פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
10
ועדת הכספים
08/05/2023
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 133
מישיבת ועדת הכספים
יום שני, י"ז באייר התשפ"ג (08 במאי 2023), שעה 15:40
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 08/05/2023
פרק ד' (מיסוי בשוק הדיור), למעט סעיפים 10-8 (התחדשות עירונית), 11(3), 12(ב), 12(ג) ו-13מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2023 ו-2024), התשפ"ג-2023
פרוטוקול
פרק ד' (מיסוי בשוק הדיור), למעט סעיפים 10-8 (התחדשות עירונית) מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2023 ו-2024), התשפ"ג-2023 (מ/1612)
הערה: סעיפים 5(1) דירות מעטפת – דיון והצבעות
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
ינון אזולאי
ולדימיר בליאק
אלי דלל
אימאן ח'טיב יאסין
יונתן מישרקי
חנוך דב מלביצקי
משה סולומון
חוה אתי עטייה
חמד עמאר
יצחק פינדרוס
אורית פרקש הכהן
אליהו רביבו
עאידה תומא סלימאן
אסף וקסלר - רכז שיכון, אגף תקציבים, משרד האוצר
ישי פרלמן - רשות המיסים, משרד האוצר
רואי זרנצנסקי - מנהל תחום בכיר, מיסוי מקרקעין, רשות המיסים, משרד האוצר
שגית אפק - עו"ד, יועצת משפטית של הכנסת
יוסי אלישע - עו"ד, לשכת עורכי הדין
שלמה אייזק - נשיא לשכת סוכני הביטוח
א.ב., חבר תרגומים
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
פרק ד' (מיסוי בשוק הדיור), למעט סעיפים 10-8 (התחדשות עירונית) מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2023 ו-2024), התשפ"ג-2023 (מ/1612)
הערה: סעיפים 5(1) דירות מעטפת – דיון והצבעות
לגבי הנושא של דירות המעטפת התקיים דיון בוועדה. במהלך הדיון עלתה הנקודה לגבי הדרך שבה צריך להגדיר את דירות המעטפת. סוכם שייעשה איזשהו ניסיון למצוא נוסח חלופי שלא יכלול שלד כדירת מעטפת. זו הייתה הערה שהועלתה במקור על ידי לשכת עורכי הדין. רשות המיסים הציעה להכניס איזשהו תיקון שנוגע לטיח הקירות. אני לא בטוחה שיש לה באמת משמעות מבחינת השלד, וחשבנו שנכון יהיה להביא את זה לדיון בפני הוועדה כדי לקבל החלטה האם נכון להגדיר כך, אז צריך שהוא יציג.
כולל השטחים המשותפים למעט עבודות הפנים של הדירה. הדבר היחידי שהוא משאיר לדייר, זאת אומרת שהבניין כבר מחובר לתשתיות והכול, והוא נותן לדייר את הדירה ברמה שישלים רק את עבודות הפנים של הדירה.
אין "אמור להיות די ברור". כל מה שאמור להיות די ברור יכול להיות גם מאוד מאוד פתוח.
אני מציע שכל מה שמקריאים ונתון לפרשנות, נדון בו, נבין ונקבל הבהרה למה הם מתכוונים, נוודא שזה מעוגן ומקבל ביטוי ועל זה נצביע.
כשהוא יקריא לנו אנחנו נבין. הוא אמר "יכול להיות". המילה "יכול להיות" מלחיצה אותי.
הנוסח היום מתייחס לדירת מעטפת כדירת מעטפת המיועדת לשמש למגורים, לרבות דירה שבניית קירותיה החיצוניים טרם הסתיימה, אם יש עימה התחייבות מצד המוכרים לסיים את בנייתה כדירת מעטפת, אבל כשמדובר בדירת מעטפת בהגדרה שלה, פה זה רק בהסכם להתקשרות. כשמדובר בהגדרת דירת מעטפת הכוונה היא לדירה בבניין המיועד לשמש למגורים, שבנייתה טרם הסתיימה, שאין עימה התחייבות מצד המוכר לסיים את הבנייה, ובלבד שהסתיימה בנייתם של הקירות החיצוניים של הדירה. תסבירו בדיוק למה התכוונתם.
אני אומר שוב, הנושא של דירת מעטפת, הבאנו אותו לפתח הוועדה בגלל שנוצר מצב שבדירות שהן דירות של משקיעים ודירות יוקרה מבקשים - - -
בדירה יחידה אין לך אינטרס כבן אדם פרטי לבקש את הדבר הזה מכיוון שהמסלול של הדירה היחידה הוא מיטיב איתך מבחינת מס.
אנחנו רוצים את המצב שבו קבלן בבניין שהוא בונה לצורכי מגורים, והוא בונה דירות מגורים, גם אם הוא מסיים את כל העבודות החיצוניות של הבניין כולל השטחים המשותפים ומוסר את הנכס לאדם הפרטי, את הדירה ברמה שלא נעשו בה עבודות הפנים זה ייחשב כדירת מגורים.
שני דברים, אחד, ההגדרה עכשיו היא נותרה כפי שהייתה בדיון הראשון, אמורפית לחלוטין. לצורך העניין, בניין שעומד רק עם הקירות החיצוניים זה דירת מעטפת על אף שנדרש להשלים 70% מעלות הבנייה.
לא בנוי לפי עלות. לפי אחוזי סיום. אני גם חושב שלא נכון אולי להכניס את זה, כי זה קשה. הרי לא יבואו עם חוות דעת מהנדס כל פעם בשביל להגיד באיזה שלב של הבניין אנחנו נמצאים. מה שכן, בבניינים כאלה קיימת הפרדה בין טופס 4 לבניין עצמו לבין טופס 4 פר פרטני של דירה. כשהבניין מסתיים יש טופס 4 לבניין. הוא לא ייתן לך את הדירה אם אתה תסכן לו את טופס 4 ליתר הדיירים. זה לא יקרה, לכן אפשר או להגביל את טופס 4 או מה שדיברנו, שזו תהיה רק בבנייה רוויה, שאז ברור שלא נקנה את זה באוויר, ושזה יהיה רק ברכישה מקבלן. יכול להיות שזה לבד יביא את זה למצב שבעצם נדבר על דירות שהן גמורות כמעט לגמרי.
מוכר דירה שהוא גם מבצע את הבנייה זה קבלן. אנחנו לא ניכנס להגדרה מה זה קבלן. מי שבונה דירות ומוסר אותן תוך שהוא מתחייב להשלים את הבנייה זה קבלן. זה חל בדירות שקבלן מוסר אותן ומתחייב לסיים את הבנייה, וכמובן שגם מי שרכש את זה ככה ומוכר את זה הלאה, זאת אומרת לפני שהושלמה הבנייה מוכר את זה הלאה לדייר אחר, אז כמובן שהוא מסב את כל ההתחייבויות מהקבלן וגם זה רכישה מקבלן.
אבל יש פה התעלמות ממצב שהדירה כבר במצב הזה. הגענו כבר למצב של המעטפת, עכשיו הוא מוכר. אין שום התחייבות. זה מצב as is.
אתה כן צריך להגדיר שזה קבלן כי הוא לא מתחייב לשום דבר אחר, ואתה כן צריך להגדיר שזה בבניין שיש בו לפחות ארבע יחידות.
הוא אמר שקבלן או מי שקנה מקבלן ומכר אותה באותה מצב לצורך העניין. לזה התכוונת, נכון?
קבלן זה מי שבונה בניין ומוכר דירות. גם מי שקנה מקבלן ומוכר הלאה לרוכש הבא, גם הוא רוכש מקבלן.
ישי פרלמן, רשות המיסים. אנחנו מדברים עכשיו בעצם על מאפיינים של הדירה שהיא מספיק קרובה לדירת מגורים כדי שאנחנו נראה בזה דירת מעטפת, והיא עומדת בתכליות של הסיבה למס רכישה. אנחנו לא מתכוונים פה לשלד ואנחנו לא מתכוונים פה לבניין שהוא לא גמור. אנחנו מתכוונים פה לדירת מעטפת. כל מי שבתחום הזה יודע מה זה דירת מעטפת, ובהגדרה אנחנו הבהרנו שזה בבניין שהוא בניין בנוי שהדירה עצמה, הקירות החיצוניים שלה בנויים. אנחנו חושבים שזה ממש מספק וזה ברור.
לא, אי אפשר להגיד שזה ברור. יכול להיות שההבהרה שלכם לפרוטוקול היא מנסה להבהיר את הדברים, אבל אי אפשר להגיד שזה ברור.
דרך אגב, אנחנו מדברים על סעיף של הגדרת דירת מגורים, שאנחנו מוסיפים להגדרה של דירת מגורים דירת מעטפת, וההתחייבות לסיום בנייה זה באותו נושא של קבלן, של רוכש מקבלן.
אדוני היושב-ראש, יש נקודה אחת. אם אני קניתי קרקע, אדם פרטי, נתקעתי באמצע הבנייה, רוצה למכור לך את הדירה. עכשיו תחשוב שפתאום יש לך תמריץ לקנות ממני, כי אם תקנה מהשכן שלי אז אתה - - -
אמרתי שאין התחייבות לסיים את הבנייה כשאתה מגיע לקבלן במצב שהדירה כבר במצב המעטפת שלה. אני לא צריך להשלים שום דבר, היא כבר במצב הזה, לכן אני לא רוצה שניפול ונכליל בתוך המכלול הזה גם אנשים פרטיים שנתקעו ורוצים למכור.
בניין המיועד למגורים זה גם דירה אחת, נכון? כמה דירות צריכות להיות בבניין על מנת שהוא ייקרא בניין?
דבר נוסף שדובר עליו בעצם זה ההבחנה שיש בין מס שבח. במקום אחד אתם רואים דירת מעטפת בצורה מסוימת, ולעניין חיקוק אחר לא.
חבר הכנסת אזולאי, זה היה הנושא שאתה העלית בדיון הקודם.
זה דרך אגב קיים לכל אורך המיסוי מקרקעין. זה משהו שחוזר על עצמו כמעט בכל מצב. הם מסווגים לפי מה שנוח להם, שאפשר לגבות כמה שיותר.
שנכון שזה הולך לאורך כל החוק, שיש הבדל בין מס רכישה למס שבח. כשאדם קונה דירה הוא משלם מס רכישה גם אם הדירה לא בנויה. הוא משלם מס רכישה של דירת מגורים גם כשיש התחייבות קבלן להשלים את הבנייה וכיום יש קרקע. הפטור למס שבח צריכה להיות דירת מגורים מזכה שכבר צריך להיות שימוש למגורים או שהיא יכולה כבר לשמש למגורים. גם יש עוד הבדל שזה למשל צריך להשתמש 18 חודש בדירה, שלא קיים במס רכישה.
אז יש הבדלים. המחוקק כן בחר את ההטבה במס שבח למי שהרוויח מהדירה. מי שלא מרוויח מהדירה גם ככה לא משלם מס. מס רכישה זה מס עקיף, מס שבח זה ישיר. לא הרוויח מהדירה? הוא לא משלם כלום. הרוויח מהדירה והוא צריך לשלם? המחוקק הגביל את הפטור לדירה יחידה שהיא דירת מגורים מזכה ושימשה למגורים 18 חודש. לפתוח את זה עכשיו בגלל שאנחנו באים לתקן איזשהו עיוות במס רכישה עם הדירות מעטפת, זה לא נכון.
ינון, בזה זה נכון. כדאי אולי מתישהו להעלות את כל הנושא הזה ואולי לייצר איזושהי השוואה אם זה נכון לעשות, אבל מה שהם עושים פה כרגע, אנחנו לא מרעים את המצב של האזרח.
ההתנגדות שלהם נבעה מזה שהם אמרו, תבחינו, ואנחנו נתנו פה את הדוגמה לאדם שבעצם מוכר את הבניין, מוכר את הקרקע ואני רוצה לבקש בדיוק כמו שלקונה ממני יש חיוב כדירת מעטפת, ואני אדם פרטי מוכר לו. למה שאני לא אקבל פטור? זה בדיוק אותו דבר. או מישהו שקנה דירת מעטפת ונתקע איתה, לא השלים את הבנייה. נתקע איתה, שילם מס רכישה כדירה 18 חודשים, ימכור, אומרים לו, לא, עכשיו אתה כבר לא קנית דירה, אחרי ששילם מס רכישה. מה הם אמרו? הם אמרו לך, תקשיב, אנחנו לא מחפשים את האנשים הפרטיים, אנחנו רוצים קבלנים, ובגלל זה דובר על קבלן. אז עכשיו חוזרים שוב פעם לאנשים הפרטיים.
יש פה מצב שבן אדם ירכוש משהו שהוא לא דירה היום בדין. אומרים לו, לא, בשבילך זאת תהיה דירה. אמרנו, גם בשביל המוכר שזאת תהיה דירה, מפני שאם מדובר באדם פרטי, אז מגיע לו פטור.
אתה מתמרץ פה אנשים לעשות עסקאות על הדברים האלה וזה בדיוק מה שלא רוצים. רוצים שהבן אדם יגמור לבנות, ואתה מתמרץ פה לעשות עסקאות - - -
מצד שני יש כאן איזה אי סימטריה, כי מתחילים להטיל משהו, כדירה לצורך אחד, ומהצד השני של העסקה זה לא דירה. הוא מעלה כאן נקודה משפטית. חנוך, אתה עורך דין.
אני מסביר לך שלכל אורך חוק מיסוי מקרקעין יש את האי סימטריה הזו וזה אי סימטריה שהיא בכוונה והיא נמצאת שנים.
רבותיי, אנחנו מיצינו את הדיון בעניין הזה ואני מעביר את ההצבעה על החוק למחר בעזרת השם. כל הנושאים שלא דנו עליהם היום עוברים למחר.
שלמה אייזק, נשיא לשכת סוכני הביטוח. אני מוחה בתוקף על העובדה שהתנהל משא ומתן בין חברות הביטוח, בתי ההשקעות והאוצר ואנחנו היינו מחוץ לסידור הזה. אני חושב שזה פגום. זה פוגע בתהליך וזה לא תקין.
צודק.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
זה לא תקין בכלל. איך זה קרה?
צודק במאה אחוז. כך צריך להיות.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
צודק, אבל מה עושים?
אני מאחל לכל מי שנוסע למירון נסיעה טובה.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
כבוד היושב-ראש, יש תגובה?