פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
71
ועדת הכלכלה
30/04/2023
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 76
מישיבת ועדת הכלכלה
יום ראשון, ט' באייר התשפ"ג (30 באפריל 2023), שעה 15:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 30/04/2023
פרק ט"ז (הגברת התחרותיות בענף המזון והטואלטיקה) מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2023 ו-2024), התשפ"ג-2023
פרוטוקול
סדר היום
פרק ט"ז (הגברת התחרותיות בענף המזון והטואלטיקה) מתוך הצעת חוק התוכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2023 ו-2024), התשפ"ג-2023
נכחו
¶
חברי הוועדה: דוד ביטן – היו"ר
זאב אלקין
אברהם בצלאל
אליהו ברוכי
שלום דנינו
סימון מושיאשוילי
אלון שוסטר
מוזמנים
¶
גליה ימין - עו"ד, לשכה משפטית, משרד האוצר
גל ברנס - רכז כלכלה ותעשייה, תיירות באגף תקציבים, משרד האוצר
יעל שיינין - עו"ד, יועצת משפטית, רשות התחרות
אוריאל סיטרואן - רשות התחרות
צחי ברקוביץ - ראש תחום מזון וקמעונאות, רשות התחרות
אייל שפירא - מנהל תחום בכיר תכנון ומדיניות, רשות התחרות
אלדד כורש - עו"ד, שדלן, התאחדות התעשיינים
שלומי לויה - עו"ד, היועץ המשפטי, אגוד לשכות המסחר
רחל גור - עו"ד, מנהלת תחום ממשלה, לובי 99
גלעד זילברברג - עו"ד, מנהלת תחום ממשלה, לובי 99
תמר באום - עו"ד, אגף הכלכלי, התנועה לאיכות השלטון בישראל
רז נזרי - עו"ד, שדלן, מייצג את דיפלומט, יבואני מזון גדולים
ליאור לוי - יו"ר פורום יצרני התמרוקים, התאחדות התעשיינים
חיים חבלין - מנהל מחלקת חקלאות, התנועה הקיבוצית, תנועות ההתיישבות
ש. שסטוביץ - יועמ"ש, ש. שסטוביץ, יצרני ויבואני מזון ומשקאות
רישום פרלמנטרי
¶
אפרת שלמה - חבר תרגומים
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידה שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
פרק ט"ז (הגברת התחרותיות בענף המזון והטואלטיקה) מתוך הצעת חוק התוכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2023 ו-2024), התשפ"ג-2023, מ/1612
היו"ר דוד ביטן
¶
אני פותח את הישיבה הנושא פרק ט"ז (הגברת התחרותיות בענף המזון והטואלטיקה) מתוך הצעת חוק התוכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2023 ו- 2004), התשפ"ג-2023.
זה בעצם המשך לישיבה הקודמת, אני לא יודע אם הח"כים היו פה בישיבה הקודמת אז אני חושב רק שלום היה, אתה היית? שנדע איך להתקדם בדיון, אתה לא היית, טוב אז בכל זאת משרד האוצר רשות התחרות למען הח"כים שלא היו, שייתן הסבר כללי ואחר כך נתקדם. הסבר כללי על כל החוק, לא רק על התיקונים שאנחנו מדברים עליו.
גל ברנס
¶
בסדר גמור, אז אני אסביר גם את הסעיפים וגם אם יש סעיפים שעשינו בהם, אם יש סעיפים שעשינו בהם שינויים מאז הפעם הקודמת אני כבר - -
גל ברנס
¶
גל ברנס רכז כלכלה וחקלאות אגף תקציבים, המטרה של החוק הזה היא לעסוק בנושא הריכוזיות שיש בנושא יצרני המזון בישראל, החוק עוסק בשלושה פרקים עיקריים, הפרק הראשון זה פרק שעוסק באיסור קשירה בהנחות, כיום יש מצב שבו ספק אם נותנים הנחות שקושרות בין מוצרים שונים שיש להם לתת, שלעומת זאת יצרנים קטנים שאין להם סל מוצרים לא יכולים לתת את אותה צורה של הנחה, ובשל כך הם נדחקים מהמדף.
מה שהחוק מציע זה לאסור על צורה כזאת של הנחות, זאת אומרת שאפשר לתת הנחה לכל מוצר בנפרד אבל אי אפשר לקשור בין הנחות שונות, זה פרק אחד.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
גל אתה מאמין שכאילו לא יהיה ברור בין השורות שההנחה הזאת שאנחנו אומרים על זה ועל זה ועל זה, נותן את סה"כ ההנחה?
גל ברנס
¶
אם יפצלו את ההנחה זה בסדר גמור, אפשר לתת הנחה על קוטג' והנחה על פסטה והנחה על קפה זה מצוין, אי אפשר לתת הנחה שקושרת, שאומרת אם תמכור כך וכך קוטג' כך וכך קפה כך וכך פסטה רכז ניתנת ההנחה, ומי שנמצא רק בשוק הקפה לא יודע להציע כזאת הנחה ולכן הוא נדחה כך, זה נושא אחד.
נושא שני זה נושא המיזוגים, בעצם מה שהסברנו זה שהוקמה כחלק מהטיפול בכל הנושא הזה הוקמה ועדה שהולכת לבחון את כל מבנה שוק המזון בכלל המקטעים שלו, ומה שמוצע פה כרגע בהוראת שעה לשנתיים, זה לאסור מיזוגים של יצרנים של ספקים, הגדרנו את זה בחוק אבל של ספק שהוא מעל 150 מיליון מחזור, עם ספקים שהם בין 25 ל- 150 מיליון מחזור, זאת אומרת שאם הקטנים מי שעד 25 מיליון יהיה אפשר להתמזג, ומי שבין לבין לא יהיה אפשר, זה בהוראת שעה לשנתיים.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
אבל אם אתם מקימים, אני באמת לא שמעתי את הנימוקים בוועדה הקודמת, אבל אם יש לנו את הגרף ש- 5% מהעסקים הגדולים שולטים ב-95, וכל האחרים מכרו שניים מהמשק הזה, אז אני אומר אם אתה רוצה להתחרות בגדולים אתה לא תביא חברות מחו"ל, תן לבינוניים והקטנים להתמזג, לייצר חברות יותר גדולות, שהם כאילו יעברו את הרף ויקפצו להיות מהגדולים, ככה להקטין את הכוח של ה- 5% ולהגדיל את התחרות?
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל למה אתה פותח דיון, תן להם קודם כל להסביר לח"כים אחר נפתח, אתם ישר נכנסים פנימה, הם בכלל לא בעניין.
גל ברנס
¶
הצגנו בדיון הקודם גם מצגת בוועדה שמראה שהמצב הקיים בישראל הוא מאוד חריג, ולכן צריך להיכנס ולבחון את כל מבנה השוק הזה.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
אני אומר גל, אם אתם מקימים ועדה ללכת לבחון, אז למה עכשיו לסגור ולצמצם את שיקול הדעת של הרשות לתחרות? הם ידעו לאמוד את הדברים הם גם בצד שלך, אז למה לסגור? תיתן להם רגע.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, הסברנו את זה בפעם קודמת הרשות בודקת רק לעניין אחד את עניין התחרות, אם זה לא פוגע בתחרות הם מאשרים, אנחנו בלי קשר לרשות התחרות רוצים למנוע את האיחודים האלה, כי בסופו של דבר לכל חברה יש מלאי, שש או שבע חברות מחזיקות את כל המדינה בתחום המזון, ואתה כשאתה הולך לקנות אתה לא יודע שזה שייך לאותה חברה, ולכן אם אתה רוצה להילחם ביוקר המחיה, אתה חייב למנוע את הגודל הזה, והם צריכים להחליט בוועדה אם בכלל לפרק אותם גם, זה ההחלטה בוועדה, לא אם יהיה איחוד או איחוד, אלא שאלת הפירוק של החברות האלה הגדולות.
ולכן אנחנו בשלב הזה הם רצו ארבע שנים, אמרנו להם שנתיים ,כי הוועדה חצי שנה, בוא נגיד אף פעם זה לא הולך כמו שרוצים, לא יודע כנראה הם מקבלים חברי הוועדה כסף לפי שעות, אז הם תמיד זה לוקח שנתיים, אבל בגדול ברגע שתהיה החלטה, הם ירצו לשנות את החוק אז צריך זמן, אבל אנחנו אמרנו שנתיים, ואם רוצים להאריך נבדוק לפני איך זה השפיע על המשק, איך זה השפיע על המחירים ואם יש אנחנו ניתן להם אם לא, לא נאריך להם.
היו"ר דוד ביטן
¶
הנה הנה תסתכל, תראה אותן חברות כל הזמן גדלות הן קונות עוד עסקים ועוד עסקים ועוד עסקים.
היו"ר דוד ביטן
¶
כן, כן למעלה כן כרגע אנחנו לא רוצים איחודים, ההצעה של האוצר ויש בה היגיון, לא לאשר את המיזוגים האלה.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
אבל זה לא ברמה של 150 מיליון, אלה חברות של מיליארדים זה מה שאנחנו אומרים, השבע למעלה זה מיליארדים.
היו"ר דוד ביטן
¶
נגיד להם עכשיו תעצרו, תפסיקו עם המיזוגים, בואו חבר'ה מה שקורה בשוק המזון זה דבר לא יאמן.
אלון שוסטר (המחנה הממלכתי)
¶
מאה אחוז, אבל אנחנו עסוקים מה שקורה מתחת לקו, מתחת לקו יש אני יודע מלא במאות מיליונים בסדר? לא יודע - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל לא שוסטר, עלתה טענה ורשות התחרות הסכים עליו הם הגישו תיקון לזה, שאם יש חברה בקשיים אז כן נאפשר, ההקפאה לא תהיה חלק ממנה, עשינו אם יש חברה שהם בקשיים ובפשיטת רגל והיא צריכה את האיחוד כדי להתקיים, אנחנו כן ניקח את זה כחריג ונאשר את הדבר הזה, זה דן אילוז העלה את הטענה.
אלון שוסטר (המחנה הממלכתי)
¶
זה בין שניים קטנים, אבל מה הבעיה? אבל הבעיה היא שבהגדרה גדול, נדמה לי שמעל 100 מיליון זה כבר גדול.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
לא, אז זה אסור שגדול יתחבר עם קטן, מה שאנחנו טוענים והמיזוג אוסר זה חיבור בין הקטנים, ואני אומר תחבר אותם שהם יקפצו למעלה ויו תחרותיים, אני לא ראיתי - -
היו"ר דוד ביטן
¶
איך אבל, ברגע שהם שולטים בהם הם אין תחרות כבר, התחרות היחידה זה אוסם נגד עילית ושטראוס ,אבל כדי שיהיה תחרות הם צריכים לייצר את אותו מוצר, בפועל הם לא מייצרים את אותו מוצר כי זה תחרות לא טובה להם, אולי במבה, ראיתי שאוסם באיזה שהוא שלב עשו גם במבה, מי מייצר במבה? אוסם, אז עלית עשו במבה גם, לא הלך להם הכניסו לבמבה קצת שוקולד ואולי הולך להם קצת, הם לא מתחרים ביניהם, אתה לא רואה זה המצב.
גל ברנס
¶
א' הפערים הם לא פי 1,000 אין כל שוק המזון בישראל הוא בערך 60 מיליארד, אין אף אחד פה לא 150 מיליארד.
גל ברנס
¶
חלק מהחברות פה מאות מיליונים גם, אנחנו בעצם מה שעשינו עוד לפני ההצעה הזאת, הייתה לנו גם ההצעה קצת יותר דרמטית בהיבט הזה של פירוק במקטע ההפצה, ואז דרך זה למדנו, עשינו, דרשנו נתונים מכל השוק, למדנו את גודלי החברות השונות, ולפי זה ניתחנו בערך איפה איך הגדלים בשוק מבחינת כמות החברות, וראינו שזה בסדר גודל של מעל 150 מיליון כבר יש מספר יחסית מצומצם של חברות, חלקן זה באמת החברות האלה מאוד גדולות גם אחרי זה לא שיש עוד הרבה, מתחת ל 25 כמובן יש המון ובין 25 ל 150 יש מספר בינוני, כל החברות עד 25 הם לא ישפיעו על התחרות ואין שום בעיה להתמזג איתם.
אלון שוסטר (המחנה הממלכתי)
¶
מה האחוז, גם שאלה של 100 מיליון או 400 מיליון, איזה אחוז הוא בתוך השוק?
גל ברנס
¶
אז מה שבתוך הענפים, כבר היום בעצם אתה רוצה אתה פונה לרשות התחרות ומי שרוצה בשוק החלב עם שוק החלב שוק לא יודע שוקולד עם שוקולד כל מיני שווקים כאלה זה כבר היום, מה שקרה שראינו בשקף הקודם, זה שהמיזוגים לא נעשו בצורה כזאת, יש חברת חלב שהתמזגה בירקות קפואים התמזגה בבשר, להמון שווקים נוספים ודרך זה נוצר כוח שוק עודף מול הקמעונאים, הכוח שוק הזה גם מאפשר לגבות רווחים גדולים, וגם דוחק דרך זה שחקנים קטנים מהשוק, והמיזוגים האלה זה מיזוגים שאיתרנו אותם כמיזוגים יותר בעייתיים, המיזוגים שהם בתוך אותו ענף, כבר היום יש בתוך חוק התחרות בחינה שלהם והם נבחנים ונידונים לגופו של עניין.
ואני אומר שוב, כל ההוראה הזאת היא מלכתחילה הוראה שהיא לשנתיים, כדי שלא ישתנה כל השוק עד שהוועדה תבוא עם המלצות, כולם ינצלו את הדבר הזה ויבואו לייצר עובדות בשטח.
גל ברנס
¶
אנחנו חושבים שמיזוגים כאלה יכולים להרע את המצב, אבל בגלל זה גם, אבל האיזון שזה בהוראת שעה, אנחנו לא חושבים שהוראה כזאת היא בהכרח, בטח לא הוראה שטובה באופן פרמננטי, ולכן גם עשינו את זה בהוראת שעה.
איתי עצמון
¶
אני רק אגיד שבעקבות ישיבת הוועדה הקודמת אנחנו באנו בדברים עם נציגי הממשלה, והטמענו לא מעט שינויים בנוסח והם מונחים כרגע על שולחן הוועדה, הם גם פורסמו מבעוד מועד.
היו"ר דוד ביטן
¶
יש רק דבר אחד לגבי הוראות מעבר, דיברתי על זה עם הממונה על התחרות, אם יש כבר בקשה שכבר קיימת ואתם לא החלטתם לגביה, ברור שלא יחול החוק לגביה.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא יודע לא יודע אני כבר לא יודע כלום, צריך איזה הוראת מעבר, שבמקרה כזה, אני לא יודע אם יש בקשות כאלה אולי אין.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא לא אבל שיהיה חידוד, בקשות תלויות ועומדות החוק לא חל עליהם שיחליטו רשות התחרות מה שהם רוצים.
גל ברנס
¶
אני אסביר את הפרק השלישי רק שעוד לא הסברתי, הפרק השלישי עוסק בפתיחת חנות חדשה חנות זה סופר, כיום לפי חוק התחרות באזורים שבהם יש ריכוזיות גיאוגרפית בינונית לחוק התחרות המזון, שיש ריכוזיות גיאוגרפית בינונית בן 30% ל- 50% נדרש אישור של הממונה על התחרות.
גל ברנס
¶
אם יש היום באזור גיאוגרפי יש הגדרה, יש ממש מפה שמפורסמת, זאת אומרת באזור הזה למשל לאחד הקמעונאים יש נתח שוק בתוך האזור של בן 30 ל ,50%, הוא צריך אישור של הממונה על התחרות בשביל לפתוח סניף חדש בשביל עצמו.
היו"ר דוד ביטן
¶
כן, אבל מה קורה עם אלה שגדולים ולא צריכים, אני בעניין הזה מתעקש, אז בוא נטיל קנסות, אם יש לך שופרסל או גוף גדול שלא עומד בחוק.
היו"ר דוד ביטן
¶
איזה קנסות יש עליהם? אני רוצה 100 מיליון שקל קנס, 100 מיליון אני רוצה, לא עומד 100 מיליון, אני כבר לא הולך איתם, כמה היום הקנס?
היו"ר דוד ביטן
¶
מה שאנחנו אומרים לקטנות, שאם אתה עומד קח תפתח עוד סניף אם אתה רוצה, הגדולים לא צריכים, שופרסל יש להם 270 סניפים, אכפת להם? אז אני אומר, במצב הזה יהיה להם קנס מרתיע, שהוא יהיה חייב לקיים את העניין של היצרנים הקטנים.
גל ברנס
¶
רגע אני אעשה סדר, היום מה שהחוק אומר זה שאתה במקרה כזה לא יכול לפתוח סניף חדש בלי אישור הממונה על התחרות, כמובן שאם פתחת יש עיצום כספי לפי החוק אם הוא פתח בלי אישור, מה שאנחנו מציעים - -
גל ברנס
¶
רגע אני שניה שניה אני אעשה דבר דבר, היה בדיון בוועדה תוך כדי הדיון ביקשת להגדיל את הקנסות אמרת שנראה לך הגיוני גם שיהיה מספר כמו 40.
היו"ר דוד ביטן
¶
ברור מה, או תסגור להם סניפים, תחליט מה אתה מעדיף, לא עומדים תסגור להם סניפים, הם לא צריכים 270 אם הם לא עומדים.
גל ברנס
¶
נגיד שהגדלה של העיצומים היא כמעט פי שתיים מ- 25 ל- 40 ויש פה אם אני לא טועה תקנו אותי, גם כפל עיצומים.
גל ברנס
¶
אני מדבר על הוראה בחוק, אז כמובן שאפשר להטיל עליו עיצומים בהתאם לכללים הרגילים של עיצומים כספיים.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר אז תטיל, לא אבל תטילו, מי מטיל רשות התחרות? אתם לא מטילים על אף אחד הרי, אתם רק עושים להם מסאג'.
גליה ימין
¶
אבל אדוני היושב ראש, איזה הפרות של פתיחת סניפים, זה לא דברים שקורים, לא אמרתי שאין הסתמכות, אמרתי שאני לא מכירה הפרה של פתיחת חנויות, כן יש הפרות אחרות של חוק המזון.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא פתיחה, פה מדובר על היצרנים הקטנים נכון? על זה מדובר, הם ימנעו קודם כל תראי מה הם עושים, הם קודם כל על המוצר שהם מייצרים לעצמם הם נותנים לו קדימות על כל היצרנים נכון למרות שהם מייצרים את זה ליצרנים קטנים אבל לא משנה.
בגדול בדבר הזה אני רוצה שיהיו סנקציות לסופרים בעניין הזה, לקמעונאים הגדולים.
גליה ימין
¶
לפי איך שנוסח החוק עכשיו, אם סופר יפתח סניף והוא לא יעמוד בדרישה לתיקון בחוק של אחוז הספקים הקטנים - -
היו"ר דוד ביטן
¶
לא עומד בדרישות מה הסנקציה? ואלה החדשים שאין להם אתם אומרים להם קח הטבה, תעמוד ניתן לך לפתוח סניף זה הוא לא צריך לפתוח סניף.
היו"ר דוד ביטן
¶
מה הוא צריך פה ושם, אז אל תיתן לו טוב מאוד, גם תכתוב שאתה לא תיתן לו וגם תכתוב שיקבל קנס הכל בסדר.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא לא לא אין לא אין לא, סופרים לא יקבלו קדימות יותר על שום דבר, כיוון שהם חלק מהמערכת שמעלה את המחיר, אני מאוד מצטער.
גל ברנס
¶
אני אסביר מה אנחנו מציעים כאן, היום לפי חוק לפי החוק הקיים אסור לפתוח סניף חדש בלי אישור הממונה - -
גל ברנס
¶
רגע אז ההצעה אומרת, מי שהיום כלול בעיקר הקמעונאים הגדולים, זה קמעונאים שהיום צריכים את אישור הממונה על התחרות לפתוח סניף חדש.
גל ברנס
¶
אני אסביר את הסעיף הזה, הקמעונאים הגדולים זה אלה שעובדים עם רוב, כדי שיצרן יוכל להגיע למדף בהיקף משמעותי, הוא צריך לעבוד עם קמעונאי גדול.
מה שאנחנו מציעים פה בסעיף הזה, זה שקמעונאי שבמשך חצי שנה בכל הארץ ימכור בהיקף של 55% יצרנים קטנים ובינוניים, ניתן לו פטור מאותה חובה של פתיחת סניף, אנחנו לא מציעים לייצר את זה כחובה אנחנו חושבים שזה מאוד - -
היו"ר דוד ביטן
¶
לא אז אני מציע משהו, עם כל הכבוד אתם לא קובעים, אני יודע מה שאתם אומרים, אני אומר משהו נוסף למה שאתם אומרים ללא קשר לפתיחת סניף, אם הם לא עומדים בעניין הזה הם יקבלו קנס.
היו"ר דוד ביטן
¶
טוב זה ככה אנחנו רוצים בסדר? אתם רוצים למשוך את החוק תמשכו את החוק, אני רוצה שסופר שלא עומד בתנאי הזה של 55%, הוא יקבל קנס זה הכל.
היו"ר דוד ביטן
¶
אותי לא מעניין כלום, לא עומדים אז יש להם בעיה איתנו זה הכל מה הבעיה, לא אנחנו לא יכולים לדבר כל הזמן סיוע לעסקים קטנים, יצרנים קטנים נעשה ככה, ולא עושים כלום כדי שזה יהיה, אז לא בבית ספרנו, אתם רוצים למשוך את החוק תמשכו אותו, אתם רוצים שנעשה הפסקה חמש דקות, זכותכם כמשרד האוצר למשוך את החוק, אם לא זה יהיה בתוך החוק, זה הכל תחליטו, חמש דקות הפסקה נשתה קפה בינתיים, לך תתייעץ עם מי שאתה רוצה, אנחנו לא מוכנים חוקים סתם ניירות שאנחנו נחזיק אותם סתם.
בסדר חמש דקות הפסקה זה הכל, מה פתאום מה זה מה אתם חושבים שרק מה שאתם רוצים יהיה בחוק? אז יש לכם טעות.
(הישיבה נפסקה בשעה 15:31 ונתחדשה בשעה 15:36.)
היו"ר דוד ביטן
¶
אי אפשר, אנחנו לא פותחים דיון עוד פעם, תקשיב רגע אני לא רוצה להתחיל דיון, אני עשיתי דיונים על הנושא של המזון, עשיתי דיון פעם שעברה אנשים דיברו, מה נראה לך מתחילים את הכל מאפס? הם כמו המועמדים, יש מועמדים לרשויות שהם מועמדים רק בשביל דבר אחד, שיהיה להם זמן תקופה של חודשיים שלוש לתלות את התמונות שלהם על לוחות המודעות אז הם מבסוטים, אנחנו לא צריכים עוד הפעם לשמוע את אותם הרצאות מספיק עם זה, אני מוכן לטעות אבל אני לא רוצה לפתוח את הדיון בעניין הזה.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
הנושא הראשון של ההנחות, למה שיניתם את הזמן של הוראת שעה משלוש שנים לשנתיים?
אייל שפירא
¶
אייל שפירא רשות התחרות. אז התיקונים המשמעותיים ביותר בעצם שעשינו נוגעים לסעיף של המיזוגים, הורדנו שם בכלל את ההגדרה של יצרן נשארנו רק עם הגדרה של ספק, ולפי הנוסח הנוכחי כל ספק שמחזור המכירות שלו לקמעונאי או במישרין או באמצעות מפיץ, עלה בשנת 2021 על 150 מיליון, יהיה לו איסור מיזוג עם ספק שמחזור המכירות שלו לקמעונאים בישראל במישרין או באמצעות מפיץ עלה על 25 מיליון.
עכשיו פה לבקשת הוועדה - -
אייל שפירא
¶
אני אסיים רגע את התיקונים, הכנסנו שני חריגים בעצם בהמשך להערות שעלו כאן בוועדה בשבוע שעבר, אז חריג אחד נוגע לעסקאות שאין להן שום השפעה על התחרות בישראל, בעצם כאן אנחנו מכוונים לעסקאות שנעשות למשל, עסקאות שנעשות מחוץ לישראל בין שני תאגידים זרים שיש להם נוכחות בישראל, ומיזוג ביניהם שנעשה אפילו בחו"ל נחשב כמיזוג חברות בישראל, לא רצינו לאסור מיזוגים כאלה.
אייל שפירא
¶
כי זה מיזוג נעשה בחול שאין לו שום השפעה על התחרות בישראל, נניח שתי חברות זרות יש להם - -
אייל שפירא
¶
אבל אם הן עושות מיזוג שהמיזוג כולו קורה בפולין, אז אין עם זה בעיה, אותו דבר מה שנקרא רה-ארגון בחברות, חבורת שמסדרות באופן שונה את מבנה החברות שלהן, גם אין לזה שום השפעה על התחרות, אנחנו לא רוצים לאסור את הדבר הזה.
יחד עם זה אנחנו לא מתכוונים בתנאי הזה לעסקאות שיש להם השפעה קטנה על התחרות, או זעירה או לא משמעותית, או אפילו השפעה חיובית, כלומר כל עסקה שיש לה איזושהי השפעה על התחרות בישראל - -
אייל שפירא
¶
לא שנייה, מה שאני מסביר זה שכיוונו כאן לעסקאות כפי שהסברתי, עסקאות שקורות בחו"ל שאין להם שום השפעה על התחרות בישראל.
אייל שפירא
¶
לא, מה שאני מסביר זה שעסקאות שקורות בישראל ויש להם איזושהי השפעה על התחרות בישראל, לא נכנסות לסעיף הזה, כלומר האיסור חל עליהם אוקיי? גם השפעה לטובה האיסור חל עליהן.
אני רגע אני אסיים - -
גל ברנס
¶
זה לא עומד בהוראות החוק מלכתחילה, כי החוק מדבר על מי שמכר בשנת 2021 במעל 25 מיליון ₪ אז הוא מלכתחילה מוחרג מהחוק ונחשב קטן אפשר לפעול.
אייל שפירא
¶
התנאי השני נוגע לתנאי של פירמה כושלת, שזה דוקטרינה שכבר קיימת בעולמות התחרות ונתנו עליה אישורי מיזוג בעבר, אז אנחנו בעצם לבקשת הוועדה זה עלה כאן גם בשבוע שעבר - -
אייל שפירא
¶
אני אומר, יש דוקטרינה בעולמות התחרות של פירמה כושלת חברה כושלת, אז אנחנו נותנים פה אפשרות של חריג גם לחברות כושלות.
אייל שפירא
¶
אז יש לנו גם חברות, יש פה שלושה תנאים מצטברים בעצם שכדי לעמוד בתנאי הזה, אחד זה שהחברה באמת עתידה לצאת מהשוק בלי המיזוג זה תנאי ראשון, התנאי השני זה שאין חברה חלופית שהמיזוג של החברה איתה יביא לפגיעה פחותה בתחרות בישראל.
היו"ר דוד ביטן
¶
חלופית שכן מעוניינת, אם אף אחד לא מעוניין אבל היא כן מסוגלת לעשות את זה אז התנאי לא חל?
היו"ר דוד ביטן
¶
לא יודע תגדירו איך שאתם רוצים, אבל צריך שמישהו ירצה, אם אף אחד לא רוצה ויש חברה אחרת שכן יכולה?
אייל שפירא
¶
צריך שמישהו ירצה, אבל לפעמים גם צריך שהחברה שרוצה לרכוש, שרוצה שירכשו אותה תעשה מאמץ למצוא ולא רק שיהיה מי שירצה.
היו"ר דוד ביטן
¶
בקיצור עד שהיא תמות, אם יש חברה שהיא כושלת היא צריכה מהר לעשות את העסקה, אתה רוצה שהיא תחפש שנה חברה שהיא כן רוצה? לא לא.
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל אמרנו שהיא קטנה וכושלת, צריכה להיות קטנה, זה לא שאוסם קונה טילים בפשיטת רגל, חברה קטנה כן.
אייל שפירא
¶
לא נאמר שהחברה הקטנה החברה צריכה לצאת מהשוק, החברה לא חייבת להיות קטנה, החברה צריכה להיות חברה שיוצאת מהשוק, זה יכול להיות חברה מאוד גדולה אבל שנקלעה לקשיים, אז צריך לעשות את המאמצים למצוא רוכש חלופי - -
תמר באום
¶
חשוב לשים לב שאם זו חברה קטנה, סליחה קוראים לי תמר אני מהתנועה לאיכות השלטון, אם זה חברה קטנה שאנחנו דואגים לה שלא תיעלם מהשוק וזה, כל ההסדר הזה לא רלוונטי אליה, האיסור הזה לא רלוונטי אליה, ולכן החריג לא יהיה רלוונטי וצריך לשאול - -
היו"ר דוד ביטן
¶
לא קטנה, הכוונה לא קטנה במובן של שני מיליון, אבל באופן יחסי היא קטנה, אני לא מאחל לאף אחד, בוא נגיד רגע רגע, עלית ברגע לפשיטת, סתם שלא ייקחו אותי יגידו לי תביעת דיבה, בדרך לפשיטת רגל באוסם רוצה לקנות אותה, היא הולכת לפשוט רגל, אז זה אתם, אז העסקה הזאת חלה בתור חריג?
יעל שיינין
¶
אדוני היושב ראש זה מה שאנחנו מנסים להסביר, שנייה אחת אדוני היושב ראש, אנחנו מדברים על מצב שבו יש חברה אוקיי? חברה בשוק שהיא הולכת לצאת מהשוק, אנחנו ברשות התחרות השתכנענו שהיא תחדל מפעילותה, היא הולכת לצאת מהשוק ולהפסיק את פעילותה, עכשיו היא רוצה להתמזג עם חברה אחרת, דבר ראשון היא צריכה להראות לנו שאין קונה חלופי אחר שהוא יכול לקנות אותה שהמיזוג הזה יפגע פחות, וזה משהו שעושים באופן קבוע אנחנו לא ממציאים פה משהו חדש, חברות פונות אלינו באופן קבוע תחת דוקטרינת הפירמה הכושלת, הן עושות מכרז מאוד מהיר, הנאמן הרי מפרסם את זה להצעות, עושים את זה מאוד מהר רואים מי החלופות - -
יעל שיינין
¶
אני רק אשלים, זה מהיר מאוד, אם אין אנחנו מוודאים שבאמת עדיף שהחברה הגדולה היחידה שהחליטה לקנות, עדיף שהיא תקנה אותה מאשר שהחברה הזאת תתפרק לחתיכות, זה שלושת השלבים.
גליה ימין
¶
נקודה נוספת שחשוב לחדד, ברגע שהחברה מקבלת פה את הפטור מאיסור מיזוג, זה לא שהיא מחר יכולה להתמזג, זה אומר שהיא צריכה עכשיו ללכת ולהגיש הודעת מיזוג לפי חוק התחרות הכלכלית, ואז יש בעצם לממונה על התחרות שוב את שיקול הדעת להחליט אם לאשר את המיזוג או לא, כלומר הפטור שאנחנו נותנים פה זה לא מתן אוטומטית אישור.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר אין בעיה, עם זה אין לנו בעיה, לפי החוק הקיים, החוק הקיים בדיוק אותו דבר, לא מבקשים עכשיו תיתנו לה פטור מוחלט, אין דבר כזה.
אייל שפירא
¶
תיקון אחד נוסף שאני אדבר עליו, זה בעצם דיברנו על העלאת הקנסות, אז ביחס לכל חוק המזון הצענו להעלות את הקנס מ- 25 מיליון ל- 40 מיליון שקל, את קנס מקסימום, כן בוודאי.
היו"ר דוד ביטן
¶
מי דיבר על זה? על הסכומים, על הסכומים, אתם מציעים 150 מול עד 25, חלק מהח"כים שהיו פעם שעברה דיברו על - -
גלעד זילברברג
¶
אני מבקש שישמעו אותי לפני, כי אני מייצג את המפעלים הקטנים והבינויים פה, ואני חושב - -
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, לא אנחנו לא פותחים דיון, אני מאוד מצטער, אתה כשנגיע לסעיף אתה רוצה משהו להגיד, תצביע ניתן לך, אבל לא נתחיל עכשיו דיון כללי, מה שאמרתי לו אני אומר לך, בסעיף עצמו שאתה רוצה תיקון תגיד.
גלעד זילברברג
¶
אני רוצה להתייחס על הטעות האדירה שהולכת להיות פה, אדירה, באים לברך ויוצאים מקללים פה כמו שקרה בחוק המזון, ואני מייצג את המפעלים הקטנים, ואני יכול לספר לכם בדיוק מה קרה מאז חוק המזון.
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל הייתה ישיבה, היו נציגים של מפעלים קטנים בישיבה הקודמת למה הם לא דיברו, עכשיו אתה רוצה שנתחיל הכל מאפס?
גלעד זילברברג
¶
אני גם התגייסתי היום, ממש לא, אני רוצה שנציל פה לפני שעושים טעות אדירה, כמו שעשו עוד הרבה טעויות אדירות, באו לברך ויצאו מקללים, וזה מה שהולך להיות פה בדיוק.
גלעד זילברברג
¶
לא ממש לא, אני ממש לא ממש לא, ויש לי גם הצעה מה לעשות, אבל אני רוצה שיתייחסו פה בנתונים מדויקים, כי יש פה עיוות שמעוותים לכם הפוליטיקאים את הנתונים.
היו"ר דוד ביטן
¶
קנס על מה אבל? זו השאלה, סתם קנס שיהיה כתוב בחוק קנס ולא יתנו לאף אחד? לא לא רבותי, אתם לכו תחשבו, אתם אומרים זה יעלה את המחיר, אנחנו נבדוק את הטענה הזאת, ייקח לי חודש לבדוק אותה. לא צריך שלא יהיה בחוק ההסדרים, או שתורידו את הפרק לגמרי, אולי אנחנו נסכים שתורידו את הפרק, מה אתם חושבים שרק אתם תבואו ותקבעו? מה אתם הולכים לעזור לסופרים פה? אני לא מבין את העניין הזה, כל פעם אתם ממציאים, פעם המחיר יעלה פעם ירד, בפועל התחרות היחידה שיש במדינת ישראל, זה מי מעלה יותר מהר את המחיר, זה התחרות שיש, תמיד עולה המחיר תמיד, כל החוקים האלה לא גורמים לשום ירידה, כל אחד ישפיע בעוד ארבע חמש שנים, הוא לא ישפיע עכשיו, אז איפה המלחמה ביוקר המחיה בחוקים שאולי ישפיעו עד חמש שנים? ואז מופיעים בטלוויזיה ואומרים אנחנו עושים עם חוק ההסדרים, הכל זה שטויות כל הדברים האלה, אני רוצה דברים שמשפיעים עכשיו על המחיר לא בעוד חמש שנים אולי ישפיעו.
גל ברנס
¶
אז נגיד רגע באופן כללי, שיש כמובן בחוק ההסדרים סט נרחב של חוקים, חלקם כמו שהגיעו לוועדה מחר לעמדתנו ישפיעו באופן מאוד מהיר על המחירים, ויש איזה שהוא נתיב לפתור דברים בחוק הקצר - -
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר בוא נראה, כל חוק אנחנו בודקים, החוק הזה כמה זמן? אין בעיה החוק הזה כמה זמן, איך הוא ישפיע על המחיר? תוך כמה זמן הוא ישפיע? אם אתה מדבר על איחודים מיזוגים, אולי בעוד ארבע שנים אנחנו נראה משהו.
גל ברנס
¶
אבל אנחנו חושבים שוב יש חקיקה, מה שיהיה מחר בוועדה בעולמות החקלאות ישפיע להערכתנו באופן מיידי.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר, רק בחקלאות אבל עוד לא סיימנו את החקלאות, אתם צריכים גם לסכם את הפיצוי לחקלאים.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא גם, זה הנושא, 70% ממחיר העופות ופתם והכל, ובשר והכל, זה הכל מחיר הגרעינים, ובזה אתם לא מטפלים, אתם אומרים אתם צודקים, יש באמת בעיה עליתם על זה, אנחנו ניקח לנו זמן לשבת על זה, בסדר בינתיים שיעלה המחיר.
העופות עלו ב- 30% לפני, כולם הבטיחו שלא יעלה שבוע לפני הזה, העלו ב-30%.
גל ברנס
¶
אז מה שלעמדתנו מה שידון פה בוועדה ביום שלישי, פותר בדיוק את זה שלא יעלו פעם הבאה את המחיר.
גל ברנס
¶
אה כן, אז היה פה דיון בוועדה בדיון הקודם, יו"ר הוועדה ביקש אחרי שנתיים שנציג לו באופן מסודר את כל ההשפעות של החוק, כדי שהוועדה תוכל להחליט אם הם רוצים, אם היא רוצה להאריך את החוק או לא, אז כל הוראות השעה יהיו לשנתיים, והכוונה פה לידון בוועדה, ספציפית כאן יש תקופות נוספות של עוד 10 שנים, ככל שהדבר הזה באמת יתברר כחיובי, אז יש פה הסמכה לשר הכלכלה באישור הוועדה, להאריך בתקופות מאוד ארוכות של 10 שנים, את המיזוגים למשל שזה עניין קצר - -
גל ברנס
¶
אז כן, הנחות בגלל שהוועדה רצתה תוך שנתיים שנבוא עם מסקנות של איך החוק יושם, אם זה באמת ישפיע על יוקר המחיה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אלקין, בגלל שכל החוקים האלה, אנחנו לא בודקים אותם אחר כך השפיעו לא השפיעו מה עשו, אז אמרנו אתם רוצים חוקים עכשיו? אנחנו צריכים בדיקה איך הם השפיעו על יוקר המחיה, לפי זה אנחנו נאריך או לא נאריך, ואז מצאנו שיטה באמצעות צו, ואנחנו נבחן את זה במסגרת הצו, זה יהיה בחלק מהחוק הצו.
היו"ר דוד ביטן
¶
כדי שנבדוק אם כן עובד או לא עובד מה? רפורמת הקורנפלקס זה עבד או לא? מישהו יכול להגיד לי?
גל ברנס
¶
לאור אמירות יו"ר הוועדה, תכננו לעשות בדיקות, ואנחנו נקווה להציג נתונים לוועדה להראות שזה עבד.
גל ברנס
¶
אנחנו יודעים כבר להראות שמשנת 2014 שבערך נכנס החוק לתוקף, המוצרים של המזון הלא רגיש שעליהם חל הרפורמה - -
גלעד זילברברג
¶
ב- 2014 הייתה ירידת מחירים בכל העולם ובגלל זה הייתה ירידת מחירים, רק בישראל היא לא ירדה כי יבואנים - -
גלעד זילברברג
¶
לא לא אני רק מציין את העובדות כי משרד האוצר מטעה אתכם וסליחה שאני אומר את זה פה, הנתונים שיש פה הם שחור על גבי לבן, אני 25 שנים נמצא פה בתחום הזה, אני הלכתי פה לירושלים עכשיו מהמפעל שלי, עוזב את כל המפעל וכל העובדים שלי כי אנחנו בהישרדות חיים.
גלעד זילברברג
¶
לא, לא, כל סוגי הבייגלה, שטוחים, מייצא לארה"ב לקנדה ליפן אוקיי? ואני יכול להגיד לכם שחד משמעית, בייגלה בישראל הכי זול ואחרת לא הייתי יכול לייצא בישראל, אבל יש פה עיוות עצום ואני משתגע מזה
גלעד זילברברג
¶
בבקשה, אני רוצה לבוא להגיד לכם רבותי חברי הכנסת, אני 20 שנה נמצא פה בחנת איגוד המזון, אני מייצג מפעלים קטנים ובינוניים, אני מבקש מכם תסתכלו בעיניים, אתם רואים את הסופרים כמו כל אחד אבל אתם לא רואים את השרשרת פה, אני אתמול בלילה ישבתי וקראתי את מצגת משרד האוצר שהכינה לכם ליוקר המחיה, יש בו עיוות מטורף של הנתונים, פשוט הם לא נכונים, ואני לא מבין איך מדינת ישראל מביאה לכם לקבל החלטות נתונים, כשהם פשוט נתונים שאפילו לא נבדקו מה הגישו לכם, והם שונים לחלוטין ממה שקורה בעולם.
ואני מבקש מכם בכל לשון של בקשה לעצור את זה ולחכות שלושה חודשים לבחון את הנתונים, כדי שלא תעשו עוד פעם, עכשיו אני אגיד לכם בסוף, באתם לברך ויצאתם מקללים, אני מייצג את החברים הקטנים והבינוניים ואני יכול להגיד לכם מה קרה פה מאז חוק המזון, מחירים לא ירדו, מי שהרוויח פה זה יבואנים והקמעונאים, משרד האוצר מראה לכם נתונים של 2020 שזה שנת הקורונה, שכל העולם הזה התפוצץ ממה שקרה פה עם הביקושים שאנשים ישבו בבית, אללא הנתונים הנכונים ולא בודקים ענף שהוא ענף הכי אולי ותיק בעולם הכי בסיסי שיש הכי קיומי שיש, בודקים אותו בשנה אחת או בדיווח.
יש פה עיוותים עצומים, אני יכול להראות לכם לפתוח עכשיו גוגל ולהראות לכם את המחירים בסופרים, לא ppp זה לא ppp בוא נבדוק את השכר הממוצע במשק, היום אנחנו משלמים, תסתכלו מה קרה פה, איבדנו 7% מהתעשייה הקטנה תוך חמש שנים.
היו"ר דוד ביטן
¶
אתה רואה למה אני מתכוון שרוצים להרצות לנו, אז בחוק הזה בפרקים שלו, מה זה קשור למה שאמרת?
גלעד זילברברג
¶
רק להגיד מה שיש לי על החוק, החוק הזה החוק הזה אני אומר לכם בא לברך ויצא מקלל וזה מה שקרה, למה הוא קורא? כי זה בדיוק מה שקרה, מה קרה למפעלים הקטנים? גם חוק המזון בא לעזור למפעלים הקטנים, מישהו עקף את חוק המזון? אין חוק מזון הוא מחורר לחלוטין.
גלעד זילברברג
¶
החוק הזה יגרום לזה שאנחנו כיזמים אוקיי עכשיו תיכנסו לעיניים שלנו כיזמים, אין לנו שום סיכוי יותר, חברה קטנה שברגע שאתה אומר לה 25 מיליון שקל אתה לא יכול להימכר, זה אומר שאני צריך להישאר עד סוף החיים שלי במוות, אני לא יכול לקנות מ- 0 ל- ,100 אני יכול לגדול מ- 0 ל- 50.
גלעד זילברברג
¶
לפחות 200 מיליון שקל לפחות, זה כלום זה כלום, וגם החברות מלמעלה לפחות מעל מיליארד, הוא מראה לה פה 150 מיליון שקל? מה זה 150 מיליון שקל? תשאל את הקמעונאים הם מכירים אותם.
עכשיו בואו ניקח רגע פרופורציות ישבתי עם אדונים, אומרים יש לך אלפי ספקים, מה זה אלפי ספקים? חבר'ה בואו תראו יש לנו 100 קטגוריות בסופר, כמה ספקים אתם חושבים שיש בסופר? כמה קטגוריות? ארבע ספקים יושבים בכל מדף? כמה יכול להיות? על מה אתם מדברים?
ישב איתי במשרד האוצר יצרן קטן של 150 מיליון שקל בשוק חלב, נאמר לו אתם יקרים תביאו מחו"ל תגידו לי אנחנו השתגענו? אני אומר לכם במפורש, אתם באים פה ומה שיקרה שהחברות האלה יתמוטטו, אתם צריכים לראות מה קורה לנו.
גל ברנס
¶
כן, דרשנו, הוצאנו דרישת נתונים מכל חברות המזון הגדולות, וגם יש לנו את סטורניק שזה נתונים ברמה הקמעונאית, וגם ביקשנו נתונים ברמת הספקים, ועשינו איזשהו מיפוי של איפה עובר הסף של חברות של כל החברות במשק לפי גדלים שונים, זה נתונים שאי אפשר להציג אותם פה בוועדה כי הם סודיים של חברות, אבל מה שהציע - -
יעל שיינין
¶
אנחנו מדברים על חברות, אנחנו מסתכלים על כל המחזור שלהם של כל החברות הקשורות של כל הפעילויות שלהם 360 ביחד, לא אבל פה אנחנו מסתכלים רק על המחזור שלהם במזון, במכירות לקמעונאי.
אלדד כורש
¶
כאשר אנחנו מדברים על שוק שהוא למעלה מ- 50 מיליארד, כדי שזה יזיז את המחוג אדוני, אנחנו צריכים לדבר על תעשיינים שהם לפחות 200 מיליון שקל, סליחה, עו"ד אלדד כורש מייצג את התאחדות התעשיינים, אם זה מה שד"ר עידית חנוכה בקשה, אני מתנצל פשוט היו"ר פנה אלי והשבתי.
אז אנחנו נמצאים כדי שזה יזיז את המחוג אדוני - -
אלדד כורש
¶
את המחוג של התחרות, כדי שזה ישפיע במשהו כאשר השוק הוא כ- 50 מיליארד שקל, לא יכול להיות שאנחנו נדבר בעשרות מיליונים, אנחנו צריכים לדבר ספק קטן זה ספק שהוא כ- 200 מיליון שקל, זה ספק קטן כאשר השוק הוא 50 ומשהו מיליארד שקל, אחרת אנחנו - -
גלעד זילברברג
¶
אבל כמה חברות יש בשוק שלנו באמת? כמה אתם חושבים שיש בשוק שלנו? כל החברות האלה, ארבע חמש חברות של מיליארדים - - בוא נדבר על מכולת יעקב.
אלדד כורש
¶
אדוני, כאשר הראו קודם שקף ואמרו זה השוק הריכוזי, אני לא בהכרח חולק על זה, אבל זה כמו שאמר אחד מחברי הכנסת אלה ספקים של מיליארדים, בין מיליארדים לבין 25 מיליון שקל אדוני, או אפילו בין מיליארדים לבין 150 מיליון שקל יש פער עצום, הפער הזה הוא אי אפשר לחיות איתו, והתוצאה אדוני תהיה פגיעה בתחרות, כי היחידים שיכולים באמת להוות תחרות לגדולים באמת, זה הבינוניים שיכולים להתמזג.
גלעד זילברברג
¶
נכון מאוד, ואם יהיה לנו פה שמונה, עשר חברות בינוניות שיוכלו לתת פייטים, ואני מבקש ממכם חברה, תפסיקו לדבר בנושא ספקים או יצרנים, תתחילו לדבר מותגים, מה שראיתם פה היום זה מותגים, זה בדיוק התחרות, אנחנו צריכים עוד מותגים חזקים, קטנים לא יכולים לבנות מותגים חזקים זה לא יעזור, אבל יש פה קבוצות של החזקה שקמות ונותנות פייט ל שטראוס ולאוסם ולתנובה זה הפתרון, אתם לא יכולים לבקש ממני או ממישהו כמוני, להתחיל לתת פייט ואני נותן פייט, אבל בסוף היום יש גבול לפייט הזה כי אנחנו לא יכולים לצמוח, דג קטן לא יהיה כריש, לא יעזור.
אייל שפירא
¶
לא, זה מחזורים בלי קשר לשוק המזון, מחזור של שתי חברות ביחד שעולה על 360 מיליון שקל צריך להגיש הודעת מיזוג.
רז נזרי
¶
דיפלומט. מה שרציתי לשאול בהמשך להערה של עו"ד כורש והתשובה שלכם וגם הערתי תוך כדי זה, השאלה האם המטרה שיהיה איקס חברות בתוך החוק ואז אתה אומר כאילו רק שבע חברות, או שהמטרה היא להגביר את התחרות? אז לחוק יש תכלית, חוק לא מחוקקים כדי לאיקס חברות, החוק נועד ככה אני מבין, נועד להגביר את התחרות, כפי שהוסבר יש מיזוגים שלכאורה אמורים לעודד תחרות, כלומר מתי לא למנוע מיזוגים ככלל זה הערה שכבר התקבלה בדיון הקודם, המטרה היא לעודד תחרות, המטרה דרך עידוד התחרות להוריד את יוקר המחיה, הרי זה מה התכלית הכללית.
לכן גם ההערה הזאת כלומר התשובה שבאה ואומרת.
רז נזרי
¶
סדר גודל שנאמר פה הוא גם נראה לנו בסדר, אבל נכון שלחברות מסחריות יש אינטרס, ברור אנחנו אף אחד לא פה מצטעצע, ואני הייתי עד לפני זמן לא רב גם בצד הזה, וברור שיש תכלית שעם כל הכבוד לאינטרסים של חברות מסחריות, זה לא אמור לעניין את המדינה, אבל את המדינה כן אמורה לעניין הגברת התחרות.
ולכן א' בסכומים אם ככה זה לא מציגים את זה, והערה שנייה שהערתי תוך כדי ולא קיבלתי תשובה, הרי הסעיף שבא ואומר שלא תהיה השפעה בכלל, אם תהיה כאן השפעה לטובה, הרי יש מיזוגים שכן מגבירים תחרות, אז למה זה לא נכנס בתוך החריגים שמאפשרים אותם? הרי הוכנס חריג שבא ואומר - -
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, כי אז הם יצטרכו כל יביאו להם המון מיזוגים ויצטרכו לבדוק אותם כרגיל, אז לא עשינו כלום.
רז נזרי
¶
אבל שוב אדוני היושב ראש השאלה היא המטרה פה להקטין עבודה על הרגולטור, יש תכלית לחוק, אנחנו מחוקקים חוקים אבל פוגעים בזכויות, מותר לפגוע בזכויות קנייניות, מותר לפגוע בזכויות קנייניות זה לגיטימי, מותר לפגוע בזכויות קנייניות ומותר לכל הפחות אם זה משרת אינטרס ציבורי.
אדוני היושב ראש אבל שוב, סליחה אדוני היושב ראש מה שאני מנסה לומר, שגם ההערה שלך, אני חושב וזה אולי המדינה הרשות התחרות ומשרד האוצר שישיבו נשמח לשמוע את התשובה, כי זה שיש לנו אינטרסים ונאמר פה זה ודאי, יש אינטרסים לחברות מסחריות זה לא סוד, בוודאי שאנחנו עכשיו מייצגים פה אינטרס זה, ואנחנו באים בתוך, מבינים שיש למדינה כדי לשרת את האינטרס העליון שלה היא תפגע בזכויות קנייניות, זכויות כלכליות ואחרות, אבל צריכים להציג תכלית, ואם התכלית היא שלא יהיה הרבה עבודה אז זה לא תכלית.
רז נזרי
¶
התכלית צריכה להיות, אין בעיה אדוני היושב ראש, התכלית, כל החוק הזה נועד להגביר תחרות ולהוריד מחירים, אז אם יש מיזוגים שמשרתים את התכלית בואו נאשר אותם.
היו"ר דוד ביטן
¶
בגדול אנחנו חושבים כל הח"כים, שיש היגיון לשנות את הסכומים, לא נקבע כרגע כמה, אבל צריך להיות משהו הגיוני.
גל ברנס
¶
אז נגיד שנעשתה עבודה בתוך הממשלה כדי לקבוע את הסכומים, אנחנו חושבים שהנתונים שהוצגו פה מאוד לא נכונים.
גל ברנס
¶
כבר היום בחוק יש הגדרה של ספק גדול, אם אני זוכר נכון יש בין זה מעל 300 מיליון, יש סדר גודל של בין 15 ל- 20 ספקים כאלה משהו כזה, זאת אומרת שאם במספרים שמדברים עליהם אנחנו מדברים על מספר אפסי של חברות, וזה בטח לא היקף משמעותי.
אייל שפירא
¶
רגע, זה לא שאין לאן להתפתח, אחד אנחנו רק מדברים על מיזוגים, להתפתח אורגנית הוא יכול להגיע גם למיליארד שקל אף אחד לא מגביל אותו.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
נכון שהוא יכול לגדול, אבל יש איזה נקודת זמן בהתפתחות של העסק שלך, אתה יכול לחכות 200 שנה ותגדל, והוא רוצה רגע לנצל חברה שיש לה יכולת הפצה יותר גדולה, ושיש למחסנים יותר גדולים, ויכולים להשקיע במותג, ואז הוא יכול להתחבר ולכולם טוב, ואז זה גם תחרות לגדולים, הוא בקצב הזה שאתה מצפה שהוא יגדל, ייקח לו 200 שנה, הוא לא יהיה פה הדור החמישי יעשה את זה.
גלעד זילברברג
¶
הוא לא יהיה קיים פשוט, הוא לא יהיה קיים, אנחנו בהישרדות, אתם לא מבינים שאנחנו בהישרדות, אנחנו מתים כל יום, אף אחד לא מבין את זה.
גל ברנס
¶
מדברים פה בתיאוריה, אם הדבר הזה היה קורה במציאות לא היינו יודעים להראות לכם את השקף שהראינו קודם, היה לנו תחרות מצוינת בשוק המזון, גם היו מתמזגים ומתחרים אחד בשי והכל היה נהדר, זה לא הסיטואציה, אם היינו בסיטואציה כזאת אז בכלל לא היינו צריכים - -
שלום דנינו (הליכוד)
¶
אבל גל, יש אתה יודע הרבה בעיות בתחום הזה של האי תחרות והיוקר, אבל מה שאתם מציעים זה לא בהכרח יפתור את זה.
היו"ר דוד ביטן
¶
טוב, אנחנו לקראת הזה, הסכומים נקבע אחר כך, אנחנו רוצים להעלות את הסכומים, אני חושב שיש צדק בזה. לא שכנעתם אותנו שהסכומים האלה - -
אייל שפירא
¶
אני יכול רגע להזכיר מה תכלית הסעיף? תכלית הסעיף הוקמה ועדה, הוועדה היא זו שתביא לנו את ההמלצות לתיקונים יותר משמעותיים.
אייל שפירא
¶
נכון, המטרה היא כרגע להקפיא את המצב כדי לחכות להמלצות, אז הורדנו לשנתיים, גם הורדנו לשנתיים וגם הוספנו חריגים, לכן אנחנו חושבים שכרגע זה - -
ליאור לוי
¶
הקפאת המצב טובה לחזקים היום ולא לחלשים היום, צריך לזכור את זה, ליאור לוי מסקול התאחדות התעשיינים.
גלעד זילברברג
¶
ואנחנו מייצגים את המפעלים את ה- 200 מפעלים חברים, שיגיד משרד האוצר אני רוצה רגע להגיד דבר, איפה אנחנו? למה לא בחנו ולהביא תראו לכם מה קרה לנו, מה קרה לנו מאז חוק המזון, תקשיבו טוב מ- 3,000 מפעלים קטנים ירדנו ל 2,000 אתם ממשלה ציונית כל כך, איך אתם מוותרים על המזון הזה בשביל יבוא?
ש. שסטוביץ
¶
אני אומר אני אומר אתם מטפלים בנושא של אישורים, אתה דיברת קודם על אישור לרשתות להקים סניפים נוספים ללא אישור הרשות לתחרות.
ש. שסטוביץ
¶
לא, זאת אומרת, אם הם אם הם מפעילים עסקים קטנים יצרנים קטנים, אז הם פטורים הם פטורים מאישור של הרשות לתחרות, ואני שואל אותך יושב ראש הוועדה, יש לקונה בחוק המזון שמאפשרת לקמעונאים הגדולים, להקים 100 מינימרקטים ללא אישור, הם נכנסים לערים ומקימים מינימרקטים, כל מיני מרקט כזה מחסל עשרה קמעונאים קטנים מחסל, איפה ההתייחסות לקמעונאים הקטנים פה בכל הדיון?
ש. שסטוביץ
¶
אתה מדבר על תיקונים בחוק המזון אז בואו תתקנו גם לטובתנו, תתקנו גם לטובתנו לא רק לטובת הגדולים.
היו"ר דוד ביטן
¶
לגבי הסכומים, תחשבו על שינוי של הסכומים תביאו משהו סביר, אבל בינתיים נקרא את זה בלי הסכום בסדר?
איתי עצמון
¶
את החלק הראשון שעניינו הוראת השעה לעניין הנחה אסורה, צריך לקרוא בעצם רק את הפתיח, כי בכל החלק הזה לא נעשו שינויים מהותיים, תקריאי רק את הפתיח את תקופת הוראת השעה.
גליה ימין
¶
תיקון חוק קידום התחרות בענף המזון – הוראת שעה לעניין הנחה אסורה.
63.
בתקופה שמיום התחילה כ' בטבת התשפ"ד (1 בינואר 2024) עד יום י"ט בטבת התשפ"ו (31 בדצמבר 2025, יקראו את חוק קידום התחרות בענף המזון, התשע"ד-2014 (בפרק זה – חוק קידום התחרות בענף המזון) כך:
אז בעצם כמו שדובר, הוראת שעה קוצרה משלוש שנים לשנתיים, כשבעצם יש סמכות ההארכה לתקופות נוספות של עד 10 שנים.
רז נזרי
¶
הרי דובר בדיון הקודם על זה שיהיה שאלות ותשובות נכון שיהיה גילוי דעת, בדיון הקודם הרי אין פה הגדרה ברורה לגבי מה זה מצרך אחר,
בדיון הקודם דובר על כך שיש שאלות ותשובות יהיה גילוי דעת בהקשר הזה, ההערה שלנו זה מכוון גם ליועץ המשפטי של הוועדה ואני חושב ליועצים המשפטיים כאן, הרי מוסכם שיהיה גילוי דעת, מוסכם הרי שבסוף ה גילוי הדעת הזה זה בעצם יגדיר מה מהות האיסור, ולכן הרי אתה לא יכול אתה לא יכול לדון בדברים לפני שאתה יודע מה מהות האיסור, אז השאלה, הבקשה השאלה ההערה, לכל הפחות אפשר מאחר שזה מה שיקבע את מהות האיסור גילוי הדעת, שזה יובא לפני כן לאישור או לפחות לדיון בפני הוועדה, כי בסוף אתה קובע את המהות של האיסור, חברות צריכות להתנהל לפי האיסור הזה, גם הפן הכלכלי וגם הפן המשפטי, לכן לבוא לומר רק שזה ייקבע בהמשך שיהיו תשובות - -
איתי עצמון
¶
לא, הייתה התחייבות אם אני זוכר נכון, הייתה התחייבות לוועדה לקבוע שיקבע גילוי הדעת הזה לפני תחילת היישום, ככה אני זוכר, ולא מקובל לקבוע בלהביא גילוי דעת לאישור ועדה מוועדות הכנסת, אני לא מכיר.
רז נזרי
¶
אז גם אם לא לאישור, אני מכיר לפחות דוגמאות שגם אם לא לאישור זה הובא לדיון, כי הרי בסופו של דבר - -
רז נזרי
¶
מה שאני מנסה לומר אדוני היושב ראש, הרי בסוף בעולם רגיל בכנסת קובעים את הנורמה, היא קובעת בעולם רגיל אדוני היושב ראש ואדוני היועץ המשפטי, בעולם רגיל הכנסת היא זאת שקובעת הנורמה מה מותר ומה אסור, פה בגלל הסיטואציה ובגלל לוחות הזמנים ברור לכולם, אז סוכם באמת השאלות ותשובות יהיה לפני זה, אז אם היועץ המשפטי אומר שלאישור לא, לכל הפחות לדיון, שיוצע יוצע קודם לכן בדיון כאן זה דבר שנעשה, אנחנו נביא לכם דוגמאות.
נעשה בהקשרים אחרים שכשהיה לוחות זמנים כאלו שהיה צריך לקבוע באמצעות שוטים מאוחרים יותר, הרי בסוף הרגולטור יקבע וזה בסדר הוא יקבע אולי אני מקווה שהוא ישמע גם את הצדדים, כל הבקשה היא שזה יובא לפחות לדיון בפני הוועדה.
גל ברנס
¶
א' אז נגיד שזה מונח שכבר קיים היום בחוק, לא הוספנו פה שום מונח חדש אפילו הוא קיים בסעיף 8 ג' לדעתי והוספנו, הוא ממש מוגדר אז לא הוספנו פה שום מונח חדש, רק השאלה לגבי איזה סוגי מוצרים, נתנו פה כל מיני דוגמאות נורא ספציפיות - -
גל ברנס
¶
ונאמר שיינתן הסבר, אבל זה באמת יהיה עניין מאוד טכני של מה הדקויות, הנורמה בחוק וההסבר המקצועי שלה הובא בפני הוועדה, יהיה פה עניין של דקויות מה ייחשב ולא יחשב, אבל זה יהיה עניין - -
רז נזרי
¶
התחולה תקבע בתאריך, אם זה בעיה לפחות שתהיה הזדמנות, שהוועדה תוכל לקיים דיון, אם יש לכם בעיה עם תנאי תחולה, אני אומר לנציגי המדינה בסדר לא נתעקש, כדי שיהיה אפשר לקיים שיח ככל שיהיה צורך.
יעל שיינין
¶
השיח נעשה באופן פומבי, אנחנו מפרסמים את זה לציבור, הציבור מביע את עמדותיו, אנחנו עושים שולחנות עגולים.
רז נזרי
¶
הבקשה נובעת מהצורך של החברות להיערך, אני אני אומר לנציגי המדינה, אבל הבקשה נובעת מהצורך של החברות להיערך, לכן אם מספיק זמן לפני זה לכל הפחות אפשר לקבוע שאיקס זמן לפני זה, זה יפורסם?
יעל שיינין
¶
אנחנו לא נוכל לאכוף לפני שנפרסם ולפני שנעשה את השימוע הציבורי, ויש גם זמן עד שנוכל לפעול ושנכנס לתוקף, לכן יש הרבה מאוד זמן להיערך.
רז נזרי
¶
לא, אבל אמרתם ליושב ראש שאתם לא יודעים מתי, כלומר יש תאריך שבו החברה תוכל להיערך כמה זמן לפני תחילת התוקף?
רז נזרי
¶
נכון, נכון, אבל השאלה אם זה יהיה שבוע קודם אם החברות צריכות להיערך יותר זמן, זה מה שאני רוצה לומר.
רז נזרי
¶
מה שצריכים להבין שהרגולציה אתם מבינים את זה, רגולציה זה לא שב- 31 לדצמבר יפורסם, ב- 1 זה ייושם, זה לא עובד ככה.
אלדד כורש
¶
לא אדוני אני אנסה להסביר את הקושי הפרקטי, זה קושי פרקטי זה אין פה אין פה איזשהו דיון אידיאולוגי, כשאומרים שאי אפשר להתנות מצרך במצרך, אז האם יוגורט 3% נחשב מצרך אחר מיוגורט 0%, כי אז אני צריך במסגרת המשא ומתן שלי כיצרן עם שופרסל או עם רמי לוי, כדי ללכת ולשנות את כל ההסכמים, עכשיו מדובר באלפי הסכמים בסך הכל שצריך הרבה זמן ההיערכות, ואם סליחה אם החוק נכנס לתוקפו בינואר וההוראות יינתנו בדצמבר או אפילו בנובמבר לא יהיה זמן ליישם את זה.
יעל שיינין
¶
הפרשנות זה משהו שצריך לעשות כבר היום, חוק המזון מדבר כבר היום על המונח נצרך, ואתם צריכים לפרש מה זה אומר כבר היום.
היו"ר דוד ביטן
¶
רגע רגע, בגדול יהיו הוראות, ויש תהליך שמראים את זה לציבור, אז מה אני פה יכול לתרום?
איתי עצמון
¶
לא רגע יש כאן שני עניינים, יש אחד שהוא מועד התחילה מועד התחילה הוא 1 בינואר עם 2020 ואז זה מועד תחילה נדחית וזה קבוע בחוק, השאלה מבחינת לוחות הזמנים של רשות התחרות מתי בכוונתם - -
שלום דנינו (הליכוד)
¶
אני חושב שהשאלה היא, חברים זה לא כזה מסובך, הם שואלים כמה זמן תתנו לנו להתארגן? אבל היא אומרת אנחנו נדבר ונתחיל לעבוד ו?
היו"ר דוד ביטן
¶
מספיק לא אתה לא מנהל פה את הדיון, אני רוצה להבין את יכולה להגיד מתי זה יהיה או לא? תגידי קחי חודש, חודשיים מה את רוצה אני לא מבין, את לא אומרת לא, את צריכה להגיד זה הכל, תגידי.
יעל שיינין
¶
אני רק רוצה להגיד לאדוני, חלק משמיעת הציבור, חלק משמיעת הציבור שאנחנו נעשה, זה שמיעה לצורך הבנה.
יעל שיינין
¶
אני חושבת שצריך לשמוע מה הציבור צריך בשביל להיערך, להגיד שהם צריכים זמן בלי לנהל על זה דיון - -
גלעד זילברברג
¶
רק שנייה, אנחנו צריכים חצי שנה, אבל דקה רגע, אני רוצה להסביר לכם ח"כים, יש בעיה פה בהגדרת החוק, ועומד פה ידידי פה ומסביר לי, אם אתם כותב מצרך אוקיי? כשאתם הולכים לסופר היום אין מצרך יש סדרת מוצרים, אתה לא קונה גבינה ב-5% 1% 3% במחיר אחר, יש קבוצה, בכל מוצר יש קבוצה בביגלה שלי יש סדרה, שומשום, מלח, זה, זה, זה סדרה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז לא, אז קודם כל זה לא יהיה שנה, נתנו לכם חצי שנה עד ינואר, חברים בואו תקשיבו אני אגיד לכם, זה לא פה משא ומתן, אנחנו פעם שעברה באתם ואמרתם אתם צריכים זמן - -
היו"ר דוד ביטן
¶
לא רגע תקשיב שנייה, נתנו לכם ל- 1 לינואר הלכנו לקראתכם, קיבלנו את ההערה שלכם לא הלכנו לקראתכם, עכשיו אתם באים אנחנו צריכים שנה, עזבו באמת זה לא הולך ככה, אני לא אוהב את זה - -.
היו"ר דוד ביטן
¶
וגברתי אני לא אוהב את זה שאני שואל אותך כמה פעמים ואת מתחמקת מתשובה, גם את זה אני לא אוהב עזבי.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר אז לא ניתן, ככה אנחנו רוצים, יש לך מספיק עובדים תביא מומחים תעשו את מה שצריך זה הכל, מה אתה רוצה לא מבין? מה זה תוכנית כבקשתך פה? אולי אני אתחיל את החוק הזה בעוד ארבע שנים? בואו נתחיל בעוד ארבע שנים שאתה תדע מה לעשות, נו באמת מספיק כבר.
חודשיים לפני לא לא אני לא רוצה לשמוע אף אחד עכשיו, חודשיים לפני שהכל יהיה מוכן זה הכל, לא פרסום אחרי התהליך, מה אתם יש כבר נוהל אתם רק צריכים לתקן אותו, מה הולך איתכם אני לא מבין את זה? מה אתם כל דבר מתווכחים מה הולך איתכם? מה לא מסוגלים על דבר קטן להגיע? הלכנו אתכם על התאריך הכל טוב, אבל עכשיו אתה רוצה עוד שנה לניהול משא ומתן, אז אל תתארגן בסדר? מה אתה רוצה, זה הכל מה העניין, יש חוק אתה רוצה לקיים אותו - -
גלעד זילברברג
¶
העיקר שזה יהיה מוגדר מראש, אם זה יוגדר מראש כבוד היושב ראש, יהיה לנו הרבה יותר קל, אם זה יתחיל פרשנות כמו שעכשיו - -
גלעד זילברברג
¶
בטח שיש לי, כשאתה הולך לסופר היום ותצא מפה מהסופר, אתה קונה את כל המקבץ שלי באותו מחיר עונה, לא פריט אחד, שמונה פריטים באותו מחיר.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
לא, מה שהם מדברים על העניין של ההנחה על מקבץ של דברים, אז אני אומרת אצלך יחסית ואתה עסק קטן - -
היו"ר דוד ביטן
¶
עזוב, אנחנו כל התיקון הזה שעשינו בנהלים והכל הלכנו לפי בקשות שלכם, אז מה אתם עכשיו באים עכשיו מסתובבים לי עוד פעם סביב הציר לבקש עוד זמן, מספיק כבר עם זה.
אמרנו חודשיים תסיימו את כל התהליך עד חודשיים לפני, שיהיה להם חודשיים אחרי שהסתיים כל התהליך זה הכל.
היו"ר דוד ביטן
¶
פעם הבאה שואלים אתכם תענו כמו בני אדם, מה זה אתם מסתובבים סביב הציר, זה לא מתקבל על הדעת.
היו"ר דוד ביטן
¶
אל תתני אני לא צריך כבר מועד, יש לך חודשיים לפני תסיימי את כל התהליך, סך הכל לא מדובר על נוהל חדש, מדובר על תיקון של נוהל קיים, ולא צריך בשביל זה שנה, אתם רוצים שנה ניתן להם שנה, תחולה בעוד שנה הכל בסדר.
איתי עצמון
¶
אבל מצד שני אני כן חייב להגיד, שגם היום בחוק משתמשים במונח הזה, ויש היום בסעיף 8 הוראות לעניין תמחור אסור וקשירה אסורה, שמשתמשים בדיוק באותו מונח, ולכן הטענות לגבי העובדה שחייבים גילוי דעת כדי להבין על מה חל האיסור, מוכרח להגיד שהטענות האלה בעיני קצת חלשות, אבל כמובן שצריך להיות גילוי דעת, ויהיה גילוי דעת שיבהיר, אבל אני לא מבין כל כך את עוצמת הטענות בהקשר הזה.
היו"ר דוד ביטן
¶
הם מנסים שהמועד תחולה יידחה עוד קצת, נו הבנו את המטרייה, גם אנחנו מבינים עניין לא צריכים יותר מדי ללמד אותנו את זה.
גליה ימין
¶
תיקון חוק קידום התחרות בענף המזון – הוראת שעה לעניין איסור מיזוג חברות
63א.
בתקופה שמיום התחילה עד יום ד' בסיון התשפ"ה (31 במאי 2025), יקראו את חוק קידום התחרות בענף המזון כך:
(1) אחרי סעיף 8 יבוא:
"איסור מיזוג חברות
8א.
(א) בסעיף זה –
"חברה" – חברה כהגדרתה בחוק התחרות הכלכלית.
גליה ימין
¶
בעצם מה שהיה, שההגדרה עד הקודמת בעצם לקחה את ההגדרה שהייתה של חברה בחוק התחרות הכלכלית, והוציאה את חברת חוץ שנרשמה לפי פקודת החברות וכרגע הוצאנו את זה, ואנחנו מחילים את זה בדיוק כפי שחוק התחרות מחיל את ההגדרה.
גליה ימין
¶
"מיזוג חברות" – כהגדרתו לפי חוק התחרות הכלכלית.
(ב) על אף האמור בחוק התחרות הכלכלית, לא יתמזגו חברות שאחת מהן היא ספק שמחזור המכירות הכולל שלו לקמעונאים או באמצעות קמעונאים, במישרין או באמצעות מפיץ, לרבות מצרכי מותג פרטי והפצה של מצרכים אלה, בישראל בשנת 2021, עלה על 150 מיליון שקלים חדשים, והאחרת היא ספק שמחזור המכירות הכולל שלו לקמעונאים או באמצעות קמעונאים במישרין או באמצעות מפיץ, לרבות מצרכי מותג פרטי והפצה של מצרכים אלה, בישראל בשנת 2021, עלה על 25 מיליון שקלים חדשים; הוראות סעיף קטן זה לא יחולו על מיזוג חברות שקיבל את אישור הממונה בכתב לפיו מתקיימים בו אחד מהתנאים הבאים:
גליה ימין
¶
אני רגע חוזרת על בקשת אדוני יושב ראש הוועדה, שביקש לא על הסכומים אז הקראתי את הסכומים, אז אני מזכירה שכן התבקש פה לעניין זה. אני מגיעה בעצם לתנאים.
(1) מיזוג החברות אינו צפוי להשפיע כלל על התחרות בישראל;
(2) באחת מהחברות המתמזגות מתקיימים כל אלה:
(1) החברה עתידה לחדול מפעילות עסקית ללא עריכת מיזוג החברות האמור;
(2) אין חברה חלופית לרכישת החברה שמיזוג החברות עימה יביא לפגיעה פחותה בתחרות בישראל;
גליה ימין
¶
(3) מיזוג החברות יועל לתחרות בישראל לעומת אי עריכת המיזוג האמור.
(3) כל אחת מהחברות כאמור בסעיף קטן (ב) המבקשות להתמזג וסבורות כי מתקיים בהן אחד מהתנאים כאמור באותו סעיף קטן, רשאיות להגיש לממונה בקשה מנומקת לקבל אישורים כי מתקיימים אחד מהתנאים המנויים בסעיף הקטן האמור; אישור הממונה יינתן בתוך 90 ימים מיום הגשת הבקשה; במניין הימים האמורים לא יובא בחשבון הזמן שחלף מהמועד שבו דרש הממונה פרטים נוספים הדרושים לו לבדיקת הבקשה, ועד לקבלתם.
(4) החלטות הממונה בבקשות לפי סעיף קטן (ב) יפורסמו באתר האינטרנט.
(5) אין באישור הממונה לפי סעיף זה כדי לפטור את החברות המבקשות להתמזג מלהגיש הודעת מיזוג לפי הוראות פרק ג' לחוק התחרות הכלכלית, אלא אם כן החלט הממונה אחרת, בהחלטה מנומקת בכתב.
אז אני אגיד בעצם, אייל קודם הסביר בעצם שאנחנו הוספנו לבקשת הוועדה את החריגים ובעצם קבענו את כל הפרוצדורה הנדרשת לצורך הגשת הבקשה לממונה לצורך קבלת החרגה מאיסור המיזוג.
ערר על החלטות הממונה לפטור מאיסור מיזוג חברות
8ב.
(1) התנגד הממונה לבקשה לפטור מאיסור מיזוג חברות לפי סעיף 8א(ב), רשאיות החברות שמבקשות להתמזג לערור על החלטת הממונה לפי בית דין בתוך שלושים ימים מיום קבלתה.
(2) בית הדין רשאי לאשר את החלטת הממונה או לבטלה.
(3) על דיוני בית הדין בערר לפי סעיף זה ועל ערעור על החלטתו יחולו הוראות סעיפים 33 עד 40 לחוק התחרות הכלכלית, בשינויים המחויבים.
בעצם גם פה לקחנו את המנגנון המוכר והקיים, ויש אפשרות לעבור על החלטת הממונה.
היו"ר דוד ביטן
¶
כן בבקשה מי רוצה להתחיל? אתה יודע שקראנו את זה גם בפעם הקודמת, לא בנוסח הזה רק על השינויים.
אלדד כורש
¶
לא, לא זה לא באנו ארצה עכשיו, אנחנו באים להערות נקודתיות של נוסח אדוני, נקודה ראשונה שהייתי מבקש להבהיר קשורה להערה שהעיר אדוני, זה מיזוגים שנמצאים בצנרת, בנוסח שנמצא היום נאמר - -
אלדד כורש
¶
הנקודה השנייה אני לא מצליח, יש את הביטוי שאומר במחזור, מחזור המכירות לקמעונאים או באמצעות קמעונאים, אנחנו לא בודקים בכמה הקמעונאים מוכרים, אנחנו בודקים רק בכמה אנחנו היצרנים מוכרים לקמעונאים, לכן צמד המילים באמצעות קמעונאים מטריד, כי הקמעונאים כבר מוכרים לצרכן.
אלדד כורש
¶
אני מבין אבל אני אומר, חברים יש עם זה קושי בנוסח שקיים היום, אז אני אומר זה רק צריך לתת את הדעת על העניין הזה.
הנקודה השנייה היא הנקודה המהותית.
גל ברנס
¶
החוק היום כבר מדבר על הגדרת ספק, אנחנו ממש העתקנו את אותה הגדרה, עלה פה בדיוק טענות מאותם אנשים שטענו כרגע בדיון הקודם, יש פה פערים בין הגדרת יצרן להגדרת ספק, ויש אי וודאות ולא יודעים מה המספרים, ובדיוק בגלל ההערות האלה נצמדנו להגדרה הקיימת בחוק, החוק הזה קיים לדעתי - -
אלדד כורש
¶
אני לא רוצה לתקן את החוק, אני רוצה שרק שיהיה ברור אדוני, ולעיתים יש גם תקלות בחוק קיים, אני רק אומר דבר אחד, כאשר כתוב באמצעות קמעונאים לכאורה בעברית, ולא צריך להיות משפטן דגול בשביל להבין את זה, שזה סופר גם את מה שהקמעונאים מוכר, זה לא מעניין אותי, זה לא עניין שלי, אני לא מחליט מה קורה שם.
צחי ברקוביץ
¶
צחי ברקוביץ גם מרשות התחרות, אני כן רוצה שוב לחדד, אנחנו נשארים באותו עולם, ועולם הספקים לא יכול להיות שהגדרת ספק שבחוק המזון קיים, לא יהיה שונה מהגדרת ספק לעניין פרק המיזוגים.
צחי ברקוביץ
¶
אז החישוב נשאר אותו דבר, העניין הוא שבסופו של דבר ספקים מספקים בהרבה דרכים, באמצעות מפיצים.
צחי ברקוביץ
¶
אני אנסה להסביר רגע, הרבה פעמים ספקים גם פועלים באמצעות קונסיגנציה, ואז הוא מביא לקמעונאי את הסחורה, הוא לא קונה אותה הוא לוקח עמלה, אז גם המחזור הזה צריך בסוף - -
צחי ברקוביץ
¶
בקונסיגנציה אתה מקבל עמלה, וכל המחזור צריך להיספר, כמו שאתה סופר היום כמו שאתה סופר היום את המחזור צריך להמשיך לספור.
גלעד זילברברג
¶
לא משנה, אבל אם אתה מדבר על מחיר קמעונאי מה שהגדרת החוק פה, כמו שאתה אומר פה כמו שעו"ד כורש אומר פה זה הסיפור.
היו"ר דוד ביטן
¶
תגידו רשות התחרות, תצהירו לפרוטוקול, אתה יכול להצהיר לפרוטוקול איך אתה עושה את החישוב? בו תצהיר לפרוטוקול, אבל תצהיר לא שואל אותך א' אתה עונה לי ב' משאיר פתח, מה שהוא אומר יש בזה משהו, בוא תגיד לי איך אתה עושה את הרישום בלי לתקן את החוק, תצהיר לפרוטוקול, אתה אחראי לזה.
צחי ברקוביץ
¶
שוב המטרה שאנחנו באים להגיד, שיש הרבה סוגים של עסקאות בין ספקים לבין קמעונאים, יש ספקים שמפיצים בעצמם ואז אין את הבעיה הזאת, יש ספקים שמגיעים לסופר לקמעונאי באמצעות מפיץ אחר.
אלדד כורש
¶
אבל בזה טיפלתם כתוב באמצעות מפיץ כתוב, אני מדבר על התיבה באמצעות קמעונאים זה מה שמטריד אותי.
צחי ברקוביץ
¶
באמצעות קמעונאי נחשב קונסיגנציה בסדר? הקונסיגנציה לא המכירה של, אם אתה מוכר לקמעונאי מוצרים, אנחנו לא סופרים פה מוצרים פעמיים, אם אתה מוכר את המוצר לקמעונאי זה המחזור שלך, מתי הוא לא מוכר.
היו"ר דוד ביטן
¶
כיוון שאתה מייצג חצי מהחברות אז תיקח תמליל, וכשיגידו לך משהו תציג ובזה נגמר הסיפור.
אלדד כורש
¶
נמשיך לנקודה הבאה, נפלא בעיני אדוני איך רשות תחרות בישראל אומרת שהיא לא מוכנה לבדוק מיזוג שהוא פרו תחרותי, יש לנו שלושה מצבי עולם, יש לנו מיזוג שפוגע בתחרות, יש לנו מיזוג שלא מזיז לתחרות, ויש לנו מיזוג שהוא פרו תחרותי, למשל שוק שהוא לא מבוזר, שיש בו שני מתחרים ועוד מתחרה קטן, שחקן ענק הולך לקנות אותו ולייצר מצב שבשוק הזה פתאום יש 3 מתחרים, אומרת התחרות אני לא רוצה לבדוק את זה, זאת אומרת אני מוכנה לאשר מיזוג שלא עוזר לתחרות, שלא משפיע על התחרות.
היו"ר דוד ביטן
¶
בינתיים תחשבו על מה שהוא אומר, אני נועל את הישיבה ופותח ישיבה חדשה וחוזר לנעול, אז כולם שיישארו פה. אז הפסקה בסדר.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, מחר יש לנו דיון. אתם רוב המשפחות אומרים לנו זה אתם, אתם לא שותים חלב? אין בעיה תמשיכו ככה תגיעו רחוק.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
רגע אבל שנייה, אבל אתה תעשה את מה שאני טוב תהפוך אותי לרע, רציתי לעשות דיון בוועדת הכספים על עליית מחירי החלב.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, זה שאתה עושה דיון זה לא מספיק, אתה צריך לקחת את ה- 7 מנדטים שלך וש"ס את ה- 11 ולבוא לשר האוצר ולהגיד לו חבובי - -
היו"ר דוד ביטן
¶
הנה אתה רואה אותם פה באוצר, תגיד להם אתם בלי 100 מיליון הנושא של החלב על מנת ששנה שלמה לא יעלה המחיר, המצב לא טוב.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אתה יודע כמה חוקים יש לך עכשיו פה על סדר היום שאתה יכול לעצור אותם? לא אבל עזוב לא תעצור אותם, חוק אחד אתה עוצר להם אותם אתה מקבל מה שאתה כן, אנחנו גם נעשה מה שצריך - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל דוד זה לא פייר הדבר הזה, אני הייתי מקיים דיון מיד, אמרו לי שאתה מקיים, לא רציתי לפגוע בוועדת הכלכלה.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
בסדר אני יודע תאמין לי שאני יודע, החרדים אכפת להם מהעניין הזה מאוד מאוד, אבל ראינו בך נציג שלנו בוועדת הכלכלה.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
לא אבל עם כל הכבוד, אני רציתי לקיים דיון, ולמה אתה אומר על הרפורמה שאנחנו מכריחים לקדם את העניין הזה, אנחנו החרדים? אנחנו לא בחזית.
היו"ר דוד ביטן
¶
ברור מה אתה לא יודע את זה? לא אמרתי אל תשחק לי - - תקשיב טוב, הרפורמה התחילו עם הרפורמה הספציפית הזאת, בגלל שהחרדים דרשו את זה לחוק הגיוס פסקת ההתגברות, זה מה שאמרתי - -
משה גפני (יהדות התורה)
¶
עם פסקת ההתגברות ואכפת לנו, למה יריב לוין לא עוסק בזה, למה הוא עוסק במינוי השופטים למה?
היו"ר דוד ביטן
¶
גם הוא יש לו דרישות, מה שאני התייחסתי זה למהירות, המהירות שרצו לעשות את זה מהר בגלל הנושא שלכם.
היו"ר דוד ביטן
¶
נכון, אתם צריכים ללכת רק עם הליכוד, אבל הליכוד צריך לעשות דברים שקשורים ליוקר המחיה, לא רק פסקת התגברות.
אייל שפירא
¶
אז כפי שציין היושב ראש, בדיון הקודם אנחנו כרגע עושים הקפאה של המצב בלי לבחון את המיזוגים האלה, כי זה מה שאנחנו עושים, גם אם לא נעביר את החקיקה הזאת, אנחנו בוחנים את המיזוג ובודקים איזו השפעה יש לו על התחרות, והאם הוא עומד בסטנדרט של ההתנגדות, כרגע אנחנו רוצים לעשות הקפאה מבלי לבדוק מיזוג מיזוג מבלי לבדוק את ההשפעה שלו על התחרות, נתנו פה שני חריגים למיזוגים באמת שלא קשורים לישראל.
אלדד כורש
¶
אדוני, זה עוד הערות נקודתיות קצרות, רק עוד הערה, הייתה הערה אחת שהתייחסה לעניין שאין עוד, עו"ד עצמון אתה התייחסת לנקודה הזאת וגם היושב ראש, זה לא שאין חברה לרכישת, אלא אין חברה שמעוניינת ברכישה.
אלדד כורש
¶
מאה אחוז, ועכשיו רק הערה על לוחות הזמנים, למעשה לפי מה שמופיע היום יש תהליך שאומר, כדי לראות אם חברה כושלת, היא כבר בפשיטת רגל, כדי לראם אם חברה כושלת, היא אומרת לרשות אני רוצה לבדוק את זה 90 יום, על ה- 90 יום אנחנו ניקח לעצמנו אורכה אם חסר לנו מידע, ולאחר שכל הדבר הזה יקרה, אז תגישו לנו בקשה ונתחיל למנות מחדש עוד חודשים ארוכים, זאת אומרת אולי הניתוח יצליח אבל החולה ימות הרבה הרבה קודם.
אייל שפירא
¶
אני רוצה הערה רגע לגבי המעוניינת כי כן חשוב להגיד, הדוקטרינה אומרת שהחברה צריכה לעשות את כל המאמצים כדי למצוא את החברה - -
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר, אבל אתה רוצה שהיא תמות? אמרנו אם יש חברה מעוניינת בסדר, אתה תבדוק לפי הכללים הקיימים, אבל אל תהרוג את החברה זה הכל.
אייל שפירא
¶
בסדר גמור, לגבי הזמנים זה דומה לזמנים שיש לנו כבר בחוק המזון לגבי פתיחת חנות, זה זמנים שלקחנו אותם שאבנו אותם משם, הזמנים של בדיקת מיזוג הם לא קצרים יותר יש לנו שם אפשרות לאורכה של עד 150 ימים, אני מבין נכון אבל אם כבר בדקנו את המהות כנראה שהודעת המיזוג תהיה מאוד מהירה.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
הוא אומר תשמרו על החברה הזאת שהיא עוד יכולה לתרום איברים, לא שמת לגמרי ואין מה לעשות איתה.
אלדד כורש
¶
סליחה רגע אולי יש כפל, כנראה שנכשלתי בלהסביר, הסעיף מדבר על מצב שבו כדי לראות אם הפטור חל או לא, הרשות מבקשת 90 יום ועוד זמן אורכה, אחרי שהרשות החליטה שזה חריג בתוקף אז מגישים בקשה למיזוג.
אייל שפירא
¶
לא, זה ממש לא מספיק, כי רשות התחרות כי רשות התחרות בודקת מיזוגים, המיזוגים בחוק התחרות לא שונים מהמיזוגים שיגיעו כאן, ובחוק התחרות יש לנו יותר זמן לבדיקת מיזוג, לפעמים בדיקת המיזוג לוקחת גם חצי שנה זה תהליך ארוך זה יכול לקחת זמן, ולכן אם אפשר לעשות את זה מהר, עושים את זה מאוד מהיר.
גלעד זילברברג
¶
אתה צודק לחלוטין חבר הכנסת, לא יחזיקו פה מעמד, עסק שנכנס לחדלות פירעון לצורך העניין להקפאה הוא צריך כסף מהבנקים, נאמן במקסימום במקרה הטוב יכול להחזיק אותו חודש ימים במקסימום.
היו"ר דוד ביטן
¶
תקשיב טוב, אם אתם מטפלים מהר אז למה אתם צריכים לתת הרבה זמן אם יש לכם ניסיון בטיפול? אתם מבקשים הרבה זמן זה בשביל תהיה בטוח, יש פה חריג אחד זה החריג של החברות האחרות זה תשאירו ככה אין לי בעיה, חברה בקשיים תצמצמו את הזמן.
אייל שפירא
¶
בסוף חשוב להגיד שאנחנו בוחנים עסקאות כאלה על בסיס כל כמה חודשים, שנייה, שנייה, קודם כל אנחנו עושים, חשוב רגע להגיד, אנחנו בדקנו עשרות עסקאות כאלה עשרות עסקאות של חברות שנמצאות בקשיים תזרימיים והקפאות הליכים, אני חייב רגע להשלים כי חשוב שתבינו איך זה עובד, שאנחנו מטפלים בעסקאות כאלה אנחנו שמים את זה על ראש בראש סדר העדיפויות צוות מוגדל, ושוב לענייני הזרמות כספים גם לזה יש פתרונות של צדדים באים אלינו, עוד לא קרה מקרה שחברה שהייתה בהקפאת הליכים קרסה ולא נתנו החלטה לא קרה.
היו"ר דוד ביטן
¶
רגע, אם זה חברה כושלת 60 יום רק לגבי החוק הזה בתקופה הביניים הזאת של הוראת השעה זה הכל, מה הבעיה אתם עושים עניין מכל דבר לא ראיתי דבר כזה, מרגע המצאת הניירת אם הוא לא ממציא את הניירת או מסיבה כלשהי אז יש לכם - -
אייל שפירא
¶
אז כן כי צריך את הזמן הזה לבדיקת המיזוג אין מה לעשות, אז יש מיזוגים שאנחנו גם מאשרים היום, רשות התחרות גם מאשרת מיזוגים לפעמים תוך יומיים.
צחי ברקוביץ
¶
מה הטענה פה? הטענה פה שהציבור עלול להיפגע ואנחנו מאשרים במקרים שבהם השתכנענו ויש פה המון מסמכים, צריך להבין א' אם הפירמה כושלת לא תמיד זה כזה ברור לא תמיד זה ברור.
צחי ברקוביץ
¶
אבל זה משהו שלא קרה מעולם, מעולם לא קרה שלא קיבלנו החלטה והחברה קרסה, יש פתרונות לפעמים כשיש קשיים כאלה, אז אנחנו נותנים אישורים.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
אתה מבין איזה קושי ריגשי נפשי כלכלי ליזם הזה שמחזיק עכשיו מפעל שהוא יודע שהוא הולך למות, והוא צריך להוציא משכורות ולדבר עם הבנקים ולהציל מלאים - -
אייל שפירא
¶
יש לנו סעיף בסעיף 20 ב(1) לחוק התחרות ביחס למיזוגים שאומר את הדבר הבא, מצא הממונה כי בדיקת הודעת מיזוג מצדיקה את הארכת התקופה הקבועה בסעיף שם זה 30 יום ואנחנו יכולים לקחת עוד 30 ועוד 30 - -
צחי ברקוביץ
¶
לא אבל מה זה אוטומטי פה אנחנו צריכים להשתכנע, אני לא רוצה שיהיה לצדדים אינטרס לא לשכנע אותי שיעבור הזמן.
אלדד כורש
¶
מאה אחוז, אבל אנחנו מדברים עם העו"ד עצמו על כל התהליך, זה לא שאחרי ה- 60 יום האלה מתחילים לבדוק מחדש.
רז נזרי
¶
אני חושב שעו"ד כורש דיבר על כך אדוני היושב ראש, רק נשמח בכל זאת אם אדוני שואל, כי החברים, הרשות המדינה, אמרתם, עניתם על השאלה למה זה, כי אתם החלטתם שנתיים לא לעשות את הטיפול, אבל לא עניתם על השאלה למה אתם לא רוצים לטפל אם המיזוג הזה כן מעודד תחרות.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז בסוף אין בסוף אין הקפאה על שום דבר, כולם הגישו בקשות התחילו להתעסק איתם מהבוקר עד הלילה, אנחנו מקפיאים את זה בגלל סיבה אחרת, קודם כל גם בגלל סיבה שיש ועדה, יכול להיות שהיא תחליט לפרק חלק מהתאגידים, ובמצב הזה אין שום הגיון שהם יתאחדו ואחר כך יתפרקו, ולכן צריך להמתין להחלטות של הוועדה, סביר להניח שהם יחליטו חלק לפרק שתדעו.
היו"ר דוד ביטן
¶
יכול להיות אז אנחנו לוקחים את הסיכון, כדי שלא ייווצר, שלא תהיה טענה הנה אנחנו עכשיו התאחדנו ובחרתם לפרק אותנו, לא רוצים את זה, אני מקווה שהוועדה היא אומרת חצי שנה, אני מאמין שתוך שנה ייקח לה לקבל החלטות.
איתי עצמון
¶
רגע, אז רק נסכם שנייה שאני אבין מה ההחלטה, אז אמרנו שלעניין הבדיקה תנאים שנוגעים לחברה כושלת, מדובר על אישור הממונה בתוך 60 ימים, וניתן להאריך בתקופה נוספת של עד 30 ימים אם יש הצדקה מנימוקים מיוחדים.
אלדד כורש
¶
יש פה יש פה הליך דו שלבי, יש פה קודם כל את השלב של האם מתקיים התנאי, ורק כאשר החליטו שמתקיים התנאי רק אז מגישים בקשת מיזוג, נכון אני צודק צחי?
שלום דנינו (הליכוד)
¶
כן אבל יש הבדל בין מיזוג שהולך אתה יודע בטוב להתפתח לגדול לצמוח ביחד ששני הצדדים מחויכים.
היו"ר דוד ביטן
¶
קודם כל מדובר פה כולל ההחלטה ודאי אין ויכוח לא יודע מה זה הודעה, ואם אתה לא נמצא אתה בחוץ לארץ אז מה איבדתי את המועד? לא רגע נזרי יש לך משהו להוסיף?
שלומי לויה
¶
עו"ד שלומי לויה היועץ המשפטי איגוד לשכות המסחר, אני מצטרף לדברים של עו"ד כורש, רק עוד דבר אחד בעניין הפירמה הכושלת, נראה שבנוסח המופיע היום יש החמרה לעומת גילוי הדעת של רשות התחרות בעניין הזה, כי בנוסח שמופיע היום דורשים שמיזוג החברות יועיל לתחרות בישראל לעומת אי עריכת המיזוג האמור, ובגילוי הדעת של רשות התחרות כתוב שמיזוג החברות אינו גרוע יותר לתחרות בישראל.
גם ככה מדובר בחריג מאוד מצומצם, בואו לא נצמצם אותו יותר ממה שמופיע בגילוי הדעת של רשות התחרות.
אייל שפירא
¶
אין פה כוונה לסטות מגילוי הדעת, בסופו של דבר השאלה האם עדיף לתחרות שלא יהיה מיזוג בכלל, או האם עדיף לתחרות שיקרה המיזוג הזה שהוא אנחנו לא מברכים עליו, אבל בגלל שהפירמה כושלת אז הוא עדיף לתחרות מאשר שהפירמה תצא מהשוק, זה המהות אין פה שינוי.
שלומי לויה
¶
אבל אתה מחמיר לעומת גילוי הדעת, כאן רשום שתי הגדרות שונות למה זה פירמה כושלת, אנחנו מדברים על אותה סיטואציה, למה שלא תהיה הגדרה אחידה גם בחוק, שתהיה זהה להגדרה בגילוי הדעת.
אייל שפירא
¶
בגילוי הדעת הניסוח בעברית הוא לא כל כך ניסוח של חקיקה, אינו גרוע יותר, אז את האינו גרוע יותר אמרנו יועיל לתחרות יותר מאשר.
שלומי לויה
¶
כשזה יגיע אחר כך לבית משפט אנחנו נתייחס להבדלים, האלה למה בחוק זה מופיע בצורה אחת ובגילוי הדעת - -
איתי עצמון
¶
רק הבהרה, נתנו פה הערות ונתנו תשובות שאני לא בטוח שהבנתי אותן לגבי ההערה שאמר עורך הדין כורש, כתבנו בצורה מפורשת בנוסח, אין באישור הממונה לפי סעיף זה כדי לפטור את החברות המבקשות להתמזג, מלהגיש הודעת מיזוג לפי הוראות פרק ג' לחוק התחרות הכלכלית, אלא אם כן החליט הממונה אחרת בהחלטה מנומקת בכתב.
אנחנו עוסקים כרגע רק בחוק - -
איתי עצמון
¶
החלטה לפי החוק הזה כן. יש עוד החלטה, אם החברות רוצות להגיש הודעת מיזוג לפי חוק התחרות הכלכלית.
אלדד כורש
¶
אבל אין אחר, לא אין אחר לא רגע חשוב שנסביר, ההליך על פי החוק הזה רק אומר האם חל חריג או לא חל חריג, וואנס הוחלט שהחריג קיים, עכשיו בוקר טוב תגיש הודעת מיזוג חדשה בכל מקרה, זה אומר שההליך הוא מינימום חצי שנה, מינימום חצי שנה לפני אורכות.
צחי ברקוביץ
¶
המינימום הזה ממש לא נכון, המינימום סביר להניח שאם אישרנו את זה על בסיס הפירמה הכושלת, אתה תקבל את האישור מיזוג מאוד מהר.
צחי ברקוביץ
¶
נכון, אז לכן כנראה שהיא גם תגיש את זה במקביל, והיא תעשה את העבודה ביחד והיא תקבל את האישור.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז תצהיר את זה לפרוטוקול בבקשה, תצהיר. יש פה בעיה, עד שיקבל מיזוג כבר לא תהיה חברה, תקשיב רגע, אתה חושב שאפשר תגיד את זה.
אייל שפירא
¶
אני רוצה להגיד משהו אחר אבל, אם אנחנו מאשרים משהו לפי פירמה כושלת, ותוגש הודעת מיזוג שהם יכולים להכין אותה במקביל ולהגיש אותה יום אחרי, האישור יינתן מאוד מהר.
היו"ר דוד ביטן
¶
אין לי בעיה, תראה אנחנו צריכים שאם יש פירמה כושלת שהכל, יכול להיות שצריכים לתקן את החוק השני גם כן, נעשה תיקון עקיף ולכתוב, למה אני צריך להשאיר את הכל שמה ככה?
היו"ר דוד ביטן
¶
לא משנה תשבו על זה, אם אתם יכולים להצהיר הצהרה בלי לתקן אני מעדיף, תבדקו את זה בסדר? לובי 99 מה רצית, אם יש לך הערה תעיר את זה לישיבה הבאה כבר.
שלומי לויה
¶
אדוני שני משפטים, בבקשה שלנו להוסיף עוד חריג אחד נוסף בעניין של רכישה של זכויות מיעוט, כי היום ההגדרה על פי חוק של מיזוג, זה גם הוצאה של 25% .
שלומי לויה
¶
אדוני אנחנו מבקשים להוסיף חריג שלישי נוסף מעבר לשניים שהוצעו כאן שזה רכישה של זכויות מיעוט היום לצורך העניין על פי חוק מיזוג נחשב גם רכישה של 25%, במצב שבו אין לך יכולת להבין את הפעילות של החברה ואין לך יכולת אמיתית לשלוט בחברה, אלא יש לך רק זכויות הוניות בהן, אני לא חושב שיש בעיה להוסיף חריג.
היו"ר דוד ביטן
¶
עכשיו עשית אותי מומחה לשוק ההון, עזוב את זה, אתם מנסים עכשיו לעשות תיקונים שלא נתנו לכם בחיים אז אל תגזימו בסדר, אנחנו הלכנו הצענו אתם לא הצעתם את הנושא של החברה שבקשיים כל הדברים האלה זה ההצעות שלנו של חברי כנסת, עכשיו קיבלתם את זה, עכשיו אתם רוצים גם זכויות מיעוט, אני לא מתמצא בזה ואני צריך ללמוד את זה, אני לא אכנס לזה.
אוריאל סיטרואן
¶
בסוף גם כשאני מחזיק זכויות לרווחים בחברה, אז זה משפיע על החברה השנייה שאני כן יכול לנהל אותה, ולכן זה משפיע על התחרות, וחוץ מזה גם יש יכולת לקבל החלטות גם כשאתה בזכויות מיעוט בחברה עצמה.
רחל גור
¶
כבוד היו"ר אני חושבת שכולנו קיבלנו שיעור מאוד יפה היום על כוחה של לובי מסחרי כאילו בין נציג של התאחדות התעשיינים לבין נציג של דיפלומט, הצליחו לקחת רפורמה שגם ככה הייתה רזה, ודי לסרס אותה, זאת אומרת לצמצם אותה עוד יותר.
רחל גור
¶
אני מסבירה, בין אם זה בקשות לדחיית התוקף, בין אם זה בקשות לשנות את ההגדרה של זה של מה זה חברה קטנה בינונית וגדולה.
רחל גור
¶
אבל בוא נדבר קצת על למה הם רוצים לשנות את ההגדרות שמשרד האוצר הוציא לגבי מה זה חברה בינונית, כי בסופו של דבר אחרי המחאה נכון דיפלומט עשה קצת שינוי, מבחינת התוכנית העסקית נגדיר את זה, והיא מתחילה לחפש חברות בניו יורק שניתן לקנות, אנחנו דיברנו פה, על דורות על חברת השום נכון חברה עם מחזור של 80 מיליון? דורות מה שאתה דיברת עליו בתחילת את המיזוג עכשיו למטרות שאושר כאילו ממש עכשיו בשבועות האחרונים שאתה בעצמך ביקרת בדיון הראשון שאנחנו ניהלנו בנושא הזה, למה זה.
אבל מה בעצם מה השיטה? השיטה זה לחפש מותגים חזקים של חברות בינוניות ולקנות אותם אחד אחד, כדי לייצר סל שהוא מספיק גדול ומספיק חזק שהוא הכל יכול שאי אפשר לנהל איתו משא ומתן, ולכן אני מבקשת שאנחנו נחזור ונצמד להצעת האוצר מבחינתי - -
היו"ר דוד ביטן
¶
רגע רגע, את לא מודעת בדיוק לטענה, השינויים של המחירים זה ל בשביל החברות הגדולות לא בשביל דיפלומט ולא אוסם.
רחל גור
¶
לא, זה יאפשר להם לקנות מותגים - - חשוב לחדד שזה יכשיר את המיזוג הבא של דיפלומט דורות זה מה שזה יעשה, אתם מעלים את המחירים, וזה יאפשר - -
היו"ר דוד ביטן
¶
רגע רחל, חבר'ה אי אפשר ככה, כל העניין הוא זה לא לעזור לדיפלומט - -
אמרתי זה דווקא סיוע לבינוניות ולקטנות ולא לגדולות, אולי לא קלטת את זה - -
גל ברנס
¶
אני אחדד רגע את מה שרחל אומרת, יש את הרף של החברה הבינונית שזה מעל 25 מיליון, ויש את הרף של החברה הגדולה שזה מעל 150 מיליון.
היו"ר דוד ביטן
¶
כן אז אמרתי, לגבי הסכומים נדבר על זה, לא קבענו עוד כלום, אנחנו צריכים להעלות את הסכומים.
גל ברנס
¶
אני מחדד ככל שנעלה את הרף של החברה הבינונית זה יאפשר לאותם חברות גדולות חברות גם מעל מיליארד שקל לקנות את אותן חברות.
סליחה אם תצעקו זה לא יגרום לכם להיות צודקים אז או שתקשיבו באמת יש תרבות דיון, החוק כרגע אומר שחברה עם מחזור של מעל 150 מיליון לא יכולה להתמזג עם חברה של מעל 25 מיליון, ככל שנעלה ונגיד שחברה של מעל לצורך העניין 700 מיליון.
גל ברנס
¶
מאפס? כי היום מאפס החרגנו. החוק אומר משהו מאוד פשוט, היום חברה של מעל 150 לא יכולה להתמזג עם חברה של בין 25 ל- 150. הייתה פה הצעה להגדיל את ה- 25 האלה ל- 200 מיליון, זה אומר שכל חברה - -
היו"ר דוד ביטן
¶
רבותי סיימנו תודה רבה את הסעיף הזה עכשיו, תמשיכו לקרוא, אני רוצה לפני סיום הישיבה לסיים לקרוא, מי קורא?
גליה ימין
¶
אז אני ממשיכה את סעיף 63א.
(2) בסעיף 17, אחרי סעיף קטן (ב) יבוא:
(ב1) בסעיף 17, אחרי סעיף קטן (ב) יבוא:
על אף האמור בסעיפים קטנים (א) ו-(ב), קמעונאי גדול
לא יידרש לקבל את אישור הממונה לפתיחת חנות גדולה נוספת באזור ביקוש שהשיעור המחושב בו כאמור בהודעה בדבר אזורי ביקוש עולה על 30% אך נמוך מ- 50%, אם בכל אחד מששת החודשים שקדמו למועד פתיחת החנות הגדולה, 55% או יותר מהיקף המכירות של המצרכים שמכר הקמעונאי הגדול, בישראל, שלא היו של מצרכים שסופקו לקמעונאי הגדול בידי ספקים גדולים הנכללים ברשימה כאמור בפרק ב' (בסעיף זה – האחוז הקובע).
(ב2) על אף האמור בסעיף קטן (ב1) האחוז הקובע יעלה בנקודת אחוז אחת בכל שנת כספים ביום 1 בינואר באותה שנה; הממונה יפרסם באתר האינטרנט הודעה על האחוז הקובע המעודכן לפי סעיף זה.
היו"ר דוד ביטן
¶
הסעיף הזה אנחנו לא נסגור אותו, אתם אומרים שהמחיר יעלה אם אני אתקן את הסעיף תוכיחו לי, לא בדיבורים, אתם אנשי מקצוע נכון? תכינו נייר.
גליה ימין
¶
(3) בסעיף 23, אחרי פסקה (10) יבוא:
(10א) חברה שעשתה מעשה שיש בו משום מיזוג מלא או חלקי בניגוד להוראות סעיף 8א;
(4) בסעיף 27, אחרי פסקה (10) יבוא:
(10א) חברה שעשתה מעשה שיש בו משום מיזוג מלא או חלקי, בניגוד להוראות סעיף 8א:
אז אני אסביר בבקשה, אז בעצם באמת כמו שנאמר פה מקודם, כיום על פי חוק קידום התחרות בענף המזון, קמעונאי גדול שמבקש לפתוח חנות גדולה נוספת באזור ביקוש שנכלל בהודעה, צריך לקבל את אישור הממונה, אישור הממונה ניתן לפי סעיפי משנה שבעצם קובעים את סמכות הממונה לאשר את זה, לפי האחוז ביקוש שקבוע בהודעה, בהתאם לכך יש את הקריטריון של האישור.
מה שאנחנו מציעים פה בהצעת החוק, זה לתת פטור מהצורך לקבל את אישור הממונה לקמעונאי גדול , שבששת החודשים שקדמו למועד פתיחת החנות הגדולה, היקף המכירות של המצרכים שהוא מכר באותה שנה, באותו תקופה בישראל היו ,55% שבעצם זה אומר שהוא מכר 55% מהמצרים שלו לא של ספקים גדולים, וזה בעצם מתמרץ אותו למכור מוצרים של ספקים קטנים ובינוניים.
גליה ימין
¶
בשאר הפסקאות אנחנו בעצם הוספנו לסעיף העיצומים ולסעיף העונשין הוראות בנוגע לסעיף המיזוגים, כלומר חברות שהתמזגו בניגוד לאיסור המיזוגים נכללות, ואני מזכירה שבעצם סעיף העיצומים דיברני על העלאת הסכום.
תיקון חוק קידום התחרות בענף המזון
63ב.
בחוק קידום התחרות בענף המזון, בסעיף 27(א), במקום הקטע החל במילה "ובלבד" ועד המילה "חדשים" יבוא "ובלבד שסכום העיצום הכספי לא יעלה על 40 מיליון שקלים חדשים"
אז בעצם ההצעה היא שלגבי כל העיצומים הכספיים של הוראות חוק קידום התחרות בענף המזון יעלה הסכום מעשרים וחמישה מיליון שעומד היום בקירוב, ל- 40 מיליון. זה הוראה קבועה והיא בעצם חלה על כל הוראות החוק.
דיווח לכנסת
63ג.
שר האוצר ושר הכלכלה והתעשייה ידווחו לוועדת הכלכלה של הכנסת על המלצות הצוות הבין משרדי לבחינת הריכוזיות בענף המזון שהוקם לפי החלטת הממשלה מס' 192 מיום (24 בפברואר 2023), בעניינים ובמועדים אלה:
(1) בתוך שבעה חודשים מיום התחילה – המלצות על הצורך לקבוע הוראות נוספות לצמצום הכוח של ספקים גדולים כהגדרתם בחוק קידום התחרות בענף המזון, ובכלל זה במקטע הייצור ובמקטע ההפצה;
(2) עד שלושה חודשים לפני תום תקופת כל הוראת שעה לפי סעיפים 63-63א לחוק זה – המלצה על הצורך להאריך את הוראות השעה האמורות בתקופה נוספת והתקופה המומלצת לעניין זה.
גליה ימין
¶
מיום התחילה, אז אני רגע אסביר, החלטת הממשלה מספר 192 בעצם בפברואר האחרון, מדברת על הקמת צוות בין משרדי שמתעסק בכמה עניינים, שאחת מהסמכויות שלו היא בעצם מה שמופיע לנו פה בסעיף המשנה הראשון, שזה הוראות נוספות לגבי ספקים גדולים, למנוע את המשך קידום התחרות בענף המזון, החלטת הממשלה אומרת לצוות להגיש את ההמלצות לשר האוצר ולשר הכלכלה בתוך שישה חודשים מיום התחילה, ולכן ההצעה פה היא בעצם לקבוע שהשרים יצטרכו לדווח הוועדה בתוך שבעה חודשים, כלומר חודש אחרי שהשרים יקבלו את המלצות הוועדה, הם יצטרכו להגיש דיווח לכנסת לעניין ההמלצות שהם קיבלו בעניין הזה.
גליה ימין
¶
כתוב מתוך שבעה חודשים מיום התחילה, וזה מתבסס בעצם על זה שהצוות צריך להגיש תוך שישה חודשים.
איתי עצמון
¶
אני רק מסב את תשומת הלב לכך, שאם אנחנו לא כותבים מועד וכותבים מתוך 30 ימים מיום הגשת המלצות לשרים, ומועד הגשת המלצות לשרים בכלל לא מעוגן פה בחוק ,אז נשאר סעיף קצת פתוח.
היו"ר דוד ביטן
¶
דווקא הגשה יותר טוב, ואם ייקח להם שנה, אז מה? כן אבל אין לי בעיה כי יש לך שנתיים שעשינו הוראת שעה אחרי שנתיים נגמר הסיפור חוזרים לחוק.
איתי עצמון
¶
איתי, אולי נעשה בהודעה של מועד מאוחר יותר, נגיד שבעה חודשים או מועד מאוחר יותר, אם עדכנו השרים את הוועדה שעוד לא קיבלו המלצות לעדכן את הוועדה שאין המלצות?
איתי עצמון
¶
תראה, שבעה חודשים בכל מקרה או המלצות או המלצות ביניים, בכל מקרה תהיה עבודה מתמשכת של הצוות הזה אני מניח נכון?
גליה ימין
¶
רק שנייה לגבי הסעיף של הדיווח בכנסת, בעצם דיברנו פה על שתי הוראות שעה על שתי הוראות שעה, יש הוראת שעה אחת שמדברת על ההנחה האסורה שהיא בעצם שנתיים מתחילת 2024, לפני כל סוף תקופה של הוראת שעה, בעצם השרים ידווחו לגבי המלצה לצורך להאריך את הוראת השעה או לא.
היו"ר דוד ביטן
¶
אם יש בקשות היום על הפרק, שזה לא יחול עליהם.
תיקון חוק קידום התחרות בענף המזון - הארכת תוקף
64.
שר הכלכלה והתעשייה, באישור ועדת הכלכלה של הכנסת, רשאי להאריך בצו –
(1) את תקופת הוראת השעה הקבועה בסעיף 63 לחוק זה בתקופות נוספות שלא יעלו במצטבר על עשר שנים;
(2) את תקופת הוראת השעה הקבועה בסעיף 63א לחוק זה בתקופה נוספת שלא תעלה על שנה.
אז בעצם לגבי הנחה אסורה יש פה אפשרות להאריך את זה בעוד 10 שנים, לגבי המיזוג וההקלה לפתיחת חנות נוספת, יש אפשרות להאריך את זה בתקופה אחת נוספת של עוד שנה.
ש. שסטוביץ
¶
לגבי הפסקה הזאתי, רציתי רק שתדע שמחוקק חוק המזון, מחוקק חוק המזון הפרופסור דיוויד גילה, טוען שכל הנושא הזה של פתיחת סניפים נוספים ללא אישור, זה דבר שגוי, המחוקק, טוען שזה דבר שגוי ואתם לא הזמנתם אותו, אתם אפילו לא הזמנתם אותו לפה.
היו"ר דוד ביטן
¶
כי זה לא קשור, זה חוק ספציפי במיוחד על נושאים ספציפיים, לא דנים עכשיו על כל חוק המזון בכללותו.
גלעד זילברברג
¶
רק עצה לסיום, משהו בנושא יוקר המחיה לא ספציפית, באמת משהו מאוד קטן, אני שומע ואני רואה כמה אתה נחוש בנושא, אז אני מציעה לכם יום אחד לצאת, לכל חברי הכנסת לראות את המפעלים הקטנים ואת המפיצים, הכל יסתדר לכם בראש.
היו"ר דוד ביטן
¶
א' אנחנו לא יכולים כי יש לנו את חוק ההסדרים והתקציב, עד שלא מסיימים אין לנו זמן להסתובב.
גלעד זילברברג
¶
גם למפיצים, גם לזרוע ההפצה, אתם תראו את זרוע ההפצה איפה הכשלים פה, איפה הכשלים, תודה רבה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אוקי אז סיימנו, הישיבה הבאה ביום שלישי שעה אחרי סיום המליאה.
הישיבה ננעלה בשעה 17:35.