פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת
10
ועדת החינוך, התרבות והספורט
23/07/2023
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 96
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום ראשון, ה' באב התשפ"ג (23 ביולי 2023), שעה 11:03
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 23/07/2023
חוק יום משפחות היתומים בישראל, התשפ"ד–2024
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק יום משפחות היתומים בישראל, התשפ"ג–2022, של ח"כ יוסף טייב
מוזמנים
¶
אייל לוי - מנהל מחוז, משרד הביטחון
ערן יעקב הוליץ - יעוץ משפטי, משרד החינוך
חנן ארליך - ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
שרה גולד - עו"ד ייעוץ וחקיקה ציבורי מנהלי, משרד המשפטים
זוהר זעפרני - מינהל תרבות, משרד התרבות והספורט
מוריה ישראלי - עוזרת שר, משרד התרבות והספורט
מירב כהן - ייעוץ משפטי, משרד התרבות והספורט
מלאכי רבינוביץ - נציג במועצת התלמידים והנוער הארצית, מועצת התלמידים והנוער הארצית
ליאור זילבר - נציג במועצת התלמידים והנוער הארצית, מועצת התלמידים והנוער הארצית
רוני נויבאוור - עו"ד ממונה מדיניות וידע, האפוטרופוס הכללי
לימור סטרול - מפיקה ראשית, ערוץ הכנסת
לוסי חדידה - מנכ"לית, יעדים לחינוך
רישום פרלמנטרי
¶
איטייפ
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
הצעת חוק יום משפחות היתומים בישראל, התשפ"ג–2022, פ/287/25
היו"ר יוסף טייב
¶
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את ועדת החינוך, התרבות והספורט, ה' באב התשפ"ג בנושא הצעת החוק "יום משפחות היתומים בישראל". צח, בבקשה.
צח בן יהודה
¶
בוקר טוב, אנחנו ממשיכים את הדיון. אנחנו העברנו לכם נוסח מוצע שלנו עם תיקונים שלנו, של היועץ המשפטי, אז אני אקריא מהנוסח הזה, אני מקווה שלכולם יש אותו: "הכנה לקריאה ראשונה, הצעת חוק יום משפחות היתומים בישראל התשפ"ג, 2023". הסעיף הראשון, סעיף מטרה: "מטרתו של חוק זה לקבוע יום ציון שנתי" – אנחנו מציעים למחוק את "להטמעת דרכה וחשיבותה של אחריות הקהילה", הוספנו את זה בסוף בסעיף אחר, "לחיזוק והעצמת מעמדן".
צח בן יהודה
¶
"ולהעצמת מעמדן של משפחות האלמנים, האלמנות והיתומים הצעירים בישראל, ולבטא את מחויבות - - -
צח בן יהודה
¶
רגע, קודם נקריא ואז את כל ההערות. "הצעירים בישראל, ולבטא את מחויבות החברה בישראל לזכויותיהם המושתתות על ערכיה של מדינה יהודית ודמוקרטית". אז כפי שיהודית פה כבר הזכירה, בדרך כלל בחקיקה אנחנו לא כותבים גם אלמנים גם אלמנות, ואם כתבנו את זה אז יתומים ויתומות.
צח בן יהודה
¶
לא, אני אומר, לדעתי הנסחית תמחק את האלמנות, תשאיר "משפחות האלמנים" או את "משפחות האלמנות", ותשאיר רק את היתומים הצעירים, אבל אחרת באמת זה יוצר איזשהו סרבול בנוסח - - -
יהודה גליק
¶
אני אגיד לך, האמת היא שהיא בדרך כלל הולכים על זכר. מכיוון שב"אלמנים ואלמנות" יש 80 אחוז נקבות, אז לכן אומרים "אלמנים ואלמנות". עכשיו מבחינתי, וגם מבחינת אבשלום קור, מספיק להגיד "אלמנות" וזה כולל אלמנים. אבל הם נעלבים. לעומת זאת, כשאומרים "יתומים", אף פעם לא נעלבים לא היתומים ולא היתומות, אז לכן לדעתי הנוסח שצח הציע פה הוא כולל את כולם, אבל אין לי, אין לי בעיה - - - את זה.
צח בן יהודה
¶
סעיף 2, הגדרות: "בחוק זה, משפחת יתומים – משפחה שבה אחד ההורים, או שניהם, נפטר, ובה ילד אחד או יותר שטרם מלאו לו שמונָה עשר. שמונֶה עשרה, תודה. הבנו שיש - - - לשנות את הסדר.
יהודה גליק
¶
אנחנו ביקשנו פה לשנות את הסדר. היה נושא אחד שעליו התווכחנו – קיבלנו את עמדת - - - בלית ברירה, וקיבלנו - - - אנחנו פשוט חשבנו שעדיף להתייחס לחיים לפני המתים. לכן חשבנו שהנוסח צריך להיות פשוט הפוך – "משפחה שבה ילד אחד או יותר – שטרם מלאו לו 18– ואחד ההורים, או שניהם, נפטר. כלומר - - - אנחנו פשוט חושבים שהחיים יותר חשובים מהמתים.
יהודה גליק
¶
וזאת ההצעה שלנו, הייתה מקובלת גם על גברת מירב כהן ממשרד התרבות, אגב, שאני רוצה בהזדמנות זאת להביע את תודתי לה על שיתוף הפעולה ועל עשייה ועל הסיוע בניסוח לכל אורך הדרך.
צח בן יהודה
¶
בסדר גמור. אני לא חושב שיש בעיה להחליף פה את הסדר. השר זה שר התרבות והספורט, סעיף 3, יום ציון שנתי: "אחת לשנה, ביום כ"ה בכסלו, נר ראשון של חנוכה, יקוים יום לכבודן של משפחות היתומים בישראל, להלן 'יום משפחות היתומים'. חל יום משפחות היתומים ביום מנוחה או שבתון, יקוים יום משפחות היתומים ביום ב' שלאחר מכן". פה זה פשוט נועד למנוע איזושהי תזוזה - - - מישהו יצטרך לקבל החלטה, זה יהיה מאוד ברור.
צח בן יהודה
¶
אז זה הכוונה, שאם נופל על שישי או שבת, זה יקוים ביום שני שלאחר מכן. זה לגבי זה. סעיף 4: "ציון יום משפחות היתומים". אנחנו רצינו פה להפוך את זה לסעיף - - - שיהיה פה סעיף קטן (א) וסעיף קטן (ב), מירב כהן, אני לא רואה שהיא הספיקה להגיע, אבל יכול להיות שיהיה להם על זה הערות. אז סעיף קטן (א): "יום משפחות היתומים יצוין, בין היתר, 1. בכנסת, בדיון מיוחד לציון יום משפחות היתומים במועד האמור בסעיף 3, או במועד סמוך לו. הדיון יתקיים במליאת הכנסת, וכן בוועדה אחת מוועדות הכנסת, כפי שתקבע וועדת הכנסת ושישודר בערוץ הכנסת". עמדתנו כיועץ משפטי, בדקנו את זה עם הייעוץ של ערוץ הכנסת, שאין צורך ולהיפך, עדיף לא לכתוב שזה ישודר בערוץ הכנסת.
צח בן יהודה
¶
אז חוק שידור ערוץ הכנסת בסעיף 6, קודם כל קובע שכל שידורי המליאה ישודרו. אין טעם לחזור על זה בחוק נוסף, המחוקק לא משחית את מילותיו לריק.
צח בן יהודה
¶
פשוט זה יכול ליצור בלבול, כי אז בכל חוק ירצו להוסיף כאלה דברים. חוק הכנסת מאוד ברור, סעיף 11א לחוק שידורי ערוצי הכנסת קובע: "הגוף המשדר ישדר את כל דיוני מליאת הכנסת במלואם" - - -
צח בן יהודה
¶
"בזמן אמת ובלא כל קטיעה או עריכה, ולא יימנע משידורם או יבטלם אלא בהתאם לתקנות שקבעה וועדת הכנסת". עכשיו, לגבי הוועדות, גם פה יש הסדר בחוק הכנסת, שהגוף המשדר ישדר את הדיונים מוועדות הכנסת ואתרים ממלכתיים בהתאם לאיזשהן הוראות ותקנות. ובאמת בתקנות הכנסת, תקנה מספר 6, מגדירה איזשהו גוף משותף של הכנסת וערוץ הכנסת, שקובע איזה שידורים ישודרו מאיזו ועדה. ככל שנתערב בזה, אנחנו נכנסים להסדרים קצת יותר מורכבים מהחוק הזה.
יהודה גליק
¶
השעה למה כתבתם "וכן, בוועדה אחת"? אם כתבתם ועדה אחת, אז משמע שזה רק בוועדה אחת. אז אולי פשוט לכתוב "בוועדות הכנסת"?
צח בן יהודה
¶
רגע, בוא נפריד. יש את העניין השידור – שזה אנחנו חושבים שצריך להוריד. כל דיוני ועדות הכנסת משודרים באינטרנט. אחת מהוועדות – בהתאם למה שהוועדה המשותפת של הכנסת וערוץ הכנסת – גם משודר בערוץ לפעמים, או בהתאם למה שהוגדר מראש. ואנחנו חושבים שפה זה פשוט הסדרים שקיימים ושעדיף שלא נתערב בהם בחוק הזה, לגבי השידור.
צח בן יהודה
¶
הכול מצולם, הכול משודר. לגבי ועדה אחת מוועדות הכנסת, אין בעיה – אם הוועדה מעוניינת – לכתוב שתי ועדות, שלוש ועדות - - -
צח בן יהודה
¶
פשוט המטרה הייתה, אם נשאיר את זה בוועדות הכנסת, זה ישתמע שצריך בכל הוועדות, ואז אם יש ועדת חוקה, ועדת כספים - - -
צח בן יהודה
¶
אפשר להגדיר את הוועדות הספציפיות, אפשר לכתוב "לפחות בוועדה אחת", אבל שלא ייווצר מצב שבעצם אנחנו חייבים את כל ועדות הכנסת לדון, לקיים איזשהו דיון בנושא הזה, וחלקן פשוט אין עניין.
צח בן יהודה
¶
אוקיי. אז כתבנו לפחות בוועדה אחת מוועדות הכנסת והורדנו את "שישודר בערוץ הכנסת", כי - - -
צח בן יהודה
¶
מול הכנסת. אם הצוות יחליט שזה כן ישודר, אז זה ישודר, אבל אנחנו לא קובעים על זה פה בחוק. סעיף קטן (2): "בדיון מיוחד אצל האפוטרופוס הכללי בשיתוף משרדי הממשלה וגורמים אחרים העוסקים בזכויותיהם ובצרכיהם של משפחות היתומים, האפוטרופוס הכללי ידווח את מסקנותיו בכתב לוועדת העבודה והרווחה של הכנסת, בתוך חודש ממועד הדיון". יש פה נציגות מהאפוטרופוס הכללי?
היו"ר יוסף טייב
¶
אפשר, אבל אני חושב שוועדת העבודה והרווחה – סמכותה, בגדול, אמורה לטפל - - - אני מבין את - - -
יהודה גליק
¶
אנחנו מניסיוננו עם האלמנות והיתומים, הם מאוד חוששים מהמילה "רווחה". וזה מכניס אותם, כאילו לאוכלוסייה מסוימת. מה עוד, שגם משרד הרווחה מתעסק בפחות מעשרה אחוז ממשפחות האלמנות והיתומים. הבית הזה הוא בעצם ועדת החינוך, היה תמיד נעים לנו ונוח לנו. אנחנו נשמח שזה יהיה הבית של היתומים, ואתם מזמינים פה גם ועדות הורים וועדי הורים. כל מי שנמצא במערכת החינוך, והילדים היתומים נמצאים בכל מערכות החינוך והם ילדים סטנדרטיים לחלוטין.
צח בן יהודה
¶
בסדר גמור. סעיף 3, למעשה החדש: "בית הנשיא יציין את יום משפחות היתומים במועד האמור בסעיף 3 או במועד סמוך לו". אין פה נציגות מבית הנשיא.
צח בן יהודה
¶
ואז סעיף קטן (ב): "השר", שזה שר התרבות והספורט, "רשאי לקבוע אירועי תרבות נוספים על האמור בסעיף קטן א', להטמעת ערכה וחשיבותה של אחריות הקהילה למשפחות היתומים, בכפוף לתקציב ייעודי שיוצא לכך מאוצר המדינה". בעצם השארנו את זה לשיקול דעת השר, אני חושב שלמשרד כן היו הערות על הסעיף הזה, אבל אני רואה שהנציגות שלהם לא כאן.
יהודה גליק
¶
מירב, אני לא יודע אם היית, אבל לפני כן הודיתי לך על שיתוף הפעולה שלך והסיוע שלך בכל מהלך הכנת החוק הזה, ואנחנו גם מאחלים לך רפואה שלמה על כל הטיפולים הרפואיים שעברת בזמן האחרון.
צח בן יהודה
¶
אז אנחנו עוברים לסעיף 5, ביצוע: "השר הממונה על ביצוע חוק זה" – חייבים שבכל חוק יהיה שר ממונה, אז זה רק מסביר את זה. אין פה תקנות. ולמעשה סיימנו.
הדס דייסין גליק
¶
טוב, אני רוצה לומר תודה רבה קודם כל באמת לכל האנשים ועל כל הזמן. אני לא הצלחתי להיכנס בהתחלה, קיבלתי את הזום הלא נכון אז אני לא יודעת מה היה בהתחלה, רק מהרגע שהגעתי כבר הייתי בתוך השידור של איזה ועדות וכמה ועדות, ועדה אחת או יותר. אני כן רוצה לומר בשם כל אלמני ואלמנות הצעירים של מדינת ישראל עם הילדים הקטנים, שמכיוון שהיה כאן עניין קטן עם ועדה אחת או יותר, ורציתם שיהיה רשום רק ועדה אחת, ואנחנו רוצים שיהיה רשום שרק הורה אחד, ובתוכם – מבחינת העברית, מבחינת החשבון, מבחינת הלוגיקה וקיבלנו חוות דעת משפטיות, וזה גם עומד במשפט. זה נכון שאם ילד הוא יתום מהורה אחד, בוודאי שכשהוא יתום משני הורים הוא נכנס בתוך החוק הזה, אנחנו קיבלנו על עצמנו שאתם מתעקשים להכניס את שניהם, את המילה "או שניהם" בתוך ההגדרה. אנחנו רוצים שבפרוטוקול יהיה רשום שאנחנו מאוד מצטערים, מאוד כואבים על ההגדרה הזאת, ואנחנו מקווים שבמהלך השנים מדינת ישראל תתעשת ותשנה את ההגדרה הזאת להגדרה הנכונה, שכוללת כמובן את שני הילדים. ביקשנו שם בדברים למטה – אני מקווה שזה משהו פשוט – ביקשנו להוריד משהו - - - לא שמעתי אם זה הורד או לא הורד.
הדס דייסין גליק
¶
אוקיי. בדבר ההסבר, שהם לא מפורסמים בכלל? אבל הם יכולים לרדת, מכיוון שהקטע הזה הולך אתנו כבר מההתחלה - - -
צח בן יהודה
¶
דברי ההסבר הם הסברים לסעיפים. בהיסטוריה של החוק הזה, תמיד דברי ההסבר שאתם הכנתם יופיעו בנוסח שמופיע בקריאה הטרומית. אבל במה שנקרא "החוברת הכחולה" זה - - - מופיעים דברי הסבר מסוג אחר לגמרי.
יהודה גליק
¶
ואי-אפשר לשנות את מה שהופיע שם בדברי ההסבר - - - יש שם משהו שאנחנו רוצים קצת להוריד אותו, אם אפשר.
הדס דייסין גליק
¶
אנחנו מאוד נשמח אם תוכלו ללכת לקראתנו בעניין הזה. ובכל השאר - - - אני שמחה מאוד על השינויים הקטנים שביקשנו ושהתקבלו. תודה רבה.
היו"ר יוסף טייב
¶
תודה רבה. משרדי הממשלה, מישהו נוסף רוצה להתייחס למשהו? חנן? אז אם כך, אני עובר להצבעה.
מירב כהן
¶
כן. תודה אדוני היושב-ראש. רק להזכיר שוועדת שרים וחקיקה ביקשה בעצם לפני הקריאה הראשונה, שהנוסח שיגובש כאן בהסכמה שלנו יועבר אליה. אז חשוב להזכיר את זה.
יהודה גליק
¶
מה שכן, צריך לדעת שוועדת שרים וחקיקה ביקשה רק לוודא שבאמת הייתה בהסכמה של משרדי הממשלה, ואני שמח שהנוסח המתקבל מוסכם על משרדי הממשלה.
היו"ר יוסף טייב
¶
כך סוכם וכך בוצע. אבל בסדר גמור, מירב. לפני שאני עובר להצבעה, אני רוצה להודות גם לשר התרבות, וכמובן לצוות לשכתו ולמירב במיוחד. למשפחת גליק – הדס ויהודה – שזיכו אותי, באמת אני חושב שנפלה הזכות בחלקי להגיש את הצעת החוק הזו. לשים על סדר היום הציבורי את הנושא של משפחות היתומים בישראל, ואני מקווה שמדובר רק באבן דרך, ומכאן אנחנו צריכים ללכת לרפורמה רחבה מאוד למתן מענה הולם וייצוג הולם של משפחות היתומים והיתומים עצמם והיתומות כמובן בישראל.
לשם כך אני עובר להצבעה להצעת חוק יום משפחות היתומים בישראל בקריאה ראשונה. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
אושרה.
היו"ר יוסף טייב
¶
אני קובע שהצעת החוק עברה פה-אחד ותועבר למליאת הכנסת להצבעה לקריאה ראשונה. ברשותכם אני נועל את הדיון.
הישיבה ננעלה בשעה 11:20.