פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
28
הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי
23/01/2024
מושב שני
פרוטוקול מס' 48
מישיבת הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי
יום שלישי, י"ג בשבט התשפ"ד (23 בינואר 2024), שעה 12:20
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 23/01/2024
מימוש הסיוע להורה נוסף למגוייסים בצו שמונה - גרושות וגרושים
פרוטוקול
סדר-היום
מימוש הסיוע להורה נוסף למגוייסים בצו שמונה - גרושות וגרושים
מוזמנים
¶
סא"ל (במיל') שיר אבינועם - ר׳ עתכ״מ ב׳, משרד הביטחון
סיוון שחר - ע׳ בכיר להכוונת חיימ״ש מחוז מרכז, משרד הביטחון
סיגל אביב - מנהלת אגף א' תנאי שירות ויחסי עבודה, נציבות שירות המדינה
אסתי לוטבק קופל - עוזרת ראשית, נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה
שרית דמרי - דבוש - עו"ד, סגן היועץ המשפטי, המוסד לביטוח לאומי
עדו אבגר - מרכז המחקר והמידע, כנסת
רעות פוקר קפואנו - מרכזת הקו הפתוח זכויות נשים בעבודה, נעמ"ת
ליאורה שיקלי כהן - ראש צוות דיגיטל, פורום נשות המילואים
אפרת פאר וולהיים - גרושת מילואים, פורום נשות המילואים
כרמי אור - פורום נשות המילואים
נועה לוונטר - נציגת נשות המילואים, פורום נשות המילואים
מיכל גורן - מנחה קלינית, האוניברסיטה העברית, אוניברסיטאות ומוסדות אקדמים
ענבל אורן ברנד - מתנדבת
הודיה מויאל - שדולת הנשים
רישום פרלמנטרי
¶
אליחי כנפו
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
מימוש הסיוע להורה נוסף למגוייסים בצו שמונה – גרושות וגרושים
היו"ר פנינה תמנו
¶
אני רוצה לפתוח את הדיון, כולם לשבת. הדיון בנושא מימוש הסיוע להורה נוסף למגויסים בצו שמונה. הורה נוסף משמע, גרושים, גרושות, או כל וריאציה אחרת בעולם המודרני בו אנחנו חיים שיש להורה הנוסף. יש משפחות בהורות נוספת, משותפת או לא משותפת. במלחמת חרבות ברזל, ובכלל במשבר הקשה ובסיטואציה הקשה שמדינת ישראל נמצאת בה. אנחנו יודעים שכל העם הצבא וכולם מגויסים, כולל הגרושות והגרושים, יש להדגיש, כי יש גם מילואימניקים וגם מילואימניקיות, שאנחנו מצדיעות לכולם.
נתחיל בזה, שבתחילת הדרך עם המתווה בוועדת הכספים, דרשתי שיכניסו את הסיוע למשפחות המילואימניקים, לבני ובנות הזוג, והנגזרת לכך היא סיוע לכל הילדים המקסימים, ילדי ישראל שלא רואים את ההורה הנוסף לתקופה ממושכת, זה מציב אתגרים רבים. יש פה את פורום נשות המילואים משפחה אחת? שמך?
היו"ר פנינה תמנו
¶
חשוב לי לתת לנשים הנאבקות והפכו להיות קול משמעותי בבית הזה גם לדבר. נתחיל אתך, ליאורה. שם מלא?
ליאורה שיקלי כהן
¶
גברתי יושבת הראש ומכובדי. ראשית, אני רוצה להודות לכם על קיום הישיבה החשובה הזו והאפשרות שניתנה לי להיות חלק בה היום.
שמי ליאורה שיקלי כהן, עליתי ארצה לפני כ-23 שנה, מתוך ציונות ורצון להקים משפחה בישראל. כיום אני גרושה למילואימניק, יש לנו שתי ילדות צעירות, בנות שבע וארבע, אותן אנחנו מגדלים במשמורת משותפת בימי שלום, אך מאז פרוץ המלחמה, אני מגדלת אותן לבד 90% מהזמן.
בהתחלה לא יכולתי להתפרנס בעת שלילדות לא הייתה מסגרת חינוכית, ומאז אני מוצאת את עצמי בהפסדים כלכליים כבדים. ההוצאות שלי גדלו פי שניים, ואני מתמודדת עם קושי כלכלי ונפשי, אזלו לי הכוח והיכולת הכלכלית לעמוד בהוצאות הכבדות.
כמוני קיימות אלפי משפחות מילואימניקים, שקופות, הנושאות את עול המלחמה אולם אינן מקבלות שום סיוע.
במתווה הנוכחי קיים עיוות מפלה בהקשר לתגמולים של הילדות ותגמולים לכלכלתן אשר לעולם לא יגיעו אליהן, כי לצערי התקשורת הלקויה מול ההורה השני מקשה עלי, וזאת כל עוד אין הכרה ושינוי בחקיקה מצדכם ותיקון המתווה הנוכחי.
אנחנו משפחות מילואימניקים לכל דבר ועניין, בנות ובני זוג לשעבר של מילואימניקים, ידועים בציבור וכדומה, אנחנו גאות בגרושים שלנו ובלחימתם על הבית למען החזרת החטופים הנעדרים והגופות.
אנחנו נשות העורף, מגדלות בגבורה את ילדינו, בדיוק כמו כל האימהות, מעל 100 ימים, ומתמודדות עם קושי רב למחייתם של ילדינו. אין עוררים כי קיימת אפליה בוטה ולא הוגנת, ונכון הוא להתייחס אליה.
אנחנו מבקשות הכרה, זכויות שוות וכתף למען ילדינו, לטובת ילדינו, זכויות אשר אינן תלויות בטוב לבו של ההורה במילואים.
אל תפקירו את הילדים שלנו ואותנו, אנחנו שווים בני שווים, תודה.
היו"ר פנינה תמנו
¶
קודם כל תודה לך, את צודקת, יש אפליה, זה גם נגזרת של תהליכים סוציולוגיים. התפיסה המיושנת הזו של להסתיר ולשכוח את הגרושים והגרושות, זה צף עכשיו בצורה שגם אם אנחנו לא שמים לב אליה, זה מה שאנחנו עושים כחברה, ואסור שזה יקרה.
אני אקריא את הסיכום של ההסכם שכפינו על האוצר ועל משרד הביטחון. נציגת האוצר הגיעה? אני מבקשת שתגיע.
אני אקריא מהאמצע, אדלג על ההתחלה: לאור זאת סוכם, כי אחד הקריטריונים שפורסמו במסגרת תקנון קרן הסיוע יהיה שיפוי על פי המנגנון שיקבע על אובדן הכנסה לבני ובנות הזוג, זה רק על ההכנסות, של חיילי המילואים, כתוצאה משרות מילואים פעיל בצו שמונה של בן או בת הזוג, כל זה במלחמת חרבות ברזל. לעניין זה, בן או בת הזוג, לרבות בן או בת הזוג לשעבר, השותף בגידול הילדים. אתם לא מצפים שההורה הנוסף, השותף לגידול הילדים, בטח בתקופה הזו בה כל הנטל של גידול הילדים נופל על ההורה הנוסף, לא אמורות לפתור את כל הסוגיה הפרוצדורלית, ואני מקווה מאוד, שיר, שיש לנו תשובות, כי אני בקשתי במשך תקופה ארוכה גם מסא"ל במילואים אבישג - - -
היו"ר פנינה תמנו
¶
מהו, רכז? אני אתקשר לבוס שלו. אנחנו עושים קצת שיימינג בלי כוונה, נסי לתפוס את אלי בין, תגידי שאני רוצה אותו כאן עכשיו. שיר, בואי נתחיל, הלוואי שיש פתרונות.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אם יש עוד נשות מילואימניקים שרוצות לדבר, רגע חכי שיר, נשמע את הנשים היקרות, עד שאנחנו נותנות להן את הבמה, סליחה שזה לקח לי קצת יותר זמן, כי באמת רציתי שיהיו פתרונות.
אפרת פאר וולהיים
¶
גברתי יושבת הראש, מכובדיי. שמי אפרת פאר, ואני כאן כדי לייצג את ארבעת ילדיי, גילי רותם, הראל ואיתן פאר שגדלים במשמורת משותפת, ללא דמי מזונות. אבא שלהם, אלעד, ארז ונסע ב-7 באוקטובר, בלי לחשוב פעמיים לבסיס שלו באוגדת עזה וכולנו גאים בו מאוד על השרות המאתגר הזה.
אני מדברת כאן בשם הילדים שאין להם קול. שלושה וחצי חודשים שהמדינה נלחמת על בטחונה ועצמאותה. שלושה וחצי חודשים שחיילינו נותנים את חייהם עבור כולנו. שלושה וחצי חודשים שהעורף על כל גווניו מרגש, מחזק ומתחזק מהחזית. שלושה וחצי חודשים שהמדינה מחבקת את ילדי משפחות המגויסים, שלפתע נעלם הורה מחייהם השוטפים, דרך מענקים, מתנות, פעילויות, פסיקות וחקיקות.
כבר שלושה וחצי חודשים שכ-30% מאותם הילדים לא מקבלים את אותו החיבוק, ולמה? רק כי הוריהם גרושים, וההורה שבעורף לא זכאי לאותם מענקים והטבות.
ההורה הלוחם צריך לעסוק בלחימה, ורק בלחימה, מדי פעם לצאת להתרעננות, ולא לעסוק בהעברת כספים להורה המגדל באמצעות הבנק, ההוצאה לפועל או חלילה בתי המשפט.
אנחנו צריכים לחזק את המערך הלוחם בכך שנחבק את ילדיו, גם אם הם גדלים אצל בני הזוג לשעבר.
אנחנו עורף שמחזיק את המלחמה, כמו כל משפחת מילואים אחרת, מגיע לנו שיפוי, בדיוק כמו לכל משפחת מילואים אחרת, על המחירים ששילמנו ואנחנו ממשיכים לשלם כשאנחנו מחזיקים את המשפחה כשהאבא של ילדינו מגויס.
קונקרטית אנחנו מבקשות עבורם
¶
במענקי ילדים, משפחה וכלכלת בית עבור ילדינו. סיוע עבור הילדים, שכרגע, וכבר שלושה וחצי חודשים, ממומנים על ידי ההורה שבעורף בלבד, בזכות לשעת מילואים גם עבורנו, לטובת ילדינו ובהעברת הכספים ישירות אלינו. שמחנו לשמוע שכבר יש הבנה לגבי ההכרח לתת לזה מענה, ונדרש פתרון מלא ומהיר שיוכל גם רטרו, עבור תשלומים שעד כה לא הגיעו אלינו, והשאירו אותנו נתונות לחסדיו וזמנו של ההורה שבלחימה.
דובר כבר רבות על הצורך לשמור את העורף חזק גם עבור החזית. המלחמה הזו, לצערנו, צפויה להימשך עוד זמן רב ויציבות האימהות והילדים הן אינטרס מובהק של המדינה וחלק מהחוסן הלאומי שלנו. אני מודה לכן על ההקשבה ועל הרצון לשנות.
היו"ר פנינה תמנו
¶
יש לנו בזום את עורכת הדין שבות רענן, ראש תחום זכויות בפורום נשות המילואים. שלום שבות.
שבות רענן
¶
אני רוצה לפתוח בתודה לך פנינה, מתחילת הדרך את דוחפת את ההכרה בכלל במשפחות המילואים. אנחנו צעד אחד קדימה, למרות שמדובר באותו צעד, אין פה צעד נפרד.
נשות המילואימניקים כוללות את כל משפחות המילואים, כולן מחזיקות את המערכה הזו בידיים שלהן, הן בחזית והן בעורף. חלק מהמשפחות נשואות וחלק לא, והמאבק שלהן הוא המאבק שלנו לכל דבר ועניין.
חשוב לי להגיד שכן נעשתה דרך, ואני רוצה להיות קונקרטית. קודם כל בזכות הדיונים וההקשבה פה בוועדה ומשרד המשפטים שעזר לנו והאוצר, בהחלטת הממשלה שאושרה, כן תוקנה ההגדרה, תודה לאל, וההגדרה כן כוללת את זה שבן זוג כולל גם הורה או אחר וכולי. בדומה לאיסור פיטורים זמן מלחמה שכן חל גם על גרושות. אלו שני דברים שאנחנו שמחות עליהם. את המגמה הזו צריך להחיל גם בתקנון קרן הסיוע ויותר מהכול בפרקטיקה, כי בסוף אם הכסף לא מגיע למי שזכאית לו, ההגדרות לא כל כך עוזרות.
התבאסנו לשמוע שהמענקים עצמם של כלכלת הבית ומענק המשפחה המוגדל, הוגדרו בקרן הסיוע כזכות של המשרת בלבד, כשבעצם הרציונל שלהם היה לשפות את ההוצאות שגדלו בזמן הזה סביב הילדים וסביב הבית, ואין שום סיבה שהן לא יוגדרו כזכות משותפת, או אפילו יועברו דרך הביטוח הלאומי ישר לאמא בדומה לאופן בו הועברו דברים בקורונה.
אנחנו לא רוצים להגיע למצב שבו יש אלפי משפחות שנמצאות במתח מיותר, גם ככה יש כל כך הרבה להחזיק, גם ככה מתמודדים, כמו כולם עם כל כך הרבה קשיים, אנחנו לא רוצים להוסיף מתח בין בני הזוג לשעבר, ולאפשר פשוט לילדים לקבל את הכסף הזה שהמשפחות כל כך צריכות.
לפני כמה ועדות, שיתפתי פה את הנתונים שלנו לגבי סלי מזון, אני יכולה להגיד שיש הלימה די גבוהה בין משפחות בהן האישה גרושה, משפחות ששידכתי לקבלת סלי מזון, כך שלא מדובר בהטבה רעיונית, זה ממש צורך מעשי, והוא צריך לקרות עכשיו וכמה שיותר מהר, גם ההכרה חשובה, וגם הפרקטיקה, הן פשוט צריכות את הכסף ואת הדברים האלה כדי להמשיך להחזיק את החזית.
רעות פוקר קפואנו
¶
רעות, מנהלת אגף הפיתוח של נעמת, אליו מתקשרות נשים עם בעיות בעבודה, בטח ובטח עכשיו בגלל המלחמה. אני לא יודעת אם מישהו ראה כאן את הסרטון של "ארץ נהדרת", היה שם משפט אחד שממש קפץ לי: "להם הייתה שיטה, קודם לקחת את בעלך למילואים, להגיד לך כל הכבוד את לביאה, אחר כך לעשות פרצוף כי אחרת לעבודה". דוגמאות מהחיים: פנתה אליי ל', שגם גרה באשקלון וגם גרושה, פתאום עכשיו היא כבר לא יכולה – גם השעות שהילדים היו אצל הגרוש, הפכו להיות השעות שהיא צריכה. הכול השתנה לה בעבודה, הפרצופים האלה, היא פוטרה. אנחנו מטפלים בה.
רעות פוקר קפואנו
¶
הנה, זה ממש ככה, גם גרה באשקלון, פינתה את עצמה, כי בהתחלה, אם אתם זוכרים, אשקלון פונתה, נסעה הרבה לעבודה מהבית, עשתה כל המאמצים, וגם לגדל כמובן שתי בנות והיא פוטרה.
זה פשוט לא יאמן, כי אמרו לה, איך אנחנו יכולים לסמוך על זה, שמחר ביום בו היית לעבוד עד מאוחר כבר לא תוכלי לעבוד עד מאוחר, מחרתיים תגידי שהילדה חולה, ואין מי שיישאר אתה כי בעלך בצו שמונה. אני גם חווה את מה שאתן אומרות כאן, וכמי ששומעת את הבעיות האלה הן אמתיות, עושים לך פרצוף כשאת מאחרת, הילדים במצוקה.
היו"ר פנינה תמנו
¶
תודה. בהזדמנות הזאת, אני רוצה להודות לפורום נשות המילואים. היום אמנם לא באתי עם הסיכה, אבל אתמול הייתי אתה כל היום בכנסת. לא רק שאתן משמיעות קול חשוב מאוד, אתן גם עושות מחקרים. אני יודעת, ממה שהוצג לי אתמול על ידי הפורום, שכ-8% מנשות המילואים פוטרו או הוצאו לחל"ת, זה נתון נורא.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אנחנו נדבר עוד מעט על העצמאיות, אבל זה נתון בלתי מתקבל על הדעת, ואנחנו לא רוצים להיות במצב של פגיעה אנושה, בטח כשמדובר בגרושות, יש מעסיקים שמרשים לעצמם עוד יותר, ואין להן כבר את הזכויות של שעתיים ביום, שעה בבוקר ושעה לפני תום הלימודים. שיר בבקשה.
שיר אבינועם
¶
בוקר קשה לכולנו, יום קשה. זה מחזק כמה אנחנו צריכים להמשיך להיטיב עם משרתי המילואים, עם מערך המילואים, בטח עם בנות ובני המשפחה, לרבות אם מישהו במשפחה מוגדר תחת הגדרת גרושות פרודות, ידועות בציבור, כולן.
קבלנו את החלטת הממשלה מה-7 בינואר – 1226, והרחבנו את המענה דרך קרן הסיוע במתווה. אני אגע בדברים שאני אוכל להגיד לפרוטוקול, שכבר מאושרים, וייושמו בימים הקרובים. הראשון הוא מענק של 4,500 לבת זוג, כולל פרודה או גרושה, כשיש להם ילד אחד משותף לפחות עד גיל 14.
שיר אבינועם
¶
השיטה תהיה דרך אגף הכספים במשרד הביטחון, לא דרך גורם צהלי, שישלם להם. כמובן שיעבירו לנו חשבון בנק. משרד הביטחון ישלם ישירות, זה המנגנון - - -
שיר אבינועם
¶
הן יפתחו את הבקשה כמו כל אחת בקרן הסיוע. תחת הקטגוריה הזו יש כמה קטגוריות, לכל אחת מהקטגוריות האלה שאני אציין. זו בקשה דרך הלינק של קרן הסיוע באתר המילואים. שם נכנסים ומגישים את הבקשה, כתוב שם אלו מסמכים נדרש להגיש. הבקשה הזו, בשונה מהבקשות האחרות, לא תעבור לגורם המשלם שמוגדר מופ"ת בצה"ל, אלא תעבור למשרד הביטחון – אגף הכספים, זה המנגנון ש -- -
שיר אבינועם
¶
ישמנו את זה כבר בתוך האתר, זה עדיין לא נפתח, כי אנחנו רוצים לראות שטכנית אפשר לעשות עם זה משהו. לא רק שטכנית אפשר לעשות עם זה משהו, לא רק שיגישו בקשות, אלא שבאמת יהיה לזה בשר ומענה. אנחנו פותרים רגע את הפן הטכנולוגי של התשלום מול משרד הביטחון – אגף הכספים, זה כבר מנגנון שדי סוכם.
שיר אבינועם
¶
אנחנו עושים את הכול, אנחנו מבינים את החשיבות. אני שותפה בפורומים של כל נשות משרתי המילואים, בפייסבוק, בזומים. אני מקיימת שיח כמעט יומיומי עם מובילות הקהילה הזו, אז אני שותפה בדיוק לכל הדברים שעולים פה. דבר שני - - -
שיר אבינועם
¶
היא תקבל. כמובן שיש שני תנאים, כמו שהסברתי גם אתמול בוועדה שונה: הראשון שהוא נמצא יותר מ-45 ימים - -
היו"ר פנינה תמנו
¶
אז לא דייקת בהתחלה. המענק של 4,500, זה בכלל לנשים שלא עובדות. אם את גרושה וגם לא עובדת, תקבלי 4,500 אם הוא משרת מעל 45 ימים.
שיר אבינועם
¶
זה הדבר הראשון. הדבר השני הוא המענק שדברנו עליו ארוכות אתמול בוועדה. מענק של 10,700 לבנות זוג, שמאריכות חופשות לידה, ולא חוזרות לעבודה. גם פה מדובר על תנאי של 45 ימים. גם את המענק של 10,700 אנחנו נותנות לאותן בנות זוג.
היו"ר פנינה תמנו
¶
גם לגרושות שיש להן ילדים משותפים וילדו עם בן זוג חדש, אבל יש לה ילדים נוספים, זה 10,700. זה יהיה גם דרך הביטחון?
שיר אבינועם
¶
דרך קרן הסיוע. כל מה שאני מגדירה, כל ארבעת הסעיפים שאציין עכשיו הם דרך קרן הסיוע. תכף אציין מה לא דרך קרן הסיוע.
היו"ר פנינה תמנו
¶
כשאת אומרת לי פה בלשונך שיהיה לינק, שמראש ההורה הנוסף יוכל להיכנס אליו, כדי שגם לכם זה יעשה סדר.
היו"ר פנינה תמנו
¶
זה לא בשורה, אנחנו הכנסנו את זה במתווה, אני הכנסתי את זה במתווה, זו לא בשורה בכלל, זו בשורה חשובה אבל בשורה ממוחזרת.
שיר אבינועם
¶
בשורה שבאה לידי מימוש. אבדן ההכנסה, דברו פה על העצמאיות, אם היא עצמאית או אם היא שכירה. אני אגדיר אובדן הכנסה: אם יש ירידה בהיקף השכר בין החודשים שלפני המלחמה לחודשי המלחמה, לא מדובר על מענק חד פעמי, מדובר בתשלום סיוע מתמשך חודשי. אפשר להגיש את זה רטרו גם לעצמאיות.
היו"ר פנינה תמנו
¶
נפרוט את זה: נגיד שירדת מ-100% ל-50%, או שבאותו חודש הורידו לך שעות ושעות כוננות, ירדת, לצורך הדוגמה, מ-10,000 ל-4,000, ירידה של 6,000 שקל עד 10,000, אני טועה?
היו"ר פנינה תמנו
¶
אבל זה עד 10,000 שקל בחודש שאתם נותנים. את יודעת כמה דוגמאות אני מקבלת בסמסי"ם של נשים שלא מקבלות את אובדן ההכנסה, משהו צריך להשתכלל, זאת אומרת שגם זה - - -
היו"ר פנינה תמנו
¶
זאת אומרת שהגרושות שיש להן אובדן הכנסה וירידה בשכר, יוכלו להגיש ולקבל דרך אגף הכספים.
שיר אבינועם
¶
יש 10,000, אבל עדיין, כל בקשה שמגיעה מעל 10,000, אנחנו לא מחזירים אותה ריקה, אלא מעבירים אותה לוועדת חריגים. כי על פי התקנון יש ועדה בראשות קמל"ר, שמתקיימת אחת לשבוע ובה אנחנו דנים בהוצאות חריגות מהסכום שנקבע על פי המדיניות ותקנון הקבע.
היו"ר פנינה תמנו
¶
לא, היה מענק. תראי, מה אנחנו צריכות. קודם כל, יש התקדמות, תוך שבוע ימים את נתת לנו מילה שזה ייפתר בעזרת השם. אני רוצה שיהיו אנשים ייעודיים שמטפלים בדבר הזה, ולא אגף ביטחון תקציבי שילכו לחפש.
היו"ר פנינה תמנו
¶
בדיוק, על הנושא של ההורים הנוספים. יש התקדמות, אבל יש הרבה דברים שניתנו לילדים, המענק היה מתוך ראיה לתת מעטפת לילדים, כמו שיעורי עזר, תקני אותי אם אני טועה, בייבי סיטר. ברור שהבייבי סיטר ושיעורי העזר נופלים על ההורה הנוסף.
שיר אבינועם
¶
אני יכולה לומר שכל דבר שלא קשור בסעיפים שתוקננו בתוך הקרן, הו בקשות שאנחנו בוחנים אותן באופן חריג. מגיעות אלינו הבקשות האלה, אנחנו רואים אותן.
שיר אבינועם
¶
לא, כל הסעיפים שלא ציינתי עד כה, שהם מעבר לארבעה שציינתי, אם זה שיעורים פרטיים, אגב זה לא קשור לנשואים או לא נשואים או גרושים, מוגדר כסוגיה חריגה בקרן בכל מקרה. אבל המענה לבייבי סיטר - - -
שיר אבינועם
¶
לא, בכלל של משרתי המילואים. בקשה לשעורים פרטיים מוגדרת עדיין כבקשה חריגה שאנחנו בוחנים.
שיר אבינועם
¶
סיוע נפשי הוא הדבר החמישי שרציתי לומר, שלא קשור לקרן הסיוע, שכן הכנסנו לטובת אוכלוסיית הפרודות זה מענה רגשי, אותם 1,500 שקלים, שיוכל להגיש עליהם בקשה, פה זה לא דרך קרן הסיוע, זו בקשה שתגיע דרך האתר, אבל תגיע ישירות בלי בחינה ותהליך.
שיר אבינועם
¶
אנחנו נפעיל את זה מול אכ"ס – אגף הכספים במשרד הביטחון, אבל הבקשה תגיע ישירות אלינו, בצרוף של קבלה, זה יהיה פשוט מאוד לכל המשרתים.
היו"ר פנינה תמנו
¶
סליחה שאני מביאה את הדוגמה האישית שלי, אני יודעת אמנם שקבלו מענק של 3,000, היה 1,250 ועוד תוספת.
שיר אבינועם
¶
היו כמה מענקים של שנה שעברה, שזה לפני דקה בערך, 1,100 הוצאות אישיות, 2,000 למשפחה. יש המענקים שאנחנו נותנים עכשיו במסגרת המתווה החדש, יש דיפרנציאליות בין לחימה או יעוד עורפי מבחינת היחידות בהן משרתים משרתי המילואים, מענקים של 266 שקלים או 466 תלוי אם אלו הוצאות אישיות או משפחה, או 866 לכל מי שבצע שרות מילואים עד סוף 2023 ובצע מעל ארבעה ימים בקפיצות של עשרה ימים.
היו"ר פנינה תמנו
¶
קודם כל, כל הכבוד שבסוף פתרתם את זה, לקח זמן, צריך להודות על האמת, אבל זה שיהיה פתרון, שיוכלו להגיש תוך ניתוק התלות בלרדוף אחרי ההורה שנמצא במילואים. זה דבר סופר משמעותי, ואני מקווה שזה יעבוד כמו שצריך. בסוף מבחן התוצאה והתפעול הם סופר חשובים. לצד זה יש רק דבר אחד שבאמת חסר לי, ויכול להיות שתכף יאירו על עוד נקודות, זה הסיפור של הסיוע בעזרה של בייבי סיטר, כי בסוף האימא לא יכולה להיות מרותקת לבית היא צריכה לצאת, אם יש תינוקות היא לא יכולה, היא צריכה ללכת לדברים נוספים, סידורים. צריך לתת מענק שאם היא לוקחת בייביסיטר אפשר לעזור לה, כי בסוף זה נגזרת של העובדה שעכשיו היא במשמורת מלאה, מלא על מלא, כי אין לה את הימים שהם אצל האבא או הפרטנר בהורות שיכול לסייע לה, וזה חסר לי, זה ממש חסר לי.
שיר אבינועם
¶
אז אני רוצה להתייחס לזה. שלושה דברים: ראשית- רשמתי לי את זה, נבדוק את זה ברמה המשפטית, תקנון וכל מה שאנחנו מתעסקים בו. דבר שני- יש מענה במסגרת ה-500 שקל, ואפשר להגיש לנו בקשות בגין זה. דבר שלישי שחשוב מאוד שתדעו - - -
שיר אבינועם
¶
הדבר השלישי, שהוא חשוב, יש מרכז סיוע למשפחות שנותן מענה של חיבור מול הרשויות בעזרה לבייביסיטר, בעזרה בהרבה דברים אחרים.
היו"ר פנינה תמנו
¶
יש לנו אובדן הכנסה, אני מבסוטית על זה חבל על הזמן, כי זה גם לא רק לחודש אחד, אלא ככל אובדן הכנסה. יש לנו את המענק, שהוא טיפה אנמי 4,500, אבל גם לא מזלזלים בזה. יש לנו את הנשים אחרי לידה של 10,700, שאנחנו עדיין בתוך המאבק עם חבר הכנסת דוד ביתן, שאם לא יאושר אולי יהיו דיונים בכספים, כך לפחות אנחנו מתכוונים לעשות, מה שחסר הוא הסיוע הזה- המעטפת.
שיר אבינועם
¶
1,500 כמו שאמרתי זה טיפול רגשי, זה לא דרך הקרן אלא דרך אתה המילואים. ברגע שנפתח את זה לכולם, נפתח את זה באותה פעימה לבני ובנות הזוג, כולל פרודים, גרושות וגרושים, ומי שעונה על ההגדרה הזאת כולל ידועים בציבור. יש הגדרות רחבות מאוד, שאנחנו כצה"ל ניתן להן מענה במסגרת כל מה שציינתי עד כה.
השאלה הנשאלת
¶
אתן מבקשות להוכיח ירידה בהכנסה, אבל יש גם עליה משמעותית בהוצאות. בסוף כשאת מסתכלת על האיזון הזה, או שהפרנסה שלך נפגעת או שההוצאות שלך מאוד עולות. למה צריך להוכיח אובדן הכנסה? יש פה מציאות שנמשכת מעל מאה יום, שאימהות נושאות בנטל וההוצאות שלהן גדלו פי שניים, אז למה אין הכרה בזה, למה צריך רק להוכיח שיש אובדן הכנסה?
היו"ר פנינה תמנו
¶
האמת היא שהיא נוגעת בנקודה. מצד אחד יש את החלק של ההפסד, אבל אף אחד לא מסתכל על ההפסד שנוצר כתוצאה מהגידול הוצאות. ובזה היא מתייחסת רק ל-500. 500 שקלים ואולי הטיפול הרגשי שזה הוצאות חדשות. זה לא מספיק, במיוחד כשזה חד פעמי.
שיר אבינועם
¶
אנחנו כצה"ל, יכולים להעביר את המענקים שאינם במסגרת קרן הסיוע לחשבון הבנק של משרת המילואים- כצה"ל, אלה המענקים.
היו"ר פנינה תמנו
¶
- - צריך לומר ביושר, על ההוצאות הנוספות אנחנו נותנים מעבר למענקים על אובדן הפסד 500 שקלים, זו התוספת היחידה על ההוצאות הנוספות שלכם, אלא אם כן תגידי לי שיר, אם יש בוועדת החריגים. קודם עורכת דין שבות רענן דברה על סלי המזון, שאתם צריכים לעשות ועדת חריגים, אם יש אישה שהיא הורה נוסף או גבר, שנקלעים למצוקה אתם צריכים לאשר הוצאות אחרות. להגיע למצב של סלי מזון?
שיר אבינועם
¶
אמרתי, בוועדות החריגים, אחת בשבוע אנחנו דנים בכל כך הרבה סוגים של סוגיות שלא בתקנון של סעיפים שהוגדרו בקרן. זה מביא לידי ביטוי גם דברים שהעליתן פה, ועוד אלף ואחד דברים נוספים שאנחנו נותנים עליהם מענה.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אני רוצה לעשות אתכן משהו במשותף, בואו נפנה לחברת החשמל, אפשר לפנות גם לא לתאגידי המים אבל לעיריות. אלו מסים נוספים יש? שיבואו עם פתרון או הנחה משמעותית. אני מאמינה שאפשר לפרוץ את הסיפור הזה, כי ברקע שיחה שהייתה לי עם מנכ"ל חברת חשמל מאיר שפיגלר, שאמר שיש להם קרן מיוחדת, והוא מוכן לשקול את זה שיהיה לנשות המילואימניקים ובפרט הורה נוסף שבסוף הנטל נופל בעיקר עליו. אנחנו מודעים לזה.
היו"ר פנינה תמנו
¶
שדולת הנשים. האוצר אמרו בקיצור, תסתדרו רבותי צה"ל, קבלתם 9 מיליארד, הקרן פחות, תקציבו את זה ותחלקו את זה כמו שצריך. אנחנו נבדוק אחר כך מדוע הם לא הגיעו, שירה את לא מפחידה מספיק?
הודיה מויאל
¶
תודה פנינה על הדיון. אני רוצה לדבר על שתי נקודות שלא דברנו עליהן: הראשונה- אני לא יודעת אם ביטוח לאומי פה, שעת היעדרות בתשלום מהעבודה. קיבלנו הרבה פניות לקווים הפתוחים שלנו של נשים גרושות שלא זכאיות לקבל את השעה ביום בתשלום.
שרית דמרי - דבוש
¶
כן, עורכת דין שרית דמרי מהביטוח הלאומי. זה לא במגרש שלנו. אנחנו לא יכולים לאכוף את זה, אנחנו לא הרגולטור. מי שצריך להיות כאן ולהתייחס, הוא אולי משרד העבודה, ולראות אלו סנקציות ניתן לנקוט.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אנחנו נוציא פניה. אתמול דברתי עם השר יואב בן צור על נשות הקבע, אותו סיפור. אנחנו נצטרך לפתור את זה. כולם באותה סיטואציה, רק ההגדרות של הנשים - - -
הודיה מויאל
¶
זה אירוע שמאוד פוגע בנשים האלה, וזו זכות שמגיעה להן, הן מחזיקות את נטל גידול הילדים כרגע. אני לא רואה שום סיבה שהן לא יקבלו את הזכות הזאת, כמו כל אישה אחרת שבן הזוג שלה נמצא במילואים.
הנושא השני
¶
דברתם פה קצת על מענקי הסיוע, ואני כן אדבר רגע גם על מענק כלכלת הבית וגם על מענק המשפחה שמגיעים ישירות לחשבון הבנק של המילואים. אני רוצה להגיד פה דבר חשוב, שהדבר הזה הוא פתח לאלימות כלכלית עתידית.
היו"ר פנינה תמנו
¶
מענק כלכלת בית, זה מאוד פשוט, אנחנו יודעים למה כיוונתם, רציתם לעזור לתא המשפחתי, שהוא בית אחד, מתוך ראיה של בית אחד, ואז צץ הסיפור של שני הבתים, כאשר יש הורה נוסף. צריך לפתור את זה. רענן, את רוצה לשאול את זה?
כרמי אור
¶
היה לזה פתרון בקורונה. בקורונה היה בג"ץ, שחייב את מקבלת, בדרך כלל, דמי הביטוח הלאומי, היו אז מענקים לילדים, לחלוק עם בן או בת הזוג.
היו"ר פנינה תמנו
¶
לביטוח לאומי יש באמת יכולת לעשות את זה יותר טוב, הבעיה היא שלדעתי - - - הסיפור של כלכלת הבית, חייבים למצוא לו פתרון, אלא אם כן אתם רוצים להעביר את זה - - -
שבות רענן
¶
אז אני רציתי לשאול את צה"ל ואת ביטוח לאומי, אולי נצא מכאן עם פתרון. כמו שפנינה אמרה,
ברור למה נועד מענק כלכלת הבית, אין שום סיבה שהוא לא יגיע למי שמחזיק את הבית ולמי שנלחמת על הבית, גם אם היא גרושה, זו אפליה שאין בה שום היגיון. אם קשה לכם פרקטית לעשות את זה דרך קרן הסיוע. אז להעביר את כל מענקי כלכלת הבית, גם של הנשים הנשואות דרך ביטוח לאומי ביחד עם ה - - -
היו"ר פנינה תמנו
¶
אבל יכול להיות שתעשו בג"ץ, אני לא חושבת שזה נכון שזה יגיע לשם, כי סך הכול יש לצבא באמת רצון לעזור. אבל סיפור כלכלת הבית.
שיר אבינועם
¶
עם כלכלת בית צריך לעשות הפרדה, זה לא מענה שניתן מקרן הסיוע, אלה מענקים שצה"ל משלם בדחיפה ישירות - - -
שרית דמרי - דבוש
¶
כל הדברים האלה מחייבים תיקוני חקיקה בביטוח לאומי. אני לא יכולה להעביר כסף אם אין תיקון חקיקה. אגיב בעדינות, זו מטלה נוספת ביטוח לאומי.
שרית דמרי - דבוש
¶
הסכם סעיף תשע הוא עדיין כמו חקיקת משנה, כלומר אני עדיין צריכה לבוא לכנסת, לאשר את זה בכנסת - - -
שרית דמרי - דבוש
¶
אני לא רוצה להפחיד משום דבר, אני רק רוצה לתאר את התהליך, זה לא תהליך שמחר בבוקר אני אומרת ואני מבצעת. אני צריכה לעשות הסכם סעיף תשע עם צה"ל ועם האוצר.
היו"ר פנינה תמנו
¶
יכול להיות שצה"ל יודע לעשות את זה, יכול להיות שתצטרכו לעשות את זה שיח, שיר, עם מחלקת - - -
היו"ר פנינה תמנו
¶
את יודעת מה היתרון שלכם? אתם ביצועיסטים, לטוב ולרע. משרד הביטחון והצבא אתם ביצועיסטים ביחס להרבה מאוד - - - אגב, גם ביטוח לאומי לא להיפגע, אנחנו מאוד מעריכים את העבודה שלכם, של ירון המשנה ל - - -
כרמי אור
¶
חברת הכנסת, כבר היה לזה פתרון, באמצעות הוראה משפטית שבן או בת הזוג לשעבר צריכים להעביר את הכסף ואז אפשר להוציא - - - כמו שהיה בקורונה.
היו"ר פנינה תמנו
¶
לא רוצים להיות שם, לא שם עכשיו במלחמות עולם, שאם לא הפרת הולכים להוצאה לפועל, אם בשביל זה אני אומרת לכם לכו לבית משפט. אני פה כי אני רוצה שהמערכת תמנע את הסכסוכים האלה. שהמערכת לא תצטרך להפיל הכול על ההוצאה לפועל.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אני לא שם, אם עושים את הדברים נכון, אז מונעים הרבה חיכוכים מיותרים של המשפחות ושל בני הזוג לשעבר.
סיגל אביב
¶
לגבי בנות הזוג ובני זוג גרושים וגרושות, העמדה שלנו, הרי בנות ובני זוג של אנשי מילואים נשואים ונשואות מקבלים את ההטבה של שעת קיצור ויום חופשה במהלך המילואים. שעת קיצור שעות התקן ויום חופשה.
היו"ר פנינה תמנו
¶
לא, אתם נציבות שרות המדינה? תחזרי לנציב היקר ותגידי לו שיוציא עכשיו מכתב לכל המשק.
היו"ר פנינה תמנו
¶
קודם כל תודה רבה לך על הכנות, שנית שזה יהיה הסיכום שלנו שנוכל לדעת שהנציבות הוציאה את המכתב הזה לכולם. את תמליצי על זה לנציב כגורם המקצועי האמון על הנושא.
מיכל גורן
¶
נכון, והנה אני. רציתי להוסיף נקודה, כי הרבה ממה שרציתי להגיד נאמר על הצורך בהשוואת הזכויות של הגרושות שהן אוכלוסייה שגם בשגרה סוחבת על הגב ונתקלת רק בבעיות בירוקרטיות כל הזמן. גם כשאנחנו באות לתקן את האפליה הזאת חשוב מאוד לשים לב שזה לא מעמיס עוד נטל בירוקרטי עליהן, בטח שלא בתקופות כאלה שהן נמצאות בבית עם שנים שלושה או ארבעה ילדים, ופתאום ועדות חריגים, ופתאום - - - מיוחדות.
היו"ר פנינה תמנו
¶
דווקא הפרוצדורה של הקרן לא אמורה להיות קשה. כל הזמן להיות בראיה, שיר, של כמה מפשטים את הבירוקרטיה, דברנו על זה בעבר, ודווקא הפתרונות שהיא הביאה, אני חושבת שהם נכונים, מתוך ראיה והבנה של המערכות, אני רוצה רק - - -
שיר אבינועם
¶
חשוב לי להדגיש בהקשר של המענקים, שהם ניתנים למשרת המילואים כזכות שלו בהיותו משרת או משרתת מילואים.
היו"ר פנינה תמנו
¶
- - מצב חריג, אנחנו מבינים עורף חזק שתומך מאוד בחזית, וצרכים נלווים לדבר הזה, וכממשלה וככנסת ראינו את הדבר הזה שחשוב שיקרה. נכון שגם קולות מתוככם מתוך הצבא אני זוכרת שהקמל"ר – קצין מילואים ראשי, בן ארי בא אלינו לדיון הראשון, ועלה ואמר שבאמת יש פה צורך אמתי, כולכם רואים את הצורך הזה, היו לי שיחות גם עם שר הביטחון. לכן לא להגיד לנו שזה נגזרת של המילואמניקים, אנחנו לא שם.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אנחנו מדברים על מענק כלכלת בית, ברור לנו שמי שמחזיק בכלכלת הבית זה ההורה הנוסף או בת הזוג. במקרה של בת הזוג מדובר במשק אחד, צריך לפתור את זה.
היו"ר פנינה תמנו
¶
לא נמציא בעיות. ואם לא תמציאו מצדי מענק חדש שיעזור להן, אבל לא יכול להיות מצב שלא יקבלו כמעט עזרה. כרגע הן מקבלות רק על ההפסד והתוספת זה רק על 500, ו-500 שקל חד פעמי - - -
היו"ר פנינה תמנו
¶
בייביסיטר וכלכלת בית אולי תעלו את זה. אני אומרת שתעלו לגרושות את כלכלת הבית, אני חושבת שזה יכול לפתור לכן הרבה בעיות, ואז להשוות את זה לאותו מענק לגרושות, הרי ה-500 קיימים היום גם לבנות זוג.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אני אומרת שבמקרה של - - - אגב, גם לא כל ההורים הנוספים מגישים, יש כאלה שהמצב הכלכלי שלהן מאפשר ולא מגישות. אלה שפועלים אקטיבית הם אלה שבאמת צריכים את זה. לראות איך מעלים, ה-500 הוא לא כל כך רלוונטי להורה נוסף, יכול להיות שזה יהיה הנתיב של הפתרון, במקום לפתור את זה עם האגף של הדחיפה, את כל הסיפור של ההעברות והקיזוזים, אני חושבת באמת - - - בכמה נשים מדובר, 17,000? סליחה, אני לא זוכרת בדיוק.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אז נוסיף על זה 600-700 שקלים לנשים, לדעתי זה פתרון טוב, כפול 400. אגב, דעי לך שפתחתי לכם את השער להגדלת התקציב. של הקרן, לא לשכוח, כאשר אני מבקשת - - -
היו"ר פנינה תמנו
¶
נכון, זה התחיל ב-80-70, עד שאנחנו שמנו דריסת רגל משמעותית, גם את זה צריך לזכור, אנחנו פה כדי לסייע.
היו"ר פנינה תמנו
¶
לכן אני רוצה שתפתרו את הדבר הזה.
אני רוצה לסכם את הדיון. אני רוצה להודות לצה"ל – לאגף כוח אדם, ולנציגה שנמצאת כאן על ההתקדמות בנושא הפתרונות שבקשנו בעניין גרושות וגרושים – הורה נוסף והסרת החסם הפרוצדורלי להעברת הכספים. מבקשת לבחון, לא רק לבחון, לתקן את מענק כלכלת הבית, שקבלו מילואימניקים, אך הורה נוסף לא זכה לו. לוודא שניתן להעלות כרגע את הסכום שציינתם במהלך הדיון של 500 שקלים, השוואה לאותו מענק שמקבל המילואימניק. עדכון של נציב שרות המדינה לכלל המגזר הציבורי, לאפשר את השעה- שעתיים, זה שעה ביום?
היו"ר פנינה תמנו
¶
להתאים את זה לגרושים גרושות והורים נוספים. לבחון את הנושא הזה גם בראייה של דיני עבודה לכל מי שמועסקת המגזר הפרטי, וגם לגבי נשות ואנשי הקבע. ביטוח לאומי, יש משהו בו אתם יכולים לסייע להם?
היו"ר פנינה תמנו
¶
אבל אף פעם לא מחכים שזה יהיה במגרש שלכם, בדרך כלל אתם יצירתיים מאוד, אני מרגישה בתקופה הזו שאתם קצת מדשדשים, בקורונה אמרו שהצלתם את המדינה.
שרית דמרי - דבוש
¶
גברתי, כמות ההסכמים שחתמנו ואנחנו עומדים לחתום לפי סעיף תשע בחודשים האחרונים היא גדולה מאוד. הבנו שזה משהו שמטופל על יד צה"ל ומשרד הביטחון, כמובן שאם הביטוח הלאומי יידרש, אנחנו בקשר גם עם אכ"א.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אני מבקשת שתלכו לעשות עבודה, ובכל זאת תראו איך אתם יכולים לעזור לנשות המילואים בכללי ובתוכן נשות - - - תבואו אלינו עם תשובות. כמובן שאמרתי שנשב יחד עם סא"ל שיר, ונראה איך אנחנו מקדמים מול הרשויות המקומיות וחברת חשמל, סיוע לנשות המילואים.
תודה רבה, אני סוגרת את הישיבה, להתראות.
הישיבה ננעלה בשעה 13:23.