פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
56
ועדת הכספים
30/10/2023
מושב שני
פרוטוקול מס' 228
מישיבת ועדת הכספים
יום שני, ט"ו בחשון התשפ"ד (30 באוקטובר 2023), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 30/10/2023
חוק הגנה על מענקים מיוחדים (חרבות ברזל), התשפ"ד-2023
פרוטוקול
סדר-היום
הצעת חוק הגנה על מענקים מיוחדים (חרבות ברזל), התשפ"ד–2023
נכחו
¶
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
ינון אזולאי
ולדימיר בליאק
שרן מרים השכל
אחמד טיבי
נעמה לזימי
סימון מושיאשוילי
חנוך דב מלביצקי
משה סולומון
חוה אתי עטייה
חמד עמאר
יצחק פינדרוס
אורית פרקש הכהן
מיכל שיר סגמן
מוזמנים
¶
עידו חי - רפרנט משפט ואכיפה, משרד האוצר
שחר גינת - ייעוץ כלכלי לשכת השר, משרד האוצר
דודי קופל - משנה ליועץ המשפטי, משרד האוצר
שרית פלבר - משפטנית, משרד המשפטים
חן פליישר - המחלקה המשפטית, בנק ישראל
רואן חסן - המחלקה המשפטית, בנק ישראל
יוסף פולסקי - ראש תחום, המוסד לביטוח לאומי
אורן בוטא - מייסד תנועת העצמאים
רועי כהן - עו"ד ונשיא לה"ב – לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל
צמרת אביבי - סגנית נשיא לה"ב – לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל
עמיחי פישמן - ממונה בכיר ייעוץ משפטי, הרשות לזכויות ניצולי שואה
ורוניקה רוזנברג - מנכ"לית ארגון חברות הניקיון בישראל
שלומי בן גור - מנהל מטה העצמאים בליכוד
רישום פרלמנטרי
¶
ריקי קמחי
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
הצעת חוק הגנה על מענקים מיוחדים (חרבות ברזל), התשפ"ד–2023
היו"ר משה גפני
¶
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכספים. הסדרן ביקש שאני אודיע, שחדר המיגון נמצא בקומה הראשונה למטה. אם יהיה צורך, נדע שזה הממ"ד של הקומה הזאת. אני מבקש לומר לחברים את מה שיודעים, לפני כמה ימים הייתה פה ישיבה סוערת מאוד. אני הבאתי את הנושא של מתווה תשלום הפיצויים, כשעדיין לא היה מתווה ממשלתי ממשי, בגלל שרציתי שהעניין יתקדם ולא יישאר בדיוני סרק, אלא שזה יבוא לדיון ממשי. היו פה צעקות וזעם גדול על הפרטים השונים. אני שמח שבמהלך הימים האחרונים הגיע מתווה שקיבל את ההסכמה של הארגונים הכלכליים, את נשיאות העסקים על כל גווניהם ואת ההסכמה של ההסתדרות הכללית.
המציאות היא שיש שינויים, אני לא נכנס לפרטים, אבל יש לקרוא את הדף שעליו מדברים. יש שינויים בכל הנושאים לטובה. גם חל"ת משופר, המתווה הזה נעשה גם עם חלקים בקואליציה וחלקים באופוזיציה, וכפי שאמרתי, עם הארגונים הכלכליים וההסתדרות, כמה שיותר הסכמות לגבי העניין הזה. המקרה הזה הוא שונה לחלוטין מהמקרה שעליו דובר בהתחלה.
אני מבקש לומר שהדברים שיהיו צריכים להגיע כחוק. אחד הדברים שיהיו בחוק הוא הגדלת הטווח מ-7 ק"מ בדרום ל-20 ק"מ. זאת אומרת שגם נתיבות תהיה בפנים, גם אופקים, אפילו שאצלה יש קצת שוני, יצטרכו לעשות את זה באופן מיוחד. באופקים היו 48 הרוגים.
היו"ר משה גפני
¶
אני יודע מאתמול, זה הרבה כך או כך. יש אחד שנלקח בשבי. יש עניין מיוחד לעזור לאופקים והיא תיכלל. לא כל כך דיברו על זה אבל נהריה תהיה בפנים. הייתה פה דרישה בוועדה להכניס את נהריה לתוך המתווה. נהריה, רובה נמצאת בתוך הטווח של ה-9 ק"מ, ועד היום היא לא הייתה בתוך העניין הזה, והמציאות היא שהיא תהיה.
היו"ר משה גפני
¶
כולה תהיה בתוך ה-9 ק"מ. אחמד טיבי דיבר איתי וזה לא המקרה היחיד. אני ביקשתי מהיועצת המשפטית לבדוק את העניין הזה ולהוציא מכתב שלי.
אחמד טיבי (חד"ש-תע"ל)
¶
הוא חזר אליי בלילה, אחרי יומיים וביקש כמה נתונים מראש המועצה אדגאר. אי-אפשר לתת מקדמות עכשיו כי הם עדיין לא פונו. הם לא בנגלה הראשונה של הפינוי. בנגלה השנייה של הפינוי, אם הם יקבלו מקדמה - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא דיברו, היא לא נחשבת כיישוב ספר. מסביבה כולם נמצאים ומשומה היא התפספסה בחוק. צריך לבדוק את זה, צריך לפתוח את המפה הזאת אחת ולתמיד.
היו"ר משה גפני
¶
כן אני יודע את זה מהטבות המס. הטענה שלה שכפר ורדים נמצאת בתוך המגבלות של יישוב גבול, אבל אין לה את ההטבות לחלוטין של יישוב מהסוג הזה. לכן, אני בודק מה ניתן לעשות. הייתה בעיה עם כפר ורדים על מטרים בודדים, על הנושא של הטבות המס ונתנו לה באופן זמני למשך שנתיים. אני מבקש שאת פסוטה תורידי מהרשימה.
אחמד טיבי (חד"ש-תע"ל)
¶
אם כבר צריך להגיד מילה טובה לאמיר דהן ממס רכוש, שחזר אלי למוחרת, בדק וביקש, עשה עבודה.
היו"ר משה גפני
¶
אני מסכם את הדברים האלה, אני אומר שפעמים רבות בדיונים כאן בוועדה יש דיונים קשים וצעקות, אבל בסופו של דבר כאשר עומדים מאוחדים אז יוצא טוב. מבין שיש כמה הצעות לסדר? אורית. אני מבקש מכולם בקצרה.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
¶
בסדר. אני רוצה לברך את הוועדה, אותך אדוני היושב-ראש, ואת כולם, על התיקון של מתווה הפיצויים שאנחנו נדון בו, אני מניחה, ברגע שתהיה סוף-סוף חקיקה. אני כן רוצה לציין בפנייך מכתב, שאנחנו, שליש מחברי הוועדה, הוצאנו אליך, בנושא עלויות של הסכמים קואליציוניים ועלויות של משרדי ממשלה מיותרים.
בתקופה כזאת, בטח אדוני מודע לאזהרות החריפות שקיבלנו ממוד'יס אתמול, ולתחזיות הקודרות. אין לנו את הפריבילגיה לא לקבל החלטות מאוד ברורות בוועדה הזאת, שתגובנה בחקיקה ברורה, לגבי העברה ברורה של כספים קואליציוניים לטובת הלחימה והאתגרים שלה. וגם משרדי ממשלה כמו מורשת, התיישבות, משרד ירושלים ומסורת. אני ספרתי פה חמישה נושאי משרה של סגנים כפולים או שרים נוספים בתוך משרדים. אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו היום, להשתמש ב-225 מיליון שקלים למיזמי מורשת לאומית. כשאנחנו עם 130 אלף ישראלים שמפונים מביתם ויהיו עוד עשרות אלפים כאלה.
אנחנו לא יכולים להקצות 972 מיליון שקלים למשרד למשימות לאומיות, ולא 300 מיליון לחיזוק הזהות היהודית. אני לא באה לזלזל חס ושלום, במטרות האלה, כשאני גם לא כל כך יודעת לאן הכספים האלה נועדו. אבל אנחנו בימים אחרים, אדוני היושב-ראש, והאנשים וההנהגה צריכים לעלות לגודל השעה בדיוק כמו שהציבור שלנו עולה לגודל השעה. אנחנו מבקשים דיון בנושא הזה ותשובה בעניין הזה, ומתי יתקיים הדיון הזה.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
תודה רבה, אדוני היושב-ראש. אני לא רוצה לדבר הרבה על המתווה, עד שנקבל את נוסח החוק. אני רק אציין שני דברים. אני חושב שאנחנו צריכים להסתכל קדימה ולדאוג שהפיצוי בגין חודש הבא, חודש נובמבר, יגיע לבעלי עסקים לא בסוף דצמבר, אלא בתחילת דצמבר.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
צריך לדאוג לזה מראש. והדבר השני, חשוב לבדוק שהפיצוי הזה במסגרת המתווה, שאני מברך עליו יהיה כמה שיותר אוטומטי. רוב המידע היום קיים ברשות המיסים. אנחנו צריכים לדאוג למנגנון, יותר אוטומטי כדי לקצר את הבירוקרטיה המיותרת. אתמול הייתי פעם שניה בשפיים ונפגשתי עם מפוני כפר עזה. נפגשתי עם סמנכ"ל הכספים של המלון, אנחנו ביום ה-23 למלחמה היום, בית המלון בשפיים עדיין לא קיבל שקל אחד מהמדינה – שקל אחד, הכסף עדיין לא עבר. אני מניח שזה לא המקרה היחיד בארץ.
דיברתי עם המפונים, אין להם דמי קיום, ואנחנו חייבים לדאוג לזה. המנגנון של פינוי עצמי של 200 שקל לבן-אדם עדיין לא באמת עובד. אני מציע שאנחנו נכנס לאירוע הזה, לאירוע של המפונים, כי הנושא הזה לא מטופל, למרות כל מה שאומרים לנו שהכסף עבר, הכסף לא עובר. בית המלון עדיין לא קיבל את הכסף.
אני רוצה לציין עוד דבר, והציבור צריך לדעת את זה. אני עדיין לא מזהה שבקואליציה יש נכונות אמיתית לא להקפיא את הכספים הקואליציוניים, לא לעצור את הכספים הקואליציוניים ולהפנות את הכספים הקואליציוניים לצרכי החזית בעורף.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
זאת לא פוליטיקה, זאת לא פוליטיקה. צריך להפנות כל שקל היום בקופת המדינה לצרכי המלחמה.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
אני רוצה אמירה ברורה מכם – ברורה. אין לעם כוונה אמיתית לשחרר את הכספים הקואליציוניים, זאת האמת.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
מכיוון שיש לי עוד דיון בוועדת הקליטה, אני רוצה רק הערה אחת לגבי חוק הגנת המענקים. אני מציע להכניס במסגרת החוק את מענק ההמשכיות העסקית, שאנחנו נחוקק במסגרת המתווה. תודה.
מיכל שיר סגמן (יש עתיד)
¶
כן, תודה אדוני היושב-ראש. כמה הערות. אחד, שהחוק לא יהיה רק נגד עיקולים, אלא גם משיכת דיבידנדים.
מיכל שיר סגמן (יש עתיד)
¶
שנייה, לא רק משיכת דיבידנדים חייבת להיות שם. שאסור למשוך דיבידנדים – פגשנו את זה בקורונה ואני ממש מתעקשת שזה יעלה על סדר-היום, שוב ושוב. אי-אפשר למשוך דיבידנדים מפיצויים. שירותים כמו הוט, חברת חשמל, כל מיני דברים אוטומטיים שיורדים לאנשים בחשבון, צריך להביא לכך שיוקפאו אצל כל המפונים, על אחת כמה וכמה אצל אנשי העוטף.
מיכל שיר סגמן (יש עתיד)
¶
אני מדברת עכשיו, זאת הצעה לסדר. פתחנו את הדיון וזאת הצעה לסדר. כתבתי לעצמי דברים שצריך להגיד אותם.
מיכל שיר סגמן (יש עתיד)
¶
אני אתן לך דוגמה, כשעשינו את זה בקורונה לא הכנסנו את נושא הדיבידנדים. ויזל היה היחיד שעמד על זה והראשון שמשך דיבידנדים – משך מיליונים מקופת המדינה ישירות לכיס. זה פתח, תאמין לי.
מיכל שיר סגמן (יש עתיד)
¶
אתה אמור להחזיק עם זה את האנשים שאתה לא מוציא אותם לחל"ת כדי לשלם להם משכורות. המדינה נותנת את זה כדי שהעסק יוכל להמשיך לפעול.
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
¶
כן, אבל אם יש עסק קטן שהוא חברה. למשל לי היה עסק כזה. ומגיע איזשהו שלב שנכון לך יותר למשוך דיבידנד בגלל כל מיני שיקולי מס.
מיכל שיר סגמן (יש עתיד)
¶
אז אפשר לסייג את זה. שאם המטרה – ובקורונה דנו בכל הנושא – שהחברות צריכות את זה למשכורות וצריכות את זה כדי להחזיק את המשק.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
אני אגיד לך איך אפשר לחסום את זה, אם העודפים שלך היו שליליים לפני שקיבלת את המענק, אסור לך למשוך דיבידנד.
מיכל שיר סגמן (יש עתיד)
¶
רגע עוד דבר, כפל מענקים או פיצויים. האנשים שפונו לא מפסיקים להיות קשישים. בקורונה קיזזו הרבה מאוד מהמענקים אחד מול השני, קצבת זקנה וכל מיני קצבאות אחרות. הם לא מפסיקים להיות קשישים כשהם יוצאים מהבית שלהם, אז שלא יהיה כאן אחד ואחר. הם מקבלים גם וגם ולא או ואו.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
קודם כול, אני רוצה לברך על המתווה. אני חושב שיהיו תיקונים במתווה כאן בוועדת הכספים. אנחנו לא נחשפנו לכל המתווה במדויק, ראינו פרסום.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
אני רוצה לגעת בנקודה מאוד חשובה, ענף הבנייה היום. בענף הבנייה הרבה מאוד עובדים לא מגיעים לבנייה. אף אחד לא רוצה לקחת אותם, אף יישוב לא רוצה לפתוח את אתרי הבנייה. ולכן, אנחנו צריכים להתייחס אליהם בכובד ראש, כי האנשים לא מקבלים את הפרנסה שלהם, והרבה מהם נמצאים בחברות שעובדים בהן על בסיס עובד יומי. אם עבד הוא מקבל משכורת ואם לא הוא לא מקבל משכורת. לכן, חשוב מאוד לגעת בנושא הזה של ענף הבנייה ולתת לו את הפתרון.
אני לא מבין למה כשאנחנו מדברים על כספים קואליציוניים, אומרים שהכספים הקואליציוניים זה פוליטי. מה זה פוליטי? הכלכלנים הבכירים ביותר במדינת ישראל שלחו מכתב והזהירו על המצב הכלכלי של מדינת ישראל, ועל הפגיעה הקשה בכלכלה של מדינת ישראל. ושאנחנו מדברים על הסכמים קואליציוניים של יותר מ-14 מיליארד שקל זה כבר לא פוליטי. פוליטיקה זה שאתה מדבר על כסף קטן ואנחנו מדברים על כסף ענק, שאמור להיות בהסכמים הקואליציוניים. לכן, אדוני היושב-ראש, אני חושב שכולנו ביקשנו ממך וביקשנו גם מהאוצר, ועד היום לא קיבלנו פירוט של כמה כסף קואליציוני הועבר עד עכשיו ב-2023, וכמה יעבור ב-2024 – עד עכשיו לא קיבלנו.
אני חושב, שבמלחמה צריך להתנהג כמו במלחמה. והכסף הקואליציוני בא לתת ולתמוך במפלגות שנמצאות בקואליציה ונמצאות בממשלה. אנחנו לא צריכים את הכסף הקואליציוני עכשיו, לא רק להקפיא אותו אלא שצריך לבטל אותו בכלל, כי הכלכלה תלווה אותנו לעוד הרבה זמן. לגבי המשרדים המיותרים, אני חושב שהגיע הזמן, אנחנו במצב מלחמה, אני לא רואה את השרים ולא שומע את השרים או רואה את השרים מסתובבים בשטח, כל השרים. יש שרים מיותרים, ויש סגני שרים מיותרים שלא עושים כלום. בואו נצמצם את הממשלה הזאת. אין להם מקום לשבת מסביב לשולחן הממשלה, הם יושבים עכשיו במקום חברי הכנסת. אז שיעברו להיות חברי כנסת ויפסיקו להיות שרים ללא שום תפקיד וללא שום תועלת.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
תודה רבה לך, אדוני היושב-ראש. לגבי המתווה, אני חושב שהוא הגיע בהסכמה הרחבה וזה דבר טוב. יש גם חילוקי דעות בתוך המתווה ומבחינת הדברים בתוך המתווה יש כמה דברים שצריך לעשות בהם שינוי. יהיה בוועדה דיון על זה ולכן, אני לא רוצה להתייחס לזה כרגע.
אני כן רוצה להתייחס ולחזק את ידיהם של חיילי צה"ל, של הרמטכ"ל, של ראש אמ"ן ושל ראש השב"כ שעושים את עבודתם נאמנה. אני אגיד, כחבר ועדת חוץ וביטחון, אתה שומע את הדברים, וזה הזמן שצריך לחזק אותם ולא לבקר אותם. זה הזמן שצריך להגיד להם שאנחנו אחריהם. כרגע, לא מתסכלים על מה היה אחורה. אם מסתכלים על מה שהיה אחורה זה רק בשביל העתיד שבתוך המלחמה. האחריות בימים האלה היא קודם כול לחזק את האנשים האלה, שבאמת עובדים יום ולילה בשביל ביטחונם של עם ישראל. ואסור לשמוע שום ביקורת עליהם בימים האלה, הביקורת צריכה להיות על עצמנו – עלינו. אנחנו יכולים להעביר על עצמנו ביקורת, אבל על כוחות הביטחון שעושים את מלאכתם נאמנה, התפקיד שלנו הוא לחזק אותם, לחזק אותם ולחזק אותם. תודה.
אחמד טיבי (חד"ש-תע"ל)
¶
תודה רבה. לאחרונה האוצר ובצדק, משחרר תקציבים. תקציבים שהיו תקועים, חוץ מתקציב אחד – חוץ מ-200 מיליון שקל של מענקי איזון של הרשויות הערביות שכבר הועברו באמצעות הוועדה הזאת למשרד הפנים.
אחמד טיבי (חד"ש-תע"ל)
¶
זה חונה במשרד הפנים. משרד הפנים רוצה להעביר את זה לרשויות בגלל המצוקה, בגלל שיש יישובים ערביים בנגב עם 17 נרצחים, יש גם נרצחים בצפון, מצב חירום בכל הארץ. סמוטריץ' לא נותן אור ירוק, משרד האוצר, למשרד הפנים כדי לשחרר. משרד הפנים מנסה לשחרר, אבל הם לא רוצים להרגיז את סמוטריץ', וסמוטריץ' באמצע המלחמה מתעקש לא להעביר את ה-200 מיליון שקל של מענקי - - -
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
מבחינת הפרוצדורה, ברגע שאישרנו את זה בוועדת הכספים והכסף עבר למשרד הפנים, משרד הפנים לא סוברני להעביר?
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
היה סיכום בין שר האוצר לשר הפנים שהכסף לא יועבר בלי שיהיו בו נהלים. אני לא מבין למה עד עכשיו לא עשו נהלים והעבירו את הכסף?
אחמד טיבי (חד"ש-תע"ל)
¶
אין רשות שלא צריכה תקציבי חירום, ואלה תקציבים שאושרו בוועדה וחונים במשרד הפנים. שר הפנים רוצה להעביר והוא מנסה. רבים אחרים מנסים לשכנע את משרד האוצר להעביר את אותם 200 מיליון שקל לרשויות, ובכל זאת זה לא יוצא.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אגב, אני שמעתי שבגלל שזה נקרא כסף קואליציוני לא מעבירים אותו. אז שיתכבד האוצר ויבדוק את זה. למה? כי יש דברים שמעבירים אותם. גם כספים קואליציוניים שנוגעים למלחמה בשעת חירום - - -
אחמד טיבי (חד"ש-תע"ל)
¶
ינון, ה-200 מיליון התחילו ב-2016. מספיק עם הקטנוניות הזאת והקנטרנות, הוא רוצה לתקוע לערבים עכשיו? לרשויות הערביות?
אחמד טיבי (חד"ש-תע"ל)
¶
בהחלט. הנקודה השנייה אני רוצה ברשותך, להבין מההערות שקיבלתי מהאגודה לזכויות האזרח על נושא המענקים. ואני אגיד את זה בחתך. אחד, יש צורך בהגנה מפני עיקול המענק במקרה של זכאי שהוא חייב מזונות.
אחמד טיבי (חד"ש-תע"ל)
¶
אני רוצה להגיד את הנקודות האלה ונראה אם זה יופיע. יש צורך בהגנה מפני עיקול במקרה של זכאי מענק שהוא חייב לביטוח הלאומי. ושלוש, וזה הסוף, השבה של סכומים שעוקלו או קוזזו על ידי המדינה עד תחילת החוק. תודה רבה.
דבי ביטון (יש עתיד)
¶
אני אפתח בחיבוק ענק לכל משפחות הנעדרים, החטופים בתפילה. שבעזרת השם, נשיב אותם הכי מהר בריאים ושלמים, נחזק את כל גורמי הביטחון, את הצבא הנהדר שלנו שעושה לילות כימים. אנחנו איתו, אנחנו אנשי הדרום, העוטף והצפון מודים מאוד ומתפללים לשלומם.
אדוני, אני רוצה לברך על המתווה שהולך ומתגבש וקצת משתדרג. זה לא מספיק, זה לא מתווה החלומות של העסקים ושל האזרחים שעוברים ימים לא פשוטים. מאחר ואני מגיעה משם אני יכולה לומר, שכפי שנאמר כאן על ידי חבריי צריך לעטוף, לעטוף ולעטוף, כי מה שאנחנו עושים עכשיו זה תחילתה של דרך מאוד מאוד ארוכה. ולכן, צריך להיות ביד נדיבה, והכי חשוב שהמתווה צריך כבר לצאת לפועל. ה-1 בחודש, לאנשים יש הוצאות, ב-10 יש הוצאות. ולכן, אנחנו חייבים להגן שלא נמצא את עצמו לא רק במלחמה ביטחונית, אלא גם במלחמה קיומית כלכלית. אדוני, אפשר להתייחס כבר עכשיו להצעת החוק?
משה סולומון (הציונות הדתית)
¶
רק הערה אחת, יכול להיות שהיא נאמרה לפני שנכנסתי. ביחס לסימון הכספים האלה, כדי שלא יעוקלו. אני מבין שישנם כספים כמו הביטוח הלאומי, שהם ברורים והם לא מעוקלים בשום צורה.
משה סולומון (הציונות הדתית)
¶
בסדר, בגלל זה אמרתי, שיכול להיות שזה נאמר. צריך לראות כי זה עולה מהרבה מקומות, מהרבה אנשי עסקים, שהסיפור של הסימון של הכספים האלה הוא מאוד משמעותי.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
אדוני היושב-ראש, רק נקודה אחת. בקשר למילואימניקים, אני ביקרתי את המילואימניקים בסוף השבוע, וכולם דיברו איתי על נושא ההכנסה בתחילת החודש.
שרית פלבר
¶
כמה מילים על החוק לפני שנתחיל לקרוא אותו. אנחנו מגיעים עם חוק שנועד לתת הגנה מפני עיקולים למענקים שהממשלה מעניקה בדרך מינהלית. אגב, חלק מההערות שעלו פה, אנחנו לא עוסקים במענקים שניתנים בכוח חוק. העמדה שלנו היא שכאשר ניתן מענק מכוח חוק, נכון שאותו חוק יעשה את האיזונים ויקבע את ההוראות לעניין העיקולים לאותו חוק. זה בהמשך לשאלתו של חבר הכנסת בליאק, שביקש שהמענק שנקבע עכשיו יבוא במסגרת החוק הזה.
שלומית ארליך
¶
מה ששרית אמרה – היא תכף תחזור ותחדד – שהצעת החוק הזאת נועדה להתייחס למענקים מינהליים שנקבעו במסגרת החלטות הממשלה. אני חושבת שמתחילת המבצע היו סדר גודל של ארבע החלטות ממשלה שקבעו מענקים?
היו"ר משה גפני
¶
עיקול גובר על החלטת הממשלה. אם מדובר במענק שניתן על פי חוק, מעמדו המשפטי שונה. תכף נראה, אני לא רוצה שיהיה פה מצב כזה, שבו הממשלה יכולה לקבל החלטות ויהיה אפשר לעקוף את הכנסת. אנחנו תכף נדבר על זה, אני רוצה שגם זה לא יפגע.
שרית פלבר
¶
כפי שהיועצת המשפטית ויושב-ראש הוועדה חידדו, כאשר ניתן מענק מכוח החלטת ממשלה, החלטת הממשלה לא יכולה להתגבר על זכות חוקית לעיקול. ולכן, כדי להגן על אותם מענקים שניתנים מכוח החלטת הממשלה, הבאנו את החוק הזה שיוכל לתת הגנה גם לאותם מענקים, שלא ניתן להגן עליהם במסגרת החלטת הממשלה.
שרית פלבר
¶
אנחנו קראנו לזה כשם כולל – מענק. זה כולל בתוכו הרבה מאוד סוגים של תשלומים, פיצויים והכל. כולם נמצאים כאן, אבל ניתן מענק התארגנות בהחלטה 950. ניתנו שני מענקים שעדיין לא חולקו אבל הוזכרו כאן לפינוי עצמאי, לאנשים שפינו את עצמם וניתן להם סיוע כדי לשלם למלון. והחלטת 982 שהיא בעצם שלב של לתת פיצויים ותגמולים למשפחות של חטופים, חיילים ו- - - חלק מזה יינתן באופן מינהלי, כלומר דרך החלטת הממשלה, כאשר הכוונה היא לעגן את זה אחר כך בחקיקה. בוועדה סמוכה אליכם, ועדת העבודה והרווחה, כבר מתקדמים בהחלטה פרטית. אבל עד שהצעת החוק תעבור אנחנו מבינים שהפיצויים האלה כן משולמים באופן מינהלי, והינו רוצים לספק להם הגנה.
שלומית ארליך
¶
אתם רוצים להסדיר את תקופת הזמן מהרגע שההחלטה עיגנה את המענק או את הפיצוי, ועד לרגע שבו הוא יחוקק ויוסדר בכוח החקיקה.
שרית פלבר
¶
ככל שיחוקק. כלומר, מענק ההתארגנות, החלטה 950, אני לא יודעת אם אחר כך הוא יהיה בחוק, ולכן אנחנו נותנים פה הגנה, כל עוד ההחלטה עומדת בתוקפה והאנשים זכאים למענק.
שלומית ארליך
¶
למה לא להביא את כל המענקים במסגרת חקיקה ולא כהחלטות ממשלה? אם יש צורך בשלב הראשון לעשות - - -
שלומית ארליך
¶
על המענקים. אם יש צורך בשלב הראשון לקבוע את זה באופן מהיר ומיידי ואנחנו כבר רואים שהתחלתם מארבעה מענקים וירדנו, ואנחנו הופכים להיות רק עם אחד רלוונטי.
שלומית ארליך
¶
שניים. אחד שהוא בהליך חקיקה בעבודה ורווחה, אבל מכיוון שמדובר באיזשהם הסדרים כספיים, למה לא להביא אותם במסגרת או להתוות במסגרת החקיקה את התוקף שלהן או את גבולות הגזרה?
שרית פלבר
¶
שימוש בסמכות השיורית של הממשלה כדי להעניק מענקים או תשלומים מהסוג הזה, הוא לא אירוע חדש ללחימה. אנחנו עושים בזה שימוש במסגרת סעיף 32 לחוק יסוד הממשלה. עכשיו אנחנו נמצאים באיזשהו מצב מיוחד. אנחנו חושבים שהכלי הזה חשוב בגלל שהוא כלי מהיר. לא תמיד מבחינת הסכומים שלו או החזרתיות שלו הוא מצריך חקיקה, כלומר אם אנחנו מדברים על מענק שלא חוזר על עצמו והוא יחסית חד-פעמי, ההיקפים שלו. עשינו בזה גם שימוש בקורונה, אתם בוודאי זוכרים. השימוש הזה הוא שימוש משלים לחקיקה. במצבים שאנחנו צריכים מהירות, ובמצבים שהחקיקה לא נדרשת מאופי טיב המענק. נכון, שאם יוחלט על עוד מענק מינהלי נצטרך לפעול במהירות כדי להגיע לכנסת ולעגן בתוספת את המענק. יש לנו שני צירים משלימים, לתת את המענק כמה שיותר מהר ולתת לו גם הגנה כמה שיותר מהר.
צריך לקחת בחשבון שבתקופה הזאת, כמו שהיה בקורונה וכמו שיש במקרים אחרים, יש הצדקה לעשות שימוש בסמכות הממשלה ולאו דווקא להגיע לחקיקה.
(היו"ר ינון אזולאי, 10:37)
שרית פלבר
¶
אני אשיב, ויש פה חברים שיתקנו אותי אם אני טועה. יש תיאום עם החשב הכללי שהכסף הזה שמגיע לחשבון, נניח שיש חשבון בנק שמוטל עליו עיקול, הבנק צריך לדעת להפריד שהכסף הזה מנוהל בנפרד.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
עד כמה שעודכנתי הבוקר על ידי חלק מהבנקים – שעדיין מסכימים לדבר איתי – נאמר שזה לא מקודד, אבל חשוב שזה יהיה.
היו"ר ינון אזולאי
¶
ברגע שאתה יודע, זה היה צריך להיות מקודד בכל מקרה. שכשזה ייכנס לתוקף שהם לא יגידו שזה לוקח זמן. אני מבקש שזה יהיה ברור, שכסף שנכנס עבור פיצוי בהחלטה כמו שאנחנו עושים, הוא צריך להיות מקודד כדי שלא ישתמשו בו.
דודי קופל
¶
כבר תקופת זמן שנעשית על זה עבודה מאוד אינטנסיבית של החשב הכללי מול הבנקים. עומדות לצאת הנחיות לכלל משרדי הממשלה איך לנהוג בכספים האלה. מה שהחשב הכללי מתכנן לעשות זה בעצם לקבוע שני קודים. קוד אחד שיחייב הגנה מעיקול, זה ביחס לכספים שתהיה עליהם הגנה סטטוטורית מעיקול. וקוד שני יהיו על כספים שלא מוגנים מעיקול אבל עדיין יהיו מוגנים מתשלומים שמגיעים במלחמה. גם כדי שהבנק יידע שבאופן וולונטארי הוא יוכל גם לשחרר את הכספים האלה מעיקול במידה והוא יוכל.
היו"ר ינון אזולאי
¶
חן, בבקשה. שם ותפקיד לפרוטוקול. לפני כן, נקדם בברכה את חבר הכנסת אלמוג כהן, הרבה זמן לא ראינו אותו. לא ראיתי אותך בסרטונים.
חן פליישר
¶
אני מהמחלקה המשפטית של בנק ישראל. אין לי הרבה מה להוסיף על מה שנאמר. אני יכולה להגיד שבנק ישראל ממש מהימים הראשונים הרים דגל בעניין הזה, כדי שלא יהיה מצב שמגיעים כספים ללקוחות ויש להם קושי להשתמש בגלל בעיות של עיקולים. נעשו הרבה מאמצים גם לפנים משורת הדין לייצר איזשהו הסדר משפטי שהחברים מהממשלה לקחו וגם בפועל, ויש שיח שוטף שאיגוד הבנקים מנהל מול השחקנים בממשלה, כדי לוודא שזה באמת יהיה ישים.
שרית פלבר
¶
הצעת החוק בעצם נועדה לתת את המענה הזה למענקים המינהליים שיש להם את היתרונות כמו שדיברנו על המהירות, אבל יש להם את החיסרון של חוסר היכולת להגן מעיקולים, ובשביל זה אנחנו כאן. אנחנו מבינים כמו שנאמר כאן, שיתכנו עוד מענקים שיינתנו במסגרת החלטת ממשלה, ולכן הצענו שבחוק תהיה תוספת, ששר המשפטים ושר האוצר יוכלו לעדכן אותה מעת לעת לפי החלטות ממשלה שיתקבלו. וכך לייצר איזשהו איזון, ביחס לכל החלטת ממשלה אפשר לבחון את טיבה ותכליתה, ולהחליט אם לתת לה הגנה מפני עיקול ולעדכן את התוספת.
היו"ר ינון אזולאי
¶
לא. אני יכול להסביר לך למה באישור ועדת כספים, זה יותר קל. בסופו של דבר, אנחנו צריכים להשאיר משהו אצלנו, כי במקום שיקבעו לנו יהיו צריכים לבוא לפה לדיון וזה יהיה באישור שלנו.
שלומית ארליך
¶
גם בהמשך למה שאמרנו קודם, המענקים לא מגיעים לפיקוח של הכנסת, הם נעשים בהחלטה שיורית של הממשלה. ולתת את הסמכות לשרים - - -
היו"ר ינון אזולאי
¶
אנחנו נותנים להם את הסמכות. אבל אנחנו רוצים לראות שהם משתמשים בסמכות כראוי וכמו שצריך. זה הפיקוח שלנו כחברי כנסת.
דודי קופל
¶
אני מציין שאת החוק הזה הבאנו ביום רביעי אחרי שהייה ראשונה. אני לא מעביר ביקורת חלילה אבל זה זמן.
דודי קופל
¶
לא, לא, חלילה חלילה. אני אסביר, בסופו של דבר, אנחנו מדברים על מצב עולם שבו תעבור החלטת ממשלה ויתחילו לשלם מענקים. המענקים האלה לא יהיו מעוגנים, ויכול להיות שאפילו ימומשו. הזמן פה הוא קריטי, כי מענקים שימומשו, מילא מענקים שיעוקלו שזה גם בעייתי, אנשים לא יוכלו לעשות בהם שימוש, וזה מעורר קושי. כמובן, שכמה שיותר מהר שאנשים יוכלו לעשות בזה שימוש זה יותר טוב. אבל, בעיה חמורה יותר היא מענקים שיעוקלו וימומשו, ולזה כבר לא תהיה דרך חזרה.
שרית פלבר
¶
רק מילה לעניין הרטרואקטיביות. אם המענק מומש, כלומר אם צד שלישי משך את הכסף אליו, יהיה בלתי אפשרי להמשיך - - -
היו"ר ינון אזולאי
¶
הבנקים יתמודדו עם זה. בסופו של דבר, אנחנו יותר זריזים ממה שאתם חושבים. רביעי או חמישי בלילה זה הגיע לפה, ואני חושב שביום שני כבר ידונו על זה. זה בסדר. ואם נצטרך להוסיף משהו בחקיקה, גם זה יהיה.
שרית פלבר
¶
נמשיך מהשאלה הזאת, בעצם להגנה שאנחנו מציעים מפני עיקול יש שני שלבים. שלב ראשון, בו נקבעת זכותו של האדם למענק. כלומר, יש לו זכות, והזכות הזאת מוגנת למשך תקופה בלתי מוגבלת. כלומר, אם לי יש זכות למענק, הוא מוגן מפני עיקול לתקופה בלתי מוגבלת. מרגע שרשות המיסים או גוף אחר, שילם לי את המענק לחשבון הבנק, התשלום מוגן למשך 90 יום. צריך לומר שבחקיקה רגילה, בחקיקה של הביטוח הלאומי ובחקיקות אחרות שנותנות הגנה מפני עיקול, הזמן הסטנדרטי הוא 30 יום. אנחנו העלנו, פנו אלינו גורמים מהסיוע המשפטי וגם גופים מהממשלה, שנאריך את זה ל-90 יום. גם בחוק שלנו וגם בחיקוקים נוספים, תכף ניגע בהם. ההגנה שתינתן על עצם התשלום היא ל-90 יום.
מיכל שיר סגמן (יש עתיד)
¶
זה קשור גם אם למשל עוקל לבן-אדם החשבון לפני ה-7 באוקטובר? נגיד, שב-5 באוקטובר חשבונו עוקל וכרגע הוא נמצא בסטטוס של חשבון מוגבל או מעוקל.
סימון מושיאשוילי (ש"ס)
¶
בנוגע לתקופה של ה-90 יום, האם אפשר להוסיף סעיף שככל שמצב החירום ימשך גם התקופה הזאת תימשך.
שרית פלבר
¶
אנחנו צמודים למצב החירום, ויש לזה מענה בחוק. כשנקרא את הסעיפים נוכל לראות בדיוק איפה זה נמצא.
שרית פלבר
¶
כמו שהתחלנו לומר, אחד המענקים שמנוי בתוספת, המענק הראשון – מענק ההתארגנות – התחילו לשלם אותו. אגב, כך הגיעו פניות שצריך להסדיר את נושא ההגנה מפני עיקולים. אבל מכיוון שכבר התחילו לשלם אותו, אנחנו מבקשים שההגנה תינתן כבר מיום התשלום של המענק הראשון שבתוספת. כלומר, תינתן הגנה אחורה, אבל צריך להדגיש, שההגנה אחורה תינתן ביחס למענקים ששולמו ועוקלו אך לא מומשו. כלומר, מענק שמומש זאת סיטואציה אחרת, יש פה הוראה אחרת שמגנה על מענק שכבר שולם. אפשר לגעת עכשיו, אם אתם רוצים, בשתי ההחלטות שמצויות בתוספת. או שנתחיל להקריא את החוק?
שרית פלבר
¶
הצעת חוק הגנה על מענקים מיוחדים (חרבות ברזל), התשפ"ד–2023.
הגדרה
1.
בחוק זה –
"חברת הדואר" – החברה כהגדרתה בחוק הדואר, התשמ"ו–1986, בנותנה שירותים לפי סעיף 88א לאותו חוק;
שרית פלבר
¶
כמו שאמרנו יש שני שלבים. יש את הזכאות למענק ואת שאר התשלום בפועל. כשנגיע לשאר התשלום בפועל, אנחנו רוצים להגיד שההגנה חלה בין אם התשלום שולם דרך בנק הדואר או בין אם הוא שולם דרך הבנק, וההגנה שם תחול ל-90 יום. לכן, צריך את ההגדרה של בנק הדואר.
שרית פלבר
¶
למיטב ידיעתנו אלה האמצעים המרכזיים שמשלמים היום מענקים.
"מענק" – סכום כסף או חלקו שיחיד או תאגיד זכאים לו לפי החלטת הממשלה,
ובכלל זה מקדמה המשולמת על חשבון סכום כאמור;
אגב, הערה שהייתה כאן קודם לגבי פיצויים. למענקים האלה יש שמות שונים, ולכן נתנו להם שם כולל של מענק, שמבחינתנו יכלול את כל המקרים.
שלומית ארליך
¶
מה קורה לגבי חקיקה? אמרנו שהחוק לא אמור לחול על חקיקה שמסדירה מענקים או פיצויים. כשמנוסח לפי החלטת ממשלה גם חקיקה יכולה לעשות חקיקת ממשלה, איך אנחנו מונעים שלא ישתמע שגם חקיקה שבעצם התקבלה במסגרת החלטת ממשלה יכול לחול עליה החוק?
שרית פלבר
¶
ראשית, הדגשנו שהמענק והזכאים לו הם לפי החלטת ממשלה. זה גם נאמר במפורש בדברי ההסבר. ואנחנו גם אומרים לפרוטוקול שהכוונה שלנו היא להגן על מענקים שניתנים מכוח הסמכות השיורית של הממשלה.
"תקופת המצב המיוחד בעורף" – התקופה שמיום כ"ב בתשרי התשפ"ד (7 באוקטובר 2023) עד תום תוקפה של ההכרזה על מצב מיוחד בעורף שניתנה ביום האמור לפי חוק התגוננות האזרחית, התשי"א–1951.
אלה היו ההגדרות. ועכשיו נעבור לסעיפי ההגנה.
שרית פלבר
¶
אנחנו משתמשים בזה כשאנחנו מדברים על מתי תסתיים תקופת ההגנה של 90 הימים. ואז תסתיים ההגנה.
הגנות על מענקים
2.
(א) זכות למענק כמפורט בתוספת, אינה ניתנת להעברה, לשעבוד או לעיקול (להלן – הגנות המענק) בכל דרך שהיא.
כמו שאמרנו פה אנחנו עוסקים בשלב הראשון, בשלב בו יש לאדם זכות לקבל מענק. הוא עדיין לא קיבל אותו בפועל. בשלב הזה יש לו הגנה ומגבלה והוא לא יכול להעביר את הזכות הזאת, הוא לא יכול להעמיד אותה לשעבוד וגם לא ניתן לעקל לו את הזכות.
שלומית ארליך
¶
רגע, לגבי זה שני דברים. אחד, בסעיפים דומים שקיימים בחקיקה, כשמדובר על הגנות מהסוג הזה יש התייחסות גם לגבי ערבות. למה פה לא כללתם ערבות?
שרית פלבר
¶
עשינו איזושהי התייעצות, ונאמר לנו שערבות לא רלוונטית לסכום ספציפי. כשאדם מעמיד ערבות הוא מעמיד ערבות כללית, הוא לא מעמיד דווקא את סכום המענק. אז אין לזה רלוונטיות לסיטואציה שלנו.
שלומית ארליך
¶
אנחנו נגיע אליו בהמשך, אבל אני חושבת שנכון יותר להכניס אותו פה בסיפה כמו שהוא מופיע גם בסעיפי הגנות אחרים בחקיקה, וכך יהיה ברור - - -
שלומית ארליך
¶
אלה לשם תשלום מזונות המגיעים מהזכאי לגמלה לפי פסק דין. זה מופיע בסעיף קטן (ה), כי הוראות סעיף זה לא יחולו על תשלום מזונות לפי פסק דין למזונות. קשה להבין את המשמעות ואני חושבת שזה יהיה יותר ברור אם זה ייכנס לסיפה.
שרית פלבר
¶
2
(ב) הוראות סעיף קטן (א) יחולו גם על מענק כמפורט בתוספת, ששולם באמצעות בנק או חברת הדואר, במשך תשעים ימים מיום ששולם.
זה מה שאמרנו על השלב השני, ההגנה מפני עיקול. כאשר המענק נמצא בחשבון הבנק של הזכאי.
היו"ר משה גפני
¶
בהגדרות אמרתם שמדובר על תקופת המצב המיוחד בעורף. אם חס וחלילה יעברו שלושה חודשים ועדיין המצב המיוחד יישאר?
שרית פלבר
¶
אני אסביר, החוק הזה צריך לתת איזשהו איזון בין הרצון להגן על האדם שזכאי למענק לבין הנושה שלו. אנחנו מדברים על מענקים המוגנים בפני עיקול, מענקים שמאופיינים באיזושהי דחיפות עבור אותו זכאי.
שרית פלבר
¶
לא. רגע, אני רוצה להשלים. למענקים האלה יש אופי רווחתי, שהכסף דחוף לאדם שמקבל אותו. ולכן, יש איזושהי ציפייה שבתוך פרק זמן לא ארוך הוא יממש את הכסף.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
למשל יכול להיות שהם נותנים לו מס רכוש על נזק ישיר תוך כדי, והוא לא משפץ את הבית שלו כי הוא עזב את הבית שלו, ועדין יש לחימה. הלחימה נגמרת אחרי שלושה חודשים, כשבתוך חודשיים הוא עדיין לא הצליח לעשות. אני חושב שצריך להיות מנגנון בחוק שאומר – כמו שאמרנו בסמכות שר האוצר ושר המשפטים – להאריך את זה באישור ועדת כספים, ספציפית את הסעיף הזה. לא ייתכן, כמו במס רכוש, שזה בוודאי לא ניתן במזומן ועכשיו הוא הולך לתקן את זה.
שרית פלבר
¶
אני אשיב. ראשית יש סמכות, בסעיף שמעניק סמכות לתקן את התוספת יש סמכות לשנות את התקופות, הסמכות קיימת בהצעת החוק. חשוב לנו לומר, שאנחנו להבדיל ממס רכוש מדברים כאן על החלטות ממשלה שיש להן אופי שנרצה להגן עליו, ואופי של צורך מיידי של הזכאי בכסף. ולכן, הנחת העבודה היא שאם הוא לא ישתמש בכסף בתוך 90 ימים, צריך לשקול גם את זכותו אל מול הנושה.
שרית פלבר
¶
לעניין סעיף 2 שהקראנו כרגע, על השלב שבו הכסף משולם. אנחנו רוצים להבהיר ולומר, שהסעיף הזה לא מגביל את הזכאי למענק מיכולת לשעבד את המענק ששולם או להעבירו. יש הגבלה על עיקול, אבל אם הזכאי עצמו ירצה לשעבד את הכסף הסעיף הזה לא מגביל אותו. אני ממשיכה.
2
(ג) נקבעו בתוספת, לגבי מענק המפורט בה, תנאים או מגבלות כאמור בסעיף 3, יחולו הגנות המענק לפי סעיף זה, בכפוף לאותם תנאים או מגבלות.
זה לעניין סמכות השרים, שמותר להם לקבוע שנניח רק הגנה מפני עיקול תחול ולא תהיה מגבלת שיעבוד. אותם תנאים יחולו על אותו מענק ספציפי.
שרית פלבר
¶
כן. בסדר.
2
(ד) חלות על אדם, לעניין מענק המפורט בתוספת, הוראות סעיף 303 לחוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), התשנ"ה–1995, לא יחול לגביו, לעניין אותו מענק, הוראות חוק זה.
אני אסביר?
שרית פלבר
¶
יש מענקים שאולי נרצה לעגן אותם במהירות ועדיין לא יקבע מנגנון התשלום שלהם. אבל במקרה שמנגנון התשלום יהיה באמצעות הביטוח הלאומי, יכול להיות שאותו זכאי יהיה מוגן מפני עיקול בשל הוראות חוק הביטוח הלאומי. כאן אנחנו מבהירים, כדי שלא תהיה איזושהי שאלה פרשנית, אם בעצם המענק מוגן מכוח חוק הביטוח הלאומי זאת תהיה ההגנה שתחול על המענק.
שלומית ארליך
¶
- - - בין ההגנות? השאלה אם זה באמת נדרש? יש בהמשך התייחסות לחקיקה נוספת שהיא לא מוסדרת בשאלת הכפל. השאלה אם מתייחסים לזה אז האם לא צריך להתייחס כבר לכל החקיקה שאנחנו מתקנים? והאם זה לא יוצר פה שאלה פרשנית?
שרית פלבר
¶
אני חושבת שלהיפך, זה מונע שאלה פרשנית. נניח השרים אצלנו ירצו לקבוע הגנה אחרת או משהו כזה, ותהיה שאלה, מה חל? אז יש חוק ספציפי שנועד למענקים שמשלם הביטוח הלאומי וידעו לפנות לשם.
שרית פלבר
¶
החקיקה היחידה שיכולה להיות רלוונטית כרגע, אבל ניתן לזה מענה, הוא חוק משפחות נספים במערכה. אבל צריך להבין – יש פה את יוסף מהביטוח הלאומי, הוא יכול להגיד – שימוש בביטוח הלאומי לתשלום מענקים לא מוגבל בהכרח למענק אחד. יכול להיות שיהיה שימוש תכוף, ולכן חשבנו לשים את ההוראה הספציפית הזאת.
אלמוג כהן (עוצמה יהודית)
¶
ברשותך, אדוני היושב-ראש, חצי משפט לפני שאני הולך. יש פה משמעות אדירה לנושא של - - -
אלמוג כהן (עוצמה יהודית)
¶
ברוך הנמצא, כבוד הרב, השם ישמח אותך. יש פה משמעות מאוד מאוד חשובה ליעילות ולמהירות שבה הדברים קורים. אני מבקש מכל הגורמים – המצב בשטח לא פשוט. האנשים במצב לא פשוט, כפי שחברי ינון אמר וצדק. יש סיטואציות בהן האנשים לא יראו את הבית גם עוד חודש או עוד חודש וחצי, ויש פה משמעות מאוד מאוד חשובה. ברשותך, חצי שנייה הקשבה, גבירתי.
אלמוג כהן (עוצמה יהודית)
¶
יש פה משמעות מאוד מאוד חשובה למהירות שבה התהליכים יקרו, אני מבקש מכל חבריי - - -
אלמוג כהן (עוצמה יהודית)
¶
על ההחלטה הזאת של העיקולים ועל ההחלטות הנוספות. חשוב, אדוני היושב-ראש, שהדברים יקרו מהר, כי אנחנו בסוג של מרוץ נגד הזמן. ויש לא מעט מקרים – כפי שינון אמר – בהם אנשים עלולים ליפול בין הכיסאות ולא נוכל לעזור.
אלמוג כהן (עוצמה יהודית)
¶
אגב, באופקים אחינו החרדים היו מהראשונים שהגיעו לזירה לעזור לנו עם הפצועים.
שלומית ארליך
¶
שוב, למה נדרש? והאם זה לא יוצר בלבול בכך שיש פה התייחסות לכפל, רק ביחס לסעיף 303 ולא למשל ביחס לחוק משפחות חיילים שנספו?
שרית פלבר
¶
אני חושבת שההבדל בין חוק הנספים במערכה לבין חוק הביטוח הלאומי, הוא שהביטוח הלאומי יכול לשלם מענקים עתידיים ויכול לחזור על עצמו. לכן, אנחנו רצינו לעגן דווקא את ההוראה לגבי כפל הגנות מול הביטוח הלאומי. מכוח חוקים אחרים לא צפויים שישתלמו מענקים לאזרחים פרטיים.
דודי קופל
¶
יש שוני מהותי בין החוקים האחרים לבין חוק הביטוח הלאומי. חוק הביטוח הלאומי זה לא מענק שיקבע במפורש בחוק, זאת הגנה שתיקבע במפורש בחוק. בחוק הביטוח הלאומי ייתכן שישתמשו בכלי שנקרא סעיף 9, כלומר הסכמים שהממשלה עושה עם הביטוח הלאומי לצורך תשלום המענקים הללו. ועל סעיף 9 חלות הוראות סעיף 303, חוק הביטוח הלאומי שנותן את ההגנה. זה משהו שהוא קצת שונה. כלומר, החשש הוא שמכיוון שזה בסך הכול איזשהו כלי לאופן תשלום המענקים, כלי מינהלי לעשות אותו, צריך הדגשה מיוחדת שבהקשר הזה יחולו רק הוראות חוק הביטוח הלאומי ולא הוראות חוק נוספות. זה הפער בין חוק הביטוח הלאומי לבין החוקים.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
למשל, עכשיו נדון בוועדת העבודה והרווחה חוק החטופים. הוא יהיה מוגן וצריך יהיה לעגן אותו בחוק שם? או שהוא יהיה מעוגן אוטומטית מכוח סעיף 303?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
את זה אני יודע, זה נמצא וקיים. אני מדבר איתך על החוק שעכשיו מחוקק עבור משפחות החטופים האזרחים.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני מדבר על החוק שעדיין לא חוקק. האם צריך לשים שם הגנה? או שיש משהו אחר שמעגן אותו בתוך סעיף בחוק הביטוח הלאומי.
יוסף פולסקי
¶
שלום, אני מהביטוח הלאומי, ההסכם מכוח החלטת הממשלה הוא מכוח – כמו שדודי אמר – מכוח סעיף 9 וחלות עליו ההגנות של סעיף 303. אם יחוקק חוק נפרד צריך לקבוע את ההגנה בחוק עצמו.
שלומית ארליך
¶
אבל בינתיים בפער, אם אני מבינה נכון, מהיום שהתקבלה ההחלטה והתחילו לשלם את המענקים ועד שחוקק החוק, יחול החוק הזה שיקבע את ההגנה.
שלומית ארליך
¶
זה יעבור לסיפה של סעיף קטן (א). רגע, עוד שאלה, ראיתי בסעיפים אחרים שמתייחסים לביצוע מזונות שזה מגיע מהזכאי למענק וגם יש התייחסות לפסק דין של בית משפט או של בית דין מוסמך. זה בכוונה הושמט?
שרית פלבר
¶
תיקון התוספת
3.
שר האוצר ושר המשפטים רשאית בצו, לשנות את התוספת, ורשאים הם, בצו כאמור, לקבוע לגבי כל מענק.
פה אני מוסיפה לבקשתה של היועצת המשפטית
¶
לפי החלטת ממשלה תנאים או מגבלות לתחולת הגנות המענק, ובכלל זה לקבוע את חלק המענק שלגביו יחולו ההגנות, את היקף ההגנות שיחולו, את קבוצת הזכאים להגנות ואת משך התקופה שבה חולו ההגנות, לרבות תקופה שקדמה למועד תחילתו של הצו.
שרית פלבר
¶
אנחנו נוכל בתום ההקראה, לקבל חמש דקות להתייעצות ולחזור עם איזושהי הצעה לוועדה בעניין הזה? שמענו את ההערות, ורק כדי לפתור את נושא היעילות שדיברנו עליו.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו רגילים כל הזמן שיש ניסיונות של לעקוף. יותר קל שאתם נמצאים בממשלה ואתם עושים את זה באישור של השרים או בצו. אם לא צריך את הכנסת יכולות להיות הרבה מאוד תקלות. הכנסת היא עין בוחנת, זה מקבל ביטוי ציבורי. לא משנה, אתם יכולים להתייעץ. נחזור עוד חמש או עשר דקות, אבל בלי זה אני לא הצביע.
שלומית ארליך
¶
וחוץ ממה שאמרנו, הסמכות שניתנה פה לשרים היא סמכות מאוד מאוד רחבה, בואו נדבר גם עליה. ניתנה סמכות לשנות, כלומר לשנות זה אומר גם לגרוע וגם להוסיף. למה לא רק להוסיף? למה צריך גם את האפשרות לגרוע?
שרית פלבר
¶
אנחנו לא יודעים איזה מענקים עוד יינתנו בהמשך. ואמרנו תמיד, כשאנחנו בוודאי רוצים להגן על הזכאי למענק שיקבל את מה שנדרש לו, אבל צריך לזכור שהצד השני הנושה הוא לא תמיד בנק. יכול להיות צד שלישי שזקוק לכסף מטעמיו. ורצינו שבכל מקרה תהיה לשרים ולוועדה הזדמנות לבחון את האיזון שנדרש בכל החלטה והחלטה.
שלומית ארליך
¶
זה לא מה שהתכוונתי אליו, המענק פה הולך לפי ההגדרה כלומר חוזרים להגדרה של מענק וכתוב פה שזה לפי החלטת הממשלה. מה הכוונה בתנאים או מגבלות לתחולת הגנות? תפרטו למה התכוונתם, חלק המענק שלגביו יחולו ההגנות, היקף ההגנות, התקופה הקדמה. השאלה היא האם כל הסמכויות האלה הם לא סמכויות שאתם חושבים שצריך להתוות אותם בחקיקה ולא להשאיר אותם לשרים, גם אם זה באישור ועדת כספים. יש פה איזושהי סמכות מאוד מאוד רחבה ביחס להגנות ולמענקים שלגביהם ניתנות ההגנות.
שרית פלבר
¶
אנחנו חושבים שהסמכות הזאת כן נדרשת משום שאנחנו לא יודעים להגיד היום מה יהיה טיב המענק שיינתן מחר. אני לא רוצה להתחייב בשם השרים, אבל אני אסיים עם דוגמה, ייתכן שיהיה מענק עסקי, מענק שיינתן לעסקים מסוימים, יכול להיות שתחליטו שתרצו לקבוע איזון שונה מהאיזון שנקבע בחוק בהגנה עליו, אולי הגנה קצרה יותר, אולי הגנה חלקית על המענק.
שרית פלבר
¶
אני לא מתחייבת. אנחנו רק ניתן דוגמה, כך למשך נעשה בקורונה. בקורונה ההגנה מפני עיקולים נעשתה לפי גודל המחזור ולתקופת זמן מסוימת. זו החלטה של הוועדה למשל. ייתכן שבעתיד, ושוב אנחנו לא יודעים איזה סוגי מענקים יהיו, ירצו לעצב את ההגנה בצורה אחרת שתתאים לתכלית המענק. יש הבדל בין מענק שהוא ממש התארגנותי ורווחתי למענקים אחרים.
שלומית ארליך
¶
דווקא בגלל הדוגמה שנתת אני חושבת שעוד יותר חשוב להדגיש כמה חשוב שיהיה פה גם אישור ועדת כספים. כי מדובר בשינוי מהותי והוא יכול גם להשליך על היחס בין המענקים השונים שניתנים לבין ההגנות שניתנות למענקים שונים.
רועי כהן
¶
הפעם אין מענק סוציאלי ולכן, המענק שיתנו הוא כמו מענק סוציאלי, כדי שאנשים יוכלו לשרוד עם זה. אין מענק סוציאלי, לא הפרידו מענק סוציאלי אלא נתנו מענק על הוצאות קבועות. ולכן, צריכה להיות הגנה מרבית על הדבר הזה, זה בעצם המחייה של האנשים.
שרית פלבר
¶
החוק לא עוסק במתווה הפיצויים שיעשה בחקיקה, שם יעשה האיזון שהוועדה תקבע אותו כשהחוק יגיע לדיון בוועדה.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
יכול להיות שאפשר עדיין לקבוע מראש באיזשהו נוסח הגנה על המענק הזה של המשכיות עסקית.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
¶
אני מבקשת להתייחס, אני רוצה לדעת מי פה מהייעוץ המשפטי של משרד האוצר?
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
¶
אני קראתי את הסעיף הזה ולא כל כך הבנתי מה קורה פה. יש כאן חקיקה שהיא מקבעת את ההגנה על מענקי פינוי ומענק למשפחות חטופים. כשקוראים את סעיף 3 זה בכלל לא רלוונטי, יש כאן משהו אחר לגמרי. אחרי שאנחנו מאשרים את הצעת החוק הזאת על מענקים מיוחדים, יכול שר האוצר ושר המשפטים בצו, לשבת בשקט ולשנות את הכול. לשנות את התוספת, לשנות כל מענק, כל תנאי וכל מגבלה. לקבוע מה חלק מהמענק, מה היקף ההגנות ומה קבוצות הזכאים. אני לא מכירה חקיקה שבאים אלינו ועושים איזשהו זנב, ובעצם זה זנב שמקשקש בכלב. כי בסוך הכול חוזר לשר. אני לא מבינה גם את המנגנון.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
¶
בלי קבינט חברתי-כלכלי, בלי החלטת ממשלה ובלי כלום, יישבו שר האוצר ושר המשפטים.
היו"ר משה גפני
¶
את צודקת לגמרי. לכן, דרשנו שכאשר שר המשפטים ושר האוצר רוצים לעשות שינוי כזה הם צריכים אישור של ועדת הכספים.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
¶
קודם כול, הבקשה הזאת היא לגמרי במקומה. אבל אני רוצה ללכת יותר מזה, אנחנו בתקופה מאוד דרמטית. אני לא מבינה איך מגישים כזאת חקיקה ש"מתחבא בה" – במירכאות כפולות ומכופלות – כזה סעיף, ותסלחו לי, גונב את כל האירוע לזירה של שני שרים. לא בקטע שיפוטי אלא אם אני משתמשת במנגנון, בלי פיקוח של ממשלה ובלי פיקוח של קבינט, לא חוזרים לפה. ובכלל השר גפני, הרב גפני - - -
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
¶
בסדר, הרב גפני – לא מחמאה גדולה היום אתה יודע, עם השרים של היום - - -
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
¶
כן, זה נכון. גם מבחינת המהות, היה הגיוני יותר שתעשו דברים שנלווים למענקים האלה. מענק פינוי, מענק חטופים. היושב-ראש, השאלה היא האם מספיק לחזור לוועדת כספים על כל שינוי ושינוי?
שלומית ארליך
¶
זה סעיף שבאמת פותח פה את מה שאנחנו מתייחסים בהגנה. הוא יכול לאפשר להם. כאשר מדובר בלשנות, הכוונה היא להוריד מענק או לא להוריד. שהמשמעות היא האם לגבי המענק יהיה רשום בתוספת, תהיה הגנה או לא.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
¶
עדיין, אם אנחנו מצביעים עכשיו על הגנה, אז הבענו את דעתנו שאלה הדברים שאנחנו לא רוצים שיעקלו. ואז דקה אחרי שאישרנו את הנייר הזה, יישבו שר האוצר ושר המשפטים ויחליטו שאין לזה משמעות והם מבטלים את זה? זאת חקיקה שחבל על האנרגיה שלנו. אני הייתי רוצה לראות כאן מנגנון שאם רוצים בו גמישות, קחו גמישות לדברים האלה שקבענו שלא מעקלים אותם ואתם יכולים לשנות דברים בשוליים. היושב-ראש, זה בסדר שנגיד שכל שינוי חוזר אלינו לאישור.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
¶
כן. כי אין משמעות אם אחרי חמש דקות מרגע שאתה מעביר את החוק, תאורטית הם יכולים להגיד, אופס התחרטנו, אפשר לעקל את זה. אני לא מבינה את החקיקה הזאת, היא לא סבירה בכלל.
היו"ר משה גפני
¶
אורית, החוק במהותו הוא חוק טוב. הוא חוק שמגן על מי שמקבל את המענק ומגיע לו לקבל את המענק ושלא יעקלו לו אותו מכיוון שהוא במצב כלכלי קשה ויש לו עיקולים. כלומר, החוק הזה מטרתו טובה.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
¶
אין בעיה, אבל אז אתה יודע נהוג להתאמץ קצת יותר כשעומדים מול חקיקה. לכתוב קריטריונים, איזה קריטריונים ינחו את השרים כשהם משנים?
היו"ר משה גפני
¶
החוק במהותו הוא חוק שמגן על האנשים החלשים שמקבלים מענק. הם מקבלים מענק שהם צריכים אותו. יכול לקרות שיעקלו לו את המענק. בא החוק בחקיקה הזאת ואומר שאי-אפשר לעקל לו את המענק. באה אורית ואומרת טענה נכונה, מה אתם עושים בעניין הזה? אתם נותנים סמכות לשני שרים בלי ממשלה, בלי ועדה ובלי כלום לעשות מה שהם רוצים. התשובה היא שאמרנו שאנחנו רוצים את החוק בגלל שהוא חוק חיובי, אבל אנחנו לא מסכימים ששני שרים יחליטו, אלא אם כן זה בהחלטת ממשלה וזה מקבל אישור של ועדת הכספים. זאת הפשרה שאנחנו תמיד מציעים.
שלומית ארליך
¶
אולי בנוסף לזה אפשר לעשות דבר אחר. אולי לצמצם את הסמכות שניתנת פה לשרים אפילו שזה יהיה באישור ועדת הכספים, או להתוות את שיקול הדעת.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
¶
זה מה שאני אומרת. אם הם רוצים לקחת שיקול דעת דרך אגב, לשם היעילות. הרי מה הרציונל של הסעיף שם, הם אומרים במורד הדרך נראה דברים לא צפויים ואנחנו רוצים לעדכן מעת לעת את הכלל הזה. תכתבו מה השיקולים. עם כל הכבוד, כרגע זה כתוב בצורה מאוד רשלנית מבחינה מקצועית, לא כותבים סעיף כזה, זה אולי נוח אבל זה לא מקצועי.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
הרב גפני, אם תסתכל בהבנה של השרים, הם רשאים לצד זה לשנות את התוספת, הם רשאים לפגוע במענק מבחינת הייחוד שלו.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
¶
תעשו קריטריונים לשרים, בכל מקרה יהיה מנגנון של אישור ועדת הכספים ובכל מקרה יעבור בהחלטת ממשלה. זה כתוב כל כך פתוח.
דודי קופל
¶
ביקשנו קודם ואנחנו מציעים גם עכשיו ביחס להערות של חברת הכנסת פרקש, שנצא רגע להתייעצות ונציע בהמשך מענה גם ביחס להיבטים.
שלומית ארליך
¶
תתייחסי לשאלה למה סעיף 3 מתייחס לתקופה שקדמה למועד תחילתו של הצו. למה היה צריך לציין את זה?
שרית פלבר
¶
כשנגיע לסעיף התחולה, נוכל להסביר גם את זה.
תחולה
4.
הוראות חוק זה יחולו גם לעניין עיקול זכות למענק או מענק שהוקנה או ששולם, לפי העניין, בתקופה שמיום כ"ז בתשרי התשפ"ד (12 באוקטובר 2023) עד יום תחילתו של חוק זה (להלן – יום התחילה), ובלבד שאם ניתן לגביו צו עיקול לפני יום התחילה – הצו האמור לא מומש לפי היום האמור.
שרית פלבר
¶
כן. לשאלתה של היועצת המשפטית, כשאנחנו מדברים על התקופה שקדמה, יכול להיות מצב כמו שקרה לנו עם מענק ההתארגנות. התקבלה החלטת הממשלה, המענק כבר משולם אבל ההגנה מפני עיקול לא עמדה בתוקף. אנחנו רוצים לתת הגנה בדיעבד לאותם מענקים.
שרית פלבר
¶
אנחנו מבדילים בין שני מצבים: יש מצב שבו היה עיקול על החשבון והכסף נתפס. ולפי הצעת החוק שלנו הכסף ישוחרר מהעיקול. יש מצב שבו הכסף מומש ואז הוא כבר בידי צד שלישי, ואין לנו איך להשיב אותו.
שרית פלבר
¶
לצערנו אין לנו מענה למצב הזה. אנחנו יודעים לגבי המדינה – נמצאים כאן בזום אגף רשות האכיפה וגבייה הם יוכלו להתייחס – וקיבלנו נתונים מרשות - - -
שרית פלבר
¶
גם רשות האכיפה והגבייה וגם כמו שעורכת הדין פליישר אמרה, ניסו לתת לזה מענה, או פלסטר, כשהמענק התחיל להיות משולם. עכשיו אנחנו רוצים לתת לזה מענק הרמטי יותר. אין לנו נתונים לגבי מה מומש מצד שלישי שאינו המדינה.
חן פליישר
¶
אין לנו נתון. כמו שאמרנו קודם, מהרגעים הראשונים שהתחילו המענקים פנינו להרבה גורמים במדינה, לרבות היינו בקשר עם רשות האכיפה והגבייה וניסינו למצוא פתרונות. לרשות לאכיפה והגבייה יש פתרון שהם עדכנו אותנו לגביו של הסרת עיקולים וקבלת החלטות ייעודיות לגבי האנשים שקיבלו את המענקים המסוימים האלה, כדי שיסירו את העיקול ולא יממשו. ניתנו פתרונות לפי האנשים שפנו, או שנודע שיש לגביהם בעיה אבל לא ידוע לי על משהו נרחב יותר. לכן, רצינו להזדרז עם החוק הזה.
שרית פלבר
¶
עורכת הדין ענת הר אבן מרשות האכיפה והגבייה נמצאת בזום. היא תוכל להסביר על הפעולות שהם נקטו אם תרצו.
ענת הר אבן
¶
שלום לכולם, אני היועצת המשפטית של רשות האכיפה והגבייה. למערכת האכיפה והגבייה יש שני תחומים, יש את המנכ"ל לגביית קנסות ויש ההוצאה לפועל. מכוח האפשרות לקבל מידע מגופים ציבוריים קיבלנו מידע למי משולם המענק מכוח החלטת הממשלה 950 שזה למיטב ידיעתי המענק היחיד שישולם. עשינו הצלבות ובכל העיקולים של המרכז לגביית קנסות העברנו ביטול דרך חשבון העו"ש ביחס לחייבים, כדי שהכספים האלה לא יאושרו. ביחס לחייבי הוצאה לפועל, כמו שאמר חבר הכנסת שצד שלישי הוא הגורם המעקל, אין לנו סמכות לבטל. עם זאת, העברנו נוסח אחיד של בקשת מזכירות בשם החייב לשיקול דעתו של הרשם להוצאה לפועל, כדי שישקול הגנה על הכספים האלה. כל הרשמים שדנו בהחלטות האלה הגנו על הכספים האלה בעיקול, חלקם ביטלו את העיקול על חשבון העו"ש וחלקם הורו לבנק לראות בכספים האלה כמוגנים. וכך הגנו על כל האנשים שכבר קיבלו את המענקים. ברגע שהחוק הזה יחוקק הכספים לעתיד יהיו מוגנים כבר בחשבון הבנק.
שרית פלבר
¶
אנחנו עוברים לתיקונים בעוד שלושה חוקים. אנחנו מבקשים להוסיף עוד שלושה חוקים וכך זה יהיה שישה חוקים. אני אסביר באופן כללי ואז נעבור על כל חוק. כמו שאמרתי בחוק שמוצג בפניכם נתנו את ההגנה מעיקול ל-90 יום. בעקבות זאת הגיעו בקשות מגופים שיש להם סעיפי הגנה בפני עיקול, להרחיב את ההגנה בחוק שלהם ל-90 יום. חוקים שהם במהותם סוציאליים והם רוצים לאפשר לזכאים למענק או לתגמול יותר זמן לממש את הכסף.
בשורה של חוקים אנחנו מציעים כרגע להאריך את התקופה ל-90 יום. כאשר אם מצב החירום בעורף הסתיים, יעמדו לרשותם עוד 30 יום. יש כאן גם עניין תפעולי שאנחנו צריכים שיהיה מועד אחיד שבו מסתיימת ההגנה. אני אקריא סעיף 1 ואז נעבור על החוקים.
שרית פלבר
¶
ברגע שהחוק יצא הגיעו אלינו פניות מגופים, בחנו כל פנייה שהגיעה והכנסנו אותה. יש עוד חוקים שיש בהם הגנות שלא נמצאים כאן, אם יהיה תורך אנחנו נבחן כל חוק.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
כל הקצבאות של ביטוח לאומי, קצבאות שארים? קצבאות של שורדי השואה? כל זה נמצא בחוק?
יוסף פולסקי
¶
כל הקצבאות שמשולמות מכוח הביטוח הלאומי כבר בפנים, ובהתאם להצעת החוק מאריכים מ-30 יום ל-90 יום.
שרית פלבר
¶
את מדברת על החוקים המקוריים? למיטב ידיעתנו ולבדיקתנו 30 הימים נראו כמו פרק זמן סביר לנצל כסף שהוא רווחתי בעיקרון. כסף שאתה צריך אותו למחייה מיידית שלך.
יוסף פולסקי
¶
בביטוח הלאומי למשל הגמלה היא חודשית. מתוך ההנחה שהוא צריך את הגמלה עכשיו לחודש הזה. ולכן, ככלל שהוא לא משתמש בה ב-30 יום ההנחה היא שכנראה שהוא לא כל כך צריך אותה.
שרית פלבר
¶
אנחנו מבינים שבתקופה הזאת אולי יותר קשה לממש את הכסף ולהשתמש בו. אנשים יוצאים פחות, יש אנשים שעוברים ממקום למקום ולכן היה נראה לנו שיש הצדקה להאריך ל-90 יום. במיוחד לגבי המענקים שאנחנו מגינים עליהם. כרגע ההגנה הזאת מוצעת ואנחנו נוסיף ממה שנמצא בנוסח הכחול.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא עניתם לי על השאלה, לגבי אדם שהבית שלו נפגע והוא קיבל את הכסף, אבל יכול להיות שהוא יצטרף את הכסף אחרי יותר מ-90 יום.
שרית פלבר
¶
אני חושבת שמה שאתה עוסק בו כרגע הם פיצויים בכוח חוק מס רכוש ופיצויים. כרגע, אני לא מכירה - - -
שרית פלבר
¶
החוקים שעליהם אנחנו מציעים להחיל את הארכה של ה-90 יום הם: חוק הביטוח הלאומי, חוק משפחות חיילים שנספו במערכה, תגמולים ושיקום, חוק הנכים תגמולים ושיקום. זה מה שמופיע בכחול. בנוסף אנחנו מבקשים להוסיף עוד שלושה חוקים של ניצולי שואה: חוק נכי המלחמה הנאצים, חוק נכי רדיפת הנאצים וחוק הטבות ניצולי שואה.
אני אקריא סעיף אחד שחוזר על עצמו בכל החוקים האלה.
חוק הביטוח הלאומי – הוראת שעה
5.
על אף הוראות סעיף 303(ב) לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995, שולמה גמלת כסף בתקופת המצב המיוחד בעורף או בשלושים הימים שקדמו ליום תחילתו של חוק זה, יחולו הוראות סעיף 303(א)
זה הסעיף שמעניק את ההגנה.
לחוק האמור גם על גמלת כסף ששולמה באמצעות בנק או חברת הדואר, במשך תשעים ימים מיום ששולמה, ואם הסתיימה תקופת המצב המיוחד בעורף לפני תום תשעים הימים כאמור – במשך התקופה מהיום ששולמה עד תום שלושים ימים מיום סיום תקופת המצב המיוחד בעורף.
שרית פלבר
¶
חוק משפחות
חיילים שנספו
במערכה (תגמולים
ושיקום) – הוראת שעה
6.
על אף הוראות סעיף 31(א) לחוק משפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום), התש"י–1950.
שרית פלבר
¶
זה הסעיף שקובע את ההגנה.
שולמו תגמול או הטבה בתקופת המצב המיוחד בעורף או בשלושים הימים שקדמו ליום תחילתו של חוק זה, יחולו הוראות הסעיף הקטן האמור גם על
תגמול או הטבה ששולמו באמצעות תאגיד בנקאי או חברת הדואר, במשך תשעים ימים מיום ששולמו, ואם הסתיימה תקופת המצב המיוחד בעורף לפני תום תשעים הימים כאמור – במשך התקופה מהיום ששולמו עד תום שלושים ימים מיום סיום תקופת המצב המיוחד בעורף.
שלומית ארליך
¶
לא, לא, עצרתי אותה באמצע. השינוי הוא בין 30 ל-90 יום, אבל מה קורה בסעיפים שיש דיפרנציאציה במהות. כמו למשל, שההגנות הן לא רק ביחס להעברה לשעבוד אלא גם לערבות. ראיתי גם סעיפים שמתייחסים לא רק להיבטים של המזונות אלא גם לזכאות מסוימת אחרת שלא תיפגע כתוצאה מהדבר הזה. האם הסעיף הזה מכיל את השינוי רק ביחס לימים ולא ביחס להיבטים האחרים?
שרית פלבר
¶
כן, כן. אומרים יחולו, כלומר, אנחנו מתגברים על ה-90 יום ואנחנו אומרים שיחולו ההוראות על סעיף ההגנה במשך 90 ימים, זאת המתודה שעשינו.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא קיים. 30 יום זה המקסימום. אני שואל אם זה הסטנדרט אבל גם המקסימום? יכול להיות שיש כאלה שיש 45 יום ואז כאן צריך לתת - - -
שרית פלבר
¶
חוק הנכים
(תגמולים ושיקום)
- הוראת שעה
7.
על אף הוראות סעיף 15 לחוק הנכים (תגמולים ושיקום), התשי"ט–1959, שולמו תגמול או זכאות נוספת בתקופת המצב המיוחד בעורף או בשלושים הימים שקדמו ליום תחילתו של חוק זה, יחולו הוראות הסעיף האמור גם על תגמול או
כאן יש לנו תיקון
¶
זכאות נוספת.
ששולמו באמצעות תאגיד בנקאי או חברת הדואר, במשך תשעים ימים מיום ששולמו, ואם הסתיימה תקופת המצב המיוחד בעורף לפני תום תשעים הימים כאמור – במשך התקופה מהיום ששולמו עד תום שלושים ימים מיום סיום תקופת המצב המיוחד בעורף.
שרית פלבר
¶
חוק נכי המלחמה בנאצים – הוראת שעה
8.
על אף הוראות סעיף 9(ב)(2) לחוק נכי המלחמה בנאצים, התשי"ד–1954, שולם תגמול בתקופת המצב המיוחד בעורף או בשלושים הימים שקדמו ליום תחילתו של חוק זה, יחולו הוראות סעיף 9(ב)(1) לחוק האמור גם על תגמול ששולם באמצעות תאגיד בנקאי או חברת הדואר, במשך תשעים ימים מיום ששולם, ואם הסתיימה תקופת המצב המיוחד בעורף לפני תום תשעים הימים כאמור – במשך התקופה שמהיום שבו שולם עד תום שלושים ימים מיום סיום תקופת המצב המיוחד בעורף.
חוק נכי רדיפות הנאצים – הוראת שעה
9.
על אף הוראות סעיף 11(ב) לחוק נכי רדיפות הנאצים, התשי"ז–1957, שולם תגמול בתקופת המצב המיוחד בעורף או בשלושים הימים שקדמו ליום תחילתו של חוק זה, יחולו הוראות סעיף 11(א) לחוק האמור גם על תגמול ששולם באמצעות תאגיד בנקאי או חברת הדואר, במשך תשעים ימים מיום ששולם, ואם הסתיימה תקופת המצב המיוחד בעורף לפני תום תשעים הימים כאמור – במשך התקופה שמהיום בו שולם עד תום שלושים ימים מיום סיום תקופת המצב המיוחד בעורף.
חוק הטבות ניצולי שואה – הוראת שעה
10.
על אף הוראות סעיף 8(ב) לחוק הטבות לניצולי שואה, התשס"ז–2007, שולמה הטבה בתקופת המצב המיוחד בעורף או בשלושים הימים שקדמו ליום תחילתו של חוק זה, יחולו הוראות סעיף 8(א) לחוק האמור גם על הטבה ששולמה באמצעות תאגיד בנקאי או חברת הדואר, במשך תשעים ימים מיום ששולמו, ואם הסתיימה תקופת המצב המיוחד בעורף לפני תום תשעים הימים כאמור – במשך התקופה מהיום ששולמו עד תום שלושים הימים מיום סיום תקופת המצב המיוחד בעורף.
עכשיו נעבור לתוספת.
שרית פלבר
¶
כבר עכשיו אנחנו יודעים על שתי החלטות ממשלה שנותנות מענק מינהלי שאנחנו רוצים להגן המענק מפני עיקול. אני אקריא ואסביר על כל החלטה.
תוספת
(סעיף 2)
(1) מענק המשולם ליחיד שהתפנה או שפונה ממקום מגוריו לפי סעיף 12 להחלטת הממשלה מס' 950 מיום כ"ז בתשרי התשפ"ד (12 באוקטובר 2023) או החלטת הממשלה המתקנת או המחליפה אותה;
זה המענק שנקרא משב הרוח, 5,000-1,000 שקל, מענק התארגנות לאנשים שנמצאים ב-7-0 ק"מ.
שרית פלבר
¶
היו פונים שלא פנו לקבל את המענק בגלל החשש מהעיקול.
(2) מענק המשולם ליחיד שהוא בן משפחה של חטוף או נעדר לפי סעיפים 2, 3 ו־4 להחלטת הממשלה מס' 982 מיום ז' בחשוון התשפ"ד (22 באוקטובר 2023) או החלטת הממשלה המתקנת או המחליפה אותה.
שרית פלבר
¶
זו החלטה שנותנת למשפחות של החטופים, בין אם הם אזרחים ובין אם הם חיילים תגמול שבעצם שווה בערכו לתגמול שניתן לנספים במערכה או לנפגעי פעולות איבה.
שרית פלבר
¶
כן. אני אסביר. החלטת הממשלה יצרה שני שלבים. היא אמרה לממשלה תחוקקו חוק עד שיחוקק החוק תשלמו את זה באופן מינלי.
היו"ר משה גפני
¶
מה שאת אומרת לגבי התוספת, בעניין הזה הוא שברגע שתסתיים החקיקה החוק הזה יהיה מיותר, בגלל שזה חוק, לא?
היו"ר משה גפני
¶
אני יכול לקבל תשובות לאורית פרקש, לינון ולכל חברי הוועדה? מה אתם עונים להם? כדי שנוכל להצביע.
שרית פלבר
¶
אנחנו רוצים להתייחס להערה שעלתה כאן לגבי אישור ועדת הכספים וגם לגבי הבניית שיקול הדעת בעיצוב הצו שיובא בפני הוועדה. נקריא לכם איזשהו נוסח שאנחנו מציעים בהקשר הזה. אנחנו נרצה גם להתייחס לחשש שלנו מפני פער הזמנים.
שרית פלבר
¶
החלק הזה כן.
תיקון התוספת
3.
שר האוצר ושר המשפטים, רשאים, בצו, ובאישור ועדת הכספים של הכנסת, לשנות את התוספת, ורשאים הם, בצו כאמור, לקבוע לגבי כל מענק, תנאים או מגבלות לתחולת הגנות המענק, ובכלל זה לקבוע את חלק המענק שלגביו יחולו ההגנות, את היקף ההגנות שיחולו, את קבוצת הזכאים להגנות ואת משך התקופה שבה יחולו ההגנות, לרבות תקופה שקדמה למועד תחילתו של הצו; השרים יביאו בחשבון, בין השאר, את אלה, תכלית המענק, סוג המענק, גובה המענק, מספר הזכאים ותקופת הזכאות.
אלה השיקולים שהם יצטרכו לחשב. אני אסביר, נניח שככללנו פה את תכלית המענק, יש הבדל בין מענק שמיועד לצרכים רווחתים לבין מענק שמיועד שנועד לפצות נניח על רבע.
שרית פלבר
¶
אנחנו מקווים שפרקי הזמן פה יהיו מאוד קצרים, מרגע אישור המענק ועד שנגיע לוועדה כדי לאשר את ההגנה מפני עיקול.
שרית פלבר
¶
אנחנו נוכל לבוא לכאן ולהסביר איך הבאנו כל אחד מהקריטריונים הללו בחשבון. האם משום שהתכלית היא רווחתית נתנו הגנה מלאה? האם משום שהתכלית היא אחרת חשבנו לתת הגנה מוגבלת? כל זה יובא בפני הוועדה שנגיע עם המענק בפרקי זמן מאוד קצרים, אנחנו מקווים.
היו"ר משה גפני
¶
לפני שאת מסבירה, אני רק רוצה שתדעי, אני מניח שבתוך עמך את יושבת, את מכירה את מה שקורה במדינה. מה שמגיע אלינו, מגיע מייד לוועדה. בממשלה אתם יכולים לחכות שבועות ארוכים, עם חילוקי דעות וכולי. פתאום אתם באים ואומרים שיש חשש לזמנים. תגידי לי מקרה אחד של ועדת הכספים, שהבאתם לכן שהיה לטובת האזרחים שלא הבאנו אותו מייד. יש לך דוגמה? כי אחרת זה רק מוציא שם רע. תדברי על הממשלה, הם היו צריכים להביא חוק על המתווה, כמה זמן זה לקח? אנחנו לא עיכבנו אף פעם, אלא אם הייתה לנו בעיה והינו אומרים באופן ברור על השולחן שזה המצב. אבל אם תביאו דבר כזה של למנוע עיקולים ונצטרך לאשר את זה, יש לך ספק שאנחנו נביא את זה או לא?
היו"ר משה גפני
¶
אתם נמצאים בממשלה, אני במקומכם הייתי מתבייש, אבל אתם לא מתביישים. אתם אומרים שהממשלה בסדר, מי שלא בסדר היא ועדת הכספים, שם יכול להיות – איך אמרת? אמרת את זה יפה. לא אמרת שאנחנו לא נביא, אמרת שיש פער של זמן. פער של זמן זה בוויכוחים שבין השרים, עד שזה מגיע לישיבת ממשלה. אין פער זמנים מול הוועדה, אני לא זוכר מקרה כזה.
שרית פלבר
¶
השאלה היא האם אנחנו רוצים לתת מענה למקרה – אנחנו לא חלילה מאשימים – שאם יש פער זמנים בין החלטת הממשלה לבין החלטת - - -
אורן בוטא
¶
סליחה, תמיד הם לוקחים זמן. תמיד הם לוקחים זמן. בוועדה הכספים כל מענקי הקורונה וכל המענקים למיניהם – בשלוש השנים האחרונות – הכול היה כמו שצריך.
שלומית ארליך
¶
לא התכוונתי רק במובן הזה. גם במובן שלפעמים להשיג חתימה של השר או לעשות התאמה בין הצדדים.
שלומית ארליך
¶
לא הוגבל משך הזמן שבו השרים יביאו את הצו. גם בין השרים יכולים להיות חילוקי דעות, וגם זה יכול לקחת זמן. אני לא רואה שונות.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
יש סיכוי שיאושר גם בסוף? אמרו לנו 48 שעות, אתה זוכר, הרב גפני? לפני שלושה שבועות.
שרית פלבר
¶
אם יש מענק שמשולם באופן מיידי שבינתיים לא הכנסנו את ההחלטה הזאת לתוספת. העיקול יחול על המענק וגם יוכל להיות ממומש. אנחנו רוצים לתת מענה לפרק הזמן האפשרי. אני לא יכולה לצפות מה יהיה, אבל במקרה ויהיה פרק זמן היינו רוצים שהמענק הזה יהיה מוגן.
היו"ר משה גפני
¶
יש שני גופים שלטוניים שנמצאים בעניין הזה אחרת זה לא בסדר. יש את הממשלה ויש את הכנסת, את ועדת הכספים. למה את חוששת שזה יגיע לכאן ושזה יתעכב? למה את לא חוששת מאותו עיקול שזה צריך לעבור בממשלה בין השרים, והשרים לא בדיוק הספיקו לעשות את זה בזמן? פה אני מביא את זה לסדר-היום.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
¶
אפשר להתייחס? תראי, היושב-ראש, קודם כול העובדה שיש כאן אישור ועדת כספים מרפא הרבה מאוד מהבעיות. בסוף, בעיניי, זה נותן את המענה שיש שקיפות לתהליך, שבעצם נוכל לשמוע כולנו את הטענות כנגד החלטת השרים. ולטייב, לשפר את המוצר של המענקים. הסיפה הזאת שהוספת לדעתי, לא נותנת הרבה, היא לא ברורה. יש לי הצעה, היושב-ראש זה לשיקול דעתך. קודם כול, אני רוצה שאנחנו ניתן וודאות למה שקובעים פה כרגע. כרגע אנחנו מקבעים מענק למשפחות החטופים ולפינוי, וכמו שאת אומרת זה כבר יצא לדרך. אולי שכל סעיף 3 יחול לגבי מענקים אחרים. ולהגיד, מעבר למענקים שנקבעים בהוראת חוק זה, הם יכולים משהו אחר.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
¶
הרי, אין פה כוונה שהשר פתאום יבוא וייקח את מה שאנחנו נותנים בחקיקה הזאת. דבר שני, עוד הצעה, ואני רוצה לשמוע מה אתם אומרים. הסיפה שאתם מוסיפים זה לא ברור להגיד הם יקבעו את זה בהתאם לתכלית. את מתכוונת לומר שככל שהם יצמצמו זכאות למענקים וכולי וכולי, הם צריכים להתחשב בתכלית. מה שאת מתכוונת שאם את רוצה לתת סעד נפשי, אם באים לצמצם צריכים לראות שזה לא פוגע בתכלית. זה כתוב כאילו רחב, הם יעשו את זה בהתאם לתכלית, זה לא ברור. את מבינה מה אני אומרת? הסעיף עצמו מה הוא אומר? הוא נותן לשרים בעצם סמכות להפחית.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
זה הזמן שאני לא רוצה. זאת האחריות שלנו כוועדה. היא מדברת על זמן של עד שזה יגיע לוועדה. אגב, כשאני אומר לך הפסקה חמש דקות ולא יותר, זה מה שקורה כשאתה נותן יותר מידיי הפסקות, בסוף מגבילים אותנו כוועדה – זה לפעם הבאה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
כשאני מסתכל על זה, אני צריך גם לדאוג שלא נצטרך להחזיר את זה לחתימה של צו וכולי. לא, אם אנחנו מראש מגבילים את הדברים, ואנחנו יודעים שבזה אנחנו נוכל לעשות גם שינוי בלי אישור השר אלא פה בוועדה, זה גם בסדר.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אז ככה צריך להיות – לא כן או לא. אני רוצה שזה יהיה באפשרות שאנחנו נוכל לשנות את זה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
ואז יגידו, אתם מבינים למה אנחנו לא רוצים? כי אתם מושכים את הזמן פה. אבל אנחנו לא מושכים את הזמן. אנחנו מביאים את זה באמת לפה.
שלומית ארליך
¶
עוד דבר שדיברנו עליו הוא לגבי המענקים שכבר נקבעו פה בתוספת שלגביהם, תהיה אפשרות לשנות בצו? או שהם יישארו?
שרית פלבר
¶
כן, כן. אני חושבת שבמידה ויהיו שינויים בהחלטות הללו, אם הם תוקנו או שיהיה להם אופי אחר אז אנחנו נבוא לוועדה ונבקש את אישורכם.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
¶
יש לי רק הערה אחרונה לנוסח. כרגע הנוסח כתוב כסמכות בעיקר לצמצם. אני יודעת שזה לרבות אבל כרגע אתם כותבים שהם יכולים לשנות תנאים, מגבלות, לקבוע חלק מהמענק שלגביו יחולו, זה כאילו מנוסח בצמצום. אם אפשר גם להוסיף את המילה לקבוע לגבי כל מענק תנאים או מגבלות או הרחבות. דווקא שיהיה ברור ניסוחים ומילולית מהי המטרה בסעיף. הוא בא לתת סמכות רק לצמצם? לא זאת הכוונה. הרי אתם כותבים לרבות, לא? זה רק כדי לצמצם?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
האמת, ניסוחית הייתי שואל את היועצת המשפטית אם זה בסדר. אני מוכן לקבל את זה, מה שהיועצת המשפטית של הוועדה אומרת.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
¶
כי כרגע, שלומית, הדוגמאות בתוך הסעיף, הקורא יכול להבין שיש פה רק סמכות לקחת ולא להרחיב. שיוסיפו עוד מילה זה שיקול דעת.
שלומית ארליך
¶
לא, לא רק. השאלה אם אנחנו רוצים להרחיב, ברמה המהותית, מה זה להרחיב? להרחיב את מספר הימים?
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
¶
לא, ברישה כתוב לשנות, אבל אז ורשאים הם, תנאים ומגבלות, צמצום היקף – אין בדוגמאות את הצג השני.
דודי קופל
¶
כי להרחיב אנחנו יכולים רק במובן הזה שהמתחם שהחוק חל עליו הוא במענקים שניתנים בהחלטת ממשלה. מעבר לזה השרים בכלל לא יהיו רשאים להרחיב את ההגנות כלפי תשלומים אחרים שלא כלולים באותן החלטות ממשלה, זה דבר ראשון. בתוך הדבר הזה ברירת המחדל לצורך העניין היא הגנה מלאה. יכול להיות שיגידו, אוקיי, במענק הזה נכון להגן רק על חלקו. במענק השני נכון לא להגיד 90 ימים אלא 120 ימים.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. הצעת חוק הגנה על המענקים מיוחדים (חרבות ברזל), תשפ"ד–2023. עם השינויים שהוקראו כאן במהלך הדיון. מי בעד אישור הצעת החוק? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע? הצעת החוק אושרה וצריך להביא אותה למליאה. תודה רבה הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:35.