פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
62
ועדת המשנה לענייני איו"ש
15/01/2024
מושב שני
פרוטוקול מס' 10
מישיבת ועדת המשנה לענייני איו"ש
יום שני, ה' בשבט התשפ"ד (15 בינואר 2024), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 15/01/2024
פיקוח אחר הפעילות המתקיימת במחצבות באזור יהודה ושומרון
פרוטוקול
סדר היום
פיקוח אחר הפעילות המתקיימת במחצבות באזור יהודה ושומרון
מוזמנים
¶
תא"ל עופר הינדי - ראש מנהלת קשת צבעים, פיקוד המרכז, משרד הביטחון
גדי אבידור - קמ״ט מסו״ת, משרד הביטחון
רוני צובירי - ע׳ השר להתיישבות, משרד הביטחון
סא"ל מורן חדד - רע״ן אזרחי, משרד הביטחון
רפי רוזנשיין - ראש תחום תשתיות וכלכלה, יועמ"ש איו"ש, משרד הביטחון
סרן יותם אפללו - קצין ייעוץ תחום תשתיות וכלכלה, משרד הביטחון
סגן מעיין בוטראשווילי - דוברות המנהא״ז, משרד הביטחון
טוראי סתו בניאן - נהג מתפ״ש, משרד הביטחון
סנ"צ ליאור אבודרהם - רע"ן מבצעים מחוז ש"י, המשרד לביטחון לאומי
שארבל שחאדה - מנהל אגף מחצבות ומכרות, משרד האנרגיה והתשתיות
האלוף מיל' עוזי דיין - חכ"ל
איתן ברושי - חכ"ל
גדעון שגיא - מנהל מחלקת תכנון וקרינה, איגוד ערים לשמירת איכות הסביבה
גלעד בן ארי - מנכ"ל א.ע. לאיכוה"ס שומרון, איגוד ערים לשמירת איכות הסביבה
מאיר דויטש - מנכ"ל רגבים
אילן רום - מנכ"ל מועצת בנימין
עידן זינאל - מנהל ענף תעשיות הבנייה, התאחדות התעשיינים
מתן נחום - רכז שמירת טבע, החברה להגנת הטבע
אל"מ מיל' עופר לוסטיג - יו"ר איגוד יצרני חומרי מחצבה בישראל
שי גליק - מנכ"ל עמותת מוסרי
רישום פרלמנטרי
¶
אלון דמלה
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
פיקוח אחר הפעילות המתקיימת במחצבות באזור יהודה ושומרון
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
בוקר טוב לכולם. אנחנו נתחיל את הישיבה. רגע לפני אני אשמח שנעשה פה סבב, ככה נסמן את כולם, כי לא את כל הפרצופים אני מכיר. לפי זה נחלק את הרשות דיבור בהמשך. בסדר? נתחיל מכאן. אתה רוצה, אתה אורח בוועדה?
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
תודה רבה לכולם. אני מבקש, לפני שאנחנו נכנסים לגופו של הדיון שלשמו התכנסנו, להגיד כמה דברים קצרים על המצב שבו אנחנו נמצאים. לפני 101 ימים למדנו בדרך הקשה ביותר מה קורה כשאנחנו מקווים לטוב ומתעלמים מהאזהרות. למדנו גם מה קורה כשאנחנו מתייחסים יותר מדי לכוונות של האויבים שלנו ולא ליכולות שלהם. כולנו ביחד החלטנו שזהו, זה נגמר. מעכשיו אנחנו מסתכלים בצורה נכונה על המציאות.
מטרת הדיון היום היא לוודא שאכן נעמוד בהתחייבות שלנו, שלא נמשיך לבצע פעולות שמנוגדות למה שאנחנו מרגישים שהוא הדבר הנכון, שלא נמשיך לעשות מה שעשינו עד היום ולקוות לתוצאות שונות. מטרת הדיון היום היא לשנות, כדי שנוכל לדעת שעשינו את כל מה שאפשר כדי להגן על תושבי מדינת ישראל, ואני מבקש מכל הנוכחים בדיון לפעול כשהמטרה הזו עומדת מול עינינו.
אנחנו בעיצומם של ימים קשים מאוד. המחשבה על בנינו ובנותינו הנתונים בצרה ובשביה אצל חיות האדם של החמאס לא נותנת מנוח. אני אתמול ביקרתי אצל משפחות החטופים בכיכר החטופים בתל-אביב. הכאב ואיום הוא באמת כל כך, כל כך, כל כך נורא, ואני חושב שכולנו רוצים לזכור אותם גם כאן. אנחנו זכורים גם את חיילי צה"ל הגיבורים שנלחמים בגבורה, ואנחנו רוצים לדעת שתהיה תכלית ללחימה שלהם.
הנשים והילדים שנותרו בבית, לבד, כבר יותר משלושה חודשים – אני מצדיע לכל משפחות המילואים על כך. כולם זכאים לדעת שאנחנו עושים כל מה שאנחנו יכולים, גם אנחנו כאן בכנסת, כדי להגן עליהם ועל המשפחות שלהם ולוודא שלמדנו את כל הלקחים.
ישנם יותר מדי תחומים שבהם יהודה ושומרון, בנימין והר חברון, הפכו להיות לחצר האחורית של מדינת ישראל, חצר שבה אין אכיפה, אין שמירת חוק ואין הגנה בסיסית על התושבים. לעיתים נדמה שאנו חיים במציאות חיים שונה לחלוטין מהמקובל מעבר לקו הירוק. אנחנו חיים במציאות בלתי מתקבלת על הדעת של השלמה לעיתים עם עבריינות פלילית וביטחונית. התרגלנו כביכול שזה מה יש ביהודה ושומרון.
אבל את זה ננסה לשנות, בין היתר, באמצעות הוועדה הזו כאן ועכשיו.
את המציאות הלא-הגיונית הנוגעת למחצבות הפיראטיות בכל רחבי איו"ש יש לעצור ולהסדיר. לא תיתכן פעולות לא חוקית מוצהרת ומופגנת כל כך ללא שום אכיפה, וקל וחומר שלא ייתכן לאפשר לבעלי המחצבות הלא חוקיות להשתמש בחומרי נפץ, שכולנו מבינים לאן, חלילה, אם חומרי הנפץ האלה לא יהיו מושגחים, לאן הם יכולים להיות מופנים.
מתוך ההסתכלות הזו אנחנו מגיעים לדיון הזה, ומבקשים לוודא שמה שהיה הוא לא מה שיהיה, שנצליח לחולל שינוי של ממש במפת האכיפה באיו"ש.
נתחיל. חברת הכנסת לימור סון הר מלך, את רוצה להגיד משהו?
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
אז קודם כול ככה. אזור יהודה ושומרון מכיל כ-50 מחצבות לא חוקיות, לא מפוקחות, המשתרעות על פני 20,000 דונם. 80% מהמחצבות הקיימות ביהודה ושומרון והמתקנים הנלווים אליהן ממוקמים בשטחי B שבהם אין פיקוח של מדינת ישראל.
יש לי כמה שאלות. אבל קודם כול הייתי באמת רוצה לשמוע את – אנחנו יודעים מה המשמעות של מחצבה שהיא לא מפוקחת. בוודאי דיברו פה על חומרי הנפץ שמגיעים למחצבה, שגם שם זה סיפור בפני עצמו, שגם אנחנו נרצה לשמוע היום בהרחבה על עניין חומרי הנפץ, איך הם מגיעים, מה המשמעות של זה, הסיכון שיש במחצבות האלה על שאר היישובים, ההשלכות הסביבתיות שיש לדבר הזה. אז פה בעיקר באתי לשמוע, למרות שכבר זה לא דיון ראשון בעניין. אבל אנחנו רוצים לראות אם יש באמת דברים שנעשו מאז שהיינו פה בדיון הקודם. יש עוד דברים, בסדר. אבל אני רוצה לשמוע. תודה רבה.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
היה לנו במצע לדיון. אני אשמח שתתייחס קודם כול למה שיש במצע לדיון. ואז עוד שאלות. יש לך את המצע לך דיון?
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
כן. תתחיל במה שאתה מעדיף, וחומרי הנפץ הוא הנושא שלשמו הכנסנו בעיקר. אז בואו נתחיל מזה.
גדי אבידור
¶
אוקיי. חומרי הנפץ, רגע שלביות, מתחיל קודם כול, ראשית הצירים, מספקים ישראלים מורשים על ידי משרד העבודה והרווחה בישראל, במשרד הביטחון כמדומני. הספקים האלו הם היחידים לייצר ולעסוק בחומרי נפץ רק בתחומי ישראל. את חומרי הנפץ מושכים אך ורק ממונים על פיצוצים, אנשים שבעצם מחזיקים ברישוי ישראלים ממשרד הכלכלה והתעשייה, זרוע העבודה, גם רשויות בעצם שהן ישראליות פר-אקסלנס. אותם אנשים בעצם פועלים. כל התהליך הזה פועל וקורה בישראל, לפי החוק והדין הישראלי עד אשר הוא מגיע אל המעבר. המעברים בעצם הם הכניסה על יהודה ושומרון, בוודאי אתם מכירים, בחשמונאים נכנס חומר נפץ, מעבר מיתר-תרקומיא. אלה המעברים העיקריים שאליהם משונעים חומרי הנפץ.
שם בעצם מתחיל ההליך שלא קורה בישראל, הליך הרבה יותר מפוקח, עם הרבה יותר בקרה. הוא קשה יותר. בעייתי יותר להכניס בעצם חומרי נפץ ליהודה ושומרון. למשל, סכין. השימוש בסכין ביהודה ושומרון הוא מועט עד כדי אפסי.
גדי אבידור
¶
זה פחות, ברשותך, מדויק. זה קורה בישראל בצורה הרבה יותר קלה. כשאתה רוצה להכניס את זה לאיו"ש, אתה ממש צריך להסביר מדוע שטח הטופוגרפי דורש את זה, לאיזה מקום, יורדים לרזולוציה מאוד מאוד נמוכה. עכשיו, העניין של הבקרה, Once מגיעים למעבר, אותו מעבר מישראל לאיו"ש, עוברים אל כוח חטיבה, המח"ט הגזרתי, הכוח שלו, תדרוך. יש גם נציגי מת"ק שנמצאים שם. כל זה תחת מעטפת של רמי"ם, באותו מעבר. רמי"ם כאמור רשות המעברים, משרד הביטחון. משם בעצם נכנסים מעטפת וג"ג מלא של פיקוד מרכז, גבולות הגזרה של פיקוד מרכז. פיקוד מרכז משית את הנהלים שלו, הביטחוניים. הנהלים מתבטאים אם בעצירה של שינוע של חומר נפץ לציר מסוימים, אם יש להם רגע איזה זיהוי ואינדיקציה ביטחונית.
גדי אבידור
¶
כלומר כהנחיה גורפת, כהנחיה גורפת. רגע, ברשותך, נצלול לזה.
עוד אינדיקציה שנמסרת, עוד בעצם קושי על התהליך של שינוע חומרי נפץ ביהודה ושומרון, הן ההנחיות הרוחביות הביטחוניות של פיקוד מרכז, של חברות אבטחה ומספר מאבטחים רב שמלווה את אותן מכליות. חשוב לומר שחברות האבטחה האלו גם הן חברות אבטחה ישראליות מורשות בבט"פ. אין כאן גופים שמגיעים אל תוך איו"ש שאינם מורשים ומחזיקים ברישיונות מישראל. מי שרוצה לשחק בענף הזה בעצם, במירכאות לשחק, נדרש לעמוד בהליכי הרישוי הנוקשים והרגילים.
גדי אבידור
¶
תראו, פיקוד מרכז, יש את ההנחיות של מספר המאבטחים, הם אלה שמחליטים כמה ולמה. אני פחות נכנס להנחיות הביטחוניות שלהם. ברגע שהם מכניסים אותי למסגרת, אז אנחנו מחויבים לפעול לפי המסגרת הביטחונית שלהם. פיקוד מרכז, לטעמי, לא נמצאים כאן. אני לא רוצה, חלילה, לדבר בשמם. אני לא סנגור ולא קטגור שלהם.
גדי אבידור
¶
שוב, ההליך עצמו, משיכת חומר הנפץ, מבוקר, מספקים ישראלים בלבד, על ידי אנשים שמחזיקים ברישוי ישראלי. רק הם רשאים למשוך את חומר הנפץ תחת בקרה והליכים קבועים, כפי שקורה בישראל. כאשר מגיעים למעבר, מושתות עליך ההנחיות ביטחוניות נוספות, מאבטחים, לעיתים אפילו היה פעם ממוגני ירי כן או לא. שוב, אלה שאלות שלא בתחום סמכותי.
חשוב לומר שהמשאיות האלה הן משאיות – זה חומר נפץ, כמו בישראל, הוא מחולק לסולר, ולאנפו, רק בעת הטעינה של הקדחים בתא השטח, אז חומר הנפץ הופך להיות בעצם "פעיל".
גדי אבידור
¶
כל מה שקורה עד המחסום הוא בעצם שיתוף פעולה גם שלנו וגם של מדינת ישראל. אנחנו עובדים לפי הנהלים הקבועים בישראל. ברגע שאתה מגיע למעבר, אתה נכנס להליך של פיקוד מרכז. אתה בתוך גבולות הגזרה שלו. שם, שוב, אני חוזר ומדגיש, יש ההנחיות עודפות, כלומר, לחומרה. התהליך הופך להיות מורכב יותר להיכנס. אתה יכול לשנע בישראל משאית חומר נפץ עם היתרים. לאיו"ש אתה צריך תאומים קודמים מול מת"ק גזרתי שוב לוודא שהמח"ט מכיר, לוודא שתא השטח עצמו – כל העניין מאוד מאוד מרושת ומאוד מבוקר. בעצם אתה לא יכול out the blue לבוא ולהיכנס.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אתה אומר לי מאוד מרושת ומאוד מבוקר, אבל אתה אומר: זה לא באחריותי, זה באחריות פקמ"ז.
גדי אבידור
¶
לא, לא, לא. שנייה, רגע. יש עניין של אחריות של פיקוד מרכז בנושא הביטחוני. אני לא אמון על התחום.
גדי אבידור
¶
אני בעצם בתחום הרגולציה למלא את הנהלים שלהם ולהשית גם כן את כל הנהלים המקצועיים. זה שילוב בעצם של השניים.
איתן ברושי
¶
יש פה מעט חברי הכנסת. היום לא תהיה בעיה. אבל אני שואל, אם מחצבה לא חוקית ואין לה את כל האישורים יכולה לקבל חומר נפץ בלי קשר לביקורת שיש לנו על הבדיקות. מה שלא חוקי צריך להיסגר. אז האם הממשלה, בטח הממשלה הזאת, נותנת אישור למחצבה לא חוקית ועוד מספקת לה חומר נפץ, ליתר ביטחון? היא עושה את המעשה פעמיים לא נכון.
גדי אבידור
¶
אני אעשה את ההבחנה בין לא חוקי לחוקי. תקנו אותי, דייקו אותי, אם אני טועה, אני מניח שאתם מדברים על הלא חוקי בשטחי A ו-B.
גדי אבידור
¶
זהו, חלקכם אומרים לא, חלקכם אומרים כן. אם אתם מתכוונים לשטחי A ו-B, חברים, אנחנו לא נותנים שם רישיונות, ואנחנו לא נותנים שם בקשות.
גדי אבידור
¶
בג'מאעין אין מחצבה, אני חייב לדייק. ג'מאעין מקבלת רישוי למגרסה. גריסה זה בעצם רק איחוד שלש החומר שמגיע משטחי B.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
ועדיין גם הוא חצב, אתה יודע את זה. וחוץ מזה שהוא חצב, גם המגרסה צריכה אישור.
גדי אבידור
¶
אני אגיב רגע לשאלתו של איתן, ואני אשיב לכם. כל חציבה לא חוקית באשר היא מטופלת על ידי מוסדות הפיקוח, יחידת האכיפה של המנהל האזרחי. אנחנו לא מכירים היום מחצבות חצץ שאינן חוקיות. המחצבות החצץ הגדולות הן מחצבות חצץ שנמצאות בתחומי ההתיישבות על אדמות מדינה בבעלות ישראלית. המחצבות האלו הן מחצבות חוקיות, מאושרות. כל מי שלא חוקי ולא מחזיק באישורים לא מקבל את כלי העבודה המרכזי הראשי שנקרא חומר נפץ. כלומר, יש הלימה בין השניים.
לעניין של טענות על מגרסה כזו או אחרת חוקית או לא חוקית, מתבצעת חציבה, אני לא אחראי על החציבה הפיראטית. אני לא אכנס לגזרות שאינן שלי.
גדי אבידור
¶
כל הפעילות, חברת הכנסת, היא תחת רישוי מלא. אם זה רישוי של הרשות הפלסטינית, ותחת רישוי שהוא שלנו. אין שחקנים שיכולים לומר: בא לי. אני אתן דוגמה על מעבר חוצ"ש. נדרשו להרחיב שם, משרד הביטחון נדרש להגיש בקשה רשמית במערכת, והוא בעצם מחזיק ההיתר. הוא זה שמזמין את העבודות. ורק אז הוא מקבל. בית אריה-עופרים - - -
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
זה חשוב מאוד מה שאתה אומר. זה מאוד חשוב. רק שבסוף אנחנו, חברי כנסת, צריכים לפקח. אנחנו לא מקבלים פה את המידע של מה קורה מרגע שזה יוצא מהמפעל או בתוך המפעל עד שזה מגיע לאותו מחסום.
גדי אבידור
¶
פיתוח של כביש או פיתוח של מגורים באריאל, העיריות פונות אלינו, מקימות בקשה, מראות בעצם אישורים של משרד התחבורה, מדינת ישראל.
גדי אבידור
¶
מראות לנו אישורים בעצם של כולם, ורק אז, אם וכאשר – דרך אגב, לא כולם מקבלים – רק אז מקבלים את חומר הנפץ. היה לנו למשל מקרה של הקמת יקב בחברון. מישל מרציאנו, איש מקסים, אני לא יודע אם אתם מכירים, שנים ליווינו לו את הפרויקט. בשלבים האחרונים של הפרויקט, חבר הכנסת, הוא ביקש בעצם את כלי העבודה שנקרא חומר נפץ. אני אישית הגעתי לתא השטח, בחנתי אותו. הנדסית מקצועית הוא לא היה צריך בעצם. אז גם יש מקרים שאנחנו לא מכניסים כאשר אין צורך. הרעיון הוא לרדד וכמה שפחות לשנע את זה, רק לצרכים באמת מקצועיים כשאין מענה אחר.
עופר לוסטיג
¶
שלום. אני מתנצל שלא הצלחתי להגיע. אני מודה לכם שעברתי לאזרחי אחרי 101 יום לכמה שעות. אבל אני רוצה רגע להתייחס לעניין הזה. אני מתנצל שאני אומר את זה בצורה בוטה. אבל המידע שנמסר פה הוא מידע לא נכון ולא מדויק. אני יושב-ראש איגוד המחצבות, ואני מוכן להעביר לוועדה נהלים חתומים על ידי גד ועל ידי אחרים, שמתייחסים לכל נושא חומרי הנפץ, כולל בתוך A ו-B. הנוהל שמדובר עליו, ועל זה צריך לדבר, זה נוהל שנקרא תנאים וסייגים לקנייה, לטעינה, להובלה, לפריקה ולשימוש בחומרי נפץ באזור יהודה ושומרון, וחתום עליו גד אבידור. הוא מתייחס גם להכנסת חומרי נפץ ליהודה ושומרון רבתי, כאשר התנאים שנקבעים בו, וזו הנקודה החשובה, התנאים שנקבעים בו אומרים שהוא יהיה בפיקוח כל הזמן, פיקוח של גורמים שמורשים לנושא הזה.
תסבירו לי, אם החוק קובע שישראלים לא רשאים להיות באזור A ולא רשאים להסתובב באזור של שטח עוין, שזה שטח A, וגם הצבא אינו רשאי להסתובב באזור A, אלא אם כן הוא במבצע, ותאמינו לי בתור אל"מ במילואים לובש מדים, אני יודע מה הצבא עושה, אם לא ניתן לעשות את זה, איך ניתן לפקח על חומר הנפץ? איך ניתן לפקח על חומר הנפץ במקום שבו ישראלים לא רשאים להיכנס? ואני אתן לכם את התשובה כבר עכשיו. לא ניתן. וזה לא פעם ראשונה שאנחנו מעירים את ההערה הזאת לגורמי הביטחון בפיקוד המרכז, במנהל האזרחי.
עופר לוסטיג
¶
כי הם מבינים היטב את עוצמת הבעיה. לא סתם עם תחילת המלחמה ועם הפארסה של ה-7 באוקטובר, ואני אומר לכם פארסה של ה-7 באוקטובר, עם כל הערכות המודיעין שכשלו, ועם כל, כמו שאתה אמרת, אדוני היושב-ראש, הניסיונות שלנו לנתח את הכוונות ולא את היכולות, בסדר? כולם נכנסו, סליחה על המילה, עם משהו מכווץ עכשיו, בלי להגיד את המילה הזאת, נכנסו עם איזה לחץ נוראי ועצרו את הכנסת חומרי הנפץ רבתי ליהודה ושומרון, כולל למחצבות ישראליות. לאחר מכן לאט-לאט וטיפין-טיפין נפתחה הכנסת חומרי הנפץ למחצבות ישראליות. גם זה נעשה במשורה בהערכת מצב שבועית. אבל למחצבות ב-A ו-B לא פתחו; ולא סתם לא פתחו, כי כולם מבינים היום שהכנסת חומר נפץ - -
עופר לוסטיג
¶
- - ואני מצטער, גם אני מתמצא בנושא חומרי נפץ, גם בכובעי הצבאי וגם בכובעי האזרחי, האמירה שחומר נפץ הופך להיות מסוכן רק כשהוא ניטען בתוך הבור, בתוך קטע מחציבה, היא לא מדויקת. חומר נפץ הוא חומר נפץ, כי ברגע שמצרפים אותו לסביבה מפעילה, לסביבה מסוכנת, עיין ערך מה שקרה לנו לפני שבוע וחצי בעזה, מכלית עם חומרי נפץ פרקה, וברגע שהיה לידה גורם מפעיל, לא הנפץ הספציפי, גורם מפעיל, המכלית התפוצצה. לכן חומר נפץ כהגדרתו הוא חומר מסוכן. לא סתם לא ניתן לייבא אותו לישראל, אלא רק על ידי יצרנים מקומיים. וגם זה במשורה.
לכן האמירה שהנהלים האלה שייכים לפיקוד מרכז והאבטחה שייכת לפיקוד מרכז, כן. האבטחה, נוהלי האבטחה שייכים לפיקוד במרכז, כי זה לכאורה צבאי. אבל נוהלי השימוש הם נהלים אזרחים, והם קובעים כללים ברורים שהחומר יהיה תחת פיקוח, שהוא יהיה מתחת ליווי. ואני שוב חוזר ואומר, ב-A וב-B לא מתקיימת - - -
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
סליחה, הנהלים האלה לא צריכים להיעשות, כמו שנאמר פה, על ידי המנהל האזרחי?
אסף דורון
¶
אני רוצה להתייחס, כי אתמול אחר הצוהריים היינו בקשר עם פיקוד המרכז וביקשנו מהם, אחרי שיג ושיח, לקבל כל מיני הבהרות וחידודים. אז אחד, יש לי פה כמה הבהרות שאני רוצה להקריא ושייכנס לפרוטוקול בשם הדברים, וקיבלתי את הרשות והסמכות לומר אותם מטעם מעופר הינדי מקשת צבעים. אני גם אומר שבהמשך לשיח שקיימתי איתם אתמול, גם הוצאנו מצע מעודכן עם סעיף ייחודי שאתם רואים את זה במצע, זה הסעיף האחרון, בהקשר של נהלי הביטחון. מה שהוא אומר לי ככה: אבטחה וליווי של חומר הנפץ של המחצבה באחריות נהלים שנכתבו על ידי פיקוד המרכז. נהלי הביצוע, פיצוצים, הבקרה, חומר הנפץ והסריקה בסוף, זה המנהל האזרחי שנדרש לפקח. בגדול, נהלי האבטחה וביצוע פיצוצים למחצבות מאושר בשטח C. בכל שיירה יימצאו שבעה מאבטחים חמושים פלוס שלושה נוספים ברכב, ועוד אחד לצד הנהג משאית. מופץ דוח שבועי לאיזו מחצבה ניתן אישור פיצוץ. בכל מחצבה מתקיים תדריך משותף טרם כניסת המשאית. והמלווים למחצבה, יש מסלול שמאושר לצירי הנסיעה. הכול ברור ומוכר.
עוד הוא מוסיף לי כאן בסוף, שגם גורמי המנהל האזרחי מכירים היטב את נהלי הביטחון את והתנאים. הם יכולים לפרט בהתאם.
עופר לוסטיג
¶
רגע. אני מכיר את עופר. הוא גם כתב לי מכתב אישי. אני באמת אומר לכם את זה, מצטער. קודם כול, הנהלים שכותב המנהל האזרחי הם לשלושה מאבטחים חמושים, אם זו מחצבה ישראלית בשטח C. עכשיו חודדו הנהלים, אחרי תחילת המלחמה, לשישה מאבטחים חמושים לשטח C.
עופר לוסטיג
¶
שישה ועוד אחד עם קנה ארוך. אני אומר יותר מזה. השימוש במחצבות ישראליות בשטח C, שנמצאות תחת פיקוח של המנהל האזרחי ותחת פיקוח צבאי הביטחוני, נעשה בצורה מופתית. אין לי מילה. אני מדבר על מחצבות ישראליות בשטח C. באמת מופתית.
עופר לוסטיג
¶
יכול להיות. לפחות המידע שיש לי, אני יכול להגיד לך לפחות על אלה שאני מכיר, נעשה היטב במחצבות הישראליות המוסדרות. על זה אני מדבר. לגבי מחצבות ב-A וב-B, כאן אני אומר לכם, זאת פרצה. זאת פרצה ביטחונית. זאת פרצה אבטחתית. זו חבית חומר נפץ, אני אומר לכם, חבית חומר נפץ, שאף אחד מהיושבים באולם הוועדה הזה לא יגיד, אחרי ה-7 באוקטובר, שהוא לא ידע. הינה, אני אומר לכם, היום 15 בינואר, שהסיכון הזה יבוא אלינו בהפוכה. זה סיכון, ואת האירוע הזה צריך להפסיק.
עכשיו, אני רוצה עוד משפט אחד בנושא חומרי נפץ. אני מחזיק את הסכמי הביניים 1995. זה מה שמחייבים את מדינת ישראל מול הרש"פ, לכאורה, גם זה לא בטוח, אבל לכאורה. סעיף 31 עוסק במחצבות ובמכרות. אין פה מילה וחצי מילה על החובה של מדינת ישראל לא לקנות אגרגטים משטחי הרשות הפלסטינית, ועל אחת כמה וכמה אין חובה של מדינת ישראל להכניס חומרי חבלה, חומרי נפץ, לשטח הרשות הפלסטינית. אז אני לא מבין מי קיבל החלטה לפני שנתיים-שלוש בעיקר – אני גם יודע להסביר למה זה קרה, אני מעריך.
עופר לוסטיג
¶
אבל מי קיבל את ההחלטה על דעת עצמו, בלי מדיניות לא של הכנסת, לא רוצה המועצה לביטחון לאומי ולא של ממשלת ישראל, להכניס חומרי נפץ לשטח אויב?
גדי אבידור
¶
שני דברים קצרים. עופר, המנהל האזרחי לא קובע את גבולות הגזרה וההתנהלות הביטחונית ביהודה ושומרון. מי שקובע הוא פיקוד מרכז. זה אחד. שניים, מדובר כאן על חומר נפץ שנשאר בשטח או לא. חברים, הממונים על הפיצוצים, האלו שמחזיקים ברישיונות, שעובדים בתחום, לא משאירים את זה. זה חלק מחובתם לטפל באיו"ר.
גדי אבידור
¶
רגע, שנייה, ברשותך. דבר שלישי, נקודה שלישית, תגובה לטענותיו של עופר היקר, אני לא מכיר מישהו שמחייב מישהו מהמשק לרכוש מ-X או מ-Y אגרגטים. כלומר, השוק הוא פתוח. כלומר, זה עניין של ביקוש. זה שאין איסור או יש איסור, אף אחד לא אמר למישהו לקנות מא' או מב'. זה משהו שפתוח למשק.
גדי אבידור
¶
אני חוזר ואומר, אנחנו כמנהל אזרחי, אני לא מטפל בסוגיה הביטחונית. אני עובד בגבולות הגזרה שהוגדרו לי.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אבל מי מפקח על זה? אתה לא יודע להגיד? אתה מבחינתך העברת מקל לפיקוד המרכז, כל האירוע הביטחוני?
אסף דורון
¶
שנייה, רגע. אתה אומנם לא אחראי על הגדרת הנהלים הביטחוניים. אבל אני מבין שאתה יודע לומר אותם. אז אם אתה יכול רק לפרט אותם כדי שזה יעשה לנו סדר, לא כביכול אתה אחראי עליהם. רק שתפרט, שנכיר.
גדי אבידור
¶
אז קודם כול, אני חושב שזה, ברשותכם, לא נכון. אני שוב לא מדבר בשם פיקוד מרכז. אבל אצלול לשטחי A ו-B. שטחי A ו-B, יש לך שטח מוגדר, תחת רישוי של הרשות הפלסטינית, שנבחן ונבדק אצלנו בעצם.
גדי אבידור
¶
ברשותך, הם האוטונומיה, נכון. הם בשטחם שלהם מחליטים. זה לא אומר שאנחנו אוטומטית נותנים. יש הרבה לקוחות שמגישים בעצם אישורים, ולא מקבלים את כלי העבודה הזה.
גדי אבידור
¶
אם הם לא קולעים בגבולות שלהם, אם הטופסולוגיה שלהם לא נכונה. אם יש להם ציר בעייתי. אם הם לא מסוגלים להעמיד חברת אבטחה ישראלית.
גדי אבידור
¶
הם לא מגיעים אפילו לתוך המגרש הזה, אם הם לא עומדים בתנאים, בתבחינים הראשוניים. זה העניין. לא כל דכפין יכול לבקש רישוי.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אבל ככלל בסוף, כשהרשות הפלסטינית מביאה למישהו היתר מסודר והוא פונה אליך בבקשה לקיים אישור להחזיק חומרי נפץ, והוא מביא את חברת האבטחה ואת הממונה על הפיצוצים, אז הוא מקבל, נכון?
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
מי בעצם מגיע ובודק שיש באמת את אותם שבעה מאבטחים. הרי אנחנו מדברים עכשיו על שטח A, לצורך העניין.
גדי אבידור
¶
הבנתי. אני בדיוק באתי להשיב לך, לשאלתך. אם מישהו מחליט עכשיו לקחת את הרישוי שלו, של חברת אבטחה מהבט"פ, או את הרישוי שלו כרישיון ממשרד הכלכלה והתעשייה, זרוע עבודה, לעסוק בחומרי נפץ, הוא מחליט להיות עבריין ולעצור בצד, ולא ללוות, אז חבר'ה, יש כאן אירוע אחר, שהוא ומעבר לכך. אני לא מכיר מקרים כאלו.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אתה יודע, בכל גוף ממשלתי יש פיקוח, בכל מקום יש פיקוח, ובכל מקום יש מישהו שתפקידו לפקח ולראות שהדבר הזה באמת קורה. והשאלה היא, שוב, מי מפקח על אותם אנשים, שזה באמת קורה. נכון, אני מסכים איתך שכנראה ב-99.9% מהמקרים אותם אנשים ממלאים את עבודתם נאמנה ולא רוצים להיות עבריינים. מי מפקח על זה?
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
לא למעבר. הם עכשיו בשטח A. אתה יודע, יש לך מחצבות אחוריות, זה סוף העולם, בשטח B, לא בשטח A. אני אומר לך שביטחונית להיות שם, גם שישה אנשים עם אקדחים, להיות שם, זה לא מעניין. בוא תנסה.
גדי אבידור
¶
ברשותך, היושב-ראש, אני לא יכול לענות לך על זה. אני עוצר, כי אני לא יודע להגיד לך על הדברים של פיקוד המרכז.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
הבנתי. אתם צודקים. זה שהם לא באו לכאן זה חתיכת ביזיון. אני חייב להגיד את זה. אני אגיד את זה גם לפרוטוקול. אנחנו כינסנו ועדה של הכנסת כדי לקבל תשובות על הכנסת חומרי נפץ לשטחי הרשות הפלסטינית.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אירוע חמור מאוד, ואנחנו רוצים לפקח עליו. אני חושב שזו לא רק זכותנו, חובתנו המלאה לבוא ולפקח, בטח בזמן מלחמה, על טונות של חומרי נפץ שנכנסים לשטח הרשות הפלסטינית.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
גם אם כרגע עוצרים את זה, אנחנו יודעים מה מתוכנן להבא ומה היה בעבר. אנחנו רוצים לפקח על הנהלים האלה. זו חובתנו.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
שנייה, לימור. וזה שפיקוד מרכז החליטה לצפצף על הדבר הזה, בעיניי, הדבר הזה חמור, חמור מאוד. אני לפחות מרגיש סוג של זלזול גם בכנסת וגם בתושבי יהודה ושומרון. אני באמת מודה פה לכל מי שהגיע. מבחינתי, הדיון הזה מסתיים עכשיו. אני לא רואה טעם.
אסף דורון
¶
לא. ספציפית על חומר הנפץ, אנחנו חידדנו בצורה מאוד ממוקדת אתמול. מעבר לזה, המצע עצמו עם כל שאר הסעיפים הועבר להם בשבוע שעבר.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
נכון. אבל בסוף, תראה, הסיבה שכינסנו את הדיון שבזמן מלחמה – יש פה הרבה נושאים חשובים. אנחנו ניכנס עוד דיון, נעשה דיון המשך בסיפור הזה של מחצבות.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אז תראה, אין לי בעיה. אנחנו נעשה פה עוד סבב דוברים. אבל אני מבחינתי הסיפור הזה של הדיון הזה - - -
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
תראו, בזמן מלחמה בכנסת אין דיונים בכל נושא. הסיבה שכינסנו דיון בזמן מלחמה, דווקא בסיפור של מחצבות, למרות שהוא חשוב ואקוטי, אנחנו תושבי יהודה ושומרון ואנחנו מכירים את הדבר הזה, יש בו אלף ואחד צדדים שצריך לבחון אותם ולבדוק אותם, אבל בזמן מלחמה הטריגר המרכזי לכינוס של הדיון הזה היה סיפור האבטחה של חומרי הנפץ.
איתן ברושי
¶
אבל יש פרוטוקול מלפני שנתיים, בתקופת רם בן ברק, שאם תפתח אותו תראה, כמו בהרבה דברים, שלא קרה שום דבר.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
שנייה. אני קראתי אות גם. יש הרבה מאוד דברים. שנייה, אנחנו נעשה גם דיוני המשך לסיפור של הוועדות. ואעשה פה סבב לכל מי שהגיע להגיד את מה שיש לו להגיד.
איתן ברושי
¶
לא, הבעיה היא לא ההמשך. אדוני היושב-ראש, אם זו מלחמה, אז צריך להחליט היום. לא דוחים. כי אולי בעוד שעה תקבל את הפיגוע. למה לדחות את החלטות?
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
איתן, אני מסכים איתך לחלוטין. אבל הסיפור שבסוף מגיע פיקוד המרכז, שהוא הריבון על השטח - - -
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
קמ"ט מסו"ת אומר פה בהגינות, איתן: זה לא קשור אליי; אני לא אחראי על האבטחה. מי שאחראי על האבטחה לא מגיע לדיון, אז יש כאן זלזול בתושבי יהודה ושומרון.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
ברשותכם, חברים, אנחנו נעשה פה סבב מהיר, שכל אחד יגיד מה שיש לו להגיד בנושא המחצבות.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אנחנו נקבע דיון המשך בנושא המחצבות. מבחינתי, הדיון הזה בנושא חומרי הנפץ הסתיים בעקבות הזלזול הזה של פיקוד המרכז.
איתן ברושי
¶
אדוני היושב-ראש, חברי הכנסת, שני משפטים. יש פה שתי סוגיות. אחת, שלא התייחסו אליה, היא הפערים לרעת המחצבות בישראל ומחצבות של יהודים ושל ישראלים. ויש פער בעלויות ובהקלות, בדיוק הפוך, כאילו שהיינו מכניסים עכשיו עגבניות בחינה מטורקיה, כדי לדפוק את העגבניות מרמת הנגב. זה בדיוק מה שקורה פה. אין היגיון, בטח לא במצב של היום, שיהיה יתרון למחצבות ביהודה ושומרון, בוודאי שאין לזה היגיון. ולכן, חבריי, גם יש היגיון – אתם תמיד מדברים בשם השוויון לאוכלוסייה ביהודה ושומרון, והייתי עוזר של אהוד ברק, אני מכיר את זה מקרוב. אבל יש פה הטבה. לא רק שאין שוויון, יש שהטבה לרעה של האוכלוסייה שם, למשל, במיסים, בתמלוגים. אז מה אתם עושים? אתם מחזקים את אלה שאתם לא בעדם ומחלישים אחרים, בטח בתקופה שיש ירידה בביקוש. ועוד מעט תהיה עלייה גדולה. אז מה, אנחנו צריכים לפרנס, גם לשקם את עזה וגם לפרנס את המחצבות שלהם? יש פה משהו לא הגיוני, בלי קשר לנושאים אחרים.
עכשיו, עם כל הכבוד, אני מכיר טוב את יהודה ושומרון. יש לכם הרבה יותר כוח ממה שגיליתם בנושא המחצבות. אתם מחוברים, בטח לממשלה הזאת, וגם לממשלות אחרות. אני מכיר טוב את הנהלת יהודה ושומרון. היו רצים אחרי הרבה עם זמביש והיתר לאשר אישורים. מה שיכולתי, גם לא הפרעתי למה שצודק. אתם יודעים את זה. אבל מה הבעיה שתעשו סדר? יש לכם את כל ראשי הרשויות. היום אתם בכל הממשלה. תעצרו את זה. זה נמשך כבר בלי גבול.
איתן ברושי
¶
ודבר שני, זה חומר הנפץ. מה צריך עוד לחכות? תחליט עכשיו, אדוני היושב-ראש, שמיום ראשון לא מעבירים חומר נפץ לכמה ימים בכלל, עד שייבדקו הנהלים. קודם כול, תעצור את זה.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
ישב כאן נציג שר הביטחון. הוא עוד מעט יחזור ונשמע אולי מה התכנון. אנחנו גוף מפקח, לא גוף מחליט.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
קיבלתי את הנהלים. מי מפקח על הנהלים האלה? אני אומר לך כבר עכשיו, אין מפקח על הנהלים האלה. עזוב.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אנחנו צריכים לשמוע מפיקוד המרכז, מה הם עושים כדי שכן יהיה פיקוח על הנהלים אלה.
אילן רום
¶
המשאיות שיוצאות מהמחצבות, גם אם הן בכל שטח, עוברות בכבישים הראשיים, והן לא מפוקחות. בדרך אלון אצלנו בבנימין יש לפחות שלוש מחצבות כאלה עם יציאות לכביש. השאלה היא אם מישהו מתכוון מפקח עליהן.
ליאור אבודרהם
¶
בוקר טוב לכולם. שמי ליאור, אני ראש ענף מבצעים במחוז ש"י, שומרון ויהודה. אני אתייחס ברשותכם. סוגיית חומר הנפץ היא לא בתחום אחריותנו כמובן. אמרו פה, היא בתחום האחריות של פיקוד מרכז. מצד שני, העלה פה חברי את הסוגייה של האכיפה. המחצבות האלה, לפחות אלה שפועלות בשטחי C ללא היתרים, הן יוצרות, מעבר להיבט הסיכון הביטחוני, גם סיכון, גם היבטים תחבורתיים של כאלה שמעמיסים משקל. פה אנחנו נכנסים לתמונה. זיהום, פסולת, וכל מה שנלווה לזה.
אז נכון שבסוף זה לא טיפול נטו של המשטרה. מצד שני, אנחנו נירתם לכל החלטה שתתקבל פה, בסוגיה של אכיפת המחצבות, הפעילות של המחצבות הלא חוקיות באמצעות המנהל האזרחי.
ליאור אבודרהם
¶
אני אומר, ברגע שתצא משאית, קודם כול, אנחנו מטפלים בזה גם ביום-יום. כל חריגה של משקל מטופלת. זו השבתה של המשאית. יש פה נזק כלכלי לנהג, לחברה.
ליאור אבודרהם
¶
מן הסתם יש סטטיסטיקה. היא לא ברשותי כרגע. אבל אני אומר, בסוף אני חושב שאנחנו צריכים לשלם זרועות, כמו ששילבנו זרועות בסוגיה של הפסולת, של שרפת הפסולת והמטמנות, כל האתרים הבלתי חוקיים. עבדנו בצורה מאוד מאוד יפה עם המנהל האזרחי, לפחות בשנה האחרונה, ויש לנו הישגים משמעותיים, מעבר לצמצום אתרי הפסולת הפיראטים, גם בסוגיית הענישה והטיפול. אני חושב שעלינו בזה מדרגה. אפשר לטפל גם בסוגיה הזו של המחצבות, גם בהיבט של הפיקוח של המנהל האזרחי וגם בהיבטים של אכיפה, מהאכיפה הפלילית ועד לאכיפה המנהלית.
ליאור אבודרהם
¶
בסוגיית המחצבות לא עשינו. אמרתי, עשינו בסוגיית הפסולת ועשינו מבצע מאוד מאוד גדול והתקדמנו. אנחנו עכשיו במבצע נוסף.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
שנייה, חברים, הגיע עופר הינדי, ראש מנהלת קשת צבעים. הצטרף אלינו בזום. אז יש לנו כאן מישהו סף-סוף מפיקוד מרכז, והוא גם מרכז את הנושא שם. אנחנו נשמח לשמוע אותך, עופר.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
עופר, אז קודם כול, אני חייב להגיד מראש שאנחנו מעריכים אותך כבר הרבה שנים על הפעילות שלך בכלל. אבל בסיפור של הוועדה כאן – אנחנו כינסנו ועדה בכנסת בנושא חומרי הנפץ. לצערנו, לא הגיע לכאן נציג של פיקוד מרכז. כל שאר הגופים הרלוונטיים הגיעו לכאן, פלוס האנשים שרלוונטיים לזה גם בהתיישבות וגם באיגוד המחצבות. פיקוד מרכז לא שלח אף נציג. אני חושב שזה דבר בעייתי מאוד, סוג של זלזול.
מה שעלה כאן קודם, זה קודם כול מה הנהלים להכנסת חומרי הנפץ עד ה-7 באוקטובר ומה-7 באוקטובר. מה מתוכנן הלאה. אני מניח שיהיו שאלות פה על הדבר הזה. תודה.
עופר הינדי
¶
ראשית, פיקוד מרכז, ועופר הינדי בראשו, מכבד את הכנסת ואת מוסדותיה. כמובן שזה לא בא ממקום של זלזול ולא ממקום אחר.
עופר הינדי
¶
כבוד חבר הכנסת, אני הסתכלתי על המצע. בכל המצע שכתבתם אין שום דבר שקשור להיבטים הביטחוניים, אלא יותר להיבטים הניהוליים. אבל אנחנו אחרי זה. אני אדבר בקצרה. אני אציג לכם את הנהלים הביטחוניים. נוהל פיצוצים של מחצבות בשטחי C וגם ב-A וב-B, לפני ה-7 באוקטובר, היו נהלים, תמיד היו נהלים. הנוהל מחייב הגעת משאית של חומרי הנפץ מלווה בשני רכבי אבטחה עם אנשים חמושים בכל רכב, שלושה בכל רכב, ועוד מאבטח חמוש ליד הנהג. מתבצע תדריך לכל הכוח. כולם יודעים מה ציר הנסיעה, לאן נוסעים, מתי נוסעים, מתי הפיצוצים, מתאמים את כל הפיצוצים האלה מראש. אז נכנסת השיירה של האבטחה האזרחית עם חומר הנפץ למחצבה המיועדת שקיבלה אישור לאחר בחינה וסיור בשטח ומסלול ציר התנועה וכל הסיפור, החבירה של הכוח. אם חלילה קורה משהו לשיירה הזאת ולמשאית במהלך הזה, היא יכולה להתקשר. יודעת למי להתקשר, להגעת כוח סיוע חירום, שיגיע ויחבור אליה.
עופר הינדי
¶
יש שלושה בכל רכב. יש שני רכבי האבטחה לכל משאית. יש שלושה בכל רכב, חמושים בנשק ארוך, שלושה ברכב הקדמי, שלושה ברכב האחורי ועוד אחד.
עופר הינדי
¶
בסך הכול שבעה מאבטחים חמושים בנשק ארוך, שמלווים את השיירה הזאת למחצבה המאושרת, אחרי שבחנו את ציר התנועה, נסענו בו, ראינו אותו, כולם מכירים את כל הסיפור. זה כל הסיפור. כך היו הנהלים לפני ה-7 באוקטובר, כך זה גם עכשיו. הדבר היחיד שכרגע שונה - - -
עופר הינדי
¶
קודם כול, עכשיו יש פיצוצים במחצבות בשטחי C. חזרנו לבצע פיצוצים במחצבות בשטחי C בלבד. בשטחי A ו-B לא חזרנו להמשך הפיצוצים.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
למה? אם זה כל כך טוב וברור, כמו שאתה מתאר פה. הוא כזה נחמד ונעים וטוב. אז למה עצרתם?
עופר הינדי
¶
למה עצרנו? זה נובע מכמה דברים. אחד, מהיכולת שלנו לפקח הרבה יותר טוב על הנהלים המתבצעים. דבר שני, לוודא שיש יכולות למנהל האזרחי לפקח על אופן ביצוע הפיצוצים במחצבות עכשיו יותר מאשר בעבר. בסוף, אני מזכיר לכם, הגוף המקצועי שאמור לוודא שהפיצוצים מתבצעים על פי הנהלים, שמתבצעים סריקות בשטח לאחר ביצוע הפיצוצים באמצעות נאמן הפיצוצים, לוודא שלא נשאר חומר נפץ בשטח לאחר הפיצוץ והכול, הגוף האמון על זה, על פי הפקודות הפיקודיות, הוא המנהל האזרחי. היכול שלו לבצע את הבקרות האלה היא מוגבלת יותר.
גדי אבידור
¶
אז רגע, שוב, נעשה רגע את ההבחנה בין השינוע והצירים ואישור תאי השטח על ידי פיקוד מרכז לבין שוב כל הפעולות שמבוצעות על ידי ממונים על הפיצוצים וחברות האבטחה. אלו פעולות שמבוצעות מאל"ף עד תי"ו, כולל דיווח.
גדי אבידור
¶
פורום יקר, הסוגיות האלו קורות באופן רציף. שוב, תאי השטח שנכנסים אליהם הם תאי שטח שאושרו ביטחונית, אושרו בהליך של רגולציה. אני חוזר על דבריי שאמרתי מקודם, לא כל דכפין מקבל רישוי.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
שוב, רק לגבי הנקודה הזאת, כי אני רוצה שעופר ימשיך. בסוף יש לך פיצוץ במחצבה בשטח A, לצורך העניין. מי מפקח על זה?
גדי אבידור
¶
יש מספר תאים גדול. אני אחד. לא מתפקידי לבוא ולבדוק האם נותר איו"ר כן או לא, האם זה נותר חומר נפץ.
גדי אבידור
¶
רגע, אז אני משיב על זה, ברשותך, היושב-ראש. לכן מדינת ישראל מינתה והכשירה אנשים תחת רישוי של ממונים על פיצוצים. הם אחראים מאל"ף עד תי"ו יחד עם בעלי ההיתרים.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
אז תנו לפיקוד מרכז לענות. אתה שואל שאלה מצוינת. בגלל זה שאלנו מי האנשים.
גדי אבידור
¶
שוב, רוצה לומר, כל התהליך הזה זה אנשים, ישראלים בלבד שמחזיקים ברישוי ומחויבים בכל הנהלים ובכל החוקים. הם עובדים תחת המסגרת של פיקוד מרכז. לשאלה של עופר איך ישראלי נכנס לשטחי A ול-B, אני רוצה - - -
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
לא, לא, לא. שנייה, שנייה. אני שוב חוזר לדבר הזה. אותו ממונה על הפיצוצים, מי מפקח עליו?
גדי אבידור
¶
הוא מודיע בכניסה לספק. הוא מודיע ביציאה אלינו, גם כן. אנחנו יודעים מתי הוא יוצא, מתי הוא נכנס. אם יש חלילה האירוע, הוא מחובר אל המח"ט הגזרתי.
גדי אבידור
¶
אז כאן נכנסת בעצם זרוע – זה קורה בכל מקום. כאן נכנסת זרוע עבודה ביחד עם משרד הכלכלה והתעשייה.
גדי אבידור
¶
הייתה פציעה כתוצאה משימוש חומר נפץ באחת המחצבות בשטחי C, נפצעו שני עובדים במקום. מי שיודע על זה אוטומטית זה אנחנו. ההליכים של השימוע ושל בחינת הרישיון ושל - - -
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
מאבטח שאחראי על שמירה של בית ספר. אז פעם ביום, פעם ביומיים, מגיע הקב"ט האזורי ובודק.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
שנייה. מגיע הקב"ט האזורי ובודק האם המאבטח נמצא, האם הוא עשה את עבודתו. יש מקומות שעושים פעם בחצי שנה, באים ועושים לו בוחן פתע, לראות שבאמת הוא עשה את מה שהוא עושה. ושוב, השאלה, האם אותו ממונה על הפיצוצים, שיכול להיות האדם הכי טוב בעולם, ואני באמת סומך עליו, אני בטוח, הייתי לוקח חתן לבת שלי, ועדיין אני אומר, עדיין השאלה היא אם על אותו אדם יש איזשהו פיקוח ומי אחראי על זה. זהו.
איתן ברושי
¶
יחפרו עם חומר הנפץ הזה מנהרות עוד מעט. מה, אתם לא מבינים שהבעיה היא לא איך לפוצץ? לפוצץ הם יודעים. ובמה עוד?
גדי אבידור
¶
לא, לא. יש עשרות, בין 12 לעיתים 20. יש מחצבות שמחזיקות את הממונים על פיצוצים הקבועים שלהן.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
זאת אומרת, העבירו להם את חומרי הנפץ. זאת אומרת, אנחנו נמצאים בסיכון גדול, כן.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
הבנתי. אז שואל, הפיקוח עליהם, או שהם בעצמם, אותם ישראלים שאתה אומר שנכנסים - - -
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
וגם על המשגיח, יש מישהו שמשגיח על המשגיח, מגיע מדי פעם לבדוק אותו. למה? כי ברוב המקומות מי שמשלם למשגיח את המשכורת זה בסוף בעל העסק. ויש חשד שגם אם הוא אדם הכי טוב בעולם לפעמים, אולי, יכול להיות מצב שיהיה משהו אחר. וממונה על הפיצוצים, מי שמשלם לו הוא בסוף בעל מחצבה, נכון? ואם אין לנו פיקוח עליו, אנחנו בבעיה. עד כאן. תודה.
עופר הינדי
¶
אז בהמשך לשיח האחרון שקיימתם על הנושא של פיקוח על נאמני הפיצוצים, בפיקוד המרכז, בעקבות ההבנה שהיכולת לפקח בצורה אפקטיבית, בטח בתקופה הזאת, על נאמני הפיצוצים בשטחי A ו-B, הוחלט לא אשר פיצוצים בשטחי A ו-B. גם בשטחי C אני לא בטוח שאנחנו עושים את כל מה שנדרש כדי לוודא ולפקח. אני רואה פה גם את עופר לוסטיג, גם אצלו במחצבה אני לא בטוח שהפיקוח מתבצע במאת האחוזים. אין ספק שהבקרה שלנו התחזקה עוד יותר מה-7 באוקטובר.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
עופר, אתה כפיקוד מרכז שלם עם זה, שאומר לך פה קמ"ט מסו"ת: אנחנו לא עושים את זה?
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
לא. זה גם לפני ה-7 באוקטובר היה נכון. אנחנו חיים הרבה מאוד שנים במציאות שבה אין - - -
גדי אבידור
¶
היושב-ראש, ברשותך, בקרות מבוצעות, מבוצעות על ידי, אישית, גם בשטחי A ו-B. זה שאמרתי שלא מבוצעות.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אף אחד לא אמר. שאלתי קודם מי עושה את הבקרה. אמרת שאף אחד לא עושה. שאלתי אותך את זה חמש פעמים. זה לא היה פה כאילו, תסלח לי.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
אבל יש פה אירוע. לא, לא. אי-אפשר להגיד פה לא מושלמים. רמת הסיכון באירוע היא כל כך גדולה. אין פה לא מושלמים. פה צריך להיות מושלמים.
גדי אבידור
¶
יחד עם זאת, ואני מתנצל שלא דייקתי, שלא הבנתי את שאלתך עד הסוף. מבוצעות. לבוא ולומר שהבקרות שלי הן פר אירוע, אני לא יכול לומר.
גדי אבידור
¶
כן, שנמצא תחת אותו פוליגון, אותו קונטור של רישוי, ובעצם הוא נמצא גם תחת אותו מרחב של אותו מח"ט, והוא מאושר.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
יש מקומות שהגעת אליהם? מחצבות שהגעת אליהן וראית שהמקום הזה לא משתמש נכון?
גדי אבידור
¶
אז זה מתחלק. ראשית, אני מגיע לפני, בתהליך ואחרי. כלומר, זה גם, גם וגם. במקומות שמבוצע שלא כתקן, התהליך נעצר בו במקום.
גדי אבידור
¶
כן, בוודאי. מועטים, מועטים, מועטים, כי אנשי המקצוע שעובדים בתחום לא משחקים עם זה, עם העניין. ויש תאי שטח שכלל לא, איך נאמר מקצועית, לא מגיע להם במירכאות את כלי העבודה הזה. אז הם בכלל לא מקבלים אותו.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
עמית, אמר עופר הינדי. אבל שנייה. אני רוצה לדייק את התשובה שלך מקודם, כי אני חושב שזה גם יענה לשאלה של עמית. בסוף בזמן אמת, כשיש שם את אותו ממונה על פיצוצים עכשיו עם משאית חומרי הנפץ. האם הגעת במקרים כאלה גם?
גדי אבידור
¶
לא, לא, לא. זה גם וגם. הבדיקה לעיתים מבוצעת כאשר מגיעה המכלית עצמה, כלומר, לתא השטח עצמו.
גדי אבידור
¶
יש גם חלק מהמקרים שאני נוגע בחומר הנפץ עצמו פיזית ומלווה את התהליך עד סופו. לבוא ולומר בפני החברים כאן שזה משהו שמבוצע על ידי באופן קבוע וגורף, אז - - -
עופר הינדי
¶
אז אני רוצה שוב פעם לחזור על הדברים. אני לא עוסק באמת בהיבטים המקצועיים של הפיקוח והבקרה.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
כי האחריות על הביטחון היא עליך. בסוף, אם חמורי הנפץ האלה זולגים, למי שיבואו בטענות, אנחנו, זה לפיקוד מרכז, לא למנהל האזרחי.
עופר הינדי
¶
החשש הזה לנגד עינינו כל הזמן. לכן בעניין הזה אנחנו מנהלים בקרה צמודה, בטח מה-7 באוקטובר, שבעתיים. אנחנו מוציאים דוח, דוח מסודר, לאילו ממחצבות מאושר לפוצץ באילו ימים. אנחנו שולחים ביקורות פתע שלי, אנשים שלי שמגיעים לוודא שכל נהלי הביטחון מבוצעים באופן מלא, בצורה יסודית.
עופר הינדי
¶
עד ה-7 באוקטובר זה לא היה בצורה שאנחנו עושים אותה של מה שנקרא שליטה מלאה של הפיקוד עצמו על כל פיצוץ בפיצוץ. זה היה מבוזר לחטיבות עד ה-7 באוקטובר. כל הדרישות לפיצוצים עולות בדרך קבע. נציגי המנהל האזרחי מעלים את הדרישות האלה לחטיבות המרחביות, עושים את התיאום בין החטיבה המרחבית והמת"ק הגזרתי. וזה היה מנוהל פר חטיבה למחצבות שמאושרות בשטחי C בלבד. כשאני אומר מאושרות, כמובן על פי חוק קיבלו את כל רישיון החציבה. לא יכולה לקבל מחצבה אישור כשאין לה היתר חציבה בתוקף. זה הבסיס החוקי לכל הפעילות.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אנחנו לא התווכחנו על זה. עופר, השאלה היא מי מפקח בסוף על המשאית כשהיא בשטח. מי מפקח על הממונה על הפיצוצים?
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
הבנו. אף אחד לא עושה. גד עושה כמיטב יכולתו. אין לו זמן לזה. הבנו. אף אחד לא עושה. זו התוצאה.
עופר הינדי
¶
אין לי ספק, ההיבט המקצועי, בגלל שאני לא יודע לעשות את זה, לא אמור לעשות את זה, ואני חושב שתהליך הבקרה הזה, בטח בתקופה הזאת, היה חסר. לא אישרנו פיצוצים במחצבות בשטחי A ו-B.
עופר הינדי
¶
אני לא יודע. הכול כפוף להערכת המצב והיכולות של הבקרה. ברור לך שככל שאני שומע את הדיון ויכולת הפיקוח והאכיפה, אז ככל שהפיקוח הוא דל יותר, הסיכוי שנאפשר את זה הוא קטן יותר.
עופר הינדי
¶
לא מזלזל בעצמי. אני עשיתי בעברי. יש פה אלוף פיקוד. הוא הסמכות הביטחונית. אני המייעץ שלו. אני היועץ שלו לכל הנושאים האלה, מוודא שהדברים האלה מתנהלים בהתאם לרוח הפיקוד שלו והנחיות שלו. כל מה שמתקבל פה, החלטות בפיקוד המרכז, זה אלוף הפיקוד. הוא זה שמוביל אותן כאשר אני אמון על הנושא הזה באופן ישיר.
גדי אבידור
¶
רק להוסיף. צריך להבין ולומר את האמת. אתם מקבלים כאן אנשי מקצוע מולכם מאוד מוכשרים בתחומים האלו עם מוטיבציה מאוד גבוהה, עם רצון והבנה גם כן של מה הם הענפים. אבל צריך רגע להבין שכל העשייה שנעשית, אין מה לומר, היא לא יכולה להיות מושלמת בשתי ידיים.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
זה בדיוק, אף אחד לא חלק על זה, שקיבלנו אנשים מקצועיים, ואנשים מסורים.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
באירוע הזה אין לכם אופציה שזה לא יהיה מושלם. אתם מבינים? זה בדיוק העניין. אין אופציה.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
זהו. לכן לא סתרנו את זה שאתם אנשי מקצוע ועושים הכול ומסורים ולעניין, באמת, ממש. על זה אנחנו מודים לכם. אני משערת שאתה באמת עובד גם מאוד קשה בעניין הזה. רק מה שאנחנו אומרים הוא שבאירוע הזה אנחנו לא יכולים להשאיר פתח. זה לא אירוע שאפשר להגיד: טוב, זה לא מושלם. זה לא פיקוח נפש – זו סכנה ביטחונית ברמות הכי גבוהות.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אני אחד את מה שלימור אומרת. אנחנו מצפים שגם אתם תידרשו לאירוע הביטחוני, במיוחד כשפיקוד מרכז אומר שמבחינתו זה באחריותכם. זאת אומרת, אם אתה מרגיש שאתה לא מספיק שלם עם הדבר הזה, אז אנחנו מצפים שלא נחכה שעופר הינדי ייתן את ההוראה שמה-7 באוקטובר הוא לא רוצה לתת אישורים ל-A ול-B. מצפים שכבר המנהל האזרחי יבוא ויגיד: כל עוד אין לי את הכלים לפקח בצורה אפקטיבית על אותן חברות שמקבלות בעצם את הכסף שלהן מהמחצבות, אני לא נותן אישור.
עידן זינאל
¶
שמי עידן מאיגוד המחצבות. אנחנו שוכחים פה נקודה מאוד קריטית. לא חייב לפוצץ. אפשר לקדוח. ולכן זה מייתר את הזה. זה להוריד את כל הסיכון הביטחוני ופשוט לתת להם שיחצבו בקדיחה ולא בפיצוץ. אז שיעבוד יותר לאט. זה לא מעניין. אבל השקילה של מה שווה או מסוכן, זה כבר מייתר את הזה, שבשטחי A ו-B פשוט יחצבו בקדיחה, ולא בפיצוץ.
עופר לוסטיג
¶
הקשבתי וברוב קשב. ראשית, גם אני מכבד את עופר הינדי וגם את גד. אני חושב שחברי הוועדה צריכים לשים לב למה שאמרתי בתחילת הדיון. קודם כול, לגבי מחצבות ישראליות בשטח C, הפיקוח עליהן נעשה הדוק, גם בהיבט הביטחוני וגם בהיבט האזרחי, ועל זה אין חולק בכלל, ועל כך אני כבר אמרתי בתחילת הדיון. אני חושב שפיקוד מרכז, עד כמה שאני יודע לומר את הדבר הזה, בוודאי המנהל האזרחי, עושים עבודה טובה. עושים עבודה טובה, והיא מתחדדת כל הזמן, ויש לנו שיח מתמיד גם עם גד וגם עם עופר הינדי בהקשר של איך עושים את זה עוד יותר טוב. כל פעם שמגיעה דרישה נוספת אנחנו מקיימים בסופו של דבר שיח ונצמדים להנחיות האלה. זה לגבי המחצבות הישראליות המורשות כדין.
אבל אני חושב שיש פה משהו שאמרתי אותו בתחילת הדברים. תראו מה קרה פה. הדיון הוא לא על המחצבות הישראליות בשטח C בהקשרים של הביטחון. הדיון הוא על מה קורה באזורים שבהם זה אומר: לא שלי; וזה אומר: לא שלי. בצדק אומר גד אבידור: ביטחונית, אני לא ב-A וב-B. ובצדק אומר עופר הינדי: מנהלית או אזרחית, אני לא ב-A וב-B; זה לא תפקידי; תפקידי לדאוג שמבחינה ביטחונית החומר יגיע מנקודה א' לנקודה ב'. זה תפקידו, לכל היותר. אבל בסופו של יום יש פה לקונה, ושאף לא יגיד שלא אמרנו. יש פה לקונה ביטחונית חריפה וחמורה. אנחנו מצביעים עליה כבר שנתיים-שלוש. מאחר שאין חובה להכניס חומרי נפץ ל-A ול-B, אין שום חובה כזאת, זאת החלטה, בלי מדיניות, בלי המועצה לביטחון לאומי, בלי החלטת ממשלה ובלי כנסת. ומאחר שיש קושי אמיתי אובייקטיבי לפקח על הדברים האלה, גם של הצבא וגם של המנהל האזרחי, הרי לא יעלה על הדעת שאנחנו נכניס אזרחים ישראלים לשטח A ונגיד להם - - -
עופר לוסטיג
¶
סליחה, אדוני. עוד שנייה. אני חייב לסיים את העניין הזה. זה פשוט לא יעלה על הדעת. ובסוף, מה ששמענו פה, אני שמעתי פה במשך 30 דקות, שני גורמים מקצועיים שאומרים: יש בעיה. אבל כל אחד מפנה את הזרקור לכיוון אחר.
עופר לוסטיג
¶
אני חושב שאתם כגוף מפקח – הרי אנחנו לא רוצים לשפוך את התינוק עם המים. לא באנו שעכשיו לא תהיה בכלל תעשייה ישראלית ביהודה ושומרון, כדי לעצור את חומרי הנפץ, כי העסק הזה עובד בסדר. יש פיקוח הישראלי, אזרחי וצבאי, במחצבות הישראליות. אנחנו באים לטפל בבעיה ביטחונית בשטחי A ו-B - -
עופר לוסטיג
¶
- - ובפיקוח על הדבר הזה. לדעתי, אין שום גורם שיכול לחתום פה היום, כשמדובר בחומרי נפץ, שהוא במאה אחוז יכול להבטיח שכל גרגר, כל גרגר של חומר נפץ הלך לייעודו As is.
עופר לוסטיג
¶
אני יכול להגיד לכם. הבקרה קיימת. היא אפילו לטעמנו הוחמרה מעבר למה שצריך. אבל אני שם את זה בצד. אלה הדרישות הביטחון, ואת זה אנחנו נקיים. בחברה הישראלית, זה מאוד חשוב לומר את זה, בחברה הישראלית, בבעלות ישראלית, בשטחי מדינת ישראל הריבונית, גם ב-C, שהיא תחת פיקוח, תחת רגולציה ותחת החוק, אפשר מחר בוקר לכלוא אותי, אם עשיתי עבירה על החוק. בשטחי A, אם הפלסטיני שעשה שימוש שם, בין אם הוא הזמין גורם ישראלי או חצי ישראלי, לעשות שם פיצוצים, ובטח שאומר פה גד אבידור, ובצדק אומר - - -
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
עופר, אנחנו ממש חייבים עוד כמה דקות לסיים. יש פה הרבה אנשים שלא דיברו. אז ממש ב-20 שניות.
עופר לוסטיג
¶
אני מסיים בזה. אני חושב שתפקיד הוועדה עכשיו הוא לקרוא פה, באמת לקרוא פה, גם למנהל האזרחי וגם לגורמי בפיקוד המרכז, לאסור הכנסת חומרי נפץ ל-A ול-B מהשיקולים הביטחוניים ומהשיקולים של סיכון חיי אדם. לאסור. אין חובה כזאת, ויש לאסור את זה.
מאיר דויטש
¶
אני מכבד מאוד את חברי הוועדה, ויישר כוח גדול ליושב-ראש על הדיון החשוב מאוד. אבל ברשותכם, אני הקטן רוצה קצת, אולי אתן לכם אלגוריה, כדי להבין את הסיטואציה. לפני פרוץ המלחמה, זה כמו שהיינו עושים דיון פה האם מכניסים אופנועים בחמאס כן או לא. זו רמת הדיון פה. זאת אומרת, התפיסה של מערכת הביטחון הייתה שהחמאס לא מעוניין לצאת להתקפה. הוא רוצה יותר היתרי עבודה. על זה אמור להיות הדיון, כי ברגע שחושבים, התפיסה, הקונספציה היא – הבעיה לא הייתה במודיעין. ראו את האימונים. ראו את הקרבה לגדר. ראו את האירועים האלה. אבל פירשו את זה, פירשו את האירועים, את המידע הזה, בצורה מאוד מאוד מגמתית, כי זו הייתה התפיסה.
יש פה תפיסה של מערכת הביטחון שאומרת: צריך כמה שיותר לאפשר לפלסטינים לחצוב ביהודה ושומרון, כי זה חלק משמעותי מאוד מאוד מאוד בתל"ג הפלסטיני. ככל שהתל"ג הפלסטיני יהיה חזק יותר, כך יהיה שקט יותר למדינת ישראל. זו התפיסה, ועל זה צריך לדבר.
מאיר דויטש
¶
הם לא אוכפים בשטחי C. הם יכולים להגיד שכן, אבל אנחנו יכולים להביא לכם מספרים. יש שם מחצבה של בית פג'אר.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
גם החלטות מדיניות צריכות להתקבל מתוך אחריות. גם אם יש החלטות מדיניות כאלה שאנחנו חלוקים עליהן, צריכה להיות פה אחריות.
מאיר דויטש
¶
זה בסדר גמור. אבל צריכים להיות מודעים לתמונה הגדולה. צריך להבין את התמונה הגדולה, ואז אפשר - - -
מאיר דויטש
¶
בואו ניקח לדוגמה את בית פג'אר. בית פג'אר זו המחצבה הכי גדולה בארץ ישראל, המחצבה הכי גדולה.
מאיר דויטש
¶
פיזית, פיזית, תא השטח, דונם, המחצבה הכי גדולה בארץ ישראל. בערך קצת יותר מחצי ממנה הוא בשטחי A ו-B, וחצי ממנה הוא בשטח C. 70 כלים עובדים שם בכל רגע נתון, 70 באגרים, משאיות בכל רגע נתון.
מאיר דויטש
¶
כמה מבצעי אכיפה היו שם ב-15 השנים האחרונות? אנחנו עתרנו כבר שלוש פעמים לבג"ץ על הנושא הזה. כן, אנחנו מקבלים את הפירוט של כמה פעולות מבצעי אכיפה היו.
מאיר דויטש
¶
אני אגלה לכם סוד. במעוז אסתר היו יותר מבצעי אכיפה. אז אפשר להיכנס לכל מיני פינות. אני לא מכיר מישהו שקיבל רישיון להפעיל אמצעי חבלה שפעל בניגוד לרישיון. אבל יש את הממונה ביטחון. ממונה ביטחון הוא מי שנותן אישור לנהג משאית. הוא מגיע עם האישור הזה למעבר. לא עושים בידוק במעבר. מאפשרים להם להיכנס. אני עקבתי אחרי מאות משאיות כאלה מדאהרייה, ממחצבות אחרות. מאות משאיות שנכנסות. מגיעים למעבר, נותנים את הפתק הזה, מעבר מיתר, מעברים אחרים, ונכנסים. מי בדק? מי הממונה ביטחון שעובד בשטח A ו-B שאמר: אחריות שלי היא המשאיות האלה?
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
יש נאמן ביטחון. אני רוצה לפתוח את זה רגע אחת, כי ממש הזמן שלנו קצר. זו שאלה גם לגד וגם לעופר הינדי. גד, יש ממונה ביטחון גם בשטח B וגם בשטח A, שהוא בעצם חותם על המשאיות, נכון? משאיות ישראליות. אין נאמן ביטחון בשטחי A ו-B?
עופר הינדי
¶
אני לא יודע מה השאלה בדיוק. נאמן ביטחון, אין נאמן ביטחון במחצבה בשטח A ו-B. הנוהל בגדול של הכניסה למחצבות בשטחי C או ב-A ו-B הוא קודם כול כמעט נוהל אחוד מבחינת הביטחון. עכשיו שתבינו, כשאני אומר מחצבה בשטח A ו-B, מי שמגיש את הבקשה לבצע פיצוצים בשטח A ו-B - - -
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
לא. אנחנו לא מדברים על הפיצוצים, עופר. אתה אולי לא שמעת. מאיר דויטש, שאתה כמובן מכיר, דיבר כאן על משהו אחר, על הפיקוח על מה שיש בתוך המשאית שנכנסת לתוך ישראל.
עופר הינדי
¶
הנוהל של שטחי A ו-B שונה משטחי C. בשטח C יש נאמן ביטחון. בשטחי A ו-B זה נקרא נוהל Door to Door. זה נוהל אחר לגמרי. זה נוהל שהוצע על ידי המל"ל יחד עם המתפ"ש, המנהל לאזרחי, משטרת ישראל, מחלקת האבטחת מעברים. זה נוהל Door to Door. זה נוהל אחר.
עופר הינדי
¶
ה-Door to Door זה תהליך. זה לא רק איפה הוא. יש פה תהליך. זה משלב העמסה במחצבה, שמנוטרת ומפוקחת באמצעות צפייה במצלמות על המחצבה עצמה, על תהליך העמסה.
עופר הינדי
¶
הליווי עם כל האנשים והנהגים על ההובלה, הובלה באף, של המשאיות האלה עד המעבר. הגעה למעבר, ביצוע בדיוק במעבר, ויציאה לישראל.
מאיר דויטש
¶
יכול להיות שזה הנוהל. הנוהל הזה לא מבוצע. בפועל, אני עקבתי אחרי מאות משאיות, אין שום רכב שמלווה את המשאית מגיעה מדאהרייה למעבר מיתר. נוסעים חופשי. אף אחד לא משגיח על זה. היא מגיעה למעבר ועוברת.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
עופר, אנחנו חוזרים לשאלה, מי מפקח על הנהלים? בדיוק כמו על חומרי נפץ. אותה שאלה גם על נאמן הביטחון וגם על Door to Door.
עופר הינדי
¶
בואו אעשה לכם סדר. בשטחי C יש נוהל נאמן ביטחון. הנוהל הזה מבוסס על יכולת צפייה, על ביצוע בדיקות וביקורות פתע בתוך המחצבות, על הכשרת נאמני ביטחון ועל בדיוק במעברים.
משה סולומון (הציונות הדתית)
¶
אני רוצה לשאול. אנחנו עשינו בסוגיה הזאת מספר דיונים, גם אני בעבר וגם קודמינו. היום אנחנו מבינים שיש בעיה מאוד מאוד רצינית בהקשר של המחצבות, בעיה עבריינית, בעיה ביטחונית. אנחנו מבינים את זה. הצגתם את זה קודם לכן כאן. איזה שינוי חל בתהליך הזה? הרי אתה אומר כרגע שיש נוהל והנוהל הזה לא עובד או לא נאכף.
משה סולומון (הציונות הדתית)
¶
כי בפועל יש עבריינות. בפועל יש הכנסה של חומרים לא באישור. בפועל אנחנו רואים שיש פיצוצים לא מאושרים. בפועל זה מה שקורה.
עופר הינדי
¶
הרבה אנשי מקצוע יש לי במעברים. יש לי את רשות המעברים במשרד הביטחון. הם אמונים על כל מה שעובר במעברים. יש נהלים ברורים, מלאים איך צריך לעבור, מי חותם על תעודת המשלוח, איך זה מתבצע.
ליאור אבודרהם
¶
את הנוהל של ה-Door to Door, במקרה נגענו בו לפני שנה ביחד עם מחלקת חבלה ומעברים, תיקפנו אותו ועשינו גם בקרות. להגיד לך שהמשטרה נכנסת פיזית לשטחי A ו-B ומפקחת? ממש לא. זה לא זה. מה שכן קורה הוא שמחלקת מעברים בעצם שולחת נציגים לבקרות עיתיות. אני מכיר לפחות כמה כאלה במהלך השנה החולפת בשת"פ עם רמי"ם באזור מעבר ג'למה. אבל אי-אפשר להגיד שהפיקוח הוא מאה אחוז, בטח לא בשטחי A ו-B. המשטרה יכולה לפקח, בסופו של דבר, לשאלתך. קודם שאלת על הסוגייה איפה בסוף ה-Door to Door. ה-Door to Door קורה במעבר.
משה סולומון (הציונות הדתית)
¶
סליחה. אני לא מצליח להבין. יש כאן בעיה שמוצגת לאורך תקופה ארוכה מאוד מאוד. אתם ממשיכים לענות לנו כאילו לא קרה כלום. אנחנו מבינים שיש כאן עבריינות הולכת וגואה. אנחנו מבינים שיש כאן בעיות ביטחוניות כבדות. אנחנו מבינים שיש כאן הרבה מאוד – ואנחנו מתנהלים כאילו כלום.
ליאור אבודרהם
¶
חבר הכנסת סולומון, אני קודם התייחסתי לזה. אנחנו נשמח להיכנס לא רק בהיבט הביטחוני, גם בהיבט של הסוגייה של השלכת פסולת, של הסוגייה תעבורתית, רק כשבעצם יהיו לנו שותפים פה, המנהל האזרחי וכל מי שרוצה להיות שותף לדרך. אנחנו נעשה את כל מה שצריך, כדי שבתחום האחריות שלנו כמשטרה נעשה את הדברים הכי טוב.
עופר הינדי
¶
הוא בקשר, מלווה באף. הוא לא נאמן ביטחון. הוא מגיע, הוא מביא אותן עד המעבר. במעבר עוברים את הבידוק בנוסף.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
לא נעצור את הכול. אני אומר בסוף, אם אנחנו כמדינת ישראל סומכים על פלסטינים, זה נתון שכדאי שנבין אותו.
עופר הינדי
¶
אז רגע, אני מנסה להסביר לך את התהליך. אני מסביר את התהליך. התהליך של Door to Door סחורות ואגרגטים הוא תהליך בעבודה משותפת של מתאם פעולות הממשלה בשטחים, המנהל האזרחי, משטרת ישראל והמל"ל.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
לכן אנחנו פה כדי לשאול שאלות. אנחנו שואלים שאלות על התהליך שנבנה על ידי כל האנשים החשובים האלה.
עופר הינדי
¶
כל תהליך העמסה, הכניסה, מפוקח במצלמות על ידי רמי"ם שצופים בכל תהליך העמסה, ורואים שהמשאית הייתה ריקה, שאגרגטים שנשפכו נשפכו, לא הוסלק בהם אמל"ח או כל דבר אחר, לתוך המשאית. ברגע שהמשאית הזאת מעומסת גמורה, על מנת לוודא, יש למשאית הזאת גם איתוראן וגם מלווה אותה בעל המחצבה או מי מבני משפחתו, מלווה אישית את המשאית הזאת באף עד המעבר.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
עופר, מחוץ מזה שאנחנו סומכים על אותו בעל מחצבה או על בני משפחתו, אנחנו סומכים על עוד מישהו שבודק את זה בדרך?
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אז אני מנסה להבין. עופר, בחלק הזה של התהליך, יש עוד מישהו שבודק האם היא עצרה בדרך.
עופר הינדי
¶
הוא מגיע למעבר, אותו אדם, המשאית עוברת בידוק. עוברת בידוק המשאית בכל הקבינה שלה, בדיוק על ידי כלבים, כל הדברים האלה, בודקים שלא הוסלק בו אמל"ח.
מאיר דויטש
¶
אני אשלח את הסרטונים לוועדה. הוועדה תחליט אם יש רכב שמלווה, האם הוא פלסטיני או יהודי או בכלל, והאם יש פתק שהנהג מוציא מהחלון ומעביר לבידוק, ונכנס חופשי למדינת ישראל, כמו שחברי אמר, Door to Hamas. זהו.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אם יש לנו עכשיו סמיטריילר של אגרגט שמגיע. נניח שהסליקו בפנים M16, איך אנחנו יודעים?
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
כל משאית עוברת בידוק של כלבים. אתה אומר פה דברים לפרוטוקול. נבדוק אותם. מה הבעיה?
עופר הינדי
¶
יש פה כלבן שעושה סריקה סביב המשאית, שעושה בדיקה של כל הסיפור. הדבר היחיד שלא עושים הוא שלא שופכים עוד פעם את האגרגטים. לא פותחים את המנוף ולשופכים את האגרגטים.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
כי בסוף יש כאן משהו מטריד. אני אגיד לך מה מטריד. בסוף יוצאת משאית ממחסן. נניח שם בדקנו, יש חדר בקרה של רמי"ם. ראו הכול שלא הכניסו שום דבר בעייתית. יצאה המשאית מג'מאעין. הגיעה לצומת אריאל. עצרה שם בפקק. בפקק הזה הגיע מישהו מהכפר ליד, מכיפל חארס, הכניס לתוך האגרגטים כמה נשקים. מגיעה משאית למעבר חוצה שומרון, נכון? עוברת את המעבר. האם מאה אחוז מהמשאיות נבדקות שם, חלק מהמשאיות?
עופר הינדי
¶
יפה, אמרת חבר הכנסת סוכות. יפה. עכשיו בוא נתחיל לבדוק את כל המשאיות שיוצאות מאזורי תעשייה בישראל.
עופר הינדי
¶
הנהגים יוצאים מברקן. יוצא מברקן, עוצר בצומת פדואל לקנות משהו שם בקיוסק. מי יודע מה מכניס לו? נתחיל לבדוק את כל המשאיות הישראליות. יש פקקים במעברים, זה בלתי אפשרי פשוט.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
עופר, אני לא כאן כדי לשפוט אותך. אני כאן כדי להבין את המציאות. התשובה היא שלא כולן נבדקות.
עופר הינדי
¶
ראשית, אתה צודק. אם השאלה היא האם מאה אחוז ביטחון, התשובה היא חד-משמעית לא. האם בכל הרכבים הישראלים מעברים הישראלים לא יכול להסתנן מחבל או אמל"ח, התשובה היא כן. יכול להסתנן מחבל.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אבל תסכים איתי שהרבה יותר קל להסליק אמל"ח בתוך סמיטריילר של אגרגט מאשר בתוך רכב פרטי.
עופר הינדי
¶
כי מה לעשות? עובדתית אני ביהודה ושומרון 24 שנה. עובדתית, כמות האמל"ח והמפגעים שיצאו ברכבים פרטיים עולה לאין-ערוך ממשאיות. במשאיות אני לא נתקלתי.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
נקודת ההנחה שלך, שברקן שווה למחצבה פלסטינית היא נקודת מוצא מאוד בעייתית.
מורן חדד
¶
אני אומרת רק משפט. זה נאמר פשוט בתחילת דבריו של עופר. ב-Door to Door, מה שקיים ולא קיים בסחורות אחרות שהן לא בשיטת Door to Door, וצוות רמי"ם צריכים להיות פה וכנראה להרחיב על זה יותר, אבל אני אגיד את זה שמשטח העמסה והעמסה לתוך המשאיות, הכול מצולם. זאת אומרת, הכול מתועד. יש חדרי בקרה ברמי"ם. יושבים אנשים, מתצפתים על כל העמסה.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
כן, כן. הבנו. מורן, השאלה היא על הדרך. אנחנו סומכים על הפלסטיני ועל בני משפחתו. זה אירוע, במחילה, אני פחות סומך על הפלסטיני ועל בני משפחתו.
מורן חדד
¶
לא. אין בעיה. רק לחלק את זה לשלבים ולהגיד לפחות בשלב העמסה יש תהליך שלם של ממש תצפית על המשאית.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
הבעיה היא התפיסה שאנחנו סומכים על הפלסטינים. המגמות שלהם הן בדיוק כמו המגמות של החמאס.
אילן רום
¶
כבוד היושב-ראש, אני חושב שצריך החלטות לגבי אכיפה, כמו שנעשה עם המפחמות, מישהו אמר פה בדיוק. ברגע שיש לזה השפעה על שטח C, צריך אכיפה גם ב-A וב-B. נאמר פה די בבירור שאין שום האכיפה ב-A וב-B, כולל משאיות שעוברות חופשי. אמרתי, רק בכביש אלון אצלנו, שלוש פתחים, אפשר פשוט להעמיד שם מחסום קבוע, לבדוק כל משאית שעוברת, לפקח. יש פה משמעויות גדולות על הסביבה. יש משמעות על הביטחון. יש לו משמעויות על הביטחון בכבישים. תכלס, כולנו עוברים במעברים כל יום. אנחנו רואים כמה משאיות נבדקות. זה לא ריאלי באמת לבדוק אותן אולי במעברים. אני חושב שמשטרת ישראל, שהם איתנו שותפים מלאים, צריכה לקבל הנחיות לבצע פה יותר אכיפה.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
עופר הינדי, לגבי אותו פלסטיני או מי מבני משפחתו שאמורים ללוות את המשאית בדרך, על זה יש פיקוח?
עופר הינדי
¶
כן. הוא מגיע למעבר. הוא מדווח. כשהוא יוצא ממחצבה באגרגט, הוא מדווח למעבר: מעבר תרקומיא, כאן מחצבת X; אני בדרך אליך עם שלוש משאיות. הוא יודע, המעבר, לעקוב אחריו. יש גם איתוראן. הוא יודע לעקוב תוך כמה זמן הוא מגיע, האם הוא עוצר בדרך, ככל שניתן, וכך הוא מגיע למעבר.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
לא. אני אגיד לך למה היא צוחק. מפני שבסוף אנחנו פשוט פחות סומכים על הפלסטיני או על מי מבני משפחתו - -
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
- - שבכל הדרך בהכרח אנחנו יכולים לסמוך עליו שאף אחד לא הכניס משהו למשאית. זו הסיבה שהיא צוחקת.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
לא על אף אחד. על הפלסטינים אנחנו פחות סומכים, כי 82% מהם תומכים בחמאס לפני הסקרים. מה לעשות?
שי גליק
¶
סומכים על הצבא שיאבטח אותנו. בשביל זה יש לנו צבא ומדינה. פעם לא היה לנו צבא ומדינה, והיום יש.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
גם לזה כדאי שתצא פה קריאה, עופר. כדאי שתצא פה קריאה גם למשטרת ישראל, שהיא תקבל את הדיווח מאותו פלסטיני, כשהוא מתקשר למרכז הבקרה שהוא יצא, לראות אם באמת יש משאית שנוסעת בלי רכב שמלווה אותה, שיהיה מישהו שיבדוק את זה.
ליאור אבודרהם
¶
בסוף הנוהל הזה הוא נוהל שנכתב על ידי אנשים, וצריך לפקח עליו. כמו כל נוהל צריך לפקח. בכל שלבי האירוע הזה צריך פיקוח ובקרה סדורים. להגיד שמאה אחוז שזה פיקוח ובקרה סדור יהיה, צריך להגיד את האמת, לא היה. אבל כמה שיותר, בטח בדברים רגישים כאלה, בהיבטים הביטחוניים. וכן, אני יודע על לא מעט מקרים שבהם הפירו. אני מכיר לפחות שני מקרים שהפירו את הנוהל, ונשלל מהם הרישיון להוביל את האגרגטים האלה. אז צריך לקחת בחשבון - - -
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אז רק אנחנו צריכים לקחת בחשבון. אין כאן נציג רמי"ם. אנחנו נקבע דיון המשך, כי אנחנו באמת כבר חרגנו הרבה מאוד מהזמן. יש לנו עוד דיון חשוב שאמור להתחיל עוד רגע. אנחנו נקבע דיון המשך בעניין הזה. ורק נציגי רמי"ם בינתיים, אנחנו נשלח לרמי"ם שיעבירו למשטרה את אותה, לפי מה שעופר הינדי אומר - - -
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
לא את הנוהל. אומר שאותו פלסטיני, כשהוא יוצא בעצם מהמחצבה, מעדכן את רמי"ם שהוא יצא לדרך.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אז שיעדכנו גם את משטרת ישראל, וככה נדע. אם יש משאיות שנוסעות בלי ליווי כזה, יוכלו לשלול מהם את הרישיון.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
תודה. קודם כול, אני חושב שאתה עושה נכון שאתה מדרג את הדברים שנידונים פה במלחמה ולא. אני לא ידעתי מראש שזה ממוקד בחומרי הנפץ. אני רוצה לומר רק משפט כללי, ואני מקווה שיהיה על זה דיון בהמשך, ואני מצטרף למאיר שצריך לראות את התמונה הרחבה של נושא המחצבות, לא רק עניין חומרי הנפץ. אנחנו בפראות מדברית, ולא משנה אם זה שטח C או B או A, הרס של האקולוגיה, של הנוף, של החי, של הצומח, הררי אבק, פגיעה במי תהום, יש פה את כל המרחב הזה שהוא בהרבה אזורים שטח הפקר.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
זה לא משנה אם זה C או B ו-A, יש הסכמים לכאורה, וצריך לעמוד בהסכמים לכאורה. ואם מפרים את ההסכמים, אף אחד מאיתנו לא מחויב להסכמים. לכן הדיון על המחצבות באופן כללי, על הפיקוח על הלא חוקיות ועל כאילו חוקיות שנעשים בהן מעשים לא חוקיים, אני לא מכיר את כל התקנות, אני מכיר מקומות שבהם הן מופרות אחת לאחת. כלומר, שהרשות הפלסטינית ואלו שפועלים מפרים את התקנות הבסיסיות שנוגעות לבריאות, ונוגעות לטבע, ונוגעות לשמירה על האדמה ועל הקרקע.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
לכן אני חושב שזו צריכה להיות התמונה המלאה. בזה מדינת ישראל צריכה לקבל החלטות משמעותיות. אני מקווה שאנחנו נתכנס לעניין הזה באופן ספציפי, בין אם זה C, בין אם זה A ו-B. אם הסכמים מופרים, אז אפשר לצאת מהם.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אנחנו נעשה דיון המשך. אני גם חושב שזה נושא שמטריד פה את איגוד המחצבות. הנפגעים המרכזיים זה הם, מהמציאות הזאת.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
הנפגעת המרכזית זאת ארץ ישראל, שהורסים אותה, בועלים אותה, פוגעים בה בלי שום הבחנה, בלי סדר.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
ובהרבה מקרים, אל-חזור. לכן הדבר הזה חייב לקבל התייחסות מן היסוד. אני מקווה שנעשה את זה.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
תודה רבה, חבר הכנסת הלוי. גלעד בן ארי, אחרון הדוברים. אנחנו פשוט חייבים לסיים.
גלעד בן ארי
¶
מאה אחוז. תודה רבה, היושב-ראש. חברי הכנסת, אני אתייחס להיבטי איכות סביבה, גם להם צריך לשים לב בקצרה, אבל לשים אליהם לב. ארבע נקודות. הנקודה הראשונה היא לגבי שטחי C בתחום ההתיישבות הישראלית, גם המחצבות האלו, חסרים בהם כלי פיקוח: חוק אוויר נקי, חוק אכיפה סביבתית. זה אומר שגם היום, כשצריך לפקח עליהם, חסרים לנו כלים.
גלעד בן ארי
¶
כן. שטחי C בתוך ההתיישבות הישראלית. לא הוחלו חלק מדברי החקיקה הסביבתיים, החשובים, זה חוק אוויר נקי וחוק אכיפה הסביבתית שייתן כלים לרשויות המקומיות ולאיגודי ערים. לפני חצי שנה עברה החלטת ממשלה 592. צריך ליישם אותה. כדאי לעקוב אחרי היישום שלה. עד עכשיו זה לא התקדם. בהחלטה הזאת הוחלט לקדם את החוקים האלה, להחיל אותם באיו"ש. צריך לשים לב שזה יקרה, ואז נוכל לעשות את זה יותר ביעילות.
הנקודה השנייה, שטחי C, מנהל האזרחי. שם לנו, לרשויות ולאיגודים, אין בכלל יכולת פיקוח. אין לנו סמכויות. ושם צריך לשים לב, בדיון טיפה יותר עמוק, על היכולות של המנהל האזרחי מבחינה מקצועית לפקח אילו תנאים נותנים למחצבות האלו. זה נושא הרגולציה. ואיך עושים פיקוח ואכיפה. אני אתן דוגמה. המחצבה של טריפי שנמצאת ליד עופרה פחות או יותר, הפעילו אותה לפני שהיו בה את האמצעים הטכנולוגיים המתאימים. היא זיהמה את נחל מכוך, שהוא שמורת טבע. זה זרם מ-B ל-A.
גלעד בן ארי
¶
לנקות את זה באמת כמעט בלתי אפשרי. הנזק הוא בלתי הפיך באופן כללי. אבל אפשר לעשות משהו. איך עושים את זה? איך אוכפים על מחצבה שיושבת חצי ב-B, חצי ב-A, ומקבלת את התנאים מהמנהל האזרחי. אנחנו צריכים להעמיק פה, כי הנזק הוא נזק קשה מאוד. עוד מחצבה שאתם מכירים אותה מול שער בנימין - - -
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
שנייה. נציג יועמ"ש איו"ש יענה עוד מעט, כי אני חושב שיש פה כמה שאלות. אני אשמח שהוא יתייחס לכמה שאלות שעלו פה.
גלעד בן ארי
¶
כן. המחצבה של טריפי, זו הייתה נקודה של שיקום, שוב, הפכה להיות מזבלת ענק שבוערת ואי-אפשר לכבות אותה, וימים שלמים אנשים נושמים חומרים רעילים. המועצה פעם אחרונה פינו אותה, והתושבים שם סובלים, כולל אוכלוסיות רגישות וכו'.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
שנייה, רק ניפרד מעופר הינדי. עופר הינדי, תודה רבה. להבא אנחנו נשמח שיהיה פה נציג בדיון.
גלעד בן ארי
¶
דקה אחרונה. המנהל האזרחי הציג בערך לפני שנה תוכנית שנקראת תמ"א 52/1, בעצם להלבין ולהסדיר את המחצבות הלא חוקיות הפלסטיניות. התוכנית נידונה פה בוועדה בהרכבה הקודם. היו ההערות מאוד משמעותיות. צריך לחזור לזה.
גלעד בן ארי
¶
בדיוק. צריך לחזור לזה. יש שם בעיות באמת עמוקות של איך מתכננים, כמה חופרים, מי מפקח, מי משקם, ואיך עושים את הדבר הזה.
מאיר דויטש
¶
זה חשוב מאוד, כי בתי המשפט, המנהל האזרחי טוען, בין השאר, בין הסיבות למה זה יורד, במדרג האכיפה, כי יש תוכנית שנידונה והיא מתקדמת והיא בשלבים כאלה ואחרים, ולכן לא זה יורד במדרג, כן. אז יש פחות אכיפה. יש לזה משמעות, לתוכנית.
גלעד בן ארי
¶
אני חושב שנכון שיהיה על זה דיון המשך. הנקודה האחרונה, קרן לשיקום מחצבות. צריך לראות מה קורה איתה, איך מפעילים אותה.
רפי רוזנשיין
¶
רפי, ראש תחום תשתיות וכלכלה ביועמ"ש איו"ש. חוקי מדינת ישראל לא חלים באיו"ש, אלא אם כן אומצו במסגרת צווים של המפקד הצבאי. במועצות חל התקנון שמאמץ חלק ניכר מהחוקים שחלים בישראל. חוק אוויר נקי נכון לעכשיו לא חל. בהתאם להחלטת הממשלה, העניין הזה בבחינה. וככל שיחול, אז כמובן שניתן יהיה לאכוף כמו שאופים במדינת ישראל.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
אני התכוונתי, אם יש הפרה של הסכמי אוסלו, יש הפרה של הסכמי פריז, ויש, כמו שהוא אומר, הרי A ו-B, הקווים על המפות המדומיינות לא חוצות את הנחל ולא מפריעות לזיהום להמשיך לזהם, לא משנה, את מי התהום, או את הנחלים וכו' – אז אם יש הפרה, האם צה"ל יכול במקרה של הפרה להיכנס למחצבה ולשלול את הפעילות הזאת? זאת השאלה, מבחינה מעשית.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
אם לעשות או לא, זה דרג מדיני. אני שואל אותך, אם יש הפרה של ההסכם, האם יכול אלוף הפיקוד לומר: פה מפרים את ההסכם, פה מזהמים את מי התהום, פה יוצרים הררי אבק, כמו שהוא אומר, וזיהום אוויר – האם אלוף הפיקוד רשאי מבחינתך, לדעתך, להכניס כוח צה"לי ולמנוע את הפעילות המזיקה הזאת?
רפי רוזנשיין
¶
כן, למפקד הצבאי יש סמכויות, גם בהקשר הזה. הסמכויות קבועות גם בחקיקה באיו"ש, גם בהיבט הזה. שוב, זו שאלה הרגישה, שאלה של הפרת הסכם הביניים, מתי כן להפעיל את הסמכות הזאת, מתי לא. לא מתפקידי להתייחס כמובן לזה.
עוזי דיין
¶
כדאי שתגיד רק שיש לזה ועדה שאמורה לדון בזה. אבל הוועדה הזאת אף פעם לא התכנסה. ולכן התשובה שהריבון יכול לעשות את זה. ומי זה הריבון? זה אלוף פיקוד המרכז, ולא הממשלה.
אילן רום
¶
על פי מה שנאמר לנו, למחצבת טריפי יצא צו, יצאה ההנחיה למחצבה לנקות את נחל מכוך, ככל שזה אפשרי. לא בוצע שום פיקוח, וכמובן זה לא בוצע. כל גבי מים מלאים בסיד, כל הנחל זוהר, פוגע שם בכל הצמחייה ובבעלי החיים.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
כי זה דומה לאותה נקודה. בסוף אנחנו נמצאים באירוע שבו הרשות הפלסטינית לא מקיימת את ההסכמים.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
בסדר גמור. אז אנחנו נדבר על זה כבר בדיון הבא, ואנחנו נקבע דיון המשך לנושא המחצבות.
אני חייב להגיד כמה דברים לסיכום הדיון של מחצבות. קודם כול, תודה רבה לכל מי שהגיע. תודה רבה לכולם. גם אם הייתה פה ביקורת, חלילה, זה לא אישי. אנחנו דואגים, דואגים מאוד בעיקר אחרי הדיון הזה מהדבר הזה. אני חושב שהדבר המרכזי שעלה כאן הוא נושא חומרי הנפץ. עלה כאן שאין פיקוח מספיק טוב, והייתי אומר שאין בכלל, אבל כמעט אין בכלל פיקוח על מי שמעביר את חומרי הנפץ האלה. בסוף אלה אנשים שהם סוג של נאמני ביטחון, ממונים על פיצוצים, שמקבלים את המשכורת שלהם מאותם בעלי מחצבות, ואין פיקוח של המדינה עליהם, והדבר הזה חייב, חייב להשתנות בהקדם האפשרי, ובטח כל עוד שזה המצב גם בשטחי C, אנחנו צריכים שלא ייכנסו חומרי נפץ. אנחנו לא יכולים לאפשר מצב שבו נכנסים טונות של חומרי נפץ לתוך שטחי יהודה ושומרון, לתוך, אגב, שטחים של הרשות הפלסטינית, כשבסוף אין לנו בקרה של מדינת ישראל מה קורה עם אותם חומרי הנפץ. זה דבר שחייב, חייב, חייב להשתנות בהקדם. הדבר זה נפל בין הכיסאות, והוא חייב להשתנות. זה דבר ראשון.
דבר שני, בנוגע גם למי מפקח על נאמני הביטחון, ובעצם על כל הדרך, גם ב-Door to Door, גם שם ראינו פערים בבקרה. חוץ מהבקרה שיש לנו בהעמסה של הדברים ב-Door to Door, אין לנו כל כך בקרה לא במחסומים עצמם ולא על הדרך. ולסמוך על בעל המחצבה פלסטיני שהוא זה שישמור, זה נראה לי משהו שהוא – חברת הכנסת לימור סון הר מלך צוחקת כאן. זה כמובן עצוב. אבל אם זה לא היה עצוב, זה היה בהחלט מצחיק.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
והדבר הנוסף הוא שיתוף הפעולה בין רמי"ם למשטרת ישראל בנוגע לדרך של ה-Door to Door ולפיקוח על הנהלים האלה. אנחנו קוראים כאן – רמי"ם לא הגיעו – שיגיעו בפעם הבאה.
ודבר האחרון, העובדה שפיקוד מרכז לא שלח נציג לדיון הזה היא בעיניי חמורה. זה זלזול בכנסת, זה זלזול בנושא הזה, נושא חשוב, נושא שבליבת הביטחון שלנו היום ביהודה ושומרון. תושבי יהודה ושומרון צריכים לקבל תשובות מי מפקח על טונות של חומרי נפץ שמגיעים לשטח. ולזלזל בדיון כזה הוא פשוט לא לעניין.
והדבר האחרון, ועליו אנחנו נקבע דיון המשך, הוא באופן כללי מה שפתח כאן מנכ"ל רגבים, ובכלל כל נושא המחצבות והתיעדוף של מדינת ישראל והעוול שנוצר בסוף מזה שיש בעלי מחצבות שהם בלי רגולציה בכלל, בלי תמלוגים ובלי כלום, שיכולים לייצר ולזכות בעצם בכל המכרזים בתוך מדינת ישראל. כשאנחנו מפרנסים את האויבים שלנו, אז אולי אנחנו מקבלים קצת חומר בזול, אבל אנחנו פוגעים קודם כול בכל המחצבות הישראליות, פוגעים בביטחון, פוגעים בסביבה, וכמובן, אני חושב שגם בטווח הארוך פוגעים ביכולת שלנו לעמוד ככלכלה ישראלית עצמאית.