פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
58
ועדת העבודה והרווחה
23/11/2023
מושב שני
פרוטוקול מס' 121
מישיבת ועדת העבודה והרווחה
יום חמישי, י' בכסלו התשפ"ד (23 בנובמבר 2023), שעה 11:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 23/11/2023
חוק הגנה על עובדים בשעת חירום (תיקון מס' 5 והוראת שעה – חרבות ברזל), התשפ"ד-2023
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הגנה על עובדים בשעת חירום (הוראת שעה – חרבות ברזל), התשפ"ד-2023
מוזמנים
¶
סא"ל ארי סינגר - קמל"ר הקודם באכ"א, משרד הביטחון
רס"ן רועי חכם - יועמ"ש הפרט, משרד הביטחון
אמיר פיר - משרד הביטחון
חגי פלטין - משרד הביטחון
מאיר דוד - מנהל מינהל הסדרה ואכיפת חוקי עבודה, משרד העבודה
דקלה חורש - לשכה משפטית, זרוע העבודה, משרד העבודה
עילם שניר - עו"ד, משרד המשפטים
אולגה פרישמן - משפטנית, משרד המשפטים
מיכל היימן - מנהלת מחלקת הפנסיה, רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון, משרד האוצר
דור פישר - עו"ד, לשכה משפטית, רשות שוק ההון הביטוח והחיסכון, משרד האוצר
נועה שוקרון - רכזת תעסוקה באגף תקציבים, משרד האוצר
שרית דמרי-דבוש - סגנית היועץ המשפטי, המוסד לביטוח לאומי
מיכל וקסמן חילי - ראש אגף עבודה ומשאבי אנוש, התאחדות התעשיינים
אלכס מילר - יו"ר אגף העובד העולה, ההסתדרות החדשה
ורד וייץ - עו"ד, לשכה משפטית לאיגוד מקצועי, ההסתדרות החדשה
טל שטיין - אקטואר באגף הפנסיה, ההסתדרות החדשה
דיאנה בראון - עו"ד, קו לעובד
רישום פרלמנטרי
¶
דניאל גלין - איטייפ
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
הצעת חוק הגנה על עובדים בשעת חירום (הוראת שעה – חרבות ברזל), התשפ"ד-2023, מ/1672
היו"ר ישראל אייכלר
¶
שלום וברוכים הבאים. ועדת העבודה והרווחה התכנסה היום בישיבה השנייה. הייתה הפסקה בישיבה הראשונה ועכשיו אנחנו בישיבה השנייה. אנחנו מקריאים את חוק ההגנה לעובדים בשעת חירום מפני פיטורים. היות וכבר היו דיונים ארוכים מאוד, נקריא עכשיו את החוק ונאשר אותו, או שלא נאשר, בהתאם להחלטת חברי הכנסת.
אני לא רוצה הפרעות. אם יש הערות לגבי סעיף מסוים, שכל אחד ירשום את ההערה ואחר כך נאפשר את ההערות.
היועצת המשפטית של הוועדה, עורכת דין נעה בן שבת, תקריאי בבקשה.
נעה בן שבת
¶
חוק הגנה על עובדים בשעת חירום (תיקון מס' והוראת שעה – חרבות ברזל), התשפ"ד–2023.
תיקון סעיף 1
1.
בחוק הגנה על עובדים בשעת חירום, התשס"ו–12006 (להלן – החוק העיקרי), בסעיף 1 –
(1)
אחרי ההגדרה "אדם עם מוגבלות" יבוא:
""אומן" ו"מנחה אומנה" – כהגדרתם בחוק אומנה לילדים, התשע"ו–22016;";
(2)
בהגדרה "ילד", במקום "ילד בעל" יבוא "תלמיד עם";
(3)
בהגדרה "מוסד חינוך", אחרי "התשכ"ה–1965" יבוא "מעון יום
שיקומי כהגדרתו בחוק מעונות יום שיקומיים, התש"ס–32000, מעון יום לפעוטות כהגדרתו בחוק הפיקוח על מעונות יום לפעוטות, התשע"ט–42018, צהרון כהגדרתו בחוק לפיקוח על הפעלת צהרונים, התשע"ז–52017, משפחתון לילדים";
נעה בן שבת
¶
(3)
אחרי ההגדרה "מצב מיוחד בעורף" יבוא:
""משפחתון לילדים" – מקום שבו שוהים לא יותר משישה פעוטות מגיל שלושה חודשים עד שלוש שנים;"
אדוני, אפשר בכל זאת להגיד משהו על הסעיף, או שאתה רוצה שנקריא את הכל?
נעה בן שבת
¶
ההוראה שאנחנו מבקשים כאן היא הוראה קבועה, ותיקון הנושא של ילד או תלמיד בעל מוגבלות הוא בעקבות הערה שהעירו בדיון הקודם לגבי התיקונים בחוק החינוך המיוחד, שחלו בהוראות הללו בהגדרת ילד.
לנושא המעונות ונושא מוסד חינוך – זו רשימה לא סגורה. אמנם פה פירטנו סוגים מסוימים של מעונות ושל מסגרות, זו לא רשימה סגורה שמראש היא קבועה לרבות. הוסיפו את הרשימות המקובלות מאוד של ילדים, אבל היא לא אמורה להיות רשימה סגורה.
נעה בן שבת
¶
תיקון סעיף 2
2.
בסעיף 2(ב) לחוק העיקרי, אחרי פסקה (2) יבוא:
"(3) הוראות פסקאות (1) ו-(2) יחולו, בשינויים המחויבים, לגבי עובד שהוא אומן, ובידו אישור מנחה אומנה המעיד כי מתגורר אצל האומן ילד לפי חוק אומנה לילדים, התשע"ו–2016 בתקופת ההיעדרות האמורה.";
יש לנו התייחסות לנושא של אומן שעובד שיש לו זכאויות כהורה של ילד. זה חל גם לגבי ילד האומנה שאצלו בכפוף לאישור מנחה אומנה.
אדוני, בסעיף 3, הוראת שעה, לפי בקשת המשרדים והממשלה, אנו מציעים לחזור למתווה המקורית שדיברה על שלושה חודשים בהתחלה, ולאחר מכן על אפשרויות של הארכה בעוד תקופות – סך הכל עד שנה.
הוראת שעה
3.
בתקופה שמיום כ"ב בתשרי התשפ"ד (7 באוקטובר 2023) עד יום כ"ו בטבת התשפ"ד (7 בינואר 2024) (להלן – תקופת הוראת השעה), יקראו את החוק העיקרי כך:
נעה בן שבת
¶
(1)
בסעיף 2 –
(א)
בסעיף קטן (ב), ברישה, אחרי "סעיף קטן (א)," יבוא "עקב סגירת מוסד החינוך בשעת התקפה או בעת מצב מיוחד בעורף, שעליהם נמסרה הודעה לעובד על ידי הרשות המקומית או על ידי מוסד החינוך";
זאת אומרת שאנחנו מאפשרים לסגור את מוסד החינוך גם בגלל הודעה שקיבל העובד ממוסד החינוך או מהרשות המקומית על כך שהוא נסגר. בדיון הקודם דיברנו על כך שאולי צריך לדבר גם על סגירה היברידית של מוסד החינוך, שנסגר רק למספר שעות, אבל היו כמה בעיות שעלו עם הנוסח. דיברנו על שעות הפעילות, שכוללות גם שעות בזום, וזו לא הייתה הכוונה. לכן אנחנו מציעים להישאר עם המונח "סגירה". משרד העבודה, מהי עמדתכם? האם זה יכול לכלול גם סגירה חלקית?
דקלה חורש
¶
נאלץ להשגיח. או שקיצרו שעות, אין צהרון או חלק מהמסגרות שאנחנו מדברים עליהן שהן מסגרות של השגחה. להבנתנו זה נכנס בגדר סגירה.
נעה בן שבת
¶
(ב)
אחרי סעיף קטן (ב) יבוא:
(ב1) לא יפטר מעסיק עובד בשל היעדרותו מהעבודה א אי ביצוע העבודה בתקופת הוראת השעה מחמת שמתקיים בעובד אחד מאלה:
(1) הוא התפנה ממקום מגוריו אשר נמצא ביישוב המנוי בתוספת;
(2) הוא הורה או בן זוג ש למי שנקבע לפי סעיף 3 לחוק תגמולים לבני משפחה של חטופים ונעדרים בפעולת איבה, התשפ"ד–82023, כי הוא חטוף או נעדר כתוצאה מפעולות האיבה או פעולות המלחמה, או שהוא בן משפחה אחר של חטוף או נעדר כאמור; בסעיף קטן זה, "בן משפחה אחר" – בן משפחה כמפורט להלן שהגיש הצהרה חתומה בכתב ידו כי נמנע ממנו להתייצב לעבודתו או לבצעה מחמת היות בן משפחתו חטוף או נעדר:
נעמה לזימי (העבודה)
¶
אני רוצה להגיד משהו רק על זה. היו לנו כמה פניות ציבור ממשפחות חטופים, ורובן היו מדודים, בגלל שההורים ממוטטים מאוד והדודים עצרו הכל והחליטו לאסוף את המשפחה ולסייע. זו אוכלוסייה קטנה, ואולי צריך להגן עליה.
נעה בן שבת
¶
לא, אני רוצה להסביר. כרגע, בלי קשר להצהרה, ההצעה היא לתת להורה ולבן הזוג זכאות להיעדר. לבן משפחה אחר – מוצע רק ילדו של החטוף או הנעדר, או אחיו, ועל האח – מוצע להרחיב את הגדרתו בחוק מימון הוצאות למשפחות שבויים ונעדרים, כי מדובר גם על אחים חורגים.
אבל לגבי סבא, סבתא ודודים – כרגע לא נמצא כאן. אני רק רוצה להזכיר שבהצעת החוק שהציע משרד העבודה התבקש שיהיה רק בן משפחה אחד כאמור, וכאן יש הרחבה שניתן לכל בן משפחה כאמור.
דקלה חורש
¶
כמו שהציעה הוועדה, אנחנו חשבנו שיהיה נכון להיצמד לחוק תגמולים מיוחדים ולבני משפחה כמו שהוגדרו שם.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אבל כמו שאומרת חברת הכנסת לזימי, אם יש מישהו שאין לו משפחה מקרבה ראשונה, אולי לאפשר לאחד מקרובי המשפחה הרחוקים יותר ולהסמיך אותו באופן חריג.
נעה בן שבת
¶
לא, חוק התגמולים נותן את הזכאויות לפי בני משפחה, מקבלים לפי חוק משפחות חיילים שנספו במערכה. בחוק מימון הוצאות יש אפשרות שאם אין בן משפחה, הורה או בת זוג, הולכים לאחים.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
סליחה. אני רק אומרת שאי אפשר להסתמך על אחד, כי לא פעם אותו בן משפחה שקיים הוא ממוטט, ולכן צריך עוד בן משפחה שלוקח את הקמפיין ממש על עצמו. אני אומרת לכם שהם ממש עזבו את חייהם, פגשנו אותם. זו קבוצת אוכלוסייה קטנה ביותר - - -
נעה בן שבת
¶
השאלה היא אם אנחנו נכנסים לכל המבחנים האלה. צריך לזכור שאנחנו שואלים את עצמנו האם המעסיק שרוצה לפטר את עובד שלא מגיע, האם הוא יודע מה המצב. אנחנו לא יכולים להכניס לו הרבה מאוד - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
קודם כל נקריא, נראה מה נהיה. אם יהיו הערות חשובות מאוד ואנשים ירצו להביע אותן, ניתן להם. המטרה של הכינוס הזה היא להצביע. אם נמשוך את זה עוד שבועיים - - -
נעה בן שבת
¶
(2) בסעיף קטן זה, "בן משפחה אחר" – בן משפחה כמפורט להלן שהגיש הצהרה חתומה בכתב ידו כי נמנע ממנו להתייצב לעבודתו או לבצעה מחמת היות בן משפחתו חטוף או נעדר:
(א) ילדו של החטוף או הנעדר, שמלאו לו 18 שנים;
(ב) אח של החטוף או הנעדר; לעניין זה "אח" – כהגדרתו בחוק מימון הוצאות למשפחות שבויים ונעדרים, התשס"ח–92008;
(3) הוא חטוף או נעדר כפי שנקבע לפי סעיף 3 לחוק תגמולים לבני משפחה ש לחטופים ונעדרים בפעולת איבה, התשפ"ד–2023, כתוצאה מפעולות האיבה או פעולות המלחמה.
(ב2) לא יפטר מעסיק עובד בשל היעדרותו מהעבודה או אי-ביצוע העבודה בתקופת הוראת השעה לצורך השגחה על ילדו הנמצא עימו, עקב שירותו של בן הזוג של העובד כחייל לפי חוק השיפוט הצבאי, התשט"ו–1955 או שהוא מי מהמנויים בסעיף 11."
מנויים בסעיף 11 הם כל מיני אנשים שמשתייכים לארגון עזר. אנחנו בעמוד 3 וקראתי את סעיף (ב2).
נעמה לזימי (העבודה)
¶
מה שדיברנו עליו בפעם הקודמת הוא הוספת הגנה על ההורים שנמצאים עם פצועי פעולות איבה או מלחמה בבתי החולים.
נעה בן שבת
¶
למעשה חשבנו שהנושא של הפצועים צריך לקבל ביטוי במסגרת הזכאויות לפי חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה. שם יש סדרה של זכאויות, או חוק נכי צה"ל - - -
נעה בן שבת
¶
עיקר המענה שם הוא לפצועים עצמם. שם לבן משפחה של נכה המאושפז ניתנת אפשרות לכל מיני הטבות שנובעות מכך שהוא צריך לבקר את בן המשפחה המאושפז. יש שם את התנאים. נדמה לי שאפילו משלמים לו תשלום חלף הכנסה.
ורד וייץ
¶
אבל זו לא אותה מאטריה של הגנה מפני פיטורים. מה יקרה אם, בעזרת השם, אותו פצוע יחלים, ואותו קרוב שטיפל בו ירצה לחזור לעבודה ובינתיים פיטרו אותו? מה עשינו בזה?
נעה בן שבת
¶
שניה, אני רק רוצה לשאול שאלה. מדוע ההגנה על הפיטורים הזו לא ניתנת לכל הנכים כל הזמן? הרי כרגע יש לי הוראת שעה שנובעת ממצב המלחמה, ואז אנחנו מדברים על החטופים, הנעדרים והמפונים שהמצב שלהם נגרם מהמצב הזה. נכים יכולים להיות לאורך כל השנים.
נעה בן שבת
¶
כן, אבל גם נפגע איבה בפיגוע אחר שלא במסגרת המלחמה. גם שם המשפחה לא מקבלת הגנה מפני פיטורים. אנחנו בחוק שנובע משעת החירום, אז בואו נדבר על הדברים שייחודיים לשעת החירום.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
לא, אני לא מקבלת את זה. מה אנחנו פתאום פותחים את זה? יש כאן אלפי הורים שסועדים את ילדיהם בבית חולים. זה רק כדי להגן עליהם מפיטורים, אני אפילו לא מדברת על תגמול נוסף. אנחנו מבינים שהם יוכלו לחזור לשגרת חייהם. חלק מהפצועים משתחררים מהר ואפשר להמשיך בחיים, חלק בשיקום ממושך.
זו גם לא אוכלוסייה גדולה מדי. אנשים מטפלים בילדים שהם במצב לא פשוט. אנחנו מדברים רק על המתים וההרוגים כי יש יותר מדי. המון פצועים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
יש לי שאלה למשרד העבודה בעקבות הדברים שלך. בימים כתיקונם אדם שיש לו ילד חולה, או אישה חולה והוא נמצא איתו בבית חולים והמעביד רוצה לפטר אותו, האם יש לו הגנה?
נעה בן שבת
¶
לא. בזמן מחלה שלו אסור לפטר אותו, ימי מחלה של העובד. ההגנה מפני פיטורים לא חלה בזמן מחלה של מישהו אחר.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
אני מזכירה שבדרך כלל אין הגנה מפני פיטורים לכוחות ביטחון, ואנחנו מסדרים פה איזו לקונה. אז למה עם הפצועים אנחנו לא עושים את זה?
אפרת רייטן מרום (העבודה)
¶
אני מסכימה איתך, אדוני היו"ר, אבל למרות הנסיבות הנוראיות שאנחנו נמצאים בהן, כמו שאתה אומר, יש לכך השלכה יותר רחבה על ימים אחרים ועל פציעות אחרות, יש פה שאלה עקרונית.
דקלה חורש
¶
אני אשמח להתייחס. דקלה חורש ממשרד העבודה, אם לא אמרתי את שמי. הקונספט של החוק הוא הגנה על עובדים בשעת חירום, על אילוצים שנגרמו לעובדים עצמם בגלל שעת החירום, היעדרויות בעקבות השגחה על ילדיהם בגלל הוראה של פיקוד העורף או של רשות לסגור מוסדות חינוך.
האילוץ נובע ממצב החירום, ואני חושבת שאנחנו עושים הרחבה שאנחנו לא יודעים לאמוד את ההשלכות שלה. כאן עשינו הרחבה לנשות משרתים ועוד דברים, ואלה סוג של הרחבות שבמאטריה המיידית לא מתאימות.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
עכשיו היה את הגיוס הכי גדול שהיה אי פעם במדינת ישראל, כ-360,000 חיילי מילואים גויסו. מן הסתם יהיו לכך השלכות רוחב, של נוכחות, חלוקת משמרות בבתי חולים ועוד הרבה דברים.
בעת הזו, אלה אוכלוסיות של פצועים שאנחנו לא יכולים לא להבין את החשיבות של בני המשפחה בליווי הפצועים במשמרות ותורנויות. ההגנה מפני פיטורים מאפשרת לאישה, לאח או להורים לסעוד את האדם או להיות איתו.
דקלה חורש
¶
לא, שניה. מה שונה ממצב, חלילה, שיש לנו קרוב שנמצא בחולי גדול מאוד ואנחנו צריכים להיות שם ולא עשינו את הדיון - - -
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
אני מזכיר שזו הוראת שעה לשלושה חודשים. אנחנו לא מדברים על חוק שייכנס לשנים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
מדובר בפירוש שיהיה אפשר להאריך כל הזמן. לא הסכמנו על שלושה חודשים בלבד. עד שנה.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
אבל אם אנחנו יוצאים מנקודת הנחה שרוב הפצועים השתחררו מבית החולים בחודשים הקרובים, אז אולי אפשר לדון בסעיף הזה בסיבוב הבא.
אפרת רייטן מרום (העבודה)
¶
כן. ממה שראיתי מהשטח, מקומות העבודה מבינים את האירוע הזה ומגיעים להסכמות עם האנשים, ובינתיים מכילים את זה ולא מפטרים או אומרים "בואו נוציא אתכם. בואו נעזור לכם". זה לפחות מהדברים שאני נתקלתי בהם.
אפרת רייטן מרום (העבודה)
¶
אני מתחברת לעמדה של היו"ר – החשש הוא שלמרות שזו הוראת שעה, אנחנו מפלים באופן מאוד ברור את האנשים האחרים שסועדים את הפצועים שלהם מאירועים אחרים ולא מגנים עליהם.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
אבל אפרת, אני בטוחה שבשגרה אין את כל המערך שמגויס מסביב שלא בטוח אפילו יש בנמצא.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
צריך לחשוב על זה בהקדם. הייתי אומר באופן כללי שמבחינה ציבורית אני לא מקנא במפעל, מעסיק או חנות שיפטר מקרה כזה, ואף אחד לא ירצה לקנות אצלו.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
אדוני היושב-ראש, אי אפשר לקחת ולהוריד מהנושא. אם מישהו נמצא בפיגוע לפני 7 באוקטובר, והוא מטופל אז אנחנו מפלים גם אותו, כי אנחנו מדברים על החל מ- 7 באוקטובר. אני חושב שצריך להשאיר את זה כפי - - -
אפרת רייטן מרום (העבודה)
¶
זה מה שאני אומרת. פגשתי בתל השומר חייל שהיה בפיגוע דריסה ונמצא שם כבר שבעה-שמונה חודשים, יחד עם שאר הפצועים מ"נובה" והחיילים. מה עם ההורים שלו?
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
אי אפשר לשנות את זה ולהשאיר את הנושא של 7 באוקטובר. זה בלתי אפשרי. כך אני חושב.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
אבל בדיוק כמו שאנחנו מגנים על נשות חיילי המילואים שבשגרה הן לא מוגנות כשהמילואימניקים יוצאים לחודש.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני חשבתי לתומי שילדים חולי סרטן למשל יש להם הגנה להורים מפני פיטורין. אין דבר כזה?
נעה בן שבת
¶
אבל גם הורה של אדם עם מוגבלות באופן כללי, גם אם הוא אדם מבוגר עם מוגבלות, יש לו 18 ימים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
חברת הכנסת לזימי, יש לי רעיון. אם הם אומרים שלהורים לילדים חולי סרטן יש 90 יום הגנה, אז חטופים - - -
נעמה לזימי (העבודה)
¶
אנחנו מדברים היום על כל הנופלים ומי שנרצחו. כבוד יו"ר הוועדה, בתוך כל זה יש לא מעט פצועים שהמשפחות סביבן - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אז אם את מדברת על פצועים, יש פצועים כל השנה בכל המקומות. כשאת מדברת על חטופים, רציתי להשוות אותם לילדים - - -
עילם שניר
¶
אפשר להתייחס? עילם שניר, משרד המשפטים. צריך לזכור, לאדם שמטפל באדם עם מוגבלות יש הגנה על בן משפחה מאיסור הפליה בחוק שוויון. זה גם יכול לתת מענה. אמנם לא איסור פיטורים, אבל זה נותן איזשהו מענה חלקי במקרים בהם הפיטורים יהיו קשורים לעצם הטיפול.
הערה על הסעיף עצמו, לא להרחבה שביקשו. אחרי המילים "עקב שירותו של בן הזוג של העובד" אני מציע להכניס גם את "הורהו האחר של הילד". דובר גם על גרושים בדיון הקודם. זה משהו שלדעתי נשמט.
עילם שניר
¶
צריך להבהיר שמבחינתנו הסעיף הזה לא מתנה את ההיעדרות בסגירת המוסד החינוכי. מבחינתנו המקרים האלה כן נכנסים כשהמוסד החינוכי סגור כבר - - וזה רק מרחיב.
נעה בן שבת
¶
אבל השאלה היא אם לא צריך לגדר. אמרנו שבתקופת הוראת השעה, שהיא קבועה לשלושה חודשים, יכול להיות שגיוס המילואים יהיה קצר יותר? האם צריך להתנות את זה בגיוס מילואים? כי מדובר גם על חיילי סדיר וגם קבע.
עילם שניר
¶
יכול להיות שאפשר להבהיר שהשירות הוא כתוצאה מפעולות המלחמה או פעולות האיבה ואז זה קשור למלחמה.
נעה בן שבת
¶
אבל איך המעסיק יידע אם השירות הוא כתוצאה מהמלחמה? אתם מציעים אולי להגיד את זה? אולי כל עוד עומדת בתוקפה הכרזה על מצב מיוחד בעורף? לא?
היו"ר ישראל אייכלר
¶
לא. השאלה לא הייתה במקומה, כי כל זמן שהוא מגויס, המעביד חייב לשמור עליו. המעביד יודע בדיוק מתי הוא היה ולא היה.
דקלה חורש
¶
זה לא למצב של מילואים. רק להבהיר את מה שהיועצת המשפטית ניסתה להגיד ואני חושבת שהיא הערה צודקת. לא מדובר על מצב גיוס של מילואים, אלא על מצב הגנה לחיילי סדיר וקבע. לכאורה אם אין הכרזה על מצב חירום, בני הזוג שלהם לא אמורים ליהנות מההגנה כי הם חוזרים לשגרה שלהם. הציעה היועצת המשפטית להצמיד את זה לתוקפה של הכרזה על מצב מיוחד בעורף ואני חושבת שיש בזה.
רס"ן רועי חכם
¶
שלום, אני רועי. אני יועמ"ש פרט מצה"ל. יש כאן בסיס מסוים למה נקבעה הוראת השעה ולמה קובעים אותה לשלושה חודשים. לדעתנו גם בנסיבות אלה, כדאי שכל אנשי צה"ל יהיו מוגנים לתקופה הזו. אין סיבה שיהיה שוני מסוים בין אנשי צה"ל וההגנה עליהם תהיה לתקופה שונה מההגנה שניתנת כאן לכל שאר האנשים.
אולגה פרישמן
¶
אני יכולה להתייחס בבקשה? אולגה פרישמן ממשרד המשפטים. זה לא נכון לקשור את זה להכרזה על מצב המיוחד בעורף, כי הכרזה על מצב המיוחד בעורף זה - - -
אולגה פרישמן
¶
אולגה פרישמן, ממשרד המשפטים. זה לא נכון לקשור את זה להכרזה על מצב המיוחד בעורף, כי הכרזה על מצב המיוחד בעורף קשורה להתקפה בתוך שטח מדינת ישראל. יכול להיות שפעולות מלחמתיות וכל הפעולה בעזה תימשך ולא תהיה כבר הכרזה על מצב מיוחד בעורף, במיוחד בנושא גיוס חיילים.
נעה בן שבת
¶
אז את רוצה שזה יהיה בתקופת הוראת השעה. נשאיר את זה כך. גם אם תקופת הוראת השעה - - המלחמה הסתיימה וחיילים שוחררו – הם עדיין יקבלו את ההגנה הזו.
נעה בן שבת
¶
לא שינינו כלום. בעקבות ההערה של משרד המשפטים שינינו שאחרי המילים "עקב שירותו של בן הזוג של העובד" או הורהו האחר - - אבל זה לא קשור לילד.
נעה בן שבת
¶
הורה אחר של ילדו. "עקב שירותו של בן הזוג של העובד או הורהו האחר של ילדו של העובד כחייל לפי חוק השיפוט הצבאי". רק המילים האלה נוספו.
עילם שניר
¶
אני רק רוצה להבהיר. אם אני מבין נכון, הדיון שהתקיים פה קודם התכוון יותר לנושא הסדיר. אם בתקופת השעה מישהו נמצא במילואים, יש לו את ההגנה, ואם הוא כמובן הפסיק את שירות המילואים אז אין לו את ההגנה יותר כי הוא לא משרת.
לגבי סדירים זאת הכוונה. צריך להגיד שמבחינת התכלית הכללית של הסעיף – ועל זה גם דובר – ההצדקה להחרגה הזאת היא מתוך הבנה שיש כאן תא משפחתי שכרגע נכפה עליו להתנהל בצורה שונה לגמרי מאיך שהוא התרגל.
אנחנו מבינים שלגבי הסדירים זה רלוונטי גם בתקופת המלחמה. אנחנו מדברים על תקופה עמוסה מאוד ושההיעדרות מהבית היא ממושכת. רציתי להגיד את הדברים הללו.
נעה בן שבת
¶
(ג)
אחרי סעיף קטן (ה) יבוא:
"(ו) שר העבודה, לאחר התייעצות עם שר הביטחון, רשאי, בצו, לשנות את התוספת, אם נוכח כי הדבר נדרש עקב פעולות האיבה או פעולות המלחמה;
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני לא רוצה שאלות. אני רוצה לסיים עם החוק, לאשר אותו. אנשים מחכים. אתם יכולים להסיק פה סימפוזיונים.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
אבל בדיוק צריך לעצור בשביל השאלה הזאת. למה אין פיקוח ועדה בנוסף? למה שר העבודה והאוצר בלי פיקוח ועדה?
נעה בן שבת
¶
זה לשנות את התוספת. מה שקבוע בתוספת הוא רשימת היישובים. אני לא יודעת אם יש לוועדה או לפיקוח הפרלמנטרי תרומה לעניין של רשימת ישובים.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
כבר ראיתי שחסרים יישובים. נדבר על זה ברשימת היישובים. אבל חבל שלא יהיה פיקוח שלך, של הוועדה.
נעה בן שבת
¶
(ז)
בסעיף זה –
"ההכרזה על מצב מיוחד בעורף" – ההכרזה על מצב מיוחד בעורף מיום כ"ב בתשרי התשפ"ד (7 באוקטובר 2023);
"פעולות האיבה או פעולות המלחמה" – פעולות האיבה או פעולות המלחמה, שאירעו בתקופה שמיום ההכרזה על מצב מיוחד בעורף עד תום תקופת תוקפה של ההכרזה האמורה או עד תום הפעולות הצבאיות המשמעותיות, לפי המאוחר;
"הפעולות הצבאיות המשמעותיות" – הפעולות הצבאיות המשמעותיות שעליהן החליטה ועדת השרים לענייני ביטחון לאומי לפי סעיף 40 לחוק-יסוד: הממשלה12 והודיעה לגביהן לוועדת החוץ והביטחון של הכנסת ביום כ"ג בתשרי התשפ"ד (8 באוקטובר 2023);
"תקופת הוראת השעה" – תקופת הוראת השעה כמשמעותה בסעיף 3 לחוק הגנה על עובדים בשעת חירום, כפי שהיא חלה לגבי אותו עניין.";
זאת אומרת שההערכה לא חייבת להיות לגבי כל עניין אותו דבר.
(2) בסעיף 4, ברישה, במקום "הוכיח העובד" יבוא "נקבע לפי סעיף 3 לחוק תגמולים לבני משפחה של חטופים ונעדרים בפועלת איבה, התשפ"ד–2023, כי העובד הוא נעדר או חטוף, או שהעובד הוכיח" ובמקום "2(א) או (ב)(1)" יבוא "2(א), (ב)(1), (ב1) או (ב2)";
(2א) אחרי סעיף 18ז יבוא:
פרק ב'2: המשך תשלומים לקופת גמל לקצבה עבור חטוף ונעדר –
הוראת שעה
כאן הפרק הוא נושא של סוג אחר של הגנה על העובדים החטופים. אנחנו אומרים שההגנה נותנת רק הגנה מפני פיטורים והמשך צבירת ותק, ולגבי העובדים החטופים והנעדרים, אנחנו יודעים שהם לא יכולים לא לצאת לחל"ת ואין שום דרך לעשות הסדר עם המעסיק כי הם לא נמצאים כאן. לכן הוצע לתת להם הגנה מסוימת, שזה המשך התשלומים לקופת גמל לקצבה עבור חטוף ונעדר.
טל שטיין
¶
אדוני היושב-ראש, טל שטיין מאגף הפנסיה בהסתדרות. אם היה אפשר להרחיב את זה להמשך הפרשות לקופת גמל ולאו דווקא לקצבה? אנחנו מסתכלים על קבוצה סגורה של נעדרים וחטופים שלא יודעים מה גורלם ומתי הם יחזרו.
נעה בן שבת
¶
כרגע הצעת החוק מדברת רק על המשך התשלומים הפנסיוניים. שם יש גם ביטוחים על הביטוח הפנסיוני, הרבה פעמים מורכב גם ביטוח מפני נכות, ביטוח מפני מוות, ולא רוצים שהביטוחים הללו יפגעו, במיוחד מאחר שאחרי זמן מה הם מפסיקים להיות בתוקף והעובד עלול להיות לא מוגן.
לכן הוא מבקש להרחיב את זה גם על קרן השתלמות, ועל קופות גמל אחרות לא לקצבה, שהן לא פנסיוניות.
דור פישר
¶
דור פישר מהלשכה המשפטית ברשות שוק ההון. הסעיפים שהכנסנו דואגים לחסכון הפנסיוני, ששם יש את הביטוחים הבסיסיים ביותר, אלה ביטוחי נכות ושאירים והחיסכון לגיל זקנה כדי שהם ימשיכו לחול.
בנוסף, לא כתבנו רק את קופת הגמל עצמה, קרן הפנסיה, אלא גם ביטוחים נלווים להם שניתנים. אגב, הם כמו אובדן כושר עבודה. בנוסף ביטוח למוות במקרה שהוא נקנה אגב קופת הגמל דרך המעסיק.
חוץ מזה, אני מזכיר שיש את חוק דחיית מועדים, שקובע שבענייני חטופים נדחים כל החיובים והביטוחים האלה ממשיכים. לכן גם ביטוחים נוספים שלא ניתנים כחלק מהעניין של המעסיק דרך יחסי עבודה ממשיכים לחול ולא מבוטלים, ולא צריכים לשלם בינתיים את דמי הביטוח.
דור פישר
¶
הוא לא יפסיד מהפסקת הרצף. הביטוחים האלה נשארים בחוץ, בנוגע לביטוחים שהם ריסק מוות למשל וביטוחי אובדן כושר עבודה, כי הביטוחים נדחים.
דור פישר
¶
כי שם זה ביטוחים אחרים. אלה ביטוחים ולא עניינים של קרנות השתלמות שהם תקנוניים וההסדר שם שונה לגמרי. בינתיים בחוק דחיית מועדים הוא מוארך כל חודש. אני לא זוכר מתי הוא נגמר, אולי משרד המשפטים יידע להגיד.
דור פישר
¶
המטרה של ההפרשות הפנסיוניות היא לשמור לו את כל הכיסויים הפנסיוניים, ולא רק לדחות את החיובים לעתיד כדי לשמור על צבירת כל הכיסויים, גם הכיסויים הביטוחיים וגם הכיסויים בזקנה, כדי לשמור שם על רציפות.
לכן גם את קרן ההשתלמות – שהיא סוג של חיסכון הוני ויש לה מאפיינים אחרים – לא חשבנו שיש מקום להמשיך אותה, כמו שלא ממשיכים הרבה זכויות.
אפרת רייטן מרום (העבודה)
¶
אז יש שלוש קבוצות, אם אני מבינה נכון? פנסיוני – לזה אנחנו דואגים עכשיו, לביטוחי – יש דחיית מועדים, ויש קופות אחרות – ביטוחים דרך הסדר העבודה, גמל, השתלמות וכל מיני כאלה.
דקלה חורש
¶
כן, אבל כרגע אנחנו מדברים על מצב שבו אין חובות על מעסיקים באופן כללי. במצב של היעדרות אין חובת תשלום או הפרשות, וצריך לחשוב על זה ולהסדיר אותו בשיח - - מחוץ לחוק הזה. לצורך העניין, ההפרשות לקרן ההשתלמות זו לא חובה שמוטלת על מעסיקים. אנחנו עושים הסדר מיוחד שהמדינה - - -
טל שטיין
¶
אני חושב שבמצב הזה מדובר בקבוצה סגורה של אנשים שנמצאים כרגע במצב הכי קשה, ואנחנו לא מדברים על קבוצה רחבה, כמו שעשינו כאן אי פיטורים לגבי הקרובים - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
לא פתחתי דיון, רק אמרת את הדברים. אחרי שנשמע גם אותך וגם אותם, אני רוצה שהיועצת המשפטית תגיד מהי הדרך שנשמור על זכויותיו של העובד.
נעה בן שבת
¶
יש לנו תקופה שהעובד מוגן מפני פיטורים, צובר ותק, אבל המעסיק, כמו שדקלה אמרה, לא חייב להפריש, לא חייב לשלם שכר ולא חייב גם להפרשות פנסיוניות, אלא אם כן נקבע את ההוראה הזו. בחרו באותה רצועה של הפרשות פנסיוניות שמוטלות על המעסיק באופן רגיל.
הנושא של קרן ההשתלמות הוא משהו שלפעמים כן מתחייב מצווי הרחבה, תלוי בהסדר שחל על העובד, אבל כרגע לא מוצע לכלול את זה כאן.
נועה שוקרון
¶
יו"ר הוועדה, ההתייחסות מקצועית. השאלה היא קרן השתלמות. כמו שאמרה חברת הכנסת רייטן, בסוף אנחנו מבודדים. זאת הסוגיה. קרן ההשתלמות היא כלי לחיסכון. יש עוד כלים לחיסכון. ככל שמשפחתו של החטוף מעוניינת לעשות את זה, היא יכולה להשתמש בכלים נוספים שעומדים לרשותה.
אנחנו לא רואים בהחלטה כזו או אחרת של פרט שמבצע חיסכון בדרך X או בדרך Y משהו שהמדינה מחויבת להשלים, בוודאי לא ברמה של זכויות פנסיוניות. זה היה הרציונל שהנחה אותנו בכתיבת ההצעה כפי שהיא מנוסחת כרגע. אנחנו חושבים שיש כאן הרחבה שהיא לא מן הצורך.
דקלה חורש
¶
כרגע אין חובה על המעסיק להפריש. באה המדינה ואמרה "אנחנו מבינים את הסיטואציה. יש כאן אדם ומשפחה שככל הנראה, בגלל אובדן ההפרשות, הוא יאבד את הזכאות שלו לאובדן כושר עבודה או שאירים. אנחנו לוקחים את האחריות" – המדינה, כי היא משפה את המעסיק.
"אנחנו לוקחים אחריות ונמשיך את ההפרשות. בגלל שהמעסיק בקשר ישיר עם קופות הגמל באופן רגיל, הוא יעשה את זה, ואנחנו נשפה את המעסיק". אבל זו לא חובה של המעסיק. המדינה עושה שימוש במעסיק - - -
דור פישר
¶
קופות גמל לקצבה זה - - של החיסכון הפנסיוני – קרן פנסיה, ביטוח מנהלים, קופת גמל לחיסכון. היא לא כוללת - - -
דור פישר
¶
זו זכות שכרית, ולכן לא היה צריך לשלם אותה. היא זכות של העובד. כאן בגלל שאין עדיין החלטה של תשלום השכר, קבענו שבכל זאת ישלמו, כדי גם לשמור על רציפות הזכויות וגם בגלל שהחשיבות של הזכויות האלה מנותקת משאלת יחסי עובד-מעביד - - -
אפרת רייטן מרום (העבודה)
¶
אדוני היו"ר, אני חושבת שצריך למקד כי יש פה כמה וכמה ערוצי גמל, פנסיה. מדובר בהרבה מאוד קופות. טל מדבר ספציפית על דברים שאין לכל העובדים.
אפרת רייטן מרום (העבודה)
¶
אין חובה. מדובר באדם, שחלילה נמצא בסטטוס של חטוף, ובהסכם העבודה שלו עם המעסיק הייתה לו קרן ההשתלמות. זה מול המעסיק. כשאני עבדתי במשרד עורכי דין קבעתי עם השותף שהוא משלם לי כל חודש.
אני מבינה מטל שהוא רוצה שניתן לזה את הדעת ספציפית עבור האנשים האלה, שזו לא חובה של המדינה, אלא בהתקשרות שלי עם המעסיק, ספציפית כלפיי.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
הבנתי. את אומרת שאנחנו עוסקים בחובות המדינה, ולכן מה שקשור למדינה אנחנו צריכים לתקן ומה שקשור לפרטי הוא פרטי.
נעה בן שבת
¶
נכון, גם הפנסיה היא חובה של המעסיק, אבל היא לא מוטלת עליו בתקופה הזו של הגנה מפני פיטורים. בניגוד לקרן ההשתלמות, שאין צו הרחבה על כל המשק לשלם קרן השתלמות, יש חובה לשלם את הפנסיה, רכיב פנסיוני מסוים. לגביו יש חובה כללית. לכן במקטע הזה המדינה נכנסה לנושא הפנסיוני, אבל היא לא הרחיבה לחבויות אחרות.
נעה בן שבת
¶
פרק ב'2: המשך תשלומים לקופת גמל לקצבה עבור חטוף ונעדר –
הוראת שעה
"הגדרות – פרק ב'2 18ח.
בפרק זה –
"הכנסה" – כמשמעותה בסעיף 345 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה–141995;
היא נוגעת לחישוב ההכנסה השנתית של העובד.
"חטוף או נעדר" – מי שנקבע לפי סעיף 3 לחוק תגמולים לבני משפחה של חטופים ונעדרים בפעולת איבה, התשפ"ד–2023, כי הוא חטוף או נעדר כתוצאה מפעולות האיבה או פעולות המלחמה כהגדרתן בסעיף 2(ז), וכל עוד הוא לא שוחרר או אותר ולא נפטר;
אם חלילה ידוע שהחטוף נפטר, זה לא יחול.
"קופת גמל לקצבה" – כהגדרתה בחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל), התשס"ה–152005, לרבות ביטוחים שבהם מבוטחים עמיתים בקופת הגמל לקצבה כאמור בסעיף 16(ד)(6) לחוק האמור, לפי תכנית ביטוח שהתיר הממונה כהגדרתו באותו חוק, הכלולה בקופת הגמל לקצבה או הנמכרת אגב מכירתה;
"שכר העבודה" – הגבוה מבין אלה:
(1) ממוצע השכר שבעדו המעסיק ביצע הפקדות לקופת הגמל לקצבה ב-12 החודשים הרצופים האחרונים שקדמו למועד החטיפה, למועד תחילת ההיעדרות או למועד הפסקת ההעסקה, לפי המוקדם, ואם העובד הועסק אצל אותו מעסיק במשך פחות מ-12 חודשים רצופים, יהיה שכר העבודה ממוצע של השכר בתקופה זו;
(2) ממוצע השכר שבעדו המעסיק ביצע הפקדות לקופת הגמל לקצבה ב-3 החודשים הרצופים האחרונים שקדמו למועד החטיפה, למועד תחילת ההיעדרות או למועד הפסקת ההעסקה, לפי המוקדם, ואם העובד הועסק אצל אותו מעסיק במשך פחות מ-3 חודשים רצופים, יהיה שכר העבודה השכר הממוצע בתקופת העסקתו.
מזכירים כאן גם את הפסקת ההעסקה כי יכול להיות שהעובד הפסיק את העסקתו כבר לפני החטיפה, אבל רוצים בכל זאת לשמר לו את ההגנה. אתה רוצה להסביר את זה בבקשה, דור?
דור פישר
¶
אולי כדאי להפנות להעסקה שקבועה בפרק הזה לפי 18י, לא לכל הפסקת העסקה כשאנחנו מדברים על הפסקת העסקה בפרק הזה. אני אסביר על שכר העבודה – המטרה הייתה לדאוג שההפקדות יהיו על בסיס שכר עבודה שהוא יחסית השכר הממוצע של הבן אדם. היה חודש של חגים עכשיו, או בדיוק לפני חודשי יולי-אוגוסט.
זו הגדרה שהיא יחסית דומה להגדרה של המשכורת הקובעת בתקנונים התקניים של קרן הפנסיה, ולכן זה ישמור על השכר הקובע של העובד ולא יפגע בו.
נעה בן שבת
¶
"המשך תשלומים לקופת גמל לקצבה עבור חטוף ונעדר שהוא עובד – הוראת שעה
18ט.
(א) מעסיק של עובד חטוף או נעדר, שהוא בלבד או שהוא והעובד נהגו לשלם תשלומים לקופת גמל לקצבה, ישלם את התשלומים שעליו לשלם וכן את התשלומים שעל העובד לשלם לאותה קופת גמל בעד התקופה שבה היה העובד חטוף או נעדר, לשם הבטחת זכויות העובד בקופת הגמל, והכול בשיעורים ולפי שכר העבודה כאילו הוסיף העובד לעבוד באותה תקופה.
(ב) המעסיק ידווח למוסד לביטוח לאומי, באופן שיורה המוסד לביטוח לאומי ויפרסם באתר המוסד לביטוח לאומי, על התשלומים שביצע.
זו טעות בנוסח, לכן צריך להוריד את המילים האלה.
עילם שניר
¶
נעה, לא צריך להוריד את המילים. פשוט צריך לשים אותן לפני המילים. אני חושב שצריך לכתוב "המעסיק ידווח למוסד לביטוח לאומי על התשלומים שביצע, באופן שדיווח".
נעה בן שבת
¶
(ג) אוצר המדינה, באמצעות המוסד לביטוח לאומי, יעביר למעסיק שיפוי על התשלומים ששילם לפי סעיף זה, ובלבד שלא ניתן מימון לתשלום זה ממקור אחר, ואולם המעסיק לא יהיה זכאי לשיפוי על תשלומים ששילם כאמור כפיצוי הלנת שכר לפי . סעיף 19א לחוק הגנת השכר, התשי"ח–161958.
אוצר המדינה יעביר באמצעות המוסד לביטוח לאומי שיפוי למעסיק. יש כאן שאלה "מה קורה עם מעסיק שהוא גוף ציבורי?" למשל, האם המדינה תשפה את עצמה או - - -
נעה בן שבת
¶
אוקיי, אז לא יתבעו. בסדר. יש מעסיקים שאנחנו מניחים שיבחרו לשלם שכר ולהפריש את ההפרשות. האם במקרה כזה הם גם יהיו זכאים - - -
דור פישר
¶
סעיף 18יג – שעדיין לא הגענו אליו – מדבר על כך שאם יש הסדר אחר לפי דין או הסכם, כל הפרק הזה לא יחול. אם יש מעסיקים שיחתמו על הסכם, או שאין להם הסדר בכתב או בעל פה כמו בדיני עבודה שמשלמים להם את זה, אז כל הפרק לא יחול כי המעסיק לקח את זה על עצמו.
נעה בן שבת
¶
כשנגיע לזה, תפנה את תשומת הלב. בסדר?
תשלומים לקופת גמל לקצבה לשם שמירת זכויות חטוף או נעדר שהיה עובד והופסקה
העסקתו
18י.
הסתיימה העסקתו של עובד חטוף או נעדר במהלך חמישה החודשים שקדמו למועד החטיפה או למועד תחילת ההיעדרות או אחרי מועד כאמור, יעביר אוצר המדינה, באמצעות המוסד לביטוח לאומי, את התשלומים שהמעסיק או המעסיק והעובד נהגו לשלם תשלומים לקופת גמל לקצבה, לאותה קופת גמל בעד התקופה שבה היה העובד חטוף או נעדר, לשם הבטחת זכויות העובד בקופת הגמל, והכול בשיעורים ולפי שכר העבודה ששולם לו לאחרונה לפני מועד סיום העסקתו, כאילו הוסיף העובד לעבוד באותה תקופה.
אנחנו מדברים על עובד שהסתיימה העסקתו.
דור פישר
¶
יש פה שני חלקים לסעיף הזה. החלק האחד מדבר על עובדים שהתפטרו או פוטרו לפני, בסמוך למועד הזה, שגם להם אנחנו רוצים שימשיכו הפקדות. יש להם היום ריסק זמני, ביטוח שממשיך לתקופה מסוימת, ואם הם לא ימשיכו את ההפקדות, הם לא יכולים להודיע שהם רוצים להמשיך את ההפקדות בתקופה הזו, מאחר והם נמצאים כחטופים. אז המדינה נכנסת לנעליהם ומשלמת את ההפקדות.
בחלק השני יש את העובדים שאחרי תקופת החוק העיקרי, שאוסרת על סיום העסקה, ושתסתיים ההעסקה שלהם במקרה שחס וחלילה מעסיק שפשט את הרגל. אז גם בגינם המדינה תיכנס במקום המעסיק ותבצע את ההפקדות.
טל שטיין
¶
לפני שנעבור לסעיף הזה, אני רק רוצה לחדד בנושא של השכירים. לא צריך להגיד שכל הנושא של הפנסיה התקציבית יהיה מוסדר, ושהכל ימשיך בתקופה הזאת מבחינת הוותק.
נעה בן שבת
¶
אדוני, אני לא יודעת אם יש עובדים כאלה אבל אני חושבת שהנושא של הוותק אמור להישמר. הזכויות התלויות בוותק אמורות להישמר בתקופה הזו. צריך אולי לראות אם מדובר בגופים שיש להניח שיכול להיות וימשיכו לשלם שכר, או שיהיו להם הסדרים שייחודיים להם, אבל לא בדקנו את הנושא.
נעה בן שבת
¶
אני לא יודעת אם צריך. אני לא יודעת אם רוצים לעכב את החקיקה הזו לצורך הבדיקה, אם יהיה לנו זמן למועד אחר.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני לא חושב שכדאי להפסיק את החקיקה. אני לא יודע אם יש כאלה, ואם יש אז אני בטוח שהמדינה ממשיכה לשלם להם.
נעה בן שבת
¶
אנחנו בעמוד 8, סעיף 18יא.
המשך תשלומים לקופת גמל לקצבה עבור חטוף ונעדר שהוא עצמאי – הוראת שעה
18יא.
בעד עצמאי כהגדרתו בחוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2017 ו-2018), שהפקיד תשלומים לקופת גמל לקצבה בשנה שקדמה למועד שבו הפך לחטוף או נעדר, יעביר אוצר המדינה, באמצעות המוסד לביטוח לאומי, תשלומים כאמור לאותה קופת גמל בעד התקופה שבה היה העצמאי חטוף או נעדר, לשם הבטחת זכויות העצמאי בקופת הגמל, והכול לפי ההכנסה של החטוף או הנעדר שבעדה שולמו דמי ביטוח לאומי ברבעון שקדם למועד החטיפה או למועד תחילת ההיעדרות.
מי שהפקיד במשך השנה שקדמה ביצע את ההפקדות שמוטלות עליו לפי אותו חוק. באותו חוק יש חובת הפרשה לקופת גמל לעצמאיים. אם הוא הפקיד לפי זה – הוא יהיה זכאי, לפי ההכנסות אשר בעדן שולמו דמי ביטוח ברבעון שקדם לכך.
דקלה חורש
¶
אני אשמח להעיר. המיקום של הסעיף הזה לא צריך להיות בחוק הגנה על עובדים. מדובר בעצמאי. מי שמסדיר את ההפקדות לעצמאיים הוא בעצם האוצר, לפי החקיקה של חוק ההתייעלות הכלכלית, ואנחנו חושבים שהתיקון בעניין המשך הפרשות צריך להיות שם. מי שמאסדר ואוכף את העניין הוא האוצר. אנחנו מחילים את חוק ארגון הפיקוח על העבודה על החוק הזה, ושלא ישתמע שאנחנו אוכפים משהו שהוא לא בסמכות שלנו.
נעה בן שבת
¶
אדוני, אבל יכול להיות שאפשר שכל ההוראות האלה יהיו ביחד. אם ביטוח לאומי מסכים, נקבע את זה כחוק הביטוח הלאומי כתיקון אכיף.
שרית דמרי-דבוש
¶
אנחנו לא נתנגד. אמרנו שזה ההסדר שנבצע ונפעל לזה. זו גמלה חדשה שאנחנו נבצע, כמו שדיברנו. זה אסדר חדש.
נעה בן שבת
¶
השבת תשלומים
18יב.
שילם המעסיק או המוסד לביטוח לאומי תשלום לקופת גמל לפי סעיף 18ט, 18י או 18יא, והתברר לאחר מכן כי חל מקרה ביטוח לפני המועד שבו היה עליו לבצע את אותו תשלום, תשיב קופת הגמל למוסד לביטוח לאומי את סכום התשלום כאמור ששולם לה, בערכו במועד ששולם.
הכוונה היא לערך נומינלי.
דור פישר
¶
יש מקרה ביטוח שחל לפני. בגלל שחטוף יחזור מהשבי, או שיתגלה שהוא נכה או נפטר, ויש לו זכאות מקרן הפנסיה, אז לא היה צריך לבצע את ההפקדות ויחזירו את הכסף למדינה.
נעה בן שבת
¶
סייג לתחולה
18יג.
הוראות סעיפים 18ט עד 18יא לא יחולו על עובד חטוף או נעדר שחל לגביו בתקופת החטיפה או ההיעדרות הסדר אחר לפי דין או הסכם להבטחת המשך הזכויות הפנסיוניות המגיעות לו.
דור פישר
¶
זה מה שדיברנו עליו קודם. המטרה היא שאם יש הסדר אחר. למשל חייל שנחטף בתקופת המילואים, יש לו הסדר מפקודות הצבא והצבא יוכל לאסדר, אבל הוא ממשיך לקבל תגמולי מילואים, ואז לא צריך את ההסדר שקבוע פה למרות שהם עובדים.
דור פישר
¶
נכון. חיילים בשירות סדיר לא רלוונטיים כי הם לא עובדים, אז החוק לא רלוונטי אליהם. יכול להיות שיהיו מעסיקים אחרים שייקחו את זה על עצמם ויסכימו לבצע את ההפקדות. אנחנו כן רוצים לחדד שזה הסדר שהוא רק מיטיב. במקרה שאין הסדר מיטיב, אז זה יהיה.
עילם שניר
¶
יש לי עוד הערה על נוסח הסעיף, אם אפשר. במקום המילים "המשך הזכויות הפנסיוניות המגיעות לו" צריך לכתוב "המשך הזכויות הפנסיוניות שהיו מגיעות לו, אילו הוסיף לעבוד באותה תקופה שבה היה עובד חטוף או נעדר", כי אנחנו קובעים חובה שלא קיימת.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
תמיד אמרו לי שצריך לשבת ליד התלמידה הכי חרוצה בכיתה ולהעתיק ממנה – זו שמסכמת.
נעה בן שבת
¶
הוראות שונות – פרק ב'2
18יד.
(א) קופת גמל תדווח למוסד לביטוח לאומי את הנתונים הדרושים לו לצורך ביצוע התשלומים כאמור בסעיפים 18י ו18יא, באופן שיורה המוסד לביטוח לאומי ויפרסם באתר המוסד לביטוח לאומי.
כאשר המוסד לביטוח לאומי נדרש לבצע את התשלומים, הוא יצטרך לקבל את המידע מקופות הגמל. השאלה היא אם קופות הגמל ידעו להעביר לו מי חטוף ונעדר ולהגיד מתי הוא שילם?
דור פישר
¶
אנחנו ממש בימים האלה סיכמנו שתהיה דרך שקופות הגמל וחברות הביטוח יוכלו לקבל מהמדינה את הרשימה ואנחנו פועלים בימים אלה להסדיר איך זה יקרה.
דור פישר
¶
לא. הם יעבירו את זה ישר לביטוח לאומי, כי הוא אחראי על התשלום והשיפוי. אנחנו, או גורם אחר במדינה שיוסכם, נעביר את המידע לחברות מי חטוף.
נעה בן שבת
¶
(ב) על אף האמור בכל דין או הסכם, המועד לביצוע התשלומים המגיעים לפי הוראות פרק זה בעד התקופה שקדמה ליום תחילתו של חוק הגנה על עובדים בשעת חירום (תיקון מס' 3 והוראת שעה – חרבות ברזל), יהיה בתוך ... מיום תחילתו של החוק האמור.
זאת אומרת מתי אנחנו מצפים מהמעסיקים להתחיל לשלם גם עבור תקופות העבר. השאלה היא, דור, מתי אנחנו יכולים לצפות מהמעסיקים לשלם?
דור פישר
¶
התשלומים צריכים להיות ב-15 בכל חודש לפי ההוראות שלנו. זה אומר שהתשלום הקרוב המאוחר ביותר אמור להיות ב-15 בדצמבר. אם גזירת השכר של נובמבר קרוב, הגיוני שנעשה את זה עד 15 בדצמבר.
דור פישר
¶
כן. הייתה פה שאלה אם התשלומים יהיו רטרואקטיביים. הם יבוצעו ב-15 באוקטובר באופן רטרואקטיבי, אבל זה יהיה רק מעכשיו. לא תהיה ריבית פיגורים ולא תהיה הלנת שכר.
נעה בן שבת
¶
זה בדיוק מה שהסעיף הזה מבהיר. הוא אומר שהמועד על אף האמור בכל דין ההסכם, המועד לביצוע הוא המועד של 15 בדצמבר. לכן אין להם פיגורים, כי המועד נדחה.
נעה בן שבת
¶
(ג) לעניין פקודת מס הכנסה במועד ההפקדה לקופת הגמל לא יראו בתשלומים ששולמו לקופת הגמל לקצבה על שם החטוף או הנעדר לפי סעיף 18ט, סעיף 18י וסעיף 18יא כהכנסה בידי החטוף או הנעדר ועל תשלומים לפי סעיף 18ט לא יחולו הוראות סעיפים 3ה(3) ו-3ה(3)(1)(א) לפקודת מס הכנסה.
נעה בן שבת
¶
שיפוי המוסד
18טו.
אוצר המדינה ישפה את המוסד, על פי דרישתו, על כל הוצאה שהוציא לביצוע התשלומים לפי פרק זה ואת החלק היחסי מההוצאות המנהליות של המוסד הנובע מביצוע פרק זה.
את זה נצטרך גם כשתהיו בחוק הביטוח הלאומי.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
לגבי התוספת יש לי עניין. אופקים ושלושה ישובים מאשכול שלא בפנים – צאלים, גבולות ואורים. הסלקציה בתוך המועצה האזורית אשכול מאוד קשה להם והם ממש פונים על זה. כמובן גם אופקים.
שרית דמרי-דבוש
¶
אנחנו רק רוצים להבהיר לפרוטוקול שהסמכות העניינית תהיה של בית הדין לעבודה בכל הקשור לתביעות האלה, ממילא בעולם קופות הגמל וביטוח לאומי. מאחר וזה יכנס לחוק ביטוח לאומי, יחולו כל ההוראות הכלליות של חוק ביטוח לאומי לרבות הסמכות של פקידי התביעות, הגבלת עיקולים וכל הדברים הרלוונטיים האלה.
נעה בן שבת
¶
לא. אני לא רוצה לדלג על זה, הייתה פה בקשה להוסיף ארבעה ישובים – אופקים, צאלים, גבולות ואורים.
דקלה חורש
¶
אנחנו נבקש את התייחסות משרד הביטחון, אבל נצמדנו להחלטות הממשלה בהן פורסמו רשימות היישובים שפונו או שאפשר היה להתפנות מהם. היישובים המדוברים לא נכללים בהחלטות.
נועה שוקרון
¶
אבל צריכה להיות כאן מדיניות ממשלתית אחידה. ככל שיוחלט בהמשך על איזושהי הכנסה של יישובים להחלטות הממשלה, אפשר יהיה לייצר איזשהו סעיף סל שמכניס אותם גם לכאן. אבל לא הגיוני שנקבע לעצמינו רדיוס או ישובים שדינם שונה בשאר המדיניות הממשלתית.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
יו"ר הוועדה, זו בדיוק החריגה שיש אפשרות לשר האוצר ולשר העבודה להוסיף, נכון? אם אני לא טועה.
דקלה חורש
¶
- - - רשאי לשנות את התוספת בהתייעצות עם משרד הביטחון. אנחנו נשענים על החלטת הממשלה ועל משרד הביטחון בעניין התוספת ורשימת היישובים.
נועה שוקרון
¶
אני שואלת ברמת הקוהרנטיות של המדיניות הממשלתית – איך אנחנו יכולים להגדיר שלעניין הגנה מפיטורים יש רשימת יישובים X ולעניין תנאים סוציאליים אחרים - - -
נעמה לזימי (העבודה)
¶
אבל אנחנו לא ממשיכים את החרפה. אנחנו אומרים שאם הם לא קיבלו את הפיצויים זה משהו אחד שכנראה יש לו השלכות כלכליות שהן בעייתיות. אני עדיין חושבת שזה מזעזע, אבל אנחנו אפילו לא מגנים עליהם מפני פיטורים. יש כאן איזשהו עיוות שהוא בעייתי מאוד.
נועה שוקרון
¶
אני לא חושבת שזה סביר שהרשימה תהיה שונה מהרשימה של החלטות הממשלה שתקפות לשאר המדיניות הממשלתית, לרבות קרן מס רכוש, לרבות מענק, ושייתקנו אותי משרדי הממשלה האחרים אם הם חושבים אחרת.
נועה שוקרון
¶
אני רק רוצה לוודא. אנחנו לא רואים שום הגיון ביצירת מדיניות שהיא שונה. אני אשמח שחברי הכנסת יסבירו לי מה ההיגיון שהם מזהים, במה ההיגיון בכך שתהיה רשימת ישובים שונה לחוק הגנה מפיטורים ורשימת ישובים אחרת שמדברת על הטבות לעניין מפונים או לעניין קרן - - -
נעמה לזימי (העבודה)
¶
גם להם - - לא שאנחנו נוריד להם בגלל זה. שהם ישדרגו את רשימת היישובים. היה כעס עצום בכספים על הסיפור של אשכול והיישובים, ולא יכול להיות שגם אופקים תישכח.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
בדיוק. זה בשביל להגן עליהם כי הם התפנו מרצון, שיוכלו לחזור לעבוד. חוץ מזה, לא מדובר כאן בהרבה ישובים. באופקים נטבחו 50 אנשים ויישובי האשכול לא יכולים לחזור. אני לא מבינה את זה.
אפרת רייטן מרום (העבודה)
¶
הרציונל שמביעה חברת הכנסת לזימי להוספת המקומות האלה הוא רציונל נכון, והכנסת רשאית וסוברנית לעשות מה שהיא רוצה. זה אצלך, אדוני היו"ר. אתה יכול לקבל את זה. זה נכון שזה לא בהלימה להחלטה אחרת. שלחתי הודעה לגדי להבין איפה היישובים האלה עומדים. הוא נלחם מאוד בשבועיים האחרונים לגבי הטבות ודברים אחרים.
נועה שוקרון
¶
אני כן אחזור על זה כי אני חושבת שכן זועק כאן חוסר ההגיון. המדינה מגדירה בהחלטות ממשלה רשימה של ישובים. מה הסיבה שבוחרת ועדת העבודה להכניס ישובים נוספים לחוק הגנה מפיטורים?
נעה בן שבת
¶
אדוני, אני רוצה להגיב על זה. הצענו למשרדים להגיד "תעזבו את הרשימה, תגידו שהיישובים שאליהם מתייחסות החלטות הממשלה הם היישובים הזכאיים". עשינו את זה לפי החלטת הממשלה בהסכם האכלוס למשל. הם התנגדו והעדיפו ללכת על הרשימה. מכיוון שכך יש לנו רשימה והוועדה יכולה להוסיף ישובים לרשימה הזו.
דקלה חורש
¶
נעה, אני אסביר למה רצינו רשימה. רצינו ודאות למעסיקים. יש כאן מעסיקים שצריכים לעקוב אחרי היישובים ולדעת איפה העובד שלהם גר. זה הרציונל המסדר, לא כדי לפרוץ - - -
אפרת רייטן מרום (העבודה)
¶
אני עם גדי ירקוני על הקו, ואני רוצה להבין. אני שואלת את גדי לגבי הרשימה הזו, על שלושת היישובים האלה, וגדי אומר שהם הוכנסו בפיצויים.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
נכון. בעצם העיוות הוא שהם לא היו פה. להיפך, פה זה היה מעוות, אז טוב שנכנסו וטוב שגם שמנו לב.
נועה שוקרון
¶
יו"ר הוועדה, היינו לפני שעתיים בדיון על הסכם סעיף 9. היינו באותה הסיטואציה. בהסכם יש לנו נוסח שמונה ארבע החלטות ממשלה רלוונטיות לעניין היישובים.
נועה שוקרון
¶
אפשר לקבל מענה לשאלה שלי? למה היה אפשרי לעשות את זה בחוק החל"ת ואי אפשר לרשום רשימה של ארבע החלטות ממשלה - - -
נעה בן שבת
¶
- - - היועץ המשפטי במשרד האוצר גם התנגד לנושא הזה, להפנות להחלטות ממשלה. הוא כתב שהוא מתנגד. לכן, יש לנו כאן רשימה. יש סמכות לשנות את הרשימה אם תחשבו שנעשה פה עוול. נטען פה על זכאות שלא מגיעה. תוכלו לשנות, להוסיף או להוריד.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
הקריטריון הוא שזה לא עולה כסף למדינה ונציגת האוצר לא צריכה להתנגד על משהו שלא עולה לכם כסף.
נועה שוקרון
¶
הוועדה כותבת רשימה של ישובים. אנא שקפו לציבור, לא לי, מה הם הקריטריונים שישוב מסוים נכנס וישוב מסוים לא.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
אני רוצה להבין למה שיניתם את זה במתווה הפיצויים ולא הבאתם את זה לפה. אנא שקפו לי למה החרגתם חלק מהיישובים שכבר אישרתם.
נועה שוקרון
¶
אז אנחנו חוזרים ואומרים שמבחינתנו כל ישוב שנמצא בהחלטת הממשלה צריך להיות כאן עם הפרקטיקה שמאפשרת גמישות עם הפניה להחלטות הממשלה. בשמחה.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
את יודעת מה העניין, נועה? החלטת ממשלה היא של הממשלה, ואתם שכחתם שיש פה גם כנסת, ואנחנו הפיקוח הפרלמנטרי.
אפרת רייטן מרום (העבודה)
¶
שניה. אני יכולה לתת לך ב"קליפת אגוז" את הרציונל. גדי ירקוני וראשי הערים האחרים ישבו בוועדה הזו וגם בוועדות אחרות – כלכלה וכספים, הסבירו ונלחמו למה היישובים הללו צריכים להיות ברשימה. אגב, באיזשהו שלב היה קשב. כל האנשים ביישובים האלה חלקם בחבל אשכול, וזה חבל שלם של ישובים שהאנשים שבו נפצעו, פונו ולא נמצאים שם. אתם אלה שעשו משהו לא רציונלי. אנחנו מתקנים את זה.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
אופקים ונתיבות אלה מקומות ללא הקהילות שיש באותן מועצות אזוריות, והם צריכים שנסתכל עליהם.
נועה שוקרון
¶
אני אומרת את העמדה הממשלתית ושואלת שאלות שבעיניי מצריכות ליבון. ברור שהסוברניות היא בסוף שלכן.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
אני הייתי בוועדת הכספים, וכשראינו את חוסר הקוהרנטיות בהחרגת ישובים שכן קרובים ולא קרובים, ואת כל המסחרה שהייתה עם ראש עיר שמתקשר ואז נכנס - - החלטת פיקוד צפון או פיקוד העורף - - אל תדברו איתי על סוגיות ועל קריטריונים. אצלכם הכל מעורבב.
נועה שוקרון
¶
אז אם את חושבת שאפשר להוסיף ישובים בלי קריטריונים, את רשאית לעשות את זה, כמובן. אני, כעמדה מקצועית של הממשלה, חושבת שצריך קריטריונים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
גברת נועה, סיימת את הנימוקים. גם לנו יש מקצועיות. אנחנו אנשי מקצוע שרואים את האנשים מנתיבות מתגלגלים בכל הארץ למרות שלא השארתם אותם, ואת האנשים מאופקים שאיבדו את חייהם ולא הכנסתם אותם. בשביל זה אנחנו שליחי ציבור. אנחנו, כחברי כנסת, מחליטים באופן מקצועי שהרשימה שלכם חסרה, ובפרט שזה לא עולה כסף לאוצר, אין לאוצר say בעניין הזה.
"זה נהנה וזה לא חסר" – בדיוק למדנו על זה בדף היומי, וגם על "כופין על מידת סדום". כאשר זה נהנה וזה לא חסר, חייבים לעשות את זה. אנחנו, על דעת חברות הכנסת לזימי ורייטן וחברי ועדת העבודה והרווחה, בהתייעצות עם היועצת המשפטית שלנו, מוסיפים את נתיבות, אופקים, צאלים, גבולות ואורים לרשימה שמופיעה כאן בתוספת.
מיכל וקסמן חילי
¶
האמת שהייתי רוצה להוסיף לעניין הקודם, בהקשר "זה נהנה וזה לא חסר" ובהקשר לדברים שהוקראו בתחילת הדברים, אמנם זה היה כמה עמודים למעלה, אבל הייתי רוצה להוסיף, אם אפשר.
מיכל וקסמן חילי
¶
בישיבה הקודמת דיברנו על כך ההגנה מפני פיטורים היא צורך ולא פרס. כשאנחנו מסתכלים על סעיף (ב2) בעמוד 3 – שכבר הקראנו, ואני מצטערת כי בדיוק יצאתי – זה נכון ש"זה נהנה וזה לא חסר" בהקשר של תקציב המדינה, אבל כשאנחנו מאפשרים לשורה ארוכה של אנשים להיעדר מהעבודה כשלא תמיד יש צורך – זה פוגע בשוק העבודה.
בסעיף (ב2) יש הגנה לבנות זוג של משרתים במילואים מעצם זה שיש ילד עד גיל 14 ללא קשר לסגירת מוסדות החינוך. אני יכולה להבין את זה שצריך לשמור על ילד שחוזר בשעה 14:00 הביתה, ילד עד גיל 14 שחוזר מבית הספר עדיין צריך הורה משגיח. נשאלת השאלה למה נותנים לגיטימציה להיעדר יום שלם מהעבודה ולא להגיע למשרד.
נעה בן שבת
¶
רציתי לסיים, אבל יש לי שאלה נוספת לגבי הפרק שקראנו, אותו פרק שייכנס לחוק הביטוח הלאומי, לגבי תקופת הוראת שעה קצרה של שלושה חודשים עם אפשרות הארכה. השאלה היא אם הפרק הזה צריך להיות באותה הוראת שעה, או שאפשר ללכת על תקופה יותר ארוכה?
שרית דמרי-דבוש
¶
שרית דמרי מהלשכה המשפטית בביטוח הלאומי. אנחנו סברנו – ואני חושבת שיש כאן הסכמה – שצריך לתת לזה את אותה תקופת הוראת השעה, כמו התגמולים שניתנים לבני משפחות של חטופים. כלומר שנתיים עם אפשרות להארכה של שנה נוספת.
נעה בן שבת
¶
אז נוסיף לזה הוראת שעה נפרדת בתוך חוק הביטוח הלאומי של שנתיים פלוס אפשרות למי? לשר העבודה, באישור הוועדה?
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני אקריא את כל היישובים. היישובים שבתוספת הם –
(1)
נחל עוז;
(2)
ארז;
(3)
ניר עם;
(4)
מפלסים;
(5)
כפר עזה;
(6)
גבים;
(7)
אור הנר;
(8)
נתיב העשרה;
(9)
זיקים;
(10)
יד מרדכי;
(11)
כרמיה;
(12)
כרם שלום;
(13)
כיסופים;
(14)
חולית;
(15)
סופה;
(16)
נירים;
(17)
ניר עוז;
(18)
עין השלושה;
(19)
ניר יצחק;
(20)
בארי;
(21)
מגן;
(22)
רעים;
(23)
סעד;
(24)
עלומים;
(25)
שדרות;
(26)
ברור חיל;
(27)
דורות;
(28)
יכיני;
(29)
איבים;
(30)
גברעם;
(31)
מבקיעים;
(32)
יתד;
(33)
שלומית;
(34)
נווה;
(35)
שדי אברהם;
(36)
מבטחים;
(37)
ישע;
(38)
עמי עוז;
(39)
פרי גן;
(40)
תלמי יוסף;
(41)
עין הבשור;
(42)
יבול;
(43)
אבשלום;
(44)
דקל;
(45)
צוחר;
(46)
אוהד;
(47)
תלמי אליהו;
(48)
שדה ניצן;
(49)
בני נצרים;
(50)
שוקדה;
(51)
שובה;
(52)
כפר מימון;
(53)
תושיה;
(54)
תקומה;
(55)
זמרת;
(56)
משגב עם;
(57)
מנרה;
(58)
מלכיה;
(59)
מעין ברוך;
(60)
יפתח;
(61)
דפנה;
(62)
מרגליות;
(63)
כפר יובל;
(64)
ראש הנקרה;
(65)
חניתה;
(66)
זרעית;
(67)
שתולה;
(68)
אביבים;
(69)
מטולה;
(70)
שלומי;
(71)
שומרה;
(72)
בצת;
(73)
יערה;
(74)
דישון;
(75)
אדמית;
(76)
ערב אל עראמשה;
(77)
רג'ר;
(78)
דובב;
(79)
מתת;
(80)
ברעם;
(81)
יראון;
(82)
נטועה;
(83)
כפר גלעדי;
(84)
קריית שמונה;
(85)
אבן מנחם;
(86)
אילון;
(87)
לימן;
(88)
מצובה;
(89)
אבירים;
(90)
גרנות;
(91)
גורן;
(92)
עבדון;
(93)
שניר;
(94)
צבעון;
(95)
דן;
(96)
הגושרים;
(97)
סאסא;
(98)
עלמה;
(99)
אלקוש;
(100)
שאר ישוב;
(101)
בית הלל;
(102)
רמות נפתלי;
(103)
פסוטה;
(104)
חורפיש;
(105)
ריחאניה;
(106)
כרם בן זמרה;
היו"ר ישראל אייכלר
¶
(107)
אשקלון;
(108)
נתיבות;
(109)
אופקים;
(110)
צאלים;
(111)
גבולות;
(112)
אורים;
זאת הרשימה שתהיה מוגנת מפני פיטורים.
נעה בן שבת
¶
הארכת תקופת הוראת השעה
4.
שר העבודה, באישור ועדת העבודה הרווחה של הכנסת, רשאי, בצו, להאריך את תקופת הוראת השעה, אם נוכח כי פעולות האיבה או פעולות המלחמה כהגדרתן בסעיף 2(ז) לחוק העיקרי כנוסחו בחוק זה דורשות זאת; ובלבד שסך כל תקופת הוראת השעה לא יעלה על 12 חודשים והארכת הוראת השעה יכול שיהיה לגבי כל הוראות סעיף 2 לחוק העיקרי או לגבי ההוראות באחד או יותר מהסעיפים שלהלן: (2)(ב)(1) או (3), (ב1)(1), (2) או (3) או 2(ב2).
זאת אומרת שאפשר להאריך את ההוראות גם לגבי חלק מהסעיפים ויחליטו לגבי המילואים או לגבי נושא אחר אם צריך או לא.
תחילה
5.
תחילתו של חוק זה ביום כ"ב בתשרי התשפ"ד (7 באוקטובר 2023) (להלן – יום התחילה), ואולם לא יועמד אדם לדין בשל עבירה על הוראות סעיפים 2(ב)(1) או (3), (ב1) או (ב2) לחוק העיקרי כנוסחם בחוק זה, בתקופה שמיום התחילה עד יום פרסומו של חוק זה.
כאן יש לנו התייחסות להשלכות. איסור הפיטורים שקבוע בחוק יש לו השלכות פליליות, כמו שראינו בסעיף הזה, ההשלכות הפליליות לא יחולו רטרואקטיבית, אבל יש לו גם השלכות של אפשרות לדרוש. למעשה סעיף 2(ה) קובע שהפיטורים בטלים ומאפשר לבית הדין לעבודה לתת פיצויים, ואם הפיצויים לא מספיקים, לתת צו מניעה או צו עשה בהתחשב בכל מיני גורמים שנקבעו שם.
כשאנחנו מדברים על פיטורים שכבר היו, כשאנחנו מחילים את ההוראה באופן רטרואקטיבי, מה תהיה המשמעות של הדבר הזה לגבי אנשים שכבר פוטרו מאז התאריך שנזכר?
דקלה חורש
¶
אז בית הדין ישתמש בסמכות שלו, ואם אפשר לתת צו מניעה או צו עשה, אולי הוא ייתן את הסעד של פיצויים.
נעה בן שבת
¶
אדוני, לפני שאנחנו חוזרים לנושאים שנשארו, ההערות שנשמעו לגבי המסגרת התעסוקתית והשאלה אם אנחנו הולכים לבן המשפחה שעסק במענק. יש את סעיף 6, זה סעיף של תיקון חוק פיצויי הפיטורים. נשמעו הערות בדיון הקודם שאין הגנה לעובד בשכר שעתי ואין הגנה לעובדים שפוגעים בהם ושוללים מהם הטבה.
החוק הזה הוא חוק שרק אוסר את הפיטורים ומקנה זכאות לוותק. הוא לא מקנה זכאויות נוספות, לא מטיל חובות אחרות, ואפילו לא מונע מהמעסיק להוציא את העובדים לחל"ת. אבל העובדים השעתיים עלולים להיפגע כי יכול להיות שיפחיתו להם את מסגרת השעות ולא יוציאו אותם לחל"ת, ואז הם נפגעים מאוד בשכר, אבל לא זוכים להוצאה לחל"ת.
לכן הצענו בסעיף הזה שהעובד יוכל להתפטר ובכל זאת לקבל פיצויי פיטורים. אבל כשאנחנו קובעים הוראה כזאת, אנחנו נמצאים באיזושהי התלבטות. אם אנחנו קובעים כל הפחתה, אולי אנחנו פוגעים במעסיק. אולי יש פחות עבודה, אולי יש נסיבות אובייקטיביות שהצדיקו את הפחתת השעות. אם אנחנו קובעים רף, עולה השאלה שיכול להיות שמן אלה - - -
נעה בן שבת
¶
לרף נמוך יותר, ויכול להיות שההוראה הזו גורעת. לכן הבנתי שמעדיפים להוריד את ההוראה הזו ולא לכלול את התיקון שמופיע בסעיף 6.
אפרת רייטן מרום (העבודה)
¶
רק שניה, ברשותך. יש עוד דברים פתוחים, ולצערי אני חייבת לצאת בעוד חמש דקות ואני רוצה להיות בהצבעה. השאלה היא אם את רוצה לשנות כמה דברים?
נעה בן שבת
¶
יש את המסגרת התעסוקתית, הנושא של המענק ששאלת אם אנחנו הולכים לבן המשפחה שמקבל את המענק. מנחם לפידור ביקש להתייחס בזום, כי הוא טוען שהמועד של 15 בדצמבר הוא מועד קרוב מדי.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
הוא על הקו? תעלה אותו רגע למשפט אחד, כי אנחנו רוצים לגשת להצבעה. כן, מר לפידור?
דור פישר
¶
ה-15 בינואר עשוי להיות גבולי עם תקופת הכיסויים הביטוחיים בחלק מהמקומות שנגמרת לאחר שלושה חודשים, ואז ייווצר מצב שאנשים יפגעו מהכיסויים הביטוחיים.
מנחם לפידור
¶
אני מבקש. שימו לב, אלה עניינים טכניים. המוסד לביטוח לאומי צריך לפרסם איך מעבירים לו, איך מדווחים. אלה אנשים - - שכר. - - רשויות מקומיות.
טל שטיין
¶
עדכנת לגבי הקרנות הוותיקות. בקרנות הוותיקות הכיסוי הביטוחי הוא עד שלושה חודשים. כבר אחרי חודשיים מתחיל הבטל, ולכן אני לא בטוח שאפשר להאריך את התאריכים.
דקלה חורש
¶
אני חוזרת על מה שנעה הבהירה בתחילת הדיון. מוסד חינוך זה לרבות כל מה שאמרנו. אם זה בגדר מוסד חינוך, הם נכנסים כאן.
דיאנה בראון
¶
בדיוק. אלה מסגרות של משרד הרווחה שמופעלות על ידי נותני שירותים, כמו "אלו"ט" ועוד מרכזי תעסוקה, עד גיל 21. יש ילדים שלא הולכים למסגרת החינוכית, אלא למרכז תעסוקה, או אחרי המסגרת החינוכית הולכים למסגרות האלה.
מאיר דוד
¶
חברת הכנסת לזימי, אנחנו מדברים כשאין את - - המסגרת התעסוקתית לא פעילה ונדרש להשגיח על אותו - - תבררו את ההגדרה המדויקת. בסדר?
אפרת רייטן מרום (העבודה)
¶
רגע, נעה, מה שהיא שואלת אותך חשוב, האם לא צריכה להיות פה הגדרה או שלפחות לומר את זה לפרוטוקול שלימודים בזום זה בוודאות נכנס בגדר ההגדרה כאן של סגירה חלקית.
דקלה חורש
¶
אמרנו שסגירה של מוסד חינוך אומר שהמוסד הפיזי סגור, בין אם צומצמו שעות הפעילות, ולכן העובד צריך להיעדר - - -
אפרת רייטן מרום (העבודה)
¶
אני פשוט רוצה שההגדרה לפרוטוקול תהיה לנו ברורה אם עולות כאן שאלות. אם הבן שלי בכיתה י' והוא לומד בזום, מבחינתנו זה נכנס לחוק כסגירה חלקית?
היו"ר ישראל אייכלר
¶
הוא לומד בזום כי זה סגור. אם זה פתוח והוא מעדיף להיות בזום, זה לא הרעיון. נכון?
אפרת רייטן מרום (העבודה)
¶
את יודעת שיש מוסדות שסגורים חלקית ברמה שכיתה אחת לומדת בזום ואחרת לומדת במוסד הפיזי? שכבה שלומדת ככה ושכבה שלומדת אחרת. לכן כשאת מגדירה את זה כמו שאת אומרת, שהמוסד סגור פיזית, זה לא נכון. זה לא נכנס להגדרה כזו. הוא פתוח.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
אם הם בבית כל יומיים כי עושים שכבה-שכבה, האם לא באמת חוזרת לעבוד כמו שהיא רוצה.
נעה בן שבת
¶
זו בחירה של העובד. אנחנו מדברים על מצב שבו זה נמנע מהעובד. החוק הזה מדבר על מצבים שאובייקטיבית יש קושי.
דקלה חורש
¶
יש כאן הוראה של מוסד חינוך או רשות מקומית, שאומרת לא להביא את הילד ביום ג', אלא ללמוד מרחוק.
נעה בן שבת
¶
החוק אומר – שנמנע מן העובד, נבצר מבן הזוג, כל מיני דברים. זה צריך להיות בצורה אובייקטיבית. לא יכול להיות שכל אחד עושה דין לעצמו ומחליט אם נראה לו או לא. אם באמת לא יכולתי להגיע, המוסד נסגר באותו היום, ויכולתי לבצע את העבודה - - -
נעה בן שבת
¶
אבל יכולה לבוא שאלה. להבנתי, זה שהוא לא לימד כל השבוע, או רק שלושה ימים, זה לא נחשב לסגירה חלקית.
נעה בן שבת
¶
אבל אני לא יודעת. אם נגיד בדרך כלל לומדים עד 15:00 ובאותו היום למדו עד 13:00, זה נחשב לסגירה חלקית של המוסד?
דקלה חורש
¶
כן, אם קיצרו את שעות הפעילות של מוסד החינוך. אגב, זה גם מבחינת צהרון. היינו צריכים להרחיב.
ורד וייץ
¶
שאלה אחת לגבי סגירת מוסדות החינוך. אנחנו יודעים על סיטואציה בה הרשות המקומית לא מוציאה הסעות למוסדות החינוך, וגם אז הילדים לא יכולים להגיע לבית הספר. כלומר בית הספר פתוח חלקית, בצורה כזו או אחרת, אבל אין הסעות של הרשות. אנחנו חושבים שצריך להכניס את זה.
ורד וייץ
¶
רציתי לברר לגבי הורה שנמצא בהליך אימוץ, בסיטואציה שהילד אצלו אבל עוד לא ניתן צו אימוץ. האם הוא תחת הגדרה של אומנה? שלא נפקשש איזושהי קבוצה.
נעה בן שבת
¶
אז אין הסעות. ימצאו פתרון אחר. אז זה לא נכנס פה. לגבי נושא המענק, על איזה בן משפחה של החטוף או הנעדר אנחנו מדברים, אמרנו - - -
נעה בן שבת
¶
אתם רוצים להגיד שאם נבצר גם מההורה, גם מבן הזוג, גם מהילד וגם מהאח? יש לנו כאן רשימה. אני אסביר.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
לא, היא צריכה איזשהו סדר של קרבה. בחוק המענקים עשינו סדר של קרבה. היועצת המשפטית היא משפטנית. היא צריכה להיות תמיד ברורה על מה מדובר. אנחנו הולכים לפי הסדר הזה. מי שהכי קרוב ויכול לשמור על הילד הוא זה שצריך לשמור עליו.
נעה בן שבת
¶
כן, לפי המענק, כי שם כבר יש החלטה. מישהו אמר "זה הקרוב הקרוב ביותר" וגם לא - - הוא זה שעוסק בנושא הזה, ולכן הוא יקבל את ההגנה.
נעה בן שבת
¶
זה מה ששאלתי, אדוני. יש לנו בן משפחה, הורה ובן זוג, ו"אדם אחר מבני המשפחה". אני מבינה שאם אין הורה ואין בן זוג, הולכים לקרוב הקרוב ביותר?
היו"ר ישראל אייכלר
¶
נכון, זה ההיגיון. יש גם הגיון בריא בעולם. אנחנו ניגשים להצבעה, ברשותכם. מי בעד אישור נוסח חוק ההגנה על עובדים בשעת חירום לקריאה שניה או שלישית? מי בעד? מי נגד?
הצבעה
אושר