פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
174
ועדת החוקה, חוק ומשפט
17/12/2023
מושב שני
פרוטוקול מס' 202
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום ראשון, ה' בטבת התשפ"ד (17 בדצמבר 2023), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 17/12/2023
חוק קיום דיונים בהיוועדות חזותית בהשתתפות עצורים, אסירים וכלואים (הוראת שעה – חרבות ברזל), התשפ"ד-2023
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק קיום דיונים בהיוועדות חזותית בהשתתפות עצורים, אסירים וכלואים (הוראת שעה – חרבות ברזל), התשפ"ד-2023 - כל הסעיפים למעט סעיף 47
מוזמנים
¶
י' - מסווג, משרד ראש הממשלה
א' - מסווג, משרד ראש הממשלה
גנ"מ רפאל גנה - רמ"ח מבצעים בחירום שב"ס, המשרד לביטחון לאומי
סג"ד כנרת צימרמן - רע"ן משפט מנהלי ופלילי שב"ס, המשרד לביטחון לאומי
רפ"ק ירון קנטר - קצין מדור הנחייה וחקיקה, המשרד לביטחון לאומי
רפ"ק ליאורה סולטן - ר' חו' חקירה ומשפט מ"י, המשרד לביטחון לאומי
ר"כ אסף שרף - רת"כ קליעה שב"ס, המשרד לביטחון לאומי
ר"כ דרור כהן - קצין אג"מ יחידת נחשון שב"ס, המשרד לביטחון לאומי
אביב ישראלי - עו"ד עוזרת משפטית ליועמ"ש בל"מ, המשרד לביטחון לאומי
עידית צוריאל - עו"ד, המחלקה למשפט ציבורי-חוקתי, משרד המשפטים
גאל עזריאל - משפטנית, משרד המשפטים
ענבל ברנסון יהודאי - עו"ד, רפרנטית במחלקה הפלילית ובאשכול סד"פ וראיות, משרד המשפטים
לילך וגנר - ראש אשכול עונשין ופשיעה חמורה, משרד המשפטים
שמרית גולדנברג - עו"ד, משפטנית ייעוץ וחקיקה- פלילי, משרד המשפטים
אביגיל סון פלדמן - עו"ד, ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
יפעת רווה - עו"ד, ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
סא"ל ניר שני - רע"ן חקיקה, משרד הביטחון
נטלי מופסיק - עו"ד, עוזרת ראשית, הלשכה המשפטית, משרד הרווחה והביטחון החברתי
חנית אברהם בכר - עו"ד, הנהלת בתי המשפט
גדי אלבז - עו"ד, הנהלת בתי המשפט
ישי שרון - עו"ד, מנהל מחלקת חקיקה ומדיניות, הסניגוריה הציבורית
אופיר טישלר - עו"ד, אחראי תחום חירום, פרקליטות המדינה
גלי שלום - יועצת מקצועית ליו"ר הוועדה
ברוך שליו - שדלן
רישום פרלמנטרי
¶
דניאל גלין - איטייפ
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
הצעת חוק קיום דיונים בהיוועדות חזותית בהשתתפות עצורים, אסירים וכלואים (הוראת שעה – חרבות ברזל), התשפ"ד-2023 - כל הסעיפים למעט סעיף 47, מ/1674
היו"ר שמחה רוטמן
¶
בוקר טוב. אנחנו בפתיחת שבוע, שאסור לנו בשום פנים ואופן שתהפוך להיות שגרה. אנחנו מציינים בצער את מותם של החטופים שנהרגו מאש כוחותינו, של חיילי צה"ל ושל כוחות הביטחון, ושולחים ניחומים למשפחות והחלמה לפצועים ומקווים שזה בשום פנים ואופן לא יהפוך להיות רוטינה, בדיוני הוועדה ובכלל.
אנחנו בנושא הצעת חוק קיום דיונים בהיוועדות חזותית בהשתתפות עצורים, אסירים וכלואים (הוראת שעה – חרבות ברזל) התשפ"ד-2023. הייעוץ המשפטי העביר נוסח שהפנים את התיקונים. בעוד מספר דקות יהיה עותק פיזי של הדברים הללו, למי שצריך.
היו כמה שאלות שנשארו פתוחות מהדיון הקודם. לא נעשה הקראות שוב, כי קראנו את מרבית הסעיפים. את הסעיפים שלא קראנו, נקריא היום. נשתדל לצלול ישר פנימה. הנוסח המוסכם מתוקן, מתואם עם משרדי הממשלה בנוגע להכרזה ב'. אני מבין שהוצעו כאן מספר חלופות.
נועה ברודסקי לוי
¶
אנחנו צריכים לדבר גם על זה, אבל אולי כדאי שנתחיל דווקא ממשהו שלא דיברנו עליו – לגבי הצבא - - - שיציגו את הצורך.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
רק הסדר של הכרזה מלאה, לא ההכרזה הביטחונית. מדובר לא בשיפוט של מחבלים או טרוריסטים, אלא בשיפוט צבאי של חיילים.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
בתי דין צבאיים. אם צריך, נקריא אותו. זה מייצר את ההגבלה בהתאמות לצבאי. קודם יש לי שאלה אינפורמטיבית. להבנתי, עד עכשיו אתם בנהלים ובפקודות שלכם הסתדרתם בפעילות רגילה במהלך המלחמה, אפילו בשבוע הראשון של המלחמה, מה שהיה לכם, היה בין היתר בגלל הגמישות הרבה יותר שיש במערכת הצה"לית?
סא"ל ניר שני
¶
ניר שני, ראש ענף חקיקה בפרקליטות הצבאית. זה נכון. בתחילת המלחמה היה שינוי במדיניות המעצרים, ועצרו הרבה פחות חיילים בתחילת המלחמה, ואפילו היה שחרור של חלק מהעצורים מהכלא הצבאי.
בתחילת המלחמה ביקשנו להיכנס לתוך הצעת חוק, שהונחה על השולחן, מתוך תקווה שזה יתקדם בצורה מהירה. זה מה שדובר בהתחלה. אבל הסתדרנו גם בלי הדבר הזה, פשוט עם פחות מעצרים בהתחלה.
ככל שעבר הזמן, כמות העצורים היום - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
וההפרדה בצבא – נושא הפרדת הרשויות, שיפוט בתוך בתי הכלא או בתאים מיוחדים, או דברים כאלה – עובדת קצת אחרת. או שלא?
סא"ל ניר שני
¶
לא, לא. השיפוט הוא בבית הדין הצבאי. היום בתי הדין הצבאיים מרוכזים בבית ליד, שסמוך לכלא המרכזי של הצבא, אבל חיילים עצורים נעצרים בכל רחבי הארץ, ויש מספר מתקני מעצר צבאיים שמפוזרים בכל - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
השאלה שלי מאוד פשוטה. האם נתקלתם בצורך, במשהו שלא יכולתם להתמודד איתו במסגרת – – אולי אני לא מספיק מכיר את המערכת, אבל אני יכול להבין שבצבא, הגמישות רבה יותר מאשר במערכת האזרחית. אז אני לא רואה בעיה עקרונית לעשות את זה.
אני חושב שאם כבר, אתם דומים יותר להכרזה של 12 השעות של נציב השב"ס כדי לגשר על 1-2 שעות שצריך ולא מעבר. השאלה היא אם נתקלתם בצורך ואמרתם שחבל שאין לכם הכרזה? ואם לא הייתם צריכים את זה – לא ב-7, לא ב-8 ולא ב-9 והסתדרתם, אני מתקשה לחשוב על סיטואציה שבה כן תצטרכו.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
ברור, כל ההכרזה הזו מכוונת. גם ההכרזה הכללית, שעליה דובר כשניסינו לעשות איזושהי הליכה אחורה לאיזה מקרה היו משתמשים בה, היו משתמשים בה ביומיים הראשונים, ב-8 וב-9. אולי ב-10.
סא"ל ניר שני
¶
אני רואה שני מקרים מרכזיים שיכולים. האחד הוא כשחייל נעצר במקום יחסית מרוחק, למשל קרוב לגבול, ואי אפשר להביא אותו בזמן שנדרש בחוק לדיון מעצר בבית הדין. היום חוק השיפוט הצבאי קובע בדיוק כמו במערכת האזרחית, שיש חובה להביא את העצור פרונטלית.
המקרה השני הוא חיילים שעצורים במעצר פתוח ביחידה, ולא בבית הדין הצבאי. היחידה הצבאית נדרשת להביא את העצור לבית הדין. יש כאן שני היבטים – ההיבט הבטיחותי של ההסעה, והיבט התעסוקה של היחידה בהיבטים הצבאיים - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני רוצה רגע לשים את איום הטילים בצד. נניח והוא רלוונטי כשיש הכרזה מלאה של מדינת ישראל לפי סעיף 2(א), ואז זה הגיוני שזה יחול בדרך דומה גם על בתי - - הגיוני. הסתדרתם בלי. עדיף שלא, אבל בסדר, הגיוני. הלוגיסטיקה שונה, המציאות שונה.
כפי שאמרת, ברוב המקרים זה סמוך לבית ליד, וזה משהו שאפשר להתמודד איתו – אפשר למצוא חצי שעה של הסעה והכמויות אחרות. אבל נניח. מתקפה-מתקפה. אתם מחויבים בחוק, אתם צריכים הארכה על 24 שעות, בסדר. ולכן אני חושב שפרקי הזמן פה צריכים להיות שונים. בוא נניח את זה בצד.
לכאורה נושא עומס היחידה של מעצרים פתוחים לא תלוי במצב הטילים. אם מישהו נעצר במגנן כלשהו שנמצא ברצועת עזה, ועצרו אותו, לקושי הלוגיסטי אין קשר להכרזה של משרד הביטחון. אתם צריכים פתרון מסוג אחר לחלוטין.
סא"ל ניר שני
¶
יכול להיות. אפשר להשתמש בהכרזה הזאת על היחידות שנמצאות בסמוך, אבל באופן עקרוני זה נכון. יכולות להיות יחידות שמוקפצות ממקום אחר. לדעתי, ברוב - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
זו לא התאמה מסוימת, זו הכרזה אחרת לחלוטין. מה שיש פה כרגע, זה למקרה של "הכרזת הטילים" – ככה קראנו לזה. לא מפריע לי לתת לכם את "הכרזת הטילים", למרות שהסתדרתם בלעדיה ואני מעודד אתכם להמשיך כך.
הכרזת הקושי – שאני לא מזלזל בו בכלל, ויכול להיות שהוא דורש הוראת שעה לתיקון חוק השיפוט הצבאי, אבל שיאפשר בנסיבות מסוימות להיערך. אני גם לא יודע איך תעשה VC ביחידה המרוחקת הזו, והאם היא ערוכה לדיון ב-VC. גם זו בעיה.
אני מתקשה לראות. זה גם לא נכנס בטקסט, אבל גם ברמה העקרונית הייתי חושב כשבהינתן נסיבות המלחמה, אינני מכיר את חוק השיפוט הצבאי, שניתן לדחות את 24 השעות בגלל מצב ביטחוני. אם אין הוראה כזו בחוק השיפוט הצבאי, יכול להיות שצריך להיות, בלי שום קשר לטילים.
הדוגמה שאתה מתאר של יחידה מרוחקת שכל מי שנמצא שם עכשיו בבסיס מרוחק, יש שם עשרה אנשים, עד שירד לשם מישהו, במצב הלחימה זה ייקח שלושה ימים כי הם נמצאים בחור, וכל מי ששם נדרש לשמירה, ויש חייל עצור שמוחזק במעצר כי הוא תקף את המפקד, גררו אותו ממוצב השמירה, וכולם עושים הרבה יותר שמירות, ועכשיו אי אפשר להביא אותו שלושה ימים. מה עושים? אני לא יודע. על פניו זה לא קשור לטילים, להכרזה ולשר הביטחון.
סא"ל ניר שני
¶
זה יכול להיות מ-24 שעות, כי הוא יכול להיות במעצר פתוח בהמשך המעצר שלו, לא רק בתחילתו. יש כל מיני פתרונות פרקטיים להעביר למפקדה, זה לא חייב להיות דווקא שם. מבחינתנו זה משהו שצריך לתת עליו מענה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
לטילים על פניו זה נכנס. אני לא רואה סיבה עקרונית לא לתת. לתת מענה לסיטואציה השנייה שאתה מדבר עליה, שאני חושב שצריך לתת לה מענה. שר הביטחון ייתן החלטה על בסיס מסוים ויחידה מסוימת בגלל ששם יש עצור ושם אין עצור? לאיזו רמת רזולוציה אנחנו מטרידים שר ביטחון בזמן מלחמה ובהוראת שעה? אתם צריכים להביא תיקון חקיקה קבוע לחוק השיפוט הצבאי בזמן לחימה.
הלחימה ככל הנראה תלווה אותנו פרק זמן ארוך יותר אפילו מאשר איום הטילים, ואז באמת אין מקום להכרזה של שר ביטחון באירועים כאלה. אפשר לבוא ולהגיד, באישור פלוני מרחיבים 24 שעות ליותר על בסיס הכרעה נקודתית, קצין שיפוט בדרגה מסוימת. חוק שיפוט צבאי זה לא כאן. אני לא רואה סיבה עקרונית לא לתת לכם. מבחינתי זה משהו שלא תשתמשו בו, ואני מקווה שגם לא תצטרכו.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
בסדר. נקריא את זה. אני לא רואה פה מניעה באותו תרחיש קיצון שלא יהיה לא על בתי הכלא האזרחיים ולא בתי הכלא הצבאיים. על בסיס אותם שיקולים, אין לי בעיה שיהיה לכם לתרחיש של הלוגיסטיקה. זה לא נותן לכם מענה וטוב שכך. אתם צריכים לתת לזה מענה אחר בחוק השיפוט הצבאי.
סא"ל ניר שני
¶
מדיניות המעצרים פחתה. היו הרבה פחות עצורים מהאזורים האלה. עם התקדמות המלחמה, נעצרו הרבה יותר עריקים מהמלחמה. היום מצבת הקליעה גדולה יחסית בכלא הצבאי. בתחילת המלחמה זה עוד לא היה, להפך. שחררו עצורים כדי להפחית עומס מהמשטרה הצבאית.
סא"ל ניר שני
¶
כן. למעשה, היום בכל בסיס יש מערכת VC שבנויה על המערכת הצבאית. בתי הדין מורגלים לכך עוד מתקופת הקורונה, שגם אז היו הסדרים מקבילים לחוק - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
בסדר. אני לא מזהה בעיה מיוחדת בסיטואציה של הכרזת הטילים או סיטואציה של הכרזת עומס. זה לא נותן לכם מענה וזה גם לא הגיוני להטריח. כדי לפתור בעיה נקודתית על בסיס מסוים ועל עציר מסוים, תקנו את חוק השיפוט הצבאי, ואני חושב שזה רעיון טוב, אבל זה לא קשור לפה.
אפרת חקאק
¶
עדיין לא עשינו את ההתאמות. כל התיקונים שנכנסו בוועדה - - עדיין לא עשינו אותם בתוך הנושא הזה.
סימן א'
¶
הכרזות
הכרזות
22.
(א) שר הביטחון, לאחר התייעצות עם השר, רשאי להכריז כי לא ניתן לקיים בבתי דין צבאיים, במדינה כולה או בחלק ממנה, את הדיונים בנוכחות כלואים, אלא בהשתתפותם בהיוועדות חזותית, והכול לאחר ששוכנע כי אין דרך לקיים את כלל הדיונים בנוכחות כלואים בלא סיכון ממשי הנשקף לחיי אדם בהבאתם לדיונים (בפרק זה – הכרזה על הגבלה מלאה); הכרזה כאמור יכול שתינתן גם לגבי מקום שבו מוחזקים כלואים.
(ב) לא יכריז השר על הגבלה מלאה לפי סעיף קטן (א) אלא לאחר ששקל את כל אלה:
בסעיף (ב) מדובר בשר הביטחון. כשכתוב "השר" בסעיף (א), הכוונה היא להתייעצות עם שר המשפטים, ובסעיף (ב) זה צריך להיות "שר הביטחון".
(ב) לא יכריז שר הביטחון על הגבלה מלאה לפי סעיף קטן (א) אלא לאחר ששקל את כל אלה:
(1) הוראות פיקוד העורף לעניין מצב מיוחד בעורף כמשמעותן בסעיף 9ד(א)(1) לחוק ההתגוננות האזרחית;
(2) קיומה של הודעה על מצב חירום מיוחד;
(3) חוות דעת [בכתב] מאת הגורם המוסמך המתייחסת למידת הסיכון הנשקפת מהוצאת כלואים מהמקום שבו הם מוחזקים;
נועה ברודסקי לוי
¶
(4) עמדת יחידת בתי הדין הצבאיים;
(5) עמדת הסנגור הצבאי הראשי.
(ג) בבואו להכריז הכרזה על הגבלה מלאה יביא שר הביטחון בחשבון את ההגבלות שהוטלו על הציבור בשל מצב המלחמה השורר במדינה, וישקול את הצורך בהכרזה מול הפגיעה בזכויותיהם של הכלואים הנובעת ממנה.
זה סעיף ששילבנו, ונעשה את זה גם בהכרזה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
יש לי אי-נחת מסוימת. כל היחידות של הקמצ"ר, בתי הדין הצבאיים והסנגור הצבאי הראשי, אין להן מושג של הפרדת רשויות. בסופו של דבר, הן חלק מצה"ל. נכון שיש להן עצמאות בשיקול דעת בנושאים מסוימים, אבל הסוגיה הביטחונית של סכנה בהובלת אסירים ממקום למקום זה לא בהפעלת סמכויותיו. אין עליו אלא את מורא הדין. זו היחידה המינהלית של מנהל יחידת בתי הדין הצבאיים והסנגור הצבאי הראשי שגם הוא מסתכל - - אבל אנחנו לא נמצאים בעולם האזרחי.
לכן זה רלוונטי לעניין הדרישה לחוות דעת בכתב וגם זה. אתה מייצר לרמטכ"ל - - במקרה הזה, שר הביטחון יקבל את עמדת הרמטכ"ל - - תתייעץ עם אגפים שונים אצלך בתוך הצבא. פה זה פחות מתאים, בוודאי כאשר אנחנו אומרים "חוות דעת בכתב מאת הגורם המוסמך. אנחנו בדרך כלל לא מתערבים בהעברת מידע בקרב גורם פלוני לגורם אלמוני בצבא.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני לא עונה רק על זה. צריך לשים לב לניואנס פה. הם לא באמת עצמאיים, בניגוד לשר הביטחון הלאומי שהוא עצמאי לחלוטין משר המשפטים, והסנגור הארצי שלא כפוף - - -
נועה ברודסקי לוי
¶
זו הייתה שאלה, כי חוות דעת אמורה להיות בכתב. - - - כשכותבים חוות דעת, בדרך כלל זה אומר שזה בכתב.
נועה ברודסקי לוי
¶
זה ביטוי לאיזון האינטרסים. את סעיף קטן (ג) שילבנו בהכרזה מלאה, וגם בהכרזה ביטחונית. נעשה את אותו הדבר גם פה.
(ד) הכרזה על הגבלה מלאה החלה בכל המדינה תהיה לתקופה שלא תעלה על שבעה ימים; הכרזה על הגבלה מלאה החלה בחלק מהמדינה תהיה לתקופה שלא תעלה על 14 ימים; שר הביטחון, לאחר התייעצות עם השר ובאישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, רשאי להאריך את תקופת תוקפה של הכרזה כאמור בתקופות נוספות שלא יעלו על 14 ימים כל אחת.
(ה) הכרזה על הגבלה מלאה תונח על שולחן ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת בהקדם האפשרי, בצירוף הנימוקים והמסמכים שעמדו בפני שר הביטחון בעת מתן ההכרזה; הוועדה רשאית לבטלה או לקצוב את תוקפה בכל עת.
(ו) חדלו להתקיים הנסיבות המצדיקות את ההכרזה על הגבלה מלאה, יבטל שר הביטחון את ההכרזה בלא דיחוי.
(ז) הכרזה בשל הגבלה מלאה תיכנס לתוקף עם נתינתה ותפורסם ברשומות בהקדם האפשרי לאחר נתינתה.
(ח) בוטלה הכרזה על הגבלה מלאה ייכנס הביטול לתוקף ב־07:00 בבוקר שלאחר הביטול, והודעה על הביטול תפורסם ברשומות בהקדם האפשרי.
נעשה כאן את ההתאמה שעשינו עם סופי השבוע.
(ט) החליט הגורם המוסמך או נציב בתי הסוהר, לפי העניין,
סא"ל ניר שני
¶
חלק קטן מהחיילים מוחזקים במעצר בשירות בתי הסוהר, בעיקר חיילים בעבירות חמורות, בין אם זה מכיוון שיש סיכון או שהם צפויים לתקופות מאסר ארוכות, הם מועברים לשירות בתי הסוהר.
נועה ברודסקי לוי
¶
המשמעות תהיה שאם יש הכרזה כזו של הנציב, זה יחול גם על עצורים שנמצאים תחתיו.
(ט) החליט הגורם המוסמך או נציב בתי הסוהר, לפי העניין, כי יש סיכון מיידי הנשקף לחיי אדם בהבאת כלואים למקום שבו מתקיים הדיון או בהוצאתם מהמקום שבו הם מוחזקים, יראו כאילו ניתנה הכרזה על הגבלה מלאה לפי סעיף קטן (א) למשך 12 שעות; ההחלטה כאמור תימסר לשר הביטחון, לשר, ליחידת בתי הדין הצבאיים ולסנגור הצבאי הראשי וכן לוועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת, בלא דיחוי, ותפורסם ברשומות בהקדם האפשרי.
סימן ב'
¶
הוראות כלליות לעניין קיום דיונים בהיוועדות חזותית בהשתתפות
כלואים בתקופת תוקפה של הכרזה על הגבלה מלאה
קיום דיונים בהיוועדות חזותית בתקופת תוקפה של הכרזה של הגבלה מלאה
23.
(א) בתקופת תוקפה של הכרזה על הגבלה מלאה ניתן לקיים דיון שנדרשת בו לפי דין נוכחותו של כלוא, שלא בנוכחותו אלא בדרך של היוועדות חזותית, לפי הוראות חוק זה.
(ב) ביקש הכלוא באמצעות סנגורו שלא לקיים דיון שנדרשת בו השתתפותו בדרך של היוועדות חזותית, יידחה הדיון למועד קרוב ככל הניתן שבו ניתן לקיימו בנוכחות הכלוא.
נועה ברודסקי לוי
¶
(ג) על אף האמור בסעיף קטן (ב), [ועל אף האמור בחוק השיפוט הצבאי ובחוק המעצרים] דיון מעצר של אדם שהוא כלוא, ודיון הקראה [ראשון] בעניינו לפי חוק השיפוט הצבאי, יתקיים בדרך ש להיוועדות חזותית; לעניין סעיף זה, "דיון מעצר" – דיון לפי סעיף 240, 241 או 243 לחוק השיפוט הצבאי, או דיון לפי סעיף 47, 52 62 או 62א לחוק המעצרים כפי שהוחל בסעיף 243א או 243ב לחוק השיפוט הצבאי.
(ד) על אף האמור בסעיף קטן (א), לא יתקיים באמצעות היוועדות חזותית –
(1) דיון בעניינו של כלוא שנשמעת בו עדותו לפי סעיפים 364 עד 371, 384 או 386 לחוק השיפוט הצבאי;
(2) דיון שנשמעת בו עדות לפי סעיף מהסעיפים המנויים בפסקה (1) יתקיים בנוכחות הכלוא, והכול בכפוף להוראות סעיף ***.
זה כבר לא סעיף 16. אנחנו נתאים, אבל הכוונה היא לאותו חריג שיש של קיום דיון היוועדות חזותית כשיש עדות של אדם אחר.
נועה ברודסקי לוי
¶
אנחנו נעשה התאמה.
(ה) על אף האמור בסעיף קטן (ב), נשיא בית דין צבאי, סגנו או שופט שנשיא בית הדין הצבאי הסמיך לכך, רשאי לקבוע, מטעמים מיוחדים שיירשמו ולאחר קבלת עמדות הצדדים, שיתקיים דיון באמצעות היוועדות חזותית אף ללא הסכמתו של הכלוא, אם מצא, ביוזמתו או לבקשת פרקליט צבאי, כי יש דחיפות מיוחדת בקיום הדיון.
(ו) על אף האמור בסעיפים 509 עד 513 לחוק השיפוט הצבאי, הוראות סעיפים קטנים (א), (ב) ו-(ה) יחולו גם לעניין דיוני הוועדה לעיון בעונש, בשינויים המחויבים ובשינוי זה: בסעיף קטן (ה), במקום "נשיא בית דין צבאי, סגנו או שופט שנשיא בית הדין הצבאי הסמיך לכך " יקראו "יושב ראש הוועדה לעיון בעונש";ואולם דיון בעניין ביטול שחרור על תנאי לפי סעיף 510 או 511 לחוק השיפוט הצבאי יתקיים באמצעות היוועדות חזותית אף ללא הסכמתו של הכלוא.
(ז) הורה שופט על מעצרו של כלוא לפי הוראות סעיף זה בדיון בהשתתפות בדרך של היוועדות חזותית, רשאי הכלוא, באמצעות סנגורו, לדרוש דיון חוזר שיתקיים בנוכחותו באולם בית הדין הצבאי, לאחר תום תקופת ההכרזה על הגבלה מלאה.
(ח) בדיון לפי סעיף 237ב לחוק השיפוט הצבאי שמתקיים בדרך של היוועדות חזותית לפי חוק זה, שלא ניתן לקיימו בסמוך למועד פקיעת המעצר בדרך של היוועדות חזותית בשל מניעה טכנית בלתי צפויה, רשאי שופט, באישור נשיא בית הדין הצבאי או סגנו, להורות, במקרים חריגים ומטעמים מיוחדים שיירשמו, על קיום הדיון בשיחה טלפונית; הוארך המעצר לפי סעיף זה, ישוב בית הדין הצבאי וידון בבקשה בהקדם האפשרי ולא יאוחר מ־12 שעות ממועד מתן ההחלטה, בדרך של היוועדות חזותית; על אף האמור, שופט, באישור נשיא בית הדין הצבאי או סגנו, רשאי לדון בבקשה לא יאוחר מ־24 שעות ממועד מתן ההחלטה; הכלוא רשאי לוותר באמצעות סנגורו על קיום הדיון החוזר כאמור.
(ט) על אף האמור בסעיף קטן (א), בתקופת תוקפה של הכרזה על הגבלה מלאה, יתקיים דיון מהותי אחד לפחות לפי סעיף 243 לחוק השיפוט הצבאי בנוכחות הכלוא באולם בית הדין הצבאי, בטרם יורה בית הדין הצבאי על מעצרו עד תום ההליכים המשפטיים נגדו, והכול אלא אם כן ביקש הכלוא, באמצעות סנגורו, לקיים דיונים אלה בהיוועדות חזותית ובהתאם להוראות סעיף [***]; לעניין זה, "דיון מהותי" – לרבות דיון שנשמעו בו טענות לעניין קיומן של ראיות לכאורה, עילת מעצר או חלופת מעצר או דיון שניתנה בו הסכמת הצדדים למעצר עד תום ההליכים.
אנחנו צריכים לעשות התאמה. סעיף קטן (ט) הוא לא בדיוק מה שנקבע בהכרזה המלאה בפליליים. נעשה את ההתאמה ונחזור אליו אחר כך.
השתתפות כלוא בדיון שנשמעת בו עדות
24.
(א) על אף האמור בסעיף ***, בית הדין הצבאי רשאי להורות על קיום דיון כאמור באותו סעיף קטן בהשתתפותו של הכלוא בהיוועדות חזותית, ובלבד שמתקיימים שני אלה:
(1) הכלוא ביקש, באמצעות סנגורו, להשתתף בדיון בדרך של היוועדות חזותית, בעל פה במעמד דיון אחר שמתקיים בעניינו, או בכתב, ובלבד שהעתק מהבקשה נמסר למשטרה הצבאית ולתובע צבאי לא יאוחר מ־72 שעות לפני מועד הדיון;
(2) התובע הצבאי נתן את הסכמתו לקיום הדיון בדרך זו.
(ב) הודעת התובע על אי־הסכמה לקיום הדיון כאמור בסעיף קטן (א) בדרך של היוועדות חזותית, תוגש באישורו של פרקליט צבאי או סגנו.
(ג) על אף האמור בסעיף ***, מצא בית הדין הצבאי, לבקשת פרקליט צבאי או לבקשת בא כוחו של הכלוא, במקרה חריג, מטעמים מיוחדים שיירשמו המחייבים שמיעת עד באופן דחוף, שלא ניתן להביא את הכלוא לבית הדין הצבאי באותו יום בשל מצב החירום המיוחד, רשאי בית הדין הצבאי להורות על השתתפותו של הכלוא בדיון כאמור באותו סעיף קטן בהיוועדות חזותית, אף שלא לבקשתו, ובלבד ששוכנע כי מתקיימים שני אלה:
(1) לא ניתן לדחות את הדיון למועד אחר;
(2) השתתפות הכלוא בדיון בהיוועדות חזותית לא תביא לפגיעה בו.
אופן קיום דיון בהיוועדות חזותית
25.
על דיון בהשתתפות כלוא שמתקיים בדרך של היוועדות חזותית לפי הוראות חוק זה יחולו הוראות סעיפים 5(1) ו-(2)(א) ו-(ב) ו-6, בשינויים המחויבים ובשינוי זה: בסעיף 5(2)(א), יראו כאילו מדובר בכלוא, בבית דין צבאי, בשוטר צבאי ובתובע צבאי.
דיון בעניינו של כלוא מסוים שאין לקיימו בהיוועדות חזותית
26.
בתקופת תוקפה של הכרזה על הגבלה מלאה, רשאי נשיא בית דין צבאי להורות, במקרים חריגים, כי דיון שניתן לקיימו בהיוועדות חזותית לפי חוק זה יתקיים בנוכחות הכלוא, אם מצא, לאחר שקיבל את עמדות הצדדים בכתב ועמדה בכתב מטעם המשטרה הצבאית או שירות בתי הסוהר, לפי העניין, ולאחר ששקל את הסכנה לחייו של הכלוא ולמשרתים במשטרה הצבאית או בשירות בתי הסוהר, לפי העניין, כי מתקיימים שני אלה:
(1) קיום הדיון בנוכחות הכלוא חיוני על אף הנסיבות שבשלהן ניתנה ההכרזה, וקיומו בהיוועדות חזותית יגרום לפגיעה ממשית בכלוא;
(2) על בית הדין הצבאי להתרשם מהכלוא פנים אל פנים, לרבות בשל כך שהכלוא הוא אדם עם מוגבלות אשר מקשה באופן ממשי על השתתפותו בדיון בהיוועדות חזותית.
נועה ברודסקי לוי
¶
כן. ב-26 מציינים שהוא צריך לשקול את הסכנה. צמצמנו.
כתב ערובה
27.
נוסף על הוראות סעיף 243א לחוק השיפוט הצבאי וסעיף 49(א) לחוק המעצרים, בתקופת תוקפו של חוק זה, אם לא ניתן לחתום על כתב ערובה לפי אותו סעיף בשל כך שהכלוא משתתף בדיון בדרך של היוועדות חזותית לפי הוראות חוק זה, או אם בית הדין הצבאי הורה על כך, יפורטו תנאי השחרור בדיון, לרבות התנאים המיוחדים שלמילוים ערב צד שלישי כאמור בסעיף 49(ב) לחוק המעצרים, ויירשמו בפרוטוקול הדיון התנאים כאמור והסכמת הכלוא לתנאים כאמור, ויראו כאילו הכלוא או הערבים חתמו על התנאים שפורטו.
חיוניות המעצר
28.
בתקופת תוקפה של הכרזה על הגבלה מלאה, בלי לגרוע מהוראות סעיפים 240(א), ו-243(א) לחוק השיפוט הצבאי, בבואו לצוות על מעצרו של אדם לפי סעיפים אלה, ישקול השופט גם את חיוניות המעצר, בין השאר בהתחשב במצב הכליאה באותה העת, ובהתחשב בפגיעה בכלוא הנובעת מקיומו של הדיון שלא בנוכחותו אלא בהיוועדות חזותית לפי הוראות חוק זה; הוראות סעיף זה לא יחולו לעניין מעצרים, בשל חשד לביצוע עבירה שיש בה כדי לפגוע בביטחון הציבור בעת ששורר המצב הביטחוני שבשלו ניתנה הכרזה על מצב מיוחד בעורף.
אנחנונעשה את ההתאמות - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
בסדר גמור. לגבי עומסים ולוגיסטיקה מבצעית, ההכרזה פה לא רלוונטית. אתם צריכים לעשות משהו בחוק השיפוט הצבאי לסיטואציות כאלה.
סיימנו את הפרק הזה. עכשיו אנחנו יכולים לחזור לתחילת הדיון. גם כי חבר הכנסת סגלוביץ' ביקש, וגם כדי לשמוע את נציגי שירות הביטחון הכללי.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
יש לי כמה שאלות קצרות שחוזרות אחורה בזמן, כדי לעשות סדר. מדובר על החוק שאומר "אף אחד לא יוצא". רציתי לשמוע את חוות דעתכם בהבדלים שבין עצורי הסתה, ביטוי, לבין העצורים האחרים. אני חושב שיש מדרג ביניהם, זה לא עוד מאותו הדבר. יש חשיבות לחוות דעתכם המקצועית. הרי אם הייתה יכולת לעשות הבחנה או הפרדה ביניהם בתאים, אני מניח שכולם היו שמחים מהעניין הזה. כרגע אני מבין משירות בתי הסוהר שאין יכולת בגלל מצוקת כליאה, אבל זה לא אומר שאין מדרג ברמת הסיכון בעבירות השונות. יש לי מחלוקת אחרת עם יושב-ראש הוועדה, אבל אני שם אותה בצד.
תמיד לוקחים את הדוגמה של אותו המסית במסגד המסוכן שמהווה איום הרבה יותר מאחרים. אבל חלק לא כאלה. הייתי רוצה לקבל את חוות דעתכם על המדרג הזה. הוא משפיע על קבלת החלטה אם יראו שופט או לא. למרות שכאשר כלוא נמצא בשירות בתי הסוהר, הם אמונים על חוות הדעת, אני שם פה סימן שאלה או סימן קריאה על כל אחד, כי אתם מעורבים במה שקורה. זה לא שמרגע שהוא הולך לשם, אין מעורבות – יש. אני רוצה לשמוע את חוות דעתכם המקצועית, כי זה ישליך על המנגנונים השונים. לא כולם אותו הדבר. יש עצורים כאלה היום, והם גם נעצרים מהר יחסית בתום הליכים אחרי האירוע הראשון, לפי ההנחיות החדשות של פרקליט המדינה. יש גם מדרג בחוק העונשין.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אלה הדברים של חבר הכנסת סגלוביץ', בלי להיכנס לדיונים ולוויכוחים. לא הכל מוסכם, אבל זו עמדתו וזה בסדר. התבקשתם להתייחס גם לעוד שתי נקודות, כמו שאמרנו. האחת, אבחנה בין סעיף 24 לבין סעיפים אחרים. עניין הסכנה עולה מהם, וגם עניין הסכנה מהחזקתם המשותפת. סוגיה נוספת היא המיקום שלכם בהכרזה, זאת אומרת הצענו להכניס לפני "הכרזת האסירים הביטחוניים" שתהיה גם חוות דעת שלכם כשירות.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
נכון. אז יש ארבע נקודות, ואחת מחולקת לשתיים – הסכנה העולה מהעציר ונושא הערבוב בבתי הכלא והסתכלות הרוחב על הדבר הזה – שניהם תחת סעיף 24, וכן הנושא של ההכרזה והנושא של העצירים המינהליים.
י'
¶
נתייחס לפי הסדר. לעניין ההכרזה הביטחונית על הסיכון שנשקף כתוצאה מניוד עצורים, הדבר הזה הובא בפני ראש שירות, וזוהי עמדת השירות. אני לא אבטא את עמדתי שלי, אלא את עמדת הארגון. הדבר הראשון שצריך להכיר הוא המעורבות שלנו בנושא ניוד עצירים. אני לא מחדש כלום, זו פררוגטיבה מלאה של שב"ס. אנחנו נמצאים בדיון גלוי, ואני לא יכול להרחיב יותר מדי.
נשקפת מסוכנות כתוצאה מניוד עצורים. האם הדבר הזה משקף מסוכנות לסגל או לצוות החקירה. זה בדרך כלל לא מסוג הדברים שיש לנו מידע עליהם. כשיש מידע מודיעיני, אנחנו מעבירים אותו לשב"ס ולגורמים המתאימים. אנחנו לא רואים מקום להתייעצות איתנו בסוגיה הזו. עד כאן בסוגיית קבלת עמדת השירות.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני מודיע לטובת הפרוטוקול שלפי תקנון הכנסת, השמות של נציגי השירות יהיו חסויים לפרוטוקול ולא ייחשפו. בבקשה.
אפרת חקאק
¶
אני מבקשת להבהיר כי חלק מהדיון היה שהוועדה ביקשה לשקול להוסיף להכרזה הביטחונית גם עניין של סכנה לביטחון המדינה.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
השאלה יותר רחבה. אם לא היינו מרחיבים, לא היינו אומרים כלום, כי מדובר בסכנת חיים. מה שתגידו, זה מה שיהיה – אבל השב"ס לא יכול לתת חוות דעת כללית.
י'
¶
השאלה שהועברה אלינו ואליה אנחנו מבקשים להתייחס, האם יש בידינו מידע שיכול להיות רלוונטי להעברה לקבלת החלטה בדבר הכרזה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אפשר לשאול את זה בצורה פשוטה יותר, אבל הוא מדבר על השאלה של הכרזה על הסכנות הביטחוניות שנובעות מהוצאת אסירים.
י'
¶
אדוני יושב-הראש וחברי הכנסת, היינו כאן גם בשנה שעברה. לא ניכנס לפרטים, כי אנחנו בדיון גלוי. מבחינתנו, זה לא מסוג העניינים ששירות רואה יתרון יחסי עבורו להיות מעורב בהם. מקווה שבכך השבתי בנקודה הזו.
לגבי השאלה שנוגעת לעצורים שחשודים בעבירות ביטוי ועבירות הסתה – המחוקק קבע הבחנה מסוימת בין עצורים בעבירה הזו לבין עבירות ביטחון אחרות. בסעיף 35 להכרזת הפלילי מוגדרות עבירות ביטחון. הדבר הראשון שצריך להכיר הוא שסעיף 24 לא נמצא שם.
י'
¶
מה שזה מכתיב זה שיש תקנות מכוח החסד"פ לגבי החזקה של עצורים, ולתקנות האלה יש תנאים מסוימים שצריך לתת לעצורים לפי העבירות שבהן הם חשודים. למשל, מי שעצור או חשוד רק בעבירה לפי סעיף 24, צריך לתת לו תנאים מסוימים במתקני הכליאה של שב"כ שבדרך כלל השירות לא מעניק לעצורים. לכן מי שחשוד אך ורק בעבירות לפי סעיף 24 זה מצב די נדיר, כי הוא יכול להיות חשוד בעבירות נוספות. מי שחשוד אך ורק בעבירות לפי סעיף 24, לא נמצא במעצר במתקני הכליאה של שב"כ. הוא לא נקלע לצורך מעצר רק בגין העבירה הזו. בדרך כלל אלה חקירות שהמשטרה מבצעת ולא השירות. זה הדבר הראשון שצריך לומר לגבי האבחנה בין סעיף 24 וחוק - - - לבין עבירות ביטחון אחרות שכן מוגדרות.
חבר הכנסת סגלוביץ' אמר, ובצדק, שקשה להפעיל את האוכלוסיות האלה. לפי עמדת השירות, קשה לי לומר היום שאני יכול לאפיין את כל קבוצת החשודים בעבירות הסתה. השייח' של אלסלפיה אלג'האדיה, שהוא בולט מאוד באזור נצרת, הוא הדוגמה למאסר הכי ממושך שנקבע בעבירות הסתה ב-20 השנה האחרונות, וזה אדם שנשפט לתקופת כליאה של יותר משלוש שנים.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
אבל אלה מקרים שכולנו מכירים. אני מדבר על כל היתר שאתה כן מכיר ואני לא. הם אנשים אחרים.
י'
¶
זה נכון, חבר הכנסת סגלוביץ', אבל חבר הכנסת יודע שלמשל בדבר הזה חלו שינויים בתקופה האחרונה. העצורים שנעצרו בחשד לעבירות ביטוי לאחר 7 באוקטובר שונים מהעצורים שהיו בעבר. רק לאחרונה, חלק מהקבוצה הזו, בעיקר הנשים, השתחררו במסגרת העסקה שהייתה בפעימה הראשונה. אם נבדוק את קבוצת הנשים שעמדו לדין בעבירות ביטוי בישראל בעשור האחרון, נראה שמאז 7 באוקטובר הקבוצה הזו - - -
י'
¶
מה שהיה עד 7 באוקטובר. לכן קשה לתת סימנים בקבוצה הזו, וקשה לומר שבאופן כללי הקבוצה הזו מסוכנת יותר או פחות מאחרים. אני מזכיר שקבוצת עבירות הביטחון היא קבוצה רחבה מאוד. גם מי שנשבע אמונים לארגון טרור והוא חבר בארגון טרור זו עבירת ביטחון.
י'
¶
זו דוגמה מצוינת, חבר הכנסת סגלוביץ', כי מי שכתב פוסט בפייסבוק על 7 באוקטובר, לפי המבחנים שהפעילה הפרקליטות ב-7 באוקטובר, בדרך כלל פוסט בודד לא נכנס למעצר ולא עומד לדין.
י'
¶
אבל אדוני דיבר על אפיון הקבוצה הזו, ולכן אני מנסה להסביר את הקושי שלנו. זו קבוצה שמשתנה עם הזמן. עד 7 באוקטובר, בתוך הקבוצה הזאת היו מקרים שבהם היו אנשים שהחשבנו אותם כסמלים, למשל ראש העיר חאלד סלאח, שעמד לדין שלוש פעמים בעבירות ביטוי - - -
נועה ברודסקי לוי
¶
סליחה שאני עוצרת אותך. השאלה היא של ההוצאה לדיונים. אנחנו לא מדברים על הסכנה של עצם המעשים שלהם.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
אם היית עושה בדיקות פרטניות על כל אלה שנמצאים עצורים, יכולנו לדעת את חוות דעתכם על כל אחד מהם?
י'
¶
כן, אבל צריך לזכור שתהליך העבודה הוא כזה שהפררוגטיבה של שב"ס, למשל גם לפי הפקודה שעוסקת בסיווג אסירים ביטחוניים – היא ששב"כ לא מעורב בזה. שער הכניסה לכלא וההגדרה של עצור - - - -
י'
¶
הפקודה גם קובעת שזה לפי פרמטרים ששב"ס שוקל – כתב האישום, העבירות, מודיעין – יכולה להיות מעורבות של שב"כ, אבל במקרים האלה היא די נדירה. בדרך כלל אין מעורבות של שירות לשער כניסה לשערי הכלא, וזה תהליך שמתבצע כמעט במלואו על ידי שב"ס.
השאלה השלישית הייתה לגבי עצורים מינהליים. להבנתנו היא הופנתה אלינו, כיוון שלפי הנוסח הנוכחי של החקיקה, מדובר בתהליך שיחייב ביקורת שיפוטית מדי 14 יום. צריך להבין את המעורבות של השירות בתוך נושא המעצרים המינהליים בכוח החוק הישראלי. בחוק סמכויות שעת חירום, המעצרים הם כמובן לא במספרים שיש לנו באיו"ש. זה עולם אחר לגמרי.
בתוך עולם התוכן של חוק סמכויות שעת חירום מעצרים, השירות הוא בדרך כלל זה שמחולל את המעצר, מחזיק את המודיעין ופונה בדרך כלל לבעל הסמכות – במקרה הזה שר הביטחון – ומבקש ממנו לחתום על צו על בסיס מודיעין שהשירות מציב בפניו. בתוך התהליך הזה, השירות גם לפני כן מגיע למחלקת הבג"צים בפרקליטות, מציג את המידע, מקבל את ההתייחסות המשפטית על היכולת להגן על ההחלטה הזו, ולמעשה מלווה את התהליך מקצה לקצה.
יש דיון בביקורת השיפוטית, ולאחר מכן בעיון התקופתי. הרי במעצר מינהלי, בהנחה שהוא נקבע לתקופה המקסימלית של שישה חודשים, מתקיים עיון תקופתי לאחר שלושה חודשים, ואז השירות מגיע כדי להציג את המידע שהצטבר או לא הצטבר בפני בית המשפט. זה תהליך עתיר צורות, שתמיד מגיעים אליו לפחות שני נציגים של השירות. הם נחשפים פעמים רבות, אמנם מאחורי פרגוד, אבל לחקירה נגדית של הסנגור ולשאלות רבות של בית המשפט. התפקיד של בית המשפט בסיטואציה הזו, במעצר מינהלי, הוא הרבה יותר משמעותי מאשר בדיון מעצר רגיל. זה מעצר שמתנהל לפי כללים אחרים.
בנוסף, צריך להכיר בכך שמאז 7 באוקטובר, התשומות הן בסדרי גודל אחרים, משמעותיים הרבה יותר רק במזרח ירושלים. אני לא אכנס למספרים מדויקים, אבל אנחנו עומדים על עשרות רבות של מעצרים מינהליים כתוצאה מהמסוכנות במזרח ירושלים. זו אגרגציה של כל מה שאמרתי עכשיו. אם בסופו של דבר אני אצטרך להגיע לכל אותם עשרות מדי 14 יום לבית המשפט, כדי לבצע ביקורת שיפוטית, אנחנו מתנגדים לדבר הזה בצורה הכי נחרצת שאפשר.
י'
¶
זה דבר שלא נועצו בנו לגביו, וזה חוזר לסוגיה הראשונה. לי אין חוות דעת מקצועית בשאלה האם כשירות, מסוכן להביא עציר מינהלי מהכלא לדיון שלו.
י'
¶
אני מעדיף שלא לחשוף את המספרים המדויקים בדיון הגלוי. אני יכול לומר בוודאות שיש עשרות לא מעטות, בוודאי לאחר 7 באוקטובר, של מעצרים מינהליים.
א'
¶
אבל מבחינת האוכלוסייה עצמה של העצורים המינהליים - - - אותם, בוודאי אל מול עצורי 24 אבל לא רק גם מול עצורים אחרים - - -
אפרת חקאק
¶
אולי אחרי שנחליט מה ההסדר הכולל לגבי אסירים ביטחוניים, נעבור אחד-אחד ונראה מה כן אמור לחול - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
בסדר. כבר אמרתי את עמדתי בנושא הזה לגבי המינהליים בדיון הקודם. נתקדם. היה חשוב מאוד לשמוע אתכם בנושא הזה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
קטינים מינהליים מוחזקים בשב"ס. ככל שיש קטינים מינהליים, הם מוחזקים כמו קטינים רגילים. אתם יכולים להתמודד איתם באותה הצורה שבה אתם מתמודדים עם קטינים, נכון?
נועה ברודסקי לוי
¶
אני רוצה לשאול משהו לגבי ההכרזה הביטחונית ולחדד מה שעלה כאן. לא הייתם בדיונים הקודמים, אבל בשאלה שעלתה – יש שתי עילות כדי לערוך את ההכרזה הביטחונית. האחת היא סכנה לחיי אדם, והכוונה היא לסוהרים ומה שנובע מעצם השינוע שלהם, שזה עניין בסמכות שב"ס.
השאלה השנייה הייתה לגבי הסכנה המוגברת לביטחון מדינת ישראל – זה יכול להיות העברת מידע, תסיסה – השאלה היא אם אלה דברים שגם הם בסמכות שב"ס, וזה לא משהו שדווקא לשירות יש עמדה לגביו.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני אחדד מעט יותר. הניסוח המשפטי הוא ניסוח אחד. הוצגו כמה רציונלים, וכל אחד מחברי הכנסת ומהנוכחים בחדר שם דגש במקומות אחרים. רציונל אחד של פגיעה בסוהר או באסיר, שזה בוודאות בידיים של שב"ס. את זה אמרתם ואין ויכוח לגבי זה.
עלו שאלות נוספות – ערבוב בין אגפים, העברת מידע מבפנים לחוץ, הברחות ופגיעות אחרות בביטחון המדינה שנובעות מההובלה. על כך עלתה שאלה האם שם אתם נדרשים יותר.
י'
¶
השאלה מובנת. מבחינתנו בכל מה שקשור למדיניות הכליאה של שב"ס ביחס לאסירים ביטחוניים, זה עניין שמסור לשיקול הדעת של שירות בבתי הסוהר, אבל אנחנו כן שותפים בהבעת עמדה לגבי המדיניות הזו. לפעמים אנחנו רואים מהלכים בתוך הכלא באגפים הביטחוניים שיש להם הקרנה על ההתנהגות של ארגוני הטרור בחוץ, ולא צריך להכביר מילים. ברור שמה שקורה בתוך כותלי הכלא באגפים הביטחוניים משפיע מאוד.
השירות בהחלט חושב שיש לזה משמעות, ולכן אתם רואים גם את המעורבות שלנו. אנחנו מביעים עמדה, ובמקום שבו אנחנו מזהים ששינוי מדיניות בכליאה עלול להקרין החוצה על היעדים שלנו, בדרך כלל ביהודה ושומרון, בהקשר של תסיסה אפשרית כתוצאה מניוד של אסירים, הובלה שלהם או אי-הובלה שלהם, דיונים ב-VC, אנחנו לא מזהים את הנושא הזה ככזה שעלול לעורר את אותה התסיסה, אותה פעילות ביטחונית חריגה בכלא. מבחינת האסירים הביטחוניים וכתוצאה משינוי המדיניות בו, אנחנו נראה התקוממות בבתי הכלא בקרב האסירים הביטחוניים.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הכיוון הזה מובן. צריך מאוד שחוות דעתך תישמע. אתה אומר שכרגע לא צריך, ואם צריך אז תדע להשמיע את הקול שלך גם בלי שנכניס אותך לחוק. השאלה שעולה היא אחרת. תניח שאין מלחמה, מדובר במקרה תאורטי. באגף פלוני בכלא פלוני עובר מידע על אסיר שנפגע. כתוצאה מהדבר הזה, השב"ס חושש שאם הדבר הזה ייצא החוצה, בכפר שלו יפרצו מהומות. עם מי הוא מדבר? כלומר, לא ההשלכה ההפוכה של איך תנאי הכליאה משפיעים על ארגוני הטרור, אלא - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
המשמעות של כך יכולה להיות הכרזה. כלומר השב"ס יגיד, "אם יערבבו מידע בין אגפים, מחר בבוקר עלולים לתאם אירוע בעיר פלונית, שהיא בשליטת משפחה מקורבת לחמולה הזאת. תהיה מהומה בגלל שעבר מידע מאגף לאגף, ולכן אני רוצה נוהל מנעול".
האם אתם בלופ הזה? יש לכם מה לומר בנושא? האם צריך לשמוע אתכם או לא?
י'
¶
לא אוכל להשיב על השאלה הזו בלי לחשוף בפני הוועדה את מדיניות הטיפול שלנו ביעדים הללו, ולכן אני מעדיף שלא להשיב.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
המשמעות כרגע היא על הכרזה, כלומר בשל העובדה הזאת, תהיה הכרזה של שרים, שזה אירוע אחר.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני רוצה לתת לכם הזדמנות להביע את עמדתכם. אני לא רוצה לייצר סיטואציה שבה ההכרזה לא תהיה בתוקף, כי ראש השב"כ עסוק בבור ואין אפשרות לתפוס אותו כי הוא לא פנוי, והוא אומר שאין בזה משהו קונקרטי או שאין לו הערות, ואם אין לו הערות בחוות הדעת, שזה לא יחסום. אם יש לכם דרך להעביר את העמדה כך גם - - -
י'
¶
היתרון היחסי במי שמחזיק את המידע הוא שב"ס. זה מידע שנמצא שם"ס. בהינתן שחוות הדעת של שב"ס קיימת ויש סיכום כזה, כלומר שאנחנו נבוא ונסתור חוות דעת כזו בתרחיש תיאורטי – זה נראה לי לא ישים. לכן אני לא רואה מקום שנהיה מעורבים בכך.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
כן. אי אפשר להכניס "סכנה מוגברת לביטחון המדינה" עד שלא נשמע אותם. סכנה מוגברת לביטחון המדינה היא לא של שירות בתי הסוהר.
אביב ישראלי
¶
זה לא נכון. הנושא של ביטחון המדינה – ואפשר לראות את זה גם בפקודת בתי הסוהר – זה השיקולים ששב"ס רשאי וצריך אפילו - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
בסדר, אז דבר איתם בשיחה לא פורמלית. אם שב"כ רוצה להיות שם, הם יהיו. אם לא –הם לא יהיו. אני לא אכריח את שב"כ לתת חוות דעת אם הם לא רוצים.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
אתה לא מכריח אף אחד. אני חושב שאם זאת ההגדרה של הסעיף, מהיכרותי עם מדינת ישראל, הם צריכים להיות בפנים. נדון על זה בחוץ.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
בסדר. אין לי בעיה שהם יישארו פה, אבל אני לא אכריח אותם אם הם לא רוצים. אם הם אומרים שאין להם מה להוסיף, זה הכל.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
עם סיכון ביטחוני מוגבר אני יכול לחיות יותר בשלום מאשר עם סיכון למדינת ישראל.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
המשמעות בפועל היא שזה לא יהיה בכל מדינת ישראל, אלא תואם למה שבחרו בשירות בתי הסוהר.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
כמו שאמרנו, יש מספר רב של רציונלים שהוצגו. אני סומך על שיקול הדעת של השרים הרלוונטיים אחרי שהם יראו וישמעו את חוות הדעת הביטחוניות והמקצועיות הרלוונטיות מכל הגורמים, במטרה להחליט האם כלל הסיכונים העולים שאינם מוגבלים אך ורק לתחומי השאלה האם סוהר או אסיר ייפגע או לא, האם כלל השיקולים הללו מצדיקים את ההכרזה לפי המבחנים שהוספנו להם. אם המושג "ביטחון המדינה" מפריע למישהו ורוצה שיהיה כתוב "סכנה ביטחונית מוגברת", זה לא מפריע לי. הרעיון הוא שאנחנו לא נשארים רק בשאלת סכנה לסוהר כזה או אחר כתוצאה מפתיחת הדלת.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
המונח "סכנה ביטחונית מוגברת" שהוצע פה מקובל על משרד המשפטים ועל המשרד לביטחון לאומי. זה הנוסח שהגעתם אליו יחד והוא מכסה את הנושאים שעליהם דיברנו. בדיון הקודם שאלתי את משרד המשפטים שאלה ישירה – מה מכיל המינוח "סכנת חיים". המינוח מכיל גם את ההקשרים הרחבים יותר, לא רק את השאלה של סכנת החיים. נכון?
גאל עזריאל
¶
סכנות ביטחוניות מוגברות בשל מצב הלחימה. אנחנו לוקחים את זה לעבר המצב החריג מאוד שקיים היום, והכל בשים לב להבחין בין עצורים או אסירים פליליים לבין עצורים או אסירים ביטחוניים. זה לא פשוט. אנחנו בהסדר חריג מאוד, שהולכים אליו - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
בסדר גמור, רק שזה יהיה ברור, כי לנושא הפרסונלי יש חריגים פרסונליים משלו. כאן מדובר ברמה הכללית.
נועה ברודסקי לוי
¶
אבל עולה שאלה שצריך לחדד, דווקא בגלל מה שאומר חבר הכנסת סגלוביץ'. כאשר אתה מבקש לשנות את הנוסח, האם הכוונה של הדוגמה, מה שכן ביקש יושב-הראש שיהיה בפנים, שבעצם השינוע של העצורים או העברת מידע יכולה לגרום לתסיסה באחד מהמקומות האחרים מחוץ לבתי הכלא האם זה - - - או לא?
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
יש משמעות לניסוח. כשהיה כתוב, "בתחום מדינת ישראל" ודברים כאלה, אמרתי שזה לא במגרש של שירות בתי הסוהר. אין לי בעיה עם הניסוח הזה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני לא הסכמתי עם חבר הכנסת סגלוביץ', אבל הבנתי מה מפריע לו. להבנתי, זו האמירה של האחריות הכוללת על ביטחון המדינה והשאלה אם שר הביטחון אחראי - - -
נועה ברודסקי לוי
¶
זאת הסיבה שאני נותנת - - - כי הוועדה צריכה להחליט אם זה בפנים או לא. ואם זה כן - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
עם כל הכבוד, כוונת המחוקק היא לא כוונת יואב סגלוביץ' ולא כוונת שמחה רוטמן. שירות בתי הסוהר הציג חוות דעת ודיבר בדיון הגלוי על תחומים רבים מאוד. האם אני חושב שרק בשל סיטואציה שבה הוצאת אנשים, שהכל נקי, אין שום סכנה אחרת, אין סכנה לחיי סוהר, אין סכנה לכלום, רק מישהו יושב בשירות בתי הסוהר מישהו ויגיד "שמעו, אם יצאו מאגף פלוני, אז עלול לקרות משהו בכפר פלוני ולכן אני חוסם את כל הוצאת האסירים הביטחוניים בכל המדינה".
האם אני חושב שבסיטואציה כזו תצא הכרזה? גם אני וגם חבר הכנסת סגלוביץ' חושבים שלא. האם זה אחד השיקולים הלגיטימיים במכלול שצריך לשקול? אני חושב שכן. אני לא יודע אם חבר הכנסת סגלוביץ' חושב שלא. שירות בתי הסוהר חושב שכן הגיע לניסוח שמכסה מבחינתו את הדברים האלה יחד עם משרד המשפטים. אני מסכים עם זה, ואני מבין שחבר הכנסת סגלוביץ' גם. מבחינתי אפשר להתקדם. ברור לי לחלוטין שאם זה יהיה השיקול היחיד שמונח על השולחן, אז אף אחד לא יביא הכרזה - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
לא בגלל סבירות. בגלל שזו הבנה פשוטה של המציאות הביטחונית במדינת ישראל. האם זה הדבר היחיד שמונח על השולחן? לא. האם במסגרת מכלול השיקולים צריך לשקול גם את זה? כן. מבחינתי, אפשר להתקדם.
גאל עזריאל
¶
כפי שידוע, הצעת החוק הממשלתית בהתחלה לא כללה בכלל התייחסות לנושא. לאחר מכן דיברנו על סכנה לחיי אדם. עכשיו אנחנו מרחיבים לעוד שיקולים, שכנראה נדרשים. בגלל החריגות של ההסדר וההבחנה מעצורים ואסירים אחרים שכן יוכלו להגיע לבית המשפט באופן פיזי, הפגיעה בזכות של אותם עצורים ואסירים להליך הוגן היא מתרחבת ככל שהשיקולים להכרזה מתרחבים, ולכן בשל כך חייבים למצוא איזון.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
לדעתי זה לא נכון, לצערי. החוק שהיה בתוקף בחודש האחרון נחקק ללא הבניית שיקול הדעת של השרים, בגלל שזה היה אחרי שחברי הכנסת שמעו חוות דעת ביטחוניות והגיעו למסקנה שזו הוראת שעה שנדרשת לחודש הקרוב. חברי הכנסת ואני מנסים למצוא רצון מצרפי. שמענו מכלול של שיקולים, ולאחר מכן קבענו הסדר. כל אחד עשה את זה מסיבותיו שלו. כאשר ניסחתם בטיוטה הראשונית – לא הממשלתית, אלא בדיונים כאן – לנסות לאתר את הרצון המשותף של חברי הכנסת כדי לעשות את ההכרזה הביטחונית גם לתקופת המשך החוק.
מהפעם הראשונה שראיתי את הניסוח הזה, אני וחברי הכנסת האחרים גם אמרנו שהוא לא משקף את כוונותינו, וגם לא משקף את כוונת הממשלה, כי הוא גם לא היה בנוסח הממשלתי. אמרתי לפרוטוקול מספיק את מה שמשקף את כוונותיי, וכך גם חבר הכנסת סגלוביץ' – לא צריך לחזור על זה. יש הבדלים מסוימים וניואנסים בינינו, אבל אין פה הרחבה או צמצום.
אביב ישראלי
¶
חוות הדעת שנועדה להחרגה של האסירים הביטחוניים לא השתנתה. השיקולים היו אותם שיקולים. לא הייתה בשום שלב ביחס להחרגה של השרים הביטחוניים רק סכנת חיים - - -
גאל עזריאל
¶
גם ללא ההרחבה הזאת - - - שזו לא רק סכנת חיים אלא שיקולים נוספים. כמו שהסכמנו, אנחנו מדברים על הסדר חריג, שהוא כנראה נדרש - - רק בשל הלחימה החריגה והנסיבות - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
חוות הדעת הביטחונית של שב"ס, והדברים של נציגי שב"ס במכלול הדיונים כללו מגוון שיקולים שמבחינתם מצדיקים את הסגירה הזאת. מה מידת המשקל של כל אחד מהשיקולים הללו שעמד בפני שב"ס? הם אומרים כל הזמן, "יש פה מכלול וקשה לשים את הנקודה רק על אחד מהם". מה שעמד בפני השב"ס זה אחד. מה שעמד בפני חברי הכנסת – אצלי זה הכל. אני יודע שאצל חלק מחברי הכנסת יש דגש חזק יותר, ויכול להיות שבלי זה הם לא היו מסכימים בכלל. בסיטואציה שבה אין סכנה בכלל לחיי הסוהר, והשיקולים האחרים בפני עצמם, לא יודע אם על בסיסם בלבד, הייתי עושה את זה.
אבל כאשר אנחנו מסתכלים על מכלול, הוא צריך לעמוד אל מול עינינו כחברי כנסת, אל מול עיני השרים, והם צריכים לתת את ההכרזה. גם כשיביאו לנו את ההכרזה לוועדה, המכלול יעמוד אל מול עינינו, ונשמע חוות דעת של שב"ס שתעסוק בה. האם כדי שנתקדם בחקיקה, אנחנו צריכים להגיד "לי יותר חשובה הנקודה הזאת ופחות חשובה הנקודה הזאת", ולהמשיך לנהל את הדיון הזה? אני חושב שזה מיותר. יש פה הוליסטיקה מסוימת, וברור שהתוצאה שלה הוא הסדר חריג, ובגלל זה אנחנו מצמצמים את זה להיקפי עבירות, מייצרים הסדרים מאזנים, מייצרים מנגנונים החריגים שלא קיימים בהכרזת הטילים, מייצרים כל מיני כללים כדי שגם בהינתן ההוליסטיקה הזאת, שנובעת מהרבה מאוד דברים, אפשר יהיה לתת מענה לכמה שיותר סיטואציות.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
אני אמשיך אותך ממקום אחר. אולי נגיע לדברים שהיו לנו מחלוקות עליהם בפעם הקודמת?
היו"ר שמחה רוטמן
¶
מצוין. הניסוח פה יהיה "סכנה ביטחונית מוגברת הנשקפת מהם בהבאתם". נתקדם. אם אתה רוצה לדבר עם שב"כ, תדבר איתם בהפסקה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
ברשימת העבירות – הוא יהיה. בהסדרים – אנחנו נדבר. ברשימת העבירות כל הסעיפים הללו נמצאים, כולם חלק מהעבירות שעליהן חל הסדר, ונייצר הסדרים מאזנים, אולי שונים, בהתאם לסוג העבירה. רשימת העבירות שנמצאות באירוע – נמצאות. המפקח הכללי או נציב בתי הסוהר - - -
נועה ברודסקי לוי
¶
העניין בסעיף 2(יא) הוא לגבי משהו שגם חבר הכנסת סגלוביץ' ביקש לחזור אליו וסוכם שנחזור אליו היום, ההכרזה של 12 השעות.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
האם גם בסיטואציה ביטחונית ולא רק בסיטואציה של טילים. אמרת שאתה חושב שיש מענים אחרים, ושנשמע על כך את שב"ס.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
השאלה היא האם בסיטואציה שבה מחר בבוקר פורץ השלום וכל בתי הכלא רגועים, האם אתם צריכים מנגנון מיידי. האם אתם יכולים לצפות סיטואציה כזו של מרד אסירים, או שיש לכם כלים אחרים שאתם יודעים להשתמש בהם בלי הצורך בהכרזה הזאת?
סג"ד כנרת צימרמן
¶
מבחינת שירות בתי הסוהר, אם יש אירוע חמור ואקוטי, לנציבת שב"ס יש – אמנם היא לא כתובה בצורה ברורה בחוק – סמכות טבועה באחריות שלה על ניהול המתקנים ושמירה על ביטחון העצירים, לא להוציא אף אחד החוצה. זו עדיין לא סמכות לקיים דיונים - - -
סג"ד כנרת צימרמן
¶
בסיטואציה שבה יש בית סוהר שמתחולל בו אירוע חריג מאוד, כנראה שלא, אבל הבקשה שלנו ל-12 שעות - - -
נועה ברודסקי לוי
¶
בסעיף 3 הייתה שאלה שצריך לחדד. האם אנחנו מדברים על דיון שבו נדרשת הנוכחות שלו, דיון שבעניינו או כל דיון שהוא יכול להשתתף בו, למשל כעד, כצד אזרחי, אז זה כמובן לא נדרש, אלא זה - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
לא לפי הדין. גם אם השופט הורה שיביאו אותו, גם אם השופט כתב "לדיון לתזכורת במעמד הצדדים".
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אולי תאיר את עיניי, אבל אני מכיר סיטואציה שבה נדרשת לפי דין נוכחות של אדם, והשופט מחליט או לא מחליט לפטור אותו. בפרקטיקה הרבה מאוד פעמים יש דיונים שבהם נדרשת לפי דין הנוכחות, אבל לכולם ברור שהצד לא יגיע. בדיון אזרחי, עקרונית הצדדים צריכים להגיע. אם אתה לא רוצה להגיע, אתה צריך לבקש רשות מבית המשפט. בפועל מגיע עורך דין ונציג אחד של הצד, גם אם יש כמה צדדים. עקרונית, בכל דיון נוכחות הצדדים נדרשת לפי דין.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
מה שאופיר מעלה הוא נכון. השאלה היא אם ניתן לקיים את הדיון בלא נוכחותו. יכולה להיות סיטואציה שבה לא נדרשת נוכחותו של אדם על פי דין, אבל יש לו זכות להגיע, והוא רוצה לממש את זכותו זו. המינוח "נדרשת על פי דין" לא מכסה אותו, ואז נשאלת השאלה מה ההסדר החוקי.
ענבל ברנסון יהודאי
¶
רשמנו "נדרשת" בגלל שבמקור היה ערבוב בין המשפט הפלילי לאזרחי. עכשיו, משהפרדנו ויש סעיפים ספציפיים על משפט אזרחי, יכול להיות שהנוסח של "בעניינו של עצור או אסיר" הוא באמת - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
"ניתן לקיים דיון שנדרשת לפי דין נוכחותו של עצור או אסיר שלא בנוכחותו אלא בדרך של היוועדות חזותית, לפי הוראות חוק זה". אני חושב שמאחר וסעיף 3 מנוסח בלשון של "ניתן", הוא לא מפריע לי. בסעיפים הרלוונטיים של המשפט אזרחי, נתעסק בזה.
נועה ברודסקי לוי
¶
לא, הפוך. מה שמטריד אותנו זה שיהיה מצב שבו הוא זכאי להיות, כאשר הוא רוצה להיות ואנחנו לא נותנים לו. אנחנו צריכים לדאוג לדרך שבה הוא יוכל לעלות ב-VC מאשר לא להגיע בכלל.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אבל מה קורה כיום אם לעצור יש זכות להיות נוכח בדיון, אבל היא לא חובה, והוא אומר שהוא רוצה להגיע? האם בשירות בתי הסוהר חייבים לנייד אותו?
היו"ר שמחה רוטמן
¶
זימון הוא החלטה שיפוטית. אם בן אדם קיבל זימון, נוכחותו נדרשת על פי דין, אלא אם כן הוא קיבל פטור מבית המשפט. אם הוא לא קיבל זימון, נוכחותו לא נדרשת על פי דין. אם זו זכותו להגיע לשם, הוא יבקש, ואז תתקבל החלטה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אפשר לכתוב את זה כמו בנוסח שהיה בקורונה. השב"ס לא מוציא אותו בלי זימון בכל מקרה. הזימון הוא החלטה של בית המשפט. בסדר, יסתדרו עם הניסוח כפי שהוא היה בקורונה. זימון הוא החלטה של בית המשפט.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
נכון. אם זימון הוא על פי דין או על פי החלטת בית משפט, והם מקבלים זימון, הם יודעים לבצע את ההסעה. במקום לבצע הסעה, יעשו את זה ב-VC.
חנית אברהם בכר
¶
יכולה להיות סיטואציה שבה נשלחה הודעה אוטומטית על כך שיש זימון - - - ולא נתנו את הדעת לנוכחות או ללא נוכחות.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
בלי שום קשר למצב החירום, כאשר יש זימון לאסיר לבית המשפט, הוא מגיע ומראה אותו לסוהר וזה מטופל.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אנחנו לא נתקן עכשיו את כל מערכת הדואר בין שירות בתי הסוהר. זה תמיד עבד. זה לא משהו חדש. כאשר שירות בתי הסוהר יקבל זימון, ממילא נדרשת נוכחותו של האסיר על פי דין. אין לכך הגדרות אחרות. אתם רוצים לכתוב "על פי החלטת בית המשפט"? מה טוב.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
לא. כמו שהיה כתוב בקורונה, ואז המשמעות היא שזה יהיה כמו שזה עבד בקורונה – קיבלתם זימון? זה פשוט מאוד. אפשר להתקדם.
נועה ברודסקי לוי
¶
אנחנו נלך על אותו הנוסח של הקורונה. למען הסר ספק, הם לא מתעסקים בחייב להיות או לא חייב להיות. מבחינתם ברגע שהוא מקבל זימון לדיון, נדרשת נוכחותו.
נועה ברודסקי לוי
¶
נעשה את אותו הדבר גם בסעיפים בהמשך. לגבי הנושא של עדות, בסעיף 5: עדות כמובן לא נשמעת ב-VC, לא עדות הנאשם ולא עדות אחרת. יש לנו הסדר בסעיף 5. יש שינוי בסדר הסעיפים, אבל כבר איחדנו את כל העניין. מתי בכל זאת אפשר לשמוע עדות של אדם אחר שאינו הנאשם, כאשר הנאשם ב-VC? רציתי לוודא בכל זאת, בגלל שכל ההתייחסות פה היא ההסדר בהליך הפלילי. מה קורה לגבי העדות בהליך אזרחי? זה משהו שלא עסקנו בו.
עידית צוריאל
¶
בהליכים אזרחיים של תקנה מיוחדת, תקנות סדרי הדין האזרחי לגבי קיום דיון הוכחות ב-VC, כלומר יש הסדר מיוחד. ההנחה היא בדיונים אזרחיים, דיוני הוכחות לא נחשבים הליכים דחופים. כלומר לרוב ההליכים האלה לא יתקיימו, ודאי לא בתקופה של הכרזה מלאה - - -
עידית צוריאל
¶
אם אנחנו מדברים על הכרזה מלאה, ההנחה היא שהם פשוט לא יתקיימו כי הוכחות זה ההליך האחרון שיתקיים בתקופה של הכרזה מלאה, ואם מדובר בהכרזה ביטחונית, צריך רק להכפיף את זה, שזה יתקיים לפי הכללים שקבועים בתקנון סדר הדין האזרחי. אני יכולה להפנות לתקנה ספציפית, אבל - - -
עידית צוריאל
¶
נדרשים שם כמה תנאים, אבל זה צריך להיות רק במצב שבו האסיר או העצור עצמם נדרשים להעיד. לצורך העניין, אם בא כוחו יכול להגיע לדיון ולחקור את העד, והעצור לא עורך הדין - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
השאלה היא אם נדרשת שם הסכמה. אשמח אם תמצאי לנו את התקנה הרלוונטית, וכאשר נגיע לסעיף נדבר עליה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
עכשיו אנחנו בהכרזה מלאה, על דיון שעקרונית היה אמור להידחות, ובא פרקליט המחוז ואומר "אני רוצה שהוא לא יידחה ויתקיים ב-VC". זו הסיטואציה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
זה סעיף אחר שאומר מתי מכריחים אדם שיתקיים דיון ב-VC למרות שהוא לא מסכים. זה מקרה חריג שנדרשת לגביו הדרישה הזאת. זה לא קשור להבאה שלכם, זה לא אמור להטריד אתכם.
קריאה
¶
אביב, זה סעיף שהיה בכחול. זה סעיף מהקורונה, ואתם העליתם את זה גם בישיבה הקודמת והסברנו את זה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
היא צודקת בכך שזה נושא שבו לא ניתן להביא את העצור או האסיר לבית המשפט באותו יום, כאשר אנחנו בהכרזה מלאה בהגדרת "לא ניתן". לכן לא צריך להוסיף את זה פה. הסעיף הזה מנוסח לא נכון, כי הוא היה מנוסח כללית, ועכשיו הוא מנוסח על הכרזה מלאה. אין פה "מטעמים מיוחדים שיירשמו המחייבים שמיעת עד באופן דחוף, רשאי" המילים "שלא ניתן להביא" לא רלוונטיים כשאנחנו בהכרזה מלאה, כי בהכרזה מלאה בהגדרה לא ניתן.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
לכן המילים "לא ניתן" לא רלוונטיות. זה עניין ניסוחי, לא עניין מהותי. היא צודקת שהמילים הללו לא רלוונטיות כאשר אנחנו עוסקים רק בהכרזה מלאה. הכרזה מלאה פירושה שלא ניתן להביא. סעיף (ד) לא דורש התרשמות, לכן נוריד את המילים האלה – "לא ניתן" עד "באותו יום" – כי אנחנו בהכרזה מלאה. היא צודקת ניסוחית, אבל הכוונה מובנת לכולם.
ישי שרון
¶
לא, "לבקשתו". הסעיף הזה רלוונטי גם לסיטואציה שבה בא כוח העצור מבקש לקיים - - - אני חושב שזה בסדר, שזה נבלע. לכאורה זה יכול להיות גם "אף שלא לבקשת התביעה".
היו"ר שמחה רוטמן
¶
זה מתכתב, אני יודע. כי ב(א) הוא מבקש, גם שלא לבקשתו. אבל הניסוח האמיתי הוא "לא בהסכמתו".
היו"ר שמחה רוטמן
¶
לא. דיון הוכחות מתקיים רק לבקשתו. הוא אומר שפה אפשר גם בלי בקשתו. למעשה, המהות כאן היא שלא בהסכמתו.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
כתוב פה "על אף האמור בסעיף קטן (א)". צריך להיות "(ד) על אף האמור בסעיף קטן (א) או (ב)".
היו"ר שמחה רוטמן
¶
צריך להיות "על אף האמור בסעיפים קטנים (א) ו(ב)" ולמחוק את המילים "אף שלא לבקשתו".
נועה ברודסקי לוי
¶
אני אקריא את סעיף 6 כי הוא עבר מעט שינויים לא מהותיים. מדובר על הדיונים בוועדות שחרורים, עתירת אסירים והחזקת אסיר בהפרדה. דיברנו על זה בדיון הקודם, אבל אני אקריא כי היו כל מיני דיוקים.
דיונים בשחרור על-תנאי, עתירת אסיר, החלטת היחידה לשחרור ממאסרים קצרים או ועדת השחרורים, והחזקת אסיר בהפרדה בהכרזה על הגבלה מלאה
6.
(א)
(1) על אף האמור בסעיף 16(א) לחוק שחרור על־תנאי ממאסר, הוראות סעיף 3, 8, 15 עד 16 יחולו גם לעניין דיוני ועדת השחרורים בתקופת תוקפה של הכרזה מלאה בשינויים המחויבים, ובשינויים אלה:
סעיפים 3, 8, 15 עד 16 הם למעשה הסעיפים של עצם קיום הדיון ואופן קיום הדיון.
(א) בסעיף 3(ב) סיפה, במקום "נשיא בית המשפט, סגנו או שופט שהנשיא הסמיך לכך" יקראו "יושב ראש ועדת שחרורים";
(ב) בסעיף 8 במקום "נשיא בית המשפט ובהעדר נשיא – סגנו" יקראו "יושב ראש ועדת שחרורים";
(ג) בסעיף 15(2)(א) יראו כאילו מדובר באסיר, בחברי ועדת השחרורים, בסנגור ובבא כוח היועץ המשפטי לממשלה.
ואולם דיון בעניין ביטול שחרור על תנאי לפי סעיפים 20 עד 21(ב) לחוק שחרור על תנאי ממאסר בעניינו של עצור או אסיר המוחזק על ידי שירות בתי הסוהר, יתקיים באמצעות היוועדות חזותית אף שלא בהסכמתו של האסיר.
(2) על אף האמור בסעיף 19 לחוק שחרור על-תנאי ממאסר, החליטה ועדת שחרורים שלא לשחרר על-תנאי אסיר, בדיון שהתקיים על דרך של היוועדות חזותית ללא הסכמתו של האסיר לפי סעיף 3(ב), תשוב ותדון הוועדה בעניינו של האסיר בנוכחותו, אם האסיר ביקש זאת, לאחר שלא תהיה עוד מניעה לעשות כן.
(ב) הוראות סעיף 3 יחולו על דיונים בעתירות אסירים, על דיונים בעתירות נגד החלטת היחידה לשחרור ממאסרים קצרים או ועדת השחרורים לפי סעיף 25 לחוק שחרור על-תנאי ממאסר, ובדיונים על החזקת אסיר בהפרדה לפי סעיפים 19(ה) עד 19(ז) לפקודת בתי הסוהר.
נועה ברודסקי לוי
¶
הסעיפים שמוחלים הם גם הסעיף הכללי של עצם הקיום לדיון ב-VC, גם האפשרות לקבוע נוכחות באופן חריג, קיום הדיון, הסעיף - - -
חנית אברהם בכר
¶
יש שופטת הממונה על ועדות השחרור. היא הוסמכה על ידי מנהל בתי המשפט. היא נשיאה - - -היא לא שופטת.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
עוד לא הגענו לסעיף הזה, אבל בסעיף 8 אמרתי שנצמצם את זה מאוד, וזה רק נשיא. אני לא רוצה לתת את זה לכל יושב-ראש ועדת שחרורים, אני לא רוצה לפגוע חלילה וחס ביושבי-ראש ועדות שחרורים.
שמרית גולדנברג
¶
צריך להגיד שזה גורם שלא מקבל החלטות לגוף תיקים. זה גורם שהתפקיד שלו הוא במישור המינהלי יותר. כן הסכמנו בהצעה הזאת לתת לסמכויות מסוימות, אבל זה לא תפקיד שבאופן רגיל - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אין לי בעיה שזה יהיה נשיא בית משפט שבתחומו נמצא הכלא או משהו בסגנון. זה חריג של זמן טילים. צמצמנו אותו מאוד ואמרנו שרק באמת דמויות מסוימות מאוד יוכלו לעשות את זה, כי אולי מישהו שלא מבין את גודל השעה ייתן החלטה ויעמיד אנשים בסכנה - - -
חנית אברהם בכר
¶
אם מבקשים לצמצם, לטעמי זו השופטת הממונה על ועדות השחרורים, ולא הנשיא של בית המשפט, כי - - -
שמרית גולדנברג
¶
אבל במצב של הכרזה מלאה, הם לא יתקיימו בבתי הסוהר, כי מכיוון שאתם לא מביאים את האסיר לדיון - - -
סג"ד כנרת צימרמן
¶
נכון, אבל בסיטואציה כזו, אם כבר, השופט יגיע לבית הסוהר ולא יתחיל להוציא אסירים החוצה.
שמרית גולדנברג
¶
נכון, אבל יש סיטואציה שבה אם אסיר לא נמצא בסמוך לאולם של הוועדה, את כן מביאה אותו מבית סוהר אחר שהוא נידון בו.
שמרית גולדנברג
¶
זו בדיוק ההסמכה שאנחנו הולכים לדבר עליה היום. יושבי-הראש נתנו החלטות על דחיות הדיונים.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
יש שופט שממונה על ועדת השחרורים. מה תפקידו? זה אדם אחד שאחראי על כל ועדות השחרורים בארץ? שופט מחוזי?
חנית אברהם בכר
¶
נכון לעכשיו, זו נשיאה בדימוס והיא אחראית על כל ועדות השחרורים בראייה ארצית. זה בדומה לנשיא. היא אמנם לא מכהנת, אבל היא שופטת - - -
שמרית גולדנברג
¶
לא. זה בדיוק העניין, שבהצעה הזאת לראשונה כן נתנו בגלל הסיטואציה סמכויות לגורם הזה. זה גורם שככלל אין לו סמכויות לגבי החלטות בוועדות שחרורים. צריך גם לומר את זה. לכן בעיניי זה פחות נכון.
נועה ברודסקי לוי
¶
אני אעבור לסעיף 7 לגבי דיון בעניין אזרחי, אבל קודם אני רק אשלים. מה שמחילים פה זה גם אופן קיום הדיון, העניין של - - - מוגבלות וכל ההוראות הכלליות. סעיף 7 – לגבי דיון בעניין אזרחי או מינהלי, בתקופת תוקפה של הכרזה להגבלה מלאה, דיברנו על זה גם בדיון הקודם. אני חושבת שהייתה הערה ממשרד המשפטים, שביקש לתקן משהו.
שמרית גולדנברג
¶
זאת הערה צריך להתייעץ לגביה קודם כל עם הנסחות. היא רלוונטית באותה מידה לשני ההסדרים. אפשר להבהיר כאן לאחר המילים "אזרחי או מינהלי" שאינו מהעניינים המנויים בסעיף 6(ב).
היו"ר שמחה רוטמן
¶
יש משהו שדיברנו עליו בדיון הקודם שלא נכנס לנוסח. גם ב-3(ב) וגם פה – הנושא של לא "למועד קרוב ככל הניתן שבו ניתן לקיימו", אלא מועד קרוב - - - לאחר ההכרזה.
אביב ישראלי
¶
אולי זה גם נכון ב-6(א)(2), במקום "לאחר שלא תהיה עוד מניעה לעשות כן", כדי שיהיה נוסח אחיד לכל אורך הדרך.
נועה ברודסקי לוי
¶
הסיבה שעשינו את זה כך כי זה נוסח שכבר היה קיים גם בקורונה, אבל בסדר, אני אבדוק את זה - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
שם זה לא בתום הכרזה, כי כשאין מניעה, זה יכול להיות גם מניעות אחרות. יש שם יותר גמישות.
ענבל ברנסון יהודאי
¶
בעיניי זה צריך להיות "דיון בעניינו", ולא שנדרשת השתתפותו, כדי שלא יהיה מצב שסתם נדחה דיון שהוא לא צד בו ושהוא לא קשור אליו, אלא - - -
ענבל ברנסון יהודאי
¶
אם זה לא דיון בעניין שלו, אלא הוא אמור לעלות, נניח כעד, אני לא בטוחה שהשליטה צריכה להיות אצלו אם הוא מסכים לעלות ב-VC או לא. זו לא הפררוגטיבה שלו. לכן צריך להיות "בעניינו". אם זה משהו שקשור אליו, הגיוני לשמוע את דעתו.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
יש "נדרשת השתתפותו" ויש "עניינו". אני שואל מתי יש מקרה שלא בעניינו. בעדות נדרשת השתתפותו.
עידית צוריאל
¶
בדקתי את זה עכשיו. אני אדייק את מה שאמרתי קודם. בעדות בהליכים אזרחיים - - - אנחנו מדברים רק על ההכרזה הביטחונית לכאורה, כי בהכרזה המלאה - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
לא, זה לא נכון. גם בהכרזה המלאה יכולים להיות דיונים אזרחיים דחופים או מינהליים דחופים - - -
עידית צוריאל
¶
התקנה שמדברת על תקנון - - - הדין האזרחי, תקנה 72, ההוראות בחוק הזה צריכות לגבור עליה, כי שם כן נדרשת הסכמה, אבל בסיטואציה שמדברת על עד שלא יכול להגיע לדיון, שקשה לו. כשקשה לו להגיע לדיון, בנוסח של התקנה כתוב "הגעתו של העד לבית המשפט, בו נדונה התובנה שבעניינה הוא נדרש להעיד, תקשה עליו מאוד", והוא נתן את הסכמתו למתן עדות בדרך זו. לא מדובר מצב של עצור או אסיר, ולכן החוק הזה צריך לגבור על התקנה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
בסדר גמור.
7.
(א) בדיון בעניין אזרחי או מינהלי, ביקש העצור או האסיר באמצעות סנגורו/ בא כוחו שלא לקיים דיון בעניינו בדרך של היוועדות חזותית, יידחה הדיון למועד קרוב ככל הניתן לתום ההכרזה, ואולם שיתקיים דיון אף ללא הסכמתו של העצור או האסיר אם יש דחיפות מיוחדת.
זה לגבי דיון בעניינו. זו זכות שלו. בדיון שנדרשת השתתפותו כעד, אם הוא לא רוצה להעיד ב-VC - - - השאלה היא אם המנגנון הזה לא טוב. באופן עקרוני, הוא לא ירצה שיטרטרו אותו. אם הוא ירצה, שיפנו ויגידו. השאלה היא כמה באמת טעמים מיוחדים יירשמו. בעניינים מיוחדים, כאשר אתה עושה משהו בעניינו של אדם בלי הסכמתו, זה משהו אחד. כשאתה עושה משהו בעדות של מישהו אחר, לא צריך - - - אפשר לכתוב "ואולם אם נדרשה השתתפותו כעד" או "נדרשה השתתפותו בדרך אחרת בנושא שאיננו בעניינו, רשאי בית המשפט". בלי נשיא, בלי טעמים מיוחדים ובלי כלום.
אפרת חקאק
¶
אנחנו יכולים לחיות עם החריג, ואם זה באמת לא נכון לדחות את הדיון, שהשופט יאלץ אותו להעיד ב-VC.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
לא, להשאיר את זה שנדרשת השתתפותו. אם הוא יבוא כעד, יתייחסו לזה. זה גם לא עניין של להוציא אותו, אלא עניין של אם לקיים את זה ב-VC או לא.
ענבל ברנסון יהודאי
¶
למה בסיטואציה הזאת, של ההליך אזרחי, צריך שיהיה "נשיא בית משפט, סגנו או שופט שהנשיא הסמיך לכך", ולא מספיק "השופט שדן"?
היו"ר שמחה רוטמן
¶
לא, יש פה אלמנט של פגיעה בזכות שלו, בעניינו, שזה ב-VC - - - אבל זה עדיין השופט שדן. אני יכול להביא טעמים מיוחדים.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
למעט נושא העצירים המינהליים. צריך להגדיר שזה לא נחשב עציר מינהלי, שדיון אזרחי או מינהלי זה לא מעצר מינהלי.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
בפשטות, יש בית כלא בדרום שיש עליו מתקפת טילים, כל הארץ מתנהלת כרגיל. אומר השופט שדן בתיק, "אני רוצה לקיים את הדיון עם פלוני אלמוני שיעלה ב-VC". אף אחד לא הורה להוציא את האסיר ולא יוציאו אותו בשום פנים ואופן, בוודאי לא בסעיף הזה. האסיר יגיד שהוא לא מעוניין לקיים את הדיון ורוצה שהוא יידחה. נשאלת השאלה מי הגורם שיחייב אותו להיות נוכח בדיון ב-VC, למרות שהוא מבקש דחייה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
האסיר לא בעל דין, ויכול להיות שהוא כן. זכותו להשתתף בהליך הזה פיזית, קיבלתם עבורו זימון, לצורך העניין, ואתם אומרים שאתם רוצים להעביר אותו ל-VC והאסיר אומר שהוא לא רוצה, אלא שהדיון יידחה. אומרים לו שהדיון לא יידחה, אלא יתקיים ב-VC.
מבחינתכם הוא תפס עמדה, קיבלתם הזמנת עבודה ל-VC, ונשמתם לרווחה כשהוא אמר שהוא לא רוצה את הדיון. ואז אתם שוב פעם נכנסים ללחץ בגלל שהשופט אומר קובע שחובה שהוא יהיה נוכח.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הוא יכול להגיד שהוא לא רוצה לעלות, ואז יראו אותו כמישהו שלא נכח בדיון. גם בדיון אזרחי הוא יכול להגיד שהוא לא רוצה לצאת? אתם תוציאו אותו.
ענבל ברנסון יהודאי
¶
הערה נוספת. צריך להיות "בא כוחו" – לא סיכמנו בעניין הזה. אני גם חושבת שצריך להיות "בעצמו או באמצעות בא כוחו", כי בהליך אזרחי שבו הוא אמור להיות עד, לא בטוח שיהיה לו עורך דין. מדובר בסעיף 7 (א).
נועה ברודסקי לוי
¶
לפני כן, אוודא שברור לכולם מה סוכם. אנחנו מדברים בעניינו או שנדרשת השתתפותו, ומי שקובע זה השופט – בכל מקרה גם כשהוא צד לעניין וגם כשהוא לא.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אותו הדבר. היום הוא יכול להעיד ב-VC בהסכמתו. פה אנחנו יכולים, מטעמים מיוחדים שיירשמו, לוותר על ההסכמה.
עידית צוריאל
¶
בדיוק. זה לא משנה אם הוא צד או לא, אלא רק אם הוא זה שנותן את העדות. אם הוא התובע, לצורך העניין, או הנתבע - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
"באמצעות היוועדות חזותית, אף ללא הסכמתו של העצור או האסיר, מצא כי יש דחיפות לקיים את הדיון. הוראה זו תחול אף על מתן עדות." על אף האמור בתקנות סדר הדין האזרחי. אני לא כותב "על אף האמור בתקנות בחוק", אבל שיהיה ברור שזה חל גם על מתן עדות בהליכים האזרחיים המינהליים.
עידית צוריאל
¶
בסעיף קטן (ב) צריך לחדד בניסוח שלא מדובר על עצם קיום הדיון, אלא על אופן השתתפות האסיר או העצור. לכן הצענו נוסח אחר. הניסוח כיום הוא "על אף האמור בסעיף קטן (א), דיון בסעד דחוף בעניין אזרחי או מינהלי יתקיים בהיוועדות חזותית". צריך לדייק אותו.
עידית צוריאל
¶
בדיוק, כדי שיהיה ברור שהדיון עצמו צריך להתקיים. זה בנוגע לסעיף (ב). לגבי סעיף (ג), לא צריכים להיות הליכים רק לפי חוק. אנחנו מבינים את הרציונל להחריג הליכים, שזכותו של העצור או האסיר יכולה להיפגע יותר בגלל שהוא ההורה של הקטין, ולכן צריך התייחסות שלו לפני שמחליטים לקיים את הדיון בלעדיו. אבל יש הליכים שהם לא רק לפי חוק אימוץ ילדים או לפי חוק - - -
עידית צוריאל
¶
לא. הליכים בעניינם של קטינים, כשהעצור או האסיר הוא הורה הקטין. בהליכים האלה צריך להחיל את ההסדר הזה, לא רק פשוט בהליך - - - אימוץ וחוק הנוער.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
באופן עקרוני, אם יש תביעת נזיקין של הבן שלי, אני רוצה שברירת המחדל תהיה שזה יידחה אם אני לא מסכים. אבל אם מדובר באימוץ ילדים או בטיפול והשגחה, ברירת המחדל היא שזה לא יידחה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אבל בהליך דחוף יש הסדר אחר. אנחנו עוסקים רק בברירת המחדל. בהליך הדחוף, ברירת המחדל היא VC. בהליך לא דחוף, ברירת המחדל היא הסכמה, אלא אם כן יירשמו טעמים מיוחדים. בהליכים של אימוץ ילדים וחוק הנוער, טיפול והשגחה – גם בהליכים הלא דחופים, אם העצור או האסיר הוא הורה של הקטין, ברירת המחדל היא ללא הסכמה.
עידית צוריאל
¶
למה דווקא אימוץ ונוער ולא משמורת? יש כל מיני הליכים רגישים שהם לא רק נזיקין. משמורת לא נכנסת לכאן, אבל נניח אפוטרופסות, שלילת אפוטרופסות של ההורה – זה לא בהכרח דחוף.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אז אם זה לא בהכרח דחוף, זה יעבוד לפי הטעמים המיוחדים שיירשמו. אני לא יכול לכסות הכל. יש רשימה שאת רוצה להוסיף אליה משהו? אפשר לדון בה. דנו על אימוץ ילדים, על חוק הנוער, על טיפול והשגחה. יש רשימה של חוקים נוספים שאותם את רוצה להוסיף?
היו"ר שמחה רוטמן
¶
התשובה היא שברירת המחדל היא שאם אדם אומר, "אני רוצה נוכחות פיזית", יש משמעות גדולה לרצון שלו. בהליכים אלה, של אימוץ ילדים וחוק הנוער, טיפול והשגחה – יש היפוך נטל מסוים. הנחת העבודה היא שלהורה העצור או האסיר זה לא בוער, והוא יבקש לדחות את הדיון.
ענבל ברנסון יהודאי
¶
"מבלי לגרוע מהאמור בסעיף קטן (ב)" – שזה הסעד עם הזמנים הדחופים, "בדיון בעניינו של קטין אם העצור או האסיר הוא הורהו של הקטין וצד להליך, רשאי בית המשפט לקבוע לאחר שניתנה לצדדים הזדמנות להשמיע את עמדתם. השתתפות העצור או האסיר בדיון תהיה בדרך של היוועדות חזותית אף שלא בהסכמתו של העצור או האסיר, אלא אם קבע בית המשפט מטעמים מיוחדים שיירשמו כי יש לדחות את הדיון, והכל בשים לב לטובת הקטין".
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אם אנחנו אומרים שבכל מקרה שופט מקבל החלטה נקודתית או לקיים את הדיון ב-VC או לדחות – בסדר גמור. רצינו לחסוך את הצורך בקבלת החלטה מיוחדת ברוב המקרים, אבל אם אתם מוכנים לזה – לי אין בעיה.
עידית צוריאל
¶
יש ברירת מחדל, כי הסעיף הזה קובע שהשופט צריך - - - אם הוא רוצה לדחות את הדיון ולמעשה צריך טעמים מיוחדים. גם בניסוח שאנחנו הצענו - - -
עידית צוריאל
¶
נכון, אבל זה מתווה את שיקול הדעת, כי זה אומר שהשופט צריך לקיים את הדיון, ואם הוא דוחה אותו, הדחייה צריכה להיות מטעמים מיוחדים שיירשמו.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
ברגע שאין ברירת מחדל, אני לא רוצה טעמים מיוחדים שיירשמו על צד אחד וצד שני, כי אז אני מטה את שיקול הדעת שלו, וזה לא הגיוני.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אם יש ברירת מחדל, אז כשאני סוטה ממנה, אני מבין מה הטעמים המיוחדים שיירשמו. אם אני אומר לגבי קיום הדיון שצריך לשמוע את עמדות הצדדים - - - בעיניי זו טעות, כי זה מסרבל, מוסיף הליכים, מטריד את השופטים ואת הצדדים. לדעתי, הנהלת בתי המשפט גם חושבת שזו טעות.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני מעדיף ברירת מחדל, גם בבהירות מול שירות בתי הסוהר – אפשר לתכנן צפי, הם יודעים שהם מקבלים זימונים ויש היערכות וזמנים. אתם אומרים שלדעתכם אלה לא הרבה סעיפים, ואתם לא רוצים שתהיה ברירת מחדל, ובכל הליך כזה תתקיים החלטה נקודתית לגופה לפה או לפה? זה בסדר מבחינתי.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אבל ברגע שנתת שיקול דעת נקודתי לשופט, אני לא כותב לו "תחליט ככה ולא ככה, כי לזה צריך לנמק בעשרה עמודים ולזה צריך לנמק בחמישה עמודים". זה לא הגיוני, כי נתתי לו את שיקול הדעת.
עידית צוריאל
¶
הבקשה שלכם הייתה לעשות הפרדה בין הסעיפים ולהתייחס ספציפית להליכים שבהם הזכות של העצור או האסיר יכולה להיפגע יותר בגלל שהוא הורה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
יש לי הצעה אחרת. לסעיף (א) בדיון בעניין אזרחי או מינהלי. לפלילי יש משהו אחר. הבעיה היא שהסעיף הזה חלקו פלילי. נכון? חוק הנוער נחשב פלילי?
היו"ר שמחה רוטמן
¶
טיפול והשגחה זה לא פלילי. אוקיי. אז דיון בעניין אזרחי ומינהלי, "סעיף 7(א) חל אם מצא כי יש דחיפות מיוחדת בקיום הדיון ובדיון שבו נדרשת נוכחותו של אביו של קטין ישקול אף לטובת הילד". בסעיף (ב) "ישקול אף לטובת הילד". בעיניי זה הכי נכון במקום לייצר הסדר כזה או כזה ל(א) ול(ב). אנחנו מסתבכים פה עד אין קץ, ואין שום סיבה לכך.
נועה ברודסקי לוי
¶
זה סעיף שהיה קיים גם בקורונה, ולא היו איתו בעיות שאנחנו יודעים עליהן. יש פוקוס מיוחד על ההליכים האלה, שבהם מצד אחד יש רגישות מיוחדת גם מהצד של עצור או אסיר, ומצד שני גם על טובת הקטין, ולכן חשבנו שיש פה נקודה שכן צריך לשים אליה לב. הנוסח שדיברתם עליו עכשיו כולל את כל ההליכים, גם כשהקטין הוא צד בהליך פלילי, אבל צריך להבהיר את זה.
נועה ברודסקי לוי
¶
כן, יינתן משקל מיוחד. "יינתן משקל ממשי לחשיבות נוכחותו של עצור או אסיר בדיון בהליכים לפי חוק אימוץ ילדים ובהליכים להוצאת קטינים למשמורת הורה לפי חוק הנוער".
היו"ר שמחה רוטמן
¶
בסעיף 7(ב) הייתי מוסיף את סעיף (ג), "בהליכים לפי חוק אימוץ ילדים ולפי חוק הנוער טיפול והשגחה, יינתן בנוסף גם משקל לחשיבות נוכחות - - - אל מול טובת הקטין בהחלטות השופט", ואז יחולו הכללים הרגילים. כשזה לא דחוף, ברירת המחדל היא לא לקיים. כשזה כן דחוף, ברירת המחדל היא כן לקיים. בבקשות המיוחדות שוקלים את השיקולים הללו. לדעתי זה נכון יותר. זה מפנה לשני חוקים ספציפיים, ולגבי שאר החוקים יחולו הכללים הרגילים.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני מרוצה משתי המהויות האלה. שתיהן אפשריות, אבל צריך לקבל החלטה ולסיים את זה. הדלתא פה קטנה מאוד ואנחנו מתחפרים. סעיף 8, "בתקופת תוקפה של הכרזה על הגבלה מלאה, רשאי נשיא בית משפט ובהיעדר סגנו" – אמרנו את זה. "קיום הדיון בנוכחות העצור או האסיר חיוני..." ו"על בית המשפט להתרשם" - - -
ענבל ברנסון יהודאי
¶
הוספנו "לאחר ששקל את הסכנה לחייו" וכו'. אפשר לעבור רגע לסעיף 13, שהוא המקביל של ההליך אזרחי?
נועה ברודסקי לוי
¶
מסעיף 9 מתחיל התחום הביטחוני. סידרנו את זה אחרת, אבל זו המקבילה של הסעיפים הקודמים - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
בסדר גמור.
קיום דיונים בהיוועדות חזותית בתקופת תוקפה של הכרזה על הגבלה ביטחונית
9.
(א) בתקופת תוקפה של הכרזה על הגבלה ביטחונית, ניתן לקיים דיון שנדרשת בו לפי דין נוכחותו של עצור או אסיר/שבו משתתף עצור או אסיר בשל אחת מהעבירות המנויות בסעיף 2, שלא בנוכחותו אלא בדרך של היוועדות חזותית, לפי הוראות חוק/סימן זה.
אמרנו שנשאיר את אותו הנוסח.
(ב) ביקש העצור או האסיר, באמצעות בא כוחו, שלא לקיים דיון שנדרשת בו השתתפותו בדרך של היוועדות חזותית, יידחה הדיון למועד קרוב ככל הניתן למועד פקיעת ההכרזה על הגבלה ביטחונית; נשיא בית המשפט, סגנו או שופט שהנשיא הסמיך לכך, רשאי לקבוע, מטעמים מיוחדים שיירשמו ולאחר שנתן לצדדים הזדמנות להשמיע את עמדתם, שיתקיים הדיון באמצעות היוועדות חזותית אף ללא הסכמתו של העצור או האסיר, אם מצא כי יש דחיפות מיוחדת בקיום הדיון.
(ג) לבקשת תובע על פי עמדה של שירות בתי הסוהר, מצא נשיא בית משפט, סגנו או שופט שהנשיא הסמיך לכך, כי נשקפת סכנת חיים או סכנה מוגברת לביטחון המדינה - - -
כמו 2(א). לא ביטחון המדינה. מה שכתוב ב-2(א).
היו"ר שמחה רוטמן
¶
נכון. השופט קיבל החלטה שבעניינו של אסיר פלוני או אסיר מסוים מתקיימות הסיבות של 2(א).
אפרת חקאק
¶
כתוב "נשקפת סכנת חיים או סכנה מוגברת". במקום "ביטחון המדינה", נשנה ל"סכנה ביטחונית מוגברת".
היו"ר שמחה רוטמן
¶
"רשאי הוא להורות, מטעמים מיוחדים שיירשמו ולאחר ששמע את עמדת הצדדים, כי הדיון בעניינו יתקיים בדרך של היוועדות חזותית" – אני לא מבין מה זה אומר "מטעמים מיוחדים שיירשמו". הטעם שעליו אנחנו מדברים זה שמתקיים בעניינו של האסיר או העצור - - - על זה. זה לא עוד טעמים מיוחדים, זה זה.
ישי שרון
¶
לא. דווקא בגלל שיש לנו רשימה רחבה מאוד של עבירות, וזה לא מובן מאליו, אנחנו רוצים לשים זרקור ולהגיד לבית המשפט שזה חריג. אני שמח שזה גם המצב בשטח - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני חושב שכדאי לכתוב בסעיף (ג) ככה: "לבקשת תובע, על פי עמדה של שירות בתי הסוהר, מצא נשיא בית משפט, סגנו או שופט שהנשיא הסמיך לכך, כי במקרה חריג" או "במקרים חריגים". בנוגע ל"טעמים מיוחדים שיירשמו", אחרי שאני כותב מה הטעם, אני צריך לחפש עוד טעם.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
זה לא הגיוני שאחרי שאני אומר לו מה הוא צריך לחפש, זה המקרה החריג, כי באופן חריג מתקיימים באסיר מסוים הוראות סעיפים, "רשאי הוא לקבוע כי הדיון בעניינו, לאחר ששמע את עמדת הצדדים, יתקיים בדרך של היוועדות חזותית; עמדת שירות בתי הסוהר לעניין זה יכול שתוגש במעמד צד אחד; קבע בית המשפט כאמור, יחולו לעניינו הוראות סימן זה". לעניינו של אותו אסיר או עציר. בלי "מטעמים מיוחדים שיירשמו". נכתוב בהתחלה "לבקשת תובע על פי...", "מצא נשיא בית משפט כי מתקיימת בעניינו של אסיר באופן חריג, על אף שאיננו מואשם בעבירות לפי סעיף" זה וזה, "מתקיימות בעניינו הנסיבות" האלו והאלו, וכו'.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
זה לא שייך ל"בהסכמתו" או "לא בהסכמתו". זה לא סעיף הסכמה, זה סעיף שאומר "האסיר הזה עצור על נשק. למעשה הוא ביטחוני". לא דנו בשאלה הזאת. האם ברשימת העבירות, הנשק בפנים או לא? סעיף ההפניה להוראת שעה שפקעה נכון לגבי אסיר, לא לגבי עציר.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אפשר לומר, "אף שהואשם בסחיטת דמי חסות הוא בעצם ביטחוניסט, ולכן תחיל את זה לגביו", ואז יחולו לעניינו הוראות סימן זה.
נועה ברודסקי לוי
¶
לפני שנעבור לסעיף 10, לפני שאנחנו מגיעים לעניין של דיוני המעצר, עולה השאלה של קטינים. מה יהיה הכלל בעניינם?
נועה ברודסקי לוי
¶
לגבי הוראת שעה, מפני שזה היה לתקופה קצרה, לא דנו בשאלת ההוכחות, בשאלת דיונים בתיק עצמו. האם הם מובאים - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
התשובה היא שהם הובאו לדיון מעצר אחד ואחר כך מי שנשאר עד תום. בסדר. זאת אומרת הם כן יצאו. מאחר ובעניינם ברירת המחדל - - - איך ניסחנו את זה שם?
היו"ר שמחה רוטמן
¶
זה לא המצב. לגבי קטינים, כתבנו שלא מאריכים ל-14 יום, אלא אם כן יתקיים דיון אחד לפחות. מה שקרה זה שהתקיים דיון אחד לפחות, ואז יאריכו להם. זה ההסדר לגבי קטין. לגבי דיוני מהות, לא קבענו. הנחנו שלא יתקיימו דיוני מהות במהלך החודש הזה. עכשיו נקבע שכן מתקיימים דיוני מהות, וההסדר לגביהם דומה מאוד להסדר שקבענו.
ככלל מביאים אותם, אלא אם כן ניתנת בקשה או הסכמה. יחול עליהם ההסדר שמתקיים דיון בהסכמתם ב-VC, ואם הם רוצים להגיע, יביאו אותם, וגם לדיוני הוכחות, אם צריך קטין.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הוצאתם כל קטין שהיה צריך, והנחת המוצא של כולנו הייתה שלגבי הקטינים, ברירת המחדל משתנה. כתבנו את זה בצורה כזאת כדי שזה יהיה שברירת המחדל משתנה, שתביאו אותם לדיון - - - הכלל לגביהם לגבי דיוני מעצרים יהיה אותו הדבר. אני לא אשנה להם את הכלל. יהיה להם דיון מעצר אחד בנוכחות והשאר ב-VC, ולדיונים שהם לא דיוני מעצר יהיה להם את הכלל של "בהסכמתם" ובהוכחות. בדברים שלא ניתן להסכים זה יהיה בנוכחות.
אתם בשיג ושיח מול התביעה, ואם היא תקבע הרבה או מעט דיונים כאלה, זה השיג ושיח שלכם איתם. בסופו של דבר, הרציונל הוא שאם יש דיון הוכחות עם קטין, הוא מגיע, אלא אם כן יש סיבה שלא, ואז מבקשים לגביו, ובדיון הוכחות שהוא מעיד, גם את זה אי אפשר.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אותו הדבר, שהם חייבים דיון אחד בנוכחות, אחרת אי אפשר להאריך להם יותר מתקופה מסוימת. אני לא רוצה לשנות את מה שקשור לדיוני מעצר.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני לא משנה את הכלל לגבי דיוני מעצר. זה עבד בחודש האחרון ולא שמענו תלונות מיוחדות. אני לא מקל, מיטיב או מרע ומשאיר את המצב כמו שהוא.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
בפועל, הקונספט אומר שלא תוכל להאריך לקטין במצטבר יותר מ-14 יום בלי שהוא ראה שופט. אחרי שהוא ראה שופט פעם אחת בדיון מעצר, דינו כבגיר, לצורך העניין.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
לא התגברתי על חוק הוראות הנוער. האמירה הייתה שבסך הכל לא יהיה מצב שבו קטין נמצא יותר משבועיים במעצר בלי שראה שופט. זה היה הכלל לגבי קטין, והוא יישאר גם עכשיו. אני לא משנה אותו. מה לגבי הוכחות, הקראות, דיונים שאינם דיוני מעצר?
היו"ר שמחה רוטמן
¶
מה העמדות שלכם לגבי דיוני הקטינים שהם לא דיוני מעצר? אני רוצה לשמוע יותר מהתביעה ומהסנגוריה, לא מהשב"ס.
ישי שרון
¶
העמדה ההיסטורית הייתה שברירת המחדל של קטינים צריכה להיות הפוכה בהכל. זו הייתה העמדה ההיסטורית שלי.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני רוצה תשובות, לא דיוני צד. אתה אומר שיהיה ההסדר כמו אצל הבגירים, דהיינו שבאופן עקרוני דוחים להם את הדיונים אם הם לא רוצים, אבל אם הם מתעקשים על נוכחות, יש להם מסלול משלהם, אם התביעה מתעקשת על נוכחות – יש לה המסלול שלה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
היא קלה יותר, המספרים אחרים. ברירת המחדל בקטינים צריכה להיות שלא דוחים להם את הדיון בגלל שהם לא מסכימים, וזו לא ברירת המחדל – ברירת המחדל היא שמביאים אותם. אם צריך לדחות, נותנים החלטה על דחייה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
לא. המשמעות היא שהקטינים ככלל, אם הם רוצים לקיים את הדיון בנוכחות - - - מרבית הדיונים שהיו הם דיוני מעצרים. אם קובעים דיון הוכחות שבו נדרשת נוכחות קטין?
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אם נדרשת הקראה, אם הקטין רוצה להגיע פיזית, הוא יגיע פיזית עקרונית. אם צריך לדחות, מבקשים לדחות. זה הפוך מהמצב הרגיל, שבו אומרים לו "אם אתה לא רוצה, זה יידחה, או שנפנה לשופט כדי שהדיון יתקיים שלא בנוכחותך". אותו שופט יוכל להורות על קיום דיון ב-VC ללא הסכמה גם אצל בגיר. בכך לא יהיה הבדל. אבל לגבי השאלה "האם ברירת המחדל היא לדחות או לקיים פיזית?", אצל קטין ברירת המחדל היא דיונים פיזיים שהם לא דיוני מעצר.
נועה ברודסקי לוי
¶
סליחה שאני מסבכת. הוכחות זה ברור, כבר אמרנו. אבל אולי בכל זאת, במקום העניין של הקראה וזה, יותר חשוב שהוא יגיע לדיון מהותי אחד במעצר עד תום ההליכים.
נועה ברודסקי לוי
¶
דיון מעצר בתקופת תוקפה של הכרזה על הגבלה ביטחונית
10.
(א) (1) על אף האמור בסעיף קטן (ב) [ועל אף האמור בחוק המעצרים ובחוק סדר הדין הפלילי], בתקופת תוקפה של הגבלה ביטחונית, דיון מעצר של אדם שהוא עצור או אסיר ודיון הקראה [ראשון] בעניינו לפי סעיף 143 לחוק סדר הדין הפלילי, יתקיים בדרך של היוועדות חזותית, ולא יידחה לבקשת העצור או האסיר;
היו"ר שמחה רוטמן
¶
ההוראה הזאת תחול גם על דיון הקראה ראשון. ההבדל בין בגיר לקטין בהקשר הזה הוא רק לעניין משך ההחזקה. עכשיו נדון בעניין הבגיר.
לא התקיים דיון מעצר אחד לפחות בעניינו של עצור בנוכחותו באולם בית המשפט, לא יורה בית המשפט על מעצרו לתקופה שעולה על 14 ימים בכל פעם.
הצעה לתיקון
¶
לא התקיים דיון מעצר אחד לפחות בעניינו של עצור בנוכחותו באולם בית המשפט, יוכל להורות בית המשפט על מעצרו לתקופה שאינה עולה על 14 ימים בכל פעם.
נועה ברודסקי לוי
¶
מה שהיה בתקופה של הוראת השעה הקצרה הוא שדיוני מעצר נעשים ב-VC, גם לשאלת ההסכמה, ואז המשמעות היא שאם לא היה לפחות דיון אחד בנוכחות פיזית, אי אפשר להאריך את המעצר לתקופה שעולה על 14 יום - - -
אופיר טישלר
¶
לדעתנו, זה הסדר לא טוב. אני מבין שהוא יישאר, אבל אם אפשר לפחות להוסיף התניה שבהסכמת העצור בהתייעצות סנגורו, ניתן להאריך את המעצר לתקופה ממושכת. למשל כאשר העצור ממתין לתסקיר שירות מבחן שאמור להגיע בעוד חודש וחצי. שלא נצטרך לקיים - - -
אופיר טישלר
¶
יש הסכמה של הסנגור שנדחה את זה לחודש וחצי עד לקבלת תסקיר, או אפילו הסכמה של הסנגור שהוא ייצר עד תום ההליכים. מבחינת הסנגורים, אלה הקריאות שאנחנו מקבלים מהשטח, הדיונים הללו מיותרים ומקשים. הגישה הפטרנליסטית, יכול להיות שהיא לא במקומה במקום הזה.
ישי שרון
¶
כל דבר שהוא לבקשת העצור, לא בהסכמה, אלא בקשת העצור באמצעות סנגורו – אני יכול להסכים עם זה. אני מעדיף שזה יהיה לבקשת העצור באמצעות סנגורו.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
מאחר והוא צודק, ההצעה הזאת עלתה בבקשתו של חבר הכנסת קריב, וההיגיון שמאחוריה מדבר גם אליי. ברגע שהוא יובא פיזית פעם אחת, תוכלו גם לחסוך את הטרטור לשירות בתי הסוהר.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
להבנתי – ואני מתחבר מאוד לרציונל הזה – הרעיון הוא שזה לא יהיה קל, לייצר פה בכוונה הכבדה על התהליך וסרבול כדי שגם שירות בתי הסוהר ישקלו בהתאם, וזה ישלוט בגובה הלהבות. בסופו של דבר, אנחנו באירוע שמצד אחד ברור שיש מקרים שאנחנו לא רוצים לרבות אותם. מצד שני, ברור שהמספר האופטימלי של הוצאה הוא לא אפס. לכן זה הוכנס פה כדי שזה יהיה קשה לכולם.
נועה ברודסקי לוי
¶
יכול להיות שזו גם אחת הסיבות, אבל אי אפשר לעצור בן אדם לתקופה מאוד ממושכת בלי שאף שופט ראה אותו - - -
אופיר טישלר
¶
זה גם לא קורה בדרך שיושב-הראש אומר, כיוון שבסופו של דבר אין היתכנות לזה שבשב"ס יגידו "יש לנו יותר מדי דיוני VC של אנשים שרצו" - - -
אופיר טישלר
¶
אין שיח כזה עם התביעה. בסופו של דבר, כובד המעמסה התגלגל מכתפי שב"ס לכתפי התביעה והסנגוריה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
זו חלוקה אחרת של העומסים. שמאחר שיצרנו שיח בין פרקליט מחוז לבין שב"ס על נושא המספרים ככל שיתמשך ההליך, המספרים ישתנו, וכך, גם יעלו צרכים מהפרקליטות.
אופיר טישלר
¶
ההכבדה הייתה במסגרת החוק הזמני, על מנת שבתקופתו נמצא פתרון טוב יותר. אבל חלף חודש ונותרנו עם הפתרון שהוא בהגדרה - - -
אופיר טישלר
¶
נכון. ואז אתה נותר עם השאלה האם אתה צריך להגיש בקשה לבית המשפט. כתביעה, אנחנו דנים בזה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
יכול להיות שבסופו של דבר יהיה victimless crime בהקשר הזה. אני חושב שלבית המשפט אסור לעשות את זה. - - - מה יקרה בפועל אם אף אחד לא יגיש בקשה? אני לא יודע.
אופיר טישלר
¶
אם זה בא להחליף את מה שחסר לנו, שזה הפיקוח, הראייה של שופט, את העצור לפניו באולם בית המשפט, זה לא - - - בסופו של דבר.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
כן, כי זה מטיל עול מיותר על בית המשפט, על התביעה ועל הסנגוריה, ואנחנו מבקשים בהסכמת הסנגוריה להביא אותו בכל זאת. בשביל זה יש לכם מחוז. אי אפשר לשחרר את כל השסתומים.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אמרנו בדיון הקודם שבקשה כזו תצטרך לבוא לבסיס הפרקליטות. בשיח בינכם לבין פרקליט המחוז, תדונו בכך. תבואו איתו בשיג ושיח.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
קודם השב"כ דיבר על המושג "עבירת טרור חמורה", שקיים בחקיקה בניגוד לחלוקה בין סעיפים בחוק שאינם קיימים. גם עוון ופשע הם דבר שקיים, עבירת טרור חמורה שהיא אפילו בזיקה ישירה יותר לאופן החזקת האסיר, כלומר שזה ממש מתכתב עם הרציונלים של החוק. להבנתי, עבירת טרור חמורה לא כוללת בתוכה מספר סעיפים, לא רק את סעיף 24.
לילך וגנר
¶
נכון. ההגדרה של "עבירת טרור חמורה" נמצאת בחוק המאבק בטרור. היא מכילה רשימת עבירות מחוק המאבק בטרור, ועבירה שהיא מעשה טרור. זאת הגדרה רחבה יותר רק מעבירות בחוק המאבק בטרור. היא לא כוללת עבירות מסוימות בחוק המאבק בטרור, ביניהן חברות בלתי פעילה, שזה סעיף 22(א) לחוק המאבק בטרור, עבירה של אי-מניעת מעשה טרור, עבירה של איום במעשה טרור ועבירה אחת של מימון טרור. יש שתי עבירות חמורות של מימון טרור ועבירה של חובת דיווח. היא לא כוללת את העבירה לפי סעיף 32 לחוק המאבק בטרור של מימון טרור ואת חובות הדיווח, שהיא בסעיף 32 לחוק.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
בעבירות שאינן עבירות טרור חמורות, ובהן חל על אסירים הכלל הזה, הצעתי היא שהכלל יהיה כך – דיון מעצר ראשון יתקיים בפני שופט, ואחריו הדיונים יתקיימו ב-VC - - - מאחר ובדיון המעצר הראשון גם העצור או האסיר עוד לא התאקלם בתוך האגף, זה יהיה קל יותר לתקופת זמן קצרה יחסית.
גאל עזריאל
¶
ולגבי המעצר, אם זמן תקופת המעצר הוא ארוך, אולי אפשר שיהיה כמו אצל קטינים, שכל כמה זמן - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרציונל הוא שברגע - - - לא מדובר בקטינים. על הקטינים חל ההסדר של קטינים, שהוא אפילו טוב יותר מזה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
לא. בבגירים דיון מעצר ראשון בפני שופט, ואחר כך, אחרי שבן אדם רואה שופט, אפשר להאריך לו לתקופות ארוכות יותר וגם עד תום. השאלה היא אם אחרי תום דיון המעצר ראשון, נקרא דיון מהותי ראשון, אתם רוצים שיינתן – אני חושב שבשנייה שאנחנו - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני מסכים. בהקשר הזה זה פחות נכון, כי הרציונלים הם כבר אחרים ברגע שהוא נמצא באגף, בייחוד עם העמדה שאין באמת אבחנה בין אוכלוסיות.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
במקרה כזה, בעבירות הפחות חמורות, כתבי אישום מוגשים יחסית מהר, לפי הנתונים שהיו פה גם מהפרקליטות בפעם הקודמת, והמשמעות היא שיכול להיווצר מצב שבו עשינו את המעשה הנכון, הוא מקבל מעצר עד תום הליכים, ההליכים לא ממשיכים והוא יכול להיות עצור בלי שאף אחד רואה אותו.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
כדאי לקבוע שאחרי תום ההליכים, עצם המונה שלו מתאפס. זאת אומרת מצד אחד אני לא מתייחס אליו באופן שונה מעצירים אחרים, אבל דיון המעצר הראשון לא נספר, זאת אומרת עדיין חלים עליו 14 יום, כמו אצל אסיר רגיל.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
לא. אסיר ביטחוני רגיל. הנחנו שהוא לא רואה שופט בדיון מעצר הימים בכלל, ואז מאריכים לו וזה מגיע לתום ההליכים - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הוגש כתב אישום ומבקשים לעצור אותו עד תום ההליכים. לעניין הסעיף הזה, דיון מעצר הראשון לא ייספר כמעצר נוסף, אבל אם אחרי דיון המעצר הראשון הביאו אותו בפני שופט שוב, או ביום השלישי או החמישי למעצרו, או אחרי תום ההליכים, שם הוא כבר כמו כל האסירים.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
לא. יש את הדיון הראשון, לא משנה אם זה יום אחרי שהוא נעצר או יומיים אחרי, וברגע שיש החלטה זה דיון מהותי אחד לגביהם.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
זה תחום רחב מאוד. גם אם אני אכתוב דיון מהותי, אני אכתוב שעד שיתקיים דיון מהותי, לא ניתן לעשות "עצור עד תום".
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אנחנו אומרים את אותו הדבר. כשאני אומר שיתקיים דיון אחד בפני שופט, תבוא הפרקליטות, תבוא הסנגוריה, יבקשו את הדיון הפלוני-אלמוני, יגידו שהדיון הזה לא מתאים. אחד הצדדים, או שירות בתי הסוהר, יגיד שהדיון הזה לא מתאים לו. מה המשמעות של דיון מהותי? אתה צריך לקיים דיון מהותי אחד בפני שופט. מתי תקיים אותו? מיד בהחלטת עד תום ההליכים?
נועה ברודסקי לוי
¶
מה שחבר הכנסת אומר זה שנקבע שיהיה דיון מהותי אחד. זו לא רק המשמעות, שאפשר לעצור אותו עד תום ההליכים ולא רק כל 14 ימים, זה גם אומר שאת 14 הימים האלה אי אפשר להמשיך לנצח, וצריך לקיים דיון אחד מהותי בנוכחות פיזית.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
ומהי המשמעות אם לא מקיימים דיון מהותי? מה היה בזמן הקורונה כשלא קיימו דיון מהותי? איך זה היה כתוב בחוק? אמרו שעד שמתקיים דיון מהותי בפני שופט, לא ניתן להאריך יותר ולקבל החלטה עד תום ההליכים.
ענבל ברנסון יהודאי
¶
"לא יורה בית המשפט על מעצרו של אדם עד תום ההליכים המשפטיים נגדו, אלא אם כן יתקיים לכל הפחות דיון אחד מהותי לפי סעיף 21 בנוכחות העצור באולם".
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הוראת השעה אומרת שאי אפשר להורות על מעצר עד תום שמקיימים דיון מהותי, בפני שופט. למעשה, דיון מהותי פירושו דיון שהתקיים בנוכחות מחליט באולם. אני כותב את אותה ההוראה פה.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
רק לדוגמה, אם אדם נעצר על אחת מהעבירות האלה שאמרנו קודם, הוא מובא בפני שופט בפעם הראשונה למעצר הראשון לפי מה שהסנגוריה תחליט, ונעצר לכמה זמן שיוחלט. מתי תהיה הפעם הבאה שבה יראה שופט?
היו"ר שמחה רוטמן
¶
באחת מהשתיים – אם הוחלט להגיש נגדו כתב אישום, יהיה אפשר להאריך את מעצרו ב-VC רק לתקופות זמן קצרות, ולא יותר מ-14 יום. יהיה אפשר לתת החלטה ואף להחמיר מהוראת השעה. לא ניתן יהיה לתת מעצר עד תום ההליכים, או עד החלטה אחרת, אלא לתקופות שלא עולות על 14 יום, עד שיראה שופט בדיון מהותי. זה חסר משמעות, כי כל דיון בנוכחות פיזית הוא דיון מהותי. אבל זה לא מתאים לעבירות טרור חמורות או לא חמורות – זה לכלל הקבוצה. אין הבדל בהקשר הזה.
אני מחיל על כל הקבוצה את אותו ההסדר, גם לעבירת טרור חמורה וגם לעבירת טרור לא חמורה. הדבר היחיד שיש בו הבדל בין עבירת טרור לא חמורה לעבירת טרור חמורה, הוא השאלה האם הדיון הראשון נספר או לא נספר בשלב מעצר הימים. בעבירת הטרור החמורה הוא כן נספר.
נועה ברודסקי לוי
¶
כן, לכן השאלה היא מהי כוונת הוועדה – האם ההוראה שבפועל כן יביאו את העצורים האלה למעצר עד תום ההליכים בדיון אחד מהותי?
היו"ר שמחה רוטמן
¶
התשובה שלי בנוגע לאסירים החמורים וגם בנוגע לאסירים הקלים היא שאני רוצה שתהיה יותר נוכחות באמצעות המנגנונים הללו, ולכן יצרנו מנגנונים שמצד אחד מכבידים על כלל המערכות.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
שאלה נוספת לגבי המודל שציינת. במצב כזה, נגיד שאשם נעצר אחרי שלושה ימים ולא הוגש כתב אישום מאיזושהי סיבה, מאריכים ב-14, מאריכים ב-14, מאריכים ב-14.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אין הגבלה. ברגע שהוא ראה שופט בדיון מעצר הראשון ואחר כך מאריכים לו רק ב-14 יום, אין בעיה. אני לא מגביל אותם עוד פעם. אי אפשר לאחוז בחבל משני קצותיו. הסברת נכון שבמקרים האלה הזמנים להגשת כתב אישום מהירים מאוד.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
אם יהיו נתונים, יהיה הרבה יותר קל. כדאי לשמוע אותם ולעשות התאמה למודל שלך.
לילך וגנר
¶
באופן כללי, תקופות מעצר הימים ברוב רובם של המקרים בתיקי הסתה, על פי הנתונים שבידיי, נעות בין שמונה ל-14 יום, ויש חריגות לכאן ולכאן. יש מעצר ימים עד הגשת כתב אישום. נכון להיום, הוגשו כ-120 כתבי אישום מ-7 באוקטובר. מדיניות הפרקליטות הובהרה לוועדת חוקה במכתב של משנה לפרקליטי מדינה תפקידים מיוחדים, והם ממשיכים לנהוג לפי - - -
לילך וגנר
¶
היא הובהרה. מוגשים כתבי אישום גם על פרסום אחד ומתבקשים מעצרים עד תום ההליכים גם על פרסום אחד. אנחנו מדברים על הרבה יותר מעצרים בתיקי הסתה מאשר כתבי האישום שמוגשים.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הסטטיסטיקה שאת מציינת היא על כתבי אישום. זה לא עונה על השאלה של יואב, כי הוא שאל שאלה אחרת. בדרך כלל הגשתם כתב אישום תוך שמונה עד 14 יום. השאלה אם יש אנשים שהוחזקו במעצר 30 יום, ובסוף הוחלט לא להגיש נגדם כתב אישום.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
סנגוריה, אתם מכירים מקרים כאלה שבהם אנשים הוחזקו בתקופת מעצר ארוכה מאוד על עבירות טרור לא חמורות או על סעיף 24, ולבסוף לא הוגש כתב אישום?
היו"ר שמחה רוטמן
¶
את זה אנחנו מכירים ויודעים. בכל מקרה, אנחנו במעקב אחרי הנתונים. אני לא מכיר סיטואציה שבה אדם ישב תקופת זמן ארוכה מאוד ובסוף לא הוגש כתב אישום. הכוונה היא ל-30-14 יום.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני מציע שכשמקיימים דיון מעצר ראשון, הוא יהיה בנוכחות שופט, ואחר כך ב-VC. לפי ההצעה, דיון מעצר ראשון בעבירות טרור שאינן חמורות יתקיים בבית המשפט, לאחר מכן ב-VC, ולא ניתן להורות על מעצר עד תום ההליכים בעבירת טרור חמורה בלי שני דיונים. זאת אומרת, הדיון הראשון, דינו יהיה כמו אסיר רגיל. לא נביא בחשבון את הדיון הראשון שאילצנו את המערכת לתת לעניין דיון המעצר. זה ההבדל בין האסיר הרגיל לאסיר ה-VC. כלומר, עדיין יצטרכו להאריך אותו כל 14 יום עד שהוא יראה שופט פעם אחת.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני לא מקבל את זה.. אני יכול לשאול אותם מתוך 25 המקרים, כמה מהם אלה עבירות הסתה. אם רוב המקרים האלה הם עבירות הסתה - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
בהוראת השעה הנוכחית שפוקעת מחר, החוק לא מאפשר לתת הארכה יותר מ-14 יום בלי דיון בנוכחות.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
נכון. אפשר להוסיף כל יום 14 יום. הנחת העבודה של חבר הכנסת גלעד קריב, שהציע את ההצעה הזאת להבנתי, היא שזה יעסיק מספיק את מערכת בתי המשפט – גם את התביעה, גם את הסנגוריה וגם את שירות בתי הסוהר – כדי שהמספרים הללו ילכו ויקטנו עם הזמן. בדיוני המעקב, תעדכנו אותנו במספרי האסירים שהתקיימו דיונים בעניינם ב-VC.
השאלה אם אפשר יהיה לבנות במהלך התקופה בית כלא שיש בו אפשרות לקיים דיונים בירידה לשטח. אז יכול להיות שלא ייעשו בו דיוני מעצרים קבועים, אבל ייעשה בו יום דיונים מרוכז אחד שייקבע בין הנהלת בתי המשפט, שירות בתי הסוהר, התביעה והסנגוריה, בנוכחות שופט.
גאל עזריאל
¶
כדי לראות אם ההוראה הזאת עובדת, יש לנו הוראת שעה שכאמור פוקעת מחר. האם במהלך החודש הזה גורמי התביעה ביקשו להביא עצור או אסיר בפני שופט כדי להפסיק את - - -
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
לגבי העניין של החלטה אחרת, אפילו בנתונים הסטטיסטיים, אני חוקר בבית משפט ומאריך ב-14 יום, האם בהחלטה כתוב אחרת?
לילך וגנר
¶
אני מדברת לגבי עצורי הסתה שיש לי נתונים מסוימים לגביהם. יש תיקים שבהם יש החלטה למעצר עד להחלטה אחרת, ואז הם מובאים, אני מניחה, להוראת השעה. אבל יש גם כאלה שהמעצר מוארך מתקופה לתקופה.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
מאחר ואנחנו מנסים למצוא פתרון שיהיה מוסכם, אני חושב שצריך לעשות משהו שיהיה ברור לגמרי שעושה את השונות בדברים האלה בהתייחסות, כי דווקא בהקשר של העצורים בעבירות הקלות יותר בסעיף העונשין אנחנו נתקלים בבעיה הזאת.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
של ההארכות האלה. אני חוזר לדוגמה שנתתי. הגישו כתב אישום לאחר שבעה ימים באחד התיקים ברשימת העבירות האלה. מה עכשיו?
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הוא יובא בפני שופט, ואז יהיה אפשר לתת לו הארכה עד תום ההליכים. דווקא בתיקים האלה אני מניח שהוא יגיע להוכחות ולדיונים אחרים מהר יותר, לא רק לדיוני מעצר, הוא יגיע בהקשרים אחרים לשופט ואז אי אפשר יהיה להביא אותו ב-VC.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
מדובר בתיק של אדם שעשה פרסום אחד, נכון? הראיות אצלו בתיק לא מורכבות מאוד, העונש הצפוי לו ידוע פחות או יותר ויקדמו את ההליכים בעניינו. הוא נעצר, ראה שופט ביום המעצר, ואחר כך האריכו את מעצרו עד שהוחלט להגיש כתב אישום בעניינו, בין שמונה ל-14 יום. קיימו דיון הקראה ראשון ב-VC – ונתנו החלטה תוך 14 יום. הוא תופס את המערכת, הוא עצור, צריך להחזיק אותו כאן. האינטרס של המערכת הוא להביא אותו להוכחות. התיק פשוט יחסית. לדיון ההוכחות בעניינו צריך להביא אותו לשופט, נכון? אי אפשר לעשות אותו ב-VC, וכולם רוצים שהוא כבר יהיה בסטטוס של אסיר ולא בסטטוס עצור.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
התיק הוא פשוט. יש לכם אינטרס להשאיר אותו במעצר עד תום ההליכים? הרי אחר כך יגידו לכם "למה התיק לא מתנהל?"
היו"ר שמחה רוטמן
¶
יפה. אז בדיון ההוכחות היחיד הזה, נא לתאם בבקשה שגם יהיו הוכחות והוא גם ילך לראות שופט מעצרים.
אופיר טישלר
¶
גם כאשר עצורים מוצאים בשגרה, בדרך כלל קובעים את דיון המעצרים ביחד באותו - - - אני לא מדבר על תקופת חירום.
אופיר טישלר
¶
כיוון שבסופו של דבר אנחנו רואים את המספרים, גם של עצורי עבירות הסתה וגם של עבירות נוספות שגם בתיקים שלהם מתקיים - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
ברור לי שכשיש דיוני הוכחות זה מטיל עומס, והרי לא נאפשר אותם ב-VC בכל מקרה. דווקא בתיקים המורכבים - - - עד עכשיו לא היה אפשר לקיים דיוני הוכחות. יש מנגנונים שהשארנו לשיקולי דעת. בשביל זה יש שסתומים. אי אפשר להכניס את כל הרציונלים לתוך החוק.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
כאשר אתה קובע דיון מהותי, המשמעות היא שלא נותנים החלטה עד תום ההליכים ללא דיון מהותי. דיון מהותי שווה לדיון בנוכחות פיזית. זה בדיוק מה שכתוב פה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הוא מבקש שייקבע שצריכים לעשות את זה. אני כותב את זה בצורה ההפוכה, אבל המשמעות היא אותה משמעות. לא ניתן לתת החלטה עד תום ההליכים ללא דיון בנוכחות שופט.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
התשובה שלי פשוטה מאוד. אני לא אחייב את שירות בתי הסוהר להוציא מספר מסוים של אנשים בתוך שבוע.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
תביעו עמדה, אבל לגופה - - - מה שאתם מבקשים זה לשנות היערכות, ועל כל דבר אתם אומרים לי שהוא לא קורה בפועל. שמשטרת ישראל תעביר את האנשים קודם כל לבית המשפט, לפני שהיא מעבירה אותם לכלא.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
איך עובד הסטנדרט? מישהו מוכן להסביר לי איך המערכת עובדת? כשאדם היום נעצר על הסתה, משטרת ישראל אוחזת בו בשלב הראשון? היא מביאה אותו בפני שופט? היא מביאה אותו ל-VC? היא מביאה אותו לבית מעצר? מדובר על לפני 7 באוקטובר.
רפ"ק ליאורה סולטן
¶
אם הוא נעצר בשעה שעדיין אפשר להביא אותו לבית המשפט, ונניח להאריך את מעצרו בתוך ה-24 - - -
רפ"ק ליאורה סולטן
¶
נניח שעכשיו הוא תורן מעצרים, תורן עד תום ההליכים. הסתיימו הדיונים, הוא יכול ללכת הביתה וצריך להביא אותו למחרת.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
אני פונה לחבריי משירות בתי הסוהר, זה לא יעזור שתלכו אחורה. החוק נגמר היום בלילה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אתם לא מחזיקים אותו בתחנה? אני שואל מה הפרקטיקה הרגילה ומה החריג. אם אני לא אקבל תשובה מהמשטרה, אני אשאל את התביעה ואת הסנגוריה. במקרה הרגיל שבו אדם נעצר על טרור – הוא מוחזק בתחנת משטרה קודם כל? מביאים אותו לתחנה או מביאים אותו לשב"ס?
רפ"ק ליאורה סולטן
¶
תלוי קודם כל מתי הוא נעצר. אם אפשר להביא אותו לבית המשפט, יביאו אותו. אנחנו מעבירים את הנתונים גם מבחינת מודיעין.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אז היום, בתקופת הוראת השעה, מוציאים אותו למתקן שב"ס ושם מביאים אותו ל-VC, נכון? זו המציאות היום?
היו"ר שמחה רוטמן
¶
בשלב הזה, האדם עוד לא נכנס לאגף, לא עבר תהליך קליטה בשב"ס, לא סווג לפי השתייכות ארגונית ועוד לא נמצא באגף ביטחוני. לפני שתסיעו אותו למתקן שב"ס, תסיעו אותו לבית המשפט, שם הוא יראה שופט, ואחרי שהוא יראה שופט, השופט יחליט על מעצרו, ואז תסיעו אותו מבית המשפט אל מתקן שב"ס. זו הבקשה.
סג"ד כנרת צימרמן
¶
זה בדרך כלל הפוך. העצורים מגיעים מהמשטרה לשב"ס, אלא אם כן זה כבר בשעה מאוחרת מדי ששב"ס לא קולט, ואז הם מובאים ישירות לבית המשפט. רוב המקרים מגיעים לשב"ס, זאת נקודת המוצא, כשב"ס, ברגע שהעצור מגיע, אנחנו לא יודעים באיזו עבירה הוא מואשם, ולכן יהיה לנו קשה מאוד לסווג את זה לפי העבירות. אנחנו יודעים אחרי יום-יומיים, אחרי שהוא כבר ראה שופט.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
מה "בשלב הראשון"? יש סעיף עבירה, כתוב באסמכתא.
(חבר הכנסת יואב סגלוביץ' עזב את האולם)
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני לא רואה סיבה להבחין בין עבירות – אנחנו נמצאים פה בפשרה. זה כתוב בחוק, אני לא ממציא פה שום דבר. אין שום היגיון להחזיק אדם במעצר בלי שהוא ראה שופט. לכן, או שמשטרת ישראל או ששב"ס יחליטו שכאשר אדם נעצר בעבירת טרור שאיננה עבירת טרור חמורה, יש להביא אותו קודם כל בפני שופט לפני ששמים אותו באגף. תביאו אותו ישירות מתחנת המשטרה עד להארכת המעצר, תיערכו לזה לוגיסטית.
יפעת רווה
¶
העבירה של 22(א) של חברות בארגון טרור מבחינתנו גם כן אמורה להיות באותו סיווג כמו גם עבירות הטרור החמורות.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
למה? הבנתי שרק חברות לא פעילה. יש סעיף של חברות פעילה ויש סעיף של חברות לא פעילה. חברות פעילה כן נחשבת.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
ההבחנה של עבירת טרור חמורה או לא חמורה, היא דבר שרלוונטי רק לשירות בתי הסוהר. משם היא קיימת בחוק. יש לה עוד הבחנות?
י'
¶
כל מתקן שב"כ שהוא לא מתקן שב"ס. רק כדי להבהיר, אנחנו לא מחזיקים במתקנים שלנו, של שב"ס, שבהן מתבצעות חקירות בחשד לביצוע עבירות ביטחון, מי שאינו חשוד בעבירת טרור חמורה, כהגדרתה בחוק המאבק בטרור.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אז יש משמעות לעניין אופן ההחזקה. האבחנה הזאת קיימת. אפשר לדבר על רשימת הסעיפים, היא קיימת. בעבירות האלו, דיון מעצר ראשון יתקיים בבית המשפט בנוכחות פיזית. זה אומר שתיערכו לוגיסטית בבקשה, משטרת ישראל, שב"ס וכל הגורמים, שהאדם יגיעו לבית המשפט לראות שופט ב-24 השעות הראשונות לדיון לפני שהוא מועבר לאגף. אם עד עכשיו עבדתם בצורה אחת, תעבדו בצורה אחרת. בשביל זה יש אפשרות להחזיק עצורים בתחנות משטרה או בתא מעצר בבית המשפט.
אביב ישראלי
¶
אנחנו נבדוק את הדברים, אבל רק לעניין דיון מעצר ראשון. לדיוני הוכחות עדיין יהיה אותו רף שיש ביחס ליתר האסירים הביטחוניים שמוחרגים, ורק לבקשת פרקליט מחוז - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
מבחינתי, אני לא רוצה לייצר הסדר אחר. נאמרה פה גם עמדת שב"כ, שלא יודע להבחין בין האוכלוסיות האלה באופן סטטיסטי.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הוכחות יהיו לכולם אותו הדבר, ללא הבדל ביניהם. זו ההצעה. אנחנו נצא להפסקה. תודה.
(הישיבה נפסקה בשעה 12:45)
היו"ר שמחה רוטמן
¶
חזרנו. לגבי הסוגיה הזו, נמתין לשמוע משב"ס ומהגורמים, אבל בכל מקרה כרגע זו ההצעה שעל השולחן, דיון מעצר ראשון בעבירות טרור שאינן עבירות חמורות יהיה בפני שופט, ושאר דיוני המעצר ב-VC. אחרי הגשת כתב אישום, דינם יהיה כדין עצורי טרור רגילים, 14 ימים בכל פעם או פנים מול פנים ועד תום ההליכים. דיברנו על סעיף 10(א).
דיון מעצר בתקופת תוקפה של הכרזה על הגבלה ביטחונית
10.
(ב) הורה שופט על מעצרו של אדם לפי הוראות סעיף זה בדיון שהתקיים בהשתתפותו בדרך של היוועדות חזותית, יתקיים, לבקשת העצור באמצעות סנגורו, דיון חוזר בנוכחותו באולם בית המשפט, לאחר תום תקופת ההכרזה על הגבלה ביטחונית.
בדיון לפי סעיף 15, שאומר שבאמצע מתקלקל ה-VC וצריך להמשיך, זה לא השתנה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
10.
(ד)
(1) על אף האמור בסעיף קטן (א), לעניין קטין העצור בשל אחת מהעבירות המנויות בסעיף 2, לא יאריך בית המשפט את מעצרו לתקופה העולה על 14 ימים במצטבר, אלא אם כן התקיים דיון אחד לפחות לפי סעיף 15 או 21 לחוק המעצרים בנוכחותו באולם בית המשפט.
(2) על אף האמור בפסקה (1), נשיא בית משפט, סגנו או שופט שהנשיא הסמיך לכך, רשאי, לבקשת תובע על פי עמדה של שירות בתי הסוהר כי יש סיכון ביטחוני הכרוך בהבאתו של הקטין העצור או האסיר לדיון, להורות, מטעמים מיוחדים שיירשמו ולאחר ששמע את עמדת הצדדים, כי הדיון בעניינו של אותו קטין יתקיים בדרך של היוועדות חזותית; עמדת שירות בתי הסוהר לעניין זה יכול שתוגש במעמד צד אחד; ואולם, לא התקיים דיון מעצר אחד לפחות בעניינו של הקטין בנוכחותו באולם בית המשפט לפי הוראות פסקה זו, לא יורה בית המשפט על מעצרו לתקופה שעולה על עשרה ימים בכל פעם.
סעיף (2) מאפשר לנו להתגבר על הנושא של 14 ימים במצטבר, אבל לא נותן לנו להתגבר על ההוראה של עשרה ימים בכל פעם. אם יש עצור קטין שאי אפשר להביא לבית משפט, ויפקעו 14 יום, כדי לא ליצור סיטואציה שהוא משתחרר כי אי אפשר להביא אותו, אפשר לקיים דיון ב-VC גם ולהאריך לו יותר מ-14, אבל אי אפשר לעשות את זה יותר מאשר עשרה ימים בכל פעם, ואלה הוראות חוק הנוער.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
ההקראה הראשונה היא חלק מהאירוע. אם מתקיים דיון בנוכחות פיזית, אפשר להאריך עוד. אם מתקיים דיון, לפחות סעיף 15 או 21, בנוכחות פיזית באולם בית המשפט. אני לא מוסיף עוד דיונים בחובה. יהיה מקרה מיוחד שמצריך את זה, דווקא לגבי קטין ודווקא זה קשור להסדר החריג שיהיה יותר קל.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
ודאי שגוברת. עוד לא ניסחנו את הסעיף. זו לא הסתה, זו עבירת טרור לא חמורה, אבל כן. אנחנו נוסיף פה סעיף (ה): "על אף האמור בסעיף קטן (א) ו-(ד), בעניין עצור בעבירות המנויות בסעיף (2), שאינן עבירות טרור חמורות, יחולו ההוראות הבאות: דיון מעצר ראשון יתקיים בנוכחות. לעניין סעיף (א), הדיון הראשון שיתקיים בנוכחות לא יבוא בחשבון", לא יבוא במניין הדיונים, לא יתקיים דיון מעצר אחד וזה לא ייחשב שיתקיים דיון אחד.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
כן, צריך לנסח את זה. או "על אף האמור" או ב"יחולו ההוראות", ופשוט להעתיק את ההסדר ויהיה כתוב שם "דיון מעצר אחד למעט הדיון הראשון".
היו"ר שמחה רוטמן
¶
קטין בעבירת טרור לא חמורה יובא לדיון מעצר ראשון, ואז אפשר יהיה להאריך לו את המעצר. ממילא הוא ראה שופט - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
חמור יותר מ-(ד)(1). (ד)(1) אומר שכל זמן שהתקיים דיון אחד, לא ניתן להאריך יותר מ-14 יום במצטבר. הקטין שבעבירות טרור שאינן חמורות, יהיה ניתן להאריך לו יותר מ-14 ימים במצטבר כי הוא ראה שופט בהתחלה, אבל לעניין ההחלטה עד תום ההליכים, יהיה דינו כמו בגיר. אני לא גורע.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
למה? במגבלה דינו כמו בגיר בהקשר הזה, עד שיביאו אותו בפני שופט, כי הוא כבר ראה שופט פעם אחת.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
ולעניין, בין קטין לבין בגיר, תהיה חובה להביא אותו לדיון הראשון, ואחר כך לא ניתן להאריך יותר מאשר ב-14 יום כל פעם, אחרי הגשת כתב האישום.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
(ד)(1) זה לא רלוונטי. להפך, אני מציג הסדר מיטיב. לגבי עבירות טרור שאינן חמורות, השאלה האם אני צריך הסדר דומה להסדר (ד)(2). אני חושב שלא, ושיש גבול למקרים החריגים.
אופיר טישלר
¶
אם בית משפט לא רשאי להאריך מעצר ב-VC בכל מקרה, אלא רק כל 14 ימים, השאלה היא אם זה לא מתייתר.
אופיר טישלר
¶
ואז מסתיימת ההכרזה. בכל מקרה הוא צריך לראות שופט כדי שיקבע את מעצרו עד תום ההליכים או לא, עד החלטה אחרת.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
יכול להיות שהוא היה בדיון מעצר ראשון בהתחלה ועכשיו כל הזמן מאריכים לו עד תום ההליכים, וזה יחול לו עד תום.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
נניח שהאריכו עד תום ההליכים או עד החלטה חדשה אחרי שהתקיים דיון אחד, לא דיון מעצר ראשון, ואחר כך נתנו הארכה עד תום הליכים, והוא אומר "אני רוצה לראות שופט".
היו"ר שמחה רוטמן
¶
גם בעבירות החמורות, שם אין דיון ראשון בפני שופט. הוא מעולם לא ראה שופט, והאריכו לו ב-14, 14, 14.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הדין שחל לפי סעיף (ד) על קטינים, הוא אותם דיונים שחל עליהם (א) על בגירים. אין הבדל.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
ואם הוא לא מסכים זה נדחה, אלא אם כן בית המשפט מורה אחרת. אני לא רואה הבדל. 9(ב) לא שונה בין קטין לבגיר.
ענבל ברנסון יהודאי
¶
הוא שונה מבחינת הוראות המעצר, שישה חודשים במקום תשעה, והמשמעות היא שאין דיונים.
ענבל ברנסון יהודאי
¶
בכלל לא. עכשיו אנחנו מכניסים את זה. אני לא מדברת על תיקים של מעצר ימים, אלא על תיקים שמתנהלים פרק זמן ממושך. יכול להיות תיק שמחכה לתסקיר המון זמן, וקבעו לו טיעונים לעונש, והוא לא יתקיים לא בהסכמה, אלא אם כן בחריג של ה-14 יום, או בהסכמה.
אפרת חקאק
¶
כשהתחלנו לדון בסעיף 9, אם קטין מבקש להגיע, יתקיים הדיון בנוכחות, אלא אם כן הוא מסכים ל-VC. זה כלל אחר.
ענבל ברנסון יהודאי
¶
למשל יש קטין שעצור כבר שבעה חודשים ומחכה לתסקיר לעונש. קבעו לו טיעונים לעונש לעוד שבועיים. הוא לא מסכים לקיים טיעונים לעונש ב-VC, אלא רוצה דיון פרונטלי. על פניו הוא יידחה, או שיחול החריג של סעיף 14.
ישי שרון
¶
לפני הסעיף החריג של סעיף 14, אפשר להפעיל את הסיפא של 9(ב) שניתן לקיים את הדיון ב-VC כי זה דחוף.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
ברגע שיש לי מנגנון חריג, וקטינות היא חלק מהשיקולים המיוחדים שישקול אותו המנגנון, יש לזה פתרון. אם הוא לא ירצה, זה יידחה, אלא אם כן שופט יחליט שמקיימים את הדיון בכל זאת לפי סעיף 9(ב), או שיבקשו הצדדים, הסנגור או התביעה להביא אותו פיזית בכל זאת, ובית המשפט יגיד, "הוא קטין, הוא מוחזק יותר מדי זמן. לא ראינו אותו, אנחנו דורשים להביא אותו פיזית", וזה יהיה אחד השיקולים המיוחדים שלו.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני לא רוצה לקבוע כלל, כי זה כל מקרה לגופו. מאחר ומדובר במספר חד-ספרתי של מקרים שעלולים להיווצר, אני רוצה שבית המשפט יפעיל עליו שיקול דעת לגופו ולא שאני אקבע מראש ברירות מחדל. אלה מקרים בודדים.
אפרת חקאק
¶
יכול להיות, אבל יש גם מסר שיכול לבוא מהמחוקק שאומר, "ככלל הקטין הוא באמת קטגוריה שונה, ולכן גם מבחינת איך שמחזיקים אותם וגם מבחינת החשיבות שיש לקטין לראות שופט ולכן ככלל דווקא ברירת המחדל שיש דיון".
היו"ר שמחה רוטמן
¶
ולעניין המקרים שבהם מדובר בדיונים אחרים, שם יכול להיות שהאינטרס של הקטין הוא קיום הדיון או דחיית הדיון, מאחר וזה דורש שיקול דעת פרטני של הסנגור, אני לא רוצה לקבוע ברירות מחדל. יבוא השופט, הגורם הרלוונטי, ויחליט. דווקא בגלל חשיבותו של הקטין, זה נראה לי הרבה פחות נכון. יותר מזה, אם אני אקבע, אז מהי המשמעות של ברירת מחדל? כל ברירת מחדל של קטין כפופה לטובת לטובתו. זה כלל קיים בשיטת המשפט שלנו.
אפרת חקאק
¶
לא. ההסדר לבגירים אומר שברירת המחדל היא שאתה לא מביא אותו לדיון בנוכחות פיזית, אלא אם יש טעמים מיוחדים. זה בעצם מה שאתה אומר.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני לא יודע מה טוב לקטין. מדובר במקרים בודדים. אני לא רוצה לקבוע מראש אם טוב שיידחה או שלא יידחה לו.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
זה לא קשור להצדקה של החוק, אבל כאשר אני עושה העצמה לקטין ואני אומר "ברירת המחדל זה מה שאתה תחליט, או קיום ב-VC או דחייה או קיום בנוכחות – כל האפשרויות פתוחות בפניך" - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני כבר החלטתי שהעיקרון של פשטות הניסוח בחוק חשוב יותר מאשר הפתרון לאלף סיטואציות, אפשר להתקדם.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני לא רוצה לקיים סעיף מיוחד לקטינים. מאחר שאני נותן לקטין אפשרות לבחור לא לקיים את הדיון או להגיש בקשה וכן לקיים את הדיון ב-VC או בדיון רגיל, וכל האפשרויות פתוחות בפניו, והשופט הדן בתיק יכריע, אני חושב שדי בכך כדי לתת מענה לקטינים באותם מקרים. אפשר להמשיך.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אנחנו מדברים על העבירות החמורות או הקלות. אמרנו שבעבירות החמורות לא מגיעים. אני החלטתי וזה נסגר. בעבירות שהן עבירות טרור חמורות, הכלל הוא מה שדיברנו עליו כבר. הוא נמצא בסעיף 10(א) וסיימנו איתו. אם רוצים שלא להאריך לו עד אין קץ, אז יביאו אותו בפני שופט.
אפרת חקאק
¶
איך אנחנו מתרגמים את העיקרון הזה של פעם ב-14 ימים שהשופט יראה את העצור, גם לגבי העצורים המינהליים?
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני לא חושב שצריך לתרגם אותו. הגיעו לפה נציגי השב"כ והסבירו את העול שהדבר הזה מטיל עליהם. בקרב עצורים מינהליים – ההסדר שונה מלכתחילה בצורה משמעותית. לא קיים הנושא של עד תום או לא עד תום. ההחלטה היא מינהלית. בית המשפט איננו מאריך את המעצר, אלא מאשר או לא מאשר את החלטת הגורם במינהלי, במקרה הזה שר הביטחון, ולכן הדיון בעניינם לא יתקיים בנוכחות אלא ב-VC ויחול עליו הכלל המיוחד של ה-14. אני לא אחריג אותם ממנו. אני גם לא מחריג אותם מהכלל של 14 לכאורה גם על עתירות אסיר, אם הם הגישו. מותר לעצור מינהלי להגיש עתירות אסיר?
אפרת חקאק
¶
שמענו גם מהשב"כ שהדיון בבית המשפט, הביקורת השיפוטית דווקא במעצרים המינהליים, היא מאוד חשובה, וגם זה צריך להיות שיקול במציאת הפתרון ולהביא אותם פעם אחת לדיון פרונטלי אצל שופט, שזה דבר שונה מהמעצרים הרגילים. אני מסכימה שהפעם ב-14 יום זה באמת מנגנון לא רלוונטי.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
יש כאן סאבטקסט שעולה מהדברים שאמרת עכשיו. זה שדיון שמתקיים בבית משפט הוא דיון חשוב זה דבר אחד. זה שיש הבדל שבגלל שהדיון הוא חשוב וקריטי אז לקיים אותו ב-VC זה לא נחשב, לא בהכרח בא ביחד.
אפרת חקאק
¶
אני אחדד. מצד אחד, כולנו מסכימים שעצורים מינהליים הם בדרך כלל יותר מסוכנים מהעצורים האחרים. הדיון באישור צו הוא כנראה הדיון היחיד שבו הם מגיעים לבית משפט.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
מצד שני, הראיות שמוצגות לבית משפט בהליך מינהלי, בניגוד למה שקראנו לו דיון מהותי ראשון, למשל אחרי מעצר עד תום, עיקר חשיבותן הוא בנוכחות של הסנגור שלו עם אנשי השב"כ שנמצאים מאחורי הווילון - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הם ישבו פה במשך הרבה מאוד זמן ובכל פעם שהגענו לסעיף הזה הם ביקשו לדחות. הם שאלו אם הם צריכים להישאר. אפשר לקרוא להם שוב אם אתם רוצים. ההסדר של ה-14 לא מתאים כאן. הדיונים המינהליים מתנהלים בבית המשפט העליון?
היו"ר שמחה רוטמן
¶
ההסדר בעניינם יהיה שהכל ב-VC. המקרים הללו חריגים. יבוא השופט הרלוונטי שדן בתיק, במקרה הזה הנשיא, וזו לא ערכאה אחרת. יגיד שהוא רוצה לראות את האדם, יגיש אליו הסנגור בקשה שהוא יבוא פיזית, יש לו את הסמכות להביא במקרה הזה זה אפילו לא שופט אחר, זה אותו שופט עצמו שמהבחינה הזאת מקרב את העניין, ההסדר של סעיף 14. יגישו בקשה. אם תידחה, תידחה. במספרים שעליהם מדובר, אני מעביר את כובד המשקל בהקשר הזה לשופטים שדנים בנושא. כל מקרה לגופו, כולל הסכנות הביטחוניות. גם שם כבר בכל מקרה מתקיים דיון שמציג דברים בצד אחד. אני לא אקבע לשופט הדן בתיק בהקשר הזה שהוא גם מוסמך להוציא אותם.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
זה מטה את הכף. יש פה הרבה שיקולים. לגבי הדיון ב-VC, אני לא אקבע לעצורים המינהליים כל כמה זמן. בהקשר של המידתיות, אנחנו נמצאים בהסדר חריג.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
נכון. אני נותן את מלוא שיקול הדעת לגורם השיפוטי שהמחוקק הסמיך במקרה הזה, אפילו יותר מאשר בדיוני מעצרים רגילים.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
ההסדר יחול על עצורים מינהליים בכל מקרה. הדיונים וההארכות יהיו ב-VC. הנוכחות הפיזית היא שולית בהרבה לעומת המציאות של דיוני מעצרים. השופט שדן בתיק, שופט בית משפט עליון או נשיא בית משפט מחוזי – תוגש אליו בקשה על ידי הסנגור והוא יחליט.
אפרת חקאק
¶
לעצורים המינהליים יש חשיבות יתרה שהיא שונה ממה שיש בהליך הפלילי הרגיל. זו לא רק ההשתתפות שלהם בדיון, זה גם עצם הוצאתם מגורמי הביטחון לרשות השופטת. זו מטריה מעט שונה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
והרציונל להוציא אותו הוא הרציונל שבו מתעסקת ההכרזה, כמה מסוכנת ההוצאה. זו התמודדות ישירה עם הסוגיה. לכן האיזונים פר מקרה ייקבעו על ידי השופט שדן בתיק.
נועה ברודסקי לוי
¶
כמו שאמרנו לגבי קטינים בהליכים הביטחוניים הרגילים שמגיעים לפחות לדיון אחד, פה יש דיון אחד שאליו - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
קטין שעצור מינהלית, יובא פעם אחת בפני שופט. "בטרם יוחזק במעצר מינהלי 14 יום, קטין העצור במעצר מינהלי - - - "
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני לא יודע. לפעמים זה מעצר מינהלי - - - לא הייתי קובע מסמרות באישור הצו. "יובא בפני שופט בהקדם האפשרי".
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אנחנו נכנסים למקום לא נכון. זה לא הגיוני. אנחנו מייצרים דברים סופר-רגישים מעצמנו. יש כאן בחירה שלו, הוא יגיש בקשה ובית המשפט יחליט.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אנחנו עושים אותם מורכבים והם לא מורכבים בכלל. בעיניי זו טעות קשה. נגיד כך: "אולם לעניין קטין לדיון ראשון, אין צורך בטעמים מיוחדים". הוא יבקש להיות נוכח.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
חזרנו. לגבי עצורים מינהליים, ההסדר יהיה VC, אלא אם כן סעיף 14 יחול בשינויים המחויבים. לגבי קטין שהוא עצור מינהלי, לא יצטרכו טעמים מיוחדים שיירשמו. חוץ מזה, יהיה אותו הסדר. אבל עדיין אותו אדם, אותו גורם, ובלי טעמים מיוחדים שיירשמו. במקרה זה, הגורם הוא אותו גורם שדן בתיק, ולכן לא מתעוררת בעיה. עכשיו נדבר על נושא ההוכחות.
דיון שנשמעת בו עדות בתקופת תוקפה של הכרזה של הגבלה ביטחונית
11.
(ה) על אף האמור בסעיף 5(א) –
(1) דיון בעניינו של עצור או אסיר שנשמעת בו עדותו לפי סימן ה' לפרק ה' לחוק סדר הדין הפלילי לא יתקיים;
לא "אלא בנוכחותו", אלא "לא יתקיים" בתקופת ההכרזה. אפשר יהיה להביא להוכחות, אבל השאלה היא אם הוא יתקיים להוכחות לפי סעיף (ד)?
נועה ברודסקי לוי
¶
(ד) מדבר על מקרה שבו - - - זה לא רק (ד). יש (ב) שהוא בהסכמה ו-(ד) לגבי מצב של דחיפות. בשני המצבים האלה לא מדובר על עדות של הנאשם עצמו. זאת אומרת אי אפשר, יש גבול לכמה - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
"בתקופת תוקפה של הכרזה על הגבלה ביטחונית, לא יתקיים דיון בעניינו של עצור או אסיר שנשמעת בו עדותו לפי סימן ה' בפרק ה', אלא בהתאם להוראות סעיף זה". בעצם לפי הוראות סעיף ד'.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
צריך שלא יהיה כתוב "לא יתקיים אלא בנוכחות", כי אז המשמעות היא שיראה את זה השופט ויגיד, " אני נותן צו כדי שזה יהיה בנוכחות". לכן נשנה ל"אלא בהתאם להוראות סעיף 14".
הצעה לתיקון
¶
(2) דיון בעניינו של עצור או אסיר שנשמעת בו עדותו לפי סימן ה' לפרק ה' לחוק סדר הדין הפלילי, לא יתקיים אלא בהתאם להוראות סעיף 14.
נועה ברודסקי לוי
¶
לא. (2) זה כבר יהיה "הוראות סעיף זה". איחדנו בין הסעיפים, ולכן צריכות להיות הוראות סעיף קטן (ב). זה יכול להיות גם 14 וגם יכול להיות (ב), (ג) ו-(ד).
היו"ר שמחה רוטמן
¶
בואו נסיים את הניסוח של (1), שיהיה ברור.
(1) דיון בעניינו של עצור או אסיר שנשמעת בו עדותו לפי סימן ה' לפרק ה' לחוק סדר הדין הפלילי לא יתקיים [אלא בהתאם להוראות סעיף 14].
היו"ר שמחה רוטמן
¶
תיקון: (2) דיון שנשמעת בו עדות לפי סימן ה' לפרק ה' לחוק סדר הדין הפלילי לא יתקיים אלא בהתאם להוראות סעיף זה, או בהתאם להוראות סעיף 14.
לאיזה סעיף מפנה (ב)?
היו"ר שמחה רוטמן
¶
11(א)(2).
(ב) על אף האמור בסעיף ****, בית המשפט רשאי להורות על קיום דיון כאמור באותו סעיף בהשתתפותו של העצור או האסיר בהיוועדות חזותית, ובלבד שמתקיימים שני אלה:
(1) העצור או האסיר ביקש, באמצעות סנגורו, להשתתף בדיון בדרך של היוועדות חזותית, בעל פה במעמד דיון אחר שמתקיים בעניינו או בכתב, ובלבד שהעתק מהבקשה נמסר לשירות בתי הסוהר ולתובע לא יאוחר מ־72 שעות לפני מועד הדיון;
(2) התובע נתן את הסכמתו לקיום הדיון בדרך זו.
כלומר, לבקשת הסנגור ובהסכמת הצדדים, אפשר לעשות את הדיון ב-VC, ויש לנו דרישות פרוצדורליות.
(ג) הודעת התובע על אי־הסכמה לקיום הדיון כאמור בסעיף קטן (א) בדרך של היוועדות חזותית, תוגש באישורו של אחד מאלה:
"על אי־הסכמה לקיום הדיון"?
היו"ר שמחה רוטמן
¶
בסדר.
(1) פרקליט המחוז או משנהו או פרקליט בדרגת מנהל מחלקה לפחות בפרקליטות המחוז;
"תובע שהוא קצין משטרה בדרגת רב-פקד - - - ".
היו"ר שמחה רוטמן
¶
(ד) על אף האמור בסעיף קטן (א), מצא בית המשפט, לבקשת פרקליט מחוז או ראש יחידת התביעות במשטרה או לבקשת בא כוחו של העצור או האסיר, במקרה חריג, מטעמים מיוחדים שיירשמו המחייבים שמיעת עד באופן דחוף, רשאי בית המשפט להורות על השתתפותו של העצור או האסיר בדיון כאמור באותו סעיף קטן (א)(2) בהיוועדות חזותית, אף שלא לבקשתו, ובלבד ששוכנע כי מתקיימים שני אלה:
(1) לא ניתן לדחות את הדיון למועד אחר;
(2) השתתפות העצור או האסיר בדיון בהיוועדות חזותית לא תביא לפגיעה בו.
אופיר טישלר
¶
יש לי הערה בעניין הזה. החריג הוא חריג מצומצם מאוד של קיום דיון הוכחות ב-VC שלא בהסכמה. הצורך והמציאות יחייבו הרחבה של האפשרות הזאת ולו במעט. המגבלות שהצבנו על הסעיף הזה רבות מדי – "במקרה חריג", "מטעמים שיירשמו", "לבקשת פרקליט מחוז", "שמיעת עד באופן דחוף" – זאת אומרת, הסעיף הזה כמעט לא יתקיים ואנחנו נלך פשוט לקיום דיון הוכחות בנוכחות פיזית.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
בסדר. אני מבין "בית משפט", "בקשת פרקליט מחוז", או "בקשת בא כוחו של העצור או האסיר". כשבא כוחו של העצור או האסיר מבקש, למה זה "במקרה חריג מטעמים מיוחדים שיירשמו"? לא ברור לי.
ישי שרון
¶
זאת הייתה התפיסה, שדיון הוכחות ב-VC זה דבר קשה מאוד. אנחנו מוכנים לעשות את זה כשזה בהסכמה, וכשזה לא, זה חריג מאוד. אם אין הסכמה וזה מקרה דחוף - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
לא הייתי כותב גם "מקרה חריג", גם "בקשת פרקליט מחוז או ראש יחידת תביעות" וגם "מטעמים מיוחדים שיירשמו".
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני מבין, אבל אני אומר שיש פה גם חסם פרוצדורלי של פרקליט מחוז, גם מקרה חריג וגם טעמים מיוחדים שיירשמו.
נועה ברודסקי לוי
¶
אולי אפשר רק לחדד את פסקה (1) לגבי העניין של מועד אחר, כי זה לא עניין של לדחות למועד אחר, אלא שזה באמת בימים הקרובים, בגלל עניין ההכרזה, אם שם היה אפשר מעט - - - אני לא אומרת לוותר על (1).אולי זה לא רק עניין של דחייה למועד אחר.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
זה לא עניין של דחיפות כמו בהכרזה מלאה. פה ההכרזה ארוכה יותר, של חודש, ויש סיכוי טוב שלאחר מכן היא תוארך בעוד חודש.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הכל יכול להיות. בהכרזה מלאה, היה אפשר להכריז יומיים או שלושה. בהכרזה ביטחונית, כבר חודש אנחנו חיים בתוכה וגם לפני זה חיינו.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
להפך. המילים "לא ניתן לדחות את הדיון למועד אחר" לא מתאימות להכרזה של חודש, אלא של שבוע. צריך להיות כתוב "ששוכנע כי דחיית הדיון למועד - - - שלתום ההכרזה איננו מתאים בנסיבות העניין".
היו"ר שמחה רוטמן
¶
המילה "לא ניתן" חזקה מאוד. אנחנו מדברים על מקרה חריג, טעמים מיוחדים שיירשמו, בקשת גורם בכיר בתביעה. בית המשפט מורה את זה ואומר ש"בלבד ששוכנע שהשתתפות העצור או האסיר בדיון בהיוועדות חזותית לא תביא לפגיעה בו". בנושא של דחיית הדיון למועד אחר, לגביו הייתי משנה ל"וכי לא ניתן - - - "
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אי אפשר להגיד "אתה חייב לתת ביטוי" כשיש פה 17 דברים שנותנים ביטוי. זה לא עובד ככה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
יישר כוח. "ובלבד ששוכנע כי השתתפות העצור או האסיר לא תביא לפגיעה בו, ובשים לב למועד אליו ניתן לדחות את הדיון ולקיימו בנוכחות". זה הסדר ההוכחות. בסעיף 14 אמרנו שנצמצם רק לנשיא, לא?
היו"ר שמחה רוטמן
¶
לא, אותו הדבר. אמרנו שנצמצם את זה.
דיון בנוכחות בתקופת תוקפה של הכרזה על הגבלה ביטחונית
14.
בתקופת תוקפה של הכרזה על הגבלה ביטחונית, רשאי נשיא בית המשפט, סגנו או שופט שהנשיא הסמיך לכך, להורות, מטעמים מיוחדים שיירשמו ולאחר ששמע את עמדת הצדדים, כי דיון שניתן לקיימו בהיוועדות חזותית לפי סימן זה, וכן דיון שנשמעת בו עדות לפי סימן ה' לפרק ה' לחוק סדר הדין הפלילי, יתקיים בנוכחות העצור או האסיר, בהתחשב בין היתר בחומרת העבירה, פרק הזמן שהעצור או האסיר נמצא במעצר או במאסר, דחיפות קיום הדיון, והנזק שעלול להיגרם אם יידחה הדיון ולאחר שקיבל את עמדת שירות בתי הסוהר לעניין הסיכון הביטחוני הכרוך בהבאתו של עצור או אסיר לדיון וששקל את הוראות סעיפים 3(ו) 4(ג); עמדת שירות בתי הסוהר לעניין זה יכול שתוגש במעמד צד אחד; לעניין זה, עמדת תובע תוגש באישור פרקליט מחוז או ראש יחידת התביעות.
מה זה 3(ו) ו-4(ג)?
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הסעיף הזה נועד לאפשר להורות לכל דיון שיכול להתבצע ב-VC, שיתקיים בנוכחות העצור או האסיר.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
כמובן. הדיון שהתקיים בנושא הזה לא היה על הכרזה מלאה. בהכרזה המלאה הוספנו שני מקרים אחרים. כאן אמרנו שאנחנו רוצים שזה יבוצע רק על ידי נשיא או סגנו. זה לא "או שופט שהוא הסמיך".
היו"ר שמחה רוטמן
¶
ולכן יגיש פרקליט המחוז בקשה לנשיא בית המשפט המחוזי הרלוונטי ויגיד לו "אני בבעיה עם דיוני ההוכחות. אני מבקש שתיתן הוראה", והוא ישמע את הוראת שירות בתי הסוהר, ושירות בתי הסוהר יבוא איתו בדברים. יעשו את כל השיחות והדיונים הללו נשיא בית המשפט יחד עם פרקליט או סגנו.
ענבל ברנסון יהודאי
¶
סיכמנו שלא יהיה כתוב "רשאי נשיא", אלא "לבקשת פרקליט מחוז או ראש שלוחה - - - " שהם יהיו המתכללים של האירוע הזה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הסנגוריה תתנגד בצדק. העמדה בנושא הזה תוגש על ידי פרקליט המחוז, והוא יהיה הגורם המתכלל. יכול להיות שהסנגור יבקש מסיבותיו שלו, ואנחנו צריכים - - -
ישי שרון
¶
הוא יבקש את תגובת שב"ס ותגובת הפרקליטות. הפרקליטות תגיש את התגובה שלה באמצעות הגורמים האלה. שב"ס יגישו את חוות הדעת שלהם, שיכולה לדון במאמץ - - - ובית המשפט יחליט מה לעשות.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
מבחינת הפשטות, בעבירות ביטחון בדיונים שעליהם החליט בית המשפט מכוח סעיף 14, תצטרכו להביא עצורים ואסירים ביטחוניים רק לפי הוראות סעיף 14. אין הוראה נוספת שמחייבת אתכם להביא אסירים או עצורים. גם אם מישהו רוצה לקיים דיון הוכחות הוא צריך לעבור - - - באסירים ביטחוניים רגילים אתם תצטרכו להביא רק לדיונים שיורה עליהם בית משפט בהתאם להוראות סעיף 14. לאסירים מינהליים קטינים יהיה סעיף 14 מיוחד. יהיה סעיף מיוחד לאסירים מינהליים מקבילה ל-14, שהוא זהה, ויהיה סעיף לאסירים מינהליים קטינים, שם נבטל את דרישת "מטעמים מיוחדים שיירשמו".
לגבי עצורים בעבירות טרור לא חמורות, הם יצטרכו להגיע לדיון מעצר ראשון בפני שופט. כל השאר יהיה לפי המנגנון של סעיף 14.
ישי שרון
¶
אמרת שבקרב קטינים עצורים מינהליים לא יחול הסעיף "מטעמים מיוחדים שיירשמו". מה לגבי קטינים עצורים פליליים?
נועה ברודסקי לוי
¶
אמרנו שקטינים שהם עצורים מינהליים יובאו לדיון הוכחות. עכשיו מדובר בקטינים ביטחוניים.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אמרתי שיחולו בעניין הקטינים אותן הוראות שיחולו על בגירים, מלבד העובדה שלגביהם בית המשפט ישקול גם את טובת הקטין או את - - - אם רוצים לכתוב, אפשר לכתוב את זה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
לעצירים מינהליים לא הקדשתי אפילו דיון אחד. בקרב עצירים לא מינהליים, לא יכולים לעבור 14 יום בלי שיראו שופט.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
בהוכחות, אמרתי שאני לא מוכן לייצר הסדר נפרד. לגבי הוכחות השארנו את זה לדיון. העליתי רעיון פרלימינרי ואמרתי שנדון בזה כשנגיע לסעיף עצמו. לגבי קטינים אמרתי שאני מעריך, ובוודאי קטינים שיידונו על עבירות טרור שאינן חמורות, שהם יובאו להוכחות בשלב מהיר יותר מהרבה מאוד סיבות, וששיקול הדעת יהיה. מאחר שבנושא הקטינים, העמדה של שירות בתי הסוהר תהיה פחות נחרצת כי הם יודעים שהקטינים מוחזקים באגף נפרד והיכולת שלהם לבוא ולהגיד במעמד צד אחד דברים לגביהם תהיה שונה - - -
נועה ברודסקי לוי
¶
זה לא שיקול דעת רחב לבית המשפט. אנחנו אומרים לבית המשפט, רק במקרים רק מטעמים מיוחדים שיירשמו, במצבים מסוימים מאוד.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אלה לא מצבים מסוימים מאוד. המקרים החריגים כן. כתבנו כך – "טעמים מיוחדים שיירשמו". צריך לשמוע את עמדות הצדדים ולהתחשב ב"חומרת העבירה, פרק הזמן שהעצור או האסיר נמצא במעצר או במאסר, דחיפות קיום הדיון, והנזק שעלול להיגרם אם יידחה הדיון". אפשר להוסיף שאם מדובר בקטין, זה יהיה לטובתו, והסעיף יהיה פשוט ואחיד לכולם.
סעיף 12(א)(1) זו המקבילה?
היו"ר שמחה רוטמן
¶
**דיון בשחרור על
תנאי, עתירת אסיר, עתירה על החלטת היחידה לשחרור ממאסרים קצרים או ועדת שחרורים
והחזקת אסיר בהפרדה בהכרזה על הגבלה ביטחונית
12.
(א)
(1) על אף האמור בסעיף 16(א) לחוק שחרור על־תנאי ממאסר, הוראות סעיף 9 וסעיפים 14 עד 16 יחולו גם לעניין דיוני ועדת השחרורים בתקופת תוקפה של הכרזה על הכרזה ביטחונית בשינויים המחויבים, ובשינויים אלה: בסעיף קטן (ה), במקום "נשיא בית משפט, סגנו או שופט שהנשיא הסמיך לכך", יקראו "יושב ראש ועדת שחרורים"; ואולם דיון בעניין ביטול שחרור על תנאי לפי סעיפים 20 עד 21ב לחוק שחרור על-תנאי ממאסר יתקיים בעניין עצור או אסיר המוחזק על ידי שירות בתי הסוהר באמצעות היוועדות חזותית אף ללא הסכמתו של האסיר.
(א) בסעיף 3(ב) סיפה, במקום "נשיא בית משפט, סגנו או שופט שהנשיא הסמיך לכך", יקראו "יושב ראש ועדת שחרורים";
(ב) בסעיף 14 במקום "נשיא בית משפט ובהעדר נשיא – סגנו", יקראו "יושב ראש ועדת שחרורים";
(ג) בסעיף 15(2)(א) יראו כאילו מדובר באסיר, בחברי ועדת השחרורים, בסנגור ובבא כוח היועץ המשפטי לממשלה.
ואולם דיון בעניין ביטול שחרור על תנאי לפי סעיפים 20 עד 21ב לחוק שחרור על תנאי ממאסר בעניינו של עצור או אסיר המוחזק על ידי שירות בתי הסוהר, יתקיים באמצעות היוועדות חזותית אף שלא בהסכמתו של האסיר.
(2) על אף האמור בסעיף 19 לחוק שחרור על-תנאי ממאסר, החליטה ועדת שחרורים שלא לשחרר על-תנאי אסיר, בדיון שהתקיים על דרך של היוועדות חזותית ללא הסכמתו של האסיר, לפי סעיף 9(ב), תשוב ותדון הוועדה בעניינו של האסיר בנוכחותו, אם האסיר ביקש זאת, לאחר שלא תהיה עוד מניעה לעשות כן.
שמרית גולדנברג
¶
ביחס ל-12(א)(1), צריך באמת ב-9(ג) לעשות את ההתאמות ביחס בעד שחרורים, ו"במקום "נשיא, סגנו או שופט שהנשיא הסמיך לכך", לקרוא את ההוראות הרלוונטיות.
שמרית גולדנברג
¶
רק רגע, אני רק מסתכלת על 9(ה), כי אצלי זה לא הופיע. יש לי שאלה. אתה הקראת את הקטע שאצלי מחוק ב-(א). זה מופיע אצלכם בנוסח? כי אצלי לא.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
(ב) הוראות סעיף 9 יחולו על דיונים בעתירות אסירים, על דיונים בעתירות נגד החלטת היחידה לשחרור ממאסרים קצרים או ועדת השחרורים לפי סעיף 25 לחוק שחרור על-תנאי ממאסר, ובדיונים על החזקת אסיר בהפרדה לפי סעיפים 19ה עד 19ז לפקודת בתי הסוהר.
סעיף 9 אומר שיש רק VC.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
בסדר.
דיון אזרחי או מינהלי בתקופת תוקפה של הכרזה על הגבלה ביטחונית
13.
(א) על אף האמור בסעיף קטן (ב) [בסעיף קטן 9(א)], דיון בעניין אזרחי או מינהלי יתקיים בהיוועדות חזותית אף ללא הסכמתו של העצור או האסיר, ואולם רשאי בית המשפט לדחות את הדיון ולקיימו במועד שבו ניתן לקיים את הדיון בנוכחותו, לאחר שנתן לצדדים הזדמנות להשמיע את עמדתם; קבע בית המשפט כאמור, יידחה הדיון למועד קרוב ככל הניתן למועד פקיעת ההכרזה.
(ב) על אף האמור בסעיף קטן (א), דיון בסעד דחוף בעניין אזרחי או מינהלי יתקיים בהיוועדות חזותית אף ללא הסכמתו של העצור או האסיר, אלא אם כן קבע בית המשפט, מטעמים מיוחדים שיירשמו ולאחר שנתן לצדדים הזדמנות להשמיע את עמדתם, כי יש לדחות את הדיון ולקיימו במועד שבו אפשר לקיים את הדיון בנוכחות העצור או האסיר לאחר תום תקופת תוקפה של ההכרזה.
נועה ברודסקי לוי
¶
13(א) כן שונה מהפליליים. הייתה החלטה בדיון הקודם שככלל, בהליכים אזרחיים מפני שהדיונים האלה עלולים לקחת יותר זמן, אלא אם כן יתקיימו ורק בית המשפט יכול - - -
אביב ישראלי
¶
אמרנו את זה בדיון הקודם. יש מגבלה של קיום דיונים בהיוועדות חזותית. אפשר להוסיף ולהוסיף, וכנראה גם ההכרזה הביטחונית תתקיים כשיש - - - כל הדיונים מתקיימים כסדרם. המשמעות היא ששירות בתי הסוהר יידרש לתת להם מענה, והמשאבים של ה-VC מוגבלים.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אי אפשר להעריך. הרעיון הוא, במידה מסוימת, למשוך את החבל משני קצותיו. הרציונל הוא שאם הם היו אמורים לצאת, צריך לספק להם VC. אולי זה יהווה שיקול מבחינתכם להוציא אותו ולקיים דיון מעצר.
עידית צוריאל
¶
כאן ההסדר מחמיר יותר לכאורה, כי בסעיף 13 גם בהליכים אזרחיים מינהליים לא דחופים, לא נדרשת הסכמת העצור או האסיר כדי לקיים את הדיון ב-VC. סעיף (ב) מדבר על ההליכים של הקטינים, שמחריג הליכים דחופים. בסעיף 7 יש הסדר - - -
נועה ברודסקי לוי
¶
הדילמה הייתה לגבי ההליכים שקשורים בקטינים, בסעיף קטן (ג). בדיונים בעניינו של קטין, ברירת המחדל תהיה שהדיון כן יתקיים בדרך של היוועדות חזותית, גם אם אין הסכמה של העצור, אלא אם כן קבע בית המשפט - - - אני אבהיר שזה קטין שהוא ילדו של העצור. באותם המקרים, ברירת המחדל תהיה שהדיון יתקיים בדרך של היוועדות חזותית, גם אם אין הסכמה של העצור, ובית המשפט יכול לדחות את הדיון אחרי שהוא שמע את הצדדים, והכל בשים לב לטובת הקטין, מטעמים מיוחדים שיירשמו.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני חוזר על עמדתי. כאשר מדובר בקטין, עדיף שלא לקבוע ברירת מחדל. מספר המקרים מצומצם מאוד. אני רוצה החלטה לגופו של תיק. זאת אומרת, בעניין של האם לדחות או האם לקיים ב-VC למרות שהוא מתנגד, כאשר מדובר בהורה של קטין, יכול להיות שיהיו מקרים שבהם טוב שהדיון לא יידחה, יכול להיות שטוב לקטין שהוא יראה את אבא שלו בדיון או שלא יראה אותו. אינני יודע. זה דורש הכרעה נקודתית. אני לא רוצה לקבוע ברירת מחדל.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
לדיונים הדחופים יש הוראה כללית, וכאן נכתוב שבשיקול הדעת כאשר מדובר בדיון שעוסק בעניינו של קטין, יוסיף לזה בית המשפט את שיקול טובת הקטין.
עידית צוריאל
¶
אני לא מדברת על דיון דחוף, אבל למשל הליכים מכוח חוק הנוער, טיפול והשגחה, והליכים כאלה שהם לא בהכרח דחופים הם עדיין הליכים שבמהות שלהם אנחנו רוצים לאפשר שיתקדמו ולא יידחו, כמו הליכים אזרחיים אחרים. לכן, לצורך העניין גם אם זו לא החלטה מיידית של הוצאת ילד מהבית, אלא החלטה על אופן הטיפול בו או אי-הסכמה בין ההורים או בין הרווחה להורים על דרכי טיפול.
גם אם זה לא דחוף, ההנחה היא שמהותית, אלה דיונים שאנחנו לא רוצים שיידחו עכשיו חודשים, אלא שיתקיימו. יש סעיף כללי בחוק שאומר שאפשר לקיים דיונים בנוכחות פיזית, במקרים שבהם זה נדרש. אולי זה יכול להתאים לסוג כזה של הליכים.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
זה סעיף 14. סעיף 14 עוסק בכל דיון שניתן לקיימו בהיוועדות חזותית, ומאחר וניתן לקיים את הדיון בהיוועדות חזותית בהחלטת בית המשפט, סעיף 14 חל עליו. אם יבוא בית המשפט ויקבע שצריך נוכחות פיזית, יבוא ויקבע. אם בית המשפט יקבע שצריך נוכחות חזותית, יקבע שצריך לדחות. אם יקבע שצריך לדחות – לדחות. לגבי קטינים לא קובעים ברירת מחדל בדרך כלל.
עידית צוריאל
¶
הבעיה היא שאם לא קובעים הסדר מיוחד בהליכים כאלה, אתה נותן יותר כוח להורה שהוא עצור או אסיר לדחות את הדיון כי לא מסכים לקיום הדיון בהיוועדות חזותית, וזה משהו שאנחנו לא רוצים לאפשר.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הנוסח שהיה קודם נקבע בתקופת הקורונה לפי חוק אימוץ ילדים ובהליכים לפי חוק טיפול הנוער וטיפול והשגחה. לטעמי, צריך שיראו אותם כהליכים דחופים, ויחול בהם הדין של דיון דחוף.
נועה ברודסקי לוי
¶
אפשר לקבוע לגבי אימוץ ולגבי - - - חוק הנוער, שיתקיים דיון ב-VC אם אין, ואם יש מטעמים מיוחדים שיירשמו, בית המשפט יוכל לדחות, והכל בשים לב לטובת הקטין. אפשר להוסיף בהערה בסעיפים הקטנים האחרים, שבהחלטת בית המשפט, אם מדובר בעניינו של קטין, הוא יביא בחשבון בכל מקרה את טובתו של הקטין.
הצעה לתיקון
¶
(ג) בדיון בהליכים לפי חוק אימוץ ילדים, התשמ"א–1981, ובהליכים לפי חוק הנוער (טיפול והשגחה), אם העצור או האסיר הוא הורהו של הקטין, יתקיים הדיון בדרך של היוועדות חזותית אף שלא בהסכמתו של העצור או האסיר, אלא אם כן קבע בית המשפט לאחר שנתן לצדדים הזדמנות להשמיע את עמדתם כי יש לדחות את הדיון, והכול בשים לב לטובת הקטין.
אני מוחק את "מטעמים מיוחדים שיירשמו", כי טובת הקטין היא טעם מיוחד בפני עצמו, ואני קובע שברירת המחדל היא קיום הדיון.
עידית צוריאל
¶
יוצרים הסדר שלילי על שאר ההליכים שיכולים להיות קשורים גם בקטינים, במזונות, במשמורת ובדברים אחרים, ולא יראו אותם כהליכים דחופים, והמסקנה תהיה שהם לא צריכים להתקיים.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
עלו בעיות ממה שהיה בקורונה? פנו אליכם עם תלונות? בקורונה היה הסדר מיוחד ל-VC שהתייחס לשני החוקים האלה ולא לחוקים אחרים. זה יצר הסדר שלילי?
אביב ישראלי
¶
מה - - - שנפנה ל-(4)(ד) ונכניס את הסעיפים האחרים. הכנסתם חלק מהסעיפים והפניתם לסעיף (4). בכל מקרה, לסעיף (4)(א) לא ניתן להפנות כי נכתב בו שבית המשפט צריך לוודא את קיומם של התנאים המופיעים בסעיף 2 לתקנות, שזה מה שאמרנו שאי אפשר להחיל.
אביב ישראלי
¶
צריך לעשות התאמה לגבי 15(ו), כי התקנות יוצאות מנקודת הנחה שיש איש קשר של שירות בתי הסוהר. אם הדיון מתקיים במשטרה, זה לא מתקיים. צריך לעשות התאמה, ושזה יחול גם ביחס - - -
אביב ישראלי
¶
אין בעיה, נמצא פתרון. צריך רק לנסח את הדברים. אפשר להטיל את האחריות על משטרת ישראל או על שירות בתי הסוהר, לפי העניין ולמסור את הפרוטוקול.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
"לשירות בתי הסוהר או למשטרת ישראל" – בלי "לאיש הקשר מטעם". קראנו את סעיף 16 ואת סעיף 17.
נועה ברודסקי לוי
¶
כן, שינינו את מספרי הסעיפים. זה עניין של אופן קיום הדיון במקרה של אדם עם מוגבלות.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
ירד מהפרק. אין הבאה פיזית של עצורים מינהליים. הוראות סעיף 14 חלות גם לגביהם, וגם לגביהם בית המשפט יכול לתת הוראה מיוחדת. לגבי עצירים מינהליים קטינים, סעיף 14 יחול עליהם, רק בלי "מטעמים מיוחדים".
אביב ישראלי
¶
בסעיף הקריטריונים להכרזה, בנושא הערות פיקוד העורף, החרגנו את זה ביחס להכרזה הביטחונית.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
דיווח לכנסת
29.
הגופים שלהלן ידווחו לוועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת, בכתב, עד ליום ה־10 בכל חודש, על העניינים שלהלן, בפילוח לפי מחוזות, ומקומות מעצר ומאסר;
"לגבי כל יום"?
אפרת חקאק
¶
אני אגיד משהו על הדיווח. הדיווח הוא גם כדי להיות בטוחים שהמערכות אוספות את הנתונים במהלך הדרך.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
(1)
נציב בתי הסוהר –
(א) מספר העצורים שנקלטו במקומות מעצר ובבתי הסוהר שבאחריות שירות בתי הסוהר בכל יום בתקופה שלגביה נמסר הדיווח;
אנחנו מדברים במצב של הכרזה מלאה, או שהם צריכים לדווח גם כשאין הכרזה מלאה?
היו"ר שמחה רוטמן
¶
כשיש הכרזה בתוקף, אז זה יהיה, אבל אני תוהה לעצמי האם דיווח לפי (1)(א) הוא רלוונטי. (א) לא מכביד עליכם מדי, אבל זה לא משנה. זה סתם מנער את מה הוא רלוונטי כשיש לי הכרזה ביטחונית ואין לי הכרזה מלאה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
בסדר, נשאיר את זה כרגע ונראה.
(א) מספר העצורים שנקלטו במקומות מעצר ובבתי הסוהר שבאחריות שירות בתי הסוהר בכל יום בתקופה שלגביה נמסר הדיווח;
(ב) מספר העצורים והאסירים שהשתתפו בדיונים בהיוועדות חזותית, מספר העצורים או האסירים שהשתתפו בדיונים בשיחה טלפונית ומספר העצורים והאסירים שהובאו לדיונים בבתי משפט; דיווח כאמור יימסר גם לשר, לשר לביטחון לאומי וליועץ המשפטי לממשלה;
צריך לייצר את זה בנפרד לביטחוניים וללא ביטחוניים.
אביב ישראלי
¶
בשגרה זה פחות או יותר אותם דיווחים, ואנחנו נדרשים - - - שגרה וההסדר של השגרה של ההיוועדות החזותית - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
האם פה אני לא צריך לדעת את העצורים או האסירים שהשתתפו בדיונים בהיוועדות חזותית הובאו לחלוקה לביטחוניים לא ביטחוניים?
היו"ר שמחה רוטמן
¶
לצורך העניין אני אמור לדעת כמה עצורים נקלטו שהם עצורים בכלל המערכת, כמה עצורים נקלטו שהם עבירות ביטחוניות, כמה עצורים נקלטו שהם עצורים לעבירות טרור לא חמורות.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אם מספר העצורים שנקלטו רלוונטי לי למשהו, אני חושב שהוא רלוונטי לדעת – כמה מהם עצורי ביטחון, כמה מהם לא עצורי ביטחון, כמה הם עצורים ביטחון קטינים. זה רלוונטי. אבל אם זה סתם מספר סטטיסטי, מה הוא נותן לי?
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הוא נותן, וזה הגיוני. אני גם צריך את המידע הזה. אני צריך לדעת כמה עצירי ביטחון קלטת לצורך העניין בכל יום, בוודאי עם עבירות טרור לא חמורות, ואז אני יודע כמה דיוני מעצר ראשונים היית צריך להביא. נכון?
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אבל גם כשאתה תבוא אליי עם הכרזה, אני ארצה לדעת מה היה בתקופה שלא הייתה הכרזה. אני צריך רפרנס.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
גם אתה צריך את הרפרנס הזה, כדי לבוא ולהגיד לי "תשמע, עד עכשיו קלטתי כל יום 100 אסירים ביטחוניים ועכשיו קלטתי בשבוע האחרון 1,000" ואני אומר לך "עכשיו אני חייב הכרזה ביטחונית", יש לי גידול. כשנבוא לדון בשאלת הצורך בהכרזה בלי זה אנחנו סתם עומדים באוויר.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
מובן. השאלה היא למה אני צריך את הדיווח כשאין הכרזה. בואו נצא מתוך נקודת הנחה שיש הכרזה, כי תהיה הכרזה, אז לכן אתה תגיש את הדיווח הזה, מן הסתם, לאורך כל תקופת החוק, או לפחות לחלק המשמעותי שלו. אז לכן זה לא באמת משנה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
בסדר. זה מקושר להכרזה. ואז אני צריך לדעת לא רק את מספר העצורים, אלא אני צריך מספר עצורים מפולחים – לעצורים ביטחוניים, עצורים לא ביטחוניים, אסירים ביטחוניים ואסירים לא ביטחוניים, ועבירות טרור לא חמורות, וקטינים ביטחוניים. לגבי כלל האוכלוסייה - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני יודע. אנחנו עוברים על זה עכשיו. (1)(א) זו החלוקה שצריכה להיות. ב-(1)(ב) זה כמה השתתפו ב-VC, כמה טלפונית וכמה הובאו לבתי משפט.
גאל עזריאל
¶
לא, זה לא באופן כללי כמה היו ב-VC. השאלה היא אם היו כאלה ב-VC שזה ברירת המחדל וכמה השתמשו בסעיף של החריג וכמה דחו דיונים - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
שניה, שניה. שירות בתי הסוהר צריכים להגיד לי כמה הם הביאו ל-VC, וכו', והם צריכים להגיד לי - - -
ענבל ברנסון יהודאי
¶
- - - הכרזות, אחרת זה לא נותן כלום. אם יש הכרזה על הגבלה מלאה, אין בעיה, כי זה כולם. אם יש הכרזה ביטחונית, אז חוץ מהביטחוניים שמעלים ל-VC את הרגילים שמעלים לפי הוראת השעה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
בסדר. עכשיו אני אומר ש"מספר העצורים והאסירים שהשתתפו בדיונים בהיוועדות חזותית, מספר העצורים או האסירים שהשתתפו בדיונים בשיחה טלפונית ומספר העצורים והאסירים שהובאו לדיונים בבתי משפט" צריך להיות לפי אותה חלוקה, אותו פילוח. זאת אומרת, בהנחה הסבירה שלא נהיה בהכרזה מלאה למעט זמן קצר מאוד, אתם תצטרכו להגיד לי "מבין הביטחוניים הבאנו פיזית כך וכך, בעבירות קטינים הבאנו כך וכך". זה הפילוח.
סג"ד כנרת צימרמן
¶
יש לנו נתון של כמה אסירים עולים ב-VC לפי בית סוהר. להתחיל לפלח את זה מכל אחד מהאסירים שעלה ב-VC מבית הסוהר זה מורכב יותר. אם אלה בתי סוהר של ביטחוניים, זו לא בעיה. אבל אם אלה בתי סוהר מעורבים, זה כבר - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הבנתי. אתם צריכים בעצם לתת דיווח על עצורים ואסירים שהשתתפו בדיונים בהיוועדות חזותית, ואלה שהשתתפו בדיונים ושהובאו לדיונים בבית משפט – לגביהם אני צריך את הפילוח. רק לגבי אלה שהובאו לדיונים בבתי משפט. רק הביטחוניים.
אביב ישראלי
¶
אפשר לתת פילוח מלא כי אנחנו גם ככה נותנים את הפילוחים האלה והם קיימים. אנחנו יכולים לציין בדיווח, אני אגיד את זה לפרוטוקול, לא נראה לי שנצליח לתת לזה ביטוי בהסדר, אבל אנחנו יכולים להגיד איזה ביטחוני ואיזה אגפים מעורבים, ושם איזה מתקן יהיה מעורב ואי אפשר לדעת כמה מתוכם זה ביטחוני וכמה זה שגרה - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הבנתי את זה. אבל אני כן ארצה להוסיף לכם דיווח – שזה יותר למחלקה המשפטית ופחות לבתי הכלא – בכמה תיקים התבקשה עמדתכם. הרי באופן עקרוני אתם תצטרכו להעביר חוות דעת. אני רוצה לדעת בכמה תיקים ביקשו את עמדתכם.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
לא. כמה מקרים התבקשה לפי סעיף, להפנות לסעיף. יש סעיפים שצריך חוות דעת של שירות בתי הסוהר. מה הבעיה בזה?
ר"כ אסף שרף
¶
אני לא בטוח שאפשר לעשות פילוח לפי סעיפים. אפשר להגיד, למרות שגם זה ידני, כמה חוות דעת כאלה הוגשו לפי הנתונים שיש בידנו. זה ידני, זה לא משהו שנשלף במערכת. אבל חלוקה לפי סעיפים, אלא פשוט מספר הפעמים שבהם - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני נותן לך פה עצה טובה, תעשה מה שאתה רוצה. אני חושב שטוב לך לאסוף את הנתונים האלה וטוב לך להביא אותם לוועדה. קבל את עצתי הטובה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני יודע. אז טוב לך שתהיה חובת דיווח כזאת, ואתה תגיש פעם ב. תגיד "ביקשו ממני לפי סעיף כך וכך" ותעשה. בסופו של דבר בן אדם או שני אנשים שמטפלים בזה, נכון? שיעשו לעצמם טבלת אקסל ויעבירו את הדיווח וזה לא יהיה ידני. הרי אתם יושבים וכותבים את חוות הדעת או מעבירים אותה, רק הרעיון בסופו של דבר הוא שיהיה לזה תיעוד כדי שנדע, ונדע בעיקר שאתם נתתם חוות דעת בעשרה מקרים ויצאו 30 מקרים ואז גילינו ש-20 איש יצאו בהליכים שבעצם היו לא כחוק. כדאי שנדע אם זה קטינים או לא קטינים. אתם אוספים את הנתונים האלה – דווחו עליהם.
אפרת חקאק
¶
אני מעדיפה שזו תהיה הערה לפרוטוקול. ברור שהם ירצו לאסוף את הנתונים מאשר לכתוב את זה ב - - - כי זה קצת מצחיק לכתוב כמה פעמים הם צייתו לחוק.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אה. אבל כל מטרת דיוני המעקב בין היתר היא לגלות כמה פעמים מצייתים לחוק. זה חלק ממנגנון הפיקוח.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
על (א) ועל חלק מ-(ב) – רק על ההבאה הפיזית.
(2)
מנהל בתי המשפט –
(א) מספר הדיונים שהתקיימו בדרך של היוועדות חזותית בתקופה שלגביה נמסר הדיווח, בסיווג לפי סוג הדיון;
(ב) מספר הדיונים בוועדות השחרורים שהתקיימו בהיוועדות חזותית, ומספר הדיונים כאמור שהתקיימו בנוכחות;
(ג) מספר בקשות המעצר הראשונות לפי סעיף 13;
מה זה?
היו"ר שמחה רוטמן
¶
לדעתי אין איך לדווח על זה. יהיה לך דיווח של שב"ס, ונוסיף גם דיווח של משטרת ישראל, כמה דיונים בנוכחות התקיימו, ואפשר יהיה להשוות את זה למספר העצורים הקטינים. זה יהיה לך הנתון. הם ידווחו לך כמה הם הביאו לדיון בנוכחות על עבירות טרור שאינן חמורות, הם יגידו לך כמה נעצרו עליהם, ויהיה לך כמה הם הביאו בנוכחות, ואם יהיה לך מספר תואם, את תדעי שזה קורה בהתאם לחוק.
ישי שרון
¶
אני כן רואה ברישה ערך. אם יש לי הכרזה מלאה של שבוע, אני רוצה לראות שהמעצרים הופחתו בתקופה הזאת. לגבי הסיפה – אני לא יודע. תמיד היינו עושים את הסינכרוניזציה - - -
חנית אברהם בכר
¶
לא, אבל הסיפה לא רלוונטית. זה היה שלב שהוספנו את ההכרזה החלקית ואז נוסף הדיווח הזה וזה הועתק מהחוק של הקורונה, שאז דובר על מספר עצורים מסוים שיובא כל יום ואז יכולנו להגיד כמה אנשים הובאו פיזית - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
טוב. אני יכול לכתוב: (ג) מספר בקשות המעצר הראשונות לפי סעיף 13, מספר בקשות המעצר הראשונות לפי סעיף 21, שהוגשו לבתי המשפט בכל יום בתקופה שקדמה למועד הדיווח;
זהו.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
שניה, רק בואו נסיים קודם. בסעיף (3): "ראש ענף ארגון וביקורת של יחידת בתי הדין הצבאיים – מספר בקשות המעצר...." זה גם אותו הדבר, כדי לבדוק את החיוניות.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אבל אני חושב שנכתוב בתקופה בה יש הכרזה לפי סעיף 2 ואת יחידות בתי דין וקמצ"ר זה בתקופה שיש הכרזה לפי סעיף 22.
(4)
קצין משטרה צבאית ראשי –
(א) מספר העצורים שנקלטו בחדרי משמר ובבתי הסוהר הצבאיים בכל יום בתקופה שלגביה נמסר הדיווח;
(ב) מספר הדיונים שהתקיימו בהיוועדות חזותית, שהתקיימו בשיחה טלפונית ומספר הכלואים שהובאו לדיונים בבתי הדין הצבאיים;
(ג) מספר הדיונים בוועדה לעיון בעונש שהתקיימו בהיוועדות חזותית, מספר הדיונים כאמור שהתקיימו בשיחה טלפונית ומספר האסירים שהובאו לדיונים בוועדה לעיון בעונש; דיווח כאמור יימסר גם לשר הביטחון ולפרקליט הצבאי הראשי.
רפ"ק ירון קנטר
¶
אני ירון מחטיבת התביעות. לדעתי ליאורה אמורה להיות בזום, אבל למיטב הבנתי בכל מקרה - - -
רפ"ק ליאורה סולטן
¶
שמעתי, ואני כבר אבדוק את זה עם הגורמים של אג"מ, כי למעשה מי שאמון על זה - - - אם אתם זוכרים לפני מספר דיונים הבאנו גורם מאג"מ שיסביר את ההתנהלות הזו ואני צריכה לבדוק אם הם יוכלו כמובן להתחיל ולספור את אותם דיונים שהתקיימו ב-VC או בטלפון.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אתם גוף היררכי. שיוציאו הנחיה שאומרת שעל כל דיון כזה צריך לשלוח דיווח לגורם כלשהו במטה הארצי שמטרתו לספור את הדיווחים האלה.
אפרת חקאק
¶
אני חושבת שמה שחשוב שאתם תדווחו על הדיונים שיתקיימו ב-VC, לא אמורה להיות לכם אופציה לדיון בטלפון.
גאל עזריאל
¶
דיוני המעצר יהיו ב-VC, נכון? לא משנה אם הם בשב"ס או בתחנת המשטרה. איפה שהם יהיו, יקיימו דיון ב-VC.
ישי שרון
¶
מעבר לזה, ראינו שלפעמים גם האנשים האלה נשארים לא רק לדיון הראשון. גם את זה ראינו בחלקים מסוימים של המשבר.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
ברגעים הראשונים של המשבר זה חל על כולם. למיטב הבנתי לא הייתה סיטואציה שבתחנות משטרה אדם מוחזק זמן רב בתחנת המשטרה ו בגלל שהוא ביטחוני מובא רק ב-VC.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
סליחה, כשאני עושה הכרזה על הבעיות של שירות בתי הסוהר אני מנסה להבין מה הרציונל להוציא מישהו מאיזה אגף בכליאה ובגלל זה בתחנת משטרה לא מביאים אותו לשופט. לכן שאלתי אם ההוראה הזאת קיימת. אני לא רואה אותה קיימת ואני גם לא רואה בה צורך.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אבל למיטב הבנתי לא הייתה סיטואציה שבתחנת משטרה אחד מובא והשני לא מובא בגלל שהוא ביטחוני והוא לא ביטחוני.
גאל עזריאל
¶
השאלה היא לא אם זה קרה, אלא יכול לקרות שאדם שהוא במקרה עצור ביטחוני וגם היה יכול להיות עצור פלילי, עצור ביטחוני, יכול להיות שהוא נשאר יותר מ-24 שעות בתחנת המשטרה ועוד לא הועבר לשב"ס. זאת השאלה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
לא, זו לא השאלה, כי אם הוא נמצא בסיטואציה הזאת, משטרה לא תבחין בשאלת הבאתו לבית משפט בין היותו ביטחוני ללא ביטחוני.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אז אני מנסה להבין איפה הסעיף שאליו אתם מתייחסים, כי אני הבנתי שהסעיף הזה חל על הכרזה מלאה - - -
נועה ברודסקי לוי
¶
אני רק אציין שבחוק גם של החודש לא ציינו את זה במפורש, המצב שבו ציינו את זה במפורש היה כשבאו אליהם עם ההקראה עם - - -
גאל עזריאל
¶
קודם כל, בואו נתקן לפרוטוקול שכן היה נכון שזה לא מבחין בין תחנת משטרה לבין החזקה בשב"ס, נכון? אחרי שעברנו על הסעיף.
גאל עזריאל
¶
לפי מה שהיו"ר אומר כרגע הוא לא חשב שזה לא חל על - - - כי אין סיבה כי הם לא נכנסים עדיין באגף הכליאה של השב"ס.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
לא רק בגלל אגף הכליאה. זה נכון שאגף הכליאה זה השיקול המרכזי, אבל אני אומר כי עניין שבפרקטיקה בזמן הכרזת טילים זה חל לגבי תחנות משטרה, וזה כתוב במפורש. אנחנו מדברים על הכרזה, כאמור יכול להיות שתינתן גם לגבי מקום שבו מוחזקים. יש התייחסות למקום. ואז אנחנו יכולים לבוא ולהגיד "מתחנת משטרת ישראל...."
היו"ר שמחה רוטמן
¶
שניה. בסעיף (ב) לא נתנו את האפשרות. הייתה הצעה כזאת בהתחלה, להגיד שזה יחול על מקומות מעצר מסוימים. אמרנו שלא נעשה את זה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אבל ב-2 דיברנו במפורש גם על אפשרות לבוא ולהגיד "כלל המקומות בהם מוחזקים עצורים או אסירים באזור מסוים בארץ". הייתה אפשרות כזאת ב-2(א). ב-2(ב) אין אפשרות כזאת, היא ארצית.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
עכשיו את מדברת על איך פותרים את הבעיה. תחנות משטרה לא מחזיקות בן אדם מעל 24, כשיש צפיפות הן כן מחזיקות, האם הפטור חל לגביו או לא חל לגביו? יביאו אותו לבית משפט או שלא יביאו אותו?
אביב ישראלי
¶
אני מדברת על הכרזה מלאה והכרזה חלקית. ברגע שכתבנו את החוק, הייתה ראיה שצריך להחיל את זה גם על תחנות המשטרה עוד לפני שהיה את ההסדר של הביטחוניים. אני אעשה איזושהי התייעצות עם המשטרה ביחס להחלה רק של ההחרגה של הביטחוניים. ברור שההכרזה המלאה צריכה לחול גם - - -
נטלי מופסיק
¶
שלום, עוה"ד נטלי מופסיק מהייעוץ המשפטי של משרד הרווחה. אני אומר שוב שהסעיף כמו שהוא מנוסח עכשיו הוא מאוד בעייתי ועלול לפגוע ביכולת לקדם הליכים לטובתם ולממש הגנה על חייהם של קטינים. מילא אם יהיה סעיף אחד שכולל את זה, אבל הניסיון לבנות שני סעיפים נפרדים שדווקא הסעיף של הקטינים בו דחיית הדיון היא לא מטעמים מיוחדים שיירשמו אלא היא ממש עם יד קלה על ההדק במובן הזה שיש גם תמיד לצדדים, בטח להורים שלא רוצים שיוציאו מהם את הילדים, אינטרס לדחות את הדיון כמה שאפשר. היא תפגע ביכולת שלנו להגן על קטינים.
אני אומרת שוב, אין בעיה להשאיר את זה "רשאי בית משפט", אבל לאפשר דחיית דיון בלי ממש הידרשות לשאלה של לדחות דיון במצב שיש, אנחנו מדברים פה על חיים של קטין. זה נראה לי בעייתי מאוד, בטח כשהסעיף הקודם - - -
נטלי מופסיק
¶
אני רוצה להגיד שאנחנו בדקנו כמה דיונים כאלה היו בחודשיים האחרונים. סך הכל מדובר על 12 דיונים בהיוועדות חזותית. אני ממש לא רואה סיבה לא להמשיך ולאפשר את זה, גם כשהעצורים מתנגדים.
נטלי מופסיק
¶
אני חושבת שהקביעה בחוק שתקבע שדחיית הדיון תתאפשר בלי טעמים מיוחדים שיירשמו בהליכים האלה – שזה ממש הליכים קרדינליים להגנה על קטינים – תפגע ביכולת הזאת. צריך לזכור שלא מדובר רק בהליכים של הוצאת ילדים ממשמורת ההורים, שבעיניי זה קרדינלי לא פחות, אלא אפילו בהליכים של אשפוז פסיכיאטרי עם קטינים - - -
נטלי מופסיק
¶
אדוני, אני מסכימה. בעיניי, כל ההליכים של אימוץ וחוק הנוער הם דחופים, ולכן לא צריך סעיף נפרד. אבל ברגע שיוצרים סעיף נפרד, מקשים עלינו עוד יותר - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
כן, באמת זה נורא נורא דחוף לקיים, אם ילד מוחזק כרגע במקום שבו הוא מוחזק ואין שום דחיפות בנושא ומבקשים לקבוע דיון על השאלה "האם יפתחו את תיק האימוץ" ואין דחיפות בפתיחת תיק האימוץ.
נטלי מופסיק
¶
זו פחות הסוגיה של פתיחת תיק אימוץ. זה גם לא קטינים, זה מעל גיל 18. יכול להיות מצב שלדוגמה קטין שנמצא באמנת חירום שחייבים להוציא אותו ולהעביר אותו לאמנה רגילה, ואז אתה נכנס לשאלה "אבל הוא כבר באמנת חירום אז זה לא כזה דחוף". מצד שני הילד ממשיך להיקשר לאמנת החירום ואני לא נותנת לו לעבור לבית קבוע - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
וזה בדיוק ההבדל בין דחוף ללא דחוף. לא הבנתי, את רוצה שאני אקבע שכל ההליכים הללו דחופים?
נטלי מופסיק
¶
אני לא חושבת שצריך עוד סעיף נפרד לאימוץ וחוק הנוער. אני חושבת שההפך, כתיבה של סעיף נפרד מכניסה אותי - - -
נטלי מופסיק
¶
אזרחים ומנהליים? כן. אני חושבת שעדיף שזה יהיה ככה, רק שצריך לשים לב שגם בסעיף הכללי שתהיה התייחסות שאם מדובר בהליכים בעניינו של קטין, בית המשפט ישקול לפני קבלת החלטה גם את טובתו של הקטין. אמרנו את זה מההתחלה, מבחינתי אין שום צורך בשני סעיפים נפרדים.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
יש לי פשוט תחושה שבעוד חודש בדיון מעקב את תבואי ותגידי לי כמה זה נורא ואיום שלא כתבנו את זה, כי שופטים לא מגדירים לך את זה כדחוף, ולכן הם לא קובעים לך לזה דיונים.
נועה ברודסקי לוי
¶
נשאיר את זה בכללים הרגילים ורק נכתוב שבעניינו של קטין, זה יהיה בשים לב לטובתו של הקטין.
שמרית גולדנברג
¶
הערה קטנה לגבי הדיווחים של קמצ"ר בסעיף קטן (ג), לגבי הוועדה לעיון בעונש, לדעתי האפשרות של שיחה טלפונית הוסרה גם ביחס לדיונים האלה ואז לא צריך שם דיווח לגבי הרכיב הזה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
טוב.
ביטול חוק קיום דיונים בהיוועדות חזותית (הוראת שעה – חרבות ברזל)
35.
חוק קיום דיונים בהיוועדות חזותית בהשתתפות עצורים ואסירים הוראת שעה – חרבות ברזל), התשפ"ד–2023 – בטל.
מה זה?
יפעת רווה
¶
אנחנו צריכים הוראת מעבר שתאפשר לנו גם לכתוב את ההכרזה ולהחריג אותה כדי שלא נצטרך לעשות את זה במיוחד, שלא יהיו תקלות, משהו כמו שבוע שיאפשר לנו את זה.
אפרת חקאק
¶
בהארכת הפיילוט אנחנו ניסחנו ב-36 - - - אנחנו נכנסים לתוך חוק סדר הדין הפלילי ואומרים שהוראת השעה של חוק ההסדרים תהיה בתוקף עד לסיום תקופת חוק זה.
אפרת חקאק
¶
כרגע החוק מאפשר להאריך את הפיילוט בצו באישור הוועדה עד לשנתיים ממועד - - - אז אנחנו כן רוצים לוודא שהכוונה היא שאפשר להאריך את הפיילוט בצו.
נועה ברודסקי לוי
¶
החוק היום קובע שהוא בתוקף עד 31 בדצמבר 2023 עם אפשרות של הארכה של השרים בצו באישור ועדת חוקה עד שבסופו של דבר כל ההארכות הן עד שנתיים מאותו מועד. הכיוון שמוצע עכשיו זה שיוארך הפיילוט לתקופה של החוק שלנו, ואז השאלה האם רוצים גם לשמר את הסמכות הזאת של השרים להאריך את התקופה בתקופות נוספות - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אבל איך אני יכול לאשר לו להאריך אחרי שהחוק הזה פוקע בלי להפוך את זה לתיקון או קבע?
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני מבין מה אתם אומרים, אבל אם לצורך העניין אנחנו מחוקקים את החוק הזה, שבוע אחר כך ברוך השם פורץ השלום, מצב מיוחד בעורף כבר לא בתוקף והחוק הזה כבר לא בתוקף, ואז אומר השר "אני מאריך". הוא לא יכול להאריך. הוא גם לא יכול להאריך גם אם הוא מאריך לפני.
יפעת רווה
¶
שניה, אני אעשה סדר. אם זה עדיין לא פקע, אפשר לבוא עם צו, זאת אומרת אם המדיניות תהיה אחרת אפשר לבוא עם צו ועדיין להאריך את זה וזה יהיה בתוך החוק הזה. כמובן שברגע שמצב החירום יסתיים וזה יפקע אז כבר יהיה צריך לבוא עם חוק חדש.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
לא. זה תיקון עקיף שהופך להיות הוראת קבע. הוא לא בתקופת החוק הזה. אני מתקן את החוק שם – במקום שיהיה כתוב "31 בדצמבר 2023", יהיה כתוב "31 בדצמבר 2023 או תום תקופת מצב החירום המיוחד או תום תקופת חוק, זה לפי המאוחר".
יפעת רווה
¶
זה מה שמוצע, כשמוצע לשמר את הסיפה של אותו סעיף בחוק השגרה שמאפשר הארכה בצו, ובלבד שהוא עדיין לא פקע.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
"הוראות סימן זה יעמדו בתוקפן בתקופה שמיום ל' בשבט התשפ"ב (1 בפברואר 2022) עד יום י"ט בטבת התשפ"ד (31 בדצמבר 2023); שר המשפטים ... רשאים להאריך בצו את תקופת הוראת השעה לתקופות נוספות שלא יעלו במצטבר על שנתיים."
היו"ר שמחה רוטמן
¶
" או עד תום תקופת תוקפו של חוק קיום דיונים בהיוועדות חזותית בהשתתפות עצורים, אסירים וכלואים (הוראת שעה – חרבות ברזל), התשפ״ד–2023, לפי המאוחר".
היו"ר שמחה רוטמן
¶
תודה. וזה תיקון עקיף, והתיקון הזה לא פוקע. הוא יישאר, זה תיקון קבע, לא תיקון הוראת שעה.
גאל עזריאל
¶
למה להפנות לחוק הזה, שהוא הסדר עוד יותר חריג, במקום באמת להצדקה, כאילו להכרזה למצב מיוחד בעורף?
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אבל זה אותו הדבר. יש לזה תאריך התחלה ויש לזה תאריך סיום, אז תאריך הסיום יהיה "או 31 בדצמבר 2023, או תום תקופת תוקף החוק" זה וזה, לפי המאוחר.
גאל עזריאל
¶
אבל להתנות את זה בחוק הנוכחי של קיום הדיונים בחירום זה כבר בסופו של דבר להכריע מה יהיה בסעיף התוקף שהוא כנראה לא תואם את הצעת החוק הממשלתית כי ההצעה שלנו היא שלושה חודשים. אז אני חושבת שעדיף אולי - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
"חוק זה יעמוד בתוקפו עד תום תקופת תוקפה של ההכרזה על מצב מיוחד בעורף". האמת שאני הייתי עושה את זה "חודש לאחר תוקפה של ההכרזה על מצב מיוחד בעורף", אבל בסדר, אני משאיר את זה לדיון כרגע.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
לא, כי הצגתם את הצעת החוק הממשלתית. אני אומר את דעתי, נאמרה כבר כמה וכמה פעמים, אני - - -
גאל עזריאל
¶
נכון, אבל עכשיו כשהגענו סופסוף לדבר באמת על סעיף התוקף, אולי יהיה יותר נכון להציג כי אנחנו מדברים על הצעת חוק ממשלתית בכל זאת, את ההצעה שהוועדה הגישה, ואחר כך כמובן שהכנסת יכולה להחליט לחוקק, כי היא המחוקקת.
גאל עזריאל
¶
הצעת החוק הממשלתית דיברה על זה שיהיה גם תנאי של זמן אבסולוטי וגם התניה למצב מיוחד בעורף כי אנחנו מדברים על הסדר שהוא חריג ופוגעני, במיוחד עכשיו שהוספנו גם את ההסדר של העצורים והאסירים הביטחוניים זה עוד יותר פוגעני, ולכן דיברנו על תקופה שגם מדברת על כמה חודשים שאפשר להאריך בצו באישור ועדה, ובנוסף לזה כמובן שככל שפוקעת ההכרזה על מצב מיוחד בעורף לא יהיה שום צורך עוד בהסדר שבהצעת החוק, ולכן זה יפקע אם פוקעת ההכרזה על מצב מיוחד בעורף. זאת ההצעה.
דיברנו בהתחלה על שלושה חודשים, ועוד פעמיים לאפשרות של שלושה חודשים כשדיברנו על להוסיף את ההסדר של הביטחוניים שהוא כזכור חריג ופוגעני מאוד. דיברנו על לצמצם את חמישה החודשים לשלושה חודשים. אנחנו מנסים לעשות הסדר - - - בעייתי בכל זאת.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
מלבד – לנסחות החוק, לייעוץ המשפטי של הוועדה, לנוכחים פה בחדר ולי החוק הוא לא פוגעני. כלומר החוק כמות שהוא אם לא ניתנת אף הכרזה בעניינו הוא לא פוגע באף אחד, לא פוגע באף זכות. מה שפוגע – ובהחלט פוגע בהרבה מאוד זכויות – זו ההכרזה המלאה, ההכרזה לפי סעיף 22 בצבא, ההכרזה הביטחונית. גם היא לא פוגעת בפני עצמה, אבל היא מאפשרת פגיעה משמעותית מאוד. החוק בפני עצמו –אם לא משתמשים בהכרזות שלו – לא פוגע באף אחד.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
נכון, אבל מה שפוגע זה ההכרזות. ומאחר ויש לי על ההכרזות רמת פיקוח של צו באישור ועדה, פעם אחת, פעם שניה, פעם שלישית, הערכות, 7-30 יום, ועוד ועוד, מיותר בעיניי לעשות עוד דיון כל זמן שמצב החירום מתמשך במדינת ישראל, וכל המנגנון הזה הופך אותי, את הוועדה, את כולנו לחותמת גומי, לאמירה של "מה אכפת לך להאריך? החוק לא פוגע בכלום כרגע" ואולי נצטרך את ההכרזה בשבוע הבא? מה העניין?
גאל עזריאל
¶
- - - לא מדיניות הממשלה כי ההצעה לא תואמת - - - המדיניות היא, וזה גם מה שהיה בהצעות חוק אחרות שהתקבלו - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
וגם בהצעות חוק אחרות ביטלתי את הדברים האלה כל פעם שזה היה. יש גם מדיניות לוועדת החוקה. בוועדת החוקה אם יש פיקוח ברמת ההכרזה, פעם בשבוע על הכרזה אחת, פעם ב-14 יום, פעם ב-30 יום, הצבא זה גם 30 יום נכון? או פחות? אם יש לי פיקוח כל כמה זמן, אני בא ואומר "אוקיי אז עכשיו אני בעוד סוג של ישיבה שבה אני מאריך את תוקף החוק". חסר משמעות בעיניי, בזבוז זמן לכולם, בזבוז משאבים בשלושה חודשים לא קשורים, לא מתכתבים עם הרציונלים בשום צורה שהיא.
מצב החירום המיוחד הוא רלוונטי מעט. זה קשור יותר למצב המלחמה אבל אני מבין את החיבור למצב המיוחד בעורף ולכן אני לא רואה טעם.
נועה ברודסקי לוי
¶
חשוב להגיד, כמובן שאנחנו מדברים על חוק רגיש לעניין זכויות בהליך הפלילי ובהכרזה אין לנו אפשרות לשנות. בסופו של דבר כשההכרזה מגיעה, הוועדה יכולה להחליט אם לבטל אותה, היא יכולה להחליט להאריך אותה.
נועה ברודסקי לוי
¶
אם אתה עושה את זה כהוראת שעה, אחר כך אתה יכול לעשות את זה גם בשלוש קריאות ולהאריך - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אבל בהארכת הוראת שעה אני יכול להאריך את תקופת הוראת השעה בשתי תקופות נוספות. יש חוק, take it or leave it. אני לא יכול לשנות אותו. אני לא יכול להגיד "הסיפה הזה לא מתאים לי, כן מתאים לי". לכן אם הממשלה תסבור שצריך לשנות את הוראות החוק, שתשנה.
אם אני אסבור שצריך לתת את הוראות החוק אבל שהוראות החוק צריכות להישאר אבל ההכרזה צריכה להשתנות בנוסחה, ישנו. בידיים של הממשלה תמיד האפשרות – ליזום הצעת חוק, לשנות אותו, לצמצם אותו, לבטל אותו. היא לא צריכה אותי בשביל זה. היא יכולה גם לא לבטל אותו אלא בכלל לא לעשות הכרזות. המשחק הזה לא ברור לי. אני לא מצליח להבין מה תהיה התועלת, מה יקרה אחרי תשעה חודשים. עוד תשעה חודשים אני אהיה חייב - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
בסופו של דבר גם בקורונה ישבה הוועדה ובנתה חוק מסגרת ואמרה "חוק המסגרת הוא חוק נצור וכשיש הכרזה נכנסות - - - "
נועה ברודסקי לוי
¶
לא, לא. היו שם תקנות שהובאו - - - בחוק הסמכויות הגדול - - - היינו פה בדיונים שוב ושוב, גם על תיקוני חקיקה אבל גם על תיקונים שהיו תקנות. הרי כל פעם התקנות הועברו לאישור הוועדה - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
בסדר, הכרעתי. תודה. בלי מספר חודשים. הוראת החוק הזו תעמוד בתוקפה עד תום המצב המיוחד בעורף.
ישי שרון
¶
רק הערה אחת. קודם כל הכרזה על מצב מיוחד, אנחנו צריכים לדעת, כנראה שזו תקופה ארוכה מאוד, וגם לפעמים אם אני מבין נכון היא יכולה להיות ממוקדת רק למרחק חמישה קילומטר מהגבול. מילא זה היה בכל המדינה, אבל יכול להיות שאנחנו נישאר עם ההכרזה על מצב מיוחד בעורף רק באזור - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
ואז מה יקרה? ואז ניתן יהיה להכריז על טילים שם, נכון. יכול להיות שזה יהיה רלוונטי רק לבית המשפט באשקלון או רק לבית כלא בגבול הצפון, ואז אפשר יהיה לעשות הכרזה מלאה. אתה צודק, נכון. ואז אפשר יהיה לעשות הכרזה מלאה רק שם. אני מסכים איתך שהכרזה על מצב ביטחוני קשורה פחות למצב החירום המיוחד בעורף, ולכן היא תיבחן ותיבדק פעם בחודש בוועדה הזאת.
ישי שרון
¶
אני מבין את זה, גם שלושה חודשים זה נראה לי באמת - - - אפשר היה לחשוב אולי על תקופה משמעותית יותר אם הייתה נכונות לזה, אבל אני לא מבין גם למה הסדר השגרה צריך להיות מוארך בתקופה. למעשה יצא מצב אבסורדי שהשר כנראה לא רצה להאריך בתקופה קצובה, ואולי נישאר עם הסדר השגרה בתקופה הרבה יותר ארוכה ממה שביקשו מלכתחילה. אז אני לא מבין למה הסדר השגרה כפוף למצב מיוחד בעורף.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני דיברתי עם השר על זה, והשר אמר לי שבזמן המצב המיוחד בעורף זה הדבר שאליו הוא מתכוון.
אפרת חקאק
¶
רגע, אני רוצה להגיד משהו נוסף על החוק הזה. ראינו שאפילו שחיכינו חודש מהזמן שקיבלנו את הצעת החוק עד שחוקקנו את ההסדר עד כמה דברים השתנו, ובגלל זה אנחנו מחוקקים כרגע מתוך התפיסה של מה יש עכשיו. אם אתה משאיר את התוקף - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
סליחה, השאלה היא מי מתניע את התהליך. כרגע אנחנו חוקקנו חוק שהוא בעיניי טוב ולכן אני מחוקק אותו.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
נכון. אם אני אחשוב שצריך לשנות אותו, יש לי אפשרות לשנות אותו. אפשרות אחת עומדת לי פעם אחת לא לאשר הכרזות עד שלא יביאו חוק חדש, אני יכול להגיד להם שאני מביא הצעת חוק פרטית לשנות את זה, הממשלה יכולה להביא הצעת חוק לשנות את זה, משרד יכול ליזום. כולם יכולים ליזום לשנות את זה.
אבל יש ברירת מחדל. בשניה שברירת המחדל משתנה, זה משנה את נקודת האיזון, לא לטובת הכנסת ולא מחזק את הכנסת. הוא מחזק פה גורמים אחרים שרוצים שזה יחזק אותם. אני לא רוצה לחזק אותם, אלא את הכנסת. אני רוצה לשמר את הכוח בידיים של הכנסת לוודא שכשעשינו עכשיו הסדר שאנחנו חושבים שהוא טוב ונכון אנחנו עומדים מאחוריו הוא יתבטל כאשר או שתהיה יוזמת חקיקה מפורשת בנושא הזה או שאנחנו לא ניתן להשתמש בסמכויות לפיו בגלל שאנחנו נגלה את הכשלים שבו.
אני לא רוצה כל מיני בוחשים שאני לא יודע מי הם. אני כבר אמרתי כמה פעמים חוק פרסונלי הוא דבר גרוע מאוד, בייחוד כאשר אני לא יודע מי הפרסונה שלשמה הדבר הזה מיועד. אני לא יודע מי האדם שמחזיק את האצבע על השיבר, על הארכת החוק בעוד שלושה חודשים, פעם פעמיים ושלוש.
אני יודע שאני עכשיו מחוקק חוק שאני רוצה שהוא יהיה ברירת המחדל עד סוף מצב החירום. ירצו לשנות אותו? הדלת פתוחה. אני לא חושב שאי פעם עיכבתי הצעת חוק ממשלתית שבאה לשנות משהו או הצעת חוק פרטית שבאה לשנות משהו שחשוב לכולם או שאנחנו לא נאשר את ההארכות האלה, זה הכל.
שלושה חודשים זה זמן שרירותי, הוא לא מתכתב עם כלום, הוא לא רלוונטי לכלום, יצרנו פה הסדרים הרבה יותר מאוזנים מההסדרים שהביאו לנו בהצעת החוק הממשלתית בתחומים רבים ומאוזנים יותר, ופחות פוגעניים בזכויות אדם.
אנחנו עשינו את העבודה הזאת פה בוועדה, אנחנו גם נפקח על ההכרזות השונות. צימצמנו את לוחות הזמנים אליהם. הכל נמצא על השולחן. אני לא רואה מה יקרה עוד שלושה חודשים שבגללו שאני צריך לעשות את כל עבודת החקיקה הזאת מחדש. למה? אם ההסדר לא יהיה טוב, יביאו הצעת חוק, נתעסק עם השינויים. לא לעשות את הכל מאפס. גם לזמן הוועדה יש חשיבות. גם לדיונים לא להיות חותמת גומי, גם לא לבנות מחדש חוקים.
זה לא שמביאים הצעות חוק ממשלתיות ואנחנו כזה ראה וקדש ואנחנו לא עושים פה עבודה. השקענו פה המון שעות דיונים לעשות את כל העבודה הזאת מחדש בעוד שלושה או שישה חודשים סתם כי מישהו רשם פה עכשיו שלושה או שישה חודשים. עם מה זה מתכתב?
היו"ר שמחה רוטמן
¶
מי שרוצה שנחשוב מחדש שיגיש הצעת חוק פרטית או ממשלתית ואז נחשוב מחדש על הנקודות שהוא יחשוב שצריך עליהם מחדש.
אפרת חקאק
¶
אני לא כל כך מבינה את השיח על מי שולט, כי בכל מקרה כנראה שהממשלה היא זאת שתביא הצעת חוק - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אז אם הממשלה תחשוב שיש הסדר שצריך לשנות, פתוחה בפניה הדרך בלוחות זמנים מהירים מאוד והם עושים את זה, להגיש הצעת חוק לתקן.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
כמו שאמרתי, אני חושב אחרת באמצעות הפיקוח ההדוק מאוד על ההכרזות. אני לא חושב שאני צריך גם פיקוח על התוקף, ויותר מזה אני לא צריך מגבלה על כמה הארכות אני יכול לעשות.
ישי שרון
¶
לגבי הסדר השגרה, היינו אמורים לקיים דיון, לשמוע את המחקר המלווה שיחידת המחקר של משרד המשפטים עשתה. גם אנחנו עושים מחקר בסנגוריה הציבורית, וכעת אנחנו בעצם מאריכים את זה לכל מצב מיוחד בעורף בלי לקיים את הדיון הזה, ולכן אני לא מבין למה - - -
נועה ברודסקי לוי
¶
אנחנו בדרך כלל קובעים גם אם זו תקופה ארוכה יותר ממה שהובא כרגע איזשהו תאריך ואומרים "לפי המוקדם מבניהם" גם אם זה עוד שנה. אבל אנחנו אומרים איזשהו תאריך שבכל זאת עד אליו אנחנו אומרים, אנחנו בכל זאת מדברים בהוראת שעה, היא לא בלתי מוגבלת בזמן.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
טוב.
תוקף
37.
חוק זה יעמוד בתוקפו עד שנה מיום פרסומו או עד תום תקופת תוקפה של ההכרזה על מצב מיוחד בעורף, לפי המוקדם; השר והשר לביטחון לאומי, באישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, רשאים, בצו, להאריך את תקופת הוראת השעה בתקופות נוספות שלא יעלו על שנה כל אחת, ובלבד שההכרזה על מצב מיוחד בעורף עומדת בתוקף.
גאל עזריאל
¶
לא. כל העניין של הצו זה כדי לתת הסדר שהוא יותר מידתי בתוך תקופה שהיא קצובה מראש. כל התקופה הייתה סך הכל תשעה חודשים. עכשיו אם אנחנו כותבים שנה, אז שנה ונגמר - - - נגיע לזה בצורה מסודרת.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אבל האבחנה היא לא בין מה שאת כתבת לבין מה שאני אומר, האבחנה היא בין מה שאני אמרתי לבין מה שאני אומר עכשיו, מישהו אמר פה שמצב מיוחד בעורף יכול להיות עשר שנים וקיבלתי את האמירה שלו כי היא הייתה הגיונית, וזה יכול לחול גם רק על חלק מהארץ, ולכן אמרתי שהוא צודק, ולכן החוק הזה יעמוד בתוקף שנה ואפשר יהיה להאריך אותו בשנה כל פעם.
גאל עזריאל
¶
אני מזכירה שאמרת גם שאתם לא רוצים להיות חותמת גומי אלא לבחון את ההסדר הזה, אז עדיף לעשות את זה, לא בהארכה בצו כי בצו אתה יכול - - - לא.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני לא מגביל, מותר להם עד שנה, וכל זמן שיש מצב חירום בעורף. אם אתם רוצים אפשרות הארכות. אני לא אעשה שלושה חודשים, אין שום הגיון בזה. תודה רבה.
נועה ברודסקי לוי
¶
על הסיפור של ועדת שחרורים, התיקון שרצו לעשות, ואתה ביקשת שיעשו את זה בתיקון עקיף עם הסמכה בלבד - - - ממאסר אז ביקשת שיבואו עם איזושהי הצעה.
שמרית גולדנברג
¶
הבאנו נוסח של סעיף הסמכה שייקבע כהוראת שעה לתקופה של מצב החירום הביטחוני. להקריא אותו?
שמרית גולדנברג
¶
סעיף 45 לחוק שחרור על תנאי קובע את הנושא של ביצוע ותקנות. הרעיון הוא להוסיף לו סעיף קטן (ג). יש לנו שלושה סעיפי משנה:
(1) בתקופת תוקפה של הכרזה על מצב מיוחד בעורף כהגדרתה בחוק ההתגוננות האזרחית תשי"א–1951 שניתנה ביום כ"ב בתשרי התשפ"ד (7 באוקטובר 2023) שר המשפטים רשאי לקבוע באישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת הוראות לעניין ההליכים שיתקיימו בוועדות השחרורים וכן לאחר שקיבל את עמדת השר לביטחון לאומי הוראות לעניין סדרי הדין שיחולו בוועדות השחרורים אשר יחולו אם שוכנע כי נשתבשו סדרי החיים התקינים במדינה או בחלק ממנה מחמת מצב הביטחון ופרסם מודעה על כך לתקופה שייקבע.
שמרית גולדנברג
¶
זה דומה מאוד, הוא נוגע למצב חירום הבטחוני הנוכחי ולמעשה יש כאן אפשרות לעדכן את התקנות באשר לסוגי ההליכים שיתקיימו בוועדת השחרורים בדומה לנוסח שרצינו להציע קודם אבל הפעם בסעיף הסמכה, ולעניין סדרי דין בהקשר הזה ההתקנה של התקנות היא לאחר קבלת עמדת השר לביטחון לאומי באשר לסדרי הדין, כמובן בהיבטים שבהם יש רלוונטיות. לעבודה של שב"ס הדיונים מתקיימים במתקנים שלהם, הם מביאים את האסירים. אני עוברת לסעיף קטן (2).
(2) הודעה שניתנה לפי פסקת משנה (1) תפורסם ברשומות ובאתר האינטרנט של הרשות השופטת ותיכנס לתוקף עם פרסומה ברשומות או - - -
שמרית גולדנברג
¶
הוא קיים בהקשר של בתי המשפט, משם לקחנו אותו. ועדות השחרורים פועלות תחת הנהלת בתי המשפט.
שמרית גולדנברג
¶
לתקנות בתי המשפט סדרי דין במצב חירום מיוחד הוא קיים. זה למה אני לקחתי אותו.
(2) הודעה שניתנה לפי פסקת משנה (1) תפורסם ברשומות ובאתר האינטרנט של הרשות השופטת ותיכנס לתוקף עם פרסומה ברשומות או במועד מאוחר יותר שייקבע בה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני מבין, אבל אני לא מכיר אותו בחקיקה. זה שהוא קיים בתקנות, הוא קיים בתקנות. אבל בחקיקה הראשית אני נזהר כשאני מכניס מינוחים. "יפורסם בדרך שייקבע השר". אני פשוט לא יודע מה זה "אתר האינטרנט של הרשות השופטת". אני לא מכיר את המושג "הרשות השופטת" בחקיקה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הוא יפורסם באתר האינטרנט, אבל של הנהלת בתי המשפט. המושג "הרשות השופטת" לא מוכר לי בחקיקה.
שמרית גולדנברג
¶
אני חושבת שגם אם נכתוב "הנהלת בתי המשפט" זה לא ישנה. בפועל אני אומרת זה אתר הרשות השופטת.
שמרית גולדנברג
¶
אוקיי. ברשותך אני ממשיכה הלאה.
(3) על אף הוראות פסקת משנה (2), שוכנע השר כי קיימת דחיפות מיוחדת המחייבת את כניסתה לתוקף של הודעה לפי פסקת משנה (1) לפני הפרסום ברשומות תפורסם ההודעה באופן מיידי באתר האינטרנט של הנהלת בתי המשפט או בדרך אחרת שנראית לשר מתאימה בנסיבות העניין ושתביא אותה לידיעת הציבור ובלבד שתפורסם ברשומות מיד כשניתן יהיה לעשות כן, פורסמה ההודעה באתר האינטרנט או בדרך מתאימה אחרת כאמור תהיה תחילתה במועד הפרסום כאמור ובלבד שהנוסח שפורסם ברשומות יהיה הנוסח המחייבת. תחולתן של התקנות כאמור שיהיה מן המועד שנקבע בהודעה אף אם קדם לפרסום.
נועה ברודסקי לוי
¶
יש לי שאלה קטנה. בפסקה (1) יש אישור ועדת חוקה בחלק הראשון ואחר כך כתוב שם "לאחר שייקבע את עמדת השר לביטחון לאומי לגבי ההליכים שיתקיימו". רציתי לוודא גם זה באישור ועדת חוקה?
חנית אברהם בכר
¶
אדוני, זה אפילו מופיע בחוק שפורסם לאחרונה, חוק למניעת העסקה במוסדות מסוימים כמי שהורשע באלימות כלפי ילדים חסרי ישע, אז מופיע אתר האינטרנט של הרשות השופטת.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
בסדר. המושג "הרשות השופטת" לא קיים בחוק יסוד השפיטה. להפך, שם המילה רשות היא קצת אחרת. זה מינוח בעייתי. האם האתר של בתי הדין הרבנים, שהם חלק מהרשות השופטת, זה גם אתר הרשות השופטת, או אתר כלשהו של הרשות השופטת? אני לא יודע. אתר הנהלת בתי המשפט – בסדר. נצא להפסקה של 20 דקות – נתכנס ב-17:10.
(הישיבה נפסקה בשעה 16:50 ונתחדשה בשעה 17:10.)
אביב ישראלי
¶
יש שתי סוגיות שנדרשנו להשלים, אחת על הנושא של אסירים על עבירות מסוימות עם ההכרזה של הביטחוניים. מבחינת שב"ס אפשר ליישם את ההסדר הזה. חשוב לי להגיד שלבקשת השר הוא לא חושב שנכון להחריג עבירות הסתה מהמנגנון הזה.
דבר שני, ההשלמה ביחס למשטרה. לאחר בדיקה עם המשטרה יש צורך להחיל עליהם את ההכרזה הראשונה, ההכרזה של הטילים, ההגבלה המלאה, ולעניין הנתונים יש את ליאורה בזום והיא תוכל להתייחס למה הם יכולים לדווח. חשוב להגיד שאין להם מערכות ומדובר בדיווח ידני.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
בסדר. רק לפני שנשמע אותה, אני אגיד שאני מתחבר מאוד לעמדתו של השר לביטחון לאומי. אני חושב שאין צורך וגם אסור להחריג ולתת טיפול מיוחד לעבירות הסתה. זו גם הסיבה שעבירות הסתה לא מקבלות פה איזשהו מעמד מיוחד.
האבחנה הקיימת בחוק של עבירת טרור שאינה חמורה שנצמדנו אליה יש לה השלכות גם לגבי תנאי כליאה וכדומה, אני אומר את זה כחלק מההסכמות פה בוועדה ועם הממשלה יצרנו פה איזשהו מנגנון וכשמכניסים אותו בשלב הראשון של הדיון ברציונלים הוא מתחבר לרציונל ששב"ס הציג ומצמצם את הנזק כי יש את היכולת לא להכניס את האנשים האלה מיד לתוך התאים הביטחוניים הקשים יותר ואז בכך ככל שהם ישוחררו אחרי אותו דיון אחד – חסכנו התחככות של אותם גורמים עם גורמי טרור קשים יותר. אני בהחלט מתחבר וככל שזו תהיה עמדת הממשלה, אני לא אהיה זה שיחסום אותה. לגבי בקשה לעלות בזום?
רפ"ק ליאורה סולטן
¶
אני פה. ביקשתי כמה דקות לבדוק ואני אשלים את מה שאביב אמרה. הנתונים שנוכל להעביר ככל שנידרש על ההכרזה המלאה – הם נתונים ידניים. אין לנו שום מערכת שיכולה לספור ולאפשר לנו נתונים ממוחשבים, ולכן אני או מישהו מטעמנו, לא יכולים להיות ערבים על הנתונים שנקבל. חשוב לי מאוד שזה יהיה על השולחן כבר ותבין את המצב, שהכל יספר בבקשה מסודרת ושאנחנו נבקש את הנתונים אבל אני לא בטוחה שהם יהיו הנתונים הנכונים ביותר.
נועה ברודסקי לוי
¶
אז בכל מקרה זה יהיה נתונים על כמה עצורים היו ב-VC, כמה הובאו אם הובאו וכמה בטלפון.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
לא. מדובר עכשיו בזמן הכרזה מלאה. בזמן הכרזה מלאה הכלל יהיה VC והמקרה החריג מאוד יהיה ההבאה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אם אתם בכל זאת מביאים וזה מין הסתם יהיה בצו מאוד מיוחד של בית משפט אז יש אפשרות לעקוב אחרי זה. זה לא יהיה הליך שגרתי. גם אני לא יודע. הוא גם בטח לא יישאר ברמת התחנה, כי כדי להביא מישהו לדיון בזמן הכרזה מלאה נדרשת החלטה בדרג גבוה מאוד.
רפ"ק ליאורה סולטן
¶
נכון. בגלל זה אני גם אומרת שהנהלת בתי המשפט הרי היא זו שתוציא את הצו אז למה להסתמך עלינו?
היו"ר שמחה רוטמן
¶
לא הבנתי. כשהוא פותח בנט, הוא ייתן את ההחלטה על משהו לפי איזה סעיף הוא נותן. לא כתוב?
חנית אברהם בכר
¶
יכול להיות שכתוב, אבל עדיין אין אפשרות מחשובית להפוך את המלל למשהו שהוא הופך לדאטה שאפשר להפיק אותה ולהביא אותו כנתון. זה משהו שיצריך מעקב ידני - - -
חנית אברהם בכר
¶
לא. זו בקשה. בקשה והחלטה. אני לא אתחיל לייצר תיק מיוחד ואין לי אפשרות להתחיל לבדוק תיק-תיק.
חנית אברהם בכר
¶
נכון, אבל מערכת המחשוב שלנו לא יכולה עכשיו לקחת את ההחלטה ולהפיק ממנה נתון שיאפשר להפיק לכדי דאטה את כלל הנתונים. זה משהו שיצריך איסוף נתונים ידני, ואין לנו את האפשרות הזאת.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אף אחד לא יודע לאסוף נתונים ידנית. מה עשינו פעם? נשמע לי משונה מאוד. אני מבקש שתוציאו הנחיית מנהל בתי המשפט. המשטרה לא רלוונטית בסיפור הזה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
גם אם אני אגיד לה להביא, אני ארצה לדעת כמה החלטות כאלה ניתנו כדת וכדין על ידי נשיא, כי יכול להיות ששופט נתן החלטה והיא צייתה לו אבל הנשיא לא נתן. הפער הזה חשוב לי מאוד.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני אומר הנחיה שאומרת שכאשר נותנים החלטה כזאת לדווח עליה, כי אנחנו צריכים לדווח עליה לכנסת, על מספר ההחלטות שניתנו.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
מדובר אפילו לא על סעיף 14, מדובר בסעיף 8. זה סעיף של הכרזה מלאה שהיא רק בסמכות נשיא. אפילו לא צריך לעקוב אחרי זה. שישה אנשים צריכים לקבל ממך טלפון שהם צריכים - - - אני מדבר על ההכרזה המלאה.
דיון בנוכחות בתקופת תוקפה של הכרזה על הגבלה מלאה
8.
בתקופת תוקפה של הכרזה על הגבלה מלאה, רשאי נשיא בית משפט ובהיעדר נשיא – סגנו, להורות, במקרים חריגים, כי דיון שניתן לקיימו בהיוועדות חזותית לפי סימן זה יתקיים בנוכחות העצור או האסיר, אם מצא, לאחר שקיבל את עמדת הצדדים בכתב ועמדה בכתב מטעם שירות בתי הסוהר או משטרת ישראל, לפי העניין, ולאחר ששקל את הסכנה לחייו של העצור או האסיר ושל המשרתים בשירות בתי הסוהר, כי מתקיימים שני אלה:
(1) קיום הדיון בנוכחות העצור או האסיר חיוני על אף הנסיבות שבשלהן ניתנה ההכרזה, וקיומו בהיוועדות חזותית יגרום לפגיעה ממשית בעצור או באסיר;
(2) על בית המשפט להתרשם מהעצור או האסיר פנים אל פנים, לרבות בשל כך שהעצור או האסיר הוא קטין או אדם עם מוגבלות אשר מקשה באופן ממשי על השתתפותו בדיון בהיוועדות חזותית.
זה סעיף שלא אמורים להשתמש בו בחיים, ולכן האמירה, החלטה לפי סעיף 8, אני אפילו יכול לכתוב את זה בסעיף. העתק החלטה מסעיף 8 יומצא לוועדת החוקה. שהוא יהיה חייב לדווח על פר החלטה. שכל החלטה כזאת תועבר אליי ישירות, לא דרך הנהלת בתי המשפט.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
גם אני לא, אז תעשי את זה בנהלים. היא אומרת לי שהיא לא יכולה בנהלים. אני חושב שהחלטות לפי סעיף 8, לדעת כמה החלטות כאלה ניתנו כדי שאני אוכל להשוות כמה הם הוציאו, גם שיאספו ידנית, וכמה אתם נתתם החלטה. אני חושב שזו בקשה סופר לגיטימית.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
גם מהמשטרה אני אבקש את המידע, כי אני רוצה לדעת בתקופת הכרזה מלאה – כמה אתם הוצאתם ואני רוצה לדעת כמה החלטות ניתנו על ידי הנשיא כדי לגלות בדיוק את מה שגיליתי פה באחד הדיונים שמספר האנשים שהוצאתם הוא גדול פי 2 ממה שניתנו על ידי נשיא. אם זה לא היה קורה, לא הייתי חושב על הרעיון. לקח זמן רב, ובסוף קיבלנו את הנתון הזה.
ישי שרון
¶
אגב, הפער הזה לא חייב להיות מבית המשפט. זאת אומרת אני לא אתפלא אם יש מצבים שבהם גם הגורם המנייד מחליט להביא - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הכל יכול להיות, אבל אני אצטרך הסבר לפער הזה. זה לגבי סעיף 8. לגבי סעיף 14, על הביטחוניים? מי הגורם המתאים לאסוף? השב"ס. שם זה יותר פשוט, כי אתם הגורם שמקבל את ההחלטה, אתם מביאים כתוצאה ממנה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
כוונתנו היא שתנסחו את זה באיזה סעיף שאתם צריכים, אבל אין פה כוונה שמתחנות משטרה בזמן שאין הגבלה מלאה יבואו הביטחוניים ויעשו להם VC בגלל שהם ביטחוניים.
אביב ישראלי
¶
זה יכול לקרות - - - ההכרזה של הביטחוניים לא תחול בתחנות משטרה, רק החלטה על הגבלה מלאה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אם האדם מוחזק במתקן שב"ס והגיע הזמן לדיון הראשון כי הוא עבר קודם בגלל השעה – יחולו עליו ההוראות - - - אין צורך בהכרזה במצב הזה. עוד משהו לפני שנסיים?
ישי שרון
¶
לגבי עבירות טרור שהן לא עבירות טרור חמורות יש סעיף שיגיד שדיון ראשון למעצר ימים הוא נוכחות באולם.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
כן, אמרנו את זה. נצביע ונשאיר רביזיה לניסוח. אני רוצה שמחר כבר תהיה רביזיה וההצבעה. אנחנו נצביע, ואם יהיה צורך, נפתח מחר ואני כבר מודיע שאני אהיה גמיש מאוד עם הצורך, פשוט אני רוצה שלפחות יהיה נוסח. בשניה שגם יש הצבעה אז על הנוסח כבר יכולים לעבוד יותר בחופשיות. ואז הם יעלו את הדברים. מחר זה כבר חייב לעלות להצבעה. מי בעד? – 1, מי נגד – אין מתנגדים, מי נמנע – אין נמנעים.
הצבעה
אושר
היו"ר שמחה רוטמן
¶
התקבל. אני מכריז רביזיה ודיון ברביזיה יתקיים בעזרת השם מחר בבוקר. אנחנו נודיע על השעה המדויקת מחר, כמצוות התקנון, לפחות חצי שעה לפני. תודה רבה לכולם.
הישיבה ננעלה בשעה 17:25.