ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 31/01/2024

ישיבת מעקב - תלאות הממתינים לבדיקות ולוועדות במרב"ד, פניות ציבור בנושא: תלאות הממתינים לבדיקות ולוועדות במרב"ד

פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה

הכנסת העשרים-וחמש

הכנסת



16
הוועדה המיוחדת לפניות הציבור
31/01/2024


מושב שני



פרוטוקול מס' 53
מישיבת הוועדה המיוחדת לפניות הציבור
יום רביעי, כ"א בשבט התשפ"ד (31 בינואר 2024), שעה 9:30
סדר היום
ישיבת מעקב - תלאות הממתינים לבדיקות ולוועדות במרב"ד
נכחו
חברי הוועדה: יצחק פינדרוס – היו"ר
מוזמנים
ד"ר ספי מנדלוביץ' - משנה למנכ"ל משרד הבריאות

טלי דהן - מנהלת מוקד משרד הבריאות

ד"ר יובל דאדון - מנהל רפואי מרב"ד, משרד הבריאות - המכון הרפואי לבטיחות בדרכים

טליה ליאור - מנהלת תחום ניידות, ביטוח לאומי

חנן טל - מנכ"ל, עמותת נכה לא חצי בן אדם

אלכס פרידמן - מייסד ויו''ר נכה לא חצי בן אדם, עמותת נכה לא חצי בן אדם

מנג'ולה קקולוולה - מטפל של אלכס, עמותת נכה לא חצי בן אדם

אבנר גולן - מנהל אגף זכויות ורווחה, ארגון נכי צה"ל

רות פרמינגר - עו"ד, יו"ר ועדת חקיקה, ארגון נפגעי פעולות איבה

נעמי מורביה - יו"ר, מטה מאבק הנכים בישראל

אברהם כהן - מנהל ארגון לי"ן – למען ילדים נכים

שלומי כהן - יו"ר ארגון לי"ן – למען ילדים נכים
משתתפת באמצעים מקוונים
דנה דויד - עו"ד, לשכת עורכי הדין
ייעוץ משפטי
ורד קירו זילברמן
מנהלת הוועדה
אתי שבתאי
רישום פרלמנטרי
זיו אפללו - חבר תרגומים



רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.


ישיבת מעקב - תלאות הממתינים לבדיקות ולוועדות במרב"ד
היו"ר יצחק פינדרוס
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את ישיבת הוועדה המיוחדת לפניות הציבור, אנחנו בישיבת מעקב על נושא המרב"ד שנמצא על שולחנה של הוועדה עוד לפני שאני הגעתי. הרבה לפני שאני הגעתי.
אתי שבתאי
הרבה לפני, כן.
היו"ר יצחק פינדרוס
אנחנו בישיבה האחרונה שהייתה לנו, הרגשנו שהתקדמנו מאוד, אני חייב לומר, היו כמה דברים, בגלל שחלק מהדברים קרו באותו יום וחלק מהדברים יום-יומיים קודם, אז אמרנו שנעשה, אחרי שיתחיל שבוע-שבועיים, נראה מה המשמעויות שלהם, אז לכן עברנו שלושה שבועות מאז ואנחנו נשמח לשמוע, בגלל שידענו שזו ישיבת מעקב, העקרונות נקבעו, אנחנו רצינו יותר לקבל נתונים, מה התקבל מאז, מה המשמעויות, כפי שהוועדה הגדירה בתחילת דרכה, יחד עם המרב"ד, שאנחנו נתחיל, לפני שנפתור את כל הבעיות, נתחיל עם שיטת קילוף הבצל ונראה, איך אנחנו מצליחים להוריד עומסים ואז נדע איך אנחנו מתקדמים. אז אנחנו נשמח לשמוע ממך, בעצם, מה המשמעויות של ה- הייתי אומר, השלושה-ארבעה צעדים שנקטתם ואיך אתם עכשיו, כן רואים את זה, צופה פני עתיד, כמה זמן ייקח לנו? מה המשמעויות ומה הדברים הנוספים שנצטרך לעשות, בשביל להגיע לשורש של הבצל, להגיע לזיכוך שמי שלא צריך להגיע למרב"ד, לא יגיע, מי שמגיע צריך לקבל שירות מהיר ואנחנו נשמח לשמוע ממך, דוקטור ספי מנדלוביץ', משנה למנכ"ל, משרד הבריאות.
ספי מנדלוביץ'
שלום, בוקר טוב לכולם, טוב לראות אותכם, אני מתנצל שזה לא פיזית, היה גדול עליי עם המלחמה. אני אעדכן מאוד בקצרה, באמת, אני רוצה ללתת לחברים המקצועיים לעשות, כל מה שאני רוצה להגיד, קודם כל, אני שוב שמח על הכינוס, אנחנו רואים את זה, אני באמת אומר את זה, זה טוב, זה גם עוזר לנו הדברים האלה. אנחנו עמדנו בהמשך לישיבה, בשלושת השבועות האחרונים, בעיקר מה שאני רוצה להגיד, זה שאנחנו עמדנו ביעדים שהצבנו לעצמנו, בשלושת השבועות האחרונים, זאת אומרת, מבחינת כל המשימות שהוגדרו וגם הוצגו בוועדה. אני יודע שהוועדה היא ממש במיקוד של פניות ציבור ויציגו את נושא הזה, גם את השילוב, לקחנו את הכלי המעולה שלנו שזה המוקד שלנו *5400 והכנסנו אותו, הגברנו את שיתופי הפעולה בתוך המרב"ד, עם הכלים שלהם, ממש ברמה של אפילו, סיוע בסגירה של פניות פרטניות, אז זה נקודה אחת וירחיבו עליה היום. לגבי שאר הדברים, אנחנו התקדמנו, כמו שהבטחנו, זאת אומרת, הנושא של קידום, אני מזכיר את מה שאמרתי בפעם הקודמת, אחד, צמצום שער הכניסה, שתיים, הסוגייה של ייעול הטיפול ואופן העבודה במרב"ד ואכן, לראשונה בעצם, הצלחנו להפוך את התקליט, יש יותר פניות שמטפלים, מאשר פניות חדשות שנכנסות, אחרי שלושים שנה שתמיד צוברים דפיציט, אז זה נקודה אחת.

הנקודה השנייה והאתגר הגדול, ייקח זמן, עד שנראה את צמצום שער הכניסה, כי זה עניין של תהליכים, עד שהרופאים יטמיעו את מה שאנחנו אומרים וכיוצא בזה, אבל אנחנו גם מתקדמים בזה ואנחנו נכנסים באמת בכל הכוח, במה שנקרא מבצע, כמו הדרכונים, רק שזה יותר מורכב, חיסול הגיבנת, 25 אלף התיקים שיש לנו, זה אומר, מעבר לעובדה של עד שאנחנו מכרסמים בזה, דרך העובדה שאנחנו בודקים יותר משאנחנו מקבלים, גם נושא של עבודה פרטית, מקימים עכשיו וועדות בשעות הערב, את כל הדברים האלה, היה בעצם, נקרא לזה, פיילוט של עבודה בערב, שבדקו, מה שנקרא, לסגור תיקים באופן ידני, זאת אומרת, בלי לקרוא לאנשים, גם כי אפשר וזה יותר יעיל ויותר חכם וגם אני מזכיר, אל מול מה שהצגתי פעם קודמת, אל מול הקריטריונים החדשים שהגדרנו, לדוגמא, שלא מספיק להיות עם בעיה נירולוגית, בשביל להיכנס לתהליך, אם יש לך בעיה נוירולוגית קלה ופעם היית עובר את התהליך, היום אתה לא צריך, רק אם יש לך שבץ שדורש בעצם, שיקום ארוך, או פרקינסון, או כל מיני כאלה מחלות, אז בעצם, עוברים עליהם ופשוט, מחסלים תיק-תיק ידנית, מחליטים מה הולך באמת לוועדות ומה אפשר לסגור ידנית. היה פיילוט מאוד מוצלח, ממש, שלושה שבועות עבודה שגם לא הרבה מאוד רופאים חיסלו 500 תיקים, אבל ממש, בלי הרבה בעיה ועוד הרבה מאוד תיקים שתקועים, העבירו אותם לוועדות.

אנחנו מגבירים את גיוס הרופאים, את גיוס האחיות, את גיוס הצוות האדמיניסטרטיבי שיעשה את הדבר הזה, מתחילים עוד וועדות, אם הדבר הזה ילך כמתוכנן, אני מקווה מאוד מאוד שלא יהיו מכשולים, אנחנו בקצב מאוד מהיר, מחסלים את אותה גיבנת. אז זה בעיקר מה שרציתי לעדכן, בהקשר הזה. מקיימים על זה שתי ישיבות סטטוס בשבוע, בדיוק אתמול היינו אצל השר, בהקשר הזה, גם השר מעורב בדבר הזה, לכולם מאוד אכפת, מאוד. זהו, אלו הם דבריי, תודה.
היו"ר יצחק פינדרוס
תודה רבה, אנחנו באמת, שמחים, כמו שאמרתי, על ההתקדמות, אנחנו שמחים לאן שאנחנו הולכים ואנחנו כן, נרצה בוועדה להבין יותר, כמו שאמרתי בתחילת דבריי, בטווח הארוך, ברור לי שמחר בבוקר, לא יחוסלו כל התיקים, לטווח הארוך, מה המשמעויות? לדוגמא, אני לא עצרתי את ספי, כי בזום זה יותר זה, ש-500 תיקים, זה יכול לתת לנו אינדיקציה, כמה מתוכם היו צריכים, בסופו של דבר, ללכת לוועדות, לפי הנהלים החדשים וכמה מאותם 500, לא היו צריכים ללכת לוועדות ומזה אתה יכול לגזור מ-25 אלף, אז אתה יודע, בסופו של דבר, איזה תהליך להגיע והיה מאוד קשה לנו, כי אנחנו כן רוצים לקבוע, איזושהי מסגרת של זמן ואמרתי בישיבה הקודמת, זה ברור לי, למה אי אפשר, כי אנחנו לא יודעים, אבל אני חושב שאולי זה ייתן לנו, אבל אני אשמח לשמוע ממך דוקטור יובל דאדון.
יובל דאדון
אז בהחלט, אז שוב תודה, באמת, כמו שספי אמר, כמו שכולנו מרגישים ויודעים, כמה חשובות הוועדות האלו, בהבנת הפניות שמגיעות מאזרחים, בשבילנו עבורנו, להשתפר, המהלכים מתקדמים בכל הכוח, צוות המרב"ד עובד, באופן מאוד מאומץ, כדי להשיג את אותם הישגים שעליהם אנחנו מדברים. אז אנחנו, מבחינת כבר, רוצים לראות תוצאים, כולם כבר רוצים לראות תוצאות והצלחות, אז אחד, דיברנו על זה פעם קודמת, על וועדות התאמת רכב, אז עכשיו נסגר הפער, כל מי שהמתין, זומן, לא מזמן, קיבלנו תלונה ספציפית על כך שהוועדה עוד שלושה שבועות ולמה היא כל כך רחוקה, אז אם הגענו למצב כזה, שהתלונה היא על שלושה שבועות, אז המצב הוא טוב, אבל כמו שאתם יודעים, אנחנו עובדים, עבדנו גם מאוד, כולנו מאוד קשה, כדי שהדברים האלו, באמת יתקדמו ונוכל לתת שירות מצוין לאזרחים.

כמו שאמרתי אתמול, גם בדיון וועדת כנסת אחרת, שנאלצתי לעלות בזום, מכיוון שביצעתי הכשרה לחמישה רופאים נוספים שיגיעו ויעשו את אותה פעילות, אז כמו שאמרתי שם, אנחנו העובדים במרב"ד, העובדים בקול הבריאות והשותפים שלנו, גם במשרד התחבורה וביטוח לאומי, כולנו אזרחים, לפני שאנחנו עובדי ממשל, אנחנו קודם כל, אזרחים ואנחנו רוצים לקבל את השירות הכי טוב שאנחנו היינו רוצים לקבל, זאת אומרת, כן, מה שנקרא, "מאן דסני עלך - לחברך לא תעביד", זה בדיוק זה, זה בדיוק זה, כל אחד ואחד מאיתנו, מבין שהוא עושה את המקסימום, כדי שנוכל לתת את השירות הטוב ביותר ואכן וועדות התאמת רכב, נסגר הפער, אתמול הייתה ההכשרה של חמישה רופאים נוספים שיוכלו לטפל בתיקים, ברמת, מה שאמרנו, ברמת עיון, להסתמך על מידע שכבר קיים, מרופא, מנוירולוג, רופא מקצועי שבדק בקהילה, יש את הנתונים, יש את המידע, לקבל החלטה על סמך הדבר הזה.

אותו עיקרון, אנחנו מפעילים, גם עבור נפגעי 'חרבות ברזל', בשיתוף פעולה עם ביטוח לאומי, בשיתוף פעולה עם אגף השיקום במשרד הביטחון, מקבלים את המידע המלא שקיים, ממחלקת השיקום, רואים את הרקע הרלוונטי, בוחנים את כל האלמנטים שקשורים לנהיגה, דברים שאפשר לחסוך מהנבדקים להגיע, אנחנו עושים את זה, בסדר? אנחנו האזרחים שזה יהיה מאוד ברור ולכן, זה הדברים שכבר קיימים. נקודה נוספת שהתרחשה מאז הפגישה הקודמת, שיתופי הפעולה ההדוקים עם קול הבריאות, נמצאת איתנו כאן המנהלת של המוקד, גברת טלי דהאן, שהגענו לשיתוף פעולה, אנשי קול הבריאות, מגיעים באופן קבוע, הם עכשיו יושבים במרב"ד, חלק מהשבוע, מחפשים ומאתרים ביחד, את המידע שרלוונטי לצורך סגירת תיק, אנחנו מגבירים את שיתוף הפעולה בינינו, שנוכל לקצר את הזמנים, מהנקודה שבה האזרח שלח את המידע הרלוונטי ועד שזה מגיע לעיון רופא, בשיתוף פעולה עם כל המתווה שהתיקים מושלמים ומגיעים לאותם רופאים שיעשו עיון, אנחנו נקצר את לוחות הזמנים. המספר המאוד גדול שדיברנו עליו, בפגישה הקודמת, הזמן החציוני לקבלת מענה, יצטמצם מאופן משמעותי.

עוד דבר שגילינו ועבדנו עליו, זה להבין, יש תלונה שחזרה על עצמה שוב ושוב, באשר לזה שהמרב"ד לא עונה, המרב"ד לא זמין, לא יודעים איך להגיע, אז בדקנו את הדבר הזה, הסתכלנו מה מופיע בפורטל של אתר המשרד ובאמת הופיע שם מספר שהוא היה, לא עדכני, אז שינינו אותו, שינינו אותו, עדכנו אותו שיהיה ברור, שזה יעבור דרך מערכת מסודרת של קול הבריאות, יש מערכת CRM ברורה שמוגדרת עם מספר טלפון, עם תעודת זהות, עם סטטוס, יכולה לתת גם אנליזות של כמה זמן אדם ממתין וכו'. בשיחה משותפת עם ראש אגף השירות, אנחנו מתחייבים שעד סוף הרבעון השלישי, הנושא יהיה אחוד, באופן מלא, כי זו סוגייה שנוגעת, גם לכלל משרד הבריאות, בצורה כזאת שידעו לפנות למקום אחד, בצורה מאוד ברורה. שיתוף הפעולה המשמעותי ביננו, מביא לכך שהיום, אם יש פנייה פתוחה, אנחנו עובדים ביחד, מאתרים את התיק, מנסים לראות אם יש מידע רלוונטי ומביאים לסגירה, כמה שיותר מהירה, אז שיתוף הפעולה הזה, יבוא לידי ביטוי, באופן משמעותי ומהיר, מבחינת האזרחים.
היו"ר יצחק פינדרוס
איך זה יעבוד עם קול הבריאות, זאת אומרת, כרגע אתה אומר, הם יושבים אצלך, אבל איך זה יעבוד בפועל, לטווח היותר ארוך?
יובל דאדון
קודם כל, הטווח הארוך, אנחנו מדברים על זה שאנחנו מצמצמים בכלל את שער הכניסה, כי דיברנו בפגישה הקודמת וגם בדיונים אחרים - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
לא, אני מדבר על הפניות, הסיפור הזה שהיה עם קול הבריאות.
יובל דאדון
כן, טלי תיכף תוכל להרחיב. אז הנקודה היא שיש לנו, הרבה יותר שיתופי פעולה, אנחנו יושבים פיזית, אנחנו חלק מהזמן, חלק מהשבוע, נציגים מקול הבריאות, יושבים פיזית איתנו, עוברים על התיקים, מאתרים את התיקים, עובדים בשיתוף פעולה, להסתכל על כל אותה רשימה גדולה באותה CRM ולראות, אלו שממתינים הרבה זמן, אלו שיש גם קשיים יותר גדולים, כדי להגיע לאותם אנשים, כדי לענות בצורה יותר מהירה. זה הדברים הללו.
היו"ר יצחק פינדרוס
אז אני אנסה אולי שוב להתמקד, בסדר? מדברים שנשארנו פתוחים פעם קודמת, אחד, רצינו לדעת, בהערכה גסה, מתוך ה-25 אלף תיקים, כשאתם בודקים, לצורך העניין, פיילוט של 500 תיקים, כמה מתוכם בסוף, בשער הכניסה החדש, לא יכנסו אצלכם? זאת אומרת, כמה אחוז, האם מתוך 500, 10 נשארים שנכנסים, או 200 יכנסו, או לא, כי זה ייתן לנו אינדיקציה לאיפה אנחנו נמצאים, זה אחד. הנושא של הפרסום, אנחנו נשמח לקבל דיווח, מה החלטת בנושא של הפרסום, כי הוא נושא שהוא עלה מאוד מאוד חזק, גם הנושא של הפרסום של ההקלות, גם הנושא של הפרסום בתקשורת, גם הנושא של השיווק של שער הכניסה, כפי שאמר ספי, גם מה קורה עם ההטמעה על שהנושא הזה ואלה היו בעצם, הנושאים שהשארנו פתוחים פעם קודם וכמו שאמרתי, גם קול הבריאות, בסוף איך זה יעבוד, בסדר, כרגע יושבים פיזית, אני מבין מבצע, אבל אנחנו כן רוצים להסתכל לטווח היותר ארוך.

אני אומר משהו במאמר מוסגר, עצם זה שאתמול התכנסה וועדה, זה יושב ראש הוועדה הקודמת לפניות הציבור, אני לא רוצה שבוועדה הבאה שלי, אני אהיה עסוק עם המרב"ד, הבנתם את הדבר הזה. אז אני אומר, בסוף, אני חושב שזה אירוע שאפשר לסגור אותו, גם בהובלה שלך ואני חושב שבאמת, הבאת רוח חדשה לדבר הזה, אנחנו יושבים פה בוועדה, עם הרבה משרדי ממשלה, עם סוג דברים כאלה שנתקעים והופכים להיות ל- אני חושב שבאת עם באמת, עם רצון ועם פתרונות יצירתיים, אני חושב שאפשר לפתור את זה, זה לא גזרת, אמר פעם רבין שפקקים זה לא גזרת שמיים, אני זוכר את זה בשנות התשעים שהיה ראש ממשלה, זה לא גזרת שמיים שחייב להיות דבר כזה, זה משהו שהוא יכול להיות פתיר ואת הוכחת את זה ולכן אנחנו רוצים ללוות את זה, אנחנו רוצים משהו שיסתיים בסופו של דבר, אז שני הדברים האלה, ה-25 אלף, ב-500, בסדר? נלך ל-500, כמה מתוכם בסוף, אתם רואים שבכללים החדשים, לא יעברו, הנושא של הפרסום והנושא של קול הבריאות.
יובל דאדון
אז ה-500 שהיו, הם 500 שכבר לכתחילה סומנו ככאלו לעיון, אני מרחיב רגע את הנקודה ואני אומר עשינו, כדי להבין במאת, את אותה סוגייה, הסתכלנו על כל הפניות שנכנסות, מדצמבר שנה שעברה, עד דצמבר, אפיינו את הדיווחים, את כל הדברים שמגיעים אלינו וחילקנו אותם, קטלגנו לפי מצבים רפואיים, לפי תחומים ובתוך הדבר הזה, הסתכלנו, מה באמת מהווה אינדיקציה וסכנה לנהיגה, אפילו ברמה של התלייה באופן מידי ומהם היו דיווחים של סוג של כיסוי משפטי. הרי דיברנו בפעמים קודמות שאזרחים מגיעים למשל, לוועדות ניידות, או וועדות ביטוח לאומי ורשום להם מידע מסוים בתיק, רשום להם אפילפסיה, רשום להם בעיה נפשית כלשהי, או דום נשימה בשינה, אז הרופא שנמצא שם, מגלה אחריות ושולח דיווח, אבל הוא שולח דיווח אוטומטי, סוג של בעצם, כמו תהליך ממוחשב, על פי אבחנה, שזה אגב, נושא שעלה גם בדוח מבקר המדינה, אמרו, למה אתם לא עושים באופן אוטומטי, בצורה ממוחשבת, על פי אבחנות, המשמעות של הדבר הזה, זה בדיוק הברוך הגדול שאליו המרב"ד הגיע, כי מדווחים על כל דום נשימה בשינה, אנחנו יודעים בצורה אחראית, בצורה מקצועית, מבחינה רפואית, לא כל דום נשימה בשינה, בהכרח מהווה גורם סיכון לנהיגה, בסדר? נמצא שיש אסוציאציה גבוהה, אבל היא עדיין ברמה הפרטנית, תלוי מה דרגת החומרה, האם היא מתוקנת על ידי מכשיר סיפאפ, מה דרגת האדם עצמו, זאת אומרת, בסופו של דבר זה פרטני, צריך עדיין, לא סתם לשון החוק אמר, רופא המאבחן באדם, מחלה, יכולה להוות סיכון, שעל פי שיקול דעתו, זאת אומרת, יש ערך מאוד גדול, לבחון את שיקול דעתו.

כתוצאה מהדבר הזה, אז באמת, מאותה אנליזה שעשינו, מדצמבר שנה שעברה ועשינו אפיון של הדברים הללו, גילנו כמויות מאוד גדולות של דיווחים מיותרים, שמציפים את המרב"ד, שמביאים לזה, איך אני אומר, הדברים הראשונים שאמרתי כשנכנסתי למרב"ד, עקומת ההיצע ועקומת הביקוש, לא מתכנסות, יש לנו כמויות מאוד מאוד גדולות של הפניות מיותרות, שהן לא לצורך, אל כוח אדם שהוא מצומצם וכתוצאה מהדבר הזה, הזמנים מתארכים, כתוצאה מהדבר הזה, אנחנו גם מבזבזים כספי ציבור וגם זמן ההמתנה של האזרח הוא מתארך ואנחנו מפספסים את אלו שבאמת, עבורם יש סכנה, אלו שיש להם ירידה קוגניטיבית, אלו שיש להם הפרעות ראייה, הדברים שעליהם אנחנו כן היינו רוצים להתמקד. עכשיו בדבר הזה, התוצאות הראו שאנחנו מדברים על באזור 40 אחוז של דיווחים לא רלוונטיים וכחלק מהדבר הזה, אנחנו עצרנו את ההפניות הללו, איתרנו מתוכם את אלו שבאמת יש להם, כמובן, סיכון מידי וביולי שעבר, הפצנו את חוזר המנכ"ל, שגם בא ואומר, זה הטופס החדש לדיווח, מעכשיו לא מדווחים כל מחלת לב קשה, מדווחים על ברוגדה סינדרום עם סימפטום קליני עם התעלפויות, משהו מאוד מאוד ממוקד, שזה העבודה המשותפת, מול יושבי ראשי המועצות הלאומיות וגם המועצה לניאורולוגיה ובתוך הדבר הזה, לקחנו את הפול הרחב שהיה פעם, כל מי שהיה לו התקף לב , בסוף אמרנו, זה לא רלוונטי - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
אני אומר, זה ה-40 אחוז, החלק של - -
יובל דאדון
כן.
היו"ר יצחק פינדרוס
לא, אני אומר, היה לנו כמה רובדים, היה לנו את הנושא הזה, היה לנו את הנושא של ביטוח לאומי עצמו יכול להיסגר עכשיו.
יובל דאדון
בדיוק, נכון.
היו"ר יצחק פינדרוס
זה מה שאני מנסה להבין, מכל המכלול, כשאנחנו מקלפים את הבצל והולכים על כל הדברים האלה שדיברנו עליהם, כמה בסופו של דבר, נשאר? אז אתה אומר, על החלק הזה זה 40 אחוז, מה קורה עם הנושא של ביטוח לאומי? אם אנחנו מסתמכים על וועדות רפואיות של משרד הביטחון, מה קורה עם ביטוח לאומי, כמה בסופו של דבר, אם אתה מזכך את זה, אם יש לך איזושהי אינדיקציה, אם אתה מזקק את זה, כמה אתה נשאר במרב"ד?
יובל דאדון
בעבודה מול הדברים שמגיעים מביטוח לאומי וגם ממשרד הביטחון, בתוך הדבר הזה, גם עשינו תהליך צמצום, עכשיו, זאת אומרת, אנשים שמגיעים לשם, ההחלטה היא על סמך, קודם כל, צמצמנו את הקריטריונים, נמצא כאן משרד הביטחון? לא, אוקי.
אתי שבתאי
משרד הביטחון בזום.
יובל דאדון
בזום, בסדר, אז אחד הדברים שעשינו, באמת, פגישה לפני שבועיים, אנחנו אכן עברנו על ספר הליקויים, יחד איתם בשיתוף פעולה, על ספר הליקויים של חיילים שהוכר להם, שנפגעו ונפצעו והוכר עבורם את אותה נכות ומתוך הדבר הזה, אמרנו בבקשה, אל תעבירו באופן אוטומטי, בואו נעבור רק על אלו, רק על אותם ליקוים, שאנחנו יודעים שיש אינדיקציה לסיכון לנהיגה, צמצום שם, מעל 80 אחוז ואני זהיר, כי בסוף הצמצום הוא מאוד מאוד משמעותי.
היו"ר יצחק פינדרוס
וכמה הם מתוך ה-25 אלף?
יובל דאדון
אני צריך לבדוק את הנתונים האלו, בצורה יותר אחראית, בסדר, אני אבדוק ואנחנו נחזור, אז זה מהבחינה הזאת. מבחינת הנושא של הפרסום, אז קודם כל, נטפל רגע, נגיע לתוצאות, אנחנו מאוד מאוד עסוקים, הידיים שלנו מלאות בהרבה תוצאות ואחר כך, בהחלט, גם נדגיש את הנקודה הזאת. אחד הדברים שמתוכננים בתוכניות העבודה שלנו, שוב, שנגיע לזה בהקדם האפשרי, אחרי שנטפל בכל הפניות ונגיע בהורדה של מספרים קונקרטית, בתכנון הוא, גם להוציא סרטון הסברה לרופאים המדווחים, מסבירים בקצרה, מהי כשירות נהיגה, מה חשוב, מה לא חשוב, מה לדווח, איזה פרמטרים רלוונטיים עבורנו, כל הדבר הזה, זה דבר שאנחנו רוצים לעשות, כי בסופו של דבר, המטרה שלנו, לעבוד בצורה הרבה יותר טובה ויעילה.
היו"ר יצחק פינדרוס
עדיין, אתם מקבלים דיווחים מהרופאים?
יובל דאדון
כן.
היו"ר יצחק פינדרוס
בפועל, אתה עדיין מקבל פניות של דום נשימה שלא רלוונטיות?
יובל דאדון
כן, עדיין מקבלים ויש מישהי במרב"ד שזה התפקיד שלה, היא בשער הכניסה, כל דבר שלא מגיע, לא בטופס הרלוונטי, או לדבר הזה, היא מחזירה הודעה מפורטת שמסבירה, עם הפנייה - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
אני רוצה להציע, זה באותו מבנה, יש סמנכ"ל קופות חולים והוא יודע לעבוד, מול הרופאים המחוזיים, אני מציע לך, יותר אולי לספי, לערב אותם בתהליך וזה יכול להקל מאוד, זאת אומרת, הם נמצאים בקשר יומיומי עם קופות החולים, מרמת רופא מחוז, מסיבות תקציביות, אתה יודע שבסוף, אם יש כסף אז נמצאים בקשר כל הזמן והרבה מאוד כסף שם ולכן הם נמצאים כמעט בקשר יומיומי וזה באותו משרד, פשוט, במסדרון, אני לא יודע באיזה קומה אתם ובאיזה קומה הם, אבל פשוט במסדרון לעבור ולהפעיל אותם, מול הקופות, זה יסייע מאוד, אנחנו היינו אתמול בוועדה עם קופות החולים היו, יחד עם סמנכ"ל של משרד הבריאות של קופות החולים, פה, אתמול בוועדה, העבודה ביניהם היא מאוד מאוד משולבת ואפשר להשתמש בכלי הזה.
יובל דאדון
בסדר גמור.
היו"ר יצחק פינדרוס
תרצי להתייחס לנושא של קול הבריאות? טלי, כן.
טלי דהן
הפתרון של הנציגות שיושבות במרב"ד הוא פתרון זמני, אבל לא זמני, בגדול, כי בגדול, אנחנו בעצם, השיתוף - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
זה בדיוק מה ששאלתי, מה הולך להיות לטווח ארוך.
טלי דהן
אז זהו, השיתוף פעולה שלנו, של הנציגות שיושבות במרב"ד והנציגות שיושבות במוקד ושלי כ- אני כבר לא מנהלת המוקד בטייטל, אני מנהלת ערוצי שירות, אז התפיסה שלי היא קצת יותר רחבה. הבנות נותנות באמת, את הפלסטר כרגע ועוזרות לעובדות המרב"ד לתת את המענה, פרטני לאותם אנשים, אבל בגדול, אנחנו גם מנסים לזהות את התהליכים שלא זורמים ולשפר, יש לנו שיתוף פעולה מדהים עם הנהלת המרב"ד, אנחנו - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
מה התוכנית לטווח ארוך, איך את רואה את זה לטווח ארוך, איך זה יעבוד?
טלי דהן
לטווח ארוך, כל נושא ההכשרות שיובל עושה עם הרופאים, זה הצוואר בקבוק שהיה לפני, אז הם יריצו אותו, הנציגים במרב"ד והנציגים שלי, מרכזים את התיקים ומנגישים להם את זה והתהליך רץ יותר מהר, אז במקום להספיק עשר תיקים, סתם אני אומרת, אז יספיקו מאה תיקים, כי התפוקה של התיקים - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
כן, אבל זה לטווח קצר - - -
טלי דהן
לא, אבל הטווח הקצר הזה - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
אבל אני שואל, מה הולך לקרות לדעתך לטווח הארוך?
טלי דהן
אז אני אומרת, הטווח הקצר, יוצר לנו מיקוד על התהליכים הנכונים ואותם אנחנו במקביל משפרים, זה לא קשור, זה במקביל, כי אנחנו רוצים שבעתיד, התזרים יהיה זורם כל כך, שיהיה זמן המתנה רגיל-סביר, חודש-חודשיים גג, לוועדה, לטיפול, כמו שאמור להיות בעצם, בטיפול. השינויים והיכולת שלנו כמוקד, בגדול, זה לא לטווח קצר, זה לא שאני היום מביאה אותם לפלסטר לחודש וזהו, יש לי נציגה כבר שיושבת שם שנתיים והיה לי נציג גם לפני, אני פשוט תגברתי, כי ראינו שזה משהו שעובד טוב ואנחנו רוצים לתת שירות יותר טוב ותגברתי יותר, אז זה נותן את המענה כרגע. אני מאמינה שכל השינויים האלה בגדול, את האפקט, אנחנו נרגיש, תוך כמה חודשים, בטווח הרחוק, אנחנו רגע, כאילו ננשום עוד שלושה חודשים, אני מאמינה שננשום יותר, שלא נהיה ב-25 ממתינים ונהיה אולי ב-10 ממתינים ואנחנו לצד החירום, נוביל תהליכים של שגרה, שיעלו את כל זה, שלא נהיה במצב הזה ולא יותר גרוע.
היו"ר יצחק פינדרוס
דרך אגב, הנושא של משרד התחבורה שהעלה את הגיל, גם הביא לכם ל- העלאת הגיל שהכריזו עליו בישיבה הקודמת.
קריאה
לדעתי נראה את זה בעוד כמה שנים.
היו"ר יצחק פינדרוס
הבנתי, זה מה שגם מי שהוכשר בצבא לנהג משאית, שזה גם היה אחד הדברים, זה אושר?
יובל דאדון
כן, זה כבר דיברנו בישיבה הקודמת, זה כבר יצא לפועל. לגבי הנושא של העלאת הגיל, לאחר שחתמה השרה על התקנות, מבחינתנו אנחנו הולכים אל המידע הקיים, אלו שנולדו משנה עד שנה שרלוונטי לאותו טווח, אין עבורם דיווח 12ב', זאת אומרת, דיווח שמסכן בנהיגה, מבחינתנו ייסגר במערכת, יקבל אישור, ראשי להמשיך נהיגה ונתראה בגיל 75.
היו"ר יצחק פינדרוס
טוב. בבקשה.
אבנר גולן
אבנר גולן מארגון נכי צה"ל. קודם כל, אני שמח פה לשמוע על השינוי שהמרב"ד עובר, אני מאוד מעודד קצת בנושא הזה וזו ההזדמנות להגיד באמת, תודה, זה תחילה של אור בקצה המנהרה, לפחות. אני רוצה להגיד גם בהזדמנות זו, שאני שמעתי שיש שיתוף פעולה מאוד מקצועי ופורה, בין המרב"ד לבין אגף שיקום וגם בין משרד הרישוי, יוסי נזרי, זו הזדמנות להגיד לו תודה, על הסיוע בשיתוף פעולה, בהנפקת תווי נכה לפצועים החדשים, במהירות, באמת, בזריזות ובמהירות עצומה, במסירות אפילו.
היו"ר יצחק פינדרוס
תווי נכה, זה לא המרב"ד, אבל בסדר, תווי נכה זה לא מרב"ד, זה משרד התחבורה.
אבנר גולן
אנחנו גם כן כארגון, שאנחנו בעצם, מייצגים את נכי צה"ל, נמצא איזשהו ערוץ תקשורת עם יובל, לזרז כמה תיקים שממתינים שם, אבל השינוי שעושים וגם תיקון סעיף 12ב', צמצום הלקויות שמחייבות את בדיקת הכשירות, אני חושב שזה דבר מאוד מבורך והמעקב של הוועדה לנושא הזה, מאוד תורם, אני חושב. הייתי רוצה לשאול את יובל, התייחסות לשני נושאים, אחד לגבי נושא של וועדות ערר, על החלטות מרב"ד, בעצם, שהוועדה בעצם, מתלה רישיון נהיגה, מסיבות רפואיות כאלה ואחרות, אותו נכה שאמור להגיש ערעור לוועדת ערר, אין לו שום מסמך, או דוקומנט, מה הסיבות שהביאו להתליית הרישיון ובעצם, קשה לו מאוד להתמודד עם זה, לקחת איזושהי חוות דעת רפואית מקצועית, שתסתור את החלטת הרופא במרב"ד וחבל שאותו מערער, ייקח עורך דין ויוציא כסף שאין לו גם, בלאו הכי, אז זה אחד שהייתי רוצה לשמוע, בבקשה ונושא שני נוסף, לגבי פצועי מלחמת 'חרבות ברזל', הרי בתי חולים, דיברנו על זה גם אתמול, מדווחים למרב"ד, על הלקויות שבעצם, יכולות להיות להוות בעיה בכשירות נהיגה, אתם בעצם, מאשרים גם , אני מבין, כשירות נהיגה, גם מנגנונים, מבלי לראות את הפצועים ומעבירים דיווח לאגף שיקום, על מנת שבעתיד, אם תיקבע לאותם נכים, דרגת נכות, כבר יש להם רישיון עם ההגבלות של המנגנונים, זה הולך, כך, או שהם צריכים להגיע, גם פיזית בעתיד לבדיקה?
יובל דאדון
אז אני אתייחס אחד-אחד, לגבי הנושא של וועדת ערר, בדקנו את הנושא, גם תוך כדי, זו שמטפלת אצלנו, או שמנהלת את כל הנושא של התקשורת מול וועדות ערר, אמרה לי בצורה מאוד ברורה, ברגע שאדם מגיש, הוא מקבל את הפרוטוקול אליו.
אבנר גולן
ממש לא, ברשותך יובל, אז אני ייצגתי שני נכים פוסט טראומטיים, שהיתלו להם, מסיבה של בעיה קוגניטיבית, לא פירטו, היתלו להם את הרישיון והגיעו למרב"ד, למרות שאני ניסיתי לעשות מאמצים, דרך הנציג שלך ולא קיבלנו שום פרוטוקול.
יובל דאדון
אז יכול מאוד להיות שה- -
אבנר גולן
חשוב שתהיה הנחיה מאוד ברורה. אני רוצה, זאת אומרת, אדם שהיתלו לו, לפני שהוא הגיש ערער, אדם שהיתלו לו, אני חושב שלגיטימי שיהיה לו איזושהי סיבה.
קריאה
חייב להיות.
אבנר גולן
כמו וועדה רפואית, הרי וועדה רפואית בעצם - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
כן, דיברנו על זה בפעם הקודמת.
קריאה
יש בעיות מסוימות שלא רוצים לחשוף לאנשים - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
לא.
יובל דאדון
לא, זה שני דברים, בוועדה הקודמת דובר על הנושא של ההנמקה, שההנמקה היא הנמקה נקודתית, בלי להיכנס לפרטים שהם רלוונטיים, כמו שאמרנו, יכול מאוד להיות שיש באמת, פער בין העיקרון, לבין הדה פקטו, בוא נדבר נקודתית, תשלח לי למייל, מספר תעודת זהות של בנאדם שזה לא עבד ואנחנו נוכל להבין, בתוך הדבר הזה, האם הדברים שהם מתוכננים דה יורה, לא קורים דה פקטו, בגלל בעיות כאלו ואחרות, תקשורת, מיילים, חוסר הבנה, ברמת העיקרון.
אבנר גולן
למען השקיפות, חייב שיהיה נוהל פנימי שלכם, לעובדים שבעצם, למי שהיתלו את הרישיון, אוטומטית הוא מקבל את הפרוטוקול, כמו שוועדה רפואית, מוסרת את הפרוטוקול לאותו נבדק, אתה מבין, זה חובה, איך הוא מגיש ערעור אחר כך? איך הוא יכול להתגונן על הקביעה של ההתליה?
היו"ר יצחק פינדרוס
הוא גם לא יודע, אם להגיש ערעור, כי הוא לא יודע על מה עשו את זה ואז הוא לא יודע מה להגיד לרופא.
אבנר גולן
עכשיו זה מלחיץ אותם עוד יותר, בעצם ביטלו לו רישיון נהיגה, יש נכים שבעצם, טרום נכותם, עבדו ברכבים שהם שימשו אותם כמקור פרנסה, היתלו להם את הרישיון, ניתקו אותם מהפרנסה, בעצם, גרמו להם נזק נפשי קשה יותר, מהנכות שלהם.
יובל דאדון
בוא נפריד בין הדברים, אחד, ספציפית עבור וועדת ערר, ביררתי את הנושא, יש התנהלות מסודרת וברורה, אם יש בעיה נקודתית בביצוע בפועל, נבדוק את זה - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
גם אם הוא לא הגיש ערר? רוצה לבדוק, אם להגיש ערר, הוא יכול לקבל את ה-?
יובל דאדון
אחד הדברים שדיברנו, גם פעם קודמת והסכמת, בסופו של דבר, בתוך ההחלטה המסוימת, יש רציונל, רציונל של פסיכולוג, של פסיכיאטר, של רופא, שגם אדוני הסכים שעצם מסירת המידע, יכולה לפגוע באדם.
אבנר גולן
נכון, יש שיקול דעת, אבל - - -
יובל דאדון
ויכולה גם לחשוף אלמנטים שהם רלוונטיים ומשמעותיים, עבור עורכי הדין שמייצגים, שלוקחים הרבה מאד כסף, הרבה מאוד כסף, לייצג אזרחים ויכול מאוד להיות, תאורטית, שוב, אני לא אומר שום דבר שלא זה, יכול מאוד להיות, שהשימוש במידע הזה שנחשף, באותו פרוטוקול מלא, יכול לשמש - - -
אבנר גולן
יכול לגרום נזק לאותו -
יובל דאדון
גם לאותו אדם וגם תהליך של רוורס אנג'ינירינג, אתה יודע, אנחנו יודעים, אנשים מדברים אצלנו הפסיכולוגים שאני מדבר איתם במחלקה אצלי, שמעבירים, מקבלים הדרכה על ידי עורכי הדין, תגיד את המשפט הזה והזה, תעשה את הדבר הזה והזה, אני יכול להראות לך, יש לי כאן צילום - - -
אבנר גולן
לא, אני מאמין, אבל יחד עם זאת, נכה שמערער לוועדת הערר, חייב להיות לו איזשהו דוקומנט עליו שהוא להסתמך - - -
יובל דאדון
את זה הוא מקבל.
אבנר גולן
עכשיו, אם יושב ראש הוועדה, או הרופא בעצם, החליט שאם הניפוק של הפרוטוקול לאותו נבדק, יכול לגרום לו, להתאבד, בגלל מה שכתבו שם האבחנות, זה שיקול שלכם, אבל בכל המקרים, אתם לא מספקים בכלל פרוטוקול, שיהיה לו בעצם, עם מה להתמודד, עם מה להגיש ערעור. הרי הוא יכול לקחת פרוטוקול שלכם, לא כל החוכמה אצל אותם רופאים של מרב"ד, ללכת לרופא שיקומי בבית חולים מסוים שמטפל בו, להגיד לו, תקרא תא חוות הדעת, מה שכתבו לי, אתה מטפל בי שנים, בבקשה, תסתור, את זה, אם יש מקום לסתור את זה, אנחנו לא נעלה לכביש אנשים שבעצם, עם לקויות כאלה ואחרות, שיכולות לגרום נזק לאזרחים, אבל עם כל הכבוד, אני חושב, מן הדין, לספק את הפרוטוקול, שאותו נכה, אותו נבדק, יכול לבוא בעצם, לערער, בצורה מיטבית.
יובל דאדון
אז אני אומר, כל מי שמגיש וועדת ערר, מקבל את הפרוטוקול.
אבנר גולן
לא, תבדוק את זה בבקשה, זה חשוב בדיקה, יובל.
יובל דאדון
אני מבין.
היו"ר יצחק פינדרוס
אבל להחליט אם להגיש וועדת ערר, הוא גם צריך לדעת את זה, אתה אומר כשהוא הגיש, איך הוא יידע, אם להגיש, או לא.
יובל דאדון
קודם כל, יש זכאות לבקש את הפרוטוקול הזה.
אבנר גולן
מבקשים, לא מקבלים.
היו"ר יצחק פינדרוס
זה אנחנו מדברים, על הזכאות הזאת, לעשות בדיקה.
יובל דאדון
עוד פעם, אנחנו חוזרים במעגלים על אותו דבר, אמרנו י ש את העיקרון שאמורים לקבל - -
היו"ר יצחק פינדרוס
בסדר, שייבדק הבעיה נקודתית, בסדר גמור.
יובל דאדון
לפי תעודות זהות, בוא נבדוק, בוא נעשה תהליך - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
כן, אני רק ניסיתי לחדד שהבדיקה תהיה, על האם הוא מקבל את זה, גם בשביל לבדוק אפשרות להגיש וועדת ערר.
יובל דאדון
והנושא השני שדיברת עליו, אני אתייחס אליו, הנושא הזה של 'חרבות ברזל', איפה שניתן להקל בצורה מקצועית, שהיא לא מסכנת, לא את האדם, לא את האזרחים שנוהגים אתו, אנחנו עושים את זה, אין לנו שום רצון, שום רצון להביא עוד אנשים למרב"ד, לטרטר אותם, שיחכו עוד זמן, שיבדוק אותם רופא. דברים שאנחנו יכולים לקבל, על סמך הבדיקה עצמה, בוודאי, זאת אומרת, אם יש לנו, באופן ברור, סיכום מרופא, שעבר תהליך שיקום, שבא ואומר, 'לצערנו, קטוע רגל ימין, רגל שמאל מתפקדת מצוין, כוח גס, בידיים מצוין, כל הדברים האלו, אין מחלות רקע, לא מקבל שום תרופות, בריא לחלוטין, אין לנו שום צורך להביא אותו למרב"ד ולהעביר אותו ל- 231 171, כן, אתה מכיר את הקודים לנהיגה, לנהיגה בצד שמאל.
אבנר גולן
אוקי, עכשיו יש לי שאלה נוספת אחרונה בבקשה, גם דיברנו על זה בעבר וגם בוועדה נוספת, אם כתגבורת, ניתן בעצם להסמיך בתי חולים שיקומיים, כי שבעת בתי החולים שקיימים בארץ, להפוך אותם ליחידות 'סמך' של המרב"ד, שהם יעשו גם בדיקות כשירות נהיגה, יש להם גם את האמצעים, את הרופאים, מרכזי סימולציה של רכבים בתוך בתי החולים וכדומה ואז בעצם, הם בעצם עושים את הבדיקה, עבור מרב"ד ומספקים את התוצאות הבדיקה למרב"ד וזה נרשם במחשב אצלם, פשוט זה יפחית הרבה מאד את העומסים, גם על מרב"ד, בהווה ובעתיד.
היו"ר יצחק פינדרוס
אנחנו נחזור אליך לדבר הזה. אני רוצה לשמוע מטליה ליאור מנהלת תחום ניידות בביטוח לאומי.
טליה ליאור
השירות העיקרי שאנחנו מקבלים הוא פחות משירות נהיגה, אלא יותר וועדות שקובעות את גודל הרכב ומה האביזרים ועד שאנחנו לא מקבלים את ההחלטה, האדם בעצם, ממתין לטיפול של ביטוח לאומי, אני יכולה להגיד שהיה שיפט רציני, היו 2,000 ממתינים והם לאט לאט מכרסמים במשכי ההמתנה, אני רק חוששת שזה יחזור על עצמו וצריך למצוא פתרון ארוך טווח, להגדיל מקומות, כרגע מתקיימת וועדה אחת בתל אביב ואחת בחיפה של מושאים, בעצם, גוררים את כל האנשים למרכז.
היו"ר יצחק פינדרוס
כן, אני מנסה שוב בוועדה ואני אומר את זה כאן בשלושת רבע שעה האחרונים, אבל גם בוועדות הקודמות, תראו ופה אני כן צריך עזרה שלכם ובסוף, זה נכון, זה המרב"ד, אבל צריך בסוף את הדבר הזה. מה שהיה חסר לנו בוועדה הקודמת, זה האי ידיעה בסוף, את אומרת, 2,000 ממתינים, כמה מתוך אותם 2,000 בעצם, אם אנחנו נעבוד נכון, לא יצטרכו בכלל להיכנס לתוך המסלול, זאת אומרת, יש כאלה שלא יצטרכו, למה? רופא השפחה כבר ראה אותם, משרד הביטחון, לצורך העניין, כבר ראה אותם, או הוועדה הרפואית של ביטוח לאומי, לא אצלך, זה נכון, אבל זה בביטוח הלאומי, וועדה רפואית של ביטוח לאומית כבר ראתה והם לא צריכים לעבור עוד וועדה רפואית, אלה בעצם השאלות שאנחנו שאלנו לפני שנה, שאלנו ביולי ולפני חודש, התחלנו להבין שהדברים האלה, מתחילים, איכשהו לעבוד. זאת אומרת, כמה אנשים יורדים, מתוך רשימת העניין של האנשים שנכנסים בכלל לתוך המערכת, אחרי שנעשה את זה, נוכל לדעת, יוכל משרד הבריאות לדעת, כמה וועדות הוא צריך, יכול להיות שהוא לא צריך וועדות בכלל, כי יכול שבסוף, כשנזקק את זה, נגיע לצורך העניין, למאה איש בשנה בכלל, שאמיתי צריכים לראות פיזית וועדה ואמרנו, הדוגמא הקלאסית, מי שקטוע גפיים, כשהוא יגיע לוועדה רפואית, הגפיים שלו, לא יצמחו, לא יעזור כלום ולכן, אין צורך להטריח וועדה רפואית, לראות שאין לו גפיים, אם יש לנו את כל המידע דרך, או ביטוח לאומי, או משרד הביטחון, או באיזשהו מקום, שאין לו גפיים.
טליה ליאור
אז ה-2,000 איש האלה, מתוך ה-5,000 שהיו צריכים להגיע בעצם, 3,000 לא מגיעים, כי אם הרכב שנקבע להם לפני כמה שנים, עדיין משווק, אנחנו לא מפנים שוב לוועדה, אנחנו בעצם לוקחים את אותו רכב ונותנים עליו את ההטבות, זאת אומרת, יש כאן איזשהו צמצום, אנחנו לא מפנים כל אחד, אם אנחנו יכולים, בגלל זה אנחנו רוצים לעבוד בשיתוף פעולה נכון, שנדע איזה דגמים משווקים יש, אם אנחנו נקבל מהם רשימות עדכניות, אנחנו לא מפנים.
היו"ר יצחק פינדרוס
אלה בדיוק הדברים, לשם אנחנו חותרים, זאת אומרת, אפשר, בניגוד כשמשהו עובד, אז אנחנו פונים פנייה פרטנית ופנייה ספציפית זה בסדר, כרגע התחושה של כולנו, אמרתי מכיוון שהמרב"ד נמצא הרבה מאוד שנים על שולחנה של הוועדה הזאת, התחושה שלנו, שאם לא נתחיל, פשוט לקלף, אחד לאחד, לא מקרה-מקרה, אלא ברמת ה- אנחנו לא נגיע, אנחנו פשוט נשב, אפשר וועדה פעם בשבוע על המרב"ד ובסדר גמור, אלה בעצם הדברים ש- חוץ מזה, אתה רצית להתייחס על מה שדיבר, על בתי חולים שיקומיים.
יובל דאדון
לגבי בתי חולים שיקומיים, אז באמת, הנושא נידון בוועדה אחרת - - -
רות פרמינגר
ועדת עבודה.
יובל דאדון
ואכן אנחנו יצרנו קשר עם אותו גורם שהמליץ על הדבר הזה ובדקנו את האפשרות וכתוצאה מכך, גם הופץ קול קורא, אחרי שעבדנו מולם, הם עבדו מולנו, הייתה תקשורת, כדי להבין בדיוק, מה אנחנו צריכים כדי לעשות את ההליך כשירות נהיגה, איזה אלמנטים חשובים, גם מבחינת אותו סימולטור, אותו מה שנקרא, אינדיקטור שמאפשר את אותה בדיקה, בקביל להערכה הרפואית הכללית. הדבר דוייק, הדבר נידון אצלנו בוועדת מכרזים, לראות, איך אפשר לעשות את זה באופן תקין, לפני הנהלים, מול התקשרויות, מול בתי חולים, מול תאגיד, מול קופות חולים, לאפשר שוויוניות, באופן מלא ולא מוסד כזה ספציפי, או אחר, אנחנו פה למען הציבור ולא משום סיבה אחרת וכתוצאה מהדבר הזה, יוצא הקול קורא, כדי שיוכלו, אותם מוסדות, להגיש למשרד הבריאות ולשמש כשלוחה.
רות פרמינגר
אדוני, אני יכולה?
היו"ר יצחק פינדרוס
כן.
רות פרמינגר
עורכת דין רותי פרמינגר, ארגון נפגעי פעולות איבה. אני רוצה להגיד כמה דברים, קודם כל, אני חושבת שיש התקדמות ואני מברכת עליה, אבל יחד עם זאת, אנחנו מייצגים, גם נפגעי פעולות איבה שנפגעו, גם במלחמה, גם בעבר, גם קטועי גפיים מ'הצעד הבא', שאני מקווה שתהיה אפשרות גם לרונן לדבר ואני רוצה להגיד, הנושא של האינפורמציה, למשל, נכון שיש מקרים שהם בעייתיים לפרסום, אבל לא יכול להיות שבגלל מקרים מסוימים כולם - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
אבל הוא התייחס.
רות פרמינגר
אבל אני רק רוצה להגיד משהו בעניין הזה.
היו"ר יצחק פינדרוס
בסדר, אבל הוא יבדוק את זה.
רות פרמינגר
אבל דיברנו על זה גם בפעם שעברה, אבל אני רוצה להגיד עוד משהו, אמרנו שיש את האזור האישי, שזה מצוין, שכל האינפורמציות שם, גם כשרישיון הנהיגה שלך עומד לפקוע, גם כשרישיון הרכב שלך עומד לפקוע, הדברים האלה נגישים, זמינים ואפשר להשתמש בהם, אמרנו את זה גם פעם שעברה, בלי אינפורמציה אנחנו באמת, לא יכולים להתקדם. עכשיו, אני רוצה להגיד על הנושא של ההפרטה, מה שאנחנו קוראים, אנחנו דיברנו על זה גם אתמול, זה לא היה ארגון אחד שפנה ודיבר, אנחנו ביקשנו מהמצוקה של האנשים שלנו, גם אם זה יהיה, אדוני, הוראת שעה, זה לא, אבל אפשר להערים קשיים ולהגיד, האנשים האלה מטופלים, במיוחד הנכים של המלחמה, מטופלים במרכזים הרפואיים שיכולים לתת את המענה, יש להם את כל הפסיליטיז, אז למה להכביד על התהליך הזה? זה קיים, זה זמין. עכשיו שמענו שיצא קול קורא, אבל לא ראינו את זה וגם מי שחשבו שהוא קיבל את זה, לא קיבל את זה, אז אולי אנחנו יכולים לדעת במפורש, איפה התפרסם הקול קורא הזה, כדי שאנחנו נדע, זה משהו שנסתר? זה משהו שייעודי לאיזה אוכלוסייה מסוימת? אם זה באמת, רוצה לפתור לנו את הבעיות, אנחנו לא מדברים על, אנחנו מייצגים אנשים שיומיום מתקשרים איתנו, שזאת תלאות אמתיות, אז אנחנו רוצים לדעת, איפה התפרסם הקול קורא, כדי לדעת, את המכרז ראינו, זה מכרז לרופאים בתוך המרב"ד, אבל אנחנו רוצים לדעת, קול קורא.
היו"ר יצחק פינדרוס
לפני שאני מתכנס לסיום, אני רוצה את עורכת הדין, דנה דויד מלשכת עורכי הדין.
דנה דויד
שלום, כמה דברים, קודם כל, גם אנחנו מברכים על הצעדים החדשים, אנחנו מברכים על זה וזה נפלא. אנחנו בעצם, המתווך בין המכון, לבין אותם אזרחים ש.. להגיע למכון, היה לנו ניצול שואה, שבוע שעבר.., אבל זה דברים שהם בלתי נתפסים והם מתקשים להגיע למכון הרפואי ולכן הם נעזרים בנו, עכשיו הוחלט במכון הרפואי, לא לקבל אותנו יותר, זה החלטה מאוד מצערת וגם זה לא סביר, משרד הרישוי מקבל אותנו, בתי משפט מקבלים אותנו, זה משהו שצריך לקרות, אי אפשר להתעלם מאיתנו, זה מצחיק, כי אנחנו באים לעזור, אמיתי וכנה. עכשיו אני יודעת שדוקטור דדון קשה עם העובדה הזאת ואני יודעת, יש ראיות, אני שומעת, גם כלפינו, עדיין צריך לעשות מעשה, אי אפשר לסגור לנו את האופציה להגיע למכון הרפואי - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
מי הצליח להבין, מה הבעיה?
דנה דויד
הבעיה שאין אפשרות לעורכי דין להגיע למכון הרפואי, מעכשיו עד חודש שלישי.
היו"ר יצחק פינדרוס
אין אפשרות לעורכי דין להגיע למכון?
רות פרמינגר
זה לא סביר.
דנה דויד
זה כמו שמשרד הרישוי לא יקבל אותנו, זה משהו שצריך להיעשות.
יובל דאדון
טוב, הדבר פשוט לא נכון, עורכי דין יכולים להגיע למרב"ד, יש זמן ייעודי, בהחלט, זה קורה בפועל, לא ברור, מה הטענה.
רות פרמינגר
כלומר הם יכולים לייצג.
דנה דויד
לא, קבלת קהל נסגרת בחודש שלישי, הודיעו לנו שלא יפתחו .. לעורכי דין.
היו"ר יצחק פינדרוס
טוב, אנחנו נבדוק את זה, הם לא מכירים את זה פה, אלה שנמצאים כאן, לא מכירים את זה, דוקטור יובל יבדוק את זה, הוא לא מכיר את זה, אני רוצה להתכנס לסיום ולסכם את הדיון - - -
אבנר גולן
מילה אחת, לגבי ועדת ערר, רק להוסיף משהו, הצעה ליובל. יובל כמי שליווה כמה נכים בודדים לוועדות ערר, כי לא היה לו כסף וייצגתי אותם, כנציג ארגון עוזר להם, היחס הוא מאוד בוטה של הרופאים, חסרי ביטחון, חוסר אמפתיה מוחלט, הם חורצים גורל של נכים שם והנכים מבוהלים שמגיעים לוועדה, לא מתייחסים אליהם, מתייחסים אליהם בחוסר אמינות בכלל. הייתי ממליץ מאוד, כמו שאגף שיקום עושה לרופאי וועדות רפואיות, להעביר אותם במרכז מסר, מרכז סימולציה רפואית, יש שם בדיוק, איך מתייחסים לנכים בכלל, זה בבית חולים שיבא, אגף שיקום משתמש בזה, באמת, במסגרת הרפואה, .. מעביר את הרופאים של הוועדות הרפואיות, במרכז מסר ויש שיפור ביחס של הרופאים, כלפי הנכים, אז אולי אותם רופאים של הוועדות ערר, יעברו שם, גם במסר, מאוד חשוב, היחס והתחושה של לתת ביטחון לאדם שהוא לא משקר, הוא הולך לחרוץ לו גורל, מפסיק לו את החמצן, לוקח לו את רישיון הנהיגה, שיתייחסו אליהם גם בכבוד.
יובל דאדון
הרופאים בוועדת ערר הם באמת, רופאים בכירים עם הרבה ניסיון רב שנים, אנחנו נבדוק את הנושא הזה, זה באמת, לא פעם ראשונה שאתה מעלה את זה, פעם קודמת באמת, דיברנו כשהיו וועדות אחרות, וועדת השגה אחרות, שבהם אני שמעתי, באופן אישי, אמירה, בדיחה לא במקום שנאמרה על ידי מאן דהוא, באופן שיצר מצוקה וגם העביר מסר מזלזל, לנבדקים וגם למי שיושב בוועדה, אז ההעסקה הסתיימה, הדבר הזה לא מקובל, אז אנחנו נבדוק.
אבנר גולן
אני אשמח, ואם אפשר בכלל, לבטל את אגרת הערר לנכים, אלף שקל, או להחזיר להם לפחות, במקרה שהחזירו להם את הרישיון, צריך לחשוב על זה, כמו שבתי משפט פוטרים נכי צה"ל מאגרות - -
היו"ר יצחק פינדרוס
זה המחוקק, תודה. אני רוצה להתכנס לסיום, רק בהערת לעניין, מה שהוא אמר, על הנושא של היחס של רופאים, אני חייב לומר לך שהיה בעבר הדי רחוק, בביטוח לאומי, הייתה בעיה כזאת, בוועדות הרפואיות ומנכ"ל הביטוח לאומי הקודם, לקח את זה כמשימה והיה שולח אנשים לראות והיה פשוט מעיף רופאים בטיל, בטיל והוא הפסיק את התופעה, אחרי תקופה שהוא התלבש על הדבר הזה, הוא העיף רופאים ורציתי להעיר, רופא בכיר, לא הופך אותו לזה, יכול להיות שהוא מלומד מאוד ואנחנו מכירים את זה, אבל זה לא התחייבות, לכן אני אומר, הדבר הזה הוא היה בביטוח לאומי בעבר, בצורה חריפה והתופעה הזאת הופסקה, פשוט, מי שיודע, הוא שם שם לקוחות סמויים, הוא היה נכנס, הוא היה בודק, אני צריך לסיים, אני רוצה לחזור להתמקד ואני יאמר את מה שהתחלתי פה, אין דרך לטפל בסיפור הזה והוא לא דומה לשום דבר אחר שאנחנו מכירים, הסיפור של המרב"ד, ממש לא דומה לשום דבר שאנחנו מכירים, לא דרכונים ולא שום דבר אחר ונכון שכשאתה רוצה לפתור בעיה, אתה מגדיל את כוח האדם ומגדיל את הקיבולת, פה הדבר הוא בדיוק הפוך, אתה צריך לצמצם את שער הכניסה ואני שמח שדוקטור ספי מנדלוביץ', יחד עם דוקטור יובל דאדון, הבינו את המסר הזה, דיברנו על זה לפני שנה וחצי, צמצום שער הכניסה הוא הדבר הקריטי ביותר לדבר הזה, כל שאר הפתרונות הם פתרונות שיכולים לבוא אחר כך, כי לא יודעים, אני אם הייתי משרד הבריאות, אני לא יודע, אם הייתי פותח עוד מכון, כי אני לא יודע כמה צריך, יכול להיות שלא צריך - - -
רות פרמינגר
25 אלף אנשים ממתינים.
היו"ר יצחק פינדרוס
סליחה שאני אומר, אז אנחנו מדברים על משהו אחר, אנחנו לא יודעים, מתוך אותם 25 אלף, האם זה 1,000, או 100, או 5,000, כל מספר זוכה, כל מספר זוכה, מתוך ה-25 אלף, אנחנו לא יודעים וזה האתגר המרכזי, התקדמנו טיפה היום, אנחנו יודעים שמתוך ה-500 שמענו, כן, את סדרי הגודל שאנחנו מדברים עליהם ואנחנו עוד לא יודעים, אם יש 25 אלף, או 1,000, יכול להיות שיש 1,000 - - -
רות פרמינגר
אבל נכה מחכה שנה.
היו"ר יצחק פינדרוס
אם אנחנו נתקדם בכיוון שלך, אנחנו רק נסבך את הבעיה עוד יותר, זה בדיוק מה שאני רוצה להגיד לך, אנחנו נסבך אותה עוד יותר, אבל בואו, זהו, אז אולי יש וועדות אחרות שעושות משהו אחר, אני אומר לך, הוועדה הזאת רוצה לצמצם את שער הכניסה, להגיע למספר אמיתי, לדעת כמה אנשים באמת, בסופו של דבר, יצטרכו לראות וועדה רפואית, כי זאת שאלת השאלות ואת זה אנחנו נצטרך לדעת. אמר דוקטור יובל דאדון שכרגע 40 אחוז לפחות, מסיבות רפואיות, לא היו צריכים להגיע, אנחנו עדיין לא יודעים, כמה משרד הביטחון יכול לסיים את זה, במשרד הביטחון, כמה בביטוח הלאומי יכול לסיים בביטוח הלאומי וכשאנחנו נדע את המידע הזה, נדע בכלל, כמה יש, מה הצורך ואת זה אנחנו נדע ולכן אני כן, קיוויתי להיות- התקדמנו, אבל כן רוצה, אני אומר עוד הפעם, לראות איך הדברים האלה השפיעו, אנחנו נעשה בסוף המושב, ממש בסוף המושב, לראות בדיוק את הדבר הזה ואז אנחנו נדע, לאן הגענו ומבחינתנו גם, אנחנו נרצה לדעת, בשיטתו של ספי, שהיה תכנון אסטרטגי, זה היה התחום שלו הרבה מאוד שנים והיום הוא חזר לשם, רק שהוא חזר למקום אחר, בעבר, להגיע ל-בדיוק, מהו המספר בסופו של דבר, של הפונים השנתי האמיתי, לזכך כמה צריך באמת, בסופו של דבר, להגיע, אחרי שרופא המשפחה יקזזו, אחרי שמשרד התחבורה יוריד, אחרי שמשרד הביטחון יוריד, אחרי שכולם יורידו, מהו המספר האמיתי ואז, מהו הקיבולת של המספר האמיתי של הוועדות הרפואיות, של המכרז והקול קורא שתוציאו ואז נוכל לדעת, איפה אנחנו נמצאים. תודה רבה לכולם.


הישיבה ננעלה בשעה 10:26.

קוד המקור של הנתונים