פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
22
ועדת החינוך, התרבות והספורט
10/01/2024
מושב שני
פרוטוקול מס' 138
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום רביעי, כ"ט בטבת התשפ"ד (10 בינואר 2024), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 10/01/2024
הצעה לדיון מהיר בנושא: "מעונות הסטודנטים בזמן מלחמה"
פרוטוקול
סדר היום
הצעה לדיון מהיר בנושא: "מעונות הסטודנטים בזמן מלחמה"
מוזמנים
¶
אסף וינינגר - מרכז המחקר והמידע של הכנסת
רעות קרן - ממונה תחום תשתיות ופיתוח פיזי" מל"ג
דבורה מרגוליס - ראש מנהל ור"ה
מיכל אוסץ' - סטודנטית, התאחדות הסטודנטים
ענת גלפמן - יו"ר אגודת הסטודנטיות והסטודנטים בית ברל, התאחדות הסטודנטים
תלם עוזיאל - רכז אקטיביזם ויזמות האגודה תל חי, התאחדות הסטודנטים
אורי ירמיה - יו"ר התאחדות הסטודנטים HIT , התאחדות הסטודנטים
תמר וורבר - מנהלת מחלקת מדיניות, התאחדות הסטודנטים
עינת גלפמן - יו"ר אגודת הסטודנטיות והסטודנטית, בית ברל
רישום פרלמנטרי
¶
זיו אפללו - חבר תרגומים
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
הצעה לדיון מהיר בנושא
¶
"מעונות הסטודנטים בזמן מלחמה", של ח"כ יאסר חוג'יראת, חמד עמאר, בועז טופורובסקי, אחמד טיבי, ארז מלול, ניסים ואטורי (מס' 140).
היו"ר יוסף טייב
¶
בוקר טוב, מתכבד לפתוח את וועדת החינוך, התרבות והספורט, הצעה לדיון מהיר, בנושא מעונות הסטודנטים בזמן המלחמה, שחבר הכנסת יאסר חוג'יראת, חבר הכנסת חמד עמאר, חבר הכנסת בועז טופורובסקי שהצטרף, חבר הכנסת אחמד טיבי, חבר הכנסת ארז מלול וחבר הכנסת ניסים ואטורי. שוב אנחנו שולחים את תנחומנו למשפחות הנופלים, מתפללים להחלמתם המהירה של כלל הפצועים ולהחזרתם המהירה של כלל החטופים. חבר הכנסת יאסר חוג'יראת, בבקשה.
יאסר חוג'יראת (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת)
¶
בוקר טוב לכולם, קודם כל, תודה ליושב ראש הוועדה על זה שבעצם, ממש נתן לאירוע הזה עדיפות וקיימנו אותו תוך שבוע מהאישור שלו. הנושא של מעונות הסטודנטים זה נושא שעלה לאחר שהיו הרבה פניות מסטודנטים, כי שנת הלימודים הייתה אמורה להיפתח ב-15 באוקטובר ולצערנו, התחילה המלחמה ב-7 באוקטובר ואז היו דחיות לפתיחת שנת הלימודים, מספר חודשים עד שנפתחה לפני שבועיים בערך, הייתה הפתיחה והפנייה הייתה שסטודנטים שהתחייבו וקיבלו מעונות מהאוניברסיטאות, חייבו אותם בתשלום, למרות שהם לא השתמשו בזה ומה שאני רוצה להגיד כאן, שאנחנו יודעים, כמעט שבעה אחוז מהסטודנטים בישראל, גרים במעונות ובמשבר של הקורונה הייתה התנהלות מסוימת של האוניברסיטאות, כלפי הסטודנטים, גם בנושא של המעונות והבקשה שלי, בעצם, לאוניברסיטאות יש את הניסיון, לנסות גם מה שעשו במשבר הקורונה, גם להכיל אותו על המשבר של המלחמה ולבוא לקראת הסטודנטים, בלתת הנחה, לעזור להם בכל הנושא הזה של התשלום, החודשים שהם בעצם, לא השתמשו במעונות.
נושא שני שרציתי להגיד כאן בפורום הזה, האוניברסיטאות והאקדמיה בשבילנו זה מגדל אור של קמפוסים שחיים בהם סטודנטים, גם יהודים, גם ערבים, זה מקום שיש בו דעות שונות, אבל צריך להיות גם כבוד הדדי ואני מקווה שבתוך הקמפוסים הם יישארו סטריליים, בכל הנושא הזה של הוויכוחים שקיימים בתוך החברה הישראלית, אבל וויכוח זה חשוב, דיון זה חשוב, חופש ביטויי זה חשוב, אבל חשוב גם לשמור על כבוד הדדי ושותפות ואני מקווה שהאוניברסיטאות והקמפוסים ימשיכו לשמש גם דוגמא לדמוקרטיה בישראל ושוב, אני אומר, אנחנו כיהודים וערבים, חיים כאן, גם סטודנטים וגם בתוך החברה, אנחנו נמשיך להיות כאן יחד, לכן תמיד צריך לחזק את המשותף שביננו. תודה.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
בוקר טוב לכולם, קודם כל, אני משתתף בצערם של המשפחות שאיבדו את יקיריהם, מאחל החלמה מהירה לכל הפצועים וחזרתם של כל החטופים. תשמע, אני נכנסתי לנושא הזה, אחרי שקיבלתי פניות מכמה סטודנטים וסטודנטיות דרוזיות, חלקם נמצאים במילואים עכשיו והם לא יודעים מה ייקרה איתם, עם ה-7 לחודש, הם לא יודעים מה קורה איתם במעונות, חלקם משלמים כסף עד עכשיו, ההורים שלהם, על הנושא של המעונות, למרות שהם לא משתמשים במעונות שלהם. אני לא יודע, אם נמצא פתרון לנושא הזה ולכל הנושא של המילואימניקים, התוכנית של שר האוצר, למרות שאני אמרתי, לא צריך עם המילואימניקים פעימות, צריך פעם אחת לשלם את כל הכסף, לא יכול להיות שנותרה משפחה של איש מילואים שנמצא במילואים, היא בקשיים כלכליים עכשיו, לא יכול להיות שהעסק שלו יקרוס כשהוא במילואים, אבל נושא של סטודנטים ומילואימניקים זה נקודה מאוד חשובה שאנחנו צריכים לטפל בה ולראות בדיוק, איך אנחנו עוזרים לאותם מילואימניקים שנמצאים עכשיו במלחמה.
הנקודה השנייה שקיבלתי פניות גם מסטודנטיות דרוזיות שהיו בנתניה ואני מזכיר את נתניה, בנות של נתניה, ההורים שלהם, האחים שלהם נמצאים במילואים, נלחמים עכשיו ובגלל שהם מדברים ערבית, נכנסו אליהם למעונות, גירשו אותם משם, זרקו אותם משם, אני גם דיברתי עם עיריית נתניה, אני התערבתי שם, לא הצלחנו להחזיר את אותם בנות למעונות ועכשיו דיברתי גם עם אחת הסטודנטיות ששם, אומרת לי, באים אלינו בלילה וצועקים, אנחנו נגרש אותם, אנחנו נהרוג אותכם, אני לא מצליח להבין, איפה המשטרה? איפה הביטחון שנמצא שם? ילדות שנמצאות עכשיו במעונות וישנות שמה, כאשר המשפחות שלהן, באמת נלחמות ודווקא אותה סטודנטית שדיברתי איתה בבוקר, אח שלה נמצא במילואים מה-7 בחודש ומאיימים עליה להרוג אותה, בגלל שהיא מדברת ערבית, זה דבר בלתי נתפס במדינת ישראל, זה חוסר חינוך, שאנחנו לא מעבירים לגיל הצעיר שלנו, שיבינו שלא כל אחד הוא מחבל ולא כל מי שמדבר ערבית הוא מחבל ולא כל ערבי שהוא בישראל הוא מחבל, זה צריך להחדיר את החינוך הזה. אני לא ארפה מהנושא הזה, אני אביא את אותם סטודנטים שנמצאים בנתניה וחייב להיות פתרון לאותם סטודנטים שבנתניה. תודה רבה.
היו"ר יוסף טייב
¶
תודה רבה, אני רוצה גם להצטרף לאמירה שלך ואני מגנה בכל תוקף אמירה, תקיפה מילולית, או פיזית כלפי סטודנט, רק בגלל שהוא מדבר ערבית. אני חושב שדווקא ואני אומר את זה בכל הוועדות שקשורות לאקדמיה, שדווקא בפרק זמן הזה ומה שעברנו והטרור לא עשה הבדל, בין יהודי וערבי, פשוט היכה בכל מה שהוא ראה בדרך ולכן אני חושב שכמו שאתה אומר, אנחנו דווקא בפרק זמן הזה, צריכים להדק את החגורות - - -
היו"ר יוסף טייב
¶
ולהתאחד ולהעביר חינוך של לדעת לחיות ביחד, כי רק ככה אנחנו בסוף, נוכל להגיע לדברים טובים יותר. חבר הכנסת זאב אלקין בבקשה.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
אני אתייחס, אבל באתי לשמוע דווקא יותר על הפתרונות, מנציגי האוניברסיטאות ומהגישה של מל"ג, גם אני מקבל הרבה מאוד וזה מטריד אותי, אדוני היושב ראש, כי אני גם מקבל הרבה מאוד פניות מסטודנטים במילואים, לגבי הסוגיות שונות שקשורות למעונות ותשלום על מעונות, יש מוסדות להשכלה גבוהה שעשו את הג'סטה הזאת, אגב, אף אחד לא פיצה אותם, הממשלה לא חשבה להציע פיצוי, או סיוע למוסדות שלקחו את זה על עצמם ויש מוסדות שלא עשו את זה ואין פה אחידות, אני חושב שזה לא תקין וגם מל"ג חייב ות"ת חייבים להתערב פה ולקבוע איזשהו התנהלות אחידה עבור כל המוסדות ואם צריך לפצות את המוסדות בהתאם.
היו"ר יוסף טייב
¶
אוקי, אני רק רוצה לחדד שבנושא המעונות, ישנם מעונות שהם שייכים לאוניברסיטאות ויש מעונות שבעצם, האוניברסיטה משכירה את זה מגוף שלישי, יכול להיות שפה בעצם, אנחנו רואים את הפערים ואת ההבדלים, שבחלק מהאוניברסיטאות, כן לקחו והקימו איזשהו מתווה של פיצויים ובחלק לא, אבל אנחנו בסדר, אני אכנס ל-
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
אבל אנחנו כמדינה, צריכים גם לתת את העזרה שלנו לאותם מילואימניקים, אני דיברתי, אני קיבלתי הרבה פניות בנושא, שמילואימניקים שנמצאים עכשיו, נדרשים לשלם על המעונות שהם נמצאים בהם והוא נלחם ולא ישן במעון אפילו פעם אחת והוא חייב לשלם, אחרת יזרקו אותו, אחרי שהוא יחזור מהמילואים.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
הסוגייה הזה, היושב ראש, היא לא חדשה, היא גם עלתה בזמנו, בזמן משבר הקורונה ונמצאו פתרונות ואני חושב שהשאיפה, גם של מל"ג וגם של ות"ת, כמי שמתקצב את המוסדות להשכלה גבוהה, בטח כל עוד שמדובר על מוסדות מתוקצבים, מוסדות לא מתוקצבים זה יותר מורכב, אבל כל עוד שמדובר על מוסדות שמתוקצבים על ידי המדינה, צריך פה לשאוף לאיזשהו מדיניות אחידה ואם צריך, המדינה צריכה להציע, סיוע נוסף למוסדות להשכלה גבוהה, כדי לממש את המדיניות הזאת, אבל לא יכול להיות שסטודנט אחד, כן ילכו לקראתו ובמוסד אחר לא ילכו לקראתו, כמו ששכר לימוד הוא אחיד, גם בנושא הזה, בשנה כל כך מיוחדת, צריך מדיניות אחידה ויש כלים, אגב, לבצע את זה, יש למשל, כללי מל"ג, בנושא של סטודנטים למילואים, זה סוג של תקנות שמל"ג מתקין ודיברנו על זה בדיון בוועדת חוץ וביטחון, דווקא השבוע, שבאופן מפתיע, עד היום מל"ג, לא שינה את הכללים שלו, פעם אחרונה שהוכנס תיקון לכללים האלה, היה ספטמבר 23, זאת אומרת, שכל התקופה הזאת, של תקופת המלחמה, למרות שיש מגעים ויש שינויים מסוימים שעושים מוסדות, לא חשבו במל"ג, לקחת את הכללים ולעדכן אותם בהוראת שעה, לשנה הזאת, כדי שהם יהיו, לא התנדבות של מוסדות, מישהו מוכן, או מישהו לא, אלא כללים מנחים של מל"ג כלפי כלל המוסדות, דווקא בנושא של הסטודנטים במילואים, כי יש כלי לזה נורמטיבי בידי מל"ג.
יאסר חוג'יראת (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת)
¶
אני רוצה להוסיף שני משפטים, אחד, לגבי האחידות, זה נכון, חשוב מאוד שתהיה אחידות, כי גם במשבר הקורונה, האוניברסיטאות באו לקראת, היו פתרונות לקראת הסטודנטים, אבל לא הייתה אחידות, בעצם, לא הייתה אחידות, בין הפתרונות שנתנו האוניברסיטאות וזה חשוב שתהיה אחידות. דבר שני, נכון שחלק מהמעונות ההפעלה היא לא ישירה, אבל אין לי ספק שגם האוניברסיטה יכולה להשפיע על אותו מפעיל שמשכיר את אותם מעונות, אז לדעתי יש מה לעשות כאן.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
לא, יש את המדינה, לא רק אותה אוניברסיטה, יש את המדינה שתיכנס לעובי הקורה והיא תיתן את הפתרונות, למקומות שהאוניברסיטה לא יכולה לתת את הפתרונות, שהמדינה תיכנס.
תמי סלע
¶
מבחינת החוק שיש כן הוראת שעה שנקבעה לגבי דחיית מועדים, לא לגבי פטור שהיא חלה גם, לא על כל הסטודנטים שגרים במעונות, אלא לגבי מי שפונו, נפצעו, בני זוג ששירתו, כן מי שמשרת במילואים זה חל עליו, זה מדבר על דחייה של מועדי תשלום בחוזים בכלל, אבל גם יחול על מעונות והדרך - - -
תמי סלע
¶
מעבר לזה, באמת, יש הבדל בין המוסדות, יש כאלה שקבעו פטור ויש כאלה שקבעו דחייה ויש כאלה שהחילו את זה על כלל הסטודנטים שלא נכנסו למעונות ויש כאלה שהחילו רק על כאלה שגויסו, פה באמת, אין אחידות וכל מוסד מחליט, גם לפי המקורות שחלים עליו.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
כן, אני מכיר שהחזירו כסף לאנשים ששילמו, אבל זה לא אחיד, כמו שאמר חבר הכנסת אלקין, צריך להיות משהו אחיד לכולם.
תמי סלע
¶
יש גם חקיקה כללית, לפי חוק החוזים שמדברת על נסיבות של כוח עליון שלא היו צפויות, שלא אפשרו בעצם, לפעול בהתאם לחוזה, אבל פה בדרך כלל, נטו לפרש, אלא אם כן, היו סעיפים ספציפיים בחוזה ויכול להיות שזה גם משהו שצריך כבר להיכנס בחוזים של מעונות, אבל אם אין התייחסות ספציפית, לא נטו לראות מצב בטחוני ומלחמה, למרות שפה, זה באמת נסיבות חריגות ואולי, אם מקרים יגיעו לביתי משפט, יפרשו אחרת, לא נטו לראות בזה משהו ש- אלא אם כן, יש ממש פינוי, משהו שמצדיק, אולי דיון מחדש, משא ומתן מחודש ומאמצים של שני הצדדים להגיע למשהו שיחלק את הסיכון.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
אבל כללי מל"ג, במסגרת החוק הרלוונטי, הם יכולים לשמש אכסניה להנחייה גם, למל"ג יש פה סמכות לקבל החלטות.
תמי סלע
¶
נכון, זה בדיוק עלה פה ואפילו יש כיוון של באמת, לחייב אותם לקבוע כללים לנסיבות מיוחדות, זה בדיוק הצעת החוק.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
תודה, כבוד יו"ר הוועדה. אני רוצה רגע לסווג כמה סוגיות שאנחנו זיהינו, גם בוועדת הצעירים וגם מול פניות ציבור בנושא הזה. האחד, אני רוצה רגע לדבר על צעירים חסרי עורף משפחתי, משמעותם, צעירים שאין להם גב משפחתי, או מצב כזה, המעונות הן מהשכן שלהם הקבוע במצב כזה ולכן מענק האכלוס, גם צריך להיכנס כסוגייה, זאת אומרת, המוסד צריך להמציא שאכן הם מתגוררים שם ושבזמן הפינוי, אנשים האלה יוסי, אכן יוכלו לחזור וללמוד ולא לנשור, כי זה אנשים בלי גב משפחתי, אתה יודע, מכל מיני סיבות, לא פשוטות, אז לפחות שאת מענק האכלוס הם יקבלו, כי זה בעצם, המשכן שלהם. אז בנושא הזה, אני אגב, אני חושבת גם לגבי כולם, אבל אני אומרת, בפרט צעירים חסרי עורף משפחתי שבקשר עם אגף יתד של הרווחה, שאפשר למפות אותם ויודעים שהם אכן, מי שזקוקים גם לאותו סיוע, צריך שיכנסו לתוך מתווה כזה.
יש את חיילי המילואים שמה שקורה איתם, שהם הרי פזורים בכל הארץ ובכל מוסדות הלימוד, שיש הרי מוסדות לימוד שלא יכולים לשפות על שכירויות, היה לנו מקרה כזה למשל ב-HIT בחולון, ניסינו לטפל בזה, עכשיו ב-HIT למשל, החברה היא חברה משכנת, זאת אומרת, לא כמו אוניברסיטת תל אביב שלקחה על עצמה את המימון והסבסוד, כי יש לה את המשאבים ואת היכולת הכלכלית, אלא חברה משכנת שהיא סולל בונה שהיא חברה שלא יכולה לספוג את הדבר הזה, אז פה נגיד, המדינה צריכה להבין איך היא משפה, איך היא משתמשת ביכולת שלה, לעשות איזשהו מתאם ושהאנשים האלה, כשהם עכשיו במילואים, לא ישלמו על כל החודשים שהם לא במעונות ואתה יודע גם איך זה עובד, אתה מוותר רגע על המקום, אין לך את המקום אחר כך, נוצר מצב אבסורדי, אז זאת גם סוגיה שהיא לא רק לספיר, או לתל חי, או למקומות המפונים, אלא היא סוגיה רוחבית ואנחנו פוגשים אותה וכמובן, מה שגם נידון וגם כמובן, בעייתי, המקומות המפונים עצמם ושכירויות, יש פה בעצם, באמת כוח עליון, צריך להבין איך פותרים את זה ואני גם חושבת שהמוסד צריך להמציא לכל סטודנט כזה, אישור שהוא אכן שוהה שם וזה מקום המגורים שלו, זה נכון לגבי כל מיני דברים שהם צריכים אותם אחר כך ולא לרדוף אחרי המוסד כדי להשיג, אלא המוסד צריך לתת להם את האפשריות גם להסביר את זה למוסד לביטוח לאומי, למקומות שהם צריכים, מאוד מאוד פשוט, אם רק יעשו את זה.
אני אספר לך דוגמא, כבוד יו"ר הוועדה, כשעשיתי דיון על מצבם של צעירים חסרי עורף משפחתי במצב הזה, הגיע אלינו צעירה כזאת מספיר שבאמת, פונתה, אין לה גב משפחתי ובאמת, הרווחה והמוסד לביטוח לאומי, כולם פתרו לה את הבעיה הזאתי נקודתית, אז אם אפשר לפתור את זה, לתת להם את האישור שהיא אכן לומדת שם, היא מקבלת את המענק ואת הפיצוי ואת הכול וכמובן, לא תשלם את השכירות, אז אפשר למצוא את זה עם כל הסטודנטים, פשוט לתת להם אישור שהם אכן נרשמו לשנת הלימודים, שהם אכן, או שכרו דירה, או במעונות ולפתור אותם מהדבר הזה, המל"ג יכול להוציא הוראה לכל הקמפוסים, פשוט תוציאו אישור למי שלומד בזמן הזה, בטח במקומות המפונים שהם יוכלו להתנהל. תודה.
ניסים ואטורי (הליכוד)
¶
תודה רבה, היה מהיר, יותר מהנסיעה. קודם כל, כן, אני מצטרף לדברים שאמרה חברתי, אני חושב שזה ראוי, קודם כל, אנחנו הדבר היחידי שיכולים לעזור לחיילים, ללוחמים, גם המפונים, כן כמובן. עכשיו במעונות, גם באוניברסיטאות שלא קשורות דווקא לאזור שפונה, עדיין צריכים לשלם שכר דירה וזה נראה לי הזוי הסיפור הזה, כן, אני ממן את הילד שלי לשכר דירה, אני משלם לו כל חודש, אז אני לא צד לעניין הזה, כאילו אני לא בבעיה כרגע כלכלית, אחרי זה היינו מבקשים ממכם הלוואות וכאלה, אבל אני אומר דבר אחד, צריכים לתת להם את הגיבוי הזה, שאנשים יהיו רגועים שהם יוצאים ללחימה והולכים להגן על מדינת ישראל, מחובתנו לעזור להם, צריכים למצוא את הדרך, איך אנחנו מונעים מהם לשלם תשלומים שאינם מחויבים כעת וכדי שישמרו על המעונות שלהם, כי אי אפשר לוותר ואחרי זה יחזרו ולא ימצאו את עצמם ועוד פעם, אנחנו יודעים מה זה להשיג חדר במעונות סטודנטים וצריך למצוא פתרון לדבר הזה. תודה רבה.
היו"ר יוסף טייב
¶
פשוט אני נותן לח"כים לדבר, כי משרדי הממשלה, אני רואה טרם הגיעו, אני מבין שיש פה, יוסף אתה רוצה להתייחס?
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
¶
כן, אני רוצה להודות לחברי הכנסת היוזמים, על ההצעה של לדון בסוגיית המעונות לסטודנטים, במיוחד לסמסטר הראשון, שלא הצליחו להגיע, או לא ללמוד ומחייבים אותם לשלם עבור שכירויות לחודש הזה, מן הראוי שהמדינה, או האוניברסיטאות, לשפות אותם, גם בסמסטר השני. אתמול סיירתי באוניברסיטת בן גוריון בנגב וגם נפגשתי עם הדוקטור של האוניברסיטה, על כל המצב המיוחד והמורכב ששורר באוניברסיטאות, בתקופה זו, האמת שיצאתי מעודד מהפגישה, כי גם תוכניות, יש הבנה לכל המצב וגם נעשים דברים בתוך האוניברסיטאות, אני מדבר על האווירה הכללית בתוך האוניברסיטאות, בין הסטודנטים, שצריך לשמור אותה כאווירה כן פתוחה ומאפשרת לכולם, תוך אפשרות לקדם שיח אחראי בתוך האוניברסיטאות, שיבטיח, גם בטחון לכולם ולכן עוד פעם, תודה לחברי, על כל פעולה שעושים בקשר לסטודנטים שהיא רק יכולה לעזור. תודה.
רעות קרן
¶
שלום, נעים מאוד, אני נציגת המל"ג ות"ת, אני ממונה תשתיות ופיתוח פיזי, קוראים לי רעות קרן. אז אני רוצה לציין שב-4 בדצמבר 23, ות"ת החליטה על הוספת 6,000 מלגות בקרן הסיוע לסטודנטים, על המלגה קוראים 'מיל גו', לטובת סטודנטים במילואים, שלא ימצאו זכאים בקריטריונים של קרן הסיוע, הם יקבלו מלגה בגובה של 5,000 שקלים, זאת אומרת, יש כאן תוספת תקציבית של 60 מיליון שקלים - - -
היו"ר יוסף טייב
¶
אבל הכסף הזה, אמור לבוא ולתת להם מענה רוחבי, זאת אומרת, זה שיש להם את סוגיית המעונות זה משהו צדדי, זה שהאוצר הוסיף 60 מיליון שקל לשנתיים, הווה אומר 30 מיליון לשנה, בסוף אותו סטודנט שמקבל את המלגה הזאת, הוא מקבל אותה, כי הוא לא יכול לעבוד, כי העסק שלו קרס, כי - - -
היו"ר יוסף טייב
¶
בדיוק, יש היום 70 אלף סטודנטים במילואים, אני לא יודע, כמה מהם נמצאים בתוך המלונות, אבל התוספת הזאתי, לא קשורה למעונות.
רעות קרן
¶
צריך לשפות את המל"ג בפיצוי, ממש בכפוף לסטודנט, על בסיס מעונות, לא להכליל את זה לסוגייה הרוחבית, צודק יו"ר הוועדה, זה לא הגיוני.
יאסר חוג'יראת (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת)
¶
הסוגייה היא לגבי המעונות, לגבי השלושה חודשים שהסטודנטים שילמו, חייבו אותם לשלם את הכסף, למרות שהם לא השתמשו בזה, מה איתם? זו השאלה.
רעות קרן
¶
כן, אני אציין שאולי אני לא יודעת, מי מכם שמכיר את המועצה להשכלה גבוהה, מכיר ויודע שבעצם, אנחנו נותנים למוסדות האקדמיים, הם אלה שמנהלים אדמיניסטרטיבית את המעונות - - -
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
יש כללי מל"ג למימוש סעיף רלוונטי בחוק המילואים, בחוק ולפי החוק, מי שצריך לקבוע את הכללים, לגבי המוסדות למימוש של החקיקה, לטובת חיילי מילואים, זה מל"ג. עכשיו, מעבר לזה, המוסדות יכולים לתת כל אחד מעבר, אבל אתם קובעים סטנדרט, אנחנו בסיטואציה ייחודית, כשאנחנו בסיטואציה ייחודית, צריך לייצר סטנדרט ייחודי, כהוראת שעה, אני לא מכיר מקרוב את מל"ג, אבל דבר אחד-שניים שאני יודע עליו, מל"ג יכול לעשות את זה.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
הדבר הנכון אולי להגיד, ש-300 מיליון שקלים שקוצצו בתקציב המעודכן, מתקציב המערכת ההשכלה הגבוהה, למל"ג, היו יכולים לשמש בדיוק - - -
נעמה לזימי (העבודה)
¶
אבל בסעיף התקציבי, ה-300 מיליון שקלים האלו, יכלו באמת לשמש, להתחיל להגיד שמישהו
אחר אמור לממן את השהות במעונות, שזה - - -
רעות קרן
¶
זה תחת הניהול שלהם, אני גם אציין שהרבה פעמים, מה שקורה זה שהמוסדות לא יכולים לבנות לבד, להקים פרויקטים של מעונות סטודנטים ולכן, הרבה פעמים הם בונים את זה בשיטת BOT ולכן - - -
רעות קרן
¶
אני מבינה מכם שאתם רוצים בעצם, שמל"ג ות"ת תכניס יד לכיס ותעזור למוסדות במימון שכר הדירה, אין בעיה, תביאו את התקציב מהאוצר.
היו"ר יוסף טייב
¶
תראה, אנחנו נעזור לכם, אבל אם אין בקשה מהמל"ג ואם המל"ג לא מבין במהות שצריך לבוא ולהכניס יד לכיס ולתקצב, אז אנחנו לא מתחילים שום תהליך, אם תצא אמירה מהמל"ג, שאנחנו רואים לנכון לתקצב את מעונות הסטודנטים, לאותם סטודנטים, לצורך העניין, שנמצאים בחזית ומוסרים את נפשם בשביל כולנו, בסוף, אם אין אמירה כזאת שיוצאת מהמל"ג, האוצר לא יבוא ויתנדב.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
אבל זאת בדיוק הבעיה, אתם גוף רגולטור, כגוף רגולטור, את לא חושבת שצריכה להיות בסוגייה הזאת, איזשהו אחידות מינימלית בין המוסדות, אני אומר, לפחות איזשהו סטנדרט מינימלי, לא יכול להיות שמישהו שלומד במוסד שמצאו לו פתרון, אז הוא מסודר ומישהו שלומד לידו, במוסד אחר, אין לו עם מי לדבר, כי המוסד ההוא, החליט לא לעשות את זה ולכן, הסיטואציה שהרוב מצאו, אבל לא כולם, היא בעייתית. עכשיו אם יש מוסדות מסוימים, מבחינת ות"ת, יצטרכו לשפות אותם על זה, כשיבדקו את הסיטואציה, זה נושא שצריך להיות נידון, בין המוסדות לבין ות"ת ואחר כך בין ות"ת והאוצר, אבל כרגולטור, אתם לא יכולים להשאיר את זה פרוץ לגמרי בשנה כזאת, בשנה רגילה זה שנה רגילה, למשל, אתם לא אומרים שכר לימוד כל מוסד יקבע בעצמו, לא, יש רגולציה. אז כמו שיש רגולציה בשכר לימוד, בסיטואציה כל כך מורכבת, שבגלל המדינה לא נפתחו הלימודים, הרי זה לא בגלל הסטודנט, המדינה יחד עם המוסדות, החליטו לדחות את תחילת שנת הלימודים ולכן אין לו מה לעשות עם המעונות ולכן לא הגיוני לגבות ממנו, אז מתקנים הוראת שעה לשנת לימודים אחת, בתוך כללי מל"ג וקובעים סטנדרט ומתחשבנים איפה שצריכים להתחשבן עם המוסדות.
היו"ר יוסף טייב
¶
אני רוצה להגיד שהדחייה היא, בוא, בסוף היא לא עוזרת, אנחנו רק דוחים את הקץ .
אותם סטודנטים אז אתם גורמים שלא יקרסו עכשיו, אז יקרסו עוד חודשיים וינשרו מהלימודים ואנחנו צריכים לעשות הכול, כדי שאותם סטודנטים, לא ינשרו מהלימודים. חבר הכנסת אחמד טיבי, בבקשה.
אחמד טיבי (חד"ש-תע"ל)
¶
תודה רבה, אני מתנצל על האיחור. כבר לפני חודש, או יותר, העלינו את הנקודה הזאת של סטודנטים שמתגוררים במעונות, במיוחד באזור המרכז והם נאלצים לשלם דמי שכירות מלאים, למרות שהלימודים אז, לא החלו ורבים מהסטודנטים, לא השתמשו במעונות. לחלק נמצא פתרון, כמו שנאמר כאן וחלק לא ולכן נשאלת השאלה, מה התפקיד של המועצה להשכלה גבוהה וראשי האוניברסיטאות, ות"ת וכדומה, כי העול על המשפחות, על הסטודנטים, הוא עול כבד, אנחנו קיבלנו המון פניות, מדברים פה הרבה על סטודנטים במילואים, לא רק סטודנטים במילואים, אלא סטודנטים ערבים שלא משרתים. העול הכלכלי הזה הוא עול כבד מנשוא ודווקא בתקופה הזאת, כשהקשיים הכלכליים בגלל המלחמה, בגלל המצב במשק הוא קשה לכולם, חייבים למצוא פתרון, לא יכול להיות שהרגולטור, לא נוקט עמדה שמשווה בין כולם, בכיוון הטוב, בכיוון של לתקן את העוול והדרישה הלא סבירה באווירה הזאת. תודה רבה.
דבורה מרגוליס
¶
כן ובשם שיטות המחקר, אז אני רוצה להתחיל בזה שהאוניברסיטאות, לא חיכו, לא למדינה ולא לאף אחד אחר, כבר בחודש אוקטובר, לדעתי שלושה שבועות אחרי ה-7.10, השבת האיומה, יצאה הודעה של מנכ"לי האוניברסיטאות, גם באופן יזום, גם לגבי דחיית תשלום שכר לימוד וגם לגבי דחיית תשלומי מעונות וזה הוארך עוד לפחות פעמיים, אנחנו חלק מה- אני בדיוק מסתכלת פה על הנתונים, גם העברתי לוועדה מכל המוסדות, את הדיווחים, ברוב המוסדות, כבר מדצמבר, המעונות מאוכלסים, אני מדברת על חיילי מילואים, כבר מעונות מאוכלסים, מחכים למי שלא הגיע, שומרים מקום, גם לסטודנטים מחו"ל, מזכים במידה ולא נעשה שימוש והודיע שהוא לא מתכוון להשתמש ומגוון של פתרונות. בנוסף למלגות שניתנו לסטודנטים בשביל לסייע להם לשלם, הבעיה, כמו שבאמת נאמר כאן ואני מצטערת על האיחור, לא שמעתי את הדיון בזום. הבעיה היא שיש כמה אוניברסיטאות שהמעונות אצלן מוחזקים, או נעשו בשיטת BOT עם חברות פרטיות, שהחברה בנתה את המעונות מתחזקת אותן, כמובן שמדובר בחברה עסקית ויש איתה התקשרות משפטית, נמצא בזום, עכשיו אני חושבת שיוכל לדבר, אורן קדוש שהוא הסמנכ"ל החברה הכלכלית בתל אביב, שהוא יכול להסביר בדיוק את המורכבות המשפטית והכללית שנוצרת כאן, אנחנו מדברים רק על אוניברסיטת תל אביב, על עלויות של מיליון שקלים, שפשוט הספרים יהיו גם לנגד עינכם.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
דבורה, אבל האם הייתה התדיינות על הנושא הזה, בין המוסדות הרלוונטיים שבאמת, אצלן זה ב-BOT, לבין ות"ת-מל"ג, כדי לנסות למצוא פתרון, גם לסטודנטים במוסדות האלה?
דבורה מרגוליס
¶
למיטב ידיעתי, המנכ"לים נמצאים בקשר עם ות"ת על בסיס קבוע, על מגוון נושאים וגם על הנושא הזה, הנושא הזה עלה, גם שכר לימוד וגם מעונות - - -
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
אנחנו מאוקטובר באירוע הזה, עברו שלושה חודשים, זה זמן מספק לנסות לסדר את זה.
דבורה מרגוליס
¶
האוניברסיטאות, כפי שאמרתי בדיון, הכניסו את ידם לכיס המדולדל שלהם ושילמו מה שיכולו לשלם, אנחנו מגיעים לנקודה שבה המדינה צריכה להיכנס תחת לאלונקה.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
זה משהו שהיו צריכים להכריע בו קודם, אנחנו עוד פעם, שלושה חודשים מתחילת האירוע, המוסדות שיש להם בעיה כלכלית, לפתור את, הפתרון הצודק, זה שמי שלא צריך מעונות, כי האוניברסיטה, לא פתחה בזמן את השערים, כי הנחו אותה, לא משנה למה, אבל הוא בסוף, כלקוח של האוניברסיטה, לא קיבל את השירות, הפתרון הצודק שעל החודשים האלה הוא לא משלם, לא סיוע, לא מלגה, לא זה, פשוט לא משלם ולכן - - -
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
אבל זה לא צריך להיות הנחות, זה צריך להיות פטור מתשלום, על כל התקופה, עד לתחילת שנת הלימודים החדשה שנקבעה, יש הבדלים בין המוסדות אז זה רלוונטי.
דבורה מרגוליס
¶
21 בדצמבר, כבר כל האוניברסיטאות פתחו, עכשיו פותח הטכניון ומיצו שם הסדרים נקודתיים, לצורך העניין.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
נכון, אבל זה צריך להיות פטור ואם יש למוסד לתת פטור, כי הוא אומר, אני משלם ל-BOT אז אין לי מאיפה לקחת, אז זה נושא שור"ה והמוסדות הרלוונטיים, צריכים לעלות מול ות"ת ולהפעיל לחץ כדי לפתור אותו תקציבית, מול המוסדות, אבל הוא לא יכול להישאר באוויר שלושה חודשים, שהסטודנט מסתכל הצידה ואומר, לחבר שלי במוסד אחר, נתנו פטור מלא ולי לא.
דבורה מרגוליס
¶
המילואים קיבלו פטור מלא, לגבי האחרים, שוב, כל אוניברסיטה למיטב יכולתה, אבל מה שאני רוצה להגיד, הפתרונות האלה, אתם מבינים שות"ת, לא מעביר שקל נגד כל שקל שיוצא, אנחנו מצפים ומקווים שהדברים האלה, למשל, יגיעו לידי ביטוי, בתקציב 2024, ששוב, אנחנו רק שומעים עליו - - -
דבורה מרגוליס
¶
אני רק אומרת, הנושא הזה עלה בהחלט, מול אנשי המקצוע של ות"ת, הם מודעים לזה. שוב הדברים הם בהתנהלות וזה אמור להיות - - -
יאסר חוג'יראת (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת)
¶
יוסי, אני רוצה לחדד את הבקשה שלי עוד פעם. מה שאני שומע כאן, מבחינת הפתרונות, זה מתייחס בעיקר לאנשי המילואים, אני מדבר גם על החברה הערבית, רוב, בעצם, כמעט כל החברה הערבית, סטודנטים בחברה הערבית, גרים במעונות, לא מבחירה, כי זה יחסית, זה במחיר זול לשוק, לשכור דירה וגם זה מה שאפשר למצוא ואנחנו מדברים על סמסטר שלם, הסטודנט הזה ששכר מעון, הוא שילם סמסטר שלם והוא בעצם, לפי החישובים הכלכליים שלו, הוא צריך ללמוד שני סמסטרים ואז ככה הוא חוסך את הכסף, ברגע שהדחייה הייתה בגלל המלחמה, אז הוא בעצם, הדחייה הייתה כמעט סמסטר שלם, הסטודנט הזה שחסך את הכסף שלו, שקיבל את זה מהמשפחה שהיא מוחלשת, חלשה ועם בעיות כלכליות, בעצם, הוא צריך לשלם עוד פעם, במקום לשלם עבור שני סמסטרים למעונות, הוא ישלם עבור שלושה סמסטרים, כי ככה התוכנית. הבקשה שלנו היא אם לא לתת פטור, להתחשב באותם אנשים, לפחות לתת להם איזושהי הנחה, 50 אחוז, היו תקדימים בקורונה, אז יש את המתווה הזה של הקורונה, אולי ליישם אותו גם כאן ולהתחשב בכל אוכלוסיית הסטודנטים, לא רק באנשי המילואים, להם גם נותנים את הכבוד, אבל צריך להתייחס, גם לכל הסטודנטים, שגם אם הם לא משרתים במילואים. תודה.
דבורה מרגוליס
¶
רק לעניין שאמרת, הוא לא ישלם על שלושה סמסטרים, חלילה, שנת הלימודים נדחתה ל-31 בדצמבר והיא נדחתה כדי למלא אותה במלואה, יהיו שני סמסטרים מלאים, הסמסטר, מן הסתם, מקוצצים ו- - -
יאסר חוג'יראת (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת)
¶
לא, אני לא מדבר על לימודים, לגבי מעונות, הוא ישלם על שלושה סמסטרים למעונות.
היו"ר יוסף טייב
¶
מזה לא? חודש אוקטובר, קיבל פטור, נובמבר-דצמבר הוא ישלם, הוא ישלם, תחלקו לו את זה, בסדר, אתם דוחים את הקץ, נו, אז זה לא שהוא לא ישלם.
דבורה מרגוליס
¶
ברור, באיזושהי נקודה, ברור שהוא יצטרך לשלם, אלא אם כן המדינה תיקח על עצמה, נאמר פה שהוא ישלם על שלושה סמסטרים, התשובה היא לא .
יאסר חוג'יראת (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת)
¶
הסמסטר היה אמור להסתיים באמצע ינואר, סליחה, אני מכיר את זה טוב, סמסטר א' היה אמור להסתיים באמצע ינואר כרגיל, אם שנת הלימודים הייתה - -
יאסר חוג'יראת (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת)
¶
לא, בינואר מסתיים, אחר כך בפברואר בחינות, שנת הלימודים מסתיימת ביוני, מתי תסתיים שנת הלימודים עכשיו?
יאסר חוג'יראת (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת)
¶
אז הוא יאלץ להישאר במעונות עד ספטמבר, אז הוא ישלם עוד סמסטר מעונות, לא שכר לימוד, לגבי המעונות, הוא ישלם עוד שלושה חודשים, שלא היו בחשבון שלו, זה הכול.
היו"ר יוסף טייב
¶
סמנכ"ל החברה הכללית והממונה על המעונות, בבקשה. הוא במיוט, אני יודע מה אני מדבר. טוב, עד שהוא יעלה, אני מצטער מאוד, תמר וורבר, מנהלת מחלקת מדיניות באגודת הסטודנטים, בבקשה.
תמר וורבר
¶
נשמח אם אפשר לשים את השקופית ששלחנו. אני אספר בינתיים שאנחנו רואים כמה הדיון הזה חשוב ותודה רבה לחברי הכנסת שיזמו אותו, אנחנו מכירים את כל הנושאים שהעליתם ולא סתם רואים כמה הוא חשוב, אני מוקפת פה בסטודנטים מהמעונות, שממש באו עד לירושלים, בשביל ההזדמנות לספר את הסיפור שלהם. רצינו בעצם, להציג כמה נתונים בסיסיים לגבי המעונות, נכון לשנת 2024 ואת הבעיות, כפי שאנחנו רואים אותם, גם בשגרה וגם בחירום. אנחנו בעצם רואים את כל מה שאתם תיארתם כאן, כסימפטומים של בעיה גדולה יותר ונשמח באמת להרחיב. אני אפתח את זה בינתיים אצלי ואתחיל לספר לכם. אז באמת, קצת תמונת מצב, מבחינת נתונים, אנחנו עומדים היום על 26 אלף מיטות בישראל, במעונות הסטודנטים, מדובר באחוזים של יחסי סטודנט-מיטה של שבעה אחוז, יש עוד כ-5,000 מיטות שנמצאות כרגע בבנייה. עדיין האחוזים מאוד נמוכים, ביחס לאוכלוסיית הסטודנטים, במיוחד כשאנחנו מבינים שיוקר המחייה בישראל גבוה מאוד, דיור זו ההוצאה מספר אחת של הסטודנטים, סטודנט, או סטודנטים שרוצים ללכת למקום לימודים, שהוא קצת יותר רחוק מבית ההורים שלהם, או שאין להם איפה לשהות, זה בגדול האופציה המרכזית שיש להם , בשביל לקבל דיור מוזל, במקום קרוב למוסד הלימודים.
מבחינת מחירים, אנחנו באמת, רואים שהמחירים במעונות הם נמוכים בכאלף שקלים, פחות, או יותר מהשוק הכללי, זה מה שהסטודנטים מדווחים, מבחינת המחירים שהם מוצאים כל שנה, בממוצע 1,650 שקלים לסטודנט במעונות ו-2,850 בשוק הכללי, אז כן זה פתרון שהוא יחסית יעיל ועובד, לחסוך לסטודנטים. מבחינת האוכלוסייה במעונות, אנחנו רואים שיש רוב יחסי של סטודנטים מהחברה הערבית וסטודנטים דתיים, באמת, אפשר לראות שזה אוכלוסיות שיותר נוטות להשתמש, גם בגלל הצורך בדיור מוזל ומסיבות נוספות ויש פה עוד נתונים שמטרידים אותנו, בעצם, אנחנו רואים שאף על פי החלטות ממשלה, שקבעו שצריך להוסיף בנייה של מיטות, על מנת לאפשר ליותר סטודנטים וסטודנטיות להשתמש בפתרון הזה של דיור מוזל, עדיין בין 2014 ל- 2020, פחות מרבע מכמות המיטות שנקבעה, נבנתה בפועל, כלומר אנחנו עדיין באיזשהו פיגור, מבחינת העמידה בהחלטות הממשלה בנושא ועוד משהו שהסטודנטים מדווחים עליו ויש פה גם סטודנטים שיספרו בעצמם, זה עלייה בתשלומים הנלווים, כן המחירים יחסית נמוכים, אבל מדווחים על תשלומים גבוהים, בין אם זה בחנייה, בכביסות, במיסים ללא הנחות הקבועות בחוק לסטודנטים ועוד תשלומים נלווים רבים במעונות.
אז שלוש הבעיות שאנחנו מאתרים, אתגרי השעה שבעצם, כל מה שאתם תיארתם כאן, נכנס בתוך אחת משלוש הבעיות האלו, הם הבעיות הבאות. אחד, אנחנו רואים אתגרי בנייה בתחזוקה, מעבר למחסור במיטות, יש בחלק מהמעונות, תנאים לא אטרקטיביים, בין אם זה אומר צפיפות גבוהה, בין אם זה אומר בנייה שהיא בסוף, סטודנט, או סטודנטים, פחות מעדיפים לגור בסיטואציה שבה הם גרים בחלל מאוד קטן וחולקים אותו. לפעמים התנאים הם גם מאוד ירודים, מבחינת האחזקה, כלומר אנחנו רואים הזנחה יחסית של המעונות, אין פיקוח על הנושא הזה. אין לסטודנטים יותר מידי כוח מול המפעיל ולכן, אף אחד לא ניגש ומתקן את התנאים הירודים. הבעיה השנייה היא אתגר מעמד הסטודנט השוכר, שזה נושא שמאוד מטריד אותנו ולדעתנו, אפשר לפתור אותו באמצעות חקיקה ואנחנו בעצם, רואים שהסטודנט, או הסטודנטים, שהם גם ככה החלק החלש יותר במערכת יחסים הזאתי, אין שום דבר שבעצם, מחזיק את המעמד שלהם, מול המשכירים, חלק מהדברים שהם מדווחים עליהם, זה חוזים מאוד מאוד בעיתיים ודרקוניים, זה קנסות גבוהים, מדווחים על כל מיני הפרה של פרטיות, שנכנסים להם לחדרים, בלי להתריע מראש, איום על הראש שלהם, להעיף אותם מהחדר וכו'.
הנושא השלישי זה באמת, מה שאתם העליתם כאן, שזה אתגר תקופות החירום, במצב חירום, לסטודנטים אין הגנה, בין אם זה אומר שהם נמצאים במילואים ומשלמים בכל זאת על החדר שהם שוכרים, בין אם זה אומר שהלימודים לא התחילו, אבל הם עדיין משלמים על החדר שהם נמצאים בו ועוד תופעה שמאוד מטרידה אותנו, זה שיש הרבה סטודנטים, גם בשדרות וגם בתל חי, שפונו מהמעונות שהם גרו בהם, שהיו לגמרי מקום מגורים שלהם, אבל המדינה לא מסכימה להכיר בהם כמפונים ויש לנו פה גם סטודנט שבה לספר את סיפור שלו. זהו, תודה רבה על ההזדמנות ויש פה באמת, את שאר הסטודנטים שאני בטוחה שישמחו לדבר.
ואליד אלהואשלה (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת)
¶
שלום לכולם, מכובדי היושב ראש, אין ספק שאנחנו נמצאים וחיים היום במציאות לא פשוטה, על כולנו, זה בגליל, במרכז, במשולש ובנגב, הסטודנטים הערבים נמצאים בתקופה לא פשוטה, גם בתוך האוניברסיטאות, כשהם נמצאים בתוך הקמפוס, כשיש אנשים מסתובבים עם נשקים וכו' ואנחנו שומעים את האנשים שלנו, הבנות שהולכות למוסדות להשכלה גבוהה, מפחדות ולכן אני חושב שמשרד החינוך וגם המל"ג, צריכים להתערב בנושא הזה, לייצר שיח מקרב, בין כל אוכלוסיות הסטודנטים, על מנת שאנחנו נעבור את התקופה הקשה הזאת. נושא אחר שאני רציתי, גם להעלות אותו כאן והוא לא קשור לסטודנטים, הוא קשור לתיכוניסטים, אני שלחתי לך גם אתמול מכתב בנושא הזה, אני לא יודע, אם זה מדיניות של הממשלה, או של משרד החינוך ושל משרד הבריאות, שמחליטים על מבחנים בתקופת חודש הרמדאן, דיברנו על נושא של מבחן רפואה ברמדאן וביקשנו להקדים את זה בשבוע ואין עדיין תשובה מפרופסור יציב, למרות שהוא התקשר אליי וביקש שאנחנו כביכול, נלך לכיוון שלו, אני אמרתי לו חד משמעתית שהדרישה שלנו, להקדים את זה בשבוע - -
ואליד אלהואשלה (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת)
¶
דוקטור אחמד, צריכה להיות אמירה חד-משמעית של כולנו בנושא הזה.
אחמד טיבי (חד"ש-תע"ל)
¶
אני ויאסר דיברנו אתו, גם אתה, היה סיכוי להקדים את זה בשבוע, אומרים שלא מצאו אולם מתאים.
ואליד אלהואשלה (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת)
¶
אבל הם טענו שיש חברי כנסת שאישרו שיתקיים ברמדאן, אני לא מאמין שיש חבר כנסת אחד שמסכים שיהיה ברמדאן, אז אמירה - - -
ואליד אלהואשלה (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת)
¶
יוסי אנחנו רוצים את המעורבות שלך בנושא הזה, להקדים את זה בשבוע.
ואליד אלהואשלה (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת)
¶
אוקי, עכשיו הנושא האחרון שאני רוצה להתייחס אליו, זה הנושא של כיתות יא' ו-יב', מכניסים להם מבחנים ברמדאן, אין בעיה, אבל להכניס ולשבץ מבחן, בתקופת שבירת הצום, בשעה חמש בערב ועד שבע בערב, זה אבסורד, איפה דבר כזה מתקיים? איך משרד החינוך מאשר דבר כזה? ולכן אנחנו ביקשנו, יש מבחנים במתמטיקה, באנגלית ובהיסטוריה, להקדים אותם שעתיים-שלוש, על מנת שהסטודנטים יספיקו לשבור צום בבית. תודה.
היו"ר יוסף טייב
¶
אורן קדוש. [לא מתחבר] אני רוצה רק לחזור למל"ג, רעות, ברשותך, מה שאני צריך ממך, זה אמירה חד משמעית של המל"ג, שהצורך קיים, לשלוח דרישה לות"ת, בצורה מסודרת, שאנחנו רוצים לבוא, הנה, יושב פה מפונה, זה הבית שלו, למה שהוא לא יקבל שיפוי? אם אנחנו מסתכלים על הסיפור של המעונות, שזה הבית שלו, אז איפה הבעיה? אני לא מצליח, יש פה בעיה משפטית?
רעות קרן
¶
רגע, יש כאן בעיה, אם יש סטודנטים שבאמת, משלמים שכר דירה ולא יכולים לממש את זכותם לגור במעונות, אבל אם סטודנט הוא לא במילואים והוא יכול להתגורר במעונות - - -
רעות קרן
¶
אני לא מדברת על שדרות ותל חי, אני מדברת רגע בכללי, בוא נדבר בכללי, אם אתה מדבר איתי ספציפי על שדרות ותל חי זה משהו אחר.
היו"ר יוסף טייב
¶
אבל אם אין מענה על שדרות ותל חי, אז כל שכן שאין מענה במקומות אחרים, לכן אני לוקח מקרה קצה ואני אומר, אם שם אין טיפול, אני לא שואל על השאר, כי ברור לי שבשאר אין טיפול.
רעות קרן
¶
שדרות ותל חי, דווקא קיבלו הרבה מענים מות"ת-מל"ג, כמו שאתם יודעים, שכר לימוד בחינם לכל הסטודנטים ו- --
היו"ר יוסף טייב
¶
רגע, אם הוא היה גר בבית שהוא לא מעון בשדרות, או בתל חי, הוא היה מקבל שיפוי? הוא היה מקבל החזר שכירות? הוא היה מקבל מקום לגור בו?
היו"ר יוסף טייב
¶
כן, כרגע מבחינתנו, מבחינתי לפחות, אני חושב שאין חולק פה, בין חברי הוועדה שזה מקום מגורם.
רעות קרן
¶
שנייה, אבל המדינה נותנת מענה, לכל מי שמפונה מהאזורים שקווי הפינוי, אז זה סוגייה אחרת, אני לא הייתי מערבבת את זה בסוגייה שלנו.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
אגב, אני לא יודע, אם המדינה נותנת מענה, סטודנט שלא רשום כתושב בשדרות, אלא גר בספיר במעונות - -
תמי סלע
¶
יש פה שתי סוגיות, סוגיה אחת זה לקבל אישור שהוא גר שם, כדי שהוא באמת יוכל להיחשב כמפונה, לעניין קבלת מענה כמפונה ולא תמיד הם מקבלים את האישור הזה, זה דבר אחד, הדבר השני זה התשלום על המעונות, שאני מבינה שאם הוא מפונה, אז ברור שהוא לא יכול להשתמש במעונות והוא לא נדרש לשלם לפי החוק, כי זה ברור שזה סיקול של החוזה, פה זה לא אמור להיות בעיה, מבחינה משפטית. יש מצב אחר וגם מי שמגויס ופה אני מבינה שזה לא היה חד משמעית, כל אוניברסיטה עשתה אחרת, אבל יש מצב שלא נפתחה השנה, לכאורה אפשר לבוא ולגור שם, אבל אין שום סיבה ופה צריך את ההתערבות, של לתת לזה תקציב ולפתור את הבעיה, כי גם ככה יש קשיים כלכליים גדולים.
רעות קרן
¶
וכאן, כמו שגברת דבורה אמרה, באמת, המילואימניקים שהם, מי שבאמת, לא יכול היה לממש את הזכות שלו לגור במעונות, שהרי הוא בצו 8 כרגע והוא לא יכול להשתמש במה שהוא משלם עבורו, הם באמת קיבלו פטור מלא.
רעות קרן
¶
אז נעשה בדיקה לעומק ונראה, מי מהמילואימניקים, מי שבאמת, מכורח הנסיבות, לא יכול היה לממש את זכותו לגור במעונות, לבדוק ולראות, מה אפשר לעשות, אבל סטודנטים בעיקרון, יכלו לממש את זכותם לגור במעונות, נכון, הם שילמו שכר דירה, זה כמו שאני אשכיר מהשוק הפרטי מעונות, אני זכותי לממש את החוזה ולגור במעונות.
תמי סלע
¶
אבל זה לא סביר לדרוש מסטודנט באשקלון למשל, שלא התחילו הלימודים וזה אמנם לא מקום שרשמית בכל התקופה היה שם פינוי, גם אני לא יודעת בכלל, אם אחר כך זה היה רשמי, לבוא ולגור במעונות של מכללה, שלא התחילו בה הלימודים, שיש שם מצב ביטחוני מאוד קשה, לא סביר שהוא ישלם על זה.
רעות קרן
¶
בוועדות קודמות, אשקלון עלתה כן לדיון, גם מבחינת ההטבות שות"ת נותנת, כמו שאמרתי, שדרות ותל חי קיבלו הטבה מטורפת, הסטודנטים לא צריכים לשלם בכלל שכר לימוד - - -
היו"ר יוסף טייב
¶
בסדר, אני אעלה את הנקודה הזאת, אני לא הולך להוריד אותה מסדר היום. אורן קדוש, בבקשה.
אורן קדוש
¶
שלום לכם, מצטער על התקלה הטכנית שלא היו תלויות בי, אבל מצאנו את הדרך. אז קודם כל, אני סמנכ"ל החברה הכלכלית של אוניברסיטה תל אביב, שהיא החברה שבעצם, מנהלת את המעונות עבור האוניברסיטה, זו החברה שנמצאת בקשר ישיר עם חברת שיכון ובינוי, שהיא בעצם החברה שמכילה את המעונות בשיטת ה-BOT. החברה עצמה, גם בקורונה וגם עכשיו, לא הייתה מוכנה לשאת בחלק מהעול, בשל מצבי החירום שנקלענו אליהם ולמעשה, האוניברסיטה עד עכשיו, השקיע כמיטב יכולתה, באופן הבא, אז קודם כל, האוכלוסייה שמשרתת במילואים, אנחנו נתנו פטור מלא משכר דירה ואנחנו ספגנו את העלות, זה הייתה עלות של כמיליון שקל לחודש ולמעשה, חודשים מה-7 באוקטובר עד סוף דצמבר, כיסנו את זה באופן מלא, לגבי ינואר כבר, פשוט נגמר לנו הכסף ואנחנו כנראה נתחיל לגבות מאותם אנשים שעדיין משרתים במילואים, חלקם שוחררו, אבל עדיין חלק גדול, משרת במילואים ונאלץ לגבות מהם את שכר הדירה, אם לא נקבל איזה סיוע אחר, כי פשוט העלויות הן מטורפות.
לאוכלוסייה הכללית, נתנו מלגות בשווי כולל של 400 אלף שקל, למי שאמר שצריך עזרה, כדי לסייע להם, עד כמה שניתן, אבל כאמור, החברה שבעצם, מפעילה את המעונות, שיכון ובינוי שצריך לציין פה, שהשקיעה עד היום כמיליארד שקלים בהקמת המעונות והיא בעצמה, הרי רוב הכסף, צריכה להחזיר אותו לחברה המממנת, במקרה שלה מגדל, אז היא טוענת שאין לה אפשרות לשאת בחלק מהעלות וכל העול נפל עלינו ובאמת, עשינו כמיטב יכולתנו ודרך אגב, גם בדרכים אחרים סייענו במלחמה, אירחנו חיילים אצלנו, מפונים, כל מה שיכולנו תרמנו ועשינו, אבל בנושא הכספי, פשוט הגענו לרמה של קצה גבול היכולת, לדוגמא במיליונים רבים, כמו שאמרתי, כמיליון שקלים לחודש ופשוט זה כבר עול שלא נוכל לשאת בו, מחודש ינואר.
היו"ר יוסף טייב
¶
כן, אין לי טענות, סליחה, אני אין לי טענות כלפי האוניברסיטאות, יש לי טענה כלפי הממשלה, כלפי המדינה, בסוף, המדינה צריכה לקחת על זה אחריות, עם כל הכבוד.
יאסר חוג'יראת (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת)
¶
זה בדיוק מה שאמרנו מהתחלה, המדינה צריכה להיכנס לעובי הקורה.
דבורה מרגוליס
¶
החומר הועבר לוועדה, אני לא זוכרת, יש נדמה לי, ארבעה מוסדות יש בבר אילן ובבן גוריון ונדמה לי שגם בעברית, אני מדברת על אוניברסיטאות, ארבעה מוסדות שיש להם התקשרות עם חברה פרטית להפעלת מעונות ויש עוד כמובן, גם מכללות וגם מכללות פרטיות.
תלם עוזיאל
¶
שלום, שמי תלם, אני נציג אגודת הסטודנטים של תל חי ואני רוצה לגעת במענק האכלוס, יש עשרות סטודנטים יהודים ולא יהודים כאחד, שפשוט פונו מבתיהם בעקבות המלחמה ומכיוון שהם גרים במעונות, הם לא זכאים למענק אכלוס, עכשיו לי יש חבר שהוא עולה חדש והוא עושה מילואים וכשהוא חוזר מהמילואים, הוא צריך למצוא ספות אצל חברים, איפה לישון, כי הוא לא מקבל מענק כדי לסבל דירה, או למצוא איזה שכירות, משהו בינתיים, פשוט אין מענה וכל מקום שאנחנו נתקלנו, אני מניח שאתם יודעים יותר טוב ממני, הבירוקרטיה הישראלית היא מטורפת ולאנשים שגם נמצאים במילואים וגם אם הם סטודנטים חדשים שרק יוצאים אל העולם, אין להם מושג איך לטפל בזה, עכשיו אם לא היה לנו את תמר מהתאחדות הסטודנטים, רבים מהם היו פשוט קורסים ויש כאלה שקורסים, כבר שלושה חודשים הם לא מקבלים שקל, אני אחד מהם, אני גר במעונות, פונתי ואני וחבריי פשוט, לא מקבלים מענק ואין לנו למי לפנות ואנחנו - - -
היו"ר יוסף טייב
¶
רגע, רק שאלה, יש להם אפשרות לקבל מענק והם לא יודעים, איך לעשות את התהליך, או שפשוט אין?
תלם עוזיאל
¶
התשובות שהם קיבלו ממשרד רשות האוכלוסין וההגירה ומשרד הפנים, שהם לא זכאים, מכיוון שהם מתארחים, עכשיו, מעונות, פנימיות וישיבות הסדר, אם אני לא טועה, הם פשוט לא זכאים, הם לא נחשבים כתושבי קבע, מכיוון שזה מעון זמני. עכשיו, אני וחבריי גרים שם, בין שנתיים לשלוש, בסוף זה פתרון דיור מאוד מאוד מוזל, יש סטודנטים שלא יכולים להשכיר דירה, לכן הם הולכים למעונות והם פשוט, עכשיו כאילו, במצבי חירום, הם מבינים שהם לא, אין להם שום זכויות, הם נופלים בין הכיסאות, אין מי שידבר איתם וזה פשוט מצב לא נורמלי, שאני מבקש את עזרתכם, באמת, לפתור אותו, כי לנו כסטודנטים צעירים שרק יוצאים אל העולם ומנסים לרכוש השכלה ובאמת להתפתח, אין לנו את הכלים, פשוט אין לנו את הכלים.
יאסר חוג'יראת (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת)
¶
אין נציג של האוצר שרק ייתן לנו את התשובות בכל הנושאים האלה?
יאסר חוג'יראת (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת)
¶
אבל יש את התוכנית של השר עם כל הנושא של המילואימניקים, התשע מיליארד שקל שהוא דיבר עליהם, איפה הוא?
יאסר חוג'יראת (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת)
¶
אנחנו שומעים מספרים גדולים, אבל במציאות, לא רואים שום דבר.
היו"ר יוסף טייב
¶
אני אתן לאורי ירמיה, גם להתייחס, אבל לפני כן, אני רוצה להגיד, אנחנו לא נצליח להגיע היום, גם לקבלת נתונים וגם בסוף, למצוא פתרון אמיתי. אני מציע, אני אגיד את זה גם במסקנות ואני אגיד את זה כבר עכשיו, אני מציע לכנס דיון נוסף, כבר בשבוע הבא, בנוכחות משרד המשפטים, משרד האוצר, ות"ת ורשות האוכלוסין, זה גם נושא שאני אבדוק עכשיו מול לשכת השר. לא יתכן, אנחנו לא יכולים להשאיר את הדבר הזה, בסוף, כמו שאמרתי לך רעות, זה הבית שלהם, לא יתכן שמשרד הפנים יגיד להם, אתם נחשבים אורחים, הוא גר שם. כן אורי, בבקשה.
אורי ירמיה
¶
אז כן, אני אורי, אני יושב ראש אגודת הסטודנטים של HIT, אני בנוסף, דייר במעונות. באתי לדבר קודם כל, על משרתי הקבע שדיון הזה, שכחו אותם, גם אם הם עושים ימים ולילות בבסיסים והם לא קיבלו שקל. בנוסף אני רוצה לדבר פה רגע על התנאים שלנו כסטודנטים במעונות, אני אישית, אני אורח בבית של עצמי, זה אומר שאני משלם מע"מ מלא, לא מלא מע"מ, ארנונה מלאה, אני משלם כסף על כביסה, 38 שקלים בשביל לכבס בבית שלי, אני משלם על מנוי לחניון תת-קרקעי בבניין שלי 500 שקלים, 24 שקלים על מונים, כל ההוצאות האלה מגיעות למאות שקלים וזה בסופו של דבר, לא משתלם להיות במעונות, מול דייר בשוק הפרטי.
יאסר חוג'יראת (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת)
¶
כן, אני רוצה להתייחס לנקודה הזאת, זה היה דיון מאוד חשוב, לצערי זה זלזול מכיוון האוניברסיטאות, ראשי האוניברסיטאות, המכללות, גם שר החינוך שלא שלחו נציגים לדיון כזה, זה ממש מצער ואנחנו שומעים את זעקתם של הסטודנטים שהגיעו לכאן ויש הרבה כמוהם שלא הגיעו, גם מהחברה הערבית. אני רוצה להדגיש עוד פעם ולציין, הבקשה לדיון המהיר, אני ביקשתי אותו, בקשה לכל הסטודנטים, לא משנה, אם אתה יהודי, ערבי, משרת במילואים, לא משרת במילואים, חרדי, הכוונה היא לעזור לכולם ושוב אני חוזר על אותה נקודה, מי שגר במעונות, זה לא מבחירה, כי זה מקום יותר זול לשכור בשוק הפרטי. אנחנו היינו סטודנטים והיינו שם, עם התנאים הקשים ועם כל התחזוקה ובעצם משלמים על כל דבר שם, הם בוחרים בזה, כי זה הכי זול שיש ושוב אני מחדד את הנקודה הזאת, הדחייה של הלימודים, פרושו של דבר, אותו סטודנט מוחלש שבא מרמה סוציואקונומי נמוך, הוא צריך לשלם על שנה שלמה, על שלשה סמסטרים מעונות וזה נקודה שצריך לדון בה, בכובד ראש. צריך לבוא לכיוון הסטודנטים, כמו שמצאו פתרונות במשבר הקורונה, זאת אומרת, יש את היכולת ויש את האפשרות לבוא לקראתם, זה לא מדובר במיליארדים, זה כסף קטן לעומת מה שמשקיעים במקומות אחרים, אני לא אציין איפה, אבל זה כסף קטן מאד, שאשפר לבוא לקראת הסטודנטים, גם מכיוון הממשלה, משרד האוצר, החינוך, המל"ג, הות"ת, חברי כנסת, אנחנו כולנו צריכים להתאחד בשביל טובת הסטודנטים, תודה.
עינת גלפמן
¶
שלום לכולם, אז האמת שלא תכננתי לדבר, הגיעה איתי גם מיכל, סטודנטית מבית ברל, אז היא יותר תרחיב אחרי, אם אפשר. אני באופן אישי, התחלתי שנה שביעית באקדמיה, שש שנים מתוכם, גרתי במעונות ואני מצטרפת למה שנאמר פה, זה באמת הבית שלנו, בסופי שבוע, בחגים, אנחנו יוצרים ביחד איזושהי קהילה, נשים, גברים, יהודים, ערבים, דתיים, חילוניים ובאמת, אצלנו גם בבית ברל זה נראה כמו קיבוץ, אז זה בכלל גם פסטורי ויפה, אבל המצב הזה שבעצם, המעונות, התשלום שלנו לחברה חיצונית, מגביל מאוד את המכללה ומגביל אותנו את הסטודנטים, כל דבר זה צריך להילחם על זה ובעצם, בסוף זה מובן, זה עסק והרצון שלהם להרוויח, אבל הרבה פעמים, הם לא רואים שאנחנו בסוף סטודנטים צעירים, בני עשרים וקצת, פעם ראשונה יוצאים מהבית והם לא רואים את הצרכים שלנו והם רואים אותנו כאיזשהו צ'ק פתוח שההורים הביאו בתחילת שנה א' שלנו, כפיקדון ולא מעבר לזה ונשמח לכל עזרה שאפשר בנושא הזה.
מיכל אוסץ'
¶
טוב, אז כתבתי, רק בשביל לא לשכוח, שמי מיכל אוסץ', אני סטודנטית שנה א', להוראת אנגלית, במכללת בית ברל, אני חיילת משוחררת, חשוב לי לציין שאני גם מדברת בשם הסטודנטים היהודים והערבים והדתיים והחרדים כאחד, אני חיילת משוחררת וכמו רבים מחברי, אנחנו עובדים קשה מאוד, חוסכים כל שקל לשקל, בשביל לממן את שכר הלימוד שלנו ואת המגורים במעונות. כמו רבים וטובים, התרגשתי לקראת שנת הלימודים, זה פעם ראשונה שאני יוצאת מהבית של ההורים שלי ויוצאת לחיים האמיתיים. בערב שמחת תורה, קיבלתי מפתחות לחדר שלי במעונות וכמו כולם, במוצאי החג, החיים שלנו השתנו לחלוטין, רובנו גויסנו ומי שלא גויס, מתנדב בחמ"לים, אני ואמא שלי, באופן אישי, עד שהתחלנו את הלימודים, אני ואמא שלי ניהלנו את החמ"ל האזרחי בנתניה והתנדבנו, ללא אותו ובלי חשבון שעות כלל וכמובן שלא התחלנו את שנת הלימודים, זאת אומרת, שלא עברתי למעונות ובניגוד לאקדמיה והמכללה עצמה, שדחה באופן מידי את כלל התשלומים, גילינו שהתשלום למעונות, במקרה שלנו, על חודשיים של אוקטובר ונובמבר נגבה, למרות שבפועל, כף רגלנו, פשוט לא דרכה בקמפוס ואני פשוט רוצה להבין, למה? זה כי אנחנו סטודנטים? כי אנחנו לא יכולים לצעוק? כי אנחנו במגזר חלש, גם היום וגם בעתיד?
רבים מאיתנו איבדו את העבודה שלהם, אני למשל, כרגע מובטלת וצומצמנו בשעות, באופן לא הגיוני במקומות אחרים ואנחנו עומדים מול קשיים כלכליים ובעיניי ובעיניי חברי, זאת פשוט גניבה, פשוט גנבו מאיתנו וככה אני רואה את זה וכמו חברות רבות במדינה שבאו להקל על אזרחי ישראל, אני מצפה גם מחברת המעונות, שיתנו יד למאמץ המלחמתי ויקלו עלינו. במקרה שלי, נגזלו ממני 4,500 שקל, זה לא סכום קטן לאף אחד, בטח שלא לסטודנט ולחייל משוחרר ומחברים נוספים שנגזלו אפילו סכומים גדולים יותר, כי אני באופן אישי, פשוט בחרתי בחדר יותר זול ואני פונה אליכם היום, בשביל שתעזרו לי ולחבריי, לקבל את כספנו בחזרה ושפשוט נצליח לסיים את השנה הזאתי, בכבוד, לא מדברת על מענק מלא, או משהו כזה, אבל איזשהו החזר מסוים, או הקלה, גם למי שאין פיזית קשיים כלכליים בבית, אבל כסטודנט, אתה עצמאי לחלוטין ובין אם ההורים יכולים לעזור, או לא יכולים לעזור, אנחנו עושים את זה לבד ומגיע לנו לקבל, לפחות החזר על החודשיים שנלקחו מאיתנו. אני את שלי אמרתי, תודה רבה.
היו"ר יוסף טייב
¶
דברים חשובים, טוב, ברשותכם, קודם כל, הוועדה מודה לכלל המשתתפים, הוועדה שולחת תנחומים למשפחות החללים, איחול החלמה מהירה לפצועים, מתפללת ומקווה להחזרתם המלאה של כלל החטופים במהרה. הוועדה מגנה בתוקף, כל מקרה של התנכלות, כלפי סטודנטים ערביים בקמפוסים, רק בגלל היותם ערבים, או מדברים את השפה, בשעה זאת, צריך להתאחד ולדעת לחיות ביחד. הוועדה קובעת שאין לשלם עבור שירות שלא ניתן, סטודנט שלא השתמש במעונות, לא ישלם עבורם. הוועדה קוראת לאוניברסיטאות, למצוא פתרונות ייעודיים, לפתירת בעיה זו והוועדה דורשת מהאוניברסיטאות, לפנות לות"ת, שיממן את עלות המעונות, במקום הסטודנטים שלא השתמשו בהם, אך לצערי, עדיין נדרשים לשלם עבורם. הוועדה תתכנס לדיון נוסף, בהשתתפות, משרד האוצר, משרד המשפטים, משרד הפנים, רשות האוכלוסין, משרד החינוך, מל"ג וות"ת ונציגי מוסדות נוספים של השכלה גבוהה, כדי לשמוע על הנתונים ועל הפתרונות שניתנים למען פטור מתשלום למעונות. ברשותכם, אני נועל את הוועדה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:34.