פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
26
ועדת הכספים
13/06/2023
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 170
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, כ"ד בסיון התשפ"ג (13 ביוני 2023), שעה 12:55
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 13/06/2023
חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה) (תיקון מס' 103), התשפ"ג–2023
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה) (תיקון מס' 101) (רכישת דירה עבור ילד יתום מאחד מהוריו), התשפ"ג–2023, של ח"כ יעקב אשר וחה"כ משה גפני - הכנה לקריאה שניה ושלישית
מוזמנים
¶
שי אהרונוביץ
-
סמנכ"ל בכיר מסמ"ק, רשות המיסים
רואי זרנצנסקי
-
מנהל תחום בכיר מקצועית – מיסוי מקרקעין, רשות המיסים
ישי פרלמן
-
עוזר ראשי משפטית, רשות המיסים
מנחם קרימלובסקי
-
עו"ד מיסוי מקרקעין
רישום פרלמנטרי
¶
חבר תרגומים; מיטל פורמוזה
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות
הצעת חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה) (תיקון מס' 101) (רכישת דירה עבור ילד יתום מאחד מהוריו), התשפ"ג–2023, פ/512/25 כ/958
היו"ר משה גפני
¶
הצעת חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה) (תיקון מס' 101) (רכישת דירה עבור ילד יתום מאחד מהוריו), התשפ"ג-2023 (פ/512/25) (כ/958) של חבר הכנסת יעקב אשר ושלי, אני גם הצטרפתי להצעת החוק הזאת. על אף שהצעת החוק הזאת הייתה יכולה להיות מיותרת, לו אתם, משרד האוצר היה עומד בזה, שם את זה בתקנות שלו, בהוראות הביצוע.
היו"ר משה גפני
¶
ברור. יעקב, אם אתה יכול בבקשה, היות ומדובר על חוק קצר, אם אתה יכול להקריא את החוק ולהסביר.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אוקיי. אני רק אסביר את הצעת החוק. הנושא הזה כבר כמה וכמה שנים, ובטח הרב גפני זוכר יותר ממני, כמה זמן אנחנו מתעסקים עם העניין הזה. והתעסקת פה בוועדה לא פעם ולא פעמיים. בלי להיכנס כרגע ליותר מידי דברים מה היה ולא היה. אבל הצעת החוק עצמה היא הצעת חוק חשובה. כי בעצם יש הגדרה וזה בסדר, שמדינת ישראל לא רצתה שיעשו 'שימוש' מה שנקרא, בתא המשפחתי, מה שנקרא, כדי לרכוש דירות בצורה כזו או אחרת ולקבל פטורים כאלה ואחרים. ולכן קבעו שילד עד גיל 18 הוא נכלל בתוך התא המשפחתי ומגיל 18 והלאה זה הדירה שהוא קונה או שקונים עבורו זה על שמו והוא לא צריך לשלם על זה את מס הרכישה כפי שנקבע בחוק.
ילד, משפחה שחוותה יתמות, ילד שהתייתם או מאבא או מאמא, או חלילה משניהם, אני מקווה שלא יהיה לא זה ולא זה ולא זה. גם אם הוא ילד בן 3 או בן 4, זה זמן מעבר לעניין ההומניטרי, אבל יש פה משהו הרבה יותר מזה. בגלל שאי אפשר לדעת מה האבא או אמא יעשו בהמשך חייהם. ויכול להיות שיתחתנו שוב, יכול להיות שיבנו משפחה אחרת ואז הכול משתנה וכו'. ורוצים להבטיח את עתידם של היתומים להמשך החיים. אני חושב שזה דבר אלמנטרי, ברור לחלוטין שהם לא צריכים להיות ממוסים על כך. ולכן בעצם הצעת החוק אומרת במילה אחת שילד יתום מאבא או מאמא הוא בעצם כאילו הוא בן 18, לצורך החוק הזה. קצר. ואז הוא לא נכלל בתא המשפחתי.
אני רוצה לסבר אבל את אוזניך, יושב ראש הוועדה. רק אני מחכה שרשות המיסים.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
לא, לא, הם מדברים, אז אני כן רוצה שישמעו. שנייה, לא, לא, היועצת המשפטית עובדת.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני חושב שלא צריך להסביר את הנחיצות ואת הדבר האמיתי והנכון של זה. אני חושב שאמרנו את זה במילים מאוד קצרות. כמו שאמר הרב גפני, חבל שזה לא הוטמע ולא נעשה בנהלים. כי הרבה מאוד אנשים, אז אלה שלקחו עורך דין והלכו ותבעו, קיבלו. אבל אלו שלא ידעו לעשות את זה נפלו בדרך. אבל אמרנו, לא נתייחס כרגע לעבר.
אבל אני כן רוצה דבר אחד לבוא ולומר. ופה זה דבר, אדוני, ממש מזעזע אותי. יש כרגע, אחד המקרים שנמצאים כרגע אל מול רשות המיסים. זה אחד, אחד מיתומי מירון. עכשיו, אני אזכיר לאדוני מאבק שעשינו, אני וביחד עם חבריי, והצלחנו בו ברוך השם בסוף, לקבל פיצוי מהמדינה לכל משפחה שקרה לה אסון כזה. עכשיו, זה סגירת מעגל מבחינתי.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
לא, זה היה בשביל לעשות את זה אחר כך, לעשות את זה קבוע. אבל ניהלנו מלחמה מול שר האוצר בזמנו, ליברמן, וייזכרו לטוב כמה אנשים שעזרו לנו בממשלה הקודמת. לא משנה. בסוף המדינה נתנה את הפיצוי הזה. עכשיו, אחת המשפחות, רוצות לקחת חלק מהפיצוי הזה כדי לחזק את עתידם של הילדים היתומים האלה, שעברו את הטראומה הגדולה הזאת. הנה עכשיו הם תקועים בזה, הם צריכים ללכת להליך משפטי כזה או אחר. אני אומר, גם למשרד האוצר וגם לרשות המיסים, אתם צריכים להודות לנו על הצעת החוק הזאת. כי לקחת מיסוי מילדים ממשפחות כאלה, במיוחד כשאנחנו יודעים שזה המון לבנות את העתיד, הילדים היתומים האלה, זה לא מצווה רק, זה חובה ציבורית. אי אפשר להטיל מיסוי על דבר כזה. ואתם רק תודו לנו בסופו של דבר, ואני בטוח שאתם תודו לנו על הצעת החוק הזאת. ולכן אני מבקש, אדוני יושב הראש, למצות את ההליך ולהביא את זה לקריאה שנייה ושלישית ונוכל, מה שנקרא, בעניין הזה לקבל הרבה מאוד זכויות בזה ובבא.
היו"ר משה גפני
¶
תודה רבה. חברי הכנסת, בבקשה. אנחנו היינו שותפים לעניין זה בדיונים כאן. טוב, לא חשוב, קצת עצבנו. אבל אני לא יכול להתעצבן.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
מאחר ואני אחראי שיושב ראש במפלגה לא יהיה עצבני יותר מידי, החלטנו לעשות את זה בחוק ושיפסיק להתעצבן עליכם, זה הכול.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אנחנו יודעים שפעם אחת הוא התעצבן וזהו, אבל זה רק בעניין הזה, זה לא בעוד עניינים, רק שתדע.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
חבר הכנסת יעקב אשר, יישר כוח על החוק. הרב גפני, כמובן, כל הזמן בדיונים שפה הובלת את הנושא הזה. ורשות המיסים, לכן אני אומר לכם, והאוצר, אתם בעצם שתי רשויות שהן רשות אחת. הרי באנו לפה כמה פעמים וכן יהיה, לא יהיה, כן בחוק, לא בחוק. ואפילו אחד מכם אמר מהנוכחים שיושבים פה, הצעת חוק זה מה שיפתור. בסופו של דבר, כשמביאים הצעת חוק, למה הבאתם את הצעת החוק. מנסים להוריד את הצעת החוק. זה רק מראה שלצערנו, הכלי הזה שאנחנו פחות אוהבים להשתמש בו, כי הצעת חוק, הליך של חקיקה במקרה החוק הזה הוא יחסית לא הרבה זמן. אבל הליך חקיקה לוקח זמן, היינו מעדיפים לפתור את זה עוד לפני זה. אבל לא יכול להיות שאנחנו צריכים להגיע למקום כזה שכל פעם אומרים לנו מטפלים, מטפלים ולא מטפלים. זה חוזר על עצמו פעם אחר פעם.
אז לכן, החוק הזה הוא חוק מבורך, הוא חוק טוב. אני מקווה שזה חוק שגם ילמד את כל מה שצריך ללמוד, שאפשר לפתור בעיות גם בלי חקיקה. כי אם לא, אנחנו נביא חקיקה ויש לנו כמה כאלה שכבר נמצאים. סתם לדוגמה, הרב גפני, הבנקים שאתה בחקיקה, כי הם לא יודעים. ואגב, אם כבר אני מזכיר את הבנקים, אז הזכרת בבוקר את בנק לאומי, על האחוז שהוא עשה. אנחנו מאחלים לו בהצלחה וזה טוב שהוא עשה את זה. אבל זה רק מוכיח עוד פעם, שמים הצעת חוק, מתחילים לדבר איתנו. רק פה כנראה פספסו את הרכבת והחוק כבר יעבור. אנחנו מקווים שלא נצטרך להגיע לפספוסי רכבת כאלה.
יש עוד לקונה בחוק, שכאשר, ואולי זה המקום, היועצת המשפטית, הייתי מבקש את ההתייחסות שלך בעניין הזה. יש מצב שאם למשל יש יורשים והיורש קיבל, והוא קנה חלק נרשם בדירה עליו. נגיד זה מספר אחים. אחד מהם נרשם מהיורשים. הוא לא יכול להירשם למחיר למשתכן. יתום. הוא יורש. עכשיו, הוא רק חלק, הוא 10% או 5%, הוא לא יכול במחיר למשתכן. עכשיו, לא מדבר שקנו לו דירה אז תגידי שהוא ניצל את זה. אבל יתום שהוא נמצא בחלק? שיכול להיות שהוא יגדל עוד יהיו משפטים, הוא לא יודע מה יהיה בין כל האחים, הוא לא יודע מה, מו. על זה אנחנו לא נותנים לו, בשביל 10% שהוא לא יוכל להיות במחיר למשתכן? אולי זה המקום לתקן גם את זה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני שואל אם זה נכון התיקון גם פה, על זה אני שואל. אני לא אעכב אתה חוק כמובן בגלל זה. הוא אומר שאם זה היה בהגדרות שלהם.
קריאה
¶
לא, בהגדרות שלנו זה מוציא. מי שרוכש דירה ויש לו רק חלק קטן בדירת ירושה, זה כל מה שיש לו, הוא רוכש דירה יחידה. אז אם זה היה הולך לפי ההגדרות שלנו.
היו"ר משה גפני
¶
לא, לא הבנתי. אתה מדבר מהר מידי. או שאני מבין לאט מידי. אז בוא נעשה סדר. החוק הזה עובר, בעזרת השם. ואז תהיה מציאות כזאת שהיתום הזה, שהוא בפועל נמצא כחלק ממשפחה, הוא בעצם יהיה מחוץ לעניין כשיהיה זה?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
זה אין לי בעיה. אני מדבר על יתום. ליתום הזה אין בעיה, קנו לו דירה. יש לו דירה, הוא לא צריך להיות במחיר למשתכן.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני רק שואל אם זה נכון להביא פה את התיקון של יתום, תיקון אחר, של יתום שנמצא, שהוא מקבל עכשיו בירושה 10% מהדירה, 20%. חלק מהירושה. לא היתום הזה, זה יתום אחר. השאלה אם הוא, נכון לתקן פה גם?
רואי זרנצנסקי
¶
אני מדבר אצלנו קודם. אנחנו אחראים לחוק אצלנו. אז אם היו מפנים לבעלים של דירה יחידה, לפי חוק מיסוי מקרקעין, לא הייתה בעיה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
משרד השיכון. אבל אומר לי העוזר לי, ינון, אני לא יודע, צריך לבדוק את זה. שעד שליש.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני כבר אומר, אני לא מבקש לעכב את החוק בעניין הזה. אני לא מעכב את החוק, כי אני חושב שהחוק הזה חשוב מידי בשביל לעכב אותו אפילו עוד דקה אחת.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא, אני אומר לרשות המיסים, שלא יחשבו לבנות על זה. יעקב, אני אומר את זה לרשות המיסים, שלא יחשבו שהיה צליל בדברים שלי.
יונתן מישרקי (ש"ס)
¶
אדוני יושב הראש, אני רוצה לברך אותך ואת חבר הכנסת הרב יעקב אשר על הצעת החוק הזו. אני חושב בהמשך לדיונים שקיימת, זה החובה שלנו. גם חובה לחוקק את זה וגם חובה למנוע ויה דולורוזה מכל יתום או משפחה שצריכים להגיע בשעות משבר ולנסות לקבל לכאורה את הביטחון הכלכלי של אותו יתום. זו מחויבות שלנו על פי התורה וזו גם מחויבות שלנו מבחינה אתית. לכן אני מברך אותך, אדוני יושב הראש, מברך אותך יעקב אשר וכמובן את ינון.
יונתן מישרקי (ש"ס)
¶
אני מסכים במאה אחוז. אלה שלא מכירים, אבל אני מסביר להם שגם מבחינה מצפונית אנחנו צריכים להיות שם. אבל רק בשביל למנוע את הויה דולורוזה, כמו שאמרתי קודם, רק בשביל זה אנחנו צריכים לחוקק את החוק הזה ולהביא אותו לסיום בהקדם האפשרי. אז תודה רבה לכם.
רואי זרנצנסקי
¶
ראשית, היה לנו באמת את הוראת הביצוע, שעד לאחרונה פתרה את מרבית המקרים ובאמת נתנה מענה לאותם מקרים שהכסף היה חיצוני.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
לא, אני חייב לתקן אותך. תקשיב, אתה יודע שאנחנו יש לנו גם קצת כמה שעות מחוק ההסדרים ואני מעריך מאוד את הזה. נכון אולי שאתם, המקרים שאתם מכירים, אבל יש הרבה מקרים שאתם לא מכירים. ואנשים שילמו.
שלומית ארליך
¶
רגע, רגע. ופניות שהגיעו לפה שלא ניתן להם מענה. עשינו הרבה שיחות, גם בתוך הוועדה, גם שיחות מחוץ לוועדה על איך לקרוא את ההוראה הזאת, על איך לפרש אותה. האם יתום מקבל כסף מתרומות חיצוניות, זה כן יחול לגביו?
רואי זרנצנסקי
¶
לא, אז נכון. אני מסכים שהיה צריך את החקיקה כדי לפתור את כל המקרים האלה, שזה יפתור גם את המקרים של מירון וגם מקרים של יתום של צה"ל וכל סוג של יתום.
רואי זרנצנסקי
¶
נכון. והדבר היחידי שפתאום נכנס פה זה מס שבח. שלא כל כך ברור איך הגיע פתאום המס שבח. הרי דיברנו על המס רכישה, כספים שהגיעו לקטין שיגדל.
רואי זרנצנסקי
¶
ובמס שבח, אם קטין כבר מוכר את הדירה כשהוא קטין, זה לא לדאוג לעתידו, אלא זה באמת כבר בתוך הכסף של התא המשפחתי. וזה משהו שלא הוראת הביצוע ולא הדיונים פה דיברו על האפשרות.
שלומית ארליך
¶
מה זאת אומרת? אבל זה נכנס בדיון הקודם, זו לא הוראה שנכנסה מהאוויר. התקיים על זה דיון וזה הוחלט.
רואי זרנצנסקי
¶
לא, אני מסכים שזה רשום, אבל זה לא מה שהיה בדיונים וזה פתאום נכנס איכשהו למשהו שלא היה לפני זה בעיה לגביו וגם לא היו מכירות כאלה של קטינים.
שלומית ארליך
¶
במסגרת הדיון, כשעשינו, כשהתקיים הדיון בוועדה הוחלט להכניס את ההתייחסות גם למס השבח. זה הוקרא לפרוטוקול, התקיים על זה דיון. אתם לא העליתם אז את הטענות.
רואי זרנצנסקי
¶
אז מה שאנחנו אומרים פה, אנחנו לא חולקים על זה שזה רשום. מה שאנחנו אומרים פה למה זה צריך להיות במסלול?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא, שאלת מאיפה זה הגיע. אז אומרת היועצת המשפטית זה הגיע בעבר פה בוועדה ודיברנו על זה.
רואי זרנצנסקי
¶
מס שבח? אני לא חושב שהיה מקרה שהגיע של מס שבח, או שאנחנו עכשיו רוצים לעודד גם מכירות לפני גיל 18?
שלומית ארליך
¶
למצוא איזה שהיא הקבלה בין מס הרכישה למס השבח. שוב, אתם לא באתם והעליתם טענה אחרת בדיון הקודם.
היו"ר משה גפני
¶
אתה חושב שעל זה נקבע העניין? הרי מדובר על יתום שהדירה הזאת היא דירה שלו, שהוא יוכל לחיות. מה, הוא הולך למכור את זה עכשיו?
היו"ר משה גפני
¶
אני רק רוצה להגיד לך, אני רוצה להגיד לכם, אנחנו סיכמנו שאני לא מתעצבן, אז אני לא מתעצבן. אבל אני מתחנן, כאן בוועדה, תשימו את זה בנוהל שלכם, בנוהל העבודה. ואמרתם כן וכן וכן וכן. והתברר לי שעד שאתם מקבלים החלטה או כל מה שנעשה מסביב, אז אנחנו מגיעים רחוק מאוד. ולכן אני הייתי מציע, תרדו מהעניין הזה. תנו להעביר את החוק. לא מדובר פה על מי יודע מה. מדובר על דבר הומני ממדרגה ראשונה. אם הייתם עושים את זה, לא היינו מביאים את החקיקה. החקיקה באה מכיוון שלא עשיתם. אז קצת צניעות.
מנחם קרימלובסקי
¶
בכל מקרה צריך את האישור של בית משפט בשביל זה. ובית משפט לא ייתן למכור את זה אם הכסף ילך ליתום.
מנחם קרימלובסקי
¶
קרימלובסקי. דבר ראשון, באמת אני מרשה לעצמי להודות גם בשם, כמי שמייצג לא מעט עסקאות כאלו, אז להודות לחברי הכנסת אשר וגפני באמת.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
גם ליוני. אנחנו לא סתם יושבים פה, שתדע. אנחנו מחכים בדיוק לתודה הזאת. עכשיו זה הרגע המכונן.
מנחם קרימלובסקי
¶
אתמול בערב נפגשתי עם אמא, עם אלמנה, אתמול בערב נפגשתי עם אלמנה שעשיתי לה עסקה. ועדיין אין לנו החלטה של מיסוי מקרקעין בעניין הזה. והיא אומרת לי אני רוצה לקחת משכנתה, אני לא יודעת אם אני יכולה לקחת משכנתה, אם אני לא יכולה לקחת משכנתה על הדבר הזה. ואמרתי לה אני לא יודע באמת איך לענות לך על זה. נכון, לגבי מס הרכישה. אז הצעת החוק באמת אמורה לפתור את הסיפור הזה, כי באמת זה יחריג באופן טוטאלי את הילדים האלו.
מס שבח אני חושב שאין בעיה בכלל. כי א', צריך אישור של בית משפט. ובית משפט לא ייתן למכור את הדירה אם הכסף יחזור לתא המשפחתי. הוא ידרוש שזה יישאר בכל מקרה בנאמנות עד גיל 18 של הילד. ונניח שימכרו את זה והילד עצמו יקנה אחרי 18 חודש דירה יותר יקרה, אז בסך הכול הוא משביח את הנכס של עצמו. עוד פעם, מחוץ לתא המשפחתי.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
הם טוענים, אני אסביר את רשות המיסים. הם טוענים, הוא אומר זה יעודד את העסקאות האלה.
היו"ר משה גפני
¶
רגע, עד היום, אני רוצה לדעת. אתה יש לך ניסיון עם זה. עד היום, האם היו מקרים כאלה שיתום?
רואי זרנצנסקי
¶
זה כמו שאני אשאל אם עד היום מי שמחזיק דירה יחידה מוכר את זה לפני ה-18 חודש. לא קורה, כי הם מחכים 18 חודש. אז גם היום הם מחכים לגיל 18. גם המקרים שנתנו הם לא מוכרים.
רואי זרנצנסקי
¶
אז אפשר, לא יודע, למצוא פתרון שלא יהיה לנו מצב שמה שאנחנו עכשיו עושים זה נותנים לקטין לקנות את הדירה.
רואי זרנצנסקי
¶
דרך אגב, מה שאתה אומר זה לא מדויק. כי בית משפט גם אם לא כל הכסף הגיע מהקטין אפשר להחזיר. זה לא נכון.
רואי זרנצנסקי
¶
לא, רגע, מה זאת אומרת יישאר אצל הילד? בית משפט, אם הוא יודע, עכשיו פתחנו את זה גם אם ההורה נותן הלוואה לילד לקנות דירה. אמרנו בסדר למס רכישה. אז עכשיו גם אם הכסף יגיע מההורה וההורה יגיד לבית משפט, וזה טבעי, שאחרי המכירה הוא רוצה את הכסף של ההלוואה חזרה. ובית משפט יאשר. הוא לא יגיד שזה יישאר אצל הקטין אם הכסף של ההורה. אז מה עשינו בזה?
מנחם קרימלובסקי
¶
אני אענה על זה. זה פשוט מאוד. בגלל שגם אם זה נכון שהאמא נתנה הלוואה והילד מחזיר את זה אחרי שנתיים שלוש, בסופו של דבר הקרן, הקרן שהאמא נתנה יחזור לאמא, לצורך העניין, או להורה.
מנחם קרימלובסקי
¶
ההורה לא ירוויח מזה כסף. התא המשפחתי לא ירוויח מזה כסף. מי שירוויח בסופו של דבר זה אותו ילד שיצליח לקנות דירה יותר יקרה. בסופו של דבר הוא משביח את הנכסים שלו בעצמו.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
רגע, לא, אני שואל הפוך. זאת אומרת, יכול להיות שאתה לא מרוויח פה, כאילו, כי בזה שאתה, הוא מכר והוא קנה עכשיו דירה מושבחת יותר. אוקיי? זו עדיין דירה יחידה שלו. אז הוא נשאר עם אותו פטור, מה הבעיה?
מנחם קרימלובסקי
¶
נכון. אני מבחינתי זה טוב שיש את הפטור הזה ממס שבח, אני לא בצד שלהם. יושב הראש, רק אני רוצה להשלים, הרב גפני. אני רוצה להשלים רק נקודה אחת מאוד פשוטה.
מנחם קרימלובסקי
¶
אז שנייה אחת. עד היום דיברנו לתקן את הוראות הביצוע ועכשיו זה לדעתי נהיה בחוק הרבה יותר טוב. אבל יש רק בעיה אחת עם זה, שאני גם דיברתי עם היועצת המשפטית מקודם, ואני מבין שאי אפשר להחיל את זה רטרואקטיבית. עכשיו, בשים לב לכך שמר אהרונוביץ אמר גם בישיבות הקודמות וגם מקודם אמרו את זה, שאין הרבה הרבה מקרים כאלו, אז אני הייתי מבקש שהם לפחות יגידו שהם יפרשנו את החוק הזה באופן כזה שלפחות התיקים שפתוחים היום, שאותה אמא שנפגשתי איתה אתמול שתהיה רגועה. שלא יגידו, שם לא יגידו עכשיו - - -
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש לסכם. יעקב, אתה רצית להגיד משהו? אז אני רוצה לסכם. הסיכום הוא כזה. שהחוק הזה צריך לעבור כמות שהוא. אני לא חושב שיש מקרים אחרים שיגרמו נזק. אם אתם תראו במהלך השנה וחצי הזאת אתם תראו שפתאום יש אינפלציה של מכירות דירות בגלל מס שבח וזה באמת גורם נזק, אז בחוק ההסדרים תביאו תיקון לעניין הזה.
היו"ר משה גפני
¶
רגע, אבל אני באמצע, דקה. אני אבל מבקש דבר אחר. אני מבקש, שי, תבדקו את מה שהיה במהלך השנים האלה. הוא צודק בעניין הזה. אם אתם תראו שיש דבר ששם היתום סובל כתוצאה מהעניין הזה שהוא יצטרך לשלם מס רכישה או כל מה שנלווה לעניין, לפרש את החוק. החוק חל על המקרה הזה, שהיה גם לפני שנה. הרי הייתם צריכים לעשות את זה בנוהל ואמרתם שפתרתם דברים. אני מבקש שתפתרו את זה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
הפתוחים, אין בעיה, אתה מדבר על פתוח. הרי מה שלא פתוח, מה שלא פתוח אתה דאגת לסגור את זה.
מנחם קרימלובסקי
¶
תיקים פתוחים, אבל החל מהיום. אם ייסגר לי מחר תיק, אז לא עשינו כלום. שוב, אם מחר אני מקבל.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא, קודם כל תדע לך שרשות המיסים הוגנים. בוא. ואם יש משהו פתוח, שי, מה אתה מבסוט? שפרגנתי לכם? זה סתם בצחוק, מה אתה מתלהב?
שי אהרונוביץ
¶
כן. אני רציתי לומר, לא, אני רציתי לומר שאנחנו עשינו עוד פעם סטטיסטיקות בימים האחרונים. ומעל 80% מהמקרים של יתומים שרכשו, למשל בשנת 2022 קיבלו את הפטור. קיבלו את ההקלה במס רכישה. זאת אומרת, עובדה שבסופו של יום החוזר מ-2011 כן נתן מענה למרבית המקרים. נכון, הוא לא נתן מענה לכל המקרים ובגלל זה אנחנו פה היום.
שי אהרונוביץ
¶
לא, לא, אנחנו הוצאנו את הסטטיסטיקה. אנחנו הוצאנו מהמחשב את כל אותם הרוכשים שאחד מהוריהם נפטר.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
לגבי מה שאמרת לגבי הלוואות, אתה מתכוון גם משכנתה כמובן. הלוואה זה כולל משכנתה.
שלומית ארליך
¶
הצעת חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה) (תיקון מס' 101) (רכישת דירה עבור ילד יתום מאחד מהוריו), התשפ"ג-2023
תיקון סעיף 9
1.
בחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ"ג-1963 (להלן – החוק העיקרי), בסעיף 9(ג1ג)(4)(ג), אחרי "למעט ילד נשוי" יבוא "או ילד יתום מאחד מהוריו".
בעצם סעיף קטן (ג) מדבר על זה שאם הוא רוכש או בן זוגו למעט בן זוג הגר בדרך קבע בנפרד וילדיהם שטרם מלאו להם 18 שנים, למעט ילד נשוי. פה התווסף "או ילד יתום מאחד מהוריו", זאת אומרת מאם או מאב, כרוכש אחד.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
סתם שאני לא אתבלבל, כי המשפטנים תמיד מפתיעים אותי. אם זה או מאם או מאב, זה ברור שאם זה אב ואם, זה ביחד חלילה, זה כן.
שלומית ארליך
¶
זה מאחד מהוריו לפחות.
תיקון סעיף 49
2.
בסעיף 49(ב) לחוק העיקרי, אחרי "ילדים נשואים" יבוא "או ילדים יתומים מאחד מהוריהם".
אז סעיף 49 מתייחס בעצם לשבח. בסעיף קטן (ב) נכתב "לעניין פרק זה יראו מוכר ובן זוגו, למעט בן זוג הגר דרך קבע בנפרד וילדיהם שטרם מלאו להם 18 שנים, למעט ילדים נשואים". כאן התווסף "או ילדים יתומים מאחד מהוריהם כמוכר אחד".
עכשיו רגע, רק פה אנחנו נוסיף גם תחילה. התחילה תהיה מיום הפרסום והתחולה ננסח כך שזה יחול לגבי מכירת זכות במקרקעין שנעשתה מיום תחילתו של החוק ואילך. שי, רוצה להתייחס? זה בסדר?
שלומית ארליך
¶
שם החוק אנחנו לא נוכל לתקן, כי זה בעצם תיקון לחוק קיים. אז אני אעבור הלאה.
אחרי "נשוי" יבוא "עם בת זוגו הידועה בציבור".
שלומית ארליך
¶
רגע. אז אנחנו עוברים להסתייגויות של קבוצת "העבודה". ההסתייגות הראשונה מתייחסת לחוק הקיים ולא לתיקון, אז אני עוברת עליה. גם ההסתייגות השנייה.
שלומית ארליך
¶
אז אנחנו עוברים להסתייגות מס' 7. במקום המילים "או ילד יתום מאחד מהוריו" יבוא "או ילד או ילדה יתום או יתומה מאביו או מאמו".
היו"ר משה גפני
¶
די, אל תוסיפו לה.
הצעת חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה) (תיקון מס' 101) (רכישת דירה עבור ילד יתום מאחד מהוריו), התשפ"ג-2023, לאחר שההסתייגויות לא התקבלו, אני מבקש להצביע על החוק כולו. על סעיף 1 ו-2 בחוק והתחולה שהוסיפה היועצת המשפטית, מה שהוקרא. השינויים שהוקראו.
מי בעד אישור הצעת החוק לקריאה שנייה ושלישית, ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
הצעת החוק אושרה.
תודה רבה. אני מודה לך, חבר הכנסת יעקב אשר. את מה שאנחנו עשינו פה במשך הרבה זמן ולא הצלחנו אתה באת עם חוק וזהו.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
זהו, אני ביקשתי רשות דיבור עוד לפני שזה. אני קודם כל רוצה להודות לך, אדוני יושב הראש, גם על פעילות של ארבע שנים, שגם עשינו אותה ביחד, אבל פעם אחרי פעם אחרי פעם, כי בסוף זו התוצאה. והדבר הכי חשוב זה גם על המהירות שמהרגע שזה עבר, עם כל הקשיים שהיו, אני מודה לך על הדבר הזה. ואני חושב שבאמת הזכויות הן עצומות.
ואני מודה גם לרשות המיסים על שיתוף הפעולה ומשרד האוצר, אגף תקציבים. שאני אמרתי להם דבר אחד. בקיצור, אל תחשבנו את הכסף - - - זה לא שלכם. זה כסף שמגיע להם. אם היו עובדים לפי הנהלים, אז לא הייתה שום הוצאה למדינה.
אבל ישר כוח, הרב גפני. ותמשיכו הלאה. ומכאן נתפצל לוועדותינו.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
תאמין לי שאתה צריך להודות לפינדרוס שאתה פה במקומו. אבל בסדר, בכל אופן, אני רק רוצה להגיד לך שיעקב אשר לימד אותנו משהו. הרבה זמן וחוק וזה, אני מציע שאנחנו נחוקק איזה שהוא חוק לגבי כל הבעיות במצוקת הדיור. זה בסוף יגיע אליו ושם נעביר את זה. נגד גם המשרדים שצריך לעשות. אני מציע שנעשה את זה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
רגע, דקה אחת. לא, בשביל הפרוטוקול רק. אני רוצה, ינון אזולאי, מאחר ואתה יש לך גם עוזרים שיודעים לקרוא פרוטוקולים, כנראה שגם הדיונים שהיו בוועדה היו דיונים שאני יזמתי והרב גפני הביא את זה לדיון מיידי ומפה והלאה לקח את זה קדימה. אז ככה זה לא שהיה משהו ומישהו פה הרגיע בסוף עם חוק. החוק שלי כבר לפני שלוש שנים יושב.
היו"ר משה גפני
¶
תודה רבה. הפסקה 10 דקות, אחרי זה אנחנו עוברים לנושא של הקנאביס. הפסקה 10 דקות.
הישיבה ננעלה בשעה 13:30.