פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
36
ועדת הפנים והגנת הסביבה
13/12/2023
מושב שני
פרוטוקול מס' 152
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום רביעי, א' בטבת התשפ"ד (13 בדצמבר 2023), שעה 10:13
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 13/12/2023
הצעת תקנות הארכת תקופות ודחיית מועדים (הוראת שעה - חרבות ברזל) (תכנון ובנייה ומקרקעי ציבור), התשפ"ד-2023
פרוטוקול
סדר היום
הצעת תקנות הארכת תקופות ודחיית מועדים (הוראת שעה - חרבות ברזל) (תכנון ובנייה ומקרקעי ציבור), התשפ"ד-2023
מוזמנים
¶
ד"ר מיכל מטרני - יועצת מנכ"ל מנהל התכנון במנהלת תקומה, משרד הפנים
אירית המאירי - מרכזת בכירה פרצלציה, משרד הבינוי והשיכון
רוסלאן עותמאן - עוזר ראשי, משרד המשפטים
נתן אלנתן - יו"ר מטה התכנון הלאומי
שירה ברנד - ס. יו"ר מטה התכנון הלאומי
גלעד אלון - יועץ ליו"ר מטה התכנון הלאומי
תדמור עציון - עו"ד, היועצת המשפטית, מנהל התכנון
מתן רוזנברג - עו"ד, יועץ משפטי, מנהל התכנון
מוזמנים באמצעים מקוונים
¶
מילכה כרמל - ראש תחום תכנון וקרקעות, מרכז השלטון האזורי בישראל
צביקה מינץ - יועץ לתכנון ובנייה, מרכז השלטון המקומי
דוד נזר סונינו - יו"ר הפורום להתחדשות עירונית
יפית טווסי - סגנית מנהלת אגף יזמות ובניה, התאחדות הקבלנים בישראל
צחי בר ציון - ייעוץ משפטי, רשות הגז הטבעי
נטע נוסבאום - לשכה משפטית, רשות הגז הטבעי
אהוד וגנר - מנהל אגף א' תכנון סטטוטורי, רשות הגז הטבעי
אחמד פתאלי - ראש מועצת רג'ר
ענבל מניסטרסקי - אדריכלית העיר, עיריית אשקלון
ויקטוריה ברנגל - מהנדסת העיר, עיריית אשקלון
חגי כהן - מהנדס העיר, עיריית שדרות
רישום פרלמנטרי
¶
רינת בן מוחה, חבר תרגומים
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי -דיוקים והשמטות
הצעת תקנות הארכת תקופות ודחיית מועדים (הוראת שעה - חרבות ברזל) (תכנון ובנייה ומקרקעי ציבור), התשפ"ד-2023
היו"ר יעקב אשר
¶
בוקר טוב, אני פותח את ישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה. על סדר-היום הצעת תקנות הארכת תקופות ודחיית מועדים (הוראת שעה – חרבות ברזל) (תכנון ובנייה ומקרקעי ציבור), התשפ"ד-2023.
זה בהמשך לאישור של הוועדה על דחיית המועדים שהייתה בחוק שהעברנו כאן לפני תקופה לא ארוכה, ועכשיו אני מבקש ממטה התכנון להסביר את מהות הבקשה. אתה רוצה להציג קודם? תציגו על מה מדובר?
תומר רוזנר
¶
החוק קבע שתי קבוצות עיקריות של יישובים. כלל הארץ, לגביה ניתנה ארכה מאוד קצרה של שלושה שבועות, בתוך הנחה שבתקופה של שלושת השבועות האלה – אדבר בלשון עגה – לא היה ראש לאנשים לעמוד על זכויותיהם בענייני תכנון ובניה דווקא מיד בתחילת המלחמה.
קבוצה אחרת שלגביה ניתנה ארכה ארוכה יותר עד ה-15 בדצמבר הם היישובים שבעצם פונו על-פי החלטות ממשלה בצפון ובדרום, כאשר התכלית המרכזית של החוק הייתה, אני אזכיר, לאפשר לאזרח לממש את זכויותיו כאשר ההנחה השנייה היא שרשויות התכנון עצמן לא זקוקות לארכה ויכולות להמשיך לעבוד.
לעומת זאת לגבי היישובים בצפון לא מתקיימות ההנחות האלה כיוון שהתושבים פונו והם עסוקים, כנראה, ביתר שאת, בהישרדות יום-יומית, ולכן ניתנה ארכה נוספת לתושבי אותם יישובים לממש את זכויותיהם וההארכה ניתנה עד התקופה של ה-15 בדצמבר.
כשהשר פנה לוועדה הוא מסר שבכוונתו להאריך את התקופה בחודש נוסף לגבי יישובים שפונו.
תומר רוזנר
¶
תכף נדבר על זה. כשזו סמכות של השר ללא צורך באישור הוועדה, הוא יכול להאריך את התקופה. אבל במקביל הוגשה הבקשה – וזו הבקשה שמונחת בפני הוועדה – לשנות את רשימת היישובים שמופיעה בתוספת לחוק שבעצם קובעת באילו ישובים יש את הארכה הנוספת, כך התוצאה של שני המהלכים האלה תהיה שלגבי היישובים שיופיעו בתוספת לאחר התיקון שלה, אם הוועדה תאשר, תהיה ארכה של חודש נוסף, ולגבי ישובים שהופיעו בתוספת לחוק בקרוב ויוצאו מהרשימה, אם הוועדה תאשר את הוצאתם מהרשימה, בעצם הארכה תסתיים ב-15 בדצמבר, קרי בסוף השבוע הזה.
תדמור עציון
¶
כמו שתומר הציג, אכן השר מתכוון לעשות שימוש בסמכותו לפי סעיף 8 ולהאריך ב-30 ימים, ובמקביל הוגשה בקשה לכאן על מנת לתקן את התוספת של היישובים. חשוב לי להבהיר, אין בקשה להוסיף לתוך התוספת ישובים שלא היו בו מלכתחילה, זאת אומרת אנחנו לא מכניסים ישובים חדשים, לא ראינו לזה הצדקה מבחינת המצב שקיים היום בארץ.
יש מספר בקשות להחריג מתקופת ההקפאה מספר ישובים, תכף אני אתייחס אליהם. ויש גם שני תיקונים טכניים שחשוב לי לומר שנשמטו בטעות, שמבחינתנו זה טעות סופר. בטיוטת התקנות כפי שהיא פורסמה בתוך המועצה האזורית מעלה יוסף, פשוט היא הוקפאה בתוספת המקומית כמועצה שלמה, פירטנו את היישובים פרטנית עכשיו בתוספת ופשוט נשמטו אבירים ואלקוש, ואת שני היישובים האלה צריך להוסיף.
מעבר לזה, כלל האצבע המרכזי, כפי שציינו, הם ישובים שפונו בין אם אחד מהם גם התפנה על דעת עצמו למרות שלא היה מחויב לכך על פי החלטת הממשלה, ומבקש כן להאריך גם אצלו את ההקפאה, וזה היישוב פסוטה, ואנחנו כן נבקש להיעתר גם לבקשה שלהם. הם נכללו בהקפאה המקורית, הם מבקשים עוד חודש, אנחנו חושבים שאפשר לאפשר להם את זה. זה סוג אחד של חריג, זאת אומרת ישובים שהתפנו למרות שלא הייתה החלטת ממשלה שחייבה אותם ועדיין מבקשים אורכה, זה פסוטה.
יש שני ישובים אחרים שהם חורפיש ורג'ר שהייתה החלטת ממשלה שלמעשה התייחסה לאפשרות הפינוי שלהם אבל ממה שאנחנו מבינים בפועל, תושבים או רובם לא התפנה, ובשיח עם מהנדסי הוועדות שם יש בקשה שלהם לא להקפיא, להחריג אותם ולהוציא אותם מההקפאה.
תדמור עציון
¶
ולכן מבחינת היכולת של התושבים לראות שלטים באזור או להמשיך את השגרה במובן הזה של האפשרות להגיש התנגדויות, אנחנו חושבים שאפשר.
תדמור עציון
¶
אני חושבת שלפחות חלק מהנציגים שלהם נמצאים פה. זה לגבי הצפון. התמונה בדרום היא קצת יותר מורכבת, כי המצב הוא קצת יותר מורכב. יש שלוש מועצות אזוריות שזה אשכול, שער הנגב וחוף אשקלון שמבקשות באופן מלא שכל יישובי אותה מועצה אזורית יוחרגו מההקפאה ולא יוקפאו יותר. יש שם עניין ובקשה לאפשר לקדם הליכי תכנון לבקשת הוועדה אנחנו הכנו התייחסות לתוכניות שיש שם, אני אבקש אם מיכל תוכל להתייחס לשלוש המועצות האלה, מבחינת התוכניות שמקודמות שם בשלבים של על סף הפקדה.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני לא יודע אם צריך להיכנס לפירוט שלהם, כי אני חושב שמה שצריך לומר פה, לפחות במקרה הזה, שפה גם המפונים של אותם ישובים נמצאים במקומות מאוד מסודרים, ויש שם ישובים שיש לכל ישוב.
מיכל מטרני
¶
אני אגיד במשפט אחד. מיכל מטרני, נציגת מנהל התכנון במנהלת תקומה. יש מספר תוכניות שנמצאות בהפקדה או לקראת הפקדה. רובן תוכניות שהוגשו על ידי היישוב עצמו, ויש עוד שתיים או שלוש תוכניות שהוגשו על ידי גורמים אחרים, גורמים פרטיים בתוך היישובים, ולגביהם ניתן אולי לבקש שיוודאו שמודיעים לבעלי העניין הפוטנציאליים, כמו שאמרת, הקהילות נמצאות בצורה מאורגנת וניתן להגיע אליהם מאוד בקלות.
מיכל מטרני
¶
אני רוצה להגיד משפט אחד שאנחנו רואים פה מגמה וניסיון של היישובים האלה ושל הקהילות האלה לקדם את השיקום ואנחנו צריכים לעזור להם בזה.
מיכל מטרני
¶
מה שאנחנו מציעים שזה במסגרת ההנחיות שהרי ניתנה בסעיף 4 לחוק התחרות לראש מטה התכנון ומנכ"ל מנהל התכנון להוציא הנחיות, אנחנו נוציא עכשיו הנחיות עדכניות עם ההארכה לאחר שתיכנס לתוף.
מיכל מטרני
¶
ואנחנו נאמר למועצות האלה שתוכניות שאם הן יגיעו לשלב הפקדה, רמת הפרסום תיעשה באמצעות הודעה לוועדי היישובים. או בוואטסאפ.
מיכל מטרני
¶
יש את המועצה האזורית שדות נגב, בה יש 16 ישובים מתוכם 8 בעוטף, והם ביקשו את כל השמונה בעוטף להמשיך להקפיא. במובן הזה זה תואם את הכלל הבסיסי שיישובים שפונו ימשיכו את ההקפאה שלהם.
מיכל מטרני
¶
ומה שנשאר למעשה זה אופקים ונתיבות למעשה לא מפונות ולכן אנחנו חושבים שאין צורך בהארכה. אשקלון לא היה בסופו של דבר באמת פינוי, ואם הוא היה הוא היה חלקי מאוד בלבד ולכן אנחנו חושבים שאפשר גם אותה להחריג את ההקפאה, וזו גם בקשה של מהנדסת העיר. ושדרות, שם כן היה פינוי ושם יש לנו שיח עם מהנדס הוועדה וראש הרשות.
מיכל מטרני
¶
אז בשדרות למרות הפינוי כן יש בקשה של ראש הרשות ומהנדס הוועדה המקומית לאפשר לקדם תוכנית. יתכן שהם פה בזום.
היו"ר יעקב אשר
¶
שלום אדוני. קודם כול ישר כוח על העמידה האיתנה שלכם ועל הרצון שלכם. אני מעריך מאוד את הרצון שלכם לחזור לשגרה התכנונית כדי להמשיך להזרים, מה שנקרא, חיים ליישוב. כך צריך להיות ברמה העקרונית. עכשיו אני רוצה רק יותר ללמוד, שהוועדה תלמד את הבקשה שלכם ולראות איך אנחנו מסייעים בעניין הזה.
אני אומר עוד מילה אחת, אני אכוון אותך בדבר שמטריד אותנו קצת, כי בסופו של דבר כל החוק הזה שחוקקו בהארכת מועדים בעצם הוא לא נועד עבור היישובים דווקא, או המועצות עצמן, הוא נועד עבור התושבים, כדי שתושב יוכל להביא לידי ביטוי את הזכויות שלו, התנגדות לתוכניות ודברים כאלה, גם אם לפעמים יש התנגדויות – אני כראש עיר לשעבר מכיר את זה – שהן לא הכי ענייניות בעולם. אבל בכל זאת אנחנו שומרים על זכותם של האזרחים. ולכן הייתי רוצה לשמוע את בקשתכם בהתייחס גם לאמירה הזאת שאמרתי עכשיו. בבקשה.
חגי כהן
¶
מעולה. קודם כל תודה רבה על הבמה אדוני יושב-הראש. הכיוון הוא כזה בדיוק כמו שהצגת אותו, הרצון לשמור על רציפות תפקודית, ומצד שני במציאות הלא טריוויאלית הזאת יש לנו את הנושא של התנגדויות מול תושבים. במובן שקיים איזה דיסוננס בין הרצון שלי לקדם את העיר שלא נמצאים בה תושבים, אבל בגלל המציאות הלא טריוויאלית הזאת צריכים לחשוב גם על כיוונים אחרים שבהם כן ניתן יהיה לפרסם. מה הכוונה? אני נמצא כרגע במצב של חודשיים ללא תושבים, אז זה שאנחנו עובדים פה בחירום בלי שום קשר, הייתי בצו 8, השתחררתי לפני שבוע, כרגע התפקיד שלי הוא לייצר את המקסימום כוח מקסימום ביטוח ולהחזיר את העיר למסלול התכנוני הראוי בלי שום קשר עם כל מה שקורה כרגע עם מנהלת תקומה.
מצד שני, קשה קצת מבחינת יזמים שמגיעים אליי ואני רוצה מאוד לקדם אותם ולא ניתן, אז את היזמים אני שם בצד, כי זה נושא בפני עצמו, נגיד שכונות מאוכלסות או לא מאוכלסות לא קשור לדיון.
כרגע נמצאות על הפרק שתי תוכניות שיש להן גם ערך ציבורי. מדובר על הקמה של אמפי-פארק ומגרש אימונים, ומצד השני קרן לשיקום מחצבות, ביצוע של שצ"פ מאוד מעניין. כמובן שיש מצב – אם אנחנו לוקחים עכשיו שבשלושים השנים האחרונות זה לא קרה – אבל יש מצב שיש תושבים שירצו להתנגד או לדייק את התוכנית שלנו, אליהם נוכל להגיע.
חגי כהן
¶
אני אסביר בשמחה. בכל רשות מקומית קמה גם שדרות קטנה. קמה שדרות קטנה באילת, קמה שדרות קטנה בתל אביב, קמה שדרות קטנה בירושלים, בנתניה. להגיע לתושבים פיזית, גם אם עכשיו אני מפרסם את התוכנית ברשומות אז א' ברשומות הם רואים כי תושב שקיבל את הדיווח בעיתון פה בשדרות יוכל לקבל אותו בתפוצה הארצית גם במקום שהוא נמצא בו, וגם אני יכול להגיע פיזית. זאת אומרת היום בהודעות וואטסאפ, יש לי רכזים בכל רשות.
אני יודע שהפתרון אולי הוא לא מיטבי, אבל במציאות לא טריוויאלית ולא הגיונית אל תתנו לנו ארבעה חודשים לעמוד עם פרויקטים. זה גם לא חכם מבחינת התושבים.
היו"ר יעקב אשר
¶
לא קשור. בוא נעשה סדר ונלמד את הסוגייה עד הסוף. כרגע גם אם ההחרגה הזאת לא תהיה, בעוד חודש הוא נכנס לעבודה רגילה, זה לא מתארך מעצמו.
היו"ר יעקב אשר
¶
אלא אם כן, אוקיי. אבל השר לא יחליט אחרת כשהשר ממליץ כרגע לעשות את ההחרגה הזאת. אוקיי? אז אין סיבה שהשר יחליט.
נתן אלנתן
¶
לפי מה שאני שומע ממנו הוא יודע איפה נמצאים האנשים שלו, ויש לו נציגים בכל מקום, אז הוא יכול לפרסם. אם הוא יודע בצורה מסודרת היכן נמצאים ב-4-5 מקומות, ב-4-5 בתי מלון ברחבי הארץ, אז הוא יכול להגיע אליהם ולפרסם אצלם שם.
מיכל מטרני
¶
לא תומר, אני יכולה לדייק את הדברים לגבי שדרות. התושבים של שדרות שפונו מרוכזים בששה בתי מלון, בששה איתורים. רובם.
מיכל מטרני
¶
רובם. זה הנתונים של ראש הרשות. הם נמצאים במספר ריכוזים שהרשות המקומית יודעת להגיע אליהם. הם נמצאים איתם בקשר הדוק יום-יומי, אז אפשר לבקש מהם בהנחיות שלנו לוודא.
מיכל מטרני
¶
יש אחת שהיא ממש מוכנה להפקדה, זאת אומרת זה ממש במידה שבמחוז מחכים לסיום תקופת ההקפאה בשביל לפרסם אותה להפקה. זאת התוכנית של - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
אז ככה, בוא ננתח אחד אחד. בשדרות יש לנו תוכנית אחת שבעצם חסרים שבעה ימים מתוך 60 הימים. והתוכנית השנייה שבעצם נותנת את 60 הימים מעכשיו ואילך. אוקיי? הבנתי.
היו"ר יעקב אשר
¶
אוקיי, זו שאלה נוספת שאני מצרף אותה. אם זה היה משהו שלא אפשר לאנשים זמן בכלל או לא מאפשר להם זמן בכלל אז לא הייתי מסתמך רק על הדבר הזה. אבל מאחר ובשתי התוכניות, כל אחת בהיבט שלה, יש תוכנית אחת שהולך להיות לה 60 ימים, זאת אומרת שבמידה ואנחנו נאשר את בקשתכם אז יהיה לה רק 30 ימים לצורך העניין.
היו"ר יעקב אשר
¶
כי אנחנו הבנו במקומות מסוימים שלמפונים צריכים לתת הארכה, אוקיי? אנחנו מדברים עכשיו על חריג.
תדמור עציון
¶
אני רוצה להוסיף כאן עוד נדבך שאנחנו יכולים להציע, במסגרת החוק ניתנה הרי סמכות ליו"ר מוסד התכנון להאריך את המועדים להגשת התנגדויות. מה שאני מציעה זה שבהנחיות שלנו נוסיף עוד הנחיה שהיא בכל הגשת אורכה פרטנית שתוגש – ואני מבינה שהמשמעות היא שאכן הנטל על הפרט להגיש את הבקשה הזאת – אבל בכל מקרה שהיא תוגש - - -
תדמור עציון
¶
נכון, אבל מספיק להגיש את הבקשה עוד בלי נימוקי ההתנגדות אלא רק להגיש בקשת אורכה, אנחנו ננחה שביישוב שהיה בהקפאה והוצא ממנה עכשיו, אוטומטית תינתן אורכה לפחות של 30 ימים, כדי להשוות בין אותו מבקש לבין ישובים שאנחנו מאריכים בהם את ההקפאה.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני שומע ואני שואל שוב, כשאתה אומר שתי תוכניות, יש דברים בפועל שנכנסים לתוקף? יש עוד תוכניות, לא יודע, זו עיר. ההבדל בינך לבין ישובים אחרים שבסוף אתם עיר, ובעיר יש הקלות ובקשות להוספת מרפסת.
חגי כהן
¶
קודם כול תודה רבה. אנחנו מדברים כרגע על שתי תוכניות לטובת אישור. אם נרחיב את היריעה, מדובר כרגע בעוד שכונה חדשה שנמצאת בעיר שדרות שאין בה תושבים. זאת אומרת היזמים עדיין גם לא יודעים מי יהיו התושבים פנימה. אנחנו נמצאים כרגע בחודשיים של לחימה, אני לא צריך להסביר איפה היזמים כרגע נמצאים מבחינת ריביות וכו'. להגיד להם עכשיו לחכות עוד טיפה חבר'ה אי אפשר להתקדם עם התוכניות.
חגי כהן
¶
סליחה, לא הסברתי נכון. כרגע יש שתי תוכניות שנמצאות על השולחן ואותן הציגו כרגע, אחד באמפי ואחד בקרן.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני שואל מה קורה ואם יש כאלה דברים? אני שואל אותך האם יש תוכניות שפורסמו להתנגדות ונכנסו להליך של התנגדות חוץ ממה שדיברת עכשיו?
חגי כהן
¶
לא, כי הכול מבחינתי גם נעצר, אפילו בסמכויות המקומיות שלי נעצרו, כי אני מבין את המורכבות. אבל המורכבות הזאת צריכה להיות מובנת גם על ידיכם. לדוגמה, בשכונה חדשה שעכשיו התכנון יבוא ויגידו, מטעמכם כבוד יושב-הראש, שבשכונה חדשה שאין תושבים תוכל להתקדם.
הנושא של פיתוח העיר שדרות והבאת יזמים לטובת התחלת בניה היא חשובה. יש ערך אחד של פרסום לתושבים, ערך שני של קידום, זה בדיוק מה שנמצא על המדוכה. אין משהו אחר שמקודם חוץ משתי אלו שנמצאות בוועדה המחוזית שלי. אבל בוועדה המקומית יש עוד מובנים שאני יכול לקדם ואני לא מקדם כי אין תושבים אבל בוא נחריג גם פה, במקומות שאין תושבים בכלל, שכונה חדשה, אולי גם שם.
תומר רוזנר
¶
אדוני מכיר את התוכנית ברחוב יוספטל 17 שפורסמה ב-5 בספטמבר להוספת זכויות בניה ולשינויים נוספים לדוגמה?
חגי כהן
¶
זאת אומרת היו פה קרוב ל-90 ימים להתנגדויות של אנשים. התוספת שהייתה עכשיו היא לא תוספת תכנונית, היא תוספת שהיזם ביקש לשנות משהו במנהל של החניות, זה לא קשור בכלל להליך התכנוני. אז חייב בגמישות הזאת.
היו"ר יעקב אשר
¶
היועץ המשפטי שואל אותך, אנחנו מביאים לך דוגמאות של דברים שיכול להיות שנמצאים. אני לא רוצה מצב שבו יבוא מאן דהו יום אחד ויגיד שאנחנו בעצם נתנו אפשרות לאנשים לא להביע את ההתנגדות שלהם ולהשתתף בהליך הזה שמוקנה להם על פי חוק.
חגי כהן
¶
30,000. מאוד קשה בהבדל גדול מקהילה של בארי או קהילה כזו או אחרת. אתה יכול להגיע לרובם אולי, יכול להיות. גם לא פשוט ולא ברור.
מיכל מטרני
¶
צריך להגיד שהתוכניות המופקדות הן בסמכות הוועדה המקומית, הן מופקדות בוועדה המקומית זאת אומרת שהן במהותן תוכניות קטנות.
מיכל מטרני
¶
ההצעה היא שאנחנו ננחה את הוועדה המקומית בכל המקומות האלה להגיע אל כל התושבים בצורה מסודרת ולהעביר להם את ההודעה.
היו"ר יעקב אשר
¶
זו לא הנחיה, זו פעולה. את רוצה לעזור להם בכוח אדם. זו כבר פעולה שאת לא יכולה למדוד.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני הייתי שואל אם יש אפשרות, או אולי אפילו אם תהיה החלטה של מליאת ועדת תכנון ובניה, הרי אם זה בסמכות מקומית וכרגע ההליך הוא בסמכות מקומית, אז אם יהיה איזשהו משהו סטטוטורי שהמועצה באה ומודיעה שבתוכניות האלה? זאת אומרת כרגע יש לכם חשיבות גדולה בשתי תוכניות ציבוריות שתכף נדבר עליהן וננסה למצוא אולי את הפתרון לגביהן.
מלכתחילה איך שאנחנו קיבלנו את הבקשה יש הבדל אחד שמיד קפץ לנו בעיניים. בהתחלה לא חישבנתי את זה אבל יש הבדל בין עיר לבין יישובים, בטח יישובים ששם גם המרחק בין בניין לבניין הוא אחר, ואין אינטנסיביות כזאת גדולה של תוכניות. בעיר יש אינטנסיביות, זה מרחיב, זה בונה, זה עושה, זה מקדם וכו', חוץ מפרויקטים גדולים.
השאלה אם יש דרך? ואני שואל אתכם, תדמור, האם יש דרך שאנחנו יכולים להרגיע את עצמנו בזה שהמועצה באיזושהי החלטה שלה, או בהוראה שלכם או משהו מהסוג הזה, תנהג באותן התוכניות הקטנות, בינוניות, לא החשובות מה שדיבר עליהן מהנדס העיר, ויתנהגו עם זה עם זמן ההתנגדויות, יתנו פשוט אורכה של המועצה. לא אורכה של המדינה, אלא אורכה של המועצה.
מיכל מטרני
¶
הסמכות נתונה ליו"ר ועדת התכנון, יו"ר הוועדה המקומית פה יכול לתת אורכות, צריך לשמוע את המהנדס אם זה מקובל, אני לא מכירה את התוכניות האלה.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני אגיד לך עוד פעם. אני מבין ששתי הדברים הבוערים כרגע מבחינתך, והחשובים – ואני גם מתחבר אליהם – זה נושא שני הדברים הציבוריים, שכבר החל הליך, לא הושלם לגמרי ויכול להיות שאפשר יהיה למצוא פה פתרון באמצעות ידוע כזה או אחר, בוא נראה. אבל על הדרך יש הרבה תוכניות שאתה גם לא מודע אליהם כרגע. המדינה יכולה לעבוד או בצו של שר הפנים, צו או תקנות?
היו"ר יעקב אשר
¶
גם וגם. או בחוק שהצווים האלה והתקנות באים ממנו. אנחנו לא יודעים לעשות את ההפרדה ולא יכולים לעשות את ההפרדה. מצד שני גם אנחנו כוועדה לא רוצים לגרום לכך שיהיו תושבים שנגיד בונים ליד הבית שלהם, מישהו מרחיב את הדירה שלו או שזו תוכנית שנמצאת בהליך כזה או אחר, והוא נמצא כרגע איפה שהוא נמצא ולא משנה אם תגיע אליו או לא תגיע אליו – כי לא בטוח שאפשר להגיע לכולם ממש, אפשר להגיע לרובם יכול להיות אבל לא לכולם ממש – לכן הדרך היחידה שאני העליתי אותה עכשיו, אמרה היועצת המשפטית של מנהל התכנון שזה אפשרי, שאם יושב-ראש מוסד התכנון, זה אומר בעצם ראש הרשות, נכון תדמור? תהיי איתי ביחד.
היו"ר יעקב אשר
¶
שהוא יכול להאריך ב-30 ימים. אם אתה מאריך את כל התהליכים, ואז רק פרטנית את שתי הדברים האלה שתכף נחזור עליהם?
נתן אלנתן
¶
לא, את זה הוא לא יכול, ההיפך. את כל התוכניות הקטנות האלה שזה בסמכותו הוא יכול יהיה להאריך אותן.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני הבנתי, שתי התוכניות הן תוכניות מחוזיות, והשתיים שהוא דיבר עליהן, נחזור עליהן תכף. תרגיע. עכשיו אני רוצה לדעת שעל הדרך עצרנו את הדברים הקטנים ונתנו. עצרנו, אני לא רוצה לעצור אבל אין לנו ברירה לא להתייחס לזכויות.
חגי כהן
¶
אני מבין את ההתנגשות. מבחינתי אם החלוקה היא כזאת של הסמכויות המקומיות כרגע לעצור ותהיה לי את האופציה להאריך פרטנית, אבל את הסמכויות המחוזיות, השתיים שנדבר עליהן עוד רגע, אז מבחינתי אפשרי.
תדמור עציון
¶
את יו"ר הוועדה המקומית כי זה יצטרך להינתן כהחלטה של יו"ר הועדה המקומית שבעצם מעכב או מאריך את המועדים בתוכניות האלה ב-30 ימים.
היו"ר יעקב אשר
¶
כל זה בשביל לנסות לחלץ את השתיים האלה, שהן בהליך יותר גדול. לגבי השתיים האלה מה שאני מציע, קודם כול באמת לראות ושיצא איזשהו משהו כתוב, אפילו מהמועצה, על מה הם עושים בשביל לנסות ליידע. מי עושה את היידוע? זה המועצה?
היו"ר יעקב אשר
¶
זה כן פותר את זה, גם בהקלות שאנשים חורגים הוא לא יכול להאריך? הוא גם יכול להאריך. אותה סמכות צריכה להיות לו.
חגי כהן
¶
השאלה אליי? כרגע לא מתכנסת. מתעתדת. ניסיתי פעם אחת ולא הלך כי לא היה לי פורום, אני מקווה בעוד שבועיים.
שירה ברנד
¶
דיברתם על הקלות ושימושים חורגים, ומכיוון שהוועדה המקומית ממילא לא מתכנסת, אז אנחנו לא נמצאים.
תומר רוזנר
¶
שוב זה לא קשור לוועדה המקומית. אנחנו מדברים על המועד להגשת התנגדויות. שאלת כינוס הוועדה המקומית לא רלוונטית.
נתן אלנתן
¶
יושב-הראש יאריך ב-30 ימים את כל התוכניות בסמכות מקומית וכל הבקשות ההיתר לשימושים חורגים והקלות.
היו"ר יעקב אשר
¶
רגע, אני רוצה גם שיהיה בתוך הניסוח את החלק של ההקלות והדברים האלה. כולל הכול. בעצם אתם מודיעים לנו ובזה אתם גם מודיעים לציבור. אוקיי? יפה. עכשיו בוא נחזור לשתי התוכניות הגדולות כדי לראות.
שירה ברנד
¶
רגע רק נוודא דבר אחד. בשכונה החדשה שלכם אתם רק צריכים להוציא היתרים, נכון? שם מבקשים הקלות?
חגי כהן
¶
השכונה החדשה קיימת, התוכניות מאושרות. כרגע היזמים עובדים פר מגרש ומסדרים את הבינוי בצורה המיטבית להם בלי שום קשר למחיר למשתכן, הנחיות בינוי שלנו וכו'.
היו"ר יעקב אשר
¶
רגע לך איתי רגע. אתה לא משנה מספר יחידות דיור. אתה לא משנה כרגע דברים מהותיים, נכון?
היו"ר יעקב אשר
¶
אני שואל כי הוא אמר עוד פעם אתה משנה את התוכניות. מתחיל תמיד יפה ונגמר פחות יפה. אני בעד, אני מאוד רוצה לקדם את זה.
חגי כהן
¶
לא תוספת משמעותית של יחידות דיור, אני לא יודע להגדיר משמעותי. אני יכול להגדיר זאת השכונה שנקראת פלח 11 שהיא שכונה חדשה שאין בה עדיין תושבים.
חגי כהן
¶
בסמוך אליה יש עוד שתי שכונות שנמצאות במרחק די סביר. אני יכול להראות את זה על המפה אם תרצו, בשמחה.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני חוזר להליך, תהיה איתי תומר. בשתי הדברים הציבוריים שהם דיברו, אני מבין שוב שהמצב הסטטוטורי שלהם שהם?
היו"ר יעקב אשר
¶
הבנתי. מבחינת הפרוצדורה, אם נגיד, תבוא פניה לאחר מכן של מישהו, השאלה אם יש פהtoo late או אין פה too late? איזו תרופה אתם יודעים להביא? כי זה בעצם בידיים של המחוז יותר, בידיים שלכם יותר.
תדמור עציון
¶
שוב, יש את ההנחיות, עכשיו פתחתי ואמרתי שכל בקשת אורכה שתוגש תקבל את אותם 30 הימים. היה ובקשה כזאת תוגש בדיעבד, זו כבר תהיה שאלה של כמה בדיעבד. אם זה בדיעבד אחרי שיש מעשה עשוי והיתרים זה דבר אחד.
תדמור עציון
¶
לא הולך להיות היתר מחר בבוקר. נתן, תגיד לי אתה, כמו שבהנחיות עד היום אמרנו שבתוכניות נחכה חודש עד שנפרסם לתוקף, אפשר לעשות את אותו דבר גם פה.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני אגיד לך מה מתגבשת עמדתי, וכמובן שאתה תוכל להגיד את עמדתך. אני חושב שוב, אם תהיה החלטה, קודם כול שתהיה החלטה, אני מבקש שתדאג לזה שזה יגיע עוד היום כתוב ומנוסח, שההחלטה של הוועדה תהיה מבחינתנו להוריד את האורכה, אבל אחרי ההודעה שלך מבחינתי – אני אומר את זה לפרוטוקול – ההודעה שלכם שבהחלטה של יו"ר הוועדה לתת עוד אורכה של 30 ימים לגבי כל התוכניות של העיר למעט שתי התוכניות הללו והתוכנית החדשה.
היו"ר יעקב אשר
¶
אוקיי לא משנה. אני מבקש שתנסחו איתו את זה. אנחנו נעשה אולי הפסקה אפילו וננסח ואני רוצה לראות. אני בונה רגע את הקונסטרוקציה שלי כמו שאני מבין אותה.
דבר שני, לגבי שתי התוכניות הציבוריות, קודם כול אני רוצה שוב שייאמר לפרוטוקול שאתם תשתמשו בכל המידע שלכם, אני מתאר לעצמי שקיים מידע ואתם מעבירים פרסומים כאלה ואחרים לתושבים באופן מקסימלי לגבי שתי התוכניות הללו ובמקביל יהיה נייר הנחיה שלך שבה ואומר שני דברים. תגיד אתה.
נתן אלנתן
¶
דבר ראשון שאם מישהו יבקש אורכה אז תינתן אורכה. ודבר שני, התוכנית לא תפורסם לתוקף עד שלפחות יעברו 30 ימים כדי לאפשר לחזור אחורה.
היו"ר יעקב אשר
¶
והצהרה שלכם לפרוטוקול, אדוני מהנדס העיר, שאתם תדאגו במקסימום הניתן ושיש לכם כמועצה ליידע את התושבים. זו העמדה שאני מגבש. עכשיו בוא ניתן לך לפרק.
אחמד פתאלי
¶
אני פתאלי אחמד, ראש המועצה המקומית כפר רג'ר. הכפר חצוי לשניים, כשני שליש נחשב לבנון וכשליש במדינת ישראל, וזה וירטואלי, ויש לי מצב ייחודי מאוד. זה הכפר היחידי שיש במדינת ישראל שתושביו מוסלמים עלווים, ויש מועמד יחיד למועצה המקומית שזה אני, ראש-המועצה כיום. יש לנו מצב ייחודי שאני מבקש מהוועדה שלא ידחו את התוכנית שלי, כי אני חיכיתי הרבה שאנחנו נקבל את התוכנית הזו.
נתן אלנתן
¶
התוכנית פורסמה להתנגדויות לפני המלחמה, 60 הימים הסתיימו ב-20 באוקטובר, זאת אומרת היו חסרים 13 ימים לסיום ההתנגדויות.
נתן אלנתן
¶
ואז למעשה אנחנו כבר שיבצנו אותה לדיון בוועדה, ואז ברגע שהחוק אושר היינו צריכים לדחות. הוגשו לתוכנית הזאת 35 התנגדויות. צריך להבין שזו תוכנית שכל היישוב מחכה לה. כולם מכירים את התוכנית הזאת, והגישו את ההתנגדויות.
נתן אלנתן
¶
לא, מכירים. זה בסדר. אגב ההתנגדויות מתואמות עם ראש-המועצה. יש בעיות שאנחנו רוצים לפתור אותם ואין שום בעיה מהבחינה הזאת, אין לנו בעיה עם ההתנגדות עצמה. אנחנו רוצים לקיים את הדיון ולהגיע להסכמה. יש שם משהו שקשור למשרד הביטחון, זה לא דברים של מה בכך בצורה רגילה.
נתן אלנתן
¶
אנחנו כבר רצינו לקיים את הדיון, אבל בגלל הארכת המועדים אנחנו דחינו את זה. מבחינתנו ברגע שמסתיימת הארכת המועדים - -
היו"ר יעקב אשר
¶
השאלה אם פה אפשר לעשות שלפחות הוותמ"ל ייערך 13 ימים, 15 ימים אחרי, כדי שאם מישהו יקפוץ ויבוא ויגיד.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני רוצה פה פתרונות ואני מתאר לעצמי ורואה לפי הבעות הפנים, תומר והיעוץ המשפטי שלי לא אוהבים את זה. אני בא עכשיו מתחום הפרקטיקה ומתחום מצב החירום ומתחום זה שאני רוצה שראש-המועצה יוכל כן לבוא ולפתח את העיר הזה, כי זה כרגע אינטרס שלנו במיוחד במקום כמו רג'ר, שנמצא אגב בכותרות מעוד סיבות.
נתן אלנתן
¶
נכון. אני אתקן את עצמי, ברגע שיגיע ה-15 בדצמבר, ואם לא יאריכו את רג'ר, בכל מקרה אנחנו נצטרך לחכות את ה-13 ימים שלא הסתיימו, נצטרך לסיים אותם כדי להגיע ל-60 הימים, ואנחנו נוכל לקיים את הדיון רק אחרי 13 הימים.
נתן אלנתן
¶
כן, 13 ימים יש לנו בכל מקרה, כי לא סיימנו. ברגע שיש את ההארכה אז נעצר. 47 ימים היו, ברגע שמסתיים אז אנחנו צריכים לעשות את ה-13 ימים הנוספים.
נתן אלנתן
¶
גם פה אני יכול לעשות את זה שאנחנו 30 ימים לא נחתום על התוכנית. זה בידיים שלי אני צריך לחתום עליה, אני לא אחתום 30 ימים עד שיעברו 30 ימים מהחלטת הוועדה.
נתן אלנתן
¶
אחרי 13 ימים אנחנו רק נכנס. זאת אומרת 13 פלוס שבוע שאני צריך לתת זמן לכנס. בכל מקרה זה לפחות 20 ימים. ועוד יהיו 30 ימים שאני אחכה, אני אמתין לפני שאני אחתום על מתן תוקף לתוכנית.
היו"ר יעקב אשר
¶
האם אנחנו יודעים על עוד משהו? אוקיי. אני אומר לך מראש, עמדה אחרי שהתייעצתי עם חברי הוועדה, ודי קרוב לפה אחד אני כן ממליץ בסייגים שהכנסנו, ואני גם אומר, אני אבקש גם ממך אדוני ראש-המועצה. כמה נמצאים ביישוב היום? כי אני מבין שהם היו אמורים להתפנות ולא כולם התפנו?
נתן אלנתן
¶
מה שהוא אמר לי בשיחה המקדימה זה שהם עוזבים, הם שבוע בחוץ ואז הם חוזרים הביתה. הם על הקו.
נתן אלנתן
¶
השאלה אם יש אנשים שלא מכירים את התוכנית או לא הספיקו להתנגד או להגיש התנגדויות, זאת השאלה.
אחמד פתאלי
¶
כבוד יושב-הראש צריך לדעת שאני אספתי אותם לא פעם, ולא כולם מודעים לכל מה שאנחנו עושים, וכולם רוצים שאנחנו נקדם את התוכנית, כי יש לנו מצב ייחודי פה שאנחנו כל פעם אומרים חלק וחלק.
נתן אלנתן
¶
נכון אבל הוא שאל לגבי השלט. השלט למעשה אמר שאפשר להגיש התנגדות עד ה-20, והכל הוקפא, זה המצב. אף אחד לא עשה כלום. גם אם יש שלט פיזית, בשלט כתוב 20 לחודש כי הכל נעצר. לא יצאו שלטים שמעדכנים.
היו"ר יעקב אשר
¶
טוב, יכול להיות שגם נשטפו בגשם. אני שואל שאלה שוב, לא מתחום החקיקה הסטטוטורית או הסטטוטוריקה בכלל. כמה שלטים אתה צריך לשים?
היו"ר יעקב אשר
¶
אוקיי, בסדר. אני לא מטפל כרגע בכל עיר, כי יש לי עיר אחת ששמעתי שהורידו, לא את השלט, הם הורידו את העמוד. זה היה עם כל פעולות התרבות ואיתו הלך גם השלט הזה.
היו"ר יעקב אשר
¶
אז תחזיר כמה שלטים. אנחנו עושים פה עכשיו פלסטרים על פלסטרים כדי שלא יברח לנו בן אדם אחד שיוכל להגיד שהוא רצה עוד לומר משהו ולא נתנו לו. אני רוצה להסתכל במראה ולחיות טוב עם עצמי גם בעניין הזה. כי מה לעשות, אני שומר זכויות האזרח.
היו"ר יעקב אשר
¶
אתה מייצג אותם, אני יודע, הכל טוב. גם אני הייתי ראש-עיר לא כמוך, הבנתי שאתה בלי עין הרע בן פורת יוסף כולם אוהבים אותך וכולם שומעים בקולך, אצלנו קצת פחות. אבל בכל מקרה מה שאני כן מבקש, שוב, בהליך או בהליך לא וולונטרי או מה שלא יהיה, שראש-המועצה ידאג ויצהיר לפרוטוקול להחזיר את השלטים לתקופה הזאת.
אחמד פתאלי
¶
תשמע, ממ"דים כל אחד פרטי יש לו בבית שלו את מה שהיה. מה שהיה קודם אין לאף אחד ממ"דים חוץ ממקלט אחד ציבורי ומקלטים בבית הספר, חוץ מזה אין לנו בתוך הכפר. כפר קטן ואנחנו מחפשים איפה לבנות.
היו"ר יעקב אשר
¶
הבנתי. טוב, אז אדוני רוצה להביע את עמדתו, רוצה התייעצות סיעתית? אני ארצה גם לשמוע את עמדת משרד המשפטים אחר-כך.
תומר רוזנר
¶
תראו, החוק יצא מנקודת הנחה שיש מקום להאריך את התקופות לתושבים שפונו מתוך הנחה שהם לא יכולים להיות עסוקים בדבר הזה כשהם פליטים והם צריכים לדאוג לחיי היום-יום שלהם, ולכן נתנו להם את הארכה הזאת בנוסף לארכות נוספות שניתנו להם במסגרת חוקים אחרים, בין היתר אפילו בחוזים פרטיים שהם קשורים בהם ניתנו להם ארכות עד אמצע ינואר כרגע, אבל כנראה שגם שם נשקלת ארכה, אני לא יודע אם היא תינתן או לא. וגם בכל הנושא של פעולות מנהליות. לגבי המפונים וקבוצות אחרות שהן פחות נוגעות לעניינינו הכיר המחוקק בשורה של חוקים בכך שיש לאפשר להם תקופות ארוכות יותר כיוון שהם עכשיו עסוקים בהישרדות כפליטים.
הבעיה הזאת מתעוררת באמת לגבי שני המקרים שדיברנו עליהם כאן.
תומר רוזנר
¶
הנושא הזה לא נבדק, לפחות לא למיטב ידיעתנו, אלא נקבע עיקרון כללי. יישובים שפונו מאריכים, ישובים שלא פונו. זה העיקרון שנקבע, ולפיו נקבעו רוב היישובים שמופיעים ברשימה למעט שני החריגים האלה ועוד החריג של המועצות האזוריות בעוטף ישראל שתכף נדבר גם עליהם.
לגבי המועצות האזוריות, אכן זה מעורר קושי מסוים אבל בגלל האופי הכפרי של היישובים הקטנים הללו, ובגלל שמדובר בקהילות יחסית מאורגנות - -
תומר רוזנר
¶
- - אפשר לחיות עם זה שבמקומות האלה תהיה דרך אחרת להביא את הדברים לידיעת התושבים מתוך הנחה ששם גם רוב התוכניות הן תוכניות קונסנזואליות שמוגשות על ידי היישובים עצמם, וזה דבר אחד, לכן שם אנחנו רואים פחות קושי עם ביטול הארכה, למרות שמדובר ביישובים שפונו.
לעומת זאת לגבי שני היישובים שדיברנו עליהם ארוכות כאן שהם שדרות ורג'ר, אחנו חושבים שיש בעיה משמעותית הרבה יותר. לא מדובר בקהילות מסודרות ומאורגנות, שם כל אחד בחלק מהמקרים מוצא לעצמו סידור. ברג'ר למשל 60% מהתושבים התפנו לא למקומות מסודרים אלא כל אחד למקום שהוא מצא.
בשדרות אכן חלק לא מבוטל מהתושבים התפנו בצורה מסודרת לבתי מלון, אבל יש הרבה מאוד תושבים שלא נמצאים בבתי המלון אלא בסידורים אחרים, כך שגם שם יש קושי רב להגיע לתושבים בעניין הזה. כאן אנחנו מדברים על תוכניות בשדרות, לפי מה שאנחנו לפחות מכירים יש תוכניות נקודתיות של שינוי קווי בבניין, ושינויים ודברים מהסוג הזה.
תומר רוזנר
¶
יש שתי תוכניות שנמצאות בוועדה המחוזית כפי ששמענו, וברג'ר יש תוכנית משמעותית מאוד כפי שנאמר כאן שגם הוגשו אליה התנגדויות ותקופת ההתנגדויות לא הסתיימה. אם ההנחה, לגבי כל שאר היישובים שפונו, היא שגם הארכה נוספת ספציפית לא תספיק, ולכן שר הפנים מבקש להאריך לגביהם את כל המועדים, באופן אוטומטי אין הבדל בינינו, בין היישוב רג'ר ליישוב אדמית שנמצא שני קילומטרים ממנו. או לקריית שמונה.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני רוצה לתקן אותך במשהו אחד. זה שהשר לא רוצה לכפות. אם במקום, ביישוב, באו ראשי-המועצה ואומרים אנחנו לא מסוגלים כרגע לאשר תוכניות, לא מסוגלים לזה, המערכת לא עובדת, אז אני לא חושב שהשר צריך להכריח אותם בשביל זה.
זה שכל חוק המועדים הוא קשור, מה שנקרא, כחטיבה אחת, בסדר אוקיי זו המציאות. אני חושב שאם השר לא היה חושב שהוא צריך להתחשב במועצות שאומרים הצילו אנחנו לא יכולים כרגע לעשות את זה, לדעתי הוא לא היה מאריך את זה, לדעתי הוא היה מנסה לפתוח את זה.
אני אומר כהערכה, אתה ודאי יודע מה השר אומר ורוצה אני אומר רק כהערכה ומנסה להיכנס לנעליו של השר, ולכן המוגבלות הזאת, אתה חייב לפצל פה את ההחלטה. ולכן אני חושב ושוב מסביר שבאותן התניות, שחלקן סטטוטוריות לגמרי, חלקן הנחיות של מנהל התכנון, שאני לא יודע אם לקרוא להן וולונטריות או סטטוטוריות, וחלקן גם כמו הבקשה שלנו לפרסום נוסף שאין לה אחיזה כרגע מבחינה סטטוטורית, אבל ראש-המועצה אומר שהוא יעשה את זה ואני אבקש ממכם גם לבדוק שזה נעשה, אני חושב שכמקבלי החלטות, כמדיניות, אני מסתכל על מקום כמו רג'ר, אני לא מכיר את כל הפוליטיקה שם, אני רק יודע לקרוא עיתונים, ואני מבין שההתפתחות הזאת נגעה ברג'ר. יש תוכניות נוספות?
היו"ר יעקב אשר
¶
החשיבות של הדבר הזה היא חשובה מאוד לדעתי, ואני חושב שנטילת הסיכון שהמחוקק בבואו לעשות חקיקת המשנה החשובה הזאת לוקח על עצמו כאן, ובשדרות, ששם אני חושב שאם אנחנו יודעים להקדים את הביצוע של אותם אמפיתיאטרון, זה מסר גדול פי שמונה מכל הצהרה של 1,000 יושבי אולפנים שיושבים ומדברים על לחזור חזרה.
יש מקום שבו כשאני נרגע, לא ברמה הסטטוטורית, אני יודע להירגע ברמה האישית מקצועית ויש הרגעה סטטוטורית, הרגעה סטטוטורית היא מוחלטת לגמרי, היא כמעט הפסגה, שאתה יודע שהכל סגור מבחינה חוקית. פה אנחנו מבינים שבגלל האילוצים זה לא סגור באופן מלא, אבל אם תהיה החלטה של יושב-ראש הוועדה שהוא ראש העיר, שדוחים תוכניות, את כל התוכניות, הקלות והכול, דוחים בחודש ומאפשרים לתושבים.
היו"ר יעקב אשר
¶
אפשר להחזיר. כי כרגע אנחנו השארנו את הצו. עשינו ניתוח מאוד מדוקדק, הוצאנו שתי תוכניות ציבוריות, שאני אומר לך, אני בלב שלם הולך על הדבר הזה once. יבוא ראש המועצה, ויגיד אני מבין שסטטוטורית כרגע אני יכול לעשות את זה בעוד דברים, אני נכנס לנעלי שר הפנים בחלק שלי, דוחה לחודש. אם שר הפנים ימצא שצריך להמשיך את זה, הוא יוכל לעשות את זה בעוד חודש, אם יחליטו שיהיה עוד חודש, להחזיר אותם חוץ משתי התוכניות הללו. איך נעשה את זה? נמצא את הדרך.
נתן אלנתן
¶
אדוני יושב-הראש אני רוצה להוסיף פה עוד נקודה מאוד חשובה. הייתה אצלנו בכלל התלבטות גדולה האם בכלל להאריך או לא להאריך את הצו. כי השר מאוד רוצה שיחזרו בחזרה, ואתה יודע את זה.
נתן אלנתן
¶
עם כל הנושא של הבחירות ומה שהיה. צריך לדחוף שהתכנון יתקדם, כי אנחנו מחכים ליום שאחרי וכו'. בסופו של דבר הפתרון שיכל להיות, וגם יכול להיות כרגע, לא להאריך את הצו ויש היום סמכות בחוק לכל ראש מוסד תכנון לבוא ולהגיד אצלי התושבים לא נמצאים, אני מאריך בחודש. יש לו את הסמכות היום בחוק ולא צריך לעשות את כל הדבר הזה. וזה היה אחד הכיוונים שהייתה התלבטות אולי ללכת לכיוון הזה.
מצד שני אמרנו שאנשים פחות פנויים לדבר הזה ואולי יהיו קצת פשלות ודברים כאלה אז אמרנו אוקיי, בואו נעשה בדיקה, ערים שירצו להאריך נאריך לכם, ערים שאומרים אנחנו מסתדרים ולא צריך להאריך אנחנו לא מאריכים להם, וזה התוצר שהבאנו בסופו של דבר, ואנחנו חושבים שהוא תוצר מאוד מאוד מאוזן. אם הדבר הזה לא יאושר יכול להיות שיגיד השר בואו נחזור לוורסיה הראשונה. אני לא מאריך.
אני אומר שצריך להבין מאיפה באנו. זה שבאנו ואמרנו שהתוצאה שרג'ר ושדרות הם לא, כי זאת הייתה ההנחיה שרק כאלה שרוצים להאריך תאריכו להם.
תדמור עציון
¶
אני יכולה לומר משהו בהקשר לדברים שאתה אומר? תומר אמר ובצדק שהאוריינטציה שלנו בחוק הייתה להאריך את הזמן של הציבור, של הפרט, להגיש התנגדויות ולהגיש עררים. אבל מהרגע הראשון בחוק, הזה ולכן גם מלכתחילה כשבאנו עם אותה הצעת חוק כללית פיצלנו את הפרק של תכנון ובניה, היינו במקום של המתח הזה בין הצורך לקדם את עולם התכנון ולקדם את התכנון ולא לשתק את המשק, לבין הצורך לתת לאנשים את הזמן. המתח הזה היה בחוק הזה מהרגע הראשון, ולכן בכלל הארץ התפנו רק לשלושה שבועות, ולכן גם בצפון ובדרום מלכתחילה דיברנו על ה-15 בדצמבר כשלא היה ברור אם תהיה אורכה.
המתח הזה מלווה אותנו גם עכשיו והדרך להתמודד איתו זה ה-fine tuning שאנחנו עושים פה עכשיו, לכן היה שיח מאוד אינטנסיבי עם נציגי הרשויות השונות והמועצות האזוריות בימים האחרונים כדי לנסות לתפור חליפה שנכון, היא תתאים למידות ולצרכים השונים של היישובים השונים ולא כולם זהים בצרכים שלהם וברצונות שלהם ויש פה איזשהו ניסיון ללכת בין הטיפות. ואני חושבת שהתוצאה, עם הדברים שהוועדה ביקשה מאיתנו עכשיו, כן מביאה לתוצאה שהיא מאוזנת ושניתן גם להסביר אותה מבחינת ההיגיון המשפטי שלה.
רוסלאן עותמאן
¶
בוקר טוב, אני אגיד ממש בתמצית. העמדה של מנהל התכנון מקובלת עלינו. לי באופן אישי הייתה הסתייגות אחת שגם הצגתי אותה בפני מנהל התכנון אתמול. אני לא חשבתי שנכון להוציא באופן אוטומטי ישוב שלא התפנה. כשראיתי את הרשימה שמתי לב שחורפיש לא נמצאת ברשימה, וכשאלתי מדוע היא הוחרגה מהרשימה על אף שהיא הופיעה ברשימה המקורית, בחוק. ואז מה שנמסר לי זה שהוחלט לא להחיל את זה על יישובים שלא התפנו. ושוב, פשוט היה לי קשה לקבל את זה, כי אני לא חושב שצריך להעניש ישוב שהחליט שלא להתפנות.
היו"ר יעקב אשר
¶
לא להעניש. אם הוא לא התפנה, הוא נמצא במקום, הוא הולך למכולת, הוא רואה את השלטים והכול.
רוסלאן עותמאן
¶
אני רק אשלים. זה גם נפתר, אני בסך הכול מציג. אני דווקא הסתכלתי על זה מכיוון אחר. קודם כול בואו נזכור שלא הייתה חובה להתפנות. זאת אומרת, תושב שהחליט להישאר בביתו הוא יכל להישאר בביתו, אף אחד לא יכל להכריח אותו לצאת, ואני הסתכלתי על זה מהכיוון הזה שדווקא אלה שלא התפנו, במיוחד אלו שקרובים לגבול, סובלים יותר מהמצב הביטחוני, כי הם נמצאים שם עוד בשטח. בכל מקרה אני ביקשתי באמת לברר את הסוגייה הזו ואחרי שנמסר לי שפנו לראש-הרשות, למועצה, והם ביקשו להיות מוחרגים, אז ההסתייגות שלי הוסרה. מעבר לזה אנחנו מיושרים. תודה.
היו"ר יעקב אשר
¶
מבחינת הדברים שנאמרו פה, זה נאמר לפרוטוקול, מבחינתי כתנאים לעניין הזה. עוד פעם, אין לי שיניים סטטוטוריות לעניין הזה, אבל הדברים האלה, ואני כן מבקש את האחריות של מטה התכנון, מנהל התכנון, על יישום הדברים האלה. זאת אומרת שייצא מכתב בצורה ברורה.
היו"ר יעקב אשר
¶
מכתב שברג'ר יעשו את השילוט. שיהיה לכם אפילו תיעוד של הדבר הזה. ומכתב או סיכום שיחה שלכם עם שתי הרשויות הללו שהם מיידעים את הציבור ברמה הכי גבוהה שהם יכולים לעשות, הן במקומות המכונסים ביחד שנמצאים, והן בכל דרך אפשרית. אם זה בפרסום בעיתון שמגיע היום, אלקטרוני, או קבוצות וואטסאפ. אני רוצה אישור כזה שנעשה המקסימום פלוס ההנחיה שלכם של דחיה ב-30 ימים.
תומר רוזנר
¶
נתת במועצות האזוריות שאנחנו מדברים עליהן בעוטף ישראל. אנחנו מדברים על פרסום מוגבר בדרכים שכבר פורטו, וכן באמצעות הוועדים המקומיים. ההודעה תימסר לוועדים המקומיים והם יתבקשו ויידרשו ליידע באופן ספציפי את התושבים.
ברק קיבוביץ
¶
תקנות הארכת תקופות ודחיית מועדים (הוראת שעה – חרבות ברזל) (תכנון ובנייה ומקרקעי ציבור) (שינוי התוספת הראשונה לחוק), תשפ"ד-2023
בתוקף סמכותי לפי סעיף 12(א) לחוק הארכת תקופות ודחיית מועדים (הוראת שעה – חרבות ברזל) (תכנון ובנייה ומקרקעי ציבור), תשפ"ד-2023 (להלן – החוק), ובאישור ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת, אני מתקין תקנות אלה:
שינוי התוספת הראשונה לחוק
1.
בחוק הארכת תקופות ודחיית מועדים (הוראת שעה – חרבות ברזל) (תכנון ובנייה ומקרקעי ציבור), תשפ"ד-2023, במקום התוספת הראשונה יבוא:
כאן יש את רשימת היישובים. אנחנו לא נקריא את כולם; אנחנו כן נזכיר שהוספנו שלושה ישובים: את אבירים, את אלקוש ואת פסוטה.
תחילה
2.
תחילתן של תקנות אלה ביום ד' בטבת התשפ"ד, 16 בדצמבר 2023.
היו"ר יעקב אשר
¶
אוקיי מי בעד הצעת תקנות הארכת תקופות ודחיית מועדים (הוראת שעה – חרבות ברזל) (תכנון ובנייה ומקרקעי ציבור), תשפ"ד-2023. מי בעד ירים את ידו?
הצבעה
אושר
היו"ר יעקב אשר
¶
אז אם ככה זה פה אחד. אני מבקש באמת לבדוק, אני גם רוצה לראות עותק של הדברים האלה. תדמור, או לא יודע מי, מישהו שיהיה אחראי על זה. תודה רבה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:21.