פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים וחמש
הכנסת
52
ועדת הפנים והגנת הסביבה
14/06/2023
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 81
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום רביעי, כ"ה בסיון התשפ"ג (14 ביוני 2023), שעה 9:19
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 14/06/2023
חוק לתיקון דיני הבחירות לרשויות המקומיות, התשפ"ג-2023
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק לתיקון דיני הבחירות לרשויות המקומיות, התשפ"ג-2023
הכנה לקריאה שניה ושלישית – ייתכנו הצבעות
מוזמנים
¶
רון אלמוג - עו"ד, ממונה בכיר, משרד הפנים
ליטל מוסיקי בלומנטל - עו"ד, ממונה, משרד הפנים
טל ישראלי - רפרנטית שלטון מקומי באגף תקציבים, משרד האוצר
עמי ברקוביץ - עו"ד, ממונה חקיקה, משרד המשפטים
חנה רותם - משרד מבקר המדינה
ערן חרמוני - מזכ"ל מפלגת העבודה, סיעות הכנסת
משה שיפמן - מפלגת דגל התורה
אתי אברג - יחידת המפקח הארצי על הבחירות
רישום פרלמנטרי
¶
רינת בן מוחה, חבר תרגומים
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי -דיוקים והשמטות
הצעת חוק לתיקון דיני הבחירות לרשויות המקומיות, התשפ"ג-2023, מ/1615
היו"ר יעקב אשר
¶
בוקר טוב לכולם, אני פותח את ישיבת הוועדה, המשך הדיון הצעת חוק לתיקון דיני הבחירות לרשויות המקומיות, התשפ"ג 2023, מ/1615 הכנה לקריאה שניה ושלישית.
לגבי הפיצול, אתה רוצה שנעשה עכשיו את ההצבעה, או שנחכה עוד כמה דקות אם יגיעו? כי הודענו לכולם, לחברי הוועדה, שלא יגידו שעשיתי בחטף. יש כמה סוגיות שנשארו, פתוחות, חצי פתוחות.
תומר רוזנר
¶
למעשה אנחנו סיימנו את ההקראה אתמול. לבקשת יושב הראש סעיף קביעת המועדים של הסגנים, הבטחת למשרד הפנים בעצם להציג את עמדתו כי הם לא הציגו את עמדתם בעניין הזה.
היו"ר יעקב אשר
¶
אוקיי, אז נתחיל באמת עם הנושא הזה של הסגנים, אני אחזור במילה אחת על כוונת המשורר. בוקר טוב חברת הכנסת רייטן. איך אומרים? בסוף יש לי על מי להישען בוועדה הזאת.
אפרת רייטן מרום (העבודה)
¶
אל תבנה יותר מידי, תכף אני רצה לוועדה לבחירת שופטים לפקח שם שכל הבחירות נעשות כדין. אני בוועדת הקלפי, אז אני הולכת לשם לוודא.
היו"ר יעקב אשר
¶
לא, כי אני מתכנן קבלת פנים לארז מלול חבר הוועדה שלי, שאמור להגיע ואני הולך לעשות לו, מה שנקרא, הרבה כבוד.
אוקיי, אנחנו דנים כרגע במשהו אחד ואחר כך אני רוצה גם לדון, הבטחתי אתמול כי לא הספיק מזכ"ל מפלגת העבודה לנסות ולשכנע אותנו בנושא שהוא הציג. אבל נתחיל רגע עם הנושא של הסגנים. אז אני רוצה להגיד עוד פעם את הרציונל, לפני בחירות ברור שחייב להיות יום קובע, כי בעצם היום הקובע הזה קובע כמה רשימות ירוצו ועל כמה מקומות יתמודדו בעצם, ולכן יש יום קובע.
היום הקובע הזה הפך להיות גם מנגנון לעוד כמה דברים גם מנגנון חוקי בחלק מסוים, וגם מנגנון שאחר כך הפך בחוזה מנכ"ל למיניהם כי היה מקום, ואתה יודע, מצאו את היום הקובע אמרו הנה הוא יהיה היום הקובע מתי עיר הפכה להיות לעיר גדולה יותר, שממילא היא צריכה לשלם משכורת כמו עיר גדולה יותר, היא צריכה להביא עובדים ברמה גבוהה יותר כדי להתמודד עם האתגרים הגדולים יותר של עיר גדולה וכו'.
לכן הייתה פה הצעה שמלכתחילה של השלטון המקומי, והביא אותה ראש עיריית לוד ולא רק הוא, אבל הוא הציג אותה כאן, שביקשה אחת לשנה יש גם אופציה של להוריד את היום הקובע הזה, להשאיר אותה רק לבחירות בשביל לקבוע את מספר המועצות. ואז בעצם משרד הפנים צריך בכל יום שעובר להחליט מה מגיע לעירייה? אבל אנחנו לא רוצים מה שנקרא, להיכנס לדברים האלה, ולכן ההצעה שלי שהצעתי אתמול ולא הספקנו עוד לשמוע את תגובותיכם ונשמע אותה עכשיו, זה לעשות, מעבר למועד הקיים היום בחוק, לעשות עוד שני מועדים. מועד אחד של 15 חודשים, זאת אומרת אני מתייחס לקדנציה לחצי הקדנציה הראשונה, כי בחצי הקדנציה השנייה כבר כולנו מתחילים להריח בחירות ותוספות סגנים ודברים כאלה, שזה יכול גם להיכנס לכלים אחרים שאנחנו לא רוצים, אני מתפלא על עצמי שאני אומר את זה, כי אם הייתי ראש עיר לא הייתי אומר את זה בכלל, אבל כנראה שדברים שרואים מכאן לא רואים משם, ולכן ההצעה שלי, כמו שאמרתי אותה אתמול, לעשות שני מועדים של 15 חודש.
אני רוצה רגע לתקן עורך דין ברקוביץ קודם כל יש לי הרבה מאוד הערכה, בוודאי ברמה האישית, בוודאי ברמת הוויכוח והכל. אתמול הוא היה, מה שנקרא הצליחו להרגיז אותי כמה אנשים הוא היה האחרון, אז הוא קיבל לא על הראש אישית כמובן, אתה עושה את תפקידך וזה בסדר גמור. אני מקווה שגם בעניין עוד נגיע להסכמה.
בכל מקרה, לכן הצעתי, אני אומר 15 חודש נראה לי מהיום הקובע, ואחר כך עוד פעימה אחת של 15 חודש, ששם אני מצפה שמה שייקבע, זה נושא הסגנים, ולדעתי גם כל הדברים האחרים שקשורים. את זה תכף תגידו לנו כי אנחנו לא כל כך יודעים, לא זוכרים בדיוק ולא הצלחנו עוד לבדוק, מה המשמעויות גם לגבי שכר עובדים בכירים ודברים כאלה, ששוב, אני לא בא פה כמיטיב לשכר, אני באמת מתייחס, יש הבדל בין עיר גדולה. היום איך המדרגות הולכות? 50,000 נכון?
קריאה
¶
יש כל מיני סוגים של מדרגות, יש מדרגות למספר הסגנים עצמם ויש מדרגות למספר הסגנים בשכר, שהן שונות.
היו"ר יעקב אשר
¶
לא משנה נגיד סתם ניקח מספר דמיוני, בין 50-100 זה נקרא עיר קטנה. אתה כבר נמצא ב-95, 97, 98, אתה כבר מתפקד כעיר גדולה, אתה משקיע כעיר גדולה, אתה רוצה כוח אדם שמתאים לעיר גדולה, האתגרים הם הרבה יותר גדולים, ולכן אני חושב, שוב, אנחנו לא יכולים לעגל פינות ולהגיד טוב אם זה קרוב אז נעשה, אז לכן אני נותן שלוש פעימות בסך הכל ולא פעימה אחת שבאה מהיגיון אחר של בחירות. אבל על ההיגיון הזה של הבחירות שתלו עוד כמה הגיונות אחרים וכו'. משרד הפנים בבקשה.
ליטל מוסיקי בלומנטל
¶
ליטל בלומנטל, לשכה משפטית משרד הפנים. ראשית, לגבי שכר הבכירים, אני רק רוצה להבהיר, זה עניין לממונה על השכר, זה במנותק מהשכר של הנבחרים, כלומר אין קשר בין הדברים, זה חוזר מנכ"ל של משרד האוצר ולכן אנחנו מפרידים.
תומר רוזנר
¶
הם לא הולכים לפי משרד הפנים, לגבי מספר תושבים היום ברשות מקומית יש לנו שני מדדים מקובלים. יש מדד שרשום במשרד האוכלוסין, ויש את המדד שהלמ"ס קובעת, שהוא שונה יש פערים לא קטנים בין השניים.
היו"ר יעקב אשר
¶
אוקיי, אבל אם נצטרך לתקן את זה, זה כבר תיקונים במשהו אחר זה לא קשור אלינו. מה כן יושב על התאריך הזה?
ליטל מוסיקי בלומנטל
¶
אנחנו עכשיו דנים בעצם בהצעה של יצירת המדרגות, מה שאדוני הציע כרגע וגם ההצעה של פעם בשנה.
ליטל מוסיקי בלומנטל
¶
אליה אנחנו מתנגדים, ואני כבר אבהיר את הטעמים. לטעמנו המצב היום מקנה יציבות וודאות למשך כל התקופה של המועצה. יש במועד הזה באמת להקנות יציבות למשך תקופה שתאפשר תכנון ארוך וקביעת יעדים. לסגן יש איזושהי יציבות או וודאות תפקודית למשך תקופה מוגדרת. ואנחנו שנים עומדים על העקרון שבאמת תהיה משך תקופת כהונה משמעותית לסגן על ידי האצלת סמכויות. אנחנו עומדים על האצלת הסמכויות לסגן.
ליטל מוסיקי בלומנטל
¶
הוא יכול היום לרדת, יכול להיות גם קיטון במצב, ואז זה בעצם מערער את היציבות לטעמנו, ויכול להביא מינוי סגנים לתקופות קצרת יותר, ואז זה בעצם כן פגיעה של איזשהו עיקרון תפקודי שאנחנו עמדנו עליו, וגם הפסיקה בעצם תמכה בעמדה הזאת.
היו"ר יעקב אשר
¶
אגב, נדמה לי שגם בחוק, איך הלשון של החוק, היועץ המשפטי? ששר הפנים רשאי או יכול? איך זה הולך?
גלעד קרן
¶
לגבי מספר הסגנים לא, לגבי מספר הסגנים בשכר, הסעיף עצמו אומר, רשאים לקבל שכר בתנאי שירות בכפוף לאישור השר בתנאים לאישורים שקבע, אבל בפועל.
היו"ר יעקב אשר
¶
לא, בפועל לא. אני אגיד לך מה בפועל, אני בא משם. כי בבדיקות שהם עושים, הם גם עושים בדיקה תקציבית שהיא יכולה. וברור לי דבר אחד, שאם רשות תעבור בשלושה אנשים או בעשרה אנשים, אז שזה יבוא לסגן לא בשכר. סגן לא בשכר לדעתי לא מערער שום דבר, כי סגן לא בשכר זה משהו שהוא תואר לשם כבוד. זה כמו חבר ועדת קלפי.
אפרת רייטן מרום (העבודה)
¶
תראה, זה נכון שגם שם רושמים ברזומה, השאלה איפה אתה שם את זה? בהתחלה או בסוף?
היו"ר יעקב אשר
¶
אבל המשמעותי יותר זה באמת זה, וברור לי שהחלטה כזו לא תהיה על סמך תושב אחד או שניים או משהו מסוג כזה, ועד שזה ייקח, לפעמים זה לוקח זמן, וזה עובר את הייעוץ המשפטי, אז לכן אני יותר רגוע בעניין הזה. כן, הלאה.
ליטל מוסיקי בלומנטל
¶
אז כאמור אלו הטעמים העיקריים למה אנחנו מתנגדים בעצם להצעה כפי שהיא כרגע הוצעה. ההסדר הקודם אגב, שקבעה נקודה אחת, הוא הסדר לטעמנו, יותר מאוזן מההסדר הזה. יש איזושהי ודאות, כשראש רשות, בסוף מי כמוך יודע, בא לנהל את ההרכב שלו, את הקואליציה שלו, ידוע באיזושהי נקודה כמה סגנים הוא יכול למנות ויש עוד נקודה באמצע הדרך שבה הוא יכול לשנות את הדברים, זה משהו שהוא פחות דינמי ומביא יותר יציבות, או להקטין. אני לא רוצה עכשיו, אני יודעת שיש הקטנה.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני אסביר לך את הלוגיקה שלי. זה נכון, נקודת הזמן של האמצע היא נקודה חשובה כי היא האמצע, ולכן שם אני רואה, ואני לא רוצה לסחוב את הנקודה הזאת צפונה לכיוון סוף קדנציה כבר שאין לזה משמעות, או שיש לזה משמעויות פוליטיות או דברים אחרים. אבל המדרגה הנוספת באמצע היא באמת לאפשר.
עכשיו, אני אומר עוד פעם, אני מסתכל על זה, גם בסגנים וגם בדברים אחרים שנתלו על זה אם נתלו, אני לא יודע כל חוזר מנכ"ל אני לא הספקתי לבדוק, אבל אני יודע שיש לזה גם משמעויות על דברים אחרים, אבל גם לסגנים עצמם זה נותן, כי הרי מה כל הלוגיקה של לתת יותר סגנים? כי הרי כשהעיר גדולה יותר, אתה צריך לתת את הייצוג, אם זה גם חלק של סגני הכבוד אז זה כבוד, כי באמת יש יותר. יש רשויות מקומיות שהסגנים שלהם עושים את העבודה עבור ראש העיר בצורה, באמת, מורידים ממנו חלק מהעול, ומדבר איתך אחד כזה שהיה סגן וממלא מקום, וכל נושא התכנון והבנייה היה על הראש שלי עם האחריות על הכל, כולל לייצג את העירייה בוועדה המחוזית וכל הדברים הללו. אני חושב שזה כן נכון אבל זה נכון להגביל את זה לא מעבר, אוקיי דעתכם נשמעה. אתה רוצה להוסיף משהו כן?
רון אלמוג
¶
הגבול זה לא שרשות מקומית עם 99,000 היא במצב אחד ו-101,000 פתאום יש לה אתגרים משמעותיים אחרים. כל גבול הוא במובן מסוים שרירותי, וצריך לקבוע גבול. ולכן כשהיא עוברת מ-99 ל-101 - - -
רון אלמוג
¶
דווקא בגלל שקובעים גבול, חשוב לפחות לשמור על יציבות ואחנו מדברים כאן על חמש שנים או שנתיים וחצי כמו שהוצע בהתחלה.
אפרת רייטן מרום (העבודה)
¶
פר תושבים. אבל למה שהרשות המקומית, סליחה שאני מתפרצת לדלת פתוחה וחדשה כאן בשולחן, אבל ברגע שהרשות המקומית יודעת הרי, שהיא עבר האת המספר הקובע הזה?
אפרת רייטן מרום (העבודה)
¶
אבל ברגע שהיא יודעת, למה כמו בחוקים או בנהלים אחרים, ברגע שאני מגיעה ל-100,000 אני מהרשות, פונה.
אפרת רייטן מרום (העבודה)
¶
ואז זה הגיוני, לא מחכים חצי שנה. פשוט ראש מבחוץ ששומע את זה בפעם הראשונה, אני אומרת לכם.
רון אלמוג
¶
הסברנו, למשל לגבי עובדים ושכר עובדים זה באמת ככה, והמהנדסים, כל מה שראש עיריית לוד העלה אתמול את הדברים שמפריעים לו, זה באמת יכול להתעדכן לפי השינויים. אבל כאן, כמו שליטל הסבירה, יש איזשהו רעיון ביציבות כשבונים את הקואליציה בתחילת הדרך, לשמור על יציבות מבחינת מספר הסגנים ולא לערער.
ליטל מוסיקי בלומנטל
¶
זה גם יכול להיות קיטון ואז זה בכלל מערער. כי אז אתה צריך לקחת לראש הרשות סגן, ואז זה יכול לערער לו לחלוטין את היציבות, מאשר אתה מבטיח חמש שנים במצב קיים שזו ודאות מוחלטת, זו היציבות הכי גדולה.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני יודע מהממשלה, שאם יש, לא יודע, משא או מתן פוליטי כזה או אחר בכל ממשלה שלא תהיה, גם אם יש סגן שהוא עוד חצי שנה, אז אתה יכול במסגרת הסכמות קואליציוניות שמייצגות את הציבור שהצביע, אז זה חלק מזה. הרי יש גם רוטציות גם בוועדות למיניהם. עכשיו, פה לא מדובר על רוטציה, פה מדובר על - - - יגיע למה אני לא מיוצג? למה הציבור שלי לא מיוצג? יגידו תקשיב, יש לנו היום רק שני סגנים מה לעשות? העיר תגדל, אז גם הפלח שאתה מייצג תשב בהנהלת העירייה בפורום המצומצם וכו'. אוקיי ,תשלימו את טיעונכם.
רון אלמוג
¶
קשה לנחש מראש את הגידול או את הקיטון במספרים. ושוב, הוא הציג כאן הערכה שתוך שנה הוא יגיע ל-100,000.
רון אלמוג
¶
כדוגמא לזה שקשה להעריך מתי בדיוק זה קורה, ולכן יש איזושהי נקודה שבה קובעים את הדברים. וקובעים את זה באופן יציב כדי לא לערער את היציבות הפוליטית ברשות המקומית. האמת שמצד אחד זה נותן יותר חופש וגמישות לראש הראשות המקומית.
רון אלמוג
¶
נכון, אני אומר מהצד השני זה פותח לחצים, ושוב, כשיודעים מראש את המצב אז אפשר להסדיר את הדברים מראש, אבל כשזה כל רגע משתנה, כל פעם זה נפתח מחדש.
היו"ר יעקב אשר
¶
אם אנחנו רוצים לדון בלחצים על ראשי רשויות, אז למשרד הפנים יש הרבה מה לתרום בעניין הזה שיהיה פחות לחצים על ראשי רשויות. אוקיי, עוד משהו?
טל ישראלי
¶
אני רק באה להזכיר לכל המשתתפים, בסופו של דבר מדובר על חוסר יציבות נגרס גם. אם עכשיו ברשות מקומית יש הגירה שלילית מאוד גבוהה, פתאום נסמכו על סגן מסוים שהיה קיים ופתאום הוא נגרס.
היו"ר יעקב אשר
¶
אתם יודעים מה? אני מבקש שתראו לי, בסדרי הגודל של ערים גדולות, תראו לי כמה מקומות שירדו בתוך שנה וחצי, כמה מקומות שהולכים אחורה? אנחנו כל היום מדברים על גידול האוכלוסייה במדינת ישראל. אני לא מכיר ערים שמתרוקנות , מה לעשות.
רון אלמוג
¶
יש גם הגירה שלילית ויש גם שינוי גבולות של רשויות מקומיות. היה לנו רק לאחרונה גם במועצה האזורית שומרון, וגם במועצה אזורית מטה יהודה שיצאו ישובים החוצה, ויש גם מקרים פשוט של שינוי גבולות בין רשויות מקומיות.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני מציע שתבדוק את זה, אני מבטיח לך דבר אחד, שאם תראה לי שזו תופעה גדולה שהולכים אחורה, אנחנו נעשה חשיבה נוספת.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני אסכם בשתי מילים, אתם חושבים שמעבר לזה אתם מסכימים למדרגה אחת, ואני מציע עוד אחד.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני מבקש דבר אחד, אני יכול לבקש ממכם בימים עמוסים אלה, ותנסו אולי להטיל על מישהו ממכם. אני רוצה באמת לדעת נתונים, תנו לי מהחמש השנים האחרונות על רשויות, איזשהו פילוח, לא חייב להיות מדויק לגמרי, אבל לראות שיש תופעה, זאת אומרת שזה באמת עיר שחוזרת אחורה במהלך של חמש שנים. זאת אומרת, תנו לי נתונים. אם אתם יכולים תתנו, אם לא אני אחפש בגוגל, נו מה אני אעשה? חשוב לי, ותעדכנו אותי, כי אם אני יכול לחשוב על מה שאתה אומר, ואני שומע, ואתה יודע שאני שומע היטב את מה שאתה אומר בדרך כלל, ערעור היציבות יכול להיות רק במקרה הפוך, זאת אומרת במקרה הזה שאתה מדבר עליו שזה ירד. כי אז מינית סגן ואתה צריך עכשיו להוציא אותו ולמה תפטר אותי?
רון אלמוג
¶
לדעתנו אני אומר גם תוספת היא חוסר יציבות, אבל אני אומר יש כל מיני דוגמאות, גם הגירה שלילית.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני מבקש לקחת דוגמאות מערים גדולות. זו לא חוכמה שאתה מביא לי מיישובים, כי שם כל בן אדם זה חצי אחוז.
רון אלמוג
¶
אבל כשלוקחים 10,000 תושבים ממטה יהודה, אז אם זה ההבדל בין 90 ל-80 זה לא משנה כלום, אבל אם זה במקרה בין 95 ל-105 אז זה מזיז.
היו"ר יעקב אשר
¶
אז אני מבקש נתונים. יושב ראש ועדת הפנים מבקש נתונים בעניין הזה, תציגו אותם גם אם הם יהיו גולמיים כדי לעזור לעצמך לשכנע אותי בעניין הזה.
רון אלמוג
¶
אנחנו ננסה לחפש את הנתונים, אני רק אומר שהנתונים של חמש השנים האחרונות לא בהכרח יהיו מה שיקרה בחמש השנים הקודמות כי זה באמת אקראי לראות מה קורה.
ערן חרמוני
¶
בסדר גמור בוקר טוב, קודם כל תודה רבה לך. ערן חרמוני מזכ"ל העבודה. קודם כל אני מודה לך, אני אומר לך גם לפרוטוקול על היכולת פה לקיים דיון, ולאפשר באמת להביא את הדברים לידי ביטוי. למעשה יש לי שתי הערות. ההערה הראשונה נוגעת לנושא של אם אני לא טועה זה סעיף 35 ז', הנושא העילות שהן עילות סגורות שמתוכן אם יש ליקויים בהגשת רשימות המועמדים, אלה ליקויים שלא ניתן לתקן. כפי שאמרתי אתמול, מהלאו אנחנו עומדים על ההן, היינו, העילות שלא מנויות באותה רשימה, אם יש פגמים אחרים, לפעמים יש ליקויים אחרים, אז חובה לאפשר תוך פרק זמן קצר מאוד, אני לא זוכר אם זה 24 או 48 שעות שמצוין בחוק, חובה על מנהל הבחירות לאפשר לאותה רשימה לתקן את הפגם, והם מתקנים והכל בא על מקומו בשלום, ויש מספר עילות סגורות שאומרים זה אירוע בלתי חוזר, אי אפשר לתקן.
ערן חרמוני
¶
הוא חדש, יש לו רקע, עכשיו אני רוצה להסביר. כי בסוף מדובר פה בזכות הכי בסיסית של בן אדם שזו הזכות להתמודד. כשאתה בא ואתה מטיל עליו את אותה גזרה, כשאתה אומר לו אתה לא יכול לתקן את הליקוי, יש לזה משמעות שהיא משמעות הכי קיצונית שיש, אני אומר אלו דברים שצריך לבדוק אותם במשורה.
ערן חרמוני
¶
המפלגות רשאיות לפי חוק, הן לא עושות פשע, הן לא עברייניות, לפי חוק הן רשאיות לתמוך ביישוב ביותר מרשימה אחת, זה גם קורה לאורך השנים על ידי מפלגות שונות. אלא שהחוק הוא קצת מורכב והוא קובע שלהבדיל מהנושא של המימון, בנושא של ההגשה רשאית מפלגה להגיש רשימה אחת, וסיעה רשימה אחת, ורשימת בת אחת וסיעת בת אחת. ואז יש לך חוברת כחולה אלה החיים, אתה בא עם חוברת כחולה להגיש למשרד הפנים, ואז יש לך בא כוח של מפלגה, ומביאים לו יום לפני הבחירות 70 חוברות כחולות והוא צריך לסמן שם באיקס אם זה מוגש מטעם מפלגה או סיעה, או רשימת בת או מפלגת בת? ומה לעשות, יכול להיות שאותו בא כוח, בישוב מסוים רשם רשימת בת והוא היה צריך לזכור שהרשימה השנייה היא סיעת בת והוא עשה בה איקס גם רשימת בת, האם זה בסדר? האם היה צריך לבדוק? היה צריך לבדוק. האם נפל פגם? נפל פגם. האם זה בשר ודם וזה יכול לקרות? זה יכול לקרות.
המועמד עצמו לא יודע מזה, הוא לא אשם, הוא בא להגיש את הרשימה לפקיד הבחירות, למנהל הבחירות, אומרים לו בואנ'ה הייתה פה רשימה אחרת שגם היא רשומה ברשימת הבת, אתה פסול. עכשיו, בפעם שעברה, באמת היה אירוע שבית המשפט העליון אפשר בסופו של דבר לתקן את הפגם, כי הוא אמר זה לא מופיע ברשימה הסגורה, ועכשיו באים ורוצים להכניס את זה לרשימה הסגורה. אני אומר לכם, תראו, זה בסופו של דבר חיים של אנשים, יכולים לקרות פגמים, יכולים לקרות ליקויים, צריך לאפשר ליקוי כזה לתקן אותו כפי שאפשר היום לתקן אותו 24-48 שעות. זה בלי קשר לזה שכמובן ליקויים לא צריכים לקרות, אבל בשביל זה יש הבחנה בחוק בין ליקויים שמותר וחובה לאפשר לקן, לבין ליקויים שאומרים, זהו אסור לתקן בשום פנים ואופן, וזאת הבקשה שלי, לא להכביד יותר ממה שהיה.
משה שיפמן
¶
משה שיפמן מדגל התורה. אני גם מחזק את הדברים שלו. אבל אני חושב שהתיקון שצריך לעשות, שאת ההגדרה יהיה ניתן לתקן, את החתימה לא יהיה ניתן לתקן. זאת אומרת אם החתימה לא תואמת את ההגדרה אז יהיה ניתן לתקן את ההגדרה.
היו"ר יעקב אשר
¶
זה בעצם מתחבר גם לטיעון שלך, מר חרמוני, כי אתה בא ואומר, החוק קובע עכשיו שזה או רשימה, או סיעה או סיעת בת וכו'. פה יכולה להיות טעות בהגדרה. אז הם הייתה טעות בהגדרה, גם כאן אני ממליץ כמובן אם 24 שעות, או כמו שנהוג במה שצריך, אבל אם הבעיה הייתה חתימה, חתם איזה מישהו סתם שהוא לא בא כוח והוא לא כלום, הבעיה עם החתימה זה סיפור אחר כי זה עלול להשליך גם על דברים אחרים. השאלה אם מקובל עליך?
ערן חרמוני
¶
זה נשמע לי הגיוני, השאלה אם באמת לא מספיק חשבתי על זה לעומק. האם יכול להיות מצב, הרי התמיכה ע"י ידי המפלגה היא לא מתבטלת, היא אותה תמיכה. אתה תומך לצורך העניין בשתי רשימות באותו ישוב, השאלה אם אתה משנה את ההגדרה למפלגה לסיעת בת, האם בא הכוח של סיעת בת הוא לא איש מקומי? לא יודע.
אפרת רייטן מרום (העבודה)
¶
אני חושבת שיש בזה הרבה היגיון בפתרון הביניים הזה, שבו בעצם כששומרים באמת, אני חושבת שהחתימה היא מאוד מאוד מחייבת, החתימה של עורך הדין, של בא הכוח.
רון אלמוג
¶
המשמעות היא שבעצם רשימה שבהתחלה מוגשת מטעם גוף אחד, כלומר מפלגה מסוימת או סיעה מקומית, הופכת במהלך תיקון הלקויים לרשימה מטעם גוף אחר. אני רק אומר, צריך להבין את המשמעות הזאת.
רון אלמוג
¶
ואני גם אעיר שבעצם המשמעות המעשית של זה היא רלוונטית במצב שבו, הסיטואציות שתוארו כאן הן סיטואציות שונות.
חנה רותם
¶
חנה רותם ממשרד מבקר המדינה. אני אמרתי את זה אתמול אבל אני רוצה להדגיש שוב, שקביעת הגדרת סיעה, במיוחד בפער בין סיעת או רשימת בת לבין סיעה מקומית, היא משמעותית מבחינת הכללים שחלים עליה. כלומר, אם מפלגה חושבת שהיא מגישה רשימה או סיעת בת מטעמה, שהיא מוגשת יחסית בסמוך לבחירות והיא כבר התחילה פעולה כמו לממן אותה, ברגע שהרשימה הזאת נקלטת כרשימה מקומית, כל המימון של המפלגה הוא בעצם תרומה אסורה. קשה להחזיר את המצב הזה אחורה. זאת אומרת שלסיווג של הרשימה, במיוחד אם נפלה טעות ואפשר לתקן את הטעות, יש משמעות מאוד כבדה מבחינת השיח.
תומר רוזנר
¶
אני רוצה להבין את מה שאומרת גברת רותם, זה מאוד חשוב פה. איך זה בעצם נקבע? אתם גם, למעשה, לדעתי, קובעים את זה רטרואקטיבית לפי מה שהם הגישו בפועל?
חנה רותם
¶
אנחנו אמורים, ואנחנו הולכים בדרך כלל לפי משרד הפנים. אם משרד הפנים קובע לגבי סיעה מסוימת או רשימה מסוימת שהיא סיעה מקומית אנחנו הולכים לפי הדבר הזה.
חנה רותם
¶
זה מה שהוגש, זה מה שמשרד הפנים, הוא מעביר לנו נתונים וקובע, זו מעמדה של הסיעה, זו סיעת בת זו סיעה מקומית. הכללים נקבעים בעצם לפי החוק בהתייחס לזה.
חנה רותם
¶
מה זאת אומרת בדיעבד? הסיעה כבר הוציא את הכספים, סיעת האם כבר הוציאה את הכספים עבור סיעות הבנות שלה. גם אם אני מסתכלת על זה אחורה הכספים הוצאו. אם הסיעה שיושבת כסיעה מקומית, הכספים האלה שהוצאו הם תרומה בלתי חוקית.
חנה רותם
¶
אבל אם לא הכירו לכם, ואני אומרת לכם שיש מפלגות ויש פערים בין מה שהם הגישו או חשבו שהגישו, לבין הקביעות של הפנים, זו לא המצאה שלי, זה היה במפלגות מסוימות ויש פערים.
ערן חרמוני
¶
אני מבין, אני רוצה לחדד, אנחנו במפלגה מעניקים סיוע תקציבי, מימון, או למי שמוגשת מטעם המפלגה, או לסיעת בת או רשימת בת. אני לא מממן רק רשימות מקומיות שלא קשורות אליי.
חנה רותם
¶
בוודאי, אבל אם כשהגשת את רשימת הבת שלך, חתמת על החוברת בצבע הלא נכון, והיא נקלטה כרשימה מקומית אז אתה בבעיה.
ערן חרמוני
¶
אין בעיה אבל זה לא האירוע, האירוע פה הוא אחר. האירוע פה הוא אירוע שבו אם אנחנו מגישים לצורך העניין, בטעות - - - אז אנחנו מתקנים.
רון אלמוג
¶
רק היה חשוב להסביר את המשמעות כדי שהוועדה תוכל לקבל את הנתונים ולקבוע כלל אחיד האם זה - - -
משה שיפמן
¶
דבר ראשון גברת רותם תומכת במה שאני אמרתי, שכן יהיה ניתן לתקן כדי שלא יהיו את הדברים האלה.
היו"ר יעקב אשר
¶
כן כי היא אמרה מקודם. אגב זה לא מהיום שהיא תומכת בהרבה דברים שאתה אומר, נכון גברת רותם?
משה שיפמן
¶
דבר שני, אני חוזר על בקשתי, על מה שביקשת ומה שדיברנו אתמול ומשרד הפנים דחה. שכן נקבל חיווי, זה חשוב מאוד לקבל חיווי על הרשימות שנקלטו כדי שנדע איפה אנחנו עומדים. יש מפלגות שמגישים עשרות רשימות.
משה שיפמן
¶
ישנו בלילה. החוברות שאנחנו מגישים, במקביל שהם בודקים אותם הם מזינים אותם למימון. במימון יש את ההגדרות, הם יכולים להגיש חלק מהנתונים שהם מזינים לגבי המימון ולתת לנו את ההגדרות שנוכל לעבור עליהם בתוך כמה ימים מהגשת הרשימה. זה פשוט בקשה, זו לא חקיקה ולא שום דבר, זו בקשה של נוהל.
רון אלמוג
¶
בגלל שהחוברות מוגשות למנהל הבחירות באופן מבוזר, שוב, זה נכון שאחר כך יחידת המימון אצלנו בוחנת את הדברים, מקלידה את הדברים למערכת, אבל פשוט לוח הזמנים הוא לא תמיד תואם. זה לא שאי אפשר לתת את הנתונים, רק השאלה באיזה לו"ז אפשר לתת את הנתונים. שוב, יחידת המימון עובדת בלוז אחר, אנחנו עושים את הבדיקה שלנו - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
אז בוא נאמר אנחנו לא הולכים להכניס את זה בחקיקה. השאלה אם אפשר לתת הנחיה פנימית, עוד פעם, לפרוטוקול מה שנקרא, שייעשה מאמץ להעביר את החיוויים האלה, אגב זה יחסוך לכם בלאגן אחר כך.
רון אלמוג
¶
גם מה שהמפקח על הבחירות אתמול אמר. זה לא שהוא לא רוצה להעביר את הנתונים, אם יהיו נתונים אז נעביר, אני רק אומר שמבחינת לוח הזמנים.
היו"ר יעקב אשר
¶
אז במילים אחרות תגיד משרד הפנים אומר שהוא יעשה מאמץ בלוח זמנים סביר להעביר את הנתונים כמה שניתן.
רון אלמוג
¶
אני אומר נעשה מאמץ, אני רק מבהיר שבאמת יש כאן ענייני לו"ז ואנחנו נצטרך לראות אם אפשר - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
אוקיי אז הוועדה פונה, ואנחנו מבקשים ממכם, כי בדברים האלה אגב זה גם חוסך לכם פרוצדורות אחר כך ובעיות אחר כך, וגם זה יחווה להם את זה. אבל אתה יודע מה? לפחות ישלחו לאלה שמבקשים, יש מפלגות שלא מבקשות אפילו. אין לנו בעיה לבקש בקשה כזאת בפרוטוקול? אוקיי, אם ככה נעבור לנושא השני.
ערן חרמוני
¶
הנושא השני, יש את הנושא של מזכיר הקלפי שעכשיו נכנס לבחירות של הרשויות המקומיות שזה כמובן דבר מבורך. מה שכן, קבעו בנוסח שהובא, בהשאלה מהבחירות הארציות, שמזכיר קלפי לא יוכל לכהן מי ששימש בשלוש השנים האחרונות חבר מפלגה. ואני ציינתי אתמול שמדובר בגזרה לא הגונה כלפי המפלגות הדמוקרטיות שיש להן הרבה מאוד מתפקדים, וצריך לעשות הבחנה בין מי שהוא חבר מפלגה מן המניין, לבין מי שהוא פעיל, פעיל במוסדות, חבר ועידה, פעיל באופן אינטנסיבי. עצם החברות היא לא רף מעורבות ופעילות מינימלי שמצריך כזאת פסילה.
ערן חרמוני
¶
רוב המפלגות יש להן מספר יחסית קטן של חברי מפלגה, ולכן זה פחות מפריע להם אבל זה לא אומר שהאנשים שמזדהים איתם באותו רף מינימלי כמו שמי שמזדהה כי הוא מתפקד במפלגה פעם ב-100 שנים באיזה פריימריז הם פחות מעורבים, ולהם אין את ההגבלה הזאת. עכשיו, אפילו בצבא, והזכרתי את זה אתמול, חיילים רשאים להתפקד למפלגה, הם לא רשאים להיות פעילים, הם לא רשאים להיות מעורבים בגופים שהם נבחרים, ולכן ההסתייגות שלמעשה ציינו, דרך אגב במוניציפלי זה עוד יותר בולט כי אם אני חבר מפלגה בירושלים אז למה יש לי בעיה לשבת בקלפי בחירות לרשויות המקומיות במודיעין?
אנחנו גם יודעים את ההבחנה, אני חושב שזה מדלל עוד יותר את החששות. ולכן מה שאנחנו הצענו פה בהסתייגות, שלא יכהן מזכיר קלפי מי שהוא חבר בגוף בוחר כהגדרתו, יש הגדרה בחוק מה זה גוף בוחר, למעשה חבר ועידה הוא חבר גוף בוחר. אבל חבר מפלגה רגיל הוא לא. מי שחבר בגוף בוחר לא יכהן מזכיר קלפי במקום המגורים שלו, זאת ההסתייגות שאנחנו הגשנו.
ערן חרמוני
¶
בעיר אחרת כן. לפי הנוסח הזה כן, אפשר לשנות את זה שבכל מקום בארץ, אבל לפי הנוסח שהבאנו זה חבר גוף בוחר במקום יישוב שלו. אפשר לשנות את זה שזה יהיה חבר גוף בוחר בכל מקום בארץ, זה גם סביר.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
בעל תפקיד לא. אם בן אדם סתם חבר מפלגה כי הוא מזדהה עם מפלגה, והוא לא פעיל על בסיס קבוע.
היו"ר יעקב אשר
¶
ידידי כאח לי, ארז מלול, ברכות על התפקיד החדש. שהקדוש ברוך הוא ייתן לך עצה נכונה ונבונה.
אפרת רייטן מרום (העבודה)
¶
עכשיו אני רגועה. אז רק דקה, אני צריכה לצאת לראיון עומק נוקב על איך נבחרתי לוועדת הקלפי, הולכים לחקור אותי על הסיפור הזה.
אפרת רייטן מרום (העבודה)
¶
תכף יתחילו לחקור אותי. אני רק חושבת שצריך כן לשים לב למעין אבסורד שאני מבינה את טוהר המידות ואני מביאה את הרציונל שבא ואומר יש לך אדם מזוהה עם מפלגה, לא ייתכן שהוא יכהן בתפקיד כל כך משמעותי בבחירות. עם זאת, אני חושבת שיש פה קצת עצימת עיניים והנחה למפלגות, שבהן אין את הזיהוי הזה של התפקדויות כמו שיש לחלק מצומצם.
היו"ר יעקב אשר
¶
יכול להתפנות מישהו שבמסגרת יש עתיד הוא איש בעל מהלכים מאוד רציניים אבל הוא לא מזוהה.
אפרת רייטן מרום (העבודה)
¶
אז לכן אני אומרת, אתם מפלים פה אנשים, אתם מפלים פה מפלגות, סליחה, לא אנשים.
תומר רוזנר
¶
קודם כל אני מזכיר, הנושא הזה נקבע בחוק הבחירות לכנסת אחרי דיון מעמיק בחוק החוקה וקביעת האיזונים הקיימים. כמובן שזה לא קדוש אפשר לשנות תמיד.
תומר רוזנר
¶
נקודת המוצא היא שוועדת קלפי היא מובלת על ידי נציגים פוליטיים של הסיעות, הם מנהלים את הבחירות. כלומר, יושב ראש ועדת הקלפי וחברי ועדת הקלפי הם נציגים של הסיעות ובהרכב הסיעתי של המועצה היוצאת. כלומר, ועדת הקלפי ששלושה חברים בוועדת הקלפי בדרך כלל הם חברי מפלגות מזוהים אשכרה, מה שנקרא. מזכיר ועדת הקלפי הוא אמור להיות הגורם האובייקטיבי שבעצם מלווה את נציגי הסיעות, את חברי ועדת הקלפי, מטעם המדינה. לכן אנחנו מדברים על מישהו שצריך להיות לא מזוהה פוליטית.
היו"ר יעקב אשר
¶
לא עושים חקירה מוקדמת, זה הולך על הצהרה. עכשיו, הצהרה זה נכון שיכול להיות שהוא חבר רק בשביל הפריימריז, אבל בסוף זו כן פעילות או לא פעילות. אני רוצה לחסוך, יש לך ראיון עומק. אני בעניין הזה לא משוכנע עד הסוף שאנחנו צריכים לגעת בזה, במיוחד שאני גם לאורך כל הקו הולך על השוואה של הכנסת והכל. יכול להיות שזה שווה חשיבה.
היו"ר יעקב אשר
¶
כן, כי אם אנחנו נגע בזה בכל צורה שהיא, גם בפרקטיקה, אז זה משליך גם על הכנסת. צריך לעשות דיון בפני עצמו.
היו"ר יעקב אשר
¶
נשים את זה על השולחן, ואני יכול להגיד לך בהערכה, אני לא יודע אם חברי הוועדה יסכימו, שחצי תאוותך בידך. הבאת שני נושאים, באחד שכנעת לפחות אותנו ואני חושב שגם, במידה מסוימת, את משרדי הממשלה בתיקון, בחלק השני מאחר ואפרת ואני מתכוונים להיות פה עוד הרבה שנים, אנחנו נטפל בעניין הזה. אפרת שיהיה לך בהצלחה.
אתי אברג
¶
אתי אברג, מיחידת המפקח הארצי על הבחירות. לפני שאני מבקשת את מה שרצינו לדבר עליו, את התוספת, אני רוצה רגע להעיר לבקשה של הרב שיפמן, אנחנו לא נוכל לעמוד בזה בסדר? בהנפקה של דוח מסכם, אני משככת את זה, זה לא משהו שנידון עליו, אנחנו לא יכולים לעמוד בזה.
אתי אברג
¶
זה דבר ראשון. דבר שני, משהו שאנחנו ככה בישורת האחרונה של מינוי מנהלי בחירות וסגנים, ואתמול עלה איזשהו צורך שאנחנו רוצים לשקף אותו, סעיף 29 שלא נידון פה, אנחנו רוצים להוסיף אותו. כתוב רשאי הוא למנות סגן למנהל הבחירות, אנחנו רוצים פשוט למנות למילה סגנים. לא סגן אחד אלא אפשרות למפקח על הבחירות לבחור סגנים ברבים.
אתי אברג
¶
לפי שיקול דעתו, זאת אומרת גם עכשיו הוא לא ממנה בכל מקום סגן, זה לפי שיקול דעתו, אבל אנחנו רוצים שתהיה אפשרות, למשל בעיר גדולה או משהו כזה, שיוכל למנות גם סגנים.
אתי אברג
¶
כרגע כתוב בחוק, אני אסביר. עכשיו אפשר למנות מנהל בחירות וסגן, זה לפי החלטת המפקח, לא בכל מקום הוא ממנה סגן, זה לפי שיקול דעתו. יש מקום יותר מורכב פחות מורכב, לפי שיקול דעתו אנחנו מבקשים עכשיו שתהיה אפשרות במקומות מסוימות, לפי שיקול דעתו מנהל בחירות ושני סגנים.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
את זה אני שמעתי אבל אני שאלתי שאלה אחרת. מנהל בחירות זה עובד מדינה שהמפקח הארצי מינה אותו נכון?
היו"ר יעקב אשר
¶
לא, יוליה, הבנתי אותך בהתחלה. זה לא משהו מהשטח. הם מבקשים היא נציגת המפקח והיא מבקשת לתת להם את האפשרות במקרים שהם חושבים שזה נכון, לתת עוד סגן.
תומר רוזנר
¶
לדעתנו האפשרות הזאת קיימת גם היום, לפי חוק הפרשנות. לשון יחיד זה גם לשון רבים. אבל אם רוצים להבהיר את זה בחוק, אין שום בעיה.
ארז מלול (ש"ס)
¶
תודה רבה. אתמול בסעיף 32 א' היה דיון כשכבוד יושב הראש יצא להתרעננות על מתי מועד מינוי ההרכב הסיעתי לכל קלפי, ההרכב הסיעתי לא שמי, אלא ההרכב הסיעתי, והיה דיון על מספר ימים וביקשו גורמים שמתעסקים עם זה, להעלות את זה ל-35 ימים לפני הבחירות, לא 28. אנחנו הגענו פה ל-28, 35, כדי שהמפלגות, ויש פה רציו, יתארגנו לחפש אנשים, להביא אנשים, הם ידעו באיזה קלפי, אזורים.
רון אלמוג
¶
אנחנו רק מבקשים, יש סעיף לגבי מועצות ממונות שאין להן מועצה נבחר, ואנחנו רוצים להחריג שם ולקבוע שזה יהיה עד היום ה-20, רק אחרי אישור הרשומות של מנהל הבחירות.
חנה רותם
¶
בנושא אחר, התיקונים שהוצגו אתמול כלפי חוק המימון ונוגעים בין היתר גם למשרד מבקר המדינה, אז אם אפשר, לגבי תיקון סעיף 16 א', יש בסיומת שם תיקון של סעיף 23 ה' שבו היה צורך להוסיף את סעיף 16 א', התיקון הזה מדבר על סמכות מבקר המדינה להפחית מהסנקציה המוטלת, אבל לא נעשה תיקון מקביל בסעיף 23 א' שבו בעצם המבקר קובע מהי הפעילות של הסיעות. צריך לתקן את זה גם שם. זה תיקון טכני.
חנה רותם
¶
אני הזכרתי אתמול את הבקשה שתהיה סנקציה על הסיעה המוציאה את הכספים, לא רק על המועמד שמקבל את אותה תמיכה .
חנה רותם
¶
נכון שניה, הייתי מבקשת להוסיף או להבהיר שההוצאות האלה בידי הסיעה המוציאה לא ייחשבו להוצאות בחירות. ולמה? מכיוון שבסיעות המקומיות הוצאות בחירות ממומנות על ידי המדינה, ונראה שכשסיעה מוציאה הוצאה אסורה על פי חוק, אין סיבה שהמדינה תממן אותה. ואני חושבת שהבהרה כזאת היא חיונית.
חנה רותם
¶
המבקר לעיתים קובע שהן לא הוצאות בחירות, אבל פה, מכיוון שגם שונתה ההגדרה, אז ההוצאות למען הבחירות.
תומר רוזנר
¶
אבל זה בדיוק העניין, אנחנו נצמדים למצב הקיים, המצב הקיים הוא שהחוק מדבר על הוצאות אסורות.
חנה רותם
¶
זה דבר אחד, ודבר שני זה היה לגבי באמת דיוק ההגדרה של הוצאות בחירות, אתמול לא ממש הגעתי עם נוסח אבל אולי יש לי משהו עכשיו, אני יכולה להעביר את זה אחר כך.
חנה רותם
¶
עכשיו, אז שמדובר בהוצאות מיוחדות של סיעה וכל מי שנמנה שם, שהוצאו במערכת הבחירות, בתקופת הבחירות או למען הבחירות שזה התיקון המוצע, למחוק שם את הסעיף שהם בעד - - - שיקבלו ורק להמשיך בלרבות התחייבויות בגין הוצאות כאלה.
חנה רותם
¶
שוב, אם אתם חושבים שהוצאות למען הבחירות אכן מכסות את כל התקופות, לרבות לפני תקופת הבחירות ואחריה, זה בסדר. אם יש צורך בהדגשה נוספת, כי הכוונה שלנו כמובן שההוצאות למען הבחירות הן גם הוצאות שהוצאו לפני תקופת הבחירות.
חנה רותם
¶
יכולות להיות גם הוצאות שהוצאות. סיעה יכולה אפילו לקנות חולצות לפני תקופת הבחירות להוצאות בחירות.
עמי ברקוביץ
¶
עמי ברקוביץ ייעוץ וחקיקה משרד המשפטים. ההתייחסות בסיפה של סעיף 16 א' א' לבחירות מיוחדות לראש רשות עבור מועמד שלא כלול ברשימה. עכשיו, בבחירות מיוחדות אין בעצם רשימות. לא ברור לי מה התוספת.
גלעד קרן
¶
בבחירות מיוחדות למעשה אין רשימה שיכולה בכלל להוציא את ההוצאות האלה, ולגבי בחירות חוזרות - - -
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
אני יודעת, הציגו אותי בכבוד. לגבי עדכון סטטוס של הרשות, הבנתי שהפשרה שלך זה פעם-פעמיים בחמש שנים.
היו"ר יעקב אשר
¶
שזה יגיע עד שנתיים וחצי, עד חצי הקדנציה. כאילו עכשיו, דיברנו על זה מקודם, ביום הקובע של עכשיו שהוא בדרך כלל 150 יום לפני הבחירות, אחרי 15 חודשים ואחרי עוד 15 חודשים.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני אגיד לך מה הוא מתכוון, יש שתי סוגי הסתייגויות. יש הסתייגויות שנופלות על הראש שלי, ויש דברים שהם צריכים לכתוב אחר כך ולהכיל את כל הכמויות האלה של ה-fake הזה וזה לוקח להם זמן עבודה על דברים אחרים שאני משגע אותם , זה הכל, ולכן בקשתו לגיטימית לחלוטין.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
אני חשבתי שאולי כדאי לעשות את זה פעם בשנה, אבל להתחשב בכך שעד עכשיו זה בכלל לא היה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
אני יודעת. תראו, אני חוויתי בחירות ואני יודעת מה זה. יש בית ספר שהקלפי של בן אדם הוא בקומה 3. אומרים לי לא צריך, הקלפי בדרך כלל קרוב וכו'. בן אדם קשה לו לעלות לקומה 3, יש כאלו צעירים שגם קשה להם. ואז הסדרן שעומד שם בכניסה, לכאורה בקומה ראשונה יש קלפי נגיש, אבל הסדרן יש לו את תפיסות העולם שלו ואז הוא לא מאפשר. אני חוויתי את זה גם עכשיו בבחירות האחרונות לכנסת.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
הוא לא מאפשר תומר, הוא לא מוכן, הוא רוצה שכולם ילכו לקלפי שלו, הוא מסדר את התור, הוא לא נותן.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
תומר דקה, יש חוק ויש מציאות. אני בבחירות האחרונות בכנסת הייתי צריכה לריב, עם סדרן בבית ספר מסוים שיאפשר לאנשים מבוגרים, זה גם כן, אל תגיד שזה קומבינה, אתה רואה בעין שזה אדם מבוגר עם קשיי הליכה וכו'. לא מתאים לו, כי זה יוצר לו בלאגן, יוצר לו תור וכו'.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
בוא תעשה את זה בזמן אמת ביום הבחירות, הבן אדם לא מסוגל לריב עם אותו סדרן אפרופו הוסטלים, זה רק יקל על העבודה ביום הבחירות. כי למה להעמיס?
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
משרד הרווחה נמצא בחוק, שיכון וקליטה לא נמצאים בחוק. בסופו של דבר צריך להבין, האנשים האלה - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
זה מיועד למבוגרים וזה מיועד לכל האוכלוסיות, למרות שיש הרבה מבוגרים. אני ביקשתי שישלחו פילוח אולי נתקן את זה בהזדמנות.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
לא, אני אגיד לך משהו, אתה מבין מה יקרה? האנשים האלה בסוף יגיעו להצביע בדרך לא דרך.
תומר רוזנר
¶
אבל מאוד חשוב לחדד את ההנחיות, מה שמציירת חברת הכנסת מלינובסקי זה מעשה לא תקין חד משמעית.
תומר רוזנר
¶
זה בדיוק העניין, בגלל שהרשות ממנה את הסדרנים, הם לא תמיד ערים לכללים ולנהלים. אתם צריכים לדאוג לכך שמישהו צריך להעביר להם את הכללים.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
וגם ביום הבחירות מה אומרים? תתלונני. ניסיתם פעם להגיש תלונה או להתלונן וגם במקומי? אין מענה, אין אף אחד, הבן אדם המסכן, המבוגר, עומד שם חסר אונים.
אתי אברג
¶
יש לנו מידע כללי, אבל הטלפון של מנהל הבחירות מפורסם, עכשיו ניהלנו בחירות ביואב, אנשים התקשרו והתלוננו, חסר פתקים וכו'. יש איזושהי רמה של קשר.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
אני אסביר לך איך זה הולך בפועל, גם מניסיון של המוניציפלי, וגם כמה מערכות טובות של הכנסת
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
בכנסת יותר מסודר, מוניציפלי. אני אסביר לך איך זה עובד. הסדרנים עושים מה שבא להם, אין שם משמעת. הם מנהלים אנשים למראית את זה אני אוהב את זה אני לא אוהב. והאנשים, קחי בחשבון שיש לנו אוכלוסיות שונות 2 מיליון אזרחי ישראל שעברית היא לא שפת האם, בכל מיני מקומות.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
ביום הבחירות להעסיק מישהו אחראי אזור או מנהל בחירות מקומי בלתי אפשרי, גם לנו כחברי מועצה זה היה קשה ולאזרח אין סיכוי.
היו"ר יעקב אשר
¶
היא צודקת, אני יכול לסכם רגע את הבקשה של הוועדה? יש לכם הרי גוף שנותן את המידע, יכול להיות שצריך לשכלל אותו במעט, ולהוסיף שהוא יעבוד כקו פתוח? שאפשר שם גם להגיש תלונה על משהו שקורה, זאת אומרת תלונה בשביל לפתור אותה לא תלונה בשביל להגיש אותה סתם. אני הייתי מציע שבמסגרת סיעור המוחות שאנחנו עושים ביחד עם ועדת הבחירות המרכזית, אולי לשמוע איתם איך המערכת שלהם עובדת? יכול להיות שזה לא כרוך בעלויות נוספות, אני מבקש שתעבירי את הבקשה הזאת למפקח, ואני מבקש ממש שתנסו לקדם את הדבר הזה. א', חידוד .
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
רגע דקה, אני רוצה לחזור לאותה נקודה ברשותך. אני יודעת את ההתנגדות, אני מבינה את ההתנגדות. גם ככה זה מאוד מורכב וקשה לנהל ובאים אנשים מבוגרים וזה סיפור של נגישות. אז יש לנו מקומות שהאוכלוסייה שם מאוד ברורה ומאוד מבוגרת, לצורך העניין, אז למה לא להקל? זאת אומרת, זה רק יעזור לנהל את מערכת הבחירות בצורה יותר קלה כי אם את האוכלוסייה הזאת אתה תיתן לה פתרון, תחשבו על זה, זה רק יקל, זה יקל בעומס.
גלעד קרן
¶
הערה לגבי התיקון על חוק הרשויות המקומיות, הגבלת הזכות להיבחר. ההסדר שהוצג כאן ודיברנו על זה אתמול, בבחירות שנקבע להן מועד קצר יותר לאפשר בתוך 10 ימים למי שצריך להתפטר, להתפטר או לצאת לחופשה. אנחנו מבקשים, בדומה להסדר שנקבע היום בבחירות מיוחדות לגבי קציני צבא ומשטרה, שהמועד ייספר בבחירות מיוחדות 10 ימים מיום היווצרות העילה, ולא מיום קביעת המועד כמו שקבוע.
היו"ר יעקב אשר
¶
אתה רוצה רגע להעלות נקודות? אני רוצה לומר רק דבר אחד, דווקא נציגי משרד הפנים וגם משרד המשפטים. אנחנו מקיימים פה בסוף, זה יוצא חוק מדיון ועדה זה גם שולחן עגול אני מאמין בדברים האלה יותר מדיוני ועדה, כשמכינים קודם את הדברים, אני לא אומר את זה כביקורת כרגע, אני אומר את זה בכלל לכל משרדי הממשלה באשר הם בהרבה דברים, בטח בדברים שאתה יודע שזה פעם בחמש שנים, לשבת אחרי בחירות כמה חודשים ולעשות הפקת לקחים כשהכול עוד טרי, ביחד עם נציגות של מבקר המדינה, ביחד עם נציגות של משרד המשפטים, משרד האוצר, וכולם, ונציגי המפלגות.
כי בסוף יש אנשים מקצועיים שמנהלים שם את הבחירות בדרך כלל. נכון שברשויות מקומיות זה הרבה רשימות פרטניות אבל הבעיות איתם הן בעיות שתמיד יהיו כי אלו אנשים שזו החוויה הראשונה שלהם בניהול. אבל מנהלי הסיעות, שיש להם מעמד של סיעות אם, אני חושב שאני מאוד מרוצה מהתהליך שעברנו פה, אני מאוד מרוצה. גם אם יש דברים שאני חשבתי אחרת לכן או לכאן או אתם חשבתם, אבל התהליך הוא נכון, התהליך הוא בריא, ככה צריך לעבוד. עכשיו, במשפטים אני חלש אבל בניהול אני קצת יותר טוב.
תומר רוזנר
¶
יש לנו נושא שעלה בדיון הקודם בנושא בחירת אות של מפלגה. לאחר דיון שאנחנו חשבנו שההצעה כפי שהייתה, שאפשר לבחור שלוש אותיות היא מוגזמת, ולכן לאחר דין ודברים עם נציגי המפלגות, בעצם הבקשה כרגע היא לאפשר צירוף אחד מסוים של עד שלוש אותיות.
גלעד קרן
¶
זאת אומרת שכשהם אומרים א' ב' ג' זה לא שאי אפשר להשתמש באותיות א' ב' ג' זה שאי אפשר להשתמש בצירוף של שלושת האותיות האלה.
היו"ר יעקב אשר
¶
בבקשה שיפמן. אני רוצה לומר משהו בנימה אישית, אני גאה באמת, שמענו גם את נציגי המפלגות השונות מכל קצווי הקשת, כולל גם את ישראל ביתנו ואחרים, לפחות גאווה לנו כחברי דגל התורה, בתור איש דגל התורה, שמשה באמת הרבה מאוד שנים מייצג אותנו בכבוד, ביושרה ובאינטגריטי. כן? סליחה שעשיתי לך את זה, אני יודע כמה אתה לא אוהב את זה.
משה שיפמן
¶
אמרו שמי שמלווה את הקלפי אחרי הספירה זה המזכירים. היום יש אחריות בסעיף 87 לחוק אחריות פלילית על יושב הראש. זה סותר.
רון אלמוג
¶
הסעיף אומר שוועדת הקלפי מעבירה את החומרים. אם המזכיר נמצא אז המזכיר, אם חברי הסיעה רוצים להצטרף, הם כמובן יכולים להצטרף, הם לא חייבים.
רון אלמוג
¶
סעיף 64, ועדת הקלפי תעביר מיד את הפרוטוקול למנהל הבחירות עם כל חומר ההצבעה כפי שיקבע שר הפנים בבחירות. המשמעות היא, שוב, זה מזכיר חברי סיעה, אבל הם לא חייבים לבוא כמו שהם לא חייבים לבוא לשום דבר בוועדת הקלפי, אבל אם הם רוצים הם יכולים להצטרף.
היו"ר יעקב אשר
¶
על מי החובה להביא את זה? בתקנות? אחרי זה נדבר על מי אתם רוצים את הפלילי, חייב להיות קורלציה בין מי שהולך לחטוף את הפלילי לבין מי שחייב להביא את החומר.
רון אלמוג
¶
אני אסתכל רגע שוב, אבל לדעתי אין קביעה מיוחדת בתקנות, מי שנמצא וסופר את הפתקים אחר כך יכול לבוא למנהל הבחירות ולהעביר את זה.
רון אלמוג
¶
כל הוועדה. אבל אני אומר, בסוף מי שמביא את זה, זה המזכיר יחד עם חברי הוועדה, אבל אין חובה על חברי הוועדה להשתתף.
תומר רוזנר
¶
הוא צודק. לפחות שני המזכירים חייבים להיות בכל התהליך הזה. אסור שזה יהיה בידי בן אדם אחד בכל מקרה.
היו"ר יעקב אשר
¶
אם מזכיר אחד אומר אני לא יכול, יש לי בעיה אישית כרגע, האם מספיק בגלל שיש לנו שניים?
משה שיפמן
¶
אם לא תפילו את האחריות על המזכירים, אז לא יהיה מספר שתיים, אף אחד לא ירצה לבוא, חייב שתהיה אחריות על שני אנשים.
תומר רוזנר
¶
עכשיו, לגבי סעיף 87, קובע עבירה פלילית שהיא מסוג פשע שעונשה חמש שנות מאסר, על יושב ראש ועדת קלפי שנטש את חומר ההצבעה.
תומר רוזנר
¶
כן כן, זה מה שהסעיף אומר. בוודאי שהאחריות צריכה להיות מוטלת על מי שאחראי ולכן צריך בהחלט לתקן את העניין הזה ולומר שמזכיר או חבר של ועדת קלפי שנטש וכו'.
תומר רוזנר
¶
לא, יקירי, חברי ועדת הקלפי הם נציגי הסיעות, זה העיקרון, הם לא עכשיו באים בתור צופים יקרים. יש להם אחריות.
תומר רוזנר
¶
בוודאי, הם חברי ועדת קלפי, הם לא באים בתור צופים. יש להם אחריות, זה שהם לא מקיימים אות בפועל זו הבעיה. בשביל מה הם נמצאים שם?
תומר רוזנר
¶
אבל זו לא תוכנית כבקשתך, שאתה נמצא מתי שאתה רוצה. החוק מחייב אותך להיות חלק מהאחריות הזאת. התפקיד שלך כחבר ועדת קלפי הוא גם לדאוג לספירה ולהעברת החומרים, זה החוק. אז נכון שלא יבואו אליך בחשבון אם אתה לא תעשה את זה.
תומר רוזנר
¶
אוקיי, גם היום החוק אומר, סעי 64 אומר שמי שאחראי להעביר את החומרים זה ועדת הקלפי, וסעיף 87 מטיל את האחריות רק על יושב הראש הוועדה, זה המצב היום.
משה שיפמן
¶
אני לא זוכר בדיוק מה כתוב, אבל בכנסת בבחירות האחרונות הייתה החובה היחידה על המזכירים ללכת, המזכירים פלוס מפקח תואר, הם הלכו בדיוק הפוך, ביקשו מהנציג אל תבואו. לא בגלל טוהר בחירות חלילה, אלא אל תבואו בגלל שזה גורם עומס בחירות.
תומר רוזנר
¶
בעיקרון לא, אבל אף אחד לא יעשה להם כלום אם הם לא ילכו. זאת אומרת אנחנו קובעים את המינימום.
משה שיפמן
¶
כן, כתוב עובד אחר שהרשימה, אז אמרו שהגדרה של רשימה היא לא מוגדרת, אז מה שצריך להיות כתוב זה במקום עובד רשימה, צריך להיות כתוב עובד סיעה, רשימה, סיעת בת או רשימת בת. לכתוב את הכל.
משה שיפמן
¶
סיעה, רשימה, או שתגדיר את זה באיזשהו מקום, זה לא מוגדר בחוק בשום מקום. בחוק הזה לא מוגדר מה זו רשימה?
משה שיפמן
¶
אתמול בסיום הדיון, שאלנו שתי שאלות, משרד הפנים אמר שהוא יענה תשובות. שינוי התקנות לגבי שימוש בטלפון תגביל את זה כמו בכנסת, והנושא השני זה חתימה על גבי מעטפות והרכב חסר.
רון אלמוג
¶
אני אגיד שמבחינתנו לפחות, ככל שזה תלוי בנו, הכוונה היא לתקן את התקנות לגבי השימוש בטלפונים באותה צורה שזה מופיע בכנסת, להתאים את ההסדר לכנסת.
רון אלמוג
¶
מה השאלה לגבי החתימות? היום התקנות קובעות שאם יש כמה חברים, אז שני חברים חותמים, אם יש חבר אחד, חבר אחד חותם, ואם המזכיר אז המזכיר חותם.
משה שיפמן
¶
עכשיו יחתמו שני מזכירים. אם אין אף אחד אז חבר ומזכיר יחתמו. אם אין ועדת קלפי, אז יחתמו מזכיר והמזכיר השני שהוא חבר.
רון אלמוג
¶
אנחנו עוד לא בחנו את המשמעות של שני המזכירים על החתימות, אנחנו נבחן את זה, אבל אם יש איזה משהו שלדעתך צריך לעשות תיקון, אז תגיד ונבחן את זה, אבל עוד אין לנו עמדה לגבי זה כי בתיקון עכשיו של המזכירים הוא.
רון אלמוג
¶
יש לדעתך חשיבות ששני אנשים שונים יחתמו על המעטפות ככל שהם קיימים? אני אגיד שוב, גם אצלנו היום אם יש מזכיר וחבר, אז רק החבר חותם, הכוונה היא שלפחות המזכיר יוכל להתפנות לשאר הדברים והחבר יחתום, ולא ששני אנשים שנוכחים יחתמו.
משה שיפמן
¶
הרעיון של מה שצריך להיות, שאם יש חתימה אחת על המעטפה, שייכתב בפרוטוקול שבשעה זאת עד שעה זאתי הייתה חתימה אחת על המעטפה. זה היום הכתוב, אבל שיהיה כתוב בפרוטוקול כדי שיכתבו את זה.
רון אלמוג
¶
בסדר, לדעתי אנחנו מנחים, אבל אם לא אנחנו נחדד את ההנחיות שככל שיש חתימה אחת ושינוי בחתימות צריך לציין בפרוטוקול מה השעה ומאיזו שעה עד אזור שעה כדי באמת לדעת ולעקוב אחרי הדברים.
רון אלמוג
¶
אמרנו שאנחנו נחדד בהנחיות שצריך לרשום בפרוטוקול מאיזו שעה עד איזו שעה חתם רק אדם אחד, כדי שאחר כך יהיה מעקב אחרי זה.
תומר רוזנר
¶
לא לא רגע, מה זה חתם אדם אחד? אין דבר כזה, אנחנו אמרנו שגם בכל שעות ההצבעה חייבים להיות שניים.
רון אלמוג
¶
כדי לאפשר לאדם השני בינתיים לנהל את ההצבעה ולא לעכב את הכל. אז אם יש שלושה, אז שניים חותמים, אם יש שניים אז אחד חותם, ורק צריך לציין בפרוטוקול באיזו שעה זה קרה, כדי שאחר כך יהיה אפשר לעקוב אחרי זה.
משה שיפמן
¶
אתמול עלה פה נושא של מי שמוסר את המעטפות למצביע? ותיקנו את זה בסעיף 3 ד'. בכנסת מי שמוסר את המעטפה למצביע זה המזכיר, וזה בעקבות אירועים שקרו, ובחקירת המשטרה שקרו שהוצאו מעטפות החוצה בידי חברי ועדת הקלפי, אז מי שהיה אחראי גם על המעטפות אלו המזכירים. אני מציע שגם פה זה יהיה.
משה שיפמן
¶
כן אבל פה צריך לתקן את זה, פה אנחנו עושים תיקון שאנחנו כותבים דבר לקוי, דבר שהוא לא נכון, דבר שהוא בגדר בפני עיוור לא תיתן מכשול.
משה שיפמן
¶
סדר הנורמה היה שבוחר מצביע אחרי שמזהים אותו והכל נותנים לו מעטפה. השאלה מי נותן מעטפה? בעבר היה שמי שנותן את המעטפה, חבר ועדת הקלפי, יושב הראש או חבר נותן את המעטפה. בעקבות אירועים שקרו, נחקרו במשטרה גם, חברי ועדת קלפי לקחו מעטפות והוציאו אותן החוצה, אז המעטפות עברו מחברי ועדת הקלפי שהם פוליטיים, עברו למזכירים. וכך זה היה בבחירות 25 בכנסת. נוהל שהוא טוב, הוא תקין, ואני מציע להרחיב אותו גם פה.
משה שיפמן
¶
אני סיימתי, רק דבר אחד לפרוטוקול, חוץ מתודה רבה לכם זה נגיד בסוף. אני רוצה שיהיה כתוב, שיהיה מובהר, תיקנו את סעיף 16 הנושא של רשימה אחרת מועמד לראש רשות, להדגיש שזה מדובר על הבחירות החוזרות ולא על הבחירות הראשונות.
תומר רוזנר
¶
אנחנו נכין נוסח מתוקן שבו יעלו כל התיקונים לקראת ההצבעות, אבל לפני כן אנחנו מציעים להצביע על הפיצולים.
(היו"ר יעקב אשר)
היו"ר יעקב אשר
¶
כן ואז יש לי עוד שני נושאים שדיברנו עליהם, שאני רוצה לחדד אותם לפני זה, ולהעלות עוד נושא אחד.
גלעד קרן
¶
על הפיצולים אני מתייחס לנוסח של הקריאה הראשונה כשאני מדבר על מספרי הפסקאות, אנחנו בעצם - - - ממנו אז פסקה 6 שעוסקת בהגשת רשימות מועמדים באופן ממוקד.
גלעד קרן
¶
פסקה 18 שמתקנת את סעיף 73 א' לחוק הבחירות ואנחנו נצביע בעד פיצול מועד התחילה של הסעיפים האלה כי ככל שאנחנו נחוקק את זה לפני הבחירות, הכוונה היא לגבי הממוקד, שבכל מקרה זה יחול רק בבחירות הבאות.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני אזכיר שבראש הדברים עומד נושא הדיגיטציה. אז בוא נצביע קודם כל על הפיצולים. מי בעד הפיצולים ירים את ידו?
הצבעה
אושר.
אין מתנגדים, אין נמנעים. אז אם ככה, ההצעה על הפיצולים אושרה. קודם כל אני מודיע עוד פעם ממשרד הפנים, תרגיעי את המחלקה שלך, את האגף שלך, הנושא של הדיגיטציה הוועדה רואה בזה דבר חשוב מאוד, לכן פיצלנו ולכן גם נדון בו. כמובן שזה לא יקרה בחודשים האלה שאתם עסוקים מעל הראש, אז זה יקרה מיד אחרי תקופה יחסית, נעשה את זה בתיאום איתכם, אבל אני בהחלט חושב שלקראת תחילת מושב החורף הקרוב, או באמצע, נוכל להתחיל לדון בזה ולקדם אותו לקראת תחילת הבחירות הבאות.
אני מקווה שתבואו מוכנים לזה כדי שבאמת נוכל, מוכנים בסיפור הזה כי בדיגיטציה יש המון דברים טכניים, אני רק לא רוצה שתעשו לי את הפדיחה הזאת כמו שאומרים בלעז, שנדון בדיגיטציה ונאשר אותה והכל ואז יגידו שהמערכות וכל אלה זה לוקח זמן וזה כבר יהיה לא לבחירות הבאות אלא לבחירות אחר כך.
היו"ר יעקב אשר
¶
אם כבר משרד האוצר מגבה את העניין אני משבח את זה, אז גם אם חסר כמה לירות לעניין הזה תהיו נחמדים איתם, כך שיצא דבר טוב, אלו השקעות שמחזירות את עצמן.
ארז מלול (ש"ס)
¶
אני יודע שיושב ראש תנועת ש"ס שם על זה דגש, יושב ראש התנועה, שר הקודם וביקש לטפל בזה.
היו"ר יעקב אשר
¶
כשהיה שר פנים הוא שם על זה דגש, היום תלמידיו עושים את זה. ומתלמידי יותר מכולם. ובמעבר לא חד בעניין הזה, אני רוצה בהמשך למה שדיברנו אתמול בנוגע לבקשה של השלטון המקומי שאני רואה אותה מוצדקת מאוד, ואפילו חובה לעשות, להסדיר את נושא המעמד של עוזר, אני אומר דווקא עוזר כי יש סיטואציות שבהן ראשי ערים בערים גדולות יש להם שני עוזרים ואפילו שלושה, אז בעיר קטנה שזה רק עוזר אחד כמו שהיה אתמול ראש עיר שהיה כאן מקרית טבעון, אז זה יחול רק על עוזר. אז אני אומר גם בעיר גדולה אני רוצה להדגיש שההגדרה התהיה רק על עוזר אחד.
כמו שאמרתי אתמול, אנחנו לא נעשה את זה כרגע בחקיקה, ולאחר שיחות שהיו לי עם המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, אז אני אגיד לכם את הסיכום שלנו בעניין, ושזה יירשם לפרוטוקול, ואני כבר אומר שבמסגרת הפיצול אנחנו נעלה את הסוגייה הזאת ואז נבחן אם יש צורך בחקיקה או לא, יכול להיות שזה יוסדר בצורה אחרת ובא לציון גואל. אבל הכיוון הוא ואני אגיד שזה יהיה ברור, משרדי הפנים והמשפטים בשיתוף יתר גורמי הממשלה הנוגעים בדבר יערכו בחינה של האפשרות להסדרה של הסיוע בתחום הפוליטי של עוזרו האישי של ראש רשות או סגנו, בין בתקופת הבחירות, ובכל הנוגע לעבודתו השותפת עם ראש הרשות. זאת ההסכמה שיש לי. וזה הכי חשוב להגיד, הצוות הממשלתי יקיים שיח בעניין עם נציגי השלטון המקומי, ויעביר את ממצאי הבחינה לוועדה עד סוף חודש ינואר, שזו גם בקשה של משרד הפנים שיהיו לפחות שלושה חודשים מתום הבחירות, אני חושב שזה יהיה די חופף עם הדיגיטציה והשאר, ואז נדון בזה.
אני תקווה, אני באמת תקווה שנמצא את הדרך הנכונה לסדיר את זה מבלי כמובן, לפגוע במהות של העניין, אלא באמת להסדיר דבר שהיום הוא קשה מאוד להסדרה בצורה שהוא נמצא כרגע. זאת אומרת הוא לא מוסדר, הוא מוסדר בהיחבא או לא בהיחבא, כי יש קונפליקט גדול בעבודה צמודה לאיש פוליטי, כי המחוקק קבע שהוא יהיה פוליטי. מה לעשות המחוקק קבע שראש עיר יהיה פוליטי, יש הרבה כאלה שאומרים בואו תעשו ראשי עיר מקצועיים. בסדר נדון בזה כשתהיה הצעה כזאת. אבל כל עוד שהוא פוליטי והאדם הוא עוזר אישי שנכנס לתפקידו בשביל זה, וגם עף מתפקידו בהינף החלטה של המעסיק האישי שלו, אז כמובן שצריך להסדיר את זה, כשהכוונה היא להסדיר לא רק בתקופת הבחירות. ברור שבתקופת הבחירות אפילו צריך זהירות יתר.
העניין הוא גם במהלך חמש השנים, כי חלק מהבעיות שקרו והגיעו לאן שהגיעו בתלונות כאלה ואחרות, הן יותר אפילו בעבודה השוטפת ולאו דווקא בתקופת הבחירות עצמה. אז אני מקבל את הנוסח הזה ואני גם אומר אותו לפרוטוקול, ואני שוב מציע שאנחנו, בחקיקה, אם נצטרך נחוקק את זה ואם זה יגיע בצורה שתוכל לחול אז זה יהיה. זה דבר אחד.
אני רוצה להעלות נושא נוסף, אני דיברתי על זה גם עם שר הפנים, אני מעלה את זה עכשיו ויכול להיות שאנחנו, מאחר והצבעות לא יהיו היום, אז אנחנו נוסיף אותו להמשך. דיברנו על הנושא הזה, ואולי נדבר על זה כמה דקות בדקות שנותרו לנו. הנושא של תאריך הבחירות. כמובן לא לבחירות הללו, אלא עלתה דרישה שאנחנו מכירים אותה, שבדרך כלל בתהליך שקיים היום, חלק גדול מהפרוצדורות, במיוחד של הגשת המועמדים, נופלים בדרך כלל בתקופת החגים, ותקופת החגים היא מאוד רחבה, זה הרבה חגים והרבה מועדים וחול המועד וחג ויום כיפור וראש השנה וכו', אז יש שתי הצעות.
אני דיברתי עם שר הפנים, הוא אמור לשמוע גם את חוות דעתכם, אין כרגע עוד החלטה, אבל אני רוצה כן להציג את שתי האופציות. אני יכול לבקש, משה, שתגיד לנו אותם? זה בהתייעצות שהייתה גם עם שאר המפלגות. אתה רוצה לחזור עוד פעם על הבעייתיות של מה שקיים היום? בשתי דקות לפרוטוקול. כי דיברנו על זה גם בשיחות פנימיות שהיו לנו עם הצוות המשפטי.
משה שיפמן
¶
מה שקורה שבתאריך של היום, גם אחרי שהעבירו את זה ל-40 יום, הגשת הרשימות יוצאת בתקופת החגים זאת אומרת בין ראש השנה ליום כיפור, או בין יום כיפור לסוכות, ואפילו יכול לצאת בחול המועד. עכשיו, אחרי שהזיזו 40 יום זה נדיר אבל גם יכול לצאת בחול המועד. זה דבר שהוא מאוד מקשה על הגשת הרשימות, על ההליך של הגשת הרשימות. היה פעם אחת בגלל הדבר הזה שזה נדחה להגשת הרשימות בחג, אז הגשת הרשימות הייתה ביום שישי, גם זה יצא, אמנם זה היה רק ביישוב אחד אבל הגשת הרשימות הייתה ביום שישי, ולכן אנחנו חושבים שכדאי לשנות את תאריך הבחירות.
גם לבחירות האחרונות לכנסת של ה-25, אמנם הגשת הרשימות הייתה לפני החגים, אבל כל מיני תאריכים אחר כך נפלו בתקופה של החגים שזה מאוד מקשה. לדחות, גם להעביר את זה מהחגים לתקופה אחרת, אי אפשר לעשות את זה בבחירות של הרשויות המקומיות בגלל התקציב.
משה שיפמן
¶
שלא יהיו בחירות באמצע התקציב, גם שיושב ראש העיר החדש יתחיל עם תקציב חדש, ולא ראש העיר הקודם ירוקן את הקופה.
משה שיפמן
¶
אני אגיד שתי תאריכים, ולכל תאריך את החיסרון שלו. אנחנו יכולים ביום שלישי הראשון של חודש כסלו. כשאנחנו אומרים ביום שלישי הראשון של חודש כסלו, אז החיסרון של זה שלפעמים הגשת הרשימות יוצא 40 יום אחורה, יוצא שמחת תורה. עכשיו, כשאנחנו תיקנו את זה מ-33 ימים ל -40 יום.
משה שיפמן
¶
כן, בסדר, ההצעה שלי במקרה כזה להעביר את זה ליום ה-38 שזה אומר יום ראשון אחרי שמחת תורה, וגם נקדים את זה ביום אחד.
היו"ר יעקב אשר
¶
לא, אבל בדרך כלל הגשת הרשימות היא יומיים, אני חושב שזה יותר נכון לא? לא דנו בזה כל כך, אבל השאלה אם אנחנו רוצים לשנות סדרי עולם? גם בכנסת זה יומיים.
קריאה
¶
צריך להוסיף גם, שאיך שזה נשאר היום תמיד יש גם חגים באמצע. זאת אומרת עכשיו זה הופך להיות 38 נקיים.
משה שיפמן
¶
האופציה השנייה היא לקחת את היום השלישי הראשון בחודש טבת. היום השלישי בחודש טבת היחסרון של זה שלעיתים, לא תמיד, זה יכול ליפול בחנוכה, ליום האחרון של חנוכה.
משה שיפמן
¶
אבל תקציב הבחירות נקבע לפני כן הרי, זה רק המועד הסופי של הבחירות. אבל במקרה כזה אפשר להגיד שכשזה יוצא בחנוכה אז זה יום שלישי השני של חודש טבת.
היו"ר יעקב אשר
¶
אוקיי, אני לא רוצה תשובה עכשיו של משרד הפנים אלא אם כן אתם רוצים להגיד תשובה. אתם רוצים להתייעץ ודאי.
היו"ר יעקב אשר
¶
אז אני מבקש לקראת יום שני, כמה שיותר מהר, גם קודם, להודיע לנו, ואז אולי נספיק עוד להכניס את זה גם לנוסח בעניין הזה. אני יכול להגיד הערה אחת, אני עוד לא יודע בדיוק מה המשמעות שלה, אבל בשיח שלי עם השר בכפוף לבדיקה שלו כמובן איתכם, בסדר כנראה גם יגידו לכם לאפשר לשר בסעיף הסל לשנות את המועדים להגשת הרשימות בשנים שההתנגשות תהיה בעייתית, כדי שלא יידרש תיקון חוק דרך הוועדה. אז ככה יכול להיות שזו גם אופציה שאפשר.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני לא רוצה לחוות דעה, אבל לוועדה נראה יותר ההצעה הראשונה. משרד הפנים אנחנו נבקש תשובה מבחינתכם, בשיחות פנימיות שהיו לנו עוד קודם, לא הבעתם התנגדות לרעיון עצמו.
היו"ר יעקב אשר
¶
כמובן תבדקו את זה עד תום ותגידו לנו את המלצתם. אתם יכולים גם להגיד המלצה של להשאיר את המצב כמו שהוא, גם זה יכול לקרות.
תומר רוזנר
¶
בשיקול של השר זה נראה לי דווקא פותר הרבה בעיות, יש גמישות במועדים, אפשר להזיז שלושה ימים קדימה, שלושה ימים אחורה.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני רוצה לומר לכם משרדי הממשלה תודה רבה על שיתוף הפעולה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:58.