פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
84
ועדת הכלכלה
03/01/2024
מושב שני
פרוטוקול מס' 258
מישיבת ועדת הכלכלה
יום רביעי, כ"ב בטבת התשפ"ד (03 בינואר 2024), שעה 9:10
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 03/01/2024
חוק לתיקון פקודת היבוא והיצוא (מס' 6), התשפ"ד-2024
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק לתיקון פקודת היבוא והיצוא (מס' 5) (מתווה לשינוי שיטת היבוא), התשפ"ג-2023
נכחו
¶
חברי הוועדה: דוד ביטן – היו"ר
אליהו ברוכי
שלום דנינו
סימון מושיאשוילי
שלי טל מירון
משה פסל
אריאל קלנר
מוזמנים
¶
שר הכלכלה והתעשייה ניר ברקת
אמנון מרחב - מנכ"ל משרד הכלכלה והתעשייה
איגור דוסקלוביץ' - מהנדס, הממונה על התקינה, משרד הכלכלה והתעשייה
אלכסנדרה ארונין קוזלוביץ' - סגנית מנהל המינהל, משרד הכלכלה והתעשייה
קרני קירשנבוים - עו"ד, ממונה בכירה, ייעוץ משפטי, משרד הכלכלה והתעשייה
שני ברוך עזרי - עו"ד, עוזרת ראשית, הלשכה המשפטית, משרד הכלכלה והתעשייה
אלכס דדש - משרד הכלכלה והתעשייה
גל ברנס - רכז כלכלה ותעשייה, אגף התקציבים, משרד האוצר
לילי אור - עו"ד, עוזרת ראשית, המחלקה המשפטית, משרד האוצר
עידן צפני - עו"ד, ייעוץ משפטי, רשות המיסים, משרד האוצר
ליאור אורבך - עו"ד, ייעוץ משפטי, רשות המיסים, משרד האוצר
סוריא בשארה - עו"ד, ייעוץ וחקיקה (פלילי), משרד המשפטים
רומי קאופמן - עו"ד, משרד המשפטים
איל שפירא - עו"ד, רשות התחרות
אפרת פילזר ביזמן - עו"ד, היועצת המשפטית, המועצה הלאומית לשלום הילד
ד"ר גלעד גולוב - מנכ"ל מכון התקנים
ורד אורן - סמנכ"ל קשרי חוץ, מכון התקנים
מוטי שיף - עו"ד, היועץ המשפטי, מכון התקנים
ליאור רוזן - יו"ר ועד מכון התקנים
עידן אור - ראש חטיבת הסתדרות המעו"ף, ההסתדרות הכללית החדשה
אלכס מילר - ההסתדרות הכללית החדשה
רז הילמן - סמנכ"ל יבוא, מכס ותקינה, איגוד לשכות המסחר
אריאל רכניץ - חוקר, פורום קהלת
רחל גור - עו"ד, סמנכ"לית לובי 99
עינת שגיא אלפסה - מנהלת אגף קשרי חוץ וממשל, בטרם - המרכז הלאומי לבריאות ובטיחות ילדים
אילן בר - סמנכ"ל מעבדות אילנס סיסטם
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון, חבר תרגומים
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. יתכנו אי-דיוקים והשמטות.
הצעת חוק לתיקון פקודת היבוא והיצוא (מס' 5) (מתווה לשינוי שיטת היבוא), התשפ"ג-2023, מ/1653
היו"ר דוד ביטן
¶
בוקר טוב. נתכנסנו כדי להשלים את הצעת החוק. המנכ"ל, הבנתי שיש תיקונים שהוועדה ביקשה אותם ואתם לא מסכימים להם.
אמנון מרחב
¶
הייתי אומר שיש תיקונים שהוועדה ביקשה ויש קצת צורך לדייק אותם. זאת האמירה היותר מדויקת.
לגבי הגדלת סכומי העיצומים הכספיים - הסכמנו וניתן מענה בחוק המקורי.
יש דיון סביב הפחתת העיצום הכספי במקרה של בדיקות וולונטריות.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
ומה הפרמטר לכך? איזה הגיון יש בזה? כל הרעיון של התקינה הוא שבא בן אדם ואומר שהוא רוצה לעבוד לפי התקן, הוא לוקח את המוצר שלו לאחת המעבדות ואומר לה שתבדוק את המוצר ושם אומרים לו שבדקו והכול תקין. למה האיש הזה צריך לעמוד בפני עיצומים? את הפלילי הורדנו וזה טוב. למה הוא צריך להיות תחת עיצום?
היו"ר דוד ביטן
¶
לא עושים שינוי. לא מבטלים את תקנות ההפחתה. לגבי הקנסות, הרגולטור קובע מה גובה הקנס ומה ההפחתה.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
זאת השגה שלי שהעברתי לוועדה באופן מסודר, שזה צריך להיות הפוך. מבחינתי צריך לתת להם גם תמיכה. כל אחד שהולך למעבדה וולונטרית, צריך לומר לו כל הכבוד, קח מאיתנו 50 אחוזים מימון.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני לא מוכן לסבסד בדיקות וולונטריות ואני אגיד לך למה. ליבואנים לא חסר כסף, עם כל הכבוד. אנחנו עוזרים למדינה ועוזרים להם. לא צריך לממן להם את ה-200-300 שקלים האלה.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
היבואנים אומרים תודה רבה, אנחנו לא צריכים את ה-200-300 שקלים מהמדינה אבל אל תשיתו עלינו עיצומים. אם כן, תגדירו באיזה תנאים.
אמנון מרחב
¶
באותו עניין. יש גם דרישה לבטל לגמרי את האחריות הפלילית של יבואן במקרה שביצע בדיקה וולונטרית באותו משקל. גם זה לא מקובל עלינו.
היו"ר דוד ביטן
¶
למה לא? מילא הבנתי לגבי קנסות ואני איתכם בעניין הזה. מהתחלה אתם התנגדתם לנושא של ההגנה ואני לא יודע למה. מה יש לכם נגד היבואנים? מצד אחד אתם רוצים לעזור להם ולעזור לנושא הזה ומצד שני אתם מקשים בעניין הזה. למה צריך אחריות פלילית? אם אני הלכתי למעבדה, בדקתי את המוצר, את אותו מוצר, לא שיש שינוי מסוים, ונמצא שיש איזושהי בעיה – המעבדות זויפו? אם הוא זייף את המעבדה, זה משהו אחר. אם הייתה רשלנות של המעבדה, למה יש לי אחריות פלילית?
אמנון מרחב
¶
אני אומר. קודם כל, בתהליך הייבוא או בתהליך השיווק של מוצר יש הרבה שלבים. אדם יכול לבצע בדיקה וולונטרית אבל עדיין יש לו חובות של שמירה על המוצר, אופן שיווקו וכולי. יכול להיות שהוא התרשל באופן שמירה על המוצר, בדרך שיווקו ונניח שזה מוצר שדורש שמירה מיוחדת וכולי.
אמנון מרחב
¶
המוצר יכול להתקלקל במהלך הדרך, להיפגם וכולי מהרגע שהוא נכנס לארץ. אם היבואן לא שמר על הוראות ההפצה, על הוראות השמירה של המוצר, המוצר יכול בדרכו לצרכן להיפגם. לכן אי אפשר לתת לו חסינות מוחלטת. ההמלצה שלנו היא לא לתת חסינו מוחלטת.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא. הסיבה שאני אמרתי שבנושא של הקנסות אני הולך איתכם, קיבלתם את העניין של ההגנה אבל אני לא אומר פטור בגלל שבנושא הפלילי כן צריך להתייחס. אם הוא הפר, אפשר לנסח את זה בצורה כזאת.
היו"ר דוד ביטן
¶
אם יש לו בעיה אחרת, ייתנו לו. אז אין לי בעיה שלא יהיה לו פטור מהקנס אלא ניתן שיקול דעת לרגולטורים לבדוק את העניין. מעבר לזה, למה שהיה לו אחריות פלילית? בן אדם נקט בתהליך הנכון, אז מה אתם רוצים ממנו?
אמנון מרחב
¶
אני אומר מתי מתעוררת הסוגייה. היא מתעוררת בעת בדיקה על המדף כאשר מתברר שהמוצר לא תקין. רק אז יש בעיה. אם מתברר שהמוצר תקין, לאף אחד אין בעיה והכול בסדר.
אמנון מרחב
¶
אם ביצע הרגולטור בדיקה על המדף והמוצר התגלה כפגום, נשאלת השאלה על מי האחריות ואיזה סוג של אחריות.
אמנון מרחב
¶
אנחנו אומרים שאם המוצר פגום ויסתבר שרימית, לא שמרת על המוצר, עצם זה שנקטת ביקורת וולונטרית זה טוב אבל זה לא מעניק לך חסינות.
אריאל קלנר (הליכוד)
¶
בדין הפלילי יש שיקול דעת נרחב מאוד. ברגע שאנחנו מכניסים את זה לכלים של פרוצדורות, אני חושב שאנחנו יכולים גם להחמיץ את המטרה כי אתה בעצם מסיר את האחריות מעליך. מה שקורה כרגע, הוא לא יצטרך לנהוג בתחום לב, הוא יצטרך לעמוד בכללים פרוצדורליים ויצא שכרנו בהפסדנו. אין כאן עניין לבוא ולהכניס את זה לתוך הפרוצדורה. אני חושב שצריך להשאיר את זה בדין הפלילי.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
בישיבה הקודמת אמר השר בפתח הדברים לא לקחת את האנשים כאילו כולם רמאים וגונבים. הוא אמר שאנחנו נותנים אמון באנשים ובמשק, תשחררו, אל תחשבו שהם כאלה, תורידו את הכבלים. אם כן, את זה אנחנו מבקשים. תאמינו לאותם יבואנים, בטח כאלה שלוקחים על עצמם את הבדיקה. חוץ מחופש התחרות צריך להיות כאן גם חופש בחירה. אם אני בוחר ללכת למעבדה, אל תדכאו את המסלול הזה. זה שאתם פותחים את השוק וזה מבורך, יופי.
היו"ר דוד ביטן
¶
אנשים לא מבינים. הרפורמה הזאת היא לא רפורמה. היא דבר מאוד קטן במכלול. היום אתה יכול לשחרר את המוצרים גם בלי בדיקות. אם כן, כל הסיפור הוא איפה אתה נותן את ההצהרה. זאת כל הרפורמה. אתם עושים מזה עניין. אתמול גל דיבר איתי ואמר שאם נגיד להם לעשות בדיקות מעבדה, הרפורמה לא שווה. איזו רפורמה? אני לא מבין. אל תגזימו. אנחנו לא עד כדי כך לא מבינים מה קורה. יכול להיות שבחוק הבא שצריכים להביא אותו, שם הרפורמה האמיתית. זה איזשהו מסלול ירוק, אני קורא לו כך, ואז בסדר גמור ואין לנו בעיה עם זה. הבאתם את החוק אלינו ואנחנו חושבים שאם בן אדם עשה את כל מה שהוא היה יכול על מנת שלא תהיה לו בעיה, למה שתהיה לו בעיה? למה התובעת צריכה להעמיד אותו לדין? למה הרגולטור צריך לתת לו קנסות גבוהים? זה מה שאנחנו מבקשים.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני לא מבין למה משרד הכלכלה מתנגד לזה. להפך, אתם צריכים להיות בעד היבואנים ולא נגדם.
קרני קירשנבוים
¶
נשמח להתייחס. אני מהייעוץ המשפטי. קודם כל, אנחנו לא נגד ואמרנו את זה גם בדיונים הקודמים. אנחנו לא נגד אלא בעד והדברים מוסדרים כבר היום בהוראות הממונה על התקינה. מי שפועל לאכיפה עצמית, זה בהחלט שיקול באכיפה. אנחנו אפילו דוגמים אותו פחות.
אם הדברים בדיון הקודם לא היו ברורים, אני אבהיר אותם עכשיו. אנחנו לא נגד אלא אנחנו בעד.
היו"ר דוד ביטן
¶
כן, אבל אתם רוצים לשמור את כל הסמכויות אצלכם ושתחליטו מה שאתם רוצים. זה דבר שלא מקובל עלינו. מקובל עלינו שלא לפטור אותו לגמרי, מקנסות בטח שלא, כי כמו שאמר המנכ"ל יש כל מיני פרמטרים שאני לא יכול להיכנס לזה בחוק. בסדר גמור. זה שיקול להפחתה. לגבי הפלילי, אני כן חושב שצריך.
קרני קירשנבוים
¶
אני קודם כל אומר ששמענו את חברי הכנסת וקיימנו דיונים מעמיקים מאוד מאוד בכל הדברים שנאמרו. ביחס לעיצום הכספי, אמר היושב-ראש שלא מספיק לו שזה מתנהל אצלנו והוא רוצה את זה באופן מסוים ואכן אנחנו קיימנו עבודה והכנסנו את זה לתוך תקנות ההפחתה. יבואן שעשה כל הפעולות – אתה דיברת על בדיקה אבל אנחנו אפילו הלכנו רחב יותר ואמרנו כל פעולה מקדמית שאתה עשית כדי להבטיח שבפרוצדורה של הייבוא אתה עשית פרוצדורה נכונה, אני מזכירה שאנחנו בפקודת הייבוא והייצוא וזאת פרוצדורה של הייבוא - כל פעולה מקדמית שהוא ביצע כדי להבטיח שפרוצדורת הייבוא שלו תהיה תקינה, אנחנו נתחשב בה.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
למה להתחשב? אני מבקש שזה לא יעמוד לרשותך ואת תחליטי לשקול לחיוב ולהקל. בחוק צריך להיות ברור שמי שעשה בדיקה כזאת פטור.
אמנון מרחב
¶
חבר הכנסת דנינו, רק לחברי הכנסת יש חסינות מלאה. לציבור הרחב יש לך עדיין חובה להטיל אחריות כלשהי לבן אדם שמביא מוצר וגם אם עשה בדיקה ובסוף מתברר שהמוצר שלו לא תקין, יש אחריות, במקרים מסוימים גם פלילית וגם אזרחית עם עיצום כספי. אני מסכים עם היושב-ראש שאומר שננסה למצוא דרך ביניים שתעודד סלף רגוליישן. אנחנו בעד אכיפה עצמית ובקרה עצמית אבל בגלל הבקרה העצמית אי אפשר לתת חסינות מלאה כל הליך, גם אזרחי וגם פלילי. אפשר להגדיר באיזה תנאים יופחת העיצום.
קרני קירשנבוים
¶
אני רוצה להתייחס להיבט הפלילי. אני חושבת שבעיצומים הכספיים מנגנוני ההפחתה הם לא רק מנגנון שלנו, של משרד הכלכלה, אלא כך זה עובד. אתם ודאי מכירים מחוקים אחרים – מאנרגיה, מתחבורה – שזה האופן שבו מפחיתים עיצום כספי. אנחנו גם עשינו את ההפחתה המרבית שאפשר. כמובן שמי שירע מדעת, העיצומים מופחתים. העברנו את זה מתקנות לתוספת כדי שניתן יהיה לקבל את ההחלטה הזאת ולא תהיו תלויים בזה.
בקשר להליך הפלילי. עבירה של אי אחזקת תיק מוצר עליה אנחנו מדברים, אותה פרוצדורת הייבוא, היא למעשה עבירה דואלית. כלומר, אפשר להטיל עליה לפי חוק עיצום כספי ואפשר גם עבירה פלילית ואני אומר איך בוחרים מתי העיצום הכספי ומתי העבירה הפלילית. לכל משרדי הממשלה וגם לנו יש נוהל שנקרא נוהל ניתוב תיקים בו קובעים באילו מקרים אתה הולך לאפיק המינהלי, כלומר, מקבל עיצום כספי, ובאילו מקרים אתה באפיק הפלילי. לפי נוהל ניתוב תיקים, כאשר אדם עושה רק את העבירה הזאת - בטעות, בפרוצדורה, שכח מסמך – הוא אף פעם לא יגיע - - -
קרני קירשנבוים
¶
אני רוצה להסביר כי דיברנו עם יובל אברהם שהוא התובע של המשרד שלנו כדי להבין מה קורה בפועל ואיך הדבר הזה מתנהג באופן אמיתי. מה ששוקף לנו, וזה מעוגן בנוהל ניתוב תיקים, שרק באותם מקרים שאנחנו בתוך פרשה חמורה שבוצעו בה הרבה סוגים של עבירות על תקנים, שבסופו של דבר בהרבה מאוד מקרים גם מביאה לפגיעה – הרבה פעמים מדובר בצעצועי ילדים והרבה פעמים בפגיעה באנשים – רק במקרים האלה אנחנו הולכים לאפיק הפלילי.
קרני קירשנבוים
¶
ריבוי עבירות. כלומר, מקרה שבו לא רק לא החזקת את תיק המוצר אלא שביצעת עוד עבירות. המוצר עצמו לא עומד בתקן והוא פגע במישהו.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
אבל לא זה הנושא. אנחנו מדברים על הסעיף של בדיקות וולונטריות כאר הבן-אדם הלך למעבדה והביא אישור שהמוצר תקין. רק על זה אנחנו מדברים, שזה יהיה פטור מפלילי. לטעמי, בניגוד לדעת היושב-ראש, גם מעיצומים.
קרני קירשנבוים
¶
אלה שני המקרים. או מקרה של עבירה חוזרת, כלומר שכמה פעמים באופן שיטתי אתה מייבא בלי שישלך את המסמכים שאתה צריך או שזה מצטרף לעבירות שביצעת. רק במקרים האלה. בגלל שאנחנו משתמשים בהליך הפלילי רק לאותן עבירות בוטות, אנחנו חושבים שיש חשיבות.
אריאל קלנר (הליכוד)
¶
אבל אז נכנס העניין של תום לב. בן-אדם כאן נוהג שלא בתום לב. אם בן-אדם כבר פעמיים-שלוש עובר את אותה עבירה.
היו"ר דוד ביטן
¶
היא אומרת שאם הוא עשה 10 עבירות אחרות ויש בעיה עם הנושא השני, הם יכניסו גם את זה בכתב האישום. לזה היא מתכוונת.
רבותיי, נגיע לסעיף ואז נמצא את הניסוח הנכון. אנחנו רוצים שבעניין הזה יהיה ברור. בן-אדם שנקט בהליכים והוכיח שהוא עשה את זה, זה שיקול גם לפלילי וגם לאזרחי. אנחנו תכף ראה איך נעשה את זה
גל, זה לא מונע וזה לא קשור למה שאמרת לי בטלפון, שאם יהיה דבר כזה, זה לא נכון. אני חושב שאולי אתה לא מבין את הרפורמה. זה לא מעמד של רפורמה אלא זה רק בניירת. אנחנו הוספנו על הרפורמה גם את הנושא של המוצר כי מה שווה לי הניירת? אם המוצר לא תקין, אז הוא לא תקין. אני רוצה להגן כאן על הציבור אבל גם להגן על היבואן.
סוריא בשארה
¶
משרד המשפטים. אדוני היושב-ראש, אני רוצה להוסיף לדברים של קרני ולחזק את דבריה. היום מאוד מקובל להשתמש בנוהל ניתוב תיקים כדי מצד אחד לשמור בכל אותם מקרים בהם על אותה התנהגות יש לנו גם הפרה מינהלית וגם עבירה פלילית. נוהל ניתוב תיקים אמור להכווין את התביעה.
היו"ר דוד ביטן
¶
מה זה שיש הפרה מינהלית? הפרה מינהלית יש לפי החלטה שלו. הוא קובע אם יש הפרה מינהלית או אין והוא קובע אם הוא ייתן קנס או לא. אני לא אומר לכם שאם בן-אדם קיבל קנסות, על מה אתם מעמידים אותו לדין פלילי? זה יותר גרוע מפלילי. מה יש בפלילי כאן? הוא נכנס לכלא? הוא מקבל קנס. אותו דבר נותנים לו כאן.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר, הבנתי. אם יש עוד עבירות. נראה מה עושים עם זה. ניקח בחשבון את העניין הזה של האם יש לו עוד עבירות. מקובל עלי.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
אנחנו אומרים מראש שאם הוא עשה את הוולונטרי זה לא פלילי, אז אין לכם מה לפצל כאן.
היו"ר דוד ביטן
¶
נראה מה לעשות עם זה. אני למדתי שמשרד המשפטים אף פעם לא מוכן שיפגעו לו בעצמאות, גם אם זה צודק לפגוע בעניין הזה. הם רוצים מה שהם רוצים. כך הם עושים. זה משרד המשפטים. נראה איך נעשה את זה. זה צריך להיות שיקול משמעותי בהחלטות שלכם. אני מאוד מצטער. לא נפגע בסמכות שלכם, בסדר, או נגיד שאתם אומרים שזה רוחבי לגבי חוקים רבים, אבל צריך להיות שיקול בשיקולים שלכם.
סוריא בשארה
¶
אם זה שיקול, צריך לשקף אותו בחלק הנורמטיבי של החוק. זאת אומרת, להכווין את הציבור מה צפוי ממנו ולא באמצעות עבירה לתת כל מיני שיקולים. זאת שאלה של היכן אתה ממקם.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
לגמרי מסכימים איתך. לכן אנחנו מבקשים בתיקון של החוק שבנושא של בדיקה וולונטרית זה לא יהיה פלילי ואז אין לכם מה לפצל. את לא מאפיינת את זה כמו שעכשיו תיארת.
היו"ר דוד ביטן
¶
נתייחס לזה עת נגיע לזה. בעניין הזה אנחנו לא הולכים לשבור את כל הבית עכשיו בגלל שנותנים אפשרות והולכים לקראת היבואן. אנחנו רוצים שתהיה לו איזושהי הגנה. תמיד אמרתי איזושהי הגנה. לא פטור. אנחנו נראה איך אנחנו עושים את זה בנושא הזה של ההגנה אבל לא פטור. פטור לגמרי הוא בעייתי מהרבה בחינות. הוא יחשוב שהוא הלך ועשה בדיקה ולכן הוא פטור לאורך כל הדרך.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
הוא אומר שהוא לא רוצה את השחרור שנותנים לו. צריכה להיות כאן גם זכות של בחירה של יבואן מה הוא מאמץ ומה הוא לא מאמץ. קחו בחשבון שבבדיקה הוולונטרית יש תרומה גדולה מאוד לאיכות המוצר. ברגע שהוא לוקח את המוצר שלו לבדיקה וולונטרית והמעבדה אומרת לו שמטחנת הבשר שאתה מביא, חוץ מקוטג' היא לא תטחן כלום, כדאי לך לשפר את המנוע – אז הוא הולך ומשפר. אנחנו לא רוצים להיות כאן פח אשפה של מוצרים, העיקר העברנו, הצהרנו וכולי. אז זה יהיה שמה שטוב לאירופה, טוב גם לאפריקה ולא טוב לישראל. אל תתעקשו בעניין הזה. תעודדו את מי שרוצה ללכת. אגב, זה תמיד יהיה בבדיקה הראשונית של הדגם. בייבוא השני, השלישי והעשירי, במשך השנים הבאות, הוא לא ילך למעבדה כי הוא יודע כבר מה המוצר שלו.
היו"ר דוד ביטן
¶
תבין דבר אחד. החוק הזה מדבר על תיק מוצר ועל המוצרים. אנחנו הוספנו את הנושא של הבדיקות שזה לטובת האזרחים. אם הוא לא שמר על תיק המוצר כמו שצריך, אין לו פטור. על זה אני לא מתווכח איתכם.
היו"ר דוד ביטן
¶
אנחנו מדברים על תוספת מסוימת שלא הייתה בחוק. לא לגבי המסמכים עצמם ותיק המוצר עצמו, שם זה דבר פשוט. אם אין לו או אם הוא לא שמר את המסמכים, אז אין לו פטור ואין לו הגנה לשום דבר כי זה לא רלוונטי, גם לא הבדיקה. אנחנו לא מדברים על זה. אנחנו הוספנו נדבך מסוים לחוק ועכשיו אנחנו מתווכחים. אני יכול לא להוסיף את התוספת הזאת אבל מה יצא מזה? לא יצא מזה כלום. אני רוצה שזה יהיה שיקול. נדבר על זה עת נגיע לסעיף. נמצא דרך.
איתי עצמון
¶
ברשותך אדוני היושב-ראש, הנושא שאתם מדברים עליו עכשיו, אם אני מבין נכון, נוגע לעמידת המוצר בדרישות תקינה. לא מדברים יותר על תיק המוצר לפי פקודת הייבוא.
היו"ר דוד ביטן
¶
יש בזה הגיון. הוא משחרר מוצרים שבכלל לא בודקים אותם אלא רק בדיקה מדגמית ואלה כל מיני מוצרים שיכולים להיות מוצרים לא טובים. אני אומר שאם מצאו בסוף שהמוצר לא טוב, יאמרו לו שיביא להם את תיק המוצר?
אמנון מרחב
¶
במקרה קיצון יכול להיות שגם יהיה לו אירוע פלילי. אנחנו מאוד בעד אכיפה וולונטרית, שאנשים יבדקו בעצמם ואנחנו מעודדים את זה, רק בקצה צריכה להיות גם ההרתעה.
קרני קירשנבוים
¶
יש לי הערה משפטית בהקשר הזה. אתם מדברים על מצב שבו לא עומדים בתקן עצמו. אם לא עומדים בתקן עצמו, זו עבירה על חוק התקנים.
היו"ר דוד ביטן
¶
נכון. אנחנו נתקן את חוק התקנים. עם כל הכבוד, זה שאתם נותנים למישהו למשוך את כל הסחורה שלו בלי בדיקה, זה יפה מאוד.
היו"ר דוד ביטן
¶
עדיין יכולה להיות לי בעיה עם המוצר עצמו. בעניין הזה אני לא בודק רק את הניירת. הניירת מעניינת מאוד אבל אנחנו צריכים לראות מה אנחנו עושים עם המוצר עצמו. אם אנחנו עושים רפורמה, בואו נעשה אותה כמו שצריך. זה לא רק לשחרר את היבואן שהוא יעשה מה שהוא רוצה. מה שאומר שלום, אנחנו לא יכולים להיות פח זבל במובן הזה שמוצרים שאי אפשר למשוך אותם לגרמניה, יביאו אותם לישראל. אני לא מוכן לזה. אני רוצה שהיבואן ידע שגם על המוצר יש בדיקה ואחריות מסוימת ולא רק לפי חוק התקנים. גם לפי החוק הזה, כי אני משחרר אתכם מהיכולת לבדוק כל מוצר ומוצר. מה הבעיה עם זה?
אני חושב שזה משפר את הרפורמה שלכם. מצד אחד זה נותן ליבואן למשוך את הסחורה ואז הוא חוסך זמן רב, ומצד שני אני נותן לו לחסוך ואני רוצה לדעת שהמוצר שהוא מביא הוא מוצא תקין. את זה אני יכול לתקן בחוק הזה בלי לראות מה החוק השני אומר. אני לא יודע מה אומר החוק השני. למה אתם צריכים להיות נגד?
לאור זה עולה השאלה האם יש לו הגנה מסוימת אם הוא עשה את ההליכים הנכונים מבחינתו. מבחינתכם זה צריך להיות. אני לא מסכים לפטור מוחלט שבאמת הוא בעייתי, אבל אנחנו ננסח את זה. מי התובע כאן, אתם או משרד המשפטים לפי חוק התקנים? אתם תובעים.
קרני קירשנבוים
¶
אני רוצה להסביר. זה כיוון שהוא קיים. כבר היום כאשר יבואן מייבא, הוא צריך בתיק המוצר שלו להחזיק איזושהי בדיקה שמעידה על התאמה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני לא מבין למה אתם נגד זה. אני אומר לכם שאם אנחנו מאשרים את החוק כפי שהוא רק על המסמכים, לא עשינו כלום. אני פונה לשר. תדע לך שזה שאתה משחרר את המוצרים ונותן הקלה ליבואנים, בסדר, אבל מה עם הציבור? אנחנו לא צריכים להגן על הציבור? נגן רק על היבואן?
היו"ר דוד ביטן
¶
גם כך כל הדברים האלה לא מורידים מחיר. שום מחיר לא יורד. העלויות ליבואן יורדות והציבור לא רואה את זה. לכן אני לא מתרגש מזה במיוחד.
קרני קירשנבוים
¶
אני רוצה לראות שהבנתי את ההצעה ומה אנחנו צריכים לבחון. המצב היום הוא שכאשר אתה מייבא ומשתחרר, יש לך תיק מוצר ויש בו בדיקה שביצעת.
היו"ר דוד ביטן
¶
אם הוא רוצה. הוא לא חייב. לצורך הדוגמה, אם עשיתם בדיקה מדגמית באותו מוצר ויצא שהוא לא תקין, הוא בבעיה אבל אם יש לו בדיקה שהוא בדק את אותו מוצר ספציפי, הוא יבוא אליכם ויגיד שהוא בדק וישאל למה המוצר לא תקין.
קרני קירשנבוים
¶
אני שוב שואלת כי אני רוצה להבין. היום הוא כבר עושה בדיקה אחת. אתם רוצים שהוא יעשה עוד בדיקה?
שלום דנינו (הליכוד)
¶
כי לא תמיד אתה יודע שהיצרן שבנה את המוצר הזה לאירופה, הוא ייצר לך את אותו מוצר לכאן. יכולות להיות הקלות, הכבל יותר דק לעומת מה שבדרך כלל המכון מבקש וכולי.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
¶
אנחנו אומרים לו שאם הוא יעשה כפל בדיקות, אנחנו נתחשב בכך. לא אומרים לו לעשות את.
אמנון מרחב
¶
גם אנחנו בעד אבל אני רוצה לחדד את הסוגייה. להזכיר לך אדוני היושב-ראש, אנחנו יזמנו את החקיקה שאוסרת לסכל יבוא מקביל וקונסת.
אמנון מרחב
¶
תרשו לי להציג את הסוגייה. התפיסה אומרת שכאשר יבואן מקביל מביא מוצר שכבר משווק בארץ, הוא יכול להסתמך על המסמכים של מה שאתם קוראים יבואן רשמי. אנחנו מבקשים לחדד שאין בחוק מונח מי הוא יבואן רשמי. כלומר, כל אחד מהנוכחים כאן יכול מחר בבוקר לנסוע לאיזושהי מדינה נידחת באסיה ולחתום על הסכם שהוא יבואן רשמי.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
אמרנו שאם היבואן המקביל יכול להביא את התעודות המקבילות שלכאורה הן רשמיות, זה בסדר. אם אין לו, שיעשה בדיקה. אין דרך אחרת.
היו"ר דוד ביטן
¶
אם יש מוצר של היצרן העיקרי והוא נותן למעבדה לבדוק. הוא לא חייב להביא אלא אם יש בעיה.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
אבל אין לנו מוצר ייחוס. הוא לא יכול להביא את חוות הדעת הזאת שזה תואם למקור כי אין מוצר ייחוס. אף אחד לא יודע מה זה מוצר ייחוס.
גל ברנס
¶
לא. אני חושב שזה לא טוב. בעבר כולם עשו בדיקות ואז התאפשרה בדיקה זולה של המוצר. בדיקה לעמידה בתקן ליבואן מקביל שמביא סל מוצרים די קטן, היא מאוד יקרה ופוגעת בכדאיות שלו ופוגעת ביכולת שלו להיות תחרותי.
גל ברנס
¶
לא פעם אחת. הוא מביא דגמים רבים. יש לי מכולה, אני מביא בה הרבה דגמים ואני רוצה להיות תחרותי. הדבר הזה עולה הרבה יותר. זאת לא בדיקת ייחוס שיחסית היא הייתה זולה ואי אפשר לעשות יותר בדיקות ייחוס כי כבר לא כולם עושים בדיקות כמו שהיה פעם. אנחנו הצענו שאם הוא יגיד שהמוצר הזה נמצא בארץ, הוא קיים כאן, הוא מצהיר שהוא הביא את אותו מוצר ומבקש שאחרי כן יבדקו אותו אם הוא הביא את אותו מוצר.
אמנון מרחב
¶
פער נוסף שקיים לפי ההערות שקיבלנו זה מי הוא הגורם המוסמך שהאישור שלו יהיה מקובל על הרגולטור.
היו"ר דוד ביטן
¶
אדוני המהנדס, אני אקל עליך. אם זה לגבי תיק המוצר, אין לי בעיה שגם מהנדס יבדוק כי זה רק לבדוק את הניירת.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
אפשר גם רופא שיניים כי גם להם יש קלסרים יפים. הם יכולים לתייק את כל הניירת. למה לא? גם לזה שמזריק בוטוקס יש תיקים.
היו"ר דוד ביטן
¶
אם זאת הניירת, מהנדס יכול לבדוק. אין לי בעיה עם זה. אם זה המוצר, זאת רק בדיקת מעבדה.
אלכס מילר
¶
ההסתדרות הכללית. מבחינתנו אנחנו מתנגדים בתוקף לסוגייה הזו של מהנדסי תקינה. מבחינתנו זה נראה כמחטף.
אלכס מילר
¶
בישיבות הקודמות שוחחנו כאן ולא מעט על הסוגייה של מכון התקנים וגם על ההסכמות אליהן הגענו. הסוגייה של מהנדסי תקינה, הם נכנסו ברגע האחרון. לא דובר ולא סוכם לגביהם.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
לא, ההיבט הכלכלי של העניין הזה, אם אני מבין נכון את המעבדות, הם רוצים עוד איזה נפח עבודה כדי שהם יכולים לארגן את התיק הזה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל אנחנו לא אחראים על העבודה של המעבדות. אנחנו עכשיו אחראים על כניסת המוצרים לארץ. אני לא צרך לספק עבודה למעבדות.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
מנהל חשבונות לא יודע לבדוק את הניירת? הוא לא יודע לצרף ארבעה מסמכים ולתייק אותם?
היו"ר דוד ביטן
¶
נגיע לזה. אנחנו הוספנו לחוק הזה את הנושא של בדיקת המוצר. בדיקת המוצר נעשית רק על ידי המעבדה. מהנדס לא יכול לבדוק את המוצר, מה גם שהוא לא מכיר את כל התקנים. לבדוק תיק מוצר שזאת ניירת, מהנדס לא יכול לבדוק?
היו"ר דוד ביטן
¶
ודאי. כן. ההסתדרות, עם כל הכבוד, זה כלל לא פוגע במעבדות. אם יש עכשיו בעיה, הן ייקחו את תיק המוצר ויבדקו אם התיק בסדר? זה כל העניין?
אלכס מילר
¶
אדוני היושב-ראש, המילה שלנו בסופו של דבר היא מילה שאנחנו נותנים בכל דבר ובכל המשאים והמתנים שאנחנו מנהלים. אנחנו ניהלנו משא ומתן והסוגייה הזאת לא עלתה. אנחנו מתנגדים לדבר הזה.
היו"ר דוד ביטן
¶
הנה, אנחנו דנים בזה. אני חושב שמה שעשינו עם ההגנה והאופציה לבדיקת מעבדה, זה יעזור למעבדות הרבה יותר מאשר אתם אומרים עכשיו על כך. זאת אומרת, התיקון הזה שאנחנו עושים בחוק, הוא ייתן הרבה עבודה לכל המעבדות. אני לא יודע מה אתם רוצים.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני חושב שהנושא של ההגנה נותן הרבה עבודה למעבדות, הרבה יותר מהנושא הזה של הבדיקה. בדיקת תיק מוצר נעשית פעם ביובל. אתה חושב שכל היום יבדקו תיק מוצר? זה שאני נותן אופציה ליבואן ללכת ולעשות בדיקה וולונטרית, זה יביא עבודה למעבדות הרבה יותר מבדיקת תיק מוצר.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
אני בטוח בזה. אם אני לא טועה, כבר היום ההכנסות של מכון תקנים הם 60 אחוזים באופן וולונטרי של אנשים שרוצים שתהיה להם החותמת.
היו"ר דוד ביטן
¶
אם אני מסיר עכשיו את הנושא של ההגנה, אתם בקושי תעבדו במובן הזה של המעבדות בעניין של המוצרים שמיובאים. לעומת זאת, לגבי המהנדס עם תיק מוצר, כמה יש כאלה?
אלכס מילר
¶
אדוני היושב-ראש, יש כאן איזשהו ניסיון לדאוג לעשרה אנשים? הוא אומר שבסך הכול יש עשרה אנשים.
רחל גור
¶
לגבי הייבוא המקביל. אני מלובי 99. הגשנו בכתב נייר עמדה. אנחנו כמובן בעד יבוא מקביל, יש בו יכולת מאוד דרמטית להוריד מחירים במיוחד במוצרים שנמצאים תחת החסות של משרד הכלכלה. מדובר במוצרים עם חיי מדף ארוכים ולכן יש כאן הרבה פוטנציאל.
יש מודל שאימצנו בפקודת התמרוקים ובו הייתה אפשרות להכיר בייבוא מקביל על סמך ההתאמה ליבואן ראשי. נכון שמדובר כאן בחוק אחר.
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל עשינו כאן משהו יותר טוב. אנחנו נותנים ליבואן אפשרות לתת הצהרה. אם תהיה בעיה, יבדקו אותו.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
גל הסביר - ואני חושב שהיושב-ראש הסכים איתו – שזו תהיה הצהרה נפרדת שאומרת שאני היבואן של דגם זה וזה, אני יודע ולוקח אחריות על כך שזה משווק בשוק הישראלי. אם הוא ייפול לביקורת, הוא יצטרך להוכיח לך.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
אני אתן לך דוגמה. אם שסטוביץ' מייבא את משחת השיניים, שזה עוד לא אבל זה יהיה בשלב הבא.
איגור דוסקלוביץ'
¶
אדוני, זה בדיוק מה שאני אומר. תבינו בבקשה שהתחום של התקינה שונה מתמרוקים ושונה מרכב שלהם יש יבואן רשמי. יש מוצר אושר על-ידי רגולטור. אצלנו לא קיים דבר כזה.
קרני קירשנבוים
¶
חשוב להוסיף עוד משהו בהקשר המשפטי. במודלים שאנחנו מכירים ושיש היום ביבוא מקביל - אנחנו סקרנו את כל החקיקה – ניתן אישור מראש על ידי הרגולטור והמסמכים נבדקים. רק אחרי שאותם מסמכים נבדקים על -ידי הרגולטור, אז אפשר.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני לא מבין אתכם. הנושא של הנוסח הוא לא חלק מהחוק. אתם צריכים לנסח את הנוסח. אני לא יודע אם משרד הכלכלה או משרד האוצר או יחד. זאת לא בעיה שלי.
היו"ר דוד ביטן
¶
אנחנו לא מכניסים את זה לחוק. תבינו את העניין. אתם תכינו ניסוח שתואם את מה שאתם אומרים. אני כרגע לא נכנס לזה. לדעתי זה דבר פתיר.
רחל גור
¶
חשוב לומר שיש מוצרים שמיובאים גם על ידי שסטוביץ' ודיפלומט, לדוגמה טמפונים שנמצאים בתחום של התקנים של משרד הכלכלה. בהחלט יש כאן יבואן רשמי.
איגור דוסקלוביץ'
¶
אין לנו הגדרה של יבואן רשמי או לא רשמי, מוביל או לא מוביל. אין הגדרה. גם אין לנו תיקי מוצר שלהם וגם לא תעודות שלהם. אתם צריכים להבין שאין. דווקא עכשיו בעידן שאנחנו מקבלים תעודות מחוץ לארץ, אותם יבואנים לא מחויבים לפי מישהו להראות את התעודות האלה.
רז הילמן
¶
אם אפשר, אני מבקש להתייחס לעוד נושא בעניין הזה. אני חושב שדווקא דבר כזה עלול להטעות יבואנים מקבילים. לצערי יש עדיין מקרים שבתקינה הישראלית אנחנו לא בזהות עם העולם, עם אירופה, ויבואן יכול להביא מוצר - היבואן הראשי שמביא את המוצר - כאשר בשבילו עושים התאמות בגלל דרישה מיוחדת בישראל. היבואן המקביל יביא את אותו מוצר אבל זה שמיועד לשוק האירופאי ובדיעבד יתברר שהוא לא עומד בדרישות.
היו"ר דוד ביטן
¶
אתה רוצה שלא נתייחס אליו? אין בעיה. אין פתרון. אתה משכנע אותי עכשיו שלא צריך להתייחס ליבואן המקביל. מה שיהיה, יהיה.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
זאת רוח החוק. הוא צריך להביא אישור. מה שטוב לאירופה, טוב לישראל. זאת הנשמה של החוק.
גלעד גולוב
¶
מכון התקנים. אני רוצה להתייחס לנושא של מהנדסים מול מעבדות. אנחנו מעסיקים 400 מהנדסים. כאשר יש בעיה, יש עוד מהנדסים שיכולים לבדוק את התעודה. יש לנו הסכמי הכרה עם אלפי מעבדות בעולם וכאשר עולה השאלה של האוטנטיות של המסמך שהוגש בתיק מוצר, אנחנו יכולים להרים טלפון או לשלוח מייל ולקבל תשובה. את זה מהנדס בודד לא יכול לעשות.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
אבל לא אומרים מה המהנדס הזה חייב. אומרים לו לבנות את תיק המוצר ולכן הוא אוסף את הניירות ואומר שמילא את הטפסים. הוא פקיד. הוא לא מעבדה. לכן לא חשבתי שבעניין הזה יש הבדל בין מנהל חשבונות לבין מהנדס. אתם לא מטילים עליו אחריות.
היו"ר דוד ביטן
¶
רבותיי, אתם רוצים שאנחנו נעשה תיקונים לחוק ומכון התקנים יישאר היכן שהוא. אנחנו לא מדברים על מכון התקנים. מכון התקנים לא עומד כאן על הפרק. אני אומר לכם שמבחינת מעבדות, התיקונים שאנחנו עושים בחוק הזה מאוד יעזרו לכם. לגבי הנושא של בדיקות של תיק מוצר, שזה לא יותר מ-100 בדיקות בשנה, זה לא מה שייתן לכם את העבודה האמיתית של מכון התקנים. אני לא מקבל את זה שאתם לוקחים את הרגולטור כאילו הוא טמבל. הוא לא טמבל. הוא צריך לאשר את המהנדס. ברגע שהוא מאשר אותו, יכול להיות שהוא יגיע למסקנה שיכלים להיות רק מהנדסים של מכון התקנים, אלה שיש להם קשרים בינלאומיים. זה התפקיד שלו לבדוק את העניין.
שר הכלכלה והתעשייה ניר ברקת
¶
שלום, אם יש אנשים מחוץ למכון התקנים שעברו את הרגולטור שטוען שהם רשאים לעשות בדיקה, זה בסדר. אני חושב שלמכון התקנים כנראה יש יתרון יחסי עליהם אבל תן לשוק לבחור. תן אופציות ליבואן או ללכת למכון התקנים שיש לו כלים יותר חזקים וגדולים או ללכת למהנדס שמאושר על-ידי הרגולטור. לפתוח את השוק זה בסדר. זה לא יפגע במכון התקנים. אני לא רואה כאן את הפגיעה. אין כאן פגיעה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אתם יותר מדיי מחזיקים במשוכות. אל תגזימו.
עוד הערה לפני שאני מתחיל לקרוא את הנוסחים?
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
¶
אני מציע שהמעבדות יקבלו לוחות זמנים, תוך כמה זמן הן צריכות לבצע את הבדיקות.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
¶
יש קבוצה אחת לגביה לא וולונטרי. פועל יוצא מזה הוא שמעבדה שלא עומדת בלוחות הזמנים, היבואן יוכל לעבור למעבדה אחרת.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
אם יש מגבלה, צריך להסיר אותה. בנושא הזה אנחנו תומכים בברוכי. לבן-אדם מותר לעבור ממעבדה אחת לשנייה
היו"ר דוד ביטן
¶
כן. הוא דיבר על צעצועים לתינוקות. אני אומר שאם איזה תינוק ייפגע, אני לא צריך את זה על הראש שלי. אם משרד הבריאות והתקינה יאמרו, אין לי בעיה אבל אני לא מוכן שזה יהיה על הראש שלנו.
היו"ר דוד ביטן
¶
תשאיר את זה. אני מוכן על הראש שלי את בדיקות המעבדה של מכון התקנים אבל לא את המוצרים לתינוקות.
יש עוד מישהו שרוצה להעיר?
משה פסל (הליכוד)
¶
כן. לגבי הדיון הקודם. דיברנו על יבואן מקביל, על העובדה שהוא צריך תיק מוצר אבל הוא צריך להביא דברים מהיצרן.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא. דיברנו על זה. באת מאוחר. לא יכולים לפתור את זה. מה שכן, אנחנו ניתן לו אפשרות לעשות הצהרה מסוימת. הנוסח של ההצהרה ייקבע אחר כך. ניתן לממונה על התקינה את הסמכות הזאת.
משה פסל (הליכוד)
¶
לא. ההשלמה של המוצר, על זה דיברנו והבנתי שיש מענה בחוק. אני כרגע מדבר על יבואן מקביל. בואו ניקח לדוגמה רמקולים של JBL. אם תיק המוצר דורש דברים מהיצרן עצמו והיצרן לא ייתן אותם ליבואן המקביל, היבואן המקביל יהיה בבעיה. אנחנו נפגע כאן בייבוא המקביל. איזה פתרון יש בחוק לנושא הזה?
היו"ר דוד ביטן
¶
יבואן מקביל הוא גם יבואן. הוא כמו היבואן הרגיל. הוא לא מסוגל לתת תיק מוצר. אמרו לי כאן שלפעמים עושים התאמות מיוחדות ליבואן המקביל שלא קשור לתיק מוצר. בעניין הזה הוא ייתן הצהרה מסוימת ויאמר שהמוצר תואם למוצר הזה וכזה שמיובא על-ידי יצרן זה וזה.
היו"ר דוד ביטן
¶
איגור, על מה אתה מדבר? הוא נותן הצהרה שיש לו תיק מוצר. כאן יש לו בעיה להביא תיק מוצר כי אין לו אותו מהיצרן.
איגור דוסקלוביץ'
¶
החוק אוסר לדרוש להחזיק מסמכים של היצרן בתיק המוצר אלא אם רגולציה זרה דורשת את זה. לא אצלנו ולא בתקינה. אם אתה מדבר על רמקולים, אין שם מסמכים שאתה זקוק להם מהיצרן.
היו"ר דוד ביטן
¶
אתה רוצה שאנחנו ננסח לך את זה? בסדר. אנחנו נעשה ישיבה מיוחדת פנימית על כך וננסח את ההצהרה יחד איתך.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני סומך עליך שאתה תהיה מסוגל לעשות את זה. עזוב. ניסיון של 20 שנים. אנחנו צריכים לתת הקלה מסוימת לייבוא המקביל. זו הקלה. הוא לא יכול להוכיח אבל הוא יצהיר ואחר כך יילחם איתכם לגבי הקנסות.
איגור דוסקלוביץ'
¶
אנחנו שמים מכשול בפני עיוור. ברגע שאין לו על מה להסתמך, על מה הוא יצהיר? מה אנחנו אומרים לו?
היו"ר דוד ביטן
¶
נחדד את זה שהוא ייתן הצהרה לעניין יבוא מקביל. ניתן לו סמכות לזה. היועצת המשפטית לידו. הם ינסחו את זה.
גל ברנס
¶
ההצהרה שלו צריכה להיות שהמוצר שהוא מביא תואם ועליו האחריות להוכיח, לרבות באמצעות בדיקה של מעבדה מאושרת וכולי.
שר הכלכלה והתעשייה ניר ברקת
¶
זה ניהול סיכונים. אם אתה בטוח שזה תואם, תצהיר על כך. אם אתה לא משוכנע, תעשה לפני כן בדיקה במעבדה.
שר הכלכלה והתעשייה ניר ברקת
¶
יש מספיק מנעד בניהול סיכונים ליבואן - או ללכת למעבדה באופן וולונטרי ולהצהיר, או אם הוא יודע שלא צריך כי אם הוא ילך לוולונטרי התשובה תהיה 99 אחוזים חיובית, הוא יכול להצהיר. זה ניהול סיכונים של היבואן אל מול מנעד האפשרויות שאנחנו נותנים לו.
איגור דוסקלוביץ'
¶
אם זה כך, יש לי שאלה. מדוע אנחנו דורשים אותו תיק מוצר מיבואן ראשי לכאורה? אם אנחנו מוכנים אפשר ליבואן מקביל לנהל סיכונים, היבואן הראשי לכאורה למעשה הרבה יותר מקצועי.
גל ברנס
¶
אני אנסה לחדד את הפער בין יבואן ראשי ליבואן מקביל. זה כמו הפער בין סופרמרקט למכולת. יש דבר שאתה יכול לדרוש מסופרמרקט ויש דבר שאתה יכול לדרוש ממכולת. כמו שהיבואן הראשי מביא 1,000 זוגות אופניים, היבואן המקביל מביא 10 זוגות אופניים כדי שהם ייתנו מחיר יותר נמוך ויתחרו ויגרמו ליבואן הראשי להוריד את המחיר. ניהול הסיכונים הוא שהיבואן המקביל מלכתחילה מביא פחות מוצרים, הוא פחות נמצא בשוק ולכן גם אפשר לייצר את ניהול הסיכונים בצורה יותר טובה.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
בעניין הזה אנחנו מזדהים איתך. אתה צריך לשבת עם איגור, בעזרת איתי, ולהגיע לניסוח הנכון.
שר הכלכלה והתעשייה ניר ברקת
¶
בשלב הבא של החוק, מה שטוב לאירופה טוב לישראל, ממילא אתה נותן מענה הרבה יותר רחב. אנחנו מדברים בתקופת מעבר על-פי התקן הישראלי. יהיה כאן שינוי מאוד מאוד מהותי בסוגייה הזאת של הסתמכות על. תוכל להסתמך על מה שמשווק באירופה. זה סדר גודל שעוזר לך להשתנות מהותית. אנחנו מדבירם כרגע רק בתקופת מעבר.
קרני קירשנבוים
¶
יש גם היבטים משפטיים של היכולת להבחין בין יבואנים. לכן אנחנו נבקש מהוועדה לבחון את זה ולנסות להסדיר את זה בהוראות שלנו וכאמור לא במסגרת החוק עצמו ולא בהכרח בהצהרה נפרדת אלא לנסות למצוא הקלה שהיא לא עושה הצהרה נפרדת. כבר היום יש את הוראות הממונה.
היו"ר דוד ביטן
¶
קיבלנו. למה לא? כמו שאנחנו לא מקבלים את כל ההמלצות של משרדי הממשלה, אנחנו גם לא צריכים לקבל את כל ההמלצות שלכם.
היו"ר דוד ביטן
¶
אנחנו עובדים עבור הציבור, לא עבור הממשלה ולא עבור מכון התקנים. אני חשוב שמה שעשינו כאן הוא לטובת מכון התקנים. בזכות זה אתם תקבלו הרבה מאוד עבודה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אם אני אבטל את הנושא של ההגנה, גם לא תהיה בעיה לא עם המהנדס ולא עם בדיקות המעבדה. זה מה שאתם רוצים?
היו"ר דוד ביטן
¶
אתם מנסים לקחת את כל הקופה. אני אומר לכם שאני אני עכשיו מוריד את הבקשה שלי שזה יהווה הגנה, לא נצטרך מהנדס ולא נצטרך בדיקות מעבדה. זה טוב לכם?
היו"ר דוד ביטן
¶
אני צריך לקבל טלפונים שזה בניגוד לסיכומים? איזה סיכומים? את הנושא של הגנה אני העליתי. לא היה סיכום עם אף אחד.
שר הכלכלה והתעשייה ניר ברקת
¶
אדוני היושב-ראש, כמי שעבר על תוכנית העבודה לשנה הבאה של מכון התקנים כשהם היו אצלנו במשרד, למכון התקנים יש יתרון יחסי. עוד מעט אנחנו עוברים למהלך של מה שטוב לאירופה, טוב לישראל. היקף הפעילות עם מכון התקנים, אמנם לא על-פי התקן הישראלי אלא על-פי התקן האירופאי – ונראה לי שהוא נערך נכון – יהיה כזה שתהיה לו הרבה יותר עבודה. שוב, אני נגד לחשוב בקטן. תפתחו. חברים, זה שוק פתוח. תוכיחו שאתם יותר טובים מהמהנדסים – יבואו אליכם. תוכיחו שאתם יותר טובים ממעבדות פרטיות – יבואו אליכם. צריך להתייעל ולתת שירות טוב. הזכות שלכם תהיה באמצעות מתן שירות איכותי לציבור ולשם אתם צריכים ללכת אבל אל תעשו את זה תוך כדי ניסיון להגביל אחרים כי זה לא נכון ליבואנים ולא נכון לעם ישראל. לפתח תחרותיות, זה כל הרעיון של מה שטוב לאירופה, טוב לישראל.
שר הכלכלה והתעשייה ניר ברקת
¶
אני ראיתי את התוכנית ואני חושב שהיא טובה. אני מעריך שלמכון התקנים, בעבודה חכמה, לא תהיה פחות עבודה אלא יותר עבודה.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
זה מה שאני חושב. מה שאתה תביא, אתה יודע שאני אצביע בעד. יש לי את הזכות הזאת לומר את מה שאני באמת מאמין בו ואני אומר.
אני שואל את איגור 10 פעמים מה התרומה של מהנדס בניגוד לרופא שיניים.
שר הכלכלה והתעשייה ניר ברקת
¶
מהנדס לא יכול לאשר משהו בתחום רפואת השיניים ורופא שיניים לא יכול לאשר כי הוא לא מוסמך.
סוריא בשארה
¶
ברשותכם, רציתי להעיר לגבי הנושא של ההצהרה. אם הבנתי נכון, הכוונה היא להעביר את הסיכון ליבואן המקביל שהוא יצהיר שהמוצרים שלו עומדים בתקן מבלי שבאמת יש לו יכולת להצהיר על כך.
היו"ר דוד ביטן
¶
למה? הוא מצהיר שיש מוצר שמיובא על-ידי יבואן מסוים שיש לו הסכם. מה זה יבואן ראשי? יבואן ראשי הוא לא היבואן שמביא הרבה מוצרים, זה לא רלוונטי, אלא מי שיש לו הסכם עם היצרן על בלעדיות. זה יבואן ראשי. הכוונה היא לזה ולא למישהו אחר.
סוריא בשארה
¶
אני רוצה שנהיה ערים לכך שההצהרה הכוזבת היא עבירה פלילית. אם בסופו של דבר היבואן לא יכול באמת להצהיר על כך, צריך לקבוע בחוק.
סוריא בשארה
¶
השאלה היא האם הבדיקה הזאת היא באמת וולונטרית או שלמעשה במקום לקבוע אותה בחוק, מגלגלים אותה במסווה על היבואן עצמו.
אמנון מרחב
¶
לא. יכול להיות שהוא באמת יכול להצהיר את זה. הוא אומר שהוא מביא את אותו מסך טלוויזיה שהיבואן הראשי של המסך הזה מביא או אני מביא אותו מקרר שהיבואן הראשי מביא ולכן אני מצהיר כי אני יודע, אני היבואן יודע שליבואן הראשי יש תקינה. אם הוא יודע את זה, הוא יכול להצהיר. אם הוא לא יודע, שלא יצהיר וילך לעשות בדיקה.
גל ברנס
¶
הבעיה היא לא הבדיקה אלא חומרים שהם רק אצל היצרן. אם אני מבין נכון אומר איגור שכמעט לא קיימים דברים כאלה.
גל ברנס
¶
יש פער בין מה שצריך מהיצרן לבין מה שצריך לדעת ואלה לא אותם דברים. יש כאן למשל אישור על התאמת הדגם לתקן רשמי. בדרך כלל היצרן נותן לי את זה. אם אני לא יכול להביא את זה מהיצרן, הרבה יותר מסובך להביא את זה מבחינת המפעל בו זה מיוצר. את זה היצרן יודע ואני לא יודע.
אמנון מרחב
¶
חזקה שאדם יכול להצהיר על מה שהוא יודע ובזה אין פסול. אדם שמצהיר הצהרת אמת רשאי להצהיר הצהרת אמת? כן. אין מחלוקת על כך. אם לא, שלא יצהיר.
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל יש לו אופציה רגילה, להצהיר את ההצהרה של היבואן הרגיל, מה שהחוק הזה אומר. אני לא במקומו אלא הוא צריך לדעת. אם הוא יודע שהוא לא מסוגל להביא תיק מוצר עקב כל מיני סיבות שקשורות לבלעדיות של היצרן הראשי, אז הוא יצהיר את ההצהרה השנייה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אתם מדברים ברצינות? הרי היבואן יודע והוא יצהיר מה שהוא חושב לנכון. הוא יודע מה יש לו ביד. הוא יודע אם יש מוצר של יבואן בלעדי. הם יודעים יותר טוב מאיתנו כי הם מייבאים. הם יודעים מי המתחרים שלהם.
קרני קירשנבוים
¶
אדוני היושב-ראש, שיקף לנו נציג איגוד לשכות המסחר – הוא אמר לפני רגע - שהיבואנים לפעמים חושבים שמדובר באותו דגם אבל לא מדובר באותו דגם.
היו"ר דוד ביטן
¶
מה איגוד לשכות המסחר רוצה? הוא רוצה שאני אבטל את זה ושהוא ילך למסלול הרגיל וכשתהיה לו בעיה הוא יגיד שהוא לא יכול להמציא כי יש יבואן ראשי עם בלעדיות? אני נותן לו את האופציה ולכן אני לא מבין מה אתם רוצים. אם הוא רוצה, הוא יחתום על זה ואם הוא לא רוצה, הוא לא יחתום. הגזמתם. מנסים לעזור ליבואן המקביל ואתם בשם היבואנים מעלים בעיות.
אמנון מרחב
¶
יבואן ראשי יודע לתמחר את החובות שלו. כאשר אנחנו נכנסים לחנות וקונים מסך, מציע לנו המוכר אחריות של יבואן רשמי עליה נשלם יותר, ואם מדובר באחריות של יבואן מקביל, משלמים עליה פחות. כל הדברים האלה מתומחרים. לכן היבואן המקביל יצהיר את מה שהוא יודע. אם הוא מצהיר כזב, הוא ייענש על כך. אם הוא לא יודע להצהיר, הוא הולך לבדיקה, מבצע את הבדיקה ומקבל אישור. זה ניהול סיכונים קלאסי.
איגור דוסקלוביץ'
¶
אני מסכים. אם הכנסת תקבע שזה מה שיקרה, אין לי בעיה אבל שתירשם הערה שאני אומר שאנחנו חושפים ציבור לסכנה.
איגור דוסקלוביץ'
¶
אני אומר שיבואן שלא יודע על מה להצהיר, אתם תקבלו כאן אין ספור מוצרים בלתי מתאימים ומסוכנים.
משה פסל (הליכוד)
¶
זאת לא הצהרה על ריק. אני יבואן מקביל שמייבא מוצר שהוא כבר קיים כאן בארץ. אם יש תיק מוצר ליבואן הראשי, למה שאני לא אסתמך על התיק הזה?
גל ברנס
¶
אני אחדד. מה שטוב לישראל, טוב לישראל. יש בישראל מוצר, רוצים מוצר מקביל בישראל. אנחנו אפילו עוד לא במה שטוב לאירופה טוב לישראל שזה בטח כל מוצר שנראה שיש אותו באירופה, אנחנו מוכנים להביא אותו לישראל. כאן, אם המוצר בישראל – אנחנו רוצים לאפשר ליבואן מקביל להביא אותו לכאן.
אילן בר
¶
הנושא הזה לא פתיר כי אם אני יבואן רשמי, אני עובד עם היצרן ואני דואג שהמכשיר שלי יהיה טיפה שונה מכפי שקיים בעולם. היבואנים המקבילים יקנו מהעולם ותמיד יהיה שונה.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, כנראה שאי אפשר. אני לא יכול יותר. אני צריך שינסחו את הניסוחים האלה. אם הם לא מסוגלים ואומרים שאי אפשר, אז אי אפשר.
היו"ר דוד ביטן
¶
רבותיי, עם כל הכבוד, אני לא יכול להגן. נגמר. אני לא רוצה לשמוע. אם אתם נגד, האנשים שמטפלים בזה, אז גם אני נגד.
איל שפירא
¶
רשות התחרות. אני רוצה לומר מילה. אם יבואן יעשה דבר כזה, יכול להיות שהוא עובר על חוק התחרות.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני לא נותן לו. בסדר, אני לא נותן לו. אני לא מסוגל לתת לו. אומר לך משרד הכלכלה שאין דבר כזה מבחינתו. הוא לא מסוגל לעשות את הניסוחים המתאימים. הצהרת שקר? אותי לא מעניין. הוא יצהיר את ההצהרה הרגילה וישחרר. אם תהיה לו בעיה, שיפתור את הבעיה לעצמו. אני לוקח את ההערה של איגוד לשכות המסחר נגד היבואנים המקבילים.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
אבל אתה יודע להשיג את זה. אם אתה עכשיו מבקש מאיגור וגל לשבת ולעשות את הסעיף הזה, הם יעשו את זה. אתה יכול להתעקש.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני לא הרגולטור. הכנסת היא לא הרגולטור. אם הרגולטור אומר שהוא לא מסוגל, אז אתה רוצה שאני אחייב אותו בחור לעשות משהו הוא לא מסוגל? לא הבנתי מה אתם רוצים שאני אעשה.
שר הכלכלה והתעשייה ניר ברקת
¶
אדוני היושב-ראש, אנחנו נערכים לשלב הבא בחוק שיפתור חלק גדול מהסוגיות הללו. השלב השלישי שאומר שמה שטוב לאירופה טוב לישראל כאשר מסתמכים על מה שמשווק באירופה, יקל מאוד גם על הסוגייה של יבואן מקביל ועל כל אחד שרוצה להביא מוצרים. נכון להיום אנחנו מדברים על רגולציה ישראלית. אם יש יבואן שמאמין שהוא כן יכול להתגבר על כן הטריקים והשטיקים של יבואנים שהיו בעבר יבואן ראשי, שיצהיר וניתן לו. אם הוא לא מסוגל, כרגע אנחנו לא יכולים לעזור. אנחנו מעבירים את הניהול וזה עניין של ניהול סיכונים. היבואן יצטרך לראות ואם הוא חושב שאין סיכון, שיצהיר וניתן לו. אם הוא לא עושה את זה, תהיה לו בעיה איתנו. תסתכלו רגע לא רק על מה שקורה עכשיו אלא על המגמה לאן שאנחנו הולכים בשלב הבא. אני מאמין שאסור לנו להתעכב על הסוגייה הזאת אלא לאפשר את האופציה ליבואן מקביל, אם הוא יודע שהוא עומד בתקנים והסיכון עליו.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני אמרתי שהוא יקבע גם את הנהלים אבל גם את קבוצת המוצרים שזה יחול עליהם ואז רק במוצרים, כאשר יש יבואנים ראשיים, ניתן סמכות לרגולטור, גם את זה וגם את זה באותה מסגרת.
גל ברנס
¶
אולי אפשר לעשות הפוך. זה מה שעשינו ברפורמה בייבוא. להגיד שמותר למעט מה שאסור ואז עושים תוספת עם מה שאסור. מה שיחשבו שמסוכן, יגידו שאסור.
היו"ר דוד ביטן
¶
עזוב את זה עכשיו. אנחנו מדברים על העקרון. אם זה המצב, תקבעו אתם באילו מוצרים ובאילו לא. במקרה הזה אין בעיה. הטיעון שלך שאתה לא מסוגל לדעת, היכן שאתה מסוגל תעשה את זה והיכן שאתה לא מסוגל אל תעשה את זה.
אילן בר
¶
עם המוצרים המסוכנים אין בעיה. במעבדות יש בדיקות והיבואנים המקבילים מסתמכים עליהן. שם אין חסימה של היבואנים המקבילים.
היו"ר דוד ביטן
¶
לך אני לא נותן זכות דיבור. את הנזק ליבואנים הגדולים כבר עשית. אתה מייצג גם את היבואנים הראשיים.
מיכאל מרדכי ביטון (המחנה הממלכתי)
¶
היושב-ראש, מה שאתה חווה כאן עכשיו חווינו בכל רפורמת הייבוא. אפילו משרדי הממשלה לא היו סגורים ביניהם ברגולציה על מוצרים. יש כאלה שאמרו תביאו יותר, יש כאלה שאמרו תביאו פחות, יש כאלה שאמרו שאנחנו לא יכולים. עשינו את רפורמת הייבוא בהסכמה וההישג שלה הוא שהיא מתפתחת וחלק מהתהליך של התפתחות הוא להקל יותר, בזהירות ובתבונה. אם לא ננצח את הסיפור של יבוא מקביל, נשארים מונופולים של יבוא. אם לחברה יש מוצר בישראל ששולט בשוק באחוזים גבוהים ומישהו מאתגר אותה עם מוצר של יבוא מקביל ואנחנו לא פותרים ליבואן המקביל מסלול אחר - - -
מיכאל מרדכי ביטון (המחנה הממלכתי)
¶
נכון. אני אומר אמירה כללית. למרות ששיגעו אותך כאן ולמרות שאלה שרוצים להסיר חסמים בייבוא, פתאום לא נותנים לך פתרון רגולטורי – אנחנו לא מוותרים על מסלול טוב לייבוא מקביל כי הוא הסיכוי היחיד לקנות במדפים משחת קולגייט זולה. אם קולגייט היא בלעדית, היא יקרה. סתם נתתי דוגמה.
מיכאל מרדכי ביטון (המחנה הממלכתי)
¶
נקודה אחרת שהיא חשובה לי. כל רפורמת הייבוא בסוף נעשתה בהסכמה ואחד ממרכיבי רפורמת הייבוא היה פגיעה בעובדים. כאשר באו ואמרו לנו שאנחנו נפתח את הרפורמה ולא נדרש למכון התקנים ונעשה תקן אירופאי במקום תקן ישראלי, אני דרשתי בחוק שכל עובד מכון התקנים יוכל להתקבל למשרד ממשלתי אחר ללא מכרז.
מיכאל מרדכי ביטון (המחנה הממלכתי)
¶
אני מבקש ממך לא לסיים את החוק הזה באופן שפוגע בעובדים קיימים במערכת.
מיכאל מרדכי ביטון (המחנה הממלכתי)
¶
אני אומר לך שזה לא חייב להיות כי צריך אותם במקומות אחרים. צריך אותם בבקרה על יבוא, צריך אותם בנמלים, המשרדים צריכים אותם. צריכים ליצור עבורם מסלול ששומר על העתיד. כך עשינו ברפורמת הייבוא. האוצר בהתחלה לא הסכים ואנחנו לא הסכמנו לעשות את הרפורמה בלי להבטיח את העתיד שלהם.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני לא מקבל את זה שאם יש פגיעה במספר עובדים, אני לא עשה רפורמה. אני לא מוכן לזה. במקרה בנושא של מכון התקנים, בישיבה הקודמת סגרנו את זה עם האוצר והוא הצהיר הצהרה וגם הרגולטור הצהיר. חסרים להם כ-20 תקנים והם מוכנים לנייד אותם.
היו"ר דוד ביטן
¶
ודאי, בלי מכרז. הם הצהירו על כך. באותם תנאים שיש להם היום במכון התקנים. אם כן, טיפלנו בזה.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר, ננייד 200. אין שום בעיה. אתה רוצה שנסגור את מכון התקנים ?נסגור את מכון התקנים.
אלכס מילר
¶
אדוני היושב-ראש, אני רוצה להבהיר. אנחנו בירכנו על התוספת שלך בנושא של ההגנה. התוספת שנעשתה ביום חמישי נעשתה כמחטף.
היו"ר דוד ביטן
¶
אם כן, אני מוריד את כל ההגנה ואז הסעיף הזה לא יהיה. זה מקובל על ההסתדרות? תחשבו על זה.
אלכס מילר
¶
אתה מכניס בסך הכול 10 אנשים, כמו שנאמר כאן, כאשר לא ברור איך בן אדם פרטי יכול להתמודד מול המעבדה הרשמית.
היו"ר דוד ביטן
¶
אין מעבדה רשמית. ההסתדרות, אתם תחשבו על זה. ניתן לכם להחליט. עד לישיבה הבאה, והיא תהיה קרובה, תחליטו אם אתם רוצים את ההגנה או לא. אם תהיה הגנה, יהיה כתוב מהנדס. אם לא תהיה הגנה, לא יהיה מהנדס ולא תהיה מעבדה. זה המצב. תחשבו על זה, תחשבו מה טוב למכון התקנים בעניין הזה. בזה סיימנו את הסיפור הזה. אין בעיה, אני אוותר על הנושא של ההגנה. לא נלחם לא במכון התקנים ולא בהסתדרות. אי אפשר ליהנות מכל העולמות. גם נתנו לכם את ההגנה שתביא עבודה רבה למכון התקנים וגם נתנו לכם את העניין השני שהעובדים שהיום צריכים לעזוב, ייכנסו לעבוד במשרד הכלכלה בנושא של בדיקות מדגמיות והם ייכנסו באותם תנאים, בכפוף לזה שישבו עם הנציבות. אני לא מבין מה אתם רוצים.
היו"ר דוד ביטן
¶
סגרנו את הבעיה. ההסתדרות תחליט. הנה, אני נותן לכם. ועד העובדים בהסתדרות. אני אומר לכם שעד הישיבה הבאה תחליטו. אם אתם מודיעים לי תוך 24 שעות שאתם לא רוצים את הדבר הזה, גם לא תהיה הגנה ואז גם לא יהיו בדיקות מעבדה. יש לכם את האפשרות. תחליטו אתם. אני לא רוצה אחר כך לשמוע שאני פגעתי בעובדים. לא פגעתי בעובדים. תחליטו אתם. אני טוען שהתיקון הזה הוא לטובתכם ויביא לכם הרבה מאוד עבודה. קיבלתי על זה גם הערה מהאוצר שאומר שזה יוצר מצב שהרפורמה נפגעת. כמה אפשר ללכת לקראתכם?
היו"ר דוד ביטן
¶
אין בעיה. תחליטו אתם. אני אומר ליד חברי הכנסת שאני נותן לכם להחליט. אני אפילו לא מבין את הטיעונים שלכם. אתם מדברים על 100 בדיקות.
מיכאל מרדכי ביטון (המחנה הממלכתי)
¶
היושב-ראש, אתה יכול להסביר לי את הקשר או את האין קשר בין סוגיית העובדים לסוגיית המהנדס? האם יש קשר או אין קשר?
היו"ר דוד ביטן
¶
אני אסביר. כאן מדובר על בדיקת תיק מוצר. תיק מוצר הוא בדיקה של מסמכים. לכן מהנדס כן יכול לבדוק את זה. זאת לא בדיקת מעבדה. לעומת זאת, כשאנחנו מדברים על הגנה, אנחנו אומרים כפוף לבדיקת מעבדה. מייבאים מוצרים רבים ומה יעשה בן אדם רציונלי שלא רוצה לקבל קנסות? הוא ייקח את המוצר, אם זה מוצר חדש, וייתן אותו לבדיקת מעבדה. זה יביא להם יותר עבודה כי יהיו יותר בדיקות מעבדה.
מיכאל מרדכי ביטון (המחנה הממלכתי)
¶
בוא נתקדם רגע. המהנדס בדק את המסמכים. הוא לא חייב לבדוק את המוצר.
מיכאל מרדכי ביטון (המחנה הממלכתי)
¶
האם מישהו במכון התקנים יכול להיות מהנדס? האם מכון התקנים יכול גם הוא להיות מהנדס?
מיכאל מרדכי ביטון (המחנה הממלכתי)
¶
רגע. בוא נפתור את הבעיה. האם מכון התקנים יכול לתת שירות של בדיקת מהנדס?
משה פסל (הליכוד)
¶
מה שלא תקין, צריך לתבוע את היבואן וכל יבואן כזה שמביא דברים לא תקינים, הוא עבריין.
היו"ר דוד ביטן
¶
אם אתה תיתן לי תשובה תוך 24 שעות שאתם מוותרים על ההגנה, אני מבטל את כל הסעיף. מספיק עם הדמגוגיה שזה פוגע ולא פוגע. אני טוען שזה לא פוגע אבל אם אתם אומרים פוגע בגלל הנושא של המהנדסים אני אוותר על כל הסעיף ואז אין מהנדס ואין בדיקות מעבדה. אני לא צריך לקבל טלפונים בעניין הזה. גם הולכים לטובתכם וגם יש לכם טענות.
איתי עצמון
¶
יש סעיפים בהצעת החוק שהוועדה כבר דנה בהם והם כבר הוקראו. אני רק אומר את המספר שלהם והוועדה תוכל להצביע עליהם.
הסעיף הראשון, עניינו החלפת מונח, זה סעיף טכני שניתן להצביע עליו.
איתי עצמון
¶
סעיף 2 להצעת החוק הוא ביטול סעיפים 2ג ו-2ד לפקודה. זה עניין של ביטול מרשם היבואנים. גם כאן אין תיקונים לעומת הישיבה הקודמת.
איתי עצמון
¶
סעיף 5, תיקון סעיף 2ו. אני מציע שנציגת משרד הכלכלה תקריא ותסביר כי כאן יש לא מעט תיקונים.
שני ברוך עזרי
¶
5. תיקון סעיף 2ו
בסעיף 2ו לפקודה –
(1) בסעיף קטן (א), במקום הקטע החל במילים "חובה להגיש" עד המילים "לפי הנחיות הממונה על התקינה" יבוא "חובה לשמור הצהרה של היבואן בתיק המוצר לעניין התאמת הטובין המיובאים לדרישת התקינה כאמור בסעיף 9(א)(1) לחוק התקנים, יצהיר על יבואן הטובין וימסור את ההצהרה לממונה, אם דרש זאת לפי הוראות סעיפים 2(טו)(א2) או 2(טז). הממונה על התקינה רשאי לקבוע הנחיות לעניין פרטי ההצהרה ובכלל זה מסמכים שיצורפו לה", ובסיפה יבוא "אלא בנסיבות כאמור בסעיף קטן (ב)(1)(ג)".
זאת איזושהי תוספת. אני מזכירה שהסיפה אומרת שהממונה על התקינה לא יכול לדרוש מסמכים שיש קשר ישיר בין היבואן ליצרן . הסיפה כאן היא אלא בנסיבות שקבועות באחת החלופות שהמשמעות שלהן היא מסמכים שמעידים על התאמה לאסדרה זרה.
שני ברוך עזרי
¶
(2) אחרי סעיף קטן (א) יבוא:
"(א1) על אף האמור בסעיף קטן (א), הממונה על התקינה יקבע בהנחיותיו נסיבות ותנאים שבהתקיימם יבואן יהיה רשאי להצהיר כי לעניין חלק מדרישות התקינה, תותאם העמידה בדרישות לאחר היבוא ובטרם שיווק הטובין".
היו"ר דוד ביטן
¶
דיברנו על זה. אין בעיה.
(3) בסעיף קטן (ב) -
(1) ברישה, במקום "על אף האמור בסעיף קטן (א)" יבוא "בלי לגרוע מהאמור בסעיף קטן (א), ובמקום "תוגש הצהרה בדבר התאמה לדרישות כאמור באותו סעיף בצירוף" יבוא "ישמור יבואן הטובין בתיק המוצר הצהרה על התאמת הטובין לדרישות כאמור באותו סעיף, שאותה ימסור לממונה אם דרש זאת לפי ה ראות סעיפים 2טו(א2) או 2טז, וכן ישמור כאמור את".
(2) במקום פסקה (1) יבוא:
"(1) אחת מהחלופות שלהלן:
(1) תעודת בדיקה מאת מעבדה מוסמכת על ידי גוף החבר בארגון ILAC או מאת מכון התקנים, שלפיה הטובין עומדים בדרישות תקן בין-לאומי על עדכוניו אשר אומץ כתקן רשמי, כולו או חלקו.
(2) תעודת בדיקה מאת מעבדה שאינה מוסמכת כאמור בסעיף קטן (א) שלפיה הטובין עומדים בדרישות תקן בין-לאומי על עדכוניו אשר אומץ בתקן רשמי, כולו או חלקו, בתוספת אישור של גוף הערכת התאמה.
(3) מסמכים המעידים להתאמה לאסדרה הזרה שחלה על הטובין".
אלה למעשה שלוש חלופות.
שני ברוך עזרי
¶
נכון.
(ג) פסקה (2) – תימחק.
היא נכנסה באחד הסעיפים הקודמים.
(ד) בפסקה (3), במקום "זהים לטובין" יבוא "הם מסוג הטובין" ובמקום "תעודת בדיקת מעבדה או מסמך חלופי כאמור בפסקה (1)" יבוא "אחת מהחלופות בפסקה (1) שאותה בחר היבואן".
שני ברוך עזרי
¶
זהים לדגם ועכשיו להצהיר שהם למעשה מאותו סוג טובין. גם זה בעקבות הערה שעלתה כאן לפיה לפעמים יש איזשהו שינוי קטן במוצר שהוא עדיין שייך לאותה משפחת דגמים אבל המשמעות שלו היא שהוא דגם חלופי וזה לא אותו דגם.
שני ברוך עזרי
¶
(4) בסעיף קטן (ג), בהגדרה "גוף הערכת התאמה", בסופה יבוא "או על פי הסכם רב צדדי בין מעבדות גופי התעדת המוצרים, שמאוגד בארגון תקינה בין-לאומי לתקנים בתחום אלקטרו מכניקה, IEC להכרה בתוצאות הבדיקה והתעדת המוצרים (IECEE CB Scheme).
הרחבת ההגדרה של גוף להערכת התאמה היא כדי להכליל בתוכה עוד גופים שניתן להיעזר בהם.
קרני קירשנבוים
¶
למעשה כל התיקונים כאן מרחיבים התעודות שאפשר להגיש במסגרת תיק המוצר ונותנים ליבואנים אפשרויות רבות יותר עליהן אפשר יהיה להסתמך. מדובר בהקלה בעקבות הדברים שהעליתם כאן בדיון.
שני ברוך עזרי
¶
לסעיף 6 יש הערה של חבר הכנסת ברוכי לעניין ביטול ההגבלה על מעבר בין מעבדות. צריך לומר מה התיקון המבוקש.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
¶
הסיפור הוא שמעבדה מאשרת באישור דגם, אחר כך באישור משלוח הוא חייב להגיע לאותה מעבדה. לא פעם זה כובל את היבואנים כי הם מביאים במכולה אחת מספר פריטים ואם אתה קושר אותם למספר פריטים ללכת למעבדה ראשונה, הם לוקחים את הכול לשם. בפרקטיקה זה קושר אותם לשם ואני מבקש להכניס עכשיו לחוק שיבואן יוכל לבקש ממעבדה להעביר את התיק שלו למעבדה אחרת והוא יוכל לנהל את כל אישור המשלוח דרך המעבדה המקבילה.
איתי עצמון
¶
נכון. עכשיו אנחנו מדברים על הפרטים, על התיקון שמבוקש בסעיף. מה שהגיש חבר הכנסת ברוכי זה בעצם לבטל את סעיף קטן (ג) שבסעיף 2(ז) שקובע ש"מעבדת בדיקה לא תבצע בדיקה לצורך מתן אישור משלוח אלא אם כן היא ביצעה את הבדיקה לשם מתן אישור הדגם לגבי אותם טובין". לאחר מכן יש אפשרות לחרוג מהפסקה הזאת, בתנאים כמפורט בסעיף.
שני ברוך עזרי
¶
למעשה אלה מצבים שכבר קיימים היום בפקודה. זה כן דורש איזשהם הסכמי שיתוף פעולה בין מעבדות וזה משהו שקשה לכפות בחקיקה. כלומר, אתה לא יכול לכפות על מעבדות ליצור ביניהן קשר לשם העברת המסמכים. העברת תעודת הבדיקה לכשעצמה לא מספיקה.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
¶
בפרקטיקה הוא לא מפצל את זה כי זה לא ניתן. לא נוח לפצל את זה. היבואן יוכל לבקש ממעבדה להעביר את התיק שלו, את תיק הבדיקה שהוא עשה, למעבדה מקבילה וכך הוא יוכל להמשיך את ההליך.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
¶
היא לא צריכה להיות מוכנה לשתף פעולה. תיק המוצר הוא של הבן אדם ששילם עבורו. היבואן שילם עבור התיק. הוא שולח בקשה למעבדה ותוך 24 שעות, 48 שעות, המעבדה תעביר את התיק לאן שהוא מבקש להעביר אותו.
איגור דוסקלוביץ'
¶
לא התיק הזה. מדובר בתעודת דגם ומסמכים פנימיים, תיאור הבדיקה שעשתה המעבדה ותיאור מלא של המוצר שבדרך כלל לא קיים בתעודה עצמה.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
¶
זה שלו. אם הוא מבקש ממעבדה אחת להעביר למעבדה שנייה, תוך 48 שעות זה יעבור.
משה פסל (הליכוד)
¶
זה לא אצל היבואן. זה נמצא במעבדה. זה קובץ פנימי של המעבדה. הוא אומר שנחייב את המעבדות שהן יצטרכו לתת את זה ליבואן אחרי שהוא שילם עבור זה.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
יותר פשוט זה שהקובץ הזה הוא בבעלות היבואן והוא רשאי לקבל אותו ולהעביר במייל למי שהוא רוצה.
גלעד גולוב
¶
אנחנו רוצים לומר שאין בעיה שנעביר את התוצאות למי ששילם עבורן והוא יעשה איתן מה שהוא רוצה, כולל להעביר אותן למעבדה אחרת.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
¶
לא צריך אישור דגם חדש. אישור משלוח לפי הדגם הזה, לפי האישורים שהוא קיבל.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
¶
באישור דגם קביעת לוחות זמנים לבדיקות. אדם מביא אישור דגם ומגיע למעבדה. אני רוצה שיהיו לוחות זמנים שאומרים תוך כמה זמן המעבדה צריכה לסיים את הבדיקה.
איתי עצמון
¶
אני אולי אומר מה קובע היום הסעיף. הסעיף קובע היום שאם החל יבואן בביצוע בדיקה של טובין מסוים במשלוח מסוים לצורך אישור המשלוח אצל מעבדת בדיקה אחת, הוא לא יהיה רשאי להמשיך את הביצוע של אותה בדיקה באותו משלוח או להתחיל את ביצוע הבדיקה מחדש אצל מעבדה אחרת למעט אם קיבל לכך אישור מראש ובכתב מהממונה על התקינה ובהתקיים נסיבות חריגות.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
איגור, למה יש איסור לעבור ממעבדה למעבדה וצריך לבזבז את זמנך ולקבל את האישור שלך לכך?
איגור דוסקלוביץ'
¶
אגב, ברוב המקרים באים אלינו כשיש אישור דגם של שתי מעבדות ובטעות הגישו בקשה של מעבדה ראשונה אבל רצו להגיש בקשה של המעבדה השנייה ואנחנו מאשרים דברים כאלה.
איגור דוסקלוביץ'
¶
יש מקרים, ולא מעט מקרים, שיבואן הלך לבדיקה במעבדה ראשונה, נפסל, והוא אומר שעכשיו הוא רוצה ללכת למעבדה שנייה.
איגור דוסקלוביץ'
¶
מה קורה אם הוא נפסל במעבדה ראשונה ואומר שהוא לא אוהב אותה ולכן רוצה ללכת למעבדה שנייה?
איגור דוסקלוביץ'
¶
במקרה הזה שהוא נפסל, הוא ביקש להירשם שהוא צריך ללכת לשלוש מעבדות. אתה צריך חוות דעת שנייה ואז תיקח מעבדה שלישית.
שר הכלכלה והתעשייה ניר ברקת
¶
איגור, אני רוצה להבין. אם בן אדם נפסל על-ידי מעבדה מסוימת ורוצה ללכת למעבדה אחרת, למה למנוע ממנו?
משה פסל (הליכוד)
¶
אם יש לך חשש שמעבדה מסוימת לא עושה עבודה כמו שצריך והיא לא עושה את הבדיקות כמו שצריך, זה כבר עניין אחר. אם אני הולך לטסט, אני יכול ללכת למכון טסט אחר.
שר הכלכלה והתעשייה ניר ברקת
¶
איגור, אם יש מעבדה אחת שמאשרת ומעבדה את שפוסלת, חמור מאוד מבחינת המשרד. אני רוצה לתת לבן-אדם אופציה להוכיח שזה כן בסדר ואם מעבדה אחת פסלה ואחת לא, זה חמור מאוד והמשרד צריך להיכנס לזה ולהכריע איזו מעבדה צודקת. אנחנו נצטרך להכריע ולא הם. אני מעריך שהמקרים האלה יהיו בשוליים ואם יש הרבה מקרים כאלה, יש בעיה קשה בהסמכת האנשים.
שר הכלכלה והתעשייה ניר ברקת
¶
אם יש מקרה אחד כזה, אני מבקש במסגרת המשרד לבחון איך דבר כזה יכול לקרות. אחת המעבדות לא בסדר.
שר הכלכלה והתעשייה ניר ברקת
¶
הוא צריך להביא את שתי התוצאות. אני אומר לך שברמת המשרד, אם נראה דבר כזה, זאת בעיה רצינית מאוד בהסמכה של המעבדות.
היו"ר דוד ביטן
¶
אם הייתה מעבדה אחת שעשתה בדיקה והוא הלך למעבדה נוספת, הוא יביא את התוצאות של שתי המעבדות.
שר הכלכלה והתעשייה ניר ברקת
¶
אדוני היושב-ראש, אני אומר לך כשר הכלכלה שאם יש תרחיש כזה שאחד כן ואחד לא, זה חמור מאוד ואולי לאחת מהן יישלל הרישיון, אבל תן את האופציה ליבואן.
איתי עצמון
¶
סעיף 9א, ביטול סעיף 2יד. זה לעניין הפעלת מערכת התקשורת והמידע בידי מכון התקנים. מבוקש כאן לבטל את הסעיף.
איגור דוסקלוביץ'
¶
יש מערכת תקשורת ומידע שהיא למעשה מערכת משרדית. ברפורמה קודמת בשנת 2016, עת הקמנו מערכת תקשורת ומידע, חששנו שיהיה מצב שבכוחותינו לא נוכל להפעיל את המערכת ואז חלקה הופעל על-ידי מכון התקנים. לכן נוצר הסעיף הזה. החל משנת 2018 יש לנו מערכת תקשורת ומידע עצמאית אותה אנחנו מתפעלים לבד. לכן אין צורך בסעיף הזה שיתפעל את המערכת שלנו, של משרד הכלכלה.
איתי עצמון
¶
בסעיף 10, תיקון סעיף 2טו, יש כמה שינויים. אני מציע שנציגת משרד הכלכלה תקריא את השינויים ותסביר. אפשר להקריא את כל הסעיף אבל למקם אותנו בשינויים.
שני ברוך עזרי
¶
השינוי הוא בפסקה (2), בסעיף קטן (א2), שמדבר על דגימת תיק מוצר:
(1) במקום "אישור העמידה בדרישות הממונה" יבוא "אישור להתרה".
(2) בפסקה (3), במקום "בתך 72 שעות" יבוא "בתוך 144 שעות".
שני ברוך עזרי
¶
כן. לעניין דגימת טובין ולא תיק מוצר. גם כאן היבואן יידרש להציג התחייבות בתוך 144 שעות ממועד קבלת הדרישה לפי פסקה (2).
היו"ר דוד ביטן
¶
דיברנו על זה בישיבה הקודמת.
מי בעד אישור סעיף 10? מי נגד? אין מתנגדים. מי נמנע? אין נמנעים.
הצבעה
אושר
איתי עצמון
¶
סעיף 10 אושר. הסעיף הבא הוא סעיף 10א שאני חושב שהיה שינוי קטן. כאשר מדובר על הפעלת סמכויות הממונה בידי מפקח משרד הכלכלה, דובר רק על הסמכויות לפי סעיף קטן (א) שבסעיף ב2(טז).
גלעד גולוב
¶
בסוף הסעיף הזה הוסיפו פסקה מוזרה שאומרת שלא יפרסמו את השמות של העבריינים והמטעים ולא יפרסמו את המוצרים. אני רוצה להתחבר לדברים שאמר השר בישיבה הראשונה. הוא אמר שאם יש מישהו שהוא לא בסדר, אם יש מישהו שהוא עבריין, צריך לתלות אותו על עץ גבוה. למה עץ גבוה ולא עץ נמוך? כדי שכולם יראו. אני חושב שחלק גדול מהאכיפה הוא יצירת הרתעה. אנחנו מדברים על מי שחטא, מי שהטעה את הציבור, מי שעלול להביא מוצרים מסוכנים ושיווק אותם. פרסום של העבריינים האלה הוא חובה. פרסום של המוצרים הלא תקינים והמסוכנים או שלגביהם ניתנו הצהרות שקר, הוא חובה. שם ניתן סעיף פוזיטיבי שאומר שלא יפרסמו אותם. לא מבין את זה.
גלעד גולוב
¶
אני חושב שהציבור צריך לדעת. אם אני יודע כי אני בדקתי ואם הממונה על התקינה יודע, למה שהציבור ששילם עבור הבדיקות האלה לא ידע שהיבואן לא בסדר?
היו"ר דוד ביטן
¶
אין עילה לתקן את החוק בעניין הזה. הייתה כאן הערה ושאלו למה זה פעם בשנה ולא פעם בחצי שנה.
איתי עצמון
¶
דובר על דיווח שנתי. אני מתקן את אדוני. בוועדה דובר על פרסום שנתי ולא דובר על רבעון ולא על שישה חודשים.
איגור דוסקלוביץ'
¶
אני יכול להסביר. קודם כל, יש נתונים שמתפרסמים באופן שוטף ולא מחכים לפרסום אחת לשנה.
איגור דוסקלוביץ'
¶
הנתונים האלה הם נתוני ריקול, נתונים של עיצומים כספיים, נתונים של הרשעות בבתי-משפט. הנתונים האלה מתפרסמים כל הזמן. הנתונים הסטטיסטיים אודות כמות הדגימות, תוצאות וניתוח של התוצאות – זה אחת לשנה. לא צריך לפרסם את זה פעם חודש או פעם ברבעון.
משה פסל (הליכוד)
¶
אין לזה גבול. אפשר גם להחליט על פרסום נתונים כל חודש. אלה גם לא נתונים שהציבור יכול לעשות איתם משהו.
אלכס מילר
¶
במקום אחת לרבעון, ביקשנו שיהיה פעם בחצי שנה כדי שלפחות הציבור יהיה מודע לכך ולא אחרי שנה.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר. אפשר לקבוע שבשנה הראשונה להפעלת החוק הזה, הפרסום יהיה פעם בחצי שנה ואחר כך הוא יהיה פעם בשנה.
איגור דוסקלוביץ'
¶
אני רוצה להבין את ההיגיון. מה נפרסם בחצי שנה ראשונה מעבר לפרסומים השוטפים שאמרתי שעושים?
משה פסל (הליכוד)
¶
אולי יתגלה שכל היבואנים הם רמאים וכולם מביאים מוצרים לא תקינים ולכן הם רוצים שעוד חצי שנה נבוא עם נתונים שיראו איזו רפורמה גרועה הבאנו לעולם.
היו"ר דוד ביטן
¶
ההקלה לא עוברת לאף אזרח. אני יכול להוכיח לך את זה בכל מצב. אנחנו אישרנו ביטול התקן הישראלי למוצרי חשמל שהביא משרד האנרגיה, בוא תבדוק אם זה עזר. לא, זה לא עזר כי הדולר עלה וירד הדולר, עלה היורו וירד היורו וכולי. יש מיליון סיבות.
משה פסל (הליכוד)
¶
כל הקלה על יבואנים היא מבורכת. אתה צודק שהחוק צריך עוד הרבה יותר כדי להוריד את יוקר המחיה.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסוף, אם יהיה משהו מיוחד. אולי ברפורמה השנייה נבדוק את זה. אני אומר שלא נטעה את הציבור. סיסמאות כולם יודעים להגיד.
שר הכלכלה והתעשייה ניר ברקת
¶
אני רוצה להעיר הערה על כך. אתה צודק אם אין תחרות. אם יש תחרות בין היבואנים ונניח שיבואן חוסך 10 אחוזים בעלויות, אם יש אחד – יכול להיות שהוא לא יוריד את המחיר. אם יש 10 ואחד יוריד את המחיר, השני יוריד את המחיר וכולם ייגררו להוריד את המחיר.
היו"ר דוד ביטן
¶
בתיאוריה זה תופס. התחרות היחידה שיש בין אנשים היא מי מעלה את המחיר יותר מהר. לצערי הרב תמיד המחירים עולים והם אף פעם לא יורדים. אם הדולר עלה – מעלים, אבל כשהדולר ירד והיבואנים צריכים להוריד - לא מורידים.
משה פסל (הליכוד)
¶
נכון שיבואנים צריכים להרוויח אבל אם יש משק תחרותי, בסוף המחירים יורדים. אני רוצה להגיד לך שהיכן שאין תקנים והכול בדיוק כמו אירופה ולא עושים בלגאן ליבואנים, יש מחירים כמו באירופה.
היו"ר דוד ביטן
¶
בחוק הבא נתווכח עם השר אם זה מוריד את המחיר או לא. החוק הזה בטוח לא מוריד את המחיר. החוק הזה עוזר ליבואן כי המוצר מגיע יותר מהר.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני איתך. אני הולך איתך על הרפורמה. אם זה יוריד, יפה. אני לא נגד שיוריד אבל לצערי הרב זה לא תמיד מוריד. יכול היות שבגלל זה המחיר לא יעלה.
היו"ר דוד ביטן
¶
יכול להיות שאם ירדו לו 10 אחוזים ואחר כך הוא צריך להעלות את המחיר בגלל הדולר, הוא לא יעלה את המחיר.
שני ברוך עזרי
¶
12א. הוספת סעיף 2יז1
אחרי סעיף 2יז לפקודה יבוא:
"2יז1. פרסום נתוני פיקוח
(1) הממונה על התקינה יפרסם באתר האינטרנט של משרד הכלכלה והתעשייה, עד ליום ה-1 ביולי בכל שנה, נתונים כמפורט להלן על ביצוע פעולות פיקוח ואכיפה לפי הוראות פקודה זו ולפי הוראות חוק התקנים במהלך השנה שקדמה ליום האמור:
(1) כמות בקרות בייבוא של דגימת תיקי מוצר או דגימת טובין והתאמתם לדרישות התקינה כאמור בסעיף 9(א)(1) לחוק התקנים, לרבות אחוז ההפרות שנמצאו בבקרות אלו.
(2) מספר בקרות ובכלל זה מספר נטילות של דוגמאות שבוצעו בעת פיקוח בשווקים, לרבות אחוז טובין שנמצאו כלא מתאימים לדרישות התקינה כאמור בסעיף 9(א)(1) לחוק התקנם. לעניין זה, "נטילה" – כמשמעותה בסעיף 10(ב) לחוק התקנים.
(3) מספר אזהרות שפורסמו לעניין טובין שנמצאו בלתי מתאימים לדרישות התקן ויש בהן כדי לסכן את הציבור.
(4) בלי לגרוע מהוראות סעיף 14טז – מספר ההתראות המינהליות שהומצאו ומספר העיצומים הכספיים שהוטלו.
(5) מספר ההליכים הפליליים שהוגש בהם כתב אישום.
(2) נתוני פיקוח ואכיפה לפי סעיף זה יפורסמו ללא פרטים מזהים על המפרים".
איתי עצמון
¶
כאן אנחנו נוסיף גם הוראה שהפרסום הראשון יהיה ב-1 בינואר 2025, לגבי התקופה של תחילת החוק.
איתי עצמון
¶
החוק נכנס לתוקף ב-1 ביולי. אני אומר שהפרסום הראשון יהיה אחרי חצי שנה, ב-1 בינואר 2025. אחר כך הוא יהיה אחת לשנה.
היו"ר דוד ביטן
¶
נכון. נראה איך זה עובד בהתחלה. כמה זמן לוקח לעשות בדיקות מדגמיות? אל תגיד לי שנה כי אם זה כך, לא עשינו כלום בשינוי הזה.
היו"ר דוד ביטן
¶
מי בעד אישור סעיף 12א עם התיקון שעשינו? מי נגד? אין מתנגדים. מי נמנע? אין נמנעים.
הצבעה
אושר
שני ברוך עזרי
¶
רגע. בסעיף 14א, שהוא סעיף העיצומים הכספיים, אנחנו רוצים לתקן משהו קטן תחת פסקה (2)(ה)(7). זה בהסכמה עם משרד המשפטים. במקום "לא מסר לממונה על התקינה מידע שדרש ממנו הממונה בהתאם להוראות לפי סעיפים 2טו(א2)(3) או 2טז", במקום "מידע" יבוא "מסמך".
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר.
מי בעד אישור סעיף 13 עם התיקון? מי נגד? אין מתנגדים. מי נמנע? אין נמנעים.
הצבעה
אושר
איתי עצמון
¶
נכון אבל אם אני מבין נכון זה סעיף שבכל מקרה ידרוש ניסוח מחדש ואני אומר למה. הרעיון שלנו היה שכל נסיבות ההפחתה יעוגנו בתוספת לחוק. נדרשה בדיקה של משרד המשפטים ורק הבוקר קיבלנו תשובה בעניין הזה.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר. אנחנו לא נצביע עליו. מיכאל ביטון אמר משהו שהוא נכון. במעבדות יש מהנדסים. כשאתה נותן אישורים למהנדסים, אתה יכול לתת גם למעבדות שייתנו אישורים של מהנדסים.
היו"ר דוד ביטן
¶
כתוב מעבדה, בגלל בדיקת מעבדה ולא בגלל מהנדס. אחר כך כתוב כפי שקבע או מהנדס שהוא בעל ידע ומומחיות בתחום תקינה בהנחיותיו.
משה פסל (הליכוד)
¶
גם מעבדה תוכל להשתמש כמהנדס לעניין זה. זאת אומרת, לא לעשות בדיקת מעבדה אלא בדיקה של מהנדס.
היו"ר דוד ביטן
¶
הבנו אבל אם למעבדה, נגיד מכון התקנים או מעבדה אחרת, יש 20 מהנדסים, היא יכולה גם לתת חוות דעת.
היו"ר דוד ביטן
¶
"יבוצעו בין היתר באמצעות מעבדות בדיקה, מעבדות מאושרות, מעבדות מוסמכות על ידי גוף החבר בארגון ILAC כהגדרתו בסעיף 2ו(ג), מהנדס שהוא בעל ידע". מהנדס.
היו"ר דוד ביטן
¶
ברור שגם מעבדות שיש להן מהנדסים יכולות לתת את האישור הזה יחד עם המהנדסים שלה.
קריאה
אבל זו מעבדה.
שר הכלכלה והתעשייה ניר ברקת
¶
אדוני היושב-ראש, אני צריך ללכת לפגישה חשובה. ברשותך, כמה מילות סיכום. קודם כל להגיד לכם תודה.
שר הכלכלה והתעשייה ניר ברקת
¶
אני בהחלט חושב שאתם עושים טוב. אתם מטייבים את החקיקה ואני רוצה להודות לכם. אני רואה שכמעט הכול מאושר פה אחד וזה אומר הרבה.
אדוני היושב-ראש, חד משמעית אני אומר לך שברגע שיש הורדה, פישטנו תהליכים בתהליך הזה, זה חסכון ליבואן של כ-10 אחוזים.
שר הכלכלה והתעשייה ניר ברקת
¶
אתה מרחיב את הפעילות, אתה לא מקטין אותה, ואתה מאפשר ליותר אנשים לעשות יבוא.
שר הכלכלה והתעשייה ניר ברקת
¶
ככל שיהיו לנו יותר אנשים שייבאו מוצרים, הם יתחרו אחד בשני. חלקם יוריד את המחיר וחלקם לא.
היו"ר דוד ביטן
¶
תעשה בדיקה. בוא ניתן למנכ"ל עבודה מסוימת שאמנם אני לא מוסמך לתת לו אלא אתה אבל אני מבקש ממנו.
משה פסל (הליכוד)
¶
יש הרבה מוצרי חשמל שהמחיר שלהם הוא כמו באירופה. כל מה שלא צריך תקן, המחיר הוא כמו באירופה.
שר הכלכלה והתעשייה ניר ברקת
¶
הדבר האחרון שאני רוצה לומר. אנחנו עובדים חזק להשלים את השלב האחרון של החקיקה. יש לי כאן מסר גם למכון התקנים ולכולם. תהיה כאן הרבה יותר עבודה מאשר הייתה בעבר. ככל שאנחנו נכנסים להיקפים יותר גדולים של פעילות מול השווקים הבין-לאומיים ומאמצים את מה שטוב לאירופה טוב לישראל – אני אומר לכם שיהיה חוסר בעובדים מקצועיים. לא עודף אלא חוסר. המסר שלי לכולם הוא תתארגנו ותבינו לאן אנחנו הולכים. אנחנו הולכים למקום הרבה יותר טוב. זה אחד החוקים החשובים ביותר בקדנציה הזאת, כך אמר גם ראש-הממשלה, עם ההשלמה של החלק הבא ובעזרת השם נביא לכם אותו ממש בקרוב. תודה רבה.
מוטי שיף
¶
הרעיון הוא שמעבדה מאושרת, יש לה מעמד בחוק וכך גם לבדיקות שלה. אני מבין שחזרנו לסעיף הזה של ההקלות.
היו"ר דוד ביטן
¶
כן. סעיף 13א. עזוב את המהנדס. אם אתם תגידו לי שאתם לא רוצים את ההקלות, גם לא יהיה מהנדס. הערתם לגבי מעבדה.
מוטי שיף
¶
ההבדל בין מאושרת למוסמכת הוא שמאושרת היא מוסמכת שקיבלה אישור של הממונה על התקינה. כלומר, היא עוד דרגה מעל, או שהוא מכון התקנים שהוא מעבדה מאושרת לפי חוק התקנים. חוק התקנים קובע שמעבדה מאושרת זה או מכון התקנים או מעבדה שאושרה על-ידי הממונה ואחת הדרישות של הממונה - - -
מוטי שיף
¶
אנחנו ביקשנו לגבי הסעיף הזה של ההקלות. אגב, אני גם ביקשתי בישיבה הקודמת שההקלות יינתנו גם על הסנקציות של חוק התקנים שבעיניי אלה סנקציות הרבה יותר מהותיות ליבואנים מאשר הסנקציות של הפקודה שהן על פרוצדורה אבל היושב-ראש אמר שהוא לא רוצה לגעת בנושא הזה. בעיניי זה הרבה יותר מהותי וגם הרבה יותר חכם. אם אתה והלך ופותח כאן את העניין הזה, אם אתה נותן הקלות - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
איגור, בוא נלך לקראת חלק מחברי הכנסת לגבי הנושא של ההפחתה. אנחנו אומרים "שאינן מתחייבות וכולי, בתנאי שעשה את כל הפעולות המקדימות וכולי". למה שלא נכתוב שאם הוא עשה את הבדיקות, תהיה הפחתה משמעותית? למה המילה הפחתה ונשאיר הכול לשיקול דעת? למה אני לא יכול לכתוב שבמקרה כזה הפחתה תהיה משמעותית?
איתי עצמון
¶
יש כאן עניין משפטי ואני אסביר. כל הנושא של האחוזים של ההפחתה, כל זה קבוע בתקנות ההפחתה. בנוסח הבא אנחנו נביא ממש פירוט של האחוזים.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא סיכמנו את זה. אתה ביקשת ועוד אנשים ביקשו אבל אמרנו שזה בעייתי. מפחיתים באופן משמעותי את הקנסות. הם אומרים ששיקול הדעת של משרד המשפטים והתובע, או של משרד הכלכלה, ברגע שזה משהו שמצטרף לדברים אחרים, הם כן רוצים להכניס את הדבר הזה.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
אנחנו השבנו להם שברגע שאנחנו לא מגדירים – כמו שתיארה נציגת משרד המשפטים – את היבואן שעשה בדיקה וולונטרית כפלילי, אם אין את זה – אין להם התלבטות.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני אומר שאנחנו נכתוב שהוא עשה את כל הצעדים, יהווה שיקול בשיקולי התביעה לעניין ההגשה.
משה פסל (הליכוד)
¶
אני אקשה עליך. אם זה קרה פעם אחר פעם, שלוש פעמים בדיקות הוא הביא בדיקה ושלוש פעמים המוצר מסוכן.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
הוא מביא בדיקה של מעבדה. למה לחכות לפעם שלישית? אם המוצר מסוכן, כבר בפעם הראשונה צריך לבדוק מי הפלילי.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
אם הוא מביא בדיקה של מעבדה, מה לא ברור? איך במקרה הזה יהיו שלוש פעמים? אנחנו אומרים שהבן אדם עשה תקינה. כל הרעיון של תקינה הוא שהוא לא יודע מה הרווח במאוורר שם ילד יכול להכניס את האצבע והוא אומר שהוא לא יודע, הוא לא הולך למהנדס ולא לרופא שיניים אלא הוא הולך למעבדה ובמעבדה בודקים.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
אני לא יודע מי אבל בטח לא הוא. צריך לשחרר אותו באופן מוחלט ולטעמי גם מקנסות אבל אני מתפשר בעניין הזה. במקרה הזה גם אין התלבטות בצד המשפטי.
היו"ר דוד ביטן
¶
לגבי הסעיף הקיים היום, לגבי תיק מוצר, "לא שמר פרטים או מסמכים בניגוד להוראות". זה לא קשור למוצר.
היו"ר דוד ביטן
¶
"לא דיווח לממונה על התקינה על מידע הכלול וכולי או לא גילה". גם זה דבר בגינו כן מגיע לו כתב אישום.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא מתקנים. עכשיו הגענו לחוק התקנים. "העושה אחד מאלה – מאסר 18 חודשים או כפל הקנס האמור בסעיף זה וזה: מייצר, מוכר או מייבא מצרך שהלא עומד בדרישות התקינה בסעיף 19א(1) החלות עליו למעט דרישות בדבר סימון המוצר או מבצע עבודה שהכללים הטכניים של תהליכיה אינם עומדים בדרישות כאמור בניגוד להוראות אלה ואלה".
היו"ר דוד ביטן
¶
בחוק הזה אני מתקן את ההוא כי אחרת מה עשינו כאן? לא עשינו כלום. אני לא רוצה לתת פטור. תמצאו נוסח שהוא בלי פטור אבל בתביעה חייבים להתייחס לזה בשיקולים שלהם כי יש כל מיני בעיות אחרות.
משה פסל (הליכוד)
¶
אם הלכתי למכון התקנים והבאתי תקן למוצר ועכשיו החליט משרד הכלכלה שהמוצר לא תקין, מה יכול להבין היבואן? מי שבדק את המוצר, המעבדה, הוא האחראי.
היו"ר דוד ביטן
¶
יש כאן תקדים כשאני מתקן את חוק התקנים. להוסיף עוד תקדים שקשור להפעלת שיקול הדעת של הפרקליטות או של התובעת, יש עם זה בעיה.
אמנון מרחב
¶
אני מסביר מה היושב-ראש רוצה. אנחנו ננסח בחוק התקנים באותו סעיף 17א שעכשיו הוקרא כאן. נעשה שם הפחתה בענישה הפלילית למי שביצע בדיקה וולונטרית.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
דוד, אני לא מסתפק בזה. הפחתה או הקטנה או התחשבות, היבואן שעשה בדיקה וולונטרית צריך להיות פטור מפלילי. זה המינימום שבמינימום.
משה פסל (הליכוד)
¶
אני חייב להסכים איתך בנושא הזה. אם הוא עשה בדיקה במעבדה, אתה תבוא ותכניס אותו לבית סוהר? על מה? על זה שבדקו לו לא טוב את המוצר?
היו"ר דוד ביטן
¶
קיבלתי אורכה לדיון ואני חייב לסיים אותו עכשיו. משרד האוצר והכלכלה, תביאו נוסח. שבו על זה ותביאו נוסח בעניין היבוא המקביל, אם הדבר אפשרי. שבו על זה עד הישיבה הבאה ותביאו נוסח.
איתי עצמון
¶
לפי חוק התקנים לגבי ההפרה של מכירה או שיווק או ייצור של מוצר שלא עומד בדרישות תקינה, יש עונשין. אני מבין שיש גם עיצומים. נכון.
היו"ר דוד ביטן
¶
שלום, פטור לגמרי אי אפשר לתת. אם אתה מתעקש על זה, אני יכול לא לעשות את התיקון הזה. אני חושב שהתיקון הזה הולך לטובת האנשים. תחשוב על פשרה הגיונית בעניין הזה. נדון על זה בישיבה הבאה.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
בסדר, אבל עשינו פשרה שבעיצומים תשאיר להם עיצום כספי שגם זה לא צודק, ממש לא צודק, ורק את הפלילי תוריד מהם.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא 24 שעות. ליבואנים לא יהיו הפחתות משמעותיות, לא יצטרכו לעשות בדיקות, נשאיר את המצב כפי שהוא בחוק הקיים. אני לא מוכן שתגיעו שאני פוגע בעובדים. אני נותן לכם להחליט. אני טוען שמה שעשיתי כאן הוא לטובת מכון התקנים ולטובת העובדים. עזבו את הדמגוגיה הפשוטה, לבוא ולקבל את מה שנותנים לכם ואחר כך לתקוף על מה שלא נותנים לכם.
איגור דוסקלוביץ'
¶
לגבי ביטול הפלילי. זה שעושים בדיקת דגם ואנחנו יודעים את זה מהאכיפה ורואים את זה יום-יום, זה שמישהו עושה בדיקת דגם, בפועל זה לא אומר שמשהו שהוא מייבא מתאים לתקן. אנחנו מכירים את זה ויש לנו אמצעי אכיפה רבים. לכן אני אומר שאני חושש שאם אנחנו נייצר פטור כזה, זה יגרום לכך שאנשים ילכו לעשות בדיקת דגם של מוצר ואחר כך הוא פטור.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
למה לקחת את האנשים ולהעמיד אותם בפלילי? אני באופן עקרוני, כל נושא הכלכלה צריך לרדת מרמת הפלילי.
היו"ר דוד ביטן
¶
אתה שומע מה שהוא אומר לך. אתה לא יכול להתעלם מדבריו. הוא ייקח מוצר פיקס, יעשה לו בדיקה ואחר כך הוא יגיד שזה המוצר.