ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 05/03/2023

פיתוח רשת הגז הטבעי ופריסת קווי החלוקה למפעלי תעשייה ולגופים ציבוריים

פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה


הכנסת



37
ועדת הכלכלה
05/03/2023

הכנסת העשרים-וחמש
מושב ראשון

פרוטוקול מס' 44
מישיבת ועדת הכלכלה
יום ראשון, י"ב באדר התשפ"ג (05 במרץ 2023), שעה 10:30
סדר היום
פיתוח רשת הגז הטבעי ופריסת קווי החלוקה למפעלי תעשייה ולגופים ציבוריים
נכחו
חברי הוועדה: דוד ביטן – היו"ר
אליהו ברוכי
סימון מושיאשוילי
אלון שוסטר
חברי הכנסת
ולדימיר בליאק
מוזמנים
משה גראזי - מנהל רשות הגז הטבעי, משרד האנרגיה

יוסי אל-עזרה - מנהל אגף אסדרה, רשות הגז הטבעי

צחי בר ציון - ייעוץ משפטי, רשות הגז הטבעי

יונתן פלורסהיים - רכז אנרגיה באג"ת, משרד האוצר

הלאל חלאילה - רפרנט אנרגיה באגף תקציבים, משרד האוצר

דוד שמש - מנהל תחום תשתיות הנדסיות, משרד הבריאות

ליארניד מריאכין - תחום בכיר תשתיות, משרד הבריאות

פנינה פרל קפלן - ממונה תכנון סביבתי, המשרד להגנת הסביבה

יצחק קדם - מרכז בכיר שינוי אקלים, המשרד להגנת הסביבה

גלעד שי - מנכ"ל מרימון גז טבעי צפון ורתם גז טבעי, חברות למתן שירותים להזרמת גז

זינאידה פרפליצין - מנהלת תחום תשתיות, מינהל התכנון

עמיחי דרורי - מנהל תחום תשתיות ופיתוח עירוני, מרכז השלטון המקומי

נתנאל היימן - ראש אגף כלכלה, התאחדות התעשיינים

אתי פלר - מנכ"ל, הרשות הלאומית להסמכת מעבדות

גילי ניסנקורן - מנכלית משותפת, קל מוצרי בידוד, נציגי מפעלי תעשייה

רפאל קמחי - מחלקת אנרגיה ואחזקה, שירותי בריאות כללית, קופות חולים

ברוך שניר - סמנכ"ל כלכלה, התאחדות המלאכה והתעשייה

איל ליברמן - סמנכ"ל שרשרת אספקה, יצרני ויבואני מזון ומשקאות
ייעוץ משפטי
טל פוקס
מנהלת הוועדה
עידית חנוכה
רישום פרלמנטרי
הדס צנוירט


רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.

פיתוח רשת הגז הטבעי ופריסת קווי החלוקה למפעלי תעשייה ולגופים ציבוריים
היו"ר דוד ביטן
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את הישיבה. על סדר-היום: פיתוח רשת הגז הטבעי ופריסת קווי החלוקה למפעלי תעשייה ולגופים ציבוריים. כידוע לכם, אנו עושים סדרה של ישיבות הקשורות ליוקר המחיה. אחת הטענות שנטענה על ידי התעשיינים – החיבור שמתעכב מזה שנים, מכל מיני סיבות. החלטנו לקיים ישיבה בעניין הזה. בבקשה, משרדי הממשלה.
משה גראזי
שלחנו מצגת. הכנון תקציר, סקירה קצרה של רבע שעה. רצינו להציג את מצב רשת החלוקה היום, התפתחות השנים האחרונות במספר מדדים – גם פריסת הרשת בקילומטראז', גם מספר צרכנים וכמויות צריכה. אלה מדדים שמייצגים את פריסת הרשת של החלוקה. אני רוצה לחבר – יש שלושה מקטעים מרכזיים: אחד, הפקה, שזה כל החלק של התגליות, שזה מאגר תמר, לויתן, כריש. אנו לא מדברם על החלק הזה. יש מקטע הולכה, שזה האוטוסטרדה הראשית המקבילה של מה שמקורות עושים במים, חברת חשמל בתחום החשמל ונציבי הגז לישראל בתחום ההולכה של הגז הטבעי, ויש מקטע החלוקה שזה קצת מקביל בעולם המים למקטע של תאגידי מים וביוב. אנו נתרכז לבקשת היו"ר והוועדה במקטע הזה. ניתן רקע קצר לאיך המודל עבד.

המודל של מקטע החלוקה מתבסס על מכרזים שהממשלה פרסמה למתן 6 רשיונות בכל רחבי הארץ, למעט שני אזורים: אחד של יו"ש, ששם חוק משק הגז הטבעי לא חל. נעשות פעולות מול המינהל האזרחי – זה באחריותו להנגיש את הגז הטבעי גם ליו"ש. אם היו"ר ירצה – נרחיב גם בזה. ואילת שגם לשם הגז לא מגיע כי גם פוטנציאל הצריכה שם נמוך, וגם ההטיה שם באופן ברור זה לאנרגיה מתחדשת ובעיקר אנרגיה סולרית. אם אני חוזר למודל, זה שישה אחוזים שמוכרזו בין 2009, שני הרשיונות הראשונים ניתנו ב-2009, אחרי זה ב-2012, עוד אחד ב-2013 והאחרון שבהם באזור מבואות ירושלים וירושלים, זה הרשיון האחרון. כל שני רשיונות נתפסים על ידי אותם יזמים. חברות מהגדולות במשק בתחום התשתיות, מוכרות מאוד, חברות שיודעות לעשות גם תכנון, גם סטטוטוריקה וגם מימון והקמה. אני אעבור באופן מתודולוגי דרך המצגת כי היא קצרה - נתבקשנו גם על ידי מנהלת הוועדה להיות תמציתיים שיהיה זמן לשיח.

מבחינת נתונים, היום מספר הצרכנים, שמחוברים לרשת החלוקה, עומד על 150 צרכנים. בשלוש השנים האחרונות הרשת הכפילה את עצמה. באופן טבעי, כל צרכן חדש ששולי הופך להיות יותר מורכב לחבר אותו מסיבות שונות. מבחנת הקילומטראז' שנפרסו, 630 ק"מ נפרסו עד עכשיו מ-1.1 שניתן ב-2009 – סליחה, נפרסו 680 ק"מ, מתוכם אנו קוראים לזה מוגזים, שגז זורם בהם - 630. אפשר לראות גם במדד של מספר הצרכנים וגם מבחינת הרשת המוגזת, שיש עלייה בשנים האחרונות. ומבחינת הכמויות, אנחנו רואים שיש עלייה, שהשנה כמות הצריכה הכוללת הגיעה ל-355 מיליון קוב. בסדר גודל, כל הצריכה במשק המקומי מגיעה לכמעט קרוב ל-13 מיליארד קוב כולל הייצוא, מגיע קרוב ל-22 מיליארד קוב. כל מקטע החלוקה מכלל הצריכה של המשק המקומי הוא סדר גודל של 2.5%. אם לוקחים גם את הייצוא, זה 1.5%. עדיין יש פה חבר'ה שהגישו מרשות הגז. 90% מהתשומות של הרשות במקטע הזה - במבט השוואתי, במקטע ההולכה, מה שחברת נתיבי הגז לישראל פרסה עד היום קרוב ל-900 ק"מ, עוד 150 מתוכננים בשנים הקרובות, ומספר הצרכנים שמחוברים למקטע הולכה שזה כמעט כל התעשייה הכבדה וכל היח"פים והתחנות של חברת חשמל מחוברים למקטע של ההולכה. האתגר שלנו הוא בחלוקה, וזה הדיון היום.

איפה אנו רואים את הרשת בעוד שנתיים – דרך תוכניות שהרשות והמשרד קידמו, אם באמצעות מימון או מול הרשויות הסטטוטוריות ומול חברות החלוקה. אנו צופים, שהרשת תגדיל מבחינת הקילומטראז' מעל 60% בעוד איזה שנתיים. גם הצריכה תעלה בסדר גודל של 60%. תהיה עלייה של כמות הצרכנים של 50%. זו ההערכה שלנו, לפי התוכניות שרצות עכשיו, ועם מודלים נוספים שאנו עובדים עליהם, כלכלי, אנו צופים שתינתן אפשרות לעוד עשרות רבות ולצרכנים רבים נוספים להצטרף לרשת.

מדד שמצביע לטעמי, על אמון שאני מקווה שחוזר לרשת החלוקה, בין היתר לדיונים שהיו במס פחמן שנה שעבר שבסוף לא עבר, אבל כמובן, מבחינתנו אנו רואים שהגז הטבעי הוא חלופה מרכזית. גם בדיונים שהיו המשרד דאג שמס פחמן הגז הטבעי יהיה נמוך כדי לעודד את הגז הטבעי מול דלקים מזהמים אחרים. בשנה האחרונה 2022 חתמו 45 צרכנים חדשים שזה שווה ערך לארבע שנים שקדמו להם, מ-2018 עד 2021, סדר גודל של כ-47, אותם מספרים. זה בזכות גם תוכניות שרצו במשרד וגם פעולה משותפת שעשינו עם האוצר, אגף תקציבים ומשרד הכלכלה, וזה חוזר שמעודד את התעשייה להעביר את הצריכה שלהם לגז טבעי. אנו קוראים לזה מענקי הסבה. יצא חוזר כזה בהיקף של 50 מיליון שקל לקראת סוף שנה. הוא לא מוצה כי הזמן קצר מאוד לסיים את התהליכים. בסיכום התקציבי שיש לנו עם האוצר כל היתרה שלא נוצלה שנה שעברה על תעמוד לזכות התעשייה השנה.

מבחינת פעולות להאצת פריסת הרשת, כפי שהצגנו בעבר, יש כמה פעולות שאנו מבצעים במקביל. אחד, זה לבחון שוב את המודל הכלכלי, שיאפשר מקסימום פריסת הרשת ומקסימום חיבור הצרכנים. עוד פעולה שאנו אמורים להגיע אליה לוועדה הזאת בתיקוני חקיקה, שמחר אמורים לעלות 3 רלוונטיים של חיבור צרכנים וזה נקרא הליך מהיר לחיבור צרכנים שקרובים לרשת. במה מדובר - היום חברת חלוקה שרוצה לחבר צרכנים צריכה להגיש תוכנית עבודה – המקבילה של תוכנית סטטוטורית, לוועדת רישוי. אחרי שמאשרים את התוכנית אפשר לפרוס את הרשת. יכול להיות מצב שנולד צרכן אחרי שהתוכנית הזו הוגשה, שהוא 50 מטר, 100 מטר, קילומטר מהרשת ועדיין צריך להכין עוד תוכנית עבודה עבור החיבור של אותו צרכן ויחד עם מינהל התכנון, משרד המשפטים ומשרד ראש הממשלה הגשנו תיקון חקיקה שלמעשה אומר תהליך יותר פשוט מבחינה רגולטורית שגם יקל על חברות החלוקה, גם יוריד את העומס מוועדות הרישוי על כל צרכן כך שאפשר יהיה לחבר צרכנים שסמוכים לרשת עד 3 ק"מ בהליך יותר מזורז אל מול מהנדס המועצה בלוחות זמנים שמאוד מוגדרים.
היו"ר דוד ביטן
תיקון החקיקה שאתם רוצים לעשות?
משה גראזי
כן. ככל שיעבור מחר בוועדת שרים הוא אמור להגיע לשולחן הזה לתהליך החקיקה במסגרת חוק ההסדרים.
היו"ר דוד ביטן
זה במסגרת חוק ההסדרים? כבר יש חוק הסדרים שאושר בממשלה.
צחי בר ציון
זה אושר בממשלה ומחר זה עובר ועדת שרים, הנוסח עצמו.
משה גראזי
הפעולה השלישית זו האכיפה. עד לאחרונה לא הייתה אכיפה אל מול חברות החלוקה שלא הגיעו בזמן ולא חיברו את הצרכנים לרשת. אנו נמצאים עכשיו בעיצומו של הליך של אחרי שימוע, גם שימוע בכתב וגם שימוע בעל פה מול חמש חברות חלוקה מתוך שש, לפני חילוט ערבות, והצפי שבשבועות הקרובים נסיים את התהליך ונוציא החלטה בעניין. פניות שאנו מקבלים מצרכנים בודדים הרבה פעמים דרך התאחדות התעשיינים, גם בהם אנו מקבלים. צרכן שמסרבים לחתום איתו, גם בחלק הזה אנו נמצאים בהליך של אכיפה מול אותן חברות.

קצת על התוכניות שרצו בשנים האחרונות על ידי המשרד. בסוף 2022 נחתמו חוזים לפריסת הרשת בעיקר לישובי הפריפריה. קווים שנציג אותם בהמשך – גם לקריית שמונה, גם לגליל מערבי, גם לעמק המעיינות, עפולה, מגדל העמק - מקומות שלפני כן הרשת לא הגיעה. שם תוקצב קרוב ל-100 מיליון שקל. יביא גם חתימות חדשות וגם יאפשר את פריסת הרשת. זו התוכנית הראשונה. עוד פעולה שעשינו מול משרד הבריאות – לחבר בתי חולים לא רק ממשלתיים. 5 בתי חולים מרכזיים, אחד על הדרך החליט שהוא עובר לאנרגיה אחרת. גם הפרויקטים הללו נמצאים בעיצומם. שלושה התחילו ביצוע ועוד אחד אמור להתחיל בקרוב אחרי אישור סטטוטורי.

נמצא פה גם נציג של משרד הביטחון. לפני קרוב לחודשיים חתמנו, הרשות ומשרד הביטחון, על תוכנית משולבת לחבר תשעה בסיסי צבא. שניים כבר מחוברים. משרד הביטחון יצא למכרז לבחירת יזם, שיקים את המתקנים, והיזמים האלה אחראים מול חברות החלוקה. מענקי הסבה זה מה שסיפרתי סוף שנה שעברה ושאושר גם השנה הזו, זה במסגרת סיכום תקציבי עם האוצר, והחלטת ממשלה ממאי שנה שעברה ביום ירושלים, להניח את תשתיות הגז הטבעי בתיאום עם פרויקטי התחבורה שמבוצעים בעיר ולאסוף את הצרכנות. יש פה חברת החלוקה – אם תרצה תרחיב – יש מול העירייה ומול חברת הבת שלה, חברת עדן. אלה הפעולות האחרונות מבחינת המתוקצבות.

בסיכום התקציבי האחרון של המשרד יועמדו 300 מיליון שקל לטובת האצת הרשת. אנו מניחים שנסיים בחודשים הקרובים את המודל, ונוכל ליישם אותו, כמובן לתועלת הצרכנים.

כאמור מבחינת פעימה ג – לשם הרשת אמורה להגיע, גם לנהריה, לבית חולים גליל מערבי וגם לאזור של תפן. יש שם מפעלים שאחד מהם כבר חתם, עמק המעיינות. מרום הגליל, אור הגנוז באזור דלתון, קריית שמונה שיש שם שלושה צרכנים ואנו מקווים שגם בחצור הגלילית יהיו צרכנים שיחתמו. הפרויקט שם אמור לצאת לדרך. מעמד דוד לבסיס וככל שיש שדה תעופה בעתיד גם הוא יחובר והאזור של נתניה. שערי צדק זה לקוח חדש, שגם היה במסגרת התוכנית האחרונה ואנו מקווים שיחתום בימים הקרובים.

נתבקשנו לתת פריזמה למוסדות ציבור. דיברנו גם על הצבא, ומבחינת בתי החולים, בשנה האחרונה הייתה התקדמות, שישה בתי החולים חתמו. יש 4 מחוברים, יש 13 בתי חולים שחתמו בשנה האחרונה – צריפין, איכילוב, גליל מערבי, בלינסון והלל יפה בחדרה, שבחלק מבתי החולים הקו עובר ליד כמו בהלל יפה, כמו בפוריה, בית חולים זיו. אנו מקווים שבתי החולים הללו ברגע שיסיימו את הצבת המתקנים שלהם לשימוש בגז טבעי, גם יוכלו להיות מחוברים.

זה הצגתי.

מענקי הסבה – דיברנו עליהם, זה ה-50 מיליון משנה שעברה. נוצלו 17 כי החוזר הזה פורסם לקראת סוף השנה, וכל היתרה תשורשר לשנה הזאת. גם על פישוט רגולציה דיברנו. אנו אמורים להגיע לוועדה הזאת – אני מקווה שבשבועות הקרובים אחרי שהתהליך חמר יושלם וככל שיאושר כמובן. עד כאן. תודה רבה.
היו"ר דוד ביטן
חברי הכנסת.
סימון מושיאשוילי (ש"ס)
שמעתי אותך וזה באמת מרשים. זה תחום יחסית מתפתח. נר לרגליה של הוועדה כפי שהציג בהתחלה היושב-ראש - הורדת יוקר המחיה בסופו של יום להגיע לאותו צרכן, לאותו אזרח, שאנו מבקשים שיהיה לטובתו מבחינה כלכלית. ראיתי את הגופים שהצטרפו – ראיתי את בתי החולים, בסיסי צה"ל. מה הסיבה לדעתך שגופים אחרים לא מצטרפים? כמובן שככל שאין מניעה טכנית או מהותית אחרת אם זה היתרים ובעיה טכנית אחרת.
משה גראזי
התמונה לא כזאת ורודה. שני הרשיונות הראשונים ניתנו לפני 13 שנה. הציפייה שיהיו הרבה יותר מפעלים מחוברים. יש פה צרכנים שאני מניח שידברו בשמם. הרשת הזו היא מאותגרת. עדיף שחברות החלוקה יטענו את הטענות שלהם, אבל אחד הדברים זה שגז טבעי הוא לא מים וחשמל. יש אלטרנטיבה וגם עולם האנרגיה מתפתח אבל אנו חושבים שעם הסל של הפתרונות שאנו באים איתם, גם האכיפה, גם החקיקה וגם התמיכה התקציבית הן בהסבות והן במודל הכלכלי שאנו עובדים עליו עם התקציב שהושג בסיכום התקציבי האחרון יאפשרו חיבור של עשרות אם לא יותר של צרכנים, ולפחות בכוונה שלנו, להחזיר לתעשייה, ובתוך זה גם מלונות וגם מסחר וגם עסקים פרטיים, את האמון ברשת. לטעמנו הגז הטבעי כפי שאמר אדוני, מאפשר חיסכון של מאות-אלפי שקלים וחלקם מיליוני שקלים- - -
היו"ר דוד ביטן
יש לכם תחשיב כלכלי עם מפעל שמתחבר - מה החיסכון שלו?
משה גראזי
מפעל בינוני יכול להגיע לחיסכון של 3 מיליון שקל בכל התקופה של החיבור. לצורך העניין תקופת הרשיון. הצגנו את זה בוועדה. אפשר להציג. יכול להגיע לחיסכון של 200, 300 אלף שקל, ומפעל שהוא בינוני זה סופר משמעותי ומאפשר לו להתחרות ביוקר המחיה ולהגדיל את הפריון שלו.
היו"ר דוד ביטן
אוסם מחוברת למשל?
משה גראזי
לא.
היו"ר דוד ביטן
אילו מפעלים גדולים מחוברים?
סימון מושיאשוילי (ש"ס)
יחסית לעלות ההקמה.
משה גראזי
אוסם בשדרות מחובר. אוסם ביקנעם למשל – לא.
איל ליברמן
חברת אוסם בכל אזור הדרום מחוברת, בכל אזור הדרום יש נגישות לגז הטבעי ולכן התחברנו. הנגישות באזור העמקים צפון כרגע נמצאת בחבלי לידה ובאזור הזה אנו לא מחוברים. יש לנו 3 מפעלים על הפרק. מחכים לתאריכים.
היו"ר דוד ביטן
הכמה זה חוסך לך בעלויות?
איל ליברמן
כפי שאמר משה, מדובר על בין מאות-אלפים למיליון, מיליון וחצי שקל בשנה חיסכון אם נצליח להתחבר, בכל מפעל. אני מדבר על שני הגדולים. באחד הקטן הסכום יותר מזערי אבל בשני הגדולים.
היו"ר דוד ביטן
כמה זה מוריד כשאתה מוכר את המוצר?
איל ליברמן
לא ניכנס לנושא של הרווחיות של החברה. נעביר את החיסכון במלואו.
היו"ר דוד ביטן
אז כמה זה חוסך באחוזים?
איל ליברמן
אנו מנועים מלהתייחס לרווחיות החברה.
היו"ר דוד ביטן
זה לא רווחיות. ממוצע שיש לך חיבור לגז.
איל ליברמן
זה הרווחיות. אנו מנועים מלהתייחס בהנחיית הממונה.
משה גראזי
זה יכול להגיע ל-50% חיסכון.
היו"ר דוד ביטן
כמה זמן לקח להתחבר בנגב?
איל ליברמן
ברגע שיש לנו אישור אנו נערכים מבעוד מועד.
היו"ר דוד ביטן
אבל למה לוקח 13 שנה כדי שאנשים יתחברו?
משה גראזי
יש פה חברות החלוקה. מציע שכל מנכ"ל יגיד בתחום שלו.
היו"ר דוד ביטן
הבנתי שהבעיה זה היתרים. מה הבעיה להוציא היתר?
גלעד שי
אתחיל בעל פה, ואשמח שהמצגת תעלה. מרימון גז טבעי זה חברה שאחראית על אזור חיפה והגליל. זה אזור צפונית לאוסם – לא האזור שלנו – ורותם היא החברה שאחראית על ירושלים ובית שמש. זה הפריסה שלנו באזור הצפון, זה הצפון היותר רחוק, זה חיפה והגליל. חברת מרימון התקדמה יפה מאוד. חיברה כמעט את כל הצרכנים הפוטנציאליים. כפי שאציג בהמשך, הבעיה היא שכמות החברה הפוטנציאליים ירדה משמעותית ואנסה לעמוד על כך. אנו כמעט שני שליש מהצרכנים הפוטנציאליים נעלמו. אבל חיברנו את כל הצרכנים באזור חיפה ועכו. מה שנשאר זה רק צרכנים או שחתמו לאחרונה ואנו עכשיו עומדים לחבר את זה, ונעשה את זה, או יש לנו בעיות בוועדות תכנון ומועצות. יש שני סימני עצור. אם אפשר להתמקד רק על זה. למעשה נעצרנו פעמיים – פעם אחת צפונה לכיוון נהריה. אין שם הרבה צרכנים אבל יש שם צרכנים שמחכים הרבה זמן. זה מפעל קימברלי ובית חולים גליל מערבי. הוא בעצמו יהיה מוכן רק עוד שנתיים להערכתנו. אבל הסיבה שנתקענו שם – באה ועדת תכנון ו-וועדה מחוזית ואמרה שאנו לא רשאים להקים את הצנרת עד שמקורות לא תסיים להקים את התשתית שלה, ותפסה שם רצועה סטטוטורית מאוד רחבה והועדה המחוזית בצדק או שלא בצדק החליטה שהגז הטבעי לא יגיע צפונה אלא בהשתלבות יחד עם- - - של מקורות. חלוקת הגז הטבעי היא פרויקט שלא מקבל עדיפות לאומית כתשתית לאומית בשום חקיקה. גם את חוק ההסדרים הנוכחי יש רשימה של תשתיות שמקבלות שם עדיפות לאומית. חלוקת הגז הטבעי לא שם. נתגז שם, הרבה חברות אחרות לא שם וזה לא הפעם הראשונה. לאורך שנים אין לנו שום עדיפות ממשלתית. רשות הגז עושה ככל יכולתה, עושה עבודה מצוינת, בטח בתקופה האחרונה ועוזרת לנו אבל בסוף אין פה גב ממשלתי חזק שאומר: אנו נותנים עדיפות לחלוקת גז טבעי לעומת תשתיות אחרות.

אחת הדוגמאות לכך – הגעה לנהריה. אנו משקיעים שם הון כסף בתכנון פעם אחר פעם ופשוט עוצרים אותנו. דוגמה שנייה - חיפה, בית חולים רמב"ם. גם הוא לא מוכן בכלל לגז טבעי אבל אנו משקיעים המון כספים בתכנון, באדריכלות, בשמאות, במודדים, ופשוט יש שם חסימה מצד העירייה שלא רוצה כנראה שנגיע לרמב"ם. בלי התערבות ממשלתית מלמעלה אי אפשר לעשות את זה.
היו"ר דוד ביטן
למה עיריית חיפה מתנגדת?
גלעד שי
הדרך לרמב"ם הייתה אמורה לעבור דרך נמל חיפה. הצלחנו בהרבה ישיבות להגיע להסכמות גם עם חברת נמל חיפה וגם עם חנ"י החברה הממשלתית על מעבר מאוד מורכב ויקר שם. עיריית חיפה טוענת שיש לה פרויקט שנקרא חזית הים, שאמור להתרחש באזור של נמל חיפה, אף אחד לא יודע את הפרטים עליו, אבל היא אומרת: כל עוד אני לא יודעת מה קורה עם הפרויקט שלי, אני לא רוצה שם קו גז שיכול להיות שיחסום אחר כך את האפשרות שלי לבנות או מגבלות אחרות. אנו מסבירים להם – אנחנו עוברים בכל הכביש. יש שם תשתיות אחרות. אנו נצמדים לתשתיות אחרות, הכול בקידוחים סופר מורכבים. באה הוועדה המחוזית סוף שנה שעברה, אחרי שאנו שנים נלחמים על הפרויקט הזה ומוציאים עליו מיליוני שקלים בלי שום תוצאות ואמרה: מצטערת, אבל התוואי שדורשת עיריית חיפה זה התוואי שתצטרכו לעבור בו וכשבאנו לגלות מה התוואי הזה – התברר שהם דורשים שנעבור ברציף של הנמל. אני לא מכיר מישהו שיודע לקדוח צינור גז באוויר – הרציף הוא תלוי אז אי אפשר לבצע את הפרויקט הזה, ומשגעים אותנו. אני חושב שפשוט מתעללים בנו.
סימון מושיאשוילי (ש"ס)
מבחינה גיאוגרפית בית חולים רמב"ם והנמל – הליכה של- - -
גלעד שי
זה פרויקט של 4 ק"מ. לא סיפור גדול. עשינו דברים הרבה יותר מורכבים מזה.
סימון מושיאשוילי (ש"ס)
בית חולים רמב"ם הוא ממש על הים.
גלעד שי
כן, אבל אתה צריך לעבור דרך נמל חיפה, המעבר שם לא פשוט. אפשרי לגמרי. אנו נכונים ומוכנים לזה אבל כל עוד לא תהיה התערבות ממשלתית שתכריח את העירייה לשתף פעולה – מי שמנסה לבנות את התשתיות בעיריית חיפה יכול לספר את הדברים האלה טוב ממני - לא רוצה להרחיב, גם ככה אני בסכסוך שם.
סימון מושיאשוילי (ש"ס)
רם רמב"ם לא הצליח, ודאי אף בית חולים שם לא יצליח. טכנית, גיאוגרפית, אתה קרוב ביותר.
גלעד שי
מסכים לחלוטין. זה פרויקט שאנחנו רוצים לעשות אותו, מוכנים לעשות אותו. יש צרכן שרוצה. הכול בסדר. פה נתקענו בדברים הללו. יתר הדברים אנו רצים.

תראו מה קרה בגזרת הצרכנות אצלנו. זכינו במכרז עם 155 צרכנים שמופיעים ברשיון שלנו. היום יש 59 פוטנציאליים. החברות שלנו על סף קריסה כלכלית. אנחנו במצב כלכלי מאוד קשה. תסתכלו במספרים. תראו מה קורה. למה ירדו הצרכנים – כתבנו - קודם כל עלויות ההסבה שבזה מנסה לטפל רשת הגז הטבעי - מאוד יקרות. מפעל קטן שצריך להשקיע עכשיו 4 מיליון שקלים כי מכון התקנים יש לו דרישות מפה עד הודעה חדשה, אני פוגש את התעשיינים האלה כל הזמן. כולם אומרים לי: אנו לא יודעים אם נחזיק מעמד עוד שנתיים-שלוש. התעשייה בישראל לא במצב טוב. אגב, אם יש סיבה אחת לתמוך בגז הטבעי, חוץ מהתרומה שלו לאיכות האוויר – תרומה חשובה מאוד, ועזבו את כל הפופוליסטים, ששמענו בשנה שעברה, ואם יש לנו תרומה אדירה לכלכלה הישראלית, קודם כל בשביל התעשייה תעשו את זה, תפתרו את החסמים הנוראיים האלה, והם אומרים: נשקיע 4 מיליון שקלים בהסבה, והמהנדסים שלהם בורחים מזה. זה תקנים משוגעים, זה דרישות מחמירות. הם לא רוצים להיכנס לסרט הזה.
היו"ר דוד ביטן
מי נותן את הדרישות האלה? מכון התקנים?
גלעד שי
זה דרישות של תקן מחמיר שיש בישראל, זה דרישות של מכון התקנים. כרמיאל, פרויקט שהשקענו יותר מ-30 מיליון שקל בפרויקט הזה. יש צרכן אחד קטן שמתחבר שזה שטראוס סלטים. אנחנו באים לכליל שהיו אמורים להתחבר – מפעל ידוע - אתם בטוח מכירים אותו. אומר: זה כאב ראש ענק ההסבה הזאת. בנינו את כל הפרויקט, השקענו את כל הכסף. הכנסות אין לנו כי ההכנסות שלנו הן רק משימוש בפועל. אנו במשבר גדול שצריך לעזור.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
איפה רשות הגז מול מכון התקנים בסיפור הזה?
היו"ר דוד ביטן
זה גם כיבוי אש.
משה גראזי
בסוף זה תקן של מכון התקנים שיושבים שם כמה נציגים. הרשות יושבת שם. גם כיבוי אש. הגז הטבעי בישראל הוא לא קיים כמו באירופה ובארצות הברית.
היו"ר דוד ביטן
הם השקיעו 30 מילון שקל.
משה גראזי
הוא מדבר על המודל הכלכלי. תכף אתייחס.
היו"ר דוד ביטן
איך הם ישקיעו אם אף אחד לא מתחבר?
משה גראזי
במודל הקיים היום אין כמו למשל בתשתיות אחרות, התחייבות של טייק או פיי, כלומר בין אם צרכת או לא, ואז יש כיסוי להשקעה של חברת החלוקה. לרשות הגז עד לפני שנה לא הייתה סמכות לגעת בתעריף לפי החוק. לפני שנה כפי שסיפרנו – שונה החוק ויש לנו הסמכות. אנו עובדים על המודל הכלכלי, בין היתר נתייחס גם לסוגיה של התחייבות הצרכן לצרוך. יש צרכנים כפי שידוע שפיניציה חוברה אחרי שנה, ובשלב מסוים הפסיקה לצרוך. היא כבר לא מייצאת – מייבאת. יש גם מקרים כאלה.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
האם התקנים שלנו מחמירים יותר מאשר במקומות אחרים?
היו"ר דוד ביטן
משהו פה לא בסדר.
משה גראזי
יחסית התקנים יותר מחמירים, והדרישות יותר מחמירות אבל יש לזכור שעולם התשתיות בישראל יותר רווי והגז הגיע האחרון. זה לא שהניחו אותו לפני 100 שנה ואז היה ראשון. הרבה פעמים כשאתה מניח אותו אתה צריך להניח אותו יותר עמוק ביחס לתשתיות אחרות שזה לא מה שקיים בחו"ל. בסוף מכון התקנים הוא אחראי על התקינה.
היו"ר דוד ביטן
מה התקינה? להעביר צינור זה צריך תקינה מיוחדת?
משה גראזי
יש תקינה גם על הנחת התשתית, יש גם על סוג התשתית וסוג האביזרים, וגם על הסבת המתקנים – יש תקינה, כמו בכל תחום.
גלעד שי
- - - צנרת והסבה אצלם בשטח המפעל, הם יכולים להיות אחראיים על מה שקורה אצלם בתוך המפעל אבל פה – יש מדינות שנהוג בהן רישוי עצמי שאתה לוקח אחריות על מה שקורה אצלך. אצלנו לא סומכים על אף אחד.
היו"ר דוד ביטן
אתה השקעת 30 מיליון באזור שם בגליל?
גלעד שי
רק עוד מילה אחת על הצרכנות. בתי החולים, העברתי לכם מכתב שהוצאנו למנכ"ל משרד הבריאות על מה שקורה בבתי החולים. זה שערורייה. בתי חולים שחיברנו אותם לפני 4.5 שנים, לפני שנתיים עדיין לא התחברו אלינו. בנינו פרויקט לבית חולים זיו בצפת, פרויקט של למעלה מ-30 מיליון שקל. פרויקט מאוד ארוך מצומת גולני עד שם. בית חולים זוי עד היום לא התחבר. זה שערורייה. אנו פוגשים בתי חולים שהתחברו. הם חוסכים הרבה יותר כסף ממה שנאמר פה. בית חולים הדסה בירושלים חוסך כמעט 2 מיליון שקל בשנה. זה כספי ציבור.
היו"ר דוד ביטן
למה לא מתחבר?
גלעד שי
כי בתי חולים עסוקים בדברים אחרים ואף אחד לא דוחף אותם להתחבר. זה לא עסק פרטי.
היו"ר דוד ביטן
ככה אי אפשר לחבר מפעלים. בתי חולים למה אתם לא מחייבים ואתם להתחבר?
משה גראזי
אני לא יכול לחייב אותם.
היו"ר דוד ביטן
למה לא? בתי חולים ממשלתיים, למה אתם לא מחייבים אותם להתחבר? אני לא מבין. מצד אחד 13 שנה אתם מתעסקים בזה, ואתם עכשיו נזכרים לעשות שינוי בחוק ההסדרים בעניין הזה? איפה המשרד? למה לא הביא חקיקה? וכל הנושא של הרישוי בעיריות, זה דבר מאד פשוט. ממש. אני הייתי יושב ראש ועדה בראשון. מה יש פה? כשרוצים לחבר צינור ביוב, מגישים תוכנית פשוטה, מאשרים להם את זה מהר, ונגמר הסיפור. מה העניין?
משה גראזי
משרד האנרגיה לא יכול לחייב את בתי החולים ממשלתיים ואת משרד הבריאות- - -
היו"ר דוד ביטן
אתה לא יכול להביא חוק בעניין הזה? כי משרד הבריאות מתנגד?
משה גראזי
אני מניח שאולי אפשר להביא החלטת ממשלה, לעודד או לתמרץ וזה מה שעשינו במשרד הבריאות – פנינו למנכ"ל משרד הבריאות וזה מה שקרה. הצגתי את ההתפתחות שהייתה מול בתי חולים בשנים האחרונות. בסוף גם כל בית חולים הוא סוברני.
היו"ר דוד ביטן
אבל אם תביא תיקון חוק, לא יהיה סוברני.
משה גראזי
גם בלינסון למשל, שהיה קרוב לשנה, שבסוף היה צריך את האישור של הכללית, ועד שהדירקטוריון שלה החליט, ואז בית החולים היה צריך להחליט - עם כל הכבוד אני לא חושב שהרגולטור או משרד האנרגיה- - -
סימון מושיאשוילי (ש"ס)
אם בית חולים ממשלתי לא מנסה או לא רוצה להתחבר- - -
היו"ר דוד ביטן
תבין - על מנת שהחברה יהיה לה אינטרס להשקיע כלכלית, אתה צריך לחבר את הגופים הגדולים שהממשלה תתחבר ואז ייתן לו סבסוד למפעלים קטנים.
משה גראזי
האוצר תמך, ומימנו קדם מימון לחברות האלה גם בתל השומר, גם בבלינסון, גם באסותא, גם בגליל מערבי, גם ברמב"ם, גם בשערי צדק.
היו"ר דוד ביטן
אבל אף אחד לא מתחבר.
משה גראזי
עכשיו הם מתחברים.
היו"ר דוד ביטן
כי הוא צריך להשקיע בתוך בתי החולים.
משה גראזי
הם החליטו להשקיע. יש פה נציג משרד הבריאות. אני יכול גם לספר. זה לא חונה אצלנו.
היו"ר דוד ביטן
מפעלים גדולים במדינה צריך לחייב אותם להתחבר – אוסם, עלית, שטראוס.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
אלה חברות פרטיות. איך אתה יכול לחייב אותם?
היו"ר דוד ביטן
יכול לחייב אותם בחוק.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
אני בעד.
היו"ר דוד ביטן
כל המפעלים הגדולים במדינת ישראל צריכים להתחבר, בחובה. זה גם טוב לאיכות הסביבה, גם מוריד את העלויות. יש להם עלויות התחלתיות גדולות – זה נכון, בהתחלה. אבל אחר כך הם חוסכים את זה.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
יכול לתמרץ אותם כמדינה.
היו"ר דוד ביטן
יכול להיות. המפעלים הקטנים זה באמת בעיה תקציבית. אי אפשר לחייב אותם. בתי חולים אתה חייב לחייב אותם כי זה חוסך לחברה שמשקיעה את הכסף, עושה את התשתית, כי ברגע שמקומות גדולים מתחברים זה חוסך. זה מסבסד את כל האירוע. מה הממשלה רוצה? לא לעשות כלום? רק שאוסם יתחברו? אני לא מבין את ההיגיון הזה. איפה הממשלה פה?
משה גראזי
כי הממשלה תקצבה גם את ההסבה ועודדה בתי חולים להסב.
היו"ר דוד ביטן
13 שנה. 4 התחברו. אתם עושים צחוק ממני? מה זה חתומים? עוד 20 שנה לא יתחברו. הם צריכים להשקיע – יש רגולציה.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
למשל בית חולים זיו.
משה גראזי
הקו לאיכילוב בביצוע, הקווים לתל השומר ולבלינסון בביצוע, בצריפין הקו קיים, הזיו הקו קיים, בפורייה הקו קיים.
היו"ר דוד ביטן
4 התחברו.
משה גראזי
אני טרקטורון לא יכול להציב ולחבר את בית החולים. זה בית החולים צריך לרצות לעשות את ההסבה.
היו"ר דוד ביטן
נציג משרד הבריאות, אתה הבעייתי. למה אתה לא מחייב את בתי החולים לעשות את זה?
דוד שמש
אל"ף, צריך לעשות סדר ברמה שהוצגה פה. אם אני מסתכל על נקודות החלוקה, חברות החלוקה מחויבות להגיע עם התשתית עד גבול המדרש של בית החולים. מתוך כל בתי החולים, ואם אני מדבר על בתי חולים כלליים - 26 בתי חולים כלליים הגיעו סך הכול לשישה.
היו"ר דוד ביטן
למה שישקיע אם אנשים לא רוצים להתחבר?
דוד שמש
הוא חייב להגיע עם תשתית עד לגבול המגרש.
היו"ר דוד ביטן
של כל בתי החולים? כתוב במכרז?
דוד שמש
חד משמעי. הוא מחויב להגיע. יש לו שיקולים כלכליים.
גלעד שי
בית חולים פורייה ובית חולים זיו אנחנו בגבול המגרש. איפה בית החולים? מה זה התירוץ הזה?
דוד שמש
אתייחס. יש לי פה עוד שני עמיתים גם מבתי חולים ממשלתיים, גם מקופת חולים כללית וגם מנהל אדמיניסטרטיבי של בית חולים הגליל בנהריה. קודם כל הגיוני שהחברה תעשה את השיקולים הכלכליים שלה אבל לא ייתכן שבהסכם כל כך דרקוני שמטילים על בית החולים קנסות על קנסות בטרם חתם, שאם לא צורך כמות מסוימת של גז טבעי יהיה מחויב מהשנה הזו. בית החולים לא משופע בכסף, אפילו בחסר. בחסר יתר. אז כל אגורה שמוציא, עושה שיקולים כלכליים.
היו"ר דוד ביטן
אבל גם חוסך מהצד השני.
גלעד שי
אנחנו שם. איזה קנס תשלם אם תתחבר? אני לא מבין. יש בית חולים ששילם קנס? ספר לנו.
דוד שמש
כי אף אחד לא חתם עדיין.
גלעד שי
אנחנו בבית חולים פורייה וזיו נמצאים בגבול המגרש. למה לא חותמים?
דוד שמש
אני לא הפרעתי לך. תרשה לי בבקשה לסיים. בית החולים עצמו מחויב להחליף את כל התשתית הפנימית שלו. אם מדובר על חדר דוודים מדובר במיליוני שקלים.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
אבל הוא מקבל מימון.
דוד שמש
נכון. יש לך מקור כרגע? קודם כל אני צריך סיוע ממשלתי, קודם לעזור לכל בתי החולים כדי לשנות את כל התשתית.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
ניסיתם לקבל?
דוד שמש
לא. יש לי מגבלות כלכליות. זה דבר אחד. במקומות שכן היה תשתית, כן התחברו. עובדה שהתחברו בקלפן, בסורוקה, בעמק.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
בקפלן לא היו צריכים להחליף את החדר דוודים שלהם?
דוד שמש
לא, הם הגיעו מההתחלה. יש להם הכול. יש לנו שתי רשויות.
היו"ר דוד ביטן
קפלן זה של קופת חולים. הממשלה לא עושה כלום. קפלן כן.
דוד שמש
בית חולים לניאדו – למה הם לא מחוברים לגז טבעי? יש שיגידו – למה אין להם תשתית?
היו"ר דוד ביטן
מה אתה רוצה? שיעשו תשתית בכל הארץ ואף אחד לא יתחבר אליהם? זה נשמע לך סביר?
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
אנחנו לא בשני צדדים. אנחנו בסוף רוצים ביחד. הוא אומר לך: התשתית שלי הגיעה עד זיו. אתה עונה לו: אתה רוצה – אני צריך להחליף את הדוודים. מה היה בקלפו? לא החליפו את החדר דוודים?
דוד שמש
נכון, אבל זה שתי רשויות. אחד זה בתי חולים ממשלתי, אחד זה- - -
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
בממשלתי עשו חשבון ואמרו: אני רוצה להחליף כי שווה לי.
דוד שמש
מעבר לזה, אם אני מדבר על נקודות הנחיתה של חברת החלוקה, לא בגליל, לא בצפת- - -
היו"ר דוד ביטן
מה העלות? איזה בית חולים שהגיעו אליו ולא מתחבר? זיו וצפת, מה העלות שלו?
גלעד שי
4 מיליון שקל.
היו"ר דוד ביטן
תקשיב. אם יהיה חוק שמחייב אותם להתחבר ולעשות את השינויים, האוצר יהיה חייב לשלם את זה.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
כבוד היושב-ראש, יושב פה אדם עסקי ואומר לך: תביא לי גז – אני מתחבר. יושב פה גוף ממשלתי ציבורי, אומר לך: לא, תביא לי כסף. איפה ההיגיון? האדם אומר: כל מפעל שאתה מביא לי צינור עד הפתח – אני מתחבר.
היו"ר דוד ביטן
אבל זה בתחשיב הכלכלי של עסק כזה, ודאי שחיבור של בית חולים – הרי אתה בונה תשתית. אם יש מפעל קרוב לבית חולים, הוא מחבר אותו מייד. הכול חלק מהתחשיב. אם אתם לא מתחברים מכל מיני סיבות – למה שהמפעל ישקיע?
דוד שמש
צריך לשנות תפיסה. בי"ת, אי אפשר לתקצב אותו בחסר ואז להגיד לו: תתנהל. אם אני רוצה ללכת – וסליחה שאני משווה את זה לתקופת הקורונה – שפה שפכו לנו את הכספים בשביל לענות על צרכים של מדינת ישראל.
היו"ר דוד ביטן
כי אנשים מתו. פה אנשים לא מתים.
דוד שמש
אבל יש שיקולים אחרים. בוא נסתכל על המוסד הרפואי- - -
היו"ר דוד ביטן
מי פה נציג האוצר? אין לאוצר אינטרס לחבר את מדינה לגז? אז למה אתם לא דואגים לבתי החולים הממשלתיים? עזוב את הפרטיים. למה אתם לא מאמנים את בתי החולים שיעשו את השינויים? הממשלתיים. עזוב מכל השאר. אין לכם עניין לזה?
הלאל חלאילה
ברור שיש לנו עניין. אנו עושים המון פעולות כדי לתקצב את זה. תוקצבו 700 מיליון שקל לכל הפעילות של חברות החלוקה באופן כללי. ספציפית לבתי החולים – כפי שאמר מנהל רשות הגז וגם דוד - עמדו 40 מיליון שקל ב-2021 לחבר בתי חולים לגז. לא נוצלו במלואם ולא חויבו במלואם. יש אינטרס לחבר את בתי החולים. אנו עושים את הפעולות בשוטף.
היו"ר דוד ביטן
הוא אומר שאתם לא נותנים להם.
משה גראזי
גם במענקי הסבה יש בתי חולים שזכו מהחוזר של משרד הכלכלה להסבה, בתי החולים הקטנים והבינוניים. אני לא עושה את התחשיב הכלכלי להם.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
מה גובה המענק?
משה גראזי
יכל להגיע למאות-אלפי שקלים. 200, 300. לא זוכר את המספרים – כמובן אפשר להעביר. זה רק עניין של לאיזה טווח אתה רואה. הרבה פעמים אני מניח שמשרד הבריאות אומר: עכשיו אני לא יכול - אני בקריסה אז לא הולך לשים.
היו"ר דוד ביטן
מה זה משנה מה הגירעון של בית החולים? אני לא מבין את זה.
סימון מושיאשוילי (ש"ס)
הנציג של אוסם, אתה יודע לומר מה תהיה עלות החיבור שלכם בדרום?
איל ליברמן
תלוי כל מפעל לגופו בכמות המבערים הנדרשת. יכול להגיע למספר מיליונים. אין ספק שסוגית הרגולציה בעולם הגז הטבעי בתוך המפעל היא דרקונית.
היו"ר דוד ביטן
איזו רגולציה יש לעניין הזה?
איל ליברמן
אתן דוגמה. יש חיבורי ריתוך של הצנרת. כל חיבור היתוך שנעשה- - - 2 מטר נדרש בבדיקת רנטגן. אם אין לך בדיקת רנטגן מאושרת אינך יכול להתקדם, זו רק דוגמה אחת – בדיקה שעשית את הריתוך.
היו"ר דוד ביטן
אין מהנדס שמאשר שאתה עושה את זה?
איל ליברמן
לא מספק. נדרש צילומים ובדיקות. זה הרגולציה. מדבר על מאות.
היו"ר דוד ביטן
כמה עולה לרנטגן?
איל ליברמן
אלפי שקלים. ובדיקות – לא אחת ולא שתיים. כל שני מטר. תעשה את החישוב. אין ספק שהרגולציה דרקונית, אבל עם כל זאת, גם במסגרת זו, אנחנו שם.
רפאל קמחי
שלום, אני נציג הכללית.
היו"ר דוד ביטן
אתה צריך לקבל ציון לשבח. אתה היחיד שהתחברת.
רפאל קמחי
אבל יש לנו עוד עבודה לעשות.
היו"ר דוד ביטן
יחסית. הבושה שבתי החולים הממשלתיים לא התחברו 13 שנה. זה בושה וחרפה. עם כל הכבוד למשרדי הבריאות והאוצר. מה זה? לא מבין. אם הם לא מתחברים, למה שאבוא בטענות למפעלים? פשוט בושה. אף פעם לא נתקלתי בדבר כזה. 13 שנה אתם ממציאים המצאות – לא קיבלנו תקציב, כן קיבלנו תקציב.
הלאל חלאילה
אשמח להשלים. יש להתייחס לכל התמונה. מדובר בחברות שזכו במכרז- - -
היו"ר דוד ביטן
כרגע אנחנו לא נוגעים בזה. מצדי תעיף אותם אם הם לא עומדים בזה.
הלאל חלאילה
אם כל התהליך הזה לא כלכלי להם וכל העסק הזה הפסדי- - -
היו"ר דוד ביטן
אתה שומע - אם כדי להגיע צריך 30 מיליון, בסוף אנשים לא מתחברים.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
מי שניגש למכרז לא עשה את הישוב לפני?
הלאל חלאילה
המדינה שמה 700 מיליון שקל בשנת 2018, 2019, לכל האמצעים לחברות האלה כדי לאפשר להם להקים את התשתיות הזאת, 700 מיליון שקל.
היו"ר דוד ביטן
מצוין. אבל אם הממשלה לא מתחברת לגז למה שמפעלים פרטיים יתחברו?
הלאל חלאילה
המדינה פועלת שכולם יתחברו אבל אשלים. יש מענקי הסבה. כל העניין והטיעון הכלכלי שההסבה עצמה אינה כלכלית, המדינה שמה 100 מיליון שקל – 50 בעבר שנוצלו במלואם – למיטב זיכרוני; ידייקו אותי רשות הגז - ויש עוד 50 שנוצל מהם 20, ו-30- - -
היו"ר דוד ביטן
איך אתם עוזרים למפעל שרוצה להתחבר לגז? אם בבית חולים לא מסכימים כי אין כסף, למה שבמפעל יהיה כסף?
הלאל חלאילה
כמה דרכים. קודם כל המדינה סבסדה את התשתית. גם המדינה נתנה כסף לסבסד את בית החולים שיעשה את ההסבה הזאת.
היו"ר דוד ביטן
עזוב בית חולים. מפעל.
משה גראזי
רוב הכסף הלך להסבת המערכות למפעלים הפרטיים. בתי החולים יכלו גם להצטרף אבל החוזר של משרד הכלכלה- - -
היו"ר דוד ביטן
אתם נותנים מענק?
משה גראזי
מענק הסבה. בעיקר היו לעסקי.
היו"ר דוד ביטן
אוסם, קיבלתם מענק הסבה?
איל ליברמן
כן, סדר גודל של שליש מההשקעה.
הלאל חלאילה
אדייק. החישוב, שבתחשיב המענק הוא אמור להפוך את העסק הזה לכלכלי. ההסבה שאתה עושה והמענק שאתה מקבל מוריד לך.
היו"ר דוד ביטן
נשמע את הכללית.
רפאל קמחי
זו שאלה שנשאלה. בתי חולים בינוניים עלות הסבה היא כ-3 מיליון שקל, סורוקה שהוא גדול יותר עלה לנו כ-5 מיליון ₪ הסבה, ובכל זאת הלכנו.
היו"ר דוד ביטן
קיבלת מענק מהממשלה?
רפאל קמחי
קיבלנו מענק ממשרד הכלכלה בזמנו, שיצא, לשלושת בתי החולים. כמדומני זה היה כ-600,000 ₪ לבית חולים, מענק שקיבלנו כבר לרשות הכללית.
היו"ר דוד ביטן
עכשיו גם לך יש גירעונות, אז למה החלטתם להשקיע?
רפאל קמחי
זו החלטה של המנכ"ל, גם בהיבט של איכות הסביבה וגם היבט של חיסכון שבסופו של דבר התהליך הזה גורם לבית החולים בהוצאות האנרגיה שלו.
היו"ר דוד ביטן
תל השומר למשל, משרד הבריאות, מה הייתה הבעיה שלו להתחבר? אין לו כסף? יש לו מספיק. איכילוב.
משה גראזי
שניהם אמורים להיות מחוברים השנה.
היו"ר דוד ביטן
כמה בתי חולים ממשלתיים יש?
דוד שמש
13.
היו"ר דוד ביטן
וכמה כבר חתמו?
דוד שמש
8 שמתוכננים להתחבר לתשתית. על היתר לא מדובר בכלל להתחבר אליהם כמו בני ציון, כמו – אליהם הם בכלל לא מגיעים. החברה לא מגיעה.
סימון דוידסון (יש עתיד)
זה עיריית חיפה, לא?
דוד שמש
בני ציון הוא 50-50.
היו"ר דוד ביטן
במכרז שלכם התחייבתם להגיע לכל מקום?
גלעד שי
יש תתי אזורים שמוגדרים במסגרת המכרז. בתוכנית שבנינו יחד עם רשות הגז הטבעי לארבע השנים הקרובות אמורים להתחבר גם רמב"ם וגליל מערבי.
היו"ר דוד ביטן
במכרז עצמו, התחייבתם לתת אפשרות – סימנו לכם את המפעלים. אתם צריכים להגיע אליהם?
גלעד שי
כן. חיברנו עד עכשיו 35 מפעלים מתוך- - -
היו"ר דוד ביטן
לא, להגיע עד למפעל. כמה התחייבתם במכרז להגיע לנקודה שמאותו רגע המפעל צריך לשלם?
גלעד שי
אני מחויב להגיע למי שחותם מולי על הסכם. אם מישהו לא רוצה לחתום מולי על הסכם, אני לא יכול להכריח ולחבר אותו בכוח.
היו"ר דוד ביטן
לא אמרתי לחבר. אתה צריך להגיע עם התשתית לנקודה מסוימת שהמפעל צריך להתחבר.
רפאל קמחי
זה לא נכון. ראיתי את החוזה. יש רשימה מסודרת, מפורטת של כל האתרים, אם זה בתי חולים ומפעלים שצריכים להגיע עד לשער המוסד.
היו"ר דוד ביטן
אנחנו לא בית משפט. שואלים שאלות כלליות. תתייחס. כמה הוא צריך להגיע וכמה הגיע?
יוסי אל-עזרה
סך הכול יש 531 צרכנים שהם בנספח ג', שזה הנספח שהיה ברשיונות של חברות החלוקה שזה הצרכנים שצריכים להגיע אליהם. זה עובד כך שהייתה רשימה ברוב האזורית, רשימה שמית של צרכנים שאליהם היו צריכים להגיע. אנו נתקלים בבעיות בעובדה שזמן ההגעה הרבה פעמים הוא מיום החתימה, ולכן הרבה פעמים יש בעיות בחתימה של חברות החלוקה עם צרכנים, ולכן קשה מאוד לאכוף את ההגעה שלהם. יש פה בעיה של ביצה ותרנגולת שחברות החלוקה חוששות שהצרכנים לא יגיעו אליהם. שמענו את זה על בית החולים זיו. מצד שני הן חייבות לפרוץ את הרשת לפי התנאים שלהם במכרז. שם אנו נמצאים.
היו"ר דוד ביטן
אם הם לא משתמשים בגז, הם משתמשים בחשמל?
יוסי אל-עזרה
הבעיה המרכזית של המדינה בהקשר הזה זה השימוש בדלקים חלופיים – פחות בחשמל כי חשמל עוד אפשר לצרוך והוא יעיל בעצמו, אבל מפעלים שנשארים על מזוט או סולר או גפ"מ זה עיקר המאמץ.
היו"ר דוד ביטן
איזה מפעלים גדולים התחברו חוץ מאוסם?
יוסי אל-עזרה
התעשייה הגדולה באמת היא בכלל לא בסקופ של הדיון הזה. אני מזכיר - לא שזה פותר את כל הדיון אבל צרכנים כמו בז"ן וכי"ל מחוברים למערכת ההולכה. אני חושב שיותר מ-90% מהצריכות בתעשייה כבר מחוברות כי הן מחוברות בהולכה. זה נתח שהוא היום 2.5% מסך הצריכה בישראל, ואפילו אם יכפיל עצמו עדיין אנו לא מדברים בסכומים גבוהים. זה עדיין לא פוטר את האחריות להגיע לכל צרכן.
סימון מושיאשוילי (ש"ס)
אני לא מבין - מה המדינה עושה? לפעמים היא עושה שמיניות באוויר. כל הזיהום באזור הצפון. בז"ן כן ובתי חולים לא. בתי החולים רוצים עבודה? אני יוצא מבולבל.
היו"ר דוד ביטן
איפה הממשלה? עזוב את החברות. איפה הממשלה פה? יש אינטרס של המדינה – עזוב עכשיו כסף. מבחינת איכות הסביבה. כמה השקעות אנו משקיעים בזיהום אוויר וכל הדברים הללו, יש אינטרס של המדינה לעשות זאת. איפה אתם? עזבו את הכסף ואת החיסכון. מבחנת איכות הסביבה. אתם לא רוצים שאנשים ינשמו אוויר טוב? לא מבין את זה. יושב פה בוועדה וגם בכל תחום. עזוב את האנרגיה. במזון, כאילו המדינה היא גוף שרק גובה מיסים.
גלעד שי
אגב גם הכנסת לא מתחברת.
היו"ר דוד ביטן
לא מבין את זה. 13 שנה. אם תגידו שנה שנתיים אני מבין – יש בעיה בהיתרים. 13 שנה יש בעיה בהיתרים ואף אחד לא עשה דבר?
לאוניד מריאכין
שלום, אני מחטיבת בתי החולים. הצינור שהגיע ראשון לבית החולים ורק ב-2021 הגיע צינור שני לזיו ומייד התחלנו לעשות עבודות של הסבת תשתית פנימית בזיו ואנו בשלבי סיום. כלומר עד היום היו מחוברים עד 23' שני בתי חולים ממשלתיים למערכת למרות שביקשנו ודרשנו יחד עם רשות הגז שחברות החלוקה יגיעו. בית החולים הראשון שהגיע זה היה רק לפני 4 שנים, פורייה. שם קיימת אפשרות לצרוך, רק שחבר תב"ע בבית החולים – היינו צריכים לשנות, והשקעות גדולות שאנו מדברים על סך של 8 מיליון ₪, הסבת תשתית שיחזיר את ההשקעה כמעט ב-10 השנים הקרובות.
היו"ר דוד ביטן
עזוב. הפשלה קרתה. השאלה איך פותרים את הבעיה בעתיד – לא מה שקורה עכשיו. מי פה ממינהל התכנון? מבחינת הוצאת היתרים, מה ההבדל בין זה לבין הוט, למשל? או בזק? למה צריך כל כך הרבה זמן לקבל אישור? הרי אנחנו יודעים איפה הצינורות, איפה הכול. כל עירייה יודעת. מה הבעיה?
זינאידה פרפליצין
אני בעצמי לא עוסקת באגף היתרים – אני מאגף המטה אבל יש לי מידע לגבי מה שקורה. רשת חלוקת גז טבעי בלחץ נמוך מאושרת בתוכניות עבודה לרשת חלוקה שמקודמות לפי חוק משק הגז הטבעי. זה רשת בלחץ נמוך. בלחץ נמוך מאוד זה מקודם בהיתרים, חיבורים למעפלים – היתרים שנותנות רשויות רישוי של ועדות מקומיות. אני מדברת כעת על תוכניות עבודה לרשת חלוקת גז טבעי בלחץ נמוך. זה תוכניות שאורכן עשרות קילומטרים, לא קטנות, מקודמות לפי חוק משק הגז הטבעי ושוות ערך לתוכניות לפי חוק תכנון ובנייה. מאושרות על ידי רשות הרישוי למתקני גז טבעי בוועדה מחוזית.
היו"ר דוד ביטן
אז לא צריך בכלל את הרשות המקומית?
זינאידה פרפליצין
זה לא רשות מקומית. התוכניות הארוכות האלה של עשרות קילומטרים זה תוכניות שמקדמת אותן – רשות הרישוי למתקני גז טבעי בראשות ראש ועדה מחוזית ומהנדס ועדה מחוזית ונציג של מהנדס עירייה, שלושה גופים מאשרים את זה. התוכניות הללו יש להן לוחות זמנים מאוד מוגדרים, דרקוניים, קצרים. בדקתי מול כל 6 ועדות מחוזיות שלנו. הן פחות או יותר עומדות בלוחות זמנים שנקבעו בחוק. אגב במחוז צפון אושרה ב-22' רשימה מאוד גדולה של התוכניות. כל הקווים לחיבור של בתי חולים מאושרות. במחוז דרום מרושת בתוכניות לרשת חלוקה של גז טבעי.
קריאה
יש תוכנית לרמב"ם ואי אפשר לבצע אותה. יופי שאישרו.
זינאידה פרפליצין
לא מדברת עכשיו לגבי רמב"ם.
היו"ר דוד ביטן
מתי העירייה נכנסת? ועדת הבניין של העירייה.
זינאידה פרפליצין
רשות רישוי של רשות מקומית נכנסת לעניין כשנדרש לחבר את המפעל עצמו.
רפאל קמחי
בתוך שטח המוסד. שם נדרש היתר בנייה רגיל.
זינאידה פרפליצין
שם יש הליך אחר. אני מניחה שגם שם זה עובד. פשוט מדובר פה בכמות גדולה של היתרים. העובדה שחיברו הרבה מאוד צרכנים.
היו"ר דוד ביטן
120. כמה זמן לוקח לקבל אישור מהעירייה, היתר לביצוע? מרגע שאתה מגיש את הבקשה.
גלעד שי
הליך של תוכנית עבודה אורך בין שנה וחצי לשנתיים. איפה אתה נתקע עם העירייה – פעם אחת כי העירייה היא גם רשות ערעור. הפרויקט שלנו בתוך הערים הוא פרויקט סופר מסובך. זה לא פרויקט בשטחים פתוחים. אנחנו בתוך מפרץ חיפה היינו צריכים לסגור המון נתיבים, המון רחובות וצמתים.
היו"ר דוד ביטן
זה לגבי הביצוע. להוציא את ההיתר – למה לוקח שנה וחצי להוציא היתר?
גלעד שי
כי התהליך של תוכנית עבודה – שם קוד להיתר בנייה בלחץ נמוך – תוכנית עבודה סלאש היתר בנייה בלחץ נמוך לוקח שנה וחצי, שנתיים כי זה תהליך שיש לו הרבה שלבים מאוד ארוכים בחוק.
היו"ר דוד ביטן
זה לגבי ועדה מחוזית. אני מדבר ועדה מקומית.
גלעד שי
עכשיו הציעו, כפי שהסביר מנהל רשות הגז הטבעי, הציעו הצעה להליך מהיר לאישור תוכניות עבודה. לא קיבלו את ההערות שלנו. עם כל הכבוד להליך המהיר הזה צריך לעשות בו הרבה תיקונים. אנ מקווה שזה יגיע לוועדה הזאת ויחול שינוי משמעותי בהצעת החוק הזו כי בהצעת החוק הזו עדיין דורשים מאתנו לעשות הרבה- - -
היו"ר דוד ביטן
מי הגיש אותה?
משה גראזי
אנחנו.
גלעד שי
הכיוון מבורך. אבל אנחנו מבינים שמינהל תכנון יש לו הרבה התנגדויות שם והוא דרש שם הרבה דברים ונשארו הרבה דברים בעייתיים ולא יעזרו לקצר לוחות זמנים.
זינאידה פרפליצין
עם כל הכבוד, מדובר בתכנון מעבר בתחום אורבני. יש אינטרסים שונים וסותרים. צריך מוסד תכנון שהוא צריך לאזן את האינטרסים. יש אינטרס של שילוב תשתיות. כל תשתית כזו רצתה לתפוס לעצמה רצועה נפרדת- - -
גלעד שי
למה צריך מפרט הנדסי?
זינאידה פרפליצין
יש התחדשות עירונית שצריך לקדם, שזה לא יפגע בהתחדשות עירונית. צריך לשמור שטחים.
היו"ר דוד ביטן
אז היתר ייקח 20 שנה עד שתהיה התחדשות עירונית? כל פעם שתהיה התחדשות עירונית יתייחסו למצב הקיים. מה עושים עם בזק וחברת החשמל?
גלעד שי
כבוד יושב-ראש הוועדה, הבעיה היא נושא היתרי החפירה. זה חלק מהתהליך הסטטוטורי. אנו צריכים להגיע להסכמות עם כל בעלי התשתיות. כשאנחנו פורסים את הצינור, אנחנו נצמדים לתשתיות. אנו רוצים את האישורים שלהם. למשל, נתיבי ישראל – חברה סופר מקצועית, אבל היא מחזיקה 3 בקרים בכל הארץ לבדוק תוכניות של גופים אחרים. תאר לעצמך כמה תוכניות הם צריכים לבדוק. היום כשאתה צריך לחצות כביש, בקידוחים, לוקח לך חצי שנה עד שאתה מקבל תשובה מנתיבי ישראל.
היו"ר דוד ביטן
בשלב ההיתר או של הביצוע?
גלעד שי
עדיף שזה יהיה בשלב ההיתר. אנו פונים בשלב ההיתר. זה לוקח חצי שנה רק לקבל מהם תשובה. אני מבין את נתיבי ישראל. הם לא מרווחים כסף מהפעילות הזו. למה שהם יתקצבו עוד בקרים? אין להם שום סיבה. זה דוגמה אחת.
היו"ר דוד ביטן
וחברת החשמל?
גלעד שי
זה תש"ן, זה חברת חשמל. אף אחד לא מצליח לאכוף עליהם. אנו כגוף פרטי יכולים לאכוף? אני באתי מנתגז. במלוא הצניעות, אני חושב שאני בעל הניסיון הכי ארוך בתחום הגז הטבעי בארץ, הייתי 15 שנה בנתגז. כשמישהו היה עושה שם בעיות מתש"ן או מחברת חשמל, אתה חברה ממשלתית – אתה מתקשר למנכ"ל משרד האנרגיה או לשר – הוא פותר לך את זה.
היו"ר דוד ביטן
כשאתה עושה את הביצוע, העירייה צריכה לסגור כביש וכל הדברים האלה כמו בתשתית רגילה?
גלעד שי
כשאני בא וצריך שהעירייה תסגור כביש כרשות ערעור, כמובן היא לא מוכנה. היינו צריכים עיריית חיפה כדי לחבר את מפרץ חיפה, ללכת להליך משפטי נגד עיריית חיפה. המדינה עזרה לנו, בהליך המשפטי יש ועדה שעזרה לנו, ובזכותה הצלחנו להקים מפרץ חיפה. לקח הרבה שנים, זה מאבק מאוד ארוך. אבל בסוף עיריית חיפה – ראו שהלכנו להליך משפטי נגדם ועכשיו נראה איך מחבר.
משה גראזי
היו"ר, לגבי תיאום תשתיות – הנושא של תיאום תשתיות לא נכון רק לגז טבעי אלא גם לתשתיות אחרות. החברות האלה מאוד חזקות לפחות לטעמנו, יודעות לעשות תשתיות בתחום המים, הביוב, בתחום של התחבורה, כבישים. לכן גם עליהם חלה החובה לבצע את התיאום. הן יודעות לעשות את זה. זה שיטת המכרז של התכנון.
היו"ר דוד ביטן
אני לא נכנס למכרז. רוצה לפתור את הבעיות כרגע.
דוד שמש
אקח את הנושא של רמב"ם. היציאה הראשונה שהייתה של הגז הייתה ברחוב השחרור, מרחק של 2 ק"מ בלבד מבית חולים רמב"ם. שלוש שנים מטרטרים אותם יחד עם החברה - אתם תעברו דרך הנמל, תשימו את הצינור באוויר במקום לעשות קו חוצה ישירות לבית חולים רמב"ם והיה פותר את הבעיה לפני שנתיים. זו נקודה של בירוקרטיה סופר בתוך העירייה, ואם כאן לא תהיה התערבות ממשלתית כדי לכפות על העירייה לתת את האישור בקו ישיר כפי שהם עושים בתחבורה הציבורית. את זה כן יכלו לעשות?
היו"ר דוד ביטן
גובים כסף שם.
דוד שמש
ברור.
היו"ר דוד ביטן
אם הכסף של התחבורה הציבורית ילך לממשלה ולא לעירייה - בוא נראה את העיריות כמה מהר יעשו את זה.
דוד שמש
לכן נדרש פה סיוע ממשלתי לכפות על העירייה בדיוק בנושא.
גלעד שי
בחוק ההסדרים למשל מסדירים את הנושא של רשות תמרור. זה מוסדר בחוק ההסדרים עבור מיזמים שמקבלים עדיפות. חלוקת גז טבעי לא שם. הולכת גז טבעי שם, תשתיות אחרות שם, אבל אנחנו מול רשות העתיקות שלא נותנם לנו להיכנס אם לא משלמים כופר.
עמיחי דרורי
אדוני, מוצגים כאן דברים בצורה חד צדדית.
היו"ר דוד ביטן
13 שנה אנחנו מתעסקים, אתה אומר חד צדדית?
עמיחי דרורי
אסביר. הרשויות המקומיות תומכות בפריסת רשת החלוקה של הגז הטבעי. זה מועיל גם בחיבור מפעלים שמייצרים מקומות עבודה, זה מועיל גם ב- - - דלק על גז טבעי דחוס. זה גם מועיל לקוגנרציה שעכשיו אדרבא הוא חשוב כי הוא חליף חשמל וכן הלאה. אנחנו בעצמנו הרשויות המקומיות, ביצענו פנייה גם לרשות הגז בנושא כבר מזה מספר שנים, לא בשנה האחרונה, אבל אכן ביצענו פניות וגם יזמנו שיח שלנו מול חברות החלוקה כדי להבין מה הסיבה לכשל. נאמר לנו שהסיבה לכשל זה היעדר הכדאיות הכלכלית. לאור זאת הוצאנו פניות לוועדה פה, לקודם קודמתך חבר הכנסת מרגי שניהל על כך דיונים.
היו"ר דוד ביטן
מה יצא מהם?
עמיחי דרורי
לצערנו, לא יצא יותר מדי. אבל לגבי נושא ההיתרים- -
היו"ר דוד ביטן
כל אחד יוצר בעיה, ובסוף היא מגיעה לזה שאין חיבור. כל אחד מעכב את זה בתקופת זמן מסוימת. זו התוצאה.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
עמיחי, אתה אומר שהשלטון המקומי בעד. יושב פה דוד שמש, מספר סיפור הכי נקודתי.
עמיחי דרורי
אני רוצה להתייחס לזה. אני לא מהנדס העיר חיפה ולא מכיר כל מקרה לגופו. הליכי תכנון ורישוי כפי שנאמר על ידי נציגת מינהל התכנון, אלה הליכים שצריכים להיות מסודרים, מתואמים. אלה הליכים רבי משמעויות כי אם חלילה נבוא ולכאורה נדרוס שימוש אחד, אותו שימוש שדרסנו אותו יעשה גם כאן דיון בוועדת הכלכלה על שדרסנו אותו.
היו"ר דוד ביטן
הרי תיאום תשתית יש. הוא חייב להוצאת היתר לראות איפה עובר קו החשמל, כל הקווים האחרים.
עמיחי דרורי
זה צריך להיות מושכל.
היו"ר דוד ביטן
אבל לא צריך לקחת יותר משלושה חודשים.
עמיחי דרורי
דיברתי עם נציג איגוד מהנדסי ערים. הנושא של קווי תשתית לא אמורים לקחת יותר זמן.
היו"ר דוד ביטן
אני חושב - אם חברי הכנסת לא מסכימים – תגידו לי. קודם כל, תביאו לנו הצעת חוק בעניין הזה, שהממשלה חייבת להתחבר. זה חלק מהתחשיבים הכלכליים וזה גם חשוב למדינה. בתי חולים, כל מה שקשור למפעל ממשלתי שצריך לצרוך הרבה מאוד גז, הוא חייב להתחבר. אין דבר כזה שהוא מחליט אם מתחבר או לא. ושהמדינה תשים את הכסף שצריך לעניין הזה, עם כל הכבוד. זה דבר ראשון.
הלאל חלאילה
מדובר באירוע מאוד כלכלי.
היו"ר דוד ביטן
הכול כלכלי אבל מה אתה רוצה – שלא יתחברו לגז?
הלאל חלאילה
להפך.
היו"ר דוד ביטן
שתיים, תשתיות גז – אמרו פה שזה צריך להיות בעדיפות, כמו חשמל וכל דבר אחר. תכניסו תיקון חוק לעניין הזה שגם הם ייכנסו פנימה. דבר שלישי, להגביל היתרים בזמן. פשוט. חובה על הרשות, חובה על הוועדה המחוזית לתת את זה תוך תקופת זמן מסוימת. לא צריך להיות זמן בלתי מוגבל בעניין הזה.
גלעד שי
גם חברות התשתית, היתרי חפירה, שחויבו לענות תוך זמן קצוב.
היו"ר דוד ביטן
בתוך ההגבלה של הזמן אתה מכניס את הזמנים האלה. אין בעיה.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
תלך דרך קפריסין ?מזל שלא עברו דרך קפריסין.
יוסי אל-עזרה
יש מתקני ייצור חשמל ברשת החלוקה של הגז הטבעי. הייתה הסדרה של רשות חשמל, מדיניות של השר יובל שטייניץ, לקידום מתקנים כאלה. הם עדיין לא קמו – בתהליכי הקמה ואנו שומעים שיש בעיה קשה בהיתרים הסביבתיים שניתנים בשלב היתר הבנייה.
היו"ר דוד ביטן
אז תכניסו את זה להצעה הזו. אם לא תביאו חוק שפותר את כל החסמים הללו, בחיים לא יתחברו.

אתם צריכים ליצור חובה למפעלים גדולים להתחבר. אין דבר כזה שלא יתחברו. אין. משתמשים בסולר, בדברים מאוד בעייתיים. מגודל מסוים של מפעל חייב להתחבר. כמו אוסם, סנו, עלית, שטראוס, תנובה. הם צריכים להתחבר – מה זאת אומרת שהם מחליטים אם להתחבר או לא? הם צריכים להתחבר, נקודה. נתמוך בזה. תביאו את החוק הזה ותראו שנעביר אותו.
נתנאל היימן
אין צרכן משמעותי שאפשר לחבר אותו ולא רוצה להתחבר.
היו"ר דוד ביטן
שיהיה כתוב בחוק. לא מאמין לאף אחד. עזוב. כל הסיפורים האלה תגיד למישהו אחר. בפועל המפעלים לא מתחברים. מה אפשר לעשות? זמן ההיתר חייב להיות מוגבל בזמן. אם אין זה ייחשב כאילו- - - ככה זה צריך להיות.
עמיחי דרורי
ואם הגופים לא מדווחים לרשויות המקומיות?
היו"ר דוד ביטן
לא בעיה שלי. אתם תעשו מה שצריך וגם שיהיו קנסות אם לא מתחברים. מפעל שלא מתחבר שיקבל קנס אם חובה לפי החוק שיתחבר. 13 שנה לא היה כלום אז כל ההסברים שלכם לא שווים.
קריאה
השארתם את חברות החלוקה בצד.
היו"ר דוד ביטן
תכף נגיע לחברות עצמן.
אלון שוסטר (המחנה הממלכתי)
לגבי הרשויות המקומיות, ברגע שיש דד לוק – והם מציעים – לא מפה – תבואו משם. ירצו לתת היתר אבל- - -
היו"ר דוד ביטן
כל החלטה של ועדה מקומית אתה יכול להגיש ערר לוועדה המחוזית. יש תהליך. אם ימציאו המצאה לא הגיונית, יוגש ערר ואז הוועדה המחוזית תצטרך לקבל החלטה. יש ועדות ערר. זה לא שהעירייה יכולה לעשות מה שהיא רוצה. לכן המציאו את ההליך של הערר.
אלון שוסטר (המחנה הממלכתי)
אנחנו בשנת בחירות מוניציפליות. אני חושב שנכון לייצר שקיפות כלפי האזרחים שהולכים לבחור – ראוי שאולי אנחנו או גוף אחר ימסור להם דין וחשבון איפה אנו עומדים בעניין חיבור הגז ברשות שלהם.
היו"ר דוד ביטן
בסדר גמור. אין לי בעיה.
פנינה פרל קפלן
אפשר הערה? אני מהמשרד להגנת הסביבה.
היו"ר דוד ביטן
איפה הייתם עד היום? לא חשוב להגנת הסביבה כל הסיפור של חיבור הגז? שיותר טוב שיהיה מזוט ויהיה סולר. אני לא מבין. איפה אתם? תוציאו צו שמחייב את עיריית חיפה לעשות את החיבור מהיום להיום. מה זה? כל ראש עיר נהיה מלך. מה זה?
סימון מושיאשוילי (ש"ס)
עירית חיפה עצמה נלחמה במפעלים שלה.
היו"ר דוד ביטן
שנייה.
פנינה פרל קפלן
אפשר להגיד?
היו"ר דוד ביטן
13 שנה יכולת להגיד.

לגבי מכון התקנים, שטראוס צודק. מה זה? מהנדס לא יכול לאשר את הריתוך? צריך בשביל זה רנטגן? בשביל מה כל הדברים האלה? אתם צריכים להקן את הרגולציה בחוק. באותו חוק שאתם מביאים - תביאו את זה, ריבונו של עולם. נעביר לכם את זה מהר. צ'יק צ'ק. הכול נהיה אתכם, אבל תביאו. את כל החסמים החלו תוציאו. גם מכון התקנים, גם הרגולציה הזאת, הכול שירד.

לגבי החברות תביאו המלצה. אם הם לא מסוגלים לעמוד בזה מבחינה כלכלית – אולי המכרז לא מספיק טוב - יכול להיות שניתן לחברה ממשלתית לעשות את זה. אז ניתן אולי לחברת החשמל או לחברה אחרת שתעשה את העבודה, וגם לא תהיה לה בעיה של תיאום תשתיות במקרה הזה. אפשר לגמור את זה פעם אחת ולתמיד.

הגענו לאוצר. אתם צריכים לתת למפעלים מענקים וגם הלוואות. תקימו קרן. למה אי אפשר לתת את הכסף הזה מהקרן שהקימו לעניין מכספי גז? הכסף נמצא שם. תנו אותו משם.
הלאל חלאילה
זה לא הבעיה. הבעיה היא לא רק מפעלים. בגלל שיש מענקי הסבה, אם זה- - -
היו"ר דוד ביטן
600,000 נתתם לבית חולים מתוך 4 מיליון זה מענק הסבה? זה מענק הסבה? תן להם את זה גם בהלוואה, ערבות מדינה, לקבל את כל הסכום. ניתן שנתיים שמי שירצה עכשיו לעשות את העבודה בשנתיים האלה יקבל מענק יותר גדולה, והיתרה, ערבות מדינה להלוואה. אז הוא יכול לעשות את זה מהר - יש לו הכסף, עושה אותו. אתם נותנים 600,000 מ-4 מיליון? אתם רוצים שבית חולים שיש לו גירעון יעשה את זה?
הלאל חלאילה
נקווה שזו תהיה הבעיה היחידה שלנו מול בתי חולים.
היו"ר דוד ביטן
זאת בעיה.
הלאל חלאילה
קודם כל, יש מענקי הסבה.
היו"ר דוד ביטן
600,000 מ-3 או מ-4 מיליון זה לא מענק.
הלאל חלאילה
זה יכול להגיע גם למיליון שקל - בעבר הגיע ליותר.
היו"ר דוד ביטן
למה אתה לא מוסר לו הלוואה? ערבות להלוואה? בית חולים.
הלאל חלאילה
זאת לא הבעיה. נטפל בזה גם במענקי ההסבה שייצאו, בין אם זה ערבות- - -
היו"ר דוד ביטן
נתייחס לזה עוד מעט. למה אי אפשר לקחת את התקציבים האלה מהקרן שהוקמה לעניין הזה? זה נושא הגז, לא? יש קרן שאתם שמים כסף בצד, לא?
משה גראזי
קרן העושר? לדעתי זה מיועד- - -
משה גראזי
ניתן לאוצר להתייחס.
יונתן פלורסהיים
יונתן מאגף תקציבים. הצטיירה פה תמונה שהממשלה לא-- -
היו"ר דוד ביטן
לא צוירה. האחריות היא שלכם פה – לא של מישהו אחר.
יונתן פלורסהיים
אדבר לא על העבר אלא על העתיד. מבחינת תקציבים גם שר האוצר וגם שר האנרגיה- - -
היו"ר דוד ביטן
יכול להיות שלא צריך תקציבים. אתה לא צריך להתנצל. תמיד האוצר אשם, כי כשמצליח משהו, אתם אומרים: זה אתם. גם באשמה תיקחו על עצמכם. תבדקו בבקשה את קרן העושר, אם אפשר משם לקחת תקציבים לעניין של החיבורים למפעלים. עזוב אותנו מכל הדברים מסביב.
יונתן פלורסהיים
אתה מדבר מאיפה להביע את הכסף ואנו אומרים שיש הכסף. - - - מיליון שקל לרשת החלוקה ועוד - - - הסבות זה נסגר בתקציב הנוכחי – 30 מיליון שקל לטובת הסבות של מפעלים.
היו"ר דוד ביטן
זה כלום. לא מספיק. יונתן, תגדילו את המענק ותיתנו ערבות מדינה להלוואה שתינתן למפעל הספציפי, לבית החולים הספציפי. לא כולם הרי ממשלתיים. באה קופת חולים – הם צריכים לקבל ציון לשבח. הם העבירו את קפלן ועוד מפעלים. לעומת זאת הממשלה כלום לא עשתה.
יונתן פלורסהיים
ה-30 האלה מסתכם ל-100 מיליון שקל שהמדינה תקצבה הסבות של מפעלים ובתי חולים.
היו"ר דוד ביטן
אני משנה לכם את זה. אני לא יודע כמה תקציב. תגדילו את המענק ותיתנו ערבות מדינה להלוואה בבנק שיוכלו לקבל מימון מלא. מפעל קטן שצריך להשקיע 3 מיליון שקל בגלל הרגולציה של המדינה, מה אתם רוצים מהם? למה שיעשו את זה? טוב לו, הוא ימשיך להשתמש – מיכל הסולר קיים, הכול קיים. למה צריך להשקיע בזה? תן לו את האופציה. תגיד – אתה מקבל מענק, 30% נגיד, וערבות מדינה להלוואה של 100% על היתרה, ואם לא תעשה – תקבל קנס. ככה אני רוצה את זה. ליצור לו מצב שהוא חייב לעשות את זה – הנה, קח את כל הסיוע. אבל תעשה את זה.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
כמה היה שנה שעברה, אם השנה 30?
יונתן פלורסהיים
ב-22' היה 20 מיליון, נכון?
הלאל חלאילה
20 יצא, אז- - - כבר נוצלו, ו-30 ייצאו גם השנה ושנה הבאה. אין לנו בעיה- - -
היו"ר דוד ביטן
יכול להיות שאין בעיה תקציבית אבל בערבות הלוואה אתה לא שם כסף.
הלאל חלאילה
אבל עד שנגיע לנקודה הזאת יש מכשול גדול.
היו"ר דוד ביטן
אל תדאג. נפתור את כל הבעיות. אני מדבר ברצינות, גם אם יושב-ראש השלטון המקומי יכעס עליי. עירייה, שלא נותנת היתר תוך תקופת הזמן שנקבעה בחוק תשלם קנס. העירייה תשלם קנס. העירייה, שלא נותנת את ההיתר תוך זמן קצוב - של חצי שנה, למשל, העירייה תשלם קנס. לא יעזור לה כלופ, ואז נפתור את העיבה. תגידו את זה לביבס שהוא חבר שלי, שיכעס עליי. כלומר תלחץ את העובדים שלה לפתור את כל הבעיות האלה. וגם החברות מע"צ, חברת חשמל – כל החברות הממשלתיות לא ישיבו תשובות מהירות – גם הן ישלמו קנס. זה מה שאני רוצה שיהיה. אחרת בחיים לא נזיז את העניין הזה. אם אתם לא מוכנים לעשות את זה בהצעת חוק - תודיעו לנו. תתייעצו עם השרים שלכם. אני רוצה קנסות לחברות, קנסות לעירייה. תוך חצי שנה יהיה היתר, גג. ואחר כך העירייה תהיה חייבת לשתף פעולה כי נכניס את זה לנושא העדיפות. זה הכול. ותיתנו למפעלים גם מענק יותר גדול ותנו להם ערבות מדינה – לא רק מפעלים; מפעלים זה גם בתי חולים לדעתי. תשקלו את העניין הזה. כמה זמן יש לכם לשקול כל מה שביקשתי?
משה גראזי
צריכים כמה חודשים.
היו"ר דוד ביטן
30 יום. מה זה כמה חודשים? מה יש לכם לעשות? זאת העבודה שלכם. סימון, תוכל לטפל בזה במסגרת הוועדה, לעקוב שהדברים האלה יזוזו?
פנינה פרל קפלן
אפשר להתייחס?
היו"ר דוד ביטן
מה את רוצה לומר שלא אמרנו? לא כדאי לך להתייחס כי נתחיל לשאול אותך – עזבי, אנחנו עושים לך את העבודה למשרד להגנת הסביבה.
יצחק קדם
אפשר לומר משהו, המשרד להגנת הסביבה?
היו"ר דוד ביטן
איפה הייתם עד היום? למה לא הבאתם הצעת חוק בעניין הזה, שמחייבת?
קריאה
היה חשוב להם הפיקדון על הבקבוקים.
היו"ר דוד ביטן
כן, זה מה שהיה חשוב. שבסוף לא רלוונטי.
יצחק קדם
נזרקו פה הרבה פעמים המילים איכות הסביבה. אני רוצה ליישר קו – גז טבעי כבודו במקומו מונח. הוא לא מקום אנרגיה קסום שמגיע מהאוויר ומשאיר אחריו אבק. יש לו יתרונות סביבתיים על פני תזקיקי נפט ומקורות אנרגיה מזהמים אחרים.
היו"ר דוד ביטן
זה זול היום במדינת ישראל. העיקר שאת הגז ישלחו לייצוא. זה מה שמעניין את המדינה? לקבל כסף מזה? צריך גם בתוך המדינה. אז אתה נגד? נבטל את הישיבה? אם הגז לא חשוב, אין טעם בישיבה.
יצחק קדם
אני רוצה להגיד – אולי יתאפשר לנהל פה דיון. מקומות רבים בהם עדיף המעבר לגז טבעי בטח על פני שימוש בתזקיקים. בתי חולים זו דוגמה מצוינת, בשערי צדק אני שמח מאוד לשמוע שהם הולכים להתחבר לתשתית הגז כי כרגע הם שורפים מזוט בלב ירושלים וזה איום ונורא. המשרד ישמח מאוד לראות את הדברים הללו קורים.

עם זאת, יש מקורות אנרגיה יותר נקיים.
היו"ר דוד ביטן
אתה אומר אל תעשו את זה כי יש משהו יותר טוב? זה באמת תשובה?
יצחק קדם
בלי להיכנס לשאלה מה אפשר ואי אפשר לחייב עכשיו גופים פרטיים לעשות.
היו"ר דוד ביטן
יש לך הצעה יותר טובה מהגז?
יצחק קדם
אם אנחנו רוצים לקדם- - -
היו"ר דוד ביטן
מפעל אוסם, יש לך הצעה יותר טובה מהגז?
יצחק קדם
יכול להיות שכן.
היו"ר דוד ביטן
יש או אין? מה אתה מציע לו?
יצחק קדם
עשינו עבודה- - -
היו"ר דוד ביטן
לפי המשרד להגנת הסביבה, עוד עשר שנים נקיים ישיבה פה.
יצחק קדם
אני יכול לסיים את דבריי?
היו"ר דוד ביטן
לא. יש לך משהו להציע לאוסם?
יצחק קדם
כן. אתה מבקש לקדם הצעת חוק שתחייב את החיבור לגז. אני מבקש סך הכול לומר שלהתנתק מהשימוש בתזקיקים, שכל מפעל, בית חולים, צרכן, יוכל לבחור באיזו שיטה. - - - חשמל, אנרגיות מתחדשות - אלה גם אפשרויות.
היו"ר דוד ביטן
החשמל יותר יקר היום מהגז. לא, אוסם? למה אתה לא משתמש בחשמל במקום בסולר?
איל ליברמן
בעיקרון אין סתירה בין השניים וצריך להסתכל על כל אחד בנפרד. בעולם החשמל אנו פועלים וגם חותמים בקרוב על הסכם למעבר לחשמל ירוק שכנראה ניישם אותו בדצמבר 2025. עם זאת זה לא פוסל את הצורך לשימוש בגז טבעי ולכן זה לא פוסל את התכנים- - -
היו"ר דוד ביטן
נעשה את החוק הזה הוראת שעה, וכשיהיה לנו משהו טוב - נבטל את החוק הזה.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
יושב פה אדם עסקי שהתחבר לגז ואומר לך: עד אחרי הגז, גם אנרגיה מתחדשת.
היו"ר דוד ביטן
נכון. מפעל זה כלכלי. כל מה שזול הוא יעשה אותו. אתם שוכחים שהיום בגלל המכוניות החשמליות – אראה לך חוות דעת – העלות לכל משפחה של חשמל, היא תוכפל פי שניים. כלומר אם משפחה יש לה שתי מכוניות והיא משלמת היום 800 שקל לחודשיים, היא תשלם 1,600 שקל בגלל המכוניות. לא יודע איפה אתה המשרד לאיכות הסביבה אבל זה המצב. זה אומר שחברת החשמל צריכה להשקיע השקעות עתק בנושא של חשמל כדי לספק את הצריכה. ברור, שגם מבחינת מחיר וגם מבחינת השקעות המדינה בעניין הזה, צריך גם להשקיע גם בגז כדי שיהיו שתי חלופות ולא אחת.
אלון שוסטר (המחנה הממלכתי)
ההצעות שהצעת הן טובות, ומה שיש להטמיע מההערות הללו, זה שמה שחשוב לנו זה לצמצם את השימוש בתזקיקים הרעילים.
היו"ר דוד ביטן
בסדר, אבל אנו לא דנים כעת בהצעת החוק. אין לי בעיה שזה יהיה כתוב. בינתיים הוראת שעה. אם יבוא משהו טוב יותר - נבטל את החוק הזה. גם מהצד של המפעלים, זה שהם משקיעים הרבה כסף ואז מחליטים לוותר על ההשקעה כי הגז קצת עלה ויש להם משהו כמו בפיניציה וכו' - אם הם חתמו על חוזה, זו בעיה שלהם. לא יכול להיות שיבטלו. אם פיניציה פתאום החליטה לייבא – היא לא חייבת? אז היא תשלם קנס. גם את זה יש להכניס. מפעל שהתחבר לא יכול להגיד אחרי שנתיים לומר: לא רוצה כי לא מתאים לי - כי הושקעו כספים. צריך לבוא בעלויות של ההשקעה הזאת, חוץ ממה שהם השקיעו - קיבלו מענק - להחזיר אותו קודם כל. כל הדברים הללו צריכים גם לבוא במסגרת הזו כדי שתהיה ודאות כלכלית להשקעת המדינה או של החברות בעניין הזה.
גילי ניסנקורן
אשמח לדבר מהצד של המפעלים. לגבי חברות החלוקה – אנחנו מפעל קל מוצרי בידוד, אנו יושבים היום ביבנה. אני מנסה מ-2018 להתחבר לגז טבעי. אני שורפת מזוט. היום אני לא חושבת שיש יצרן אחד במדינה שיעדיף לשרוף מזוט מאשר להשתמש בגז הטבעי גם מהצד הכלכלי וגם מהצד של איכות הסביבה שאוסרים את זה בדרך שלהם. אני מ-2018 מנסה בכל כוחי להתחבר לגז, אפילו לחתום – לא מצליחה לקבל הסכם. חברת החלוקה לא מוכנה לבוא איתי לידי חתימה. ברגע שהיא לא מגיעה איתי לידי חתימה - היא אפילו לא נכנסת למחויבות שלה. הם עושים את זה בדרך מאוד מתוחכמת, מודיעים לי שלא כלכלי להם להגיע כי מה שכתוב פה בנספח ג' אומר שהם מחויבים להגיע אליי תוך שנתיים וחצי אבל רק מיום החתימה. אז הן פשוט לא מגיעות לחתום. זו בעיה.
היו"ר דוד ביטן
בסדר. אני לא מייצג את החברות.
גילי ניסנקורן
אני נשארת בין הפטיש לסדן.
היו"ר דוד ביטן
אמרתי שיבדקו את העניינים האלה ואם צריך נבטל איתם את העסקה וניתן לחברה ממשלתית לעשות את זה.
גילי ניסנקורן
השאלה כמה זמן ייקח לעשות את זה כי בינתיים יש לנו בעיה עם איכות הסביבה, ואתה מדבר על הפסד – אנחנו מפעל בינוני קטן, ורק אצלי מדובר בהפסד של מאות-אלפי שקלים, חצי מיליון שקל בשנה.
היו"ר דוד ביטן
זה במכרז, נכון?
גילי ניסנקורן
אבל הם לא חותמים.
היו"ר דוד ביטן
מה זה הדבר הזה שהם יכולים לדחות את החתימה ואז הם דוחים את הביצוע?
משה גראזי
קיבלנו את הפנייה של גילי.
היו"ר דוד ביטן
אתם לא יכולים לחייב אותם אם המפעל רוצה?
משה גראזי
זה מה שפנינו תגובה של החברה. ביקשנו את התגובה של החברה. אני לא רואה שהם הגיעו לדיון – לא יודע למה – סופראנג'י מרכז, וככל שהם לא יחתמו ולא יעמדו בתנאי הרשיון נעשה אכיפה מולם. ואני רוצה לומר משהו סופר חשוב.
היו"ר דוד ביטן
מה אתם יכולים לעשות? איזו אכיפה?
משה גראזי
יש להם ערבויות אצלנו.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
מי נהנה מהערבויות?
משה גראזי
לא הם. בדרך כלל במכרזים של המדינה ההכנסה הולכת למדינה.
היו"ר דוד ביטן
המדינה לוקחת את הכסף. הם לא יתחברו.
גילי ניסנקורן
אנחנו נשארים בין הפטיש לסדן.
היו"ר דוד ביטן
לא כתוב במכרז שאם הם לא עושים חיבור, אתם נכנסים בנעליהם?
משה גראזי
אנחנו גוף רגולטורי.
היו"ר דוד ביטן
תבדקו את העניין הזה להביא חברה ממשלתית שתעשה את זה.
משה גראזי
יש פה חברות מהחזקות במשק שקיבלו רשיון. אזור לפטור אותן.
היו"ר דוד ביטן
לא פוטר אף אחד. אבל צריך שיעשו עבודה.
משה גראזי
מאה אחוז.
צחי בר ציון
כבוד היושב-ראש, יש משהו שצריך לשים על השולחן – יש פה חברות חלוקה שזכו במכרזים. נכון שיש דברים שצריך לסדר, ולא הכול מושלם – הכול נכון, אבל יש פה חברות חלוקה שזכו במכרזים והן לא תמיד עומדות בהתחייבויות שלהן, ובעייתי שיש פה רק נציג אחד של שתי חברות. אני חושב שזו חוצפה שהם לא פה. זו דעתי האישית. יש דברים שנכון שצריך לסדר אבל דבר אחד צריך להיאמר – יש פה חברות שלא תמיד עומדות בהתחייבויות שלהן ולא יכולות לצאת מהדיון הזה כטלית שכולה תכלת כי הן רחוקות מכך.
גילי ניסנקורן
אני חושבת שחברות החלוקה מאוד ישמחו שתפטור אותן מלחלק את הגז המקומות שלא כדאי להם להגיע ואז הם יישארו רק עם השמנת ומה קורה עם כל המפעלים שהם לא שמנת?
היו"ר דוד ביטן
לא פטרתי אותם מכלום.
גילי ניסנקורן
אבל אם אתה מוציא להם את הקו שלי שהוא לא כלכלי להם, נשארו רק עם הקווים הכלכליים.
היו"ר דוד ביטן
מי אמר שאנחנו מוציאים? אמרתי שאם הם לא מסוגלים לעמוד בחיבור לכלל המדינה, יכול להיות שניקח חברה ממשלתית שתעשה את זה. זה לא מתאים למכרז כנראה כי ההשקעה פה גדולה מדי. זוכרת מה קרה עם בזק והוט? הוט התחייבו להגיע לכל מקום. מרגע שלא הצליחו להגיע, כי לא היה כלכלי, הייתה החלטה או תיקנו את החוק שיתחברו למיזמים של בזק וישלמו לבזק סכום מסוים. יש פתרונות לדברים הללו, אבל אם אין ברירה – ניסו לעשות דרך חברות פרטיות - כנראה זה לא הולך אז הממשלה תיכנס באמצעות חברה ממשלתית. החברה הממשלתית תדע לשבת עם הממשלה, לקבל את התקציבים הראויים ולעשות את זה. ולגבי החברות זה עניין משפטי. יעשו מה יעשו. לא מעניין אתי. מעניין אותי לעשות את החיבורים הללו כמו שצריך וכמה שיותר מהר. הרי עירייה שלא עומדת – או תקבל קנס או זה יהיה היתר שברגע שעבר הזמן ההיתר קיים. יש לחברה היתר ואז צריך לבדוק את המהנדסים שלהם אם הם מסוגלים לבצע את הביצוע. מה זה הדבר הזה שלוקח שנתיים להוציא היתרים בתוך המפעל? מה הסיפור הזה? זה לא הגיוני.
משה גראזי
זה לא בתוך המפעל. זה הנחת התשתית.
היו"ר דוד ביטן
גם בתוך המפעל הם צריכים היתר כי לפי החוק שינויים משמעותיים בדברים האלה צריכים היתר גם אם זה בתוך המפעל. שינויים פנימיים אתה לא צריך. שינויים בתשתית אתה צריך בתוך המפעל היתר. 30 יום אני מבקש.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
בדיון הבא שדוד שמש יביא תוכנית מה עושים עם בתי החולים הממשלתיים.
היו"ר דוד ביטן
לא, פתרתי את הבעיה. כל בתי החולים – הנה, מסכימים האוצר. עזוב רגע. כל בתי החולים יחויבו כמו מפעלים גדולים להתחבר. יקבלו מענק יותר גדול וערבות מדינה ליתר ההשקעה שלהם, ואז אין בעיה של כסף. מה זה ערבות מדינה?
צחי בר ציון
חשוב מאוד שלדיון הבא כל חברות החלוקה יגיעו. לא יכול להיות שהגיע לפה רק מנכ"ל אחד. איפה שאר המנכ"לים? שלא ישתמע כי זה ממש לא נכון.
היו"ר דוד ביטן
יש פה הערה מהיועצת המשפטית, מכוח מה אנחנו יכולים לחייב את החברות הפרטיות, אז אני אומר לכם שאפשר לחייב אותם – יקבלו קנסות לשימוש במזוט ולשימושים כאלה ואז יהיה להם גם אינטרס.
גילי ניסנקורן
כיום יש קנסות לכל חברה במשק שעובדת עם מזוט. היא לא יכולה. זה בניגוד לתקנוצת של איכות הסביבה. אבל אתם משאירים אותנו בלי שום פתרון – כי הגז הטבעי לא מגיע.
היו"ר דוד ביטן
אבל הוא כן יגיע.
גילי ניסנקורן
מ-2018 אני מקבלת מיילים שמודיעים לי שהם לא מתכוונים לחתום איתי. אז איך הוא מגיע? מעבר לזה שאני מפסידה מאות אלפים של כספים יש לי בעיה מול איכות הסביבה שלא נפתרת. משאירים אותי בין הפטיש לסדן בלי שום פתרון. הם לא מוכנים אפילו לחתום איתי, הם לא מחויבים. לא קיבלנו קנסות אבל אני עומדת בבעיה מול איכות הסביבה. כל מי שעובד עם מזוט במדינה עומד בבעיה מול איכות הסביבה אבל אין לי פתרון אחר, וכשאני פונה לאיכות הסביבה, אין להם פתרונות בשבילי, וכשאני מפסידה מאות אלפי שקלים- - -
היו"ר דוד ביטן
כל הקונץ הזה שהוא יכול לדחות את החיבור – זה לא מתאים.
משה גראזי
קיבלנו פנייה לפני שלושה שבועות ואנו מטפלים בה.
גילי ניסנקורן
אני לא היחידה.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
משה, האם אפשר לדאוג בצורה רוחבית שעסקים לא יקבלו קנסות מאיכות הסביבה בגלל מחדלים של חברות החלוקה?
קריאה
אין שום קנס כזה.
גילי ניסנקורן
זה לא קנס. זה יותר גרוע מקנס. אנחנו יכולים לעמוד בפני סכנת סגירה בכל רגע. משרד איכות הסביבה יכול לבוא ולהחליט שהוא סוגר אותי.
יוסי אל-עזרה
הרבה פעמים זו בעיה של חברות החלוקה שלא עומדות בתנאים.
היו"ר דוד ביטן
לא עומדים בתנאים – בטלו את ההסכם.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
ברשותך, חלק את זה לשתיים – יש ההתמודדות מול חברת החלוקה, אבל יש גם התמודדות לא פשוטה שלנו ככנסת לדאוג לאנשים האלה, שלא יסגרו להם מפעלים, לא יקבלו קנסות. זה גם חלק מהתפקיד שלכם.
יוסי אל-עזרה
הפוקוס לפחות מהניסיון שלנו, הרבה מהדברים – חברות החלוקה. אנחנו עובדים היום על אכיפה, צריכים להיות שם יותר. חברות החלוקה הרבה פעמים לא מכבדות- - -
היו"ר דוד ביטן
יש לנו ישיבה עוד 30 יום. עד אז יביאו תשובה.
נתנאל היימן
יש מפעלים שפשוט לא מוכנים לחתום איתם.
היו"ר דוד ביטן
תעבירו את הרשימה לרגולטור.
קריאה
אני מציע שלדיון הבא שיביאו גם את זה.
היו"ר דוד ביטן
מקובל.
צחי בר ציון
אני מבקש שלדיון הבא כל המנכ"לים של חברות החלוקה יגיעו. זה לא לעניין שבדיון הזה הן לא מגיעות ויוצר מצב שכולם נותנים תשובות חוץ מהם שלטעמי בהרבה דברים לא עומדים בשום דבר מההתחייבויות שלהם.
היו"ר דוד ביטן
זה התפקיד שלכם. לא נתקלתי בדבר כזה. יש סיבה שלא עומדים בהסכם.
צחי בר ציון
שבדיון הבא כל המנכ"לים יהיו פה.
היו"ר דוד ביטן
יש סיבה לדעתי לזה שאתם לא מבטלים איתם את ההסכם. זה שלא באו לדיון – אני לא יכול לחייב אותם. אין צו הבאה.
עידית חנוכה
שלוש החברות הוזמנו ואף אישרו השתתפותן.
היו"ר דוד ביטן
לפי החוק אין לי צו הבאה. היחידים שיכולים לתת צו הבאה זה הוועדה לביקורת המדינה. אני לא יכול לתת. לכן אני לא נעלב. אבל הם לא עומדים בתנאים, לא עומדים בהסכם, אין להם תקציבים לעשות את העבודה. הם לא מרוויחים. תשקלו ביטול ההסכם. עזבו את הסיבות המשפטיות ותביאו חברה ממשלתית שתעשה את זה במקומם. כנראה שלתת לחברות פרטיות זה לא מסתדר. יש המון בעיות. אז תביאו חברה ממשלתית. חברה ממשלתית, עם כל הכבוד, תצטרך לתת תשובות, גם תקציבים וגם כל מיני דברים. תבדקו מה קורה עם קרן העושר. היא לא יכולה לממן חלק מהדברים האלה? צריך לשנות תקנון או יש חוק?
הלאל חלאילה
אין בעיה תקציבית- - -
היו"ר דוד ביטן
אם אין בעיה, נהדר. נעשה קרן עושר מיוחדת לחיבור לגז. תעשו את זה. אתם מסכימים לעניין הזה של לתת מענק יותר גבוה וערבות מדינה ליתרת הסכום?
יונתן פלורסהיים
נבחן את זה.
היו"ר דוד ביטן
תבחנו כי זה לטובת הציבור הרחב, גם איכות הסביבה. אני עושה להם את העבודה ואחר כך הם מתנגדים להצעות שלי אבל גם מזה אני לא נעלב. הכול בסדר. אתם הייתם צריכים להביא הצעת חוק שהחיבור לגז ייעשה כמה שיותר מהר כדי שהשימוש והפגיעה באיכות הסביבה תהיה יותר נמוכה מאשר קיימת היום. אין ויכוח שגז עדיף ממזוט. אין בעיה עם זה.
יצחק קדם
לא בכל מקום גז עדיף על כל האפשרויות האחרות.
היו"ר דוד ביטן
איפה הייתם? כי בעוד עשר שנים ימציאו משהו חדש?
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
מה עם איו"ש?
היו"ר דוד ביטן
לא יודע. אולי אם נקבע שכל מדינת ישראל זה איו"ש, יהיו לנו תקציבים לכל דבר...
משה גראזי
לגבי איו"ש צריך קודם כל לאמץ את החקיקה – זו עבודה שעושה המינהל האזרחי, הוא משתמש בסיוע שלנו. ביקשנו מחברת נתיבי הגז בישראל, לתכנן מספר צירים. יש ציר אחד לג'נין ואחד על כביש 5 לכיוון ברקן ושומרון שם יש פוטנציאל לצריכה. יש כמה רשויות - ביתר עלית, מודיעין עלית שיש להם לעניין להתחבר, גם מישור אדומים. ישבנו עם מנכ"ל החברה ביום רביעי כדי שיכינו- - - היתכנות ראשוני והיינו רוצים לקדם את זה. אבל אנחנו חייבים שהמינהל האזרחי יאמץ- - -
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
איפה המינהל האזרחי בתמונה?
משה גראזי
הוא עובד על זה והוא צריך לתקנן יועץ משפטי שייקח את המשימה הזאת.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
יודע ממתי המינהל האזרחי עובד על זה? מ-2017.
משה גראזי
אני שלוש שנים, אז אני מכיר את זה שלוש שנים.
היו"ר דוד ביטן
עיריית חיפה, מוכנים לטפל מול ראש העיר בעניין הזה?
משה גראזי
חלק מהמפרץ טופל. מול רמב"ם אנחנו צריכים את הסיוע של ועדת הרישוי. ננסה.
היו"ר דוד ביטן
זה כל הבעיה של עיריית חיפה? יכול להתחבר מחר בבוקר.
זינאידה פרפליצין
אני קיבלתי עדכון לקראת הישיבה הזאת ממחוז חיפה שהחלק הזה של חיבור רמב"ם נמצא לקראת פרסום להפקדה.
גלעד שי
אי אפשר להקים את הקו שאושר. הסברי. אנחנו באנו עם תוואי בתוך נמל חיפה שעובר בכביש בנמל חיפה. כולם הסכימו, בא יושב-ראש הוועדה שהיה לקראת סיום אז, לא הצליח להתמודד עם מהנדס העיר, והזיזו אותנו לרציף. צמצם את הקו על הרציף. זה היה בסוף השנה האחרונה, לפני ארבעה חודשים.
משה גראזי
ההחלטה לפני ארבעה חודשים. הנושא הזה הוא כבר כמה שנים.
היו"ר דוד ביטן
זה מה שאני אומר – אם יש בעיה כזו ולא נסגר העניין תוך חצי שנה – ההיתר בתוקף. יש היתר. תעשו מה ש רוצים. הרי לא יכול להיות שהעירייה תעכב דבר כזה.
משה גראזי
הבעיה פה שהתוואי שאושר לא ישים.
גלעד שי
הם אישרו תוואי אחר ממה שביקשנו, בגלל שזה מה שביקש מהנדס העיר.
זינאידה פרפליצין
בתכנון עירוני יש שיקולים רבים. לא כל תוואי שחברת חלוקה חושבת שהוא הכי הגיוני וזול והכי טוב, הוא ניתן לאישור.
היו"ר דוד ביטן
אז לא לעשות? מה יקרה אם אנחנו במקום לתת קנסות ותוך חצי שנה ההיתר בתוקף נעביר את זה לסמכות הוועדות המחוזיות – לא של העיריות?
זינאידה פרפליצין
יש היררכיה.
היו"ר דוד ביטן
נעשה את זה בחוק. כי זה לא הולך. לוקח שנתיים.
גלעד שי
מה שצריך לעשות זה להכניס לתוך רשות הרישוי נציג של הממשלה מתחום משרד האנרגיה, משרד האוצר. אי אפשר שיושב שם רק יושב-ראש המהפכה.
היו"ר דוד ביטן
אתה רוצה לעשות מהפכה חוקתית שאנחנו נדון עליה שנתיים. תפתרו את הבעיה, אתם יכולים, ועדה מחוזית יכולה לחייב את העיריות להוציא היתר תוך זמן קצר, לחייב את חברת החשמל ואת כולם לתת תשובות מהירות ולפתור את הבעיה. אתם מוסמכים בחוק היום ליטול סמכות מהוועדה המקומית ולתת היתר. אפילו ועדת ערר מוסמכת לתת היתר. במקום שאעשה תיקון חוק - אתחיל להתווכח עם העיריות ומינהל התכנון. אתם רשאים ליטול את הסמכות, לתת היתרים במקומות שזה לוקח זמן וגם ועדת ערר מוסמכת, אז בטח אתם מוסמכים לעשות את זה.
זינאידה פרפליצין
היו הרבה מקרים.
היו"ר דוד ביטן
אבל אתם לא משתמשים בסמכות הזו. תשתמשו בסמכות הזו, תעשו הכול, תגידו: יש מבצע לאומי למשך שנה, שנה וחצי. תעשו החלטות חריגות. גם איכות הסביבה יתמכו בזה. נכון?
זינאידה פרפליצין
בעל רשיון הוא מוסמך להעביר את תוכנית העבודה לרשת חלוקה לסמכות של ועדת משנה של – מועצה ארצית הייתה צריכה לאשר.
היו"ר דוד ביטן
מינהל התכנון, אותו דבר, 30 יום, תעבירו לנו את ההצעות שאנו יכולים להתקדם איתן כדי שהסיפור הזה יסתיים. 13 שנה זה כבר מוגזם. עבר את הגבול של כל דבר. מספיק.
זינאידה פרפליצין
זה חוק משק הגז הטבעי.
היו"ר דוד ביטן
תעשו מה שאתם רוצים. איפה שאתם מוסמכים – תעשו. איפה שהם מוסמכים – תעשו. איפה שהאוצר מוסמך תעשו כדי שנקדם את זה ותוך שנתיים לחבר את המפעלים כמו שצריך. למה אני רוצה לחבר את הגדולים – כי הם יממנו את הקטנים. זה המצב. נכון שזה לא מתאים אבל בגדול זה חלק מהעניין.
ברוך שניר
אני סמנכ"ל כלכלה התאחדות המלאכה והתעשייה. מבחינת המפעלים הקטנים, לא יכולה להיות מציאות שהרגולציה, ככל שתהיה צודקת, והיא מוצדקת, שמשרד הגנת הסביבה לא תתכתב עם המציאות בשטח שהנושא של קווי ההולכה של הגז הטבעי למפעלים הקטנים לא קיימים ולכן ככל שהמצב הוא נתון, לפחות בשלב הזה ככל שיש דרישות, בין אם זה קנסות ובין אם מניעת קבלת רשיון עסק לעניין הזה, לפחות במקרה הזה להימנע מכך עד שהתשתית תושלם בהתאמה, וזה גם מחייב לדעתי סנכרון בין המשרד להגנת הסביבה, בין רשות הגז והחברות לפתור את הבעיה הזו.

לגבי המימון אני מסכים עם כבוד היושב-ראש, לגבי הנושא של גם שילוב של מענקים, גם שילוב של הלוואות ולעשות את ההלוואות לטווח ארוך כי אנחנו מדברים למשל על מפעל מזון עם מחזור של 10 מיליון שקל, עם שיעור רווח גולמי של- - -
היו"ר דוד ביטן
4 מיליון בערך.
ברוך שניר
בדוגמה שלי עם 2% רווח גולמי כאשר נדרש להשקיע 2.5 מיליון שקל זה תקופת החזר של 10 שנים. לפחות זה צריך להיות מגובה בהלוואה לטווח- - -
גילי ניסנקורן
זו בעיה שאנו צריכים לפתור את הסיפור הזה מול איכות הסביבה. כי הם לוחצים במקומות שאין לנו פתרונות.
היו"ר דוד ביטן
עשינו את זה בתאגידי מים. שינינו את החוק באופן כזה שניתנה אורכה נוספת לתאגידים, כדי שלא יהיו קנסות.
גילי ניסנקורן
כשאני פניתי בערעור לאיכות הסביבה לרישוי עסקים שכרגע אין לי שום פתרון הודיעו לי שזו החלטת ממשלה מ-2016 וזה מה יש. אבל כיום משאירים אותנו עברייני סביבה.
היו"ר דוד ביטן
אנו נדחה את המועדים הללו. ברגע שתקבלי את המימון, ונוכל לעשות את החיבור באופן מהיר, קנסות יהיו.
גילי ניסנקורן
אני אשמח. אני רוצה להתחבר אבל מה אני עושה בינתיים?
היו"ר דוד ביטן
עוד 30 יום. הם יבדקו את העניין שלכם.
גילי ניסנקורן
עד שמתחברת. אני צריכה הקלה מאיכות הסביבה.
היו"ר דוד ביטן
ניתן הקלה בחוק. ברגע שיש כל האופציות לחיבור וניתן את זה, ואם לא תתחברו, הקנס יהיה כפול.
גילי ניסנקורן
נשמח שזה יגיע מאיכות הסביבה.
היו"ר דוד ביטן
תודה רבה. עוד מישהו רוצה לדבר? אתם צריכים יותר זמן? 45 יום אבל לא יותר מזה. משרד הבריאות, תתחילו ללחוץ. לא הגיוני שקופת חולים יתחברו ואתם לא. איפה אתם?


הישיבה ננעלה בשעה 12:30.

קוד המקור של הנתונים