פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
48
ועדת הפנים והגנת הסביבה
19/06/2023
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 83
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום שני, ל' בסיון התשפ"ג (19 ביוני 2023), שעה 12:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 19/06/2023
בחינת התקדמות הרפורמה ברישוי עסקים- ישיבת מעקב
פרוטוקול
סדר היום
בחינת התקדמות הרפורמה ברישוי עסקים – ישיבת מעקב
מוזמנים
¶
יואל בריס - יושב-ראש רשות האסדרה, משרד ראש הממשלה
מור גיא - סמנכ"ל בכיר רשות האסדרה, משרד ראש הממשלה
שני שמש - מנהלת מוצר, מערך הדיגיטל הלאומי
הדר שפיר - מנהלת תחום שירותים מאוחדים, מערך הדיגיטל הלאומי
טיראן שמר - רמ"ח רישוי עסקים כיבוי אש, המשרד לביטחון לאומי
אבישי לדאני - מוביל טיוב רגולציה, המשרד לביטחון לאומי
תומר חזות - עו"ד, עוזר משפטי, כיבוי אש, המשרד לביטחון לאומי
אבישי לוין - מנהל תחום רגולציה ברישוי עסקים, משרד הפנים
אבינועם ביר - עורך דין, משרד המשפטים
טל ישראלי - רפרנטית שלטון מקומי באגף תקציבים, משרד האוצר
שרונה בירו נגטו - מנהלת תחום הון אנושי, נציבות שירות המדינה
שירי בכרך - מנהלת אגף א' רישוי עסקים פיקוח, המשרד להגנת הסביבה
איילת וסרמן - מנהלת אגף רישוי עסקים, עיריית תל אביב-יפו
יגאל ספרונוב - מנהל אגף רישוי עסקים פ"ת, מרכז השלטון המקומי
נפתלי קאיקוב - ראש אגף רישוי עסקים, עיריית נתניה
אביתר כהן - מנהל רגולציה ויקטורי, איגוד לשכות המסחר
ישראלה מני - סמנכ"לית אגף כלכלה ומיסים, איגוד לשכות המסחר
ניר קפלן - סמנכ"ל הרגולציה, התאחדות המלונות
רועי כהן - נשיא לשכת הארגונים העצמאיים והעסקים בישראל
צליל גולדרט - עו"ד, מייצגת לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל
נועה טלבי - עו"ד, יושב-ראש, ועדת רישוי עסקים בלשכת ארגוני העצמאיים והעסקים בישראל
נתנאל היימן - ראש אגף כלכלה, התאחדות התעשיינים
רישום פרלמנטרי
¶
אורי פנסירר
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-
דיוקים והשמטות.
בחינת התקדמות הרפורמה ברישוי עסקים – ישיבת מעקב
היו"ר יעקב אשר
¶
אני פותח את ישיבת הוועדה, על סדר היום: בחינת התקדמות הרפורמה ברישוי עסקים – ישיבת מעקב. כמו שכבר אמרתי בישיבה הקודמת בנושא אחר, אחזור גם על מה שאמרתי בישיבה הראשונה, למרות שסדר היום של הוועדה לא אוורירי במיוחד ויש לנו הרבה נושאים, אני מתכוון לעשות ישיבות מעקב אחת לתקופה. ממה שלמדנו כולנו בהרבה מאוד דברים, אמנם הכנסת היא לא הגוף המבצע, אבל הכנסת יכולה לגרום לגוף המבצע לעשות את מה שהוא צריך לעשות יותר – אני לפחות מקווה ככה. לכן זאת עוד ישיבה בסדרה של ישיבות שיהיו בעניין הזה ונצטרך לבחון את ההתקדמות של הדברים.
נתחיל עם כמה דברים שהיו בישיבה הקודמת ואחר כך נשמע את יואל, יושב-ראש רשות האסדרה, מה התקדם ומה מתקדם ואיך יתקדם.
לירון אדלר מינקה
¶
אוקיי, הדבר המרכזי שתוקן ברפורמה האחרונה, בתיקון הגדול האחרון שעשו לחוק רישוי עסקים במסגרת חוק התוכנית הכלכלית שעבר ב-2021, זה תיקון שדיבר על הקמת ועדה לאסדרה בתוך רשות האסדרה שאמורה לטפל בזה שהמפרטים האחידים שאמורים לצאת לכלל העסקים שעל פיהם אפשר יהיה לעשות רישוי מקוצר, שיתנו ודאות לכל העסקים לגבי מה נדרש מהם. בעצם הוועדה הייתה אמורה לעבוד על הנושא הזה של המפרטים, גם של פרסום מפרטים לעסקים שעדיין לא פורסמו לגביהם מפרטים, גם לגבי טיוב של מפרטים קיימים שאמרו שבעצם אלה מפרטים שפורסמו אבל שאי אפשר להשתמש בהם כמו שצריך. לוועדה לקח הרבה זמן לקום בצורה פורמאלית. בדיון האחרון של הוועדה עוד לא מונה נציג ציבור וזה מנע מהוועדה להתחיל לעבוד. ביקשנו אז עדכון לגבי מינוי נציג הציבור, שבינתיים אנחנו מבינים שנעשה.
לירון אדלר מינקה
¶
נכון.
מכל מקום, יש הרבה עבודה לוועדה גם כוועדה שאחראית על המפרטים, גם כוועדה שניתנו לה סמכויות לבדוק מול נותני האישור ומול רשויות מקומיות, האם במפרטים שכבר קיימים, הרישיונות שניתנים ניתנים לפי המפרטים או שניתנים לפעמים תנאים נוספים שלא בדיוק לפי ההליך שהיה בחוק. כל הליך הבדיקה הזה שהוועדה הוסמכה עליו היה מותנה בפרסום של חברי הוועדה ברשומות. אנחנו מבינים שהפרסום הזה עדיין לא נעשה ולכן החלק הזה של הפעילות של הוועדה עוד לא כל כך יכול להתממש – אז כן כדאי שהוועדה תשמע איפה הדברים עומדים; האם הוועדה הצליחה כבר לעשות חלק מהעבודה של איתור המפרטים שצריך לעבוד עליהם.
החוק בזמנו קבע זמנים, קבע שכל שנה עד נובמבר צריך להציג תוכנית עבודה לעבודה על המפרטים שצריך לעבוד עליהם. נקבע בחוק שעד סוף דצמבר הקרוב צריכים להיות מפורסמים מפרטים שנוגעים ל-50% מהעסקים הנפוצים, והיה מדובר שהמפרטים האלה יהיו מפרטים שהם כבר מטויבים ובעצם אפשר להשתמש בהם. לגבי כל הדברים האלה, כדאי שהוועדה תשמע איפה הדברים עומדים.
בישיבה הקודמת ביקשנו ממשרד האוצר לעדכן אותנו לגבי נושא של תקנים - -
לירון אדלר מינקה
¶
- - של כוח אדם גם במשרדי הממשלה שצריכים עוד תגבור של כוח אדם לטיפול בכל הנושא של קידום רפורמה ברישוי עסקים.
נפתלי קאיקוב
¶
ואם יש חסמים, איפה הם נמצאים, נכון.
וגם ברשות האסדרה בעצם ההבנה תמיד הייתה שיש הרבה עבודה בתוך רשות האסדרה בנושא של רישוי עסקים, כי הם אמורים להיות ממש מעורבים בכתיבת המפרטים מול המשרדים ולכן צריך פה כוח מקצועי רב; גם לגבי זה כדאי לשמוע איפה הדברים עומדים. זה לגבי נושא ועדת האסדרה.
עלה עוד נושא שאולי נדבר עליו בהמשך, ישיבת הוועדה לגבי הנושא של התקנות של תכנון ובנייה.
היו"ר יעקב אשר
¶
תודה רבה, מיצית את הדברים. ורק כדאי להזכיר לכולנו, אומר כמה מילים שאת חלקם אמרתי בפעם הראשונה ואני אומר את זה גם עכשיו יותר חזק כי בישיבה הקודמת זו הייתה ההתרשמות שלי שהייתה.
יש פה בעצם רצון גם מצד כמובן העסקים והמפעלים, הגופים שאמורים ליהנות מהפיחות ברגולציה שמיותרת לגמרי בחלק גדול מהמקרים – איפה שהיא חשובה, נשמור עליה; איפה שהיא מיותרת, נרצה שהיא לא תהיה. אבל גם מכיוון המשק וגם הרשויות המקומיות שהתרשמתי בישיבה הקודמת שמייחלות ורוצות ומשתפות פעולה ומגויסות לעניין הזה, אבל הם לא יכולים לייצר את כל הפתרונות. יש פה שני עגלים שרוצים לינוק, הפרה, מדינת ישראל או הממשלה, רוצה להיניק, אבל באמצע משהו בפעילות עדיין לא ברור איך זה עובד. וכל הדברים הללו שדיברנו עליהם, גם הטיוב של ההסדרות למיניהם, וגם להגיע לנוסחים הידידותיים והקלים ולהגדיר אותם, ופשוט לצאת לדרך על מנוע מלא. אנחנו נוסעים על מנוע של 25% תפוקה. אולי זה קצת גודל, חלק ממשרדי ההמשלה ראינו שהתקדמו והגיעו אפילו לקצה שלהם.
איך ידעת להיכנס אחרי שדיברתי על העסקים - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
ולכן אני אומר שבמצב הזה שכולם רוצים את אותו דבר אבל זה לא יוצא – לא מקובל עלי. ואנחנו צריכים באמת לראות איך אנחנו מתקדמים ולצורך כך אני אומר שוב – נעשה את הישיבות הללו, אני מקווה כמה שפחות שנצטרך לעשות אותם, כדי שהמערכת תוכל לנוע. גם לגבי מה שאמרה היועצת המשפטית, ובתכנון הבנייה היה לנו איזושהי תקלה שלנו שלא נציגי מנהל התכנון לא כאן אם אני מבין נכון, תקלה שלנו. אנחנו כמובן נתייחס לזה גם כמו שאמרה היועצת המשפטית בהמשך הדיון.
אם כך, נעבור אליך יואל. אני רוצה לשמוע מה התקדם, מה הולכים לקדם ומה החסמים או דברים שצריך לעשות ולוחות זמנים ככל הניתן.
יואל בריס
¶
תודה אדוני, שמי יואל בריס, ראש רשות האסדרה, ובעברית מצויה: ראש רשות הרגולציה. קודם כל אני מברך על הדיון, גם על המעקב וגם על הרוח הגבית שאנחנו מקבלים, שזה בוודאי דבר חשוב ומסייע. אשמח כשגם כשהדברים, כשיהיה לי עדכונים עוד יותר משמעותיים, אשמח גם איתם לבוא ולא רק - - -
יואל בריס
¶
אתחיל מהחדשות הטובות והחשובות: ועדת רישוי עסקים הוקמה, הושלמה, פועלת, יש קשיים בתפעול של הוועדה, החקיקה היא מאוד, הייתי אומר הדוקה מבחינת האיזונים הפנימיים שלה. זה מעט מכביד, אבל אנחנו מתמודדים עם זה. ואם אמרת שחצי טנק, אני לא יודע, אבל אנחנו רוצים להיכנס כבר להילוך רביעי וחמישי בהמשך לאותו דימוי. זה מה שהתקדם.
מה שמתקדם הוא שאנחנו ממוקדים, בין השאר גם בהנחיה ישירה של ראש הממשלה בוועדת שרים ליוקר המחיה, במהלכים שאפשר להביא אותם יחסית בזמן קצר שיתייחסו לעסקים קטנים ובינוניים.
יואל בריס
¶
לא, לא, בתוך הסמכויות שיש. אגב, הפעלת הסמכות בצורה פורמאלית היא הרבה פעמים חלק ממה שמכביד. אם מצליחים להביא הסכמה או מהלך שיש לו רוח מלמעלה, אז זה כמובן, אם אני לא צריך לשלוח ולחכות לתשובה ולקבל או לעשות שימוע וכן הלאה, פנימי בתוך משרדי הממשלה, אז זה מקל עלי מאוד מבחינת לקדם דברים בצורה מהירה, ולשם אנחנו תמיד שואפים.
היו"ר יעקב אשר
¶
תראה, אני לא חסיד של שימוע, אבל אני חושב שאם צריך, כשאתה עושה את זה בפעם הראשונה, אולי אתה חוסך לך את הפעמים הבאות.
יואל בריס
¶
יכול להיות. ויכול להיות שאוכל להגיע לדברים שאני אגיע איתם בהסכמה עם גורמי המקצוע או עם המנכ"לים הרלוונטיים ואז נוכל להריץ את זה יותר מהר.
אחזור רגע להנחיה הברורה שיש לנו והמיקוד שלנו, זה דברים שאפשר להביא אותם יחסית במהירות: עסקים קטנים-בינוניים, הפחתה ברורה בעלויות של העסק ופוטנציאל להשפיע על יוקר המחיה. אלה הדברים שעומדים בארבעת התנאים האלה, הם בקדימות הגבוהה שלנו למהלכים מהירים ומידיים.
כדי לקדם את הדבר הזה, לא אגיד שהשבתנו פעילויות אחרות, אבל דחקנו הצדה פעילויות אחרות חשובות ומשמעותיות של הרשות כדי לעמוד ביעד הזה. בימים אלה אנחנו גם משלימים התקשרות מכרזית עם יועצים מקצועיים חיצוניים, כרגע פשוט כדי לעשות את זה בעבודה מהירה, זה נדרש. אגיד שגם כדי להתמודד עם בירוקרטיה צריך להתגבר פה ושם על בירוקרטיה. זה חלק מהעניין.
יואל בריס
¶
לא, לא, שמיועדים - - - הלשכה המשפטית מלווה את כולם. הלשכה המשפטית כרגע כוללת יועצת משפטית נהדרת, אבל היא כרגע לבדה.
יואל בריס
¶
הצוות של גיא מור שיש בו כרגע את גיא ועובדת, ואני מסיט אליו סטודנט, אז זה מה שיש לי מבחינת כוח האדם.
יואל בריס
¶
התוכניות שאושרו לפני, אף אחד לא מחויב כלפי אליהם, עד כמה שאני יודע או לפחות ככה מוצגים הדברים. מה שאני רוצה לפעילות מלאה, כדי שאני אוכל - - -
יואל בריס
¶
לפעילות מלאה, אני צריך בשלושת הצוותים המקצועיים, 12 איש בכל צוות, זהו. זה מה שאני צריך. אחר כך חוץ מזה אני צריך לשכה משפטית שתלווה אותם.
יואל בריס
¶
המכרז של היועצים הוא מכרז חיצוני, הוא נדרש בנסיבות העניין גם כדי להשלים כוח אדם. כנראה שאפילו אם הייתי בתקינה מלאה, הייתי לוקח מכרז שדרכו אוכל להפעיל מהנדסים. אין לי כרגע בטווח הנראה לעין תקנים של מהנדסים שיפעלו אצלי.
יואל בריס
¶
סבב חתימות? אני יודע מה היה בבית הגידול שלי, סבב חתימות היה בדרך כלל יום, יום וחצי. פה הוא כנראה לוקח טיפה יותר. אבל אנחנו - - -
רועי כהן
¶
ולא מצאת זמן להיפגש עם נציגים של הארגונים היציגים של עסקים קטנים? אתה מדבר פה בכזה פאתוס.
רועי כהן
¶
לא, אבל אתה מדבר בכזה פאתוס שאתה עושה ועושה, הדיון פה מתקיים רק בגלל הבג"ץ של לה"ב בגלל שגרמה לכך. רק בגלל זה הדיון מתקיים על הנושא של התקנות, רק בגלל זה זה מתקיים. אז מה אתה בא, מתהדר פה בנוצות שלא שלך?
רועי כהן
¶
אני אומר לך. הם כינסו את הוועדה רק בגללנו, כי הם כתבו לבית המשפט שעד תאריך 18 הם יקיימו דיון כדי לקיים - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
לא, לא הדיון הזה. הם התכוונו לדיון של - - - אני לא יודע מה אתה מתכוון, דקה. אנחנו קודם כל מתכוונים לאותו דבר. גם אם זה לה"ב וגם אם זה אני וגם אם זה הלה"ב ואני ואני ולה"ב, אוקיי? קודם כל כבודך במקומו מונח וזה טוב, ותמשיך הלאה ואני אתן לך את רשות הדיבור, תגיד כל מה שאתה צריך להגיד. זה גם מה שאמרנו בישיבה הראשונה. יש החלטות שנעשו בזמנו עם הרפורמה של הרישוי. חלקם יצאו לדרך, חלקם אמורים היו להיעשות על ידי רשות האסדרה, שכל תפקידה הוא לצמצם רגולציה. לצערנו הרב, הרשות עצמה, עד שהיא התחילה לקום ולזוז, ותאמין לי, יש לי ביקורת לא פחות ממך על העניין הזה ואני לא בוחל גם לומר אותה. כרגע אחרי הישיבה הקודמת שהוועדה יזמה, לא הם יזמו ולא בגלל שום בג"ץ.
רועי כהן
¶
אז אני אומר לך שוועדת האסדרה התכנסה רק בגלל הבג"ץ, הם הודיעו את זה, הם כתבו לנו את זה, זה כתוב.
היו"ר יעקב אשר
¶
בראוו זה מצוין. אני שמח שיהיה לחץ מכל הכיוונים, זה בסדר. אני רק אומר שוב, אנחנו בדיוק על זה, מנסים לשבת ולראות. להגיד לך שאני מרוצה ממה שאני רואה? לא. המכרז מגיע לסבב חתימות, אני לא יודע כמה זמן זה, אבל אני מקווה שזה לא הרבה זמן.
אבינועם ביר
¶
אני רוצה להעיר: אני חושב שיש פה בלבול עם שתי ועדות נפרדות. אנחנו מדברים פה עכשיו על הוועדה של רשות האסדרה, כשמה שהבג"ץ מכוון זה הוועדה הבין-משרדית.
אבינועם ביר
¶
אנחנו לא באותה ועדה. הוועדה הבין-משרדית מנוהלת במשרד הפנים. זה לא אותה ועדה. הוועדה הבין-משרדית מתכנסת, היה לה כינוס בחודש האחרון.
צליל גולדרט
¶
סליחה, אני רוצה לדייק, הבג"ץ זה בעניין תקנות בעקבות תיקון 110 לתכנון ובנייה. וזה במינהל התכנון, לא ב - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
רגע, רגע, קודם כל כולכם בוועדה הנכונה. דבר שני, זה אכן שני נושאים, אמרתי מקודם בפתיחה, אתה לא היית כאן, עקב תקלה טכנית אצלנו, לא הוזמנו אנשי התכנון. אעשה על זה או ישיבה נוספת או בסוף הישיבה אנחנו נבקש מהם.
לירון אדלר מינקה
¶
כן, רק אגיד לגבי העניין הזה: מדובר בנושא של תקנות מכוח חוק התכנון והבנייה, זה נושא שעלה כאן בישיבת - - -
לירון אדלר מינקה
¶
כן. דיברנו על זה גם בישיבת הוועדה הקודמת שעסקה ברישוי עסקים וביקשנו תשובה. מינהל התכנון עדכנו אותנו.
לירון אדלר מינקה
¶
משרד הפנים. עדכנו אותנו שהתקנות האלה אחרי הרבה גלגולים מגיעות בתחילת יולי לאישור המועצה הארצית. והם אמרו לנו גם שבאמת יש את הבג"ץ והם מחויבים לעדכון גם לבג"ץ. ואנחנו נבקש מהם עדכון כדי לוודא שזה באמת קורה, כי התקנות האלה - - -
לירון אדלר מינקה
¶
זה תקנות שעוסקות באפשרות לשינוי שימוש בעסק בצורה יותר מהירה וקלה והיו אמורות להסדיר את הנושא הזה. יש ברישוי עסקים המון נושאים שצריך להסדיר כדי שרישוי עסקים ילך יותר טוב. התחלנו עם רשות האסדרה שלא קשורה לתקנות האלה, כי דווקא בתקנות האלה אין לה נגיעה, אלה תקנות שנמצאות אצל מינהל התכנון - -
לירון אדלר מינקה
¶
כמו שאמר היושב-ראש בתחילת הדיון, יש גם חלק גדול מאוד בנושא של רישוי עסקים שקשור לכל הפרסום של מפרטים אחידים כדי שבעלי עסקים יהיה להם ודאות לגבי מה נדרש מהם כשהם פותחים מסעדה, כשהם פותחים מספרה, כשהם פותחים כל דבר. גם התהליך הזה הוא תהליך שכבר תקוע הרבה מאוד שנים ורצינו לדעת איפה הוא נמצא.
רועי כהן
¶
אני ויעקב חגגנו אז את הרפורמה ברישוי עסקים, היינו ביחד ועבדנו קשה כדי שזה יקרה. והנה אנחנו - - -
לירון אדלר מינקה
¶
התחלנו את הדיון בנושא הזה ולנושא הזה רצינו את התייחסות רשות האסדרה. הנושא הזה של התקנות, זה ההתייחסות שקיבלנו ממינהל התכנון. נבקש התייחסות שלהם כדי לוודא שבאמת זה עולה למועצה הארצית, כי גם לנו יש - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
רגע, רגע, אני רואה בחלק הזה, חלק דרמטי או חלק חשוב, איך שתקרא לזה, חלק חשוב מאוד. אני גם מכיר את זה כראש עיר לשעבר, אנחנו מכירים את הדברים הללו, כל החסמים האלה הם חסמים לפעמים מיותרים, ארכאיים מימי אנו באנו, שאין להם שום הצדקה כשאדם פותח עסק. ולכן אני רואה בזה חשיבות גדולה מאוד. הם הודיעו לנו ונתנו תאריך, שבתחילת חודש יולי הם מביאים את זה לאישור המועצה הארצית. זאת אומרת, זה לא תב"ע, זה לא משהו - - -
לירון אדלר מינקה
¶
זה להתייעצות עם המועצה הארצית, ובסופו של דבר שר הפנים צריך לחתום. זה לא תקנות שדורשות התייחסות.
היו"ר יעקב אשר
¶
אשמע אותך, אבל סבלנות. מה קרה? את ממהרת? תגידי לי, אז אני - - - דקה, אני אפילו לא יודע עם מי אני מדבר וכבר אני צריך לריב איתך.
לכן מבחינתנו, נעמוד על כך שלאחר האישור במועצה הארצית, שזה יהיה בתחילת יולי, משרד הפנים, נהיה איתם בקשר. היה לנו טעות שלא הזמנו אותם היום, אנחנו נחכה לתקנות הללו במהירות האפשרית כי הם קריטיות, הם לא קשורות לאסדרה, הם יכולות להשלים רק את המאמץ המשותף. לכן אלו שני נושאים שונים אבל מטרתם היא אחת. בסוף להגיע כמה שיותר מהר לרישיון בלי כל הדברים החדשים.
עכשיו, רק תגידי שם ותפקיד לפרוטוקול ואת כל מה שרצית להגיד.
היו"ר יעקב אשר
¶
אגב, תודה שהגשתם. הנה, אני אומר לכם את זה. אני גם כמו לחצים של בג"ץ, עושה עוד ישיבה, מלחיץ אותם. אבל אין לי מעמד כמו בג"ץ לצערי.
צליל גולדרט
¶
אני אומרת שניצחנו בקרב אבל הפסדנו במלחמה. כי מה שקרה זה שהם הולכים להתקין תקנות והנוסח הנוכחי של התקנות, פשוט מאין את כל המטרה של החוק.
צליל גולדרט
¶
מעבירים את זה עוד פעם לאותם גורמים מאשרים שיש בחוק רישוי עסקים, יש שם כפל, לאישור של רמ"י שמעכב שם את כל ההליך. מזעזע.
היו"ר יעקב אשר
¶
אם כך, גברתי היועצת המשפטית, אני מבקש לבדוק את העניין. אם יש ואני חושב שזאת החשיבות בעצם שנשמע גם מה הכיוון שלהם בעניין, אז יכול להיות שלא יהיה מנוס ונצטרך לעשות עוד לפני יולי ישיבה פה בוועדה, ישיבה קצרה יותר, וזה יהיה רק בנושא הזה. ואנחנו לא נפריע ליואל להמשיך להתקדם או להתחיל להתקדם. ויכול להיות שנשקול לעשות ישיבה קודם. אני מסתמך על מה שאת אומרת אבל לא באופן מלא, אבדוק את זה.
נפתלי קאיקוב
¶
כבוד היושב-ראש, אנחנו חיכינו וציפינו לדיון הזה פה היום בנושא הזה. לצד העובדה שעברה רפורמה משמעותית ברישוי עסקים, עדיין חוק תכנון והבנייה הוא אבן נגף בעולם רישוי עסקים ולמעשה 30% מהעסקים במדינת ישראל לא מקבלים רישיון עסק מהיבטים של תכנון ובנייה. ולכן אני חושב, כבוד היושב-ראש, שהרצון שלך לקיים דיון ספציפי על הנושא ועל כל החוליים – אני אומר: היה צריך לכתוב את חוק רישוי עסקים מהתחלה, למחוק אותו, ולכתוב אותו מחדש. שמו עוד רגולציה על תחום רישוי עסקים שיש דברים שהם לא קשורים. וההתדיינות בתוך הוועדות, להגיש את הבקשה להיתר, וזה באוטומט נזרק לך וחוזר לך, הזמן, ובינתיים העסק מתנהלים נגדו הליכים והוא נאכף.
נפתלי קאיקוב
¶
ראינו טיוטה וגם התייחסנו לטיוטה, חברתי איילת וסרמן, סמנכ"ל רגולציה באיגוד רישוי עסקים ומנהלת האגף לרישוי עסקים בתל אביב-יפו, היא והצוות שלה עשו עבודה נפלאה על הנושא הזה. אנחנו חושבים שיש פערים גדולים. לצערי הרב אגיד משפט לא נעים: דגרו על הנושא הזה הרבה זמן, אני מקווה שיצא כבר תינוק. נראה לי שזה לידה של פיל או לידה יותר מדי ארוכה. אני מקווה שהתינוק בריא. אנחנו בתצורה בעייתית מאוד, פער גדול מאוד. זה באלמנט הזה.
חוק תכנון רישוי עסקים לא בא לאכוף את חוק תכנון ובנייה, יש להם פקחים, יש להם צוותים, זה חונה בתוך השלטון המקומי. אני איש השלטון המקומי, יש מקום לעשות הפרדה. זה אחד, זה אתגר מאוד - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
זה אחד מהמנהגים של הממשלה, לעשות שדבר אחד יהיה מפקח של הדבר השני. אחד הנוהגים שהיו פה במדינה בכמה חיקוקים, ואחד מהם פתרנו בחוק ההסדרים למורת רוחם של הרשויות המקומיות. למשל אתן דוגמה, בנושא האישור מהרשויות כשצריך משכנתא, שצריך לבוא לרשות לקבל אישור שאתה לא חייב כסף וכן חייב כסף. תשלם אגרה, תעמוד בתור, תשלם לי חודשיים מראש וחצי שנה מראש. לפעמים זה כואב בצד אחד, תמסור את זה למירה סלומון אם תפגוש אותה.
היו"ר יעקב אשר
¶
אבל מצד שני, אני גם לא אסכים שהתנאי לפתיחת עסק יהיה לסגור כל מיני עניינים של תכנון ובניה שהמדינה לא יודעת לאכוף אותם או לטפל בהם בדרך שלה. אז אני מקבל את זה לגמרי ואני כמעט משוכנע, לא רוצה לומר ב-100%, שאעשה דיון על זה ובמהרה. תזכירי לי את זה.
בבקשה, תשלימי בעניין הזה כדי שנוכל לעבור לחלק השני.
איילת וסרמן
¶
תודה וסליחה על ההתפרצות הקודמת. חשוב לי להשלים את מה שנאמר בנוגע לתקנות הפטור: בקצרה, זה התחיל טוב, הטיוטה התחילה טוב, כי בוצעה הפרדה בצורה מושלמת בין עסק טעון רישוי לבין עסק שהוא לא טעון רישוי. התקנות כמו שהן כתובות היום, הטיוטה, לא עוזרת במאומה לאף בעל עסק כי מהרגע שבעל עסק טעון רישוי צריך להגיש ושוב בשני צינורות נפרדים, פעם אחת את הבקשה לפטור ברישוי זמין, ממשל זמין, איך שזה לא נקרא, ופעם שניה בקשה לרישיון עסק – לא עשינו כלום. אומרים לי בדיונים: אבל זה אותה תוכנית, אז שיגיש את התוכנית פה ויגיש את התוכנית פה. אבל בואו, אנחנו חיים במציאות שגובים כסף על כל אקט. לא נחסך לו פה כלום. חייבים להבין.
איילת וסרמן
¶
רישיון עסק זה תהליך שכולל הכול. יש תוכנית אדריכלית חתומה, מהונדסת, ראויה גם התייחסות מבחינת ההיתר של הפטור. זהו. העלינו את זה במסמך שהעברנו לך.
היו"ר יעקב אשר
¶
אם יש מסמך שנוגע באותה טיוטה שאתם מדברים עליה שראיתם שאני מכיר אותה קצת פחות, אשמח ללמוד מזה. משרד המשפטים?
אבינועם ביר
¶
אני מכיר את העדכון לגבי הטיוטה, אני לא מכיר את הטיוטה בפנים כי אני לא מתעסק בתכנון ובנייה ביום יום. אנחנו מדברים על תקנות שנמצאות כרגע בתהליך חקיקה שעדיין פתוחות להערות, פתוחות לשינויים ויותר מזה – הן אמורות לעבור בעוד שבועיים, ב-4 ביולי, למועצה הארצית שחברות בה רשויות מקומיות.
אבינועם ביר
¶
יש עדיין מקום להעיר, לשנות את הטיוטה. המועצה הארצית נותנת את ההמלצה שלה לשר הפנים ורק אז התקנות מותקנות. אנחנו תוקפים טיוטה ש - - -
אבינועם ביר
¶
סליחה, דנים. לוקח חזרה, דנים פה בטיוטה שהמוסדות שאמורים לדון בה, חלק מהנוכחים חברים בגופים - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
- - - אל תאתגר אותי, אני מאותגר גם ככה. אומר לך את הדברים הבאים: קודם כל התקנות הללו באות בעקבות חקיקה של האנשים האלה שהיו פה פעם וייזכר לטוב בעניין הזה יואב קיש שהיה יושב-ראש הוועדה ואני הייתי אחד החברים הפחות חרוצים של הוועדה.
היו"ר יעקב אשר
¶
לכן, אני גם יודע מה קורה בדרך. הרי, כל משרד מבקש את התיאום איתו וכל אחד בא עם החשש - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
תודה על האיתגור. כל אחד בא עם החשש שלו ואז מתחילים לבנות לגו. והלגו הזה זה החלום הרע של כל בעלי העסקים במדינת ישראל. ככה זה קורה בחקיקה. מפחדים מאיזה מישהו שאולי ירמה מישהו, מתוך100% יהיו אולי שני רמאים, על שני הרמאים האלה, שמים רגולציה ודופקים את יתר 98% הנותרים. זה לא יהיה אצלי, אוקיי? נכון שאני לא אמור לאשר את התקנות, אני לא יודע למה אז בזמנו, אולי צריך לבדוק את זה שוב.
היו"ר יעקב אשר
¶
אהה, בראבו. וזה הצליח. הנה, זה הצליח. אבל לא משנה. אנחנו דנים פה בהרבה דברים במינהל התכנון, יש לנו שיתוף פעולה מצוין עם מינהל התכנון, יש שם אנשים מצוינים במינהל התכנון. הדיון בוועדה הכרחי כדי גם להבנות להם את הכיוון, אבל שוב, בסוף המוסדות מחליטים. אבל אני אומר לך שאם המוסדות יחליטו על דברים עקומים, אנחנו נקדם חקיקה פרטית. אני אלך על חקיקה פרטית, זה הדרך שלי כדי לאגוף את הנושא הזה. לכן אני אומר, גם את מה שאמרת, לכן כשאתה אמרת זה נכון. אתם צריכים להעביר ללשכת היושב-ראש השלטון המקומי, במועצה הארצית ישנם שמונה נציגי רשויות מקומיות, לא כולם מגיעים לדיונים לצערנו הרב, יש לי אפילו לוח כזה כי יש לנו דיון בעניין אחר בעניין הזה. לכן אני מצפה שגם שם הדברים האלה ייעשו ויאמרו, אצור קשר גם עם מנהלי מינהל התכנון ועם ראש המטה, יונתן, שכל פעם אני לא זוכר את השם הרשמי: ראש מטה התכנון או ראש מטה התכנון - - - אני חושב. הוא איש מקצוע ומבין את הדברים הללו. גם מגיע משלטון המקומי כמו שאתם יודעים. ואם יצטרכו, נעשה גם דיון בעניין הזה, לדעתי נצטרך. גם אם הוא יהיה קצר וענייני לצורך העניין. אני מאוד מקווה שנצליח לתקן דברים שלא נצטרך אחר כך לתקן אותם בהמשך כי החלק הזה של התכנון הבנייה, הוא משהו כמו 30% מהחסמים שקיימים וזה המון.
נפתלי קאיקוב
¶
אם אוכל להשלים את מה שאמרתי, זה מדויק מאוד מה שאמרת, שהרגולציה הזאת נכתבה בדיוק שלייק'ס על שלייק'ס לאם הרמאי ירמה. רוב העסקים במדינת ישראל הם אנשים ישרים שמחפשים להתפרנס בכבוד ואם ואילו ואילו – אנחנו, רועי והיתר, בכלל באנו לעולם שרצינו רישיון לצמיתות. זה היה פעם בעבר, זה לא איזה משהו, זה פעם היה בישראל לצמיתות. הרישיונות הם לצמיתות. ואם אתה מוצא פער או בעיה, תתקן את הבעיה. למה אתה מפריע לעסק להתנהל בתצורה נכונה.
לירון אדלר מינקה
¶
לגבי המכתב שלכם שכן ראינו אותו, בנושא הספציפי של התקנות האלה, גם פה כתבתם לגבי הצורך שצריך שיהיו תקנות וצריך - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
אל תתנו לי "לכבוד" וכל היתר. אני רוצה שתקראו את התקנות ותגידו מה הנקודות שאתם רואים כבעיה והפתרונות שלכם. לא רק בעיות, גם פתרונות. ממש בקצירת העומר, מה שנקרא. וכדי שאנחנו נדע באמת איזה נקודות יש לזה, או לצורך הדיון שיש פה או לצורך וכולי.
נפתלי קאיקוב
¶
אתן לך לדוגמה מספרות. העולם רגש ורעש, למה? הורדנו את הצורך בתוכניות למספרות – והנה לא קרה כלום. העסק הגיש בקשה בלי תוכנית, יש לעירייה את ההיתרים, לא נפלו השמים. חסכנו לבעל עסק, 15,000-10,000 שקל על תוכנית. הוא קיבל רישיון לעשר שנים בעולם תצהירים. זאת אומרת, כשאתה סומך על בעל העסק והוא חותם על תצהיר, אתה משנה את העולם. אתה חוסך המון בירוקרטיה, המון רגולציה, לא צריך להמציא את הגלגל, זה קיים היום, אפשר רק לקבל הנחיה, להרחיב את זה לעוד עסקים. אנחנו יכולים לעשות פעולות פשוטות ולהוריד אבנים מיותרות בגלגל.
לגבי ועדת האסדרה. שאפנו וייחלנו ופיללנו - - -
אבישי לוין
¶
כן. הוועדה הבין-משרדית לרישוי עסקים. פטרנו ממסמכי בקשה. בחלק זה היה פטור מלא – כמו למשל במספרות – בחלק זה היה פטור חלקי. וזה ממש חוסך לבעל עסק.
אביתר כהן
¶
שמי אביתר, מרישוי עסקים ויקטורי, איגוד לשכות המסחר. אני רוצה להשחיל משפט: אני מוצא את עצמי, דיון אחרי דיון פה מצליח למצוא איזושהי עצה טובה לוועדה, אז אני רוצה לנסות להציע גם הפעם. אני לא מכיר את הליכי החקיקה, אני אומר מראש, אני לא בקיא בזה, אבל אני מכיר שברישוי עסקים כשהתחילו עולם הרפורמה, ועולם המפרטים, הם פרסמו לציבור. בסופו של יום, הציבור אמור להתמודד עם ההערות האלה, עם התקנות הללו, ואולי גם לציבור יש משהו חכם לומר, לא רק לרשויות המקומיות. ורשויות המקומיות זה נכון, אנשי מקצוע, חד משמעית, אין לי מילה לומר, אבל אני חושב - - -
אביתר כהן
¶
חבל, אם אין הערות ציבור, אז אני חושב שלרועי יש מה לומר, לצליל יש מה לומר, לאביתר יש מה לומר.
היו"ר יעקב אשר
¶
חבר'ה, גם עוד חודש לא יהיו הערות ציבור יותר. התהליך הזה יצא לדרך. הוא כבר נמצא במצב של טרום אישור. בוא נראה מה נצליח להציל ממנו. אם לא נציל אותו, אז נתקן אותו. או שיכול להיות שהוא כבר בכתיבה, זה גם נכון. רגע, הדברים האלה יצאו לתגובות הציבור, כבר שמעו את תגובות הציבור, לוקח להם זמן ואולי טוב שלוקח זמן. אולי נצליח משהו להציל מזה, ואני מבקש להזכיר לי את זה ממש.
כל הדברים האחרים שיוצאים, זאת אומרת, אם יהיה תקנות חדשות, גם הם יצאו לציבור. ואם אתה שואל סתם, כאיש נמרץ, שרוצה מה שנקרא, באמת לטייב את הדברים, אתה צריך לעקוב אחרי הדברים הללו כשיוצאים בדרך כלל.
אביתר כהן
¶
נו, בוודאי, אסביר לך למה: נפתלי מדבר פה על 30% מהעסקים שלא מקבלים רישיון עסק בגלל בעיות תכנון ובנייה. נפתלי לא מדבר פה על הפצעים שיש לי בגוף מלקבל את האישור של מחלקת ההנדסה. זאת אומרת, כבר הצלחתי להגיע לזה אחרי ששילמתי עשרות אלפי שקלים, דיונים בבתי משפט, צווים, זה סיפור. רק אצלו ברשות, הנה, קלאסי, אני, אביתר, ונפתלי פה, מנהלים חמש שנים תיק על שטויות. הוא יגיד לך שזה שטויות. מה נפתר בשניות בתקנות החדשות.
נפתלי קאיקוב
¶
לכן אחת ההצעות שלנו היא שכשמגישים בקשה להיתר, תן לבן אדם אפשרות לקבל היתר זמני. לפעמים הדברים לא תלויים בו אלא בגופים אחרים. מראש זו הייתה ההצעה הראשונה שלנו.
צליל גולדרט
¶
אוכל לדבר אחר כך, אבל פשוט הרימו לי להנחתה – בעיה נוספת שיש, וגם עליה כתבנו במכתב שהפננו אליך זה סעיף 8א לחוק רישוי עסקים שחוקק במסגרת הרפורמה. הוא נותן שיקול דעת למהנדס הרשות לתת אישור, גם אם יש חריגות בנייה, כל עוד זה לא הפרה מהותית. אף אחד כמעט לא עושה את זה, יש מעט מאוד רשויות שעושות את זה. המחוקק בכוונה נתן כלי למהנדס הרשות לא לתקוע את ההליך, לתת את האישור לרישיון עסק כשאין איזושהי סכנה לציבור ולא עושים את זה.
היו"ר יעקב אשר
¶
תקשיבו חברים, אנחנו לא ערוכים כרגע לדיון הזה כי אין לנו את אנשים מהצד השני. נעשה על זה דיון, אני לא צריך לחזור על זה שש פעמים. בפעם הראשונה כשהבנתי, אמרתי שנעשה על זה דיון והדיון גם יתרחב לדבר הזה, גם לפרקטיקה, גם למה שקורה. ברור שמרכז השלטון המקומי גם שחקן בעניין הזה. ראשי הרשויות וכולי.
לירון אדלר מינקה
¶
אעיר שהתיקון של סעיף 8א בזמנו בתוך הרפורמה, היה תיקון רגיש מאוד, גם למשרדי הממשלה האחרים.
לירון אדלר מינקה
¶
וגם בתוך משרד המשפטים לגבי תכנון ובנייה. הוועדה אז בזמנו ומי עבד על התיקון, רצינו לעשות מאמץ לעשות איזשהו ניתוק מסוים בין תכנון ובנייה לבין רישוי עסקים, אבל מצד שני גם לשמור על זה שלא ביד אחת אנחנו בבעיה גדולה של תכנון ובנייה ומצד שני נותנים רישיון עסק. ההסדר שבסופו של דבר גובש היה הסדר שהיה אמור לתת מענה לאיזון הזה. זאת אומרת שאם נותנים רישיון עסק, זה כשיש עבירה, כל הסעיף מדבר על רישיון עסק כשיש עבירות תכנון ובנייה. הניסיון היה, למרות שיש עבירות תכנון ובנייה, להגיד שזה רק אם זה עבירה לא מהותית. בסופו של דבר, אנחנו בתוך חקיקה, אנחנו לא רוצים לתת רישיון עסק כשעבירות התכנון והבנייה הם משמעותיות. יכול להיות שבפועל, יכול להיות שמבחינה יישומית, בסופו של דבר יצא כאן סעיף שיש בו אולי יותר קשיים בפרשנות וביישום, אני לא יודעת כמה - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
סביר מאוד להניח שאם החקיקה הייתה עכשיו כאן, היינו קצת מתייחסים אליה אחרת. כי היה לנו בדברים האלה גם התחדשות עירונית, ובמקומות אחרים, ויכוחים עם משרד המשפטים, על האמירה הזאת של מה קורה אם יש חריגות בנייה כאלה ואחרות. לפעמים זה קשור, לפעמים זה לא קשור, לא כל דבר הוא הכשרה. יש דברים שאתה יכול גם במקביל לגרום לכך שיעשה את ההכשרה. הבעיה היא שאנחנו אוהבים לתפוס כל דבר בארבעה דברים אחרים. זה הכיף הכי גדול של משרדי הממשלה, במיוחד משרדים אחרים. לכן אני אומר: בואו נדע איפה אנחנו חיים, אוקיי? שלא יהיה אשליות לכולם. אנחנו נמצאים כרגע לא במצב של חקיקה, החקיקה הסתיימה. יש חקיקת משנה של תקנות שאנחנו צריכים לדאוג שהם יבואו כמה שיותר מהר ושיבואו כמה שיותר טוב. נראה כמה נוכל לתרום בעניין הזה, כי אנחנו די כבר בקצה, אבל אני מבחינתי אהיה מוכן להתפשר על חודש דחייה של העניין הזה ואני גם אשכנע את שר הפנים שלא כדאי שהוא יחתום על תקנות שמחר הוא יצטרך לשנות אותם או שהוא רק יכביד בסוף על זה. הכול צריך ללכת עם היגיון, צריך ללמוד את זה, אנחנו נלמד את זה. אבל שנדע איפה אנחנו אוחזים.
היו"ר יעקב אשר
¶
זה נושא נפרד.
לא נותר לי הרבה זמן, יש לך מה שנקרא סייעתא דשמיא, כדי שלא נראה כמה הספקתם להתקדם או כמה לא, אני כן ארצה לשמוע. אנחנו מנסים כן לדבר כי אנחנו סתם מפסידים את החלק הזה שהוא חלק לא פחות חשוב בעניין. לכן אני מבקש מרגע זה, תכנון ובנייה – אאוט, אסדרה – אין.
תשלים ואחר כך אתם תגיבו.
יואל בריס
¶
תודה אדוני, כמו שבדיוק אמרתי, הקדימות הראשונה שלנו זה לדברים שמקיימים את ארבעת התנאים האלה שהזכרתי, דברים שנוגעים לעסקים קטנים-בינוניים, מביאים להפחתה של עלויות העסק, צפויים להשפיע - -
יואל בריס
¶
- - על יוקר המחייה ועל דברים שאנחנו חושבים שאפשר להבקיע. הוועדה התכנסה ואני מודע לזה שלא כל מי שהגיע לוועדה, איך נאמר, מבסוט מאיפה שאנחנו עומדים. התחושה שלי וגם התקווה שלי היא שאנחנו נמצאים על המגרש ומוכנים להזיע.
יואל בריס
¶
אני יודע. השחקנים שאני מדבר עליהם הם הנציגים בוועדה, משרדי הממשלה, השלטון המקומי. אנחנו כתף אל כתף גם כשאנחנו לא מסכימים. נשים את הבעיה באמצע, נגיד: כולם רוצים שבסוף הרצון, ואני לא מתהדר בשום נוצה, אני רוצה לעבוד, ואני רוצה להגיע לתוצאה. כמו שאומרים: בשביל זה באתי, ואפרופו בשביל זה סגרתי עסק שלי כעצמאי, כדי לחזור ולעשות את התפקיד הזה. אני חושב שאנחנו נוכל להביא תוצאות ובטווח הקצר הזה הוא המידי, אבל אחריו נוכל לבנות עוד הרבה הצלחות.
אני לא יודע אם להעיר או להשיב נקודה נקודה לנקודות של היועצת המשפטית, רק אגיד שאנחנו אוספים את כתבי המינוי אחד לאחד כמו שמתחייב כדי לפרסם ברשומות. אנחנו כבר כעת עומדים ואולי פלוס או מינוס ב-50% מפרטים מהעסקים, יש לי מפרט אחיד. אבל ברור שזה לא מספיק. אנחנו רוצים - - -
יואל בריס
¶
הסיום של המשפט היה: אמנם, עוד לא מטויבים, אבל בשביל זה אנחנו בדיוק התכנסנו, עושים את התיעדוף. יש לנו בקשות שהגיעו לפני שהייתה ועדה, לפני שהייתה רשות. אנחנו מכנסים גם אותם וגם אותם צריך לתעדף. אני חושב שההישג המידי שלנו הוא להתמקד במה שאמרתי, בארבעה האלה, אני מקווה ואני מאתגר אנשים: תביאו לי הצעה ונתמודד איתה. אני אומר גם מהצד של - - -
יואל בריס
¶
בוודאי שיש. השאלה היא מאיפה להתחיל. אני רוצה להתחיל מהעסקים שיש בהם הכי הרבה בשטח, ושיש לי יכולת לעשות כמו הדוגמה שהביא מר קאיקוב, אנחנו רוצים כמה שיותר לעבור למצב של - - -
יואל בריס
¶
אבל אם תגידו לי שהבעיה עכשיו היא במוסכים או בתחנות דלק, אז אני אצטרך לבדוק אם להתקין מוסכים ותחנות דלק, כל אחד מהם לוקח חודש-חודשיים לטפל. נעשה את התיעדוף ונטפל. ואני אומר: עוד השנה אנחנו מחויבים גם מול ראש הממשלה, להביא בממוקד כמה דברים שנוגעים לעסקים קטנים ובינוניים ומקיימים את התנאים.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני מסכים שבד בבד עם בניית המערכת והכול, טוב להתמקד בנקודות מסוימות בלי להזניח את האחרות כמובן, אבל להתמקד בדברים כמו שאתה אמרת, שהם גם בעייתיים מאוד שיש להם צבר גדול של בעיות שאפשר לפתור את הדברים האלה.
אני ממשיך הלאה לפרקטיקה, לחיים: יש ישיבה נוספת של הוועדה? אחת לכמה זמן?
היו"ר יעקב אשר
¶
רועי ידידי, אני מציע שתעשו פגישה. אני חושב שאם יש דברים שצריך במסגרת, לא דיוני הוועדה הרשמיים אלא כשולחן עגול או כלבוא לשמוע או לזמן אותם לדיון, לבוא להציג דברים ממוקדים, אני חושב שזה רק יכול להועיל.
היו"ר יעקב אשר
¶
רועי, לא התכוונתי להרחיב עכשיו את הוועדה עצמה. אני מדבר כרגע על שיתוף פעולה מול הוועדה. אתם אולי יודעים את הפתרונות, הם יודעים את הצרות. אולי ביחד זה יכול להשתלב ביחד.
אני אומר שוב, אני קצת מודאג, אני אומר לך את האמת. כי יש המון עבודה שלא נעשתה הרבה זמן, ואין - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
רגע, עוד שניה נגיע לכוח האדם,שאני לא יודע איך אתה מתכוון לעשות אותו. אבל גם הקצב הזה של הדיונים, אני לא יודע, מבחינתי אני חושב שאת משרדי הממשלה צריך להתחיל להכניס אותם ללחץ גדול. השאלה מה השיניים שלך בעניין הזה? מה משרד הממשלה עושה בעניין הזה? מה מנכ"ל משרד הממשלה עושה בעניין הזה? אנחנו צריכים להיכנס לשעת חירום בעניין הזה כי זה חלק או זה עוד כלי, גם ליוקר המחייה, גם לכלכלה בכלל, להניע את הכלכלה, זה עוד כלי. זה לא רק על זה שהריבית לא תעלה עכשיו. היא בשורה מאוד חשובה. הדברים הללו משתלבים זה בזה, ולכן אני בא ואומר, אני חושב שצריך להאיץ את הקצב של העניין הזה. אני רוצה לעצור כאן שנייה, אלא אם כן יש לך משהו נוסף חשוב להגיד?
יואל בריס
¶
אני בוודאי שותף לדאגה, אנחנו רוצים להזיז. פעם בארבעה שבועות להביא, זה סמי טריילר מאוד גדול הוועדה הזאת. אנחנו נביא שמה, נוכל לעשות זום-אין ולמקד את זה לנושאים ספציפיים, לשניים-שלושה אנשים ספציפיים. יש לנו שותפים טובים, במשרד האוצר, במשרד הפנים, במשרדים הרגולטוריים השונים, גם בשלטון המקומי. אני מסכים, צריך להזיע, אין לי קיצורי דרך.
ניר קפלן
¶
נכחתי בדיון שעבר בחודש ינואר, ואדוני ביקש וגם היועצת המשפטית של הוועדה הנכבדה, ביקשתם סעיפים ספציפיים וגם דוגמאות. המכתב הוא עם הסעיפים הספציפיים ואת הדוגמאות - - -
ניר קפלן
¶
את זה אני מוריד, אבל יש גם דברים אחרים כמו נושא כיבוי ודברים אחרים. אם תרצה אצלול אליהם או אחר כך, איך שאדוני ירצה.
היו"ר יעקב אשר
¶
השאלה אם כרגע זה ספציפית לדיון עכשיו. הרי בעצם אנחנו לא דנים במקום וועדת האסדרה. אתה איתנו, יואל?
ניר קפלן
¶
יש בכלל בעיות גם בתיקון 34 שעבר, אנחנו חושבים שאולי אפשר לכוונן אותו יותר. אני לא יודע אם זה דרך הצעת חוק פרטית או של הוועדה או איך שאדוני יבחר. יש דברים, ואני כאן בתיאום פה עם עוד חברים.
היו"ר יעקב אשר
¶
שוב, אני רוצה שנבין: אני לא יכול להשתלט על כל העולם, למרות שאני נראה כזה, אבל לא. אין לנו כרגע הליך חקיקה פתוח. אם היה לי הליך חקיקה פתוח, הישיבה היום הייתה נראית אחרת לגמרי, האמן לי. חוק ההסדרים שהיה אצלי פה, ידעתי לקחת אותו ולמתוח אותו ימה, צפונה ונגבה ולעשות לו הרבה שינויים עד שהחוק לא הכיר את עצמו כשהוא יצא מהוועדה. אנחנו לצערי לא בהליך של חקיקה עכשיו. אני רוצה להתמקד כרגע בלהציל את התקנות עד כמה שאפשר בתוך הבנה ומשא ומתן עם מינהל התכנון. אני רוצה להתחיל הניע את האסדרה. לגבי הדברים הנוספים, נעשה פגישה מסודרת. אין כרגע לזה, כי אני לא הולך להגיש כרגע הצעת חוק פרטית. אני אגבש לעצמי, גם אחרי שאראה מה קורה עם התקנות. לכן אני רוצה להתמקד בזה.
ניר קפלן
¶
אין בעיה. אדוני משפט אחד, יש גם את התקנות של הכבאות, גם כן תכנון ובניה שמדבר על התקנות של הכבאות, מה שנקרא פרק ד' גילוי וכיבוי. וזה גם כן נעלם קצת וחבל כי הכבאות עשו עבודה טובה. אנחנו פה - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
אני יודע מהישיבה הקודמת. אבל זה בתוך האסדרה או מחוץ לזה? איפה נמצא את התקנות האלה? אני כל רגע מגלה תקנות חדשות.
אבישי לדאני
¶
יש לך - - - לגילוי וכיבוי, ודיברנו עם מינהל התכנון. ואנחנו יודעים שעכשיו זה ממתין במשרד המשפטים לתיקונים אחרונים.
תומר חזות
¶
שמי תומר חזות, היועץ המשפטי של אגף הגנה מאש ברשות הכבאות. מדובר בפרק לתוספת השנייה לתקנות התכנון והבנייה, בקשה להיתר, תנאיו ואגרות מהתש"ל, 1970. זה פרק שנמצא בכתיבה כבר למעלה מעשור. הוא אושר כבר פעמיים במועצה הארצית. יש דוח של מבקר המדינה על העיכוב בכתיבתו וחתימתו של הפרק הזה.
תומר חזות
¶
ממה שאנחנו יודעים זה נמצא ממש בישורת האחרונה של אישור נוסח במשרד המשפטים, ואחרי זה יעבור לחתימה לשר הפנים, זה לא אמור לעבור למיטב ידיעתי – שוב, אלה תקנות של מינהל התכנון, לא שלנו.
ניר קפלן
¶
אבל זה רלוונטי גם לרישוי עסקים, כי משיתים עלינו ברישיון עסק גם את הדרישות האלה. דוגמה: רגע, איפה הספרינקלר? הוא צריך להיות צהוב.
היו"ר יעקב אשר
¶
כן, אני מאוד רוצה שתתייחסי, גם לסוגיה, לסוגיה של כוח האדם ואיפה החסמים, ותכף נדבר גם עם נציבות שירות המדינה שאני מקווה שנמצאים כאן.
טל ישראלי
¶
טל ישראלי, אגף התקציבים. קודם כל בנוגע לחוק תכנון ובנייה והקשר שלו לרישוי עסקים, בסיבוב הקודם ב-2021, כשקידמנו את החקיקה, הסתכלנו על הרבה מאוד חקיקות שמגבילות את רישוי העסקים, אם זה חקיקת הנגישות ואם זה חוק תכנון ובנייה, ויש מגוון תקנות וחקיקות שמשתרשרות מתוך חוק רישוי עסקים. ובאמת עשינו תיקונים קטנים, בעיני לא מספיק נרחבים. אבל יש פה באמת בעיה וחשוב לי שכן בעתיד הקרוב או הלא קרוב, נתכנס ולחשוב על זה בצוות משותף כי החוק הזה בעצם מועמס בקישורים לחקיקות נוספות שלא בטוח ההכרח של חוק רישוי עסקים שיתייחס לחקיקות אחרות, כשהוא עומד בפני עצמו. זאת התייחסות לפרוטוקול.
טל ישראלי
¶
אני חושבת שכרגע אנחנו מתמקדים בעיקר בפעילות של רשות האסדרה והוועדה. אבל באמת בטאקט נוסף כשהרשות כבר תעמוד על הרגליים, זה נושא שאנחנו רוצים מאוד לקדם. לקדם את עבודת המטה הנרחבת על זה. יש פה בעיה שאנחנו משיתים הכול על רישוי עסקים, מעמיסים על החוק הזה מעבר למה שהוא יודע לשאת. צריכה להיעשות עבודת מטה אמיתית בנושא. זה לעניין זה.
לעניין תקני כוח האדם, בעקבות הישיבה הקודמת ודיברנו עם המשרדים והתקנים שניתנו, הבנו שהם תקועים בעיקר גם בבירוקרטיה משרדית וחלק מהמשרדים לא הקצו אותם לרישוי עסקים ועכשיו כן הקצו אותם לרישוי עסקים. ואחרי שעשו את זה יש קושי עם הגדרת התקן, שזה נושא שהוא לא אוצרי, כי לתקן יש תקן וכסף, אלא נושא שאולי נציבות המדינה יוכלו להתייחס אליו. כי בעצם רישוי עסקים זו מומחיות. כשמדברים על בן אדם שיושב במשרד להגנת הסביבה וכותב דרישות רישוי, הוא חייב להיות מומחה.
טל ישראלי
¶
ברשות האסדרה זו מומחיות אחרת, אבל לאו דווקא מומחיות של הגנת הסביבה, יכול להיות שהם יצטרכו, אני לא יודעת בדיוק איזה הגדרת תפקיד הם ירצו.
טל ישראלי
¶
אבל במשרדים זו מומחיות כבדה מאוד שהם צריכים להחזיק בה, ולהבנתי יש שם איזשהו קושי. בטח הנציבות תוכל - - -
טל ישראלי
¶
מבחינת הדרישות שהגיעו אלינו במהלך הרפורמה ב-2021, הם תוקצבו ותוקננו. ולאחר מכן, היו דיוני תקציב ומי שדרש אז - - -
נפתלי קאיקוב
¶
קשה להם לגייס עם השכר שמשולם. זה לא - - - אנחנו תלויים בזה, אם לא נהיה תלויים אחד ליד השני. יש פה בעיה של גיוס.
שרונה בירו נגטו
¶
שלום וברכה, שרונה בירו נגטו, נציבות שירות המדינה. אנחנו כמובן מברכים את העבודה של הוועדה והנציבות תעשה הכול כדי לקדם את הנושא החשוב הזה. לעניין התקינה, אתייחס לשני הדברים: קודם כל לגבי רשות האסדרה; המבנה הארגוני העקרוני אושר כבר באוגוסט 2022, ומאז ועד היום אושרו 16 תקנים. כמובן, בכפוף למקור תקציבי של הרשות. אני יכולה להגיד שהנציבות אפילו אישרה איוש מידי בסדר של התקנים, במילוי מקום, באמת בשביל לא לשים חסמים וכן לאפשר לרשות לעבוד ולעשות את עבודתה.
היו"ר יעקב אשר
¶
רגע, רגע, תעצרי כאן, עכשיו תחני. יואל, 16 עובדים, איפה הם? תגידו לי איפה הבעיה? בלי חיוכים וסיפורים.
היו"ר יעקב אשר
¶
תראה, יושב פה משרד האוצר מצד אחד שאומר: אישרנו את התקנים. הנציבות אומרת שכל מה שקשור לוועדת האסדרה שזה העובדים אצלך, לא העובדים במשרדים, תכף נגיע אליהם, מאושר 16 תקנים. אני שמח שארבעה תקנים נוספים שזה כמעט הכפלה של מה שיש לך היום.
יואל בריס
¶
הם לא הוגדרו. נאמר שיש לי תקן, אבל אם אני אומר למשל, אני לא יודע לאיזה רמת פירוט להטריח את אדוני, אבל אם אני אומר שאני צריך כלכלן בשביל להעריך עלות תועלת של רגולציה חדשה, אז צריך לכתוב מסמך הסבר, לקבל את ההגדרה איזה כלכלן עם איזה ניסיון יכול לעשות איזה הערכה של איזה עלות תועלת. ואחר כך אני מגלה למפרע איזה תנאי סף של ניסיון הוסיפו עליו שלא הייתי מודע אליהם לפני הפרסום. ואחר כך המכרז חוזר באופן מפתיע ללא תוצאה. זה היום-יום שאנחנו חיים איתו כבר כמה חודשים. עשינו כמה הבקעות, הבאנו כמה כוכבים. אבל כרגע יש לי מטכ"ל, אני אומר שיש מטכ"ל נהדר, יש לי מ"פ אחד ומעט מאוד חיילים.
שרונה בירו נגטו
¶
אוסיף בהקשר הזה ואגיד: ככל שיש בעיות נקודתיות, כמו זו שציינת, כמובן שנשמח שתעדכן אותנו וננסה לראות איך אפשר לקדם ואיך אפשר לפתור.
היו"ר יעקב אשר
¶
טוב. אוקיי. עכשיו מה לגבי התפקידים האחרים? אני לא מאמין לעצמי שאני עושה עבודה כמו איזה מבקר של משרד הפנים או מבקר המדינה.
שרונה בירו נגטו
¶
לגבי משרדים אחרים כמו הגנת הסביבה וכל הנושא של חוזה מומחים, שוב, הנציבות יודעת לתת מענה לצורך העניין, שכר למומחים שמוגדרים תחת קטגוריות מסוימות. וגם במקרה הספציפי הזה, אני מזמינה את המשרד להיות איתנו בשיח בשביל לבחון את הנושא. נשמח כמובן לקדם ולסייע.
טל ישראלי
¶
אולי כדאי לשמוע התייחסות של אחד המשרדים, לדעתי המשרד להגנת הסביבה נמצא פה והוא בדיוק מתמודד עם הסוגיה הזאת. אולי אפשר להבהיר אותה.
שרונה בירו נגטו
¶
במקרה הזה, משאבי אנוש הגנת הסביבה. יש להם רפרנטית בנציבות שירות המדינה והם יכולים לעבוד. יש להם קשר ישיר אלינו.
שרונה בירו נגטו
¶
אנחנו בתהליך עם המשרדים הללו. במקרים הספציפיים הללו, שוב, אני לא אכנס כרגע לכל מקרה ומקרה, כי לא את כל המקרים אני מכירה לגופם.
שירי בכרך
¶
שלום, שירי בכרך, מנהלת אגף פיקוח בתעשייה, אני שייכת לאגף רישוי עסקים. אני יכולה להגיד לך שאנחנו קיבלנו במסגרת הרפורמה חמישה תקנים. מתוכם בפועל אויש אחד. יצאנו למכרזים כולם, חלקם כבר יצאו פעמיים למכרז פומבי. גם אם אנשים מגיעים ואנחנו בוחרים אנשים מתאימים, הם רואים מה השכר שאפשר להציע להם והם פשוט מסירים מועמדות – או לפני הבחירה או אחרי הבחירה. ומבחינתנו בן אדם מתאים זה בשביל - - -
שירי בכרך
¶
ואנחנו מדברים פה על אנשים עם תארים במדעים מדויקים, מדעי הטבע. כלומר, זה דברים שיש להם ביקוש בחוץ בתעשייה. אנחנו מתחרים מול ה"בחוץ" וההפרשים בשכר הם הפרשים גדולים מאוד. וכשביקשנו חוזה מומחה לכל מיני דברים, אני לא בקיאה עד הסוף בפרטים, אבל אני יודעת שבמקרים מסוימים, אלא אם כן הבן אדם מגיע עם חוזה מומחה קודם, עבור תפקיד ברישוי עסקים לא מקבלים חוזה מומחה.
שרונה בירו נגטו
¶
רק אגיד שזה לא מדויק, להפך, כל הנושא של חוזה מומחים נועד לעודד להשיג אנשים מתוך השירות הציבורי והאזרחי להיכנס לתוך שירות המדינה. אשמח לבחון איתנו את הנושאים הקונקרטיים הללו ולראות איפה דברים נפלו בשביל לנסות לסייע. ככל, שוב, שהעיסוק עומד בתנאים ושהמועמד עומד בתנאים של מומחים.
היו"ר יעקב אשר
¶
שוב, אחת הבעיות פה, משרד הפנים הוא הלקוח המרכזי פה. רק הבעיה של הסמכויות גם לא בדיוק.
אבישי לוין
¶
שלום לכולם, משרד הפנים עושה אחת לשנה, הוא מבקש מהרשויות דוח לגבי אחוז רישוי ולגבי כל מיני נתונים. אז אשמח לשתף, בחלקם יש גם נתונים מאוד מעניינים ומאוד טובים. ממש בקצרה, בדקה: אשווה בין נתוני 2022 לנתוני 2021.
קודם כל מבחינת שיעור עסקים שפועלים עם רישיון עסק. יש עלייה של 4% מ-72% ל-76%. בשנים קודמות תמיד היינו בין 70% ל-72%. פעם קצת ירידה, פעם קצת עלייה. אף פעם לא היינו בעלייה כזאת. עלייה של 4%. זאת עלייה מאוד יפה ושווה לתת אותה. וכנראה לרפורמה - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
אולי זה באמת באותם מקומות שבהם האסדרה לא הסתיימה לגמרי, אבל לפחות נעשתה כברת דרך ארוכה והיא מעלה לך.
טל ישראלי
¶
אני רוצה להתייחס לזה, שב-2022 נכנסה לתוקף הרפורמה של המסלולים המקוצרים, שאחד מהם זה ב-2021.
אבישי לוין
¶
שוב, יש עלייה של 4% באחוז הרישיונות הארצי. אגב, זה סקר של 220 רשויות, זה רוב הרשויות. הדבר השני לגבי שיעור רישיונות שמונפקים במסלולים מקוצרים, מתוך כלל הרישיונות: כמו שאמרו כאן, בעצם המסלולים המקוצרים נכנסו לתוקף באפריל 2021, בשנת 2021, רק 4.5% מכלל הרישיונות היו במסלולים מקוצרים. בשנת 2022 אנחנו עומדים על 29%, זאת עלייה של 24.5%. צריך לקחת בחשבון, שוב, זה נכנס לתוקף באפריל 2021 ועד שזה הונע, אבל היום אנחנו עומדים על כמעט 30%.
אבישי לוין
¶
כן. יש את הוועדה הבין-משרדית לרישוי עסקים. חוה מונדוביץ', מנהלת אגף בכיר לרישוי עסקים מנהלת הוועדה, אני מרכז הוועדה.
אבישי לוין
¶
בעצם היום אנחנו כמעט על 30% מתוך כלל הרישיונות שמונפקים במסלול מקוצר. ואז זה גם אולי יכול לעזור להסביר גם את אחוז העסקים שפועלים עם רישיון.
אבישי לוין
¶
וזה עלייה. כן אגיד שבעצם אנחנו משנה שעברה, אנחנו מתמרצים את הרשויות על עלייה באחוזים. על עלייה באחוז הרישיונות ובדברים מסוימים.
היו"ר יעקב אשר
¶
מה אתם תורמים בתוך העניין הזה של האסדרה? אם הדבר הזה ירוץ קדימה, מה שאנחנו מאוד רוצים שירוץ קדימה, איך אתה רואה, כמה הוא קריטי מבחינתך?
אבישי לוין
¶
בדיוק, אני חושב שכן, יש עבודה משותפת, אז זה מתחבר. כן אומר שבמסלולים המקוצרים יש תהליך הטמעה ותהליך הטמעה טוב. תהליך הטמעה טוב גם ברשויות המקומיות וגם מול נותני האישור. הם רואים את זה.
אבישי לוין
¶
ועדת האסדרה פועלת בדברים אחרים. פה זה היה תיקון חקיקה גדול כחלק מהרפורמה ברישוי עסקים, ואני חושב שהנתונים מראים - - -
לירון אדלר מינקה
¶
זאת אומרת שהעסקים האלה שעובדים במסלולים המקוצרים, המפרטים שלהם הם מפרטים טובים, הם עובדים, או שגם לגביהם צריך - - -
אבישי לוין
¶
באמת כמו שאמרת ולא הזכרתי את זה, תנאי בעצם בשביל להיות במסלול מקוצר, זה שאתה צריך מפרט אחיד.
היו"ר יעקב אשר
¶
תסיים.
זה מפריע לי שנכנסים פה באמצע, אני גם ככה מאבד פה ידיים ורגליים, זאת האמת. ולא קל להפיל אותי ככה. אני כבר איבדתי, אני לא רואה את הקשר בין הוועדה הזאת לוועדה השנייה. באמת לא רואה את הקשר. זה משהו שצריך פה איזשהו תהליך בתחום הרפואה יותר.
אבישי לוין
¶
הדבר השלישי שהוא גם נתון מעניין ומשמח, זה לגבי כמות ביקורות. פה זה לא באחוזים, זה בכמות. כלל ארצי מבין כל הרשויות, 220 רשויות, ספציפית לקחנו את הנושא של דוחות ליקויים, זה חלק מהרפורמה. ביקורות שכוללים דוחות ליקויים; בשנת 2021 היו 24,539, בשנת 2022 היו 27,330. יש עלייה של 11.3% בכמות הביקורת. יש יותר ביקורות. הרשויות מבצעות יותר ביקורות. זה דבר חיובי.
היו"ר יעקב אשר
¶
זה אומר שבסוף גם מכל אלה שהזהירו אותנו שיהיה אנדרלמוסיה אם יתחילו קצת להקל ברישוי וכולי, לבסוף מתברר שזה דווקא תורם לאחריות של הרשויות לעשות את הביקורות, וממילא גם תורם לפחות הפרות.
אבינועם ביר
¶
לא, זה הולך ביחד, כי ברגע שעברנו למסלולים מקוצרים ולרישוי עצמי ולרישוי על בסיס תצהירים, אז צריך להעלות את מספר הביקורות.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני יודע שזה הולך ביחד. אבל אני אומר שאחרי הביחד הזה, יש עוד משוואה, שאומר שבסוף המצב יותר טוב. הוא גם יותר מהיר, גם פחות רגולציה, והוא לא יותר גרוע מבחינה - - -
אבינועם ביר
¶
אנחנו לא יודעים. אין פה התייחסות למה היה בתוך הביקורת. אבל עצם זה שהייתה ביקורת – כן, הנתון פה הוא נתון טוב.
היו"ר יעקב אשר
¶
לכן אמרתי לו תוך כדי הדברים שלו שלדעתי צריך לבדוק את הביקורת עצמן ואז לראות. לדעתי התהליך הנכון הוא שבסוף יהיו פחות וכולי.
לירון אדלר מינקה
¶
שאלה: הרי יש כבר חלק מהמסלולים המקוצרים שעובדים, זה נתונים שנמצאים אצלכם, זה נתונים שנמצאים אצל רשות האסדרה? איפה נמצא החיבור בין המסלולים המקוצרים שכבר עובדים ויש, לבין המסלולים המקוצרים שצריך עוד להשלים, המפרטים שצריך עוד להשלים? איפה החיבור בין כל הנתונים האלה? זה טוב שחלק מהרפורמה כבר עובדת, זה בסדר וזה חשוב, אבל איפה נמצאים הפערים?
היו"ר יעקב אשר
¶
אני סתם גם לא מבין למה צריך את כל הכפילות הזאת? בסוף רוב הרישוי עסקים עובר דרך הרשויות המקומיות, אולי אפילו 99%. אז למה אני צריך שתי פיבוטים? למה אני צריך גם אסדרה? וסליחה שאני אומר, לא אני אבחר מי צריך; למה משרד הפנים לא יכול היה להוביל את הדבר הזה ולקבל כוח מול משרדים אחרים ולא שני חזנים שכל אחד מטפל בחלק שלו, וגם הקורלציה לא נראית לי מי יודע מה.
לירון אדלר מינקה
¶
זה היה ככה לפני התיקון האחרון. אבל בעצם העבירו את האחריות על תוכן המפרט לרשות לאסדרה.
אבישי לוין
¶
הנתון האחרון והוא לא יפתיע פה אף אחד, נתון ממש מינורי, לגבי החסם המרכזי ברישוי עסקים והוא אי עמידה בדיני תכנון ובנייה. וכאן יש ירידה קטנטנה מ-31.5% ל-31.2%.
אבישי לוין
¶
ירידה של 0.3% זה גם משהו, אבל עדיין זה החסם המרכזי. וכבאות בתור דוגמה, כל שנה האחוז שלו יורד. זה מראה שבכבאות נעשית עבודה טובה. דיני תכנון ובנייה, אנחנו עדיין תקועים.
אבישי לדאני
¶
במקביל לעבודת הקודש שוועדת האסדרה ומשרד הפנים עושים, גם לטיב הפרטים וגם לשינוי הרגולציה.
אבישי לדאני
¶
אנחנו במשרד מובילים מהלכים גדולים מאוד בתוך התחומים האלה, במפרטים עצמם, לעשות שינויים. אתייחס למה שאבישי אמר: לקחנו את המדד של משרד הפנים כמדד על-משרדי לטיוב הרגולציה של כמות הסירובים לעסקים, ויש לנו ירידה של 23% בכבאות משנת 2021 ל-2022, ויש לנו ירידה של 40% במשטרה מ-2021 ל-2022. זה בעיקר בעקבות שתי רפורמות שקידמנו, אחת במשטרה של ביטול האישורים למסעדות בכלל, 13,000 והשני זה בעצם 40,000 עסקים שיצאו לתצהיר וביטלו לגמרי בכבאות, שהפעימה השנייה והגדולה ביותר היא עוד שבוע. עוד שבוע 30,000 עסקים עוברים בעיקרם/רובם או מבוטלים או עוברים לתצהיר. זאת רפורמה שקידמנו אותה יחד עם משרד הפנים וזה הולך לקרות ממש בקרוב. את התוצאות של זה נראה ב-2024.
היו"ר יעקב אשר
¶
עכשיו אני שואל שאלה: יש פה את רשות האסדרה, יש פה דיגיטל ישראל, משרד הפנים שמוליך, איך אתם מתחברים כולכם? לא מתחבר לי העסק, נו באמת. משהו פה לא מתחבר. אני לא צריך שתגידי שאני צודק ותוסיפי עלי, זה לא יעזור כרגע. אני מסתובב סביב עצמי. אני אומר לכם את התחושה שלי, אני גם לבד היום פה, אין פה אף חבר כנסת שבא לעזור לי. אבל משהו פה, רגולציה לא מחוברת. ראיתי, רפרפתי על המצגת שלכם, ראיתי דברים טובים, כיוון מצוין. אנחנו מקדמים עכשיו דיגיטציה גם במקומות אחרים. ובנושא הזה הוא סופר חשוב הדבר הזה. לא למדתי אותו, לא יודע, אני אאכזב אתכם, לא נעשה עכשיו את המצגת, לא ידעתי קודם לחבר אתכם לדיון. זה יהיה אולי בעזרת ה' בדיון הבא.
אבל אני בא ושואל
¶
איך כל זה? זאת אומרת, מול מי אתם, מה הממשק שלכם? כמה מילים על המצגת אולי, אבל לא על המצגת עצמה. איך אתם מחוברים לתהליך?
הדר שפיר
¶
הדר שפיר, מערך הדיגיטל, תכף אתן לשני להציג את המערכת באופן כללי. כעיקרון, קודם כל אנחנו עובדים צמוד עם משרד הפנים ואנחנו עובדים צמוד עם נציגי הרשויות המקומיות. יש לנו רשויות מקומיות שנבחרו לפיילוט. אנחנו עובדים צמוד עם כל המשרדים.
הדר שפיר
¶
זה נכון, מערכת דיגיטלית, טובה ככל שתהיה, רק יכולה לשקף את המצב הרגולטורי הקיים. אנחנו לא יכולים לחרוג מהרגולציה, לא יכולים לחרוג מהחקיקה, מן הסתם המערכת מייצגת את החוק. היא יכולה להוליך את בעלי העסקים בצורה הרבה יותר טובה דרך הנפתולים של החוק, אבל היא לא יכולה לעקוף את החוק. ואם החוק קשה ומסובך ומורכב, אז גם המערכת תייצג את המורכבות הזו. וזה פלונטר שאנחנו לא יכולים לפתור. המערכת הזו, טובה ככל שתהיה, רק יכולה לייצג את המצב.
שני שמש
¶
חלק מהמערכת כבר נמצא ועלה לאוויר ברשויות שהן רשויות פיילוט שנבחרו בקול קורא, שזה חלק שכרגע לא מחובר בממשקים. מה שרצינו להציג כאן, זה בעצם איזשהו מנוע מרכזי שאנחנו עובדים עליו שמאפשר לבעל העסק להגיש את הבקשה במקום אחד. במקום אחד להגיש ולנהל אותה בממשק אחד. והמנוע המרכזי הזה לוקח את הבקשה, מניע אותה למערכות התפעוליות של הרשויות המקומיות ולמערכות של המשרדים. אותם משרדים שאנחנו עובדים איתם בשיתוף פעולה.
נפתלי קאיקוב
¶
11 רשויות נכנסו לתוך הפיילוט. רצינו לראות איך הדברים מסתנכרנים איתנו בסוף. הלקוח פוגש אותנו ומקבל את הרישיון מאיתנו.
נפתלי קאיקוב
¶
אפשר לטוס לכל מיני מקומות, בסוף נוחתים בחללית, מגיעים לפקיד רישוי עסקים, שואלים אותו: יש רישיון, אין רישיון, אפשר לקבל רישיון?
נפתלי קאיקוב
¶
לא. אנחנו נשתדל לשים לו רשת הצלה. אבל בסוף בסוף, אני מקווה שביום חמישי נקבל עדכון ונראה, אני לא רוצה להקדים את המאוחר. נעדכן אותך.
היו"ר יעקב אשר
¶
אתה אומר בעצם – זאת אומרת, מתחיל הבן אדם, אבל הוא לא יכול להתחיל אם אין לו מערכת באותה עיר שלו. זאת אומרת, זה מתחיל משם. מי עוד מחובר אתכם לעניין הזה – רשויות מקומיות? משרד הפנים?
היו"ר יעקב אשר
¶
יפה. וכרגע זה עובד לפי הפורמט הקודם ולא לפי – זאת אומרת, באותם משרדים שעוד לא סיימו את עבודתם.
היו"ר יעקב אשר
¶
כמה להערכתכם מתוך הסוגים, המערכת לוקחת אותם חזרה לדרך הישנה והרעה או הטובה או איך שתקראו לזה?
שני שמש
¶
זה אמור לשקף את אותו פילוח שקיים היום. כלומר, המערכת בסך הכול נשענת על הצו ועל החוק ועל התקנות.
נפתלי קאיקוב
¶
רשות רישוי עירונית נמצאת ב-90% ומשהו, למעט אזורים גליליים, כמו נמל התעופה בן גוריון, משרד הפנים הוא רשות הרישוי. אבל באופן עקרוני - - -
יגאל ספרונוב
¶
כבוד היושב-ראש, יגאל ספרונוב, מנהל אגף קידום עסקים ושילוט, עיריית פתח תקווה ומנכ"ל של איגוד רישוי עסקים בשלטון המקומי. המצב הנוכחי הוא כזה שהתנאי על תנאי בתהליכים המקוצרים, מחזיר באופן עקרוני, את רוב העסקים למסלול הרגיל. ואם נכון, ונכון מנתונים האחרונים של משרד הפנים, 40 רשויות לא השתמשו במסלול המקוצר בשנת 2022. זה יותר מ-20% מכל הרשויות בארץ. זאת אומרת שיש שמה כל כך הרבה לקונות וכל כך הרבה תנאים שאנחנו רוצים לקצר את התהליך, אנחנו רוצים להשתמש במקוצרים, אבל אין לנו ברירה, אנחנו על פי חוק חייבים להחזיר אותם לשולחן רגיל, לתהליך הרגיל. זה המצב הנוכחי נכון להיום. תודה.
ישראלה מני
¶
אני רוצה רק להגיד משהו אחד: אנחנו מלווים את התהליך הזה מ-2010. חלקנו פה מכירים כבר אחד את השני. הסיבה שהמגזר העסקי, זה גם לפני שרשות האסדרה הוקמה, היה את עמיחי והיה את שי אגם, לפני אנחנו ביקשנו מהם להתערב בתהליך הזה בגלל הבלגן שיש. בגלל שיש חוסר יכולת למשרד הפנים לנהל את משרדי הממשלה, שכל אחד מהם בא אלינו עם דרישות מטורפות אחד מהשני לעניין של רגולציה. ולכן ביקשנו שיהיה גוף ניטרלי, זה אחד מ - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
האחריות למימוש החוק זה של שר הפנים. האחריות על הביצוע עכשיו, על חלק גדול מזה היא משרד ראש הממשלה. נציבות שרות המדינה אחראית על איזה עובדים ייכנסו. בקיצור, חד-גדיא.
טוב. אני לא רוצה להאריך את הישיבה הזו כי אני לא נהנה מרגע אחד בישיבה הזאת. אבל כדי שיהיה לי מצב רוח יותר טוב - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
לא, לא. אני לא רוצה להטעות את עצמי בעניין הזה. אבל, בוא, תקלקל לנו גם את האירוע הזה ואחר כך מילה אחת - - -
נתנאל היימן
¶
אנחנו נמצאים שנתיים אחרי התיקון האחרון, אנחנו נמצאים חמש שנים אחרי ההכרזות על הרפורמה. אני שואל את עצמי אם יש עסקים שאומרים, אחרי שהם קראו את ההכרזות האלה לפני חמש שנים, השתפר מצבנו מאז? אם אנחנו נתחיל לספר להם על הדיון שהיה פה שצריך להמחיז אותו לגבי התקציב שמגיע ממשרד האוצר, וכן אושר או לא אושר בנציבות, והתנאים של המכרז – סליחה, חברים, זה לא מעניין אף אחד בשטח.
הגעתי לדיון הזה, כשהכותרת של הדיון הייתה: דיון מעקב. לא יצאתי חכם בשום דבר. לא יצאתי יותר חכם במתי, לא יצאתי יותר חכם באילו עסקים.
נתנאל היימן
¶
לא יצאת יותר חכם בגאנט של העסק הזה. משפט אחרון – אתה הכנסת פה פרמטר שאנחנו עכשיו מתעדפים עסקים מסוימים, לא הבנתי לפי איזה קריטריונים. עסקים קטנים ובינוניים, הם לא בהכרח העסקים שמשפיעים על יוקר המחייה. דווקא עסקים גדולים - -
נתנאל היימן
¶
נכון. וזה לא בהכרח מטרות תואמות אחת עם השנייה. תודה אדוני. עוד משהו, אם אפשר שהדיווח יהיה אחת לחודש ולא אחת לחצי שנה. אני רואה שהמצב פה ממש נוראי.
נפתלי קאיקוב
¶
כבוד היושב-ראש, דווקא שינויים קטנים גרמו למהפך. לדוגמה, כל הקורונה הייתה: עסקים התרסקו. מה שהעברנו פה בתקנות שאפשר למשוך את האישורים קדימה – זה גרם לעסקים אחרים להעביר את העסקים וייצר את הגדלת אחוזי הרישיונות. זה שהגדלנו את תוקף הרישיונות, גם עם הגופים שעבדנו קשה על זה, עשר ו-15 שנה, הורידו כאב ראש לבעל העסק ויצרו לו ערך. אני אומר: לוועדה הזאת יש חשיבות מכרעת, ואני מאוד מודה לך על זה שאתה עוקב. נכון שמנסים להוריד לך את ההתלהבות, אבל יש פה כל כך הרבה דברים שאפשר לעשות. אני ממש לפעמים מתנצל לראות שגופי המדינה עסוקים ב: "לקחו לי את החוט מאריך" ו"לקחו לי את הזה", ובינתיים, בסוף הזירה היא בשלטון המקומי. אם היו מאצילים את הסמכות לנו, אפשר להאציל לנו סמכות לכבאות, יש לנו שיטור עירוני אצלנו, יש לנו תברואנים אצלנו. אנחנו יכולים להיות הרבה יותר זריזים כי אנחנו קרובים יותר ללקוח. ולכן השירות צריך להיות אצלנו. והם יודעים את זה, חלק ממשרדי הממשלה, והם צריכים לעשות עבודה על זה כי: "אבא רב עם אמא ודודה", ואנחנו אזובי הקיר.
בסוף, בסוף אנחנו חיים מרגולציה שהיא הירארכית. אנחנו מדינה הירארכית עם גופים. בסוף יש את השלטון המקומי. העסקים אין להם זמן. היזם הוא עני בזמן, הרשויות יחסית עשירות בזמן. אם אנחנו נצמצם לו את הזמן, נחסוך כסף. להגיד ולעטוף את זה באריזת מתנה – העסקים סובלים. יש פה בעיה של רגולציה עודפת על עודפת על עודפת. אז העבירו, אנחנו ציפינו, ותתקן אותי חברתי פה, שזה יגיע למשרד ראש הממשלה, יהיה גוף מלמעלה שיגיד: חברים, משרד הפנים – בוא לפה; משרד האוצר – תלך לשם. אני יכול להגיד דווקא למשרד האוצר, לפרגן למשרד האוצר שמבחינת ההעמדה של כוח האדם לתקינה, למשרדים כדי לקיים את הדבר הזה, זה בוצע. אנחנו עכשיו רוצים לבצע, לראות שבסוף יהיה לי מפקחים - - -
נפתלי קאיקוב
¶
דיברתי גם עם טל, נצטרך לייצר מצב, משרד הפנים תיאר לך עובדה על 2020, למה? כי ב-47 רשויות אין בכלל נציג רישוי עסקים. קודם כל חייבת להיות תקינה בכלל. דיברנו על זה בפעם הקודמת. חייבת להיות תקינה מחייבת. חייב להיות שיהיה. הם רוצים חוזה מומחים. הרי זה מקצוע, חייב שיהיה X שכר כדי לטפל בעסק של טמפו שמגלגל 200 – 300 מיליון שקלים. אתה צריך מישהו רציני שיעבוד עם זה. התיאום והשילוב צריך להיות נכון ובצורה נכונה. לכן אני מאוד מודה לך, יעקב, שאתה לא הורדת את זה, אתה כל הזמן עוקב אחרי זה. אנחנו נביא לך נתונים. ואין לנו בעיה להגיד שבמקום שאנחנו טועים, נגיד טעינו. אבל הדרך היא בסוף לסייע לעסקים לצלוח את מורה הנבוכים הזה שנקרא רישוי עסקים. תודה.
היו"ר יעקב אשר
¶
אוקיי.
אומר שני דברים. קודם כל אני חושב שהמצב, עם כל הרצון הטוב של כולם, לא רק שהוא לא טוב, הוא רע. ואני מכליל פה את כולם, למרות שאולי יש כאלו שלא מגיע להם להיות בתוך הכללה הזאת. אני חושב שהבלבול וחוסר הקורלציה בין הגופים ועל זה שגוף כזה שבעצם היה אמור להיות הגוף הנושך והמחליט והמאיים והגורם להניע את כל המערכת, הגוף הזה עוד לא קם ומצמיח ידיים ורגליים מאוד מאוד לאט, אני חושב שזה דבר שאי אפשר להסכים איתו בשום פנים ואופן.
אגיד לכם מה בכוונתי לעשות
¶
קודם כל תהיה ישיבה נוספת, ובישיבה הבאה אבקש שמנכ"ל משרד ראש הממשלה, שלקחו אחריות לעניין הזה, יבוא לכאן ביחד עם האנשים שלו, עם תשובות לדברים הללו. אעשה ישיבה אצלי גם עם מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אבל גם עם מנכ"ל משרד האוצר, וגם עם מנכ"ל משרד הפנים ונציב שירות המדינה. זה לדעתי ארבע הפיבוטים שצריכים להיות כאן באירוע הזה, במקביל למינהל התכנון מה שאמרתי שאני אעשה. שוב, זה גם סמכות של שר הפנים בסופו של דבר, אבל אתחיל את זה קודם ישר עם מינהל התכנון כי זה לא, זה קשור למשרד הפנים, אבל זה יותר מינהל התכנון, ויש שמה בהחלט עם מי לדבר, ואני חושב שאפשר להתחבר גם אם דברים נעשו קודם עם תקנות קודמות, יכול להיות שאפשר לשנות אותם. אבל צריך לעשות פה משהו.
זה דבר - - - פשוט לפגוע בכלכלת ישראל, חד משמעית. לפגוע בעסקים הקטנים-הבינוניים והאחרים על סתם. על רגולציה, על חוסר יכולת של משרדים להביא את התוצאות, חלק באשמתם, חלק גדול לא באשמתם. אם אין להם מומחים ואנשי מקצוע, הם לא יכולים להביא את כל ההסדרים והאסדרות שאנחנו רוצים לעשות. יש גופים שידעו וקמו ועשו את זה, ולא אתחיל עוד פעם את התשבחות שאני לא אשכח מישהו. אני אומר לכם את האמת, זה אחד הדיונים שאני יוצא ממנו עם פחות מצב רוח, אבל זה לא תוכנית כבקשתך, זה מה יש. אבל אני מתכוון לנסות להיאבק בעניין הזה ולהעלות אותו על פסים.
כמו שאמרתי בהתחלה
¶
הקליינטים רוצים, שני הקליינטים, גם לקוח הקצה וגם הלקוח אחד לפני הקצה שנקרא הרשויות המקומיות, שהם החלק האחד. המדינה ודאי רוצה את זה וצריכה את זה. באמצע משהו לא הולך. משהו לא הולך וזה לא יכול ללכת בצורה הזאת. אעשה כל מה שאני יכול, אני לא מה שנקרא, אחראי כגורם מבצע, אבל כגורם מפקח בוודאי אנסה להרים את הזעקה ואת הצעקה הזאת. ונשתמש גם בכלים שיש לי פה בוועדה על בקשות כאלה ואחרות של משרדי ממשלה שיבקשו. אגיד להם: בסדר, זה דחוף לכם? זה דחוף לא פחות. ולכם זה דחוף. זה לכם, רק אתם לא יודעים את זה, כי אתם אומרים: זה מתחלק ביננו לבין משרד הפנים, לבין משרד הממשלה לבין לא יודע מי.
אני במצב רוח לא טוב מסיים את הישיבה הזאת. אבל יהיה לזה המשכים. צפו להמשך. ומה שאני כן מבקש, גם ממשרד הפנים וגם מרשות האסדרה; אני לא יודע אם תוכלו להביא את זה ביחד. אני רוצה את הנתונים מה לא מוסדר עוד. זאת אומרת, מה שמוסדר ולא צריך כרגע לגעת בו, אני רוצה לדעת את זה במספרים, בפירוט, וגם לדעת את האחוזים של זה. ואני רוצה דוח פעם בחודש מרשות האסדרה על ההתקדמות של המהלכים, שכולל נושא של כוח אדם, עד הקצה. כאילו, בוא, ויש לך בעיה – תגיד איפה הבעיה, אין מה לעשות, נהיה כמו גננת? נהיה כמו גננת. ומה מתקדם במשרדי הממשלה. תשקול אבל דבר אחד: אני אהבתי מאוד את ההחלטה של הממשלה להיכנס לארבעת הפרמטרים שאמרת, אבל אני מפחד שיש פה משהו שמאבד בסוף את המיקוד עצמו. זה צריך להיות לא להתמקד עליהם ככה. צריך להתמקד על ההיקף שלהם, כמה זה יוריד לנו רגולציה ברמה הכוללת. בוא לא נתחיל עם הדברים הקטנים ופחות חשובים שהם אולי יותר קלים. להתחיל עם הדברים שיש להם השפעה רחבה יותר בכלכלה, זה מה שחשוב. ואנחנו כנראה ניפגש פה בהמשך בטוח.
הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 14:29.