פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים וחמש
הכנסת
4
ועדת הכנסת
15/02/2023
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 20
מישיבת ועדת הכנסת
יום רביעי, כ"ד בשבט התשפ"ג (15 בפברואר 2023), שעה 09:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 15/02/2023
הקמת ועדות משותפות, קביעת ועדה לדיון בהצעה לסדר היום בנושא: "נהלי חקירה משטרתית באירועי הגנה עצמית", של חה"כ עמית הלוי (154)., חוק הרשות הלאומית לביטחון קהילתי (תיקון מס' 2), התשפ"ג-2023, קביעת ועדה לפי חוק סיוע לקטינים נפגעי עבירות מין ואלימות, התשס"ח-2008, ועדה משותפת של ועדת החוקה, חוק ומשפט וועדת החוץ והביטחון, ועדת הכנסת המשותפת ליישומים ביומטריים, לפי חוק הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים ונתוני זיהוי ביומטריים במסמכי זיהוי ובמאגר מידע, התש"ע - 2009, ועדה משותפת של ועדת החוץ והביטחון וועדה החוקה, חוק ומשפט לעניין הכרזה על מצב חירום, לפי סעיף 68 לתקנון הכנסת, ועדה משותפת של ועדת החוקה, חוק ומשפט, ועדת הפנים והגנת הסביבה וועדת המדע והטכנולוגיה, לפי חוק הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים ונתוני זיהוי ביומטריים במסמכי זיהוי ובמאגר מידע, התש"ע -2009, חוק לביטול אזרחותו או תושבותו של פעיל טרור שמקבל תגמול עבור ביצוע מעשה הטרור (תיקוני חקיקה), התשפ"ג-2023, חוק סמכויות לאיסוף ואבחון של נתוני נוסעים הנכנסים לישראל או היוצאים ממנה, התשפ"ג-2023 , המלצת הוועדה הציבורית לקביעת שכר ותשלומים אחרים לחברי הכנסת בנושא שכרו של נהג של חבר כנסת מוגבל בניידות וחבר כנסת מאובטח
פרוטוקול
סדר היום
1. בקשת יושב ראש הוועדה המשותפת של ועדת הכנסת וועדת הפנים והגנת הסביבה להקדמת הדיון בהצעת חוק לביטול אזרחותו או תושבותו של פעיל טרור שמקבל תגמול עבור ביצוע מעשה הטרור (תיקוני חקיקה), התשפ"ג-2023 (כ/946), לפני הקריאה השנייה והשלישית.
1. בקשת יושב ראש ועדת החוץ והביטחון להעברת הצעת חוק סמכויות לאיסוף ואבחון של נתוני נוסעים הנכנסים לישראל או היוצאים ממנה, התשפ"ב- 2022 (מ/1581), מוועדת החוקה, חוק ומשפט לוועדה שבראשותו (לאחר החלת דין רציפות).
1. הקמת הוועדות המשותפות הבאות:
1. ועדה משותפת של ועדת הכנסת וועדת הכספים לתקציב הכנסת, לפי חוק יסודות התקציב, התשמ"ה-1985.
1. לפי חוק האזנות סתר, התשל"ט-1979:
1. ועדה משותפת של ועדת החוקה, חוק ומשפט וועדת החוץ והביטחון.
1. ועדה משותפת של הוועדה לביטחון לאומי וועדת החוקה, חוק ומשפט.
1. לפי חוק הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים ונתוני זיהוי ביומטריים במסמכי זיהוי ובמאגר מידע, התש"ע-2009:
1. ועדה משותפת של ועדת החוקה, חוק ומשפט, ועדת הפנים והגנת הסביבה וועדת המדע והטכנולוגיה.
1. ועדת הכנסת המשותפת ליישומים ביומטריים.
1. ועדה משותפת של ועדת החוץ והביטחון וועדה החוקה, חוק ומשפט לעניין הכרזה על מצב חירום, לפי סעיף 68 לתקנון הכנסת.
1. קביעת ועדה לפי חוק סיוע לקטינים נפגעי עבירות מין ואלימות, התשס"ח-2008.
1. קביעת ועדה לדיון בהצעת חוק הרשות הלאומית לביטחון קהילתי (תיקון מס' 2), התשפ"ב-2022 (מ/1451), לאחר החלת דין רציפות.
1. קביעת ועדה לדיון בהצעה לסדר היום בנושא: "נהלי חקירה משטרתית באירועי הגנה עצמית", של חה"כ עמית הלוי (154).
1. המלצת הוועדה הציבורית לקביעת שכר ותשלומים אחרים לחברי הכנסת בנושאים הבאים:
1. שכרו של נהג של חבר כנסת מוגבל בניידות וחבר כנסת מאובטח.
1. עדכון סכום ההשתתפות בתשלום הוצאות שכר דירה לחברי כנסת שמקום מגוריהם הקבוע אינו בסביבות ירושלים.
נכחו
¶
חברי הוועדה: אופיר כץ – היו"ר
ינון אזולאי – מ"מ היו"ר
זאב אלקין
משה ארבל
מירב בן ארי
עמית הלוי
אחמד טיבי
מתן כהנא
שרון ניר
משה סעדה
משה רוט
חברי הכנסת
¶
אברהם בצלאל
אלי דלל
שלי טל מירון
אלמוג כהן
נעמה לזימי
חנוך דב מלביצקי
יוסף עטאונה
עאידה תומא סלימאן
מוזמנים
¶
מזכיר הכנסת דן מרזוק
היועצת המשפטית לכנסת שגית אפיק
חשב הכנסת חיים אבידור
ברק קובוביץ - עו"ד, הכנסת
גיל ברינגר - עו"ד, מנהל בכיר לתפקידים מיוחדים, רשות האוכלוסין וההגירה
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון, חבר תרגומים
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. יתכנו אי-דיוקים והשמטות.
ועדה משותפת של ועדת הכספים וועדת החוץ והביטחון לתקציב הביטחון
ועדה משותפת של ועדת הכנסת וועדת הכספים לתקציב הכנסת
< נושא >> עדכון סכום ההשתתפות בתשלום הוצאות שכר דירה לחברי כנסת שמקום מגוריהם הקבוע אינו בסביבות ירושלים
שכרו של נהג של חבר כנסת מוגבל בניידות וחבר כנסת מאובטח
קביעת ועדה לפי חוק סיוע לקטינים נפגעי עבירות מין ואלימות, התשס"ח-2008
ועדה משותפת של הוועדה לביטחון לאומי וועדת החוקה, חוק ומשפט, לפי חוק האזנות סתר, התשל"ט-1979
ועדה משותפת של ועדת החוקה, חוק ומשפט וועדת החוץ והביטחון
ועדה משותפת של ועדת החוץ והביטחון וועדה החוקה, חוק ומשפט לעניין הכרזה על מצב חירום, לפי סעיף 68 לתקנון הכנסת
ועדה משותפת של ועדת החוקה, חוק ומשפט, ועדת הפנים והגנת הסביבה וועדת המדע והטכנולוגיה, לפי חוק הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים ונתוני זיהוי ביומטריים במסמכי זיהוי ובמאגר מידע, התש"ע -2009
ועדת הכנסת המשותפת ליישומים ביומטריים, לפי חוק הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים ונתוני זיהוי ביומטריים במסמכי זיהוי ובמאגר מידע, התש"ע - 2009
קביעת ועדה לפי חוק האזרחות והכניסה לישראל (הוראת שעה), התשפ"ב-2022
קביעת ועדה לדיון בהצעה לסדר היום בנושא: "נהלי חקירה משטרתית באירועי הגנה עצמית", של חה"כ עמית הלוי (154)., של ח"כ עמית הלוי (מס' 154).
הצעת חוק הרשות הלאומית לביטחון קהילתי (תיקון מס' 2), התשפ"ב-2022, מ/1451
היו"ר ינון אזולאי
¶
בוקר טוב לכולם. אני פותח את ישיבת ועדת הכנסת. היום יום רביעי, כ"ד בשבט התשפ"ג, 15 בפברואר 2023.
אני מתחיל בסעיף הראשון שעל סדר היום, בקשת יושב ראש הוועדה המשותפת חבר הכנסת אופיר כץ לוועדת הכנסת וועדת הפנים והגנת הסביבה להקדמת הדיון בהצעת הדיון בהצעת חוק לביטול אזרחותו או תושבותו של פעיל טרור שמקבל תגמול עבור ביצוע מעשה טרור (תיקוני חקיקה), התשפ"ג-2023, לפני הקריאה השנייה והשלישית. חבר הכנסת אופיר כץ לא נמצא ולכן אני כחבר הוועדה אנמק במקומו.
דנו בהצעת החוק לאחר שהוגשה בקשה לדיון מחדש והצבענו עליה בוועדה. רוצים להעביר את זה בקריאה שנייה ושלישית, זה עבר את כל התהליך וגם נחוץ למען ההרתעה נוכח כל הפיגועים שאנחנו רואים ויש נחיצות לאשר זאת כמה שיותר מהר ובכמה שיותר עוצמה וחוזקה על מנת להרתיע את הטרור הרצחני שמשתולל כאן. לכן אנחנו מבקשים להעביר את הצעת החוק לשלילת אזרחותם של אותם טרוריסטים שמסיימים לרצות את עונשם בישראל למרות שאני לא יודע איך הם מסיימים לרצות את עונשם. אנחנו רוצים להביא את הצעת החוק שתעבור כמה שיותר מהר על מנת להוסיף עוד נדבך קטן בהרתעה מול הטרוריסטים הרצחניים.
לכן אנחנו מבקשים פטור. תומר, יש לך מה להוסיף?
היו"ר ינון אזולאי
¶
גם מירב הצביעה בעד. אין מתנגדים ואין נמנעים. הבקשה אושרה פה אחד.
אני עובר לסעיף ד', קביעת ועדה לפי חוק סיוע לקטינים נפגעי עבירות מין ואלימות התשס"ח-2008.
בבקשה חבר הכנסת דלל, תנמק את הבקשה.
אלי דלל (הליכוד)
¶
תודה רבה אדוני היושב ראש. בקצרה. קיים חוק סיוע לקטינים נפגעי עבירות. החוק הזה הוא משנת 2008. החוק הזה הוכן על ידי הוועדה המיוחדת לזכויות הילד שהיום אני עומד בראשה. החוק קובע שיוקמו שמונה מרכזי סיוע לקטינים נפגעי עבירות מין ואלימות בהם הקטינים יוכלו לקבל אבחון וטיפול רפואי, טיפול נפשי ופגישה עם חוקר ילדים ודברים נוספים.
לפי החוק מדי שנה שר הרווחה הממונה על החוק ידווח לוועדה מוועדות הכנסת. זה מה שרשום בחוק אבל מאז ועד היום זה נעשה בוועדה לזכויות הילד שאני עומד בראשה ומאחר והוועדה הזאת היא ועדה מיוחדת כל פעם שנבחרת כנסת, היא מוקמת מחדש - אני גם חושב שהגיע הזמן שזאת תהיה ועדה קבועה – ואז צריך לבקש מוועדת הכנסת לקבוע זאת מחדש.
לכן אני כאן ואני מבקש שהדיווח יועבר לוועדה לזכויות הילד כפי שהיה עד היום מאז שהחוק חוקק.
היו"ר ינון אזולאי
¶
אין מתנגדים, אין נמנעים, הבקשה אושרה פה אחד.
בקשת יושב ראש ועדת החוץ והביטחון להעברת הצעת חוק סמכויות לאיסוף נתוני נוסעים הנכנסים לישראל או היוצאים ממנה, התשפ"ב-2022 מוועדת חוקה, חוק ומשפט לוועדת חוץ וביטחון לאחר החלת דין רציפות. בקשתו של יולי אדלשטיין.
אני אנמק את הבקשה. נעשו מספר חקיקות שנמצאות כרגע על שולחנה של ועדת החוץ והביטחון. הדבר הנכון הוא לאגם את הכול במקום אחד שתהיה ראייה כוללנית ולכן בקשתנו היא לעשות את הכול בוועדת החוץ והביטחון, על פי בקשתו והסכמתו של יושב ראש ועדת חוץ וביטחון.
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
ברור שזה בהסכמת יושב ראש ועדת חוקה כי יש לו עומס, אז הוא לא מתעסק בכלום. אין לו זמן. אני רוצה להגיד לך כי אתה אדוני היושב ראש אדם שמבין עניין לא מהיום. אני רוצה להגיד לכם שאני הייתי יושבת ראש הוועדה לביטחון פנים, אז זה היה פנים והיום זה לאומי, כל דבר שהיה קשור לביומטרי, לנתוני כניסה, אמרו לי שבכל זה אני לא נוגעת כי זה לא עניין של ביטחון, לא פנים ולא חוץ וביטחון. הכול עניין של ועדת חוקה כי אלה זכויות של הציבור. אם לא ועדת החוקה שנמצאת כל היום מהבוקר עד הלילה בטרלול אין סופי על הרפורמות, החוק הזה לא אמור להגיע לוועדת חוץ וביטחון ואתה מבין את זה. הסיבה היחידה שאתה עכשיו אותה עושה את הצעד הזה היא אך ורק בגלל שהוא מתעסק רק ברפורמה אבל אדוני, הייתי שם, הייתי יושבת ראש ועדה, ביקשתי בכנסת הקודמת את הביומטרי כי אמרתי שביומטרי זה ביטחון פנים אבל אמרו לי, לא, רק ועדת החוקה. גלעד קריב נעמד על הרגליים האחוריות והממשלה אמרה לי לא, זה לא קשור לביטחון אלא זה קשור אך ורק לנושאים של זכויות אדם בכניסה לישראל.
הנה, אני אומרת לך שזה לא קשור לימין, שמאל, קואליציה או אופוזיציה אלא הגיון. התחננתי לקבל את זה אלי אבל אמרו לי לא. עכשיו מה שאתה עושה כאן, כמובן זה לא קשור לגיל, גיל עושה את עבודתו נאמנה במשרד ושימשיך כך, מה שקורה כאן היום זה פשוט - אני לא יודעת איך לתאר את זה - לשבור את כל הכללים ולהפוך את הכנסת לפלסתר, לחותמת גומי של הממשלה ואנחנו צריכים למנוע את זה. זה לא בסדר וזה לא ראוי.
אני רוצה לשמוע את עמדת היועצת המשפטית.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
אדוני היושב ראש, כמו חברתי חברת הכנסת מירב בן ארי אני חושב שזאת הצעה לא נכונה ולא נכון לוועדת הכנסת לאשר אותה. תסתכלו מה קורה. אנחנו נמצאים בעיצומו של מבצע צבאי ביטחוני משמעותי מאוד שנקרא חומת מגן 2. אנחנו כבר ביום הרביעי של המבצע הגדול הזה.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
זה שיש מבצע, זה לא סודי כי השר לביטחון לאומי פרסם את זה. זה שזה יום רביעי, זה סודי כי אף אחד לא רואה מבצע בשטח.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
כאשר מדינת ישראל נמצאת במבצע ביטחוני בסדר גודל כזה, חומת מגן 2, לוועדת חוץ וביטחון יש זמן לדון בחוקים כאלה? אין לה במה לעסוק? היא צריכה לפקח על המבצע ברמה יום יומית כמו שקורה. אין לי ספק שתהיה כאן תעסוקה גדולה לוועדת חוץ וביטחון. איך אפשר להעביר חוק שצריך לחוקק אותו וצריך לחוקק אותו מהר לוועדה שעסוקה בפיקוח מבצע צבאי? עוד אף אחד לא החליט שהמבצע הסתיים.
אני חושב שבמציאות הזאת המצב הוא שתמיד חוקים שהייתה בהם איזושהי סכנה לפגיעה בפרטיות של האזרח, זכויות אדם, תמיד הלכו לוועדת החוקה. אני יכולתי עוד להבין אם היה מגיע לכאן יושב ראש הוועדה לביטחון לאומי והיה אומר שזה יותר רלוונטי אליו והוא רוצה את זה אליו, וגם אז הייתי ממליץ על ועדת החוקה, אבל לפחות הייתי מבין את הדיון.
הסיפור הוא שוועדת חוץ וביטחון הפכה לכולבויניק של חקיקה שכל יושב ראש ועדה שאין לו זמן לחוקק משהו שולח את זה לוועדת חוץ וביטחון כי היא כנראה כל כך פנויה בימים האלה.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
ועדות משנה לא יכולות לאשר את זה. ועדת משנה לא יכולה לשבת במקביל למליאת הוועדה. ברגע שיש מליאת ועדה לחקיקה, אין ועדות משנה. בין השאר זאת הסיבה שרוב ועדות המשנה עוד לא התחילו לעבוד כי הוועדה כל הזמן עוסקת בחקיקה, חוק אחד, חוק שני, חוק שלישי, חוק רביעי. בכנסת הזאת היא הפכה לוועדה הכי מחוקקת כאשר בסוף התפקיד המרכזי לשמו נועדה ועדת חוץ וביטחון, זה פיקוח על מערכת החוץ וביטחון, זה הפעלה של הרבה ועדות משנה מאוד חשובות, זה פיקוח על מבצע ביטחוני שאמרנו שלא היה כדוגמתו כבר הרבה שנים במדינת ישראל. חומת מגן הוא חתיכת אירוע. חומת מגן 2. איך אפשר במציאות הביטחונית הזאת ובעיצומו של המבצע להעמיס עליה עוד חוק כל כך חשוב שצריך לחוקק אותו דחוף?
היו"ר ינון אזולאי
¶
אולי בגלל שיש אזרחים שאנחנו רוצים להוציא אותם בחומת מגן 2? אנחנו צריכים את זה בוועדה שם.
שרון ניר (ישראל ביתנו)
¶
להוציא אותם, לאן? להוציא אותם בצורה ביטחונית, בטיחותית. זאת הוויזה לארצות הברית.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
לכן אני מציע, בואו לא נעמיס על ועדת חוץ וביטחון. ועדת חוקה החליטה שבמקום לעסוק בזכויות אזרח היא מעכשיו עוסקת רק בפגיעה בזכויות אזרח, לגיטימי. תקראו לה ועדת החוקה, חוק ומשפט ופגיעה בזכויות אזרח. אפשר לשנות את השם שלה.
אני מציע להקים עוד ועדה בכנסת. אם ועדת החוקה לא יכולה, להקים עוד ועדה.
היו"ר ינון אזולאי
¶
אין לנו בעיה להקים עוד ועדה אבל הבעיה היא שכל ועדה שאנחנו מקימים, אתם רוצים אחת כנגד. עזוב. אין לנו מספיק חדרים. תודה.
שרון ניר (ישראל ביתנו)
¶
אדוני, האמת היא שבאמת עליך אני מתפלאת כי אתה באמת שותף פעיל בוועדת חוץ וביטחון ומכיר היטב את האתגרים. במסגרת זה שאנחנו במציאות מקבילה, בואו נחזור רגע למציאות. המציאות היא שאנחנו חודש לפני רמדאן, שאנחנו בגל בהסלמה, שוועדת חוץ וביטחון צריכה להתעסק בדבר האמיתי ולא באישורי כניסה ויציאה. אנחנו צריכים להזכיר לעצמנו בסוף מה המהות של ועדת חוץ וביטחון, אגב זה שאנחנו יושבים ויודעים על מה היא דנה.
אין כאן שום זיקה. אני מנסה למצוא את הזיקה. אתה מדבר על חוקים, נגיד הארכת צו כזה או אחר, ויש איזושהי זיקה, אבל כאן אין שום זיקה. יש כאן איזושהי הליכה אוטומטית כשבסוף באמת מה שהכי עצוב לי בעניין הזה זה שאנחנו מסתכלים על ועדת חוקה שצריכה להתעסק בכל הנושא שעל סדר היום התקין של כולנו אבל היא מודרת ומוטה לדבר אחד מרכזי שהוא פשוט הרס הדמוקרטיה. כל הדברים שמסדירים את החיים התקינים של אזרחי מדינת ישראל מחפשים לעצמם נתיבי ביניים וזה מאוד מאוד מטריד. אני כמובן מתנגדת לזה.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
אני חושבת שזה נשמע מאוד מוזר. ועדת החוקה מופעלת יומם ולילה לדון רק בהפיכה השלטונית ואז צריכים להפריט את שאר הסמכויות שיש לה ואת שאר העבודה שהיא צריכה לעשות. ועדת חוץ וביטחון נשמעת כמו קבלן משנה של ועדת החוקה, חוק ומשפט. אם אנחנו מתעמקים יותר בחוק הזה, אני חייבת לומר שהיו לנו ויכוחים אפילו בתוך הסיעה על החוק הזה, עד כמה הוא חודר לפרטיות של האנשים, עד כמה יכולים להיות בו סעיפים שכן יפגעו בזכויות אזרח וזכויות אדם ועכשיו באים ואומרים להעביר את זה לוועדת חוץ וביטחון. אקס טריטוריה.
היו"ר אופיר כץ
¶
פספסת את הדברים שלי. אני אמרתי בצורה עניינית לחלוטין שכשהייתי יושבת ראש הוועדה לביטחון פנים, ביקשתי שנושא הביומטרי יגיע אלי ואמרו כאן בשום פנים ואופן לא, רק ועדת החוקה. הנה, אני אומרת בגילוי נאות. התעקשו איתי. באנו לעשות כאן דיון ענייני, האם הכנסת היא חותמת גומי.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
אני אומרת שאני חושבת שההצעה הזו להעביר את הדיון כך שוועדת חוץ וביטחון תהפוך לוועדת משנה של ועדת החוקה ולהעביר אליה הרבה מהחוקים כדי לחוקק אותם, ממילא עשיתם סלט עם כל הוועדות.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
נכון, אין לכם זמן כי טרללו את כולם עם המהפכה שהם מביאים לוועדת החוקה והם רוצים להעמיס על הוועדה הזאת כדי שלא תעשה שום דבר אחר. לקיים ולבנות עוד ועוד ועדות בתוך הכנסת.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
אני חושבת שלא מירב היא הבעיה אלא לפני מירב היה מישהו אחר שהפריע. כנראה הרעשים מהכיוון הזה לא נשמעים. אני חושבת שזה בלתי מתקבל על הדעת שחוק כזה חשוב וחוק שיש בו כל מיני סעיפים שמחייבים דיון בכובד ראש ולא רק בגישה ביטחוניסטית או בגישה שלוקחת רק צד אחד בחשבון אלא גם לקחת את זכויות האדם ואת זכויות האזרח במיוחד בסעיפים של החוק הזה.
אני נגד זה שהחוק יועבר לוועדת חוץ וביטחון.
שרון ניר (ישראל ביתנו)
¶
היא צודקת. הפכתם כאן את כל סדר היום. עם כל הכבוד, מה הקשר בין שמיטה להר סיני?
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
אגב, החוק של משה סעדה על מח"ש, לאן ילך? לוועדה לזכויות הילד? לעובדים זרים?
היו"ר אופיר כץ
¶
מירב, אתם מבקשים ממני להתחשב בכם בשעות פתיחת הוועדה ואני מנסה להתחשב. אם יש עניינים מהותיים. את מבקשת ממני.
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
אני מוחה. אני ביקשתי ואני אבקש שוב ושוב להבין שיש כאן אימהות ואבות לילדים קטנים שרוצים להכניס אותם לגן.
היו"ר אופיר כץ
¶
אין בעיה. ולדבר בנושאים מהותיים כמובן, אבל לא להגיד לי להתחיל יותר מאוחר ולעשות לי פיליבסטר. זה לא עובד ביחד.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
בוקר טוב. אדוני היושב ראש, קודם כל, אני רוצה לומר לחברת הכנסת שרון ניר, אני לא הייתי כאן בהתחלה אבל המשנה למנכ"ל רשות האוכלוסין, עורך דין ברינגר, בדיון שהתקיים בנושא בפעם הקודמת הציג את העובדה שמ-2,000 שאילתות, נדמה לי, מהרבה מאוד שאילתות בנושא הזה יש משקל לא קטן לתחום הביטחון. באופן ענייני, ודאי יש לזה ממד של ביטחון.
דבר שני. אין ספק שסוג כזה של הסדר קשור ליחסי החוץ. אני לא רואה איך הוא לא קשור ליחסי החוץ של מדינה. כל הסיפור של אשרות ושל כניסות ויציאות זה בוודאי קשור לחוץ וביטחון.
היו"ר אופיר כץ
¶
רק תדחי את המנהג הזה של לא לא להסכים באופן אפריורי. תשאירי לך את האופציה. אולי נפתיע אותך ותסכימי.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
יש לי שלוש הערות. ההערה הראשונה, שרון, היא שהנושא ללא ספק קשור ליחסי חוץ וביטחון.
דבר שני. סוף סוף הכנסת, כמו שאנחנו דורשים משירות המדינה לפעמים לגלות גמישות ולא לנהוג תמיד לפי הספר במובן הפורמלי וה-בוקי יותר מה-בוקינג, כאן מגלים גמישות, הכנסת מגלה גמישות בנסיבות העניין ומעבירה לוועדה.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
הערה אחרונה. אדוני היושב ראש, זאת הזדמנות מצוינת ודווקא בוועדה שלך שאחראית על סדרי הכנסת ודברים מהסוג הזה, להניח את ההבחנה החשובה בין פורמלי למהותי. באופן פורמלי יכול להיות שאתם צודקים שבימים כתיקונם היה צריך ללכת במנגנון פורמלי אחר, אבל דווקא בגלל שאתם אלה שחושבים, ובצדק, שהדיונים בוועדת חוקה הם מהותיים והם אכן מהותיים כי אנחנו מנסים להשיב את הגזלה המהותית שנעשתה כאן ב-27 השנים האחרונות מאז פסק דין המזרחי - - -
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
מי היה כאן ראש ממשלה במשך 15 שנים? אנחנו היינו שנה. הוא היה ראש ממשלה במשך 15 שנים.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
חבר הכנסת עמית הלוי, לפי המקום שבו נמצא כרגע חבר הכנסת צבי סוכות, הוא חושב שעוד לא התגברתם כי אתם כרגע מפנים כרם והוא מנסה להגן עליו בגופו. כנראה שדעתו לגבי תהליך ההתבגרות שלכם הוא שונה. לכן הוא לא בוועדה אלא הוא מגן בגופו על ההתיישבות.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
את אימא לילדה. כמו שהילדה שלך אומרת שלא תחליטי עליה, אנחנו החלטנו שאהרן ברק לא יחליט עלינו. אנחנו מספיק בוגרים. הציבור הישראלי מספיק בוגר. התבגרנו. לקח זמן אבל התבגרנו. לא הבנו את סדר הגודל, שיאמרו לנו שאנחנו לא יכולים, יש נבצרות מהותית. לא יודע, 300 שנים לומדים באקדמיה ולא שמעו על המושגים האלה. דמוקרטיה מהותית.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
אני לא חולק על זה אלא שאני לא מבין למה עם כל ההכרזות האלה עדיין גורם ביטחוני בכיר אומר שאנחנו הולכים לפנות את הכרם כי זאת החלטת בית המשפט ולא אכפת להם ממה שסמוטריץ' חושב. אנחנו לא יכולים להמשיך לקיים את הדיון הזה כי חבר הכנסת סוכות חסר כאן והוא לא יכול להביע את עמדתו כי הוא כרגע מגן על ההתיישבות מפני ממשלה שהורסת התיישבות. זה פשוט לא יעלה לע הדעת.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
זה פשוט לא יעלה על הדעת לקפח את זכותו של חבר הכנסת צבי סוכות להשתתף בדיון.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
אנחנו תחת שנים שבהן הן מה שפורמלי אתם הופכים למהותי ואת מה שמהותי אתם הופכים לפורמלי. מירב, אנחנו הולכים לקלפי מדי פעם כל כמה שנים ואתם אומרים שזאת דמוקרטיה פורמלית. העניין המהותי הוא שאנחנו נדון בנושא של האשרות. זה העניין המהותי. העניין הפורמלי הוא באיזה ועדה זה יהיה.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
את חותמת גומי? את תבואי לוועדת חוץ וביטחון, תאמרי את דעותיך ויהיה דיון מאוד מהותי.
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
מה הקשר? תשים את זה בוועדה לזכויות הילד. תשים בוועדת הכלכלה, יש בזה קטע כלכלי.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
פתחנו בזה שיושב לימינך – את לא רגילה להסתכל ימינה – עורך דין ברינגר והוא העיר כאן בנושא חוץ וביטחון.
גיל ברינגר
¶
אמרתי שזה לא חוק של רשות האוכלוסין אלא זה חוק של רשות המיסים אבל זה לא חוק שעוסק במיסים.
ארבל אסטרחן
¶
חברי הכנסת קבעו בתקנון הכנסת את סמכויות הוועדות ויש חשיבות לכך שהצעות חוק ילכו לוועדות המתאימות. הדבר גם הולם את תקנון הכנסת, גם יש חשיבות לכך שאותם חברי כנסת בוועדות יעסקו באותם נושאים והוועדה מתמקצעת בעניינים האלה. הדבר הזה גם משפיע על הצוותים שמלווים את הוועדה, על הייעוץ המשפטי שמתמחה בנושאים מסוימים וצמוד לוועדה הזאת, לצוות של הנהלת הוועדה שבקי לגבי הגורמים שצריכים להגיע. לכן העברת הצעת חוק לא לוועדה המתאימה צריכה להיות חריג ולא כלל.
לעניין ההצעה הספציפית הזו. המלצת הלשכה המשפטית הייתה שהיא שייכת לוועדת החוקה, חוק ומשפט ולשם היא גם עברה בכנסת הקודמת ועכשיו זו הצעה שחל עליה דין רציפות כי באמת יש פה עניינים של שמירה על פרטיות, העברת מידע בין רשויות מדינה וכולי.
אני כן צריכה להגיד למען ההגינות שספציפית ההצעה הזאת, יש לה עניינים שקשורים לכמה ועדות כי למשל כמו שנאמר כאן המרכז הלאומי לאבחון נתוני נוסעים הולך לקום ברשות המיסים והשר הממונה הוא שר האוצר שממונה על החוק. ועדת החוץ והביטחון נזכרת פעמיים בהצעת החוק. פעם אחת כתוב שהממשלה, באישור ועדת חוץ וביטחון, רשאית לשנות את התוספת לעניין רשויות שיכולות לקבל מידע. הוראה נוספת על ועדת החוץ והביטחון אומרת שראש המרכז, אותו מרכז שברשות המיסים, ידווח מדי שנה לוועדת החוץ והביטחון על עניינים שונים. ההצעה גם מדברת על תכליות ביטחוניות בין היתר. יש עוד תכליות לעניין הזה של איסוף המידע.
לכן אני יכולה לומר שבמקרה הזה זה לא מופרך ויש מדי פעם הצעות שבאמת יכולות להיות רלוונטיות לוועדות שונות למרות שעמדתנו בעינה עומדת, כפי שאמרתי אותה.
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
כן, הקשבתי. אני אגיד לך משהו. גם בבנק שלי יש ענייני ביטחון. אתה הולך לסופר, זה עניין ביטחוני.
הסעיף הבא, הקמת הוועדות המשותפות
¶
ועדה משותפת של הכנסת וועדת כספים לתקציב הכנסת לפי חוק יסודות התקציב התשמ"ה-1985.
ועדה משותפת של ועדת החוץ והביטחון וועדת החוקה, חוק ומשפט, לפי חוק האזנות סתר, התשל"ט-1979.
ועדה משותפת של ועדת החוקה, חוק ומשפט, ועדת הפנים והגנת הסביבה וועדת המדע והטכנולוגיה, לפי חוק הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים ונתוני זיהוי ביומטריים במסמכי זיהוי ובמאגר מידע, התש"ע-2009.
ועדת הכנסת המשותפת ליישומים ביומטריים, לפי חוק הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים ונתוני זיהוי ביומטריים במסמכי זיהוי ובמאגר מידע, התש"ע-2009.
ועדה משותפת של ועדת החוץ והביטחון וועדת החוקה, חוק ומשפט לעניין הכרזה על מצב חירום לפי סעיף 98 לתקנון הכנסת.
ארבל אסטרחן
¶
משפט הסבר כללי על הנושא כולו, לא על הוועדות הספציפיות. אני רוצה לומר שיש לא מעט חוקים שמעניקים סמכויות לוועדות ובתוכם יש חוקים שמעניקים סמכויות לוועדות משותפות כי יש נושאים ששייכים לשתי ועדות. יש ועדות משותפות שלא קמות מדי כנסת כי למשל יש סמכות להתקין תקנות בוועדה משותפת ויכול להיות שהכנסת התקינה את התקנות ואחר כך במשך עשר שנים לא יהיה תיקון לתקנות האלה והוועדה הזאת לא תקום. אבל יש ועדות משותפות שקמות מדי כנסת כי יש להן תפקידים עיתיים. למשל לקבל דיווחים שנתיים או לקבוע את תקציב המדינה וכולי.
הוועדות שכרגע מוצעות בפניכם אלה ועדות שכל כנסת מקימה אותן ולכן הוחלט להקים אותן למרות שלא תמיד יש משהו על השולחן. למשל, תקציב הכנסת נדון בוועדה משותפת של ועדת כנסת וכספים ולכן צריך את הוועדה המשותפת הזאת לקראת הגעת חוק התקציב. תקציב הביטחון, זאת ועדה משותפת של כספים וחוץ וביטחון. כנ"ל בחוק הביומטרי, יש ועדות משותפות, בחוק האזנת סתר ותקנון הכנסת קובע שהחלטה על הארכת מצב החירום תהיה לאחר המלצה של ועדה משותפת של ועדת החוץ והביטחון וועדת החוקה. צריך להזכיר עוד שכאשר יש ועדה שנזכרת בחיקוק היושב ראש יהיה מבין החברים של הוועדה שנזכרת ראשונה ולכן אנחנו תמיד יכולים לדעת מאיזה ועדה יהיה היושב ראש. יש לזה חריג אחד והוא כשזאת הוועדה המשותפת לתקציב הביטחון כאשר בחוק כתוב שהיושב ראש יכול להיות מאחת משתי הוועדות או חוץ וביטחון או ועדת הכספים.
היו"ר אופיר כץ
¶
אני אקריא את ההרכבים ואחר כך תתייחסו.
1. ועדה משותפת של ועדת הכנסת וועדת הכספים לתקציב הכנסת. הוועדה תהיה בת 10 חברים, 5 מכל ועדה, לפי ההרכב הבא:
מטעם ועדת הכספים
¶
משה גפני, אלי דלל, משה סולומון, ולדימיר בליאק, אימאן ח'טיב יאסין.
2. ועדה משותפת של ועדת החוקה, חוק ומשפט, וועדת החוץ והביטחון לפי חוק האזנות סתר:
מטעם ועדת חוץ וביטחון
¶
בועז ביסמוט, ישראל אייכלר, שרון ניר, רם בן ברק.
3. ועדה משולשת, משותפת, של ועדת החוקה, חוק ומשפט, ועדת הפנים והגנת הסביבה וועדת המדע והטכנולוגיה לפי חוק הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים ונתוני זיהוי ביומטריים במסמכי זיהוי במאגר מידע, התש"ע-2009.
מטעם ועדת המדע והטכנולוגיה
¶
סימון מושיאשוילי, איימן עודה, אורית פרקש הכהן.
4. ועדת הכנסת המשותפת ליישומים ביומטריים לפי חוק החלת אמצעי זיהוי ביומטריים ונתוני זיהוי ביומטריים ומסמכי זיהוי במאגר מידע התש"ע-2009.
החוק קובע כי הוועדה המשותפת תפעל בעניינים הנוגעים לפעילות רשויות הביטחון ולאבטחת מידע וישיבותיה יהיו חסויות. ועדה זו תפעל בנוסף לוועדת הכנסת המשותפת.
היו"ר אופיר כץ
¶
כן. המורכבת מחברים בוועדת החוקה, בוועדת הפנים ובוועדת המדע שהרכבה כבר הוקרא.
סעיף 32(א) לחוק קובע כי הוועדה המשותפת תהיה בהרכב הבא: יושב ראש ועדת החוץ והביטחון יהיה היושב ראש. יושב ראש ועדת הכנסת המשותפת. שני חברי הכנסת החברים בוועדת החוקה, חוק ומשפט, אחד מסיעות הקואליציה ואחד מסיעות האופוזיציה וחברי ועדת המשנה למודיעין ושירותים חשאיים של ועדת החוץ והביטחון של הכנסת.
בהתאם קובעת ועדת הכנסת רק את זהות חברי ועדת החוקה, חוק ומשפט שיהיו חברים בוועדה המשותפת כדלקמן:
מהקואליציה – חבר הכנסת שמחה רוטמן.
מהאופוזיציה – חבר הכנסת גלעד קריב.
לפיכך להלן הרכב הוועדה המשותפת ליישומים ביומטריים נכון להיום וככל שיחולו שינויים בזהות החברים שקביעתם אינה נדרשת על ידי ועדת הכנסת, ישתנה הרכבה בהתאם.
יושב ראש – חבר הכנסת יולי אדלשטיין, יושב ראש ועדת חוץ וביטחון.
חבר הכנסת חנוך דב מלביצקי – יושב ראש ועדת הכנסת המשותפת.
מטעם ועדת החוקה, חוק ומשפט
¶
חברי הכנסת שמחה רוטמן וגלעד קריב.
חברי ועדת משנה למודיעין ושירותים חשאיים: חברי הכנסת ינון אזולאי, גדעון סער, רם בן ברק וחבר נוסף שיתמנה במקום חבר הכנסת דודי אמסלם.
ועדה משותפת של ועדת החוץ והביטחון וועדת חוקה, חוק ומשפט לעניין הכרזה על מצב חירום לפי סעיף 68 לתקנון הכנסת.
מטעם ועדת החוץ והביטחון
¶
חברי הכנסת יולי אדלשטיין – יו"ר, ישראל אייכלר, אלמוג כהן, אורנה ברביבאי, שרון ניר, גדעון סער.
מטעם ועדת חוקה, חוק ומשפט
¶
חברי הכנסת שמחה רוטמן, אריאל קלנר, משה סעדה, יוני משריקי, גלעד קריב ועופר כסיף.
התייחסות.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
יש לי רק הערה אחת. אני חושב שהרשימה הזאת היא תזכורת יפה לראשי ועדות בכנסת כשמחוקקים חוקים קדימה והם תמיד נלחמים על כבודה של הוועדה שלהם ומייצרים ועדות משותפות 2 ו-3 וכולי. בסוף כשזה מגיע, הם כבר מזמן לא שם אבל זה מייצר הרבה בלגן בהרבה ועדות שלמעשה צריך להקים ובחינם. עדיף להכריע במחלוקות כאלה לא בפשרה של בוא נקים עוד ועדה משותפת ואחר כך שיתמודדו אלא פשוט להכריע איזו ועדה תפקח על איזה נושא.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
דווקא רוב החוקים האלה לא בתקופתי. גם אם היה בתקופתי, עכשיו אני רואה שזאת טעות.
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
אתה יכול להסביר מה קרה ל-2(ב)? למה הוא לא בא היום? הוועדה לביטחון לאומי לגבי האזנות סתר.
היו"ר אופיר כץ
¶
זה ירד. עוד אין הסכמות. יהיה בשבוע הבא. זה חשוב לך? אם זה חשוב לך, נכנס ביום חמישי את הוועדה.
היו"ר אופיר כץ
¶
קביעת ועדה לדיון בהצעת חוק הרשות הלאומית לביטחון קהילתי (תיקון מס' 2), התשפ"ב-2022, לאחר החלת דין רציפות.
המלצת הלשכה המשפטית - לוועדה לביטחון לאומי. הרשות הזאת עברה למשרד לביטחון פנים.
יש צורך לומר משהו? לא.
אם כך, אני עובר להצבעה.
היו"ר אופיר כץ
¶
אושר.
סעיף (ו), קביעת ועדה לדיון בהצעה לסדר היום בנושא נהלי חקירה משטרתית באירועי הגנה עצמית, של חבר הכנסת עמית הלוי.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
באופן מזעזע, משטרת ישראל, אדם שמשתמש בנשק, שימוש כלשהו – גם מרים את הנזק, עוד לא ירה או גם ירה - - -
עמית הלוי (הליכוד)
¶
אני בכל זאת רוצה לומר לפרוטוקול שהנוהל שונה ב-1 במאי 2021 על ידי השר לשעבר אמיר אוחנה ועל פי הנוהל החדש מי שישתמש בנשק לצורך הגנה עצמית ואין חשד לפלילים באופן בסיסי, לא אמור להיחקר באזהרה. אמורה להיגבות ממנו עדות פתוחה. לא אמור להילקח ממנו הנשק באופן אוטומטי. משום מה הנוהל הזה לא מקוים במשטרת ישראל ולכן הוועדה תפקח על הנוהל הקיים. השר לביטחון לאומי אמר שהוא רוצה לשדרג את הנוהל. אם הוא משדרג, מה טוב.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
הוא כרגע במבצע צבאי, חומת מגן 2. כשיתפנה, ישדרג.
חבר הכנסת סעדה, כנראה אתה לא יודע מה ההבדל בין הרשות המחוקקת לרשות המבצעת, אלא אם כן אתה מציע לי מינוי בממשלה החדשה אבל אני מראש אומר לך שהתשובה היא לא. היחידי שיכול לעזור לו, זה אתה. אם תסכים להתמנות לסגן שר - משרד המשפטים כבר תפוס כי יש כבר שר שני ולכן אני מניח שזה ירד מסדר היום, אבל אולי במשרד לביטחון לאומי יש מקום פנוי לסגן שר. אז תוכל לעזור לו. הוא יטפל בפיתות ואתה במקלחות. אחר כך תתחלפו.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
אגב, אני מציע להעביר לשם גם את הפיקוח על מבצע חומת מגן 2. ועדת חוץ וביטחון עסוקה.
היו"ר אופיר כץ
¶
סעיף 2, המלצת הוועדה הציבורית לקביעת שכר ותשלומים אחרים לחברי כנסת בנושאים הבאים:
1. שכרו של נהג חבר כנסת מוגבל בניידות וחבר כנסת מאובטח.
את הנושא השני הורדתי מסדר היום. קיבלתי אתמול פנייה לגבי המצב הכלכלי וכל הנושא של השכירויות.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
אם אתם כאלה רגישים, ובצדק, לדעת קהל, היו כאן יותר מ-100 אלף אנשים שהטריחו את עצמם להגיע לכנסת ביום שני. אולי תהיו רגישים גם אליהם.
משה ארבל (ש"ס)
¶
אדוני היושב ראש, הרגישות היא גם עובדתית. סתם, בשביל הספורט, נכנסתי אתמול ל-יד 2 לראות מה אפשר למצוא ב-4,600 שקלים בירושלים. אין.
היו"ר אופיר כץ
¶
את הסעיף השני, אני מקבל את בקשתה של חברת הכנסת נעמה לזימי שפנתה אלי לשקול מחדש לגבי הסעיף.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
היושב ראש, אתה מכיר את העניין הזה. קודם כל, אלה לא תנאים של חברי כנסת אלא אלה כספים שמשולמים לאנשים שמשכירים את הדירות שלהם. כולנו יודעים על העלייה בשכר דירה שקרתה בשנים האחרונות. זה לא כסף שמקבלים חברי הכנסת. אתם כן העליתם את המכסה של בתי מלון, של תשלום לבתי מלון. העליתם גם את המכסה של תשלום לבתי מלון ליועצים. נשאר העניין הזה של הדירות שהוא לא הכנסה לחבר כנסת אלא לאנשים שמשכירים את הדירות.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
אבל אני לא רוצה להיות בבתי מלון. יש אנשים שלא טוב להם להיות בבית מלון. תדעו שהכסף שמשולם לשכר דירה הוא פחות ממה שעולה חבר כנסת שהולך לבית מלון. שלא יעשו לי עכשיו התייפייפות. בתי המלון עולים לכנסת יותר מאשר שכר דירה.
היו"ר אופיר כץ
¶
שכר הדירה שלי הוא הכי זול. הוא בלשכה.
אני אומר שאני רוצה לאפשר לחברת הכנסת נעמה לזימי שנדבר על זה.
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
מה זה הדבר הזה? יש לך בעיה, תבואי לדיון בוועדה. זה אני אומרת לך כמי שבאופוזיציה.
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
לא, אני רק מוחה. אני יושבת במקומי ומוחה בשם חברי הכנסת. שוב, אני לא גרה כאן, אני בכלל לא באירוע. אני רק אומרת שאם יש לך בעיה עם דיון בוועדה, תדאגי לבוא.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא. אופיר, אני יודע שבפעם שעברה דיברנו כאן על שכר חברי הכנסת, קיבלו כותרת. מתוך 8 דקות דיבור הוציאו 20 שניות שלי. אין לי בעיה עם זה. כשאני מאמין במשהו, אני הולך עם זה. עיוותו את הנושא.
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
אני רוצה להגיד לך שכל ראיון ששואלים אותי, אני אומרת להם שהכנסת קטנה מדי, שאני חושבת שכל השרים צריכים להתפטר. אני מסכימה איתך.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
שורש הבעיה כאן הוא אחר. זה שעכשיו יאמרו שחברת כנסת אחת אמרה תוריד את זה, תעלה את זה, "ישראל היום" כותב על זה – כל אחד מפחד מהכותרת. אני לא נמצא כאן בבתי מלון, אפשר לספור על האצבעות את המקרים שהייתי בבית מלון בכל חמש השנים האחרונות, אני לא שוכר כאן דירה. אני גר באשדוד. אני נוסע כדי לנוח בבית שעה ולחזור. אתה בלשכה. גם אני. אם אעידה מגיעה מעכו, היא צריכה מקום. אני לא מדבר כרגע על סכום. יש כאן בעיה שורשית אחרת שאותה אני לא מבין.
קודם כל, הבאתם את זה רק עכשיו. למה אתם לא מביאים כחבילה פעם אחת? למה כל פעם לזרוק לנו משהו ונחטוף איזו כותרת? אף אחד מכם לא עומד מול התקשורת. אנחנו עומדים מול התקשורת ואותנו קורעים בתקשורת. חבר'ה, תביאו פעם אחת שהוועדה הזאת תעשה משהו. שפעם אחת יתייצבו מולנו ויגידו לנו מה קורה. לי אין בעיה, אמרתי לכם שאותי לא מעניין מה שתצביעו, תעלו להם או לא תעלו להם, אין לי בעיה אבל פעם אחת שיובל אלבשן יבוא לכאן. ביקשתי שיבוא ויסביר. חברי הכנסת, כולנו, תפתחו קצת יותר את העניין הזה. צריך להחליף את הוועדה, אין בעיה אבל בואו נעשה דיון רוחב אמיתי שבאמת פעם אחת ידון לעומק בעניין של חברי הכנסת.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
בתנאים. רוצים להרע לנו את התנאים, תרעו את התנאים. אין בעיה. תורידו במשכורת, הכול בסדר. תעשו מה שאתם רוצים. אני לא אומר מה בסוף יהיה אבל לא יכול להיות שלכל פעם אנחנו נגיע ויזרקו עוד משהו. זה לא מכובד לא לנו ולא לעם. האנשים האלה בסך הכול מסתכלים עלינו כראי והם צודקים. הם רוצים לראות אותנו גם מסודרים בעניין ושפעם אחת יגידו להם מה מגיע לנו ומה לא מגיע לנו. אם לא מגיע לנו, זה בסדר גמור. אני גם מקבל את זה כי זאת ועדה ציבורית שתעשה את עבודתה נאמנה.
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
לא צריך לחשוש מזה. אגב, אני גם רוצה לדבר על חברי כנסת שיוצאים מהכנסת ושולחים אותם במונית הביתה. גם על זה אני רוצה לדבר. יש לי הרבה דברים לדבר עליהם. מתי יהיה דיון שנעשה קואליציה ואופוזיציה? אני רוצה שיהיה כאן דיון אמיתי.
היו"ר אופיר כץ
¶
אני רוצה להגיד משהו. אמרתי את זה לפני חודש עת ישבנו כאן בדיון דומה מאוד. אני מסכים עם מה שאמר ינון, עם מה שאת אומרת ועם מה שאומרים כאן עוד חברי כנסת. גם חנוך מלביצקי דיבר איתי על זה.
הנה נעמה.
היו"ר אופיר כץ
¶
לפי חוק יש ועדה ציבורית שתפקידה להמליץ בדבר שכר ותשלומים אחרים לחברי הכנסת. נוצרה מעין נורמה, כמו שינון אמר, שכל פעם הוועדה הציבורית מגישה המלצות נקודתיות – כאן לעדכן את שכר הדירה, שם השתתפות בבית מלון, פה גילום מס, שם רכיב כלשהו מתקציב הקשר עם הבוחר.
שכר חברי הכנסת הופקד בכוונת מכוון בידי אנשי ציבור ראויים ומקצועיים, בדיוק כדי שיסתכלו על הסוגייה במבט הוליסטי ושלם ויבטאו את האינטרס הציבורי בשלמותו. כיום זה לא המצב. אי אפשר כל פעם להציג בפני חברי הכנסת רק זווית אחת מסוימת. זה גם לא נכון שהוועדה הציבורית תסתכל על הדברים במבט צר. צריך לעשות עבודה, לבחון את כל הסוגייה בצורה מסודרת. לכל רכיב יש השפעה על רכיב אחר. יש מקומות שבהם ראוי להשוות את חברי הכנסת לנושאי משרה אחרים ויש מקומות שלא.
היו"ר אופיר כץ
¶
צריך להסתכל על התמונה המלאה ולהגיע לתוצאה שגם תשמור על הקופה הציבורית וגם תעניק לנו חברי הכנסת את הכלים הנכונים שאנחנו צריכים למילוי תפקידנו. יש גם המון סעיפים בהחלטת השכר שנכתבו לפני עשרות שנים, מה שהספקתי לקרוא, והגיע הזמן לעדכן את מודל הפעולה.
היו"ר אופיר כץ
¶
כן. אני קורא גם לכם חברי הכנסת לפנות אלי עם דברים שאתם חושבים שצריך לשנות. בואו נרכז את זה ונעשה פגישה ביחד עם הוועדה.
היו"ר אופיר כץ
¶
מירב, את לא נותנת להשלים משפט. חברי כנסת שיש להם דברים שהם רוצים להעביר, שגית תרכז את הכול. נכין את החבילה שאנחנו חושבים שהיא נכונה, נעשה פגישה עם הוועדה הציבורית ונביא הכול במכלול אחד.
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
אני יכולה לומר מילה? אני חושבת ששגית היא הבן אדם שצריך לנהל את זה. לדעתי היא יכולה לקחת שני חברי כנסת מהקואליציה ושני חברי כנסת מהאופוזיציה, לשבת אצלה ולהגיע לאיזשהו מתווה מוסכם ועם זה ללכת עם יושב ראש הוועדה לוועדה הציבורית. מה אתה אומר?
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
¶
אני מצטרף לנושא הזה. אני חדש ודי מוזר לי. אני מגיע לכל מצבי קיצון שהם פשוט מבזים. כשאני מגיש חשבונית להחזר ואומרים לי, תשמע, מתוך החשבונית הזאת – היו שלושה אנשים – את השתייה אנחנו לא מאשרים לך אבל משהו אחר כן. אתם לא רוצים לאשר, אני לא אגיש את זה אבל תחשבו איך זה גורם לי להיראות גם בעיני הצוות שלי, גם בעיניים בכלל. זה לא לעניין. הדבר הזה צריך להיות מוסדר בצורה גמורה פעם אחת לתמיד. בעיניי ההתערבות ברזולוציות האלה של אם מאשרים פחית שתייה או לא מאשרים אותה, זה מוטרף. אין לזה שום מקום. אתם לא רוצים, אל תתנו אל זה בכלל ואל תאשרו בכלל אוכל אבל אי אפשר לרדת לרזולוציות האלה. זה לא רק ברזולוציות האלה. אני רוצה לדבר על איזשהו הליך משפטי, אז אני מקבל עמדה של בן אדם שלמיטב הבנתי הוא לא משפטן שנותן חוות דעת משפטית על האם זה נכון או לא נכון. הדבר הזה צריך הסדרה חד משמעית וצריך שיהיו כללים מאוד מאוד ברורים וחדים ושלא כל פעם כאשר אנחנו מגישים משהו, אולי מאשרים ואולי לא. זה מאוד מביך כל הדבר הזה.
חיים אבידור
¶
אני מציע שבאמת הדיון הזה ייעשה באיזושהי ועדה נפרדת לחלוטין מפני שאתם לא רוצים שאני אגיב עכשיו על כל הדברים שאומרים כאן. גם לי יש כל מיני דוגמאות ולא כדאי שזה יהיה כאן.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא הבנתי. אנחנו מאוד מכבדים אותך. הביקורת לא הייתה עליך. הביקורת הייתה על הוועדה הציבורית. אני אמרתי את זה מראש. זה כאילו להגיד לנו חבר'ה, לא כדאי שאני אדבר.
חיים אבידור
¶
לגבי זה שמביאים כל פעם נושאים מסוימים. גם אחרי שתעשו רפורמה ותעשו איזושהי הסדרה, עדיין ייווצרו אנומליות מסוימות, אם זה בגלל התייקרות של דברים מסוימים, אם בגלל פריטים חדשים שפתאום חברי הכנסת התחילו להשתמש בהם או כל מיני דברים כאלה. הוועדה או אני ביוזמתי בא לוועדה ואני אומר להם שבסעיף הזה יש איזושהי בעיה וצריך לתקן אותו, ואז אנחנו נבוא ונעשה את הדבר הזה.
יכולים לשבת בשקט עם הקטע הזה של שכר הדירה אבל שכר הדירה, כולכם יודעים מה קרה בשוק הדיור. אתם יודעים בדיוק מה גובה שכר הדירה, בכמה הוא עלה בשנה האחרונה. חברי הכנסת שלא רוצים לישון בבתי מלון, אם זה מסיבות נוחות או אם זה מסיבות של חסכון בכספי הציבור, רוצים לשכור דירה – יוזמה שהיא מבורכת – אנחנו באים ומתאימים את הדברים האלה. הוועדה יושבת על המדוכה ובודקת מה גובה שכר הדירה ומבקשת לעדכן.
אלה שגרים במרחק של מעל 100 קילומטרים ויכולים לישון לפחות יומיים בשבוע בבית מלון, אם תעשו את החשבון, הסכום המגולם של בית מלון עולה סדר גודל של 2,000 שקלים ללילה לחבר כנסת. בא חבר כנסת ורוצה ללון ב-4,600 שקלים לחודש. הוא חוסך כסף.
חיים אבידור
¶
לא. הם לוקחים דירות חדר. הם לא לוקחים דירות מפוארות. תשקלו, איך שאתם רוצים כי האלטרנטיבה היא שהם ילכו לבית מלון וזה יהיה יותר יקר.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
הייתי בדיונים אחרים כי אמרו שזה ירד מסדר היום. אני אשמח גם להגיב לחשב הכנסת ולהגיד לך אחרי התחקיר שנעשה אתמול בערוץ 12. בשנה שעברה ישבנו כמה פעמים על העסקה ישירה של עובדי המזנון ועובדות הניקיון בכנסת ואמרת לי לא פעם שאין אף הפרה למרות שאלי הגיעו עובדות ואמרו שיש הפרות. אני שמחה על התחקיר הזה כי זה מראה את הדבר שצריך לעשות. גם אם תעקם פרצוף, חיים, העסקה ישירה של עובדי המזנון ועובדות הניקיון כי זה הדבר המוסרי לעשות במשכן הזה. זה הדבר הנכון לעשות. הדבר שיגרום לנו לפקח על התנאים של מי שמגישים לנו קפה כל הזמן, נותנים לנו את האוכל, וזה הדבר המוסרי לעשות. אני מזכירה שבעבר לא היה דבר כזה של העסקה קבלנית והמדינה עמדה על רגליה והיא מדינה מפוארת. אפשר לתקן את העיוות המוסרי העמוק הזה של המשכן הזה.
אחרי התחקיר אנחנו רואים איך במערכת מנהל משנה שעות עבודה. אני נדהמת. ישבנו עם המנכ"ל כמה פעמים, הייתה גם שיחה אחת סוערת ממנה יצאתי בזעם גדול ואתה יודע את זה, ואחר כך חזרנו. פרסתם בפניי, למרות שלא את הכול כי הם לא הסכימו לחשוף חלק מהחוזים כדי שאני אוכל לבחון את תנאי ההעסקה.
אני דורשת – ואני יודעת שהלב שלך פתוח למקומות הרגישים האלה – שדברים ישתנו כאן. כך לא יכול להיות. המקום הזה צריך להיות מגדלור של מוסר וערכים. צורת ההעסקה הזאת היא ביזיונית ומבזה את כולנו. כולנו יודעים מה קורה ועוצמים את העיניים כי אנחנו עסוקים אבל אלה האנשים שמשרתים אותנו כאן יום יום בכזו אהבה ובכזו מסירות. תודה.
אמרתי את הדברים האלה ואני אתייחס גם לנושא לשמו הגענו לכאן. באמת כואב לי על מה שקרה. הגשתי את הצעת החוק להעסקה ישירה של עובדי הכנסת וניסיתי לקדם אותו. ניסיתי לקדם אותו בחוק ההסדרים, בחוק התקציב הקודם. מרחו.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
לצערי המנכ"ל הקודם לא הסכים. אני אומרת את הדברים כמו שהם. הדברים היו גלויים.
אני אדבר על מה ששלחתי. חברים, אני אחליט על מה אני מדברת. מותר לי לדבר על עובדות הכנסת. אחרי התחקיר אתמול, בטח שמותר.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
אני רוצה לתת גם משהו אחרי הדבר שנעשה. לשים רגע אחד זרקור. אני אגיד למה כתבתי את מה שכתבתי לאופיר על הנושא של שכר הדירה.
אני גרה בחיפה ואני אפילו בקריטריונים לקחת כאן איזושהי דירה ואני בהחלט מבינה את הסיוט. היום יצאנו ב-6:00 בבוקר כדי להגיע לכאן ב-9:00. זאת מציאות חיי יום יום, מציאות של הרבה חברי כנסת. צורם לי במיוחד כי אנחנו מבינים את הקונסטלציות של יוקר המחייה ומה שקורה כשזה נוגע לכאן, ובצדק מבינים, אבל אני לא בטוחה שהציבור מבין כמה באמת עובדים כאן קשה כל האנשים מעובדי המינהלה, מעובדי הכנסת ועד לחברי הכנסת. עדיין כאשר הסיוע לשכר דירה לדיירי דיור ציבורי לא התעדכן יותר מעשור, נשחק ונשחק ונשחק, לא בונים כאן דירות ציבוריות, רק אתמול פג תוקפו של חוק רן כהן וינון ואני הגשנו את החוק הזה מחדש לכנסת ואני מקווה שנצליח לחוקק אותו. אני מגישה אותו השבוע לוועדת השרים לחקיקה.
הכאב שלי זועק לשמיים וזה לא כי לא צריך לתקן. צודק חשב הכנסת ואכן המלון עולה יותר ויש יותר הגיון בזה שהנגישות למשכן הזה תהיה יותר אפשרית. גובה דמי השכירות באמת עולה והמדינה כן מוציאה שני מיליארד שקלים בשנה שמנפחים כיסים של בעלי הנכסים ולא מאפשרים לאוכלוסיות הכי מוחלשות בישראל נגישות לקורת גג. 700 שקלים סיוע לזכאים לדיור ציבורי. נכה שצריך דירה, איפה הוא מוצא? אנחנו יודעים מה קורה.
לכן העליתי את זה כי לפעמים זאת הדרך להעביר איזשהו מסר ולהעביר טיעון.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
לא. אני אומרת שאני חושבת שצריך לקשור את זה ולהוסיף בחוק התקציב עדכון שכר הדירה לזכאי הדיור הציבורי. כמו שהגשתי את החוק לעדכון שכר המינימום, ואגב, כאן הקשבת והורדת את ההמלצות של ה-12 אחוזים. אני חושבת שעשית מה שהיה ראוי לעשות כי להגיד שהדברים כאן הם אבסורדים. כאשר שכר המינימום לא עולה והמשכורות כל כך שחוקות, להעלות בצורה כל כך דרמטית כי החוק בנוי אחרת. אז כן, זה ייראה לחלק משהו פופוליסטי אבל אני אומרת שגועל נפש בעיניי שלכל כך הרבה אנשים אין להם ביטחון של קורת גג מעליהם ואנחנו מתעדכנים כי אנחנו כן מכירים בעליית גובה השכירות. לזכאי הדיור הציבורי יותר מעשור, משהו כמו 16 שנים, לא העלו את הסיוע בשכר דירה אבל כאן מכירים בכל המגמות שקורות בישראל.
אופיר, אני אומרת שצריך לעדכן את מנגנון הסיוע בשכר דירה ולקשור את זה במה שקורה כאן. זה דבר הגיוני לעשות אותו, זה דבר מוסרי לעשות אותו ולפעמים זאת הדרך היחידה להעביר מסר שאומר מה צריך לעשות. תודה.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
למה? זה שהממשלה תחליט להעלות את הסיוע בדיור הציבורי, זה נושא שאני חושבת שהגיע הזמן לטפל בו. כבר התקיימו כמה דיונים.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
אני רוצה להבין. כשכולכם הולכים לבתי מלון, אתם שואלים כמה זה עולה לתקציב הציבור? מישהו שאל מתי העלו פעם אחרונה את התקציב לבתי מלון?
היו"ר אופיר כץ
¶
אני רוצה להתחשב גם בטענה של נעמה וגם בצרכים שלך כמי גר רחוק. אני רוצה שיביאו אלי את כל התמונה המלאה לגבי העלות.
חיים אבידור
¶
לא צריך להגיד כאן את הסכום אבל אם אתה לוקח את העלות הכוללת כולל הגילומים וכולל הכול, זה עולה 2,000 שקלים ללילה. אמנם חלק מזה נשאר בתקציב.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
הייתי שמחה אם תצא מכאן איזושהי החלטה שלפחות יבחנו בתקציב הקרוב את השחיקה של הסיוע בשכר דירה לדיירים בדיור הציבורי.
היו"ר אופיר כץ
¶
חיים, אני מציע שאנחנו נשב ונלמד את כל התמונה, עלויות בבתי מלון, שכר דירה, כמה חברי כנסת יש. שאלתי כמה פעמים ולא קיבלתי תשובה לגבי מספר חברי הכנסת.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
בגלל לילות הפיליבסטר, אנשים שגרים פחות מ-120 קילומטרים הולכים לבתי מלון. כמעט כל חברי הכנסת בקדנציה הזאת.
היו"ר אופיר כץ
¶
אם אפשר לדעת כמה עולה בממוצע חבר כנסת שגר בצפון והולך לבית מלון בימים יש מליאה ארוכה. כמה זה יוצא בחודש. חבר כנסת שמשלם שכר דירה, כמה זה יוצא לחודש. תוכלו לעשות את זה?
היו"ר אופיר כץ
¶
לא, נעמה, את לא תעשי את זה עכשיו אחרי שאמרת את מה שאמרת. לא תגידי לי עכשיו שאת לא רוצה לפגוע.
היו"ר אופיר כץ
¶
זה לא הולך כך. ללכת לתקשורת ואז לבוא לכאן ולומר שלא נעים לך מעאידה, אז בוא תשים את זה על סדר היום. זה לא עובד כך.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
אני מבקשת, זה לא עניין של עאידה. זה גם עניין של נעמה. אם זה עניין של עאידה, אז עאידה חוסכת למדינה. אני חושבת שהגיע הזמן להפסיק עם הצביעות הזו. אל תלכו לבתי מלון כי בעלי ההון מרוויחים כסף מבתי המלון. שאף אחד לא יעשה סיבוב.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני לא בבית מלון ולא בדירה כאן. אני יכול לספור על האצבעות את מספר הפעמים שנשארתי. אני אמנם גר באשדוד אבל אני נוסע הביתה. גם אתמול אחרי הלילה שהיה נסעתי. אני לא בקיזוזים אלא נמצא כאן ויכולים להעיד על כך כל מי שנמצא כאן.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני נוסע לשעה ורבע להיות בבית, לראות את הילדים שלי, לראות את אשתי וחוזר כי זה יותר חשוב לי אבל זה בסדר, זה חשבון שלי. לכן אני רשאי לדבר על בית המלון או על הדירה. אני אומר לך את האמת, אני באמת עכשיו מסתכל עליך ואומר שלא יפה וגם לא הגון לדבר על חברי הכנסת, על הדירות שלהם על המטר שהם מקבלים בדירה להשכרה כאן בזמן שאת ישנה בבית ממלון שעולה 2,000 שקלים ללילה. תעזבי.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
כדי לגם זכור שחלק מאיתנו משלמים מחשבונם הפרטי גם את המים והחשמל דבר שלא צריך לשלם עבורו כששוהים בבית מלון.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
אל תגיד לי שזה לא לעניין. לא באתי לעשות סיבוב. להפך. אני חושבת שכשאנחנו עומדים במצב בו על האוכלוסיות הכי מוחלשות לא מסתכלים, אז כדאי לשים את הזרקור הזה גם אם זה אומר לבוא לכאן ולהגיד את מה שאמרתי.
היו"ר אופיר כץ
¶
בגלל זה אני סתם נשאר כאן.
עכשיו אנחנו מצביעים על הרוויזיה. אלקין ביקש את הרוויזיה והוא לא כאן. גם אני הגשתי איתו את הרוויזיה. הוא לא נמצא ואני מסיר את שלי. אם כן, הרוויזיה נדחתה וההחלטה בתוקף.
אנחנו עכשיו בסעיף הראשון לגבי הנהג.
ארבל אסטרחן
¶
הוועדה הציבורית מקבלת מעת לעת פניות מחברי כנסת ומיועצים פרלמנטריים ואין מה לעשות, בדברים האלה מדי פעם יש עניינים נקודתיים שעולים. הוועדה גם נפגשת עם כל חבר כנסת שמבקש להיפגש איתה. אגב, היום יש לה ישיבה והיא נפגשת עם שניים.
ארבל אסטרחן
¶
הוועדה הציבורית? כן. היא ועדה שוטפת. היא נבחרה לחמש שנים וכאשר מתעוררות סוגיות – בין אם ביוזמתה ובין ביוזמת פניות אליה – היא דנה.
ארבל אסטרחן
¶
אגב, בשלהי הכנסת הקודמת – נמצאים כאן חברי כנסת ותיקים שבטח זוכרים – הייתה החלטה גדולה על יועצים פרלמנטריים.
ארבל אסטרחן
¶
היא עוסקת בדברים האלה. הנושא שמונח כרגע בפניכם הוא גם עניין של נהג, דומה ליועץ פרלמנטרי, נושא שבא בעקבות פנייה שהגיעה לוועדה. היום יש חברי כנסת , אמנם מעטים מאוד, שזכאים לנהג בשל מוגבלות בניידות.
ארבל אסטרחן
¶
למשל חברת הכנסת קארין אלהרר. חבר כנסת שמקבל קצבת ניידות, שהוא מוגבל בניידות. זה דבר לא נוגע למרבית חברי הכנסת אבל הוא חלק ההחלטה. היום כתוב שהנהג יועסק על ידי חבר הכנסת באותו אופן העסקה כמו היועצים הפרלמנטריים אבל יש הבדלים מסוימים בשכר ובתנאים. היום הוא מקבל שכר לא כמו יועץ פרלמנטרי אלא כמו נהג בשירות המדינה לפי הוותק שלו וגם התנאים שלו מתעדכנים לפי הנחיות נציבות שירות המדינה.
מאחר ובאותה החלטה שהזכרתי של היועצים הפרלמנטריים שהתקבלה לאחרונה נעשה שם שיפור מסוים בתנאים, יכול להיות שיועץ פרלמנטרי ירוויח יותר מנהג כאשר מדובר בנהג ותיק. אם אני לא מדייקת במשהו, החשב יוכל להסביר. מאחר שבסופו של דבר מדובר באותו צוות של יועץ פרלמנטרי, הציעה הוועדה הציבורית שהנהג של חבר כנסת מוגבל בניידות או מאובטח יוכל לבחור האם הוא רוצה לקבל שכר כמו של נהג או כמו של יועץ פרלמנטרי עם הוותק שלו לפי כללי הוותק הרגילים. הנהג יוכל גם לשנות את הבחירה שלו באופן שייטיב עמו. כל שינוי כזה ייכנס לתוקף ב-1 לחודש לאחר שנמסרה ההודעה לחשב הכנסת
הבחירה הזאת תהיה רלוונטית רק לעניין השכר והיא לא תשפיע על הבדלים אחרים בתנאי ההעסקה כמו למשל חלקיות משרה כאשר לפעמים יש נהגים שהם לא במשרה מלאה, יש להם זכאות מורחבת ללון במלון כי הם צמודים לחבר הכנסת, הם לא משתתפים בקורס יועצים וכולי.
אלה הדברים. אני אקריא את הנוסח ואם החשב ירצה להוסיף משהו, יוכל להוסיף.
מוצע לתקן את סעיף 50(ה) להחלטת שכר חברי הכנסת (הענקות ותשלומים).
בסעיף 50(ה)(4), אחרי פסקת משנה (ג) יבוא:
"(ג1) על אף האמור בפסקאות משנה (ב) ו-(ג) הוא – כלומר, הנהג – רשאי להודיע לחשב הכנסת כי הוראות סעיפים 40(ט) ו-40(יא)(2) – שזה ענייני השכר והאש"ל - יחולו לגבי שכרו ותנאי עבודתו, במקום הוראות פסקת משנה (ב), ולעניין תוספת ותק, כאמור בסעיף 40(ט), יובאו בחשבון גם כל תקופות עבודתו כנהג של חבר כנסת, שר או סגן שר.
הודעה כאמור תימסר עם תחילת עבודתו של הנהג והודעה משנה קודמת תחול החל ב-1 בחודש שלאחר מסירתה".
הוראה דומה נקבעה גם לגבי סעיף 50(ו) שעוסק בנהגים של חברי כנסת מאובטחים.
"על אף האמור בפסקאות (3) ו-(4), הוא רשאי להודיע לחשב הכנסת כי הוראות סעיפים 40(ט) ו-40(יא)(2) יחולו לגבי שכרו ותנאי עבודתו, במקום הוראות פסקה (3), ולעניין תוספת ותק, כאמור בסעיף 40(ט), יובאו בחשבון גם כל תקופות עבודתו כנהג של חבר כנסת, שר או סגן שר.
הודעה כאמור תימסר עם תחילת עבודתו של הנהג והודעה משנה קודמת תחול החל ב-1 בחודש שלאחר מסירתה". כלומר, אם לאחר שתתקבל ההחלטה הזאת ותהפוך להחלטה מחייבת יהיו בקשות, זה בעצם יחול מה-1 בחודש הבא.
חיים אבידור
¶
לא. ככל שאתם מאשרים, זה רק כדי לתקן עיוותים שנוצרים בתוך הלשכה של חבר הכנסת בין עובדים שונים שעובדים באותו מקום.