פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
28
ועדת הכלכלה
01/05/2023
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 82
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שלישי, י"א באייר התשפ"ג (02 במאי 2023), שעה 13:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 01/05/2023
פרק י"ג (ייעול השימוש בתשתיות תחבורה ציבורית) מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2023 ו-2024), התשפ"ג-2023
פרוטוקול
סדר היום
פרק י"ג (ייעול השימוש בתשתיות תחבורה ציבורית) מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2023 ו-2024), התשפ"ג-2023
מוזמנים
¶
דניאל שוורץ - רפרנט תחבורה באג"ת, משרד האוצר
חוה ראובני - עו"ד, סגנית היועץ המשפטי, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
שרונה קרסגי - מנהלת אגף אכיפה בנת"צים, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
לילי גורדון-שרגא - עו"ד, לשכה משפטית, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
יאיר מתוק - עו"ד, לשכה משפטית, המשרד לביטחון לאומי
אמיר ליפשיץ - עו"ד, ייעוץ וחקיקה את"ן, משטרת ישראל, המשרד לביטחון לאומי
שרית נשיא - מנהלת תחום את״ב בל״מ, המשרד לביטחון לאומי
לירון קשת - עו"ד, ייעוץ וחקיקה משפט פלילי, משרד המשפטים
שרון פליישר בן יהודה - מנכ״ל, פורום חברות התחבורה הציבורית הפרטיות
ששי שדה - משנה למנכ"ל, הסתדרות הלאומית
רישום פרלמנטרי
¶
אורי פנסירר
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
פרק י"ג (ייעול השימוש בתשתיות תחבורה ציבורית) מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2023 ו-2024), התשפ"ג-2023, מ/1612
היו"ר דוד ביטן
¶
אני פותח את הישיבה, מתנצל על האיחור, היה דיון על נושא החלב, זה לקח יותר זמן כי באו הרבה חברי כנסת.
הנושא על סדר היום
¶
פרק י"ג (ייעול השימוש בתשתיות תחבורה ציבורית) מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2023 ו-2024), התשפ"ג-2023. מי מציג את זה? בבקשה. משרד התחבורה או משרד האוצר?
חוה ראובני
¶
אני חוה ראובני, עורכת דין ממשרד התחבורה. אחד המרכיבים המשמעותיים בעידוד שימוש בתחבורה ציבורית בכלל והורדת הרכב הפרטי ובפרט, וגם למי משתמש ברכב פרטי, להעלות את מקדם המילוי. זאת אומרת שלא ייסעו איש אחד באוטו אלא אנשים ייסעו. בין אם זה התארגנות מרצון או ב- carpool בצורת נסיעות שיתופיות ודרכים כאלה ואחרות, יותר מנוסעים ברכב, שגם מי שנוסע ברכב פרטי, ייסעו מספר אנשים ברכב. לטובת חלק מנתיבי התחבורה הציבוריים – הנת"צים – יש אפשרות לנסוע גם לרכב שיש בו מספר נוסעים שננקב בתמרור, מה שמכונה נר"תים – נתיב רב תפוסה.
חוה ראובני
¶
כן.
הבעיה היא איך אוכפים את זה. כאשר אנחנו מדברים על נת"צ, אז יש לוחית זיהוי ויש מספר של רכב, ויש את סוג הרכב במערכת ואז או שמותר לו לנסוע או שאסור לו. כאשר מדובר על רכב רב תפוסה צריך לראות כמה אנשים יש ברכב.
חוה ראובני
¶
רגע. נכון להיום לא קיימת טכנולוגיה אמינה מספיק לאכיפה פלילית כדי לעשות את זה. אני מניחה שלא ייקח הרבה זמן שיהיה. בנתיבי איילון עובדים על זה, הם עושים ניסויים בזה לצורך נתיבים מהירים. יש להם כל מיני הצעות, הם בוחנים כל מיני אפשרויות, אבל בשלב זה אין. התוצאה היא שאם אין אכיפה אנושית, אנשים נוסעים עם נוסע בודד, הוא יכול לנסוע בנת"צ, בנר"ת, ולסכל את המטרה שלו. לכן עד שתפותח טכנולוגיה מספקת, אין מנוס מאכיפה אנושית.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז קודם שתדעי, ואני אברר עם היועץ המשפטי שלנו, אני רוצה גם להתייחס לכסף פה בחוק הזה. זאת אומרת, כל ההכנסות שעיריית תל אביב מקבלת מהקנסות – לא יעברו אליה, יעברו לקרן לטיפול בנושאים האלה. זה לא יכול להיות שהם יגבו – אני לא יודע כמה גובים היום, נדמה לי עלה ל-2,000 שקל אמרו לי.
העיריות, מה? הם גובות את הכסף וזהו?
היו"ר דוד ביטן
¶
אני מבקש שתבדקו משפטית אם אני יכול להכניס סעיף בחוק הזה שקשור להכנסות של העיריות והשימוש בהם.
היו"ר דוד ביטן
¶
הבנו את העניין. אני שואל אותך עוד שאלה: כשנוסעים בכבישים, פתאום רואים אוטובוסים שלא נוסעים איפה שהם צריכים לנסוע וזה גורם לפקקים. גם יש להם את המקום לנסוע בנפרד וגם נוסעים בעצם על חשבון יתר התושבים. אני רוצה גם בזה איזושהי התייחסות בחוק הזה. אם כבר עושים אכיפה, בואו נעשה אכיפה כמו שצריך.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, אוטובוס – מה קורה, הוא נוסע במסלול הרגיל, ולא במסלול שלו וגורם לפקקים לכולם במסלולים האחרים. מילא אם הכול פנוי, אני לא מתווכח, אבל אם לא פנוי – אז שיסע איפה שהוא צריך לנסוע. אם כבר זה תחום של אכיפה, למה לא?
היו"ר דוד ביטן
¶
למה כן? אבל עושים, את רוצה לראות את זה? את רוצה שאתחיל לצלם את זה? אתחיל לצלם ואשלח לך.
היו"ר דוד ביטן
¶
את נוסעת מהבית לפה או למשרד התחבורה. אני אומר לך שיש המון אוטובוסים שבמקום לנסוע במסלול שלהם, נוסעים מסלולים אחרים וגורמים לפקק איפה שאנשים צריכים לנסוע, לאור זה שיש את זה. אני עדיין רוצה להתייחס בעניין הזה. תבדקו את זה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז אני נותן לך מידע. מה, אני אין לי מידע? מה זה לא הגיע אליך מידע. מה את רוצה שיתלוננו, יתלוננו על זה? זה התפקיד שלנו כחברי כנסת כשכבר יש חוק, אנחנו חייבים להכניס גם כן כמה צ'ופצ'יקים לפתור כמה בעיות.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז הנה, אני לא גומר את זה עכשיו, אני אומר לך – תבדקו את זה, תבדקו את העניין. לא אומר שהרבה, אבל יש. תיסעי בדרך לירושלים ותראי כמה אוטובוסים נוסעים בשני הצדדים.
היו"ר דוד ביטן
¶
מה זאת אומרת? אוטובוס. את שואלת אותי שאלה כאילו אני אומר לו תעצור, נראה אם אתה ככה או ככה. יש אוטובוסים, מה זה חשוב של מה? זאת נסיעה, כל אוטובוס יכול לנסוע. מה העניין? זאת נסיעה של אוטובוסים, רק תחבורה ציבורית יכולים לנסוע – לא. כל אוטובוס.
דניאל שוורץ
¶
דניאל שוורץ מאגף התקציבים. שתי הערות, אדוני היושב-ראש: א' – ההצעה היא רק על נתיבים בין-עירוניים. כלומר, אם העירייה תבעה אותי - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר. אבל רוב הקנסות לא אצלכם. הם יהיו בעיריית תל אביב, שמה הקנסות. את לא זז – מצלמים אותך. אתה טועה, אתה מתחיל נגיד לנסוע – אם אתה נוסע ימינה, אין בעיה, אבל נסעת וטעית בימינה, אתה עובר לימין הבא, אפילו שזה קרוב, תראה ברחוב קפלן, אתה כבר מקבל את הקנס. יש גם טעויות, אתה רואה כבר שהוא נסע ימינה, אז נסע אחרי 20 מטר. אתה מבין?
אני יודע שזה מוסדר. אבל זאת הזדמנות להכניס כמה סעיפים לחקיקה הזאת. מה חשבתם, שרק מה שאתם רוצים אנחנו עושים? אנחנו נעשה גם כן כמה דברים. אלא אם כן יגידו לי שזה לא בסמכות, אז בסדר, נראה. נראה מה לעשות עם זה, יהיה לכם מזל בעניין הזה.
לילי גורדון-שרגא
¶
ברשות אדוני, אני לילי שרגא התובעת הראשית של משרד התחבורה. השאלה היא מאיפה נובעת ההצעה של אדוני היושב-ראש לגבי האוטובוסים? כלומר, מה התכלית שאנחנו - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
התכלית היא שאם אתם נותנים מסלול נפרד לתחבורה ציבורית, אז שהם ייסעו בתחבורה הציבורית ולא במקום אחר, שייסעו במסלול הנפרד. כי אם יש עומס בכבישים, מה אתם חושבים, שהמסלולים האלה לא יוצרים עומס במסלולים האחרים? אני מאוד מתפלא עליכם, משרד התחבורה דווקא כן צריכים לתמוך בדבר הזה. מילא האוצר לא, אבל אתם?
לילי גורדון-שרגא
¶
המטרה היא הרי לעודד את השימוש בתחבורה ציבורית ושפחות אנשים ירצו להשתמש בכלי הרכב הפרטיים שלהם. ברגע שאנחנו שומרים על הנת"צ והנר"ת חופשי, אנחנו גורמים לנסיעה יותר מהירה שם ועידוד לשימוש בתחבורה ציבורית.
לילי גורדון-שרגא
¶
זה מה שאני אומרת, אם אנחנו אוסרים על אוטובוס לנסוע בנתיב רגיל, אם הוא הוא נוסע בנתיב רגיל, כלומר, הוא חושב שהדרך משם יותר מהירה, בזה אנחנו מעודדים את התחבורה הציבורית.
היו"ר דוד ביטן
¶
ואם יש שני אוטובוסים, אחד נוסע פה ואחד נוסע פה. הוא לא מוכן לנסוע אחריו, הוא רוצה ללכת - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אז בכביש 1 תראי. נוסעים אוטובוסים משני הצדדים. לא תמיד, לא שעכשיו כל רגע יש, אבל יש דבר כזה.
לילי גורדון-שרגא
¶
אולי זה יעודד אנשים לא לנסוע ברכב הפרטי ולנסוע בתחבורה ציבורית כי הם יראו את הנת"צ לידם דוהר.
היו"ר דוד ביטן
¶
כן, בסדר, זה נכון. אבל עדיין, צריך לדאוג גם לציבור השני. כל עוד רוצים שהם ייסעו, כל עוד יש להם אפשרות לנסוע גם צריך לדאוג להם, לא רק לאוטובוסים. בינתיים לא ראיתי שאנשים נוסעים יותר מדי באוטובוסים במדינת ישראל, נכון? עם כל הרצון שלכם לחנך, זה לא עובד כי אין מספיק תשתית לתחבורה ציבורית, רכבות וכולי. אם אתם רוצים שאנשים ייסעו בתחבורה ציבורית, זה לא מה שיעזור, מה שיעזור זה רכבות. מערכת רכבות תחתית ועילית ענפה – זה מה שיהיה. אחרת לא ייסעו. נראה לך שהוא – בכל מקרה הוא צריך לנסוע, לחנות. זה לא ילך הסיפור הזה, אבל לא משנה, זה לא החוק, זה לא תוכנית החוק. לא נתווכח על זה עכשיו.
תתחילו לקרוא. תבדקו את שתי ההערות שלי, נתייחס אליהם. אני לא מחויב להכניס את זה, רק רציתי לזעזע אותם קצת שיתחילו לטפל בדברים האלה. לגבי הכסף, עיריית תל אביב לא תגבה את כל הכסף, זה לא ילך. אני מתפלא עליכם איך אתם נותנים לעיריית תל אביב ליהנות מכל הכספים בגלל שהם השקיעו קצת במצלמות? מה זה הדבר הזה, בחייך? הם גובים מאות מיליונים על השטות הזאת.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני יודע, מה, את חושבת שאני לא יודע שלא עוסק? אני אומר לכם, תבדקו את העניין הזה, כי העניין הזה לא יישאר. אז אנחנו נעשה את זה בחקיקה אחרת. לא יישאר הדבר הזה. עיריית תל אביב לא תיקח את הכסף לעצמה. זה לא פרטי שלה. הכביש הוא לא פרטי שלה.
אם יש למישהו הערה, יש לכם משהו כללי לומר? מה, אתם נגד שיהיה פיקוח? למי פה יש התייחסות כללית? רק אם אתם נגד פיקוח, אם אתם בעד פיקוח אז אין צורך בהתייחסות כללית. נציג המשטרה, רוצה להגיד משהו?
אמיר ליפשיץ
¶
שלום אדוני היושב-ראש, אני עורך דין ליפשיץ מחוליית ייעוץ וחקיקה באגף התנועה. המשטרה אוכפת את העבירה הזו באכיפה ממשלתית. המשטרה היא בעצם גוף האכיפה - - -
אמיר ליפשיץ
¶
היום כדי לאכוף עבירת תנועה מהסוג הזה באכיפה פיזית לא במצלמות נדרש שוטר, מהסיבה הפשוטה שנדרשת הכשרה שבאה לידי ביטוי גם בהצעת החוק הזו.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
את ההשקעה הזאת צריך לעשות במצלמות ובטכנולוגיה ולא עכשיו בעוד אנשים שמסכנים את התנועה בשוליים של המשרד הזה ושל המשטרה, ומחר של איכות הסביבה.
אמיר ליפשיץ
¶
אדוני, הקושי שהעלה פה משרד התחבורה הוא הקושי הטכנולוגי שקיים כיום ביכולת האכיפה של נתיבים רבי תפוסה שבהם יש פלוס שתיים, פלוס שלוש, נוסעים ברכב. היה ניסיון על ידי משרד האוצר ועל ידי משרד התחבורה לקדם טכנולוגיה שתוכל לספור את הנוסעים ברכב. הטכנולוגיה טרם הבשילה. ולכן אנחנו נמצאים בסיטואציה שבה יכול - - -
אמיר ליפשיץ
¶
זה טוב בפינוי הנת"צ והנר"ת. היום משטרת ישראל בשנת 2021, אכפה את העבירה הזו בהיקף של 12,281 קנסות. בשנת 2022 אכפנו ב-9,254 קנסות. והחל מתחילת השנה הנוכחית, משטרת ישראל בלבד, לא באמצעות משרד התחבורה או גופים אחרים כמו הרשויות המקומיות, נכון לתאריך 29 באפריל אכפנו ב-2,758,. יש אכיפה בתחום הזה. האכיפה כנראה לא מספיקה לדעת משרד התחבורה ולדעת הממשלה. התקבלה החלטת ממשלה בנושא הזה. היה לנו שיח מקדים, יש סייגים שהסתייגנו מהם ביחס לחוק הנוכחי, והם התקבלו. הגענו לאיזשהו איזון. אין לנו התנגדות כמובן להצעת החוק הממשלתי כפי שהוצע. היא לובנה בכל המנגנונים. יש שם מגבלות, לא ניתן לעצור את כל כלי הרכב, יש כללים של הכשרה והסמכה. כמובן שמשטרת ישראל בראש ובראשונה מתמקדת פחות בעבירות האלו ויותר בעבירות מסכנות חיים. לדוגמה, נהיגה בשכרות, נהיגה בפסילה, אלה עבירות - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
זה לא קשור רק לחוק הזה. בוא לא נציג את זה כאילו אתם פה יש לכם איזה היבט מיוחד לעניין הזה.
אמיר ליפשיץ
¶
- - ואגיד לך למה: יש לנו את החשש עם כל המצב של האלימות בכבישים, שאותם פקחים בסופו של יום יגיעו לעימותים שיתגלגלו לפתחה של המשטרה – ולא התקדמנו בכלום. כי בסופו של דבר אם הפקח נאלץ לחייג 100 ולהזמין ניידות למקום, זה גם פקקי תנועה וגם אלימות, דבר שאילו היה עושה שוטר מלכתחילה אם היו לנו את המשאבים, יכולנו לעשות בעצמנו אז היינו חוסכים את התהליך הזה. זה הבסיס להתנגדות שלנו, זה לא תאוות כוח. זאת פשוט הייתה הגישה שלנו.
היו"ר דוד ביטן
¶
אם כבר נותנים לכם כוח אדם שיהיה אתכם, אז תגדילו את סדר הכוחות של השוטרים שמטפלים בעניין הזה.
אמיר ליפשיץ
¶
יותר מזה, יש שוטרים במימון של משרד התחבורה ספציפית לעבירה הזו מכיוון שהשוטרים הרגילים, לצורך העניין, עוסקים בעבירות שהם יותר מסכנות חיים. ובעבירה הזו של הסדרת התנועה, היא יותר מעניינו של משרד התחבורה ולכן הוא מממן גם שוטרים.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
אז למה שהתקציב הזה לא ילך למשטרה בשיטה הזאת שמציע הקצין? זה נראה לי יותר טבעי והגיוני.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
במקום להוסיף פקחים שיוסיפו שוטרים במימון שלהם. אני באמת לא מבין את החוקים האלה. באמת, דוד, תקשיב, אני יושב פה בוועדה, אני מוכרח לרוקן את הלב שלי. תקשיב, אני שומע על כל מיני חוקים שאני לא יודע מי חשב עליהם, כמה חשבו עליהם. זה חוק אחרי חוק אחרי חוק – מטופשים מהמעלה הראשונה. ומותר לנו להגיד לממשלה: די, מספיק, בחייכם. משרד התחבורה, בואו תפקחו על הדברים שאתם אחראים, על המוסכים הלא מוסדרים, כל אלה האנשים הפרטיים, כל העבריינות הזאת שם. פתאום מצאתם לכם עוד נושא, עוד אנשים, עוד מכוניות לקנות.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה כאילו תחבורה, זה אלה של שתיים פלוס, שלוש פלוס, הם רואים בזה תחבורה ציבורית כי אז הוא לא לוקח אוטו ונוסע גם כן.
היו"ר דוד ביטן
¶
רגע, כמה עובדים פקחים אתם מתכוונים להעמיד בשנת 2024? עזבו את 2023. ומה התקציב שמיועד לזה? אולי הוא צודק, בוא ניתן את זה למשטרה, לשוטרים ייעודיים ונגמר הסיפור.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
¶
אז שיתחילו עם ייעול השימוש בכלל בתחבורה ציבורית. מערכת האמון של הציבור היום בתחבורה ציבורית שואף לאפס.
היו"ר דוד ביטן
¶
כן.
מה התקציב לזה? כמה פקחים אתם מתכוונים? ודרך אגב, הם צריכים להעמיד מול זה שוטר. כל עובד שאתם מעמידים הם צריכים שוטר. אחרת אין לו - - -
שלום דנינו (הליכוד)
¶
הוא מציג עמדה ממלכתית שאומרת: תראו, אנחנו לא רוצים את זה, אנחנו חושבים שזה מסוכן, הם הולכים להתנגש פה באזרחים, חבל להעמיד עוד מכוניות בשוליים של משרד התחבורה ואת כל הדברים האלה. אבל מכיוון שנפלה החלטה, אנחנו מרכינים את ראשנו ומנסים להסתדר. זה מה שהוא אומר. אבל אנחנו בוועדה לא חייבים לקבל את הדברים אוטומטית. תיתנו להם את הפקחים למשטרה.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
¶
כבוד היושב-ראש, אם הם יביאו את התקציב של הפקחים, אז אותו שוטר שיעמוד שם יפקח לא רק על הנסיעה, אלא על עוד מכלול דברים.
לילי גורדון-שרגא
¶
שנייה אחת ברשותכם אשלים – ולכל משרד יש את סדרי העדיפות שלו באכיפה. אנחנו אוכפים מוסכים לא חוקיים.
לילי גורדון-שרגא
¶
בבקשה תנו לי השלים. יש את סדרי העדיפות ומדיניות אכיפה בכל משרד ומשרד. וברגע שזה נכנס לסל המשימות של המשטרה, היא יוצרת את סדרי העדיפויות שלה.
היו"ר דוד ביטן
¶
בואי, אני מבין שאתם עובדים של משרד התחבורה וצריכים להיאבק על העניין שלהם. יחד עם זאת, אם שוטרים עומדים על הכביש עצמו, הם לא עושים דברים אחרים, זה דבר ראשון. ובנוסף לזה, יש משמעות לזה שאתה נוסע בכביש ואתה רואה שוטרים בכל צד. יש לזה עוד משמעויות. את יודעת מה, להגיד לך את האמת? אני הייתי עושה בכביש לבאר שבע, איפה שיש הרבה בדווים, לעשות כביש אגרה כזה ושיעמדו שוטרים שמה, זה משרת אותי בהרבה דברים אחרים.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
משרד התחבורה, אני רוצה להגיד לכם עוד הערה חשובה מאוד: המציאות היום בחברה הישראלית היא שהיא חברה אלימה מאוד. השוטרים בקושי עומדים בזה. אתם עכשיו רוצים לעמת עוד אזרחים על הכביש כשהם עצבניים, כשהם יצאו מהפקק? תחשבו קצת רחב. חברים, אי אפשר שכל אחד יבוא: אני רוצה משטרה שלי, יש לנו סדרי עדיפויות. איפה אתם רואים את סדרי העדיפויות שלכם במה שהיום אתם אחראים?
היו"ר דוד ביטן
¶
אנחנו נקרא החוק היום, אבל אנחנו נחליט עד הישיבה הבאה אם אנחנו רוצים בכלל את החוק. יכול להיות שאני אדחוף אותו אחרי חוק ההסדרים. אני אומר לכם את זה, עוד לא החלטתי. זאת אופציה קיימת מבחינתי.
שרונה קרסגי
¶
לא, הם עושים עבודה נוספת. בנוסף אנחנו רוצים לאכוף את הנושא הזה. אנחנו חייבים לקדם את כל הנושא הזה של נתיבים.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
אני לא רוצה להיות פופוליסט, אבל אני חייב להגיד לכם, תקשיבו, לפני שבוע עשינו עבודה פה עם הממ"מ, שכביש 40 זה הכביש הכי מסוכן במדינת ישראל פי ארבע מכל כביש. את זה פרסמתי לפני חודש, חודשיים ולפני שבועיים. אם יש לכם כסף, תשפצו את הכביש הזה מצומת טללים לצומת הנגב שלא נראה את התמונה של ילד בן עשרה חודשים נהרג בתאונה. אתם מדברים איתי על סדרי עדיפויות איפה לשים את הכסף.
היו"ר דוד ביטן
¶
טוב, שלום.
אני רוצה להבין דבר אחד, אם הם נותנים לך, רוכשים לך שיטור, אתה מעמיד את הבן אדם איפה שהם רוצים או איפה שאתה רוצה?
לילי גורדון-שרגא
¶
סליחה, זה לא רק שיטור זה גם תביעה. זה גם אופרציה שלמה של מי שמבקש לבטל את הדוחות האלה ומבקש להישפט וזה המון המון משאבים שמשרד התחבורה כבר מבקש לתקצב.
היו"ר דוד ביטן
¶
רגע, בואו נברר קודם. אני לא אומר לכם שאני הולך עם שלום בעניין הזה. אבל אנחנו נשקול את זה. אני רוצה לדעת, עכשיו "רכשו שוטר" לצורך העניין, הם אומרים לך גם איפה לעמוד?
אמיר ליפשיץ
¶
לא אדוני, אני חייב להבהיר שני דברים: קודם כל שיהיה ברור שהחקיקה הנוכחית מתייחסת לסמכויות של מפקחים ללא שוטר שעומד לצדו.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
¶
אבל הוא יוכל לפקח רק על עבירה של הנסיעה בנת"ץ, לא חגורה ולא שום דבר אחר, לא ביטוחים ולא שום דבר.
אמיר ליפשיץ
¶
אתה יכול לאכוף הכול, ואם הוא יראה עבירה חמורה במיוחד אז הוא גם יאכוף אותה. יחד עם זאת, בבוקר כשהוא יוצא למשימה, הוא תודרך והוא יודע שהמשימה שלו היא אכיפת נת"צ, כי כל התקן הזה על האופנוע, והציוד וההכשרה והתביעה – ממומן על ידי משרד התחבורה באותם תקנים ייעודיים לאכיפת נת"צ.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, אני מסביר לשלום. יש שתי בעיות: בעיה ראשונה שהוא יכול לאכוף עוד עבירות וזה לא משמש למטרה שהם מדברים עליה.
לילי גורדון-שרגא
¶
אנחנו לא חופפים. אנחנו מבקשים לעשות את האכיפה בעצמנו, להכניס אותה לסדר העדיפות של האכיפה של המשרד.
שלי טל מירון (יש עתיד)
¶
שוטר הוא שוטר, הוא יצטרך לעשות משימות נוספות גם אם הוא רוצה וגם אם לא, הוא לא יתעלם אם הנהג שיכור או בלי רישיון.
חוה ראובני
¶
נתיבי איילון אוכפים נתיבים מהירים, מה שאומר שזה גביית אגרה, לא אכיפה פלילית. רמת הוודאות שהם צריכים היא נמוכה יותר כי זאת אכיפה אזרחית, לא אכיפה פלילית מעל ספק סביר. אז הם צריכים רמת ודאות נמוכה יותר משאנחנו צריכים לאכיפה הזאת. ולכן גם כשיהיה להם אנחנו נצטרך לראות את ההתנסות שלהם ומה קורה עם המצלמות האלה בשטח בתחום האגרות שהיא אגרה עד שאנחנו נוכל להגיד - - -
חוה ראובני
¶
כיוון שזה מצולם, זה הולך לפי מספר הרכב. אם הרכב רשום על שם תאגיד, הדוח יוצא על פי ארבע כדי לתמרץ אותו להסב. ברגע שהוא מסב ואומר מי היה הנהג, יוצא דוח חדש על שם הנהג תוך פחות מחודשיים.
ששי שדה
¶
אני ששי שדה, משנה למנכ"ל בהסתדרות הלאומית ואני כאן גם על תקן ארגון הנהגים כי כולם נמצאים בסיור במירון. שני דברים: קודם המהירות המסחרית בארץ היא מזעזעת. האוטובוסים בארץ כמעט ולא זזים. כמו שאמרת, תחבורה ציבורית נמצאת בשפל כי אנשים לא נוסעים באוטובוסים כי הם לא יותר מהירים מהמכוניות. ונת"צים הם אחד הפתרונות החשובים כדי לקדם את המהירות המסחרית של האוטובוסים וחייב גם לקדם את האכיפה על הנת"צים כדי שיהיו ריקים כדי שאוטובוסים יוכלו לזוז.
כאן מה שמבקש משרד התחבורה – להבנתי ותקנו אותי אם אני טועה – יש להם את המפקחים של דודי יוסף שעושים גם את הפיקוח של המוניות. לתת להם הסמכה גם לעשות האכיפה על הנת"צים. לא מעבר לזה. לדעתי זה דבר שהוא חשוב מאוד כדי לקדם את המהירות המסחרית וכדי לקדם את התחבורה הציבורית במדינת ישראל. נהגי האוטובוסים עובדים קשה מאוד ובקושי זזים בכביש. הפקקים הורגים אותם, מוחקים להם סידורים, מוחקים להם את ההפסקות וזה חלק מהפתרון.
אם אפשר בנוסף לזה להעביר עוד תקציב לשוטרים וכולי, אנחנו כמובן נשמח. אני חושב שכל מי שסביב השולחן ישמח לזה, אבל לדעתי לא זו כוונת החוק, הכוונה היא רק להסמיך את אותם מפקחים קיימים כבר.
דבר שני, בנוגע להערתך אדוני היושב-ראש בנוגע לנהגים שנוסעים גם בנת"צ וגם בנתיבים אחרים. אני חייב להגיד שאני פחות מכיר תופעה כזאת, אולי יש מקרים בודדים, אני לא נתקלתי בה ופחות מכיר את התופעה.
ששי שדה
¶
לא, לא, ממש לא. אבדוק את זה עם הוועדים שלנו ועם החברות ונבקש גם לדקדק בעניין הזה. הם צריכים לנוע רק בנת"צים ושהנת"צים יהיו פנויים. זה חוק חשוב ואשמח אם הוועדה תקדם אותו.
חוה ראובני
¶
תיקון פקודת התעבורה
54.
בפקודת התעבורה –
(1)
בסעיף 61ז (ב), במקום פסקה 2 יבוא:
"(2) הוא קיבל הכשרה מתאימה בתחום הסמכויות שיהיו נתונות לו לפי פרק זה כפי שהורה השר, ולעניין הסמכויות לפי סעיף 61ט – כפי שהורה השר בהסכמת השר לביטחון לאומי".
הסעיף הזה עניינו ההכשרה שהמפקחים צריכים. המפקחים שקיימים כבר בחוק, יש לנו מפקחים של משרד התחבורה לנת"צים באמצעות מצלמות. אז הם צריכים לקבל הכשרה ששר התחבורה - - -
חוה ראובני
¶
לא. הוא קובע תוכנית הכשרה. זה תוכנית הכשרה. תוכנית ממש איזה קורס הוא צריך לעשות, מה הוא צריך ללמוד בו.
כאשר מדובר על הכשרה לתפקיד הזה, לאכיפה האנושית, אנחנו - - -
חוה ראובני
¶
לא, לא, פיצול. כשיש שני סוגי הכשרה. זה בדיוק מה שהסעיף הזה בא לומר. החצי הראשון של פסקה 2 הוא בעצם שינוי נוסח של מה שכבר קיים היום. הכשרת מפקחים לפיקוח מצולם, שר התחבורה, השר בפקודת התעבורה זה שר התחבורה, שר התחבורה מגדיר את ההכשרה לפיקוח מצולם.
אבל לפיקוח אנושי, פרונטאלי בשטח, ההכשרה היא כפי שהורה השר, שר התחבורה, בהסכמת השר לביטחון לאומי. כשיש כבר ממשק אזרח-פקח, עובד בשטח בכביש, אנחנו רוצים גם את ה-input המקצועי של המשרד לביטחון לאומי בתוכנית ההכשרה.
חוה ראובני
¶
כיוון שהדרישות, הסמכויות של הפקחים שונות, התפקידים שלהם שונים, ממילא ההכשרה הנדרשת להם היא שונה. וכאשר אנחנו מדברים בפעילות בעלת אופי יותר משטרתי - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
יחליף, מה זה במקביל. ברור שהוא מחליף אותו כשהוא לא נמצא, באותו יום הוא קובע. זה ברור, מה יש פה להתווכח. אתם נעלבים ישר, אבל זה המצב.
תמשיכי לקרוא, לא צריך לעצור.
חוה ראובני
¶
(2)
אחרי סעיף 61ח יבוא:
"סמכויות פיקוח ואכיפה בנתיבי תחבורה ציבורית
61ט.
(א)
"לשם אכיפת עבירות כאמור בסעיף 61ז, רשאי מפקח –
(1) אם התעורר חשד לביצוע עבירה כאמור – להורות לנוהג ברכב לעצור את רכבו;
(2) לדרוש מכל אדם למסור לו את שמו ומענו ולהציג לפניו תעודת זהות או תעודה רשמית אחרת המזהה
אותו;
(3) אם התעורר חשד לביצוע עבירה כאמור – להיכנס לרכב מסוג כמפורט להלן, כשהוא נייח:
(א) רכב ציבורי;
(ב) רכב מסחרי;
(ג) אוטובוס שאינו רכב ציבורי;
(ד) רכב פרטי שמספר המושבים בו עולה על שמונה מלבד הנהג;
(4) למסור הודעת תשלום קנס כאמור בסעיף 228 לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב-1982, אם נוכח כי אדם עבר עבירה מהעבירות כאמור בסעיף 61ז .
(ב) מפקח לא יעשה שימוש בסמכויות הנתונות לו לפי סעיף זה, אלא בעת מילוי תפקידו ובהתקיים כל אלה:
(1) הוא עונד באופן גלוי תג המזהה אותו ואת תפקידו;
(2) בעת ביצוע סמכויותיו לפי סעיף זה, הוא לובש מדי מפקח בצבע ובצורה שהורה השר לעניין זה, ובלבד שהמדים כאמור אינם נחזים להיות מדי משטרה;
(3) יש בידו תעודה החתומה בידי השר, המעידה על תפקידו ועל סמכויותיו, שאותה יציג לפי דרישה".
חוה ראובני
¶
העבירות מפנים לסעיף 61ז, סעיף 61ז מצדו מפנה לתוספת ה-11, ובתופסת ה-11 העבירה היחידה שיש לפקודה.
היו"ר דוד ביטן
¶
את רוצה שיהיה להם סמכויות של שיטור, הבנו את זה. אנחנו לא עד כדי כך צריכים להבהיר לנו את זה בהבנת הנקרא.
על העניין הזה של הקנסות בעיריות, אני חייב להגיד לכם שזה משגע אותי הדבר הזה. במיוחד בתל אביב. אני לא אפריע לכם, לא אכניס את זה לחוק הזה, אבל קחו את זה בחשבון, הכסף לא יכול ללכת לעיריית תל אביב. ברגע שהוא הולך לעיריית תל אביב יש לה אינטרס מובהק לעשות בלגן. בוא ניקח את זה לקרן שהתפקיד שלה יהיה לטפל.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה לא הגיוני. לא נשאיר את זה לעירייה. הם יקבלו מה שמגיע להם על העבודות שהם עושים, על המצלמות וכולי, על הגבייה, על הכול, אין בעיה, אבל זהו, מספיק. חלק מהכסף צריך ללכת חזרה. עיריית תל אביב כל פעם בגלל שהיא המטרופולין מקבלת כל היום כספים מכל מיני זוויות. רק חנייה הם גובים מעל 200,000,000 שקל לפי מה שהבנתי, נכון, זה משהו לא הגיוני. מה, מה קורה פה? אני לא מבין את זה. שילך למשטרה, לאכיפת שיטור תנועתי, אני לא יודע מה. אבל זה לא יכול להיות דבר כזה. כמה? כל דבר הם מקבלים? על מה? על מה הם מקבלים כל דבר? מה, איפה משרד התחבורה פה? על מה הם צריכים לקבל כל דבר? למה מגיע להם? למה?
חוה ראובני
¶
אני לא יודעת לומר על המאזן הכספי של זה, אני כן יודעת שהמטרה הייתה קודם כל לכסות את העלויות.
שרונה קרסגי
¶
כיום יש לנו ישנם שמונה פקחים שעובדים בפועל ועושים דברים אחרים. אנחנו צריכים הכשרות על הנת"צים והנר"תים. אנחנו רוצים להוסיף עוד חמישה-שישה פקחים.
דניאל שוורץ
¶
- - בכל מדינת ישראל. הפקחים האלה היום מה שהם עושים זה אכיפה של מצלמות עם נת"צים, אכיפה של נת"צים בין-עירוניים עם מצלמות. זה מה שהם עושים. בכל שטח מדינת ישראל יש בסך הכול ארבעה נר"תים. אגיד באיזה כבישים: כביש 1, כביש 4 ובאיילון.
דניאל שוורץ
¶
יש בסך הכול ארבעה נר"תים ולכן כמות הפקחים בהתחלה תספיק בסך הכול לדעתנו. בחומש הדרכים הקרוב - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
חוץ מהמצלמות, את יודעת מה עוד צריך להוסיף? להוסיף קצת מסלולים. אתם לוקחים מסלול אבל אתם לא מוסיפים שום דבר.
דניאל שוורץ
¶
בתוכנית האסטרטגית יש לדרכים, בחומש הקרוב, אנחנו מוסיפים למעלה מ-20 מיליארד שקל לכבישים, הכול לנתיבים חדשים. על נר"תים נוסיף למעלה מ-5 מיליארד שקל ועל נת"צים עוד 5 מיליארד שקל. כל זה נתיבים חדשים.
דניאל שוורץ
¶
על תוספת נתיבים. ביחד 10 מיליארד שקל על הדברים האלה. יש גם תוספת תשתית, בהחלט ניתן פה מענה גם לצד התשתיות. לכן כל כך חשוב לנו גם נושא האכיפה. אנחנו משקיעים סכומים גדולים מאוד, אנחנו רוצים - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אתה יודע, נגיד כביש ירושלים – יבואו פקחים, אבל תשימו פה שוטר, שמה שוטר, שלא יהיה לכם בעיות.
אמיר ליפשיץ
¶
בוודאי שיש. בכבישים המהירים האלו נמצאים שוטרי אגף התנועה בעצמו, לא שוטרים של המחוזות. מכיוון שמדובר בנתיבים בין-עירוניים, מי שאחראי על הנתיבים הבין-עירוניים במשטרה זה אגף התנועה בעצמו, באמצעות אופנועים, באמצעות סיירת של אופנועים, באמצעות ניידות משטרה רגילות. וכמובן שלאורך כל הצירים האלה, לאורך כל שעות היממה, פועלות ניידות שפועלות לאכיפה של כל העבירות. על הדרך ככל שאותו מפקח יצטרך סיוע, הוא יזעיק אותנו ואנחנו נידרש לאותו סיוע. אבל הוא לא יהיה צמוד לשוטר כל העת. הם מוסמכים לפעול באופן עצמאי.
ברשותך אדוני, עוד נקודה אחת לגבי אכיפה כלפי כוחות ביטחון, כבאיות, ניידות משטרה ואמבולנסים: חשוב לי להעיר שהגענו כמובן לסיכום ואין שום כוונה שאותם מפקחים של משרד התחבורה - - -
אמיר ליפשיץ
¶
5. ג5 לתקנות התעבורה: רכבי ביטחון וניידות משטרה יכולים לנסוע בנת"צ, גם לפי היתר של המפקח על התעבורה עם ניידת משטרה עם מספר אדום היא יכולה לנסוע, אפילו אם היא לא בדרך לאירוע חירום, כי זה מרתיע. ברגע שאזרחים רואים ניידת משטרה נוסעת עם מספר אדום, אפילו אם הוא לא בדרך לאירוע מבצעי, הוא מפנה את הדרך, הוא מפנה את הציר, והאוטובוס יכול לנסוע כמו שצריך. בשיח הבין-משרדי, אני מעדכן את הוועדה, שעלה שאין כוונה על ידי אותם מפקחים של משרד התחבורה לאכוף, בטח לא באכיפה פיזית כלפי ניידות משטרה, כלפי רכבי ביטחון. הם יצאו מתוך - - -
אמיר ליפשיץ
¶
הם יצאו מתוך נקודת הנחה שהפעילות היא פעילות מבצעית, ואין כל מקום לחיכוך ואכיפה בין משרדי הממשלה בעצמם.
שרון פליישר
¶
מה שלי רק חשוב להגיד בשם החברות, שלנו מאוד חשוב שיהיו כמה שיותר אמצעים לאכיפה של הנת"צים ושל הנר"תים. אם כבר עשו את כל הכבישים האלה, חשוב מאוד שגם באמת תהיה עדיפות בתחבורה ציבורית. צריך להגדיל, לגרום לאזרח הישראלי לחזור לתחבורה ציבורית. האזרחים אחרי הקורונה עברו וחשוב מאוד שיחזרו אליה.
היו"ר דוד ביטן
¶
טוב. אוקיי. שכנעת אותי. אנחנו נלך על החוק הזה. אבל מה, אני מבקש תשקלו את העניין. אנחנו נעשה דיון לגבי הכנסות מהעניין הזה. הכנסות גם בעירוני – חלק מההכנסות. לגבי הנת"צים האלה, זה הולך למשרד האוצר, נכון?
היו"ר דוד ביטן
¶
יפה. אני מבקש שזה ילך למשטרת התנועה. כל ההכנסות האלה מהנושא הזה של הנתיבים האלה ילכו למשטרת התנועה על מנת להגביר את הנושא של המלחמה בתאונות דרכים. ו-50% מההכנסות במרכזי ערים ילכו גם למשטרת התנועה, לא לעיריות.
היו"ר דוד ביטן
¶
מלחמה בתאונות דרכים, אמרתי.
תודיעו לי בישיבה הבאה אם אתם מסכימים. זה או בתקנות או בלא יודע איך, לא יודע איך אתם עושים את זה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אנחנו לא צריכים אותם, אנחנו הולכים לעשות חוק. לא צריכים אותם. כן, הכול בסדר. החוק הזה לא רלוונטי לעניין הזה, אני מקבל את זה. אבל אנחנו רוצים את זה. אבקש ממשרד התחבורה שיביא הצעת חוק משלו, אתם צריכים לעזור לנושא של תאונות בדרכים. זה המשימה שלכם. איך אתם אומרים? משרד התחבורה ותאונות בדרכים, נכון? תביאו את זה. לא יכול להיות שמי שאוכף ומי שצריך להיות בשטח זה הם ממשטרת התנועה. כמובן שמשטרת התנועה לא תיקח את התקציב הזה ותיתן את זה כתקציב קיים. זה תוספת לתקנים הקיימים ולפעולה הקיימת.
תדברו עם השרה, תדברו עם המנכ"ל, תדברו עם מי שאתם רוצים – זה דבר שאתם חייבים לעשות אותו. למה שזה ילך לאוצר? לא מבין את זה. על מה? ואתה אחר כך תיתן מזה לכל מיני דברים? לא. שזה יהיה תקציב ייעודי, אז אנשים ישלמו 500 שקל וידעו שיהיה עוד שוטר שיהיה בשטח במלחמה בתאונות הדרכים.
האוצר, זה לא מונע, זה לא קשור לחוק הזה. אני מבקש שתשקלו את העניין. זה לא בא לכם תנאי על תנאי. אתם צריכים להתחיל לעשות דברים. כל ההכנסות האלה הולכות לאן? למי הן הולכות? לא הבנתי. אתה יודע שברגע שתהיה אכיפה, גם לא ייסעו, אבל גם יהיו כאלה שייסעו ויצטרכו לשלם. זה המצב. והכי מרגיז אותי זה בעיריית תל אביב. כל הכסף הולך אליהם. למה הוא צריך להגיע אליהם? למה? מה, אתם ישנים, אתם לא רואים את המצב? שכל הכסף הולך לעיריית תל אביב, על מה? כמה עולה כבר לשים מצלמות? גמרו את זה כבר ממזמן. הכניסו את הכסף חזרה.
היו"ר דוד ביטן
¶
איזה אכיפה? הכול במצלמות, ששי. עזוב, הכול מצלמות, אתה לא יכול לזוז מילימטר בלי מצלמה. אז בסדר, על זה הם קיבלו כבר את הכסף. אבל השקיעו וקיבלו את זה. אז אני לא אומר מלא, רגע - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אני אומר מלא, אז 25% נגיד ילך אליהם, ו-75% ילך למשטרת התנועה. הם צריכים לתרום משהו לעניין הזה, לא?
שלי טל מירון (יש עתיד)
¶
אני בעד כן למצוא פשרה כי בסוף כן זה משאבים לעיריות, אתה יודע, כוח אדם שבודק את המצלמות וכולי. יש להם איפשהו - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, אין את זה בהרבה, לא נכון. ראשון התחילו פתאום, עוד בלי מצלמות אבל יהיו מצלמות בתוך העיר. אבל לא, לא עשו עוד מסלול. סגרו מסלולים ובקושי הכניסו - - -