ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 15/10/2023

תקנות כלי הירייה (תנאי סף ותבחינים לקבלת רישיון לכלי ירייה פרטי והוראות נוספות), התשפ"ג-2023

פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה


הכנסת



85
הוועדה לביטחון לאומי
15/10/2023


הכנסת
הכנסת העשרים-וחמש

מושב ראשון



פרוטוקול מס' 77
מישיבת הוועדה לביטחון לאומי
יום ראשון, ל' בתשרי התשפ"ד (15 באוקטובר 2023), שעה 14:30
סדר היום
תקנות כלי הירייה (תנאי סף ותבחינים לקבלת רישיון לכלי ירייה פרטי והוראות נוספות), התשפ"ג-2023
נכחו
חברי הוועדה: צביקה פוגל – היו"ר
עמית הלוי
צבי ידידיה סוכות
אריאל קלנר
חברי הכנסת
יצחק פינדרוס
שמחה רוטמן
פנינה תמנו
מוזמנים
יגאל ביבי - חבר כנסת לשעבר

ישראל אבישר - מנהל אגף בכיר רישוי ופיקוח כלי ייריה בל", המשרד לביטחון לאומי

לימור ארזני - ראש חטיבת רישוי כלי ירייה בל"מ, המשרד לביטחון לאומי

דוד בבלי - יועץ השר לביטחון לאומי, המשרד לביטחון לאומי

בר כהן לוי - עוזרת משפטית ליויעמ"ש המשרד לבל"מ, המשרד לביטחון לאומי

תמי בן שושי - מ"מ רמ"ד חו"ד רישוי נשק מ"י, משטרת ישראל

בני סלומון - רפ"ק, ר' תחום נשק ארצי אג"מ, משטרת ישראל

אורי בוצומנסקי - יועמ"ש, משטרת ישראל

רועי הראל - ראש מדור מיוחדים מקחצ"ר, צה"ל

קרן דהרי - המחלקה הפנימית - ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים

איציק צ'יפרוט - יו"ר העמותה לקידום תרבות הנשק בישראל, העמותה לקידום תרבות הנשק בישראל

אריאלה סגל - חוקרת, פורום קהלת

תמיר דורטל - על המשמעות, פורום קהלת

עמוס גולן - יו"ר חטיבת כלי ירייה ומטווחים, איגוד לשכות המסחר

חגית לרנאו - מרצה וחוקרת, אוניברסיטת חיפה

מיכאל רוהר - התאחדות הקליעה
מוזמנים באמצעים דיגיטליים
דבי גילד-חיו – מקדמת מדיניות וחקיקה, האגודה לזכויות האזרח
שרונה עבר הדני – יועצת משפטית, משרד הבריאות
יאסר ג'דבאן – ראש מועצת כסרע סמיע, מרכז השלטון המקומי
ייעוץ משפטי
מירי פרנקל-שור
גלעד נווה
מנהלת הוועדה
לאה גופר
רישום פרלמנטרי
הדס צנוירט, אורי פנסירר


תקנות כלי הירייה (תנאי סף ותבחינים לקבלת רישיון לכלי ירייה פרטי והוראות נוספות), התשפ"ג-2023
היו"ר צביקה פוגל
שלום רב, אני מתכבד לפתוח את הישיבה. תודה רבה לכל מי שהגיע לדיון החשוב הזה. התחייבתי לעצמי שבדיונים בתקופה הזו שבה אנו כרגע, אפתח את כל הדיונים האלה עם אותן אמירות, שלפחות לדעתי הן חשובות.

אנחנו במלחמה, שלצערי, נכפתה עלינו על ידי אויב שבראשונה אנו מגלים את האכזריות והרוע שאיתו הוא מתמודד. במלחמה הזו נפלו לנו לא מעט אנשים. לא רוצה רק לומר נטבחו כי היו גם כאלה שנפלו. כולנו חווים תודה ענקית לאותם אזרחים נושאי נשק, לאותן כיתות כוננות, לאותם רכזי ביטחון בישובים, לאותם שוטרים ואנשי מג"ב שעשו שם דברים שהם לא מורגלים ביום-יום ואפילו לא הוכנו לזה ביום-יום. לאותם חיילים שהגיעו לשם עצמאית או עם המסגרת שלהם.

במהלך השבוע האחרון נחשפתי לחלק מהפעולות שהיו שם. אנו חבים להם תודה ענקית כי הם מנעו מהטבח הזה להיות הרבה יותר גדול והרבה יותר אסוני בהיבט הישראלי, היהודי, כל אחד שיסתכל על זה איך שרוצה.

גילויי הגבורה האלה ואומץ הלב הם משהו שלפחות לי נותנים את הכוח לשבת כאן ולנהל דיונים בשעות הקשות האלה. הדיון פה, כחלק מהמאמץ המלחמתי, חייב להיות דיון כזו שבסופו אנו מאפשרים לתושבי מדינת ישראל להעלות את רמת הביטחון האישי והביטחון הישובי, ולהעלות את רמת האמון של התושבים בנו, במערכות השונות. כי התחושה הזו של חוסר אמון בעקבות מה שקרה, היא תחושה שאנו לא יכולים להמשיך איתה. אנו לא עם שאמור להיות שריו באבל. אנו עם שאמור להיות שרוי ונתון כולו במלחמת קיום של העם היהודי בארץ ישראל. אין לנו משהו אחר.

יש פה הרבה מאוד אנשים שרוצים להביע דעתם ולדבר. לא אמנע מכם. רק מבקש דבר אחד - אנו יוצאים מפה היום כשהתקנות מאושרות, גם אלה שנערער עליהן וגם אלה שלא יקבלו את הערעורים שלנו. וממחר בבוקר זה מה שקורה במדינת ישראל – התקנות מחייבות ומבוצעות לפועל.

אנצל את ההזדמנות בשם כולנו להשתתף בצערן ובכאבן של המשפחות השכולות ולאחל החלמה מהירה של המון פצועים שעדיין שרועים בבתי חולים ובמקומות אחרים, ולהתפלל יחד, שהשבויים והחטופים, לצערי הרב גם אלה שאינם בין החיים אבל נמצאים בידי בני העוולה האלה יחזרו הביתה כי זה יהיה חלק מתמונת הניצחון שלנו.

הדיון הזה יתקיים בדרך הבאה. היועצת המשפטית של הוועדה והעוזר שלה, הגב' מירי פרנקל שור והעוזר שלה גלעד יעברו סעיף-סעיף כדי שאפשר יהיה להתייחס. הסברים – נמצא פה ישראל אבישר יושב-ראש האגף לרישוי כלי ירייה שייתן הסברים כי היה השותף הפעיל בגיבוש כל הנושאים האלה. אנו היום מסיימים לאשר את התקנות. חברי הכנסת, כל אחד דקה מילות פתיחה. היחיד שיחרוג מהדקה יהיה חבר הכנסת לשעבר יגאל ביבי שביקש ממני אישור לדבר כמה מילים. איני יכול למנוע מזה. הוא אחד האנשים שתרמו לי לא מעט בדרך. בבקשה.
יגאל ביבי
תודה ליושב-ראש. אני מברך את השר ואותו שמקדמים את הנושא שחייב קידום. רבותיי, פעם היה קל כל הנושא של הנשק. משך שנים רק הכבידו. אחרי רצח מעלות שהקמתי את המשמר האזרחי הטוב ביותר בארץ, 2,000 מתנדבים, 400 קרווינות, היה קל חלק את הנשק. תוך שבועות חילקתי 200 קרווינות למתנדבים, היה לי טווח. מי שעשה מטווח, בא, המפקד – צ'יק צ'ק נותנים לך היתר. לא הסתפקתי בזה, קניתי 100 אקדחים כי החלטתי שכל גננת בגן תלמד לירות, היא או העוזרת. היה לי מטווח עירוני וחילקתי את האקדחים מייד בלי בעיות, בלי הרבה בירוקרטיות. בדיקה רפואית, מילאה טופס, עשתה מטווח, קיבלה אקדח. לא מסובך.

למה אני פה היום – יכולנו לו היינו קצת יותר יצירתיים ש-100,000 אקדחים היו היום בחוץ. 300,000 חיילי מילואים שיצאו עכשיו, ל-100,000 מהם לפחות יש אקדח, וכל הילדים שלי והנכדים שלי שבצבא לקחו איתם את האקדחים ואנשים עם חמישה ילדים נשארו בישוב בלי נשק. זה לא יכול להיות. אתמול אני שואל את הכלה שלי שהבאתי אותה הביתה – פוחד שתהיה לבד – למה מודי לא השאיר את האקדח? אמרה: לא יכולה, אין לי רשיון.

מה שאני מציע, תקנה פשוטה לפחות בשעת חירום שאלה שמקבלים רובה ונשק והכול, ישאירו את האקדח לנשים שלהם. הכלה שלי והנכדה שלי היו בצבא. שיעשו מטווח ולמחרת יקבלו אישור מהקב"ט, משוטר, ממישהו ויוכלו לקבל את האקדח. 100,000 אקדחים היו יכולים להיות עכשיו לנשים, כל כך פשוט והגיוני. התפרצתי, אני לא רוצה לקחת את הזמן – צביקה התחשב בגיל ונתן לי יותר מדקה. רבותיי, אני רוצה שתשקלו. אני חושב, בית משותף יש לי ולאשתי. שייך לשנינו. הכול שייך לשנינו. גם הרכב. שלאנשים יהיה אותו רשיון על האקדח. מה קרה? פוחדים שלא ידעו מי ירה, מי לקח? פשוט. למה צריך בכל בית שיהיו שני אקדחים? מבקש ששני הדברים האלה שבשעת חירום יכולה, בעיקר בהתיישבות, כל קב"ט יכול לחתום הבחורה הזאת, אשתו של יגאל ביבי עשתה מטווח, הביאה אשור רפואי – יכולה להשתמש באקדח. למה לא? מבקש שהדברים הפשוטים האלה יתקיימו. תודה רבה.
היו"ר צביקה פוגל
תודה רבה, חבר הכנסת לשעבר יגאל ביבי, ראש עיריית טבריה. חברת הכנסת פנינה תמנו.
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
תודה, אדוני היושב-ראש. בפתח הדברים חשוב לי לומר, אנחנו משודרים, נגלה אחריות – לא לדבר על מקומות, איפה חסר, כמה כלי נשק חסרים. זה האחריות הבסיסית שלנו כנבחרי ציבור, גם גורמי המקצוע יסכימו איתי ודאי.

בשבוע האחרון חברי כנסת פתחו חמ"ל, צוותי משימה. אחרי שיחה גם עם חבר הכנסת שמחה, נדאג שצוות המשימה הספציפי על מוגנות של ישובים יעבוד מולך כי יש דברים שאי אפשר לפרט אותם. בעז"ה נעשה ונצליח. הכנסת הזאת שמתחילה לחזור למושב הנוכחי, לצערנו בשעת חירום, חברי הכנסת עובדים אופוזיציה וקואליציה כאחד גם כדי לתת מענה לפניות הציבור ומעבר לכך, לסייע בידי הממשלה לתת את הפתרונות המיידיים מערכתית.
היו"ר צביקה פוגל
לתת גב לחיילים שלנו.
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
חד משמעית. כולנו בתפילה למען חיילינו וגם למען האזרחים, גם שניצלו מהתופת וגם כאלה שעדיין מחכים ליקיריהם.
היו"ר צביקה פוגל
חבר הכנת רוטמן.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
לא אצטרך דקה. כשנגיע לתבחינים, נדבר. אני מציע שנחשוב – וזה עניין מבני - שיש התבחינים אבל צריך לייצר הוראת שעה אפילו בתקנות האלה כבר עכשיו כתוספת לחלק מהתבחינים – בהסדר הקבע רוצים שזה מה שיהיה אבל בהוראת שעה, פרק הוראת שעה כדי שנוכל להשליך לשם מתוך הסעיפים שכרגע נראים לנו כהסבר טוב למצב הנוכחי, למשל סוגית – לא יודע אם הייתי רוצה שזה יהיה הכלל תמיד אבל לעשות זאת כהבחנה להוראת שעה זה חשוב בעיניי.

התבחינים הם צוואר בקבוק אחד, אבל מייצרים צוואר בקבוק מאוד גדול כלומר תבחין עכשיו גם בתבחינים הקיימים - יש צוואר בקבוק ביצועי, לא קשור לתקנות, אבל גם אם מחר בבוקר ישראל, שעושה עבודה מדהימה ומסורה – ולא משנה, כל מי שמחכה יהיה בלחץ – לא משנה. בסופו של דבר גם אם מחר בבוקר מנקה את השולחן לגמרי, ונותן לכולם, צוואר הבקבוק יעבור וצריך כבר עכשיו להיערך לרכישת הנשק, לזמינות הנשק ולאימונים בנשק. צריך לתת לזה מענה ולא לומר: הגדלנו את הקרע ויותר אנשים יישבו מתוסכלים שאין להם איפה לרכוש ואיפה להתאמן.
היו"ר צביקה פוגל
תודה. חבר הכנסת עמית הלוי, בבקשה.
עמית הלוי (הליכוד)
תודה, אדוני היושב-ראש. אני צריך יותר מדקה אבל כשנעבור סעיף-סעיף אעיר ואשאל. אפתח בכך שאנו עוסקים בדבר שהוא החובה הכי בסיסית למדינה, אני אומר זאת לעצמנו ולכל מי שנמצא פה. הצבא נלחם, כולנו נלחמים. החובה הבסיסית שלנו, היא לתת לכל אזרח בראש ובראשונה, אם ייצא משהו חשוב מהגיהינום שאנו נמצאים בו עכשיו – שהאזרחים לוקחים אחריות על עצמם, יש להם נשק, רוכשים אותו, אחראים על ההגנה שלהם וגם מבצעית זה נכון – ככל שהמערכה הזו עלולה חלילה להתרחב, זה בהיקף שמחייב כמה שיותר חימוש האזרחים. אנחנו ננצח כמובן אדוני היושב-ראש. יש לנו עסק עם אויבים דפוקים וחובבניים, בגדול. מי שרואה את הלוחמים שלנו, רואה מה זה לוחמה. משפחה חברה טובה שלי שהבן נרצח בקרב בהר עזה, קצין סיירת דובדבן, קברו אותו, יש להם שישה חיילים בצבא. אחרי שקברו אחד האב אמר לכל החמישה: אתם לא יושבים שבעה. עפים מייד לקרב. כל החמישה חזרו לסיירות. זה הלוחמים שלנו. אנחנו ננצח. יש פה שאלות אחרות של אסטרטגיה. אנחנו צריכים לתת לאזרחים גם את הכלים האלה.

אני רוצה להוסיף על דברי חבר הכנסת רוטמן. יש היום 60,000 או 58,000 אנשים שמחכים לאקדח גם ברמת אלו שקיבלו את מספר הבקשה 6 ספרות וגם כאלה שקיבלו מספר בקשה אחרי מערכת אופיר 10 ספרות. התבחינים שאדוני מוביל כאן ואני מאוד מעריך את זה ואת מה שהשר עושה בעניין, יובילו לפוטנציאל של עוד 300,000 בערך לפי החישוב שלי. זה אומר שמעבר לאימונים והדברים ששמחה הזכיר, יש להיערך מבחינת האדמיניסטרציה במשרד. חייבים עוד משהו חוץ מהכשרת עוד עובד מאגף כזה או אחר, יש לייצר פה מערכת אחרת משך חודש, ואני מפציר גם בך, מעבר לתקנות שנדון בהם לייצר מערכת אדמיניסטרטיבית, לפשט דברים שאולי לא צריכים. למשל משרד הבריאות והמשטרה שאתם מקבלים מהם את הפידבק, לראות שאין עיכוב פלילי ויש אישור, אולי שאתם תהיו חשופים למאגר הזה - לא צריך לחכות ליומיים של משרדי הממשלה – לקחת תרשים פשוט, לפשט אותו – פניתי לישראל ולדודו עובד שלו, אמרתיL יש 100 מתנדבים. אישרתם, סמנכ"ל המשרד, למה אפשר ומה לא. העסק הזה מחייב פישוט כדי שנוכל לעמוד בקצב של 60,000. שוב תודה על זה.
היו"ר צביקה פוגל
תודה על דברי הפתיחה. חבר הכנסת אריאל קלנר, בבקשה.
אריאל קלנר (הליכוד)
אדוני היושב-ראש, עם ישראל חוטף אבל עם ישראל חזק. עם ישראל צריך נשר לא כי הוא רוצה לתקוף אלא כדי להתמודד מול הרשע העולמי האולטימטיבי. אין יותר רשע ממה שראינו. לצערי אלה שלא צריכים שיהיה להם נשק, יש להם נשק, בפשיעה וכו'. אלה שצריכים נשק כמו שאמרו פה חבריי, מדינת ישראל מחויבת לבוא ולתת ולעשות הכול כדי שיהיה להם. מדובר באנשים נורמטיביים, באזרחים טובים ביותר שיש לנו לעילא ולעילא. צריכים ויכולים ויגנו על עצמם בשעת הצורך. ישראל שעושה עבודת קודש. נרחיב בהמשך. הנושא של ההיערכות – ממליץ לרדת לרמת היערכות קהילתית, מקומית, כמה שיותר כדי לשחרר צווארי בקבוק. יש מקומות שבהם, ברמה המקומית – בכפוף לכל הנהלים, ביטחון, משרד לביטחון לאומי, משטרה כמובן אבל לשחרר את זה למטה. זה יקל על השחרור של הנשקים. תודה.
היו"ר צביקה פוגל
תודה רבה. חבר הכנסת צבי סוכות.
צבי ידידיה סוכות (עוצמה יהודית)
קודם כל, אני רוצה לומר תודה רבה לשר הממונה על נושא חימוש האזרחים. תודה לוועדה שעושה את זה מהר ככל האפשר. אני שומע כמה ימים שאמור לקום מוקד שאמור לטפל בפניות אזרחים. אשמח לדעת מה קורה עם זה.
היו"ר צביקה פוגל
מירי פרנקל שור.
גלעד נווה
אציין שאני מקריא מהנוסח שבפני הוועדה.
ישראל אבישר
אשמח לומר כמה מילים. ראשית חשוב לומר שמה שאנו מציגים היום זה עבודת מטה סדורה שהחלה בינואר עם כניסת השר כלומר זה מגיע לוועדה בקונטקסט של חירום אבל חשוב להבין שהייתה פה עבודת מטה סדורה ושיטתית. זה לא גובש על רקע מצב החירום המטורף שכולנו נמצאים בו.

שנית, מבחינת היבטים כמותיים, אנחנו לפני פרוץ המלחמה ב78 בחודש היינו במציאות של כ-38,000 בקשות בשנה שזה מספרים גדולים מאוד וזה ההשפעה של גל הטרור שמלווה אותנו בשנים האחרונות. מאז 7 בחודש ועד היום, סדר גודל של שבוע, קיבלנו במספרים שמקורבים ל-50,000 בקשות. אלה נתונים חסרי תקדים בכל פרמטר ויש לנו קושי להחיל את זה גם במערכות המידע וגם התהליכים ואתייחס לזה בקצרה.

שלישית, רשות לירייה זה דבר רגיש, ודאי שלי כמנהל האגף להאיץ ולשחרר. יש פה חובת זהירות וחובת בדיקה פרטנית של כל בקשה לרבות בדיקות שנקבעו בחוק. משטרת ישראל אחראית על המסוכנות הפלילית, משרד הבריאות על כשירותו של מבקש הבקשה. אלה אבני דרך שבכל מקרה בכל תהליך יתקיימו והם לפעמים יוצרים צווארי בקבוק.

לגבי התהליכים שעשינו בשבוע האחרון כדי לשחרר צוואורי בקבוק, חשוב שחברי הוועדה יבינו שאנו לחלוטין לא מתנהגים במוד של שגרה. פתחנו חמ"לים ותגברנו ואני רוצה לדבר על המהות. שינינו את כל תפיסת ההפעלה. מהשבוע שעבר אין ראיון פרונטלי שהיה אבן יסוד בתהליך. לא קוראים לאנשים. כולם עברו לראיון טלפוני. בנוסף עשינו שינוי מהותי –להערכתי כ-50% ממבקשי הבקשות פטורים לחלוטין מהראיון כי הגדרנו מספר אוכלוסיות שמבחינת ניהול הסיכונים בתקופה הזו אנו מסתכלים בבדיקות התקינות ומדלגים על שלבהראיון וזה ניהול סיכונים מאוד משמעותי שמייצר שחרור משמעותי של צווארי הבקבוק. בנוסף עשינו כל מיני הקלות, למשל אנשים שבשנה האחרונה קיבלו אישורים מותנים ולא מימשו אותם ויש רבים כאלה, שעשו את כל התהליך אבל כשהגיעו לרגע האמת לא עשו מטווח והכשרה משיקוליהם. הארכנו לפרק זמן מסוים, כל מי שלא ביצע- -
עמית הלוי (הליכוד)
לכמה הארכתם?
ישראל אבישר
הרי תוקף האישור המותנה הוא לחצי שנה. לקחנו חצי שנה נוספת אחורה וכל מי שלא מימש את האישור המותנה נתנו לו גרייס למרות שהוא במידה רבה לא לקח את האחריות אבל אנו לא מתחשבנים בקטע הזה. עשינו הערכה של אישורים מותנים. בנוסף אנשים שנאלצו להפקיד את הנשק במשטרה בגלל רוטינות השגרה שלנו שזה אי ביצוע אימון רענון, אי ביצוע חידוש – גם שם עשינו כל מיני הערכות מינהליות כדי לייצר מצב שמיידית יותר אנשים חמושים. האדם בשנה השנייה לרשיון מחויב באימון ברענון. בתום השנה השנייה ברגע שאינו מבצע את אימון הרענון, אנו מציעים לו חובת הפקדה.
יגאל ביבי
לוקח חודשיים לקבל את הנשק חזרה. הבן שלי סגן אלוף, מנכ"ל בית מלון. חודשיים חיכה, שכח לעשות רענון אחרי שנתיים. כל השנים היה 5 שנים רענון. מה פתאום שנתיים?
ישראל אבישר
זו תקנה שאושרה בכנסת, זה לא המצאה שלנו. לכן אני מדלג על זה.
היו"ר צביקה פוגל
זה אנחנו, לא ישראל.
ישראל אבישר
עוד שתי אמירות. מבחינת היכולת של אזרחי ישראל לשאת כלי ירייה בתקופה הזו, היא נשענת על שתי פלטפורמות מבחינה משפטית. אנו עוסקים היום ברישוי הפרטי בלבד אבל יש גם הרישוי הארגוני, האגף במסגרת החוק אחראי גם על רישוי ארגונים שמאפשרים מתן כלי ירייה בהרשאה לרבות ישובים ראויים, מפעלים ראויים וכו'. אני אומר זאת כי הרצון לייצר חימוש כמה שיותר מהר לאזרחים, דרך המלך היא לא רק הרישוי הפרטי; קיים מסלול של רישוי ארגוני, ובימים אלה הגברנו שם קצב גם בכלים הארוכים וגם באלה הפרטיים. לא אכניס אתכם למורכבות כי זה עולם נוסף שהאגף אחראי עליו והוא מאפשר האצת חימוש גם של אנשים, של כיתות כוננות וכו'.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
שאלת הבהרה: מי שיש לו רענון כרגע, מי שהיה אמור לרענן מחר, מחרתיים – נותנים ארכה אוטומטית?
ישראל אבישר
חשבנו על זה ובאה היועצת המשפטית של האגף. אנו בימים אלה מגבשים תקנה שתאושר אצל השר.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
עוד תקנה? שוב יצטרך להגיע לוועדה?
ישראל אבישר
לא. חבר הכנסת רוטמן ואני נמצאים בקשר יום-יומי, הוא מאתגר אותי. אנו מייצרים תקנה שהיא בסמכות השר, עשינו אותה גם בקורונה. את כל הרשיונות והרענונים שאמורים לפוג תוקפם באוקטובר ובנובמבר ניתן הארכה מינהלת של שלושה חודשים כדי שהקהל הזה לא יהיה מוטרד. יש לו גרייס.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
מצוין, כי הרבה אנשים לחוצים על זה – הם במילואים, לא יכולים לבוא לרענון וכדומה.
ישראל אבישר
מטופל השבוע וייצא גם לציבור.
צבי ידידיה סוכות (עוצמה יהודית)
חלק ממה שהתפרסם בשבוע האחרון – אנשים הפקידו את הנשק שלהם ורוצים לקבלו חזרה מהמשטרה, מה התהליך שהם אמורים לעשות?
ישראל אבישר
יש שתי עילות להפקדה במשטרה. אם זה אי ביצוע אימון או רענון או חידוש, נתנו הקללה אבל חלק גדול מההפקדות במשטרה זה בגלל ביטולים.
צבי ידידיה סוכות (עוצמה יהודית)
שלחתם סמ"סים.
ישראל אבישר
שלחנו גם הודעות מייל. ביטולים שלנו נובעים פעמים רבות ממסוכנות פלילית ומאי כשירות רפואית וזה דבר תדיר וכל חודש יש לנו מספרים גדולים. זה לא חל עליהם. ההקלה שאמרתי נוגעת רק לאנשים שלא ביצעו במועד אימון רענון או אימון חידוש.
היו"ר צביקה פוגל
הנקודה ברורה. מכל הדברים המאוד חשובים שנאמרו פה גם על ידי חברי הכנסת וגם על ידי מנהל האגף לרישוי כלי ירייה ישראל אבישר, לקחת דבר אחד – בצד זה שאנו רוצים כמה שיותר אנשים עם נשק ברחובות היום ובאזורים המאוימים, אנו רוצים שהנשק יהיה בידיים של אנשים אחראיים ויעילים. תזכרו את זה לאורך כל הדרך כי זה מה שמוביל אותי לפחות. בבקשה.
מירי פרנקל-שור
הנוסח שחולק לחברי הכנסת הוא המקורי של התקנות. במהלך סוף שבוע התנהלו שיחות גם בין משרדי הממשלה וגם לבינינו. היה נוסח ביניים. בשלב זה יש נוסח יותר מעודכן כנראה, אז כך תהיה העבודה: נתחיל לקרוא את הנוסח המקורי. בינתיים מדפיסים נוסח יותר מעודכן, אבל יהיה ללא עקוב אחרי שינויים, אז נעבוד ביתר איטיות כדי שכולם וגם אנו נראה את הפער בין הנוסח המקורי למעודכן.
היו"ר צביקה פוגל
מצוין. נתחיל לקרוא.
גלעד נווה
טיוטת תקנות כלי הירייה (תנאי סף ותבחינים לקבלת רישיון לכלי ירייה פרטי והוראות נוספות), תשפ"ג-2023.

בתוקף סמכותי לפי סעיף 21(ב1) לחוק כלי היריה, התש"ט-1949 (להלן – החוק) ובאישור הוועדה לביטחון לאומי של הכנסת, אני מתקין תקנות אלה: 1. הגדרות. בתקנות אלה: "אגף כלי ירייה" – האגף לרישוי ופיקוח כלי הירייה במשרד לביטחון לאומי; "השר", "הרשות המוסמכת" ו "פקיד רישוי" – כמשמעותם בחוק; "רישיון פרטי" – רישיון לפי סעיפים 4 או 5 לחוק; "תבחין" - תנאי נוסף לקבלת רישיון פרטי המנוי בתוספת; "תעודת הרשאה" – תעודת הרשאה שניתנה על ידי בעל רישיון מיוחד לפי סעיפים 9, 10, 10א, 10ב ו 10ג לחוק, לפי העניין; "תקנות כלי הירייה (הכשרה)" – תקנות כלי הירייה (הכשרה), התשע"ח-2018.
בר כהן לוי
אקריא את התיקונים שגם מתואמים עם ייעוץ וחקיקה, עם קרן דהרי שנמצאת פה. קודם כל אתחיל בהגדרה של השר. מנהל האגף רצה להסביר לגבי החוק – נבקש להעביר את ההוראות האלה כהוראת שעה למשך שנה ולכן יש גם שינוי בכותרת של התקנות. אקריא את הכותרת: טיוטת תקנות כלי הירייה (תנאי סף ותבחינים לקבלת רישיון פרטי לכלי ירייה והוראות נוספות)(הוראת שעה), התשפ"ד-2023.

אני עוברת להגדרות של השר, הרשות המוסמכת ופקיד רישוי. ההגדרה של פקיד רישוי יורדת מהתקנות כי הם מוגדרים בצורה ברורה בחוק, ואין צורך להגדיר. השארנו רק את הרשות המוסמכץ כי היא מדברת על כמשמעותה בחוק, זו לא הגדרה חד משמעית. לגבי רשיון פרטי, חידדנו את ההגדרה. אקריא אותה: רישיון לנשיאה או להובלה של כלי יריה או להחזקת כלי יריה לפי סעיפים 4 או 5 לחוק;
בתבחין – חידדנו את הנוסח
תנאי נוסף על תנאי הסף שבתקנה 2, הנדרש לקבלת רישיון פרטי והמנוי בתוספת;
תעודת הרשאה
תעודת הרשאה שניתנה על ידי בעל רישיון מיוחד לפי סעיפים 9, 10, 10א, או 10ג לחוק, לפי העניין, או רשות שניתנה על ידי בעל רישיון מיוחד לפי סעיף 10ב לחוק;

כל התיקונים האלה זה רק חידודים מנוסח החקיקה הראשית, שמתוקפה מותקנות התקנות האלה.
היו"ר צביקה פוגל
יש מישהו שיש לו ערעור כלשהו על ההגדרות?
עמית הלוי (הליכוד)
כל התקנות האלה הן חלק מהוראת שעה בחוק, בחקיקה הראשית?
מירי פרנקל-שור
כן. אני מציעה, אדוני היושב-ראש, שנדון קודם כל בתקנות עצמן, נראה את הקשיים ונחזור לסוגית אחרי זה הוראת השעה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אבל אני רוצה לומר, שכן יהיה לנו בראש בנושא הזה – יש תבחינים ודברים ונהלים שכדאי שיכול להיות שאפשר לדבר אותם כהוראת שעה. כשאתה מאפשר לאדם לרכוש כלי נשק, יש לקחת בחשבון – בסופו של דבר אדם קונה את האקדח, עושה אימון. לא ייתכן שאחרי חצי שנה, שנה תגיד לו: תודה, תיעלם.
היו"ר צביקה פוגל
אני יכול – לא רוצה לעשות זאת.
עמית הלוי (הליכוד)
זאת עבודה סדורה שהתחלתם בינואר. בואו נעשה את זה כמו שצריך, לא בהוראת שעה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אתה יכול לומר לו אבל לא רוצה לומר לו כי התוצאה של זה יהיה אפקט מצנן. אתה רוצה שיותר אנשים יוכלו. פחות אנשים יעשו את ההשקעה הזו אם יידעו שזה לשנה או לחצי שנה.
עמית הלוי (הליכוד)
ידונו בסוף אם זה הוראת שעה או לא.
היו"ר צביקה פוגל
נתקדם.
גלעד נווה
תנאי סף לקבלת רישיון פרטי או תעודת הרשאה. 1. לא יינתנו רישיון פרטי או תעודת הרשאה אלא אם בעת הגשת הבקשה מתקיימים לגבי מבקש הרישיון או תעודת ההרשאה כל אלה: (1) הוא אזרח ישראלי או תושב קבע בישראל, ובלבד ששהה בישראל באופן רציף במשך שלוש השנים שקדמו להגשת הבקשה; (2) הוא בעל שליטה בסיסית בשפה העברית, באופן שמאפשר תשאול, הבנת הוראות, יכולת קריאת נהלים וניהול רישום כנדרש; (3) הוא המציא הצהרה המעידה על כשירותו הרפואית לשאת כלי ירייה, והחתומה על ידו ועל ידי רופא, בנוסח שקבע אגף כלי ירייה; (4) גילו בעת הגשת הבקשה הוא אחד מאלה: (א) אם סיים שירות צבאי סדיר - כאמור בסעיף 11ג(ב) לחוק; (ב) ביחס לעמידה בתבחינים בפרטים 1ו- 2 לתוספת - (1) אם השלים שנת שירות צבאי סדיר כלוחם, או אם סיים שירות אזרחי של שנתיים או יותר – כאמור בסעיף 11ג(א) לחוק; (2) אישה שהשלימה שנת שירות צבאי או סיימה שנת שירות אזרחי של שנה- כאמור בסעיף 11ג(א) לחוק; (ג) אם הוא אזרח ישראלי שלא שירת כאמור בפסקאות (1) או (2) – 27 שנים ומעלה; (ד) אם הוא תושב קבע בישראל שאינו אזרח ושלא שירת כאמור בפסקאות (1) או (2) – 45 שנים ומעלה; (5) הוא עמד בתכנית ההכשרה הנדרשת בהתאם להוראות תקנות כלי הירייה (הכשרה);
עמית הלוי (הליכוד)
בסעיף 2, (4א), להקשר הגיל לא צריך להיות יותר מאשר בהקשר של עצם מתן – כלומר 11גב זה אומר שירות מלא של שלוש שנים – מפנה לחוק הביטחון. זה אומר שירות מלא לפי 24 חודשים, 30 וכמה חודשים. לא אמור להיות כי הגבלת הגיל שקיימת – לא יינתן עד גיל 21 למעט הסעיף ההוא – מספיק שיהיה כתוב, אם סיים שירות צבאי סדיר לפחות של שנת שירות אחת. אני אומר את זה בגלל הרבה מאוד אנשים, מח"ל, למשל, מתנדבים שבאים לפה ועושים שנת שירות – יש לי הרבה חברים כאלה, שעשו שנת שירות מלאה. אנחנו רק בסעיף הגיל. לעניין הגיל, צריך להיות אם סיים שירות צבאי סדיר של לפחות שנת שירות מלאה. לא צריך להפנות למלא.
בר כהן לוי
שלחנו במקביל לוועדה. אני חוזרת לסעיף 2(א3). אקריא את כל הסעיף, יש פה שינוי.

(3) הוא המציא הצהרה המעידה על כשירותו הרפואית לשאת כלי ירייה, והחתומה בידו ובידי רופא; אגף כלי ירייה יפרסם באתר האינטרנט של המשרד לביטחון לאומי את נוסח ההצהרה והיא תכלול פרטים שעליהם יידרש להצהיר מבקש הרישיון בנוגע למצבו הרפואי, כולל היסטוריה רפואית וכן שאלון רפואי שימלא רופא בנוגע למבקש;

אני מבהירה את דברי ההסבר, שהכוונה בהיסטוריה רפואית היא גם באינדיקציה של היסטוריה רפואית נפשית. זה דברים שקיימים היום. עיגננו את זה בצורה יותר ברורה בתקנות. אקריא את הסעיפים שמדברים על גיל – ברשותכם אקריא הכול כי יש תיקון כמעט בכל סעיף.

גילו בעת הגשת הבקשה הוא אחד מאלה: (א) אם סיים שירות סדיר כהגדרתו בסעיף 11ג(ב) לחוק - 18 שנים ומעלה;
מירי פרנקל-שור
תסבירי את הסיפא.
בר כהן לוי
בהתחלה ההפניה הייתה לסעיף 11ג(ב) לחוק שמאפרת לשר לביטחון לאומי באישור ועדה לביטחון לאומי של הכנסת להוריד את הגיל מתחת ל-21 ביחס למי שהשלים שירות צבאי. אנו מבקשים לקבוע את השנים באופן ברור כדי שהיה ומישהו סיים שירות צבאי לפני גיל 21, כלומר עמד בתנאי החוק, יהיה ברור שנכנס בגדר הסעיף. הכוונה היא שהחל מגיל 18.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
איך אדם מסיים שירות צבאי סדיר בגיל 18?
בר כהן לוי
מי שהתגייס בדיוק בגיל 18 ועשה שנתיים ושבעה חודשים.
ישראל אבישר
הסיבה פשוטה. חוק לירייה הוא מ-1949, ובלשון החוק מ-1949 נכנס הנושא של 18. היום בחיים האמיתיים אנו מתייחסים לשלוש קטגורית ואני מציע להתמקד בהם: קטגוריה ראשונה זה 21 ובלבד שסיים שירות צבאי או לאומי כהגדרתו, ושם יש שתי ההקלות שתכף נפרט. הקטגוריה השנייה זה 27 שלא מתייחס לנושא של השירות הצבאי כתנאי סף, וגיל 45 זה משהו חריג לאדם שהוא לא במעמד אלא במעמד תושב. אני מציע לטובת הדיון לנקות את גיל 18, כי זה משהו מ-49'. זה לא באמת קיים בחיים האמיתיים.
מירי פרנקל-שור
טרם מלאו לו 21. אי אפשר לגייס מישהו לשירות סדיר לפי חוק שירות ביטחון אם טרם מלאו לו 18.
בר כהן לוי
החוק מדבר על 18 ולכן העדפנו להיצמד ללשון החוק.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
מה אכפת לך למה סיים את השירות? זה בלי כאמור. אם סיים שירות צבאי סדיר מגיל 18, זה מה שיהיה כתוב?
בר כהן לוי
כהגדרתו בסעיף 11ג(ב).
עמית הלוי (הליכוד)
אבל בסעיף הזה זה רק שירות מלא. אם אדם שירת שירות מלא והוא בן 19, גם יכול לקבל רשיון?
בר כהן לוי
לזה יש סעיף ב שמדבר של שירות שנה בסדיר כלוחם. ואלה כבר דברים במהות ולא בנוסח.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
זה מהות ולא נוסח אבל אם אדם עשה שירות אזרחי של שנתיים יותר, אבל אם אדם עשה שירות צבאי של שנתיים ויותר – לא סיים כי נפצע, מאלף סיבות. סיים ושוחרר. ירד לו הפרופיל אחרי שנתיים. לא שירת שנה סדיר כלוחם. שירת חצי שנה כלוחם ואז ירד לעורפי ואז ירד לו הפרופיל. השתחרר אחרי שנתיים. אנו אומרים ששירות לאומי אזרחי של שנתיים מקנה לך יותר משירות צבאי של שנתיים. זה משהו לא הגיוני.
ישראל אבישר
אומר זאת בפשטות.
עמית הלוי (הליכוד)
לעניין הגיל יצא שרק ללוחם אתם נותנים שנה. לעניין הגיל. את זה רצינו לתקן, שאדם ששירת בצה"ל - אולי לא יקבל מסיבות אחרות אבל יכול להיות בן פחות מ-27.
ישראל אבישר
התפיסה שלנו שגובשה משך שנים אומרת שאדם בגיל 21 שמשרת שירות צבאי או לחלופין החלופה של שירות לאומי מלא פועל במסגרת של משמעת, של ארגון וסדר ואנו יכולים להשית עליו את כל ההנחיות של נשק ושמירתו והתנהלותו. לכן אנו אומרים דבר פשוט: אנחנו מתעקשים על שירות צבאי מלא כתנאי סף. יצרנו הקלה בשני מצבים והיא תפורט תכף אבל מתייחסת לאדם שהוא מעל גיל 21, שירת שנה כלוחם אבל הגיש בקשה בתבחינים מסוימים שפירטנו – מגורים או עיסוק. אלה תבחינים שמבטאים את העובדה שהוא מצוי בסיכון בגין נסיבות התבחין.
עמית הלוי (הליכוד)
תסביר לכולם. מי שבישוב זכאי, גר בחברון לצורך העניין, שירת שנה כפי שאמר שמחה לא כלוחם. אחרי שמונה חודשים הורידו אותו, הוא ב-02, הוא בין 21 ל-27, אין לו אקדח. אין סיבה שיקרה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אין סיבה. זה לא הגיוני. או אשה שעשתה שנה שירות לאומי.
ישראל אבישר
הנושא של אשה או מי שביצעה שירות לאומי – אסביר את ההקלה לנשים. היום מתוך 100% של מחזיקי רשיונות בכלי ירייה פרטי יש בין 2% ל-3% בלבד זה נשים. לכן הייתה פה החלטת השר לייצר סוג של הקלה מתקנת. לכן הכנסנו זה אל"ף לנשים בכלל, ובי"ת למי שביצעה שירות לאומי וזה סוג של הקלה מתוקנת לאוכלוסיית הנשים מהסיבות שמניתי.
עמית הלוי (הליכוד)
לא מדובר על עצם הקריטריון. עוד מעט נגיע לשאלה על התנאים האחרים. אם לא מגיע לו כי הוא לא בישוב זכאי – הרי רמת הסיכון היא לא בגלל הגיל אלא בגלל עובד זכאי או מקום זכאי בהקשר הזה. צודק שמחה – עובדה שכשהוא בשירות לאומי אתה לא אומר את זה. אתה נותן נשק לאדם, לאשה שעשתה שירות לאומי, שהיא בת 22, שנה אחת, ולא נותן למישהו שיכל להיות לוחם עשרה חודשים ונפצע. זה לא הגיוני.
ישראל אבישר
מבין את העניין של איפה ואיפה.
עמית הלוי (הליכוד)
ההיגיון המסדר של הגבלת ה
מירי פרנקל-שור
ישראל, הכלל שהוא סיים שירות צבאי מלא. השאלה שמתעוררת פה היא לגבי שירות צבאי חלקי. הטענה שנטענה – אין היגיון לטענת חברי הכנסת לגבי השירות האזרחי. השירות האזרחי הוא לא שירות ששם אתה לומד להתעסק בנשק. השאלה אם אנו לא יכולים לקבוע כהוראת שעה, שמי ששירת שירות סדיר וקיבל הכשרה מסודרת שאתה תקבע, של תקופה מסוימת – למשל, סיים טירונות וטרם סיים הכשרה, או סיים טירונות והכשרה כלומר מספר חודשים מסוים, ובאמת יש חיילים שנפצעים במהלך ההכשרה. אתה תקבע.
עמית הלוי (הליכוד)
אבל כל זה לא נוגע לגיל. אנחנו בסעיף הגיל.
ישראל אבישר
אני חייב להסביר את הרציונל.
מירי פרנקל-שור
הרציונל הוא לא רק גיל.
עמית הלוי (הליכוד)
גם אם לא עשה טירונות, הוא היה בשלישות. לא פחות מבת שירות לאומי לעניין - זה לא יהיה הקריטריון.
היו"ר צביקה פוגל
אתה לא בוחן את זה בהשוואה ל-. אתה לוקח כל קבוצה.
עמית הלוי (הליכוד)
הסיבה לתת לאדם נשק בסעיף ב, אם הוא ישוב זכאי או עובד זכאי. פרטים 1 ו-2 לתוספת. בהקשר הזה ביחס לקריטריון הגיל הוא לא חייב להיות מעל 27.
היו"ר צביקה פוגל
לפני רגע דיברת על שנה.
עמית הלוי (הליכוד)
כל זה במסגרת הגיל. אנחנו רק על סעיף הגיל כרגע. לא על התבחינים עצמם.
מירי פרנקל-שור
סעיף א מדבר על שתי סוגיות. סעיף ב אומר: בנוגע לעמידה בתבחינים שבפרטים 1 ו-2. בואו נראה מה הפרטים. לוקחים את הכלל של השירות הסדיר ועוברים לכלל אחר. אני מפנה לפרטים 1 ו-2 – זה בתוספת. הדיון שמתנהל עם חברי הכנסת למה הוא מתייחס – כאשר מדובר על מקום מגורים, כאשר מדובר על מקום עבודה או לימודים. נקרא מה זה מקום מגורים כי במסגרת כאן אנו מתחילים להתייחס ליוצאים מן הכלל.
עמית הלוי (הליכוד)
או אנו מורידים- - -
גלעד נווה
אקריא את שני הפריטים הרלוונטיים. (1) מקום מגורים. מי שמרכז חייו מתקיים במקום מגורים אשר לגביו קבעה משטרת ישראל כי מגורים במקום זה מצדיקים מתן רישיון פרטי; (2) מקום עבודה או לימודים. מי שעבודתו או לימודיו, במרבית שבוע העבודה, לפי העניין, מתבצעים במקום אשר לגביו קבעה משטרת ישראל כי עבודה או לימודים במקום זה מצדיקים מתן רישיון פרטי לכלי ירייה.
מירי פרנקל-שור
מה זה אומר – כאשר מדברים על מקום מגורים או מקום עבודה או לימודים כמו שכרגע גלעד קרא את הפירוט, אז אנו מגיעים ליוצאים מן הכלל.
ישראל אבישר
כן אבל אני רוצה להסביר את זה בשפה פשוטה.
מירי פרנקל-שור
אדוני היושב-ראש, כאשר מדובר על מקום מגורים, מקום עבודה או לימודים, אומרים: בנוסף על מי ששירת שירות סדיר – יש פה תוספת: מי שהשלים שנת שירות סדיר כלוחם או סיים שירות אזרחי של שנתיים – אפשרות נוספת, או מי שהשלימה שירות לאומי של שנה. או שירות סדיר של שנה. ואז מתעוררת לגבי מקום מגורים, מקום עבודה או לימודים השאלה – אם מישהו שירת שירות סדיר חלקי, בין אם הייתה לו הכשרה בנשק או לא, מה דינו.
עמית הלוי (הליכוד)
והוא גר בישוב זכאי רק לגבי העובדה שהוא קטן מ-27. אנחנו בתנאי סף של הגיל – ההחרגה בתנאי סף של הגיל, האם אדם יכול להיות יותר צעיר מ-27, באילו מצבים אדם שהוא פחות מ-27 יוכל לקבל התייחסות בכלל מישראל. מי יכול לקבל התייחסות מישראל מי שמתחת ל-27 זה הדיון שלנו, או שסיים שנת סדיר לגמרי, שלוש שנים, או שהוא בישוב זכאי, מקום זכאי למרות שפחות מ-27 אבל עשה שנת שירות אזרחי או סדיר – לא חייב להיות שנת שירות כלוחם, כי אם לשירות אזרחי, שעושים שירות אזרחי יכולים לקבל, גם מי שעשה צבא במודיעין שנה – הוא לא פחות מזה, לעניין הגיל. גם אם בן 27 יכול להתחיל להתקדם. אם הוא לא יהיה זכאי בגלל בישוב לא יקבל בכל מקרה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
סיימנו תיקונים לנוסח?
בר כהן לוי
לא.
מירי פרנקל-שור
אנחנו בתוך הסוגיה הזו. בואו נסיים את הסוגיה הזו, ואז נחזור לדיון.
ישראל אבישר
אומר בקצרה. גיל 21 עד היום דיבר על אדם שסיים שירות צבאי או לאומי כהגדרתו בחוק. אנו לראשונה במסגרת התבחינים שאנו שמים פה אחרי חשיבה ארוכה עם השר בהרבה מאוד דיונים אמרנו שאנו בקבוצה הזו יוצרים החרגה לשתי קבוצות: אחת, אדם מעל גיל 21, שירת שנה לוחם ובתנאי שמגיש את הבקשה ותבחינים שמעידים על סיכון אישי כלומר או מגורים בישוב זכאי או עיסוק. כמובן שהימים האחרונים טורפים את הקלפים כי לכאורה הכול מסוכן אבל ננסה לצאת לקונטקסט רחב יותר כי זה מה שעמד מולנו לאורך כל הדרך. הגדרנו את הנושא של שנה לוחם כי אם לא היינו מגדירים, אין משמעות לגיל כי כל אדם שעשה שירות צבאי חלקי היה מגיש את הבקשה. אנו לאורך כל הדרך, גם על בסיס חוות הדעת של צה"ל וגורמים נוספים שהיו שותפים לגיבוש, סברנו שאדם שמבצע מסלול של שירות מבצעי כלוחם רוכש מיומנויות לא רק של נשק אלא של משמעת מבצעית, של התנסות בסביבה של איומים וכו' ולכן בשל יותר מנטלית ומעשית. אפשר לחלוק על זה.
עמית הלוי (הליכוד)
לא חולקים על זה, רק אומרים שלא פחות בשל מאשה שהייתה סייעת בגן.
מירי פרנקל-שור
מצד אחד אתה מדבר על לוחם ויש בזה באמת היגיון. מצד שני בהמשך השרשרת יש לך השירות האזרחי. הדלתא שקיימת, משהו פה לא ברור.
ישראל אבישר
הדלתא נוגעת לנשים.
מירי פרנקל-שור
לא. הדלתא נוגעת לשירות צבאי חלקי.
ישראל אבישר
בחוק שירות ביטחון המדינה הכירה בכך שאדם שעשה שירות צבאי או לאומי כהגדרתו באופן מלא יש לו מגוון זכאויות. זו התפיסה שליוותה אותנו ולכן לא רצינו לקפח אותם. זו תפיסה של האגף מקדמת דנן ולא נגענו בה פה. לגבי נשים, זה סוג של אפליה מתקנת ולכן מראש הן קיבלו את ההחרגה של השנה. ברור לחלוטין שאשה שעשתה שירות לאומי בלבד היא לא מגיעה לרף אבל זה ממקום אחד.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
תקנות, ודאי כאלה שבנויות גם על היסטוריה, לפעמים נראות כמו חמור שהורכב על ידי ועדה שאז הוא גמל – יש לו דבשת. על אנחנו צריכים לייצר פה בוועדה – וזו הצעתי ליו"ר – היגיון מסדר שלנו. ההבחנה בין ישוב ומקום עבודה מסוכן לבין שאר התבחינים זה הסכנה כלומר הנחת העבדה היא שמסוכן להיות שם. המטרה שלנו במתן הנשק לאדם שבתחושת הסכנה זה גם תחושת הביטחון שלו וגם הביטחון ההיקפי שהוא מייצר. לכן חינוך האזרחים שזה פוטנציאל מאוד חשוב, שתעמוד בחובת הצבאי שלך וכו', זה מאוד חשוב ומתאים לכל התבחינים האחרים אני מניח. לתבחינים אלו של הסכנה, החינוך נגמר. אני רוצה שישמור על חייו. אם עמד בחובת השירות שלו או שוחרר קודם – כמובן כל עוד אין לו בעיה נפשית, שלא מסכן אחרים. אבל המבחן צריך להיות סכנה והוא חד וברור ואז יש ללכת איתו באופן עקבי. אם עשתה שנת שירות או אזרחי. אם גרה במקום מסוים ואני יודע שהיא עמדה במסגרת, ואם קבענו שהמסגרת היא שנה, המסגרת היא שנה של שירות צבאי לגבר, לאישה ולאחרים או לגיל מסוים מתוך תפיסה שבגיל 27 אדם נוחתת עליו בגרות – אני יכול להבין שאתה מעביר את הקו איפשהו אבל הקו צריך להיות אחיד וזה העיקרון המסדר שאני מציע ליושב-ראש הוועדה ולחבריי חברי הוועדה ומבחינתי שזה יהיה תיקון בשינויים.
עמית הלוי (הליכוד)
פה זה כפול. הפגיעה בעיקרון המסדר הוא גם שאדם עשה שנתיים אזרחי כפי שאמרת כי זה המקסימום שאפשר, וחייל מודיעין אז הוא לא. חוץ מההבדל בין אישה לגבר. גם בסעיף 1ב אתה מפלה בין אדם שהיה לוחם שנתיים במח"ל או מקום אחר – סליחה, חייל 02 לבין אזרח שעשה שירות אזרחי. אין בזה היגיון. זה לא רק הנשים.
בר כהן לוי
ההבחנה הזו שנוצרה פה – לא אנו יצרנו אותה. יש חוקים שמסבירים בדיוק מי משלים שירות צבאי ומי משלים שירות אזרחי.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
השאלה אם זה רלוונטי.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
אומר שמחה בצדק – פה אנחנו בשאלה של תקנות. צריך להיות בהן היגיון מסד.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אתם גם לא יצרתם את ההבחנה בין גבר לאישה. השאלה אם זה רלוונטי לאירוע או לא.
בר כהן לוי
לגבי גבר ואישה כן היה לנו היגיון מסדר.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
דיברתי על דבר אחד – מציע שזה יהיה ההיגיון המסדר שנציע. דבר שני, שכדאי לחשוב עליו והוא הולך לאורך חוט השני בסעיף הזה – סוגית העולים החדשים. יש הרבה מאוד עולים חדשים שעולים ישירות לישוב זכאי, ואם אדם עולה חדש, שעולה לישוב זכאי, לא אכפת לי שלא היה שלוש שנים בארץ וגם ולא אכפת לי אם מתחת לגיל 27 כי לא היה יכול להתגייס בזמן הרלוונטי. אין עניין לתעדף. אם עולה חדש מגיע ופטור משירות ביטחון – יכולים לומר לו: נעשה לו אקסטרה בחינה כי אנו לא מכירים אותו.
צבי ידידיה סוכות (עוצמה יהודית)
גם אחרי גיל 27 לא נותנים אם היה 3 שנים בארץ.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
נכון, זה הולך כחוט השני גם לגבי סעיף 2(1) דהיינו הוותק של השלוש שנים בארץ. לגבי שליטה בשפה העברית, אני לא חושב שצריך לוותר. אנו צריכים שיידע – צריך לדעת עברית, כי אם יהיה אירוע ויצעקו לו לעצור, ולא יידע מה זה – לא משנה כמה אני רוצה לעזור לו. לגבי מגבלת גיל – חושב שלא צריך. אם מגיע עולה חדש ולא צריך לשרת בצבא מסיבה כלשהי או לא לעשות שירות לאומי – צריך להיות כשיר מרגע הנחיתה במטוס אחרי עמידה באיזה מבחן שתציעו לו. זה שתי ההערות שלי לגבי הסעיף ומצטרף לכל מה שעמית אמר לגבי ההבחנות.
ישראל אבישר
אבקש את ההתייחסות של משטרת ישראל לעניין שלוש שנים, כי הנושא של שלוש שנים שהייה בישראל לפני הגשת הבקשה זו עמדה סדורה של משטרת ישראל.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
ואזכיר שאדם שעולה לישראל מגיע עם תעודה מהמדינה שממנה עולה על ר"פ נקי. זה חלק מתהליך העלייה. אחד החלקים הכי קשים בתהליך העלייה.
היו"ר צביקה פוגל
בבקשה.
אורי בוצומנסקי
התנאי של שלוש שנים רצופות נדרש למענה אזרחי כדי לבצע את בדיקת המסוכנות כדי שיהיה מספיק מידע שניתן יהיה לבצע את בדיקת המסוכנות, אתן לתמי.
תמי בן שושי
בבדיקת המסוכנות אנו בודקים גם מידע מודיעיני וגם רישום פלילי. אנו צריכים בשר. אם מישהו עלה לפני חצי שנה, יכול להיות שהוא נקי אבל יכול להיות שנקי כי אנו לא יודעים.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
אם הגיע עם תעודת יושר מהמדינה שממנה הגיע, תעשו את הבדיקות שלכם אבל אתם יודעים איך להתייחס לזה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אני מבין שלעניין הגיל 27 לעולה חדש אין ויכוח.
ישראל אבישר
ממש לא. כל הנושא של שינוי הגילאים, כיוון שזה שינוי של אפילו פרדיגמה, אומר בהגזמה – אנו כן רוצים לבחון את זה, להתייעץ, לא נכון מבחינתנו לייצר תשובה כתוך כדי תנועה. זה נושא עקרוני ומהותי. מבקשים לקיים עליו התייעצות ורק אז לקבל החלטה.
היו"ר צביקה פוגל
בבקשה.
חגית לרנאו
שלום, אני מאוניברסיטת חיפה, בי"ס לקרימינולוגיה. חלק מכירים אותי מעבודתי בסנגוריה הציבורית הרבה שנים. אני כאן כמייצגת עצמי אבל העברתי לוועדה מסמך שנכתב על ידי פורום המרצות והמרצים לדמוקרטיה והוגש ביולי 2023, שמפרט קצת את הבעייתיות בתפיסה של מתן נשק לאוכלוסייה. אני יודעת, שהיושב-ראש אמר זאת, אבל צריך כעמדת נגד לחשוב גם על הבעייתיות ארוכת הטווח. יש לא מעט מחקרים שמראים שככל שהנשק מתרבה בידיים פרטיות, כך יש יותר התאבדויות, יותר אירועי רצח באמצעות נשק, יותר פגיעה בביטחון במשפחה. אני מודעת לעובדה שמדובר בשעת חירום, וברור שצריך לייצר כרעע מענים מיידיים. לא מתווכחת על זה. אני כן רוצה לומר משהו לעניין הגיל לפחות מהתובנות של קרמינולוגיה. יש קשר בין גיל לעבריינות. רוב העבריינות מתבצעת מ-15, 17 עד 25, 27. כשחושבים לטווח הארוך, זה יכול להיות חלק מהמנגנונים שבכל זאת מייצרים יחס בין גיל לבין רמת ההכשרה בשימוש בנשק ומהווים שיקול לפחות לטווח הארוך. אותו דבר לגבי גברים ונשים, פשיעה ופשיעה אלימה היא תופעה בעיקר של גברים, פחות של נשים. זה תובנות מעולם הקרימינולוגיה.

עוד הערה אחת לכיוון טיפה אחר, לעניין האישור הרפואי שהופך היום, בטח לאחר שיש מדיניות לא לעשות ראיון פיזי אלא רק טלפוני, הופך לאחד המסננות העיקריים למתן נשק – נכון שהאוכלוסייה חשה חוסר ביטחון ושיש צורך בנשקים. מצד שני, יש לדעת שזו אוכלוסייה חרדה, בדיכאון והרבה אנשים במצב נפשי מאוד מעורער היום. זה נותן הרבה יותר משקל לאישור הרפואי. ככל שאני יודעת – יש מידע שמגיע מקופות החולים אבל אין היום לרופא המשפחה מידע שמגיע ממשרד הבריאות על אשפוזים קודמים.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
במערכת הרפואית בישראל רופא המשפחה יודע יותר ממשרד הבריאות על פי רוב.
חגית לרנאו
אין מידע ממשרד הבריאות או ממשרד הרווחה. זה דברים שנאמרו לגבי רשיון כלי ירייה גם בדוח מבקר המדינה וגם בסקר שנעשה שהוועדה העלתה. יו"ר הוועדה אמר את זה בצורה הכי ברורה – ברור שצריך יותר להשתמש ביכולת האוכלוסייה להגן על עצמה וצריך לשים מאוד לב למי נותנים נשקים ולמי לא נותנים נשקים וזה משהו שצריך להיות על השולחן.
עמית הלוי (הליכוד)
מצביעים סעיף-סעיף?
היו"ר צביקה פוגל
לא. מצביעים על הכול בסוף. יש סעיפים שיש לנו עליהם סימני שאלה, ואמר את זה בצורה יפה ישראל - תנו לנו להתייעץ וניתן להם להתייעץ. אני מבקש להבהיר – אנו לא עוסקים פה בהשוואה של בין גברים לנשים. 300,000 איש גויסו עכשיו לצבא, רובם גברים כלומר במשק נשארו הרבה מאוד נשים שאנו רוצים לתת להן נשק. אל תשוו בין גברים לנשים ובין היכולת הצבאית של אלה ושל אלה ובין השירות הצבאי שאלה מחויבים והשירות הצבאי שאלה מחויבים. זה לא נקודת השוואה. לכן הקריטריון של הנשים אני לא מתווכח עליו. הנושא של הגיל הוא משהו שנתון בסימן שאלה, אתן לכם את הזמן להתייעץ. אנו לא ממהרים. עד 24:00 היום התקנות האלה יאושרו, היום 15 בחודש זה יאושר. זה הגג שלנו. תקבלו את הזמן להתייעץ.
צבי ידידיה סוכות (עוצמה יהודית)
הדיון לא היה חלילה שלא מגיע לנשים אלא שכמו שאפשר לתת גם למי שעשתה שירות אזרחי, אפשר למישהו בגיל צעיר מ-27.
היו"ר צביקה פוגל
ניתן להם להתייעץ בנושא הגיל.
עמית הלוי (הליכוד)
מבחינתנו, ואם אני מבין – חברי הכנסת האחרים גם, אם אנו מורידים את המילה כלוחם בסעיף ב – זה הנושא להתייעצות, ולגבי מה שאמר ישראל – אני נוטה להסכים איתך שעולה חדש, למרות שאני מסכים עם שמחה שלא צריך להפלות עולים חדשים, אבל יכול להיות שאפשר לקבוע, בגלל שאת העולה החדש אנו לא מכירים את ההיסטוריה שלו ולא שירת פה וכו', צריך לחשוב אולי על מבחן נוסף, אולי אפשר להוסיף מבחן נוסף. אבל אי אפשר להפלות בגלל שהוא עולה חדש. גברתי הפרופסורית, גם ביחס למדינות אחרות, אם תעשי את הסטטיסטיקה, גם במצב לא בשעת החירום, הסטטיסטיקה בין האירועים שאת אומרת לבין מצב הטרור במדינת ישראל זה שיקול שאת צריכה לקחת בחשבון בהשוואה הבין לאומית. ברור שזה יכול לגרום להרבה נזקים, חלוקת נשק, אין ספק, אבל מדברים ביחס לתועלת.
היו"ר צביקה פוגל
אני לא זונח את נושא הלוחם. ללוחם יש משמעות, יש בזה חשיבות רבה. הייתי רבע שעה בצבא כמו חלק מחבריי, אני יודע – גם מי שלא סיים שירותו כלוחם, לא תמיד הסיבות ידועות ולא תמיד הכול כתוב בתעודת השחרור לכן אני כן מכבד את נושא הלוחם. צריך לראות איך אנו לא פוגעים בזכות של אוכלוסיות אחרות, בעיקר כאלה שנמצאים בישובים מזכים. קחו זאת בחשבון. בבקשה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
אדוני היושב-ראש, לגבי אזורי הסיכון, לא כתוב האזורים אבל הערה – ירושלים, הבדילו בין כביש 1 מזרחה לכביש 1 מערבה. כביש 1 מערבה – זה מלא שכונות חרדיות שנמצאים ללא כלי נשק בכלל. אני מציע לבדוק את הנושא הזה, הן שכונות תפר לכל דבר ועניין, אם זה הגבעה הצרפתית, רמת אשכול, רמת שלמה, שלא יודע למה ההגדרה שלה לפי כביש מס' 1, היא בתוך בית חנינא. קיבלתי אין ספור טלפונים על זה.
היו"ר צביקה פוגל
ההערה שלך נכונה כל כך אבל לא נתונה לדיון הזה. אבל היא תירשם גם אצלי. חשובה. לא בתחולת האישור היום. בבקשה, בר.
בר כהן לוי
לגבי סעיפים קטנים (ב) ו-(ג) ל-4, מחקנו את המילה צבאי כי אנו נצמדנו שוב להגדרה בחוק שמדברת על שירות סדיר.

לגבי סעיפים (ג) ו-(ד), תיקנו את ההפניות לפסקאות משנה שזה (א) ו-(ב) ולא (1), (2). זה לאורך כל החוק, יש תיקונים כאלה. סעיף 5, הקריא גלעד – יועמד בתוכנית הכשרה, על זה אין לנו הערות, והוספנו סעיפים קטנים ואקריא אותם: (ב) קצין משטרה כמשמעותו בסעיף 11(2) לחוק קבע כי אין מניעה למתן הרישיון מטעמים של שלום הציבור וביטחונו כאמור באותו סעיף.

אין פה שום שינוי מהחוק. בגלל שעיגנו את כל תנאי הסף, הכנסנו גם את הסעיף הזה כדי ליצור בהירות. לא שינינו בו בכלל מהתנאי הקבוע כבר כיום בחוק. כבר היום בחוק, סעיף 11(2) לחוק כלי הירייה מדבר על אישור משטרת ישראל בטעמים של שלום הציבור וביטחונו. כיוון שבראשונה לקחנו תקנות ועיגנו את כל תנאי הסף כדי שלא ייווצר בלבול – הכנסנו גם את הסעיף הזה, אבל הוא לא מוסיף ולא גורע מהכתוב בחוק. זה רק כדי ליצור את הוודאות.

(ג) חדל בעל רישיון פרטי או בעל תעודת הרשאה לעמוד בתנאי המפורט בתקנה 2(א)(1) או (3), לפי העניין, יודיע על כך לפקיד הרישוי ללא דיחוי.

(ד) נודע לפקיד הרישוי שחדל להתקיים בבעל רישיון פרטי או תעודת הרשאה תנאי המפורט בתקנה 2(א)(1) או (3), לפי העניין, יודיע על כך בכתב לבעל הרישיון; בעל רישיון שקיבל הודעה כאמור, יהיה רשאי לבקש להוכיח עמידתו בתנאי הנדון, בתוך שבעה ימים מיום קבלת ההודעה, אלא אם כן שוכנע פקיד הרישוי כי קיים צורך דחוף מטעמים של שמירה על שלום הציבור וביטחונו לבטל את הרישיון או את תעודת ההרשאה לאלתר.

אלו סעיפים שנוספו לבקשת ייעוץ וחקיקה שמדברים על זכות טיעון לפני ביטול. כן הוספנו, כיוון שהביטול לא יכול לחול ביחס לכל תנאי הסף מיקדנו את זה. הם לא הופיעו במקור.
קרן דהרי
אנו מעגנים פה את זכות הטיעון של בעל הרשיון שמודיעים לו: אתה לא עומד כרגע בתנאי הסף. תנאי הסף הרלוונטיים יכולים להיות או הסעיף שמדבר על האזרחות או הסעיף של הכשירות הרפואית – אלה הדברים היחידים שרלוונטיים. הכנסנו פה סייג מפורש שאומר שאם למשל מחמת היעדר כשירות רפואית שלו הוא מסוכן לעצמו או לאחרים - אפרופו הדברים שדובר קודם לכן בעניין אובדנות ודברים אחרים, אנו לא רוצים להמתין עד שיתכבד ויודיע לנו תוך שבעה ימים מה עמדתו בעניין הזה ולכן לאלתר יידרש להפקיד את הנשק. זה מוסדר בתקנות בהמשך.
בר כהן לוי
לא שמעתי את כל דבריך, רק מחדדת שבשלום הציבור וביטחונו הכוונה גם לכשירות רפואית נפשית.
ישראל אבישר
אנחנו מתנגדים להערה של משרד המשפטים. אנו מתייחסים באופן ברור כי הנושא של רישוי כלי ירייה מאוד מורכב אבל משטרה ובריאות מבחינתנו זה לא המלצה אלא קביעה. ברגע שמשטרה או בריאות מעבירים לנו פסילה, אנו מיידית דורשים הפקדת הכלי ואם תוך פרק זן איננו מבצע את זה גם יש לנו מנגנון מול המשטרה שמשטרת ישראל מגיעה אליו הביתה לאכוף את זה.

המנגנון שמוצע פה של שבעת הימים גרייס אינו נכון. בראייתנו הוא מייצר סיכון גם לאדם וגם לסביבתו ואני מתנגד לתוספת הזו כי ברגע שהמשטרה או משרד הבריאות קבעו מסוכנות פלילית או רפואית מבחינתנו חובת ניתוק האדם מהנשק גם כדי להגן עליו – יש לנו לא מעט אירועי אובדנות לצערנו= = =
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
איפה כתוב פה המסוכנות הפלילית? מבין את הרפואית.
ישראל אבישר
הסברתי שהתפיסה שלנו גורפת לגבי שני גורמי המלצה – רפואית ובריאותית.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
היא דיברה על סעיף 1. אדם עזב את הארץ. אתה טוען שהוא לא תושב כי יש ויכוח על התושבות שלו. על 1 אסכים. לא על 3.
ישראל אבישר
על 1 אין לנו בעיה. הוא לא מטריד. מנגד, אדם שמשרד הבריאות החליט – הוא מייצר סיכון וזה לא נכון.
בר כהן לוי
ביחס למשטרה זו קביעה ולא המלצה ופה גם אין שיקול דעת הסעיף הזה לא חל לגבי משטרה.
קרן דהרי
זכות טיעון זה חלק מכללי המשפט המינהלי.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
שיעשה את הטיעון אחרי שייקחו לו את הנשק.
צבי ידידיה סוכות (עוצמה יהודית)
כשהם לקחו את הנשק, הוא צריך להוציא רשיון מחדש. לי זה קרה. שוטר החרים לי את הנשק, הגעתי לבית משפט, אמרו: תחזירו לו את הנשק. בינתיים אמרו- - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אבל זה שאלה אחרת. אם עכשיו משרד הבריאות אומר לישראל: האדם עכשיו התאשפז אצלי על סכיזופרניה שמסוכן לעצמו ולאחרים וישראל יודע שיש לו נשק – זכות הטיעון מצויה אחרי שהוא אצל ישראל.
קרן דהרי
אנו מסכימים. אין חולק על כך כי הנוסח גם נותן לזה מענה. זכות טיעון. יש סיפא לעניין הזה, בדיוק לתת מענה למה שאתה מתאר. אנו לא רוצים לסכן אף אחד, לא אנשים אובדניים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
לא ברור לי הפער בין מה שמשרד המשפטים אומר לדבריך, ישראל.
ישראל אבישר
זה תוספת שמשרד המשפטים הוסיף בסוף השבוע. אתמול קיימנו התייעצויות אני והצוות שלי לקראת הדיון ודחינו את המלצת משרד המשפטים ואנו מציגים אותה פה.
צבי ידידיה סוכות (עוצמה יהודית)
אתם מוכנים שלא יצטרך לעשות חידוש רשיון בשבעת הימים האלה?
ישראל אבישר
חידוש הרשיון במצבים האלה נועד לדבר פשוט. כשאתה עושה תהליך חידוש אנו לא מבקשים ממך תבחין מזכה וכו'. זה נועד רק לבדיקה של מערכות משטרה ובריאות לפני שאנו מאפשרים לך למשוך את הכלי. זה מהות החידוש.
צבי ידידיה סוכות (עוצמה יהודית)
אבל זה תהליך ארוך.
ישראל אבישר
ממש לא.
קרן דהרי
לפי נוסח התקנות שהונח ביום חמישי הייתה הוראה שמאפשרת וטוב שכך, זכות טיעון לגבי הודעת אדם שאומרים לו: אתה לא עומד בתבחין. כלומר אני העתקתי מגוריי משכונה מסוכנת בירושלים למקום לא מסוכן ואני אומרת: אל תיקחו לי את הרשיון. תנו לי חודש להוכיח עמידה בתבחין אחר. זה מצוין ונכנס. ברגע שאנו כותבים את זה כך, יוצא שיש פה הסדר שלילי לעומת מקרים שבהם מודיעים לאדם: אתה לא עומד בתנאי סף. אם תנאי הסף היו חד-חד ערכיים יכולתי שאפשר לתת לזה מענה. פה יש היבטים שיש להם פרשנות לכך בסיפא להוראה הזו אנו קובעים קודם כל לא חודש ימים אלא רק שבוע לאפשר לאדם להסביר את עצמו, זה אל"ף.
מירי פרנקל-שור
לאיזה תנאי יש פרשנות?
קרן דהרי
אנו מפנים לתנאי הסף של אזרחות והכשירות הרפואית.
היו"ר צביקה פוגל
למה צריך להיות שוויון בהסתכלות לנושא אחד ולנושא השני? למה צריך להסתכל על שניהם באותה משקפת?
ישראל אבישר
אני רוצה לתת דוגמה – כיוון שבחיים האמיתיים זה דבר יום-יומי מבחינתנו. אדם מתגורר באיו"ש לצורך העניין ויש לו התבחין של מגורים שהוא תבחין נפוץ. עבר למרכז הארץ – אנו לא לוקחים לו מיידית. נותנים לו 30 יום גרייס להוכיח תבחין אחר כי אין מסוכנות מיידית. כי גוזרת מהגרייס של ה-30 יום את הרצון אל"ף לצמצם הכול לשבעה ימים, וליצור גזרה שווה בין מה שתיארתי להיבטים של כשירות נפשית. אנו סבורים שזה טעות.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
איפה כתוב שאתם שוללים למי שלא שוהה באופן רציף במשך 3 שנים? אתם עושים בדיקות כאלה שגרתיות? איך זה עובד?
ישראל אבישר
לא, זה רק בתנאי הסף בתחילת הדרך.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אז זה לא רלוונטי.
קרן דהרי
מפנים לתנאים 1 או 3.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אם למישהו שללו את האזרחות או התושבות, אז עשו לו שימוע על האזרחות והתושבות ועכשיו יעשו עוד שימוע על השאלה אם מחזיק את הנשק?
קרן דהרי
ייתנו לו עוד שבעה ימים. אולי כן ואולי לא. לא בהכרח אדם כזה הוא מסוכן. יש לבדוק את הנסיבות.
היו"ר צביקה פוגל
אני מעדיף קודם לקחת לו את הנשק ואז לעשות בירור. חושב שזו העמדה שצריכה להוביל אותנו.
מירי פרנקל-שור
מה ההבדל בין התקנות לתבחינים? כשאתה מדבר על הכשירות הרפואית זה נכון, אבל כשאתה מדבר על תבחין של מקום עבודה- -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
לא מדובר על זה.
עמית הלוי (הליכוד)
תסתכלי בסעיף (ג) במה שהציעו. נודע לפקיד הרישוי שחדל להתקיים בבעל רישיון פרטי או תעודת הרשאה תנאי המפורט בתקנה 2(א)(1) או (3), כלומר או פתאום בוטלה לו האזרחות או פתאום לא כשיר רפואית. רק על זה הם מדברים. על הדברים האלה אומר צביקה וישראל בצדק – אם אדם חדל להיות אזרח ישראלי או יש לו בעיה בכשירות רפואית, קודם ניקח לו את הנשק לעומת תנאים אחרים.
קרן דהרי
הסיפא שלנו נותנת מענה לדבר הזה במובן הזה שאנו כותבים פה, אם שוכנע פקיד הרישוי כי קיים צורך דחוף מטעמים של שמירה על שלום הציבור וביטחונו לבטל את הרשיונות או את תעודת ההרשאה לאלתר – כך זה ייעשה ולא ניתן את פרק הזמן הזה של שבעה ימים אבל כדרך המלך זכות טיעון צריכה להינתן, והחלטה בדיעבד – יש לו פה זכות ערר. לפי החוק הוא מקבל החלטה, אומרים לו: תפקיד את הנשק. יכול להגיש ערר הרי. זה לא אותו דבר קבלת זכות טיעון מראש כשהרשות המינהלית מקבלת את ההחלטה בלב פתוח ובנפש חפצה ומקשיבה להסברים לעומת מצב שבו כבר קיבלה את ההחלטה ובדיעבד אומרים: תסביר את עצמך.
עמית הלוי (הליכוד)
אנחנו בגדול איתך. אבל אם זה פוגע באזרח אחר- -
קרן דהרי
גם אני, אם זה פוגע באזרח אחר.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אני גם לא רוצה שיפעיל שיקול דעת כזה. אם רופא אומר לו: האיש לא כשיר – הוא יקשיב לו בלב פתוח ובנפש חפצה ויקבל את ההחלטה? זה לא בידיים שלו.
ישראל אבישר
יש לנו ערר רפואי בתהליך סדור מול משרד הבריאות, בזום נמצא גם רופא משרד הבריאות שעובד מולנו.
היו"ר צביקה פוגל
הסוגיה הובנה. במקרה הזה לא נסכים איתך, קרן, ונלך עם ההמלצה של המשרד ושל ישראל. נמשיך.
מירי פרנקל-שור
ישראל, תסביר לפרוטוקול.
ישראל אבישר
אנו נשארים במתכונת הקיימת. זו גם הייתה ההצעה המקורית שלנו.
בר כהן לוי
אקריא את סעיף (ב).

זו תוספת שלנו. כבר הקראתי את הסעיף הזה כ-(ב). מה שכתוב כ-(6) אצלכם, התחלתי בקצין משטרה כמשמעותו. ליבנו את הנוסח גם מול המשטרה. ברישא נבקש להוסיף – לא יינתן רשיון פרטי או תעודת הרשאה אלא אם קצין משטרה כמשמעותו בסעיף 11(2).
מירי פרנקל-שור
העברתם את הסעיף הזה. זה סעיף מאוחר. זה סעיף 11(2). אנחנו נכנסים לאירוע אחר. אני מבקשת לא להעביר את הסעיף עדיין. סעיף 11(2) יש לנו הערות. נגיע אליו.
בר כהן לוי
זה 11(2) לחוק. לא שינינו כלום ממה שדיברתי קודם.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
התוספת שלך מיותרת כי 2א אומר: לא יינתנו רשיון פרטי או תעודת הרשאה אלא אם כן מתקיימים. את לא צריכה לכתוב את זה שוב גם בסעיף 6.
בר כהן לוי
אורי רוצה להסביר למה התוספת הזו נדרשת.
אורי בוצומנסקי
הסיבה שזה לא מופיע ב-א ואמור להופיע ב-ב – כי א, הם תנאי הסף שצריכים להתקיים בכלל בעת הגשת הבקשה. התנאי הזה לא יכול להתקיים בעת הגשת הבקשה, קודם מגיש את הבקשה ואז מבצעים בדיקת מסוכנות. ואז ב-ב מובהר שלא יינתן רשיון או תעודת הרשאה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אז 6 הופך ל-ב. אוקיי. ואז ב הופך ל-ג? טוב.
היו"ר צביקה פוגל
עוד מישהו רוצה להעיר על הסעיף הזה?
תמי בן שושי
העליתם בהתחלה ולא התייחסתי לזה - הכנות חוות דעת שמסוכנות אצלנו במדור מתבצעות אצלנו על ידי האנשים במדור, כעשרה. יש חוות דעת פלילי ויש מודיעינית. כפי שציינו פה, קפיצת המדרגה שעלינו עכשיו במלחמה היא מטורפת, ועוד לפני המלחמה אנו נמצאים במצב של עלייה תלולה. התקינה שלנו נשארה באותה תקינה. עשינו לעמנו הסטה של כוח אדם ומנסים לעבוד פי שניים עם האנשים שיש לנו. לא מתקרבים לכמויות. כלומר כל מה שאנו עושים פה, לקחת בחשבון שכמות ימי העבודה, תחשבו שאדם אחד עושה 5 חוות דעת ביום בערך, וגם אם מאוד ישתדל, יעשה קצת יותר. אנו מדברים פה כרגע על אלפי בקשות בפתח לפני התקנות. אלפים שאצלנו הן בספק, שלא עברו הליך מחשובי של שיקול דעת מובנה. יש שיקול דעת מובנה שמכניס go no go, וכל מה שבספק – אנו נותנים חוות דעת פרטנית, קוראים תיקי חקירה, קוראים מידע מודיעיני, עוד דברים שנמצאים במערכות המידע של המשטרה. אנו מחויבים לזה.
עמית הלוי (הליכוד)
כמה אחוזים כאלה יש?
תמי בן שושי
כ-10% עד היום. לא יודעת אם השתנה. מה שממתין בקנה ומה שיש עכשיו, לדעתי 6,000 כרגע לפני התקנות. זה לא ריאלי. זה הולך להיות צוואר בקבוק מטורף. שמה את זה על השולחן.
היו"ר צביקה פוגל
חשוב מאוד.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
מבחינת כוח אדם – לא קשור לתקנות ספציפית אבל תיערכו, אולי מול פיקוד העורף.
תמי בן שושי
יש פה נושא נוסף – בסוף אנו קוראים פה תיקים פליליים, מרשם פלילי. אנחנו נכנסים לתיקים פליליים ולמידע מודיעיני.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
דברו על זה עם צה"ל שייתן לכם תובעים של הפרקליטות הצבאית שזה אנשים שיש להם הכשרה מסוימת. שיגייסו אותם לזה בצו 8 ויעבדו שאולים למשטרה. תגדילו את כוח האדם ספציפית. מישהו שיש לו הכשרה כתובע בפרקליטות הצבאית וממילא הוא חשוף.
היו"ר צביקה פוגל
ההערה נכונה. יש למצוא את הדרך איך כן לתגבר אתכם במיוחד בתקופה הזו כדי שלא נישאר עם אנשים שכן רשאים וכן יכולים לשאת נשק והם תקועים כי לא ביררנו אותם.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אם אתם צריכים תקש"ח לתת להם הרשאות – נעשה.
היו"ר צביקה פוגל
בר, עוד משהו?
בר כהן לוי
לא, תודה.
היו"ר צביקה פוגל
תקריאי את הסעיף שלכם, כפי שאתם רציתם אותו.
בר כהן לוי
הסעיפים (ג) ו-(ד) זה הדיון שהתנהל כעת עם משרד המשפטים. אקריא שוב את הסעיפים.

(ג) חדל בעל רישיון פרטי או בעל תעודת הרשאה לעמוד בתנאי המפורט בתקנה 2(א)(1) או (3), לפי העניין, יודיע על כך לפקיד הרישוי ללא דיחוי.

(ד) נודע לפקיד הרישוי שחדל להתקיים בבעל רישיון פרטי או תעודת הרשאה תנאי המפורט בתקנה 2(א)(1) או (3), לפי העניין, יודיע על כך בכתב לבעל הרישיון; בעל רישיון שקיבל הודעה כאמור, יהיה רשאי לבקש להוכיח עמידתו בתנאי הנדון, בתוך שבעה ימים מיום קבלת ההודעה, אלא אם כן שוכנע פקיד הרישוי כי קיים צורך דחוף מטעמים של שמירה על שלום הציבור וביטחונו לבטל את הרישיון או את תעודת ההרשאה לאלתר.
מירי פרנקל-שור
6 הופך ל-ב. ב נשאר אותו דבר.
בר כהן לוי
הנוסח של ב יהיה מה שהיה 6. עם התוספת של הרישא ככל שתסברו שצריך אותה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
צריך.
מירי פרנקל-שור
תקריאי את הנוסח של ב החדש.
בר כהן לוי
לא יינתן רשיון פרטי או תעודת הרשאה אלא אם קצין משטרה כמשמעותו בסעיף 11(2) לחוק קבע כי אין מניעה למתן הרשיון מטעמים של שלום הציבור וביטחונו כאמור באותו סעיף.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
ו-ג הישן אתם רוצים להוריד לחלוטין. אתם אומרים שאם חדל בעל רשיון פרטי או בעל תעודת הרשאה לעמוד – יודיע על כך לפקיד הרישוי ללא דיחוי. זה מה שאמרתם?
בר כהן לוי
את (ג) החדש, חדל בעל רישיון פרטי או בעל תעודת הרשאה לעמוד בתנאי המפורט, נבקש להשאיר. את (ד) החדש האגף מבקש להוריד.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
איפה הסעיף שמאפשר לכם שבמקרה שאדם חדל לעמוד בתנאי המפורט בתקנה 2א או 1, לשלול ממנו?
בר כהן לוי
זה בהמשך.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
כשנגיע לחלק השלילה, נדבר. הסעיף הזה רק מטיל חובה על הודעה.
ישראל אבישר
אנחנו עובדים על שני נוסחים. אנו רוצים להוריד את הסעיף שמתחיל ב-נודע לפקיד הרישוי שחדל להתקיים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
צודק. גם אם זה צריך להיות, זה צריך להיות לא פה אלא צריך להיות בסעיף השלילה, במקרה שאדם לא מתקיים בו תנאי סף. אין לו שייכות פה. מבחינתי, אני מחכה לתשובה על עולה חדש הן לגבי שלוש השנים והן לגבי 27, ועמית ואחרים מחכים ואני מצטרף אליהם - לנושא השירות הצבאי, הגילאים בהתאם. זה שתי סוגיות שלא סגרנו. זה שתי סוגיות שלא סגרנו.
עמית הלוי (הליכוד)
להשוות שנת שירות צבאי רגיל לשנת שירות אזרחי.
קרן דהרי
רוצה לומר שוב לפרוטוקול שאי אפשר להתגבר בחקיקת משנה על החובה שקיימת בפסיקה לגבי זכות טיעון, ולא ישנה אם נמחק את זה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
מצוין. אין ויכוח.
קרן דהרי
דווקא כאן אנו נותנים להם אפשרות מפורשת לדחות את זה לאלתר.
היו"ר צביקה פוגל
בבקשה.
בני סלומון
אל"ף אנו מצטרפים לאגף בהמלצה להוריד את הסעיף, כי מבחינה פרקטית ברגע שאנו מקבלים צו מהאגף לכלי ירייה שאנו צריכים לתפוס את הנשק, אנו מבצעים אותו מיידית, ואנו לא יכולים לקבל צו על תנאי. פרקטית, אין לנו צו על תנאי לתפיסת הנשק. ברגע שאנו מקבלים את הצו, רשיון הנשק לא בתוקף, מבוטל, ולכן אנו צריכים לתפוס אותו.
היו"ר צביקה פוגל
הנקודה הובנה. תודה.
גלעד נווה
נמשיך את ההקראה מהנוסח החדש והמתוקן ולא מהישן.

3. תבחינים לקבלת רישיון פרטי. (א) נוסף על האמור בתקנה 2, לא יינתן רישיון פרטי ולא יחודש רישיון כאמור אלא אם כן התקיים לגבי מבקש הרישיון במועד הגשת הבקשה לקבלת רישיון או חידושו, לפי העניין, אחד או יותר מהתבחינים המפורטים בתוספת; (ב) מבקש רישיון פרטי יגיש הצהרה חתומה על ידו בדבר עמידתו בתבחין, בנוסח שקבע אגף כלי ירייה, וימציא מסמכים התומכים בעמידתו בתבחין להנחת דעתו של פקיד הרישוי; (ג) סבר פקיד רישוי כי אין די במסמכים שהמציא מבקש רישיון כדי להוכיח את עמידתו בתבחין, רשאי פקיד הרישוי לדרוש כל מסמך אחר הדרוש לדעתו לשם כך; (ד) חדל להתקיים בבעל הרישיון התבחין לקבלת הרישיון כאמור, יודיע על כך לפקיד הרישוי ללא דיחוי; (ה) נודע לפקיד הרישוי שחדל להתקיים בבעל רישיון תבחין, יודיע על כך בכתב לבעל הרישיון; בעל רישיון שקיבל הודעה כאמור, יהיה רשאי לבקש להוכיח עמידתו בתבחין בתוך שלושים ימים מיום קבלת ההודעה; (ו) לא הוכיח בעל רישיון עמידתו בתבחין בתוך פרק הזמן האמור בתקנת משנה (ה), יפקיד בעל הרישיון את כלי הירייה והתחמושת עד תום פרק הזמן האמור אצל סוחר מורשה כמשמעותו בסעיף 5א לחוק, בבית מסחר ויהיה רשאי לבקש להוכיח עמידתו בתבחין אחר בתוך 6 חודשים מיום קבלת ההודעה לפי תקנת משנה (ה); (ז) לא יינתן רישיון פרטי לפי התבחין של פרט (10)(ד) לתוספת למי שאינו מחזיק ברישיון בעת הגשת הבקשה, אם חלפו למעלה מ- 20 שנים ממועד שחרורו של מבקש הרישיון משירות סדיר או משירות מילואים פעיל בצבא הגנה לישראל.
עמית הלוי (הליכוד)
רוצה להעיר על סעיף קטן (ז). החמרנו כאן את האירוע בסעיף הזה שבתבחינים הקיימים לא הייתה ההגדלה הזאת של 20 שנה. אדם היה בן 50, יכול היה לקבל רשיון. לא יודע למה עכשיו כשיש גידול בצורך, צריך להוסיף את זה. שתיים, אם יהיה פה רוב להוסיף את זה, אני מציע, אם כבר, X שנים מיום שנשא בנשק. נניח שהיה נשק 10 שנים, בין 20 ל-30, ואתה רוצה מהפעם האחרונה שהייתה לי נשק, כלומר שבכל זאת התרעננתי כל שנתיים וכו', אומר: היה לי נשק בין 20 ל-30, עכשיו אני בן 51 אז הספירה היא – 49 יכול לקבל, לא 51. לא 20 שנה מהבקשה שאתה פוסל פה עשרות אלפי אנשים.
אריאל קלנר (הליכוד)
מה הרעיון להוסיף מגבלות? אנחנו רוצים להקל, לא להוסיף.
היו"ר צביקה פוגל
אני לא רוצה אנשים לא מיומנים מחזיקים נשק.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אדם היה בצבא, עם אקדח הוא לא מיומן. אתה רק יודע שהיה לוחם. אדם היה לוחם בצבא לפני 20 שנה. לא הוציא רשיון נשק 20 שנה. עכשיו הוא בא ללשכה ואומר: שירתי כלוחם בצה"ל, השתחררתי ממילואים לפני 20 שנה אבל הייתי לוחם אז ועשוי ללא חת. תנו לי אקדח. מה זה משנה אם בא אליך אחרי 19 או 20 שנה? היה לוחם בצבא והשתחרר. למה צריך את התבחין הזה?
ישראל אבישר
בתבחין שירות בכוחות ביטחון, שהא תבחין הדגל – כ-55% מסך הבקשות עסקינן בתבחין בשירות בכוחות ביטחון שכולל היום שלוש קטגוריות: ראשונה, קצינים בדרגת סרן ונגדים מדרגת רס"ר, קבוצה שנייה זה רובאי 07 שזו קבוצה קיימת, הכשרתם, וקבוצה שלישית זה יחידות מיוחדות. הקבוצה הזו נשארת ללא תקרה, ללא גידור. ההערה פה נוגעת להרחבה. בתבחינים פה עשינו בראשונה הרחבה מאוד משמעותית.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
שהיא חשובה מאוד לאנשי חיל הים, למשל.
ישראל אבישר
זה לא נוגע להכשרת רובאי 07, לא לקצינים ולא נוגע לתבחינים הקיימים היום. אסביר. עשינו הרחבה שהיא מהותית. כל אדם שנושא תעודת לוחם לפי הגדרתה בצה"ל נכנס לטווח הזכאות. צה"ל הגדיר הגדרה ברורה לתעודת לוחם. זה שני פרמטרים מצטברים שמעניקים את הזכאות לתעודה – אל"ף הכשרה של כ-14 או 17 שבועות ולאחר מכן שירות מבצעי מצטבר של כ-17 חודשים ובקצה יש תעודת לוחם. זו הרחבה מרחיבה לכל הדעות וכוללת מנעד רחב של בעלי תפקידים, מ-03 מעלה. בקבוצה הזו בלבד יצרנו את הגידור של 20 שנה עם רציונל. שוטר – נתנו לזה מענה, אתייחס לזה בנפרד לגבי שוטרי מג"ב, לא גידרנו. זה תיקונים על תיקונים.

אנחנו יצרנו הרחבה מהותית אבל גם בה חשבנו שנכון לגדר את זה. מה הרציונל בגידור – נלך פה להנחת העבודה. כשבנינו את הרציונל של הענקת רשיונות, בנינו הנחת עבודה ואמרנו שיש קבוצה רחבה שמקבלים את הנשק בגין היותה מכפיל כוח וכו' וזה בעיקר קבוצת שירות בכוחות ביטחון כולל הרחבה של תעודת לוחם כלומר הם לא נמצאים לכאורה בסיכון פרסונלי אלא מכפיל כוח. הקבוצה השנייה זה מבקשי רשיון שנמצאים סיכון מוגדר כגון אנשים שמבקשים כלי ירייה במסגרת עיסוק ותבחין מגורים כי ליבת חייהם – נמצאים באזורי סיכון, וקבוצה שלישית – לצורכי פנאי וכו'. הקבוצה הראשונה שמקבלת את זה כמכפיל כוח, סברנו שנכון לגדר, כלומר ביחס לעובדה שאנו פעם אחת נוקטים גישה מרחיבה מאוד, חשבנו שצריך במקביל לייצר גידור, השר קיבל את המלצתנו, היה לנו שיח לגבי תקופת הגידור. בסופו של דבר סוכם 20 שנה. אנו מראש מציינים – זו הרחבה מרחיבה מאוד. מצה"ל משתחררים מדי שנה כ-15,000 בעלי זכאות לתעודת לוחם קרי במכפלות של 20 שנה אנו מדברים מיידית על פוטנציאל של 300,000. זה מספרים מטורפים מבחינת יכולת ההכלה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
ממתי צה"ל החל לתת תעודות לוחם?
ישראל אבישר
מ-99'. ביצענו בזה מחשבה רבה וגם עם השר היה לנו לבטים לגבי תקופת הגידור.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
ומי ששוחרר ב-98' ושירת מילואים עד לאחרונה? לא מחזיק תעודת לוחם.
ישראל אבישר
מי שמגיש בתבחין הזה ממילא מגיש לנו טופס צה"לי, 830, שזה טופס מהלך שירות ואנו נלבן מול צה"ל איך אנו מאמתים את זה. זה בר הסדרה.
עמית הלוי (הליכוד)
אבל לא מבטלים לו אחרי 20 שנה.
ישראל אבישר
ממש לא. מרגע שקיבל - זה שלו. אנו מדברים על הגשת הבקשה בלבד.
היו"ר צביקה פוגל
אנו יכולים להרחיב ולרצות להרחיב ולהוסיף וזה בסדר. יש רצון לייצר פה סכר כלשהו, והוא נראה לי הגיוני. בהתחלה דובר על 10 שנים. אנחנו התייעצנו והוספתי את משקלי כדי שזה יגיע ל-20 כי בסוף צריך סכר. תחשבו כמה אנשים משתחררים יוכלו לבקש רשיון לנשק. אתה לא רוצה שכל אחד יוכל לקבל ולכן אתה עושה גידורים כלשהם. אני חושב שזה גידור הגיוני בסופו של דבר. לא מכניס יותר מדי אנשים ומי שיהיה בישוב מזכה או בכל מקום אחר לא תלוי בזה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
מי שעובד בתבחינים אחרים יקבל תבחין אחר.
מירי פרנקל-שור
ישראל, תיתן את המענה שמי שהיה לוחם ולא קיבל תעודת לוחם – תיתן לו.
היו"ר צביקה פוגל
ודאי.
איציק צ'יפרוט
יש חיילי מילואים שמשתחררים משירות מילואים בצה"ל בגיל 23, 24 לא כי הם רצו אלא כי הצבא משחרר אותם, כלומר לפי מה שאנו אומרים, בגיל 43, 44, הם לא יוכלו להגיש בקשה לנשק – מדבר על אלה שנמצאים היום, שלא הייתה להם הזדמנות עד כה - לא כי התעלמו מזה. לא היו זכאים. עדיין לא יוכלו להגיש בגיל 44. כשמדברים על הכפלת כוח, אנו מדברים על שעת חירום, מדברים על לחמש את האוכלוסייה כרגע כשמדברים על לוחמי צה"ל. בגיל 44 אומרים להם: מספיק.
היו"ר צביקה פוגל
אתה מסתכל על הגיל וזה לא נכון. אני מסתכל על זה ש-20 שנה לא נגע בנשק.
איציק צ'יפרוט
לא יכל. לא היה זכאי עד היום. רק עכשיו יהיה זכאי. אם לא היה רובאי 07 לא יכל.
היו"ר צביקה פוגל
נכון, זה הסכר.
עמית הלוי (הליכוד)
יש לכם נתונים, כמה אנשים במילואים מגיל 40?
ישראל אבישר
עשינו עבודה מסודרת- -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אני חושב שנעשתה פה טעות ניסוחית. פה אתם ממעטים תבחין בתקנה. את המיעוט הזה של ה-20 תוסיפו בתבחין, ושכולם יכירו את התבחין כמו שהוא ונדחה את זה כשנדבר על התבחין. תכניסו את זה לתבחין ואז נדבר על זה במכלול. אנו לא מכירים את התבחין.
ישראל אבישר
מסכים. ההערה הזו פה לגמרי מיותרת.
איציק צ'יפרוט
רק משהו, אדם שהיה חמוש 17 שנה, נשא נשק, טס לחו"ל, היה חולה, אין לו רצף, חזר והגיע לבקש, עכשיו הוא 21 מהשחרור. יוכל להגיש בקשה?
עמית הלוי (הליכוד)
זה מה שהצעתי קודם, להוסיף חוץ מ-20 שנה משירותו במילואים או בסדיר, גם 20 שנה מנשיאתו נשק פרטי.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
כשנגיע לתבחין נדבר על זה אבל אדם שהיה במשך 20 שנה היה בישוב זכאי ולכן היה לו רשיון נשק, ובגיל 45 עבר לעיר, אז לא צריך לקחת לו. לא בגלל הגיל. אולי איבד את התבחין שלו אבל היה לוחם.
בר כהן לוי
יש הוראת מעבר שנגיע אליה.
היו"ר צביקה פוגל
תרשמו את ההערה הזו. נגיע לתבחין ונדבר על זה. ההערה הזו יש בה היגיון ושווה לדון בה שוב. גלעד, סעיף 4.
גלעד נווה
ביטול רשיון פרטי או תעודת הרשאה. (א) חדל בעל רישיון פרטי או בעל תעודת הרשאה לעמוד בתנאי מהתנאים המפורטים בתקנה 2 לפי העניין, או קבע פקיד רישוי כי בעל רישיון פרטי לא הוכיח עמידתו בתבחין כאמור בתקנת משנה 3(ו), יבטל פקיד הרישוי את הרישיון או את תעודת ההרשאה, לפי העניין; (ב) בוטל רישיון פרטי כאמור בתקנת משנה (א), ימסור על כך פקיד הרישוי הודעה לבעל הרישיון ולמשטרת ישראל; (ג) בוטלה תעודת הרשאה כאמור בתקנת משנה (א), ימסור על כך פקיד הרישוי הודעה לבעל הרישיון המיוחד שנתן את תעודת ההרשאה ולמשטרת ישראל.
היו"ר צביקה פוגל
הערות?
איציק צ'יפרוט
מאחר שאנו בשעת חירום, אני מבקש את כל נושא ביטולי הרשיונות בגין אי עמידה בתבחין להשהות כרגע לפחות חצי שנה קדימה בהוראת שעה כי לא היינו רוצים לקחת נשקים דווקא עכשיו ממי שעבר דירה או הפסיק לעמוד בתבחין כלשהו. לא הייתי רוצה לקחת בכלל ובטח לא כרגע בחירום.
עמית הלוי (הליכוד)
בנוסף, תרמתי כבר שני אקדחים למשטרת ישראל באהבה, גם אשתי תרמה וגם אני כי עברנו דירה. יכולתי למכור אבל לקחו את הנשק. לא מכרתי בחצי השנה הראשונה, אחרי שבעה חודשים אמרו לי: חולט.
ישראל אבישר
18 חודש על פי חוק.
עמית הלוי (הליכוד)
יש פה הצעה לא רעה כל כך. הרי בתי המסחר מאושרים. אפשר לומר: ימסור או למשטרת ישראל או לבית מסחר מאושר.
בני סלומון
יש לנו הצעה בסעיף 9, שנוגעת בדיוק למה שאמרת.
עמית הלוי (הליכוד)
כן, סעיף 9 התכוונתי.
מירי פרנקל-שור
לגבי 4א נטענה טענה לגבי לא לבטל רשיון, אם אין עמידה בתבחינים. מבקשת לשמוע את עמדת ישראל. אנחנו ב-4א, נאמר: חדל בעל רשיון פרטי או בתעודת הרשאה לעמוד בתנאים - יש פה גם - אם חדל לעמוד בתנאי הסף או באחד התבחינים.
איציק צ'יפרוט
אני מציע, כיוון שאנו בעת חירום, להשהות בהוראת שעה לחצי שנה לפחות את כל נושא לקיחת הרשיונות, לקיחת הרשיונות למי שלא עומד בתבחינים – לא מישהו שמסוכן. מישהו שעבר דירה או שסיים ללמוד איפשהו, להשאיר לו את הנשק לפחות לחצי השנה הקרובה, ובכלל הייתי ממליץ לקבוע תנאי סף, מי שנשא נשק במשך חמש שנים או תקופה מסוימת להשאיר לו את הנשק כי אנו מבינים שהוא לא מסוכן.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
זה סעיף 10 – מי שהחזיק אקדח או אקדח אוויר ברשיון כדין משך עשר שנים, רשאי לחדש גם אם אינו עומד בתבחין.
ישראל אבישר
הנושא של ה-10 שנים קיים מתבחינים 2018, כל אדם שמחזיק 10 שנים באופן תקין ללא ביטולים, משטרה, בריאות או חריגות שלו מביצוע תקנת ההכשרות, בתום 10 שנים אנו מעבירים את הרשיון שלו לתבחין הוראות מעבר, תבחין משמר ולא צריך לחדש כל פעם מחדש.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
נדבר על זה ב-10. זה עדיין לא נותן מענה למי שמחזיק אקדח 10 שנים אבל רוצה לשדרג – מייצר לו בעיה?
ישראל אבישר
ממש לא. יוכל לקבל אקדח חדש. גם מי שמחזיק בתבחין משמר יש לו האפשרות המלאה להחליף במסגרת סך הכלים שאושרו לו. מבוצע הלכה למעשה.
מירי פרנקל-שור
הוראת המעבר נותנת מענה.
ישראל אבישר
הוא ביקש דבר אחר – להגדיר הוראת מעבר קצובה בזמן בגלל תקופת החירום שאדם לצורך העניין שהתגורר בישוב זכאי ועבר למקום אחר – אנו מקושרים למרשם האוכלוסין והוא לא צריך לדווח לנו. אם עברת מאריאל לתל אביב אנו יודעים כי אנו מקושרים למערכות המידע הלאומיות.
עמית הלוי (הליכוד)
אתם נותנים לו 30 יום, הוא מבקש 4 חודשים.
ישראל אבישר
אנו נותנים לו 30 יום ובתומם יכול להפקיד את זה בבית מסחר וזה רשיון שנשאר פעיל בחצי שנה כי הפקדה בבית מסחר אינה מבטלת. לא אכנס למורכבויות אבל זה המצב.
איציק צ'יפרוט
אני מבקש להשאיר לו את הנשק כדי שיוכל להמשיך להגן על עצמו.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
הנקודה שעולה פה מאוד חשובה. בניגוד לעמידה בתנאי סף, כרגע יש שאלה של עמידה בתבחינים. האם אפשר כהוראת שעה למצב החירום שבו אנו נמצאים כרגע שגם מי שלפי הכללים שלכם עקב אי עמידה בתבחינים של ישוב זכאי, מקום עבודה או כל תבחין אחר שהוא רלוונטי שהייתם צריכים לקחת לו את זה- -
היו"ר צביקה פוגל
עד 30 יום לאחר ביטול המצב המיוחד בעורף.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
או שבכלל בזמן מצב מיוחד בעורף, לא ייקחו לפי הסעיף הזה. אפשר לקבוע את זה כולל.
ישראל אבישר
אנו מבקשים לחשוב על זה. יכול להיות יו"ר הוועדה, שאנו נבקש לאשר את התקנות בנוסח הקיים במסגרת סוג של תקש"חים שאנו מגבשים בתקופה הזו, נגבש מענה לכך. צריכים לחשוב על זה מהותית ומשפטית כי כפי שאמרתי בפתיח אנו מגבשים מספר הנחיות ששוברות כללים כדי לתת מענה לתקופה. מאוד יכול להיות שנכון לאשר את זה בנוסח הזה ונאשר את זה בתקש"ח נפרד.
מירי פרנקל-שור
יש לחדד את הוראת המעבר כי בה כן אפשר להבין שעל אף שהוא לא עומד בתבחינים- -
ישראל אבישר
רק אחרי 10 שנים וזה מאוד ברור וזה מנגנון שעובד.
איציק צ'יפרוט
רק מי שלא יחול בעקבות שינוי התקנות אבל מי שעבר דירה ואין לו תבחין לפי התקנות הישנות, הוראת המעבר הזו לא תחול עליו.
מירי פרנקל-שור
צריך לחדד את זה כי אני הבנתי שגם אם לא עומד בתבחינים. אני מדברת על סעיף 15 בהוראת המעבר.
בר כהן לוי
סעיף 15 בא לתת מענה למי שהחזיק רשיון ערב תחילת התקנות והרשיון שלו עדיין בתוקף. אם לומר בכנות, לא עשינו שינוי שגורע דווקא מהזכאויות לפי התבחינים, ולכן הסעיף הזה רק בא לתת מעטפת כללית למקרה שמישהו נפל בין הכיסאות. אבל בכלל התקנות האלה מרחיבות.

אם אני חוזרת לסעיף המשמר שזה חידוש מכוח הרציפות, וגם השיח בו עלה – זה שני סעיפים נפרדים - הסעיף הזה אומר שאם מחזיק אדם ברשיון בתקופה רציפה משך עשר שנים על בסיס התבחינים כפי שמפורט שזה רוב התבחינים, פקיד רישוי רשאי יהיה לחדש לו את הרשיון גם ללא הוכחת עמידה בתבחין כלומר אדם שגר 10 שנים בישוב מזכה ואחרי 11 שנים המשיך דירה והמשיך להחזיק ברשיון כלומר לא נקטע לו הרצף, יוכל להמשיך לקבל רשיון ללא הגבלה. זה מה שאומר הסעיף הזה. כן סייגנו את התבחינים שאפשר לקבל מהם שזה רוב התבחינים חוץ מזה של השירות בכוחות ביטחון שהוא ממילא לא משתנה אף פעם. מי שהיה רובאי 07 נשאר רובאי 07. הסעיפים היחידים שזה לא חל בעניינים זה של עיסוק – ספורטאי יורה, צייד, צרכים וטרינריים ומדביר. ביחס אליהם אין הוראה משמרת. לגבי לכל היתר, להוציא אקדח אוויר, המלצה פרטנית לא מופיעה בתבחינים ולכן ממילא כתבנו רק על מה זה חל.
מירי פרנקל-שור
אם תחשבו לקבל את הצעת היו"ר אני מציעה בהוראת המעבר להוסיף שגם אם לא עמד בתבחינים הרשיון יעמוד בתוקפו עד 30 יום לאחר ביטול מצב מיוחד בעורף.
בר כהן לוי
זה מה שישראל מנהל האגף אמר שיבחן.
היו"ר צביקה פוגל
אין בעיה. עד 23:59 יכול לבחון.
קרן דהרי
יש היבטים כלליים של הארכת מועדים שאני מניחה שעל זה אנו מדברים ולכן יינתן לזה מענה בדרך אחרת.
בר כהן לוי
נכון, ומנהל האגף אמר – נקדם תקנות תופקם של הארכת רשיונות כדי לתת מענה. החידוד הוא שזה למי שעומד עדיין בתבחינים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אנו מדברים על מי שלא עומד בתבחינים. מי שבעקבות המצב עכשיו קרה לו - עבר לגור מישוב זכאי.
עמית הלוי (הליכוד)
חידוש רשיון זה 3 שנים. בוא נעשה או 3 תקופות חידוש – 6, אבל אם אתם רוצים 10 – נעשה 9 שנים.
מירי פרנקל-שור
בואו נלך לפי הסדר.
היו"ר צביקה פוגל
סעיף 5.
גלעד נווה
5. הגבלת שימוש ברשיון פרטי. (א) בלי לגרוע מהאמור בסעיף 10ג(ג) לחוק, רישיון פרטי שניתן לפי תקנות אלה לא ישמש לביצוע שירותי אבטחה, ויראו מי שביצע שירותי אבטחה בכלי ירייה שניתן לו ברישיון פרטי כמי שהפר את תנאי הרישיון; בתקנה זו - "שירותי אבטחה" - מערך לאספקת אבטחה בתמורה או שלא בתמורה, באמצעות שומר או מאבטח; (ב) נשיאת כלי ירייה ברישיון פרטי שניתן מכוח התבחינים שבפרטים 13 עד 16 בתוספת תותר לשם שימוש מקצועי או ספורטיבי בלבד, לפי העניין שלצורכו ניתן רישיון כלי הירייה.
היו"ר צביקה פוגל
הערות לסעיף?
עמוס גולן
הרשיון הפרטי שניתן למשל לצלפים או לציידים, אסור להם להשתמש בזה להגנה עצמית. הייתי רוצה הבהרה מישראל. מדובר על כמה מאות צלפים ועוד ציידים. איך אפשר לתת להם ברגע הקריטי להשתמש בכלי?
ישראל אבישר
אנחנו כל הזמן לוקחים את התקנות והתבחינים למצב החירום וזה יוצר הטעיה כי התבחינים נבנו בראייה ארוכת לטווח גם בימות שגרה והגישה שלנו תמיד לאורך זמן היא מאזנת ומרסנת. ברור שאירועי השבוע האחרון טורפים את השטיח מתחת לרגלינו והכול חשוב ודחוף אבל אנו אומרים דבר פשוט: אדם שקיבל את הרשיון כי הוא ספורטאי – כלומר לוקח כלי מסוים וטובח בו לצורכי ספורט – הרשיון ניתן לו לצורכי ספורט ולא לצורכי הגנה עצמית ולכן הגבלנו את זה כלומר יכול להחזיק את כלי הירייה לצורכי שימוש במטווח בלבד. לא יכול ללכת עם זה במותן ולהשתמש בזה להגנה עצמית.
עמית הלוי (הליכוד)
מצד ההיגיון של המסוכנות – בדקת אותו ונתת לו. מה שאומר פה עמוס, זה להוסיף שאלא אם כן השתמש בו במצב חירום. זה לא קורה כל יום. אם השתמש במצב חירום, לא הופך להיות עבריין. אם הציל את חייו בגלל שנשא נשק שנתת לו ובדקת אותו מבחינת רמת המסוכנות.
צבי ידידיה סוכות (עוצמה יהודית)
אם אדם בסכנת חיים, אתה מצפה שהוא לא יפעל?
ישראל אבישר
אם הנשק אצלו בבית ופרצו אצלו הביתה - הנקודה אחרת, ואנו די מגובשים – העולם הזה כולל שורה די ארוכה של כלים, חלקם רובי צייד, חלקם כלים ארוכים. אנו לא רוצים שאנשים יסתובבו בחיים השגרתיים, לא בתקופת חירום, עם כלים ארוכים במרחב האזרחי. לא רוצים חברה מליטריסטית. לכן אנו אומרים – הכלים האלה לצורכי צייד, ספורט וכו' הם מיועדים לשימוש מקצועי על פי ההדגרה ולא נכון להשתמש בהם להגנה עצמית. שוב, תקופת החירום מייצרת הטיה אבל התקנת האלה הן לעשור הקרוב ולכן יש למצוא את נקודת האיזון ואנו סבורים שלשון התקנה כרגע היא מידתית, מאוזנת בראייה ארוכת טווח.
איציק צ'יפרוט
אני חושב שספורטאי יכול לשאת את הנשק שלו להגנה עצמית ולהגן על עצמו באקדח, גם אם הוא אקדח ספורטיבי.
עמוס גולן
מדובר פה על כמה מאות צלפים שהם מיומנים, זהירים, מבוקרים, מתאמנים על פי החוק. הם יודעים לפגוע במטרה בצורה מדויקת. ברור שאנו לא רוצים לראות אותם הולכים לעשות קניות עם הרובה בהצלב אבל לפי ההוראה כעת הם גם לא יכולים להגן על עצמם או על השכנים. הצלפים האלה המקצוענים צריכים להרשות להם להשתמש בזה. ציידים – אנו נתקלים בבעיה עמוקה יותר של מי נושא את כלי הנשק. אני מקבל את דעתו של ישראל, לא להרחיב את נושא הציידים אבל נדבר על הספורטיביים, שישראל ירשה להם להגן על חייהם.
עמית הלוי (הליכוד)
אפרופו איציק – אני נגד השם של העמותה שלהם, כי ישראל לא צריכה להיות עם תרבות של נשק או חברה מליטריסטית. אנו רוצים לכתת אותם לאיתים אבל אנחנו חיים במציאות שאם לצדק לא יהיה כוח, כפי שפעם אמר ז'בוטינסקי, נישאר בלי כלום. לכן אנו מדברים פה רק על מצב חירום. אתה יודע שוועדת חוץ וביטחון צריכה לאשר תוך זמן מוגבל דבר מסוג זה. זה לא תקופת חירום. זה מצב שעובר פה חקיקה ואישורים והחלטות ממשלה. אנחנו לא כל יום מכריזים מלחמה, אפשר לומר רק הכרזת מצב מלחמה, אם רוצים להקצין את זה יותר, במצב הזה אדם קלע בלי ציידים, אדם ספורטיבי שיש לו כלי נשק, לא רואה שום סיבה לא להרחיב. אם נלך הוא ואני, מניח שהוא יצלוף.
מירי פרנקל-שור
יהיו לו שני כלי נשק.
בר כהן לוי
נכון. אין מניעה שיוציא עוד רשיון.
ישראל אבישר
היום גם במציאות הקיימת וגם בתקנות שהצגנו פה, האדם הפרטי יכול להחזיק במצטבר עד ארבעה כלים. חלק גדול מהאוכלוסייה שעמוס מדבר עליה, יש להם כלי ירייה להגנה עצמית ולכן ההמלצה מתייתרת.
עמוס גולן
אין להם רובה צלפים.
ישראל אבישר
אנו לא באמת רואים מצב שבמרחב האזרחי אנשים מסתובבים עם רובה צל]ים.
עמוס גולן
מדובר על 300 לוחמים, צלפים שאם במושב יש מצב חירום אני מעדיף שהצלף ייצא עם הרובה להגנה עצמית ולא עם האקדח. כמה מדובר פה?
אריאל קלנר (הליכוד)
נניח שגר ספורטאי כזה בישוב ועכשיו מתבצעת חדירה לישוב?
ישראל אבישר
הוא לא צריך לשאול אותי. יעשה מה שצריך.
אריאל קלנר (הליכוד)
אם יצא ומתברר שזו התרעת שווא? תגידו לו: למה יצאתם?
ישראל אבישר
אני חושב שההנחיות שלנו ברורות, מידתיות. אם אדם נמצא בסכנה וכלי הירייה לצורכי ספורט אצלו בבית הוא לוקח את הנשק לצורכי הגנה עצמית – נמצאת פה גם משטרת ישראל – מבחן התוצאה, ללא רואה בזה בעיה.
היו"ר צביקה פוגל
הטענה ידועה, ברורה. בבקשה.
חגית לרנאו
אשים את הכובע המשפטי שלי ואומר שבתחילת המשפט כתוב נשיאה. זה הליכה במרחב הציבורי. אין פה איסור להשתמש בנשק להגנה עצמית מתוך הבית. האיסור הוא כמו אנשים שהולכים עם אקדחים היום יותר ויותר. נשיאה במרחב הציבורי. השאלה אם כך אתה רוצה שאנשים יסתובבו.
אריאל קלנר (הליכוד)
בתקופה הזו זה משרה ביטחון, בזמן מלחמה. הוראת שעה.
היו"ר צביקה פוגל
ישראל, אני מבין את הצורך. גם מבין את המיומנות של צלפים. אתה שואל אותי בלי שאף אחד ישמע – כן, אני רוצה שצלפים יהיו במרחב הציבורי עם הנשק הזה בזמן שמוגדר מצב מיוחד בעורף במדינת ישראל. לא ציידים, לא כל אלה שיש להם נשקים אחרים. אנו מדברים על אותם 200, 300 כמה שיש במדינת ישראל עם רשיון להיות צלפים. אני חושב שיהיה נכון דווקא אותם אנשים מיוחדים כמו יחידות מיוחדות לתת להם את האפשרות להשתמש בנשק בכל מצב שבו במדינת ישראל מוגדר מצב מיוחד בעורף. ככה זה יוגדר ואז אתה יכול להשאיר את זה כחוק לתמיד.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
זה קשור לדיון שניהלנו קודם בוועדה כאן בנושא אחר – בסופו של דבר אם זה נשק, אדם שהוא צלף באקדח, אפילו אם זה אקדח עם קצת כוונות טלסקופיות, זה דבר אחד. אם מישהו מסתובב עם נשק לא שגרתי זה מעלה את החשש לדו"צ. אם זה אקדח קצת יותר בלקי – משהו אחד. אם מישהו מסתובב לך עם בארט, זה האדם הראשון שיירו בו אם חלילה יהיה אירוע ואתה לא רוצה את זה. יש להפעיל פה שיקול דעת אבל אם זה אדם שאתה מרשה לו בארט, כדאי שיהיה לו שיקול דעת.
ישראל אבישר
אני חוזר על ההמלצה שלנו. אנו סבורים ששורת הקלות שאולי נקבל אותן בסופו של דבר ונרצה לגדר אותן לתקופת החירום לא נכון להכניסן לדעתנו בגוף התקנה כי תקנה היא ארוכת טווח, לנשים הבאות. נכון אולי לרכזה בתקש"ח נפרד. תקנות אמורות להיות לשנים הקרובות – לא נכון להכניס את זה פנימה ואנו ממליצים לרכז את זה בתקש"ח נלווה.
עמית הלוי (הליכוד)
אמרנו שנדון בזה.
היו"ר צביקה פוגל
תרשמו גם את הסעיף הזה.
תמיר דורטל
שלום, אני מסייע לאנשים להשיג כלי נשק בשנים האחרונות. אני עו"ד.
ישראל אבישר
אתה גובה על זה עמלה למרות שהם לא צריכים. יש היום תופעה ידועה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
הוא עושה זאת בהתנדבות לאנשים שלא מסתדרים עם הבירוקרטיה.
היו"ר צביקה פוגל
העובדה שנתנו לך להיות פה כנראה מצדיקה קיומך. בבקשה.
תמיר דורטל
לגבי שמירה בשכר או לא בשכר, נניח בבית הכנסת שלי מצביעים שומר בחוץ ומשתדלים שזה יהיה שומר עם נשק אבל שומר רק ל-10 דקות, רבע שעה בזמן – עושים חלוקה. זה שזה אסור, מציב אותי בתור פושע. אני בגבעה הצרפתית וזה ליד עיסאוויה, והמטרה שלנו למנוע הגעת כוחות. אין תקציב. בית כנסת קטן. שם את האנשים האלה כפושעים.
בני סלומון
במצב שתיארת אין בעיה. האכיפה בסופו של דבר, אגף כלי ירייה, של החוק לירייה, הנושא הפלילי הוא בידי המשטרה. אתה לא רואה בתקנות כאן שום סנקציה פלילית. הסעיף הפלילי שנוגע לשימוש בנשק לא בהתאם לרשיון שניתן לו זה החזקת נשק שלא כדין. בנושא בתי כנסת אנו בעצמנו ממליצים והמלצנו – זה לא סותר את התקנות. התקנה הזו נועדה לאנשים שעובדים בחברות אבטחה, מאבטחים עבריינים ואזרחים פרטיים בצורה שלא כדין. לא נועד לאנשים שמאבטחים בתי כנסת.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
משמח מה שאתה אומר, אך בסופו של דבר בית כנסת או שכונה שאומרים: בשעת החירום או לא בשעת החירום, גם לא בשעת חירום תמיד הייתה בקשה ואף הנחיית שרים – מי שיכול שיבוא לבית הכנסת בימים הנוראיים עם נשק. עכשיו הגבאי אומר- -
ישראל אבישר
לא בזה עסקינן.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
מצוין שאתה אומר את זה, אבל זו פרשנות פשוטה של הסעיף. גם אם אנ סומך באופן מלא של בני, שלא יגיש כתב אישום נגדם, וזה מצוין אבל זו הפרת תנאי רשיון.
בני סלומון
לא, כי הרשיון ניתן לצורכי הגנה עצמית והגנה על סביבתו. מתפלל של בית הכנסת שמגיע וקורה אירוע, זכאי לתגובה לשמור עליו ועל אחיו המתפללים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
את חטאיי אני מזכיר היום – חטא גם של יושב-ראש הכנסת. היה מקרה של אדם שהיה מועמד להיות חבר כנסת. הוא היה ברשימת המועמדים. יהודה גליק. הוגדר כמאוים מאוד חזק על ידי משטרת ישראל אבל בגלל שלא היה חבר כנסת לא אובטח וחשש לחייו, והחשש התממש – היה בפיגוע. והיו אנשים טובים שאמרו: נלך איתך לכל מקום. עברו על החוק.
בני סלומון
לא עברו על החוק. יש הבדל בין רשיון פרטי לרשיון ארגוני. אם אני הולך ביחד עם ישראל ועם הרשיון הפרטי שלי, וקורה אירוע, ואני מגן על עצמי או על ישראל – אין בעיה, אבל אם קיבלתי רשיון ארגוני מטעם חברת אבטחה- -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
לא בזה עסקינן. ישראל צודק – זה היה לעבור על החוק. אנלא חושש שמישהו היה מגיש נגדי או נגד אוחנה כתב אישום. חושב שזה זוטי דברים אבל אנו צריכים לוודא שזה רק זה.
ישראל אבישר
אנו אחראיים גם על הרישוי הארגוני במדינת ישראל לרבות חברות אבטחה. יש לנו באגף חטיבת פיקוח ואכיפה ואנו עושים באופן תדיר ביקורות. אנו מגלים לצערנו מעת לעת במסגרת פעילות חברות אבטחה אנשים שמשתמשים בנשק פרטי במשימת אבטחה. זו דוגמה אחת כלומר מבצעים פעילות אבטחה בשכר למרות שהרשיון פרטי.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
הבעיה – שלא בתמורה.
ישראל אבישר
הכללים ברורים כלומר אסור לך לבצע פעולת אבטחה שהיא פר אקסלנס אבטחה. יש תחום אפור – בית כנסת וכו'. כל עוד זה בתוך הקהילה וכו', ברור שיש לנו ולמשטרת ישראל השכל הישר להבחין.
היו"ר צביקה פוגל
הנקודה הובהרה.
בני סלומון
שיובהר שאנו מדברים בסעיף א ולא ב.
היו"ר צביקה פוגל
בבקשה, נציגה של משרד הבריאות.
שרונה עבר הדני
תודה. רציתי גם להעיר בתקנות אחרות. לגבי תקנות אחרות רציתי להעיר, וממש בתמצות אעיר כמה הערות. הנושא של צווארי הבקבוק, המנגנונים ונושא בחינת המשמעויות, הלכה למעשה של הרחבת התבחינים זה חלק מהסיבה שאנו חושבים שנכון שכאן תהיה הוראת שעה. יש עבודת מטה רק למשל בנושא- - - שהחלה וטרם הסתיימה. גם לגבי הערות שהועלו – זה לפרוטוקול.

לגבי תקנה 5 ספציפית, 5 – לגבי ב אין עמדה – אבל א - רוצה להסב תשומת הלב, להצטרף לשיח שהיה פה ולציין, וגם אם יופעל שיקול דעת ולא יועמדו לדין אנשים, זה לא כמו לומר שאדם פועל כדין. הנוסח של התקנה כרגע יוצר ודאי לגבי מתנדבים – וזה הנושא שמטריד אותנו, לגבי המתנדבים ספק אם מותר להם להתנדב ולסייע ולהגיע לבית כנסת. אני חילוני, אבל מתנדב לסייע בזה. זה לכאורה מערך לאספקת אבטחה שלא בתמורה. ואם המטרה של התקנה הזו הייתה למנוע משהו אחר, אולי כדאי לחדד את הנוסח.

אוסיף לגבי שעת חירום להבדיל משגרה, בשעת חירום יש צורך למצוא דרכים לשפר את רמת האבטחה במתקנים שונים שנסמכים על מערך אבטחה מסודר ומלא שכיום המתקנים האלה סובלים ממחסור משמעותי במאבטחים מוסמכים מאחר שאלה גויסו. יש לי חשש שהתקנה הזו תמנע את האפשרות להסתייע במתנדבים גם בדבר הזה. לכן הבקשה שלנו זה לדייק את הנוסח הזה גם בשגרה וגם בחירום.

לכן אני חושבת, שצריך לעשות פה הבחנה בין בתמורה ושלא בתמורה. בתמורה – ודאי בשגרה לא צריך להיות שימוש בנשק פרטי במשטרה שלא לשמה. לגבי התנדבות, אני חושבת שאפשר – לא רואה את הקושי הממשי שמתנדבים יסייעו באבטחה. זה לא הופך אותם למאבטחים מוסמכים, לא נותן להם סמכויות אבל לפחות לא ימנע התארגנויות פרטניות בנושא הזה ולא ישאיר אותנו במצב שבו סומכים על זה.

חלק מהקושי זה הגדרה של שירותי אבטחה. מה זה מערך לאספקת אבטחה? מונח מאוד רחב. שומר – אין לזה הגדרה בשום חקיקה שמצאתי, אך לא חיפשתי הרבה, ומאבטח – החקיקות שמצאתי זה רק לגבי מאבטח מוסמך. אז יש פה מישמש שנכון לדייק אותו שלא נמנע את מה שנכון לאפשר, ונמנע את מה שלא נכון לאפשר.
היו"ר צביקה פוגל
בבקשה.
לימור ארזני
הנושא של אבטחה נקבע פה בתקנות לא סתם. מאבטח שאנו נותנים לו רשיון כמאבטח עובר הכשרה אחרת מאשר בעל רשיון פרטי. הוא נבדק במבחן כשירות נפשית נוסף על ידי מכוני האבחון. ניתנות לו גם סמכויות כאלה ואחרות מטעם משטרת ישראל. לכן מה שהציג פה העו"ד הנכבד, אומר שמעמידים הם בבית הכנסת בפתח אדם שלא הוכשר. לא נבדקה היכולת שלו להגן על הציבור, וגם מצב כשירותו הנפשית להגן על הציבור. יש הבדל בין אדם שנושא נשק להגנתו העצמית לאדם שצריך להגן על הציבור ויכולת העמידה שלו בלחצים כאלה ואחרים. לכן הסעיף הזה בא לתקן ולהבהיר – אדם שנושא נשק פרטי לא יכול להשתמש בו לצורכי אבטחה מכל הטעמים שמניתי כרגע, שלו ושל סביבתו הקרובה.
בני סלומון
אם בא להתפלל בבית הכנסת וקורה אירוע, ייתן מענה אבל לא יזמינו אותו וישלמו לו, כי לזה יש רשיון ארגוני.
היו"ר צביקה פוגל
המקרה הזה אנו חיים אותו ביום-יום. כשאבא תורן הולך ללוות את האוטובוס של הילדים שלו בטיול שנתי הוא מאבטח בהתנדבות.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
והוא חלק ממערך אבטחה בהתנדבות. אני רוצה לחדד – בסופו של דבר יש הבדל בין מה שגוף רשמי פועל למה שגוף לא רשמי פועל. כלומר זה שהורים מתארגנים ואומרים, מי ילך עם נשק לטיול של הילדים והלך לטיול כהורה מלווה ובעת בעיה – ייתן מענה להגן על עצמו ועל סביבתו - בסדר. לא מדויק. כי בסופו של דבר, כך חשבנו – משרד החינוך והמורה ובית הספר בונה על זה ובית הספר אסור לו לעבור על החוק וגם לא למשרד החינוך, ואם הוא בונה על זה גם בעצימת עין, יום אחד יקום, ולפעמים קם היועץ המשפטי או המנהל שיגיד: לא רוצה לקחת על זה אחריות ושאתבע על זה, ועם כל הכבוד לזה שישראל אמר בוועדה שזה בסדר – אני לא יכול על בסיס זה לאשר טיול. אנו לא יכולים לעבוד עם הסמוך הזה. אנו יודעים שזה עובד.
בני סלומון
לא עובדים עם הסמוך הזה. זה לא נוגע לתקנות האלה לחלוטין. זה נוגע לחוקים אחרים לחלוטין שאני שבמסגרתם חטיבת האבטחה שאני פועל מטעמה, מנחה את כל התחומים שדיברת עליהם, אם זה בתי ספר ואם זה בתי חולים ואם זה כל המוסדות האחרים שמוסדרים בחוק הסדרת הביטחון, בחוק הסמכויות לשמירה על ביטחון הציבור, בתקנות של איך אנו מנחים את משרד החינוך בטיולים ובבתי ספר שזה בהחלטות ממשלה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
כשאתה אומר לבית ספר: אני מאשר את הטיול הזה אם יהיו על האוטובוס שני נושאי נשק?
בני סלומון
זה לא עובד כך. לטיולים של בתי ספר בדוגמה שנתת – הם צריכים להציב על הטיול, כמובן בהתאם למתווה הטיול, חייבים להציב מאבטח שנקרא – יש לו תעודת מלווה טיולים מוסמך מטעם חברת אבטחה והוא מוכשר לליווי טיולים, מוכשר לדעת את הטווחים היותר ארוכים, בטיולים במדבר יישא נשק ארוך ויידע לתפעל אותו, בטיולים בירושלים הוא יישא נשק קצר. כל הדברים האלה מוסדרים ולא נוגעים לתקנות האלה בכלל.
היו"ר צביקה פוגל
לא באנו לפתור עכשיו את כל בעיות הסמכות והתקנות. אנחנו עוסקים במשהו מאוד ספציפי. נתמקד בו. ההערות נרשמו. בבקשה.
אריאלה סגל
שמענו פה מכמה בעלי תפקידים עמדות שונות לגבי משמעות הסעיף הזה - שמענו מראש החטיבה שזה הפרת התקנה ושמענו מהמשטרה שזה לא, ושלא יאכפו או לא יסדירו.
בני סלומון
אנו מדברים על אותו דבר, כי היא דיברה, אם גבאי בית הכנסת למשל לוקח שומר בשכר, שזה לא ייתכן ושנינו אומרים בדיוק אותו דבר, שאם המתפללים וחלקם רוצים להגיע לבית כנסת או הגבאי מבקש מהם: תגיעו לבית כנסת חמושים כי המצב חמור ואנו רוצים שבחוץ יהיה אדם וייתן מענה לנו ולמתפללים, אין לנו בעיה עם זה וגם משרד לבט"פ.
אריאלה סגל
לא בטוחה מהבעת הפנים אם אין בעיה עם זה.
בני סלומון
הנושא זה אם הם מאבטחים בנשק פרטי נותנים שירותי אבטחה.
אריאלה סגל
לכן אני שואלת, השאלה – למה המילים שלא בתמורה? אולי פה הסוגיה. כולם פה מבינים את מערך האבטחה בתשלום המסודר. התקנה מוסיפה- -
בני סלומון
יעבור חוק שירותי אבטחה שיסדיר את כל הנושא הזה והכול יהיה ברור ושחור על גבי לבן.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אי אפשר. אני אתעקש על זה.
היו"ר צביקה פוגל
הסעיף הזה מבחינתי נשאר כמו שהוא.
מירי פרנקל-שור
אז אנחנו נשארים עם סוגית המתנדבים - מערך או שלא בתמורה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
הגבאי של בית הכנסת ששולח שיבוץ, מי נמצא באיזו שעה ליד בית הכנסת - האנשים שבאים אליו עוברים על החוק. מי שמסודר עוברים על החוק.
בר כהן לוי
התקנות האלה מאושרות כהוראת שעה לשנה בין היתר כי אנו עדיין בוחנים ומטייבים את הדברים אבל הכוונה פה לא הייתה רק להעביר את התקנות האלה רק לצורך המלחמתי העכשווי שאנו נמצאים בו.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
זה לא קשור למלחמתי. מתחזק במלחמתי.
בר כהן לוי
באתי להשיב לשרונה ממשרד הבריאות – אני מציעה שככל שיש למשרדים קושי מול התקנות, יפנו אלינו ונראה אם יש צורך לשנות את הדברים.
אריאלה סגל
אבל חברי הכנסת העירו על חוסר בהירות שלהם.
בר כהן לוי
ננסה להבהיר את הדברים אבל אנו מבקשים שהתקנות האלה יהיו הוראת שעה בנוסח שאנו מגישים אותם. אנו נכונים תמיד לתת מענה לכל משרד ממשלתי שפונה אלינו ומציף קשיים חדשים. כל השבת דיברנו עם גופי ביטחון שונים ומנסים לתת מענה לכולם אבל אנו לא יכולים במסגרת התקנות האלה כל תקנה לייחד אותה למשרד ספציפי או לגוף ספציפי.

לגבי ההערה של פורום קהלת, לימור הסבירה את הרעיון המסדר. היה פה גם יישור קו מבחינת בני. אנו לא נכנסים כרגע והייתה פה אמירה ברורה, אם עומד בחוץ או בפנים, הכוונה אם מתפללים מבית הכנסת שבאים לצורך הגנה עצמית. לא מדובר בתשלום.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
תשלום ודאי ואין על זה ויכוח. אני מבין את החשש – אתה כותב: שלא בתמורה, אדם אומר שמתנדב, וזה בעיה של קשיי הוכחה. אני מציע שאת קשיי ההוכחה של העבריין שמחזיק חיילי ארגון פשע כדי שישמרו עליו עם הנשק האישי שהוציאו לפי תבחין א או ב, שתעבירו למחלקת הפשעים החמורים ובמסגרת תנאי הרשיון שמה שאסור עליי לעשות שזה הסעיף פה – את האכיפה לחוק, כשיהיה לכם חשש, תכתבו בתמורה ובתנאי רשיון ואדע שאם אני הולך ובשכונה שלי מתארגן בין בשעת חירום, בין לא בשעת חירום, ללכת ליד בית הכנסת, ללוות ילדים שהולכים לבד, ומתארגן על זה מערך שהוא בסדר, לא עברייני – שלא תהפכו אותי עבריין אף לא ברמת התבחין, וברמת האכיפה תטפלו בזה ברמת האכיפה ותוסיפו גם עבירה פלילית, תעשו חזקת תמורה בסעיף האחר.
היו"ר צביקה פוגל
בר וישראל, מה שאני ממליץ בסעיף הזה, אנו רוצים להבליט את הרצון שלנו למנוע מבעל נשק פרטי, לתת שירותי אבטחה בתמורה. תמחקו את שלא בתמורה ותשאירו את הסעיף הזה כדי שיהיה ברור שאנו לא רוצים לתת לאף אחד שיש לו נשק פרטי לעסוק באבטחה שבתמורה.
בר כהן לוי
מבינה את מה שהיו"ר מציע אבל מעלה חשש - ברגע שנמחוק את בלא תמורה, ניצוק פה – ואני לא מביעה דעה אלא רק מציינת מצב עובדתי – קבוצות של חמושים שיחליטו שעושים אבטחה בתמורה, להוציא כיתות מוסדרות ודברים אחרים אבל יכולות להיות לזה השלכות מרחיקות לכת.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
מאיזה תרחיש את חוששת?
בר כהן לוי
מצב שיחליטו בכל עיר, להקים קבוצות למשל- -
בני סלומון
היום בהמון ערים אומרים אנו רוצים להקים קבוצות הגנה חמושות שיסתובבו וזה יוצר מצב – עם אנשים שנושאים נשק – וזה רע כי במדינת ישראל יש רק גוף אחד שאוכף לפי סעיף 3 לפקודת המשטרה, רק אנחנו מוסמכים וזה יוצר גופים ויז'ילנטיים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
הרעיון הוא לא ליצור גופים כאלה, אבל אתה יכול לחשוש ממצב של תשלום, שזה מייצר לך בעיה של מול ארגוני פשע והכול. כשאדם אומר: אני רוצה שכל פעם שהילדים שלי בגן הולכים לסיור לגן שעשועים, יהיה הורה אחד עם נשק לידם. הוא מתנדב ומותר לו. אתה אומר שזה ויז'ילנטי?
בני סלומון
כשהעירייה רוצה להקים דבר כזה, זה ויז'ילנטי.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
תאכוף על העירייה.
בני סלומון
יש מענה מבצעי. אנו נותנים מענה מבצעי של הקמת כיתות כוננות בכל הערים האלה ומסתובבים עם נשק ארוך תחת פיקוח משטרתי. אי אפשר שכל אחד ירצה להתארגן.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
זה בסדר גמור. אם אני נושא נשק כדת וכדין, עומד בכל התבחינים, ואני אומר: אני רוצה לדעת שברחוב שלי, שלמשטרה יש דברים יותר חשובים אבל אני לתחושת הביטחון שלי רוצה ללכת ברחוב, מותר לי. זה לא אסור לי. בשנייה שייצרתי טבלה שאני רוצה – יש חמישה אנשים עם נשק ברחוב או בישוב, יהודה ושומרון שהדבר הזה קיים כי בתוך ישוב זכאי ואני ברשימת השמירה משבץ רק בעלי נשקים – אני עבריין. לא רוצה לשים את האדם במצב עבריין.
בני סלומון
התבחינים הפרטיים לא נועדו להקמת רשימות שמירה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
ישוב זכאי זה כדי שאוכל לשמור על הישוב שלי.
היו"ר צביקה פוגל
אני מבין את הצורך ואת ההתלהבות, ואני רוצה שנזכור שאנו נמצאים בתקופה מאוד מסוים. אני כן רוצה לאפשר לאנשים להתנדב ולתת לקהילה את תחושת הביטחון שלה ולא לכפות עליה כל הזמן תקנות שאני לא עומד בהן. לכן אמרנו מראש שאנו מדברים בשפה מאוד ברורה. אנו בתקופה מסוימת, באירועים מסוימים ולכן מגבילים את הכול לכל זמן שבעורף מוגד מצב מיוחד. אחר כך נלך לאיזה הגדרות שאתה רוצה אבל נכון לרגע זה אל תעצור אותי ואת ההורים האחרים בישוב שלי להתאגד לבעלי נשק פרטי ולשמור על הילדים שלנו שעושים תחרות נינג'ה וזה לא קשור לכיתת הכוננות.
עמוס גולן
יש לזה פתרון – ברגע שאדם נושא נשק כי זכותו להגן על עצמו והוא רואה שנעשה מעשה פשע או סיכון של מישהו אחר, הוא רשאי וחייב להתערב.
היו"ר צביקה פוגל
לא. עזוב.
עמוס גולן
אתם משנים את החוק.
היו"ר צביקה פוגל
אנחנו לא משנים.
עמוס גולן
כתוב: נושא אקדח רשאי להגן על עצמו או להגן על חיי אחרים.
היו"ר צביקה פוגל
לא כשהוא רואה פשע.
עמוס גולן
השוטרים יגדירו לך מה מותר. אם הוא הולך ברחוב שלו חמוש ורואה סכנת חיים – חובתו להתערב.
היו"ר צביקה פוגל
ברור. לא על זה מדובר.
בר כהן לוי
נרצה לנסות להציע שני עקרונות. לא ניסחנו את זה עדיין ברמת נוסח ודאי אבל גם לדבר על מצב מיוחד בעורף ואז אנו מתחברים ל-14, שמדברת על תוקף התקנות האלה, וגם נחריג משם את הגופים הביטחוניים ואת הגופים שמונחים היום על ידי משרת ישראל.
היו"ר צביקה פוגל
יפה מאוד. סעיף 6, בבקשה.
גלעד נווה
תבחין מקום עבודה או לימודים- מתן רישיון או תעודת הרשאה. מי שהגיש בקשה לקבלת רישיון פרטי על סמך תבחין בפרט 2 לתוספת, לא תסורב בקשתו אם הוכח עמידה בתנאי הסף ובתנאי התבחין האמור, אלא אם כן הוא נושא תעודת הרשאה שניתנה על ידי בעל רשיון מיוחד לפי סעיף מסעיפים 9-10ב לחוק ושאינה מוגבלת במקום או בזמן.
היו"ר צביקה פוגל
הערות לסעיף?
בר כהן לוי
הסעיף הזה בא להבהיר שאם אני זכאית לקבל רשיון לנשק פרטי מתוקף תבחין 2 לתוספת שמדבר על עבודה במקום זכאי או לימודים, פקיד הרשות לא יוכל לסרב לבקשתי אם יש לי האפשרות לקבל גם תעודת הרשאה, כלומר זה משאיר לי את הבחירה האם אני רוצה לקבל תעודת הרשאה או רשיון פרטי. אוכל לקבל גם וגם במצב שתעודת ההרשאה שניתנה לי על ידי בעל הרשיון המיוחד תהיה מוגבלת בזמן ובמקום. כלומר אם אומר לי: את מקבלת רק במקום עבודה בשעות 8 עד 16:00 ואז את מפקידה את הנשק – אז אוכל גם לקבל רשיון פרטי. זה נועד למנוע את אי הבהירות כדי לומר: אפשר גם רשיון פרטי.
היו"ר צביקה פוגל
יפה. ברור.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
ניסוח הסעיף הזה משונה.
מירי פרנקל-שור
מסכימה עם חבר הכנסת רוטמן.
ישראל אבישר
אנו חודשים ארוכים מנסים לנסח ניסוח שיבהיר את העיקרון.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
יש לי הצעה לניסוח. אתה אומר שמי שהגיש בקשה לקבלת רשיון פרטי בשל עמידה בתבחין בפרט 2 לתוספת אבל הוא נושא תעודת הרשאה לפי סעיפים 9-10 לחוק שאינה מוגבלת במקום או בזמן, רשאי לסרב לבקשתו.
בר כהן לוי
נכון. ניסינו לנסח זאת בצורה פוזיטיבית כדי שלא תהיה הטעיה ויחשבו שהוא צריך להוכיח את הזכאות שלו להגיש לפי התקנה. אנו בחפץ לב נשמע כל תיקון לנוסח.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
שלא תהיה פה שלילה כפולה ובלבול.
ישראל אבישר
ובעיקר הוא מבטא שינוי ביחס למצב הקיים, כי אם אתה מגיש בתבחין עיסוק הארגון שבו אתה עובד מורשה – קצת מורכב. אנו מסללנו אותו למסלול הארגוני בלבד, ולא אפשרנו לו להיכנס למסלול הפרטי. פה אנו עושים שינוי מהותי.
היו"ר צביקה פוגל
תודה. בבקשה, יאסר ג'דבאן.
יאסר ג'דבאן
ימים קשים עוברים עלינו. שמעתי את כל מה שהיה בדיון בוועדה, ישוב זכאי ולא זכאי. שתי הערות: ראשית, תנאי סף לטובת כיתות כוננות בישובים. הופתעתי, שתנאי סף לכיתת כוננות, מי שיש לו עבירת תנועה לא יכול לקבל נשק ולהגן. למשל, אתה מכיר אותי היטב – אומרים לי: בגלל עבירות תנועה אתה לא יכול לקבל נשק. מי כמוך יודעים, בעת אירוע אנו הראשונים שנגיע לאירוע. כסרע סמיע, זה ישוב ליד כפר ורדים בצפון ויש עוד כמה ראשי רשויות כאלה. לא ייתכן לקשור עבירות תנועה להגנה על הישוב. זה בעניין כיתות הכוננות.

בקשר להגשת בקשות למה שדיברתם בתקנות – ראשית, דתיים עם פטור צבאי, מה קורה, צעירים ולא צעירים שמקבלים פטור צבאי, אם זה בכיתת כוננות או אקדח. כלומר דרוזי צעיר מקבל פטור בגלל דת, כמו כל חרדי ודתי. מה הסטטוס של איש דת שמקבל פטור צבאי?
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
לפי ישוב מוכר.
יאסר ג'דבאן
הדבר האחרון, בנושא עתידים ועתודה. למשל, בחור מסיים י"ב, צעיר הולך לאוניברסיטה, יש כמה אקדמאיים שלומדים באוניברסיטת אריאל, יש שלומדים חמש ושבע שנים. לדעתי צריך גם לחשוב על עתודאים ועתידים שאמורים ללמוד לפני הצבא, שנה ראשונה שלהם בלימודים אחרי שעשו טירונות - לאפשר להם הגנה עצמית.
היו"ר צביקה פוגל
תודה. הערה מצוינת. רושם לפניי. ניפגש בשמחות.
מירי פרנקל-שור
בר, אני רוצה להקריא את הסעיף.

מי שהגיש בקשה לקבלת רשיון פרטי על סמך התבחין בפרט 2 לתוספת והוא נושא תעודת הרשאה שניתנה לו על ידי בעל רשיון מיוחד לפי סעיף מהסעיפים 9 עד 10 ב לחוק ושאינה מוגבלת למקום או לזמן מסוים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
רשאי לסרב.
מירי פרנקל-שור
בסדר? האם כשיש לך בקשה לשאת נשק פרטי גם אם מקבל תעודת הרשאה – תסורב או רשאי לסרב?
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
תעשו רשאי.
מירי פרנקל-שור
רשאי לסרב לבקשתו גם אם הוכח עמידה בתנאי הסף ובתנאי התבחין.
ישראל אבישר
סבבה.
בר כהן לוי
אבקש להסתכל אחר כך בסעיף.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
הכוונה מוסכמת.
בר כהן לוי
נכון.
חגית לרנאו
אני מנסה להבין את הביטוי "לא תסורב בקשתו". למה לנקוט לשון כה קטגורית? לא מצליחה להבין.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
הקראנו עכשיו נוסח אחר. הרעיון הוא שאם יש אדם שמחזיק תעודת הרשאה מכוח מקום עבודתו ומקום עבודתו מלבד היותו מקום שרשאי להנפיק תעודת הרשאה גם מקום מסוכן, רשאי להגיש לפי התבחין ולא לפי תעודת ההרשאה, ויסרבו לו על בסיס זה רק אם תעודת ההרשאה בלתי מוגבלת במקום או בזמן ואז יגידו לו: אתה בכלל לא צריך לעבוד דרך התבחין כי תקבל מכוח זה, וכל מקום אחר יתייחסו אליו כאדם רגיל.
היו"ר צביקה פוגל
סעיף 7.
גלעד נווה
הגבלת כמות רישיונות, כלי ירייה ותחמושת. בעל רישיון פרטי לפי תקנות אלה יהיה רשאי לשאת או להחזיק, לפי העניין, רישיונות, כלי ירייה ותחמושת מסוג ובכמות כמפורט בהוראות שלהלן: (1) ברישיון פרטי שניתן בשל עמידה בתבחין מבין התבחינים שבפרטים 1 עד 12 לתוספת – כלי ירייה אחד מסוג אקדח ותחמושת כפי שיקבע פקיד הרישוי ברשיון; (2) לא יינתן יותר מרישיון פרטי אחד למבקש רישיון לפי התבחינים שבפרטים 1 עד 12 לתוספת, גם אם מתקיימים במבקש הרישיון כמה תבחינים; (3) ברישיון פרטי שניתן בשל עמידה בתבחין מבין התבחינים שבפרטים 13 עד 16 לתוספת – סוג כלי ירייה וכמות כלי ירייה ותחמושת כפי שיקבע פקיד הרישוי ברשיון; (4) לא יינתנו יותר משני רישיונות פרטיים לכלי ירייה המשמשים לירי אולימפי למבקש רישיון לפי התבחין הקבוע בפרט 12 לתוספת; (5) לא יינתנו יותר מארבעה רישיונות פרטיים למבקש רישיון לפי התבחינים שבכלל הפרטים בתוספת, גם אם התקיימו בו מספר תבחינים; (6) אישור שניתן לפי תקנה 12, לא יימנה במכסת הרשיונות הפרטיים האמורה בתקנה זו.
ישראל אבישר
אנו רוצים להסביר את הרציונל. הרעיון להגבלת כלים לסך הכול מצטבר עד ארבעה כלים יש בו רציונל ברור מאוד – התפיסה המשותפת שלנו ושל משטרת ישראל, רשיון ארגוני, קרי מחמישה כלים ומעלה, ורשיון ארגוני מבחינתנו, יש שתי קטגוריות – 5 עד 19, ו-20 ומעלה על פי חוק רשיון עסקים וכו'. רשיון ארגוני בתפיסה של חמישה כלים ומעלה מחייב רישוי עסקים קרי משטרת ישראל, קצין הרישוי או שוטר הרישוי מגיע לבית העסק, בודק את תן התקן ואת המיגון וכו', ולכן אמרנו: בסופו של דבר, אדם פרטי כיוון שאין לנו שום כוונה לייצר מצב שהמשטרה מגיעה אליו עם תקן מיגון ובדיקה איטית וכו' יוכל להחזיק במצטבר עד 4 כלים. זה נכון גם בניהול סיכונים בהיבט של בטיחות, בהיבט של פריצה לבית וכו'. לכן ייצרנו מצב שאדם פרטי במצטבר עד 4 כלים. ההוראה תקפה לגבי הרשיונות החדשים. היום במדינת ישראל יש לא מעט אנשים שמחזיקים מעל 4 כלים. אנו לא הולכים אחורה. אנו יודעים על מאות.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
יש הרבה אנשים שמחזיקים כלי נשק לא ברשיון.
ישראל אבישר
5 ומעלה זה רישוי ארגוני, מחייב תו תקן וביקורת משטרה כי אין לנו שום כוונה לעסוק ברישוי הפרטי, שם חצינו את הנושא וזה הרציונל.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
זה הרציונל רק של המגבלה על ה-4, אבל אני מנסה להבין, ירי אולימפי זה 2.
ישראל אבישר
אז אנחנו נדבר על זה בתבחין ספורטאי בהמשך.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
כתבתם את זה פה.
ישראל אבישר
זה לא היה חייב להיות פה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אנו יודעים שיכול להיות מצב שאדם מחזיק שניים: אחד מכוח היותו כעובד כמאבטח וגם גר בישוב מוכר. מה אתה עושה איתו? איפה הארגוני?
ישראל אבישר
אין בעיה. הארגוני לא נספר, עסקינן ברישוי פרטי בלבד, ובסופו של דבר המצטבר של ארבעה כלים נותן מענה למצבים הסבירים. ניתחנו את זה לעומק.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
הצייד לא מחזיק כמה סוגים?
ישראל אבישר
יכול להחזיק.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
יכולים לתת לו 4 מכוח הצייד.
ישראל אבישר
זה לא משנה. בסופו של דבר התקרה של 4 היא תקרת ברזל שאנו מתעקשים עליה מהסיבה שציינתי – ניהול סיכונים, מניעת זליגה, מניעת חובת רישוי משטרתי כי לא נכון לעשות זאת לאדם הפרטי.
עמית הלוי (הליכוד)
ההצעה שהציע פה חבר הכנסת לשעבר יגאל ביבי על רשיון אחד, נאמר אני ואשתו שלשנינו יש רשיון על אקדח, למה שלא יהיה אקדח אחד בכספת שיהיה רשום על שני אנשים, כי במקרה הזה כשאנו יוצאים למילואים, ומקבלים נשק, שהאקדח יוכל להיות לשניהם?
ישראל אבישר
אנו מסתייגים מזה לחלוטין. יש חובת האחריות האישית על הכלי. ברגע שזה מתחלק בין שניים זה יוצר אין סוף מצבים שכולנו כבוגרים מבינים אותם, כי בסופו של דבר ברגע שאתה נושא באחריות לכלי עם מספר מסוים, האחריות שלך היא מקצה לקצה. כשאותו כלי מתחלק לשני אנשים, זה לא עושה סדר.
עמית הלוי (הליכוד)
רק בני זוג. מה יכול לקרות?
לימור ארזני
אולי תשאיר את הכספת פתוחה. אם הילד יפתח את הכספת ויירה בעצמו? יתחיל הוויכוח של מי השאיר את הכספת פתוחה? בואו נמנע את זה, ויש אחריות אישית שלך על הכספת ואתה משאיר אותה סגורה ואתה אחראי לתקינות הכלי ולא אשתי שכחה לעשות תקינות ולא אשתי לא בדקה את הנשק. יש פה חלוקה לא הגיונית.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
יש להבדיל פה בין שני דברים – אחד, מי שאחראי על כלי הנשק, לבין מי רשאי לשאת ולהחזיק אותו. אפשר לחשוב על זה גם במוגבל מצב מיוחד בעורף אבל בהחלט עלול להיווצר מצב, שכרגע מי שיצא למילואים ומשאיר את האקדח בבית, אסור לו לכאורה לתת לאשתו את קוד הכספת, זה הזיה. אסור לו כי בשנייה שהיא נוגעת באקדח הוא עבריין. אפשר להגדיר זאת למצב מיוחד בעורף אבל זו מציאות- -
ישראל אבישר
אם לצורך העניין רעייתך נושאת כלי ירייה ברשיון – יש לזה פתרון. אם לא נושאת כלי ירייה ברשיון ממילא אתה לא מצפה שתיגש לכלי כי זה סכנה, שימוש בכלי ללא הכשרה וכשירות.
עמית הלוי (הליכוד)
אני מדבר על אדם שעשה רשיון רק רוכשים כלי אחד כי בשוטף נשים – 2%, 3% נושאים. זה לא סתם ככה. זה קורה גם עכשיו, עשרות גברים השאירו את האקדחים אצל הנשים למקרה חירום ולמקרה גרוע.
היו"ר צביקה פוגל
אני רוצה להתקדם – רציתי להעלות את האגודה לזכויות האזרח אבל הם לא בזום. בבקשה.
רועי הראל
שלום, אני רמ"ד מיוחדים, מפקדת קצין חי"ר וצנחנים ראשי. שאלה שנשאלתי לגבי כמות הכלים: יש כל מיני קצינים בכירים ואנשים שיש להם כמות כלים מעברם. השאלה אם זה מעכשיו והלאה או רטרואקטיבית?
ישראל אבישר
יחול להסדרת התקנות ומעלה. לצערנו יש היום רבים היום שמחזיקים מעל. לא ניגע בזה. במצב הקיים אנשים, אזרחים שמחזיקים כחוק 6 ו-7 כלים זה דבר שקיים לצערנו. לא ניגע בזה. ההנחיה חלה לגבי מתן רשיונות חדשים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
בתבחינים הקודמים המגבלה הזו לא הייתה קיימת?
ישראל אבישר
בסעיף 5 בתבחינים של 2018 יש אמירה ברורה: ככלל, אדם יישא כלי ירייה אחד ברשיון למעט מצבים שמצא ראש האגף סיבות. יש ניסוח. כלומר כבר אז הייתה מגבלה. היא בפועל לא יושמה כמדיניות.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אני מציע ואציע ליושב-ראש הוועדה – שאקבל את שיקול דעתו בעניין לגמרי – שגם פה, סעיף 5 שאומר – אתה יצרת פה – אני לא מדבר על הוראת המעבר. גם עד היום הכלל היה – אני מחזיק נשק ברשיון כבר הרבה זמן. לו הייתי מבקש לקחת עוד כלי נשק, התשובה הראשונית שהייתי מקבל הייתה לא. אם הייתי משכנע שאני צריך יותר, אולי הייתי מצליח לשכנע את ישראל, והיה נותן לי, כן או לא. הוא היה יכול להחליט – מתאים שלאדם הזה בגלל רשיון כזה או כזה יקבל יותר מכלי נשק אחד או שניים או שלושה או ארבעה וכך אנשים נושאים שישה או שבעה. זה היה בשיקול דעת. עשיו אתם רוצים לקבוע כלל קטגורי שמגביל את שיקול הדעת של ישראל, שאומר לו: אתה לא יכול לתת יותר מאחד על רשיון של 1 עד 12 גם אתה מאוד רוצה ומשתכנע שיש צורך.
ישראל אבישר
אין סיבה. להגנה עצמית יש סיבה יותר מכלי אחד?
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
כן. אומר לך מה הסיבה. בישוב המגורים שלי, כשאני יוצא מהישוב, מסתובב בדרכים, אני צריך אקדח פשוט וקל לנשיאה, אבל כשאני בישוב, ויש מצב לחדירה, אני צריך את האקדח היותר גדול. אני לא יכול להסתובב איתו כל היום. אני יכול להחזיק בשתי כספות בגלל ישוב זכאי. זה כבד ומסורבל, ולא יכול לשאת. כנ"ל אישה. להגן על הבית זה כלי נשק אחד. להסתובב – כלי נשק קטן יותר. אולי אצליח לשכנע אותך. עכשיו נעלת את זה קטגורית. כנ"ל לגבי ארבעה רשיונות לאחרים, לא יותר, לא פחות. אתה רוצה לקבוע את ככלל קטגורית - תוסיף את זה ככלל. תן את הסעיף שמאפשר בשיקול דעת יותר לכל אחד מהדברים האלה, שיקול הדעת לישראל.
ישראל אבישר
זה הסדרה לדורות.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
כלי שמגן על הבית, שיושב בכספת ובשעת חירום מסתובבים איתו זה משהו אחד. כלי שאדם נושא עליו כל הזמן ודאי כשאתה רוצה להרחיב לנשים, אתה רוצה שיהיה לה אחד קטן שנכנס לארנק בחוץ, ובבית שיהיה לה משהו יותר גדול עם יותר הכוונת הטלסקופית.
איציק צ'יפרוט
ככלל, אני מסכים עם חבר הכנסת רוטמן ודעתי תמיד – בחרתי לא להתייחס לזה כרגע בגלל דחיפות הדיון אבל אני חושב שצריך להיות יותר מרשיון אחד לאדם אחד, גם להגנה עצמית. אני מקבל את ההערה לגבי ארבעה כלים לאדם, רק הייתי רוצה להשוות את זה גם ליורים הספורטיביים, לא להגביל אותם לשניים אלא לארבעה, אם אנו חיים בשלום עם ארבעה כלים. יושב פה נציג צה"ל הצנוע אבל הוא אלוף ישראל בירי מעשי ויכול לפרט טוב ממני למה יש צורך בארבעה כלים מאחר שיורה מתחרה במספר קטגורית, ויש תחרויות מסוימות שמחזיק אקדח גיבוי כי אם נוסע למשל ליוון לייצג אותנו, והאקדח שלו ייכשל בתחרות יש לו אקדח גיבוי זהה אחד לאחד ואיתו הוא מתחרה. גם אם ניתן לו ארבעה כלים, אנו עדיין מגבילים אותו לשתי קטגוריות מתוך שש אפשרויות שאיכשהו נחיה עם זה בשלום בגלל המגבלה.
היו"ר צביקה פוגל
אני מאוד בעד הגישה שהביע חבר הכנסת רוטמן על להשאיר חלק מהנושאים לשיקול דעת ראש האגף. אני חושב שזה נכון, אבל בשאר המקומות להגביל, כי זה ששמחה ואיציק מסתכלים עליהם במראה, ורואים נורמטיביים, זה בסדר גמור, אבל יש אנשים שינצלו את הפרצה הזו להחזיק יותר מנשק אחד ואני לא רוצה שינצלו את הפרצה הזאת, ואני לא רוצה שכל מיני עבריינים יחזיקו יותר מנשק אחד בבית.
קרן דהרי
אולי כדאי לגדר מי יכול לבקש? כי אני מניחה שכל אחד יוכל עכשיו לבקש ולהעמיס על האגף.
איציק צ'יפרוט
זה אנשים מאוד ספציפיים שעוברים את בדיקות המשטרה ומשרד הבריאות. זה לא כל אחד או כל עבריין. אני מדבר על הספורטאים.
לימור ארזני
במסגרת מועדון הם יכולים לשאת ולהשתמש בכלים במועדון באיזה סוגים שהם רוצים.
רועי הראל
זה לא ריאלי, אני מדבר בתור מי שיורה הרבה שנים. הייתי בעשרות תחרויות בחו"ל, אני מייצג אני מדבר בתור נציג צה"ל אבל זה העבודה. הייתי ראש מדור צלפים בצה"ל תקופה. זה העבודה שלי המון שנים. אני גם מדריך ירי אזרחי, חי את זה כמעט יותר מרוב האנשים בשולחן. אני מדבר על אנשים נורמטיביים. יורה ירי מעשי עקרונית המיומנות והיכרותו את התחום היא גבוהה לאין שיעור גם מלוחמים בצה"ל. אנו רואים את זה. אנשים שיש להם ארבעה כלים זה לא כל אחד. זה אנשים שמשקיעים רוב זמנם ורוב ממונם בזה. אנשים שמתאמנים בשבוע, מוציאים עשרות אלפי שקלים בשנה אם לא מאות אלפי שקלים בשנה מי שיכול להרשות זאת לעצמו. מדובר ביחידי סגולה. 50, 100 איש במדינה מקסימום.
היו"ר צביקה פוגל
הנקודה ברורה, וגם הגישה שלנו ברורה, שהם מקצוענים ואפשר לסמוך עליהם. אני מנסה לסגור את הפרצות, לגדר את המקומות שיש לגדר, ואת זה נעשה.
בר כהן לוי
רק נרצה את סעיף 4 לפצל לשניים, שלא יינתן יותר משני רשיונות ותכף היו"ר ייתן החלטתו בעניין, וכלי ירייה המשמשים לירי מעשי כשאנו מחלקים את זה – לירי אולימפי זה יהיה שני כלי נשק, ואולי תכף יהיה השינוי, ולגבי ירי מעשי בלבד, יהיה כלי נשק אחד.
ישראל אבישר
בעולם הירי הספורטיבי יש שתי קטגוריות – יש ירי אולימפי, שזה באופן כללי כלי ירייה שאינם מהווים איום למעט שני כלים שהם יותר מטרידים כגון ציד לצלוחיות ו-022, הם יותר קטלניים למי שמכיר את התחום, אבל ככלל עולם הירי האולימפי פחות מאיים ולכן אפשרנו שני כלים. מנגד, עולם הירי המעשי הוא שימוש בכלי ירייה קטלניים לכל דבר ועניין ואפילו שם יש שיפורים. לכן יצרנו הבחנה ברורה. זה לא קשור לירי מעשי. קשור לספורטאי יורה פעיל – בו יש שתי קטגוריות. אולי נפרט את זבה בהמשך כשניגע בתבחינים עצמם אבל כיוון שנשאלנו אנו יוצרים הבחנה ברורה בין ירי אולימפי למעשי. זה שני איומים שונים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אני חושב שתעשו את זה בתבחינים. בי"ת, אני מבין את הרצון לגדר את שיקול הדעת בתקנות באיזושהי רמה. בענף - כל מקרה פרטני וייחודי זה קבוצה קטנה של אנשים.
ישראל אבישר
יש לנו אלף רשיונות של ספורטאים. לא קבוצה קטנה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אדם יכול להיות מקצוען בשלושה כלי ירייה שונים כי הוא גם מומחה לירי ברובים וגם מומחה לירי באקדחים. אתם יוצרים פה מגבלה. יכול לזרום אתכם על מגבלה אם אתם מייצרים פה חריג של שיקול הדעת.
ישראל אבישר
חבל שמיכאל רוהר, יו"ר התאחדות הקליעה לא פה, וביקש להצטרף, אז אם אפשר לצרף אותו. לגבי מענה לספורטאים מיוחדים, הסדרנו מול מיכאל, יו"ר התאחדות הקליעה, ביקשנו 15 ספורטאים בלבל הגבוה ביותר שמתחרים בקטגורית בין לאומיות וכו', ולקבוצה הזאת אמרנו – יינתן מענה הרבה יותר מרחיב – ארבעה כלים בתחום הירי האולימפי וכו' כדי לתת להם גמישות תפעולית בכל מה שנוגע להכנה ותחרויות וכו'. נתנו לזה מענה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
והוא גם גר בישוב זכאי ולא יכול להוציא אקדח. תשאיר שיקול דעת. אתה מתקן תקנות בזמן לחימה. תשאיר שיקול דעת.
ישראל אבישר
אבל אלה תקנות שחשבנו עליהן מראש.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
האם חשבת על הסיטואציה של אותו אדם שמשתמש בשתי תחרויות וצריך נשק רגיל ונשק גיבוי כי הוא בחרות אולימפית ושניהם צריכים להיות מאופסים עליו, וגם גר בישוב זכאי? הגעת לחמישה? לא חשבת על זה. הוא צריך אקדח להגנה עצמית. לא יכול להסתובב עם הנשק האולימפי להגנה עצמית. גם אני לא חשבתי עליו עד עכשיו בדיון.
היו"ר צביקה פוגל
תרשמו זאת לעצמכם ישראל.
ישראל אבישר
יש לנו הצעה לשיפור. בהפסקה הקרובה נתייעץ, ורמזתי פה רמז.
היו"ר צביקה פוגל
אתה תבוא ותגיד לנו בסוף איפה אתה מעדיף שנשאיר שיקול דעת ואיפה לא. איפה שלא – נמחק, ואיפה שכן נשאיר כי בסופו של דבר מי שכרגע יכול להיות המעצור, הבלם, השוער הכי טוב לנו זה ישראל אבישר. ניקח זאת בחשבון. דבי מהאגודה לזכויות האזרח.
דבי גילד-חיו
התכוונתי להתייחס לסעיפים השונים.
היו"ר צביקה פוגל
יכולה להתייחס. לא סיכמנו כלום.
דבי גילד-חיו
אבל אי אפשר לדון על מה היה בסעיף הגיל.
היו"ר צביקה פוגל
ודאי שכן. אנחנו חוזרים לזה אחר כך.
דבי גילד-חיו
אומר כמה דברים כלליים. גם ככה קשה בזום. בכל אופן, רציתי לומר, אנחנו חלק מקואליציית ארגונים, הרבה מאוד שנים עוסקים בנושא הזה של צמצום נשק במרחב הציבורי. כרגע מאוד קשה לקיים את הדיון הזה על רקע האירועים של שבוע שעבר והמלחמה וכל זה. זה מאוד מקשה על דיון ענייני והסתכלות על הנושא בטווח ארוך גם של מה המשמעות של ציוד שלל אנשים בכמויות נשק אדירות, בתחילת הדיון דובר על 300,000, 100,000, מספרים מטורפים של אנשים שעשויים להיות נושאי נשק במרחב הציבורי. ידוע מהרבה מאוד מאמרים במהלך השנים, שיש הרבה השלכות לקיומו של נשק במרחב. נשים גם אם לא ממש נרצחות – שכן, אבל מאוימות על ידי נשק שנמצא, נשק נגנב או משמש פשע, לעבריינות, הרבה מתאבדים באמצעות נשק וזה אמצעי קטלני וכו'. כולנו יודעים. ואפילו בתקופות חירום, עכשיו הוויב, אין אדם במדינה שלא רוצה שעל שולחן המטבח אצלו יהיה נשק. לכולנו זה עבר בראש אולי בשבוע האחרון. השאלה אם זה מה שאנו רוצים שיהיה במציאות הישראלית, שלכל אזרח שני יהיה נשק על השולחן ודווקא בשעת חירום כשיש לחץ, מתח, ויד קלה על ההדק אנו במקום לתת לכוחות מיומנים לטפל במצבים האלה, אנו רוצים שאנשים יטפלו במקרים הכה קשים לטיפול באמצע מרחבים שיש בהם אנשים וילדים וציבור שלם.

לסיום, רוח הדיון היא להרחיב כמה שיותר, למרות ששנים אני נפגשת עם מנהל החטיבה לרישוי בבט"פ. אנחנו בוויכוחים. היום אני מרגישה שהוא הגורם השפוי היחיד שהדגש בחשיבה שלו הוא על מיומנות, הידוק מתן הרשיונות, על הסתכלות על הגנה עצמית ולא שבעלי הנשק אמורים להיות חלופה לפתרון כל בעיות בצבא והמשטרה במדינת ישראל. זו צריכה להיות הרוח שמלווה את הדיונים האלה. תודה.
היו"ר צביקה פוגל
תודה רבה לך, אבל האווירה פה בדיון היא אווירה ברורה של איזון בין הצורך להחזיר לעצמנו את הביטחון האישי והישובי לבין הרצון שהנשק מוענק רק לידיים שראויות לכך. לא שום דבר אחר. זו הרוח שמלווה אותנו.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
מאחר שקיבלתי על עצמי בתחילת ימי הלחימה שמה שקרה לפני שמחת תורה לא קיים, אני נמנע מלעסוק באירוע שהובילו לכך שאנו עם התבחינים האלה רק היום.
היו"ר צביקה פוגל
תודה. בשל בקשתו המיוחדת לישראל, נצא לרבע שעה הפסקה של קפה.


(הישיבה נפסקה בשעה 17:26 ונתחדשה בשעה 17:40.)
היו"ר צביקה פוגל
בסוף אנו צריכים להגיע עם בשורה לעם ישראל והיא אישור התקנות כדי שממחר אפשר יהיה לראות שהן קורות, וישראל, אני מודיע לך שאני בא מחר לבקר אצלך, לראות איך העבודה נעשית ואיך זה מיושם בפועל.
ישראל אבישר
אתייחס לזה כי יש פה דברים שמחייבים הטמעה ומערכות מידע וכו'.
עמית הלוי (הליכוד)
אשמח להצטרף אליך, אדוני היושב-ראש.
עמוס גולן
אם אפשר להתייחס ל-7(1), מוגדר פה כלי ירייה מסוג אקדח, והיום לכל האקדחים יש מערכת תומכת, שהאקדח נכנס בפנים וזה הופך להיות כלי עם 5 נקודות מגע. אפשר להשעין הכתף, את הלחי, את היד. המוצר הזה נמצא בקנייה חופשית, לא מוגדר ככלי נשק בארץ ובעולם. בנוסף יש כלי נשק PCC שנראה כמו כל רובה אחר. הוא 9 מ"מ, אותה מחסנית ואותו כדור, רק הרבה יותר מדויק. הם עושים אותה עבודה. דיברתי עם ישראל בעבר על זה. לא הגענו לעמק השווה. ה-PCC הזה יכול ודאי לחברות שמירה במקום לקנות ציפוי אקדח, יכול להיות כלי שיותר מדויק, בעיניי יותר בטיחותי, ולגורמים מסוימים שאפשר יהיה לתת לזה שימוש. אני לא חושב שכל אזרח צריך לקנות PCC, אבל לפחות חברות שמירה – זה הרבה יותר טוב. זו דעתי. ישראל ואני מדברים על זה. כתוב פה מסוג אקדח. ה-PCC אינו אקדח.
ישראל אבישר
מדובר בתקנות לרישוי פרטי. חברות אבטחה יכולות להגיש בקשה גם לכלים ארוכים. יש לנו תהליך סדור ממשטרת ישראל. הם מאשרים את הצורך ואנו נותנים את הרשיון. גם רשויות. כל הרישוי הארגוני אינו נוגע לתקנות. התקנות עוסקות ברישוי הפרטי בלבד.
עמוס גולן
המטרה הושגה, הוא אישר לחברות אבטחה. תודה רבה וכל הכבוד.
גלעד נווה
7ב, פספסתי בהקראה קודם. ניתן רשיון פרטי כאמור, יקבע פקיד הרישוי את תנאי האחסון של כלי הירי.

8. חידוש רשיון פרטי לאחר ביטול הפקיעה. בוטל רישיון פרטי כאמור בתקנה 4 או מכל סיבה אחרת, או שבעל הרישיון הגיש בקשה לחידושו לאחר שפג תוקף הרשיון, תיחשב בקשתו כבקשה לרישיון חדש.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
על הנושא של שיקול דעת ל-7 קיבלנו תשובה? על המספרים.
ישראל אבישר
כל מה שנוגע לשינויים – גם התכתבתי עם השר ומוסכם דבר פשוט – כיוון שהשארנו אצלו דברים מסוימים, ככל שנרצה לעשות שינויים אחרים, נרכז את זה, נעשה איתו התייעצות קצרה ונשיג את זה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
בסדר.
היו"ר צביקה פוגל
הערות לסעיף 8?
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
תקנה 4 אנו אומרים שאם בוטל רשיון פרטי כאמור בתקנה 4 מכל סיבה אחרת או פג תוקף, תיחשב בקשתו כבקשה לרשיון חדש. למה? אסביר למשל למה. נניח שאדם מחזיק רשיון נשק על בסיס ישוב זכאי, ופספס את הסמ"ס, היה בקורונה, בחו"ל, בוטל לו הרשיון. ועכשיו הוא מגיש בקשה לחידוש, למחילה, ומחזירים לו את הרשיון בבקשה לרשיון חדש. זה לא חידוש. זה חדש לפי התקנה הזו.
לימור ארזני
בוטל לך הרשיון אז אני לא יכולה לחדש לך אותו. אני מחדשת אותו כי הרשיון פג תוקפו ואתה עדיין בתוך תקופת הרשיון. כשבוטל הרשיון כבר אין לך רשיון בתוקף. לכן אני רואה בו רשיון חדש ומבקשת ממך להוכיח אותו.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אני מבין שזו התקנה. שואל למה זו התקנה. למה זה רלוונטי. יכול להיות רלוונטי לכמה דברים. הסעיף המרכזי שאני רואה שזה רלוונטי בו, זה הנושא של חידוש רשיון מכוח רציפות. אדם עשר שנים מחזיק רשיון, הכול בסדר, אבל בין השנה השלישית לרביעית היה בחו"ל והגיש בקשה לישראל על זה שבגלל שהיה בחו"ל לא הספיק את הרענון והוא חוזר ורוצה את הרשיון אז לא יקבל את הרציפות.
לימור ארזני
יש תקנת תוקפם של רשיונות, והיא קובעת שבמקרה בו בוטל לך הרשיון אתה יכול להגיש בקשה חדשה לאגף תוך 30 ימים, ובא פקיד הרישוי לשקול לתת לך בנסיבות מיוחדות לחדש את הרשיון מבלי להוכיח תבחין. אלה של הוראת המעבר אם יגישו את הבקשה תוך 30 יום מיום ביטול הרשיון רשאי פקיד הרישוי בנסיבות מיוחדות – ואנו קובעים זאת בנהלים - לחדש.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
במחילה לא ירדת לסוף דעתי. אני גר בישוב זכאי 11 שנים, ובהן הייתי ילד טוב מלבד בין השנה השלישית לרביעית שהיה צריך חידוש שהייתי בחו"ל, בקורונה ולמשך חודש או חודש ולחצי לא היה לי רשיון כי לא הספקתי לעשות את האימון שהייתי צריך כדי לחדש את התוקף. אומרים לי: מה שהגשת זה בקשה לרשיון חדש. ממילא אין לי 10 שנים רצופות. ממילא אני לא נכנס למכוח רציפות אחר כך. זה הבדל אחד שאני יכול לדמיין כי אנו לא מאפשרים להגיש את זה כרשיון המשכי. יכולות להיות עוד סיטואציות של עמידה בתבחין באופן זמני, באופן לא זמני. אדם שגר בישוב זכאי ועובר לישוב לא זכאי או בין עבודות – אם זו תקופת זמן קצרה אתם נותנים לו גרייס להסתדר אבל אם בתקופה הזו לא חידש, אין לו גרייס. בעיות קצה בתקנות אני פותר באמצעות שיקול דעת לישראל. אין לי דרך אחרת. אבל יכול להחליט שיראו כאילו מדובר בהמשך הרשיון הקודם משיקול דעתו או מסיבות שרשם. כך אני פותר בעיות כי לא יכול לחשוב על כל המקרים. עברנו מייד עכשיו שהיינו בנהלים, ואם הייתה בעיה בנהלים, ישראל היה יכול להפעיל שיקול דעת, לתקנות. בתקנות יש הרבה פחות שיקול דעת. מה שאנו לא יכולים לסגור, לעשות סעיף של שיקול דעת. כך אני פותר. לא יכול לפתור את כל הבעיות.
ישראל אבישר
הבעיה פשוטה. ברגע שבכל אחד מהסעיפים הבעייתיים אתה מציב שיקול שעת למנהל האגף, אתה מייצר פרצה כי שיקול דעת הוא לא רק של מנהל האגף. מנהל האגף כפוף לשק ועוד ויש פה סוג של פתח שמונע ייצוב מסגרת. אגב בתבחינים הקיימים כיום ב-2018 למרות שלא פורסמו בתקנות, פורסמו כתבחינים בהוראת השר - אני מדבר על השר ארדן, ממש קשיחים. אין בהם מרחב שיקול דעת. מערכת המשפט בחנה את זה והבינה שיש שם מסגרת מחייבת.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
רק שעל פי חוק, בשנייה שאתה לא בעולם של תקנות, בטח לא בתקנות שמנוסחות קטגורית, למקרי הקצה והחריגים אתה כן יכול להפעיל שיקול דעת. בשנייה שאתה עושה את זה בתקנות אלה לא יכול להפעיל שיקול דעת. לכן כן צריך לאפשר.
לימור ארזני
נסתכל שוב.
ישראל אבישר
הסוגיה של שיקול הדעת היא רוחבית כי בהרבה סעיפים חבר הכנסת רוטמן מבקש את זה ואני סבור אישית שזו פרצה בעייתית כי בפועל אין גידור.
בר כהן לוי
אני מסכימה עם ראש האגף. ברגע שנאפשר דבר כזה - כל מי שבמהלך 10 שנים בוטלו לו רשיונות, נצטרך להפעיל שיקול דעת ביחס לכל אחד. זו לא הייתה המטרה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
לכן אני לא רוצה שתעשי את זה בהוראת המעבר אלא לחידוש רשיון פרטי. בזמן החידוש שבכל מקרה מופעל שיקול דעת, בכל מקרה אתם נוגעים בתיק כי בכל מקרה אתם בוחנים מחדש את התבחין. בזמן החידוש יכול יהיה האדם שמבקש לומר: אני מבקש לראות זאת כהמשך של הרשיון הקודם, לא רוצה את זה בשלב של הוראת המעבר.
מירי פרנקל-שור
מה ההבדל בין חידוש הרשיון?
בר כהן לוי
גם הרצף וגם הוכחת העמידה בתבחין.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
הוכחת העמידה בתבחינים אני יכול לחיות עם זה.
מירי פרנקל-שור
מה ההבדל בין חידוש לאחר ביטול לרשיון חדש?
לימור ארזני
חידוש – שלושה חודשים טרם פקיעת תוקף הרשיון הוא מקבל הודעה: עליך לחדש את רשיונך. יש תבחינים שבהם ממילא העילה שלך לקבלת הרשיון לא משתנית. לא הפסקת להיות לוחם בעברך או שוטר או תבחינים כאלה ואחרים שבהם אין הוכחת תבחין. לכן אתה מחדש את הרשיון מבלי להוכיח תבחינים. יש תבחינים שבהם כן נדרשת חובת הוכחה. לכן ברשיון חדש בכל מקרה נבקש הוכחה לגבי כל התבחינים וזה ההבדל ביניהם, ומה שמתכוון חבר הכנסת רוטמן – זה הרי קטיעת הרצף. אם אני באמצע מבטלת לו את הרשיון ורואה בזה בקשה חדשה, כלומר קטעתי לו את הרצף ואז לא יוכל להיכנס להוראת המעבר. לא יהיו לו 10 שנים רצופות.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
לא, 10 שנים רצופות זה שלהם. הם מתעקשים על זה.
בר כהן לוי
קיימת כבר התייחסות לזה היום בתקנות כלי ירייה, תוקפם של רשיונות. סעיף 3א מאפשר לפקיד רישוי להאריך תוקף רשיון ל-30 ימים על בסיס בקשה מנומקת של בעל הרשיון, ויכול להאריך את זה בתקופות נוספות עד 45 ימים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
יכול אחרי שפקע? לא. אז זה לא עוזר לך. ברור שאם נקטע לו הרצף כי היה במצב מנטלי מסוים, רפואי או מטעמים אחרים – לא יודע.
לימור ארזני
עשינו את זה בתקנה, ונתנו לזה מענה שם כדי שלא ייקטע הרצף.
בר כהן לוי
אפשרות נוספת היא גם להפקיד את הנשק, וגם אז לא נקטע הרצף. כלומר אם אדם יודע מראש שנכנס למצב או טס לחו"ל.
היו"ר צביקה פוגל
אני מאוד אוהב את הגישה שמביע שמחה ברצון לתת למנהל האגף את שיקול הדעת. אני לא בטוח שכל הסעיפים צריכים להיות בשיקול דעת. יש לראות איפה באמת הרווח האמיתי מזה ששיקול העת נשאר אצלו ואפה אנו לא מאפשרים שיקול דעת וקובעים תקנה חד משמעית. נדמה לי שדווקא בסעיף הזה התקנה בסדר. מנסה לראות לאן אנו הולכים עם זה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אדם – זה דברים שאני מכיר. בגלל שאני ח"כ זה לא השפיע על הרשיון שלי, אבל אדם שעבר לתקופה מסוימת מישוב זכאי לישוב לא זכאי, לתקופה מסוימת, אם המעבר הזה חל במועד פקיעת הרשיון, כעיקרון הוא חייב להודיע לכם מיידית – אתם גם מקבלים עדכון מיידית. אבל אתם לא עושים עם זה דבר אם זה לזמן קצר, או כן. זה לא מקפיץ אוטומטית.
תמיר דורטל
זה פועל מיידית.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אם אדם עובר דירה לתקופת זמן מסוימת, יש לו אפשרות לשכנע אתכם להשאיר את זה עוד קצת. אם הוא עובר בזמן שפוקע לו הרשיון, הוא לא יכול לעשות את זה.
לימור ארזני
אם הוא יודע מראש שהוא עומד לעבור דירה, יש לך בתקנת תוקפם אפשרות להאריך לו ב-45 ימים. הוא פונה אלינו. 45 ימים. בתקנות האלה אנו קובעים, שהוא יכול או להוכיח תוך 30 יום, ברגע שאנו מודיעים לו: אנו יודעים שהשתנו לך הנסיבות, יש לך 30 ימים שהנשק עדיין אצלך, אתה יכול להוכיח תבחין אחר. אם לא הוכחת יש לך עוד חמישה חודשים בבית מסחר – אני לא מבטלת את הרשיון. הרשיון מוקפא. אז חצי שנה זה פרק זמן ארוך מאוד להוכיח תבחין אחר. נתנו מענה כמעט לכל הסוגיות האלה.
מירי פרנקל-שור
מה הנפקות של 10 השנים? אם אדם עומד בתנאי הסף בתקנות, וזה לא מספיק – צריך לעמוד באיזשהו תבחין. אם לא מוכיח שעומד בתבחין, לא מקבל נשק. אני צודקת בהנחה הבסיסית הזו? שואלת במצב הרגיל. אדם צריך לעמוד בשלושת תנאי הסף. בנוסף צריך לעמוד בתבחין.
ישראל אבישר
ודאי. שילוב של תנאי סף ותבחין מזכה.
מירי פרנקל-שור
למה 10 שנים לאדם – היה לו תבחין, והיום לא. זו חזקה. למה עשר שנים?
ישראל אבישר
זו החלטה שהתקבלה ב-2018, אני ולימור לא היינו פה. זה עושה שכל. אני סבור שהאמירה של עשר שנים האדם החזיק את כלי הירייה, באופן נורמטיבי, לא היו ביטולי משטרה, בריאות, ביצע את תקנות ההכשרה וכו' במועדם, אנו אומרים: מעתה והלאה הרשיון שלו באופן קבוע ללא צורך להוכיח תבחין כי הגדרנו את עשר השנים כמין תקופת מבחן שעבר אותן באופן תקין ולכן הרשיון שלו.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
שירת 3 שנים כלוחם – יחזיק 10 שנים נשק ברשיון.
מירי פרנקל-שור
זה לא אותו דבר כי אתה רוצה 10 שנים ולא את הקטיעה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
לא. הקטיעה שאני מדבר עליה – לפעמים הקטיעה מראה, שהאדם לא עמד בתקופת המבחן. פעל לא בסדר. לא חידש, הזניח, ולכן נקטע לו, או הקטיעה הייתה כי גר במקום מוכר ועבר למקום לא מוכר וחזר, ואז מצדיק קטיעת רצף, שאני מבין אותה. יש מצב, שאדם נקטע לו הרצף מסיבות של תקלה. היה בתקופת הקורונה, הרבה אנשים נתקעו בחו"ל בזמן שנגמר להם המועד וכאלה. אז ישראל הפעיל שיקול דעת לטובה ואמר: נכון, האדם לא חידש את זה במועד אבל בזמן הזה נתקע בחו"ל בקורונה. היום אין לו שיקול הדעת הזה ואנו חוסמים לו את זה.
בר כהן לוי
גם אז לא היה לו שיקול דעת. זה היה תקנות.
מירי פרנקל-שור
יש פה עמדה עקרונית ואני מבינה אותה למתן שיקול דעת. אני חושבת שצריך לתת מענה למצב שאתה מעלה. כלומר לקבוע שבנסיבות כאלה שלא הגיש, יכול להיות שלא יראו כרשיון חדש.
היו"ר צביקה פוגל
יש לזה אין ספור.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
לכן שיקול דעת. הם לא רוצים – לא נריב איתם על זה.
עמוס גולן
אולי זה הזדמנות להוריד כמה שנים. 10 זה המון שנים. למה לא 7?
היו"ר צביקה פוגל
סעיף 9.
ישראל אבישר
רק אומר שמיכאל רוהר יו"ר התאחדות הקליעה מבקש להעלות מספר דברים.
היו"ר צביקה פוגל
בבקשה, שיעלה בזום.
מיכאל רוהר
שמי מיכאל, אני במקביל בסקייפ עם ראשי איגודים אירופאיים, רוצה לדחוף שם מילה לגבי מצבנו. אני יושב-ראש התאחדות הקליעה. ספורטאי פעיל 45 שנים. עדיין. התחלתי בגיל 15. התחלתי מדריך קליעה בצבא, בצנחנים, הייתי צלף. לגבי התקנות – לא קיבלתי זימון לישיבה של היום. אחורה, נתחיל מתקנה 2 לגבי תנאי הסף למי שלא שירת בצבא, גיל 27 – יכול להיות רלוונטי לאנשים שאין להם שום ניסיון קודם בנשק אבל במועדוני הקליעה יש ספורטאים צעירים. אנו שולחים ילדות בנות 14 לתחרויות בין לאומיות וכשמגיעים לגיל 18 הם שמים בכיס הקטן את רוב הקלעים בצבא. הייתי בן 16 אלוף צה"ל בקליעה במסגרת הגדנ"ע. מבקשים שמי שלא שירת בצבא, גיל 27 - לא יחול על ספורטאי שרשום במועדון שחבר בהתאחדות הקליעה. יש הרבה מקרים של אנשים שלא מגייסים אותם לצבא ואין מניעה שיהיה ספורטאי פעיל ויקבל רשיון נשק.
עמית הלוי (הליכוד)
אם נסכם – ואני מקווה שכך יהיה – שנוריד את המילה לוחם, וכל אחד ששירת שנה או לפחות שנתיים אם נלך להשוואה לגבר ונקבל את האפליה המתקנת שישראל לחוץ עלילה, גם אם הוא מדריך ירי וגם אם לא לוחם, לעניין הגיל זה לא יהיה רלוונטי.
מיכאל רוהר
אתן דוגמאות מהחיים שלנו עכשיו. שלא שירתו בכלל בצבא. יש לי עכשיו עולה חדש מרוסיה. סטודנט בטכניון, היה מדורג מקום שני ברוסיה בנוער בצלחות חרס. הצבא לא גייס אותו כי אין לו צורך בו. אבל האדם יכול מחר להתמודד על כרטיס לאולימפיאדה. ספורטאי ברמה כזו צריך נשק שלו – לא נשק של מועדון שהוא ברמה יותר בסיסית. לפי התקנות האלה עד גיל 27 לא יכול לקבל דבר.

מה קורה לאשה שהתגייסה לצבא, אחרי חודש החליטה שהיא מתחתנת, הצבא שחרר אותה, אין לה שנה ניסיון ובמקרה האישי שלי כך קרה לאימי – התחתנה בגיל 19 אחרי חודשיים בצבא. אותו דבר מישהו שהצבא לא גייס אותו כי יש לו אולקוס והוא אלוף אירופה. יש כל לכך הרבה מקרים שאני מבין את הצורך בהכשרה מסוימת למישהו שאין לו שום רקע בהחזקת כלי ירייה אבל מישהו שכבר שלוש שנים ספורטאי במועדון, בין אם גויס ובין אם לאו, אין סיבה שלא יקבל רשיון – אם עבר גיל 21. לא רוצה שתיתנו נשק לילדים בני 16.

הנושא שישראל העלה של 15 ספורטאים שיקבלו יותר רשיונות לפי החלטה של התאחדות הקליטה - זה לא מקובל עליי – ראשית, כי אני לא רוצה שלהנהלת התאחדות הקליעה יהיה כוח לקבוע בנושא של רישוי שהוא חיצוני לפעילות ההתאחדות.
היו"ר צביקה פוגל
העמדה ברורה. אני מקבל אותה.
מיכאל רוהר
אבל מבחינת מספר הכלים ההגבלה לשניים בעייתית כי אנו צריכים כלים כמספר הכלים הנדרשים לתחרויות השונות של האיגוד הבין לאומי. אנו פועלים רק במסגרתו, חוץ מחריג אחד שעדיין קיים אצלנו, רובאי ישראל, שזה קטגוריה מיוחדת – חבר'ה שיורים באישור של ישראל, מקבלים רשיונות – ברובה בקליבר צבאי. כל השאר כפי שאמר חבר הכנסת רוטמן, והספקנו לשמוע לפני ההפסקה – מי שצריך כלי לפעילות ספציפית, צריך לאותה פעילות ספציפית. אם הכלי לא משרת אותו בפעילות ספציפית אחרת, הוא צריך כלי נוסף לאותה פעילות ספציפית. אדגים את זה במקצועות האקדח לפי החוקה הבין לאומית. ספורטאי שיורה, בכל מקצועות האקדח שיש בהן אליפויות עולם, אליפויות אירופה, צריך אקדח אוויר, אקדח למרחק 50 מטרים, אקדח למרחק 25 מטרים, ואם הוא יבוא עם האקדח של ה-50 מטרים לתחרות של ה-25 מטרים, הוא ייפסל כי זה כלי שלא מותר בשימוש. הוא צריך עוד אקדח שנקרא 032 לתחרויות קליבר גדול. כלומר במסגרת החוקה ספורטאי באקדח – לא מדבר על מישהו שרוצה כמו שאמר חבר הכנסת רוטמן, גם אקדח, גם רובה וגם צלחות חרס. מי שרוצה רק במסגרת האקדח, של ההתמחות שלו ויש הרבה ספורטאים בעולם שעושים את זה – הוא צריך יותר כלים. לכן ההגבלה לשניים מגבילה את האפשרות להתרחב ולגייס ספורטאים נוספים. אני יודע שזו לא הכוונה של ישראל אבל מהניסוח, זה מה שיוצא. ההתאחדות תעמוד על רגליה האחוריות שהתבחין יהיה שכל כלי ייעודי שנועד לתחרות שמוכרת על ידי איגוד העולמי יהיה אפשרי להשתמש בו ולא תהיה מגבלת כלים – כמובן, וזה כבר דיברתי עם ישראל לפני – אנו לא הולכים לחרוג מארבעה כלים בתבחין ספורט. מובן מאליו.

הנקודה הבאה, הנושא של חידוש רשיון מכוח רציפות, תקנה 10. יש פה התעלמות מוחלטת מכלי ירייה אחרים ספורטיביים שאינם רובה או אקדח אוויר. בנושא הזה יש לכל מי שהחזיק כל כלי נשק, כלי ירייה בתבחין ספורט או נשיאה – שנועד למטרה ספורטיבים - יש לנו כאלה שעדיין נושאים זאת ברשיונות ישנים בתבחינים משמרים, יהיה זכאי להיכנס לתקנה הזו.

הגדרת ספורטאי פעיל בתוספת. זה משנה לרעה לעומת המצב הקיים כיום, כי התבחין שקיים קבע מספר מסוים של תחרויות שעמד בתאימות לדרישות של מינהל הספורט להכיר בספורטאי כפעיל לצורך תקצוב אגודות ואיגודי ספורט. אין שום סיבה – אם המבחן הוא – סליחה, התבחין היחיד לצורך קביעה מיהו ספורטאי פעיל לטעמנו זה מי שמינהל הספורט הכיר בו כספורטאי פעיל. הצורך בסנכרון בין צערכת משרת מינהל ספורט שאליה ההתאחדות מדווחת כל שנה על הספורטאים הפעילים לבין אגף רישוי לכלי ירייה יפתור את כל הבעיה הזו. אמרתי זאת לישראל לא אחת. מי שמחזיק סתם נשק בתבחין ספורט שאינו ספורטאי פעיל רגיל משך תקופה ארוכה – שלא יקבל רשיון. אני לא מפעל למוזיאון לנשק. אבל מי שהוכר על ידי משרד הספורט כספורטאי פעיל, שיהיה זכאי, שיקבל אוטומטית ולא צריך לעמוד בשום תבחינים, שום מסמכים, שום מכתבי המלצה שדורשים מאתנו של מנכ"ל ההתאחדות. תודה רבה.
היו"ר צביקה פוגל
תודה לך. עמדתך חשובה ודעתך חשובה. אני חייב לומר לכם, כל הנושא של הספורטאים הוא נושא שאני חושב עקרונית, שלא נכון להתעסק בו עכשיו.
ישראל אבישר
מסכימים איתך.
היו"ר צביקה פוגל
אני רוצה לנצל את הספורטאים בשעת החירום הזו ולא להתחיל לדון כמה נשקים יהיו לו ואיך ואיפה יהיו מאופסנים ומה יעשה איתם. אני כן רוצה שספורטאי שיש לו רובה צלפים ויכול להשתמש בו כדי להרוג מחבלים – נהדר. או אם הוא מומחה לשימוש באקדח וזכאי לקבל אקדח – שישתמש בו. כל שאר הדיון בספורטאים – זה לא המקום מבחינתי. קחו את זה הצידה, נדון בזה בהזדמנות אחת.
ישראל אבישר
הרעיון לקחת את הנושא של הספורטאים ולשים אותם בצד, לשמר את המצב הקיים לתקופת החירום יותר מנכון כי ספורטאי זה פנאי וכו' וכרגע אנו לא בעיתות פנאי. מנגב אי אפשר לפרק כפי שאמרת את היכולת שלו לצאת החוצה עם הכלי וכו'. זה מקשה אחת. אם אנו לוקחים את כל הנושא של ספורטאים, לוקחים את זה אז איז ומשמרים מצב קיים עד הפעם הבאה שפותחים את זה. זו גם המלצתנו. מכיוון שממילא בשעות הקרובות יש לנו נושאים כה כבדים לעסוק בהם אני מציע להתעסק בעיקר וזה כל הנושא של תבחיני הגנה עצמית וכו'.
בר כהן לוי
שזה יעבור בתקנות כפי שמופיע היום בתקנות שבפני הוועדה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
זה לא מה שהוא אמר. אתם יכולים לומר: אין בתקנות אלה כדי לשנות את התבחינים הנוגעים לזה ולזה.
ישראל אבישר
מקובל.
קרן דהרי
גם ההנחיות האלה הן תקנות ואתה לא יכול להשאיר אותן מחוץ לתקנות כשאתה מסדיר את המצב הקיים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אני כותב בתחולה: תקנות אלה לא יחולו, ויחול בעניינן המצב הנוהג. אני יכול לכתוב את זה. ודאי.
מירי פרנקל-שור
מה נוהג היום?
בר כהן לוי
נוכל לעשות את כל ההתאמות למה שקיים כיום ולהעביר את זה בתקנות. אפשר לקבוע הוראת שעה קצרה יותר בעניין הזה ואז לחזור מוקדם יותר לכנסת אבל לא להתייחס זה בכלל – כרגע לא יכולים למיטב הבנתי.
מירי פרנקל-שור
מה חל היום לגבי ספורטאים?
קרן דהרי
אני מזכירה שהייתה עתירה לבג"ץ בנוגע לתבחינים שבעטיה התחייבנו להתקין תקנות, כבר לפני כשנתיים, ועבודת המטה התקדמה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
חושב שאמרתי לפרוטוקול שאני לא רוצה לדבר על מה שהביא אותנו עד הלום, אז אני מציע שלא נדבר.
קרן דהרי
אז גם אני לא אדבר על זה, אבל אם אנו מגדירים תבחינים, ומגדירים פה את התוספת וקובעים את כל הקטגוריות שמכוחן מקבלים רישוי לכלי ירייה פרטיים, אני לא רואה איך אנו יכולים להשאיר- - -
ישראל אבישר
אבל בימים כתיקונם היינו מקיימים דיונים שבוע-שבועיים בניחותא ומקבלים החלטות. פה כולם מצפים שעד חצות נסכם את הנושא. במצב הזה צריך להתמקד בהגנה עצמית.
קרן דהרי
הוועדה שריינה מועד לדיון גם מחר. אולי נשאיר כמה נקודות וננסה להשלים אותן לקראת מחר. זו הצעתי ליו"ר הוועדה.
היו"ר צביקה פוגל
נתקדם. סעיף 9.
גלעד נווה
הפקדת כלי ירייה ותחמושת במשטרה. (א) מי שבוטל רישיונו או שפג תוקף רישיונו, יפקיד את כלי הירייה, את הרישיון לכלי הירייה ואת התחמושת שברשותו במשטרת ישראל, בתוך 72 שעות מהיום בו פג תוקף רישיונו או ממועד קבלת ההודעה על ביטול רישיונו, לפי העניין; (ב) לא הופקדו כלי הירייה, הרישיון לכלי הירייה והתחמושת כאמור בתקנת משנה (א), והוגשה בקשה לחידוש הרישיון, יהיה רשאי פקיד הרישוי לדחות את הבקשה בשל אי ההפקדה כאמור.
היו"ר צביקה פוגל
הערות?
עמית הלוי (הליכוד)
אני חוזר על הבקשה שלי שבסעיף 9 אפשר יהיה להפקיד את כלי הירייה או במשטרת ישראל או בבית מסחר מאושר. זה מאפשר לאזרחים גמישות, בדרך כלל אנשים שהסתיים להם התבחין - ב-18 חודש הקרובים לא בהכרח יחדשו אותו ולכן שיוכלו למכור אותו מייד.
בני סלומון
אני מסכים לחלוטין עם ההערה. העברתי אותה מספר רב של פעמים לאגף כלי ירייה. לסוחר נשק יש יכולת להחזיק כלים גם שלא מוחזקים ברשיון, והאגף קובע את התנאים להחזקת כלי ירייה על ידי סוחרים. לכן אין שום בעיה מבחינתנו שאדם שרוצה להפקיד או במשטרה או אצל סוחר נשק שיפקיד אצל הסוחר, מה גם שבמשטרת ישראל יש בעיה קשה מאוד. כלי הנשק האלה מופקדים בתחנות. מוחזקים בתחנות שלושה חודשים, ורק אחרי זה מועברים למרכז שלנו בבית דגן. בשלושת החודשים האלה הכלים מוחזקים בתנאים לא תנאים כי בתחנות אין כספות, מוחזקים על ידי בקרי אבטחה ורישוי שאין להם התנאים להחזיק את הכלים האלה. הם יכולים להיאבד, להיעלם. זה נותן לנו אופציה ולא פוגע בכלום שזה מוחזק על ידי הסוחר.
ישראל אבישר
אתייחס בקצרה. עד היום הייתה לנו תפיסה מאוד קטגורית שאומרת דבר כזה: רשיון שמופקד בבית מסחר הוא רשיון שהוא בתוקף כי בית מסחר הוא גוף אזרחי ללא סמכויות אכיפה וכו'. רשיון שפג תוקפו במשטרה מדוע – כי משטרה היא גוף עם סמכות אכיפה. חלק מהאנשים שאנו מודיעים להם: פג תוקף הרשיון – נא הפקידו במשטרה, חלק עושים זאת וחלק לא. לגבי החלק שלא, בתיאום עם משטרת ישראל אנו מוציאים את צו התפיסה והמשטרה מגיעה אליהם וכו'. אנו לא יכולים ליצור בידול, שחלק מהרשיונות שפג תוקפם יהיו בבית מסחר וחלק במשטרה. זה לא עובד.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
למה אתם לא יכולים?
ישראל אבישר
כי זה לא נכון תהליכית.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
יש תפיסה. ברור שהתקנות נכתבו מתוך תפיסה אבל אתה צריך לומר למה התפיסה שאנחנו אומרים היא לא נכונה. זה שלך יש תפיסה אחרת זה מצוין.
עמית הלוי (הליכוד)
בתי המסחר מדווחים לכם, ויש הקבצים המושתפים. מדווחים. ברור שיהיה נוהל שתוציא לכל בתי המסחר. ברגע שאתם מקבלים נשק, אתם חייבים לדווח תוך 24 שעות שקיבלתם. הרי מדווחים לכם ישירות, יש לכם ממשק איתם.
לימור ארזני
אני רוצה להתייחס. המצבים שבהם מבוטל רשיון לנשק יכולה להיות או קביעת משטרת ישראל על מסוכנות פלילית או המלצת משרד הבריאות על כשירות רפואית או פקיעת תוקף הרשיון מסיבות כאלה ואחרות. במקרים בהם יש מסוכנות פלילית, תעמיד את הסוחר בסכנה כי יבוא אליו אדם שיש לו מסוכנות פלילית להפקיד את הנשק בבית המסחר. הוא יאיים עליו כדי להוציא אותו אחרי זה.
עמית הלוי (הליכוד)
גם על השוטר יכול לירות.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
הוא יבוא עם נשק לא חוקי ויאיים. עם כל הכבוד.
לימור ארזני
אבל יש אנשים שיש להם מסוכנות ואין שום סיבה להעמיד את בתי המסחר במצב שבו הבן אדם הזה מסוכן מבחינה או בריאותית או פלילית ואתה מעמיד בית מסחר שזה לא משטרה אלא אזרח- - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
פג תוקף כן אפשר?
בני סלומון
זה נוגע רק לפג תוקף.
היו"ר צביקה פוגל
האם אפשר לקבוע חלוקה שמי שנשלל ממנו הזכות להמשיך לשאת רשיון בשל מסוכנות פלילית יפקיד את נשקו במשטרה, ומי שלא יפקיד אצל סוחר?
בר כהן לוי
אני מפנה את הוועדה לסעיף 14 לחוק שקובע שאדם שהחזיק כלי ירייה בהיתר לפי חוק זה, ופקע היתרו, אם משום שתם תוקפו של הרשיון שניתן לו לפי חוק זה ואם משום סיבה אחרת, חייב למסור את כלי הירייה למשמרת בתחנת המשטרה של מקום מגוריו או של מקום עסקיו ויקבל אישור קבלה על כלי הירייה שמסר. אני סבורה שכל שינוי ביחס לבית מסחר בהקשר הזה נוגד את החוק. כלומר אין לנו אפשרות בתקנות לגבור כרגע על מה שקבוע בסעיף 14.
אריאלה סגל
הסיפא של אותו סעיף לקצין משטרה להורות על הפקדות.
בר כהן לוי
בהמשך. לא על המסירה.
ישראל אבישר
כיוון שהיועצת המשפטית מציגה פה עוגנים בחוק שמחייבים הפקדה של כלי שפג תוקפו במשטרה, אני חושב שזה די ברור.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אז תמחקו את התקנה. אתם לא צריכים אותה. אם זה מופיע בחוק, תמחקו.
בר כהן לוי
התקנה מוסיפה את מסגרת הזמנים לצורך ההפקדה ונותנת את ההסבר על ביצוע הסעיף בחוק.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
עם כל הכבוד, תקנה לא יכולה להרשות לעבור על החוק משך 72 שעות. לא מבין אתכם. אם הסעיף הזה בחוק, תמחקי אותו. אם לא בחוק, אפשר להתווכח עליו. הסעיף שאומר ש-72 שעות מותר לי להחזיק כלי נשק בניגוד לחוק, אינו חוקי. אי אפשר כשאנו מעירים על תקנה, לומר לנו את העוגן בחוק, וכשאנחנו אוהבים תקנה, היא בסדר. יותר מזה, אני בטוח שעמית בעקבות הדבר הזה יתקן את החוק ואז יצטרכו לתקן את התקנות בעקבות החוק, אז אם את אומרת שכל מה שהתקנה הזו עושה זה העתקת החוק, בבקשה לבטל את התקנה.
עמית הלוי (הליכוד)
יותר מזה, אם את אומרת לגבי פג תוקף לא בגלל חוסר חידוש רשיון או מגורים או משהו כזה אלא בגלל רישום פלילי- - -
בני סלומון
זה תפיסה שונה לחלוטין, לפי סעיף 34. יש תפיסה לפי סעיף 14 לחוק כלי ירייה, שזה תפיסה מינהלית, ויש תפיסה פלילית.
עמית הלוי (הליכוד)
בתפיסה פלילית בכלל הוא לא מפקיד. זה לא כמו שאלה הודיעו, אמרו: תביא את הנשק, ואחרי שבועיים מתקשר אליי השוטר – אם לא תביא את הנשק, אנחנו ניקח, אמרתי לו: אל תטרח. אם זה מסיבה פלילית – לא כי עברתי דירה כמו במקרה שלי, זה אירוע אחר. לא מדברים על זה. אז המשטרה ממילא באה ולוקחת. הנימוק של פגיעה פלילית שאמרת בבית מסחר, לא רלוונטי. אם זה אירוע פלילי, אתה בא ותופס, לא מתקשר מראש. אתה בא ולוקח.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אם זה על תבחינים כמו זה, תנו להפקיד גם בבית מסחר ואז הסעיף בחוק לא חל. אם זה על פקיעה כתבחינים, כשאני מחזיק ברשיון – אני יודע שאני הולך לעבור דירה. לפני העברת הכתובת אני מפקיד בבית רשיון לנשק, ממחזיק רשיון מחסר ובזמן הפקיעה של רשיון אני כבר לא מחזיק.
ישראל אבישר
זה חוקי לחלוטין.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
לפי זה, בשנייה שפוקע לי רשיון מה אני עושה?
ישראל אבישר
במבחן השכל הישר, אם החקיקה לא מסנדלת אותי – ונבדוק את זה בהפסקה – אנו יכולים לחיות עם הצו, שכל מה שקשור לפקיעת תוקף בגין היעדר תבחין וכו', אפשר לחיות עם הצו שיופקד בבית מסחר, אבל – ופה יש אבל גדול - זה דורש מאתנו ימים להיערכות כי זה הנחיה של בתי מסחר ומערכות מידע ואנו בטרפת. זה לא משהו שאנו יכולים ליישם מחר כי הדברים האלה מחייבים הנחיה והתאמה וזה לא מייד. זה הסדרה ומשטור תהליכים שלא היו קיימים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
נעשה סעיף תחולה.
עמית הלוי (הליכוד)
כשקונים נשקים, הם מדווחים לכם לפי מספרים, לא?
ישראל אבישר
הכול בסדר. יש לנו ממשק ממוחשב שלנו עם בתי המסחר, אבל זה תהליך עבודה חדש שמחייב פיתוח והתאמה. זה לא יום-יומיים.
היו"ר צביקה פוגל
מאחר שהתקנה הזו ממילא מחוקקת בחוק היום השאלה האם היא צריכה להופיע פה בתחולה של התקנות שאנו מאשרים או אפשר להסתפק באזכור החוק?
קרן דהרי
את הסעיף הקטן השני ולהפנות לסעיף 14. רק את ב להשאיר.
היו"ר צביקה פוגל
אולי כדאי להזכיר את החוק ולהפנות לסעיף 14.
חגית לרנאו
החוק לא קובע מסגרת זמן. הוא רק אומר: יפקיד. זה לא באותה שנייה. צריך לקבוע מסגרת זמן. לכן ה-72 שעות האלה ודאי חשובות. אחרת אדם יגיד- - -
היו"ר צביקה פוגל
אין בעיה.
בני סלומון
ברגע שמוצא צו אנו פועלים – לפי דרגת הדחיפות, יש לנו נהלים - באופן מיידי לממש אבל אם אנו מצלצלים והאדם אומר: אין בעיה, שהנשק הופקד בבית מסחר כך וכך, ורואה שאכן - למה אלך לבית מסחר לתפוס אותו?
לימור ארזני
הוא יכול לפי החוק, אם מפקידים את זה במשטרה – זה מה שהסעיף קובע בחוק – הוא יכול להעביר את זה לבית מסחר אם השתכנע- -
בני סלומון
רק אחרי שלושה חודשים אני יכול.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
הוא טוען, ומניסיון העבר אנו יודעים שזה המצב, שהחזקה בשלושת החודשים האלה בתחנת משטרה כלשהי היא הרבה פחות מוצלחת מהחזקה בבית מסחר. היא גם מסוכנת. הבלגאן שם חוגג. לך חפש אחר כך.
בני סלומון
זה לא בית דגן שזה מסודר.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
נכון. תחנה לא אמורה להיות נשקייה, בטח לא תפקידם של אזרחים.
ישראל אבישר
אבל עמדת הייעוץ המשפטי של האגף היא מאוד ברורה, שמדובר בנושא שמעוגן בחקיקה ולכן אי אפשר לקבל את ההצעה שהצעתי.
בר כהן לוי
אחזור. כרגע סעיף 14 לחוק - אני לא יכולה לגבור עליו בתקנות. מציעה שהמשך הבחינה, וככל שיהיה צורך בתיקון חקיקה, ייעשה אחר כך באגף למול הנהלת המשרד אבל כרגע איני רואה איך אנו משנים את זה. בקשר לצורך להשאיר את א וגם את ב – איני רואה מניעה בהשארת א. א נותן את מסגרת הזמנים כדי לפרש את סעיף 14. אני לא חושבת שהפקדה היא בהכרח באותו רגע אלא אפשר לתת פרק זמן סביר. פה נקבע 72 שעות להפקיד את זה כדי שתהיה ודאות אצל מי שנדרש להפקיד את כלי הירייה. סעיף ב ודאי רלוונטי כי מדבר על מכאן והלאה ולא על ההפקדה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
מציע – יפקיד את הרשיון לכלי הירייה ואת התחמושת שברשותו בהתאם להוראות סעיף זה וזה לחוק בתוך 72 שעות מהיום, בלי לדבר על משטרת ישראל, וכשישנו את הסעיף, יעשו זאת.
בר כהן לוי
אין בעיה.
היו"ר צביקה פוגל
בבקשה, סעיף 10.
גלעד נווה
חידוש רישיון מכוח רציפות. (א) על אף האמור בתקנה 3, מי שהחזיק אקדח, או אקדח אויר, ברישיון כדין, במשך 10 שנים רצופות לפחות, יהיה רשאי פקיד הרישוי לחדש את רישיונו, אף אם אינו עומד בתבחין בעת הגשת הבקשה לחידוש הרישיון, ובלבד שהרשיון שבידו תוקף במועד בקשת הבקשה.

(ב) נגנב או אבד אקדח אוויר המוחזק ברשיון למבקש רשיון לכוח רציפות לפי תקנה זו, לא תחול תקנת משנה (א) ותידרש עמידה בתבחין מהתבחינים שבתוספת.

(ג) האמור בתקנה יחול על רישיון שניתן על בסיס עמידה בתבחינים שבפרטים (1) עד (9) לתוספת.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
למה (ג)? למה 13 עד 16 אתם לא רוצים? 11(ג) זה מתנדב פעיל. או מי שהתנדב במשטרת ישראל 15 שנה. זה מגדיל את זה. מי שקיבל מכוח מתנדב משך 10 שנים, אנו לוקחים לו.
לימור ארזני
לגבי המשטרה זה מי ש-15 שנה מתנדב במשטרת ישראל ופרש לאחר מכן.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
משונה שאדם שמתנדב במד"א 10 שנים ובגלל זה מקבל לעומת מי שמתנדב במשטרה 10 שנים ובגלל זה מקבל- -
בני סלומון
זו הנחיה שלנו. אנו קובעים את הכמויות של המשמרות, את המחויבות במשטרה, לגבי המתנדבים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
נדבר על זה בתבחינים.
איציק צ'יפרוט
אבל זה רלוונטי לכאן, כי מי שמתנדב באיגוד הצלה יישאר לנצח, ומתנדב במשטרה שעומד בקריטריון של 10 שנים, לא יקבל.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
נרשום לעצמנו בכל תבחין לחשוב האם הוא צריך גם את זה.
בר כהן לוי
גם פה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
לא, רק 15 שנה.
בני סלומון
רק אנשים שהם מתנדבים בפועל. האנשים האלה משתמשים בנשק שלהם במסגרת ההתנדבות שלהם. חלה עליהם האחריות- - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
כתוב בתבחינים משהו אחר. נשק פרטי צבאי. נגיע לשם ונדבר על זה. רק דבר אחד, יש לי בעיה אחרת. יש סעיף עמית הלוי, ברשותך. עמית הלוי – סליחה שאני משתמש בך כדוגמה - היה תושב ישוב זכאי ועכשיו מקבל נשק מתוקף היותו חבר כנסת ומאחל לו הרבה שנים ככזה, אבל אחרי 10 שנים כחבר כנסת, גם אם בתקופה הזו לא הוציא רשיון למרות שיעבור לישוב זכאי, יהיה זכאי מסיבות אחרות, ה-10 שנים האלה לא נספרות. אחר כך יצטרך להחזיר את הנשק, אפילו שמשך התקופה הזו, אם היה מוציא כתבחין - היה מקבל. לא יודע כמה דברים דומים יש לחבר כנסת שזה יצור חריג במובן של רשיונות נשק שהוא עוקף את התבחינים.
ישראל אבישר
זה רשיון ארגוני. יש לנו עשרות אלפי כלי ירייה ברשיון ארגוני, במפעל ראוי. זה רשיון לרשות רישוי אחרת.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
והרציונל של רשות רישוי אחרת בניגוד לרשיון ארגוני שהוא מאוד מוגבל, מה מותר לו לעשות וכו', הרציונל של ראשות רשות אחרת - יכול להיות עובדי מדינה מסוימים – הרציונל של 10 שנים נכון גם לגביהם. מה אכפת לי אם אדם נושא 10 שנים ברשיון בגלל שהוא תושב ישוב זכאי או עובד כאדם פרטי?
מירי פרנקל-שור
שמחה רוצה לצרף את התקופות כדי שימלאו לו 10 שנים.
עמית הלוי (הליכוד)
יותר מזה. יש אחרים. את הרשיון הראשון שלי – הייתי חבר כנסת אבל קיבלתי פרטי, מסיבות אישית. זה סעיף 2. 3, גם כחבר כנסת לשעבר נסעתי וחטפתי אבנים לרכב ולא היה לי אקדח כי הייתי צריך להחזיק את האקדח וחכ"ל שנשאר איש ציבור מהרבה בחינות, לא מוגן. גם חבר כנסת לדעתי - אני קיבלתי את הנשק מהכנסת. חושב שזה לא בסדר. אני חושב שאיש ציבור לא פחות מעובד, זכאי. אנו מסתובבים בכל הארץ. יש תפקידים מסוימים שרלוונטיים, עוד נדבר על זה בתבחינים, אבל אם הזכרת חבר כנסת – שללא ספק צריכים להיות עובד זכאי לא פחות מהחלבן שעובר במקומות מסוימים או כל אחד אחר. אני בעד 9 שנים כדי ולא 10 שנים כדי להפוך את זה ל-3 תקופות חידוש.
ישראל אבישר
כשמסתכלים על הדברים בראייה מערכתית, יש מספר רשויות רישוי עצמאיות לפי חוק. הכנסת היא הקטנה בהם. על פי חוק והכנסת היא רשויות הרישוי הגדולות זה כמובן צה"ל, משטרת ישראל והשב"ס לפי חוק. הכנסת היא הרביעית והקטנה. אנו לא מכירים בתקופת הזכאות באותם גופים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אתה לא מכיר בתקופת הזכאות זה טוב ויפה אבל מי שקיבל מהרשויות האחרות, רשות שדות התעופה או השב"כ או מערכת הביטחון, יקבל ממך לפי תבחין 12 גם כשיוצא החוצה.
ישראל אבישר
ודאי כי זה תבחין של הכשרה ייחודית.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
הוא לעולם לא יאבד את ה-12 שלו כי תמיד היה בכל הזה. מי שקיבל את זה בגלל המשטרה, יקבל לפי תבחין 11. מי שעשה מכוח קצין צה"ל או לוחם יחידה מיוחדת וכאלה יקבל לפי תבחין 10.
ישראל אבישר
אבל זה רשיון שלנו. אנחנו לא מדברים על רשיון צה"ל.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
יצרת תבחין מסוים. כמו שהסעיף היה מנוסח בלי התוספת של ג לא הפריע לי כי כמו שהיה מנוסח הסעיף בלי התוספת של ג, היה כתוב: מי שנשא נשק ברשיון 10 שנים, ומה אכפת לך מאיפה קיבל את הרשיון שלו? כך היה מנוסח. עכשיו אתה אומר: אני ממעט, לא עושה את זה על תבחינים מסוימים. ממילא את חברי הכנסת שזה הקבוצה הכי קטנה באירוע הוצאת החוצה סתם – לא מבין למה. הניסוח שהיה לפני התוספת שהעברת עכשיו הרגע האחרון, היה טוב. אדם נשא נשק ברשיון עשר שנים, אתה יודע שלפי הרציונל שדיברנו קודם הוא אחראי, יודע להתנהל בנשק, עושה מטווחים אחת לכמה זמן ותשאיר לו את הנשק אחר כך. למה להיכנס לרזולוציות?
ישראל אבישר
מאוד פשוט, כי הרישוי הארגוני של צה"ל, משטרת ישראל ושב"ס, אין לנו שום פיקוח, בקרה וניטור ומערכות מידע משותפות כדי לקבל אינדיקציות על התקינות. הדוגמאות שציינת ח"כ רוטמן – אתה יוצר פה גזירה שווה שאינה נכונה. אתה מדבר על תבחין שירות בכוחות ביטחון, על קצין או לוחם 07, אבל קיבל רשיון שלנו. ואתה מהצד השני מעוניין להכיר במי שנושא כלי ירייה שניתן לו מצה"ל או מהמשטרה בלי שום קשר לתבחינים שלנו. לכן זה שני דברים שונים. אין לנו שיתוף ידע ומערכות מידע עם אותם גופים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
הבנתי את זה אבל זה לא מעניין אותך כי בפועל אין אנשים שנכנסו לרובריקה הזו שלא יקבלו אצלך אחר כך בלי צורך.
ישראל אבישר
אבל אצלנו הם מנוטרים.
מירי פרנקל-שור
השאלה אם זה לא קשור לתבחינים ב-10, 11 ו-12, כי אם כן, אנחנו מקדימים את הזמן.
לימור ארזני
אם ניענה למה שאתה רוצה, זה אומר שכל קצין בצה"ל שעכשיו מגיע אומר לי: אני אוטומטית רוצה בהוראת מעבר. לא רוצה בכלל להגיש לך בתבחין.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אבל למה לא, כשהוא יגיד לך: אני רוצה מכוח הוראת מעבר, תגידי לו – תראה לי, שהחזקת 10 שנים. לעומת זאת, הוא צריך להראות לך את זה. לעומת זאת הוא יעבוד בתבחין הרבה יותר קל. הוא יגיד: אני הייתי קצין בצה"ל, תני לי לפי תבחין 12, 11. לא יבוא לך מהוראת מעבר. מי כן יבוא לך מהוראות מעבר – אל"ף, אנחנו ח"כים. לא רע מבחינתי. מי עוד – מישהו שעבר כמה מקורות. נניח שאדם החזיק ברשיון לפי כמה תבחינים שונים. בהתחלה הוא היה צייד, והיה לו משך כמה שנים רשיון כלי נשק לצייד ועמד במבחנים שלו ואז הפסיק להיות צייד והלך לקבל לפי רשיון של מוכר. הוא החריג אותם. במקום לעשות את זה, מי שהחזיק 10 שנים ברשיון כמו הניסוח שהיה לפני התוספת של ג, ואם לא הצליח להוכיח את זה, לא תיתן.
מירי פרנקל-שור
השאלה האם אתה לא מעלה שאלה לגבי תבחינים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
לא. מי עוד רשויות הרישוי?
ישראל אבישר
רשויות הרישוי לפי חוק הירייה זה צה"ל, משטרת ישראל, שב"ס וכנסת כגוף קטן.
עמית הלוי (הליכוד)
ומשטרת ישראל.
ישראל אבישר
משטרת ישראל זה רשות רישוי עצמאית ויש להם המנגנונים שלהם שאנו לא מתערבים בהם. שמאשרים לאזרחים – זה המלצה פרטנית, זה שלנו.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
תחשבו מה הסעיף הזה גורע, התוספת הזו של התבחינים. למה היתוסף עכשיו סעיף ג.
מירי פרנקל-שור
מה שישראל אומר, אם הוא לא נמצא תחת שליטתי, אני לא יכול.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
שיגיש לו מסמכים.
ישראל אבישר
ח"כ רוטמן, רישוי כלי ירייה זה דבר מורכב, מנגנון להמונים. חייב להיות פה עיקרון לפשטות והבהירות בתהליכים. תאר לך שאתה פונה, אדם ששירת בשב"ס או גוף אחר ורוצה להכיר בתקופות. זה מכניס אותנו לפלונטר של הוכחת זכאות וכו'. זה מיותר לחלוטין ולא נכון.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
למה? אני חושב שאם אדם הסתובב 20 שנה עם רשיון נשק בשב"ס ועכשיו עוזב את השירות בשב"ס, כן תעשה בירוקרטיה ותן לו.
עמית הלוי (הליכוד)
למה אתה נותן לאנשים בכלל עם 10 שנים?
ישראל אבישר
10 שנים זו תקופה משמעותית שככל שהתקבל מידע חיובי על התנהלות נורמטיבית מבחינת היעדר ביטטולים, היעדר הפרות של תקנות הכשרה וכו' הוא נחשב לאדם נורמטיבי ותקין ואנו מאפשרים לו רשיון קבע.
עמית הלוי (הליכוד)
אבל מה הצידוק לתת לו? בגלל שהחזיק? אתה אומר: האדם כבר יש לו סטנדרט, הוא מגן על האנשים. גם אם אדם היה בשב"ס – אותו דבר.
מירי פרנקל-שור
אם הוא היה בשב"כ אתם כן מכירים בזה?
ישראל אבישר
שב"כ ומוסד זה רשיון של האגף.
מירי פרנקל-שור
שב"ס ומשטרה לא, נכון? אם היה ביחידת- - - לא מכירים בזה.
ישראל אבישר
הנושא של הכרה במקרה של שב"ס זה ממש לא רלוונטי כי זה תחת תבחין של שירות בכוחות ביטחון. כשניכנס לתבחינים תראו שתבחין של שירות בכוחות ביטחון חל על צה"ל ועל יתר הגופים לרבות שב"ס ונוספים. כלומר הוא יכול להגיש בקשה בכל שלב. הוא לא צריך את הוכחת התבחין מהמקום הקודם שלו, כי כיוון שמגיש אצלנו את הבקשה, והבקשה מאושרת, אין משמעות לחידוש כי זה תבחין שפעם אחת היית קצין או לוחם בשב"ס – זה שלך. לכן אנו סתם מסבכים פה דברים קיימים. חייבים ללכת על עיקרון הפשטות והבהירות, וזה שם.
היו"ר צביקה פוגל
נתקדם.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
לא רואה שום הבדל בין עמית לביני. אני ממשיך את הרשיון שלי לפי ישוב זכאי. הוא כח"כ. שנינו מסתובבים עם נשק ברשיון. זה סתם מייצר חוסר הגיון וחוסר קוהרנטיות. אם אדם החזיק נשק ברשיון 10 שנים – החזיק נשק. יש לך קושי הוכחתי – יש קבוצה קטנה - תגיש מסמכים.
לימור ארזני
זה לא רק שתראה לי שהחזקת 10 שנים. אני אצטרך לדעת מקצין הכנסת, האם במהלך ה-10 שנים הפרת את התנאים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אז תבקשי אישור מקצין הכנסת.
לימור ארזני
זה מנגנון חריג במיוחד. תחזיק אצלנו ברשיון, תעמוד בהכשרות שלנו, נדע שהכול תקין, תעבור ב-10 שנים להוראת מעבר.
ישראל אבישר
עסקינן במאות-אלפי רשיונות.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אתה צודק אבל האנשים שיבואו לך מהסעיף הזה זה לא מאות-אלפי רשיונות. ולא הגיוני עכשיו שאדם יצטרך לחשוב מכוח מה מקבל רשיון. אם אדם עובד בשב"ס ומקבל נשק מכוח תפקידו בשב"ס גם אם הוא לא ביחידה מיוחדת של השב"ס, והוא מסתובב עם נשק משך 20 שנה ואז יוצא מהשב"ס ולא נמצא לך בתבחינים, החזיק נשק ברשיון, תגיד לו שאתה מבקש תעודת יושר, תגיד לו שאתה מבקש אישור מקצין שב"ס שהוא לא הפר כללים, תבקש את האישור. אדם מסתובב עם נשק ברשיון אז הוא עם נשק ברשיון.
איציק צ'יפרוט
נכון שלוחם תמיד היה לוחם ואי אפשר לקחת לו את זה, אבל בעוד 15 שנה יכולה לשבת פה ועדה אחרת שתחליט שלוחם לא זכאי יותר ולא יהיו לו פה הוראות תוקף מעבר וכל אותם לוחמים שהיום נתנו להם פשוט יבטלו את זה ברגע למרות ש-15 שנה היו חמושים באופן תקין. לכן אני חושב שהוראת המעבר הזו צריכה לחול על כל מי שעומד בתבחין, כל מי שנושא בנשק כחוק באופן תקין.
קרן דהרי
אין זכות קנויה ואפשר לשנות את מדיניות השר בכל רגע נתון.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אפשר לשנות את המדיניות אבל הוראת המעבר נשארת.
בר כהן לוי
גם הוראת המעבר יכולה להשתנות בהתאם להחלטות שיתקבלו. לכן אנו לא רואים מקום לשנות את זה.
חגית לרנאו
אני חושבת שמה שהסעיף הזה עושה, המשגה, זה לעבור מתפיסה שאומרת שככלל לא יהיו רשיונות לנשק אלא אם המדינה מכירה בערך המיוחד לתפיסה שאומרת: אחרי 10 שנים יש לי זכות לשאת נשק, וההערה הזו של מה קורה אם ישנו את הקריטריונים האחרים היא כן רלוונטית. לכן לפחות בתפיסה שלי המעבר לזכות לשאת נשק הוא מאוד בעייתי. צריך לחשוב עליו לעומק. ככלל אין זכות לשאת נשק. אני כמעט מסכימה הפוך עם ההערה שאולי לא צריך בכלל את ה-10 שנים האלה אבל ודאי לא צריך להרחיב את זה שכל אדם בכל הקשר שהוא היה קשור לכלי נשק קמה לו זכות להמשך הרשיון. זה גם נכון שברגע שישתנו הקריטריונים ואם יום אחד יחליטו במדינת ישראל שצריך לחזור ולצמצם את מספר הנשקים, מי שקיבל כבר את הזכות הזו, קשה לקחת ממנו אותה, לכן עדיף לא להרחיב.
היו"ר צביקה פוגל
ברור לי הבעיה שיש פה בהבנה או בקבלת הנוסח פה. אני מקבל את הגישה של ישראל שאומרת: תעשו לי את החיים קלים לשלוט בכל התהליך הזה כמו שצריך ואל תסבכו אותי עם דברים נוספים. מצד שני אני מבין את הבקשה של שמחה למה להכניס את התבחינים של 1 עד 9, האם הם לא מיותרים. זו שאלה שנשארת על השולחן. נשאיר לעצמנו זמן לדון בה. אולי נמצא ניסוח שכן יאפשר לנו לחיות גם עם הצורך של ישראל לשמור על התהליך אצלו וגם להימנע מלהיכנס להגדרות האלה כי בסופו של דבר לכולנו ברור שאנו רוצים שאנשים ראויים יחזיקו בנשק.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
בכל מקרה מדובר ברשאי בסעיף הזה. כלומר גם אם אדם מראה לך עשר שנים אתה לא חייב. יש גבול כמה אפשר לברוח מהפעלת שיקול דעת.
היו"ר צביקה פוגל
ישראל, אני רוצה לאפשר לך לשמור על המנגנון. ברור. אבל אני רוצה לראות איך אנו כן נמנעים מלהגדיר אוכלוסיות חיצוניות כאלה שלא ייכללו בעניין הזה למרות שהן איכותיות שכן יכולות להישאר בנשק.
עמוס גולן
סעיף 10ב קיים? נגנב או אבד אקדח אוויר? חושב שלא מגיע עונש לאדם שפורצים לו הביתה וגונבים לו את האקדח. אבד אז רשלנות אבל אם נגנב לו אקדח אוויר, הוא נדרש לעמוד עמידה בתבחין?
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
כל הרציונל אומר: אדם לא זכאי. מקבל כי יודע לשמור על הנשק שלו, כי הוא פועל תקין. אף אחד לא כועס עליך. תצא זכאי במשפט. גנבו לך נשק אבל, אתה לא עומד בתבחין – זה לא להמשיך את הנשק שיש לך. זה להתחיל תהליך חדש, אתה כבר לא בתבחין.
עמוס גולן
אדם שפרצו אליו הביתה, עקרו את הכספת וגנבו לו - אנו נותנים עונש. אבד – מקובל עליי, זה רשלנות.
לימור ארזני
אקדח אוויר או רובה אוויר שמוחזקים מכוח הוראות מעבר – מי יכול להחזיק בשני הכלים האלה? ספורטאי או מדביר. מי שמחזיק פה, מחזיק בלי עילה תקפה כי הוא יכול להחזיק בתור ספורטאי ולכן פה אנו אומרים: ככל שאין לך עילה ואין לך שום סיבה להחזיק את הכלים בבית – הרי הם לא להגנה עצמית – משמשים או למדבירים או לספורטאים. ככל שזה נגנב, אין שום סיבה לחדש לך ולתת לך שוב – בלי שום עילה. קודם לא היה עם עילה כי הוא בהוראת מעבר.
היו"ר צביקה פוגל
לא רוצה לבדוק אם עקרו לו את הכספת מהבית. אתם מנסים לגרור אותי לפרטים הקטנים שהם לא רלוונטיים בשעה שאנו פה עכשיו, וזו הוראת שעה. נהיה רלוונטיים למה שאנו רוצים להתמקד ולמלחמה שמתרחשת בחוץ. סעיף 11.
גלעד נווה
רישיון ללא עמידה בתנאי סף או בתבחין. (א) על אף האמור בתקנות 2 ו- 3, רשאית הרשות המוסמכת ליתן רישיון פרטי לאדם אף אם לא עמד בתנאי סף או בתבחין – (1) לבקשת משרד ממשלתי - לשם אבטחת נציגות דיפלומטית זרה; (2) אם משטרת ישראל המליצה לתת לו רישיון מטעמים של שלום הציבור וביטחונו;
מירי פרנקל-שור
מבקשת הסברים לשניהם.
ישראל אבישר
אתייחס לדיפלומטים והמשטרה תתייחס להמלצה הפרטנית. היום האגף עשרות שנים מבצע רישוי של דיפלומטיים זרים שמאומנים כלומר מוצבים במדינת ישראל. עד היום שנים רבות זה בוצע באמצעות נוהל פנימי שהאגף מול משרד החוץ ומשטרת ישראל ביצע רישוי וזה הדדי כי גם דיפלומטיים ישראליים בתפקידים מסוימים, מחומשים, ובשל עיקרון ההדדיות אפשרנו להם רישוי. עד היום זה לא היה מוסדר במנגנון חוקי ובשנים האחרונות עשינו עבודת מטה מסודרת וביקשנו לעגן את זה בהסדר חוקי כי עד היום מה שהיה, היה מכוחו של הרגל. לא עוגן בהסדרה חוקית ופעם ראשונה אנו מסדירים מצב שיש היום כ-120 דיפלומטיים זרים, מוצבים במדינת ישראל, מחומשים בחימוש להגנה עצמית או לחילופין לצורכי אבטחה – לא אפרט יותר מדי כי יש פה רגישויות ואנו מעגנים את זה, ובצמוד לעיגון הזה יש נוהל משלים שמסדיר את הנושא וזה קיים הלכה למעשה. זה לגבי דיפלומטים זרים. זה גם נוגע לאינטרסים רחבים שלנו כי אם לא נאפשר ליווני או השבדי – בלי להיכנס למדינות – הם גם לא יאפשרו לנו שם ויש פה אינטרסים רחבים של מדינת ישראל מבחוץ ומבפנים. לכן עיגנו את זה בחקיקה. מדובר על תושבי חוץ. דיפלומטיים זרים, לצורך העניין אני לוקח בהקצנה מדינה שלא דורשת חימוש, דיפלומט שבדי שמשרת בארץ. הם לא מבקשים. אנו מאפשרים לו במנגנון מסוים.
היו"ר צביקה פוגל
מירי אומרת שלא בטוח שעד כדי כך ברור.
מירי פרנקל-שור
דיפלומטית זרה, אבטחת שגרירות שבדיה- -
ישראל אבישר
אולי הניסוח לא מיטבי אבל משרד ממשלתי זה משרד החוץ. יש לנו מנגנון מוסדר איתם.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
השאלה האם משרד החוץ יכול לבקש לתת לאזרח ישראלי שלא עומד בתבחינים כי זה מה שכתוב.
ישראל אבישר
ממש לא. הניסוחים הקודמים היו שונים. אפשר לדייק את הניסוח.
היו"ר צביקה פוגל
תבליטו בבקשה שמדובר תושב זר.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
במי שאינו אזרח או תושב ישראל.
בני סלומון
יש לנו הערות. לגבי 1, משטרת ישראל זה הגוף היחיד במדינת ישראל שאחראי על שלום הציבור וביטחונו, ואין אף גוף אחר שאחראי על שלום הציבור וביטחונו. בדיקת מעבר של כניסת כלי נשק עם זרים לתוך ישראל ועם מתן רשיונות נשק לאנשים בתוך ישראל שנושאים אותם בתוך ישראל, חייב לעבור דרך משטרת ישראל.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אתם מתנגדים שהמאבטח של שגרירות- -
בני סלומון
ודאי. כל דבר יעבור דרכנו ואלינו.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
עד היום המאבטח של השגרירות בשגרירות ארצות הברית או של הקונסוליה האמריקאית שאינו אזרח ישראל, אתה נתת לו רשיון נשק?
בני סלומון
שגרירות ארצות הברית זו דוגמה לא טובה כי הם לא שלנו.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
כשהגיע מישהו מהוותיקן? בדקת לו ר"פ בוותיקן?
בני סלומון
עובר דרך משטרת ישראל. או קמ"ט שת"פ מבצעי במקרה של בקשות רשמיות של משרד החוץ, באגף מבצעים במשטרת ישראל. זה תפקיד שמילאתי בעבר ועכשיו יש פונקציה אחרת שממלאת אותו - או זה מגיע דרכנו. כל יתר המשלחות והמאבטחים פונים אלינו. זה מה שקורה היום בפועל. כולם עוברים דרכנו חוץ מארצות הברית. כיום הנוהל, יש להסדיר את הנהלים בינינו. כיום - תלוי במצב של ההגעה. המשלחת מבקשת מאתנו, אני בודק את המשלחת, גם כשמכניסים כלי נשק, ואז אני מאשר לממ"ר נתב"ג.
היו"ר צביקה פוגל
בני, הגיע מאבטח לשגרירות שבדיה בישראל. בא עם הנשק שלו משבדיה. נשק שבדי, תחמושת שבדית. הא רוצה לאבטח את השגרירות השבדית כי זה מה שרוצה השגריר השבדי. מי מאפשר לו את זה?
בני סלומון
קמ"ט שת"פ מבצעי.
היו"ר צביקה פוגל
עובר במשטרת ישראל, מקבל אישור לאבטח, נבדקת יכולות לאבטח ומאושר הנשק שלו.
בני סלומון
מאושר הנשק שלו לפי הנהלים שלנו. מאושרת הגעתו עם הנשק שלו לאבטח.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
יש פה בלבול.
ישראל אבישר
יש שני נהלים לגבי הגעה של זרים חמושים. אני חושב שאנו גם צריך להיות זהירים בגלל המדיה. לפחות מי שמגיע למשימות קצרות מועד, בלי לפרט, זה משטרת ישראל מאשרת בנוהל מסוים שכולל גופי ביטחון נוספים. מי שמגיע כדי להיות מוצב במדינת ישראל בין אם זה אבטחה של שגרירות מסוימת ובין אם זה דיפלומטים, זה נוהל של האגף עם משרד החוץ שגם משטרת ישראל משולבת בו. אני מתעקש על הדברים כי בקי בהם היטב, והנוהל הזה מיושם הלכה למעשה.
מירי פרנקל-שור
ב-2 יש סעיף - מטעמים של שלום הציבור וביטחונו, וזה יכול לאיין גם את תקנה 2 וגם 3.
בני סלומון
זה נועד למשהו אחר לגמרי. אנו ממליצים פה להוסיף – על פי נהליה כדי שלא ייתנו לנו צ'ק פתוח. לא רוצים להחליף את אגף כלי ירייה, ולהיות מסלול עוקף אגף כלי ירייה במתן רשיונות לכלי ירייה. לכן מתעקש שיתוסף – על פי נהליה, כי אני לא רוצה לחרוג מילימטר מהנוהל שלנו, שהנוהל חסוי.
קרן דהרי
אנו מתנגדים להוספת על פי נהליה.
מירי פרנקל-שור
גם לפי נהלים, תקנה זו מאפשרת, היא יכולה לאיין את האמור בתקנה 2 ו-3.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אנו מבינים את הצורך בסעיף.
מירי פרנקל-שור
אבל יש בעיה וצריך מאוד לצמצמו.
בני סלומון
יש מגבלות בסעיף הזה.
היו"ר צביקה פוגל
ברור לנו, בני. אנו מבינים עניין.
בני סלומון
לכן ביקשתי להוסיף, לפי נהליה, כדי לצמצם את שיקול הדעת שלנו מאוד. הנוהל שבנינו מצמצם מאוד את שיקול הדעת שלנו ולא רוצה לחרוג ממנו.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
בנוסח שהוקרא קודם היה כתוב: רשיון לפי סעיף זה, תוקפו וביטולו ייקבעו בנוהל שתקבע משטרת ישראל ויאושר על ידי אגף כלי הירייה.
בני סלומון
מסכים לזה בלי שיאושר אלא בתיאום כי אף אחד לא מאשר את נהלי משטרת ישראל.
קרן דהרי
ביקשנו להוריד את כל ההפניות לנהלים שיכולות להוסיף תנאים נורמטיביים משמעותיים מחוץ לתקנות ולגבור עליהם. לכן אנחנו ביקשנו למחוק את זה.
היו"ר צביקה פוגל
נכון עשיתם. נתקדם עם זה. סעיף 12, בבקשה.
בני סלומון
לגבי 1 לא הבנו את ההבחנה שרוצים לתת רשיון נשק לדיפלומט שנמצא כאן. זה חייב לעבור גם דרך משטרת ישראל.
היו"ר צביקה פוגל
אמר ראש האגף בצורה מאוד ברורה שעושה זאת בתיאום עם משטרת ישראל. מבחינתי זה מספיק. תודה.
קרן דהרי
בסעיף קטן (1) אולי כדאי לחדד שזה לא לבקשת משרד ממשלתי אלא משרד החוץ.
היו"ר צביקה פוגל
יתוקן. גם צריך להיות כתוב שזה איש זר, תושב זר. בבקשה.
גלעד נווה
החזקת כלי ירייה למזכרת. מי שירש כלי ירייה או מי שיש בידו כלי ירייה ברישיון, ומעוניין להותירו בידיו כשהוא מושבת לצורכי מזכרת בלבד, יהיה רשאי להמשיך ולהחזיק בכלי הירייה לאחר קבלת אישור מהרשות המוסמכת כי כלי הירייה הושבת לצמיתות.
היו"ר צביקה פוגל
הערות?
בני סלומון
הערת המשטרה שזה לשיקול דעת ראש האגף, אבל אנו ממליצים עד מאוד שראש האגף יוכל במקרים חריגים שכתובים בנוהל ואין שום בעיה לנסות לאשר את זה, וזה היה קיים בעבר.
היו"ר צביקה פוגל
מי זה הרשות המוסמכת שמגדירה אי כשירות הכלי?
בני סלומון
אגף כלי ירייה והוא מסתמך על חוות דעת של מעבדת נשק שלנו שאמרה שהשבתת כלי זה רק חצייה שלו באמצע. הסתמכתם על חוות דעת של ראש מטה נשק הקודם.
ישראל אבישר
יש לנו נוהל להשבתה זמנית והשבתה קבועה, יש לנו באגף אנשי מקצוע. אנו גם מסתייעים במעבדת נשק במז"פ אבל יש לנו באגף אנשי מקצוע שזה תפקידם והם בנו את הנהלים לגבי השבתה, מה כוללת.
היו"ר צביקה פוגל
הם אלה שמגישים לך הצהרה שהכלי מושבת? כי זה מה שכתוב פה.
ישראל אבישר
לא נכנסנו לפרטים אבל אדם שרוצה להשבית כלי כי עומד באמות המידה של ירושה או מזכרת וכו', פונה אלינו ומקבל אישור. ברגע שמקבל אישור אנו מפנים אותו לבית מסחר, שקיבל מאתנו רשיון להשבית, ובית המסחר הזה יש לו מפרט טכני שמחויב אליו כי פועל תחת הרישוי.
בני סלומון
ההמלצה שלנו תהיה שבמקרים חריגים לחלק את זה לשתיים – או אדם יחצה את הנשק לשתיים כמו שההוראות של ההשבתה אומרת ואז ולא יצטרך לחדש רשיון, ובמקרים חריגים שבחריגים, כמו מתן נשק למשפחות חללים, שזה פוגע בהם מאוד שחותכים את הנשק לשתיים, במגזר הדרוזי יש לנו דוגמאות כאלה, ובמקרים של כלי נשק שיש להם ערך אספני גבוה מאוד-מאוד, תינתן אפשרות לראש אגף לתת את הכלי ברישוי או בהשבתה זמנית לפי מה שיקבע או בחידוש רשיון רגיל. יש כלים שאין להם תחמושת. אני מבקש שתהיה אפשרות לתת במזכרת בלי להשמיד את הנשק.
עמוס גולן
כרגע קיבלתי אקדח מאוזר של ההגנה. הסב נלחם איתו ב-48', והם ביקשו ממני שלא אשמיד אותו בחיתוך. אפשר להשבית אותו, לקדוח, לרתך, לסגור. אפשר למנוע. רק ייראה בחוץ נורמלי.
היו"ר צביקה פוגל
אין בעיה. סעיף 13, בבקשה.
גלעד נווה
13. שמירת דינים. אין בתקנות אלה כדי לגרוע מכל הוראה או תנאי אחר ברישיון, שנקבעו בחוק או על פיו.
היו"ר צביקה פוגל
למה הסעיף הזה מופיע פה?
בר כהן לוי
הוספנו אותו, זה משהו שמקובל לעשות בהרבה תקנות. אנו רוצים לגדר את האפשרות שאם יש משהו שחל בחוק, שלא הכנסנו פה או הוראה שהתקנות האלה- -
היו"ר צביקה פוגל
הבנתי. החוק- -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
החוק ודאי וגם הרשיון. מה שמסדיר את הנשק של כל אחד מאתנו שנושר נשק, מה שהסדיר אותו זה הרשיון והנהלים ולא התקנות. אז אם עד היום היה דין מסוים- -
בר כהן לוי
בהתאם לתבחינים שנקבעו בהוראות השר ולא בתקנות.
היו"ר צביקה פוגל
סעיף 14.
גלעד נווה
תוקף. תוקפן של תקנות אלה עד תום תוקפה של ההכרזה על מצב מיוחד בעורף או שנה מיום פרסומן לפי המאוחר שבהן.
היו"ר צביקה פוגל
הערות?
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אמרתי בהתחלה, אמרתי שאני לא מדבר על מה שהיה לפני שמחת תורה אז אני לא עוסק. אני לא חושב שצריך את התקנות האלה בכלל. אני חושב שהיה ניתן לקבוע הכול בתבחינים, אבל מאחר שהוחלט שצריך תקנות ואנו לא יכולים להשאיר ואקום בזה, ולכן אין לי בעיה שזה יהיה הוראת שיה, אבל שהוראת השעה תהיה ארוכה. יש פה אנשים שיגידו שהם יאריכו. לעשות שנה בעיניי, בייחוד שאנו בתחילת מצב חירום, שאנו לא יודעים מתי יסתיים וכמה זמן יהיה צריך ובינתיים האגף יידע ויהיו מאוד עמוס עבודה כולל עבודה על תקנות חדשות, אני חושב שהזמן צריך להיות יותר ארוך, שהתקנות האלה, גם אם הן הוראת שעה, שיהיו בתוקף לחמש שנים, ואם יבואו תקנות חדשות עד אז לתקן – מה טוב. תמיד עומדת בידי השר האפשרות לתקן. אבל שהתקנות יהיו בתוקף של חמש שנים לפחות. הייתי מעדיף הוראת קבע, אבל מאחר שאנו מחוקקים מאוד בחיפזון, אני מסכים שזה יהיה הוראת שעה אבל לחמש שנים. זו דעתי. מצב החירום או לחילופין ארבע שנים מיום סיום המצב המיוחד בעורף. כל זמן שיהיה מצב חירום מיוחד בעורף אני לא רוצה שהם יעסקו בטיוטות של מה יהיה אחר כך.
עמית הלוי (הליכוד)
מה ההיגיון בכלל בהוראת שעה? מה מפריע לכם שיהיה קבוע?
קרן דהרי
עבודת המטה לא הושלמה. אני רוצה להזכיר לחברי הכנסת ולוועדה את תחילת הדיון ואת השאלות הנכונות והמדויקות שעלו לגבי תנאי הסף בעניין הגיל. יש פה הרבה מאוד היבטים, בעיקר אם דיברנו, וזה עבר פה כחוט השני בישיבה - הנושא של האיזון וההשלכות של תפוצה של כלי נשק במרחב הציבורי, שמצד אחד ברור במצב הקיים למה אנו רוצים תחושת מוגנות וכולנו פה רתומים למשימה הזו ולכן טיפלנו בזה באופן מאוד מהיר. מצד שני לא שקלנו – וזה נאמר פה על ידי חלק מהדוברים, ואולי ירחיבו עוד על ההשלכות שנוגוות לקבוצת הנשק, גם לגבי האובדנות, גם לגבי אלימות במשפחה. לגבי דברים נוספים שלא שקלנו אותם עד הסוף ולא בחנו עד הסוף.
עמית הלוי (הליכוד)
האם את מרגישה – אני לא מרגיש שסטינו מבחינת התבחינים. עוד לא הגענו לתבחינים אבל גם מה שקראנו עד כה בתקנות, לא מרגיש שסטינו מכללי הבסיס של המסוכנות. האם מה שאמרת עכשיו את מתכוונת רק בגלל ההיקף של כלי הנשק שיהיו בשטח בחברה או את מרגישה בסעיף מסוים שלא שקלנו עד הסוף ולכן את עושה את זה עם הוראת השעה, כדי שנבדוק מה התגובה?
קרן דהרי
גם וגם. למשל במצב דברים רגיל הייתי רוצה לקבל והייתי רוצה שהאגף יקבל בצורה מסודרת התייחסויות, חוות דעת מגדריות להשלכות של זה, התייחסויות מבחינת מערכת הבריאות להיבטים האלה. הבחנות כפי ששאלתם בהתחלה על תנאי הסף, בין גיל 27 ל-45, בין תושב לאזרח, כל קבוצת השוויון הרלוונטיות, ואין לנו הפניות והזמן לעשות זאת. לכתחילה חשבנו שחצי שנה תהיה יותר טובה. אנו מבינים את הדחיפות ולכן אמרנו – תקופת הוראת שעה לשנה או כל עוד המצב במיוחד בעורף על כנו, לפי המאוחר שבהם. זו העמדה שלנו.
עמית הלוי (הליכוד)
מבחינה נורמטיבית, מבחינת התבחינים, אין פה סטייה מבחינת בריאות ומסוכנות שזה הדברים החשובים. יש פה היקף. לכן כשישראל דיבר על הסכר מבחינת 20 שנים וצביקה הסביר, בגלל הנימוק הזה קיבלתי כי אמרתי, למרות שאני חושב שאפשר יותר מ-20 שנה או לא צריך את ההגבלה הזו – לא קשור להיגיון. בהיגיון אדם עבר את התבחינים מבחינת המהותי, קשור לסכר שאנו לא רוצים יותר. אני אומר: בסדר, בוא נבחן. משחררים 300,000 או 200,000 כלי נשק. מסכים להערה שצריכים לבחון את זה אבל רק אומר לעצמי ובקול רם לחבריי: אני לא מרגיש שסטינו פה, וישראל פה עומד על המשמר וכולנו לא רוצים שהנשקים האלה יביאו לנזקים או יביאו לתופעות חברתיות קשות. כמובן. רק אני לא מרגיש עד עכשיו שסטינו באופן שאם נעשה זאת לכמה שנים, ודאי לא לחצי שנה כי אנו במצב של חצי שנה, בכל מקרה. כל מי שפה – אנחנו לא באירוע של חצי שנה בהקשר של חשיבות לנשיאת נשק.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אני רוצה לחדד את הנקודה שעמית מעלה. גם אם אני מקבל ב-100% מה שאמרת, וצריך לבחון, תקופה שבה יהיה מצב החירום היא לא תקופה שהדאטא שתאספי במסגרתה תהיה לך רלוונטית לכלום ולכן גם כשאני עושה בוועדת חוקה ואתם באים אליי ממשרד המשפטים ואומרים לי: תעשה הוראת שעה, אבל אל תעשה הוראות שעה קצרה מדי כדי שיהיה איזה ערך לדאטא שנאסוף. שנה זה לא זמן מספיק, בייחוד שכל הדאטא שלך יהיה מוטה בדבר הזה. תעשי הוראת שעה, בסדר, תבחני ותחדשי אבל חמש שנים זה זמן שתוכלי לאסוף עליו דאטא. שנית, אפקט מצנן מאוד משמעותי. בסופו של דבר אנשים רוצים להוציא רשיון וזו הוצאה כספית לא קטנה. אדם שאתה אומר לו: תוציא את הרשיון אבל מאוד יכול להיות שעוד שנה אני לוקח לך את האקדח ב-3,500 שקל כי יפוג התבחין שלך, יפוג התקנות שלך. והכול זה כדי שיהיה לך מידע שלא תאספי?
קרן דהרי
האגף הציג וציין שהייתה עבודת מטה. גם את הנתונים שעמדו בפניהם, עובר לעבודת המטה הזה לא אתם ולא אנו ראינו.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אני גם לא רוצה שתתעסקו בזה בזמן מצב החירום. תעשו דברים אחרים.
עמית הלוי (הליכוד)
מניסיוני בשבוע האחרון ואני עובד עם האגף בשבוע האחרון לחלק, אני מעריך – אבל פה ישראל יאמר לנו – אני חושב שעד שיחולקו האקדחים זה חודשים. אתה רוצה להחיל את התבחינים החדשים אז אפשר לדבר על ארבע שנים.
מירי פרנקל-שור
עמית, כפי שנאמר פה על ידי שמחה, כן יש פה חיפזון בחקיקה. קיבלנו את התקנות המעודכנות כשהתחלנו את הדיון. לא באנו מוכנים כמו שיש לנו זמן לבחון, לעשות עבודת מטה גם עם משרדי הממשלה – זה לא רק משרדי הממשלה. יש פה ארגונים שונים שלא הצליחו להגיע עקב המצב. לא שמענו את השלטון המקומי, לא את איגוד לשכות המסחר, לא את קואליציית האקדח על שולחן מטבח.
איציק צ'יפרוט
אני הגעתי.
מירי פרנקל-שור
אבל אחרים לא, ואנו לא דנים במצבים כאלה מי יכול להגיע ומי לא. גם אנו רוצים לאזן, נותנים מצד אחד את המענה למצב, אבל מצד שני, אי אפשר לתת עכשיו גרייס של חמש שנים. אני מציעה לוועדה- -
עמית הלוי (הליכוד)
ישראל פה אישרר שהתבחינים האלה, המשמעות שלהם בפועל, זה יהיה חצי שנה ואני לא רוצה לומר במקרה הטוב כי מקווה- -
מירי פרנקל-שור
מצב מיוחד בעורף לא יודעת מתי יפוג. כולנו באותו צד. לכן אני מציעה, אדוני היושב-ראש, מציעה לוועדה להחליט להאריך לשישה חודשים ומתחדש כלומר לשישה חודשים וניתן להאריך לעוד שישה חודשים ולעוד שישה חודשים, עד גג מסוים. במשך הזמן גם מהארכה להארכה אפשר לעשות את התיקונים הנדרשים. אני חושבת שזה נותן מצד אחד את המענה שהמערכת יכולה לצאת לדרך ומצד שני כן יהיה נכון להתקדם תוך כדי תנועה. הוועדה יכולה להתכנס. אם לא יהיו שינויים היא יכולה לאשר, ואם יהיו שינויים, זה בהחלט יכול לתת את המענה שנוכל להכניס את השינויים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אי אפשר. זה השקעה כספית. זה אלפים.
אריאל קלנר (הליכוד)
נשקים לא יהיו.
מירי פרנקל-שור
יש פה היבטים הרבה יותר רחבים מאשר מישהו קנה אקדח. ממה אתה חושש? שתבחין מסוים לא יהיה?
עמית הלוי (הליכוד)
תגיעי למצב – האמת היא, ויש מאמץ לפשט את התהליכים. עוד חמישה חודשים אנשים ירצו לקנות, אותם 250,000 רלוונטיים שאת פתחת להם את הדלת עכשיו, בעוד חמישה חודשים יקנו או לא? בעוד חודש צביקה או מי שיהיה כאן ידון על הארכת התבחינים או לא?
מירי פרנקל-שור
אבל אפשר לבטל את התקנות בכל רגע נתון.
עמית הלוי (הליכוד)
בסדר. זה לא מכולת.
מירי פרנקל-שור
הארכה איטית נותנת לך את האפשרות לתקן תוך כדי תנועה. אנו מחוקקים מאוד בחיפזון בגלל צורך השעה. אם לא היה לנו צורך השעה, הייתי מתנגדת לקיום הדיון. כולנו פה רוצים לתת את המענה.
איציק צ'יפרוט
שאם מישהו הלך וקנה, שיהיה לו תקופת רשיון לפחות, תקופת רישוי אחת.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אני רוצה להסביר את הבעייתיות בזה שוב. אנו מדברים על כך – אני נאלץ למרות אמירתי, צריך לפתוח את מה שהיה לפני שמחת תורה. משך שנים רבות העמדה של המשרד לביטחון פנים – גם עמדה שהוצגה על ידי השר דאז אמיר אוחנה, שאת התבחינים אפשר לתקן בהחלטה של האגף, שך השר. לא צריך בשביל זה תקנות, בטח לא תקנות באישור ועדה. אלמלא אותה עתירה בעיניי אומללה שהוגשה ל ידי האקדח על שולחן המטבח, ואלמלא אותה עמדה בעיניי אומללה של היועץ המשפטי לממשלה ושל בג"ץ בנושא היו לנו היום הרבה יותר נשקים כפי שרצה השר. התבחינים די דומים למה שרצה השר אוחנה לעשות לפני שנתיים או שלוש, מגיעים אלינו עכשיו בתקנות באישור ועדה עם הרבה יותר בלגאן, ושלוש שנים שהלכו לאיבוד. זה מחדל מאוד חמור בעיניי. לומר: בגלל שמשהו שבכלל בעיניי לא היה צריך תקנות, בטח לא באישור ועדה, זה מגיע בתקנות ואישור ועדה ועכשיו נרע את המצב. אני אתנגד לאישור התקנות אם הן באישור הוראת שעה אלא אם כן תהיה בהן הורא אחרת שאומרת – שאם התקנות לא מחודשות מאיזו סיבה, השר מוסמך לקבוע נהלים. לא מוכן לייצר מצב שעוד חצי שנה או שנה בגלל שחלילה יהיו בחירות או חלילה יהיה שר ששכח לאשר, האגף לא יכול לאשר נשקים פתאום כי כרגע אנו חיים על הוראת מעבר שכולה נולדה בחטא מאותה עתירה שבעיניי הייתה גרועה מאוד והעמדות שהוגשו שם היו גרועות מאוד גרועות. צריך פה הוראה שהיא לפרק זמן שמאפשר לאנשים להתארגן, לרכוש נשקים. אדם שצריך לקבל עכשיו החלטה, גם לעבור אימון, גם לעבור את הפרוצדורה, לחכות הרבה מאוד זמן, ואני יודע שישראל יעשה הכול כדי שזה יהיה כמה שפחות אבל עדיין זה יהיה הרבה זמן ואז ירכוש נשק ואז יידע שיכול להיות שחודש אחר כך בגלל פלוני אלמוני או מישהו שירצה תקנות לחידוש, שצריך תקנות חידוש, יורידו אותו מהתבחין וכל זה שעשה זורק לפח - לא יתחיל את התהליך.
מירי פרנקל-שור
אבל אם לא המצב, אנו לא יושבים פה עכשיו.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
לא מדויק כי לפי מה שאני יודע, תוכנן בלי קשר למצב להביא את התקנות האלה לאישור בתחילת המושב. זה היה הלו"ז המתוכנן. אני צודק?
בר כהן לוי
הייתה כוונה להביא את התקנות בהקדם האפשרי.
מירי פרנקל-שור
עדיין עבודת המטה הממשלתית- -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
מתי הפצתם את טיוטת התקנות? הפיצו ביולי. השאלה כמה זמן דיון ועדה.
מירי פרנקל-שור
אבל אנו פה יושבים ומתקנים ודנים מהר לאור המצב. אילולא היה המצב- - -
עמית הלוי (הליכוד)
המצב היה בשומר חומות. לא עכשוי. זה היה המצב, שפעם ראשונה אזרחי ישראל ברחובות, לא בחזית רחוקה, זה היה מצב. המצב הזה כבר שנתיים, וכל חברי הכנסת פה היו צריכים לתת את המענה אז. אנחנו נמרחים עם זה שנתיים. מניסיון – וישראל יכול לאשר את זה – הרי כשאנשים כשהמצב חם, מטבע הדברים אנשים מבינים את הערך ומתגייסים. נתת הארכה עכשיו כמה אלפי אנשים. למה? 4,000. הארכה שלא מימשו. למה נתן הארכה?
היו"ר צביקה פוגל
ישראל, בבקשה.
ישראל אבישר
אני בנושא הזה של הוראת שעה או לא - נטרלי. מבחינתנו פרק הזמן המינימלי הוא שנה כדי לייצר יציבות. מעבר לכך זו החלטה על בסיס עמדת משרד המשפטים והשיח פה הפרלמנטרי. מבחינתנו מינימום שנה. למה – כי צריך יציבות.
חגית לרנאו
אני חושבת שבשילוב בין עמדה של המשרד, שצריך לתת יותר נשקים, שהתחילה במאי 2021 למצב כרגע, הולך להיות שינוי אדיר במספר הנשקים הפרטיים שנמצאים אצל אנשים. היום מדינת ישראל או ב-2019 הייתה עם 1.6 מהאוכלוסייה. עכשיו יכול לקפוץ ל-10%, 5% מהאוכלוסייה. זה חייב להיות מנוטר. אני מסכימה שאין טעם לקבוע הוראת שעה אם אין בה תוכן. בעיניי חלק מהתוכן זה גם איסוף מידע, הקל יותר זה כמה אנשים מבקשים וכמה נדחים. היותר מורכב זה שימוש לרעה בנשקים, לעקוב אחרי שימוש בנשקים בהתאבדויות, באירועים פליליים, בעולם של רציחות, כשלא מסתכלים על החברה הערבית. מסתכלים רק על החברה היהודית – ישראל נמצאת באחד המצבים המעולים מבחינת רצח יחסית לגודל האוכלוסייה. זה יכול להשתנות תוך שנה או שנתיים, ואם אין הוראת שעה ואין מעקב אחר נתונים, עלול להיווצר מצב אחר. המצב הביטחוני יעבור- - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
כמה רציחות על בסיס טרור, הנשק שבידי מחזיקי נשק ברשיון מנע?
חגית לרנאו
זה חלק מהמידע שיש לאסוף.
בני סלומון
העברנו סטטיסטיקה לאגף כלי ירייה.
חגית לרנאו
צריך להסתכל על המהלך שאתם עושים שמשנה מהותית. מניחה שאלמלא מצב החירום היו הרבה יותר ארגונים שהיו מתנגדים לחלק מההרחבות כאן, והייתה הרבה יותר זהירות. יש להסתכל על המהלך שעושים שמשנה מהותית את תפיסת החזקת נשק גם מבחינת הממשלה אבל גם מבחינת האנשים הפרטיים ולהסתכל עליו בזהירות ועם נתונים, ומנגנונים של הוראת שעה כולל מנגנונים שמורים להתחיל לאסוף נתונים, שאחר כך לא יגידו: אין נתונים, כולל מנגנוני איסוף נתונים, בעיניי הכרחיים במהלך הזה. יש להבחין כמובן בין תוקף התקנות לשאלה, האם אדם מקבל רשיון לנשק. יכול להיות שאנשים שיקבלו היום או בעוד חצי שנה רשיון לנשק, יהיה קשה עוד ארבעה חודשים אחר כך, לבוא אליהם ולומר: המצב השתנה אבל צריך יהיה להתייחס אליהם כהוראות מעבר ולחשוב על אותם אנשים.

שנית, לגבי רשיונות לנשק, שכן מתייחסת לרשיון הפרטי – אחד הדברים המדאיגים שנאמרו זה ביטול הראיון האישי. כשנותנים היום לאנשים רשיון לנשק ללא ראיון אישי, צריך לתת הוראה שאומרת שיכול להיות שהם ייקראו בעתיד כן לראיון אישי ויצטרכו לבוא ושזה יהיה תנאי להמשך החזקת הרשיון. בעיניי מכל הדברים זה היה הכי מדאיג. לדעתי יש להתייחס לזה.
היו"ר צביקה פוגל
הערה חשובה מאוד.
עמית הלוי (הליכוד)
יתקן אותי מהמשטרה או ישראל – למרות שהאוכלוסייה גדלה, אני מכיר שכמות מחזיקי הנשק משנות ה-90' עד היום ירדה מ-300,000 ל-175,000. שתיים, אני מכיר ביחס לאוכלוסייה ודאי וגם במספרים מוחלטים – סעיף 2, הפגיעות או הרציחות מנשק חוקי, לא לא חוקי, ולא כמו ששמחה רמז פה ה-1,300 נרצחים שהיו לנו עכשיו, מנשק חוקי – הם מקרים בודדים בשנה. זה ממתן את האמירה שלה.
חגית לרנאו
זה נכון, אבל זה בעולם שבו יש מעט אנשים שמחזיקים נשקים.
עמית הלוי (הליכוד)
לא משנה.
תמיר דורטל
ניסיתי לעזור לאלפי אנשים לקבל רשיון נשק והכול בהתנדבות כדי לחסוך דם יהודי שלא יהיה הפקר, ועכשיו גם תוך כדי הדיון אנשים שואלים אותי: מה קורה? מה עומד להיות מאושר? אנשים מרגישים מאז שבוע שעבר נבגדים. מרגישים שהמדינה לא דאגה לביטחונם, לכן אנו צריכים כאן לתת להם בשורה שתאפשר להם לדעת שגם אם צה"ל כושל בנקודה כזו או אחרת יש להם איך להגן על המשפחה שלהם, באיזו הרתעה ואני חייב לומר משהו מזעזע אבל לאור השבוע שעבר אינו מזעזע – אם ליהודי פולין וליהודי הונגריה היו אקדחים והמדינות שלהם כן היו מאפשרות להם לשאת נשק, כנראה השואה לא הייתה מתחוללת בהיקפים שהתחוללה עם 3, 4 אנשים שרצחו כפרים שלמים. וראינו את זה שבוע שעבר.
היו"ר צביקה פוגל
אני בהחלט מזדהה.
תמיר דורטל
ואם זה יהיה שנה, אנשים לא ירכשו נשק.
היו"ר צביקה פוגל
עוד מישהו?
איציק צ'יפרוט
אני שומע פעם שלישית. אני שומע פעם שנייה או שלישית כמה מסוכן לחלק נשק. אני טוען שהרבה יותר מסוכן לא לחלק נשק.
אריאלה סגל
עוד לא הגענו לדבר על התבחינים עצמם. לגבי משך הזמן, שמרחיבים פה לאוכלוסיות נוספות שעד כה לא חלמו על האפשרות ולא יכלו לשאת נשק. זה גם דורש שינוי – החלטה אישית על להחליט לשאת נשק על כל המשמעויות הכרוכות בכך מבחינת האחריות האישית ואחריות כלפי המשפחה והתאמת הבית והכשרה וכו'. זה דורש גם זמן. וגם יש פה תבחינים שבלי קשר לאירוע – לאור האירועים שאנו מצויים בהם עכשיו אנו מדברים, אבל העבודה החלה בינואר ויש תבחינים שקשורים באופן כללי לביטחון הציבור בלי קשר לאירועי חירום, ולא יהיה נכון בגלל תחושת הבהילות עכשיו, להפוך את הדברים שנכונים תמיד, להיות בהוראת שעה.
אריאל קלנר (הליכוד)
אוסיף מילה אחת כי אנו מדברים על חשש היפוטתי ותיאורטי ומה יקרה אם ומדרון חלקלק ואם הנשקים ייכנסו. עובדתית עד היום, החברים ציינו על המקרים הכה בודדים של נשקים חוקיים, השתמשו בהם לפשע. לעומת זאת נשקים חוקיים הצילו חיי אדם בשנים האחרונות. זה עובדתית, אמפירית, גם בפיגועי טרור וגם עכשיו בכיתות כוננות שאנשים נלחמו בחירוף נפש. יש לנו פה עובדה אמפירית לעומת חשש מדרון חלקלק, ולכל החלטה יש השלכות, גם לא לחלק או לחלק לתקופת זמן מוגבלת. וההשלכות תמיד בחיי אדם.
חגית לרנאו
גם המחקרים הרבים – לא בארץ; בארץ המצב טוב, יש מעט נשקים, יש מעט רציחות בחברה היהודית. שמה רגע בצד מה שקורה בחברה הערבית כי זה גם לא נשקים- - אבל לבוא ולהסתכל על מחקרים שקורים בעולם ומראים קורלציה ברורה בין מספר כלי הנשק לבין מספר מקרי המוות מכלי נשק ושימוש בנשק – זה גם אמפירי.
אריאל קלנר (הליכוד)
אבל היום יש המון נשק, פשוט לא חוקי. היום לטובים אין ולרעים יש.
היו"ר צביקה פוגל
בבקשה.
רועי הראל
נכון שעיקר התבחינים פה מדברים על תעודת הלוחם – זה המסה הגדולה. יש עוד דברים אבל אנו רואים את זה גם משומר חומות שגם הייתה בהלה לנשקים. לא כל פוטנציאל הזכאים באמת מממש את זה. אחוז קטן יחסית.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
זה קשור להצעה האופרטיבית שלי, אדוני היושב-ראש. אני חושב שאת התקנות עצמן והתבחינים שכתובים פה לקבוע אותם לא כהוראת שעה אלא כקבע. מה שכן, כשנעבור על התחבינים, ואנו מוסיפים תבחינים, חלקם נגיד – זה הוראת שעה אבל נגדיר כבר ברמת התקנה למעלה, שתבחין של הוראת שעה, אדם שהתחיל להוציא מכוח תבחין של הוראת שעה, לא פוקע לו הרשיון. כמובן שאם ירצו אחר כך בתיקון תקנות לגרוע ממנו כי הגיעו למסקנה שזו טעות נוראית – זה כן אבל שהתקנות עצמן הן הוראת קבע, לא שוללות את זה, יהיו תבחינים שנעשה הוראת קבע כי לא יהיו בוויכוח. תבחינים מסוימים שעכשיו אנחנו מגדילים ולא יודעים - יהיו הוראת שעה ותהיה לנו אפשרות לומר שמי שהוציא עד תאריך מסוים בהוראת השעה הזו, ואז אפשר יהיה להיות גמיש ולשחק עם זה. זה יפתור חלק מהחששות ומצד שני ייתן לנו אפשרות לייצר ודאות כי אנו לא יכולים להשאיר אותו בלי תקנות אחרי שנעשה תקנות, כי אז לא יוכל לחלק נשקים בכלל.
היו"ר צביקה פוגל
ב-2021 חולקו כ-10,000 רשיונות. ב-2022 - כ-13,000. תקן אותי היכן שאני טועה, ישראל. ב-2023 עד האירוע של שמחת תורה – 23,000 רשיונות. כלומר בלי קשר למה שקרה פה, ב-2023 הכפלנו כל אחת מהשנים הקודמות בדרישות של האנשים, כלומר תחושת הצורך של אזרחים במדינת ישראל להתחמש ולדאוג בעצמם לביטחון האישי שלהם היה קיים.
עמית הלוי (הליכוד)
ועדיין אנו בפחות מ-2% מהאוכלוסייה עם העלייה הזו.
היו"ר צביקה פוגל
לכן ברור לי התהליך שבתוכו אנו נמצאים. אין לי ספק, ופה אני לוקח קצת את ניסיוני בחיים, לומר שהצורך לדאוג באופן אישי לתחושת הביטחון בקרב אזרחי מדינת ישראל לא תרד בשנה הקרובה. היא תתעצם. הצורך של האנשים להרגיש שהם מגנים על עצמם ויש להם נשק ומבטיחים את שלום משפחתם. זה חוצה את כל גבולות המגזרים במדינת ישראל היום, הצורך לדאוג למשפחתי. לא שמעתי את זה כל כך הרבה במהלך השנים האחרונות שאני מתעסק והתעסקתי בזה לא מעט. אנו חייבים לתת מענה לתחושה הזו בתחושת ביטחון שאנו לא דנים במשהו שהוא משתנה. חשבתי כשבאתי לכאן שהכי נכון – חצי שנה ונראה מה העניינים. אני למד רק ממה שעברנו עד כה שלא בטוח שזה הכיוון הנכון. יכול להיות שהכיוון הנכון הוא ללכת לטווחים יותר ארוכים. יש לי סימן שאלה אחת גדול – הפסיכולוגיה של נשק, מה שדיברה פרופ' חגית. ברגע שלאנשים יש נשק יכול להיות שהפתרונות שלהם לחלק מהדברים הופכים להיות זמינים ויתר. אנו יודעים את זה. גם לזה נצטרך לתת מענה. זה לא הדבר שאותי צריך להדאיג יותר מהכול אבל צריך להיות לי במחשבה כל הזמן ולראות שאני עם יד על הדופק בעניין הזה, ויודע לשלוט בזה. לכן אני לא מחפש פה פשרה אלא משהו שייתן לי מענה גם לתחושת הביטחון, גם לתחושת ההמשכיות, גם ליכולת לאסוף נתונים, וגם להיות עם יד על הדופק לראות שאני הולך לכיוונים הנכונים. לכן ההצעה האסטרטגית שהציע פה חבר הכנסת רוטמן של ללכת בתבחינים ולהגדיר אותם כהוראת שעה, ולראות היכן אנו מגבילים עצמנו יותר היא הדרך הנכונה, אבל נשאיר לעצמנו זמן לחשוב על העניין הזה.
עמית הלוי (הליכוד)
אדוני היושב-ראש, אנחנו יהודים, רחמנים, ביישנים וגומלי חסדים, ולפעמים בהיסטוריה שלנו הצטערנו על זה שהתכונות האלה מאוד עמוקות אצלנו. כשאתה אומר הפסיכולוגיה שאולי תגרום לזה - בעם היהודי הניסיון הוא הפוך. לפני המון שנים אמרו – מלכי ישראל מלכי חסד הם, הם יוותרו, וחטאנו בחטאים האלה. אז לא צריך להגזים בזה. גם אם יהיו נשקים, אנחנו על אחוז, שניים.
היו"ר צביקה פוגל
רוב הנושאים שאני מתייחס אליהם הם לא רק, אך גם את זה צריך לזכור.
עמית הלוי (הליכוד)
אם נשאל אותך אדוני השוטר, כמה רציחות בידיים וכמה בנשקים – לא בטוח שאפילו הסטטיסטיקה הזאת, לא בטוח שהנשק יגרום.
היו"ר צביקה פוגל
לא חושב על הנשק כגורם.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
הוא גם גורם ממתן. הרבה אנשים שמחזיקים נשק - לא רב על חניה.
היו"ר צביקה פוגל
לכן קראתי לזה הפסיכולוגיה של הנשק. אין לי כלים למדוד את זה היום. אני חושב שאסור לנו ללכת פה על פשרות. צריך ללכת על משהו שיעגן לנו את הדרך שבה אנו רוצים ללכת. תקנה 15.
גלעד נווה
הוראת מעבר. מי שבמועד תחילתן של תקנות אלה החזיק ברשיון פרטי או בתעודת הרשאה כדין, רשיונו או תעודת ההרשאה שלו יעמדו בתוקפם עד תום התקופה שנקבעה בהם זולת אם בוטלו לפי כל דין.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
מה זה תעודת הרשאה בניגוד לרשיון?
ישראל אבישר
תעודת ההרשאה נוגעת לרשיון הארגוני. בגדול אנו אומרים, כל אדם שהיה לו רשיון טרם תיקון התקנות – נשמר לו הזכאות. זה סוג של סעיף שאין לו משמעות כי בפועל יצרנו רק הרחבות ולא צמצומים.
מירי פרנקל-שור
כאן הייתה בקשה להוסיף שגם אם לא עמד בתקנים, יעמוד עד 30 יום לאחר ביטול מצב מיוחד בעורף. זו הערה שנשמעה בוועדה.
איציק צ'יפרוט
זה מה שהשתרברב לנו גם קודם. דיברתי על מי שבוטל רשיונו שכרגע נשאיר לו את הנשק עד סיום המצב המיוחד בעורף וכאן מדובר על מי שנפגע משינוי התקנות שעד תום תקופת החידוש לא ייפגע. זה לא בגל אי עמידה בתבחינים אלא בגלל כי שינינו את התקנות.
בר כהן לוי
אם היינו משנים תקנות והיינו גורעים מהתבחינים שהיו ניתנים, היינו משאירים את הרשיון של אותו אדם בתוקף עד שהיה פוקע לו הרשיון לפי תנאי הרשיון שהוא קיבל. זה משמעות הסעיף הזה. לגבי הרחבה ביחס לתקנות, אמרנו שנדבר על זה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
לא. הוא דיבר על נושא אחד, עד מועד תום הרשיון שמחזיק היום כדין מכל סיבה. הוא אומר, גם אחרי מועד תום הרשיון, אם – אנחנו עוברים ממשטר של תבחינים בהחלטות אגף או החלטות שר למשטר בתבחינים בתקנות, אבל חלק מהתבחינים הם העתק הדבק. כן צריך הצעה שאני עומד מאחוריה שמי שאמור לפקוע הרשיון שלו בגלל אי העמידה בתבחין, בניגוד לאי עמידה בתנאי הסף, לא יילקח ממנו הנשק כל זמן שהמצב המיוחד בעורף עומד בתוקפו. דהיינו אם עכשיו עובר אדם מישוב זכאי ללא זכאי, לא פוקע הרשיון שלו אלא לאחר 30 יום לאחר תום המצב המיוחד בעורף. אם אדם מפוטר מעבודתו כי המפעל נסגר בגלל המצב המיוחד למשל, לא נלקח ממנו הנשק עד 30 יום מתום המצב המיוחד בעורף. זו הבקשה. זה רק תבחינים, לא על תנאי סף.
בני סלומון
אם תתקבל ההצעה של חבר הכנסת רוטמן – למעט תבחין 18, המלצה פרטנית.
ישראל אבישר
אנו סבורים שכל התקנות האלה, שנוגעות למצב החירום שאנו נמצאים בו, יש לנתקם אותם מהתקנות, כי התקנות האלה בראייה ארוכת טווח ולייצר מצב כפי שאמרתי, שאנו מגבשים השבוע תקנה שנעביר לשר שמאריכה תוקפן- - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
מאוד מברך על מה שאמרת. אם התקנות האלה הן הוראה ארוכת טווח ולא קצרה, לא לשישה חודשים, לא למצב חירום ולא לשנה. אם זה תקנות קבע – מקבל את דבריך. אם לא, לא מקבל. אם התקנות האלה הוראת שעה – לא. אם הן תקנות קבע – הן לא צריכות לעסוק במצב החירום המיוחד, תן הצהרה לפרוטוקול שזה מה שתעשה בתקש"ח והכול טוב. אם התקנות האלה הוראת שעה, בין אם בשיטה המחמירה של מירי או בזו המקלה שלכם, או לא משנה, חצי שנה או שנה, מצב מיוחד בעורף, הוא לא רלוונטי. התקנות שלך הרי קשורות בטבורן בסעיף התחולה למצב מיוחד בעורף אז ודאי שהן צריכות להתייחס אליו.
ישראל אבישר
אני מבין אבל אם אנחנו נותנים מענה באמצעות תקש"ח שאנו השבוע מגבשים ומגיעים לאותה תוצאה, ממה נפשך?
מירי פרנקל-שור
אז למה אנחנו דנים בתקנות אם אתם מוציאים תקש"ח?
בר כהן לוי
כמובן אנו לא יכולים להתחייב על מה יהיה בתקש"ח. מה שבעיקר ייקבע שם זה תוקפם של הרשיונות, זה בא לתת מענה לאזרחים שהרשיון שלהם פוקע בתקופה הזו ולא יכולים להגיע ולשלם את האגרה ולהגיש את הבקשה כי הם במילואים וכו', אז אנו רוצים להאריך את הרשיון אוטומטית. זה גם נעשה בתקופת הקורונה וגם בא לתת מענה לצרכים האלה, שם אנו לא בודקים עמידה בתנאי סף או בתבחין. זה נעשה רוחבית. לדעתי גם הממשלה מקדמת היום משהו כזה ביחס לחוקים אחרים, עושים את זה לא בראשונה. גם בקורונה עשו את זה, גם בחוק רישוי עסקים, למשל, כל אישור שיש כרגע קושי לקבלו ולהאריכו ולטפל בו. ביחס לבקשה שמדברת על אי עמידה בתבחין – אנו לא יכולים להתחייב על זה. זה צריך להיות מוצג לשר.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
לכן זה צריך להיות בתקנות.
לימור ארזני
אם נאריך את הרשיונות בעוד חצי שנה בתקנות לשעת חירום, זה ייתן לך מענה.
איציק צ'יפרוט
זה יהיה נפלא כי גם יפנה את המטווחים להתעסק בחימוש אוכלוסייה חדשה ולא בחידושים הקיימים. אבל גם מי שאיבד תבחין מכל סיבה, זה לא הזמן לקחת לו את הנשק.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
הוא יאבד תבחין. אני רוצה להיות הכי ברור. אם משפחה שחלילה נפגע ביתם בעוטף עזה, והם עוברים למקום יותר שקט ובטוח, לתל אביב, אני לא לוקח מהם את הנשק, יתהפך העולם. אם אני לא מכניס את הסעיף הזה – בגלל שמשנה את כתובתו מבארי או מכפר עזה לתל אביב, תיקחו ממנו את הרשיון. לא.
ישראל אבישר
אנו לא חלוקים על התוצאה שבשני המקרים גם האגף לא ייקח ברציונל. מנגד אנו חלוקים על המנגנון. אנו סבורים שנכון לסדר את זה בתקש"ח ולייצר סוג של ודאות ויציבות.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אם זה בתקש"ח, ובתנאי שאנו עוסקים בתקנות שהן הוראות קבע. אם התקנות האלה הוראת שעה – אין בזה שום היגיון.
מירי פרנקל-שור
לא מבינה. יהיה תקש"ח?
ישראל אבישר
אמרתי בתחילת הדיון שבכל מקרה בלי קשר לדיון כיום הגענו למסקנה, וגם הצגתי את זה לשר ונתן לי אור ירוק להתקדם – לייצר מצב שבימים הקרובים אנו נוציא תקנה לא בכנסת אלא בסמכות השר להאריך אל"ף רשיונות שאמור לפוג תוקפם באוקטובר ובנובמבר כולל אימוני רענון וכו' מתוך הנחה סבירה שלאזרחי מדינת ישראל גם המגויסים וגם לאחרים יש קושי אובייקטיבי כרגע לבצע את כל הנושא של תקנת ההכשרות. לכן אמרנו דבר פשוט – הדברים שעלו כאן כצורך - נעשה צ'ק ליסט מסודר. אפשר להכניס את זה לפרוטוקול. אנחנו נסדר את זה בתקש"ח. אתה גם מכיר את גישת השר שהיא מרחיבה. זה ייתן מענה זהה.
בר כהן לוי
זה תקנות שלא יהיו תקש"ח. הן לא מצריכות אישור הוועדה.
אורי בוצומנסקי
לגבי תקנה 11, ברישא כתוב: על אף האמור תקנה 2 ו-3. בגלל התיקון שעשינו מוקדם יותר בתחילת הדיון בתקנה 2 אנו לא רוצים לאבד את בדיקת המסוכנות. בדיקת המסוכנות צריכה להתבצע גם לגבי אותם אנשים שבתקנה 11 ולכן זה צריך להיות: על אף האמור בתקנה 2א ו-3.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
תעשו את זה בנהלים שלכם. לא יודע אילו כלים יש לכם לבדוק מסוכנות לאדם שעומד ב-11א2 או לאדם שהוא אזרח זר.
אורי בוצומנסקי
אבל לא רוצה שתקנה 11 תאפשר לי לחמש מישהו בלי שבדקתי.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
תעשו את זה בנהלים שלכם, מאחר שאין לכם שום אפשר להחיל את תקנה 2 על אזרח שבדי.
אורי בוצומנסקי
אבל לא כולם בתקנה 11 זה אזרחים זרים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אבל תקנה 11א1 יכולה להיות אזרח זר או תושב זר ואין לך יכולת ואז תהיה חסום לתת לו. תקנה 11(2) יכולה להיות מישהו שהוא לא אזרח ישראל שאין לך הכלים לעשות לו הארכת מסוכנות מסיבות שלא מרחיב פה. לכן תעשו את זה בנהלים. זה כתוב.
בר כהן לוי
בכל מקרה יפעלו פה לפי החוק. עוד הערה טכנית – לגבי סעיף 3ו, הפנינו שם לסוחר מורשה. אציין לפרוטוקול, שאנו מבקשים לבחון את ההפניה לסעיף. כרגע הפנינו לסעיף 5א. אנו רוצים לבדוק אם נכון יותר להפנות לסעיף 3א. מבקשים לציין זאת לפרוטוקול ונעשה את בדיקה.
היו"ר צביקה פוגל
הפסקה של 1:20, עד 21:00. עד אז אנו מתכנסים מספר אנשים מצומצם כדי לדון על כל הדברים שהיו לנו עליהם אי הסכמות בתקנות כדי לאשר אותם. חוזרים הנה, עוברים על התקנים, מצביעים, ומאשרים את ההצעה שהוצגה לוועדה. יש לנו 1:20 שעות לשבור את הראש, משרד לביטחון לאומי, משרד המשפטים, הייעוץ המשפטי של הוועדה, שמחה – אם תרצה להצטרף, אני. שוברים את הראש על כל הנושאים שהיו אי הסכמות עליהם או כאלה שראויים לדיון נוסף בתקנות, חוזרים לפה, עוברים על התבחינים, מאשרים אותם ומאשרים את ההצעה כולה היום.


(הישיבה נפסקה בשעה 19:44 ונתחדשה בשעה 21:00.)
היו"ר צביקה פוגל
אני מחדש את הישיבה. עשינו מספר קבוצות עבודה שבהן עברנו על הנושאים בהם התלבטנו בכל הנושא של התקנות. נעבור עליהן לראות שהן מסוכמות. מייד אחרי זה עוברים על התבחינים ועוברים להצבעה. בואו נעשה את זה זריז ורק מי שיש לו משהו רלוונטי שיכול לסייע לנו בתהליך קבלת ההחלטות. גלעד, נעבור סעיף-סעיף מהתקנות איפה שהיו לנו אי הסכמות.
גלעד נווה
בתקנה 2 עלו כמה שאלות, בין היתר לגבי הנושא של תקנה 2א4ב.
עמית הלוי (הליכוד)
אנחנו עוד ב-2(1), הייתה לנו הצעה לגבי עולה חדש. רצינו להוסיף 1(2) ב ולומר שלגבי עולה חשד, שלא יהיה חייב 3 שנים שלא ייצר לו תמרוץ שלילי, אלא כפי שייקבע על ידכם בתקנות. זה 2א4ב.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
לגבי השלוש שנים, כפי שאמרנו בסבב הראשון, הבעיה שעולה חדש, לא משנה באיזה גיל מגיע, צריך שלוש שנים. יש בעיה שהועלתה בדיון שנאמרה שלמשטרה יש קושי ובעיה לאתר ר"פ שלו, איך התנהל בשלוש השנים האחרונות. בחלק מהמדינות זה כן נכון, בחלק לא. אני אומר, לאפשר לחרוג ממגבלת שלוש השנים בהתאם לנוהל שייקבע, ואז תפעילו את שיקול הדעת שלכם, תגידו: יש מדינות שבהן הוצגה תעודת יושר – זה מספיק לנו, יש מדינות שכן, יש שלא. תעשו את זה בנהלים פנימיים אבל שזה לא יהיה בחסם קשיח; שיהיה בשיקול דעת, שלא יהיה מצב שאדם עולה לארץ וה-3 שנים לא יכול, אפילו שגר בישוב זכאי, אדם עולה בן 40 לארץ, שלוש שנים לא יוכל לקבל נשק.
ישראל אבישר
זה נושא שהוא לגמרי אצל משטרת ישראל.
תמי בן שושי
אסביר. אנו לא מסוגלים להתחיל לבדוק כל עולה חדש שאנחנו נבדוק מאיזו ארץ בא, ויש אנשים שיש להם רק מודיעין, שזו תהיה הבעיה לגביהם, וכאלה שזה ארגוני פשע שזה רק מודיעין ואין ר"פ לגביהם ואני לא אגע את זה, כך שזה בכל מקרה אני לא מקבלת. אני אהיה בקשר עם רשות האוכלוסין, ואבדוק אחד-אחד ואתחיל לנמק את זה? זה מוסיף עבודה מטורפת ולא נותן לי פתרון.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
מבין שזה מוסיף עבודה מטורפת. אני חושב שבייחוד לאחר שהוסבר לנו בתקיפות רבה אגב על ידי משטרת ישראל שכאשר מדובר בדיפלומט זר, הסמכות היחידה לבדוק את ההיסטוריה שלו זה המשטרה, וגם כשמדובר במי שהוא מאבטח, זה רק המשטרה תסתכל ותבדוק עליו. כאשר מדובר בעולה חדש שמדינת ישראל הכירה בו וברוב מדינות העולם דורשים ממנו תעודת יושר כדי לעלות, אני חושב שההסתכלות על כולם, אם אין לי עליו מידע, ההנחה שלי היא שהבעיה שיקבל נשק, בעיניי זו הסתכלות שאיני יכול לקבלה לגבי עולים חדשים. צר לי שזה מקשה. אנו משקיעים הרבה מאוד בעלייה. זה דורש התמודדות אחרת.
עמית הלוי (הליכוד)
יש לי הצעת פשרה. אולי נאמר שמדינות שבהן יש ר"פ עולה חדש - ממדינות שבהן התקבל רישום פלילי - חלק ממה ששמחה הציע פה, שזה יהיה בנהלים שלכם; יכל להיות גם בסוג כזה של נוהל- - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אפשר לעשות ממדינות בתוספת שלגבי התוספת השר, בהסכמת שר הקליטה, יוסיף.
אורי בוצומנסקי
כמה מדינות מדובר, מה יש להם, מה אין להם.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
לכן אני מפנה אתכם לשיקול דעת בנוהל. אני מבקש מכם דבר אחד בשלב זה - אחרי שזה יהיה נתחיל לשגע אתכם אחרת אבל כעת אני מבקש מכם דבר אחד: שהמגבלה הקשיחה שמונעת הפעלת שיקול דעת או הכנת נוהל לזה, תרד. לדבר הזה תרד. תגידו לי אחר כך – אתם צריכים עוד זמן לנוהל – לא אלחיץ אתכם.
אורי בוצומנסקי
תנאי הסף הם לא של המשטרה. הם נקבעים פה בתקנות.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אנו רוצים לתת וויבר לדרישה של שלוש שנים רצופות מגורים בארץ לעולים חדשים. עד כמה וויבר, לפי מה ולפי מי – תקבעו בנהלים, אבל הוויבר שהופך את זה לקשיח, רוצים.
ישראל אבישר
כיוון שגיבשנו את זה בדיונים מול השר, מי שהציג את העמדה של חובה של שהייה של שלוש שנים – משטרת ישראל - זה היה נציגים של חטיבת המודיעין לעניין היכולת לאגם מודיעין, הערכה וכו'. זו עמדה של משטרת ישראל לחלוטין והיא גם הסמכות לקבל החלטה אם לסגת מכך.
עמית הלוי (הליכוד)
הרציונל מובן ואני אישית מסכים לו אלא אומר פה חבר הכנסת רוטמן, שאנו רוצים להסיר את המגבלה, שלא יהיה הדי פולט. לכן אנו אומרים – בכפוף לנהלים שתקבע משטרת ישראל, אולי תראו שמדינות שבהן יש ר"פ, היו 2,000 איש מארצות הברית שמגיעים כל שנה בשנים האחרונות, חלקם ממקומות שצריך לתת להם את כלי ההגנה הזה, הם מתרעמים על כך בצדק – בארצות הברית קיבלו את ההגנה הזו. לכן אנו אומרים: תשאירו את זה פתוח. לא סוגרים כלום.
ישראל אבישר
אומר ביושרה: כיוון שאני מכיר את העבודה במשטרת ישראל, החבורה שיושבת פה שהיא חבורה מצוינת, אין לה בהכרח הסמכות לקבל החלטה כזו. אלה דברים שצריכים להתקבל בדרגים נוספים.
תמי בן שושי
גם רוצה להסביר שתעודת מידע פלילי היא כותרת. גם פה אצלנו תכתוב לאדם שיש לו תקיפה סתם = מאחורי תקיפה סתם פעם אחת אאשר ופעם אסרב. איני יכולה ללמוד מזה כלום.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אני טוען שעולה חדש שאני יודע ממסגרות אחרות איזו ויה דולורוזה אנו מעבירים עולים חדשים כדי שיציגו תעודה, אישור מה-FBI שהם בסדר, כשאדם מגיע מארצות הברית ויש לו בבית לו נשק אחד אלא מחסן נשק והוא בא לארץ והולך לגור בישוב מסוכן ומשך שלוש שנים מסתובב מפוחד, אני לא מוכן לקבל את המציאות הזו. לא נערכתם לזה – אין בעיה. לכן לא אומר לכם עכשיו: תנו; אני רק אומר - אני מאפשר לכם לעשות נוהל. לא מחייב אתכם. התנאי הזה של שלוש שנים בקשר לעולה חדש לא קיים. מה שיהיה קיים במקום זה – נוהל שתעשו. איך תעשו אותו – נשב אחר כך, לא בלחץ, לא בזמן מלחמה. אבל המגבלה הזו אני לא שלם איתה וגם חברי הכנסת האחרים, אני חושב, גם עמית. אני לא אומר לכם: תנו. רק המגבלה הזו שמונעת הפעלת שיקול דעת לא קיימת לגבי עולה חדש.
עמית הלוי (הליכוד)
מניח שגם גופי המודיעין יאמרו לכם. המגבלה המודיעינית היא לא לכולם אותו דבר. תשאירו את זה פתוח.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
קחו בפרופורציה. יש המון אנשים שיש עליהם הרבה מידע מודיעיני ומחזיקים טילי לאו במדינת ישראל, בלי אישור של ישראל, למיטב ידיעתי. אנו מקפידים ומקשיחים מאוד על שומרי החוק, על העולים החדשים, על האנשים הטובים כדי לתפוס את האולי מקרי קצה. בסופו של דבר אנו עושים קצת חוסר פרופורציות עם עצמנו. אדם היה עולה חדש, קיבל אישור מה-FBI שהוא בסדר. החזיק נשק, מיומן בנשק יותר מרוב שוטרי מדינת ישראל ואנו לא נותנים לו ואפילו לא יכולים להפעיל שיקול דעת לתת לו. זה בעיניי הזיה.
תמי בן שושי
גם אנשים שהביאו תעודה ויש להם רישום פלילי אבל הוא לא רישום פלילי מאוד כבד, יקבלו אזרחות.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
בסדר, אז אל תיתני לו נשק. תבקשי ממנו לראות את האישור מה-FBI, ותחליטי. התאים לך לעלייה – אני, אם יש ספק, אין ספק – לא נותנת. מאשר לך את זה.
תמי בן שושי
זה תנאי סף. צריך להית במשרד לבט"פ.
מירי פרנקל-שור
אבל אם אנחנו כותבים שאלא אם כן המציא עולה חדש רישום פלילי ממדינת מוצאו?
עמית הלוי (הליכוד)
היא אמרה: גם זה לפעמיםלא מספיק. אני הצעתי את הצעת הפשרה הזו. אמרה תמי – יכול להיות שיש עניינים מודיעיניים, אולי סוכני ביון. אומר שמחה בצדק, שאנו אומרים: תשאירו לשיקול דעתכם. אנו סומכים על משטרת ישראל ולא מחייבים אתכם כרגע.
היו"ר צביקה פוגל
אנחנו מבינים את הצורך לשלוש שנים ו-27. הכול ברור. יחד עם זאת אנו משקיעים מאמצים אדירים להביא לפה עולים חדשים, להכניס אותם לישובים מזכים, לישובים ביהודה ושומרון, לישובים לאורך הגבולות, לישובים בעוטף עזה ובסוף אני אומר לו: אתה לא יכול לקבל נשק. נראה לי לא נכון. לכן אני לא רוצה לקבוע שהוא כן מקבל את הנשק אבל רוצה לקבוע את העובדה שיש מישהו שכן יכול לשקול כי בשלוש השנים האלה משהו אחר עובד. זה יהיה לשיקול דעתכם. האם יהיה לשיקול דעתו של האגף או של המשטרה – לא רוצה להיכנס לזה בכלל.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
מבחינתי בכל מקרה זה מצומצם רק לתבחינים של ישוב מזכה, ו-1 ו-2, לא מדבר באופן גורף על כל התבחינים. עולה חדש גם בישוב מזכה, ואנו נמצאים במצב שאנו שוללים לו את הזכות להגנה עצמית. זו קצת בעיה. בגלל שלא גר בארץ שלוש שנים, לא מפעילים שיקול דעת. בעיניי זה קצת מנוגד לרציונל.
אורי בוצומנסקי
אני מזכיר – אנו לא הרגולטור. הרגולטור, לסטות מתנאי הסף ביום שלאחר התקנות, שאני לא אחראי על זה.
היו"ר צביקה פוגל
בסופו של דבר אנו שומעים את דעתכם המקצועית, מנסים להתחשב בה, לא מתווכחים איתה כמעט, אבל אנו לא פה על תקן גלגל נוסף. יכול להיות שנקבל החלטה בניגוד להמלצתכם ותצטרכו לעשות אותה.
תמי בן שושי
זה צריך לעמוד- - -
היו"ר צביקה פוגל
לכן אני מפנה את דבריי למשרד לביטחון לאומי, ואומר: המשרד לביטחון לאומי יצטרך לקבוע אותם נהלים שיגדירו, איך פה אנו כן יכולים לתת לעולה חדש שבחר לחיות חייו בישוב מזכה והוא לא שלוש שנים.
עמית הלוי (הליכוד)
ישראל אמר פה – הוא לא איש המודיעין אבל בכמה סעיפים, תמי, סעיף 8, 11, אמרנו שעל פי התקנות, אחרי שמשטרת ישראל אישרה. הופיע לא פעם ולא פעמיים.
בני סלומון
מדובר באוכלוסייה שהיא קטנה מאוד, והיא נבחנת בצורה שונה לחלוטין ממה- - -
עמית הלוי (הליכוד)
נאמר בדיון הקודם שזה אמור להיות 18,000. אמר פה האחראי על מתנדבים במשטרת ישראל אבל עזוב את המספרים. מבחינת הנוסח שצביקה מוביל פה, אני אומר: כפי שייקבע על ידי האגף, באישור משטרת ישראל.
תמי בן שושי
אנו לא יכולים לתת חוות דעת מסוכנות על מישהו שעשה עבירות בחו"ל ואין לי המידע.
היו"ר צביקה פוגל
אז אל תיתני אישור.
תמי בן שושי
אז תחליטו שלא צריך חוות דעת מסוכנות.
היו"ר צביקה פוגל
אני לא יכול להחליט על חוות דעת מסוכנות. אני יכול לקבוע מה התנאים. אתם תקבעו מה מותר ומה לא, ואם הוא לא עונה לתנאים, אל תיתנו לו רשיון נשק. אם אתם לא מצליחים לקבל לגביו את המידע, אל תיתנו חלו אישור, אבל אל תפסלו אותו מראש.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
פה אדפוק על השולחן, במחילה. הנחת העבודה שלכם, שעולה חדש שמגיע מארצות הברית עם אישור מה-FBI שמגיל 0 עד גיל 40 כשעלה אפילו על זריקת סיגריה לא עצרו אותו, הנחת העבודה שלכם - הוא מסוכן ורק אחרי שלוש שנים בארץ הנחת העבודה תשתנה? במחילה, אם זו הנחת העבודה שלכם - תשנו אותה.
בני סלומון
זו לא הנחת העבודה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
לכן אתם יכולים לתת לו אישור שאין לכם אינדיקציה שהוא מסוכן ולכן תיתנו אישור. אתם מן הסתם לאורך השנים קרה שנתתם אישור גם למישהו – אי אפשר לקבל את זה.
בר כהן לוי
התקנות האלה גובשו על ידי המשרד בשיתוף מלא עם המשטרה שהיא גוף של המשרד לביטחון לאומי. אומנם המשרד הוא הרגולטור. ברגע שעמדת המשטרה כרגע היא שקיימת מניעה, אני חושבת שאנו כן צריכים להבין רגע את העמדה. ודאי שהמשרד לא יכול לקבוע נהלים, אין לנו המידע ביחס למדינות, ביחס לר"פ, אנו גם לא עושים זאת בשגרה. דובר על נהלים שהמשרד יקבע.
עמית הלוי (הליכוד)
לא ביקשנו. כמו בסעיף 8.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
יש פה כמה וכמה נהלים שייקבעו באישור משטרת ישראל.
עמית הלוי (הליכוד)
כמו שמתנדבים, שהמשטרה אישרה את כשירותו, כמו על ממונה על אבטחה שהמשטרה אישרה כשירותו - גם פה עולה חדש כפי שייקבע בנהלים, ושמשטרת ישראל אישרה כשירותו.
בר כהן לוי
האגף לא יודע לקבוע נהלים כאלה. לאגף אין המידע ביחס למדינות שונות, הר"פ שלו, מה הטיב שלו. זה בטח לא משהו שאנחנו ערוכים לתת לו תשובה מספקת, מלאה, לדעתי.
עמית הלוי (הליכוד)
עזבי נהלים. רק שמשטרת ישראל אישרה כשירותו.
היו"ר צביקה פוגל
אני מתעסק עם כל הנושא של התקנות והתבחינים לא מעט זמן. הכנסתם אותי לעניין. אני יודע שלכל הדברים האלה שאנו מאשרים פה היום אין יכולת להכניס מחר בבוקר. צריך להיערך אליהם וצריך להכין אותם. ברור לי. אז גם את זה תכינו כי ככה אנו חברי הכנסת חושבים. אנו חושבים שאם מדינת ישראל השקיעה מאמץ להביא עולים חדשים מארצות ניכר, ולגור בישוב מזכה, לא יכול להיות שאגיד לו: אתה מבין כל הישוב תהיה אחד בלי נשק. לא יהיה. לכן התנאי הוא קודם כל ישוב מזכה. אחרי זה תבחנו אתם את שאר התבחינים. לא התפקיד שלי לבחון אותם.
עמית הלוי (הליכוד)
סוכם – שאזרח ישראלי או תושב קבע בלבד ששהה בישראל באופן רציץ משך שלוש שנים שקדמו להגשת הבקשה, אלא אם כן – נעשה זאת סעיף 1ב, מדובר בעולה חדש שנמצא בארץ פחות משלוש שנים ורק משטרת ישראל אישרה כשירותו.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
משטרת ישראל מאשרת בכל מקרה. אנו צריכים להוסיף ה: ביחס לעמידה בתבחין בפרט 1.
מירי פרנקל-שור
זה לא לימודים ועבודה. זה לגבי מגורים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
תשאיר סעיף 1 כמות שהוא. תוסיף סעיף ה שאומר: על אף האמור, ביחס לעולה חדש, מי שעלה מכוח חוק השבות, שהגיע לישראל מכוח חוק השבות, לא תחול הדרישה. מוסיף סעיף – 2(1)(6), יקראו את סעיף 1 בלי המילים ובלבד עד הבקשה.
מירי פרנקל-שור
בלי שום תנאים נוספים?
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
הם קיימים. אני רק משנה לו את סעיף 1. יכול לעשות את זה בתוך סעיף 1.
אורי בוצומנסקי
אתה לא צריך. ניסוחית, תשאיר את 1 כפי שהוא, נקודה פסיק, ואז: לעניין עולה חדש המבקש לפי תבחין 1 – לא יהיה צורך בדרישת השהייה, ובלבד ששהה בישראל באופן רציף משך שלוש השנים שקדמו להגשת הבקשה או שהוא עולה חדש המגיש בקשה לפי תבחין 1.
עמית הלוי (הליכוד)
ואושרה כשירותו.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
זה כל שאר הסעיפים, אושרה כשירותו. הגיע לישראל מכוח חוק השבות.
עמית הלוי (הליכוד)
אושרה כשירותו.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
משטרת ישראל מאשרת כשירות של כל אדם. לא רק שלו. אין להם מבחן איך היא מאבחנת כשירות. זה תנאי סף, פירוש: אני לא מסכל על הבקשה שלו בכלל אם לא היה 3 שנים. הוא יכול לעבור את הסף. אחרי שהוא עובר את הסף צריך בדיקה משטרתית כמו כל אדם אחר, רק שבעניינו היא תהיה יותר מורכבת. שיעשו את זה.
אורי בוצומנסקי
פה אתה מכניס כל עולה חדש, לא משנה מהיכן הגיע והאם יש לי מידע או לא.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
לא, לכל עולה חדש מותר להגיש בקשה שמבקש לפי תבחין 1, אם לא עומד בתנאי הגיל, דברים אחרים. תגיד בנהלים שלך כשאני צריך לבחון מסוכנות של אדם רגיל אני בוחן תוך שבוע, וכשאני רוצה לבדוק מסוכנות של עולה חדש תכתבו בנהלי העבודה שאתם צריכים חודשיים? בסדר. אז ייקח לכם יותר זמן.
מירי פרנקל-שור
אבל אתה צריך להסמיך אותו לבדוק מסוכנות.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אבל אני בודק מסוכנות של כל מבקש.
עמית הלוי (הליכוד)
אתה אומר- - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
התקנות לא מפלות. איפה הבדיקה המשטרתית – היא מופיעה ביש קצין שאישר. תקנה 2ב. אז קצין המשטרה, כשמגיע לו מישהו שהוא משפחת פשע, לוקח לו הרבה זמן ואולי לא מאשר, כשמגיע מישהו שיש לו ר"פ קטן, לוקח לו יותר זמן. כשמגיע עולה חדש, יסתכל ויעשה לעצמו כללים כמה הוא צריך כדי לבדוק שאינו מסוכן אבל אני לא יכול להכתיב לו את זה ולא את התקנות, ונשאל אותם אחר כך למה הוא לא מתעכב אבל לא צריך לייצר חוק חדש. זה קיים בכולם.
תמי בן שושי
כלומר אם יהיה חסר לי מידע כדי לומר אם הוא מסוכן או לא, אני יכולה לומר שאין לי מספיק מידע.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
תבקשי מסמכים להנחת דעתך כפי שאת מבקשת מכל אדם.
בני סלומון
בבדיקת מסוכנות היא לא מבקשת.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אם תחשבי שהוא מסוכן, אל תיתני לו, ואם לא תחשבי שהוא מסוכן, תני לו.
בני סלומון
אבל לא ייתנו לנו גישה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
תגיד לו: אני לא מוכן לתת לך. זה יהיה עניין שלך. אני חושב שתוכל לתת לו. אני חושב שהנחת העבודה שלא אתן – אני חושב שתבנה נהלים אצלך משטרתית איך אתה עושה בדיקת מסוכנות לאדם כזה. יש לך או שיתופי מידע או תדרוש ממנו מסמכים. תייצרו את הדברים האלה. אני לא מוכן לחסום לעולה חדש את השער, ובמשטרה תצטרכו למצוא את הפתרונות איך לבדוק מסוכנות של עולה חדש, או שתניחו הנחה פרועה שאם אדם הגיע לארץ ואולי תבקשו מהם להכניס לנוהל שכשמגיש עולה חדש, שתבקשו דרך האגף שיגיש גם את תעודת היושר שקיבל מה-FBI כדי לעלות מארצות הברית, וזה ישכנע אתכם. ואם זה לא ישכנע אתכם מספיק ועדיין תחשבו שהוא מסוכן אל תיתנו לו.
היו"ר צביקה פוגל
אנו לא יכולים לסגור את השער למי שהגיע לפה. אסור לנו כמדינה לעשות זאת.
תמי בן שושי
כנראה שהבדיקה שלהם היא כזו או אחרת, אבל מכאן ועד ללכת- - -
היו"ר צביקה פוגל
אם לא יניח את דעתכם, אל תיתנו לו.
תמי בן שושי
אבל אין היום אופציה שאני לא יודעת לומר.
אורי בוצומנסקי
אני לא יכול להגן על העמדה שלי כי אין לי נתונים, אין לי מידע. על בסיס מה שללתי לו? על זה שאין לי מידע?
היו"ר צביקה פוגל
איזה מידע יש לך אחרי שלוש שנים?
תמי בן שושי
גם משרד הבריאות יהיה באותה בעיה אני מניחה.
אריאלה סגל
אפשר לקבוע בנוהל שיש הגבלה כמה זמן מינימלי שהוא בארץ יש ההגבלה הזן. מניחה שיש עוד כל מיני הגבלות של חצי שנה או שנה לתוך השהות שלו בארץ, ועדיין שלא יהיה 3 שנים. זה יכול להיות בנוהל, משהו קצת יותר מידתי.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
כרגע אין לכם שיקול דעת. הוא אפילו לא יכול להגיש את הבקשה. אני אומר: תגיש בקשה – תתחילו להפעיל שיקול דעת, עד שתבנו את הנוהל.
היו"ר צביקה פוגל
אנו לא יכולים לקבל החלטה אחרת, אין לנו ספק. סעיף הבא.
גלעד נווה
נושא נוסף עלה במסגרת תקנה 2, נושא הגיל. מה שב-4ב כרגע, תבחינים שמדברים על שנת שירות סדיר כלוחם או שירות אזרחי וכו'. שם עלתה הצעה, לייצר סוג של מדרג. מדברים פה על שנת שירות שהיא שנה אחת ללוחם, שנתיים לשירות לאומי אזרחי או צבאי, ולגבי אישה, משאירים את הנוסח שקיים כרגע.
ישראל אבישר
התייעצנו בנושא הזה ומקבלים את ההערה, שוב - רק לתבחין של מגורים. עיסוק כולל את המגורים. זה תת קטגוריה.
אורי בוצומנסקי
עמדת מפכ"ל המשטרה שלגבי שנת שירות זה משהו שהיה רוצה לבחון לעומק ולכן היינו רוצים שזה יישאר כהוראת שעה ולא כהוראת קבע.
היו"ר צביקה פוגל
בסדר גמור. תגדירו לנו את זה בסוף בצורה מסודרת על מה אנו קובעים שהן הוראות שעה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
הם ביקשו, שהאישה ששנת שירות או שנת שירות אזרחי- - -
בר כהן לוי
אזרחי כולל גם וגם ונעשה בדיקה נוספת.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
הם רוצים שסעיף 2 שנותן לאשה - יהיה הוראת שעה, לשנתיים.
בר כהן לוי
גם השנתיים של הגבר.
עמית הלוי (הליכוד)
אנו מבקשים שהוראות השעה יהיו לפחות לשלוש שנים.
מירי פרנקל-שור
בואו לא נדון עכשיו בהוראות שעה. בואו נעשה סדר בסעיף קטן (ב).
היו"ר צביקה פוגל
אגב, כל מי שמבקש משהו בהוראות שעה, אני מבקש שתחשבו על זה היטב מה אתם באמת רוצים כי נדמה לי שזו לא הגישה של השר. בבקשה.
עמית הלוי (הליכוד)
היה סעיף נוסף, ב3, לגבי אנשים שעומדים בתבחינים 1 ו-2, שהוא זכאי, והם מד"א, גופי הצלה. הם בדרך כלל מגיעים לאירועים האלה, בפרונט של האירוע, ומדובר באנשים מהציבור החרדי, מציבור אחר.
ישראל אבישר
יש תבחין מתנדב בגופי הצלה. נעבור לתבחינים בהמשך. זה הנושא של מתנדב במד"א, זק"א וכו'.
איציק צ'יפרוט
מדבר על גיל 27. הם הראשונים בשטח. כל מי שהוא פירסט ריספונדר לתת לו את ההקלה.
ישראל אבישר
אנו מתנגדים לזה לחלוטין, כי יש פה רציונל שמלווה אותנו בצורה ברורה ונתמך בעמדת גופי הביטחון. יש לנו המלצה של גם שב"כ וגם משטרת ישראל שאומרת כך: ההתעקשות שלנו על 27, מי שבין 21 ל-27, ובלבד- - - שירות צבאי, ומעל גיל 21 ללא תלות בשירות צבאי, מתבסס על העקרונות הבאים: גיל 27 נחשב מבחינת גופי הביטחון, גיל שאדם מתיישב, מפתח משפחה וכו'. מתחת לכך הוא עלול להיות הרפתקן וכו'. לכן התפיסה אומרת ששירות בגופי ביטחון מכניס אותו למסגרת, למשמעת, להכרה וכיבוד של כללים. זו העמדה הקיימת כיום. ככל שאתם אומרים: נאפשר גם למתנדב וכו'- - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
לא. תוסיף את זה ל-ב. מבין מה שאמרת לגבי ג. קיבלתי את הטענה שלך לגבי ג. אבל לגבי ב, הוא לא גר בישוב זכאי אבל השלים שנת שירות סדיר כלוחם. היום אם גר בישוב זכאי, אם השלים שנת שירות סדיר כלוחם אתה נותן לו למרות שהוא לא בן 27.
ישראל אבישר
כי הוא חשוף לכאורה לסיכון.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
תוסיף: חשוף לכאורה לסיכון, שירת שנת שירות סדיר כלוחם או סיים שירות. או שזה אשה שהשלימה שנת שירות וחשופה לסיכון אך לא כי היא תבחין 1 או 2 אלא כי היא מתנדבת במד"א והיא פירסט ריספונדר.
ישראל אבישר
אי אפשר לפרוץ את זה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
היא קופצת לכל מיני מקומות. לא מתנדבת במד"א חלילה. אתם דואגים למתנדבים. היא מתנדבת פעילה באחד הגופים המנויים להלן משך שנה לפחות ועל פי הנוהל – מתנדבת במד"א, זק"א, רגע של אמת, איחוד הצלה ישראל או גוף שהשר הכריז עליו כגוף הצלה.
עמית הלוי (הליכוד)
אני מבין למה אתם מתנגדים. לא רוצים לפרוץ את מה שאתה אומר. הבחור גר בביתר עלית אבל הוא פרמדיק של מד"א. לא מגיע לו כי הוא מתחת לגיל 27 אלא אם כן עשה שנה צבא. לא עשה שנה צבא לוחם או שנתיים צבא רגיל שאושר עכשיו או שנתיים שירות לאומי אזרחי אבל מתנדב במד"א או בזק"א אבל ישוב זכאי. לפחות לו תיתן.
ישראל אבישר
אתם יוצרים פה מורכבויות – אני מתקשה להבין את זה, איך האנשים שלנו בסוף יתרגמו את זה לנהלי עבודה? חייבים להיות כללים ברורים.
מירי פרנקל-שור
הוא מבקש ב-ב, בנוגע לעמידה בתבחינים שבפרטים 1 ו-2, הוא מבקש להוסיף את 5.
ישראל אבישר
אנו מתנגדים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
זה עניין בירוקרטי שיחסוך לכם זמן. לכאורה כל אדם שמתנדב בזק"א יסביר לכם, למה זק"א נכנסת לפרט 2 והוא יסביר לכם כמה הוא מסתובב באזורי סיכון. במקום להתחיל את הפרוצדורה מולו על הכרה איפה מסתובב בזק"א ואיפה מסתובב, אם מתנדב ועומד בנוהל, תכירו בכל המתנדבים האלה ישר כמס' 2.
לימור ארזני
יש לא מעט אנשים שיש להם עיסוק בישוב זכאי, לא רק מד"א וזק"א.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
ולהם נתתם 1 ו-2.
לימור ארזני
לא.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
תעשו צמצום כפול. גם צריך לגור בישוב זכאי וגם צריך להיות מתנדב באחד מאלה.
עמית הלוי (הליכוד)
אנו מדברים על אנשים שפנו אלינו בישוב זכאי רק מתחת לגיל 27. רק בישוב זכאי.
ישראל אבישר
או יש הנחות עבודה בבסיס המהלך או אין. יש הנחת עבודה שאומרת דבר פשוט: אדם מתחת גיל 27 לא זכאי להגיש בקשה, אלא אם כן ביצע שירות צבאי. פרסנו את זה נקודתית לאוכלוסיות שנמצאות בסיכון ממשי והגדרנו את זה. יש לסיים את זה בצורה ברורה. אנו איתנים בדעתנו המקצועית, שיש לשמר את המצב הקיים ולהחריג רק מגורים ועיסוק.
עמית הלוי (הליכוד)
אנחנו איתך. רק אדם שעומד במגורים ועיסוק. רק יכול להיות אישה שהשלימה שנת שירות לאומי אזרחי, יכול להיות מתנדב של לפחות שנה, רוצה יותר - מתנדב של שנתיים. רק אם הוא בישוב זכאי. הרציונל שלכם.
לימור ארזני
יבואו חקלאיים - מגן על השטחים החקלאיים שלו.
עמית הלוי (הליכוד)
לא, חקלאי זה סעיף נפרד.
קרן דהרי
למיטב ידיעתי גם שירות הביטחון הכללי יש לו עמדה בנושא לנושא גיל 27 לעומת 21.
עמית הלוי (הליכוד)
קיבלנו את זה.
קרן דהרי
הם היו צריכים גם להישמע בהקשר הזה ואנו משנים את תנאי הסף ועושים פה החרגה. גם מהטעם הזה אין אפשרות לאשר זאת כרגע.
דוד בבלי
אני מבין את הרצון לדייק ולהוסיף, זה ברור לנו, אך מצד שני – אל"ף, בשורה מאוד גדולה. אנו מבינים את זה. מי כמו השר לביטחון לאומי רוצה שיהיו לכמה שיותר אזרחים נורמטיביים נשק, אבל בסוף יש לזכור שאנו מדברים בתקנות סופר משמעותיות ביום אחד. זו המטרה העליונה, שלכל הלוחמים יהיה נשק. הוספנו שירות לאומי של שנה אחת ועוד הרבה מאוד דברים. בסוף אנו ב-22:30, יש פה אנשים שהגיעו מאזורי סיכון, שלא יכולות לחזור הביתה – למשל מעלה אדומים. והן לא מחזיקות ראש. זה נורא חשוב. אנו לא רוצים לצאת עם טעם חמוץ. קיבלנו והוספנו גם שנתיים שירות לא לוחם בגלל הרצון אבל בסוף – לא נתעסק בעתירות אבל יש להסתכל על זה.
היו"ר צביקה פוגל
ישראל, מקבל על עמדתך, אבל זה גם יופיע בהוראות שעה ונעשה מאמץ אחרי זה כן לתקן את זה. כרגע אני מקבל את עמדתך - לא נכניס את זה אבל זו קבוצת איכות שאנו לא יכולים להרשות לעצמנו להפסיד אותה. נצטרך למצוא את הדרך איך כן להכניס אותה בשלב זה או אחר.
מירי פרנקל-שור
ל-(ב1) – מי שהשלים שנת שירות וכו', זה לגבי שירות לאומי אזרחי ושירות אזרחי.
עמית הלוי (הליכוד)
רק לאומי אזרחי.
מירי פרנקל-שור
לא יכול להיות. מי ששירת שירות אזרחי – אותו דבר. שירות לאומי גם כתוב. הוספנו את השירות הלאומי אזרחי.
היו"ר צביקה פוגל
סעיף הבא.
גלעד נווה
תקנה 5. יש לפני זה המחיקה, שזה מוסכם.
מירי פרנקל-שור
סעיף ג לתקנת שהפך ל-ד, בתקנה 2: נודע לפקיד רישוי. יש פה בקשה למחוק. קרן, אני חושבת שאת מתנגדת. נודע לפקיד הרישוי שחדל להתקיים. כרגע זה מופיע בסעיף קטן (ג).
קרן דהרי
כן, אנו מתנגדים להוריד את זה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אין לזה שום סיבה. אל"ף, בטח לא במיקום הזה, אבל אין שום סיבה. זה לא הגיוני. זה הסעיף שמדבר על תנאי הסף. יש סעיף שאומר, מתי מבטלים, והוא בהמשך. כשיבטל, יש פה: נודע לפקיד הרישוי שחדל להתקיים לבעל רשיון תבחין, יש כללים מה עושה. הביטול שנעשה בדרך אחרת, אם הוא מזהה, מבטל. משרד המשפטים אומר: אני רוצה שכמו שיש תקופת התרעה על תבחינים - אני רוצה שתהיה תקופת התרעה על תנאי סף.
קרן דהרי
לא רוצה תקופת התרעה אלא רוצה שתהיה לו זכות טיעון.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
יש לו זכות טיעון.
קרן דהרי
זכות טיעון בדעיבד זה לא שווה ערך.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אמרה נציגת משרד המשפטים בחלק הקודם של הדיון, שגם אם לא כותבים את זה, יש לו זכות טיעון ועכשיו נשאלת השאלה, האם כותבים לו את הזמן, והאם צריך לקבל שתי החלטות – פעם אחת שמקבלים התרעה ממשרד הבריאות. את מבקשת מהאגף שיקבל פעם אחת ממשרד הבריאות, אומרים: אל תיתני לו. יבוא מנהל האגף ויגיד: משרד הבריאות אמר לי לא לתת לך. על מה ינהל איתו את השימוע?
קרן דהרי
אולי יביא חוות דעת אחרת?
ישראל אבישר
היום כשיש לנו ביטול בריאות אנחנו עושים ביטול מיידי, ויש לו לאחר מכן לפי חוק הירייה זכות להגשת ערר וזה מתקיים. הערר הזה - - על ידי משרד הבריאות, הוא מציג את המסמכים הנלווים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
למי שיש לו כלים לבחון את זה.
קרן דהרי
אנחנו נמצאים במצב אחר לגמרי, ואתה יודע היטב שרוב העתירות שמוגשות בעניין הזה נדחות. אנו לא מדברים פה על דברים שהם שחור ולבן. יש היבטים שמוסכם לגמרי שמסכנים או אותו או אחרים ולכן מאפשר לכם לשלול את זה לאלתר אבל יש מצבים אחרים שבהם אפשר לתת לו שהות סבירה ששבעה ימים זה בגדר הצעה לדבר הזה, לזכות הטיעון של חודש ניתנת כשמודיעים לו שלא עומד בתבחין.
לימור ארזני
אנו מקבלים ממשרד הבריאות. אנחנו רוצים לחדד. אנחנו מקבלים ממשרד הבריאות כן או לא. אני לא יודעת על מה הם ממליצים ולמה אומרים שלא כשיר.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
גם מטעמים של פרטיות, לא יודעים להפעיל על זה שיקול דעת. לייצר עכשיו שבוע סתם, זה מיותר. פשוט יבטלו אוטומטית כי הם לא יודעים למה.
היו"ר צביקה פוגל
שרונה, בבקשה.
שרונה עבר הדני
לגבי עולים חדשים, אני רק מציינת עובדתית, כשעולה חדש מגיע, אין למשרד הבריאות מידע עליו, אין לו גם אפשרות לברר מול מדינות עולם. לרוב מדינות העולם אין מאגר מרכזי כפי שיש בארץ של אשפוזים פסיכיאטריים. זה עובדתית.

לגבי הביטולים, לצערי בכל השיח שכחו את המילה התליה. לפחות לגבי מי שיש לו רשיון קיים, ונוצר מידע אחרי מתן – בין כי התקבל לאשפוז ובין כי ניתנה הודעת מטפל, בחוק הראשי, המלצת משרד הבריאות היא בדרך כלל להתלות את הרשיון – להפנות את האדם- - - שהוא מוסדר בחוק הראשי. אחרי הבדיקה אצל רופא בודק יש כבר תשתית יותר מבוססת של כן או לא. בחלק מהמקרים- - - שהאדם כשיר ואנו מסירים את ההתנגדות שלנו וההליך מסתיים, מכל מקום בחקיקה הראשית יש פירוט שלם על ההליך, בכל מקום שיש המלצה שלילית בין של משרד הבריאות ואגב כך בין של משטרת ישראל. זה הליכים שמתקיימים. בסופו של דבר לפחות בהליכים של התליות רפואיות שנעשו על סמך המלצה ודאי אחרי רופא בודק או לאחר סירוב לרופא בודק, לדעתי העתירות האלה נדחות. מתי העתירה התקבלה – למשל, היה ספק כי התקבל מידע ממקור לא רפואי שהצביע על ספק לגבי הכשירות, ופקיד רישוי החליט בהתאם לסמכותו להפנות לרופא בודק, ואותו איש ערער, ובית המשפט קבע: אי אפשר להכריח מישהו להיבדק על ידי פסיכיאטר. בכל מקרה, אני שמה את המילה התליה. כשמדובר ברשיון תקף אז יש האמצעי של להתלות רשיון כולל הפקדת נשק.
היו"ר צביקה פוגל
היא אומרת שזה מופיע בחקיקה הראשית.
לימור ארזני
סעיף 12ג לא מדבר על התליה. אין התליה בחוק. זה אחת. שתיים, האם אתם מתחייבים כמשרד הבריאות לתת תשובה תוך שבוע? הוא יגיש לנו את הנימוקים הרפואיים מה הרופא הבודק. אנחנו נעביר אליך. תוכלי לתת תשובה תוך שבוע?
שרונה עבר הדני
נושא של המשאבים והיקף הפעילות הגיעו למצב – על זה יש עבודת מטה שאתם מודעים אליה היטב.
ישראל אבישר
שבוע לא רלוונטי.
שרונה עבר הדני
אין כוח אדם מתאים לנושא הזה.
לימור ארזני
אז לא תהיה תשובה תוך שבוע והוא יחזיק בנשק.
מירי פרנקל-שור
אבל אם פקיד הרישוי שוכנע כי קיים צורך דחוף מטעמים של שמירת שלום הציבור, את יכולה לבטל.
לימור ארזני
אני יודעת למה היא לקחה לו את הנשק? אני יודעת אם הוא רוצה להתאבד, רוצה לרצוח את המשפחה שלו? לא. אז איך אתם מצפים שאפעיל שיקול דעת בתור פקיד רישוי, ואקח אחריות שפקיד הרישוי ייתן לו את הנשק וירצח את כל המשפחה? מי מוכן לקחת אחריות על זה?
קרן דהרי
מישהו צריך לקחת אחריות על זה.
לימור ארזני
אני לא מוכנה.
קרן דהרי
אז את אומרת שיש לך חשש. את אומרת משהו אחר - שהחריג יהפוך לכלל.
לימור ארזני
אין לי שום חוות דעת של רופא. אני לא יודעת לבחון מה מצבו הבריאותי, מה כשירותו הפסיכיאטרית ולא אקח סיכון כזה.
מירי פרנקל-שור
אם אנו כותבים: אלא אם כן קיים חשש 0 מורידים את שוכנע פקיד הרישוי ונהפוך את זה לחשש שמטעמים של שמירה על שלום הציבור צריך- - - ב-ד, מה שהיה ג.
קרן דהרי
כלומר הצד ההסתברותי יהיה יותר נמוך.
מירי פרנקל-שור
בדיוק.
לימור ארזני
אין לנו אפשרות לבדוק את הדברים האלה. אל תטילו על פקיד רישוי את הצורך לבדוק עכשיו חוות דעת פסיכיאטרית. הוא לא רופא. אין שום סיבה שנהיה אחראיים לרצח או להתאבדות. אני לא מוכנה לקחת את האחריות ואף פקיד רישוי לא יעשה זאת.
מירי פרנקל-שור
אבל אם זה לפי 3 – אני מבינה. אם זה לפי 1? זה עניין אזרחות או תושבות קבע.
לימור ארזני
לא התעסקנו בזה בכלל.
מירי פרנקל-שור
את אומרת – 3, אני לא רוצה את האחריות, את 1, למה לבטל לו? אני לא יודעת אם האזרחות שלו התבטלה.
לימור ארזני
למה זה כל כך מטריד, מי שהתבטלה לו האזרחות, שייקחו לו את הנשק? שיגיש ערר. מה בעייתי בזה?
עמית הלוי (הליכוד)
לא מטריד.
לימור ארזני
לא ניתן פה רשיון לצעצוע מסוכן. זה נשק. לא צריך להיות פה כל כך מתירניים. בדברים האלה אנו יודעים איפה או רוצים לגדר את זה. אדם שנשללה לו האזרחות, בדרך כלל זה מטעמים מאוד מיוחדים שלא יחזיק בנשק.
עמית הלוי (הליכוד)
אנחנו ליברליים. רוצים שכל אדם – לתת לו, זו חובתו, חובתנו לתת לו נשק וזה בסדר, אלא אם כן המינימום - פוגע במישהו אחר. אם יש חשש שראובן פוגע בשמעון זה התפקיד של המדינה להתערב, לומר: זה לא, והיא צודקת. כשיש חשש היא לא צריכה להיכנס לזה. היא פקידת רישוי. כשיש בעיה או רפואית או זה - לא זכותה – חובתה להתלות את הרשיוו לקחת את הנשק. יתכבד הבחור, יגיש ערר. זה לא כל יום, שמגיע פסיכיאטר מחוזי ומבקש אשפוז או לא יודע מה. אנחנו לא צריכים לבזבז את הזמן היקר שלנו כי יש פה תבחינים יותר רציניים. הם צודקים. הם יתלו את זה, יש אופציה לערר כמובן כמו לכל החלטה מינהלית. פה ברירת המחדל, מירי, תראו שאת נותנת כלי שיכול להזיק. זה הבדל גדול. לכן זכותך להתלות. את מונעת ממנו את היכולת ברגע שיש סכנה, להתלות ולהמשיך. יש לו זכות ערר כמו בכל דבר.
אורי בוצומנסקי
אני מזכיר ששרונה התייחסה לעניין עולה חדש כמו משטרת ישראל, ולמשרד הבריאות אין מידע לגבי עולים חדשים שלא שירתו.
עמית הלוי (הליכוד)
טוב שאתה אומר את זה. אני שואל, מה קורה אחרי שלוש שנים? מה הטענה ששלוש שנים לא הייתה התפרצות? יש פה נקודה.
היו"ר צביקה פוגל
הסעיף הבא.
גלעד נווה
5ב לגבי ספורטאים.
עמית הלוי (הליכוד)
היא העלתה פה טענה, אמרה: בניגוד לענייני המשטרה של עולה חדש, שהם יכולים לקבל ר"פ, יש להם כלים, ואם לא, שלא ייתנו. לגבי משרד הבריאות לעומת זאת, היא אומרת: אנחנו מבקשים ממשרד הבריאות פידבק. זה שרופא המשפחה חתם זה לא אומר. אדם סידר לעצמו רופא משפחה שיחתום. יש פידבק, יש תיק רפואי לכל אדם. לגבי אדם בחו"ל FBI לפעמים נותן במדינות שיש לנו, גם זה לא תמיד, אבל לגבי הדבר הבריאותי אין לנו מידע לגביו. יש פה נקודה שצריך לחשוב עליה. זה מערער על העניין הזה אצלי לפחות. אולי אפשר לקבוע – אנשים שמגיעים לישובים זכאיים, זכותם, כמו שאמר שמחה בצדק.
אורי בוצומנסקי
שני גורמים מאשרים לפי חוק – משרד הבריאות וממשלת ישראל. אותם אנשים, אין לנו המידע. אולי אם תכתוב נהלים, אולי בעתיד נוכל לעשות את זה.
עמית הלוי (הליכוד)
פתחנו את האפשרות. עליכם לקחת בחשבון – כרגע זה רק קצין משטרה, לכן הערתי – קצין משטרה כמשמעותו בסעיף 11 קבע כי אין מניעה למתן רשיון מטעמים של שלום הציבור. בהקשר הזה יש לומר, שגם משרד הריאות, אתם צריכים לקחת את זה בחשבון, כשאתם נותנים, שאנשים באים בלי תיק רפואי, צריך לקחת את זה בחשבון. לא אומר שצריך למנוע את זה לגבי עולה חדש כי אין תיק רפואי. יש פה נקודה שהם מעלים, יש לומר זאת בקול רם שקצין המשטרה שיבחן את שלום הציבור צריך לקחת בחשבון.
תמיר דורטל
· - - של משרד הבריאות.
איציק צ'יפרוט
אני לא מציע לבקש מכל אדם, גם לא כל עולה חדש. אין סיבה להכניס אותו לאירוע הזה. גם רואים את שיעורי ההצלחה של הבדיקה הזו בעולם הארגוני.
היו"ר צביקה פוגל
נתקדם, חברים. הסעיף הבא. 3ז.
בר כהן לוי
סוכם שזה יעבור לתבחין, פשוט יופיע ב-3ז. כל סעיף 3ז לא יהיה פה אלא בתבחין.
עמית הלוי (הליכוד)
לגבי הספורטאים, תקנה 5ב. אמרנו – תוך שימוש וכו' למעט ספורטאים במצב שהוכרז חירום.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
תקנה זו לא תחול בעת שמתקיים מצב מיוחד בעורף.
ישראל אבישר
עמדתנו לאחר התייעצות – גם התייעצנו עם השר בהפסקה – היא ברורה ונחושה שאנו סבורים שהתבחין ניתן לספורטאי לצורכי ספורט לגוניו, לא לצורכי הגנה עצמית, ולכן יש ליצור את הבידול. לגבי ספורטאי, נדבר בהמשך כשנגיע לתבחינים, ספורטאי אולימפי, שמנו הצעה למגבלה של שני כלים. הגדלנו לשלושה גם משיקולים רחבים אבל גם בגין שיח מוקדם מול התאחדות הקליעה. יש פה הקלה במקביל. היום בתבחין של ספורטאי יש שתי קטגוריות – אחת של ירי אולימפי. בתקנות שמנו הצעה לשני כלים. הגדלנו אותה לשלושה וזה הקלה. יוכל להוציא רשיון לשלושה סוגי כלים שונים תחת הקטגוריה של ספורט ירי אולימפי.
עמית הלוי (הליכוד)
לא קשור. במצב חירום קלע יוכל להשתמש בכליו למרות שניתנו למטרה ספורטיבית.
רועי הראל
· - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אז התיקון הזה לא יחול בתקופת חירום. מתעקשים רק לבי מצב חירום.
ישראל אבישר
אנו מסתייגים. אנו מתנגדים, יו"ר הוועדה.
מירי פרנקל-שור
סעיף זה לא יחול כאשר הוכרז מצב מיוחד בעורף. סעיף 5(א), בסיפא שלא בתמורה, מה הייתה החלטת הוועדה – שמוחקים את שלא בתמורה?
בר כהן לוי
מבקשים לא למחוק את זה. להשאיר את ההגדרה כפי שהיא בשלב זה. זו הגדרה שאחר כך תפנה גם לחוק שירותי אבטחה. אנו מחדדים, שמבחינתנו השירותים, הם בין אם בתמורה ובין שלא. אני חוזרת ומפנה לכל מה שהסבירו פה גם החברים מהמשטרה וגם החברים מהאגף. אם מדובר בהגנה עצמית וזה נאמר על ידי כולם- - -
אריאלה סגל
שאלו לגבי בית כנסת כדוגמה.
בר כהן לוי
אם זה אחד מהמתפללים שמגיע עם הנשק שלו וזה לא בתמורה, אין שום מניעה.
דוד בבלי
היו שאמרו שמעודדים והיו שאמרו- - -
היו"ר צביקה פוגל
אני חשבתי שסיכמנו, שההגדרה תהיה הרבה יותר פשוטה – שמי שיש לו נשק פרטי, לא יכול לעסוק במקצוע שנקרא אבטחה. זה מה שקבענו. לא יכול לעסוק במקצוע שנקרא אבטחה.
תמיר דורטל
בדרך עיסוק.
היו"ר צביקה פוגל
לא התשלום קובע.
בר כהן לוי
נכון. מי ששומר, מכיר נהלים אחרים, עובר הסמכות, עובר הכשרות ובדיקות אחרות.
אריאלה סגל
מי שבבית כנסת עומד בחוץ, מפר.
עמית הלוי (הליכוד)
אז בר, תני לנו ניסוח שישקף את מה שאת אומרת. כרגע הניסוח לא משקף את מה שאת אומרת.
בני סלומון
עיסוק באבטחה זה באמצעות רשיון מקומי. כמובן רוצים להגיע לדיוק המרבי.
אריאלה סגל
זו המשמעות של ניסוח חקיקה.
בני סלומון
לכן אולי צריך לדייק את הסעיף הזה, מה זה אבטחה חמושה, שיכולה להתבצע רק באמצעות רשיון ארגוני על ידי מאבטח שהוסמך והוכשר לכך לבין הגנה עצמית עליך ועל סביבותיך, שמותרת בהכשרה פרטית. כשאתה מבצע אבטחה חמושה שלא כדין, אתה מבצע גם עבירה פלילית שלטעמי – אולי יש לבחון זאת בבתי משפט – של אחזקת נשק שלא כדין כי אתה משתמש בנשק שניתן לך לצורך הגנה עצמית שלא בהתאם לתנאי הרשיון, שניתנו לך.
היו"ר צביקה פוגל
לכן מה שצריך להופיע בסעיף הזה זה לא עניין התשלום או אי התשלום. לאבטח זה מקצוע. להיות מאבטח זה מקצוע. לא יכול אדם עם רשיון פרטי להיות מאבטח. זה הסעיף, זהו. אל תיכנסו לדברים האחרים. למה? בנשק הפרטי.
עמית הלוי (הליכוד)
בתקנה זו שירותי אבטחה, עיסוק באבטחה באמצעות שומר מאבטח כמופיע בחוק שירותי אבטחה.
ישראל אבישר
זה עדיין לא עבר.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
מבלי לגרוע באמור בסעיף 10ג לחוק, רשיון וכו' לא ישמש למתן שירותי אבטחה דרך עיסוק.
ישראל אבישר
מקובל.
היו"ר צביקה פוגל
סעיף הבא.
מירי פרנקל-שור
תקנה 6 זה בהתאם לנוסח שהקראנו. כולם מסודרים על הנוסח?
בר כהן לוי
ביקשנו לראות את הנוסח, אבל המהות הוסכמה.
מירי פרנקל-שור
מי שהגיש בקשה לקבלת רשיון פרטי על סמך התבחין בפרט 2 לתוספת והוא נושא תעודת הרשאה שניתנה על ידי בעל רשיון מיוחד לפי סעיף 9 עד 10ב לחוק, ושאינה מוגבלת למקום או לזמן מסוים, רשאית הרשות המוסמכת לסרב לבקשתו גם אם הוכח עמידה בתנאי הסעיף ובתנאי התבחין בפרט 2 לתוספת. יש לכם את זה כתוב.

7. לא היו לנו שינויים. ב-7(4) רציתם לפרק את זה לאולימפי ומעשי. תעשו זאת כשנגיע לתבחינים?
בר כהן לוי
בסדר גמור. מנהל האגף אמר לגבי אולימפי יהיה 3 ולגבי ירי מעשי – נשאר 1. נעשה את השינוי ב-7(4) ונדבר על זה. בהתאם להוראות סעיף 14 לחוק, מוסיפים את זה ב-9א.
עמית הלוי (הליכוד)
10, ביקשתי לשנות מ-10 ל-9. אני רוצה לשמר את העניין שאנו עובדים לפי יחידות של 3 שנים. 10 זה מין חיה שלא קיימת. ביקשנו שיהיה 9 שנים רצופות כי אנו בשלוש יחידות של 3 שנים.
ישראל אבישר
מנגנון של 10 לא משמעותי לעניין החידוש כי זה מעבר אוטומטי למערכות. לקשור את זה לתקופת החידוש לא רלוונטי. בשנה העשירית בתבחינים שהזכרנו – אנו קוראים לזה טייס אוטומטי. ברשימה ארוכה של תבחינים, בתום השנה העשירי כטייס אוטומטי עובר לתבחין משמר, הוראות מעבר. לכן לקשור את זה לתקופת הרשיון זה לא רלוונטי.
היו"ר צביקה פוגל
אוקיי. נשאיר על 10. חבל לעשות עוד שינויים. סעיף 11. לבקשת משרד החוץ, בסעיף 1, תושב זר.
אורי בוצומנסקי
אם אפשר לרישא להשאיר את זה 2א, כלומר שזה יהיה: על אף האמור בתקנה 2א ו-3, כדי ש-2ב יישאר לי לבדוק מסוכנות.
מירי פרנקל-שור
זה הרישא. בפסקה (2) עדיין לא נתנו פתרון לנוסח. כרגע הנוסח מאפשר למשטרת ישראל לתת רשיון מטעמים של שלום הציבור וביטחונו גם אם לא עמדת בתנאים בתקנה 2, בתקנה 3 ובשום אחד מהתבחינים. יש לתת לזה מענה.
אורי בוצומנסקי
מוסכם?
היו"ר צביקה פוגל
כן.
אורי בוצומנסקי
2 כולל גם את הסעיף של בדיקת המסוכנות של המשטרה. היא צריכה להתקיים גם כשמדובר בתקנה 11.
בני סלומון
אנו עושים בדיקת מסוכנות. הקריטריונים קצת שונים.
היו"ר צביקה פוגל
12, 13, לא היו הערות.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
יהיה צריך סעיפים שאומרים – יש הוראות שעה או אין בתקנות? לא היה משהו של הוראות שעה?
היו"ר צביקה פוגל
התקנות הן ללא הוראת שעה. תקנות קבע.
קרן דהרי
השארנו את זה פתוח. אנו רוצים הוראת שעה לשנה, משרד המשפטים.
היו"ר צביקה פוגל
מה רוצה המשרד לביטחון לאומי?
ישראל אבישר
סוגית ההקלות לעניין הגילאים למשל שירות של שנתיים בצבא, אנו רוצים לדבר על זה כהוראת שעה. יש פה פריצת מסגרת ואנו רוצים לגדר אותה.
מירי פרנקל-שור
אנו מבקשים גם שכל התקנות, כל הסדר יהיה הוראת שעה – או בהתאם לעמדתי או מקסימום שנה עם אפשרות אולי להארכה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
היא מדברת על הכול, האגף מדבר רק על הנושא של ההקלה.
מירי פרנקל-שור
אבל התקנות שהונחו על שולחן הוועדה - הוראת שעה לשנה.
אורי בוצומנסקי
2א4ב.
קרן דהרי
הגענו היום לדיון בידיעה שהשר מסכים להוראת שעה לשנה, על כל התקנות הוראת שעה לשנה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
עם כל הכבוד, אם כך הגעתם זה מאוד יפה. בנוסח שהונח על שולחן הוועדה הבוקר המשפט הזה לא הופיע אז אם אתם רוצים לומר מה הונח, הופיעה כותרת הוראת שעה, אבל בנוסח לא הופיעה מגבלה בכלל. היה כתוב: הוראת שעה. הנוסח האחרון שהועבר תוך כדי דיון. אני הגעתי לתחילת הדיון. היה מסמך על הדף שלא היה כתוב בו בכלל סעיף התוקף.
קרן דהרי
עבדנו כל סוף השבוע.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אני לא בא אליך בטענות חלילה. כולנו עובדים, יודעים שאתם מסורים מאין כמותכם ועובדים הרבה מאוד. אכן הוגשו תקנות, הכותרת שהביאה טיוטת התקנות, המילה הוראת שעה לא מופיעה. זה היה המסמך שהונח על שולחן הוועדה. אחר כך הוגשו התיקונים, אולי עקב תקלה, אולי לא. המסמך הראשון שישבתי עליו בצהריים לא כתוב בו הוראת שעה. אתם אומרים שהיה סיכומים וזה בסדר גמור. בסופו של דבר גם אם היה כולתב הוראת שעה, אלא אם כן איני מבין את החוק, מותר לנו לאשר את התקנות בתנאים. השקיעו בתקנות האלה בגלל כל הדחיפויות הרבה יותר שעות מאשר אישור חותמת גומי. הכנסנו פה שינויים מהותיים. חלק מהשינויים המהותיים האלה גם גורם לזה שאנו חושבים, גם לאור העבודה הופץ הנוסח שלהם ב-27.7. נכון שלא שני ימי דיונים אבל עשינו פה דיון מאוד ארוך. נתנו פה סיבות מאוד כבדות משקל, מדוע לא לעשות זאת הוראת שעה ודאי לא קצרה. אני מזכיר: אחת, הוראת שעה קצרה תדרוש גם מכם וגם מהאגף וגם מהבט"פ ומכל הגורמים הרלוונטיים, לעבוד על זה במהלך תקופה שאני לא רוצה שתעבדו על זה, לעבוד על ההוראת ולשפר ולטייב. אני רוצה שבשנה הקרובה, בתקופת החירום לא תהיו עסוקים בזה – יש לכם מספיק משימות דחופות על הראש. סיבה שנייה, יש פה ידע שצריך זמן לאסוף אותו, ומאחר שאנו צופים בצפי מאוד סביר שגם אם יתחילו לעבוד מחר בבוקר עם התקנות האלה, מה שלא סביר, עד שיתחילו לצאת רשיונות מכוח התוספתי הזה ייקח עוד הרבה זמן ואז ממילא נבוא לפה עוד שנה – סתם אמרנו עוד שנה; הרשיונות הראשונים רק ייצאו אז אז שום מידע חדש לא יצטרף לכם. היו עוד כמה סיבות, והסיבה החשובה, בעיניי - שאלת הוואקום דהיינו איני מוכן לחיות עם מצב שבו בגלל מחדל או שכחה או טעות יושב האגף ואומר: אין לי תקנות, אני לא יכול להוציא רשיונות. אני לא מוכן קביעה שבמדינת ישראל שלא מוציאים יותר רשיונות נשק, שר יוכל לקבלה במחדל. זה המשמעות של הוראת שעה בתקנות כאלה.
עמית הלוי (הליכוד)
גם אני רוצה לומר את עמדתי. כולנו עבדנו קשה וכולנו על העניין הזה. די. יהודים מתים פה ברחובות. אין שום דבר מהותי, גם אומר לגברתי ממשרד המשפטים. הסעיף היחיד כאילו החדש פה, על אישה שהשלימה שנת שירות, אדם שהיה שנתיים חייל, שנה לוחם, שנתיים חייל בצבא ההגנה לישראל או שנה שהיה לוחם ושוב – איני חוזר לכל הנתונים של הדוחות שאמרנו כאן קודם. 0.00 סיכון מנשק חוקי בכלל במדינת ישראל. די. אנו באירוע אחר. הגיע הזמן להבין את הסיכונים סביבנו. אנו לא מוכנים שהתקנות – הציע חבר הכנסת רוטמן – אנו יודעים מה זה לתקן תקנה. התחלנו בינואר. היום אנו אוקטובר. מירי אומרת שאנו עושים זאת בדוחק. לא רוצים. גמרנו. כמה יהודים ימותו פה ברחובות? לא עשינו פה דבר שהוא שינוי מהותי בהקשר הזה. כל זה בתוך תבחינים 1 ו-2. לא שינינו את סטנדרט הבריאות. לא שינינו את רמת המסוכנות. הגדלנו כמות, גם בזה צמצמנו. לא כל 0.3. די. התקנות יהיו קבועות. יבוא פה שר אחר והיה שר לא מזמן שצמצם, הודיע בטלוויזיה שלא צריך נשק, כן צריך נשק. לא רוצים יותר. התקנות יהיו קבועות. בתבחינים אפשר לדבר. אי אפשר להמשיך עם הסיפור הזה.
בר כהן לוי
הבאנו את התקנות האלה בהסכמה עם - - המשפטים על דעת השר לביטחון לאומי לשנה. מכאן אני לא מתערבת בהבלטות הוועדה.
אריאל קלנר (הליכוד)
שנה בשום פנים ואופן. אני רוצה קבוע.
היו"ר צביקה פוגל
העמדה ברורה.
מירי פרנקל-שור
אם לא היינו במצב הביטחוני שבו אנו נמצאים, ולא היה מוכרז מצב מיוחד בעורף, לא היינו יושבים פה אלא הייתה מסתיימת עבודת המטה הממשלתית למרות שהייתה ארוכה. עד הרגע שהתחלנו בדיון עוד לא קיבלנו את הנוסח השלם והגמור. זו עבודה בתנאים בלתי אפשריים. מצד אחד, הוראת שעה ומצד שני, מתן מענה לכל הדברים היא נותנת את האיזון הנכון.
אריאל קלנר (הליכוד)
אבל עד שיקבלו את הנשק יצטרכו להחזיר אותו.
עמית הלוי (הליכוד)
חוץ מנושא העולה החדש. אמרה פה נציגת משרד הבריאות.
מירי פרנקל-שור
אבל גם הליך החקיקה אם היה נעשה בתנאים- - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אבל אנחנו לא בהליך חקיקה. בהליך של אישור תקנות.
מירי פרנקל-שור
זה לא דבר טריוויאלי.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
שום דבר פה לא טריוויאלי. יש פה דבר אחד שאנו עלולים לגרום נזק. את אומרת – מה אכפת לכם. תעשו הוראת שעה. יש נזק בהוראת שעה כי נכון להיום כל זמן שאנו לא מתקנים תקנות, הוא יודע להמשיך לתת הוראות לפי המצב שבו הוא פועל מאז אותו בג"ץ על האקדח על שולחן המטבח ואני לא מפריע לו לעשות. מרגע שעשיתי תקנות, היכולת שלו להמשיך לפעול תלויה בתקנות. את רוצה – אין בעיה, אפשר לחשוב על זה אם כתוב בתקנות שחור על גבי לבן שביום פקיעת הוראת השעה יוכלו להמשיך לתת שאז זה אומר – זה לא הוראת שעה. הכלל הראשון ברפואה – first do no hurm. אני לא מתקן תקנות שבעוד שנה הוא יגיד לי: בגלל שישבת בלחץ בגלל מבצע צבאי אני לא יכול כי השר עסוק, לא עונה לי לטלפון, אין לי תקנות, בעוד פרק זמן של שנה. לא יכול להיות. אסור לנו לגרום נזק. אם זה היה דיפרנטי – דיפרנטי. פה נכון להיום אפשר לתת בלי תקנות, אז שימשיך כמו שהוא. לא אעשה תקנות בכלל. לא אעשה תקנות הוראת שעה לזה.
עמית הלוי (הליכוד)
מירי, ארגונים שדיברת, למיטב ידיעתי, למען הציבור שמסתכל עלינו, יש דבר אחד, אדוני היושב-ראש, לגבי ההצעה של שמחה להכניס עולים חדשים, אמרה פה ממשרד הבריאות – אין לנו מידע על מצבם הרפואי. על זה אמרתי שקציני המשטרה צריכים לתת עינם כי אתם המגביל פה, זה אירוע ויש לשים אותו על השולחן. כפי ששמחה הציע, אפשר לייצר אותו בנוהל פנימי שלכם וחשוב שיהיה, שלא תיתנו גם אחרי האינטראקציה עם משרד הבריאות, חוץ מהנקודה הזו הקטנה שהיא חידוש ונושקת עם סיפור הסיכון, לא עשינו פה דבר. מירי, אנחנו, אני מתכוון לכל האזרחים במדינת ישראל נמאס. אנו כמדינה אחראיים. זו החובה הבסיסית של כל מדינה לדאוג לשלומם של אזרחיה. אנו מבקשים מהם פה להיות ממלאי מקום השוטרים.
מירי פרנקל-שור
לכולנו יש אותו אינטרס.
עמית הלוי (הליכוד)
לא עשינו פה שום דבר מיוחד.
היו"ר צביקה פוגל
הנחת היסוד של כל מי שיושב פה, שהוא בא לפה לסייע לנו להגביר את הביטחון האישי של כל תושבי מדינת ישראל ולתת מענה לכל איום, שאף אחד לא יכול לתת לו מענה. אני מעריך שזו הרוח ששורה אצל כולם. מותר שיהיו אי הסכמות על הוראות שעה, על משך הוראות השעה או על הוראות קבע. זה בסדר גמור. בסופו של דבר עלינו חברי הכנסת מוטלת האחריות בסופו של דבר להרים יד בעבור מה שאנו מאמינים בו וזה מה שנעשה. גלעד, בבקשה.
גלעד נווה
תבחינים לקבלת רשיון. (1) מקום מגורים. מי שמרכז חייו מתקיים במקום מגורים אשר לגביו קבעה משטרת ישראל כי מגורים במקום זה מצדיקים מתן רישיון פרטי; (2) מקום עבודה או לימודים. מי שעבודתו או לימודיו, במרבית שבוע העבודה, לפי העניין, מתבצעים במקום אשר לגביו קבעה משטרת ישראל כי עבודה או לימודים במקום זה מצדיקים מתן רישיון פרטי לכלי ירייה;
עמית הלוי (הליכוד)
מה זה מרבית?
ישראל אבישר
אנו מגדירים מעל שלושה ימים.
עמית הלוי (הליכוד)
מניסיון של כמה וכמה אנשים שפנו אלינו, ברוב המוסדות האקדמיים מדברים על יומיים.
ישראל אבישר
אנחנו אומרים שלושה ימים. אנו לא מתעסקים בכמות השעות באותם ימים אבל שלושה ימים ומעלה בשבוע זה נקודת המבחן שהגדרנו, ואנו בודקים אותה.
עמית הלוי (הליכוד)
אדם מגיע יומיים למכללת ספיר ורוב הלימודים האקדמיים שנעשים חלקם- - בפרקטיקה, אני חושב שגם הוא ראוי להגנה.
ישראל אבישר
חייבים לשים רף. גם אדם שמגיע אחת בשבוע יכול לסיטואציה.
עמית הלוי (הליכוד)
לא מתווכח איתך על זה. לא הלכתי על כמות הפעמים שמגיע אלא על הסטנדרט. רוב האנשים – צודק. גם אדם שמגיע לשעה אחת. ראוי שהגבול ייקבע על פי הדבר הרווח, והרווח היום שאדם מגיע לתואר שני יום בשבוע, תואר ראשון בהרבה מקומות מגיע יומיים בשבוע. אני מצציע, מי שעבודתו או לימודיו לפחות פעמיים בשבוע. זה הדבר הרווח.
ישראל אבישר
זה פותח צוהר מאוד בעייתי. התבחין של עיסוק הוא תבחין מאוד רחב. יש הרבה מאוד בעלי תבחינים, אוכלוסיות וכו' שמנסים דרכו לקבל את הרשיון. הם לא מטילים אשמה במבקשי הבקשות אבל בפועל הרף של ה-3 ימים לראייתנו נדרש וחיוני וזה סוג של מסנן ואנו מבקשים לשמר אותתו.
תמיר דורטל
לי היו אנשים שעזרתי שהביאו המון חשבוניות- - - 90% מהבקשות שניסיתי לעזור להם אתם דוחים. זו המציאות.
ישראל אבישר
ממש לא. יש לנו דרכי הוכחה.
תמיר דורטל
וגם לא אומרים למה דוחים.
ישראל אבישר
ודאי שכן. גם יכול להגיש ערר.
תמיר דורטל
לא נכון. מכתב הדחייה פשוט סתום. תחפש מה הסיבה.
ישראל אבישר
יכול להגיש ערר. אתה מציג את זה כדחייה שרירותית.
תמיר דורטל
לא שרירותית. סתומה. לא אומרים למה.
ישראל אבישר
יש לנו הנחיות מאוד ברורות לגבי ההבחנה בין שכיר, עצמאי וסטודנט, ובכל אחד מהפרמטרים האלה יש לנו דרכי הוכחה ברורות בנהלים אחידים. כל הדחיות מבוססות- - -
תמיר דורטל
לא אומרים לאנשים למה. לא יודע אם צריך להוסיף עוד 4 קבלות, האם הוא לא עובד מספיק זמן במשרד.
עמית הלוי (הליכוד)
יש לי הצעה. אם אדם הוא סטודנט באריאל – ניקח את הדוגמה שאנו מדברים עליה – אנו אומרים, הרי הוא נמצא שם משך שלוש שנים, אומנם פעמיים בשבוע. כנ"ל מי שעבודתו. אם עובד קבוע במקום זכאי. סייעת. בת שבע, נניח שהייתה נוסעת לבית חגי באופן קבוע להיות מטפלת שם. עובדת שנתית שם. אני מציע, כשאומרם קביעות, זה יהיה הגידור. אם אדם סטודנט משך שלוש שנים באריאל, כל השנה לפחות, השנה הזו הוא לפחות פעמיים בשבוע. הוא עובד למשך כל השנה. הוא סטודנט למשך השנה.
תמיר דורטל
הוכחת התבחין לא קדימה.
עמית הלוי (הליכוד)
הוא חייב להודיע.
אריאל קלנר (הליכוד)
אז הוא יגנוב את השנה הזאת. אם ינשור, שנה הבאה כבר לא יהיה.
היו"ר צביקה פוגל
אנו יורדים לרמה של יומיים או שלושה וזה נראה לי פנקסנות שלא צריכה להיות פה. כי בסופו של דבר איך בודקים אם יומיים או שלושה?
ישראל אבישר
מאוד פשוט. לצורך העניין עבודה הוא נדרש להביא חשבוניות, תצהיר מעשי. יש לנו דרכי אימות מוגדרים מאוד לכל אחד מהמצבים. לגבי לימודים מאוד פשוט – מביא סיליבוס שבועי ומפורט בו. יש לנו דרכי הוכחה. בתבחין הזה אין מתן אישור ללא פגישה שבו הוא נדרש להשלים את המסמכים, מקבל מאתנו פנייה כתובה מראש ונדרש להכין את כל דרכי ההוכחה בצורה מסדרת, מציג את הדברים בפגישה. זה האופן שבו מתייחסים לתבחין הזה כדי לאמת את הצורך.
עמית הלוי (הליכוד)
מציע את הפשרה שלי – מי שעבודתו, לימודיו במרבית שבוע העבודה או במשך שנה מלאה - לפחות יומיים בשבוע.
לימור ארזני
אז יקבל רשיון לשנה.
עמית הלוי (הליכוד)
עד שייפסק לו התבחין. בכל מקרה אדם שנפסק לו התבחין, נפסק לו. אבל אם אדם מחליט שהולך ללמוד סטודנט באריאל שלוש שנים, לא יכול לתת לו נשק.
ישראל אבישר
מקבל.
עמית הלוי (הליכוד)
לא מקבל. יש פה מאות פניות. להוסיף פה, מי שמביא לך לא חשבונית פה וחשבונית שם – עברנו על התיקים גם של תמיר - אלא בקביעות עובד, הוא חייב להודיע לך אם הוא גננת במושב תקומה ועכשיו חזר, או כפר עזה ועכשיו חזר.
תמיר דורטל
לעצמאיים יותר קל- - - אתם זורקים.
ישראל אבישר
עצמאיים זה יותר קשה. דורשים חשבוניות שמוכיחות.
תמיר דורטל
אחרי הפגישה- - -
ישראל אבישר
ממש לא. אין פה שום אג'נדה של לדחות באופן מהותי אלא אם הוא לא מצליח להוכיח.
תמיר דורטל
מהשטח, הראו את הקבלות, 30,000 שקל, ששלושה חודשים האחרונים זה רוב העיסוק שלך.
היו"ר צביקה פוגל
הבנתי את הסוגיה. הפתרון של הסתכלות שנתית היא נכןנה יותר מיומית כי הפספוס שלנו הוא הרבה יותר קטן.
תמיר דורטל
אבל קשה להוכיח שנה אחורה.
היו"ר צביקה פוגל
הרבה יותר קל שלמדתי שנה אחורה.
תמיר דורטל
אבל מה עם עצמאיים? יש לו ספק שלא נותן לו חשבוניות. הוא קונה ממנו.
היו"ר צביקה פוגל
על עצמאיים יש לנו בעיה. נפתור את אלה שלא עצמאיים רגע. יש לנו מועסקים ויש תלמידים. תמצאו פטנט לעצמאיים.
תמיר דורטל
20,000 שקל בשלושה חודשים, של חשבוניות, תעודות משלוח.
לימור ארזני
לא. אתה לא רואה את כל התמונה. אנו רואים את כל התמונה, את כל המסמכים שמלקטים מהיקב ומהגורן כדי להוכיח את התבחין הזה ויש הרבה מאוד מניפולציות.
היו"ר צביקה פוגל
אם נתחיל להיכנס עכשיו לפירוט של ספקים ועצמאיים, אני מעריך שלמשרד יש היכולת לעשות זאת כרגע. לא רוצה להיכנס לזה. לנושא האנשים שזה העיסוק הקבוע שלהם או הלימודים הקבועים שלהם בשנה הקרובה, בשנתיים הקרובות או בשלוש השנים הקרובות, אני רוצה לתת להם נשק.
עמית הלוי (הליכוד)
מי שעיסוקו או לימודיו במשך שנה לפחות יומיים בשבוע משך אותה שנה.
היו"ר צביקה פוגל
יפה מאוד. זה יהיה הנוסח.
ישראל אבישר
זה מנוגד לאמירה של מרבית עיסוקו. זה מנוגד לכל מה שהצגנו פה. זה לא עניין של בעיה ביטחונית. התבחין הזה מהווה פרצה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אם אנחנו רוצים לצאת מפה היום, כדאי שנבין את נקודות המוצא השונות. אם אני מזהה נכון, אתם, המערכת, התקנות נכתבות מראש שאומר: אנו רואים בלתת נשק לאזרחים רע הכרחי. אתה לא אומר פרצה כי פרצה קוראת לגנב כידוע. הנחת העבודה שלי – אני חושב שאני מדבר בשם עוד כמה אנשים – שאם אדם אין איתו לא בעיות פליליות ולא נפשיות, עקרונית הייתי רוצה לתת נשק לכולם. ודאי במדינת ישראל. כולנו חזית, הייתי רוצה שכל הנשים, ראינו מה קורה עם נשים ו- -- את הנשים האויבים שלנו. הייתי רוצה שכמה שיותר נשקים יהיו. יש לזה חסרונות, אולי צריך לצמצם אבל נקודת המוצא, אם האדם לא מהווה סיכון שאני נותן לו, תן לו. זה נקודת המוצא שלי. לא מדבר בשם אף אחד אחר. אתם באים מנקודת הנחה – אתם רוצים שלא יהיו המון נשקים חוץ. חייבים לתת כלי? אז נפתח את זה ואת זה, אבל נקודת המוצא היא שנשמור שמתוך כמה שנתתי כמה שפחות ייקחו.
ישראל אבישר
אנו שומרי הסף שיקבלו מי שהם זכאים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אז אתה לא צריך לדבר איתי בכלל על מי זכאי. אני אחליט מי זכאי – לא עניינך. אני אחליט מי זכאי ואתה תדאג כשומר הסף מטעמי לאכוף את הקריטריונים ואתה אמור להיות אידיפרנטי לחלוטין לשאלה אם זה יום עבודה, שניים, דופק. זה לא עניינך. אתה רק צריך לוודא שהקריטריונים מתקיימים. אם הקריטריון יהיה דופק אתה צריך רק לבדוק דופק. אני מצמצם ומחליט לפי שיקול הדעת שלי. אין לך עניין בזה. המשטרה מדברת על סיכון ביטחוני – דבר אחד. משרד הבריאות מדבר על סיכון פסיכיאטרי – עניין שני, אבל לך כאגף זה לא אמור לעניין אותך בכלל. אני מבין שזה הקונספט שמדינת ישראל פעלה ואנו קצת משתנים ממנו עכשיו. לכן זה דורש שינוי חשיבה. האירוע שמתרחש היום בעיניי צריך לתת שינוי חשיבה עוד יותר רחב אבל אנו מתקדמים בצעדים מסוימים ולפחות האמירה שלי – חושב שאני מדבר בשם חבריי חברי הכנסת – היא שאנו צריכים ללכת הרבה יותר למקום של לאפשר ולתת. אם אתה אומר שזו פרצה - זה לא פרצה. הלוואי שיותר אנשים שאני יודע ששירתו בצבא כמו שצריך ומסתובבים במקומות מסוכנים, יסתובבו עם נשק.
בני סלומון
צודק ישראל כשאומר פרצה, כי דרך הפרצה של האנשים שמשרתים ומגנים ויכולים לספק ביטחון ברחוב, נכנסים גם בגלל שזה הופך להיות פרצה- -
היו"ר צביקה פוגל
זה לא יהיה פרצה. התפקיד שלנו זה לסגור את הפרצה. לא לא לאפשר. לכן אני לא מתכוון לבדוק אם הוא יומיים או שלושה בשבוע. יש סטודנטים שנרשמו ללימודים באוניברסיטת ספיר או באוניברסיטת אריאל ושבוע אחד לומדים יומיים ואחד לומדים שלושה אבל הם נרשמו לשנת לימודים שלמה והם בוגרי שירות צבאי או אחד התבחינים של השירות הצבאי או השירות הלאומי והם יקבלו רשיון לנשק.
עמית הלוי (הליכוד)
זה אומר גם מעל גיל 27. מי שעיקר עבודתו או לימודיו בשנה האקדמית או בשנת העבודה ונמצא לפחות יומיים בשבוע, לפי העניין, ובלבד ששירת שירות צבאי או לאומי, כלומר זה לא תלוי בגיל. גם אם הוא בן 50 בתנאי ששירת שירות צבאי או לאומי.
ישראל אבישר
מאוד פשוט. יש מעל גיל 21 או מעל גיל 27.
עמית הלוי (הליכוד)
בגלל שאתה אומר, התבחין הזה הוא בעל חשש פרצה, אנו מגבילים. אנו באנו להקל עם סטודנטים באריאל ובמקומות כאלה. כי האוניברסיטה נבנתה היכן שנבתה, ברוך השם. אבל אומר היושב-ראש - אני אומר, גם קבלן בן 40 אם לא שירת שירות לאומי וצבאי, לא יוכל להיכנס. מגבילים את זה.
ישראל אבישר
נכון אבל או יש תנאי סף אחידים או לא. זה יוצר פה מורכבות.
היו"ר צביקה פוגל
יש מורכבות ברגע שהגדרנו על סטודנטים ועל עיסוקים. אז כבר יצרת מורכבות מסוימת אז בואו ניתן לזה מענה הגיוני. בסופו של דבר מי שנוסע פעמיים בשבוע להביא לצומת תפוח אוכל לחיילים, לא יכול להיות שלא אתן לו נשק. התנאי שאני רוצה לתת לו נשק והאחריות שאני נושא כל כתפיי זה שהוא בוגר צבא או שירות לאומי, עומד בתבחינים האחרים. אי אפשר כל הזמן רק להטיל מגבלות ולהכניס אנשים לסיכון. לא רוצה להגיע לזה. אתם יודעים מה יקרה בסוף - את העבודות האלה ואת הלימודים האלה יקבלו אנשים שאנו לא רוצים שיקבלו, והם יהיו אלה שיעשו את זה. אני רוצה אפשר לאנשים שלנו לקבל את זה.
בני סלומון
יש לנו הערות מהותיות לגבי סעיפים 1 ו-2. משטרת ישראל סבורה שבגלל שאנו לא הרגולטור האחראי אלא אחד הגורמים שנותנים המלצה לאגף כלי ירייה, אנו חושבים שמי שמרכז חייו מתקיים במקום מגורים או שלגביו המליצה משטרת ישראל ובמקום עבודה המליצה משטרת ישראל – אחת, אנו לא הרגולטור.
היו"ר צביקה פוגל
מי קובע ישובים מזכים במדינת ישראל?
בני סלומון
משטרת ישראל, צה"ל, שירות הביטחון הכללי. אנו מתכללים עבודה מול כלל גורמים ומגישים את ההמלצה. למשל קריית שמונה.
מירי פרנקל-שור
למי אתם מגישים את ההמלצה?
בני סלומון
למשרד לבט"ל.
עמית הלוי (הליכוד)
מי מאשר במשרד?
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
ישראל מאשר כל מה שאתם נותנים לו. הוא לא יפעיל שיקול דעת עצמאי. מה המשמעות של ההמלצה? זה סמנטיקה, חסר משמעות.
בני סלומון
זה לא סמנטי כי זה מטיל עלינו את האחריות לנהל את הרשימות, לענות לאזרחים שאין לי יכולת לתת מענה, האם אתה כן או לא.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
איך זה כתוב בתבחינים היום? תבחין 1.
ישראל אבישר
בתבחינים היום – מרכז חייו מתקיים בישוב אשר לגביו נקבעה זכאות על ידי משטרת ישראל.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
הסתדרת עם התבחינים האלה 30 שנה? אז מה אתה מעלה את זה ב-23:25?
בני סלומון
אז שישאירו נקבעה זכאותו. למשל קריית שמונה. אפשר לא להמליץ.
ישראל אבישר
לנו אין הסתייגות לא לגבי הזכאות ולא לעניין המלצה.
מירי פרנקל-שור
המליצה ואתה מאשר?
ישראל אבישר
כן.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
מותר לך לתת לישוב שהוא לא נותן?
קריאה
לא, כי אין לי כלים לקבוע.
עמית הלוי (הליכוד)
אז סוכם, מי שעיקר עבודתו או לימודיו – קרי מי שבמשך השנה או השנה האקדמית עיקר עבודתו או לימודיו מתבצעים במקום זה ונמצא שם לפחות יומיים בשבוע ובלבד שהוא בעל עבר צבאי או שירות לאומי.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אתה מרע? מי שעד היום היה לו 5 ימי עבודה, אתה לא נותן לו בלי שירות צבאי או לאומי. אתה מצמצם.
עמית הלוי (הליכוד)
כן, ומצד שני מרחיב.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
צריך לתקן את התקנה הרלוונטיות. היא מפנה לתקנות, היא זו שמצמצמת.
אריאלה סגל
מה לגבי סטודנטיות שהן בוגרות שירות לאומי?
היו"ר צביקה פוגל
שירות לאומי מזכה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
ההצעה של מירי נכונה. עבודתו תשאיר כפי שהיה עד היום, עמית, תכתוב: מי שעבודתו במרבית שבוע העבודה מתבצעת במקום אשר לגביו קבעה משטרת ישראל כי כעבודה מצדיקה מתן רשיון פרטי לכלי ירייה. המליצה.
עמית הלוי (הליכוד)
הם לא רוצים את זה. בפועל מקבלים בודדים. עכשיו אנו פותרים את הבעיה לשני הדברים. הקבלן שעובד בשדרות – עדיף להם ולנו.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
מי שעבודתו או לימודיו מתבצעים במקום אשר לגביו קבעה משטרת ישראל – המליצה – כמצדיקים מתן רשיון פרטי לכלי ירייה, בהיקף של לפחות שני ימי עבודה או לימודים בשבוע. לגבי השירות הלאומי והצבאי, צריך לחזור לתקנה.
קרן דהרי
מי שלא עשו שירות לאומי או צבאי למשל מהחברה הערבית, לפי התבחין הזה לא נותן להם.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
גם חברה חרדית.
עמית הלוי (הליכוד)
יכול להיות גם אדם חרדי. לצערי. לפי דעתי כן כי נמצא בפרונט.
קרן דהרי
יש לך תנאי הסף.
עמית הלוי (הליכוד)
הוא אומר שעכשיו יסדיר את זה.
קרן דהרי
מי שעובד בבניין, קבלנים. לא רק לגבי סטודנטים הכוונה.
עמית הלוי (הליכוד)
בכל מקרה כל ההרחבה הזאת, בתקנות אמרנו שמקום עבודה או לימודים אנו מרחיבים רק מי שעשה שירות צבאי או לאומי.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אני חושב שזה מאוד מסבך את התקנות. זה מכניס משהו חדש שיסבך. אני מבין את הבעיה. אני אכפוף את דעתי למה שיחליט היושב-ראש אך לא הייתי נוגע בתבחין 2. הייתי משאיר אותו כמו שהוא.
מירי פרנקל-שור
אפשר להשאיר את 2, ולקבוע את מה שאתה רוצה כתוספת.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
תשאיר את 2 כמו שהוא.
ישראל אבישר
כלומר להישאר על גיל 27.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אתה אומר הרחבה בלי צמצום. מי שעבודתו או לימודיו במשך לפחות שני ימי עבודה או שני ימי לימודים בשבוע מתבצעים במקום אשר לגביו קבעה משטרת ישראל המליצה כי עבודה או לימודים במקום זה וכו'.
מירי פרנקל-שור
רק לעניין הזמן.
ישראל אבישר
מה שנקרא מקל אבל אנו יוצרים סטנדרט אחיד לגבי תנאי הסף. יש בזה היגיון.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אז עשינו את זה לא שני ימי עבודה אלא לפחות שני ימי עבודה.
בני סלומון
· - - שייכנסו בצורה מסיבית. שלא צריכות נשק להגנה עצמית. אתם מכניסים כמות משמעותית. אני רואה את זה.
עמית הלוי (הליכוד)
אני מציע לחילופין.
מירי פרנקל-שור
זה שם בבעיה את ישראל. ישראל, מה עדיף לכם, ב-2, להשאיר את א כפי ההצעה של עמית או במרבית שעות העבודה לפחות יומיים?
ישראל אבישר
כיוון שהגדרתם מינימום של שני ימי פעילות בשבוע, אין לי - - -אלא לקבל את זה. לעניין תנאי הסף, אני סבור שצריכים להיות תנאי סף אחידים.
מירי פרנקל-שור
לפחות יומיים בשבוע.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
הייתי מוריד ל-1 2, ומסתדר עם הרחבה. אני לא חושש מהרחבה. שני ימי עבודה בשבוע.
בני סלומון
זה מכניס אוכלוסייה שהיא לא מאוימת.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
לא נגענו בתנאי הסף. אם אדם אוכלוסייה לא מאוימת שעובד שלושה ימים בישוב זכאי או בישוב זכאי, אני הופך ל-2, זה מוסיף אותו?
בני סלומון
הרי כל העניין של עבודה בישוב זכאי היה שמרכז חייו ומרכז עולמו נמצא שם באזור. שם הוא נמצא. הסיכון קיים לאנשים שלא גרים שם בכלל ויש להם משפחות והם לפעמים נוסעים. כל ישראל היא מקום מסוכן, וכל אוכלוסייה בישראל על מגוון אוכלוסיותיה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
מי שעבודתו במרבית שבוע העבודה לפי העניין אפילו יומיים.
מירי פרנקל-שור
יש הפרדה בין עבודה ללימודים. עבודה נשאר כנוסח הנוכחי, לימודים לפי הצעתו של עמית.
עמית הלוי (הליכוד)
שנה אקדמית – יומיים בשבוע. נשאיר את זה בלי לשנות.
היו"ר צביקה פוגל
מורה דרך.
גלעד נווה
מי שהוא מורה דרך מוסמך בעל רישיון "מורה דרך ארצי" בתוקף ממשרד התיירות;

4. כבאי. מי שהוא כבאי ברשות הארצית לכבאות והצלה כהגדרתו בחוק הרשות הארצית לכבאות והצלה, התשע"ב-2012, בעל ותק של שנתיים לפחות בתפקידו, ושהרשות הארצית לכבאות והצלה אישרה את כשירותו לפי תבחין זה. (ב) מי ששימש כבאי ברשות הארצית לכבאות והצלה במשך שנתיים לפחות שבמהלכן החזיק ברשיון פרטי לפי תבחין זה, ושהרשות הארצית לכבאות והצלה אישרה את כשירותו לפי תבחין זה, וכל עוד הבקשה הראשונה שהגיש לפי פרט משנה זה הוגשה תוך 30 ימים מיום סיום עבודתו ברשות הארצית לכבאות והצלה או שהוגשה לפני סיום תוקף רשיונו לפי פרט משנה (א).
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
מה עם מתנדבים בכבאות?
ישראל אבישר
לא רלוונטי כי פה מדובר בכבאי פעיל בלבד. התבחין של מתנדבים זה מתנדבים בגופי הצלה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
מה ההבדל בין מתנדב במגן דוד אדום למתנדב במכבי אש לעניין הצורך בנשיאת נשק או במשטרה?
ישראל אבישר
ראשית, נאמר דבר פשוט – אנחנו את כל הנושא של התבחינים בנינו גם על סמך פניית הגופים. קיבלנו פנייה ברורה מנציב כב"א לגבי בקשותיהם, אז אני לא יכול להשית עליהם כרגע הרחבה נוספת.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
הם ביקשו גם מתנדבים.
היו"ר צביקה פוגל
כב"א לא ביקש מתנדבים כיוון ש-80% מסד"כ המתנדבים שלו הם בני פחות מ-18.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
מה עם ה-20% שכן?
לימור ארזני
הם יוצאים החוצה?
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
ודאי. יש מכבי אש מתנדבים. אתה יכול לומר שאל תכניסו אותו להגדרת כבאי, תכניסו אותו לעובדים מתנדבים בגופי הצלה בתבחין הבא.
ישראל אבישר
יש הגדרה ברורה בחוק מהם גופי הצלה. כב"א הוא לא גוף הצלה. השר מכריז כגוף הצלה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
עובדים או מתנדבים בגופים שהחליטה הועדה. עכשיו בוא נוסיף את זה. הצלה. אנחנו מגדירים מה זה גופי הצלה עכשיו לעניין התבחינים. או תוסיף ב-4 כבאי, יש פרט משנה א, פרט משנה ב. תעשה פרט משנה ג – מתנדב בכבאות. זו אפשרות אחת.
היו"ר צביקה פוגל
כב"א מאז ומתמיד כיבוי והצלה, ומי שלא יודע לחבר כיבוי והצלה לגופי הצלה, אני אעזור לו. כיבוי והצלה הם תמיד היו. מאז אסון הכרמל הם נקראים לוחמי אש. זה השינוי.
בר כהן לוי
נבקש להוסיף את זה לתבחין הכבאי כדי שלא ייצא שמתנדב בכבאות מקבל אחרי שנה ועובד בכבאות אחרי שנתיים. רק לתבחין הכבאי.
היו"ר צביקה פוגל
מקובל. נוסיף לכבאי כמתנדב כבאות. מקובל.
לימור ארזני
רק לכבאים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
שוב אומר, אם נציב הכבאות ביקש בשביל הכבאים שלו שנתיים, לא ביקש יותר, סבבה. מתנדבים - הוא נחשב מתנדב.
לימור ארזני
לא נחשב עובד.
היו"ר צביקה פוגל
בסדר גמור. ייכנס בסעיף הכבאות. כמו שאמרתי.
גלעד נווה
5. עובדים ומתנדבים בגופי הצלה. מי שהוא עובד או מתנדב פעיל באחד מהגופים המנויים להלן במשך שנה לפחות, ועוסק בפועל בפעולות הצלה ושהגוף שבו הוא עובד או מתנדב אישר את כשירותו לפי תבחין זה. (א) מגן דוד אדום; (ב) "זק"א – איתור חילוץ והצלה"; (ג) "רגע של אמת זק"א – זיהוי קרבנות אסון"; (ד) "איחוד הצלה ישראל"; (ה) גוף שהשר הכריז עליו כגוף הצלה לפי פסקה (5) להגדרה גוף הצלה שבסעיף 90א פקודת המשטרה [נוסח חדש], התשל"א-1971.
היו"ר צביקה פוגל
הערות? התנגדות? את הכבאים שמנו ב-4.
עמית הלוי (הליכוד)
מה לגבי הקבוצה של שיטור עירוני, פיקוח עירוני? דיברנו על זה בדיון הקודם.
היו"ר צביקה פוגל
תן לי לדאוג להכניס את זה דרך כיתות כוננות. מעדיף לא להכניס את זה פה כי נשק יש להם. הבעיה שלהם לא נשק. אני רוצה לתת להם נשק ארוך, לא נשק קצר. הלאה.
גלעד נווה
6. חקלאי מוכר. מי שעיקר עיסוקו בחקלאות (להלן: "חקלאי") ושפקיד הרישוי אישר כי קיים צורך שיחזיק כלי ירייה לאחר שקיבל המלצה בעניין זה של קצין הביטחון של המועצות האזוריות או המנהל הכללי של התאחדות האיכרים או המזכיר הכללי של תנועת המושבים, והוא אחד מאלה – (א) חקלאי עצמאי פעיל, או בן משפחה מקרבה ראשונה של חקלאי עצמאי פעיל; (ב) שכיר המועסק על ידי חקלאי עצמאי או על ידי בן משפחתו מקרבה ראשונה או על ידי אגודה שיתופית חקלאית; (ג) חבר באגודה שיתופית חקלאית;
עמית הלוי (הליכוד)
לגבי 6(א), חקלאי עצמאי פעיל או בן משפחה מקרבה ראשונה של חקלאי עצמאי פעיל, או פנייה שגם באה אלינו – אדם שנשוי לקרבה ראשונה של חקלאי עצמאי פעיל.
ישראל אבישר
אז זה לא בן משפחה מקרבה ראשונה. השאלה האם הוא חקלאי.
איציק צ'יפרוט
בהנחה שהוא עובד במשק המשפחתי, הוא לא קרוב מקרבה ראשונה. הוא נשוי לקרבה הראשונה. הוא עובד במשק המשפחתי. הוא לא שכיר במשק.
היו"ר צביקה פוגל
אנו יורדים לרמת התפלפלות שאין לה סיבה כרגע. חבל.
עמית הלוי (הליכוד)
בן משפחה מקרבה ראשונה או בן זוגו, זה מה שרוצים להוסיף.
ישראל אבישר
ההרחבה שביקשת לא נוגעת לקרבה ראשונה.
עמית הלוי (הליכוד)
לא, בן משפחה מקרבה ראשונה או בן זוגו. זה דבר מאוד מצוי במשקים. בן משק נמצא, בת משק. גרים, עובדים במשק, במושבי לכיש וכו'. פשוט לא החקלאי. עובד במשק של האבא של אשתו.
היו"ר צביקה פוגל
אנו מדברים על כל חקלאי או על חקלאים שנמצאים באזורים מאוימים?
ישראל אבישר
שעיקר פעילותו חקלאית, זכאי, ללא הבחנה גיאוגרפית.
היו"ר צביקה פוגל
אם אני עכשיו עובד אצל חקלאי?
ישראל אבישר
יש קטגוריה של שכיר.
מירי פרנקל-שור
אבל מי שעובד ואינו שכיר? זה מה שעמית אומר. הוא נשוי לבת שאבא שלה. עובד איתו יחד.
לימור ארזני
אז זה ייכנס לקטגוריה. או הוא שכיר או הוא בעלים.
ישראל אבישר
עמית, אנו סבורים שיש מענה למצבים שאתה מעלה בשלוש הקטגוריות.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
מי שמועסק על ידי חקלאי עצמאי. למה שכיר? מועסק על ידי חקלאי. האדם עובד איתו בפרילנס, מוציא לו חשבוניות. מועסק על ידי חקלאי. חלאס.
לימור ארזני
יהיה לנו מאוד קשה לבחון את הבקשות.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
לא, כי שכיר יביא לכם תלוש וזה יהיה אותו דבר. לא תכריחו אדם שעובד כעצמאי או עובד עבור כמה חקלאים ומספק שירותים לכמה חקלאים, אבל הוא מועסק אצלם.
לימור ארזני
עוסק בעבודות חקלאות. אם זה אריזה?
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
למשל, יש קבוצות לא קטנות, כמו מה שהיה פעם גדוד העבודה. הם עוברים מחקלאי לחקלאי ועובדים בחקלאות - עושים קטיף פה וקטיף שם.
היו"ר צביקה פוגל
לא מדובר עליהם.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
למה לא? אם הם מועסקים אצל חקלאים. שוב, הסטנדרט הכללי לא חסמתי לך. המועסק ייתן לך אותו. יבוא מישהו ויגיד: אני מועסק אצל חקלאי אבל עובד אצלו תמורת חשבונית – תברר. לא יצליח להוכיח – לא יקבל.
מירי פרנקל-שור
מה שאומר שמחה: תסתכלו על המהות ולא על צורת ההעסקה. במקום שכיר - מי שמועסק.
עמית הלוי (הליכוד)
כמו ישוב זכאי. חקלאי זכאי. הצעתי את הדברים הרוחביים. כי כך המשק עובד. תרימו טלפונים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אפשר במקום זה להוריד את המגבלה של בן משפחה. בן או בת זוג של אחד מהם ואז כיסיתם את זה. קבוצה יותר קטנה, או בן או בת זוגו. יותר טוב. כמו שעמית ביקש.
היו"ר צביקה פוגל
סעיף 7.
גלעד נווה
מוביל חומרי נפץ. מי שהוא בעל היתר תקף להובלת חומרי נפץ, לפי חוק חומרי נפץ, התשי"ד-1954 והתקנות מכוחו;
היו"ר צביקה פוגל
הערות? סעיף 8.
גלעד נווה
ממונה ביטחון או מנהל אבטחה. מי שהוא ממונה ביטחון כהגדרתו בחוק הסדרת הביטחון בגופים ציבוריים, תשנ"ח-1998 או מנהל אבטחה שמונה על פי דרישות משטרת ישראל בהתאם לסמכויותיה, ושמשטרת ישראל אישרה את כשירותו לפי תבחין זה.
בני סלומון
התבחין נכתב לפי הדרישות.
איציק צ'יפרוט
כל מי שיש לו תעודת מנב"ט?
בני סלומון
כל מי שיש לו תעודת מנב"ט זה לפי חוק הסדרת הביטחון, ויש עוד חוקים שלפיהם אנחנו. יש לנו רשימה של קריטריונים. צריך לעבור ועדה.
היו"ר צביקה פוגל
מעולה. סעיף 9.
גלעד נווה
מדריך ירי. מדריך ירי מורשה פעיל, בעל ותק של שנה לפחות, שהדריך לפחות 120 מתאמנים לפחות, לפי תקנות כלי הירייה (הכשרה) או הדרכות מאושרות, בשנה שקדמה להגשת הבקשה לקבלת הרישיון או שהדריך לפחות 60 מתאמנים, לפי תקנות כלי הירייה (הכשרה) או הדרכות מאושרות, בכל אחת משלוש השנים שקדמו להגשת הבקשה לקבלת הרישיון; לעניין זה הדרכות מאושרות כאשר הגוף האחראי הוא משטרת ישראל, המסגרת המסמיכה היא מדור הכשרות, שם הקורס: מדריכי נקל, כאשר הגוף האחראי הוא משטרת ישראל ימ"מ – מדובר במוסד הכשרה, מדריך ירי – ימ"מ. שירות בתי הסוהר – מה"ד ניר, ענף הדרכה, מדריך ירי. צה"ל – בית הספר ל- - בה"ד 7248, מדריך- - - סימול 7054, משמר הגבול – ב"ח מג"ב, מדריכי בט"פ, גופים ביטחוניים אחרים – בהתאם לאישור מוסד ההכשרה בידי ראש תחום הדרכה, קורס מדריכי ירי ולחימה.
היו"ר צביקה פוגל
הערות?
איציק צ'יפרוט
יש לי בעיה קשה עם הסעיף הזה. יש מדריכי ירי, שלא מבצעים את הכשרות האגף המקובלות הרשומות. הם עוסקים באימוני ירי אישיים, הם מדריכים מתנדבי משטרה, ככל שהם מדריכים במסגרות אחרות, שופטים בירי מעשי, בירי אולימפי או באימונים כאלה ואחרים, ולא מבצעים אותו חידוש או רענון שהאגף יודע. האנשים בפועל נמצאים במטווחים ואותו מטווח לא חותם להם על האישור כי הם לא משרתים אותו למעשה, אלא באים ומאמנים במסגרת פרטית או במסגרת כזו או אחרת ולכן לא נמצאים פה ולא זכאים לתבחין. אנו יודעים שאין הרבה מדריכי ירי – תקנו אותי אם אני טועה בתבחין מדריך ירי, ולכן כל ההתעסקות הקטנונית אפילו באוכלוסייה הכל כך מצומצמת הזו ממש לא ברורה. אם הם מדריכי ירי, כנראה יש להם עוד איזה תבחין לעמוד עליו אבל אלה שכן זקוקים לתבחין הזה, יוצר מצב שאנו דורשים מהם להגיע ולהתנדב, כי אין עבודה לכל כך הרבה מדריכי ירי בארץ – דורשים מהם להתנדב על חשבונם כדי לעמוד בתבחין הזה במטווחים. אנו גם פוגעים בפרנסת מדריכי הירי כי אנו מביאים מתנדבים שיעשו את זה, ומאלצים את אותם אנשים להתנדב בחינם כדי לעמוד בתבחין הזה. לכן אני חושב שהפרמטר פה לא נכון בעיניי.
עמית הלוי (הליכוד)
הוא אומר, במקום שזה יהיה כל הכללים האלה, רק לגבי הדרכות מאושרות, שזה משטרה, שירות בתי הסוהר, צה"ל, משמר הגבול, גופים ביטחוניים - אתה רוצה שגם הדרכות ירי במטווחים בגופים פרטיים.
איציק צ'יפרוט
אם אני מדריך ירי שלוקח מתאמנים ועושה להם אימון פרטי כזו או אחר כמו באימוני כושר, לצורך העניין, יכול לעשות אימון פרטי. אולי אני מאמן קבוצה או אחרת, כיתת כוננות כזו או אחרת, ולכן יש להתחשב בכל סוגי ההדרכה.
היו"ר צביקה פוגל
למה זה לא נופל בתוך הקבוצה של או הדרכות מאושרות?
איציק צ'יפרוט
כי אלה ההדרכות המאושרות, הן מפורטות למטה וזה לא כאן. לעניין זה הדרכות מאושרות, ואין את זה כאן. אם אני עושה אימונים פרטיים במטווח אזרחי, זה לא תופס. אם אני מגיע ומדריך מתנדבים על חשבון זמני הפנוי כמדריך מתנדב במשטרת ישראל, זה לא תופס.
ישראל אבישר
איציק הציג נכון. הרציונל, מי שהגיש בקשה לקבלת רשיון בתבחין מדריך ירי זה מבוסס על הרציונל שצובר ירי ומיומנות ובעצם אנו מחדשים בגין העובדה שהוא באמת סוג של מכפיל כוח. שנית, אנו רוצים לוודא שבאמת משתמש בתעודה שאנו מעניקים לו. אנו כאגף מכשירים ומסמיכים את מדריכי הירי. אנו רוצים לוודא שבהגשת הבקשה אכן עסק במקצוע. זה לא נולד באקראי. היום מבחינת עובדות יש 2,200 רשיונות של מדריכי ירי. בחיים האמיתיים כ-400 מהם בלבד עוסקים במקצוע. כל השאר עושים זאת ממגוון שיקולים אחרים. לכן אנו אומרים: מי שהגיש בקשה לתבחין הזה חייב הלכה למעשה לעסוק במקצוע. כשאנו אומרים לעסוק במקצוע, סימנו את גופי ההדרכה הרשמיים, הלאומיים. איציק לוקח אותנו למישור אחר, לכמת אותו, לאמוד את איכות ההדרכה, את מסגרת ההדרכה וכו', ולכן נשענו בסופו של דבר על הכשרות שהן ממלכתיות.
עמית הלוי (הליכוד)
מדריכי ברי המטווחים אנשים די מיומנים. הייתי במטווח בגבעת זאב. עשו לי שם תצוגת תכלית.
ישראל אבישר
אנו רוצים לוודא שמי שהגיש בקשה לתבחין מדריך ירי, אכן עוסק בכך.
עמית הלוי (הליכוד)
זה הקריטריונים.
איציק צ'יפרוט
לא סוג ההדרכה. את שעות ההדרכה במטווח. לא משנה אם הוא עושה חידוש או רענון או הוא מדריך אימון פרטי או מדריך מסגרת כזו או אחרת.
ישראל אבישר
ברגע שזה אימון רשמי, יש לו מסגרת, יש לו מערך שיעור. ביתר האימונים שזה אימוני חיזוק וכו' – איצי', אתה מכיר היטב את העולם הזה - זה לא אימון עם מסגרת מובנית . לכן אנו אומרים – כדי להוכיח זכאות הוא צריך אימון במסגרת ממלכתית רשמית שיש מערך שיעור וכו'. זו דרישה סבירה בעיניי.
רועי הראל
המסגרות האלה של צה"ל והמשטרה זה לא הכול. זה חוד החנית. יש בצה"ל עוד מסגרות הדרכה של אקדח. יש אקדח הגנתי, בחיל האוויר. לא כולם לוחמים. שתיים, זה לא בה"ד. זה בית הספר, יחידה 7248. חשוב. כמו שאמרת, מתנדבים של משטרת ישראל, זה בתוך גופי הביטחון. יש לזה הגדרה, יש לזה מסגרת, יש לזה תקנות. המשטרה יכולה לחזק אותי. אותו דבר במג"ב - יש מתנדבים במג"ב שעושים את זה. יש עוד גופים, למשל IMI, זה גוף שבתוך צה"ל מפעיל שעושים אימונים לכוחות הביטחון, ועכשיו עובדים יום ולילה כדי לעשות אימונים לכוחות המילואים. זה גוף אזרחי. הוא לא מופיע פה אבל נותן שירות לצבא. יש עוד בתי ספר כאלה. אני שומע מדריכים שנופלים בין הכיסאות באירוע הזה. לא כולם עושים ככה. להפך, זה המדרג הנמוך.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
יש לי המלצה שאולי תפתור. בתבחינים הקימים היה כתוב כך: מדריך ירי פעיל המשויך למטווח קליעה מורשה, בעל רשיון למדריך ירי. מה רע בזה?
רועי הראל
שינינו את זה מהרבה סיבות, חלקן אני נמנע מלפרט פה בגלל הפורום. יכול להסביר בנפרד. אני חושב שנכון שמדריך יעסוק בתחום אבל לא בכזאת. אם אני לוקח את המטווחים הגדולים בארץ – הם עומדים בזה, אבל מטווח קטן, בערד, שיש שם עובד וחצי, גם אם הוא מאוד רוצה וזו פרנסתו, הוא לא יגיע ל-120 לקוחות בשנה כי זה המון, בפריפריה. ברור שזה בתל אביב. עבדתי בתור מדריך הרבה שנים. מדריך שהתעסק בזה יום-יום במטווח גדול הגיע לזה בקלות בחודש.
היו"ר צביקה פוגל
אבל אם הוא לא עונה לתבחין הראשון של הרבה מאוד, של 120 מתאמנים - זה 60 בשנה. 5 בחודש.
רועי הראל
עדיין יהיו כאלה שייפלו בין הכיסאות.
היו"ר צביקה פוגל
בסופו של דבר צריך לקבוע סטנדרט כי אם הייתי קובע 30, היית אומר: יש גם כאלה שהם לא 30. אז קבעו 60, על סמך 5 בחודש.
עמית הלוי (הליכוד)
הדרכה זה אדם.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
60 מתאמנים בשלוש שנים, או 120, אם זה שנה שקדמה.
היו"ר צביקה פוגל
60 בשנה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
180 מתאמנים בשלוש שנים או 120 בשנה אחת.

בשנייה שאנו עוסקים בהדרכות מאושרות, 60 בשנה. 60 בשנה שקדמה. אם היינו מתחילים עם כל מיני הדרכות הייתי אומר לכם לא, אבל אם זה הדרכות מאושרות.
עמית הלוי (הליכוד)
צודק, היחידה של חיל האוויר. מי שעשה את היחידה, חיל האוויר – מאושרת על ידי צה"ל - למה לא להוסיף אותם? ישראל, אמרת בצדק – אנחנו רוצים אותם כמכפילי כוח הגנתיים במדינת ישראל. הם הראשונים. מה יותר מהם?
איציק צ'יפרוט
אם אתה רוצה, אעביר את זה לממונה הדרכות שלנו. אגב, יש מסגרות שהוא מאשר להם את התיקים כמו IDPA. הוא יודע מה הם מדריכים שם, הוא חתום על התיקים האלה. זו עדיין הדרכה שאפשר להכיר בה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
כמו תמיד, הפתרון – זה גוף הדרכה נוסף שאושר על ידי האגף.
ישראל אבישר
מקובל.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
רובריקה נוספת – גוף הכשרה אחר, בהמלצת משטרת ישראל, תעשו מה שאתם רוצים.
עמית הלוי (הליכוד)
היית מאשר אותם?
ישראל אבישר
על פניו לא.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
לא משנה כרגע. תנו לו להפעיל שיקול דעת. שיתווכחו איתו.
היו"ר צביקה פוגל
השארנו את שיקול הדעת אצל ישראל. צמצמנו ל-60. סעיף 10.
גלעד נווה
שירות בכוחות הביטחון. מי שהוא אחד מאלה – (א) קצין בצבא הגנה לישראל בדרגת סגן ומעלה או נגד בצבא הגנה לישראל בדרגת רב סמל ראשון ומעלה ומקביליהם בגופי הביטחון האחרים, למעט קצין מקצועי וקצין ייצוגי, כקבוע בהוראות צבא הגנה לישראל;
תמיר דורטל
לרבות. לא למעט. אם אדם עתודאי, מפקד על חיילים, למה שלא יהיה לו נשק? וגם מוכשר מטווח. קצין אקדמאי. עתודאי. מהנדס.
דובר
אדם שתורם יותר לצבא, אותו אנחנו מורידים?
מירי פרנקל-שור
זה עניין של הכשרה.
אריאלה סגל
אם אפשר בתור עתודאית לשעבר לעשות קצת סדר בדרגות עתודאים, מי שיוצא לבה"ד 1 מקבל דרגות רגילות ואז יש סרן- - מי שלא יוצא לבה"ד 1 ועושה רק את ההשלמה המקצועית- - - הוא קצין מקצועי אקדמאי. מושווה מבחינת תנאים, שכר וכו' לסרן אבל לא עבר את ההכשרה של בה"ד 1. בפקודות הצבא הוא מושווה. בפועל היחידות האלה גם ה- - - המקצועיים האקדמיים, ואז יש קא"ב שזה קצין אקדמאי בכיר, שזה דרגות סגן וסרן. גם האנשים האלה מוסמכים להיות חונכי ירי - - - ומפקדים במטווחים. אני מספרת מהחוויות שלי כעתודאית בתור מי שהייתה קצינה תורנית על בסיס- - -
היו"ר צביקה פוגל
תודה. על הצבא קשה להתווכח איתי. קצין אקדמאי שלא עשה בה"ד 1 מבחינתי הוא לא קצין, לעניין הזה.
איציק צ'יפרוט
אלמלא היה קצין אקדמאי, היה מבצע שירות- - -כנראה היה בדרגת רס"ר. יש כאלה שהם כבר בדרגת רס"ר ומקבלים אבל לא יהיה הוא קצין אקדמאי.
היו"ר צביקה פוגל
אז הוא לא יהיה.
דובר
· - -
אריאלה סגל
אני לא צה"ל. מותר לי להביע את דעתי.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
מה ההבדל בין רס"ר לקצין אקדמאי בכיר? שניהם לא עשו בה"ד 1עשה. עשה הרבה מילואים. הקא"ב לעולם לא יקבל את זה, זה הכול. זה העניין. זה השאלה.
איציק צ'יפרוט
איתי שירתו מילואימניקים- - -
היו"ר צביקה פוגל
איתי שירתו כאלה שלא, אז מה? אתה רוצה עכשיו שאתחיל לבדוק מי מהקצינים אקדמאיים מי כן ומי לא?
לימור ארזני
עשינו עם הצבא על זה דיון. יש לנו הנחיות מיוחדות לעניין הזה. צה"ל לא מכיר בהם.
אריאלה סגל
אתם מוזמנים לפתוח את הפקודות. מטעים את הוועדה. המידע זמין ברשת.
היו"ר צביקה פוגל
הבנתי. לא מטעים פה אף אחד. ישבנו יחד עם הצבא כשהכנו את הרשימות האלה. קיבלנו מהם את ההמלצות שלהם. אי אפשר לזלזל בכל הדברים האלה ולומר שהם טועים.
מירי פרנקל-שור
זה המלצות צה"ל?
היו"ר צביקה פוגל
כן.
עמית הלוי (הליכוד)
מה את מתכוונת כשאת אומרת: טעות?
אריאלה סגל
שהצבא לא מתייחס לקצינים אקדמאיים כאל קצינים לעניין תורנויות נשק והאחריות על נשק. אנו מוסמכים לזה. מי שהוא קצין משפטים או קצין רפואה שלא השלים בה"ד 1 מתייחסים אליו לעניין התורנויות של האבטחה בבסיסים. אז אם זה המבחן- -
היו"ר צביקה פוגל
זה לא המבחן אלא מיומנות הפעלה בנשק.
מירי פרנקל-שור
זו הייתה המלצת צה"ל לרשות המוסמכת, אריאלה.
היו"ר צביקה פוגל
אני מכיר לא מעט סמלים שיש להם יכולת פי עשרה משל כל קצין אחר. והוא לא מופיע פה בקריטריונים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
היא לא מתווכחת על ההמלצה.
היו"ר צביקה פוגל
והוא לא מופיע בקריטריונים.
היו"ר צביקה פוגל
גם קצין אקדמאי יוכל לעבור לישוב מזכה ולקבל נשק.
גלעד נווה
(ב) משרת כלוחם ביחידה מיוחדת בגופי הביטחון, אגף כלי ירייה, לערוך רשימה של היחידות המיוחדות כאמור על פי המלצת גופי הביטחון, ויידע את זה היחידות האמורות; (ג) משרתי כוחות הביטחון ובוגרי כוחות הביטחון בעלי הכשרה של רובאי 07 ומעלה; (ד) בוגר צבא הגנה לישראל המחזיק בתעודת לוחם כקבוע בהוראות צבא הגנה לישראל;
עמית הלוי (הליכוד)
ב-(ב), מבקש - משרת כלוחם. או מוסיפים פה משרת כמדריך מבצעי או כלוחם ביחידה מיוחדת או - - יחידה מיוחדת כי בצה"ל, מדריכים מבצעיים, מדריכי טנקים שמוסמכים לירי.
ישראל אבישר
ישבנו עם צה"ל ועם גופים נוספים. ערכנו את רשימת היחידות המיוחדות על פי קביעתם. אתה נכנס פה להרחבות שהן בסמכות המלאה של צה"ל להגדיר את היחידות המיוחדות. מדריכי הירי שאתה מדבר עליהם, על פניו הם לא בתוך זה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
מבין שעל פניו הם לא בתוך זה לפי מה שרשום פה. השאלה, האם אתה רואה את הסעיף הזה, משרת כלוחם ביחידה מיוחדת בגופי הביטחון, אגף כלי ירייה, לערוך רשימה של היחידות המיוחדות כאמור על פי המלצת גופי הביטחון, כמאפשר לך להוסיף?
רועי הראל
זה התבחין שלי, זה מה שאני ממליץ. רק אני. אני מדבר על צה"ל. זה תבחין שהיה קיים טרום 07 ולא ביטלנו אותו כי יש עדיין אוכלוסיות שהן לא 07 אבל כן משתמשים באקדח בצבא מתוקף יחידות מודיעין ואושר כמו שהוא, ואני בקשר עם האגף וזה מתבצע כמו שצריך. פה אין בעיה. זה לא תבחין בעייתי. 07 נשאר כי לא רוצים לפגוע באוכלוסייה שכבר קיבלה, ומה שהוספנו שזה גולת הכותרת של כל הדיון, התבחין (ד).
עמית הלוי (הליכוד)
אבל ב-(ב), אנשים שפנו אלינו מיחידות כמו מדריכי ירי, מדריכי טנקים.
ישראל אבישר
אי אפשר לפרוץ את זה. בסופו של דבר צה"ל מגדיר את רשימת היחידות המיוחדות. אני מבין שאתה רוצה להרחיב, אבל זה רשימה מגודרת.
עמית הלוי (הליכוד)
אני לא דואג לצה"ל אלא אני דואג גם לאזרחי ישראל. משתמשים בהכשרת צה"ל כדי שישמרו ברחוב.
ישראל אבישר
תחת התבחין של שירות בכוחות הביטחון יש ארבע קטגוריות שונות, והאזרחים שאתה מבקש לייצג צריכים - ליפול באחת הקטגוריות.
היו"ר צביקה פוגל
אנו גם לא רוצים לשמוט את הקרקע מתחת לסעיף העיקרי פה, שציין אותו רועי בצדק, תעודת הלוחם. כל מה שנעשה עכשיו וניתן לכאלה שאין להם תעודת לוחם או מתחת לסף תעודת לוחם, אנו מגדירים שתעודת לוחם זה סתם המצאה.
תמיר דורטל
בן גביר כבר פרסם לפני חצי שעה. בטוויטר.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
02 ישוב מזכה.
מירי פרנקל-שור
יש לנו פה פנייה של חבר'ה ששירתו בחיל הים והם אומרים שלפי התבחינים דרושה תעודת לוחם שהונפקה לראשונה בשנת 2000. לכן גם עקב כך לא יהיו זכאים. זה לגבי (ד).
עמית הלוי (הליכוד)
ניסינו לפתור את זה, להוסיף את זה ב-(ב), להשאיר את זה פתוח או לומר: משרת – הרי ממילא זה גופי ביטחון. יחידות נוספות שאם גופי הביטחון ימליצו – ממילא השארת את זה פתוח.
מירי פרנקל-שור
אפשר להוסיף לסעיף קטן (ד): בוגר צבא ההגנה לישראל או מחזיק בתעודת לוחם כקבוע בהוראות צבא ההגנה לישראל או שירת בצה"ל כלוחם עוד טרם- -
ישראל אבישר
לא, לא. התבחינים האלה- -
היו"ר צביקה פוגל
אם אני ב-98' שירתי בתור רובאי 03 לוחם, אני לא יכול?
ישראל אבישר
הגדרנו זכאות ל-20 שנה משחרור. כיוון שצה"ל מנפיק תעודות לוחם מ-99', יש לנו גרייס של 24 שנים.
היו"ר צביקה פוגל
לא, קבעת עשרים שנה מסיום מילואים. השתחררתי ב-98'. אני עושה מילואים גם היום.
ישראל אבישר
המילואים מושך את הזכאות ללא מגבלה.
היו"ר צביקה פוגל
ב-98' לא הייתה לי תעודת לוחם.
ישראל אבישר
כשנדייק את הדברים עם צה: ל על חובת ההוכחה, למי שמעבר לטווח של שנת 99', נצטרך להגדיר אותן זכאויות בטופס 830, שזה טופס מהלך שירות שזה אישור בסיסי שצה"ל מעביר לנו. אנחנו נצטרך לדייק מול רשויות צה"ל.
היו"ר צביקה פוגל
כלומר כל אותם אנשים שאין להם תעודת לוחם אבל מרגישים שהם זכאים כי הם רובאי 3 לפני 99', יגישו טופס 830. תודה.
עמית הלוי (הליכוד)
זה אחד. לגבי אנשים שהם בישיבות הסדר, עשו שנה?
ישראל אבישר
אומר ביושרה.
עמית הלוי (הליכוד)
יש להם בעיה טכנית, אין להם 830 כי הם עדיין חיילים. זו הבעיה. האם אנו יכולים שאחרי השירות הצבאי שלהם, כמובן שעומדים בתבחין או של שנה לוחם כאמור בישוב זכאי, או של שנתיים, איך יגישו את ה-830?
ישראל אבישר
כיוון שהנושא של מענה ייעודי לבני ישיבות, תנאי הסף שמדברים על 21, שנה כלוחם, וייעודי לתבחינים מסוימים - ישבנו עם צה"ל וצה"ל אמר שיימצא פתרון שמסדיר את הוכחת התבחין לעניין של הלוחם.
עמית הלוי (הליכוד)
אז יהיה טופס אחר, מטפלים בזה.
ישראל אבישר
יש פה לא מעט דברים שנצטרך לתרגם את הדברים לנהלי עבודה.
עמית הלוי (הליכוד)
זה יוסדר.

20 שנה מנשיאת גם נשק אישי שלו.
איציק צ'יפרוט
זאת אומרת אם הוא היה חמוש ועכשיו הוא לא חמוש.
עמית הלוי (הליכוד)
20 שנה ובתנאי שהוא יהיה – הסכמנו אפילו על זה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
לא הבנתי, אם הוא 20 שנה מחזיק נשק אישי שלו, אז הוא זכאי מכוח הוראת - - -
עמית הלוי (הליכוד)
לא, הוא הפסיק, זה קורה. זה קורה לא מעט. אדם מפסיק - - -
איציק צ'יפרוט
- - - יגידו לו: 21 ממילואים – לא, הוא 17 שנה נשא נשק. אז 20 שנה מהפעם האחרונה שהוא נשא נשק, לכן המיומנות נשמרת. זה מה שהם רוצים.
עמית הלוי (הליכוד)
נכון. בערך. כן. גם מילואים אתה פעם בכולי.
הנה זה
לא יינתן, אם חלפו למעלה מ- 20 שנים ממועד שחרורו של מבקש הרישיון משירות סדיר או משירות מילואים פעיל בצבא הגנה לישראל או מהמועד האחרון בו הוא נשא נשק פרטי ברישיון.
ישראל אבישר
לא הבנתי את ההערה ואת התוספת. לא הבנתי – או שזאת השעה המאוחרת או שזה כושר ההבנה שלי.
עמית הלוי (הליכוד)
הייתה הגבלה. יכול להיות שזאת שעה מאוחרת שלנו גם. אמרנו: לא יינתן רישיון פרטי – לפי התבחין – אלא אם אדם, לא חלפו 20 שנה. אמרת אז: אין פה הגיון בהקשר המהותי, אלא לצמצם את הסכר של העניין, אנחנו רוצים רק מי שב-20 השנה האחרונות היה במילואים או היה בסדיר או היה כאילו, בסדר, או מי שהיה לו אקדח והפסיק. אני לדוגמה היה לי והספקתי כשעברתי דירה.
ישראל אבישר
איך זה קשור לתבחין של שירות בכוחות הביטחון?
עמית הלוי (הליכוד)
לא, זה לא קשור דווקא.
קריאה
איך זה קשור?
איציק צ'יפרוט
3ז' הוא רק לתבחין הזה ספציפית. אנחנו אומרים: אם 20 השנה נועד לגדר את ההכשרה בנשק בשירות סדיר או מילואים, נניח ואדם סיים שירות מילואים, הוציא רישיון נשק, היה חמוש במשך 17 שנים. הוא היה בחו"ל, עשה דוקטורט, אשתו הייתה בהיריון, לא משנה מה, הוא לא הצליח לחדש. כרגע אין לו רישיון, הוא מגיש בקשה לרישיון חדש, עכשיו הוא 21 שנה משוחרר ממילואים, אנחנו לא מתחשבים בכל 17 השנים שהוא כן נשא בהם נשק, עדיין יש לו את הכשירות בנשק כי הוא המשיך לשאת נשק גם אם הוא לא עושה מילואים. הסכמנו על זה כבר.
עמית הלוי (הליכוד)
יותר מ-20 במילואים, אבל הוא יותר - - -
ישראל אבישר
לא, לא, לא. אי אפשר - - -
איציק צ'יפרוט
הסכמנו על זה בתחילת הדיון.
ישראל אבישר
לא, ממש לא.
עמית הלוי (הליכוד)
ישראל, מה מפריע לך? היה לו נשק פרטי, מה זה משנה?
ישראל אבישר
זה משנה, מכיוון שבסופו של דבר - - -
עמית הלוי (הליכוד)
אתה רצית לצמצם את הסכר.
ישראל אבישר
חבר הכנסת עמית, אפשר לייצר פה אינסוף סיטואציות, אבל בסופו של דבר עיקרון הפשטות והבהירות חייב לעמוד מול עינינו. אתם יוצרים פה כל מיני תתי-מצבים שסותרים את העיקרון הזה. יש פה כלל פשוט שבא ואומר: תעודת לוחם. כל אדם שנושא תעודת לוחם על פי הגדרתם בצה"ל, 20 שנה ממועד שחרורו – פשוט וברור. למה אני צריך כל מיני מצבים?
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אני חייב לומר שהתנאי הזה של 20 שנה – שום דבר בו לא פשוט וברור. פעם לוחם, תמיד לוחם.
עמית הלוי (הליכוד)
צביקה אמר, זה רק בשביל לצמצם את הסכר.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אני אומר שהוא עצמו לא מחזיק מים, אין לו היגיון. עכשיו אתה אומר: אני רוצה לעשות את זה כדי לצמצם, לגלות כל מיני אי ודאויות.
ישראל אבישר
לגדר.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
לגדר. בכנות, אני לא מצליח להבין את זה. לא מסתדר לי הגיונית בכלל. אבל אתה לא יכול לבוא בטעות: שמע, אם אני מפריע לגדר הלא הגיוניות שאתה עושה אז זה לא הגיוני. הגדר לא הגיונית? אם אתה חושב שזה לא הגיוני, תוריד אותה לגמרי. זה מאוד לא הגיוני שבן אדם שמכוח היותו לוחם, רובאי 07 או כל דבר אחר, החזיק נשק במשך איקס שנים ועכשיו אתה אומר לו – רק רגע, אתה מתחיל לחשב לו מתי הוא הפסיק לשרת במילואים. זה לא הגיוני בכלל, אני לא מצליח להבין את זה.
ישראל אבישר
אסביר: בסופו של דבר זה תבחין שבמהות – הרי הצגנו הנחות עבודה למתן רישיונות והצגנו את הנחת העבודה הראשונה שבאה ואומרת: היא מיועדת לאוכלוסיות ששירתו כלוחמים וכולי ויש להם ערך מוסף במרחב הציבורי כמכפילי כוח. הנחת המוצא הבסיסית מדברת על כך שעם השנים, כשאתה בעצם לא משתמש במיומנות הזו, המיומנות הזו יורדת. כל מי שהיה ספורטאי וכולי – הפסקת לרוץ? תרוץ פחות מהר. זה החיים גם בשימוש בנשק.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
נכון. לכן אם זה הרציונל, אז אתה צריך לתמוך במה שעמית אמר. אם זה הרציונל אז אתה צודק, זה מצוין, זה מה שעמית אמר.
היו"ר צביקה פוגל
אם עמדתי עד לפני שלוש שנים בכל ההנחיות שלך בחידוש הנשק, ויריתי וחתמתי על הנשק והוכחתי רפואית שאני כשיר, עכשיו אתה בא ואומר לי: אני לא יכול להמשיך לשאת נשק. לכן אני באמת חושב שזה לא הסכר שייפרץ פה עכשיו.
עמית הלוי (הליכוד)
אגב, הנתונים האלה אצלכם, זה קל לכם, זה אמנם לא על אותו קו, כמו שאתה אומר, אולי זה קצת מסבך את הניסוח, אבל - - -
היו"ר צביקה פוגל
סעיף 11. בבקשה להמשיך.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אז 20 שנה ממתי שפעם אחרונה היה לנו נשק.
גלעד נוה
שירות במשטרת ישראל: מי שהוא אחד מאלה - - -
בר כהן לוי
לא הצלחנו להבין.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
התבחין של 20 השנה, הוא לא 20 שנה ממתי שהוא עשה פעם אחרונה שירות צבאי או מילואים.
עמית הלוי (הליכוד)
לא רק שירות צבאי.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
לא רק, אלא גם - - -
היו"ר צביקה פוגל
העיקרון של 20 שנה הוא עיקרון נכון. אנחנו מקבלים אותו. זאת אומרת שלא יכול להיות ש-20 שנה לא השתמשת בנשק ועכשיו אתה רוצה. אבל אם השתמשתי בנשק עד לפני שלוש שנים בנשק הפרטי שלי, ועכשיו נסעתי לארצות הברית, חזרתי אחרי שלוש שנים ואתם אומרים לי: לא, אני מתחשב רק במילואים, לא בזה שהייתי עם נשק פרטי –לא נכון. זה הכול, יש בזה היגיון. קדימה, סעיף הבא.
קריאה
- - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אז אל תתנו לו על רפואי.
היו"ר צביקה פוגל
נכון.
בר כהן לוי
אני לא - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
בסדר, אז זה לא נורא. ככל הנראה, תתמודדי עם זה שהוא יחזיק נשק.
היו"ר צביקה פוגל
שמחה, בוא נתקדם. סעיף 11.
עמית הלוי (הליכוד)
שמחה, אתה זוכר את משה פלד שהיה פה חבר כנסת? הוא מהעמק. הוא עושה מילואים, הוא מתקשר אלינו, הוא אומר: אני עכשיו על משאית מסיע טנקים. דמות השראה.
לימור ארזני
יכול להיות שישיתו עליהם לעשות בדיקות רפואיות יותר דחופות. למשל כמו שמדובר ברישיון נהיגה. אם אנחנו הולכים למישהו שלפני 40 שנה - - -
היו"ר צביקה פוגל
אני יודע שלחלק מכם זה תירוץ נהדר להיות פה כרגע כי אתם לא צריכים לעשות דברים אחרים, אבל בואו נשתדל בבקשה. סעיף 11, בבקשה.
גלעד נוה
(11)
שירות במשטרת ישראל
מי שהוא אחד מאלה –



(א)
"שוטר המשרת במשטרת ישראל במשך שנתיים לפחות או ששירת שירות קבע במשטרת ישראל במשך שנתיים לפחות;



(ב)
שוטר ששירת שנתיים לפחות כלוחם במערך המבצעי של משמר הגבול;



(ג)
מתנדב פעיל במשטרת ישראל, או מי שהתנדב במשטרת ישראל במשך 15 שנה ושמשטרת ישראל אישרה את כשירותו לפי תבחין זה, ובלבד שהבקשה הראשונה לפי תבחין זה הוגשה בתוך 10 שנים לכל היותר מסיום ההתנדבות";
עמית הלוי (הליכוד)
בני, לנו יש בעיה עם אישור כשירות של המשטרה.
בני סלומון
מה הבעיה?
עמית הלוי (הליכוד)
אנחנו רוצים שכל מתנדב פעיל יוכל לקבל נשק. הרי הרגע דיברנו על זה בדיון הקודם קודם, שרוצים להכניס מתנדבים ולתת להם נשק ארוך בכלל. אבל נתחיל בזה שלמתנדבים יתנו. למיטב ידיעתי, משטרת ישראל מאשרת את הכשירות רק אם? מתי אתם מאשרים את הכשירות למתנדב?
בני סלומון
כמה שנים.
עמית הלוי (הליכוד)
בדיוק. עשר. אז זה לא מקבל.
אורי בוצ'ומינסקי
השאלה אם אתה שואל לגבי מתנדב פעיל או מתנדב לשעבר?
עמית הלוי (הליכוד)
אני מדבר על מתנדב פעיל.
בני סלומון
מתנדב פעיל יש קריטריון של עשר שנות התנדבות. יש נוהל מסודר. זה לא רק עשר שנות התנדבות, יש נוהל מסודר שמפרט את כל הקריטריונים מה זה מתנדב פעיל, כמה משמרות הוא נותן.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
שנייה, תפריד – אין בעיה, אתה אומר לי מה מוגדר אצלך מתנדב פעיל, יש נוהל מסודר, סבבה. אחרי שבן אדם הוא מתנדב פעיל, בוא תסביר לי את ההיגיון. בסופו של דבר יש פה תקנות עם תפיסה כוללת. תסביר לי היגיון שמתנדב פעיל ולא משנה מה זה נחשב אצלך מתנדב פעיל, מה שזה מוגדר אצלך, מתנדב פעיל במשטרת ישראל לא יכול לבקש בקשה לנשק לפני שעוברים עשר שנים.
אורי בוצ'ומינסקי
לא עשר, יש שלושה מסלולים, המסלול הקצר ביותר הוא שלוש שנים, המסלול הארוך ביותר הוא עשר שנים.
איציק צ'יפרוט
השינוי הזה הוא בחודשיים-שלושה האחרונים.
עמית הלוי (הליכוד)
בני, ישבנו פה בבוקר בניסיון של כיתות כוננות שברגעים אלו סוגרים את זה רוני נומה וסמפכ"ל המשטרה שהיה פה וכולי. הם מדברים על לתת נשק ארוך לכל מתנדב. אנחנו לא יכולים עם עשר השנים האלו, אנשים מתנדבים אצלכם במשטרה – אני חושב רגע ומעלה את דעתי ואני רוצה לשים את זה פה בתבחין. אני רק אומר: ובלבד שהוא התנדב במשך שלוש שנים. אדם התנדב שלוש שנים במשטרה. אני רציתי שמתנדב פעיל מיד יוכל לקבל. עוד שנייה נותנים לו נשק ארוך, למה לא לתת לו אקדח? אבל לא יכול להיות שמי שהיה בשירות צבאי שלוש שנים מתנדב. אדם מתנדב שלוש שנים במשטרה – אפשר לתת לו אקדח.
איציק צ'יפרוט
מתנדב בגופי הצלה מקבל אחרי שנה.
אורי בוצ'ומינסקי
בתוספת המלצה של קצין.
בני סלומון
זה לא קשור למתווה גופי המלצה לחלוטין.
עמית הלוי (הליכוד)
סליחה, היא אישרה את כשירותו. אני לא אומר שלא תאשר את כשירותו. מי שהוא יאשר את כשירותו, גם אם היה עשר שנים שלא יאשר את כשירותו.
קריאה
זאת המלצה, לא אוטומטי.
בני סלומון
מכיוון שמתנדב במשטרת ישראל, זה לא מתנדב בזק"א ולא מתנדב במד"א, ולא מתנדב בשום מקום אחר.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
הוא פחות? הוא פחות מהם?
בני סלומון
הוא יותר מהם. יש לו סמכויות - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אז למה אתה צריך אישור מתנדב לסמכויות?
בני סלומון
למתנדב במשטרת ישראל, כשהוא בא עם הנשק למשמרת, ברגע שהוא עובד במשמרת, יש לו סמכויות, הוא יכול לעכב, יכול לעצור, הוא יכול להשתמש - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
נו, אתה נותן לו פחות מאשר למתנדב של זק"א.
איציק צ'יפרוט
הוא יכול לעשות את זה גם בנשק משטרתי שהוא ייקח.
בני סלומון
אנחנו רוצים שיהיה מיומן, ואלו הקריטריונים שאנחנו קבענו. מד"א קבעה קריטריונים שונים, זק"א קבעה קריטריונים שונים.
עמית הלוי (הליכוד)
בני, תסביר לנו למה? כלומר - - -
היו"ר צביקה פוגל
הוא פה אומר על מתנדבים.
עמית הלוי (הליכוד)
אין בזה הגיון. אנחנו רוצים שאנשים ובפרט אנשים שבאים עם גושפנקה משטרית, כמו שאמר ישראל – העיקרון שלנו הוא מכפילי כוח, זה אנשים שבאים עם משהו. בא אדם, הוא מתנדב במשטרה, הוא לא סתם אזרח זק"א, אני שואל אותך למה, אם תסביר לי למה מתנדב? תאמר לי, שמע, אלו שבאים להתנדב במשטרה, למה אנחנו נותנים להם רק עשר שנים ולא שלוש שנים. אנחנו רוצים להרחיב, יש לנו הזדמנות פז. איך אמר ישראל? ישראל עלה עלינו במירכאות.
היו"ר צביקה פוגל
אתה שואל שאלה, תן לו גם לענות. אתה חוזר על השאלה ארבע פעמים.
בני סלומון
קיבלתי את ההערה של הייעוץ המשפטי שלנו, לא כתוב לך עשר שנים, זה הנוהל הפנימי שלנו.
עמית הלוי (הליכוד)
אני לא רוצה שזה יהיה בנוהל פנימי. אני מצטער, אני רוצה לקחת את אוכלוסיית המתנדבים במשטרה ולתת להם אקדחים. אני אומר את זה על השולחן. אני רוצה שלכל המתנדבים במשטרה יהיו אקדחים. כל המתנדבים במשטרה, גם כשהם יום אחד. אם הוא יסביר למה, אנחנו מנסים אותם שנה, מנסים אותם שנתיים. איך אמרת גברתי השוטרת, אמרת ששלוש שנים זה זמן. עולה חדש, רצית שלוש שנים, אמרת ששלוש שנים זה זמן, זה הסטנדרט, ככה אנחנו בוחנים בן אדם. תאמרו שלוש שנים.
אורי בוצ'ומינסקי
התבחין לא מגביל אותו, הוא גם לא אומר - - -
עמית הלוי (הליכוד)
אני עכשיו הולך להגביל, אני רוצה להצהיר - - -
אורי בוצ'ומינסקי
ההפך, אתה לא צריך להוסיף עוד דבר.
עמית הלוי (הליכוד)
אני רוצה שגם מתנדב שלוש שנים יוכל לקבל.
אורי בוצ'ומינסקי
גם מתנדב שנה יכול לפי התבחין הזה. מתנדב פעיל - - -
עמית הלוי (הליכוד)
לא. בנוהל הפנימי זה לא ככה וזה מפריע לי מאוד.
אורי בוצ'ומינסקי
אנחנו לא מחליפים כרגע את עמדת הגורם המקצועי, רמ"ח מתנדבים, לפי מסלולי ההכשרות שהוא קבע לעצמו בנוהל. כרגע התבחין הזה מאפשר לך גם אחרי יום של מתנדב פעיל לאפשר את החימוש הזה.
בני סלומון
תלוי איזה מתנדב.
אורי בוצ'ומינסקי
שוב, בנהלים הפנימיים שלנו קבענו מסלולים מסודרים.
עמית הלוי (הליכוד)
אני מציע משהו אחר: מתנדב במשטרה בעל עבר צבאי, לא יצטרך שלוש שנים – מקובל עליך? מי שהיה חייל בצה"ל.
אורי בוצ'ומינסקי
לא כתוב פה שלוש שנים בתבחין.
עמית הלוי (הליכוד)
רגע, אני אומר שבוא נקבע. כיוון שבנוהל זה כן וזה לא יהיה פחות מהנוהל שקבענו. הרי אנחנו קבענו שנה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
מתנדב פעיל – אני לא מתערב לכם, אבל יש לי שאלה - - -
עמית הלוי (הליכוד)
שנייה, לא גרה כוהנת מפונדקאית. כלומר, לא יכול אדם שהיה שנה לוחם ואתה נותן לו, אתה נותן לו אם הוא ביישוב זכאי, נכון? אני אומר – שאדם שהיה שנה לוחם והוא מתנדב, גם תיתן לו. זה הכול. מתנדב זה כמו יישוב זכאי. זה כמו חקלאי זכאי, משטרה זכאית. אדם שהיה שנה לוחם, אדם שהיה שנתיים חייל, מה שעשית – עזוב שירות לאומי לצורך העניין – ועכשיו הוא מתנדב, זה הרציונל שצריך לתת לו נשק ואנחנו רוצים שיהיו הרבה כאלו.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
שאלה: לגבי מתנדב פעיל שבו אתם מפעילים שיקול דעת, לפי המתנדב, לפי הנהלים, לפי ההכשרות שהוא עבר – אני מבין את הרציונל לגבי מתנדב פעיל, אבל יש פה מי שהתנדב במשטרת ישראל במשך 15 שנה, שזה כבר לא מה שנקרא – פה זה כביכול לא בשיקול דעת. זה נכון שהכול בהתאם לנהלים שתקבע משטרת ישראל, אבל אתם באים ואומרים: אם בן אדם עשה איקס זמן התנדבות, גם אם הוא עוד לא עומד בקריטריונים הרגילים שלי, הוא מקבל אוטומט, הוא מקבל ונשאר עם זה.
בני סלומון
הוא עמד בקריטריונים של 15 שנה ברצף, הוא הוכיח את הרצינות שלו ואת הרצון שלו להתנדב 15 שנה ברצף.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אני אומר ש-15 הזה, הוא מוגזם מאוד מאוד.
אורי בוצ'ומינסקי
אסביר את הרציונל שעומד מאחורי ה-15, כאשר המסלול הארוך ביותר הוא עשר שנים לעניין מתנדב פעיל. המטרה היא שלפחות יהיה לנו חמש שנים שלו כמתנדב פעיל עם נשק במשטרה, כדי שכך אנחנו מגיעים ל-15, ואז אנחנו מאפשרים גם לקבל את הנשק.
אריאל קלנר (הליכוד)
אז מה, עשר שנים הוא בלי נשק וחמש שנים הוא עם נשק?
אורי בוצ'ומינסקי
אני אומר שזה המסלול הארוך יותר. יש מסלולים שאתה יכול לקבל גם אחרי שלוש שנים ויש כאלה עם תקופה יותר ארוכה.
עמית הלוי (הליכוד)
אדוני היושב-ראש, יש לך פה בנק של 6,000 אנשים, מתנדבים, שאמרו לנו את זה בבוקר. אני אומר לא על כולם, מי שהיה, אני משאיר את זה כמו שזה. אני רק מוסיף בהתחלה: מי שהיה שנה לוחם או שנתיים חייל והינו מתנדב פעיל, הוא זכאי לקבל נשק או מתנדב פעיל לפי כשירות לפי המשטרה.
אורי בוצ'ומינסקי
רגע, ועם המלצה של קצין?
עמית הלוי (הליכוד)
בלי המלצה. מי שהיה שנה לוחם או שנתיים חייל והינו מתנדב פעיל במשטרת ישראל, זה התבחין.
אורי בוצ'ומינסקי
עמית, אולי עם המלצה של קצין. קצין שפיקד עליו, שייתן לו המלצה.
עמית הלוי (הליכוד)
לא, אל תסבך. ישראל רוצה דברים פשוטים.
ישראל אבישר
בכל מקרה, תבחין מתנדב במשטרה מחייב המלצת ממונה לפי הנוהל של המשטרה, זה בכל מקרה מתקיים.
קריאה
הם רוצים לשנות את זה.
ישראל אבישר
הם המליצו, אבל הם לא החליטו לשנות.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אני רוצה לחסוך למשטרת ישראל את המריבה איתנו. תצהירו לפרוטוקול שאתם תתנו - -
עמית הלוי (הליכוד)
אתה מאבד פה אלפי אנשים שיכולים לעזור. שמחה, הם באים עם מדי משטרה. יש יותר מזה? זה קלאסי.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
- - למתנדבים ששרתו בצבא בתוך זמן מהיר, שאתם תגמישו את הנהלים. נעשה על זה מעקב בקרוב. אני לא חושב שאנחנו יכולים עכשיו להיכנס לרזולוציות האלה מול משטרת ישראל, גם אם אנחנו מאוד רוצים, אבל אני רוצה שהם יתחייבו. שוב, 15 שנה לא מובן לי, עדיין לא מובן לי.
היו"ר צביקה פוגל
מה שמופיע פה – "מתנדב במשטרת ישראל", זה גם מתנדב במג"ב?
אורי בוצ'ומינסקי
כן. מתנדב זה מתנדב.
היו"ר צביקה פוגל
אם כך עכשיו אני לחלוטין לא אתכם. לחלוטין לא אתכם.
קרן דהרי
אני מניחה שיש חפיפה בין מי ששרת בכוחות הביטחון, שאתם אומרים שאתם רוצים לקצר את התקופה או לתת לה בלה כזה של 6,000 מתנדבים. להרחיב את הניסיון הזה.
בני סלומון
אני צריך לבדוק את זה מול רע"ן מתנדבים מג"ב. ברע"ן מתנדבים מג"ב יש כיתות כוננות של נשקים ארוכים. זה קצת שונה.
היו"ר צביקה פוגל
אנחנו מפסידים פה המון אנשים. אני מבין חלק מהמגבלה של ה-15, הייתי מתנדב 13 שנים עד עכשיו במשטרת ישראל. תאמינו לי, אני מבין את רעיון ה-15, וגם עליו לא צריך לדבר פה יותר מדי, אני מבין אותו. אבל יחד עם זה, אם אנחנו רוצים להרוויח חלק מאותם אלפי מתנדבים שיש, אם נדע להגדיר שזה מתנדבים שיש להם רקע של לוחם או של חייל בצבא הגנה לישראל, ואני כן רוצה לתת לו אפשרות לשאת נשק, חבל להפסיד את האנשים האלה, הם נמצאים בשטח. ברוב האירועים שהיה לנו בתוך ערי ישראל, כמעט בכולם, בסופו של דבר מי שנתן לזה מענה זה שוטר בחופשה.
עמית הלוי (הליכוד)
אגב, הם הכי מותאמים. כל החשש עכשיו שנומה עובד עם הסמפכ"ל – הם יעבדו אתכם. הם באים כשוטרים, הם בסך הכול מכירים את האזור, הם בדרך כלל חלק מהתחנה, הם מכירים את התחנה.
היו"ר צביקה פוגל
בני, אני מציע שתבחנו את העניין הזה מחדש. אנחנו - - -
עמית הלוי (הליכוד)
צביקה, למה לא נשנה את זה עכשיו? זה לא מאוחר. התחלנו, עד שש בבוקר יש עוד זמן.
היו"ר צביקה פוגל
לא אמרתי, שום דבר לא מאוחר.
עמית הלוי (הליכוד)
אנחנו אומרים: שנה לוחם או שנתיים חייל והינו מתנדב פעיל במשטרת ישראל – זה ג'. ד': מתנדב פעיל במשטרת ישראל או מי שהתנדב 15 שנה ושהמשטרה אישרה, ובלבד שהבקשה – תשאיר את זה כך. תוסיף ד' או ג', שאדם שהיה שנה לוחם, כמו שנתת לו בגלל יישוב זכאי, גם ההתנדבות שלו במשטרה מזכה אותו בהנחה של שנה לוחם או שנתיים חייל.
איציק צ'יפרוט
אני רק מזכיר שזה נשק להגנה עצמית ולא לפעילות המשטרתית, כי לחתום על נשק במשמרת הוא יכול יום אחרי. זה היה החשש שעלה פה.
עמית הלוי (הליכוד)
ישראל, יש לך בעיה עם זה? יכול להיות שאני לא מסתכל על משהו.
ישראל אבישר
מבחינתנו צריך לומר ביושרה, כל הנושא הזה של מתנדבים במשטרת ישראל, זה בכפוף לנוהל של משטרת ישראל.
עמית הלוי (הליכוד)
אני שואל מההיכרות שלך.
ישראל אבישר
זה היה המצב עד היום.
עמית הלוי (הליכוד)
בסדר, זה בנוהל, אבל אתה מכיר את המדינה. יש לך בעיה שהמתנדב - - - אתה יודע מה זה מתנדבים?
ישראל אבישר
עד לפני חודשיים זה עשר שנים גורף לכולם.
עמית הלוי (הליכוד)
אני מכיר מתנדבים בירושלים וביישוב אדם שגרתי בו קודם.
היו"ר צביקה פוגל
אני מבין את המגבלות, אני מבין את הכול, אפשר להוסיף לסעיף הזה שביקש עמית, גם את המלצות או חתימתו של מפקד התחנה הרלוונטי באותו מקום. אם זה מה שיעשה לכם את הפרי פחות חמוץ.
בני סלומון
של רמ"ח מתנדבים.
עמית הלוי (הליכוד)
הוא לא מכיר אותו.
בני סלומון
אבל יש לו מנגנון - - -
היו"ר צביקה פוגל
אין בעיה, בני, אני איתך.
עמית הלוי (הליכוד)
רמ"ח מתנדבים מכיר כל מתנדב?
בני סלומון
יש דרכי פיקוד.
מירי פרנקל-שור
שנה לוחם.
עמית הלוי (הליכוד)
שנה לוחם או שנתיים חייל.
היו"ר צביקה פוגל
היתרון של רמ"ח מתנדבים זה שהוא לא קשור למפקד התחנה שמכיר אותו או לא מכיר אותו, כי עכשיו התחלפו מפקדי התחנה. כל ההיסטוריה נמצאת אצל רמ"ח מתנדבים.
בני סלומון
וקציני מתנדבים כפופים אליו.
היו"ר צביקה פוגל
אני מקבל את ההגדרה.
אורי בוצ'ומינסקי
אפשר שוב לחזור על התבחין עם התיקון?
עמית הלוי (הליכוד)
אדם שהיה מתנדב פעיל במשטרת ישראל, ששרת בצבא הגנה לישראל שנה לפחות כלוחם או שנתיים כחייל וקיבל המלצת רמ"ח מתנדבים.
מירי פרנקל-שור
מתנדב פעיל, אבל מינימום זמן?
עמית הלוי (הליכוד)
כלום. לא צריך זמן.
עמית הלוי (הליכוד)
רק צריך שהוא שנה חייל ושנתיים ועכשיו הוא מתנדב. יש לו המלצה. הוא ירצה לתת המלצה גם ככה.
אורי בוצ'ומינסקי
זה לא נדרש לפי התבחין הנוכחי. דבר שני, זה כרגע מנוגד לנוהל שאנחנו כרגע עובדים לפיו.
עמית הלוי (הליכוד)
למה? על שירות צבאי של שלוש שנים?
אורי בוצ'ומינסקי
אני לא מבין מה זה מוסיף? כרגע מופיע מתנדב פעיל.
מירי פרנקל-שור
אני לא מבינה למה להוסיף לוחם שנה או חייל שנתיים – הוא מתנדב פעיל במשטרת ישראל.
עמית הלוי (הליכוד)
בסדר, מתנדב פעיל במשטרת ישראל צריך - - - כשירותו, ואז לכשירות שלו, יש להם כללים. אני מכבד את הכללים שלהם, כמו שצביקה אמר, מכל מיני סיבות, אבל אני רוצה כאן בתבחינים לומר שאם הוא עשה שנה צבא ואם הוא שנה לוחם או שנתיים, כשם ליישוב זכאי אנחנו כמדינה נותנים, גם הוא מתנדב פעיל בלי תבחיני הכשירות האחרים. נכון זה באמת בניגוד, באמת.
מירי פרנקל שור
יש למשטרת ישראל אישור - - -
עמית הלוי
לא, עם המלצה של רמ"ח מבצעים.
מירי פרנקל שור
אבל אני מוחקת את משטרת ישראל - - -
עמית הלוי
לא, לא, תשאירי את התבחין הזה כמו שהוא. תוספי ד'. תשאירי את זה, זה סעיף אחר.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
שמה?
עמית הלוי
הוא לא מתייחס. זה סעיף ג' הנוכחי: לא יתייחס לאדם ששירת שנה בצה"ל או שנתיים חייל והיה מתנדב פעיל. אנחנו מוציאים. משטרת ישראל אומרת – עכשיו הם אומרים שלוש שנים בצה"ל. אני אומר: למה? בן אדם שגר ביישוב זכאי – ניתן.
מירי פרנקל שור
אבל יש לך - - - מה זה קשור שירות בצה"ל?
עמית הלוי
לא, המתנדב הפעיל הזה, הוא גם צריך אישור כשירות של המשטרה.
ישראל אבישר
סליחה רגע, הנושא של שלוש שנים בצה"ל, זה פשוט לא רלוונטי. אני מזכיר שיש תנאי סף. אני מתעקש על כך. אני רוצה להסביר כי יש פה איזה בלבול: תנאי הסף מדברים על כך שאדם מעל גיל 27, שירות צבאי אינו רלוונטי. הנחת המוצא שלנו ברורה מאוד: המתנדב הזה ממילא הרבה מעבר לגיל 27. הנושא של השירות הצבאי הוא לא תנאי.
עמית הלוי
אז למה צריך לתת לו שלוש שנים?
ישראל אבישר
כי המשטרה קבעה שלוש שנים מינימום.
עמית הלוי
אז אני אומר שאם הוא לוחם, המשטרה לא צריכה לקבוע. אני קובע - - -
ישראל אבישר
- - - זה לא קשור פשוט.
עמית הלוי
מה זה משנה שהוא מתנדב, אני רוצה - - - אז מה אם הוא מתנדב?
בני סלומון
אבל בנשק הזה הוא משתמש - - -
עמית הלוי
זה לנשק אישי.
בני סלומון
זה לא נשק פרטי להגנה עצמית.
קריאות
- - -
עמית הלוי
בני, זה לא קשור אליכם. זה מכפיל כוח כמו שאמר ישראל. אנחנו מנצלים את העובדה רק שהוא מתנדב פעיל.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אני חושב שהבעיה היא הקונספט. אתם בקונספט אחר, צאו ממנו, כי אתם לא מקשיבים לקונספט של חברי הוועדה. אתם מחפשים להבין למה מגיע לו, זה מה שאתם מחפשים. אנחנו עובדים הפוך, אנחנו רוצים לדעת למה לא מגיע. זה קונספט הפוך לחלוטין. אנחנו רוצים שכמה שיותר אנשים יחזיקו נשק. כל בן אדם שאני יכול לסמוך עליו שמחזיק את הנשק ולא יעשה איתו שטויות, כי הוא שירת בצבא כלוחם במשך זמן מסוים, ואתם גם נותנים לו להיות מתנדב. ואני לא יודע אם צביקה ישתכנע איתי, אני רוצה גם את מדריכות הירי מהצבא, למרות שהצבא רוצה לשמור את זה לכך ולכך. ואני רוצה גם מי שלא קיבל תעודת לוחם בגלל שהוא נפצע במהלך שירותו. אני רוצה הרבה דברים. יכול להיות שנתפשר פה ולא נכניס את כל הדברים שאני רוצה.

תפסיקו לריב כאילו זה שלכם. זה לא שלכם. הבן אדם יש לו זכות להגן על החיים שלו. יש לו זכות להגן על החיים שלו. ואם אני יודע, והוא יספק ביטחון לעצמו והיקפי, ואם אני יודע שהוא לא יעשה שטויות בנשק. זה שאתם נורא חשוב לכם לייצר את ההבדלה בין תעודת הלוחם הקדושה לתעודת הלוחם הלא קדושה או לייצר את ההבחנה בין מתנדבים שאתם אוהבים למתנדבים שאתם לא אוהבים, מכל הסיבות הנכונות והלא נכונות – אם אני יודע שהוא יחזיק נשק ביד, הוא לא יעשה שטויות והוא יספק ביטחון היקפי, אני רוצה לתת לו. אתם צריכים לשכנע אותי למה לא, לא אני צריך לשכנע אתכם למה כן, צאו מהראש הזה.
עמית הלוי
ועוד יותר כשמדובר באדם שמתנדב במשטרה, שנמצא במרחב הציבורי יותר זמן. מירי, כרגע מתנדב פעיל צריך אישור כשירות של המשטרה. מה אישור הכשירות כולל? שהוא היה שלוש שנים בצה"ל. אני אומר שהאינטרס שלנו – כמו ששמחה אמר כאן ושל צביקה – לומר הוא שאנחנו רוצים כמה שיותר אנשים. אנחנו מחפשים את המרחב הזה ובפרט מתנדבים פעילים במשטרה, אנחנו אומרים למשטרה: אל תקבעו שלוש שנים, אם הוא היה שנה לוחם, זה הספיק אם הוא גר באיתמר? אם הוא פעיל במשטרה, זה גם מספיק – אם המשטרה לקחה אותו. צביקה כאן רוצה להוסיף אישור קצין רמ"ח, למקרה שיש אנשים בדרך חריגים, לכן הוא מוסיף עוד קצין, ניחא. אבל לא יותר מזה. בזה אל תתערבו.

כמו ששמחה אמר, זה לא שלכם. זה לא שוטר. אנחנו לא - - -
אורי בוצ'ומנסקי
אני רק אומר שהתבחין לא מגביל. התבחין אפילו אומר מהיום הראשון.
עמית הלוי
בסדר, אבל בפועל אתם מגבילים.
אורי בוצ'ומנסקי
אנחנו מוכנים להעביר לוועדה את הנוהל, תעיינו בו.
עמית הלוי
לא נעיין בו. אני אומר: מי שהיה שנה לוחם, אני לא מעיין, תן לו אקדח.
היו"ר צביקה פוגל
הסכמנו שמי שיש לו שנה לוחם או שנתיים שירות כחייל והוא בישוב מזכה, מגיע לו רישיון. את זה קבענו כבר, נכון? אני רוצה להגיד לכם שאותם תנאים של מי שנמצא במשטרה כמתנדב, אתם יודעים למה? כי מבחינתי שירות פעיל במשטרה זה כמו יישוב מזכה. זהו. זה התנאי, כך אני רואה את זה, וכך אני רוצה שזה יהיה. זה הסעיף. אנחנו ברורים? תודה.
מירי פרנקל שור
זאת אומרת לפרוטוקול.
עמית הלוי
סעיף ד', להוסיף 11ד' או ג' לחילופין.
מירי פרנקל שור
- - - מתנדב פעיל במשטרת ישראל - - -
עמית הלוי
מירי, תשאירי להם את זה ככה. תשאירי להם את הסעיף הזה כמו שהוא, תוסיפי לפניו סעיף שאומר: מתנדב פעיל במשטרת ישראל.
מירי פרנקל שור
אני מוחקת את זה מכאן.
עמית הלוי
לא אני משאיר את זה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
ג', מתנדב פעיל במשטרת ישראל לפי הנהלים של המשטרה.
אורי בוצ'ומנסקי
אבל אתה מצמצם - - -
עמית הלוי
- - - אדם לא בצבא, לא היה בצבא בכלל, תייחדי כמו שצביקה אמר.
מירי פרנקל שור
אם הוא בצבא שנה - - -
עמית הלוי
תוסיפי סעיף נפרד, זה יותר קל גם לקרוא את זה.
מירי פרנקל שור
- - - מתנדב, עם המלצת - - -
עמית הלוי
המלצת רמ"ח מתנדבים, יוכל לקבל. זהו, תוסיפי סעיף כזה. תשאירי להם את זה, אדם לא היה בצבא, הוא מתנדב. מצוין. שימשיך להתנדב, אולי יתנו לו נשק.
איציק צ'יפרוט
לפני הסעיף הבא, אני רוצה לדבר על עוד אוכלוסייה בסעיף הזה שלדעתי נשכחה, אני לא יודע אם בכוונה או לא, ואלה שוטרי השח"ם, שוטרי החובה המשטרתי.
היו"ר צביקה פוגל
לא, לא, אל תכנס לזה עכשיו, מה פתאום.

סעיף הבא.
גלעד נוה
(12)
הכשרה ייחודית
מי שהוא אחד מאלה –



(א)
"עובד או מי שעבד ברשות שדות התעופה שהוא בוגר קורס מאבטחים אחיד או קורס מאבטחי מיתקן יחידה לאבטחה
היקפי בבית ספר להכשרת מאבטחים של רשות שדות התעופה;



(ב)
עובד או מי שעבד בשירות הביטחון הכללי (להן – השב"כ( שהוא בוגר קורס מאבטחים בשב"כ ברמת הכשרה כפי
שאישר אגף כלי הירייה;



(ג)
עובד או עבד במערכת הביטחון שהוא בוגר קורס מאבטחים אחיד במערכת הביטחון".
היו"ר צביקה פוגל
הערות לסעיף הזה בבקשה. בבקשה בני.
בני סלומון
אנחנו מבקשים לשנות את הסעיף כך שלא יצביע על סוג מסוים של מאבטחים. על סוג ספציפי מסוים של המאבטחים ברשות שדות התעופה ואיזה קורסים הם עוברים אלא אם אנחנו רוצים במסגרת התקנות האלו להוסיף כוח אדם מיומן מאוד לשטח שייתן ביטחון במרחב הציבורי. אני מבקש לשנות את הסעיף, וזה על פי דרישה של כל חטיבת האבטחה ושל מפקד חטיבת האבטחה וכל הרמ"דים הנוגעים בדבר: בוגר קורס מתקדם א', שזה בסוגריים אומר שזאת הכשרה של מינימום 15 יום. ומינימום שישה ריענונים בשנה, שזה הרבה יותר מכל בן אדם רגיל שנושא נשק.
עמית הלוי
זה קורס של רשות שדות התעופה?
בני סלומון
מתקדם א' זה קורס שגם רשות שדות התעופה. יש בחוק הסדרת הביטחון.

תנו לסיים את כל הסעיף, לשנות את הסעיף לנוסח הבא: בוגר קורס מתקדם א' וקורס מתקדם ב', בגוף שעבר את ההכשרה שלו, בבית ספר להכשרות מונחה משטרת ישראל, ועובד בגוף שמונחה משטרת ישראל. מה זה נותן לנו? זה נותן לנו את כל הגופים - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
זה תבחין נוסף.
בני סלומון
זה במקום הכשרה ייעודית.
עמית הלוי
זה במקום א', לא במקום ב'.
בני סלומון
ב-א', זה נותן לנו את כל המאבטחים של בוגר מתקדם א' ומתקדם ב', בכל הגופים שבחוק הסדרת הביטחון וברישוי עסקים, זה נותן לנו את סיירת האופנועים, שהם עוברים הכשרה לעילא ולעילא, הם מיומנים ביותר.
היו"ר צביקה פוגל
מה משך ההכשרה של מתקדם ב'?
בני סלומון
שמונה ימים ברצף ועוד שישה ריענונים. זה המינימום.
ישראל אבישר
אתייחס לאחר שבני יסיים.
בני סלומון
הם עוברים יותר מכל מאבטח בסיסי. הם עוברים הרבה יותר מכל אזרח פרטי שנושא נשק. הם מהווים כוח אבטחה מיומן מאוד במרחב הציבורי.
עמית הלוי (הליכוד)
הם בדרך כלל נמצאים שם. הם בדרך כלל עובדים.
היו"ר צביקה פוגל
רגע, עמית, בואו נשמע רגע, אני ואתם לא מתנגדים וחושבים שזה נכון, בואו נשמע רגע את ישראל. בבקשה.
ישראל אבישר
העמדה שלנו היא כדלקמן: קורס אחיד זה קורס שנמשך תשעה-עשרה שבועות. זה קורס ברף מאוד גבוה. ולכן להשוות קורס מתקדם א' או ב' שנמשך שמונה או 15 יום לקורס שנמשך מספר חודשים שבו מגיעים לרמת מיומנות ולחימה גבוהה מאוד, זה לא באותה רמת מידה. לכן אנחנו סבורים שזה לא צריך להיכנס לקטגוריה של הכשרה ייחודית שהיא ברף הרבה יותר גבוה מהרף שהוצג על ידי בני.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
ומה זה מאבטחי מתקן יל"ה?
ישראל אבישר
יל"ה זה יחידה לאבטחה היקפית, זה גם כן קורס להכשרה, הם עוברים הכשרה הרבה יותר משמעותית ממתקדם א' או ב'.
עמית הלוי (הליכוד)
19 יום ו-15 יום זה לא פער כזה גדול.
בני סלומון
זה המינימום. במתקדם א' זה המינימום.
ישראל אבישר
אני יודע לומר על קורס אחיד כי גם אני בצעירותי עשיתי את הקורס הזה.
עמית הלוי (הליכוד)
ישראל, הטענה של בני הייתה – וזו טענה שחוזרת פה כל הזמן גם לגבינו – היא שהאדם הזה שהוא מאבטח ושנמצא במרחב הציבורי כעובד אבטחה גם ככה, לטובת האבטחה שלו הוא מקבל נשק, הוא עובר אבטחה יותר ממה שאני עברתי במטווח בגבעת זאב, פי כמה יותר, אני לא עברתי 15 יום. באתי יום אחד, קיבלתי ארבע שעות.
בני סלומון
הוא קיבל לצרכי אבטחה. ושישה ריענונים בשנה של שלושה ימים.
עמית הלוי (הליכוד)
אדוני היושב-ראש, שישה ריענונים בשנה, זה הרבה יותר מפעם בשלוש שנים.
בני סלומון
והוא חי את זה יום יום, כל היום הוא מקבל התראות, כל היום הוא עושה תרגילים מעבר למה שאנחנו נותנים. הוא מפוקח על ידי משטרת ישראל.
היו"ר צביקה פוגל
בני, מה שאתה אומר זה בנוסף למה שמדבר עליו ישראל?
בני סלומון
נכון. אנחנו רוצים שכל המאבטחים שיש להם מתקדם א' יוכלו לקבל.
היו"ר צביקה פוגל
תרשום לנו את הסעיף הזה, נדמה לי שאנחנו יכולים לחיות אתו, נכון עמית?
עמית הלוי (הליכוד)
אני חושב שכן. אלא אם כן יש פה איזה נימוק ביטחוני שאני לא מבין.
ישראל אבישר
אני אומר דבר פשוט: מכיוון שהגישה פה היא מרחיבה בכל דבר - - -
עמית הלוי (הליכוד)
לא בכל דבר ודבר.
ישראל אבישר
אני אומר את דעתי. אנחנו באנו בגישה שבאה ואומרת: בהכשרה ייחודית מדובר בהכשרה ברף גבוה מאוד של אנשים שעושים קורס ירי ולחימה מתקדם מאוד ברף של שמונה עד עשרה שבועות. פה מדובר על רף הרבה יותר נמוך. לכן אנחנו סבורים שלא נכון להכניס את זה, אבל אני מבין שזה לא רלוונטי לקו שעולה כאן.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אכן. נראה שאנחנו ניקח את עמדת המשטרה בהקשר הזה, אלא אם כן יושב-ראש הוועדה סבור אחרת.
היו"ר צביקה פוגל
לא, אמרתי, אני רוצה לקבל את התוספת של בני לסעיף הזה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
ואני מבקש להוסיף גם את סעיף ד': מי שעבר קורס מאבטחים של כוח עוז של משמר הכנסת. זה לא הרבה אנשים, אבל הם עוברים קורס אבטחה שלהם כי הם עצמאיים.
מירי פרנקל-שור
זאת רמת שירות גבוהה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
חלקם עושים אחר כך גם קורס אחיד.
ישראל אבישר
אני לא מכיר את ההכשרה, מה משך ההכשרה וכולי. אשמח לשמוע פרטים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
זה יותר ממה שתואר פה.
עמית הלוי (הליכוד)
צריך לברר.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
קיבלתי עכשיו מבירור.
ישראל אבישר
יושב-ראש הוועדה, תבחינים זה דבר רציני.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
שנייה, זה מאוד מאוד רציני.
מירי פרנקל-שור
עשינו על כך עבודה, תכף ניתן לך את הפרטים. יש לנו טבלאות מסודרות לצורך עניין אחר והנה אנחנו נפרוס בפניכם מה הכשרתם של מאבטחי כוח עוז.
ישראל אבישר
לא פסלתי, אני רק רוצה לקבל נתונים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
בסדר, הנה.
גלעד נוה
הם עוברים קורס כוח עוז של המשמר שאורך שבעה שבועות, מתוכם גם ארבעה, חלק מן המאבטחים ביצעו קורס אחיד ומשלחות של השירות. וחלקם גם ביצעו קורס של מפקדי משימות של השירות.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
הקורס הבסיסי בסיסי שלהם אורך שבעה שבועות.
עמית הלוי (הליכוד)
חוץ מזה שבעה שבועות. כמה זה קורס אחיד מלמ"ב שאמרת?
קריאה
קורס אחיד זה לא מלמ"ב, זה קורס אחיד של השב"כ.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
חלקם עושים קורס אחיד אחר כך, אבל הם עושים קורס בסיסי שלהם.
היו"ר צביקה פוגל
שמחה, תודה רבה, אנחנו נוסיף את זה לרשימה. קדימה, סעיף הבא.
בני סלומון
אם יורשה לי לתת את הנוסח של הסעיף שאנחנו מציעים.
היו"ר צביקה פוגל
בבקשה.
בני סלומון
מאבטח בגוף מונחה על ידי משטרת ישראל על פי חוק, אשר עבר בהצלחה קורס מאבטח מתקדם א' או ב' במוסד להכשרת מאבטחים המונחה על ידי משטרת ישראל.
מירי פרנקל-שור
זה לגבי כוח עוז?
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
לא, זה מה שהוא ביקש.
היו"ר צביקה פוגל
אוקיי.
עמית הלוי (הליכוד)
אגב, ישראל, לפי מיטב זכרוני מי שמתקבל לקורסים האלה אלה רק רובאי 07 או 05 ממילא.
ישראל אבישר
יש רף גבוה לזה.
עמית הלוי (הליכוד)
נראה לי שהתוספת תהיה קטנה מאוד.
ישראל אבישר
אני מסכים איתך שהתוספת תהיה קטנה. מרגע שהוספנו את תעודת הלוחם, זה מייתר במידה רבה.
עמית הלוי (הליכוד)
אני אומר לך שכולם רובאי 05, 07.
היו"ר צביקה פוגל
חברים, סעיף 13 בבקשה.
גלעד נוה
(13)
ספורטאי – יורה פעיל




"ספורטאי פעיל בתחום הירי המעשי, לעניין זה 'ספורטאי פעיל' – מי שהשתתף בכל אחת מהשנים שקדמו למועד הגשת הבקשה כמפורט להלן בארבע תחרויות מוכרות על ידי איגוד הספורט המוכר בתחום הירי המעשי, לפי חוק הספורט, התשמ"ח-1988.



(1)
לעניין רישיון לכלי ירייה המשמש לירי אולימפי במשך שנתיים לפחות;



(2)
לעניין רישיון לכלי ירייה שאינו משמש לירי אולימפי – במשך שלוש שנים לפחות".
היו"ר צביקה פוגל
הערות לסעיף הזה בבקשה?
רועי הראל
אני לא מייצג פה את התחום הזה, אבל מן הראוי לתת להם לדבר. קיבלתי המון פניות שהם לא הביעו את דעתם פה. אני חושב שדווקא ספציפית לסעיף הזה, כדאי לשמוע את הייצוג של הירי המעשי ומה דעתם בנושא. החלטה לא נכונה תגמור את הספורט מעכשיו ועד עולם וזה לא יחזור.
איציק צ'יפרוט
התקבלה החלטה לפני כן שאנחנו לא נגע בספורט אלא נעתיק את המצב הקיים ונדון בו אחרי מצב החירום. זה מה שאמרנו בהתחלה.
בר כהן לוי
זה נוסח שמתואם מול משרד הספורט שנסגר ממש בימים האחרונים.
רועי הראל
אבל זה רק לעניין תקופת הזמן, לא לעניין הכמויות ולא לעניין הפעילות, אני חושב שכדאי שהם פשוט ידברו איתך ותקבל תמונת מצב אמתית ולא נקבל החלטה שאין פה ייצוג של התחום הזה.
היו"ר צביקה פוגל
אני מסכים עם רועי.

סעיף הבא.
גלעד נוה
(14)
צייד




"מי שהוא בעל רישיון צייד - - -"
ישראל אבישר
רגע, אנחנו מאשרים את תבחין הספורטאי? לא הבנתי.
איציק צ'יפרוט
אמרנו שנצלם מצב של התבחינים הקיימים, אלא אם כן - - - זה תלוי בכמות הכלים ובהרבה דברים שאף אחד לא שאל את הספורטאים מה הם צריכים.
היו"ר צביקה פוגל
אוקיי. ישראל, בהנחה שתהיה פה הסכמה אז את הסעיף הזה של הספורטאים נשאיר בחוץ, נאשר אל כל שאר הדברים, את הסעיף הזה נסגור - - -
מירי פרנקל-שור
אם אתם מסכימים.
היו"ר צביקה פוגל
אם אתם מסכימים.
מירי פרנקל-שור
- - - איפה שזה קשה, אנחנו לא יכולים - - -
ישראל אבישר
אנחנו מסכימים כי בסופו של דבר אנחנו אומרים שהמציאות מחייבת אותנו לתת מענה להגנה עצמית. ספורט זה פנאי ותחביב - - -
עמית הלוי (הליכוד)
אני מסכים, אבל אני חושב - - -
איציק צ'יפרוט
בזמן הזה התבחינים הקיימים יישארו בתוקף?
היו"ר צביקה פוגל
קיבלנו את ההמלצות שלכם. בואו נתקדם.
איציק צ'יפרוט
בזמן הזה התבחינים הקיימים נשארים בתוקף?
היו"ר צביקה פוגל
אני לא נוגע בתבחינים הקיימים.
בר כהן לוי
אני לא אוכל לתת רישיונות לפי התבחינים הקיימים, כי הם יהיו ברמה נורמטיבית שונה מהתבחינים.
היו"ר צביקה פוגל
מה?
בר כהן לוי
לא נוכל לתת רישיון לפי התבחינים הקיימים כי הם יהיו בדרגה נורמטיבית שונה מהתקנות שעכשיו מאושרות.
רועי הראל
גם ככה אי אפשר לקבל כי האיגוד הזה של הירי המעשי עוד לא הוכר על ידכן, אז זה לא ממש משנה.
קריאה
זה לא משנה, אבל אנחנו נותנים לספורטאים אולמפיים.
בר כהן לוי
אנחנו מבקשים שנשאר את זה כמו שזה, ונמשיך ונדון בזה.
רועי הראל
ואז לא יהיה אפשר יהיה להחזיר את זה אחורה ופשוט גזרנו גזר דין מוות על התחום הזה. זו דעתי בתור מי שמתעסק בזה.
איציק צ'יפרוט
זה ממש ריסוק של התחום.
רועי הראל
חייבים לתת לזה שיח ודין בנפרד, כי החלטה לא נכונה שתתקבל פה, אי אפשר יהיה להחזיר את הגלגל אחורה, ואלפי ספורטאים שהשקיעו המון כסף וזמן.
היו"ר צביקה פוגל
אין גלגל שאי אפשר להחזיר אחורה.
רועי הראל
נכון, אבל לא בדבר - - -
ישראל אבישר
מה שבר כהן לוי, היועצת המשפטית של האגף אומרת הוא דבר פשוט: שאם אנחנו משדרים מצב קיים, אין לזה בסיס חוקי כיוון שכל המצב הבסיסי - - -
גלעד נוה
הבנו.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
זה לא מדויק.
איציק צ'יפרוט
אפשר לקבע את המצב הקיים כתקנה כרגע.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
זה לא מדויק. אפשר לכתוב הוראת מעבר לעניין זה לתקנה ולכתוב: בעניין רישיונות של ספורטאי יורה פעיל, יוכל להמשיך לתת רישיונות לפי התבחינים הקיימים. את נתת עוגן בתקנות עד להתקנת תקנה נוספת בעניין. נתת את העוגן, אמרת על פי התבחינים הקיימים או במסגרת שמירת הדינים.
בר כהן לוי
לדעתי עדיף להעתיק את התבחינים הקיימים בהקשר של הספורטאים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
זה גם אפשרי.
רועי הראל
זה כמעט אותו דבר, בתבחין הנוכחי היום, שלוש שנים עם המלצה של מנכ"ל - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
יש לי הצעה אופרטיבית שקשורה לכל התבחינים שיהיה אפשר להוסיף תבחינים בצו באישור הוועדה במקום תקנות חדשות: לאפשר לשר לעדכן את התבחין בלי להתקין מחדש את כל התקנות בצו. זה הרי בכל מקרה תוספת: השר רשאי לעדכן בצו את התוספת באישור הוועדה. אם אנחנו רוצים אישור ועדה, אני גם לא הייתי צריך אישור ועדה, אבל אם רוצים.
רועי הראל
אני לא עורך דין, אבל נכון להכיר בזה כתבחין, כספורטאי, ולדון בהגבלות בהמשך. זה מצב סטטוס קוו קיים.
בר כהן לוי
ההצעה לעניין הצו צריכה להיות מעוגנת בחוק ולא בתקנות.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אמרתי להוסיף. השר רשאי להוסיף תבחינים.
מירי פרנקל-שור
אני לא מכירה פרוצדורה כזו. אני מכירה כאשר יש הסמכה בחוק.
היו"ר צביקה פוגל
מה כן?
מירי פרנקל-שור
מה כן? או שניתן איזושהי הוראת מעבר או שנעגן את התבחינים שקיימים היום. ואם נרצה לעשות שינוי, נעשה את השינוי.
היו"ר צביקה פוגל
אוקיי. מקובל עליכם? קרן, זה בסדר מבחינתך?
קרן דהרי
כן, נעגן את זה.
היו"ר צביקה פוגל
בואו נתקדם. סעיף הבא?
גלעד נוה
(14)
צייד




"מי שהוא בעל רישיון צייד או היתר צידה תקף לפי תקנות להגנת חיות הבר, התשל"ו-1976.
ישראל אבישר
שימור המצב הקיים, לא עושים שום שינוי בתבחין צייד.
עמית הלוי (הליכוד)
מצוין.
גלעד נוה
(15)
צרכים וטרינריים




"מי שהוא רופא וטרינר בעל רישיון תקף לפי חוק הרופאים הווטרינריים, התשנ"ה-1991 או אדם העובד באופן קבוע תחת פיקוחו של רופא וטרינר כאמור".
ישראל אבישר
לא שיננו שום דבר, שימור המצב הקיים זה מענה לצורך מקצועי של וטרינרים במערכות המוניציפליות.
היו"ר צביקה פוגל
יפה מאוד.
גלעד נוה
(16)
מדביר




"מי שהוא בעל רישיון מדביר תקף לפי חוק הסדרת העיסוק בהדברת תבוראית, התשע"ו-2016, והתקנות מכוחו".
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
ללא שינוי.
היו"ר צביקה פוגל
עד כאן.
עמית הלוי (הליכוד)
פה אחד. אפילו ישראל מסכים.
דוד בבלי
- - - על הוראת השעה?
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אין הוראת שעה, על מה מדובר?
דוד בבלי
אמרו את העמדה, השר רוצה שאתקן את זה. השר מתנגד להוראת שעה. הוא חושב שצריך לקבע את זה. הייתה איזושהי אי הבנה. הוא חשב שמדובר על איזה סעיף נקודתי, בטח לא כל ההוראות פה. ולכן העמדה של השר והמשרד היא שזה יהיה הוראת קבע, שהתקנות יתוקנו כהוראת קבע ולא כהוראת שעה.
אורי בוצ'ומינסקי
אבל הייתה כן הערה שלפחות התקנה של שירות לאומי, ההקלה שם כן תוגדר כהוראת שעה. זאת הייתה גם עמדת המשטרה.
לימור ארזני
השר התנגד בבוקר לעניין הזה ואחר כך הייתה הסכמה מפורשת אחרי שיחה עם השר, כן להסכים להוראת שעה של שנה לכל הדברים, לתקנות ולתבחינים כאחד.
עמית הלוי (הליכוד)
אנחנו לא נצביע על השאלה מה הייתה עמדת השר.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
בכל מקרה, יש לנו עמדה.
עמית הלוי (הליכוד)
אנחנו מצביעים רק על העמדה שלנו, אנחנו לא מצביעים על אף עמדה אחרת. הכנסת גם יש לה עמדה, לחברי הכנסת יש עמדה, אנחנו נציגי ציבור שבימים האלו נרצח ברחובות ורוצה להגן על עצמו. דיברנו על זה, אני חושב שאם לישראל הייתה זכות הצבעה, זאת הייתה הצבעה פה אחד. הוא גם היה מצביע בעד.
היו"ר צביקה פוגל
חמש דקות הפסקה. תודה.


(הישיבה נפסקה בשעה 00:41 ונתחדשה בשעה 00:45.)
עמית הלוי (הליכוד)
תמי העלתה נקודה, גם השינויים שעשינו כאן וגם עוד לפני זה, מחייב תקציב משמעותי לאגף, שינוי משמעותי באגף. אני אומר את זה כמי שמסתובב שם בימים האחרונים. צריך שינוי משמעותי. לכן צריך לדבר עם שר האוצר, הוא צריך פה להיכנס בעובי הקורה, גם אתה צריך להיכנס. גם הם צריכים תוספת. אנחנו עושים עכשיו תוספות לחיילים בשטח, אנחנו עכשיו נוסיף להם, אנחנו מוסיפים לאנשים בשטח שיהיו עוד חודשיים עם אקדחים, אחרת הם יהיו עוד שנתיים עם אקדחים. אני לגמרי מקבל את מה שאת אומרת. אתם צריכים עוד כוח אדם בצורה משמעותית, וזה אפשרי.

למה אתה מחייך, כי נראה לך שזה לא יקרה?
קריאה
אדבר איתך לאחר מכן, אני לא רוצה לדבר לפרוטוקול.
בר כהן לוי
אדוני היושב-ראש, מלמ"ב ביקשו להעביר משהו לפרוטוקול.
היו"ר צביקה פוגל
בבקשה.
בר כהן לוי
מלמ"ב ביקשו שבסעיף 12 – הכשרה ייחודית, יהיה ברור ב-ג' שזה מלמ"ב. כרגע כתוב מערכת הביטחון. אחר כך ניצור את הדיוק מול היועץ המשפטי של הוועדה. תודה.
היו"ר צביקה פוגל
אוקיי.

אנחנו נמצאים בנקודה הלפני אחרונה, רגע שאנחנו מצביעים על כל התקנות ועל כל התבחינים שעברנו עליהם פה היום. הנקודה שעומדת כרגע רגע לפני החלטה היא האם אנחנו הולכים פה על הוראת שעה או אנחנו הולכים על הוראת קבע. אני רוצה את ההתייחסות הזריזה שלכם חברי הכנסת. כל אחד חצי דקה בבקשה. קלנר, בבקשה.
אריאל קלנר (הליכוד)
אני חושב שאת התקנות האלה אנחנו צריכים לראות אותם כתקנות לטווח ארוך ולכן אני תומך בהוראת קבע. זו גם בשורה למדינת ישראל, זה גם אמירה לטווח רחוק. זה הדבר הנכון לעשות. אני בעד.
היו"ר צביקה פוגל
צבי סוכות.
צבי ידידיה סוכות (עוצמה יהודית)
כמובן בעד הוראת קבע. אנחנו כבשה בין 70 זאבים. הלוואי ונצליח לפתור את הכול במלחמה הזו. זה לא נראה ככה ולכן צריך להישאר בתקנות האלה וכמה שיותר זמן.
היו"ר צביקה פוגל
חבר הכנסת עמית הלוי.
עמית הלוי (הליכוד)
העיקר צריך להיות קבוע בהרבה דברים בחיים, והתפל צריך להיות זמני ובר חלוף. מה שעשינו כאן ועשינו את זה לפי טעמי בזהירות רבה, כי כל ההערות פה נשמעו, גם של נציגת משרד המשפטים וגם של הפרופסור שהייתה כאן – אני חושב שאנחנו עושים את הדברים באחריות, בזהירות. יש הערה אחת שהערתי, אמרתי: תמנעו, אם אתם לא בטוחים לאנשים שמשרד הבריאות לא יעביר מחוץ לארץ. חוץ מההערה הזאת, עשינו את הדברים באחריות ולכן אני חושב שאנחנו צריכים להפך, לקבע את הקבע ולהעביר את זה כהוראת קבע. ואם ירצו בעתיד, נוכל כמובן גם לשנות.
היו"ר צביקה פוגל
חבר הכנסת שמחה רוטמן.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אני מדבר על הוראת קבע ואני חושב שהעיתוי, ברשותך אקריא מתוך ההספד שמשה דיין אמר ואנחנו צריכים לזכור את זה:

לא מהערבים אשר בעזה כי אם מעצמנו נבקש את דמו של רועי. איך עצמנו עיננו מלהסתכל נכוחה בגורלנו, מלראות את ייעוד דורנו במלוא אכזריותו. הנשכח מאיתנו כי קבוצת נערים זו היושבת בנח"ל עוז, נושאת על כתפיה את שערי עזה הכבדים, שערים אשר מעברם מצטופפים מאות אלפי עיניים וידיים המתפללות לחולשתנו כי תבוא, כדי שיוכלו לקרענו לגזרים. השכחנו זאת? הן אנו יודעים כי על מנת שתגווע התקווה להשמידנו, חייבים אנו להיות בוקר וערב מזוינים וערוכים.

אני חושב שהוראת שעה לא מתאימה בכלל לסוגיה של ההצטיידות של האזרחים שלנו בנשק. בכלל, אנחנו לא יכולים להיות תלויים בשאלה של שכחה או כניסה למערכת בחירות או כל עיכוב אחר. חייבת להיות הוראת קבע שתאפשר לאזרחים שלנו להיות מזוינים ודרוכים אל מול שערי עזה הכבדים.
היו"ר צביקה פוגל
קרן, את רוצה להתייחס?
קרן דהרי
אמרתי כמה פעמים את עמדתנו. אנחנו סבורים שעבודת המטה שאכן התחילה לפני תקופה מאוד ארוכה, לא הסתיימה. יש היבטים גם לגבי תנאי הסף, גם לגבי התבחינים שבוודאי הורחבו יותר ויותר במהלך כל הדיון הזה בגלל העמדה שהוצגה פה בפרוטרוט קודם לכן. לא נבחנו עד הסוף היבטים שנוגעים להשפעות מגדריות, היבטים של אובדנות, היבטים של אלימות במשפחה – לא נסגרו עד הסוף. יש תנאי סף נוספים שאולי היינו רוצים להוסיף. יש היבטים שנוגעים לגיל שהם מעלים שאלות חוקתיות והיבטי שוויון ועיסוק, גם לגבי גיל 27, גם לגבי 45, שלא הספקנו לברר אותם ולוודא אותם בגלל הדחיפות - - -
עמית הלוי (הליכוד)
נאמר לנו שהייתה חוות דעת.
קרן דהרי
סליחה, בגלל הדחיפות המשמעותית - -
היו"ר צביקה פוגל
די עמית.
עמית הלוי (הליכוד)
זה לא שעשינו, נאמרה שיש חוות דעת.
קרן דהרי
- - התגייסנו לעבודה מאומצת בעניין הזה. אנחנו סבורים שיש הכרח לאשר את התקנות עוד היום, אנחנו לא חולקים על זה לרגע. אבל, אנחנו צריכים לא להיות עם יד קלה על ההדק בעניין הזה, ובנימה אחראית וזהירה, לא יקרה כלום אם אנחנו נאשר את התקנות כהוראת שעה לשנה או לפחות את חלקן. זאת אומרת תבחינים מסוימים שאפשר יהיה לפרט אותם ואת תנאי הסף, בנוגע לגיל לכל הפחות. ובכל מקרה אם הוחלט שזאת תהיה הוראת קבע, צריך להכניס עוד תקנות נוספות שמאפשרות למשל שהוועדה והאגף יאספו נתונים ויקבלו נתונים כדי שנוכל לראות את ההשפעות של העניין הזה בעקבות ההרחבה המשמעותית מאוד שתהיה פה לגבי כל התבחינים. זוהי עמדתנו.
עמית הלוי (הליכוד)
את זה כדאי להוסיף באמת.
היו"ר צביקה פוגל
תודה קרן על הכנות והמקצועיות שהייתה במהלך כל הדיון הזה. בר, את רוצה לומר משהו?
בר כהן לוי
עמדת השר שצריך לקבוע את זה כהוראת קבע.
היו"ר צביקה פוגל
גברתי היועצת המשפטית של הוועדה, מירי, בבקשה.
מירי פרנקל-שור
צביקה, כאשר התחלנו וידענו שהתקנות אמורות להגיע, היה ברור שאנחנו דנים במהירות האפשרית לאור המצב. זה היה התנאי לדיון שכולנו מתגייסים לאשר את התקנות והיה ברור שהתקנות מאושרות להוראת שעה. אנחנו בהליך חקיקה, בבליץ חקיקתי בגלל הנסיבות. אנחנו יושבים כאן עשר וחצי שעות, ולמרות הבקשות שלנו, אנחנו קיבלנו את התקנות רק ביום חמישי בצוהריים – זה לא זמן מספיק להיערך. הליך החקיקה, נכון שהוא זהיר מבחינת חברי הכנסת, אבל לא היה הליך חקיקה, במיוחד כאשר מדובר בכלי נשק, כאשר כל הנציגים נשמעים. לא היה פה איזון מבחינת הנציגים שהיו צריכים לבוא ולהשמיע את כולם. לא כל הטענות נפרסו בוועדה, ואני אומרת, ההבנה של כולם הייתה שמדובר בהוראת שעה, לכאן התכנסנו. ואם היינו חושבים בכלל ומעלים על דעתנו שמדובר בהסדר של הוראת קבע, היינו מתנגדים לקבוע את החקיקה היום, כאשר לא הייתה לנו שום הכנה לקראת הדיון. עוד שנכנסנו לדיון, אנחנו מקבלים טיוטות. לא כך נערכת – אמנם אלו תקנות, אבל אלו תקנות חשובות, אלו תקנות ארוכות, משמעותיות. יש הרבה הסדרים. יכול להיות שכן ויכול להיות שלא, שהיינו צריכים להסדיר. גם השינויים שנכנסו, נכנסו כאן בלי ששמענו טענות כנגד. אני מצטערת, כך לא נערך הדיון בהליך חקיקה.
עמית הלוי (הליכוד)
הם לא יכלו לעלות בזום?
מירי פרנקל-שור
תראה, לא שמענו, היו נציגים - - -
עמית הלוי (הליכוד)
מירי, לא היה כמעט היבט אחד – את קראת את דוח ועדת רונן. אני בטוח – שלא מופיע בדוח ועדת רונן. הוא לא מאתמול, הוא לא משילשום, הוא מונח פה כבר שלוש שנים. הוא התחיל ב-2018 שהשר מינה. מדינת ישראל לא יכולה להתעכב בדבר שהיא הכי מופקדת עליו.
היו"ר צביקה פוגל
למה אתה לא נותן לה את הזכות להביע את דעתה? זו דעתה.
עמית הלוי (הליכוד)
צביקה, אמרתי את זה לפרוטוקול. די - - -
היו"ר צביקה פוגל
זאת דעתה. לא, אתה מתווכח עם דעתה.
עמית הלוי (הליכוד)
היא אמרה שההיבטים לא היו על השולחן.
היו"ר צביקה פוגל
די. אנחנו אחרי.
עמית הלוי (הליכוד)
הם היו פה, שלוש שנים פה על השולחן.
מירי פרנקל-שור
- - - אני רוצה לומר לך, לשולחן הכנסת - - -
עמית הלוי (הליכוד)
מה זה ועדת רונן, זה מהירח? זה ממשלת ישראל.
מירי פרנקל-שור
תקשיב, לשולחן הכנסת הגיע הנוסח כאשר אנחנו התחלנו להיות היום בדיון. ולא כך מתנהלת חקיקה בכנסת. אמנם, אפילו מה שמדובר כאן.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
היועצת המשפטית, יש לי שתי שאלות אינפורמטיביות. אני מכיר שיש חובת הנחה על חקיקה.
מירי פרנקל-שור
זה לא עניין של חובה. יש דרך נכונה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
מירי, אני שואל שאלה משפטית נורא פשוטה: האם יש חובת הנחה על תקנות, פרק זמן מסוים שהם מונחות על שולחן הכנסת?
מירי פרנקל-שור
יש דרך ואין חובה. חובת הנחה – אין חובה לתת לצוות המשפטי של הוועדה להתכונן. אין חובה. יש חובה של הכנה על הצעת חוק ממשלתית, בוא לא נלך לכיוון הזה. אבל כן ראוי שבתקנות כאלה הצוות המשפטי של הוועדה, לטובתכם, לטובת חברי הכנסת, תקבלו את דעתם לגבי החוק. אבל לא כך מתנהל - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
מירי, אני לא סתם שואל.
מירי פרנקל-שור
אתה עבדת - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אני לא סתם שואל, אני שואל קודם כל האם יש חובת הנחה. ושאלה שניה - - -
מירי פרנקל-שור
אתה יודע מה? כן, יש חובה, לפני שמתחילים לדון בתקנות להעביר לזמן סביר לעיון הצוות המשפטי ללמוד את התקנות.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
סליחה, סליחה - - -
מירי פרנקל-שור
אם אתה שואל אותי אם רשום בתקנון, אין בתקנון.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
רק רגע.
היו"ר צביקה פוגל
אנחנו גולשים למקום הלא נכון.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
מירי, אין חובה תקנונית. חשובה לי האמירה שאין חובה תקנונית. שתיים, האם את חושבת שמשך הזמן המאוד מאוד ארוך והירידה לכל פרט ופרט מסעיפי התקנות, לא נעשתה עבודה יסודית - - -
מירי פרנקל-שור
בעייתית.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
סליחה, אני שואל שאלה: לא נעשתה עבודה יסודית ומאוד מדוקדקת על ידי חברי הכנסת? לדעתי גם על ידי הייעוץ המשפטי, אבל לא אתן לך להעיד על עצמך. אני מבקש על חברי הכנסת, האם לא נעשתה עבודה יסודית על ידי חברי הכנסת? הם יודעים על מה הם מצביעים, הם מבינים את ההשלכות של מה שהם מצביעים?
מירי פרנקל-שור
תראה, היה נכון וראוי לשמוע את כל הנציגים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אני שואל: האם חברי הכנסת מבינים את מה שעליו הם מצביעים?
מירי פרנקל-שור
אני לא נותנת - - -
עמית הלוי (הליכוד)
אמרת כאן דברים מאוד חריפים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
אמרת דברים מאוד חמורים, לכן חשוב שתגידי ושיהיה ברור – אני אומר שאני, אני אומר לפרוטוקול: אני יודע על מה אני מצביע, אני יודע על מי אני מצביע. אני חושב שנימקתי היטב למה לא לעשות הוראת שעה – שלא יהיה הליך לא תקין חלילה.
היו"ר צביקה פוגל
שמחה, הדברים שלך ברורים. תודה.

תראו חברים, אנחנו באמת בימים מאוד לא פשוטים. בימים שבהם נדרשות הכרעות באמת לא פשוטות. מורכבות. אנחנו כולנו עומדים עכשיו למבחן הציבור שמסתכל עלינו וצופה בנו במהלך כל היום הזה, לראות באמת איזה בשורה אנחנו מביאים. האם הייתי רוצה שהדיון הזה יהיה בנוכחות של אנשים נוספים כדי לשמוע דעות נוספות? התשובה היא כן. האם אני חושב שהשקענו את מירב ומיטב המחשבה שלנו וההתייעצויות שלנו והלימוד שלנו פה במהלך עשר וחצי השעות האחרונות? התשובה היא כן. אני חושב שנתנו פה לא רק את מוחנו אלא גם את ליבנו למשימה הלא פשוטה הזו של לתקן תקנות ולנסח תבחינים ותנאי סף וכל הדברים האלה כדי להוציא מפה מוצר שבמהלך התקופה המאוד קרובה, לא מעט אנשים יצטרכו להוציא אותם לפועל.

זה לא היה קל, זה לא היה פשוט, אבל אין לכם איזה מושג איזו עבודה נהדרת אתם עשיתם. המשטרה, גם אם לא תמיד קיבלנו את דעתכם וגם אם לפעמים קצת הרמתי עליכם את הקול. משרד המשפטים, היועצים האחרים, אלה שהיו בזום ואלה שיושבים איתנו פה. המשרד לביטחון לאומי. ישראל עם העבודה הנהדרת שבאמת הסבלנות שלך ראויה לכל מחמאה אפשרית, עם כל השאלות וכל התובנות שהיו כאן. חברים, אני חושב שעשינו עבודה ראויה. גם אני נכנסתי לדיון הזה הבוקר בידיעה שאני יוצא מפה עם הוראת שעה. והשאלה שלי לעצמי הייתה לכמה זמן? נדמה לי שהצעד הנכון בסופו של דבר הוא לתקן את התקנות כהוראת קבע.

ולכן מה שאני אבקש כרגע זה לאשר את תקנות כלי הירייה (תנאי סף ותבחינים לקבלת רישיון לכלי ירייה פרטי) כהוראת קבע. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?



הצבעה


אושר.
היו"ר צביקה פוגל
אני שמח, לא בלב שלם כי אנחנו במלחמה, לא בגלל שהעבודה שעשינו לא טובה, אלא מפני שאני יודע למה התכנסנו פה ולמה נאלצנו לעשות את העבודה הזאת. אבל אני שמח שהייתם לידי ברגעים האלה כדי להביא את התקנות האלה להצבעה כל כך חשובה. אני בטוח שעם ישראל מתעורר מחר בבוקר עם בשורה יותר טובה ממה שהוא הלך לישון הלילה. תודה רבה לילה טוב.


הישיבה ננעלה בשעה 01:02.

קוד המקור של הנתונים