פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
76
ועדת הכספים
09/05/2023
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 135
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, י"ח באייר התשפ"ג (09 במאי 2023), שעה 12:35
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 09/05/2023
פרק ט' (מסים), למעט סעיפים 41-40 ו-47-45 מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2023 ו-2024), התשפ"ג-2023
פרוטוקול
פרק ט' (מיסים), למעט סעיפים 41-40 ו-47-45 מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2023 ו-2024), התשפ"ג-2023
סעיפים 39-34, עוסק זעיר – דיון והצבעות
רוויזיות על סעיף פרק ט' (תיווך בביטוח ובחיסכון פנסיוני), סעיף 36, איסור על סירוב בלתי סביר להתקשרות – הצבעות
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
ינון אזולאי
ולדימיר בליאק
אלי דלל
שרן מרים השכל
אימאן ח'טיב יאסין
אחמד טיבי
יונתן מישרקי
משה סולומון
חוה אתי עטייה
חמד עמאר
יצחק פינדרוס
אליהו רביבו
ערן יעקב - מנהל רשות המיסים, משרד האוצר
מירי סביון - משנה למנכ"ל רשות המיסים, משרד האוצר
אלישיב ממן - יועץ לסמנכ"לית תכנון וכלכלה, רשות המיסים, משרד האוצר
ישי פרלמן - עו"ד, רשות המיסים, משרד האוצר
גל ברנס - רכז כלכלה ותעשייה, תיירות, אגף התקציבים, משרד האוצר
ינון גוטגליק - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד האוצר
אלעד סלומינסקי - עו"ד, ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
יוסף - עו"ד, הלשכה המשפטית, המוסד לביטוח לאומי
ירון גינדי - נשיא לשכת יועצי המס
רועי כהן - עו"ד, נשיא לה"ב - לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל
שלמה אייזיק - נשיא לשכת סוכני הביטוח
טלי עזריאל - סגנית נשיא ויו"ר ועדת מע"מ, לשכת רואי החשבון
אבי נוימן - יו"ר משותף, ועדת מיסים, לשכת רואי החשבון
ג'ק בלנגה - לשכת רועי החשבון
ברוך שניר - סמנכ"ל התאחדות המלאכה והתעשייה
אהובה שרון, חבר תרגומים
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. יתכנו אי-דיוקים והשמטות.
פרק ט' (מסים), למעט סעיפים 41-40 ו-47-45 מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2023 ו-2024), התשפ"ג-2023, מ/1612
סעיפים 39-34, עוסק זעיר – דיון והצבעות
הדבר הראשון שאותו ביקשה הוועדה לשנות זה הסכום. היום ההפניה בבעל עסק זעיר היא למחזור עסקאות שנובע ממשלח יד ומכל עסקיו של היחיד בשנת המס שאינו עולה על הסכום הקבוע בהגדרה עוסק פטור שזה סכום של 107 אלף שקלים. הוועדה ביקשה לשנות את זה כך שיהיה 120 אלף שקלים.
אני עוברת על התיקונים.
אנחנו בסעיף 34 בתוך 87ב. עוסק זעיר. דיברתי על פסקה (1) שבה הסכום עלה מ-107 אלף שקלים למחזור עסקאות של 120 אלף שקלים.
בפסקה (2) – זה תיקון שהוא ניסוחי – פקיד השומה רשם אותו.
שרן, אם את רוצה להיות אופוזיציה ולהתחיל לעשות לי רשימות, אנחנו קיימנו את הדיונים האלה. לא רק שקיימנו את הדיונים אלא אני קראתי לחברי הוועדה, את לא היית כאן, לכל החברים לשבת ולהתייעץ מה אנחנו עונים להם. אנחנו אחרי זה. אנחנו רק בהצבעות. עכשיו יהיה ויכוח איתם לגבי מה שהחברים ביקשו שאני אחליט.
אני עוקבת גם כשאני כאן וגם כשאני לא נמצאת כאן אני עוקבת בערוץ הכנסת, גם מהבית. על דברים שאתם סגרתם בחדר, אני לא יכולה לדעת.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
אנחנו סיכמנו על או שמעלים ל-120 אלף או שמעלים אחוזי הוצאות ל-35.
מאוד מוכשרים. אני מעיד.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
אבל גם אנחנו מאוד מקצועיים ומאוד הוגנים.
בפסקה (2), התיקון הוא ניסוחי. פקיד השומה רשם אותו, לא צריך כבעל עסק זעיר אלא לפי סעיף 87ג. הכוונה היא כבעל עסק זעיר.
בסעיף 87ג, רישום כבעל עסק זעיר, בסעיף קטן (א) – "יחיד המבקש להירשם כבעל עסק זעיר יגיש". במקור נאמר "לא יאוחר ממועד הגשת הדוח לפי סעיף 131". התבקשנו כאן בוועדה להכניס תיקון שגם יוכל לבקש להירשם "במסגרת הדוח כאמור". בסיפה הכנסנו "ובלבד שפקיד השומה יודיע לעוסק הפטור על כוונתו לרשום אתו כבעל עסק זעיר, ויציין בהודעתו כי העוסק הפטור רשאי לבקש כי רישומו כבעל עסק זעיר יבוטל כאמור בסעיף קטן (ב)".
זה היה בעקבות הדיון על כך שאנחנו מבקשים שתהיה הודעה על הכוונה ועל כך שהוא יכול לבטל את הרישום.
בסעיף קטן (ב), גם כאן הכנסנו שאם פקיד השומה רשם יחיד כבעל עסק זעיר, הוא יהיה רשאי לבקש מפקיד השומה לבטל את הרישום עד המועד שבו הוא חייב להגיש דוח לפי סעיף 131 או במסגרת הדוח כאמור.
בסעיף 87ד. רשות המיסים נתבקשה לבחון את הסיפה לעניין תשלומי הביטוח הלאומי ומס מקביל. בנוסף ביקשו חברי הוועדה ויושב ראש הוועדה לשנות את השיעור שקבוע היום על 20 אחוזים ל-35 אחוזים ממחזור העסקאות.
בסעיף קטן (ג) הוספנו "על אף האמור בסעיף קטן (א), יחיד שהיה רשום בתחילת שנת המס כבעל עסק זעיר וחדל להיות בעל עסק זעיר באותה שנת מס, יהיה רשאי לנכות את סכום הניכוי לשם בירור הכנסתו החייבת באותה שנה אף אם לא התקיימו לגביו התנאים לניכוי כאמור בסעיף 87ה ובלבד שסכום הניכוי לא יעלה על 35 אחוזים מהסכום הקבוע בהגדרה "עוסק פטור" שבסעיף 1 לחוק מס ערך מוסף, ושלא התקיימו לגביו התנאים שבפסקאות 87ה(א)(2), (4), (6) ו-(ב)".
זה בעקבות הערה שהייתה בדיון על כך שאם הוא לא עומד, אם הוא גילה בסוף השנה שהוא לא עומד בכל התנאים, הוא עדיין יהיה רשאי לנכות את הסכום.
אלה תיקונים שהתבקשו בתוך הדיון. הם כולם מקלים.
לסעיף 87ה. בפסקה (4) התבקשה הוועדה לא להתייחס לחלק שאינו זניח, כך שיבוא "חלק מעסק או ממשלח יד" יתקבל מאדם שהוא מעסיקו בשנת המס.
בפסקה (8) נקבע התנאי ש"הוא אינו עומד בתנאי אחר שקבע שר האוצר", הוועדה ביקשה להכניס את "באישור ועדת הכספים של הכנסת".
בסעיף קטן (ב), "בעל עסק זעיר שניכר את סכום הניכוי בשנת מס מסוימת ובשנת המס שלאחריה הייתה לו הכנסה מעסק או משלח יד ולא ניכה את סכום הניכוי, לא יוכל לנכות את סכום הניכוי גם בשתי שנות המס שלאחר אותה שנת מס. לעניין זה, יראו מי שהיה זכאי לנכות את הניכוי רק בשל הוראות סעיף 87ד(ג) – שמתייחס לנושא של הניכוי - כאילו לא ניכה את הניכוי".
בסעיף 87ז הכנסנו הוראה לבקשות שהיו לעניין ההתיישנות, התקופה לדרישת דוח. "בלי לגרוע מהוראות חלק ט', ניכה יחיד את סכום הניכוי בשנת מס, רשאי פקיד השומה לדרוש כאמור בסעיף 131(6), לגבי אותה שנת מס – זאת בעצם הגשת הדוח - עד תום שש שנים מתום שנת המס".
לעניין סעיף התקנות, סעיף 87ח. הכנסנו ש"שר האוצר, באישור ועדת הכספים של הכנסת, רשאי", ובפסקה (2) הוספנו גם "לשנות בצו את השיעור הקבוע בסעיף 87ד(א)".
כן.
סעיפים 36 ו-37 נמחקו כיוון שאין עוד האחדה של מסלול העוסק הפטור יחד עם העוסק הזעיר.
בסעיף 38 יש תיקון שהוא תיקון ניסוחי בלבד.
אני רוצה לומר לחברי הוועדה ולרשות המיסים. היו לנו התלבטויות בעניין הזה של ה-107 אלף וה-20 אחוזים שאמרתם. 25 אחוזים. אני כדרכי קראתי לחברי הוועדה וקיימנו ישיבה משותפת, קואליציה ואופוזיציה, ואמרתי להם שאלה הדברים שעומדים על סדר היום ושאלתי מה הם מציעים לעשות. שאלתי אחד-אחד מה הם מבקשים בעניין הזה. הסיכום שלנו היה, אני גם אמרתי אותו למשרד האוצר, שאו שמעלים את זה ל-120 אלף או שמעלים את זה ל-35 אחוזים ואתם צריכים להחליט מה יותר חשוב לכם. אם חשוב לכם 120, יורד ה-35 אחוזים.
תחליטו מה אתם רוצים. אל תיתן לי הרצאה. אנחנו עכשיו בהצבעות כי אחרת לא יהיה תקציב למדינה.
הם רוצים את זה. אתה תראה שזה מה שהם רוצים. אני מאוד מקווה שהם לא רוצים למשוך אותו.
זאת הצעה לא רעה בהתחשב במה שעלה כאן בוועדה, בסיכונים שיש במה שהובא כאן, ויש לא מעט סיכונים תקציביים משמעותיים כשמעלים את זה ל-35 אחוזים והן כשמגדילים את הסף מ-107 ל-120 אלף. יש לזה גם השלכות מיסויות אחרות.
נכון. הבנו את זה היטב. אני אומר שמול האלטרנטיבה הזאת שהמשמעות היא להעלות מ-20 ל-30 – זאת המשמעות לגבי ההוצאה - - -
אני אומר לך שאם ימשכו את החוק, אנחנו נבחר איזה חוקים אחרים למשוך לכם כאן, חוקים שאתם רוצים אותם. אני מתחייב לך על זה. אם תמשכו את החוק, יימשכו כאן חוקים אחרים ולא כדאי לכם. אל תתחיל עם האיומים האלה. ערן, אני לא אוהב שמאיימים על חברי כנסת. אל תשחקו איתנו במשחק הזה. ניסינו להגיע להבנות אבל אם אתם רוצים למשוך חוק, יש לכם ערימה של חוקים שאנחנו יודעים למשוך אותם. איום תורידו מהשולחן. תבואו בהידברות. איומים לא על השולחן הזה.
לא אמרתי. אני יודע היטב מה אמרתי. אמרתי, כן, שהדבר הזה מביא חשיפה משמעותית וזה עלה כאן בוועדה, לא רק על ידי אנשי רשות המיסים אלא על ידי כל חברי הוועדה.
העניין של החשיפה. אפשר לחזור לשיח. העניין של החשיפה, של המשמעות של תכנוני המס שיבואו על הדבר הזה.
אתה שומע את הדעה של כולם בכל החוקים שלך. אי אפשר לעשות איפה ואיפה. אתה מצד אחד לוקח חלק מהדברים ואתה אומר שאני שם אותם, וכשהם מעלים דברים אחרים על רשות המיסים, אתה לא שומע אלא אתה עושה מה שאתה רוצה. לא אתה כערן אלא כרשות המיסים.
אני בסך הכול יכול להגיד את דעתי. מי שמחליט זו הוועדה. נקודה. אני אומר כאן את דעתי. דעתי היא שהמשמעות של 35 אחוזים עם 120 אלף, החשיפה התקציבית לדבר הזה היא עצומה. זה עלה כאן בוועדה. לתכנוני מס. זה מה שאני אומר. אני מקווה שאני עוד יכול להגיד בוועדה את דעתי.
אתה חייב להגיד. לא שאתה יכול. את החייב להגיד את הדעה שלך בוועדה ואף פעם לא סתמו לך כאן את הפה. אף פעם לא סתמו את הפה לאף אחד. אני אומר כאן את הדברים ואני אומר שאני יודע, וגם שמעתי, ש-30 אחוזים זה מספיק. אם תשאל את הדעה שלי על 120 או 130 או 150, אני גם בדעה של ה-107, כדעה אישית. אבל נכנסים לחדר ואנחנו מגיעים לאיזושהי הבנה והסכמה. אומר הרב גפני שאנחנו ישבנו, קואליציה ואופוזיציה, והייתה דרישה לכאן או לכאן. לא תמיד זה שלם לנו ולא תמיד זה שלם להם, לא תמיד זה שלם לכולם ביחד אבל כשיצא מהחדר של הרב גפני משהו שזאת החלטה, גם אם אני לא מסכים להחלטה - אמרתי לך את הדעה אישית שלי - אני מתיישר עם מה שהוחלט. זה מה שאמר הרב גפני. הוא אומר שאנחנו ישבנו כקואליציה ואופוזיציה בחדר שלו, הוא ריכז את כל זה, אמר שהוא קורא לנו כדי להגיע להבנה. זו ההבנה שביקשו, זו ההבנה שהיו מוכנים.
אמרתי לך, שאל אותי לגבי 30, אני אגיד שאין לי בעיה. שאל אותי לגבי 107, אני אגיד לך שאין לי בעיה. אני לא נכנס איתך לדיון למה. אני לא טוען שעוסק פטור צריך למעלה מ-107. אני כרגע אולי לא מכיר את הנושא של עוסק פטור.
בסדר. יכול להיות. כשמגיעים להבנות אנחנו כחברי כנסת, כבדו אותנו כחברי כנסת ולכו איתנו.
אני רוצה לומר לך שאני בדיונים שהיו כאן זרמתי אתכם ואפילו הגנתי עליכם. אני חושב שאתם עושים את העבודה שהיא עבודה קשה ואפילו כפוית טובה. בסופו של דבר אלה המיסים שנגבים ואתם צריכים לגבות כמה שיותר מיסים אבל בשכל.
אני אמרתי את דעתי. בסוף קיבלתי את כל מה שהוחלט על ידי כל חברי הכנסת למרות שדעתי הייתה לתת פחות מ-35 אחוזים. קיבלנו את הדעה של רוב האנשים וזה מה שיצא. זו ההחלטה שיצאה. אם אתם רוצים למשוך את החוק, תמשכו אותו.
ערן, מירי, אני חבר שלכם. אני לא יריב שלכם. אני יודע את ההתלבטויות ואני מכיר את הדברים האלה. הייתה כאן הסכמה. אנחנו לא נזוז ממנה. אני גם לא אקח את השם שלי ואני פתאום אעשה איתו קרקס. אומר חמד עמר ואומרת אימאן, אני מקווה שזה גם יהיה עם שרן אבל אני לא יודע, שאם אתם מסכימים לאחת מהאופציות האלה, אנחנו מצביעים עכשיו על החוק בלי הסתייגויות. אם אתה שואל אותי, אני כבר לא יכול לדבר איתך עכשיו בארבע עיניים אבל אם הייתי יכול לדבר איתך בארבע עיניים, או עם מירי, הייתי אומר לכם קחו את זה בשתי ידיים בואו נגמרו את זה.
לא. אתם הייתם קואליציה ואנחנו היינו אופוזיציה. כשהיינו מגיעים למצב כזה, לא היו הסתייגויות ולא היה פיליבסטר. הגענו להסכמה, יצאנו עם משהו שהשגנו.
אבל תמיד בשעה 2:00 לפנות בוקר היינו מגיעים להבנות.
מה שסיכמנו, אנחנו לא זזים מהסיכום. אנחנו סיכמנו 30 ו-120 או 107 ו-35. זה מה שסיכמנו כאופוזיציה וקואליציה. ישבנו על זה שעות. שכיר ועצמאי ממילא לא יהיה במסלול הזה.
זה פוגע בשכירים. שיחשבו בבית לפני שהם באים לכאן. אם אני שכיר אצלך ואני עצמאי אצלם, למה אתה פוגע בי? אני לא מבין. אין הסכמה. אנחנו לא מסכימים. ערן, לא נפגע בשכירים.
אדוני היושב ראש יכול לחזור על מה שהוא אמר? אני מבקש מכל הנוכחים לכבד את גישתו ומסקנתו של היושב ראש. לא צריך להתפלמס על כל דבר.
אני יודע מה עובר לכם בראש עכשיו. זאת ועדה מאוד משמעותית מבחינת מערכת היחסים בחברה הישראלית. כשאנחנו מגיעים לכאן עם חוק לא פשוט שאתם מביאים לנו לכאן ואנחנו מגיעים להסכמה קואליציה ואופוזיציה, יש לזה משמעות ותרומה שלנו וקודם כל שלכם למערכת יחסים נורמלית.
זה נדיר בטח בתקופה הזאת. אם יודעים שאם לא, זה יגיע בחוק פרטי והחוק הפרטי יהיה קצת יותר קיצוני.
על פי הסכמת והצעת רשות המיסים אנחנו נשים בחוק הזה 120 אלף שיתחילו להיספר מבחינת המדד רק ב-1 בינואר 2025.
בעצם אנחנו מדברים גם על העוסק הזעיר. כאן יכנס 120 אלף שקלים במקום ה-107 אלף שקלים. הסכום הזה יעודכן לראשונה ב-2025.
2025.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
ההצעה שלנו היא 2025.
חברים, מה שאמור להיות דחייה בשנה. מירי, קטיגורית, מה שאמור להיות דחייה בשנה עדכון. שנה ללא עדכון. זה הנוסח.
תנו לי להסביר את הסיטואציה. נתחיל מהתחלה. אנחנו מדברים על 120 אלף שקלים וזה עודכן גם ביחס לעוסק הזעיר שזה הסכום וגם ביחס לעוסק הפטור ממע"מ. העדכון, אם אנחנו קובעים את הסכום עכשיו, הוא ייקבע לראשונה, התחילה של הפרק הזה היא ב-1 ינואר 2024. המשמעות היא שהעדכון הראשון היה צריך להיות ב-1 בינואר 2025.
מה שרשות המיסים מבקשת זה שהעדכון הראשון יידחה לשנה אחת והעדכון ייעשה רק ב-1 בינואר 2026.
אתה לא ממלא מקום היושב ראש כשהוא יושב כאן. אתה רכז הקואליציה בוועדת הכספים. אתה לא מחליף את היושב ראש כשהוא יושב כאן.
לגבי השיעור. סוכם שהשיעור יהיה שיעור של 30 אחוזים במקום 20 אחוזים.
היו עוד הערות נוספות לגבי הנוסח שהם רצו להעלות.
קודם כל, ב-30 אחוזים, הנושא הזה של קרן השתלמות, אנחנו רוצים לעודד את אותם עצמאים להכניס את הנושא של קרן השתלמות. אני חושב שלא יתנגדו ברשות המיסים שאנשים בצורה כזאת או אחרת תהיה להם גם אפשרות לחסוך. אנחנו רוצים שגם הנושא הזה ייכנס.
כרגע זה קבוע בתוך החוק אלא שזה מחייב הגשת דוח. כרגע נשארה קרן השתלמות והיא כאילו באמצע, לא כאן ולא כאן. צריך להיות ברור שאו שבדיווח המקוצר תאפשרו לו לנכות את ה-30 אחוזים פלוסה-4,000 שקלים שהוא שילם לקרן השתלמות. ערן, כל הרעיון הוא שלא יגיש לך דוח. אתה לא רוצה את 200 אלף הדוחות. כרגע זה הנוסח שעומד. כתוב פלוס הוצאה של קרן השתלמות. עכשיו אתה אומר שכל מי שיפקיד 1,000 שקלים לקרן השתלמות יגיש לך דוח? זה מה שאתה רוצה? זה מה שכתוב.
יש דבר אחד שהם היו צריכים לתקן לטובת המיטיב. היה כתוב שם - והם אמרו שהם יתקנו ולא שמעתי - וזה ממעט מי שיש לו הכנסה מעסק או משלח יד שלא הופקה מיגיעה אישית.
אדוני היושב ראש, לאור זה שמבחינתנו מדובר בהישג משמעותי לטובת העצמאים, אנחנו נמשוך את ההסתייגויות בסעיף הזה בלבד.
לאור הסיכומים שמבחינתנו מהווים הישג משמעותי לטובת ציבור העצמאים, אנחנו כאופוזיציה מורידים את ההסתייגויות בסעיף הזה בלבד.
אני חושב שתפקידנו כאופוזיציה לבוא עם בשורה לעצמאים ולעוסק הזעיר והעוסק הפטור. בנושא הזה אני מאמין שהבאנו בשורה מאוד טובה. גם העצמאים אמרו את זה, גם רואי החשבון אמרו את זה.
לכן אנחנו מושכים את כל ההסתייגויות בסעיף הזה ואנחנו נצביע עבור החוק.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
מה שקורה כאן זאת הוכחה שאכן אנחנו כאן מתנהלים בצורה מקצועית. שיש דברים טובים, אנחנו מתגייסים לטובת הדבר הטוב כדי להביא בשורות לאזרחים שלנו.
גם אנחנו, סיעת המחנה הממלכתי. אני רוצה קודם כל להודות לך. הנה, כאשר קואליציה ואופוזיציה עובדות ביחד, אפשר להביא הטבות לעצמאים.
אולי. אתה רואה? אפשר לעבוד ביחד. כשיש דברים לטובת מדינת ישראל, לטובת העצמאי, אפשר.
כאשר עובדים יחד לטובת העצמאים, אפשר להביא הישגים ואפשר להביא בשורות. אני מברכת על כך ולכן גם אנחנו מסירים את 200 ההסתייגויות שהגשנו לוועדה בעניין החוק הזה. אני מקווה שהעצמאים ייהנו ולפחות יהיה להם קצת מזור בשנים הקרובות בעניין הזה.
משהו טכני לחלוטין.
בסעיף 87ג(ג), פקיד השומה רשאי. צריך לקבוע מועדים שונים ל-(1), (2) ו-(3). פעם זה אחורה ופעם זה קדימה. (2) ו-(2) זה אחורנית ו-(3) זה קדימה. זה לא כתוב.
להבנתי המשמעות היא שהרשות... עד המועד שבו צריך להגיש את הדוח או במסגרתו. ואם זה לפני?
ב-(1) ו-(2) זה מבוטל מהרגע שהוא לא עומד בתנאים וב-(3) זה מהרגע שהוא הגיש בקשה. זה ברור לנו.
אבל שיהיה ברור שזה יהיה הנוהל.
סעיף 87ד. ביטלתם את כל ההוצאות. כתוב שלא יחולו 17 עד 27. צריך להיות ברור שזה רק לעניין הזה. אם הוא למשל משכיר דירה, הוא יכול לתבוע הוצאות ריבית ופחת. באמצע על הכנסה חייבת של בעל עסק זעיר לא יחולו הוראות סעיפים (17) עד (27) לעניין הוראות פרק זה.
לא. אחר כך כתוב על הכנסה חייבת. הכנסה חייבת זה כל ההכנסה החייבת. כאן צריך לכתוב רק לעניין הסעיף הזה.
אם נכניס הוראות סעיף (17) עד (27) למעט סעיף (17)(5א) והכול לעניין הוצאות שיוצאו בייצור ההכנסה?
כי עכשיו זה ניתן לפרשנות שעל עניינים אחרים זה כן חל. צריך למחוק את" לעניין הוצאות בייצור הכנסה". לא יחולו הוראות סעיפים (17) עד (27) לעניין סעיף זה. לעניין הוראות פרק זה. שלא ייווצר מצב שהוא משכיר דירה והוא לא יכול - - -
אדוני, עוד שתי נקודות. סעיף 87ה(ב). כאן הוספת "הייתה לו הכנסה מעסק או משלח יד". הסעיף לא יבוטל. גם אם הוא לא הצליח לעבוד באותה שנה, הסעיף לא מבוטל. אני ביקשתי את זה פעם קודמת. גם אם המחזור שלו אפס.
זאת הכוונה אבל זה לא מה שכתוב כאן. הוא צריך להרוויח שקל אחד בשביל להישאר בסעיף. גם אם הייתה לו הכנסה מעסק משלח יד, אפילו בסכום אפס. גם בסכום אפס. נניח הוא לא עבד והם כבר הסכימו לזה. שנה אחת לא הצלחתי לייצר עבודה ולא עבדתי.
הסעיף האחרון והכי בעייתי. נושא ההתיישנות. אנחנו ביקשנו שתהיה הגבלה של שלוש-ארבע שנים לבדיקת העניין הזה. כרגע זה נפתח ל-11 שנים.
דיברנו על זה. אנחנו ביקשנו שלוש שנים - שנתיים, שלוש, ארבע – שיבדקו. כרגע הנוסח מאפשר להם 11 שנים. אני חושב שאין מצב כזה היום בפקודת מס הכנסה, 11 שנים. אין. צריך להוריד את ה-שש לשנתיים-שלוש.
הבהרנו את זה בפעם הקודמת. אמרנו שבמצב הקיים היום מי שלא מגיש דוח שנתי וצריך היה להגיש דוח שנתי, למעשה יש אפשרות לדרוש ממנו את הדוח השנתי ואין על זה מגבלה של זמן. במקרה הזה הוא לא הגיש דוח שנתי, הוא יגיש איזשהו מסמך. יכול להיות מצב שבו האדם שהגיש את הדיווח בתור עוסק זעיר בעצם חייב להגיש דוח שנתי מסיבה אחרת, כי הייתה לו עסקה בחוץ לארץ עם רווח הון של 20 מיליון שקלים והוא חייב בהגשת דוח. לכן אנחנו אומרים שבמקרה הזה נראה נכון שנוכל לדרוש ממנו את הדוח גם שש שנים אחרי שהוא הגיש.
כרגע לפי הנוסח ו"בלי לגרוע מהוראות חלק ט', ניכה יחיד את סכום הניכוי בשנת מס, רשאי פקיד השומה לדרוש כאמור בסעיף 131(6) לגבי אותה שנת מס עד תום שש שנים מתום שנת המס".
דיברנו על זה בדיון הקודם לא מעט. הסברנו את הרציונל שלנו שאנחנו צריכים את הזמן לבקש להגיש דוח ולאחר שאנחנו מבקשים להגיש דוח כי עלה חשד, אנחנו צריכים גם זמן לטפל בדוח. הוועדה השתכנעה וזו ההסכמה אליה הגענו בפעם הקודמת. יהיו לנו שש שנים לדרוש להגיש דוח ואחר כך כל מועדים של הבדיקה של הדוח יישארו כמו במצב הקיים כיום.
זה לא שש פלוס חמש. זה שש שנים. עולה חשד בתוך שש השנים, אתה מבקש להגיש דוח. אתה צריך גם זמן לטפל בדוח.
אנחנו לא יכולים להמציא את כל הליכי ההתיישנות מחדש. אנחנו לא נמציא את כל הליכי ההתיישנות מחדש.
אני אומרת שזאת הוראה מקלה. גם הסעיף הזה הוא הוראה מקלה ביחס למצב בלי הסעיף הזה. היום אדם שכיר שלא מגיש את הדוח, אין מגבלה.
לא. אנחנו צריכים לנסח את זה. צריך להכניס תיקון לגבי מע"מ וגם לגבי העדכון. המע"מ היום מתעדכן מדי שנה. צריך יהיה לנסח.
בסעיף 87ג בסיפה, נכתב בנוסח שצריכים להודיע לעוסק הפטור שהולכים לרשום אותו כבעל עסק זעיר, שהוא רוצה לרשום אותו, כלומר, שזה לפני הרישום. הסברנו בפעם שעברה שמבחינה טכנית אנחנו לא יכולים לעשות את זה לפני הרישום ואמרנו שנשלח את זה מיד אחרי שרושמים אותו כבעל עסק זעיר.
אבל גם אמרתם שתבחנו האם אתם יכולים לשים איזשהו פיצ'ר במערכת שבו אתם מאפשרים לו לבחור מלכתחילה. ישי העלה את הנושא של הכוונה לרישום, האם אפשר לרשום, האם הוא צריך להודיע לו ראש על הכוונה שלו לרשום אותו.
בפעם שעברה אמרנו וזה גם מה ששלחנו לוועדה, שאנחנו נודיע לו שרשמנו אותו בצורה כזאת ויש לו אפשרות לתקן.
אבל זה בעייתי. בדקנו את זה כי זה בעייתי. אם הוא פותח במע"מ, אחרי כן אנחנו פותחים לו אוטומטית במס הכנסה.
כרגע בתוך המערכות אנחנו נשענים - כדי שאת המודל הזה נוכל להפעיל בינואר 2024 כפי שרוצים – על מערכות קיימות ומתאימים את היכולות להיבטים האלה.
קיבלנו את הדרישה של הוועדה. נשלח לו בהודעה שהוא עוסק זעיר, רשמנו אותו כעוסק זעיר וניתן אפשרות לתקן.
זה נשמע לי הכי הגיוני שזה יהיה. במקום לרשום בן אדם בניגוד לרצונו למסגרת שהוא לא רוצה להיות בה.
הוא מאוד רוצה להיות בה. הצגנו תהליך שהוא כרגע נמצא בתוך המערכות שלנו. לתהליך כרגע יש גיבוי בתוך המערכות שלנו ולכן זה מה שנראה לנו נכון.
אנחנו נשנה את הנוסח. במקום הסיפה ובלבד שפקיד השומה יודיע לעוסק הפטור על כוונתו לרשום אותו, אנחנו נאמר: "רשם פקיד השומה עוסק פטור כבעל עסק זעיר בלא הגשת בקשה כאמור, יודיע על כך לעוסק הפטור ויציין בהודעתו כי העוסק הפטור רשאי לבקש כי רישומו כבעל עסק זעיר יבוטל".
הנקודה האחרונה היא לגבי התקופה הדרושה. בנוסח שהוגש יש איזשהו כלל קבוע של שש שנים מתום שנת המס. רצינו להבהיר בנוסח שאם יש חשד להליך פלילי, כלומר, אנחנו מדברים על מישהו שחושדים בו - - -
זה בדיוק מה שאנחנו רוצים להבהיר. מישהו שאנחנו רוצים להתחיל לפתוח הליך פלילי לגביו, במצב כזה נוכל לדרוש...
זה משנה. זה משנה את המצב הקיים. עד היום אין בחוק, זאת פעם ראשונה שרשות המיסים, לטוב ולרע - אני רומז להם בעדינות – מכניסים סעיף בפקודת מס הכנסה של הגבלה לדרישת דוח על מישהו שלא חייב להגיש דוח. עד היום זה לא היה קיים. הסעיף הזה הפריע להם בפקודת מס הכנסה לאורך כל המקומות כרגע והם מפחדים, בצדק, שזה יגביל אותם לדרישת דוח. יש כאן איזושהי בעיה בסעיף הזה. אתם אמיצים. הגבלתם מאוד את עצמכם בסעיף הזה והמבין יבין.
אנחנו מחקנו את הסעיף, הסעיף שנקרא תקופה לדרישת דוח, 87ז, יימחק מהנוסח. תסבירו את המשמעות.
המצב זהה למצב של מי שלא הגיש דוח היום ולא שינינו שום דבר. זאת אומרת, אדם שלא הגיש את הדוח ופקיד השומה סבור שהוא חייב להגיש דוח, כמו הדוגמה שנתתי, כשיש הכנסה שלא דווחה וכולי, אפשר לדרוש ממנו את הדוח.
אין מגבלה של זמן. המשמעות של זה היא שזה לא 11 שנים אלא זה יכול להיות לנצח, עוד 10, עוד 15, עוד 20 שנים, תבוא רשות המיסים ותדרוש את הדוח.
המצב של עוסק כמו מצב של מישהו אחר שלא חייב בהגשת דוח. המצב היום לעוסק פטור זה כמו חוק מע"מ. כמו כל ביקורת רגילה יש לך חמש שנים לפנות ולעשות. אתה אומר עוסק פטור יהיה עוסק זעיר. מה המשמעות?
ערן, אני נכנס בסוף ינואר ומדווח לך. נכון? זה הדוח שלי. יש לך זמן לפי תקופת השומה לדוח הזה, לבדוק אותו.
אנחנו לא נכנסים. יש הרבה דברים שאנחנו אולי רוצים לשנות בחוק, אפשר לנהל עכשיו אין סוף שיחות בתהליכים על הרבה דברים. הפלטפורמה פה הייתה מיטיבה כדי לעשות תהליך עם העסקים הקטנים.
אני אומר שאני לא רוצה לשנות את המצב הקיים. יצרנו כאן פלטפורמה שנותנת הטבות משמעותיות ואתם בעצמכם הצגתם את הסיכונים שלקחנו על עצמנו כמדינה, בסוף, בתהליך הזה, ואתם יודעים את זה. אגב, חלק מהסיכונים יבואו לידי ביטוי, אני בטוח בכך, וצריך להתמודד איתם.
אם היא לא עובדת בחברה, למה היא לא יכולה לקבל 30 אחוזים? הוא חייב להגיש דוח, את זה אני מבין.
ערן, היא יכולה להיות עוסק פטור אבל לא יכולה לא יכולה להיכנס לחוק הזה. זה לא הגיוני. אין לה קשר לחברה, היא לא עובדת עם בעלה, לא עבדה כל החיים.
אתם אומרים לי בעד העצמאים. כל בן או בת זוג של מישהו שיש לה חברה בישראל והיא עד היום, סתם דוגמה, הייתה פדיקוריסטית, היא מחוץ לחוק הזה. למה אנחנו עושים את זה? למה אנחנו פוגעים באנשים?
כל זוג נשוי, נניח אני נשוי למישהי, עד היום הייתי עוסק פטור, מרגע שיש את החוק הזה אין לי שום קשר לחברה של בעלי, אישה שעובדת בכל סוג של עבודה. אין לה שום קשר לחברה של בעלה. מרגע זה היא מחוץ לחוק. אם היא הייתה רווקה והייתה בחוק הזה, היא התחתנה – היא עפה מהחוק הזה רק בגלל שלבעלה יש חברה. היא לא עובדת בחברה.
הרב גפני, אני אחדד. אם לא הבנתי, שרשות המיסים תסביר לי. מדובר כאן על אדם שהוא בעל שליטה או אישה שהיא בעלת שליטה ואחר כך התחתנה ובן הזוג שלה, בעלה, הגיע ויש לו עוסק פטור. היא עוסק פטור. היא לא תיהנה מההטבות שחלות כאן.
המטרה של החוק הייתה לפשט את הבירוקרטיה ועל ידי כך גם לתת את הניכוי הנורמטיבי אבל מצד שני פחדנו מאוד מכל ניצול לרעה שיכול להיווצר מהחוק וזה חלק מהמקרים.
כל ההוצאות יירשמו בחברה, חלק מההכנסות יירשמו אצל האישה והיא תקבל גם את הניכוי. אנחנו לא רוצים את המצבים האלה.
התיקון שנכניס. בסעיף 87ב, בפסקה (1), יחזור להיות הסכום הקבוע בהגדרה עוסק פטור שבסעיף 1 לחוק מס ערך מוסף, כיוון שאנחנו שוב משווים בין הסכומים, והסכום הזה בעצם יתעדכן בהתאם לסכום שהתעדכן במע"מ.
נכניס הוראה לעניין המע"מ כך שיהיה תיקון לחוק מס ערך מוסף, בסעיף 1, בהגדרה עוסק פטור, במקום הסכום האמור בו יבוא 120 אלף שקלים, ותחילה למס ערך מוסף, כך שתחילתו של סעיף 1 לחוק מס ערך מוסף תהיה ביום 1 בינואר 2024. "על אף האמור בסעיף 126(א), הסכום הקבוע בסעיף 1 בהגדרה עוסק פטור כפי שנקבע בחוק הזה יתואם לראשונה ביום 1 בינואר 2026".
אני מבקש לעבור להצבעה על סעיפים 34, 35, 38, 39. הסכמה שנעשתה עם רשות המיסים, עם האופוזיציה ועם הקואליציה, הסכום יהיה 120 והוא יתעדכן שנה אחרי שהחוק ייכנס לתוקף. אלה יהיו 30 אחוזים. אנחנו מצביעים על הסעיפים עם השינויים שנעשו בדיון. האופוזיציה הסירה את כל ההסתייגויות שלה בגלל ההישג שיש בחוק הזה וההסכמה אליה הגענו.
מי בעד האישור? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
אושר
תודה לחברי הוועדה. אדוני, זה לא רגע רגיל בוועדת הכספים בו יש בשורה לציבור העצמאים שבא בקונצנזוס עם רשות המיסים. תודה רבה לך אדוני על הניסיון ועל הידע ותודה לכל חברי הוועדה, לאופוזיציה ולקואליציה. יש כאן אמירה שהעצמאים מקבלים עכשיו מרשות המיסים בצורה כזאת או אחרת שמתחילים להאמין להם.
ערן, אני מבקש להודות גם לכם. מישהו קודם אמר לי שאני כועס על ערן ורב איתו. שידעו שאני לא רב איתך ואם צריך להתנצל בפניך, אני עושה את זה. הוויכוח הוא נטו בחשיבה שלי ובחשיבה שלך ולא מעבר לכך. זה היה חשוב לי לומר לכל היושבים כאן ולומר לך תודה רבה. עד סוף השבוע אנחנו נריב עוד כמה פעמים ואני לא מתחייב שלא נריב אבל בסוף הכול יהיה בסדר.
תודה רבה. אנחנו עוברים להצבעה על הרוויזיות ולאחר מכן לנושא של חוק יסוד: משק המדינה. אנחנו מגיעים להסכמות בחוק הזה כפי שהאופוזיציה ביקשה.
הרב גפני, שלא נקפח את חבר הכנסת אליהו רביבו שעשה את כל המשא ומתן מאחורי הקלעים. זה לא מובן מאליו.
יישר כוח. כל הכבוד. תודה רבה.
פרק ט', סעיף 36 – רוויזיות. איסור על סירוב בלתי סביר להתקשרות.
חזרנו לפרק של איסור על סירוב בלתי סביר להתקשרות, סעיף 36. הוגשו רוויזיות על ההסתייגויות ואנחנו עוברים לרוויזיות שהוגשו על ההסתייגויות של סיעת ישראל.
אני לא יודע על מה ההסתייגויות, אבל אם אין שם בעד הכיבוש או לאכול חזיר – אני בעד.
איך? אימאן עסוקה בהוצאת הודעות לתקשורת. היא לא מצביעה.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
דווקא אני? תחפש מישהו אחר. אני כאן וכשאני לא כאן, אני שולחת מישהו במקומי.
יש כאן שניים שלא הצביעו – אתי וסלומון. אני מבקשת לקבל את ההסתייגות הזו. הם לא הצביעו. רביבו, אמרתי לך שהעיניים שלי יהיו עכשיו עליכם.
הרוויזיה לא התקבלה.
אני לוקח את הדברים שלך ברצינות. אני רוצה לדעת ממך, ליאת, האם הצביעו או לא הצביעו?
את הרוויזיה מספר 28, רק את הרוויזיה, אני רוצה למשוך. לא צריך להצביע עליה.
גם אני הגשתי רוויזיות. לא רק הם הגישו רוויזיות על ההסתייגויות. אלה לא הסתייגויות אלא רוויזיות.
אנחנו עוברים להצבעה על סעיף 36, סירוב בלתי סביר להתקשרות של גוף מוסדי עם יועץ פנסיוני.
סעיף 36, איסור על סירוב בלתי סביר להתקשרות של גוף מוסדי עם יועץ פנסיוני. מי בעד הצעת החוק? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
אושר
כבוד היושב ראש, לשכת היועצים הפנסיוניים בישראל מבקשת להודות לבית ולוועדה הנכבדה, כנ"ל לעומד בראשה כבוד היושב ראש על תיקון עוול רב שנים שיסודו עוד ב-10 בפברואר 2006. אין ללשכה ספק שגם רשות שוק ההון, ביטוח וחסכון וגם משרד האוצר יעשו כל שביכולתם כדי לקיים את הוראותיו.
הסרנו את הרוויזיות על ההסתייגויות. סעיפים 25, 26, אושרו ועליהם הוגשה רוויזיה וזאת הרוויזיה שאתה מבקש עכשיו להצביע עליה.
נכון. סעיפים 26-25, גיוס חוב אשראי.
מי בעד קבלת הרוויזיה? 5. מי נגד? 6.
הצבעה
הרוויזיה לא נתקבלה
הסעיפים אושרו.
בסוף ההפסקה נצביע על הרוויזיה.
אנחנו נחזור בשעה 14:30.
הישיבה ננעלה בשעה 14:05.