פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
283
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 21/03/2023
חוק־יסוד: הממשלה (תיקון מס' 12)
פרוטוקול
הוועדה המיוחדת לתיקונים לחוק־יסוד
הממשלה
21/03/2023
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 14
מישיבת הוועדה המיוחדת לתיקונים לחוק־יסוד: הממשלה
יום שלישי, כ"ח באדר התשפ"ג (21 במרץ 2023), שעה 12:00
נכחו
¶
חברי הוועדה: אופיר כץ – היו"ר
חנוך דב מלביצקי – מ"מ היו"ר
ינון אזולאי – מ"מ היו"ר
משה ארבל
בועז ביסמוט
ולדימיר בליאק
עמית הלוי
משה טור פז
עופר כסיף
צבי ידידיה סוכות
אורית פרקש הכהן
אפרת רייטן מרום
חברי הכנסת
¶
אחמד טיבי
יוסי טייב
אוהד טל
יונתן מישרקי
שרון ניר
לימור סון הר מלך
משה סעדה
מנסור עבאס
מטי צרפתי הרכבי
אריאל קלנר
עידן רול
אלון שוסטר
עאידה תומא סלימאן
רישום פרלמנטרי
¶
סמדר לביא, חבר תרגומים
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
היו"ר אופיר כץ
¶
אני מתכבד לפתוח את ישיבת הוועדה. סדר היום, הצעת חוק־יסוד: הממשלה, תיקון נבצרות ראש הממשלה, הכנה לקריאה שנייה ושלישית. אנחנו נתחיל לפי הסדר של ההגשה, נתחיל עם ההסתייגות של סיעת יש עתיד. אייל, היועץ המשפטי, יקריא את ההסתייגות, אם מי מכם שמעוניין לנמק, בבקשה.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
אני אתחיל. אדוני יושב הראש, ישבתי בוועדה איתך לא מעט שעות וכמו שאמרתי, אני חושב שיש בה – אני אתחיל בשבח כדי לסיים בגנות.
היו"ר אופיר כץ
¶
לא, אל תתחיל, יש לך חצי דקה לנמק את ההסתייגות, יש לנו פה הרבה לדבר ולשבח, אז קדימה.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
אמת, נכון. חלק מההסתייגויות שהערתי בשלבי החקיקה נכנסו לנוסח החוק, בוודאי בניסיון להצביע, מעבר לבעיה העקרונית, על ואקומים שיש בחוק ועל כך שאם אנחנו לא נמלא אותם אז החוק הזה ייצור בעיה חוקתית לא קלה. הנושא הזה של ממלא מקומו בעיניי הוא מאוד משמעותי, וזו הערה שאני אחזור עליה בהסתייגויות נוספות כאן שכתבתי.
הסיטואציה הזו של נבצרות ממילא יכולה לייצר מצב שבו אין לנו ראש ממשלה, פיזית הוא לא מתפקד, מנטלית או מה שנקרא כאן נפשית, הוא לא יכול להגיב, ואז מקומו של ממלא המקום הוא מאוד מאוד חשוב. לכן אני מציע, זו ההסתייגות שלי, שבכל מקום שמופיע ראש ממשלה תהיה התייחסות גם לממלא מקומו. הנה, חבר הכנסת טיבי חושב כמוני.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
אז אני אמשיך בסעיף הוואקום. אני חושב שהחקיקה הזו משאירה יותר מדי סימני שאלה במקרה הזה על אופן ההודעה. אני חושב שאם אנחנו מתייחסים לאופן ההודעה אז בדרך כלל מקובל, או לפחות בחלק מהחקיקות, בוודאי במצב כל כך רגיש שעיני כל המדינה נשואות אל השאלה מה קורה פה, מן הראוי להתייחס לכך שההודעה תהיה גם בכתב וגם בעל פה. אמנם מקורותינו היהודיים אומרים שדברים שבעל פה אינם דברים, אבל לעומת זאת במשפט הישראלי מקובל, אני יושב ליד חבר הכנסת מלביצקי, עורך דין ידוע - - -
משה טור פז (יש עתיד)
¶
שגם בדיני חוזים אמירה בעל פה תופסת ולכן אני חושב שמן הראוי שהחוק יתייחס לשתי האפשרויות האלה. ודרך אגב, אני חושב שגם יש עוד אפשרויות שיכולות לקרות.
אייל לב ארי
¶
חבר הכנסת טור פז, אני אקריא, ברשותך. בסעיף 1(ב1)(1) להצעת החוק במקום 'ועל בסיס אחד משני אלה בלבד' יבוא 'יימצאו במצב חריף של ניגוד עניינים, משוא פנים והעדפת שיקולים זרים'.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
אחרי שעסקנו בפרוצדורה חשובה מאוד של מינוי ממלא מקום שהוא כידוע לא חובה בחוק היום ונושא של כתב ובעל פה כאן אנחנו מתחילים להגיע לטורף הדברים והוא הימצאות של ראש ממשלה במצב של ניגוד עניינים, משוא פנים או העדפת שיקולים זרים. אני חושב שבתולדות מדינת ישראל לא צריך ללכת רחוק כדי להיזכר בדוגמאות כאלה ואחרות שבהן ראש ממשלה, כולל הנוכחי, נמצא בניגוד עניינים. כלומר המצב הזה של נבצרות היא רק פיזית או נפשית ולא נובעת מניגוד עניינים, משוא פנים או העדפת שיקולים זרים הוא בעיניי דבר מהותית פסול.
מן הראוי שהחוק ייתן מקום למצב כזה של ניגוד עניינים, למשל מצב שבו נגיד ראש הממשלה מקבל החלטה שנוגעת למשפטים שלו או נוגעת לשיקולים זרים בקבלת ההחלטות שלו סביב מינוי שופטים. רק לדוגמה, תיאורטית לגמרי.
היו"ר אופיר כץ
¶
תודה. מי בעד? חמישה. מי נגד? תשעה. מי נמנע? אין נמנעים. אם כך ההסתייגות לא התקבלה.
הצבעה
בעד – 5
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושר.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
אדוני היושב ראש, קודם כל אני חושב שזו הסתייגות מאוד מאוד חשובה, אחת החשובות בכל המקבץ של סיעת יש עתיד, אבל אני רוצה להסב את תשומת ליבך לדבר נוסף, אני חושב שאי אפשר לנתק את הצעת החוק ממכלול החוקים שמועברים כאן בחודשים האחרונים במסגרת - - -
היו"ר אופיר כץ
¶
מי נגד? תשעה. מי נמנע? אין נמנעים. אם כך ההסתייגות לא התקבלה.
הצבעה
בעד – 5
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושר.
אייל לב ארי
¶
בסעיף 1(ב1)(1)(א) להצעת החוק אחרי 'יודיע לכנסת' יבוא 'באופן מיידי עד ליום רביעי של אותו שבוע או לחילופין תוך שלושה ימים, המוקדם מביניהם'.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
אדוני היושב ראש, כידוע נוסח ההצעה הגיע לוועדה באופן לא מבושל, אני גם הצבעתי על זה והכנסת תיקון מאוד חשוב לקראת הקריאה הראשונה.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
נכון, אבל כאן אנחנו רוצים לדייק מכיוון שברגע שלכאורה ראש הממשלה נמצא במצב של נבצרות אז נוצר ואקום שלטוני ויש צורך מיידי לפעול כדי למלא את הוואקום וכך בהסתייגות הזאת אנחנו מחדדים את הנושא שזה לא רק יהיה באופן מיידי, אלא ממש באותו שבוע, עד יום רביעי של אותו שבוע, או לחילופין תוך שלושה ימים, הייתי מוסיף גם שלושה ימי עסקים, אבל זה בטח לא מתאים. בכל מקרה אני קורא לחברי הוועדה לתמוך בהסתייגות הזו.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
אדוני היושב ראש, בדומה להסתייגויות הקודמות מדובר בהסתייגות חשובה, אני הייתי אפילו מחדד ואומר שהיא חשובה ביותר.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
אני חושב שזה מה שחסר לנו כאן בחודשים האחרונים, אנשים מסתכלים עלינו, על כל החוקים הפרסונליים שאנחנו מעבירים כאן בארבעת החודשים האחרונים ומצפים שאנחנו נשמש דוגמה ומופת. זה מה שלא נמצא כאן בכנסת ה-25 ולכן מצאנו לנכון להוסיף את המשפט הזה כדי באמת להפוך את החוק הזה ליותר מאיר פנים לציבור הישראלי.
אייל לב ארי
¶
סעיף 1(ב1)(1) להצעת החוק, במקום המילים 'ועל בסיס אחד משני אלה בלבד' יבוא 'על החלטה של היועץ המשפטי לממשלה על העמדתו לדין בשל עבירה פלילית שיש עמה קלון'.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
זה חשוב. ומדברת על כך שמדובר על החלטה של היועץ המשפטי להעמדה לדין של עבירה פלילית שיש עמה קלון. אני חושב שהניסיון של החוק להוריד את האפשרות שראש ממשלה בעצם לא נוכל להוציא אותו לנבצרות על עבירה פלילית שיש עמה קלון מוציאה מהמצב הנוכחי מצב מאוד מאוד קשה.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
בדיוק, שנתיים, ועכשיו הפסדנו. אתה יודע, החיים פעם למטה ופעם למעלה, ואתה יודע מה ההבדל? שכשהייתי שם לא חשבתי שאנחנו נהיה שם לתמיד. אף פעם לא חשבתי את זה.
היו"ר אופיר כץ
¶
זה לא נכון, אתה יודע שזה לא נכון, זה רק חוות דעת של הנציג שלנו, זה לא אומר שאנחנו פועלים להאריך.
עידן רול (יש עתיד)
¶
נראה שבליכוד לאחרונה לא מדברים בקול אחד, חלק בעד להתנגש עם בג"צ חזיתית, חלק לא, חלק רוצים להאריך את הכהונה, חלק לא.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
רגע, אני משלים. עבירה פלילית שיש עמה קלון. לא ביקשנו את זה כאן בהסתייגות על כל עבירה פלילית אלא עבירה פלילית שנושאת קלון, כי הסיפור הזה של קלון, הרי עד היום אפיין את המשפט הישראלי שעבירה שיש עמה קלון זה ברור שכמה שנים אתה לא יכול לשמש.
אייל לב ארי
¶
בסעיף 1(ב1)(1) להצעת החוק, במקום 'על בסיס אחד משני אלה בלבד' יבוא 'לרבות אם הוכח כי ראש הממשלה נתון ללחצים נפשיים שמהם עולה חשש לשיקול דעתו'.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
אדוני יושב הראש, אני רוצה להמשיך ולנמק. גם בעיניי ההסתייגות הזאת באופן ענייני לגמרי היא רלוונטית לגמרי לנושא. הרי אם ראש הממשלה נתון ללחצים נפשיים שעולה חשש לפגיעה בשיקול דעתו אז בוודאי שאנחנו לא נרצה אדם כזה יוביל את הממשלה. אני לא יודע, בימים האחרונים מתפרסמים דווקא בקבוצות ימין שאני נמצא בהן כל מיני ווטסאפים שטוענים ללחצים על ראש הממשלה הנוכחי, טוענים בהם שראש הממשלה נתון ללחצים נפשיים, שכל מיני אנשים מפעילים עליו לחץ, ממרכז הליכוד או ממקומות דומים ובהם בעצם מפעילים לחץ אמיתי שפוגע בשיקול דעתו ואולי בגלל זה הוא מקבל החלטות. דרך אגב, הם טוענים להחלטות שמאלניות מדי, אבל תיאורטית זה גם יכול לקרות לכיוון השני ולכן לטעמי יש בדבר הזה במצב קיצון כדי להוביל לטענה של נבצרות ולכן הוא רלוונטי בדיוק לחוק.
אייל לב ארי
¶
בסעיף 1(ב2)(1)(א) להצעת החוק, חבר הממשלה - - - אדם אחר שהוסמך לכך בכתב על ידי ראש הממשלה ביום השבעתו.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
האמת היא שההסתייגות הזו, אדוני יושב הראש, נוגעת ישירות לדברים שהעליתי כאן במהלך הדיונים וזה המצב של הוואקום החוקתי שאנחנו נמצאים בו במצב שאין לראש הממשלה ממלא מקום. הטענה שלי הייתה שאם ראש הממשלה מסמיך בכתב בן אדם לקבל את ההחלטות, לצורך העניין כרגע אפילו לכנס את הממשלה נגיד ועושה את זה בצורת מכתב, הדבר הזה יכול להביא להקטנת הוואקום החוקתי הזה שבו ראש הממשלה לא מתפקד ומישהו אחר לא ממלא את מקומו. אז כאן זה לא ממלא מקום רשמי, אבל זה אדם שהוסמך על ידי ראש הממשלה בכתב. ושוב אני מדגיש שהעובדה שזה בכתב ושזה נעשה על ידי ראש הממשלה בתקופה שהוא לא היה בנבצרות או בחשש לתפקוד היא דבר שמשפר את המשילות הישראלית ולכן צריך לתמוך בו.
אייל לב ארי
¶
10, בסופו של 1(ב1)(1) יבוא לעניין זה, חזקה על ראש הממשלה שנבצר ממנו למלא את תפקידו אם הוכח שהוא התעלם באופן גורף ושיטתי מעמדתם של גורמי המקצוע בשלל נושאים ותחומים.
עידן רול (יש עתיד)
¶
לא, להיפך, יש לנו דיאלוג מאוד פורה, הוא מנסח שירים, אני מנסח את השת"פ שלו עם נתניהו, כל אחד. בכל מקרה, 10, אני חושב ש-10 זה סוג של הסתייגות שכבר מדברת על מצב קיים ולכן גם כולם פה יכולים להבין את החשיבות שלה. כולנו רואים מה קורה כשראש ממשלה מתעלם מאזהרות של אנשי מקצוע, מכלכלנים דרך משפטנים, ראשי זרועות הביטחון, דיפלומטים, מדענים, אנשי הייטק, ואנחנו מבינים את האימפקט השלילי וההרס שיש לכלכלה וליציבות החברתית והביטחונית כאן בארץ. לכן אני מציע, כולנו מציעים, את השינוי של סעיף 10. יש לציין שלדעתי האישית, הלא מקצועית, התעלמות בצורה כל כך שיטתית וגורפת מעלה איזה שהוא סימן שאלה לגבי כשירות של בן אדם.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
אדוני היושב ראש, הסתייגות מספר 11, הסתייגות חשובה, בין החשובות בכל המקבץ של ההסתייגויות של סיעת יש עתיד. מדובר בחידוד של ההגדרה בהצעת החוק, על ידי החידוד הזה אנחנו מדגישים פעם נוספת שהצעת החוק הגיעה לשולחן הכנסת בנוסח לא מבושל, אפילו הייתי אומר מרושל, אבל כל כך מיהרתם לקדם אותה מכיוון שמדובר בהצעת חוק פרסונלית ואפילו רטרואקטיבית שלא שמתם לב, אז אנחנו במסגרת ההסתייגויות עושים כמיטב יכולתנו כדי לשפר את ההצעה. אני קורא לחברי הוועדה בהחלט לתמוך בהסתייגות מספר 11.
היו"ר אופיר כץ
¶
תודה. מי בעד? ארבעה. מי נגד? תשעה. מי נמנע? אם כך ההסתייגות לא התקבלה.
הצבעה
בעד – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושר.
אייל לב ארי
¶
במקום המילים 'ועל בסיס אחד משני אלה' יבוא 'או הימצאות במצב של ניגוד עניינים שממנו עולה חשש ממשי כי ראש הממשלה יעדיף את טובתו האישית על פני טובתה של המדינה'.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
אנחנו בהסתייגות מספר 12. קודם כל אין ספק שזו הסתייגות מהותית, הרי הסיבה היחידה שהצעת החוק הזו באה לעולם ומקודמת במהירות שיא זה בעצם הכוונה של ראש הממשלה לשים הצדה את הסדר ניגוד העניינים שנכפה עליו על ידי בית המשפט העליון לפני כמה שנים. ראש הממשלה מעדיף היום את טובתו האישית, אגב לא רק היום, גם לאורך השנים האחרונות, על טובתה של המדינה. הצעת החוק הזאת אחרי אישורה בקריאה שלישית בהחלט הלכה למעשה תבטל את הסכם ניגוד העניינים בדרך לדיקטטורה ולמדינה מושחתת ומצורעת ברחבי העולם. אי ולכך ובהתאם לזאת אני קורא לחברי הוועדה לתמוך בהסתייגות.
היו"ר אופיר כץ
¶
תשעה נגד. מי נמנע? אם כך ההסתייגות לא התקבלה.
הצבעה
בעד – 5
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושר.
אייל לב ארי
¶
בסעיף 1(ב1)(1) להצעת החוק, אחרי המילים 'אחד משני אלה בלבד' יבוא 'הודעה של היועץ המשפטי לממשלה על הימצאותו של ראש הממשלה בנבצרות אם הוכח בפניו כי יש בהתנהגותו של ראש הממשלה כדי לסכן את קיומה של המדינה כיהודית ודמוקרטית'.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
אני אתייחס ואני אומר, אדוני, אני חושב שהאמת היא שאם הייתי יכול לנסח, אני חושב שזה לא יהיה חוקי, אבל הייתי אומר כאן שיועץ משפטי שמינה אותו ראש ממשלה זה היה בחזקת קל וחומר, כי באמת שמענו מהיועץ המשפטי לשעבר שמינה ראש הממשלה הנוכחי שמביע הסתייגויות מסוימות על כשירותו, התאמתו ועוד של ניגוד העניינים של ראש הממשלה הנוכחי, אבל כמובן שאי אפשר לקבוע דבר כזה ולכן כשיועץ משפטי לממשלה מודיע שראש הממשלה בנבצרות או הוכח בפניו שהתנהגותו מסכנת את קיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, נגיד – טוב, הייתי אומר אם הוא אוכל שרצים זה לא באמת סכנה ליהדות המדינה, זה דבר שהוא עושה כבר הרבה שנים ואנחנו עדיין מדינה יהודית, אבל נגיד בהיבט הדמוקרטי פועל בהעברת חוקים שיכולים להשפיע על משפטו האישי, מה שפוגע בעיניי במהותה של מדינת ישראל כמדינה דמוקרטית.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
הזמן הוא חשוב, אבל המהות יותר חשובה. אני חושב שבמצב כזה צריכה להיות אפשרות להודעה של היועץ המשפטי להודיע על הימצאותו של ראש הממשלה בנבצרות, ואמרתי בקל וחומר אם זה יועץ משפטי שראש הממשלה עצמו מינה.
היו"ר אופיר כץ
¶
לפני סעיף 14 אני רק מעדכן שהיום תהיה גם ועדת כנסת, אני מניח שיהיו לנו נושאים חדשים.
היו"ר אופיר כץ
¶
לא, אחרי אני מניח. אחר הצהריים, אחרי המליאה גם כמובן. גם סעיף 98 על חוק החמץ וגם על החוק - - -
עופר כסיף (חד"ש-תע"ל)
¶
לא, הם פשוט מקבלים עכשיו החלטה לבטל את תורת היחסות ואז אפשר יהיה להיות בשני מקומות באותו זמן.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
אני התחלתי וכבר אמרתי שאחד משני אלה בכפוף להוראת היועץ המשפטי לממשלה. אני חושב שההסתייגות הזו היא מאוד חשובה כי אנחנו רואים ניסיון בוטה, אני חושב שגם לא חוקי, אבל את זה כנראה ידון בית המשפט, לערער על מעמדה של היועצת המשפטית הנוכחית ולקרוא לה להתפטר רק בגלל ששרים מסוימים לא מוצא חן בעיניהם אמירות שהיא אומרת, חוות הדעת שהיא נותנת מתוקף תפקידה. לכן האמירה של 'אחד משני אלה' ותוספת של 'בכפוף להוראת היועץ המשפטי', למרות שיכול להיות שמבחינה משפטית זה תופס ממילא נראה לי שדווקא לממשלה הזו, לכנסת הזו, מאוד מאוד חשוב שאנחנו נדגיש שגם היא כפופה להוראות היועץ המשפטי לממשלה ולא יכולה לעשות מה שבראש שלה רק כי - - -
היו"ר אופיר כץ
¶
תודה. מי בעד? מי נגד? מי נמנע? אם כך גם ההסתייגות הזו לא התקבלה.
הצבעה
בעד – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושר.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
לא, אנחנו דווקא באופן רנדומלי ודינמי ובאמת מפרגנים, אנחנו ביש עתיד מפרגנים אחד לשני.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
זה בגלל שאין לנו פריימריז, אז אנחנו לא צריכים לעלות לרגל לעבריינים ואנחנו - - -
אפרת רייטן מרום (העבודה)
¶
בוא, בוא, יש עדיין חברי כנסת שיש להם פריימריז ולא הולכים לעבריינים, לא להכליל את כולם.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
אדוני היושב ראש, אני בעברי הייתי ספורטאי מקצועי במשך מעל עשר שנים ואני מכיר בחשיבות של המרכיב המנטלי בעמידה בלחצים. אני לא מבין איך פספסתם את המרכיב הזה בניסוח של הצעת החוק, בטח בפוליטיקה, בלחצים שאנחנו נמצאים כאן, המרכיב המנטלי הוא נדבך חשוב בכל הסוגיה של נבצרות ראש ממשלה ולכן חשבנו לנכון להוסיף את המרכיב הזה גם להצעת החוק ולכן אני קורא לחברי הוועדה לתמוך.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
כן, אני אגיד כאן, אני באופן כללי, אדוני יושב הראש, תומך בהעברת כל המילים שאפשר מלועזית לעברית ולכן הביטוי פיזי עדיף לתרגם אותו למילה גופני. אני חייב לומר שאמנם אני מסתייג מכך שהצעת החוק הזאת - - -
משה טור פז (יש עתיד)
¶
נכון. טוב, כנראה שזה יועץ שלך כתב וזה יועץ שלי כתב. אבל אני רוצה להביע את הסתייגותי המהותית ולומר שאמנם אני מסתייג מכך שאתם מנסים להגדיר את הנבצרות רק לתחומים הפיזיים או הנפשיים, אבל אם אנחנו כבר עוסקים בפיזי או נפשי אז עדיף שייכתב בהצעת החוק גופני ולא פיזי.
אייל לב ארי
¶
בסעיף 1(ב1)(1)(ב)(1) להצעת החוק אחרי 'שלושה רבעים מחבריה' יבוא 'או על ידי שר אחר מכל מפלגה המרכיבה את הקואליציה'.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
קודם כל גם במהלך הדיונים, אדוני היושב ראש, הבעתי הסתייגויות לגבי 75% משרי הממשלה, אני חושב שזה רוב שהוא בלתי סביר. הבאתי לך דוגמה של ראש ממשלה שהוא מחוסר הכרה, שלא עלינו כמובן, ראש ממשלה מחוסר הכרה, ואם אין לך שלושת רבעי חברי ממשלה שתומכים בנבצרותו הוא יישאר ראש ממשלה למרות שהוא מחוסר הכרה. אתה אמרת לי שזה לא יכול להיות, שלא יימצא שר שלא יצביע במצב של ראש ממשלה לא עלינו מחוסר הכרה, אבל זו לא תשובה משפטית. אני חושב שנשאר פה חור בהצעת החוק. אני בטוח שיש עוד הרבה חורים כאלה. ההצעה הזאת מחוררת. אני מציע באמת שתחשבו על זה ותתמכו בהסתייגות החשובה הזאת.
היו"ר אופיר כץ
¶
תודה. מי בעד? חמישה. מי נגד? תשעה. מי נמנע? ההסתייגות לא התקבלה.
הצבעה
בעד – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושר.
אייל לב ארי
¶
סעיף 1(ב1)(1)(ב)(1) להצעת החוק אחרי 'כי נבצר ממנו זמנית' יבוא 'עד לתקופה של 100 ימים'.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
אני רוצה כאן להתייחס ולומר, בזמן הדיונים אני התייחסתי כמה פעמים למה שאני ראיתי כשרירותיות מסוימת של המספרים שמופיעים בהצעת החוק הזו, פעם אחת מופיע שלושה רבעים, פעם אחת מופיע 60%, הערתי, הערתי לא התקבלה, פעם אחת מופיע שלושה ימים ובמקום אחר מופיע מיידי. אני טענתי שהיה נכון יותר את הצעת החוק הזו, לייצר לה איזה שהוא היגיון פנימי. ההסתייגות שלנו מציעה שהזמניות פה תוגדר בקטע הזה והיא תוגדר ל-100 ימים. על ידי כך, אני חושב, יימנע הוואקום החוקתי שבאמת הצעת החוק הכול כך עדינה הזו עלולה לגרום לו, כי יוגדר בדיוק, 100 ימים, לא יותר ולא פחות.
אייל לב ארי
¶
בסעיף 1(ב1)(1)(ב)(1) להצעת החוק, במקום 'ראש הממשלה יכנס', יבוא 'ראש הממשלה וממלא מקומו או אדם שהוסמך לכך ביום השבת ראש הממשלה לתפקיד'.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
אז כאן אני אמשיך ואני אומר, כמו שכבר הצגתי לפני כן, לצערי לא קיבלתם את ההסתייגות הזאת - - -
משה טור פז (יש עתיד)
¶
לצערי לא. לצערי הסיפור של ראש הממשלה וממלא מקומו, או אדם שהוסמך לכך, הוא בעיניי שוב ניסיון לעצור את הוואקום החוקתי שאנחנו נמצאים בפניו בעקבות הצעת החוק הזו. כלומר אנחנו עלולים להגיע למצב שבו בימים ההם אין מלך בישראל, איש הישר בעיניו יעשה, כי ראש הממשלה לא יתפקד ולא יהיה בעצם מי שימלא את מקומו, ולכן ההסתייגות הזו מציעה שתי אפשרויות נוספות, אפשרות של ממלא מקום, שכזכור אין היום חובה בחוק למנות, או אדם שיוסמך לכך כשראש הממשלה יושב. כלומר תהיה פה בעצם אופציה א', אופציה ב' ואופציה ג' ולא יימצא מצב שבו אין בן אדם שמנהיג את ממשלת ישראל.
אייל לב ארי
¶
בסעיף 1(ב1)(1)(ב)(1) להצעת החוק, אחרי 'לא כונסה הממשלה' יבוא 'וראש הממשלה לא חזר בו מהכרזת נבצרותו'.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
טוב, זה ברור, זה משפט שחייבים להוסיף. אני באמת לא מצליח להבין איך פספסתם. ומאותה סיבה, כי כל כך מיהרתם לקדם את ההצעה הפרסונלית הזאת שבאמת השארתם בה כל כך הרבה אי דיוקים וחורים ובמסגרת ההסתייגויות שלנו, לא רק כאן, גם בהסתייגויות הקודמות וגם בהסתייגויות הבאות, שאני באמת מתחנן שתתמכו אנחנו מנסים לסתום את כל החורים האלה כדי שבאמת אם כבר תאשרו את ההצעה אז שהיא תיראה יותר סבירה.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
אדוני היושב ראש, זו בעצם הסתייגות פרסונלית, אני מסתכל עליך, יש כל כך הרבה תפקידים במסגרת הכנסת הזאת ואם אנחנו גם נעמיס עליך לכנס את ישיבות ועדות הכנסת אני חושש שלא תעמוד על זה.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
לא, אני לא מוסיף, במקום לאישור ועדת הכנסת יהיה לאישור מליאת הכנסת. אז אנחנו נעביר את זה למליאת הכנסת במקום לוועדת הכנסת, כדי שתוכל באמת להתרכז במגוון הוועדות המיוחדות שאתה עוסק בהן במסגרת הפיכה משטרית.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
אני במקומך הייתי נותן לחנוך מלביצקי כמה תפקידים. הכול אתה עושה, אי אפשר ככה, אופיר.
אייל לב ארי
¶
בסעיף 1(ב1)(1)(ב)(2) להצעת החוק, אחרי 'ניתנה מטעמי בריאות' יבוא 'או מכיוון שהליך משפטי עומד כנגדו וקבע הייעוץ המשפטי לממשלה כי הוא מנוע מניהול המדינה'.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
אני חושב שהסעיף הזה לא מדבר בעד עצמו ולכן הוא דורש הסבר ארוך, אז אני אסביר. הצעת החוק כרגע בעצם משאירה לנו רק נבצרות מטעמי בריאות או טעמים נפשיים, אבל המצב הנוכחי שבו ראש הממשלה הנוכחי עומד כנגדו הליך משפטי הוא מצב שצריך לתת עליו את הדין בחקיקה. כרגע החלק הבא בהסתייגות לא קרה ואני מקווה, לטובת ראש הממשלה, שהוא גם לא יקרה, אבל אם חלילה הוא יקרה והייעוץ המשפטי יקבע שהוא מנוע מלנהל את המדינה, הדבר הזה צריך לבוא לידי ביטוי בחוק.
שוב אני אומר, אני מאחל לראש הממשלה נתניהו שיאריך ימים ושיוכל להמשיך למלא את תפקידו, ובלי ציניות, שלא יהיה מצב שבו משפטית יימנע ממנו למלא את תפקידו והציבור יאמר את דברו, כמו שאמר כאן לפניי חבר הכנסת מלביצקי.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
יכול להיות מצב ואולי יהיה מצב שבו היועץ המשפטי לממשלה, אדם שמונה על ידי הממשלה להיות היועץ שלה, יגיד: תקשיב, האדם הזה מנוע מניהול המדינה. זה צריך לקבל ביטוי בחוק.
אייל לב ארי
¶
סעיף 1(ב1)(1)(ב)(2), במקום 'שני שלישים מחבריה' יבוא 'בהסכמת רוב מנציגי האופוזיציה ורוב מנציגי הקואליציה בוועדה'.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
אני אנמק, אדוני היושב ראש. אני חושב שגם כאן נדרש הסבר יחסית ארוך. אם כבר אנחנו לא מעבירים את זה למליאת הכנסת ומשאירים בוועדת הכנסת אז אני חושב שמן הראוי שנושא כל כך מהותי למערכת הפוליטית במדינת ישראל כמו נושא של נבצרות ראש ממשלה לא יישאר רק בידיים של הקואליציה, כי לקואליציה – אני שוב חוזר לדוגמה שלי, לא עלינו ראש ממשלה מחוסר הכרה והיו דברים מעולם בהיסטוריה במדינות אחרות שיכול להיות אינטרס פוליטי של הקואליציה להשאיר את המצב על כנו ולכן אני חושב שההיגיון והאינטרס הציבורי מחייב שילוב של אופוזיציה גם בסוגיה החשובה הזאת.
אייל לב ארי
¶
סעיף 1(ב1)(1) להצעת החוק במקום 'כאמור בסעיף קטן (ב)' יבוא 'כפי שתקבע היועצת המשפטית לממשלה'.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
על מעמדו של היועץ המשפטי לממשלה אני חושב שאין עוררין, כלומר סליחה יש עוררין, לצערי הרב יש עדיין אנשים שמערערים עליו, אבל אני חושב שיש מקום להביא לידי ביטוי בהצעת החוק הזאת את מעמדה, במקרה הזה, של היועצת המשפטית לממשלה כך שבאמת תהיה אפשרות שהיא תהיה מעורבת בתהליך הזה, אולי גם יוזמת שלו, או לפחות תוכל להתערב בו ולהביע את עמדתה, דבר שצריך לבוא לידי ביטוי בחקיקה.
אייל לב ארי
¶
בסעיף 1(ב1)(1) להצעת החוק, במקום 'נבצרות ראש הממשלה' יבוא 'נבצרות ראש הממשלה למעט נבצרות מפאת הפרת הסכם ניגוד עניינים'.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
טוב, אני חייב לנמק פה, אדוני היושב ראש. אני חושב שאם אני לא טועה, ויש פה משפטנים שבמידת הצורך יתקנו אותי, בין הסיבות היחידות שראש הממשלה תחת כתבי אישום מכהן היום זו ההתחייבות שלו לעמוד בהסכם ניגוד העניינים בהתאם להחלטת בג"צ. אם אנחנו הלכה למעשה על ידי הצעת החוק הזאת מבטלים את הסכם ניגוד העניינים אז פעם אחת אנחנו באמת מבזים את החלטת בג"צ ופעם שנייה נוצר פה באמת חשש ממשי להיווצרות של מדינה מושחתת. ולכן אני מציע להשאיר את הסכם ניגוד העניינים מחוץ למסגרת של הצעת החוק הזאת וקורא לחברי הוועדה הזאת לתמוך בהסתייגות.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
אני אנמק. בעיניי זו הסתייגות מאוד מהותית, אדוני יושב הראש, מכיוון שראש ממשלה לא צריך רק למלא את תפקידו, הוא צריך גם לבצע במסגרת תפקידו ויש זמנים – אתה יודע, היה פה ראש ממשלה שצחקו עליו פעם שהוא היה ישן שנ"צים, אני לא מדבר על הקודם, אני מדבר על שמיר, ודווקא הייתה תחושה ש - - -
משה טור פז (יש עתיד)
¶
יצחק שמיר דווקא היה ראש ממשלה לא רע בכלל. אני חושב שראש הממשלה בנט היה בהחלט ראש ממשלה טוב.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
אבל אני חושב שגם ראש הממשלה נתניהו, הנה אני מנמק, צריך להיות איש ביצוע ובינתיים יש תחושה, במיוחד בזמן הממשלה הקצרה הזו, שהוא בעיקר הורס ולא מבצע. אז מן הראוי שהחוק יבטא את זה.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
אני רוצה להמשיך כאן ולומר שכבר הערתי את הערתי שיש חוסר קוהרנטיות בסעיף (ב1)(1)(ב)(1) בנושא האחוזים בתוכו ולכן בעיניי הרוב כאן של שלושה רבעים הוא רוב גדול, אתה נימקת את זה, אדוני יושב הראש, בזה שאתה רוצה שזה יהיה רוב מאוד מהותי ואני, כאמור, לא רואה יחס בין זה לבין ה-60% שאחר כך ואני חושב שהיה נכון שכל הסעיף הזה, כל סעיף (ב1) ידבר על רוב של שני שלישים ולא של שלושה רבעים. דרך אגב, גם ב-60% פשוט שתהיה קביעות, שהדרישה תהיה של רוב של שני שליש. בכנסת שני שליש זה 80 ח"כים, שני שליש בממשלה זה מספיק לחלוטין, לא צריך שלושה רבעים, אני מבקש מחבריי לתמוך בהסתייגות.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
אדוני היושב ראש, אני חושב שזאת תוספת מתבקשת. אגב, זה מתקשר, חבר הכנסת טור פז, עם חוק המתנות שמדבר על נבחר ציבור וילדו, לא ילדיו.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
נכון. גם כאן אנחנו מדברים גם על ראש ממשלה וגם על ילדו הבכור ולכן אני - - -
עידן רול (יש עתיד)
¶
קודם כל צריך להתייחס לבן אדם כמו ראש הממשלה כמכלול, זאת אומרת לא רק על התפקיד, זה גם מאוד נכון לגבי המצב שבו אנחנו נמצאים שבו הוא לכאורה לא מעורב ולא מודע לזה שיש הפיכה משטרית, אבל בעצם כמכלול עבודתו זה כולל גם את זה. לכן אנחנו רוצים לומר פה שלא להתייחס רק להגדרת התפקיד של ראש הממשלה, אלא כל דבר שיש ביכולתו להשפיע עליו ולהיכלל במסגרת עבודתו.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
כן, אני אנמק. יש כאן את טורף ההסתייגות, אני חושב שההנחה שראש ממשלה שהוא נבצר רק מבחינה פיזית או נפשית זו האפשרות היחידה שהוא יהיה במעמד נבצר היא בעיה, היא בעיה קשה. אנחנו יכולים לראות כמה אפשרויות שבהן ראש הממשלה יהיה נבצר מסיבות אחרות, אני חושב שאנחנו עדים למצב שבו ראש ממשלה נמצא בניגוד עניינים, במצב שבו סמכות שיפוטית תגיד שראש ממשלה צריך לצאת לנבצרות. עצם היומרה לסייג את הנבצרות רק לשני סעיפים היא בעיניי בעיה רצינית ולכן מן הראוי שהמילים האלה יימחקו ואנחנו נוסיף אפשרויות נוספות בחוק לנבצרות, למשל, כאמור, אפשרות שראש הממשלה נמצא בניגוד עניינים בוטה, מצב שבו אולי הוא הורשע בפלילים ברמות כאלה ואחרות או מצב שבו ראש הממשלה נמצא בנבצרות על ידי סמכות, נגיד כמו יועץ משפטי או בית המשפט העליון אמר שהוא - - -
היו"ר אופיר כץ
¶
תודה. מי בעד? מי נגד? מי נמנע? תשעה נגד. לא התקבל.
הצבעה
בעד – 5
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושר.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
טוב, אדוני היושב ראש, אני חושב שזה מתבקש. באמת עברתי עכשיו על כל ההסתייגויות זו אחת החשובות. אני קורא לכל חברי הוועדה להקשיב ולתמוך, אנחנו רואים בחודשים האחרונים חשיבות תפקוד של נשיא המדינה, אולי הדמות האחרונה שמקובלת על שני הצדדים. חבל מאוד, חבר הכנסת מלביצקי, שדחיתם את מתווה הנשיא שהיו בו הרבה מאוד הישגים דווקא למחנה השמרני. לפחות חמישה הישגים משמעותיים שאני לא מסכים איתם, אבל אני חושב שהמתווה הזה היה יכול להוות בסיס להידברות וגם בחוק הזה, שזו סוגיה ציבורית מהחשובות ביותר במערכת הפוליטית, חשוב מאוד לערב את הנשיא. אני קורא לכם לתמוך בהסתייגות.
היו"ר אופיר כץ
¶
מי בעד? חמישה. מי נגד? תשעה. מי נמנע? לא התקבל.
הצבעה
בעד – 5
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושר.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
אני אתייחס. אני חושב שהמילה זמנית בסעיף (א), אפשר לראות אותה כמיותרת כי אם הודיע לממשלה או ליושב ראש הכנסת כי נבצר ממנו למלא את תפקידו, המילה זמנית איננה הכרחית פה. בין אם זה נבצרות זמנית ובין אם היא קבועה ההודעה לא תשתנה, הרי ההתייחסות להודעה היא לאותו רגע, ראש הממשלה יגיד 'נבצר ממני' אז זה לא משנה זמנית או לא. מה עוד שאם הוא לא יגיד זמנית, אם הוא יגיד 'נבצר ממני', אז זהו, אז הנבצרות לא עומדת בעינה? ולכן מן הראוי שהמילה הזאת תימחק.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
דרך אגב, זו הערה, אופיר, עניינית, אני במקומכם הייתי מקבל את ההסתייגות הזאת עניינית כי באמת היא מיותרת.
היו"ר אופיר כץ
¶
מי בעד? חמישה. מי נגד? תשעה. מי נמנע? לא התקבלה.
הצבעה
בעד – 5
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושר.
אייל לב ארי
¶
בסעיף 1(ב1)(1)(א) להצעת החוק, במקום המילים 'אם הודיע' יבוא 'אם הודיעה היועצת המשפטית לממשלה'.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
שלום, אדוני יושב הראש. מאחר שאנחנו ככה דנים בחוק מאוד מאוד פרסונלי אני חושבת שמאוד קשה לראש הממשלה ההיפותטי, ההיפותטי לכאורה, להעיד על עצמו שהוא בנבצרות זמנית כתוצאה ממצב בריאותי או נפשי ולכן מי שמכיר אותו הכי טוב ויודע על התפקוד ועל הכשלים שלו ועל אי היכולת שלו לבצע את העבודה, היועצת המשפטית לממשלה, ולכן יש מקום לכך שמי שיקבע שראש הממשלה לא כשיר ברמה נפשית היא היועצת המשפטית לממשלה.
היו"ר אופיר כץ
¶
תודה. מי בעד? חמישה. מי נגד? תשעה. מי נמנע? לא התקבלה.
הצבעה
בעד – 5
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושר.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
אדוני היושב ראש, אני חושב שאנחנו עדים בשבועות האחרונים לחוסר יכולת של ראש הממשלה ושל הממשלה לקדם מדיניות, מדיניות בתחום הכלכלי, מדיניות בתחום החברתי, מדיניות בתחום הביטחוני, כישלון רודף כישלון, ולכן גם כאן אין ספק שחוסר יכולת אמור להיות אחת הסיבות לנבצרות של ראש ממשלה. אם כבר אנחנו מדברים על נבצרות בחרנו לחדד את הסוגיה הזאת בסעיף (ב1)(1)(א) ולכן אני קורא לכל חברי הוועדה, בעיקר לחברי ועדה מהקואליציה, להתעשת רגע לפני אישור הצעת החוק הלא מבושלת הזאת ולתמוך בהסתייגות. תודה.
היו"ר אופיר כץ
¶
תודה. מי בעד? חמישה. מי נגד? תשעה. מי נמנע? לא התקבלה.
הצבעה
בעד – 5
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושר.
אייל לב ארי
¶
בסעיף 1(ב1)(1)(א) להצעת החוק, במקום המילים 'יושב ראש הכנסת יודיע' יבוא 'יושב ראש הכנסת יכנס את הכנסת בנושא'.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
נו ברור, ההסתייגות הזאת היא סופר קריטית כי לא די בהודעה פורמלית, כמו שאנחנו מקבלים את ההודעות במייל - - -
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
אנחנו מבקשים שבהכרח הוא יכנס את הכנסת על מנת לדון בנבצרות ולכן אנחנו חושבים שהתיקון הזה הוא חשוב מאוד אחרת יהיה קשה מאוד לכנס את הכנסת.
היו"ר אופיר כץ
¶
תודה. מי בעד? חמישה. מי נגד? תשעה. מי נמנע? לא התקבלה.
הצבעה
בעד – 5
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושר.
אייל לב ארי
¶
בסעיף 1(ב1)(1)(א) להצעת החוק, לאחר המילים 'יודיע לכנסת על הודעת' יבוא 'נבצרות ראש הממשלה'.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
הדברים, אני חושב, מאוד מאוד חדשניים ומאוד חשובים. אני חושב שההודעה צריכה להתייחס לנבצרות ראש הממשלה וכדאי לומר את הדברים האלה. דווקא בימים אלה שנבצרות ראש הממשלה, וגם בחוק הזה, מתייחסת לכאורה רק לפיזי ונפשי אני חושב שצריך כל הזמן לומר שהעובדה שראש הממשלה הוא נבצר זו אפשרות ולכן ההודעה לכנסת צריכה לכלול את המילים 'נבצרות ראש הממשלה'. אני הייתי מוסיף אולי, ויכול להיות שנביא את זה באחת ההסתייגויות הבאות, 'מסיבה פיזית, נפשית או אחרת', כדי להשלים.
אייל לב ארי
¶
בסעיף 1(ב1)(1)(א) להצעת החוק, במקום המילים 'אם הודיע' יבוא 'אם הודיעו ראש הממשלה והיועץ המשפטי לממשלה'.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
אז מאחר שלא ברור אם יהיה לו שיקול הדעת להצהיר על עצמו כנבצר כתוצאה ממצב נפשי אני שוב חושבת שראוי שראש הממשלה יתייעץ עם היועצת המשפטית לממשלה וביחד הם יודיעו על ההחלטה הזאת, ההחלטה הזאת היא החלטה עם השלכות הרות גורל למדינה ולמצב הפוליטי ולכן היועצת המשפטית לממשלה, יש מקום שהיא תהיה שותפה להודעה הזאת.
היו"ר אופיר כץ
¶
תודה. מי בעד? חמישה. מי נגד? שמונה. מי נמנע? לא התקבלה.
הצבעה
בעד – 5
נגד – 8
נמנעים – אין
לא אושר.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
אדוני היושב ראש, אם אתה זוכר, בנוסח הראשוני, לפי הנוסח היינו יכולים להגיע למצב של נבצרות רק בהודעתו של ראש הממשלה או על ידי כינוס ישיבת ממשלה על ידי ראש הממשלה. הרי זה דבר בלתי סביר ולא הגיוני, אמנם תיקנו אותו, אבל עדיין. אני חושב שראש הממשלה שלכאורה נבצר מלבצע את תפקידו לא הגיוני להשאיר את ההודעה בידו. ולכן אם אתם כבר כל כך לחוצים וברור שהגשתם את הצעת החוק מתוך הלחץ והפרנויה, בוא נעביר את זה למזכיר הממשלה, איש אמונו של ראש הממשלה שבהחלט אפשר לסמוך עליו, איש רציני, איש משכיל, איש עתיר ניסיון. באמת תחשבו על זה רגע ותתמכו בהסתייגות הזו.
אייל לב ארי
¶
בסעיף 1(ב1)(1)(א) להצעת החוק, במקום 'יקבע יושב ראש הכנסת' יבוא 'יקבע יושב ראש האופוזיציה ויושב ראש ועדת חוקה.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
אז כאן ברור שיש חשיבות שהרשות המחוקקת, יושב ראש האופוזיציה ויושב ראש ועדת חוקה, שהם שתי אינסטנציות שהן אחראיות על תפקוד הממשלה, הם אלה שיודיעו ולכן יש מקום שגם האופוזיציה כיושב ראש האופוזיציה ויושב ראש ועדת חוקה הם אלה שיודיעו ולכן אני חושבת שזה המקום באמת לקבל את ההסתייגות.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
כן, אנחנו עולים, לאט לאט, אנחנו מתחזקים פה. יש פה אנשים שלא נמצאים. אופיר, לא לספור את מי שבחוץ, אני מבקש, מי שפה קובע.
אייל לב ארי
¶
בסעיף 1(ב1)(1)(א) להצעת החוק, לאחר המילים 'יושב ראש הכנסת יודיע' יבוא 'יושב ראש האופוזיציה ויושב ראש ועדת חוקה, חוק ומשפט'.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
לגמרי. אני חושב שהעובדה שההודעה תגיע ליו"ר האופוזיציה וליו"ר ועדת חוקה מייצרת פה איזון שחסר לנו היום בכנסת ישראל בכלל וזה שיש כאן שני – בדרך כלל יו"ר ועדת חוקה, אנחנו יודעים, בעצם תמיד, מגיע מתוך הקואליציה, ויו"ר האופוזיציה, כשמו כן הוא, העובדה שההודעה תגיע לשניהם מייצרת איזה שהיא משילות רחבה יותר ממה שבא כרגע בהצעת החוק כך שבעצם יו"ר ועדת חוקה מתוקף תפקידו, שהוא עוסק במצב החוקתי, אבל הוא איש הקואליציה - - -
משה טור פז (יש עתיד)
¶
רגע, הפואנטה. ולעומת זאת יו"ר האופוזיציה, כבעל תפקיד רשמי ומי שלא מייצג את הממשלה, גם יקבל את ההודעה על הנבצרות, יקבל את ההודעה על מה שקורה. אני חושב שהדבר הזה הוא תוספת מהותית לחוק.
משה ארבל (ש"ס)
¶
קינלי, אני יכול להזמין נימוק בהסתייגות הבאה, תסביר לנו איך הגיע קינלי לשם?
הצבעה
בעד – 5
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושר.
אפרת רייטן מרום (העבודה)
¶
אדוני היו"ר, סליחה שאני מפריעה, אני רק מבקשת הבהרה, כי אתם כל פעם סופרים פה תשעה חברים, אבל לפי מה שכתוב באתר יש לכם רק שמונה חברים.
אייל לב ארי
¶
בסעיף 1(ב1)(1)(א) להצעת החוק, במקום המילים 'אם הודיע' יבוא 'אם הודיע ראש הסגל של ראש הממשלה'.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
תראה, אדוני היושב ראש, באמת, אם אתם לא סומכים על ראש הסגל של ראש הממשלה, האמת הכרתי אותו בדיון כל כך מהותי על מימון שני מעונות פרטיים למשפחת נתניהו.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
הבן אדם ישב, לא זז שש שעות, יחד עם 13 חברי כנסת מהליכוד, אז גם בסוגיה כל כך מהותית כמו נבצרות של ראש ממשלה אני באופן אישי סומך לחלוטין על ראש הסגל של ראש הממשלה ומציע שתתמכו בהסתייגות הזאת.
היו"ר אופיר כץ
¶
תודה. מי בעד? מי נגד? תשעה. מי נמנע? לא התקבלה.
הצבעה
בעד – 5
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושר.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
לא, זה יספיק באחת. שמי המקורי הוא משה קלינגולד, קלינגולד בפולנית זה טורי זהב, הפירוש של הט"ז, ר' שמואל דוד הלוי על השולחן ערוך. כך נקראה משפחתי 14 דורות אחורה, סגל הפך לטור זהב.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
אני רק אשלים. קלינגולד. עם עלייתנו לארץ בחרו בני המשפחה לעברת את השם מקלינגולד לטור פז, משם הגענו.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
אני אמשיך ואומר שהשם טור פז, באמת היום יש כמה אנשים שמיוחסים לט"ז, פגשתי נגיד את בכיר חסידות גור, הרב יצחק שפירא, גם הוא כמוני 14 דורות מהטורי זהב. יש שני מנהגים מיוחדים לטורי זהב שנשמרו במשפחה, האחד, בהנחת תפילין מי שמכיר אנחנו נוהגים לעשות שתי שינים, אחת פנימה ואחת פנימה, זה רק הט"ז פוסק כמוך, והשנייה, שהיא עוד יותר נדירה, בהדלקת נרות חנוכה נוהגים כל ישראל להניח בצד אחד, כולם עושים גובר והולך, אבל הם מניחים מצד אחד ואנחנו בצד השני של החנוכייה, זה על פי פסיקת הט"ז, שתי מסורות שעברו במשפחה ונשמרו כמעט רק אצלנו.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
זה נושא מאוד מאוד חשוב, זה לאפרת. כל החוק הזה מדבר על ממנו, ראש הממשלה כזכר, לא יעלה על הדעת שזה דבר החוק. החוק, אני מניחה, התכוון לראש הממשלה אם זכר או נקבה, ולכן מאוד מאוד חשוב שיהיה כתוב 'מראש הממשלה' כשבמקרה הזה הוא יכול להיות זכר או נקבה ולהסיר את המונח הזה של גוף שלישי 'ממנו'.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
אני אתייחס לזה ואני אומר, אדוני, כפי שכבר הערתי בעבר, שסוגיית קצב החקיקה הזו, לא קצב שבו אנחנו מחוקקים, גם זה די הזוי, אבל כל האירוע הזה הוא אירוע שכל עיני ישראל יהיו נשואות לו, כלומר יש לנו כאן ראש ממשלה בנבצרות, יש לנו כאן בעיה מהותית שהמדינה לא מתפקדת. זה גם מזכיר את מה שקורה בימינו, אבל נשים את זה שנייה בצד. כן, חנוך, זה ממש מזכיר. עכשיו השאלה כמה זמן זה לוקח, אני חושב שהוספת המילה 'בדחיפות' מוסיפה פה אלמנט מהותי וזה שבאמת מדינת ישראל כרגע צריכה החלטה דחופה מתי מכנסים, ולכן המילה 'בדחיפות' מוסיפה כאן מהות חשובה לחוק.
היו"ר אופיר כץ
¶
מי בעד? חמישה. מי נגד? שמונה. מי נמנע? לא התקבלה.
הצבעה
בעד – 5
נגד – 8
נמנעים – אין
לא אושר.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
יש כאן חשיבות מאוד מאוד גדולה שאם ראש הממשלה נבצר מבחינה רפואית או נפשית להיות נבצר אז יש לפעמים כל מיני פתוגנים - - -
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
ברור שזה צריך להיות בכתב כי חלק מהדאגה היא שאם הנבצרות היא נבצרות נפשית אז ההודעה בעל פה יכולה להטות ולהטעות את מקבלי ההחלטות, בטח את יושב ראש הכנסת, ולכן מאוד מאוד חשוב שההצהרה הזאת, האמירה הזאת, תהיה בכתב, גם בכדי שנוכל לתעד את זה בצורה פורמלית וגם יכול להיות שיהיה שיפוט רפואי להודעה בכתב על מנת לוודא שהנבצרות היא על בסיס נפשי.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
זו הסתייגות מאוד מאוד חשובה, אבל אני רוצה לחזור להסתייגות מספר 46, על ה-48 שעות. יש לי דוגמה ממש מהיום, אדוני. הקולגה שלך מוועדת חוקה הודיע הבוקר שלמרות שהמתווה החדש של הוועדה למינוי שופטים הודפס רק אתמול בבוקר הוא טען הבוקר שהוא הקדיש יומיים לדיון. אז לא הבנתי איך הוא הקדיש יומיים כי המתווה הודפס רק אתמול בבוקר ולכן אני לא סומך על הספירה שלכם של הימים, אני מתעקש על ספירה של שעות.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
אז בוא נדבר על שעות, תיכף נעבור לדקות, אבל בינתיים אני מבקש מכם לתמוך בהסתייגות.
היו"ר אופיר כץ
¶
מי נגד? תשעה נגד. ארבעה בעד. מי נמנע? לא התקבלה.
הצבעה
בעד – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושר.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
כאן אני חייבת לומר שאנחנו יודעים שעמדת המשפחה מאוד מאוד קריטית להבנה שראש הממשלה יהיה נבצר מטעמי בריאות או מטעמים פיזיים ואני חושבת שאך נכון שבנו של ראש הממשלה יעיד על מצבו הנפשי של אביו או הבריאותי מאחר שאנחנו יודעים שבנו של ראש הממשלה סמוך על שולחנו. אנחנו יודעים את זה מחקיקות קודמות פרסונליות, שהוא סמוך על שולחנו ומאוד מאוד חשוב לו התקציבים שהוא מקבל, הייעוץ המשפטי.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
סמוך מאוד ולכן זה ילדו ולא ילדיו. אז אני חושבת שעמדת הבן של ראש הממשלה במקרה דנן, כי זה חוק פרסונלי, הוא מאוד מאוד חשוב.
היו"ר אופיר כץ
¶
תודה. מי בעד? חמישה. מי נגד? שמונה. מי נמנע? לא התקבלה.
הצבעה
בעד – 5
נגד – 8
נמנעים – אין
לא אושר.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
אני רוצה לנמק את ההסתייגות החשובה הזאת. אני, אדוני היושב ראש, לא אוהב את החוק הזה.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
הנה, יש לך כותרת. אני לא אוהב את החוק הזה, הייתי מוחק את כולו, הייתי פשוט מוחק את כולו, אבל אני לא פעם אמרתי שאני באופוזיציה מצדד בתיאוריה של הניצחונות הקטנים אז אני מתחיל מהמחיקה של המילה 'אם'.
היו"ר אופיר כץ
¶
מי בעד? חמישה. מי נגד? שמונה. מי נמנע? לא התקבלה.
הצבעה
בעד – 5
נגד – 8
נמנעים – אין
לא אושר.
אייל לב ארי
¶
בסעיף 1(ב1)(1)(ב)(1) להצעת החוק, במקום המילה 'ממלא את תפקידו' יבוא 'מבצע את עבודתו נאמנה'.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
אני בשמחה אנמק את ההסתייגות הזאת. יש הבדל מהותי בין למלא את תפקידו מלמלא או לבצע את תפקידו נאמנה. אנחנו רגילים שלפעמים ראש הממשלה, זה לא משנה אם הוא ממלא את תפקידו או לא ממלא את תפקידו מבחינת הנוכחות שלו - - -
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
רגע, והתפקיד שלו, אבל בקטע של נבצרות אנחנו באמת צריכים לוודא שהוא לא יכול למלא את תפקידו נאמנה כי אחרת הרי הוא לא ממלא את תפקידו נאמנה ואז הוא יכול להיות מבחינתנו נבצר כבר מעכשיו. אם אנחנו באמת רוצים שזה יהיה על בסיס ענייני אז באמת צריך לוודא שהוא לא מבצע את תפקידו נאמנה.
היו"ר אופיר כץ
¶
תודה. מי בעד? מי נגד? שמונה. מי נמנע? לא התקבלה.
הצבעה
בעד – 5
נגד – 8
נמנעים – אין
לא אושר.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
זה נושא מאוד מאוד חשוב. מליאת הממשלה, הרי אנחנו יודעים שאין הפרדת רשויות –
משה טור פז (יש עתיד)
¶
אני מזכיר לך שהיה חבר כנסת בליכוד שאנחנו מינינו את אשתו להיות שופטת בבית המשפט העליון.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
המתנו לך. זאת הסתייגות מאוד מאוד חשובה, בעצם אנחנו מציעים לשנות את ישיבת הממשלה למליאת הממשלה, אנחנו מאמינים שמכיוון שאין הפרדת רשויות בפועל בין מליאת הכנסת לממשלה אז אנחנו מציעים להגיד את הדברים כאן ועכשיו ולקרוא לזה מליאת הממשלה כי מבחינתנו זה היינו הך הרשות המחוקקת והרשות המבצעת. זה מה שאתם עושים, כרגע אין הפרדת רשויות.
היו"ר אופיר כץ
¶
תודה. מי בעד? ארבעה. מי נגד? שמונה. מי נמנע? לא התקבל.
הצבעה
בעד – 4
נגד – 8
נמנעים – אין
לא אושר.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
אני חושב שזו הצעה מאוד חשובה, אבל אני רוצה רגע לחזור לסוגיה של ישיבת הממשלה ומליאת הממשלה. יש ויכוח עתיק ימים בקרב העיתונאים מתי אומרים כנס הכנסת ומתי מושב הכנסת. מה ההבדל בין כנס הכנסת - - -
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
נכון. מה ההבדל בין כנס הכנסת למושב הכנסת? גם כאן אני חושב שהמינוח הנכון זה לא ישיבת ממשלה אלא מליאת הממשלה. שוב, מדובר בחידוד, בעיניי מאוד מאוד מהותי, אי לכך ובהתאם לזאת אני קורא לכל חברי הוועדה לתמוך בהסתייגות הזו.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
הנושא של הפרסום התקשורתי הראשון הוא חשוב, אדוני היושב ראש, כי כידוע לנו לאחרונה יש נטייה לממשלת ישראל להסתיר דברים קצת בתוך עצמה וחוץ מהדלפות של חברי ליכוד אנחנו לא זוכים לדעת מה קורה בתוך הישיבות ולכן ייתכן מצב שבו לא תהיה הגשת בקשה, אבל הפרסום התקשורתי הראשון הוא זה שיגלה לנו מה קורה בתוך הסיעה הסגורה ואז אנחנו נגלה חבר כנסת כלשהו שמדליף, מקליט מתוך הישיבה ומספר לנו שראש הממשלה נבצר.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
זה דמיוני, אבל לדעתי זה יכול לקרות. לכן אני חושב שהפרסום התקשורתי הראשון הוא רלוונטי להצעת החוק הזו בכך שאזרחי ישראל מאותו רגע, גם אם לא הוגשה בקשה, מאותו רגע יתחילו לטפל בזה.
אייל לב ארי
¶
בסעיף 1(ב1)(1)(ב)(1), לאחר המילים 'יכנס את הממשלה' יבוא 'בכפוף לסקר עמדות של מנו גבע'.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
אדוני היושב ראש, אני רוצה להסתייג מההסתייגות הזאת. אני לא יודע מי ניסח אותה, אבל עשינו טעות קשה - - -
משה ארבל (ש"ס)
¶
לא רק זה, גם בלשכה המשפטית בדרך כלל כשאנחנו היינו באופוזיציה לא אפשרו לנו להכניס שמות. מה זה צריך להיות?
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
כי אם היינו רושמים פה בכפוף לסקר של מומו פילבר אני בטוח שחברי הקואליציה היו תומכים.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
נו, ברור. בעצם יש הבדל בין המילה 'אי' לבין המילה 'חוסר'. אי מסוגלות יכולה להיות זמנית ולכן היא יכולה ל - - -
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
הנושא של חוסר זה אומר על מצב שהוא יותר פרמננטי ולכן יש מקום לדון בנבצרות ראש הממשלה ולכן אנחנו חושבים שיש מקום להחליף את המילה 'אי' במילה 'חוסר'. זה מלמד על עקביות.
היו"ר אופיר כץ
¶
תודה. מי בעד? מי נגד? שמונה. מי נמנע? לא התקבלה.
הצבעה
בעד – 4
נגד – 8
נמנעים – אין
לא אושר.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
כן, אני חושב שיש מקום לעקביות בתוך החקיקה, כבר הערתי את ההערה הזו, ולכן אם החליטה הממשלה ברוב של שלושה רבעים משריה ולא מחבריה בעיניי זו הגדרה מדויקת יותר. היא בוא נגיד משאירה פחות ליד המקרה או הספק, למשל כשתחליט ממשלה רנדומלית שחבריה כוללים גם סגני שרים או אולי הם כוללים - - -
משה טור פז (יש עתיד)
¶
אבל יש לי פואנטה יותר חשובה, מה יקרה אם אחד השרים רב עם ראש הממשלה? מאותו רגע הוא יצהיר שהם כבר לא חברים, חבר הכנסת ארבל, נכון?
משה טור פז (יש עתיד)
¶
לא. זה לא ניגוד עניינים, זה פשוט מריבה והוא כבר לא יהיה חבר של ראש הממשלה, הוא יהיה אויב של ראש הממשלה, חס וחלילה, ולכן מן הראוי שיהיה כתוב 'שריה' ולא 'חבריה'.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
אדוני היושב ראש, הנימוק שלי יהיה יחסית קצר. אנחנו זוכרים את ההתבטאות של נשיאת בית המשפט העליון כי המבצר לא נפל, אז היות שאנחנו נמצאים בזמנים - - -
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
היות שאנחנו נמצאים במצב שהמבצר נפל או נמצא בתהליך נפילה, אני לא חושב שיש מקום בהצעת החוק להשתמש בשורש בצ"ר ונרצה להחליף את זה ל'כי נמנע'.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
כן, לי חשוב לנמק פה ולומר שאני חושב שזו הסתייגות מהותית מאוד. הרי כל מה שאנחנו עושים פה זה לבצר את מעמדה של הממשלה כרשות יחידה וקובעת ולכן מן הראוי שגם החקיקה הזאת שבחטא יסודה תביא מקום לא רק לכינוס הממשלה אלא גם הכנסת כדי שהכנסת תקבל דיווח ברור. הכנסת, מבחינתי גם היה עדיף שהיא גם תצביע. אמנם הממשלה שולטת בכנסת, אבל בואו לא נבלע את הכנסת לגמרי. אם אנחנו נותנים את כל הסמכויות לממשלה, לשיטתכם, מבטלים את הרשות השופטת, נותנים את הכול לידי הממשלה, בואו לפחות ניתן לכנסת איזה שהוא מעמד בתוך החוק הזה שעכשיו אם יש לנו ראש ממשלה בנבצרות אז הכנסת תתכנס, תדון, יעלו הדברים בעד ונגד ולא נבטל את מעמד הכנסת כאילו שהיא נעלמה.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
אני רוצה לומר שההצעה שלנו שטרם כינוס הממשלה יהיה עדכון טלפוני, או בסקר או בווטסאפ, לחברים כי הם צריכים לדעת מה להצביע ואנחנו יודעים שחברי הכנסת מקבלים את העדכון מבעוד מועד מה להצביע בישיבות ולכן אנחנו חושבים שיש מקום לבצע את הסקר הטלפוני, להודיע לחברים מה מצופה מהם להצביע ורק אחר כך לכנס את הממשלה.
אייל לב ארי
¶
בסעיף 1(ב1)(ב)(1)(ב), לאחר המילים 'אם התבקש לכך בבקשה' יבוא 'לא יותר משעתיים מפרסום ההודעה'.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
אני עקבי לשיטתי, כמו שאומרים, והתייחסתי לכך שבחוק הזה יש יותר חורים מחוק ולמרות שאחד מהם תוקן, כאן זו דוגמה. 'התבקש לכך בבקשה' משאיר ואקום גדול מדי בשאלה תוך כמה זמן הדבר הזה קורה ולכן ההצעה שלנו, ההסתייגות הזאת מציעה שיוקצב כמה זמן בין פרסום ההודעה לבין הביצוע בפועל. אנחנו מציעים שעתיים, אפשר גם להציע זמן אחר, אבל בעיניי ברגע כל כך קריטי, כל כך דרמטי במבנה חוקתי שבו ראש ממשלה יוצא לנבצרות מן הראוי שתהיה קציבה לזמנים ואפשר להגדיר את זה כשעתיים, בשעתיים מפרסום ההודעה אז תתבצע הפעולה הבאה. באופן כללי בכלל לאורך כל הסעיף הזה אני הייתי מעדיף שאנחנו נגדיר לוחות זמנים ברורים. וגם אמרתי שאני חושב שצריך לאחד את האחוזים ואת המספרים פה כדי שיהיה להם איזה היגיון פנימי ולא שרירותיות.
היו"ר אופיר כץ
¶
תודה. מי בעד? מי נגד? שמונה. מי נמנע? לא התקבלה.
הצבעה
בעד – 4
נגד – 8
נמנעים – אין
לא אושר.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
אדוני היושב ראש, אני כידוע הצעתי למחוק את הצעת החוק ומשלא הצלחתי למחוק את הצעת החוק הצעתי למחוק את המילה 'אם', ומשלא הצלחתי למחוק את המילה 'אם' אני מציע להחליף אותה במילה 'במידה'. הכוונה שלי בעצם שבמידה שאנחנו נחזור לשלטון, ונחזור במהרה, אנחנו נבטל את הצעת החוק הגרועה הזאת.
אייל לב ארי
¶
בסעיף 1(ב1)(1)(ב)(1) להצעת החוק, לאחר המילים 'ראש הממשלה' יבוא 'או ממלא מקום מטעמו יכנסו את הממשלה'.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
אנחנו מציעים להחליף את המילה ראש הממשלה, להוסיף או ממלא מקום מטעמו, ואני לא מדברת על ממלא מקום ראש הממשלה, ממלא מקום מטעמו בעניין הספציפי הזה, כי אם ראש הממשלה לא מרגיש טוב אז אכן הוא יכול לשלוח את אשתו או את הבן שלו לדון בענייני נבצרותו ולכן זה לא ממלא מקום ראש הממשלה, אלא ממלא מקום מטעמו לעניין הדיון הספציפי הזה של היותו לא מרגיש טוב או לא שפוי בדעתו.
היו"ר אופיר כץ
¶
תודה. מי בעד? מי נגד? שבעה. מי נמנע? לא התקבלה.
הצבעה
בעד – 4
נגד – 7
נמנעים – אין
לא אושר.
אייל לב ארי
¶
בסעיף 1(ב1)(1)(ב)(1) להצעת החוק, במקום המילים 'יכנס מזכיר הממשלה את הממשלה' יבוא 'יכנס מזכיר הכנסת את הכנסת'.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
כן, אני אנמק כאן שבאמת אני חושב שהנקודה הזו היא מאוד מהותית לכך שאנחנו רוצים בנוסף למזכיר הממשלה, או במקום במקרה הזה, לחזק את מעמד הכנסת, להגדיל את הכנסת כריבון ולכן הכינוס - - -
משה טור פז (יש עתיד)
¶
ולכן שמזכיר הכנסת יכנס את הכנסת, יש לזה ערך מיוחד על מנת שהכנסת תוכל לדון במצב יוצא הדופן הזה של נבצרות. אני לא יודע אם לקבל החלטות, היא כמובן יכולה גם לקבל החלטות, אבל בוודאי להיות מודעת למשבר החוקתי הזה ולכן אני מציע שהכינוס שיתבצע פה בעקבות המצב היוצא דופן הזה יהיה של הכנסת על ידי מזכיר הכנסת.
היו"ר אופיר כץ
¶
אוקיי. תודה. מי בעד? ארבעה. מי נגד? שמונה. מי נמנע? לא התקבלה.
הצבעה
בעד – 4
נגד – 8
נמנעים – אין
לא אושר.
אייל לב ארי
¶
בסעיף 1(ב1)(1)(ב)(1) להצעת החוקים, לאחר המילים 'לא כונסה ישיבת הממשלה כאמור תוך שלושה ימים מהגשת הבקשה' יבוא 'יוכרז על נבצרותו של ראש הממשלה באופן אוטומטי'.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
אנחנו סבורים שיכולים להיות מצבים שבהם הממשלה תחפוץ לא לכנס את הישיבה ולכן אנחנו חושבים שבמידה והממשלה בוחרת שלא להתכנס מאינטרסים אישיים ופרסונליים של חברי הממשלה, שטוב להם שראש הממשלה לא כשיר, אז אנחנו חושבים שבמקרה כזה הנבצרות תיכנס לתוקף באופן אוטומטי.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
אני לוקח לעצמי את הזכות לנמק את ההסתייגות החשובה הזו. אדוני יושב הראש, אנחנו רואים פה קואליציה עם מעט מאוד נשים, אנחנו רואים פה ממשלה עם מעט מאוד נשים, אנחנו רואים פה דרג מבצע עם מעט מאוד נשים, אנחנו רואים פה הרבה מאוד חברי קואליציה גברים. בעצם לנשים אין כמעט מקום כאן.
ניסים ואטורי (הליכוד)
¶
פספסת, אחמד טיבי סיפר שיש היום איזה יום אישה והוא הראה לי תמונות עם אמא שלו מקודם. אנחנו שחררנו את הנשים, אנחנו לוקחים את העבודה עלינו והן הלכו לטייל. אנחנו מכבדים את הנשים שלנו.
אפרת רייטן מרום (העבודה)
¶
אני חייבת להגיד לך שאני בטוחה שזה בא ממקום טוב ואוהב, אבל לתפוס עלינו ככה עליונות של דואגים לנו - - -
משה טור פז (יש עתיד)
¶
אני כעומד על זכותה של הכנסת כריבון להיות חלק מהצעת החוק הזו, אתם באופן שיטתי מוחקים את הכנסת ומשתלטים עליה. כאן אני חושב שהחלטת הממשלה צריכה במקום זה להיות החלטת הכנסת, בואו ניתן לכנסת לקבל החלטה. נכון שאתם שולטים גם בכנסת, אבל אני חושב שהעובדה שבסעיף הקודם דיברנו על דיון בכנסת ועל כינוס של הכנסת ועכשיו אנחנו מדברים על החלטת הכנסת, נותן מקום לבית הזה, נותן מקום לכנסת לקבל החלטות לגבי נבצרות, דבר כל כך קריטי של ראש ממשלה, בעיניי היא דרמטית.
היו"ר אופיר כץ
¶
תודה. מי בעד? חמישה. מי נגד? שמונה. מי נמנע? לא התקבלה.
הצבעה
בעד – 5
נגד – 8
נמנעים – אין
לא אושר.
אייל לב ארי
¶
סעיף 1(ב1)(1)(ב)(1) להצעת החוק, במקום המילים 'לא כונסה הממשלה כאמור' יבוא 'לא כונסה הממשלה לדון בנבצרות ראש הממשלה'.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
המילה 'כאמור' היא קצת עמומה. אנחנו פה מדברים וגם דיברנו על כל מיני מילים שאפשר להבין אותן אחרת, אנחנו חושבים שצריך לומר מפורשות נבצרות ראש הממשלה וצריך להגיד כמה שיותר פעמים נבצרות, נבצרות, נבצרות, כי מדובר בעצם בחוק פרסונלי של נבצרות ראש ממשלה ולכן אנחנו חושבים שחשוב שבכל מקום שבו יש איזה שהוא ספק על מה הדיון שיהיה כתוב מפורשות נבצרות ראש הממשלה מטעמים פיזיים, נפשיים ופרסונליים.
היו"ר אופיר כץ
¶
תודה. מי בעד? חמישה. מי נגד? שמונה. מי נמנע? לא התקבלה.
הצבעה
בעד – 5
נגד – 8
נמנעים – אין
לא אושר.
אייל לב ארי
¶
בסעיף 1(ב1)(1)(ב)(1) במקום המילים 'יכנס מזכיר הממשלה את הממשלה' יבוא 'יכנס יושב ראש ועדת חוקה את - - -
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
טוב, אדוני היושב ראש, אני חושב שזה ברור. זו הסתייגות חשובה. אחרי שיושב ראש ועדת חוקה מינה את עצמו, מנסה למנות את עצמו לחבר הוועדה למינוי שופטים, אני סמוך ובטוח שהוא ישמח גם להיות חלק מתהליך ה - - -
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
אני בטוח שיושב ראש ועדת חוקה ישמח להיות גם חלק מתהליך, לא עלינו כמובן, הוצאת ראש ממשלה לנבצרות. לכן אני מציע להכניס את התיקון החשוב הזה וקורא לכל חברי הוועדה לתמוך בהסתייגות מספר 69.
היו"ר אופיר כץ
¶
תודה. מי בעד? חמישה. מי נגד? שמונה. מי נמנע? לא התקבלה.
הצבעה
בעד – 5
נגד – 8
נמנעים – אין
לא אושר.
אייל לב ארי
¶
בסעיף 1(ב1)(1)(ב)(1) להצעת החוק, במקום המילים 'אם הודיע' יבוא 'אם הודיעה היועצת המשפטית לממשלה'.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
אז זהו, אז אני אומר שכאנשים שדוגלים בהפרדת רשויות, הרי יש חשיבות מאוד מאוד גדולה לביקורת השיפוטית ולתפקיד שממלאים שומרי הסף בתפקידם של נבחרי ציבור. שומרי הסף הם נשמת אפה של הדמוקרטיה. זה לא יעלה על הדעת שנבחר ציבור יחשוב שאין לו שומרי סף.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
ולא יעלה על הדעת שנבחר ציבור, גם אם זה חבר כנסת, ראש ממשלה או ראש עיר, יחשוב שיש לו, בעצם הוא לא נתון לשום ביקורת שומרי סף בתקופה שבין הבחירות.
היו"ר אופיר כץ
¶
תודה. מי בעד? חמישה. מי נגד? שמונה. מי נמנע? לא התקבלה.
הצבעה
בעד – 5
נגד – 8
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר אופיר כץ
¶
קודם כל אין פה אחד שקיבל חצי דקה למרות שאמרתי שאני אתן חצי דקה ואני מאפשר לכם יותר.
אייל לב ארי
¶
קביעת מסגרת הזמנים נתונה לשיקול דעת היושב ראש ובלבד שהוא הודיע את זה גם בתחילת הדיון והוא הודיע את זה בתחילת הדיון. שימו לב שגם מבחינת הנחיית היועצת המשפטית, שגם חבר הכנסת ארבל הפנה את תשומת הלב לגבי האם ההסתייגויות מהותיות או לא מהותיות, ההסתייגויות עצמן מבחינת איך שהן מובאות אינן נמצאות במהות ועדיין ניתן כאן זמן נימוק לכל אחת מהן.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
אני רוצה לומר שברגע שהחליטה הממשלה על נבצרות ראש ממשלה לוחות הזמנים צריכים להיות מאוד מאוד מהירים ואי אפשר לקחת את הזמן, עוד יום ועוד יום ועוד יום. אם יש מצב שבמדינת ישראל יש ראש ממשלה שאינו מתפקד האישור של הנבצרות שלו צריך להיות הכי מהר שניתן ואנחנו פה מציעים כמובן שזה יהיה לפחות תוך יומיים ולא תוך שלושה כי הזמן הוא לרעתנו.
אייל לב ארי
¶
בסעיף 1(ב1)(1)(ב)(2) להצעת החוק, במקום המילים, 'ותובא לאישור ועדת הכנסת', יבוא 'תובא לאישור ועדת הכספים'.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
אדוני היושב ראש, שנינו היינו מרכזי הקואליציה בוועדת הכספים בתקופות שונות, באמת היה לי את הכבוד להחליף אותך בתפקיד החשוב הזה ואני אומר, אדוני היושב ראש, זו הצעת חוק באמת חשובה, היא קריטית בהרבה מאוד מובנים, ואם ועדת הכספים, כפי שראינו לפני מספר שבועות, יכולה ברוב קולות להחליט שההפיכה המשטרית לא תשפיע על כלכלת ישראל ודאי שהיא יכולה להשתלב גם בהליך של הנבצרות. זה מאוד מאוד הגיוני, מאוד מאוד חשוב. באמת מדובר בוועדה אחת החשובות בכנסת ישראל. אני קורא לכל חברי הוועדה לתמוך.
אייל לב ארי
¶
בסעיף 1(ב1)(1)(ב)(2) להצעת החוק, לאחר המילים 'ותובא לאישור ועדת הכנסת' יבוא 'אלא אם כן סיעות האופוזיציה יאשרו את החלטת הממשלה והודיעו על כך בכתב למזכיר הכנסת'.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
אני חושב שזו הסתייגות מאוד חשובה כי היא נותנת כאן שתי אפשרויות. אפשרות אחת זה אישור ועדת הכנסת ואישור שנייה זה שסיעות האופוזיציה מאשרות את ההחלטה ומודיעות על כך למזכיר. אני חושב שההסתייגות הזו נותנת מעמד לסיעות האופוזיציה שלא מייתר את ועדת הכנסת, לא גובר עליה, אלא מעמיד פה שתי אפשרויות ואז במצב כזה אם סיעות האופוזיציה אישרו בעצם מתייתרת ישיבת ועדת הכנסת. בעיניי זה הליך פרלמנטרי מאוד ראוי וגם ייצר, זה לא בדיוק איזון, אבל עוד קול לאופוזיציה שכשתגיעו לשם במהרה בימינו אמן גם לכם יהיה קול.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
למה הזיה? תראה מה שקורה היום, הם רוצים שיושב ראש האופוזיציה יקבל את ההחלטה.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
אתם לא מבינים, אני מבין, אדוני היושב ראש, שכששאלת מי בעד ההזיה התכוונת להצבעה על כל החוק? אז אי אפשר לעבור להצבעה על כל החוק לפני שנימקנו הסתייגויות וסיימנו להצביע על ההסתייגויות.
היו"ר אופיר כץ
¶
בדיוק. טור פז אמר שבמהרה בימינו תחזרו לאופוזיציה, זו הייתה הכוונה שלי להזיה, לא ההסתייגות.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
ההזיה היא שבאופן עקרוני מה שטוענים פה חברי האופוזיציה שמי שצריך לקבל החלטה האם יש נבצרות או לא זה יושב ראש האופוזיציה.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
על שלושה פשעי דמשק, פינדרוס. לא קראת את החוק, לא קראת את ההסתייגות ולא הקשבת לדבריי. אנחנו לא מנסים לגבור על כוחה של הקואליציה, אלא הצענו כאן אופציה נוספת, מה זאת אומרת? או שתהיה ועדת הכנסת או לא צריך את ועדת הכנסת כי האופוזיציה מודיעה. הדבר הזה הוא לא לגריעותא, הוא לטיבותא כי הוא מייתר צורך נוסף של הקואליציה ולכן אין פה - - -
משה טור פז (יש עתיד)
¶
אני אומר לך, שוב, כדאי לך לתמוך בדבר הזה כי הוא באמת לא פוגע, הוא רק תוספת שנותנת לממשלה כוח נוסף.
אייל לב ארי
¶
בסעיף 1(ב1)(1)(ב)(2) להצעת החוק, לאחר המילים 'החלטת הממשלה תעמוד בתוקפה למשך שלושה ימים' יבוא 'אלא אם כן הביעו שני שליש מסיעות הבית את הסכמתן לנושא, אז יהיה הנושא מאושר באופן מיידי'.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
אז כאן בדיוק אני רוצה לחזור ולחדד את הסוגיה שכשיש ראש ממשלה שהוא בסטטוס של נבצרות או לקראת נבצרות אלמנט הזמן הוא מאוד מאוד דחוף ולכן במידה שיש הודעות של הסיעות, שני שליש מהסיעות, אז הנבצרות צריכה להיכנס לתוקף באופן מיידי. יש כאן חשיבות להחזיר את המינהל התקין ואת הסדירות הניהולית כמה שיותר מהר, ולכן אם כבר יש הסכמה שראש הממשלה לא מתאים למלא את תפקידו אז צריך להכניס את הנבצרות לתוקף עד כמה שיותר מהר ולא למשוך את זה בעוד ימים.
היו"ר אופיר כץ
¶
תודה. מי בעד? ארבעה. מי נגד? שמונה. מי נמנע? לא התקבל.
הצבעה
בעד – 4
נגד – 8
נמנעים – אין
לא אושר.
אייל לב ארי
¶
בסעיף 1(ב1)(1)(ב)(2) להצעת החוק, לאחר המילים 'יסוד חוות דעת רפואית שניתנה' יבוא 'רופא הכנסת'.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
אני כבר בדיונים, אדוני, הערתי את ההערה הזו שלצערי לא התקבלה, שכשאנחנו מדברים על חוות דעת רפואית בעיניי צריך להגדיר מיהו הנותן אותה. הרי כולנו יודעים שיש היום תעשייה של חוות דעת, למשל אם אתה רוצה לקבל פטור מהצבא, יש אנשים שאצלם זה לא תיאורטי, אז הם מקבלים פטור על סמך איזה רופא שהם מוצאים - - -
משה טור פז (יש עתיד)
¶
לא, אני מדבר על רופאים בלבד. לכן חוות הדעת הרפואית שניתנה יכולה להיות מפוקפקת. לכן אני הצעתי שמי שייתן את חוות הדעת הזו יהיה רופא הכנסת כי הוא אדם רציני - - -
היו"ר אופיר כץ
¶
תודה. מי בעד? ארבעה. מי נגד? שמונה. מי נמנע? לא התקבלה.
הצבעה
בעד – 4
נגד – 8
נמנעים – אין
לא אושר.
אייל לב ארי
¶
בסעיף 1(ב1)(1)(ב)(2) להצעת החוק, לאחר המילים 'שניתנה על פי כללים' יבוא 'שקבע רופא הכנסת בדיון מיוחד בוועדת הבריאות'.
משה ארבל (ש"ס)
¶
מטי, אבל אולי בפה אחד נקדם בברכה את צביקה סלוצקי, שהוא מאיגוד ערים כנרת, שהוא עושה עבודה נהדרת וחשובה לחיזוק הפריפריה. ברוך הבא.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
אפשר הצעה לסדר היום? אולי לפני שנמשיך בהנמקת ההסתייגויות סלוצקי, שהוא מומחה גדולה, ילמד אותנו איך מטפלים בסוגיית הנבצרות באיגוד כנרת. יכול להיות שנלמד מזה לטובת החוק הזה.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
אנחנו חושבים שנכון יהיה שוועדת הבריאות תחווה את דעתה יחד עם רופא הכנסת כי זה בעצם ועדה שהיא מקצועית. אנחנו יודעים ורגילים, לצערנו, שהוועדות לא עוסקות בתחומי עיסוקן בתקופה האחרונה ומקיימים כל מיני ועדות מיוחדות לעניינים שונים, אבל ועדת הבריאות בהחלט דעתה חשובה.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
אדוני היושב ראש, שנינו יוצאים לריב בערוץ הכנסת, אז אותי תחליף מטי לדקות הקרובות.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
נו, זה ברור. אנחנו לא חושבים שיש מקום לשיקול דעת אלא צריכה להיות המילה מחייבת. כך ראוי. לא יכול להיות מצב שיש פה בעצם אפשרות לבחירה, זה צריך להיות - - -
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
טוב, זה ברור, זה בעצם מתקשר עם תקופת ההתיישנות ולכן החלטנו שזה חידוד שראוי שיבוא לידי ביטוי לקראת קריאה שנייה ושלישית. ראוי שגם חברי הקואליציה יחשבו פעמיים ויתמכו בתיקון החשוב הזה.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
אני רוצה לומר, בהצעת החוק מדובר על שבוע, אבל אנחנו חושבים שאפשר ביום ראשון כי בתקופה האחרונה אנחנו עדים שהכנסת פועלת בימי ראשון כביום שבשגרה ולכן אנחנו חושבים שיום ראשון הראשון מיום ההחלטה, ואז בעצם מאחר שימי ראשון הם ימי עבודה רגילים בכנסת ואתם מכנסים ביום השבתון של הנוצרים את הכנסת, את הוועדות, את המליאה, בלי שום היסוס - - -
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
לא, ברור למה הוא יצא, הוא צריך לעזור לרע"מ תע"ל לנסח את ההסתייגויות, שלא תהיה תקלה כמו בהתנתקות.
היו"ר אופיר כץ
¶
בהצבעה בקריאה שלישית על חוק ביטול ההתנתקות הפכו את זה להצעת אי אמון ואז אלקין וגדעון לא יכלו להצביע.
אחמד טיבי (חד"ש-תע"ל)
¶
רע"מ חד"ש תע"ל ומפלגת העבודה חברו יחד כדי להגיש אי אמון בין קריאה שנייה ושלישית. אני מסביר לח"כים החדשים. ואז פתאום, לא יודע למה, הפנים של אלקין התכרכמו. לא יודע מה הסיבה.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
אני אסביר, חבר הכנסת טיבי. הפנים שלי התכרכמו הרבה קודם, כשהסתכלתי על ההסתייגויות לחוק הזה גיליתי שכל סיעות האופוזיציה הגישו חוץ מרע"מ תע"ל – חוץ מחד"ש תע"ל ורע"מ, דווקא לסיעות האלה לא היו הסתייגויות מהחוק.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
82. אנחנו סבורים שמשאישרה הממשלה את הנבצרות וזה עובר לכנסת ישראל אז אין חשיבות ל'אישרה ועדת הכנסת', אלא מספיק להגיד 'ותובא לידיעת ועדת הכנסת' כי כבר אנחנו למדים שזה איזה שהוא הליך פורמלי, כי מה שמחליטה הממשלה מגיע לכנסת, ועדת הכנסת לא ממש שחקן.
היו"ר אופיר כץ
¶
תודה. מי בעד? ארבעה. מי נגד? שמונה. מי נמנע? לא התקבלה.
הצבעה
בעד – 4
נגד – 8
נמנעים – אין
לא אושר.
אייל לב ארי
¶
בסעיף 1(ב1)(1)(ב)(2) להצעת החוק, לאחר המילים 'ניתנה מטעמי בריאות' יבוא 'פיזיים או נפשיים'.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
אנחנו כאן רוצים שוב לחדד, לאורך כל החוק מדובר כאן על נבצרות מטעמים פיזיים או נפשיים ולכן אין מקום לאיזה שהיא אמירה גנרית מטעמי בריאות, אלא יש לדייק כפי שהחוק התכוון מלכתחילה, וצריך לכתוב פיזיים או נפשיים למען הסר ספק שלא מדובר למשל בראש ממשלה שיש נגדו כתבי אישום או שהוא מנוע מטעמים של הליכים משפטיים. זה צריך להיות מפורש.
אייל לב ארי
¶
בסעיף 1(ב1)(1)(ב)(2) להצעת החוק, לאחר 'אם אישרה ועדת הכנסת' יבוא 'לאחר שקיימה בנושא שני דיונים לפחות'.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
הרי זה ברור. אנחנו הולכים פה לפי עיקרון מיצוי הדיון. הסוגיה כה חשובה וקריטית למערכת הפוליטית כמו נבצרות של ראש ממשלה, אנחנו סבורים כי דיון בודד בוועדת הכנסת בהחלט לא יכול למצות את התהליך החיוני ולכן אנחנו מציעים להוסיף דיון נוסף. מאותו רציונל אני חושב שיש מקום שהפעם חברי הקואליציה יתמכו בהסתייגות החשובה הזאת. תודה רבה, אדוני.
היו"ר אופיר כץ
¶
תודה. מי בעד? ארבעה. מי נגד? שבעה. מי נמנע? לא התקבלה.
הצבעה
בעד – 4
נגד – 7
נמנעים – אין
לא אושר.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
שוב, אנחנו חייבים שהדיוק בניסוחים של המשפטים יהיו מדויקים, שיהיה ברור מתי זה ועדת הכנסת, מתי זה הממשלה, מתי זה הכנסת, שלא יחשבו ש'היא תהיה' למשל יכולה להיות רעיית ראש הממשלה או יכולה להיות היועצת המשפטית לממשלה ולכן מאוד מאוד חשוב שיהיה מצוין ועדת הכנסת ולא 'היא תהיה'.
היו"ר אופיר כץ
¶
תודה. מי בעד? ארבעה. מי נגד? שבעה. מי נמנע? לא התקבלה.
הצבעה
בעד – 4
נגד – 7
נמנעים – אין
לא אושר.
אייל לב ארי
¶
בסעיף 1(ב1)(1)(ב)(2), לאחר המילים 'תקופת נבצרות' יבוא 'לראש הממשלה בגין חוסר יכולת לתפקד'.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
טוב, אדוני היושב ראש, האמת שאנחנו עדים בחודשים האחרונים לראש ממשלה שהוא מפגין חוסר יכולת לתפקד, חוסר יכולת לתפקד בתחום הביטחוני, בתחום הכלכלי, בתחום החברתי. ראינו רק הבוקר את האזהרות החמורות של בכירי משרד האוצר על ההפסד הצפוי להכנסות המדינה מההפיכה המשטרית ולכן בחרנו לנכון לחדד את הסוגיה הזאת גם בנוסח של הצעת החוק לקראת קריאה שנייה ושלישית. וקוראים לחברי הוועדה להצביע בעד.
היו"ר אופיר כץ
¶
תודה. מי בעד? ארבעה. מי נגד? שבעה. מי נמנע? לא התקבלה.
הצבעה
בעד – 4
נגד – 7
נמנעים – אין
לא אושר.
אייל לב ארי
¶
בסעיף 1(ב1)(1)(ב)(2) להצעת החוק, לאחר המילים 'ותבוא לאישור ועדת הכנסת' יבוא 'אשר תהיה רשאית להפוך את החלטת הממשלה אם ייראה נכון בעיניה'.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
אנחנו הרי עסקינן במצב שבו הממשלה מחליטה על נבצרות גם כשראש הממשלה לא מבקש. אנחנו סבורים שצריך להשאיר לראש הממשלה את החופש להשפיע על ועדת הכנסת לשנות את דעת הממשלה כי אנחנו יודעים שראש הממשלה הוא בעצם זה שקובע. לכן נכון שוועדת הכנסת תוכל לשמוע לדעת ראש הממשלה.
היו"ר אופיר כץ
¶
תודה. מי בעד? ארבעה. מי נגד? שבעה. מי נמנע? לא התקבלה.
הצבעה
בעד – 4
נגד – 7
נמנעים – אין
לא אושר.
אייל לב ארי
¶
בסעיף 1(ב1)(1)(ב)(2) להצעת החוק, לאחר המילים 'ותבוא לאישור ועדת הכנסת' יבוא 'כאשר את הדיון בנושא ינהל חבר ועדה מטעם האופוזיציה'.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
אדוני היושב ראש, הרי זה ברור. זו הכנסת השלישית שלי ואנחנו רואים כיצד הכנסת, במיוחד הכנסת הזאת, הפכה לחותמת גומי של הממשלה, חותמת גומי של הקואליציה, ולכן אני חושב שכדי באמת לתת לתהליך הנבצרות או הוצאת ראש הממשלה לנבצרות באמת נפקות אחרת אפשר לתת לנציג האופוזיציה, למשל לחבר הכנסת מנסור עבאס, לנהל את הדיון.
היו"ר אופיר כץ
¶
תודה. מי בעד? ארבעה. מי נגד? שבעה. מי נמנע? לא התקבלה.
הצבעה
בעד – 4
נגד – 7
נמנעים – אין
לא אושר.
אייל לב ארי
¶
בסעיף 1(ב1)(1)(ב)(2) להצעת החוק, לאחר המילים 'ותבוא לאישור ועדת הכנסת' יבוא 'אשר תנהל דיון חסוי בנושא'.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
אנחנו כאן סבורים שמאוד מאוד חשוב לשמור על כבודו של ראש הממשלה ואם יש איזה שהיא מחלה נפשית שנכונה לה הצנעה ולא כדאי שזה יהיה - - -
היו"ר אופיר כץ
¶
ההסתייגות הזאת תיכנס בכללים. מי בעד? מי נגד? שבעה. מי נמנע? לא התקבלה.
הצבעה
בעד – 4
נגד – 7
נמנעים – אין
לא אושר.
אייל לב ארי
¶
בסעיף 1(ב1)(1)(ב)(1) להצעת החוק, במקום המילים 'ועדת הכנסת תאשר' יבוא 'ועדת הכנסת תבחן את החלטת הממשלה'.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
ושוב חידוד במטרה באמת להשאיר כמה שפחות חורים בנוסח. אנחנו מחדדים את הנושא של - - -
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
בוא נפתח את הדיון, בוא באמת פעם אחת נפתח את הדיון ונדבר ברצינות על ההסתייגות. זו הסתייגות חשובה, חנוך.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
אני מאוד שמח שאתה מגיב. קודם כל התעוררת, בוקר טוב, אז אתה איתנו, ואני מציע שתתעמק. זו הסתייגות חשובה, זו הסתייגות מהותית שמוסיפה חידוד קריטי להצעת החוק הזאת. אני מאוד מקווה שהפעם אתה תצביע - - -
היו"ר אופיר כץ
¶
תודה. מי בעד? ארבעה. מי נגד? שבעה. מי נמנע? לא התקבלה.
הצבעה
בעד – 4
נגד – 7
נמנעים – אין
לא אושר.
אייל לב ארי
¶
בסעיף 1(ב1)(1)(ב)(1) להצעת החוק, לאחר המילים 'מיום החלטתה' יבוא 'ולבחור את ממלא מקום ראש הממשלה'.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
יש חשיבות בעצם ההכרזה של ראש הממשלה כנבצר להיות בטוחים מי ימלא את מקומו וזה משהו שצריך להיאמר מפורשות בחוק.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
שלא יהיה מצב שבו אנחנו מכריזים על ראש ממשלה כנבצר ובעצם ממלא מקומו לא הוגדר בצורה סדורה. העמימות הזאת היא בטח לא טובה ליציבות ה - - -
היו"ר אופיר כץ
¶
מי בעד? ארבעה. מי נגד? שבעה. מי נמנע? לא התקבלה.
הצבעה
בעד – 4
נגד – 7
נמנעים – אין
לא אושר.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
כמו תינוק, כל שעתיים קמתי ובכיתי. כמו תינוק, אמרתי, כל שעתיים התעוררתי לבכות על מר גורלה של המדינה הזאת.
אלמוג כהן (עוצמה יהודית)
¶
כפרה עליו, אני חולה עליו. אבל את מאכילה את יאיר לפיד בלילה כשהוא בוכה? מי מאכיל אותו?
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
לפי זה, חבר הכנסת אלמוג כהן, שאיתמר בן גביר לא הגיע אפילו להצבעה על חוק ההתנתקות אני מעריך שהוא זה שמאכיל את יאיר לפיד.
אלמוג כהן (עוצמה יהודית)
¶
יכול להיות, יכול להיות. הוא עלה ל-180 CC. ומחירי התמ"ל זה משהו שצריך לדון עליו גם, כי זה קשור ישירות ליאיר.
(היו"ר חנוך דב מלביצקי)
אייל לב ארי
¶
בחוק יסוד הממשלה בסעיף 47 יתווסף סעיף קטן (ד), 'תחילתו של כל תיקון לחוק זה שיבוצע החל מהכנסת ה-25 ואילך תהיה אך ורק מהכנסת הבאה ולאחריה על מנת להבטיח את יציבות המשטר הדמוקרטי במדינה'.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
אנחנו רואים ראש ממשלה שמתקשה לתפקד, באמת אולי אפילו הלכה למעשה נבצר ממנו למלא את תפקידו, אבל, וזה אבל גדול, אדוני היושב ראש, על מנת להבטיח יציבות המשטר בעת הקשה הזאת אנחנו מציעים להחיל את הצעת החוק, שנכון היא מיותרת, נכון שהיא פרסונלית, אבל עדיין היא איתנו, להחיל אותה מהכנסת ה-26 כאשר אנחנו כמובן נתחלף במקומות.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
וגם מאחר וגם כשבחרו את ראש הממשלה חוק הנבצרות היה כמו שהוא ולכן לא נכון לשנות את כללי המשחק תוך כדי תנועה נכון שזה יהיה מהכנסת הבאה.
היו"ר חנוך דב מלביצקי
¶
תודה. מי בעד? מי נגד? ההסתייגות לא התקבלה.
הצבעה
בעד – 4
נגד – 7
נמנעים – אין
לא אושר.
אייל לב ארי
¶
בחוק יסוד הממשלה בסעיף 16 יתווסף סעיף קטן (ד), 'מפאת חשיבות סעיף זה להבטחת המשטר הדמוקרטי בישראל לא ניתן יהיה לבטל את סמכותו של בית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק לבחון חוקיות וחוקתיות שינויים שיתבקשו להיערך בו, בין אם בהצעת חוק פרטית, ממשלתית או בהצעת חוק מטעם ועדה של הכנסת'.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
כל דבר, אדוני היושב ראש, ממלא מקום יושב ראש הוועדה, כל דבר שיחזק את בית המשפט העליון, כי אני חושב שהוא שומר הסף החשוב במערכת השלטונית של מדינת ישראל, אז כל דבר שיחזק אותו ויבטיח את קיום החוקים של מדינת ישראל בהתאם למצב הקיים אנחנו כמובן נתמוך בו. ואני קורא גם לכל חברי הקואליציה לתמוך.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
זה עוד שתי שניות, כפול כל ההסתייגויות, תעשו חשבון כמה זה. אני מכיר את זה מקרוב, לכן אני מסכים איתו.
אייל לב ארי
¶
בחוק יסוד הממשלה, בסעיף 44, יתווסף סעיף קטן (ג), 'על אף האמור בסעיף קטן (א) הרוב הדרוש לאישור סעיף 16 לחוק זה הינו 90 חברי כנסת בקריאה ראשונה, שנייה ושלישית'.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
אני מנמק. כפי שנימקתי עשרות הסתייגויות חשובות גם ההסתייגות הזאת, אדוני היושב ראש, ממלא מקום, היא חשובה ביותר. הרוב המיוחס הזה יבטיח את הסבירות בהחלטה שחברי כנסת בבואם לבחון את סוגיית הנבצרות של ראש הממשלה. אני באמת מציע לכם הפעם להתעמק קצת יותר ולתמוך בהסתייגות החשובה הזאת.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
אנחנו סבורים שמאחר שהסעיף הזה מדבר על 'לא הגיש ראש הממשלה חוות דעת רפואית בהתאם לכללים שקבעה ועדת הכנסת', מאחר שהוא לא מכבד את החלטת ועדת הכנסת אנחנו חושבים שנכון שהנבצרות הזאת תהיה במשך 70 יום ולא שבעה ימים, על מנת לוודא שחוות הדעת הרפואיות יגיעו בזמן על מנת לדון בצורה מהותית בנבצרותו של ראש הממשלה ובחוק הפרסונלי כמובן שאנחנו מכוננים כאן.
אייל לב ארי
¶
בסעיף 16(ב1)(1)(ב)(3) להצעת החוק, לאחר 'חוות דעת רפואית' יבוא 'או הוגש נגדו כתב אישום בגין שוחד, מרמה או הפרת אמונים'.
היו"ר אופיר כץ
¶
שלום.