פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
2
ועדת העבודה והרווחה
11/05/2023
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 40
מישיבת ועדת העבודה והרווחה
יום חמישי, כ' באייר התשפ"ג (11 במאי 2023), שעה 15:04
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 11/05/2023
פרק ח' (גמלאות וקצבת גישור), למעט סעיפים 30(4), 30(5), 31(א) (בעניין פנסיית גישור) מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2023 ו-2024), התשפ"ג-2023
פרוטוקול
סדר היום
פרק ח' (גמלאות וקצבת גישור), להצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2023 ו-2024), התשפ"ג-2023 מ/1612 (למעט סעיפים 30(4), 30(5), 31(א) – בהכנה לקריאה שנייה ושלישית (מ/1612)
מוזמנים
¶
רבקה ראבילו - עו"ד, סגנית היועץ המשפטי, אגף הסכמי שכר ועבודה, משרד האוצר
מחמוד רחמאן - סגן בכיר לממונה על השכר והסכמי עבודה, משרד האוצר
מיכל - יועצת משפטית, שירות הביטחון הכללי
מיה פרי-אלתרמן - יו"ר אגף הפנסיה, ההסתדרות החדשה
דוד סן - יועץ משפטי, צוות - ארגון גמלאי צה"ל
רישום פרלמנטרי
¶
א.ב, חבר תרגומים
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
פרק ח' (גמלאות וקצבת גישור), להצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2023 ו-2024), התשפ"ג-2023 מ/1612 (למעט סעיפים 30(4), 30(5), 31(א) – בהכנה לקריאה שנייה ושלישית (מ/1612)
היו"ר ישראל אייכלר
¶
שלום לכל הנאספים, אנחנו פותחים את ישיבת ועדת העבודה והרווחה לדון בסדר היום על רכיב שכר מוחרג מהמשכורת הקובעת, ובסעיפים זה 30(1) עד (3), 31(ב), 32(1), 33(א). אנחנו נשמע מהיועצת המשפטית מה אומרים המילים "רכיב שכר מוחרג מהמשכורת הקובעת".
יעל סלנט
¶
אוקיי, אז באמת בדיון האחרון דיברנו על הדברים לעומק. אני אזכיר על קצה המזלג. יש את המשכורת הקובעת לפנסיה תקציבית. התיקון שמבוקש לעשות במסגרת ההצעה הזאת הוא בעצם תיקון כפול, אחד לחוק שירות המדינה (גמלאות) ואחד לחוק שירות הקבע (גמלאות). מבקשים להגדיר מה יהיה רכיב שכר מוחרג. רכיב שכר מוחרג הוא רכיב שיוחרג מהמשכורת הקובעת לצורך הפנסיה התקציבית, וצריכים להתקיים בו כל מיני תנאים שמפורטים בהצעה. למשל, צריך שהרכיב הזה יגיע לעובד המדינה מכוח הסכם קיבוצי, אבל רק הסכם קיבוצי כזה שנחתם אחרי ה-1 ביוני 2023, כלומר לא לפי הסכמים קודמים. צריך להיקבע באופן מפורש בהסכם הקיבוצי שזה לא יובא בחשבון לצורך המשכורת הקובעת, וצריך שיהיה מדובר ברכיב שהוא חדש, שהוא לא היה קיים ערב החתימה על ההסכם הקיבוצי. נאמר שרכיב שכר שבא במקום רכיב שכר אחר שכן היה קיים ערב החתימה על ההסכם אבל הוא לא היה לפנסיה תקציבית, אז הוא כן ייחשב כרכיב שכר חדש. אם קודם לכן הוא היה במסלול לא לתקציבי, אז הוא כן יוכל להיחשב כרכיב שכר חדש, וכאמור עושים את התיקון הזה גם בחוק שירות הקבע (גמלאות).
מבחינת הוראות תחילה ותחולה הקראנו את זה גם בפעם שעברה. אנחנו בעצם אומרים שזה יחול רק על גמלאים שפורשים מיום תחילתו של חוק זה ואילך, כלומר זה לא יחול על גמלאים פעילים, כאלה שפרשו לפני תחילת החוק.
לגבי כוחות הביטחון אנחנו הקראנו איזשהו נוסח והוועדה שלחה אותנו לעשות שיעורי בית ולבוא עם נוסח אחר, אז באמת בשיג ושיח עם שירותי הביטחון ועם שב"ס ומשטרה הגענו לאיזשהו נוסח שהוא מוסכם, ואני אקריא אותו.
יעל סלנט
¶
אוקיי. אנחנו נקפוץ ישר לפסקה (2) בעמוד 1 למטה.
(2) בסעיף 63א1 –
(1) בכותרת השוליים, במקום "המשכורת הקובעת" יבוא "המשכורת הקובעת, רכיב שכר מוחרג";
(2) אחרי סעיף קטן (ג) יבוא:
בהגדרה "רכיב שכר מוחרג" שבסעיף 8, פסקה (1) תיקרא לגבי עובד שירותי הביטחון כך:
"הוא מגיע לעובדי שירותי הביטחון שדרגתו כדרגה שהייתה לפלוני ערב פרישתו מהשירות ומקורו בהסכם קיבוצי שהמדינה צד לו, אשר נחתם ביום י"ב בסיוון התשפ"ג (1 ביוני 2023) ואילך (בהגדרה זו – ההסכם הקיבוצי)".
זה בעצם התאמה למה שקבוע בסעיף 8 לגבי עובדי שירותי הביטחון, ואותו דבר בסעיף 71(א) רבא בנוגע לשוטרים וסוהרים.
(3) בסעיף 71א –
(1) בכותרת השוליים, במקום "המשכורת הקובעת" יבוא "המשכורת הקובעת, רכיב שכר מוחרג";
(2) אחרי סעיף קטן (ג) יבוא:
בהגדרה "רכיב שכר מוחרג" שבסעיף 8, פסקה (1) תיקרא לגבי שוטר.
"הוא מגיע לשוטר שדרגתו כדרגה שהייתה לפלוני ערב פרישתו מהשירות ומקורו בהסכם קיבוצי שהמדינה צד לו, אשר נחתם ביום י"ב בסיוון התשפ"ג (1 ביוני 2023) ואילך (בהגדרה זו – ההסכם הקיבוצי)".
יעל סלנט
¶
בדיוק, אומר שבעצם כל מה שחל על שוטרים, חל גם על סוהרים ולכן כמובן שההוראה הזאת תחול גם לגביהם. היה צריך את ההתאמה הזאת כי בעצם כל עובדי שירותי הביטחון וגם שב"ס ומשטרה הם לא צדדים להסכמים קיבוציים ולכן הרכיב, לא באופן ישיר אפשר יהיה להסכים עליו, אלא זה אותו רכיב שמשתרשר מההסכמים הקיבוציים של העובדים בשירות המדינה. כל היתר בעצם הקראנו.
מיכל
¶
שמי מיכל ואני יועצת משפטית בשירות הביטחון הכללי. כפי שאמרה היועצת המשפטית, לאחר שהובן שמדובר בתיקון נוסח בלבד ואין שינוי מהותי בנוסח הממשלתי לפיו ניתן להחריג רכיב שכר רק בהסכם קיבוצי שהמדינה צד לו, אז באמת שאין לנו הערות לנוסח החלופי.
דוד סן
¶
דוד סן, יועץ משפטי בצוות, ארגון גמלאי צה"ל. דבר ראשון לא ראינו שיש נוסח חדש שמתקן את חוק שירות הקבע (גמלאות), כלומר לא עלה לאתר הוועדה ואני מבין ממה שהקראת עכשיו שמיום ראשון לא שונה הנוסח שלו.
דוד סן
¶
בסדר. אנחנו רוצים בבקשה לוודא לגבי ההגדרה של משכורת קובעת. האם יכול להיות מצב של רכיב שהוא במשכורת קובעת, שהוא לא רכיב פנסיוני? אנחנו מבקשים אולי מנציגי משרד האוצר שיבהירו שבעצם משכורת קובעת זה פנסיוני.
רבקה ראבילו
¶
המשכורת הקובעת זה אותם רכיבים שנכללים לחישוב הקצבה בפנסיה תקציבית, אז מה כוונתך כשאתה אומר רכיב שהוא במשכורת הקובעת לא פנסיוני?
דוד סן
¶
אני בעצם שואל אם יש איך שהחוק מנוסח והתיקון, מצב שבו יכול להיות רכיב שהוא במשכורת הקובעת אבל הוא לא פנסיוני?
רבקה ראבילו
¶
אם רכיב כלול במשכורת הקובעת, הוא בהכרח נכלל לצורך חישוב הקצבה. המשכורת הקובעת בחוק שירות הקבע, כמו גם בחוק שירות המדינה (גמלאות) היא הבסיס לחישוב הקצבה.
יעל סלנט
¶
יותר מזה, גם כמו שאמרנו, אם יש רכיב שהיה ערב התחילה של החוק רכיב במשכורת הקובעת, אי אפשר יהיה להפוך אותו לרכיב שכר מוחרג. זה גם אמרנו בדיון הקודם. זה בעצם המשמעות של ההגדרה "רכיב שכר חדש".
מחמוד רחמאן
¶
מחמוד רחמאן, סגן בכיר לממונה על השכר. הבהרנו גם שאין פגיעה בגמלאים של צה"ל ולכן זה לא חל עליהם.
יעל סלנט
¶
נעבור לפי הסדר. יש לכם קובץ בטאבלטים. הסתייגויות לסעיף 30 בעמוד 3. קבוצת יש עתיד, הסתייגות 28 בפסקת משנה (א). אחרי "מוחרגים" יבוא "שאינם רכיבי שכר חדשים". בפסקת משנה (א) אחרי "מוחרגים" יבוא "ובלבד שהם אושרו על ידי צבא הגנה לישראל". בפסקת משנה (א) אחרי "מוחרגים" יבוא "שאינם רכיבי שכר חדשים שנקבעו על ידי שר האוצר ושר הביטחון". בפסקת משנה (א) אחרי "מוחרגים" יבוא "מבלי לגרוע מזכויות אחרות של העובד". בפסקת משנה (א) אחרי "מוחרגים" יבוא "מבלי לגרוע מהליך פרישה הוגן של העובד". בפסקת משנה (א) אחרי "מוחרגים" יבוא "אשר ייקבעו באופן פרטני לכל עובד".
בעיקרון ההסתייגויות מונחות על השולחן, אז אתם רואים על מה מצביעים. אפשר פשוט להצביע בלי שאני אקרא סעיף-סעיף.
הסתייגות מס' 28 - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
מי בעד ההסתייגויות של יש עתיד? 3. מי נגד? 4.
הצבעה
לא אושר
ההסתייגויות נפלו ויעלו למליאה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
מי בעד ההסתייגויות של חד"ש-תע"ל? 3. מי נגד ההסתייגויות של חד"ש-תע"ל? 4.
הצבעה
לא אושר
ההסתייגויות נפלו.
יעל סלנט
¶
אוקיי. עכשיו אנחנו עוברים להסתייגויות לפסקה (2) לסעיף 30 של קבוצת יש עתיד, הסתייגויות 56 עד 60 בנוסח שמונח לפניכם.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
מי בעד ההסתייגויות של יש עתיד? 3. מי נגד? 4.
הצבעה
לא אושר
ההסתייגויות נפלו ויועלו למליאה.
יעל סלנט
¶
אוקיי, אז הסתייגויות 63 ו-64 נפלו.
המחנה הממלכתי, אני מורידה.
קבוצת חד"ש-תע"ל, הסתייגות 66, שהפסקה תימחק והלחלופין שלה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
מי בעד ההסתייגות של חד"ש-תע"ל? 3. מי נגד ההסתייגויות של חד"ש-תע"ל? 4.
הצבעה
לא אושר
ההסתייגויות נפלו.
יעל סלנט
¶
אוקיי. הסתייגות לסעיף 32 לפסקה (1) של המחנה הממלכתי, יורד.
חד"ש-תע"ל, הסתייגות 84 ועל הלחלופין שלה.
אפרת רייטן מרום (העבודה)
¶
אנחנו נחכה לראות את היצירתיות כשטלי תהיה באופוזיציה יום אחד. נראה מה יהיה שם.
יעל סלנט
¶
אוקיי. יש לנו את ההסתייגות של קבוצת המחנה הממלכתי יחד עם העבודה לכל הסעיפים שדיברנו עליהם עד עכשיו.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
מי בעד ההסתייגויות של המחנה הממלכתי והעבודה? 3. מי נגד? 4.
הצבעה
לא אושר
ההסתייגויות נפלו.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
כל הכבוד. זה היופי של הוועדה שלנו. מאיר כהן היה הראשון שאמר את זה ואת היית השנייה שאמרת את זה, שבוועדה הזאת עוסקים בצרכים של כל אזרחי ישראל ולכן פה אין קואליציה ואופוזיציה עד כמה שאפשר.
אני מעמיד את הצעת החוק כפי שהציגה היועצת המשפטית יעל סלנט. מי בעד הצעת החוק? 7.
הצבעה
אושר
פה אחד התקבלה הצעת החוק ואושרה לעלייה לקריאה שנייה ושלישית. תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 15:21.