פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
49
ועדת הכלכלה
06/06/2023
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 131
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שלישי, י"ז בסיון התשפ"ג (06 ביוני 2023), שעה 12:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 06/06/2023
קידום פתרונות להתמודדות עם מחסור בנהגי משאיות ועם ייעול הליכי הובלת מטעניים מן הנמלים ואליהם
פרוטוקול
סדר היום
קידום פתרונות להתמודדות עם מחסור בנהגי משאיות ועם ייעול הליכי הובלת מטענים מן הנמלים ואליהם
מוזמנים
¶
דלית רגב - מנהלת אגף פיקוח ובקרת רכב וארגונים, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
איציק דניאל - רכז תשתיות באג"ת, משרד האוצר
צחי נחום - ראש אגף כלכלה, חברת נמלי ישראל
דניאל רוטנברג - מ"מ ממונה מנהל במרב"ד, משרד הבריאות
אורי זלינגר - כלכלן, התאחדות התעשיינים
שחר שמש - ראש צוות תחבורה, רשות התחרות
שאול תם - כלכלן, רשות התחרות
אלי בר יוסף - מנכ"ל בפועל, נמל אשדוד
ברנרד בן ישי - ממונה ביטחון, נמל אשדוד
דוד כוכבא - מנכ"ל מועצת המובילים והמסיעים
גבי בן הרוש - יו"ר מועצת המובילים והמסיעים
סיוון ביטון - מנהל משאבי אנוש חברת אוריין
רון מלכה - מנהל חן מוטורס בע"מ
אופיר סעדון - מנהל תחום הובלות יבשתיות, חברת אוריין
פנחס פרנקו - סמנכ"ל פיתוח ומשאבים, נמל מספנות ישראל
אבי בן גיגי - איגוד לשכות המסחר, משנה למנכ"ל נוימן תעשיות פלדה לבניין
מחמוד חוג'יראת - מפקח מקצועי מחוזי/רב מחוזי(מקצועות התחבורה), זרוע העבודה
עומר שכטר - מנהל תחום לשכת הקשר עם הכנסת, ההסתדרות הכללית החדשה
אלכס מילר - יו"ר אגף העולה ושת"פ עם מוסדות לאומיים של מדינת ישראל,
ההסתדרות הכללית החשה
אלכס קנובסקי - שדלנית, התאחדות התעשיינים; ענף הפלדה באיגוד לשכות המסחר
רישום פרלמנטרי
¶
תמר פוליבוי
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
קידום פתרונות להתמודדות עם מחסור בנהגי משאיות ועם ייעול הליכי הובלת מטענים מן הנמלים ואליהם
היו"ר דוד ביטן
¶
אני פותח את הישיבה. הנושא – קידום פתרונות להתמודדות עם מחסור בנהגי משאיות ועם ייעול הליכי הובלת מטענים מן הנמלים ואליהם, וזה בהמשך לשתי ישיבות שהיו בנושא של הנמלים. ישבנו גם עם משרד התחבורה, רק עם אנשי המקצוע, בלי הגורמים הקשורים – לא רק לגביכם, אלא באופן כללי לגבי בעיות רבות אחרות שעלו בדיונים של ועדת הכלכלה. באמת יש בעיות עם משרד התחבורה, שלא מוכן לעשות אפילו לא תיקון זמני בגלל נושא של בטיחות בדרכים וסיכונים לתאונות דרכים, שהן בדרך כלל קטלניות כשמדובר במשאיות.
מצד שני, נהגי המשאיות הביאו לי סיכום עם ניסוחים מדויקים עוד מ-2006 עם משרד התחבורה, סיכום שלא הושג. בנוסף לזה, המדינה לא מקדמת את המקומות שהם יכולים לנוח בנסיעות ארוכות, אין מספיק חניונים כאלה, אז אני לא יודע מה אתם רוצים. בגדול, בגלל יוקר המחיה אחת הבעיות מתקשרת להנעת סחורות ומטענים מהנמל קדימה. יש בעיה לעשות את זה בגלל שמצד אחד אין מספיק נהגים, ומצד שני אין אזורי קליטה. אם רוצים לעבוד בלילה, המפעלים ששולחים להם את הסחורות לא קולטים את הסחורות, כי הם סגורים ואין מי שיקלוט את הסחורה. אנחנו פה ב-total lost, מה שנקרא. זה גורם לקנסות ולעליית מחירים, זה מגיע בסופו של דבר לצרכן במסגרת יוקר המחיה. זאת אחת הבעיות שהגענו למסקנה שצריך לטפל בה, אם רוצים לטפל ביוקר המחיה, מכיוון שיוקר המחיה זה לא הוקוס פוקוס. צריך לקחת את כל הבעיות בכל הרבדים ובכל מקום ולטפל בבעיה ספציפית. אם נטפל בכל הבעיות, או ברוב הבעיות, המחירים באופן אוטומטי ירדו. אם לא נטפל בבעיות, בעיה אחת תגרום לעליית מחיר, והבעיה השנייה פחות, והתוצאה שאנחנו תמיד נהיה בלופ של עליית מחירים גבוהה.
הגענו למסקנה שהבעיה של המשאיות ונהגי המשאיות היא בעיה קריטית בעניין הזה. כל משרד צריך לפתור את הבעיה, לתת פתרונות. זאת לא חוכמה להגיד לי עכשיו: בגלל תאונות דרכים ובגלל בטיחות – אז תמצאו דרך אחרת.
אני רוצה להבין, אם נהג משאית בא עכשיו לנמל, ייקח זמן עד שמעמיסים לו את הסחורה למשאית. אני לא יודע כמה זמן זה לוקח, אני מעריך שזה לוקח לפחות שעה, שעתיים, נכון?
אלי בר יוסף
¶
לא, אני לא אחראי על כבישי הגישה לנמל. אחת הבעיות, למשל מחלף יבנה דרום שיש שם כביש גישה נוסף שסגור כבר כמעט שנתיים, שלוש מאז - - -
אלי בר יוסף
¶
לא יודע, צריך לקדם את זה. כל מה שקשור לכבישי הגישה לנמלים צריך לשפר בצורה דרמטית, אבל בתוך הנמל, נמל אשדוד משנע 5,000-4,000 משאיות ביממה. זה אחד הנמלים הגדולים בעולם בכמות המשאיות שמסתובבות בו ביממה, בגלל שאנחנו מתעסקים בכל סוגי הסגמנטים שקשורים לנמל.
לאחרונה עשינו פרויקט אוטומציה, שהורדנו עוד שכבה של בדיקה, ובעצם קיצרנו בעוד 10 דקות עד רבע שעה זמן כניסה ויציאה בנמל, הכול אוטומטי, הנהג מזוהה, המשאית מזוהה, המטען מזוהה, הכול מזוהה באופן אוטומטי, זה paperless לחלוטין, כך שבתוך הנמל האינטרס שלנו זה כמה שיותר מהר להכניס ולהוציא את המשאית.
אלי בר יוסף
¶
שוב פעם, אני לא עסוק בגוש דן, אני עסוק בתוך הנמל. גוש דן זה כבר לא נמל – יש לי מספיק על הראש גם בלי גוש דן.
דוד כוכבא
¶
אני מנכ"ל מועצת המובילים, אני כפוף לגבי. זה לא עניין של יחסי ציבור לנמל, 20 דקות או לא 20 דקות. עובדתית, לפי תקנה 168, לפי הנוסח של היום, ניתן לעבוד 12 שעות כולל שעות מנוחה מטמבון לטמבון. זה לא מעניין 20 דקות, 30 דקות, תאסוף טכוגרפים של חברות הובלה בצורה מדגמית, ואתה תראה שבתוך 12 שעות עבודה מטמבון לטמבון הנהג מספיק להיות בין שבע עד מקסימום שמונה שעות ביום על ההגה, כאשר התקנה אומרת 12 שעות ביממה עבודה, מתוכם תשע שעות נהיגה בפועל. עובדתית, בתוך 12 השעות האלה, מעולם לא הצלחנו לנהוג תשע שעות, בגלל המתנות ובגלל כל מיני דברים כאלה. יתרה מזאת, גם השבע שעות שאנחנו נוסעים, מתוכן שלוש שעות אנחנו בפקקים. זה לא אשמת הנמל, אבל זה פוגע ביעילות שלנו.
לגבי תקנה 168, אני מגיב לפתיח שלך, כבוד היושב ראש, תקנה 168א זאת תקנה שאומצה בספר החוקים של מדינת ישראל, בתקנות התעבורה. 168א אומרת: 13 שעות, מתוכן 10 שעות נהיגה בפועל, במקום 12 שעות ותשע שעות נהיגה בפועל. ה-13 שעות מיועדות לנהיגה בין לאומית, בגלל טכוגרף דיגיטלי, אני לא אלאה אותך, אבל עובדתית זה כבר מופיע בספר החוקים.
דוד כוכבא
¶
הבעיה היא שאנחנו מבקשים לא להחריג את 168א רק לנהיגה בין לאומית, שהיא כמעט לא רלוונטית לישראל, ולהכליל אותה לנהיגה בארץ. 168א זה אימוץ תקנה אירופית. מה, אנחנו יותר חכמים מהאירופים? האירופים מאפשרים 13 שעות ביממה, 10 שעות נהיגה בפועל, פעם 10 פעם תשע, והאירופים עשו עבודה סביב העניין הזה. מדינת ישראל מכריזה שכל נושא התעבורה הוא אימוץ טוטלי של התקנה האירופית, אז למה פה מתעקשים? ברור שאם לא יהיו משאיות על הכביש, לא יהיו תאונות, ברור. לשחק על השעה הזאת ולהגיד שזה מה שיגרום לתאונות? אני אומר לך, זה ציני, לא רציני ולא מקצועי.
באירופה יש את אותה מצוקה של נהגים. הם מקבלים החלטות אמיצות, ולאחרונה הם קיבלו החלטה להוריד את גיל הנהיגה על רכב כבד, על טריילר, מ-21 ל-18. ראיתי גם פרסום של הרלב"ד שצועק לא לאפשר את זה, מכיוון שזה יביא לתאונות. מבחינת הרלב"ד, אם לא יהיו משאיות על הכביש, לא יהיו תאונות, אבל יש עוד הרבה דוגמאות כאלה בחיים, שאם לא נבצע אותן, לא יהיו תאונות. כן, תוריד רכבים פרטיים מהכביש, לא יהיו תאונות.
היו"ר דוד ביטן
¶
הטענה שהתאונות הבעייתיות הן תאונות שלכם.
בוא תנהל את הישיבה במקומי.
(היו"ר אליהו ברוכי, 12:48)
גבי בן הרוש
¶
היתה טעות בדיון הקודם, התקנה חלה על כולם. איפה הבעיה? הוקמה ועדה, עתרנו לבג"ץ ב-99' לתקן את התקנה. עזבו את העייפות, קחו את התקנה היום לאוטובוסים ולמשאיות. אין משפטן אחד או בית משפט אחד שיודע לקרוא את התקנה. מי שכתב אותה – או שהוא גאון הדור, או שהוא אהבל לגמרי, כי עברו 60 שנה ובתי משפט, כל אחד עם הנוסח שלו, קורא למשטרה. לא תיקנו את התקנה. נתתי ליושב-ראש את הסיכום, ב-2006 הקמנו צוות עם מומחה שינה, והדוח שקיבל משרד התחבורה היו הסיכום. אנחנו ב-2023, יושבת פה נציגת משרד התחבורה – ואנחנו עדיין מדברים על זה? זה פשוט לא יאומן, לא יאומן.
איפה הבעיה שלנו, של הנהגים, באופן כללי? יש שמונה נמלים בישראל – לא שישה, יש שמונה נמלים. בכל העולם משאית עם מטען נכנסת ויוצאת תוך 20 דקות, אצלנו בממוצע שש שעות.
(היו"ר דוד ביטן, 12:49)
היו"ר דוד ביטן
¶
בכניסה? אבל זה רק בנמל אשדוד. בנמל אשדוד יש בעיה עם הכביש, גם בנמל חיפה יש בעיה כזאת?
אלי בר יוסף
¶
בוודאי. היום מדינת ישראל השכילה לבנות תשתית נמלית ל-30 שנה קדימה והכול טוב; הבעיה היא בעורף. התשתית העורפית לנמלים לא עומדת בקצב שהנמלים התעדכנו, אז צריך היום לשים דגש על הרחבת - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
משרד התחבורה, אולי זה לא התפקיד שלך –
א. אני שומע שכבישי הגישה הם בעייתיים, מה שיכול לפתור חלק גדול מהבעיה, יש לכם תכנית לדבר הזה?
ב. הנושא הזה של התקנות, הבנתי שאתם לא יכולים להוסיף שעות, אבל גם בתוך מסגרת השעות יש בעיה. בפועל יש תקן אירופי, תקן ישראלי, אז למה אתם לא יכולים לתקן את זה לפי התקן האירופי?
דלית רגב
¶
אני אתייחס רק לדברים שבתחום טיפולי, ברשותך אדוני היושב-ראש. תקנה 168א – גיבשנו טיוטת נוסח יחד - - -
דלית רגב
¶
168א – ישבנו עם כוכבא, ישבנו עם גבי בן הרוש, ישבנו עם מומחים, גיבשנו איזושהי טיוטת נוסח, וכרגע זה בתוך משרד התחבורה, כי אנחנו מחכים לעבודה של הרשות לתחבורה ציבורית, ובסופה יוחלט האם נלך למסלול נפרד לתחבורה ציבורית, או אחוד גם לתחבורה ציבורית וגם לרכב כבד.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
¶
כבוד היושב-ראש, ארבע שנים זה יותר מהר מאשר משנת 2006 עד היום. גם אם זה יהיה ארבע שנים, זה יהיה מהר.
דלית רגב
¶
התיקון אומר שאנחנו נצמדים לתקנה האירופית בשני סייגים: 11 שעות מחוץ למקום עבודה, ויש מגבלה של שעות עבודה דו-שבועיות. אנחנו לא מקבלים את המגבלה האירופית ומאפשרים בישראל יותר מהתקנה האירופית. בנוסף, אם יורשה לי, יש לנו עוד אמצעים שאנחנו מקדמים, ואני חושבת שכדאי לציין אותם.
אנחנו מקדמים את פתרון המחסור בנהגים בשני מסלולים: מסלול אחד, צוות תכנית אב למטענים, מה שאנחנו אמרנו לך בישיבה הפנימית שהתקיימה פה – צוות תכנית אב למטענים מקדם 24 אזורי מנוחה; אגב, הם מתוקצבים על ידי האוצר, קיבלנו 100 מיליון שקל, והם בישורת האחרונה.
דלית רגב
¶
קודם כל אמרת לגבי אזורי המנוחה; עכשיו לגבי השעות, אנחנו מקדמים את הנושא של ה"פלטונינג" יחד עם הרשות לחדשנות ומשאיות אוטונומיות. חוץ ממשאיות אוטונומיות, אנחנו מקדמים תכנית למעבר לנהיגה בלילה. התכנית למעבר לנהיגה בלילה תייעל – במקום שהנהגים ימתינו בפקקים בשעות הגודש, יהיה להם מסלול ירוק. בשונה מהעבר, אנחנו מתגמלים – ועל זה אנחנו עדיין צריכים לדון על זה עם האוצר. גילינו ש-1% מכלל חברות ההובלה אחראיות על 30% מהמשאיות. ברגע שאנחנו מטפלים בהן, אנחנו נפתור משמעותית את הגודש.
דלית רגב
¶
אנחנו מתגמלים את כל השרשרת. בפארטו הזה אנחנו נתגמל את כל השרשרת; לא רק את הנהגים, גם את העורף שיקלוט את הסחורה, כי זאת הבעיה. מלבד זאת, גבי וכוכבא יכולים להעיד, היום חלק ניכר מההובלות חוזרות ריקות, זאת אומרת יש נסיעות סרק. אנחנו מפתחים יחד עם אמאזון מערכת לשיתוף הובלות.
היו"ר דוד ביטן
¶
בינתיים המחירים עולים כל הזמן. אחרי הישיבות שקיימנו, אתם מביאים תכניות, אבל צריך למהר, אין זמן רב להמתין בעניין הזה, בינתיים המחירים עולים. כל שבוע קמים, מעלים 5%, 4%, אני לא יודע איך המדד לא עולה ב-30%, כי משהו לא בסדר עם המדד; או שעבדתם עלינו עם המדד הזה, הוצאתם כל מיני גורמים שמעלים את המדד, הממשלה עשתה את זה, האוצר עשה את זה, לא יודע, כי המחירים עולים, איך המדד לא עולה לפי העליות?
דלית רגב
¶
לא, אני מאגף פיקוח ובקרת רכב לכבישים וארגונים. בתוך התנועה יש שלושה אגפים: רישוי, רכב ואנחנו.
בועז טופורובסקי (יש עתיד)
¶
מה שביקשתם בפברואר 20' בהתייחסות למערכות זיהוי הולכי רגל למשאיות לא קשור אליך? אין כאן מישהו מאגף רכב?
בועז טופורובסקי (יש עתיד)
¶
אתה מבין? תן לי לדבר אחר כך. אתה מדבר על יוקר המחיה, אנחנו מדברים בעולם של משא כבד, כשהם חיים ב-1960. אין טכוגרף דיגיטלי. מגיעה לארץ משאית, מוציאים את הקידמה, מכניסים מערכת שקיימת מ-1950, אז מה חושבים שיקרה? מדברים על פקקים בכניסה לנמל - -
בועז טופורובסקי (יש עתיד)
¶
גבי מדריך את מורי הנהיגה, הוא עשה להם מבחנים ואמר שאנשים לא אמורים לקבל רישיון נהיגה למשאית, אלא עוד מורי נהיגה שנכשלו במבחנים, אז איך אתם מצפים שיהיה כאן איזשהו משהו? דיון אחרי דיון מבטיחים שתהיה כאן התקדמות, תכנית מתאר, תקנה 168. כולה שעות עבודה. עברו 100 שנים, עדיין לא יודעים. בג"ץ אמר: תעשו אזורי ריענון, בג"ץ הורה, אז בג"ץ הורה.
בועז טופורובסקי (יש עתיד)
¶
אתמול בדיון הביאו 40 מיליון שקל מתוך 44 מקומות שצריך, זה אולי מספיק לשניים.
היו"ר דוד ביטן
¶
זו לא ישיבה ראשונה בעניין הזה. נגיע לנושא של הבטיחות, ננצל את ההזדמנות שיושבים כדי לטפל בזה גם.
גבי בן הרוש
¶
ברשותך, אתה שואל בכל הדיונים לגבי לוח זמנים, ובצדק. אדוני, עברתי 15 שרי תחבורה. אני יכול לעשות העתק-הדבק לדיונים האלה, לא התקדמנו.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה לא מדויק, יש התקדמות. אני גם מזהה כשעובדים עליי, אבל אני רוצה להבין מה לוח הזמנים לעניין הזה. אם את לא מסוגלת לענות עכשיו – קודם כל היועץ שאת מדברת עליו, שצריך להחליט אם זה יחול על התחבורה הזאת או על התחבורה הזאת, לא צריך ארבעה חודשים כדי להחליט, תנו לו בדיוק שבועיים לעשות את זה. אני לא מבין מה הבעיה, כולה החלטת יועץ, למה צריך בשביל זה שלושה חודשים?
דוד כוכבא
¶
סליחה אדוני היושב ראש, אנחנו לא תחבורה ציבורית, למה אנחנו קשורים לעניין הזה? זו הבעיה, זו הבעיה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אנחנו רוצים שהדברים האלה יטופלו מהר. תביאי לנו לוח זמנים מסודר בעניין הזה; אם לא עכשיו, תביאי את זה אחר כך.
היו"ר דוד ביטן
¶
אנחנו רוצים שתצמצמו את לוחות הזמנים על מנת שזה יסתיים מהר. אתם רוצים להעביר את זה גם לאוטובוסים? תעשו מה שאתם רוצים, העיקר שאנחנו נסיים את העניין הזה.
היו"ר דוד ביטן
¶
כמה זמן ייקח לאזורי התרעננות האלה? זה לא רק תכנון, אלא גם ביצוע, יש כבר תכנון? את אומרת שיש תקציב.
דלית רגב
¶
יש תכנון, תקציב יש, תכנון סטטוטורי לגבי 20 מתוך 24 אזורים, והיות ולא צריכים סטטוטוריקה – זאת אומרת זה בזכות הדרך – אנחנו הולכים כבר לביצוע מידי. אני רוצה להיות על הצד הבטוח, ואני רוצה להגיד שעד 2024, בעזרת השם, זה יהיה מוכן.
דלית רגב
¶
קודם כל זה משפר את הבטיחות בדרכים, ואם אנחנו מיישמים את כל האמצעים שאני פירטתי, זה גם משפר את היעילות של ההובלה.
צחי נחום
¶
אדוני היו"ר, אני רק אגיד כמה דברים לגבי דרכי הגישה. בחנ"י יש קבלן של המדינה עבור חלק מדרכי הגישה בנמלים, דרכי המפרץ בחיפה – קיבלנו את הפרויקט הזה מחברת יפה נוף. הפרויקט שם בקושי התקדם; רק כשזה עבר לחנ"י, התקדמנו וקיצרנו לוחות זמנים. הפרויקט צפוי להסתיים בכללותו בתחילת שנת 2025.
צחי נחום
¶
לפי התכנון המקורי שקיבלנו, זה צריך להיות עוד הרבה יותר זמן. דרך אגב, נכון להיום חלק מהכבישים גם נפתחו.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא יכול להיות שכל דבר ייקח ארבע שנים. לא משנה שזאת בעיה שמזמן היתה צריכה להיפתר, אבל אם יש בעיה, תעשו את זה מהר.
צחי נחום
¶
אני עוד פעם רוצה לומר, קיבלנו את הפרויקט הזה מחברת יפה נוף, כשהפרויקט הזה כמעט בכלל לא התקדם.
היו"ר דוד ביטן
¶
חצי שעה לפני זה, אני מבקש ישיבה עם חנ"י ועם הנציג של משרד התחבורה שאחראי על הדבר הזה. לא יכול להיות שכל דבר לוקח שנים, אין מצב.
היו"ר דוד ביטן
¶
שנייה, מה לגבי הרכבת הפנימית שדובר עליה? אמרו שייקח זמן לתכנן, גמרתם את התכנון? אני לא מבין, אנחנו סתם מקיימים פה ישיבות?
צחי נחום
¶
בנמל הדרום עצמו הם כבר הקימו את המבנה של הרכבת , צריך לחבר את הרכבת. הטרמינל מוכן מבחינת התשתית הרכבתית, צריך לחבר את זה למסילה מחוץ לנמל, זה לא באחריות חנ"י, רכבת ישראל מבצעת את הפרויקט הזה; אותו דבר בחיפה.
צחי נחום
¶
אתה צודק בהחלט שהנושא של חיבור תשתית רכבתית לנמלים החדשים יכול לסייע בפתרון הבעיה. צריך לקדם את העבודות ברכבת.
היו"ר דוד ביטן
¶
מה זה לקדם? אני לא מבין את זה. אני רוצה שגם הרכבת תהיה פה מחר. חבר'ה, אני לא מנהל את המדינה, זה התפקיד שלכם לעשות את זה. אנחנו רק ועדת הכלכלה, קצת התבלבלנו בעניין הזה, מה זה? אתם יודעים מה? מישהו הציע לי הצעה, שיכול להיות שאני אקבל אותה, שמי שישלם קנסות לספינות זה אתם, הנמלים; לא הם ישלמו לכם קנס, אתם תשלמו להן קנס. אם עד מועד מסוים הסחורה לא בחוץ, אתם תשלמו קנס, שהמדינה תשלם קנסות – אולי זה יפתור את הבעיה. אני לא אמרתי שאנחנו הולכים על זה; אמרתי שמישהו הציע לי הצעה, אולי זו הצעה טובה, שבמקום שתגבו 400 מיליון קנסות מספינות, אולי אתם תשמו להן 400 מיליון.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני כבר מתחיל לחשוב, שהמדינה רוצה שהמחירים יעלו, ככה היא גובה יותר מס – המחירים עולים, יש הכנסות יותר גבוהות, מקבלים מיסים, הכול יכול להיות. אני רואה פה משהו, זה לא הגיוני מה שקורה. אתם לא רואים שיש בעיה עם הרכבת, ששנים היא לא פעילה שם? אני לא מבין, צריך לנער את משרד התחבורה כדי שיעשה את העניינים האלה?
חבר'ה, אמרתי שלטפל ביוקר המחיה זה לא לתת הצהרות; זה אומר שצריך לטפל בבעיה, בעיה, רובד, רובד, בכל מיני תחומים, במקרה התלבשנו עליכם, אבל אנחנו גם מתלבשים על אחרים. אתם צריכים לתת פתרונות מהירים. עם כל הכבוד, יועץ לעניין הזה לא צריך יותר משבוע. מה זה השטויות האלה שהוא צריך ארבעה חודשים? מה, הוא אוסף את הניירות ומגלגל אותם? אם הוא צריך לתת יעוץ, הוא צריך לעשות את זה מהר. אז אתם צריכים מכרז כדי למצוא את היועץ – הבנתי, אבל פה כבר יש יועץ, אז תגמרו את זה מהר. תגידו שלוחצים עלינו שזה יהיה מהר, אז הוא יכניס את זה לעבודה שלו באופן מהיר.
בסוף אנחנו ניקח את זה. אני לא רוצה שהמדינה תשלם קנסות, אבל יכול להיות שזה רעיון בועז, לא?
היו"ר דוד ביטן
¶
האנייה לא פרקה בגלל שהיתה בעיה, תשלמו קנס לאנייה. במקום שהיבואן ישלם קנס לאנייה שלא פרקה, אתם תשלמו קנס ליזם ואז אולי תעבדו יותר מהר ואולי תפנו יותר מהר את הסחורה. כשהאוצר יתחיל לשים כסף, לא תהיה בעיה, נכון? פתאום יהיה כסף לרכבת ויהיה כסף לכל דבר, אבל יש גבול לכל דבר, אני לא מבין מה הולך פה.
אין לכם הורים? אתם לא הולכים למכולת? אתם לא הולכים לסופר לקנות מוצרים? אני לא מבין, אפשר להשתגע מזה. כאילו אנחנו חיים במדינה אחרת, אנחנו מדברים ככה והכול זורם איך שרוצים.
מה רצית? יש לך איזה רעיון שיציל אותנו מהמצב?
אבי בן גיגי
¶
כן, לא מציל משום מצב, רעיון שפותר חלק – אני נציג לשכות המסחר, ובתפקידי אני משנה למנכ"ל בחברת נוימין תעשיות פלדה, אנחנו יבואן גדול של ברזל לבניין לארץ. יש סוג של רכב, שנקרא רכב ארבעה צירים. למשאיות האלה מותר להוביל משקל כמעט כפול ממשאית רגילה. תיכף תראה שכל אלה שמקודם קפצו ינסו לעצור את כל מה שאני אומר כרגע. עם נהג אחד אתה יכול להוביל מטען כפול לעומת מה שאתה מוביל, זאת אומרת רכב רגיל מורשה לקחת 31 טון, הרכב הזה יכול לקחת 57, 58 טון בסבב אחד.
זה לא פותר את הבעיה של המכולות, זה לא פותר הרבה בעיות אחרות; זה פותר את הבעיה של המטען הכללי. ברגע שאתה יכול להוביל כפול עם נהג אחד, אפשר להבין מהר מאוד את המשמעות. זה לא שאתה שם כפול משקל על איזה משאיות שולית; המשאיות האלה נגררות על ידי סוסים מיוחדים, יש להן מערכות בלימה מיוחדות למנוע, לגיר, יש להן היגוי אחורי, ובאופן מאוד פרדוקסלי הן מורשות לקחת 58 טון אם המטען, אם הברזל לצורך העניין, בולט מהמשאית. אבל אם הברזל באורך של המשאית, אסור להם לקחת.
דלית רגב
¶
לא, זה מיועד רק לציוד חריג. אי אפשר להפוך לאינפלציה של רכבים כאלה על הכביש, יש לזה משמעויות בטיחותיות מרחיקות לכת. הוצאנו את זה לשימוע ציבורי, קיבלנו הערות לציבור.
אבי בן גיגי
¶
אני עשיתי סטטיסטיקה של מעורבות של הכלים שמובילים אלי בתאונות דרכים, עשיתם סטטיסטיקה כזאת?
דלית רגב
¶
בתנאי הרישיון יש להם הגבלות, זה נתמכים שמיועדים לציוד חריג. מה שמבוקש זה לעשות משהו שהוא בניגוד לחוק.
גבי בן הרוש
¶
אדוני היושב-ראש, הורדנו את המשקל הכולל בגלל התשתיות, אמרו שהרסנו את הכבישים. הורדנו מ-54 טון ל-50 טון.
היו"ר דוד ביטן
¶
אנחנו כבר שמענו את כולם עשר פעמים, לא צריכים עוד פעם להתחיל את הדיון מאפס. אנחנו יודעים מה התמונה, יודעים מה הבעיות, זה לא דיון ראשון, זה דיון שלישי.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה לא מדויק, אבל יש התפתחויות שאתה לא ער להן. אנחנו ישבנו איתם בנפרד במסגרת ישיבה, אתה לא היית בישיבה.
בועז טופורובסקי (יש עתיד)
¶
זה מכתב למנכ"ל משרד התחבורה, שהם אומרים מילה במילה אותו דבר – זה רשום לי כאן, כאילו הקריאו אותן מילים לפני שלוש שנים.
היו"ר דוד ביטן
¶
יש התקדמות, כי אנחנו ניהלנו שתי ישיבות וישיבה נפרדת עם כל אנשי המקצוע. אני לא אומר סתם, יש התקדמות.
בועז טופורובסקי (יש עתיד)
¶
יש התקדמות, ובגלל זה ביום ראשון לפני יומיים נהרג רוכב אופניים מפגיעת מערבל בטון.
בועז טופורובסקי (יש עתיד)
¶
אני מדבר רק על השבוע, ביום רביעי האחרון נהרגה אישה בת 25 בתאונת דרכים בין אוטובוס לבין משאית, וב-2022 – 158 בני אדם נהרגו במעורבות רכב כבד. לפני יומיים נהרגו שלושה חיילים בפיגוע שהיה, כל המדינה מדברת על זה, עושים תחקיר ותראו שיהיו גם מפקדים שישלמו את המחיר. בתאונות דרכים אף אחד לא משלם את המחיר.
אני אמרתי בוועדת המשנה שאני עומד בראשה, ואתה עזרת למנות אותי ותמכת בזה, שאנחנו נעשה על זה גם ועדת חקירה, ואנחנו גם נדאג שכמו שבמקומות אחרים ממצים את הדין עם אנשים שמבצעים מחדלים, כך גם בנושא בטיחות בדרכים; וברכב כבד יש מחדלים על גבי מחדלים, ואני אומר את זה לפרוטוקול.
לא יכול להיות שיש טכוגרף דיגיטלי שמדברים עליו כל כך הרבה זמן והוא עוד לא קיים; תכנית אב למטענים – מדברים עליה; כאן מדברים על כל מיני פקקים, ומשרד התחבורה אומר שזה הנמלים. הכול זה משרד התחבורה. למה, כביש גישה לנמל זה לא משרד התחבורה? ואז בא הנמל ואומר: זה לא אני, זה מישהו אחר, אני לא מטפל מחוץ לנמל. ואז היא תגיד: אני מהאגף הזה, ההוא מהאגף השני. זה גם מה שאמרו לי בוועדת המשנה, וככה כל אחד ישן טוב בלילה ואנשים מתים, וימותו גם היום, במעורבות משא כבד.
ב-2020 לפי שלוש שנים התחייבו בפני כאן בוועדה: אנחנו מוציאים בקשה להצעות למערכות זיהוי להולכי רגל במשאיות, זיהוי עצמים בשטחים מתים וזיהוי עייפות והסחות דעת. אנחנו מתחייבים שבמחצית השנייה של 2020 זה ייושם ויהיה בכל המשאיות.
אנחנו ב-2023 – יש כזאת חובה? יש כזה דבר? הם כולם, סליחה, מבלבלים את השכל, כולם אומרים: יש לי מכתב לכבוד בועז טופורובסקי, ששלחו אלי לפני כמה שנים, בו נאמר סעיף סעיף אותו דבר, אבל ב-2021 כשבדקו 11,000 משאיות, 11% הורדו מהכביש. הם הורדו מהכביש, כי אי אפשר היה לנסוע בהן.
אז אנשים ממשיכים למות; כאן אנשים ממשיכים לבלבל בשכל; ורק כשאנשים יתחילו לעמוד לדין ולהיכנס לכלא על המחדלים האלה שבגללם אנשים מתים, רק אז הדברים יתחילו לזוז. בינתיים ידברו אתך על תכניות ועל יועצים ועל תהליכים ויחליפו ראש אגף ויתחלף מנכ"ל ותתחלף שרה, ואותו חרא יימשך ואנשים ימשיכו למות. אני לא יודע אם למישהו מכם יש מישהו שמת מתאונת דרכים במשפחה. אני רוצה לראות אתכם ישנים בלילה, כשיש איזה כביש שאין בו אור ונוסעת בו משאית והבן שלכם אמור לחזור מאיזשהו בילוי. אני רוצה לראות אתכם.
אבל אתם ישנים טוב בלילה, כי מתחלפים האנשים פה בוועדה ואתם מברברים בשכל ומעוורים את כולם. הכול ימשיך בסופו של דבר אותו דבר, אנחנו נשב עוד שנה ואתה תראה שזה יהיה אותו דבר, עד שתהיה ועדת חקירה ועד שאנחנו נוציא כתבי אישום ועד שאנחנו נוציא המלצה להעמדה לדין ועד שאנחנו נגיד: אם בג"ץ נתן הוראה והמדינה לא מיישמת ומברברת בשכל כל הזמן שיהיה תכנון, אנחנו נעשה תהליכים – זה גם רשום לי כאן, איך הם הולכים לעבור בכל מיני מוקדים להכין תכנון – ואנשים ימשיכו למות.
אבל כשמדברים על הביטחון שלנו בצבא, אף אחד לא מחכה 10 שנים, 20 שנה. כשמבקשים תקציב בצבא של 70 מיליארד, אף אחד לא אומר: סבבה, אני אתן לך שבעה מיליארד, אבל זה מה שקורה בבטיחות בדרכים וזה מה שקורה במשא ברכב כבד. מה ההבדל בינינו לבין הפיליפינים בכל מה שקשור למשאיות? מה ההבדל בינינו לבין עיראק? אפילו תקנה של איחוד אירופי לא מסכימים לקבל כאן, כי האיחוד האירופי כל כך מסובך ומורכב.
היו"ר דוד ביטן
¶
קודם כל אני אתך בעניין הזה, אין בעיה. יחד עם זה, הדיון היום הוא על משהו אחר לגמרי.
מה שאתה אומר – צריך לעשות, אני לא אומר שלא. יחד עם זה, הדיון הוא על דברים אחרים, ואנחנו מדברים על הדברים האלה ולא על הנושאים שאתה מדבר עכשיו, אבל לא אכפת לי לשאול שאלות - - -
בועז טופורובסקי (יש עתיד)
¶
אבל הם יגידו עוד פעם את אותן שטויות ויבטיחו עוד פעם את אותן הבטחות. רק כשמישהו ייכנס לכלא, אז יתחילו לזוז דברים, ואנחנו גם נדאג לזה. מי שעושה מחדל, אני ארדוף אותו עד יומו האחרון, זה מה שיהיה.
היו"ר דוד ביטן
¶
למה אתה לא מתקן את החוק? תקן את החוק. אם אין לך בדין דבר כזה, אף אחד לא ייכנס לכלא.
אנחנו נקיים מחר ישיבה בעניין הזה, תהיו מוכנים. אם אפשר להביא לנו תמונות שיראו לנו את דרכי הגישה איך הן נראות בשני הנמלים האלה.
שלחה לי מנהלת הוועדה
¶
למשרד התחבורה חסרים נהגים רבים, אך הוא מתחמק מרפורמה שתסייע בקליטתם. מי כתב את זה? העיתונות – יש לכם הסבר בעניין הזה? כתוב שרפורמה בחוק ההסדרים אמורה לטפל באחד החסמים לכניסה מהירה של נהגים לתחבורה הציבורית ואתם מעכבים את זה, למה אתם מעכבים את זה?
גבי בן הרוש
¶
האחראי באגף האוצר שלח לי ואמר לי: גבי בבקשה, הוצאתי את זה לעיתונות, בבקשה קבל גם אתה. הזזנו את המכון הרפואי שעיכב, ביקשנו להעביר את זה תחת משרד התחבורה, ומשרד התחבורה לא מוכן.
דלית רגב
¶
כרגע אין בכלל מכון רפואי, יש מכרז חדש למכון הרפואי לבטיחות בדרכים, ובמסגרת המכרז אמר לי מנהל אגף הרישוי שאמון על התהליך, שהוא מקצר את התהליכים, במסגרת המכרז החדש.
דלית רגב
¶
יש פה את כל תהליך ההכשרה. לקחנו את כל החסמים בתהליך ההכשרה, ישבנו עם גבי, עם כל נציגי המשק, עם משרד העבודה.
גבי בן הרוש
¶
אדוני היושב-ראש, יש פתרון אחד ואמרת אותו: הוראת שעה. חבר'ה, דלית נשמה, משתדלת, אני מבין אותה, היא רצה ממקום למקום.
גבי בן הרוש
¶
הוראת שעה – אנחנו במצב חירום, בשומר החומות התפוצץ לנו בפרצוף המחסור בנהגים. הוראת שעה אומרת לעקוף את המכון הרפואי ולהכניס אלפי אנשים לקורסים לרכב כבד. לא קורה עם זה דבר. גם חייל שמשתחרר מצה"ל, יש לו רישיון להוביל תחמושת - - -
דלית רגב
¶
יוסי מנהל אגף הרישוי לא פה, אבל מה שהוא הנחה אותי להגיד מהנהלת המשרד, שכרגע יש מכרז חדש, כבר מראש התהליכים בתוך המרב"ד – גם בתקופת המרב"ד הישן זה קוצר, לכמה?
היו"ר דוד ביטן
¶
לא לא, לפי מה שאתם אומרים, צריך לסיים את התהליך, זה תהליך קבלת הרישיון? זה התהליך? אני לא מבין למה אתה לא עונה לשאלה לגבי התהליך המדובר.
דוד כוכבא
¶
זה בדוק, מהרגע שאדם מחליט להיות נהג משאית ומגיש את הטפסים עד הרגע שהוא עולה לשיעור ראשון על משאית – שנה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל מה קורה עם נהגי משאיות שהיו בצבא בסדיר, למה הם לא יכולים מיד להיות נהגי משאיות?
דלית רגב
¶
יש שני דברים לגבי נהגי משאיות בצבא. אנחנו עשינו ניתוח של כמה אחוז נהגים בצבא עוברים להיות נהגים גם באזרחות. לצערנו מדובר ב-10%, נכון מחמוד? זאת אומרת, אנחנו מאבדים בדרך 90%.
דלית רגב
¶
יש תשובה, לגבי המרב"ד האזרחי – להכיר להם במרב"ד הצבאי באזרחות, אני יכולה לבשר כבר שמנהל אגף הרישוי יושב עם הצבא כדי לטפל בחסם הזה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אתם צריכים אותנו שנקיים ישיבות? כל הכבוד שאת עושה את זה, אבל זה שנים, אני מאוד מצטער. אני אומר לכם, אתם רוצים להגיע למצב של בריטניה, של אנגליה שלא היו לה משאיות ואז כל המדינה כמעט התמוטטה?
היו"ר דוד ביטן
¶
הם אומרים: נכון, הרישיון תופס, אבל הם לא יכולים לנהוג. הניסוח מדויק, הוא תופס, אבל לא לנהיגה, אולי לנהיגה במשאית צעצוע למשוך אותה בחבל...זה לא מקובל עלי. אנחנו אתך, מחמוד, מה אתה דואג?
אנחנו מבקשים תוך 30 יום החלטה, כי את מסכימה אתנו, אז אין שום בעיה, משרד הביטחון גם מסכים: החלטה שנהגי משאיות בצבא יכולים מיד לעבוד כנהגי משאיות, מי שרוצה. אם יהיו 10%, אז 10%, מה זה משנה? אבל לא ימתינו שנתיים על מנת להתחיל את כל הקורסים האלה מההתחלה.
לגבי המרב"ד, אנחנו מבקשים החלטה של הנהלת המשרד, שתוך שלושה חודשים התהליך הזה מסתיים, הוא מתחיל את הקורס תוך שלושה חודשים. ברגע שהוא מגיש בקשה, תפתרו את הבעיה מבחינת פקידות כדי לסיים את העניין. זה לא הגיוני שכל התהליך לוקח שנתיים. זה צריך לקחת מקסימום שלושה חודשים, בדיקות רפואיות וכל מה שצריך, לא צריכים יותר מזה, צריך החלטה של השרה? שתהיה החלטה של השרה.
לגבי התקנה שמדובר בה, אנחנו לא יכולים עכשיו להמתין לחוות הדעת ואחר כך זה יעבור להנהלת המשרד ואחר כך ינסחו את התקנה ואז יביאו לנו.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר, תהיו צד, אין בעיה, אתם נגד? עכשיו נעשה התייעצות. הם בעד, אתם בעד? עשינו התייעצות, מה הבעיה?
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר גמור, אין לי בעיה. אני מנעתי ממך להיות באיזה דיון? אני תמיד קורא לך לדיונים, לא?
היו"ר דוד ביטן
¶
רבותי, לאט-לאט, לאט-לאט. אנחנו מדברים כרגע על לוחות זמנים, לא אמרתי עם מי מתייעצים. היא אמרה משרד העבודה, אז פניתי אליו; אם היו אומרים לי גם אותך, גם אליך הייתי פונה, אבל כרגע אנחנו מדברים על לוחות זמנים. להמתין שנה, שנה וחצי על מנת שיגיעו לפה התקנות, זה לא סביר. כל התהליך יכול לקחת שלושה חודשים או לא יכול לקחת שלושה חודשים?
דלית רגב
¶
כפי שחבר ההסתדרות אמר, אנחנו צריכים לצאת אחרי תהליך החקיקה לשימוע ציבורי, ואז אנחנו פונים לכל גורמי העניין.
היו"ר דוד ביטן
¶
מי זה עכשיו קפץ? הבנו שאתה צריך להיות בתהליך, הבנו, אנחנו מדברים על לוחות זמנים, לא אם להיות בתהליך או לא. הם יכניסו את כל מי שצריך להיות.
דלית רגב
¶
אבל אנחנו בנוסח פנימי. אנחנו כרגע מגבשים נוסח בינינו לבין עצמנו. כשיהיה לנו נוסח, נדבר אתכם.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא הבנתי את זה, אני לא מבין מה אתה רוצה. אני אמרתי שלא ידברו איתך? אנחנו אמרנו את זה?
היו"ר דוד ביטן
¶
אנחנו לא מדברים כרגע על השאלה עם מי להתייעץ, אנחנו מדברים על לוחות זמנים, עם כל התהליך של ההתייעצות.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, את חייבת ללכת איתנו – להביא את זה עד לוועדה תוך ארבעה חודשים. לא, אל תבדקי, ארבעה חודשים בהסכמה, תביאו לפה את התקנות.
היו"ר דוד ביטן
¶
תתייעצו גם עם כל מי שצריך, כולל ההסתדרות – אף אחד לא אומר שלא, אנחנו אמרנו שלא יתייעצו אתכם? מה הבעיה? צריך את משרד העבודה, אתכם ושימוע ציבורי.
היו"ר דוד ביטן
¶
תוך ארבעה חודשים תביאו לפה את התקנות. תכתבי בבקשה מכתב לשרת התחבורה ולמנכ"ל, שאנחנו מבקשים שתקנה 168 – לאחר כל התיקונים, חוות הדעת והכול – תבוא לוועדה תוך ארבעה חודשים. אם היא לא תבוא לוועדה, אנחנו לא נאשר שום דבר למשרד התחבורה. הנה אני מודיע לך – תגידי את זה למנכ"ל – שום תקנה שלכם, שום צו שלכם לא יאושר בוועדה, אם אתם תאחרו את המועד של הארבעה חודשים, זו הסנקציה. שום דבר לא יהיה, אני אומר לכם את האמת, לי נמאס מהעניינים האלה. כמה זמן לוקח לדבר עם משרד התחבורה? כולכם ביחד, צ'יק-צ'ק באת ואתה כבר מדבר איתה. ההסתדרות זאת בעיה, אני לא יודע, אבל טוב – עם מי צריך לדבר אצלכם?
אלכס מילר
¶
אבל אנחנו רוצים להיות בזמן התהליך ולא כשהתהליך יסתיים ונותנים את זה לכולם, כי בסופו של דבר מדובר פה - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
יש תקנה 168 שנותנת 13 שעות – מה אתם רוצים? תוספת שכר – זה מה שאתם מדברים? תוספת שכר אתם רוצים, הבנתי.
היו"ר דוד ביטן
¶
אגב, תריבו, תעשו שביתה, תעשו מה שאתם רוצים. אם צריך לתת למישהו כסף, שיתנו, אני רוצה את התקנה, לא מעניין אותי עכשיו מי צריך לשלם למי, אבל צריכים להביא את התקנה הזאת. תבינו דבר אחד, נכון להיום, אין הכשרה של נהגים, כי זה לוקח זמן; אין נהגים, כי אף אחד לא רוצה לעבוד, כי לא משלמים להם מספיק. הכול בסדר, אבל כרגע אין, אז מה אתם רוצים?
מחמוד חוג'יראת
¶
בניגוד למה שנטען פה, שזה תהליך של שנה עד שמתחילים ללמוד את הנהיגה, יש טבלה מעודכנת מהיום שיש עלייה דרסטית במספר הזכאים ומנפיקי רישיונות הנהיגה לרכב כבד, לדוגמה: ב-2020 2,700 נהגים; ב-2022 שנה שעברה, קרוב ל-5,000 נהגים.
גבי בן הרוש
¶
אתה מבין? בלי להעליב, עובדי מדינה – הם חיים עם ניירות, הם לא חיים עם המציאות. בוא תלך אתי לשטח, על מה אתה מדבר? כמה זמן נהגים מחכים עד שמזמינים אותם לקורס השיעור, לשיעור הראשון.
היו"ר דוד ביטן
¶
הוא מדבר על מסיימים. אתה יודע מה הבעיה אתכם? הוא מדבר על מסיימים, ואתם מדברים על מתחילים.
גבי בן הרוש
¶
לא, יש שני סוגי רישיונות שחסרים לנו במדינה: D – לאוטובוסים, לתחבורה הציבורית; E – משאיות לנמלים, כל סוגי הרישיונות, גם אם יהיו 10,000, לא מעניינים אותנו – זה מה שחסר לכלכלה ולהסעת המונים.
דלית רגב
¶
איך אפשר להפריח נתונים. מה שאני אומרת בעבר, מה שגבי אומר, זה נכון, מה שכוכבא אומר זה נכון, זה היה בעבר. אחר כך אמרתי שקוצר התהליך ולמחמוד יש את הנתונים של הקיצור.
דלית רגב
¶
חוץ מזה, באמת היה עיכוב בין המכרזים. יש עובדה שלא היה זכיין למכרז, ועכשיו יש מכרז חדש, שגם בתוכו יש ייעול, ומה שמחמוד עכשיו דיבר זה על מסיימים – מסיימים שנתי. יש עלייה דרסטית במסיימים, וזה מה שהוא רצה להגיד. אם היה עיכוב משנה לשנה, לא היינו מציגים עלייה של מאות אחוזים.
היו"ר דוד ביטן
¶
אוקי, אתה לא יכול לטעון טענה, ובסוף מציגים נתונים אחרים ואומר שזה לא נכון. אם יש לך נתון, תציג אותו.
מחמוד חוג'יראת
¶
מראשון לראשון 23' עד היום – יש לנו 945, קרוב ל-1,000 רישיונות נהיגה ל-E, ואנחנו רק בחמישה חודשים משנת 23'.
מחמוד חוג'יראת
¶
אתה רוצה שאני אמיין גם את הרישיונות, מי קיבל ומי לא, אם זה בדואי, חייל או לא יודע מה? לא לזה התכוונתי. למה אלה לא הולכים לעבודה? פה השאלה, אולי החברות צריכות לקלוט אותם בדרך אחרת, אולי משכורת, אולי לא מקבלים אותם כי אין להם ניסיון, אני לא יודע איפה יצברו את הניסיון, ואולי גם אומרים להם שהפרמיה של הביטוח יקרה מדי.
היו"ר דוד ביטן
¶
מחמוד, אני לא נכנס כרגע לערבי או יהודי, זה לא מעניין. תוך שלושה חודשים תסיימו את התהליך, שאדם מתחיל כבר את הקורס. אם זה מתקיים – עלא כיפאק; אם זה לא מתקיים – תקנו את זה. תוך ארבעה חודשים תביאו את התקנות, תתייעצי עם מי שאת רוצה.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
¶
מחמוד, תודה על הנתונים. יש לך נתונים על משאיות E הגדולות, עליהן מדברים וגם בהן יש גידול?
מחמוד חוג'יראת
¶
אמרתי שהשנה עד עכשיו, בחמישה חודשים הראשונים, יש 945 רישיונות נהיגה ל-E. בשנה שעברה לדוגמה היו 1,747; לפני זה ב-21' – 1,700; ב-2020 – 1,900. בסך הכול יש לי פה קרוב ל-7,000, 8,000. אני ידוע לי טוב מאוד שנהג חדש שהולך לעבוד בחברה, אומרים לו: אתה חדש, הפרמיה בביטוח עולה מאוד יקר; או שחברה אחרת אומרת לו: אין לך ניסיון, תצבור ניסיון, איך הוא יצבור? הוא ילך לירדן לצבור ניסיון ויחזור?
גבי בן הרוש
¶
אדוני היושב-ראש, אתה יודע מה הבעיה של הנתונים האלה? יש 2,600 קציני בטיחות בתעבורה. הם הולכים להוציא כל סוגי הרישיונות כדי לעבור ממקום למקום. הוא אצלו עוזר נהג, הוא לא הולך להיות נהג, אבל הוא הוציא את הרישיון. אין פילוח, לא אזורי ולא כמותי, איפה חסרים הנהגים.
מדינת ישראל השקיעה בממוצע עם שני הנמלים החדשים קרוב ל-50 מיליארד בהקמת נמלים חדשים.
היו"ר דוד ביטן
¶
עכשיו אתה מעלה טענה חדשה. מחמוד, אתה מערבב לנו את כל הנתונים ומערבב אותם ארבע פעמים. אמרת שמתחילים אחרי שנתיים וחצי, זה לא נכון. לפי הנתונים זה בהחלט לא נכון, אבל הם צריכים תוך שלושה חודשים לסיים את כל התהליך – הם עובדים על זה, ואני מאמין שהתשובה תהיה חיובית.
לגבי העובדה שהנהגים לא עובדים, זה דבר שצריך לבדוק אותו. כמה קציני בטיחות יש כבר, שמוציאים ולא עובדים? תגיד כמה.
היו"ר דוד ביטן
¶
תסיימו את זה עם משרד הביטחון, תגמרו את העניין.
מחר נקיים ישיבה שקשורה לכניסות ולרכבת, אנחנו רוצים לדעת מה ההתקדמות בעניין הזה.
מה לגבי הטענות שטען בועז טופורובסקי, שקשורות למשאיות ולמכשור הזה? למה באמת אין את זה בישראל?
דלית רגב
¶
קודם כל, טכוגרף לא היה נושא הדיון, אז לא הבאתי את הנתונים, אבל אני רוצה להגיד שידוע לי שהחודש צריך להיבחר במכרז זכיין, ושוב, זה ייקח זמן.
דלית רגב
¶
תן לי לסיים, אז אני אגיד לך למה, אדוני. יש לנו כרטיסים שצריכים להיערך, יש לנו מעבדות, יש לנו הכשרות, יש לנו הטמעות, זה משהו שלוקח זמן.
דלית רגב
¶
טכוגרף דיגיטלי – כן, אני רוצה להגיד עוד דברים שאנחנו עושים. האגף שלנו זה אגף פיקוח ובקרת רכב. לאגף שלי יש בסך הכול ארבעה פקחים בתחום ההובלה, ארבעה פקחים בתחום קציני הבטיחות בתעבורה וניידות בטיחות. אתמול הושגו הנתונים על המחסור בכוח אדם שמשותף לכולם, אבל כדי להתגבר – אנחנו לא מרימים ידיים – על המחסור בכוח אדם, קודם כל אין מנהלים אצלי באגף. גם אני יורדת לשטח, יש לנו סמכות – עכשיו חדשה – לעצור רכבים. גם המנהלים יורדים לשטח ועוצרים רכבים, ריתום מטענים, וגבי יודע את זה וכל מי שעוסק בדברים, יודע שאנחנו יורדים לשטח וגם עובדים בימי שישי וגם עובדים משמרות כפולות.
גבי בן הרוש
¶
אבל לא על זה דובר. אתמול בוועדת משנה על תאונות דרכים היתה פה הצגת נתונים על תאונות הדרכים. אמרתי גם לדלית חברתי, שיש תופעה שצריך מיד מיד להפסיק אותה. נתפסים 50% מהאוטובוסים, יורדים עם ליקויי בטיחות חמורים, וגם משאיות, ויש חותמת כל חודש של קצין הבטיחות, שהוא בדק והכול תקין. את זה צריך לגדוע מהשורש. לא יעלה על הדעת, שאוטובוס ומשאית לא רואים מוסמך מורשה והם מסכנים אותך ואותי בכבישים, והתוצאות אצלם והנתונים אצלם.
אדוני היושב-ראש, אני מצטער, אתמול בוועדה לא היה אפילו חבר כנסת אחד בדיון ועדת המשנה על תאונות דרכים. כאילו יש אדישות ל-360 הרוגים ול-5,000 פצועים בשנה, והכול קשור בכול – מחסור בנהגים, שעות מרובות, הכול קשור לכול עם תאונות הדרכים.
היו"ר דוד ביטן
¶
אנחנו נעשה את הדיון בוועדה המרכזית. זה לא נושא הדיון, אבל נקיים ישיבה מיוחדת בעניין הזה.
מה זאת אומרת קציני הבטיחות חותמים להם? יש דבר כזה שהם לא עוברים בדיקות?
דלית רגב
¶
קודם כל, לצערי כן, אבל זה בשוליים. מה שגבי אמר, באמת יש 50%, קצת פחות מ-50% ליקויים, אבל לא ליקויים חמורים, לא ליקויים של הורדה. חלק מהם זה באמת הורדה מהכביש.
דלית רגב
¶
למרות שיש להם חותמת. אנחנו כאגף פיקוח, לצערי, נתקלים בעשבים שוטים. אנחנו נתקלים בקציני בטיחות, שנותנים את החותמת שלהם לפקידה, ובלי לבדוק את הרכב - - -
דלית רגב
¶
בטח, בטח, כל הזמן אנחנו עושים, ועכשיו אנחנו מקדמים – ופה בטח נצטרך את העזרה שלך לעיצומים כספיים נגד בעלי חברות, אחריות של בעל חברה. כרגע אנחנו ממש בישורת האחרונה לפני פרסום החוק ובטח ירתיע, אבל גבי צודק, יש לנו תופעה כזאת של קציני בטיחות, בשוליים אמנם, וזו בעיה.
אלכס מילר
¶
כמו שאמרנו, סעיף 168 תופס לא רק לגבי נהגי המשאיות, אלא לכלל הנהגים, גם של התחבורה הציבורית וכו'. אנחנו עובדים עם משרדי הממשלה עשרות שנים. כל פעם שאנחנו נמצאים במשא ומתן, לאחר שאנחנו מסכמים דברים, הסוגיות יוצאות לעניין הציבור, כמו שישבו פה עם הנציגים של המעסיקים וכו' וכו'.
יש חשש שלסוגיות האלה יש השלכות והשלכות רוחב. אנחנו מבקשים ממשרד התחבורה להתנהל כמו שמתנהלים כל המשרדים, וגם כמו שהתנהלנו בעבר, לשלב את הנציגים של אגף התחבורה בדיונים שקשורים לשינויים מהותיים בתחום שעות עבודה.
באופן כללי, כמובן שיש לנו רצון להוזיל את יוקר המחיה ולשתף פעולה עם כל אותן הרפורמות, אבל זה צריך להיות בהסכמה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל ההסתדרות לא יכולה לדבר על יוקר המחיה, ואחר כך לעכב אותנו בדברים שקשורים ליוקר המחייה.
היו"ר דוד ביטן
¶
בוודאי שהיא תסייע. אולי לא הבנת את הדיון, עם כל הכבוד, כל אחד והתפקיד שלו. התפקיד שלכם זה להגיד: הוספת שעת עבודה – תשלם לו כסף. אתה רואה בנמלים, שמשלמים קנסות והסחורה לא מגיעה ליעד בזמן הנכון, ולכן זה מעלה את המחיר. אם אני משלם קנס מיליון שקל, היבואן מפיל את זה על המחיר, הוא מעלה את המחיר, זה דבר ברור מאליו, אין על זה ויכוח. מה זה איך זה משפיע? אתה חושב שהוא משלם את זה מהכיס? הוא מעלה את המחיר של המוצר, חשבתי שזה ברור.
היו"ר דוד ביטן
¶
אתה יודע מה? חד-צדדי, לא חד-צדדי, אנחנו צריכים לסיים את זה, תעשו מה שאתם רוצים בעניין הזה, אבל יש גבול כמה אפשר ללכת לקראת העניין. אנחנו רוצים שינוי בעניין הזה.
אני לא מדבר על האוטובוסים, זה לא קשור לישיבה, למשאיות יש משמעות רצינית, ואתם יודעים את זה, כבר שכנענו אתכם בעניין הזה, רואים את זה. אם צריך לשפר את הכניסות ואת היציאות כדי שלא ימתינו, תעשו את זה. זאת השקעה חד-פעמית, ריבונו של עולם. הוא אומר שלוקח 20 דקות עד שעה להעמיס ולצאת, בשביל להיכנס לוקח לו שלוש שעות. באמת, זה רציני? במקום לקחת את המוצר שלוש, ארבע פעמים את המוצר, הוא עושה את זה בפעם, פעמיים. נראה לך שאין לזה משמעות כספית? ברור שצריך לפתור את הבעיה הזאת.
אני אומר לכם, אני על הגבול שהנמל ישלם קנסות. הוא ישלם קנסות, לא ישלמו לו. הסיסמה הזאת שכל אחד שלא מוציא בזמן – משלם להם קנס היא מצוינת, רק כדי להוציא בזמן יש בעיה, לפעמים עם העובדים, עם הביצוע של העבודה.
אם היו הוא עושה את זה בפעם, פעמיים, אז נראה לך שאין לזה משמעות כספית? על הגבול שהנמל ישלם קנסות. הסיסמה הזאת שכל אחד שלא מוציא בזמן משלם להם קנס, עם העובדים, עם הביצוע של העבודה, כל מיני דברים.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני על הגבול עם זה, האוצר אלוף בשליחת העיתונאים. כל העיתונאים – חצי מהם עובדים אצל האוצר, לצערי הרב. ב-OECD המע"מ דיפרנציאלי במזון, פתאום פה להוריד את המע"מ זה לא כלכלי? ב-OECD זה כלכלי ופה זה לא כלכלי? שם אין כלכלנים, או רק פה יש כלכלנים?
הייתי בחוץ לארץ, פתאום אני קורא כל מיני כתבות שזה לא כלכלי וכלכלנים אומרים ככה. מספיק עם העניין הזה שהאוצר נותן כל הזמן מידע לעיתונאים ולתקשורת, והם עובדים עבורו אחר כך, כשהוא מתנגד. ראינו את זה כבר. אז מה שטוב ב-OECD – לימדו אותי פה, כי כל פעם באים לי עם טבלאות של ה-OECD. אם ב-OECD לכן צריכים לתקן את החוק. אם ב-OECD מע"מ דיפרנציאלי על מוצרי מזון הוא דבר טוב, אני מאמין שגם פה זה דבר טוב, אחרת איך זה טוב שם ופה זה לא טוב? משהו לא ברור. כל העיתונאים שמתיישרים עם האוצר, שיתחילו ללמוד שיש טענות נגד לכל דבר ועניין; לפחות שיפנו, אולי יהיו לנו תשובות לעניין.
היו"ר דוד ביטן
¶
תיכף אני מגיע אליך, כי התלוננו על העבודה שלכם בכל מה שקשור לתערובת, שיש בעיה בחיפה ואתם לא מספיק נותנים מענה באשדוד. אני רוצה תשובה ממך, כי אני לא אקיים עוד ישיבה בעניינים האלה.
אלי בר יוסף
¶
אני אשלים ותראה שזה ספין. עשינו עכשיו בדיקה עם חבר הכנסת שוסטר ומכון המחקר של הכנסת. זה עוד ברמת טיוטה, אבל פעם אחת ביקשנו שיעשו בדיקה לראות מה משקל הנמל בשרשרת האספקה.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, אני לא מקבל את חוות הדעת הזאת. כמה קנסות משלמים לכם? כמה קנסות? זה לא מקובל עלי חוות הדעת. אם משלמים קנסות 400 מיליון, זה לא חל על 0.2%.
אלי בר יוסף
¶
אף אחד לא משלם 400 מיליון, מעולם לא ראית 400 מיליון קנסות, זה ספין, אלה שטויות, ממש לא נכון. אני אומר לך שזה לא נכון.
היו"ר דוד ביטן
¶
תגיד לי אתה כמה. היבואנים אומרים שהם משלמים 400 מיליון, תגיד אתה כמה. מה הבעיה להביא את הנתון? תביא את הנתון כמה קנסות שילמו לך. תביא את הנתון, אל תגיד לי באופן כללי.
אלי בר יוסף
¶
אתה צריך להבין שעשינו עבודה עם חבר הכנסת שוסטר. חבר הכנסת ביטן, אתה ביקשת מחבר הכנסת שוסטר לעשות את הבדיקה.
אלי בר יוסף
¶
חבר הכנסת ביטן, בשנה האחרונה ירדו מחירי התבואות ב-40% ומחירי האניות – חכירה – ירדו ב-65%. ברגע שאתה אומר הנמל, הם משאירים את כל - - -
אלי בר יוסף
¶
אבל תן לי רגע להסביר לך. אתה יודע, אני עוסק בזה רק יומיים וחצי...
אני אתן לך דוגמה. בעבר הייתי מקבל פניות, בתקופת הקורונה, גם מיבואני תפזורות אחרות. הם חוכרים את אותן אניות. לאחרונה הוצאתי אנייה של נשר החוצה, למה? כי במשך חודש הם לא שלחו משאיות, הם שלחו בטפטופים, למה? הם הפכו את האנייה למחסן.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא שייך, אני אקבל את הנתונים האלה ואז נדבר – שאתה לא מקבל את הקנס, אלא האניות מקבלות את הקנסות.
היו"ר דוד ביטן
¶
אתה יודע מה אני אוהב אצלכם? אתם חושבים שחברי הכנסת לא מבינים עניין, אבל מבינים קצת, לא הרבה.
אלי בר יוסף
¶
בדיוק הפוך, אני מנסה להסביר שבכל פעם שמנסים להפיל את זה על הנמל, זה תורם ליוקר המחייה, כי יש תירוץ על מי להפיל את האשמה.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה נכון שהמחירים ירדו וזה לא הגיע לצרכן, זה נכון. לכן אמרתי – הנה האוצר פה, נכון? – שלדעתי בנושא של התערובת, בניגוד לעמדת האוצר, צריך לעשות מחיר בפיקוח, זה מה שצריך לעשות, שיורד ועולה. המחיר הזה בפיקוח חייב להיות לפחות בשנתיים הבאות, כי זה משפיע על מחיר הבשר, החלב, הביצים, העופות.
אלי בר יוסף
¶
0.054 אגורות מחיר התערובת לעוף בסופר. הם אמרו 70% זה התערובת, כן? עשינו בדיקה, חבר הכנסת שוסטר, אנחנו ומכון המחקר – 0.054 אגורות, זה בלוף כל העניין הזה.
אלי בר יוסף
¶
אני מטעה? איזה אינטרס יש לי להטעות? את המשכורת שלי אני מקבל קבועה, הם מקבלים את המיליונים לכיס.
היו"ר דוד ביטן
¶
אתה לא מכיר את הנתון, 60% ממחיר המוצר החקלאי. אתה מדבר על השפעת הקנסות על המחיר, יש הבדל.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה לא קשור ל-60%, ה-60% זאת השפעה של התערובת על מחיר המוצר החקלאי שהוא מוציא אותו ממנו, זה לא קשור למחיר הסופי. לא משנה, לא נתווכח על זה. אנחנו נביא את הנתון של הקנסות. אני רוצה לדעת אם היבואנים הטעו אותנו או לא, בבקשה שיביאו את הנתונים.
גבי בן הרוש
¶
אדוני, בסיכום הקודם, יושב פה נציג חנ"י, הבעיה הנוספת ברגולציה זה המסופים שסוגרים בשעה חמש.
גבי בן הרוש
¶
זה לא שייך למשרד התחבורה. זה שייך למשרד התחבורה בכובע אחר, חנ"י. הוא חוכר את המגרשים למסופים בחיפה ובאשדוד. הם בשעה חמש סוגרים את הבסטה.
היו"ר דוד ביטן
¶
התכוונתי להמשיך עם זה, הרי יש לכם מחסנים, נכון? יש מחסנים, למה המחסנים האלה לא עובדים באופן כזה?
צחי נחום
¶
יש גורמים שפועלים בעורף הנמלים, הם שוכרים שטחים להקים מחסנים לוגיסטיים. חלק מחנ"י, חברת נמלי ישראל, וחלק שוכרים מכל מיני בעלי קרקעות פרטיים שיש שם. אנחנו משווקים מכרזים.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז תקנו את המכרזים. אנחנו רוצים שהמחסנים האלה יהיו פתוחים, הרי מה הוא טוען כל הזמן? שהם לא רוצים את שמונת ימי ההמתנה האלה, נכון? אנחנו נקטין את ימי ההמתנה, נלך לקראת הנמלים.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא משנה, הכוונה היא מההמתנה בפטור, כמובן. אנחנו נלך לקראת הנמלים בעניין הזה, מצד אחד נגד היבואנים, מצד שני תאפשרו ליבואנים לפנות את זה למחסן הקרוב.
צחי נחום
¶
אני עוד פעם אומר, המסופים העורפיים הקיימים שיש להם חוזים, אני מדבר כרגע רק על אלה שיש להם חוזים עם חנ"י, אי אפשר עכשיו לחייב אותם לפתוח עד השעה שמונה בערב.
צחי נחום
¶
נבחן את הנושא של מה שאתם מבקשים פה, שלגבי מכרזים חדשים שחנ"י תעשה, היא תכניס חובה למפעיל.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא אדוני, תקן את המכרז הקיים. מחסנים עורפיים מקבלים ברובם עד שעה 17:00, זה נכון. חבר הכנסת דנינו בדק, נתנו לו לבדוק.
היו"ר דוד ביטן
¶
מחסנים הם חברות פרטיות מסחריות, העובדות עם כל החברות – זה בסדר. המחסנים העורפיים נמצאים כולם בסמיכות לנמל על מנת לחסוך תשלום מכס וכו'. לא בסמכות חברת נמלי ישראל לקבוע מה הן שעות העבודה. ניתן סמכות כזאת, נמלי ישראל, אתם רוצים תיקון של החוק? נתקן את החוק. יבוא משרד האוצר ויביא תיקון. כמו שהוא עושה בחוק ההסדרים הכול מהר, אני מבטיח לו שנעשה את התיקון הזה צ'יק-צ'ק ונעביר לכם את הסמכות.
לכל מכולה המגיעה מן הים יש ארבעה ימים בהם מותר לשהות ללא עלות, אחרי ארבעה ימים חובה לשלם דמי אחסון. את זה אתם גם לא מקבלים, מנכ"ל הנמל? אתה לא מקבל דמי אחסון אחרי ארבעה ימים? שמונה ימים? פה כתוב ארבעה, אתם אמרתם לי שמונה ימים.
אלי בר יוסף
¶
שמונה ימים זה ליבואני גרעינים, ארבעה ימים זה למכולות, שאר התפזורות לא מקבלות יום אחד. אנחנו מקבלים ימי אחסון רק מעבר לארבעה ימים.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר, אנחנו נקבל את הנתון כמה הם משלמים קנסות בגלל שלא מפנים בזמן, או לא מורידים את זה בזמן, אין שום בעיה. אם הם צודקים, זאת בעיה שאתם גורמים לה. אם אתם צודקים ולא הם, הם לא צודקים ואנחנו נדבר איתם אחרת. אני מוכן לשנות להם את ימי הפטור, להקטין את זה, בתמורה לזה שאתם תאפשרו להם לפנות למחסן קרוב.
אלי בר יוסף
¶
חבר הכנסת ביטן, יבואני המלט משנעים באותו תעריף קרוב לשני מיליון טון מטענים בשנה. הם לא מקבלים יום אחד פטור על חשבון המדינה, למה שהם יקבלו שמונה ימים מגמר פריקת האנייה, כשבפועל זה 14 יום, 15 יום? שיהיו בריאים, אני מסביר לך שהם מאוד מתוחכמים, אבל אנחנו צריכים להציף את האמת.
היו"ר דוד ביטן
¶
האוצר, אתה שומע את הבעיות, נכון? כל מה שקשור בכם, אתה מבין שיש לכם סמכויות מול הנמלים – או לרשות החברות?
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר, אבל זה עדיין בטיפול שלכם, נכון? אני מבקש מכם לברר את העניינים האלה, ואם צריך תיקון של החוק, תביאו תיקון מהיר. לא צריך פה ויה דולורוזה של ימים ושעות, זה תיקון פשוט. עם כל הכבוד, חברת הנמלים, אל תבחנו, אלא תעשו את זה, מכיוון שזה דבר שחייבים לעשות אותו. מה זה עד חמש? לוקח למשאית להיכנס ארבע שעות, לפרוק שעה, ועד שהיא מגיעה, הוא כבר סגר את העסק? אני לא מבין מה הולך פה, למה אתם צריכים אותנו בעניין הזה? למה אנחנו צריכים לעשות בירורים? מה, אנחנו מנהלים את הנמלים? אנחנו מנהלים את המדינה? אני לא מבין את זה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אנחנו ניתן יכולת כזאת, נאפשר את זה בחוק הפעם, לפחות הוראת שעה, ובוא נראה איך זה מתקדם. הוא אומר שזה משהו פרטי שלא קשור לנמלים.
היו"ר דוד ביטן
¶
לגבי השטחים שלך, תקן את זה וחייב אותם. לגבי שטחים מסחריים שלא קשורים אליך, אולי אנחנו נחייב אותם בחוק. אם לא יעשו, יקבלו קנס, או שאנחנו לא ניתן להם לאחסן מוצרים של הנמל, משהו נשנה פה. הם לא רוצים לעבוד ולא רוצים לקלוט? אני לא מבין למה הם עד שעה 17:00, משהו פה לא הגיוני.
היו"ר דוד ביטן
¶
הוא לא רוצה לעבוד? הוא לא רוצה לקלוט את הסחורה? משהו פה לא מסתדר לי בראש. גם אם הוא מסחרי, איך זה יכול להיות? משהו פה לא יכול להיות.
דרך אגב, לא ענית לי על העניין הזה, שבגלל שבחיפה יש בעיות, אתם לא עובדים יותר שעות – זאת הטענה. אתה בלבלת אותי עם הקנסות ולא ענית לי על השאלה.
אלי בר יוסף
¶
לא אני בלבלתי אותך, אני ניסיתי לתקן את הבלבול.
נמל אשדוד התחיל בתחילת ינואר להפעיל את הממגורה, את המסוע החדש.
אלי בר יוסף
¶
אז אני אסביר את הכתף. שנה שעברה עשינו 120,000 טון נכון להיום, והשנה עשינו כבר 500,000 טון נכון להיום, אז אנחנו נותנים כתף. אבל צריך להבין, יבוא הגרעינים במדינת ישראל ושל יבואני התבואות, מדובר ב-13,12 יבואנים, שמהבוקר עד הבוקר יושבים על ועדת הכלכלה, והם מהווים 4% מהפעילות של הנמל – 4%, אבל הם עושים רעש כמו 90%.
אלי בר יוסף
¶
אנחנו משנעים 24 מיליון טון מטענים בשנה. לא יכול להיות שמהבוקר עד הערב נעסוק בפריקה של גורם ספציפי או אחר, שעושה את זה עכשיו כדי להסית את האש מהשמונה ימי פטור. שמונת ימי פטור האלה זו המטרה, להשאיר את זה, ואם אתם רוצים להשאיר את זה, תשאירו את זה.
אלי בר יוסף
¶
זה לא רק זה, מספנות ישראל עכשיו בונה מסוע וממגורה חדשים, נמל חיפה מתכנן להקים מסוע ומבואה חדשים. כולם מקימים את זה, ובסופו של דבר יש עודף קיבולת. אני מבטיח לך שהתירוצים שהם אומרים לך כדי לשמור על ימי הפטור יהיו גם אם יהיו פה עוד ארבעה נמלים.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני מבקש מדניאל מהאוצר, כשהוא מביא את התיקונים, להביא גם צמצום של ימי הפטור. אם זה עושה בעיה, נוריד להם את זה – אם לא שמונה אז יומיים, שיפנו מהר.
איציק דניאל
¶
בהקשר הזה אנחנו בוחנים עכשיו תיקון של צו הפיקוח. הנמלים משתתפים ויודעים, שבמסגרת ההליך של ועדת המחירים בוחנים את הצו וכבר יצאה איזושהי טיוטת המלצות.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני הולך אתכם על העניין הזה. אתם רוצים תשלומים, הכול בסדר, אני הולך אתכם על העניין הזה, אבל נושא המחסנים חייב להשתנות. מצדי שיעבדו עד מאוחר.
קריאה
¶
חבר הכנסת ביטן, דווקא האוצר יכול לעזור בנושא הזה דרך הרישוי של המכס של המחסנים. האוצר יכול לעזור לך ולהכניס את זה לתנאים - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
הם יבחנו את זה עכשיו, אולי לא צריך פה חוק, תעשו תיקון. תראו איך עושים את זה, שהמחסנים יעבדו – לא אמרתי כל הלילה, אבל שיעבדו עד 22:00, 24:00 בלילה. עד מתי מוציאים סחורות מהנמל?
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר, המחסנים לא צריכים להיות ערוכים לקליטה? המחסן לא רוצה לעבוד? אני לא מבין את זה.
אלי בר יוסף
¶
זה עניין של קיבולת. אנחנו מעוניינים בתחרות הזאת, זה משפר את היעילות של הנמלים, למרות שאנחנו מרוויחים יותר כסף כשיותר מכולות מתנקזות אלינו. אבל עדיין היעילות יותר חשובה לנו מאשר להרוויח עוד כמה שקלים.
היו"ר דוד ביטן
¶
אתה גם מקבל מחמאות, אבל מצד שני איפה שלא בסדר, זה לא בסדר, מה אני אעשה? אי אפשר רק מחמאות.
רון מלכה
¶
חבר הכנסת, אנחנו מכירים מחוק רישוי שירותים לרכב. אני כבר כמה זמן מנסה לגלגל את הנושא של יבוא נהגים מחוץ לארץ. הזכרת את זה שבאנגליה היתה בעיה. בחודשיים הם פתרו לעצמם את הבעיה, ייבאו 100,000 נהגים. לא היה להם דלק בתחנות דלק. אנחנו לא צריכים 100,000; אנחנו צריכים 5,000, 6,000 נהגים, לקבוע מאיזה מדינות מותר, מה התנאים, להביא נהגים מוכשרים, איזה קורסים יעשו. תוך חצי שנה אתה מביא לפה כמה אלפי נהגים, וזאת הוראת שעה. עד שההוא יכשיר והם ירצו לעבוד וזה ישפר את השכר של הנהגים וכל המערכת תעבוד, בינתיים אתה לא יכול להוביל, אין לך מערבלי בטון, אין לך אגרגטים, אין לך חלב בסופרים, חסרים נהגים בכל הקטגוריות.
אז אולי לאוטובוסים זה לא מתאים ויתנקזו נהגים מההיסעים ומההובלה הכללית לאוטובוסים.
רון מלכה
¶
לא, זה פותר לך את הבעיה.
אני כבר כמה זמן מנסה להגיע להבנה עם משרד התחבורה, שלפי תקינה אירופית, רכב חמישה צירים יכול להוביל סחורה כללית, ואתם מתעקשים על זה שרכב חמישה צירים ומעלה יוביל רק מכונות עבודה. במערבלי בטון זה יכול לחסוך 25% מכמות המערבלים על הכביש. רק תשים עוד ציר, אתה תקבל במקום 7 קוב – 11 קוב.
גבי בן הרוש
¶
אדוני היושב-ראש, דבר אחרון, ברשותך. הערה להסתדרות, נהגים משתכרים 14,000, 15,000 שקל נטו, בלי תנאים סוציאליים.
אלכס מילר
¶
מה זה קשור? אדוני, עם כל הכבוד, אני אמרתי מקודם שלא ניהלו משא ומתן עם אגף התחבורה. יש השלכות רוחב של הסעיף הזה. יש לנו את הזכויות שלנו, ולא רק עליכם עובד הדבר הזה. אתה רוצה לעשות לי ככה? בוא נראה מי יעשה למי ככה.