פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
3
ועדת הכנסת
05/06/2023
מושב ראשון
פרוטוקול מס'
מישיבת ועדת הכנסת
יום שני, ט"ז בסיון התשפ"ג (5 ביוני 2023), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 05/06/2023
חוק הקמת מאגר מידע גנטי של כלבים, התשפ"ד–2024, חוק הרשויות המקומיות (בחירות) (תיקון מס' 53), התשפ"ג-2023 , חוק הדרכונים (תיקון מס' 10), התשפ"ג-2023, בחירת ממלא מקום ליושב ראש הכנסת בעת היעדרו מהארץ.
פרוטוקול
סדר היום
1. בקשת חה"כ עמית הלוי להקדמת הדיון בהצעת חוק הרשויות המקומיות (בחירות) (תיקון – הזכות להיבחר), התשפ"ג – 2023 (פ/3343/25), לפני הקריאה הטרומית.
1. בקשת יושב ראש ועדת הפנים והגנת הסביבה למיזוג הצעות החוק הבאות:
1. הצעת חוק הדרכונים (תיקון מס' 10), התשפ"ג-2023 (מ/1624).
1. הצעת חוק הדרכונים (תיקון - מתן דרכון לעולה), התשפ"ג-2022 (פ/1039/25), של חה"כ יוסף טייב.
1. קביעת ועדה לדיון בהצעת חוק הקמת מאגר מידע גנטי של כלבים, התשפ"ג-2022 (פ690/25), של חה"כ נאור שירי וקבוצת חברי הכנסת.
1. בחירת ממלא מקום ליושב ראש הכנסת בעת היעדרו מהארץ.
נכחו
¶
חברי הוועדה: אופיר כץ – היו"ר
ינון אזולאי
זאב אלקין
בועז ביסמוט
עמית הלוי
אחמד טיבי
ארז מלול
צבי ידידיה סוכות
אריאל קלנר
משה רוט
חברי הכנסת
¶
אברהם בצלאל
טלי גוטליב
סימון דוידסון
אלי דלל
משה טור פז
שלי טל מירון
יוליה מלינובסקי
גדעון סער
עודד פורר
יצחק קרויזר
גלעד קריב
מוזמנים
¶
מזכיר הכנסת דן מרזוק
רון קובי
- ראש העיר לשעבר של טבריה
ליאור פרץ
- עוזר של רון קובי
שני אילוז
- מתמודדת לראשות עיריית טבריה
רישום פרלמנטרי
¶
יפעת קדם
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
בחירת ממלא מקום ליושב ראש הכנסת בעת היעדרו מהארץ
היו"ר אופיר כץ
¶
בוקר טוב לכולם, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכנסת. היום יום שני, ט"ז בסיון – 5.6. אנחנו נתחיל עם הנושא של בחירת ממלא מקום ליושב ראש הכנסת בעת היעדרו מהארץ. דן, בבקשה.
דן מרזוק
¶
יושב ראש הכנסת ייעדר מהארץ מיום רביעי עד יום שני בשעות הבוקר המוקדמות ובהתאם להוראות חוק-יסוד: הכנסת מבקש היושב ראש את אישורה של ועדת הכנסת לקבוע כי בעת היעדרו מן הארץ ימלא את מקומו סגן יושב ראש הכנסת, חבר הכנסת אוריאל בוסו.
היו"ר אופיר כץ
¶
מי בעד, מי נגד, מי נמנע?
הצבעה
בעד – 8
נגד – אין
נמנעים – אין
הבקשה אושרה.
בקשת חה"כ עמית הלוי להקדמת הדיון בהצעת חוק הרשויות המקומיות (בחירות) (תיקון - הזכות להיבחר), התשפ"ג-2023 (פ/3343/25), לפני הקריאה הטרומית
היו"ר אופיר כץ
¶
בקשת חה"כ עמית הלוי להקדמת הדיון בהצעת חוק הרשויות המקומיות (בחירות) (תיקון – הזכות להיבחר), התשפ"ג-2023 (פ/3343/25), לפני הקריאה הטרומית. חבר הכנסת הלוי, בבקשה.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
כיוון שיש לא מעט דיסאינפורמציה לגבי החוק הזה וכל מיני רכילויות שאין להן שום בסיס, אני אומר משפט על החוק למרות שהדיון פה הוא רק על הפטור מחובת הנחה. מהותו של החוק הזה, שזה דבר שאני עומד מאחוריו מבחינה מוסרית ומבחינה משטרית, הוא לחזור למצב שהיה לפני 2008, לפני התיקון שעשתה בזמנו קואליציית אולמרט - לאפשר לתושבי רשויות מקומיות לבחור ברשויות שמונה להן ממונה. הערך של 50,000 תושבי טבריה שיבואו לקלפי ויוכלו לבחור את המועמד הטוב בעיניהם צריך להיות הערך המכריע בדמוקרטיה. הנוסח המקורי שאותו כתבתי מלכתחילה התייחס רק לראש מועצה ממונה שהבריא את העיר. הרציונל של התיקון ב-2008 היה לשחרר ראש מועצה ממונה מאינטרסים קצרי טווח כך שהוא יידע שהוא לא מתמודד בפעם הבאה כדי שבאמת יבריא את העיר. יש תיקונים שנעשים בימים אלה בחוק הרשויות המקומיות בוועדה בראשותו של יעקב אשר, כל מיני תיקונים שנוגעים לפנקס הבוחרים, לדברים שונים. אני חושב שעד שפנקס הבוחרים מתפרסם גם החוק הזה צריך להשתנות. אני מבין את הרצון של השלטון המקומי שיצמח מועמד מתוך השלטון המקומי ולא יצנח מלמעלה, זה תמיד נכון וראוי, אבל בסוף, ואני אומר את זה על רקע פניות לא מעטות של תושבי טבריה לאפשר את הבחירה המקסימאלית מבחינתם, זה הערך שצריך להכריע, לכן אני חתום על החוק הזה ועומד מאחוריו. אני אשמח שנקדים את הדיון כדי שיהיה רלוונטי גם לבחירות הקרובות.
ארבל אסטרחן
¶
כפי שציין חבר הכנסת עמית הלוי, מציע ההצעה, מדובר בביטול ההגבלה שקיימת היום על האפשרות של יו"ר וחברי ועדה קרואה להתמודד בבחירות. אתם יודעים שבדרך כלל אנחנו לא מתערבים בדיונים של פטור כי הדיון המהותי נעשה בוועדה שדנה בהצעת החוק, אבל פה הנושא של קיצור תקופת ההנחה הוא בעייתי בגלל שמדובר בתיקון לחוק הבחירות כאשר אנחנו נמצאים בתקופת הבחירות לרשויות המקומיות. אנחנו חושבים שהצעת חוק מהסוג הזה לא צריך לקדם במהירות, לא צריך לחוקק לפני הבחירות. אם רוצים לעשות שינוי כזה, וכפי שנאמר כאן עד 2008 הדין היה אחר, אפשר לעשות על זה דיון למערכת הבאה. קושי נוסף שקיים בהצעה הוא העניין של מניע פרסונאלי והשפעה מאוד מצומצמת.
גדעון סער (המחנה הממלכתי)
¶
אתה בעצמך אמרת את זה. אתה בעצמך אמרת טבריה, אתה בעצמך אמרת ראש הוועדה הקרואה של טבריה, אתה בעצמך אמרת פרסונאלי.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
פרסונאלי זה כשיש אדם מסוים שרק אליו נועד החוק. אני מוקף בשטויות ובשקרים גסים בשבועיים האחרונים. אמרו שמישהו מש"ס פנה אלי. מעולם אף אחד מאנשי ש"ס לא פנה אלי בנושא וביקש שאחתום. אריה דרעי מעולם לא פנה אלי באף נושא, גם לא בנושא הזה. כשהייתי בסיור בטבריה בנוגע לתחום של ארכיאולוגיה ומורשת, שזה דבר שמעניין אותי, זה עלה על ידי נציגת משרד הפנים, מנהלת המחוז, ואני בכלל לא מכיר אותה. אגב, גם את ראש העיר אני לא מכיר, פגשתי אותו פעם ראשונה בסיור הזה. בגלל המצב של העיר הם ביקשו להאריך את הכהונה. דווקא אני ויו"ר ועדת הפנים אמרנו שזו פעולה שצריכה להיות רק במקרה קיצון. ארבל, אני מבקש שתחזירי בך מהביטוי פרסונאלי. מדובר פה בתיקון עקרוני שחל ומומש בהמון מקרים.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
המניע הוא מניע עקרוני, הוא לא מניע פרסונאלי, הוא לא נוגע לאדם מסוים. אם כבר הוא נוגע ל-50,000 תושבי טבריה שזכותם לבחור את הטוב ביניהם.
ארבל אסטרחן
¶
אם החוק הזה היה נחקק אחרי הבחירות הקרובות אפשר היה לדבר על מניע עקרוני, אבל כאן, כפי שצוין, הצעת החוק תאפשר התמודדות בבחירות לאדם אחד שהיום לא יכול להתמודד.
ארבל אסטרחן
¶
המציע הוא זה שדיבר על טבריה. יש שני ראשי מועצה ממונה בארץ, אחד בטבריה ואחד ביישוב מסעדה, שם האוכלוסייה מחרימה את הבחירות ולכן מונה יו"ר מועצה ממונה או קרואה. ההצעה עוסקת גם בחברי מועצה שמונו באופן כזה, ויש כאלה שלושה: בבית אריה, באבו גוש ובירכא. עדיין מדובר במספר קטן של אנשים.
גדעון סער (המחנה הממלכתי)
¶
אני רוצה להגיד שאני מעריך מאוד את בועז יוסף, אני חושב שהוא עשה עבודה טובה בטבריה בתקופת כהונתו כראש הוועדה הקרואה, אבל אני מנקה את כל זה כאשר אני דן בנושא העקרוני. היועצת המשפטית דיברה על הבעייתיות ועל כך שמדובר במשהו פרסונאלי. הדרך שמציע לנו חבר הכנסת הלוי היא לשנות את כללי הנבדל תוך כדי המשחק, בדקה התשעים. תוך כדי התקפה של קבוצה מסוימת אנחנו רוצים לשחרר אותה ממגבלה מסוימת, ומי שהעיד על זה הוא המבקש עצמו כי הוא אמר שעלה לו הרעיון תוך כדי סיור עבודה בטבריה. זה מתייחס לטבריה, זה מתייחס לראש הוועדה הקרואה בטבריה. כשאתה בא בבקשה לפטור מחובת הנחה שהטעם שלה הוא הבחירות הקרובות וגם מציע תחולה מיידית שבוודאי כרוך בה מרכיב פרסונאלי, זה ממש סותר את מה שאתה אומר. מבחינת חקיקה הוועדה חייבת להימנע ממתן פטור להצעה שכזאת.
עכשיו לתיקון לגופו. התיקון לגופו לא נכון, כי ב-2008 כשהכנסת קבעה שראשי ועדות קרואות לא יכולים להתמודד, מה היא בעצם קבעה? שלא יכולים להשתמש במשאב הציבורי הזה, במינוי הזה שניתן, בכוחות שיש להם כראש עירייה בפועל כי הם לא התמודדו וזכו באמון התושבים. מדובר באדם שלא מעורב בזירה הפוליטית המקומית, שהוא נטול פניות. אם באמצע המירוץ אותו אדם פתאום מחליף את הכובע לכובע של מתמודד, זה דבר שהוא לא תקין. אני אגיד לך, אדוני היושב ראש, יש אפילו מגבלות מסוימות שחלות על ראשי רשויות מקומיות מבחינת פרסום ודברים כאלה שלא חלות על ראש ועדה קרואה, כי היחס אליו בדין הוא שונה ב-15 השנים האחרונות. גם אם חולקים על דעתי ואומרים שצריך לתת את מקסימום אפשרויות הבחירה לתושבי הרשות, זה יכול להיות רק אחרי מסך בערות, רק בתחולה נדחית, בשום פנים ואופן לא שינוי כללי המשחק באמצע המשחק. ספק רב מאוד בעיני אם החוק הזה יעמוד במבחן הביקורת השיפוטית. קראתי באמצעי התקשורת שאחת מחברות סיעת הליכוד כתבה שעל דברים שהם הרבה פחות מהצעת החוק הזאת נפתחו חקירות משטרה. אני לא משתמש במילים האלו, אבל אני ממש מסופק אם חוק כזה יכול לעמוד במבחן ביקורת שיפוטית. עד כמה שאני יודע, ואולי הלשכה המשפטית יודעת יותר, היה ניסיון להשחיל את הנושא הזה במסגרת הסתייגות לחוק אחר בקריאה שנייה שלישית והדבר הזה נדחה על ידי הלשכה המשפטית. בטח ובטח לא נכון לאחר שהניסיון ההוא נכשל להביא את זה בדרך הזאת. אני מציע לחברי חבר הכנסת עמית הלוי, אם הוא רוצה לשנות את הדין בעניין הזה, ואנחנו נתווכח על זה כי אני אמשיך להתנגד לחוק מהטעמים שבגינו הוא חוקק ב-2008, החקיקה יכולה להיות אחרי אוקטובר השנה, דהיינו אחרי מערכת הבחירות המוניציפאלית הקרובה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אני בתמצית אגע בלמה הצעת החוק לא נכונה, אבל קודם כל לעניין הפטור. חברת הכנסת טלי גוטליב מהליכוד כתבה בקבוצת הווטסאפ כבר בשבוע שעבר: "חבר הכנסת עמית הלוי הגיש הצעת חוק שבאופן הזוי קיבלה פטור מחובת הנחה בלי שום סיבה הגיונית אלא מסיבות שהשתיקה כנראה יפה להן, הצעת חוק מסוכנת שמבטלת תקופת צינון ליו"ר ועדה ממונה לרוץ לראשות העירייה. המשמעות היא שיו"ר ועדת קרואה המכהן בעיריית טבריה יוכל לרוץ בבחירות לראשות עיריית טבריה. מה יוצא לעמית לוי מזה, אין לי מושג, ויו"ר הוועדה הקרואה הוא מש"ס". חבר הכנסת עמית הלוי השיב לה שהוא אינו תושב טבריה, שהוא אינו מכיר במועדים הצפויים, אבל זה קצת מפתיע לאור העובדה שחודש קודם הוא ביקר בטבריה ונפגש עם בועז יוסף. חברת הכנסת גוטליב לא נשארה חייבת ואמרה: "זו הצעת חוק פרסונאלית פר אקסלנס שקיבלה פטור מחובת הנחה, ויותר לא אוסיף. יו"ר ועדה קרואה מונה ונסללה לו דרך להשתמש במנגנון הרשות לטובת הליך הבחירות. רשום בפניך שזאת הצעת חוק שערורייתית ואין לי ספק שכוחות חזקים ממך עומדים מאחוריה. כולי תקווה שחברינו יפעילו שיקול דעת אמיתי כמתחייב מתפקידם, ולא יצביעו על הצעת החוק הזאת שבמפתיע לא הוגשה על ידי מפלגת ש"ס, דבר שאומר דרשני". לא הסתפקה בזה חברת הכנסת גוטליב ואתמול בקבוצה אחרת שנפתחה לטובת העניין הזה היא כתבה: "חברי ועדת הכנסת שאמורים להצביע על פטור מחובת הנחה בעניין הצעת החוק של עמית הלוי בהקשר לביטול תקופת צינון ליו"ר ועדה ממונה, בהקשר ליו"ר הוועדה הקרואה בטבריה, אנא הפעילו שיקול דעת, אל תהיו מריונטות, אתם מחוקקים. אסור בתכלית האיסור לחוקק חוק פרסונאלי הנותן זכות עודפת ליו"ר ועדה קרואה בטבריה. על הרבה פחות מזה נפתחו חקירות משטרה. גם בעניין הצעת חוק זו הוגשה תלונה ליחידת להב בטענה לשיקולים זרים העומדים בבסיס הצעת החוק". כדי להיות מועמד לרשות מקומית אתה צריך להיות רשום בישוב שישה חודשים לפני מועד הבחירות. אתמול נעשתה שליפה ראשונה מספר הבוחרים. אני לא יודע מה מופיע שם, אבל בדף הויקיפדיה של ראש הוועדה הקרואה בטבריה כתוב שהוא תושב העיר טבריה. האם ייתכן שבועז יוסף צפה פני עתיד ודאג לשנות את כתובתו לטבריה כדי שלכשישונה החוק הוא יוכל להיות מועמד? יש פה הרבה מאוד דברים שמצריכים בדיקה. אני מציע שלא תתנו פה את הפטור מחובת הנחה. אתם רוצים להעביר הצעת חוק? נקיים דיונים עניינים על כמה היא הזויה, לא נכונה ואין מקום לה, בלי שום קשר לעניין טבריה אלא באופן כללי. ברור לחלוטין שעצם קידום החוק בדהירה עכשיו מהווה קידום של חוק פרסונאלי.
היו"ר אופיר כץ
¶
הוויכוח פה הוא רק על הפטור. יהיו ויכוחים בוועדה עצמה. אני לא מסכים שיפגעו בשמו הטוב של עמית.
היו"ר אופיר כץ
¶
עמית הוא אחד האנשים הישרים וההגונים שאני מכיר פה במשכן, הוא לא עושה דברים עקומים, הוא לא משקר. הדביקו עליו כל מיני דברים שאני לא רוצה לחזור עליהם. הלוואי והרבה חברי כנסת היו ישרים והגונים כמו חבר הכנסת עמית הלוי. אני ממש לא מקבל את כל האשמות וההטחות שמפנים כלפיו. חבר הכנסת זאב אלקין, בקשה.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
תודה רבה, אדוני היושב ראש. כמו חברי חבר הכנסת גדעון סער אני אפתח ואומר שלי יש רק דברים טובים להגיד על יושב ראש הוועדה הקרואה הנוכחי של טבריה. הוא עושה את מלאכתו נאמנה. כשהייתי שר הבינוי והשיכון חתמנו על הסכם גג, אירוע חשוב לטבריה, והוא היה מאוד קואופרטיבי ומאוד יעיל. כשהוא התמנה לתפקיד הזה היה מצב חוקי מסוים. אנחנו מדברים פה על חוק רטרואקטיבי ופרסונאלי, חוק שאני לא מבין למה אתם, אנשי הליכוד, מקדמים. אתם נותנים פה תמריץ להדחה של ראשי ערים על ידי שר הפנים שיוכל לשים מועמד כלבבו כיו"ר ועדה קרואה שאחר כך יוכל לרוץ. למה הליכוד, שזאת המפלגה שהכי הרבה משתייכים אליה, עושה את זה אני לא מבין. אחת הסיבות לתיקון ב-2008 הייתה לא לתת יותר מידי תמריץ להקים ועדות קרואות. דיברת על דמוקרטיה, עמית. פה זה בדיוק הפוך. הפעולה של החוק הזה לעתיד תהיה בדיוק הפוכה מדמוקרטיה.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
אנחנו משנים את החוק במקרים בהם אפשר להקים ועדה קרואה, שזה רק שני מקרים קיצוניים מאוד.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
המקרים הם קיצוניים, אבל הנכונות ללכת לכלי הזה היא לא טריוויאלית ועומדת לביקורת שיפוטית. בשונה ממך הייתי בסרט הזה.
גדעון סער (המחנה הממלכתי)
¶
מקום המדינה היו מאות מקרים. נכון שבשנים האחרונות השימוש בכלי הפך ליותר ויותר נדיר, וטוב שכך, אבל בעבר היו שרי פנים שבקדנציות שלהם מינו המון ראשי ועדות קרואות. לך למאיר שטרית ואחרים ותשאל אותם.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
זאת הצעת חוק שנוגעת ליכולתו של יושב ראש ועדה קרואה להתמודד, שזה נטו אירוע ממשלתי ולא אירוע של הכנסת. מי שמופקד על הבחירות המוניציפאליות זה משרד הפנים, מי שממנה יו"ר ועדה קרואה זה משרד הפנים. אם הממשלה חושבת שזה מה שנכון לעשות מבחינה מקצועית, תתכבד הממשלה, תקבע את עמדתה, תביא הצעת חוק ממשלתית, תיתן אפילו פטור להצעת החוק של עמית הלוי. למה גלגלו את זה לכנסת? כי היה ברור לממשלה שהיא תיתקל בבעיה משפטית בתוך הייעוץ המשפטי לממשלה. זה לא חוק בחירות לכנסת שלפעמים הממשלה מעבירה ואומרת "תחליטו בכנסת אתם", זה חוק שהוא נטו בסמכות של הממשלה, עם כל ההשלכות שלו. הממשלה באה פה ואומרת: "אין לי עמדה, אני לא יודעת, בכלל לא שמעתי, אני לא פה בעסק, יש את אופיר כץ שיהיה שעיר לעזאזל וינהל את כל האירוע הזה". אני לא מבין למה נכנסים פה לפינה הזאת. תחזירו את זה לממשלה שהיא זאת שתגיד אם זה דחוף או לא דחוף, אם יש פטור או אין פטור, אם היא בעד או נגד. למה אנחנו צריכים להתעסק בזה כוועדת הכנסת? זה לא רגיל שאתה מביא לפה להצבעה חוקים בפטור מחובת הנחה. בדרך כלל, כמו שאמרת, מעלים את זה לממשלה וכשהיא רוצה את הפטור היא נותנת.
היו"ר אופיר כץ
¶
זאת גם פעם ראשונה שהממשלה העבירה את זה להנהלת הקואליציה. בגלל זה זה הגיע לפה יחד עם הפטור.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
אין סיבה לעשות את זה בנושא הזה. לא היה דבר כזה שבנושא שהוא נטו פררוגטיבה של הממשלה, הממשלה פתאום נאלמת דום. אני חושב שלא נכון לוועדת הכנסת להיכנס לאירוע הזה שמריח מאוד רע. היועצת המשפטית פה אומרת שבנסיבות האלו זו הצעת חוק פרסונאלית לחלוטין והדרך לקדם אותה במהירות דרך פטור מחובת הנחה הופכת את זה לעוד יותר פרסונאלי כי אף אחד כבר לא מסתיר. אומר חבר הכנסת עמית הלוי: "אני רוצה שזה ישפיע על טבריה בבחירות הקרובות", מה שהופך את זה לאימ-אימא של הפרסונאלי. אתם נכנסים פה, אופיר, באין כניסה עם הצעת חוק שאו שלא תגיע לסיומה או שתיפסל, ואז אתם עוד פעם תחטפו את כל האש, תאכלו את כל הדגים הסרוחים ותגורשו מן העיר, תרתי משמע.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
זאת הפעם השנייה שאני יושב פה בדיון על פטור מחובת הנחה לגבי חוקים של עמית הלוי. החוק הראשון היה חוק המתנות, החוק השני הוא החוק הזה. רבות דובר במשכן על חשיבותה של הדמוקרטיה, על חשיבותו של שלטון הרוב. מה שקורה פה, מעבר לכל ההליך של פטור מחובת הנחה שמוגש לפני הבחירות המקומיות, זה שאתם מתעלמים באופן מהותי מהכוח של ראש הרשות והיכולת שלו לייצר קמפיין אפקטיבי ולהשתמש במשאבי הרשות על מנת להיבחר. אתם מתעלמים מהצורך הבסיסי של תושבי ותושבות טבריה, כל אותם 50,000 שחבר הכנסת הלוי ציין לבחור את הנציגים שלהם. אתם פשוט מתעלמים. אתם לא נותנים לתושבי ותושבות טבריה לבחור את הנציגים שלהם. כשלטון מרכזי שמתנהל באופן חזירי אתם פשוט רוצים את כל הכוח אצלכם, אתם מעוניינים למנות ראשי ערים, תופעה נפסדת שהבית הזה יצא כנגדה. זה הליך הפוך לגמרי מתהליכים שקורים בעולם לביזור סמכויות. לא מספיק שאתם ממנים רשות, אתם גם מאשרים את התקציב שלה, אתם מפזרים את המועצה. הפקעת הזכות מתושבי ותושבות טבריה לבחור ולהיבחר היא לא סבירה בעולם הזה. אני חושב שההצעה הזאת נפסדת, אני חושב שגם יו"ר הוועדה מסכים איתי.
גלעד קריב (העבודה)
¶
אין אדם אחד בחדר ואין תושב אחד בטבריה שקונה את האמירה שהחוק הזה הוא לא פרסונאלי, לכן אני לא אבזבז את מילותיי על העניין הזה. כנראה שחבר הכנסת הלוי הוא היחיד שמאמין שהחוק הוא לא פרסונאלי - אנחנו חושבים אחרת.
אני רוצה לחזור לשבוע האחרון שלי בתור יושב ראש ועדת חוקה. אני בשבוע הזה כינסתי דיון עקרוני. בניגוד ליושב ראש ועדת החוק הנוכחי לא הנחתי שום הצעה על השולחן, לא הבאתי יועץ מפורום קהלת או מפורום אחר שיכתוב לי הצעה, פשוט כינסתי דיון עקרוני על מה שמכונה בתקשורת "חוק הנאשם", מניעת התמודדות של אדם שמתנהל נגדו משפט פלילי. כל חברי הכנסת של הליכוד הגיעו ודיברו בשפה חריפה מאוד נגד הרעיון ששבועות אחדים לפני סיום העבודה של הכנסת מקיימים דיון עקרוני בנושא פרסונאלי שקשור לבחירות הקרובות. ידידי היועץ המשפטי לוועדת החוקה ד"ר בליי, שהיו לי איתו יחסי עבודה טובים וקרובים, ביקר את עצם קיום הדיון. עכשיו יאמרו לי חברי הכנסת של הליכוד ששיסו אותנו בשוטים ובעקרבים על עצם הדיון אז, מה ההבדל בין מה שהיה אז לבין החקיקה הזאת שמכוונת לעיר אחת, למועמד אחד. עם כמה חמאה אתם רוצים ללכת על הראש שלכם ברחובות העיר טבריה?
בחוק הזה צריך לדון בהקשר של הבחירות, צריך לראות אותו כחלק מההסתערות שלכם על השלטון המקומי. הדי הצעקות על חוק קרן הארנונה עוד לא שככו ואתם עכשיו מביאים את החקיקה הזאת. שר הפנים לא מקדם אישור של חוקי עזר עירוניים שלא נראים לו ואתם עכשיו פותחים פתח להתערבות שלכם בהליכי בחירות, בהפיכת הכלים של ועדות קרואות לכלי פוליטי. אתם פשוט הכרזתם מלחמה על השלטון המקומי. אני מאוד מקווה שהמרכז לשלטון מקומי וכל ראשי הערים שידעו להתייצב כאן במאבק בחוק הארנונה, ידעו להתייצב גם נגד החוק הרע הזה. לצערי הם לא פה, אבל הם יהיו בוודאי בוועדת הפנים.
סימון דוידסון (יש עתיד)
¶
חשבתי שכל הנושא של חוקים פרסונאליים הסתיים בקדנציה הזאת, אבל זה ממשיך. בחמשת החודשים הראשונים של הממשלה דנו רק בחוקים פרסונאליים. הייתה הפסקה קטנה, אבל עכשיו חוזרים חזרה. חבר הכנסת עמית הלוי הוא אדם מיוחד, אדם ישר ואדם מוכשר שהפכתם לאיש משימות מיוחדות. נתתם לו לטפל בשני חוקים הזויים: בחוק המתנות ובחוק הזה. למה החוק הזה הוא הזיה מוחלטת? כי נתתם לאדם להיות ראש הוועדה הקרואה בעיר טבריה לפני שלוש שנים, נתתם לו תפקיד שהוא תפקיד מקצועי. בשלוש השנים האלה, כמו שאתם יודעים, הוא קיבל תקשורת, הוא התחזק בעיר, כולם הכירו אותו, הפכתם אותו לקינג של העיר טבריה. לתושבים אין מושג מה זו ועדה קרואה, מה זו לא ועדה קרואה. הפכתם אותו בפועל לראש עיר, ועכשיו אתם רוצים גם לאשר אותו כראש העיר הבא. למה הוא יהיה ראש העיר הבא? כי במשך שלוש שנים הוא קיבל את כל הכוח. אנחנו יודעים מה זה ראש עיר מוניציפאלי - זה תקשורת, כל הזמן מדברים עליו, הוא נמצא בכל אירוע, מעניק פרסים ותעודות. פשוט הפכתם אותו למנהיג של העיר.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
הוא יותר מראש עיר רגיל, כי החוק מגביל את ראשי העיר במשאבי הרשות. את הוועדה הקרואה הוא לא מגביל.
סימון דוידסון (יש עתיד)
¶
נתתם חותמת לזה שהוא יהיה ראש העיר הבא. אתם משנים את חוקי המשחק במוניציפאלי. אתם משנים עכשיו דבר שלא היה מאז קום המדינה, בדיוק כמו שאתם משנים הרבה דברים אחרים.
סימון דוידסון (יש עתיד)
¶
אני מתפלא על חברי הליכוד שנותנים לשרץ לא לעבור חקיקה נורמאלית ורוצים לזרז את הכל. למה לזרז את הכל? כי יש פה אינטרס של מפלגה מסוימת שהאדם הזה יהיה ראש העיר של טבריה. לא נתפס הדבר הזה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
מדובר פה בחוק שמונח שלושה חודשים לפני הבחירות, בחוק שהוא פר אקסלנס מאוד פרסונאלי, כי מדובר על איש ספציפי, על משהו מאוד מאוד נקודתי. פשוט סירחון יוצא מהצעת החוק הזאת. אני רוצה להזהיר את עמית מקידום הצעת החוק הזאת, אני לא יודעת מאיפה זה נפל עליו. אם חלילה זה יגיע לאותה סיטואציה כמו שהיה עם חיים כץ, אני לא אוכל להגן עליו בנושא החסינות.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
אני לא מפתיעה פה אף אחד, דעותיי ידועות. אני לא חושבת שיש עוד הרבה חברי כנסת שמגיעים לוועדות כדי לצאת נגד ההצעה של חברם לסיעה, אבל עם כל הכבוד אני מחויבת רק לעם ישראל. התרעתי כמה וכמה פעמים גם בסיעה שלי, גם בקבוצות הווטסאפ, גם ברשתות החברתיות שאני לא מוכנה לקבל הצעת חוק שערורייתית, מסוכנת מאוד שעולה חלילה כדי טובת הנאה רגולטורית שהיא חלק מיסוד עובדתי של עבירה פלילית באשר היא, על גבול עבירות טוהר המידות שקיימות בספר החוקים. אתם נמצאים כאן בוועדה שיש לה כוח לקצר הליכים. לעשות שימוש בסמכות צריך לעשות בידיים סופר נקיות. שמעתי גם שמעתי שעורך דין עמית הלוי אמר שהוא הסתובב ברחובות טבריה והתבקש להגיש את הצעת החוק הזאת לבקשתם של אזרחים בטבריה. אני לא קונה את זה מהסיבה שהרבה מאוד פעמים בהיותי סנגורית ראיתי וגם ראיתי תמונה מצורפת של עמית הלוי יחד עם יושב ראש הוועדה הקרואה.
בשנת 2008 מצאו לחוקק את תקופת הצינון. מה בעצם יוצרת תקופת צינון? כשאני ממנה יושב ראש ועדה ממנה או ועדה קרואה, הוא מתמנה, הוא לא עובר את כל התהליך של בחירות, של ללכת לדבר עם האזרחים, לקבל את האמון שלהם, להבטיח להם הבטחות ולקיים את ההבטחות האלו. הוא משתמש במנגנון כיו"ר ועדה ממונה, לא כראש עיר. עולה ריח מאוד מאוד רע מהצעת חוק שמוגשת כדי להקל פרסונאלית על מועמד. כחברת ליכוד אני לא מוכנה לקבל שבמשמרת שלנו תוגש הצעת חוק שכזאת. חשבתי לתומי שאחרי כל מה שאני אומרת בכל מקום, שאחרי הביקורת הנוקבת שקבוצת הליכוד מקבלת על הצעת החוק המאוד מאוד משונה הזאת אתם תיקחו צעד אחורה, אבל במקום זה אתם מקצרים את ההליכים, מביאים לוועדת הכנסת פטור מחובת הנחה כדי לעזור לבן אדם אחד. יש כללים בחקיקה שנועדו בראש וראשונה ליצור שוויון בין אזרחי מדינת ישראל. עם כל הכבוד לליכוד, עם כל הכבוד לחברי לסיעה ולקואליציה, אני לא עומדת מנגד. אני לא מצביעה פה בוועדה, לכן אני קוראת לחברי הליכוד להתעשת ולזכור שאף אחד אסור שיהיה נגוע בפגיעה קשה בניקיון כפיים. אני אומרת בכל לשון של בקשה, אל תצביעו על החוק הזה. לא סתם לא הצביעו על החוק הזה בוועדת שרים. אני יודעת שאני משלמת מחירים אישיים על כך שאני אומרת את הדברים נכוחה, אבל החוק הזה לא מתאים, החוק הזה לא ראוי. אל תקצרו לאדם הזה הליכים, הוא לא פגש אנשים ברחוב. כדי לא לחטוא בלשון הרע אני לא אומרת מה יכול להיות, אבל אני יודעת שיש חקירה בלהב על הדבר הזה. אתם נורמאליים? יש חקירה בלהב שבודקת מי מקבל, מי צפוי לקבל טובת הנאה, איזה הבטחות כרוכות בהצעת החוק הזאת, האם יש עוד אנשים בתוך הרשות עצמה שהובטח להם כך או אחרת. אל תיגעו בחוק הזה, זה לא מתאים לנו כליכוד. אנחנו אנשים שדואגים לכלל אזרחי מדינת ישראל, אנחנו לא מחוקקים חוקים פרסונאליים. אגב, לא כל חוק פרסונאלי הוא פסול, יש חוק פרסונאלי שיש בו רעיון ויש בו היגיון, אבל פה יש חקיקה שנועדה לטייב ולפתוח פתח על פני מועמדים אחרים ליו"ר ועדה קרואה בלי תקופת צינון. לאן הגענו?
שני אילוז
¶
יש לי אלא רק להצטרף לדבריה של חברת הכנסת טלי גוטליב. אני חולקת על חבר הכנסת עמית הלוי. תושבי טבריה פונים אלינו, המועמדים, משוועים שהעיר טבריה תצא מהמשבר שבו היא נמצאת. העיר טבריה נמצאת במצב מאוד מאוד גרוע. התושבים משוועים לכך שיהיה ראש עיר נבחר. כמו שאמרו כאן הדוברים האחרים, לא משנים את הכללים באמצע המשחק. חבר הכנסת אופיר כץ, 10 שנים אני חברת ליכוד, מדברת המון באולפנים ומגינה על הליכוד. כשעלתה הצעת חוק פרסונאלית בממשלה הקודמת, בממשלת השינוי, אני הראשונה שיצאתי כנגדה ושילמתי על זה מחירים יקרים. לא יכול להיות שהמפלגה שלנו, שהיא מפלגה שאמורה להיות מפלגה של כל העם, תעשה דבר כזה שעולה ממנו ריח מאוד מאוד רע. כמו שאמרה חברת הכנסת גוטליב, יש לכם את הסמכות לא לאפשר דברים כאל., תקשיבו לרצון שלכם.
רון קובי
¶
חבר הכנסת עמית הלוי, הסתובבת בטבריה וטיילת, רק שכנראה לא דיברת עם ליכודניקים. אני נמצא פה גם בשם הליכודניקים, החברים שלי. 99% מחברי הליכוד בטבריה סולדים מהצעת החוק שלך, עד כדי תיעוב. כולם יודעים שהסיבה שאנחנו נמצאים בדיון הזה היא כי אריה דרעי מפחד ממני, מרון קובי.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
בשביל זה הלכת לבית משפט מספר פעמים ולא הצלחת? זרקו אותך מכל המדרגות. אם אתה מסוגל, לך תתמודד.
ארז מלול (ש"ס)
¶
צריך לעשות חוק שמי שנכשל בניהול עיר לא יכול להתמודד יותר. זה החוק שעמית היה צריך להביא.
רון קובי
¶
אולי צריך לשנות את החוק כך שמי שישב בבית סוהר לא יוכל להיות חבר כנסת. אולי ישנו בעתיד את החוק ואריה דרעי לא יוכל להיות חבר כנסת. חבר הכנסת עמית הלוי אמר שהצעת החוק הראשונית שלו מדברת על זה שכשיושב ראש ועדה ממונה מוצלח - -
רון קובי
¶
99% מהוועדות הממונות בישראל נכשלו כישלון חרוץ, מה שמעיד על זה שהצעת החוק הזאת היא הצעה פרסונאלית. כדאי מאוד שבשנת 2023 תזכור עם מי אתה מדבר בטלפון, כי אנשים מקליטים, אנשים משמיעים ושמים ברמקול. שמעתי אותך מדבר על החוק הזה עוד הרבה לפני הסיור.
גלעד קריב (העבודה)
¶
רוויזיה.
בקשת יושב ראש ועדת הפנים והגנת הסביבה למיזוג הצעות החוק הבאות: א. הצעת חוק הדרכונים (תיקון מס' 10), התשפ"ג-2023(מ/1624). ב. הצעת חוק הדרכונים (תיקון - מתן דרכון לעולה), התשפ"ג-2022 (פ/1039/25), של חה"כ יוסף טייב
היו"ר אופיר כץ
¶
בקשת יושב ראש ועדת הפנים והגנת הסביבה למיזוג הצעות החוק הבאות: א. הצעת חוק הדרכונים (תיקון מס' 10), התשפ"ג-2023 (מ/1624). ב. הצעת חוק הדרכונים (תיקון – מתן דרכון לעולה), התשפ"ג-2022 (פ/1039/25), של חה"כ יוסף טייב. בקשה, ארבל.
ארבל אסטרחן
¶
זו בקשה שגרתית שמגיעה לוועדת הכנסת מהוועדות השונות בנוגע למיזוג הצעת חוק פרטית שעברה בקריאה טרומית עם הצעה ממשלתית שעברה בקריאה ראשונה והכנתן לקריאה השנייה השלישית כאשר הן עוסקות באותו נושא. הנושא של ההצעה נדון פה בשבוע שעבר, זה היה כשניתן הפטור להצעה הממשלתית. עכשיו מתבקש האישור של ועדת הכנסת.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
אדוני היושב ראש, אתה יודע מה עמדתי לגבי הצעת החוק הזאת. אני חושב שזו הצעת חוק גרועה. אני מבקש שלא תתקיים פה הצבעה עד ששתי הצעות החוק לא יונחו על שולחננו.
ארבל אסטרחן
¶
ביולי 2017 נכנס לתוקף תיקון מס' 9 לחוק הדרכונים, שם תוקן סעיף 6 לחוק שעניינו שיקול דעת שר הפנים במתן דרכונים או תעודות מעבר, והוספה הוראה שלפיה לא יסרב השר לתת דרכון ראשון למי שקיבל את אזרחותו לפי סעיף 2 לחוק האזרחות ובשל כך בלבד טרם השתקע בישראל. סעיף 2 מסדיר אזרחות ישראלית מכוח שבות. בהתאמה תוקן סעיף 4 המאפשר לשר הפנים להעניק לעולה שטרם השתקע דרכון לתקופה קצרה מ-10 שנים או תעודת מעבר, והוא הוכפף להוראות סעיף 6(ב) באופן ששר הפנים לא יוכל לתת לעולה שטרם השתקע בישראל תעודת מעבר במקום דרכון ראשון. משמעות התיקון ששר הפנים לא יוכל לסרב לבקשה של עולה שקיבל אזרחות רק בשל כך שהעולה טרם השתקע בישראל. השלכות תיקון 9 נבחנו לאחר חקיקתו ומממצאי הבחינה נראה כי יש תופעה רחבת היקף של ניצול האפשרות לקבל אזרחות מיידית מכוח שבות רק לצורך קבלת דרכון ישראלי בלא קיום זיקה ממשית אחרת למדינה. גורמי הביטחון הביעו חשש כי התיקון עלול להביא לניצול לרעה של חוק השבות לצורך קבלת דרכון ישראלי על ידי גורמים המבקשים לבצע פעולות הפוגעות בביטחון המדינה, לכן הוצע להשיב את החוק לנוסחו כפי שקדם לתיקון 9, זאת אומרת לבטל את סעיף 6(ב) באופן שיאפשר לשר הפנים לסרב להעניק דרכון ישראלי לעולה טרם השתקעותו בישראל ולמחוק את הכפפת הוראות סעיף 4(א) לחוק לסעיף 6(ב) כך ששר הפנים יוכל לתת תעודת מעבר לעולה שטרם השתקע בישראל.
ארבל אסטרחן
¶
זה מבחן שונה ממבחן של הצמדה. לצורך הצמדה ההצעות צריכות להיות זהות או דומות בעיקרן. בשביל שוועדה תוכל למזג שתי הצעות שנמצאות על שולחנה ולהכין אותן ביחד לקריאה הבאה מספיק שהן יעסקו באותו נושא.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
זאת הצעת חוק גרועה שמעבירים בקצב מזורז. הזימון לדיון בוועדת הפנים יצא עוד לפני שהצעת החוק עברה קריאה ראשונה במליאה, אירוע לא נכון מבחינת ההתנהלות של הכנסת. מה המשמעות של זה? שלא משנה מה אנחנו מצביעים במליאה, לא משנה על מה אנחנו דנים בוועדת הכנסת, יש כבר מישהו שיודע שזה אצלו. אני לא זוכר הרבה מקרים שפרסמתם קיום ועדה עוד לפני שהחוק עבר קריאה ראשונה במליאה. לא מקובל לעשות את זה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
כואב לי שהכנסת מקדישה כל כך הרבה זמן להצעת החוק ההזויה הזאת ולא לבעיות אמיתיות.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
יכול להיות שהטענה המרכזית הזאת שאתה מדבר עליה לא קיימת, היא לא נכונה. בושה וחרפה אם זה ככה. עובדה שבדיון הקודם בוועדת הפנים גורמי המקצוע לא הזכירו את זה בכלל. אנחנו נתנגד לזה בתוקף, כי אי אפשר בכל החטאים של הקואליציה להאשים עולים חדשים.
היו"ר אופיר כץ
¶
מי בעד המיזוג של הצעות חוק הדרכונים, מי נגד, מי נמנע?
הצבעה
בעד – 7
נגד – 3
נמנעים – אין
אושר.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
רוויזיה.
קביעת ועדה לדיון בהצעת חוק הקמת מאגר מידע גנטי של כלבים, התשפ"ג-2022 (פ/690/25), של חה"כ נאור שירי וקבוצת חברי הכנסת
היו"ר אופיר כץ
¶
קביעת ועדה לדיון בהצעת חוק הקמת מאגר מידע גנטי של כלבים, התשפ"ג-2022 (פ/690/25), של חה"כ נאור שירי וקבוצת חברי הכנסת. ההמלצה של הלשכה המשפטית היא ועדת הכלכלה. מי בעד, מי נגד, מי נמנע?
הצבעה
אושר.
(הישיבה נפסקה בשעה 10:57 ונתחדשה בשעה 11:27.)
היו"ר אופיר כץ
¶
אני מחדש את הישיבה. הצבעה על שתי רוויזיות. רוויזיה ראשונה על בקשת חבר הכנסת עמית הלוי להקדמת הדיון בהצעת חוק הרשויות המקומיות. ינמק חבר הכנסת זאב אלקין.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
אדוני היושב ראש, עוד במהלך הדיון אמרה היועצת המשפטית של הוועדה שמדובר בהצעת חוק פרסונאלית שמקודמת בנסיבות שלא נכון לקדם אותה. בדיון עצמו גם נחשפנו לטענה של חברת הכנסת טלי גוטליב על כך שמתבצעת חקירת להב סביב הצעת החוק הזאת. אני חושב שמהנסיבות האלו לא יהיה נכון לתת פטור, לכן אני מציע לכם להתעשת ולאשר את הרוויזיה.
היו"ר אופיר כץ
¶
מי בעד הרוויזיה, מי נגד, מי נמנע?
הצבעה
בעד – 2
נגד – 6
נמנעים – אין
הרוויזיה לא אושרה.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
הרוויזיה השנייה קשורה להצעת חוק הדרכונים ולמיזוג שתי הצעות חוק, הפרטית והממשלתית.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
פה צפוי נזק גדול. מכיוון שמדובר פה בתהליך חקיקה שמקודם באופן מזורז וחסר תקדים בכנסת, אפשר להמתין עם המיזוג הזה עד הדיון העקרוני שבכלל לא הסתיים. אם בוועדת הפנים ביקשו נתונים ממשרדי ממשלה שעוד לא הביאו אותם לצורך קידום הצעת החוק, בשביל מה למזג? אני מציע לאשר את הרוויזיה ולהמתין עם המיזוג.
היו"ר אופיר כץ
¶
מי בעד הרוויזיה, מי נגד, מי נמנע?
הצבעה
בעד – 2
נגד – 7
נמנעים – אין
הרוויזיה לא אושרה.