פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת
15
ועדת החוץ והביטחון
13/02/2023
הכנסת העשרים-וחמש
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 16
מישיבת ועדת החוץ והביטחון
יום שני, כ"ב בשבט התשפ"ג (13 בפברואר 2023), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 13/02/2023
חוק שירות ביטחון (תיקון מס' 7 והוראת שעה) (שירות במשטרה ושירות מוכר) (תיקון מס' 18), התשפ"ג–2023, בקשת הממשלה לאישור סעיפים ד' ו- ה' בהחלטה מספר 103 של הממשלה מיום 5.2.23 - קביעת מספר יוצאי צבא שישרתו במשטרת ישראל ובשב"ס
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק שירות הביטחון (הצבת יוצאי צבא במשטרת ישראל ובשירות בתי הסוהר) (תיקוני חקיקה) (הוראת שעה) (תיקון), התשפ"ג–2023
נכחו
¶
חברי הוועדה: יולי יואל אדלשטיין – היו"ר
ינון אזולאי
גדי איזנקוט
בועז ביסמוט
רם בן ברק
אורנה ברביבאי
שלום דנינו
ניסים ואטורי
אוהד טל
מאיר כהן
שרון ניר
משה סולומון
צביקה פוגל
משה רוט
אלעזר שטרן
מוזמנים
¶
תא"ל אמיר ודמני - רח"ט תומכ"א, משרד הביטחון
רס"ן ליאור רוזנשטרך
פזית תדהר
–
–
עו"ד, יועמ"ש תומכ"א ונפגעים, משרד הביטחון
עו"ד, סגנית היועצת המשפטית למשרד הביטחון
סגן הדר קוטיק - ע דוברת אכ"א, משרד הביטחון
סגן ספיר מקייטן - עוזרת רח"ט תומכ"א, משרד הביטחון
דרור גרנית - עו"ד, רפרנט ביטחון, משרד המשפטים
תג"ד תמי עזרא - רח"ט כ"א מ"י, המשרד לביטחון פנים
תג"ד יקי זנו - מ"מ ר' את"ל, המשרד לביטחון פנים
איתן גולדפלם - מנהל אגף שכר וארגון, המשרד לביטחון פנים
תג"ד בני פולצ'ק
תג"ד נאוה מימון
–
–
רח"ט תכנון, המשרד לביטחון פנים
חטיבת התכנון, המשרד לביטחון פנים
נצ"מ הוד לוי - רמ"ח קהילה, המשרד לביטחון פנים
רפ"ק אושרת אור אל - ר' חו' אוכלוסיות, המשרד לביטחון פנים
רפ"ק טל ימיני - ר' חו' כליאה, המשרד לביטחון פנים
רפ"ק אירית יעקב - לביא - ק' מדור אמ"ש יועמ"ש, המשרד לביטחון פנים
רותם סיוון - עו"ד, לשכה משפטית המשרד ביטחון לאומי, המשרד לביטחון פנים
עידו חי - רפרנט בט"פ ואכיפה באגף תקציבים, משרד האוצר
רישום פרלמנטרי
¶
מאיר פרץ
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
הצעת חוק שירות הביטחון (הצבת יוצאי צבא במשטרת ישראל ובשירות בתי הסוהר) (תיקוני חקיקה) (הוראת שעה) (תיקון), התשפ"ג–2023
היו"ר יולי יואל אדלשטיין
¶
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ההמשך שתדון הצעת חוק שירות הביטחון (הצבת יוצאי צבא במשטרת ישראל ובשירות בתי הסוהר) (תיקוני חקיקה) (הוראת שעה) (תיקון), התשפ"ג–2023. התחלנו את הדיון אתמול. אני מתנצל על העיכוב בפתיחת הישיבה מסיבות ידועות וברורות לכולם. עם סיכום הדיון אתמול ביקשתי שהממשלה – משרד הביטחון והמשרד לביטחון לאומי – יחזרו אלינו עם בקשה קצת יותר אחידה ומחודדת לגבי מה שמונח בפנינו. מי רוצה להתייחס לזה?
פזית תדהר
¶
בוקר טוב, פזית תדהר, סגנית היועצת המשפטית למערכת הביטחון במשרד הביטחון. אחרי שעשינו עוד בדיקה בתיאום עם המשרד לביטחון לאומי. ב-15 באוגוסט הממשלה אומרת שלא יהיו יותר חיילים בשב"ס, כל מי שנמצא שם יחזור לצה"ל, אבל אנחנו רוצים להאריך את הוראת השעה בחצי שנה כדי שכן תתאפשר הגמישות לגייס חיילים חדשים לשב"ס במהלך חצי שנה זאת ככל שיידרש. כמובן שהכול ייעשה בצורה מתואמת אל מול המשרד לביטחון לאומי. להבנתנו, בנסבות אלו, המשמעות היא שלא נדרשת הוראת מעבר כי ב-15 באוגוסט האירוע הזה מסתיים ואין יותר חיילים בשירות בתי הסוהר. זה גם מה שהוצג לממשלה. גם החלטת הממשלה שדיברה על מספר החיילים כיוונה לכך ש-760 חיילים יהיו עד ה-15 באוגוסט אז המשמעות היא שנדרש להאריך את הוראת השעה בחצי שנה ולא נדרשת הוראת מעבר.
היו"ר יולי יואל אדלשטיין
¶
אז אני אוצר להבין מתא"ל ודמני, נניח שבעוד כמה שבועות מתגייסים חיילים, מה יעלה בגורלם? הם יעברו הכשרה וב-15 באוגוסט יהפכו לתומכי לחימה?
אמיר ודמני
¶
כפי שגם אמרנו אתמול, אנחנו ניערך בצורה מלאה להחזרת כלל החיילים החל מה-15 באוגוסט. לחיילים בעלי יתרת שירות קצרה מאוד – נסכם את הפרטים בצורה מדויקת עם השב"ס – נאפשר להתגייס לקבע לשב"ס כדי לתת להם פתרון.
אמיר ודמני
¶
את כל יתר החיילים נקלוט לצה"ל ונשבץ מחדש בתפקידים מתאימים. החשיבות של קיום הוראת השעה היא בייצור רמת גמישות אל מול מציאות שאולי לא יוכלו לעמוד בהגדרות גיוס הקבע בזמן הנדרש ואז תהיה כאן משימה ביטחונית שלא יהיה לה מענה. יש גם עניין של אחריות, אני חושב שנכון לשמר את הגמישות כדי לראות מה קורה בחצי השנה הקרובה ובהתאם לזה לפעול. בכל מקרה, אנחנו ערוכים באופן מלא ב-15 באוגוסט לקליטת כלל החיילים בעזרת מערכת שיבוץ מלאה ומותאמת. ננהל תהליך מוסדר, זה יהיה ברור לגמרי.
אמיר ודמני
¶
לפי מה שאני מבין, הארכת הוראת השעה מורה שנמשיך לקיים את הגיוסים. יש גיוסים במרץ, פברואר ואפריל. הגיוס האחרון יהיה באפריל כיוון שבאוגוסט כבר לא נוכל לגייס אלא אם כן - - -
היו"ר יולי יואל אדלשטיין
¶
אם אני מבין נכון, ינון, מכיוון שכולנו מבינים שמדברים באוויר ושעד אוגוסט המציאות לא תשתנה אז אנחנו נגייס עכשיו את החיילים וכפי שאמרתי, ביולי-אוגוסט, יגיעה המשרד לביטחון לאומי ויבקש הארכה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אדוני היושב-ראש, עכשיו עלינו להפנות את השאלה לשב"ס ולשאול האם הם ערוכים תקציבית.
מירי פרנקל-שור
¶
זה לא רק אם השב"ס ערוך. מה אתה עושה עם חייל שמתגייס ב-14 בחודש, עובר הכשרה של חודשיים ומחזירים אותו לצה"ל?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
14 בחודש לא נורא, אני מדבר על חודש רביעי שאז יישארו לו רק חודשיים. בוא נגיד שעכשיו יש לו חצי שנה, הוא מדבר על מצב שבו גם בחודש רביעי יש גיוסים.
מירי פרנקל-שור
¶
הם רוצים לשרת שירות משמעותי ואחר כך מחזירים אותם לצה"ל ואחר כך יגידו להם בצה"ל שלא נותרה מספיק יתרת שירות.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
היועצת המשפטית מדברת על אופק שירות בן שלוש שנים שעומד לעיני המתגייס. עכשיו, כשאתה מגייס אותו למקום ואז מעביר אותו עוד חודשיים או עוד חצי שנה אז הוא אומר: למה אני בוחר את זה בכלל. צריך גם ליידע את החיילים שהם הולכים רק לחצי שנה.
אמיר ודמני
¶
מתוקף העובדה שאני אחראי על זה אז אני אומר שכל הקורסים וכל האפשרויות יהיו פתוחים בפני כל החיילים, ביתרת השירות הזאת אנחנו ניתן את כל המענה. אני רק אומר שאם אנחנו נעצור את זה אז אנחנו יוצרים מצב של חוסר יכולת לתת לזה מענה בהמשך ויוצרים פער יותר גדול בשב"ס ממה שיש עכשיו.
היו"ר יולי יואל אדלשטיין
¶
אמיר – אשאל שאלה שאולי התשובה אליה ידועה לכולם חוץ ממני – מבחינת החוק והנוהג, נניח שהתגייסו חייל או חיילת במרץ, באוגוסט נכנסה לתוקף ההוראה ואין יותר סוהרי חובה. אותם חיילים מאוד רוצים להפוך לסוהרים בקבע. האם הם צריכים קודם למצות את מלוא השירות הצבאי?
אמיר ודמני
¶
הוא חייב למצות את מלוא השירות הצבאי. מכיוון שיש פה מקרה ייחודי ואנחנו מעוניינים לתת מענה לשב"ס אז אנחנו נסכם איתם, וכבר באנו בדברים בנושא, שמי שתהיה לו יתרת שירות של חצי שנה – מעל 100 אנשים – נאפשר לו לקצר שירות ולחתום קבע בשב"ס, אם יהיו מעוניינים. זה פתרון שניתן.
רם בן ברק (יש עתיד)
¶
השב"ס ערוך לאירוע הזה מהבחינה התקציבית? הוא יודע לגייס ולתקצב את הסוהרים שיחליפו את החיילים?
יקי זנו
¶
יקי זנו, ממלא מקום ראש אט"ל בשב"ס. רקע: חיילי החובה מהווים כ-33% מתוך הסוהרים שמטפלים באגפים הביטחוניים. מדובר בכוח לא מבוטל. לאור ההחלטה שמתגבשת הכנו תוכנות מאוד אגרסיבית לגייס את 760 סוהרי הקבע כחלופה לחיילים. התוכנית מחייבת תקצוב מיידי ותקינה מיידית. כרגע אין בידי שב"ס את התקציב הנדרש וצריך לקבל אותו כחלק מהתוכנית.
עידו חי
¶
שלום לכולם, עידו חי מאגף התקציבים במשרד האוצר. כידוע, אנחנו נסמכים כעת על מסגרות של תקציב המשכי שנקבעות על פי חוק-יסוד: התקציב וחוק-יסוד: משק המדינה. כרגע, עד לאישור תקציב המדינה, כלל המקורות לאירוע הזה וכדי ששב"ס יוכל להיות ערוך תקציבית, יצטרכו להגיע ממקורות המשרד לביטחון לאומי. ברגע שיתנהלו דיוני תקציב ויאושר תקציב מדינה הדבר יוסדר במסגרת הזאת.
רם בן ברק (יש עתיד)
¶
אם אני מבין נכון, אנחנו נזכה לפחות ביטחון בכבישים ובמזרח ירושלים כי התקציבים ילכו לשב"ס, זו המשמעות של מה שאמרת.
רם בן ברק (יש עתיד)
¶
אתה נציג משרד האוצר. אם אתה אומר למשרד לביטחון לאומי שיסתדר בעצמו אז זה אומר שהם ייקחו ממקום אחד ויעבירו למקום אחר.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
רם, יותר מזה, בתקציב המשכי אי-אפשר לקחת ממקום אחד ולהעביר למקום אחר. תקציב המשכי זה 1/12 ממה שהיה וזה מה שאמרתי להם גם אתמול. ב-1/12 אנחנו לא רואים את האופק ולא רואים מה אנחנו הולכים לעשות עם השב"ס בעוד חצי שנה. אתם אומרים שבתקציב תכניסו את זה, גם אם תכניסו את זה בתקציב דיברנו על זה אתמול שתקציב יעבור רק בסוף יוני. כשעובר התקציב בסוף יוני אתם אומרים להם שיצאו למכרזים בסוף יוני. כשאתה יוצא למכרזים יש גם זמן להערות הציבור. אחרי שאתה עובר להערות הציבור אתה רק מתחיל את המכרז. בינתיים יהיה ללא כוח אדם. אז מה שיקרה, אתה אומר לנו, אולי המשרד לביטחון פנים יגיד לנו שהוא יבקש מאיתנו עוד הארכה של חצי שנה. אז בואו ניתן את ההארכה של חצי שנה עכשיו ונדע שגומרים עם זה. אי-אפשר מעכשיו, כשאנחנו רואים את הנולד, להגיד שלא יהיה כסף. גם אתה בעצמך אומר שכרגע אתה לא יודע שיש כסף. אנחנו יודעים שידברו על זה, אתה אפילו לא יודע שיש כסף ואתה אפילו לא יודע כמה כסף יש בתקציב.
היו"ר יולי יואל אדלשטיין
¶
לטובת חבר הכנסת דנינו שהיה אתמול וגם לטובת אלה שלא היו אתמול. אתמול הייתה אי-בהירות לגבי השאלה האם ב-15 באוגוסט אין יותר סוהרי חובה או שב-15 באוגוסט מתחיל שחרור הדרגתי לשנתיים וכן הלאה. אנחנו שמענו כרגע מנציגי הממשלה שמ-15 באוגוסט אין יותר סוהרי חובה. כולם יוחזרו לצה"ל ומי שלקראת סיום שירותו יוכל להפוך לסוהר קבעה – כך שמענו מראש תומכ"א – אבל אין יותר סוהרי חובה. זה מביא כמה חברי כנסת שלא נולדו אתמול לשאול אם בשב"ס יהיו ערוכים לכך, אם יש תקנים, אם יש תקציבים.
שלום דנינו (הליכוד)
¶
איך אפשר, אני מניח ש-33% של סוהרים בחובה ממלאים 50% מהמשמרות כי מדובר בחבר'ה צעירים, לא חולים, אין יום האישה. אני בטוח שהם ממלאים יותר שעות עבודה מסוהרים רגילים. איך אפשר לעמוד בזה? אתם מבינים שאין לכם כסף ולא סוהרים.
רם בן ברק (יש עתיד)
¶
חבר הכנסת דנינו, אי-אפשר, זאת הייתה החלטה פזיזה ולא אחראית ולכן צריך לבטל את ההחלטה, זה הכול.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
ה
משרד לביטחון הפנים, אולי תגידו לנו משהו שאנחנו לא יודעים. נשמח לשמוע, ברשות היושב-ראש כמובן.
רותם סיוון
¶
שלום לכולם, רותם סיוון מהייעוץ המשפטי במשרד לביטחון הפנים. המדיניות של השר היא להוציא את סוהרי וסוהרות החובה מהאגפים. השר היה מעוניין שזה יקרה באופן מיידי אבל הוא מבין שנדרשת בחינה של תוכנית ישימה ולכן הוא מבקש להאריך את הוראת השעה בחצי שנה, לקיים את הגיוס של פברואר, ובזמן הזה יגבשו תוכנית.
רותם סיוון
¶
השר מעוניין לבחון במהלך החצי שנה הקרובה את התוכנית. יש כמה חלופות כמו שהוצג כאן על ידי צה"ל. אולי לקצר את השירות של חלק מהחיילים ולהפוך אותם לאנשי קבע, גם בדיוני התקציב תהיה התייחסות לכך. השר הנחה להחליף כמה שאפשר סוהרי חובה בסוהרי קבע, שיהיה פחות מגע ישיר של סוהרי חובה עם אסירים ביטחוניים. הוא רוצה לשנות, זאת המדיניות שלו, אבל צריך לגבש תוכנית ישימה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני מסכים איתך, אבל מאיפה יש תקציב לנושא? שב"ס יבואו עוד חצי שנה ויגידו, בצדק, שאין להם תקציב כי מוציאים להם כוח אדם של כ-500 אנשים.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני מסכים, השר אומר ויהיה תקציב. אנחנו יודעים שהוא גם מביא עוד 45 מיליארד במשך שבע שנים. אני שואל שאלה פשוטה, אנחנו נמצאים לפני תקציב המשכי, את אומרת שבתקציב נבנה את זה אבל בשביל שהם יהיו ערוכים לא יהיה להם זמן לגייס כוח אדם. אין לכם מאיפה להביא את הכסף, אנחנו רוצים לעזור לכם, אנחנו לא רוצים שיבואו לפני שוקת שבורה, אנחנו רוצים שהגיוסים ייפסקו בעוד חצי שנה אבל כסף מאין?
רם בן ברק (יש עתיד)
¶
זה לא הם, זו הממשלה, חברים, יש כאן הנחייה שלא ניתנת ליישום, צריך להגיד את זה. מדובר בהחלטה פזיזה, מהירה מדי וללא מחשבה. צריך להיכנס לעבודת מטה וליצור תוכנית מסודרת ואז לקבל החלטה אם להאריך בשנה, חצי שנה או שלוש שנים. מה זה הדבר הזה שמישהו יגיד: "מחר בבוקר אני רוצה", אש מה אם הוא רוצה , איך עושים את זה? מה זה הדבר הזה, זו לא חנות מכולת.
איתן גולדפלם
¶
איתן גולדפלם, ראש אגף שכר וארגון במשרד לביטחון לאומי. גם השר מודע לזה שיש משמעויות תקציביות ואי-אפשר לעשות את זה ללא תקציב, ללא תקנים, ללא שכר וללא תגבור של שב"ס – כל הגיוסים וההדרכות. הוא הנחה את המנכ"ל לבוא בדברים עם משרד האוצר כדי שכבר כעת אנחנו קבל מענה. יש אפשרות לקבל מענה גם בתקציב המשכי ולא צריך לחכות.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא, אי-אפשר לקבל מענה באמצעות תקציב המשכי. תקציב המשכי אומר, אני אעזור לכבודו, תקציב המשכי אומר 1/12 בהתאם לתקציב הקודם. אתה מביא אירוע של 170 מיליוני שקלים שלא היה בשנה שעברה ואתה רוצה לבנות עליו. יושב פה נציג האוצר, תגיד לי, אולי אני טועה.
עידו חי
¶
הבענו את עמדתנו, במהלך תקציב המשכי המקורות ליישום ההחלטה צריכים להיות ממקורות המשרד לביטחון לאומי והנושא יצטרך להיות מוסדר במסגרת - - -
איתן גולדפלם
¶
- - - במשרד האוצר, ואני מכבד אותו. 170 מיליוני שקלים זה מונחים שנתיים מלאים שמגייסים מחר בבוקר. ברור שהגיוס יהיה מדורג ולכן המשמעויות הן פחות מ-170 מיליוני שקלים, כמחצית. אנחנו נבוא בדברים עם משרד האוצר כדי לאתר מקורות תקציביים וכדי לממש את המדיניות.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אדוני מהמשרד לביטחון הפנים, תהיה רציני, בסדר? אתה יושב מול ועדה, היה רציני בתשובתך. אני מרגיש שאתה רוצה לשלוף תשובה מהמותן. חלק מהאנשים פה היו שרים, 170 מיליוני שקלים בתקציב המשכי – לא תוכל לגייס, אני מכיר את המשרד. אתה לא תוכל לגייס סכום שכזה. נציג האוצר אומר לך שזה צריך להיות ממקורות שלך. האם אתה אומר לפני הוועדה שאתה יודע להשיג את הכסף הזה או את חלקו עד לגיוס הקרוב, אתה מתחייב לכך?
איתן גולדפלם
¶
אני אומר שזה לא 170 מיליוני שקלים אלא מחצית. הגיוסים הם באופן מדורג עד אוגוסט ולא כולם מחר בבוקר, לכן גם הוצאת התקציב תהיה באופן מדורג ולכן אנחנו מקווים לסכם אם משרד האוצר - - -
שלום דנינו (הליכוד)
¶
אני רוצה לשאול שאלה לגבי הדחיפות. למה זה חייב להיות 15 באוגוסט ולא לתת אורך זמן של שנה? מה כל-כך דחוף?
רותם סיוון
¶
זאת המדיניות של השר, זאת ההנחיה שלו. אם הוא היה יכול אז כבר מחר בבוקר הדבר היה קורה. הוא מבין שזה לוקח זמן להיערך ושצריך לגבש תוכנית ישימה. זאת המדיניות של השר, זה מה שהממשלה החליטה ואנחנו מייצגים את מדיניות הממשלה.
היו"ר יולי יואל אדלשטיין
¶
חבר הכנסת דנינו, אני רחוק מלהיות דובר השר אבל אני חושב שנסכים בוועדה, בלי קשר לקואליציה ואופוזיציה, שהכוונה היא מבורכת. שאלת אתמול שאלות נוקבות לגבי בנות 18–19 שנמצאות עם אסירים ביטחוניים. אתמול התלבטתי אם לומר את זה או לא, זה נשמע לא יפה וגרפי, אבל אומר זאת כך: אני לא יודע מה ההגדרות של כל אחד שזרק פה באוויר "למנוע הטרדות מיניות", אני אגיד לכם שבאוסקר יש פרס למה שנקרא פס-קול של סרט. אם אתה רוצה בבטחה לקבל אוסקר על פס-קול של סרט תקליט פעם את התגובה של אסירים גברים כשנכנסת אישה לאגף בלי כל קשר לחריץ, נעול לא נעול. אני לא מדבר חס-ושלום על אינוס ועל מגע פיזי, אני מדבר על פס-קול של סרט. אני לא יודע מה זה הטרדות מיניות בהגדרות השונות אבל ברור שאישה צעירה, בחורה צעירה שנכנסת לאגף כזה שומעת דברים שאף אחד מאיתנו לא רוצה שהיא תשמע ואני לא מאחל זאת לאף אחד, את המציאות הזאת מנסים לשנות.
האידיאל הוא שיהיו סוהרים מקצועיים, בעלי הכשרה, גיל קצת שונה וכן הלאה. כאן, כל התשובות לשאלות מראות לנו שכנראה אין עדיין היערכות ואי-אפשר להשאיר אסירים ביטחוניים ללא שמירה כי אנחנו החלטנו שתוך כמה חודשים יוצאים כל חיילי וחיילות השירות הסדיר. נמצאים איתנו נציגי אופוזיציה מכמה סיעות, אם אבקש מכם לעשות הפסקה של חמש דקות ולשבת עם מאיר כהן בחדר הצדדים ולנסות להגיע להצעה לוועדה מה אנחנו עושים במצב הזה, האם זה מקובל.
גדי איזנקוט (המחנה הממלכתי)
¶
אני רוצה לשאול שאלה ואולי זה ייתן פתרון. א. חצי שנה, אם אתה רוצה לדפוק את השר שלך תעשה בדיוק מה שהוא אמר, תעשו עבודת מטה ויכול להיות שתחזרו אליו ותגידו לו שהדבר שאפשר לעשות זה לדחות את זה בשנה ולמצוא לזה פתרון חכם. השאלה שאני רוצה לשאול היא: אם היו מפסיקים גיוס ונותנים לכם תקציב חופשי – לדעתי זה הפתרון הכי זול – שבו תעשו פתרון שמוכר בצה"ל, זה נקרא שנת קבע ראשונית. יגידו לכם שאין מגבלה. כל 500 המשרתים היום, תכינו להם תוכנית שאומרת שכל אחד יכול לחתום שנת קבע נוספת ולקבל שכר מסוים ומענק של 50,000 שקלים בסוף. אתם תוכלו להשאיר 70%–80% מהאנשים?
גדי איזנקוט (המחנה הממלכתי)
¶
זה מה שחשבתי. יכול להיות שצריך לחזור לשר ולהגיד לו שיכין תוכנית רצינית של שנה, לאפשר את התוכנית של שנת קבע נוספת, ותשאירו את מי שכבר נמצא, עבר הכשרה ואתם מכירים אותו בין חצי שנה לשנתיים וחצי, ותעשו להם תוכניות שירות ייחודיות. לדעתי זה יהיה הכי זול, הכי מקצועי והכי נכון, ואז בשנה אחת תוכלו לסדר את זה וגם תוכלו למצוא פתרון לאלה שכבר יימצאו כשנה וחצי ויהיה נכון להחתים אותם. צה"ל עושה את זה עם חיילים בני 18, הוא מחתים אותם על 4–12 חודשים ואומר להם שזו שנת קבע נוספת בהסכמה דו-צדדית. כל אחד מהצדדים יכול לסרב. לדעתי זה אנשים שכבר מכירים את הארגון ואוהבים אותו וזה הפתרון הנכון.
גדי איזנקוט (המחנה הממלכתי)
¶
זה יהיה גם הפתרון הכי זול שימנע עכשיו גיוס והכשרות והצטיידות שזה נראה לי בזבוז.
היו"ר יולי יואל אדלשטיין
¶
אני מבקש להכריז על חמש דקות הפסקה על מנת שננסה לגבש פתרון.
(הישיבה נפסקה בשעה 10:41 ונתחדשה בשעה 10:49.)
היו"ר יולי יואל אדלשטיין
¶
אני מחדש את ישיבת הוועדה. לטובת אלה שלא היו בחדר, קיימתי התייעצות עם חברי הכנסת, זאת הייתה כוונתי. לצערי הרב אני רואה שבמצב שנוצר אנחנו נצטרך לפצל את שתי הבקשות של הממשלה. בכל הנוגע למשטרה, כפי שעלה גם אתמול בדיון, אני לא רואה שיש כאן אופוזיציה לבקשת הממשלה להאריך בשלוש שנים את ההוראה. ברור שגם כאן יש דברים לבדוק ולעקוב אחריהם אבל זה לא קשור לבקשת הממשלה להארכת הצבת יוצאי הצבא בשירות המשטרתי. אנחנו, כוועדה, מביעים תקווה שהם ישרתו בתפקידים שקשורים בשמירת ביטחון אזרחי מדינת ישראל ולא בתפקידים שלא שייכים לכך.
לעומת זה, עם האירוע של השב"ס, לאור כל מה ששמענו, אנחנו עדיין לא מבינים איך הלכה למעשה הדברים האלה יכולים להתבצע. כולנו בעד מתן פתרון לנושא הזה, ודאי אחרי הסיפורים הקשים שכולנו שמענו ונחשפנו אליהם. כולנו מבינים שזה לא פתרון אידיאלי, של הצבת חיילים, אבל יחד עם זה בתוך עמנו אנחנו חיים ומבינים שתוך זבנג וגמרנו אנחנו לא יכולים לאתר מאות תקנים של סוהרים מקצועיים ולהציב אותם במקום החיילים, לכן הוועדה תמשיך לדון בנושא. אבקש מהיועצת המשפטית לוועדה להסביר את משמעות פיצול שתי הבקשות ונוכל להתקדם.
מירי פרנקל-שור
¶
מכיוון שהממשלה הגישה את ההסדר מול המשטרה ואת ההסדר מול השב"ס בהצעת חוק אחת, הצעת היושב-ראש לוועדה היא לפצל לפי סעיף 84ב לתקנון את הצעת החוק כך שמה שיעבור למליאה יהיה סעיף 1 להצעה שמדבר על הצבת חיילים במשטרה, וסעיף 2 להצעה יישאר על שולחן הוועדה. המשמעות היא שהוועדה יכולה להמשיך בדיוניה ואין צורך להניח את הצעת החוק מחדש על שולחן הוועדה והוועדה שתחליט לזמן את הדיון, אם תחליט לסיים את הצעת החוק ולאשר לקריאה שנייה ושלישית, היא תעבור למליאה.
סדר ההצבעה יהיה כך
¶
הוועדה תצביע על הפיצול, אחר כך נדון בהסתייגויות של המשטרה, נאשר את מספר החיילים שמוצבים במשטרה בהתאם להחלטת הממשלה ואחר כך נאשר את הצעת החוק בקריאה שנייה ושלישית. אז קודם כל ההצבעה על הפיצול לפי סעיף 84ב לתקנון הכנסת.
היו"ר יולי יואל אדלשטיין
¶
חברים, לפי סעיף 84ב לתקנון הכנסת אני מעמיד להצבעה את הצעתי לפיצול שתי הבקשות, למרות שהגיעו במסגרת הצעת חוק אחת. רק חברי הוועדה יצביעו או ממלאי מקומם. מי בעד הפיצול, ירים את ידו.
הצבעה
אושרה.
היו"ר יולי יואל אדלשטיין
¶
ההחלטה על הפיצול אושרה פה-אחד. אני יודע שיש הסתייגויות גם לפרק הזה של המשטרה. האם החברים מעוניינים לנמק בוועדה את ההסתייגויות או שננסח אותן ונעלה למליאה?
מירי פרנקל-שור
¶
כיוון שיש הסתייגויות ליש עתיד, לעבודה ולישראל ביתנו, נערוך הצבעה על כל ההסתייגויות אם יש הסכמה של חברי הכנסת, ונעלה אותן למליאה.
היו"ר יולי יואל אדלשטיין
¶
בסדר גמור, אנחנו מצביעים כרגע על ההסתייגויות של כלל הקבוצות – יש עתיד, ישראל ביתנו, והעבודה. העבודה לא נמצאים אז אנחנו לא נוכל להצביע על ההסתייגויות שלהם - - -
היו"ר יולי יואל אדלשטיין
¶
אנחנו נאשר להם את הנמקת ההסתייגויות במליאה. מי בעד ההסתייגויות של כלל הקבוצות כפי שמניתי, ירים את ידו. מי נגד?
הצבעה
אושרה.
היו"ר יולי יואל אדלשטיין
¶
יש מלא, למרות שכמה מהנוכחים התלוננו על כך שהם נמצאים בוועדת החוקה. אנחנו נעסוק עתה בהקראת החוק. בשעה 11:30 נקיים הצבעה על הרוויזיה כפי שביקשו חברי הכנסת.
איילת לוי נחום
¶
לאור החלטת הוועדה על פיצול אני מקריאה רק את סעיף 1 להצעת החוק:
" בחוק שירות ביטחון (הצבת יוצאי צבא במשטרת ישראל) (תיקוני חקיקה) (הוראת שעה) התשפ"ב–2021 (להלן – "החוק העיקרי"). בסעיף 1, במקום תאריך ז' בטבת התשפ"ג, ה-31 בדצמבר 2022, יבוא: י"א בטבת התשפ"ו, ה-31 בדצמבר 2025".
היו"ר יולי יואל אדלשטיין
¶
אוקיי, אנחנו יכולים לשחרר את המוזמנים. אני מודה מאוד לכל המשתתפים. לתשומת הלב של חברי הכנסת ורכזי הסיעות – ב-11:30 הצבעה על הרוויזיה. תודה רבה.
(הישיבה נפסקה בשעה 11:00 ונתחדשה בשעה 11:30.)
היו"ר יולי יואל אדלשטיין
¶
אנחנו מחדשים את הישיבה כדי להצביע על הרוויזיה כפי שביקש חברת הכנסת ינון אזולאי. השעה היא 11:31 ואנחנו יכולים להצביע. מי בעד קבלת הרוויזיה, ירים את ידו, מי נגד?
הצבעה
אושרה.
היו"ר יולי יואל אדלשטיין
¶
הרוויזיה התקבלה פה-אחד ואנחנו מעלים שוב את קבלת ההסתייגויות בוועדה של סיעות יש עתיד, ישראל ביתנו וסיעת העבודה. מי בעד קבלת ההסתייגויות, ירים את ידו.
הצבעה
לא אושרו.
היו"ר יולי יואל אדלשטיין
¶
הוועדה דחתה את ההסתייגויות פה-אחד, מה שלא מונע מחברי הכנסת לנמק את ההסתייגויות ולבקש להצביע עליהן במליאת הכנסת.
היו"ר יולי יואל אדלשטיין
¶
אני חושב שזאת לא בעיה של השעון בדיוק. חברי הכנסת, מכיוון שנדחו ההסתייגויות אנחנו נוכל להצביע על הסעיף שקשור בהצבת יוצאי צה"ל במשטרה כפי שביקשה הממשלה ולאחר הפיצול שהוועדה תמכה בו. מי בעד הסעיף בחוק המתייחס לשירות יוצאי צבא במשטרה, הארכת הוראת השעה בשלוש שנים, ירים את ידו. נגד? נמנעים?
הצבעה
אושרה.
איילת לוי נחום
¶
אני מקריאה לחברי הכנסת את הסעיף הרלוונטי בנוסח החלטת הממשלה שנוגע למספר החיילים שמוצבים:
"בהתאם לסעיף 24א(ג) לחוק שירות הביטחון (נוסח משולב) התשמ"ו–1986, בכפוף להארכת תוקפו בחקיקה כאמור בטיוטת החוק. סעיף א להחלטה זו קורא לאשר את הצעת שר הביטחון בהסכמת השר לביטחון לאומי כי מספר יוצאי הצבא, חיילים בשירות סדיר חובה שישרתו ביחידות אחרות של משטרת ישראל שאינן משמר הגבול יעמוד על 1,161 חיילים בשלוש השנים הקרובות, מ-2023–2025".
היו"ר יולי יואל אדלשטיין
¶
1,161 חיילים. אנחנו צריכים לאשר את המספר בהצבעה. מי בעד, ירים את היד. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
אושרה.
היו"ר יולי יואל אדלשטיין
¶
אישרנו פה אחד את הבקשה לגבי מספר החיילים לשלוש השנים הקרובות. סיימנו עם החובות שלנו. תודה לייעוץ המשפטי, תודה לחברי הכנסת, אני נועל את הישיבה הקשורה בבקשת הממשלה להארכת הוראת השעה לגבי יוצאי צה"ל במשטרה. בשעה 12:00 ניפגש לדיון על צו חיסיון של קצ"א. ישיבה זו נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:36.