פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
18
ועדת החינוך, התרבות והספורט
12/02/2024
מושב שני
פרוטוקול מס' 158
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום רביעי, כ"ח בשבט התשפ"ד (07 בפברואר 2024), שעה 13:40
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 12/02/2024
חוק למניעת העסקה במוסדות מסוימים של מי שהורשע באלימות כלפי ילדים וחסרי ישע, התשפ"ג-2023 - מעקב אחר יישום החוק
פרוטוקול
סדר היום
חוק למניעת העסקה במוסדות מסוימים של מי שהורשע באלימות כלפי ילדים וחסרי ישע, התשפ"ג-2023 - מעקב אחר יישום החוק
מוזמנים
¶
ליאור טוביה - מנהל אגף ביטחון, משרד החינוך
עביר מטאנס - עו"ד, משרד המשפטים
דקלה חורש - עו"ד, לשכה משפטית, זרוע העבודה, משרד העבודה
עפרה אוסטין שיפריס - רכזת מוגנות חסרי ישע וקטינים, משרד הבריאות
סנ"צ נאווה שטכלברג - רמ"ד פיתוח תשתיות מ-י, המשרד לביטחון לאומי
אפרת ליפשיץ - עו"ד, לשכה משפטית, המשרד לביטחון לאומי
פקד הילה לוי - ק' ייעוץ וחקיקה מדור מיד"פ, משטרת ישראל, המשרד לביטחון לאומי
רפ"ק טל פז מזרחי - קמ"ד אח"מ וטכנולוגיות יועמ"ש, משטרת ישראל, המשרד לביטחון לאומי
קשת יונה פיינברג - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד הרווחה והביטחון החברתי
הילה בוסקילה - עו"ד, הנהלת בתי המשפט
אפרת פילזר-ביזמן - עו"ד, המועצה לשלום הילד
יעל חג'בי - חברת הנהגת ההורים הארצית, ארגוני הורים
יובל וורגן - ראש תחום בכיר, מרכז המחקר והמידע
רישום פרלמנטרי
¶
אורי פנסירר
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
חוק למניעת העסקה במוסדות מסוימים של מי שהורשע באלימות כלפי ילדים וחסרי ישע, התשפ"ג-2023 - מעקב אחר יישום החוק
היו"ר יוסף טייב
¶
אני מתכבד לפתוח את דיון ועדת החינוך, התרבות והספורט בנושא: חוק למניעת העסקה במוסדות מסוימים של מי שהורשע באלימות כלפי ילדים וחסרי ישע, התשפ"ג-2023, מעקב אחר יישום החוק. יש שלושה דברים שאנחנו צריכים להתמקד בהם: 1 – ועדת המומחים – איפה אנחנו נמצאים בסיפור הזה של ועדת המומחים עם התקנות. 2 – נושא הפרסום, ו-3 – המערכת הממוחשבת שאמורה לקום על ידי משטרת ישראל והמשרד לביטחון לאומי. תמי, בבקשה.
תמי סלע
¶
החוק עבר בסוף יולי 2023, נקבעה שנה לתחילת תוקפו. רוב הוראות החוק ייכנסו לתוקף באוגוסט 2024. בין המנגנונים המאזנים שבאמת ראינו בהם חשיבות רבה, בדומה למודל שיש בחוק למניעת העסקת עברייני מין, נקבעה ועדת המומחים שאליה אפשר יהיה להגיש בקשות לפטור כדי שבאמת תוכל לשקול עניינם של אנשים בגלל שההסדר הוא יחסית הסדר גורף ולא מסתכל על מקרה של כל אדם ואדם ועל הנסיבות, בין היתר, שיקום או דברים שעברו מאז ביצוע העבירה וזה יכול להיות שנים רבות לפני המועד שבו הוא מבקש להתקבל לעבוד במקום מסוים. עמדנו על החשיבות של המנגנון הזה ושהוא גם יקום בזמן כדי שלפני שהאיסור נכנס לתוקף, יוכלו כבר להיות מוגשות בקשות וקבענו לוח זמנים גם לדיון בהם ולקבלת החלטה.
בעצם המטרה פה היא לראות שוועדת המומחים קמה או מתי בעצם – המועד היה אמור להיות 2 בפברואר ואמור היה להיות פרסום על הקמת הוועדה והדרכים לפנות אליה. וכן גם תקנות שאמורות היו להסדיר את דרכי הפנייה ואת כל נושא המידע, שזה גם משהו שדנו בו פה בדיונים, איזה מידע הוועדה הזו יכולה לקבל ממשרדים שונים, מגורמים שונים שהוא רלוונטי לאותו אדם – גם זה אמרנו שיוסדר בסוף בתקנות. בנוסף גם להבין איפה עומדת ההיערכות לגבי כל המנגנונים במשטרה כי הם לא היו פשוטים, דובר על איזושהי תקופה ותקציב שנועדו לכך.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
תודה רבה אדוני היושב-ראש, בהתחלה כחבר כנסת שכשהתחלתי, חשבתי שהדבר החשוב זה לחוקק חוק ואז בעצם הדברים קורים. עם הזמן הבנתי שלא פחות חשוב מלחוקק, חשוב לפקח ולעקוב שהדברים באמת מיושמים ונשמעים להוראות החוק ומשרדי הממשלה מיישמים. קרה לי לא פעם ולא פעמיים, והכנסתי את זה כמדיניות, גם בוועדה אצלי ובוועדות אחרות, ואני מודה לך שבאמת אפשרת את קיום הדיון הזה, באמת לפקח שהממשלה מיישמת את מה שאנחנו מחוקקים פה. שוב, תודה. באנו לשמוע איפה הדברים עומדים.
רון כץ (יש עתיד)
¶
תודה רבה אדוני, אני מצטרף לדברי אופיר, תודה לך על קיום הדיון. אני פה בשביל לשמוע על איך מתקדמים שלושת הדברים שהצגת. אציין את המובן מאליו, שהחוק הזה הוא באמת חוק קריטי שחייב להתקדם במהירות האפשרית שאנחנו יכולים לקדם אותו. תודה רבה.
עביר מטאנס
¶
שלום, אשמח לעדכן לגבי הוועדה, לצערנו בעקבות המצב התעכבנו מעט עם הוועדה. הוועדה מונתה היום. זו הייתה ועדה שהיא באישור שר המשפטים בהיוועצות עם שר הרווחה. הוועדה מונתה היום. הפרסום אמור להיות על ידי שר המשפטים והשר לביטחון לאומי. זה אמור באמת לקרות בימים הקרובים. לגבי העיתונות, זו חובה שמוטלת עליהם. לגבי פרסום באתרים, זה משהו שמוטל על כל המשרדים ששותפים לחוק, ואני מאמינה שברגע שזה יהיה בעיתונות, אז יותר גם לפרסם באתרים.
לגבי מינוי הוועדה, זה משהו שמוטל על הנהלת בתי המשפט, הם יפרסמו באתר שלהם וברשומות. לגבי התקנות – התקנות כרגע עוד לא עברו. מה שאנחנו כן חושבים שנכון שייעשה זה דבר כזה: כרגע הוועדה תתחיל לעבוד, וגם כנראה ממונה ועדה אחת, נראה לפי מספר הבקשות אם נכון שיהיו כמה ועדות לפי כל מחוז או שמספיק שתהיה ועדה אחת ארצית. על התקנות אנחנו עובדים והם אמורים להבשיל בתקופה הקרובה.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
סליחה, כשאת אומרת "לא תוקנו" – מה נעשה מאז שעבר החוק עד עכשיו? כמה דיונים עשיתם בשביל להתקין אותם?
עביר מטאנס
¶
לא, קודם כל הדיונים שנעשו מול הנהלת בתי המשפט ומול שאר המשרדים כדי להבין איך הוועדה תדון, מה יעשו בתוכה. אגב, צריך כמובן שיהיו תקנות. אבל הן לא מעכבות את הכניסה והעבודה של הוועדה. התקנות כן בעצם, כל דרכי הפנייה אליה, דרכי הפעולה שלה, כרגע יכולים להתקיים ללא קשר לתקנות האלה. אנחנו כן נרצה לקבע אותם בחקיקה, אבל זה לא מונע את ההתקיימות ואת הדיונים.
עביר מטאנס
¶
המצב שאנחנו נמצאים בו. אני מזכירה שבחודשים הראשונים טיפלנו – לא רק משרד המשפטים, כל המשרדים – רק בענייני מלחמה. עד עכשיו זה מה שאנחנו עושים, ומכאן גם נובע העיכוב.
עביר מטאנס
¶
עוד פעם, זה כרגע המצב. כמובן שזה מצב לא תקין, אנחנו עושים את מירב המאמצים. והתנצלתי בהתחלה - - -
עביר מטאנס
¶
אין לי דד ליין. אני לא חושבת שהעיכוב הוא טוב, אני חושבת שנכון לראות שנייה, שהוועדה השנייה תתחיל להתניע את עצמה, גם הצרכים שלה, נכון יהיה להכניס אותם לתקנות עצמם. יש דברים שמגלים תוך כדי. לצורך הדוגמה, כמה ועדות יהיו לי? כרגע יש לי ועדה אחת, בהתחלה רצינו שתהיה ועדה בכל מחוז. ואז אמרנו – בואו נראה בכלל אם באמת יש צורך וביקוש. כמובן שנכון שהתקנות – אני לא רוצה לתת עכשיו דד ליין שלא אעמוד בו – וחשוב שהתקנות יהיו לפני כניסת החוק לתוקף. אבל גם נכון לראות את הצרכים שעולים מן השטח, במיוחד כשכמעט ואין ועדה כזאת.
ראיתי שכל הזמן משווים לוועדה שקשורה לחוק למניעת העסקה של עברייני מין, שזה כאילו דומה אבל לא בדיוק. ראשית, הציפייה של שאר המשרדים זה לא לאותו היקף של בקשות אלא להיקף עוד יותר גדול. שנית, גם התקנות, שם בכלל לא קיימות תקנות וכאן אנחנו כן רוצים להתקין תקנות. ניסינו כל הזמן להקביל את זה לוועדה הזאת, אבל זה גם לא בדיוק דומה.
קשת יונה פיינברג
¶
שלום, אני עורכת הדין קשת פיינברג ממשרד הרווחה, התחלנו את הישיבות עם משרד המשפטים, ובאמת יש פה תקנות שהם רשות ויש כאלה שבאמת נצרכות לפי סעיף 12(ב)(2). ננסה בנסיבות הנוכחיות – משרד הרווחה מתחילת המלחמה, רוב הגורמים היו פשוט מגויסים למשימה הלאומית, ואנחנו ננסה לקדם את זה כמה שיותר מהר, אבל אני חושבת שהכיוון של משרד המשפטים שזה לא ימנע. זאת אומרת שברגע שייצא הפרסום על אותה ועדת פטור, ננסה שזה יוגמש גם אם הדברים לא יהיו - - - נוכל לדעת אותם לפעמים אולי רק אחרי שהוועדה תתחיל לפעול. יכול להיות שהתקנות בהתחלה יהיו יחסית כלליות ואחר כך יהיו תיקונים, צריך לראות איזה סגנון בקשות מוגשות, איך הוועדה תדון. זה שונה מהחוק למניעת העסקת עברייני מין. זה באמת חדשני. אנחנו נמשיך את העבודה יחד עם משרד המשפטים.
קשת יונה פיינברג
¶
זה עוד לא התחיל. אנחנו צריכים לסגור את זה בין המשרדים, אצלנו אנחנו לא לקחנו. בעיקרון התקנות הם של שר המשפטים. זה לא ממש חונה אצלנו. צריך לראות איך אנחנו סוגרים את זה בין המשרדים.
תמי סלע
¶
אבל כן אגיד שלצד השונות, יש הרבה דברים שהם כן דומים. ודווקא הדברים שחשובים לציבור כמו טופס הגשת בקשה, איך היא מוגשת. יש שם כל מיני דברים שכן אפשר לקחת דברים שקיימים, לעשות בהם את השינויים בהתאמות ולזרז את זה כדי שאנשים יידעו איך לפנות ואיך להגיש את הבקשה. יש היבטים שהם שונים ויילמדו גם תוך כדי תנועה, אבל ככל שניתן - - -
עביר מטאנס
¶
מן הסתם יש כבר טיוטת עבודה לציבור לגבי איך לפנות, וניסחנו אותה שהיא חובה, אגב, פרט לפרסום עליה היא למשרד המשפטים ולמשרד לביטחון לאומי, שפרסם אותה יחד עם הנהלת בתי המשפט, שזה דרכי פנייה, מה להגיש, איך לפנות, וכאלה דברים. זה יפורסם כבר בהודעה לציבור, כדי לדעת איך לגשת לוועדה ולא למנוע את העבודה שלה. זה ללא קשר לתקנות כבר יפורסם בימים הקרובים בהודעה הרגילה.
אפרת ליפשיץ
¶
אסביר, אני עורכת הדין אפרת ליפשיץ פרקש מהמשרד לביטחון לאומי, למעשה לא בכדי ניתנה למשטרה שהות להקים את המערך שאמור לבסס את אישורי המשטרה לפי החוק הזה. כיוון שאזכיר שכמו שראינו בדיונים שהיו בוועדה לחקיקת החוק, המידע שהמשטרה צריכה להסתמך עליו לא מצוי באופן אוטומטי בלחיצת כפתור במרשם הפלילי, זה מצריך עבודה של back office, ויש צורך גם ליצור מנגנון חדש ומערכת ממוחשבת, ועל כך המשטרה תרחיב מה נעשה. וכן, בהחלט כבר התחילו לעבודה על זה. לשם כך ניתנה למעשה שהות למשטרה וכל החלקים שנוגעים לחלק שלה בחוק, נכנסים לתוקף באוגוסט 2024. לכן השאיפה שלנו היא להתקדם ולהיות מוכנים עד אז. אוסיף על דברי חברתי, שכשראינו שפרצה המלחמה והתחלנו לראות את העומס שיש על הגופים השונים מכל מה שקשור במלחמה, עשינו הערכת מצב וראינו האם נכון לבקש דחייה של התכולה של החוק בכלל או של ועדת המומחים והייתה החלטה שאנחנו מנסים לעשות ככל יכולתנו כדי כן להכניס את מה שאפשר לתוקף, גם אם זה יקרה באיחור של כמה ימים. עדיין היה לנו חשוב לעשות את הדברים בזמן, גם למשרד המשפטים וגם למשרד שלנו. ולכן גם לא באנו בבקשה לדחיות או עניינים מעין אלה.
בקשר לתקנות שלנו, גם לנו וגם למשרד הביטחון לאומי, לשר לביטחון לאומי, יש חובת התקנת תקנות מכוח החוק לגבי אישור המשטרה וכל מה שנדרש מהאזרח לצורך האישור משטרה, וכל המנגנון של אישור המשטרה, התחלנו כבר לעבוד על זה, זה נמצא בטיוטות יחד עם המשטרה. כשזה יהיה מוכן אנחנו כמובן נעביר את זה גם למשרד המשפטים וזה יעבור גם לכנסת.
לגבי התפעול וההתכוננות למערך המשטרי, אתן לנציגי המשטרה לפרט מה נעשה עד כה, בין השאר גם מול הנהלת בתי המשפט וכולי.
טל פז מזרחי
¶
עורכת הדין טל פז, מהייעוץ המשפטי במשטרה, בכל מה שקשור בהעברת המידע הפלילי לוועדה, אנחנו מצאנו כדי לא - - - למרות שאנחנו עדיין בשלהי ההתממשקות ובניית המערכות לצורך יישום החוק, עשינו כל מה שאנו יכולים בשביל שכן נוכל להעביר מידע פלילי גולמי לחברי הוועדה, שכאמור אמורה להתחיל לדון בבקשות שתגענה אליהם.
אני מציינת – זה מידע פלילי גולמי, זה יהיה באמצעות הכספת הקיימת מול הנהלת בתי המשפט. ובאופן הזה עשינו כמה שינויים שיאפשרו את המהלך הזה כדי שהם יוכלו להתחיל לעבוד.
בקשר למערכת עצמה, נעשו לא מעט דיונים ונעשו לא מעט פעולות שיאפשרו לנו את יישום החוק. בנושא הזה אשמח שתפרט הנציגה שלנו של האגף הטכנולוגי.
נאווה שטכלברג
¶
נאווה שטכלברג, ראש מדור פיתוח תשתיות באגף הטכנולוגיה, כפי שטל תיארה, כבר התחלנו לעבוד על הנושא בכמה מישורים. מישור אחד זה האופציה של להגיש את הבקשה בתחנת המשטרה. גם בגיר, אדם שעצמו רוצה להיות מועסק, יכול להגיע וגם מעסיק יכול להגיע ולהגיש בקשה עבור האנשים שתחתיו שהוא רוצה להעסיק.
נאווה שטכלברג
¶
החוק ייכנס לתוקף רק באוגוסט. במקביל אנחנו צריכים לפתח מסך שיהיה לטיפול של החוליה הבוחנת. בנוסף יש לנו את המסך של - - -
נאווה שטכלברג
¶
התחלנו לעבוד על זה.
יש גם מסך לוועדת המומחים, זה דומה למסך של ועדת המומחים שקיים בחוק - - -
נאווה שטכלברג
¶
זה עוד נדבך, עוד מודול. הפיתוח הוא חדש. על המערכת הקיימת צריך תוספת שתאפשר פשוט לקיים את החוק כפי שהוא קם עכשיו. ובמקביל אנחנו גם נאפשר למה שנקרא 'מעסיק בעל התחייבות' להגיש את הבקשה שלו כבר באתר האינטרנט. מעסיק שיש לו מעל 50 עובדים, יכול להגיש גם באינטרנט.
רון כץ (יש עתיד)
¶
אז לפי הדברים האלה אין מניעה שזה יהיה מוכן לאוגוסט, כלומר לפני פתיחת שנת הלימודים הבאה?
רון כץ (יש עתיד)
¶
מעכשיו עד אוגוסט, את טוענת שיש איזושהי בעיה? משהו שאנחנו צריכים לדעת, להיערך, להתכונן?
רון כץ (יש עתיד)
¶
אמור להיות מוכן. והשאלה היא לגבי כל המשרדים, מישהו חושב שזה לא יהיה מוכן לאוגוסט, אז שיגיד לנו את זה בוועדה.
היו"ר יוסף טייב
¶
עובדים על זה. בסדר, לפחות אני רגוע שבצד הטכנולוגי לא אמורות להיות בעיות. תמיד יכול להיות בלת"ם, אבל כרגע, לעת עתה.
תמי סלע
¶
היה גם את המנגנון לטפל בתיקים שצריכים ידנית לעבור עליהם, שזה מעבר למחשוב. עליהם רציתי לשאול.
תמי סלע
¶
לא, לא, לא ועדת המומחים. אני לא מתכוונת למישהו שהגיש בקשה לפטור, אלא לגבי המקרה שיש תיקים שלא כל הפרמטרים הם בעבירה עצמה.
טל פז מזרחי
¶
תמי, חשוב לי לחדד את הנקודה הזאת: כל המידע שיעבור לוועדה, לא ייעשה עם הסינון של יד אדם שבעצם בודקת את ענייני הגילאים. מה שאנחנו יכולים להעביר עכשיו זה באמצעות הממשק הקיים עם התוספת שעשינו שמעביר מידע גולמי. למשטרה אין שום יכולת עכשיו לעשות את הסינון הגילאי הזה, בסדר? בהתאם לזכאות על פי חוק.
תמי סלע
¶
לוועדת המומחים כרגע, עושים את מה שאפשר. בסדר, זה הגיוני.
גם רציתי להדגיש שבפרסום שצריך להיות כבר עכשיו, מעבר לפרטי ועדת המומחים, צריכה להיות התייחסות לאיסורים שאמנם עוד לא נכנסו לתוקף, אבל שאיזשהו הסבר על החוק שעומד להיכנס לתוקף ומה הוא אוסר – אחרת אנשים לא ידעו ממה הם צריכים לבקש פטור.
ליאור טוביה
¶
אצלנו אנחנו בשגרה, גם אנשי הוראה, גם אפס עד שלוש, מטפלות, מעונות, אנחנו בודקים בשגרה. יש לנו גם מערכת התראות בזמן אמת. זאת אומרת שגם אחרי שבדקנו והכול בסדר ואם צץ עכשיו רישום פלילי, אנחנו מקבלים על זה פוש. אנחנו מטפלים. יש נתונים למי שצריך. זהו. זאת עבודה שגרתית שלנו מול המשטרה. יש לנו מול הלשכה המשפטית. יש ועדות. מטפלים בזה בשגרה.
חשוב לי להגיד שאנחנו בודקים לא רק את העובדים, אלא גם את כל מי שאנחנו מעסיקים כמיקור חוץ ומגיע למוסדות החינוך שלנו. גם את זה אנחנו בודקים.
אפרת פילזר-ביזמן
¶
תודה אדוני, מעודד לשמוע שהדברים באמת מתכנסים ומתקדמים. אכן קריטי העניין של הפרסום, אמרה היועצת המשפטית ואנחנו מצטרפים לדבר הזה כדי שבאמת הדברים יתקדמו. בהקשר הזה אומר שבאמת היה מאמץ גדול מאוד להעביר את החוק. וזה חוק חשוב מאוד, הוא באמת יגן על ילדים. ובאותה נשימה אומר שאנחנו ממשיכים לקבל פניות ומקרים ממשיכים להגיע אלינו, ולכן הדבר הזה הוא באמת קריטי מאוד. גם אם זה עכשיו מקבל פחות פרסום בתקשורת, כי התקשורת מתמקדת בדברים אחרים, עדיין יש פעוטות שהולכים לגנים והדבר הזה ממשיך לצערנו, ולכן באמת זה קריטי מאוד שהדברים יתכנסו ויעבדו כמו שצריך.
אנחנו מודים ליושב-ראש הוועדה שבאמת קיים את הדיון הזה וזה ככה גורם לדברים לקרות. תודה.
אליהו בן מויאל
¶
תודה רבה אדוני היושב-ראש, ושלום לכולם, שמי אליהו בן מויאל, אני יושב-ראש השדולה של הנכים בכנסת. אני שומע את כל ההרכב של כל הוועדה הזאת, וכמה שצריכים באמת באמת לפקוח עין בנושא של הסעות וליווי של ילדים עם צרכים מיוחדים, שיש כל מיני מטפלים שבאמת לשעבר יש להם עבר מסוים. הם מלווים ילדים עם צרכים מיוחדים בהסעות, ובאמת גם לא ראויים להיות מלווים. אבל בגלל כל החוסר לוקחים אותם כמו בשוק עבדים. ואין לזה ביקורת, ביקורת פנימית של העיריות לנושאים האלה ששם צריכים לשים דגש. כן, זה קורה, קורה אחת לכמה, כמו במקרה באשדוד, קורה ברכסים, קורה בנצרת עלית ובכל מיני מסגרות, ובסוף זה נופל על הילדים המיוחדים האלה.
בואו ניקח כולם את זה לתשומת לבנו. זה דבר שצריך - - -
היו"ר יוסף טייב
¶
רק אגיד שהם מועסקים על ידי הרשות המקומית, ולכן הרשות המקומית אמורה לקבל עליהם את המידע. אבל אתה יודע מה, מרכז השלטון המקומי נמצא איתנו. נועה בן אריה נמצאת?
נועה בן אריה
¶
אני שמחה שנאמר כאן שאלה מקרים שיכולים להיות מקרים חריגים, אבל מבחינת נוהל הליווי בהסעות כחלק ממכרז ההיסעים וגם שכירת שירותם של מלווים בהסעות, כוללת בתוכה תנאים של בדיקה של העובדים האלה כבדיקה מקדימה. במקומות שבהם היו אירועים חריגים, אנחנו בהחלט צריכים לראות איך מטפלים בהם. אבל בדיקה כזאת היא בדיקה מקדימה שבהחלט מופיעה במסגרת המכרז, גם כשמדובר במיקור חוץ ובוודאי כשמדובר בהעסקה ישירה.
נועה בן אריה
¶
בוודאי לא מה שכולל החוק הזה. עד כה עסקנו בנושא של מניעת העסקה של עברייני מין במוסדות עם קטינים. אלה הדברים שנבדקו. ברשויות שבהן הוקמה כבר כספת בנושא של ר.פ. אז בכל רשות יש בהתאם להמלצת היועץ המשפטי את העבירות שהוא מנחה לבדוק, את סוגי העובדים שהוא מנחה לבדוק. אבל זה באמת קורה בכל רשות ורשות בהתאם - - -
נועה בן אריה
¶
משום שאני יודעת שיש יותר רשויות. כבר היום אני יודעת שיש יותר משתי רשויות, את זה אני יודעת בוודאות. הרפרנס של שתי רשויות מתייחס לדיון שנעשה כאן לפני למעלה משנה שבו הוצגו נתונים ביחס לפתיחת כספות ברשויות המקומיות, נכון לאותו מועד. אני מניחה שמשם הגיע הנתון הזה. היום יש רשויות נוספות שכבר הקימו כספת, אם כי לא קיבלתי נתונים. הדיון של היום התייחס לחקיקה עתידית שבה דווקא סוגיית הכספת היא לא העניין. זאת אומרת, היכולת שלנו לקבל את המידע תהיה יותר – לא באמצעות אותה כספת, יהיה אפשר לעשות את זה גם בדרכים אחרות. וזה גם מוביל אותי לאיזושהי שאלה, משום שהיועצת המשפטית של המשטרה דיברה על שתי דרכים לקבלת המידע. היא הציגה את הדרך של הגעה פיזית לתחנה או על ידי המעסיק או על ידי המועמד, רק אני לא בטוחה שהבנתי אם תהיה גם דרך שהיא מקוונת או שהיא שולחת בעצם את המעסיק הפוטנציאלי - - -
תמי סלע
¶
אבל גם כשיש, אני לא בטוחה שתמיד הוגדרו התפקידים האלה כתפקידים שלגביהם מקבלים את המידע. על זה אני שואלת.
נועה בן אריה
¶
מה שתמי אומרת זה נכון, הגדרת התפקידים שלגביהם מקבלים את המידע נעשית בעצם בכל רשות מקומית בהתבסס כפי שקובע החוק, על הנחיית היועץ המשפטי ביחס לאותם בעלי תפקידים. בהחלט אנחנו יכולים לראות מצב שבו ברשות אחת יוגדרו בעלי תפקידים מסוימים בעוד שברשות אחרת לא. וכאמור, אלה דברים שהחוק הותיר בידי הרשות המקומית לבדוק אותם. כעת משאנחנו בעצם מסתכלים גם על החוק הנוכחי שבו הוא מדבר על כלל המועסקים המיועדים לעבוד עם האוכלוסיות האלה, אז מאילו ברור ששיקול הדעת בעניין הזה כבר נקבע ואז קבלת המידע היא קבלה שתצטרך להיעשות על ידי המעסיק הפוטנציאלי, בין אם זה הרשות ובין אם זה גורם מטעמה. זה יכול להיות בהחלט העסקה באמצעות מיקור חוץ או גורם שמסייע לרשות המקומית בגיוס כוח אדם, ואז תשתרשר אותה חובה מכוח החוק הזה גם לגביו.
תמי סלע
¶
מבחינת הפרשנות זה ברור שכשכתוב שזה עבודה שקשורה בקשר קבוע או סדיר גם של השגחה או אחריות לשלומם של ילדים או חסרי ישע, אז מלווים בהסעות שבאופן קבוע נמצאים שם ואחראים להשגיח או אחראים להוביל אותם הם נכללים, זאת אומרת אין - - -
נועה בן אריה
¶
התשובה היא כן, משום שאנחנו כבר לא מדברים על העסקה במוסד, אלא בעצם אנחנו מדברים כבר על הקשר עם הקטין - - - אותו חידוד שנעשה במסגרת החקיקה הזאת, בוודאי צריך להוביל אותנו למסקנה שזה יחול גם בעניין הזה.
היו"ר יוסף טייב
¶
נועה, רק אם תוכלי להעביר אחרי כן את הבדיקה שלך, להעביר לוועדה בכמה רשויות כיום אכן משתמשים בכספת. מתי זה היה בפעם האחרונה?
נועה בן אריה
¶
ממה ששמעתי עכשיו, הנתונים הם לאפריל 2023. אני יכולה לנסות לבצע פנייה מטעם השלטון המקומי. אני יכולה להתחייב בפני היושב-ראש שאני אקבל את המידע.
תמי סלע
¶
אגב, זה לא הדיון, אבל באותו הקשר כדי להבין: הכספת, השימוש הזה הוא שונה ממה שיש למשרד החינוך. זה לא התראות בזמן אמת בפוש, אלא זה לפי בקשה שמוגשת. וגם זה משהו שאגב פה בתוספת לחוק, מנינו את משרד החינוך בגלל שלהם יש מערכת כזו, ואמרנו שאם תבוא או יבוא משרד או תבוא רשות מקומית ויראו שיש להם מנגנון פיקוח מתקדם יותר והדוק, אז אפשר יהיה להוסיף אותם גם כסוג של תמריץ, אבל גם הכספת זה הרבה פחות ממה שמשרד החינוך מפקח היום.
נועה בן אריה
¶
אני לא יודעת אם הבנתי נכון את מה שאת אומרת עכשיו, כי לפחות מבחינת השלטון המקומי, כאשר עוד לא הוקמו הכספות, אבל הקמנו את מיזם המסייעת כדי להתגבר על משבר כוח האדם של סייעות ושל עובדים במערכת החינוך, אז היה לנו קושי, בעצם רצינו לייצר מאגר ארצי והקמנו אותו. הקמנו אותו באמצעות מיזם משותף שנעשה עם החברה למתנ"סים ואז ביקשנו כדי לקדם בדיקה מקדימה של כל המועמדות, להסתייע במנגנונים של משרד החינוך. אבל אז נאמר לנו שכיוון שלא מדובר בעובדים שמועסקים באופן ישיר על ידי המשרד, אז הוא מנוע מלבדוק עבורנו במסגרת האמצעים שלו את אותו מאגר. מה שחייב אותנו לצאת מתוך היוזמה של יצירת מאגר ארצי שבו כבר יש לנו את כל המידע הזה באופן מובנה במקום אחד שיכול לשרת את כלל הרשויות ולהחזיר את הדבר הזה לבדיקה פרטנית של כל רשות באמצעות הכספת שלה, ככל שהוקמה ומתי שהוקמה. זה בהחלט יצר חסם משמעותי מאוד מקידום של מיזם ברמה ארצית שהיה יכול לעשות שני דברים מדהימים: גם מילוי כוח אדם זמני לחוסרים וגם יצירת מאגר שבו מראש כבר אנחנו יודעים את מי אנחנו שולחים לעבוד.
אני לא בטוחה שבעניין הזה נוכל להסתייע גם בפלטפורמה שיש למשרד ביחס לאותם מועסקים שהם מועסקים על ידי הרשות או שהם בהגדרה אינם עובדי משרד החינוך.
תמי סלע
¶
לא. קודם כל חבל שאין את האפשרות הזאת דרך משרד החינוך, אבל כן הייתה אפשרות לכאורה – כנראה זה כרגע לא בכיוון הזה – במקום ללכת על מודל של כספת, ללכת על אותו מודל כמו שיש למשרד החינוך שיהיה גם; רשות מקומית הרי גם יכולה להשתמש במערכת דומה, לאו דווקא דרכם.
נועה בן אריה
¶
נכון. מהבחינה הזאת אני רואה בחוק הזה סיוע משמעותי מאוד, משום שגם כאשר אנחנו מתייחסים על מעסיק שהוא גם יכול להיות זרוע ביצועית שעושה את זה עבור הרשות המקומית, והחוק הזה מאפשר את קבלת המידע למעסיק הפוטנציאלי מבלי שהוא יידרש בעצם לחוק המרשם הפלילי והקמת הכספת וכפיפות התוספת הראשונה לגבי גופים מורשים להקמת הכספת – אז כן, זה משחרר חסם שהוא משמעותי מאוד. אם נעמוד בזמנים של החוק ונצא לדרך בזמן והמערכות יעבדו ונוכל לקבל את המידע הזה באופן ישיר, אז בהחלט אנחנו רואים בדבר הזה שחרור של חסם מהותי מאוד. בהקשר הזה, לפחות - - -
תמי סלע
¶
נועה, החסם הוא לא משפטי. החוק הוחל באופן זהה לגבי משרד החינוך ולגבי רשות מקומית, דומה מאוד בהקשר הזה מבחינת הסמכות לקבל את המידע. רק השימוש במערכות ממוחשבות, בחרו שימוש אחר. זה לא שאין סמכות משפטית לקבל את המידע גם באונליין, גם בפוש. אבל בחרו להשתמש במערכת אחרת שהיא יותר מוגבלת, אם אני מבינה נכון.
נועה בן אריה
¶
- - תאפשר לנו לקבל את המידע בצורה שהיא לא באמצעות הכספת, אז היא גם תוכל לאפשר גם למעסיק שהוא רוחבי יותר כמו לדוגמה החברה למתנ"סים שעובדת איתנו במיזם המסייעת, לקבל את המידע כמעסיק של אותן תומכות חינוך. זה דבר שהוא מבחינתו שחרור של חסם משמעותי מאוד מכוח החוק הזה. ולכן מהבחינה הזאת, החוק הזה כן מהווה שינוי חיובי מבחינת היכולת לקבל את המידע. ככל כמובן שהדברים באמת יתאפשרו למעסיק הזה שהוא לא באמצעות הכספת.
היו"ר יוסף טייב
¶
טוב. אני מברך על ההתארגנות של משרדי הממשלה, משטרת ישראל ושאר הגופים על העבודה האינטנסיבית לקראת כניסת החוק לתוקפו. אנחנו מאחלים שעד חודש אוגוסט - - - כן, בקצרה, סליחה – הנהלת בתי המשפט.
יעל חג'בי
¶
דווקא לא. שמי יעל, אני מייצגת את הנהגת ההורים הארצית. קודם כל אני מברכת על החוק הזה, הוא חוק חשוב מאוד, מעט חורה לי על העובדה שהוא נעצר בגיל שש, כאילו ילדים בכיתה א'-ב' כבר לא זקוקים להגנה הזאת. לא אתעסק בזה כי אנחנו פה מדברים על היישום.
הייתי רוצה לשאול - - -
הילה בוסקילה
¶
אשיב – הנהלת בתי המשפט נערכה לכניסה של החוק, וועדת המומחים מוכנה לתחילת עבודה. מה שהמתנו לו זה המינויים של חברי הוועדה ויושב-ראש הוועדה שהם אושרו בימים האחרונים על ידי שר המשפטים.
עביר מטאנס
¶
כמו שסעיף החוק קובע, בראש הוועדה עומד שופט ושני חברי ועדה שהם מומחים. כמו שאמרנו, יש תהליך מינוי שבהמלצה, כמו תהליך מינוי לפי החוק.
עביר מטאנס
¶
יש שם - - - אני לא, יש שם מומחים, אני לא יודעת אם ספציפית רק לבריאות הנפש או כמה וכולי. אני יכולה לבחון. אין לי בשלוף של מי המומחים בדיוק.
עביר מטאנס
¶
כמו שאמרתי, ההודעה תפורסם בימים הקרובים והיא תתייחס ל - - - הרכב הוועדה, קובע אותה החוק, לא אנחנו. זה מותאם למה שהחוק קובע.
הילה בוסקילה
¶
לוועדה, כמו לכל ועדה מעין שיפוטית, יש סמכות לקבוע את סדרי הדין שלה במקרה שלא נקבעו סדרי הדין. זה מכוח חוק בית המשפט לעניינים מינהליים.
יעל חג'בי
¶
למרות שכתוב כאן במסמך שקיבלנו, שכאילו, זה חלק מהדברים שהיו אמורים לקרות – תקנות על מנת שהוועדה תוכל להתחיל לפעול באופן מיטיבי.
הילה בוסקילה
¶
שוב, תקנות מכוח החוק הן לא תנאי לתחילת עבודתה של הוועדה, והוועדה יכולה להתחיל לפעול גם בהיעדרן.
יעל חג'בי
¶
אוקיי. הייתי רוצה לשאול לגבי המערכת המקוונת, מאחר וכבר בונים אותה ואני מניחה שחשיבות החוק אמורה לגרום לכך שהדברים יפושטו ויורחבו באופן כזה שייווצר מאגר שלם. אני שומעת פה על כל מיני מאגרים, ה'הפרד ומשול' הזה קצת לא כל כך ברור לי.
הייתי רוצה לשאול ספציפית – לפני מאגר אחד שלם שאמור להיות עבור כולם, אם כבר יש מערכת מקוונת, מה עניין המגבלה למעסיק עם 50 עובדים? הלא אנחנו רוצים לפשט את הדברים עבור האזרח, נכון? אנחנו רוצים לגרום לכמה שיותר פניות, כמה שיותר פתיחות, לשיתוף פעולה מהאזרחים עם החוק – אז מה עניין המגבלות?
נאווה שטכלברג
¶
תהיה אופציה בשלב מאוחר יותר גם לבן אדם להגיש על עצמו בקשה וגם למעסיק עם פחות מ-50 מועסקים.
אפרת ליפשיץ
¶
זאת לא מניעה משפטית פר אקסלנס, אבל יש כל מיני היבטים משפטיים שצריך להתייחס אליהם, למשל, כיצד מזדהה אותו אזרח. יש בחינה של המשטרה באופן כללי, לאו דווקא בקשר לחוק הזה, איך להנגיש באופן דיגיטלי שירותים לאזרחים. זה מהלך הרבה יותר רחב מהחוק הזה, ויש המון היבטים שנבחנים שם שהם גם היבטים משפטיים בין היתר. לכן כבר היום בחוק למניעת העסקת עברייני מין במוסדות מסוימים, אפשרי להגיש את הבקשה באופן מקוון למי שיש לו 50 עובדים ומעלה. ולכן גם זה התאפשר. שוב, זה לא יהיה - - -
תמי סלע
¶
יש, אבל זה נכון שזה יוצר הכבדה על הרבה מאוד מעסיקים שמעסיקים פחות מ-50, שלא יכולים להגיש את זה בצורה מקוונת וצריכים להגיע פיזית למשטרה. ברור שזו הכבדה משמעותית.
היו"ר יוסף טייב
¶
קחו את זה בחשבון, השאלה במקומה. בסוף אתם צריכים להגיע מצב שכל אדם, גם אם הוא מעסיק שניים-שלושה מורים או מורות, יוכל להגיש בצורה דיגיטלית ולא יצטרך להגיע בצורה פיזית.
היו"ר יוסף טייב
¶
הדברים האלה נידונו בהצעת החוק, שוב, חבל שלא היית, אבל עלו פה מספר מורכבויות בכל מיני היבטים. ישנם פרוטוקולים לוועדה, אבל לא כאן המקום לשאול על המהלך ובאיזה צורה הוא נבנה. היו פה דיונים אינטנסיביים, אולי של עשרות שעות.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
טוב. רק להגיד לך תודה אדוני היושב-ראש, ואגיד בזהירות שזאת הפעם הראשונה שאני יוצא מעודד מישיבת מעקב ופיקוח. וטוב לראות שבאמת לוקחים את זה ברצינות ונעשתה עבודה ושאנחנו כנראה גם נגיע ליעד כשהחוק עומד וכל המרכיבים והתוכניות והמסכים יהיו נגישים וזה ייכנס לתוקף כמו שצריך. נעשה עוד דיון לקראת אוגוסט. תודה.