ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 17/07/2023

חוק עבודת הנוער (תיקון מס' 21), התשפ"ג-2023

פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה

הכנסת העשרים-וחמש

הכנסת



2
הוועדה המיוחדת לזכויות הילד
17/07/2023


מושב ראשון


פרוטוקול מס' 27
מישיבת הוועדה המיוחדת לזכויות הילד
יום שני, כ"ח בתמוז התשפ"ג (17 ביולי 2023), שעה 12:00
סדר היום
סדר-היום: הצעת חוק עבודת הנוער (תיקון מס' 21), התשפ"ב–2022, של ח"כ רון כץ
נכחו
חברי הוועדה: אלי דלל – היו"ר
דבי ביטון
חברי הכנסת
רון כץ
מוזמנים
יאן לה גנק - מנהל אגף הסדרה ואכיפה, משרד העבודה

דליה שילי יריחובר - לשכה משפטית, זרוע העבודה, משרד העבודה

אורטל אהרוני - מנהלת תחום חוק עבודת הנוער, מינהל הסדרה ואכיפה, משרד העבודה

עילם שניר - עו"ד, משרד המשפטים

נטע הופמן חדד - רפרנטית קטינים במחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים

לירן שפיגל - ממונה ייעוץ משפטי הרשות הארצית למדידה והערכה בחינוך, משרד החינוך

יוסף פולסקי - לשכה משפטית, המוסד לביטוח לאומי

נעם וילדר - מנהלת תחום בריאות, המועצה הלאומית לשלום הילד

שרית אולשביץ - מחלקה משפטית, הנוער העובד והלומד

עמוס פפרמן - רכז המחלקה המשפטית, הסתדרות הנוער העובד והלומד

מיה אוברבאום - יועצת משפטית, איגוד מרכזי סיוע לנפגעות תקיפה מינית

ברכה אלגרבלי - אקטיביסטית פעילה חברתית

יסכה מוניקנדם גבעון - מרכז המידע והמחקר, כנסת ישראל
ייעוץ משפטי
צח בן יהודה
מאיה גונן – מתמחה
מנהלת הוועדה
תמי ברנע
רישום פרלמנטרי
ריקי קמחי

רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.

הצעת חוק עבודת הנוער (תיקון מס' 21), התשפ"ב–2022, של ח"כ רון כץ
היו"ר אלי דלל
צוהריים טובים, אני שמח לפתוח את הישיבה של הוועדה לזכויות הילד. הצעת החוק שאנחנו מדברים עליה היא הצעת חוק שהתקבלה בכנסת העשרים-וארבע צריך להיות מקף מחבר בקריאה ראשונה בכ"ב בסיוון תשפ"ב, 21 ביולי 2022. מספרה כ/888 והיא נדונה בוועדה המיוחדת לזכויות הילד, שהכינה אותה לקריאה שנייה ושלישית. את הצעת החוק יזמו חבר הכנסת רון כץ וקבוצת חברי כנסת. הצעת החוק נועדה לקבוע תנאים לעניין העסקתם של בני הנוער בני 17-15. בהמשך אני אפרט בנושא שהוא דומה, בתחום הדוגמנות, והפרסום והתיווך להעסקה. נועדה כאמור, לעודד את מעורבות הוריהם של בני הנוער במהלכי ההעסקה בתחומי המשחק, הופעות ופרסום. לשם מניעת הפגיעה בהם ולחיזוק ההגנה עליהם.

כיום חוק עבודת הנוער, התשי"ג–1953, והתקנות מכוחו כוללים הגבלות והסדרה מפורטת בעניין העסקת ילדים עד גיל 15 בהופעות ציבוריות אומנותיות, ובמיוחד בעולם הפרסום והדוגמנות. בין השאר, החוק מחייב קבלת אישור הורים, אישור רפואי, הסכמת המוסד החינוכי, היתר של משרד הכלכלה ונוכחות של ההורה או של קרוב משפחה אחר בזמן ההעסקה או התיווך. אלא שמתברר שהחוק והתקנות לא כוללים הגבלות ותנאים לעניין העסקתם של קטינים בני 17-15 בתחומים אלה. על אף שהניסיון מלמד שגם בגילאים אלה מתרחשים, לצערנו, מקרים של ניצול ופגיעה הצעת החוק מבקשת לקבוע תנאים מסוימים שיגבירו את מעורבות ההורים גם ביחס להעסקה או לתיווך בגילאים האלה.

ראשית, הצעת החוק אוסרת על תיווך או העסקה של בני נוער מגיל 17-15 בהופעות פרסום, דוגמנות וריאיונות במה, מבלי שהתקבלה הסכמת האפוטרופוס שלהם. על ההסכמה להינתן בטופס מובנה עם מספר פריטים המפורטים בהצעת החוק. הטופס יהיה זמין ונגיש באופן מקוון באתר האינטרנט של משרד הכלכלה והתעשייה. כדי להקל על כל הגורמים המעורבים, הצעת החוק קובעת שבמקרים של המשך ההעסקה, או המשך התיווך ההסכמה יכולה להינתן גם במסרון, בדואר אלקטרוני או באמצעי דיגיטלי אחר. על המתווך או המעסיק לשמור ולתעד את ההסכמה האמורה למשך חמש שנים בתום תקופת ההעסקה.

כמו כן, מוצע לקבוע שתיווך או העסקה בהופעת פרסום, ובכלל זאת קיום ריאיון ומבחני במה לקבלה להעסקה ללא הסכמת האפוטרופוס, הם עבירה שעונשה קנס. ואם נעברה בידי תאגיד – כפל קנס. כמו כן, מוצע שניתן יהיה להגיש לבית הדין האזורי לעבודה בקשה למתן צו לשם מניעת הפרה צפויה במקרים מתאימים. היות שהצעת החוק מבקשת לחזק את ההגנה על בני הנוער, שלא פעם נפגעים ומנוצלים בתחום הדוגמנות, ההופעות והפרסום אני מבקש מחברי הכנסת לאשר החלת דין רציפות על הצעת החוק.
תמי ברנע
על זה כבר עברנו.
היו"ר אלי דלל
עברה, נכון. אנחנו דנו בזה בפעם הקודמת. תודה רבה לחברי הכנסת שהגיעו, חברת הכנסת דבי ביטון וחבר הכנסת רון כץ. לא רציתי לעכב את ההצעה הזאת. בשיחות שהיו לי עם היועצים המשפטיים, אמרתי שאני לא רוצה לעמוד על קוצו של יו"ד, ואם יש טעות סופר נתקן אותה. אני רוצה להעביר אותה כי אני חושב שהיא חשובה מאוד.
דבי ביטון (יש עתיד)
עוד מעט קיץ.
היו"ר אלי דלל
אני אכנס לנושא הזה, גם שם אני חושב שאנחנו צריכים לעשות תיקונים. אבל לא רציתי להביא את זה יחד עם ההצעה הזאת, כדי לא לעכב את ההצעה. אני חושב שההצעה הזאת חשובה והיא התעכבה מספיק זמן, ולכן אנחנו נריץ אותה. ותודה רבה לכם, שהעליתם את זה. אני לא צנוע, אז גם תודה רבה לי על שאני לא מעכב אותה. אנחנו מדברים פה על טובת הילד. אנחנו נמצאים בתחילת החופש הגדול, וההצעה הזאת מדברת על נושא הפרסום, על עבודת דוגמנות, צילום וכולי, אבל היא לא מדברת על כל מה שקשור בעבודת קטינים בחופשת הקיץ. גם שם אנחנו נצטרך לעשות הסדרה. כשאני מדבר על הסדרה, זה אומר שאני מסתכל היום על מצב השוק, ומצב השוק היום הוא בכי רע ופרוץ. כשאני נמצא במסעדה או בשווקים או במקומות אחרים, לא תמיד שומרים על זכויות הילד. ילדים לא בני 14 – והחוק אומר בני 14 ומעלה – אלא בני 12 ו-13 ואף קטנים יותר, עובדים בעבודות מאוד קשות. ולצערי, אנחנו לא מצליחים להגיע ולאכוף את הדברים האלה, שלא נדבר על זה שאין שם תלוש. נותנים עבודה בשכר כמו בשוק השחור, ולא תמיד השכר תואם את העבודה.

ולכן, אני דווקא חושב שאנחנו צריכים להסדיר את זה. . אני חושב שאפשר לשבת ולדבר על זה ולראות מה נכון יותר, כי המצב היום לא טוב – פשוט לא טוב. אני תמיד בעד הסדרה, ואם נצטרך להקטין לגיל 13 וזה יהיה מוסדר, זה עדיף מאשר המצב היום שהוא גיל 14 ואינו מוסדר. אני תמיד מסתכל על זה מכיוון אחר – כשהייתי בעיריית נתניה, תמיד היה לי ויכוח עם החברה להגנת הטבע. יש שמורות אבל אסור לעשות שביל, אסור לעשות חבלול, אסור לעשות הסדרה בשמורה. ואני שואל, כל אחד יכול ללכת היכן שהוא רוצה בשמורה? אפשר לעשות הרס בשמורה? לא. אם אנחנו נעשה חבלול ושביל, שרוחבו 2 מטר, נניח, ונאמר שרק פה אפשר לעבור, ואת כל השאר נשאיר ללא נגיעה, לפחות עשינו הסדרה במשהו וזה נראה אחרת. כך מקטינים את הבעיה ולא הורסים, חס וחלילה, שמורה כזאת או אחרת.

אותו דבר גם בנושא שבילי אופניים. אני פריק של שביל אופניים, ואומרים לי: אתה לא יכול בשום פנים ואופן לרכוב. אבל כשמסתכלים מה קורה בשטח, מאות רוכבי אופניים רוכבים גם לא בשבילים, כי אין שבילים, והורסים את כל השטח. ולכן, כשיש הסדרה מסודרת בהסכמה, היא נכונה יותר. נכון שזה לא הנושא, אבל אני אעלה אותו באחת הישיבות ונראה מה ניתן לעשות כדי לשמור על זכויות הילדים גם מתחת לגיל 14, שכיום הוא מאוד פרוץ. אנחנו חושבים שאין עבודה ושאין ילדים שמועסקים, אבל זה לא נכון. יש אלפי ילדים שמועסקים מתחת לגיל 14, ולא בצורה חוקית. אני רוצה לשמור גם על הילד, שלא יעבור על החוק וגם על אותם מעסיקים שיעסיקו על פי י החוק, ואולי אנחנו נוכל לחוקק בצורה הרבה יותר נאותה. דבי, בבקשה. היא גם אישה וגם יותר צעירה ממך.
דבי ביטון (יש עתיד)
תודה. תודה לחבר הכנסת רון כץ על הצעה מאוד חשובה. כבוד היושב-ראש, אתה יודע כמה אנחנו מתעסקים עם קטינים. אנחנו עסקנו בנושא העסקת נוער – מה קורה כאן ואיך הם לא יודעים מה הזכויות שלהם וכולי. בהתחשב בעידן הזה, אדוני, כשאנחנו לקראת הקיץ, וזה דור של טיקטוק, פייסבוק והם מגלים יותר ויותר שחקנים בנושא הפרסום, זה נעשה הרבה יותר חשוף. קיימת בהחלט סכנה ואני חושבת שהצעת החוק הזאת מצוינת ואם היא כבר קיימת, ניתן בהחלט לקדם אותה. בנוסף, אין ספק שצריך להסדיר את העסקת בני הנוער. צריך לזכור שיש גם בני נוער שמסייעים היום, לצערי, בפרנסת המשפחה ולדמי כיס לעצמם, כי ההורים פחות יכולים לעזור. בני הנוער שלנו, בני ה-13, מרביתם כבר התבגרו מעבר ל-13 שאנחנו הכרנו, ולכן בהחלט יש צורך. עם זאת, צריך שההורים יהיו מעורבים ויהיה איזשהו פיקוח על מנת שנוכל לשמור עליהם.
יור >> היו"ר אלי דלל
תודה רבה. חבר הכנסת רון כץ.
רון כץ (יש עתיד)
תודה רבה, אדוני. קודם כול, תודה רבה לך שגם דחפת את החוק החשוב הזה וגם עזרת להביא אותו לקריאה שנייה ושלישית, זה לא מובן מאליו. החוק הזה הוא חוק טוב, הוא חוק חשוב, הוא חוק שלצערי לא עבר בכנסת הקודמת והיה צריך לעבור, כי הוא באמת מגן על מי שצריך את ההגנה הזאת בתקופה הכי קריטית. כשהם מגיעים לסוכנויות האלה, כשהם מגיעים לנקודות האלה בחיים, הם בתקופה של סנוור מוחלט. מבטיחים להם הבטחות מפה ועד לשמיים, והרבה מאוד מהדברים האלה, לצערי, לא קורים. או שעובדים עליהם בכוונה או שטועים והם משלמים את המחיר. בסופו של דבר, נכון להיום, אין לנו באמת הגנה אמיתית לאותה אוכלוסייה. הייתי רוצה שהחוק הזה יהיה רחב יותר ויכלול יותר דברים. גם את זה אנחנו נעשה. אין גם בסוף משפט.
היו"ר אלי דלל
גם אני רציתי, אבל לא רציתי לפגוע בלוח הזמנים.
רון כץ (יש עתיד)
הייתי בסאגה הזאת גם בפעם הקודמת, אנחנו נעשה גם את זה. אני חושב שמשרדי הממשלה, למרות הקשיים, צריכים לקחת על עצמם את החוק הזה ואת הפרויקט הזה של הנוער, ולעשות אותו בצורה יותר מעמיקה ויותר רצינית. לצערי, בסופו של דבר, כשמסתכלים על התקנים מול מה שהם צריכים לעשות, אין קורלציה אמיתית. לא יכול להיות שמספר כל כך קטן כשמדובר באנשים זה לא כמות אלא מספר של מפקחים אמור לפקח על כל עבודת הנוער בישראל. אני חושב שהם צריכים לקבל יותר תקציבים ויותר משאבים, ובכלל צריך להקדיש לתחום הזה הרבה יותר מחשבה. בסופו של דבר, השנים הקריטיות האלה, כשאנחנו לא שם בשביל הנוער שצריך את זה, ישפיעו עליו למשך כל החיים. נער כזה או נערה כאלה, שחלילה ינצלו אותם, אני לא יודע אם נוכל להחזיר את הגלגל אחורה. לכן, החוק הזה הוא קריטי לזמן הזה, ואני שמח מאוד שאנחנו מעבירים אותו לפני החופש הגדול. הייתי רוצה לבקש מאדוני לקצר את תקופת התחולה, כי לדעתי אנחנו צריכים שהיא תהיה קצרה יותר. אין כאן היערכות מיוחדת, וזה לא משהו שאנחנו יכולים שלא להסכים עליו.
היו"ר אלי דלל
יש מישהו ממשרדי הממשלה שמתנגד לנושא הזה, או שיש לו משהו להגיד?
דליה שילי יריחובר
אני מהלשכה המשפטית במשרד העבודה. לעניין התחולה, אנחנו צריכים לבדוק כי אנחנו צריכים לבנות טופס מקוון.
רון כץ (יש עתיד)
זה בסך הכול לבנות טופס ולפרסם אותו.
היו"ר אלי דלל
תבדקו.
דליה שילי יריחובר
גורמי המקצוע פה.
רון כץ (יש עתיד)
אני יכול לומר לכם, במאמר מוסגר, שאנחנו מעבירים עכשיו חוק מאוד מאוד דרמטי לגבי מי שהורשע בעבירת התעללות כלפי חסרי ישע. זאת אותה תקופה. שם בונים מערכת שלמה, המשטרה מגייסת תקנים וזה משהו מאוד מסיבי. זה באותם זמנים, וזה לא יכול להיות. . כאן בסך הכול צריך טופס שיהיה באתר האינטרנט.
היו"ר אלי דלל
אני פונה למשרד העבודה והרווחה גם לי היו כמה הסתייגויות, אני חייב לומר, אבל ביקשתי מהיועצים המשפטיים לקבל את החוק הזה כמו שהוא ולהעביר אותו. אם הייתי צריך להתחיל בהסתייגויות שלי כמעט מההתחלה, התהליך היה לוקח אולי שנה. אני לא רוצה לעשות את זה. יש דברים שבאמת היה אפשר לעשות, אבל אני לא רוצה לגעת בזה. אם אנחנו רוצים לעשות חוק חדש, אפשר לעשות או הצעת חוק אחרת או שינוי, אבל נעשה את זה בצורה אחרת לגמרי. את החוק הזה אני רוצה להעביר וכמה שיותר מהר, ואני מבקש שתעזרו לי, בבקשה.
עילם שניר
אני מייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים. התחולה היא שלושה חודשים ולא מדובר רק בטופס מקוון. גם מעסיקים צריכים להתקשר עם חברות שיאפשרו להם לשמור את המידע ולהיערך אליו. שלושה חודשים זה דבר די מינימלי.
רון כץ (יש עתיד)
שלושה חודשים לא נותנים לנו את המענה של החופש, שכל הילדים יוצאים אליו. זאת הבעיה שלנו. אפשר לקצר את זה, לא יקרה כלום אם נקצר את זה.
עילם שניר
זאת שאלה שצריך להפנות גם למעסיקים, כדי שיוכלו להיערך לכך.
היו"ר אלי דלל
את האמת, אני לא חושב שאני רוצה לשאול אותם.
רון כץ (יש עתיד)
גם אני לא.
דליה שילי יריחובר
צריך לזכור שזאת לא עבודה שהיא ספציפית לחופש הגדול. ההפקות האלה לאורך כל השנה.
היו"ר אלי דלל
לא משנה. סליחה רגע, יש לי בקשה, על כל דבר אפשר להגיד לא. תגידו לי דבר פשוט, מה צריך לעשות כדי שזה ייכנס כמה שיותר מהר?
עילם שניר
ההערה לא הייתה שזה לא אפשרי. זה צריך להיות ישים, והישימות היא לא רק הטופס. חידדתי שהיא גם ההיערכות של המעסיקים לטפסים, להכין אותם, ולהכין את המערכות הדיגיטליות בשביל זה.
היו"ר אלי דלל
תכניס את החוק, ובחוק תרשום שיש להם איזשהו - - -
רון כץ (יש עתיד)
אני מציע 45 יום, ואני חושב שזה נותן זמן לכולם להתארגן. זה שיקול דעת שלנו.
היו"ר אלי דלל
אני רוצה שתבינו, בשינוי תקן כשישנן אוניות – אני יכול להבין וגם להתחשב. אבל אנחנו לא מדברים פה על מצב שבו אנחנו עושים איזשהו שינוי תקן – יש סחורה שמגיעה לארץ ואני עוצר אותה כי השתנה התקן באופן מיידי. אנחנו מדברים על דברים שהם יחסית פשוטים, ואם הדברים האלה מתפרסמים, המעסיקים יודעים לפנינו. הם מכירים את הדברים ויודעים מה קורה, יש להם את כל הלוביסטים שבעולם. אין לי בעיה ואני לא אומר לא לפרסם ואני לא אומר לא ליידע. אני רוצה שהתחולה שלו תהיה מיידית כמעט או כמה שיותר מהר. אם אני ויתרתי על דברים חשובים שחשובים לי ואמרתי שאני לא רוצה לגעת בהם כרגע, כדי לא לעכב את החוק, אני חושב שגם - - -
רון כץ (יש עתיד)
גם אני, אדוני. גם לי היו דברים שהייתי רוצה להעמיק בהם, אבל אני רוצה שהוא ייכנס.
היו"ר אלי דלל
ישבתי פה שעה ארוכה עם היועצים המשפטיים.
עילם שניר
לא דיברתי על התנגדות. אמרתי שתיקחו בחשבון שהחוק הזה דורש בכל זאת איזשהו זמן מינימלי.
רון כץ (יש עתיד)
45 יום מספיקים?
דליה שילי יריחובר
אני בודקת את זה עם גורמי המקצוע, אבל לדעתי לא.
דבי ביטון (יש עתיד)
מה הבעיה לשים תצהיר בשלב ראשון, עד שהטופס יהיה מוכן?
דליה שילי יריחובר
בסוף החופש הגדול מסתיים בעוד פחות מ-45 יום.
היו"ר אלי דלל
לא משנה.
דבי ביטון (יש עתיד)
לא משנה, אנחנו רוצים כבר.
רון כץ (יש עתיד)
אנחנו רוצים שהחוק הזה ייכנס לפועל.
דליה שילי יריחובר
אני מבינה את הצורך שזה ייכנס בעוד כמה ימים.
היו"ר אלי דלל
בואו נעזוב את החופש הגדול. אני לא רוצה להגיד שאנחנו דורשים, אנחנו מבקשים. אנחנו יכולים לרשום את זה, וזהו, ואתם תעשו עם זה מה שאתם רוצים.
דליה שילי יריחובר
אני צריכה לבדוק האם הדבר הזה ישים מבחינת מי שבונה את הטופס הזה.
היו"ר אלי דלל
ישים. למה לא ישים? 45 יום? באמת, חבר'ה.
דבי ביטון (יש עתיד)
אדוני, אולי עד שהם יסיימו את הטופס, שזה באמת לא ביג דיל, כל אחד יכול לכתוב תצהיר. שההורים יגישו תצהיר שהם יודעים ומסכימים.
היו"ר אלי דלל
מה זה 45 יום? זה המון. ב-45 ימים אפשר להפוך עולם.
דבי ביטון (יש עתיד)
באמת, זה רק טופס.
רון כץ (יש עתיד)
בשביל טופס.
היו"ר אלי דלל
בשביל טופס. נו, באמת. לא צריך לעשות צחוק מהוועדה. אני מאוד מבקש להכין את זה תוך 45 יום, נקודה. אנחנו מבקשים ואתם אומרים שצריך להכין טופס. אתם רוצים עזרה? אני מוכן לשבת איתכם ולהכין את הטופס. אל תעשו סרט מכל דבר.

טוב, 45 יום. אתם תדאגו לזה, בסדר? יש עוד שאלות? עוד מישהו רוצה להעיר הערות? בבקשה, היועץ המשפטי.
צח בן יהודה
שלום, צריך להסביר, הצעת החוק הזאת, כפי שהיושב-ראש פתח בדבריו, עברה דין רציפות לפי חוק הרציפות. הנוסח המחייב הוא למעשה הנוסח שעבר בקריאה ראשונה. היות והוועדה הזאת הכינה בכנסת הקודמת תיקונים ונוסח שהועלה לקריאה שנייה ושלישית, הוועדה יכולה לקבל את התיקונים שהוצעו בעבר, להוסיף עליהם ולשנות עליהם. זה לא שהדיון היום הוא אישור אוטומטי של מה שהונח לשנייה ושלישית, אלא שאנחנו מכינים את הצעת החוק לקריאה שנייה ושלישית.
רון כץ (יש עתיד)
רגע, מה הכוונה מכינים את הצעת החוק? אנחנו לא מצביעים עליה עכשיו בשנייה ושלישית?
היו"ר אלי דלל
למה לא להצביע היום?
רון כץ (יש עתיד)
למה לא להצביע?
צח בן יהודה
לא אמרתי שאי-אפשר להצביע. צריך לעבור עליה.
היו"ר אלי דלל
התיקונים שאתה רוצה לעשות הם תיקוני סופר. כנראה שיש דברים שהם טעות סופר, אפשר לעשות אותם היום?
רון כץ (יש עתיד)
אפשר להציע ואז לתקן אותם. אין בעיה.
צח בן יהודה
אין מניעה, אבל צריך עדיין להקריא את הנוסח.
היו"ר אלי דלל
אין בעיה. תקריא, תקריא.
נטע הופמן-חדד
אני מייעוץ וחקיקה, ואני אשמח להעיר הערה. אנחנו חושבים שנכון להרחיב לגיל 18-15.
רון כץ (יש עתיד)
גם אני חושב, אם זה מקובל עליכם, מצוין.
דליה שילי יריחובר
אין לנו התנגדות לזה.
היו"ר אלי דלל
אם זה לא פוגע בלוח הזמנים, אין שום בעיה.
נטע הופמן-חדד
במקום 17.
רון כץ (יש עתיד)
מצוין, תודה.
היו"ר אלי דלל
אמרתי לך, זה תיקון טעות סופר.
צח בן יהודה
אנחנו נצטרך להקריא את הנוסח.
רון כץ (יש עתיד)
אפשר לעשות את זה עכשיו.
צח בן יהודה
נכון, אפשר לעשות את זה עכשיו, אבל יש פה דיון.
היו"ר אלי דלל
דרך אגב, אם אתה אומר גיל כולל 17, זה כבר 18.
רון כץ (יש עתיד)
אדוני היושב-ראש, מבחינתך אפשר לעשות הקראה עכשיו ולהצביע?
היו"ר אלי דלל
בוודאי.
רון כץ (יש עתיד)
מעולה.
צח בן יהודה
בסדר, צריך להתאים את זה.
היו"ר אלי דלל
תחשוב רגע, אם אתה אומר גיל 17, כולל 17. אז אתה בעצם מגיע כבר ל-18.
רון כץ (יש עתיד)
צח, בואו נעשה הקראה.
היו"ר אלי דלל
ברשותכם, אנחנו נשמע את ההקראה. נצביע על החוק, ואם יצטרכו לעשות שינויים נביא את זה עם הקריאה לשינויים.
נעם וילדר
אפשר להגיד כמה מילים?
היו"ר אלי דלל
ברצון, מה זאת אומרת? במיוחד את.
נעם וילדר
תודה, אני עורכת דין מהמועצה לשלום הילד. אנחנו מברכים על הצעת החוק,.ו אני רוצה להגיד כמה דברים עקרוניים. אני לא יכולה להתעלם ממה שנאמר בפתיחת הדיון, ואני רוצה שעמדתנו תישמע בעניין הזה. אנחנו חושבים שילדים לא צריכים, בחברה מתוקנת לעזור בכלכלת המשפחה. עבודה של בני נוער צריכה להיות מטעמים של הגשמה עצמית ושל אחריות.
דבי ביטון (יש עתיד)
זה בתיאוריה, יש הבדל במציאות.
נעם וילדר
אבל במדינה מתוקנת אנחנו צריכים לדאוג לכך שההורים - - -
דבי ביטון (יש עתיד)
- - -
היו"ר אלי דלל
נועם, אני מסכים עם כל מילה אבל אני חייב להעיר בסוגריים., מה לעשות, אנחנו חיים במדינה – לא יושבים כאן חברי כנסת ערבים, וחבל שהם לא יושבים פה. גם שם אנחנו רואים ובעיירות פיתוח ולא משנה איפה, שיש קושי גדול מאוד. אפילו אם הילד עושה את העבודה הזאת בשביל דמי כיס, אני מפרגן לו. בתנאים אוטופיים, הייתי עושה שילדים לא יעבדו עד גיל 18, אבל מה לעשות ואם הילדים כבר עובדים בגילאים כאלה, התפקיד שלנו, שלי ושל חברי הכנסת, הוא לעשות הסדרה.
נעם וילדר
בסדר גמור, אני רק רוצה להגיד שכמובן יש ערך וטעם לכך שילדים יעבדו. בגלל זה החוק מאפשר את זה ואנחנו כמובן תומכים בזה. מדינת ישראל אשררה את האמנה לזכויות הילד שמעגנת את זכויות הילדים למשחק, לפנאי ולחינוך, והדברים האלה הרבה פעמים מתנגשים עם מצבים שילדים נאלצים לעבוד לטובת פרנסת המשפחה. ולכן, המחשבה על הורדת גיל העבודה, בעינינו, היא חזרה אחורה. , אנחנו רוצים להסתכל על הילד כבעל זכויות שאנחנו לא רוצים לוותר עליהן. אני אומרת את זה רק כהערה וכאנקדוטה.
היו"ר אלי דלל
מצוין, טוב שפתחת את הוויכוח. בתחילת דבריי אמרתי שאני רוצה לעשות סיעור מוחות בנושא הזה, אבל התפיסה שלי היא שאם יש משהו – בואו נסדיר אותו. זה בסדר.
נעם וילדר
להסדיר וכמובן לפקח, וזה מה שרציתי להגיד.
היו"ר אלי דלל
הלוואי ויכולתי היום לפקח ולהגיש תלונה, אבל זה לא יעזור.
נעם וילדר
הצעת החוק היא באמת חשובה, אבל לצידה יש צעדים אופרטיביים שאפשר לעשות. צעדים מעשיים, שהם לא חקיקתיים כמו מינוי ממונות מוגנות במקומות עבודה, כמו שאנחנו רואים במשרד הספורט. לעשות את הדבר הזה גם במקומות עבודה. ילדים צריכים להכיר את האחראית למניעת הטרדה מינית, לא לדעת שיש דבר כזה. ילדים לא יפנו לממונה על הטרדה מינית, אם הם לא מכירים אותה והיא לא מדברת איתם או ניגשת אליהם.
דבי ביטון (יש עתיד)
צריך להסתכל על גיל 13 של היום לא כמו על גיל 13 של פעם.
נעם וילדר
אילו צעדים מעשיים שצריכים לקרות לצד צעדים חקיקתיים. בין היתר, עניין האכיפה. בחודש שעבר הינו בדיון על העבודה בחודשי הקיץ, ודיברו על חוסר ב-21 מפקחים. זה משהו שצריך לדאוג לו. החוק הזה חשוב, אבל אם לא תהיה אכיפה משמעותית, אנחנו לא נגיע לשם.
היו"ר אלי דלל
אנחנו נעלה גם את זה. תודה, נעם. חשוב מאוד, אני תמיד אוהב לשמוע אותך. לא תמיד אני מסכים. צח, בבקשה.
צח בן יהודה
חשוב להבהיר, אין בעיה לעשות הצבעה היום, אבל צריך לקיים דיון מהותי על הסעיפים ועל התיקונים שהיו.
רון כץ (יש עתיד)
קיימנו דיון מהותי, אם אתה רוצה נקיים עכשיו דיון.
היו"ר אלי דלל
אני רוצה לסיים הכול.
רון כץ (יש עתיד)
אנחנו רוצים לעלות אותו מחר למליאה.
היו"ר אלי דלל
רון, אני רוצה לסיים הכול היום.
צח בן יהודה
יש הליך בדיקה תקין. אנחנו צריכים לעבור על הסעיפים ולקיים על זה דיון פנימי. הנוסח המחייב היה מה שעבר בקריאה הראשונה.
רון כץ (יש עתיד)
צח, אנחנו איתך, בוא נעשה את זה עכשיו. אנחנו רוצים להעלות את זה מחר למליאה.
צח בן יהודה
הצעת החוק, כפי שעברה בקריאה ראשונה וכפי שהיושב-ראש הסביר, יש בה מספר הסדרים שנועדו להגדיל את מעורבות ההורים בהשתתפות ילדיהם בהופעות פרסום – הופעה לצורך צילומים, הופעה או צילומים לצרכי פרסום לרבות דוגמנות, ומתן איזושהי הסכמה אקטיבית באמצעות טופס לגבי זה שההורה או האפוטרופוס יודע על השתתפותו של הנער בן 17-15 בהופעת פרסום. זה היה בנוסח שעבר בקריאה הראשונה. ההבדלים שדובר עליהם בכנסת הקודמת, ושהוכנו לקריאה שנייה ושלישית, היו להכניס גם את נושא התיווך להעסקה ולא רק העסקה בפועל, וגם לאפשר להורים בתנאים מסוימים לתת הסכמה בהודעה או במסרון או באמצעי דיגיטלי אחר. בעיקר במקרים שמדובר על המשך העסקה או תיווך אצל אותו מעסיק או מתווך, בתוך תקופת זמן מאוד מצומצמת. אלה עיקרי הדברים.
היו"ר אלי דלל
יש לכם הסתייגויות?
דבי ביטון (יש עתיד)
לא.
רון כץ (יש עתיד)
לא.
היו"ר אלי דלל
אז בואו נמשיך.
צח בן יהודה
חוק עבודת הנוער (תיקון מס' 21), התשפ"ב–2022. הוספת סעיף 4א. למי שרואה, אנחנו הכנו נוסח משולב שיש בו גם את הנוסח שהיה בקריאה ראשונה, וגם את התיקונים שהוכנו לקריאה השנייה והשלישית.
הוספת סעיף 4א
1.
בחוק עבודת הנוער, התשי"ג–1953 (להלן – החוק העיקרי), אחרי סעיף 4 יבוא:



"השתתפות
בהופעת פרסום
בגיל 15 עד 17
4א.
(א) בסעיף זה –
נטע הופמן-חדד
תשנה, זה צריך להיות עד גיל 18.
צח בן יהודה
"הופעה" – כהגדרתה בסעיף 4;


בחוק כפי שזה קיים כבר היום, הגדרה של הופעה שמופיעה בחוק היום בסעיף 4 זה לרבות הופעה מוקלטת ולרבות חזרות לימוד או אימון לצורך הופעה.
ההגדרה הבאה היא
תיווך להעסקה, שזאת תוספת שהייתה לקריאה השנייה והשלישית.






"הופעת פרסום" – הופעה או צילומים לצורכי פרסום, לרבות דוגמנות;







"הורה" – לרבות אפוטרופוס שמונה על פי דין;


אנחנו חושבים שצריך להוסיף פה את המילה "פרסום".






"תיווך להעסקה" – לרבות כל הפעולות הננקטות לשם תיווך להעסקת נער בהופעה.










ובכלל זה צילום הנער והצגתו.


יש הערות? ההוספה של המילה "פרסום", מקובלת, חברי הכנסת?
היו"ר אלי דלל
כן. אם הם לא אומרים כלום – תמשיך. רון מסתכל על כל פסיק.
רון כץ (יש עתיד)
מקובל, מקובל.
צח בן יהודה
עכשיו אנחנו נתקן את זה ל-18 שנים.






(ב)
(1) בלי לגרוע מהוראות סעיפים 2 ו־4, לא יתווך אדם להעסקה ולא יעסיק נער שמלאו לו 15 שנים וטרם מלאו לו 17 שנים










בהופעת פרסום, ובכלל זה בקיום ראיון ומבחני במה לקבלה להעסקה, אלא לאחר קבלת הסכמת הורהו לתיווך להעסקה או להעסקה של הנער, לפי העניין.


אנחנו רוצים להציע להוסיף גם קבלת הסכמה של הנער עצמו. ואנחנו נוסיף חתימה בתוספת לטופס.
היו"ר אלי דלל
זה חשוב, כי נניח שההורה רוצה והנער לא רוצה. לשמוע את עמדתו והנה אנחנו נותנים את הזכויות של הילד.
רון כץ (יש עתיד)
תיקון חשוב.
צח בן יהודה
בדיונים הקודמים עלתה השאלה למה לצמצם את זה רק להופעת פרסום ולא גם להופעה ציבורית. זה נושא שנדון פה. אם אתם רוצים לפתוח את זה.
היו"ר אלי דלל
לא צריך לפתוח. תרשום גם הופעה ציבורית.
רון כץ (יש עתיד)
לא פותחים אלא אם אתם רוצים להרחיב.
צח בן יהודה
משאירים את זה רק הופעת פרסום. בסדר גמור.









(2) הסכמת ההורה כאמור בפסקה (1) תינתן בהתאם לטופס שבתוספת השנייה, ובצירוף צילום תעודה מזהה של ההורה; הטופס יהיה זמין כטופס מקוון באתר האינטרנט של;



כאן צריך לתקן משרד העבודה, וגם שר העבודה.
הערות?







רשאי לשנות, בצו, את התוספת השנייה.
היו"ר אלי דלל
לכל מי שיש הערות תוך כדי הקריאה שיגיד. אני מקל עלייך.
צח בן יהודה
כל סעיף קטן (ג) זאת תוספת שהוספה בקריאה השנייה והשלישית, היא לא הייתה בהצעת החוק בקריאה הראשונה. זה הסעיף שעוסק באיזושהי אפשרות כשמדובר בהעסקה מתמשכת או בתיווך מתמשך, כדי להקל על ההורים ולא לתת את ההסכמה שלהם עוד פעם בכל הטפסים.
היו"ר אלי דלל
אלא רק באישור מסרון, וואטסאפ או מייל.
צח בן יהודה
(ג)
(1) על אף האמור בסעיף קטן (ב), הסכמת הורה לתיווך להעסקה או להעסקה כאמור באותו סעיף קטן יכול שתינתן באמצעות הודעה במסרון או באמצעי דיגיטלי אחר המאפשר שמירת ההודעה על ידי המעסיק, אם התקיימו כל אלה:









(א) ההסכמה היא להמשך תיווך להעסקה או להעסקה אצל אותו מתווך או מעסיק, לפי העניין;









(ב) הסכמת ההורה ניתנה לגבי התיווך להעסקה או ההעסקה הקודמים בטופס לפי סעיף 4א(ב) או שניתן לגבי ההעסקה היתר לפי סעיף 4(ב), ולא חלפה שנה ממועד מתן ההסכמה או ההיתר כאמור.








(2) הודעה לפי סעיף קטן זה תכלול את פרטי המתווך או המעסיק, לפי העניין, פרטי הופעת הפרסום, שם הנער, שם ההורה, פרטי הקשר של ההורה והסכמתו להמשך התיווך להעסקה או ההעסקה.
עילם שניר
אם אפשר להוסיף גם פה את הסכמת הנער.
צח בן יהודה
אבל אם נשלחת הודעה מהמכשיר הסלולרי של ההורה. איך הנער?
רון כץ (יש עתיד)
נשלח גם לנער.
נטע הופמן-חדד
הנער שולח הודעה.
ועילם שניר
שההורה ידע שהנער נתן הסכמה.
רון כץ (יש עתיד)
יכול לשלוח גם לו, לציין שזה פחות טוב שהנער גם ישלח.
צח בן יהודה
דליה, צריך להוסיף פה גם את פרטי ההיתר.
דליה שילי יריחובר
לעניין פרטי ההיתר, אני לא חושבת שההורה ידע את הפרטים של ההיתר. אבל צריך שיהיה תעודת זהות של הנער, כדי שנוכל לשלוף את זה. אפשר להסתפק בתעודת הזהות שלו, לדעתי היא לא מופיעה כרגע בטופס, או שפספסתי את זה.
צח בן יהודה
אוקיי, יש צורך להוסיף פה?
דליה שילי יריחובר
יש את ההורה אבל אין מס' זהות של הילד.
צח בן יהודה
השאלה האם צריך להוסיף: "לפי העניין, פרטי הופעת הפרסום, שם הנער ותעודת הזהות שלו"?







(ד) מעסיק של נער בהופעת פרסום ישמור את הסכמת ההורה שניתנה לפי סעיף קטן (ב) או (ג) חמש שנים מתום תקופת העסקת הנער אצלו.


אנחנו רוצים לשאול לגבי החמש שנים, האם לא כדאי להתאים את זה לפי חוק ההתיישנות, שבע שנים?
רון כץ (יש עתיד)
כן, זה בסדר מבחינתכם שבע? שבע.
צח בן יהודה
(ה) אין בהוראות סעיף זה כדי למנוע מהורה או מבן משפחה בגיר אחר של הנער להיות נוכח בזמן תיווך להעסקה או העסקה של הנער בהופעת פרסום, ובכלל זה בזמן קיום ראיון ומבחני במה לקבלה להעסקה.







(ו) הוראות סעיף זה יחולו בשינויים המחויבים על כל הפעולות הננקטות לשם תיווך או העסקה בהופעת פרסום, לרבות בשלבים המוקדמים להעסקה וכן בעת עריכת חזרות ומבחני במה."


תיקון סעיף 29א
2.
בסעיף 29א(א)(3) לחוק העיקרי, בסופו יבוא "33ד1".

הוספת סעיף 33ד1
3.
אחרי סעיף 33ד לחוק העיקרי יבוא:



"איסור תיווך להעסקה והעסקה בהופעת פרסום
33ד1.
המתווך להעסקה או המעסיק נער שמלאו לו 15 שנים וטרם מלאו לו 18 שנים בהופעת פרסום, ובכלל זה בקיום ראיון ומבחני במה לקבלה להעסקה, ללא הסכמת הורהו בניגוד להוראת סעיף 4א, דינו – קנס כאמור בסעיף 61(א)(2) לחוק העונשין."
היו"ר אלי דלל
מה הסכום שם? נראה לי שהוא נמוך מידיי.
רון כץ (יש עתיד)
מה הסכום?
היו"ר אלי דלל
הסכום היה 20,000-19,000 שקל ואם זה תאגיד זה כפל. תבדקו את זה.
רון כץ (יש עתיד)
אפשר לקבוע סכום גבוה יותר, אם אין התנגדות של המשרדים.
היו"ר אלי דלל
זה מה שהייתי רוצה.
רון כץ (יש עתיד)
משרדי הממשלה, יש לכם התנגדות להעלות את גובה הקנס במידת ההפרה?
צח בן יהודה
בקנס אנחנו מפנים לחוק העונשין. אתם רוצים לקבוע בסעיף קנס?
רון כץ (יש עתיד)
אין התנגדות וזה לא מסבך את המערכת.
היו"ר אלי דלל
בואו נרשום 50,000 ואם זה תאגיד 100,000 שקלים.
עילם שניר
זה דורש התייעצות עם אנשי הפלילים, אני לא יודע מה המדיניות בחוקים אחרים בהקשרים האלה, זה ידרוש תקינה.
רון כץ (יש עתיד)
אפשר לבדוק את זה תוך כדי ההקראה? תנסה אם אפשר.
היו"ר אלי דלל
בואו נעשה ככה, אם זה מייצר בעיה ומעכב את החוק אז לא נעכב אותו. אם זה בסדר וזה לא מעכב שום דבר, הייתי רוצה שיהיה 50,000 והכפל הוא 100,000. ואם זה יותר בעיה נשאיר את זה כפי מה שרשום בחוק.
דליה שילי יריחובר
אנחנו גם צריכים להתייעץ עם האנשים אצלנו.
היו"ר אלי דלל
תתייעצו ותבדקו, אם זה פוגע במשהו אנחנו נשאיר את המצב כמו שהוא.
עילם שניר
אפשר לחזור רגע, בדיוק על איזה מהוראות העונשין מדובר?
צח בן יהודה
כן. קנס כאמור בסעיף 61(א)(2) לחוק העונשין. כרגע אנחנו משאירים את זה בנוסח הזה, נחזור לזה בהמשך.
היו"ר אלי דלל
29,000, לא ?
צח בן יהודה
קנס של 29,200 שקלים חדשים.
רון כץ (יש עתיד)
ולתאגיד כפול.
היו"ר אלי דלל
אתה יודע מה, תשאיר לא צריך לסבך. אל תבדקו שום דבר, תשאיר את זה למרות שזה נמוך. בואו נתקדם. אני אוהב להרתיע אבל שיישאר, בסדר.
רון כץ (יש עתיד)
תשאיר כמו שזה.
צח בן יהודה
תיקון סעיף 33ה
4.
בסעיף 33ה לחוק העיקרי, במקום "33ג או 33ד" יבוא "33ג, 33ד או 33ד1".

תיקון סעיף 33ו
5.
בסעיף 33ו לחוק העיקרי, אחרי "33ד," יבוא "33ד1,".

תיקון סעיף 38
6.
בסעיף 38 לחוק העיקרי, בכל מקום, במקום "33ג ו־33ד" יבוא "33ג, 33ד
ו־33ד1".

תיקון סעיף 38א
7.
בסעיף 38א לחוק העיקרי, בהגדרה "רשות ציבורית", בכל מקום, במקום "בתוספת" יבוא "בתוספת הראשונה".


אני הבהיר שכל התוספות האלה שהכנסנו כאן, זה להכניס את איסור תיווך להעסקה, מה שהקראנו מקודם, עם הקנס בחוק העונשין לסעיפים העוסקים באחריות התאגיד, אחריות קפידה, חובת פיקוח וכולי. שהסעיף הזה גם ייכלל בסעיפים האלה, לצורך הטלת קנסות.
זה בעצם הטופס.
תיקון התוספת
8.
בתוספת לחוק העיקרי, בכותרת, אחרי "תוספת" יבוא "ראשונה".

הוספת תוספת שנייה
9.
אחרי התוספת לחוק העיקרי יבוא
"תוספת שנייה

(סעיף 4א)

הסכמת ההורים או האפוטרופוס לתיווך להעסקה או להעסקה
בהופעת פרסום
עילם שניר
צריכים לוודא שבתיקון 33ד1, תוקן גיל 18.
צח בן יהודה
אמרתי שתוקן לגיל 18 בהתאם להסכמות שהיו פה.



אני, _______, הורהו (או האפוטרופוס, אם מונה) של _________ מסכים – (מחקו את המיותר)


· לתיווך להעסקתו בהופעת פרסום באמצעות המתווך


· להעסקתו בהופעת פרסום אצל המעסיק
במקום ובמועדים המפורטים להלן
מועדי התיווך/ההעסקה ___________________


תקופת התיווך/ההעסקה ___________________


פרטי המתווך/המעסיק וכתובתו ____________________


פרטי הופעת הפרסום ____________________.



מחקנו את מקום העסקה או התיווך.


ידועות לי הוראות חוק עבודת הנוער בעניין הופעות פרסום/תיווך להופעות פרסום, ובין היתר זכותו של הורה או בן משפחה בגיר אחר ללוות את הנער בכל תקופת ההעסקה/התיווך.
היו"ר אלי דלל
יש פה כבר טופס.
צח בן יהודה
במהלך השנה שקדמה להגשת בקשה זו הוגשה בקשה להיתר לתיווך להעסקה /להעסקת
הנער
כן/לא (מחקו את המיותר)





בנוסח שהוכן לקריאה שנייה ושלישית מחקנו, אם הוגשה בקשה יש לציין את שם מבקש ההיתר ואת מספר ההיתר אם ניתן. אני מבין שלמשרד יש הערות.
דליה שילי יריחובר
אפשר למחוק את זה רק אם אפשר להוסיף את מספר תעודת הזהות של הקטין. אפשר אפילו למעלה, איפה שכתוב הורהו של הקטין – מספר תעודת זהות. כדי שנוכל לשלוף את עניים ההיתרים.
היו"ר אלי דלל
זה נכון.
דבי ביטון (יש עתיד)
צריך את הפרטים המלאים, שם ותעודת זהות. אני הורהו של הקטין, את הפרטים של ההורה ואת הפרטים של הקטין.
עילם שניר
אני מציע בכותרת של הטופס לכתוב הסכמת ההורים, האפוטרופוס והנער. וכשכתוב אני הורהו של האפוטרופוס מסכים.
רון כץ (יש עתיד)
הוא צודק, לא צריך או הסכמת הורים והאפוטרופוס והנער.
היו"ר אלי דלל
שיהיה טופס אחד.
נטע הופמן-חדד
ומקום לחתימה של הקטין.
צח בן יהודה
אולי למחוק ההורים והאפוטרופוס, ולהשאיר ההסכמה לתיווך להעסקה או להעסקה בהופעת פרסום?
רון כץ (יש עתיד)
יכול להיות אפוטרופוס לא חייב להיות רק הורה.
צח בן יהודה
בגלל שהנער אמור לחתום על זה, להשאיר את זה: הסכמה לתיווך להעסקה, או להעסקה בהופעת פרסום. ואז הורדנו הורה ואפוטרופוס במקום להוסיף גם נער.
עילם שניר
בשורה הראשונה להוסיף את תעודת הזהות.
רון כץ (יש עתיד)
בשורה הראשונה צריך להוסיף את הנער.
היו"ר אלי דלל
תוסיף גם את הסכמת הנער ובסוף חתימות.
עילם שניר
אפשר לכתוב, אני הורהו של – מספר זהות וקו.
נטע הופמן-חדד
ואז, אני הקטין – מספר תעודת זהות. וכבר יהיה מספר תעודת זהות.
היו"ר אלי דלל
אני מציע שאת הטיוטה של הטופס תעביר למשרד העבודה ולמשרד המשפטים. לא צריך להביא אותו עוד פעם לפה מבחינתי.
רון כץ (יש עתיד)
מחר אפשר להצביע על זה.
היו"ר אלי דלל
זה מה שאני מנסה להגיד.
צח בן יהודה
אני רק מוודא. הכותרת של הטופס תהיה: הסכמה לתיווך להעסקה או להעסקה בהופעת פרסום.

אני, _______, הורהו (או האפוטרופוס, אם מונה) של שם קטין ומס' תעודת הזהות שלו _________ ואני הקטין או הנער מסכים. ושאר הטופס נשאר כפי שהקראנו אותו.
עילם שניר
למטה בחתימות להוסיף.
דבי ביטון (יש עתיד)
ששניהם יצהירו. ההורים מצהירים בשורה למעלה ואני, הוא ירשום את השם המלא עם הפרטים ותעודת הזהות שלו.
היו"ר אלי דלל
מספיק חתימה למטה של הנער. זה יכול להיות באותו טופס כי הוא מסכים.
צח בן יהודה
אין צורך לכתוב פעמיים את תעודת הזהות של הנער.
היו"ר אלי דלל
לא צריך שום דבר. ברגע שיש לך את ההורה ואת תעודת הזהות של הנער וכולי. בחתימות למטה תוסיף חתימת ההורה ואת חתימת הנער. בזה זה נגמר.
דבי ביטון (יש עתיד)
אתה לא צריך את החתימה של ההורה?
היו"ר אלי דלל
בוודאי שצריך.
צח בן יהודה
תעודת הזהות של הקטין לא של ההורה, נכון?
דליה שילי יריחובר
אין לך תעודת זהות לפני גיל 16.
רון כץ (יש עתיד)
יש מספר תעודת זהות.
דליה שילי יריחובר
בספח.
היו"ר אלי דלל
צריך שהיה שם ההורה, תעודת זהות של ההורה.
רון כץ (יש עתיד)
גם וגם. מספר תעודת זהות של ההורה ושל הקטין.
דליה שילי יריחובר
מספר ברור שכן, הרי לפני גיל 16 אין לך תעודת זהות.
היו"ר אלי דלל
מספר תעודת זהות יש. אין את התעודה עצמה. ברגע שהילד נולד הוא מקבל מספר תעודת זהות, את התעודה עצמה הוא מקבל בגיל 16. ולכן, אין בעיה לציין את מספר תעודת הזהות של ההורה וגם של הילד.
דבי ביטון (יש עתיד)
יש ספח, שם הילד מופיע. ובכל תעודת זהות של ההורים יש מספר זהות של הילדים.
דליה שילי יריחובר
אני אדישה לשתי האפשרויות. כל עוד יש תעודת זהות של הקטין זה מה שחשוב לי.
דבי ביטון (יש עתיד)
צריך לסרוק את התעודה המלאה.
רון כץ (יש עתיד)
היא צריכה את התעודה של הקטין, כדי לשלוף אותה מהמערכת. זה מה שהיא צריכה.
דליה שילי יריחובר
ואתה ממילא מצרף תעודת זהות של ההורה.
היו"ר אלי דלל
ההערה היא נכונה. אתה צריך להוסיף את תעודת הזהות של הילד או הילדה, תעודת זהות של ההורה, כמובן כתובת וכן הלאה. ובחתימות בסוף חתימה של הילד שיהיה רשום: אני מסכים או מאשר.
צח בן יהודה
היות שבנוסח מה שהקראנו מקודם בסעיף 4א.(ב)(2) יש דרישה לצילום תעודה מזהה של ההורה. אין דרישה לצילום תעודה של הנער כי לא תמיד יש.
היו"ר אלי דלל
תרשום תעודת זהות של ההורה פלוס הספח.
דבי ביטון (יש עתיד)
זה ברור. לראות את השייכות שבו מופיעים הפרטים.
היו"ר אלי דלל
זה לא ברור.
נטע הופמן-חדד
זה באמת לא ברור. הוא יכול לצלם את החלק הראשון, נכון. זה מעביר עוד פרטים של עוד קטינים, וזה יכול להיות בעיה.
היו"ר אלי דלל
בסדר, אז מה.
דבי ביטון (יש עתיד)
אז מה. זה לא מספר.
נטע הופמן-חדד
זה יכול להיות בעייתי.
צח בן יהודה
זה מועבר למעסיק.
דבי ביטון (יש עתיד)
אפשר לבקש מההורים שיצלמו וימחקו את פרטי הילדים האחרים. איך תדעי שזה ההורה האמיתי, זה חשוב.
נטע הופמן-חדד
זה מורכב מדיי.
היו"ר אלי דלל
זה לא מורכב בכלל. אני מבקש כולל ספח ללא ציון הילדים הנוספים. מה הבעיה? מצלמים מוחקים ומצלמים עוד פעם. הספח הזה הוא חשוב.
דבי ביטון (יש עתיד)
גם לחברות הביטוח את שולחת את הכול. איפה האיסור?
צח בן יהודה
שוב פעם, מי שמקבל את הצילום הוא לא משרד ממשלתי זה גורם פרטי בשוק.
היו"ר אלי דלל
הבנו. פתרתי את הבעיה, פתרתי. לצלם את הספח.
דבי ביטון (יש עתיד)
גם בחברות הביטוח דורשים ספח לצורך שייכות.
צח בן יהודה
הפיקוח על חברות הביטוח הוא לא אותו פיקוח כמו שיש על מתווכים.
היו"ר אלי דלל
כתוב, ספח ללא ציון שאר הילדים. פשוט. אם יש עם זה בעיה תגידו אם אני מצלם ספח ללא ציון שאר הילדים, יש עם זה בעיה?
דבי ביטון (יש עתיד)
שיראו את השייכות ושאלה באמת ההורים.
דליה שילי יריחובר
אם הוא ממילא אומר מה מספר הזהות של הקטין, אז למה בעצם צריך ספח?
היו"ר אלי דלל
לא צריך ספח. גמרנו, לא צריך ספח.
דליה שילי יריחובר
ההורה מצרף את החלק הראשון של תעודת הזהות בלי ספח. יכול להיות שהפתרון לזה הוא פשוט להוסיף את תעודת הזהות של ההורה ואז יש linkage בין ההורה לילד.
רון כץ (יש עתיד)
אנחנו נשמור על זה סימפל, לא צריך את הספח. בכל מקרה ההורה רושם את תעודת הזהות שלו ואת תעודת הזהות של הילד.
היו"ר אלי דלל
חברים, לא צריך ספח, הלאה. נשאלה פה שאלה איך הקשר בין האפוטרופוס לבין הילד?
צח בן יהודה
ככל שזה לא הורה לאפוטרופוס שמונה.
נטע הופמן-חדד
אז הוא צריך לצרף.
צח בן יהודה
לטופס? או לנוסח של החוק?
רון כץ (יש עתיד)
זה בטוח קיים.
עילם שניר
אני אחפש נוסח.
דבי ביטון (יש עתיד)
לפי ההחלטה כשזה אפוטרופוס - - -
רון כץ (יש עתיד)
בטוח שיש נוסח קיים, צריך להפנות לחוק ספציפי. יועמ"שים, מה קורה כשיש אפוטרופוס בחוקים אחרים? מה הם צריכים להציג?
דבי ביטון (יש עתיד)
הם צריכים להציג את האמינות.
עילם שניר
יש בחקיקה התייחסות להורה אומנה.
רון כץ (יש עתיד)
מה הם מציגים? אתה מחפש?
צח בן יהודה
אולי מספיק לצרף את המינוי של האפוטרופוס?
דליה שילי יריחובר
אין בעיה. בהיתרים אנחנו עושים את זה. אבל המינוי מגיע לאורטל שהיא המפקחת וזה נשמר במשרד ממשלתי. פה זה הולך למעסיק פרטי.
רון כץ (יש עתיד)
אנחנו נמצא משהו, בטוח יש הוראה בחוק מה קורה כשהוא הולך עם האפוטרופוס שלו למקום אחר.
נטע הופמן-חדד
לדעתי, הם מצהירים. אני לא חושבת שהם מצרפים.
רון כץ (יש עתיד)
הצהרה?
היו"ר אלי דלל
מה אתה כותב?
צח בן יהודה
הם בודקים האם יש איזשהו נוסח.
היו"ר אלי דלל
תמשיך הלאה, עד שהם ימצאו.
צח בן יהודה
אני רק מוודא כי היו פה הרבה הערות. אנחנו רוצים: אני – שם ההורה ומספר תעודת הזהות של ההורה בטופס, או אפוטרופוס אם מונה של – שם הנער, מספר תעודת זהות שלו. ואני – שם הנער, מסכים או מסכימים.
היו"ר אלי דלל
שם הנער ומספר תעודת זהות.
צח בן יהודה
כבר נכתבה פעם אחת, אין צורך לכתוב פעמיים. ואת הטופס כפי שהקראנו, בסוף תהיה גם חתימת הנער ותאריך.
היו"ר אלי דלל
ליד חתימת הנער תרשום אני מסכים או אני מאשר. זה חשוב שתהיה לזה משמעות.
צח בן יהודה
זה כתוב בהתחלה – מסכים. זה הטופס, יש פה תיקונים עקיפים.
דבי ביטון (יש עתיד)
אתם איתנו חברים? משרדי הממשלה?
רון כץ (יש עתיד)
הם מוצאים פתרון לאפוטרופוס.
היו"ר אלי דלל
מצאתם ?
עילם שניר
מה שמצאנו לא קשר לזה אלא לאומנה.
רון כץ (יש עתיד)
אז בואו נעשה הצהרה, זה מקובל עליכם?
עילם שניר
אפשר לכתוב אישור המעיד על כך. יכול להיות שזה יהיה צו מבית משפט או משהו אחר.
רון כץ (יש עתיד)
כן, הצהרה.
היו"ר אלי דלל
הצהרה פלוס מסמך המאשר את זה. תכתוב, אם זה אפוטרופוס שייתן הצהרה פלוס מסמך שמאשר את זה.
רון כץ (יש עתיד)
מסמך שמאשר שהוא אפוטרופוס.
צח בן יהודה
איפה לכתוב את זה? בטופס או בסעיף חוק.
דבי ביטון (יש עתיד)
בסעיף חוק כשביקשנו תעודת זהות.
רון כץ (יש עתיד)
גם בסעיף וגם בטופס.
עילם שניר
זה עניין טכני.
נטע הופמן-חדד
לא הייתי מכניסה את זה בסעיף, לדעתי רק בטופס. אני לא חושבת שבחוקים אחרים מתייחסים לזה בתוך החוק עצמו.
היו"ר אלי דלל
תרשום בסוף הערה, במידה וקיים אפוטרופוס, יש לקבל הצהרה פלוס מסמך המעיד על כך.
צח בן יהודה
הצהרה ומסמך שמעיד על כך?
רון כץ (יש עתיד)
כן. משהו שיוכיח שהוא אפוטרופוס.
היו"ר אלי דלל
כן, כן. תרשום הערה בתוך הטופס עצמו.
יסכה מוניקנדם גבעון
צח, מה לגבי - - - של ההורים?
היו"ר אלי דלל
כתובת וטלפון? תרשום כתובת וטלפון בטופס זה לא מזיק.
דבי ביטון (יש עתיד)
את הפרטים של ההורים, כתובת וטלפון.
היו"ר אלי דלל
איפה שיש תעודת זהות וכן הלאה. את צודקת. בואו נתקדם הלאה.
צח בן יהודה
יש לכם עוד הערות לגבי זה?
היו"ר אלי דלל
זהו.

תיקון חוק להגברת האכיפה של דיני העבודה
10.
בחוק להגברת האכיפה של דיני העבודה, התשע"ב–2011‏ –



(1) בסעיף 33(א)(2), אחרי "עבירה לפי סעיף 33א(2)" יבוא "או 33ד1";
צח בן יהודה
להכניס את הסעיף שעוסק באיסור תיווך להעסקה והעסקת נער בהופעת פרסום. גם לאחריות פלילית של מזמין שירות למניעת עבירות.



(2) בתוספת השנייה, בחלק ב', אחרי פרט (8) יבוא:




"(8א) תיווך להעסקה או העסקה של נער שמלאו לו 15 שנים וטרם מלאו לו 18 שנים בהופעת פרסום, ובכלל זה קיום ראיון ומבחני במה לקבלה להעסקה, ללא הסכמת הורהו בניגוד להוראת סעיף 4א לחוק עבודת הנוער;".
עילם שניר
יכול להיות שגם כאן ובסעיף הפלילי, להוסיף הסכמת הורהו והנער.
היו"ר אלי דלל
איך זה בחוק? רשום נער או נערה?
צח בן יהודה
ההגדרה בחוק הוא נער. פירושו ילד או צעיר.
צח בן יהודה
רשום בלשון זכר.
היו"ר אלי דלל
אני עומד על זה, לא צריך להיות בהגדרה.
עילם שניר
זה עניין של חוק הפרשנות, אנחנו לא עושים את זה בחוקים אחרים.
היו"ר אלי דלל
אומרים נער, נער כל הזמן – זה לא הגיוני. אני חושב שצריך להיות נער/ה.
עילם שניר
אני מבין ומזדהה. אבל בחקיקה יש את חוק הפרשנות.
היו"ר אלי דלל
מה יקרה אם נרשום פה נער/ה?
עילם שניר
בחקיקה אנחנו לא עושים את הדברים האלה מהסיבה שאנחנו לא רוצים לייצר פה לכל מיני טענות שאם כתבו ככה או לא כתבו ככה במקום אחר אז יצרנו הסדרים שליליים.
היו"ר אלי דלל
כלומר בכל מקום זה רק נער?
עילם שניר
כן, אין צורך. בטח לא בחוק שיש פה התייחסות בסעיפים אחרים. אני לגמרי מזדהה עם האמירה עצמה. אבל מבחינה משפטית זה לא.
היו"ר אלי דלל
מה שאני אומר זה בשביל הפרוטוקול. כל מה שנאמר נער זה גם נערה. חבל שזה לא נכנס בצורה הזאת. אבל לא נעכב את החוק.
נטע הופמן-חדד
אולי זה הזמן לשנות את כל החקיקה.
היו"ר אלי דלל
נו מה לעשות? קושרים לי את הידיים.
צח בן יהודה
לגבי האפוטרופוס, אפשר להסתפק בהצהרה מבחינתכם?
היו"ר אלי דלל
לא, לא חברים. אני רוצה להצהיר פה, אני רוצה שבאפוטרופוס תהיה הצהרה וגם טופס שמעיד שהוא האפוטרופוס.
נטע הופמן-חדד
למה?
רון כץ (יש עתיד)
איך נדע שהוא אפוטרופוס? צריך שהוא יציג מסמך או אישור.
היו"ר אלי דלל
שלא יהיה מי שיגיד לא הבנתי מה זה אפוטרופוס. לכן, אני מבקש שיהיה כתוב שהוא מצהיר שהוא האפוטרופוס שלו וגם ימציא מסמך שמאשר את זה. הכי פשוט. אני לא חושב שאני צריך להקל בקטע הזה, להיפך. סיימנו?
צח בן יהודה
בסדר. הסבו את תשומת ליבי שבסעיף 33ד1 שהקראנו מקודם. איסור תיווך להעסקה והעסקה בהופעת פרסום. הקראנו ללא הסכמת ההורה וצריך להוסיף גם פה והנער.
עילם שניר
לגבי האישור, זאת אותה ההערה שדוברה גם קודם לגבי הספח. בסוף מה שמשרד העבודה אומר, שבהיתרים שהוא נותן ומקבל אישורי אפוטרופוס יש לפעמים גם פרטים של עוד נערים. לפעמים זה אפוטרופוס של כמה ילדים.
דבי ביטון (יש עתיד)
אני לא נתקלתי - - -
נטע הופמן-חדד
אם זה כמה אחים.
עילם שניר
אצל מעסיק פרטי אנחנו לא יודעים באיזה אופן הוא שומר את המידע. והוא לא צריך לקבל את המידע העודף הזה.
רון כץ (יש עתיד)
שהיה מושחר.
דליה שילי יריחובר
אולי זה הפתרון?
רון כץ (יש עתיד)
שישחירו?
דליה שילי יריחובר
כן, מושחר.
רון כץ (יש עתיד)
אין בעיה, שיהיה מושחר.
היו"ר אלי דלל
שיהיה מושחר.
רון כץ (יש עתיד)
קיבלנו, יהיה מושחר. צח, יהיה מושחר. הפרטים הרלוונטיים לגבי אותו נער שאנחנו רוצים פרטים עבורו. כל השאר יהיה מושחר.
עילם שניר
אפשר לכתוב אישור לגבי הנער בלבד וללא פרטים של קטינים נוספים.
נטע הופמן-חדד
של קטינים נוספים.
היו"ר אלי דלל
ללא פרטים של קטינים נוספים, יש עוד משהו? זה תיקונים קטנים יחסית לחוקים אחרים.
רון כץ (יש עתיד)
כן, כן.
היו"ר אלי דלל
אני רוצה להעביר את זה עוד היום.
תמי ברנע
למליאה? צריך לנסח את זה.
רון כץ (יש עתיד)
אנחנו יכולים לנסח את זה. יו"ר הקואליציה מחכה להעלות את זה מחר להצבעה.
תמי ברנע
זה צריך לעבור את נסחית החוק של הכנסת.
רון כץ (יש עתיד)
מה הבעיה? רק התחלנו את היום. העברנו גדולים מזה.
צח בן יהודה
אני לא יודע מה הלו"ז אצלה.
רון כץ (יש עתיד)
נדאג לזה.
תמי ברנע
אני רק אומרת.
צח בן יהודה
בגלל שהוספנו את הסכמת ההורה והנער, בסעיף 4א(ד) מעסיק של נער בהופעת פרסום ישמור את הסכמת ההורה והנער, צריך להוסיף גם פה. כדי לקצר בכל מקום שכתוב הסכמת ההורה נוסיף את הסכמת ההורה והנער.
דליה שילי יריחובר
יכול להיות שזה לא רלוונטי, יש סעיף אחד שמאפשר להורה להיות נוכח. אני לא רוצה שהנער יוכל להגיד אני לא מסכים שההורים יהיו נוכחים.
עילם שניר
מטרת החוק היא למנוע מצב שבו יפעילו לחץ על הנער.
רון כץ (יש עתיד)
לא, לא. ההורים צריכים להיות שם, שתמיד תהיה אפשרות שההורים מגיעים.
דליה שילי יריחובר
שזה לא מייתר.
עילם שניר
מה שאמרת הוא נכון, למעט סעיף 1.
דליה שילי יריחובר
4א(ה).
צח בן יהודה
איך זה סותר?
עילם שניר
אנחנו מדברים על הנוכחות של ההורה. אם אנחנו מדברים על מצב שהילד נמצא תחת פגיעה, אז המעסיק הפוגע יפעיל עליו לחץ לא להסכים ונגמר הסיפור. אנחנו לא רוצים שזה יקרה, ובסעיף הזה אנחנו לא רוצים לייצר את הסיטואציה שבה צריך את ההסכמה של הנער. אם ההורה רוצה להיות נוכח, שיהיה נוכח.
צח בן יהודה
אוקיי. אנחנו משאירים את הנוסח בסעיף הזה כמו שהוא.
נטע הופמן-חדד
אין שם גם ככה את המילה הסכמה.
דליה שילי יריחובר
אולי כדאי שנעבור על הסעיף הזה, שנוודא שאין משהו סותר. שיש בו הסכמת הורה ולא רוצים שם הסכמת הורה.
צח בן יהודה
4א(ב).
דליה שילי יריחובר
זה בסדר.
צח בן יהודה
בסעיפים (ב), (ג) ו-(ד) ראיתי מקומות שנוסיף.
דליה שילי יריחובר
השאלה, האם בסעיף 33ד1, אנחנו אומרים שזאת הפרה פלילית. אנחנו כוללים את העובדה שהקטין לא חתום על הטופס כמשהו שהוא מהווה עבירה?
דבי ביטון (יש עתיד)
אי-אפשר להעסיק אותו אם הוא לא חתום.
דליה שילי יריחובר
אתה מוסיף את זה גם בסעיף 33ד1? ללא הסכמת ההורה והקטין?
עילם שניר
כן, אמרנו את זה. למה לא? הרי כל הרעיון הוא שאי-אפשר לקבל הסכמה ללא שניהם.
היו"ר אלי דלל
אם הנער לא חתם, אי-אפשר להכריח את הילד.
דבי ביטון (יש עתיד)
אם הילד לא חתם אז אין התקשרות, אין תיווך. אם הוא לא חתם אין עיסקה.
היו"ר אלי דלל
נכון, אין עיסקה.
צח בן יהודה
הוספנו את הסכמת ההורה והנער רק בסעיפים קטנים (ב), (ג) ו-(ד). לא ב-(ה) במקומות הרלוונטיים. וב-33ד1.
דליה שילי יריחובר
צריך כמובן בתיקון העקיף.
צח בן יהודה
תחילה והוראת מעבר
11.
תחילתו של חוק זה שלושה חודשים מיום פרסומו (להלן – יום התחילה); ואולם הוראות סעיף 4א(ג) לחוק העיקרי, כנוסחו בחוק זה, יחולו גם על הסכמת ההורה והנער להמשך תיווך להעסקה או להמשך העסקה של נער בהופעת פרסום אצל אותו מתווך או מעסיק, ובלבד שהתיווך להעסקה או ההעסקה הקודמים התקיימו בששת החודשים שלפני יום התחילה.


כן, את זה כבר הקראנו. נשאר סעיף תחילה והוראות מעבר, אני אקריא אותו בנוסח המקורי אבל בהתאם למה שהוסכם.
היו"ר אלי דלל
אנחנו מדברים על 45 יום.
צח בן יהודה
חברי הכנסת ביקשו לצמצם ל-45 יום. הספקתם לבדוק?
דליה שילי יריחובר
הספקנו לבדוק והמסקנה היא ש-45 יום זה יכול להיות מאוד בעייתי כי אנחנו תלויים במערכות מידע.
היו"ר אלי דלל
45 יום היו לגבי הטופס, מה שאתם ציינתם. חוץ מהטופס אין בעיה. למה צריכה להיות בעיה?
דליה שילי יריחובר
הטופס נבנה על ידי מערכות מידע, לא על ידינו. היישום שלו הוא במערכות מחשוב. ולכן, זה יכול להיות מאוד בעייתי.
רון כץ (יש עתיד)
60 יום יספיק.
דליה שילי יריחובר
אנחנו כל כך תלויים בהם, שאני לא יכולה - - -. יכול להיות שלחץ מהכנסת יעזור.
היו"ר אלי דלל
סליחה, זה לא עניין של תלויים. כשאנחנו עושים חוק, הוא נכנס לרשומות תוך עשרה ימים. אני רוצה להבין. למה צריך להקשות? יש פה בקשה של הוועדה של 45 יום.
רון כץ (יש עתיד)
אדוני, אני חושב שיש דברים שהצד הזה של השולחן לא יכול להגיד. ואנחנו צריכים לקבוע זמנים והם יעמדו בזמנים.
היו"ר אלי דלל
אני קובע זמנים.
דליה שילי יריחובר
אוקיי. אנחנו לא מתנגדים לדבר הזה. אנחנו רק מעלים את הקושי האפשרי.
היו"ר אלי דלל
הבנתי, הבנתי. מערכות המידע יתיישרו לפי מה שאנחנו מחליטים. אנחנו מדברים על 45 יום, נקודה. הטופס כבר קיים.
רון כץ (יש עתיד)
בא לנו לעזור לכם לפעמים.
היו"ר אלי דלל
את תגידי שרצית שלושה חודשים אבל הוועדה החליטה ובזה זה נגמר. מה לעשות? בסדר. צריך לתכנת שם משהו? לא באמת, אני מוכן לבוא. אני חושב שסיימנו, נכון? פה אחד. יפה. יש אישור. אין התנגדות.
דבי ביטון (יש עתיד)
אין התנגדויות.
תמי ברנע
אתה מצביע במקום מיכל שיר.
רון כץ (יש עתיד)
כן. תודה רבה, אדוני. אני מאוד אשמח שהנוסח יוגש היום לשולחן הכנסת וככה נוכל להעלות אותו מחר למליאה, אדוני.
תמי ברנע
עורכת הדין תמי סלע, היועצת המשפטית של הוועדה כתבה לי שהיא בדקה ויש תור ארוך אצל הנסחית. והם לא יכולים להתחייב להיום.
רון כץ (יש עתיד)
אנחנו נדאג לתור.
תמי ברנע
אני מוסרת את המסר.
רון כץ (יש עתיד)
אני סומך על אלי.
היו"ר אלי דלל
אנחנו מבקשים ורוצים לעלות אותו השבוע, תעשו הכול כדי שנוכל להעלות אותו על שולחן הכנסת.
צח בן יהודה
אנחנו תלויים.
תמי ברנע
אני חושבת שבשבוע הבא יהיה מקום לחקיקה, כי מזכירות הכנסת שאלנו מראש מה צפוי להגיע מהוועדות. אני התרעתי שההצעה הזאת אמורה להגיע מהוועדה לזכויות הילד. אני חושבת שהם מכינים מראש זמן לחקיקה שונה מהוועדות.
רון כץ (יש עתיד)
בואי ננסה.
היו"ר אלי דלל
לנו אין הרבה דברים, סך הכול חוק אחד שאנחנו רוצים להביא אותו עוד השבוע. נעשה מאמץ. צח, תודה רבה. תודה לכולם.
רון כץ (יש עתיד)
תודה רבה, חברים.
היו"ר אלי דלל
הישיבה נעולה.

הישיבה ננעלה בשעה 13:20.

הישיבה ננעלה בשעה 13:20

קוד המקור של הנתונים