פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
42
הוועדה המיוחדת לפניות הציבור
15/01/2024
מושב שני
פרוטוקול מס' 49
מישיבת הוועדה המיוחדת לפניות הציבור
יום שני, ה' בשבט התשפ"ד (15 בינואר 2024), שעה 11:39
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 15/01/2024
סקירת ראש אגף עידוד תעסוקת הורים, לרישום לשנת הלימודים התשפ"ה, למעונות יום, משפחתונים וצהרונים
פרוטוקול
סדר היום
סקירת ראש אגף עידוד תעסוקת הורים, לרישום לשנת הלימודים התשפ"ה, למעונות יום, משפחתונים וצהרונים
מוזמנים
¶
דפנה מאור - מנהלת אגף בכיר עידוד תעסוקת הורים, משרד העבודה
מיכל רונן - מנהלת אגף בכירה, מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור
שחר נוימן - מנהל תחום מוצרים דיגיטליים, מערך הדיגיטל הלאומי
אסף ליבוביץ - ד"ר, מנהל תחום מדיניות והערכה, אגף לחינוך הגיל הרך, משרד החינוך
טובה סיני - מנהלת מערך הגיל הרך, ארגון נעמ"ת
מירב גרסלר - מפקחת מעונות, ארגון נעמ"ת
יניב בר אור - מנכ"ל, התאחדות מעונות היום הפרטיים בישראל
נטע חזן - נציגת התאחדות מעונות היום הפרטיים, התאחדות מעונות היום הפרטיים בישראל
ישראל ליאור גבאי - יו"ר רשת נאות מרגלית, רשת נאות מרגלית
שרון זיגדון - מנהלת האגף לגיל הרך, ויצו, ארגון ויצ"ו
רחל מורגנשטרן - מחלקת קשרי ממשל, עמותת חיים וחסד
הדס טלר - קשרי ממשל, עמותת חיים וחסד
שרה שוורץ - נציגת הפונים
יצחק פרל - הקו הפתוח של אגודת ישראל
דנה קציר - ראש ענף הגיל הרך, ארגון כוח לעובדים
רישום פרלמנטרי
¶
זיו אפללו – חבר תרגומים
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
סקירת ראש אגף עידוד תעסוקת הורים, לרישום לשנת הלימודים התשפ"ה, למעונות יום, משפחתונים וצהרונים
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
שלום, צוהריים טובים, אני מתכבד לפתוח את ישיבת הוועדה המיוחדת לפניות הציבור, אנחנו נתחיל עם סקירת ראש אגף עידוד לתעסוקת הורים, לרישום לשנת הלימודים תשפ"ה. אני אקדים ואומר, אני מגיע כרגע מדיון בוועדת כספים, על הנושא של הפיצויים בקווי עימות, נובמבר-דצמבר ועלה שם גם הנושא של מעונות יום ואני אשמח לשמוע מה קורה עם זה, מעונות יום שעדיין לא נפתחו, באזורי קו העימות, במקומות שיש מעונות יום וגנים פרטיים, שעדיין לא נפתחו. מה קורה במעונות הסמל, מה קורה במעונות הפרטיים, אז אני אשמח שבמסגרת הסקירה, גם בנושא הזה, תוכלו לתת לנו עדכון.
דפנה מאור
¶
בוקר טוב, דפנה מאור, מנהלת אגף לעידוד תעסוקת הורים, משרד העבודה. אני שמחה להיות כאן, כי יש פה משהו מרגש, זה אומר שאנחנו לקראת פתיחת שנת לימודים ויש מזה גם בתקופה הזו, משהו נורמלי, אז זה אולי ככה, אותנו מרגש שבעתיים, אני מקווה שירגש גם אתכם. אני אשמח אם אפשר לשים את המצגת ואז אני אוכל, אני רוצה לנסות בינתיים, לתת לכם קצת נתונים, ישבתי פה גם בשנה שעברה, באירוע דומה וקצת לומר לכם, מה היה. אז בשנה שעברה, לגבי הסבסוד, סליחה, אנחנו מדברים על תשפ"ד, אם אני מסכמת את תשפ"ד, שאנחנו עדיין במחצית השנה, עד לפני מספר ימים, עד ה-10 בחודש, אנחנו קיבלנו 125 אלף בקשות לסבסוד, כשהצפי עד סוף שנת הלימודים, יעמוד על 138 אלף בקשות, אני שמתי לי ככה את הנתונים, לסבר את האוזן, בתשפ"ג, בסוף השנה היינו עם 122 אלף בקשות, זה אומר שמספר הבקשות לסבסוד גדל בכ-15 אחוז ואם לסבר לכם את אוזן על נתוני רישום, כי אנחנו תיכף מדברים על רישום, לשנת תשפ"ד, נרשמו, כמעט 95 אלף ילדים, גידול שמבחנתנו, של 20 אחוז - -
דפנה מאור
¶
או, זה דווקא החלק הכי קל ואני אסביר, קודם כל, שאנחנו מדברים על רישום, אנחנו מדברים על מעונות בלבד, הסבסוד, כולל גם משפחתונים וגם צהרונים, זה דבר אחד והדבר הנוסף שצריך לדעת, שכ-40 אחוז, אל תתפסו אותי במילה, אבל כ-40 אחוז מהילדים במעונות, לא מקבלים סבסוד, זאת אומרת, יש לנו ילדים שנרשמו למעונות, הם גם עומדים בסדר קבלת ילדים, אבל הם לא זכאים לסבסוד ולכן נוצרים הפערים הללו, ענה לשאלה?
דפנה מאור
¶
יופי. אז אם אני קצת מתקדמת, אז אני אומרת, אז כמו שאמרתי, נרשמו כמעט 95 אלף ילדים, אנחנו ממש מדברים על מה שהיה, לפני שנה בדיוק ובעצם מתוכם, הצלחנו לקבל כמעט 60 אלף ילדים, בלי וועדות קבלה, זה שיעור מאוד מאוד גבוה, גם ביחס לשנים קודמות, אם אתם זוכרים, אני פשוט אזכיר למי שלא זוכר מהפעם הקודמת, או מאחת ההצגות הקודמות שלנו, אחד הדברים שהקפיץ משמעותית, את מספר הילדים שלא היו צריכים וועדות קבלה, היה עובדה של ילדים ממשיכים, בפעם הראשונה, גם מעון שעבר לוועדות קבלה, אם היה מספיק מקום לכל הילדים הממשיכים, הכנסנו את כל הילדים הממשיכים, בלי וועדת קבלה, זה אומר, שחלק מהילדים, כן עברו וועדת קבלה וחלק לא, עוד פעם, נתונים, חסכנו בזה, כ-20 אלף וועדות קבלה, לילדים ממשיכים, שזה מספרים מאוד משמעותיים, כי כשאנחנו מדברים על וועדות קבלה, זה הזמן קודם כל, אבל זה להביא מסמכים וכן המסמך הזה ולא המסמך הזה וכן יצא ברור ולא יצא ברור וצריך עוד משהו ועוד מסמך ולכן מהבחינה הזו, חסכנו מספר משמעותי מאוד.
לפני שאני אעבור לוועדות קבלה, אני גם אומר, שאנחנו עובדים מאוד מאוד קשה, לקראת תשפ"ה, לייצר מצב שגם את מה שכבר יש לנו לוועדות קבלה, את המספר שאתם לא רואים פה, שהוא של 35 אלף, הפוטנציאל לוועדות קבלה, אנחנו גם אותו, מנסים להקטין. אני הרי לא יכולה להמציא שום דבר מיוחד, אני רק יכולה לנסות לחשוב, איך אנחנו קדימה, מתקנים את הדברים ולמשל, אחד הרעיונות שאנחנו הולכים ליישם השנה, זה בכל המקומות שיהיה לנו רישום יתר, שהוא עד שלושה ילדים ולפעמים, תחשבו, בשביל ילד אחד, מעון שלם, עובר לוועדת קבלה, זה מטורף, אנחנו עוד לפני שאנחנו שולחים תשובות להורים, אנחנו נפנה למעונות וננסה לעשות שינויי תמהיל, לייצר מצב, שאם זה עד שלושה ילדים, לראות, איך באמצעים הקיימים, אנחנו פותרים את זה, עשינו סימולציה על תשפ"ד, עם מהלך כזה, אנחנו חוסכים 250 כיתות שלא יצטרכו להיות בוועדות קבלה, שזה פשוט עוד פעם, הורים שיקבלו תשובות בזמן, יקבלו תשובות מהר, לא יצטרכו להביא מסמכים, זאת השאיפה שלנו, המטרה שלנו, היא לצמצם את וועדות הקבלה למינימום ההכרחי.
אז בוא נעבור, אם אפשר לשקף הבא ובעצם, אני רוצה להראות לכם, את התוצאות של וועדות הקבלה, לתשפ"ד, לאחר וועדות הקבלה, כמעט 18 אלף ילדים התקבלו, אני מזכירה לכם, הפוטנציאל, היה לנו 35 אלף, כ-9,000 הורים בכלל, בחרו, לא לגשת לוועדות קבלה, אני אקדים את שאלתך ואם רון נרשם, למה שהוא לא ייגש לוועדות קבלה, אז זה יכול לקרוא בגלל אחת מכמה סיבות, סיבה אחת שהוא נרשם, גם לאיזה מעון פרטי, או גן ואמר, שיטת מצליח, אם אני אצליח, סבבה, אם אני לא מצליח, לא מתאים לי הכאב ראש, תודה רבה, עברתי לשלב הבא. אופציה נוספת הוא שהוא קיבל את אופציה ב' שלו ולא את אופציה א', יכול להיות שבמצב אחר, הוא היה מתעקש על זה, אבל הפער, בין אופציה א', לאופציה ב', הוא לא מאוד גדול - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לא, כי יש עוד היבט אחד שלא עבר לוועדת קבלה בגלל אופציה א' ואופציה ב, זה בנאדם שעזב את המעון והלך למעון פרטי, או ש- - -
דפנה מאור
¶
קודם כל, אני לא יודעת אם הוא עזב, אם הוא לא מלכתחילה, לנו היה עובד במשרד, הוא סיפר לי שהוא ניגש לוועדת קבלה, המעון הפרטי יותר נוח לו, אבל הוא אמר, אני אנסה, אם יצליח לי טוב, זה לא שהפסדנו בוודאות, מישהו שהיה הולך למסגרת המסובסדת, אבל אני אומר, יש גם הרבה הורים שהתקבלו ובסוף לא נכנסו למערכת, כך שהתמונה היא תמונה, היום למשל, בבוקר, אני יכולה לספר, היום בבוקר התקיים אצלנו דיון בהנהלה של האגף, על זה שיש מפעילי משפחתונים שבאים ואומרים, הרישום נורא מוקדם, אנחנו מבקשים לדחות אותו לתאריך יותר מאוחר והסברתי, שבדיון אחר, מדברות איתנו מנהלות המשפחתונים, על זה שמבחינתם, המעונות מהווים תחרות, אז אם אנחנו לא נעשה את הרישום באותו זמן, הילדים ירשמו למעונות ולא למשפחתונים ואז אני אגרום להם נזק, זאת אומרת, אנחנו כל הזמן נמצאים במין איזון מאוד מאוד עדין, בין כל המסגרות.
אז בסופו של יום, כ-18 אלף, כמו שאמרתי קודם, התקבלו והאמת היא, שאני מבינה למה מעניין אותך, מי שלא ניגש לוועדות קבלה, אותי יותר מעניין ההורים שהם יודחו, כי אנחנו, אותם מנסים לצמצם, אני רוצה שכמה שפחות יידחו ובכלל, כמה שפחות יהיו לי וועדות קבלה ובעצם, אם נעבור לשקף הבא, לדעתי, יש לנו גם פירוט שלהם ואותם אנחנו כן ניתחנו, יש לנו כ-4,000, פשוט כי לא היה מקום, יש לנו מעונות שיש לנו גם 50 ילדים ברשימות המתנה, ניגשים כי הם מעונות טובים, כי זה אזורים שרוצים, כי האלטרנטיבה האחרת באזור הזה היא מאוד יקרה, אני תמיד נותנת דוגמא את מעון בבלי בתל-אביב, לא יודעת כלום, אם כמה המעון הזה טוב, או לא טוב, אבל לשם תמיד יש הרשמה בשיא, למרות שכולם יודעים שהם ברשימת המתנה, דרך אגב, זה מעון שסדר קבלת ילדים, יש הכי הרבה הורים יחידים, גם דברים נורא מעניינים, כי הם גבוה בסדר קבלת ילדים.
אז מי שמעניין אותנו זה מי שנדחה, זאת אומרת, מילא את כל המסמכים, שיתף פעולה, הכול היה בסדר ועדיין לא היה בשבילו מקום וזה אולי קצת מונח לפתחו של משרד החינוך, בהיבט של איפה חסר, אפה חסרות מסגרות והקבוצה שהיא גדולה מאוד, יש לומר, 50 אחוז מאלה שנדחו, הם פשוט לא השלימו מסמכים. עכשיו, שוב, פה קשה לי מאוד להבין, הורה שכבר עשה את המהלך ונרשם לוועדות קבלה, אם אמרתי קודם ברישום למעונות, שיטת מצליח, פה כבר עשית את המהלך, כבר נרשמת לוועדות הקבלה ועדיין לא השלימו מסמכים, זה נתון שמבחינתנו הוא מאוד מאוד קשה ועליו אנחנו חייבים לעבוד ואני אומר מה עשינו כדי שזה לא יחזור השנה. קודם כל, אני עוד פעם, עושה רפרנס למה שכבר סיפרתי לכם, בשנה שעברה, הקמנו מערכת וועדות קבלה חדשה, שבעצם, אמרה לי מישהי, לפני כמה זמן, הייתי מאוד רוצה לצפות בוועדות קבלה, לראות איך זה מתנהל ואמרתי לה, תראי, אני קצת כמו נשיא ארצות הברית, יש לי כפתור אדום, ברגע שאנחנו מסיימים את תהליך וועדות קבלה, אני לוחצת על הכפתור, המחשב עושה פצ'קריי ויש לי תוצאה ויש לי בינגו, אין וועדות קבלה שדנות תיק-תיק, זה שם לתהליך שהיה בעבר, הוא לא קיים היום ובעצם, מדובר באלגוריתם, אלגוריתם שמשכלל את כל הנתונים של הילדים, לפי המסמכים שההורים שלהם נתנו ומתעדף אותם, לפי סדר קבלת ילדים.
אז בעצם, קודם כל, שיפרנו מאוד את המערכת, את אותה מערכת שהייתה לנו שנה שעברה והיו איתה בעיות, אז אנחנו רוצים לקוות ולהאמין שהמצב יהיה הרבה הרבה יותר טוב, השנה ודבר נוסף שעשינו, זה אנחנו עובדים על טרמינולוגיה, גם בדיוק עדכנתי את משרד מבקר המדינה, שהיו אצלנו בשבוע שעבר, גם על המהלך הזה, אנחנו בעצם מייצרים תשובות גנריות, שתהיינה מספיק ברורות להורים, שכשאנחנו מבקשים תלוש שכר, אז יהיה דברים שחייבים להיות בתשובה, כדי שהוא יבין בדיוק מה הוא צריך, שלא ייווצר מצב שהוא כבר הביא את המסמכים ואנחנו עוד פעם אומרים, לא זה לא - - -
דפנה מאור
¶
לא, זה לא קשור, כי כל בקשה נבדקת, היא נבדקת על ידי חשב שכר שבה ובודק ואומר, כדי שאני אוכל להזין את השכר של ההורה ומשם לעשות הכנסה לנפש, הרי זה מה שקובע, כדי שאני אוכל - - -
דפנה מאור
¶
הוא בודק את הבקשה ומודיע לו, מה חסר, בין אם זה במייל, בין אם זה בהודעת אס.אם.אס, אנחנו לא מדברים, תחשבו, אנחנו מדברים פה על אלפים, אתה לא יכול להתחיל לדבר איתם, אתה יכול, לכול היותר, לשלוח להם הודעות.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני מציע לך, בואי, ממקום אישי, לא לומר, אין חיה כזאת, אני עבדתי בהרבה מערכות שהיו חיות כאלה.
דפנה מאור
¶
למה אנחנו ממשיכים להתעקש על בקשה מקוונת, אז אני אענה לך ואני אומר לך, שאנחנו נותנים לכל הורה שנדרש להשלים מסמכים, אנחנו נותנים לו קישור רלוונטי עבורו, על מנת שהמסמכים, אני רואה את שחר, נכון? שחר מהנהן בהסכמה, אז אני נתלית באילנות גבוהים, אבל בעצם, המסמכים שהוא שולח, נכנסים ישירות לתיק שלו ולא לתיק אחר, או איזשהו פול שמישהו צריך אחר כך למצוא. אז אמרתי, אנחנו מטפלים דרך תשובות גנריות, אנחנו מטפלים דרך זה שהמערכת שלנו תהיה יותר טובה, אנחנו גם, כמו שאמרתי בעבר פה, אנחנו מוציאים להורים, חוץ מהמיילים, גם הודעות, למי שיש טלפון כשר, אנחנו מאפשרים לו לקבל הודעות קוליות, כך שאנחנו באמת, מנסים לייצר מצב שהתקשורת עם ההורים, תהיה האופטימלית האפשרית, על מנת שהם ידעו, מה חסר להם.
אם נעבור לשקף הבא, אני רוצה קצת לתת לכם צפי לשנת הלימודים תשפ"ה, פה אפשר, אם היה לנו אפקט, היינו שמים תופים, כי מלא מחכים למידע הזה, אז זה מה שכנראה יסגר, אנחנו קיוונו לעשות את זה יותר מוקדם, אבל זה לא מסתייע ולכן ב-14 בפברואר, בעזרת השם, אנחנו פותחים את הרישום למעונות היום, למשך שלושה שבועות בדיוק, ההרשמה תסתיים ב-6 במרץ, ב-24:00 בלילה, אנחנו פותחים ב-24:00 בלילה, שאלו אותי לפני שנה, למה 24:00 בלילה, מה העניין, אני רוצה להגיד לכם, שעד הבוקר, ביום הראשון של ההרשמה, כבר היו רשומים אלפים, זה היה מדהים, כאילו, אף אחד לא האמין, אנשים ישבו ב-24:00 בלילה וחיכו לעשות את הרישום. דרך אגב, חשוב לי לומר, זה לא משנה, אם אתה נרשם ביום הראשון, או ביום האחרון, זה לא משפיע על סיכויי השיבוץ, אבל לא איכפת לי שאנשים ירשמו, אנחנו גילינו דרך אגב, שאנשים כמעט שני שליש, נרשמו בשבוע הראשון, יש מן אטרף כזה, לנו זה לא מפריע, כל עוד זה לא מקריס לנו את האתר, הכול בסדר, אז זה מועדי פתיחת הרישום.
היעד שלנו הוא בסוף מרץ, לפרסם את התוצאות של הקבלה, אני מניחה שאנחנו נעשה את זה שבוע קודם, אבל אני פה, לוקחת משנה זהירות ופותחים את וועדות הקבלה, כשהיעד שלנו הוא ב-1 ביוני, בלי נדר, אנחנו פותחים את הסבסוד, זה התאריכים הרלוונטיים מבחינתנו ולאורם, אנחנו פועלים, מנכ"ל המשרד, לקח על עצמו, כאחריות, כמובן, באמצעותנו, שהשנה, אנחנו עומדים בלוחות זמנים האלה, לא ימשכו אותנו עם מבחני התמיכה, עד הרגע האחרון וזה מה שיקרה.
דפנה מאור
¶
אז תיכף אני אענה על הכול וכמובן, השאלה שלך היא לגמרי במקום, אנחנו כמו בשנה שעברה, נוציא עובדים שלנו, לתוך ריכוזי אוכלוסין, שבשונה משנה שעברה, הפעם אנחנו לא עושים את זה כהברקה של הרגע האחרון, אלא אנחנו כבר עושים את זה בצורה מאורגנת, נפרסם מראש זמנים שבהם, נגיע למקומות שונים שראינו גם שהיה בהם ביקוש בשנה שעברה. אני כן אומר, שאם בשנה שעברה, הלכנו לכל מתנ"ס שהזמין אותנו, אנחנו לא נעשה את זה השנה, אנחנו נקבע, למשל, בירושלים, שתי נקודות מרכזיות, מרכז כיוון ומרכז הזדמנות, שהן תשתיות של המשרד, אבל ישבו בהם יותר שעות אנשים שלנו ויוכלו לעזור לאנשים - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
הייתי חושב, אני אומר לכם את זה כהערה, לקחת את שכונות הצפון, כלומר מרכז כיוון יכול להיות למרכז ירושלים, אבל כל צפון ירושלים, אני חושב - - -
דפנה מאור
¶
אני אגיד לך, מה קרה בפעם הקודמת, בפעם הקודמת, גם לאה וגם ליז, שהן עובדות של המשרד, ישבו שם פיזית ונוצר מצב של זרזיף, בלשון המעטה, היו ימים שהיו יושבות שם עובדות שלנו, או עובדים שלנו, הגיעו שני אנשים, ארבעה אנשים, אני עצמי ישבתי בנתניה, כשעשינו פרסום במרכז הזדמנות, הגיעו מסה, כי זה היה באיזושהי תשתית, גם - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אם אני לוקח את אזור רמות, רמת שלמה ונווה יעקב, זה ערים שלמות, לקח לנו ¾ שעה להגיע.
דפנה מאור
¶
היו פרסומים, דרך אגב, גם דרך הרשות, מה שאנחנו סיכמנו עם עריית ירושלים השנה, זה שאנחנו מדריכים את העובדים שלהם, מאחר והם עושים בדיוק באותו זמן, את הרישום לגני הילדים, הם יוכלו גם לעזור להורים, הם יושבים במתנ"סים, העובדות של עריית ירושלים והם יעזרו להורים שיצטרכו להיכנס, אני מזכירה לכולם ושחר פה, נכנס לפעולה, אבל הבעיה, לא הייתה בטופס הרישום למעונות, הבעיה הייתה ברישום למערך ההזדהות הממשלתי ולשם הם היו צריכים עזרה, זאת אומרת, ברגע שנכנסת למערך ההזדהות הממשלתי, מילוי בקשה, מדדנו, לא למי שמצטיין, חמישים שניות על השעון, כי אין כמעט כלום לעשות שם, אתה מכניס, ברגע שתעודת הזהות שלך נמצאת, אתה אומר שאתה רוצה רישום, כבר עולים לך הילדים, הדבר היחיד שאתה צריך להגיד, איזה מעון אתה רוצה, לאיזה ילד, זה כל הסיפור, אין פה, לא לצרף טפסים, כלום, כלום, חמישים שניות על השעון, לוקח מילוי טופס הרישום, הכניסה לאתר ההזדהות הממשלתי הוא האישיו ואני אשמור קצת אותכם במתח - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
יכול להיות שיש לכם הסכם עם עריית ירושלים ,ברישום לגנים, הם יציעו לאנשים את השירות הזה?
דפנה מאור
¶
כן, כן, להיפך, הם עוד באו ואמרו לנו, כשאנחנו באנו ושאלנו, לאן אתם רוצים שנגיע, הם אמרו, אין צורך שתגיעו השנה, אתם תתנו לעובדים שלנו - - -
דפנה מאור
¶
אני תיכף אגיד לך את השם, אני אברר כדי לא להטעות, אבל בוודאות, הרעיון היה שהן עושות הדרכות להורים, מסייעות להורים שיצטרכו להיכנס לאתר ההזדהות הממשלתית ובכל מקרה, כגיבוי, עדיין אנחנו נהיה שם, אנחנו לא נהיה במתנ"סים, זה פשוט תשומות משמעותיות, בשביל באמת, מעט מאוד. אני יכולה להגיד לך שבבני ברק, עשו מהלך יפיפה, של איזשהו מרכז שעשה שם את כל הפרסומים - -
דפנה מאור
¶
אני רק נותנת דוגמאות, אני מנסה לומר, שיש לא מעט מקומות שפתרו את זה, דרך אגב, המקום שהיה בו רישום הכי משמעותי, עם העובדים שלנו, מישהו רוצה לנחש? ערד, יש שם קהילה ענקית של חסידי גור, שביקשו מאיתנו להגיע, לא היינו מתוכננים להגיע לשם, ביקשו מאיתנו, באנו, מאות ילדים רשמנו שם וזה היה מהלך מקסים, זה היה באמת באמת מהלך מקסים. אני רק בשקף האחרון, שמתי לכם את דרכי ההתקשרות איתנו, חוץ מהטלפון, יש לנו צ'ט ויש לנו מייל, אני רוצה לומר כמה דברים, אני מה שנקרא, אקדים - - -
דפנה מאור
¶
אז קודם כל, אני יכולה לומר, אני יכולה לצלם לך את המסך, הייתי שם ביום חמישי שעבר, במוקד, ארבע דקות המתנה, זה לא זמן מייצג, אני לא מתבשמת מהנתון הזה.
דפנה מאור
¶
לא, בזמן הרישום, אין לנו סבסוד, אז כל חשבי השכר שעובדים על הסבסוד, ברישום אנחנו לא מתעסקים בטלפון, המוקד לא רלוונטי לרישום, הכול הם רק, או בעיות - - -
דפנה מאור
¶
זה דרך מערכת ההזדהות, אז אם הם צריכים תמיכה, אז או שאנחנו מעבירים למוקד, אנחנו עובדים בשיתוף פעולה מצוין, עם מערך ההזדהות הממשלתי, אז המוקד שלהם נותן את הסיוע, או המוקד שלנו, אם צריך - - -
דפנה מאור
¶
קודם כל, אני מאמינה לך ומה שנקרא, אני משווה ומעלה, כן, אנחנו יודעים שיש לנו תקופות, אבל צריך להבין, אין שום דבר, לייצר מצב, שאנחנו פתחנו את הסבסוד, בתחילת אוגוסט ואנחנו מקבלים 59 אלף בקשות, בתוך שבועיים, אני לא מכירה, כמעט אף מוקד שיכול, גם אם הייתי מושיבה אלף מוקדנים, לא הייתי מצליחה לענות על הביקוש המטורף. עכשיו העבודה שלנו, היא בכמה רמות שונות, קודם כל, ההורים צריכים להתרגל, לא בטלפון, שיש ערוצים אחרים, אבל פטור בלי כלום, אי אפשר ואנחנו בעצם, עכשיו עובדים על מערכת שאתם מדברים עליה כבר הרבה זמן ואנחנו מקווים מאוד, שאנחנו נצליח לתשפ"ה, אני לא מבטיחה, אבל אנחנו עובדים על זה מאוד קשה, לייצר מענה שהורה יוכל להתקשר בטלפון ולקבל סטטוס, זאת אומרת, אם נקבעה דרגה, מה הדרגה ואם חסרים מסמכים, איזה מסמכים חסרים, זה השאיפה שלשם אנחנו הולכים.
דפנה מאור
¶
לא, לא, לשם שינוי לא קשור אליהם, זה קשור אלינו, לשתי סוגיות משמעותיות, האחת, סוגיית אבטחת מידע, זאת סוגייה, דרך אגב, קיימת במקומות אחרים, אתה מכניס תעודת זהות, אתה נותן דרגה, אני לא רוצה לדבר על סצנריויים של הורים שלא בדיוק ביחסים טובים ביניהם, או גם אולי כבר נפרדו ולפי הדרגה, אפשר אולי להבין על הכנסות, יש פה הרבה מאוד שאלות, שצריך לבוא והתמודד איתן, אז זאת סוגייה אחת של אבטחת מידע והסוגייה השנייה היא טכנולוגית, פשוט של טכנולוגיה שתוכל לתת את המענה הזה, דרך אגב, התשובות הגנריות שדיברתי עליהן קודם, הן יהיו לעזר רב, גם בעניין הזה, כי ברגע שיש תשובות גנריות, אני יודעת להקליט אותן ויש יש תמיד את המענים. מה שמאוד השתפר, אפרופו המענה, לשאלתך, הוא הצ'ט, היום בצ'ט, אנחנו מגיעים לזמן המתנה של רבע שעה, לכל היותר, למי שהתנסה בהתחלה, יודע שיש פה שיפור משמעותי, אבל עדיין, הקווים שלנו עמוסים מאוד. אני היום בבוקר הייתי מספר 65, אנחנו יודעים שעד שעה בין 8:00 ל-11:00 יש פיק מטורף של טלפונים, אחרי השעה 11:00 זה מאוד נרגע, שעה 14:00 שלוש-ארבע דקות המתנה.
דפנה מאור
¶
לא, אני אמרתי שהייתי בשבוע שעבר, יש לי צילום מסך של המסך הגדול של המוקד, אני לא מתבשמת מזה, שלא תטעה, אני יודעת בדיוק שיש לנו עוד הרבה מה לעשות. מבחינת המצגת שלי, זה מה שיש לי, יש לי כמה נושאים שגם אתה ביקשת וגם אני רוצה להוסיף, אם אפשר. אני אולי אדבר קודם כל על הנושא של המפונים, סוגיית המפונים היא סוגייה משמעותית, זה לא המענה לשאלה שלך, למקומות שלא פתוחים עדיין, אלא על האנשים המפונים, אנחנו מתמודדים, לקראת הרישום, עם כמה וכמה סוגיות מאוד משמעותיות, בעניין הזה, למשל, הנושא של ילדים ממשיכים, נשאלנו שוב ושוב, לגבי מצבים שהורים, למשל, אני בכוונה לוקחת את נתיבות, כי נתיבות זה דוגמא למקום שיש בו הרבה וועדות קבלה ויש חוסר במקומות, הורים שהילדים שלהם התחילו במסגרת מסוימת ונאלצו בגלל המלחמה, לעבור והם רוצים לחזור לשנת הלימודים הבאה, לפי ה-מה שנקרא, חוקי הפורמט, הם לא ילדים ממשיכים ולכן הם לא יהיו זכאים להטבה - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
היה הפוגה, עזבי, היו בים המלח, בחלק מסוים, לכן אמרתי באוקטובר, לא אמרתי בדצמבר, כי באוקטובר-נובמבר, היו בים המלח, הוא נקרא ממשיך? באופקים, ששם גם הייתה הפוגה יותר ארוכה.
השאלה אם המעון, בים המלח, נחשב כהמשך לנתיבות, או הוא משהו חדש לגמרי?
דפנה מאור
¶
כי חלק הלכו מהסמל הזה, לסמל הזה, אפילו אין להם סמל, אני ככה אומרת את זה לאסף, אין להם סמל אצלנו, אנחנו לא מסבסדים אותם, אני לא יודעת, אפילו איפה הם נמצאים, מי שנמצא - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
יש מכרז של משרד החברה למתנ"סים ולשלושה גופים, אחד של אחים לנשק ואחד של זה ויש שם מעונות.
דפנה מאור
¶
יש שם מעונות, אין שם סבסוד, אין שם תשלום של ההורים בכלל, זה אפס, נכון? זה עולם אחר, זה מיש מש אחר, אבל שנייה, אנחנו מנסים כן לתת מענה, הבעיה שלי היא לא אלה שנמצאים בים המלח, הבעיה שלי, ההורים האחרים שעברו לתל אביב, או לכל מקום אחר בארץ והם עברו למעון אחר, הם הכניסו את הילד שלהם למעון אחר, אשכרה עברו, מילאו אצלי טופס, הילד היה בסמל הזה, עבר לסמל הזה, עכשיו הם רוצים לחזור לנתיבות, זאת הבעיה היותר חמורה, כי מי שלא עבר, נשאר לי רשום, אין שום בעיה, דווקא הוא המקרה הקל שלי, המקרה הקשה שלי, הם אלה שעברו למסגרת אחרת, שאני המשכתי לסבסד אותם במקום אחר. אנחנו בכל אלה, נטפל, ממש ידנית, זה הולך ובגלל זה, אם שמתם לב, בלוחות הזמנים, לקחנו יותר זמן למתן תשובות, בדרך כלל, אנחנו נותנים תשובות יותר מהר ברישום, על מנת שכל מי שרוצה לחזור למעון שהוא היה בו, עד ה-7 באוקטובר, הוא יוכל להיחשב ילד ממשיך, זה דורש, המערכת שלנו, לא מסוגלת לעשות את הדבר הזה לבד.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני אציע לך הצעה.
עזבי את השבעה קילומטר שזה מצחיק, אבל תנתקי את האזור, קחי את כל האזורים שפונו בכל החלטות הממשלה, כאלה ואחרות - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
ברישום אצלך, את יכולה לנתק אותם, את לא צריכה להכניס אותם, תנתקי אותם, אותם תשבי עם הרשויות המקומיות, איתם תשבי נקודתית - - -
דפנה מאור
¶
לא, אבל יש לי את הרשימה של היישובים, זאת לא בעיה, אני רק אומרת, דווקא יישוב כזה, שלא מופיע לי בהחלטות ממשלה ואני כן רוצה לתת לו סיוע ולכן, אנחנו נעשה את זה, אנחנו נעשה את זה פשוט בצורה שלא תפגע בהורים שנאלצו לעזוב את המסגרות, בשל המלחמה, זה המטרה שלנו. דרך אגב, יש לנו את זה גם בצפון, בצפון יש לנו כאלה שאפילו לא הופיעו אצלנו קודם, אנחנו צריכים לראות, מה אנחנו עושים איתם, הם לא היו רשומים במעון, הם לא קיבלו סבסוד, עוד לא הספיקו להגיש בקשה לסבסוד, עד תחילת אוקטובר, יש לנו מכל הבא ליד.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
כן, היישובים שנמצאים במועצות האזוריות, שכולם התפנו ונשארו שניים-שלושה יישובים, שהם משום מה, לא נמצאים בהחלטת ממשלה, אבל בפועל הם פונו.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
דרך אגב, יש את אותו דבר בדרום, שלושה יישובים, אני יכול להגיד לך כבר עכשיו, דוגמא נווה, כל היישובים שנמצאים 7.100 , אף אדם שפוי, לא נשאר שם, ב-8 באוקטובר, הממשלה כן פינתה, לא פינתה, רצתה לפנות, שכחה לפנות, אף אדם שפוי, לא נשאר שם, בגלל שהוא 7.100, החמאס לא מכיר בדיוק ב-7 קילומטר, הוא לא התסנכרן עם מזכיר הממשלה, בדיוק בהחלטה. עכשיו אותו דבר בצפון, יש לך יישובים שהם צמודים, עכשיו אם כל היישוב וכל מערכת החינוך, התפנה לצורך העניין, לערי יהודה, אף אחד לא נשאר ביישוב, כולם התפנו, חוץ החקלאים, כמובן, אם אני אומר בסוף, אז יש לך, שלא תפלו כשעשו רשימה, קחו את אותם 18 יישובים, שלושה בדרום, 15 בצפון.
דפנה מאור
¶
מוזמנים, באמת, תעבירו לנו את זה, צריך לראות אבל, אני שמה, מי שמכיר אותי, יודע שאני שמה הכול על השולחן, אנחנו נצטרך לראות, באיזה סמכות, אנחנו עושים את זה, אם בכלל, אז אנחנו נבדוק את זה וכמובן, ככול שאנחנו נוכל לעשות את זה בכלים שמותר לנו, זה מה שאנחנו נעשה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני אגיד לך את הסמכות, אני לא יועץ משפטי, יישוב שפונה בפועל, הסיטואציה שהיא פונתה, את אף אחד לא מעניין, אם הייתה החלטת ממשלה לפנות אותו, או לא הייתה החלטת ממשלה לפנות אותו, הממשלה מסיבות תקציביות כאלה ואחרות, אני לא רוצה להיכנס לזה, הרי הסיבה שלא מאריכים את השבעה קילומטר, כי פחדו שאשקלון תיכנס ואשקלון זה יותר מידי כסף, זה לא מסיבות ביטחוניות, זאת האמת.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
כן, בסוף, לא משנה, בסוף שילמו גם פינוי לאשקלון, אבל זאת הסיבה האמיתית, הרי למה כל היישובים האלה, למה נפלו, כי כל פעם פוחדים מאיזשהו יישוב, קצת טיפה גדול, שייכנס פנימה וזה פקידים מסוימים מפחדים ואז עוצרים את זה ולכן הסמכות היא פשוטה, אתם בסוף, מסתכלים למציאות נוכחה, אם היישוב פונה, היישוב לא נמצא שם, לא יהיה להם פקיד לכתוב את זה, בחוות דעת בעברית מפולפלת ואם הוא יצטרך עזרה, אני אביא לו נסחן שיעשה את זה.
דפנה מאור
¶
אז אני אומרת, אנחנו נעשה כל מה שאנחנו יכולים, במסגרת סמכותנו, פשוט אני לא רוצה להבטיח, מה שאני לא בטוחה שאני יודעת שאני יכולה. אני אומר עוד שלגבי המפונים, אנחנו עושים מאמץ גדול, לייצר פתרון לשנת הלימודים הנוכחית עדיין, לגבי כאלה שפונו, מי שפונה במסגרת קהילתית ונמצא במסגרת, בין אם ביישובי הביניים ובין אם במלונות, האחריות היא של משרד החינוך, משרד החינוך מפעיל מסגרות, אנחנו עובדים בשיתוף פעולה מלא איתם, שם אין כל כך בעיה, כי כמו שאמרתי קודם, ההורים לא משלמים, משרד החינוך משלם לרשות והכול נפתר - - -
דפנה מאור
¶
הרשות משלמת לשלושה מפעילים, מי שנכון, אסף, מי שמתקשר זו הרשות? כן, כן, לא משנה, זה באמת לא העניין, אבל יש לנו, לא מעט הורים שביישובים שפונו, לפי החלטות ממשלה, הם הזכאים למענקי אכלוס והם כרגע, ללא פתרון, יישובי העוטף, יש להם את - - -
דפנה מאור
¶
אז יש את יישובי העוטף שמקבלים דרגה 3, לפי החלטת ממשלה, אבל אני עדיין בבעיה, כי אני לא יכולה לסטות ממבחני התמיכה, שדורשים מבחן תעסוקה ואנחנו רוצים לייצר להם פתרון לזה, אז יש לנו כרגע, דין ודברים, עם האוצר ואני מקווה שנצליח לתת מענה - - -
דפנה מאור
¶
אז חלקם נמצאים במעונות והם מקבלים דרגה 3, לפי נתוני ההכנסה שהיה לנו, הבעיה שלך עם הצפון שלהם אין דרגה שלוש אוטומטית ואנחנו רוצים - - -
דפנה מאור
¶
לא אמרתי שהוא לא יכול, אני מדברת כרגע על המימון, לא אם הוא יכול, או לא יכול להיכנס למעון, הוא יכול להיכנס לכל מיני מסגרות, כל מה שאני מתייחסת אליו, זה לגבי המימון, כשהוא נמצא, בין אם הוא נמצא ואנחנו בפעם הראשונה, נותנים מענה, גם למי שנמצא במעונות פרטיים, בסיוע ישירות להורים.
דפנה מאור
¶
עוד לא פתרנו, כי יש לנו עוד וויכוח, לא משנה, זה ייפתר, בימים הקרובים זה ייפתר ויהיה מהלך שיהיה עבור, אנחנו הוספנו למתווה הזה, עוד שתי קבוצות, אחת זה של משפחות של חטופים, זה דבר אחד, אנחנו קיבלנו מהמטה לשחרור החטופים, רשימה סגורה, אז אנחנו יודעים במי מדובר, זה לא משהו שיגדל לנו פתאום והדבר השני, זה מי שכן נמצא במלונות, או בפתרונות קהילתיים ואין מספיק ילדים בשביל לפתוח מסגרת ייעודית, גם שם אנחנו נסייע באותו מתווה. זה לגבי המפונים, אם יש עוד שאלות, אני אשמח לענות, יש לי עוד שני נושאים קצרים, אחד, לגבי המעונות שלא נפתחו עדיין באזורי עימות, אז במקומות שפיקוד העורף אוסר פתיחה, אין לנו שום יכולת להתגבר על הדבר הזה - -
דפנה מאור
¶
לא, לא הכנתי את עצמי, אבל אני כמובן יכולה לברר. אני כן אומר, שבמתווה הפיצוי שגובש, גם על אוקטובר וגם על נובמבר, מי שלא בחר, דרך התביעה של מס רכוש, אנחנו מסייעים, אנחנו נתנו את מאה האחוז הסבסוד, לילדים שרשומים שם ועוד סכום פיצוי, כפי שפורסם. אני רוצה גם להיות קצת אשת בשורה, טיפה, במהלך מצוין, עם אתר ההזדהות הממשלתית, אני תמיד אקרא לכם, אתר ההזדהות הממשלתית, לא יעזור - - -
דפנה מאור
¶
אוקי, מצוין, אז בדבר הזה, חלילה לא ממקום של חוסר הכרה בחשיבות. אנחנו בעצם, מייצרים בתהליך הרישום, הם ייצרו, אנחנו נשתמש, בתהליך הרישום, פתרון להזדהות, אם אתם זוכרים, כל פעם עלה הנושא, יש כרטיס אשראי, אין כרטיסי אשראי, יש דרכון, אין דרכון, כל הצרות האלה שמאוד הקשו על הרישום באתר ההזדהות הממשלתית, אז בעצם, יש לנו איזשהו מענה, אתה רוצה אולי שחר, לומר שני משפטים, אז זה אולי הדובדבן שאנחנו מביאים היום.
שחר נוימן
¶
שחר, מערך הדיגיטל הלאומי, גם עדכנו פה בוועדה הזאתי, שבוע שעבר, על אפשרות לעשות הרשמה, על ידי פקיד, מה שקראנו לזה, עשינו את זה, באמת, במסגרת המפונים, שיצאנו לשטח, באמצעות גורם מוסמך שמאמת את הבנאדם, פנים אל פנים ובאמת מדלג על שלב ההצלבה של, שאלות ממאגר השאלות, כמו דרכון בתוקף, או כרטיס אשראי, או כל דבר אחר ולמעשה, מבצע באותו רגע, את הרישום למערכת ההזדהות, הבנאדם מסיים כשיש לו את הסיסמה ואת Username שלו והוא יכול בעצם, להמשיך את התהליך בעצמו, הוא יכול להיכנס לתהליך של מעונות יום, הוא יכול להיכנס לאזור אישי, לעשות עוד דברים, אבל במקרה הזה, למעונות יום ויכול גם להמשיך לעקוב על כל התהליך כולו באזור האישי, באמת מפרסמים שם את כל הזה, אנחנו רואים גם את הפיקים, זה אחד התהליכים שגורמים לפיקים מאוד גבוהים, כי אנשים מאוד מאוד מתעניינים בזה, אז מבחינתנו זה עוד איזשהו שלב, כדי לתת לשטח, אפשרות להירשם למערכת ההזדהות הלאומית.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
עדיין למערך ההזדהות הממשלתית, אתה מכיר בדיון שאנחנו מחכים לפתרון לדרכוניסטים, לאלה שיש להם פה ויזות סטודנט, אלה שאין להם תעודת זהות. דרך אגב שזה לא חוקי שאין להם תעודת זהות, אבל זה עלה פה בוועדה, זה לא חוקי, מדינת ישראל חייבת לתת להם מספר היא לא עשתה את זה.
שרה שוורץ
¶
היי, שמי שרה שוורץ, אני עובדת סוציאלית, אמא של דבורה ויצחק דוד, אני גרה כאן בארץ, במקור מלוס אנג'לס, קליפורניה. התחלתי את תהליך רישום ביתי למעון, מיד עם קבלת הודעה על פתיחת הרישום, בתחילת פברואר שנה שעברה, לאחר ניסיון רישום שלא היה אפשרי, כיוון שלא יכולתי להיכנס לאתר, כי אני גרה פה, עם ויזת סטודנט, אין לי מספר זהות, אז במשך שבוע שלם, ניסיתי שוב ושוב להשיג את מוקד הרישום, בטח, כמו שאת יודעת, יש המתנה, אני חושבת ספרתי אולי, ארבע שעות שהייתי, מתקשרת, לא - - -
שרה שוורץ
¶
ניסיתי גם במייל, במייל הם אמרו לי שעכשיו אין פתרון, אז טוב, בסופו של דבר, אחרי שעות המתנה למוקד, ענו לי ואמרו לי שאין אפשרות עכשיו, כי אין מספר זהות והם אמרו שגם בגלל שאין לי מספר זהות, אני לא נקראת תושב ואז אני לא יכולה בכלל להירשם למעון, שזה לא נכון, כי יש לי אשרה פה ואני כן נקראת תושב. אז פניתי לחיים וחסד לעזרה עם הרישום, תודות להתערבות חיים וחסד והוועדה לפניות הציבור, הצלחנו להסדיר את הרישום, אבל אז היה את הנושא של וועדת הקבלה ושוב, היה צורך בהתערבות הוועדה להירשם לוועדת קבלה, אז בתחילת מאי, עדיין לא התקבלנו לוועדת הקבלה - - -
שרה שוורץ
¶
וגם, כמו שאת אמרת שזה חשוב, לא היה לי בכלל אפשרות לראות מה קורה, לברר, כלום. אז עד 6 ביולי, רק ב-6 ביולי, סוף סוף קיבלתי.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לא, לא, אבל השוני שלה, אמרת, לפני מערכת ההזדהות הממשלתית, תמתיני לוועדת קבלה, היא לא יודעת, אם היא ממתינה לוועדת קבלה, לא ממתינה לוועדת קבלה, השוני הוא מאוד משמעותי, אני עדיין ממתין להחלטת וועדה, אוקי, אני ישראלי, אני יודע שצריך להמתין להחלטת הוועדה, זה יכול לקרוא לי, בסדר, היא לא יודעת שהיא ממתינה לוועדת קבלה, זאת אומרת, עד שהיא לא פונה לאתי - - -
שרה שוורץ
¶
חיכיתי וגם זה היה כמו הלחץ הזה, שאפילו מה שהבאתי, לא ידעתי, אם זה מספיק, כשהבאתי את הדרכון שלי, הם ביקשו ממני תעודת זהות, שוב שלחתי דרכון, אמרתי להם שאין תעודת זהות ושוב, הם, אז לא היה לי את הביטחון. אז לא ידעתי, אם להמתין, או למצוא מסגרת אחרת.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
יש פינג פונג, אמרת יפה, אני נכנס למערכת ההזדהות הממשלתית ויודעים, מה חסר לי, מה יש לי, היא לא יודעת, אם משהו התקבל, לא התקבל, יש, אין - - -
דפנה מאור
¶
לא, אבל שנייה, מה שאני צריכה, אצלנו אנחנו קוראים לזה, סליחה על הביטוי, תעודת זהות פיקטיבית, זאת אומרת, אנחנו מכניסים תעודת זהות פיקטיבית ואז דרך תעודת הזהות הפיקטיבית, אפשר - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אתה מכיר את הדיון, על פי חוקי מדינת ישראל, עמדת משרד המשפטים, עמדת כל המשרדים, היא אמור להיות לה מספר זהות, יתרה מזה, ראש מנהל האוכלוסין, הגיע כאן לוועדה, לפני שנה.
דפנה מאור
¶
דרך אגב, זה כמו Social Security number בארצות הברית, יש כזה שמאשר עבודה ויש כזה שלא מאפשר עבודה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
עוד לא, אז צריך לקבוע דיון על זה, אבל בסוף, אנחנו נתקלים עוד פעם בבעיה הזאת, צריך פתרון לדבר הזה, העליתי את זה, אם אתה זוכר, גם אצל מנכ"ל משרד הכלכלה, על הפתרון, אולי מספר הביטוח לאומי שלהם, אבל צריך פתרון.
שרה שוורץ
¶
אז לא ידעתי מה לעשות, כי אני עובדת במשרה מלאה ואין לי כמו השעות שאני צריכה ואז נאלצנו שוב, להתחיל את התהליך בהגשת בקשה לדרגה וזה היה מאוגוסט עד דצמבר - - -
שרה שוורץ
¶
אז טוב וזה מילה מהמוקד שלכם, היא מאוד מקסימה, לפעמים ענתה, לפעמים לא כל כך ענתה, אז זה גם, זה היה כזה הרגשה כמו, אני לא יודעת, אני לא יכולה לשלם כמו וזה היה כזה לחץ. עכשיו בעוד, בעזרת השם, עוד חודש, יש לי עוד תינוק ברוך השם, בן חמישה חודשים שאני צריכה לרשום אותו ויש לי כבר את הלחץ על זה ובצד השני, אתמול רשמתי את הבת הזאת לגן עירוני, לקח לי 12 דקות, מהתחלה עד הסוף - - -
שרה שוורץ
¶
אפילו כשקיבלתי את הדרגה שלי, הם לא שמו את זה ביחד ושילמתי את כל הסכום, במקום לקבל את הדרגה, כי לא שמו את המספר הזה עם הדרכון.
דפנה מאור
¶
לא, זה לא צריך לקרות, הנושא של תעודת הזהות הפיקטיבית, צריך להיות מטופל ואת צריכה לקבל אותו, על מנת שבאמת יהיה רצף. דרך אגב, זה גם יהיה לך חשוב, כי אם, אה את אמרת שהילדה שלך ממשיכה לגן עירייה, אז לא יהיה לך שני ילדים במעון הזה.
דפנה מאור
¶
לא, אני רק אומרת, לא יהיו לך שני ילדים, כי יש הנחה לשני ילדים במעון, אז צריך שזה יהיה תחת אותה תעודת זהות, לזה התכוונתי.
דפנה מאור
¶
אצלנו זה חייב, בגדול, לא רגע, בגדול, זאת שאלה אחרת לגמרי, בגדול לא חייבים לכאורה, יכולנו לעשות מערכת שהיא לא קשורה, אבל לנו זה חשוב שזה יהיה דרך אתר ההזדהות הממשלתי, משלשה טעמים - - -
רחל מורגנשטרן
¶
אז תודה על קיום הוועדה, רחל מורגנשטרן, מארגון חיים וחסד, אנחנו מסייעים לעולים, לדוברי אנגלית בארץ, שנמצאים או בתהליך עלייה, או משפחות צעירות שמשתקעות כאן לתקופה קצרה ולומדים כאן והאמא עובדת. אני רוצה לומר, לפני שאנחנו נאמר את הבעיות, שמעונות היום בישראל הם המוסד שהוא מפוקח ברמה גבוהה, תינוקות מקבלים שם טיפול מיטבי ובגלל הרמה הגבוהה של המענה הזה, שאגב, לא קיים בשום מקום בעולם, זה הסיבה שיש כזה עומס וביקוש אדיר, בלי פרופורציה למענה שקיים.
רחל מורגנשטרן
¶
עידוד תעסוקת הורים, אפרופו והמענה הוא כל כך חלש, גם המסגרות של המשפחתונים, יש עליהם יום ביקוש מצוין, בפיקוח מעולה וזה מה שמייצר, מצד אחד את העומס ואת הבעיות שאנחנו דנים פה. משהו שחשבנו על הוועדה הזאת, שבכל הורה דואג לעתיד של הילדים שלו, אז הוא דואג שהם יקבלו את החינוך הכי טוב, מאז שהם קטנים, הוא משתדל, איך הם יגיעו למוסד אקדמי נכון, אף אחד, לא חושב שהורים, שהולכים להביא תינוק לעולם, צריכים לחשוב, עוד לפני הלידה שלו, איך למען השם, נצליח להכניס אותו למעון, נפנה לשרים, נפנה לח"כים, נהפוך את העולם, כי זאת משימה מאוד מאוד מורכבת. בעצם, אנחנו מקבלים בשנים האחרונות, עשרות, אם לא מאות פניות, לכל הקשור לרישום, כמו ששרה אמרה, חלק מהם הם דרכוניסטים, ללא תעודת זהות, שזכאים בחוק ונתקלים במצוקה, כשפתחנו את חיים וחסד, לפני שמונה שנים, אמרנו שאנחנו לא מסייעים בנושא הזה, כי חשבנו שלא יהיה דרך בעולם ולאט לאט פנינו והיה מענה שעזר נקודתית, באופן ידני, מכני, שוב, ככול שעוברות השנים, יש פה עלייה גדולה, יש יותר ויותר משפחות שמבקשות את השירות הזה ואז זה הפך להיות בלתי אפשרי, בלתי אפשרי לפנות עם הלשכה של הוועדה, מנסה לפנות שעה וחצי, אצלנו זה יכול להיות שלוש-ארבע ויותר והכי נחמד שבסוף זה מתנתק.
רחל מורגנשטרן
¶
אני מתקשרת מנייח, לא מסלולר, אבל זה לא משנה, החוויה הזאת, של אין, לא יהיה לנו דרך לעשות את זה ומצד שני, זה שירות שמגיע ומה יותר ממשפחות של עולים, שאין משפחה ואין סבתא ואין איפה להיות, לפחות שיהיה לילד סידור שהאמא תוכל לצאת לעבודה, אז זה באמת אקוטי. אז אין בכלל נגישות למספר הדרכון, אתם מכירים כולם את הסוגייה הזאת, לפנות באופן ידני למוקד, זה לא משהו שהוא אפשרי, גם זה שיש את מילה ויש את המענה הזה, תאורטית הוא לא נגיש, הם צריכים לפנות אלינו, שנפנה לוועדה, שתפנה אליכם ואז אומרים לי חזרה, התשובה שאתם מקבלים בוועדה, תגידי להורים לפנות למוקד ואז, באמת, הם פנו למוקד כבר עשרות פעמים, זאת הסיבה שאנחנו פונים באופן ידני ואחרי פניות חוזרות ונשנות, חוזרות ונשנות, הבאתי פה את כל האקסל של זה, בסופו של דבר, אני חייבת לציין, 95 אחוז קיבלו את המענה, נרשמו, עברו וועדת קבלה - - -
רחל מורגנשטרן
¶
חלק נשרו בדרך, כי כמה אפשר, חלק נשארו, יש עדיין כאלה שממתינים, אני מדברת על הממתינים, על הסבסוד, כי זה בעצם, אותה בירוקרטיה שלא מאפשרת להירשם, לא מאפשרת וועדות קבלה ולא מאפשרת את הסבסוד בסופו של דבר.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני אחדד את הזה, את היית בדיונים אגב הקודמים, אז אני מחדד את זה, כמו ששרה אמרה, אנחנו מדברים כרגע, בירושלים, בית שמש בעיקר, קצת במודיעין עלית, על עשרות אלפים, זה לא איזה משהו זניח, מדובר על עשרות אלפים, לפי ביטוח לאומי, כמה?
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לפני שנה ומדובר, דרך אגב, על קבוצת האוכלוסייה שבדיוק מתאימה לזה, כי מדובר בדיוק על אותם שנים, על אוכלוסייה של ילד אחד, או שניים, עד גיל חמש, על זה אחנו מדברים.
דפנה מאור
¶
אני רגע סקרנית, אולי אם יורשה לי, אולי פספסתי בכל הדיונים האלה, מדובר באנשים שעלו, את אומרת עולים - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לא, לא, תושבים, לא עולים, מבחינת, אבל זה, כמו שאמרתי, מבחינה משפטית, הם אזרחים לכל דבר ועניין, אין כמעט נושאים שהם לא זכו, חוץ מזה שאין להם זכות בחירה לכנסת ועוד משהו, הם בעצם אזרחים לכל דבר ועניין, בחוק הישראלי הקובע, פעם ראשונה, דרך אגב, הצליחו במשרד הפנים, עכשיו באיזה משהו, לשנות אותם בסטטוס, הגדירו אזרח, מי שרשום במרשם האוכלוסין כאזרח, אבל סתם, היה תרגיל, אבל אני אומר באופן כללי, הם אזרחים לכל דבר ועניין ובדיוק בנישה הזאת והבעיה היחידה שלהם, זה שמרשם האוכלוסין, לא נתן להם מספר זהות, בניגוד לחוק, אני אגיד את זה, בניגוד לחוק, העמדה שלי מגובה על ידי משרד המשפטים, על ידי היועץ המשפטי לממשלה, זה בניגוד לחוק.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
ולכן, אין להם דרך להיכנס למערכת הזהות הממשלתית ואנחנו לא מדברים על מקרים בודדים, מדובר, כמו שאמרתי, בעשרות אלפים, זה לא איזשהו מקרה, אני מעריך שזה יכול להגיע אצלכם, כמה ילדים נרשמים למעונות? 1,000, 1,500?
דפנה מאור
¶
לא, אבל תראו, רגע, יש פה איזושהי סוגייה שאני לא יודעת, מה המניעים של משרד הפנים ומה הסיפור - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
היום הוא הודה, הוא אמר, היום בירוקרטיה, אני במבצע דרכונים, אני אסיים אני אבוא למבצע מפונים, אני אעבור מבצע מפונים, אני אעבור למבצע מתפנים, הוא אומר כבר, זאת אומרת, בהתחלה הוא טען שהיועץ המשפטי, אחר כך הוא אמר שהשר, אחר כך הוא חזר בו ואמר, זה לא השר, לא הייעוץ המשפטי - - -
דפנה מאור
¶
לא, אבל אני רוצה לשאול, אני כמשרד, אנשים נורא נורא נחמדים ונורא משכנעים, איך אני אמורה לדעת, מי נמצא באיזה קטגוריה? איך אני אמורה לדעת, שנגיד רגע, לטובת העניין - - -
דפנה מאור
¶
רגע, בסדר, אני עוד בשלב המקדמי, איך אני אמורה, מתקשר הורה למוקד, הוא הצליח לעבור, בסדר? אני זורמת רגע, מתקשר ואומר, אני צריך עזרה ברישום, כי אין לי תעודת זהות, עכשיו, אני באה ואומרת, אני מחפשת, איזושהי דרך, שאני אוכל לטפל בזה, ברמה הקבוצתית - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לא, לא, גם לך, אם הוא ייתן לך, מספר ביטוח לאומי, את תדעי שהוא בסטטוס שהוא תושב, כי תייר, אני אסביר למה אני מתכוון, עכשיו אני מדבר מבחינה הכי פרקטית, עכשיו לצורך העניין, אם אני הייתי מנהל עכשיו משרד ממשלתי והייתי צריך לקבל החלטה, אני אומר, יש לי איך לבדוק את זה, איך אני בודק את זה? הכי קל, תייר אין לו מספר ביטוח לאומי, תייר שנכנס לארץ, אין לו מספר ביטוח לאומי, אם הוא נתקע פה ולא קנה כרטיס חזור, לצורך העניין, מאיזשהו סיבה, הוא ברח מאוקראינה, הוא לא רוצה לחזור, ברח מרוסיה, הוא לא רוצה לחזור, זה שהוא תייר, הוא נמצא פה, אין לו מספר ביטוח לאומי, הוא לא קיים. מתי את יודעת שהוא תושב לכל דבר ועניין, כשיש לו מספר ביטוח לאומי, כשיש לו מספר ביטוח לאומי זה דו צדדי, הוא משלם ביטוח לאומי ומקבל ביטוח לאומי, כי זה דו צדדי, יפה ואז הוא תושב, אז את יודעת שהוא תושב, ההצעה שלי הייתה למערכת הזיהוי הממשלתית, אבל בכוונה, אני שם את זה בסוגריים, מערכת הזהות הממשלתית, הייתה אמורה כבר לסיים את זה, הפסיקה את זה, בגלל ההצהרה של ראש מנהל אוכלוסין, זה היה אמור להיות שיפתרו את זה שם. עכשיו השאלה היא, איך אנחנו פותרים את זה מולכם, צריכים בגלל זה פתרון לדבר הזה.
דפנה מאור
¶
צריך לחשוב על איך אני, לא, תראו, אם הייתי יכולה, אני בכוונה מסתכלת עליך שחר, אבל אם הייתי יכולה לייצר מצב שאותו מספר ביטוח לאומי, יהווה תחליף, למי שאין לתעודת זהות, הייתי יכולה לייצר את המענה בכמויות שמדובר בהם, אחרת, תראו, אני צריכה, הרי מה הסיפור? צריך לייצר דרך שהם יוכלו להירשם, בסדר? לכולנו זה ברור, גם בשלב הזה וגם בשלב הבא, של סבסוד, אני אומרת, אם היה אפילו שהמערכת של הזדהות ממשלתית, כנכנסים עם מספר ביטוח לאומי, תיתן אוטומטית, מספר תעודת זהות פיקטיבי, מבחינתי זה, אני יודעת שזה נשמע פשוט.
שחר נוימן
¶
לא, אנחנו רצינו וזה עלה, זה שהמספר הפיקטיבי יהיה בהתחלה מספר של ביטוח לאומי, זה חלק מהדיון ושכולם יקבלו את המספר, אבל לאור זה, שבאמת היה דיונים, כי ההבנה של כולם, שבסוף צריך להיות מספר תעודת זהות, לא פיקטיבי - -
שחר נוימן
¶
כן, צריך להיות מספר מזהה, לא פיקטיבי, אז המטרה הייתה להסדיר את זה בצורה הנכונה ולא בצורת המעקף וזה באמת נעצר, אבל אפשר, אחד, גם לדבר ביחד עם ביטוח לאומי ולחשוב דרכים יצירתיות לעניין הזה ובלי קשר, יש את הדיון הכולל שצריך.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לא, הוא אמר, אני מוכן להעביר את הקובץ, לכל משרד ממשלתי שיבקש, הוא אמר את זה, הוא הצהיר את זה, דרך אגב, לא פעם ולא פעמיים ולא שלוש.
דפנה מאור
¶
אבל אני צריכה עדיין, איך אני עושה את זה ברישום, אני צריכה עדיין להכניס את זה למערכת הרישום.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
יכול להיות שאנחנו ננסה אולי דיון מחוץ לוועדה, אבל יכול להיות שאולי תצרו מייל אצלכם, שהבנאדם, בצורך הרישום, ירשום את המספר ביטוח לאומי ואז תדעי, אוטומטית, ברגע שיש לו מספר הזהות הזה,.. הרישום הידני.
דפנה מאור
¶
אבל זה מה שאני אומרת, אני יודעת על מאה מקרים כאלה, מאה מקרים, אני יכולה להכיל, 27 אלף עולים, עם כמה אלפי ילדים - - -
דפנה מאור
¶
זה הרי אומר, שמישהו, אני מתה על המונח הזה, מישהו אמור לרשום אותם, אנחנו לא נוכל לעמוד בזה, אנחנו נקלע לאין ספור בעיות, של טעיות הקלדה, של כן סימן במקור, אנחנו לא נצא מהדבר הזה בהרשמה ידנית, בגלל הזה, אני ככה מופתעת מהמספרים האלה, אני ידעתי על, אנחנו מדברים על מאה ילדים, מאה ילדים יכולנו להכיל.
דפנה מאור
¶
לא, אני לא באה, אני רק אומרת ברגע שהפתרון הוא לא מערכתי ממוחשב, אנחנו בבעיה ודרך אגב, גם אם הייתי עושה פתרון שלנו, הוא עדיין היה מצריך פתרון ממוחשב.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני מציע שאתם תבדקו, אם אתם יכולים לעשות, לפחות נקודתית, את מה שרציתם לעשות כללי, עזבו, כרגע נקודתית את הרישום של השנה אצלם, את הנושא של ה-7-7, שהוא לא פיקטיבי, כי הוא מספר אמיתי, בסוף הוא מספר אמיתי, זה שמשרד העבודה, נתן אותו ולא משרד הפנים, לא הופך אותו למספר פיקטיבי, הוא לא פיקטיבי הוא מספר אמיתי ובסוף, אולי מול המספר האמיתי הזה, כי בסוף המספר האמיתי הזה, זה גם מזהה את הילד, למה הוא טוב לי? אם הייתי שולח אותך למס הכנסה, או לתחבורה, הילד הוא לא מזהה את הילד, אבל הביטוח לאומי, מזהה את הילד הספציפי שנרשם, הרי הוא הילד הזה נרשם, זאת אומרת, זה מעבר לוויזה של האבא והאמא, הביטוח לאומי מזהה אותו, זה לא מספר הדרכון, אם אני ארצה עכשיו לרשום את הילד עם מספר דרכון, אז מי אומר שזה מספר דרכון של ה-, לכן יכול להיות שתעשו - - -
שחר נוימן
¶
יש פה אתגרים ואני מזכיר שמשרדי ממשלה, נותנים מספרים פיקטיביים שונים, במשרד התחבורה אתה מקבל 8/8 - - -
רחל מורגנשטרן
¶
אם אפשר עוד נושא שהוא לא קשור לדרכוניסיטים, הוא דווקא עולים, זה הממשק שיש לכם עם הרווחה, לפעוטות בסיכון - - -
רחל מורגנשטרן
¶
אני מתייחסת לעולים, כי זאת האוכלוסייה שאנחנו משרתים, שהם בעלי מספר זהות, כבר אין את הבעיה של הממשק וזאת חוויה, באמת, קשה ואני תוהה, אם הראש של ה- -
רחל מורגנשטרן
¶
בקבלה שלהם, יש לי כמה מקרים של פעוטות בסיכון, שמחכים לאישור של הרווחה, כי הסחבת של הרווחה היא לדיון נפרד, אבל באם היה לכם אפשרות, לתת להם את המענה דרככם, זאת אומרת, כשאתם - - -
דפנה מאור
¶
אם הם לא מוגדרים כפעוט בסיכון, איך אני יכולה לתת להם מענה? אני יכולה לתת, תיראו, סדר קבלת ילדים, מגדיר בצורה מאוד מאוד ברורה, איך אנחנו יכולים לקבל את הילדים, כול עוד, מישהו לא מוגדר כפעוט בסיכון, אין לי את היכולת לתת לו תיעדוף כפעוט בסיכון.
זה ברור לי, אחרי שאת מקבלת את הילד ממשרד הרווחה וקובץ, כמה זמן לוקח לכם לקלוט אותו? לא יכול להיות שילד שהוא פעוט בסיכון, לא יתקבל.
דפנה מאור
¶
אז תלוי באיזה שלב זה היה, אנחנו דווקא לפעוטות בסיכון, יש לנו VIP, אנחנו מאפשרים לפעוטות בסיכון, עד סוף תהליך וועדות קבלה, כשאנחנו מקבלים מסודר, מסוזן במשרד הרווחה, אנחנו אפילו אם הם לא נרשמו, אנחנו מכניסים אותם ברישום ידני.
אם הם ירשמו בזמן בתהליך הרישום, במקביל הם יפתחו את תהליך מול ה - -
דפנה מאור
¶
זה לא משנה, כי הם לא יתועדפו כפעוט בסיכון, זאת הרי הבעיה, במקום שיש בו מקום, אין שום בעיה ולכן יכול להיות שאין בעיה, שיירשמו, יכול להיות שהדרך הנכונה היא, שקודם כל הם ירשמו, על מנת שגם אם זה מעון שאין בעיה של מקום, קודם כל, הם יהיו רשומים ואז, אם הם פעוט בסיכון, או ילד עבודה, מה שאנחנו קוראים, זה ממש ממש לא משנה, הבעיה מתעוררת במקומות שיש בהם וועדות קבלה, במקום שיש בו וועדות קבלה, הם לא יקבלו את התיעדוף, אלא אם קיבלנו את האישור, עד סוף תהליך וועדות הקבלה, אבל אני אומר דבר אחר, במעונות רב-תכליתיים, אנחנו שומרים את המקום, עד ה-1 ביולי, זאת אומרת, משרד הרווחה, נותן לנו מראש את הפריסה, אנחנו שומרים את המקומות האלה והם תפוסים, עד ה-1 ביולי, אבל זה רק ברב-תכליתיים.
הבנתי. אפשר עוד שאלה לגבי אוכלוסייה מורכבת?
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
רצית את רשותי ואם יישאר כמה דקות, אני רוצה לתת אישור ליצחק פרל ואני אתן לך גם כן, בסדר גמור.
יצחק פרל
¶
אז אנחנו בעצם, עומדים נקרא לזה, בין הפטיש לסדן, אנחנו מקבלים כל הזמן את הפניות מאנשים וגם מתקשרים מול התמ"ת, גם שומעים, מדריכים את האנשים מה לעשות. כמה נקודות, דבר ראשון צריך להגיד מה כן, מגיע תודה על כל מיני דברים שהשתנו, על זמן המתנה לקבלת דרגות, שהשתפר דרמטית על פני השנתיים האחרונות, אי אפשר להשוות למה שהיה שהייתה המתנה של חודשים, עכשיו בימים האחרונים, זה פשוט עניין של כמה ימים, לפעמים אפילו יום למוחרת וגם בתקופות העומס, זה לקח אזור השבועיים-שלוש, אבל הבעיה מתחילה באלה שמתחילים להסתבך, מי שהולך הכול חלק, אפשר לומר זה תענוג בגדול, מי שמתחיל להסתבך, פה מתחילים הבעיות ואני אסביר למה, דבר ראשון, שנה שעברה, היה בעיות ברישום, זאת אומרת, כאלה שעברו, עשו את התהליך בהזדהות הממשלתית וקיבלו אפילו אסמכתא למייל, היו כאלה גם שלא קיבלו אסמכתא למייל וכשהם הגיעו לבצע את הדרגות, או להשלים את המסמכים, גילו שהשם שלהם לא מופיע במערכת, במקרה כזה, מה היה צריך לעשות? הם צריכים ללכת לשלוח את האסמכתא, למה זה קרה, אני לא יודע, זה צריך לשאול את מערך הדיגיטל, שלחתי גם אפילו מוצג אחד פה שאפשר לראות את זה, בפועל זה לא נרשם, מה שהיה צריך לעשות במקרה כזה, זה לשלוח את האסמכתא, למה זה קרה, זה תקלה בעייתית מאוד, אבל היה צריך לשלוח את האסמכתא לתמ"ת ואז הם היו אומרים, אוקי, לאשר את הרישום ולעלות את הפנייה הזאתי ולסדר את זה ופה התחילו בעיות אינספור, הפנייה הזאתי ששלחתי, הדפסתי אותה ולא האמנתי למספר הדפים שהגעתי, קרוב לארבעים דפים של התכתבויות פינג פונג, הלוך חזור, שימו לב, שואלים שם - - -
יצחק פרל
¶
ברוב המקרים זו הייתה התשובה, אסתר. אבל היו גם כל מיני מקרים של כאלה שהפסידו דרגות, במקרה היה כאלה שאפשר לא להאמין לאנשים שפנו אלינו, אבל מקרה אחד, אני ביצעתי בעצמי, בנאדם שרשמתי אותו וגם לא הגיע אסמכתא למייל, לא טרחתי לבדוק את זה, אחרי זה, אחרי חודשיים הוא ניסה לבדוק את זה במערכת ואין, עכשיו כשהוא ניסה להיכנס, כבר אי אפשר היה להירשם ואת הדרגה, הוא לא יכול לקבל רטרואקטיבית, פה אני מדבר על דרגה, זה לא משנה, אבל זה אותם פעולות שצריך לעשות - - -
שחר נוימן
¶
רגע, נראה לי, יש שלבים לתהליך, יש רישום, הוא נגמר אחרי שלושה שבועות, יגידו פה זה, מי שנרשם במסגרת הזמן הזה, הוא רשום, אוקי? אני אשמח לראות את המקרה שאתם אומרים שהלך לאיבוד - - -
דפנה מאור
¶
אז אני אומרת, כשיכולנו לקבל תעודות זהות כאלה, אנחנו טיפלנו בהם, היו גם מקרים שטענו שנפלו ולא מצאנו שום אסמכתא לזה שזה נפל, אז אני אומרת, כשמצאנו ויש לנו את הדרכים לאתר את זה, כשאנחנו קיבלנו פנייה, דרך פניות הציבור ודרך אגב, אני שוב אומרת, גם לך רחל, נכון?
דפנה מאור
¶
פניות הציבור שלנו הם ערוץ מעולה, לקבל תשובות מאוד מאוד מהירות, יושבת פה ליז שמרכזת אצלנו את פניות הציבור, יש בעיה, תפנו לפניות הציבור, אנחנו מחויבים ב-14 ימי עבודה מענה, אין שום בעיה.
יצחק פרל
¶
כבר אני אגיע, זה ההמשך של הסיפור, זה העיקר שרציתי להגיע, זה שקורה תקלות, זה קורה בכל מקום ואין מערכות סגורות, אבל הדוגמא הזאתי שפניתי אליה והיא גם חשובה, אני לא מדבר על רישום, אבל בסופו של דבר, הדרגות, אם הדברים האלה לא יסתדרו, הם צריכים להסתדר גם מוקדם, זה גם אותו תהליך שקורה, מול אותם פקידים, היה, זה במקרה פנייה שאני טיפלתי בה, פניתי עם האסמכתא הזאת, של הבנאדם שביצע רישום לדרגה, שאמרתי לכם, קוראים לו בילר, זה דוגמא אחת, יש לנו עוד המון המון דוגמאות, אני פניתי עם האסמכתא, שלחתי את זה, אני כותב שם, מספר זהות, מספר זהות ילד, תאריך לידה, כותב, שלום, בוצע רישום, משום מה, עכשיו הדרגה במערכת זה לא מופיע, אבקש לסדר את העניין, נורא פשוט, אז באופן נורמלי, אף פעם אין תשובה, תמיד התשובה היא, שלום, במה העניין, מה אפשר לעזור?
יצחק פרל
¶
אז אולי הוא לא נמצא, אני יכול לשלוח אותו, אני לא יודע למה הוא התפספס, כי שלחתי אותו כחומרים מקדימים, יש לי אותו פה - - -
דפנה מאור
¶
דרך אגב, חשוב לי לומר, גם עם קרויזר היו בעיות, אני באופן אישי ואני חושבת שגם הוועדה יודעת, אני מקבלת פניות, הנה, אפילו מבקר המדינה אומר, אנחנו פתוחים לכל פניה, אל תרים טלפון, קרויזר גם היה מתקשר, אבל תשלח מייל, אנחנו נענה, אני עונה לכל המיילים שלי, אני משתדלת, אני לא יוצאת - - -
דפנה מאור
¶
בדיוק סיפרתי שאפילו בחופשה לי במלדיביים, בלילות, עניתי למיילים, ככה זה טירוף שלי, תנצלו את זה, אבל אני אומרת - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
הולכת להיות וועדת חקירה, אם ראש אמן ענה בחופשה שלו באילת, סביב זה הולך להיות רוב החקירה, מה קרה פה.
יצחק פרל
¶
אבל, אני אגיד לכם את הבעיה במייל, זה בעיה שורשית, אני לא מדבר על פנייה ספציפית, אני מדבר על מאות מיילים שאנחנו מתכתבים, אין כזה דבר לקרוא שרשורים, למה? אין לי מושג אם זה בעיה בתוכנה שלהם, או בעיה - - -
יצחק פרל
¶
לקרוא שרשורים, דהיינו כתבתי מייל, הם שואלים אותי שאלה על המייל, נא לכתוב מספר זהות, בוא נגיד ולא כתבתי, אני כותב ולמרות זאת, שואלים אותי הרבה פעמים, נא לכתוב מספר זהות של הילד, אני כותב מספר זהות, אחרי שבוע, מגיע תשובה, שלום, מה העניין, מה אני יכולה לעזור? כאילו לא התחילה השיחה, אוקי, עוד פעם מעלה את זה - - -
יצחק פרל
¶
מייל, אני מתעסק עם מייל, אני יכול להראות את זה פה, דרך אגב, הפנייה של זה, נמצאת אצלי פה בדפים, אפשר לראות אותה, זה בעיה מאוד קשה עם חוסר התכתבות. לגבי הטלפונים, מדברים על ארבע דקות, זה ממש לא המצב, המצב רחוק מזה, זאת אומרת, אנשים לא מקבלים את המענה בטלפון, המתנה של שעות, אנשים מתלוננים פעם אחרי פעם, אומרים, אין עם מי לדבר ונקודה נוספת שגם שהם פונים, דרך אגב, היום ההמלצה שלנו, אנחנו עזבנו כמעט לגמרי את המייל, בדיוק מהסיבה הזאתי, כי נורא קשה לתקשר במייל, הלוך חזור, כותבים לנו במייל, אוקי, נשלח לך, אנחנו מחכים שבועיים, לא התקדם עם זה כלום ואנחנו יכולים להוכיח את זה ואז אנחנו שואלים עוד פעם, אז הם אומרים, לא שלחתם דרך הזה. אנחנו ההמלצה שלנו לאנשים, פשוט לכתוב על דף ידני, אי אפשר לכתוב באתר, לכתוב על דף, בדיוק מה הם רוצים ולהעלות את זה למערכת ההזדהות הלאומית, כמסמך מצורף, זה הוכח כיותר יעיל ולא נראה לי שזה צורה, נקרא לזה, הצורה הישירה, שככה אמורים לתקשר עם המשרד.
דפנה מאור
¶
אז אמרתי, פניות ציבור, באמת, בשתי דקות של פנייה, תכתוב פניית ציבור, זה גם מתועד, זה גם מחייב אותנו, זה גם במעקב, הכול בסדר.
יצחק פרל
¶
שנייה והנקודה הנוספת זה, זה גם נקודה שמאוד בעייתית ומאוד מפריעה לאנשים, זה חוסר השקיפות, בלראות על בסיס, מה התבסס הדרגה, כשאני פונה לביטוח לאומי, תבעתי אבטלה, אז אני אחרי כמה ימים, שבועיים התקבל האבטלה, נכנס למכתבים באתר, אני רואה שיש חודשי תשלום, זה חושב, על בסיס, החודשים, איקס עד איקס, החודשים שחושבו הם איקס עד איקס וזה התוצאה, עכשיו אני יכול לבדוק בתלושים שלי, לבדוק אם זה נכון, או לא נכון. במקרה הזה, בנאדם שלח קובץ, שלח מסמכים, הוא מבחינתו בדק, חשב שאמורים לתת לו דרגה 3, חיפש את החודשים הטובים ושלח אותם בהתאם להנחיות - - -
יצחק פרל
¶
בהתאם להנחיות, התשובה שהוא מקבל, או דרגה 6, או 12, לא משנה, 12 זה בדרך כלל חסר, אבל לפעמים, אין הערת חשב, כי לא חסר כלום, קיבל דרגה 3, עכשיו, למען השם, איך הוא יכול לדעת, עם הטלפון קשה, מאוד מאוד קשה, אין לו כמעט אפשרות לברר, לדעת על בסיס מה התבסס הדרגה וזה בעייתי, זאת אומרת, מאד קשה לאנשים להתנהל, זה משרד שבסוף, מגיע לאנשים הכי הכי - - -
דפנה מאור
¶
קודם כל, אני ממליצה בחום, להיעזר במחשבון, יש לנו מחשבון באתר, שבו אפשר בקלות יחסית, להבין בדיוק, איך תיקבע הדרגה, ברגע שאתה מכניס את הסכומים הנכונים, אם אתה מכניס את הסכומים ברוטו, ברוטו ופעם שלישית אני אומרת, ברוטו - - -
דפנה מאור
¶
לא, אני מעולם, לא כתבתי תשובה, לפי מה אנחנו מחשבים, אבל עוד פעם, הנתון הוא ברוטו לביטוח לאומי וברוטו לביטוח לאומי, אם יכניסו אותו למחשבון, יקבלו את אותה תשובה, הם אמורים לקבל בול את אותה תשובה.
יצחק פרל
¶
בטלפון נורא קשה, תמיד, קשה מאוד. יש לי עוד שתי נקודות מאוד חשובות. לגבי המערך ההזדהות הלאומית שדיברו פה, על המחשבים שאתם עושים ועל הזה, זה דבר נחמד, אבל זה פשוט זה, אני אגדיר את זה במילה, פשוט לא להכיר את הבעיה, מה שנקרא, מפה לא רואים משם, זה מעליותא ולגריעותא ולפעמים, פשוט לא קולטים, מי זה הציבור שצריך את זה ולמה הוא זקוק, זה שכותבים לבנאדם, שעה איקס, במקום פלוני, במרחק של חצי שעה נסיעה, יש שם רישום למעון, אני לא חושב שזה פתרון, רוב האנשים לא משתמשים בזה ואחרי זה יגידו, אנשים לא פנו, כי זה לא חוכמה, זה לא פתרון נגיש ואמיתי. אני אומר, יש אנשים שיכולים, יש להם גישה איכשהו למחשב, דרך מישהו, דרך חדר מחשבים, עכשיו כל מה שלא חייב להיות בהזדהות הלאומית, כמו וועדת קבלה, הדרגה צריכה להיות דרך ההזדהות הלאומית - - -
דפנה מאור
¶
אבל זה בדיוק הדרך שזה מתחיל, מבחינתנו, אם אנחנו נצטרך, בסבסוד ממילא, את הרישום באתר ההזדהות הממשלתי ולוועדות קבלה ממילא, אני אצטרך באתר ההזדהות הממשלתי, אז עדיף שאנשים יהיו מתורגלים בדרך הקלה, בשלב הפשוט, לכאורה, דרך אתר ההזדהות הממשלתי ורק אחר כך, כשהם יגיעו לדברים היותר מסובכים, כבר יהיה להם הרבה הרבה יותר פשוט לעשות את זה.
יצחק פרל
¶
אז אני אסביר, למה מבחינת אנשים זה לא נכון, כי בנאדם שיש לו מחשב, כמוני וכמו כולם פה ונכנס עם הקוד שלו, אז פעם אחת הוא הוציא קוד, מאז ההיפך באמת נוצר לו פתרון ונהיה לו קל יותר ופשוט יותר, אבל בנאדם שצריך להסתדר כל פעם, על ידי אחרים, בצורות אחרות, כל פעם שהוא צריך להיכנס להזדהות, זה מבחינתו פרשייה, הוא לא יודע איך להיכנס לזה, הוא צריך לשלוח קודים לטלפון, העניין הזה נהיה מסורבל יותר ויותר, כל דבר. נגיד השלמת מסמכים לדרגה, יש עד היום קישור פתוח, לנו יש את הקישור הזה, אבל זה לא קישור שמפורסם, קישור אפשר לשלוח, בלי ההזדהות הממשלתי.
דנה קציר
¶
שלום, אני דנה קציר, אני ראש ענף הגיל הרך, בארגון כוח לעובדים. קודם כל, אני רוצה להגיד תודה לדפנה מאור, באמת, על המענה החיובי והמהיר והטוב שיש לנו, אז באמת, רק רציתי להעלות כמה בעיות שיש לנו סביב הסיפור של ההרשמה וקבלת דרגה. אני מלווה את איגוד מטפלות המשפחתונים, בכוח לעובדים, בתהליך הרישום, בעצם, קבלת הדרגה היא מאוד חשובה למטפלות, זאת אומרת, אם הדרגה מתקבלת בעיכוב, המטפלת יכולה למצוא את עצמה, ללא שכר, או במשך כמה חודשים והרבה ילדים מתחילים את שנת הלימודים, ללא דרגה, כמו שאמרנו , יש שלושה שבועות של הרשמה ולאחר מכן, עד שהדרגה מתקבלת, לוקח הרבה זמן, אז הרבה פעמים, כשמקבלים כבר את הדרגה, הורים מבינים שהדרגה שהם קיבלו, יכולה להיות גבוהה מידי, התשלום שהם צריכים לשלם הוא גבוה מידי והם לא יכולים לעמוד בו ואז הם יכולים לבחור, להוציא את הילד, בעצם, מהמסגרת, אז לא רק שהמטפלת מצאה את עצמה עובדת עבור אותו ילד, ללא שכר, אלא שגם, היא לא יכולה לסמוך מלכתחילה על הכנסה יציבה ובנוסף אם כבר התחילה שנת הלימודים ואם לא נמצא מחליף לילד שעזב, המטפלת מאבדת 20 אחוז מההכנסה, זה במקרה של ילד אחד, 20 אחוז מההכנסה שהייתה צפויה לה למהלך השנה. זאת אומרת, העניין של קבלת הדרגה היא חשובה, גם לסביבה יציבה לילד, שהוא נכנס למסגרת והוא נמצא בה, לאורך כל שנת הלימודים וגם למטפלת שהיציבות של ההכנסה שלה, מאוד נפגעת מהסיפור הזה.
דפנה מאור
¶
אז אני רק אעדכן, לא היית פה בהתחלה, אבל היעד שלנו, הוא שבשנת הלימודים תשפ"ה, אנחנו נפתח את הסבסוד, בתחילת יוני.
דנה קציר
¶
כן, לגבי זה שיש בעצם, פיילוט שיזם משרד העבודה, שבמסגרתו, האישורים שנדרשים לרישום ילד, מגיעים מביטוח לאומי, למפעילים וקורים מקרים שבהם, זה באמת בדרך כלל, מאוד מזרז ומקל את התהליך, אבל קורים מקרים שבהם המפעילים מבקשים שוב, את המסמכים, או שחסר, כאילו שיש איזושהי בעיה בהעברה של המסמכים, מביטוח לאומי ורציתי לשאול, למה זה קורה ואם יש - - -
דפנה מאור
¶
אני פחות מכירה בעיות כאלה, להיפך, מבחינתנו וזה גם הוכיח את עצמו, כאשר מעבירים נתוני ביטוח לאומי, אנחנו מצליחים לתת דרגה מהר מאוד, יכול להיות שהבעיה היא עם עצמאים, אבל עצמאים ממילא, לא מעבירים נתונים מביטוח לאומי, אז הסוגייה היחידה שכרגע פתוחה לנו מול ביטוח לאומי, זה הסוגייה של עצמאים.
קריאה
¶
כל אחד בפני עצמו, מעבירים את הטופס להורה השני וככול שלא אישר, אנחנו נצטרך מסמכים של ההורה השני.
דנה קציר
¶
אוקי, אני אעשה את זה מהר. וגם רציתי להגיד שבעניין של רישום של ילדי משרד העבודה, שעיכוב בדרגה, הוא קריטי לפיצויים של נובמבר למטפלות, זאת אומרת, ילדים שלא קלוטים במערכת, לא מקבלים פיצויים והמתווה המבורך שפורסם לפיצויים, לחודשי המלחמה, בנובמבר עלול להיפגע מזה שתהיה - - -
דפנה מאור
¶
אבל זו הזדמנות גם לגנוב מחמאה, שפעם ראשונה, משפחתונים קיבלו פיצוי שווה בשווה למעונות וזה גם, אפשר גם להגיד על זה תודה.
דנה קציר
¶
אבל יש חשש שבאמת, הפיצויים של נובמבר, יפגעו מזה, כאילו חלק מהמטפלות שעדיין לא פתחו את המשפחתונים, כי הם עדיין לא יכולות, אז ילדים שעדיין לא קיבלו דרגה, לא יקבלו פיצויים.
דפנה מאור
¶
אגב, לגבי נובמבר, הם הסירו את המספר של 105, האוצר, הם ביקשו לא לפרסם את זה, אבל הנה, אני אומרת לך.
דנה קציר
¶
אוקי, טוב, אני רוצה להגיד לגבי ילדים עם בעיות שעולות בתהליך של ילדי רווחה, ילדים שנכנסים למסגרות ברווחה - - -
דנה קציר
¶
פעוטות בסיכון, כן, גם אני עובדת סוציאלית, הייתי צריכה לדעת לשלוף את זה. אז באמת, התהליך הזה, תלוי בוועדות שעובדת סוציאלית עושה והוא באמת, יכול להיות ארוך וסבוך, הוועדות אמורות להתקיים באוגוסט, בדרך כלל, הם מתקיימות באיחור, בגלל העומס בספטמבר, או אוקטובר וגם כאן, המטפלת שומרת מקום לילד שאין לגביו וודאות, אם הוא יקבל את הזכאות, כאילו אם הוא יוגדר כילד בסיכון ויוכל להיכנס למשפחתון, או לא והרבה פעמים, בשלב שהדרגות כבר נקבעות, המטפלות נמצאות, גם בתוך שנת הלימודים ומפסידות ילד שההורים לא עומדים בתשלום שנקבע.
דפנה מאור
¶
בשנה האחרונה, הוועדות מתקיימות כבר מינואר, לשנת הלימודים העוקבת, אנחנו מקבלים, לא מעט רשימות כבר של פעוטות בסיכון, אני פחות מכירה וועדות באוגוסט, או בספטמבר, אנחנו יודעים שמשרד הרווחה, עושה עבודה מאוד משמעותית, אני לא צריכה לייצג אותם, אני רק עובדת מולם, על לייצר מצב שהאישורים על פעוטות בסיכון, יינתנו, הם יודעים שאנחנו לא שומרים מקום, בטח ברב-תכליתיים ובמקומות אחרים, עד ה-1 ביולי ולכן אנחנו יודעים שרוב הילדים, כן מקבלים את האישורים, אני לא אחראית על כל יישוב וכל זה, אבל המדיניות של המטה, היא לחלוטין להקדים את זה, לחלוטין.
דנה קציר
¶
ופנו אלינו, אגב, הכול כמובן, מחובר לכל המטפלות בשטח, שפונות אלינו, על מקרים שקורים להם במשפחתונים, לפעמים אחרי שהמטפלות מקבלות דרגת זכאות, אז יש איזושהי בעיה ברווחה ומבקשים עוד פעם מסמך וזה מייצר, צעד קדימה, צעד אחורה.
דנה קציר
¶
וגם בהזדמנות הזאת, אני רוצה להגיד, כבוד יושב ראש, מאוד חשוב לקיים מפגש כזה, גם בהקשר של ילדי רווחה, כי יש אלפי ילדים כאלה וגם בתהליך שלהם, יש הרבה בעיות ודבר אחרון - - -
דנה קציר
¶
ולפעמים הדרגה גבוהה וההשתתפות של, לפעמים בעצם, הדרגה שנקבעת היא גבוהה וההשתתפות של ההורה היא גבוהה מידי והוא לא יכול לעמוד בה וגם כאן - - -
דנה קציר
¶
כן, שהדרגה שנקבעת היא גבוהה, אבל אני אומרת, שבמקרים כאלה, לפעמים המטפלת מעדיפה לעשות איזושהי הנחה, כדי לא לקבל את מלא הסכום, אבל לקבל סכום נמוך וגם אז מקבלים את זה בשלב מאוחר מידי, זאת אומרת, המטפלת מפסידה את האפשרות לקבל - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אז אנחנו חוזרים לתחילת המצגת, שאם יתחילו ביוני את הנושא של הסבסוד, אנחנו נהיה בלוח זמנים אחר, אני מזכיר ששנה שעברה, היינו בלוח זמנים אחר ולפני שנתיים, בכלל.
מיכל רונן
¶
אז תודה רבה על השיח הישיר עם משרד העבודה, גברת דפנה מאור ועם ליז, שותפה שלנו, בבירור התלונות וגם עם משרד החינוך, יש לנו שיתוף פעולה פורה, בתלונות. מהניסיון שלנו, בתלונות שמתקבלות בנציבות תלונות הציבור, במשרד מבקר המדינה, שזה מאות תלונות בחודש, אנחנו בדעה, יחד עם כולם כאן, שזה מאוד חשוב לפשט את תהליך הסבסוד ולייעל אותו, עבור כל האוכלוסיות, באמת, לפי הצעדים שדפנה סקרה כאן. דבר אחד שאני רוצה להדגיש, זה שלהבנתנו, אם משרד העבודה, יוכל לקבל אישורי מעסיקים, מביטוח לאומי, זה מאוד יפשט את הליך הסבסוד, זה גם ידייק את הסבסוד, לפי הנתונים המעודכנים ביותר, ברשויות המדינה, בביטוח לאומי, זה משהו שיכול לעזור.
מיכל רונן
¶
כן, באופן אוטומטי, זאת אומרת, שההורה יאשר, או ללא אישור ההורה, לקבל את אישורי המעסיקים, אז זה מאוד ידייק - - -
דפנה מאור
¶
כן, אבל לצערי, הרבה הורים, בוחרים שלא לעשות את זה ואז אנחנו באמת, אני מתחברת למה שמיכל אומרת, אני בעצם, בדעה שאם פלוני מגיש בקשה לסבסוד, מבחינתנו זה אמור להיות אישור לקבל את נתוני ביטוח לאומי, אמר פה החבר בצדק קודם, הורים בוחרים, תלושים, זה לא אמור להיות ככה, בסוף, זה אמור להיות נתונים אמיתיים שיש לרשויות המדינה, עבור כל אחד מאיתנו ומהבחינה הזו, ברגע שיהיה לנו תהליך פשוט כזה, אני לא צריכה הסכמה, לא, אבל אני רוצה שתבין מה שקורה - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
את יודעת, בסוגריים, אני רוצה לומר לך משהו בסוגריים, יש פה משהו מאוד מאוד, ראינו את זה לפני עשר דקות, מצד אחד, רשויות המדינה אומרות, שזה בא לטובת האזרח, לא, יש הגנת הפרטיות, אנחנו לא רוצים, למשל, שביטוח לאומי יעביר למשרד העבודה, את מספרי הביטוח לאומי של ה-7-7, זה תהליך שאנחנו כבר שנתיים בתוך התהליך הזה, תאמיני לי, פגישות אינספור אצל מנכ"לים, אבל פה זה, שמע, כשזה לרעת האזרח, אולי יכול להיות, אז וואלה - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אמרתי לך, לא נעים לי להגיד, אבל תמיד, פתאום, כל והוא יגיד לך את זה, מערכת ההזדהות הממשלתית, כל משרדי הממשלה מגנים על המידע שלהם, כאילו זה המידע של הסוכנות לאנרגיה אטומית, הוא יגיד לך את זה, כל משרד ממשלתי יגיד מגן על זה, כאילו זה סוכנות האטום.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני שואל את אותה שאלה בוועדת כספים, למה אתם מחכים שאנשים יגישו לכם בקשה לדוחות על הפסדים, אתם יש לכם את הדוחות, הרי לפני שההוא בכלל התחיל, אתה מקבל את זה ממע"מ, 'אתה לא יודע להסתמך? לא, לא, לא'.
דפנה מאור
¶
אבל הנה, למשל עם המפונים, אנחנו סגרנו עם המערכת של יחד, אני עושה את כל המהלך הזה, בלי שהמפונה יצטרך לעשות ולו צעד אחד. אני חושבת שזה התפקיד שלנו, לייצר מצב שכל המידע שיש לנו בממשלה, צריך לעבור, בלי להתחיל בקשות וכן מסכים, או לא מסכים - - -
מיכל רונן
¶
בסך הכול, אנחנו מאמינים שזה מאוד יכול לפשט את ההליך וההורה יקבל את הדרגה, הרבה יותר מהר, על סמך נתוני אמת שכבר נמצאים. דבר נוסף, אנחנו מברכים על הצעדים, לשיפור הזמינות של המוקד, זה באמת, כל הזמן נעשים צעדים וצריך לעשות עוד, כי מאוד קשה, אנחנו מקבלים המון המון תלונות והעניין הזה של הצבת דיילים לסייע ברישום, לאוכלוסיות שלא משתמשות באינטרנט, הוא מאוד מאוד משמעותי, מאוד חשוב, עולה אצלנו בהרבה תלונות ואני שמחה שאנחנו הולכים לכיוון הזה. אז תודה רבה.
דנה קציר
¶
רק שאלה קטנה, לגבי סיוע בהרשמה באוכלוסייה הערבית, אוכלוסיות שכן משתמשות באינטרנט, אבל לענייני - - -
שחר נוימן
¶
אנחנו במערך הדיגיטל, יש לנו יחידה ושבוע שעבר, הציגה פה, יש יחידה שמתעסקת באוריינות דיגיטלית, פרסמנו פנייה לרשויות המקומיות, מי שרוצה ואנחנו מחכים עכשיו להרשמה, עוד לא סגרנו את זה, רשות מקומית שרוצה עזרה, שנגיע אנחנו ונעזור ברישום למערכת ההזדהות, שזה תנאי מקדים כדי להיכנס לתהליך של הרשמה למעונות יום, במקרה הזה, אבל לא רק, אנחנו שמחים, אנחנו תמיד עושים את זה לקראת מעונות יום, כי זה אירוע, יחסית גדול ורשות מקומית יכולה לפנות, פרסמנו קולות קוראים - - -
שחר נוימן
¶
נכון, בדיוק, לא קיבלנו רפרנטים, יש לנו רפרנטים שאנחנו פונים אליהם באופן יזום, למקרה של מעונות יום, אנחנו נערכים, כמו שהחברים פה נערכים, גם לעניין הזה ואם יש רשות מקומית ספציפית, אז אפשר לפנות אלינו ואנחנו בשמחה עוזרים לרשות, שולחים, אם צריך מטעמנו, על מנת לסגור את הדבר הזה.
אסף ליבוביץ
¶
לא, אז אני אגיד, שאנחנו כמובן, עובדים עם משרד הרווחה, עם דפנה בצמידות, אנחנו אמונים הרי על הפיקוח ועל הרישוי, בצד הזה, לא על הילד, אלא על המוסד. אנחנו כן פיתחנו מסלול ירוק, אכיפת בקרה של מעונות פרטיים שיכנסו להיות מוכרים, כי אתם מבינים שאם הפקק הזה ימשיך, זה לא קשור לרישום, זה קשור לתחנה שתקלוט את הפעוט ותיתן לו גם כמובן, טיפול איכותי ומפוקח, כמו שמעון שמוכר לצורך סבסוד צריך. אני אגיד שבפילוח שעשינו, לפני הוועדה, ראינו שוב, שעיקר החסם הוא דווקא במעונות הפרטיים, זאת אומרת, מי שנתקע, יש לנו פילוח, איפה נתקעו ברישוי, זה מעונות פרטיים קטנים, אני יכול להגיד לכם גם מחוזות תל אביב ומרכז, דווקא במקומות שהם דווקא, אולי יותר יקרים, או נותנים שירות שעולה הרבה כסף להורים ולכן אנחנו שם נעשה את העבודה, מול רשויות, אנחנו גם יודעים איזה ערים נתקעים, שמה נתקע הליך הרישוי, אני אומר, כי השלב הראשון, לפני שאתה מדבר על מעון מוכר, לצורך סבסוד, צריך בכלל שיהיה לו רישיון וגם יש לנו הרבה מאוד שפועלים מתחת לרדאר, או שנתקעו בהליך הרישוי - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
דרך אגב, זה יכול היה לפתור לכם הרבה בבעיה, היום ברישוי, הוא חייב באותו רישוי, כמו מעון מוכר, כאילו, למה לא להכיר בו, לצורך סבסוד? הוא עובר את אותו הליך, היום בחוק, ברישוי, הוא צריך לעמוד באותם סטנדרטים.
שחר נוימן
¶
יש פערים בפרוגרמה, יש פערים בתקינה, יש פערים ועובדה שהם לא עומדים בזה, רק אגיד שאנחנו בגלל שיש לנו עכשיו מעונות לידה-שלוש בכל רשות, יש לנו מלוות רשותיות, אנחנו כן ננסה להיות reaching out, תראו, גם הרשות וגם אנחנו, אנחנו לא מנהלים את המעון, אנחנו מפקחים ולכל היותר מלווים, אבל אנחנו כן ננסה לעשות reaching out, כדי לעודד, כמה שיותר רישוי, כי אנחנו מבינים שבלי תחנת קצה בסוף, אז nice to have, מה שנקרא.
דפנה מאור
¶
אבל צריך לקחת בחשבון שאם מעון, לא יסכים למחיר מפוקח ולסדר קבלת ילדים, אז גם אם יהיה לו רישיון, הוא לא יוכל לקבל סבסוד.
שחר נוימן
¶
זהו ועכשיו בפתיחת סוגריים, לנושא המפונים, אנחנו כן מנסים לחשוב על הפלטפורמה, לשלב הביניים של אותם יישובים שעברו לשנה-שנתיים, ליישוב, לראות איך אנחנו עושים, באמת, תהליך רישוי שהוא מזורז, אז זה נושא שהוא נפרד ששווה לעשות עליו דיון נפרד.
יצחק פרל
¶
אני רק אגיד, על מה שדפנה אמרה על מה שאני אמרתי, כיום הנוהל הוא שצריך בסנכרון החודשים שנמדדים זה ראשון עד שישי, זה החודשים שהוא עושה להם את החישוב, עכשיו, בפועל, מי שמגיש מסמכים פרקטית, יכול להגיד עד חודש 11 ולא מהסיבה הפשוטה, שאפשר לתקן דרגה, בכל שלב בעצם, ניתן להגיש שלושה תלושים ועל בסיס זה, יש הרבה אנשים שהחליפו עבודה, ששינו את ה- - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לא, הוא אומר, התחליף שלכם, הרי היה כניסה אוטומטית לביטוח לאומי, הוא אומר, הוא רוצה להפנות את תשומת ליבך לחודש ה-11 בכוונה, הוא אומר וזה הסיבה שהוא - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
נכון, נכון, אבל הוא אומר, אותו אחד, זה מה שהוא רוצה להגיע ולכן, הוא לא זה, טוב, הוא נותן סיבה - - -
דפנה מאור
¶
דרך אגב, אני אתן לך דוגמא, היה לנו עכשיו סיפור, סתם כדוגמא, שפנו אלינו לדרגה, מישהי עבדה, קיבלה דרגה ורשמה את הילד לצהרון, הדרגה שלה היא לצהרון, זוכרת את המקרה הזה ואז היא פנתה אלינו ואמרה, רגע, אבל הפסקתי לעבוד, השכר שלי, אני מובטלת, אז אני מבקשת שתתחשבו בשכר נמוך יותר, הגיוני, אבל דבר אחד היא לא לקחה בחשבון, שמי שבאבטלה, לא יכול לקבל צהרון בכלל, אוקי? אז כאילו, יש פה מערך של-
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
טוב, תודה רבה, אני רוצה לסכם את הדיון, גם כי אני רוצה לחזור לוועדת כספים, לנושא הפיצויים, למפונים ולמתפנים ולאלה שעוד לא מפונים. א', אני מברך על ההתקדמות באמת, המשמעותית, קראתי בדיוק, תוך כדי פה, את הפרוטוקול של שנה שעברה, על איפה שהיינו שנה שעברה ואיפה שאנחנו נמצאים בתכנון השנה, אנחנו נמצאים במקום אחר לגמרי, דפנה ועל זה מגיע לך שאפו. אני כן, בפעם המי יודע כמה, אבל מבקש מהמערכת ההזדהות הממשלתית, מול משרד העבודה, למצוא פתרון לנושא של ה-7-7 , לפחות נקודתית כרגע, למשרד העבודה, עזבו את הבעיה הכללית, עזבו את הכול, אבל לדבר הזה, למצוא פתרון, יש לנו את הקובץ של משרד העובדה, מקסימום נפנה למנכ"ל משרד העבודה, עם דני זקן, לא ירצה לתת את הקובץ, נפנה למנכ"ל משרד העבודה שיעביר את זה מחדר אחד לשני, לא, אני צוחק, זה היה בשביל הזה, במקרה נפלנו על אותו משרד, מרוב ההרגלים שלי, של כמה משרדים שצריכים, עם כמה שרים, לא צריך, זה אותו שר, לנסות אולי לפתור את זה, בדרך כזו, או אחרת, ננסה לעשות איזושהי שיחה אולי אחר כך, בעוד כמה ימים, לפני שנכנס וועדה, אני אדבר איתך דפנה, אם אפשר לסנכרן את הדבר הזה, זה בחלק הזה. החלק השני זה הנושא של המענה, שבאמת, המענה הטלפוני שצריך לבוא, אני מנסה לבדוק את הנושא של השרשור של המיילים, לבדוק את הנושא הזה של השרשור, האם יש דרך לשרשר את זה, אני מבין שבווטסאפ לא, למי שבצ'ט זה לא יעבוד, אבל במיילים זה אמור לעבוד ומשרד החינוך, תגדילו את ההיצע. תודה רבה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 13:20.