פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
12
הוועדה לפיקוח על הקרן לאזרחי ישראל
18/02/2024
מושב שני
פרוטוקול מס' 35
מישיבת הוועדה לפיקוח על הקרן לאזרחי ישראל
יום ראשון, ט' באדר התשפ"ד (18 בפברואר 2024), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 18/02/2024
סיור לחברת החשמל – תחנת הכוח אורות רבין
פרוטוקול
סדר היום
סיור לחברת החשמל – תחנת הכוח אורות רבין
מוזמנים
¶
מאיר שפיגלר - מנכ"ל חברת החשמל לישראל
יוסי רופא - סמנכ"ל ייצור ואנרגיה
אילן פנחס - יו"ר ארגון עובדי חברת החשמל צפון
צביקה שטג - מנהל אגף פרויקטי ייצור
צ'רלי אמסלם - יו"ר ועד העובדים של חברת החשמל, ירושלים
משה ביטון - מ"מ מנהל התחנה אורות רבין ומנהל התחנה מאור דרום
שלמה ארביב - יו"ר דירקטוריון חברת החשמל
דנה גרוסמן-מור - מזכירת דירקטוריון
דורון שלגי - מנהל אגף פרויקטי הולכה
ליטל - מזכירה של יוסי רופא
דקלה - מזכירה של מאיר שפיגלר
מירי שאול - דוברת חברת החשמל לישראל
יוסי עמית
רישום פרלמנטרי
¶
דניאלה קאולי, איטייפ
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
סיור לחברת החשמל – תחנת הכוח אורות רבין
מאיר שפיגלר
¶
בוקר טוב לכולם. בשם עובדי חברת החשמל, בינינו בעיקר תחנת הכוח אורות רבין אנחנו מברכים אתכם על שטרחתם להגיע לכאן לראות ולשמוע בצורה ישירה ולא עקיפה, להתרשם מהעוצמות שכרוכות בהפעלת יחידות לייצור חשמל. אנשים חושבים שזה כמו גנרטור ביתי, שמים סולר והוא עובד. תבינו, מדובר במפלצות שפרוסות על פני שטח אדיר ממדים ומטבע הדברים, הוא גם מטרה מאוד אטרקטיבית לאותם אלה שמשחרים לפגוע בנו מהצפון ומהדרום, ובימים אלה בעיקר מהצפון.
התחנה ותיקה מאוד וכרגע מתחדשת בשני מחז"מים – מחזורים משולבים – 70 משולבים שאמורים לעבוד בגז. זו חלק מהמוטיבציה לצרוך בעיקר גז ולקבל עוד הכנסות לטובת קרן העושר. אני ארצה לדבר בעיקר בשטח כדי שהדברים ישתלבו עם מה שאתם רואים ופחות במסגרת יחסית טכנית כאן. לצידי נמצא המשנה וגם הסמנכ"ל של כל מערך הייצור של חברת חשמל, יוסי רופא. לצדו יושב-ראש ועד העובדים של כל מחוז צפון - אילן פנחס. ישנו כאן צביקה שטג, הוא האורים ותומים גם מחוץ לגבולות מדינת ישראל בכל הנוגע ליכולת, ידע, מקצועיות ומקצוענות בכל הנוגע להקמת תחנות כוח, הסבת תחנות כוח מפחם לגז, וכמובן עוד כל מיני פרויקטים כמו התקנת סולקנים להפחתת הזיהום, שהיו במסגרת התחנות הישנות, ותיק ומנוסה מאוד. מירי היא הדוברת של החברה, מודי אברהם בן עמרם הוא איש הגנת סייבר בתחנה ומשה ביטון שהציל אותו לאחרונה ונבחר להיות ממלא מקום מנהל התחנה.
מאיר שפיגלר
¶
דקלה מזכירת הלשכה שלי, ליטל עוזרת של יוסי, דורון אתם בוודאי מכירים אותו הוא משלכם, הממ"מ, דנה גרוסמן-מור גם מזכירת הדירקטוריון וגם מזכירת החברה וכמובן יוסי, הוא מתעד אותנו בדרך כלל, ודאי שבאירועים מהסוג הזה. אלה מרכיבי החברה.
אני ארצה שגם את תכבדי אותנו בכמה משפטים, לאחר מכן ביטון ייתן לנו תקציר על המתקן ואחרי זה נצא כמה שיותר מהר לשטח. ויוסי כמובן.
היו"ר לימור סון הר מלך
¶
אני כן אשמח לשמוע איזו סקירה. כאן באמת מכבדים אותנו בנוכחותם חבר-הכנסת אושר שקלים וחבר-הכנסת ניסים ואטורי שהוא הרוטציה שלי, בקרוב ממש הוא ישב פה בראש הוועדה. נשמח לשמוע את הסקירה ואחר כך פשוט נצא.
משה ביטון
¶
ברשותכם ברוכים הבאים. הכנו מצגת אבל מבחינת לוחות הזמנים אנחנו עשה את זה בקצרה ונצא לסיור.
מדובר פה על אתר הייצור הכי גדול במדינת ישראל. הוא בנוי מארבע יחידות פחמיות קטנות, כל אחת 360 מגה וואט, והן מיועדות לשימור. ברגע ששני המחסנים נכנסו לעבודה, הם אמורים להיכנס לשימור שם. בנוסף לכך יש לנו שתי יחידות גדולות של 575 מגה וואט יחידות פחם, שאמורות במהלך שנת 2026-2025 לעבור הסבה לגז. כך שאנחנו לא נשרוף יותר פחם בכלל באתר הזה בשגרה, אבל הפחם יישאר בחירום למקרה הצורך כמו שאנחנו רואים לאחרונה אירועים ביטחוניים כאלה ואחרים שבהם אספקת הגז תיפסק או תופסק באופן יזום, ואז במענה אנרגטי למדינת ישראל יגיע ייצור פחם או סולר.
שני המחז"מים החדשים שלנו, החדישים ביותר והגדולים ביותר במדינת ישראל. לכל אחד מהם כושר ייצור של 630 מגה וואט. כשאני אומר 630 מגה וואט זה בתנאי סביבה מסוימים. כשתנאי הסביבה הם טובים יותר מבחינת יצור החשמל, קרי, טמפרטורת האוויר יותר נמוכה, אפשר להגיע גם ל-670 מגה וואט ואפילו יותר, כמו שקרה לנו בשבועיים האחרונים. המחז"מ השמאלי הוא מחז"מ מספר 70 והימני הוא מחז"מ מספר 80. מחז"מ מספר 70 חובר לרשת החשמל בסביבות אוגוסט של שנה שעברה, כאשר אנחנו נמצאים בעיצומן של הבדיקות שכוללות שני מרכיבים. אחד מהם, אלה הבדיקות שאנחנו מבצעים מול היצרן הראשי לראות שהוא עומד בתנאי החוזה, ברגע שאנחנו מסיימים את זה אנחנו נכנסים לסדרה של בדיקות מול 'נגה' שהוא למעשה מנהל המערכת הארצית ויש לו קריטריונים מאוד סדורים שבהם הוא בודק כל יחידת ייצור ואנחנו אמורים לעמוד בקריטריונים האלה. ברגע שזה יהיה מסחרי, לפחות שתי יחידות בדרישת 'נגה' יכולים ללכת לשימור מתוך ארבע הוותיקות. ברגע שמחז"מ 80 ייכנס להיות מסחרי גם שאר היחידות ייכנסו. 'נגה' טוענים שהם לא יכולים - - - שלום שלומי.
מאיר שפיגלר
¶
מי שנכנס זה שלמה ארביב הוא - - - בדירקטוריון החברה בסדר גודל של כשנתיים וחצי מאוגוסט 2021 הוא גם כן ישתלב בסיור.
משה ביטון
¶
אנחנו משתמשים כרגע בגז טבעי בתחנה הזאת, לא סולר ולא פחם ביחידה הזאת. היא לא יכולה לעבוד בפחם האפשרות הנוספת היא רק סולר. כרגע כתוצאה מזה שהיא עובדת למרות שאנחנו באמצע בדיקות, שתי יחידות 3 ו-4 כרגע הן נפסקות.
מאיר שפיגלר
¶
הסיפור נורא פשוט. זה ממחיש את מה שאומרים לכם כל הזמן. למרות שהיא בהרצה והיא לא מחוברת לרשת בצורה מסחרית עדיין נגה מתייחסת אליה כאל תחנה שמספקת אנרגיה באמצעות גז ובתמורה הם משביתים שתי תחנות שמייצרות חשמל באמצעות פחם כדי למזער את הצריכה בפחם וכמובן גם להפחית ככל הניתן את זיהום האוויר למרות שעדיין לא נפסל הייעוד המסחרי ואגנוב ליוסי מספר משפטים, בין היתר בגלל שבמלחמה כל המומחים ברחו. רק עכשיו אנחנו מנסים מן היקב והגורן להביא אותם חזרה לכאן. הם נעלמו מכאן. אנחנו לא יכולים לסיים את כל בדיקות בלעדיהם כיוון שהם אחראיים. לכן אנחנו תלויים בהם וחייבים אותם ועושים הכול כדי לקדם דברים שלא דורשים את הנוכחות שלהם כאן, באמצעים שלנו ובאמצעות האנשים שלנו. אבל ברור שאם הגורם שבנה ואחראי על היחידה הזו איננו בנמצא, אנחנו לא יכולים להשלים את כל הבדיקות ולדאוג שהיא תעבור לשלב של חיבור מסחרי. זו הבעיה.
יוסי רופא
¶
כשאנחנו אומרים 'לא מסחרי', אנחנו מתכוונים למושג בייצור חשמל לפיו סיימנו את הבדיקות ואנחנו אומרים למנהל המערכת – נגה – אתה תפעיל את היחידה כראות עיניך לפי הצרכים שלך. כרגע אנחנו מפעילים את היחידה כדי להשלים את סדרת הבדיקות. כשאנחנו מפעילים את היחידה זה אומר שהיא מספקת אנרגיה לרשת ואז בתמורה, נוגה אומרים 'אנחנו לא צריכים להפעיל את יחידה 3'. המועד שבו היחידה הזו צריכה להיות מסחרית זה באזור סוף מאי, אם הכול הולך לפי התוכנית ואז היחידה הופכת להיות מסחרית ובאופן רשמי שתי היחידות האלו ייכנסו לשימור. וזה אומר שהן לא יעבדו, אבל אנחנו נהיה מוכנים בחירום להפעיל אותן בכל רגע שנצטרך בפחם.
מאיר שפיגלר
¶
אבל אנחנו נפעיל אותן פעמיים בשנה למשך שלושה ימים כל פעם, כדי לוודא שהן מתפקדות ואין תקלות ובשעת חירום הן בהחלט תוכלנה לספק חשמל. זו הכוונה בשימור. אבל באופן כללי דרך קבע לא נפעיל אותן.
יוסי רופא
¶
פה אצלנו בחב חשמל סדר גודל של 40-60. 60% גז, 40% פחם לעומת כל חברת חשמל. וזה הולך ויורד התוכנית היא שבסביבות 2026 - - -
יוסי רופא
¶
מעצם זה שבמקום להפעיל שתי יחידות של 360 ו-720 מגה וואט סך הכול, שתי יחידות 3 ו-4 הישנות, אנחנו מפעילים יחידה של 630 מגה וואט - - -
יוסי רופא
¶
אני לא יכול להגיד במדויק. אני יכול להסתכל ברמה של שנה, כיוון שהמחז"מ הזה התחיל לעבוד רק באוגוסט אז קשה לראות, אני לא יכול לתת לכם את מלוא התמונה, אבל אפשר להסיק בהחלט את הפער מאותו רגע שהוא נכנס לעומת הפחם.
כפי שאמרתי במאי אנחנו אמורים לסיים את כל בדיקות הקבלה ואז להכריז על היחידה הזו על ידי רשות החשמל היא תקבל רישיון ייצור ואז היא תיקרא מסחרית ואז שתי יחידות 3 ו-4 ייסגרו.
מחז"מ 80, המחז"מ השני, התוכנית הייתה שכתשעה חודשים מרגע שהמחז"מ הראשון, מחז"מ 70, ייכנס לעבודה, גם הוא ייכנס לעבודה. כיוון שפרצה מלחמת חרבות ברזל, כל המומחים והקבלנים של GE עזבו את המדינה. הם עדיין לא חזרו. התוכנית שלנו הייתה לנסות להחזיר אותם מתישהו בינואר השנה ועל בסיס זה היינו אמורים להגיע למצב, שהיחידה תהיה מסחרית בסוף השנה הזו. אבל הם עדיין לא חזרו ואנחנו מנסים לעשות המון תהליכים.
יוסי רופא
¶
אנחנו מפעילים הרבה מאוד דיונים ברמות הכי גבוהות. GE מצד אחד מוכנים לשלם לעובדים שלהם שיגיעו לפה, כי הם מפחדים, הם הכריזו פורס מז'ור על מה שקורה במדינת ישראל. והם מנסים להפעיל את העובדים אפילו בתוספת שכר והעובדים לא מוכנים להגיע.
יוסי רופא
¶
אנחנו נמצאים ביחידה 80 בבעיה יותר גדולה, אנחנו ממתינים שהדברים ישתפרו ב-GE ונוכל להחזיר את הקבלנים והעובדים שלהם לעבודה. בינתיים אנחנו מנסים לעשות כל האפשר מבחינת יכולות חח"י כדי להשלים פערים, אבל אנחנו תלויים ב-GE ובקבלנים שלהם באופן משמעותי בנתיב הקריטי - - -.
יוסי רופא
¶
כן, מחז"מ 80 כאמור, אנחנו נמצאים כרגע בתהליכים קריטיים ו-GE עזבו אותנו. התכנון היה אם עד ינואר הם חוזרים לעבודה הם היו אמורים להפעיל את היחידה הזו עד סוף השנה הזאת. כרגע זה מתעכב ואם הם עוד לא מגיעים אז זה משתהה בהתאמה. נכון לעכשיו אנחנו כבר נכנסים לרבעון הראשון של שנת 2025.
זה לגבי שני המחז"מים. חשוב לציין שכל מערך אספקת הגז לשתי היחידות האלה כבר נבנה ומוכן, מחז"מ 70 כבר עובד באופן מלא, ביחידה 80 אנחנו בתהליכים אחרונים של השלמות לפי תוכנית העבודה וברגע שהצוות של GE יחזור, אנחנו נתחיל בעבודה להפעלה של היחידה הזו. ואז נגיע למצב שבו ארבע היחידות הקטנות ייסגרו וייכנסו לשימור. עדיין נישאר עם שתי היחידות 5 ו-6 שעובדות בפחם.
לוח הזמנים של ההסבה של יחידות הפחם לגז זה פרויקט נוסף שמתקיים פה ובתחנת הכוח רוטנברג. בתחנת הכוח רוטנברג כבר סיימנו הסבה של יחידה אחת, היא כבר עובדת בגז טבעי מאוגוסט וגם שם הקבלן הראשי, שביצע את ההסבה לגז הודיע על פורס מז'ור מיד עם תחילת האירועים הביטחוניים באוקטובר. אנחנו כרגע עובדים, עושים את הבדיקות כמיטב יכולותינו, יש סדרה של בדיקות שעדיין לא השלמנו, כי יש שם תקלה בשני מרכיבים של הדוד, כתוצאה מתקלה של היצרן. היצרן עדיין לא חזר למרות שהוא כבר יכול, אבל נגה לא יכולה לתת לנו הפסקה של היחידה הזאת ברוטנברג 1 כדי לתקן את התקלה שיש הם ייתנו לנו אפשרות כזו רק בסוף מרס. במאמר מוסגר אומר שבהתאם למדיניות שר האנרגיה, היינו אמורים לסיים הסבה של יחידה אחת, רשות המיסים הייתה אמורה לעשות סדרה של בדיקות כלכליות ותפעוליות כדי לאשר. ההערכה שלנו הייתה שברגע שזה יאושר השר היה מאשר את המשך ההסבות של חמש היחידות הנותרות. שלוש יחידות מיוצרות ברוטנברג ועוד שתיים כאן, סך הכול חמש, וסך הכול שש יחידות תפעוליות.
אנחנו היינו בדיון עם שר האנרגיה ושם הצגנו את התובנות שלנו במסגרת הפעילות של יחידה אחת ברוטנברג. התובנות הן שבסדרה של מרכיבים משמעותיים בהסבה, אנחנו יכולים לומר, באופן די ודאי, שההסבה הצליחה. בחנו ארבעה פרמטרים ראשיים ואנחנו טוענים ונגה מסכימה איתנו על כך, שאנחנו מסוגלים להגיע לעומס מלא ביחידה. ההספק של יחידה כזאת הוא 575 מגה וואט, היום אנחנו מגיעים ל-520 מגה וואט, בערך %85-80 מההספק המלא. אנחנו לא יכולים להגיע להספק המלא כי יש לנו שתי תקלות במרכיבים של הדוד. עשינו חישוב משלנו עם מיטב הגורמים המקצועיים ויודעים לומר בוודאות שברגע שנתקן את התקלות האלה נוכל לתת את מלוא ההספק. זו נקודה משמעותית בהסבה לגז.
הנקודה המשמעותית הנוספת היא היכולת לעבור מגז לפחם ומפחם לגז, כי היחידות האלה יכולות לעבור גם לפחם במקרה הצורך ואת זה אנחנו יכולים לבצע תוך כדי שהיחידה עובדת, אין צורך להפסיק אותה. זו נקודה משמעותית בהסבה לגז, שנדרשנו אליה על ידי נגה ועל ידי משרד האנרגיה והרשות.
יוסי רופא
¶
הן אמורות לעבור הסבה מתישהו ב-2026, עד סופה. עוד מרכיב משמעותי הוא הפליטות והיכולת לצמצם אותן משמעותית ולשפר את מצב איכות הסביבה.
כל זה הצגנו לשר השר קיבל את עמדתנו על בסיס כך שיישלח מכתב על ידי נגה, שהם מאשרים את כל מה שאנחנו אומרים. נגה מאשרים וצריכים לשלוח מכתב מסודר ורשות החשמל תאשר לנו, השר יאשר וכך נוכל לבצע את ההשלמה של כל ההסבות.
הדירקטוריון, במהלך אמיץ מאוד, אישר לנו אף שלא היה אישור של הרשות להמשיך את ההסבה של עוד שלוש יחידות ברוטנברג אבל לא אישר לנו להשלים את ההסבה ב-5 ו-6 כי לא הייתה לנו הכרה מהרשות לעלויות האלה. אבל הוא אישר לנו לשמור מול חברת - - - הספק הראשי.
יוסי רופא
¶
עדיין לא. אנחנו ממתינים אחרי הדיון איתכם - - - לגבי מדיניות השר לעדכן אותה, אנחנו ממתינים לאישור של חברת נגה, משם אישור של הרשות ועדכון מדיניות השר.
בינתיים אנחנו ממשיכים במלוא המרץ בהסבה של יחידות ברוטנברג. אפשר לראות פה על לוח הזמנים, אנחנו מסיימים את יחידה 1 עם התיקון שלה מתישהו במאי, אחר כך ההתחלה של ההסבה של יחידה 2 שאמורה להסתיים ביוני-יולי השנה, מייד לאחר מכן נסיים עם יחידה 4 ואחר כך 3. אנחנו אמורים לסיים את כל ההסבות של היחידות ברוטנברג מתישהו במחצית השנייה של 2025. מייד לאחר מכן, בהנחה שיתקבלו האישורים, בוודאי גם מהדירקטוריון, ניכנס להסבה של יחידות 5 ו-6 בתחילת 2025, תלוי מתי נקבל את האישור, עד לתוך שנת 2026. ואז למעשה אנחנו מפסיקים להשתמש בפחם בשגרה, גם באתר הזה וגם באתר ברוטנברג. זה מבחינת הפרויקט של ההסבות לגז.
אנחנו במורד הדרך עברנו הרבה מאוד אתגרים. האתגר של מלחמת 'חרבות ברזל' הוא האחרון שבהם, אבל היו אתגרים בכל הפרויקטים האלה, גם קורונה, גם מלחמת רוסיה-אוקראינה, שגררה בעיה גדולה מאוד באספקה של ציוד למינהו וכל מיני גורמים שונים, גם חלקים תקולים של ג'י במחז"מים. חברת חשמל במיוחד הצוות בראשותו של צביקה, עשו המון פעילויות, כולל גם ארגונים פה בארץ ולקחת קבלנים בארץ כדי לטפל בתקלות האלה. מזל שעשינו את זה כי אחרת היינו מתעכבים גם ביחידה 70 עוד לפחות חצי שנה, אם לא יותר. למרות כל הדיונים שהיו לנו עם ג'י ברמות הגבוהות ביותר, עוד לא הצלחנו להביא את הצוותים שלהם ליחידה שלנו. זו התמונה הכוללת.
מאיר שפיגלר
¶
עוד כמה דברים חשובים.
אחת, הדירקטוריון קיבל החלטה בסוף שנת 2022, ללא אישור רשות החשמל. אהיה בוטה, אילו היינו מחכים לרשות החשמל לא היינו עושים כלום עד עכשיו למעט היחידה הראשונה להסבה ברוטנברג. נשים את הדברים על השולחן. לא היה כלום ולא היינו עומדים בלוחות הזמנים. זה נבע אך ורק בגלל החלטה אמיצה של הדירקטוריון. אגב, הדירקטוריון בהתחלה אישר את כל התחנות ללא יוצא מן הכלל, כולל 5 ו-6, ואחר כך בדין ודברים עם רשות החשמל נאמר לנו כבר בריש גלי שאין להם שום כוונה כרגע להכיר בהסבה הזאת. כי הם רוצים קודם לעשות את הבדיקות על יחידה מספר 1 ורק לאחר מכן לראות אם יש בזה טעם מבחינה כלכלית ותפעולית וכן הלאה.
לכן הדירקטוריון שינה את החלטתו בהמלצת ההנהלה, נתן גב להנהלה ואמר, '1 עד 4 תסיימו, ייקוב הדין את ההר'. עם אישור או בלי אישור. אין לנו אישור עד עכשיו, למעט ליחידה מספר 1. ולגבי 5 ו-6 הם נתנו לנו 1.2 מיליון דולר לטובת הנושא של תשתית הגז, או בעצם הסכם חוזה עם 'נתגז', כבר עם 'נתגז' שילמנו, זו התשתית להובלת הגז ליחידות 5 ו-6 וגם עם ריילי, נשאיר אותנו בסביבות בפוטנציאל שהם כן ייצרו בשבילנו את החלקים הרלוונטיים לטובת ההסבה ולא יוציאו אותנו החוצה. ועד שיהיה להם זמן להכניס אותנו חזרה, זה לא יהיה ב-2026 זה יהיה אולי בשנת 2526 בצורה ציורית.
כלומר הדירקטוריון פה החליט החלטה אמיצה ואצילית שאין לה גיבוי של אותו גורם שאמור לעשות את הכול כדי שנעמוד בלוחות הזמנים ונצליח לבצע את ההסבות. אני מתרעם, כי ניחא אם זה היה מצב ראשון, עושים הסבה ליחידת ייצור מפחם לגז – אני מבין, יש חששות, לא יודעים מה יהיה, אם זה יוכיח את עצמו או חלילה ייכשל. אבל אנחנו נמצאים הרחק מאחורי כולם. עשו המון הסבות כאלה ליחידות זהות לחלוטין לאלה שיש לנו, וזה הצליח. אז דווקא במדינת ישראל זה לא יצליח כשבכל המדינות זה הצליח? זו הבירוקרטיה המטורפת והבלתי נסבלת שפוגעת בכל הציבור כל היום. אי אפשר להמשיך כך.
שתיים. לנו יש אינטרס מובהק לבצע את ההסבות ולהתחיל להפעיל את מחז"ם 70 ו-80 כי אנחנו אמורים לקבל תמורה שוטפת. כלומר לנו מבחינה אנוכית יש אינטרס מובהק להפעיל את היחידות האלה.
שלוש, כדי לבצע את הבדיקות צריך את האישור של 'נגה' בנוסף לכל הרגולציה והבירוקרטיה במדינה. אנחנו צריכים גם את האישור של 'נגה'. אז 'נגה' אומרת, 'בחורף אי אפשר כי זה חורף. בקיץ אי אפשר כי זה קיץ, במלחמה אי אפשר כי זה מלחמה'. אז תגידו לי מתי כן. הם דחו אותנו עם האישורים האלה למאי השנה. ולא בטוח שזה סוף הסיפור יכול מאוד להיות שיקרה עוד הפעם.
זה דבר ייחודי שעושים רק לחברת החשמל. יש לנו את 'נגה' ואת רשות החשמל ומנהלת החשמל ומשרד האנרגיה ורשות החברות הממשלתיות ואגף התקציבים. אין גוף במדינה שלא נמצא עלינו ואנחנו כפופים אליהם. זה לא סביר בעליל. כל גוף נוסף זה עוד עיכוב עוד רגולציה עוד בירוקרטיה.
ארבע, אנחנו נעמוד בלוחות הזמנים של סיום ההסבות. הראה יוסי את הגאנט, הגאנט מראה על שנת 2026 אבל אנחנו כבר אמרנו ל'נגה' שייתנו לנו את האפשרות לשנות את הליכי העבודה, כמו שכבר עשינו, ולהסב בעת ובעונה אחת שתי יחידות במקביל. אחת ברוטנברג ואחת ב'אורות רבין'. נעשה את הכול ונעמוד במה שאמרנו לכתחילה בסוף שנת 2025. כי גם אם היחידה האחרונה תיכנס ל-2026 היא ממילא לא תהיה פעילה כי אנחנו עושים לה הסבה. כלומר, בסוף שנת 2025 אף יחידה לא תעבוד בפחם, למעט ארבע היחידות של השימור. נעשה את זה למרות כל מה שאמר יוסי - הקורונה והמלחמה באוקראינה ו'חרבות ברזל'. אלא מה? 'נגה' אומרת שהיא לא יכולה לתת לנו את האפשרות לבצע את ההסבה הזאת בעת ובעונה אחת בשני אתרים שונים.
עוד נקודה חשובה, כתוצאה מהרצון העז שלנו לסיים את ההסבות האלה, שינינו גם את הליכי העבודה שלנו. בעבר היינו אמורים לסיים יחידה ורק אז להזמין את הציוד ורק אז ללכת לתפעל את ההסבה של היחידה הבאה. על בסיס האישור של הדירקטוריון והתארגנות פנימית שלנו, שינינו גישה. כל עוד רשות החשמל לא מאשרת לנו, אנחנו נמצאים, מבחינת כיסוי הישבן – וסליחה על הביטוי – זה חלק בלתי נפרד מההתנהלות במחוזותינו – מה הבעיה, אני לא רוצה לעשות שום הסבה, לא קיבלתי אישור מהרגולטור אז אני לא חייב שום דבר. אז אנחנו עושים דברים שהם לא טבעיים, לא מקובלים ולא מוכרים במחוזותינו ובזכות אישור הדירקטוריון גם הזמנו כבר את הציוד של 2, 3, ו-4.
מאיר שפיגלר
¶
אין לנו כיסוי, אנחנו הולכים על זה מהיתרה שהייתה לנו ואנחנו נמצאים במצב שאנחנו מגייסים עוד יותר ממה שהיינו אמורים לגייס, זה גם לא טוב כי זה פוגע במדדים הפיננסיים של חברת החשמל. בסוף זה הסיפור של ההוא שלוקחים ממנו את התבן אבל ממילא גם סוס אין לו. רק בזכות זה ולמרות רשות החשמל, לא בזכותה, ובעקבות החלטת הדירקטוריון - אנחנו כבר מאורגנים לסיים את ארבע היחידות מעבר לזו שכבר סיימנו.
יש שתי תקלות שציין יוסי, ברגע שנפתור אותן נקבל שם את ההספק שאליו כיוונו מלכתחילה. יחידות 2, 3 ו-4 נמצאות מבחינתנו כבר בהליך של ביצוע ובלבד שנקבל את האישור מרשות החשמל על הבדיקות שיש בתחנה 1.
כפי שעוד ציין יוסי, אפילו שלא סיימנו את כל הבדיקות, ביקשנו אסמכתא שתיתן לנו את האפשרות כבר להתחיל בהליך של הסבת היחידה הבאה, בין היתר בגלל 'חרבות ברזל'. זה לא לפי סדר 2, 3, 4, אלא בגלל הוותק של היחידות והתחנות כאן אבל בעיקרון אלה שלוש היחידות הנוספות.
גם לנו יש קשרים, אנחנו לא מלאכי שרת אבל זה לא מתוך זדון או כוונת מכוון אלא זה למרות הרצון העז שלנו לעשות את הכול כמה שיותר מעבר, ולעמוד בלוחות הזמנים.
גם לנו יש פשלות. עם GE אנחנו חתמנו את ההסכם, הם רצו לחתום עם סימנס וחייבו את חברת החשמל לחתום עם GE, אף שהמקצוענים כאן אמרו שלא לחתום עם GE בגלל ההפרש בתעריף, ותראו מה אנחנו אוכלים בגלל זה, שנים כל העיכובים בגלל GE. יש לנו מאות, מאות ריג'קטים שלהם, מאות. אין דבר כזה וזה בגלל שכפו עלינו, רשות החשמל. ככה זה עובד, הם כופים ואנחנו משלמים. הם אלה שמקבלים את ההחלטות ואנחנו אלה שצריכים אחר כך לתת דין וחשבון לציבור. נגמר. לא יהיה זהו.
יוסי עמית
¶
היה גם את מיצובישי - - - הם עשו את זה כך שאי אפשר היה לעשות עם מיצובישי. הם אמרו שזה היה גדול מדי.
מאיר שפיגלר
¶
רצינו את האחרים. - - - הם פושעים כלפי הציבור, היה רכב מיצובישי שנתנו הספק, אמרו שיכולים לתת תחנות באותו כוח, אותה עלות ובהספק גדול יותר. 'תרצו – תפיקו. לא תרצו - לא תפיקו". עשו כאן מכרז בול 600 - - - זה לא נורמלי כאילו כמעט באותו כסף למעט ההפרש. רכב שהמנוע שלו מסוגל להגיע ל-300 קמ"ש, אתה צריך 200, לא קרה כלום, זה עוד יותר טוב, זה רק נותן לך עוד יכולת תמרון להפיק עוד אנרגיה בבוא העת בעתיד. לא, אמרו לא. זה האבא ואמא של מכרז מעוות.
היו"ר לימור סון הר מלך
¶
אנחנו עושים עבודה טובה בלהסביר את זה לציבור ומשמח לראות את הנכונות שלכם והרצון העז שלכם שהדבר הזה יקרה. אפילו ללא גיבוי אתם לוקחים על עצמכם.
אנחנו הרבה דנים על מה שקורה פה ועל ההשגות ואין טוב ממראה עיניים אז באנו לראות מקרוב ולהתרשם מהנושא כי בסוף מי שמשלם על זה הוא הציבור, גם בממון וגם בבריאות, והתפקיד שלנו זה לוודא ולפקח שהדברים יקרו. אז אני מאוד שמחה לשמוע גם אתמול בוועדה וגם, שבאמת הרצון מאוד ברור וגם המימוש והעשייה בפועל ואנחנו נוודא שבאמת הדבר הזה קורה. התחושה הייתה שיש איזו תפיסת עולם על חברת חשמל ושצריך לראות איך עכשיו מייצרים תפיסה חדשה ביחס לחברה וביחס למי שצריך לעבוד מולו.
נדרוש את זה, לפחות בשביל הציבור. זה התפקיד שלנו לראות איפה מייצרים את החיבורים האלה, לא לחפש איפה השני מרמה או מתחמן אלא איפה פועלים עם הנכונות הזאת ואני מאוד שמחה שאתה עומד היום בראש חברת חשמל ועושה עבודה נהדרת כפי שעשית גם בביטוח הלאומי וטוב שאנשים כמוך עושים עבודה נפלאה כזאת ונעזור בכל מה שאפשר.
משה ביטון
¶
סקרתם הכול. נלך כרגע לכיוון יחי 70. כדי שתהיה לכם תצפית מלמעלה אנחנו נעלה על ארובה של מתקן FGB, נסתכל מכיוון מערב-מזרח על שתי היחידות שראיתם כאן, נסקור לכם את המיקומים בדיוק איפה האתר נמצא, אותם 1,200 מגה וואט, לאחר מכן ניכנס לתוך אולם טורבינה ונסקור לכם את כל מערך הייצור. אולם טורבינה יחידה 70, כרגע בעבודה 400 מגה וואט – כולם עם ידיים בכיסים. קסדות יש כאן, קחו לכם, יש פה גם אטמי אוזניים למי שצריך, זה לא רעש מחריד אבל נשמור על הבריאות. ידיים בכיסים הולכים בקבוצה, בבקשה לא להשתרך. המקום אולי מעניין ויפה אבל להישאר בקבוצה ולא לגעת בצינורות או בשום דבר. צביקה הממונה?
צביקה שטג
¶
אנחנו עומדים פה באתגרים מאוד משמעותיים ועושים הכול כדי להתקדם. כמו שמאיר אמר, עשינו הרבה מחז"מים כאלה ופרויקטים כאלה והפרויקט הזה באמת מאתגר ונעשה הכול כדי לסיים אותו בהצלחה ושיהיה פה הרבה מגה וואטים בגז לטובת הציבור, ירידה דרמטית בכל מה שקשור לפליטות וכדומה. נעשה הכול. - - -
ניסים ואטורי (הליכוד)
¶
פגשנו פה גם את רשות החשמל בישיבה אצל ביטן, יש לנו מטרות, אתם עושים עבודה טובה ואנחנו נמשיך ללוות אתכם במקומות הבעייתיים. זה לא נגמר פה, יש ועדת הגז ועוד ועדות שמטפלות בדברים וצריך להתקדם. לצד התוכניות, יש גם את המלחמה ובעיותיה ואנחנו כולנו בתוך זה ובסוף ננצח ונתקדם.
בסוף עידן הפחם יהיה עדיין פחם בחירום?
מאיר שפיגלר
¶
כמו שהוא אמר, כל היחידות שעושות הסבה יכולות לעבוד בפחם, בסולר ובגז אם יש מתח, האסדות מיד מושבתות בגלל תקנים בין-לאומיים ואנחנו יכולים לעבוד או בסולר או בגז. אז 1 ו-4 לא יתופעלו אלא אם מקבלים הוראה לעשות את זה. הן נשארות בשימור. אבל כל היחידות ברוטנברג, 1 עד 4 ו-5, 6 שנמצאות כאן - אתם תראו אותן - אם אין גז הן יוכלו לעבוד מיד בפחם או בסולר.
יוסי עמית
¶
זה כל העניין עם הספקת הפחמיות, הרי זה משהו שחייבים לעשות אותו מבחינת הביטחון האנרגטי של מדינת ישראל, ויוצרים לך כל כךם הרבה מכשולים בדרך שזה בלתי נתפס, כי בגדול חייבים להסב אותן אחרת אין ביטחון אנרגטי. אתם כחברי כנסת יכולים לדאוג, הרי יש לנו רגולטור, נכון, אבל לרגולטור חייבות להיות אמות מידה מאוד ברורות שהוא עובד איתן, שלא יוכל לסטות מהן, שלא פתאום יבוא ויעשה בניגוד להן משהו רטרואקטיבית. חייבים את זה לעצור. חייבים לקבוע אמות מידה מסודרות, אנחנו חברה עסקית.
יוסי עמית
¶
כן, אנחנו הולכים בצורה ברורה ועושים פרויקטים. אנחנו רוצים שתהיה לנו את הוודאות. למשל שינו את הפחת, כל מיני דברים שאנחנו מצריכים להתמודד איתם.
הראינו לכם בזמנו את הבעיות של היתלות פיננסית. כל מיני דברים כאלה זה חבל. המפתח הוא שיהיו להם אמות מידה ברורות מולנו זה מה שאנחנו רוצים תגידו לנו מראש ואנחנו נדע להסתדר.
מאיר שפיגלר
¶
אדבר מגרונם כי הם לא כאן.
הם טוענים שאנחנו לא עומדים בלוחות זמנים ושיש חריגות בתקציב. אמרתי להם שהם בוועדת המכרזים, שהדברים ייראו - - - לכיס שלנו, אם יש שחיתות נאתר אותה, אם אין שחיתות יש מכרזים, המכרזים פומביים, בואו שבו בוועדה.
אבל לא יכול להיות שיש מכרז, יש - - - והם אומרים 'לא מקובל'. לקחנו יחידה מסוימת, נגיד במחיר של 250 מיליון שקל, הם חושבים שזה רק 200. למה? כי הם חושבים. הם עושים מה שהם רוצים עם רשות החשמל, זה לא נורמלי, רק היושב במרומים יכול לערער עליהם, זה נראה לך הגיוני? כי בג"ץ אף פעם לא יורד להיבטים מקצועיים. לכן הוא לא רלוונטי למרות שאפשר לערער אליו. זה לא הגיוני.
הם עורכים שימועים, אני אומר לכם כל השימועים שלהם פיקטיביים, פיקציה אחת מלאה כל השימועים שלהם כדי לצאת ידי חובה ואנחנו שאמורים לבצע את הדברים - בעצם לא רלוונטיים. איפה נשמע דבר כזה, שהגורם שצריך לבצע הוא לא חלק מהשיח? הם לא יודעים להחזיק מברג בכלל, הם לא יודעים לאיזה כיוון לסובב את המברג, עם כיוון השעון או נגדו כדי לסגור או לפתוח. והם אלה שקובעים. איפה נשמע דבר כזה?
מאיר שפיגלר
¶
אנחנו מודים לכם על שטרחתם ובאתם לכאן, להתרשם באופן ישיר מהעבודה בתחנה לייצור חשמל. המורכבות, ההיקפים, העוצמות וגם החסמים שאיתם אנחנו מתמודדים ביום-יום – אמבולטוריים, בירוקרטיים, מערכתיים, עניינים של צרות עין. דברים שלצערי הרב הם חלק בלתי נפרד מהמציאות שאנחנו מתמודדים איתה ושמכבידה עלינו משמעותית וגורמת לכך שחברת חשמל לא מסוגלת להעניק לציבור את מה שיש ביכולתה.
לדבר הזה יש משמעות כי כולנו נציגי ציבור וכולנו אמורים לשרת את הציבור ואני מקווה מאוד שזה פתח את הצוהר עבורכם יותר מבעבר, לגבי הדיונים העתידיים לבוא כך שתוכלו לקשר את הדברים למה שראיתם. זה יסייע ביצירת מבט ממעוף הציפור ואין לי ספק שלפחות הדבר הזה לא היה לשווא.
אני מודה לכם שהגעתם וכיבדתם אותנו ואני מניח שתנסו לסייע לחברת חשמל לטפל בצרכים של הציבור הרחב גם בעתיד. תודה רבה.
היו"ר ניסים ואטורי
¶
תודה רבה, ואני אגיד בתור ממלא מקום או רוטציה של ח"כ לימור, תודה רבה על הסיור, היה מאוד מהנה ולמדנו הרבה דברים, את חלקם אני מכיר מהעבר שלי אבל לא בעוצמות האלה. אתם עושים עבודה נפלאה ומתקדמים ורואים את העתיד תמשיכו כך. תדאגו לנו יפה גם במחירים טובים, חוץ מהיעדים תשקיעו ותדאגו גם לזה.
הכול למען הציבור בסופו של דבר. נלווה אתכם במה שצריך ושמחים על המעבר לגז ונמשיך הלאה, בעבודה המשותפת הזו אנחנו מייצרים את הגז. תודה רבה לכם לכל הקבוצה הנכבדה בראשות היושב-ראש ומאיר שפיגלר. תודה רבה לכם, היה מאוד מעניין, תמשיכו לעשות חיל.
מאיר שפיגלר
¶
אתם יכולים להעביר לרשות החשמל ממני שלהצעה הבאה יש לי מקומות עבודה, נקלוט אותם והם יבואו לעבוד והם יבינו קצת את המשמעות של המונח קשה. שיבואו.
אושר שקלים (הליכוד)
¶
זו פעם ראשונה שאני מבקר כאן ומאוד התרשמתי ובעיקר שמתי לב זה עניין של לב ונשמה ואני רואה את המנכ"ל ככה מאוד אמוציונלי ולוקח את זה מעבר לעניין המקצועי. יש פה רצון לתת ולשפר ולייעל.
מן הסתם, התדמית הציבורית של חברת החשמל לא טובה. אפשר לשפר הרבה דברים ואני רוצה להיות חלק מזה, שיהיה לכם קול שאומר כיצד להוריד להבות אצל הציבור.
יש לנו כאן הרבה שיעורי בית לעשות ובעזרת השם נעשה ויחד עם ניסים נהיה קול שמנסה לאזן בין הדברים. חברת החשמל תודה רבה על האירוח.
ניסים ואטורי (הליכוד)
¶
אוסיף עוד משהו, נוסיף לעבוד מול רשות החשמל, שיאפשרו לכם להסב את שתי היחידות יחד ולעמוד ביעדים של סוף 2025. יש לזה חשיבות רבה, מבחינת הציבור וגם מבחינת איכות הסביבה וגם מבחינת העלויות, כמו היעדים. קרן העושר. בסוף זה חוזר לציבור בסופו של דבר. כל העניין של הוועדה זה להחזיר את העושר, הרווחים מהגז אחרי ההשקעות והכול - להחזיר את זה לציבור וזה עניין של כולנו. אדבר עם לימור ונעלה את זה בוועדה. תודה למנהלת הוועדה ולכל החברים.
יהודה גן-אל
¶
יהודה גן-אל, יושב-ראש ועד העובדים, נציגות העובדים.
אני מתחבר לכל מה שהוא אמר גם לגבי דעת הקהל.
חברת החשמל זו חברה שאין כדוגמתה במשק הישראלי חברה שאפשר לסמוך עליה, בטח כאשר מדובר על מוצר כזה קיומי כמו חשמל. החברה הזו עושה המון בכל האתגרים הרבים והיא עומדת בהם. מדובר על חבורה של מקצוענים. - - - כולם מרגישים פה בית, תחושת שליחות.
אושר שקלים (הליכוד)
¶
לפני כחצי שנה בערך באתי להתארח בוועדת הפנים, אם אני לא טועה, על נושא התקלה שהייתה בחברת החשמל ודנו למה הזרימו חשמל קודם למגזר החרדי לקראת שבת.
אושר שקלים (הליכוד)
¶
ובהחלטה הזו אתה שבית את ליבי, אני חילוני, אומנם מסורתי, ואין מילים פרט ל'ישר כוח', זו הייתה החלטה כל כך נבונה וחכמה. קיבלת את האחריות והחלטת ואמרת שיבואו אליך בטענות, שבית את ליבי וגם אמרתי לך את זה וזה אחד הדברים שמחבר אותי לדבריך.
יהודה גן-אל
¶
ברשותך, עוד דבר.
אנחנו נמצאים לקראת יישום הרפורמה, השלבים הסופיים ובהם כניסה לשוק התחרות, גם מבחינת האספקה. זו החברה היחידה בארץ או בעולם שתעלה על דעתה להגדיל קצב על מנת להגדיל תחרות בשוק, שהוא כרגע מונופולי, לכאורה. אני מדבר כך חודשים אחורה. - - -
המונים החכמים שמותקנים על מנת להאיץ את קצב התחרות. להכפיל את הקצב כדי להגדיל את התחרות. אפרופו טובת הצרכנים. זו חברה שיש לה לב. לרגולטורים שלנו אכפת. - - - יש להם עוד כמה דברים שלוחצים אותם ולפעמים הם נאלצים לקבל החלטות שנראות קצת הזויות, אבל לא נעיב על האווירה הטובה שיש כאן, תודה שבאתם לראות, נמשיך להיפגש - - -
אילן פנחס
¶
ח"כ אושר, הייתי מציע לך לחשוב מה הציבור חושב עליכם - - - אמרת שלא אוהבים את חברת חשמל תבדוק מה חושבים על חברי כנסת - - -
אושר שקלים (הליכוד)
¶
גם אני מגיע בכובע של חברה שמצבה התדמיתי לא טוב. הגעתי מהשפד"ן. הייתה לו תדמית הרבה יותר גרועה, כאילו הוא מטיל צואתו על הים וגורם לזיהום סביבתי.
אני אומר את זה דווקא בקטע טוב. התדמית הציבורית לא טובה, תפקידנו לנסות ולעזור ולהיות שליחים שלכם כדי לשפר את זה. זו הכוונה. - - -
אילן פנחס
¶
- - - כי היום לא באים לעבוד פה במחז"מים, כי פוחדים. חלק ממי שאחראי על דליית, רהט וכו', אלה איראנים, טורקים וסינים. שלא לומר ציר הרשע. במקום שהמדינה תיתן לנו להיות הכי טובים כי תמיד היינו כאלה ותמיד הובטחו לנו הבטחות ותמיד סיפורים. - - - חברת חשמל היא הכי טובה והיא צריכה להמשיך ככה.
ארבעה עובדים שלנו מתו, שלושה בשגגה אחד בגבול. העובדים שלנו באו לעשות עבודה מסוכנת. רק אנחנו נמצאים שם. אנחנו במלחמה, ציר הרשע כולל את איראן ואת הסינים והם כולם פה. מתי תתפכחו? מי שצריך לעשות את העבודה זה אנחנו. - - -
תזכרו מה שאמרתי כולל ראשי הערים אני לא שוכח את פורום ראשי הערים הם רוצים ראשונים לקחת לי את העבודה, אבל אנחנו הכי טובים וכל פעם אנחנו מוכיחים את זה - - - לקחת מאיתנו את העבודה ולתת אותה לזרים.
מי מנהל היום את נמל חיפה? הודים וסינים. הכול בשם התחרות. לנו נמאס מכל ה-120, ואם אתם באים בטענות אלינו תסתכלו על עצמכם. - - - אני מדבר על מי שהחליף את הרגולטורים והוציא לנו את הנשמה - - - הגיע הזמן שנתפכח. - - -
וכל הזמן רגשי הנחיתות שלא אוהבים אותנו. מי לא אוהב אותנו? אנשים מאוד אוהבים את החברה ורואים בדיוק מה קורה. אתם מדברים על מחלות העבר. אנחנו כבר לא בעבר. אנחנו לא עומדים בתחרות? אני אלך איתך דבר-דבר. די עם הסיפורים. אתכם אנחנו צריכים, חברי הכנסת. באמת, יושבים איתכם, מדברים איתכם, אבל בסוף רשות החשמל עושה מה שהיא רוצה. כל הזמן נותנים לנו בראש וכולם רוצים את העבודה שלי. מה אתה חושב שראשי ערים יוותרו? יש ראש עיר שלא רוצה את החשמל? כמו עם המים הוא רוצה הכול לעצמו.
אני מדבר מדם ליבי. מה לא עשינו בשביל הקיבוצים. במדינה הזו לא זוכרים כלום, החזק מנצח. אבל אנחנו באמת שמחים שאתם באים.
צא'רלי אמסלם
¶
צ'רלי אמסלם, אני יושב-ראש ועד העובדים במרחב ירושלים ואני מאוד מתחבר למה שאילן אומר. - - - מבחינת העובדים, לא המנהלים. כן נכון שיש לנו משולש חזק מאוד ושווה המון חברות שהיו נתקלות בו – דירקטוריון-הנהלה-ועד עובדים. אנחנו כוח אחד וזה משדר כוח.
אבל מה שאילן אמר נכון, הכי חשוב שבימי השיא של חברת חשמל 15,000-16,000 משפחות היו מתפרנסות וזה היה כבוד וזה היה כחול-לבן. נכון שברפורמה הצטמקנו ל-9,000-10,000 ופה ההנהלה וארגון העובדים עושים שמיניות באוויר כדי לשנות את המספר הזה כי אנחנו רוצים להיות שותפים לעוד פרויקטים במדינת ישראל, כי הכוח החזק ביותר הוא של עובדי חברת החשמל וכחול-לבן.
אבל המדינה, כמו מדינות, פוחדת ממונופול ומכוח. אבל לא צריך לפחד. אם יש עובדים טובים כמו שיהודה ואילן אמרו גם בשעת מלחמה וגם בשגרה וגם בחורף וגם בקיץ שזה שווה ערך את הכוח שאתם רואים בחוץ זה עובדי חברת החשמל. בסוף הציבור רואה את עובדי חברת החשמל תחת קור, תחת אש, תחת שלג, אנחנו הראשונים שם ונמשיך לעשות את זה כי יש לנו חובה כלפי האזרחים וזה הדי-אן-איי של העובדים שלנו ואנחנו גאים בהם.
אנחנו רוצים לשמור על החברה הזו שתהיה חזקה ושותפה לעוד הרבה פרויקטים במדינה הזו. זה הייתי חייב להוסיף לחברי הכנסת, שיבינו שחברת החשמל זה שם דבר, זה כוח וכן אם במדיניות של בנימין נתניהו הוא לא רוצה לראות חברות בעלות כוח וחוזקה, אנחנו לא שם. אנחנו לטובת הצרכנים שלנו, תושבי מדינת ישראל.
ניסים ואטורי (הליכוד)
¶
באנו לפה לא לוויכוחים אלא לסיור, לראות דברים ולהתרשם מכם. אתם עושים עבודה נפלאה ואני עומד על דבריי מלפני כן. צריך לעזור לכם גם מול רשות החשמל, ראינו את זה עם שפיגל, הוא נמצא איתנו בוועדות בכנסת, הוא רואה את המלחמה שלנו לצדו כדי לעזור, לא להפריע חס וחלילה .
באנו להקשיב ואכן שמענו, ראינו את הדברים שאתם עושים. זה עצום וענק ויפה, אף פעם לא ראיתי את זה, עסקתי בדברים אבל לא בצורה כזו עוצמתית וענקית.
ישר כוח על העבודה שאתם עושים, היו עובדי חברת חשמל שאף שילמו בחייהם על העבודה הזו, שדומה במובנים רבים ללחימה.
זאת המטרה שלנו בקרן העושר לבוא ולעזור לכם. זה מעניין אותנו כרגע. תודה רבה לכם שמחנו לשמוע אתכם.
הישיבה ננעלה בשעה 13:00.