פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
2
ועדת החינוך, התרבות והספורט
16/01/2024
מושב שני
פרוטוקול מס' 139
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום שלישי, ו' בשבט התשפ"ד (16 בינואר 2024), שעה 09:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 16/01/2024
חוק איסור העסקת עובדי הוראה ושלילת תקציב ממוסדות חינוך עקב הזדהות עם מעשה טרור או עם ארגון טרור (תיקוני חקיקה), התשפ"ה–2024
פרוטוקול
סדר היום
סדר-היום: הצעת חוק פיקוח על בתי ספר (תיקון - איסור העסקת מורשעי ותומכי טרור ופיקוח על תכני הלימוד למניעת הסתה), תשפ"ג-2023, של ח"כ צביקה פוגל
נכחו
¶
חברי הוועדה: יוסף טייב – היו"ר
עמית הלוי
מיכל מרים וולדיגר
משה טור פז
לימור סון הר מלך
יוסף עטאונה
מוזמנים
¶
ענת אורנשטיין - מנהלת אגף בכיר משמעת וטוהר המידות, משרד החינוך
לירון ספרד - ממונה ייעוץ משפטי, מחוז ירושלים, משרד החינוך
לירון בנית ששון - עו"ד, ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
לילך וגנר - משפטנית המחלקה למשפט פלילית ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
הדיל יונס - עו"ד, משרד המשפטים
עידית ריס - עו"ד, ייעוץ וחקיקה, המחלקה למשפט ציבורי-חוקתי, משרד המשפטים
עילם שניר - עו"ד, משרד המשפטים
סמדר פרידמן - מתמחה בייעוץ וחקיקה (משפט ציבורי-מינהלי), משרד המשפטים
אורן נחמיה - מנהל תחום שירות לאומי, רב"ק, המשרד לביטחון לאומי
אלכסנדר וייסבורד - ק' מדור אח"מ, יועמ"ש, המשרד לביטחון לאומי
ליאורה סולטן - ראש חו' חקירה ומשפט, מ״י, המשרד לביטחון לאומי
גיא דוד - מנהל אגף בכיר משמעת, נציבות שירות המדינה
יעקוב איברהים - מנהל שותף המחלקה הציבורית, יוזמות אברהם
תמי הופמן - ראש התכנית למדיניות חינוך לדמוקרטיה, המכון הישראלי לדמוקרטיה
רישום פרלמנטרי
¶
הילה לוי
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
הצעת חוק פיקוח על בתי ספר (תיקון - איסור העסקת מורשעי ותומכי טרור ופיקוח על תכני הלימוד למניעת הסתה), תשפ"ג-2023, של ח"כ צביקה פוגל
היו"ר יוסף טייב
¶
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט בנושא: הצעת חוק פיקוח על בתי ספר (תיקון – איסור העסקת מורשעי ותומכי טרור ופיקוח על תכני הלימו8ד למניעת הסתה), התשפ"ג–2023. הצעת חוק של חבר הכנסת עמית הלוי וחבר הכנסת צביקה פוגל.
שוב, הותר לפרסום הבוקר ואנחנו שולחים את תנחומנו למשפחת הנופלים בכלל, ושל הנופל בפרט. מתפללים להחלמתם המהירה של חיילינו, וכמובן, פועלים ומתפללים להשבתם במהרה של כלל החטופים, מקווים גם בריאים ושלמים.
לפני שאנחנו צוללים לתוך הצעת החוק – אנחנו מדברים על הצעת חוק בהכנה לקריאה ראשונה - אני רוצה להגיד שגם מאחורי הקלעים היה שיתוף פעולה בין המשרדים לבין המציע, חבר הכנסת עמית הלוי. אני מבין שיש עדיין דברים פתוחים ולא הגענו להבנות בכל הנושאים. יש נושאים רבים, חלקן הוצעו על ידי המציע, ולכאורה הייתה איזושהי הבנה עם משרד החינוך. אני מבין שמשרד המשפטים יש לו מספר התנגדויות, לפי מה שהבנתי מהיועצת המשפטית, ואנחנו נצלול. הכיוון והרצון, במידה ונגיע להבנות ולהסכמות, הוא לנסות להגיע להצבעה עוד היום, אם נצליח. יש נושאים שנצטרך לצלול ולהתמקד בהם בדברי ההסבר כדי לדון בהם בקריאה שנייה ושלישית, כדי לחייב את הוועדה. אני חושב שהצעת החוק מבורכת. אנחנו נמצאים בתקופה, לצערנו, שהאויב היכה בנו ללא הבדלים וכמובן, ברגעים כאלה אנחנו צריכים להיות באפס סובלנות. אמרנו את זה כלפי המוסדות להשכלה גבוהה, ואנחנו אומרים את זה גם כלפי המוסדות שהם תחת משרד החינוך, באופן ישיר או באופן עקיף. לכן, הצעת החוק הזאת צריכה להתקדם, כמובן, בהבנות ובהסכמות רחבות ככל שניתן. מירה, את רוצה לתת רקע? אחרי זה ידבר המציע.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
ניתן רקע לדיון לטובת חברי הכנסת, מאחר שעבר זמן מהדיון הקודם. בעצם, הצעת החוק מהווה מיזוג של שתי הצעות חוק, אחת של חבר הכנסת צביקה ופוגל ושל חבר הכנסת עמית הלוי. ועדת שרים לחקיקה, באופן לא אופייני, ביקשה שנמזג את הצעות החוק, על אף שהן באותו נושא, אבל מראש לא היו בהן אותם הסדרים. ההצעה של חבר הכנסת פוגל התייחסה לחוק חינוך ממלכתי, שחל על עובדי מדינה; של חבר הכנסת הלוי חלה על חוק פיקוח על בתי ספר, וחלה על חוק על עובדי בעלויות. הבנו מה שוועדת שרים ביקשה, והיא גם ביקשה שהמיזוג יהיה כאשר הנוסח של חבר הכנסת עמית הלוי הוא זה שמוביל. מה שנקרא מוביל במיזוג מבחינה מהותית.
הצעות החוק מוזגו בחודש יולי, בדיון הראשון של הוועדה, והצעת החוק המקורית של חבר הכנסת הלוי נמצאת בנוסח של הצעת החוק שעלה לאתר, ונמצא גם בפניכם. היא נמצאת בסוף כי היא עברה שינויים רבים, וניסחנו אותה מחדש. הטקסט שמחוק בסוף הנוסח שנמצא בפניכם, הוא הטקסט המקורי של ההצעה. רוב הנקודות שבהצעת החוק המקורית מופיעות גם בנוסח הנוכחי, רק בשינויי נוסח. מדובר באיסור מתן אישור העסקה לעובדי הוראה, שמועסקים על ידי בעלויות, אם הורשעו בעבירות טרור. אני אומרת את זה בהרחבה, כי דייקנו את ההגדרה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
מה שאתם מחזיקים הוא נוסח של הצעת חוק שעבר כבר שינוי. בסופו יש נוסח של ההצעה המקורית, שמחוק כרגע כי ניסחנו מחדש.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
נכון. היתר אלו החוקים שאנחנו מתקנים שהטמעתי בהם את הנוסח של השינויים, כדי שתוכלו להבין במה מדובר.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
ההסדר השני הוא התליית אישור העסקה במקרים של כתב אישום בעבירת טרור, וברמה המינהלית, אם מנכ"ל משרד החינוך שוכנע שהייתה הזדהות עם ארגון טרור. אלה שני הסדרים בהצעת החוק המקורית שגם מקבלים מענה בנוסח הנוכחי, שוב, בניסוח קצת אחר.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
הסיבה שאנחנו מתעכבים על כך שקטין כולל גם תלמיד, היא כדי לכלול תלמידים מעל גיל 18?
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
תכף נצלול ותראו את הנוסח שנמחק והנוסח החדש. הנוסח עכשיו מתייחס ספציפית לעבירות טרור ולהתנהגות שעולה כדי הזדהות עם ארגון טרור באיזשהו רפרנס לחוק המאבק בטרור.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
ככל שמקרים כאלה הגיעו לבית המשפט, בית המשפט התקשה ליישם את זה על סמך החוק הקיים.
היו"ר יוסף טייב
¶
יותר מזה, הצעת החוק המוצעת נותנת אפשרות למנהל הכללי להוביל לפיטורים מינהליים, גם ללא הרשעה. אמרתי את זה בצורה ברורה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
חבר הכנסת עטאונה, היה הסדר בחוק הפיקוח שדיבר על השפעה מזיקה לגבי עובדי בעלויות, ומשרד החינוך השתמש בו, בין היתר, גם למקרים של הסתה. כאן אנחנו עושים חידוד בחוק.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
בתור מנהל מנח"י נתקלתי במספר מקרים של אנשים, שהייתה טענה נגדם לעבירה מסוג עבירות טרור. היו מקרים, אכן אבסורדיים, שבהם בית המשפט, או אפילו לפני כן, מערכת החינוך, לא יכלו להוציא אותם מהמערכת בגלל שהחוק לא תאם את זה. במובן הזה אני מזדהה עם הרצון לתקן את החוק. אני חושב שהוא נדרש ככלי עבודה. כל עוד משרד החינוך ועיריית ירושלים אומרים שהתיקון הזה נותן כלים בידי המערכות לטפל באדם שעוסק בטרור, אני חושב שזה דבר שכולם צריכים לברך עליו.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אולי הם יסבירו. אני רוצה לומר מה היה בהצעת החוק המקורית ולא נמצא כרגע על הפרק – בדיקות ביטחוניות של השב"כ כבדיקות מחייבות להעסקה של מורים. הדבר הזה לא נמצא על הפרק כרגע, והעמדה שהובעה כאן מבחינת השב"כ הייתה שאין היתכנות לכזה דבר במערכות שיש להם כרגע. אין היתכנות לבצע בדיקה שתהיה אפקטיבית ותוכל לתת מידע.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
מאחר שנציגי השב"כ לא נמצאים כאן, למיטב הבנתי, אני רק חוזרת על העמדה שהם הביעו כאן בוועדה.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
בזמן השלטון הצבאי במדינת ישראל, כל אדם מהאוכלוסייה הערבית שרצה להתקבל לחינוך, עבר איזושהי בדיקה ביטחונית.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
לא, לא. אני לא הולך רחוק בכוונה, כי זאת תקופת ביניים. בכל שנה נכנסים למערכת החינוך למעלה מ-10,000 אנשי הוראה. יש יגידו 20,000 – תלוי מה אתה סופר בפטור ובמוכר שאינו רשמי. אם אתה מחיל את החוק הזה על כולם וככה ראוי, כל אחד מ-10,000 או מ-20,000 – נתווכח על המספר – צריך לעבור בדיקה כזאת. זה באמת סדר גודל מאוד מאוד גדול, והמערכות צריכות להוכיח שהן יודעות - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני אעדכן את חברי הוועדה שיש בדיקה שמתבצעת כרגע או בוצע חלק ממנה על ידי השב"כ כדי לבדוק היתכנות. כרגע, מבחינתם, במערכות שלהם, היתכנות היא לא משהו שקיים. גם אם נעביר את זה בחוק, מבחינתם הם לא יכולים לעשות את זה כרגע.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
זה לא נכון, נירה, אבל זה לא משנה. לא היית בדיון, זה לא נכון. זה לא נכון, אבל אני אבהיר עוד מעט. תסיימי ואני אבהיר את הדברים.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
יתרה מכך, העמדה שלהם הייתה שהם לא רוצים עובדי הוראה. זאת עמדה שהם הביעו כאן בדיון. יש פרוטוקול, ואני חוזרת לטובת הסדר הטוב על מה שהיה בדיון עד כה. כרגע, ההסדר הזה לא מופיע בנוסח. דבר נוסף שירד כבר בוועדת שרים לחקיקה זה נושא תוכניות הלימודים. ועדת שרים לחקיקה לא אישרה את זה, כשהיא אישרה את הצעת החוק לקריאה טרומית.
גלעד קריב (העבודה)
¶
גברתי היועצת המשפטית, נוכל לקיים התייחסות למצב המשפטי הקיים לפני אישור ההחלטה? מה המצב המשפטי הקיים היום מבחינת ארגז הכלים של משרד החינוך או של רשויות החינוך המקומיות לטיפול בתופעה של התנהגות – גם בהקשר של עבירות הזדהות עם טרור, אבל גם בהקשר של עבירות אחרות? מה ארגז הכלים במקרה שאין הרשעה? לפעמים בית משפט מחליט לא להרשיע כי יש עסקה עם הפרקליטות שלא תהיה הרשעה. ועדיין, האדם לא מתאים. אני רוצה להבין את המצב המשפטי הקיים היום לפני שנבין איזה עוד קומות צריך לבנות, וגם מה הדלתא בין העבירות הללו לבין עולם שלם של עבירות שאני יכול לחשוב עליו. אפשר לדבר על עבירות מין, אבל אני יכול לחשוב על עוד עבירות.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
¶
יש הבדל בין תעודת יושר של המשטרה, כמו בעבירות מין, שהם נותנים לך, לבין משהו של השב"כ.
גלעד קריב (העבודה)
¶
זה בדיוק העניין. הרי ברור לכולם שאדם שהורשע, משרד החינוך צריך להפעיל שיקול דעת. אפילו אפשר לומר שאדם שהוגש נגדו כתב אישום והוא עדיין בחזקת חף מפשע, אפשר לשאול האם בנסיבות מסוימות ראוי להתלות את עבודתו. אולי להמשיך לשלם לו משכורת ושיישב בבית, אבל אפשר לחשוב, נכון? אבל יש טריטוריה, כמו שאמר משה, שבה משיקולים פליליים גרידא, אדם לא מורשע. הגיעו איתו להסדר טיעון מסוים, הוא לא מורשע, ועדיין אתה רוצה לתת למשרד החינוך כלים מסוימים במקרים מיוחדים. נניח, האדם הזה לא יכול להמשיך בתפקיד הוראה. זה נכון להזדהות עם טרור, אבל נאמר שאדם יש לו דפוס התנהגות אלים מול השכנים שלו, לא קשור לעבירות מין, ואפילו לא עבירות נגד קטינים, ומשיקולים של התחשבות בנסיבות חייו, הפרקליטות לא העמידה אותו לדין. לגיטימי שבמשרד החינוך יבואו ויאמרו: אנחנו רוצים לבחון את התאמתו. אין היום ארגז כלים כזה? זה מה שאני מנסה להבין.
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
¶
גלעד, יש דבר כזה. גם מי שמורשע אפילו בתקיפה סתם, גם אם בהסדר הוא לא מורשע, עדיין יש בית דין משמעתי של עובדי מדינה, של עובדי ציבור, שמוזמנים לשם ומטפלים. דבר נוסף, רציתי להוסיף לדיון שהרי מי שמורשע בעבירת הסתה או בתמיכה בטרור, וגם משרד החינוך יכול להעיד, אין אף מורה בכל מערכת החינוך הערבית שהורשע ונמצא בתוך המערכת. אחד. לא קיים.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
חבר הכנסת עטאונה, למה אתה מדבר על מערכת החינוך הערבית? אחרי שנת 96', אחרי הרצח - - -
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
¶
בהצעת החוק הזאת אין שום דבר ענייני. - - - לציבור שלם של מערכת חינוך? זה פופוליזם, זה פופוליזם.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
אחרי שנת 96', אחרי הרצח המזעזע של ברוך גולדשטיין, היו מספר מורים במערכת החינוך, שאני מכיר – אפילו אני אומר, באופן אישי – שהזדהו עם הבן אדם שהיה ברשימת כך. כידוע, כך הוא ארגון טרור. כך נקבע על ידי מדינת ישראל. מערכת החינוך התקשתה בזמנו להוציא את המורים האלה מתוך מערכת החינוך, מכל מיני סיבות שקשורות בתכולת החוק. חבר הכנסת עטאונה, כשאנחנו עוסקים בטרור, טרור הוא טרור, בין אם הוא מצד ערבי או מצד יהודי. כמי שישב במערכת החינוך אני אומר לך, שהיה קושי ביישום החוק, ואם כולנו נסכים, כמו שאמרת, שאנחנו לא רוצים שאדם שנחשד בטרור או הורשע בטרור יהיה מורה בישראל, הדבר הזה חל על כל חלקי האוכלוסייה בישראל. נדמה לי שאנחנו חברי הכנסת בלי פוזיציה פוליטית, יכולים להסכים על זה.
חבר היו"ר יוסף טייב
¶
חברים, תודה רבה. לירון, אם אתה יכול לענות לחבר הכנסת קריב מה ארגז הכלים הקיים לפני הצעת החוק הקיימת. אחרי זה עמית ידבר.
לירון ספרד
¶
זה רק למען הגילוי הנאות.
לגבי סל הכלים שעומד בפני משרד החינוך בנוגע לעובדי הוראה – יש שני סוגים של עובדי הוראה: יש עובדי הוראה שמועסקים על ידי המדינה ויש עובדי הוראה שמועסקים על ידי הבעלויות. כלומר, כל אותם מוסדות חינוך שפועלים ברישיון שניתן להם ממנכ"ל משרד החינוך. לגבי עובדי הוראה שמועסקים על ידי המדינה, על ידי משרד החינוך, הכלי המשמעתי שיש בעניינם הוא חוק שירות המדינה (משמעת), וככל שהם ביצעו עבירה, בין היתר גם הפרו את האמון שיש לעובד מדינה כלפי הציבור - - -
לירון ספרד
¶
לא חייב להגיע לרף הפלילי, ובמקרים המתאימים אפשר באמצעות חקירת משמעת, הגשת קובלנה, להגיע להליך בבית דין משמעתי, שיש בו סטנדרט מאוד גבוה, מה שנקרא כמעט כמו ברף הפלילי בבית הדין למשמעת של עובדי המדינה. זה באשר לעובדי מדינה. זאת הדרך לטפל בהם משמעתית, כשיש אירוע של הסתה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
לירון, אולי רק תגיד שיש לכם התראות על פתיחה בחקירה והגשת כתבי אישום. זה קריטי שיבינו.
לירון ספרד
¶
אני אתייחס לזה בסוף. לגבי עובדי בעלויות, אני אתייחס בעיקר למוכר שאינו רשמי, וזאת המסה המרכזית. הם כפופים להוראות שיש בפרק ג' לחוק פיקוח על בתי ספר, שקובע מהן העילות שבגינן יכול מנכ"ל משרד החינוך לשקול את ביטול אישור ההעסקה שלהם, או לא לתת להם לכתחילה אישור העסקה. כשאנחנו מדברים על הרף הפלילי, יש שם סעיף ברור שמדבר גם על עבירות נגד ביטחון המדינה, הרשעה, וגם הרשעה בעבירות אחרות שיש עימן קלון, ובגין הרשעתן, אותו עובד הוראה עוד לא ראוי להיות עובד חינוך. כשאנחנו מדברים על הרף המינהלי, שהוא לא דווקא הרף הפלילי, יש את סעיף 16(ב)(3), שאומר אם הוכח שיש בהתנהגותו של העובד משום השפעה מזיקה על תלמידים. ככל שעובד הוראה מתבטא בצורה לא תקינה, לרבות עידוד, שבח או פרסום דבר הסתה, אפשר לקרוא לתוך סעיף 16(ב)(3) את הקריאה הזאת ולנקוט בהליך של ביטול אישור העסקה.
לירון ספרד
¶
חוק הפיקוח חל עליהם, אבל לרשויות המקומיות יש גם חקיקה ספציפית – חוק הרשויות המקומיות (משמעת). המצב הבעייתי כרגע לגביהן, הוא שבית הדין למשמעת של עובדי הרשויות המקומיות לא פעיל מזה זמן. אני מבין שיש פה עניינים של תקציב וכו', והוא לא פעיל, כך שהרשויות נעדרות היום כלי משמעותי כדי לטפל משמעתית בעובדים.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
חשוב לומר שהרשויות המקומיות קיבלו בתיקון האחרון לחוק המרשם הפלילי את האפשרות להיות מחוברות למרשם הפלילי, ולקבל התראה על עובדי הרשויות המקומיות, גם כשנפתחת נגדם חקירה, בדומה למה שיש למשרד החינוך. הם כרגע בונים את המערכת הזאת. אולי סיימו, אני לא יודעת.
לירון ספרד
¶
אני אתייחס לשתי הנקודות הללו. בהחלט, היו בעבר מקרים שבהם, בגין השפעה מזיקה, בגין התבטאויות חמורות או בגין זיקה לארגוני טרור או הזדהות עם אידאולוגיה קיצונית בוטל אישור ההעסקה בבעלויות. לפעמים זה על בסיס מידע גלוי, לפעמים זה על בסיס מידע ביטחוני שהגיע למשרד החינוך באמצעות שירותי הביטחון. כלומר, היו בהחלט מקרים כאלה, ואפילו הגיעו לערכאות משפטיות.
לירון ספרד
¶
כן. היו גם הליכים של ביטול רישיון לבית ספר, שהייתה בו הזדהות עם ארגון חמאס וכו'. כלומר, היו ממש הליכים שכאלה. כפי שנירה ציינה, משרד החינוך הוא המשרד הראשון שיש לו חיבור ישיר למערכת התראות בזמן אמת אל מול מערכת המידע הפלילי, המרשם הפלילי. ככל שיש שינוי במידע הפלילי, כלומר אם נפתחה חקירה, הוגש כתב אישום או הורשע עובד הוראה שנמצא במערכות של המשרד, למוחרת היום אנחנו מקבלים את זה בהודעת פוש.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
כשאני אומר פרטי, אני לא אומר פרטי למה שהציבור קורא פרטי, אלא לאלה שאינם רשומים במרשם משרד החינוך, וכוללים לפי ההצהרה האחרונה שנאמרה בוועדה הזאת, ב-2016, כ-80,000 תלמידים.
לירון ספרד
¶
כלומר, אם זה מוסד חינוך שפועל לא ברישיון, או משרד חינוך שפועל ברישיון, אבל לא העביר את הדיווח על מצבת עובדי ההוראה שלו למשרד החינוך, אנחנו לא נקבל מידע.
לירון ספרד
¶
מי שאנחנו לא יודעים שהוא עובד הוראה, אנחנו גם לא נדע לעשות לו בדיקות מידע פלילי. חד-משמעית.
גלעד קריב (העבודה)
¶
אני באמת מנסה להבין כי אני חושב שהתכלית של החקיקה, יש בה היגיון. אחרי האמירה שלך, האם אתם מאתרים דלתא דרמטית בארגז הכלים, ואיפה היא נמצאת?
לירון ספרד
¶
ראשית, זה נותן התייחסות ספציפית לעבירות הסתה וכו'. נכון שאפשר לקרוא אותם גם היום ל-16(ב)(3), אבל הסעיף הזה הוא סעיף ספציפי שמדגיש את העניין.
לירון ספרד
¶
לגבי עובדי הוראה בחינוך הרשמי, יש פה תוספת חדשה שלא קיימת וזה התיקון לחוק חינוך ממלכתי.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
זה משהו שלא הספקתי להגיד. זה משהו שהוספנו אותו ולא היה בהצעת החוק המקורית. בגדול, פיטורים מינהליים במסגרת חוק חינוך ממלכתי לעובדי מדינה. הסדר שלא קיים היום.
לירון ספרד
¶
חשוב להדגיש שכל הליך במשרד החינוך, שבו מוטלת סנקציה או שוקלים להטיל סנקציה, כפוף תמיד לשימוע, לחובות המשפט המינהלי, לכללי הצדק הטבעי. אין פה בכלל שאלה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
יש לנו הצעת חוק מקבילה שהוועדה אישרה בכנסת הקודמת לקריאה שנייה ושלישית של שרן השכל. היא הונחה במליאה, קיבלה דין רציפות ושם בדקנו את העניין לעומק לגבי עבירות מין או אלימות. הייתה שם דלתא קשה מאוד ובכלל פער לגבי התנהגויות שלא הבשילו לכדי הליך פלילי. הייתה בעיה קשה מאוד להשעות אפילו את העובדים האלה שחזרו לבית הספר אחרי שהם פגעו מינית.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
¶
אני עוד בשלב של הנתונים שנתת לנו, ואמרת: היו מקרים. השאלה היא אם יש לנו אחוזים, כלומר כמה מקרים הגיעו ואתם סברתם שאכן צריך להוציא את האדם מהמערכת, וזה לא הצליח בגלל שבית המשפט החליט שזה לא מתאים.
לירון ספרד
¶
במקרים שבהם המשרד סבור שיש לבטל אישור העסקה מסיבות של טרור או הסתה, למרבית זיכרוני – אני מדבר עכשיו ממש על הסתה לטרור. אני לא מדבר עכשיו על דברים שהם יותר במובן הרחב של חופש הביטוי.
לירון ספרד
¶
אני רק אתייחס ואגיד, שבכלל לא היה הליך מוקדם במשרד החינוך. ההליך שהיה בתיק ברוכין הוא אך ורק על ידי עיריית פתח תקווה. המשרד בוחן עכשיו את החלטת בית הדין בבקשה לצו ביניים, ושוקל את הצעדים שלו.
גלעד קריב (העבודה)
¶
אני רוצה לומר שוב, שהוא נשמע כסעיף מאוד מאוד תקדימי. אני מבין את הבעיה שיש לכם, אבל אז היה צריך בהיוועצות עם ארגוני המורים, אולי להתקין מסלול של השעיה, שאדם לא חוזר ללמד בכיתה עד בירור עניינו. אבל לייצר פה מסלול שלא קיים בשום זירה אחרת של העסקה?
היו"ר יוסף טייב
¶
בחוק הפיקוח הוא קיים ובממלכתי הוא לא קיים. יש פה תיקונים לעשות. חבר הכנסת עמית הלוי, בבקשה.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
תודה, בוקר טוב לכולם. אני רוצה לפתוח, קודם כול, במסגור של הדיון הזה מבחינתי. אמרת, נירה, שהצעת החוק שלי הוגדרה כמובילה של הדיון. אני רוצה לומר משהו על סדרי הצעת החוק ועל סדרי החקיקה בכנסת. אני אומר את זה לכל נציגי הממשלה כאן. החוק היחיד, הנוסח היחיד שנמצא על הפרק בוועדה הזאת הוא הצעת חוק פרטית שאני מניח על השולחן. היחיד. היחיד. ככה זה בכנסת. זאת הצעת חוק פרטית. זאת לא הצעת חוק של ממשלה. הצעת חוק פרטית. הנחתי אותה כאן על השולחן, קיימנו כמה דיונים. היו הערות של משרדי ממשלה, ובראשן של משרד החינוך, שהוא המושא המרכזי של החוק. קיבלתי מרכיב אחד ממה שביקש עורך הדין ספרד להוציא, והסכמתי לכך מכיוון שנעשית בדיקה של השב"כ. את המרכיב הזה הסכמתי. חוץ מזה, הדבר היחיד שנמצא עכשיו על הפרק זה הצעת החוק הזאת. אתם מוזמנים לפתוח אותה. היחיד מבחינתי. אם לא, אפשר לסיים את הדיון כאן ועכשיו. אין דבר כזה בכנסת - - -
היו"ר יוסף טייב
¶
אין בעיה. בוא נשלח אותה בחזרה לוועדת שרים ונראה אם היא מתקבלת. עמית, אני אתן לך להשיב, אבל בסוף אנחנו רוצים להגיע להבנות.
היו"ר יוסף טייב
¶
אם לא רוצים להגיע להבנות, בוא נחזיר אותה כמו שהיא לוועדת שרים, ונראה אם היא מתקדמת.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
קודם כול, להצעת החוק הזאת, מילה במילה ולא אחרת, קיבלתי את הסכמתו המלאה של שר החינוך, אחרי שהוא קרא אותה בעיון וישב איתי עליה. הוא היה בוועדת שרים וזה לא עלה פיזית בגלל שהיה שם איזה תיאום עם משרד העבודה, וגם זה, כידוע לך, נפתר אתמול, ושר העבודה הודיע שהוא מוכן, שאם יש דברים במחלוקת, הם ידונו לקראת קריאה שנייה ושלישית.
הדבר היחיד שתהיה עליו פה הצבעה הוא על הצעת החוק הזאת. כי זאת הצעת החוק שלי, והיא לדיון. אין הצעת חוק אחרת. יש הצעת חוק בכנסת, והצעת החוק היחידה.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
רגע, אני אומר לך איך אני עובד. זאת זכות הדיבור שלי עכשיו, אז תרשי לי לומר לך איך אני עובד ואיך צריך לעבוד בכל פרלמנט. אגב, איך עובדים בכל פרלמנט בעולם. זאת הדרך. בא פרלמנטר, מגיש הצעת חוק, יש דיונים, באים גורמים שונים – ממשלה, גופים ציבוריים, עושים דיון ענייני – אגב, היו פה הרבה תיקונים ענייניים וראויים – והצעת החוק מתקדמת ומגיעה לחברי הכנסת להצבעה. זה מה שאמור לקרות כאן היום על פי הנוסח שאותו חבר הכנסת מקדם, כולל התיקונים. לא יכול להיות שבאים אתמול בערב, ולא משנה מאיזושהי סיבה – הרי הדיון הזה היה בשבוע שעבר – אולי היה חוסר תקשורת בין משרדי הממשלה. אני מזכיר לך שביקשתי מהתחלה, לא עכשיו, לפני ארבעה חודשים אמרתי שכדי לייעל את עבודת הכנסת יש ווטסאפ, פורום שנמצאים בו נציגי משרד החינוך, משרד המשפט, את ואחרים. אמרתי, תוסיפי את נציג המציע – אני או העוזר הפרלמנטרי שלי, ונעשה דיון מתאים. סירבתם. עד כה בסדר. לא מפריע לי.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
נירה, את מפריעה לי. יקירתי, שנייה. תאמיני לי, נער הייתי וגם זקנתי, וב-53 השנים האחרונות אני אומר את הדברים. כולנו באותו צד פה. כולנו רוצים הצעת חוק מתוקנת וטובה. אני רק אומר שסדרי הדיון הם כאלו – בא פרלמנטר, מגיש הצעת חוק, יש תיקונים, יש הערות – מתקבלות, לא מתקבלות. יכול להיות שלא פה יהיה רוב לנוסח הזה. יכול להיות שעכשיו תשכנעו אותי בדיון הזה ונתקן עוד כמה תיקונים. מה טוב ומה נעים. אני בעד הצעת חוק משופרת. אין חיה כזאת בעולם שאני מגיע בבוקר ואומרים לי: זאת ההצעה שעל הפרק. היא לא על הפרק. ההצעה על הפרק היא ההצעה של חבר הכנסת שמגיע, עושים לו תיקונים.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
אני הערתי לך, נירה. אני מייד הערתי גם ליושב-ראש הוועדה וגם לך. אמרתי, יש הצעת החוק אחת על הפרק, היא הצעת החוק, כמו שהגדרת אותה, המובילה שלי. היא על הפרק בלבד. אתה שואל על ועדת שרים? הינה, אני אומר לך מפי השרים בעצמם, יש הסכמה. יש הערה, ואני מקבל אותה לגמרי. אגב, יכול להיות שיהיו פה דיונים רציניים ויהיו פה תיקונים. אם יהיו הערות, אנחנו נדון בהן לפני הקריאה השנייה. אם לא נגיע להסכמות היום על הנוסח הזה, אין שום בעיה ונדון בהן שוב. אני אומר את זה בלב פתוח ובנפש חפצה באמת, לא הקלישאה הזאת הקרויה נפש חפצה, שבעבר התבררה בעירבון מוגבל. אני אומר את זה ברצינות. אם יש דיונים – היו לי כמה דיונים עם לירון הוא שכנע אותי בכמה דברים, ואני לא חיתנתי אותו. אין לי היכרויות מוקדמות.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
יכול להיות. לכן אני אומר שמבחינתי, אלה סדרי הדיון. שר החינוך מסכים לזה באופן מלא, שר העבודה מסכים לזה באופן מלא, וגם שר המשפטים כתב לי שהוא מסכים באופן מלא, שאם יש אי-הסכמות, נדון בהם לקראת הקריאה השנייה והשלישית. אין שום בעיה מבחינת ועדת שרים.
הערה שנייה, ואני אומר את זה מבחינת מסגור הדיון. קראתי את הנייר של האגודה לזכויות האזרח, ושמעתי את הדברים של חבר הכנסת עטאונה. אני לא יודע אם נמצאת פה נציגת האגודה לזכויות האזרח.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
אין שום בעיה, אבל הם העלו טענות, חלקן שגם אתה אמרת, ועוד אמרו את זה בביטחון ובנחרצות כאילו מציעי החוק לא מכירים לא את המצב במזרח ירושלים, לא מכירים את תוכנית הלימוד של הרשות הפלסטינית. כשאנשים אומרים דברים גם לא נכונים וגם בנחרצות כזאת, ואפילו בסוג של גסות, זה מעורר בי ספק אם הם ראו את תוכנית הלימודים. אני לא יודע אם דבי זאת, מהאגודה לזכויות האזרח, הייתה פה בדיון כשהוצגה תוכנית הלימודים של הרשות הפלסטינית, שנלמדת במזרח ירושלים, ומה היא כוללת. אני לא יודע אם היא ראתה על מה אנחנו מדברים. ביקשתי את הפרוטוקול וראינו ביחד. מפקד משטרת קדם, מרציאנו, היה פה בדיון. אומרת נציגת האגודה לזכויות האזרח, אדוני היושב-ראש: הם נתלים בשניים-שלושה ילדים שהרגו ועוד מורה. עומד פה נציג המשטרה ואומר שהמ-1 בינואר נעצרו על פיגועים חמורים תשעה ילדים במזרח ירושלים. תשעה, לא שלושה. מה-7 באוקטובר מאות, מאות – חשוב שישמעו – מאות ילדים מגיל 9-8 עד גיל 17-16. מאות ילדים במזרח ירושלים.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
זה קשור למרחב שבו נמצאים הילדים, וזה הדיון שלנו. הדיון שלנו הוא לא לעקור את הטרור, אלא לעקור את תשתיות הטרור. התשתית הכי חשובה, ואני אומר את זה גם לחבר הכנסת קריב, זאת התשתית החינוכית.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
רגע, שנייה. לא אמרתי מה אנחנו חולקים ומה אנחנו לא מסכימים. ישראל יש לה מנהג מגונה כבר המון שנים, היא סופרת נשקים ומחבלים ולא עוסקת בתשתית הטרור. זה שאני צריך להתאמץ פה מול השב"כ, זה בעיניי דבר הזוי ומזעזע. אני אומר לכם יותר מזה, לפי דעתי, בדקות אלה שאנחנו מדברים, יש בבית משפט מחוזי עתירה של שתי רשתות ממזרח ירושלים. על מה הן עותרות, חבר הכנסת קריב? אתה יודע? הן עותרות על זה שהן רוצות שספרי הלימוד של הרשות הפלסטינית, שמגיעים אליהם לא מצונזרים – הנוהל הוא שמצנזרים א' עד י'. ב-י"א-י"ב משרד החינוך הישראלי מכניס את הטרור חזרה לתוך סרפי הלימוד. זה דבר שתצילנה אוזנינו, אבל ב-א' עד י' מורידים. פעם הורידו, קרעו את הניירות, היום נותנים להם ספרים בלי טרור, בלי דלאל מוגרבי, בלי מפה שאין בה את מדינת ישראל, בלי from the river to the sea, Palestine will be free. בלי כל הדברים הללו. נכון, מוציאים את זה בלי. עכשיו הם אמרו: אנחנו רוצים את הספרים עם הטרור. הולכים לעתור נגד. יש היום דיון על זה. זה נכון, עורך הדין ספרד?
עמית הלוי (הליכוד)
¶
אתה שואל אותי על מה אני מדבר? על בתי ספר שרוצים שהתלמידים שלהם יתחנכו לטרור. על זה אני מדבר. אני אומר לך יותר מזה, ואגב, לא עשיתי את זה פה לבקשת שר החינוך. אני רציתי להביא לפה מנהלי בתי ספר ממזרח ירושלים בדיון חסוי, שיאמרו לחבר הכנסת קריב, שיאמרו לכולכם ויאמרו אולי גם לחבר הכנסת עטאונה, כמה הם מתחננים שהמדינה תיכנס חזק. חזק. שתיכנס חזק לבתי ספר. הם לא יכולים להתמודד עם החמאס בג'בל מוכבר. הם אמרו: אנחנו נריב איתם? אנחנו נריב איתם? אם אתם לא חזקים, אם אתם לא אומרים לנו שמחר בבוקר תהיה תוכנית לימוד ישראלית – מחר בבוקר. 80% מההורים יעברו לתוכנית לימוד ישראלית, למוחרת - - -
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
¶
זה יהפוך אותם לציונים? זה יהפוך אותם לציונים כשאתה תעשה תוכנית לימודים ישראלית במזרח ירושלים? זה יהפוך אותם לציונים? יגידו לך, אתה מיתמם.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
א', חשוב מאוד שהם יהיו ציוניים. זה נכון. אם אני הייתי ערבי ממזרח ירושלים, הדבר הראשון שהייתי זה ציוני, קודם כול.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
זה ברור לגמרי. אם יש רעיון צודק בעולם, זה הרעיון הציוני. מה אתה חושב? הם לא רוצים שהילדים שלהם יתחנכו לציונות ולצדק?
גלעד קריב (העבודה)
¶
ברוך השם, אתם בשלטון, אתם מחזיקים במשרד החינוך המון שנים, בוא נעשה פיקוח פרלמנטרי למה משרד החינוך לא מפעיל את הסמכויות שלו ואת הכלים שלו.
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
¶
הכי קל זה לדבר בסיסמאות. מציאות משנים במציאות אחרת. מציאות משנים בדברים אחרים.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
לגבי הצעת החוק. הצעת החוק כללה ארבעה מרכיבים, והיא זאת שנדונה כאן, כמו שאני אומר. היא זאת שצריכה להידון כאן וכל הערה שתהיה פה למשרד המשפטים או למשרד אחר, אני אשמח לשמוע. הצעת החוק יצרה באמת הדגשה ספציפית וככה זה חקיקה במדינה. חקיקה היא לא רק עניין פרקטי, היא גם עניין ערכי מה מופיע בספר החוקים שלנו, מה חשוב לנו, מה מהותי לנו ומה לא מהותי. ובכן, בהקשר הזה, זאת הדגשה. זה סעיף ראשון. איך אומרים? לא השפעה מזיקה באופן כללי. אנחנו אומרים שטרור זה רע; אנחנו אומרים שחמאס זה רשע. רשע. את הרעיון אנחנו רוצים לעקור מן העולם. לכן, הדגשה לומר לא סתם השפעה מזיקה – אני לא נכנס לנתונים, כמה השתמשו.
גלעד קריב (העבודה)
¶
הדבר השני, המיזוג עם הצעת החוק של חבר הכנסת צביקה פוגל, לא שאני מתנגד למיזוגים, אבל היה פה איזה עניין, כמו שאמרה היועצת המשפטית. הסיבה שהסכמתי לזה, היא כי בבתי ספר הממלכתיים יש לזה ערך, וזה עלה אז בדיון. אין בעצם הליך מינהלי כזה, שמאפשר למנכ"ל משרד החינוך או למי מטעמו, ולכן זה החידוש השני.
החידוש השלישי הוא הנושא התקציבי, שנמצא בהצעת החוק שאנחנו דנים בה היום. זאת סנקציה תקציבית, וזה עלה בדיון בוועדת המשנה. שאלת על ארגז הכלים - - -
היו"ר יוסף טייב
¶
בנקודה הזאת, הנקודה השלישית. בהצעת החוק המקורית שהגיעה לוועדת שרים, הנושא התקציבי לא היה על הפרק.
היו"ר יוסף טייב
¶
שנייה, אני אתן לך. אפשר ללכת ראש בקיר ולהגיד: חברים, אני הולך עם הצעת החוק שלי. זאת הצעת החוק שאני רוצה לדון בה, בואו נעלה אותה להצבעה בצורה כזאת. יבואו משרדי ממשלה ויגידו: תקשיב, הצעת החוק הזאת לא הגיעה לוועדת שרים. הנושא התקציבי לא דובר. בוא נביא את זה עכשיו לוועדת שרים, ונחזיר את זה בחזרה לוועדה. אפשר ללכת בכביש עקיף, וזה הכביש שאני לקחתי ואמרתי, בוא נגיע להבנות ולהסכמות. לכאורה, היו הבנות עם לירון לגבי הצעת החוק שלך, נעשו התיקונים ואלו התיקונים שנירה עשתה. אלא אם כן תגיד לי שאותם תיקונים שפורסמו - - -
עמית הלוי (הליכוד)
¶
אני משתגע מנהלי הדיונים בוועדות. משתגע. הצעתי הצעת חוק, אגב, וישבתי עם היועצת המשפטית לכנסת, שתיצור הפרדת רשויות בין הכנסת לממשלה, וגם ליצור תהליך נורמלי. אי-אפשר להציע דיון בלי שנותנים לחבר הכנסת שבוע לפני כן לשאול שאלות. הכול צריך להיות באתר, הוא מקבל תשובות לפני הדיון, הדיון הוא רציני. כל העסק הזה שאומרים לך: מחר יש דיון, ואתה לא מצליח ללמוד את הנושא – העסק הזה הוא בכלל - - -
הצעתי מראש, בשביל הדיון המשותף, הצעתי. אמרתי.
היו"ר יוסף טייב
¶
אני לא יודע על איזה ועדות אתה מדבר. אני יודע שבוועדה בראשותי הכול מפורסם שבוע מראש.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
לא אצלך, כבודו. לא אצלך, לא אצלך. אוקיי, בסדר. וגם אי-אפשר להיות חבר באלף ועדות. יש הרבה דברים. בכל אופן, הכול יעלה במסמך מפורט, אם תרצה. זה לא נושא הדיון.
גלעד קריב (העבודה)
¶
יש 80 ח"כים וצריך להקים ועדות בשביל סידורי עבודה קואליציוניים. את זה אני אומר על כל הקואליציות.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
אין בעיה, בסדר. אני רק אומר שהצעתי, נירה, בשביל לייעל את העניין. אני מציג גם לך שיהיה גוגל דרייב, וכל מי שיש לו הערות – אפשר לעשות הרבה דברים ולכן רציתי להיות בפורום הזה, בשביל לחסוך את זה. אני מכבד מאוד את עורך הדין ספרד, היו לנו דיונים רציניים ואני לא מכיר אותו קודם. לא ידעתי שלא תיאמתם. לא ידעתי. חשבתי שיש לכם פורום ווטסאפ והרי אני מחוץ לווטסאפ ולא זכיתי לדרגה הזאת. חשבת שדנת. לא דנת, לא קרה כלום. נדון עכשיו. אני רק אומר שעל התקציב העליתי, ואם היה לי פורום הייתי שם את זה שם; אם היה גוגל דרייב בוועדה, הייתי מעלה את התיקונים שכבר עלו בדיונים. נכון, זה עלה בסוף דיון ועדת משנה. את צודקת במאה אחוזים. זה עלה בסוף דיון ועדת משנה וזה מצוין. ככה זה בפרלמנט. עלה רעיון מצוין, ואמרנו שנכניס את זה לחוק. שלחתי את זה לחוק, היה דיון כאן – אגב, לפי דעתי זה לא היה בוועדת המשנה.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
רגע, רגע, בסדר. היה דיון, שלחתי נוסח בהתאם. החזירו לי משרד החינוך נוסח אחר. משרד המשפטים דווקא אז התייחס.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
בוא נגיד שההליך כאן לא היה הליך אופייני להליך חקיקה שמתנהל בדרך כלל בהצעות חוק פרטיות, ולכן אני רוצה להגיד כמה מילים לפרוטוקול, כדי שיובן איך אנחנו - - -
עמית הלוי (הליכוד)
¶
אבל יש לי הצעה. יש לי הצעה מעשית, נירה, וההצעה המעשית שלי מאוד פשוטה וככה הצעתי לשרים. זה על דעת כולם וחשבתי שהיא גם על דעתך. אם לא יהיה פה רוב, לא יהיה רוב. אני, יש לי אצבע אחת בסך הכול. אבל אני מציע שנדון בזה. נניח שלא השתכנעתי ורוב חבריי מעוניינים שיהיה סעיף תקציבי כי זה כלי חשוב למוכש"ר.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
נניח שלא השתכנעת, משה, ולא השתכנענו. נניח שהשתכנענו, ואתה מצביע בעד זה, וזה כלי חשוב. איך הגעתי לזה? כשאני רואה בתוכנית החומש שבתי הספר הממלכתיים, אדוני היושב-ראש, שר החינוך ושר האוצר אומרים שמ-15% תוכנית ישראלית יגדל ל-30%. מוכש"ר מ-2% ל-4%. שאלתי למה? הרי מוכש"ר זה עמותות. אני מכיר, אני הולך guide star, אני רואה איזה משכורות עתק. יש לכם המון כלים מולם. למה הם לא רוצים לעבור מתוכנית הטרור, ועוד נלחמים עליה היום בבית משפט מחוזי, שהיא תישאר תוכנית טרור, חבר הכנסת עטאונה? למה לא? אמרו לי משרד החינוך: תשמע, הכלי התקציבי הוא כלי חזק מאוד. העליתי את זה, והעלו את זה גם מכוני מחקר. זה לא קיים. קיימת תמיכה, סעיף 3א, יסודות התקציב, עסק מורכב. זה לא קיים באמת, וזה לא משנה. צריך ועדה של שלושה אנשים וזה אף פעם לא קרה.
בכל מקרה, העליתי את ההצעה הזאת ואמרנו: זה כלי אפקטיבי אחד. אני מציע הצעה כזאת, אני אומר שאם יש דיונים, לא נגיע להסכמות פה עד השעה 11, שמתקרבת. נשאיר את זה לקריאה שנייה ושלישית, זאת הצעתי. אם כבודו חושב ולחוץ לו שיהיה דיון על זה – אני קיבלתי את הסכמת השרים, כמו שאמרתי לך, ואתה גם יודע את זה כי ראינו את זה אתמול ביחד. אם אתה רוצה להעביר את ההצבעה – אני חושב שכולנו אנשים מבוגרים ואין שום בעיה להשאיר את אי-ההסכמות לקריאה שנייה ושלישית.
אני חוזר לארבעת המרכיבים: 1. הדגשה ערכית והיא גם מבוססת על נתונים. אני יודע כמה עשיתם על השפעה מזיקה בטרור וכמה לא עשיתם. הזכיר פה משה קינלי כמה מקרים כאלה, אבל הרשימה ארוכה, וגם בדיון החסוי עם השב"כ זה עלה. 2. ההליך המינהלי בבתי ספר ממלכתיים. 3. הסנקציה התקציבית. זה כלי, זה למען הילדים שלומדים שם, ריבונו של עולם. האגודה לזכויות האזרח היו צריכים להיות הראשונים בעד זה. זה למענם. 4. בדיקת שב"כ. אני לא מוותר עליה, ואני מתקן אותך, חבר הכנסת קינלי, זאת לא בדיקה לכל עובדי ההוראה, כמו שהיה ב-2005. זה לא שם. זה לא לכל עובדי ההוראה. המטרה היא רק למי שיש עליו אינדיקציה בשב"כ, לא לכולם. כלומר, אתה לוקח את הקובץ, אתה עושה מצ'ינג. עולים כמה אנשים שיש להם אינדיקציה בשב"כ. היה על זה דיון חסוי, ולא ניכנס לדברים שעלו בדיון החסוי.
לצורך הדוגמה, נניח שעולים 200 מורים שהם אבו שחידם. אבו שחידם היה אחד הפעילים המרכזיים בחמאס במחנה הפליטים. כמובן, לא צריך לקרוא לזה מחנה פליטים. כמו שאתה יודע, שכונה עם בניינים בשועפאט, וכמו שאומרים, הלוואי על הפליטים בכל העולם כזאת שכונה. הוא היה אחד הפעילים המרכזיים, וחוץ מזה שהוא רצח את אליהו קיי עם הקרלו שלו, הוא גם חינך את הרוצח של רוז לובין וכו' וכו' באל ראשידיה, בית ספר יוקרתי בירושלים. בדיקת שב"כ אומרת כך: לא בודקים כל אחד, לא עושים scanning לכל אחד כמו שהיה בזמנו בוועדה, אלא למי שיש אינדיקציה עליו בשב"כ - - - את הנושא הזה אני הסכמתי להוריד לבקשת לירון ואחרים.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אבל השב"כ הבהיר שיש לו בעיה עם סוגי האינדיקציות, והוא לא היה יכול לפרט יותר מזה. אנחנו יודעים את זה. השב"כ הבהיר שסוגי האינדיקציות שעולים פה – אני באמת לא יודעת איך לא לשבור את החיסיון בעניין הזה – הם רבים ואין לו כרגע מיון לעניין הזה.
היו"ר יוסף טייב
¶
עמית, אני רוצה להיות פרודוקטיבי. תקשיב, אני אסביר לך משהו. יש לנו עוד 45 דקות. אם אנחנו רוצים לראות על מה אנחנו מסכימים ועל מה לא, בוא נתקדם.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
זה דבר מזעזע, פשוט. מזעזע. כל אזרח אמור להזדעזע. אנחנו מחכים כבר שמונה חודשים, אם אני סופר נכון, אולי יותר, לחוות דעת שתאפשר לשב"כ לבדוק בדיקה ראשונית. הסכמתי לבקשת לירון שנערוך בדיקה ונראה במה מדובר. אולי לא צריך את החלק הזה בחוק באמת. שמונה חודשים. חוק הגנת הפרטיות מאפשר את זה; אין חוק שמונע את זה. להפך. אני מחכה לחוות דעת של גיל לימון. אני לא יודע מי נציג ייעוץ וחקיקה. יש פה נציגים? את יכולה להסביר לציבור הישראלי למה חוות הדעת הזאת לא קיימת?
עמית הלוי (הליכוד)
¶
חוות דעת שתאפשר לשב"כ להתיך את המספרים. אחרי התכת המספרים, בניגוד למה שאמרה פה נירה, אנחנו נגיע למספר האמיתי כמה יש בעלי אינדיקציות חמורות. אם היית בדיון את יודעת, שהמספר הגדול שנאמר לא רלוונטי, כיוון שהם לא עשו שלוש שאילתות בסיסיות.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
חד-משמעית לא. לא, לא נכון, לא נכון. לא, אי-אפשר לעשות את זה. לא נדרשת. תעצור את הדיון, תביא לפה את נציגי השב"כ. הרי הם התווכחו ביניהם כמה אנשים יישארו אחרי ההתכה. איך את יכולה לומר דבר כזה? כמה השני אמר שיהיו? לירון, כמה השני אמר שיהיו? כמה השני אמר שיהיו אחרי שירדדו? כמה יהיו?
היו"ר יוסף טייב
¶
עמית, אתה פוגע בהצעת החוק שלך כי אנחנו לא נגיע היום להצבעות. עמית, אתה סתם מפסיד זמן.
היו"ר יוסף טייב
¶
עמית, נתתי יותר מדיי זמן בפגישה החסויה. נתתי שלושים ימים לתת אישור של היועץ המשפטי לשב"כ. דחיתי גם את הדיון הזה בעוד שבוע ימים, ואתם עדיין מגיעים ללא תשובה בכלל. לא כן ולא לא. עוד פעם זה נמרח, וחבל.
לירון בנית ששון
¶
נעשו התייעצויות סביב הנושא, וזה לא שזנחנו אותו לחלוטין. זה חונה כרגע בזה שרוצים לפנות גם ליועצת כדי להציג בפניה את הדברים. אבל כן הגיעו לדיון.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
רק את זה אני מוכן להוריד מהחוק. כל השאר – אני אומר לך מראש – נשתכנע? נשתכנע; לא נשתכנע? לא נשתכנע.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
רק שני משפטים לגבי הליך החקיקה, וחשוב להבהיר. חברי הכנסת בישראל, ואין את זה בכל פרלמנט בעולם, רשאים להציג הצעות חוק פרטיות, וזאת הפרורגטיבה המרכזית שלהם. הצעות חוק שמבטאות הסדרים שלא מהודקים, ולרוב לא הייתה עליהם עבודת מטה. הם עוברים דרך הלשכה המשפטית לניסוח בסיסי, וועדת שרים לחקיקה היא בעצם זאת שמפיחה את רוח החיים בהצעת החוק, והיא באה עם תנאים. לרוב, התנאי הוא תיאום עם משרד המשפטים. לכן, מלכתחילה, כל הצעת חוק פרטית שעוברת, וזה לא רע כי גם אנחנו, היועצים המשפטיים בכנסת, לא יכולים לעשות לבד את עבודת המטה על הצעת חוק. יש כאן את הממשלה, שבסוף היא הרשות המבצעת שמבצעת את החוקים האלה, מיישמת אותם, ויש כאן את משרד המשפטים שהוא אמון על פי תקנון הממשלה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני רוצה להסביר את זה. אחרי שהצעת החוק עוברת בקריאה טרומית, היא הופכת להיות הצעת חוק של ועדה. ולכן, בקריאה ראשונה, הכותרת היא: מוגשת בזאת הצעת חוק מטעם חברי הכנסת של ועדת החינוך והתרבות.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
שומרים בסוף, כמובן, על זכות המקור וכותבים למטה מי היו חברי הכנסת המציעים במקור.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני לא אומרת שהוא לא יכול למשוך. אני אומרת שאם ממשיכים ובאמת מכניסים הרבה פעמים שינויים, לפעמים מאוד משמעותיים בשלב הזה בין הצעת החוק שעברה בקריאה הטרומית לזאת שהולכת לקריאה ראשונה, אני לא מכירה מקרה שקרה שזה לא נעשה בתיאום מלא עם הממשלה. לכן, במובן הזה, להצעת החוק יש כבר חיים משלה.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
אז איפה התיאום? איפה התיאום איתי? איפה התיאום עם הציבור? איפה התיאום עם הציבור? משרד המשפטים יכול למצוא את הציבור רק בלשכת השר. את הציבור הוא יכול למצוא רק בלשכת השר. הציבור נמצא אחרי הבחירות בכנסת, ומכוח אמון הכנסת בממשלה. מה זה הציבור?
היו"ר יוסף טייב
¶
חבר הכנסת המציע, יש לו הצעה, הוא העלה את הרעיון והגה את הרעיון. חשוב שהמשרדים יעמדו מול המציע.
היו"ר יוסף טייב
¶
אם לא הייתה התניה להצעת החוק, את צודקת. אבל יש התניה. אני אגיד גם לפרוטוקול, שמשרד המשפטים - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני לא נתקלתי בהצעת חוק, שהייעוץ המשפטי לוועדה לא היה חלק ממנה. אין כאן משא ומתן בין מציע לבין ממשלה. זה עובר דרך הייעוץ המשפטי כי על פי חוק הכנסת, היועץ המשפטי לכנסת הוא זה שמלווה הליכי חקיקה, וחשוב להגיד את זה.
היו"ר יוסף טייב
¶
אני רוצה להגיד לפרוטוקול, שהעמדה של נציגים של משרד המשפטים, מבחינתם להחזיר את זה לוועדת שרים לחקיקה לפני ההצבעה בקריאה הראשונה. אנחנו מנסים לעקוף את זה בהסכמה.
היו"ר יוסף טייב
¶
אם משרד המשפטים ומשרד העבודה, במשרד החינוך. לכן, אם אנחנו לא מצליחים להגיע להבנות מסוימות, ולא נצלול לתוך הנוסחים הקיימים וננסה להגיע להבנות, יכול להיות שלא נגיע, עמית, וזה בסדר. יכול להיות שכן נגיע, ואני מקווה שנגיע.
לילך וגנר
¶
אני ממשרד המשפטים. כל נציגי הממשלה פה כפופים להחלטת ועדת שרים לחקיקה. המציע, כמובן, עניינו והוא יכול לעשות מה שהוא רוצה, אבל אנחנו כולנו, כל מי שיושב כאן, כפופים להחלטה של ועדת שרים שאמרה: הסכמת משרד החינוך, תיאום עם משרד המשפטים וחזרה לוועדת שרים לפני ראשונה. אנחנו לא יכולים לסגת מהחלטות של הממשלה שמחייבות אותנו. אנחנו לא יכולים לאשר לא לחזור לוועדת שרים לפני ראשונה. אין לנו את הפררוגטיבה הזאת. אנחנו כולנו כפופים להחלטות הממשלה.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
לא עלה הנושא. לא, לא. לפני ועדת שרים הסכימו השרים – כתבו לי שלושתם – גם שר העבודה.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
רגע, רגע, שנייה. אין לי בעיה. אם צריך, אני אומר מראש שאין שום בעיה. אם אתה חושב שצריך להעלות את זה עוד פעם לוועדת שרים - - -
עמית הלוי (הליכוד)
¶
אני הכרתי נוהל שאם יש הסכמה של השרים, זה לא יחזור אליהם, וזה מה שנאמר לי על ידי שלושת השרים. רגע, אני לא מכיר את זה ואולי את צודקת. אולי צריך שיתכנסו, ויאמרו את זה בוועדת שרים, ויוציאו את זה באופן פורמלי, לא כהסכמה בעל-פה. יאמרו: אנחנו מוכנים שאם יש אי-הסכמות, התיאום יידחה לקריאה שנייה ושלישית. זה מה שאני קיבלתי משלושת השרים הרלוונטיים שהופיעו באותה החלטת ועדת שרים. אם את חושבת שצריך שהם ממש ידונו בזה ויאמרו: אנחנו מסכימים לנוסח הזה וכל השאר ידון בקריאה שנייה ושלישית, זה גם אפשר. אני לא נגד זה. אתה רוצה לדחות את זה?
היו"ר יוסף טייב
¶
אני מציע, עוד לפני שנדון בוועדת שרים או לא ועדת שרים. בוא נצלול לתוך החקיקה, נראה על מה אנחנו מסכימים ועל מה לא. אם בסוף נצטרך להגיע לוועדת שרים – אני חושב שלא - - -
משה טור פז (יש עתיד)
¶
אדוני היושב-ראש, בישיבה נוספת בין חבר הכנסת הלוי לבין נציגי משרד המשפטים והייעוץ המשפטי לוועדה, אפשר להגיע להסכמות. אני רוצה לומר כקו כללי. קודם כול, אני חושב שהצעת החוק הזאת יש לה פוטנציאל לשפר את הטיפול של מערכת החינוך בנושא טרור. טרור אומנם רובו בחברה הערבית, אבל לא רק. הוא מטפל בכל נושא הטרור, ולכן זה טוב לנו וצריך להפסיק להציג את זה כעניין מגזרי. מבחינתי, אני אומר את זה כאן כחבר האופוזיציה. הסיפור הזה ישפר את המשילות של מדינת ישראל בתחום החינוך. דבר שני, הרצון של חבר הכנסת הלוי להתעקש על סנקציות כלכליות, הוא רצון נכון. והסיבה לכך היא שלעיתים קרובות, לרשות מערכת החינוך לא עומדים כלים נהירים ויעילים לטיפול במוסדות, אם הם לא כלים כלכליים, כי השימוש בכלי כלכלי יותר מהיר, יותר קל ויותר נכון. אני מברך גם על זה. לכן, מה שצריך לקרות כאן, בעיניי, זה עוד סיבוב של שיח שעומד על הניסוחים ועל הדרכים להכניס את זה, ככל שזה אפשרי מבחינה חוקית. כך אני חושב ואני אומר כאן שוב, שבעניין הזה, בעיניי, כחבר אופוזיציה, אין הבדל. כמו כן, הדרישה או הרצון של חברי כנסת שחקיקה פרטית תקבל מענה ושיהיה כאן סבב ראוי, שבו חבר הכנסת בחקיקה פרטית מקבל הזדמנות לשיח עם משרדי הממשלה - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
לחלקו אפילו אני לא הייתי מודעת. יש משמעות גם לדיונים הפומביים שאנחנו עושים בוועדה. אם יכולנו לסגור הכול, להביא לכן ולהצביע, אז מה המשמעות של פומביות דיוני הכנסת? גם חברי הכנסת האחרים לא מודעים לדברים וגם הציבור לא מודע לדברים. אפילו חלק מנציגי הממשלה לא מודעים. לכן, יש גבול למה שאפשר לעשות בחדרי חדרים ומאחורי הקלעים. יש גבול.
גלעד קריב (העבודה)
¶
עמית, אני מבין את הדברים שאתה אומר לגבי הליך החקיקה, ותמיד צריך למצוא את האיזון. אני רק רוצה לומר שהמנהג הזה להניח נוסחים מטעם הייעוץ המשפטי של הוועדה, זה דבר מקובל בכל הוועדות בהליכי חקיקה.
גלעד קריב (העבודה)
¶
לא, זה לא נכון. זה לאו דווקא צריך להיות הנוסח היחיד שמדברים עליו, אבל הייעוץ המשפטי תפקידו להניח גם נוסחים מטעמו להצעת החוק. זה דבר לגיטימי.
גלעד קריב (העבודה)
¶
לגופם של דברים, התחושה שלי היא שבהצעת החוק הזאת אנחנו מאירים בכיוון הלא נכון. קיים כשל מערכתי, ודרך אגב, הכשל המערכתי הזה בא לידי ביטוי בעיקר ברשתות החינוך במזרח ירושלים. במקום לקיים דיון במה שקורה שם, מקיימים פה איזשהו דיון.
גלעד קריב (העבודה)
¶
התלונה לא על הכנסת. אני מבקש שבמהלך החקיקה, נשאל כל הזמן את החקיקה האם ארגז הכלים הנדרש לא קיים כולל בעניינים של סנקציות כלכליות, והבעיה היא באופן ההפעלה של ארגז הכלים, באופן היישום. דרך אגב, אני לא אתפלא אם מה שנגלה הוא שהבעיה הכי גדולה היא בתחום הפיקוח עצמו – לגלות את התופעות ואז לטפל בהן. ובסופו של דבר, מה שצף מעל פני השטח זה צ'ופצ'יק מאוד קטן והסיפור הגדול הוא עד כמה אנחנו נוכחים במסדרונות בתי הספר. זה הסיפור בעיניי. אני חושב שכשנצלול לארגז הכלים הקיים, נגלה שבכל אחד מהתחומים שחבר הכנסת הלוי מדבר עליהם, ארגז הכלים קיים בחקיקה הקיימת. קיים בחקיקה הקיימת.
גלעד קריב (העבודה)
¶
אני חושב שבכל ארבעת הדברים הללו יש פתרונות בחקיקה הקיימת, בחקיקת החינוך והביטחון הקיימת, שמאפשרת טיפול בדברים. הרשות המבצעת – בסדר גמור, יש לנו גם כובע של פיקוח פרלמנטרי, למה לא מפעילים את הכלים? אבל לבוא ולטעון כאן שיש איזו לקונה ענקית, זה פשוט לא נכון, ואתם תראו כשנצלול פנימה.
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
¶
אני חושב שהצעת החוק מיותרת ואין לה מקום. כמו שאמר חבר הכנסת גלעד, קיים היום בחוק ארגז כלים, שנותן מענה לכל העבירות שמדברים עליהן בהצעת החוק. ידידי חבר הכנסת טור פז, אמרת משפט שאני כל כך מתחבר אליו, אבל יש לי תפיסה אחרת למושג שנקרא משילות. אתה רוצה שהמדינה תמשול גם במערכת החינוך, ולצערי, כשמתייחסים לכל נושא ההסתה, הטרור, השנאה וכל המצב, מתעלמים מהמציאות המורכבת ומתמקדים בדבר אחד. הרי מציאות ומשילות – אני רואה אותן אחרת, במיוחד במערכת החינוך הערבית בכלל ובמערכת החינוך הבדואית בנגב. אין משילות כש-5,000 תלמידים – כבוד היושב-ראש, היינו בדיון אחרי דיון בוועדה – בגיל 3 עד 5, אין להם מסגרת. 100 ימים אחרי המלחמה, חבר הכנסת עמית, אין בית ספר אחד בחברה הערבית הבדואית בנגב שיש לו מיגון. יחד בוועדה אנחנו נלחמים על ילדים בכפרים הלא מוכרים איך להגיע בהסעות – לא מצליחים. כולנו שמענו את הבשורה על הקיצוץ הרוחבי בתקציב. בכולם אותו קיצוץ, בחברה הערבית זה 15% ובעיקר בתקציבי חינוך.
היו"ר יוסף טייב
¶
אתה יודע עד כמה חשוב לי לטפל גם בחוסר השוויוניות שיש, אבל נושא הטרור הוא נושא שגם צריך לטפל בו.
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
¶
הוא רואה משילות מצד אחד, ואני חושב שמשילות היא שמשרד החינוך יעשה את התפקיד שלו בכל הדברים. לגבי הצעת החוק הזאת וגם על המרכיבים שעמית דיבר עליהם, אני אתייחס. קודם כול, מבחינת החוק הקיים, ארגז הכלים נותן מענה. אמרתי את זה מהתחלה ומשום מה, כולם מתעלמים.
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
¶
ביקשתי ממשרד החינוך כבר יותר מפעם אחת לדעת כמה מורים הורשעו בטרור לפי החוק, ונמצאים במערכת החינוך. אני לא יודע על אף אחד.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
על הרשעה באמת לא היה צריך להוסיף. זה תיקון שהם הוסיפו. הרשעה קיימת ומבוצעת. החוק שלי הוא על הזדהות, לא על הרשעה.
היו"ר יוסף טייב
¶
אני אתן לך התייחסות בנוסח כשנגיע למרכיבים. כל חבר כנסת יתייחס לגופו של עניין. חבל, אנחנו סתם חוזרים על הדברים. נירה, אפשר להתחיל?
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
¶
לגבי בדיקת שב"כ, זה כלי משמעותי ביותר. זה היה עד 2009, היה בממשל הצבאי ולא הצליח. עובדה שאחרי שזה הוסר ממערכת החינוך, אנחנו רואים שדווקא יש התקדמות. אי-אפשר להלך אימים על מערכת חינוך שלמה עם השב"כ. השב"כ עושה את התפקיד שלו בשוטף. לא צריך שבהצעת החוק הזאת, כל מי שצריך להיכנס למערכת החינוך, צריך לבדוק אותו.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
אני מציע להתחיל עם החינוך הממלכתי. זה המרכיב המובהק, וכמו שאמר לי רון, הוא תוספת שלא קיימת. נלך לפי הסדר של הצעת החוק.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
אין בעיה, אני רק חוזר על בקשתי. אם נירה רוצה, שהיא תבהיר מה בהצעת החוק שהגשתי שונה מהצעת החוק, ועל כל דבר כזה נדון מה הפער.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
במהות, הנוסח הזה מקבל את ההסדרים העיקריים שלך, אבל בניסוחים יותר מאוזנים, שמסדירים את האפשרויות שיכולות לחול בחוק הזה ויכולות להתקיים במציאות, ונותנים להן מענה כדי שיהיה איזון.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
נירה, אנחנו הפרלמנט. למה את צריכה לדבר בשם השב"כ? אנחנו הפרלמנט, אנחנו קובעים את הנורמות, אנחנו קובעים את החוקים במדינת ישראל. הייתי שם, ואני לא רוצה להתווכח על זה כי הרי הסכמתי. על המרכיב הזה הסכמתי לחכות לבדיקת שב"כ. אני מודיע לך, אדוני, ולא אכפת לי אם אני אהיה במיעוט כאן, במיעוט במליאה ובמיעוט נגד ועדת השרים. אם לא תהיה חוות דעת של גיל לימון, אני לא אחכה ואוסיף לנוסח להצבעה – אם לא יהיה פה רוב, הכול בסדר. זה תפקידי, אני נציג הציבור. אני יודע בדיוק מה קורה וכשאת תראי את הנתונים, את תיבהלי בעצמך מהנתונים. תיבהלי מהנתונים כשיתגלו לך הנתונים. אני כן מסתובב. אני לא יודע כמה את במזרח ירושלים, אני מסתובב במזרח ירושלים, ואת תיבהלי מהנתונים, נירה. לכן אני אומר, כשיגיעו השב"כ, כשיואיל ידידנו מר גיל לימון להוציא את חוות הדעת שלו – עכשיו זה עלה ליועצת המשפטית, נשאר רק אלוהים –כשיתכבד להביא את חוות הדעת שלו. אולי נזכה, בניגוד לחוק, אגב. אין שום חוק שמחייב.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
כן, זה אלוהים בערך. פחות או יותר. כשיגיע – נזכה. אני מציע לעבור כרגע על שלושת המרכיבים שהם בדיון, ותדחי את הנוסח שהגעתם אליו וראיתי אותו אתמול בערב. בואו נראה מה הפערים, כמו שאומר חבר הכנסת קינלי, וככה נעבוד. ואז, או שנגיע להסכמות או שלא.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
בנוסח שהונח בפניכם עם הכותרת שהוא לדיון בוועדה היום, הסעיף הראשון מתקן את חוק הפיקוח על בתי ספר. לכן, אני מזמינה אתכם לפתוח את החוק שנמצא אצלכם, ובו מוטמעים השינויים, כדי שתבינו מה נמחק ומה מוצע לתקן. יש נוסח משולב. זאת הצעת החוק ויש נוסחים משולבים לכל סעיף בהצעת החוק. בחוק הפיקוח אנחנו פונים לסעיף 16. אני אקרא מתוך הצעת החוק, ותסתכלו במקביל על הנוסח המשולב, כדי שתבינו מה נמחק ולאן אנחנו מוסיפים את השינויים.
בחוק פיקוח על בתי ספר, התשכ"ט–1969 (להלן – חוק פיקוח על בתי ספר), בסעיף 16(ב), במקום פסקאות (1)-(4) – אתם רואים שפסקאות (1)-(4) הקיימות נמחקו, אנחנו מוסיפים סעיף חדש לגבי מתי המנהל הכללי יכול לסרב לתת אישור העסקה למי שכשיר להיות עובד חינוך.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
נירה, סליחה, כדי להבין. האם היום ברשתות החינוך הכלליות, כולל החרדיות, על כולם מנהל כללי חותם? כלומר כל עובד הוראה, גם בחינוך העצמאי וגם ברשת הערבית סכנין, בכולן המנכ"ל חותם?
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
כן. כאמור, הפתיח של הסעיף זה הוא: לא יסרב המנהל הכללי ליתן אישור כאמור למי שכשיר להיות עובד חינוך, אלא אם נתקיים אחד מאלה.
אלה הסיבות החדשות שאנחנו מנסחים מתי המנהל הכללי יכול לא לתת אישור. למעשה, חייב לא לתת אישור.
1. העובד הורשע בעבירת ביטחון חמורה או בעבירת טרור, כהגדרתן בחוק המאבק בטרור, התשע"ו–2016 (להלן – חוק המאבק בטרור);
היו"ר יוסף טייב
¶
אני רואה פה פער בין מה שמופיע אצל חבר הכנסת הלוי. אתה ביקשת, ואני אקרא את הנוסח שלך: או בעבירה שהיא מעשה טרור כהגדרתו בחוק המאבק בטרור, התשע"ו–2016, או בעבירה לפי סעיף 24 לאותו חוק. מה הפער בין שני הדברים?
עמית הלוי (הליכוד)
¶
בזה אני מצטרף לחברי הכנסת שחושבים שזה מיותר מבחינה מעשית, אבל אני לא מתנגד לזה. אני לא מתנגד לשלושת הסעיפים האלה. אם זה חשוב למשרד המשפטים, שיישארו שלושת הסעיפים הללו. כדי לדלג ולקצר, הוויכוח הוא על סעיף קטן (4), התוספת. כל הסוף של סעיף קטן (4), שאני מתנגד לו נחרצות.
לילך וגנר
¶
אני רק אגיד שעבירה שהיא מעשה טרור, נכללת בהגדרת עבירת טרור בחוק המאבק בטרור. היא הגדרה יותר רחבה, והיא כוללת גם עבירות לפי חוק המאבק בטרור.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
מבחינה מעשית, כל מי שיש לו היום ר"פ – הרי אתם מחוברים לכספת, מה שנקרא, והוא לא עובד כמו שאומר חבר הכנסת עטאונה, ובצדק. הוא לא עובד היום בפועל.
לירון ספרד
¶
מי שהורשע, בוודאי בעבירות טרור, סביר להניח שהתקיים הליך מינהלי לפי החוק הזה, שהוציא אותו מהמערכת.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
נאמר כאן, ואני חוזרת כדי לכפור קצת בעיקר, שלא באמת חייבים להתעסק עם זה. אני לא חושבת שקרה מקרה אחד, שאדם שהורשע בעבירה - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני חושבת ששווה לנו לדון עוד פעם בשאלה איך החוק ייראה, כשאנחנו מדגישים משהו שהוא המובן מאליו.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני אגיד לך מאיפה זה מגיע. גלעד, אם תראה את הנוסח שמחוק, בעבר היה כתוב כך: העובד הורשע בעבירה שיש בה כדי לפגוע בביטחון המדינה. היה תנאי כזה שעמד לבדו. אבל אם אנחנו כבר דנים בחוק מ-1969, עדיף שנעשה את זה נכון ועד הסוף.
לילך וגנר
¶
אנחנו מפנים להגדרות קיימות, פשוטות, שנוח להפעיל אותן, וקיימות בחוק המאבק בטרור. הן כוללות את העבירות הרלוונטיות שעליהן אנחנו מדברים.
גלעד קריב (העבודה)
¶
סליחה, אנחנו מתקנים את החקיקה והמשמעות היא זאת, שכאשר מדובר בעבירות ביטחון חמורות, או בעבירת טרור, שכוללת, למשל, את סעיף 24, פה אין שיקול דעת למנהל הכללי. אבל על פי סעיף 2, בכל עבירה אחרת, כולל עבירה שיכולה להיות קשורה בטבורה לפגיעה בקטינים, פה יש שיקול דעת. זה נשמע הגיוני.
גלעד קריב (העבודה)
¶
בסדר גמור, אבל אם מתקנים, בואו נתקן. אני רוצה לומר לכם, לא רוצים שיקול דעת בעניין טרור? בסדר. אז שלא יהיה שיקול דעת. בואו נעבור עכשיו על כל העבירות שבהן אנחנו לא רוצים שיהיה שיקול דעת כשמדובר במגע עם קטינים. לא יכול להיות שבעבירת הזדהות עם ארגון טרור, שאני בעד שמי שמורשע בכלל אין מה לדבר, שלא יתקרב לחינוך, אבל גם מי שהורשע בעבירות אלימות, שלא יתקרב לחינוך.
לילך וגנר
¶
יש לנו שני חוקים שצריך לזכור: חוק מניעת העסקה של עברייני מין וחוק מניעת העסקה במוסדות מסוימים.
לילך וגנר
¶
נכון שזה לא מוסדר כאן, אבל בכל הנוגע לעברייני מין, יש לנו הסדרה הרבה יותר רחבה, שכוללת מוסדות נוספים, פרט לבתי ספר, שם, כמובן, אי-אפשר להעסיק.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
יש תיקון נוסף שרצו לעשות גם על מי שלא הורשע עדיין. זה מה שעל הפרק עכשיו עם שרן. זה קיים.
לילך וגנר
¶
בכל מקרה, כאן אנחנו מדברים על הרשעה. הסעיף השני – הפכנו את סעיף הקלון, ומבחינתי אלה תיקונים יותר טכניים. סעיף הקלון המסורתי מדבר על קלון, והיום אנחנו כבר לא נוקטים במונח הזה. אנחנו נוקטים במונח עבירה שמפאת מהותה, חומרתה או נסיבותיה הוא לא מתאים לכהן באותו תפקיד. בוודאי חבר הכנסת קריב מכיר את זה, וזה התחליף לקלון. התיקון, לפחות בפסקאות 1 ו-2, יותר טכני. אומנם הרחבנו בפסקה 1 לכלל עבירות הטרור, אבל שוב, זה מאותו מקום של המחוקק המקורי. כאן לא עשינו תיקונים מהותיים.
לירון ספרד
¶
שיקול הדעת שמוענק למנהל הכללי במקרים של עבירות נגד ביטחון המדינה, לאור אופי העבירות, מצומצם יותר. הוא היה מצומצם יותר בחוק המקורי, ואישרנו את אותו צמצום.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
לדעתי הוא היה רחב יותר. עבירה שיש בה כדי לפגוע בביטחון המדינה – זה נותן לך כל עבירה שאתה תחליט.
לירון ספרד
¶
אני מדבר על שיקול דעת שעה שיש הרשעה. אחרי שיש הרשעה, במצבים כאלה שיקול הדעת שהוענק למנהל הכללי היה תחום יותר, מצומצם יותר. תמיד מפעילים שיקול דעת והוא היה תחום יותר. פה דייקו את השאלה מה זה לפגוע בביטחון המדינה, ונתנו סימנים. אמרו: עבירת ביטחון חמורה או עבירת טרור לפי חוק המאבק בטרור. במובן הזה, אין שינוי מהותי מהנוסח הקודם. גם אם נגלה שיש משהו שלא נכנס, תמיד יש לנו את העילה השנייה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
כמו שאתם רואים, העילה השנייה הייתה מנוסחת באופן דומה, רק עם עניין הקלון, שפחות רלוונטי היום, וזה מקור השינוי.
העובד הורשע בעבירה אחרת שמפאת מהותה, חומרתה או נסיבותיה, המנהל הכללי סבור כי לאור הרשעה זו, אין העובד ראוי לשמש עובד חינוך.
3. הוכח להנחת דעתו של המנהל הכללי שיש חומרה מיוחדת בהתנהגות העובד נוכח עבודתו בבית ספר, ובכלל זה עם קטינים או חסרי ישע.
הסעיף הזה לא היה במקור בהצעת החוק והוא גם לא קשור דווקא לנושאים שקשורים להצעת החוק.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
הוא מתכתב עם איזושהי הכרה שיש, שהנוסח שמופיע בחוק הפיקוח משנת 1969, של סטנדרט של השפעה מזיקה על תלמידים, הוא ארכאי ובשטח לא תמיד הוכיח את עצמו. צריכים לעשות אקרובטיקה פרשנית כדי להכניס מקרים שהיו חמורים לתוך ההיגד הזה.
לירון ספרד
¶
אני רוצה להסביר משהו, וחשוב להגיד את זה גם לפרוטוקול. בוודאי שהשפעה מזיקה על תלמידים נקרית לתוך מצבים שבהם יש חומרה מיוחדת בהתנהגות העובד, נוכח עבודתו בבית ספר ובכלל זה עם קטינים או חסרי ישע. הסעיף הזה מדבר על מצבים שבהם נתקלנו, ואני אתן דוגמה למה זה חשוב בעיקר לחוק חינוך ממלכתי. אנחנו רוצים שתהיה הרמוניה חקיקתית.
לירון ספרד
¶
לא, היה מספיק. אני רוצה להגיד שהיה מספיק, ואני שם את הדברים כפי שהם, אבל אנחנו רוצים שיהיה לנו נוסח זהה בחוק פיקוח ובחוק חינוך ממלכתי לגבי העילות.
לירון ספרד
¶
בית המשפט פירש את זה בצורה מאוד מאוד רחבה, ולא הייתי חייב להוכיח שההתנהלות שלו הייתה בזמן שהוא היה בכיתה. כלומר, היו מצבים שבהם בית המשפט ראה התנהגות שקרתה מחוץ לבית הספר ולא במגע עם תלמידים, אבל אמר שיש כזאת הפרה של התנהלות שהיא בבסיס הגרעין החינוכי, שיש בה משום השפעה מזיקה.
לירון ספרד
¶
השפעה מזיקה הוא סעיף ארכאי, ולכן דיברנו על חומרה מיוחדת נוכח העבודה בבית הספר – הרי אנחנו רוצים להדגיש את דמותו של עובד ההוראה. אלה דברים שעולים המון בפסיקה של בית הדין וכו', הנושא של דמות עובד ההוראה, חובת הנאמנות הגבוהה שיש לציבור, החובה שהוא צריך להיות דוגמה אישית ומופת לתלמידים שהוא או היא מחנכים. לכן, השתמשנו במילה חומרה מיוחדת. יש מצבים שבהם תיק החקירה במשטרה נסגר, ויש הרבה מצבים כאלה. החקירה נסגרה כי הפרקליטות החליטה שאין לה את רמת הראיות הנדרשת להעמדה לדין ברף הפלילי.
עם זאת, כשאנחנו מבקשים לעיין בחומרי החקירה לפי נהלים מסודרים של פרקליטות המדינה, ומקבלים את החומרים, אנחנו רואים שיש במידע זה מספיק תשתית עובדתית שמצדיקה לפעול ברמה המינהלית נגד אותו אדם. למשל, היו מצבים שבהם אנשים שנחקרו בחשד לביצוע עבירות מין בקטינים, שיח פדופילי עם קטינים, עם אנשים שנחזו לפעמים להיות קטינים. אנחנו ממש רואים את ההתכתבויות הגולמיות בתיק החקירה, אבל הפרקליטות החליטה לא להעמיד לדין, מסיבותיה שלה.
לירון ספרד
¶
בדיוק. אלה אנשים שלא ראויים להיות במערכת, ומכיוון שאנחנו לא מדברים על הרשעה אלא על הרף המינהלי - - -
לירון ספרד
¶
אישור ההעסקה הוא פר מוסד החינוך או הבעלות של - - - אם אדם עובד בעיריית פתח תקווה ועכשיו רוצה לעבור לעבוד ברשת אורט, הוא צריך אישור העסקה אחר.
גלעד קריב (העבודה)
¶
רק מבחינת לשון הסעיף, צריך לראות שהמילים "התנהגות עובד נוכח עבודתו בבית הספר", יהיו קצת יותר ברורות, כי אנחנו מדברים גם על מצב שאדם עוד לא עובד בבית הספר. הניסוח פה קצת לא מוצלח, ויש אנשים שכבר עובדים.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
השאלה אם החוק מדבר בזמן שהוא עובד. אם זה היה טרם עבודתו, זה לא חל עליו.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
אבל ברור שזה תפקידו, שהוא עובד הוראה. אתם הרי רציתם שזה לא יהיה אדם שהשפיע בפועל בבית הספר, כמו שהסברת.
לירון ספרד
¶
חבר הכנסת קריב מתייחס למצבים שבהם אנחנו שוללים מלכתחילה. לכן אני אומר שאולי במקום "נוכח עבודתו בבית הספר" נכתוב: נוכח תפקידו כעובד חינוך.
לירון ספרד
¶
אנחנו רוצים לשים דגש כדי להתכתב עם הסעיף שדיבר על השפעה מזיקה. בגלל זה הדגשנו את המילים: ובכלל זה. כלומר, גם נוכח תפקידו. לצורך העניין, גם מקרה שבו, חלילה, הייתה הטרדה מינית והיה בירור של ממונה על הטרדה מינית בגוף מסוים, אבל הוחלט לא להגיש תלונה כי המתלוננת לא רצתה להגיש תלונה, אבל הממונה על הטרדה מינית באותה רשות מקומית החליטה שהוא באמת אכן ביצע הטרדה מינית והוא פוטר בלי שיש הליך פלילי, וזה לא נוגע לעבודה עם קטינים או חסרי ישע כי הוא הטריד, חלילה, אשת צוות בבית הספר או מורה. אלה בדיוק המקרים שבהם הסעיף הזה נותן מענה. דיברת על הדלתא, על השפעה מזיקה על תלמידים? הינה, נכון, הוא הטריד מינית בבית הספר.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
כשאתם הסברתם לי את זה, הרגשתי שהשפעה מזיקה – אני רק מזכירה שאני הצעתי את חומרה מיוחדת בדיונים על החוק של שרן השכל.
לירון ספרד
¶
אם אנחנו כבר במצב של תיקון חקיקה מוסדר, נכון לבוא ולהרחיב את המצבים ולהבהיר שמדובר על חומרה מיוחדת.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אם אנחנו כוללים את הסיפא, שלדעתי לא חייבים אותה, ובכלל זה עם קטינים וחסרי ישע, ייכתב קטינים תלמידים או חסרי ישע, כי יש תלמידים שאינם קטינים. וזה לאורך כל החוק.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
או בצהרון או בחוג, ואתה רוצה שזה בכל זאת יחול עליו. אתה לא רוצה שתהיה פרשנות מצמצמת שנוגעת רק לחינוך פורמלי.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אם אתה רוצה, אני אקריא גם את מה שכתוב בנוסח של חבר הכנסת הלוי.
4. הוכח להנחת דעתו של המנהל הכללי כי העובד עשה מעשה של הזדהות עם ארגון טרור כהגדרתו בסעיף 21(א)(1) לחוק המאבק בטרור, או שפרסם קריאה ישירה לביצוע מעשה טרור, או שפרסם דברי שבח, אהדה או עידוד למעשה טרור, תמיכה בו או הזדהות עימו, ויש בכך משום חומרה מיוחדת נוכח עבודתו בבית ספר, ובכלל זה עם קטינים או חסרי ישע. החלטה לפי סעיף זה טעונה התייעצות עם היועץ המשפטי לממשלה או בא כוחו.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני רוצה להזכיר שאנחנו מסייעים למנכ"ל משרד החינוך, אנחנו מבנים לו את שיקול הדעת, וכוללים דברים שיסייעו לו לקבל החלטה. לכן, משרד החינוך מסכים עם הנוסח שמשרד המשפטים הציע, ואני מודה שגם אני, בנוסח המקביל, חשבתי שתהיה בעיה למנכ"ל משרד החינוך שצריך לקבל החלטה שתעמוד בבית משפט.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
כן, כן. התוספת העיקרית היא להוסיף לא רק אדם שהשתתף במעשה טרור או הואשם. זאת בעצם התוספת העיקרית בחלק הזה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני יכולה להקריא את מה שאתה מציע, רק כדי שיהיה ברור. בנוסח שאתה מציע: הוכח להנחת דעתו של המנהל הכללי כי העובד גילה הזדהות עם מעשה טרור או עם ארגון טרור, או כי הוא בעל זיקה לארגון טרור.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
החידוש בחקיקה הזאת, ואני אומר את זה בעיקר לציבור – פה זה מוסכם – זה גם לגבי אדם שהביע הזדהות, כלומר רק בן אדם שהזדהה. זה אכן מופיע בחוק הטרור, אלא ששם, לטובת מעצר פלילי שלו, אם מדובר על הזדהות עם מעשה טרור, מדובר על הזדהות שהשפיעה גם באופן מעשי. לכן, לאורך השנים, חוץ מהוראת השעה שהוציא עכשיו פרקליט המדינה - - -
עמית הלוי (הליכוד)
¶
אני לא מדבר על ארגון טרור. אם הוא הזדהה עם ארגון טרור, לא צריך להראות שזה השפיע, אבל אם הוא הזדהה עם מעשה טרור - - -
עמית הלוי (הליכוד)
¶
רגע, אני מחדד מה זה, ואני רוצה להבין שזה אכן מה שכתוב כאן. ההזדהות לא עם ארגון טרור. יש הבדל בחוק הטרור בין הזדהות עם ארגון טרור להזדהות עם מעשה טרור. הזדהות עם ארגון טרור – לא מחייב שזה השפיע באופן מעשי. הזדהית עם ארגון טרור? העונש שלך הוא מאסר וכולי. הזדהות עם מעשה טרור, זה רק אם הוכח שההזדהות הזאת, הייתה לה השפעה מעשית וכו'. זה בחוק הטרור. פה, לעומת זאת, בא מורה, הזדהה עם ארגון טרור, פרסם דברי שבח, אהדה או עידוד למעשה טרור, תמיכה או הזדהות עימו, הוא יכול להיות מפוטר מבחינת שיקול הדעת המינהלי, בלי קשר להשפעה או לא השפעה. זה קשור למה שאמר קודם לירון – מחנך שעושה לייק לאונס אישה בבארי, לא יכול להיכנס לכיתה בלי קשר אם הוא השפיע בכיתה או לא השפיע בכיתה. זה א'-ב' של חינוך.
למה אני מתנגד, אדוני היושב-ראש, לסיפא. אומנם אני חבר כנסת צעיר, אבל אני מכיר את התופעה הזאת, שמטביעים את הצדק באוקיינוס של מילים. יצא לך פעם להכיר את זה? יש אוקיינוס של מילים, והצדק טובע בסוף. לכן, אני נגד המילים: אבל יש בו חומרה מיוחדת. שום חומרה מיוחדת. מה שכתוב לפני כן – לא צריך שום הגדרת חומרה, לילך. מי שהזדהה עם ארגון טרור, את צריכה לרעוד, להזדעזע מזה, ולהעיף אותו מבית הספר לכל הרוחות. זה לא קשור לחומרה מיוחדת, זה לא קשור לקטינים ולחסרי ישע, ובפלפול אם הוא השפיע על קטינים או לא השפיע, נוכח עבודתו או תפקידו – שום דבר.
אדם שהזדהה עם עריפת הראשים ועריפת – אני לא רוצה לומר עוד איזה איברים – הוא לא בבית הספר, נקודה. לכן, זה גם לא טעון שום התייעצות. שום התייעצות זה לא טעון. אם את לא סומכת על מנכ"ל משרד החינוך, תעשי חוק. אין דבר כזה. מה זה טעון התייעצות? אדם הזדהה עם ארגון טרור, למה זה טעון התייעצות, ריבונו של עולם? אדם הזדהה עם מעשה טרור. את יודעת מה קרה בניר עוז? אדם הזדהה. ישב פה סימון דוידסון, הראה במצגת פעם אחר פעם אנשים שהזדהו עם הדברים הכי לא אנושיים. לא אנושיים. את צריכה התייעצות עם מישהו בעניין הזה? מנכ"ל משרד החינוך צריך להתייעץ עם היועץ המשפטי? למנכ"ל משרד החינוך אין שיקול דעת, לדעתכם? כמה אפשר לבזות את מנכ"ל משרד החינוך? מה זה?
לילך וגנר
¶
אני הבטחתי לחברים שלא נמצאים פה שאני אחדד, שברור שההפניה לחוק המאבק בטרור, לסעיף 24, הכוונה לא לרף שנדרש לצרכים הפליליים של חוק המאבק בטרור. כאן הרף הוא רף מינהלי והוא לא קשור. זה רק שימוש במונחים המקובלים, הידועים והמוכרים לכל הנפשות הפועלות שהעדפנו להפנות אליהן. זאת ההתייחסות שלי לגבי הרישא, ולגבי הסיפא יתייחסו חברותיי.
עידית ריס
¶
שלום, אני מייעוץ וחקיקה. אני רוצה להתייחס באופן כללי לכל התיקונים שעשינו בסעיף, וגם לסיפא. הטלת סנקציה כל כך משמעותית בגלל מעשה של הזדהות או ביטוי, היא לא פשוטה מבחינה חוקתית. היא לא פשוטה.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
כמה משרד החינוך הטיל את הסנקציה הזאת בשנה האחרונה, את יודעת? על מקרים פי אלף פחות חמורים התייעצו עם היועץ המשפטי? האם את צעקת איך שר החינוך פיטר השנה ארבעה-חמישה מורים, על זה שהם צעקו בחדר כל מיני דברים – לירון יכול לפרט לך. למה שם לא דרשת ייעוץ משפטי? הרי זאת סנקציה נוראית, נכון?
עמית הלוי (הליכוד)
¶
למה את לא דורשת בתיקון הזה, שגם על הסעיפים הקטנים הקודמים תהיה התייעצות עם היועץ המשפטי? למה לא בסעיפים הקודמים? למה בסעיפים הקודמים אין התייעצות עם היועץ המשפטי? למה אפשר להעיף מורה שצעק על מורות? מבחינתך, זה לא צריך ייעוץ משפטי, נכון?
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
¶
אני יכולה להגיד לך שהילדים יותר מדאיגים אותי, גם אם נעשה עוול למורה.
היו"ר יוסף טייב
¶
עמית, תן לה לענות. אנחנו כולנו בדעה שלך שמי שמזדהה עם טרור, צריך לשלוח אותו – אני לא רוצה להגיד לאן. כן, בבקשה.
עידית ריס
¶
ניסינו לקחת את הבקשה של שר החינוך ושל המציע, ולראות איך אנחנו יכולים לתחם אותה ולתת את ההגנות הנדרשות בתוך הסעיף ולרכך אותו כדי שנוכל לאשר אותו מבחינה חוקתית. זה לא פשוט להפעיל סנקציה מינהלית.
עידית ריס
¶
אני אשמח להשלים את כל ההתייחסות, ואז לענות על כל השאלות. אני אומרת שוב, זה לא פשוט חוקתית להטיל סנקציות כל-כך כבדות בשיקול דעת מינהלי על עבירות של מחשבות שבלב או על עבירות ביטוי.
עידית ריס
¶
אני אשמח להשלים. לכן, הכנסנו כמה איזונים וריכוכים לתוך הסעיף. ראשית, ביקשנו לדייק ולגדר את המעשה שבגינו אפשר לפטר אדם או לסרב לאשר לו להיות עובד הוראה, ולתחם אותו לפרסום או למעשה הזדהות פומבי.
עידית ריס
¶
שנית, אנחנו חושבים שדרושה חומרה מיוחדת למעשה וקשר סיבתי של המעשה לעובדה שהוא עובד במוסד חינוך, וזה בגלל החשש שייכנסו לכאן מעשים שהם בדרגה מאוד מאוד קלה או זניחה. אני מאמינה שבמציאות - - -
עמית הלוי (הליכוד)
¶
לא, לא כתוב פומבי. לא כתוב הזדהות פומבית ואני מתנגד לזה, ואם את חושבת שהזדהות זה רק פומבית ואדם בווטסאפ שלו אומר שצריך לרצוח את נשות כפר עזה, והוא יהיה מורה בישראל, יש לך טעות.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
סליחה, אתם אומרים דברים שיש להם השלכות על חיים של בני אדם. אתה לא יכול להשתיק אותנו. זה התפקיד שלנו.
עידית ריס
¶
שלישית, אנחנו חושבים שבגלל סוג העבירות שהן עבירות ביטוי, כמו גם בהקשרים אחרים, נכון שתהיה התייעצות עם נציג היועץ המשפטי לממשלה או בא כוחו.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
תסבירי למה. הרי יש סיבה. הגשת כתב אישום לפי חוק המאבק בטרור דורשת אישור של היועץ המשפטי לממשלה בגלל המורכבות של הדברים.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
מיכל, אנחנו מדברים על מקרי קיצון, והמציאות מורכבת יותר. והיא מורכבת לא רק ממקרי קיצון אלא גם ממקרי ביניים, משטח אפור
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
¶
אז הוא יפנה לבית המשפט ויגיד שזה לא בסדר. שמעתי בקשב רב את מה שהיא אומרת, ואני אומרת לך שאם אנחנו צריכים לשמור על הילדים שלומדים בבית הספר, ובאמת פגענו במורה, מאה אחוז. המורה יכול ללכת לבית משפט ולהגיש את מה שהוא יגיש. אני מעדיפה להסתכן בזה ולשמור על הילדים, גם אם חטאתי ועוויתי למורה אחד. יש לנו אחריות, ויש להם כלים אחרים, לאותם מורים, איך להחזיר אותו בחזרה. .
היו"ר יוסף טייב
¶
חברים, חברים, אני רוצה להגיד לשם שיש לנו מספר דיונים, וביניהם דיונים סופר-חשובים גם כן. אני לא יודע אם יותר מזה, אבל לא פחות – דיון על מתווה הבגרויות. אני מציע, חבר הכנסת הלוי, למרות שבדרך כלל אני לא מכנס דיונים מהרגע להרגע, כפי שתיארת בתחילת הדיון, אני מציע למצוא דרך להתכנס תוך כמה ימים להמשך דיון על הצעת החוק. אני מציע שלפני כן, עמית, נעשה שולחן עגול כדי להגיע להבנות רחבות. בסוף אני רוצה יהיה דיון פרודוקטיבי.
היו"ר יוסף טייב
¶
נירה, לשבת ולתאם את זה מול יהודית, כדי לראות איך אנחנו מתכנסים כמה שיותר מהר להמשך דיון. ברשותכם, אני נועל את הדיון.
הישיבה ננעלה בשעה 11:08.