פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
26
ועדת החינוך, התרבות והספורט
02/01/2024
מושב שני
פרוטוקול מס' 129
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום שלישי, כ"א בטבת התשפ"ד (02 בינואר 2024), שעה 9:04
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 02/01/2024
חופש הביטוי במוסדות להשכלה גבוהה בימי מלחמת חרבות ברזל
פרוטוקול
סדר היום
חופש הביטוי במוסדות להשכלה גבוהה בימי מלחמת חרבות ברזל
חברי הכנסת
¶
בועז ביסמוט
ולדימיר בליאק
ניסים ואטורי
מיכל וולדיגר
אחמד טיבי
מאיר כהן
ארז מלול
משה סעדה
אריאל קלנר
יצחק קרויזר
מוזמנים
¶
עמרי גולן - לשכה משפטית, המועצה להשכלה גבוהה
מיכל פרי - פניות ציבור, המועצה להשכלה גבוהה
אלחנן פלהיימר - יו"ר, התאחדות הסטודנטים
אנדריי סקיי - צלם, התאחדות הסטודנטים
איילת גולדשטיין - יו"ר המועצה המתאמת של המכללות הציבוריות
שי גליק - מנכ"ל ארגון "בצלמו"
עילאי הררי - סטודנט
מיכאל ליטווק - מייצג את הסטודנט עילאי הררי
רישום פרלמנטרי
¶
אופיר עובדיה, חבר תרגומים
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
חופש הביטוי במוסדות להשכלה גבוהה בימי מלחמת חרבות ברזל
היו"ר יוסף טייב
¶
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את ועדת החינוך, התרבות והספורט בנושא חופש הביטוי במוסדות להשכלה גבוהה במלחמת חרבות ברזל, כהרגלנו בקודש אנחנו שולחים את תנחומינו למשפחות הנופלים והחלמה מהירה לפצועים, אנחנו כמובן מאחלים ופועלים יחד להחזרתם במהרה של כלל החטופים שלנו ומחזקים את הכוחות בחזית ובעורף.
בעקבות דיון שהיה פה בוועדת החינוך לפני כשלושה שבועות בערך, הבנו מהשר ומראש המל"ג שהמכללות והאוניברסיטאות התבקשו על ידי המל"ג לקבל את מספר הפניות ומה נעשה בכל פנייה ופנייה, באותו הדיון הגיעו מספר סטודנטים, בניהם סטודנט שלומד בסמינר הקיבוצים שהביע את מורת רוחו על זה שסמינר הקיבוצים לא מטפל לכאורה במקרים כנדרש, אני לא נכנס לעצם ההחלטה ולטיפולו של כל מוסד ומוסד זהו תפקידו של המל"ג, אבל כיו"ר וועדת החינוך וכשסטודנט או משתתף מגיע לפה ומביע את דעתו, לא ייתכן שבעקבות עדות או אמירה שלו בוועדה הוא ישלם מחיר אישי כבד, אני חושב שגם ברמה המשפטית אני לא בטוח עד כמה המחיר שאותו סטודנט שילם הוא נכון או חוקי.
שנית, התברר גם סמינר הקיבוצים החליף את התקנון לאחר השימוע כדי שאותו סטודנט לא יוכל לערער על ההחלטה, שגם כאן אני חושב שזו בעיה - - -
היו"ר יוסף טייב
¶
אנחנו רואים בכך קודם כל פגיעה בסטודנט עצמו אבל לא פחות פגיעה בעבודת הכנסת, לא ייתכן שיבוא אדם, סטודנט, עובד, יביע את דעתו בוועדה וישלם מחיר אישי כבד בעקבות הרצון שלו לקחת חלק בעבודת הכנסת, אני רואה בכך פגיעה חמורה, שוחחתי על זה גם עם יו"ר וועדת הכנסת ויו"ר הכנסת, לשם כך אני החלטתי לכנס דיון לאחר שרוב חברי הוועדה חתמו על מכתב לסמינר הקיבוצים לקבל הבהרה, אותו מכתב לא זכה למענה, יו"ר המל"ג שהוא גם שר החינוך שלח מכתב לסמינר הקיבוצים, לצערנו עד לרגע זה גם לא קיבל מענה, ולכן החלטתי מכוח היותי יו"ר הוועדה לכנס את הוועדה שוב ולעלות את זה לסדר היום הציבורי.
אין לי עניין להתערב בהחלטות של מכללות, אני חושב שבזמן שאנחנו במלחמה, הסתה כפי שהיא תהיה חמורה או קלה פוגעת בחיילים שלנו בשטח, פוגעת בסטודנטים שנמצאים בתוך המכללה, פוגעת בהווי שצריך להיות במכללה, פוגעת בכך שסטודנטים יהודים ושאינם יוכלו ללמוד יחד בבטחה, הדברים האלו פוגעים ואני חושב שהחלטות חמורות כמו אלו שמשעות סטודנט בעקבות כך שהוא היה פה בוועדה ולא נותנים לו את זכות הערעור שמגיעה לו בחוק, זו פגיעה חמורה לא פחות.
חברת הכנסת לימור סון הר מלך בבקשה, הבנתי שאת צריכה לצאת לוועדת כספים.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
קודם כל תודה רבה אדוני היו"ר.
דיון חשוב, אני חושבת שמדובר בסתימת פיות מהסוג הכי הזוי והכי מוזר שאני חושבת שפגשתי, אני רוצה להזכיר למכללת סמינר הקיבוצים שאחד מתפקידי הוועדות בכנסת ובוועדת חינוך זה פיקוח על מוסדות החינוך, זאת אומרת שאחד מהתהליכים הלגיטימיים כדי שהדבר הזה יקרה זה באמת לשמוע את הסטודנטים.
מה שקורה פה זה שאנחנו שמענו טענה של סטודנט ולא ייתכן שמכללה שנשמעה מולה ביקורת לגיטימית, זו לא פעם ראשונה שסטודנטים מופיעים פה בוועדה ואומרים את דברם ולא אחרונה כנראה, לא יכול להיות שבעקבות מהלך כזה ובעקבות טיעון כזה היא תגיע ופשוט תשלול לו את האפשרות ללמוד ותביא להשעייתו ללא יכולת ערעור, אני הייתי בדיון הזה דרך אגב, זה מאוד מפתיע שמכללה שלא טיפלה כראוי בגינויים של הסתה לטרור, תמיכה בטרור ואנטישמיות כשמעבירים עליה ועל ההתנהלות שלה ביקורת היא מגלה אפס סובלנות ומשעה את אותו סטודנט, איפה נשמע דבר כזה?
אני מבקשת, מעבר לוועדה הזו, אני חושבת שכל הציבור בישראל צריך להכיר את האירוע הזה, צריך לדעת שיש דבר כזה, שאין אפשרות שבוועדת חינוך יבוא סטודנט ויטען את טענותיו שזה התפקיד שלנו, אדוני היו"ר התפקיד שלנו הוא לפקח, לא יכול להיות שסטודנט שהעביר ביקורת לגיטימית לחלוטין יושעה מהלימודים שלו וישלם כזה מחיר אישי, לא יכול להיות, זה לא עולה על הדעת.
צריך שהציבור ישמע עוד פעם ועוד פעם איך אתם, מכללת הקיבוצים, מתנהלים ביחס לאירועים כאלו, אני דורשת ממכללת הקיבוצים - - -
סימון דוידסון (יש עתיד)
¶
קודם כל תלמדי איך קוראים למקום, למקום קוראים מכללת סמינר הקיבוצים, אתם אומרים דברים שאתם בכלל לא בדקתם, אתם לא יודעים, לא נכנסתם לעומק, אני הייתי אצלם, אני ישבתי איתם, אני ישבתי עם הסטודנטים, אני עשיתי את זה , תפסיקו עם האמירות האלו, תבדקו את הדברים קודם.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
אני הייתי בדיון ואני ראיתי שמה שנאמר לא קרה בפועל, בסדר, אתה תדבר כשאתה תדבר עכשיו אני מדברת, סמינר הקיבוצים אתה צודק סליחה.
אני דורשת ממכללת סמינר הקיבוצים כמו מכל מוסדות המל"ג לטפל באופן בלתי פושר בגילויים של הסתה ואנטישמיות, קריאה ותמיכה בטרור, לא ייתכן כי סטודנטים שמקבלים את כל התנאים והאפשרויות שמדינת ישראל מציעה יוכלו בפה אחד לדבר באופן מסוים ולומר דברים בפה אחר, לא יכול להיות, אסור לאפשר את הדואליות הזו במדינה מתוקנת, מעבר לזה שהסתות מסוג זה יכולות לייצר אירועים ופגיעה חמורה מסוג הזוועות שפגשנו בטבח בשבת בשמחת תורה.
היו"ר יוסף טייב
¶
תודה רבה.
אני רק רוצה לומר בצורה ברורה, אנחנו לא במשפט שדה ואנחנו גם לא בבית משפט, אבל יחד עם זאת אני רוצה להגיד לך חבר הכנסת סימון דוידסון, אתה חבר ותיק ומתמיד בוועדה ואני רוצה להגיד לך שכשאותו סטודנט אמר אמירה בדיון הקודם והיית באותו דיון שסמינר הקיבוצים אכן - - -
היו"ר יוסף טייב
¶
נכון אתה יזמת.
אותו סטודנט טען שסמינר הקיבוצים לא טיפל בצורה טובה או לא השעה את אותה סטודנטית וזה נאמר לנו על ידי נציגת משרד החינוך, יצא מכתב שקורא להשעות את אותה סטודנטית, אני ביקשתי לראות את המכתב, לאחר יומיים הגיע לשולחני מכתב חתום בתאריך יום לאחר שהתכנסה הוועדה ולכן לבוא ולהגיד שאותו סטודנט שיקר אני לא מקבל את הדברים האלו, אני חושב שנעשה צחוק ממה שנאמר בוועדה, היה פשוט אפשר לבוא ולהגיד אכן לא יצא מכתב, טעינו ולא פעלנו כשורה ואנחנו מפה והלאה מתקדמים, אותו מוסד ואני מקווה שאין עוד מוסדות כאלו ואנחנו נשמע מהמל"ג ומאיגוד הסטודנטים מהן דרכי הפעולה ואיך הדברים נעשים כי בסוף כשאני מכנס את הדיון הזה הוא לא כדי לבוא ולתת מכה למכללה מסוימת הוא נועד כדי לפקח שבכלל מוסדות האקדמיה להשכלה גבוהה הדברים נעשים ואנחנו מקבלים את המענה כראוי.
אני לא רוצה להתעסק נקודתית האם ההחלטה נכונה או לא נכונה, אני אומר תפעלו כחוק, אם בחוק ישנה אפשרות ערעור על אותה החלטה זה מה שאנחנו מבקשים, זה מה שהיה כתוב במכתב של יו"ר המל"ג שביקש לבוא ולשנות את אותה החלטה ולתת לאותו סטודנט את הזכות לערער, עד לרגע זה הדבר לא קרה.
סימון, זכות הדיבור שלך בבקשה.
סימון דוידסון (יש עתיד)
¶
תודה שאתה נותן לי את זכות הדיבור.
צריך להבין, את הדיון שהיה פה בכנסת כמובן בהסכמת היו"ר אני יזמתי, הייתי מאוד חריף בנושא ההסתה ויו"ר המועצה יודע כמה הייתי חריף בדיון הזה, אבל דקה אחר כך לקחתי אחריות ונסעתי בעצמי למכללות ואוניברסיטאות לשבת עם הנשיאים והנשיאות, ישבתי גם איתך עילאי ועם אגודת הסטודנטים אצלכם וכחצי יום הייתי בסמינר הקיבוצים כדי לבדוק, לוודא ולהסתכל בעיניים של הנשיאה והצוות ולראות מה עושים, כי הדבר הזה בדמי.
אסור לתת לסטודנטים שמסיטים כנגד מדינת ישראל או בעד החמאס ללמוד במוסדות במדינת ישראל, חד משמעית וחד וחלק, אבל אני רוצה לומר משהו, יש פה משפט שדה למכללת סמינר הקיבוצים שכן פעלה וכן עשתה ואני אגיד לך מה - - -
היו"ר יוסף טייב
¶
אני כיו"ר הוועדה אומר לך סימון, חתומים כעשרה חברי וועדה על המכתב ואנחנו לא מקבלים שום התייחסות מהם.
סימון דוידסון (יש עתיד)
¶
אני אגיד לך מה היה, זה המקום היחיד ששינה את התקנון לגבי נושא ההסתה אם זה בצורת הפגנה, אם זה בצורת דגל ואני יכול להקריא לכם אם אתם רוצים או להעביר לכם, אבל הם שינו את התקנון.
ישבתי עם עילאי ואגודת הסטודנטים ואמרתי להם חברים בואו נעבוד באופן מסודר מול המכללה כדי לבדוק ולוודא שהם כן משנים את התקנון, כן פועלים ולא מכניסים לשערי המוסד מסיתים בעד החמאס.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
סימון היו פה שתי שאלות בדיון שאתה הובלת אותו, הדיון הוא האם הם השעו את אותה סטודנטית, או כמו שאומר היו"ר לא השעו אותה ובדיעבד הם עשו בכאילו? והאם הם השעו אותה עד תחילת הלימודים בעצם בחופש, אבל לא באמת השעו אותה, זה היה הדיון כשאני הייתי וזו השאלה, אם אתה היית שם - - -
עמית הלוי (הליכוד)
¶
לא, אבל אם רימו פה את הכנסת שאחראית על אמון ועל יושרה, על חינוך והמכללה שיקרה את הכנסת המצב חמור ביותר, הייתה פה מישהי שאמרה שהשעו אותה.
סימון דוידסון (יש עתיד)
¶
אתה צודק, אני רק אחדד את הדברים, זו לא הייתה נציגה של סמינר הקיבוצים, אלא אחראית במשרד החינוך.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
אין בעיה, אבל יושב פה ראש הוועדה שאומר ששלחו תאריך של יום אחרי, זו רמאות ברמה הכי נמוכה אם עשתה את זה נשיאה של מכללה, זה דבר ראשון.
דבר שני, אם השעו אותה רק לחופש, זה צחוק מכלום ושום דבר, אתה שתבעת פה בצדק ובעוצמה רבה את הדרישה הזו.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
דבר שלישי, לגבי עילאי האדם שגילה מופת כמו שאתה דרשת, נאמנות ומחויבות לעם והתנגדות לטרור וגם גילה חשיבה ביקורתית כלפי המכללה שהוא לומד בה ובסוף הוא מושעה, דווקא אתה כמוביל הדיון צריך - - -
סימון דוידסון (יש עתיד)
¶
אני אגיד לך, בסופו של דבר צריך להבין דבר אחד, לנו ככנסת אין אחריות שיפוטית מול מוסדות הלימוד, יש להם אחריות אקדמית וחופש אקדמי - - -
היו"ר יוסף טייב
¶
סימון בסיפור הזה אני מאוד ברור, בסיפור הזה של חופש האקדמי שהולך לנו על הראש פעם אחר פעם, אני אומר לך בצורה חדה וחלקה אם ההחלטה הזו של אותו סטודנט לא תשתנה ולא יתנו לו את זכות הערעור, אני מקדם חקיקה ואני מבטיח לך שאני אביא כ-85 חברי כנסת וגם אני מצמצם את הסיפור הזה של חופש הביטוי, אז די הגיעו מים עד נפש.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
אתה אמרת שהיית שם, נניח שהוא השמיץ את המכללה, הסטודנטית השמיצה את מדינת ישראל ותמכה בטרור.
יש לנו שני מקרים, נניח שהוא השמיץ את המכללה, בעיניי הוא עשה כבוד למכללה, כי הנה סטודנט ביקורתי, חושב, מעביר ביקורת, אבל הסטודנטית כמו שטענת כאן השמיצה את מדינת ישראל כמו כל האנשים בטכניון שמנית כאן שתמכו בטרור, תמכו בטבח, באונס ובדברים הכי מזעזעים, מה זה?
בועז ביסמוט (הליכוד)
¶
בואו לא נתפזר ונעשה כאן סדר כי הדברים מאוד ברורים, אנחנו לא פה כנגד מוסד חינוך זה או אחר, אנחנו פה בעד סטודנט, באנו פה לתמוך בסטודנט ולמה? חופש הביטוי ואהבת הארץ שלנו, זה פשע? אנחנו צריכים להתבייש בזה? השתגענו לגמרי.
אני קצת קראתי והבנתי לגבי הסטודנט עילאי הררי כדי שחבר הכנסת ידידי סימון דווידסון לא יגיד שאנחנו סוטים פה מהעובדות, הכל פה מאוד ברור, עילאי הררי הוא סטודנט לחינוך מיוחד בסמינר הקיבוצים שהושעה לצמיתות מהלימודים משום שביקש לעלות לידיעת המכללה שבין כותליה לומדות סטודנטיות לחינוך שהן שתומכות טרור, מה לעשות?
אני חש שהעונש שהוא קיבל הוא בלתי מידתי, הוא עונש חמור בכל קנה מידה - - -
בועז ביסמוט (הליכוד)
¶
הוא לא צריך לקבל עונש, אבל אם כבר עונש, אז גם העונש הזה הוא בלתי מידתי והוא חמור בכל קנה מידה, המכללה צריכה לחזור בה מידית מההחלטה התמוהה, במיוחד לאור העובדה שהסטודנטיות האחרות עד כמה שאני יודע הם המשיכו בלמידה כרגיל, נכון?
בועז ביסמוט (הליכוד)
¶
עכשיו אני שואל את עצמי ואני גם שואל פה, איך המכללה מסוגלת בכלל לקחת את עתידו של הצעיר בידיה ולרסק אותו לאבן? תחשוב מה המכללה עושה בישראל, באה, לוקחת את הסטודנט ומרסקת אותו, למה העונש? כי מה הוא עשה? בגלל שהוא היה אכפתי ובגלל שפעל למען הצדק, לשיטתו ולא רק לשיטתו, אלא גם לשיטתי ובגלל שהוא ביקש להרחיק סטודנטיות שתמכו בחמאס תוך כדי המלחמה, תחשבו על הטירוף, במה אנחנו בכלל דנים כרגע.
האם זו דרכה של המכללה?
בועז ביסמוט (הליכוד)
¶
אז האם זו דרכה של המכללה לבלום את חופש הביטוי של תלמידיה ולבלום ביקורת בכלל בכותליה?
היו"ר יוסף טייב
¶
אחמד אני אתן לך, רק אני אגיד לך שיוסף עטאונה הוא חבר מתמיד בוועדה ואני לא חשוד באיפה ואיפה בדברים האלו, תאמין לי שאם היה מגיע סטודנט ערבי שנעשה לו עוול על אותו משקל הייתי מכנס את הוועדה על אותו דבר, מכנס את חברי הכנסת על אותו דבר - - -
בועז ביסמוט (הליכוד)
¶
חבר הכנסת אחמד טיבי אני מבין שזה מפריע לך שאני מגן על סטודנט יהודי, אבל אני רוצה להמשיך, מותר לי? גם להגן במדינת ישראל על סטודנט יהודי זה עדיין מותר, נכון? אני מבקש ממכללת סמינר הקיבוצים לחזור בה מההחלטה הבלי מתקבלת על הדעת ולאפשר לסטודנט להשלים את לימודיו עד סופם.
מאחר שאני חושב שכולנו פה קצת איבדנו את זה אז רשמתי כדי להבין שאנחנו באמת מדברים על דבר רציני, חבר הכנסת אחמד טיבי זה בשבילך, ישנה סטודנטית שלא אציין את שמה שכתבה פוסט מספר ימים לאחר הטבח, אתה רוצה להקריא אותו? אני אקריא אותו, היא כותבת כך, אני פלסטינית, תמיד אהיה בצד של העם שלי בכל מקום שהוא נמצא בו ובכל דרך התנגדות שיבחר בה כתגובה לגיטימית לכיבוש, למצור ולאפרטהייד, זה נכתב אחרי ה-7 באוקטובר, יש גבול למה שאנחנו מוכנים לקבל ושגם אתה מוכן לקבל ולכן אני קורא למכללה להחזיר את הסטודנט ללימודים ובטח לא לרסק את עתידו כשבסך הכל רצה להגן על המדינה שלו בחופש הביטוי.
אריאל קלנר (הליכוד)
¶
יש פה דיון שכל כולו לא על זה, לא על הדברים מהסוג של מה שנעשה לעילאי, לא על זה נאמר שמוסדות צריכים לקבל חופש אקדמי, חופש אקדמי זה לטובת לימודים, אי אפשר כל פעם שמוסד רוצה להשליט משטר טוטליטרי בתוך המוסד שלו, לכפות עמדה, לסתום פיות לאנשים שמותחים ביקורת אפילו עליו עצמו ולקרוא לזה חופש אקדמי, השימוש הפסול במושג חופש אקדמי אנחנו רואים את זה בהרבה מאוד מקרים, פה זה מקרה שעבר כל גבול של מובהקות, חופש אקדמי זה לא.
יש סטודנט במכללה שממומנת על ידי הציבור בישראל, שממומנת על ידי מדינת ישראל, ציבור משלמי המיסים, ציבור של משרתי המילואים, ציבור של הנטבחים, הנרצחים, הנכים והפצועים והציבור הזה שמממן, אני לא חושב שהוא חושב שצריך להשעות סטודנט על כך שהעז למתוח ביקורת על המכללה רחמנא ליצלן, ועל מה הוא העז למתוח ביקורת על המכללה? על כך שהיא לא מטפלת בסטודנטיות שהולכות להיות מחנכות בישראל, למה הן יחנכו בדיוק? אנחנו מדברים על החינוך של אונר"א, על החינוך של הרשות הפלסטינית, אנחנו מדברים כל כך הרבה על חינוך, אלו הולכות להיות מחנכות, תומכות ב-7 באוקטובר, בכל הזוועות הסדיסטיות האלו שהקניבלים הנאצים האלו ביצעו בנו, ומי מושעה לצמיתות? הסטודנט, אם זה לא מזעזע פה והופך את המדינה מכל הכיוונים אני לא יודע כבר מה כן יכול.
הדבר הזה צריך להיפסק, אני חושב שהגיע הזמן שהמכללה הזו שגם הוציאה תצהירים באור מאוד בעייתי מבחינת האמינות, שינו תקנונים, עושים כל מיני שטיקים במקום לבוא ולעודד ביקורת ולעודד סטודנטים ביקורתיים, באה ומתמרצת סתימת פיות ואומרת לסטודנטים הבאים אתם לא תפתחו את הפה, לתמוך בטרור ולתמוך ב-7 באוקטובר אין שום בעיה במכללה, מקסימום ישעו אתכם בזמן החופשה, אבל אם תעביר ביקורת על המכללה אתה מושעה לצמיתות, את המסר הזה אנחנו צריכים לעקור מן השורש, אני מברך על הדיון הזה, אנחנו צריכים להמשיך גם בדיונים האלו וגם בפעילות הזו עד שהדבר הזה ירד מסדר היום.
אלחנן פלהיימר
¶
תודה יו"ר הוועדה ולכל חברי וחברות הכנסת הנוכחים כאן, אני אשמח להתייחס בצורה רחבה קודם כל לכל נושא חופש הביטוי ותמיכה בטרור באקדמיה החל מה-7 באוקטובר ומה התאחדות הסטודנטים הארצית עשתה, לאחר מכן נגיע למקרה הפרטני הזה.
מהתאריך ה-7 באוקטובר התחלנו לקבל המון פניות מהמוסדות האקדמיים במדינת ישראל ומהסטודנטים באופן ישיר על כך שלצערנו הרב יש גם סטודנטים וגם מרצים וסגל במוסדות האקדמיים שמביעים תמיכה בטרור ומסיתים לטרור ברשתות החברתיות שלהם, בעקבות כך פתחנו חמ"ל בהתאחדות הסטודנטים הארצית שמרכז ובוחן את כל הפניות האלו, לאחר מכן אנחנו עושים עבודה אל מול המוסדות האקדמיים - - -
אלחנן פלהיימר
¶
לא, זה לא קיים במל"ג, כי כמו שאמרתי גם בדיון הקודם וועד ראשי האוניברסיטאות אמר שהוא לא מתכוון לקבל את החלטת המל"ג בנושא, והוא לא מתכוון להעביר למל"ג את כל הפניות של כל נושא ההסתה לטרור.
אלחנן פלהיימר
¶
אנחנו מקבלים פניות ישירות מהסטודנטים, מה שאנחנו עושים אנחנו מעבירים את זה גם אחר כך לטיפול של משטרת ישראל, אבל נכון להיום אין שום גורם אקדמי מטעם המל"ג או מטעם מדינת ישראל למעט התאחדות הסטודנטים הארצית שמרכזים את כל הפניות הללו ומנסים לטפל בהן.
הדרכים שלנו לטפל בהן זה לחץ ציבורי נטו, זאת אומרת - - -
אלחנן פלהיימר
¶
נכון אנחנו מעבירים גם למשטרה, אבל תכף אני אגיע לזה.
כשאנחנו יודעים שיש מוסד אקדמי לדוגמה, לפני חודש במוסד אקדמי מסוים מרצה העלתה פוסט בתאריך ה-7 באוקטובר וכתבה הפתעה מה חשבתם? גם להם נמאס לפעמים, זו תוצאה של הכיבוש, הסטודנטים פנו למוסד האקדמי ושאלו איך מרצה כזו במוסד לחינוך תמשיך ללמד פה? מה המוסד האקדמי עשה לה? הכניס לה נזיפה בתיק האישי, לאחר התערבות שלנו בשעה טובה המרצה כבר לא מלמדת באותו מוסד אקדמי.
אלחנן פלהיימר
¶
העברנו גם תלונה למשטרה, אני רוצה קצת לדבר עובדות ולמה אני אישית לא מתפלא שאין טיפול של המוסדות האקדמיים בנושאים הללו.
לפני כמספר חודשים עלתה הצעת חוק לטיפול והרחקה של סטודנטים שמביעים תמיכה בטרור.
אלחנן פלהיימר
¶
עוד לפני ה-7 באוקטובר.
נשיא אוניברסיטת תל אביב, אריאל פורת, הוציא מכתב לסטודנטים שלו כתב כך ואני מצטט, אסור להפוך את האוניברסיטאות לגורם אכיפה, בנוסף הוא אמר שזו פגיעה בחופש האקדמי והמנהלי של המוסדות, לא יהיה עוד דיון פתוח ולא עוד פלורליזם של דעות, זה מה שהוא כתב על הצעת החוק.
אלחנן פלהיימר
¶
זה מה שהוא כתב על הצעת חוק של הרחקת תומכי טרור באקדמיה ואז כולם פה מתפלאים איך לא מטפלים במקרים של הסתה לטרור באקדמיה, בנוסף הבוקר הזה, אנקדוטה, ראש החוג למדעי המחשב באוניברסיטת תל אביב ביקש להימנע מלהגיע עם דסקיות של ביחד ננצח כי זה עשוי לגרום להסחות דעת והטרדה, זה לגמרי טירוף הדעת.
לפני כמספר שבועות גם היה דיון באוניברסיטה העברית על האם כשיפתחו את השנה האקדמית לתת את האפשרות להניף דגלי ישראל בתוך האוניברסיטה, האם זה יגרום להתלקחות בתוך המוסד האקדמי או לא? בסופו של דבר אנחנו מתעסקים חודשים עוד הרבה לפני ה-7 באוקטובר - - -
אלחנן פלהיימר
¶
אנחנו מתעסקים חודשים, עוד לפני המלחמה, קל וחומר אחרי תחילת המלחמה בכל הנושא של הסתה לטרור באקדמיה ולצערנו הרב אנחנו רואים פעם אחרי פעם שלא מטפלים בדברים האלו.
לסיום, בהתייחסות נקודתית לנושא הזה, אני לא מכיר אירוע אחד מה-7 באוקטובר שיש סטודנט או סטודנטית שתמכו בטרור דה פקטו והורחקו לצמיתות לחלוטין, אין מקרה אחד, המקרה הכי חמור שאני מכיר זה שהעיפו סטודנטית שתמכה בטרור לסמסטר, זאת אומרת בסמסטר א' היא תומכת טרור וכנראה בסמסטר ב' היא כבר לא תהיה תומכת טרור.
מבלי להיכנס לפרטים, יש פה סטודנט שהביע מחאה ויכול להיות שאמר אולי מילה לא במקום, אבל בסופו של דבר תרשה לי לעשות את ההשוואה, אני לא מכיר מקרה אחד של סטודנט תומך טרור במדינת ישראל שהורחק לצמיתות.
אלחנן פלהיימר
¶
לסיכום, מה שאני רוצה להגיד ואמרתי את זה גם בוועדת החינוך הקודמת שהתקיימה כאן בכנסת, אנחנו בשוק כל הזמן מאנטישמיות באוניברסיטאות ברחבי העולם ובכך שנשאי המוסדות האקדמיים הכי גדולים בעולם כמו האוורד וייל לא מגנים אנטישמיות ולא מטפלים באנטישמיות כלפי יהודים.
היום ב-5 בבוקר נחתתי מפראג, שם הייתי בכנס של כל התאחדויות הסטודנטים היהודיות מכל העולם ושם הם הביעו את החששות שלהם לכך שהם לא יכולים להגיע לקמפוסים במוסדות מסוימים ברחבי העולם כי הם חוששים שיפגעו בהם, אני אומר שהצביעות פה זועקת לשמיים בזמן שאנחנו בשוק מזה שמוסדות ברחבי העולם לא מטפלים באנטישמיות כלפי יהודים, יש לנו כאן בתוך הבית מוסדות אקדמיים שלא נוקטים באפס סובלנות כנגד תומכי טרור.
אני רוצה להגיד פה חד משמעית, אם זה היה תלוי באזרחים לא רק שהסטודנטים האלו לא היו לומדים במוסדות האקדמיים, אלא הם לא היו נמצאים פה בכלל במדינת ישראל אם הם היו מביעים תמיכה בטרור, תמיכה בהסתה לטרור ובכלל בכל המעשים השפלים והנבזיים והבלתי נתפסים שעשה פה ארגון הטרור חמאס דאעש, הציפייה שלנו היא גם מהמוסדות האקדמיים וגם מכם חברי וחברות הכנסת שאולי סוף סוף כן תקדמו חקיקה שלא תאפשר בכלל למוסדות האקדמיים את שיקול הדעת הזה שמוסד אקדמי מנפנף בחוות דעת של ייעוץ משפטי ואומר שזה גבולי ולא בטוח שמדובר בהסתה לטרור כשסטודנט העלה תמונה של הטרקטור פורץ את הגדר עם לבבות ואומר יום חג, אם התמונה היא לא הסתה לטרור ותמיכה בטרור, אני לא יודע מה זה.
היו"ר יוסף טייב
¶
תודה רבה.
אני רק אגיד שבחוץ לארץ, בארצות כמו ארצות הברית וצרפת כשוועדת חינוך מזמינה גורם כזה או אחר, וודאי אוניברסיטה או מכללה הן מגיעות לדיון, הן מחויבות להגיע וראינו מה שקרה שהם הגיעו מול הסנאט והתוצאות היו ברורות ולכן אני חושב שגם אני אגיד את זה בסיכום, אני אצור קשר עם יו"ר וועדת הכנסת, גם לגבי משרדי הממשלה אני הגשתי תלונה לנציבות על כך שלא הגיעו ולכאורה הם מחויבים להגיע, יכול להיות שצריך לטפל ומוסדות מתוקצבים צריכים לבוא ולהגיע בפני וועדת הכנסת.
אלחנן פלהיימר
¶
יו"ר הוועדה מה שאני רוצה להדגיש שהכל קורה בזמן מלחמה שיש לנו סטודנטים שנמצאים במלחמה ויחזרו ואולי עוד ישבו עם תומכי טרור.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
¶
תודה.
אני חייבת לומר משהו כל כך טריוויאלי ואני מתביישת שאני אומרת אותו, כל חברה ובוודאי מדינה שחפצת חיים צריכה להבין שגם לחופש הביטוי וגם לחופש האקדמי יש גבולות, כי בלי גבולות אנחנו באנרכיה.
חברה שחפצת חיים ומדינה שחפצת חיים צריכה לקבוע לעצמה מה מותר ומה אסור, עם כל הכבוד האקדמיה היא לא מדינה בפני עצמה וגם לחופש הביטוי יש גבולות, אנחנו צריכים לחרוט את זה על עצמנו ולהבין את זה, זה אומר שכל מילה, כל ביטוי וכל תמונה שבאה לחבל בעצם היותנו מדינת ישראל, מדינה יהודית ודמוקרטית זה אסור נקודה, אין פה חופש ביטוי.
אני מזדעזעת ממה שאמרת כבוד היו"ר, שיש כאן וועדה סטטוטורית שמשרדי הממשלה, בוודאי האקדמיה, כולל סמינר הקיבוצים מחויבים לשמוע ובוודאי להגיע לכאן ולהשמיע את דבריהם, חבר הכנסת סימון אני לא מבינה איך משפט שדה להפך, הם הוזמנו לפה, הם נדרשו להגיע, כתבו להם מכתב והם מתעלמים.
בסופו של דבר מה שהכי מרגיז באירוע הזה זו הצביעות הנוראית, הם מרימים את הדגל של חופש הביטוי כל עוד מדובר בחופש ביטוי של סטודנטיות פלסטיניות שתומכות ותמכו בצורה חד משמעית בזוועות שהיו בדרום, להן זה מותר זה נכלל בתוך חופש הביטוי, אבל מנגד כשמגיע עילאי, סטודנט ואני לא נכנסת כרגע אם הוא עשה את זה כמו שצריך או לא, בא ומבקר את הסטודנטיות הללו, לו אין חופש ביטוי, פה סותמים את הפה, האיפה ואיפה, חוסר ההיגיון במעשים של סמינר הקיבוצים הם לא מתקבלים על הדעת ובוודאי שהתפקיד שלנו פה זה לומר עצור, להרים את הדגל ולהגיד לא יכול להיות דבר כזה.
בשום חברה מתוקנת ובשום חברה שרוצה לקרוא לעצמה דמוקרטית לא יעלה על הדעת דבר כזה, לכן אני מבקשת ומצטרפת למה שנאמר פה, אם לא תהיה ברירה אנחנו נחוקק חוק ונתערב בחופש האקדמאי, נגיד להם מה מותר להם לעשות ומה אסור להם לעשות, אם הם איבדו את הכיוון ואת הדרך, אנחנו פה כדי לומר להם את זה.
עמרי גולן
¶
עורך דין עמרי גולן מהלשכה המשפטית של המועצה להשכלה גבוהה, תודה רבה.
בהמשך לכל מה שנאמר פה, חוק זכויות הסטודנט בסעיף 5 קובע שמבלי לגרוע כל זכות מוקנית לפי כל דין, לסטודנט יש זכות להביע את דעותיו, את עמדותיו והשקפותיו לגבי תוכן החומר הלימודי והערכים שמופיעים בו, מצד שני למוסד גם יש סמכות להסדיר את האופן של הבעת הדעות, העמדות ההשקפות לצורך שמירה על מהלך לימודים תקין ולשם כך יש את התקנונים.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
¶
אני שואלת, קראת פה את סעיף 5 ואמרת שיש פה חופש בלתי מוגבל, כלומר דברים שלא קשורים ללימודים.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
¶
אני שואלת בהקשר, אני מבינה שאתה לא, אני שואלת האם בתוך הסעיף שקראת, בתוך הגבולות שלו, מותר לסטודנט לקרוא עכשיו מוות ליהודים?
האם לסטודנט מותר לומר את זה?
עמרי גולן
¶
בנוסף המל"ג גם תמכה בהחלטות שלה שאין להפלות לטובה או לרעה סטודנטים בשל ההשקפות הפוליטיות שלהם, זו החלטה בסיסית של המל"ג בעניין חופש הביטוי, מעבר למה שקבוע בחוק הסטודנט.
בכל הנוגע לגבי המקרה הספציפי של מר עילאי הררי הטיפול בנושא הזה קודם כל נמצא במישור היחסים שבין הסטודנט למוסד, המל"ג כמו וועדת החינוך לא מהווה מין ערכאה שיפוטית על החלטות וועדת המשמעת של מוסד להשלכה גבוהה.
יחד עם זאת, לאחר שקיבלנו את הפנייה של עילאי וגם של - - - זה הגיע אלינו למחלקת פניות הציבור, פנינו למוסד ורצינו לקבל את ההתייחסות, מה בדיוק קרה ומצאנו שבהתאם לתקנון המוסד, נשללה מהסטודנט זכות הערעור מכיוון שהוא לא התייצב לדיון בוועדת המשמעת בערכאה ראשונה, אני שלחתי מכתב למוסד, הבהרנו למוסד שההוראה שכתובה בתקנון לא מתיישבת עם מה שקבוע בסעיף 19 ב' לחוק זכויות הסטודנט שקובע שלא יורשע מועמד או סטודנט בעבירת משמעת, אלא אם ניתנה לו ההזדמנות להשמיע את טענותיו בהתאם לנהלי המוסד ולא יורחק מהלימודים, אלא אם כן ניתנה לו ההזדמנות להשמיע את טענותיו לפני וועדת משמעת והזכות לערער על ההחלטה בפניי וועדת הערעורים.
הבהרנו למוסד שקיימת זכות ערעור לסטודנט על ההחלטה וזה תנאי להטלת סנקציה לפני הרחקה מהלימודים וזה תנאי שצריך לתת ללא קשר התייצבות של עילאי לדיון בוועדת משמעת בערכאה ראשונה, אנחנו נמצאים כרגע בהתכתבות, רק אתמול היו בנינו לבין המוסד חילופי דברים אחרונים והדברים האלו עדיין בתהליך.
משה סעדה (הליכוד)
¶
נניח ואתם אומרים שצריך לתת לו את זכות הערר והם מחליטים שלא, אז מה הסמכות האכיפה שלכם בעצם?
עמרי גולן
¶
בעצם אם המוסד לא מקיים את סעיף 19 לחוק זכויות הסטודנט אז הוא תאגיד והוא יכול להיתבע בבית משפט כמו כל תאגיד אחר.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
לא סליחה עמרי, הרי חוק המל"ג אתם מעניקים סמכות או רישיון למוסד האקדמי על בסיס זה שהוא מתנהל על פי אמות מידה שוויונות, זה לא מה ששמענו כאן היום, ראינו אמות מידה לא שוויוניות בעליל ואתם נותנים לו הכרה אקדמית למרות שהוא לא מתנהג על פי חוק המל"ג, זו סמכותכם.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
אתה דיברת על חוק זכויות הסטודנט, אני מדבר על חוק המל"ג, אני אומר שבחוק המל"ג יש למל"ג שאתה מייצג אותו כאן סמכות לומר למוסד אקדמי אם אתם מתנהלים לא על פי אמות מידה שוויוניות לא תקבלו הכרה לתת תארים אקדמאים, מה שאנחנו רואים כאן בסמינר הקיבוצים זו התנהלות לא שיווניות בעליל, זה בניגוד לערכי מדינת ישראל.
כמו שנאמר כאן מדינת ישראל היא מדינה יהודית ודמוקרטית ולכן מצופה מהמל"ג כמי שאחראי מבחינת מדינת ישראל לקרוא לסמינר הקיבוצים לשימוע, לא לדאוג שעילאי יגיע לשימוע, ולומר להם שאם אלו הסטנדרטים שלהם שהם בניגוד לחוק זכויות הסטודנט, אבל גם אמות מידה לא שוויוניות כמו שכתוב בחוק המל"ג, אנחנו נשקול לשלול מכם את היכולת לחלק תארים אקדמאיים מיוחד למורים שאמורים לחנך וזה מה שאנחנו מצפים מכם מהמל"ג.
השאלה מה עמדתכם בנושא הזה? האם קראתם לסמינר הקיבוצים?
אחמד טיבי (חד"ש-תע"ל)
¶
לאחרונה אין לכם יכולות בשום דבר אגב, לא לשלול, לא להעביר חוקים, גם בג"ץ, כלום, כישלון מוחלט.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
קודם כל הוא צודק, במקרה הזה זה לא קורה הרבה, חבר הכנסת אחמד טיבי צודק, הכנסת באמת נוטרלה אתמול בלילה, לא נותרה לנו כל זכות, נכון זה היה תהליך ארוך אבל אתמול הרודנות השיפוטית הכילה את עצמה באופן מלא, אבל בגלל שאנחנו פיזית פה והם פה פיזית אני מנצל את ההזדמנות לומר שזו סמכות המל"ג ואנחנו דורשים את זה, מיו"ר המל"ג לקרוא לסמינר הקיבוצים לשימוע זריז, זה לא יעלה על הדעת מה שקורה כאן, בכלל הדיון הזה הוא מופרך כמו שאמר יו"ר התאחדות הסטודנטים, השאלה האם אתם מתכוונים לעשות את זה או לא?
עמרי גולן
¶
מכיוון שהדברים עדיין בטיפול אני לא רוצה לומר איך בסוף זה יטופל, אנחנו כרגע בודקים ומטפלים גם מול הסטודנט וגם מול המוסד ונוכל להמשיך לעדכן בהמשך.
אחמד טיבי (חד"ש-תע"ל)
¶
תודה רבה אדוני.
דבר ראשון, יש כאן סטודנט שמלין שהרחיקו אותו לצמיתות ולכן יש כאן חבורה של חברי כנסת שבאים לתמוך, אני שמעתי את יו"ר אגודת הסטודנטים שאומר שזה המקרה היחידי שיש בו הרחקה לצמיתות.
יש לי רשימה של 12 סטודנטים ערבים שהורחקו לצמיתות במכללת כינרת, מכללת גליל מערבי, מכללת צפת, המכללה למנהל ומכללת פרס.
היו"ר יוסף טייב
¶
ההפך, אני איתך בעובדות, אני אומר אם אכן יש סטודנטים שהורחקו לצמיתות ואין להם זכות ערעור ולא משנה מה הם אמרו, אני מבקש ממך להעביר לי את הפניות האלו.
אחמד טיבי (חד"ש-תע"ל)
¶
אני גם מתנגד למעצר מנהלי נגד יהודים ונגד ערבים עקרונית, אני מתנגד להרחקות לצמיתות מהאוניברסיטאות על רקע חופש הביטוי אלא אם יש משהו שהוא סופר קיצוני, אבל לא יכול להיות שמול גל של פיטורים והרחקות של סטודנטים ערבים אני לא ראיתי התגייסות כזו, רק היום פורסם בעיתון הארץ ששלושה סטודנטים ערבים הורחקו מאוניברסיטת חיפה, היום, אלו עשרות אגב.
משה סעדה (הליכוד)
¶
אני שומע אתכם ואני אומר שהזלזול הזה בין חברי כנסת הוא לא ראוי, סליחה, אני מוחה כי אף אחד לא מחה, לא ראוי.
אחמד טיבי (חד"ש-תע"ל)
¶
יש יותר יהודים שמזלזלים בך מאשר הערבים ניסים ואטורי, בשניכם אגב.
חלק מהסטודנטים שהורחקו הם הורחקו על דברים בינאריים שיכולים להיות מובנים ככה או אחרת, מיד לאחר ה-7 באוקטובר, לאחר הזוועות, דברים יכולים להתפרש בצורה שונה מאשר לאחר חודשיים, חלק מהמקרים קרו לאחר חודשיים וכל התיק קרס, יש אנשים שהושעו והוחזרו, אבל יש אנשים שהורחקו לצמיתות, או הורחקו לתקופות שונות מהאוניברסיטה, וועדת החינוך צריכה לתת את הדעת בנושאים האלו, אקדמיה וחופש ביטוי זה הולך ביחד.
לא בכדי שאלתי את נציג המל"ג האם המקרה של הסטודנט עילאי הררי הוא המקרה היחידי שאתם מטפלים או שיש עוד מקרים נוספים? יש מקרים של סטודנטים ערבים שאתם מטפלים בהם?
היו"ר יוסף טייב
¶
אמרתי לך אם יש מקרים כאלו אני רוצה לטפל בהם אישית ואני אדאג לכנס גם וועדה נוספת על זה.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
עד שאחמד טיבי יעביר לכם הם כנראה כבר יהיו בספסל הלימודים 12 הסטודנטים הללו וילמדו וימשיכו גם להסית בין השיעורים.
אחמד טיבי (חד"ש-תע"ל)
¶
אני רוצה ברשותך רק משפט על נתונים, נתוני מרכז עדאלה כ-17 מקרים הסתיימו בזיכוי, כ-5 סטודנטים הוטל עליהם עונש חינוכי, כ-11 סטודנטים קיבלו עונשים של הרחקה, כ-9 סטודנטים קיבלו הרחקה לצמיתות.
קריאה
¶
קודם כל כבר ירדנו מ-12 סטודנטים ל-9 סטודנטים, תוך כ-2 דקות ירדנו מ-12 סטודנטים ל-9 זה כמו בשוק פה.
יצחק קרויזר (עוצמה יהודית)
¶
תודה רבה כבוד היו"ר, אני לא חבר וועדת חינוך אבל אני מוצא את עצמי מגיע לכאן לא מעט בעקבות דיונים חשובים גם כשאתה כיו"ר יוזם, דיון שהיה פה עם שר החינוך ודיונים שחברי כנסת אחרים יוזמים, אני רואה שיש התרבות של דיונים כאן בוועדה.
אני לא רוצה להתייחס למקרה הספציפי של סמינר הקיבוצים כי זו אווירה מסוימת שאני חושב שקורית בכל המוסדות להשכלה גבוהה במדינת ישראל, גם היום בבוקר שמענו מבית הספר למדעי המחשב באוניברסיטת תל אביב אמירה להימנע מלהגיע עם דסקיות שכתוב עליהן ביחד ננצח, תלונות על סטודנטים שמשרתים במילואים ומגיעים לקמפוס כרגע עם כלי הנשק שלהם.
אנחנו מקבלים תלונות על כך שסטודנטים מרגישים חוסר גיבוי מהמוסדות האלו כאשר הם יוצאים למילואים, ראינו את הניתוק של המל"ג בדחיית שנת הלימודים, אתמול עוד פעם ישבתי עם סטודנטים במילואים שהרכבת יצאה והם עדיין משרתים, הצווים שלהם גם נכנסים עמוק לתוך שנת 2024 ואני לא מדבר על סטודנטים שעוד יוכלו ללמוד במתווה שהוצג פה על ידי השר וגם על ידך אדוני היו"ר לגבי מענקים וגיבוש מסלולים ייחודיים בתוך הקמפוסים שאין להם יכולת, ברגע שהם עכשיו משרתים במילואים הם מפספסים את שנת הלימודים הזו לחלוטין.
יש הרגשה לא טובה בתוך המל"ג אם אני רוצה להכליל, אני חושב שאתה נגעת בנקודה הזו אדוני היו"ר, טוב שיש חופש בגוף הגדול הזה שאחראי על ההשכלה הגבוהה במדינת ישראל, על הקטר של התעשייה שלנו לשנים הקרובות, אם החופש שלנו מנוצל לרעה, אני לא חושב שיש מנוס אולי להתחיל לתחום אותו בחקיקה, למרות שחבר הכנסת עמית הלוי נגעת בנושא שאולי לאחר הפסיקה אתמול אנחנו כבר מיותרים כחברי כנסת.
אני אומר אדוני היו"ר יכול להיות שאין מנוס וצריך לתחם את החופש הזה שיש להם כדי שהסטודנטים שלנו, אני אקרא לזה מהזרם הציוני וחבר הכנסת טיבי יצא, אבל יש לא מעט תלונות שמגיעות מהסטודנטים הדרוזים, הנוצרים והמוסלמים שמשרתים בכוחות הביטחון וחווים את אותה הרגשה בכל הקמפוסים אם זה בתל אביב, בחיפה ובבאר שבע וגם במכללת בסמינר הקיבוצים במקרה הספציפי הזה.
אני חושב שיש כאן צורך בדיון אדוני היו"ר עם המל"ג, לבוא ולתחם את החופש הזה ולראות מה הסנקציות שאנחנו יכולים כאן כנבחרי ציבור לאיים אולי, לא כדאי שנגיע לנקודה הזו אבל כנראה אנחנו נמצאים בנקודה שאין ברירה אדוני היו"ר, אני פספסתי את מה שאמרת אלחנן בנושא שלך, אבל אני מניח כמו שאני יודע שאתם מטפלים בלא מעט מקרים ומנסים לתת צד, אבל האווירה הזו קיימת וזה דבר שאסור שיקרה לנו כאן במדינת ישראל, בטח ובטח בתקופה הכל כך קשה שאנחנו נמצאים בה, תודה.
משה סעדה (הליכוד)
¶
אני רוצה לעשות סדר בדברים, מי שמסיט לטרור המקום שלו והעונש שלו הוא לא נזיפה או השעיה כזו או אחרת, המקום שלו הוא בבית משפט, שלב ראשון כתב אישום ואחרי סורג ובריח, מי ששכח באמצע מלחמה, כרגע אנחנו מדברים פה בנחת עם קפה ותה, אחמד טיבי לכאורה אנשים מסכנים את נפשם אי שם ברצועה יום יום, שעה שעה, דקה דקה, שנייה שנייה ולכן אפס סובלנות להסתה ואת זה אני לא מצפה מאגודת הסטודנטים, אתם צינור בעיניי, אני מצפה ממשטרת ישראל, בכל אירוע כזה צריכה לטפל לצד הטיפול של האקדמיה, לטפל ברמה הפלילית שזה אומר הגשת כתב אישום, מעצר עד תום ההליכים ובסופו של יום גזר דין, זה ההליך הנכון.
לגבי האירוע הספציפי הזה אני שומע את הדברים ואני פונה לנציג המל"ג, ראיתי עולם הפוך, מי שקוראת להסתה מקבלת פה ענישה שזה בלוף זו לא ענישה, מי שמבקר את המערכת ודורש מהמוסד האקדמי לנהוג על פי קריטריונים, על פי דין וחוק הוא מוצא את עצמו למעשה מועף לאחר כבוד מהלימודים שלו, אז קודם כל אני מצטרף לעמית חברי שזו החובה שלכם, אתם לא יכולים לעמוד מנגד וכמו שהחובה של החייל כרגע היא להילחם כדי להגן עלינו, החובה שלכם היא להילחם כדי להגן על הסטודנט ולקרוא למוסד לשימוע, אם המוסד לא נותן לו את הזכויות האלמנטריות לקרוא לו לשימוע, זה דבר ראשון.
דבר שני, נדבך נוסף שלא עלה פה, אני מבין מעורך הדין של הסטודנט ומהסטודנט עצמו שאמרו לו אם אתה תבוא, תתנצל ותסיר את התלונה אז אנחנו נמחק את הדברים ונחזור בנו מההחלטה, עכשיו בעולם שלי, בעולם הקודם זו עבירת סחיטה, אתה לא יכול לסחוט מישהו כדי שיפעל על פי המתווה שאתה מעוניין בו, אין להם סמכות כזו, אני אומר גם ביחס לזה, אתם בודקים את התלונה בעניין הזה?
משה סעדה (הליכוד)
¶
כי עכשיו עורך הדין אמר לי, אני מציע שתדברו בינכם וככל שיש פה הליך של ניסיון סחיטה כלפי הסטודנט גם בעניין הזה אתם צריכים לפעול, זו השעה שלכם ואני מצפה מכם שתפעלו כדי שהדבר הזה לא יחזור על עצמו וגם במקרה הזה שבסוף יצא פה צדק.
ממך היו"ר, אתה באמת עושה מלאכה ראויה שאתה מקיים דיון, מה שחשוב שנעקוב אחרי זה, עכשיו זה רלוונטי לכולנו וזה כרגע בתקשורת, מחר או מחרתיים תהיה לנו את הסערה הבאה, אבל צריך לעקוב ולראות שהמל"ג פעל בנושא ובסופו של דבר גם עילאי חזר וקיבל את מעמדו, זו האחריות שלנו, תודה.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
תודה רבה.
אני חושב שהדברים הם מאוד ברורים ופשוטים, לא צריך לחזור עליהם, אני רק רוצה לומר דברים מעשיים.
דבר ראשון, רק כדי לדייק אותך אדוני היו"ר, האחריות שלנו היא לפקח על הרשויות, בכלל זה לפקח על המל"ג, בכלל זה לפקח במקרה שמדינת ישראל מעבירה כ-100% מימון למכללה ובוודאי מכללה שבתחום הוועדה שעוסקת בהכשרת חינוך זה לגמרי בתחומינו ולגמרי באחריותנו.
אני אומר באופן מעשי, אני הנחתי חוק לפני כחודש וחצי בערך בהמשך לדיון שהיה כאן ויש גם את החוק שהגישה בזמנו לימור, אני לא הגשתי את זה בחוק זכויות הסטודנט, הגשתי את זה דווקא לתיקון בחוק המל"ג, העניין שהמל"ג מאשר למכללה לתת תארים אקדמיים ומעבר למה שאמרתי קודם ליועץ המשפטי של המל"ג יש גם בחוק המל"ג תנאים מסוימים וצריך לתקן אותו, החוק אומר שאנחנו יכולים לומר למכללה או למוסד האקדמי שבתנאים האלו אתה נותן תואר, בתנאים כאלו לא.
התנאי שאתה ציינת אותו מאוד בבהירות וברהיטות, שסטודנט לא יכול לחתור תחת מדינת ישראל ולתמוך בטרור צריך להיות תנאי קבוע בחוק המל"ג, כלומר שסטודנט כזה לא יכול לקבל תואר על פי חוק המל"ג, אני מציע אדוני היו"ר וגם חבר הכנסת סימון דוידסון שנשתף פעולה בעניין הזה ונביא את החוק הזה.
דבר שני, כמו שאמרתי אני חושב שחלק מסיכום הוועדה צריך להיות כי על המל"ג ליישם את החוק שלה למעשה, חוק המל"ג כמו שאמרתי קודם, לקרוא לסמינר הקיבוצים ולהבהיר שהמציאות הזו של התנהלות באמות מידה לא שוויוניות לא יכול להמשיך ולכן הרישיון האקדמי מותנה בחוק, זו סמכותכם ואת זה צריך לעשות.
דבר שלישי, אני מציע שהוועדה תוציא דוח כמו שאתה ביקשת מחבר הכנסת טיבי, ראינו שזה ירד מ-12 סטודנטים לכ-9 סטודנטים, מרגיש לי שהסטודנטים האלו לא הורחקו לצמיתות בפועל, יש לי הרגשה כזו מניסיון של הרבה שנים, זו לא פעם ראשונה שמסיטים, אני מניח שהם ערערו והם יחזרו, אני מניח שלא מדובר בהרחקה לצמיתות שלא היה בה זכות ערעור, אני מניח שהיה ערעור וכל אותם עורכי הדין של המרכז שמדווח שמכונה מרכז עדאלה גם ייצג אותה שם והתוצאה תהיה ברורה, לכן אני מציע שגם ברמת המעקב של מה היה כאן כדאי שנדע.
אני חושב שזו גם סמכותנו גם לעקוב מול המשטרה ומול שלומי אברהמזון האם האנשים האלו שהסיטו באופן חמור שחבר הכנסת דיודסון תיאר אותם פה בוועדה, האם אותם 130-140 אימאמים ואחרים שנעצרו עד תום ההליכים, האם הסטודנטים האלו וגם פרקליטות המדינה נהגה בהם באופן דומה וטיפלה בהם כפי שמדינה דמוקרטית יהודית צריכה לטפל בהם, הדברים האלו צריכים להיות במעקב של צוות הוועדה, גם אחרי שני החוקים, גם אחרי התוצאות, גם בזירה החוקית וגם אחרי המשטרה בהקשר המל"ג, תודה.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
בוקר טוב, דבר ראשון סימון הרבה מאוד חברי כנסת באים לדיונים בוועדת החינוך, אני לא חבר בוועדה ואני חושב שכל עוד אני נמצא כאן זה חשוב כי הנושאים הם כבדי משקל וטוב שזה ככה, אנחנו כולנו יודעים את ההגדרות לחופש הביטוי, חופש הדיבור ואני חושב שהסוגיה היום היא ניצול של חופש הביטוי, זו הסוגיה, איך מישהו לוקח את חופש הביטוי האקדמי ומנצל אותו לטובתו.
הסוגיה השנייה היא איך המנהלים של אותו מוסד הם אטומים ועיוורים, בכדי לא להבין את המצב שברקע הסוגיה הזו מתעוררת והופכת להיות הרבה יותר מחודדת.
ניהלתי בית ספר כל שנות חיי עם כ-1,400 תלמידים, היו בו ערבים, ובדואים, לוסי האריש היתה תלמידתי, כל הזמן היו פיגועים, היהודים אמרו וכתבו אבל מעולם לא הלכתי רק עם המילה הכתובה, כשאתה מנהל מוסד אקדמי אתה צריך גם לחשוב מה המציאות, מה הרקע, מה קורה, בוודאי כל אחד מאיתנו.
אני יכול להעיד עליי ואני מכבד ומקדש את חוק חופש הביטוי, אבל ברגע שאנשים נטבחים ונשים נאנסות ותינוקות נשרפים, כל מי שיעלה בתקשורת בחשבון כזה או אחר תמונות עם לבבות יעוף באותו הרגע, מה אנחנו ביקשנו? למה כולנו הזדעזענו מול החקירה שנעשתה לראשי האוניברסיטאות? כי הם לקחו את חופש הביטוי, התעלמו מזה שצועקים להשמדת מדינת ישראל מהים עד לירדן, התעלמו מכל דבר וקידשו את חופש הביטוי, לא מקדשים את חופש הביטוי כשבצד השני נרצחים אנשים, כי חופש הביטוי כמוהו כעוד אקדח שיורה.
מעולם כמנהל בית ספר לא הענשתי תלמיד לצמיתות בלי הזכות לערער על כך שהוא לא רצה לבוא אליי, איזה מין דבר זה? אני חושב שהמוסד הזה נהג ברודנות, נהג באטימות, ואנחנו צריכים לעשות שני דברים, הדבר הראשון בפעם הבאה אני מציע לך אדוני משערי המאפיר והמלבין, בפעם הבאה שגוף אקדמי לא מגיע לדיון כל כך חשוב, אנחנו נסע אליו כל חברי הכנסת, נשב אצלו בחצר עם הסטודנטים ונעשה דיון, זה אולי ירתיע אותם ויבהיר שאין דבר כזה שלא באים לישיבה של וועדת החינוך.
הדבר השני לשלוח מכתב בשם כל הוועדה וכל חברי הכנסת שהצטרפו, לא מרחיקים סטודנט ללא זכות הערעור, גם אם אני קורא את הפרטים והמשטרה חקרה את התלונה ולא מצאה בזה הסתה.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
לא זכה לתגובה? אמרתי לך אנחנו נסע לשם, נשב בכניסה אם יכניסו אותנו, הם לא יעזו לא להכניס אותנו וננהל שם את הדיון ואני רוצה לסיים במשפט קשה מאוד אבל אילולא ברפובליקת ויימר הדמוקרטית והטובה היו מגיבים על דברים שיש בהם הסתה והתרת דם, אני אומר לך שכל סטודנט שתומך באירועים שהיו ולא משנה מה מוצאו הוא מתיר את דמם של אזרחי המדינה הזו, תודה רבה.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
תודה.
למען האמת אני לא הצלחתי לאחרונה לעצור את הכספים יותר מידי, תודה אדוני היו"ר, אני רוצה לומר כמה דברים בקצרה, קודם כל גם אצלנו בוועדת הכספים ברגע שגם משרדי הממשלה וגם המוזמנים לא מגיעים לדיונים זה תמיד מרתיח אותי, אז אני חושב שהגיע הזמן שאנשים יתחילו לכבד את המוסד הזה, זה דיון משמעותי והיה ראוי שהמוסד היה שולח נציגים.
דבר שני, אני לא הכרתי את המקרה לעומק לפני, אבל מההתרשמות שלי כאן מהדיון לגבי ההרחקה לצמיתות אז ההחלטה בלתי מידתי, אפשר להתווכח, אבל תמיד אפשר פה לנהוג במשנה זהירות ולקבל החלטה שהיא יותר סבירה, לצמיתות זו החלטה שנראית לי לא נכונה והיה ראוי לשנות את זה.
אנחנו נמצאים בתקופה שהיא מאוד מורכבת לכולנו, ספגנו אבדות קשות וכל יום מקבלים חדשות לא טובות וכאן גם האחריות שלנו אני חושב כחברי כנסת, ככנסת ישראל, לצד מאבק בלתי מתפשר בהסתה לטרור וכאן באמת לא יכולה להיות שום פשרה, לא לפני המלחמה ובטח לא עכשיו, אנחנו עדיין צריכים לזכור שגם חופש אקדמי וגם חופש הביטוי אלו ערכים חשובים, אני מסכים שלפעמים זה מאוד מורכב לשמור על הגבולות, אבל זו אחריות שלנו וזו המשימה שלנו, אני לחלוטין מברך על הדיון ושוב אני חוזר לנושא ההחלטה, הרחקה לצמיתות זה לא פתרון וצריך למצוא את הדרך לשנות אותה.
ניסים ואטורי (הליכוד)
¶
קודם כל אני חושב שזה לא ניתן להשוואה בכלל, מי שמחזק את המעשים של ה-7 באוקטובר, אין על כך סליחה ואין כפרה, זה לא משהו שנמצא מנגד לדבר הזה, מי שפוגע ביסודות המדינה שמחזיקה מכללה שנותנת לסטודנטים אפשרות להתבטא באופן חופשי, אנחנו צריכים לשמוע דמוקרטיה, דבר כזה לא יכול לקרות, להפך אנחנו רוצים שסטודנטים יבואו ויתלוננו על מקרים כאלו אם אנחנו לא מכירים, יש כאן תמונות של אריאל וכפיר, האם מישהו יכול להצדיק כאלו מעשים כנגד תינוקות?
אז מי שמצדיק מעשים כאלו צריך לקבל את העונש החמור ביותר ולא מי שמתריע על הדבר הזה, זה דבר שבלתי יאמן, אנחנו כחברי הכנסת, כולם, אין פה הבדל בין הסיעות, אף אחד לא מקבל את הנושא של חטיפה של תינוקות, רצח של תינוקות, אין פה דיון בכלל, אין פה השוואה כמו שאחמד טיבי ניסה לעשות הרגע, אין מה להשוות בין הדברים האלו, אתה רואה את התמונות פה בחדר של תינוקות שנרצחו פה ומה הם עשו? מה הם חטאו? איך אפשר להצדיק כזה דבר? אף סטודנט בעולם לא יכול להצדיק כזה דבר ובטח לא במדינת ישראל, במיוחד אחרי שאנחנו רואים איך הם מטפלים בזה בארצות הברית.
אי אפשר במדינת ישראל לקבל כזה דבר, הגיע הזמן להגן על עצמנו ולהגן על עצמנו זה קודם כל בהסתה, סטודנט מסית היום, מחר סטודנט אחר רוצח, זה מה שיקרה, אי אפשר להאשים את עילאי שהוא בא ומתריע על דבר כזה ולתת לו עונש, טוב שהם לא שמו חבל תלייה ותלו אותו, לאן עוד נלך?
אנחנו מדינת ישראל, שחברי הכנסת פה מכל הסיעות הבית ולא מאמין שיש מישהו שמתנגד, אנחנו נלחם ב-7 באוקטובר גם בדעה, גם באמירות וגם בעידוד של דברים כאלו, לא ייתכן כזה דבר, כן חברים אנחנו כן הגענו כולנו, אני גם התלוננתי במכללה ושלחתי מכתב חמור מאוד על הנושא של עילאי וכולנו פה מעורבים, ה-7 באוקטובר זה של כולנו, אין פה הבדל בין הליכוד ליש עתיד זה של כולנו, מי ששומע את זה עכשיו, עם ישראל תבינו דבר אחד, אנחנו לא נשב בשקט, לא ניתן עוד להסתה, שתקנו עד ה-6 באוקטובר, מהתאריך ה-7 באוקטובר סיפור חדש לגמרי, אנחנו במלחמה נגד הטרור, איך אפשר להצדיק?
אומרים דעות פוליטיות, שיהיו לכם אילו דעות פוליטיות שאתם רוצים, חמאס זו לא פוליטיקה תשכחו מזה, אני לא מקבל גם את האמירה על הדרג המדיני של חמאס, אין כזה דבר, כולם טרוריסטים, הרי הם גדלו על דם של ילדים, לא נקבל כזה דבר, שלא תחשבו אחרת אפילו, אין כאן דיון, נלך בכל דרך ונילחם.
המל"ג נבוא גם מולכם עם הדבר הזה אתם צריכים רק דבר אחד, כולנו נלחמים על היסודות של מדינת ישראל, מל"ג חלק ממדינת ישראל, האוניברסיטאות הן חלק ממדינת ישראל, הם חושבים שזו אוטוריטה, לא מקובל ואני לא יודע אם כדאי ללכת אליהם, אני אומר שלא מקובל שאוניברסיטה מרגישה שהיא מעין אי, אנחנו לא בשגרירות שנתונה למדינה אחרת, זה השטח של מדינת ישראל, אנחנו פה הריבון ואנחנו לא ניתן לזה לקרות, אוניברסיטה לא מתנהלת בעולם שקוף ולבד עם עצמה, יש פה מדינת ישראל, יש פה חברי כנסת ויש פה ממשלה, כך זה צריך להתנהל, אף אחד לא יפגע במדינת ישראל ואנחנו נדאג לזה.
היו"ר יוסף טייב
¶
תודה רבה.
אני רק אחדד ואומר שסמינר הקיבוצים על פי התקנון הקיים אין לו חובת התייצבות בפני הוועדה ואני אומר למרות זאת בעקבות כך אני חושב שמבחינה ערכית ומוסרית ומבחינה חומרת המצב וההחלטה שנלקחה הם היו אמורים לבוא ולהתייצב ולנסות לסדר את הדברים.
בעקבות אי התייצבותם של המכללה וזה יכול להיות כל אחד אחר, אני אפנה ליו"ר וועדת הכנסת ואם צריך אני אפנה גם ליועמ"שית הכנסת ואנחנו נגדיל את חובת ההתייצבות בפני הוועדות.
איילת גולדשטיין בבקשה.
איילת גולדשטיין
¶
שלום לכולם, אני איילת גולדשטיין, יו"ר המועצה המתאמת של המכללות הציבוריות, אני רוצה לחזק פה את הדברים שנאמרו בדבר הגינוי ללחימה או תמיכה בתושבי עזה.
איילת גולדשטיין
¶
אני חושבת שכל חבר סגל או סטודנט אפילו שנמצא בארגון ציבורי כשחלק מחברי הסגל וחלק מהסטודנטים נמצאים בלחימה פעילה שנשלחו על ידי מדינת ישראל, לא יכול להיות שהם יקבלו גינוי ללחימה או אפילו תמיכה למען אוכלוסייה שנמצאת כרגע נגדנו במלחמה ולכן זה ראוי לגינוי אם זה דרך הדחה או מה שיהיה מצד מקבלי ההחלטות.
לא סתם נשיאת אוניברסיטת פנסילבניה התפטרה, הם שם יצאו נגדה כי היא לא התבטאה בצורה מאוד ברורה כנגד תמיכה פרו פלסטינית.
איילת גולדשטיין
¶
אני לא יודעת, אבל זה רק אומר שגם אנחנו צריכים לעשות מעשה.
דבר שני, אנחנו צריכים ללכת בזקיפות קומה, אנחנו שולחים את הקבוצה שלנו להילחם, אם זו המשפחה האקדמית אנחנו צריכים לתמוך בהם כל אלו שנשלחו מטעם הממשלה.
ארז מלול (ש"ס)
¶
בוקר טוב לכולם, זה באמת דיון חשוב, אני מודה ליו"ר שקיים את הדיון הזה בעת הזו ובתקופת המלחמה, חופש הביטוי הוא רחב ואנחנו בעד חופש הביטוי, מאז התלמוד חופש הביטוי לא נוצר בבג"ץ, בתלמוד ראינו דעות שונות, אידיאולוגיות שונות, במשך כל הדורות היה חופש ביטוי, אבל גם לחופש הביטוי יש גבול, גם לחופש הביטוי יש תוצאה, לא ייתכן שבשעת מלחמה כשחיילנו עומדים בקרב וכל יום אנחנו שומעים על חללים ועל החטופים שלנו שנמצאים בשבי של מרצחי החמאס וחופש הביטוי יהיה כמו בתקופה רגילה.
בתקופה רגילה אנחנו יותר סלחנים, יותר פתוחים, אבל בתקופה כזו חופש הביטוי פוגע בביטחון מדינת ישראל פשוטו כמשמעו ואנחנו לא נאפשר את זה כמחוקקים וכמדינה מממנת.
כמה תקציב המל"ג אדוני היו"ר?
ארז מלול (ש"ס)
¶
אז אנחנו גוף מממן לא קטן ותקציב המכללה הוא כ-112 מיליוני שקלים, זה הרבה כסף, לא ייתכן שבכסף שמקבלים מהמדינה יפעלו כנגד המדינה, חייבים לתת על זה את הדעת, חייבים לעצור את זה, הזכירה פה גברת גולדשטיין את מה שקרה בארצות הברית, אנחנו אולי צריכים גם לאמץ את זה ולעשות הסברה, הרי רוב המכללות והמוסדות האקדמיים נהנים מתרומות, צריך להגיע לתורמים, התורמים הם בדרך כלל ציונים ואוהבי ישראל, הרבה מהם גם לא גרים בארץ אבל יש להם זיקה לישראל והם תורמים למכללות, לבתי חולים שידעו לאיפה הכסף שלהם הולך, ברגע שהם ידעו וייעצר צינור הכסף כולם יישרו קו ויבינו שיש גבול למה שחופש הביטוי יכול לעשות, תודה רבה.
סימון דוידסון (יש עתיד)
¶
אדוני אני חייב משפט, אני רוצה לומר לכם משהו, יש כל כך הרבה אוניברסיטאות שהיו חלק מהמאמץ המלחמתי ואתן לכם כדוגמה את הטכניון, הטכניון לקחו את כל הפקולטה להנדסת מכונות ומהיום הראשון יצרו דברים מיוחדים לחיילים שלנו שנמצאים שם, כמאות מתנדבים, תלכו לשם ותראו מה עשה הטכניון למאמץ המלחמתי.
צריך לדבר נקודתית על סמינר הקיבוצים אבל זה לא באופן שיטתי על כל המוסדות האקדמיים.
סימון דוידסון (יש עתיד)
¶
האקדמיה היא חלק מכל התהליך הזה שאנחנו עוברים במדינת ישראל ואנחנו ראינו גם בכל נושא המתווה למילואימניקים והלכו אתכם ואיתנו דרך, אז לבוא וכל הזמן להגיד רק נגד האקדמיה זו טעות שאנחנו עושים, יש דברים מאוד טובים שקרו וקורים ופה בשולחן שלך אדוני ראינו כמה הם - - -
ארז מלול (ש"ס)
¶
זו יכולה להיות מחלה מדבקת, ברגע שלא ניתן את הדעת על זה אז יקום עוד מרצה במקום אחר שיש לו דעות פרו פלסטיניות ותדע לך שבחינוך ואמרתי את זה בדיון וועדת חוקה לגבי ההסתה במסגדים, העלתי את הנושא ששיח' ואימאם מדבר ההשפעה שלו הרבה יותר גדולה אפילו מנבחרי ציבור, אני למדתי תואר ראשון ותואר שני, המרצה הוא כמו אורים ותומים, זו שטיפת מוח, אנחנו רואים במרצים אנשים שמעצבים את הדעה, ברגע שמרצה מכניס את הדברים האלו לתלמידיו הוא פוגע בדור שלם.
סימון דוידסון (יש עתיד)
¶
אנחנו יושבים ועושים דיון בנושא הזה כשלפני שבועיים עשינו דיון על תכני הלימוד של הילדים שלומדים במזרח ירושלים, הבנו כמה זו פצצה שמתפוצצת לנו בפרצוף.
נירה לאמעי
¶
אגב הוועדה הזו ישבה כאן והגנה על חופש הביטוי של הצד השני לפני התאריך ה-7 באוקטובר ודנה בנושא של חופש הביטוי וחופש ההתארגנות.
נירה לאמעי
¶
נכון, כמובן שמצופה מכל המוסדות להכיר באותה מידה בצד השני כשיש כאן חופש ביטוי, אני אישית דיברתי על החשיבות של חופש הביטוי ועל כך שהיועץ המשפטי לממשלה מבקש לא לאכוף למשל הנפת דגל בקמפוסים, זה תמיד היה בצד השני שמחה, כאן בהחלט מצופה לתת את אותו חופש ביטוי לסטודנטים שמבקרים את האוניברסיטה.
אני רק חוזרת ואומרת, הדיון הזה הוא לא ערכאה שיפוטית או ערכאת ערעור על אקט שהוא משמעתי או משפטי שביצע מוסד להשכלה גבוהה וזה חשוב לומר כי יש כאן טענות שקיבלנו גם בכתב של הצד השני, לכן זה חשוב לומר ואמירות כאלו של מי מגבה או לא מגבה זו לא השאלה כאן.
דובר כאן לגבי כללי המל"ג חשוב להגיד לפי סעיף 9 לחוק המל"ג, דיבר על זה חבר הכנסת עמית הלוי, המועצה בעצם מכירה במוסדות להשכלה גבוה לפי הכללים שהיא עצמה קובעת, החוק מגביל אותה בדבר אחד, היא לא יכולה לקבוע כללים שיגבילו את חופש הדעה והמצפון, זה גם חשוב לומר אבל בטווח הזה המועצה רשאית גם לשנות את הכללים שלה, אני פונה לייעוץ המשפטי של המל"ג, במידה ואתם חשים שיש כאן נושאים שלא מקבלים מענה - - -
ארז מלול (ש"ס)
¶
אני אומר שאפשר להכניס את זה בסעיף, לא להרוס את חופש הביטוי, להוסיף כי בתקופת חירום להימנע כי זה פוגע בחוסן הלאומי, בכנסת, באזרחים.
נירה לאמעי
¶
כן, אז אפשר להגיד לחברי הכנסת והוועדה כי האפשרות הזו קיימת בחוק המל"ג תחת המגבלה שהחוק עצמו הוא הנורמה הקובעת יותר מהכללים - - -
נירה לאמעי
¶
למל"ג יש דרך לעשות את זה בעצמה באופן שלא מצריך שלוש קריאות, שוב במידה והיא חפצה בכך יש לה את האפשרות.
היו"ר יוסף טייב
¶
טוב תודה רבה.
הוועדה מודה לכל המשתתפים בדיון, הוועדה שולחת ניחומים לכל משפחות החללים, הוועדה שולחת איחולי החלמה מהירה לפצועים ומתפללת ומקווה להחזרתם לשלום במהרה של כלל החטופים והחיילים.
הוועדה דואגת לחופש הביטוי לכלל הדעות, הוועדה שומרת על חופש האקדמי, אך אם יישאר המצב בו מוסד אקדמי לא יאפשר זכות ערעור לסטודנט על החלטת המוסד, הוועדה תחוקק חוק בנידון.
הוועדה קוראת למל"ג לפנות לסמינר הקיבוצים לבטל לאלתר את ההחלטה להשעות את הסטודנט עילאי הררי מלימודיו במוסד לצמיתות ללא אפשרות ערעור, אם הדבר לא ייעשה הוועדה מציעה לנקוט גם בעיצומים כספיים.
כמו כן, אני קורא למל"ג לשנות את האפשרות בסעיף 9 בהכרת המוסד בתיקון מספר 10 התשנ"ה- 1995.
הוועדה קוראת להציג בפניה מקרים אחרים אם אכן קיימים כפי שנאמר על ידי חבר הכנסת אחמד טיבי בהם הורחקו סטודנטים לצמיתות ללא אפשרות ערעור והוועדה תפנה לוועדת הכנסת לשנות את תקנון הכנסת בצורה שתחייב גופים להופיע בכנסת אם הוזמנו לדיון, גם אם הם לא משרדי ממשלה.
ברשותכם אני נועל את הדיון.
הישיבה ננעלה בשעה 10:22.