פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
1
14
הוועדה לפיקוח על הקרן לאזרחי ישראל
13/02/2024
מושב שני
פרוטוקול מס' 33
מישיבת הוועדה לפיקוח על הקרן לאזרחי ישראל
יום שלישי, ד' באדר א' התשפ"ד (13 בפברואר 2024), שעה 13:06
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 13/02/2024
ישיבת מעקב בנושא בינוי מוסדות לתנועות נוער
פרוטוקול
סדר היום
ישיבת מעקב בנושא ההקצאה השנתית לשנים 2024-2023 מהקרן לאזרחי ישראל – בינוי תנועות נוער
נוכחים
¶
חגי גרוס - מנהל מינהל חברה ונוער, משרד החינוך
יוסף אסף לוי - מנהל תחום בכיר תיאום וארגון, מינהל הפיתוח, משרד החינוך
דן פיקמן - רפרנט חינוך באגף התקציבים, משרד האוצר
אתי וייסבלאי - מרכז המחקר והמידע של הכנסת
נפתלי דרעי - מזכ"ל, מועצת תנועות הנוער בישראל
רועי תשובה - סמזכ"ל, מועצת תנועות הנוער בישראל
נדב אלישיב - יו"ר ועדת רשויות מקומיות, מועצת תנועות הנוער בישראל
ניסים שלם - יושב-ראש נוער לאומי בית"ר, ויושב-ראש מועצת תנועות הנוער
דרור כהן - נציג במועצת התלמידים והנוער הארצית
נתנאל אלק - סמזכ"ל כספים וארגון, תנועת בני עקיבא
נוכחים באמצעים מקוונים
¶
אמיר רימון - מנהל מרכז הדרכה ארצי חברתי, מינהל חברה ונוער, משרד החינוך
עמיחי דרורי - מנהל תחום תשתיות עירוני, מרכז השלטון המקומי
רישום פרלמנטרי
¶
רעות חביב, חבר תרגומים
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
ישיבת מעקב בנושא ההקצאה השנתית לשנים 2024-2023 מהקרן לאזרחי ישראל – בינוי תנועות נוער
היו"ר לימור סון הר מלך
¶
יום שלישי, ד' באדר התשפ"ד. ישיבת מעקב בנושא הקצאה שנתית לשנים 2023-2024 מהקרן לאזרחי ישראל – בינוי תנועות נוער. ברצוני לפתוח בתנחומים למשפחות הנופלים. הדופק הלאומי ומצב הרוח הלאומי תלויים בהודעות ה-"הותרו לפרסום" שלנו. ולצערנו, גם היום וגם אתמול פתחנו את הבוקר ב"הותר לפרסום". אתמול בבוקר התבשרנו על נפילתם של הגיבורים רס"ל עדי אלדור ורס"ל במיל' אלון קליינמן, והבוקר אנחנו מתבשרים על נפילתם של הגיבורים סא"ל נתנאל אלקובי, רס"ן יאיר כהן ורס"ל זיו חן. השם ייקום דמם.
עם ישראל ינצח, הוא חייב לנצח. אין לנו ברירות אחרות. עבור ניצחון נצטרך המשך לחימה אינטנסיבית עד להכרעת האויב - החמאס - ולשחרור כל החטופים. לא נעצור עד שנשיג את שתי המטרות הללו, בעזרת השם. תנועות הנוער מהוות נדבך חשוב מהחינוך הבלתי פורמלי בישראל. פעילות התנועות מתקיימת בקרב מגוון חלקי האוכלוסייה באופן שמייצג את הפסיפס החברתי. התנועות מקנות ערכים חשובים ומעודדות את הנוער למעורבות חברתית. ההשקעה בהן היא ללא ספק השקעה בעתידה החברתי של מדינת ישראל.
הוועדה למדה על הצרכים של התנועות במבנים והבינה כי מצוקת המקום, שנבעה, בין היתר, בשל האיסור עליהן להשתמש במבני מוסדות חינוך פורמליים, מהווה חסם להרחבת פעילותן. משכך החליטה הוועדה להקצות סכום של 40 מיליון שקלים בשנת 2023 וסכום של 35 מיליון שקלים בשנת 2024 לטובת בינוי בעבור תנועות הנוער.
על רקע זה, הוועדה מבקשת להתעדכן בסוגיות הבאות: האם הוקצו התקציבים שאושרו על ידי הוועדה בהתאם לקריטריונים שוויוניים, תוך שימת דגש על פריפריה חברתית וגיאוגרפית? האם אכן גובש קול קורא לתנועות הנוער או לרשויות המקומיות על מנת שיגישו הצעות לבינוי מוסדות רלוונטיים?
בואו נתחיל עם השאלות האלה. יש לנו עוד שאלות, אבל אנחנו נשמח לשמוע.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
¶
אפשר כמה מילים? תודה, כבוד יושבת-הראש. אני לא יודעת מי הנציגים שיושבים פה, אבל אני כן רוצה לומר כמה זה חשוב וכמה, ואני אדבר בלשון העם, זה מבאס שדבר לא נעשה. כן ישבתי באוצר כשהקצנו את הכספים, וכן היה ברור ש-40 מיליון שקלים ילכו בשנת 2023 לתנועות נוער ובשנת 2024 40 מיליון שקלים לתנועות נוער ו-35 מיליון שקלים לבריאות הנפש. כן נאמר לי, למדתי אז צעד אחד צעד מה קורה, שאם זה לא מנוצל פשוט הכסף מתאדה, במובן הזה שהוא כבר לא יהיה מופנה למה שקבענו. וחוששני שזה מה שקורה.
אנחנו נמצאים כבר בפברואר 2024. כלומר, ה-40 מיליון שקלים שהיו אמורים לצאת ב-2023 – נעלמו. ואני מאוד כועסת. פונים אליי תנועות נוער גם דתיות וגם חילוניות. אך לאחרונה, מקריית ים, סיפרתי לך, הלכתי שם לראות בעיניים שלי והזדעזעתי שכך הנוער שלנו נמצא באיזה מקום. אני פשוט נדהמת, כי החינוך הבלתי פורמלי הוא כל כך חשוב. ואף ילד לא רוצה להגיע למקום כזה. מקלט. אי אפשר להיכנס מרוב הריח של הטחב וההזנחה.
היו"ר לימור סון הר מלך
¶
מיכל, אני רוצה לשמוע קודם כול את משרד החינוך, ואנחנו רוצים להבין שבאמת לא נעשה דבר, ואז אנחנו באמת נאמר את הדברים בצורה - - -
היו"ר לימור סון הר מלך
¶
או שנעשה דבר, כי מה שאנחנו קיבלנו זה שכרגע באמת לא נעשה דבר. ואנחנו עושים בדיוק בשביל זה את ישיבת הפיקוח הזאת.
היו"ר לימור סון הר מלך
¶
אנחנו נלמד ממנה באמת מה נעשה, אם נעשה.
מנהל מינהל חברה ונוער, משרד החינוך, חגי גרוס, בבקשה.
חגי גרוס
¶
צוהריים טובים. אני, ראשית, מתייחס לפתיחה שלך, כבוד יושבת-הראש, גם למצב של המדינה, ואם נתייחס לנושא של הוועדה – גם לתרומה הבלתי ניתנת לערעור של תנועות הנוער. בהמשך לישיבה שנכחת בה אתמול וגם אני נכחתי, התרומה שלהן באה לידי ביטוי גם בשגרה וגם בחירום. על זה אין בכלל מחלוקת. ולכן, משרד החינוך, אם זכור לך בוועדות הקודמות שהשתתפנו, התעקשנו שהתקציב ילך דווקא לתנועות הנוער ולא לגופים אחרים, ואנחנו בהחלט בירכנו על החלטת הוועדה.
אשר לסטטוס הנוכחי, א' אני מצר על כך שיש עיכוב. אכן יש עיכוב. אני יכול להגיד שמאז הוועדה האחרונה התנהלו דיונים בין המשרד ובין האוצר ובין תנועות הנוער, זאת אומרת, זה סוג של משולש, באיזו דרך הכי נכון להעביר את הכספים. הייתה איזושהי מחלוקת – האוצר והתנועות העדיפו שהכספים יעברו דרכם ישירות. משרד החינוך, מסיבות מקצועיות, חשב שנכון שהכסף יעבור דרך הרשויות באמצעות קול קורא. ושוב, הסיבות הן מקצועיות בלבד. אנחנו בקשר שוטף עם תנועות הנוער ובשותפות.
לקח זמן עד שהתקבלה החלטה. אני יכול להגיד בצער שהדיון האחרון שהתנהל בנושא היה ב-5 בספטמבר, יחד עם השר והמנכ"ל, והתקבלו בו החלטות. ואז הגיעו החגים ואז ה-7 באוקטובר, והעסק נתקע. אבל, אנחנו, תוך כדי חירום התנענו מחדש את התהליך. מבחינתנו, במשרד החינוך התקבלה החלטה שהכסף יעבור דרך הרשויות באמצעות קול קורא, כדי שזה יהיה בצורה הכי מקצועית שהמשרד יודע להפעיל. ונכתב קול קורא יחד עם תנועות הנוער, שהיו שותפות להערות על הקול-קורא. ונבנו כל מיני מנגנונים כדי לוודא שבאמת כשרשות מקבלת את הכסף אז הכסף יהיה מיועד לבינוי מבנים, לתנועה שנבחרה. באמת בזה עסקנו בשבועות האחרונים.
חגי גרוס
¶
הקול הקורא הוא בטיוטות אחרונות. ברגע שהוא ייסגר אנחנו נעביר אותו לוועדה. אני יכול להגיד שהלשכה המשפטית כבר באישורים אחרונים. אז מהבחינה הזאת, התקדמנו. אני מעריך שמייד אחרי הבחירות לרשויות המקומיות הקול הקורא יתפרסם, ולא לפני. זאת אומרת, זאת ההערכה – טווח של שבועיים.
אשר לשאלה השנייה
¶
הקול הקורא בנוי כך שתהיה עדיפות לפריפריה הגיאוגרפית-חברתית מצד אחד, מצד שני שמירה גם על תנועות הנוער הקטנות ולא רק הגדולות. מדד שטראוס מקבל בניקוד שלושים נקודות מתוך 105. זאת אומרת, זה לא מעט. ובנוסף, סניפים שהם עתירי עולים או נוער בסיכון או בעלי מוגבלויות, יקבלו ניקוד נוסף של 10 נקודות. ככה זה בקול הקורא, כדי להבטיח שבאמת הסניפים שיש בהם צורך הם אלה שיקבלו עדיפות.
וגם תנועות הנוער עצמן, אני חייב להגיד שאנחנו כולנו צריכים ללמוד מהן על הערבות ההדדית. התנועות הגדולות בקול הקורא דואגות לצמצם את האחוז שלהן כדי לאפשר לתנועות הקטנות גם לזכות במספר הסניפים, ולאו דווקא בהתאם לגודלן היחסי אלא בהתאם לצורך. זאת אומרת, זה באמת ראוי ושווה ללמוד.
חגי גרוס
¶
אני לא זוכר את מדרגות המימון. נדב, אתה זוכר? אם לא, אז אמיר נמצא פה בזום והוא יכול להגיד.
אלון שוסטר (המחנה הממלכתי)
¶
יושבת-הראש, אני יכול להגיד מילה? אני צריך להיות בראשות הישיבה בוועדת הכלכלה. רק מילה אחת לומר דווקא לאורחים. המוסד הזה שלא זוכה לפעמים לפרספקטיבה טובה, מגיעה לו מילה טובה מאוד בנושא תנועות הנוער. אתם מכירים את הפעילות בנושא התקציב.
כרגע בוועדת החינוך אנחנו עוסקים בסוגייה של מחלקות הנוער, שוודאי מתכתבות עם הפעולה הזו. והנה כאן אנחנו עומדים על כך שתקציבי בינוי יגיעו. אני יודע שצריך לעשות גם בתנועות הנוער, כמו פה, אבל גם במכינות. גם ועדת חוץ ובטחון תעסוק בכך. אנחנו ערבים לכך שהתורמים לחברה יתרמו גם לצערנו, לשמחתנו, לגאוותנו, גם לנשק, ואחר כך גם למשק – יקבלו לפחות את החלק המגיע. גם אם יהיה קצת פחות מהתנועות הגדולות, לפחות שתהיה תחושה של הוגנות כלפי מי שמבצע את מה שצריך לבצע. יישר כוח לכם, יושבת-הראש, תודה.
חגי גרוס
¶
אז אם רק יורשה לי, קודם כול, אמיר נמצא בזום, אם אפשר לאפשר לו תגובה, אם אפשר לפתוח. אבל הוא עדכן אותי שהמימון הוא 100% לרשויות החלשות.
אמיר רימון
¶
כן, שלום רב, שלום ליושבת-הראש. רק במשפט קצר – 100% מימון, בהנחה שגם ככה הרשות המקומית תצטרך לשים הרבה כסף על פיתוח. אז המשרד נותן 100% מימון, כולל עוד 135,000 שקלים להצטיידות. זאת אומרת, לא רק המבנה אלא גם שולחנות, כיסאות, כל מה שצריך. רשימת ההצטיידות תיסגר עם התנועה הזוכה והרשות הזוכה.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
¶
אפשר רק לשאול? אמרת 100% מימון לרשויות חלשות. מה המדרגות האחרות? כלומר, איך הדירוג?
נפתלי דרעי
¶
קודם כול, תודה לך, גבירתי יושבת-הראש, שכינסת את הישיבה הזאת. כי אם היית מכנסת אותה עוד חודש היינו שומעים אז שיש תקנה. חבל שלא עשינו אותה לפני חודש או חודשיים.
נפתלי דרעי
¶
כן, היו מתוכננות בחירות מוניציפליות ב-31 באוקטובר. ידענו את זה כבר מזמן. אני חייב להביע את התסכול שלי ואת האכזבה שלי מזה שהוועדה הזאת במחיצת שנת 2023 אישרה את התמיכה לבינוי בתנועות נוער, ועד פברואר 2024 עוד אין תקנה. זה לא ייאמן. עכשיו, שתבינו, התקנה, הבסיס שלה, לפחות, קיים מ-2018-2019. לא היה צריך להמציא. זה היה. כל הוויכוח היה זה שהייתה בקשה של האוצר שהכסף ילך דרך תנועות הנוער ולא דרך הרשויות המקומיות. וניהלנו על זה דיונים. ובשלב מסוים, באוגוסט, אמרנו "חבר'ה, אנחנו מבינים שאתם לא מחליטים. תחליטו מה שאתם רוצים, רק בואו נרוץ קדימה".
כי היה ברור לנו שנפספס את 2023. כי ברגע שתפורסם תקנה ייקח חודשיים-שלושה עד שיגישו בקשות רשויות, עד שיבדקו, עד שיקבלו החלטות. היה ברור לנו שעד ה-31 בדצמבר אנחנו צריכים כבר להעביר את ההחלטות למי הם מקצים את זה כדי ליצור התחייבות. אני שמחתי לשמוע את חגי אומר שהתקציב לא נעלם אלא הוא ימומש ב-2024, ואחר כך, אם צריך, גם ב-2025.
נפתלי דרעי
¶
זה נבדק עם תקציבים של משרד החינוך, אני מבין. אז זה חשוב מאוד. זאת הייתה הדאגה העיקרית שלנו לגבי היום. אני מקווה שעכשיו באמת נסכם את התקנה כמה שיותר מהר ונצא לדרך. אני רוצה להעיר הערה אחת ששווה לבדוק אותה. אנחנו, כשדיברנו על אפשרות להעביר את התקציב דרך תנועות הנוער, אז דיברנו גם על לנצל חלק מהתקציב לשיפוצים. כי סניפי תנועות הנוער הקיימים, רובם גם נראים כמו סניפי תנועות נוער. ואז אמרנו שאם אפשר שאת חלק התקציב שלא נספיק לנצל וכולי, אפשר יהיה לנצל אותו לנושא של שיפוצים של סניפים ראויים שקיימים. ובתקנה הנוכחית שמדובר עליה אין אפשרות כזו.
אז אם הדבר הוא אפשרי, אני לא יודע. אז צריך לראות שמאפשרים לנו גם לנצל את ההזדמנות הזאת. כי יש בקשה של כל תנועות הנוער לאפשר את הדבר הזה. כי הן לא תמיד זוכות לתקציבי שיפוצים לרשויות המקומיות כי הם חסרים בתקציב ואין להם כספים לשיפוצים. אז אנחנו נדרשים להביא את זה ממקורותינו, והמקורות שלנו הם די דלים. אז אם אפשר לבדוק את זה אנחנו נשמח לראות ולהנחות את משרד החינוך כך שיתנו גם לזה מענה. נדב, אתה רוצה להוסיף? נדב מרכז אצלנו.
נדב אלישיב
¶
נדב אלישיב, אני מרכז במועצת תנועות הנוער את תחום הבינוי ואת כל התחום של הקשר עם השלטון המקומי. רציתי להגיד שני דברים: אחד, שאנחנו בעצם במועצה נערכנו כל התקופה הזאת לממש את התקציב בכל צורה שהמשרד יבחר; ללוות את התנועות בזה, לדאוג שהן יגישו את הבקשות, לסייע להן בכל מה שקשור בעולם הזה של הקצאות הקרקע שצריך להגיש, ולדחוף את זה כמה שניתן. גם אם היה נבחר לעשות את זה בצורה של תקנה היינו ערוכים להקים לזה את המחלקה הנדרשת. אז בעצם זה דבר אחד.
דבר שני, כמו שגם סיפרתי לכם בהזדמנות קודמת, המלחמה הביאה איתה הרבה פעילות באוכלוסיות המפונות, וזה בצורה הפוך על הפוך – זה גרם לגדילה דווקא ביישובים האלה. יש סניפים שלנו שבמקום לחפש את הילדים בשכונה, עכשיו כולם יורדים ללובי של המלון. אז יש לנו סניפים במקומות כמו קריית שמונה ושדרות, שהסניף צמח מ-200 ילדים ל-600 ילדים כי הם פשוט כולם מאוד קרובים. והצורך הזה הוא באמת צורך שהרבה יותר זועק במקומות האלה, כי כשהם יחזרו חזרה הם ימצאו את אותן שכונות שחסר בהן. ובגלל זה התקציב הזה מאוד-מאוד חשוב ונרצה להביא אותו למקומות הפריפריאליים האלה. תודה.
דן פיקמן
¶
דן פיקמן, אגף תקציבים. האמת, אין לי הרבה מה להוסיף. התקציב יועבר במלואו, בהתאם לשיח שלנו מול משרד החינוך. כל פער שיימצא יטופל.
היו"ר לימור סון הר מלך
¶
טוב, חבר הכנסת, ניסים ואטורי, אתה רוצה להגיד משהו? לדבר על תנועות הנוער, על החשיבות?
ניסים ואטורי (הליכוד)
¶
כן, כן, ברור, ברור. אני דיברתי גם בעבר על זה, על החשיבות להעביר לתנועות הנוער. אתה אומר שהועבר, אז מה הבעיה? הכול בסדר.
היו"ר לימור סון הר מלך
¶
לא, הועבר, אבל צריך לראות שיש לזה, הישיבה הזאת בעצם באה לפקח על זה שבאמת, על איך זה ממומש בעצם.
ניסים ואטורי (הליכוד)
¶
כן, ברור. אז כמו שאמרנו גם בעבר, ההעברה לתנועות הנוער, דרך אגב, הילדים שלנו עכשיו בשלג בזה בלי גג, כן?
היו"ר לימור סון הר מלך
¶
כן, אבל עכשיו קיבלנו בשורה טובה. קיבלנו בשורה טובה. חגי גרוס, ממשרד החינוך, אז הוא אמר לנו שבעצם בשבועיים הקרובים יהיה קול קורא עם כל התנאים לרשויות, ומשם. וגם הבשורה הטובה הנוספת היא שבאמת הכסף לא נעלם, למרות שזה לא ימומש כנראה ב-2024.
ניסים ואטורי (הליכוד)
¶
כמו שאמרתי גם בעבר, יש מקומות שבהם תנועות הנוער, לפחות ממה שאני מכיר אצלנו גם, שהם תחת הגשם, תחת שלג. יש מקומות שאינם ראויים לפעילות של נוער. ולכן, צריך לקדם את זה כמה שיותר מהר. אם יש בעיה תגידו לוועדה, בשביל זה אנחנו נמצאים פה. הוועדה הזאת נמצאת כדי לעזור לאזרחי ישראל. קרן האושר של אזרחי ישראל, כן? תודה רבה.
היו"ר לימור סון הר מלך
¶
טוב. אני רואה פה בתשובות שאתם שלחתם לנו, חגי. כתוב פה שמייד לאחר התקציב נפרסם את הקול הקורא.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
¶
הוא אומר שזה כבר עבר. אני לא מצליחה להבין. בואו תסביר לנו מה קורה. כי אתה אמרת שזה כבר עבר למשרד החינוך, ואתה אומר שצריך לראות את התקציב ואם הוא עובר. לא הבנתי.
חגי גרוס
¶
אנחנו קיבלנו אינדיקציה שהתקציב עבר, צריך לזהות אותו. זה מה שקיבלתי מאגף תקציבים. זאת אומרת, אגף תקציבים אמר שהם קיבלו אינדיקציה שהתקציב עבר והם עכשיו מזהים אותו, מבודדים אותו. אני פחות בקי בנושא התקציבי של המשרד. אבל, מה שכן אמרתי זה שהתקציב במלואו ימומש. זו השורה התחתונה החשובה. הקול הקורא בטיוטות אחרונות, הוא יפורסם.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
¶
כשאתה מדבר איתי על זה שהתקציב עבר, אנחנו מדברים על 2023, נכון? או שגם? 80 מיליון עברו או 40 מיליון?
דן פיקמן
¶
גם 2023 וגם 2024 הועבר למשרד החינוך. בתוך המשרד ייתכן שיש להם עוד דברים שהם צריכים לעשות על מנת לממש אותו. אבל, מבחינתנו, התקציב הועבר וניתן למימוש.
חגי גרוס
¶
אמרתי, כן. אתמול הייתי בקשר עם אגף תקציבים אצלנו. מה שדן אמר זה מה שאמרו לי. אנחנו צריכים לבדוק איך מממשים אותו, זה הכול.
עמיחי דרורי
¶
שלום וברכה, צוהריים טובים, גבירתי יושבת-הראש והמשתתפים כולם. 2-3 הערות לי. דבר ראשון, אנחנו סבורים שבאמת חשוב שהבינוי של המבנים לתנועות הנוער יבוצע דרך הרשויות המקומיות, ודרכן בלבד. הרשויות המקומיות יכולות לוודא עמידה בסטנדרטיים תקניים של בינוי. יש להן, בהגדרה עדינה, יד ורגל בנושא הקצאות הקרקע. הן מוודאות התאמה לתוכנית העירונית, הן מכירות את הצרכי העירוניים. ולכן, הבינוי, לשיטתנו, צריך להיות מבוצע דרך הרשויות המקומיות. זו נקודה אחת.
נקודה שנייה, היות ואני מבין שיש קול קורא באוויר, אבל משרד החינוך אומר שהוא ביצע התייעצות עם תנועות הנוער. אני לא יודע על התייעצות עם מרכז שלטון מקומי. אם הרשויות המקומיות הן אלו שאמורות לבנות, אז מדוע לא הוצעה התייעצות עם מרכז השלטון המקומי? אני חושב שהדבר הוא הכרחי. נדרש להעביר גם את הקול הקורא - - -
עמיחי דרורי
¶
לא נעשה שום שיתוף פעולה. לא נעשה שום שיתוף פעולה. ואני חושב שהדבר הוא סופר-חשוב. כי בסופו של דבר, הם אלו שיבנו. הם אלו שבסופו של דבר יצטרכו להשתתף בעלויות פיתוח, תחזוקה וכן הלאה. אז איך הם לא הציר המרכזי ביחד עם המשרד, ביחד עם תנועות הנוער, שעליו מתבצעת ההתייעצות פה? אני חושב שהדבר הוא הכרחי ומחויב. ואני קורא למשרד החינוך להעביר לנו את הקול הקורא בהקדם לעיוננו, וכמובן לא כמעשה עשוי. היה ראוי שהקול הקורא היה מועבר אלינו כחלק מגיבושו, כחלק מצוות החשיבה ולא, מה שנקרא, "אנחנו סיימנו, האם יש לכם מילה אחרונה של התייחסות?". לא כך הדבר צריך להיות מבוצע. זו נקודה שנייה.
דבר שלישי, באמת לוודא שהשנה למעשה, היות ומשרד האוצר אומר שהועברו גם תקציבי 2023 וגם 2024, אז לוודא שהשנה, הקול הקורא הקרוב שיוצא, כאמור בשיתוף פעולה איתנו, יהיה על סך 70 מיליון שקלים. שזה התקציב שאני יודע שיש לנושא. לא 40, אלא כמובן זה התעדכן. זו נקודה שלישית.
נקודה אחרונה היא שמוקצה באמת תקציב של כ-70 מיליון שקלים לנושא. הייתי שמח לחשוב, אולי לא עכשיו בפורום המכובד הזה אלא מול המשרד, האם לא נכון לכלול גם עלויות פיתוח? כדי שבסופו של דבר לא יהיה מצב שבו דווקא ברשויות עם מצב סוציו נמוך ויכולות נמוכות, עלויות הפיתוח אולי תהיינה גבוהות, ויימצא שהם לא יוכלו לממש את ההקצאה. גם אם מממנים להם 100% מהבינוי אבל עלויות הפיתוח מאוד גבוהות, יכול להיות שיצרנו פה חסם. אני אומר את הדברים אבל זה לשיח עם המשרד. עד כאן.
היו"ר לימור סון הר מלך
¶
אוקיי, אז בדיוק כמו שאמרת, זה כבר לשיח עם המשרד. אבל, כן אני אשמח לשמוע את משרד החינוך בעניין שיתוף הפעולה עם הרשויות המקומיות.
חגי גרוס
¶
אז שוב, קודם כול, צריך לזכור שקהל המטרה, או היעד, גם על פי החלטת הוועדה, הם תנועות הנוער. ולכן, מבחינתנו, הם היו הפרטנר המרכזי לדיונים. כמובן שאנחנו מדברים כל הזמן עם השלטון המקומי. מי שבעצם כתב את הקול הקורא זה מינהל הבינוי במשרד, שעובד צמוד ובאופן עקבי עם הרשויות. יש לו את כל הניסיון לדעת מתי פיתוח, מתי לא פיתוח. הוא, הרי, בונה במאות מיליוני שקלים כל שנה מוסדות חינוך. אנחנו נעלה את זה לדיון אצלנו במשרד יחד עם מינהל הבינוי ונראה איך מתקדמים. אנחנו רק לא רוצים שהדבר הזה יעכב.
עמיחי דרורי
¶
אם אפשר מילה? חגי, בנושא הזה לא היה שיח, לא של מינהל פיתוח, לא של אילנית שושני, עם אף אחד מאיתנו. אני אמון על תחומי הבינוי. שוחחתי עם הגברת שאחראית על אגף קהילה ונוער – לא היה שום שיח. אז בואו נעשה את זה.
עמיחי דרורי
¶
תנועות הנוער הן הקליינטים. אבל, בסופו של דבר, והם קליינטים חשובים לכולנו, אבל מי שאמון על הבינוי ומי שזה בשטחם, זה הרשויות המקומיות. ובוודאי הן לא יכולות להיות אורחות בשטחן הן. אז בואו נוודא שהדבר הזה מבוצע כמו שצריך. זה האינטרס המשותף.
היו"ר לימור סון הר מלך
¶
בסדר גמור. אז באמת בעניין הפיתוח, אני חושבת שאתם צריכים לנהל את הדיון הזה, ואולי זו אחת הסיבות שכן כדאי שתהיו שותפים לדיונים האלה. קודם כול, התקציב הוא 75 מיליון ולא 70, כמו שנאמר פה. ובאמת, אולי זה לאוצר, למשרד החינוך – האם אפשר שזה באמת יוקצה בשנה אחת?
חגי גרוס
¶
א' אני אבדוק את זה מול אגף תקציבים. אני לא בטוח שזה יכול, בגלל יכולת הביצוע של השלטון המקומי. אבל, נבדוק את זה. זאת אומרת, יכול להיות שעדיף להקצות את זה על פני שנתיים כדי לוודא באמת יכולת ביצוע ומעקב גם שלנו כמשרד.
היו"ר לימור סון הר מלך
¶
בסדר גמור, טוב, תודה רבה. נציג מועצת התלמידים והנוער הארצית, דרור כהן, בבקשה.
דרור כהן
¶
היי, תודה. אני דרור, בן 15, מפתח תקווה, אני מדריך בשבט המושבה של הצופים ונציג במועצת התלמידים והנוער הארצית. אז תנועות הנוער, כמו שכולכם אמרתם פה בעצם, הן העוגן של החוסן של בני הנוער בשגרה, ועל אחת כמה וכמה בחירום. התנועה זה המקום שלי, של החברים שלי, של החניכים שלי, להתחבר לערכים של הארץ, של המדינה. לקבל ערכים שפשוט אין בשום מקום אחר. אני יודע שבעת צרה, בצחוק או בשגרה החניכים שלי יודעים שאני שם עבורם. זה פשוט הבית השני שלי. אני יודע שהקיצוץ בתקציב של תנועות הנוער הוא על סדר היום ועל שולחן העבודה של הכנסת, וחשוב לי ממש להדגיש שזה לא יקרה. כי לולא התקציבים האלה למרכזים הבוגרים, ללוגיסטיקה של השבט, ועוד כל הדברים האלה – אז פשוט הנוער ילך לאיבוד.
ברמה האישית, השבט שלי בפתח תקווה, כבר למעלה משלוש שנים ללא מבנה קבוע. ואני, כל שבוע מחדש, צריך לחפש בתים. בתקופת המלחמה אני גם חייב להיות ליד מקלטים, כן? והמבנים של החינוך הבלתי פורמלי, וספציפית של תנועות הנוער, הם מאחדים ומייחדים אותנו. דיברנו על זה שהתנועה היא הבית השני שלנו, כן? אז הוא יכול להיות בית שני אם אפילו לבית אין מבנה בשביל שהמשפחה שלו תהיה שם, כן?
אני בכיתה י' ואני אחראי על ילדים בכיתה ה', והילדים האלה סומכים עליי, בין אם זה במעבר בכבישים ובין אם זה באזעקות צבע אדום ובטילים. אני אחראי עליהם, ואני, אני חייב מבנה. אז אנחנו סומכים עליכם, בשם כל הנוער, שתמצאו פתרון בדרך הכי מהירה והכי יעילה, שיגיע למדריכים, שיגיע לחניכים, שיגיע אלינו לתנועות כמה שיותר מהר. תודה רבה.
היו"ר לימור סון הר מלך
¶
תודה רבה. מסכימה עם כל מילה. אנחנו באמת משתדלים. וגם בהתייחס באמת לדברים שאמרת בפתיחת דבריך, אז אתמול התקיים דיון בוועדת חינוך בדיוק על הנושא הזה של התקצוב של הפעילות השוטפת של פעילויות הנוער, שזה תקצוב שתמיד מגיע דרך כספים קואליציוניים, וכל פעם מחדש יש צורך לבוא ולדרוש אותו. ואני חושבת שלתנועות הנוער יש חשיבות גדולה בחוסן שלנו. בחוסן החברתי שלנו, בחינוך. ביחס לדורות הבאים שלנו – מי הם יהיו ואיך הם יהיו. ויש לזה חשיבות גדולה שבאמת הדבר הזה יהפוך להיות בבסיס התקציב.
ברוך השם, היה אתמול דיבור על קיצוץ – כנראה, לפחות ממה שאני שמעתי גם משר האוצר וגם מסביבתו, זה שהקיצוץ הזה כנראה לא יתרחש. אבל, אני אומרת, מעבר לזה שיתרחש או לא יתרחש, תנועות הנוער צריכות להיות בבסיס התקציב. יש עוד משהו שאתה רוצה לומר?
דרור כהן
¶
כן, הקטע של התקצוב. פשוט, זה ממש חשוב, כי בלי התקציב הזה בסוף לנו לא יהיה את הדברים הכי בסיסיים שיש. זה ממש חשוב. לכולכם, כל מי שיושב פה – תעשו הכול, בבקשה, בשבילנו.
נתנאל אלק
¶
נתנאל אלק, סמזכ"ל של תנועת בני עקיבא. בהקשר למה שנפתלי אמר וניסים הזכיר, הנושא של להכניס לתקנה את סעיף השיפוץ. סיפור מאתמול, הייתי בסיור בסניף של בחצור עם ראש המועצה. הוא התקיל אותי – קבענו בחדר הישיבות במועצה, חיכינו לו – פתאום הוא אומר "תגיעו לסניף". עכשיו, בדרך כלל אנחנו טיפה מארגנים לפני את הסניף והכול, לא הסתכלתי איך הסניף נראה אפילו לפני – הסניף נקי, מצוחצח. השגנו את התקציב ביחד שנינו, עשינו את זה משהו, אבל תמיד אנחנו מתעסקים בקוסמטיקה –בואו נצבע, בואו נתקן טיפה את זה. אתם רוצים כמו שצריך? בואו נעשה זיפות מחדש לגג, בואו נתעסק בשורש של המבנה במקום לשים כל מיני פלסטרים.
היו"ר לימור סון הר מלך
¶
אבל, אנחנו לא יודעים לגבי העניין הזה אם באמתה ההקצאה הזאת, דרך אגב, בחזון שלי אני רוצה אותה למבנים, אני לא רוצה אותה לשיפוץ. אז במקומות שלא, מה שנראה כמו שאתה מתאר, צריך באמת להקים את זה מחדש. אבל, אנחנו נבדוק את הדבר הזה.
תמר בנתורה
¶
אולי אני אזכיר שבאמת הרציונל של ההקצאה הזאת, מה שעומד בבסיסה זה עקרון ההקצאה הבין-דורי – תשתיות ובינוי שישמשו את הדורות הבאים. וצריך לבדוק אם שיפוץ, אני מניחה שזה גם תלוי באיזה סוג של שיפוץ; אם זה משהו שיותר דומה לבנייה, שזה היה הרציונל שעמד בבסיס ההקצאה, או דברים שהם יותר קשורים לפעילות שוטפת, שזה לא המקום לתקצב אותם מכספי ההקצאה של הקרן. אז אני מניחה שזה תלוי גם בסוג, וגם זו שאלה שאנחנו נצטרך לבחון.
נתנאל אלק
¶
אז אני חושב שבאמת הדיוק זה השיפוץ. עוד פעם, אנחנו עושים שיפוצים כל הזמן. יש פה דווקא דוגמה מעולה של מבנה שדווקא הזיפות למעלה, זה משהו שדואג לטווח הארוך, בניגוד לצביעה או משהו נקודתי.
נפתלי דרעי
¶
גבירתי, יושבת-הראש, אפשר להוסיף עוד משהו? א', אם תוכלי, ברשותך, לקבוע ישיבת פיקוח נוספת בטווח של חודשיים. אני אסביר גם למה.
נפתלי דרעי
¶
בסוף החודש יש בחירות ברשויות המקומיות. ייבחרו ראשי רשויות חדשים; ותיקים צריכים להקים קואליציות. הדבר הזה לא יהיה בראש מעייניהם בשלושה-ארבעה חודשים הקרובים, בטח לא קבלת החלטה על הקצאת שטחים וכולי. אני חושש שעוד פעם נמצא את עצמנו באוגוסט בלי התקדמות של מילימטר. אז צריך שהכנסת תדרבן את המשרדים להתקדם.
היו"ר לימור סון הר מלך
¶
אז, קודם כול, שני דברים; הדבר הראשון הוא שהוועדה תבקש בעוד שבועיים, בעוד חודש אנחנו נבקש את הקול הקורא. אנחנו נרצה שהוא יגיע לוועדה בלי קשר לשום דבר. בעוד חודש אנחנו נקיים , כן, אנחנו מבינים. כן, בבקשה.
ניסים שלם
¶
ניסים שלם, יושב-ראש נוער לאומי בית"ר, ואני גם יושב-ראש מועצת תנועות הנוער. אני רוצה בשולחן מכובד זה, יושבת-הראש, להודות לשר האוצר. אני חושב שיוזמה של משרד האוצר שדוחף משרד אחר לעשות דבר מאוד חיובי כמו בנייה, כמו אתמולה הצהרה שלו בוועדה כספים, שהם ינסו לתקן את מה שעוות. זו הייתה שמחה גדולה לכולנו, אנחנו רק רוצים שזה יהיה מהר.
היו"ר לימור סון הר מלך
¶
אני רק מזכירה שהכסף הזה הוחלט פה בוועדה הזאת, יצאה מהוועדה הזאת, יצא מהקרן לאזרחי ישראל. אז זה נכון ששר האוצר באמת עשה איזשהו תיקון אתמול ביחס להקצאה לפעילות השוטפת, אבל הכסף הזה הוא קרה כאן, נעשה כאן. שר האוצר היה שותף בתוך המהלכים האלה, אבל בוודאי שזה כספים שיוצאים מתוך הוועדה והקרן לאזרחי ישראל. תודה רבה.
היו"ר לימור סון הר מלך
¶
טוב, הוועדה שמעה ממשרד החינוך, שמשרד החינוך החליט שהתקציב יעבור דרך הרשויות המקומיות. הוועדה רשמה לפניה שהקול הקורא יופץ בשבועות הקרובים, שבועיים דובר פה, ולאחר הבחירות לרשויות המקומיות. הוועדה רשמה לפניה שיינתן משקל לאוכלוסיות חלשות, כפי שמוגדר בקריטריון מדד טיפוח, שמתייחס למדידה ברמת השכונה.
היו"ר לימור סון הר מלך
¶
מדד שטראוס, כן.
הוועדה מבקשת לקבל את הקול הקורא שיופץ עד לסוף החודש. הוועדה מבקשת לקבל עדכון על פעולות המשרד לאיתור התקציב במשרד החינוך. לאחר שעבר זמן רב מאז ההחלטה על ההקצאה, נקיים דיון מעקב נושא כדי לוודא שאנחנו מתקדמים בנושא. וגם אנחנו שאלנו פה ביחס לאפשרות שבעצם התקציב יעבור במלואו ב-2024, אבל פה נאמר לנו שאולי יותר נכון שהדברים יקרו במשך שנתיים, כדי שבאמת תהיה איזו אפשרות ליישום.
אנחנו מקבלים את המלצת הרשויות המקומיות, השלטון המקומי, שחשוב שתהיה התייעצות עם המשרד, עם משרד החינוך, ביחד, ושתהיה חשיבה משותפת כדי שבאמת הדברים ייעשו בצורה יותר יעילה. אני סוגרת את הוועדה, תודה רבה לכולם.
הישיבה ננעלה בשעה 13:44.