ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 31/01/2023

בחירת יושב ראש הוועדה המיוחדת לצמצום פערים חברתיים בפריפריה

פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה

הכנסת העשרים-וחמש

הכנסת



2
הוועדה המיוחדת לצמצום פערים חברתיים בפריפריה
31/01/2023





מושב ראשון



פרוטוקול מס' 1
מישיבת הוועדה המיוחדת לצמצום פערים חברתיים בפריפריה
יום שלישי, ט' בשבט התשפ"ג (31 בינואר 2023), שעה 17:10
סדר-היום
בחירת יושב ראש הוועדה המיוחדת לצמצום פערים חברתיים בפריפריה
נכחו
חברי הוועדה: אופיר כץ - יושב-ראש ועדת הכנסת
אברהם בצלאל – היו"ר
ינון אזולאי
משה ארבל
יוסי טייב
מוזמנים
יושב-ראש הכנסת אמיר אוחנה
סגנית יושב-ראש הכנסת אלינור ימין
מנהלת הוועדה
אריאלה מלכה
רישום פרלמנטרי
רמי בן שמעון


רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.



בחירת יושב ראש הוועדה המיוחדת לצמצום פערים חברתיים בפריפריה
אופיר כץ (יו"ר ועדת הכנסת)
אחר צוהריים טובים, אדוני היושב-ראש, אדוני שעוד דקה יהיה יושב-ראש. אז באמת סוף סוף. עבדנו קשה כדי להגיע לתוצאה שבעיניי היא תוצאה מאוד מאוד חשובה, הקמת הוועדה המיוחדת לנושא שבאופן אישי מדבר אליי. בליכוד נבחרתי מהפריפריה, מחוז גליל עמקים – עפולה, כן – את המטען הפריפריאלי תמיד הבאתי איתי ואני לוקח אותו איתי לכל מקום. באיזשהו מקום אני גם מקנא בך שיש לך את הוועדה הזאת.
ינון אזולאי (ש"ס)
אתה יכול להחליף איתו. אם אתה רוצה, אתה יכול להחליף איתו. אנחנו נסגור את זה. לא בכנסת, בקואליציה - - -
אופיר כץ (יו"ר ועדת הכנסת)
כשאנחנו נכנסנו, ינון, לא הייתה לנו - - -
משה ארבל (ש"ס)
הוא קיבל רשות דיבור? לא הבנתי.
אופיר כץ (יו"ר ועדת הכנסת)
באמת לא קיבלת.
ינון אזולאי (ש"ס)
אני קורא אותך לסדר פעם ראשונה.
אופיר כץ (יו"ר ועדת הכנסת)
לא היה לנו את הלוקסוס, ינון, לראשות ועדות, נלחמנו בתוך הוועדות ואני חושב שהבאנו הישגים טובים. רק היום קיימתי דיון בוועדת הכספים על פנייה שקיבלתי מאופקים על בית מרקחת שהחליטו לסגור, ולתושבים של אותה קופת חולים אין לאן ללכת. היה דיון מאוד אפקטיבי כמו שגפני יודע לעשות ואני מקווה שאנחנו נשנה את המצב.

אז מהבחינה הזאת אני מקנא בך שבאמת אתה יושב-ראש של הדבר החשוב הזה, צמצום פערים בפריפריה. הייתה לי ועדת משנה בוועדת הכספים שנקראה צמצום הפערים במתן שירותי הרפואה בין הפריפריה למרכז.
יושב-ראש הכנסת אמיר אוחנה
איזה שם קליט.
אופיר כץ (יו"ר ועדת הכנסת)
ובאמת השגנו שם תקציבים ומכשור רפואי לבתי החולים. פה אתה יכול להתעסק בכל התחומים שנכנסים להגדרה של צמצום הפערים בפריפריה ואני חושב שזו זכות גדולה, חבר הכנסת בצלאל, ואין לי ספק שאתה תפיק מפה את המיטב עבור הפריפריה ומהוועדה הזאת יהיו גם תוצאות עבור תושבי הפריפריה. אני מאחל לך בהצלחה. אין ברירה אלא להזכיר גם את ינון שגם עבר קשה לבניית התוצאה הזאת.
ינון אזולאי (ש"ס)
לפחות מישהו זוכר.
אופיר כץ (יו"ר ועדת הכנסת)
היו כמה ועדות והיינו צריכים לפצח איך אנחנו מגיעים לתוצאה. אז גם לך ינון תודה על הסיוע. בהצלחה גם למנהלת הוועדה, אריאלה, שגם לך יהיה בהצלחה. נעבור למינוי שלך.

בהתאם להוראות סעיף 106(א)(1) לתקנון הכנסת, ועדה תבחר יושב-ראש מבין חבריה לפיה המלצת ועדת הכנסת. ועדתה כנסת החליטה להמליץ לוועדה המיוחדת לצמצום פערים חברתיים בפריפריה לבחור בחבר הכנסת אברהם בצלאל כיושב-ראש הוועדה. מי בעד?
יושב-ראש הכנסת אמיר אוחנה
לפרוטוקול, לו הייתי חבר, הייתי מצביע בעד.
אופיר כץ (יו"ר ועדת הכנסת)
מי נגד? מי נמנע?

הצבעה

בעד הצעת ועדת הכנסת – 4
נגד – אין
נמנעים – אין
הצעת ועדת הכנסת למנות את חבר הכנסת אברהם בצלאל ליושב-ראש הוועדה המיוחדת לצמצום הפערים בפריפריה, נתקבלה.
אופיר כץ (יו"ר ועדת הכנסת)
אם ככה, ההצעה התקבלה פה- אחד. בבקשה, אדוני היושב-ראש, בהצלחה.
יש היו"ר אברהם בצלאל
אחר צוהריים טובים. ברשות היושב-ראש, ידידי היקר, חבר הכנסת אמיר אונה, יושב-ראש ועדת הכנסת, יושב ראש הקואליציה, כשנכנסתי לפה ראיתי איש צנוע, רגוע, משיג הרבה מטרות. כל הזמן חשבתי שהוא הולך להיות קרוב, לא חשבתי שהוא הולך להיות יושב-ראש קואליציה ושנכונו לו כל מיני - - -
אופיר כץ (יו"ר ועדת הכנסת)
כי אתה ניזון יותר מדי מינון, אז הכול דברים שליליים. זו הבעיה.
ינון אזולאי (ש"ס)
זה בגלל שהוא היה צמוד אליי בוועדת הכספים.
היו"ר אברהם בצלאל
אופיר, באמת מהרגע הראשון ראיתי בך אדם יקר, מיוחד. באמת יישר כוח על כל מה שעשית עד היום בחודשיים שאני נמצא פה ובוודאי לפני כן ובוודאי גם תמשיך לעשות. הרבה למדתי ממך והרבה אני לומד ממך כל הזמן.

כמובן, יושב-ראש הסיעה שלנו, ינון, שעבד קשה גם מול הוועדה הזאת לחלק ולסדר את זה. עובד קשה. אנחנו חברים, זה לא פשוט, לא קל, אבל הוא עושה את זה בחוכמה גדולה. כמובן סגן השר שנמצא איתנו פה.
ינון אזולאי (ש"ס)
לשעבר.
היו"ר אברהם בצלאל
בסדר. תראה, גם כשהיינו בקדנציה הקודמת תמיד לביבי קראנו ראש הממשלה שלנו. ואני לא יודע מה זה לשעבר. לא יודע. אני יודע שיש לנו סגן שר, משה ארבל. וכמובן המארח יוסי טייב.
יוסף טייב (ש"ס)
שותף. לא מארח.
היו"ר אברהם בצלאל
כן, עד עכשיו אתה מארח. עוד מעט נצטרך להיות שותפים.
ינון אזולאי (ש"ס)
בקצב הזה אתה הולך להיות בעל הבית. אתה מתחיל, אומר לך מה היה, שותפים.
יוסף טייב (ש"ס)
באהבה.
היו"ר אברהם בצלאל
כיף לשבת. הכיסא - - -
אריאלה מלכה
נוח?
היו"ר אברהם בצלאל
נוח לאו דווקא ברמה של לשבת עליו, ברמה הרוחנית שבתוך הכיסא עצמו. הצלחת כבר להקים פה הרבה ועדות. ועדת חינוך, כמעט כל פעם שאתה עובר פה אתה רואה את יוסי יושב פה ועובד, עובד קשה. אז כיף לשבת פה. כמובן מנהלת הוועדה אריאלה, אני מקווה שנעשה הרבה דברים טובים ביחד. אלינור וכמובן כל הצוות שנמצא פה.

הייתה לי הזכות ואני שמח מאוד שברוך השם יש לי את הזכות להיות יושב-ראש הוועדה הזאת – ש"ס חרתה על דגלה בנושאים חברתיים, אני חושב, את צמצום הפערים החברתיים – אין חברתי ממנו. - - - יש את החברתי הגאוגרפי ויש את החברתי, יש את צמצום הפערים החברתיים שזה גם חשוב. כמי שגר בשכונת נווה יעקב ירושלים, זו פריפריה חברתית.

אין ספק שיש הרבה מה לעשות. רואים הרבה הבדלים מהותיים בין המרכז עצמו לבין הפריפריה ואני מקווה מאוד שאנחנו ננסה צמצם עד כמה שיותר בשלל נושאים, אם זה בחינוך, בבריאות. ישבתי ככה בימים האחרונים וניסיתי ללמוד. אני חושב שכמעט אין נושא שהוא לא טעון תיקון, בוודאי דיון ומחשבה. אני מראש מבקש סליחה מכל יושבי-ראש הוועדות אחרים אם אנחנו בטעות אולי ניגע בתחומם. כמובן שנעשה את הכול בהבנה ובהתאמה או בוועדות משנה או כל דבר שנוכל להתחבר יחד ולא לגעת אחד בתחומי האחריות של השני.

אבל ודאי שהוועדה הזאת מטיבה, ברגע שזה נושא של צמצום פערים, זה נוגע כמעט בכל נושא. אני מקווה מאוד שנביא מפה בשורה טובה באמת לציבור בפריפריה, גם הגאוגרפית וגם החברתית. תודה רבה על הבחירה שבחרתם בי. תודה רבה על העבודה המאומצת. ובעזרת השם שלא תצא שום תקלה תחת ידנו ונעשה הרבה דברים טובים. אדוני היושב-ראש.
יושב-ראש הכנסת אמיר אוחנה
תודה לך, אדוני היושב-ראש. גם אני כמו אחרים נולדתי וגדלתי במה שקרוי פריפריה. נולדתי וגדלתי בבאר-שבע. ואחד היעדים שלנו כשלטון, בלי קשר למפלגה כזאת או אחרת, הוא באמת לצמצם את הפערים שיש בחברה מתוך תפיסה שזה לא דבר בריא. ככל שהפערים מעמיקים, נוצר קיטוב ואין סולידריות ואין אחווה וזה לא מתכון לניהול מוצלח של מדינה. יש מדד שנקרא מדד ג'יני שהאו"ם בודק אותו אחת לתקופה. לפחות לפי המדד הזה אנחנו במגמת שיפור. אבל יש עוד מה לעשות.

את חבר הכנסת בצלאל, יושב-ראש הוועדה, לא זכיתי להכיר זמן רב, אבל ככל שכושר השיפוט שלי אינו מטעה אותי, גם בזמן הקצר שהכרנו למדתי להכיר שיש בך הבנה ורגישות מיוחדת לנפש האדם. אנחנו עוסקים, בין היתר, גם בנפש האדם. תחושת האי-שוויון, תחושת הפער, היא תחושה קשה מאוד בנפש. אתה ניחנת בעיניי, כמו שאמרתי, ברגישות מיוחדת. אומרים שהשבע לא יבין את הרעב – מי שהיה פעם רעב, מי שראה מסביבו אנשים רעבים, יבין. ואני חושב, חבר הכנסת בצלאל, שאתה כיושב-ראש הועדה הזו תצליח לדון בנושאים הכואבים והרגישים האלה ולהביא מזור ולהביא, בעזרת השם, את כל הטוב שיש למדינת ישראל להציע לכמה שיותר מאזרחיה, לכמה שיותר אנשים שמרגישים לפעמים נשכחים ונזנחים כי הם לא חיים במרכז. אגב, בצדק הזכרת שיש פריפריה גאוגרפית. יש גם פריפריה חברתית. גם במרכז יש מובלעות, שכונות אם תרצה, אזורים שאפשר להגדיר אותם בהחלט כפריפריה.

והמשימה שהוטלה על כתפיך הרחבות היא משימה שבעזרת השם ובעזרת החברים אתה תעמוד בה בהצלחה גדולה ואני מאחל לך שגם תעשה זאת בחדוות עשייה גדולה. בהצלחה.
ינון אזולאי (ש"ס)
רגע, רגע, חכה שנייה. קצת תכבד יושב-ראש סיעה, יושב-ראש ועדת אתיקה. אתה לא רוצה להגיע אליי, נכון? קצת כבוד.
היו"ר אברהם בצלאל
בהזדמנות זו גם להגיד באמת מזל טוב לינון – אמרו לי שהיום - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
פשוט אין על זה פרסום כי הכול חסוי באתיקה.

אדונים נכבדים, יושבי-ראש, כל אחד - - -
אופיר כץ (יו"ר ועדת הכנסת)
רוצה להגיש ערר על זה, אמיר, על ינון. נדבר על זה אחרי זה.
ינון אזולאי (ש"ס)
אני אומר לך מראש קח.

אדונים נכבדים, יושבי הראש, כמובן יושב-ראש הכנסת, יושב-ראש הקואליציה וידידי היקר, יושב-ראש הוועדה, אברהם בצלאל. קודם כל שתדע שגם בכנסת הוא בפריפריה – החדר שלו בלי מקלחת, בלי שירותים, נמצא במקום לגמרי אחר. הוא נוסע על רכב 1600, זו פריפריה אמיתית. תראה, הוא לא כמו כל חברי הכנסת. אבל מי שמכיר את אברהם באמת, הוא נמצא. אתה יודע, גם בפיגוע האחרון, הראשון שהיה עם האנשים האלה. אנשים מכירים אותו. הוא איש של אנשים. תראה אותו בכל מקום, הוא יכול להסתובב לך דווקא במקומות שהכי פחות אנשים חושבים. גם כסגן ראש העיר בירושלים היית מוצא אותו אצל אנשים שבכלל אולי לא אמרו להם שלום, והוא היה יוזם את השלום. הוא מכיר אותם, נמצא בבתים שלהם, בשכונות שלהם. אני חושב שככה חונכנו בתנועה. אבל אני מאמין שזה לא רק בתנועה, זה גם בא אצלו מהבית.

הפניות ציבור שהיו מגיעות אליו – אני יודע מה אני הייתי שולח – באמת, אין פניה שלא הייתה מקבלת מענה ומענה בדרך כלל גם חיובי. לא הכול אנחנו יכולים לעשות. אבל זה אברהם בצלאל. ואני חושב שלנו כתנועה זו גאווה שאברהם יושב-ראש ועדה כזאת חשובה של צמצום פערים בפריפריה. לפעמים אנחנו חושבים כשמקימים איזה ועדה, אז עוד איזה שם יפה ועוד איזה משהו, אבל אני חושב שבכנסת הזאת באמת נבחרו אנשים, ולאו דווקא פה. אנחנו נראה, ראינו שם את דלל, ונעלה למעלה ונראה את מיכאל ביטון. אלה אנשים שבאמת באים ומכירים את האנשים ולא סתם הקימו ועדה בשביל ועדה אלא באמת לעשות מעשה.

לכן אני אומר, קודם כל, יישר כוח אופיר על המלחמה שלך בוועדות שזה יהיה בצורה טובה, עם קואליציה, אופוזיציה, הכול. והצלחת גם. הצלחת בגדול. אז תודה רבה לך, תודה רבה ליושב-ראש.

אני רוצה להגיד לך אברהם עוד דבר. נבחרה לפה אישה מיוחדת, מנהלת הוועדה אריאלה, עם לב רגיש. היית צריך לראות אותה איך היא נלחמת בשביל ניצולי השואה בוועדת הכספים. איך רצה בין אחד לשני, לא חסה על כבודה ולא משנה לה, ובאה ותופסת את זה, ותופס את זה ומדברת עם זה בכל רגע נתון. זה לא מעניין אותה כי יש לה מטרה להרגיש את החלש. היא יודעת מה זה, היא מכירה את זה. ותדע לך שאני חושב שהיא במקום הנכון, בזמן הנכון ועם האיש הנכון, זה הכי חשוב. בעזרת השם, אתה תשתמש בה הרבה וביחד אני חושב שאת הוועדה הזאת אפשר לקדם אותה ולהעלות אותה מעלה. תודה.
אריאלה מלכה
תודה רבה לך.
היו"ר אברהם בצלאל
אדוני היושב-ראש, לחיצת יד.
יושב-ראש הכנסת אמיר אוחנה
בוודאי.
היו"ר אברהם בצלאל
תודה רבה.


הישיבה ננעלה בשעה 17:34.

קוד המקור של הנתונים