פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
2
ועדת הכלכלה
26/03/2023
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 62
מישיבת ועדת הכלכלה
יום ראשון, ד' בניסן התשפ"ג (26 במרץ 2023), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 26/03/2023
חוק התחרות הכלכלית (תיקון מס' 23 והוראת שעה), התשפ"ג-2023
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק התחרות הכלכלית (איסור פגיעה ביבוא מקביל או ביבוא אישי) (הוראת שעה), התשפ"ב-2022, מ-1550 – בקשה לדיון מחדש בהצעת החוק.
מוזמנים
¶
איל שפירא - רשות התחרות
דינה שיבלי - לשכה משפטית, רשות המיסים
דוד חורי - מנהל תחום בכיר ייצוא, רשות המיסים
דוד טמיר - לשכה משפטית, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
אלעד ברשאן - עמיל מכס, מורן קרגו בע"מ, שירותי שינוע מטענים
חזי אבירם שייב - מנכ"ל איגוד יבואני הרכב
הילה וולגמוט - עו"ד, פורום היבואנים הזעירים
רונן לוי - יו"ר, איגוד המוסכים
יורם בונן - עו"ד, חברת פישר
רישום פרלמנטרי
¶
חנה כהן
הצעת חוק התחרות הכלכלית (איסור פגיעה ביבוא מקביל או ביבוא אישי) (הוראת שעה), התשפ"ב-2022, מ/1550 - בקשה לדיון מחדש בהצעת החוק
היו"ר דוד ביטן
¶
שלום לכולם, אני פותח את הישיבה . על סדר-היום: הצעת חוק התחרות הכלכלית (איסור פגיעה בייבוא מקביל או בייבוא אישי) (הוראת שעה), התשפ"ב–2022. בקשה לדיון מחדש.
לפני שאנחנו מתחילים את הדיון מחדש, אני כבר אומר שאנחנו לא נסיים היום, כי גילינו שיש בעיות עם עוד חוקים שקשורים לייבוא המקביל – היועץ המשפטי יתייחס לכך בהמשך – ועל כן אנחנו צריכים לטפל גם בהם ולא רק ברכבים. היום נדון בלי לפתוח את הדיון מחדש.
איתי עצמון
¶
אני אסביר את הפרוצדורה. הוגשה בקשה לדיון מחדש ולפי התקנון צריך לפתוח קודם כול את הנושא לדיון מחדש ואז לדון לגופו. למעשה הצעת החוק אושרה כבר לקריאה שנייה ושלישית.
איתי עצמון
¶
אני אגיד מה עומד על הפרק כרגע. בעקבות הדיונים הקודמים שבהם עלתה השאלה שנוגעת לחובה להמציא תעודת מקור כחסם בפני ייבוא מקביל, ביקש יושב-ראש הוועדה לבחון תיקוני חקיקה נוספים.
איתי עצמון
¶
נכון, אבל התיקון שכרגע הונח על השולחן ושהופץ ביום חמישי הוא תיקון לחוק רישוי שירותים ומקצועות בענף הרכב לעניין התנאים לקבלת רישיון ייבואן ישיר. בשיחה עם היושב-ראש הבנו שככול הנראה יש קושי גם בחקיקה שנוגעת לייבוא מכשירי חשמל. החוק שנוגע לעניין הזה, מבחינת היעילות האנרגטית של המכשירים וההצהרות שהיבואנים צריכים להמציא כדי לייבא את אותם מוצרים לארץ הוא חוק מקורות אנרגיה. אנחנו נידרש, ככול שיהיה צורך, לבחון גם תיקון עקיף לחוק מקורות אנרגיה, כדי לתת מענה ככול שיש בעיה בנושא הזה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני רוצה להסביר. כל הרעיון של ייבוא מקביל הוא להפחית את המחיר, לכן אם אי אפשר להפחית את המחיר בגלל כל מיני בעיות של רגולציה, אז לא עשינו כלום. זה למעשה המצב. לכן אנחנו צריכים לפתור את הבעיות האלה כדי שהמחיר של הייבוא המקביל יהיה באמת נמוך יותר מהייבוא הרגיל.
היו"ר דוד ביטן
¶
למעשה מבקשים מהם אישורים שהם לא יכולים להביא אותם. הם תלויים גם ביצרנים ואז חזרנו לאותה נקודה.
איתי עצמון
¶
החוק הכללי שאמור להתייחס לנושא הזה של חסמים בפני ייבוא אישי ומקביל זו הצעת החוק שהוועדה אישרה – תיקון לחוק התחרות הכלכלית. זה בדיוק התיקון שהוועדה אישרה. ככול שיש בעיות ספציפיות בענפים מסוימים, כמו בענף הרכב או אולי בענף ייבוא מכשירי חשמל, אפשר לתת לכך מענה בחוקים הספציפיים.
היו"ר דוד ביטן
¶
הרי עשינו תוספת שקשורה לקנס, למעשים. למה שלא ניצור עוד תוספת, תוספת ב', שתמיד אפשר לתקן לפי המצב.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני לא מדבר על התוספת על העבירות, תוספת על הנושאים, שאנחנו צריכים לפתור את העניין הזה של הייבוא המקביל, ואז נוכל לעשות את זה בתקנות או בשינויים לתוספת.
איתי עצמון
¶
להבנתי זה בדיוק מה שעשינו בתיקון. למעשה בתיקון קבועה רשימה של מעשים, התנהגויות אסורות, שבהתקיים נסיבות מסוימות כאמור בחוק, רשות התחרות תוכל לאכוף.
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל זו עבירה לעניין הקנס. כרגע אנחנו מדברים על דברים שיגרמו לזה שהייבוא המקביל יהיה אפקטיבי. את זה אפשר לעשות בתוספת נוספת.
היו"ר דוד ביטן
¶
עכשיו אנחנו מדברים על רכבים, על הנושא של מוצרי חשמל עם הנושא של האנרגיה ומחר בבוקר יכול להיות עניין אחר, ואז יעשו תיקון לתוספת.
איתי עצמון
¶
מה הנפקות של התיקון? בחוק התחרות הכלכלית למעשה הגדרנו רשימה של מעשים שאם היבואן הישיר מבצע אותם - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
כמו שאנחנו עושים עכשיו עם הנושא של הרכבים, אותו הדבר. מחר תהיה בעיה בחוק אחר, אז יביאו את זה בתיקון לתוספת.
איל שפירא
¶
אני מרשות התחרות. לגבי התוספת – מבחינתנו כל מעשה שעלול לפגוע בייבוא מקביל הוא מעשה שאנחנו מבקשים שתהיה לנו אפשרות להטיל בגינו קנס. קיבלנו את בקשת הוועדה לייצר את התוספת, לייצר רשימת מעשים שהיא יותר מצומצמת. בתוך רשימת המעשים הזאת, לדעתי כל המעשים שאנחנו מדברים עליהם כאן בתיקונים לחוקים אחרים יכולים להיכנס בתוך רשימת המעשים שתהיה לנו האפשרות להטיל בגינם קנס. לתקן את התוספת באופן כזה שדרך התוספת הזאת נתקן חוקים אחרים?
היו"ר דוד ביטן
¶
למשל התיקון הזה בחוק רישוי ומקצועות בענף הרכב, הוא תיקון שאנחנו עושים בחוק עצמו. אני אומר שבמקום תיקון בחוק עצמו, נעשה תוספת שנייה. למשל, היום אנחנו יודעים שיש בעיה בנושא הזה ומחר תהיה בעיה בחוק אחר – אז נתקן רק את התוספת. מה הבעיה עם זה?
היו"ר דוד ביטן
¶
במקום בכל פעם להתחיל לתקן את החוק, נתקן רק את התוספת במסגרת איזושהי תקנה באישור ועדת הכלכלה.
היו"ר דוד ביטן
¶
כי אני לא יודע אם מחר בבוקר לא יבוא מישהו ויגיד שיש בעיה עם הייבוא המקביל בגלל חוק כזה וכזה.
איתי עצמון
¶
לא בכל ענף יש חוק מקיף כל כך שמסדיר את אותו ענף. חוק רישוי שירותים ומקצועות בענף הרכב הוא חוק שמסדיר באופן רוחבי את כל הפעילות בענף הרכב, כולל עניינים תחרותיים. לכן היה צורך לתקן אותו, כדי לתת מענה ספציפי למצב שבו היבואנים הישירים מסכלים ייבוא מקביל או אישי.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר, ניסינו. אני אומר מראש שאני בעד שהתיקון העקיף יהיה בהוראת שעה, על מנת שנראה איך זה עובד בשטח ולפי זה נוכל לקבוע אחר כך.
היו"ר דוד ביטן
¶
חבר הכנסת בליאק, מה אתה אומר? אני רוצה שזה יהיה בהוראת שעה, כדי שנבדוק איך זה משפיע באמת על המחיר.
היו"ר דוד ביטן
¶
שלוש שנים זה בסדר מבחינתי. נראה שזה באמת משפיע על המחיר ולא שעושים תיקון, עוזרים לייבוא המקביל ובסוף המחיר נשאר אותו הדבר.
אני מבקש לשמוע התייחסויות להצעה שהפיץ היועץ המשפטי. אני מבקש לא לחזור על דברים שנאמרו. היועץ המשפטי יקרא את הנוסח.
איתי עצמון
¶
אני אקרא את הנוסח שהופץ ביום חמישי:
תיקון חוק רישוי שירותים ומקצועות בענף הרכב –
1. בחוק רישוי שירותים ומקצועות בענף הרכב, התשע"ו–2016 (להלן – החוק העיקרי), בסעיף 41(א)(3*, בסופו יבוא:
"(ו) לספק תעודת מקור של רכב מתוצרתו המיובא לישראל, לכל יבואן מסחרי שיבקש לקבלה; לעניין זה,
"תעודת מקור" – מסמך המציין את הארץ בה יוצר הטובין, כולו או חלקו, הנדרש לצורך מתן פטור ממכס
לייבוא הטובין, לפי הסכמי סחר בין-לאומיים שישראל צד להם."
זה למעשה התיקון שנוגע לתנאים לקבלת רישיון יבואן ישיר ממשרד התחבורה וחלק מהתנאים הם שמבקש הרישיון יידרש להמציא התחייבות מיצרן הרכב בחו"ל לכך שהוא יספק את תעודת המקור כפי שהקראתי כעת.
תחילה ותחולה - 2. (א) תחילתו של סעיף 41(א)(3)(ו) לחוק העיקרי כנוסחו בחוק זה ביום י"ב בתמוז התשפ"ג
(1 ביולי 2023) (להלן – יום התחילה).
(ב) הוראות סעיף 41(א)(3)(ו) לחוק העיקרי כנוסחו בחוק זה יחולו גם על יבואנים ישירים שביום
התחילה הם בעלי רישיון יבואן מסחרי בתוקף.
זה אומר שתחילת ההסדר היא 1 ביולי 2023 ולעניין התחולה, כיוון שהיבואנים הישירים – לפי מה שהבנו ממשרד התחבורה – קיבלו את הרישיונות שלהם לא מזמן, בשנת 2022, ותוקף הרישיונות הוא עד שנת 2028, למעשה המנגנון שמוצע כאן הוא להחיל את ההוראות החדשות גם על בעלי הרישיונות הקיימים היום, אחרת כל תחילת התיקון שעכשיו הצעת תידחה לשנת 2028, בשש שנים.
קיבלנו הערות מקצועיות ממשרדי הממשלה ולקראת הדיון הבא אני ארכז אותן ואטמיע בתיקון שהקראתי עכשיו.
אלעד ברשאן
¶
אני עמיל מכס ומשלח בין-לאומי, עובד עם הרבה מאוד יבואנים זעירים ויבואנים עקיפים. יש לי הרבה מה לומר באופן כללי לגבי פתיחה של עולם הרכב, אני אגיד ספציפית לגבי התיקון לחוק הזה שהוא לא מטפל בקצוות. מה זה אומר "בקצוות"? קודם כול, מצד היצרן – ברגע שכאילו הכריחו אותו, נתנו לו תנאי לפיו הוא צריך לייצר את התעודה, תעודת יצרן או הצהרת ספק, למעשה נשרף הדילר כי יש נושאים של no export. היצרן עצמו כשהוא מוכר לדילר שלו הוא מכריח אותו בחוזים no export. זאת אומרת שכל הייבוא המקביל של לפחות החדשים עובד על הפרה כזאת או אחרת של חובות הדילרים באירופה כלפי היצרן. זה קורה גם היום כשהרכב עצמו מייבוא נכנס למוסך מורשה, נסגר מעגל, רואים את מספר השלדה ואז הולכים לדילר. כלומר, פעם אחת בקצה לגבי עניין התוספת למעשים לחוק שמוצע בוועדה, דילר נשרף או נוצרת איתו איזושהי בעיה. פעם שנייה, פה בישראל מול המכס יש מחלקה במכס שמבצעת אימות של תעודות המקור. ברגע שהיא מבצעת את האימות הזה אנחנו צריכים לראות איך זה קורה. זה משהו שחברתי פה גם דיברה עליו. אם לא נסגור את שתי הפרצות האלה - - -
אלעד ברשאן
¶
מבחינת היצרן - אני מציע להכניס את רשימת המעשים שגורעים מתחרות למצב של שריפת הדילר. צריך למצוא איזשהו ניסוח משפטי טוב לזה, כמו מכתב רשמי או כל שדבר שהוא מהיצרן לדילר שאומר לו: אדוני, אני לא מוכר לך יותר כי אתה מכרת לישראל, לייצוא. דבר שני, פה בישראל – בזמן שהמכס עושה אימות תיעשה איזושהי הישענות על רכבים שהיבואנים הישירים כבר הביאו לפה ונהנו. למעשה האימות עצמו יהיה רק במקרה קצה ולא יקרה מצב שזה יהיה אות מתה בחוק – מצד אחד המכס יעשה הרבה אימותים שיביאו גירעונות, ומצד שני היצרנים לא ישרפו את הדילרים ברמה כזאת שכבר אי אפשר לקנות מהם.
אלעד ברשאן
¶
אמרתי את זה ועדיין זה מעשה שהוא בעייתי מאוד. בגלל זה בתחילת דבריי אמרתי שברגע שמספר השלדה נכנס למוסך מורשה, גם היום הדילר בחו"ל נשרף.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
מה שאפשר לעשות – אני לא יודע אם זה מותר או איך לעשות את זה מבחינה חוקית – שאינפורמציה שנכנסת לארץ תהיה אסור בייצוא.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
אני מדבר על המקומי, בארץ, שהחבר'ה האלה לא יוכלו להפיץ את זה החוצה. הם יוכלו לראות את האינפורמציה – מספר שלדה – אבל אסור להם לדווח על זה.
היו"ר דוד ביטן
¶
תכף נתייחס למכס. אתה רוצה שהדילר לא יישרף. למעשה אתה מבקש להכניס את זה לרשימת העבירות.
הילה וולגמוט
¶
אני אסביר. אני מייצגת את פורום היבואנים הזעירים ומאי מוטורס. צריך להבין שתעודת מקור היא רק ההתחלה, זה לא הסיום של העניין. אחרי שמציגים תעודת מקור המכס הישראלי יכול לשלוח אותה לאימות. זה לא יכול תיאורטית, כי המכס נתן בבג"ץ נתונים מדהימים לפיהם אחד מתוך ארבע תעודות מקור של יבואנים מקבילים נשלחת לאימות, רבע, לעומת יבואנים ישירים שזה אחד לכ-270.
היו"ר דוד ביטן
¶
מנהל רשות המסים אמר לי שבייבוא אישי יש הרבה בעיות שקשורות לתעודות, שהן לא נכונות וכד'.
הילה וולגמוט
¶
אני אסביר עד הסוף. ברגע ששולחים לאימות, המכס הזר אמור לפנות ליצרן ולאמת את זה מולו, מי שנתן את התעודה, ואין שום אינטרס ליצרן לאמת תעודה שלמעשה שייכת לרכב שיובאה בייבוא מקביל. אין לו שום קשר עם היבואן המקביל - - -
הילה וולגמוט
¶
היא מכונית שלו, אבל הקשר העסקי שלו הוא דווקא עם המתחרה, עם היבואן הישיר. קורה שהרבה פעמים התעודות האלה לא מאומתות ויוצאים גירעונות מכס בדיעבד. כלומר, לא רק בהתחלה, אלא אחר כך יוצא גירעון והיבואן המקביל משלם את זה.
אנחנו מציעים להפחית את כמות האימותים. איך לעשות את זה? אנחנו מציעים שהמכס, לפני שהוא פונה לאימות למכס הזר, שאז זה אבוד, זה כבר לא בידיים שלנו, הוא יפנה ליבואן הישיר, בידיו יש את כל המידע על הרכבים, מה גם שהמכס נעזר בו בהרבה מקרים, ואם ליבואן הישיר יש תעודת מקור לאותו דגם של רכב, לא יצטרכו אחר כך לעשות אימות. זה לא מעלה חשש סביר, כי בהתאם להסכם הסחר רק אם יש חשש סביר המכס מחויב לשלוח את התעודה לאימות.
הילה וולגמוט
¶
שלא יעשו אימות. השלב הראשון יהיה פנייה ליבואנים הישירים ורק אם הם יגידו שאין לדגם הזה תעודת מקור, אז עולה חשש סביר ואז צריך לבצע אימות.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני אאפשר לך בסוף. נציג המכס פה? כן. אולי לא הובנתי כראוי או שאני לא הבנתי כראוי. קודם כול, אנחנו לא אומרים שעכשיו היבואן יצטרך להביא לכם תעודת מקור על כל אוטו. אנחנו אומרים באופן כללי, שאם יש לך תעודת מקור כללית של רכב שמיוצר במפעל בגרמניה, נניח מרצדס, אתה לא תתחיל לבקש מהם תעודת מקור לכל רכב, כי הם לא יכולים להמציא לך את זה. כלומר, המכס נדרש להשתמש בתעודות מקור שהיבואן הראשי נותן לו ממפעל מסוים. אם הרכב הגיע מהמפעל הזה, נגמר הסיפור.
היו"ר דוד ביטן
¶
בוודאי שלא, לא פר רכב. הם לא יכולים להביא את זה. אם אתה דורש פר רכב, כאילו לא אמרת לי כלום. אני רוצה שאתם תשתמשו בתעודת מקור כללית ממפעל מסוים.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז מה? אם המכוניות האלה יוצרו בגרמניה ואין בעיה עם המפעל הזה, הם יצטרכו להשתמש ולא לבקש את תעודת המקור במקרה הזה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז על זה נדבר, אבל איפה שאין בעיה – אין בעיה, ואנחנו לא נתחיל עכשיו לבקש מהיבואן. היבואן לא יכול להמציא לך תעודה לפי רכב, כי זה לא רכב שהוא ייבא אותו. הם צודקים בטענה הזאת. אתה צריך להשתמש בתעודות מקור כלליות ואתה לא יכול לדרוש תעודת מקור ספציפית. אם יש מקומות שיש איתם בעיה, בוא נשמע איפה יש בעיות.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, יש מפעלים שאין איתם בעיה. אני רוצה לקבוע שהמכס לא ידרוש תעודת מקור ממפעלים שאין איתם בעיה.
היו"ר דוד ביטן
¶
האימות יותר מסובך. איך היבואן הראשי יביא אישור תעודת מקור ספציפית? איך אפשר לחייב אותו דבר כזה?
היו"ר דוד ביטן
¶
זה לא נכון, זה לא מנוגד לשום הסכם. במקרה הזה אתם מנפחים את ההסכם. אז חזרנו לנקודה – אתה רוצה שנבטל לכם את מס הקנייה? אני לא רוצה לעשות את זה, אני לא רוצה לגרום נזק למדינה, אבל אתם צריכים להבין שאתם לא יכולים לשחק על כל המגרש. רכב שמגיע ממפעל באירופה ויש על זה פטור, אתם צריכים לתת את הפטור גם לייבוא המקביל מכוח זה שתעודת המקור שהומצאה לכם, אפילו לרכב ספציפי אחר שהיבואן הראשי הביא. זה ישמש את כל הרכבים מהייבוא המקביל מאותו מפעל. שים לב למה שאני אומר: מאותו מפעל. זה לא נוגד שום הסכם סחר בין-לאומי. מה, כתוב בהסכם שחייבים תעודת מקור ספציפית?
דוד חורי
¶
על פי הסכם הסחר, בכדי שתוכל לתת העדפה תחת WTO, עיקרון ה-MFN, אתה יכול לתת הנחה רק במסגרת הסכמי סחר.
דוד חורי
¶
הסכם הסחר מחייב על כל משלוח להביא את התעודה שלו. יכול להיות שיצרן ייצר פעם אחת רכב מקורי ופעם אחת ייצר רכב לא מקורי.
דוד חורי
¶
אבל פעם הוא יכול לקחת חומרי גלם מסין ופעם אחרת חומרי גלם אירופאים. אם הוא ייקח חומרי גלם מסין, ייתכן שאותו רכב לא יהיה מקורי, ואם ייקחו חומרי גלם מאירופה הוא יהיה מקורי. לכן ההסכם קובע שעל כל משלוח צריך את תעודת המקור שלו.
היו"ר דוד ביטן
¶
אם כך, אנחנו בפלונטר. אז מה אתה רוצה? תוותר על מס הקנייה. אתה אומר שזה עולה לך 700 מיליון ואני לא רוצה לגרום לשום נזק למכס, אבל צריך לפתור את הבעיה. אם אתה לא פותר את הבעיה, אז מה עשינו בזה? דרך אגב, זו לא הפרה מי יודע מה. אתם מציגים את זה כאילו מי יודע מה. באתם ושכנעתם אותי שבארצות הברית אין הסכם ואז מי שאין לו הסכם נדפק לעומת זה שיש לו הסכם. אני לא רוצה להיכנס לזה, אבל טוען שאם יש לכם כבר תעודות של מפעל מסוים שאין בו בעיות בייצור, זה אפשרי, אבל עכשיו אתם ממציאים לי שאולי הוא לקח גלגל מסין? הרי אתם לא בודקים בכל תעודה אם הגלגל היה מסין או מסינגפור, אלא מקבלים את תעודת המקור כפי שהיא. לכן תקבלו גם כאן את תעודת המקור כפי שהיא לגבי כלל הרכבים שמיוצרים באותו מפעל. אתה רוצה שנתחיל עכשיו לבדוק מאיפה הגלגל? הרי לא נצא מזה. אתם מפרשים פה פרשנות דווקנית כדי לגבות כסף. זה לא ילך אחרת. אני לא מבין, בגלל רגולציה וכל מיני דברים אנחנו גורמים שנזרוק את כל הסיפור הזה של ייבוא מקביל לפח. לפחות בנושא של הרכבים זרוק אותו, אין צורך בו, זה מיותר. יוצר שהמחיר יותר גבוה ולכן זה סתם. תחליטו אם אתם רוצים ייבוא מקביל. אם אתם לא רוצים ייבוא מקביל, שתבוא המדינה ותגיד שהיא לא רוצה ייבוא מקביל ברכבים, אלא רק באמצעות היבואנים ונעשה את זה באמצעות היבואנים. תחליטו מה אתם רוצים.
דוד חורי
¶
זה מה שכתוב בהסכם, אדוני. זה לא שאני נותן פרשנות דווקנית להסכם. מה שאמרה ידידתי העורכת דין זה שאולי אפשר לבחון את הנושא הזה במסגרת תהליך אימות.
היו"ר דוד ביטן
¶
תכף נתייחס לעניין האימות. האימות זה דבר שונה לגמרי, זה לא קשור לבעיה הכללית. אם זה מגיע ממפעל שאין עליו ויכוח שהוא מפעל מקורי ושאין בעיה איתו, אז אתם תוותרו. אם מדובר במפעל בסינגפור למשל, אז אל תוותרו.
היו"ר דוד ביטן
¶
יש את המפעל עצמו. המפעל עצמו מייצר בשביל מישהו. למשל, יודעים שעם המפעל בסינגפור יש בעיה לפי ההסכמים, אבל עם המפעל בגרמניה אין בעיה. עכשיו הם טוענים שיכול להיות שהמפעל בגרמניה ייצר, אבל הוא השתמש בבורג של הגלגל שיוצר בסין. יש בורג שלא מיוצר בסין? גם המפעל המקורי הזה שיש לו תעודת מקור, לא כל המוצרים שהוא השתמש בהם יוצרו באותה מדינה. זה לא הגיוני מה שאתם אומרים.
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל היצרן שמייצר את המוצר ואתה מקבל את התעודה שלו לגבי הייבוא הראשי – ואני אומר מראש שלא כל המוצרים הם מאותה מדינה, שלא יספרו פה סיפורים. אין מצב כזה. אתה יודע מי מייצר את המוצר שאמרו שבעולם אין כבר את אותו מוצר ? טאיוואן .מי מייצר את השבבים? טאיוון.
היו"ר דוד ביטן
¶
קראתי מאמר שכל השבבים מיוצרים בטאיוואן. אם כך, כל המוצרים לא עומדים בתעודת מקור. לפי השיטה שלך ההסכמים בטלים ותיקח מכולם כסף. טאיוואן פטורה? מרצדס שמיוצר בגרמניה או בשוודיה, את השבב לוקחים מטאיוואן. השאלה היא במהות, האחוזים.
דינה שיבלי
¶
אני מהלשכה המשפטית של רשות המסים. תעודת המקור לא ניתנת ליצרן מסוים או למפעל מסוים, אלא למשלוח מסוים וזה צריך לעמוד בכללי המקור. אם המשלוח לא עומד בכללי המקור, אנחנו לא יכולים לתת.
היו"ר דוד ביטן
¶
כן. זו הבעיה שלנו, שהם אומרים שצריך להביא תעודה על רכב ספציפי. עם כל הכבוד, אני לא יכול לחייב את היבואן פה לתת על רכב ספציפי שלא הוא ייבא אותו, אבל אני כן יכול לחייב את רשות המסים והמכס להסתכל באופן כללי, במיוחד שזה 40%. אחרת אף מכונית לא עומדת באמנה הזאת.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז תחליטו. כמה רכבים אתם גובים מהם היום? עזבו כרגע את הייבוא האישי, לגבי זה הבנתי שיש בעיה משפטית ואתם חייבים לבדוק את זה. בכמה רכבים מדובר, 2,000 רכבים, 3,000 רכבים? זה לא משהו בשמים.
היו"ר דוד ביטן
¶
ברגע שהמחיר ירד, יותר אנשים יקנו מייבוא מקביל. לא כולם אוהבים לקנות בייבוא מקביל, הרבה מעדיפים לשלם יותר ולקנות מהיבואן הראשי, כי זה מבטיח להם הרבה דברים. יש גם בעיה עם האחריות, שאם המפעל המקורי משנה משהו קטן, האחריות מתבטלת. היבואנים לא מודיעים את זה לכל האנשים ואז האחריות עצמה מתבטלת. גם את זה אנחנו צריכים לפתור.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה קשור ליבואנים. הם לא מודיעים שהמפעל עצמו שינה איזשהו פרמטר. אם אתה לא מודע לזה ואתה עושה איזשהו תיקון שקור לזה, למעשה איבדת את האחריות.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני מבקש שתבדוק את זה, כי דיברו איתי על זה בשבוע שעבר. אם זה נכון, צריך לחייב את היבואנים. למעשה את היצרנים אנחנו לא יכולים לחייב, אבל היבואנים צריכים להודיע מייד שיש שינוי מסוים ושאפשר לאבד את האחריות ואז המוסכים לא יתקנו באופן הזה. מישהו צריך להודיע את זה. אם אדם לא יודע והוא מתקן, הוא מאבד את האחריות. אני מבקש שתבדוק את זה עד הישיבה הבאה.
דוד טמיר
¶
אולי מדובר בהגבלת אחריות טריטוריאלית. זה נידון על ידי המשרד והגיע עד להכרעה בבית המשפט העליון שקיבל את עמדת המשרד.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז תבדוק את זה. אם זו החלטה טריטוריאלית, זה לא רלוונטי. אני מדבר על משהו מקצועי, שאם יש שינויים שהיצרן עשה ברכב ואתה נוגע בזה, אזי איבדת את האחריות. אני מבקש שתבדוק את זה, כי זה משמעותי להרבה אנשים במדינת ישראל.
רונן לוי
¶
אם השתנה סוג השמן בשגרת טיפולים ומוסך שם שמן לא מתאים, המנוע יכול ללכת – ואלה דברים שקרו – למעשה האחריות לא תקפה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אם השתנה סוג השמן והכנסת את זה, אתה מאבד את האחריות. המוסכים לא יודעים שהשמן השתנה.
איתי עצמון
¶
בתעודת האחריות יש תנאים, אומרים לך שאם עשית פעולות כאלה וכאלה, האחריות כבר איננה בתוקף.
היו"ר דוד ביטן
¶
כן. הם שינו ואף אחד לא יודע מזה. למשל, הוא השתמש בשמן שאומרים לא להשתמש ואז אומרים לו שהוא איבד את האחריות. זה קורה בפועל.
היו"ר דוד ביטן
¶
כן, אבל זה לא קורה. אתם עושים צחוק? אתם רואים שיש בעיה, אז תתייחסו אליה. הינה, אנחנו אומרים לכם שיש בעיה.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה אומר שהיום הרבה מאוד רכבים במדינת ישראל נוסעים בלי אחריות, כי אם תיקנו משהו – האחריות לא תקפה. זה חל על כל אזרחי המדינה.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה לא קשור לייבוא מקביל, אבל באותה הזדמנות, אם צריך אנחנו נתקן גם את זה. זה לטובת כל אזרחי המדינה ולכן אף אחד לא יגיש בג"ץ על העניין..., זה נכון, היועץ המשפטי?
יורם בונן
¶
גם זה לא. חשוב לומר, אדוני, שאין לנו התנגדות שיימצא פתרון, אנחנו רק חושבים שאנחנו לא צריכים להיות חלק ממנו.
יורם בונן
¶
אני שמח שסוף-סוף התברר פה התהליך, כי השאלה של הזכאות לפטור היא שאלה שנבחנת פרטנית על פי תנאי האמנה הספציפית. הזכאות הזאת לפטור תלויה בהרבה מאוד גורמים – היא תלויה באבזור של הרכב הספציפי, היא תלויה בשערי החליפין באותו מועד, היא אפילו תלויה במסלול שעבר הרכב ממדינת המקור למדינת היעד. למשל, חלק מהאמנות קובעות שהתנאי לפטור הוא שהרכב לא עצר באף נמל בדרך למדינת היעד. לכן, אדוני, ואולי זה מפתיע, גם בייבוא ישיר לא כל הרכבים זוכים לפטור. חלק מהרכבים, בכלל הדברים שאמרתי עכשיו, משלמים עליהם מכס.
היו"ר דוד ביטן
¶
אנחנו נקיים דיון נוסף ועד אז תביא את הנתונים. אדוני היועץ המשפטי, אנחנו מתכוונים שאם לאלה אין פטור, גם לאלה לא יהיה פטור במפעל הספציפי שמדברים עליו.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
הוא מדבר למשל על מדינות אפט"א, שהן בהסכם, לשם צריך לבוא באופן ישיר. אפשר לכתוב הערה במכס שזה עבר דרך, כי אין נמל גדול ואז מעבירים. אפשר משהו בדומה לזה. אלה תקנות מכס ואיפה שהן עובדות – אז עובדות.
יורם בונן
¶
כל מה שאנחנו מבקשים, אדוני, זה מכיוון שהסוגיה של כן/לא זכאות לפטור ממכס היא במישור אחר - - -
יורם בונן
¶
אפילו את זה לא ביקשתי. זה בין היבואן המקביל לרשות המסים וששם גם יהיה הפתרון. אנחנו מבקשים שאנחנו לא נהיה חלק מהפתרון ושהוא לא יהיה על גבינו. אין לנו את המידע שנדרש לגבי הרכב, עם כל הכבוד, אנחנו המתחרים שלהם ואנחנו לא אמורים לפתור להם בעיות. יש בעיה של מכס? אנחנו מבקשים שהיא תיפתר ביניהם.
היו"ר דוד ביטן
¶
אתם כמו מונופול אחד גדול. אם אתה מחבר את כולם, אתם מונופול. כל חברה לבד – לא, אבל ביחד זה מונופול בפני עצמו.
יורם בונן
¶
אבל אסור לנו לחבר את כולן.
בסופו של דבר, יש פה משהו שנמצא לגמרי בשליטת גורמים זרים או רשות המכס במדינה הזרה או היצרן הזר, ולכן אנחנו לא חושבים שאפשר להשית עלינו.
היו"ר דוד ביטן
¶
קיבלנו את הטענה שלכם שאתם לא יכולים לתת תעודה לכל רכב ספציפי, אבל לגבי זה שאתם צריכים לשתף פעולה – אתם תשתפו פעולה. זו החלטה שלנו בלי קשר לכלום. מקובל עלינו שאתם לא יכולים לתת תעודה לכל רכב.
יורם בונן
¶
אנחנו פתוחים לכל דבר, רק אנחנו לא חושבים שזה הוגן או צודק שברישיון שלנו יהיה תנאי, התחייבות של יצרן, שאין לנו שום שליטה עליו.
היו"ר דוד ביטן
¶
אין בעיה. לכן אני אומר שאתה לא צריך להביא לכל רכב. אם אתה צריך להביא לכל רכב, אתה צודק. אם התעודה היא כללית לגבי מפעל מסוים, אין שום בעיה. ממילא אתה מביא את זה לרכבים שלך, אז איזו בעיה יש בזה?
היו"ר דוד ביטן
¶
אם אתה מייבא מהמפעל הזה, אז תביא לגבי המפעל הזה על כך שהייצור במפעל הזה הוא מקורי. זה מה שאתה צריך להביא, לא יותר מזה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז נתקן את זה. היועץ המשפטי הבין את זה באופן שונה וניסח בצורה מסוימת. יהיה אישור כללי לגבי מפעלים ספציפיים, זה הכול. את זה אתם כן יכולים לתת וזו לא פגיעה בתחרות ולא פגיעה בהסכמים שלכם, כי אתה מייבא מאותו מפעל. כשאתה מייבא – זה בסדר, וכשהוא מייבא – זה לא בסדר? אני לא מבין את זה. וכך אני גם לא מסובב אף דילר.
יורם בונן
¶
השאלה אם מדובר על האישורים שיש אצלי או שמדובר על אישור נוסף מהיצרן. אם מדובר על אישורים שנמצאים אצלי, אני לא צריך אף אחד, אני לא צריך את היצרן. מה שאצלי, אני יודע לתת.
היו"ר דוד ביטן
¶
יש כבר אישור שהיצרן נתן. אנחנו נכתוב שבמקרה שהמפעל הספציפי נותן אישורים ליבואן הראשי – כן, שינינו את העמדה ועכשיו נשנה את הניסוח. קיבלתי את זה. זה יחול על המכס במובן של תעודות המקור שקשורות למוצר הספציפי.
דינה שיבלי
¶
אדוני, אנחנו חושבים שההצעה שהבאנו פותרת את רוב הבעיות, 90% מהבעיות. אם צריך לשפר אותה, נשפר.
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל הם לא יכולים להביא לכל רכב. את לא מבינה מה הבעיה פה? אנחנו נותנים להם משימה שהם לא יכולים לעמוד בה.
דוד חורי
¶
אף אחד לא מבקש מהם משהו שהם לא יכולים לעמוד בו. הרי הם הולכים ליצרן ואומרים לו שלא ינפיק לאף אחד חוץ מהם.
דוד חורי
¶
כל מה שביקשנו, שכאשר הם הולכים להיות יבואנים בלעדיים של איזשהו יצרן, שהיצרן יתחייב להנפיק תעודות מקור לא רק להם, אלא גם לכל האחרים.
יורם בונן
¶
אחרי שהסברת את התהליך שזה פר רכב, איך אתה יכול להגיד שזה פותר את הבעיה? אתה יכול להסביר לי איך אתה מבקש מהיצרן חמישה חודשים אחרי הייבוא לתת אישור ייבוא לרכב פרטני?
היו"ר דוד ביטן
¶
בחוק אנחנו לא יכולים לחייב את היצרן להביא לנו את האישור הזה. אתה מבקש לחייב את היבואן, אבל גם הוא לא יכול כי הוא מפר את ההסכם מול היצרן.
יורם בונן
¶
אם הרכב יוצר בגרמניה והוא נמכר ליבואן המקביל ברומניה, איך היצרן יודע מה קרה עם הרכב הזה מאז שהוא יצא מהמפעל שלו בגרמניה והגיע לרומניה?
היו"ר דוד ביטן
¶
דרך אגב, עם 40% אין בעיה. ברגע שהוא אמר לי שעם 40% אין בעיה, אז אין בעיה. גם אם הוא החליף גלגל, זה בסדר גמור.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר, אל תנצלו את האמנות יותר מדיי. אני מבקש שתמצאו פתרון מניח את הדעת, שאפשר לחיות איתו. עם הפתרון שהוצע יש לנו בעיה, כי אתם דורשים על כל רכב ספציפי והם לא יכולים להביא את זה. אי אפשר לדרוש מהם דבר כזה וגם לומר להם שאם הם לא ימציאו את זה, הם יאבדו את הרישיון. יש דברים שגם אנחנו, בחקיקה, לא יכולים לעשות.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה לא שייך. הצעתי להם את זה, הם טוענים שיש להם בעיה עם האמנה. ננסה למצוא פתרון. גם אתה, היועץ המשפטי של יבואני הרכב, צריך להיכנס לזה. אם אתה לא רוצה שנחייב אותך בדברים שאתה טוען שאתה לא יכול לעמוד בהם, בוא נראה איזה פתרון אתה יכול להציע לנו. פעם אחת תהיו גם לטובת הציבור.
לעניין הנושא של הבדיקות – למה אתם עושים ליבואן המקביל בדיקות רציניות יותר? אני לא מדבר על ייבוא פרטי. הבנתי ממנהל רשות המסים שיש בעיות אחרות ואני לא נכנס לזה, אבל לגבי הייבוא המקביל זה לא אותו הדבר כמו הייבוא הפרטי של רכבי יוקרה. אומרים שזה גורם לבעיה רצינית שכל הזמן פונים ליבואן ומגלה להם מי הביא ומי לא הביא. בשביל מה צריך את זה?
היו"ר דוד ביטן
¶
תעשה יחס הוגן. אם הם מייבאים עשרות אלפים בשנה, למעשה אתה בודק כל 270. אם הם מייבאים 3,000, אל תבדוק כל אחד. תן להם יחס הוגן, זה הכול.
דוד חורי
¶
כשאתה חותם על הצ'ק שלך, אתה רשאי לחתום על הצ'ק שלך. כשהולכים כל מיני יבואנים אחרים שאין להם מידע על הייצור, ולעתים אפילו היבואן לא מבקש תעודה, הם מבקשים תעודה על אותו רכב. כל הרעיון של התעודה הזאת הוא שזה כמו צ'ק – אם אתה מזהה שמי שחותם על הצ'ק לא מוסמך לחתום עליו, אתה שולח לאמת אם הוא היה מוסמך לחתום.
היו"ר דוד ביטן
¶
את זה תבדוק, אין בעיה. אנחנו מדברים על בדיקה רנדומלית. אם יש בעיה עם רכב מסוים, תבדוק אותו. אין לי בעיה עם זה, אני לא מבקש ממך לא לבדוק אותו. מה שצריך לבדוק, תבדוק.
הילה וולגמוט
¶
אבל למה לשלוח לאימות? למה לא לבדוק עם היבואן הראשי אם יש בעיה עם המקור של הרכב? למה לא לבדוק מולו? אם יש בעיה, אז יש ספק סביר ביחס לאותו רכב ואז תשלח לאימות. אבל אם היבואן הישיר יגיד לך שרכב מהדגם הזה, מהסוג הזה, הוא מייבא עם תעודת מקור, למה לשלוח?
הילה וולגמוט
¶
הוא לא יודע איזה רכב יש לו, אם הוא מייבא אותו עם תעודת מקור או לא? בוודאי שהוא יודע. פשוט, שלב אחד לפני האימות, כדי לצמצם את האימותים – כי אנחנו יודעים שאין לאף אחד אינטרס לשתף פעולה – יפנו קודם ליבואן הראשי.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני מבקש שתקיימו ישיבה עם המכס ויחד עם היועץ המשפטי שלנו, עם משרד התחבורה, משרד המשפטים ומשרד הכלכלה – שטוען שאין שום בעיה עם ההסכמים הבין-לאומיים - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
זה מה שטוען משרד הכלכלה. הבעיה היא הגבייה ולא כל כך ההסכמים. את זה אמר לי השר בעצמו.
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל היועץ המשפטי שלהם כן יכול לשבת, מה הבעיה? מכיוון שזה יחול עליהם, אפשר לשבת איתם.
היו"ר דוד ביטן
¶
אחר כך הם יבואו ויתנגדו, אז מה זה ייתן? אולי הם יכולים לעזור לנו במציאת הפתרון. אני לא רואה עם זה בעיה. למה יש בעיה לשבת איתם? הרי אתה לא תשב איתם לבד, תשב איתם עם נציגי הממשלה.
אלעד ברשאן
¶
עד ה-1 באפריל 2022 כל היצרניות נתנו את ה-supplier declaration , את הצהרת ספק שעל בסיסה נתנו ואין שום סיבה שזה לא יחזור. זו מדיניות שלהם, הם יכולים לשנות אותה והכול בסדר.
היו"ר דוד ביטן
¶
דיברנו על העניין הזה. נראה לי שאתה גם יבואן ולא רק עמיל מכס...
אני מודה לכולם, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:45.