או אזור.
צחי גליצנשטיין
אולי הוא לא רוצה לדעת שיש יכולות טכניות למשטרה שיכולות לעשות - - -
שמעון מנטאל
יש מה שנקרא במשטרה חשיפת שיטות ואמצעים. חשיפת שיטות ואמצעים אומרת שבשיטת העבודה שלי מעצם השיטה, אני לא רוצה ללמד אף אחד ואני לא רוצה שאף אחד ילמד ויקיש ממנה על מה אני עושה. יכול להיות שאני בתוך המשטרה עושה משהו ומלמד משהו ונעזר בחברה מסוימת, נעזר בטכנולוגיה מסוימת שאדרבא, אסור לי שאף אחד יידע אותי מלבדי, ואם אני פתאום מקבל איזה שהוא משהו אז יכולים לשאול רגע, אז אם אני גם אשים את הרכיב הזה ואם גם אני אלמד את זה, גם אני רוצה לטוס 120, למדתי מהמשטרה. זה לא משהו שמסתדר. ודרך אגב, לא חייב להיות שום דבר מבחינה טכנית, יכול להיות שאני מוחרג בשל ביצוע המשימה, באותם דברים כמוהו בדיוק ואז - - -
יובל סגל
אז יתקן אותי שמעון אם אני טועה, אבל בחוק הטיס, ברגע שזה מבצעי הוא יכול לעשות דברים שלא קשורים לתקנה פה. זאת אומרת שאם זה מבצעי ועכשיו הוא צריך לעלות ל-900 מעליו הוא לא מתקשר ולא מבקש שום אישור.
שמעון מנטאל
כן, זה אני משתמש באותו רגע ב-178 לחוק הטיס, אבל אני מדבר על אם אני רוצה לעשות סגירה ארוכת טווח לאיזה שהיא פעילות מבצעית אז היא כן יכולה להעיד על משהו שאנחנו כמשטרת ישראל כרגע עובדים.
יובל סגל
אם זה סודות יש לך כלים לעשות את זה גם בלי להגיש אישורים רשמיים.
שמעון מנטאל
אנחנו מעדיפים לעשות את זה ב - - -
יובל סגל
אני מבין, אבל אנחנו מעדיפים לדעת מה הם מאשרים בטיחותית.
אבישי פדהצור
קודם כל אני אסביר פה את הרקע ואחרי זה אכנס לפרטים. ביסוד, בדומה למה שיש בארה"ב, המטרה כאן היא ליצור שקיפות של הפעולה של הרשות המנהלית והכוונת התנהגות, רוצה לומר שלא יבוא לי מנהל אבישי פדהצור, עבדך הנאמן, ולפלוני הוא נותן כך ולאלמוני הוא נותן אחרת, אלא ליצור איזה שהיא שקיפות, קודם כל מבחינת טוהר הפעילות של המינהל הציבורי מצד אחד ומצד שני בשביל לעזור לחברים מסביב להכווין את התנהגותם ולהגיד רגע, הוא קיבל הרשאה להפעלה חריגה בלילה, באזור אימונים של חיל אוויר, דרשו ממנו כך וכך וכך וכך, אני לא נכנס אפילו להרפתקה העסקית הזאת כי אני לא יכול לעמוד בתנאים האלה. זה דבר שהוא מאוד מאוד עוזר ולכן אנחנו כן רואים בזה ערך. אתה יודע, האינסטינקט של הפקיד זה להחביא הכול במגרה, אז אין לנו בעיה לא לפרסם את זה, אבל אני חושב שזה חשוב, יש ערך ציבורי ובטיחותי בפרסום.

הפרסום מה הוא כולל? מה שצריך להיות בהחלטה, ואת זה כתבנו, פרטי הבעלים הרשום, פרטי ההפעלה החריגה, תקופת תוקפה של ההרשאה, התקנה לגביה ניתנה ההרשאה ותנאים ומגבלות עליהם הורה. אני לא נכנס לקרביים העסקיים של, כמו שאמרנו, הוא עושה רחפנים בלילה אז הוא רוצה את זה, הוא רוצה לטוס בלילה, 20 כלים מעל עיר, אז כמו שאמרתי קודם, החכם עיניו בראשו, הוא יודע מה זה 20 כלים בלילה מעל עיר, אבל אני לא כתוב לאבישי פדהצור יש - - -
היו"ר אליהו ברוכי
מפריע לך להוריד את השם של המבקש? זה לא הנושא.
אייזיק כץ
אם אתה מוריד את השם אז לא יודעים אם זה גוף פרטי או המשטרה ואז לשמעון אין בעיה באופן עקרוני עם זה.
שמעון מנטאל
נכון.
היו"ר אליהו ברוכי
לכולם יורידו. אם יורידו אז יורידו לכולם את השם.
איציק בן שבת
גם אפשרות.
אבישי פדהצור
אני רוצה לחדד פה עוד משהו. מה זה סוד מסחרי? סוד מסחרי קל לצעוק, אבל כבר אמרנו שש פעמים, אתה יכול להמשיך להגיד סוד מסחרי, אבל אמרנו שהסוד המסחרי לא מתפרסם.

צריכים לזכור גם את המעטפת החוקית שחולשת פה מסביב ואני אסביר. מי שהיום מקבל פטור, לפי חוק הטיס פטורים שאינם עוסקים לאדם, זאת אומרת לרישוי אישי של אדם, אלא פטורים של תקנות שלא רישוי אישי, מפורסמות, יש חובה לפרסם אותן לפי חוק הטיס. זאת אומרת שההיבט הזה של השקיפות והפומביות כבר קיים.
נעמה דניאל
יחד עם השם של המקבל?
עמי וייס
כן, בוודאי.
אבישי פדהצור
שוב, כי זה לא יחיד. יחיד החרגנו, כי זה פטורים של רישוי אישי וחלילה עניינים רפואיים, אז הוחרג בחוק הטיס בחקיקה ראשית. בפטורים אחרים יש חובת פרסום, בדיוק מאותם שיקולים של שקיפות, פומביות וכו'.

שתיים, שכחתי את שתיים אז אני אעבור לשלוש, אי אפשר לעשות גזרה שווה, עם כל הכבוד, וזה אני אומר בצניעות מצרכים של ביטחון מדינת ישראל לצרכים עסקיים מסחריים. זה חשוב וזה חשוב, כולם היו בניי, אבל מה לעשות שבמדינת ישראל, כנראה גם במדינות אחרות לפי מה שהתרשמנו, יש לכאלה בכורה על אחרים. מי שמומחה בדברים האלה, בחשיפה ובשיטות, זה גורמי הביטחון ולכן הם צריכים להצביע על הצרכים שלהם. ואחת הם רוצים את זה אז אני לא בטוח שאני יכול למנוע את זה, מהשיקולים האלה של ביטחון המדינה.

אני חוזר לשתיים, יש לנו היום חקיקה שעוסקת באיך אזרח ניגש למידע שנמצא בידי הרשות, חוק חופש המידע, הוא אומר שמי שרוצה מידע שאצל הרשות צריך להגיש בקשה, לשלם אגרה, ואז יש מידע שלרשות אסור לפרסם, יש מידע שמותר לה לפרסם, אם זה מידע שפוגע בצד ג' יש הליך מול צד ג', שזה בעיקר נוגע לסודות המסחריים. עוד אחד מהחריגים שם זה מידע שפורסם על פי דין, אי אפשר לבקש אותו שוב לפי חוק חופש המידע. מה שאני רוצה לעשות פה זה לפשט את זה, לא לגרור אנשים לתהליך הזה, אלא להגיד, אלה הפרטים שאני מפרסם. ברגע שאני יוצר את ההסדר הזה אז קודם כל אני יוצר הסדר של פומביות. מי שירצה לעיין במידע שהוא כמוס, שהוא עמוק יותר מזה יצטרך לעבור את המשוכה של חוק חופש המידע ולהסביר לי למה לא די במידע הזה, שהוא פומבי, הרשות פרסמה אותו כבר והוא נחלת הכלל, ולהסביר את זה ולקיים הליך מול צד ג'. אני חושב שההסדר הזה מפשט.

האם שמו של מבקש ההרשאה המיוחדת הזאת הוא חיוני או לא, אפשר להתווכח על זה. אז קודם כל לגבי גופים ביטחוניים אני לא רוצה לפרסם בכלל. כמו שאמרנו, החכם עיניו בראשו, האויבים שלנו הם לא סאקרים, הם הוכיחו לנו את זה פעם ועוד פעם, אויבים מבית ומחוץ והם יידעו לפענח מתוך הפטורים שמפורסמים גם בעילום שם מי האבא ומי האמא שלהם. לגבי המסחריים זה עניין שאפשר לדון בו. הצורך שלי בשקיפות ופומביות מושג בראש ובראשונה מהפרסום.
היו"ר אליהו ברוכי
לגבי כל גופי הביטחון, לגמרי. לגבי גופים מסחריים, אם רוצים להוריד את השם של המבקש זו בעיה?
צחי גליצנשטיין
שוב, זה לא משהו –
היו"ר אליהו ברוכי
מוסכם.
אבישי פדהצור
אם זה בדמם. זה לא חסר משמעות, יש לזה עדיין - - -
היו"ר אליהו ברוכי
זה לא קשור בדמם.
איציק בן שבת
שתהיה החלטה. דרך אגב, גם במפעיל אווירי יש רשימה שמתפרסמת, גם שם רק מי שרוצה נכנס, מי שיבקש מרת"א להוריד אז מורידים את זה והכול טוב. אותו דבר כאן, מי שלא מבקש שלא יפרסמו.
יובל סגל
מה לגבי מקרים שבהם אנחנו, וזה קורה הרבה בתעשייה, נותנים שירות לגופים האלה, אז אנחנו כן מפורסמים? לא מפורסמים? מותר לדעת, אסור לדעת, חייבים לבקש, לא חייבים לבקש? אני לא סתם שואל את השאלה הזאת, בסוף התעשייה הביטחונית נהנית מהתעופה המסחרית.
היו"ר אליהו ברוכי
במלמ"ב לא נתת את זה.
אבישי פדהצור
לא. וגם לא נתתי, למשל אבישי שירותי כטב"ם, עכשיו חיל האוויר מתקשר איתו לאבטח את ביתו של בכיר כזה או אחר בחיל האוויר. הפעילות הזאת עם כל הכבוד נעשית במגזר הפרטי, היא משרתת את צה"ל וכו' אבל היא במגזר הפרטי. אין סיבה לתת לזה את ההגנה והחיסיון שנותנים ברגיל. וכן, גורמי הביטחון צריכים לחשוב כשהם מפריטים שירותים, כמו כל שירות אחר, שיש לזה מחיר מסוים בהיבט של פומביות ושקיפות.
נעמה דניאל
אז ההרשאה תתפרסם בלי השם אלא אם כן הסכים לכך הבעלים הרשום?
אבישי פדהצור
אני חושב שברירת המחדל תהיה שהם לא יסכימו. איזה עניין יש להם? אם אני הייתי יכול הייתי מוחק את עצמי מהאינטרנט טוטאלית. לא הייתי משאיר את האפשרות הזאת. אני אסכם, התפרסם כל הפרטים למעט שמו של הבעלים הרשום שביקש את הפטור. מי שירצה להתחקות על זה ייכנס לוויה דולורוזה של חוק חופש המידע ואו שיקבל או שלא יקבל. החוק פה לא קובע את חובת הפרסום של המנהל. עד כאן.
יובל סגל
חומרים מסוכנים?
אבישי פדהצור
בואו נגיד קודם מה הייתה הבעיה של אדוני.
קריאה
שהם רצו לעשות לזה הרשאה מיוחדת.
עמרי בישור
שתהיה אפשרות למנהל לאשר נשיאה של חומרים מסוכנים.
עמי וייס
אז הבהרנו ודיברנו על זה גם בפגישות הקודמות, האיסור גם בפארט 107 שממנו לקחנו וגם אצלנו הוא לעניין הובלה של חומרים מסוכנים. כל הנושא של ה-dangerous goods והובלת חומרים מסוכנים בכלל, וזה אגב גם בקרקע, גם באוויר, גם בים, זה לא משנה, הוא סביב העניין המסחרי שאתה לוקח מטען שיש בו חומר מסוכן.
גד רגב
בתקנה כתוב נושא, לא מוביל. צריך לכתוב בתקנה מוביל.
עמי וייס
היו לנו שעות של דיונים על זה מאחורי הקלעים כדי לנסות להבין ולכתוב את זה יותר ברור. בעיקרון חומר מסוכן שהוא במקרה נמצא על כלי הטיס כי הוא הדלק שלו, או שהוא הדלק של המטע"ד שלו, הסעיף הזה לא אוסר את זה. זאת הכוונה.
עמרי בישור
איך אפשר להבין את זה מהסעיף? צריך לתקן את זה.
עמי וייס
המשפטנים עובדים על זה.
אבישי פדהצור
המשפטנים לא עובדים, כי לדעתי זו תקנה שכבר הצבענו עלינו, גברתי היועצת?
קריאה
לא, היא הוקראה ולא הוצבעה.
נעמה דניאל
לא.
אבישי פדהצור
אז מה שחשבנו, אדוני, להציע, אני מתנצלת שאנחנו פותחים את זה, אבל אם זה נותן מענה לציבור אז אולי אם אדוני יכיר את זה אז נעשה את זה, במקום מה שכתוב היום 'לא יפעיל אדם כטב"ם הנושא חומר מסוכן' נשנה את זה ל'לא יפעיל אדם כטב"ם קטן המוביל טובין או הנושא מטען שהוא חומר מסוכן', בשביל שיהיה ברור שמה שהוא חלק מכלי הטיס איננו נחשב כחומר מסוכן לצורך האיסור, אבל כל מה שמוסיפים עליו מעבר לזה הוא כן.

בגלל שזה עלה בפעם שעברה אני כבר אגיד כאן במפורש שכטב"ם שנושא עליו עוד סוללה ספייר, מבחינת ה-FAR וגם מבחינתנו זה חומר מסוכן, לעומת הסוללה שמזינה אותו שזה לא חומר מסוכן כי זה חלק מכלי הטיס. אז אם אדוני יאשר לנו את תיקון/חידוד הנוסח הזה בנוסף על הדברים שנאמרו לפרוטוקול.
היו"ר אליהו ברוכי
בסדר גמור.
עמרי בישור
אני לא הצלחתי להבין שני דברים. האחד זה העניין של הסוללה הנוספת.
עמי וייס
היא מחוברת או לא מחוברת למטע"ד. אם היא חלק אז לא אסור. הוא התכוון שהוא סתם נושא אותה בתוך ארגז.
קריאה
הוא סתם נושא אותה בתוך ארגז, זה מטע"ד, אנחנו יודעים מה זה מטע"ד. היא לא מחוברת בכלל.
אבישי פדהצור
המטע"ד הוא לא מטען, הוא חלק מכלי הטיס מהבחינה הזאת.
קריאה
המטע"ד זה מטען בהגדרתו.
עמי וייס
לא, מטען הכוונה cargo. אין מספיק מילים בעברית, לצערי.
עמרי בישור
אז תגדירו את זה כהובלה.
אבישי פדהצור
זה שאתה קורא לו מטע"ד, אין מילה בעברית, זה ראשי תיבות של משהו.
עמרי בישור
זה מטען ייעודי, זה מילה בעברית.
אבישי פדהצור
מה שאנחנו אומרים בסופו של יום מה שהוא חלק מכלי הטיס והאנרגיה שמספרים לו, מבחינתנו זה מה שנקרא בלעז payload, זה מה שכלי הטיס נושא עליו שאיננו חלק מכלי הטיס וזה מותר. אבל שלא יתחילו עכשיו להוביל פה חומרים מסוכנים שהם לא חלק מובנה מכלי הטיס.
היו"ר אליהו ברוכי
אבל בראייה נוספת מה שהוא אמר זה גיבוי, זה לא משהו שמגיע בבילד-אין הסופי.
עמרי בישור
זה מפעיל מערכת שנישאת על כלי הטיס. לצורך העניין יש את כלי הטיס ונניח שיש איזה שהיא מערכת - - -
איציק בן שבת
כמו מימן.
עמרי בישור
אני לא מדבר על מימן, אני מדבר על סוללה שהיא מקרה קלאסי יותר. מערכת נלווית שאנחנו נושאים על גבי הכטב"ם וצריך להזין אותה בסוללה. זה מקרה אחד. המקרה השני זה נשיאה של חומר מסוכן לצורך פיזור שלו.
אבישי פדהצור
אחת, אני לא יודע מה זה חומר מסוכן שמפזרים אותו שלא נופל לפיזור בחקלאות. שתיים, בדומה למה שקורה גם ב-FAR דרך המלך היא שלא מובילים חומרים מסוכנים בדברים האלה, זה לא כלי טיס מאויש שעבר תיכון ורישוי וכשירות אווירית נמשכת וכל זה. מי שירצה לעשות את זה, יגיש בקשה לפטור לפי 165 לחוק הטיס, יסביר למה התקנה היא לא מתאימה ולא סבירה בנסיבות העניין, שזה נטל לא פעוט, אבל אפשר לעמוד בו, אנחנו נותנים פטורים בעניינים שונים, אבל אנחנו לא רוצים להכניס את זה כי לא עשו את זה, לדעתי, לא באירופה ולא בארה"ב כדרך מלך במובן זה של הרשאה מיוחדת שאתה רק בא ומבקש ומראה לי ניהול סיכונים. לא, דרך המלך הכלל הוא אל תטיס בדברים האלה חומרים מסוכנים.
עמרי בישור
אין בעיה, מה שביקשנו זה או לאפשר את זה בהרשאה חריגה, או במסגרת 165. ב-165 יהיה אפשר להחריג את זה?
אבישי פדהצור
אדוני היושב ראש לא מרשה לי לחזור על דברים שכבר אמרתי, אבל בשבילכם אני אחרוג מרשותו של אדוני. סעיף 165 לחוק הטיס, דיברנו על זה, לא קשור להרשאה המיוחדת שלנו, הוא נוקט במסלול אחר, הוא אנומליה במובן הזה שהתנאים שבו מכבידים מאוד, אתה צריך להראות שהתקנה לא מתאימה ולא סבירה, אתה צריך להראות שיש שם בטיחות שוות ערך, ואני לא זוכר מה התנאי השני, פה בהרשאה מיוחדת אתה לא צריך להראות שהתקנה היא לא מתאימה ולא סבירה, זה פשוט כביש מקביל לכביש של ציות לתקנות. לכן ההבדל הוא דרמטי.

אמרנו את זה שש פעמים, אני אגיד את זה בפעם השביעית, זה מספר מזל ביהדות, כשאני אומר שדרך המלך היא שאסור להטיס חומר מסוכן בכטב"ם קטן ושהדרך להתמודדות עם זה היא בפטור 165 זה אומר באופן ברור שזה לא נכנס לצינור הזה של הרשאה להפעלה חריגה, יש עליך שם נטל נוסף כי הכלל אומר לך לכלים אחרים בשביל לפזר את הדברים האלה. עד כאן.
תומר לוי
לתקנה 28. זה גם שאלה כלפי רת"א. כשאני מסתכל מה כוללת הפעלה חריגה בסעיף 28(ב), יכולים להיות שם מתארים שאם יהיו בהם אירועי שריפה אנחנו כן נצטרך להפעיל שם כלים, רחפנים, זה גם סוג של התייעצות, האם אתם חושבים שאנחנו צריכים להיכלל שם? כי אני פתאום לרגע לא בטוח בנושא הזה.
אבישי פדהצור
התקנה הזאת לא עוסקת בגופים שנכללים בה אלא בתקנות שמבקשים מהם הרשאה להפעלה מיוחדת. רוצה לומר, אם אתם צריכים לטוס מחוץ לקשר עין, אחת היא לי אם אתם משטרת ישראל, הרשות הארצית לכבאות והצלה או מפעל הלחמניות של אבישי ובנותיו.
תומר לוי
אבל סעיף 28(א1) לא כולל אותנו.
אבישי פדהצור
אני חושב שאתה מבלבל בין אילו הרשאות להפעלה חריגה מפרסמים ולמה נותנים הרשאה להפעלה חריגה.
תומר לוי
אוקיי, תודה על ההבהרה.
אבישי פדהצור
אם הרשות לכבאות רוצה להיכלל פה שתסביר למה, אנחנו לא ראינו אתכם כמישהו שהמתארים שלו בהגדרה הם סודיים.
תומר לוי
לא, לכן ביקשתי הבהרה. תודה.
עמרי בישור
בהקשר, שוב פעם, של סעיף 20 ולגבי הנוסח שלו, העלינו כמה סוגים של מקרים. יש גם מקרה של חומר הדברה שמוגדר כחומר מסוכן, אז יהיה אפשר להבין מה הנוסח של הסעיף הזה כדי להבין שאנחנו לא סופרים גם הפעלה חקלאית עם חומר מסוכן?
אבישי פדהצור
יש לך הוראות בחוק הטיס שהחלנו אותן, שזה 217 ו-219 שקראנו בפעם הקודמת והן מתייחסות לנושא של הדברה בחקלאות.
עמרי בישור
האם זה מבטל את סעיף 20?
אבישי פדהצור
כמו שיש לך היום בתעופה האזרחית. גם בתעופה האזרחית אסור לך להוביל חומר מסוכן אלא אם כן יש לך רישיון הפעלה אווירית ואישרו לך מפרטי הפעלה וכו' וכו', להבנתי בהקשר הזה התשובה היא שאם אתה נכנס להסדר הספציפי של החקלאות ואתה מטיס את מה שקוראים לו חומרי חקלאות, חומרי הדברה, מה שיש שם ב-217 ו-219, ויש לך את האישורים שעברת את האישור של משרד הבריאות אז זה הסדר ספציפי שאמור לגבור על הנושא של חומר מסוכנים. ושוב, אני לא נכנס לשאלה המקצועית האם חומרי הדברה הם בהגדרה חומרים מסוכנים כמו שמוגדר בהוראות הטכניות.
עמרי בישור
השאלה היא שאלה פשוטה, איפה רשום שאם אנחנו פועלים לפי סעיף 14 זה מבטל את האיסור של סעיף 20. איך אנחנו יודעים מה גובר על מה. סעיף 14 מדבר על פיזור באמצעות המתווה החקלאי ונניח שאנחנו עומדים בכל הסעיפים הנמצאים בסעיף 14 איך אנחנו מבינים או מסיקים שסעיף 20 לא חל על ההפעלה החקלאית ולכן אני שואל מה יהיה הנוסח המוצע לסעיף 20 כך שיהיה ברור שהוא לא חל על הפעלה חקלאית.
אבישי פדהצור
אפשר לחדד את זה. אם יש צורך נשב ונחשוב אם צריך לחדד את זה. יכול להיות שכן, נבדוק את זה שוב.
נעמה דניאל
אני מציעה שנלבן את זה לקראת הדיון הבא בנוסח לדיון ואז תוכלו גם לראות את זה.
אבישי פדהצור
(ד) החליט המנהל שלא להרשות לבעלים רשום להפעיל את מערכת הכטב"ם הקטן שהכטב"ם הקטן שהוא בעליו הוא חלק ממנה בהפעלה חריגה, ימסור לו את החלטתו בכתב.



שוב, זה חלק ממנגנון השקיפות.
היו"ר אליהו ברוכי
מנומקת.
קריאה
יש פרק זמן?
אבישי פדהצור
אם רוצים לכתוב 'ימסור את החלטתו המנומקת בכתב' אין לי בעיה להוסיף את המילה הזאת.
נעמה דניאל
הוספתי.
אבישי פדהצור
יש לנו את חוק שירות הציבור, החלטות והנמקות, לא זוכר איך קוראים לו, זה גם נראה לי א'-ב' שהחלטה תהיה מנומקת אבל אם צריך להבהיר את זה אין בעיה. לגבי קציבת הזמן, התהליך הזה הוא תהליך ארוך, הוא יכול להיות ארוך במובן הזה שאם אני עכשיו מגיש בקשה להפעלה מיוחדת וצריך בשביל זה הרשאה מיוחדת לטיסה עם ניסויי טיסה וכו' וכו' אז יכול להיות שזה יארך זמן ולכן אם רוצים לקבוע מועד שהמנהל ייתן תשובה צריך להגדיר איזה שהוא טריגר שתלוי אך ורק במנהל ולא בתהליך בחינת הבקשה שלו.

אני לא חושב שיש לנו כזה כי כל תהליך עומד בפני עצמו. אז יש לנו את החוק לתיקון סדרי מינהל (החלטות והנמקות) שאומר שככלל בעל סמכות במדינה חייב להשיב תוך 45 יום, התקשי"ר קיצר את זה ל-14 ימים והחריג בחוק אומר אלא אם כן נסיבות העניין וכו' מצריכות דיון נוסף שאז יש חובה למסור הודעה לפונה: דע לך, אני לא יכול להשיב לך בתוך 45 ימים כי א' ב' ג' ד'. פה זה הליך אינטימי, יש כל הזמן שיח, אני מבקש חומר, אני מקבל, כן טוב, לא טוב. אז אני חושב שדי בהסדר של חוק ההנמקות, בעיקר כי אין לי פה עוגן כמו בקשה לרישיון.
היו"ר אליהו ברוכי
מובן. מה עם ערעור?
אבישי פדהצור
בסופו של דבר כשהמנהל החליט לדחות את הבקשה שלי זאת החלטת רשות, החלטת רשות נופלת לתוספת לחוק בתי המשפט לעניינים מנהליים, מנהל רת"א מוגדר שם כרשות ואז תוקפים את ההחלטה שלי בביקורת שיפוטית על דרך של עתירה מנהלית, כמו כל החלטה כמעט של פקיד במדינת ישראל. אני לא רוצה מהחלטה, אני הולך לבית המשפט המוסמך לעניינים מנהליים, מגיש עתירה ואו שמתערבים או שלא.

בקשת הרשאה להפעלה חריגה
29.
1. בעלים רשום המבקש להפעיל מערכת כטב"ם קטן, שהכטב"ם הקטן שהוא בעליו הוא חלק ממנה, בהפעלה חריגה, יגיש למנהל בקשה להרשאה להפעלה חריגה, ויצרף לה, להנחת דעתו של המנהל, את כל אלה:




1. תיאור מקיף ומפורט של ההפעלה החריגה המבוקשת, ובכלל זה התקנה שלגביה מבוקשת ההרשאה להפעלה חריגה, ואם הוא מבקש הרשאה להפעלה חריגה לגבי יותר מתקנה אחת בו זמנית, יציין בבקשתו את כל התקנות האמורות;




1. ניהול סיכונים מפורט שערך לגבי ההפעלה החריגה המבוקשת, ובכלל זה פירוט האופן שבו תבוצע הפעלה בטוחה של הכטב"ם הקטן בעת ההפעלה החריגה, תוך התייחסות לסיכונים הכרוכים בהפעלה כאמור;




(2א) אם קיבל פטור מתקנות אלה לפי סעיף 165 לחוק - פרטי הפטור שקיבל, ובכלל זה, מועד מתן הפטור והתקנה ממנה ניתן לו הפטור;




1. כל פרט אחר הדרוש למנהל לשם בחינת הבקשה, כפי שהורה לו המנהל.



1. בקשה כאמור בתקנת משנה (א) תוגש למנהל באופן מקוון.



פה בגדול אני חוזר לבראשית ואני אומר איך אתה מגיש לי את הבקשה. בסוף אנחנו אומרים שזה באופן מקוון וברישה אני מסביר שאתה צריך להוסיף לי פרטים כאלה ואחרים, ואני גם מדגיש לך שם, מה שגם נדבר עליו בהמשך, שאתה חייב, מומלץ לך, להציג לי את התמונה המלאה, רוצה לומר אם אתה מבקש הפעלה שבמהותה מחייבת פטורים מכמה תקנות תציין את כולן בבקשה הזאת, למה?

כי אירע, אנחנו עוד לא יישמנו את זה, אבל בארה"ב, שפלוני ביקש פטור מהטסה בקשר עין, שבועיים אחרי זה הוא ביקש פטור מהפעלה מעל אנשים וכו' וכו' ובסוף יצא לו מצרף פטורים שהרגולטור בחיים לא ראה. הרגולטור אומר: אם היית מראה לי את זה מלכתחילה אז הייתי קובע לך מתווה הפעלה שונה לחלוטין. האמריקאים למדו ואסרו את זה ואנחנו מבקשים לאסור את זה פה, וגם יש אחרי זה הוראה שמלווה את זה בהמשך.

אותו דבר לגבי פטור. כמו שאמרנו, הפטור יוצר חריגה, זה חלק מהתמונה שלי כמאסדר לדעת מה כבר מותר לך, שאני אתאים את הדבר לדבר. וכמובן שיקול דעת למנהל אם יש פרטים נוספים שנדרשים לדרוש אותם. כי, שוב, כמו שאמרנו, לרוב יש פה שיח.


הפעלה לפי הרשאה להפעלה חריגה
30.
1. לא יפעיל אדם מערכת כטב"ם קטן בחריגה מיותר מתקנה אחת כמפורט בתקנה 28(ב) בו זמנית, אלא אם כן אישר זאת המנהל במפורש בהרשאה להפעלה חריגה שנתן לבעלים הרשום של הכטב"ם הקטן שהוא חלק מאותה מערכת כטב"ם קטן, לפי בקשה כאמור בתקנה 29(א), שפורטו בה כל התקנות שלגביהן מבוקשת ההרשאה להפעלה חריגה.



1. לא יפעיל אדם מערכת כטב"ם קטן בהפעלה שניתנה לגביה הרשאה להפעלה חריגה, אלא אם כן מתקיימים כל אלה:




1. הוא מפעיל את מערכת הכטב"ם הקטן לפי ההרשאה להפעלה חריגה שניתנה לבעלים הרשום של הכטב"ם הקטן שהוא חלק מאותה מערכת כטב"ם קטן;




1. הוא נושא עימו את ההרשאה להפעלה חריגה כאמור בפסקה (1) או את העתקה.




כמו שאמרנו קודם, בשביל למנוע את ההתחכמות הזאת של הטלאי על טלאי על טלאי ובסוף לעשות מזה בגד אז גם אני קובע פה את הכלל האופרטיבי, תפעיל לפי מה שיש לך ביד, אל תצרף לי הרשאה להרשאה להרשאה ותעשה קטסטרופה. זה כלל מאוד מאוד טבעי ובסיסי. התנאי השני, כשאתה מפעיל תפעיל לפי הכתוב, לפי מה שקיבלת בהרשאה להפעלה חריגה. ותישא אותה, אמרנו לשאת זה כולל העתק מקוון שהגדרנו את זה בתקנה 1 שעוד נגיע אליה בהמשך.


הגבלת הרשאה להפעלה חריגה, התלייתה, ביטולה או סירוב לחדשה
31.
1. המנהל רשאי להגביל הרשאה להפעלה חריגה, להתלותה, לבטלה או לסרב לחדשה, לאחר שנתן לבעלים הרשום של הכטב"ם הקטן שהוא חלק ממערכת הכטב"ם הקטן שלגביה ניתנה ההרשאה להפעלה חריגה, הזדמנות לטעון את טענותיו, בהתקיים אחד מאלה:




1. היא ניתנה על יסוד מידע כוזב;




1. היא ניתנה על יסוד מידע שגוי ויש יסוד סביר להניח שאילו היה ידוע למנהל לא הייתה ניתנת;




1. חדל להתקיים תנאי מהתנאים לנתינתה;




1. תנאי מתנאיה של ההרשאה להפעלה חריגה או הוראה מההוראות לפי החוק, לרבות חובה, הגבלה או תנאי לשימוש בהרשאה להפעלה חריגה שנקבעו לפי תקנות אלה, הופרו במהלך הפעלת מערכת הכטב"ם הקטן לפי ההרשאה להפעלה חריגה;



1. היה למנהל יסוד סביר להניח כי מתקיימת לגבי הפעלת מערכת כטב"ם קטן לפי הרשאה להפעלה חריגה עילה מהעילות האמורות בתקנת משנה (א), וסבר כי קיים צורך דחוף להתלות את ההרשאה להפעלה חריגה כאמור לשם הגנה מיידית על שלום הציבור, רשאי הוא להתלות את ההרשאה להפעלה חריגה לאלתר, ובלבד שייתן למי שניתנה לו ההרשאה להפעלה חריגה הזדמנות לטעון את טענותיו בהקדם האפשרי לאחר ההתליה, ולא יאוחר מ-30 ימים ממועד ההתליה.



1. הודעה על החלטת המנהל לפי תקנות משנה (א) ו- (ב) תימסר בכתב למי שניתנה לו ההרשאה להפעלה חריגה.




הסברים. אנחנו עברנו בשעה טובה את מצב הדברים שבו בעל העניין קיבל את ההרשאה להפעלה חריגה ועכשיו עולה שאלת סמכות המנהל לבטל את ההרשאה להפעלה חריגה. מסמכי היסוד שלפי חוק הטיס, יש לנו הוראות לגביהם בסעיף 38 לחוק הטיס, איך מבטלים רישיונות, תעודות כושר טיסה וכו' וכו'. פה אנחנו מייצרים דבר חדש שלא נופל לאף אחת מההגדרות הפורמליות שיש לנו, נדמה לי בסעיף 37, ואנחנו העתקנו כמעט אחד לאחד את ההסדר שיש שם לכאן.

בגדול הוא אומר, המנהל רשאי לבטל, להגביל, לא לחדש וכו' וכו', בהנאה שזו הוראה מתחדשת, אחרי שהוא נותן זכות טיעון לבעל העניין, שלא יחליט לבדו אלא יגיד לנמען זאת כוונתי, מה דעתך על הכוונה? והגדרנו פה את העילות שקיימות לנו גם בחוק הטיס בשינויים הנוסחיים המתחייבים שזה אחת, מידע כוזב, שיקרו לי, שתיים, מידע שגוי, לא שיקרו לי אבל מסרו לי מידע שהוא לא נכון, ובנוסף, בגלל שאין פה כוונה להרע או להזיק או לגנוב או לרמות אז אנחנו צריכים קשר סיבתי בין השגיאה במידע לבין הבטיחות של ההפעלה לבין המתן. זאת אומרת אם מישהו טעה בזכר/נקבה של שם המבקש זה כנראה לא קשור לבטיחות, אם הוא טעה במשקל או באזור שבו הוא רוצה לבצע את ההפעלה, כמובן שזה מהותי.

סעיף (3), חדל להתקיים תנאי מהתנאים לנתינתה. אמרנו, המנהל רשאי לקבוע תנאים להפעלה, ציוות, אזורים וכו' וכו', אז חדל להתקיים תנאי. (4), הופר תנאי של ההרשאה, זאת אומרת מישהו עבריין, טס בלילה מחוץ למגבלות שהתירו לו וכו' וכו', או הפר הוראות אחרות לפי חוק הטיס, ואנחנו מכניסים את זה לכאן, בכל המקרים האלה נותנים זכות טיעון ואז מקבלים החלטה. השתכנענו לא מבטלים, מתלים וכו', השתכנענו שלא, מבטלים וכו' וכו'.

תקנת משנה (ב) עוסקת במקרה חירום. אין לי זמן עכשיו לתת לו זכות טיעון, אני יודע שמישהו עכשיו ומתכוון גם מחר ומוחרתיים להפעיל מערכת כטב"ם באופן שמפר את אחת מהעילות האלה ושלדעתי גם זה מסוכן, מה שאני עושה, מקבל החלטה מיידית. יש לנו את זה עכשיו בסעיף 38(ד) לחוק הטיס לגבי רישיונות אחרים, אבל אז אני צריך כמובן, לא די בהפרה, אלא צריך להיות צורך דחוף והגנה מיידית על שלום הציבור, זה היוצא מן הכלל, ואז אני רשאי לקבל את ההחלטה בשביל למנוע את הרע. אם בדרך כלל במשפט המנהלי אנחנו שומעים ועושים, פה אנחנו נעשה ואז נשמע. אני נותן לו זכות טיעון, או שהוא משכנע אותי או שלא וחוזר חלילה, למעשה לתקנת משנה (א). בכל מקרה אין החלטות סתרים, החלטתי, אם לפי (א) או (ב), אני מוסר את זה לבעל העניין.
היו"ר אליהו ברוכי
שאלה קטנה. בסעיף (1) במידע כוזב אתה לוקח חופשי ואתה לא מגביל את זה ליסוד סביר להניח שאילו היה ידוע למנהל?
אבישי פדהצור
לא, כי יש הבדל בין כזב לשגיאה. כזב זה מישהו שבכוונת מכוון מרמה אותי.
היו"ר אליהו ברוכי
אם זכר ונקבה או גיל.
אבישי פדהצור
אז זה שגגה, זה עניין של מה בכך בעיניי. אבל אם מישהו מספר לי שהוא הולך להפעיל כלי מעל שדה והוא מפעיל מעל עיר, אז הוא לא טעה. זה לא תום לב, אין פה שגיאה בתום לב. מי שהולך איתי בקרי גם אני הולך איתו בקרי.
אייזיק כץ
יש הערה של חבר הכנסת טופורובסקי שלא יכול להגיע, הוא ביקש יותר להגדיר או להגביל את יכולת ההגבלה של מנהל הרשות. זאת אומרת באופן עקרוני לפי סעיף 31(א) מנהל הרשות יכול להגביל בן אדם לנצח יותר להתעסק בתחום הזה, ובתקנות הטיס, לפחות מה שהוא ציטט, שם זה מוגבל לשנה אחת בלבד. הוא מבקש יותר לצמצם את חופש הבחירה של המנהל להגביל עיסוק של אדם למרות שהוא נתפס בכזב לעולמי עד ויותר להגדיר את זה בדברים מוגדרים.
אבישי פדהצור
אני אסביר על ההבחנה ואז אני אתן את המענה שלנו. בגדול בכפוף לדיוקים שתיכף אומר ההערה הזו מקובלת עלינו. קודם כל יש הבדל בין הגבלה לבין ביטול. הגבלה זה משהו שהוא חי לנצח, זאת אומרת אם למשל אני מגלה שהפעלה מסוימת לא יכולה להיעשות ברוח צד כזאת או אחרת, אז אני מגביל אותה שהיא תיעשה רק ברוח שהיא פחותה מ-. הדבר הזה לא תלוי בזמן.

מה שחבר הכנסת טופורובסקי כיוון אליו, אם אני מבין נכון, זה מה קורה במקרה של ביטול. כשאני מבטל למישהו רישיון מה זה אומר לגבי הביטול, או לסרב לבקשה, זה אומר שלנצח הוא מנוע מלגשת אליי ולבקש מחדש או שאני קובע לו איזה שהיא תקופת צינון. בחוק הטיס לגבי רישיון יש הוראה, שלא מופיעה ב-38 אלא מאוחר יותר, שאומרת שמי שבוטל רישיונו רשאי לבקש רישיון חדש אם חלפה שנה מיום הביטול. זה לא לצמיתות, אני לא מדיר אותו מהעולם הזה, אני אומר לו שב שנה בבית תחשוב על מה שעשית ואחרי זה תחזור אליי כאחד העם.
היו"ר אליהו ברוכי
פה זה רק בהרשאה החריגה המיוחדת, כל הנושא הזה.
אבישי פדהצור
גם זה, וגם בהמשך להערה, אני חושב שמה שכתוב פה, אנחנו צריכים אולי להוסיף תקנת משנה שאומרת שמי שהרשאה חריגה שניתנה לו בוטלה רשאי לבקש הרשאה מיוחדת חדשה אם חלפה שנה מיום הביטול, זאת אומרת להשוות את ההסדר שיש כאן להסדר שיש ברישיונות. זה נראה לי שזה הגיוני.
יובל סגל
אני מבקש לעבות את מה שנאמר פה, אבל גם בתקנה (3), המנהל רשאי לעולם לסרב לחידושו של מפר חוק כלשהו ולא ייתן לו אף פעם רישיון מחדש, זאת אומרת לא בנו שם מנגנון של ענישה ושנה או הרחקה או כל הדברים האלה, אלא הוא רשאי לא לחדש לו. הרישיונות הרי דורשים חידוש כל שנתיים אז אם מישהו עבר איזה שהיא עבירה המנהל רשאי לעולמי עד לא לחדש לו. זה ממש בדומה, אז כמו הרשאה מיוחדת זה גם רישיון של בן אדם.
היו"ר אליהו ברוכי
טוב, תבדוק את זה.
אבישי פדהצור
אנחנו נבדוק את זה, אבל זה נכון שההיגיון העקרוני פה תקף, לא ניכנס פה לרזים. למשל שוב בהשאלה מעולם הטיס ביטלו לי את הרישיון, בעוד שנה אני יכול לבקש.
היו"ר אליהו ברוכי
ייבדק.
אבישי פדהצור
ואם יימצא לנכון נציע תיקון נוסח.
היו"ר אליהו ברוכי
הלאה.
אבישי פדהצור
פרק ה': הוראות שונות

פרסום הודעה בדבר אופן ביצוע פעולה באופן מקוון
32.
המנהל יפרסם, באתר הרשות באינטרנט, הודעה על האופן המקוון שבו ניתן לעשות כל אחד מאלה:




1. להגיש בקשה לרישיון מטיס, לפי תקנה 4;




1. להיבחן במבחן תקופתי בידע תעופתי, לפי תקנה 5(ב);




1. להזדהות בעת בקשה להיבחן במבחן תקופתי בידע תעופתי או במבחן חוזר, לפי תקנה 5(ג)(2);




1. להשיג בפני המנהל על תוצאת מבחן בידע עיוני, לפי תקנה 5(ז)(2);




1. להגיש בקשה לרישום כטב"ם קטן, לפי תקנות 8(ב) ו-(ג);




1. למסור הודעה למנהל על שינוי או אירוע, לפי תקנה 9(ד);




1. להודיע על סטייה מהוראות לפי החוק, לפי תקנה 13א(ג);




1. להגיש בקשה להרשאה להפעלה חריגה לפי תקנה 29(א).



בגדול יש לנו שורה של בקשות והודעות לפי התקנות שצריך להגיש באופן מקוון, המנהל צריך לפרסם פה איך זה נעשה, אתר, כתובת, מקום וכו' וכו' בשביל שאנשים לא יגגלו ויחפשו את עצמם בשביל לקיים חובות או לממש אפשרויות שיש להם לפי החוק.
יובל סגל
אפשר להוסיף פה סעיף בכל מה שקשור לערעורים? אין היום תהליכים מוסדרים לאיך מערערים על פסילה של בקשות באופן כללי. בכל התחומים אגב.
היו"ר אליהו ברוכי
בקצרה, אבישי. דיברנו על זה כבר.
אבישי פדהצור
אני לא יודע על אילו בקשות מדובר, אבל כמו שאמרתי קודם, כל פנייה, כל דרישה של מנהל רת"א להפעיל את סמכותו שנתקלת בסירוב ניתן לעתור עליה בפני בית המשפט לעניינים מנהליים ואת זה קובע חוק הטיס וחוק בתי המשפט לעניינים מנהליים משלים את שלו וקובע את המנהל כרשות לעניין זה. לכן אם המנהל לא עונה לך, עזוב לא נותן לך רישיון בהחלטה מנומקת שזה החלק הקל, לא עונה לך, אתה יכול לעתור על זה לבית המשפט.
יובל סגל
זו תשובה נהדרת למי שיש לו אמצעים, ועדיין אני אומר, אם לצורך העניין אני רוצה לערער, עכשיו קיבלתי תשובה שנכשלתי במבחן עיוני, משהו שקורה גם היום, מה הנוהל? איזה נוהל ערעור יש לדבר הזה?
אבישי פדהצור
אני לא יודע איזה נוהל יש היום, אני יודע שלפי התקנות האלה יש לך בקשה לעיון חוזר. זאת אומרת הדבר הזה פורמל, הדבר הזה לא מוטל בספק. אם בעיון החוזר אמרו לך: מצטערים, אדוני, אתה עדיין לא עובר את המבחן, אז על זה אתה עותר לבית המשפט לעניינים מנהליים כי אז יש פה החלטת רשות שלא לתת לך רישיון ואתה עותר עליה. זה לא עניין של אמצעים, זה עניין של הכלי המשפטי שהתאימו לדבר הזה.
איציק בן שבת
לא מובן לי, להגיש היום עתירה זה לא מה בכך, אתה אומר את זה כאילו מחר בבוקר אתה רושם מכתב באינטרנט ומגיש עתירה, זה לא כזה פשוט, זה הרבה יותר מורכב. העניין הוא גם שלצורך העניין אם ביקשתי ממך עכשיו ולא אישרת לנו, זאת אומרת אני צריך אותה כאן ועכשיו, אם לא קיבלתי אותה עכשיו אין לי צורך להגיש שום ערעור, שום בקשה נוספת.
היו"ר אליהו ברוכי
אני גם חושב על איפה יערערו. בואו נחשוב ביחד, לאן יערערו, בסוף זה הוא הרשות והסמכות העליונה.
איציק בן שבת
זה המנגנון שצריך להיווצר.
צחי גליצנשטיין
אם המנהל הגדיר לך, נגיד ביקשת הרשאה חריגה, אמרת שאתה רוצה לטוס מעל אצטדיון טדי עם רחפן שבנית בבית והוא נימק לך שזה לא עומד בסטנדרט הבטיחותי בגלל א' ב' ג', תערער לי שוב על אותו דבר?
איציק בן שבת
לא, אתה אומר לי תערער, אבל אתה אומר לי לפנות לבית משפט לערער? זה לא יקרה הרי.
צחי גליצנשטיין
אבל הרשות החליטה שזה לא בטיחותי מספיק, אתה יכול להוסיף עכשיו ולהגיד אוקיי אז אני אעשה א' ב' ג' ואני אעשה דברים, אבל אם קיבלנו החלטה מושכלת זו ההחלטה המושכלת שקיבלנו. אם אתה חושב, כמו שאבישי אמר, שעשינו טעות כי בגלל שזה איציק, בגלל שזה משהו אחר, אתה כמובן יכול לערער למקומות שאפשר לערער מול משרד ממשלתי.
היו"ר אליהו ברוכי
ערעור בסוף זה בסמך תחתון ואתה עולה לסמך העליון יותר, אבל בסוף הרשות הם - - -
איציק בן שבת
כן, אבל בשום שלב לדעתי זה לא יגיע לסמך העליון, זה תמיד יישאר מול רת"א.
היו"ר אליהו ברוכי
מי זה הסמך העליון מעליהם?
איציק בן שבת
אבל זה לא יגיע לשם.
היו"ר אליהו ברוכי
בוא נאמר שאנחנו פותחים סעיף לערעור, איפה מערערים?
איציק בן שבת
אני לא יודע, זה מה שאני אומר, שיהיה מנגנון איפה לערער.
קריאה
הוא אומר לך בית משפט.
אבישי פדהצור
הנקודה שאיציק מצביע עליה היא נקודה נכונה בכל תחום של החיים שלנו, זאת אומרת תמיד בסופו של יום יש החלטת רשות, יכול להיות בקשה לעיון חוזר ועררים וכו', אבל בסוף יש איזה שהוא גוף מנהלי שמחליט ועליו אתה צריך ללכת לבית משפט. זה עולה כסף, זה לוקח זמן, זה מחייב הרבה מאוד משאבים, אבל אין פה קונץ פטנט לתעופה האזרחית שאין בכל תחום אחר של חיינו וכך מתנהלת מדינת חוק. הבעיה היא בעיה, אבל פתרונה הוא לא באמצעות ההוראות לפי חוק הטיס.
היו"ר אליהו ברוכי
טוב, התקנה הבאה.
אבישי פדהצור
תקנה 33, אדוני, אנחנו נבקש שלא לקרוא אותה ואני אסביר גם למה. תקנה 33 עניינה עונשין והיא בגדול באה לקבוע עבירות פליליות לפי התקנות האלה, זאת אומרת שמי שמפר אותן לא עלינו צפוי להיענש על ידי המדינה בכובעה כמאשימה בהליך פלילי. כשאנחנו קבענו את התקנות אלה ביקשנו לקדם בד בבד תיקון לחוק הטיס.

מה קורה בחוק הטיס? בחוק הטיס יש לנו את סעיף 142 שנקבע בחקיקה ראשית והוא מפליל כמעט את כל ההתנהגויות לפי החוק. הדבר הזה גורם בין היתר, חוץ מעומס על משטרת ישראל שלא יכולה לברר כל תלונה על כל עבירה פעוטה, הוא גם גורם לנו, במחילה כמובן, וגם מטיל על הוועדה את הנטל של לראות אותנו כל פעם שאנחנו משנים תקנה. כי אם כל פעם שאני משנה תקנה זו עבירה פלילית, לפי סעיף 2(ב), וואט אבר, אני חייב לבוא לוועדה ולא כל תקנה שלי חייבת להיות עבירה פלילית.

אז אנחנו רצינו לקדם תיקון לחוק הטיס שבו נבטל חלק מהפליליות ואז בתקנות האלה לקבוע פליליות של הוראות פרטניות ולקבוע אותן כך שניתן יהיה לאכוף אותן גם בדרך של עבירה מנהלית, אבל זה סיפור אחר. דא עקא שהתקנות האלה הקדימו את הצעת חוק הטיס, זאת אומרת אנחנו לא הספקנו לתקן את חוק הטיס ולמחוק את ההפללה שם והגענו עם התקנות האלה בשעה טובה ולכן אנחנו מבקשים בעת הזו לא לדון בתקנות האלה, כי ההתנהגויות המהותיות שקבועות בתקנות מופללות כבר לפי חוק הטיס ובעזרת ה' נשוב לוועדה בשמחה אחרי שיתוקן חוק הטיס ויבוטלו העבירות הפליליות שם ונבקש לקבוע עבירות פליליות פרטניות לפי התקנות האלה כמו שמוצע כאן. לכן אנחנו מבקשים לא לקרוא את התקנה הזאת כי אין בה תוחלת, אין בה קיומיות.
היו"ר אליהו ברוכי
השאלה אם יש עבירות שאתה רוצה להחריג שהן לא ייחשבו פליליות.
אבישי פדהצור
אני לא יכול לעשות את זה בחקיקת משנה ולכן הרצון של רת"א לתקן את חוק הטיס כך שכבר ב-142 עצמו יבוטל חלק משמעותי מהפליליות של ההתנהגויות ותהיה לנו או לשרה הסמכה לקבוע עבירות פרטניות אם זה לפי - - -
היו"ר אליהו ברוכי
אז כל מי שעובר על התקנות האלה בכל סעיף הוא בפלילי של חוק הטיס?
צחי גליצנשטיין
לפי חוק הטיס.
אבישי פדהצור
כן, בהחלט. שוב, לא כל תקנה פה היא עבירה פלילית. למשל התקנה שאומרת שבן אדם יגיש בקשה, אם הוא לא מגיש בקשה הוא לא עבריין פלילי, אבל מי שמטיס מעל המהירות המותרת, מי שמטיס בלי הרשאה להפעלה חריגה, מי שחורג מהתנאים של הפעלה חריגה, הוא מפר, שוב, לפי העניין, צריך לשייך את זה לנורמה הפלילית, כללי טיסה וכו' וכו' ולכן הוא צפוי להיות מוענש בפלילים. את זה אנחנו רוצים לצמצם ולכן אני מבקש מהוועדה לא לדון בתקנה הזו בעת הזאת.
נעמה דניאל
תגיד באופן כללי מה העונשים ומילה או שתיים על עיצומים כספיים.
אבישי פדהצור
רוב ההתנהגויות לפי חוק הטיס מופללות בסעיף 142(א) לחוק הטיס שקובע עונש של שנה מאסר על מי שביצע כל אחת מההתנהגויות שיש שם, בין היתר הפרת כללי טיסה וכו' וכו'. יש התנהגויות יותר חמורות שהעונש עליהן הוא שלוש שנים וזה ביצוע פעולה שטעונה רישיון בלי רישיון, למשל אם אני מטיס בלי שבכלל יש לי רישיון, להבדיל ממטיס, אבל בניגוד לתנאי הרישיון שלי, והפעלה של כלי טיס בניגוד לתקנות שיש בה כדי לסכן חיי אדם או רכוש, שזו גם כן עבירת סל כמו 338 לחוק העונשין שאוסרת הפעלה פזיזה או רשלנית של כלי רכב וכלי טיס נמנה שם על הכלים האלה. בגלל שיש את הרכיב של סיכון חיי אדם או רכוש אז העונש הוא שלוש שנות מאסר. יתר ההתנהגויות רובן מופלל בעבירה של שנת מאסר וכמו שאמרנו אנחנו רוצים לדלל באמצעות תיקון חוק הטיס את ההפללה הזאת, אבל נכון להיום זה המצב החוקי.
היו"ר אליהו ברוכי
תקנה 34.
אבישי פדהצור
תחולת הוראות לפי החוק
34.
1. למעט אם נקבע אחרת בתקנות אלה -




1. התקנות שיפורטו להלן לא יחולו לגבי כטב"ם קטן ולגבי הפעלת מערכת כטב"ם קטן לפי תקנות אלה:





1. תקנות ההפעלה, למעט תקנה 11;
נעמה דניאל
הכוונה תקנה 11 לתקנות ההפעלה?
אבישי פדהצור
כן.
נעמה דניאל
אז כדאי לכתוב לאותן תקנות.
אבישי פדהצור
לתקנות האמורות או משהו כזה, כן.





1. תקנות הרישיונות, למעט כאמור בתקנה 28(א)(2) ובתקנה 28(ב)(1);



בגדול מדובר על אותם מקרים שבהם במסגרת ההרשאה להפעלה חריגה אדם נדרש להוכיח ידע עיוני או ניסיון מעשי בהפעלה.
נעמה דניאל
זה 'לתקנות אלה'.
אבישי פדהצור
כן.





1. תקנות הרישום, למעט כאמור בתקנה 9(ז) לתקנות אלה;



זה המקרה שבו, אמרנו, כל הרישום של הכטב"מים הקטנים נעשה לפי התקנות האלה למעט מקרים שבהם נאפשר סימני לאומיות ורישום כמו של המאוישים שזה 4X ואז אם אתה מקבל 4X חלות עליך ההוראות שחלות ברגיל על 4X.





1. הפרקים התשיעי, האחד-עשר והשניים-עשר לתקנות התיעוד.



תקנות התיעוד עוסקות בין היתר בתיכון של כלי טיס, בייצור של כלי טיס, ביבוא של כלי טיס וחלקיהם ומכיוון שאלה לא כלי טיס במובן האמיתי אז כל הפרקים שנוגעים ליבוא ולשינויים וכו' אנחנו לא מחילים אותם פה, כי זה לא ממין העניין.




1. לא יראו כטב"ם קטן לפי תקנות בתור כלי טיס לעניין ההוראות לפי סעיפים 23(ב), 50 עד 55, 63, 64, 67(א)(2) ו-(ג), 163 - לעניין מטרד לציבור או מטרד ליחיד כמשמעותם בפקודת הנזיקין [נוסח חדש] ו- 173 לחוק;
היו"ר אליהו ברוכי
ופה גם הנושא של היבוא צריך להיכנס.
אבישי פדהצור
הנושא של היבוא בהיבט התעופתי יצא מכאן. היום לפי תקנות התיעוד ולפי חוק הטיס מי שמייבא פריט תעופתי צריך להביא תעודת כושר טיסה ליצוא וכו', זה לא חל. ההיבטים המיסויים של איך רשות המיסים ושר האוצר רואים את החפץ הזה לצורך דיני המס, בזה אנחנו לא נוגעים, זה לא מוסדר כאן. זאת אומרת יש פה כן אינדיקציה להם אם הם ירצו להתייעץ איתנו שזה לא כלי טיס במובן הזה שאנחנו דורשים לגביו - - -
היו"ר אליהו ברוכי
הרבה דברים לוקח זמן לחוקק ועד שמחוקקים אותם ומגלים פרצה כזאת שאחרי זה מגיעה לאיזה משרד אחר ועד ששם מתחילים לדון אם כן נכון או לא נכון, אם הסבירו או לא הסבירו, אנחנו עכשיו בחוק, האמירה צריכה להיאמר פה.
אבישי פדהצור
אבל זה לא בסמכותי.
היו"ר אליהו ברוכי
אז תשב איתם, תשאל אותם איך ומה ותכניס את זה.
אבישי פדהצור
אבל גם אם הם יגידו לי איך ומה הם צריכים לקבוע את זה בצווי היבוא שלהם, זה לא הוראה לפי חוק הטיס. מי שקובע את המס ועל מה חל המס, אילו פריטי מס חלים וכו', זה שר האוצר והוא עושה את זה לפי חקיקת המיסים. זה לא לפי חוק הטיס.

מה הקושי שעולה כאן? שהוא לא קושי מיסויי. אנחנו מפחדים כי אנחנו לא סומכים על רשויות המדינה בעוונותינו. מה שעולה כאן זה שאני עשיתי שינוי תעופתי בטיחותי קטן ולקחתי עצם שעד היום לא היה לצורך דיני הטיס כלי טיס, זאת אומרי ששוקל פחות מ-300 גרם, והפכתי אותו לכלי טיס. זה לא אומר אוטומטית שמבחינת משרד האוצר זה כן או לא כלי טיס לצרכי מס.

גם אמרנו את זה לפרוטוקול, הפרשנות שלהם והיישום שלהם נעשים לפי לשון ותכליות דיני המס. זה שאני מגדיר משהו ככלי טיס לא הופך אותו בהכרח לכלי טיס לצורך דיני המס, זה תלוי בהגדרות שלהם וחזקה עליהם שהם יפעילו - - -
עמרי בישור
אני חושב שהסוגיה פה היא לא סוגיה של מס ומיסוי, אלא סוגיה של איזה אישורים נדרשים בתהליך היבוא. יש פרט מכס, לפרט מכס יש שיעור מס ויש איזה אישורים נדרשים במסגרת היבוא. כרגע נדרש אישור של רת"א.
אבישי פדהצור
מהבחינה הזאת אנחנו מקלים פה, כי כבר לא חלות פה ההוראות לפי תקנות התיעוד של איך אתה מייבא מוצר או פריט תעופתי, זה לא חל, ההכבדה - - -
עמרי בישור
אז צריך לדאוג שהחובה הזאת תרד מפרט המכס.
אבישי פדהצור
תן לגמור רעיון.
היו"ר אליהו ברוכי
אבישי, עד הדיון הבא תיצור עם הגורמים קשר שייתנו לנו הבהרה שזה לא נחשב כלי טיס, שהם לא רואים בחוק הזה עכשיו הגדרה של הצעצועים האלה ככלי טיס. אנחנו רוצים הבהרה. אחרי זה אנחנו פוגשים פתאום שהם אומרים לנו: לא ידענו וכן, תכניסו לחוק, כן חוק לא חוק. בוא, אנחנו עושים חוק עכשיו - - -
אבישי פדהצור
אני יכול לבוא איתם בדברים, אבל זה לחלוטין לא בשליטתנו.
עידית חנוכה
לא, לבקש הבהרה, לא ביקשו ממך להחליט את זה בשבילם.
אבישי פדהצור
כן, אני אומר את זה בשביל תיאום הציפיות, לא כי אני מתנגד, אין לי בעיה לפנות אליהם, כשמבקשים ממני הבהרה ואני שולט על המבהיר אז קל לי לומר, כשאני אבקש מהם הבהרה, משרד האוצר לא חייבים לי דין וחשבון. הם יכולים להגיד שהם לא מבהירים את זה.
היו"ר אליהו ברוכי
בסדר, הציפיות הותאמו, אבל תפעל בבקשה שהם ייתנו לוועדה הבהרה שהחקיקה הזאת לא מגדירה עכשיו את הצעצועים האלה ככלי טיס לעניין מיסוי.
איציק בן שבת
אני רוצה לנגוע בעוד נקודה חשובה. יש את היבוא עצמו ויש את האחריות המקצועית שהיום כל בן אדם שרוצה להביא רחפנים למדינת ישראל הוא בעצם נדרש לשני אישורים, אחד מרשות התעופה ואחד מרשות המיסים, שהוא שילם מס והכול בסדר, אבל משום מה רשות המיסים דורשת גם סוג תדרים שאני לא מבין למה רשות המיסים נכנסת לזה, איזה תדר הכלי הזה נמצא. זה אמור להיכנס לרשות הפיקוח.
אבישי פדהצור
עכשיו אדוני גם מפקיד אותי על רשות המיסים?
איציק בן שבת
לא, על רשות המיסים אנחנו לא מדברים. משרד התקשורת, סליחה.
היו"ר אליהו ברוכי
זה חלק מהרגולציה פה וזה דבר שנדרש.
איציק בן שבת
כן, אבל אם רשות התעופה מנהלת את זה, היא נותנת אישור, למה שהיא כבר לא - - -
עמי וייס
לרת"א אין סמכויות בתחום הספקטרום.
אבישי פדהצור
מי שמנהל את הספקטרום במדינת ישראל זה שר התקשורת בפקודת הטלגרף האלחוטי.
היו"ר אליהו ברוכי
בתדרים.
אבישי פדהצור
לא רק שזה לא האוטו שלי, הוא גם לא חונה אצלי. אז אנחנו ננסה לבדוק עם רשות המיסים ולבוא עם תשובות. אני לא מתחייב על התוכן שלהן, ננסה לבוא עם תשובות לאדוני לישיבה הבאה.
היו"ר אליהו ברוכי
תודה.
נעמה דניאל
אני רק כן חושבת שכדאי להסביר קצת יותר לעניין אילו תקנות לא יראו כטב"ם קטן בתור כלי טיס. רצית גם לדבר על המחיקה של המילה 'מופעל'. אני חושב שהמילה 'אלה' נמחקה בטעות.
אבישי פדהצור
כן, זה ברור. אני אסביר את הסעיפים שאנחנו מבקשים שלא יחולו. יש לנו בחוק הטיס סעיף 168(א) לא זוכר כמה שמאפשר לשרה לקבוע בתקנות עצמים שהם עונים על ההגדרה הפיזית של כלי טיס שלא ייחשבו כלי טיס לצורך התקנות האלה, או לצורך ההוראות לפי החוק. זה מאפשר לי איזה שהוא ממד של גמישות שכשבאים אליי כלי טיס פיזיים אני מחיל עליהם רגולציה מופחתת או שונה בהתאם למאפיינים שלהם, וזה מה שעשינו פה.

במסגרת ההוראה הזאת קבענו שורה של סעיפים לפי חוק הטיס שלצורכם לא רואים את הכטב"מים הקטנים שמופעלים לפי התקנות האלה, תודה על התיקון של הנוסח, כאילו הם כלי טיס. למשל 23(ב), זה אותו סעיף שאומר שאסור לבן אדם, אני לא מדייק בניסוח, לטפל בכלי טיס, לקבל שירותי בדק, תחזוקה וכו', אלא במכון בדק. הכלים האלה לא באים מהעולם התעופתי, אין להם מכוני בדק, אתה קונה את זה בחנות ואתה מתקן את זה בבית עם טסטר, ולכן אם אני מגדיר את הכלים האלה ככלי טיס לצורך ההוראה הזאת אז אני מטיל עליהם נטל איום ונורא שהם לא יכולים לעמוד בו כי אין כזה דבר במציאות. לכן לעניין הסעיף הזה אני מבקש שלא להחיל את זה עליהם.

עוד הוראות שאני מבקש שלא להחיל עליהם זה ההוראות שנוגעות למה שנקרא ייצור כלי טיס, תיכון שלהם וכו'. אמרנו, בכלי טיס מאוישים יש מנגנונים שלמים, פה הדברים האלה לא באים משם ולכן אני לא רוצה רישיון ייצור למי שמייצר אותם, זה לא מעניין אותי, אני לא רוצה תעודת כושר טיסה ליבוא או ליצוא כשמייבאים אותם לארץ או מוציאים אותם. הם לא שייכים לעולם הזה. גם זו דרישה שזה לא שהציבור לא יכול לעמוד בה, אין לה מענה. אם יבוא עכשיו ישראלי לרת"א זרה ויגיד שהוא רוצה תעודת כושר טיסה ליצוא לכטב"ם הקטן שלי הם יצחקו עליו ואז יזמינו את בית המשוגעים התורן שייקח אותו, כי אין כזה דבר. זה סוג התקנות האלה.

63 ו-64 עניינן הכשירות האווירית של כלי הטיס, תעודת כושר טיסה וכשירות אווירית נמשכת. גם הדברים האלה בעולם של הכטב"מים הקטנים ככלל לא קיים. איפה שזה קיים בהרשאה מיוחדת וכו' קבענו הוראות, אבל ככלל אין את זה ולכן אני לא דורש את זה ואני לא רוצה שהאנשים האלה יישאו באחריות כאילו הם נדרשים לזה. לכן אני אומר שלצורך הסעיפים האלה לא יראו בכך כלי טיס.

67 זה הסעיף שעוסק, אם אני לא טועה, בכשירות אווירית נמשכת. אותו דבר, אם אין לנו תעודת כושר טיסה ואין לנו הוראות יצרן עם יצרן תעופתי אז אין הוראות לשמירה על כשירות אווירית נמשכת, תעשה טיפול כל חודש, כל שנתיים, כל 100 שעות וכו' וכו'. 163 זה סעיף מעניין, דיברנו על זה קודם. ארחיב בו קצת אם צריך.
היו"ר אליהו ברוכי
לא, מפורט פה כבר.
אבישי פדהצור
אז בגדול חוק הטיס נותן פה אילו שהן הגנות לכלי טיס מאויש שלא כל אחד שעובר לו מעל הבית ועושה לו קצת רעש יתבע וכו'. ההוראות האלה לא מתאימות כולן כפי שהן לכטב"ם קטן, כי כטב"ם קטן טס נמוך יותר בהגדרה, הגבלנו אותו וכו' וכו', ולכן אמרנו, אנחנו רוצים להחריג את הכטב"מים הקטנים מההוראות של מטרד ליחיד ומטרד לציבור, אבל לא מהשגת גבול. זאת אומרת היכולת לעבור ברום של הקרקע מעל לנכס של מישהו אחר לא נחשב השגת גבול.
נעמה דניאל
כמו להחריג מההחרגה.
אבישי פדהצור
בדיוק, זאת אומרת כן להחיל עליו את החובה לעניין מטרד לציבור ומטרד ליחיד. זה גם מתחבר עם זה שאין לנו תעודת רעש, אז אם מישהו עומד לי בחצר ומזמזם לי כל הזמן בראש, אז כן, בהנחה שדיני המטרדים מתקיימים אני יכול לתבוע אותו בנזיקין, אין לו חסינות כמו לכלי טיס מאויש שעובר ברום השמים, אבל לגבי הסגת גבול, עדיין ניתן יהיה לחלוף ברום הבניין שלי, המקרקעין שלי, מבלי שזו תהיה הסגת גבול במובן הנזיקי.
נעמה דניאל
ככל שאתה עושה את ההפרה לפי ה - - -
אבישי פדהצור
לפי התקנות האלה, בדיוק.
היו"ר אליהו ברוכי
עוד נדבר על הסעיף הזה.
אבישי פדהצור
173 לחוק טיס עוסק בתחולת ההוראות לפי חוק הטיס על פי טיס זר. בגדול מה שזה אומר, הרי תיאורטית כל מי שפועל אצלי צריך להיות מוסדר לפי הרישיונות שלי אז עכשיו מגיע מטוס ממדינות הים, תיאורטית הוא צריך תעודת כושר שלי והטייסים שלו צריכים רישיונות שלי וכו' וכו', אז 173 לחוק הטיס קובע איזה שהוא הסדר של הכרה הדדית וזה מבוסס על זה שכולנו עובדים לפי אותם סטנדרטים.
היו"ר אליהו ברוכי
לא קשור אלינו.
אבישי פדהצור
פה זה לא רלוונטי, כי זה צעצוע, אין לו סטנדרטים בין-לאומיים ולכן אין סיבה להכיר במישהו שבא מבחוץ. ירצה להפעיל אותו כאן, יתרשיין לפי הדינים שלי שכמו שאמרנו הם די דלים בהקשר הזה.



1. הפעלה או ניהול של בית ספר לעובדי טיס שעניינו הדרכה לתפקיד עובד טיס מסוג בעל רישיון מטיס או עריכת הדרכה לתפקיד עובד טיס כאמור אינם טעונים רישיון לפי סעיף 13 לחוק או תוכנית הדרכה מאושרת לפי סעיף 16 לחוק, לפי העניין.



בגדול, שוב, אם דיברנו על הוראות שחלות על כלי טיס ועל מי שמבקש הכשרה לעובדי טיס, יש לנו את סעיף 12 או 13, אני לא זוכר בדיוק את מספרו, שאומר שאסור לבן אדם להפעיל בית ספר לעובדי טיס ולקיים הדרכה לעובדי טיס אלא אם כן יש בידו רישיון לזה או שהוא עושה את זה לפי תוכנית הדרכה שאושרו לו.

הדברים האלה פחות ישימים לעולם הזה, אולי הם יצטרכו שינוי אם נדבר על המבחן המעשי בהמשך, שזאת נקודה פתוחה, אבל אם לא, יכול להיות שגם אם כן תהיה חובת מבחן לא צריכים בתי ספר ומה שאנחנו רוצים פה זה לתת לשוק הזה להתנהל בלי בתי ספר. זאת אומרת מי שרוצה לקיים את ההדרכה הזאת שיקיים אותה מבלי לעבור דרך המאסדר. בכלי טיס מאוישים יש עניין ציבורי גם בבטיחות של ההפעלה הזאת, בדברים האלה תמצא לך את החצר והשדה ותעשה את זה כאוות נפשך. בכפוף לתקנות כמובן, לא כאוות נפשך, שלא יבינו את זה מהפרוטוקול אחר כך.




1. הפעלת כטב"ם קטן בהפעלה מסחרית אינה טעונה רישיון הפעלה אווירית לפי סעיף 17 לחוק, והבעלים הרשום שלו הוא המפעיל האווירי לעניין החוק.



פה, אם דיברנו על קונץ פטנט לפי החוק אז זה עוד קונץ פטנט. סעיף 17 לחוק הטיס קובע שלא יפעיל אדם כלי טיס בהפעלה מסחרית אלא אם כן בידו רישיון שניתן לכך וכו' וכו'. זה המיזם הגדול הזה שקיים לגבי חברות תעופה מאוישות, וזה הגיוני. אתה בא להטיס אנשים בשכר או להוביל טובין בתמורה, תבוא למאסדר, תשלם עבור זה, תרשיין, יהיה לך ספר עזר כזה וספר עזר אחר וכו' וכו', זו הפקה מאוד מאוד גדולה. אנחנו לא סבורים שבשביל לבצע הפעלה מסחרית בכטב"ם קטן צריכים לעבור את ארבעת או חמשת או שבעת מדורי הגיהינום האלה ולכן אנחנו מבקשים לאפשר הפעלה מסחרית של כטב"ם קטן בלי רישיון הפעלה אווירי, שזאת הרישה של ההסדר.

הסמכות לעשות את זה היא לפי סעיף 48 לחוק הטיס שמסמיך את שרת התחבורה והבטיחות בדרכים לקבוע בתקנות פעולות שטעונות רישיון שלא תחול עליהן חובת הרישיון. חוק הטיס בסעיף 1 מגדיר מיהו מפעיל אווירי, מי נושא באחריות לפי החוק שמיוחסת למפעיל אווירי והוא אומר שיש שני סוגים של מפעילים אוויריים בהתאם למאפייני ההפעלה. בהפעלה כללית זה הבעלים של כלי הטיס, השוכר או מי שהורשה מטעמם. בהפעלה מסחרית זה בעל רישיון הפעלה אווירית, כי סעיף 17 אומר שהכלל הוא שמי שמפעיל כלי טיס בהפעלה מסחרית יש לו רישיון הפעלה אווירי.

פה אנחנו רוצים לפטור אותו ולכן אנחנו כן צריכים לשרשר את האחריות של מי שהיה פעם בעל רישיון הפעלה אווירית לאותו מפעיל אווירי ולכן אנחנו מבקשים לקבוע לעניין הזה שיראו את הבעלים הרשום, ותיכף אולי נדבר על זה בעקבות הערת היועצת המשפטית, כאילו הוא נושא באחריות של מפעיל אווירי לעניין החוק. זאת אומרת אחד התנאים לזה שסעיף 17 לא יחול עליך זה שאתה תישא באחריות שהייתה חלה ברגיל על בעל רישיון הפעלה אווירית בהפעלה מסחרית.
יובל סגל
הערה קצרה. לעניין המבחנים העיוניים, בפארט 107 האמריקאי את המבחנים לא עושים מהבית, עושים מבתי ספר. יש איזה שהוא גוף שהוסמך על ידי הרשות שאצלו מתיישבים להיבחן ולא מהבית. אם מורידים את הדבר הזה אז אין אפשרות לפקח על זה בכלל ואז אתה יושב בבית עם החברים שלך ועושה מבחן עיוני.
היו"ר אליהו ברוכי
כבר דיברנו שיהיה אמצעי זיהוי.
אבישי פדהצור
בדיוק. קודם כל כשאנחנו מדברים על רישיון מטיס המבחן הראשוני שלך נעשה ברת"א, אתה עולה לרגל לרת"א, או למי שהיא עושה את המבחנים באמצעותו ושם מזהים אותך ואתה עושה את זה כמו שצריך ולא צריכים להסתייע בשירותים של בתי ספר וכו' כמו שיש ב-FAA. המבחן התקופתי אכן נעשה באופן מקוון ושם אתה מזדהה באמצעות הזיהוי הממשלתי, והישרים תישר דרכם, והרמאים, אין לנו מה לעשות איתם.

בארה"ב, בגלל התפוצה הגדולה, בגלל ההיקף האדיר של המדינה הזאת אז ה-FAA לא יכול לשלוח את מפקחיו הנאמנים לכל מקום ואתר ולכן לפי הדינים שם הוא משתמש בבתי ספר כקבלני משנה. גם אצלנו תיאורטית יש את האפשרות הזאת לפי תקנות הטיס, בתי ספר להוראת טיס וכדומה, אבל לא צריך, כי זו מדינה קטנה ורת"א יודעת לעשות את המבחנים האלה בעצמה ולא צריכים את ההסתייעות של בתי הספר ולכן ההערה היא טובה ונכונה, אבל אף אחד לא נפגע כתוצאה מזה שלא צריכים רישיון בתי ספר כי אין כוונה להסמיך בתי ספר לערוך את הבחינות האלה בשביל הרשות בעת הזו.
טל אנגל
אני יועץ וסוכן ביטוח קרוב ל-30 שנה, מתוכם 20 שנה בתחום הביטוח התעופתי עם התמחות מיוחדת בתחום של התעופה הבלתי מאוישת, הייתי יועץ של רת"א לעניין אסדרת חוק הטיס ב-2011 ולעניין האסדרה של תקנות הטיס (חובת ביטוח בהפעלה מסחרית) ב-2017, השתתפתי בשימועים של הציבור שאבישי קיים מ-2019 לנושא של התקנות הללו, שאנחנו מנהלים אותם דיונים כבר חמש שנים, ואני מבקש להתייחס בסעיף הספציפי הזה לא למה שיש בו, אלא למה שאין בו.

מה שאין בו זה שלמעשה ביחד עם הסעיף הזה אנחנו מבטלים את חובת הביטוח הקיימת לכלי טיס מעל 350 גרם כפי שהיא מחויבת לפי החוק כיום. ברשות אדוני היושב ראש, אני צריך טיפה היסטוריה, אם מותר לי.
היו"ר אליהו ברוכי
כן, בבקשה.
טל אנגל
אז אני אתן היסטוריה קצרה. עד 2011 למעשה למנהל לא הייתה זכות - - -
היו"ר אליהו ברוכי
יש לנו סעיף נפרד על ביטוח.
טל אנגל
הוא לא מתייחס למה שאני אומר, הוא מתייחס רק להפעלה חריגה. הוא לא מתייחס להפעלה כללית.
היו"ר אליהו ברוכי
כשנגיע לסעיף הביטוח נדבר על נושא הביטוח.
טל אנגל
אדוני, אני מבקש בכל זאת להתייחס לנושא הזה עכשיו מסיבה אחת פשוטה, מה שהתקנה הזו עושה, היא מבטלת את חובת הביטוח, מה שעושה התקנה הנוספת, היא קונה בחזרה את הזכות לעשות ביטוח בהפעלה מיוחדת, אבל בהפעלה רגילה הסעיף הזה בעצם מבטל את חובת הביטוח לכל הפעלה שאיננה הפעלה חריגה.
היו"ר אליהו ברוכי
אבישי, אתם סבורים שעד 25 קילו בקשר עין לא צריך ביטוח?
אבישי פדהצור
נכון מאוד, אדוני. אני אסביר.
טל אנגל
רגע, אבל אני רוצה לתת את דבריי קודם.
היו"ר אליהו ברוכי
סליחה, לקחתי את הדברים, תמצתי אותם לפסקה קטנה. סליחה שאני אומר את זה, לקחת עד 25 קילו בקשר עין, אתה אמרת אין ביטוח, שאלתי אותם האם הם סבורים הם אומרים כן. בוא נעשה קצר ולעניין. אתה רוצה להעיר יותר מזה על משהו?
טל אנגל
בוודאי. אני רוצה לתת קצת רקע וקצת שיקוף של מה המשמעויות של הדבר הזה בארץ ובעולם כאשר כשאתה קורא את דברי ההסבר לתקנות הללו הם לא מתייחסים בכלל לנושא הביטוח, הם אומרים בצורה מאוד יפה שהנושא הזה מדובר, אם אני קורא את דברי ההסבר, שבעקבות ובדומה לנעשה ברשויות תעופה אחרות, ב-FAA וב-EASA הוחלט לקבל תקנות שיסדירו את ההפעלה בשלושה מרכיבים, אחד מהם הוא דרישות כלפי המפעיל, דרישות כלפי מערכת הכטב"ם ודרישות כלפי ההפעלה.

אין פה שום התייחסות, אפילו בדברי ההסבר או באיזה שהוא סעיף, בתקנה הזאת לעובדה שחובת הביטוח שקיימת מאז 2017 ואוסדרה אחרי הרבה מאוד שנים, כשהיה חוק טיס לא הייתה לשרה או לשר סמכות להפעיל אותם ונעשו עשרות דיונים בנושא הזה, כל המהלך הזה, ואני תיכף אתן את ההיסטוריה שלו, נעשה מבלי שום הסבר ראוי או איזה שהוא הסבר מתקבל על הדעת למה רת"א מחליטה שבשלב הזה, עד 25 קילו אין חובת ביטוח. אני מזכיר, 25 קילו, תחשוב על - - -
היו"ר אליהו ברוכי
הלכתי לראות מה זה. עד שלא ראיתי לא הבנתי.
טל אנגל
לכן אני מבקש, ברשות כבוד היושב ראש, לתת טיפה רקע איך הגענו למצב שיש חובת ביטוח וזה נעשה בדרך חתחתים לא פשוטה. האיחוד האירופי התייחס לעניין הזה ב-2004 ותיקן תקנה אחרי שהוא עבד על זה קרוב לחמש שנים. ב-2011 נחקק חוק הטיס שהקנה פעם ראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל סמכות לשר בכלל לחייב חובת ביטוח, כי עד 2011 לשר לא הייתה בכלל סמכות לחייב, זאת אומרת היית יכול לטוס בישראל בלי שום יכולת של השר לחייב אותך לקנות ביטוח.

ב-2017, לקח שש שנים מרגע שנחקק חוק הטיס ועד שתוקנה תקנה לפי סמכותה מתוך חוק הטיס, מתוקף סעיף 168 לחוק הטיס, ישבו חכמים, אני הייתי בזמנו יועץ של רת"א, ותיקנו תקנה לפי חוק הטיס ובתקנה הזאת אימצו את התקנה האירופית, כמעט העתק-הדבק, כמעט אחד לאחד, למעט העובדה שבתקנה הישראלית מחייבים חובת ביטוח להפעלה עסקית מסחרית ובתקנה האירופית קיימת חובת ביטוח גורפת לכל מי שמשתמש בשמים. אנחנו היינו קצת יותר מקלים.

בפועל מה שאנחנו עושים עם הסעיף הקטן והאזוטרי הזה, אנחנו מבטלים את כל העבודה שנעשתה מ-2011 ועד היום בלי שום הסבר מתקבל על הדעת. אני רוצה לצטט את מה שאמר אבישי, אני אקרא לו חברי לצורך העניין, אמר אבישי בדיון אחר שהתייחס לנושא של למה חשוב מעל 250 גרם כן לעשות פיקוח ומתחת לא, אז הוא אמר, אני מצטט אותו: 250 גרם זה המקסימום שהגויים הגדירו ככלי שהמסה שלו נמוכה מספיק בשביל לא לגרום נזק. זאת אומרת שמה שמעל זה כן גורם נזק ויכול לגרום נזק וזה נזק שיכול להיות לאנשים ונזק שיכול להיות לרכוש.

ולא ניתן בכל התקנה המכובדת הזאת ובכל דברי ההסבר שום הסבר למה אנחנו עוברים מסטטוס אחד שבו אנחנו מאמצים את התקנה האירופית וחיים לפיה וחיים בשלום איתה ואנחנו עוברים למשהו אחר. אין לנו שום הסבר, אף אחד לא התייחס לזה, לא בהסברים לוועדה עצמה למה אנחנו עושים את זה וגם לא הסבר ענייני מכוח איזה מחשבה אנחנו עושים את זה. זאת אומרת הוועדה הזאת כותבת פה על סעיף שהיא מוחקת פה עבודה של קרוב ל-15 שנה בלי שאף אחד נתן לזה איזה שהוא הסבר רציונלי. זאת נקודה אחת.

הנקודה השנייה היא שכותבים פה, ואם אני מסתכל בדברי ההסבר לתקנה הזאת, אנחנו מדברים על זה שכאילו ה-EASA, שזה איגוד הבטיחות האירופאי, וה-FAA האמריקאי, הם הולכים באותה דרך. אני רוצה להגיד שלא ל-EASA ולא ל-FFA יש איזה שהיא סמכות בעולם הביטוח. מי שמתקן את תקנות הביטוח באיחוד האירופאי שאליו אנחנו משתייכים כאילו מבחינה רעיונית בחוק הטיס זה בכלל המועצה של האיחוד האירופי, והמועצה של האיחוד האירופי קבעה תקנות ולפי התקנות האלה היום, אני בדקתי במקרה אתמול לפני שהגעתי לפה, וברוב מדינות אירופה כמעט ללא יוצא מן הכלל, ובוודאי במובילות שבהן שזה איטליה, ספרד, גרמניה, צרפת, אני לא זוכר לגבי בריטניה, אבל רוב המדינות המשמעותיות באירופה בוודאי בהפעלה מסחרית ובחלקן גם בהפעלה פרטית, כל הפעילות מהסוג הזה שאנחנו מדברים עליה פה מחויבת בחובת ביטוח של מיליון דולר לפחות.

ואנחנו מסירים את החובה הזאת בלי שום הסבר, בלי רקע תיאורטי, בלי איזה שהיא עבודת מטה, בלי הבנה מה המשמעויות של זה, בלי לקחת בחשבון שכאשר אנחנו מייצרים פה דה-רגולציה אנחנו מגדילים את הסיכון. זאת אומרת אם עד היום באמת רת"א עשתה עבודה מדהימה, חלוצה בעולם של פיקוח על תעופה בלתי מאוישת, אני הייתי מעורב בחלקים ששייכים אליי, נעשתה עבודה מהממת, היום אנחנו משחררים ובמקום להגדיל את חובת הביטוח ובכלל לייצר חובת ביטוח יותר משמעותית אנחנו מבטלים אותה בלי להסביר. אני חושב שהדבר הזה הוא בלתי מתקבל על הדעת.
נעמה דניאל
רק בשתי מילים, נשים את זה בקונטקסט, אנחנו מדברים עכשיו על תקנות הטיס (חובת ביטוח בהפעלה מסחרית של כלי טיס) שאנחנו לא דנים בהן כרגע עקרונית, אבל אני מבינה שהטענה נובעת מהפטור שניתן פה להפעלה מסחרית ומזה שאין מפעיל אווירי והחובה לעשות ביטוח הוא על מפעיל אווירי בהפעלה מסחרית.
טל אנגל
נכון מאוד.
אבישי פדהצור
הדברים פה קצת מפתיעים אותי כי מר אנגל מכיר את הדיונים והיה שותף בהם וכתב והעיר ונענה, אבל נשים את זה בצד כי אנחנו מדברים על המהות ולא על הרקע. בגדול, ואדוני, אני אשמח לפרט ככל שיידרש, יש במדינת ישראל את תקנות הטיס (חובת ביטוח) וכו' וכו' שחלה ונועדה במקור לתת מענה לכלי הטיס המאוישים. אדוני מכיר מן הסתם מדיונים שונים בוועדה, לקבוע בחקיקה חובת ביטוח זה דבר נדיר, זו לא דרך המלך, כי קביעת חובת ביטוח בחקיקה מעוררת הרבה מאוד שאלות משנה של איך השוק מתנהל, אילו סכומים, אילו תנאים ולכן זאת אנומליה.

למה עשו את זה בתקנות הטיס (חובת ביטוח) וכו', כי במקרה הזה יש אמנה בין-לאומית, שאני לא זוכר את שמה, אמנת ורשה או אמנת וינה, שכל העולם החיל אותה בהקשר הזה, ושוב, אנחנו מדברים על ההקשר של כלי טיס מאוישים שמובילים נוסעים ושם באמת יש לך ביטוחים לכלי הטיס, לנוסעים, לכבודה שלהם, לצד שלישי, כל הסיכונים, זה באמת נותן מעטפת כלכלית שלמה שנועדה לאפשר את התעופה האזרחית הבין-לאומית אחרת איזו מדינה תרשה לכלי טיס כזה, שיכול לגרום נזקים של עשרות ומאות מיליוני דולרים, לטוס בשטח שלה? ולכן נולדה האסדרה הזאת.

הבעיה היא שהכטב"ם הקטן הגיע לשם בעל כורחו, היא לא נועדה לכטב"ם קטן. הכטב"ם הקטן הגיע לשם כי הכניסו אותו לחקיקה לא מתאימה ודרשו ממנו רישיון הפעלה אווירית כאילו הוא בואינג 747 שמסיע 300 נוסעים. הדבר הזה יצר, בראייתנו, תוצאה הסדרתית לא מיטבית שמישהו שהסיכון שכרוך בפעולה שלו הוא פעוט מאוד נדרש לביטוח כאילו הוא מפיל שמים וארץ. לכן במסגרת התקנות שאנחנו מציעים, וזה לא בקובץ הזה, אלא זה בקובץ אחר, אבל הוא כן נגזר מהתיקון הנוסחי שעשינו כאן, אנחנו מבקשים להחיל את חובת הביטוח לפי תקנות הטיס (חובת ביטוח) רק על כלי טיס שמופעלים בהרשאה להפעלה חריגה, למה? כי כמו שאמרנו קודם, כל עוד אתה לא מפעיל תחת הרשאה להפעלה חריגה הסיכון שאתה מהווה או משקף לציבור או לזולת הוא סיכון מאוד מאוד קטן יחסית, בגדול אתה מזיק בעיקר לעצמך ולמי שמעורב באופן ישיר ולכן איש הישר בעיניו יעשה, אתה רוצה לבטח תבטח, אתה לא רוצה אל תבטח ותישא באחריות לזה.

באותם מקרים של הרשאה להפעלה חריגה, כשאתה נכנס באמת לעולם של סיכון קצת יותר גדול אנחנו כן מפנים לתקנות הביטוח ומשנים אותן כך שמי שמפעיל כלי טיס בהרשאה להפעלה חריגה כן תחול עליו חובת הביטוח לפי התקנות האמורות. יש מי שיבוא ויגיד שגם זה מופרז, כי זה עדיין כטב"ם קטן, עדיין כשהוא פוגע חלילה במשהו או במישהו נזקו קטן מ-747 ששוקל כך וכך טונות ונושא כך וכך טונות של דלק.

לכן באיזון שבין לתפור לכל אחד את החליפה שהכי מתאימה לו לבין לפתוח את השוק לחלוטין החליטה רת"א, וזה עבר שיח עם הציבור, וחבל חבל שאתה לא משקף את השיח המפורט הזה שנעשה כולל איתך, וכל הטענות האלה נשמעו, וכל מה שאני אומר עכשיו אין חדש תחת השמש, אמרנו את זה וכתבנו את זה גם קודם לכן, זה מפורסם באתר האינטרנט של רת"א. עמי אומר עכשיו ש-gov.il לא מתפקד, אבל אפשר להפנות לשם. הכול נשמע, הכול נשקל, ובעוונותינו או לא בעוונותינו עמדתנו היא, עמדת גורמי המקצוע, שכל עוד אתה לא בהרשאה להפעלה חריגה אין מה לכפות עליך ביטוח.

כשם שלהבדיל אלף אלפי הבדלות אף אחד לא חייב, ושוב אני מתנצל, אבל זאת הדוגמה שאני אוהב להביא, אין לי חובת ביטוח לאדנית. אם אני רוצה אני מבטח את הבית שלי ואת תכולתו לנזקי צד שלישי, אבל אין לי חובת ביטוח לסיכון שהאדנית שיש לי על החלון תיפול או שמישהו נכנס אליי בדיוק כשאני עושה ספונג'ה ויחליק. מי שרוצה מבטח ואני ביטחתי את ביתי ואם מישהו חלילה מחליק אז הביטוח ייכנס בנעליי אחרי שאני אוכל או לא אוכל לשלם. לא ביטחתי, אשלם עד אחרית ימיי את העובדה שהוא נפל על ישבנו בגלל הספונג'ה. זה לא משהו שהמאסדר חייב להתערב בו. התערבנו באמת במעט שבמעט שבמעט שאנחנו יכולים לעשות. עדיין gov.il לא מגיב, אבל אנחנו יכולים להפנות לשם.
טל אנגל
אני בכל זאת רוצה להתייחס לדברים.
היו"ר אליהו ברוכי
בפרק שיעסוק בביטוח נדבר על זה, לא פה.
טל אנגל
סליחה, אדוני, רק הערה. החלק שמתייחס לביטוח לא עוסק בביטוח, הוא עוסק בהפעלה חריגה או מה שאנחנו מגדירים עכשיו כהפעלה מיוחדת. סעיף (ג) פה הוא זה שעוסק בביטוח ומבטל את חובת הביטוח בהפעלה רגילה. זאת אומרת כשאנחנו נעסוק בפרק של חובת הביטוח נעסוק רק בחובת ביטוח בהפעלה חריגה, שאגב אין לי הסתייגות עליו, אני חושב שהוא בסדר גמור.
היו"ר אליהו ברוכי
אבל שם נוכל להכניס את ההסתייגויות הנדרשות, שאיזה עוד הפעלות טעונות ביטוח.
טל אנגל
לא, אבל אם אתה מאשר את התקנה כמו שהיא אין חובת ביטוח. ברגע שאישרת את סעיף (ג) שאבישי ציין אותו פה, ואני חושב שהוא גם אמר כמה דברים שצריך לדייק אותם, אמנת ורשה ואמנת מונטריאול לא מתייחסות בכלל לנושא של חובת ביטוח בהפעלה מסחרית. אם אני קורא מתוך דברי ההסבר לתקנות הטיס קיים אינטרס ציבורי מובהק לכך שמפעיל מסחרי הפועל בתחומי מדינת ישראל יבטח את אחריותו לנזקים לרבות נזקי צד שלישי.

התקנה אומרת, אם אתה מפעיל כלי של עד 500 קילו תבטח במיליון דולר, אם אתה מבטח כלי של 747 אתה צריך 500 מיליון דולר. יש שם דיפרנציאציה לפי סוג הכלי, לפי סוג ההפעלה שלו, לפי אם הוא מסחרי או לא. בכל מדינות אירופה הנאורות, כאלה ואחרות, יש חובת ביטוח בהפעלה מסחרית, ברובן אגב יש גם בהפעלה פרטית, ואנחנו פה מייצרים במסגרת הסעיף הזה - - -
צחי גליצנשטיין
ב-FAA אין חובת ביטוח.
טל אנגל
ה-FAA ו-EAS לא מנהלים. בארה"ב חובת הביטוח היא ברמת המדינה, ה-FAA מחייב רק לתעופה בין-לאומית. אני חושב שיש פה איזה שהוא חוסר בהירות.
אבישי פדהצור
לא רק בתעופה בין-לאומית, גם בתעופה אינטר-סטייט.
טל אנגל
אינטר-סטייס מעל 18 מושבים, לא בדיוק, רק באייר-טקסי, בוא נדייק.
היו"ר אליהו ברוכי
דיברתי עם היועצת המשפטית, אנחנו כרגע ממילא לא מצביעים על הסעיף הזה. כשנגיע לפרק הביטוח נדון בזה, נדבר על זה שם. רק, אבישי, זה עוד יותר מוביל אותי לזה שצריך לעשות איזה שהיא הפרדה מאפס עד 25 קילו בכל מה שקשור למבחן המעשי.
טל אנגל
אדוני, רק סליחה, בעניין הזה, התקנה של ההפעלה החריגה מתייחסת למצב שבו ביטלנו את חובת הביטוח - - -
היו"ר אליהו ברוכי
אבל אני לא מצביע על זה עכשיו אז עדיין לא ביטלנו.
טל אנגל
אני איתך.
אבישי פדהצור
בחינה לפי חוק עקרונות האסדרה
34א
הרשות תבצע בחינה ראשונה של תקנות אלה לפי סעיף 24 לחוק עקרונות האסדרה, בתום 5 שנים מיום תחילתן.



ממשלת ישראל קידמה, כנסת ישראל חוקקה, את חוק עקרונות האסדרה התשפ"ב-2021 שבין היתר מטיל חובה על כל מאסדר לקבוע, כמו שאנחנו עושים עיתים לתורה, לקבוע עיתים לבחינת היעילות והאפקטיביות של התקנות שלו. מכוח החוק הזה אנחנו מצווים לקבוע בתקנות האלה, לקצוב את תקופת הבדיקה של התכליתיות שלהן. הואיל ומדובר בתקנות שקובעות הסדר של רישוי אז הן נכנסות שם להגדרה של נטל משמעותי ולכן התקופה היא חמש שנים ולא עשר שנים ואנחנו מקבלים בהכנעה את גזרת החוק לעניין זה.
היו"ר אליהו ברוכי
לא הייתי איתך, סליחה.
אבישי פדהצור
דיברתי על חוק עקרונות האסדרה שהכנסת חוקקה בהצעת חוק ממשלתית ושלפיו אנחנו כמאסדר מחויבים מעת לעת לבחון את האפקטיביות של האסדרה החדשה שלנו. הואיל ויש פה אסדרה שהיא משמעותית, נטל משקי, אני לא זוכר בדיוק את המינוח שם, אז אנחנו מחויבים לבדוק אותה כל חמש שנים והתקנה הזאת באה לממש את החובה של מנהל הרשות בתקנות.
היו"ר אליהו ברוכי
אוקיי. תקנה 35.
אבישי פדהצור
תחילה והוראות מעבר
35.
1. תחילתן של תקנות אלה תשעים ימים מיום פרסומן (להלן - יום התחילה).



1. על מי שערב יום התחילה היה בעל היתר מטיס כטב"ם בקשר עין בכל הגדר סוג עד 25 ק"ג שנתן לו המנהל בקשר לרישיון הפעלה אווירית, לתעודת כושר טיסה לשימוש ניסיוני, להרשאה מיוחדת קבועה לטיסה לכלי טיס בלתי מאויש או לפטור לפי סעיף 165 לחוק (להלן - ההיתר), יחולו הוראות אלה:




1. המנהל ייתן לו רישיון מטיס חלף ההיתר שבידיו, ובלבד שהגיש, באופן מקוון, בקשה לקבלת רישיון מטיס לפי תקנה 4, והוא זכאי לקבל רישיון כאמור לפי תקנה 3(א)(1) עד (3) ו- (5) ו- 3(ב); על אף האמור בתקנת משנה (א), לגבי בעל היתר כאמור, תחילתן של תקנות 3(א)(1) עד (3) ו- (5), 3(ב) ו- (4) תהיה ביום הפרסום; המנהל יפרסם, באתר הרשות באינטרנט, הודעה על האופן המקוון שבו ניתן להגיש בקשה כאמור.




1. בקשה כאמור בפסקה (1) אינה טעונה תשלום האגרה שנקבעה בעד בקשת רישיון מטיס ובעד מבחן ראשוני בידע תעופתי לפי תקנות 36ב(2) ו- (3) לתקנות האגרות;




1. מניין החודשים לגביו, לעניין תקנה 6 לתקנות, יתחיל ביום קבלתו את רישיון המטיס, כאמור בפסקה (1);




1. ההיתר שבידיו יפקע ביום התחילה.



בגדול אנחנו הגענו לשלב המשמח של תחילה והוראות מעבר, אז אנחנו מבקשים בעת הזו שהתקנות יחלו 90 ימים מיום פרסומן בשביל לתת לרשות ולבעלי העניין זמן להיערך לקיומן. אני מקווה שלא יהיה צורך להאריך את זה, אבל זה תלוי בהתפתחויות של המחשוב והתקנות. אחרי שקבענו את זה אנחנו מתעסקים בזכות אבות, מה דינו של מי שהיה לו משהו בידיו, שהוא השקיע בו ממון ומשאבים, אחרי שהתקנות נכנסות, האם מה שהיה איננו עוד או שיש איזה שהיא הוראת מעבר.

אז מה שאנחנו מבקשים לעשות פה בתור התחלה לעניין היתר מטיס, שזה כאילו הרישוי האישי של הפרט, תיכף נרחיב על זה אם יהיה צורך, זה בגדול להגיד מה שהיה הוא שיהיה. השקעת בזמן את זמנך, את ממונך, את הונך וכו' וכו', אני בגדול משמר לך לפי התקנות את מה שהיה לך קודם ושווה הערך לפי התקנות, שזה רישיון מטיס.

עד היום, כמו שאמרנו, או עד שהתקנות האלה תיכנסנה לתוקף אז ההסדרה של הנושא הזה נעשית באמצעות פטורים, רישיונות הפעלה אווירית, הרשאות מיוחדות לטיסה ותעודות כושר לטיסה שבאמצעותן, אין לי אסדרה מפורטת לדבר הזה, קשרתי חובות רישוי אישיות. אתה רוצה להטיס מחוץ לקשר עין תעשה מבחן זה ומבחן זה ותביא לי תעודה כזאת וכו' וכו'. לאנשים האלה יש עכשיו דבר מה ביד ואני לא רוצה ואני גם לא צריך שהם יעברו שוב את תהליך הרישוי לפי התקנות שלי ולכן אני בא ואומר, מי שהיה לו דבר מה כזה לפי הדין ששרר לפני התקנות האלה, יפנה לרת"א, יגיש בקשה, לא ישלם את האגרה, לא יעבור מבחנים ויקבל מרת"א רישיון מטיס במקום מה שהיה בידיו.

בהתאם לזה, לפי התקנות האלה, הוא צריך להוכיח ידע ולעבור מבחנים עיתיים וכל שנתיים יש לנו את המחזוריות, אז אנחנו קובעים פה, אנחנו נמנה את הימים אלה עבורך מרגע שתקבל את הרישיון, ושוב, מתוך הנחה שמה שנתנו עכשיו זה לא מגדלים פורחים באוויר, זה לא עניין של מה בכך, אלא שיש ביניהם ממש ושווה הערך של הממש הזה לפי התקנות האלה זה רישיון המטיס.
אייזיק כץ
יש הערה של חבר הכנסת טופורובסקי שוב. בגדול, בהתבסס על מה שאמרנו קודם שלא צריך לעשות מבחן מעשי אלא רק מבחן תיאורטי ובזה זה כבר נחשב כרישוי, הוא מבקש להכניס פה שלא רק מי שהיה לו בערב התחילה היתר מטיס, אלא גם מי שעשה כבר את התיאוריה ועוד לא עשה מבחן מעשי, שזה ייכנס כבר גם בהיתר הזה.
צחי גליצנשטיין
כמובן, מישהו שרק עשה מבחן עיוני.
אבישי פדהצור
אפשר, אנחנו נוסיף תיקון בעניין הזה.
ניר שדה
האם ניתן לקבל, כמו שמקבלים חידוש רישיון נהיגה, שתוציאו עבור כל המטיסים המרושיינים הוראה כזאת, כי עכשיו ללכת לחפש איפה זה, כן נמצא, לא נמצא.
אבישי פדהצור
אני חושב שדיברנו על זה בהקשר קודם.
היו"ר אליהו ברוכי
דיברנו על זה בחידושים. שאתם לא רוצים את החבות הזאת.
אבישי פדהצור
בדיוק, ככל שאפשר לעשות את זה כשירות לציבור אנחנו נשמח לעשות את זה, אבל להטיל את זה עכשיו כחובה זה קצת בעייתי כי אני לא יודע אם יש את האפשרות ואת ההיתכנות הטכנית לדבר הזה.
היו"ר אליהו ברוכי
דיברנו על זה שזה בעייתי כי אם אדם שינה את דרכי הקשר שלו, אבל אפשר דרך ההזדהות האישית.
ניר שדה
יש תוקף למועד הכניסה של הדבר הזה, 90 יום. למשל יש המון מטיסים שהיום נמצאים ברצועת עזה ובצפון, הם לא יושבים על האתר של רת"א יום יום ואומרים: אה, בואנה שינו את התקנות, זה החל מעכשיו.
יובל סגל
אפשר להציע פתרון פשוט? אם אפשר להוריד בכלל את הרעיון הזה של להגיש בקשה מקוונת. כששינו את הרישיון לאופנוע אני קיבלתי בדואר רישיון חדש עם כוח סוס במקום סמ"ק כי מישהו החליט שזה השתנה. אני לא מבין למה אי אפשר לשלוח פשוט. אין קבלת קהל ברת"א מאז הקורונה, שישלחו פשוט רישיון חדש.
צחי גליצנשטיין
אני אסביר, בשביל לייצר רישיון כזה בכלל צריכים לפתוח יוזר במערכת ממוחשבת. אני לא יכול לפתוח עבור אף אחד.
יובל סגל
אני כבר עכשיו רשומה במערכת הממוחשבת שלכם.
צחי גליצנשטיין
לא, זו מערכת ממוחשבת אחרת.
יובל סגל
אני יודע למה הוא מתכוון ועדיין אני עונה. זה הם רוצים אסדרה מחדש, שישלחו רישיונות חדשים. בתחבורה עשו את זה, אין סיבה שבטיס זה לא יהיה.
צחי גליצנשטיין
שוב, אפשר להגדיר גם שאין הוראות מעבר.
היו"ר אליהו ברוכי
תעשו את הממשק, תעבירו את היוזרים.
צחי גליצנשטיין
אין יכולת טכנית לעשות את זה.
היו"ר אליהו ברוכי
אין דבר כזה שאין יכולת טכנית.
צחי גליצנשטיין
אני אומר לך שאין יכולת טכנית לעשות את זה, בדקנו את זה, רצינו לעשות את זה, זה משאבים ומשהו שמשרד התחבורה לא יכול - - -
היו"ר אליהו ברוכי
זאת אומרת שיש יכולת, רק שזה משאבים.
צחי גליצנשטיין
הכול אפשר לעשות, אפשר ליצור גם - - -
היו"ר אליהו ברוכי
בסדר, בהתחלה אתה אמרת שאין יכולת. זו לא ההגדרה.
צחי גליצנשטיין
אין יכולת למשרד התחבורה לממן את הדבר הזה. יכול להיות שעכשיו נעשה פרויקט של שלוש שנים בשביל שאנשים לא יפתחו יוזר ונשלם 3 מיליון שקל בשביל לחבר מערכת שהיום עושה את המבחנים והכול שהיא מלפני 20 שנה למערכת חדשה, גם ברמת אבטחת המידע?
היו"ר אליהו ברוכי
לכמה אנשים יש רישיונות?
יובל סגל
אולי 3,000. ניחוש.
צחי גליצנשטיין
קשר עין כאלה, מעל 2,000.
איציק בן שבת
3,000 פלוס, קרוב ל-4,000.
צחי גליצנשטיין
שוב, זה כולל הפנים והכול, לצורך העניין ברמה של אלפים. צריך להיות גם פרקטיים. כמו שאמרת נכון, יש אנשים שמשנים את המיילים שלהם - - -
היו"ר אליהו ברוכי
אז אמרנו, דרך ההזדהות האישית אפשר להוריד את זה.
צחי גליצנשטיין
לא, אני אומר, יש לנו יכולת לשלוח לכל מי שמילא אצלנו מיילים: תקשיבו, יש תקנות חדשות, הנה הלינק, נודיע באתר, נודיע בהכול, אבל אם מישהו עבר עבודה - - -
ניר שדה
יש מרשם ממשלתי, יש תעודות זהות. אנחנו לא באנו וכתבו לנו את זה על דף נייר. יש לי מספר היתר עם תעודת זהות שלי, יש מרשם, יודעים איפה אני גר. תשלחו מכתבים.
צחי גליצנשטיין
שוב, אנחנו יכולים לשלוח לכם אפילו מייל ו-SMS, יש בסוף הבדל בין החובה שלנו לעשות את השינוי לבין היכולת שלנו להודיע למי שעבד עכשיו בחברה X והוא מילא לנו מייל מסוים, וזה קורה הרבה, והוא עבר לחברה אחרת ויש לו מייל אחר. הוא לא יקבל את ההודעה הזאת אם הוא לא הכניס מספר טלפון נכון. טכנית לעשות את הדבר הזה זה משהו שרת"א לא יכולה, צריכים לפתוח מערכות. כמו שאתה עושה היום העברת בעלות, צריך לפתוח יוזר כזה, לא לכולם יש את זה. אני לא יכול לפתוח עבור מישהו גם אם אני נורא רוצה, זה דרך מערכת ממשלתית.
איציק בן שבת
לא, זה ברור, אבל הייתי שמח להבין בהוראות המעבר, שתסביר יותר את הנושא של ההחרגות למיניהן.
צחי גליצנשטיין
זה הסעיף הבא.
ניר שדה
צחי, היום כל המערכת הולכת להיות ממשלתית, הרישום, הכול.
צחי גליצנשטיין
היום יש מערכת פנימית ברת"א, מיושנת מאוד.
ניר שדה
ואנחנו צריכים לפתוח עכשיו יוזר חדש כדי להיכנס.
צחי גליצנשטיין
זה לא יוזר, זה מערכת ממשלתית כמו של gov.il, אתה נכנס דרך ההזדהות ואז יוצא לך היוזר. אבל כן, כל המערכת, הבקשה של ההרשאות, הרישום, הכול הולך להיות און ליין, זה לא המערכות הישנות של רת"א.
היו"ר אליהו ברוכי
הרישיונות שכבר נמצאים בידיים של אנשים, כמה התוקף שלהם?
צחי גליצנשטיין
אין תוקף לרישיונות. לכן יכול להיות שזה גם מישהו שהפסיק להטיס לפני עשור.
יובל סגל
ועדיין מגיע לו רישיון.
צחי גליצנשטיין
נכון, אם הוא יבקש.
היו"ר אליהו ברוכי
עדיין הוא קנה משהו, הוא מחזיק משהו ביד.
צחי גליצנשטיין
מצוין, הוא יוכל לפתוח יוזר.
היו"ר אליהו ברוכי
כמה זמן?
צחי גליצנשטיין
שלושה חודשים, הוראות מעבר.
אייזיק כץ
היושב ראש, מישהו שנמצא לצורך העניין וכרגע לא יודע שהתקנות השתנו והוא צריך לעשות משהו, מה קורה איתו?
אבישי פדהצור
במה זה שונה מכל דין אחר?
אייזיק כץ
פה אתה משנה לו את ה - - -
אבישי פדהצור
אם הוא לא נמצא בארץ, הוא לא מטיס בארץ, אז זאת לא בעיה - - -
היו"ר אליהו ברוכי
אבישי, נגעתם בנקודה קטנה. לרישיון נהיגה יש תוקף, את הרישיון הזה נתתם בלי תוקף. עכשיו כשיש תוקף האחריות היא עליו.
אבישי פדהצור
גם היום כשאין לו תוקף הוא עדיין צריך לעשות כך וכך שעות טיסה וכך ידע בשביל לרענן את הידע שלו.
היו"ר אליהו ברוכי
הוא עושה. הוא נמצא באיטליה,
צחי גליצנשטיין
גם מישהו בחו"ל, הוא יכול לבקש דרך האינטרנט. הוא לא צריך לבוא למשרדי רת"א.
היו"ר אליהו ברוכי
אבל הוא אפילו לא יודע שיש תקנות חדשות, הוא לא יודע ששינינו את כללי המשחק.
ניר שדה
חבר'ה, הוא יכול להיות בעזה 90 יום, הוא לא חייב להיות בחו"ל בנופש.
צחי גליצנשטיין
ההודעה שאנחנו מודיעים לכולם דרך המייל, לא משנה אם אתה יושב בארץ או בחו"ל, אני לא אבוא אישית ואדפוק לאף אחד בדלת כי הוא גר בישראל, ההודעה תהיה הודעה באתר רת"א, במקומות שאנחנו מפרסמים בכל מקרה, לא משנה איפה הוא יושב. יכול להיות מקרים וכנראה יהיו מקרים מתוך האלפים האלה של אנשים שהיו חולים, שהיה משהו ספציפי ולא היו מודעים לזה. זה ידוע שזה יקרה, כמו כל דין שעכשיו יקרה ויש לגביו הוראות מעבר.
אבישי פדהצור
אני לא אוסר עליו לנצח לקבל רישיון, אני רק אומר לו בשביל שלא יהיה לנו backlog, שלא יגישו ביום האחרון כל ה-2,000 מטיסים את הבקשות שלהם ואז רת"א תצטרך בהינף יד להנפיק 2,000 רישיונות ואנשים יצטרכו או לא לפעול או לפעול בלי רישיון אנחנו רוצים לדרג את זה, לפרוס את זה. אם מה שמטריד אתכם זה העניין הזה אז בסדר, אבל, שוב, צריך להבין שיש לזה מחיר.
יובל סגל
זה לא רק העניין הזה, כי גם אתה תוחם את זה ל-90 יום. יש פה אנשים שהיום מחזיקים ברישיון שהוא בלי תוקף, תשלח להם רישיון חדש עם תוקף, תפתור את זה.
אבישי פדהצור
מה זאת אומרת אני קוצב את ה ב-90 יום? בוא תסביר לי.
יובל סגל
הוא יכול בעוד שנתיים להגיש את הבקשה להחליף רישיון?
צחי גליצנשטיין
לא, שלושה חודשים.
יובל סגל
אז אתה מבין מה אנחנו אומרים.
אבישי פדהצור
אני מבין לגמרי. אז תגידו מה הזמן הסביר. כי קודם כל זה שבן אדם בחו"ל או זה שבן אדם במילואים, זה קיים ביחס לכל דין. מחר משנים סעיף בחוק העונשין, אני הייתי בחו"ל, אני בא - - -
יובל סגל
אנחנו מבינים מה אתה אומר, אבל לא כולם בחו"ל ובנופש כרגע במדינה.
אבישי פדהצור
אתם רוצים להאריך את התוקף לארבעה או חמישה חודשים?
היו"ר אליהו ברוכי
לא, יש פה שתי שאלות. שאלה אחת, כמה ההערכה של כמות האנשים הזאת והאם אפשר להחריג מי שיבוא ויוכיח שהוא היה בעזה, היה בחו"ל, לא הגיע אליו המידע. מצד שני הוא גם צודק, מה משך הזמן שכן נראה לכם?
יובל סגל
שוב אני אומר, מה יותר פשוט מלשלוח לאנשים בדואר רישיון? עשו את זה במשרד התחבורה. עשו את זה ברישיונות של אופנועים, זה מה שאני לפחות יודע וחוויתי כאזרח, פשוט שלחו לי רישיון חדש. אגב גם אני אגיד שאת רישיון ה-FIA שלי שילמתי דולר, ברת"א משלמים 390 שקל היום בשביל להוציא רישיון. אפשר לתקצב את זה שמישהו יוציא לנו רישיון חדש בדואר, זה לא בלתי אפשרי.
צחי גליצנשטיין
הסברנו שאין יותר רישיון בדואר. הרישיונות החדשים הם PDF באתר, אין יותר פלסטיק.
יובל סגל
עוד יותר גרוע.
קריאה
מעולה, אז תעשו את זה דיגיטלי בממשלתי.
צחי גליצנשטיין
אבל אם הייתם מקשיבים למה שאמרתי לפני כמה דקות. הסברתי שהיום יש מערכת פנימית ברת"א שמנהלת את הדברים האלה ויש מערכת חדשה שעשינו, שהיא פתוחה לציבור והיא עברה את כל עניין אבטחת המידע ובשביל ליצור יוזר אתם צריכים להזדהות במערכת הממשלתית. אני לא יכול ליצור עבורך יוזר שם. ברגע שיצרת יוזר אני יכול לסמן שיש לך רישיון, עד שאתה לא יוצר יוזר אני לא יכול לסמן שיש לך רישיון. יש לך שלושה חודשים לעשות משהו שלוקח דקה, זו המהות. אפשר להאריך את זה לחצי שנה, לשנה, לארבע שנים, זה יעכב את מועד תחילת התקנות.

פיזית לחבר בין המערכת הקיימת ברת"א, שזו שאלה ראשונה שהיא סופר לגיטימית ששאלתי כשהגעתי, מה כרוך בלחבר מערכת ישנה ופנימית למערכת חיצונית, אמרו שזה לא ישים אפילו. זה לא משהו שאפשר או ייקח שנים וסכום, שזה לא משהו סביר שהמדינה יכול להשקיע וזה משהו שהוא כן סביר. אם זה היה פלסטיק כמובן שהיינו עושים ושולחים, אין פה דילמה בכלל. לא היינו דורשים משהו שלא נדרש.
היו"ר אליהו ברוכי
אתה אומר כזה דבר, יש לנו מערכת ישנה, במערכת הישנה יש לך את כל אנשי הקשר שם?
צחי גליצנשטיין
יש לי את הנתונים.
היו"ר אליהו ברוכי
יש משהו שמונע ממך לשלוח להם את קובץ ה-PDF הרלוונטי שמתאים להם? מה שהיה להם עד היום?
צחי גליצנשטיין
כן, ה-PDF נוצר אוטומטית במערכת הממוחשבת החדשה. אני לא מבין, על מה ההלנה, על ליצור יוזר במערכת?
יובל סגל
לא, להגיש בקשות.
היו"ר אליהו ברוכי
לא עליו, הוא יודע שצריך ליצור יוזר חדש, אני לא מדבר עליו.
צחי גליצנשטיין
זה אבישי יגיד, אפשר אולי ליצור פה משפט שבמידה ששכנעת מנהל כי בזמן הזה לא היה בידו לעשות אז המנהל – אפשר להכניס משהו כזה.
היו"ר אליהו ברוכי
אבישי, מה אתה אומר על מה שהוא מציע?
אבישי פדהצור
משפטית אפשר לעשות הכול, אבל לפני שאני יכול לעשות משהו משפטית אני צריך לחשוב על ההיגיון והשכל שבזה.
היו"ר אליהו ברוכי
וכמה אנשים להערכתך יזדקקו לזה?
אבישי פדהצור
כמה אנשים יודע צחי. המשמעות של מה שצחי אומר, אם אני מבין נכון, ואם גורמי המקצוע רוצים לעשות את זה, אין לזה מניעה משפטית, זה אומר שאנחנו עוברים מהתהליך האוטומטי המקוון שכל כך היה חשוב לנו שאנשים יעשו את זה און ליין בלי לטרוח וכו', שהם עכשיו יצטרכו להגיש לי בקשה ולהגיד: הייתי במילואים, הנה האישור, הייתי בחו"ל, שכחתי, אבל יש לי אישור מ – וזה מאוד מסרבל את התהליך.
היו"ר אליהו ברוכי
צחי, מניסיון שלך, ההוראות שאתם שולחים בתפוצה, אנשים עובדים בקשר עם המערכת? מקבלים?
צחי גליצנשטיין
היו לנו עכשיו כמה דברים שהפצנו בגלל הוראות שהשתנו בגלל המלחמה. אני חושב, שוב, אני מניח שהם יסכימו, שברגע שזה ייכנס, גם עם פרסומים שנעשה וכדומה, המסה הבאמת כמעט אבסולוטית של אנשים – ברור שכשאתה מקבל משהו שעוד שנייה אתה צריך לשלם עליו ברור שיש לך אינטרס לעשות את זה, אני מניח שיהיו מקרים מאוד בודדים שאולי יצטרכו גם להוכיח לנו למה הם עשו את זה, שהיו במילואים עכשיו שלושה חודשים ולא היה להם פנאי לעשות את זה, או מישהו שהיה חולה בבית חולים.
יובל סגל
אפשר להציע פתרון? שבסוף ה-90 יום שיישבו על ה-30, 40, 50 איש שנשארו ויפתרו אותם.
אייזיק כץ
אם מדובר באמת בעשרות אז החשש של אבישי לא כל כך רלוונטי. אתם גם ככה הולכים לקבל כל כך הרבה פניות על הפעלה מיוחדת, אז עוד כמה עשרות בודדות שינמקו שלא הצליחו לדעת את זה, זה לא משהו דרמטי.
רון שלמה סולומון
בעניין של האישור הדיגיטלי. דובר פה קודם על חוק עקרונות האסדרה. חוק עקרונות האסדרה היום קובע הוראה בהקשר הזה של מתן אישורים אסדרתיים. סעיף 20(א) לחוק קובע שמאסדר המציע או קובע אסדרה, התקנות האלה הן כמובן אסדרה, הכוללת דרישה לקבלת אישור אסדרתי חדש יקבע אותה כך שתהליך קבלת האישור האמור יבוצע באמצעים דיגיטליים אלא אם כן מתקיימות נסיבות מיוחדות שבשלהן אין התהליך האמור או חלק ממנו אינו מתאים לביצוע באמצעים דיגיטליים או שלא ניתן לבצעו בתהליך זה. ולעניין זה תהליך קבלת אישור אסדרתי, הגשת בקשה לאישור אסדרתי, מתן האישור וכל התקשורת הכתובה בין מבקש האישור למאסדר בקשר לאישור או לפעולה המבוצעת לשם קבלת האישור.

סעיף קטן (ב) לאותו סעיף אומר שעל אף האמור בסעיף קטן (א) המאסדר יבחן באסדרה שהוא מציע או קובע לפי אותו סעיף קטן אם נדרש כי תהליך קבלת האישור האסדרתי יבוצע נוסף על ביצועו באמצעים דיגיטליים גם בדרך אחרת בשל מאפייני האוכלוסייה שעמם נמנים מבקשי האישור. כך שהמחוקק כבר קבע הוראה מאוד מאוד כללית לעניין הזה, אלא אם יש פה איזה שהן נסיבות מיוחדות שמצדיקות שהאישור לא יינתן באמצעים דיגיטליים אז אני לא בטוח שנכון בהתאם להוראה בחקיקה הראשית ללכת במסלול הזה.
יובל סגל
יש גם את הנושא של כלים רשומים. בדיון הקודם היה פה מנהל רת"א, הוא אמר לנו שכל הכלים הרשומים יקבלו מספרים ללא עלויות. זה אותו דבר.
אבישי פדהצור
יש הוראות מעבר בעניין הזה.
יובל סגל
אבל, שוב, יקבלו כולם מספרים?
היו"ר אליהו ברוכי
מה ההוראה אומרת?
נעמה דניאל
אנחנו נגיע לזה עוד רגע.
יובל סגל
עוד הערות לגבי מה שכתוב. 35(א) ממש דורש שאתם תציעו איזה שהוא פתרון למה קורה למערכת מחשוב הזאת, קיימת, לא קיימת, מתי זה קורה. זה לא כתוב פה. 90 יום שאתם קובעים פה, המערכות עוד לא קיימות. אותי אישית זה באמת מפחיד שהמערכת עוד לא תהיה.
היו"ר אליהו ברוכי
המערכת עובדת, האפליקציה לא.
צחי גליצנשטיין
שוב, התקנות האלה לא יתחילו אם המערכת הממוחשבת לא תהיה תקינה ועובדת. מה שדיברנו על יוני היה על האפליקציה, לא על מערכת הרישום ובחינה שהיא כבר לפני שנה הייתה מוכנה, עכשיו עושים רוויזיה חדשה. אבל מן הסתם אתה אומר משהו לחלוטין נכון, אם מישהו לא יכול ליצור יוזר אז כמובן שאין היגיון בהוראת המעבר.
יובל סגל
שיהיה כתוב שב-90 יום האלה זה מותנה בזה שהמערכות כולן עלו. אגב, יש פה כמה סוגים של כל מיני מערכות.
נעמה דניאל
לעמדתכם המערכת תהיה מוכנה תוך 90 יום מיום הפרסום?
צחי גליצנשטיין
היא צריכה להיות מוכנה עוד טרם לכך, היא צריכה להיות מוכנה ב-90 יום האלה כי בשביל ליצור יוזר במערכת המערכת צריכה להיות תקינה.
נעמה דניאל
אז ביום הפרסום מבחינתכם?
צחי גליצנשטיין
כן, המערכת אמורה להיות תקינה.
נעמה דניאל
אם לא, אתם תצטרכו לבקש מהוועדה לדחות את החקיקה.
אבישי פדהצור
ברור, אי אפשר לדרוש מאנשים לעמוד בחובות מקוונות לפי התקנות - - -
יובל סגל
הם הבטיחו גם אפליקציה לציבור, כל הדברים.
היו"ר אליהו ברוכי
האפליקציה תהיה עד יוני, זה נאמר.
יובל סגל
מאה אחוז, שיהיה כתוב.
אבישי פדהצור
אבל אם הולכים ולוקחים את הרצון לתת שירות והופכים אותו לחובה חוקית, אז השירות הזה אולי יעבור את המשוכה הזאת, אבל להבא זה יגרום לרשות המנהלית, ולא רק לנו, כי זה לא דיון בחדר סגור, פשוט לא לבוא לקראת האזרח ולא לתת את השירות הזה. אם הכול כרוך בחובה חוקית שסנקציה בצידה - - -
היו"ר אליהו ברוכי
אבל זה גם ייתן למחוקק שיקול דעת אם לתת לכם את הסמכות או לא.
אבישי פדהצור
על זה אין עוררין.
היו"ר אליהו ברוכי
השירות לציבור בסוף זה אינטרס שלנו.
אבישי פדהצור
נכון, זאת השליחות שלנו, אין ספק.
היו"ר אליהו ברוכי
לגבי האפליקציה לא תהיה התייחסות בתוך התקנות.
נעמה דניאל
היו לי כמה הערות. אני מבינה שברגע שהתקנות מתפרסמות התקנות מתחילות לחול לגבי מי שהיה לו היתר, אז מהרגע הזה בעצם אפשר להגיש בקשות להמיר את ההיתר להרשאה להפעלה מיוחדת?
אבישי פדהצור
נכון.
נעמה דניאל
יכול להיות שנצטרך לחדד את זה בנוסח. יש לי כמה הערות ספציפיות לגבי מה חל לפי סעיף 35(ב)(1). 'המנהל ייתן רישיון מטיס חלף ההיתר ובלבד שהמבקש זכאי לקבל רישיון כאמור לפי תקנה 3(א)(1) עד (3) ו-(5)'. תקנה 3(א)(3) עוסקת בידיעת השפה העברית והאנגלית. למיטב הבנתי זה משהו שכבר נבחן, אני לא חושבת שזה רלוונטי כאן.
אבישי פדהצור
נראה לי שאני מסכים. הוא לא צריך להוכיח שוב את בקיאותו בלשון העברית והאנגלית.
נעמה דניאל
אז בעצם זה יהיה לפי תקנה 3(א)(1) עד (2). פסקה (5) היא כפל כי היא עוסקת במי שהגיש בקשה לקבלת רישיון מטיס לפי תקנה (4) שזה משהו שכבר נאמר ממש במשפט שלפני כן. לדעתי אפשר לבדוק אם צריך את זה או לא.

ותקנה 3(ב) נותנת סמכות למנהל במקרים מסוימים לא לתת את הרישיון. 'מנהל רשאי לסרב לתת למבקש רישיון מטיס כאמור אף אם מתקיימים לגביו התנאים לפי תקנת משנה (א) אם נוכח כי במבקש הרישיון' מתקיימים תנאים מסוימים. אני חושבת שזה לא תנאי לקבלת רישיון אלא זה משהו שצריך להחיל לגבי המנהל ולהגיד שמותר לו לא לתת את הרישיון האמור אם התקיימו התנאים בתקנה 3(ב). אם זה מקובל.
אבישי פדהצור
מקובל ונתאים לזה את הנוסח.
נעמה דניאל
עוד הערה אחת. תחילתן של תקנות 3(א)(1) עד (3) ו-(5), אנחנו נצטרך להתאים את זה למה שדיברנו עכשיו. 3(ב) ו-(4), להבנתי פסקה (4) צריכה להיות תקנה 4 שעוסקת בבקשה לרישיון. אין פסקה 3(ב)(4).

לגבי תקנה 35(ב)(4), ההיתר שבידי המבקש יפקע ביום התחילה. המבקש יכול להגיש את הבקשה גם שבוע לפני יום התחילה, מה קורה אם המנהל מתעכב עם מתן המענה והתקנות כבר נכנסות לתוקף?
אבישי פדהצור
אם המנהל מתעכב עם מתן המענה והתקנות נכנסות לתוקף אז פורמלית ההיתר פקע.
נעמה דניאל
אז השאלה אם לא צריך לעשות כאן איזה שהיא הוראה שההיתר יפקע או במועד תחילת התקנות או כשהמנהל נותן את התשובה שלו, המאוחר מביניהם? כלומר ההיתר יוארך ויהיה אפשר להמשיך לפעול מכוחו גם אחרי שהתקנות ייכנסו לתוקף.
אבישי פדהצור
נניח שאני קובע שההיתר יפקע ביום התחילה או במועד קבלת הרישיון, לפי המאוחר מביניהם, שזה כאילו הנוסח האינטואיטיבי שלנו, השאלה אם זה לא איפה שהוא גורם לנו להחמיץ? אם זה הכיוון, אני מבין, אנחנו נמצא את הנוסח שיתאים לזה. זה מקובל עלינו.
היו"ר אליהו ברוכי
עומר דהן בזום, רוצה להתחבר.
עומר דהן
שלום. לגבי מה שהעלה אבישי בנושא זכויות המעבר בהיתר מטיס, שכל מה שצברנו עד היום יחול עם קבלת הרישיון החדש, איך אתם מתכוונים לתת לנו זכויות קיימות של פנים, חוץ, דברים מהסוג הזה?
נעמה דניאל
אולי רק תסבירו בשתי מילים מה זה פנים וחוץ.
צחי גליצנשטיין
בתקנות החדשות יש לנו את הרישיון בקשר עין לפי התקנות ודרך הרשאה להפעלה חריגה אפשר לבקש דברים נוספים. אחד מהדברים שאנחנו נדרוש בהטסות ספציפיות, לצורך העניין הדוגמה שנתן עומר של מטיס פנים, זה איזה שהיא הכשרה שבסופה אנחנו נותנים היתר שעבר תהליך. אנחנו אמרנו שמתן או אי מתן או אחד מהתנאים שאנחנו יכולים לשים להרשאה חריגה זה שהאיש יעבור הכשרה מסוימת, לא יהיה רשום שם עומר דהן או מישהו אחר, אלא הוא עבר הכשרה לפי נוהל X Y Z. בהקשר הזה זה נוהל שקוראים לו נוהל תפיסת הרישוי שאנחנו מגדירים מה נדרש.

זה אומר שאם עד התקנות האלה עשיתי את זה דרך תעודת כושר הטיסה ודרשתי ממנו שיהיה לו היתר מטיס פנים אז היום זה יהיה דרך הרשאה חריגה. מבחינת הדרישות והדברים מה שעומר עשה בעבר לא נמחק, זה לא משהו שעובר, כי זה לא רישיון וזה לא משהו כזה, זו איזה שהיא מיומנות שעדיין הייתה לו ותהיה קיימת ועל בסיסה הוא יכול לבקש. אנחנו נראה את זה גם בתקנה אחרי זה.
היו"ר אליהו ברוכי
מה שאתה אומר זה שהוא צריך לבקש רישיון ואתה תכיר לו במה שהוא עשה. כי את הרישיון שיש לו עכשיו אתה לא משכפל לו מיד.
צחי גליצנשטיין
לא, אין לו רישיון עכשיו, יש לו היתר שניתן לו.
היו"ר אליהו ברוכי
ההיתר הזה לא משוכפל מיידית.
צחי גליצנשטיין
הוא כן משוכפל מיידית, למה אני אומר? נגיד עכשיו מישהו יבקש הרשאה חריגה והוא ירצה לקחת כלי של 20 קילו ל-100 קילומטר, אני אגדיר לו שצריך מישהו שעשה הכשרה לפי רת"א שמתאימה להיתר מטיס פנים, עומר עשה אותה בעבר ואני אקבל. אני לא אומר רק מי שממועד התחילה. זה משהו שהתקבל בעבר, אנחנו דורשים מיומנות, לא דרשנו רישיון או איזה משהו שהוא מוחל רק לפי התקנות החדשות.
אייזיק כץ
הוא שואל מה הפרוצדורה. בתכלס הוא צריך לפנות אליכם ואז אתה מחדש לו את זה על סמך הנתונים או שאתה מראש מה שאתה יודע אתה נותן לו?
צחי גליצנשטיין
יכולים להיות שני תרחישים. אם זו חברה נגיד שכבר קיבלה היתר להטיס, יש לה תעודת כושר טיסה, היא עשתה הכול, יש פה בהוראות מעבר שעוד מעט נגיע ב-(ד) שהוא יוכל לקבל את האישור להטיס מחוץ לקשר עין. אחד התנאים שם זה היתר מטיס פנים ויש לו. זה אומר שאם יש חברה עכשיו שיש לה מטיסי פנים היא תוכל להמשיך לטוס כרגיל, היא גם לא תשלם אגרה על ההרשאה החריגה כי אני יודע שיש לה תעודת כושר טיסה, זה מתועד אצלי, אני יודע שעומר עשה את כל התהליכים, למרות שזה לא משנה אם זה עומר או לא כי בתעודות רשום היתר מטיס פנים, הוא יהיה לפני והוא יהיה אחרי.

שוב, לא יהיה פה שינוי, התעשייה כמו שהיא עבדה יום לפני תעבוד גם אחרי. מה שהוספנו לבקשתכם מהדיון הראשון זה שכל מיני אישורים שניתנו בעבר, דרך תעודת כושר טיסה, דרך רישיון הפעלה אווירית, דרך סע"מים וכדומה, תהליכים שביצעתם מולנו, נוכל כבר מראש לתת הרשאה חריגה לפי אותם תנאים.
עומר דהן
היום יש היתר והוא שייך לי, מטיס פרטי, לצורך העניין עומר.
צחי גליצנשטיין
הכוונה היא להמשיך באותה דרך, יהיה לך עדיין היתר עם עומר.
עומר דהן
אבל היום אני יודע לבוא לחברה Y שאני רוצה להתקבל אליה לעבודה ואחת הדרכים שלי להוכיח מיומנות זה שבהיתר שיש לי היום, שהוא מקביל לרישיון שאתם רוצים לתת לנו אני יודע להראות שיש לי הגדר של מטיס פנים והזכויות הן שלי, של בן אדם פרטי, לא של חברה. מחר אין לי שום יכולת להוכיח את המיומנות הזאת כי בעצם לקחתם לי.
צחי גליצנשטיין
התשובה היא שלא כך נפעל גם בעתיד, יש את זה גם בתקנות אחרות, אלא עדיין יתקבלו היתרים כאלה, פרסונליים, שרשום עליהם עומר דהן עם אותם הגדרים ולחברה, אם יהיה תעודת כושר טיסה או בהרשאה חריגה שרשום שהיא צריכה היתר מטיס פנים, כנף קבועה עד משקל כזה או אחר, זה עדיין הכשרה. לשאלתך, לא יהיה שום שינוי.
עומר דהן
הפתרון הוא מקובל, השאלה אם תוכלו מראש לתת לנו את הווייבר שהצגת עכשיו.
צחי גליצנשטיין
הווייבר, כמו היום גם, ניתן לחברה. היום מי שמבקש תעודת כושר טיסה רשום שבשביל להטיס את הכלי הזה ככה וככה צריך היתר מטיס פנים.
עומר דהן
לא, ההיתר הוא פרסונלי.
צחי גליצנשטיין
ההיתר הוא פרסונלי וגם בעתיד הוא יהיה פרסונלי, אבל הדרך שלך חוקית להטיס - - -
עומר דהן
נכון, אז אני רוצה שבהיתר או ברישיון יהיה רשום מטיס פנים או חוץ.
צחי גליצנשטיין
זה לא יהיה ברישיון, יהיה לך היתר שתוכל דרך ההרשאה החריגה. שוב, לצורך העניין יכול להיות שתחזיק בהיתר שאתה יכול לעשות הטסת פנים, וככה אתה תוכל להוכיח לחברה X שיש לך את ההיתר הזה, אבל - - -
עומר דהן
אם יש לי אותו היום אתה תוכל להשאיר לי אותו? זה מה שאני שואל.
צחי גליצנשטיין
כן. לשאלתך, כן.
עומר דהן
האם בסוף התהליך, השאלה היא פשוטה, יהיו לי לצורך העניין שני רישיונות, אחד PDF - - - ויהיה לי היתר?
צחי גליצנשטיין
יהיה לך רישיון והיתר, כן.
אבישי פדהצור
אני רוצה להלביש את הדברים המקצועיים של צחי בלבוש המשפטי המתאים. בסופו של יום ההכשרה שעוברים היום האנשים - - -
היו"ר אליהו ברוכי
ברשותך, עומר נרגע וכולם פה נרגעו, הם רגועים שמה שיש להם לא ייפגע. אפשר להמשיך הלאה לסעיף הבא?
אבישי פדהצור
אני גוזר על עצמי שתיקה ומקובלת עליי גזרת הציבור.



1. לא יפעיל אדם כטב"ם קטן שניתנו לו סימני לאומיות ורישום לפי החוק לפני יום התחילה, אלא אם כן מתקיימת לגבי הכטב"ם הקטן תקנה 7 לתקנות אלה; רישום כטב"ם קטן כאמור לפי תקנה 7 אינו טעון תשלום האגרה שנקבעה בעד בקשה לרישום כטב"ם קטן לפי תקנה 36ב(1) לתקנות האגרות.



צריכים לראות רק שההתניה תקפה וזה אפרופו מה שאמר מנהל רת"א, מי שיש לו היום 4X ויצטרך לרשום שוב יעשה את זה על חשבון הברון.
נעמה דניאל
אני רוצה להעיר כאן באופן כללי לעניין הרישום של הכטב"מים הקטנים האלה. לפי הנוסח עכשיו ביום הכניסה לתוקף של התקנות זה היום הראשון שבו אפשר להתחיל להגיש בקשות לרישום הכלים האלה. אני חושבת שגם בשביל שרת"א לא תקבל את כל הבקשות האלה בדיוק 90 יום מהיום שהתקנות נכנסות לתוקף וגם שלציבור יהיה זמן להיערך לזה, נכון לאפשר את הגשת הבקשות לרישום הכלים, כמו שעשינו עם הבקשות להמרת ההיתר להרשאה להפעלה מיוחדת, לפני שהתקנות נכנסות לתוקף.
אבישי פדהצור
מקובל עלינו לחלוטין, תודה רבה.
נעמה דניאל
תרצו לעשות את זה גם מיום הפרסום?
אבישי פדהצור
אנחנו נחשוב על נוסח אבל כעיקרון כן. אני לא חושב שיש הצדקה לזה שתהיה שונות בין מנגנון א' למנגנון ב', המהות היא אותה מהות, תתחבר למערכת המקוונת מבעוד מועד, תבקש היתר או רישום, שלום על ישראל. אם ההיבט הוא המכשול המשפטי של ההכנסה של זה לתוקף אז נעשה את זה ככה בשביל שיהיה ברור שלא פועלים פה בוואקום אסדרתי.
שמעון מנטאל
הרישום, כל ההחלפה בין ה-4X למספר החד חד ערכי שדיברנו עליו גם, הוא כולו באינטרנט אחד לאחד? אנחנו צריכים להחליף את המספרים, לי יש 400 כלים עם 4X.
צחי גליצנשטיין
המערכת עצמה היום דורשת כסף, דורשת 30 שקלים בשביל לרשום. בשלושה חודשים האלה, בגלל הוראות המעבר וגם בגלל השינויים שנעשו אתה תצטרך להגיד: אני שמעון מנטאל, פתחתי יוזר במערכת, יש 30 כלים ואת השם שלי ואני אצטרך במערכת להכניס לך את הדברים האלה.
שמעון מנטאל
אתה עושה את זה? אני משלם את היוזר ו - - -
צחי גליצנשטיין
את ההסבה הזאת. אחרי זה תרצה לרשום כלים נוספים אתה תצטרך, אבל ההסבה הזאת כן. שוב, זה גם מן הסתם נטל גדול עלינו שלא חשבנו שיהיה כי לא הייתה ההוראה הזאת, אבל זה משהו שמנהל רת"א החליט ונצטרך להתמודד עם זה.
אבישי פדהצור
1. על מי שערב יום התחילה היה בעל רישיון הפעלה אווירית, תעודת כושר טיסה לשימוש ניסיוני, הרשאה מיוחדת קבועה לטיסה לכלי טיס בלתי מאויש או פטור לפי סעיף 165 לחוק, שהתירו לו להפעיל מערכת כטב"ם קטן בהפעלה חריגה (בתקנת משנה זו - אישור) ועל אישור כאמור, יחולו הוראות אלה:




1. המנהל ייתן לבעל אישור הרשאה להפעלה חריגה חלף האישור, כמפורט בפסקה (2), ובלבד שבעל האישור הודיע למנהל, באופן מקוון ו- 45 ימים לפחות לפני יום התחילה, על רצונו כי האישור שבידיו יומר בהרשאה להפעלה חריגה; המנהל יפרסם, באתר הרשות באינטרנט, הודעה על האופן המקוון שבו ניתן להגיש בקשה כאמור;




1. המנהל ייתן לבעל אישור הרשאה להפעלה חריגה על-בסיס האישור שבידיו, ובכלל זה תנאים או מגבלות שנקבעו באישור; על מתן הרשאה להפעלה חריגה ועל הרשאה להפעלה חריגה לפי פסקה זו יחולו תקנות 28(ב), (ג) ו- 29 עד 31, לפי העניין ובשינויים המתחייבים;




1. על אף האמור בפסקה (2), המנהל רשאי שלא לתת לבעל אישור הרשאה להפעלה חריגה חלף האישור שבידיו כאמור בפסקה (1), אם מצא, לאחר שנתן לבעל האישור הזדמנות להשמיע את טענותיו, כי הפעלת מערכת הכטב"ם הקטן בהפעלה חריגה אינה יכולה להיעשות באופן המאפשר הפעלה בטוחה;




1. האישור יפקע ביום התחילה, אלא אם כן בוטל או הותלה קודם לכן וההרשאה להפעלה חריגה תיכנס לתוקף עם פקיעתו.



אני אסביר. בשעתו עלתה נקודה שמאוד מאוד הטרידה את בעלי העניין, זה מה קורה עם מה שיש בידיי. היום מנהל רת"א נתן לי לטוס מעל אנשים, עשה את זה במסגרת פטור, במסגרת תעודת כושר טיסה, במסגרת רישיון הפעלה אווירית, השקעתי בזה דם, יזע ודמעות, אל תיקחו לי את זה כמות שזה. ישבנו, חשבנו ואמרנו אין בעיה, נעשה איזה שהוא מנגנון גב אל גב, עד כמה שניתן, שוב בשינויים המתחייבים, כי אני עובר מאי אסדרה לאסדרה יותר מפורטת, והיועצת המשפטית תעיר כמובן כשהיא תמצא לנכון, ואז אמרנו, בגדול המנגנון הוא כזה, אתה תקבל גב אל גב מה שהיה לך תוך התאמות לתקנות האלה.

היום אין לנו הרשאה להפעלה חריגה כי אין את התקנות האלה, אבל בגדול במהות אם הרשו לך לטוס מעל אנשים, מעל רכוש, גבהים, מהירות, מחוץ לקשר עין, תקבל הרשאה להפעלה חריגה בשינויים המתחייבים בדומה לרישיון ההפעלה האווירית שהיה לך קודם לכן, זאת אומרת ככלל לא ניקח לך ולא נגרע ממה שיש לך, אלא רק נמיר את זה לפורמט החדש.

זאת אומרת, מותר לו להטיס מעל אנשים בניגוד לזה, אם מקודם דרשנו שזה יהיה רק ביום או רק בלילה, או לא ברוח כזאת, כן ברוח אחרת, התנאים האלה יועברו לכאן כמות שזה. שוב, בשביל באמת גם ליצור את ההמשכיות וגם ליצור את תחושת הוודאות אצל בעלי העניין שהם לא נמצאים עכשיו מול חלל אסדרתי שהמאסדר עכשיו יעשה מה שהוא רוצה וייקח להם את מה שיש להם.
איציק בן שבת
אבל איך זה פועל?
אבישי פדהצור
זה עוד לא פועל.
איציק בן שבת
לא, איך זה יפעל? אנחנו נצטרך להגיש משהו?
אבישי פדהצור
זאת הפסקה הבאה. בשביל שזה יקרה אתה צריך 45 ימים לפני תחילת התקנות להגיש בקשה און ליין, המנהל יפרסם מה כתוב בבקשה הזאת, צחי תיכף יפרט מה היא תכלול.
איציק בן שבת
לא, כבר יש לי.
אבישי פדהצור
שנייה, אני אומר מה יש לי עכשיו. ואז בהתאם לבקשה הזאת יתחיל התהליך ברת"א של לקחת את מה שיש לך, בגדול לפי התקנה אתה צריך למסור הודעה: אני משה כהן, בעל רישיון הפעלה אווירית כך וכך וכך מבקש לקבל הרשאה להפעלה מיוחדת גב אל גב על בסיס זה. ואז עושים את ההמרה הזאת ומוציאים לו את ה - - -
היו"ר אליהו ברוכי
לך יש מידע מה יש לו.
אבישי פדהצור
אני יודע מה יש לו, ברור, זה מסודר בהקשר הזה, אבל הוא צריך לעשות את ההשתדלות הקטנה ולהגיד רוצה אני.
היו"ר אליהו ברוכי
יפתח יוזר, דיברנו על זה.
אבישי פדהצור
ואז המנהל כמובן יפרסם את האתר ואת הגישה וכו' וכו'. ואז אנחנו כמובן שוב חוזרים על זה שזה אמור להיות גב אל גב. הפחד פה היה שניקח שלא כדין מה שניתן ושנכניס אנשים לחוסר ודאות ולכן אני חוזר על התיבה הזאת על בסיס האישור בשביל להבהיר, וגם אומרים את זה לפרוטוקול, שבגדול מה שהיה הוא שיהיה, זאת אומרת אין כוונה לגרוע ממישהו - - -
היו"ר אליהו ברוכי
מה זה בקטן?
אבישי פדהצור
בקטן, תיכף נדבר על החריג, זה פחות או יותר ה-(3), וגם יכול להיות שיהיו התאמות נוסף. במובן הזה היום אין לי במרכאות הרשאה להפעלה חריגה, אני לא מרשה היום לבן אדם להפעיל מעל אדם בניגוד לתקנה שלי שאוסרת הפעלה מעל אדם כי היא לא קיימת. אז יכול להיות שיהיו שינויי נוסח או מינוח, אבל המהות לא תשתנה, אלא אם כן, אנחנו נכנסים ל-(3). ב-(3) אנחנו מנסים, שוב, לתת איזה שהוא שסתום למקרי קיצון, למקרים חריגים.
היו"ר אליהו ברוכי
תן דוגמה של מקרה קיצון.
אבישי פדהצור
נניח שהסתבר לי שמישהו ביצע הפרות במסגרת תעודת כושר טיסה או רישיון ההפעלה האווירית שלו, הוא ביצע הפרות ערב תהליך ההמרה הזה.
היו"ר אליהו ברוכי
לא, זה לא אמרת פה, לא אמרת במקרה שהוא חרג ממה שהוא קיבל. אם הוא חרג, אין לו לזה אישור.
אבישי פדהצור
לא, הרי מה הרעיון פה?
היו"ר אליהו ברוכי
אתה רוצה להעניש אותו גם על מה שיש לו אישור אם הוא חרג?
אבישי פדהצור
לא, מה שאני רוצה זה שלא יהיה מצב דברים שבו בן אדם היום מפר, מחר כאילו בגלל ההוראה הזאת גב אל גב מקבל ממני רישיון חדש ואז הוא יבוא, אם נגיע לבית משפט חלילה, ויגיד: חבר'ה, הכול בסדר, היה לי רישיון, רת"א נתנה לי במקומו רישיון חדש, זה אומר שמבחינתה לא ביצעתי שום עבירה או שום הפרה. אם רוצים לטעת פה את העילות שיש לנו, ראינו קודם על ביטול רישיון, הוא הפר הוראות לפי החוק, מסר מידע כוזב או שגוי, אני לא חושב שיש לנו התנגדות עקרונית לזה כי זה מתכתב עם התיבה 'הפעלת מערכת הכטב"ם הקטן אינה יכולה להיעשות באופן המאפשר הפעלה בטוחה'. אז אם רוצים שנפרט פה את אותן - - -
היו"ר אליהו ברוכי
או שתכתוב לחילופין שהמתן של הרישיון החדש לא מהווה איזה שהיא הסכמה להחרגות שנעשו שלא במסגרת האישור, אבל פה לקחת סמכות לא לתת להם את זה.
אבישי פדהצור
אם באמת יש חשש מחוסר הוודאות ומהאופן שבו תפורש התיבה הרחבה, 'אינה יכולה להיעשות באופן' אז אני חושב שאנחנו מסכימים שנעתיק לפה את העילות ללקיחת רישיון שזה מידע כוזב, מידע שגוי, הפרת הוראות לפי החוק ואני לא זוכר מה הרכיב הנוסף.
נעמה דניאל
אז פה החלת את תקנה 31 בפסקה (2).
אבישי פדהצור
אז פשוט להחיל אותה במפורש, זה מה שאני אומר. כי אחרת זה באמת לא ברור, אם זה לא ב-31, מה ייכנס לתוך הסיפה הזאת.
היו"ר אליהו ברוכי
וב-(4) האישור יפקע, איזה אישור?
אבישי פדהצור
האישור, זה מה שאמרנו קודם, זה תעודת כושר טיסה או הרשאה מיוחדת לטיסה.
צחי גליצנשטיין
כל האישור שניתנו שעל בסיסם - - -
אבישי פדהצור
זה ההיסטוריה, אני מבטל את ההיסטוריה בהקשר הזה.
נעמה דניאל
אני חושבת שכאן רלוונטית אותה הערה של מה קורה אם האישור של המנהל להרשאה להפעלה חריגה בינתיים לא ניתן ואז אנחנו נרצה להאריך את ה – סליחה, ככל שההרשאה להפעלה חריגה לא ניתנת עד מועד - - -
אבישי פדהצור
אז הוא יהיה רשאי להמשיך לפעול לפי האישור שבידיו.
נעמה דניאל
אז האישור יוארך.
צחי גליצנשטיין
אבל פה הוא הגדיר שהוא חייב לבקש 45 ימים לפני, אז הסבירות שזה יקרה יותר קטנה כי הוא לא יבקש ממני יום לפני, כי הוגדר פה.
ניר שדה
אבל מתי אנחנו נדע? מתי התאריך של זה יפורסם? איך נדע את ה-45 יום לפני?
צחי גליצנשטיין
אנחנו נפרסם את תחילת הוראות המעבר, אתה תדע חודשיים לפני.
נעמה דניאל
אפשר לעשות את זה החל מיום הפרסום גם?
אבישי פדהצור
להגיש את הבקשה?
נעמה דניאל
כן.
אבישי פדהצור
אין סיבה שלא.
נעמה דניאל
בכל מקרה צריך להגיד ממתי הוא יכול להגיש אותה, כי אני מבינה שהמועד האחרון זה 45 ימים לפני.
צחי גליצנשטיין
כן.
אבישי פדהצור
שוב, נאמן לגישתי הלא משפטית, מצדי שיגיש את זה יום אחרי שהמערכת עומדת, גם אם התקנות לא תקפות, אבל בגלל שזה עלול ליצור עיוותים משפטיים, כי איך אתה כאילו פועל לפי תקנות שעוד לא נכנסו לתוקף אז אנחנו נקבע את ההוראה הזאת. אם זה החל מיום הפרסום אין שום מניעה משפטית לעשות את זה.
אייזיק כץ
אבל אתם צריכים גם לפרסם את האופן המקוון.
אבישי פדהצור
כן. שוב, אני אומר, אסור לי להגיש את זה כי יפטרו אותי, אבל יש את הצד המשפטי הפורמלי של מה שאומרות התקנות, זה יפורסם כך, זה באופן מקוון, ויש את החיים. החיים, בראייתי, כל עוד אני לא מטיל על בן אדם חובה וגוזר עליו איזה שהוא אמצעי אכיפה לפי החובה הזאת, זאת אומרת הוא לא מפר חובה חוקית, אז אם המערכת תהיה מוכנה שבוע מראש ונפרסם את זה באינטרנט והוא יגיש את זה למרות שרחמנא ליצלן התקנות טרם נכנסו לתוקף אני לא מאמין שיעמוד מישהו עם אלה בידו ויכה את המייל הווירטואלי הזה ויגרש אותו.
היו"ר אליהו ברוכי
אנחנו נצא עכשיו להפסקה. סדר הדברים שלנו, ב-5 במרץ אנחנו מתכנסים פה, בעזרת ה', בשעה הראשונה אנחנו נדון על התקנות האלה, אלה שסיימנו עכשיו, נעבור על כל ההערות ונצביע, אני מאוד מבקש מהגורמים לשבת, לעשות תיאומים מקסימליים לפתור את הנושא, בעיקר הכי אקוטי הנושא של הגובה.
קריאה
ב-5 מצביעים?
היו"ר אליהו ברוכי
ב-5 במרץ, בעזרת ה', אנחנו מתחילים דיון שעה אחת על התקנות האלה שסיימנו עכשיו.
קריאה
אבל הגובה חסר.
איציק בן שבת
הגבוה, חלוקת משקלים, והוראות המעבר וביטוח.
היו"ר אליהו ברוכי
אני מבקש לגמור את כל הדיונים הפנימיים. ביטוח יידון בפרק הביטוח. המשקלים, חשוב מאוד למצוא את הפתרון הזה, מבחן מעשי ממילא נגזר מהמשקלים ובתום השעה נעשה הצבעה על התקנות האלה ואז אחרי שעה נמשיך את הדיון על התקנות של הטיסה שאותן נתחיל בשעה 14:30 אחרי ההפסקה.


(הישיבה נפסקה בשעה 13:57 ונתחדשה בשעה 14:35.)


























הצעת תקנות הטיס (הפעלת טיסן), התשפ"ד- 2024
היו"ר אליהו ברוכי
אנחנו חוזרים מהפסקה. אנחנו רוצים לפתוח דיון על תקנות הטיס (הפעלת טיסן), התשפ"ד-2024. אבישי, אנחנו מתחילים דיון חדש. תן לנו קצת רקע על מה אנחנו מדברים עכשיו, לכל מי שלא היה נוכח בדיון הקודם.
אבישי פדהצור
כמו שאמרנו, אנחנו נתחיל לדבר עכשיו על תקנות הטיס (הפעלת טיסן) שבאמצעותן אנחנו מקווים לכונן אסדרה חדשה של התחום הזה של הפעלת טיסנים שמיועדים לפנאי ולספורט. אני אתן קצת מילים על הרקע, בטח יש פה ידענים גדולים ממני, אז יתקנוני כרגיל כשאטעה.

בגדול באופן מסורתי התחום הזה של טיסנים, ומסורתי אני מדבר על לפני 20 ו-30 שנה, עד למהפך הגדול של 2016-2015 בהגעה של רבי להב, היה באמת תחום שהיה שמור, תסלחו לי, בהכנעה, ליחידי סגולה, היית צריך הרבה מאוד ידע ומיומנות ולפעמים גם משאבים בשביל לקיים את ההפעלה הזאת, אלה היו בעיקר כלי טיס קבועי כנף, הבנייה שלהם הייתה מורכבת ויקרה, ההטסה שלהם חייבה מומחיות מאוד גדולה ומחיר הטעות בהטסה של כל אחד מהם היה מאוד מאוד גדול. זה משהו שקיים עוד מאז שנות ה-20 או 30 של המאה הקודמת בעולם בכלל וגם במה שהיה פלשתינה ארץ ישראל.

במסגרת הזאת גם נוסד לנו, תקנו אותי אם אני טועה, קלוב התעופה לישראל שהוא מוסד מתקופת המנדט והוא כינס תחתיו את האנשים אלה שמתעסקים בטיסנים האלה. בשעתו זה היה פחות מונחה רדיו, זה היה יותר מונחה כבלים וכו' ועם השנים כשהתפתחו הטכנולוגיות הם הפכו להיות מונחי רדיו, אבל באמת אלה היו כלים מאוד מאוד מיוחדים.

עד להופעת הרבי להב זה באמת היה תחום שנשמר ליחידי סגולה ומומחים, עם היכולות, הידע, המשאבים לזה גם, כי זה לא עניין זול ופשוט, ועל בסיס זה עוצבו התקנות שקיימות לנו היום, לא התקנות האלה, והדרישות שם היו יחסית מזעריות. הן אמרו בגדול שיהיה לך רישיון הפעלה מבצעית, זאת אומרת תעבור אצל המאסדר שיגיד לך מה מותר ומה אסור לך לעשות בגדול, או שתפעל בשורותיו של בעל רישיון כזה כי זה מועדונים, זה באמת אנשים עם ידע ומיומנות שלבד התקשו מאוד להרים את המיזמים האלה ולכן הם חסו תחת קורתם של גופים אחרים, כמו באמת קלוב הטיסנים. הם חיו יחסית טוב עם האסדרה הזאת כי באמת הם לא היו רבים והיו להם את המומחיויות שלהם והם היו קיימים מקדמת דנא וקיימו איזה שהיא סימביוזה עם המאסדר והכול היה טוב ויפה. לכן גם האסדרה הדלה שהייתה יחסית הספיקה כי ניתן מענה וכמעט שלא היה סיכון בטיחותי.

ואז הגיעו הימים של 2014, 2015, 2016. קודם כל כל הזמן הזה הטכנולוגיות התפתחו, עברנו מהכבלים לרדיו, התווספו עוד כלים, העלויות ירדו, אלה הפכו להיות כלים יותר שכיחים ואז באמת ב-2016-2015, עם ההתנפצות של רבי הלהב בעיקר, כל התעשייה, כל ההתנהלות שינתה את פניה, כי ממשהו שבאמת היה פעם נחלתם של יחידי סגולה שעברו הכשרות ועשו את זה במוסדות יחסית מסודרים ומאורגנים ועלויות גבוהות ובאיזה שהוא אופן נוצר דילול טבעי, נוצר מצב דברים שכמעט כל אחד יכול ללכת, לרכוש לעצמו כלי כזה, להטיסו בצורה יחסית שלא מחייבת ידע ומיומנות גדולים, גם עם השנים הכלים האלה מאוד השתפרו אז הם יכולים לתקן את הטעויות של המטיס, אתה יכול לייצב אותם באוויר, כל מיני כאלה דברים, ואז ממשהו שהיה פעם כלים ספורים בודדים יחסית פתאום הם פשטו על הארץ כארבה, באמת תחת כל עץ רענן, והבנו מהר מאוד, אנחנו וגם העולם, שהאסדרה הקיימת היום לא מתאימה.

עוד אחד מהדברים שמאפיינים את הדברים האלה, ואנחנו ניגע בזה, ובטח גם בעלי העניין יגידו את זה, שלפחות מבחינה פורמלית לפי חוק הטיס הם כלי טיס, מבחינת המאפיינים וההתנהלות, ולפעמים אותו עצם הוא רגע כלי טיס ורגע טיסן, כי כל מה שקובע את ההגדרה המשפטית שלו זה האם הוא משמש למטרות פנאי או ספורט או אם הוא משמש להפעלה כללית או מסחרית וזה הוסיף עוד איזה שהיא מורכבות.

לכן הבנו שני דברים. אחת, שצריך לשנות את האסדרה, שצריכים ללכת על אסדרה שתהיה יותר מפורטת, יותר רלוונטית לדבר הזה. בפועל התבצעו הרבה מאוד הטסות מחוץ לחוק. כשיש לך חוק שלא נאכף ולא מקוים זה משהו שאף מדינת חוק ואף אזרח לא רוצה שיתקיים וצריכים לנסות להשוות בין השניים, לקרב את האזרח לחוק ואת החוק לאזרח, איזה שהיא פעולה משולבת כזאת ואז ישבנו וחשבנו על המודל וראינו את מה שעשו האמריקאים לגבי הכטב"מים ואמרנו שבסך הכול זה מתאים גם לטיסנים. למה? כי כמו שאמרנו קודם, רוב הכלים האלה, לא כולם, ואני אומר את זה בזהירות, כי מה שפעם מסורתית הוטס, הכנף הקבועה, עדיין נשאר עולם ייחודי, אבל אנחנו מסתכלים על הכלל וממנו יורדים אל הפרט, האסדרה של הכטב"מים יחסית מאוד מתאימה לדברים האלה.

קודם כל מבחינת פוטנציאל הסיכון באופן מאוד גס הם מאוד דומים, כי זה אותם עצמים. אז נכון, כשאני מפעיל משהו לפנאי וספורט זה לא כמו שאני מפעיל אותו להפעלה כללית או מסחרית מבחינת האינטרס שלי, כי פנאי וספורט הוא יותר זניח מבחינת התעדוף מאשר הפעלה כללית או מסחרית, אבל זה מאוד מאוד דומה. ההפעלה במאפייניה הרבים מאוד דומה, קשר עין, לא להתקרב לכלי טיס, מטוסים וזה וזה, ולכן בד בבד עם קביעת תקנות כטב"ם קטן התחלנו להתבסס בדמותן, תוך כדי שיח עם הציבור, את תקנות הטיסנים.

לכן אם אדוני יקרא את זה הוא יראה שיש הרבה מאוד דומה, לא הכול, אבל יש הרבה מאוד דומה באסדרה בין מה שעשינו וקראנו בוועדה לגבי כטב"ם לבין מה שאנחנו רוצים לעשות לגבי טיסנים. יש כמובן שינויים שאנחנו נפרט אותם ונדגיש אותם, שנוגעים כמובן להיבטים שמייחדים את הפנאי או הספורט. אבל בגדול, שוב, העקרונות של רישוי אישי, תפגין ידע, של כללי טיסה, תטוס לפיהם, של אם אתה רוצה לחרוג מהכללים בוא תעבור עוד אסדרה מיוחדת, זה היה לנו הרשאה מיוחדת קודם, עכשיו זה רישיון הפעלת טיסנים, העקרונות האלה הם משותפים לשני מערכי האסדרה.

ככה זה ברקע, כמובן שאם מישהו רוצה להוסיף נשמח.
יובל סגל
אני אשמח לתת כמה מילים. אני אתחיל בזה שאני אגיד שאני עכשיו יושב פה עם אפס אינטרסים כלכליים. אני אציג את עצמי מחדש, אני יובל סגל, אני סתם מטיס חובבן מן המניין, אני התחלתי להטיס ב-94'.
היו"ר אליהו ברוכי
30 שנה.
יובל סגל
במאה הקודמת.
היו"ר אליהו ברוכי
הוא שואל אם זה היה עם נייר.
יובל סגל
לא, בכלל לא, זה היה עם רדיו וזה היה עם טיסן והוא היה מונע, זה לא בדיוק בנזין, זה מין תערובת כזאת. ואגב ביום הראשון, כשהלכתי לחנות הטיסנים ורציתי לקנות, אמר לי המדריך, מי שמכר לי את זה והדריך אותי, אמר לי: קח שובר, תהיה חבר בקלוב התעופה, תבוא אליי עם ביטוח ואני אצא איתך להטיס, והייתי ילד בן 12.

אז אני רק רוצה להגיד, כהקדמה כללית למה שכתוב פה, אחת, הנושא הזה של טיסנאות צריך קצת להישאר קדוש בתחום הזה של התעופה החובבת, של החובבים, ומאוד חורה לי שהתקנה הזאת מתיימרת עוד פעם להגדיר את כולם בסל אחד כי בסוף אנחנו התיישבנו פה בגלל הכותרת שנקראת איום הרחפנים, שקוראים להם עכשיו רב להב, בדיונים הקודמים לא השתמשו בביטוי הזה בכלל. אם התקנות האלה היו לרב להב אני מניח שכולם פה היו מחבקים את התקנות ומתקדמים הלאה, הטיסנאות לא ביקשה אסדרה מחדש והיא לא מטרידה כנראה גם את משטרת ישראל. יגידו אחריי כמובן, אבל אני לא חושב שהיא מטרידה את הציבור, זה קהל שמלכתחילה יוצא מחוץ לעיר, הולך למנחתים.
היו"ר אליהו ברוכי
מה ההבדל בין טיסן לרב להב?
יובל סגל
רב להב זה השם המאוד מאוד יפה לרחפנים וכשאני אומר טיסן אני מדבר על משהו עם כנף, או על מסוקים, כנף קבועה.
צחי גליצנשטיין
בשביל לעשות סדר, בהגדרה המשפטית יכול להיות טיסן מסוג רב להב, טיסן שהוא מסוק וטיסן שהוא כנף קבועה. רב להב זה יכול להיות או טיסן או שזה יכול להיות גם כטב"ם, זה תלוי בשימוש שלו. זה קצת מבלבל.
חן רייז
אבל כשמדברים על הטיסן פה בתקנות זה אומר רחפן למטרות - - -
צחי גליצנשטיין
לא. לא.
אבישי פדהצור
בואו נעשה סדר.
יובל סגל
תן לי רק לסיים. אני אגיד ככה, בדיוק גם בגלל הבלבול הזה וגם הבלבול של אדוני וחבריו שם, אם הכותרת פה הייתה רבי להב כולם פה היו יודעים בדיוק על מה מדובר. אני רק אומר, תחום הטיסנאות לא ביקש הסדרה מחדש, אני לא חושב שהמשטרה רודפת אחרי טיסנאים שמטיסים טיסן עם כנפיים, אני לא חושב שזו בעיה של מישהו ואני חושב שכולם נהנים היום מעולם מדהים ותחביב מדהים שלא ביקש ולא צריך הסדרה מחדש.

בצד השני של אותם רבי להב, ותיכף אתה תרד פה כמובן לפרטים ואתה תראה את כל הסעיפים, זה מאוד דומה למה שפגשת קודם ויש פה מתירנות מטורפת לרחפנים שהולכים לטוס לך בסביבת הבית ברמה לא הגיונית לאנשים שהם חובבים, שהיום אסורים להטסה באזור אוכלוסייה.
היו"ר אליהו ברוכי
אתה אומר שני משפטים לשני קצוות. הטיסן, אלה עם הכנפיים הקבועות, מי שהולך להסדיר את זה זה צעד מאוד מאוד קיצוני. מצד שני, בתוך ההסדרה הזאת מסדירים גם רבי להב בצורה מאוד מאוד מתירנית.
יובל סגל
בגלל רבי להב מסדירים את זה. אבל, שוב, אותו מטיס של טיסן כנף קבועה או מסוק הוא מלכתחילה עובד מחוץ לעיר, הוא במנחת, הוא שם בסופי שבוע או משהו כזה, בשעות הפנאי שלו, הוא רק באור יום. כאילו רוב התנאים גם ככה מתקיימים ורבי הלהב, הרחפנים, הולכים להיכנס לתוך העיר בצורה מתירנית עכשיו, כמו שנאמר פה בהקדמה, בגלל שהם גם ככה עכשיו עבריינים אז בוא ניתן להם.
צחי גליצנשטיין
זה לא מדויק.
יובל סגל
זה תפיסתי, לא אמרתי שזה מדויק. זו תמונת העולם שלי.
נדב ליפשין
צוהריים טובים. אני מקלוב התעופה, השם נשמע פה, אז אני מייצג כרגע את הספורט במאה אחוז ופנאי בוא נאמר 20-80, כשה-80% מהווה לנו את הספורט.

טיסנאות זה ענף ספורט ידוע ומקובל, אנחנו מסונפים לפדרציה הבין לאומית לספורט התעופה, ה-FAI, יש לנו נבחרות. שאלת והתעניינת על המגוון של הטיסנים, הוא מטורף, יש לנו עשרות מחלקות של טיסנים, עם מנוע, בלי מנוע, עם מנוע חשמלי, עם מנוע בנזין, עם שלט רחוק, בלי שליטה מרחוק, מסוקים, רחפנים, רחפני מרוץ. הספקטרום בנושא הזה הוא מאוד מאוד גדול. יש טיסני פנים שבכלל אנחנו מטיסים אותם רק בתוך אולמות ובכלל לא בחוץ.

קלוב התעופה מכשיר נבחרות שמייצגות את מדינת ישראל ומייצגות אותה בכבוד. יש לנו מדליות זהב, ארד וכו'. אנחנו פועלים בפריסה ארצית, יש לנו מועדונים מנהריה בצפון עד אילת בדרום כאשר הילדים עצמם, בדגש על ילדים, ואנחנו נראה פה את הגילאים כשאנחנו נרד לתקנות האלה, הגיל הולך ופחות עם השנים והיום כל אבא קונה לילד רחפן גם בגיל ארבע וגם בגיל חמש ומכאן הוא מתחיל.
היו"ר אליהו ברוכי
רחפן או טיסן?
נדב ליפשין
גם רחפנים וגם טיסנים. אנחנו בונים את הטיסנים בכוחות עצמנו אז אנחנו נפגוש אחר כך מי היצרן ומה הדגם, לא תמיד יש יצרן ויש תמיד דגם, לפעמים אני ייצרתי ואנחנו נותנים לילדים את הגישה הזאת להמציא מה שהם רוצים, העיקר שזה יטוס.

דרך אגב, כל בית ספר על יסודי שמכבד את עצמו יש לו היום מועדון רובוטיקה, אז מעבר לרובוטיקה נייחים יש רובוטיקה שמעופפים ואנחנו מעודדים כמובן את בני הנוער. רק לפני שבועיים סיימנו פרויקט בבית ספר גלים בחיפה ששם התלמידים בנו בעצמם רחפן, הרימו אותו לגובה של 30 מטר, קראנו לפרויקט הזה ביצה או חביתה. היו צריכים להטיל ביצה מגובה של 30 מטר, או שהיא הופכת לחביתה או שהיא נשמרת. פרויקט מדהים, חלק מהקבוצות הצליחו להנחית בשלום את הביתה ובאמת העולם הוא מרתק.

אני אסכם בזה שקלוב התעופה הוא בית הגידול, לדעתי גם רבים מהבוגרים פה, אחוז ניכר מהבוגרים שלנו הם טייסים, מטיסים, פקחי טיסה וחוטפים אותם בכל התעשיות, הן הביטחוניות והן האוויריות, כך שאנחנו, שוב, בית הגידול של כל האנשים.

לשאלת חברי שיושב פה משמאלי, אנחנו כן ביקשנו את האסדרה כי אנחנו הגוף המאורגן עם כל הרישיונות, עם כל הביטוחים ואנחנו עושים את זה, שוב, למטרות של ספורט והכול אצלנו מוגדר, מה אנחנו צריכים לעשות, מה המטלות בספורט, מה החוקים, מה הזמנים. יש לנו טיסת טווח של שהייה, יש לנו נחיתות דיוג ודברים מהסוג הזה, אז כן ביקשנו את האסדרה.

אני מודה לאבישי ולצחי על שיתופי הפעולה שבנינו ביחד איתם. יש פה כמה דברים שאנחנו צריכים לבלוע, אבל בסך הכול אנחנו כן רוצים את האסדרה לטובת אלה הפיראטים, נקרא להם, שהם מטיסים מהיד, כמו שקראו לזה, או מכל שטח אחר והם פוגעים לנו בעיקר בנושא של הביטוח, מעלים לנו את הביטוחים על מקרים שלא שלנו. אז בנושא הזה אנחנו כן מברכים.
היו"ר אליהו ברוכי
חסכת לי שאלה כי רציתי לשאול האם היה שיתוף פעולה ואתה אמרת תודה וגם אמרת שהיו שיתופי פעולה.
נדב ליפשין
בהחלט, היו שיתופי פעולה ואנחנו מודים, אם כי, שוב, אנחנו צריכים לבלוע פה כמה דברים.
איציק בן שבת
אני אמשיך קצת את הקטע של אבישי שהתחיל את ההקדמה מאיפה זה התחיל, וגם חברי מקלוב התעופה. גם אני בשנות ה-80 התחלתי בקלוב התעופה כחבר, שם התחלתי להטיס ניירות ומשם זה הגיע לאן שזה הגיע.

ב-2015 או ב-2014 הגעתי לכנסת, זו הייתה הפעם הראשונה שלי, כשהיה היועץ המשפטי לממשלה שכתב את איום הרחפנים, הוא קרא לנו, זימן אותנו ולא ידענו מה לעשות. פניתי אני לרת"א ב-2015, ישבתי אז עם בחור בשם נועם מילשטיין, אז הוא היה אחד הפקחים הבודדים, היום יש שניים.
היו"ר אליהו ברוכי
אז היה אחד או שאז היה יותר?
איציק בן שבת
היה אחד.
אבישי פדהצור
הם עלו ב-100%.
איציק בן שבת
היה אחד, הייתי עם כל ה-100% של רת"א. באתי, הוא נתן לנו את ההסבר, ואז הוא ביקש מאיתנו, יש בעיה באמת בנושא של הרחפנים, שאנחנו מבינים שזה הולך להיות, יש את היועץ המשפטי שנתן דוח מפה לסוף העולם וצריך לתת פתרון, איך עושים את זה? הוא אמר לי, אין שום בעיה, צריך לפתוח ארגון לתועלת הציבור ושם נאפשר לכם להחיל את תקנה 163ז לצורך העניין. 163ז, התקנה הזאת אומרת שכל בעל רחפן חייב לעבור הכשרה מסוימת. לא ביקשו כרגע מה שנקרא כמו רישיונות, שש שעות, ארבע שעות וכן הלאה, הכשרה פשוטה, קטנה, קצת לתת את הידע והדעת, כמו שהיום גם קלוב התעופה עושים, הם נותנים את הידע הבסיסי, איך לא לסכן חיי אדם וכן הלאה.

וכך באמת עשינו ואז אני התחלתי את הצעדים שלי, פתחתי חברה לתועלת הציבור שקראתי לה הארגון הישראלי, כמו שהיא נקראת היום. אז אני רוצה לתקן, גם אני עכשיו קצת הולך לכובע אחר, מקודם דיברתי בכובע של המסחרי, עכשיו אני מדבר בכובע של פנאי וספורט לגמרי. פתחתי את הארגון ומשם התחלנו, משם 100% עד היום תרומה למען הציבור. כל מה שאנחנו עושים, אנחנו אך ורק מכשירים לתקנות, ליכולות, איפה מותר, איפה אסור, ועושים בכל מקום שניתן. אנחנו מופיעים כמעט בכל בתי הספר בארץ ונותנים את כל הידע שאנחנו צוברים מבחינת רשויות התעופה, מבחינת הסכנות, מבחינת הבטיחות וכן הלאה. זה מה שאנחנו עושים במשך כבר שבע שנים בנושא הזה ואנחנו עושים את זה , אני חושב, מעולה וטוב.

אמנם זה לא התפקיד של רת"א, מה שמשטרת ישראל ורת"א לא עשו ביחד אז אנחנו כארגון באמת עשינו את זה ועשינו את זה בהצלחה ואנחנו רוצים להמשיך לעשות את זה. אז אנחנו מבינים את האסדרה והיא באמת מבורכת, אנחנו גם ישבנו עם רת"א בנושא הזה לדון בכל מיני דברים, חלקם הסכמנו, חלקם לא קיבלנו, אבל המטרה היא לעשות אסדרה ולא הקשחה ולדרוש כל מיני דברים שהמטיסים לא יעמדו בהם כי כרגע זה לא נראה הכי מסודר ואני אשמח שבהמשך נסדר את העניינים.
היו"ר אליהו ברוכי
בעזרת ה'.
ניר שדה
אני ניר שדה, אני מנהל את קהילת רחפנים ואנשים, קהילה שמונה מעל 10,000 חובבים מרושיינים, נמצא, נראה לי, בכל פורום אפשרי באינטרנט. הקמתי לפני שנה את מועדון הצילום שנקרא 'הטייסת', אני מדריך צילום בגליץ שזה בית ספר לצילום הכי גדול בארץ, אני מנהל שם קורס צילום בנושא רחפנים עד שהגיעה המלחמה.

מה שחשוב לי להגיד, שמעתי פה כל מיני גורמים, גם שותפים למקצוע, אני גם בעצמי מרושיין, את המילה עבריינים, פיראטים. היום החוק עבור חובבים לא קיים, חשוב להגיד, ולכן לקרוא לאנשים האלה, כל אחד שניגש לחנות וקונה היום רחפן, הוא לא עבריין, פשוט אין חוק תקף לגביו. הנושא הזה של אסדרה הוא מבורך. מה שאמר אבישי פה זה להביא את החוק לאזרח ואת האזרח לחוק בצורה כזאת שתאפשר הפעלה חוקית. אני מאוד מאוד אשמח לראות שזה באמת יקרה פה אחרי רצף הדיונים.
היו"ר אליהו ברוכי
בעזרת ה', ביחד. אבישי, סיכום.
אבישי פדהצור
אני רוצה שלוש הערות קטנות. דיברו פה, זה לא היועץ המשפטי לממשלה, זה היה מבקר המדינה.
איציק בן שבת
מבקר המדינה, סליחה.
אבישי פדהצור
והוא באמת עסק באיום הרחפנים. אנחנו לא מתעסקים פה באיומים. איום הרחפנים הוא תוצר לוואי, כמו שאמרה משטרת ישראל מקודם, אבל הנושא הזה בעיקרו זה אסדרה בטיחותית של פעילות הפנאי והספורט בשגרה ברגיל. אם יש לזה תוצרי לוואי ביטחוניים מבורכים אדרבא, אבל זאת לא המטרה שלנו. איום הרחפנים, תמיד מזכירים את זה ברקע, זאת לא המטרה לתת פה מענה לאיום הרחפנים, המענה הוא לתת אסדרה בטיחותית הולמת לפנאי וספורט. זו נקודה אחת.

מבחינת הטרמינולוגיה שנשתמש בה, לנו זה כן חשוב כי בסופו של יום אם אנחנו צריכים לנסח את זה אז מבחינת שמירת הלשון, תרתי משמע בהקשר הזה, קודם כל כל מה שמופעל למטרות פנאי וספורט זה טיסן, נקרא לו. בתוך הטיסנים יש כל מיני סוגים של טיסנים, כמו שיש כל מיני סוגים של כלי טיס, יש כאלה עם כנף קבועה, עם כנף סובבת, יש כאלה שהכנף שלהם מסתובבת ואז קבועה, כל מיני כאלה קונץ פטנטים שהתעשייה והטכנולוגיה מאפשרות וטוב שכך. לכן גם בתקנות ההבחנה בין סוג כזה או אחר של טיסן היא כמעט שלא קיימת כי בראייתנו היא לא שייכת לעניין, זאת אומרת יש מאפיינים מסוימים שאו שמתקיימים או שלא מתקיימים ואחת היא לנו אם אתה עושה את זה עם כנף קבועה או עם כנף סובבת או עם כנף שמשנה את זוויתה תוך כדי המעוף, ולכן הרעיון הוא כן לתת פה איזה שהוא הסדר כולל, למרות שכמו שאנחנו יודעים אפשר תמיד לחדד ולדייק עוד יותר ועוד יותר ועוד יותר.

בזה אני אסכם עכשיו לגבי האסדרה. יש היום, כמו שאמרתי, אסדרה, זאת אומרת היום אתה לא נמצא בחלל אסדרתי. האסדרה הזאת לא מתאימה, היא גורפת, היא נכתבה לפני 30 שנה והיא התאימה לפרקטיקות שהיו קיימות לפני 30 שנה ולא קיימות היום, היא לא נאכפת, כי יש שני מפקחים, הכפלנו את המפקחים, שהם מטבע הדברים עסוקים בעיקר בהפעלה הכללית והמסחרית ופחות בפנאי וספורט כי הוא פחות סיכון מבחינתנו בשעה שמספר הכלים עלה במכפלות אקספוננציאליות. אם היה לנו פעם אולי 200 טיסנים קבועי כנף, פחות או יותר, קצת יותר, היום יש לך 20,000 או 30,000 רבי להב?
איציק בן שבת
רבי להב, אתה מגיע ל-40,000.
היו"ר אליהו ברוכי
40,000 מה?
איציק בן שבת
40,000 פנאי וספורט.
היו"ר אליהו ברוכי
ורבי להב.
איציק בן שבת
רבי להב.
היו"ר אליהו ברוכי
אבל בקבועי כנף?
איציק בן שבת
כנף קבועה, קלוב התעופה יכול לענות על השאלה.
נדב ליפשין
גם לא, כי לא הכול במסגרת קלוב התעופה.
היו"ר אליהו ברוכי
אתה יכול להביא את הנתונים של הגידול הכי טוב.
נדב ליפשין
לנו יש מאות רשומים ומתחרים, אבל בתעשייה, שוב, אנשים יכולים ללכת לחנות לקנות טיסן ולהטיס, לא קשור אלינו.
צחי גליצנשטיין
אם אפשר טיפה לסדר. כשהחלטנו לעשות את החקיקה אמרנו שנעשה גם לספורט ופנאי וגם לכטב"ם ואז לפחות לא היה איזה שהיא טיוטה של האמריקאים בהקשר הזה לטיסנים, רק לכטב"ם. אז בהתחלה באמת לקחנו את ההגדרות ועשינו להן איזה שהם שינויים בראייה של רחפנים, של טיסנים מסוג רב להב, בכלל לא לכנף קבועה ואז בשיח ראשון עם הציבור, ממש לפני הרבה שנים, באו אלינו קלובי התעופה ואמרו שאנחנו מכלילים אותם גם פה ולא כל האסדרה מתאימה להם. לצורך העניין הגדרנו מהירות, יש להם כלים שטסים 200 קמ"ש שהם לא רוצים להפוך אותם לעבריינים.

למעשה בשיח איתם, הם גם אמרו, ממש עשינו פרק שלם שמתאים, שוב הוא מוגדר עדיין כטיסנים, אבל הראייה שלו היא יותר לעולם של קלובי התעופה ולנסות להסדיר להם, אפילו בצורה טובה יותר, מה שיש היום או את היכולת לבקש חריגות מדברים מסוימים שתאפשר להם לפעול בצורה בטוחה וטובה שהיא מוכוונת אליהם ולא מוכוונת לעולם של הרחפנים. זה בגדול ההיסטוריה בהקשר הזה.

ובאמת יש הרבה בלבול כי אותו כלי שאנחנו קונים עכשיו בחנות יכול יום אחד לשמש טיסן, יום אחד לשמש ככטב"ם. בדרך כלל אנחנו אומרים טיסן בראש וכולם מדמיינים את הכנף הקבועה כי זה מה שהיה לפני 40 שנה, אבל בהקשר המשפטי טיסן יכול להיות מה שאבישי אמר, גם רחפן, גם מסוק, זה פשוט יותר קצת הרבה בלבול.
היו"ר אליהו ברוכי
בארה"ב יש היום אסדרה לתחום הזה?
אבישי פדהצור
שוב, דיברו פה מקודם על הקדושה, במרכאות או בלעדיהן, של התחום הזה, בארה"ב בחקיקה הקונגרס אסר על ה-FAA להתעסק בפנאי וספורט, הוא אמר שזה עניין שכל מדינה עוסקת וזה לפי המסורת שלה והתפיסה המקומית שלה, ואתם ה-FAA, שאתם רשות פדרלית, אתם מטפלים באינטר-סטייט, מה שקורה בין המדינות ולא בתוך המדינה, אתם לא מתעסקים בזה. זה מדהים, למדנו את זה כי אמרנו שלא יכול שאין שם אסדרה. אז לכל מדינה יש את האסדרה שלה. אם זה משהו דומה למה שהיה אצלנו של המועדונים האלה ואם זה אסדרות דומות אחרות.

אני חושב שה-FAA כן החיל באחרונה, אני מקווה שאני לא טועה בזה, את חובת הרישום. זאת אומרת הוא לא מתערב בכללי הטיסה, כן מועדון, לא מועדון, גבוה וזה וזה, אבל שלא יטיסו במרחב הפיקוח התעופתי של ארה"ב בלי זיהוי. זאת אומרת ה-FAA כן מתחיל לכרסם בזה, בגלל שהמעבר מפנאי לספורט להפעלה כללית ומסחרית, בגלל החשש מטרור, זולג גם לשם. אבל זה לא שמעשית הם לא יודעים לאסדר את הטיסנים בתוך המדינות, אלא שעקרונית תפיסתית תרבותית לאמריקאים יש הרי את החרדה מזה שהשלטון המרכזי מתערב להם בעניינים, אמר להם הקונגרס: חבר'ה, אתם טפלו במה שמטריד אתכם, לא מה שמטריד את המדינה, ולכן אין שם אסדרה מפורטת בעניין הזה היום בגלל הלך הרוח הפוליטי. אז כמו שאמרנו, זה נקבע שם בחקיקה של הקונגרס, זה היה מדהים לקרוא את זה, זה מסביר למה אין שם.
ניר שדה
אני רק אגיד שבארה"ב ובאירופה יש את ההפרדה, פארט 107, וחובב שהיום, אני כשאני נוסע היום לארה"ב אני נרשם, עושה מבחן און ליין של עשר שאלות שהם ממש רוצים שתעבור אותו, אם נכשלת בשאלה - - -
צחי גליצנשטיין
הם קצת חיקו אותנו. הם יישמו את זה יותר מהר.
ניר שדה
או שאתם חיקיתם אותם. והם ממש רוצים שתעבור את המבחן מתוך המניע שתבין ותלמד את המגבלות ותפעיל את הרחפן שלך באיזה טיול אבל בהתאם לחוק.
צחי גליצנשטיין
בדיעבד זה יצא מאוד דומה, אבל, שוב, כשאנחנו החלנו לא היה שם חוקים, אבל האסדרה יצאה דומה בסופו של דבר כי זה משהו שיותר הגיוני.
היו"ר אליהו ברוכי
נתחיל בהקראה.
אבישי פדהצור
הצעת תקנות הטיס (הפעלת טיסן), התשפ"ד-2024


בתוקף סמכותי לפי סעיפים 87, 88(א), 89, 92(ג), 93 ו- 168 לחוק הטיס, התשע"א-2011 (להלן - החוק), לפי הצעת רשות התעופה האזרחית, באישור ועדת הכלכלה של הכנסת, בהסכמת שר הביטחון לעניין פרק ג', בהתייעצות עם שר התרבות והספורט, ובהסכמת שר האוצר לפי סעיף 168(א)(4) לחוק ובאישורו לפי סעיף 39ב לחוק יסודות התקציב, התשמ"ה-1985 לעניין תקנה 33(ב)(1)(ב), ולעניין תקנה 32א - בתוקף סמכותי לפי סעיף 24 לחוק עקרונות האסדרה, התשפ"ב-2021 (להלן - חוק עקרונות האסדרה) אני מתקינה תקנות אלה:
נעמה דניאל
רק בקצרה. כמו שנאמר כאן, אנחנו מטפלים עכשיו בכלי רחיפה, כלי רחיפה מוסדרים בחוק בפרק ה', זה פרק מאוד ספציפי, גם כמו שתראו רשימת סעיפי ההסמכה כאן היא ארוכה, אבל היא ארוכה פחות מזו שלגבי תקנות הפעלת כטב"ם קטן משום שמה שחל על הכלים האלה זה רק פרק ה' עם ממש קצוות ושאריות מהחוק ולא חלה על הכלים האלה כל שאר האסדרה לפי החוק שכן חלה לגבי כטב"ם קטן.
אבישי פדהצור
נכון מאוד, זה מדויק לחלוטין. חוק הטיס עושה הבחנה בין מה שאנחנו מכנים אותו לצורך החוק כלי טיס או כלי רחיפה. התפיסה ב-2011 הייתה שמה שמכונה כלי רחיפה זה בעיקר הפנאי והספורט, גם המאויש וגם שאינו מאויש, צריך אסדרה פחותה מזה של המאוישים, בגלל המטרות, בגלל השימושים, בגלל המאפיינים של חלק לא מבוטל מכלי הטיס האלה, בדרך כלל גלישונים או מצנחי רחף, ממונעים ולא ממונעים, ואז חוק הטיס יצר הסדר אחר והטיסנים נכללים בגדר משפחת כלי הרחיפה. כולם נחשבים פיזית כלי טיס, אבל מבחינה משפטית בא חוק הטיס ואמר אלה כלי טיס, בהגדרה משפטית, ואלה בהגדרה משפטית כלי רחיפה.
היו"ר אליהו ברוכי
אותו כלי, תלוי בשימוש?
צחי גליצנשטיין
נכון.
אבישי פדהצור
יש פה כמה משפחות. יש כלים שהם לא תלויי שימוש, למשל מצנחי רחיפה, גלישונים, הם מוגדרים בחוק הטיס ובהם גם בתכלס, בגלל המאפיינים שלהם ושל ההפעלה שלהם, אי אפשר לעשות פעילות מסחרית כמעט חוץ מהדרכה ואולי קצת גרירת כרזות. לגבי טיסנים, שם כן הכניסו את מבחן השימוש, זאת אומרת אותו עצם משנה את המעמד המשפטי שלו מכלי טיס לכלי רחיפה מסוג טיסן בשים לב לשימוש.

וכמו שאמרנו, הרב להב הזה, במחילה כמובן, עכשיו אני מצלם בו את בני משפחתי, הוא טיסן וחלה עליו אסדרה א', מחר אותו דבר אני משתמש בו בשביל לצלם את השדה שלי בהפעלה כללית או בשביל לתת שירותי צילום וניטור למישהו בתשלום בהפעלה מסחרית, הוא הופך להיות כלי טיס. וזאת איזה שהיא מורכבות שאנחנו נראה שהיא שזורה כחוט השני בתקנות האלה, כי אדם יכול להחזיק עצם אחד שהיום הוא כך ומחר הוא אחרת והאסדרה צריכה לתת לזה מענה הוגן, גם אם לא מושלם לפחות יהיה הוגן. אנחנו נראה את זה בהמשך, למשל בהקשרים של רישום, רישוי וכו'.
היו"ר אליהו ברוכי
רק צריך לשים לב שבסוף בסוף בסוף, לא רק לקרב אותו לאזרח, אלא שהוא יונגש לאזרח, שהאזרח יבין את כל התורה הזאת, שיהיה ברור לו.
אבישי פדהצור
אני רק אעיר, צחי ישלים את מה שאחסיר, אנחנו באמת מנסים להנגיש את התחום הזה, גם חלק מהתוכנית שלנו זה להכין נהלים ופרסומים באתר רת"א ומצגות בשביל באמת להקל ולהנגיש את הדבר הזה, כי באמת כשיש לי משהו שהוא חוכמת נסתר שיש יחידי סגולה שמטפלים בזה זה דבר אחד, היום כשכל אחד נכנס לעולם הזה אז מן הסתם האסדרה צריכה להיות יותר נגישה לו, כמו שאדוני אומר, לדבר איתו, כי אחרת הוא לא יחפור במה שנסתר ממנו, הוא יגיד: אם זה סבבה זה סבבה. לא, אני רוצה שהוא יידע שזה סבבה, לא כי זה סבבה אלא כי זה טוב, כי זה חוקי, כי יש כללי טיסה. ולכן חלק מהנטל שלנו, זה היה גם בניסוח, גם בבניית ההסדרים עד כמה שאפשר, ולא הכול אפשרי, הוא גם להנגיש את זה למשתמש ואנחנו נראה את זה בהמשך.
היו"ר אליהו ברוכי
פרק א'.
אבישי פדהצור
פרק א': הגדרות

הגדרות
1.
בתקנות אלה
"אזור אסור לטיסה" - מרחב אווירי בעל ממדים מוגדרים, כפי שפורסם בפמ"ת או בנוטאם, בו טיסת כלי טיס אסורה;



"אזור מאוכלס" - מתחם בשטח יישוב, המשמש בעיקר למטרות מגורים, תעשייה, מסחר או פנאי;
נעמה דניאל
אבישי, נראה לי שאתה צריך כן להסביר כל הגדרה.
היו"ר אליהו ברוכי
אני אשאל אותך שאלה הכי פשוטה, אזרח יודע מה זה פמ"ת או נוטאם?
ניר שדה
לא, הם לא יודעים, רק מי שעושה מבחן ברת"א כדי לקבל רישיון יודע ומכיר את המונחים האלה.
איציק בן שבת
אזרח לא יודע, הוא לא יודע מה זה רת"א.
ניר שדה
רת"א אולי הוא עוד יותר בגלל שהוא טס לחו"ל מדי פעם.
אבישי פדהצור
זה אחד מהחללים שהתקנות האלה באות למלא. בסופו של יום העצם הזה שאתה מפעיל משתלב במרחב הפיקוח התעופתי של ישראל, יוצר סיכון לך, לסביבתך, לכלי טיס, לאנשים לא מעורבים וכו', ואחד מהמענים שאנחנו מנסים לתת לזה שהיום האמצעי הזה נגיש לכל הדיוט זה באמת, כמו שאמרנו בהמשך, לעשות מבחני ידע. לא מבחנים מעשיים בשביל לא להכביד יותר מדי, את מבחני הידע אנחנו רוצים להנגיש באמצעות האינטרנט, תהיינה לנו מצגות שבגדול, כמו שנאמר פה גם על האמריקאים, מספרות לך את כל התשובות, אז אתה פשוט צריך לקרוא אותן ולעיין בהן ועל ידי כך לרכוש את הידע בשביל לעבור את המבחן המקוון שלנו.

אבל כן, אלה מונחים שהם לא שגורים אצל כל אדם וכן התקנות האלה מבקשות להפוך אותם לאיזה שהיא שגרה. הלהבדיל או הדומה זה היום כל ילד בן שש, שמונה או עשר יכול לרכוב על אופניים בכביש, אני לא מדבר על אופניים חשמליים, עזוב את זה שהוא מתחת לגיל האחריות הפלילית, אבל גם אם הוא בן 12 ויום, הוא יודע את לוח התמרורים? לא. אז אם יש אבא אחראי אז או שהוא לא נותן לו לצאת מהבית, או אמא אחראית, או שהוא אומר לו: זה אין כניסה, אל תיגע, זה כביש מהיר, אל תיגע.

פה אנחנו עושים עוד צעד ואנחנו אומרים שיש מבחן עיוני מקוון, נדבר על זה אחרי זה, הוא גם בחינם, אם אני לא טועה, אתה משלם רק על הרישום או ההיפך, אתה נבחן ואז יכול לרשום כמה כלים שאתה רוצה, כי באמת המטרה היא להנגיש. ובמבחן הזה הוא יידרש גם לגלות בקיאות מזערית בפמ"ת, כי בסופו של דבר, כמו שאמרנו, הוא מפעיל עצם שיכול לסכן את הסביבה ולכן כן יש פה הנגשה של הדבר הזה.
היו"ר אליהו ברוכי
לא מתיישב.
אבישי פדהצור
אז אנחנו נשאל, אוקיי, מה החלופה?
היו"ר אליהו ברוכי
אני לא יודע. הבאת את הדוגמה הכי טובה, אופניים. מישהו מעלה על דעתו לנסות להסדיר את התחום הזה? להכניס מצב שבו עשרות או מאות ילדים יהיו עוברי חוק?
ניר שדה
האופניים הולכים ונעלמים מהרחוב ונכנסים האופניים החשמליים ודווקא שם יש אסדרה ויש תיאוריה ולוחיות רישוי עכשיו.
צחי גליצנשטיין
בסוף הדרישה שתהיה מאזרח שרוצה להטיס את זה, הוא יצטרך להיכנס למערכת הממוחשבת, לרשום כלי ללא עלות ולעשות מבחן מאוד פשוט בדומה לדוגמה שנתנו פה בארה"ב, מבחן שאתה יכול להיכשל בו גם 20 פעמים, שאתה משלם 30 שקלים למבחן כל פעם, עם חומר פתוח. פעם אחת שילמת ואתה יכול להיכשל כמה פעמים, ותהיה לך מצגת שתוכל לעשות את זה ביחד עם המבחן, בשביל שיהיו לך את המונחים הכי בסיסיים של תעופה.

אנחנו לא מצפים מאף ילד בן 17 לדעת בעל פה את הפמ"ת בסוף המבחן הזה, אבל אנחנו כן מצפים שחבר'ה שיטיסו יידעו את החוקים של הטסה בקשר עין והטסה בגובה מסוים שלא לסכן כלים אחרים ולא מעל אנשים, כי היום הריק האסדרתי הזה או האסדרה המאוד לא מתאימה גורמת לכל אחד שאין לו רישיון, כי אין חובת רישיון היום לדבר הזה, והם קונים את הדברים ומטיסים שני קילומטר גובה וארבעה קילומטר מרחק וזה מה שקורה היום.

כמובן שאנחנו יכולים יותר להכביד ואז זה יהיה יותר מאתגר, אבל זה ירחיק את האוכלוסייה. אז יש פה אסדרה שהיא באמת לא מורכבת, זה גם מה שהאמריקאים בדיעבד בסוף עשו, בשביל שכן מי שיטיס יעלה את רמת הבטיחות שלו, כי האלטרנטיבה היא שהם לא יעשו שום דבר. זו הכוונה וזה הרעיון.
היו"ר אליהו ברוכי
אני חוזר עוד פעם, האופניים זה הדוגמה הכי טובה. את האופניים החשמליים כן מסדירים, אבל אף אחד לא העלה על דעתו בעבר את האופניים הרגילים להסדיר וגם היום לא. אופניים חשמליים זה כבר סוג של רכב, אבל אני כן מקבל את הסיכון שיש פה מול אחרים או מול התעופה.
ניר שדה
חשוב לי להגיד יש כאילו סטיגמות, אני מזמין אותך, עליי, בלי תשלום, לשעה הרצאה מיתוסים על רחפנים ואני מנפץ לך אותם ברגע, אבל נוצרה סטיגמה על הכלים האלה, לא משנה מאיזה משקל, וזה גם נאמר פה בשולחן כמה פעמים, איום הרחפנים. אני לא חושב שהכלים האלה של ה-249 גרם הם האיום על מדינת ישראל.
צחי גליצנשטיין
שוב, אני מסכים איתו, יש כמויות אדירות של אנשים שפונים לרת"א בשביל להבין מה האסדרה הנוכחית, באמת פונים אלינו כל יום בעשרות מיילים ששואלים האם צריך לרשום, איפה אני מסתכל על החוקים, כי יש הרבה אנשים שמחפשים את האסדרה ורוצים לרשום ורוצים להיבחן. זה יישמע קצת מוזר, אנחנו תמיד אומרים שכולם רעים וכולם זה, אבל זו לא האוכלוסייה שאנחנו מכוונים אליה ואנחנו כן חושבים שזה יעלה את הבטיחות, כמובן שלא למצב מושלם, אבל אנחנו כן חושבים שזו האסדרה המתאימה או הדרישות המתאימות מאזרח שרוצה להטיס בספורט ופנאי.
אבישי פדהצור
אזור אסור לטיסה. אנחנו מבקשים להגדיר פה מהו אזור אסור לטיסה. כמו שאמרנו, אנחנו מדברים בעולם הטיס בגדול על שלושה סוגים של מרחבי אוויר בהקשר הזה של הגבלות על ההפעלה בהם. אזורים אסורים, אזורים מוגבלים ואזורים מסוכנים, לכל אחד יש את המאפיינים שלו. באזור אסור לטיסה, פשוטו כמשמעו, אסור לטוס, ואז יש פרסומים שזה פרסומי המידע התעופתי, שיכולים להיות או הפמ"ת, עם תוקף קבוע, או נוטאם, שהוא עם תוקף זמני, ושם מנהל רת"א מפרסם את המרחב, את הממדים, איזה גובה, אילו מאפיינים יש בו. לפעמים את התוקף, זאת אומרת זה אזור אסור לטיסה מיום א' שעה זו וזו וכו' וכו', בשביל באמת ליצור שקיפות של הדבר הזה. זאת אומרת שמתי תמרור בשמים שאתה לא רואה אותו, תקרא איפה הוא ומה התמרור הזה אומר.

אזור מאוכלס, יש לנו פה כמה הוראות שמתייחסות לאזור מאוכלס ואנחנו מנסים להגדיר את זה בצורה שהיא קצת ערטילאית, אבל היא הצורה הכי מדויקת שמצאנו והיא קיימת גם בהוראות אחרות לפי חוק הטיס ואני חושב גם בדברי חקיקה אחרים, עד כמה שמצאנו, שזה מתחם בשטח יישוב המשמש בעיקר למטרות מגורים, תעשייה, מסחר או פנאי. זה נועד להרחיק את אותן הפעלות של הדברים האלה מהאזורים האלה, בלי להיכנס למבחן של אם יש שם שני אנשים או ארבעה אנשים ומה הצפיפות היחסית, כי אלה תמיד מבחנים שהם מאוד מאוד קשים לאכיפה וגם ליישום. אנחנו רוצים שהכלל פה הוא תיזהר. אם אתה חושש שאתה הולך להזיק בקרבה לאזור כזה פשוט אל תזיק ואל תהיה שם.



"אזור מוגבל לטיסה" - מרחב אווירי בעל ממדים מוגדרים, כפי שפורסם בפמ"ת או בנוטאם, בו טיסת כלי טיס מוגבלת בהתאם לתנאים המוגדרים שם;



"אזור מסוכן לטיסה" - מרחב אווירי בעל ממדים מוגדרים, כפי שפורסם בפמ"ת או בנוטאם, בו ייתכנו, בפרקי זמן מוגדרים, פעילויות מסוכנות לטיסת כלי טיס;



כמו שאמרתי קודם, עוד סוג של מרחב שאני צובע אותו ומפרט פרטים בפמ"ת, מה אסור, מה מותר, אם אתה רוצה למי מותר לפנות וכיוצא באלה בשביל לתת את השימוש המיטבי והבטוח באותו מרחב אווירי.
נעמה דניאל
אני רק אגיד שהרבה מההערות שיש כאן זה התאמה של הנוסחים כאן לנוסחים שכבר עברנו עליהם לכטב"ם קטן.
אבישי פדהצור
נכון מאוד. כי, שוב, הרציונל הוא רציונל זהה, זה אותם מרחבים, אותן התנהגויות, אותם כללים שחלים אז אין סיבה שהמינוחים יהיו שונים.




"אזור פיקוח" - כמשמעותו בתקנה 57 לתקנות ההפעלה;



"אזור פיקוח שדה" - כמשמעותו בתקנה 59 לתקנות ההפעלה;



"אזור שדה" - כמשמעותו בתקנה 60 לתקנות ההפעלה;



אלה שלושה אזורים שנמצאים בסמיכות לשדות תעופה בדרך כלל במרחק כזה או אחר ובתקנות ההפעלה יש התייחסות לגבי המאפיינים שלהם, אם יש לשדה התעופה מגדל פיקוח יש לזה שם אחד, אם אין לו מגדל פיקוח יש לזה שם אחר, אבל אלה כולם אזורים גם כן שהם מאופיינים בממדים מוגדרים וגם הם מפורסמים לדעתי בפמ"ת בהקשר הזה.
נעמה דניאל
אזור פיקוח טרמינלי ואירוע כבאות והצלה ביקשתם למחוק.
אבישי פדהצור
אזור פיקוח טרמינלי מחקנו. זה מה שנקרא TMA, דיברנו על זה בישיבה הקודמת, אנחנו לא מת כוונים להחיל מגבלות כי כלי הטיס האלה לא אמורים בכלל להגיע לאזור הזה ולכן להשתמש בטרמינולוגיה הזאת זה לא נכון בהקשר של כטב"מים/טיסנים.

ולגבי אירוע כבאות והצלה, זה לא שאנחנו מוותרים על אירוע כבאות והצלה, אלא אנחנו מציעים הגדרה חלופית. לאור הבקשה לכלול גם גופי עזרה ראשונה שאינם מד"א, אז הפנינו להגדרה בפקודת המשטרה של גוף הצלה, אם אני לא טועה, ואחד מגופי ההצלה שמנויים שם זה הרשות הארצית לכבאות והצלה.
היו"ר אליהו ברוכי
איפה מפעילי הפנאי וספורט יידעו שלאזור טרמינלי הם לא מתקרבים? זה יהיה באזור אסור לטיסה?
אבישי פדהצור
עד כמה שאני מבין הם לא אמורים בכלל להגיע לשם כי אזור פיקוח טרמינלי נמצא בגבהים, יתקנו אותי אנשי התעופה, מאוד מאוד גבוהים. זה לא נמצא בתוך ה-50 או אפילו ה-100 או אפילו ה-200 מטרים שמותר להם לטוס בהם. המטוסים שאנחנו רואים שחוצים את מדינת ישראל הם טסים, אם אני לא טועה, ב-TMA או אפילו יותר גבוה מה-TMA.
צחי גליצנשטיין
בכל מקרה בהקשר של המודעות לאיפה יש אזורים אז זו הכוונה להנגיש להם בעזרת האפליקציה המקוונת שדיברנו עליה.
אבישי פדהצור
"באופן ישיר", לעניין השתתפות בהפעלת טיסן - יראו אדם משתתף באופן ישיר בהפעלתו אם האדם חיוני להפעלה הבטוחה של הטיסן והוא קיבל ממי שמפעיל את הטיסן מידע בנוגע לביצוע הפעלה בטוחה, לפי תקנה 24(א)(2)(א), ובכלל זה צופה;



כמו שאמרנו, אחת מהדרישות זה להימנע מלטוס מעל אנשים וכו' כשהסייג לזה הוא שמותר לך להטיס בסמיכות או בקרבה, נדבר על זה מאוחר יותר, למי שמעורב באופן ישיר בהפעלה. למה? כי אנחנו אומרים לעצמנו, כמו לגבי כטב"ם קטן, מי שמעורב בהפעלה באופן ישיר, יש לו תפקיד בהפעלה, הוא חלק ממנה, הוא מודע לסיכונים שהוא נחשף אליהם, הוא יודע עם מי הוא משתתף וכיוצא באלה וזה שונה מאדם שסתם הולך ברחוב ופתאום נחשף לפעילות הזאת. לכן המגבלות לגבי מי שמשתתף באופן ישיר הן פחותות מאשר לגבי אדם סתם מן היישוב שנחשף לדבר הזה בעל כורחו. לכן אנחנו מגדירים את זה כי יש הוראות בעניין הזה.
היו"ר אליהו ברוכי
מה זה 'בכלל זה צופה'?
אבישי פדהצור
אנחנו נדבר על זה בהמשך, אני חושב שגם יש פה הגדרה בהמשך. אחד מהכללים שאנחנו מדברים עליו בהקשר הזה זה הטסה בקשר עין, מותר לך להטיס רק כל עוד אתה רואה את הטיסן, ברגע שהוא נעלם מעיניך אתה לא מפעיל בקשר עין, אתה צריך או רישיון הפעלה לטיסנים או להפסיק את ההפעלה. בגלל המציאות שמאפשרת ל כלים האלה לבצע הפעלה במרחקים יותר גדולים אז אנחנו רוצים לאפשר את זה, לכן בדומה לאמריקאים שיש להם תצפיתן גם כאן אתה יכול להסתייע בעוד בן אדם שהוא עיניך המרוחקות ובכך למעשה להגדיל את הטווח של קשר עין מעבר למה שעיניך שלך רואות ואתה פשוט רואים באמצעות אחר, האחר הזה הוא הצופה?
צחי גליצנשטיין
וגם יש טכנולוגיה שמכירים של הטסה עם משקפיים כאלה, FPV, ככה נעזרים בעזרת צופה בשביל לסרוק את האוויר בסביבה של הטיסן. זה נותן מענה גם לסוג הזה של הטיסן.
אבישי פדהצור
"בעלים רשום" - מי שנרשם בתעודת רישום בתור בעלים של טיסן;



"דמדומים" - דמדומי בוקר (morning civil twilight) או דמדומי ערב (evening civil twilight), כפי שפורסמו בפמ"ת ;



כמו שאמרנו בישיבה הקודמת שעסקה בזה, יש לנו בפמ"ת טבלה, היא עודכנה מאז למיטב ידיעתי, שאומרת: דע לך, אדוני, דמדומי הבוקר מתחילים בשעה זו וזו ונגמרים בשעה זו וזו ודמדומי הערב מתחילים בשעה זו וזו ונגמרים בשעה זו וזו, ולמה זה חשוב לנו? כי יש הוראות מיוחדת לגבי הפעלה בדמדומים של טיסן. שבן אדם יידע מתי מותר או אסור לו, מתי הוא צריך תאורה ומתי לא.
היו"ר אליהו ברוכי
זה משתנה לפי אזור ולפי עונות השנה?
אבישי פדהצור
כן, זה תלוי זמן. פחות העונות אלא המיקום של כדור הארץ. זה בדרך בקורלציה עם העונות, אבל זה המיקום של כדור הארץ ביחס לכל מיני דברים שאני לא יודע להסביר, אבל זו טבלה מאוד מאוד ברורה שמאוד מגדירה מתי זה מותר ומתי זה אסור.



"העתק" - לרבות העתק מקוון;



"הפעלת טיסן בחריגה" - הפעלת טיסן שלא לפי תקנה מהתקנות כמפורט בתקנה 26(א1);



שוב, אותו רעיון. אנחנו קובעים פה את הכללים, אתה תרצה לצאת מהכללים אנחנו נגדיר לך אילו תקנות נחשבות ככאלה שמותר לצאת ואז לזה מנגנון חלופי, בהקשר הזה זה רישיון הפעלת טיסנים.
צחי גליצנשטיין
זו אסדרה שנועדה בעיקר לאסדר את הפעילות של קלובי הטיסה והדברים שהם מעבר לתקנות הפרטיים.
איציק בן שבת
רק חשוב לציין שקיימים רק שניים, קלוב התעופה והארגון הישראלי.
צחי גליצנשטיין
לא, יש עוד, אבל זה לא משנה.
היו"ר אליהו ברוכי
יקומו עוד, אל תדאג.
איציק בן שבת
אנחנו נשמח. זה מה שאנחנו רוצים.
צחי גליצנשטיין
אבל לצורך העניין כולם יכולים לבקש.
אבישי פדהצור
"טיסן" - כל אחד מאלה: (1) טיסן כמשמעותו בפסקה (6) להגדרה "כלי רחיפה" בחוק, שמסתו בהמראה, כולל כל דבר שהוא נושא וכל דבר שמחובר אליו קטנה מ- 150 קילוגרם, וכן והרכיבים השונים המשויכים אליו, הנדרשים לשם הפעלה בטוחה שלו ובכלל זה עמדת השליטה, קישורי תקשורת ורכיבים המשמשים לשליטה בטיסן;




(2) טיסן לא ממונע נהוג רדיו שאינו מאויש, שמסתו בהמראה, כולל כל דבר שהוא נושא וכל דבר שמחובר אליו קטנה מ- 150 קילוגרם, המשמש או המיועד לשמש למטרות פנאי או ספורט, וכן הרכיבים השונים המשויכים אליו, הנדרשים לשם הפעלה בטוחה שלו ובכלל זה עמדת השליטה, קישורי תקשורת ורכיבים המשמשים לשליטה בטיסן;
נעמה דניאל
כאן שתי שאלות. אחת, לגבי ההבדל המשמעותי במשקל בין המשקל המרבי שתקנות הפעלת כטב"ם קטן מכסות, שזה עד 25 קילוגרם, לבין המשקל המרבי כאן, שהוא 150 קילוגרם, מה ההצדקה לזה?
אבישי פדהצור
הרעיון היה בהתייחס למאפיינים של ההפעלה, שפה זה פנאי וספורט, לאפשר גם את הפעילויות שמתקיימות כבר היום, זאת אומרת החבר'ה הכבדים יותר זה בעיקר הכלים שפועלים במסגרת המועדונים המסורתיים ואנחנו כן רוצים להמשיך את הפעילות שלהם במסגרת הזאת שהיא ממוסדת והיא הוכיחה את עצמה לאורך השנים והיא עומדת באסדרה והיא מלמדת ומחנכת את הדורות הבאים, ולכן אם היינו מגבילים אותם כאן ל-25 קילו אז אחת, זה היה יוצר לנו חלל של אוקיי מה קורה מעל 25 קילו, ושתיים, זה די היה מדכא את הפעילות שלהם כפי שהיא היום, כי הם באמת הולכים לחריג הזה והם מאפשרים את זה בצורה בטוחה.
איציק בן שבת
אולי ברב להב להגביל אולי?
היו"ר אליהו ברוכי
יכולת לעשות כמו שעשית בקודם את אישור ההפעלה המיוחדת, אותם להכניס עם ההיתרים שהיו להם והכול.
צחי גליצנשטיין
יש אסדרה כזאת.
היו"ר אליהו ברוכי
אבל יכולת ללכת באותה דרך כמו פעם שעברה, כן להגביל את זה עד 25 קילוגרם ולעשות אישור מיוחד ואת כל מי שהיה לו לתת לו.
יובל סגל
כמה טיסנים יש מעל 25 קילו?
אבישי פדהצור
אני מבין מה שאדוני אומר, זאת גם אפשרות, אבל אז הייתה קמה הזעקה, ויכול להיות שהיא מוצדקת, ואנחנו פועלים ככה כבר 20, 30 ו-70 ו-90 שנה.
היו"ר אליהו ברוכי
אבל סליחה שאני אומר לך, בדיון הקודם קמה הזעקה כזאת גם מצד כל החברות שיושבים פה.
אבישי פדהצור
כן, אבל כל השיח היה מתחת ל-25 קילו. שוב, אפשר ללכת למתווה הזה, אין מניעה משפטית לעשות את זה אבל אנחנו חושבים שכתפיסה הם כולם צריכים להתכנס מעל 25 קילו ועד 150 קילו למסלולים האלה. אני גם לא חושב, או אני לא יודע, תקנו אותי, שיש הרבה מאוד טיסנים, לא כטב"מים, ששוקלים יותר מ-25 קילוגרם ושלא מופעלים במסגרת אחד מהקלובים המסורתיים האלה. אלה כלים מאוד יקרים, מאוד מורכבים, מאוד רגישים, אני לא חושב שזה משהו שאתה יכול לקנות היום בכל חנות, אבל אני אשמח לשמוע אחרת.
יובל סגל
אני אשמח טיפה להבהרה. אני יודע שאנחנו עוד בהגדרה, אבל ספוילר קדימה, כדי שנבין לאיזה כיוון זה הולך, מה אנחנו הולכים לפגוש בתוך עיר, חוקית? במשקלים אני מתכוון.
צחי גליצנשטיין
יש הגדרה של 150 מטר מאזור מאוכלס, לכן הכלים האלה, בכלל טיסנים לא אמורים להתקרב לטיסה באזורים מאוכלסים.
נדב ליפשין
אני רוצה ברשותכם להתייחס ל-150 קילו. יש לנו טיסנים מעל 25 קילו, זה נקרא סקייל, אלה באמת טיסנים גדולים, הם מדמים את הטיסנים האמיתיים, זה סוג של מחלקה שלוקחים מטוס אמיתי ומקטינים אותו באחוז מסוים, זו מחלקה ספורטיבית, מתחרים איתם, אז לא הייתי ממליץ להשאיר את זה, זה היה בשיתוף פעולה, לעשות את זה כ-150 קילו.
שמעון מנטאל
מצד שני צריך לקחת פה בחשבון, באסדרה שתהיה, במיוחד כמו ששאל סגל, מה נפגוש בתוך העיר? זה פוטנציאל נזק מאוד מאוד גדול.
צחי גליצנשטיין
השבנו על זה.
היו"ר אליהו ברוכי
הוא אמר שלא נפגוש אותם בתוך העיר.
שמעון מנטאל
אתה אומר שלא נפגוש אותם, אני גם מטיס טיסנים, מסוקים לדוגמה, שלא צריכים מנחת להמריא ולנחות, אתה פוגש אותם גם בשכונה.
צחי גליצנשטיין
אבל לא דיברנו פה על מנחת, יש פה הגדרה בטיסנים שצריך לשמור 150 מטר מאזור מאוכלס.
שמעון מנטאל
ברור, אבל אתם סוג של מאשרים 150 קילו באופן גורף ולא נגיד למחלקה הספורטיבית, סקייל, אני מבין, וגם כמה סקיילים יש ששוקלים 60 קילו.
צחי גליצנשטיין
ה-150 זה לכל משקל.
שמעון מנטאל
אז אני אומר, תחשוב שיש 150 קילו. עוד פעם אני אומר, אם בסוף צריך רק את הסקיילים האלה שהם באמת הנדירים והכי מינימליים שתפגוש עשרה כאלה בארץ ישראל, אז למה לתת 150 קילו לכל אחד שיילך בבית, יבנה איזה שהוא משהו, עם פוטנציאל גם משטרתי, גם תעבורתי, אדיר.
אבישי פדהצור
כי קודם כל אתה לא יודע להגדיר מראש מיהו מה.
קריאה
אבל מי שירצה ייקח את המקרר בבית ויטיס אותו בתור חובב.
אבישי פדהצור
לכן אתה בא ואומר, הדברים האלה ישקלו חמישה קילוגרם, ישקלו 25 קילוגרם, ישקלו 95 קילוגרם, אל תטיס אותם במרחק של פחות מ-150 מטרים ממקום יישוב.
שמעון מנטאל
בסדר, זה נכון גם לרחפנים, אנחנו אומרים אל תטיס, אבל תמיד אנחנו יכולים למצוא את אלה שכן יטיסו, אז למה לתת להם כלי כזה כבד ביד?
אבישי פדהצור
אם אתה מחפש את אלה שלא יטיסו - - -
שמעון מנטאל
אני כמשטרה מחפש את אלה.
אבישי פדהצור
תן לי לסיים את המשפט. ואתה תכתוב פה בתקנה שהמשקל המרבי הוא 250 גרם אז הם יטיסו כי הם לא שואלים אותך. כל הרעיון של התקנות האלה הוא בראש ובראשונה לכוון למי שכן רוצה לציית. מי שלא רוצה לציית לכלל של 150 מטרים מחוץ לעיר, אז אחת היא לי אם אני אקבע לו עשרה קילוגרם או שאני אקבע לו 200 קילוגרם. אם הוא לא רוצה לציית לאיסור שלא לטוס בתוך העיר אז מי יתקע לידי שהוא ירצה לציית להוראה של ה-150 קילו?
איציק בן שבת
כן, אבל אנחנו כותבים תקנות לאלה שלא מצייתים, לא לאלה שלא מצייתים.
אבישי פדהצור
בדיוק לא.
איציק בן שבת
מי שמציית ופועל לפי התקנות אז הוא בסדר, אין איתו בעיה, אין לך מה - - -
ניר שדה
אתה כותב תקנות ומחוקק כדי שהציבור יכיר ויידע מה הוא אמור לשמור.
אבישי פדהצור
שיוכל לעמוד בזה. הרי עבריין, משפחת הפשע של אבישי ובנותיו לא באמת מתרשמת מהשאלה אם אתה צריך טסט לאוטו או אם אתה צריך רישיון לאקדח. אז יש לנו את חוק רישוי כלי ירייה.
אייזיק כץ
אבישי, רק להבין, אתה מגדיר את זה ואני יודע למי ייתן ומי יעשה ומה זה, 150 קילו זה לא מפריע לך, אז למה בכטב"ם הקטן כן אתה עוצר ב-25? למה שם אתה לא נותן 150?
אבישי פדהצור
תיכף גם צחי ועמי יתקנו אותי, כטב"ם קטן בהגדרה יכול לטוס לך בתוך עיר, יכול לטוס יחסית בקרבה לאנשים.
אייזיק כץ
בהפעלה מיוחדת.
ניר שדה
בהפעלה חריגה, כמעט כל הטיסות שלנו המרושיינות בכטב"ם קטן, כמעט כל ההפעלות יהיו חריגות. זה ההבדל.
שמעון מנטאל
בסוף רחפן נשאר ב-25 קילו והחובבני הופך ל-150 קילו. זה לא הגיוני בתפיסה.
אבישי פדהצור
אנחנו לא מסכימים.
היו"ר אליהו ברוכי
הטיסנים האלה לא יהיו מרושיינים?
שמעון מנטאל
לא.
אבישי פדהצור
חברים, אל תגידו לא. תגיד שבשביל להטיס אותם אתה בהחלט תצטרך רישיון אישי בשביל לבצע את הפעולות האלה, זה מה שאנחנו קוראים לו רישיון מטיסן, אתה בהחלט תצטרך לרשום את כלי הטיס הזה במערכת רישום ממוחשבת, מקוונת. זאת אומרת זה לא שהם לחלוטין מחוץ לאסדרה, איש הישר בעיניו יעשה, אבל בגלל מאפייני הפנאי ו/או ספורט, כי זה לא פנאי וספורט, זה פנאי או ספורט, אמרנו שנאפשר את זה עד למשקל של כך וכך קילוגרם שהוא יותר מכטב"ם קטן.

שוב, בהוויה, במהות, פנאי וספורט מתייחסים אליו אחרת מאשר להפעלה כללית או מסחרית ודיברנו על זה. אפשר להתווכח על המשקל, קילו לשם, קילו לכאן, לעשות לסטטיסטיקה, אז אנחנו לא חולקים על העיקרון, אלא על אופן היישום שלו.
צחי גליצנשטיין
ככל הנראה שגם במשקלים גבוהים יותר זה דברים שטסים מהר מאוד והם יידרשו ללכת לאסדרה של רישיון הפעלת טיסנים שנדבר על זה ממש בסוף הפרק.
נעמה דניאל
נגיע לזה בהמשך, אפשר לדבר על זה כשנגיע לזה, אבל להבנתי הארגונים שיושבים כאן כן יצטרכו לקבל רישיון להפעלת טיסנים, בכל מקרה.
צחי גליצנשטיין
לא בטוח, כי לצורך העניין יכול להיות מנחת שמלמד את הדור הבא להטיס ויש להם כלים שטסים בגובה נמוך ומטיסים אותם במהירות שהיא מתאימה, אז הם לא יצטרכו. אם הם רוצים כלים לטוס יותר גבוה, יותר מהר, כשיש כלים כאלה, דיברנו על זה שיש כלים כאלה, אז אנחנו כן נרצה לעשות. לצורך העניין גם בהקשר לשיח עם חיל האוויר. יכול להיות שהם ירצו 100 מטר ונצטרך ליצור סגירה אווירית בשיח עם חיל האוויר וזה כלים מאוד מאוד מהירים, אז יכול להיות שנגיד להם, לא 150 מטר, אנחנו רוצים שתיקחו 600 מטר מיישוב כי הם טסים 200 קשר. כל עוד זה באסדרה הרגילה הם לא צריכים לפנות, זה לא משנה אם זה כנף קבועה או מסוק או רב להב.

אם הם רוצים לעשות משהו שבעינינו הוא מסוכן יותר אז קל מאוד להסדיר את זה כי בדרך כלל הם עושים את זה במנחת, הם לא עושים את זה באמצע יישוב. הם יודעים שעכשיו אם זה כלי של 150 קילו שטס נורא מהר אז יש להם את כל הנהלים ואת כל הדברים שגם קיימים היום ויהיו קיימים בעתיד בשביל להבטיח את הפעלה הלא מסוכנת הזאת.

צריך להבין שהרוב המכריע של הכלים הרבה יותר מהעולם של כטב"ם זה כלים במשקלים מאוד נמוכים. הרוב, לפחות עד שעשינו את הבדיקה שזה כלל הכול, משהו כמו 98% היו כלים שמתחת לארבעה קילו שהם עוד כללו גם את המסחרי, לפני כמה שנים.
היו"ר אליהו ברוכי
אז אם 98% עד ארבעה קילו איך הגעת ל-150 קילו?
צחי גליצנשטיין
כי אנחנו עדיין רוצים להחיל את האסדרה על כל המשקלים.
איציק בן שבת
אז תעשה טיסן עד 25 קילו וכל השאר הפעלה מיוחדת.
צחי גליצנשטיין
שוב אני אומר, מישהו שמטיס עכשיו כלי של עשרה קילו 200 מטר - - -
היו"ר אליהו ברוכי
ארבעה קילו, עשרה קילו, 150 קילו?
צחי גליצנשטיין
שוב אני אומר, הרציונל אומר שכל עוד אתה מטיס רחוק מיישוב, מעל אזור שגם אם תהיה תקלה זה ייפול ויתרסק, כאן זה אפילו לא קרוב לאזור מאוכלס. מבחינתי אני לא רוצה לבקש ממך עוד דברים, אתה יכול לעשות את הפעילות הזאת. אתה רוצה לעשות משהו שהוא יותר גבוה, שהוא מפריע עכשיו לכלי טיס אחרים? אתה רוצה לעשות את זה קרוב ליישוב? אתה טס נורא נורא מהר? אז אני כן יכול לדרוש ממך דברים. זה הרציונל.
שמעון מנטאל
צחי, מי כמוך יודע שטיסן שמאבד קשר עם השלט יכול להמשיך לטוס עוד חמישה קילומטרים קדימה.
צחי גליצנשטיין
גם רחפן יכול לעשות את זה.
שמעון מנטאל
כן, אבל רחפן הרבה יותר איטי, המשקל שלו הרבה יותר קטן ולכן הנזק שלו הרבה יותר נמוך.
צחי גליצנשטיין
אבל זה לא משנה, גם התקנות של הכטב"ם מדברות על כנף קבועה, זה יכול לקרות גם בתקנות השניות.
שמעון מנטאל
לגמרי, אבל פה יש לך אסדרה, פה יש לך רישיון לא מטיסן, יש לך פה רישיון, עבר מבחן בוחן של רת"א - - -
נדב ליפשין
אני רוצה טיפה לדייק ולכוון לגבי המהירות. להיפך, הם הרבה יותר איטיים בגלל שהם כבדים, הם מוטסים רק במנחתים, אי אפשר להמריא או לנחות עם טיסנים כאלה, אז הם במנחתים מרושיינים, אזורים מרוחקים ממקום יישוב, הרבה יותר מ-150 מטר. רק לצורך הדיוק.
יובל סגל
אני חושב שצריכה להיות איזה שהיא קורלציה בין תקנות כאלה לתקנות הקודמות שפגשנו. את ה-250 גרם פגשנו קודם, 25 פגשנו, לדעתי צריך לפגוש פה, הנתונים שצחי מציג עכשיו מתחברים לדיון הקודם גם של עד ארבעה קילוגרם או מה שזה לא יהיה, ואולי נכון באמת שתהיה פה גם קטגוריה של 25 עד 150 ואחרי זה לראות איפה זה נכנס ומה מותר וזה, אבל הקטגוריות צריכות להיות קצת יותר אחידות, לדעתי.
היו"ר אליהו ברוכי
אני מנסה להבין, צחי, אם 98% אוחזים בארבעה קילו אז למה טיפסתם עד 150? מה הכריח אתכם לקפוץ לשם?
צחי גליצנשטיין
ההחלטה לקפוץ ל-150 קילו זה בגלל מגוון הטיסנים שיש היום בישראל. אפשר כן להגדיר, שוב, אנחנו יכולים לחשוב על זה שהמקפצה של 25 קילו עד 150 קילו בהכרח תחייב את רישיון הפעלת הטיסנים הזה.
היו"ר אליהו ברוכי
ברור.
צחי גליצנשטיין
נחשוב על זה. אנחנו מעריכים, דרך אגב, שבכל מקרה האוכלוסייה שמטיסה את הדברים האלה ככל הנראה תזדקק בכל מקרה לדבר הזה, אפשר מראש להגיד שהסיכון - - -
היו"ר אליהו ברוכי
אז עוד יותר.
צחי גליצנשטיין
בסדר, קיבלנו.
אבישי פדהצור
רק את זה אנחנו נשים בהוראות האופרטיביות כמובן ולא בהגדרה. ההגדרה תישאר על מכונה, אבל בהוראות האופרטיביות אנחנו נקבע שאם מסתו של הטיסן היא בין 25 ל-150 אז הוא צריך רישיון הפעלת טיסנים. זאת אומרת לא פה האכסנייה לזה, אבל אנחנו כן רשמנו לעצמנו לזכור את זה להמשך.
צחי גליצנשטיין
קיבלנו.
איציק בן שבת
אפשר גם הפוך, הפוך זה אומר שלצורך העניין רב להב שרוצה להטיס פחות מ-150 והוא כבר פחות מסוכן, הוא כבר לא 150, הוא רק 25, הוא יכול לטוס במרחק פחות מ-150 מטר ממבנה כמו שצוין.
אבישי פדהצור
אחד לא קשור לשני.
איציק בן שבת
למה לא קשור?
אבישי פדהצור
כשנגיע להוראת המרחקים אפשר יהיה לדון בזה.
נעמה דניאל
הערה משפטית, אני אנסה לא להלאות את הוועדה יותר מדי. אנחנו כאן תחת המטרייה של כלי רחיפה, לפי ההגדרה בחוק של כלי רחיפה כלי רחיפה הוא אחד מאלה, פסקה (6), אבישי בדיוק התייחס אליה בהגדרת טיסן אומרת 'טיסן ממונע נהוג רדיו שאינו מאויש, כפי שקבע השר, המשמש או המיועד לשמש למטרות פנאי וספורט, ופסקה (7) אומרת כלי או מתקן אחר שקבע השר לפי סעיף 93(ג) לחוק. סעיף 93(ג) לחוק שמצוי גם הוא בפרק ה' שעוסק בכלי רחיפה אומר שהשר רשאי לקבוע כי כלי המרחף או הנישא באוויר, בין שהוא ממונע ובין שאינו ממונע, שאינו כלי טיס ואינו מנוי בפסקאות (1) עד (6) בהגדרה כלי רחיפה ייחשב כלי רחיפה לעניין חוק זה.

כאן התיקון המשפטי שאנחנו מבקשים לעשות, בעצם הקפיצה הזאת של בין לקרוא למה שכתוב בפסקה (2), טיסן לא ממונע נהוג רדיו שאינו מאויש, לקפיצה בין לקשר את זה שהוא טיסן לזה שהוא כלי רחיפה לפי החוק, בעינינו היא לא מקבלת מענה מספיק ברור בחוק ולכן אנחנו נבקש להוסיף בסוף פסקה (2) 'ולעניין תקנות אלה יראו אותו כלי רחיפה' או משהו דומה. אנחנו נתייעץ על זה עם מחלקת הבניית החקיקה במשרד המשפטים, רק כדי לוודא שבאמת לא קורית כאן איזה שהיא תקלה משפטית שלא התכוונו אליה.
אבישי פדהצור
אין לנו התנגדות לטייב את הנוסח כפי שיידרש להבהיר שלמרות שהלא ממונע הזה הוא לא טיסן לפי פסקה (6) הוא כן נכלל בהגדרה של טיסן לצורך ההגדרות האלה.
נעמה דניאל
ושהוא כלי רחיפה.
אבישי פדהצור
סליחה, שהוא כלי רחיפה שאינו טיסן, כי הוא לפי פסקה (7), הוא עדיין ייחשב כטיסן או שהוא עדיין ייחשב כרלוונטי לצורך התקנות האלה. אנחנו מסכימים אז הניסוח הוא משני.



"טיסן זעיר" - טיסן שמסתו בהמראה, כולל כל דבר שהוא נושא וכל דבר שמחובר אליו, היא 250 גרם לכל היותר;



הזכרנו את זה גם מקודם וחשוב להזכיר את זה גם כאן, היום יש בתקנות ההפעלה, כמו שאמרנו, מגבלת משקל, זאת אומרת יש משקל מסוים שמתחתיו העצם הזה בכלל לא נכנס לתקנות ההפעלה. הזכרנו את זה גם בבוקר לגבי כטב"ם, פה אנחנו כן "מוסיפים נטל". אם עד היום הטסתי משהו ששוקל 249 גרם לא הייתי כפוף לשום אסדרה לפי תקנות ההפעלה, אז פה אני מכניס את עצמי לתוך האסדרה הזאת. שוב, זה לא תקנות ההפעלה, אבל אני כן מכניס אותי פה לאסדרה.

זה תחום של פנאי וספורט, ושוב מהשיקולים שאמרנו של הידע והניסיון והסיכון שהכלים האלה שהופכים להיות יותר מהירים מהווים והפוטנציאל שלהם אז אנחנו כן מבקשים להכליל את האסדרה הזאת ואנחנו אומרים כן, יידרש פה משהו שלא נדרש בעבר ואנחנו חושבים שיש בזה צורך אסדרתי.
היו"ר אליהו ברוכי
שאלה קטנה. מתוך ה-98% שהיו עד ארבעה קילו כמה היו מתחת לחצי קילו?
צחי גליצנשטיין
לא יודע להגיד לך בדיוק את הכמות, אבל נדבר על מה הדרישות של רת"א בהקשר של טיסן זעיר.
היו"ר אליהו ברוכי
אבל עצם החלת דרישות זו בעיה. זה מה שאני מנסה לומר. האזרח הפשוט לא יודע בכלל שיש רת"א, אני כבר לא מדבר בכלל על פמ"ת, הוא בכלל לא יודע מה זה רת"א.
צחי גליצנשטיין
זה דבר שהוא נכון, לא משנה מה המשקל של הכלי, גם מי שמטיס כלי של קילו זה עניין של פרסום והעברת המידע.
היו"ר אליהו ברוכי
לכן אני אומר, בוא ניקח איזה שהם אחוזים, נדע על מה אנחנו מדברים, על כמה כלים.
צחי גליצנשטיין
אני אומר שוב, הבדיקה האחרונה שעשינו לפני כמה שנים הייתה עם מערכת שיודעת לנטר ולהגיד בגדול את הסוגים, אז עשינו בדיקה עד ארבעה קילו, שזה היה מעל 98% מתחת לארבעה קילו, חלקם טס שני קילומטר גובה גם ועשה דברים באמת מרשימים. אבל, שוב, נדבר על החובות מה אנחנו דורשים מטיסן זעיר בהקשר של זה כי אנחנו מודעים לזה שבעולם המסחרי בסיכוי מאוד גבוה אנשים לא יעשו עבודה מסחרית עם כלים של 70 גרם. אם הם יעבדו עם משהו שמתחת 250 קילו זה המיני MAVIC וכל מיני כלים שהם באמת מצוינים וממש מתחת לאסדרה, כי כמו שאמרנו, תמיד יעשו משהו שהוא טיפה מתחת. דווקא בעולם הזה יש ילדים שמטיסים דברים, אם הם בחוץ, אם הם בפנים האסדרה היא שונה, של כלים שהם גם 100 גרם שקונים ב-100 שקלים בחנויות צעצועים. בגלל זה גם בהקשר אליהם האסדרה היא פחותה יותר.
היו"ר אליהו ברוכי
לזה אני מכוון בשאלה שלי. ילד שקונה ב-100 שקל משהו ששוקל 50 גרם אתה דורש ממנו אסדרה? הוא אפילו לא יודע מה זה.
צחי גליצנשטיין
אני לא דורש ממנו לרשום את הכלי. אנחנו קופצים קצת קדימה בתקנות, אבל אנחנו לא דורשים ממנו לרשום את הכלי. לגבי טיסן זעיר יש גם את כל מה שלמדנו בכטב"ם זעיר בקטע של החליפה מעל אנשים וכדומה. מה שאנחנו כן דורשים, הדבר היחיד שדורשים ממנו עדיין לעשות זה את עשר השאלות האלה באון ליין. איך הוא יידע? זו כבר אחריות שלנו לפרסם ולהפיץ את כל המידע הזה כמה שאפשר דרך גופים שיש להם הרבה מאוד חברים ודרך פרסומים ככל שיהיה לנו תקציב מרגש לעשות את זה.
איציק בן שבת
אני אענה על השאלה ששאלת את צחי בנושא כמה יש. כעיקרון יש היום במדינת ישראל משהו כמו 40,000 רחפנים פנאי וספורט שמטיסים וכל אחד עושה מה שהוא רוצה. חלקם, כמו שהוא טען, יש אצלם בארגון כמה עשרות, אצלנו כמה עשרות, אצלם יש כמה עשרות, סך הכול זה אפילו לא עשירית ממה שיש באמת בשוק. רוב הכלים באמת המדוברים מ-250 גרם עד ארבעה קילו, זה הייתי הולך ל-60%-70% אפילו.

10% הנוספים, מה שצחי טוען, 85%-89%, אלה הכלים הטיפה יותר גדולים, 25 וכן הלאה. שום בחור באמת עם פנאי וספורט לא קונה לו, סתם לצורך העניין, יש בודדים כאלה, זה הכמה האחוזים הקטנים, כלי כזה לא עולה 100 שקל ולא עולה 1,000 שקל, הוא עולה קרוב ל-70,000 שקל, הכלים הגדולים.
היו"ר אליהו ברוכי
אני שואל על הכלים הקטנים של חצי קילו.
איציק בן שבת
יפה, אז זה אמרנו, זה 70% עד ארבעה קילו.
היו"ר אליהו ברוכי
אני שואל מ-250 או מחצי או מ-600? אני מנסה להבין את ה-250.
איציק בן שבת
250 גרם עד ארבעה קילו זה 70%.
היו"ר אליהו ברוכי
מי שם את הסכין על ה-250? אולי זה 500?
איציק בן שבת
250 גרם, אני שם את ה-30%.
יובל סגל
אני מסתכל על זה ממש מהצד ההפוך של החובבים, אני לא חושב שהייתה פה סיבה למה להכניס אותם פנימה עם, שוב אני אומר, עם מטוס נייר. אני לא מבין למה הם צריכים בכלל להכיר איזה שהיא רגולציה, אני לא חושב שנשמעה פה סיבה, בכלל.
היו"ר אליהו ברוכי
אלה שמתחת 250. עד איזה גובה הם טסים?
איציק בן שבת
לדעתי הסיבה שנכנס הפחות מ-250 גרם זה הסיבה שבעצם היום יש כלים שניתן כבר לעבוד איתם, גם 250 גרם, ואז בחור שהוא פנאי וספורט לוקח את הכלי הזה ומבצע איתו עבודה, זו כנראה החלה של רת"א. מהסיבה הזאת.
ניר שדה
אני רוצה גם להתעכב על העניין המשקלי, ה-250 זה לא סתם. יש חברה ששולטת היום 80% בשוק, אם לא יותר, קוראים לה DJI, איזה שהוא בחורצ'יק סטודנט לפני כמה שנים פתח אותה במעונות ומאז היסטוריה, בוא נקרא לזה ככה, כמעט מונופול בעולם וגם בארץ. יהרגו אותי עכשיו כל מיני יבואנים ששומעים. סדרת המיני שלהם היא ב-249 גרם, הם עשו את זה בכוונה בגלל רגולציות בעולם שהתחילו בארה"ב, FAA, EASA אחר כך באירופה, ואמרו: קח תטיס, אין סיכון, תעשה מה שאתה רוצה.

הבעיה הגדולה שעם ההתפתחות בא התיאבון והוציאו לכלים האלה גם סוללות יותר גדולות והיום בארץ כשאני ניגש לחנות לקנות לילד שלי רחפן כזה קטן אני קונה אותו עם ערכה של שלט וסוללה ורחפן, אם אני נשאר בעולם הזה אני בתוך ה-249 גרם ואני לא מפריע לאף אחד, כשאני קונה את הסוללות המוגדלות אני אוטומטית עובר את הקטגוריה, אני כבר ב-290 גרם, ועכשיו מה שאני אשמח להבהרה מרת"א זה הנושא הזה של עד ארבעה קילו, האם עד ארבעה קילו הוא ייכלל גם בתעופת ספורט ופנאי? כי השוק מוצף בכלים האלה. עד לפני שש שנים שלא היה את המזעור בעולם הזה אנשים קנו כלים יותר גדולים, עד 2.5, ארבעה קילו.
היו"ר אליהו ברוכי
אני רק שואל את עצמי, אם קבעו את ה-250 גרם והחברה הזאת יודעת את זה, אז היא לוקחת את כל הכישורים שיש בכלים הגדולים קצת יותר אפילו והיא מצמצמת אותם לתוך ה-250 גרם ואז אתה מקבל כלי ב-249 גרם אבל עם כל הכישורים של הכלים היותר גדולים.
ניר שדה
לגמרי.
יובל סגל
אבל יש לו מסה יותר קטנה ורמת הסיכון שלו היא מופחתת.
ניר שדה
אופטית, בסוף בכלים הגדולים יש יותר פיצ'רים, יש עדשה יותר טובה, אין מה להתווכח, you get what you pay for, אז השאלה היא מה לגבי האסדרה גם לכלים הקטנים עם סוללה שהיא טיפה יותר גדולה, שמגיעה ל-290. אני מזכיר, בתקנות הקודמות כלי מתחת ל-300 גרם לא היה נקרא בכלל כלי טיס.
היו"ר אליהו ברוכי
חיל האוויר, לכם יש מה לומר בזה?
עומרי גרובר
אנחנו מסכימים שההיגיון פה לא – כאילו נכון להסדיר בין הדברים, בייחוד כשהמספרים הם כמו שנאמרו פה. אנחנו חוששים יותר מהעולם החובבני. כשזה במרכז העיר כביכול, אני לא טס שם אז שיטוסו, אבל דווקא מבחינת רת"א שיתרחקו משם. אז יש פה איזה שהוא ניגוד עניינים של איפה הייתי רוצה שהם יטוסו. מצד שני הם לא הולכים לטייל בכל המקומות המרוחקים, בדרך כלל זה אנשים שנמצאים, אם זה הקלובים אז הם נמצאים במקומות שאנחנו מכירים, ואם זה החובבנים, הילד שלי ושלך, אז הם לא ייסעו עכשיו לאיפה שחיל האוויר מתאמן בגובה נמוך.

אז יש פה איזה שהיא סטטיסטיקה והסתברות שפוגשת פה איזה שהיא מציאות, עדיין מהם אנחנו יותר חוששים, בגלל זה אנחנו כן רוצים לאסדר פה את הגובה. אנחנו כן נתעקש על הגובה שכתבנו כרגע בתקנות שהוא יותר נמוך מהגובה של המסחריים, בגלל החופש שרת"א והמאסדר רוצים לתת, וגם אתה, אני מבין, רוצה לתת לילדים שלנו, שהם כנראה לא יכירו מה זה רת"א אלא אם כן ממש נעשה פעולות בכיתה א' או בגן חובה שלנו, אז באמת יהיה לנו קשה להנגיש את זה אליהם. לכן צריך למצוא פה את קו האיזון שמאפשר את ההתפתחות ואת החובבנות ומצד שני את הבטיחות במקומות שבהם לפחות לנו זה יותר חשוב.
יובל סגל
שאלה דומה למה ששאלתי מקודם, אולי אם נקבל ספוילר למה קיים זעיר, אתם הולכים לתת להם להסתובב בתוך עיר וכאלה דברים?
צחי גליצנשטיין
לא צריך ספוילר, זה כתוב בתקנות.
יובל סגל
אני יודע, ספוילר כי עכשיו יעברו הלאה.
אבישי פדהצור
אנחנו לא רוצים לחייב אותם ברישום.
יובל סגל
אבל אתה תיתן להם להסתובב בתוך עיר?
קריאה
150 מטר מאזור מאוכלס, זה מה שכתוב.
יובל סגל
הם עדיין יהיו 150 מטר מעיר? גם הזעירים?
היו"ר אליהו ברוכי
כשנגיע לזה.
ניר שדה
אם לא תיתן מרחק ותגיד להם לא, הם פשוט יעשו. לכן זה מה שצריך לעשות, להסדיר בצורה שמאפשרת להם גם במרחק מסוים סביר, היום זה 250, לא יודע כמה אנשים שומרים על זה, אבל אל תיתן משהו שאי אפשר לעמוד בו.
היו"ר אליהו ברוכי
רונית, בבקשה.
רונית מיאסניקוב
שלום. אני נמצאת פה בעיקר כדי לתמוך בתקנות שמוציאים. הייתה לנו שיחה מקדימה עם צחי ועם ליבי מרת"א, אני גם מרכזת את כל עניין המנחתים שעכשיו מאושרים בצורה יוצאת דופן ולפנים משורת הדין בזמן המלחמה, וככל שאני מקשיבה לדיון אני מבינה שיש פה בעיה קשה מאוד של הערבוב בין רבי הלהב לטיסנים קבועי כנף. אפילו שקלוב התעופה היא בעיקר קבועי כנף וכשאנחנו מתעסקים ברחפנים זה בעיקר רחפני מרוץ שהם עובדים בשטח מגודר מאוד מסודר ולכן לא כל כך רלוונטי לתקנות הרגילות של הרחפנים, אבל אם לנו קשה להבין אז לציבור הרחב, שלא בקי, עוד יותר קשה להבין את ההבדל בין למה יש לי רחפן 250 גרם ואני צריך להקשיב לאותן הוראות של טיסן ששוקל 15 קילו ואפשר להטיס אותו במנחת.

יכול להיות שכן צריך לעשות את ההפרדה הזאת, במיוחד כי כל הזמן אני שומעת פה התייחסויות לסטטיסטיקות, שמדברים על 70% מתוך 40,000 או 4,000 רחפנים, נכון, אבל זה סוג פעילות מאוד מאוד מסוים של רבי להב, של רחפנים, הוא לא רלוונטי לכל קבועי הכנף שנמצאים שם בחוץ וכן מגיעים ל-15 ול-20 קילו ו-25 קילו. יכול להיות שצריך לעשות הפרדה יותר ברורה ולעשות תקנה עם כותרת רבי להב רחפנים ותקנה אחרת לטיסנים קבועי כנף.
היו"ר אליהו ברוכי
אני מתחבר למה שהיא אומרת.
אבישי פדהצור
השאלה, וזה מה שאנחנו מנסים להבין, מה המהות שמפריע. אני אנסה להסביר מה הקושי שלנו. אני אתחיל בהערה מקדימה. בגלל ההתפתחות של התחום הזה נהיה יותר ויותר קשה להכיר באופן חד חד ערכי מראש כנף קבועה מול כנף סובבת שזה משהו שיכול להמריא ככה ולטוס ככה ולכן אנחנו משתדלים כמה שפחות לקבוע טכנולוגיה או סוג מסוים בתקנות כי זה עלול לקבע או לפגוע בהתקדמות של התחום הזה, לכן התקנות האלה מדברות על טיסה ככלל.

הסוגיה שעכשיו מטרידה אותנו, אם אני מבין נכון , זה סוגיית המשקל והשאלה היא האם נכון לקבוע עוד דרגות בין ה-250 או בין האפס ל-150 ועל זה אמרנו שאנחנו מקבלים את זה שמעל 25 קילוגרם נצרף את זה לאותם דברים שצריכים בשבילם רישיון הפעלת טיסנים, ואחת היא לנו אם הוא טס ככה או טס ככה. נכון? יפה.

אז את הנקודה הזו אני חושב שפתרנו ולכן אני שואל, אוקיי, אחרי שהסכמנו שאנחנו פותרים את הנקודה הזאת מה עוד מפריע לנו שמחייב את ההפרדה, לשיטתכם, בין ההוא שטס ככה להוא שטס ככה, או שמא ברגע שאנחנו קובעים את מדרגת המשקל מעל 25, 20, 50, כמה שנחליט, זה עניין מקצועי שלנו ושלם, אחת קבענו שזה צריך רישיון הפעלת טיסנים אז מבחינתנו כל השאר הוא בסדר כי הגדרנו את המשקל ואז טכנולוגיית ההפעלה היא כבר משנית לנושא הזה. זה מה שאני מנסה להבין מכם. תגידו 25 קילוגרם פותר את הבעיה, ננסח את זה בהתאם. תגידו שיש עוד משהו פה שקשור למאפייני ההפעלה שהם לא נכללים בתקנות בהמשך, ננסה למצוא גם לזה פתרון, אני פשוט באמת לא הצלחתי להבין פה מה מפריע לנו אחרי ששמנו בצד את נושא המעל 25 קילו רישיון הפעלת טיסנים.
רונית מיאסניקוב
אני אגיד מה מפריע לי כשאני מנסה להבין את הדיון כאן. עצם העובדה שאופי הפעילות הוא כל כך שונה שכל אחד יכול ללכת ולקנות רחפן ולהטיס אותו איפה שהוא רוצה, כולל באמצע הרחוב אצלו בבית, לא 150 מטר. אצלי בכביש כל יום יש רחפן בחוץ וזה מאוד מטריד. הטיסנים לא עובדים בצורה כזאת, הם צריכים מנחת, הם צריכים מסלול. מסורת העבודה, דרך העבודה של אנשים היא מאוד מאוד שונה.

קודם קראתם לזה איום הרחפנים, התקנות באות לעשות סדר. אני מבינה את עניין הרישום, אני מבינה את עניין הצורך לרשום את הטיסנים, כן רחפנים, לא רחפנים, כל זה יכול להיות אותו דבר לכולם, זה לא העניין, אבל כשמגיעים לעצם ההפעלה איפה מותר, כן צריך לעשות איזה שהיא הפרדה כדי שאם אני קניתי רחפן אני הולכת לפרק שרלוונטי לרחפנים וקוראת אותו ואם אני עכשיו רוצה להטיס טיסן אני הולכת לפרק של הטיסנים כי ההפעלה היא מאוד מאוד שונה. כרגע זה מאוד מאוד מבלבל כשהכול שזור אחד בשני ואז אתה מוצא רחפנים במשקלים לא הגיוניים שיטוסו במקומות אחרים כולל רחפנים שיגיעו לתוך מנחת שלנו, של קלוב התעופה, שיש שם טיסנים קבועי כנף של מטיסים, שזה ערבוב שאנחנו לא רוצים שיקרה כי הוא לא בטיחותי והם יגידו: אבל לפי החוק מותר לנו. יכול להיות שלהפריד גם יעשה יותר קל לנסח את התקנות וגם יעשה יותר קל להבין כל אחד מה שהוא צריך להבין ולא להתחיל להבין מה שייך ומה לא שייך למה אני מטיס באותו רגע.
אבישי פדהצור
אני אסביר את מה שאני מבין ולמה אני חושב שכן יש בנוסח המוצע פתרון לדבר הזה. אנחנו עכשיו רק במבוא, אנחנו עוד לא הגענו לגוף התקנות. כשניכנס יותר ויותר לגוף התקנות אז נבין שהתקנות האלה באות ואומרות, אדוני או גברתי, אתה רוצה להטיס את הטיסן שלך? מעל 25 קילו אתה ישר הולך למדור של המיוחדים, אבל אם זה פחות מ-25 קילו, כמו בכטב"ם קטן, אם אתה טס לפי הכללים, וזה תלוי בין היתר במאפיינים של הכלי שלך, אם הוא מהיר או איטי, אם הוא ממריא או נוחת ככה וכו', טוס לפי הכללים. אתה רוצה לחרוג מהכללים, זאת אומרת לטוס מהר יותר, גבוה יותר וכיוצא באלה, לך לרישיון הפעלת טיסנים.

זאת אומרת ההבניה פה של אני מטיס כך אז לאן אני צריך ללכת קיימת בהמשך התקנות והיא לא תולה את עצמה בשאלה האם אני טס ככה או ככה, אלא במאפיינים שהתקנות קובעות, אני טס יותר מהמהירות של התקנות או יותר מהגובה של התקנות וכו' אני הולך למתווה הזה ואחת היא לא אם זו כנף קבועה או סובבת. יכול להיות שסטטיסטית רוב הכלים עם הכנף הסובבת הם איטיים, אבל זה לא השיקול שלי כמאסדר, השיקול שלי כמאסדר זה האם אתה עומד בכלל. אתה עומד בכלל? טוס לפיו. אתה לא עומד בכלל, רישיון הפעלת טיסנים.

לדעתנו אני חושב שכשנקרא את התקנות האלה זה יתחוור לנו יותר כי אנחנו בטרקלין, אנחנו עוד לא הגענו לאירוע עצמו. אם אי הבהירות הזאת תיוותר אחרי שנסיים את הדרך אנחנו נשמח לשוב ולשקול. אני חושב שעכשיו אנחנו מוקדם מדי מכדי לדעת.
היו"ר אליהו ברוכי
רונית, בסדר?
רונית מיאסניקוב
בסדר, תודה.
היו"ר אליהו ברוכי
תודה לך על ההערה החשובה.
יובל סגל
אני כן קפצתי קדימה לתקנה 21, הם הולכים לתת לו כן לטוס בעיר. חצי דיון קודם אמרו לנו ש-250 גרם לאנשים עם רישיונות שעברו תהליכים וזה וזה זה מסוכן, ועכשיו אומרים שכן ייתנו להם לטוס בתוך עיר.
היו"ר אליהו ברוכי
כשנגיע לשם. אבישי, אני רוצה לחדד משהו. אנחנו דיברנו על 98% מתחת לארבעה קילו אז אין טעם שנגיע פה ל-25 קילו. כמו שאומר לך, אני לא זוכר את שמך, אבל הוא אמר, בסוף מדובר בחובבנים פה, אז תישאר כמה שיותר צמוד לרוב ולבטיחות פה בחלק הזה.
היו"ר אליהו ברוכי
זה עניין מקצועי. אם גורמי המקצוע סבורים שאפשר להוריד את המשקל הזה ואם ציבור בעלי העניין שנפגש בתקנות של עד 25 סבור שזה בסדר וזה טוב וזה לא פוגע בפעילות, כל אחד מהמתווים שלו, להוריד את המשקל, אני לא חושב שיש מניעה משפטית. צריכים להחליט.
היו"ר אליהו ברוכי
שמעת מה שהוא אמר, בסוף מדובר בחובבנים. אתם אמרתם ש-98% הם עד ארבעה קילו, אז בשביל מה לטפס עד 25 קילו? סליחה שאני אומר, אני מוצא את עצמי עוד פעם בוורסיה הקודמת שאני נלחם איתך עד 150 קילו. לא, אם הרוב אוחזים את הארבע תישאר עד ארבע.
אבישי פדהצור
האלטרנטיבה היא אחרי רבים להטות, רוצה לומר, אם רוב הפעילות היא עד ארבעה קילו נקבע ארבעה קילו ומי שמעל ארבעה קילו יילך להפעלת טיסנים. האם זה יפגע בהתפתחות של התחום או לא יפגע בהתפתחות של התחום, תגידו אתם, כי כשאני מבסס הסדר על בסיס מצב דברים קיים יכול להיות שאני בדיוק פוגע בול בפוני ופותר את הבעיה שצריך, אבל לפעמים יכול מאוד להיות שבזה שאני מנציח חוקית מצב דברים קיים אני מגביל את ההתפתחות של התחום. זה תמיד ריקוד שאנחנו עושים.
היו"ר אליהו ברוכי
אז תיקח עוד טיפה, קח חמישה קילו.
ניר שדה
הרגולציה שאתם בונים עכשיו מתעדכנת והיא מתפתחת עם הסכום.
היו"ר אליהו ברוכי
ברשותך, היא מתעדכנת ללמטה, כאילו יהיו כלים קלים - - -
ניר שדה
מעולה, אבל זה בדיוק העניין הזה שרוב הכלים של חובבים הם עד ארבעה קילו, מי שהיום הולך ועובד בתחום - - -
היו"ר אליהו ברוכי
אז אין טעם לטפס מעל ארבעה קילו.
צחי גליצנשטיין
אני שואל כי אני לא מצליח להבין. נגיד מישהו מטיס כלי, הוא רוצה לקנות כלי של שבעה קילו והוא מטיס לפי התקנות.
ניר שדה
שייכנס להפעלת טיסנים.
צחי גליצנשטיין
אני הרגולטור, למה אני צריך להפנות אותו עכשיו למשהו? הוא לא רוצה לחרוג ממהירות, הוא מטיס באזור פתוח כלי של שבעה קילו שמבחינתנו כמאסדר אין בזה סיכון כרגע. שוב, הוא מטיס 150 מטר מהיישוב שלו, גובה פחות מ-50 מטר ועושה את זה. מה היתרון או מה האינטרס של רת"א ומה האינטרס הציבורי להחיל עליו משהו שאני לא חושב שהוא נדרש?
היו"ר אליהו ברוכי
בהתחשב בנתון ש-98% הם עד ארבעה קילו, בהתחשב בנתון שהקדמה רק תביא לנו כלים יותר קלים ויותר משוכללים ובהתחשב בזה שבסוף מדובר בחובבנים אני חושב שזה בסדר.
צחי גליצנשטיין
אני לא מצליח להבין את הרציונל. להטיל משהו על הציבור שאני לא חושב שהוא נדרש?
היו"ר אליהו ברוכי
הסברתי. למה להגדיל? אני אומר לך עוד פעם, מדובר באנשים חובבנים, מדובר בכלים - - -
יובל סגל
אבל יש לך גם היתר הפעלת טיסנים בתקנות.
היו"ר אליהו ברוכי
נכון. צחי, אני מצטער.
צחי גליצנשטיין
צריך להבין שההסדר הזה, נגיע אליו אחרי זה, אנחנו קופצים כל פעם לתקנות מתקדמות, מדבר על אזורים ספציפיים. שוב, כל הכלי הזה נועד לאפשר הטסה של טיסנים מכנף קבועה מאוסדרים במקום ספציפי, הוא לא אמור לאסדר עכשיו - - -
היו"ר אליהו ברוכי
אז אין בעיה שהם יבקשו אישור והם יקבלו אישור.
צחי גליצנשטיין
אבל אין לי מה לאשר, כאילו אני אגיד לו: תביא לי 200 שקל וקח.
היו"ר אליהו ברוכי
אז אל תגיד לו 200, תגיד לו שיביא לך רק עשרה שקלים.
צחי גליצנשטיין
אז אני אגיד לו: תביא לי עשרה שקלים, קח. אין לי שום מטרה כמאסדר, למה לקחת לו כסף?
היו"ר אליהו ברוכי
אני באמת אומר, אני לא מצליח להבין את הרציונל. בוורסיה הקודמת היינו על אנשים מקצוענים איך להגביל אותם, אנשים שנשמתם שם כל היום, עכשיו אנחנו הולכים על אנשים שבכלל לא נמצאים בעולם הזה.
צחי גליצנשטיין
ואני מרחיק אותם מהאזור ומנמיך את הגובה.
היו"ר אליהו ברוכי
בסדר, אז נרחיק עוד טיפה, נרחיק גם במשקל, נלך עוד טיפה.
צחי גליצנשטיין
שוב, אם אנחנו כמאסדר, אני הגורם המקצועי, יבוא אליי עכשיו מישהו ויגיד לי שהוא רוצה שבעה קילו לטוס 150 מטר, אני אגיד לו שא ברכה, למה אני צריך לדרוש ממנו לבקש ממני בקשה מכוונת ושאני אקבל כסף?
היו"ר אליהו ברוכי
לא, תראה שהוא יעבור מבחן יותר טוב או משהו אחר. לא הבנתי. תבדוק את היכולות שלו אם הוא רוצה מעל ארבעה קילו.
אבישי פדהצור
אבל, אדוני, כל הכללים מבוססים על זה שאם אתה טס לפיהם אתה לא מסכן אף אחד, 150 מטר מיישוב, לא מעל אנשים, לא מעל זה, לא מעל זה. אומר צחי, ואני מבין מה שהוא אומר, נניח שמחר אנחנו אומרים מי שמטיס כטב"ם מעל עשרה קילוגרם כמשל יבוא לרת"א לקבל אישור. אומר צחי, אין לי אמות מידה מקצועיות להגיד עשרה קילוגרם יותר טוב מתשעה או פחות מ-11. לטיסה מעל אנשים יש לי, לטיסה בלילה, אסור פה, אבל דמדומים יש לי, למהירות יש לי, אבל למשקל? הרי אפריורית הוא טס בהתאם למגבלות שקבעתי, לא מעל אנשים, לא ליד יישוב, אז מה אני אדרוש ממנו כמאסדר?

אתה הרי עכשיו מטיל עליי חובה, אתה אומר לי: תפעיל את הסמכות שלך ואת שיקול הדעת שלך ותחליט האם הוא יכול להטיס עשרה קילו או לא. אומר צחי, אין לנו כלי עבודה להגיד בהקשר של המשקל כשהוא לבדו, בהקשר הזה, על בסיס מה השבעה קילו שלי יטוס והשבעה קילו של צחי לא יטוס.
היו"ר אליהו ברוכי
נדבר על זה בדיון הבא. הזכרתי את הנושא של תקן בריאות 3 של המשטרה שביקשה, גם את זה תצטרכו לסגור עד הדיון הבא ב-5 במרץ, שלא להצריך אותם, לגבי כטב"ם קטן.
אבישי פדהצור
משטרת ישראל, אתם לא רוצים שהאנשים שלכם במקרה של הטסה מחוץ לקשר עין, מטיס פנים וכו', תהיה להם תעודה רפואית?
שמעון מנטאל
עוד פעם, מטיס פנים זה משהו אחר, להטיס שני קילומטרים בלי קשר עין באסדרה מסוימת ממש לא.
אבישי פדהצור
במקום שבו פלוני, אבישי פדהצור מן היישוב יידרש לתעודה רפואית, שוטר שמבצע הפעלה באותם מאפיינים של חריגה לא יידרש לתעודה רפואית? למה, אתה בריא יותר ממני?
היו"ר אליהו ברוכי
דברו על זה ביניכם. אנחנו סיימנו את הדיון. תודה רבה.


הישיבה ננעלה בשעה 16:00.

קוד המקור של הנתונים