פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים וחמש
הכנסת
52
ועדת הכלכלה
27/02/2023
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 40
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שני, ו' באדר התשפ"ג (27 בפברואר 2023), שעה 11:22
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 27/02/2023
חוק התחרות הכלכלית (תיקון מס' 23 והוראת שעה), התשפ"ג-2023
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק התחרות הכלכלית (איסור פגיעה ביבוא מקביל או ביבוא אישי) (הוראת שעה), התשפ"ב-2022
מוזמנים
¶
מיכל כהן - עו"ד, ראש רשות התחרות, משרד הכלכלה והתעשייה
יעל שיינין - עו"ד, היועצת המשפטית, רשות התחרות, משרד הכלכלה והתעשייה
גל ברנס - רכז כלכלה ותעשייה, אגף התקציבים, משרד האוצר
דוד חורי - מנהל תחום בכיר, יצוא, רשות המיסים, משרד האוצר
לירון נעים - עו"ד, ראש אשכול כלכלי, ייעוץ וחקיקה (כלכלי), משרד המשפטים
אוריאל לין - עו"ד, נשיא איגוד לשכות המסחר
מאיר קלוגהפט - סגן נשיא ויו"ר ענף הצעצועים והתינוקות, איגוד לשכות המסחר
שלומי לויה - עו"ד, היועץ המשפטי, איגוד לשכות המסחר
רונן לוי - יו"ר איגוד המוסכים
מיכל ברנדל - עו"ד, מייצגת את התאחדות התעשיינים
רועי ארפי - עו"ד, יועץ חיצוני לקבוצת חכם
בני פרץ
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון, חבר תרגומים
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. יתכנו אי-דיוקים והשמטות.
הצעת חוק התחרות הכלכלית (איסור פגיעה ביבוא מקביל או ביבוא אישי) (הוראת שעה), התשפ"ב-2022, מ/1550
היו"ר דוד ביטן
¶
אני פותח את ישיבת ועדת הכלכלה. על סדר היום המשך דיון בהצעת חוק התחרות הכלכלית (איסור פגיעה ביבוא מקביל או ביבוא אישי) (הוראת שעה), התשפ"ב-2022.
בישיבה הקודמת התקיים דיון כללי.
מיכאל מרדכי ביטון (המחנה הממלכתי)
¶
קודם כל, לגבי הדיון הקודם שהתקיים בוועדה. אשריך על האמירות החד-משמעיות שאתה תלך לשר המשפטים ותנסה להרגיע את העניינים ולדחוף להסכמות. זה אומץ לב ציבורי בעת הזאת.
אנחנו הולכים לחדש כאן את התיקון הזה והוא ראוי אבל קודם כל צריך לשאול איזו אכיפה נעשתה על פיו בשנים הקודמות כשהוא היה בחוק ומה באמת עשו. יש חוק כזה והשאלה היא את מי תפסו בהפרה של מתן יבוא מקביל, איזה קנסות, איזו ענישה הייתה בחמש השנים האחרונות. מנסים לחדש את החוק הזה עכשיו אבל בוא נראה מה עשו איתו בחמש השנים האחרונות.
מיכאל מרדכי ביטון (המחנה הממלכתי)
¶
הדבר היותר חשוב שמטריד אותי זה שבחוק ההסדרים הביאו חוק למאבק במונופולים של יבוא וזה אחלה רעיון אבל אתה יודע מה מדהים בחוק הזה? אני לא רוצה לנקוב בשמות של חברות. אנחנו קיימנו כאן הרבה דיונים על הפרת תחרות ביבוא של מוצרים בלעדיים והחברות האלה לא באו לדיונים.
מיכאל מרדכי ביטון (המחנה הממלכתי)
¶
לדיון הזה אבל אני אומר לך שבטיפול, החברות לא היו כאן. ההצעה בחוק ההסדרים להתחיל לטפל באותם מונופולים של יבוא הביאה אותם לכנסת. למה מישהו ביטל את זה בחוק ההסדרים?
היו"ר דוד ביטן
¶
עם כל הכבוד, אני לא מתחיל עם זה. אל תסביר ולא שום דבר. האוצר הסביר למה הורידו והם הקימו ועדה על מנת לדון בהשלכות.
מיכאל מרדכי ביטון (המחנה הממלכתי)
¶
אומרים שיילחמו במונופולים, מביאים חוק בחוק ההסדרים ותוך שבוע הוא נעלם, אחרי שהחברות האלה מסתובבות כאן לראשונה.
היו"ר דוד ביטן
¶
יכול להיות. אני לא יודע. אני לא רוצה להתחיל עם זה עוד פעם כי בצורה הזאת בחיים לא נסיים את זה. קראנו את ההגדרות והתייחסנו אליהן. אני מבין שנעשו תיקונים.
איתי עצמון
¶
במהלך הדיון עלו עוד שאלות, בעקבות הדיון הקודם. אנחנו באנו בדברים עם נציגי רשות התחרות ומשרד המשפטים והנוסח שמונח כרגע על שולחן הוועדה מעגן חלק מהנושאים שעלו באותו דיון.
היו"ר דוד ביטן
¶
לגבי תעודת המקור, אמר לי נציג האוצר שיש התפתחות מסוימת ואתם צריכים לגבל החלטה. תסביר לנו.
גל ברנס
¶
אגף תקציבים. קיבלנו את ההערות שעלו כאן ואנחנו בוחנים את הנושא פנימית באוצר. יש מורכבויות מעבר לסוגייה הספציפית של תעודת המקור.
היו"ר דוד ביטן
¶
כמה זמן? אני לא מסיים את החוק הזה בלי העניין הזה של תעודת מקור. אם אין תעודת מקור, כל ההנחה שעושים ביבוא מקביל, מקבלים אותה בחזרה במכס ואז אין הנחה. את זה אני רוצה לסיים.
אני מתייעץ עכשיו עם חברי הכנסת. אנחנו יכולים לסיים את כל הדיונים בעניין, לומר רוויזיה, להצביע ולחכות עם הרוויזיה עד שהם ייתנו לנו את התשובה. אם התשובה תהיה שביטלו או שינו את העניין הזה שלא תהיה תוספת מכס שבסופו של דבר משפיעה על המחיר, אנחנו נמשוך את הרוויזיה ונעביר את החוק. אם לא, נעשה תיקון. אני לא אוותר על זה. כי כל הדבר הזה הופך להיות קשקוש. אם הם משלמים עוד 15 אחוזים מכס, אין הנחה ביבוא המקביל. כמה הנחה כבר יש ביבוא המקביל? יותר מ-15 אחוזים?
היו"ר דוד ביטן
¶
לא רק הרכב. תסלח לי. תעודת מקור – זה חל גם על דברים אחרים, על מוצרים אחרים. לא על מוצרי מזון ודברים כאלה אבל זה כן חל על מוצרים של חשמל ודברים מהסוג הזה.
היו"ר דוד ביטן
¶
כן. על חלקי חילוף. זה לא רק על רכב. אני אומר לכם שחבל על הזמן, זה לא נתון לוויכוח. הנושא של תעודת המקור, אתם תפתרו את הבעיה הזאת. בעניין הזה לא מעניין אותי לא רשות התחרות ולא שום דבר. אם זה פוגע בתחרות, שיפגע בתחרות. אני אומר לכם שאנחנו עושים את היבוא המקביל על מנת להוריד את המחיר. אז מה אתם עושים? אם אין תעודת מקור, לוקחים עוד 15 אחוזים ואז אין הנחה, אז בשביל מה כל היבוא המקביל? בוא נוותר עליו.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני רוצה שתתנו פתרון. יש לכם בעיה עם הסכם בין-לאומי? אמרתי לכם מה הפתרון והוא פשוט. אם אתם לא מוצאים פתרון בהסכמים הבין-לאומיים, תחייבו את ה-15 אחוזים האלה ותורידו 15 אחוזים במה שאתם גובים כמכס אחר.
לגבי מוצרים שאין עליהם מכס, אין בעיה. אתם צריכים לפתור את הבעיה הזאת. הגיע הזמן לפתור את הבעיה של תעודות מקור כי אנחנו הרי יודעים מה קורה. היבואנים הגדולים אומרים להם שלא יתנו תעודת מקור. זה מה שקורה ואז מה קורה עם היבואן המסכן? עכשיו רשות התחרות תגיד לו שהיא תקנוס אותם אבל עזוב, עד שאתם נותנים קנס ועד שעוברים את הערר עוברות חמש שנים. כבר היה ויכוח על זה. לא נתחיל שוב את הדיון. זאת החלטת חברי הכנסת. זה מה שחברי הכנסת רוצים. זה לא רק מה אני רוצה אלא כל חברי הכנסת רוצים בזה כי בסופו של דבר זה משפיע על המחיר.
מיכל כהן
¶
אדוני, אני רק אומר שאנחנו מדברים כאן על שוק של מיליארדים רבים בהם אנחנו עכשיו מנועים מלעשות פעולות ולא יכולים לאכוף כנגד פעולות כאלה גם כשאנחנו רואים אותן.
מיכאל מרדכי ביטון (המחנה הממלכתי)
¶
אגב, אתה יודע שיש עוד פתרון. אתה יכול להגיד להם שהתקנה תיכנס לתוקף עוד שלושה חודשים.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא תהיה תקנה. אתם תפתרו את הבעיה הזאת. לא תפתרו - אני מכניס את זה לחוק. הנה, אני אומר לך. כבר אמרתי לייעוץ המשפטי שינסחו לנו ואנחנו נכניס את זה לחוק. אתם רוצים לוותר על החוק הזה – תוותרו עליו. אם לא יהיה בחוק הזה – ייכנס בחוק הבא. הנושא של תעודת מקור יסתיים כי אחרת היבוא המקביל צולע. הוא לא יפחית מחיר כי אתם מחייבים עוד 15 אחוזים.
מיכל כהן
¶
אבל צריך לחשוב על סדרי העדיפויות כי בסוף מדובר כאן על רכבים חדשים. יש אוכלוסייה שבשביל לעשות יבוא מקביל, צריך רכבים חדשים.
היו"ר דוד ביטן
¶
את באה אלינו בטענות? שהאוצר יעשה את הפעולה הנדרשת. את צודקת, אנחנו אשמים. שהאוצר יעשה מה שצריך על מנת שאנחנו לא נשתגע בחוק הזה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אתם תתנו קנס ובעוד ארבע שנים ניפגש שוב. היו כבר ארבע מערכות בחירות עד אז ואני לא יודע מה יהיה.
דוד חורי
¶
יש הסכמי סחר ולכן צריך להבין שבמסגרת אומה מועדפת מותר לתת העדפת מכס רק במסגרת הסכם סחר. הסכם סחר מחייב תעודת מקור. לכן יש פתרון.
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל הוא לא מנפיק. עזוב. למה לא עשיתם את הפתרון הזה עד עכשיו? אהבתם לגבות עוד 15 אחוזים.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר, שיהיה בצנרת. אין בעיה. האוצר יביא לנו פתרון יחד איתך. גם אתה בעניין. טוב שבאת. תפתרו את הבעיה. זה שאתם גובים, אתם לא מוותרים על הכסף, זאת העבודה שלכם אבל אנחנו אומרים שכל הרעיון של היבוא המקביל הוא להפחית את המחיר. אם אתה גובה עוד 15 אחוזים, אתה לא מפחית את המחיר. אם זה כך, לשם מה אתם עושים יבוא מקביל? פיילוט כזה? כאילו בכאילו? זה לא יהיה בכאילו, רבותיי. זה לא יהיה בכאילו. אנחנו רוצים שהמחיר ירד.
היו"ר דוד ביטן
¶
כנראה צעקתי עליה, אז היא הביאה אותו לעזרה. עכשיו אני אצעק עליו, נראה את מי הוא יביא לעזרה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני לא מתחיל ויכוח. קודם כל, המכס עושה את העבודה שלו. כתוב לו שהוא צריך לגבול – הוא גובה. אליהם אתם באים בטענות? תבואו בטענות למחוקקים, לאוצר, למשרד התחבורה. המכס עושה את העבודה שלו. הוא חייב לגבות ואני לא בא אליהם בטענות בעניין הזה. הם עושים את העובדה אבל אנחנו רוצים שהם לא יעשו את העבודה, שלא ניתן להם את האפשרות לעשות את העבודה הזאת.
איתי עצמון
¶
אני אומר באופן כללי מה ניסינו לעשות בטיוטת הנוסח שמונחת כרגע על שולחן הוועדה. השינוי המהותי הראשון נוגע להגדרת "מעשה" שבעצם מחקנו אותה והעברנו את הפירוט של המעשים – כלומר, שלא תהיה הגדרה מרבה אלא ממש קונקרטיזציה של המעשים שייחשבו, שאחר כך מתחברים לאיסור פגיעה ביבוא מקביל, והעברנו אותם לתוספת. כמובן ניתן יהיה לשנות את התוספת באישור הוועדה. בצו של שר הכלכלה באישור הוועדה. ההגדרה כבר לא תהיה "מעשה לרבות" וכאן תהיה רשימה אלא "הן לרבות". תהיה הגדרה יותר ברורה.
היו"ר דוד ביטן
¶
דרך אגב, אני רוצה להגיד גם לאוצר כל הכבוד על כך שהוא באמת בודק בצורה חיובית את העניין הזה של תעודת המקור.
אנחנו צריכים לקרוא את הכול או רק את התיקון?
איתי עצמון
¶
אני רק אוסיף ואומר שהוספנו גם סעיף תחילה, כלומר, תחילה נדחית של חודש כדי לאפשר איזושהי היערכות. הוספנו הוראה שמחייבת דיווח לכנסת.
היו"ר דוד ביטן
¶
תוסיפו את זה. אני אתכם בעניין הזה.
נתחיל בהקראה. מי שיש לו הערה שלא נאמרה בעבר, יאמר.
יעל שיינין
¶
הצעת חוק התחרות הכלכלית (איסור פגיעה ביבוא מקביל או ביבוא אישי), התשפ"ב-2022
1. הוספת פרק ד'2
בחוק התרות הכלכלית, התשמ"ח-1988 (להלן – החוק העיקרי), אחרי סעיף 31ד' יבוא:
פרק ד'2: יבוא מקביל ויבוא אישי
31ה. הגדרות
בפרק זה –
"אדם" – כהגדרתו בסעיף 26(ו).
מיכל כהן
¶
ההגדרה כאן היא חברה ובנותיה, בנות של חברה אחת וכן אדם וחברה ששולטים בזה. גם יחסי שליטה זה רחב יותר.
יעל שיינין
¶
"יבוא אישי" – יבוא של טובין על ידי יחיד, שאינו מיועד לצורכי אספקה, ייצור או מתן שירותים ואינו במסגרת של פעילות מסחרית, ובלבד שהטובין מיובאים בכמות סבירה לשימושו האישי או המשפחתי של אותו יחיד.
כאן אנחנו מדברים על יבוא אישי של בן אדם יחיד. זה לרבות רכישה דרך האינטרנט.
יעל שיינין
¶
זה כלול בהגדרה. אם נכתוב את זה בחוק, יאמרו לנו למה זה לא כתוב בחוק במקומות אחרים. אנחנו אומרים שזה כלול.
איתי עצמון
¶
אבל היום אין הגדרה של יבוא אישי. ככל שאני יודע, ההגדרות האלה היום הן מצווי היבוא החופשי.
לירון נעים
¶
נכון. יש היום הגדרה בחקיקה הישראלית בעיקר בצו יבוא אישי וגם במקומות אחרים של מהו יבוא אישי. ההגדרה הזאת שואבת השראה. זה לא העתק-הדבק במקומות אחרים אבל זה בהחלט בהשראה.
לירון נעים
¶
אני חושבת שזה מאוד מאוד ברור מלשון ההגדרה. אין שום ספק שיבוא אישי דרך האינטרנט כלול כאן בהדרת יבוא אישי. אני לא חושבת שיש צורך להבהיר.
עופר כסיף (חד"ש-תע"ל)
¶
אני חושב שהיא צודקת כי אם כתוב שהטובין מיובאים בכמות סבירה לשימושו האישי או המשפחתי, למה צריך להוסיף את זה?
היו"ר דוד ביטן
¶
מה אתה אומר? אם לא מזיק להוסיף – נוסיף את זה. שיהיה ברור. שלא תהיה פרשנות של בית המשפט ולא של פקיד כזה או אחר.
לירון נעים
¶
אני רק אומר לפרוטוקול כדי שלא יהיה ספקות ושאיש לא יטען אחר כך שמכלל הן כאן משתמע לאו במקומות אחרים. התוספת הזו היא רק לצורך הבהרה אבל זה ממילא נכלל.
עופר כסיף (חד"ש-תע"ל)
¶
כן, אבל השאלה אם אותה פרשנות על בסיס מה שאמרה לירון ממשרד המשפטים יהיה יותר מזיק. כל פקיד יגיד שאם כתוב כאן מקוון, אבל לא כתוב שם, אז לא.
איתי עצמון
¶
ההגדרה היא ספציפית לפרק הזה. זאת אפילו לא הגדרה שנכנסת לסעיף ההגדרות בחוק. זו הגדרה ספציפית לפרק יבוא מקביל ויבוא אישי בחוק התחרות הכלכלית. שנית, ברגע שאנחנו כותבים "ובכלל זה", זה אומר שזה סוג של הבהרה. כלומר, מבהירים שגם סחר מקוון נכנס כאן בהגדרה של יבוא אישי. אני לא חושב שזה מזיק.
היושב ראש מבקש להכניס?
יעל שיינין
¶
"יבוא מקביל" – יבוא לישראל של טובין שאינו יבוא אישי, בידי מי שאינו יבואן ישיר.
"יבואן ישיר" – אדם שמתקיים לגביו אחד מאלה:
(1) הוא מייבא לישראל טובין או מפיץ טובין שיובאו לישראל, בהתאם להסדר עם יצרן הטובין במדינת חוץ.
(2) הוא מייצר טובין בישראל, מכוח הסדר עם אדם במדינת חוץ.
מיכל ברנדל
¶
כבוד היושב ראש, יש לי הערה. סעיף (2) למעשה מתייחס לתעשיין ישראלי שמייצר לפי זיכיון זר במדינת חוץ ולכן אנחנו מבקשים להשמיט את סעיף (2) ולהחיל את זה רק על מי שהוא יבואן.
מיכל ברנדל
¶
לא, חלילה. המגבלה חלה על יבוא מקביל. ההגדרה מתייחסת למי שהוא מייבא ולא למי שמייצר בישראל.
מיכל כהן
¶
אני רק אומר שהכוונה כאן היא כאשר למשל החברה המרכזית מייצרת קוקה קולה מכוח זיכיון. אם יהיה יבוא של קוקה קולה לארץ והם ינסו למנוע יבוא של קוקה קולה לארץ כי קוקה קולה מיוצרת כאן אבל מכוח זיכיון – אפשר יהיה לפגוע בזה.
גל ברנס
¶
יושב ראש הוועדה, אני אשמח להזכיר שבדיון אתמול כל היבואנים וכל היצרנים טענו שהם בעד יבוא מקביל.
מיכל ברנדל
¶
אנחנו בעד, רק מבקשים שיהיה ברור. למה להחיל על יצרן ישראלי גם אם הוא מייצר לפי זיכיון זר חובות של היבוא?
מיכל כהן
¶
כי זה יכול לפגוע ביבוא מקביל. אם הוא מייצר לפי זיכיון זר, זה אומר שיש את אותם מוצרים ממדינות אחרות ואפשר לעשות יבוא מקביל גם אם הוא יצרן. זה מה שאנחנו רוצים לעשות.
איתי עצמון
¶
כן. אין לזה משמעות מהותית. המשמעות המהותית היחידה היא אפשרות לפנות בחקיקת משנה את רשימת המעשים.
יעל שיינין
¶
31ו. איסור פגיעה ביבוא מקביל או ביבוא אישי בידי יבואן ישיר
לא יעשה יבואן ישיר מעשה מהמעשים המפורטים בתוספת, אם מתקיים בו אחד מאלה:
(1) כתוצאה ממנו עלול להיפגש יבוא מקביל או יבוא אישי בענף שבו פועל היבואן הישיר, ובשל כך עלולה להיפגע התחרות בענף.
(2) שעיקרו מניעה או הפחתה של התחרות מצד יבוא מקביל או יבוא אישי.
(3) הוא עלול למנוע או להפחית את התחרות מצד יבוא מקביל או יבוא אישי ואינו נחוץ לצורך מימוש עיקרו של יבוא הטובין על-ידו כיבואן ישיר.
יעל שיינין
¶
3 הוספת תוספת
אחרי סעיף 56 לחוק העיקרי יבוא:
"תוספת
(סעיף 31ו)
(1) היותו של היבואן הישיר צד להסדר.
(2) התניה או דרישה של תנאים מסחריים.
(3) שינוי תנאים מסחריים באופן מוסכם או באופן חד צדדי.
(4) התערבות אצל קמעונאי בעניין סימון שונה או אופן הצגה שונה של מוצר שיובא ביבוא מקביל לעומת מוצר שיובא ביבוא ישיר.
(5) סירוב לספק נכס או שירות.
(6) דיווח על סחורה שמקורה ביבוא מקביל באופן המאפשר מעקב אחר שרשרת האספקה, או חלקה, אל אותה סחורה.
(7) שינוי במאפיינים או בתכונות של מוצר".
יעל שיינין
¶
למעשה רשימת שפירטנו כאן, אלה מעשים שאנחנו נתקלנו בהם כפרקטיקות בהן נוקטים יבואנים ישירים כדי למנוע יבוא מקביל. זה יכול לקרות באמצעות איזה שהם הסדרים שיש ליבואן הישיר עם היצרן הרשמי בחוץ לארץ, אלה יכולות להיות כל מיני דרישות של תנאים מסחריים מהמפיצים של היבואן או מהקמעונאים שמוכרים את זה, זה יכול להיות בכך שלמשל משנים את התנאים המסחריים, את תנאי האשראי או את המחיר של המוצר ברגע שרואים על המדף שיש יבוא מקביל. הם יכולים לעשות את זה באמצעות כל מיני דרישות סימון וכל מיני שינויים טכניים למוצרים שמקשים על התממשקות של המוצר מבחינה טכנולוגית, סירוב לספק את המוצרים כשקיים יבוא מקביל אצל הקמעונאי או דיווח ליצרן בחוץ לארץ על כך שקיימת סחורה שמקורה ביבוא מקביל כדי לבקש ממנו לעצור את היבוא המקביל.
יעל שיינין
¶
לא תמיד מדובר במניעה מוחלטת של יבוא מקביל אלא לפעמים מדובר כאן בפגיעה או בצמצום של היבוא המקביל ואלה סוגי הפרקטיקות שקיימות.
יעל שיינין
¶
נכון. הם אסורים כאשר מתקיים האיסור. המעשים אסורים כאשר כתוצאה מהם עלול להיפגע היבוא ובשל כך עלולה להיפגע התחרות או כאשר העיקר שלהם הוא מניעה או הפחתה של התחרות מצד יבוא מקביל וכן הלאה.
איתי עצמון
¶
למשל סירוב לספק נכס או שירות יכול להיות סירוב לגיטימי במסגרת תנאים מסחריים או פרקטיקה מסחרית מקובלת.
יעל שיינין
¶
אבל זה צריך להיות חלק. המעשה צריך להיות מעשה שהתוצאה המסתברת שלו היא האיסורים שכתובים בסעיף.
איתי עצמון
¶
לכן זה מתחבר. למעשה את אומרת שרשימת המעשים מתחברת לאיסורים שקבועים בסעיף 31ו. אם מדובר על מעשה שמנוי כאן ברשימה בתוספת, למשל שכתוצאה ממנו עלול להיפגע יבוא מקביל או יבוא אישי בענף שבו פועל היבואן הישיר ובשל כך עלולה להיפגע התחרות בענף – אז תהיה לכם סמכות להשית על אותו יבואן עיצומים כספיים.
מיכל כהן
¶
אני אתן דוגמה לשאלת היושב ראש לגבי נכס. נניח שיש מישהו שהוא מייבא משהו לסופרמרקט, משחת נעליים. ברגע שיש יבוא מקביל של משחת הנעליים על המדפים, הוא מפסיק לספק לסופרמרקט את המשחה שלו. אם אין יבוא מקביל בסופרמרקט, נגיד הסופרמרקט רוצה גם וגם, הוא רוצה גם יבוא מקביל וגם מהיבואן הרשמי, אבל היבואן הרשמי מוכן למכור לו רק אם אין יבוא מקביל על המדפים בסופרמרקט. היבואן לא חייב להתנות.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר. טובין. אם יש לי נכס, אני חייב לתת אותו למישהו שמתחרה בי? זה נכס שלי ואני לא חייב לתת אותו. גם אם זה פוגע בתחרות, זה עדיין נכס שלי.
אוריאל לין
¶
אני רוצה להעיר. שימו לב לחוסר איזון בחוק הזה. יבואן עקיף לא יכול לפגוע ביבואן הישיר? הוא יכול לפגוע בו. באיזה מקום שום הוראה שלא אומרת מה החובה המוטלת על היבואן העקיף? היבואן הישיר בנה את השוק בהשקעה שלו, בעבודה שלו, והוא בנה כאן את שוק היבוא.
אוריאל לין
¶
אנחנו באים היום ומטילים עליו איסורים של מעשים - את חלקם אני יכול להסביר – שהם בתחום הפעילות הלגיטימית של היבואן הישיר.
היו"ר דוד ביטן
¶
בנושא של יבוא מקביל, אנחנו בעד וזה לא ישתנה. אתה יכול לדבר שעה אבל זה לא ישתנה. חבל.
אוריאל לין
¶
אדוני היושב ראש, הדברים צריכים להיאמר. אם אחרי שהיבואן הישיר בנה את השוק, בסך הכול היבואן העקיף מפיק תועלת מזה שהוא בנה את השוק והוא יכול לפגוע ביבואן הישיר.
אוריאל לין
¶
איפה הוראה בחוק הזה, הוראה שאומרת מה אסור ליבואן העקיף לעשות ולא לפגוע ביבואן הישיר? מה אנחנו עושים כאן? חוסר איזון מוחלט? תוקפים את היבואנים הישירים כאילו הם פושעי האומה? איזו מין חקיקה זאת? חקיקה הזויה אדוני היושב ראש. אני מצטער לומר שכל הניסוחים כאן מיותרים.
היו"ר דוד ביטן
¶
אנחנו רוצים לסייע לכך שיהיה יבוא מקביל. היבוא של היבואן הראשי, אנחנו כבר יודעים איך הוא נראה ומה הוא עושה.
אוריאל לין
¶
אני אומר ריבון העולמים, אדוני היושב ראש, הדבר חייב להיאמר כאן בצורה הכי פשוטה ובלי ניסוחים רחבים שגורמים לכך שגם פעילות לגיטימית של יבוא ישיר תיחשב לפעילות אסורה. הניסוחים כאן הם רחבים.
אוריאל לין
¶
מדובר כאן בכל היבואנים הישירים. בחוק הזה מדברים ובראש לנו יש יבואנים גדולים אבל כאן בכלל לא מדובר ביבואנים גדולים. כאן מדובר בכל היבואנים הישירים.
אוריאל לין
¶
לא. אני אמרתי מיד אדוני היושב ראש, אמרתי גם בישיבה הקודמת, שאנחנו לא מתנגדים ליבוא עקיף.
אוריאל לין
¶
לא. אנחנו לא מתנגדים אבל לא יכול להיות שלגבי היבואן העקיף, לא ייאמר שום דבר. זה לא מאוזן.
היו"ר דוד ביטן
¶
אולי לא שמת לב אבל בדיון הקודם אמרנו שאי אפשר לומר דברים כלליים אלא צריך לעשות דברים ספציפיים כדי שהם לא יענישו סתם ולא יפגעו ביבואנים. אתה עכשיו שוב מחזיר אותנו להצעה.
מאיר קלוגהפט
¶
אם אפשר לפני התשובה. מזה 35 שנים אני מנהל ובעלים של חברת יבוא. אני בניתי חברה לא גדולה, בינונית, והשקעתי בה את כל מה שיכולתי להשקיע, כולל שעבוד של נכסים. היום אני עומד בפני מצב שאין עלי הגנה. אני צריך להגן על היבואן המקביל. כמו אוריאל גם אני אומר שאני לא נגד יבוא מקביל, אני לא נגד הורדת התחרות, אני לא נגד הורדת יוקר המחיה אבל אני לא יכול להיות היום במצב שמפעל חיים שבניתי עם מוניטין, עם מכון תקנים, עם השפעה על הספק שיתאים את המוצר למה שאנחנו צריכים כאן במדינה, היום אין עלי שום הגנה.
מאיר קלוגהפט
¶
אני רוצה הגנה. בהמשך למה שאוריאל אומר, שלא יפגע היבואן המקביל ביבואן הישיר. למה זה לא צריך להיות?
היו"ר דוד ביטן
¶
איך הוא יביא את הסחורה? לא הבנתי. איך אתה רוצה שהוא יביא סחורה אם הוא לא יכול לפגוע? זאת לא פגיעה. פגיעה כלכלית.
אוריאל לין
¶
אדוני היושב ראש, הוא יביא מוצרים פגומים. אני לא יכול לדווח על זה שהוא הביא מוצרים פגומים?
היו"ר דוד ביטן
¶
אתם לא מבינים את המשמעות של החוק הזה. לפני שנתחיל לדון בהסתייגויות, אם יש לך משהו ספציפי שאתה חושב שצריך להוסיף, אני מוכן לשמוע. במדיניות שלנו אנחנו נאפשר את היבוא המקביל כי אנחנו רוצים להילחם ביוקר המחיה.
אוריאל לין
¶
אני מבקש דקה. היבואן העקיף יכול להביא מוצר תחת המותג שלי והצרכן לא ידע מאיפה זה, אם זה ממני, מהישיר, או אם זה מהעקיף. הוא רואה מוצר, אולי חלילה הוא פגום.
אוריאל לין
¶
אם הוא לא מביא את זה תחת המותג שלי, אין בעיה אבל הוא נהנה מכך שהוא מביא את זה תחת המותג שלי.
מאיר קלוגהפט
¶
אני אוסיף. הוא יכול להביא את זה תחת המותג שלי בתנאי שהוא מקבל את זה דרך מישהו שמספק לו את זה. דרג ביניים. הוא יכול להביא את זה. בארץ הוא לא צריך לעשות מכון תקנים ולא לעשות בדיקה אלא הוא נהנה מהבדיקה שאני עשיתי במכון התקנים על אותו מוצר.
קריאה
¶
כבוד היושב ראש, אלה שטויות במיץ עגבניות. כל מי שמייבא לישראל תמרוקים, חייב לעבור בדיקה פה בישראל אם הוא מייבא ביבוא מקביל. יבואנים ישירים מבקשים ממך את הזכות להמשיך להלשין ולתקוע.
היו"ר דוד ביטן
¶
למה את לא אומרת את שמך? מה זה שטויות במיץ עגבניות? לא מדברים כך. בלי קשר לזה, לטענה שלו שאפשר לייבא מוצר ואף אחד לא יודע שמישהו אחר הביא אותו.
קריאה
¶
כל הרגולציה שחלה על יבוא ישיר, חלה גם על יבוא עקיף. לצערנו יש הרבה רגולציה. הם צריכים לשים את המדבקה, הם צריכים להגיד מהיכן זה הגיע, הם צריכים להגיד מי היבואן, אם זה מזויף – זאת אחריותם ואסור להם להביא דברים מזויפים.
קריאה
¶
אסור לעשות את זה. גם היבואן הישיר יכול להביא מוצר פגום. אסור לו ואסור ליבואן המקביל. הכללים חלים על יבוא מקביל ועל יבוא ישיר בדיוק באותה מידה.
מאיר קלוגהפט
¶
למה לא? הוא מביא את זה מאיזשהו דרג ביניים, מאיזשהו ספק באמצע. למה הוא לא יכול להביא? זה כבר קורה היום.
קריאה
¶
אם יבואן ישיר מכר לחוץ לארץ עם המדבקה שלו ויבואן מקביל לקח את זה והביא את זה לארץ, הוא צריך לעמוד ברגולציה. אם הוא ייבא את זה לארץ, הוא צריך מדבקה עם השם שלו.
קריאה
¶
אני רק אומר שאפשר לעשות עבירות. גם יבואן ישיר וגם יבואן מקביל יכולים לעשות עבירות על החוק, הם יכולים, שניהם יכולים באותה מידה, אבל הכללים והחובות חלים על שניהם באותה מידה. אסור לו לזייף ואסור לו לעשות את זה.
רונן לוי
¶
יושב ראש איגוד המוסכים בישראל. קודם כל, החוק הזה כבר קיים. רציתי לומר שהטרפוד של יבוא מקביל מתחיל בחוץ לארץ דרך הספקים, דרך המקורות, והיצרנים עושים את זה.
רונן לוי
¶
זה לא מה שאמרתי. ברכב אתה קונה מ-דילר, אתה קונה רכב מ-דילר ועכשיו היצרן אומר לו שאם אתה תמכור עוד פעם ביבוא מקביל או אלה שמייצאים את הרכב, אם אתה תייצא אותו לישראל, אנחנו עכשיו נוריד לך את ההנחה או שניקח ממך את הזיכיון. זה קורה. מטרפדים את המקורות.
דבר שני. מטרפדים את המשנעים. אומרים לו שאם אתה עכשיו תוביל רכב ביבוא מקביל על האוניות שלך, אנחנו יותר לא נעבוד איתך. זאת אומרת, אם עכשיו הם משנעים 10,000 או 100 אלף מכוניות בשנה אצל אותו משנע, אצל אותו מוביל, מפחידים אותו שזה לא יקרה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני רוצה להסביר לך דבר אחד. אנחנו בחוק הזה מתייחסים לדבר אחד. אם היבואן הראשי השפיע על היצרן לעשות פעולות מסוימות, אז הוא נכנס לתוך החוק. אם היצרן לא רוצה למכור, זה לא עניין שאני יכול להשפיע עליו ואני גם לא צריך. יש שוק חופשי.
רונן לוי
¶
השאלה שלי לגבי השירות. כתוב כאן, וזה נכון, זה מניעת שירות. אם מגיע פולקסווגן ביבוא מקביל והמחשב שלו נעול. היבואן הישיר, כי רק לו גישה למידע ולמחשב, מסרב לפתוח אותו. יבואן מקביל הביא מוצר מסוים שאין לו את היכולת לשחרר את המחשב. היום המכוניות מאוד משוכללות, הן מחוברות למחשב. אתה לא יכול לשחרר רכב ללא מחשב. מה קורה אז? האם זאת מניעה או לא מניעה?
השאלה השלישית. מה קורה כאשר יש מכוניות שמיובאות לכאן ביבוא מקביל והיבואן הישיר לא מוכן לעשות להן את ה-ריקול או את השירות בכלל?
איתי עצמון
¶
אני מבקש שנציגי הממשלה ישיבו לך על ההערה שהערתי גם בדיון הקודם. שוק הרכב מוסדר גם באופן ספציפי בחוק מאוד מקיף שכולל גם איסורים תחרותיים, גם הוראות צרכניות, חוק רישוי שירותים ומקצועות בענף הרכב. יש שם גם הוראות לגבי מה שנקרא סירוב בלתי סביר. זאת הוראה כללית שחלה על כל בעלי הרישיונות.
היו"ר דוד ביטן
¶
רשות התחרות, יש לכם תשובה? הוא אומר שיש דברים שצריכים להוסיף בנושא הרכבים והם לא כתובים בחוק הזה. אני לא מבין למה זה קשור למוסכים, אבל אם אמרת משהו שכן צריך להתייחס, נתייחס.
יעל שיינין
¶
בתוספת יש סירוב לספק נכס או שירות. להבנתי זה כולל את הפרקטיקה. שוב, אני לא מכירה את הנסיבות הספציפיות ולכן אני לא יכולה לומר אם מה שהוא מתאר כאן הוא הפרה של החוק. סירוב לספק לנכס שירות, על פניו נכנס גם בפרקטיקה שתוארה כאן.
מיכל כהן
¶
למיטב ידיעתי בחוק רישוי שירותי רכב, הם חייבים לתת לפחות את האחריות. יש כל מיני הוראות בחוק רישוי שירותי רכב שמחייבים גם על יבואן שהוא לא יבואן ישיר לתת שירות למכוניות שהן לא ביבוא ישיר אלא ביבוא עקיף.
מיכל כהן
¶
כן. על פניו זה נראה שאם זה נעשה ויש גם איסור בחוק רישוי שירותי רכב, זה נעשה כדי לעצור יבוא מקביל - - -
בני פרץ
¶
איך אתה יכול לדעת אם היבואן לא משפיע על היצרן? איך נדע אם היבואן הראשי ישפיע על היצרן? איך תדעו את זה? איך תדע אם הוא לא משפיע עליו כדי לא לתת יבוא מתחרה?
בני פרץ
¶
דבר אחד ברור, כל יצרן ירצה למכור כמה שיותר מכוניות ואם הוא בולם, יש כאן עניין אחר של תחרות.
רועי ארפי
¶
לגבי ניסיון מניעה בסעיף 31ו(2) וגם בשאר התיקון, החוק החדש, אני לא רואה איזושהי התייחסות לניסיון מניעה להפחתה של התחרות. כלומר, הרבה פעמים יש מצב שנגרם הנזק כלומר, הייתה פגיעה בתחרות אבל אנחנו לא יכולים להוכיח את זה. מה שאנחנו כן יכולים להוכיח זה הניסיון. הניסיונות הם יום-יומיים. יום יום היבואנים הישירים מנסים לגרום נזק ליבואנים המקבילים.
רועי ארפי
¶
לא. כמו שאמרתי בשבוע שעבר. אם אזרח, צרכן, נכנס למוסך אחרי שהוא רכש רכב ביבוא מקביל, ויועץ השירות אומר לו שרכשת רכב ביבוא מקביל, אז אתה לא מקבל רכב חליפי וייקח יותר זמן עד שתקבל את התיקון ואם היית קונה אצלנו זה היה אורך כך וכך זמן. זה ניסיון לפגוע בתחרות. יש אנשים שנכנסים למוסך ואחרי שהם יוצאים ממנו הם אומרים שהם מצטערים שקנו ביבוא מקביל.
יעל שיינין
¶
אני רק רוצה להבהיר לפרוטוקול שמה שתואר כאן זה לא ניסיון. זאת פרקטיקה שעלולה לפגוע בתחרות.
היו"ר דוד ביטן
¶
אין פתרון. יש לך טענה, תוכיח אותה. כאן מדובר בקנסות מאוד גבוהים. לא נאפשר רק בגלל טענות סרק כאלה שאתה אומר הוא עשה כך וזה עשה כך.
שלומי לויה
¶
אני אומר הערות לנוסח. היועץ המשפטי, איגוד לשכות המסחר. אדוני, בהתחבר למה שאתה אמרת בישיבה הקודמת שהנוסח בזמנו של הגדרת מעשה הייתה מאוד מאוד רחבה והיא כללה גם את המילים "לרבות".
שלומי לויה
¶
אני יודע. אני בונה את זה. למרות זאת, לכאורה למרות שיש כאן איזושהי ספציפיקציה זה מאוד מאוד עמום. אני אתן לך דוגמה מה יכול להיכנס כאן ואני בטוח שזאת לא הכוונה אבל צריך להבהיר את זה. כמו שאתה אמרת קודם, יש כאן עניין של אסור לשנות תנאים מסחריים ואני אתן דוגמה מחיי המעשה. נניח שיש יחסים בין יבואן ישיר לבין קמעונאי והיבואן הישיר מוכן לתת מחירים מסוימים לקמעונאי על סמך כמות מסוימת. מחליט אותו קמעונאי שהוא רוצה לקחת חלק מהסחורה ביבוא מקביל. שיבושם לו. אף אחד לא אומר לו לא. אבל המחירים שניתנו לאותו קמעונאי היו מבוססים על כמות. אם עכשיו היבואן הישיר יבוא ויגיד שאין בעיה, תקנה ממי שאתה רוצה כמה שאתה רוצה, אבל התנאים המסחריים בינינו משתנים – זה יכול להילכד לכאורה בתוך הסעיף הזה. יגידו לי שאני עכשיו משנה תנאים מסחריים, אני פוגע ביבוא המקביל.
יעל שיינין
¶
לצורך העניין, לספק יש כוח כלכלי כלפי הקמעונאי. לכן הקמעונאי הרבה פעמים יסכים מבחינת זה שהוא יחתום על החוזה אבל זה לא אומר שזה משהו שהוא מעוניין בו. יש איזושהי כפייה שהיא כלכלית.
איתי עצמון
¶
צריך לקרוא את זה כך: "שינוי תנאים מסחריים באופן מוסכם או באופן חד צדדי", וכאן אנחנו מתחברים "שכתוצאה ממנו עלול להיפגע יבוא מקביל".
שלומי לויה
¶
הנה, נפגע היבוא המקביל. הוא קנה ממני קודם 1,000 יחידות ועכשיו הוא קונה ממני 50. אני אומר לו ש-50 יחידות, לא תקבל ממני את המחיר הזה.
היו"ר דוד ביטן
¶
עדיין אתם שוכחים דבר אחד. יש שיקול דעת לרשות התחרות. הם בודקים את העניין ויש על זה ערר. זה לא שבאים ומהר עושים דברים. זה ענין של הרתעה. זה הליך שלם. עוד משהו?
שלומי לויה
¶
כן. עוד משהו אדוני. גם אם נתחבר למה שאתה אמרת קודם, קח לדוגמה עניין של מקרר. נניח שמישהו קנה מקרר אצל יבואן מקביל. בסדר. יבושם לו. המקרר התקלקל. מה מצפים עכשיו, שאם המקרר התקלקל, יגיע אותו צרכן, יפנה ליבואן הישיר ויגיד לו שיתקן לו? לך ליבואן המקביל. כשאתה החלטת להיות יבואן מקביל, זה לא רק להביא את ה-בסט סלרים אלא זה גם ליצור מערך של שיווק ומערך של תיקונים. כאן לכאורה אם אני מסרב לתת לו טובין או שירות, לכאורה הפרתי את הוראות החוק. למה? כי אני פועל כאן על מנת לפגוע ביבוא מקביל.
היו"ר דוד ביטן
¶
גם שם קבעו את זה. מישהו צריך לתת שירות. אתה על השירות שאתה נותן, הוא משלם לך. השירות הוא לא בחינם.
שלומי לויה
¶
אדוני, אני אומר כאן עוד דבר אחד. אם אנחנו נכתוב למעלה, בכותרת למעלה, "לא יעשה יבואן ישיר מעשה", יש כמה מילים שאפשר להוסיף שיכולות לפתור את הסיטואציות האלה שהן מאוד מאוד בעייתיות. אם נכתוב "שלא במסגרת פעילות תחרותית הוגנת".
היו"ר דוד ביטן
¶
לא. אמרתי לך. אנחנו רוצים דברים ברורים ואתה שוב מוביל אותי למילים כלליות שבסוף יפגעו בכולם.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני רוצה להבין לגבי השירות. ברגע שאני מביא סחורה, היבואן הראשי מחויב לעשות תיקונים בשרשרת שלו?
יעל שיינין
¶
אם הוא באופן כללי נתון שירות של תיקונים בתשלום, הוא לא יכול להגיד שאם אתה הבאת ביבוא מקביל, אני לא אתן לך תיקונים בתשלום אבל הוא לא חייב לתת איזושהי אחריות על מוצר שלא הוא הביא. הוא חייב לתת את התנאים.
אוריאל לין
¶
אני לא יכול שלא לתת שירות? אני חייב לתת שירות? למה? על מוצרים שהביא היבואן העקיף? אני חייב לתת שירות על מוצרים שאני לא ייבאתי?
אוריאל לין
¶
אנחנו ניכנס לוויכוחים בנושא הזה ונתעסק ימים וחודשים בוויכוחים על הגדרות מעורפלות? במקום להשתמש בסמכויות, אתם בונים כאן הגדרות מעורפלות שעומדות לסחרר את המגזר העסקי.
אוריאל לין
¶
אני מציע שתגישו הצעת חוק פשוטה שאומרת שאסור שיהיה בישראל יבואן ישיר. גמרנו. למה אתם עושים כאן בלבול מוח כזה? לסבך את המגזר העסקי, לפגוע בפעולותיו כשהוא עושה פעולות לגיטימיות? איזו מין גישה זאת? אתם מטעים את הוועדה. אתם לא מגנים על יוקר המחיה. אתם לא יודעים בכלל מה זה יוקר מחיה. אתם לא מתחילים להיאבק עם יוקר המחיה. אתם לא קולטים שמערכת המיסים מטילה מיסים על יוקר המחיה. אתם לא נאבקים עם בעיות יסוד. רק יבואנים, זה מה שיש לכם בראש?
היו"ר דוד ביטן
¶
הנושא הזה של השירות, יש בזה משהו. צריך לתת שירות, כמובן בתמורה, הוא יקבל תמורה, אבל אתם צריכים להוציא על זה איזה גילוי דעת. אולי נכניס את זה לתוספת באיזושהי צורה.
לירון נעים
¶
כמובן. היבואן הישיר לא צריך לתת אחריות לנכס שיובא על ידי יבואן מקביל. אבל כאשר מדובר על מתן שירות, אנחנו מדברים על זה שאם הסירוב לתת שירות עלול לפגוע ביבוא המקביל, וזו בהחלט אחת הדברים להרוג יבוא מקביל, אם הסירוב הזה עלול להביא לתוצאה כזאת, אז הוא מהווה הפרה.
שלומי לויה
¶
זה יוצר מערך של תיקונים. שלא יפיל את זה על היבואן הישיר. מה זאת ההטעיה הזאת? הוא קונה אצל מישהו אחר ואני אתן לו שירות של תיקונים?
יעל שיינין
¶
אנחנו מדברים על מהו השירות שהוא נותן בדרך הרגילה של המעשים שלו. הוא החליט מרצונו לתת שירות לציבור ולגבות עבורו כסף. אם הסיבה שהוא עושה את זה, שהוא מונע את השירות הזה עכשיו מלקוח היא בגלל שהוא רוצה לפגוע ביבוא המקביל - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
מספיק. אוריאל לין, די. אתה לא יכול להתערב בדבריו של כל אחד. אני עושה לך כבוד אבל לא צריך להגזים.
אוריאל לין
¶
פה בן אדם נותן שירות? לאיפה אנחנו נגיע? בוא נעביר חוק שאין יבואן ישיר. גמרנו את העניין. תוקפים מגזר עסקי, מבלבלים את המוח ויוצרים רגולציות.
היו"ר דוד ביטן
¶
זאת לא הוראת שעה. אני לא רוצה את זה בהוראת שעה. אם יש לכם תיקון, תביאו תיקון לחוק אבל תוציאו גילוי דעת שקשור לתיקונים. אני מבקש שתוציאו גילוי דעת. התחייבות.
מיכל כהן
¶
שיהיה ברור שאנחנו לא מבקשים מאף אחד לעשות משהו שממילא הוא לא עושה. הוא מוכן לתת תיקונים לכל אחד ולמי שזה ביבוא מקביל הוא לא מוכן לתת?
אוריאל לין
¶
אני יושב כאן כבוד היושב ראש אבל אני רוצה להגן על המגזר העסקי כי מה אנחנו עושים? אנחנו רוצים להוריד את יוקר המחיה.
יעל שיינין
¶
אני רוצה קודם כל להגיד שהשאלה הזאת מתי מעשים נעשים לתכלית שהיא לגיטימית מוצדקת ומתי הם נעשים לתכלית של פגיעה בתחרות, זה משהו שאנחנו עושים ברשות התחרות מדי יום ביומו ולא רק בסעיף הזה. אנחנו עושים את זה כאשר אנחנו בודקים ניצול מעמד לרעה של בעל מונופוליסט, אנחנו עושים את זה כאשר אנחנו בודקים הסדרים כובלים וכל היום אנחנו בדיונים מול בית הדין.
לשאלת היושב ראש. לא נוכל לעשות את זה תוך חודש כי אנחנו צריכים לקבל הערות הציבור.
איתי עצמון
¶
אני רוצה להגיד שני דברים. ראשית, כפי שאמרתי בישיבה הקודמת, גם אני הוטרדתי מהניסוחים המעט רחבים של הגדרת מעשה וגם של עצם האיסורים. ניסינו להפוך אותם ליותר קונקרטיים. כלומר, זה התיקון שאתם רואים כרגע. אני כן חושב שמבחינת היישום ובהתחשב בכך שזאת לא הוראת שעה לפי החלטת חברי הכנסת, כן צריך להיות גילוי דעת לפני שהאיסורים האלה נכנסים לתוקף כדי שתהיה יותר בהירות וודאות למגזר העסקי.
איתי עצמון
¶
הדבר השני שאני רוצה לומר הוא בעניין התכלית. דיברת כאן על התכלית. אנחנו צריכים לזכור שוב שאנחנו מבחינת האכיפה במטריה של אכיפה מינהלית. אין כאן בכלל רלוונטיות לשאלה של יסוד נפשי או מטרה או כוונה. לכן מאוד חשוב לדייק ולהפוך להרבה יותר קונקרטי את האיסור הזה.
מיכל כהן
¶
זה האינטרס שלנו לזרז את העניינים. אין כאן ספק. אנחנו לא נוכל לאכוף על מעשים שנעשו לפני שפרסמנו את גילוי הדעת.
איתי עצמון
¶
אנחנו בדרך כלל לא מאשרים גילוי דעת וגם לא כותבים בחקיקה התניה של חקיקה ראשית במעשים של רשות מינהלית. השאלה אם ראוי שהחוק ייכנס לתוקף בלי שיש גילוי דעת. זאת אומרת, אתם בכלל ערוכים ליישם את החוק הזה תוך חודש?
מיכל כהן
¶
גם כשהעברנו את התיקון לחוק שנתן לנו מלכתחילה את הסמכות להפעיל עיצומים כספיים, החוק שהסמיך אותנו ב-2012, אנחנו התחייבנו לפרסם גילוי דעת ולא להתחיל לאכוף לפני כן.
איתי עצמון
¶
בגלל שהתייחסת לתיקון של אכיפה מינהלית ב-2011, זה לא אותו דבר בכל הכבוד מכיוון שהתיקון ההוא בעצם התלבש על איסורים קיימים שהיו קיימים בחוק עשרות שנים ולמעשה רק שינה את מנגנון האכיפה. כאן זאת קביעה של איסורים חדשים עם אכיפה מינהלית. זה לא אותו הדבר.
בני פרץ
¶
כבודו, 30 שניות. חברות השירות הן עצמאיות. היבואן משלם להן כסף עבור שנת הביטוח שהן נותנות לצרכן. לא יכולים לערב אותן גם ביבוא האישי. ניתן להגיד לו שהוא חייב לבטח אצל מי שיהיה. כולם נותני שירות, כולל במכונות כביסה.
היו"ר דוד ביטן
¶
בני, אני מציע שבפעם הבאה תתמודד בפריימריז. עזוב. למה אתם מתנגדים להתראה מינהלית כאן?
מיכל כהן
¶
כן. אבל זאת שיטת מצליח, הדבר הזה. אנחנו לא מדברים כאן על פעולות יום-יומיות שהוא יעשה אותן עוד פעם. אתה עכשיו הצלחת לשים את היד על מכולה, אתה הצלחת להביא אותה לארץ, אתה הצלחת להוריד, פספסנו, אנחנו רק יכולים לתת התראה, עכשיו נחכה עוד שנתיים עד שתצליח להביא עוד מכולה.
היו"ר דוד ביטן
¶
תפנו למשרד המשפטים ולשר המשפטים. מה אתם רוצים ממני? תביעה ייצוגית זו אפשרות בחוק. זה לא רלוונטי לישיבה הזאת. לא רלוונטי לחוק הזה. אני מאוד מצטער.
יעל שיינין
¶
31ז. שינוי התוספת
השר, בהמלצת הממונה ובאישור ועדת הכלכלה של הכנסת, רשאי, בצו, לשנת את התוספת.
2. תיקון סעיף 50ד
בסעיף 50ד(א) לחוק העיקרי, אחרי פסקה (6) יבוא:
"(7) עשה יבואן ישיר מעשה שכתוצאה ממנו עלול להיפגע יבוא מקביל או יבוא אישי בענף שבו פועל היבואן הישיר ובשל כך עלולה להיפגע התחרות בענף, או מעשה שעיקרו מניעה או הפחתה של התחרות מצד יבוא מקביל או יבוא אישי, או מעשה שעלול למנוע או להפחית יבוא מקביל או יבוא אישי ואינו נחוץ לצורך מימוש עיקרו של יבוא הטובין על-ידו כיבואן ישיר, בניגוד להוראות סעיף 31ו".
למעשה זה הסעיף שמעניק לנו את הסמכות להטיל עיצום כספי בחוק של עד 8 אחוזים מהמחזור ולא יותר מ-100 מיליון.
קראנו את התוספת ואני עוברת לסעיף 4 ו-5.
אביגיל כספי
¶
אבל כך זה יהיה אחיד עם האיסור העיקרי. כלומר, אם אנחנו מסתכלים גם בהגדרות וגם אחר כך באיסור, אנחנו רואים שתמיד מדברים על טובין.
יעל שיינין
¶
כן.
5) דיווח לכנסת – הוראת שעה
(1) הממונה על התחרות ידווח לוועדת הכלכלה של הכנסת, אחת לשנה, לא יאוחר מיום 1 ביולי, במשך ארבע שנים, על יישום חוק התחרות הכלכלית (איסור פגיעה ביבוא מקביל או ביבוא אישי) _(תיקון מס' ...), התשפ"ג-2023, ובכלל זה על פעולות האכיפה שנעשו לפי חוק זה, ובכלל זה מספר העיצומים הכספיים שהוטלו לפי החוק האמור וסכומם ובשל אילו הפרות הוטלו.
(2) דיווח ראשון לפי סעיף קטן (א) יימסר ביום 1 ביולי 2025 או בסמוך לו לגבי התקופה שמיום התחילה.
מאיר קלוגהפט
¶
רציתי להוסיף לסעיף שקראת. עשה היבואן הישיר מעשה. מעשה זאת הגדרה כל כך כוללנית. אני הלכתי עכשיו, סיפקתי צעצועים והלכתי להדריך אותם. הדרכתי את אלה שאני מוכר להם את הצעצועים. זה מעשה. אני פוגע ביבואן המקביל.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר. נוסיף את זה.
יש הערות לנוסח? לא, אתה מתחיל איתי הכול מהתחלה ואני לא מוכן לזה. יש לך משהו לגוף העניין? לא הרצאה.
אוריאל לין
¶
לגוף העניין. אני מבקש שלא ייכתב "עלול לפגוע" אלא ב"פועל פגע" אני אגיד לכם למה. בואו נפעיל את ההיגיון.
היו"ר דוד ביטן
¶
אם אתה אומר רק להיפגע, אנחנו צריכים לחכות שנתיים עד שייפגע ואחר כך נראה מה יהיה. לא. זה לא הולך. הבקשה לא מתקבלת. בשביל זה יש להם שיקול דעת. זה לא שהם נותנים לך קנס ומיד אתה משלם אותו.
אוריאל לין
¶
הערה נוספת. קודם כל, אנחנו צריכים להבין שאסור לנו לעשות בחוק - אתה בעצמך משפטן ועורך דין - הוראות כלליות שהם נושאים לוויכוח בבתי המשפט. דברים כאלה שעליהם מטילים קנסות צריכים להיות מאוד ודאיים ולא דברים כלליים.
היו"ר דוד ביטן
¶
תן לי להגיד לך משהו. אתה מתעלם מהעניין שאתה יכול להגיש ערר ויש מישהו שקובע אם זה בסדר או לא. אתה מתעלם מזה כאילו זה לא קיים. מספיק עם זה. אתה שוכח שזה לא רק החלטה שלהם. אם זאת רק החלטה שלהם, הייתי עושה את כל התיקונים שאתה מבקש אבל זה לא המצב. סתם לבוא ולהעלות טענות כאילו אנחנו לא יודעים שיש שלבים נוספים.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני חושב שהלכנו בצורה מדודה. תיקנו, הוספנו דברים ספציפיים ולא סתם נתנו סמכות לרשות לקבוע מה שהיא רוצה. הם צריכים לפרסם גילוי דעת שיבוא לפני יישום החוק. אתם תראו את גילוי הדעת. זאת לא תחילה מיידית. יש הליך שאפשר לעתור לגורם אחר. אני חושב שזה מספיק טוב. כדי לקדם את העניין. אנחנו רוצים למנוע מהיבואנים לעשות בעיות כאלה שמשפיעות על התחרות, לא סתם בעיות אלא בעיות ליבוא המקביל כדי שיהיה יבוא מקביל.
אוריאל לין
¶
לגופו של סעיף אני רוצה לומר שאין מקום לתת עוד רשימה ארוכה מבלי שזה יהיה מעשה חקיקה. אם רוצים בנושא כל כך רגיש לעשות שינויים, הסמכויות המופלגות האלה - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אני רואה שאתה עושה לי פיליבסטר. כל הרשימה המתוקנת היא בצו באישור ועדת הכלכלה ואז עוד פעם אתם תבואו לכאן ותתייחסו.
איתי עצמון
¶
לגבי ההסתייגויות. הכנו והתפרסם גם קובץ שכולל את ההסתייגויות שהגישו הסיעות השונות. הוא נמצא בפני חברי הכנסת ולכן אנחנו לא נקרא אותן.
איתי עצמון
¶
הוועדה תצביע לפי שתי קבוצות כפי שאני אפרט אותן.
לפני סעיף 1, יש הסתייגויות קבוצת חד"ש-תע"ל.
שרן מרים השכל (המחנה הממלכתי)
¶
נושא כל כך חשוב. הייתי כבר בכמה דיונים בעניין הזה. ביטן, מולך אני לא יכולה להצביע נגד.
איתי עצמון
¶
אני מבין שההסתייגות של חבר הכנסת אליהו ברוכי נמשכה. לא צריך להצביע עליה.
לסעיפים 2 עד 3, אין הסתייגויות. לסעיף 4, קבוצת חד"ש- תע"ל, מסעיף 56 עד 59 בקובץ.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני בעצמי נותן רוויזיה. אנחנו עושים רוויזיה עד שמשרד האוצר ייתן לנו תשובה בעניין של תעודות המקור. את רוצה רוויזיה באופן כללי?
היו"ר דוד ביטן
¶
מי בעד אישור חוק התחרות הכלכלית (איסור פגיעה ביבוא מקביל או ביבוא אישי) התשפ"ב-2022, עם התיקונים שביקשנו מהיועץ המשפטי? מי נגד?
הצבעה
אושר
גל ברנס
¶
אנחנו עוד לא יודעים כי יש כאן את העניין של המורכבויות הבין-לאומיות. בהתחלה חשבנו שזה יכול להיות בטווח מאוד קצר אבל אחרי בדיקה אנחנו כבר לא בטוחים.
גל ברנס
¶
בבדיקה הראשונית שעשינו חשבנו שנוכל לתת תשובה בטווח זמן יחסית קצר. עשינו בדיקת המשך קצת יותר מעמיקה ועלו עוד מורכבויות בין-לאומיות.
גל ברנס
¶
כל מורכבות היא על בסיס זה שמלכתחילה אנחנו מדברים כאן על משהו שהוא כתוצאה מהסכמי סחר ויש איזשהו הסכם מול מדינות שונות.
היו"ר דוד ביטן
¶
הרוויזיה נשארת. נדמה לי שמותר להחזיק רוויזיה שבעה ימים. כשהייתי יושב ראש הקואליציה, זה היה שבעה ימים.
קריאה
¶
הנושא הזה של תעודות מקור היה בדיונים עוד כאשר איתן כבל היה יושב ראש ועדת הכלכלה. יש ציטוטים מפסקי דין מ-2017 על זה שאתם יודעים, "שייתן המכס דעתו גם להיבטים הקשורים ביבוא המקביל ומהעמדה שנקט המכס בפניי עולה בבירור כי לא כך הוא וכי סוגייה זו אינה באה כלל ב- - - -".
גל ברנס
¶
משרד האוצר בטח בעד יבוא מקביל. דווקא זה שרואים שהדיונים כאן חוזרים ימים אחורה, כנראה שהסוגייה היא לא כל כך פשוטה כי אנחנו בטח בעד לפתור אותה בקלות.
היו"ר דוד ביטן
¶
אתם עושים יבוא מקביל וגובים מכס נוסף, זה בעצם כל ההנחה של היבוא המקביל שלוקחים אותה במכס ואז אין הנחה.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא. אנחנו הולכים לטובתך ואתה עוד רוצה את שר האוצר? אולי אתה רוצה גם את נשיא המדינה וראש הממשלה?
גל ברנס
¶
אני מבקש, אם אפשר, אנחנו כן פועלים בנושא ואפשר לקבוע ישיבות בהן נעדכן את הוועדה. אנחנו מבקשים שלא להתנות את החוק בדבר הזה.
שרן מרים השכל (המחנה הממלכתי)
¶
זה ממש לא נכון. בנושא של יבוא הרכב, זה ממש לא נכון. היום כל משפחה זקוקה לרכב ואפילו לשני רכבים, עם כל הכבוד. אני שמעתי סיפורים מטורפים על היבוא המקביל. את יודעת שליבואנים הראשיים יש סוכנים בתוך הנמלים, ממתינים ליבוא מקביל שיגיע רכב, עושים מעקב ורישום מאיפה הגיע הרכב הזה, מתקשרים לסוכן יד שנייה שמכר לו את הרכב הזה.
שרן מרים השכל (המחנה הממלכתי)
¶
ברגע שיש פתח ופרצה ליבואנים ראשיים, הם מנצלים אותה והם ניצלו אותה כבר מספיק. יוקר המחיה בישראל הוא מטורף לעומת מדינות אחרות. הגיע הזמן שנטפל בזה ביד קשה. אם יש הסכמי סחר, הדבר הזה מונח על השולחן כבר המון זמן. איך זה יכול להיות שלא בחנו את זה קודם לכן? כל פעם מוצאים דרך אחרת לחסום את זה. מתקשרים ישירות לסוכן רכב.
גל ברנס
¶
חברת השכל, אני רוצה לחדד. בסוף בחוק שמונח יש שני היבטים שונים. כל הדברים שאת העלית, החוק שנמצא כאן על שולחן הוועדה בדיוק נועד לפתור. כל ההיבטים בהם יבואנים רשמיים מנסים בצורה כזאת או אחרת לפגוע ביבוא המקביל, זאת מטרת החוק. יש סוגיה אחרת והיא סוגיה ספציפית לעניין רכבים שזאת תעודת המקור. היום לפי הסכמי הסחר של מדינת ישראל, כדי לייבא בפטור ממכס לפי הסכם הסחר, צריך לדעת להציג תעודת מקור שזאת תעודה שבדרך כלל אפשר לקבל אותה רק מהיצרן.
שרן מרים השכל (המחנה הממלכתי)
¶
אמרו לנו שמביאים משחת שיניים מזויפת וזאת סכנה בריאותית. בן אדם שקונה מטרגט חצי מיליון משחות שיניים, הוא לא יכול לפנות למפעל ולהביא תעודת מקור. זה עוד איזושהי דרך לבוא ולמנוע את היבוא המקביל.
גל ברנס
¶
אנחנו מסכימים אבל כשזה היה בחקיקה הישראלית, לפני שנה היו דיונים גם על פקודת הרוקחים וגם על חוק בריאות הציבור (מזון) וגם על חקיקות שונות.
היו"ר דוד ביטן
¶
גל, אני כבר רואה שאתם מתחילים לחזור בכם. זה לא יהיה. החוק לא יהיה.
הישיבה הסתיימה. תחשבו טוב כי לא נסכים לשום דבר אחר. אנחנו לא סומכים יותר כי שבע שנים לוקח לכם לבחון את העניין. זה לא יהיה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:40.