פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
5
הוועדה המשותפת של ועדת החוקה, חוק ומשפט והוועדה לביטחון לאומי לדיון בהצעת חוק העונשין (תיקון – הגדרת איום), התשפ"ג–2023
19/07/2023
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 10
הוועדה המשותפת של ועדת החוקה, חוק ומשפט והוועדה לביטחון לאומי
לדיון בהצעת חוק העונשין (תיקון – הגדרת איום), התשפ"ג–2023 (פ/2156/25)
יום רביעי, א' באב התשפ"ג (19 ביולי 2023), שעה 21:45
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 19/07/2023
חוק העונשין (תיקון מס' 146 והוראת שעה), התשפ"ג–2023
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק העונשין (תיקון מס' 149) (הוספת עבירה של גביית דמי חסות), התשפ"ג–2023, של ח"כ יצחק קרויזר
מוזמנים
¶
לילך וגנר - עו"ד, מחלקת ייעוץ וחקיקה (פלילי), משרד המשפטים
סנ"צ גלעד בהט - משטרת ישראל, המשרד לביטחון לאומי
קרן אבירם - הלשכה המשפטית, המשרד לביטחון לאומי
דוד בבלי - עוזר השר איתמר בן גביר, המשרד לביטחון לאומי
אושרית סיטבון - עוזרת פרלמנטרית של חבר הכנסת יצחק קרויזר
רישום פרלמנטרי
¶
אלון דמלה
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
הצעת חוק העונשין (תיקון מס' 149) (הוספת עבירה של גביית דמי חסות), התשפ"ג–2023, פ/2156/25 כ/965
היו"ר שמחה רוטמן
¶
חברים, לילה טוב. אנחנו פותחים את ישיבת הוועדה המשותפת של ועדת חוקה חוק ומשפט והוועדה לביטחון לאומי.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אנחנו בישיבת הוועדה המשותפת של ועדת החוקה, חוק ומשפט והוועדה לביטחון לאומי לדיון בהצעת חוק העונשין (תיקון – הגדרת איום), התשפ"ג–2023, פ/2156/25 – עכשיו הן כבר מוזגו, אז אפשר לומר את כולם – של חבר הכנסת יצחק קרויזר, חבר הכנסת ניסים ואטורי וחבר הכנסת אלמוג כהן. אנחנו הפצנו נוסח בהתאם לדיון שהיה בתחילת השבוע – נכון? כמה זמן עבר מאז; מי היה מאמין – שבו דנו בכל פרטי סעיפי החוק.
הוגשו הסתייגויות על ידי סיעות שונות, ובהסכמה איתן אנחנו עוד מעט נצביע עליהן כמכלול לטובת העברתן למליאה, כדי לשמור על זכויות הדיבור שלהם במליאה.
גברתי היועצת המשפטית לוועדה, אם את רוצה - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אבל בזמן שנתארגן עם משרד המשפטים בזום, האם יש משהו שהם נציגי משטרת ישראל רוצים לומר?
היו"ר שמחה רוטמן
¶
לא? בסדר גמור. אז עד שנציגי משרד המשפטים יעלו בזום, אני אגיד תודה. גם עוד מעט אצטרך ללכת. אז אני רק אגיד תודה רבה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני אדאג לדייט. אתה תדאג לג'הנם. בכל מקרה, אני רוצה להודות מאוד לחברי כמובן, מחבר הכנסת פוגל, ולחבר הכנסת קרויזר, שגם ניהלו חלק מהישיבות וגם השקיעו רבות כדי שנוכל להגיע לנוסח הזה. אני חושב שבסופו של דבר יצרנו פה הסדר שמאוד מאוד יקל על אכיפה על ידי כוחות אכיפת החוק, על ידי משטרת ישראל ועל ידי הפרקליטות ומשרד המשפטים, לטפל בתופעת גביית דמי חסות. קבענו פה חזקה ראייתית. אני רוצה להודות גם לעוזר השר, שהשקיע רבות בנושא.
(מחיאות כפיים)
בהחלט מגיע לו.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
תודה למשטרה ולפרקליטות נעשית באמצעות זה שאנחנו נותנים להם את הכלים. כשאנחנו אומרים תודה, אנחנו נותנים עוד עבודה לאנשים. אז זה הסדר שלנו לומר תודה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
בעזרת השם. ולמרות המתחים והלחצים ולוחות הזמנים – ואני רוצה גם להודות לחברי האופוזיציה, אלו שפה ואלו שלא פה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
זו של קרויזר, שאחר כך מוזגו אליה גם הצעות של ניסים ואטורי ושל אלמוג כהן. אבל הנוסח הוא אותו נוסח. בסוף, הנוסח הוא מה שעומד פה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני רוצה להודות על כך שהם הסכימו גם שהישיבה הזאת תתקיים בשעה הזאת. אומנם היינו יכולים לעשות זאת גם בלי הסכמה. אבל אני חושב שהרבה יותר טוב היה גם לעשות את זה בהסכמה, גם להסכים להעביר את ההסתייגויות למליאה. הכול כדי לאפשר, בעזרת השם, אולי אפילו שזה יעבור בקריאה שנייה ושלישית עוד בכנס זה, למרות כל העיכובים והלחצים. אז אני רוצה להגיד תודה לכולם.
משרד המשפטים כבר נמצא בזום?
יו"ר הוועדה לביטחון לאומי צביקה פוגל)
¶
כי אני רואה פה מישהו שאומר לך תודה על הדרך שבה הובלת את הוועדה הזאת, המשותפת.
(מחיאות כפיים)
יו"ר הוועדה לביטחון לאומי צביקה פוגל
¶
אני חושב שהביחד הזה בראשותך מביא חוק טוב למדינת ישראל. אז תודה רבה לך גם ממני.
אלמוג כהן (עוצמה יהודית)
¶
אדוני היושב-ראש, לנצל את זכות הדיבור כדי להודות לך באמת על המורכבות שבחוק.
אלמוג כהן (עוצמה יהודית)
¶
אה, התחלת. באמת המורכבות להכין את החוק הזה לקריאה שנייה ושלישית ולמעשה להביא פה מזור להמון תושבים במדינת ישראל מצפון, מדרום, בנגב, בגליל, ולהביא בעיקר למשטרת ישראל את הכלי המשמעותי והחשוב הזה. מכאן, מה שנקרא, "פעל". צאו לדרך, תביאו את העבריינים האלה. תביאו לנו שפיות לכל אזרחי מדינת ישראל.
אני מודה למשרד המשפטים באמת, לחבר הכנסת קרויזר, ידידי ורעי, באמת שהוביל את הדבר הזה בצורה מעוררת השתאות ודבק במטרה. אני אומר בצורה מאוד ברורה: זה החוק הכי משמעותי שהועבר מכינונה של הכנסת האחרונה. ואני באמת אסיר תודה לך, אדוני היושב-ראש, על הסיוע שלך, על המקצועיות, ובעיקר בעיקר על הדבקות במטרה. תודה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אז תקריאי, וכשמשרד המשפטים יעלה, אנחנו נפסיק. אז תקריאי לפני ההצבעה. אתה רוצה קודם להתייחס?
אחמד טיבי (חד"ש-תע"ל)
¶
לא בכדי חבר הכנסת ואליד אל הואשלה מרע"מ ואני מחדש-תע"ל הנמצאים כאן. אנחנו, למרות שההצעה היא הצעה של חברים מהקואליציה, הצבענו בעדה בקריאה הטרומית. אנחנו חושבים שתופעת דמי חסות, פרוטקשן, היא אחת הבעיות הקשות ביותר שיש בחברה שלנו. היא אחת הסיבות המובילות לרצח, למעשי רצח, שליטה על אזורים והפחדה של בעלי העסקים ובעלי מבנים. אם יש משהו שמציק לחלק מהאזרחים ביישובים מסוימים זה דמי חסות. היום אמרו לי, פורסם מעצר של כמה אנשים בנושא הזה. המשטרה חייבת לטפל בנושא דמי החסות ביעילות, בעקשנות. והצעות כאלה תמיד ימצאו אותנו תומכים ומסייעים.
ואליד אל הואשלה
¶
כן. אני רוצה להתייחס בקצרה. אין ספק שאנחנו עוברים תקופה לא פשוטה, תקופה קשה בחברה הערבית. מספר הרציחות עולה בצורה דרסטית, עלייה מאוד גבוהה בשנה האחרונה. אני שמעתי את נציג המשטרה אומר שנביא בשורה לעם ישראל. אני רוצה אישית שהמשטרה תביא, יחד עם הוועדה ויחד עם כל מי שרוצה בטובת החברה הערבית, בשורה גם לחברה הערבית ולהוריד ולצמצם כמה שיותר את הפשיעה בחברה הערבית. אני רוצה לציין שגם בהצעת החוק הזו, חברי הכנסת הערבים ברובם, אם לא כולם, הצביעו בכנסת על החוק הזה.
יצחק קרויזר (עוצמה יהודית)
¶
טוב. אז ערב טוב. אני חושב שיש כאן רגע מכונן בכנסת, בטח בתקופה הזאת ובהמשך לדיון הקודם שהיה כאן. יש כאן חוק חשוב מאוד שבא לגעת בבעיה שלצערנו הרב לא פוסחת לא על המגזר הערבי, לא על המגזר היהודי, ובאמת הפכה למכת מדינה. לכן יש כאן באמת, אני חושב, הסכמות מקיר לקיר בין כל המפלגות, כולל האופוזיציה, שהורידו את כל ההסתייגויות מהחוק עצמו. הכול עובר למליאה. יש כאן הסכמה רחבה, שיש כאן יכולת, בשילוב של חקיקה. מי שזוכר, במושב הקודם פתחנו עם חוק הנשק. וחוק הנשק באמת היה הסנונית שפתחה את בליץ החקיקה, להיאבק בכל האירוע הזה. כמו שאתם, גם חבר הכנסת טיבי וגם אל הואשלה שדיברתם, זה נמצא ביתר שאת במגזר הערבי עם כמות נרצחים אדירה.
לכן אני חושב שהשילוב הזה של חוק הנשק, שמאפשר להיכנס ולשים את היד על כלי הנשק ועל המצלמות, כדי להביא חומר מודיעיני טוב יותר למשטרה בחקירה, ועכשיו את חוק הפרוטקשן, שבאמת נותן כלי חשוב יותר כדי בעצם להפוך את העבירה הזו ללא משתלמת, וחוק דרומי, שיעלה היום גם בהצעה בטרומית, באמת יש כאן שילוב של בעצם על מקור הנשק שמגיע מצה"ל, לתת לצה"ל יכול להיות להגן על הבסיסים ועל הבונקרים, שמשם נגנבים לא מעט כלי נשק, כדי לבצע פשעים ורציחות. יש כאן את חוק הנשק, שבעצם מביא בשורה בתוך הבתים, אל העבריינים, כדי לקחת מהם את כלי הנשק האלה, ועכשיו החוק הזה שסוגר כאן מעגל, וכמובן עם חוק חברות השמירה. יש כאן באמת מעטפת אדירה שמוביל השר איתמר בן גביר במשרד לביטחון לאומי.
אז אני חושב שבאמת מגיע כל הכבוד לך, שמחה, יושב-ראש הוועדה, שהובלת אותה בצורה מקצועית. אני יודע מה שילמת, איזה מחיר שלמת לפחות ב-24 שעות האחרונות, כדי שאנחנו נשב פה היום בלי הסתייגויות, עם הסכמות מקיר לקיר של כל סיעות הבית הזה, כדי להציל חיים, פשוטו כמשמעו. אנחנו נמצאים כאן, נבחרי כל הציבור הישראלי במדינת ישראל. אני חושב שראוי שהדבר הזה באמת יצא ויתפרסם, שאנחנו יושבים כאן באמת עושים את מרב המאמצים, כדי לשמור על חייהם וביטחונם של אזרחי מדינת ישראל.
לך, באמת לכל צוות הוועדה, לך אפרת על השעות, באמת בשעות לא שעות, בתקופה מאוד עמוסה גם בוועדה הזו, כדי שנוכל לשבת כאן.
(מחיאות כפיים)
גם לך, בבלי, על השעות הרבות שאתה משקיע גם בחוק זה וגם חוק הנשק, ותכף יהיה לך בחוק דרומי. וגם למשטרת ישראל, לגלעד, ולצוות של המשרד לביטחון לאומי, באמת לכל מי שנתן את ידו, כדי שהחקיקה הזו תבוא ונצביע עלייה ונחוקק אותה.
יצחק קרויזר (עוצמה יהודית)
¶
ולאיל היקר, מנהל הוועדה.
(מחיאות כפיים)
באמת אני חושב שהייתה פה התגייסות מרשימה, כדי לחוקק את החוק הזה. אז תודה רבה לכולם. בעזרת השם, בשבוע הבא נצביע עליו ונכניס אותו לספר החוקים של מדינת ישראל. בבקשה. תודה, תודה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
שתידחה, שהטענה תידחה. שהטענה תעלה ותידחה. תודה. אני עולה עוד מעט לוועדה, כן, כן. ביי.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אין שום בעיה. אתה רוצה התייעצות על הטלפון שלי?
בסדר. שנייה, אנחנו צריכים קודם להקריא. אנחנו יכולים להצביע על ההסתייגויות לפני, פשוט שתהיה הצבעה אחת על ההסתייגויות, או קוראים צריך להקריא, אז לדחות את ההסתייגויות?
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אוקיי. אז אני עוד מעט עולה לוועדת הכנסת. התפקיד מחייב. אז אני אעלה לוועדת הכנסת, ימלא את מקומי יושב-ראש הוועדה לביטחון לאומי. לפני שאני אעלה ולפני שאני אעביר את המיקרופון לאנשי משרד המשפטים, אני רוצה באמת להודות - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני אשתדל. מקווה שאני עוד אספיק לרדת לפה להצביע לפני ההצבעה הסופית. אני חייב פשוט להעלות. אבל אם אני לא אספיק לחזור, אני רוצה באמת להגיד תודה מקרב לב לכל הצוותים המשפטיים שעבדו על זה, אבל בעיקר, בעיקר לאפרת - -
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
אין, אין, אין, אין.
(מחיאות כפיים)
- - שבאמת, מי שלא ראה אותנו יוצאים מישיבת הנמקת הסתייגויות בעיניים טרוטות ב-01:00 ויושבים ועוברים על נוסחים, אז לא ראה עובדת מסורה מימיו.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אז באמת רציתי להגיד לה תודה רבה, וכמובן לצוות הוועדה. תודה. משרד המשפטים, ואני עולה לוועדת הכנסת.
אפרת חקאק
¶
אני רק אסביר שמשרד המשפטים בעצם צריך להשלים כמה תשובות לשאלות שהיושב-ראש שאל
אותם בדיון הקודם. אז לילך וגנר, נראה לי.
לילך וגנר
¶
אז היו שתי הבהרות שאנחנו התבקשנו לעשות לקראת הדיון הנוכחי. אחת היא לגבי הנושא שהטריד את הוועדה בהקשר של האצלת הסמכות של פרקליט מחוז בנושא של בקשת החילוט האזרחי. הבהרנו מול הפרקליטות שפרקליט המחוז הוא זה שחותם על בקשות לחילוט אזרחי, ורק בהיעדרו, למשל אם הוא נמצא בחו"ל או חולה, אז הסמכות מואצלת למשנהו רק לאותה תקופה שהוא לא יכול לחתום בעצמו. אז זו הבהרה הראשונה שאנחנו חייבים לוועדה.
דבר שני, הוועדה רצתה לדעת מה קורה עם הסיפור של התקנות מכוח פקודת הסמים. אז בעניין הזה אנחנו נבחן בהתאם לניסיון שיצטבר בתיקים בעקבות החוק הזה ועל החילוט האזרחי שיהיה בעקבותיהם, האם יש צורך בתיקון סדרי הדין שקבועים בתקנות הסמים. ואנחנו, במסגרת הדיון, אני מניחה שיהיו דיונים בעקבות הדיווחים שקבועים בחוק הזה, אנחנו גם נעדכן את הוועדה על ממצאינו. אלו, לדעתי, אפרת, נכון? אלו הבהרות שהיינו צריכים להבהיר.
היו"ר צביקה פוגל
¶
כן, אלה. גם אפרת מאשרת את זה. תודה רבה, לילך. תודה על כל העבודה. יש לך חלק חשוב בחוק מאוד משמעותי במדינת ישראל. תודה רבה לך.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
אז זהו. אני רק רוצה לברך באמת את החברים שלי, שבאמת קידמו את החוק החשוב הזה. אני רוצה לומר שבאמת אולי הבשורה הגדולה שיש בחוק הזה היא שהוא חוק שבאמת יש לו שיניים, שהוא לא איזה חוק ערטילאי כזה, אלא התעקשו שהוא יהיה חוק מאוד מאוד ברור עם יכולת ענישה ואכיפה מאוד מאוד עם היגיון מאוד מאוד בריא.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
אני חושבת שהמשטרה קיבלה כלי משמעותי, חשוב, כדי שאפשר באמת יהיה להתמודד עם התופעה הלא הגיונית, ההזויה, שפוגעת פה באמת בכלל אזרחי מדינת ישראל. ואני באמת חושבת שזה יום בשורה. יישר כוח גדול. תודה רבה.
היו"ר צביקה פוגל
¶
תודה רבה ללימור. תודה רבה. השותפות שלך הייתה מאז ומתמיד חשובה לדברים שאנחנו עושים.
היו"ר צביקה פוגל
¶
כן. בבקשה, גלעד. אני רואה שבכל זאת החלטת לומר פה איזה כמה מילים. סגן-ניצב גלעד בהט, בבקשה.
גלעד בהט
¶
אני לא רוצה להירשם כיחיד שלא דיבר. בהחלט אני מצטרף לברכות ולתודות. זה באמת כלי חשוב מאוד בארגז הכלים החסר של המשטרה. צריך לזכור שהכלי הזה הוא עוד חלק בפאזל שנועד לסייע למשטרה ולציבור ולעם ישראל כדי למגר את הפשיעה, בייחוד בתחומים הקשים שלה, וסחיטת דמי חסות היא אחד התחומים הקשים שלה. אני חושב שראוי להגיד תודה לא רק על הסיוע גם של משרד המשפטים גם של המשרד לביטחון לאומי וגם של שאר השותפים במעגל הזה. תודה בעיקר על הקשב, על הקשב לצרכים ולהבנה שחייבים להתאים את החוק למציאות. אין ברירה. החוק הקיים לא מתאים למציאות שלנו, ולכן צריך את התאמה. ופה הקשב שלכם, של כנסת ישראל בעניין הזה, חשוב מאוד מאוד לאנשים מבצעים ועושים את העבודה.
זו גם הזדמנות להגיד תודה לשוטרי משטרת ישראל, שבאמת עושים עבודה קשה בעניין הזה. תודה.
(מחיאות כפיים)
דוד בבלי
¶
כן. קודם כול, זה חוק באמת סופר חשוב. איך שמחה אמר? קודם כול, שיש עבירה כזו. מאז 1977, עת נחקק חוק העונשין, לא הייתה עבירה שעסקה בפרוטקשן. הייתה סחיטה באיומים, שהיא ערטילאית והיא נוגעת בהרבה מאוד דברים. אז קודם כול, יש פה אמירה של המחוקק, שזה הדבר הכי חשוב לנו, זה בחוק ספציפי, וחייב שיהיה סעיף ספציפי. מעבר לזה, כמובן, החזקות והאופציה להכניס הרבה מאוד עבריינים לחוק והחילוט, בעיניי, זו בשורה ענקית. בשביל זה באתי לעבוד עם השר. אז תודה ענקי לשר.
דוד בבלי
¶
אז תודה ענקית לשר לביטחון לאומי שתמך, האמין ובאמת נותן יד חופשית לחוקק דברים חשובים. תודה לכל הח"כים, ליצחק קרויזר, אלמוג כהן, באמת לכולם. לצביקה, שמתזז בשבוע האחרון בין הוועדות באמת, בחוקים מורכבים ומסובכים. באמת שתודה לכולם. תודה לצוות המשפטי. תודה לגלעד. אבל למישהו שלא נאמר פה, מגיעה לה תודה ענקית, היא קרן אבירם מהמשרד- -
(מחיאות כפיים)
דוד בבלי
¶
- - שבאמת אתם פשוט לא יודעים איזה באמת חתול רחוב, אני לא יודע איך להגדיר את זה. טרללה את כולנו. טרללה: תעשו פה, ולמה פה, ולא לוותר לא להתפשר. אז באמת, קרן, תודה. באמת זה גם בחוק הנשק. לגלעד כולם פרגנו, והוא ענק וזה ברור. אבל אותך פחות רואים.
אפרת חקאק
¶
אוקיי. אז אני אתחיל להקריא. אני רק אגיד, מי שכן רוצה לעקוב אבל לא להתעמק בנוסח. אז מדובר בעצם בהצעת חוק עם כמה מרכיבים. יש חלק אחד של שתי עבירות חדשות עם חזקה.
אפרת חקאק
¶
יש חלק אחד של עונש מינימום. יש הסדר חדש של חילוט פלילי ואזרחי. ואז יש סעיף דיווח. אז זה בגדול. עכשיו אני אקריא, כן?
אפרת חקאק
¶
Thanks.
חוק העונשין (תיקון מס' 146 והוראת שעה), התשפ"ג–2023
הוספת סעיפים 428א ו־428ב
1.
בחוק העונשין, התשל"ז–1977 (להלן – החוק העיקרי), אחרי סעיף 428 יבוא:
"גביית דמי חסות
428א.
(א) המנצל מצוקה של אדם החושש מפגיעה בגופו או בגוף בן משפחתו או ברכושם לאחת מאלה, דינו – מאסר שש שנים:
(1) דורש או מקבל דבר שאינו מגיע לו כדין;
(2) דורש או מקבל בעד מצרך או בעד שירות תמורה העולה במידה בלתי סבירה על התמורה המקובלת;
(3) נותן בעד מצרך או בעד שירות תמורה הנופלת במידה בלתי סבירה מן התמורה המקובלת.
(ב) הדורש או מקבל מאדם באופן שיטתי או מתמשך תמורה כאמור בסעיף קטן (א)(2), או הנותן באופן שיטתי או מתמשך תמורה כאמור בסעיף קטן (א)(3), והתבצעו לכאורה לפני כן עבירות נגד הגוף או הרכוש בסביבת מגוריו או עסקיו של האדם שעלולות מעצם טיבן לגרום לחשש לפגיעה בגופו או בגוף בן משפחתו או ברכושם – חזקה היא כי ידע שהתמורה ניתנה עקב מצוקה של האדם, אלא אם כן הוכיח אחרת.
(ג) בוצעה עבירה לפי סעיף קטן (א) כשמנצל המצוקה מאיים על אדם בכתב, בעל פה או בהתנהגות בפגיעה בגופו או בגוף בן משפחתו או ברכושם, או מטיל אימה על אדם בדרך אחרת, והכול כדי להניע אותו להיעתר ולתת דבר או תמורה, לפי העניין, דינו – מאסר שבע שנים, ואם נעתר האדם ונתן דבר או תמורה, לפי העניין, מפני איום או הטלת אימה כאמור או במהלכם, דינו – מאסר תשע שנים.
הוראת שעה לעניין גביית דמי חסות
428ב.
(א) הורשע אדם בעבירה לפי סעיף 428א (בסעיף זה – עבירה), לא יפחת עונשו מרבע העונש המרבי שנקבע לאותה עבירה, אלא אם כן החליט בית המשפט להקל בעונשו, מטעמים מיוחדים שיירשמו; עונש מאסר כאמור לא יהיה, בהיעדר טעמים מיוחדים, כולו על־תנאי.
(ב) הורשע אדם בעבירה, יצווה בית המשפט, זולת אם סבר שלא לעשות כן מנימוקים מיוחדים שיפרט, כי נוסף על כל עונש יחולט לאוצר המדינה כל רכוש שהוא אחד מאלה:
(1) רכוש ששימש או נועד לשמש אמצעי לביצוע העבירה או ששימש או נועד לשמש כדי לאפשר את ביצוע העבירה;
(2) רכוש שהושג, במישרין או בעקיפין, כשכר העבירה או כתוצאה מביצוע העבירה, או שיועד לכך.
(ג) נוכח בית משפט מחוזי, על פי בקשה של פרקליט מחוז, כי רכוש הוא אחד מאלה, רשאי הוא לצוות על חילוטו גם אם לא הואשם או לא הורשע אדם בעבירה (בסעיף זה – חילוט אזרחי):
(1) שימש כאמצעי לביצוע העבירה או כדי לאפשר ביצוע עבירה כאמור;
(2) הוא רכב ששימש כאמצעי לביצוע העבירה או כדי לאפשר ביצוע עבירה כאמור; או
(3) הושג במישרין או בעקיפין כשכר העבירה או כתוצאה מביצוע העבירה, כאמור.
(ד) על אף האמור בסעיף קטן (ג), בית המשפט לא יקבע כי בוצעה עבירה כאמור באותו סעיף קטן בהתבסס על החזקה האמורה בסעיף 428א(ב).
(ה) פרקליט מחוז יגיש בקשה לחילוט אזרחי בהתאם לסעיף קטן (ג) אם שוכנע כי מתקיים אחד מאלה:
(1) אין מקום להגיש כתב אישום בשל העבירה או להמשיך בניהול הליך פלילי נגד הנאשם בביצועה, משום שעל אף קיומן של ראיות משמעותיות הן לא מגבשות תשתית מספקת ברמה הפלילית להגשת כתב האישום, או משום שהאדם החשוד בביצוע העבירה אינו נמצא בישראל דרך קבע או שלא ניתן לאתרו או מטעמים מיוחדים אחרים;
(2) הרכוש כאמור בסעיף קטן (ג) התגלה לאחר ההרשעה.
(ו) לעניין חילוט לפי סעיף קטן (ב)(2), שוכנע בית המשפט כי תקבולי העבירה ניתנו לחשוד או לנאשם בביצוע העבירה בכסף, יראו כתקבולי עבירה כל רכוש אחר בשווי תקבולי העבירה, הנמצא בבעלותו, בחזקתו, בשליטתו או בחשבונו של החשוד או הנאשם.
(ז) לעניין חילוט לפי סעיף קטן (ג)(3) – זה החילוט האזרחי – שוכנע בית המשפט כי תקבולי העבירה ניתנו בכסף, יראו כתקבולי עבירה כל כסף אחר שנמצא בבעלותו, בחזקתו, בשליטתו או בחשבונו של מי שקיבל את הכסף, וכן כל רכוש אחר בשווי תקבולי העבירה, הנמצא בבעלותו, בחזקתו, בשליטתו או בחשבונו של המשיב אשר הגיע לידיו או לידי בעליו לאחר מועד ביצוע העבירה.
(ח) על חילוט רכוש לפי סעיף זה יחולו הוראות לפי סעיפים 36א(ג) עד (ו), 36ב(ב) עד (ד), 36ג עד 36ז ו-36ט לפקודת הסמים המסוכנים - - -
פה אני אבהיר לפרוטוקול שמי שינהל את הרכוש שיתקבל בחילוט תהיה משטרת ישראל ולא האפוטרופוס. אני רק מבהירה את זה לפרוטוקול, כי זה לא היה סגור בדיון הקודם, אבל זה עולה מהנוסח הזה. אני ממשיכה להקריא.
לפקודת הסמים המסוכנים, התשל"ג–1973, בשינויים המחויבים ובשינויים אלה:
(1) בסעיף 36ב(ב), בסופו יקראו "נוסף על הוראות כל דין, המשיב רשאי לקבל את רשימת כל החומר שנאסף או שנרשם בידי הרשות החוקרת, והנוגע לבקשת החילוט שהוגשה נגדו;
(2) בסעיף 36ו(ב), אחרי "אם לא הוגש כתב אישום" יקראו "או לא הוגשה בקשה לחילוט אזרחי", ובסופו יקראו "ואולם, לעניין בקשה למתן צו זמני בטרם הגשת כתב אישום, רשאי בית המשפט, מנימוקים שיירשמו, להאריך את תוקפו של צו זמני לפי סעיף קטן זה לתקופות נוספות שלא יעלו על תשעים ימים כל אחת; התקופות הנוספות לא יעלו במצטבר על 180 ימים;";
(3) בסעיף 36ז, במקום "בסעיפים 36א או 36ב" יקראו "בסעיף 428ב(ב)(2) או (ג)(3) לחוק העונשין, התשל"ז–1977".
(ט) הוראות סעיף זה יעמדו בתוקפן חמש שנים מיום תחילתו של חוק העונשין (תיקון מס 146 והוראת שעה), התשפ"ג–2023."
סעיף 2, דיווח לכנסת. היו פה שינויים מהדיון הקודם, שמקובלים על כולם. זו השאלה פשוט מי מדווח על מה. אז שם נעשו שינויים. ועכשיו אני אקריא.
דיווח לכנסת
2.
(א) השר לביטחון לאומי, ימסור לוועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, אחת לשנה, במשך עשר שנים מיום תחילתו של חוק זה, דיווח על יישומם של סעיפים 428א ו־428ב לחוק העיקרי, כנוסחם בחוק זה, לגבי השנה שקדמה למועד הדיווח, בפילוח לפי עבירות על סעיפים קטנים (א) ו־(ג) לסעיף 428א האמור ובחלוקה למחוזות וליחידות החוקרות של המשטרה, בעניינים האלה:
(1) מספר החקירות שנפתחו בחשד לביצוע עבירות כאמור;
(2) מספר החקירות כאמור בפסקה (1) שהסתיימו בלא הגשת כתב אישום והעילות לכך;
(3) שווי הרכוש שנתפס לשם חילוטו בקשר לעבירות כאמור;
(4) גזרי דין בעבירות לפי סעיף 428א, שנמסרו למשטרת ישראל לפי סעיף 2(ב) לחוק המידע הפלילי ותקנת השבים, התשע"ט–2019.
(ב) שר המשפטים ימסור לוועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, אחת לשנה, במשך עשר שנים מיום תחילתו של חוק זה, דיווח על יישומם של סעיפים 428א ו־428ב לחוק העיקרי, כנוסחם בחוק זה, לגבי השנה שקדמה למועד הדיווח, בפילוח לפי עבירות על סעיפים קטנים (א) ו־(ג) לסעיף 428א האמור, בעניינים האלה:
(1) מספר כתבי האישום שהוגשו, סעיפי העבירה שבשלהם הוגש כתב האישום ומספר החקירות כאמור בסעיף קטן (א)(1) שנכללו בכתב האישום;
(2) מספר ההליכים הפליליים שהסתיימו ותוצאותיהם, וכן התייחסות להליכים שהסתיימו בהסדרי טיעון;
(3) מספר הבקשות לחילוט שהוגשו בקשר לעבירה כאמור, שווי הרכוש שחולט בקשר לעבירה, בחלוקה לפי חילוט פלילי וחילוט אזרחי, ומספר הבקשות מתוכן לחילוט רכוש בשווי תקבולי העבירה לפי הוראות סעיף 428ב(ו) או 428ב(ז), לפי העניין; ואולם, דיווח לעניין חילוט אזרחי, יימסר אחת לשישה חודשים.
עכשיו יש לנו הצבעה על כל ההסתייגויות.
היו"ר צביקה פוגל
¶
אוקיי. אז אנחנו, לקריאה שנייה ושלישית, מצביעים בעד חוק העונשין (תיקון 146 והוראת שעה) התשפ"ג–2023. מי בעד?
היו"ר צביקה פוגל
¶
אני שמח להודיע שהצעת חוק העונשין (תיקון 146 והוראת שעה) התשפ"ג–2023, התקבלה ותועבר למליאה לקריאה שנייה ושלישית. תודה רבה.
(מחיאות כפיים)