ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 13/02/2023

דיון בנושא פטור מאגרות שנתיות למוסד סיעודי המעסיק עובד זר

פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה

הכנסת העשרים-וחמש

הכנסת



9
ועדת הכספים
14/02/2023


מושב ראשון


פרוטוקול מס' 53
מישיבת ועדת הכספים
יום שני, כ"ב בשבט התשפ"ג (13 בפברואר 2023), שעה 11:30
סדר היום
דיון בנושא פטור מאגרות שנתיות למוסד סיעודי המעסיק עובד זר
נכחו
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
ינון אזולאי
אלי דלל
אימאן ח'טיב יאסין
יונתן מישרקי
חמד עמאר
יצחק פינדרוס
אליהו רביבו
אלון שוסטר
מוזמנים
אוריה סבג - מנהל תחום אשראי וגבייה, משרד האוצר

שרה ונסו - מרכזת ועדת האגרות הבין משרדית, אגף הכלכלנית הראשית, משרד האוצר

רום בר-אב - רפרנט תעסוקה, משרד האוצר

צפי הלל דיאמנט - מנהלת מ' ליישום סטנדרט בסיעוד וגריאטריה, משרד הבריאות

מאיה מילר משי - יועצת לממונה, לשכת הממונה על זרוע העבודה, משרד הכלכלה והתעשייה - זרוע העבודה

חמה ישראלי שמייסר - מנהלת אגף בכיר מערכי דיור, מינהל אזרחים ותיקים, משרד הרוחה והביטחון החברתי

ענבל משש - ראש מינהל עובדים זרים, רשות האוכלוסין וההגירה

מיטל כהן שבתאי - מנהלת אגף, רשות האוכלוסין וההגירה

נחי כץ - מנכ"ל, א.ב.א - איגוד בתי אבות ודיור מוגן בישראל

יולי גת - יו"ר, א.ב.א - איגוד בתי אבות ודיור מוגן בישראל

אשר אבלס - מנכ"ל תפארת הורים
ייעוץ משפטי
שלומית ארליך
תמר בנתורה
מנהל הוועדה
טמיר כהן
רישום פרלמנטרי
יפעת קדם

רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
דיון בנושא פטור מאגרות שנתיות למוסד סיעודי המעסיק עובד זר
היו"ר משה גפני
אנחנו מקיימים דיון בנושא פטור מאגרות שנתיות למוסד סיעוד המעסיק עובד זר. אנחנו הארכנו את הפטור מאגרה על מוסד סיעודי שמעסיק עובד זר. זה היה לפני שנתיים, נכון?
שלומית ארליך
כן. במרץ 2021 הובאו בפנינו תקנות שהתייחסו גם לאגרת הבקשה וגם לאגרה השנתית. את אגרת הבקשה הפחתנו מ-660 שקלים ל-310 שקלים, וביחס לאגרה השנתית קבענו פטור מאגרה בשנה הראשונה – זה היה מיום 18 במרץ 2021 עד 18 במרץ 2022 - והפחתה של האגרה החל ממרץ 2022 כך שהסכום יהיה 7,240 שקלים במקום 9,820 שקלים.
היו"ר משה גפני
לכמה זמן?
שלומית ארליך
לחמש שנים.
היו"ר משה גפני
אמרתי ב-16.3.2021 שאני רואה באגרה המופחתת סחיטה אבל אני מאשר אותה כי אין ברירה, אנחנו נמצאים בזמן שאי אפשר להגיש חקיקה. אני מתכנן לדבר עם שר הפנים על העניין הזה, אבל אני אומר באופן ברור וחד משמעי שצריך את העניין הזה להפחית. יולי גת, בקשה.
יולי גת
תודה רבה, חבר הכנסת הרב גפני, על עצם זימון הנושא הזה כבר בתחילת הקדנציה. הנושא הזה הוא קריטי. ההחלטה הקודמת שנתנה אגרה מופחתת של מאות שקלים בודדים בלבד לשנה אחת הצליחה להביא מאות ואפילו יותר מ-1,000 עובדים זרים מנפאל. הנושא שעדיין לא מוצה זה הכמות הנדרשת בשטח למילוי התקנים והצרכים של הזקנים. לא התקיימה, לצערנו, כעבור שנה ישיבה כדי להמשיך את הנושא של הפחתת האגרה ואנחנו כרגע נמצאים במצב של מוסדות שיש אצלם עובדים מנפאל - הם הקלו במעט, אבל עדיין יש חוסר מאוד גדול – שנדרשים לשלם עבור כל אחד מהם 7,000 שקל כל שנה. המינימום שהמוסדות הביאו זה ארבעה עובדים - זה יוצא 30,000 שקל לשנה. מוסדות שהביאו 40 ו-80 עובדים, שאלה מוסדות גדולים שמטפלים בהורים שלנו, אמורים לשלם סכומי עתק בלי שיש להם יכולת. אנחנו צריכים להבין שהענף של הסיעוד ממומן ב-70% על ידי המדינה. ההבאה של העובדים שאנחנו עוד יכולים להביא במסגרת החלטת הממשלה נעצרה כי אין לאף אחד יכולת לשלם על כל עובד עוד 7,000 שקל – זה בערך משכורת וחצי על כל עובד. אנחנו יודעים שאת הסיעוד הביתי, מתוך הבנה שאין רצון לעובדים ישראלים להגיע לתחום הזה כי זה תחום לא פשוט של עבודה, פטרו מאגרה. אנחנו מבינים שגם את ענף החקלאות, שגם בענף הזה אין עובדים ישראלים, פטרו. כשאני אומרת פטרו אותם, אני מתכוונת למאות שקלים בודדים, משהו כמו שלוש מאות ומשהו שקלים.
היו"ר משה גפני
מה זה "פטרו אותם"? הייתה על זה מלחמת עולם כאן, זה לא היה פשוט.
יולי גת
העגבניות חשובות, אבל ההורים שלנו, הזקנים הסיעודיים שצריכים את זה יום-יום ושעה-שעה קצת יותר חשובים. תסלחו לי, בסוף אנחנו מדברים בנו.
היו"ר משה גפני
אני מציע לא לעשות השוואה היות ואני עבדתי על הפטור לחקלאות. החקלאות קורסת. אני לא אוהב את ההשוואות האלו.
יולי גת
אז לא נשווה.
היו"ר משה גפני
זה שצריך לטפל בנושא של הפטור מאגרות בסיעודי המוסדי זה ברור, לכן אני שם את זה על סדר היום. הנושא של החקלאות הוא סוגיה אחרת לחלוטין.
יולי גת
קיבלתי.
היו"ר משה גפני
אל תתני לאוצר רעיונות.
אלון שוסטר (המחנה הממלכתי)
צריך להוריד עוד בחקלאות, יש הוצאות מוגזמות גם שם.
יולי גת
אני לא אסיט את הדיון לשם, אני מתנצלת על ההערה.
היו"ר משה גפני
במשך כל התקופה זאת, ואנחנו מדברים פה על תקופה של שנתיים, מה עשיתם בעניין הזה? הייתם בקשר עם מישהו בממשלה? קיבלתם איזו שהיא אמירה?
נחי כץ
אנחנו בקדנציה הקודמת עבדנו הרבה כדי לחדש את ועדת הכספים, רק שהיא לא התכנסה אף פעם מאז.
ינון אזולאי (ש"ס)
בנושא הזה.
נחי כץ
בנושא הזה היא לא התכנסה. ממרץ 2022 האגרות חזרו ובוטלה הוראת השעה. מאז, לפחות ממה שאנחנו יודעים, יש ירידה בכמות ההזמנות של עובדים. אין עובדים ישראלים בתחום הזה כמעט. היו לנו שיחות עם משרד האוצר כדי שאולי יגיעו ישראלים, וגם הייתה החלטת ממשלה לפני שנתיים לעודד תעסוקת ישראלים, אבל לא ראינו אפילו עובד אחד. תמריצים שהיו לאורך השנים לא עבדו. אין עובדים ישראלים והמצוקה היא נוראית. אני מקבל טלפונים ממנהלי מוסדות שאין להם מי שיוריד בבוקר את הזקנים מהמיטה. הם לא יכולים לקלח את הזקנים כל יום, לכן הם מקלחים אותם פעם ביומיים, פעם בשלושה ימים. זה לא טיפול שראוי להינתן להורים שלנו. אם יש כבר כוח אדם ויש החלטת ממשלה, תאפשרו למוסדות להביא אותם לזקנים. החסם הכלכלי הוא עצום, אין להם על מי לגלגל את העלויות האלה.
אלון שוסטר (המחנה הממלכתי)
אדוני היושב ראש, אני מאוד מודה לך שהסכמת לבקשתי לקיים כאן את הדיון. אני עוקב אחרי הנושא הזה, כולנו מתקרבים לעניין.
היו"ר משה גפני
אני מברך אותך על בקשתך, אבל הייתי שם את זה גם בלי הבקשה.
אלון שוסטר (המחנה הממלכתי)
אני בטוח. אני מבין את האוצר, כל אחד עושה את שלו, אבל אנחנו צריכים להבין את המחירים. או שלא יהיו עובדים עבור ההורים שלנו ועבורנו כשנצטרך משום שישראלים דוברי כל השפות והאמונות לא באים או לא מוכשרים לנושא הזה, או שזה יעלה כל כך הרבה כך שצרכים אחרים שהם חיוניים לרווחה הנפשית, הגופנית והרוחנית של האנשים המבוגרים היקרים לא יהיו. צריך לעמוד על המשמר ולהמשיך את הורדת העלויות מהמקומות האלה. אני מאוד מקווה שנצליח במשימה זאת.
היו"ר משה גפני
על זה אנחנו מדברים עכשיו. ינון אזולאי, בקשה.
ינון אזולאי (ש"ס)
תודה רבה לך, אדוני היושב ראש, על ההיענות ועל הדיון החשוב הזה. אני זוכר את הדיון הזה, זה היה בתקופת הקורונה שבאתם לפה וביקשתם את הפטור.
אליהו רביבו (הליכוד)
בתחילת הקורונה הם ביקשו מכסות.
ינון אזולאי (ש"ס)
גם הייתה פה בקשה של פטור מאגרה.
אליהו רביבו (הליכוד)
עוד לא היו מכסות.
יולי גת
המחסור עדיין קיים.
ינון אזולאי (ש"ס)
על המחסור יש לכם מענה?
יולי גת
רשות האוכלוסין יכולה לתת מידע. כשהאגרה הייתה מופחתת, באמת הייתה היענות - -
ינון אזולאי (ש"ס)
האם בזמן שקיבלו פטור מאגרה היו יותר ידיים עובדות? חוסר תמיד היה. השאלה עד כמה החוסר.
אלון שוסטר (המחנה הממלכתי)
האם יש אנשים מוכשרים שממתינים בחו"ל לכך?
ענבל משש
המכסה קובעת 2,000 עובדים למוסדות הסיעוד בפיקוח משרד הבריאות. יש גם מכסה של 1,000 פלסטינים שעובדים במוסדות הסיעוד. המכסה של הפלסטינים היא במיצוי מלא. בינואר 2022 התחילו להיכנס לפה עובדים זרים. בגלל האגרה המופחתת והפטור שניתן היו הזמנות. אנחנו הקצינו כ-1,250 היתרים למוסדות הסיעוד, מתוכם נכנסו כ-1,035 עובדים. מוסדות הסיעוד הפסיקו כרגע להזמין עובדים לאור האגרות. יש לנו מכסה בהחלטת ממשלה שאנחנו לא מקצים בגלל שהם הפסיקו להזמין. חלק ממה שהם מתארים זה בגלל הנושא של האגרות.
היו"ר משה גפני
אם יפחיתו את האגרה יהיו יותר עובדים?
ענבל משש
צריך לשאול אותם.
ינון אזולאי (ש"ס)
ככל הנראה שכן, כי הם הפסיקו את זה בגלל האגרה. מי שניזוק זה אותם אנשים שנמצאים שם. ההורים שלנו, הסבא והסבתא שלנו שנמצאים שם הם הניזוקים העיקריים מהסיפור הזה. הם אומרים לך שכשלא הייתה אגרה היה יותר קל, היה אפשר להביא יותר עובדים זרים. אני רואה לפי הנתונים שחסרים 8,000 ידיים עובדות. צריך להסתכל על המכסה, אולי גם להעלות את המכסה, כי לא מספיק להם ה-2,000 האלה.
ענבל משש
הם לא ביקשו אותם.
היו"ר משה גפני
מה תרוויח בזה שתעלה את המכסה אם אתה לא מוריד את האגרה?
ינון אזולאי (ש"ס)
אני מדבר על מצב שבו מורידים את האגרה.
אליהו רביבו (הליכוד)
אנחנו למדים שמתוך שיקול כלכלי גרידא של מנהלי המוסדות הסיעודיים הם לא מביאים לכאן עובדים שכבר נמצאים במכסה. צריך לשים את זה על השולחן.
היו"ר משה גפני
הם אומרים את זה.
נחי כץ
זה מכניס אותם לגירעון.
היו"ר משה גפני
מה שאתה אומר הוא נכון.
אליהו רביבו (הליכוד)
זה עצוב.
היו"ר משה גפני
אתה עכשיו השלטון. אתה ואני גורמים לכך שלא מביאים עובדים זרים לסיעוד בגלל שזה לא משתלם מבחינה כלכלית.
אליהו רביבו (הליכוד)
כשביקשו את המכסות השיקול הכלכלי לא עמד על הפרק.
היו"ר משה גפני
אבל היה פטור.
אליהו רביבו (הליכוד)
הפטור מראש ניתן לתקופה קצובה.
היו"ר משה גפני
אמר אז יושב ראש הוועדה, שזה היה אני, שזאת סחיטה.
אליהו רביבו (הליכוד)
מן ההגינות שנשים את זה על השולחן גם היום.
אלי דלל (הליכוד)
אנחנו מדברים פה על ההורים שלנו, על המשפחות שלנו. אין, לצערי, עובדים ישראלים בעבודות האלו. הלוואי והיה, אבל אין. אנחנו צריכים לעזור לאותה אוכלוסייה. אם הממשלה החליטה על 2,000 ולא מגיעים 2,000, כנראה שיש כשל שוק, לכן צריך לעזור כמיטב יכולתנו כדי להביא את אותם עובדים לשרת את אתם אנשים ומשפחות.
היו"ר משה גפני
מנכ"ל "תפארת הורים", אשר אבלס, בקשה.
אשר אבלס
תודה רבה, אדוני היושב ראש, על הזכות להיות פה. כשיצאתי עכשיו מבית האבות בדרך לפה עצר אותי אחד הדיירים שנמצא בבית האבות אצלי ואמר לי בקול מלא בתחנונים: "אשר, תהיה שליח שלי ושל כל חבריי, תנסה להביא את התמונה האמיתית לשליחי הציבור כדי שיעזרו לנו". אני מתפלל ומקווה שאני אצליח לעשות את העבודה שלי נאמנה.

אני רוצה לחדד את הנקודות מתוך השטח, מתוך המצוקה שבשטח. לפני כמה שנים, כשהייתה שביתה של המגזר האריתראי שברובו עבד אצלנו אבל היום כבר עבר לחו"ל ולא נשאר בארץ, מצאתי את עצמי נמצא במצב שיש לי קשישים שנמצאים על המיטה עם צואה וצריכים רחצה, קשישים שצריכים להוריד אותם מהמיטות ולשים להם קרם על הגוף, קשישים שצריכים לטפל בהם. אני עם משקל הגוף הקטן שלי מצאתי את עצמי מרים אדם ששוקל 120 קילו, מוריד אותו לכיסא רחצה, שם לו חגורת ביטחון, רוחץ אותו, ואז עובר לבן אדם הבא. קראתי לכל הבני דודים, למשפחה, למי שרק היה מוכן לבוא ולהושיט יד, כי במשמרת שלי ובמשמרת של חבריי לא הייתי מוכן להפקיר את אותם קשישים. אני זוכר את עצמי ב-14:00 בצוהריים, אחרי סדר בוקר בכוללים, יוצא לכולל ברחוב מלצר ואחר כך לעוד כולל, דופק על הבימה שם, הולך לאוכלוסיות מוחלשות שאני יודע שמתלבטות אם לקנות לבן או מעדן בבוקר, ואומר לאותם אברכים: "תקשיבו, אני מגיע אליכם בתור שליחות של חסד ואני מצהיר בפניכם על הבמה שאני משלם 55 שקל ברוטו למי שמגיע איתי עכשיו". משני הכוללים הגיעו שמונה אברכים לעבוד אצלי. אחרי שלושה-ארבעה ימים נשארתי בלי אותם אברכים, וזה לא בגלל שהם לא היו זקוקים לכסף, אלא בגלל שהם אמרו לי: "אשר, אנחנו פשוט לא מסוגלים, אנחנו לא נולדנו לתוך זה. אולי הדור של פעם יכול, אנחנו לא יכולים, תחפש מישהו אחר".
היו"ר משה גפני
מה המסקנה?
אשר אבלס
כשהעובדים היפנים הגיעו אלי לבית האבות ראיתי שאורו עיניהם של הדיירים כי סוף סוף הם מקבלים את היחס שהם זקוקים לו. אתמול קיבלנו הודעה שאפשר להוסיף עוד שני עובדים, אבל לא יכולתי ללחוץ על האנטר כדי להזמין אותם כי אין מי שישלם את הסכום הזה. גם על העובדים שנמצאים אצלי, אם הדבר הזה נכנס לתוקף, אני לא יכול לשלם, אין לי מאיפה. אני עם דמעות אגיד לאותם קשישים: "אני רוצה לעזור אבל לא יכול". אני מקווה שהדברים שלי נפלו על אוזניים קשובות. אני לא מדבר בשם עצמי, אני מדבר בשם אותם קשישים ששלחו אותי.
היו"ר משה גפני
תודה רבה. משרד הבריאות, בקשה.
צפי הלל דיאמנט
מה שחבריי תיארו הוא נכון. משרד הבריאות לא מתנגד להפחתת האגרה, רק שזאת לא החלטה בסמכות המשרד.
היו"ר משה גפני
איך הם יוכלו לקלוט את העובדים האלה אם הם יצטרכו לשלם אגרה? איך מעון הורים שעובדים בו כמה עשרות נפאלים יעמוד בזה?
צפי הלל דיאמנט
ההחלטה נתונה לפתחך, לפתחו של האוצר ולפתחה של רשות האוכלוסין וההגירה.
אלון שוסטר (המחנה הממלכתי)
גם המשרדים יכולים לדפוק על השולחן.
ינון אזולאי (ש"ס)
אנחנו, ועדת כספים, צריכים לצאת בקריאה שאנחנו דורשים ממשרד האוצר להביא את תוספת התקציב הזאת עם הפטור. אם תשאל פה אם יש מישהו שמתנגד, לא נראה לי שחוץ מהאוצר מישהו יקום.
אליהו רביבו (הליכוד)
כמה עובדים חסרים היום במוסדות הסיעודיים?
נחי כץ
היו חסרים 8,000 עובדים, אבל אחרי שהגיעו 1,100 חסרים בערך 7,000. אנחנו בהחלטת ממשלה ביקשנו 7,000, אבל אישרו כרגע 2,500.
ענבל משש
פלוס 1,000 פלסטינים.
אליהו רביבו (הליכוד)
מה אם היה והיום יש החלטת ממשלה שמאפשרת 7,000?
נחי כץ
יזמינו את כל ה-7,000 ואפילו 10,000, כי חסר.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
למה לא הזמינו?
נחי כץ
בגלל האגרה.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
כמה האגרה הייתה בהפחתה?
נחי כץ
היה פטור מאגרה. עכשיו האגרה היא 8,000, אחרי עדכון המדד שהיה החודש.
אליהו רביבו (הליכוד)
מה השכר של העובדים הישראלים שכן מסכימים להגיע?
יולי גת
זה תלוי.
נחי כץ
אמרו לך פה שהציעו 55 שקל לשעה.
יולי גת
לא הגענו ל-55, אבל ניסינו להציע 45 ואפילו יותר.
אליהו רביבו (הליכוד)
כמה?
יולי גת
עד 55.
אליהו רביבו (הליכוד)
כמה זה יוצא חודשי?
נחי כץ
שכר מינימום זה 29.
אליהו רביבו (הליכוד)
מה השכר הממוצע לשעה של עובדים ישראלים?
יולי גת
היום השכר הממוצע עומד על 33,35 שקלים לשעה.
אליהו רביבו (הליכוד)
כמה זה בחודש?
יולי גת
6,000,7,000 שקל.
נחי כץ
הם מעדיפים לשטוף כלים במסעדות.
אליהו רביבו (הליכוד)
עובד זר שמגיע לכאן, אם נצרף את עלות האגרה, עדיין זול יותר ממה שהוגן לשלם לעובד ישראלי.
יולי גת
לא מדויק, כי לעובד הזר אנחנו צריכים לשלם הוצאות נוספות חוץ מהאגרה.
נחי כץ
יש לך מגורים לדאוג לו, וזה הון לשכור דירה בחודש.
היו"ר משה גפני
היעד שלנו זה הקשיש, שיהיה לו את השירות, שיחיה נורמאלי.
אליהו רביבו (הליכוד)
היעד שלנו בדרך לשם, אדוני היושב ראש, הוא שלא ינצלו את הסיטואציה ובגלל זה לא יביאו עובדים זרים. לא מביאים, לגישתי, כי נאלץ להכניס את היד לקופה הציבורית ולוותר על קבלת אגרה. אני מבקש לדעת באופן מדוקדק, לא משהו בתחושות, מה העלות של עובד שמגיע מחוץ לארץ.
ינון אזולאי (ש"ס)
<< דובר >

הם יכולים להגיד לך את זה. מה העלות החודשית של החזקת עובד?
יולי גת
צריך לחלק את ה-10,000 אגרה לחודשים.
אליהו רביבו (הליכוד)
אחרי עדכון המדד זה 8,000.
היו"ר משה גפני
כמה עולה בחודש עובד זר שמשלמים עליו את מלוא האגרה, וכמה עולה עובד ישראלי שלא משלמים עליו אגרה?
אליהו רביבו (הליכוד)
אני מבקש שהתחשיב יהיה לפי 55 שקלים, לא לפי 29.20.
יולי גת
התחום הזה של האשפוז הסיעודי הוא 70% במימון המדינה, כי מדובר באנשים שזכאים לקוד. כשאתה אומר "המדינה מפסידה את האגרה", זה לא נכון, כי היא תצטרך לשלם אותה בכל מקרה במחיר הקוד. זה להזיז מכיס ימין לכיס שמאל. אפשר לפשט את זה בלי להעביר את הכסף. זה בכלל לא קטע של יכול או לא יכול, כי המחיר של האשפוז של האדם ממומן על ידי המדינה. ברגע שהמחיר יעלה הם יצטרכו לשפות אותנו. העובדים הישראלים עובדים בשכר שהוא בין שכר מינימום, שזה 5,300, לשכר של 6,500, רק שאין עובדים ישראלים גם לא ב-6,500.
אליהו רביבו (הליכוד)
כמה שעות חודשיות עובד צריך לתת?
יולי גת
מדובר ב-182 שעות למשרה מלאה, אבל היום כתוצאה ממחסור מטורף אנשים גם יעבדו בניגוד לחוק 280 ו-300 שעות. אתה לא רוצה שעובד שעובד 300 שעות יטפל בהורה שלך.
אליהו רביבו (הליכוד)
את צודקת במאה אחוז. אני רק מבקש שכשמעלים נושא לדיון הוא יהיה בשקיפות מלאה.
יולי גת
נקודת המוצא הייתה שבסיעוד הביתי יש ויהיה פטור, כי זה או שאותו זקן נמצא בבית או שהוא במוסד. לא היינו מודעים לעניין של האגרה, זה הסתבר רק אחר כך.
היו"ר משה גפני
גברת ישראלי, משרד הרווחה.
חמה ישראלי שמייסר
אני רוצה להעלות פה עוד סוגיה שיש בה מן העיוות בעינינו. בתי האבות של משרד הרווחה מטפלים באותה אוכלוסייה. מדובר באותן מסגרות שנמצאות קומה מעל או קומה מתחת, רק שאותם צרכים לא נכללו בתוך הגדרת מוסד סיעודי בתקנות. מדובר ב-250 עובדים מתוך 2,500 המכסות.
היו"ר משה גפני
למה?
חמה ישראלי שמייסר
בעיני זו טעות טכנית.
היו"ר משה גפני
מי החליט את זה?
חמה ישראלי שמייסר
אני לא יודעת. אני מבקשת לתקן את זה כך שזה יוצמד גם למחלקות האלו, כי מדובר באותם אנשים.
היו"ר משה גפני
על איזה עובדים מדובר?
חמה ישראלי שמייסר
מדובר באותם עובדים זרים.
היו"ר משה גפני
כמה קשישים נמצאים באגף של משרד הרווחה?
חמה ישראלי שמייסר
כ-5,000 קשישים קיבלו 250 הקצאות מתוך אותם 2,500, רק בתנאים אחרים לגמרי.
היו"ר משה גפני
עם אגרה ועם הכל?
חמה ישראלי שמייסר
עם אגרה ועם הכל.
היו"ר משה גפני
למה שתקתם?
חמה ישראלי שמייסר
אני עכשיו הגעתי לתפקיד.
היו"ר משה גפני
למה הקודמים לך, השרים או המנכ"לים לא דיברו?
חמה ישראלי שמייסר
בהקצאה הראשונה בכלל לא הקצו לבתים האלה.
היו"ר משה גפני
למה? זה קשישים שונים?
נחי כץ
כי היה תיקון בהחלטת הממשלה.
חמה ישראלי שמייסר
הרצף הוא אותו רצף.
היו"ר משה גפני
למה הם במשרד הרווחה ולא במשרד הבריאות?
חמה ישראלי שמייסר
הם נחשבים לקשישים תשושים, לא סיעודיים, אבל גם הם נצרכים לאותם צרכים.
היו"ר משה גפני
משרד האוצר, למה יש הבדל בין משרד הרווחה לבין משרד הבריאות, הרי מדובר על קשישים שצריכים את העובדים הזרים?
רום בר-אב
כחלק מהחלטת הממשלה שהתקבלה, החלטת ממשלה 183, נקבע שייקבע צוות בין משרדי שידבר על ההקצאה במוסדות בריאות וההקצאה במוסדות רווחה.
היו"ר משה גפני
ממתי ההחלטה הזאת?
רום בר-אב
מיולי 2020. הצוות לא התכנס.
חמה ישראלי שמייסר
ניתנה הקצאה בתוך הדבר הזה.
רום בר-אב
ניתנה הקצאה, אבל הצוות שהיה צריך להכריע בנושא הזה לא התכנס.
ענבל משש
בתחילת הדרך נקבע שההקצאה של ה-500 תהיה אחרי שהקצינו את ה-2,000.
היו"ר משה גפני
למה הצוות לא התכנס?
רום בר-אב
אני לא יודע.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
מי היה אמור לכנס אותו?
ענבל משש
משרד הרווחה.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
למה משרד הרווחה לא כינס את הצוות?
חמה ישראלי שמייסר
לא ידעתי שהאחריות הייתה של משרד הרווחה. הייתה החלטת ממשלה נוספת שכן הקצתה.
היו"ר משה גפני
אני אפנה לשר הרווחה ואגיד לו שזאת החלטת הממשלה.
יולי גת
ההקצאה היא במסגרת החלטת הממשלה.
שלומית ארליך
החלטת הממשלה אמרה שיוקם צוות שכולל נציג של משרד הבריאות, נציג משרד האוצר, נציג משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים ונציג רשות האוכלוסין וההגירה, שיבחן את הצורך וההיתכנות להקצאת עד 500 עובדים זרים מתוך המכסה של 2,500 עובדים זרים למחלקות תשושים במוסדות ברישוי הרווחה.
ינון אזולאי (ש"ס)
הם מקבלים אותה, רק בלי הפטור.
נחי כץ
אתם מתעלמים מזה שהיה תיקון בהחלטת הממשלה.
חמה ישראלי שמייסר
ההקצאה הזאת כבר קיימת.
היו"ר משה גפני
האם הייתה החלטה שמשלמים את האגרה גם בתקופה שהיה פטור לעובדים במסגרות של משרד הבריאות?
חמה ישראלי שמייסר
הם כרגע לא מימשו את ההקצאות האלו.
יולי גת
לא היה אישור להקצאה באותה תקופה למוסדות הרווחה.
נחי כץ
החלטת הממשלה דיברה על 2,000 עובדים לסיעודי ורק אחרי שינצלו את כל הסיעודיים - התשושים. בתיקון שנעשה להחלטת הממשלה באוקטובר האחרון בוועדת שרים לענייני זיקנה, שאני מקווה שגם בממשלה הזאת תוקם, החליטו להקדים את התשושים, החליטו ש-250 יכולים כבר עכשיו לגשת. בתקופה הראשונה, כשאישרו את האגרות אצלך, התשושים לא היו רלוונטיים כי הם היו רק בפעימה השנייה. היום הם כבר רלוונטיים.
ינון אזולאי (ש"ס)
היום הם רלוונטיים, רק שאין את ההנחה, אין את הפטור, ולכן הם לא מקבלים את זה.
היו"ר משה גפני
למה רק 250?
נחי כץ
זה מה שהחליטו.
היו"ר משה גפני
אני מתאר לעצמי שזה מכיוון שלא היה מיצוי של כל ה-2,000.
נחי כץ
אישרו גם לגריאטריה פעילה באותה תקופה.
היו"ר משה גפני
מה שאנחנו עושים עכשיו זה אומרים שלא מעניין אותנו מהקשישים כי הרי אנחנו יודעים שלא יגיעו עובדים זרים כשיש אגרה כזאת גבוהה. המשמעות של העניין היא שלאנשים קשישים, להורים שלנו, למבוגרים לא יהיה טיפול. האם יש מציאות שבה אנחנו חוזרים לעניין הזה של פטור מאגרה או לפחות לעניין של פטור חלקי?
רום בר-אב
לאחר ההחלטה על הקצאת המכסה ביולי 2020, כמו שדיברנו, התכנסה ועדת האגרות של משרד האוצר וקבעה אגרה מופחתת, אגרה של 75% מהאגרה שקבועה בחוק. ועדת האגרות עשתה את זה על ידי בחינת התעריפים, בחינת הענף, בחינת כל המידע המקצועי הרלוונטי בנושא. לאחר מכן, כשוועדת האגרות באה לאפשר את הנושא בוועדת הכספים, ההפחתה הוחזרה לעבודה נוספת. ההצעה לפטור ניתנה לאור הקשיים המימוניים שהיו על המוסדות שנבעו מהרגולציה של משבר הקורונה. לאור הרגולציה שנבעה מתחלואת הקורונה נטען שיינתן הפטור מהאגרה.
ינון אזולאי (ש"ס)
הנושא הזה לא עלה פה רק בקורונה, הוא עלה גם לפני זה. אנחנו לא מדברים על הקורונה, כי בקורונה היה תקציב מיוחד, היו קופסאות קורונה. אנחנו היום מדברים על מכאן ולהבא. אי אפשר להביא היום את העובדים הזרים. בתי האבות לא יכולים לכלכל את הצעדים שלהם עוד יום אחד במצב הזה. אתה רואה שיש מחסור גדול ומי שיסבול הם אותם זקנים, הם אותם סיעודיים. למה אנחנו מחכים? לאירוע הבא שיהיה שם?
אלון שוסטר (המחנה הממלכתי)
אתם חסידי השוק החופשי, אתם רואים שהשוק החופשי כושל, שיש כאן כשל שוק ברור. לא מטפלים בהורים ובסבים שלכם וכאילו לא אכפת לכם. זה לא עניין של כבד את אביך, זה עניין של אל תתעלל באביך ובאימך. מדוע בכלל יש את המכסות?
רום בר-אב
הרציונל המקצועי למתן האגרה היה העלויות שנובעות מהרגולציה של תחלואת הקורונה.
ינון אזולאי (ש"ס)
מה העמדה שלכם היום לגבי הפטור?
רום בר-אב
הרציונל שהיה תקף בזמנו כבר לא תקף היום. היום אין שום ענף שיש בו פטור מאגרות. האגרה של הסיעוד הביתי היא אגרה זהה לכל הענפים האחרים, פרט לענף החקלאות.
אלון שוסטר (המחנה הממלכתי)
מה הרציונל של האגרה הזאת?
רום בר-אב
המדיניות הממשלתית המוצהרת היא העדפת עובדים ישראלים על פני עובדים זרים.
אלון שוסטר (המחנה הממלכתי)
מה המחיר של העדפה הזאת?
רום בר-אב
בענף הסיעוד המוסדי יש 43,000 עובדים ישראלים, וזה הנתון הרשמי של סוף 2022.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
באיזה עבודות?
רום בר-אב
בענף מגורים טיפוליים, איפה שנמצאים אנשים שהם סיעודיים.
יולי גת
אין מספר כזה. אולי זה מעורבב עם הביתי.
רום בר-אב
אני אפנה אותך לנתוני הלמ"ס.
ינון אזולאי (ש"ס)
מה ההבדל בין הביתי לבין המגורים שאתה מדבר עליו, הרי שניהם עושים את אותו טיפול? ה-43,000 עובדים ישראלים זה לא דבר שהוא נכון.
יולי גת
יכול להיות שזה כולל בתי חולים, לא רק מטפלים.
נחי כץ
אני לא יודע על מה המספר הזה מסתמך. קצת מוזר שזה עולה פה.
ינון אזולאי (ש"ס)
יש לך את הפילוח של המקומות?
היו"ר משה גפני
אני לא מכיר ישראלים רבים שעוסקים בסיעוד. 43,000 ישראלים עוסקים בסיעוד ואני לא מכיר אותם?
יולי גת
אין 43,000 תקנים של מטפלים במוסדות הסיעודיים.
רום בר-אב
שאלו פה אם קיים רציונל אחר. לנו לא הגיעו נתונים שמראים על איזה שהוא רציונל אחר לעניין חוסר הכדאיות במבנה השכר הנוכחי ולעניין המחסור. המספרים שמוצגים על ידי המוסדות הם לא המספרים שמוצגים על ידי משרד הבריאות ועל ידי משרד הרווחה. אף אחד לא יודע להגיד מה המספר הנכון. אנחנו לא מכירים נתון מוסכם לגבי מה מספר העובדים החסרים.
יונתן מישרקי (ש"ס)
זה שיש מחסור זה דבר ודאי.
רום בר-אב
אני לא יודע אם זה ודאי. אני אשמח שגורמי המקצוע יבואו ויגידו.
היו"ר משה גפני
אם יתברר שה-46,000 אלה זה אחיות או עובדי בתי חולים - -
רום בר-אב
יכול להיות, אני לא יודע.
היו"ר משה גפני
אם יתברר שאין עובדים ישראלים שעוסקים בסיעוד, האם אתם מורידים את האגרה? נאמר פה שיש כשל שוק.
רום בר-אב
אני חושב שגם במקרה הזה צריך להבין האם קיים מחסור.
היו"ר משה גפני
מחסור גדול.
רום בר-אב
אני אשמח להבין כמה, כי הנתונים שהמוסדות נותנים זה לא הנותנים שגורמי המקצוע במשרדים מכירים.
היו"ר משה גפני
אתם במשרד הבריאות מכירים את הנתונים?
צפי הלל דיאמנט
כן.
היו"ר משה גפני
אתם יודעים כמה עובדים ישראלים עוסקים בסיעוד?
צפי הלל דיאמנט
אני כרגע מדברת אך ורק על כ-260 מוסדות סיעודיים בפיקוח משרד הבריאות. לגבי התקינה למחלקות לפי המיטות שיש שם, מדובר על כ-9,000 תקנים סך הכל. מבחינת הבדיקה שנעשתה מול בקרות ומול ההצהרה של המחלקה להעסקה, מדובר על חוסר של פחות מ-3,000 עובדים. על סמך זה היה את ה-1,000 עובדים פלסטינים, עוד 2,000 למשרד הבריאות, ועוד 500 לרווחה. לגבי מוסדות הרווחה הנתונים לא בידי, אני לא יכולה לענות עליהם.
רום בר-אב
גם לעניין מבנה השכר אנחנו לא מכירים נתונים. אומרים שזה לא כדאי כיום, אבל את הסכום אני לא יודע, אף אחד לא מוסר נתונים בעניין הזה. פטור לענף מסוים מייצר השלכות רוחב לכלל הענפים.
היו"ר משה גפני
אבל לסיעוד הביתי יש פטור.
רום בר-אב
לסיעוד הביתי יש.
היו"ר משה גפני
איך? אין השלכת רוחב?
רום בר-אב
הסיעוד הביתי הוא ענף שונה.
היו"ר משה גפני
אני יכול להגיד לך למה הסיעוד המוסדי שונה מדברים אחרים. אני מבקש מכם, אתם שפניתם בעניין הזה, להעביר נתונים למשרד האוצר, למשרד הבריאות ולמשרד הרווחה עם העתק אלי. גם משרד הרווחה בתוך העניין הזה. אני לא מבין למה הם לא היו בפטור מאגרה, הרי מדובר גם על קשישים. אמנם מדובר על תשושים אבל תשושים שהם סיעודיים. כדי להתווכח האם נותנים פטור מאגרה, כן או לא, צריך את הנתונים. תגידו בדיוק את הנתונים, כדי שלא נתנגש עם משרד הבריאות ועם משרד הרווחה. תגידו כמה עובדים סיעודיים יש במערכת, כמה צריך, מה העלות של עובד ישראלי, מה העלות של עובד זר. אל תגיד לי פה את המילים "השלכת רוחב", כי אם תגיד את זה תצטרכו ללכת עם התקציב לוועדה אחרת, לא לוועדה פה. לא אמרתם השלכת רוחב על סיעוד ביתי, לכן לא תגידו את זה גם על סיעוד בבתי האבות. אם אכן יש 46,000 עובדים ישראלים בסיעוד, אני לא אבקש פטור מאגרה, אבל את זה אני רוצה לדעת מהם. אם הם יגידו 46,000 עובדים בסיעוד, נגמר הדיון, אנחנו לא דנים על זה יותר. אם הם יגידו נתונים אחרים, מה שאני מעריך שזה נכון, ומהם יתברר שצריך את העובדים הסיעודיים האלה, אתם תצטרכו לתת פטור מאגרה. אם לא תתנו פטור מאגרה בנתונים כאלה, תהיה מלחמה בין ועדת הכספים למשרד האוצר. אנחנו לא נעשה הפגנות בהבימה, אנחנו נעשה הפגנה פה, ואם תבואו לפה עם כל מיני דברים שתבקשו שנאשר, אנחנו לא נאשר.
רום בר-אב
כפי שנחי אמר, הם העבירו לנו את הנתונים, רק שהנתונים לא תואמים לנתונים שנמסרים על ידי המשרדים. העניין הוא הסנכרון.
היו"ר משה גפני
שמעתם את הדיון כאן. הדיון אומר שזה תלוי עכשיו בנתונים האמיתיים, כולל ההצרחה או ההצלבה עם משרדי הממשלה הרלוונטיים. אם הנתונים האמיתיים יהיו כמו שהמוסדות אומרים, הם יצטרכו לתת פטור מאגרה. אם לא יתנו פטור מאגרה, יהיה מאוד מעניין בוועדה.
נחי כץ
עוד שלושה שבועות כל המוסדות יצטרכו לשלם את האגרות על העובדים הקיימים. הם לא יוכלו לשלם.
היו"ר משה גפני
אתם עכשיו הולכים להתפלל מנחה, אחרי זה מכינים את הנייר הזה. אני מבקש שעד תפילת ערבית יהיה נייר.
נחי כץ
סיכמנו.
היו"ר משה גפני
תודה רבה, סיימנו את הדיון בעניין.


הישיבה ננעלה בשעה 12:30.

קוד המקור של הנתונים