פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
65
ועדת החינוך, התרבות והספורט
05/07/2023
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 81
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום רביעי, ט"ז בתמוז התשפ"ג (05 ביולי 2023), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 05/07/2023
חוק למניעת העסקה במוסדות מסוימים של מי שהורשע באלימות כלפי ילדים וחסרי ישע, התשפ"ג-2023
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק למניעת העסקה במוסדות מסוימים של מי שהורשע או הואשם באלימות כלפי ילדים וחסרי ישע, התשפ"ג-2023, של ח"כ אופיר כץ ורון כץ - דיון והצבעות
מוזמנים
¶
אביגיל סון פלדמן - עו"ד, ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
ישי שרון - עו"ד, מנהל מחלקת חקיקה ומדיניות, הסנגוריה הציבורית הארצית, משרד המשפטים
אושרה פטל רוזנברג - עו"ד, פרקליטות המדינה, משרד המשפטים
אריה מור - סמנכ"ל ומנהל אגף בכיר חירום, ביטחון ובטיחות, משרד החינוך
דליה מזרחי - סגנית מנהלת אגף בכיר כוח אדם בהוראה, משרד החינוך
לירון ספרד - עו"ד, ממונה ייעוץ משפטי, מחוז ירושלים, משרד החינוך
סנ"צ תמר בייט שרון - רמ"ד מיד"ע, משטרת ישראל, המשרד לביטחון לאומי
אפרת ליפשיץ - עו"ד, הייעוץ המשפטי, המשרד לביטחון לאומי
סנ"צ נאווה שטכלברג - רמ"ד פיתוח תשתיות, משטרת ישראל, המשרד לביטחון לאומי
יעל רוזנקרנץ - עו"ד, ראש חוליית אח"מ ומחוזות תכנון, משטרת ישראל, המשרד לביטחון לאומי
רפ"ק סיון שחר - מדור נפגעי עבירה, משטרת ישראל, המשרד לביטחון לאומי
שלהבת חיים קפלן - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד העבודה
רוני בר לוי - מנהל אגף בכיר חירום וביטחון, משרד הרווחה והביטחון החברתי
אסתר גרשון - מנהלת תחום פ"א, הליכים חלופיים, משרד הרווחה והביטחון החברתי
קשת יונה פיינברג - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד הרווחה והביטחון החברתי
אלעד גודינגר - עו"ד, מנהל מחלקה בכיר, משרד הבריאות
חנית אברהם בכר - עו"ד, הלשכה המשפטית, הנהלת בתי המשפט
לורין משה כהן - עו"ד, הלשכה המשפטית, הנהלת בתי המשפט
חמי לפידור - עו"ד, יועץ משפטי, מרכז השלטון המקומי
מיטל בק - עו"ד, ועו"ס, מנהלת תחום חינוך וגיל הרך, המועצה הלאומית לשלום הילד
אפרת פילזר ביזמן - עו"ד, יועצת משפטית, המועצה הלאומית לשלום הילד
רישום פרלמנטרי
¶
חבר תרגומים
רשימת הנוכחית על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. יתכנו אי-דיוקים והשמטות.
הצעת חוק למניעת העסקה במוסדות מסוימים של מי שהורשע או הואשם באלימות כלפי ילדים וחסרי ישע, התשפ"ג-2023, פ/935/25 כ/960
הצעתם של חברי הכנסת אופיר כץ ורון כץ
דיון והצבעות
היו"ר יוסף טייב
¶
בוקר טוב. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט בנשוא הצעת חוק למניעת העסקה במוסדות מסוימים של מי שהורשע או הואשם באלימות כלפי ילדים וחסרי ישע, התשפ"ג-2023, הצעתם של חברי הכנסת אופיר כץ וחבר הכנסת רון כץ.
ניהלנו דיונים רבים, גם מאחורי הקלעים וגם כאן בוועדה. זו הצעת חוק חשובה שבאה להגן על ילדינו. זה לא סוד שחבר הכנסת אופיר כץ לקח את זה כדגל מאז כניסתו למשכן הכנסת.
אני רוצה לפתוח בתנחומים למשפחת החייל שנהרג בהיתקלות בג'נין, דוד יהודה יצחק הי"ד. כמובן אני גם מאחל רפואה שלמה לפצועים מהפיגוע אתמול בתל אביב. נתפלל שנראה ימים טובים יותר.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
מונח לפנינו נייר שמבטא חלק מההסכמות שגובשו מאז הדיון הקודם וגם נוסחים מוצעים לסעיפים שעדיין לא נגענו בהם, בראש ובראשונה הוראות המעבר. הממשלה הגיבה ממש לפני הדיון – חלקם בבוקר, חלק אתמול בערב – לחלק מההערות ואני מציעה שנשמע אותם.
אני אולי אגדיר את מסגרת הדיון. קודם כל יש תיקון לגבי הגדרת מוסד, לגבי מוסדות רפואיים. היא מוסכמת. היא הוסכמה עם משרד הבריאות ופורסמה ולגביה לא קיבלנו הערות. את זה אני אקריא כדי שיהיה לנו את זה על השולחן. הנושאים הנוספים שנשארו פתוחים זה עניין נסיבת האחראי, קביעת האחראי בעבירות בהן האחראי הוא לא חלק מנסיבות העבירה וזה עדיין חלק מההגדרה בחוק, ואישור המשטרה נדרש להתייחס לזה. עדיין על הפרק המנגנון שיקבע את הדבר הזה. אנחנו קבענו הגדרה של אחראי בחוק ותכף ניכנס לזה.
הדבר השני הוא נושא הצגת האישור להורים, מה שנקרא בתוך מוסד החינוך, בגן, על ידי מי שמנהל בפועל את המוסד ולאו דווקא על ידי...
הדבר השלישי הוא השר הממונה. היום קיבלנו הודעה שהשר לביטחון לאומי מעדיף לא להיות השר הממונה על החוק הזה. נשמע את עמדת הממשלה בעניין, אם יש עמדה סופית.
כמובן כל נושא התחילה, תחולה והוראות מעבר שבו לא נגענו והחלק הזה עדיין לא מנוסח מכיוון שצריך ללבן אותו ולקבל החלטה.
אני אתחיל בהקראה של ההגדרה מוסד.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אני לא מבין מה הקשר של השר לביטחון לאומי לחוק הזה. זה טבעי שהוא לא רוצה להיות אחראי.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני מקריאה מההגדרה מוסד בסעיף אחד, את פריט מספר (2):
"מעון או מסגרת המשמשים למגורים או לטיפול בחסרי ישע, או מרכז עבודה שיקומי המיועד לחסרי ישע, ובכלל זה מסגרת שהיא מפעל מוגן, דיור מוגן מתוגבר, הוסטל, הוסטל לצעירים, הוסטל מתוגבר או הוסטל כוללני, המנויים בפרטים א3)(ג) או ב(1)(ד) עד (ח) לתוספת לחוק שיקום נכי נפש בקהילה, התש"ס-2000".
מדובר במסגרות בהן יש איזשהו אלמנט שחוזר על עצמו קבוע של טיפול והשגחה וגם רמת ההשגחה היא יחסית גדולה ומובהקת. לכן בררנו את הפריטים האלה מתוך התוספת לחוק שיקום נכי נפש בקהילה.
אנחנו חוזרים לנושא של אחראי, להגדרה בסעיף 1 של עבירת אלימות או התעללות על ידי אחראי. העבירה כפי שהיא מנוסחת כרגע קובעת שאישור משטרה לא יינתן למי שעבר עבירת אלימות או התעללות בין היתר גם בפריטים שרשומים בסעיף (2) ו-(3) שאלה עבירות שאין בהן בנסיבת עבירה הגדרה של אחראי. לכן יהיה צורך לקבוע על ידי המשטרה, לפני שהיא נותנת אישור, שהייתה כאן עבירה על ידי אחראי.
אחראי מוגדר כרגע בסעיף הזה. האופציות שהיו על הפרק הן או שבמקרה כזה שהשוטר בעצם מקבל את התיק שלרוב יש לו פסק דין או גזר דין שמצורף אליו, ואנחנו סברנו שהכרעת הדין או גזר דין כוללים איזשהו תיאור של נסיבות העבירה – היכן הייתה העבירה, על ידי מי, כלפי מי, כלומר, שיש בנסיבות איזשהו תיאור שניתן להבין ממנו אם האדם היה אחראי – יצרנו הגדרה יחסית מדויקת שהיא לא דומה במלואה אבל דומה מאוד להגדרה שקיימת בחוק העונשין שהיא הגדרה יותר מורכבת והיא נקבעת בהכרעה שיפוטית. במקרה הזה או שבאמת תהיה איזושהי פנייה לוועדה, לרוב זה לשופט שעומד בראש הוועדה, שיושב בראש הוועדה, שמן הסתם יש לו את היכולת, את ההשכלה ואת הכישורים לתת תשובה בעניין הזה, ולחלופין, יתכן שבתוך המשטרה או אל מול הפרקליטות יהיה נוהל שיקבע למי השוטר מרים טלפון או שולח מייל במקרה הזה, האם ללשכה המשפטית של המשטרה, אולי יהיה מיועד לטיפול יועץ משפטי בנושאים האלה, או לפרקליטות שטיפלה בתיק.
זה כרגע נמצא על הפרק ואנחנו צריכים הכרעה.
אביגיל סון פלדמן
¶
כן. אני אתחיל בזה - כמו שגם אמרתי בדיונים הקודמים - שמבחינה מהותית אנחנו חושבים שנכון להחיל את החוק כאשר העבירה נעברה על ידי אחראי, שזה באמת מצמצם את הנסיבות. כשהיא לא נעברה על ידי אחראי יש חשש יותר גדול שבעצם זאת סיטואציה בה לא נשקפת מסוכנות ובעצם החוק יחול. מצד שני, אנחנו לא חושבים שאפשר ליצור איזושהי הגדרה עובדתית שהיא בחלל ריק. גיל של בן אדם הוא לא משהו שבית משפט מכריע בו, אין שום תלות בפסק הדין כדי להגיד שהוא היה בן שש או לא היה בן שש ולכן אנחנו באמת יצרנו כאן איזשהו תנאי עובדתי שנבדק על ידי המשטרה ובכלל לא תלוי בפסק הדין. השאלה של אחראי, כמובן ההגדרה המקובלת היא הגדרה פונקציונלית ומורכבת. אני חושבת שכל הגדרה אחרת היא בהכרח תכלול רכיבים שלא ברור על סמך מה עובדתית הם ייקבעו. יש כאן נוסח שכולל איזשהו רכיב שהוא מתגורר דרך קבע אצל בן משפחה בגיר או לא. אלה עובדות שלא ברור על סמך מה הן ייקבעו. האמת היא שאם גם נסמכים על פסק הדין, אם מדובר על עובדות שהן לא נדרשות לצורך ההרשעה, הן לא רכיב בעבירה, אז זה שרירותי והשאלה אם בית משפט בכלל יפרט אותן או לא. זאת אומרת, יש כאן איזושהי שרירותיות ברגע שאלה לא עובדות שהן בעצם נדרשות לצורך ההרשעה.
לכן אנחנו חושבים שאי אפשר לפתור את הביניים הזה. העמדה שלי היא שנכון להתמקד בעבירות שהן כלפי אחראי כי אז יודעים שזה אחראי. אנחנו חושבים שאין משהו באמצע. אי אפשר ליצור איזשהו סל של תיקים שבהם הוא לא הורשע כלפי אחראי אבל באיזשהו אופן, באיזשהו נוהל מאחורי הקלעים מישהו החליט שהוא כן היה אחראי כשלא ברור מי זה. זה לא איזשהו גורם מוגדר שאפשר עכשיו לערור על ההחלטה שלו. זה יותר מזיק ממועיל.
אביגיל סון פלדמן
¶
אבל גם ההגדרה בחוק, לא ברור על סמך מה. מי יקבע אם הוא התגורר דרך קבע או לא התגורר דרך קבע. זאת לא החלטה מוסדרת. לא ברור מי מחליט את זה. אי אפשר לעורר על ההחלטה.
אביגיל סון פלדמן
¶
לא. אני חושבת שבאופן עקרוני זה לא נכון ליצור הגדרות נפרדות של אחראי לפי סעיף העבירה. בשורה התחתונה, אני חושבת ששתי האפשרויות הן או להתמקד בעבירות שהן אחראי, או לכלול גם את העבירות שהן לא על ידי אחראי.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
תקיפת סתם, כשזה נעשה עלך ידי אחראי וסוף היא מורשעת בתקיפת סתם, זה בדיוק למטרה של החוק.
אביגיל סון פלדמן
¶
כן, אני יודעת למה אתם רוצים להרחיב מעבר. שוב אני אומרת שככל שלא מוכנים להתמקד בעבירות שהן עבירות של אחראי בהגדרה שלהן, אין מנוס מאשר להחיל את זה על עבירות גם כשזה לא על ידי אחראי. אני חושבת שאופציית הביניים ליצור איזושהי תשתית עובדתית שהיא לא מעוגנת בהכרעה שיפוטית ולא ברור על סמך מה היא - - -
אביגיל סון פלדמן
¶
אני מפרידה בין חסרי הישע לבין גיל שש. זה שהקורבן הוא עד גיל שש, אפשר לבדוק את זה במנותק מפסק הדין. לגבי חסר ישע, זה יותר מורכב כי גם חסר ישע זאת בעצם הגדרה שהיא גם פונקציונלית, גם למשטרה אין דרך לדעת. אם ההרשעה היא בעבירה כללית, עבירות שהן כלליות כמו תקיפה סתם או חבלה, אפשר להחיל אותן ככל שהקורבן היה עד גיל שש. המשמעות היא שזה יחול גם כאשר המבצע לא היה אחראי. לגבי חסר ישע, אנחנו חושבים שאי אפשר לוותר על זה שהעבירה תכלול את הרכיב של חסר ישע כי גם חסר ישע זאת הגדרה שצריך הכרעה שיפוטית לגביה. אין דרך אחרת להגיד. אחרת המשמעות היא להחיל את החוק על כל מי שהורשע בתקיפה כלשהי, גם כלפי בגיר רגיל וזה כבר חורג מאוד מהתכלית של החוק וזה כבר מאוד מאוד בעייתי.
לכן לגבי גיל שש, המשמעות היא להחיל את זה גם על מי שלא היה אחראי, אבל לגבי חסר ישע, זה רכיב שחייב להיות ברכיבי העבירה.
אביגיל סון פלדמן
¶
שוב, אנחנו חושבים שנכון שזה יהיה על ידי אחראי. אני רק אומר שאנחנו כן חושבים שיהיו דוגמאות שהחוק יחול וזה לא מוצדק.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אבל אם מישהו מגיעה לעבוד עם קשיש או חסר ישע שהוא לא ילד ויש לה הרשעה על תקיפתי ילד בגיל שלוש, אז היא לא תוכל לעוד עם הקשיש, נכון?
אביגיל סון פלדמן
¶
נכון. אני רק אומר שאנחנו כן חושבים שיכולים להיכנס מקרים שהם לא בהכרח משקפים מסוכנות. אפשר לחשוב אולי על מצב של מישהו שניסה להגן על הילד שלו מפני ילד אחר ובעצם הואשם בתקיפה של ילד שהוא לא אחראי עליו כשהוא ניסה להגן על מי שהוא כן אחראי עליו. המסקנה שהוא מסוכן לילדים שהוא אחראי עליהם, יכול להיות שהיא לא נכונה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
לאור עמדת הממשלה, בהגדרת אלימות או התעללות על ידי אחראי, המילים "על ידי אחראי" יורדות.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
לאור מה שנאמר כאן לעמדת משרד המשפטים, ההגדרה שאנחנו הכנסנו לחוק של אחראי יורדת גם היא. הגדרה לעניין פסקאות (2) ו-(3). יהיו לזה השלכות גם לגבי המשך החוק.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
למשל בסעיף 7(א)(1), אנחנו נגיע לזה, אם המשטרה לא צריכה עכשיו לקבוע אחראי, אין צורך להרחיב לה את התקופה ל-90 ימים. אנחנו נגיע לזה. כרגע אלה ההשלכות.
ישי שרון
¶
נכון. אני אומר את הגישה שלי ולו לשם הפרוטוקול. אני חושב שכבר עכשיו הצעת החוק – דיברנו על זה קודם – היא קצת חסרה בתשתית העובדתית והאמפירית שמצדיקה את הפגיעה שאנחנו עושים בזכויות יסוד. ההורדה הגורפת של המילה אחראי מעצימה את הבעיה הזאת ולא ברור עכשיו מה הזיקה, אם בכלל, בין עבירת האלימות הכללית שהיא לא על ידי אחראי לבין הנחת מסוכנות רצידיביסטית אינהרנטית. כל הנחת היסוד שלנו שעבדנו על ההסדר המאוד מאוד מורכב הזה היה שאנחנו מדברים על אנשים שהם אחראים. על זה ביססנו את הנחת המסוכנות. אני חושב שעדיין ההנחה הזו הייתה קצת חסרה אבל על זה התבססנו ולאור זה גם הצבנו את יתר הסעיפים בחוק של התרופות ושל כל הדברים האחרים.
היו"ר יוסף טייב
¶
ישי, אני יכול להגיד לך משהו אחד. המצפן שלי כיושב ראש הוועדה בסיפור הזה הוא שלום הילד. זה המצפן שלי. מכאן תתקדם.
ישי שרון
¶
אני מבין. משפט אחרון. בכל זאת אני חושב לנוכח הפגיעה בזכות יסוד שהיא זכות יסוד חוקתית שקבועה בחוק חופש העיסוק, אני חושב שהגישה הראויה היא לשקול את החלופה הפחות פוגענית, היותר מידתית, וזה של החלת ההסדר על אותם סעיפים שבעצם האחראי הוא חלק אינהרנטי מאותה הגדרה. לכן אני חושב שבנסיבות האלה ההורדה הגורפת של המילה אחראי בלי שבעצם ביססנו כל תשתית עובדתית שמצדיקה את זכות היסוד, ללא בחירה של האמצעי שפגיעתו פחותה, אני חושב שזה דבר בעייתי. כמובן שהוועדה צריכה להכריע כמיטב הבנתה.
אפרת פילזר ביזמן
¶
היועצת המשפטית של המועצה לשלום הילד. אנחנו גם שלחנו מראש נייר עמדה לוועדה והתייחסנו לכל סוגיית האחראי. אנחנו חושבים שבאמת אם תהיה ההגדרה הזאת, אנחנו יוצרים סיכון כי יש הרבה מקרים בהם אין מדובר באחראי ובכל זאת יכול להיווצר מצב שהוא מאוד בעייתי. זה גם הוזכר בדיונים הקודמים כמו הדוגמה שניתנה כאן של שכן שנותן סטירה או שכנה שנותנת סטירה לילד בן שבע והחוק בעצם לא יחול עליה. הדבר הזה מאוד מטריד אותנו כי זה בעצם מישהו שכבר הוכיח את המסוכנות שלו. מישהו שתוקף ילד ובוחר לעשות את זה, כבר אנחנו יודעים שמשהו בשיקול הדעת שלו פגום ואת הבן אדם הזה אנחנו לא רוצים לראות במוסדות של קטינים.
תמר בייט שרון
¶
אנחנו רוצים לומר שאנחנו בהחלט מבינים שיש התנגשות בין שני אינטרסים כולל זכות היסוד ויחד עם זאת בדיוק בשביל המקרים המורכבים יש ועדת פטור שזה מנגנון שיוכל להעמיק באותם מקרים שיועלו טענות לפיהן למרות שבן אדם הורשע בעבירת אלימות, הוא עדיין ראוי לטפל בקטינים וחסרי ישע.
אפרת ליפשיץ
¶
אני אדגיש שהנושא הובא בפני השר לביטחון לאומי וזו גם עמדתו. ברור שההרחבה לסעיף 379 ול-380 גם כולל בחובו את אותם מקרים שעיצבו את ההתנגשות הזאת אבל הוא סבר שבדיוק לשם כך יש את ועדת הפטור והאופציה החלופית של הפילוח על ידי גורם אחר היא הרבה יותר בעייתית והוא גם סבר שזה לא נכון שזאת תהיה המשטרה שתקבע.
היו"ר יוסף טייב
¶
אני מאפשר למשרדים להביע את העמדה שלהם. העמדה הגורפת היא שכדאי להוריד את הנושא של אחראי. הסנגוריה הציבורית הביעה את דעתה ואמרתי לו שהמצפן שלי מבחינתי הוא שלום הילד אבל בסדר, אמר גם דברי טעם ואנחנו נצטרך להחליט על כך.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
חשוב להדגיש שלדלתא הזאת של חסרי הישע, בסופו של דבר באמת יש את הוועדה. היא דלתא מצערת שיכול להיות שאדם שתקף חסר ישע ולא ידע את זה בכל זאת ייכלל כאן בעבירות. אלה המקרים היותר בעייתיים.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
בפעם הקודמת הקראנו את סעיפים 2 ו-3. אני עוברת לסעיף 4 שגם הוא היה על הפרק לדיון.
4. הצגת אישור המשטרה להורה או לאחראי.
(1) הורה או אחראי על ילד או על חסר ישע (בסעיף זה - הורה או אחראי) רשאי לבקש ממנהל מוסד –
אני יודעת שמנהל מוסד מופיע לפני כן בנוסח בהקשר מעט אחר אבל הכוונה כאן לצורך העניין לא לעירייה שמעסיקה את הגננת ואת העובדים אלא למי שמנהל את הגן בעצמו.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
בסדר. תכף תגידו את זה.
או מבעל עסק שהוא מוסד להציג לו את אישור המשטרה לגבי כל בגיר המועסק או עוסק בעבודה אצלו, בהתקיים אחד מאלה:
(1) הבגיר מועסק במוסד או שהוא בעל עסק שהוא מוסד ומבצע בו עבודה, והילד או חסר הישע כאמור, מקבל שירותים מהעסק או שההורה או האחראי מתכוון לקבל שירותים מהעסק עבור הילד או חסר הישע.
(2) ההורה או האחראי מעסיק או מתכוון להעסיק את אותו אדם באופן קבוע או סדיר בטיפול בילד או בחסר הישע או בהשגחה עליו.
כבר קראנו את הסעיף הזה. אני מציעה שנדון קודם סעיף (א) כי זה קובע את חובת ההצגה להורה ואחר כך נעבור ל-(ב) שזה כבר מתן אישור המשטרה.
כאן כמובן הכוונה שהורה יוכל לבקש גם מאדם שהוא מעסיק אותו והוא לא נחשב מעסיק לצורך העניין, זה סעיף הבייבי-סיטר, כך אנחנו קוראים לו כדי שיהיה ברור ועל השולחן. לממשלה יש עמדה בעניין.
לירון ספרד
¶
התיקון כאן ממעסיק למנהל מוסד משנה את כל התמונה. בגני ילדים רשמיים שהחוק תקף עליהם, יש שתי קבוצות מועסקים, יש גננות ויש סייעות. הגננת היא לא המעסיק של הסייעת. משרד החינוך הוא לא המעסיק של הסייעת אלא הרשות המקומית. כרגע מעבירים את כל הנטל על מנהלת הגן להחזיק גם את האישורים של הסייעות. זה לא תפקידה של הגננת. היא לא מעסיקה אותן. החוק גם אומר שאז הרשות המקומית צריכה להעביר למנהל המוסד, לגננת, את האישורים של הסייעות שלה. זה משנה את התמונה.
לירון ספרד
¶
אבל זה לא פוטר את משרד החינוך. עכשיו זה מעביר את הנטל לגננת לבוא ולהציג את האישור של הסייעות שמועסקות בגן. נכון, היא מנהלת הגן אבל היא לא מעסיקה של הסייעות. ביקשנו להחריג את משרד החינוך. חזקה על מדינה שמעסיקה את כל העובדים שלה לפי הדין ולפי הכללים, עכשיו לא רק שלא גורעים את המדינה אלא מוסיפים על המדינה נטל ושמנהלת הגן תציג את האישורים של הסייעות שהיא בכלל לא מעסיקה שלהן. בעינינו זה לא מתקבל על הדעת.
היו"ר יוסף טייב
¶
האחריות היא לא על הגננת. אני רוצה לחדד. היא צריכה להציג. אם היא לא מציגה את אותם טפסים, אין עליה אחריות ממשית. האחריות נשארת כלפי השלטון המקומי.
לירון ספרד
¶
עכשיו יבוא הורה והוא רוצה אישור על הסייעת הזו או האחרת. הגננת היא לא המעסיק של הסייעות. היא מנהלת המוסד, היא מנהלת הגן. היא עכשיו צריכה לפנות לרשות המקומית. אני לא יודע מי זה הגורם ברשות המקומית והרשות המקומית צריכה להעביר לה אישורים.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אמנם אתה מציג את זה כמשהו מורכב בהשוואה להגעה לחלל, אבל בסך הכול זה טופס שהיא מביאה למנהלת הגן.
אריה מור
¶
אני סמנכ"ל ביטחון וחירום וסייבר במשרד החינוך. אנחנו צריכים להבין שמעבר למשמעות להטיל על הגננת – ונמצאים כאן כל הגופים שהתנגדו – יש כאן תחלופה עצומה. יש כאן תהליך שהוא לא זבנג וגמרנו. יש כאן ממלאות מקום. זו האוכלוסייה שמתחלפת הכי הרבה. יש ממלאי מקום, ההיא כן מגיעה או לא מגיעה.
אריה מור
¶
אנחנו מדברים במהלך השבוע. גם הגננת היא לא קבועה. יש גננת שעובדת ארבעה ימים ויש לה יומיים מחליפה, יש גננת שעובדת חמישה ימים ויש מחליפה ליום אחד. התוצר הזה, שהאחריות תהיה על הגננת, הוא לא נכון.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
זה לא אומר היא חייבת הציג באו תו רגע. היא יכולה לומר חכו לשבוע הבא כשהגננת הקבועה תגיע והיא תראה לכם את האישור. אנחנו לא קובעים כאן שזה חייב להיות לאלתר.ף ברור שזה צריך להיות משהו סביר.
היו"ר יוסף טייב
¶
האחראי הוא השלטון המקומי. אם השאלה שלך לגבי הסייעת, השלטון המקומי אחראי לדאוג לכך שאותה גננת תקבל את הטופס.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אין עוד טפסים שאתם מבקשים מהגנים? כלום? אין שום טופס בגן, לא בטיחות, לא שום דבר.
לירון ספרד
¶
אתה מסתכל על רשימה אחרת. יש שני סוגים של מוסדות ואני עכשיו מדבר על הגנים, גילי שלוש עד שש. יש גנים רשמיים שמוחזקים במשותף, הוקמו ומוחזקים במשותף על ידי המדינה והרשות המקומית, כאשר העובדים באותם גנים – מנהלת הגן היא עובדת מדינה, עובדת משרד החינוך והסייעות הן עובדות של הרשות המקומית. זה גוף שהוא רשמי. גן רשמי. לכן ביקשנו לפטור את הגן הרשמי שהמדינה היא המעסיק, לפטור אותו מהדרישה הזאת שהיא יותר רלוונטית לגופים פרטיים.
לירון ספרד
¶
כי המדינה כמדינה, ברור שהיא מעסיקה לפי תקנות, לפי חוקים, אנחנו עורכים בדיקות מידע פלילי מלא.
לירון ספרד
¶
חוק חינוך ממלכתי, כל התקנות שנגזרות ממנו, חוק שירות המדינה (משמעת). כלומר, יש לנו המון חקיקה ותקנות שמחייבת אותנו לפעול כדין וחזקה שהמדינה פועלת לפי הדין.
לירון ספרד
¶
בבקשה. אני אשמח. כל הזמן חוזרים ואומרים כאן ומזכירים עובדי הוראה. החוק הזה הוא חוק שהוא פותר את המצב שאחרי. אנחנו המשרד היחיד במדינה שמקבל מידע בזמן אמת ממשטרת ישראל. מגיע מידע כבר בשלב החקירה. אנחנו לא מחכים להרשעות. אנחנו לא מחכים לכתב אישום אלא אנחנו פועלים כבר בשלב הזה. החוק הזה, לגבי גני הילדים הרשמיים, אני רוצה לומר שהוא לא ישנה את תמונת המצב. זו האמת כי גננת שהורשעה בעבירת אלימות, היא לא תישאר בגן.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אתה לא מכיר הרבה מקרים. אתה בא ומציג כאן שאתה לא מכיר ואתה לא יודע. אני מקבל כמעט כל שבוע מקרים וגם בגני עירייה. תאמין לי, גם בגני עירייה ולא תמיד אתם מוציאים אותה אלא מעבירים.
לירון ספרד
¶
בבקשה. אני חייב לומר על השולחן שכל פעם בסוף הדיון אומרים לנו נעביר לכם ולא העבירו לנו כלום.
לירון ספרד
¶
אנחנו נשמח לראות. גם אם הוחלט להעביר גננת עם כתב אישום מגן לגן, כנראה שהופעל כאן שיקול דעת. אין מצב שמישהו עשה את ההעברה הזאת מבלי שהדבר הזה נבדק ונבדק עם הפרקליטות. אני מזכיר שעל עובדי מדינה חלים חוקים מאוד מפורטים. חוק שירות המדינה (משמעת) חל עליהם וכאשר יש כתב אישום נגד גננת, בטח בעבירת אלימות, אני מתקשה לראות מצב שהגננת ממשיכה בתפקידה בשלב של כתב אישום.
על כן האישור הזה במהותו מדבר על הרשעות ובשלב של הרשעות, תאמינו לי שהסיכוי שאדם יהיה מועסק הוא מאוד נמוך. האישור הזה הוא גם - כן יש אישור, אין אישור - לא משנה את המצב.
לגבי הגנים המוכרים שאינם רשמיים, שאלה גנים שמופעלים על ידי תאגידים פרטיים. בן אדם פרטי יכול לבוא ולהקים חברה, עמותה, להפעיל גן. בסיטואציה הזאת שהחקיקה המדינתית המלאה לא חלה עליו, כלומר, המעסיק הוא לא משרד החינוך כמעסיק ישיר, כאן אני יכול להבין את הסיטואציה, את השוני בין גן רשמי שהוא גן של המדינה, מוסד של המדינה ושל הרשות המקומית, לבין מוסד שהוא מוסד פרטי. במוסד פרטי אתה רוצה מה שנקרא להגביר רגולציה, להראות את הדברים והדרישות שאנחנו דורשים – חבר הכנסת הזכיר את הדרישות – אלה הדרישות שנדרשות במסגרת הליך רישוי של גן פרטי. נדרשת כמובן חוות דעת פדגוגית של הגננת, נדרש אישור בטיחות, נדרש אישור משרד הבריאות.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אבל גם שם אלה עובדי הוראה שאתם עוקבים אחריהם. לגביהם לא קופץ לכם מידע בגיל שלוש עד שש?
לירון ספרד
¶
גם אם קופץ מידע ואנחנו לא מעסיק, ואני מזכיר שלמשרד החינוך אין סמכות לפעול בשלב חקירה כלפי עובדים בבעלויות.
לירון ספרד
¶
בשלב של כתב אישום והרשעה, יש. להעביר את הנטל, את כולו, להחזיק את כל האישורים על ידי מנהלת הגן שהיא בכלל לא המעסיק של אותן סייעות, כאשר זה בניגוד במוכר שאינו רשמי, בגנים הפרטיים שהמעסיק הוא המעסיק של כל העובדים מהטבח, דרך הסייעת, דרך הגננת, דרך המטפלת.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אדוני היושב ראש, מעניין שגם אתמול עת קיימתי דיון על חוק המצלמות, אתה חושב כאשר אתה יוצא למהלך שמשרד החינוך הוא זה שיהיה איתך והמשרדים האחרים יהיו הבעייתיים. גם אתמול המשרד היחיד שהחרים את הדיון היה משרד החינוך. גם כאן, שים לב, מי שמשתף פעולה הכי טוב אלה המשרדים האחרים - משרד המשפטים, המשרד לביטחון לאומי – ומי שמערים קשיים, זה משרד החינוך. הסוגייה הזאת מאוד מעניינת. מדהים.
אביגיל סון פלדמן
¶
אני אשמח להתייחס לסעיף הזה. אני חושבת גם שהדיון הזה לא צריך להתחיל מהמישור הטכני. קודם כל, אני כן רוצה לקחת צעד אחורה ואני אגיע עד להתלבטויות הנוכחיות. קודם כל צריך להתחיל מזה שזה סעיף שגם לא היה במקור, גם לא נמצא בחוק מניעת העסקה הקיים, זה סעיף שבתחילת הדרך חשבנו שהוא נדרש בעיקר בגלל מצבים שבהם המנהלת והעובדת, המטפלת עצמה, זאת אותה אחת והיא עצמאית, מעסיקה את עצמה, היא לא תפנה לקבל אישור משטרה. במצבים האלה אמרנו שההורים יוכלו לדרוש את זה. הסעיף התרחב הרבה, הרבה, הרבה מעבר לרציונל הזה.
אביגיל סון פלדמן
¶
בשני הסעיפים שלו הוא התרחב הרבה מעבר. הסעיף הראשון מדבר על סיטואציה שיש מעסיק ושיש חובה לקבל אישור משטרה ושהתקבל אישור משטרה ובכל זאת איזשהו פיקוח, איזושהי חובה בנוסף לזה.
היו"ר יוסף טייב
¶
את אומרת לא ברור ואני אסביר לך מה ברור. מתברר שהגיעו לידינו – וגם לשולחני, לירון, ואני אעביר לך – מקרים של גננות שהורשעו או שיש להן כתב אישום ולצערי ממשיכות להיות מועסקות. לירון, אני אעביר לך.
לירון ספרד
¶
אני מבקש אחרי הדיון להצטרף אליך אדוני ולראות שם-שם ואני מבטיח לך שכל שם כזה, אנחנו נבדוק אותו.
אביגיל סון פלדמן
¶
אני רק אומרת שבאופן כללי יש הרבה חוקים עם חובות, חוקים חשובים עם חובות, ואנחנו לא נותנים לציבור הרחב איזושהי סמכות פיקוח על זה שמקיימים את החוק. המטרה כאן הייתה כן לתת מענה למצבים בהם המנהלת עצמה לא תפנה על עצמה, כך ש-(1) במובן הזה זה התרחב מעבר לזה. גם (2) התרחב מעבר כי הוא בכלל לא מדבר על מוסד בהכרח. זאת עוד הרחבה מעבר להצעה המקורית וגם מעבר לחוק מניעת העסקה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני רוצה להדגיש עוד משהו. הכוונה בפריט (1) היא לא שהורה עכשיו ילך לכמה גנים שהוא שוקל לשלוח את הילד שלו אליהם ויבקש מכל גן.
אביגיל סון פלדמן
¶
אם כן, קודם כל, זה קצת יותר רחב.
אני אומרת שגם (1) וגם (2) הם רחבים. מעבר לזה שהם לא קיימים היום בחקיקה המקבילה היחידה שיש ולא היו בהצעה המקורית, הם גם באמת מתרחבים מעבר לדוגמה המרכזית שראינו לנגד עינינו, החוסר המרכזי לגבי המנהלות העצמאיות של המשפחתונים.
לגבי התוספת שנעשתה כאן, אני רואה בזה קושי מאוד גדול מבחינה מהותית. אני לא מדברת על המישור הטכני. אישור משטרה הוא לא רישיון עסק. אישור משטרה הוא אישור פרטני. זה אישור פרטי על בן אדם מסוים והחוק מסדיר מי רשאי לקבל את האישור הזה מהמשטרה וכאן יש שתי אפשרויות: או המעסיק או האדם עצמו, כל אחד בליווי המסמך השני. זאת אומרת, או המעסיק עם ייפוי הכוח, או האדם עצמו עם ההצהרה של המוסד. אני מזכירה שמעסיק ככלל הוא מנהל המוסד. הטרמינולוגיה כאן היא לא נכונה. המעסיק הוא מנהל המוסד. יש חריג מסוים במצבים בהם הקבלה לעבודה נעשית באמצעות משרד ממשלתי או רשות מקומית, שאז בעצם המעסיק הוא מי שאחראי על הקבלה לעבודה.
זה מאוד בעייתי ואנחנו כן מאוד מתנגדים לזה שבעצם יהיה גורם שלישי שהוא לא המעסיק והוא לא האדם עצמו והוא בעצם מקבל אישורי משטרה ומחזיק אותם לגבי אנשים שהוא לא מקבל אותם לעבודה.
היו"ר יוסף טייב
¶
אביגיל, את מצפה שהבעלים ישבו בגן ולכל גן יגיעו? הוא ידו הארוכה של המעסיק. אותה גננת היא ידו הארוכה של המעסיק.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אביגיל, מה יש בטופס הזה? זה לא פירוט. יכולה לעבוד או לא יכולה לעבוד. אין כאן מידע.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
בסדר, זה מסמך על אדם מסוים שהורים שמים את הילדים שלהם בידיים שלו. אז מה? רוצים להיות בטוחים בזה.
אביגיל סון פלדמן
¶
ככל שרוצים שיהיה איזשהו מסמך שמוחזק בגן, המסמך הזה לא יכול להיות מסמך עם מידע אישי על אדם - - -
רון כץ (יש עתיד)
¶
אביגיל, יש כאן איזה מוטיב חוזר של משרד החינוך שהוא המשרד היחיד שלא רוצה לקדם כלום. אני יודע שאת ממשרד המשפטים אבל אני גם מבין מאיפה זה בא ולמה זה מגיע. גננת מובילה בגן יכולה לפטר עובד, יכולה לקבל עובד, אז היא יכולה גם להחזיק קלסר - - -
רון כץ (יש עתיד)
¶
אם אתם נותנים לה סמכות להיות גננת מובילה, שתהיה גננת מובילה. מבחינתי היא המעסיק.
זה בלתי נתפס. מה יש למשרד החינוך? תגידו. כל המשרדים כבר בעד. מה קורה לכם?
אופיר כץ (הליכוד)
¶
כן. הם פשוט לא באו. הם פשוט החרימו. הם החרימו דיון על חוק המצלמות על ילדים. משרד החינוך החרים את הדיון הזה.
היו"ר יוסף טייב
¶
זו בעיה טכנית בלבד ולכן אני לא מבין את לירון, למה אתם עושים מזה אירוע. אני אומר שצריך להפריד. הגננת לא יכולה לפטר סייעת. נכון?
היו"ר יוסף טייב
¶
על זה לירון מתעקש. אני אומר, לירון, בוא נצא מהקופסה. אני מבין את ההיגיון שלך אבל בסוף מדובר במהלך כאשר האחריות נשארת בידי השלטון המקומי. השלטון המקומי הוא זה שיהיה אחראי להעביר לאותה מנהלת גן או גננת שהיא אחראית על הגן, תקרא לה איך שאתה רוצה, וסך הכול זה מה שהיא עושה.
רון כץ (יש עתיד)
¶
אין ראש עיר אחד במדינת ישראל שלא יחתום על זה שהוא לוקח על זה אחריות שתהיה גננת כזאת בגן. אני רוצה לראות את ראש העיר האחד הזה שיגיד שהוא לא רוצה. אם יש אחד כזה, שיגיד.
אביגיל סון פלדמן
¶
אני רוצה להגיד משהו אחר. אישורי המשטרה, כמו שמי שיכול לקבל אותם הוא או המעסיק או האדם עצמו, מה שלירון התכוון, הוא התכוון לכך שהוא מקבל אישור משטרה לגננת.
אביגיל סון פלדמן
¶
אישורי המשטרה עצמם צריכים להיות מוחזקים רק על ידי מי שמוסמך לקבל אותם ולא ליצור עוד אנשים שהם לא המעסיק ולא האדם עצמו.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
יש דברים הרבה יותר אישיים שמגיעים לגננת על הסייעות. דברים פי אלף יותר אישיים והמידע הזה מצוי אצל הגננת.
אביגיל סון פלדמן
¶
אני יודעת שזאת מערכת שמבוססת על מידע מהמרשם. לא בכדי יש הסדרה מאוד מסודרת של מי מוסמך לקבל. ככל שיש מעסיקים גדולים שלא נמצאים פיזית בגן, המעסיק, לצורך העניין רשות מקומית, יכולה להוציא אישור שאומר שהעובדים שמועסקים בגן הזה קיבלו אישור משטרה. היא זאת שצריכה לקבל את אישור המשטרה. שתוציא אישור שהם קיבלו אישור משטרה. זה הרבה יותר דומה לרישיון עסק מאשר הנושאים האישיים.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
זה לא יקרה לעולם. מי שחי את העסק הזה יום יום ומכיר קצת איך נראה גן ילדים, מבין שזה לא יכול לקרות באמצעות השלוח הזה. צריך שבגן יהיה קלסר שמי שעובד בגן, יהיה לו אישור. לא ייכנס לגן מי שאין לו אישור. גם לא המחליפים. לא יהיה דבר הזה ולא נוותר על זה. לא יעזור למשרד החינוך לנסות להפעיל את משרד המשפטים. לא יעבוד.
אביגיל סון פלדמן
¶
לא משרד המשפטים. החובה היא על המעסיק. המעסיק הוא זה שצריך לקבל את אישורי המשטרה. אגב, כאשר התחלופה היא מאוד מהירה ואם זה מהיום למחר, גם יש סעיף ספציפי שמתייחס לזה בחוק. החובה היא על המעסיק. המסמכים האלה לא יכולים סתם להסתובב בגן. בסוף אלה מסמכים אישים. אלה לא מסמכים על המוסד.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
ואם המסמך הזה ילך לאיבוד ויהיה כתוב אופיר כץ, אין מניעה להעסיק? רון כץ, אין מניעה להעסיק? מה יקרה?
אביגיל סון פלדמן
¶
בסוף יש רציונל לזה שלא כל אחד יכול לפנות לקבל את האישור. אין היגיון בזה שאחרי זה האישורים יכולים להסתובב בכל מקום.
היו"ר יוסף טייב
¶
אופיר, אני אגיד לך מה כתוב באישור. האישור בצורה אחרת אומר: תעודת הוקרה לאותה גננת שאכן יכולה להיות מועסקת והיא בסדר.
אביגיל סון פלדמן
¶
אם הרשות מפיקה מסמך על המוסד שאומר במוסד הזה מועסקים אנשים שקיבלו אישור, זה משהו אחד. אבל אישורי המשטרה עצמם לא יכולים סתם להסתובב בגן.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אביגיל, אנחנו לא מסכימים. אביגיל, זה לא מסתובב ואין כאן מידע שמסתובב שאם הוא זולג, אז עכשיו פנטגון.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
הגננת צריכה להציג להורים. אני לא רואה עם זה שום בעיה. אני לא יודע, את סתם מעצימה כאן את האירוע כאילו עכשיו מדובר במסמכים אישיים. יכולה לעבוד או לא יכולה לעבוד - מה הבעיה? מי שלא יכולה, המסמך הזה לא יהיה כי היא לא תעבוד. יש כאן רק אישור שהיא יכולה לעבוד. מה לא בסדר בזה? מה אישי בזה?
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אבל אנחנו לא רוצים להרוג את השלטון המקומי שכולם יבואו עכשיו לעירייה ויגידו שרוצים לראות את המסמך.
קריאה
¶
בכל גן, הגננת, גם בהגדרה של משרד החינוך, היא מנהלת מוסד. מנהל מוסד, יש לו תיק ויש לו קלסר ויש לו את כל מה שקשור. אין שום מניעה.
לירון ספרד
¶
אני מבקש לפרוטוקול שמי שאחראי להעביר את האישור לגבי העובדים שמשרד החינוך לא מעסיק אותם, זה הגוף המעסיק.
היו"ר יוסף טייב
¶
אני מסכים עם לירון. האחריות היא על השלטון המקומי והוא ידאג לכך שאותם טפסים יגיעו לגננת.
לירון ספרד
¶
שלא ייווצר מצב שיום שסייעת מסוימת לא יכולה להגיע והרשות המקומית שולחת סייעת מחליפה, הגננת תאמר לה שהיא לא יכולה להיכנס לגן בלי האישור.
לירון ספרד
¶
אני לא אחראי על העסקת הסייעות. הרשות המקומית אחראית על העסקת הסייעות. כאשר הרשות המקומית שולחת סייעת – ואני כל פעם חוזר על זה ואומר שרשות מקומית היא חלק ממוסדות השלטון - מבחינתי יש חזקת תקינות שהם פועלים באופן תקין. כאשר רשות מקומית שולחת סייעת לגן בבוקר, סייעת מחליפה, האחריות היא של הרשות המקומית לדאוג לכל הבדיקות הנדרשות שצריכות להיעשות, כמו שאנחנו בודקים את זה לגבי הגננות המחליפות.
לירון ספרד
¶
מסכים איתך אבל הסייעת המחליפה צריכה להגיע עם האישור לגן בבוקר? בתחילת שנה אבל סייעת מחליפה משתנה.
חמי לפידור
¶
יכול להיות מצב שעכשיו חסרה לי סייעת בגן איקס. לצורך העניין יש לי גן שיש בו סייעת שנייה וזה דבר שקיים. עכשיו יש לי גן שיש בו שתי סייעות ויש לי גן שבכלל אין בו סייעת כי כרגע הסייעת חולה או בחופשה או התפטרה. היא הודיעה על כך אתמול בערב ועכשיו אני צריך לקחת סייעת. בואו נבין איך זה עובד. היא מודיעה בערב למנהלת הגנים שמחר בבוקר היא לא מגיעה, מכל מיני סיבות. עומדת מנהלת הגנים ומחפשת ב-8:00 בלילה פתרון כדי שלהורים יהיה גן מחר בבוקר. היא לוקחת את הסייעת השנייה בגן מסוים ומעבירה אותה לגן הזה. כך זה עובד. ב-8:00 בלילה. מה אמור לקרות? אני בדקתי את הסייעות האלה. אני מבחינת העירייה מעסיק אנשים וכמו שאני בודק את שאר הדברים, אני מעסיק אותם בצורה מסודרת.
חמי לפידור
¶
זה לא עובד כך. אם אני צריך מחר שזה יהיה בגן, יש לי בעיה כי אני לא יודע להגיד בתחילת שנה, אני גם לא יודע להגיד מחר, איזה סייעת נמצאת איפה. תבינו, זאת המשמעות. בשעה 8:00 בערב אני לוקח סייעת ומעביר אותה מגן א' לגן ב', כדי שלהורים יהיה גן.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אין בעיה. שיהיה ב-א'. היא תעבור אחר כך ל-ב', ג', ד', יחפשו את האישור ונמצא אותו ב-א'. לא צריך להעביר לכל גן.
לירון ספרד
¶
בסדר. זה אומר שלא צריך להציג את האישור לאלתר. בניגוד למה שנאמר כאן, למשרד החינוך אין התנגדות רעיונית. אנחנו עכשיו רק רוצים מה שנקרא לחשוב על כל המצבים שקורים מדי יום ולתרחש את זה כדי שהדברים יהיו ברורים, כדי שנוכל לתת לזה מענה במסגרת החקיקה. אם יש סייעת מחליפה בבוקר, אז לא בהכרח יהיה את האישור שלה באותו יום בבוקר. אם יבוא הורה ויגיד שהנה החוק אומר שאתם צריכים להציג לי אישור, מה החוק יגיד לגבי זה שאין לי את האישור, כאשר לגננת אין את האישור? הכול אפשרי. אנחנו חיים את המציאות היום יומית.
אביגיל סון פלדמן
¶
אני גם מזכירה שיש סעיף של סייג, שלפעמים החוק עצמו מאפשר תקופה ומן הסתם בטח לא הגננת תדע אם יש או אין ולמה, והאם זה בתוך ה-30 ימים. בסוף החוק הזה מבוסס על חובה על מעסיק. יש מצבים שבהם המעסיק הוא לא מנהל המוסד. במצבים הספציפיים האלה, אני מזכירה שהרבה מאוד מוסדות אלה מוסדות פרטיים, זה אותו בן אדם, המנהל והמעסיק. רק במסגרות בהן ההעסקה לא נעשית על ידי מנהל המוסד, במצבים האלה עדיין המעסיק הוא זה שמקבל את האישור והם יפנו למעסיק. איך טכנית לעשות את זה? או שהם ינפיקו אישור כללי שהוא יוכל להיות מוחזק בגן או שלא יודעת באיזו דרך יפנו, אבל שוב אני מזכירה שכל הדבר הזה הוסף תוך כדי. בטח ובטח לא ליצור עכשיו מצב שמישהו שהוא לא המעסיק ולא האדם עצמו מחזיק אישור משטרה על מישהו אחר. שהוא לא קיבל אותו לעבודה. אין לו סמכות, אין לו אחריות על ההעסקה שלו. בסוף אין לו אחריות על ההעסקה שלו ובכל זאת הוא זה שמחזיק את אישורי המשטרה שלו. הרעיון הוא שיש שני גורמים שיכולים לקבל אישור משטרה והם אלה שצריכים להחזיק את האישור. אם ההורים צריכים לפנות, שהם יפנו או לאדם או למעסיק והוא יציג. איך יעשו את זה טכנית? אמרתי, או שפונים למעסיק או שהמעסיק מנפיק אישור כללי והוא יכול להיות מוחזק בגן.
חמי לפידור
¶
אני לא יודע להגיד כרגע מה הכי נכון. אני שוב אומר שאתם צריכים להבין שמדובר בעשרות אלפי עובדים. כלומר, יש רשויות שמעסיקות אלפי סייעות. זאת המשמעות של זה. מישהו יכול לחשוב על הסיטואציה שעכשיו – סתם דוגמה – יש לי סייעת סבב, מאחר והגנים פתוחים שישה ימים בשבוע, והיא עובדת כל יום בגן אחר.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
מדברים כאן, משרד החינוך ואתם, כאילו זאת פעם ראשונה שיש אישור שצריך לסייעת או לגננת, כאילו זה משהו שאתם לא מכירים. יש כמה עשרות אלפי סייעות וזאת לא פעם ראשונה שמבקשים מכם מסמך. מה לעשות, זה חינוך של ילדים.
חמי לפידור
¶
היא חותמת על הסכם עבודה, הסייעת עצמה. שוב, ברור שכל עובד חותם כמו כל עובד מדינה. כל עובד במדינת ישראל ממלא טופס 106. יש דברים שאנשים ממלאים וזה נמצא בתיק של העובד אצל אותו מעסיק באופן כללי ולאו דווקא רשויות מקומיות. כאן אנחנו מדברים על גופים שהם גופים ציבוריים שפועלים על פי חוק. אני חושב שהבעיה שהצגתם אותה לכל אורך הדרך נובעת מאותם גופים פרטיים ולא מאותם גופים ציבוריים. אני לא מכיר מקרה אחד שברגע שיש חשד לרבע של דבר, עוד אין כתב אישום אלא תלונה או משהו, לא יושבים ובודקים את הדבר הזה. עושים את כל מה שאפשר לעשות. אין ראש רשות שהגיעה אליו תלונה והוא לא טיפל בה. זה לא דבר שקורה. אם אנחנו יודעים על איזה אירוע, זה לא דבר שמישהו לא עושה איתו משהו.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
זה לגבי עובדים שעובדים באופן קבוע בגן ולגבי עובד זמני, אם מתעקשים על הסייעת שבאה באותו יום, להפנות את ההורה למעסיק.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
זה רק לגבי העובדים הקבועים. בכל זאת יש עובדים קבועים בגן. אצלנו הייתה סייעת שש שנים.
היו"ר יוסף טייב
¶
חמי, זה מקובל עליכם? מי שהיא בדרך קבע, זה יהיה בגן. סייעת מסתובבת, זה יהיה בשלטון המקומי. בסוף אם אני אצטרך להריץ הורה לשלטון המקומי, כמה הורים שהם חרדים לזה יגיעו לשלטון המקומי? 10 אחוזים מכלל הורי מדינת ישראל יגיעו. אלה פירורים.
היו"ר יוסף טייב
¶
שמענו. אביגיל, אמרת את זה מאה פעמים. זה נרשם בפרוטוקול מאה פעמים. אני חולק עליך בסיפור הזה. אני חושב שמנהלת הגן היא בסוף ידו הארוכה של המעסיק.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אביגיל, סליחה, דנו בזה, אף אחד מחברי הכנסת לא מסכים עם העמדה הזאת. אין שם שום דבר במסמך הזה והוא יכול להיות בגן.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני רוצה להבין מה סיכמנו. אנחנו מכניסים לסעיף את החובה לגבי כל בגיר המועסק או עוסק בעבודה אצלו באופן קבוע?
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
ולגבי עובד שנמצא באופן זמני, אפשר לגשת למעסיק המקורי ולא לדרוש את זה מהמנהל. או שאנחנו עושים חריג לגבי הרשויות המקומיות. צריך לחשוב על זה איך לנסח את זה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
לכן אולי צריך לעשות חריג רק לגבי רשויות מקומיות ושהחריג גם יהיה ברור, אם זה המצב עליו אנחנו מדברים. אנחנו לא מדברים על מוסד שפועל באופן זמני. קייטנה היא מוסד שבהגדרה פועל באופן זמני. אנחנו מדברים על עובד שהוא זמני ולא על מוסד שפועל באופן זמני.
רון כץ (יש עתיד)
¶
הבעיה היא לא סייעת סבב אלא הבעיה היא המוקד של משרד החינוך ששולח עכשיו אנשים לגן. איך אנחנו נמצא את האישור הזה?
רון כץ (יש עתיד)
¶
אין בעיה. בוא נפתור אותן. מה הבעיה לצייד אותם באישור הזה? אתם קולטים אותם לעבודה, שיבואו עם האישור ביד. מה הבעיה?
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אתה קולט אותם לפני כן לעבודה ולא ביום שאתה שם אותם בגן. הם עוברים איזשהו תהליך כשאתה מקבל אותם למשרד החינוך.
לירון ספרד
¶
כשאנחנו מדברים על ממלאי מקום שעתיים, כך זה נקרא, שמגיעים לגן ליום בו גננת נעדרת, בהחלט יש רשימות. עד עכשיו גם היה מאגר. יש אפשרויות של אנשים שעושים להם בדיקה מקדמית. אז האישור יהיה במשרד החינוך.
לירון ספרד
¶
יש נהלים. הנהלים מחייבים. לשאלתם של חברי הכנסת, הנהלים של משרד החינוך מחייבים בדיקת מידע פלילי מקדימה לפני העסקה של אדם בגן, בכל מוסד.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אתה צריך מורה לבית ספר או גננת, אתה רוצה להגיד לי שאתמול ב-8:00 בערב הכרת אותה ולמוחרת בבוקר היא עובדת?
היו"ר יוסף טייב
¶
עד היום היה מאגר. משרד החינוך יצא באיזשהו פיילוט, לפני שנתיים-שלוש. היה מכרז ושתי חברות זכו בו.
לירון ספרד
¶
ברשותך, לפני כן כי יושב ראש הוועדה אמר שזכו שתי חברות והכול נשמע כאן יפה. באמת של הדברים, אלה חברות כוח אדם שפשוט שולחות את כל מי שיש להן. זה הסיפור. אני התמודדתי איתן ועם המלחמות ועם החוסר. עבדתי מולן.
אריה מור
¶
אני עוסק בזה. לפני 30 שנים אני הקמתי את המערכות הממוחשבות האלה. אנחנו עובדים על ה-און ליין לקבל את כל העבירות בלילה ובבוקר אני עם האנשים שלי – לא אני אישית – עוברים על העבירות, על עבירות מין. הייתי בוועדה הזאת ובוועדת החוקה, חוק ומשפט במשך 30 שנים. מדברים על אותם נושאים. אני מצטער חברי הכנסת, בסוף יש את הפעולות. אפשר לחוקק חוק שיעבוד ואפשר לחוקק חוק של יעבוד מבחינת יכולות הביצוע שלו בשטח.
אריה מור
¶
לכן אני חושב שאנחנו צריכים למצוא את הפתרונות שהשטח יעבוד.
אני רוצה לומר שכל עובד הוראה שנקלט במערכת החינוך, הוא נקלט בתהליך סדור של כל הבדיקות שלו. הוא לא יכול להיכנס לעבודה אם הוא לא עשה את הבדיקות.
אריה מור
¶
אני יכול להמשיך? עכשיו עושים תהליך של קליטה של עשרות מורים. במקרה אשתי היא מפקחת בחינוך מיוחד ועכשיו היא מחפשת בנרות וזה אומר תהליך, לקבל, להכניס למערכות.
אריה מור
¶
אני אמשיך. זה תהליך אחד. תהליך שני הוא המורים המחליפים. לטובת המורים המחליפים. זה לא משנה כרגע אם זה בתחילת השנה או באמצע השנה. אני מדבר על מנהלי בתי ספר.
רון כץ (יש עתיד)
¶
אני מדבר על גננת. גננת מחליפה. אתה לא עונה לשאלה. אנחנו מדברים רק על להגן. אתה יכול להסביר איך הולך התהליך?
אריה מור
¶
אני מסביר. אי אפשר לא לתת לדבר. אני אדבר גם על הגנים אבל קבלו את כל המידע. מנהלי בתי ספר לא יכולים להעסיק ממלא מקום שעתי בלי להזין אותו לתוך המערכת, אם הוא חדש. אם הוא נכנס למערכת, למנהל בית הספר יש צג והוא יכול לראות וי ירוק או אדום. נניח אני חייל, השתחררתי מהצבא ועכשיו אני רוצה להיות ממלא מקום.
אריה מור
¶
אני הולך לגני הילדים. גננות, כנ"ל. כל עובד הוראה של משרד החינוך שעובד בתהליך כגננת, הוא נכנס לתוך המאגר הזה. הם המועסקים שלנו. כלומר, לא יכולה להיות גננת שאיננה. אין דבר כזה גננת מתחילה לעבוד מאתמול בלילה. גננת שחסרה כי היא חולה ולא מוצאים גננת מחליפה ורוצים שהסייעת תנהל את הגן לאותו יום למוחרת, היא מתוך מאגר הסייעות שקיים ואם הוא בדוק, הוא בדוק בשלטון המקומי, ברשות המקומית. זה הפתרון הנקודתי לאותה שעה, 8:00 בלילה. אין כזה דבר שגננת נולדה אתמול בלילה ועכשיו בואי תתחילי לעבוד מחר בבוקר, תחתמי ב-6:00 בבוקר.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
עדיין אנחנו צריכים לתת מענה להצגה בגן. השאלה אם הורה מגיע בבוקר ורואה סייעת חדשה שהוא לא מכיר, מה היא החובה של הגננת המובילה כלפי אותו הורה שמגיע ודורש עכשיו לראות את אישור המשטרה שלה. באופן עקרוני אולי לא הספיקו בלילה להעביר את האישור שלה.
קריאה
¶
אני אגיד לכם מה קורה בשנת 2023. האישור יהיה אצל המעסיק, מי שתבחרו שיהיה המעסיק. היא תשלח או תמונה או דרך אחרת והורה יוכל לראות.
אביגיל סון פלדמן
¶
אני מזכירה שבמצבים בהם כדין אין אישור, זה יכול להתפרש כאילו לעובד אין אישור. זה גם יכול לייצר סוג של מקרי שיימינג כאלה שלמישהו בצדק אין אישור כי הוא בתוך ה-30 ימים ולא בגלל שמהותית אין לו אישור.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
גם טכנית אם יש לו אבל לא מספיקים עד סוף היום לקבל את האישור. את זה צריך לקבוע. אם אנחנו בכלל מצפים מגננת שמבקשים ממנה באותו יום להראות את האישור באופן מיידי. נניח שזה לא נמצא בקלסר כי הוא באמת נמצא ב-30 ימים שהמשטרה עוד לא הנפיקה לו את זה או בתקופה של ה-30 ימים שאנחנו נותנים גרייס לפני האחריות הפלילית. מה עכשיו הגננת צריכה לעשות? אלה מצבים שיכולים לקרות. האם היא אומרת שהיא תברר בסוף היום ותודיע להורה למוחרת? השאלה משתנה אם אנחנו מדברים עכשיו על סייעת קבע בגן או אותה סייעת שתגיע אפילו רק ליומיים הקרובים. אני חושבת שבאופן סביר אם הורה מבקש לראות לגבי עובד קבע, הגננת יכולה לגשת לקלסר באותו רגע, אבל אם זה לא נמצא שם כי הודיעו לה שיש בעיות, אני לא חושבת שהיא חייבת באותו רגע להפסיק לעבוד בגן ולטלפן לרשות המקומית ולשאול מה הסטטוס של אישור משטרה של הסייעת הזאת.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
כן. אני עכשיו סיימתי שיחת טלפון עם ראש עיר שצופה בנו והוא אומר לי שהוא לא מבין מה אנחנו רוצים, שאם יאמרו לו כן, מחר בבוקר הוא הראשון בפיילוט, באהבה.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
מה לתפעל? לתפעל את מה? יש אגף גני ילדים. מה אתה צריך שהוא יתפעל כדי להוציא טופס?
חמי לפידור
¶
לא. אני עכשיו שלחתי סייעת ב-8:00 בלילה כי יש לי בעיה והיא תעבור מגן א' לגן ב', כדי שמחר בבוקר הגן הזה ייפתח כדי שההורים יוכלו ללכת לעבודה ויהיה גן לילדים. הקפצתי סייעת ממקום למקום. מה קורה בבוקר?
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני רוצה להציע פתרון. ברגע שהורה מבקש מגננת אישור משטרה לגבי סייעת קבע, מחובתה של הגננת לגשת לקלסר, לפתוח אותו, האישור נמצא וחובתה להראות אותו להורה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
במידה והיא לא קיבלה את האישור מהעירייה, כי אני רוצה להטיל עליה את האחריות לקבל את האישור מהעירייה, היא אומרת לאותו הורה שלגבי העובד הזה אין לה את אישור ההעסקה בתיק, היא לא קיבלה אותו, אנא פנה לרשות המקומית.
לירון ספרד
¶
אי אפשר להטיל את האחריות על גננת שהיא לא המעסיק של הסייעת לקבל את האישורים. אני מסכים שהמעסיק צריך להעביר את האישורים למנהלת הגן.
רון כץ (יש עתיד)
¶
היא תפנה לעירייה. כמו שהיא עובדת בשוטף מול אגף גני ילדי בכל עירייה, כמו שהיא מדברת איתם על זה שהיא צריכה צבעים, שהיא צריכה חומרים והיא צריכה כל דבר ברמה היום יומית – כך היא גם תפנה אליהם ותאמר להם שהיא רוצה שיהיה לה את כל החומרים בקלסר.
לירון ספרד
¶
אנחנו עכשיו רק רוצים לתת את הנקודה לגבי המקרים בהם אין את האישור לגבי עובדת זמנית או לגננת מחליפה.
היו"ר יוסף טייב
¶
אם נקבע בחוק שתוך 30 ימים השלטון המקומי צריך להעביר את זה לגננת, אחרי 30 ימים הוא לא העביר לגננת – אכן הגננת לא צריכה להכניס את אותה סייעת לגן.
לירון ספרד
¶
אנחנו רוצים לתת מענה למצב שבו אין נקודתית אישור. מצב שבו אין אישור נקודתי לגננת מחליפה, כלומר, לממלאת מקום שעתית שהמשרד מעסיק אותה או לסייעת מחליפה שהרשות המקומית מעסיקה אותה ולמצוא מנגנון שמאפשר הצגת האישור לא באותה נקודה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אם הורה מגיע ובגן יש סייעת שהוא לא מכיר אותה והוא רוצה לגביה אישור, הגננת מפנה אותו לרשות המקומית או למשרד החינוך.
לירון ספרד
¶
מבחינתי אם לצורך העניין הייתה החלפה מסוימת בגן ובאותו בוקר הגננת המחליפה לא הגיעה עם אישור כי לא היה סיפק בידיה שיגיע האישור - - -
לירון ספרד
¶
אנחנו לא רוצים לטרטר הורים אבל אני רוצה להסביר שיהיו מצבים, כי אלה החיים, שלא יהיה באותו בוקר שמישהו מבקש את האישור והוא יהיה. אז, לגבי המקרים האלה, אנחנו מבקשים שהות של מספר ימים כדי להציג את האישור לגבי אותו עובד.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אבל החוק הזה חל על כל המוסדות האלה באופן עקיף. לא מתקנים את כל החוקים לגבי קייטנות אבל הוא חל על קייטנה.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אני אגיד לך על מי הוא חל. הוא חל על מי שבתוך החוק, הגננות הזמניות והסייעות שהוא אמר עליהן שהן או זמניות או בסבב.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
היא אומרת להורה שהאישור נמצא ברשות המקומית לפי העניין, או במשרד החינוך, הנה מספר הטלפון, פנה אליהם.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
במקרה הזה זה לא חייב להיות באותו רגע. אם זה בהגדרה של הזמני או סבב, זה לא חייב להיות באותו רגע.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אם הגננת אומרת להורה בעניין הזה תפנה בבקשה לרשות המקומית כי זה אצלה , אז היא מסירה את זה ממנה.
רון כץ (יש עתיד)
¶
אבל היא לא אומרת לו את זה. הוא אומר אין בעיה, שהגננת תפנה אליהם, היא תפנה למעסיק ותקבל את זה תוך 24 שעות.
רון כץ (יש עתיד)
¶
כן, וזה בסדר. אין בעיה. זה לגיטימי. מי שהיא מחליפה, ברור שלא לכולם יהיה איך שהיא באה עם זה ביד.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
גם משרד החינוך אחר כך לא יוכל להעביר את זה להורים. יהיה בלגאן עם זה. מול הגננת הוא יודע לעבוד. זה צריך לעבור לגננת והגננת תציג להורה.
אריה מור
¶
אני אתן תשובה לזה. לגבי גננת קבועה, יש לנו מנגנונים גם טכנולוגיים ואנחנו נבדוק איך לעשות את זה בצורה כזו או אחרת ואנחנו נציע את ההצעה הטכנית. בסופו של דבר רוצים למצוא פתרון. עשינו את זה עם החוק להיעדר עבירות מין וכולי. לגבי כל המתחלפות למיניהן, אני מדבר על גננות ולא על סייעות, נעשה בחינה, לא משפטית אלא טכנית, איך אפשר לעשות את זה, איך אפשר לייצר את זה כאשר המטרה היא לא לטרטר הורים ומצד שני לא להכביד על הגננת. יש כאן מתח בין שני דברים שאנחנו צריכים לתת פתרון מעשי, אמיתי ונכון.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
במקרה הזה הגננת פונה למעסיק בתוך 48 שעות, אנחנו גם נגדיר את זה כי אם זה יום שישי בצוהריים, אין לה למי לפנות. אם בכלל זה יום שישי אין לה למי לפנות.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אפשר להגיד שזה יומיים, לא כולל שבת וחג. היא מבחינתה פנתה מעסיק ואמרה שההורה ביקש ועכשיו מה קבוע הזמן בו המעסיק צריך להעביר לה את האישור?
אביגיל סון פלדמן
¶
החוק אומר שהוא רשאי לבקש. אני לא חושבת שצריך בכלל להיכנס כאן לשעות. נראה לי חורג לחלוטין.
אריה מור
¶
אם היא גננת מחליפה שעברה את כל תהליך הקליטה במערכת החינוך, יהיה לה את האישור מבעוד מועד. אין מצב שהיא תקום ב-12:00 בלילה ותחליט להיות גננת.
אריה מור
¶
כל אותם מחליפים שאין להם את התהליך ולא עברו את התהליך כי לא רוצים לסגור את הגן, השלטון המקומי - - -
אריה מור
¶
שום מידע, לא על קייטנות, בטח לא על הקייטנות הפרטיות. יש נהלים שכתובים שהם צריכים להציג אך ורק את היעדר עבירות המין.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני לא מדברת על משרד החינוך אבל יש קייטנה פרטית בחופש הגדול שהביאה באותו יום מחליף.
ישי שרון
¶
הסיטואציה בה מנהל קייטנה, ואני לא יודע מה זה מנהל קייטנה, זה יכול להיות גם טין אייג'ר שהוא מנהל את הקייטנה, הוא זה שיקבל מהמעסיק הגדול. תחשבו, זה פחות מוסדר מאשר היחס בין הרשות המקומית לבין הגננות שלה.
היו"ר יוסף טייב
¶
האחריות על מעסיק או על המנהל עצמו או על הגננת שהיא בעצמה מעסיקה את עצמה לארגן את האישור.
קריאה
¶
וזה כרגע דרך משרד החינוך. הם בודקים. לנו אסור לדרוש את הדבר הזה. רק דרך משרד החינוך. יש לנו רישום במערכת בפורטל שאנחנו מגישים ברישיון הפעלה את הנתונים על כל עובד ועובד, והם נותנים לנו את האישור שהכול בסדר.
קריאה
¶
האחריות עלינו. כמנהל מעון, גם אנחנו נבדקות בכל הרשימה וכל מי שבא במגע בגן – אם אלה מחליפות, אם אלה מפעילי חוגים, אם אלה אנשי תחזוקה – כולם רשומים בדף הזה ואנחנו מחויבים לקבל אישור פלילי על כל אחד ואחד מהם.
אריה מור
¶
אם הם שולחים. שוב, אני מנסה לעשות הבחנה בין פעם ראשונה שהיא נותנת רישיון או פתיחת שנה כמו שאומרים בפשט של החוק, לבין החיים של 365 ימים. התחלופה היא בלתי נסבלת. האם אותה בעלות כן שלחה או לא שלחה, למוחרת בבוקר היא צריכה סייעת במעון.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
ברגע שקבענו כלל לגבי עובדת זמנית, השאלה מה קורה לגבי עובד הקבע כאשר מתבקש ביום מסוים מהגננת להציג אישור.
לירון ספרד
¶
אני חושב באופן כללי שמקום שאין באותו רגע את האישור, צריך ליצור מנגנון שאומר שאם אין באותו רגע את האישור, תוך זמן סביר להציג אותו.
אביגיל סון פלדמן
¶
הוא לא נכנס לקבועי זמן. זה לא רלוונטי. הסעיף נועד לאפשר לבקש. יש שני גורמים שיכולים לקבל אישור מהמשטרה והורה הוא לא אחד מהם. הוא רשאי לבקש שיציגו לו. זאת תכלית הסעיף. אתם מייצרים כאן רגולציה שלמה על גבי רגולציה. אני לא חושבת שזה נכון. שוב, כמו שאמרתי, האישורים צריכים להיות מוחזקים אצל המעסיק או אצל האדם עצמו ובגן, לדעתי, לכל היותר אישור כללי. שוב, אני אבדוק אצלנו.
ישי שרון
¶
אני יכול להעיר משהו לגבי האישור המקביל, מה שנקרא אישור הבייבי-סיטר? אני מבין שהדבר הזה נכנס. אנחנו חשבנו שהדבר הזה קצת בעייתי אבל לפחות בסעיף קטן (ב) כאשר מדברים על ההצהרות בהקשר הזה, צריך להתאים את ההצהרות להגדרה בסעיף 4(א)(2). זאת אומרת, שלא יצא מצב שההצהרה היא לעבודה כללית עם הילד להבדיל מהעסקה באופן קבוע או סדיר בטיפול.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני מקריאה את (ב). מאחר שאנחנו מעדיפים להשאיר את הסעיף של הצגת האישור פתוח ליישום סביר, נקרא לו כך, עם החריג לגבי סייעת עובדת זמנית בגן ילדים שעדיין יחול.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
עכשיו צריך להעיד באיזה אופן על הכלל כי לא קבענו משהו בסעיף הכללי. אמרנו שזה יהיה סעיף שייושם באופן סביר. אני מניחה שגם לגבי הסייעת המחליפה, צריך להשאיר את זה ליישום סביר. אם נכנסנו לפירוט בחוק שנותן שעות - - -
אביגיל סון פלדמן
¶
חשוב לי להדגיש משהו כי לדעתי זה כבר חורג למקומות שבאמת יהיה כאן קושי משפטי משמעותי. ההורים הם לא גורם מפקח. אין להם סמכות פיקוח.
אביגיל סון פלדמן
¶
צריך להיזהר כאן. להטיל עכשיו סמכות לדרוש מידע שהוא בעצם סוג של סמכות דרישת ידיעה ממסמכים, סמכות פיקוח על כל הורה, זה כבר חורג למקומות. מה שהסעיף כרגע נועד לעשות זה לאפשר להם לראות את האישור כי אחרת הם לא יכלו לראות אותו.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
זה תוך כמה זמן חייבים לתת לגננת. לא להורים. ההורים צריכים לקבל את זה תוך זמן סביר. הגננת צריכה לקבל את זה תוך 24 שעות.
אביגיל סון פלדמן
¶
אני אומרת שהסעיף נועד לאפשר להם לראות את זה. ברגע שאנחנו מדברים כאן על כך שהורה יכול לדרוש לקבל ידיעות, זאת כבר סמכות שלטונית.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אבל זה לא ההורה. זאת הגננת. יש כאן בלבול. אנחנו אומרים שהגננת צריכה לקבל תוך 24 שעות מהמעסיק שלה. ההורה צריך לקבל תוך זמן סביר ממנה ולראות את זה. ההורים לא דורשים מסמכים מהמעסיקים. הגננת דורשת. ההורים עובדים מול הגננת. אנחנו לא עושים כאן עכשיו מעקף גננת.
אביגיל סון פלדמן
¶
החוק מאפשר להציג אבל ברגע שהופכים את זה לחובה להציג תוך איקס זמן, זה בעצם סוג של סמכות פיקוח.
היו"ר יוסף טייב
¶
גם היום הם לא יכולים להיות מועסקים כי הם נבדקים על ידי השלטון המקומי וגם על ידי משרד החינוך. אני צריך את החוק כי התברר שאכן הדברים לא נעשו כמו שצריך.
אביגיל סון פלדמן
¶
על המוסדות הפרטיים אין בכלל את הבדיקה. מכאן ועד לקבור את החוק בגלל סעיף שבכלל לא היה אפילו בהצעת החוק.
רון כץ (יש עתיד)
¶
אביגיל, אנחנו אתמול ישבנו בוועדה אחרת שאופיר ניהל וישבה אימא שסיפרה שבמקרה שלה שהגננת תקפה את הבת שלה, ההליך עדיין מתנהל והיא עברה לעבוד בגן בתל אביב, תוך כדי שההליך מתנהל. לכן החוק הזה קיים ולכן צריך זמן סביר. לכן אנחנו נעמוד על כך. אני מבין את החששות המשפטיים. אני מבין. עם זאת, טובת הילדים גוברת במקרה הזה. אני מבין את הצד שלך אבל אני חושב שמשרד החינוך, מצאנו פתרון שהוא סביר. הגננת תעבוד מול המעסיק, ההורים יעבדו הגננת, יהיה זמן סביר להציג לשניהם את המסמכים, זמן סביר שהגננת תקבל, זמן סביר שההורים יקבלו ואנחנו נקצוב את זה בזמן כי אחרת החוק הזה לא שווה כלום.
אביגיל סון פלדמן
¶
שוב, ככל שזו סמכות לדרוש מידע, לדעתי זאת כבר סמכות שלטונית, סוג של הפרטה של סמכות להורים.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
מה זה זמן סביר? כמה זמן זה זמן סביר? יום? יומיים? שלושה ימים? כמה זמן זה זמן סביר? המסמך הרי אמור להיות בגן. אז מה זה זמן סביר אם הוא לא בגן? מבחינתכם. אני שואל אתכם. כמה זמן ייקח לכם להעביר את זה לגננת שלכם. היא הרי פונה לפיקוח.
היו"ר יוסף טייב
¶
מה יכול להיות שהאישור לא נמצא? יש שתי אופציות. או שאין לה את האישור וזה חמור או שצריך טכנית להביא את האישור.
אביגיל סון פלדמן
¶
לא. לדעתי יכולה להיות בעיה משפטית משמעותית. אני צריכה לבדוק את זה. לדעתי זאת עלולה להיות סמכות שלטונית.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
לכל אחד יש מנגנונים. אני חושבת שברגע שכתוב זמן סביר, זה אומר שהדבר צריך להיות אצל מנהל המוסד. כבר יש כאן בעיה אם זה לא יהיה אצל מנהל המוסד. שנית, ברגע שאתה אומר זמן סביר, זה גם תלוי בכל מוסד.
אריה מור
¶
אני היום אחד המעסיקים. אנחנו כמעסיק על הגננות, אני אומר לך שאין בעיה ומבחינה טכנית אני יודע לתת עכשיו, בכל דקה. השלטון המקומי, אין להם כספות. לאף רשות מקומית אלא אולי לאחת. הסיכוי שהם יקבלו מידע, הוא אפס.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
גם כך זה סעיף יוצא דופן וחדשני. בסופו של דבר נותנים באופן ראשוני ובלעדי בחקיקה איזושהי סמכות פיקוח להורים.
אביגיל סון פלדמן
¶
חשוב לי להגיד שאנחנו לא הבנו את הסעיף הזה כסמכות פיקוח. המשמעות לדרוש מידע, זו כבר סמכות פיקוח. אני מזכירה שהתכלית הייתה שהמעסיק יוכל להציג את זה בלי למסור.
אביגיל סון פלדמן
¶
זה מה שכתוב. ההורה רשאי לבקש והמעסיק רשאי להציג. ברגע שהופכים את זה לאיזושהי סמכות לדרוש מידע, חובה למסור מידע, זה כבר הופך לסמכות פיקוח.
מיטל בק
¶
אדוני היושב ראש, אפשר לומר שזה באמת לטעמנו תיקון מאוד מאוד משמעותי כי הוא פורס את ההגנה הנדרשת.
היו"ר יוסף טייב
¶
אנחנו כרגע לא דנים בזה.
אביגיל, אני חושב שאם נרשום פרק זמן סביר, זה מקובל על כולם.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אביגיל, זה מאזן בין התקדימיות שיש בהוראה הזאת והנגזרת של זה שהיא כביכול איזושהי סמכות של פיקוח של אנשים פרטים.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
הנוסח נשאר כמו שהוא. מה שיתווסף זה בתוך פרק זמן סביר. כמו שאני רואה את זה, גם הנוסח שקיים עכשיו כבר שבוע בנוסח הזה, הוא כן מחייב הצגה. אם מישהו רשאי לדרוש, זה אומר שמישהו צריך להראות לו.
אביגיל סון פלדמן
¶
לא רשאי. זה לא מה שכתוב. ברגע שזה הופך להיות דרישה לראות את המסמכים, זאת סמכות פיקוח וזה לא סתם תקדימי. זה בעייתי מבחינה משפטית. זה לא עניין של תקדימיות.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
בכל החוק הזה יש חובה להציג ואת פתאום אומרת אפשר. דיברנו על חובה להראות להורה. אל תהפכו לי את החוק עכשיו. זאת חובה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני מקריאה את הנוסח.
"הורה או אחראי על ילד או על חסר ישע (בסעיף זה – הורה או אחראי) רשאי לבקש ממנהל מוסד - זה בכוכבית, אנחנו נגדיר יותר מדויק - או מבעל עסק שהוא מוסד להציג לו את אישור המשטרה לגבי כל בגיר המועסק או עוסק בעבודה אצלו, והמעסיק יראה - או יציג - בהתקיים אחד מאלה:"
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
בסדר. אנחנו יודעים בדיוק למה אנחנו מתכוונים. אם צריך לחדד את ההגדרה, נחדד אותה. זה עבר את הממונה על נוסח החוק אבל נציג את השאלה הזאת.
"המעסיק יציג את אישור המשטרה כאמור בתוך זמן סביר".
גם זה כמובן עם החידודים הנדרשים. בתוך זמן סביר.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני מקריאה את סעיף קטן (ב):
אישור משטרה לפי סעיף זה יינתן לבקשת בגיר כאמור בסעיף קטן (א) (בסעיף קטן זה – המבקש), בהתקיים הוראות סעיף 3(ב), ובלבד שהמציא למשטרה את כל אלה:
(1) הצהרה של המבקש שהוא מועסק או מועמד להיות מועסק על ידי ההורה או האחראי או שהוא בעל עסק שהוא מוסד והוא מבצע בו עבודה.
(2) הצהרה מאת ההורה או האחראי שמבקש מועסק או מועמד להיות מועסק על ידו או שהוא מקבל שירותים או מתכוון לקבל שירותים מהעסק שבבעלותו עבור הילד או חסר הישע.
כאן בכוכבית אנחנו נעשה התאמה בין האוכלוסיות האלה לבין סעיף (א). הייתה כאן הערה של ישי שאמר שמבחינה ניסוחית זה יכול לא להתייחס לזה בדיוק. אנחנו נתקן את זה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
סעיף קטן (ג):
מעסיק יעביר למנהל מוסד את אישור המשטרה לגבי כל בגיר המועסק או עוסק בעבודה אצלו לצורך הצגתם להורה או אחראי לפי סעיף זה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
סעיף קטן (ד):
(1) מעסיק שהעביר אישור משטרה למנהל מוסד ומנהל מוסד שהציג אישור משטרה להורה או לאחראי לפי סעיף זה לא יעבירנו לאחר ולא יעשה בו או במידע העולה ממנו שימוש, אלא לעניין העסקה או קבלת שירותים מהבגיר שהאישור נוגע לו או לעניין כוונה להעסיק את הבגיר או לקבל ממנו שירותים כאמור.
זה הסעיף שאוסר על שימוש במידע. נצטרך להוסיף התייחסות לזה גם בסעיף העונשין.
(2) הורה או אחראי שהוצג בפניו אישור משטרה לפי סעיף זה, לא יעבירנו לאחר ולא יעשה בו או במידע העולה ממנו שימוש, אלא לעניין העסקה או קבלת שירותים מהבגיר שהאישור נוגע לו או לעניין כוונה להעסיק את הבגיר או לקבל ממנו שירותים כאמור.
הכוונה היא שאם הורה צילם את האישור הזה כי איזשהו מנהל קייטנה נתן לו, הוא לא מתחיל עכשיו להפיץ את זה בשכונה, בווטסאפ וכולי.
לירון ספרד
¶
אני חושב שסעיף 4(ג) לא מספיק מהודק כי יכול איכשהו להשתמע שיש חובה של משרד החינוך להעביר את האישורים למנהלת הגן גם לגבי הסייעות. מעסיק, שזה משרד החינוך, יעביר למנהל מוסד, שזו הגננת, את אישור המשטרה לגבי כל בגיר המועסק או עוסק בעבודה אצלו. הסייעות הן עוסקות בעבודה אצלנו בגנים.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
כן, אבל כאן זה רק לסעיף הזה. זה מוגדר בסעיף הזה. אין ספק שנוצרו יותר מדי אחראים בחוק הזה אבל אנחנו על זה.
סעיף 5, ועדת המומחים. גם כאן נצטרך לדון בסמכויות שלה.
קריאה
¶
סעיף קטן (ב) אומר "אישור משטרה לפי סעיף זה", הכוונה היא לא לפי כל הסעיף אלא רק לפי החלופה השנייה כי בחלופה הראשונה האישור מתקבל לפי סעיף 3 הרגיל.
אביגיל סון פלדמן
¶
סעיף קטן (ב) שאומר אישור משטרה לפי סעיף זה יינתן, הכוונה היא רק לפי החלופה השנייה. זאת אומרת, זה לא מעסיק.
ישי שרון
¶
אפילו שכותרות הסעיף גם של 3 וגם של 4, שתיהן מדברות על אישור משטרה ואלה שני אישורים שונים – יש כאן כר לתקלות. זה לא כל כך קשור אלי אבל צריך לשים לב לזה. יש כאן שני מנגנונים נפרדים.
קריאה
¶
לא. אתם כתבתם שני מצבים בהם אפשר לבקש את האישור וסעיף קטן (ב) שאומר מתי המשטרה מנפיקה את האישור, הכוונה היא רק לחלופה השנייה שבה ממילא אין אישור משטרה. בחלופה הראשונה אמור להיות אישור משטרה לפי הסעיף הרגיל.
ישי שרון
¶
סעיף 4(ב) אמור להיות רלוונטי רק לבייבי-סיטר כי בשביל המוסד יש לנו את האישור הרגיל של 3(ב).
קריאה
¶
ייצרתם שני סוגי הצגה, אחד הוא הצגה של אישור שממילא קיים ואחד הוא הצגה של אישור שלא היה צריך להיות.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
הבנתי. זה מה שעושה הכותרת. זה לפי (א)(2).
סעיף 5, הערכה על ידי ועדת מומחים.
(1) שר המשפטים, בהתייעצות עם שר הרווחה והביטחון החברתי, ימנה ועדת מומחים שתהיה מורכבת משופט –
כאן הורדנו את המילה בדימוס כדי להקל על הביצוע של החוק. ברגע שאנחנו כותבים שופט, זה יכול להיות גם שופט בדימוס. כלומר, אם יהיה בנמצא שופט זמין והוא יהיה בדימוס.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני מבינה שברגע שאנחנו כותבים בדימוס, משהו חדש שלא ידעתי, הנהלת בתי המשפט כבר לא אחראית על האירוע.
חנית אברהם בכר
¶
אני אסביר. אני מהלשכה המשפטית בהנהלת בתי המשפט. רק להבהיר, חידוד בנוגע למה שציינת. כאשר מוגדר שופט כיושב ראש ועדה שופט, לפי סעיף 16 לחוק בתי המשפט, אפשר למנות גם שופט בדימוס. לכן כאשר כותבים שופט, אפשר למנות גם שופט בדימוס.
לשאלתך. כאשר מוגדר בראש ועדה שופט בדימוס, לא הנהלת בתי המשפט מנהלת את הוועדות האלה אלא המשרד הרלוונטי.
חנית אברהם בכר
¶
במקרה שלנו לצורך העניין יכול היה להיות כאן לדוגמה משרד המשפטים. עלתה השאלה, ברגע שמגדירים שופט בדימוס, משרד המשפטים אמר שיש כאן אירוע ויש כאן אולי היבטים תקציביים ואנחנו צריכים לעלות עם זה לשר. אם היה מוגדר כאן שופט רגיל, שופט מכהן, לצורך העניין הוועדה מועברת לאחריות של הנהלת בתי המשפט שאנחנו הנחנו בתחילת הדרך שהוועדה הזאת תהיה אצלנו והסכמנו לנהל אותה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
הוועדה הזו מוקמת תוך פרק זמן מסוים, אין בנמצא שופט מכהן אלא יש שופט שבדיוק פרש.
חנית אברהם בכר
¶
כן. הבהרתי שהסוגייה של אם זה מוגדר בחוק כשופט בדימוס או לא שופט בדימוס, היא בסוף כן משליכה על מי מנהל את הוועדה. ברגע שכרגע מגדירים את זה שופט, אנחנו מנהלים אותה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני ממשיכה בהקראה.
שישמש כיושב ראש הוועדה משני מומחים בעלי ידע ומומחיות בתחום אבחון וטיפול בעוברי חוק בגירים. ועדת המומחים תהיה מוסמכת לתת פטור מאיסור עיסוק לפי חוק זה. הודעה על מינוי הוועדה והרכבה תפורסם ברשומות.
אני רוצה לציין שיש חשיבות לפרסם את הקמתה של הוועדה ולו בפעם הראשונה כדי שאנשים יוכלו להגיש אליה אישורים.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
נגיע להוראת המעבר בעניין הזה. אני חושבת שהפרסום הזה צריך להיות פרסום רחב יותר מאשר ברשומות או אולי לא רק ברשומות אלא באופן שאנשים מהישוב יוכלו לדעת או יותר חשוב שמעסיקים יוכלו לדעת לגבי עובדים שלהם, לאן הם יכולים לגשת ושהם כבר יכולים להגיש לוועדה הזאת.
חנית אברהם בכר
¶
אני יכולה לבחון גם אצלנו פרסום באתר הרשות השופטת. מעבר לזה, פרסומים כמו תקשורת וכולי, יכול להיות שיש בזה היבטים תקציביים שלא לקחנו בחשבון.
ישי שרון
¶
אני רוצה להעיר בהקשר הזה. אני דווקא אוהב לקרוא רשומות ואני גם אוהב להיכנס לאתר האינטרנט של הרשות השופטת. זה תחביב אישי שלי. אגב, גם לערוץ הכנסת. יכול להיות שבאמת צריך לחשוב על אפשרות יידוע כאשר במקרה שבאמת לא ניתן אישור, יהיה איזשהו יידוע של אותו אדם שקיים הדבר הזה שנקרא ועדת הפטור.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
בהוראות מעבר בחוק מניעת העסקת עברייני מין הייתה באיזשהו שלב הוראה שקבעה שהשר לביטחון הפנים יפרסם סמוך ליום פרסומו של החוק הודעה לציבור בדבר החוק לרבות הוראות סעיף 2.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
באינטרנט, בשני עיתונים, אז זה היה עיתונים יומיים נפוצים בשפה העברית וכן בעיתונים נפוצים בשפה הערבית והרוסית, והוא יהיה לכל הפחות במשך 10 ימים לא רציפים. אני לא אומרת שנעתיק את זה.
ישי שרון
¶
אדם שאולי ייתקל בזה פעם אחת בעיתון "מעריב", מה הסיכוי שהוא ידע או יזכור את זה שבאמת הוא ייתקל במניעה? אני לא יודע. אני שואל. אני מעלה את הסוגייה הזאת. אולי כשהוא מקבל למשטרה את ההודעה על המניעה, שיהיה איזשהו מנגנון שאומר לו, שמע, יש לך מניעה אבל אתה יכול לפנות לוועדה הזאת. אין לי ניסוח. כרגע אין את זה בחוק.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אם אדם זוכר שיש לו הרשעה מהעבר, מלפני 18 שנים והוא כבר עובד כ-10 שנים והוא מוערך והוא רוצה מבעוד מועד ללכת לוועדה ברגע שהיא תוקם, הוא צריך לדעת.
ישי שרון
¶
רוב האנשים שיש להם את הבעיה הזאת, הם לא באמת יודעים. מתי הם מכירים את המניעה? כשהם מגיעים למשטרה ואומרים להם, לא, אתם לא יכולים. הם לא יודעים מראש.
אביגיל סון פלדמן
¶
אני כן חושבת שצריך שיהיה כאן פרסום לא רק ספציפי. זאת אומרת, לגבי החוק עצמו. חשוב מאוד שיהיה פרסום משמעותי, יידוע של הציבור לפני שהוא נכנס לתוקף. במסגרת זה לכל הפחות אפשר גם לכלול את המידע על הוועדה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
מוסכם על כולם שברגע שהמשטרה אומרת שהיא לא יכולה לתת אישור, היא חייבת להגיד לבן אדם שיש ועדה?
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני רוצה להציע משהו. המעסיקים העיקריים כאן, מבחינת רווחה, בריאות וחינוך, אלה שלושת המשרדים.
תמר בייט שרון
¶
אנחנו אולי יכולים לפתור את הבעיה. יש לנו פתרון. בסירוב יהיה כתוב למטה שהוא יכול לפנות לוועדה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אנחנו נגיע להוראות מעבר. הן עדיין לא מנוסחות. הנוסח כרגע לא כולל הוראות מעבר. אם כן, יש כאן כוכבית לגבי הוראות המעבר לגבי הוועדה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אם כן, באישור שהוא לא יכול צריכה להיות הפניה לוועדה. אנחנו נוסיף את זה לסעיף 3 של אישור המשטרה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
למה שזה לא יהיה? זה רק בידיים של הבן אדם. כשהוא יבוא לוועדה, כבר יש לו את האישור. הוועדה לא צריכה לדאוג אם הוא הבין או לא הבין. נוסיף את זה לסעיף 3.
חנית אברהם בכר
¶
חשוב לציין בנוגע לפרסום של החוק. בנוגע לוועדת מומחים של חוק למניעת העסקת עברייני מין, להבנתי הציבור לא מודע לזה, לצערי הרב. אני הבנתי שהוועדה הזו מתכנסת פעם בשלושה חודשים ויש לה כשש בקשות. חשוב שיהיה פרסום גם לחוק הזה ושאנשים יהיו מודעים.
חנית אברהם בכר
¶
עוד נקודה. כמו שאמרתי, אני חושבת שצריך להיות פרסום אבל חשוב להדגיש שזה לא פרסום שהנהלת בתי המשפט צריכה לבצע. זה שוועדת המומחים היא בניהולנו, זה לא אומר שאנחנו צריכים עכשיו לפרסם את החוק.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אנחנו נגיע לזה אבל אני חושבת שהמשרדים הרלוונטיים והרשויות המקומיות צריכים לפרסם באתרי האינטרנט שלהם שיש חוק כזה. אם כבר מישהו מגיע לאתרים האלה, אלה המעסיקים.
חמי לפידור
¶
אני לא מפרסם באתרי אינטרנט שלי. לי יש חובה לפרסם באתרי האינטרנט של הרשויות כל מיני דברים על פי חוק. אני לא מפרסם חוקים.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אבל אתה מפרסם שאתה לא תוכל להעסיק החל מיום זה וזה אנשים שאין להם אישור. אתה מפנה את זה למעסיקים פוטנציאליים.
חמי לפידור
¶
אין מעסיקים פוטנציאליים. אני המעסיק. אין לי מה לפרסם את זה באתר האינטרנט. אני עושה תהליך מול בן אדם ספציפי. לא צריך משהו כללי.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
(2) ועדת המומחים מוסמכת, לפי בקשת בגיר שחל לגביו איסור עיסוק לפי חוק זה (בסעיף זה – המבקש), להעריך בתוך תקופת האיסור את הצורך בהמשך תחות האיסור ולתת לו פטור מן האיסור לתקופת האיסור, כולה או חלקה.
(3) לא תיתן ועדת המומחים פטור מן האיסור כאמור בסעיף קטן (ב), אלא אם כן שוכנעה שהמבקש אינו מהווה סיכון לילדים או לחסרי ישע.
בהמשך אנחנו נקבע בתקנות שהשרים רשאים לקבוע תקנות לגבי התפעול של הדבר הזה, מה ההשכלה של הגורמים, מה הידע והניסיון שנדרשים מהם.
(4) החלטת ועדת המומחים תימסר למבקש. פטרה הוועדה את המבקש מתקופת האיסור, כולה או חלקה, תודיע גם למי שאחראי במשטרת ישראל על מתן אישורי המשטרה.
(5) לפני מתן החלטתה תיתן ועדת המומחים הזדמנות למבקש או למי מטעמו ולנציג היועץ המשפטי לממשלה להשמיע את טענותיהם.
(6) ועדת המומחים מוסמכת לקבל ממשטרת ישראל ומשירות בתי הסוהר כל מידע הנחוץ לצורך החלטתה, לרבות מידע כאמור בסעיפים 8. 30 ו-31 לחוק המידע הפלילי.
(7) לא תדון ועדת המומחים בבקשה נוספת של מבקש שבקשתו נדחתה לפני תום שנתיים מיום דחיית הבקשה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
לפעמים יש אנשים שריצו תקופת מאסר ונכתבו לגביהם חוות דעת נגיד בשחרור בשליש. אנחנו יודעים שדווקא בשירות בתי הסוהר יש מומחים שעושים הערכות של מסוכנות.
תמר בייט שרון
¶
ויש לגביו הערכה. מוגשות מגוון של חוות דעת לפי סעיף 9 לחוק שחרור על תנאי ממאסר. גם חוות של אלמ"ב.
יעל רוזנקרנץ
¶
אבל אלה לא חוות דעת שהן רלוונטיות לעניין הזה. זה לעניין ההתנהגות שלו בכלא. חוות דעת של ועדת אלמ"ב היא באחריות משרד הרווחה ולכן זה לא יימצא בשירות בתי הסוהר והם גם לא הגורם המוסמך להחזיק.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אבל אם עולה שאלה בעניין הזה וההערכה הזו יכולה לעזור כי יש טענות לגבי דברים שהוא עשה בכלא?
יעל רוזנקרנץ
¶
זה משהו אחר. אם הכוונה היא באמת לוועדות אלמ"ב מול ועדות כאלה אחרות, יש צורך לכתוב כאן גורם אחר שהוא הגורם האחראי על חוות הדעת הללו.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני חושבת שגם משרד הבריאות. אם זה משהו שיכול להועיל לו, זה נמצא אצלו. הוא יכול להביא.
יעל רוזנקרנץ
¶
למשל חוות הדעת בעניין עבריינות מין באמת נערכות על ידי גורם רפואי. כל גורם רלוונטי לגבי חוות הדעת הספציפיות. במקרה הספציפי הזה, שירות בתי הסוהר הוא לא זה שעורך את חוות הדעת.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אנחנו רוצים לעזור לוועדה לקבל החלטה הכי מדויקת, לכאן או לכאן. זה גם אינטרס של הוועדה לא לשחרר עכשיו מישהו שפספסו לגביו.
אביגיל סון פלדמן
¶
לא ידעתי שיש בעיה עם הנוסח. אם יש בעיה, אני אנסה לברר. צריך להבין איזה מידע צריך.
קשת יונה פיינברג
¶
משרד הרווחה. אני רוצה להבהיר. היו לנו דיונים ארוכים על הסיפור הזה של ועדת המומחים, איך היא תפעל, וזה יהיה מנגנון אחר מעבריינות מין בגלל שהכלים הם אחרים בנושא של עבריינות מין ואלימות כללית. לצורך העניין נגיד ששירות מבחן הוא לא רלוונטי לחמש שנים אחרי שבן אדם משתחרר. זו צריכה להיות מטריה אחרת לגמרי. זה קצת דומה לוועדות שמתקיימות היום כאשר מתקבל רישום פלילי. יש ועדות שדנות האם הבן אדם יכול לעסוק או לא יכול לעסוק. אותו אדם שפונה יכול להגיש מסמכים. אם למשל הוא עבר טיפול, הוא יוכל להגיש דוחות על הטיפול כדי לתמוך בבקשה שלו. זה לא יהיה מבוסס על הערכת מסוכנות אלא זה יהיה מבוסס על המסמכים שהאדם מגיש.
תמר בייט שרון
¶
אני דואגת רגע לזכות של האדם. יש לגביו איזשהו תזכיר שהוא לא ברשותו אבל נכתבו שם דברים חיוביים עליו ועל השיקום שלו והוא רוצה שהוועדה תראה את זה. זה כתוב במקום כלשהו במערכת.
קשת יונה פיינברג
¶
לא. שירות מבחן יוצא התמונה. אלה אנשים שכבר הורשעו וסיימו לרצות את המאסר שלהם ועכשיו הם כמה שנים אחרי השחרור והם רוצים לעבוד. אז הם כבר לא נמצאים בתוך המערכת.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
הוא רוצה שיראו את ההחלטה שלו בשחרור בשליש שם כתוב שהוא שוקם. השאלה אם יש אצלו את כל המידע הזה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אם אני הייתי אדם כזה, הייתי רוצה שיהיו לי את כל הדברים שיכולים לעזור לי להוכיח שהשתקמתי. אני חושבת שכאן דווקא האפשרות לקבל מידע, ואז אם אין לו את זה, הוא יכול להגיד לוועדה שאפשר לפנות למשרד ממשלתי זה וזה ולראות שנכתב שם שהוא שוקם, או לשירות בתי הסוהר.
תמר בייט שרון
¶
צריך להבין למה בדיוק אנחנו מצפים מהוועדה, איזה מסמכים אנחנו רוצים שיהיו בפני הוועדה ומה המנגנון ולמי היא אמורה לפנות.
יעל רוזנקרנץ
¶
אני שוב מעלה את הנושא הזה. מידע הוא דבר חשוב אבל לפעמים יש מידע שהוא כבר לא רלוונטי, הוא ישן ואין מה לעשות איתו. המטרה היא להסתכל על בן אדם בנקודת זמן שהוא מגיע לוועדה.
אביגיל סון פלדמן
¶
בחוק מניעת העסקה, הסמכות של הוועדה היא בעצם לקבל מידע לפי חוק המידע הפלילי אבל יש לה הערכת מסוכנות. הערכת מסוכנות והמידע שהם יכולים לקבל, זה מוסדר בחוק הגנה על הציבור. כאן, בגלל שאין הערכות מסוכנות, בעצם הוועדה סוג של צריכה לבצע הערכת מסוכנות בעצמה.
קריאה
¶
אני רוצה לדייק מה עשינו בנוסח עת הגענו להסכמה. השארנו פתח לעשות שינויים בתקנות. אחרי שהוועדה כבר תתחיל לרוץ, בואו נראה איך היא עובדת. היום לצורך העניין בוועדות שמתקיימות במשרדים הממשלתיים, או בנציבות שירות המדינה, שהן בוחנות מידע פלילי, אין הערכת מסוכנות. בצעם בוחנים לפי העבירה, כמה שנים עברו, האם זה רלוונטי. למשל בן אדם שהייתה לו עבירה כנגד בת זוגו והוא רוצה עכשיו לטפל בילדים וזה היה לפני המון שנים, אז יש קריטריונים שהם עושים לפי חוק המידע הפלילי שיקולים לכאן או לכאן.
הסיכום היה שבעצם הוועדה הזאת תקום, היא תדון לפי החומר שנמצא בפניה. כן השארנו את האפשרות לקבל את המידעים שהיו נראים לנו אולי רלוונטיים לתקופה שלפני השחרור.
קריאה
¶
בסדר, אבל אם לא היה מאסר ואין את המידע הזה, זה כבר לא רלוונטי. כמו שאמרת, כן יש את האפשרות בתקנות - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
יש כאן רשימה סגורה. משטרת ישראל, שירות בתי הסוהר, מידע לפי חוק המרשם הפלילי. עשינו רשימה סגורה.
היו"ר יוסף טייב
¶
עוד נדון בזה.
אני חייב לסיים את הדיון. הוראה מיושב ראש הכנסת לסיים את הדיון בשעה 11:00.
אנחנו נועלים את הדיון. המשך יבוא. תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:00.